Screen&Marknaden 6/2022

Page 1

Det sitter nästan i företagets gener; strävan efter ständig förnyelse och att alltid prova något nytt. Fast det kanske inte är så konstigt, om man betänker att det som är Z-Reklam idag... sida 44

Mer än trycketbaraihuset

NWP-bolag förvärvas

Om han skulle beskriva sitt tryckeri på ett enkelt och konkret sätt, skulle Efongo Imbia kalla Inprint för en grafisk byrå. Här ger man verkligen allt från början, för att vara den partner, som gör att slutprodukten når de högt ställda kraven, som kunderna kräver.... sida 32

Under sommaren förvärvade Alligo det Vinslövbaserade bolaget Magnussons Agentur AB; en butik med försäljning av profilprodukter och yrkeskläder, som dessutom är en av medlemmarna i New Wave Profile-kedjan... sida 40

Här råder ständig förnyelse

1SCREEN & MARKNADEN 6-2022 Branschtidning för Print och P rof i l , P romotion och Produktmedia

Allt under samma tak

Nr 6 • 2022 34:e årgången sida 10

Vi har ett korrekturverktyg online och all-in-1-lösningar, så att du kan få kläder, väskor, paraplyer etc. med önskat tryck på från ett och samma ställe. Lösningarna är också väldigt enkla att arbeta med.

NS System A/S | Tlf. 08-525 054 10 | support@nssystem.com | www.nssystem.com

DuENKELTbehöverintemer

krångel när det gäller märkning av textilier. Vi har gjort det superenkelt för dig att beställa, återbeställa via QR-koder och designa online. Du får dessutom snabb respons.

2 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

3SCREEN & MARKNADEN 6-2022Vintergatan 22, 591 32 Motala || 0141-23 52 07 || www.signnordic.se Sign Nordic AB Skylt & Displaygrossist VI LEVERERAR VIA ÅTERFÖRSÄLJARE Mässväggar // Rollup // Mässbord // Skyltställ // Broschyrställ Beachflags // Snäppramar // Event Tält // m.m. Vintergatan 22, 591 32 Motala || 0141-23 52 07 || www.signnordic.se Sign Nordic AB Skylt & Displaygrossist VI LEVERERAR VIA ÅTERFÖRSÄLJARE Mässväggar // Rollup // Mässbord // Skyltställ // Broschyrställ Beachflags // Snäppramar // Event Tält // m.m.

4 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PVC-fritt på agendan 6 Info från Fespa Sweden ........................................ 8 Nytt samarbete för ACG Nyström 18 Tagit Sverige med storm 21 Bingotryckeriet investerar 24 Vinga of Sweden förvärvas 28 Utmanar traditionell etikettprint 41 Fler satsar på automatlager 42 Går starkt framåt .............................................. 51 BRANSCHEN ................................................... 52 Ekonomi/fakta 58 Evenemang & mässor 60 INNEHÅLL 6-22 • BANDEROLL / MESH • BEACHFLAGGOR • FRIGOLITSKYLT • UV PLANPRINT • SKUREN TEXT • DEKALER • ROLL-UP • VEPOR Johan Zachrisson 0709-28 87 johan@z-reklam.se62 Merete Byman Ruud 0735-32 94 merete@z-reklam.se54 Fredrik Wallin 0735-45 36 fredrik@z-reklam.se57 Vi tillreklammaterialproduceraråterförsäljareBlivåråterförsäljareduockså! ETT URVAL AV VÅRA TJÄNSTER 360 ° K r e a t i v i tet • S t r a teg i • P r o du k t io n

UTGIVARE P&K TorpvägenPrint 12 641 34

För egen del står jag faktiskt med på valsedeln till kommunfullmäktige. Inte för att jag har gjort någon stor grej av det, har inte kampanjat direkt. Ser det mer som att de som tycker som jag och det partiet jag representerar, får sätta sin röst på mig, om de tycker det är rätt för dem.

Elmer Screen&MarknadenChefredaktörTörnquist 2022 Deadline Utgivning nr 7 5/10 31/10 nr 8 9/11 5 /12

Och så var det val igen

ISSN 2001-0303, 34:a årgång

I skrivande stund, är vi bara dagar innan valet 2022. Det

Lars lars@screen-marknaden.se070-561Knapasjö3970

bokstavligen haglar in nyheter om opinionsundersökning och insändare, om vem man ska rösta på och varför. Dessa kommer lite som det typiska novemberregnet, en trist onsdag i Givetvisseptember.serjag till att läsa var och varannan av dessa inlägg, lite för att se hur läget ser ut just nu. Samtidigt blir jag otroligt snabbt uttråkad av dem. För hur det potentiellt parlamentariska läget, förändras från dag till dag eller från morgon till kväll, är egentligen ganska ointressant. När jag reflekterar över det, känns det mer som ett sätt att skapa osäkerhet i gemene man. Kanske har jag rätt, kanske har jag fel.

inte säga annat än att vi är otroligt lika. Inte till utseendet kanske, där är det mamma som vinner. Fast just till sättet. Hon kan inte heller sitta still och när mormor frågar, om vi ska ut och gå, då är svaret ett självklart ja.

I detta nummer av tidningen besöker vi New Wave Group och deras massiva huvudkontor och -lager i Dingle. Där vi får veta mer om deras senaste satsning i samarbete med Tryckhuset i Stenungssund. Dessutom gör vi en resa till Uppsala, där vi träffar Efongo Imbia och får stifta bekantskap hans tryckeri Inprint och höra om hans sätt att driva ett företag.

Det är spännande tider framför oss, inte bara med vårt interna besked om att branschen kommer behöva klara sig utan Screen&Marknaden, utan livet som helhet. Det kanske finns ett och ett annat orosmoln, självklart. Fast om man ser på det på rätt sätt, så kan det också kännas spännande att leva i dagens samhälle.

Vi strävar efter att vara den bästa och mest personliga branschtidningen för Print och Profil, Promotion och Produktmedia. Genom att dela med oss av nyheter och företagsreportage, vill vi spegla branschens mångfald, styrkor och vilja att utvecklas. Vi vänder oss till små och stora företag; från tillverkare och leverantörer till återförsäljare och beslutsfattare i Sverige och Norden.

5SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Maria maria@screen-marknaden.seLarsson

IBAN:BgOrgPapper:UpplagaUtkommerKatrineholm8ggr/år.3550ex.GalerieArtsilk.nr556460-36695693-8533SE22800008257826 3444 1477 BIC: SWEDSESS VAT SE556460366901 CHEFREDAKTÖRENS SIDA

detta ögonblick sitter jag hemma med en mindre förkylning. Tydligen är det inte ett optimalt val att åka till Finland, iförd shorts och T-shirt, i slutet av augusti. På plussidan fick jag åtminstone träffa några ur släkten, gå på dop för min hittills yngsta kusin och ta många långpromenader med min mormor.Kan

CHEFREDAKTÖR Elmer elmer@screen-marknaden.se072-294Törnquist6369

Vidare träffar vi gänget på Z-Reklam i Falköping. Vi får höra om deras historia, deras satsningar på att kunna möta marknadens behov och får en inblick i det dagliga livet för Johan, Hanna och Marcel. Det är återigen ett fullsmockat nummer, laddat med kunskap, insikter och förståelse.

