Screen&Marknaden 8/2022

Page 8

1 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 HEXIS AB | contact.se@hexisgroup.com
Marknaden
Team
för Print och P rof i l , P romotion och Produktmedia Nr 8 • 2022 34:e årgången
Screen &
och alla ni som läst tidningen. HEXIS vill rikta ett stort tack till redaktionen för ett givande samarbete under många år. Ni har med kreativitet tillsammans med spännande reportage lyft fram branschen och HEXIS på ett positivt sätt. Vännerna på
HEXIS TACK! Branschtidning
SCREEN & MARKNADEN 8-2022 The One Premium är en stark kollektion med premiumprodukter tillverkade i Europa med färgstarka sublimationstryck som ger kreativiteten utrymme. Fullfärgstryck Snabba leveranser Låga minimumantal Tel: 035 16 27 00 • o ert@mecpro l.se www.mecpro l.se

Allting har ett slut... och en

början

Textilimpregnering för arbetskläder

För att förlänga plaggens livslängd, säljs nu arbetskläderna från Snickers Workwear, tillsammans med OrganoTex, ett varumärke för... sida 7

Mot nya spännande tider

De hamnade bredvid varandra på en bröllopsmiddag och sedan dess har de varit nära vänner. Bägge har en gedigen branscherfarenhet, när det gäller promotion och allt... sida 11

Över 60 år av erfaranheter

Vi har besökt Gewe Promotion i Huddinge, strax utanför Stockholm. Det är ett riktigt familjeföretag, sprunget ur grunden av ett tvätteri från 1962 sida 44

3 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
Nr 8 • 2022 34:e årgången
Branschtidning för Print och P rof i l , P romotion och Produktmedia
4 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 Operan som kampanjar brett 6 Storsatsning på storformat 19 Ett musikaliskt samarbete 20 Skrivare, burgare och lite racing 23 Stora nyheter i Sundsvall 29 Canon satsar på småformat 34 Nu 15 år på toppen 36 Displayleverantör förvärvas 43 BRANSCHEN 52 Coloreel växlar upp ........................................... 56 Ekonomi/fakta 58 Ska utveckla träbatterier 62 INNEHÅLL 8-22

ISSN 2001-0303, 34:a årgång

Vi strävar efter att vara den bästa och mest personliga branschtidningen för Print och Profil, Promotion och Produktmedia. Genom att dela med oss av nyheter och företagsreportage, vill vi spegla branschens mångfald, styrkor och vilja att utvecklas. Vi vänder oss till små och stora företag; från tillverkare och leverantörer till återförsäljare och beslutsfattare i Sverige och Norden.

REDAKTION 0150-503 46

Screen&Marknaden Torpvägen 12, 641 34 Katrineholm www.screen-marknaden.se

CHEFREDAKTÖR

Elmer Törnquist 072-294 63 69 elmer@screen-marknaden.se

ANSVARIG UTGIVARE

Lars Knapasjö 070-561 39 70 lars@screen-marknaden.se

GRAFISK FORM & TRYCK

Åtta.45 Tryckeri AB Bruttovägen 11, 175 26 Järfälla 08-553 348 00, www.atta45.se

ANNONSER/EKONOMI

Elmer Törnquist 072-294 63 69 elmer@screen-marknaden.se Maria Larsson maria@screen-marknaden.se

UTGIVARE

P&K Print

Torpvägen 12 641 34 Katrineholm

Utkommer 8 ggr/år. Upplaga 3 550 ex. Papper: Galerie Art silk. Org nr 556460-3669 Bg 5693-8533

IBAN: SE22 8000 0825 7826 3444 1477

BIC: SWEDSESS VAT SE556460366901

Tack för allt

Många, långa stunder har gått åt, när jag funderat på vilka ord och vad jag vill säga i den här, den trettiosjätte och sista, ledaren. Fast hur jag än vänder och vrider på det, kan jag inte bestämma mig.

Under mina sex år i Screen&Marknadens tjänst, varav de senaste 4,5 åren som chefredaktör, har det blivit många mil i bilen, på tåget och med flyg. Resorna har varit många och antalet artiklar och möten ännu fler. Det har ändå varit värt det, just för att jag har fått möjligheten att lära känna branschen och alla fantastiska aktörer.

Det fanns inte i min vildaste fantasi, att jag skulle arbeta med att skriva och prata med människor. Min tanke var att jag skulle blivit kock efter gymnasiet, vilket senare byttes till andra storslagna drömmar och mål.

alla upplevelser och allt ni har lärt mig. Tack till gänget på Åtta.45 och redaktionen på Screen&Marknaden. Det känns som att jag bara babblar på när jag skriver nu, men jag ska uppriktigt sagt säga, att jag känner mig ödmjuk för den värme som ni visat mig.

Så för allra sista gången, ska jag nu äntligen få presentera Screen&Marknaden nummer 8/2022. Ett nummer, fyllt av annonser, notiser och reportage, där vi har besökt Christian Nyström och Per Lundström på Midocean i Trollhättan, vilka berättar om sig själva, företaget och den enorma bredden inom produktmedia de har. Vidare har vi gjort nedslag på inte bara en, utan två Öppet Hus i Stockholmstrakten under hösten.

Vid årsskiftet 2022/2023

upphör produktion och utgivning av tidningen Screen&Marknaden, efter totalt 34 år i branschens tjänst.

Nu blev det inte riktigt så som jag hade tänkt mig, men jag är absolut inte ledsen för det. Ett bra mentorskap fann jag hos min chef, kollega och vän Lars Knapasjö. Underbara människor fann jag både i er och de otroliga företag ni har byggt tillsammans. Jag kan inte säga mer än tack.

Tack till dig som läsare och tack alla annonsörer, som varit med under åren. Tack för

På den södra sidan, i Nacka Strand närmare bestämt, bjöd Ni Solutions in till sina nya lokaler. Det är troligtvis bara startskottet på flera kommande sociala aktiviteter man vill anordna. På den norra sidan om Stockholm, hittar vi Color Systems i Vällingby, som i år har kunnat fira sitt 15-årsjubileum. Det blev en stor tillställning, som höll på nästan hela natten.

Slutligen har vi rest till profiloch promotionåterförsäljaren Gewe Promotion i Huddinge, där vi fick intervjua ägarna och syskonen Michael Svensson och

Efter mycket funderande kan jag slutligen konstatera, att allt jag ville säga, kan sammanfattas i något så litet, men också otroligt kraftfullt, som ett Tack. Jag tar med mig minnet av denna tid i mitt liv, när jag efter årsskiftet börjar arbeta med marknad och kommunikation på vårt affärssystem TimeApp.

Samtidigt, livets vägar äro outgrundliga och man vet aldrig, om och när vi ses igen. Till dess att vi faktiskt står där, öga mot öga nästa gång, så säger jag adjö och önskar er en god läsning, en God Jul och ett Gott Nytt År.

Fridens liljor

5 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
CHEFREDAKTÖRENS SIDA
Jeanette Liedgren. Företaget genomsyras av över 60 års erfarenheter.

Operan som kampanjar brett

Den 7 november gick startskottet nu för Göteborgsoperans nya kampanj, som rullas ut på bred front. Man tar till reklamfilmer, digitala skärmar, affischer, bussreklam och merchandise, för att promota Danskompaniet.

- Att se Danskompaniet är som att se en rockkonsert. Du behöver inte förstå eller kunna något om konstformen, för att uppskatta den. Vi är övertygade om att kompaniet skulle uppskattas av fler, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på

En självlysande nyhet

Inför halloween lanserade vinproducenten Treasury Wine Estates, sitt storsäljande rödvin med en självlysande etikett. Det innebär med andra ord, att man har tryckt dessa etiketter med fluorescerande bläck.

Etiketterna på flaskorna samlar under dagen in solljus, som sedan lyser upp ett skelett på flaskan, när mörkret faller. Det har gett vinet; 19 Crimes Red Wine, ett uttryck, som kan uppfattas som skrämmande gott.

Vilken av alla maskiner, som printar med fluorescerande bläck, man har använt framgår

inte, men det visar att tekniken uppmärksammas och används i allt högre grad.

SPÄNNANDE HISTORIA

Den ovannämnda vinserien har inspirerats av de 19 brott, som under 1700-1800-talet förvandlade brittiska brottslingar till kolonisatörer. Den som gjorde sig skyldig till ett av brotten, kunde undgå dödsstraff genom att istället deporteras till Australien. Serien berättar historien, bakom de brottslingar som överlevde och fick en andra chans.

Göteborgsoperan.

- För att övertyga om att dans inte är farligt, tog vi rygg på popmusikens estetik, som väl knappast är okänd eller avskräckande för någon.

En folierad stadsbuss rullar genom Göteborg under sex veckor och en kollektion med T-shirts, kepsar och tygväskor är en del av satsningen man gör.

3D-printar en hållbar kajak

Iett svenskt projekt, finansierat av Bioinnovation, har man lyckats 3D-printa en hel kajak. Kajaken, som består av återvunnen plast som förstärkts med träfibrer från svensk skog, öppnar upp för tillverkning av fler biobaserade och cirkulära produkter. Projektet drivs av kajaktillverkaren Melker of Sweden, i samarbete med Rise.

- Mixen är oerhört intressant. En ny slags träfiber, från Biofiber Tech, gör att vi kan använda biobaserad råvara och återvunnen plast, som sällan används i produkter med hög kravbild, säger Pelle Stafshede, VD på Melker of Sweden.

- 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning.

- Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Vi ser den som en självklar del, i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter.

Inom loppet av några år kommer de 3D-printade kajakerna finnas på marknaden och det man gör just nu, är att ta fram prototyper till hälften av kostnaden.

6 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 HIGHLIGHTS
Pelle Stafshede

En satsning för konsten

Ioktober inleddes Pressbyråns satsning på konst. Därför kom deras kaffekoppar, för engångsbruk, med konstnärliga motiv. Först ut, kom abstrakta mönster, skapade av konstnären Matthias van Arkel.

- På samma sätt, som Pressbyrån är ett folkligt varumärke, är detta ett försök att få konsten, som annars kan kännas otillgänglig för många, att bli mer tillgänglig, säger Lennart Schultz, marknadschef på Pressbyrån.

- Genom samarbeten med olika konstnärer blir våra kaffekoppar härligare och kan nu förhoppningsvis sprida lite glädje till alla som kommer till oss.

Matthias van Arkels konst, beskrivs som ett utforskande av gränslandet mellan måleri och skulptur.

Textilimpregnering för arbetskläder

Årets böcker till utställning

Under hösten presenterade föreningen Svensk Bokkonst 25 boktitlar, som belönats med Svensk Bokkonsts diplom 2022. Här lyfter man ett antal särskilt välproducerade böcker, vilka givits ut under fjolåret. Vid urvalet ligger fokus på allt från formgivning och typografi, till tryckteknik, bindning och papperskvalitet.

- Ett genomgående tema bland de utvalda titlarna är; boken som paket. Man försöker fånga in och sy ihop splittrade fragment, för att skydda det ömtåliga och för att sätta ljus på det

unika och flyktiga, skriver Kungliga biblioteket i ett pressmeddelande.

Ett exempel på detta, är att en av de utvalda bidragen, kom inpackat i ett gult tygstycke kallat Furoshiki; ett handvävt skynke som, enligt japansk tradition, används för gåvor istället för presentpapper.

Böckerna finns nu och fram till årsskiftet, att skåda på Kungliga biblioteket i Stockholm. Man kan även ta del av dem i samlad form, i en katalog som går att beställa.

För att förlänga plaggens livslängd, säljs nu arbetskläderna från Snickers Workwear, tillsammans med OrganoTex, ett varumärke för textilimpregnering från svenska OrganoClick. Det gäller hos samtliga återförsäljare i hela Europa.

- Vår vision är att vara i framkant, när det gäller hållbarhet. OrganoTex är en världsledande PFAS-fri och biologiskt nedbrytbar textilimpregnering, säger Maria Schartau på Snickers Workwear.

- Därför var det ett självklart val att samarbeta med OrganoClick.

Samtidigt ser man en tydlig trend, där fler vårdar de kläder man redan har och det gäller såväl arbetskläder som sport- och outdoorkläder.

7 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 HIGHLIGHTS
FOTO: KB, LINA LÖFSTRÖM BAKER FOTO: PRESSBYRÅN Matthias van Arkel

Allting har ett slut...och en början

ALLT HAR ETT SLUT

Det var våren 2001, som jag blev ombedd att hoppa in som ansvarig utgivare av branschtidningen Screenmarknaden. Jag utgick ifrån att det var ett tillfälligt arrangemang och föga anade jag att jag tre år senare skulle köpa och överta tidningen.

Så blev det i alla fall och en av de första åtgärderna var att implementera en ny och annorlunda annonsstrategi för tidningen som fick ett lätt förnyat namn; Screen&Marknaden.

KLARA SIG PÅ EGEN HAND

Istället för en mängd olika annonsformat, färgalternativ, rabattsatser mm, så införde vi två format; helsida eller halvsida och bara en rabattsats; 50% bonusrabatt när man bokade annonser för ett helt år, annars ordinarie pris. Det var många som skrattade lite smått och förutsåg en snar konkurs för tidningen.

Fast så blev det inte – tvärtom. Vi kunde ta bort annonsavdelningen och sparade in på personalkostnaderna. Samtidigt som antalet annonsörer ökade markant och med det, även vinsten för tidningen.

Det gick faktiskt så bra, att överskottet kom att finansiera utvecklingen av ett affärssystem, som såg ljuset i slutet av 2010; TimeApp. När andra nystartade affärsprojekt fick förlita sig på draknästen och affärsänglar, kunde P&K Utvecklingskonsult AB, som

bl a ägde både tidningen och affärssystemet, mer eller mindre klara sig finansiellt på egen hand.

NU LÄGGER VI NER …

Idag har TimeApp utvecklats till det kanske största affärssystemet bland landets advokat- och juristbyråer och nu kan cirkeln slutas. Jag och den nuvarande chefredaktören Elmer Törnquist har varit tvungna att ta ett svårt beslut; vi kan inte både producera en branschtidning och medverka till att vidareutveckla TimeApp, som har en internationell lansering i sikte.

Vi har försökt hitta andra lösningar, så att tidningen skulle kunna leva vidare, men vi har inte hittat någon som vill ta över. Det innebär, som alla numera vet, att Screen&Marknaden läggs ner vid årsskiftet och det här är sista numret och mina sista rader i denna underbara tidning.

Fast samtidigt är det skönt att få sluta när allting är som bäst; när ekonomin är positiv och både läsare och annonsörer

uppskattar produkten; både redaktionellt och kommersiellt. Att ge ut en branschtidning är inte som vilket jobb som helst; det är en hel livsstil som totalt präglar ens tillvaro; vardag som helgdag finns tidningen alltid med i ens tankar och funderingar. Och det har varit en härlig, men också krävande livsstil.

ÄRAS DEN SOM ÄRAS BÖR

Jag är otroligt stolt över alla de totalt 164 utgåvorna av Screen&Marknaden, som jag har fått vara delaktig i och ansvarig för. En stor eloge till redaktionens medarbetare genom åren; Martin Eriksson, Josefin Nässlander, Eric Windahl och vår nuvarande ekonomichef Maria Larsson och självskrivet den redaktionella matadoren Elmer.

Icke att förglömma; min första chefredaktör Uffe Berggren, som efter ett par år värvades till kollegan, Grafiskt Forum.

Ett stort tack också till det fantastiska teamet på Tryckeri Åtta.45, som med sitt arbete med både layout och tryck gjort varje utgåva till under av skönhet och kva-

Sist men inte minst, utan allra mest vill jag tacka alla hängivna och energiska företagare och entreprenörer runt om i hela landet, som jag genom åren träffat och fått lära känna. Jag bugar avslutningsvis för alla våra trogna annonsörer, som gjort det möjligt att ge ut branschtidningen och jag riktar också ett ödmjukt tack till alla våra tusentals läsare, som så ofta kommit med viktiga tips och med uppskattande ord.

Som sagt; allt har ett slut … men också en början. Tack för mig.