Fridens liljor

GRAFISK FORM & TRYCK

Åtta.45 Tryckeri AB Bruttovägen 11, 175 26 Järfälla 08-553 348 00, www.atta45.se

ANNONSER Annonsprislista (sida 0150-503www.screen-marknaden.se/annonsera61-62)46

REDAKTION 0150-503 TorpvägenScreen&Marknaden4612,64134 www.screen-marknaden.seKatrineholm

ANSVARIG UTGIVARE

ANNONSER/EKONOMI Elmer elmer@screen-marknaden.se072-294Törnquist6369

I

Släpp alla tankar och funderingar om skyhöga elpriser, inflationsdrabbade matvaror, kriget i Ukraina och en stundande lågkonjunktur med massarbetslöshet, varsel och företagskonkurser. Det hör inte till rätt inställning. Ja, släpp tankarna, andas in, andas ut och försök se på livet med tillförsikt, förhoppning och framtid.

Samtidigt skulle det vara lite kul, om jag faktiskt blev invald på personröster. Det skulle vara spännande, att vara med där besluten fattas. Fast som sagt, har inte gjort något större jippo om det. De som tycker, att jag är en bra person och tycker att jag har bra åsikter får gärna rösta på mig. Annars får det vara, siktar inte på en politisk karriär i nuläget ändå.

PVC-fritt på agendan

- I en tävling där många bidrag är tekniska, känns det kul att vinna med något som är ganska analogt. Det känns som att juryn har sett att vår idé belyser, något som är sant och som många kan relatera till, säger Fabian Luthander, en av vinnarna.

I en satsning, inleder MQ Marquet ett samarbete med 100B, vars tjänst gör att urtvättade jeans blir som nya. Det innebär, enorma besparingar på miljön, då det i Sverige säljs ca 12 miljoner jeans per år, varav drygt 20% är svarta – vilka lätt tappar färgen efter endast några tvättar.-Vilanserade

film, som är tänkt att skydda mot exempelvis stenskott, insekter och annat smuts, som kan tänkas komma från vägen, när man är ute och kör. Ytbeläggningen uppges vara färg.enprofil.attsamtalsämne,mernaDessutomsjälvläkande.varpolypropen-fil-Orajet3720och3740ettdådetärtilltänktgetillfälligreklam,enPVC-friHärharOrafolutvecklatfolieförbådeUVHochlatex-

U

Tjänsten rullas ut i samtliga butiker, där kunder enkelt kan lämna in sina urtvättade jeans till personalen, för att bara någon vecka senare hämta ut dem helt kolsvarta igen.

nder den Fespa-mässan i Berlin, den 31 maj-3 juni, lanserade Orafol ett gäng PVCfria material, speciellt framtagna för reklam- och fordonssektorn. Exempelvis presenterade man 3971RA+ Proslide, en TPU-film för carwrapping, som ska göra montage både snabbt och enkelt.Med en tjocklek på endast 0,16 mm, lanserades stenskottskyddsfilmen Oraguard 2816GF. Det är en transparent och klar

- Appar för att hjälpa oss träna finns redan. I massor. Så det ville vi undvika. Vi ville skapa något, som inte kräver något av eller distraherar användaren på någotBakomsätt. bidraget stod Fabian Luthander, Anna Zetterlund, Claes Holm och Nicolas Lindberg. I årets tävling, med temat träning, deltog studenter från 145 skolor i 45 olika länder.

6 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 HIGHLIGHTS

Analogt i en digital värld

Nicolas Lindberg, Claes Holm, Fabian Luthander och Anna Zetterlund.

tjänsten 2022, med visionen att varje kund ska njuta av sina jeans som nya, minst en gång till, säger Anton Andrén, medgrundare till 100B.

- Med vår färgningsprocess används endast en bråkdel vatten, i jämförelse med att tillverka ett par nya jeans. Det innebär, enorma besparingar, med ett fantastiskt resultat. Tillsammans med MQ, hoppas vi nå ut till fler kunder och hjälpa dem till ett mer hållbart mode.

Urtvättat blir som nytt

Här har man alltså tänkt att trycka träningsinstruktioner på träningskläder, som sedermera bleknar bort ju oftare kläderna används och tvättas. Det ska ge användaren mer självförtroende

första gången de tränar och fortsatt bygga självförtroendet, i takt med att instruktionerna bleknar.

F yra nyexaminerade studenter från Berghs School of Communication vann Grand Prix i tävlingen Future Lions, en tävling för kreativa idéer i Cannes, Frankrike. Bidraget Ten Week Tee beskrivs som; en analog produkt för en digital värld.

projektet Art for Artemis, en del av rymdprogrammet för att sätta människor på månen, fick designstudenter från hela Europa tävla med sina konstverk. Av 24 bidrag, valdes två vinnande bidrag ut. En av dessa är skapad av studenter från Forsbergs reklamskola i Stockholm.

- Oavsett vilket skede i livet vi befinner oss i, finns detta runt omkring oss, för att uttrycka våra olika sinnestillstånd. Med ögon känsliga för färg och fingertoppskänsla för form, skapar

Detta efter ett lyckat pilotprojekt på sex av stationerna, som banat vägen för resterande 80 stationer i landet.

Totalt rör det sig om närmare 700 digitala kommunikationsytor, för menyer och information, som ersätter de tidigare, tryckta ytorna. Affären uppges ha ett värde på drygt sex miljoner norska kronor, under de kommande åren.

hon fantasifull vardagsdesign som sprider glädje, stämning ochSvealjus. Barone växte upp i Stockholm och Florens, Italien.

skärmarna från Svea Barone som vann.

7SCREEN & MARKNADEN 6-2022 HIGHLIGHTS

rymdenkonstSvensktill

tillNästanFormexvinnerBlommornapå700skyltarCircleK

- Samtidigt ville vi inspirera alla som ser vårt verk och därmed, förhoppningsvis också, den yngre generationen av framtidaArtemis-programmetrymdforskare. är uppdelat i flera uppdrag och kommer vara, första gången på över 50 år, som man placerar människor på månen igen.

- Ett med naturen – med en ljus funktion. Inspiration och förlaga till detta konstnärliga uttryckssätt, är ett av naturens vackraste underverk, skriver ju-

Svea Barone

Circle K i Norge. Vi arbetar redan nära Circle K, på flera marknader i Europa och att även kunna ge stöd till Norge är ett hedersbetyg för oss, berättar Pontus Meijer på Visual Art.

N

- När vi gjorde vår forskning för Art for Artemis-projektet, ville vi införliva ett element av tid, gemenskap och samarbete, säger Ziba Astyrstone, en av illustratörerna till illustrationen.

ryn i sin motivering.

Det andra bidraget kommer från Tessa Kugel, student vid den franska konstskolan the Beaux Arts de Paris. Båda konstverken kommer pryda utsidan av Orion, en kapsel för besättningen som ska skickas till månen.

esignern Svea Barone var den som tog hempriset; Best in show, på höstens Formex-mässa. Totalt tävlade 26 oetablerade designers om priset, men slutligen var det de, av blommor tillverkade, lamp-

är den norska drivmedelsjätten Circle K ska uppgradera de digitala menytavlorna, är det Digital Signageföretaget Visual Art, som gör jobbet. Totalt handlar det om 86 stationer, med i genomsnitt 8 skärmar per station.