Lars Knapasjö ansvarig utgivare

9 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 ALLT HAR ETT SLUT
Lars Knapasjö, Maria Larsson och Elmer Törnquist
SCREEN & MARKNADEN 8-2022 • Smidig redovisning av tider, kostnader och utlägg. • Inga bindningstider, start- eller tilläggsavgifter. TimeApp har på kort tid blivit ett av de mest populära affärssystemen bland landets advokat- och juristbyråer. • Följer Advokatsamfundets råd för IT-tjänster. • Erbjuder import av befintliga klientregister. • Endast en avgift per användare/månad. • Integration till olika löne- och ekonomisystem. TimeApp Advokat Dags att digitalisera tidsredovisningen? www.timeapp.se info@timeapp.se

Mot nya spännande tider

REPORTAGE

De hamnade bredvid varandra på en bröllopsmiddag och sedan dess har de varit nära vänner. Bägge har en gedigen bran scherfarenhet, när det gäller promotion och allt vad som ryms inom begreppet Produktmedia.

text: Lars Knapasjö lars@screen-marknaden.se

foto: Elmer Törnquist elmer@screen-marknaden.se

Per Lundström har en bakgrund från New Wave Group, där han började i Dingle 1995, för att sedan fortsätta till NWG-företaget Textilgrossisten Hefa AB; eller Tg-h i dagligt tal. Där hade han under några månader också Christian Nyström, som sin närmaste chef.

Även Christian hade en period i NWG från 1995, men från år 2000 och i näs tan 14 år arbetade han som ansvarig för PF Concept med bas i Mölndal och med Sverige, Danmark och Finland som mark nader.

Jobba smartare. Inte hårdare.

SÄG

TILL ZELOSO

Önskan att förverkliga något eget, gjor de att han 2014 bildade företaget More Branding Norden AB med säte i Trollhättan, strax sydväst om Vänern, som inte bara är Sveriges största insjö utan också den störs ta insjön i hela EU.

FÖLJER PLANEN

Samma höst, 2014, fick man den nordis ka agenturen för Midocean, som är en av Europas största grossister när det gäller profilprodukter av alla de slag. Året därpå, 2015, anslöt Per Lundström och sedermera

Zeloso är i grunden ett unikt kalkylprogram där det finns många variabler att ta hänsyn till. Men även ett enkelt planerings- och produktionsverktyg så inget glöms eller missas.

Ni får full koll på allt från förfrågan till leverans via en perfekt beräknad offert. Tillåter inga ”hittapå” priser till dina viktiga kunder och samtidigt blir ni effektivare!

Läs mer på zeloso.se

”Vi har nu använt Zeloso fullt ut sedan i januari och vi är mycket nöjda!

Snabbare och proffsigare offerter. Ökad effektivitet med fler ordrar på kortare tid. Tydligare koll på kostnader och marginaler Produktionskalendern ger en ovärderlig överblick av allt som pågår just nu.”

SignWorks i Bromma

12
REPORTAGE
HEJ
– ett smart planerings- och produktionsverktyg för skylt-, print- och dekorbranschen!

Susanne Albertsen. Tanken var att Christian och Per skulle svara för säljfunktionen, medan Susanne skulle fungera som backoffice och så blev det, tills listan på medarbetare började svälla.

- Vi hade en plan och den följer vi fortfarande, säger Christian Nyström.

- År 2015 omsatte vi ca 7 miljoner kronor och nästa år, 2022, räknar vi med en omsättning på 110-120 miljoner kronor. Det har varit och är en fantastisk resa som vi genomfört – mycket tack vare planen.

Idag har man 16 entusiastiska medarbetare i personalstaben och trots pandemiåren har man haft en bra försäljning. Det som varit lite problematiskt, är att man inte kunnat genomföra de utbildningsinsatser för nyanställda, som man regelmässigt vill göra; med bl a studiebesök på Midoceananläggningar i andra europeiska länder.

SERVICE ÄR A OCH O

Det unika med konceptet Midocean är en leveransgaranti på 24 timmar och det utan några egentliga förbehåll. Fast snabbhet kräver en nästan perfektionistisk struktur. Det heter att lagt kort ligger, men här pratar vi om att lagd order ligger; det går inte att två minuter efter man lagt en order, komma med korrigeringar eller kompletteringar.

- Våra kunder utgörs av återförsäljare inom profilsfären och vår relation till dem är det viktigaste vi har att värna om, förklarar Per Lundström.

- Jag skulle vilja säga, att med vår bredd, vår kostnadseffektivitet och vår snabba service, har vi säkerligen tillfört branschen många affärer och mycket business.

Man kan säga, att Midocean-gruppen internationellt har valt strategin att tänka globalt och agera lokalt. Då med stöd av en sann entreprenörsanda.

POLSKT TRYCKCENTER

Lite av hemligheten bakom 24-timmarsgarantin hittar vi i staden Ruda Śląska i södra Polen. Det är Midoceans logistik- och förädlingscenter med en produktionsyta på drygt 40 000 kvm och ca 800 anställda, som kan hantera inte mindre än 17 olika tryck- och märkningstekniker.

- Här finns drygt 200 olika maskiner av allehanda slag, som gör över 5,6 miljoner tryck eller märkningar per månad, berättar Christan Nyström.

- Här finns 31 miljoner profilprodukter i lagret, som består av mer än 25 000 pallplatser.

Merparten av profilprodukterna ligger i låg- eller mellanprissegmentet och man har inga egna varumärken eller profilerade designprodukter. Midocean är noga med att vara öppna med alla sina certifieringar inom både miljö och hållbarhet liksom CSR.

13 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
REPORTAGE
Christian Nyström och Per Lundström

Man var också bland de första att lansera produkter baserade på förnyelsebara råvaror som bambu och vete.

SÅ BÖRJADE DET

Mid Ocean Group, som är det mer formella företagsnamnet på den globala grossisten, skapades år 2000 genom en fusion av tre större importörer, var och en marknadsledande i sitt eget hemland. Det handlar om KCF bv från Holland; som startades 1964 av Chris Koppers, ARCO GMbH från Tyskland; som startades 1980 av Dr Michael Fuchs och ITD sl från Spanien; som startades 1985 av Francesc Angelet och Jordi Cot.

World Wide i dag har man sju europeiska säljkontor med sammanlagt 20 marknader. Dessutom har man exklusiva samarbetspartners i bl a Sydafrika, Australien, Indien, samt Singapore, Kuwait, Chile och Turkiet.

Man hanterar mer än 25 språk inom gruppen och levererar totalt sett produkter till mer än 140 länder. Genom

åren har sortimentet bestått av mer än 1 300 produkter och inklusive varianter av de olika produkterna, har man en faktisk produktbas på mer än 4 500 artiklar.

Under 2021 uppgick antalet företagskunder hos Midocean centralt till närmare 10 000 utspridda över hela världen.

STÖRST PÅ HEMMAPLAN

Som läget är idag, är Sverige den största marknaden med flest antal företagskunder. Det är också här, på Stallbackavägen 24 i Trollhättan, som personalen finns; de som besitter en enorm kunskap om branschen och marknaden.

- Idag är vi fem personer med säljfunktion och vi har en kundtjänst eller backoffice med 11 medarbetare, påpekar Per Lundström.

- Tidigare försökte vi ha kundtjänsten stationerad i både Budapest och Amsterdam, men det var inte optimalt, så vi tog tillbaka den hit.

- Vi har växt enormt på sistone och efter bara ett år i de här lokalerna, så är det alldeles för trångt numera och snart flyttar vi till nya lokaliteter, fast bara ett kvarter bort till Stallbackavägen 26, berättar Christian Nyström.

Sedan en tid tillbaka har företaget en säljare i Finland och det planeras,

14 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE

för att även anställa en säljare i Norge. Danmark och Island hanteras från huvudkontoret i Trollhättan.

MED SIKTE FRAMÅT

Planen och målet för Midocean är att göra profil- och promo tionprodukter till det mest kostnadseffektiva, hållbara och snabbast tillgängliga marknadsföringsverktyget. Det ska ske genom kontinuerlig innovation och snabb payofftid, som tillför ett ökat mervärde för kunden och för slutkonsumenten.

- Genom professionalisering, automatisering och digitalise ring av marknaden kommer den att snabbt kunna konsolideras på både återförsäljare- och leverantörsnivå, vilket så småning om förbättrar positionen och mervärdet hos multikategori- och fullserviceleverantörer i marknadsföringsbranschen, citerar Christian Nyström den egna hemsidan.

Framtiden för Trollhättegänget handlar om att få hjulen att snurra ännu snabbare och effektivare. Dessutom ska gruppen kompletteras med ett helt nytt team, som saknar branscher farenhet, men är lite av proffs på kundtjänst och kontaktvård. Sedan är det självklart att man alltid vill bli än bättre på service.

- Skillnaden är att de unga medarbetarna är meriterade inom och har lite tuffare erfarenhet av e-handel, säger Christian Nyström.

- Vi lite äldre har lärt oss genom learning by doing och på så sätt kommer vi att kunna komplettera varandra.

Det grundläggande är ändå, att alltid möta kunden på kundens villkor. Oavsett om det kommer en order via mail, maskinskrivet brev, sms eller telefon. Kunden ska i det ledet

15 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
REPORTAGE • BANDEROLL / MESH • BEACHFLAGGOR • FRIGOLITSKYLT • UV PLANPRINT • SKUREN TEXT • DEKALER • ROLL-UP • VEPOR Johan Zachrisson 0709-28 87 62 johan@z-reklam.se Merete Byman Ruud 0735-32 94 54 merete@z-reklam.se Fredrik Wallin 0735-45 36 57 fredrik@z-reklam.se Vi producerar reklammaterial till återförsäljare Bli vår återförsäljare du också! ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER 360 ° K r e a t i v i tet • S t r a teg i • P r o du k t io n

känna sig trygg och komfortabel. Sedan kan processen bli lite mer strukturerad eller kanske till och med lite fyrkantig, för att 24-timmarsgarantin ska kunna fungera.

SAKNAR SAMORDNING

Det är många tankar, idéer och förslag som poppar fram, när vi sitter och pratar med Per och Christian. En sak är avsaknaden av branschstandarder; exempelvis när det gäller artikelnumrering och olika typer av branschdata.

- Det här är frågor som borde samordnas inom branschen, för att kunna öka såväl effektiviteten som lönsamheten, menar Christian Nyström.

- Fast inte ens branschföreningarna verkar ha insett behovet och potentialen.

Något som också tilltalat herrarna, är

att mässorna nu, efter pandemin, fått ett uppsving; inte minst när de, som nyligen på Nordic Profile Fair i Jönköping, numera arrangeras som hybridmässor – dvs fysisk på plats och digitalt.

- Vi hoppas ju, att reglerna för nivån på gåvorna till medarbetare och kunder för framtiden kommer tillbaka till den lite högre nivån, säger Per Lundström.

- Vi fick mycket ny lärdom under restriktionerna, när både personalen och kunderna skulle få olika presenter och artiklar hemskickade. Många kände då inte igen avsändaren och det blev ovanligt svårt med alla returer.

Sedan blev även hållbarhetstrenden mer tydligt med förväntningar på återvinningsbart material, effektivare, minimalistiska och smartare förpackningar.

SIST MEN INTE MINST

Den 16 juni i år förvärvade SOLO Group en majoritetsandel i Mid Ocean Group BV, som också öppnade en andra logistik- och tryckproduktionsenhet i Polen (41 000 kvm), för att kunna hantera den accelererande tillväxten och ökade omsättningen. Dessutom lanserades en uppgradering av web-till-tryck 2.0 för webbshoppen.

Som om inte det var nog, så har Christian Nyström, 55 år, gift och tvåbarnspappa, nyligen blivit morfar. Den nya rollen ska kombineras med arbetsrollen, som också kräver ett stort antal timmar – något som kan konkurrera med favoritintressena på fritiden; båtar, fiske, jakt och lokal fotboll.

Fast det heter ju, att tiden är något man har, om man bara tar den.

16 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE

Papprets framtid förtjänar ett företag som är engagerat i hela ekosystemets välgång.

Vi tror på papprets förmåga

att utbilda, kommunicera

och underhålla.

Vårt syfte är att producera just det papper du behöver på ett så ansvarsfullt och hållbart sätt som möjligt. Våra mål säkerställer friska och produktiva skogar, skyddar och förbättrar våra anställdas liv, stöder våra samhällen och förbättrar vår klimatpåverkan och hur vi förvaltar våra naturresurser.

Vi siktar högt, skapar innovationer och mervärde för våra kunder och investerare och engagerar oss i våra olika obestrukna pappersprodukter. Vi har en långvarig närvaro inom segmenten för kontorspapper i snittformat samt tryck och konvertering.

Våra ledande varumärken, produkter och värdeerbjudanden till våra kunder har traditionellt fokuserat på kontorspapper. Vi ökar dock vår närvaro på tryck- och konverteringsområdet och arbetar för att balansera produktionen i alla kategorier med obestrukna pappersark. Som ett resultat av detta har vi stora möjligheter att tillverka olika kvaliteter för kontorspapper, offsettryck, pre-print, bläckstråleskrivare, skolmaterial och kuvert.

Vi är övertygade om att vårt nyligen offentliggjorda förvärv av bruket i Nymölla för obestruket papper, visar vårt engagemang för alla segment av obestruket papper och ger oss ytterligare möjlighet att betjäna kunder i Europa och resten av världen.

17 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
www.sylvamo.com

Stort intresse för hybridmässan

Efter den lyckade augustimässan med Nordic Profile Fair Hybrid, har över 80 grossister redan bokat en monteryta för nästa års första mässa, den 1719 januari. Återigen är det PWA, som i samarbete med Elmia och Onlinemassan.com, arrangerar denna hybridmässa.

Det innebär, att den traditionella mässan har fått digitala inslag. Exempelvis har man livesändningar och en längre öppet-

tid, för att ge besökaren en större upplevelse och flexibilitet.

SÅ GÅR DET TILL

Detta blir den andra hybridmässan för produktmediabranschen och det fysiska eventet går av stapeln på Elmia; i Hall A entré Lobby Nord, den 17-19 januari. Den digitala varianten är öppen till och med den 3 februari.

PWA kommer livesända reportage från den fysiska mässan

och intervjua inbjudna gäster i studiosoffan. Förutom dessa livesändningar får digitala besökare ta del av utvalda produkter och erbjudanden från utställarna.

FAVORIT I REPRIS

Coverbandet Haaks spelar återigen på branschfesten under onsdagskvällen den 18 januari. Biljetterna subventioneras till halva priset, för att så många mässdeltagare som möjligt ska få

en trevlig kväll tillsammans med branschkollegor.

- Efter en suverän spelning i augusti har vi återigen bokat Haaks. Coverbandet har 100% engagemang, en nypa humor och glimten i ögat. Därtill blir det god mat och branschmingel, säger Maria Olsson, projektledare på PWA.

Biljettsläpp till branschfesten skedde i slutet av november.

KOSTNADSFRITT DELTAGANDE

Precis som tidigare är det kostnadsfritt att besöka hybridmässan, mot det enkla kravet att man måste registrera sig. Vid fysiskt deltagande scannar man själv biljetten och vid digitalt deltagande, skapar man ett konto via plattformen.

Dessutom utlovar man några överraskningar, som presenteras i takt med att mässan närmar sig.

18 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 MÄSSNYTT
BRANSCHFEST JKG 18 JAN 2023 & Annons_NPF_hybrid_Haaks_jan_2023_Screen&Marknaden.indd 1 2022-10-28 11:48

Storsatsning på storformat

Allt eftersom att efterfrågan på wellpapp och kartonger ökar, satsar nu Frontpac på en ny tryckpress för storformat. Det blir en Koenig & Bauer Rapida 145, som kompletterar den tidigare Rapida 162, i lokalerna i skånska Arlöv.

- Vi ser en stark efterfrågan

på våra förpackningar, både utifrån att de är miljövänliga i papper samt att de, håller en hög kvalitet och bidrar till att stärka våra kunders varumärke ute i butik, säger Martin Enocson, VD på Frontpac.

- Att vi väljer att göra denna investering nu, signalerar att vi

har en hög framtidstro. Självklart påverkas vi av energipriser och eventuell brist på el i vinter, men vi måste våga se förbi det och förse våra kunder med förpackningar, under lång tid framöver.

Den nya maskinen, som är en arkmatad offsetpress, trycker med sex färger plus lack. Inves-

teringen ses som ett optimalt val, då många förpackningar ofta har en eller två spotfäger. Dessutom innebär detta, att Frontpac är det enda förpackningstryckeriet i Skandinavien med två tryckpressar i storformat.

Förvärvar för utökat sortiment

Den 1 oktober gick det slutligen igenom; Ni Solutions förvärv av Uniprint AB. Det innebär med andra ord, att sortimentet nu utökas ytterligare, med etikettskrivare, UV-printers samt en mängd andra specialskrivare.

I samband med förvärvet, följer även Daniel Pettersson, som har drivit Uniprint sedan 2013, med till Ni Solutions. Hans nya roll är Key Account Manager och produktansvarig, för alla produkter som tidigare såldes av Uniprint.

- Vi är mycket glada att bredda vårt sortiment, med Uniprints produkter och bli en ännu mer komplett partner, för alla som vill producera utskrifter i alla dess former, säger Magnus Lundgren, försäljningschef på Ni Solutions.

- Vi är också mycket glada, för att Daniel börjar hos oss med sin

gedigna kunskap och erfarenhet. Eftersom att Daniel även utgår från Ängelholmstrakten, så vi kommer få ytterligare ökad närvaro söderut i Sverige.

Bland produkterna som Uniprint tar med sig, finns exempelvis DTG- och DTF-skrivare från Roland DG, Epson och Polyprint.

- Vi är övertygade, om att detta är en bra lösning och att våra kunder och deras produktionslösningar, kommer att vara i trygga händer hos oss, konstaterar Magnus Lundgren.

- Vi kommer nu att satsa vidare, i Ni Solutions regi, för att utöka vårt erbjudande med ännu fler spännande lösningar. Jag ser fram mot den resan. Det första vi gjorde tillsammans var att ställa ut på Scanpack i oktober.

19 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 AFFÄRSNYTT
Daniel Pettersson och Magnus Lundgren

Ett musikaliskt samarbete

Det nya, svenska death metal-bandet The Halo Effect, lanserade sin första skiva i augusti. Därefter åkte de ut på sin första Europaturné, med 30-talet bokade spelningar i september-oktober. Det gör man i en specialframtagen kollektion från Blåkläder.

Fast det är inte bara bandet som får nya scenkläder att briljera i. Till scenarbetarna; crewet,

vilka har en omfattande uppgift att rigga scenerna, har man givetvis även tagit fram egna arbetskläder.

Bandmedlemmarna Peter Iwers och Daniel Svensson, har båda samarbetat med Blåkläder tidigare. Detta bl a genom deras gemensamma bryggeri Odd Island Brewing och genom bandet In Flames.

- Det är såklart jättekul när

nya samarbeten föds, ur tidigare som har fungerat bra. Vi älskar när våra kläder underlättar någons jobb, kommenterar Peter Mönhage, Sverigechef på Blåkläder.

- Då vi vet, att det finns ett stort intresse för den här typen av musik, bland många av våra användare, känns det helt rätt att gå ihop med The Halo Effect.

Dessutom har man tagit fram

merchandise, i form av en Tshirt som endast kommer säljas i samband med spelningarna under turnén. Det nya bandet består av Mikael Stanne, Peter Iwers, Niclas Egelin, Daniel Svensson och Jesper Strömblad, vilka samtliga har ett förflutet i death metal-banden In Flames eller Dark Tranquillity.

Produktmedia till Försvarsmakten

Under sommaren slöts ett ramavtal med Försvarsmakten och Försvarets materielverk, gällande produktmedia. Det är återförsäljaren Voky som står för leveranserna av profilprodukter, gåvor och merchandise.

- För oss är det här ett ärofyllt och strategiskt viktigt uppdrag och vi är otroligt stolta över att Försvarsmakten väljer Voky som leverantör, säger Adam Zollner VD på Voky.

- Uppdraget är omfattande och jag är övertygad om att vår gedigna erfarenhet och vårt engagemang, tillsammans med Försvarsmaktens resultatinriktade kultur, kommer leda till ett värdefullt samarbete framöver.

Avtalet gäller allt sedan den 1 juni 2022 och har en maximal avtalstid om 4 år.

20 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 FOTO: JOEL THUNGREN, FÖRSVARSMAKTEN
PROMOTION
FOTO:
LUCAS ENGLUND
Niclas Egelin, Daniel Svensson, Mikael Stanne, Peter Iwers och Jesper Strömblad
21 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 www.kao.nu 031-74 64 901 info@kao.nu 3M™ REFLEXFOLIE SYNS PÅ DAGEN, LYSER PÅ NATTEN ✓ 3M™ Print Wrap Film 780mC-10 Ger dig möjlighet att trycka på reflex och sedan wrappa valfri yta, t ex bilar, strukturerade väggar och skyltar. ✓ 3M™ Scotchlite 680CR En följsam, avtagbar reflexfolie med kanaler. Finns i flera olika färger och är printbar. ✓ 3M™ Scotchlite 580 En följsam, permanent reflexfolie utan kanaler. Finns i flera färger och är printbar.

Fortsätter samarbetet

Nu har den ideella organisationen Blodomloppet valt att fortsätta sitt långvariga samarbete med Örebrobaserade NeH Reklam. I snart 10 år har de båda arbetat med varandra, vilket nu förlängs tre år; till och med 2025.

- För Blodomloppet är samarbetet med NeH avgörande för hela upplevelsen och profileringen av våra event. Vi är väldigt glada över, att fortsätta resan tillsammans, där målsättningen är att det aldrig ska råda brist på blod här i Sverige, säger Tomas Hoszek, ordförande för Föreningen Blodomloppet.

Det man kallar för en svensk löparfest, arrangeras på 19 orter runtom i Sverige, med syftet att inspirera till bättre folkhälsa och uppmärksamma vikten av blodgivning i samhället.

Rollen som NeH har i sammanhanget, är att ansvara för att T-shirts, medaljer och blodgivargåvor finns till löparna. Dessutom packar man picknick-kassar och etablerar områden för event, start och mål, till loppen.

EVENT
FOTO: BLODOMLOPPET
Specialister på självhäftande inredningsmaterial www.spandex.se Material & utbildning Fråga oss!

Skrivare, burgare och lite

racing

Som en första del i satsningen, att ordna fl er sociala aktiviteter i sina nya lokaler, höll Ni Solutions ett Öppet Hus den 22-23 september. Här bjöd man på nygrillade hamburgare och välsmakande kaff e, medan besökarna kunde spana på olika nyheter inom både hård- och mjukvara.

Från gatan, uppför stentrappan och runt hörnet. Vi följde doften av grillade hamburgare, som ledde till entrén och Mikebike Sundman, grillmästare och backoffice på Ni Solutions. Till lokalerna på Augustendalsvägen 20 i Nacka Strand, flyttade företaget den 1 december ifjol.

- Sedan vi flyttade in här, har vi äntligen fått det utrymme som vi behöver, för att kunna göra mer sociala aktiviteter här hos oss, berättar Peter Lofthag, produktansvarig på Ni Solutions.

- Egentligen skulle vi ha haft en inflyttningsfest, men sedan kom annat i vägen, som drog ut på tiden. Att vi äntligen kunde göra något sånt här, känns däremot väldigt kul.

Totalt sett lockade eventet ett 50-tal till Nacka Strand, i en blandning av många trogna kunder och nya ansikten.

I RÄTT RIKTNING

FÖR NYA AVDELNINGEN

Nästintill direkt blir vi uppfångade av Kristoffer Hermansson, produktansvarig på Ni Solutions, som visar oss runt i lokalerna. Först och främst kommer vi till den senaste latexskrivaren från HP; 700W, som även kan printa vitt bläck.

- Just idag printar vi stickers på en transparent folie från Hexis, som vi konturskär i en Graphtec-plotter. Det betyder, att stickersen är färdigstansade och redo att skickas till kund, säger Kristoffer Hermansson.

23 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
Mikebike Sundman vid grillen

Intill latexskrivaren finner vi även en HP PageWide XL, som Ni Solutions dessutom är exklusiva med i Sverige. Detta, sedan man tog över HP Latex, HP PageWide och HP DesignJet från Papyrus, strax innan årsskiftet 2021/2022.

- PageWide är supersnabb och kan printa upp till 700 kvm i timmen. Vi har sålt en hel del i år och då framför allt till många som gör kartor, ritningar och mer kortlivade reklammaterial, fortsätter Kristoffer Hermansson.

STORFORMAT I MÄNGDER

Vi fortsätter genom lokalen och kommer fram till Epsonskrivarna. Här står resinskrivaren Epson R5000, som, enligt Kristoffer Hermansson, är riktigt vass på just tapetproduktion.

- Matningssystemet i R5000 är väldigt exakt och tillsammans med dess Epsons Precision Dot-skrivhuvuden, blir resultatet otroligt snyggt, i äkta Epson-kvalitet.

Bredvid står trotjänaren SureColor S80600L, som är utrustad med CMYK plus rött, orange och grått.

- Jag skulle nästan säga, att Epson S80600 är mer av en branschstandard idag och just den här, är L-modellen. Där L betyder, att det är bulkvarianten och har

då bläcktankar på 1,5 liter, säger Kristoffer Hermansson.

- Att printa en neutral, grå platta, kan vara något av det svåraste att få till. Oftast kan de bli lite röda eller gröna i tonen. Därför har Epson tagit fram en egen grå färg. Det är kul och bra, att vi kan erbjuda den färgen.

EN SMARTLÖSNING FRÅN KALA

Fast det är inte bara storformatsskrivare, som man har i lokalen, för här står även det modulbaserade monteringsbordet från Kala.

- Bara att det faktum, att det är modulbaserat löser mängder av problem. Speciellt för våra kunder som inte har en stor lastkaj att lyfta in den genom, eller om man har begränsat utrymme i lokalen, berättar Kristoffer Hermansson.

- Dessutom kan man bygga ut det med fler moduler, om man behöver större yta att montera på. Varje modul är 2,2 x 1,7 meter och det största vi har ute hos en kund är 16 meter långt.

Ett annat argument för detta bord, som Kristoffer nämner, är att det är elektriskt.

24 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
REPORTAGE
Kristoffer Hermansson och Peter Lofthag

EN AV OSS

New Wave Profile, den skandinaviska profilmarknadens mest framgångrika varumärkeskoncept, fyller 25 år nästa år, med 10 år i sin nuvarande setup.

Vi är sammanlagt över 150 profilföretag, varav 65 i Sverige, som hittat en perfekt samarbetsform under vårt motto BE YOUR BRAND, ett samarbete byggt på professionell drive och kollegial vänskap som hela tiden utvecklas och stärks.

Vi eftersträvar tillväxt och optimal marknadstäckning över hela Sverige och ser ett behov av fler duktiga entreprenörer på ett antal orter.

Kanske finns du redan där och är sugen på att utveckla din affär?

Hör av dig* så berättar vi mer! ENKÖPING

*Konceptansvarig Camilla Fjordland 0708-99 80 81 camilla.fjordland@newwave.se

25 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
ESKILSTUNA GOTLAND LINKÖPING LUND OSKARSHAMN STOCKHOLM SUNDSVALL TRELLEBORG VÄSTERVIK VÄSTERÅS YSTAD ÄNGLEHOLM ÖRNSKÖLDSVIK

Det innebär, att det inte behövs en högljudd kompressor till den annars tryckluftsdrivna valsen. Det ger samtidigt en säkerhetsaspekt i bordet, då dess sensorer känner av om en hand eller ett finger skulle råka hamna på fel ställe.

- Just en elektrisk vals gör att man kan arbeta på sidorna av bordet. Då dess båda motorer alltid håller valsen rak, oavsett var materialet ligger på bordet, konstaterar Kristoffer Hermansson.

Det Kristoffer menar, är att valsen på ett tryckluftsdrivet bord annars kan tippa, om inte materialet ligger ordentligt placerat i mitten.

KRISTALLKLARA FÄRGER

Av en ren händelse var Ni Solutions det företag, som fick den första leveransen av Epson SC-P8500D, när de kom till Europa. Det är en av årets nyheter och den printar kantlöst i storlekarna 50x70 cm och 70x100 cm.

- Det är de vanligaste storlekarna på

affischer och posters här i Norden. Att vi då har en skrivare, som printar kantlöst i de måtten är väldigt populärt, förklarar Kristoffer Hermansson.

Totalt är den utrustad med sex färger; CMYK plus grått och mattsvart. Epson P8500D ingår i Epsons Photo-serie, där även maskinen bredvid ingår; en Epson P7500, som är laddad med 12 färger.

- Den är kanske mer av en nischad skrivare, med fokus på främst konstnärer och fotografer. Samtidigt trycker den kristallklara färger och täcker 99% av Pantoneskalan, säger Kristoffer Hermansson.

EN 3D-PRINTER TILL VINNAREN

Under vår rundtur har det börjat droppa in mer folk i lokalen och vi tar farväl av Kristoffer Hermansson, som ska berätta mer om storformatsskrivarna för andra besökare.

Istället träffar vi på de utsända representanterna från Hexis; Gabriel Alexandersson och Andreas Wintzell, som

båda är säljare i Stockholm och Mälardalen. Här visar de upp ett axplock av olika vinyler från Hexis.

- Just nu är det mycket fokus på just printvinyl och vår senaste satsning på extremsport; med vår Holeshot-serie, berättar Gabriel Alexandersson.

- Vi pushar även för både 190evo och 200evo, som är två folier som är väldigt lätta att arbeta med. De har luftkanaler och en enklare vidhäftning, som gör att de kan appliceras och flyttas, för maximal precision vid foliering, säger Andreas Wintzell.

Bakom dem hade man en racingstol, laddad med ett Formel 1-spel. Här kör man antingen som den flerfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton eller finländske Valtteri Bottas. Båda två från Petronas Mercedes F1, ett stall där Epson är en av sponsorerna.

Banan man körde på var Sakhir Grand Prix i Bahrain och i efterhand har vi fått veta, att det var Johan Lindholm, VD på ArtStyle, som tog hem första priset; en 3D-skrivare från Flashforge.

26 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
REPORTAGE

Plastspecialisten gop Sverige har lanserat nya grafiska produkter, tillverkade av återvunnet material. Detta under branschmässan Sign & Print Denmark, den 14-15 september i Odense.

De nya plastmaterialen har man utvecklat främst med tanke på detaljhandeln, men även till bl a kommunikatörer. Materialen,

som är fria från både pvc och ftalater, är anpassade för interiöra miljöer och är givetvis printbara.

- Vi ser en stark efterfrågan av återvunna och pvc-fria material, som är printbara och som kan användas för grafiska produktioner i butiker och andra kommersiella miljöer, säger Sandra Pers, marknadschef på gop.

- Med det som utgångspunkt,

har vi tagit fram ett helt nytt koncept; ute.reuse, där vi har samlat vårt sortiment av dessa material under ett paraply.

- En del av materialen, är återvunna från leverantörens egen materialproduktion och en annan del, består av återvunnet material från konsument eller industri. Samtliga av dem kan återvinnas igen efter användning.

Materialleverantören kan distribuera material till flera olika branscher och ändamål. Fast man ser, att inom just den grafiska sektorn, är trycket extra stort på hållbara och återvunna material. Man förstår, att det är viktigt att kunna erbjuda miljöoch klimatvänliga alternativ.

27 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 PRINTMEDIA
Återvunnet med fokus på detaljhandeln (1/2) Signtools signtools.se MASKINER MATERIAL VERKTYG Monteringsbord från CWT Worktools Nya CWT Evolution Leasing från 3000 kr/mån* Flera storlekar Elektrisk / pneumatisk trycksätting * 48 månader, 10% restvärde Kontakta oss för mer info: 054-400 5040, hej@signtools.se Ljusbord, värmevals, motoriserad glidbom 5 års garanti

Öka produktiviteten och

förbättra utskriftskvaliteten

SureColor SC-V7000 erbjuder exceptionell bildkvalitet och flexibilitet och gör att du kan skriva ut på ett stort utbud av medier och underlag.

Denna skrivare är utvecklad för att kunna producera attraktiva skyltar för bland annat inom- och utomhusbruk, fönsterdekor, förpackningar, kampanjvaror och dekorativa produkter.