- Det känns oerhört roligt, att få göra den här utrullningen åt

På Pomlimoda i Florens, studerade hon mode och design.

D

KAISERGUSTAVFOTO:

I

med Brobygrafiska i Sunne, som sedan tidigare är en väletablerad utbildningsaktör, inom framför allt förpackningsbranschen. I samband med årets höstmöte, den 20-21 oktober i Göteborg, hoppas man nu att Brobygrafiska deltar. Detta för att kunna försäkra medlemmarna om att personal, med rätt kompetens kanske även kan komma därifrån.-

Det har förts långa samtal

- Grafiska Företagen har nu räknat på att ca 1 000 tjänster måste tillsättas till år 2024. Branschen växer i snabb takt och vi måste samtidigt tackla, hur företagen ska fylla vakanser, när deras anställda går i pension, säger Johan Höckert, styrelseordförande på Fespa Sweden.

iaffSponsrarärsnätverketAIKHockey

Info från Fespa Sweden

amtidigt som Nordic Profile

Johan Höckert

N

Vidare har man nu börjat titta på närmare samarbeten med de nationella föreningarna för Fespa i Danmark, Finland och Norge. Här kommer Joel Eriksson, sekreterare på Fespa Sweden, vara den som för samtalen, för att hitta rätt syften till samarbeten.Mer information kommer komma framöver, men det blir efter att höstens möte tagit plats i Göteborg, den 20-21 oktober. Sedan är datumen spikade för vårmötet, den 20-21 april 2023.

veckla och bygga upp nätverket och skapa synergieffekter.

En yrkeshögskoleutbildning för tryckare skulle verkligen behövas, för att unga människor ska kunna lära sig om prepress, tryckmetoder, färger och olika efterbehandlingar, säger Johan

ätverkande är bra och viktigt, för att fortsätta göra bra affärer och träffa fler potentiella kunder. Sedan en längre tid tillbaka har M.E Produkter, profilföretaget med bas i Skogås, utanför Stockholm, haft ett samarbete med affärsnätverket inom AIKNuHockey.kliver man på som fullfjädrade sponsorer, för att både ut-

Höckert, på Fespa Sweden.

Fair arrangerades fysiskt, på Elmiamässan i Jönköping, passade även styrelsen för Fespa Sweden på, att ha ett styrelsemöte. Här diskuterades budget och ekonomisk uppföljning, men även om hur framtiden ska te sig.

- Det här kommer bli superbra och framför allt kommer vi vara delaktiga när det kommer till tryck, exponeringsmaterial och skyltning, påpekar Daniel Örlund, delägare och säljare på M.EUnderProdukter.sommaren har vi väldigt mycket i produktionen och eftersom att hockeysäsongen börjar efter, passar det här väldigt bra. Då har vi tid att stötta dem med råd och kan trycka matchpokaler, priser eller deras 50/50-lotter.Dennämnda lotten säljs på samtliga matcher, där hälften av insatsen går till en ensam vinnare och resten av intäkterna går till laget. Det är ett enkelt sätt att sponsra sitt favoritlag, samtidigt som man själv kan vinna en rejälPartnerskapethacka. mellan M.E Produkter och AIK Hockey ses som ett långsiktigt samarbete och man tror att det blir gynnsamt för båda.

8 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 NYHETER

Daniel Örlund

S

info@kao.nu031-74www.kao.nu64901 Våra certifierade partners Som det enda 3M Endorsed Training Center i Sverige certifierar vi montörer i både Car Wrap och DI-NOC.3M Endorsed

Vi har lämnat Munkedal och E6 bakom oss och åker på väg 165 mot det lilla samhället Dingle. Målet är en stor vit, men samtidigt anspråkslös, byggnad med adress; Åkarevägen 18. Det är här tre New Wave-företag har sin verksamhet med kontor och lager.

Mertrycketän itrycket huset

REPORTAGE

REPORTAGE SCREEN & MARKNADEN 5-2022

text: Lars elmer@screen-marknaden.selars@screen-marknaden.seKnapasjöfoto:ElmerTörnquist

FLYTTAR IN I DINGLE

Förädlingsverksamheten i Dingle startade i våras med att New Wave Profile-företag fick vara med och testa systemet, som är byggt och framtaget av den egna IT-avdelningen på New Wave Group.

heten i de egna lokalerna, är New Wave Mode, DJ Frantextil och ProJob. För många år sedan hade New Wave ett eget tryckeri i sina lokaler, men det förvärvades med tiden av justFörTryckhuset.någotårsedan startade ProJob en tryckverksamhet i mindre skala för mindre order från slutkunder. Tryckhuset i Dingle handlar mer om massproduktion för åfkunder.

- Målet är att allt måste löpa felfritt och smidigt och då är det bra att vi själva har full kontroll över systemet.

- Totalt handlar det om ca 1 700 kvm och 20-talet medarbetare i Dingle, men inom något år räknar vi med att vara 25-30 personer.Detre New Wave-företagen, som kommer att dra nytta av den nya förädlingsen-

- Som så många andra började verksamheten i en källare och fortsatte sedan i ett garage, för att så småningom flytta in i olika industrilokaler allteftersom vi växte, berättar Anders Andreasson, ägare till och VD på Tryckhuset.

ast vi ska börja med att berätta om ett annat företag, som finns på en annan plats. Det handlar om Tryckhuset i Stenungsund, som ligger ca 7 mil söder om Dingle och knappt en timmas bilfärd bort. Företaget startades för 36 år sedan; 1986 och har sedan 26 år tillbaka haft ett nära samarbete med New Wave, som resulterat i dagliga lastbilstransporter mellan de bägge orterna.

- Nu flyttar vi delar av vår verksamhet hit till Dingle. Vi kommer eventuellt att minska något i Stenungsund, men en stor del av verksamheten blir kvar där, säger Anders Andreasson.

- Vi är legotryckare, vilket innebär att vi utför olika typer av tryck och brodyr. Vi är inte återförsäljare och vi levererar inte till slutkund, utan fungerar som en underleverantör till profilföretag över hela Sverige.

- Det är en klar fördel att vi själva tagit fram systemet, eftersom den här typen av processer alltid är föremål för ständiga uppdateringar, förklarar Camilla Fjordland, konceptansvarig för New Wave Profile.

F

Tryckhusets nuvarande lokaler i Stenungsund är på ca 1 500 kvm och här

12 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

FÖRENKLAR FÖR ÅF

arbetar 24 personer och effektuerar 100-200 order per dag. Förädlingsteknikerna är allt från brodyr, gravyr och digitaltryck till screen-, tampo- och transfertryck.

I ett välfungerande samarbete försöker parterna alltid hitta nya vägar, för att öka både effektivitet och lönsamhet. Det var så tanken uppstod, på att Tryckhuset också skulle etablera sig i lokalerna på Åkarevägen i Dingle. Visserligen arbetar man även med andra kunder än New Wave, men Dingleföretagen står för en majoritet av Tryckhusets omsättning på strax under 30 miljoner kronor.

Meningen är, att webbsidan ska förenkla för åf-kunder, som på ett och samma ställe bara behöver göra en beställning, få en orderbekräftelse, en faktura och en enda kontaktperson. Dessutom kan man följa sin order i realtid.

- Vi vill korta ner leveranstiderna så mycket som det går, vilket är möjligt nu när lager och produktion finns inom samma väggar, säger Anders Andreasson.