Auktoriserad återförsäljare

Stora nyheter i Sundsvall

- Vi har flera kollegor, som är otroligt nöjda, så vi känner att vi har gjort en bra investering, som kommer kunna leverera högsta kvalitet till våra kunder.

ETT STEG I RÄTT RIKTNING

Hos Sundsvalls Profildekor är det nu printoperatören Jesper Lundin, som ska se till att såväl skylt- och dekortillverkning sker enligt planering. Detta i samspel med de andra investeringarna man gjort i maskinparken; ett dataskärbord, en rullprinter och en frigolitskärare.

- Jag är grymt imponerad av de precisa investeringar, som Profildekor har gjort, för att framtidssäkra verksamheten, säger Lars Blomgren Sverigeansvarig på Nize Equipment.

Den anrika skyltmakaren Sundsvalls Profildekor, flyttade nyligen till nyrenoverade lokaler, på 800 kvm, på Linköpingsvägen 10 i Sundsvall. Till detta, har man lanserat en helt ny hemsida och dessutom, installerat en ny hybridprinter från swissQprint.

Det är en Nyala-printer, en kombinerad plan- och rullprinter på 320 cm i bredd, som därmed har fått en plats i maskinrummet. Försäljning och installation genomfördes av den skandinaviska partnern Nize Equipment ApS, i Danmark.

- Vi har tittat på swissQprint

Satsning på displayer

under många år, både på olika mässor och i showroomet hos Nize Equipment. När vi flyttade, fick vi samtidigt möjlighet att byta ut vår Durst-printer mot en Nyala, säger Anders Sjöberg, VD på Sundsvalls Profildekor, vars son Anton Sjöberg också arbetar arbetar på företaget.

- De är garanterat på topp 5-listan, för bästa produktionsoch arbetsförhållanden i Sverige, inom skyltbranschen, just nu.

Förutom den nya skrivaren, som printar med CMYK + light cyan, light magenta, vitt och lack, har man ett nytt arbetsflödessystem; som täcker allt från kalkyl och produktion, till faktura.

Nu gör Smurfit Kappa en satsning på butiksdisplayer. Detta genom att man investerar i en ny, automatisk stansmaskin; Eterna SA 2100, som ersätter flera äldre, manuella stansar.

- Investeringen gör oss starkare på marknaden och vi höjer kapaciteten, jämfört med dagens manuella stansar, säger Daniel Stålhammar på Smurfit Kappa.

- Då den nya stansen kan hantera fler format, blir vi även flexiblare, vilket ger nya möjligheter för våra konstruktörer, att skapa kostnadseffektiva displayer.

Den nya maskinen, som installeras i deras verksamhet i Helsingborg, kan hantera både mindre och större wellpappark. Maskinen innebär även, enligt Daniel, en säkrare produktionsmiljö för personalen.

29 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 FOTO: SMURFIT KAPPA PRINT
Jesper Lundin, Lars Blomgren och Anton Sjöberg

Ien satsning på fler miljömärkta arbetskläder, släpper tvätteriföretaget Elis nu tre nya kollektioner. Först kommer två kollektioner av varselkläder, som är framtagna av arbetsklädestillverkaren Fristads.

Dessa är miljödeklarerade enligt EPD; Environmental Product Declaration, som tar hänsyn till materialet, konstruktionen, tillverkningen och även leveransen.

- Det känns fantastiskt, att vi kan lansera två miljövarudekla-

rerade varselkollektioner på ett år, till den här stora gruppen av professionella användare, säger Lena Bay Højland på Fristads.

- Vi fortsätter att arbeta med EPD, som på ett mycket transparant sätt visar plaggens totala påverkan på miljön. Bra arbetskläder ska skydda användaren, men inte på onödig bekostnad av miljön.

Den nya kollektionen är tillverkad i 4-vägsstretch, från biobaserade och återvunna material.

Fristads och Elis lanserar tillsammans

EGEN KOLLEKTION MED TRIKÅ

Till detta lanserar Elis även en efterfrågad trikåkollektion, i fluorescerande kontrastmaterial. Tröjorna tillverkas av bomull och återvunnen polyester, med en kvalitet som, enligt företaget, gör att plaggen håller extra länge i en industriell tvättprocess.

- Vår definition av hållbar textil innebär, att produkten är miljömärkt eller att den innehåller minst 50% hållbara fibrer, säger Annica Paulsson Haglund,

Nytt avtal i Elitserien

produktchef för arbetskläder på Elis.

Senast 2030 ska Elis enbart köpa in textilier, som uppfyller dessa kriterier. Det är ett ambitiöst hållbarhetsmål, då den andelen var 30% under år 2021. Det spelar dock stor roll, vilken typ av textilier det handlar om. Medan lakanen oftast är miljömärkta, är arbetskläderna det i mer begränsad utsträckning. Än så länge.

Profilåterförsäljaren Voky blir nu exklusiv leverantör och guldpartner till ishockeyklubben Färjestad BK. Enligt det fleråriga avtalet ska Voky ansvara för försäljningen av merchandise, profilprodukter och evenemangsprofilering.

- Det känns fantastiskt roligt, att vi nu stärker samarbetet med Färjestad, säger Robin Bornhav, sportansvarig på Voky.

- Sedan många år tillbaka har vi levererat flera produkter och nu ger vi oss in med full kraft, för att hjälpa Färjestad att öka sin

affär och bli ännu starkare.

Från Färjestads sida, uttrycker man att de ser fram emot att utveckla affären inom merchandise. Båda parter ser möjligheter för hur man ska utveckla bl a e-handeln hos ishockeyklubben.

- Vi är väldigt glada över att

ha landat ett framgångsrikt partnerskap med Voky och ser fram emot, att utveckla vår affär inom merchandise, berättar Helén Högberg, kommersiell chef på Färjestad BK.

- Voky har en bred och djup kunskap om profilprodukter, sortimentstyrning och kommer vara en viktig partner, för att fortsätta utveckla vår e-handel.

Vidare menar Adam Zollner, VD på Voky, att man ser det nya samarbetet som ett geografiskt bra avtal, då man öppnar för att bredda sig i regionen runt Karlstad.

Voky har huvudkontoret i Linköping, varifrån man distribuerar alla leveranser, tillhandahåller flera kunders profillager samt har ett tryckeri, utrustat med fem transferpressar, fyra brodyrmaskiner och ett par plottermaskiner. Totalt uppgår den interna kapaciteten till ca 1 000 produkter per dag.

30 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 30 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 FOTO: FRISTADS

Nyhet!

ChromaLuxe väggpaneler

Visa upp, arrangera, gör om och lägg till

Gör kreativa collage utan att skada väggen - inga spikar eller krokar behövs

Lättviktig hardboard med vit, blank yta för sublimering med brillianta färger Självhäftande monteringskuddar med repositionerbart lim ingår

31 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 31 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

3D-print för veganska alternativ

Intresset för alternativ till riktigt kött, fisk och skaldjur ökar kraftigt och det är med 3D-print, som man vill lösa det. Till hela styckdetaljer tillsätter man därför mykoprotein, som på grund av sin naturligt fibrösa textur är av stort intresse. Fast det är fortfarande en stor utmaning, att 3D-printa dessa.

Nu har svenska Mycorena och österrikiska Revo Foods startat ett samarbete. Målet är att utforska möjligheterna, att 3D-printa veganska alternativ för kött, fisk och skaldjur.

Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper, med de obegränsade formningsmöjligheterna som all

3D-printing erbjuder, är det möjligt att utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut.

SKA MINSKA GLAPPET

Målet är att minska glappet mellan animaliska och ickeanimaliska produkter, för att i större utsträckning möjliggöra övergången till konsumtion av köttalternativ.

- Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel och såg, att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium, skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter, säger Paulo Teixeira på Mycorena.

Vinner jätteaffär med Subway

- Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå, i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder.

PRODUCERA VID BEHOV

Jämfört med mer traditionella produktionsmetoder, som formsprutning eller extrudering, har 3D-printing överlägsna fördelar i att kunna skapa komplexa produkter, med mer realistiska egenskaper och bättre munkänsla. Vidare eliminerar det behovet av kostsamma verktyg och kan minska, både behov av lagringsutrymme och tidsåtgång genom möjligheten att produ-

cera vid behov istället för i parti.

- Vi är väldigt glada, att äntligen kunna presentera vårt samarbete med Revo Foods, säger Kristina Karlsson på Mycorena.

- Vi tror, att vi kan skapa några riktigt unika produkter tillsammans, som kommer göra det enkelt för konsumenter att njuta av fantastiskt goda fisk- och skaldjursprodukter på ett hållbart och nyttigt sätt.

Både 3D-printing som teknik och mykoprotein som material är heta trender inom FoodTech. Kombinationen av de båda är ett helt nytt utvecklingsområde, som ännu väntar på att utforskas ordentligt.

Med ett nytt kontrakt, som täcker 23 marknader i hela Europa, har Visual Art nu inlett ett samarbete med snabbmatskedjan Subway. Till en början är det runt 5 500 digitala kommunikationsytor i Subways restauranger, som omfattas av avtalet.

- Det är förstås en jätteaffär för oss och framför allt visar den på, att vårt internationella erbjudande börjar ta fart och form på riktigt, säger Pontus Meijer, VD på Visual Art.

- Subway är på många sätt en perfekt match för oss, med såväl sin storlek som sitt digitala avtryck i butiksmiljöerna.

STÖRRE MÖJLIGHETER

I ett första skede rör det sig om ca 1 300 restauranger i England, Tyskland och Frankrike, med 5 500 digitala skärmar, som har uppgraderats med Visual Arts mjukvara. Fast, eftersom att Subway har runt 5 000 restauranger i hela Europa, är möjligheterna betydligt större.

32 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 32 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
NYHETER
33 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 33 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

Canon satsar på småformat

Under hösten presenterade

Canon nyheter i imagePress V-serien. Här kommer fyra nya digitalpressar i mellansegmentet; V700, V800, V900 och flaggskeppet V1350. Samtliga bygger vidare på den tekniken i imagePress V1000, som introducerades i somras.

- Tillskotten V1350 och V900 i imagePress V-serien, ger både kommersiella och interna tryckerier möjlighet att arbeta bättre, snabbare och med större kapacitet, för att kunna erbjuda sina kunder fler tryckta produkter

som ger mervärde, kommenterar Jennifer Kolloczek på Canon Europe.

- V-serien ger ett fräscht perspektiv, på designen av digitala tryckpressar och blir en pålitlig lösning för tryckerier, som vill producera många olika jobb på en enda tryckpress.

Vidare konstaterar Jennifer Kolloczek, att de nya tryckpressarna har ett brett urval av inmatnings- och efterbehandlingsalternativ, samt är enkel att integrera i arbetsflödet.

NY KLASSLEDARE

Canon presenterar sitt nya flaggskepp i V-serien; imagePress V1350, som kan printa upp till 135 sidor per minut. Det innebär att den kan hantera månadsvolymer på 2,4 miljoner A4-sidor och livslängden uppgår till 72 miljoner A4-sidor.

Dessutom är den utrustad med bl a mekanisk vacuuminmatning, en mer rakare pappersbana, inbyggd spektrofotometrisk sensor och ett integrerat kylsystem. Tillverkaren uppger, att pressen ger en offsetliknande

kvalitet och det egna systemet för färgkorrigering; Multi-DAT, bevarar färgstabiliteten automatiskt.

V1350 är tilltänkt för produktion av exempelvis broschyrer, reklamblad samt exklusiva utskick och kort. Digitalpressen hanterar ytvikter mellan 60-500 g/kvm, på flertalet papperstyper och ska vara tillgänglig från och med första halvåret 2023.

INSTEGSMODELLER OCKSÅ

Med de nya digitalpressarna V700, V800 och V900, vill Canon nu erbjuda nya och befintliga kunder, instegsmodeller för produktion upp till ca 500 000 A4sidor per månad.

Pressarnas alla beteckningar representerar deras respektive maxhastighet; på 70, 80 och 90 sidor per minut.

De klarar allt från 52 g/kvm på obestruket papper och 70 g/kvm på bestruket papper, till tjockt papper på 350 g/kvm, smala kuvert, dubbelsidiga 762 mm-banderoller, enkelsidiga 1,3 m-banderoller samt relief- och syntetiskt papper. Pressarna är tillgängliga sedan december 2022.

Går ihop med moderbolaget

Nu har onlineåterförsäljaren Printoz, som säljer bl a profilkläder och profilprodukter, sedan den 1 oktober fusionerats med sitt moderbolag tsreklam i Sverige AB. Det innebär, att Printoz framöver kommer verka under varumärket tsreklam och samtlig försäljning kommer ske via hemsidan för tsreklam.

- Vi genomför samgåendet, för att tillsammans skapa ett starkare och mer komplett fö-

retag, skriver Printoz i ett pressmeddelande.

Den underliggande tanken verkar vara, att man vill ha samtlig verksamhet under ett och samma tak, samtidigt som organisationen blir större, i och med att personalen från Printoz följer med till tsreklam. Under 2021 omsatte tsreklam strax över 22 miljoner kronor, medan Printoz omsatte ca 23,5 miljoner.

34 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 PRINT

Nu med trycksaker

Profilbolaget Voky har under hösten gjort en ny satsning, på olika typer av pappersprodukter; bl a broschyrer, visitkort, brevpapper och affischer. Samtidigt har man rekryterat fyra experter inom området, för att säkra kompetensen i bolaget.

- Fler och fler kunder efterfrågade att kunna få beställa sina trycksaker av oss, någonting som traditionellt inte hanterats av profilföretag, säger Adam Zollner, VD på Voky.

- Vi är nu oerhört stolta, att även kunna leverera trycksaker till företag och organisationer på samma smidiga sätt, som vi levererar profilartiklar.

VIA EGEN PLATTFORM

Att förenkla köpupplevelsen har varit det som differentierat Voky från konkurrenterna och gjort att företaget positionerat sig starkt på marknaden. Förutom att kunderna kan beställa från den egna e-handeln, kan de även skapa sin egen, interna ehandel via Vokys plattform.

- Vi anser, att kunderna inte ska behöva kontakta olika leverantörer, för att få sina produkter. Istället sköter vi på Voky all kontakt och logistik åt våra kunder, fortsätter Adam.

- Vår ambition är att det ska vara lika enkelt att beställa trycksaker, som det är att beställa allt annat från nätet.

35 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 PRODUKTMEDIA
Adam Zollner
Kontakta Spandex på 0430-738 00 www.spandex.se De mest miljösmarta materialen på marknaden. Utan att tumma på prestanda eller pris. ImagePerfect™ EverGreen omfattar en rad banbrytande kvalitetsprodukter som tar hänsyn till varje aspekt av hållbarheten. Det är ett helt nytt sortiment av miljösmarta självhäftande folier.
SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE toppen Nu 15 år på 36 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

Återförsäljaren Color Systems

fi rar i år sitt 15-årsjubileum, sedan den ordentliga starten i januari 2007 och till fi randet arrangerades ett Öppet Hus den 13 oktober. Hit fl ockades ett 100-tal kunder, som alla fi ck chansen att se några av de senaste produkterna, från företagets leverantörer.

Den röda mattan var utrullad, ballongerna var uppblåsta och innanför väntade ett varmt välkomnande, av både leverantörer och personalen på plats. Där den interna styrkan, var uppklädda i gråa pikétröjor, med den transfertryckta jubileumsloggan på ärmen.

- Det känns verkligen roligt, att vi kunde fira 15 år nu och det var roligt att det kom så många som det gjorde, säger Magnus Edfeldt, sälj- och marknadsansvarig på Color Systems.

EGENPRINTADE ETIKETTER

Det var fullt fokus hela dagen. Från att portarna öppnade klockan 09.00, till dess att den sista besökaren gick hem vid 23.30tiden.

- På så sätt blev det en bra uppdelning också. Det var mycket fokus på maskiner och print under dagen, medan det blev mer av mingel och trivsamt umgänge under

kvällen, konstaterar Magnus Edfeldt.

Till kvällen hade man fixat en foodtruck; Curbside STHLM, som serverade amerikanska burgare. Lägg till att man även hade egenmärkta ölflaskor, skickade från ett mikrobryggeri i norrländska Storuman.

- Det är en kund till oss, som driver både ett tryckeri och mikrobryggeriet Northern Brewers, vars lageröl var väldigt uppskattad av besökarna, fortsätter Magnus Edfeldt.

MÅNGA LEVERANTÖRER PÅ PLATS

Nästan alla av Color Systems leverantörer var faktiskt på plats. Hit kan man räkna Martin Sigsgaard från danska Roland DG, Svein Ove Martinsen från norska Rollover, Mirko Gianni från italienska Flexa, Marc Verbeem från amerikanska Onyx samt de svenska representanterna; Richard Garp från Epson och Ulf Hedenblad från Canon.

- Det är många, som börjar få upp ögonen för FLX+, som vi nu har till våra nya

37 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
REPORTAGE
text/foto: Elmer Törnquist elmer@screen-marknaden.se Torbjörn Hedén och Magnus Edfeldt

Colorado 1630 och 1650, berättar Ulf Hedenblad, affärsutvecklare på Canon.

FLX+ är en teknik som gör att man kan printa både matt och blankt under samma körning. Dessutom poängterar Ulf Hedenblad att funktionen går att komplettera på äldre Colorado 1630 och 1650, som redan är ute i fält.

- Genom att vi kör det här i samma svep, får man en passning, som är helt outstanding, till skillnad mot om man printar jobbet i flera svep, förklarar Ulf Hedenblad.

- Många tror att det är en lack, som vi lägger på, men det är alltså printat i det blanka läget. Det gör att vi kan undvika att bygga lager, som gör det svårt att vika produkten, som det vanligtvis blir när man lägger på en lack.

Dessutom nämner Ulf Hedenblad, att gänget på Canon tror att tapettryck kommer bli stort för den här tekniken i framtiden. Redan nu har dock en del anammat detta, för att trycka exklusiva etiketter, exempelvis till olivolja.

Den enda av Color Systems leverantörer, som inte fick sitt schema att gå i lås för jubileumsfirandet, var Roberto Martellono, grundare och ägare av italienska ATP Color. Ett företag som tillverkar stora sublimeringsskrivare för textilier.

KUNSKAPSRIKA

GRUNDARE

Visserligen är 15 år en lång tid, men det har ändå gått fort. Från att de båda kompanjonerna Magnus Edfeldt och Torbjörn Hedén, VD på Color Systems, satt och skissade på sina planer hemma i köket, till dess att man nu är ett företag med 16 anställ-

da och en omsättning som nu överstiger 63 miljoner kronor.

Erfarenheterna sträcker sig dock längre än företagsstarten av Color Systems. Torbjörn Hedén har arbetat med storformatsskrivare och tillbehör sedan 1983, då hans far, Henrik Hedén, startade H-Data.

Efter att ha arbetat på bl a Arkitektkopia, drog Magnus Edfeldt igång H-Datas utbildningsverksamhet 1997. I nästan 10 års tid arbetade de båda tillsammans, innan H-Data blev uppköpt av det företag, som idag är Signcom i Borås.

- Redan då kände vi att det började bli lite för stort. Det var därför vi under hösten 2006 började skissa på ett eget företag, som skulle vara och fortfarande är, en mindre aktör som har fokus på både människa och maskin, berättar Magnus Edfeldt.

Dock har verksamheten blivit lite större än man först hade tänkt sig. I takt med att man plockat in fler leverantörer av maskiner och har träffat en större kundkrets, blev det naturligt att man växte.

38 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
Martin Sigsgaard, Roland DG Magnus Edfeldt Ulf Hedenblad, Canon

- Från början tänkte vi att 4-5 personer på hela företaget var lagom, men samtidigt som vi har fått fler kunder, har vi behövt bli fler anställda, för att kunna serva och tillgodose dem, fortsätter Magnus Edfeldt.

- Dock vill vi inte öka och bli ett superstort företag. Vi vill ha en sund och välfungerande verksamhet, som är en nära och bra arbetsplats.

BEHÅLLA COLOR SYSTEMS-ANDAN

Stockholm är idag deras största region, tätt följt av Göteborg och en del kunder i Norrland. Det som är, är att resorna oftast blir väldigt långa och till det kommer en prislapp.

- Speciellt nu när bränslepriserna skenar och vi gör allt i vår makt, för att inte bara åka fram och tillbaka. Visst, om det är akut åker vi direkt, för ingen vill ha en maskin som står stilla, men vi försöker planera i högsta möjliga mån, säger Magnus Edfeldt.

Ett räkneexempel kan vara att en maskindel måste bytas ut, vid en enklare service i exempelvis Växjö. Det kanske kostar 1 500 kronor. Fast då måste man även addera kostnader för transport och logi, som kanske landar på 8 000 kronor.

- Vi har länge haft tankar om att starta en filial i Jönköping, vilket är en bra geografisk plats. Dock blir det svårt med sammanhållningen som vi har idag och en del information sägs bara under fikapausen, säger Magnus Edfeldt.

- Vi vill behålla vår Color Systems-anda och då måste vi arbeta ihop och umgås. Det blir inte riktigt samma sak om vi skulle ha någon på distans hela tiden.

Kanske blir det aktuellt med en filial, om en av de nuvarande anställda skulle träffa en partner och kanske flytta till Göteborg eller Jönköping. Fast hur det blir med den saken, det får tiden utvisa.

Color Systems kommer med all sannolikhet finnas kvar i ytterligare 15 år. Fast då kanske varken Magnus eller Torbjörn arbetar heltid längre, men att det finns kvar, är nog ingen högoddsare.

39 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
us ignite your
Print.
Nu kan du göra mer, snabbare än någonsin, genom att anamma banbrytande tekniker för att erövra nya marknader. Det är dags att expandera din tryckeriverksamhet på sätt och platser som du aldrig hade kunnat föreställa dig. Let
print possibilities! Rethink
www.konicaminolta.se

Ny bok om svensk konfektionsindustri

Idag är nästan alla kläder som köps, både av privat- och företagskunder, sydda utomlands. Därför kan det vara svårt att föreställa sig, att det för 70 år sedan fanns över 700 konfektionsfabriker i Sverige. Under 1950-talet arbetade tiotusentals personer på fabrikerna.

Nu kommer Johannes Daun, antikvarie på Textilmuseet i Borås, med en ny bok; När man sydde kläder på fabrik. Den berättar om hur denna guldålder för svensk konfektionsindustri uppstod och tedde sig. Dessutom förklarar boken, hur allt sedan slog över i kris och nedläggningar.

- Boken har två perspektiv.

Det första är, att beskriva arbetet på konfektionsfabrikerna; kvinnodominansen, lönerna, maskinerna och arbetsmiljön, säger Johannes Daun.

- För det andra, undersöks branschen i ett industrihistoriskt sammanhang. Vilka var företagen? Hur skilde sig konfektionsindustrin från andra industrier?

Vad fick branschen att blomstra och vad orsakade krisen? Konfektion blir då, som ett exempel på hur industrisamhället i Sverige utvecklades i stort.

ETT VIKTIGT STYCKE Konfektionsindustrin var den mest kvinnodominerade grenen, av alla industrigrenar. Här fick

Förlänger fem år till

arbetarkvinnor sitt levebröd och här kunde kvinnor göra karriär, som tjänstepersoner och chefer. Därför är denna historia, ett viktigt stycke i kvinnohistoria. Historiska perspektiv är även betydelsefulla för dagens företagare.

- Till skillnad från exempelvis stålindustrin, som bestod av ett fåtal företag med jätteanläggningar, var konfektionsindustrin fördelad på många mindre fabriker. Hundratals företag var bara underleverantörer åt de övriga, fortsätter Johannes Daun.

- Länge var också privatpersoner, som sydde hemifrån, en enormt viktig del av produktionen. Denna struktur skapade flexibla företag, som kunde anpassa sig efter säsong och snabbt erbjuda ett nytt sortiment.

- Det finns lärdomar att dra av denna struktur, särskilt idag, då lokal tillverkning, småskalighet och flexibilitet efterfrågas

allt mer. Dagens modeföretag har stor nytta av att känna till sin egen historia.

- Under halva 1900-talet var det riktigt lönsamt att bedriva klädsömnad i Sverige, så vad var det man gjorde rätt på den tiden?

Arbetet med boken har skett parallellt med att Textilmuseet öppnade en ny utställning om 1900-talets konfektionsmode; Kläder & Couture. Boksläppet skedde den 24 november, på plats i Textilmuseet.

Nu har det svenska handbollslandslaget och Craft kommit överens, om att deras samarbete ska fortgå till 2028. Samarbetet om att leverera kläder till landslaget, tog sin ursprungliga form redan 2019.

Avtalet omfattar herr-, damoch ungdomslandslagen, samt både inom- och utomhus beachhandboll. Här ska man förse dem med matchställ, träningskläder, underställ samt plagg för uppvärmning och återhämtning.

- Vi har haft ett mycket bra samarbete med handbollslandslaget och det känns roligt, att vi nu kan fortsätta bidra till utvecklingen av svensk handboll, säger Stefan Persson, VD på Craft.

- Handbollslandslaget är ett av de mest jämställda landslag, vilket synkar perfekt med vårt varumärke. Det ska bli spännande, att fortsätta vara en del av denna nationella publiksport.

- Vi är nöjda med åren som varit och ser fram emot ännu större framgångar under de kommande åren.

Det var det svenska damlandslaget, som var först ut med att spela i säsongens nya matchtröja från Craft, som är mer gul, har fler mönster och en Sverigekarta. Inför säsongen 2022/2023 har Craft dessutom försett svenska domare med matchkläder.

40 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 FOTO: LIUN RAID NYHETER
Johannes Daun

Bygger nytt utanför Stockholm

Carnbäck, VD på gop Sverige.

- Med nya, större lokaler och lagerutrymmen i Brunna, tar vi ett stort steg framåt i vår pågående tillväxtresa. Anläggningen matchar våra expansionsplaner, samtidigt som vi kan effektivisera våra flöden ytterligare och därmed, bli en ännu mer konkurrenskraftig leverantör.

- Utöver större lager och kontor, ser vi placeringen i Brunna som mycket fördelaktig, med snabba distributionsvägar till Stockholm, övriga Mälardalen och vidare ut i landet.

Isin satsning för fortsatt tillväxt, byggs nu en ny fastighet om 2 700 kvm, åt plastleverantören gop. Förutom både kontor, produktion och lager, gör man

en satsning på att miljöcertifiera byggnaden.

- Vi på gop har under en längre tid letat efter en ny anläggning, som kan möta våra kun-

ders behov på ett så produktivt och effektivt sätt som möjligt. Vi är därför otroligt glada över att vi nu hittat en plats, som uppfyller alla våra kriterier, säger Petra

Utöver Stockholm finns gop även i Oslo, Norge; Sorø, Danmark och i Kungsbacka, utanför Göteborg, där huvudkontoret ligger.

41 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 FÖRPACKNING
Rollover Classic En kvalitetsprodukt som kommer underlätta och effektivisera skyltmakarens vardag i många år framåt. Tel: 08 522 922 20, info@colorsystems.se, colorsystems.se Kontakta oss redan idag för mer information eller besök colorsystems.se
Petra Carnbäck och Rasmus Mälarborn

NI Solutions är Nordens bästa partner för kreativa produktionsenheter.

Är ni en storformatsproducent, tryckeri, prepressföretag, förpackningsföretag, etikettproducent eller annan grafisk verksamhet kan vi hjälpa er. Vårt mål är att varje dag och med hjälp av våra värdeord, driv, ansvar och glädje, leverera de allra bästa lösningarna och den främsta kompetensen på marknaden.

KALA AppliKator

Kala AppliKator sätter nya stan darder för montering, applicering och laminering. Ett modernt eldrivet bord med sitt genom tänkta modulsystem enkelt anpassas, installeras och växer med din verksamhet!

Storsäljaren Epson SC 80600L

Epson’s succéskrivare SC 80600 med klassledande ut skriftskvalitet och stabilitet, finns nu med större bläckbehållare som sänker bläckkostnaden med upp till 20 procent.

KALA Mistral 1650

Är utvecklad och tillverkad i Europa för användare med de högsta krav på produktivitet och kvalité. Upp till 6,2m/min. 4 minnesplatser för inställningar. Enkel eller dubbelsidig lamine ring. Montering på skivor upp till 50mm tjocklek.

Kampanj! Epson C7500 inklusive 3 år CoverPlus

Epson ColorWorks C7500 skapar högkvalitativa färgetiketter själv och på begäran med denna pålitliga och kostnadseffektiva industriskrivare.

C7500 är den ultimata etikettskrivaren för utskrift av färgetiketter. Tillverkare kan nu på ett tillförlitligt och kostnadseffektivt sätt själva uppfylla sina etikettbehov med fantastisk hastighet och kvalitet. Skrivaren användas till många olika ändamål samt i olika branscher exempelvis: Kemietiketter, varningsmärken, energietiketter, livsmed elsetiketter, lageretiketter, apoteksetiketter, medicinindustrin och personifierade etiketter.

www.nisolutions.se

| 08-555 762 80
| solutions@nisolutions.se

Satsar inom förpackningstryck

Under september kunde HP avtäcka, den nya förpackningspressen HP WidePage T700i. Det är en rullmatad wellpappspress, som kan trycka upp till 300 meter per minut, med vattenbaserat inkjet-bläck.

Totalt mäter pressen 67 tum, vilket ger en utskriftsbredd på 1,7 meter. Här satsar man på bättre produktivitet vid ensidig laminering och vikkartong.

- Vi lyssnade på våra kunders och marknadens behov, när vi designade T700i. Mer än någonsin tidigare, behöver förpackningstryckerier större flexibilitet, för att svara på dynamiska marknadstrender och utmaningar, säger Annette Friskopp på HP.

- Digitala förpackningar fortsätter i grunden, att omvandla försörjningskedjan för högvolym och inom mainstreamproduktion. Nya T700i låter kunder uppnå kostnadsbesparingar och kortare ledtider, vilket ger möjlighet till högre värde.

Den nya sexfärgspressen är utrustad med nästa generations HP Thermal Inkjet-skrivhuvuden, som klarar av robust indu-

striell produktion. Som dessutom uppges kunna leverera offsetkvalitet.

Displayleverantör förvärvas

Det Landskronabaserade ML

Display, leverantör av exponeringslösningar för butiker, har nu blivit förvärvad av företagsgruppen Mindelon. Företaget kommer ingå i affärsområdet Retail Solutions.

ML Display grundandes 2007

av Anders Svensson, de har ett 30-tal anställda samt har huvudkontor och produktion i Landskrona samt ett säljkontor i Gävle.

- I Mindelon har vi hittat en mycket bra övertagare av vår fina verksamhet. De är en stabil och långsiktig ägare, som förstår

Tillverkaren beräknar att den kraften i entreprenörskapet och ett decentraliserat beslutsfattande, kommenterar grundaren Anders Svensson.

- De nya ägarna kan samtidigt stödja ML Display, i sin fortsatta utveckling, genom att bidra med kunskaper, erfarenhet och

nya maskinen ska vara tillgänglig för installation i slutet av år 2023.

sitt breda kontaktnät. Det här kommer långsiktigt gynna ML Display, dess medarbetare och framför allt kunderna.

FOKUSERAD KONCERN

Det här förvärvet utgör det tredje för året, då Mindelon förvärvade SignMedia Europe och Astley Signs tidigare i år. Totalt ingår nu 8 bolag i företagsgruppen, som tillsammans omsätter ca 700 miljoner kronor och har ca 275 anställda.

- Mindelons fokus är att äga och utveckla bolag, som erbjuder värdeadderande lösningar, som hjälper butiker och andra företag, att öka sin försäljning, säger Fredrik Celsing, VD och koncernchef på Mindelon.

- Med förvärvet av ML Display adderas nya, attraktiva produkter och lösningar, ny värdefull kompetens samt även nya kunder. Vilket stärker vårt totala erbjudande inom Retail Solutions.

Dessutom har man två systerkoncerner i Kamic Group och Amplex, som har fokus på handels- och agenturföretag respektive belysning och säkerhet.