- Jag tycker, att vi klarade pandemitiden bra och ett tecken på det är ju att vi under den här tiden tog beslutet om investeringen i den nya förädlingsenheten här i Dingle, ett beslut på ca 30 miljoner kronor.

Trots nästan två år av pandemirestriktioner har verksamheten för både Tryckhuset och New Wave mer eller mindre fortsatt nästan som vanligt. Lite distansarbete och lite

Det är en trend i hela branschen att transfertryck ökar och ökar väldigt fort. Hotscreen i Fjärås installerade i början av sommaren en nionde trycklinje i sitt moderna och miljöanpassade tryckeri. Dessutom hade man produktionen igång som vanligt under hela semesterperioden med ordinarie öppethål-

- Genom höjningen av gåvovärdet kom de enskilda beställningarna att innehålla flera olika kombinationer av produkter, vilket gjorde att det ibland var tufft att klara målet med korta leveranstider.

- Vi måste ständigt kämpa för att bli slagkraftigare, men med förädlingsenheter både i Stenungsund och här i Dingle får vi en otroligt stark och flexibel produktionskapacitet, betonar Anders.

13SCREEN & MARKNADEN 6-2022

ändrade produktionsinriktningar för tryckeriet förekom, men mycket var business as usual.-Inte minst köptes det stora mängder med Gåvokort, framför allt genom NWPföretagen, säger Tomas Jansson, VD för New Wave Mode och DJ Frantextil.

- Vi får kortare ställtider och olika fel eller tilläggsbeställningar kan åtgärdas direkt, utan stora tidsförluster.

- Det är oerhört viktigt, eftersom konkurrensen för både Tryckhuset och New Wave bara blir hårdare och hårdare.

EGEN TRANSFERPRODUKTION

REPORTAGE Rollover Classic En kvalitetsprodukt som kommer underlätta och effektivisera skyltmakarens vardag i många år framåt. Tel: 08 522 922 20, info@colorsystems.se, colorsystems.se Kontakta oss redan idag för mer information eller besök colorsystems.se

GÅVA AV VÄRDE

I produktionshallen för transfermontering står inte mindre än 14 transferpressar uppställda. Själva transfertrycken förvaras i en lagerautomat med en snillrik lagerhiss, som motsvarar 350 kvm lageryta. Allt för att

och på den andra sidan levererar backarna sitt ihopplock för paketering, förädling och distribution till Produktplocketkunden.går4-5 gånger snabbar i automatlagret jämfört med manuell hantering. Så om 12 personer betjänar automatlagret motsvarar det i realiteten 48 personer vid manuell lagerhantering.

Rundvandringen börjar med en titt in i det nya fräscha lunchrummet och vidare till ett utrymme för ramframställning för screentryck med både rening och ramtvätt i slutna, miljövänliga system.

- Digitaltryck är absolut framtiden. Det är tämligen dyra investeringar, men som ökar effektiviteten jämfört med andra alternativ, menar Anders Andreasson.

Vitsen med den nya förädlingsenheten från Tryckhuset är att det finns en direktanknytning till New Waves lager, som försörjer –inte bara DJ Frantextil, ProJob och New Wave Mode – utan är också mer eller mindre ett Europalager för koncernen.

GUIDNING AV DET NYA

EN LJUS FRAMTID

När pandemin var som värst, hade man ca 25% korttidsfrånvaro. Största problemet är leveransförseningar, vilket är något som troligtvis fortsätter över tid.

14 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- Enbart på T-shirts har prisökningarna sedan hösten 2021 varit på 40-50% och

Tomas Jansson och Anders Andreasson

lande tider och produktion i vanlig ordning.

Här finns ett mer traditionellt höglager med drygt 36 000 pallplatser och med högeffektiva truckar vars gafflar kan gå åt både höger och vänster.

För produktionen av transfer har man anställt fem nya medarbetare, som just då för tillfället genomgick en utbildning. Här finns två tryckliner med moderna maskiner från Sakurai, som sysselsätter 3-4 personer med framställning av transfers.

- Vi har bra kollektioner och produktsortiment generellt sett och framför allt har vi säljare och medarbetare, som gör ett helt fantastiskt jobb.

Totalt sett arbetar det ca 160 personer på kontoren och lagren i Dingle. Just nu arbetar man på lagersidan i 2-skift, men det finns möjligheter och kapacitet, för att växla upp till 3-skift.-Framtiden ser bra ut och det finns väl inga orosmoln, som inte redan är kända. Även om vi inte vet säkert, hur marknadstillväxten kommer att gestalta sig, påpekar Tomas Jansson.

Det är många företag i branschen som investerar i egna lösningar, för transferproduktion. Det är ett tecken på efterfrågan, på tryck av och efter transfer.

få ett optimalt flöde i produktionen.

- Därför kommer vi att satsa ännu mer på digitalt- och transferproduktion i våra nybyggda lokaler.

Mest fascinerande är ändå lagerautomaten, som liknar en gigantisk låda på vars tak, små robotar ilar fram i en rasande fart kors och tvärs, för att fylla lagrets plastbackar med olika produkter allt enligt den individuella orderbeställningen. Med nuvarande struktur rymmer automatlagret 38 000 backar, men för tillfället är det bara 23-24 000 backar i systemet, som är fyllda.

I brodyrrummet ser vi fyra 8-huvudmaskiner varav två med normal yta och två med stor yta. Det ska tilläggas att i Stenungsund har man två 8-huvudmaskiner och tre 6-huvudmaskiner.

På ena sidan av den stora kolossen, som är skalbar till hela 7 meters höjd, fyller man på med nya produkter i tomma plastbackar

AUTOMATISK LAGERGIGANT

RELATIONER OCH GEMENSKAP

15SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

Bled är en stad vid Bledsjön i Upper Carniolan-regionen i nordvästra Slovenien och ett administrativt centrum för Bleds kommun.

fraktkostnaderna har i vissa fall skenat med upp till 400%, berättar Tomas.

- Relationen och gemenskapen kollegor emellan är otroligt viktig och i de fysiska mötena är det betydligt lättare att umgås och dela med sig av erfarenheter, kontakter och idéer.

- Fast det är troligen ingen bransch, som klarar sig helt undan den annalkande inflationen och de stigande produktionskostnaderna.-Detärmycket jobb, innan varorna kommer in i lagret och det är viktigt att vi har varorna här på plats, innan vi säljer dem. På så sätt kan vi leverera i god tid, vilket uppskattas av kunderna.New Wave har omkring 1 500 aktiva B2B-kunder på hemmaplan. Målet är att växa med lönsamhet och behålla sin kompetenta och serviceinriktade personal. För att det ska gå bra på sikt, är det viktigt att man vårdar och utveckla det man redan har.

- Den 19-22 maj hade vi en ägarträff i Bled. Den första på två år och den var mycket uppskattad av de 85 deltagarna, berättar Camilla Fjordland.

En viktig del i det nordiska New Wave-maskineriet är New Wave Profile, som är en kedja med ca 70-talet återförsäljare i Sverige och ytterligare ca 90 i övriga Norden och består av fristående professionella företag inom profilmedia.

Ägarträffen i Bled, Slovenien.

Ska man vara exakt, bestod New Wave Profile-kedjan av 69 företag eller medlemmar,

UTBILDNING ÖKAR KOMPETENSEN

KOMMER OCH GÅ …

- Vårt samarbete skapar resurser och en gemensam kunskapsbank, som direkt blir kundnytta. Genom att bygga egna internationella varumärken och koncept får vi också en unik kunskap om den resa som det Samtidigtinnebär.

- I september 2021 lanserade vi en webbshop, där slutkunder kan gå in och göra sina beställningar som sedan fördelas på NWP-återförsäljare beroende på geografisk lokalisering, berättar Camilla Fjordland.-Den hemsidan har också en chattfunktion under kontorstid, vilket uppskattas av beställarna och lett till många besökare på sidan.

har det varit full fart på verksamheten inom NWP under hela tiden med digitala kickoffs, mässdeltagande och utbildningar.

Camilla Fjordland

16 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- Vi hade satt mål för 2020, men sedan kom pandemin och det är först nu som vi kunnat träffas och diskutera nya mål för kommande år, säger Camilla Fjordland.

EN NY SATSNING

På New Waves hemsida står; New Wave Group är en tillväxtkoncern, som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom profilbranschen samt sport- gåvo- och inredningssektorn. Koncernen ska nå synergier genom att samordna design, marknadsföring,inköp,lagerochdistributionavsortimentet.VårresatillDingleochvårtbesökdär–inteminstiNewWaveOutlet–gavossnyainsikterocherfarenheter.Numeravetviochförstår,var-fördetärviktigtatthatrycketihuset.

Fast det är inte bara nytillskott i kedjan. Somliga väljer av olika skäl att kliva av och det är bl a Mprofile i Göteborg, Ett Fyrfaldigt Leve i Falun och fd Profilservice.se eller numera Voky i Linköping. Dock påpekas att avgångarna inte präglas av missnöje, utan av ändrade inriktningar i respektive verksamhet.

när vi besökte dem i början av juni 2022. Det senaste tillskottet var Print & Dekor i uppländska Östhammar/Alunda, som gick med den 1 augusti. Dessutom har TopLine samtidigt öppnat en filial i Gårdaområdet i Göteborg och Promotionhuset öppnade en filial i Finspång under september månad. En annan ny medlem är Ljusdal Profil, som gick med redan den 1 februari.

Just utbildningar är en viktig faktor i många sammanhang. Exempelvis berättar Anders Andreasson om Tryckhusets återkommande utbildningar i förädling för NWPföretagens nya medarbetare, framför allt på säljsidan.-Viarrangerar utbildningar minst två gånger per år för nyanställda, främst inom NWP, för att visa vad förädling innebär, hur det går till och vad olika tekniker kan åstadkomma för förstärka varumärke eller ”Be Your Brand”, som NWP har som payoff.

inköp, Dingle och vårt

- Vi vill att de ska förstå helheten och hantverket. Förstå vad som är möjligt och inte möjligt, avslutar Anders Andreasson entusiastiskt.

Med start efter sommaren 2022 kommer New Wave Mode att lansera en ny satsning på vad som kallas No Label, som innebär att man kommer att komplettera sortimentet med bl a collagetröjor och T-shirts, utan nacketiketter. Det innebär, att kunderna själva kan sätta sitt eget varumärke eller sina kunders varumärke på nacketiketten. No Label-kollektionen har ett mer moderna och retailinriktat modesnitt.

nya insikter och

EN RESA MED MÅL

New Wave Mode har också skaffat sig en egen foto- och filmstudio, vilket gett verksamheten en ökad flexibilitet.

- Sambandet mellan mängden reklam och reklamtrötthet, blir återigen tydligt. När frekvensen minskade under pandemin, blev människor mindre negativt inställda till reklam, säger Hanna Riberdahl, VD på Sveriges Annonsörer.-Nuär vi tillbaka på höga nivåer igen och de främsta anledningarna till det, är att konsumenterna upplever att det är för mycket reklam, att den är irriterande och att samma reklam kommer för ofta; s k överfrekvens.

- Det är tydligt att annonsmiljöerna behöver utvecklas, om vi ska få konsumenterna att ta del av reklambudskapen.Iåretsmätninghar andelen, som är negativt inställda till reklamen, ökat till 55%, från fjolårets 49%. Andelen som är mycket negativa, har toppnoterats till 21%. Samtidigt ökar andelen som är positiva till reklam för första gången sedan 2018.

Däremot varierar inställningen till reklamen, beroende på vilken mediekanal som används. Mest negativa röster fick reklam i linjär-TV (72%), online-video (71%), radio (71%), digitala playtjänster (70%) samt poddar och andra ljudtjänster (69%).

D

På andra sidan, med flest positiva röster, hittar vi reklam på bio (33% positiva), i tryckta tidningar och magasin (28%), tryckt dagspress (26%), reklam på utomhustavlor (22%) samt tryckt reklam i brevlådan (19%).

Reklamtröttheten är hög igen

Neschen Easy Dot® PET Transparent L-UV Originalet bland punktformade adhesiv. Nu som en optiskt klar PET-film. • Polyesterbaserad film, 75 µm • Punktformat adhesiv • Ompositionerbar • Krymper inte • Lämnar inga limrester på glas ENKEL MONTERING ENKEL AVMONTERING UV CURABLE UV GELLATEX UV SCREEN PRINT Certified for Finns även som vit printfilm Neschen Easy Dot® PET Matt L-UV Kontakta Spandex på 0430-738 00 www.spandex.se OPTISKTKLAR PVC-FRI

et svenska folkets inställning till reklam blir nu allt mer negativ igen, i takt med att medieinvesteringarna och reklamfrekvensen ökar. Nu är det till och med som så, att för mycket reklam i digitala medier har en negativ inverkan på varumärket. Detta enligt den årliga rapporten om svenskarnas inställning till reklam, från Sveriges Annonsörer och Novus.

EKONOMI/MARKNAD

början av augusti blev det känt, att teknikbolaget TopRight Nordic förvärvar ArtStyle Stockholm; ett företag inom reklam-, dekor- och foliering. Det förvärvade företaget uppges omsätta omkring 1 miljon kronor årligen och varit igång sedan 2018. Köpeskillingen ska ha uppgått till 350 000 kronor, i form av nyemitterade aktier i TopRight Nordic.

- Detta partnerskap kommer i allra högsta grad hjälpa våra kunder, oavsett vilken bransch de är verksamma inom, att nå sinaÄvenmål.Optitex försäljningschef, Richard Jessup, uttrycker, att de är nöjda med det nya samarbetet och att, deras samlade kunskaper och erfarenheter kommer göra nytta för kunderna.

ett nytt, skriftligt avtal, ingår ACG Nyström ett samarbete med kända programvaruutvecklarren Optitex; vilka har utvecklat CAD-lösningar till bl a modebranschen. Det nya samarbetet ska syfta till att ge programvaran från Optitex större utrymme i regionerna Skandinavien, Baltikum samt i landet Ukraina.

Under sommaren kunde man alltså konstatera, att Visual Art har fått ett fortsatt förtroende att underhålla och bygga ut satsningen, på samtliga gymnasieskolor under regi av den stora aktören NTI Gymnasiet.