43 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 WELLPAPP

60 år Över av erfarenheter

REPORTAGE

Vi har besökt Gewe Promotion i Huddinge, strax utanför Stockholm. Det är ett riktigt familjeföretag, sprunget ur grunden av ett tvätteri från 1962, som ser till att serva kunderna med det man kallar Gewe-andan.

REPORTAGE
Stefan Högberg

text: Elmer Törnquist elmer@screen-marknaden.se

foto: Lars Knapasjö lars@screen-marknaden.se

Som tredje generationens företagare, driver syskonen Jeanette Liedgren och Michael Svensson profilåterför säljaren Gewe Promotion. I sin nuvarande skepnad, är företaget inne på sitt 32:a verksamhetsår, men totalt finns 60 år av erfarenheter inbakade i kärnan.

Det var ägarnas morfar; Gustav Wörnert, som startade ett tvätteri 1962. Med sina initialer som prefix till företaget, blev Gewe Tvätt & Uthyrning med tiden, ett av Stockholms då största industritvätterier.

- Morfar hade agenturen för Fristads i Stockholmsområdet, vilket gjorde att han hyrde ut arbetskläder till några av de största industrikunderna i huvudstaden, berättar Michael Svensson delägare och AD på Gewe Promotion.

Efter Gustav Wörnerts bortgång 1951, togs tvätteriet över av Jeanette och Michaels mamma och hennes två bröder.

TREDJE GENERATIONEN

Jeanette Liedgren ville ta sina egna steg i livet, varpå hon började som bankbiträde på Nordea 1986. Fast det var något som saknades. Det var inte exakt den där rik tiga försäljningen, som hon egentligen ville syssla med.

- Istället tog jag anställning som säljare, på ett annat företag inom branschen och det dröjde inte länge, innan jag fick möjlig heten att driva och förvalta familjeföretaget, förklarar Jeanette Liedgren, delägare och VD på Gewe Promotion.

- Det var ganska klart från början att vi skulle sälja profilkläder och merchandise, vilket blev ett bra komplement till arbetsklä derna, som redan fanns i företaget.

Det dröjde inte länge, innan hennes bror; Michael Svensson blev tillfrågad, om han ville jobba med henne. Svaret blev ja och 1992 började de båda sälja produkter till hela Stockholm.

- Både jag och Michael är uppvuxna med det här, då vi är tredje generationens företagare. Tillsammans har vi skaffat oss en otroligt bred erfarenhet, fortsätter Jeanette Liedgren.

Samtidigt som Gewe Promotion i år firar sitt 60-årsjubileum, firar alltså även Michael Svensson sitt 30-årsjubileum i företaget.

EN AV VETERANERNA

Det är faktiskt så, att denna återförsäljare är en av de äldsta medlemmarna i New Wave Profile-kedjan. Redan 1996 anslöt man sig, till det som då kallades RCC; Royal Client Club.

- När Torsten Jansson pitchade idén om RCC, kändes det som ett bra och smart koncept att vara en del av, säger Michael Svensson.

- Det har fungerat bra för oss och vi ser ibland, hur vissa andra byter koncept lite väl ofta. Vi tror mer på att vi ska hålla oss till det, som uppenbart fungerar för oss, konstaterar Jeanette Liedgren.

Royal Client Club drog igång 1992 och då var man ett 40-tal utvalda återförsäljare. Konceptet innehöll då bl a två kundträffar per år, ett bonussystem och en samlad marknadsföring.

Konceptet uppgraderades till att bli NWPP; New Wave Profile Professionals år

46 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE REPORTAGE

1998 och år 2013 blev det, det vi idag känner till som New Wave Profile.

EN OVANLIG LOKAL

Det hör nog inte till vanligheterna, att ett företag i Stockholm, har sin bas i en villa. Än mindre att det är en arkitektritad villa. Fast så är fallet för Gewe Promotion, som för drygt 10 år sedan tog över huset, från HSB.

- Huset är ursprungligen från 1985. Det har drivits som ett kontorshotell och var då uppdelat i flera olika delar, berättar Michael Svensson.

- Därför har vi behövt göra ganska stora anpassningar, för att det ska passa vår typ av verksamhet.

Med högt i tak i entrédelen, blev det genast en fenomenal exponeringsyta för profilkläder. Till vänster, fanns ett djupare rum. Där såg man direkt, hur man kunde ha en avdelning för arbetskläder. Till höger, uppför en liten halvtrappa, beredde man plats för presentreklam och de lite dyrare produkterna.

- Entrén blev en bra länk mellan yrkesbutiken och de andra segmenten, konstaterar Michael Svensson.

47 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
Jeanette Liedgren Skyltstallet_ScreenMarknad_halvsida_180x130mm PSO Coated3.pdf 1 2022-01-12 12:27:24

I källaren har man plats för lager åt diverse kunder, tillsammans med enklare egenproduktion av transfertryck. Totalt mäter huset 750 kvm i storlek.

KUNDEN I FOKUS

Under åren som har gått har man satsat hårt. Här förhåller man sig till devisen; När människor möts, görs affärer. Det faller väl in, med den tidigare nämnda Gewe-andan.

- En av våra absolut viktigaste perspektiv, är att alltid ha kunden i fokus, berättar Jeanette Liedgren.

- Det är självklart jättelätt att säga, men inte alltid att efterleva. Det gör däremot vi, som alltid försöker ha kunden i fokus.

Ett annat värdeord är utveckling. Exempelvis var man ett av de första företagen i branschen, som blev ISOcertifierade med 14001 för miljö och 9001 för kvalitet.

Det verkar som att dessa satsningar fallit ut rätt. Redan 2013 blev återförsäljaren utnämnd till Årets Företagare i Huddinge kommun.

- Då löd motiveringen; Gewe är det lilla företaget, som inte räds att, på en tuff

48 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
(1/2) Indukta Indukta AB, Viaredsvägen 22 B, SE-504 64 BORÅS Tel.: +46 (0)33-23 70 50 E-mail: info@indukta.se Hemsida: www.indukta.se MASKINER, TILLBEHÖR & SERVICE - Brodyryta: 41 x 40 cm - Hastighet: upp till 1500 stygn/min - Modulsystem: bygg på vid behov - 16 nålar / färger Brodyrmaskin Melco EMT-16 X - Individuell produktion och styrning - Möjlighet att brodera olika designer på varje maskinhuvud

marknad, ta upp kampen mot de stora kontona. Vilket stämmer även idag, säger Jeanette Liedgren.

- Vi har även varit delaktiga och engagerade i branschens utveckling. Jag har suttit i styrelsen för SBPR för väldigt många år sedan.

Sammantaget har det mynnat ut i, att Gewe är AAA-ratade och har då högsta kreditvärdighet.

EN FÖRÄNDRING KRÄVS

De stora kontona har dock inte endast funnits bland de privata bolagen. Återförsäljaren har givetvis även deltagit vid de offentliga upphandlingarna ett flertal gånger.

- För inte alls länge sedan deltog vi i en upphandling, där man ställde orimliga krav egentligen. Kraven var i sig inte fel, men som vi såg det, kan ingen uppfylla dem, förklarar Jeanette Liedgren.

- Det handlade om att man bl a skulle kunna returnera och reklamera plaggen, under plaggets hela livslängd samt att vi, skulle ha en avdelning inhouse, som skulle laga trasiga plagg.

Troligtvis skulle det vara bra, om branschföreningen och politiker kunde titta närmare på LOU. För att på nya sätt, ge fler än de riktigt stora företagen en chans att vinna offentliga upphandlingar.

- Jag tror, att man behöver höja kunskapsnivån hos den offentliga sektorns upphandlingsavdelningar, säger Michael Svensson.

- Även om det är bra ur en miljösynpunkt i mångt och mycket, finns det inte en chans att, vi och andra mindre företag, har en möjlighet att lösa det som efterfrågas.

Självklart deltar man i upphandlingar, men helst med de privata företagen istället. Vilka tar sina beslut på egna, ibland bättre, grunder.

LÅG ETABLERINGSTRÖSKEL

Det är många som har sagt det tidigare och både Michael och Jeanette instämmer till fullo. Att börja i profilbranschen kräver kanske för lite.

- Jag står fast vid det, att etableringströskeln i vår bransch är på tok för låg, säger Jeanette Liedgren.

- Man tar sin väska, går på en profilmässa, ansluter sig till någon stor webbportal och drar sedan igång sitt bolag.

- Visst, det får man gärna göra. Fast det behövs fler kompetensutbildningar. För det är faktiskt en mer komplex bransch än många kanske tror.

Då Gewe Promotion är medlem i New Wave Profile, får deras personal, precis som de andra medlemsföretagens anställda, en del kompetensutbildningar hos leverantörerna.

Jeanette citerar Thomas Davidsson, som grundade Wackes;

49 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
Michael Svensson

Våra kunder skulle bara veta hur många processer det faktiskt är, i och med att vi ska addera en förädling. Risken för missförstånd och reklamation är stor, om man inte säkerställer alla instanser.

DAGS ATT HÖJA BELOPPET

Det faktum, att gåvogränsen återigen är på samma nivåer som innan pandemin, är något som ingen i branschen tycker är helt rätt. Speciellt med tanke på att våra närmaste grannar, Danmark och Norge, har betydligt bättre villkor och högre gränser.

- Vi tycker att det är helt fel att gåvogränsen går tillbaka till de ordinarie nivåerna. Det är nästan samma nivå nu, som när vi började med det här för 30 år sedan, säger Michael Svensson.

- Det är galet att gåvogränsen inte är indexreglerat, som allt annat. Produkter och plagg blir dyrare för varje år, fyller Jeanette Liedgren i.

Med andra ord, så får gåvotagaren betydligt mycket mindre för gåvan och det

kan vara svårt för arbetsgivare att se, nyttan med att ge finare gåvor till de anställda.

- Det skulle självklart vara bra för oss, med tanke på den typen av verksamhet vi bedriver. Fast det skulle även vara bra och gynna företagen och de anställda i allmänhet, konstaterar Michael Svensson.

Om man inte skulle höja gränsen, skulle det nästan skapa mer irritation från både arbetsgivare och arbetstagare.

ATT VÅGA HUGGA

Intressant kuriosa att veta, är att man för många år sedan, gjorde en affär, som kan ha format verksamheten till vad den faktiskt är idag. En allmän förfrågan hade skickats ut till flera företag, från ett ganska känt företag; Skype.

- Vi var den enda som svarade på Niklas Zennströms förfrågan, vilket ledde till att vi kunde signera ett avtal, om att leverera alla deras profilprodukter över hela världen, berättar Jeanette Liedgren.

- Jag berättar inte det här för att skryta,

men beträffande försäljning så tror jag att det är viktigt att våga satsa och även som en mindre aktör, tro på att man kan ta affären.

Det var nog inte många som trodde, att just den där spontana förfrågan skulle bli något. Visst kunde det blivit så, men Gewe vågade ta tillfället när det kom och det blev något riktigt bra. Det producerades mängder av merchandise.

- Min personliga uppfattning är att man måste våga kasta sig ut och testa sina gränser, även om man som vi var då, en mindre återförsäljare, fortsätter Jeanette Liedgren.

Med sina kunder som sina bästa ambassadörer, en inarbetad Gewe-anda och många år av kunskap i bagaget, siktar man nu på att fortsätta växa.

I nuläget är det 5 anställda på företaget och omsättningen ser ut att landa på 20 miljoner kronor i år. Nu siktar man på att utöka personalstyrkan och hitta rätt personer, till rätt plats i den växande organisationen.

50 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 REPORTAGE
Michael Svensson

Träkomposit –ett alternativspännande

Väljer du småländska Plastprint väljer du en svensk, hållbar och innovativ partner. Vi har genom egen produktion och stark innovationskraft tagit fram en serie produkter i förnyelsebar träkomposit.

Upptäck våra nyheter i träkomposit. Smörkniv, skohorn, flugsmälla och frisbee.

plastprint.se

ACG Nyström AB

033-17 88 00 www.acgnystrom.se

• Brodyr

• Laser

• Märkning

ACG Nyström ApS +45-966 136 36 www.acgnystrom.dk

ACG Nyström Oy +358-400 705 449 www.acgnystrom.fi

ACG Nyström Esti OÜ +372-656 35 97 www.acgn.ee

SIA ACG Nyström Ltd +371-725 14 33 www.acg.lv

UAB ACG Nyström +370 37 452 068 www.acgnystrom.lt

Bamatex AB

033-180 11 80 www.bamatex.se

• Transfer

• Vävda/Konstläder

• Reflex 3M

Clubshop AB 011-13 16 17 www.clubshop.se

• DTF

• Textiltryck

• Tryckutrustning

FocusNeo AB

08-681 68 00 www.focusneo.se

Helhetsleverantör av skyltar och visuell kommunikation.

AT-Laser

073-651 51 01 www.at-laser.se

Lasermaskiner för gravyr och utskärning från Thunder Laser Germany. Maskiner med smarta och användbara lösningar för optimala resultat.

Candab AB

0418-167 75 www.candab.se

• Ballonger & bus

• Fest & party

• Mässor & event

Color Systems

Scandinavia AB

08-522 922 20 www.colorsystems.se

• Skrivare

• Skärmaskiner & skärplotter

• Utbildning & konsultning

Folie

& Papper AB

031-49 00 80 www.foliepapper.se

Folier, utrustning och allt som krävs för produktion av visuell kommunikation. Stockholmskontor 08-785 04 23

Canon Svenska AB

08-744 85 00 www.cpp.canon

• Digitala tryckpressar

• Etikettprinter

• Material och förbrukningsartiklar

• Storformatsskrivare

• Skrivare

Epson Europe B.V.

08-444 38 80 www.epson.se

• DTG-print

• Etikettskrivare

• Storformatsskrivare

Folier Sverige AB

08-554 24060 www.folier.se

• DTG-print & sublimering

• Transferpressar & skärplottrar

• Lasertransfer & digital finishing

52 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 BRANSCHEN – Print och Profil, Promotion och Produktmedia
52 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

över 35 år.

Indukta AB

033-23 70 50 www.indukta.se • Brodyrmaskiner/-material • Symaskiner • Textilprinter

KE Levin AB

0155-577 00 www.ke-levin.se • Lasersystem • Screentryck • Tampotryck

Neutral.com +45 39 181856 +46 709 181850 www.neutral.com

Neutral är fullt certifierat genom GOTS, Fairtrade, EU-Blomman, SA8000, OEkoTex.

Konica Minolta 08-627 75 00 www.konicaminolta.se

New Wave Profile

0708-99 80 81 www.newwaveprofile.com

• Arbetskläder • Företagsgåvor • Profilkläder

Noll33 Screen AB

033-12 91 10 www.noll33.se

Ett av de bästa textiltryckerierna i Sverige, som till fullo behärskar komplicerade tryckprocesser.

53 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 BRANSCHEN Print och Profil, Promotion och Produktmedia –
• Etikettpressar • Digital print • Production Printing
Karamello 013-24
90 www.karamello.se Vi
Hot Screen AB 0300-56 89 90 www.hotscreen.se •
Molanders Sign
Display AB
53 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
Hexis AB 042-300 93 10 www.hexis-graphics.com • Dekor- & wrapfolie • Textiltransfer • Skyddsfilm
43
sätter smak på ditt företag.
Transfer/arbetskläder
Transfer/sport- och profilkläder • Värmepressar
&
08-680 15 80 www.durst-group.com
Arbetsflödessystem
Digitala skärbord
Storformatsskrivare
KA Olsson & Gems AB 031-74 64 900 www.kao.nu • 3M wrapfolie • Digitala printmaterial • STEK PPF Grizzly 063-574 050 www.grizzly.se Vi har levererat print- och dekorprodukter till pris- och miljömedvetna återförsäljare i

NS Systems A/S

+45 96 22 10 20 www.nyssystem.com

50 års erfarenhet av tryck till sport-, arbetskläder och profilbranschen. Vi har miljön i fokus.

Quickbutton 0474-48 840 www.quickbutton.se

• Kampanj & Event

• Namnskyltar

• Skyltar & Knappar

Rollsroller AB 054-770 7010 www.rollsroller.com

• Appliceringsbord

• Montagebord

• Roll-X

PF Concept AB

031-89 10 00 www.pfconcept.se

• Branding

• Giveaways

• One stop shop

• Produktmedia

• Profilkläder

Rangefabriken

0418-66 51 20 www.rangefabriken.se

Leverantör av svensk-tillverkad lackplåt till skylt-, industri- och byggbranschen.