Nytt samarbete för ACG profiFörvärvarNyströmleringsföretag

Per-Martin Dahlqvist och Richard Jessup

- Optitex är en idealisk partner för oss, med tanke på deras ställning på marknaden för kläd-, inrednings- och fordonsindustrin,

ArtStyle har varit underleverantör till affärsområdet TopSolutions, framför allt vid montage av Smart Glas. Exempel på kundinstallationer är; Polestar, Uni3 by Geely, Västerås stad och Stena Line.

- Med förvärvet av profileringsföretaget ArtStyle, utvecklar vi vårt affärsområde TopSolutions, genom att utveckla Smart

och aktuellt innehåll, säger Nils Norling, marknadsansvarig på NTI Gymnasiet.

18 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 AFFÄRSNYTT

Glas-marknaden ytterligare för våra kunder, berättar Anders Myrbäck, VD TopRight Nordic.

I

- Vårt erbjudande inom affärsområdet blir mer heltäckande och befäster, ytterligare vår position som en komplett leverantör av innovativa upplevelselösningar.

- Lägg till att vi, från centralt håll, kan tydliggöra vår varumärkesidentitet och våra värdegrunder på ett enkelt sätt. Digitala ytor är en självklarhet för oss, då vi är skolor som ligger i framkant.

menar Per-Martin Dahlqvist, vice VD på ACG Nyström.

gymnasieavtalFörlänger

ed totalt 29 gymnasieskolor runt om i Sverige, vill NTI Gymnasiet ligga i framkant, när det kommer till den tekniska biten. Speciellt när det kommer till sådant, som gör det enkelt för eleverna att navigera genom korridorer och klassrum.

M

I

Sedan tidigare är det Digitala Signage-företaget Visual Art, som har levererat både hård- och mjukvara till denna typ av lösningar.-Digitala kommunikationsytor gör det även enklare för lärarna, att kommunicera relevant

SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PERSONALNYTT REKLAMPROFFSENFOTO:

axla manteln efter Mikael som VD för Reklamproffsen, berättar Andreas Blomqvist på Alligo, som äger Reklamproffsen.

Ny VD hos Reklamproffsen

ORAJET ® 3971RA+ ProSlideTM Den nya PVC-fr ia standarden för Pr int & Wrap PGM Eco Banner 400g PVC-fri, ftalatfri och RE ACH-kompatibel. En högvit, högkvalitativ skrivbar y ta, kompatibel med Latex, UVC och Eco-solvent bläck. SCANDR AFT AB 031 - 68 69 30 w w w.scandraf t.se NYHET! NYHET!

Ä

ntligen står det klart, att det är Fredrik Berntsson, som tar över som ny VD på Reklamproffsen. Han påbörjade sin nya tjänst den 1 september och kommer, senast från en tjänst som marknads- och produktchef på Arbesko. Fredrik Berntsson efterträder Mikael Jonsvreten.

- Fredrik var den absolut starkaste kandidaten, både vad gäller personlighet, erfarenhet och drivkraft, att

Fredrik Berntsson

I bagaget har Fredrik Berntsson stor erfarenhet i ledande ställning, då han under 20 års tid haft tjänster som exempelvis produktchef, på bl a Stadium, Hästens sängar och Stiga Sports. År 2002 var han dessutom medgrundare till klädesmärket Zion Clothing.

&

ETT ANTAL RISKER

bli mycket viktigt och värdefullt för vår produk tionsavdelning.”

Förväntad inbromsning

20 EKONOMI/MARKNAD

motsvarar en tillväxt om 2,9% relativt 2022. Köp och läs den fullständiga rapporten från IRM via QR-koden. kommer

- Men tydligt är, att mark naden fortsatt under det första halvåret 2022 går för högvarv och att en inbromsning i så fall kan komma att skönjas längre fram.

Att den svenska ekonomin däremot indikerar en nedgång, kan hämma annonsmarknaden. Dy rare matvaror, ökade kostnader för värme och drivmedel, högre räntor och lägre reallöner, kan alla påverka annonsmarknaden negativt.-Hushållens konsumtion är central för annonsmarknaden och över tid kommer en svagare konjunktur att påverka annons marknaden negativt, skriver IRM i ett inlägg på hemsidan.

ör hela 2022 prognosticerar IRM, att annonsmarknaden växer med 8,3% jämfört med fjolåret. Totalt förväntas inves teringar i annonser överstiga 50 miljarder kronor för första gången. Det är ett styrketecken, som förklaras av en god digital utveckling, återhämtning för tra ditionella medier, ett riksdagsval och stora idrottsevenemang.

F

Med anledning av ovanstå ende ligger prognosen på att an nonsmarknadens tillväxt kom mer att sakta av under år 2023. Omsättningen under året spås bli 51,7 miljarder kronor, vilket

Jobba smartare. Inte hårdare. SÄG HEJ TILL ZELOSO – ett smart planerings- och produktionsverktyg för skylt-, print- och dekorbranschen! Zeloso är i grunden ett unikt kalkylprogram där det finns många variabler att ta hänsyn till. Men även ett enkelt planerings- och produktionsverktyg så inget glöms eller missas. Ni får full koll på allt från förfrågan till leverans via en perfekt beräknad offert. Tillåter inga ”hittapå” priser till dina viktiga kunder och samtidigt blir ni effektivare! Läs mer på zeloso.se ”Vi har nu kört Zeloso ett halvår och det underlättar vårt dagliga arbete enormt då vi får full koll de viktiga kundpriserna. Vi ska nu koncentrera oss på att implementera Zelosos planeringsverktyg som vi tror

Kungsbacka Skylt Dekor

- Vi har sedan tidigare nära samarbeten kring utomhusskyltning med Nordjyllands Trafikselskab, Sydtrafik, Fynbus och Metro-Cityringen. Genom vårt samarbete med Siemens stärker vi nu vår position ytterligare inom kollektivtrafiken i Danmark.

D

Den nya banan beräknas få

R

samma över att Siemens har valt oss som leverantör. MultiQ har ett brett utbud av både tjänster och skärmar anpassade för både fordon och utomhusbruk, säger Mads Henrik Hansen på MultiQs filial i Danmark.

Levererar till stort dansktmedSverigeTagitprojektstorm

att bilden även syns bra under ljusaSamtidigtsommardagar.ärSverige ett avlångt land, med långa avstånd mellan söder och norr. Många spenderar många timmar i bilen under året. Att kommunicera med Digital Signage längs vägarna, är därför inte helt tokigt. Exempelvis vid Svågertorp i Malmö och längs E4an vid Kista, utanför Stockholm.Åretshöga elpriser, har visat både privatpersoner och företagare vikten av energisnåla alternativ. Moderna LED-displayer drar jämförelsevis lite ström och

örliga och digitala skyltar, det som kallas Digital Signage, är en kommunikationskanal, som har tagit Sverige med storm. De är iögonfallande, effektiva och klimatsmarta, så det är kanske inte så konstigt egentligen. I ett blogginlägg, tar FocusNeo upp, varför det fungerar så bra i vårt samhälle.

KLIMAT OCH MILJÖ SPELAR ROLL

- Vi är oerhört stolta och tack-

13-14 miljoner årliga resenärer och sträcker sig från Lundtofte, i norr till Ishøj i söder. Totalt passerar man åtta kommuner och

Det svenska skyltföretaget MultiQ, verksamt inom Digital Signage, har fått uppdraget att leverera informationsskärmarna, till ett ordervärde om 6 miljoner danska kronor. Järnvägsinfrastrukturen levereras av Siemens.

Eftersom att Digital Signage är robusta LED-displayer, klarar de av att stå pall vid de låga temperaturer vi har under vintern samt

EFFEKTIVT UNDERHÅLLANDEOCH

anmarks hittills största spårvägsprojekt går under beteckningen; Hovedstadens Letbane. Det är en 28 km lång spårväg, avsedd för snabbtåg, med 29 stationer. Till dessa, ska man även placera ut drygt 180 digitala informationsskärmar.

21SCREEN & MARKNADEN 6-2022 MULTIQFOTO: DIGITAL SIGNAGE/SKYLTAR

underhålls enkelt om något skulle inträffa.

netstiftelsen, använder 9 av 10 svenskar digitala samhällstjänster. Fler än 4 av 10 svenskar har även deltagit i ett socialt, digitalt event det senaste året.

Om man står i kön till kassan, sitter i tandläkarens väntrum eller väntar innan matchen börjar, kan det finnas behov av något iögonfallande. Det finns många tillfällen, när människor blir uttråkade och vill ha något att göra för att fördriva tiden. Digital skyltning kan både underhålla och bidra med viktig information.

Genom Digital Signage kan företagen snabbt ändra sina budskap i skylten, efter den rådande situationen, vilket kan ge mer träffsäker marknadsföring. Dessutom kan det spara tid och pengar, om företaget i fråga har lägre marginaler och inte har resurser att trycka och skicka ut trycksaker.Dagens konsumenter blir allt mer digitala och enligt Inter-

runt Köpenhamn, kommer det att skapas ett sammanhängande kollektivtrafiknätverk, där det blir lätt att byta tåg.

FÖR UTHYRNING I FRAMTIDEN

- Inom Elis arbetar vi för att alla textilier, senast 2030, ska vara hållbara. Med det menar vi; certifierade, resurseffektiva och producerade av återvunna, ekologiska, regenererade material, förklarar Caroline Düberg Martinsson, hållbarhetssamordnare på Elis.-Samtidigt

ska all textil som vi väljer att kassera, återvinnas eller återbrukas. Projektet är en del av lösningen, för hur vi uppnår detta mål.

HAR MER ATT GE

Återanvända arbetskläder till volontärerna

- Det är högkvalitativa textilier som, även om de tvättats väldigt många gånger, har mer att ge, säger Linda Nilsson, marknadschef på Elis.

F

estivalen Way Out West arrangerades i Göteborg den 11-13 augusti och här, hade volontärarbetare på sig uttjänta arbetskläder från vården i Göteborgs stad, insamlade av tvätteribolaget Elis. Dessa blev sedan en kollektion, som designades av Stina Randestad.

- Vi letar alltid efter nya sätt att återanvända våra produkter och att få se dem, som arbetskläder på Way Out West, är verkligenAvspännande.dessa100 000 plagg, tog designern Stina Randestad och Elis fram 100 plagg, vilket motsvarar totalt 50 uppsättningar.

Sistnämnda har utvecklat ett textilbläck, som är borttagnings-

bart. Det innebär att man kan byta ut motiven och logotyperna på plaggen, för att sedan hyra ut dem till andra evenemang i framtiden.-Planen är att kläderna nu

Stina Randestad

treårigt avtal med Göteborgs stad löpte ut.

22 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 WESTOUTWAYFOTO:ELISFOTO: ARBETSKLÄDER

ska kunna turnera under det kommande året och göra nytta på andra event. På så sätt förlänger vi loopen på plaggen ytterligare, säger Anna Lindgren på Science Park Borås.

Det är i närliggande Borås, som man har sytt upp kläderna, vilket skedde hos XV Production. De plagg som dessutom blivit försedda med ett tryckmotiv, har fått det från Vividye i Göteborg.

Totalt fick Elis in över 100 000 plagg, till följd av att ett stort

23SCREEN & MARKNADEN 6-2022 MAKE IT FLEXIBLE Colorado FLXfinish+ Matt och blank utskrift samtidigt.

Både Apple och Google petar ner fjolårets etta; Amazon, till en tredje plats. Detta eftersom att

- Vi är ett säkerhetstryckeri, som eftersträvar hög och jämn kvalitet och är certifierade, både enligt ISO 27001 informationssäkerhet och ISO 9001 kvalitet, säger Tore Löfvendahl, produk-

TILLTRO PÅ FRAMTIDEN

nligt Kantar BranZ, är Apple världens nu högst värderade varumärke år 2022; totalt värderat till 947 miljoner dollar, motsvarade ca 9,6 miljarder kronor. Google tar en stark andra

Apple lyckades öka sin värdering med 55% under det gångna året; från 611,9 miljoner dollar, till 947 miljoner. Fast det är Google som har ökat mest, vilka ökade sitt värde med 79%; från

Håkan Ahlberg; Canon, Henrik Sandén och Tore Lövendahl; Sandéns Security Printing.

E

plats, med ett värde om 819,5 miljoner dollar, motsvarade ca 8,3 miljarder kronor.

STIGER SNABBT

- Vi tänkte, att pandemin kommer ebba ut och folk kommer börja träffas igen. Då insåg vi att kapaciteten i vår tidigare maskin inte räckte till, förklarar Henrik Sandén, VD på Sandéns Security Printing.

457,9 miljoner dollar, till 819,5 miljoner.

- Vi valde att investera i Canon ColorStream 8160, för att komplettera den andra. Vi ökar på så vis vår kapacitet och effektivitet med Canons Certifikatetskrivare.frånFogra är utfärdat 31 maj 2022 och gäller fram till 31 maj 2023.

24 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 NYHETER

tionschef på Sandéns Security Printing.-Därför är det även självklart för oss att testa och certifiera vår printkvalitet mot Fogra standard ISO 15311, vilket vår senaste investering Canon ColorStream 8160 klarade med högsta betyg.

Rullskrivaren är den andra installationen på den svenska marknaden och främst ska den producera Bingolotter, till över 70 organisationer och förbund runt om i Sverige.

Tittar man på det kombinerade värdet, av världens 100 högst värderade varumärken, så uppgår det till 8,7 miljarder dollar, vilket är en total ökning om 23% under det gångna året. Mer än tre fjärdedelar av allt varumärkesvärde, härstammar från amerikanskaKategoriernaföretag.media & underhållning, affärslösningar & teknikleverantörer och detaljhandel står för mer än hälften av det totala varumärkesvärdet på topp 100-rankingen.

Världens högst värderade varumärke

investerarBingotryckeriet

S om första tryckeri med en Canon ColorStream 8160, är det Eslövbaserade tryckeriet Sandéns Security Printing först med nya certifieringen; Fogra Process Standard Digital 2022.

Med en stark tilltro på framtiden, förstod man att pandemin till slut skulle släppa och därför inleddes ett samarbete med Folkspel, som äger varumärket Bingolotto. Sedan sommaren 2020 innebär det, att tryckeriet trycker alla Sveriges Bingolotter.

fter tre år som leverantör till Hammarby Fotboll, inom sportutrustning och merchan dise, har man nu undertecknat ett nytt avtal, som sträcker sig till år

Hammarby Fotboll, har idag över 3 500 spelare, som kom mer spela fotboll i kläder från Craft under lång tid framöver. Avtalet omfattar alla sektioner; herr, dam, ungdom, futsal samt merchandise.