Scandraft

031-68 69 30 www.scandraft.se

Leverantör av material och tillbehör för bild, dekor och reklam.

Whisqu Graphics AB

050-043 54 44 www.signcutpro.com

• Print & Cut

• Skyltdesign

• Skylttillverkningsprogram

PR Icon 070-547 44 97 www.pr-icon.se • Skyltar & reklam • Spänndukssystem • Storbildsproduktion

Reklamidé AB 054-770 7000 www.reklamide.se

• Skyltar/dekor

• Spänndukssystem • Storbildstryck

a company of

Signcom AB

033-20 43 00 www.signcom.se

Signtools AB

054-444 28 50 www.signtools.se

• 3D-printer

• Frigolitskärare

• Textiltransfer

Skyltstället

013-190 19 00 www.skyltstallet.se

Vi är en rikstäckande franchisekedja där varje lokalkontor är en helhetsleverantör inom varumärkesprofilering.

Din synlighetVår passion.

54 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
• Gravyr • Print/material • Print/utrustning Signcom Norway www.signcom.no Signcom Finland www.signcom.fi Signcom Denmark www.signcom.dk BRANSCHEN – Print och Profil, Promotion och Produktmedia 54 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

Spandex

0430-738 00 www.spandex.se

Material och utrustning för skylt, dekor, fordonsfoliering & screen. Lager och kundmottagning i Stockholm och Laholm. Huvudkontor Gunnebogatan 34 163 53 Spånga

Kontor & lager Laholm Industrigatan 34 312 13 Laholm

Swagg 08-442 79 70 www.swagg.se

• Brodyr

• Stanley/Stella

• Textiltryck

Textilgrossisten Hefa 031-712 56 10 www.tg-h.se

Vi är en lagerhållande grossist och leverantör av profilkläder, yrkeskläder och väskor. Vårt fokus är att erbjuda ett brett utbud, säkra leveranser och personlig service.

UniGraphics AB 033-15 11 11 www.unigraphics.se

• Expo-produkter

• Flaggor & Vepor

• Namnbrickor

• Skyltar & Stämplar

• Tält & Pop-up-väggar

Specialmedia

08-605 18 50 www.specialmedia.se

Media, bläck och tillbehör för storformatsproduktion och fordonsfoliering. Ett brett sortiment för vattenbaserade.

SweProd Graphics AB

0498-20 54 00 www.sweprod.com

• Skyltar, paneler, dekaler

• Overlays, emblem, domes

• LED-belysta skyltar

Storbildsbolaget 042-38 89 70 www.storbildsbolaget.se • Interiör & dekor • Mässor & event • Retail & kampanjer

Team Workwear

08-685 67 00 www.teamworkwear.se

Vi är Sveriges ledande medlemsdrivna kedja inom arbetskläder, personligt skydd, profilprodukter samt förädling.

TimeApp AB 0150-506 15 www.timeapp.se • Affärssystem • Stämpelklocka/ personalliggare • Tid- och projektrapportering

Wrapchamp

070-626 64 40 www.wrapchamp.se

Rikstäckande kedja för fordonsdekor där samtliga studios har lika utrustning, material och utbildning. Det gör att kvaliteten till kedjans kunder blir identisk över hela landet.

WrapChampProffs på bildekor.

VN Vinyls AB 08-684 288 40 www.vnvinyls.se

• Lackskyddsfilm • Självhäftande vinyler • Solskyddsfilmer

55 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
BRANSCHEN Print och Profil, Promotion och Produktmedia –55 SCREEN & MARKNADEN 8-2022

Z-reklam AB

0515-101 02 www.z-reklam.se

• Display & profil

• Fordonsprofilering

• Storbildsproduktion

Coloreel växlar upp

Zeloso

063-579 600 www.zeloso.se

Unikt kalkyl- och planeringsverktyg för producerande företag som vill ha koll och bli effektivare.

Med sin nyanställda CFO; ekonomichef, växlar Coloreel upp. Sedan sommaren 2022 är det Saman Khalilian som sitter på tjänsten. Han kommer senast från en liknande tjänst hos vårdbolaget Klara, ett bolag i Ambea-koncernen.

- Nu går bolaget in i ett spän-

nande skede, då det är på väg in i en internationell expansion, säger Torbjörn Bäck, VD Coloreel.

- Samans erfarenhet av tillväxtbolag och hans förmåga av att se till bolagets helhet, på både kort och lång sikt, kommer väl till pass på Coloreels fortsatt spännande resa.

Blir ny VD på Tg-h

LEDIG PLATS

FINNS!

Se till att ditt företag också är med i BRANSCHEN

Öka exponeringen! Det kostar endast 5 000 kronor/år.

Vid årsskiftet kliver Johan Svanehed in som ny VD för det Stenugnssundbaserade Tg-h, efter hela 14 år som försäljningschef för sportvarumärket Craft. Innan dess har Johan bl a arbetat på Sagaform, för PF Concept i Shanghai och dessförinnan, även arbetat som lärare.

- Efter alla mina år på Craft och i branschen känns det både spännande och roligt, att nu få chansen att utveckla Tg-h och alla dess varumärken, påpekar Johan Svanehed.

- I takt med den kommande miljölagstiftningen i EU, kom-

mer miljöfrågor få ett allt större utrymme och där kommer vi stå starka, speciellt med Cottover. Vi ska självklart stärka alla varumärken, men Cottover är extra intressant just nu.

Johan Svanehed tar över stafettpinnen från Håkan Pettersson, som är nöjd med vad han gjort för Tg-h under sin tid som VD och har nu alla dörrar öppna för framtiden.

Saman är i grunden utbildad elektronikingenjör vid KTH och har även en civilekonomexamen. Han har lång erfarenhet inom finans och affärsutveckling och sitter även med i ledningsgruppen.

56 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
PERSONALNYTT
Saman Khalilian Johan Svanehed

Stärker upp styrelsen

Nu är det klart, att Jenny Ring tar plats som ny styrelseledamot för Skyltmax; med bolagsnamnet Signmax AB. Hon har en bred erfarenhet inom bank-, finans- och IT-branschen, där hon sedan sju år tillbaka, arbetar på Dustin och har ansvar för den europeiska verksamheten inom bl a logistik och kundservice.

- Jag är glad att ha Jenny Ring ombord hos oss. Hennes erfa-

renheter inom ledarskap och storskalig e-handel, stämmer överens med vårt fokus och vår resa mot att erbjuda den bästa kundupplevelsen i branschen, säger Mattias Klingberg, VD på Skyltmax.

Nu består styrelsen av sex personer; ordförande Hélène Gustavij samt ledamöterna Mattias Klingberg, John Gustin, Lars-Gunnar Holger och Bank Bergström samt Jenny Ring.

Canon stärker ledningen

Sedan mitten av oktober är det Henrik Selmegårdh, som är ny CFO; ekonomichef, på Canon Svenska AB. Han kommer senast från rollen som nordisk COO; operativ chef, på BNP Paribas.

- Jag ser fram emot, att välkomna Henrik till oss på Canon. Han kommer kunna addera ett stort värde till vår organisation, säger Christer Byfors, VD på Canon Svenska.

- Och då även till ledningsgruppens gemensamma arbete, med att vara den självklara marknadsledaren. Det känns värdefullt att Henrik blir en del av vårt företag.

Henrik Selmegårdh har både lång och bred erfarenhet, från

Hon är ny VD

Sedan den 1 oktober är det Ana Paula Geisler, som är ny VD för arbetsskobolaget Arbesko. Hon efterträder då Karin Lidman, som efter fyra år går vidare till en ny roll inom ägarkoncernen Bergman & Beving.

- Jag är glad över, att Ana Paula har tackat ja till att axla VD-rollen i Arbesko efter Karin Lidman, säger Fredrik Valentin, styrelseordförande i Arbesko.

- Karin har, tillsammans med Ana Paula och ledningsgruppen, gjort ett fantastiskt arbete i att ställa om Arbesko inför framtiden.

- Vi har nu ett välskött och lönsamt bolag, som är redo för tillväxt. Jag är övertygad om att bolaget, under Ana Paulas ledning, kommer att lyckas väl även på den resan.

ledande roller på både Santander Consumer Bank och GE Money Bank. I grunden har han en kandidatexamen i ekonomi, från Karlstads universitet.

- Canon är ett globalt företag och innovativt varumärke, med ett stort kund- och produktfokus, samtidigt som man har en stark företagskultur, förklarar Henrik Selmegårdh.

- Det känns väldigt inspirerande att gå in som CFO och få möjligheten, att vara med och leda och utveckla Canon i hela Sverige.

- Jag ser fram emot att driva en stark finansavdelning och agera viktig stödfunktion, för vidare affärsutveckling och försäljningstillväxt.

Ana Paula Geisler är utbildad jurist och kommer ursprungligen från Brasilien. Hon har arbetat i flera olika roller på Arbesko sedan 1998, varav de senaste fyra åren som operativ chef. Då med ansvar för produktion, inköp och logistik.

57 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 PERSONALNYTT
Henrik Selmegårdh Ana Paula Geisler Jenny Ring

ANSTÄLLDA

I september 2022 uppgick det totala antalet anställda till 4 652 000, varav 2 375 000 var män och 2 278 000 var kvinnor. Antalet fast anställda uppgick till 3 958 000 och antalet tids begränsat anställda uppgick till 695 000.

ANTALET SYSSELSATTA

Totalt fanns 5 189 000 sysselsat ta personer, 15-74 år, i septem ber; en ökning med 93 000 jäm fört med ifjol. Antalet sysselsatta kvinnor uppgick till 2 421 000 personer och antalet sysselsatta män uppgick till totalt 2 768 000 personer.

Sysselsättningsgraden ökade med 1 procentenheter och upp gick till 68,8%. Bland kvinnor var sysselsättningsgraden 65,2% och bland män var den 72,4% Bland ungdomar, 15-24 år, öka de antalet sysselsatta med ca 44 000 till 479 000. Det motsvarar en sysselsättningsgrad om 41%.

ARBETADE TIMMAR

Det totala antalet arbetade tim mar uppgick till 175,6 miljoner timmar per vecka, under sep tember.

ARBETSKRAFTEN

Antalet personer i arbetskraften, 15-74 år, uppgick till 5 548 000 under september. Av dessa var närmare 2 607 000 kvinnor och 2 941 000 var män. Det relativa arbetskraftstalet uppgick till 73,6%. Bland kvinnor var det 70,2% och bland män var det 76,9%.

ARBETSKRAFTSUTBUDET; OUTNYTTJAT

Det outnyttjade arbetskraftsut budet uppgick i september till i genomsnitt 19,4 miljoner timmar per vecka, en minskning med 3,1 miljoner timmar på årsbasis. Det outnyttjade arbetskraftsut budet motsvarar 485 000 hel tidsarbeten med 40 timmarsar betsvecka.

ARBETSLÖSHETEN

I september uppgick antalet ar betslösa, 15-74 år, till 359 000, vilket är en minskning med 96 000 personer jämfört med fjolåret och motsvarar ett ar betslöshetstal på 6,5%. Antalet arbetslösa kvinnor uppgick till 186 000 och bland män var 172 000 arbetslösa.

Antalet arbetslösa ungdomar, 15-24 år, uppgick till 125 000. Det motsvarar ett arbetslös hetstal på 20,8%. Däremot var 87 000 av de arbetslösa ungdo marna heltidsstuderande.

BILMARKNADEN

Under oktober levererades totalt 19 678 nya personbilar, en ök ning med 14% jämfört med ett år tidigare. Av dessa levererades 6 661 bilar; 34%, till tjänstebils marknaden, vilket är 40,6% fler än fjolåret. På tjänstebilsmark naden var Volvo största märket (27,5%), följt av Volkswagen (15,6%) och BMW (10,5%).

Under perioden januari-oktober 2022 har 198 158 nya personbi lar levererats, en minskning med 11% jämfört med samma period 2021. Totalt har 56 926 bilar le vererats på tjänstebilsmarkna den under perioden i år, vilket är en minskning med 22% jämfört med föregående år.

BNP

Sveriges BNP ökade med 1% i september, jämfört med föregå ende månad. För tredje kvarta let som helhet ökade BNP med 0,7% jämfört med andra kvar talet. Jämfört med fjolåret, har BNP ökat med 2,5% i september och 2,6% för tredje kvartalet.

BYGGKOSTNADER

Mellan augusti och september steg byggkostnadsindex med 1,2%; entreprenörernas kostna der ökade med 0,4% och bygg herrens kostnader steg med 4,8%. Årsförändringen i septem ber uppgick till 14,6% (13,8% i augusti).

DEMOGRAFI

Inom Sverige flyttade ca 1,6 mil joner människor under år 2021, en ökning med drygt 400 000 från året innan. Dock har benä genheten att flytta inom Sverige, under den senaste 20 årspe rioden minskat något för inrikes födda, medan den ökat betydligt för utrikesfödda.

FASTIGHETSPRISINDEX

Under tredje kvartalet sjönk pri serna på småhus, för permanent boende med 1% på riksnivå jäm fört med andra kvartalet. Det ge nomsnittliga priset var 4 miljoner kronor. Priserna på ett fritidshus sjönk med 1% under kvartalet och det genomsnittliga priset var 2,4 miljoner kronor.

För ett lantbruk steg priserna med 6% och det genomsnittliga priset var 3 miljoner kronor. För en hyreshusfastighet sjönk pri serna med drygt 1%.

FINANSMARKNAD; LÅN

Under september var tillväxt takten för utlåning till icke-finan siella företag 16,7% och tillväxt takten för utlåning till hushåll var 5,1%.

Totalt uppgick utlåningen till ca 7 803 miljarder kronor, varav lån till företag stod för 37%; 2 912 miljarder kronor och lån till hushållen stod för 63%; 4 892 miljarder.

FINANSMARKNAD; RÄNTA

Den genomsnittliga räntan på nya avtal för utlåning till ickefinansiella företag var 3,26% i september och den rörliga räntan uppgick till 3,19%. För hushållens del uppgick den genomsnittliga räntan för nya bostadslån till 3,07% och den genomsnittliga rörliga räntan uppgick till 2,81%.

FORSKNING

Utgifterna för forskning och ut veckling i Sverige ökade med 1,9 miljarder kronor under 2021, en ökning med 1% jämfört med fjolåret. Företagssektorns utgif ter uppgick till 131,5 miljarder kronor, offentligsektors utgifter uppgick till ca 8,2 miljarder och inom universitets- och högskolesektorn uppgick de till hela 43 miljarder kronor.

FÖRSÄLJNINGSVOLYMEN

Detaljhandelns försäljningsvo lym minskade med 0,4% i sep tember, jämfört med augusti. Sällanköpsvaruhandeln mins kade med 0,1% och dagligvaruhandeln, exkl Systembolaget, minskade med 0,7%.

Jämfört med fjolåret minskade försäljningsvolymen med 5,9%; sällanköpsvaruhandeln minska de med 8,1%, medan dagligvaruhandeln, exkl Systembolaget, minskade med 2,4%.

HANDELSBAROMETERN

Framtidstron inom butikshan deln ser mörk ut i oktober, då pessimismen bland svenska handlare ökar jämfört med sep tember. Indikatorn, med ett neu tralvärde på 100, för butikshan deln minskar med 6,4 enheter och landar på 73,7. Under fjolår et var indikatorvärdet 104,9, vil ket innebär ett tapp på drygt 30 enheter under det gångna året. Inom partihandeln ser man ett tapp på 2,6 enheter och landar på 76,7, vilket är den lägsta ni vån. Även svensk e-handel tap par 6,2 enheter och landar på 80,3.

HANDELSNETTO

Under september uppgick varu exporten till 179,5 miljarder kro nor och varuimporten till 181,3 miljarder. Det ger ett handels netto på 1,8 miljarder kronor i underskott. Jämfört med fjolåret, har varuexporten ökat med 22%

och varuimporten med 28%. Under januari-september 2022 har värdet för varuexporten ökat med 24% och värdet för varuim porten har ökat med 29%. Under perioden uppgick det totala vär det för varuexporten till 1 465,6 miljarder kronor och för varuim porten uppgick det till 1 493,1 miljarder. Det ger ett överskott på 25,9 miljarder.

HYROR

För Sverige som helhet under 2021, var hyran per kvadratme ter för nybyggda hyreslägenhe ter 1 863 kronor per kvm. Vilket i princip är oförändrat sedan året innan, då hyran var 1 868 kronor per kvm.

INKÖPSCHEFSINDEX; INDUSTRISEKTORN

PMI för industrisektorn sjönk till 46,8 i oktober, från nedrevidera de 48,2 i september. Det är tred je månaden i rad som indexet befinner sig utanför tillväxtzonen och den svagare omvärldskon junkturen sätter djupa avtryck i svensk industri.

Delindex för produktion, sys selsättning och leveranstider svarade för de största negativa bidragen. Index för produktions planerna steg till 57,7 i oktober och pristryck från leverantörsledet är fortfarande högre än normalt.

INKÖPSCHEFSINDEX; TJÄNSTESEKTORN

PMI för tjänstesektorn steg till 56,9 i oktober, från 55,1 i sep tember. Det är en överraskande stark siffra, även om trenden i tjänstesektorn fortfarande är nedåtriktad och risken för en svagare siffra längre fram är fort satt hög, i och med nedgången i industrin och hushållens krym pande köpkraft.

Samtliga delindex i PMI-tjänster steg i oktober, främst drivet av sysselsättning och orderingång. Index för leverantörernas insats varupriser ökade och visar på ett fortsatt högt pristryck i tjänste sektorn.

LÖNEUTVECKLING

Samtidigt som genomsnittslönen ökade med 2,8% i augusti, jäm fört med fjolåret, minskade real lönen med 6,2%.

KONJUNKTURBAROMETERN

Barometerindikatorn föll med 6,2 enheter i oktober; från 90,8 till 84,6. Samtliga sektorer bidrog till nedgången och det innebär att stämningsläget i ekonomin är fortsatt dystrare än normalt. Detaljhandeln och tjänstesek

Källor bl a; Grafiska företagen, Handelsbanken, HUI Research, Konjunkturinstitutet, Medlingsinstitutet, Nyföretagarcentrum, SEB, SCB, Svensk handel, Slif, Sveriges mediebyråer, Tillväxtverket, TU - Medier i Sverige, UC, Vroom.

58 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 EKONOMI/FAKTA

torn var de sektorer som tappade mest; 6,7 resp 6,5. Dock noterbart är att, trots att konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin sjönk med 4,5 enheter, till 105,1, är läget inom tillverkningsindustrin starkare än normalt. Detsamma gäller för byggoch anläggningsindustrin.

KONKURSER

Under oktober inleddes 635 företagskonkurser, vilket är en ökning med 38% jämfört med ifjol, då 461 företag gick i konkurs. Dessutom försattes 5 privatpersoner och 45 enskilda näringsverksamheter i konkurs under oktober 2022.

Under perioden januari-oktober har totalt 4 954 företag, 55 privatpersoner och 269 enskilda näringsverksamheter gått i konkurs, vilket är i stort sett samma som fjolåret.

MILJÖ

Utsläppen från den svenska flygbranschen ökade med 140% under andra kvartalet 2022, jämfört med första.

MEDIA; PRESSEN

Under tredje kvartalet ökade morgonpressens annonsintäkter från webben, appar och tryckta tidningar med 11%, jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Intäkter från tryckta kanaler ökade med 9%, medan de digitala kanalerna ökade med 17%.

MEDIEINVESTERINGAR

Under oktober förmedlades reklam- och medieinvesteringar till ett värde om drygt 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 6,6%, eller ca 100 miljoner kronor, jämfört med oktober 2021. De kategorier som visade högst tillväxt under månaden var Online video; 29,8%, Utomhus/ trafikreklam; 28,2% och Radio; 25,2%. Största tappet gjordes av DR/Annonsblad; 35,9% och Populärpress; 31,2%.

Under perioden januari-oktober har Sveriges Mediebyråers medlemmar förmedlat investeringar till ett totalt värde om över 12,1 miljarder kronor, vilket är en ökning med 7,2% jämfört med samma period ifjol.

NYSTARTADE FÖRETAG

I oktober nyregistrerades 5 464 företag på Bolagsverket, en minskning med 28,8% jämfört med ett år tidigare. Under perioden januari-oktober 2022, har det registrerats 60 396 nya företag, vilket är en minskning med 6,6% jämfört med fjolåret.

ORDERINGÅNGEN

Industrins totala orderingång ökade med 2,3% i september jämfört med augusti. Hemmamarknaden ökade med 3,5% och exportmarknaden ökade med 4,8%. Störst ökning uppvisade industrin för elapparatur, som ökade med 64,9%.

På årsbasis ökade den totala orderingången med 4,8%. Orderingången från kund i Sverige minskade med 2,7% medan orderingången från kund i utlandet ökade med hela 10,6%.

Hitintills i år, januari-september, har den totala orderingången varit 2,2% högre än motsvarande period 2021. Både hemmamarknaden har ökat med 1,5% och exportmarknaden har ökat med 2,8%.

ORGANISATIONER

År 2020 fanns det 260 506 organisationer inom det civila samhället, en ökning med 1,5% sedan 2019. Den totala produktionen inom det civila samhället var 271 miljarder kronor och bidraget till Sveriges BNP var 3,1% under år 2020.

PENSION

I januari 2023 ökar inkomstpensionen med 3%. Det är en högre ökning jämfört med januari 2022, då inkomst- och tilläggspensionen ökade med 2,5%. Samtidigt höjs garantipensionen med 8,7%, motsvarande höjningen av prisbasbeloppet; som höjs från 48 300 kronor år 2022, till 52 500 kronor år 2023.

PRODUCENTPRISINDEX

Mellan augusti och september steg producentprisindex med 0,4%. På exportmarknaden steg priserna med 0,6% och på importmarknaden steg de med 1,5%. Priserna på hemmamarknaden steg med 0,1%. Jämfört med fjolåret ökade producentprisindex med 20,6% (22% i juli).

PRODUKTIONSVÄRDEINDEX

I september ökade produktionsvärdeindex för det totala näringslivet med 1,2%, jämfört med augusti. På årsbasis ökade produktionen med 5%; där både bygg- och industrisektorn ökade med 4,1% och tjänstesektorn ökade med 6%.

SPORTHANDELN

Under tredje kvartalet 2022 minskade sporthandelns försäljning med 4,7% jämfört med fjolåret. Det är tredje kvartalet i rad med negativ utveckling för sporthandeln. Främst upplever man ett tapp i den fysiska handeln, då försäljningen från e-handel till viss del minskat den negativa utvecklingen.

STILINDEX

I september ökade den totala försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel, med 5,2% jämfört med fjolåret. Samtidigt ökade försäljningen av skor med 7,7%. Ackumulerat hitintills i år, har försäljningen av kläder och skor ökat med 16,6% resp 12,3%, jämfört med 2021.

TJÄNSTEPRISER

Under tredje kvartalet steg tjänsteprisindex med 1,5%, jämfört med andra kvartalet. Jämfört med tredje kvartalet 2021 har tjänstepriserna stigit med 7,8% och årsutvecklingen för andra kvartalet 2022 var 7,9%.

Utvecklingen under året har drivits av vägtransport av gods, som bidrog med 0,9 procentenheter, följt av stödtjänster till transport och utgivningstjänster avseende programvara, som bidrog med 0,8 procentenheter vardera.

VARUHANDEL

Under augusti ökade varuexporten med 29% i värde och med 7% i volym, på årsbasis. Samtidigt ökade varuimporten med 32% i värde och med 6% i volym jämfört med samma period. Jämfört med föregående månad, minskade Sveriges varuexport med 2% i värde och 5% i volym. Samtidigt ökade Sveriges varuimport med 7% i värde och 9% i volym.

VÄRDEPAPPER; UPPLÅNING

I slutet av september uppgick den sammanlagda svenska räntebärande värdepappersskulden till 9 068 miljarder kronor, en minskning med 23 miljarder sedan augusti. Minskningen beror främst på att skulden i penningmarknadsinstrument har minskat under månaden.

Den årliga tillväxttakten för den totala värdepappersskulden var 4,9% i augusti, vilket är oförändrat jämfört med augusti.

59 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 EKONOMI/FAKTA
Utkommer på torsdagar och vi kör på fram till årsskiftet. Alltid nytt och uppdaterat. Kontakta redaktionen eller scanna QR-koden för att prenumerera. MISSA INTE VÅRT NYHETSBREV! Screen&Marknaden Weekly

En tävling för den kreative

Sedan den 1 oktober har nu Antalis för tredje gången öppnat upp för den internationella tävlingen Interior Design Award. Man vill hitta några av de mest kreativa och innovativa projekten inom inredningsdesign.

Här bjuder man alltså in arkitekter, tryckerier, designers och grafiska formgivare, som kan tävla i fem olika kategorier; Hospitality, Retail, Office, Home och Public Building. Nytt för i år, är dessutom att man lanserar tre nya priser och en deltävling för kreativa aktörer; illustratörer, bildkonstnärer och studenter inom grafisk konst.

- Med denna tredje upplaga av tävlingen, är vi angelägna om att

Evenemang & Mässor

ställa vår expertis till tjänst för skapande och innovation. Vi vill rikta ett särskilt tack till Coola-sortimentet, som alltid bemöter branschtrender och tillåter våra kunder, att skapa unika interiörer, säger Agnès Lafarge på Antalis.

- Dessutom erbjuder den internationella dimensionen av denna tävling, till förståelse för tender i olika länder, samtidigt som den sammanför flera designkoncept på en gång.

Tillsammans har de två tidigare upplagorna av tävlingen, 2017 och 2019, resulterat i närmare 800 anmälda projekt från 29 länder. Årets tävling pågår till den 31 januari 2023.

2023

9-12 januari

PPAI EXPO Las Vegas, Nevada, USA www.expo.ppai.org

10-12 januari PSI Düsseldorf, Tyskland www.psi-messe.com

2 februari

SBPR PADEL OPEN 2023 Padel Sports Club, Eskilstuna www.sbpr.se

8-9 februari

SIGN, PRINT & PROMOTION Oslo, Norge www.sipp.no

22-23 februari

PROFIL & PROMOTION Kistamässan, Stockholm www.promotionochprofil.se

22-24 mars REMADAYS Warsaw, Polen www.remadays.com

30 mars-1 april

GIVEADAYS Stuttgart, Tyskland www.messe-stuttgart.de/giveadays

20-21 april

VÅRMÖTE – FESPA SWEDEN Göteborg www.fespa.se

25-26 april

GLASSPRINT Düsseldorf, Tyskland www.glassprint.org

26-27 april WRAP FEST Silverstone, England www.wrapmaster.fespa.com

4-10 maj INTERPACK Düsseldorf, Tyskland www.interpack.com

10-11 maj

PLASTTEKNIK NORDIC Malmö www.plasttekniknordic.se

23-26 maj FESPA München, Tyskland www.fespa.com

23-26 maj

EUROPEAN SIGN EXPO München, Tyskland www.ese.fespa.com

11-14 september

LABELEXPO EUROPE Bryssel, Belgien www.labelexpo-europe.com

19- 21 september

SIGN&PRINT SCANDINAVIA Kista, Stockholm www.signochprint.se

4-5 oktober EMPACK Kistamässan, Stockholm www.empacksthlm.se

2024

19-22 maj

FESPA Amsterdam, Nederländerna www.fespa.com

19-22 maj

EUROPEAN SIGN EXPO Amsterdam, Nederländerna www.ese.fespa.com

28 maj-7 juni

DRUPA Düsseldorf, Tyskland www.drupa.com

Känner du till en mässa, ett öppet hus eller något annat spännande?

Tipsa gärna oss på redaktionen.

60 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
TÄVLING
60 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
61 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 For t sät t följa S candraf t på Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin, scandraf t.se och i Signprint.se www.scandraft.se 031 - 68 69 30 order@scandraft.se Tack S creen&Marknaden för 34 årgångar!

Pappersbatterier med andra funktioner

- Därför behöver vi skapa ett hållbart energiekosystem, som inte är beroende av fossila eller kritiska material såsom sällsynta jordartsmetaller.

Pappersbatteriet, eller superkondensatorn, består av ett pappersark som är knappt 1 mm tjockt och kan, i dagsläget, tillverkas i A4-storlek. För att pappret ska kunna lagra energi, blandas cellulosafibrer med elektroaktiva material, såsom biobaserat kol och en elektriskt ledande polymer.

Flera olika lager screentrycks, på aluminiumbelagda papper, som både fungerar som elektrisk kontaktyta och som en barriär mot fukt, syre och värme.

Nu har forskare på Rise utvecklat en ny typ av pappersbatteri, som ska kunna användas, för att lagra förnybar energi i byggnader. Samtidigt ska

de nya batterierna användas, för att isolera väggarna och på så sätt, minska energikonsumtionen.

- Vi måste hitta nya, hållbara sätt att lagra energi. På samma

sätt som vi fasar ut fossila bränslen, behöver vi fasa ut batterier, som utarmar planetens resurser, säger Jesper Edberg, forskare på forskningsinstitutet Rise.

Dessa tryckta elektroniska enheter kan användas enskilt eller kopplas samman i en serie eller parallellt, för att få större kraft, spänning eller kapacitans.

Ska utveckla träbatterier

Iett nytt samarbete ska förpackningsjätten Stora Enso och batteritillverkaren Northvolt, utveckla batterier baserade på hårt kol, utvunnet ur träd från de nordiska skogarna. Målet är ett ta fram världens första industrialiserade batteri, med anoder helt tillverkade av europeiska råmaterial.

- Samarbetet med Northvolt, är ett steg mot att tillhandahålla den snabbt växande batterimarknaden, med förnybara anodmaterial från träd, berättar Johanna Hagelberg, Stora Enso.

- Vårt ligninbaserade hårda kol; Lignode, kommer att tillgodose den europeiska försörjningen av anodråvara. Vi möter behovet för hållbara batterier inom områden, som fordon och stationär energilagring.

Lignin är en vegetabilisk polymer, som finns i cellerna hos nästan alla landlevande växter. Träd består till drygt 20-30% av lignin, där ämnet fungerar som ett naturligt och starkt binde-

medel. Det är en av de största förnybara kolkällor som finns.

ANLÄGGNING I FINLAND

Stora Enso, som är världens största producent av lignin, ska bidra med sitt ligninbaserade anodmaterial Lignode, medan Northvolt står för celldesignen, produktionskonceptet och ut-

vecklingsprocessen.

- Genom samarbetet, ges vi möjlighet att utforska ett nytt hållbart råmaterial och utöka den europeiska värdekedjan, samtidigt som vi kan utveckla en billigare batterikemi, säger Emma Nehrenheim på Northvolt.

- Det är en spännande de-

monstration, av hur vår strävan efter en hållbar batteriindustri går hand i hand med att skapa en positiv påverkan både på samhälle och kostnader.

Pilotanläggningen finns på Stora Ensos anläggning i finska Sunila, med en årlig produktionskapacitet på 50 000 ton lignin.

62 SCREEN & MARKNADEN 8-2022
RISE PAPPER
FOTO:
Jesper Edberg
63 SCREEN & MARKNADEN 8-2022 Vintergatan 22, 591 32 Motala || 0141-23 52 07 || www.signnordic.se Sign Nordic AB Skylt & Displaygrossist VI LEVERERAR VIA ÅTERFÖRSÄLJARE Mässväggar // Rollup // Mässbord // Skyltställ // Broschyrställ Beachflags // Snäppramar // Event Tält // m.m. Vintergatan 22, 591 32 Motala || 0141-23 52 07 || www.signnordic.se Sign Nordic AB Skylt & Displaygrossist VI LEVERERAR VIA ÅTERFÖRSÄLJARE Mässväggar // Rollup // Mässbord // Skyltställ // Broschyrställ Beachflags // Snäppramar // Event Tält // m.m.
AVSÄNDARE: SCREEN&MARKNADEN TORPVÄGEN 12 641 34 KATRINEHOLM
för
Vid felaktig eller ofullständig adress
vänligen returnera till avsändare
miljön och hållbarhetens skull.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.