E

- Det nya 6-åriga avtalet är ett led, i ett starkt och hållbart samarbete, där vi tillsammans utvecklar morgondagens sport material.Samarbetet inleddes redan under säsongen 2019, med ett avtal som gällde fram till och med säsongen 2022, med op tion på två år.

står högt på agendan och kom mer bli en bärande komponent i framtida produkter.

- Med tanke på satsningen vi gjort och fortsätter att göra till sammans med Hammarby, ser vi på det förnyade avtalet, som mycket viktigt i vår långsiktiga satsning på kläder och utrust ning för lagidrott, säger Stefan Persson, VD på Craft.

ÖKAT FOKUS HÅLLBARHETPÅ

25SCREEN & MARKNADEN 6-2022 SUPERSTUDIOFOTO: TEAMWEAR

Fortsätter från 2023

Med ett väldigt nära samarbete, har bägge parter, varit delaktiga vid utveckling av både design och funktionalitet. Med det nya avtalet på plats, innebär det ett än mer omfattande och djupare samarbete.Dessutom kommer man nu mera, öka fokus på hållbarhet i plaggen. Återvunnet material

- Vi har högt ställda krav, på alla produkter vi använder och säljer inom klubben, förklarar Joakim Ståhl, affärsområdes chef på Hammarby Fotboll.

- Samarbetet med Craft har varit väldigt framgångsrikt, där både spelare och supportrar har gett mycket positiv feedback kring produktutvecklingen. Nu ser vi fram emot att både för länga och fördjupa samarbetet kommande sex år.

2028. Det nya avtalet är även det hitintills största sponsoravtalet i historien, för Hammarby Fotboll.

26 SCREEN & MARKNADEN 6-202226 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

Nframtiden.

framtiden

- Att företaget har gått nästan oförskämt bra under pandemin och allt elände är också skönt.

BREDARE ERBJUDANDE

Det är faktiskt så. Arbetskläder, profilprodukter, bildekor och olika typer av skyltar, har vuxit ordentligt och det är dessa, som man sålt så mycket mer av. Detta, tack

Det finns planer och idéer på fler maskiner, men det är inget som man kan ta tag i just nu. Fullt fokus ligger nämligen på att göra sig hemmastadda i de nya lokalerna

in en Epson F2100; en maskin för DTG- och DTF-tryck, samt en Obelisk Foamplotter; en frigolitskärare.-Dethärblir superbra komplement till den ordinarie maskinparken, för nu kan vi även göra egna transfer och profilbokstäver. Ledtiderna blir minimala, säger Michael Minkkinen.

Trollhätteföretagetsomsatsarpå

vare ett starkt och bra team på fem heltidsanställda; Michael Minkkinen, Robert Johansson, Elias Hammar, Daniel Andgren och Andrea Carlberg.

Under sommaren förvärvade man inkråmet; verksamheten och maskinerna, av bolaget Märkvärdig AB. Det innebär, att man numera erbjuder lasergravyr, direkt på plats.-Viär det enda profilbolaget, som har lasergravyr in-house, här i trakterna och det ger oss nya möjligheter. Det är många som är intresserade av det och vill veta mer, fortsätter MichaelFörutomMinkkinen.maskiner för lasergravyr, har man dessutom investerat i andra maskiner, som underlättar den dagliga verksamheten. Exempelvis har man plockat

Profi låterförsäljaren Exite New Wave Profi le i Trollhättan satsar stenhårt, allt för att stå rustade för

allt det här, för att stärka den befintliga verksamheten och ökar samtidigt möjligheterna, för vad vi kan erbjuda kunderna, förklarar Michael Minkkinen, delägare och VD på Exite.

u flyttar man in i helt nyrenoverade lokaler; som mäter hela 650 kvm, samtidigt som ett nyförvärv nyligen gick i lås, av en verksamhet för lasergravyr.-Vigör

DALSLANDSTUDIOPOMMER-ADLER,FREDRIKFOTO:

ETT ÖGA FÖR TALANGER

Att Nils sedermera skulle sätta två nya olympiska rekordtider och ny världsrekordtid, i hastighetsåkning på skridskor, var bara strössel på glassen.

DALSLANDSTUDIOPOMMER-ADLER,FREDRIKFOTO:

er man sponsrar, stöttar man den lokala idrotten och då, främst ungdomar. Dessutom är man partner till ett antal andra event. Här kan exempelvis nämnas golftävlingen Älvsvingen och rullskridskotävlingenFramtidenAlliansloppet.seronekligen ljus ut för Exite och teamet, som vill fortsätta växa på organiskt, på ett förnuftigt sätt. Kanske får vi se två nya talanger i personalen snart.

27SCREEN & MARKNADEN 6-2022 27SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- I sin ungdom hade han redan vunnit junior-VM, men det var långt innan alla ens visste vem han var. Jag hade en känsla, av att hans senaste satsning skulle slå väl ut, berättar Michael Minkkinen.

på Kardanvägen 12, där man äntligen kan samlaNuverksamheten.harmanplatsför en stor utställning, kontor, lagerutrymmen och givetvis, maskinerna. Tidigare har maskinparken fått ligga i en extern lokal, då de 165 kvm man hade på Grafitvägen 23, inte räckte till.

Michael Minkkinen

- Vi har ett antal andra projekt på gång också, med lokala förmågor som vi tror kan ta sig riktigt långt. De är duktiga, unga idrottare, som verkligen visar att de har vad som krävs, förklarar MichaelFörutomMinkkinen.desporttalang-

Signerad karikatyr av Nils van der Poel.

Man skulle nästan kunna tro, att Michael har ett öga för talanger. Innan skridskoåkaren Nils van der Poel vann sina OS-, VMoch SM-guld, hade Exite satsat ordentligt på att han skulle bli vinna både världsmästerskapen och Olympiska Spelen.

Vinga of Sweden är en av de större inom gåvor och gåvokort på den svenska marknaden och

Xindao, har framför allt profilerat sig som en stark spelare inom hållbara företagsgåvor.

Totalt sett har Xindao över ca 4 500 återförsäljare utspridda över hela Europa och har egna kontor i Nederländerna, Rumänien och Kina.

Summa kompletterar med förvärv

nder sommaren införlivades Valiani, en italiensk tillverkare av skärbord, i Summakoncernen. Detta är något, som breddar Summas utbud av skärlösningar till kunderna. Dock är det värt att veta, att både Valiani och Summa kommer fortsätta arbeta under respektive varumärke.-Sedan vi inledde förhandlingarna har min uppskattning för Valiani och deras produkter vuxit. Organisationen och fabriken är en bra måttstock för hela branschen att följa, påpekar Geert Pierloot, VD på Summa.

Vinga of Sweden grundades 2005 i Borås och har, drygt 280 återförsäljare över hela Sverige.

- Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Nico Valiani och hans team, då den här fusionen kombinerar styrkorna hos båda företagen. Samtidigt som vi kan hjälpa Valiani växa snabbare, ökar vår produktportfölj, genom de lösningar som Valiani harValianiutvecklat.ärbaserade i Certaldo, Italien och drivs av Nico Valiani, som är VD och son till grundare Franco Valiani. Summa har sitt huvudkontor i Gistel, Beligen och har divisioner i Boston, USA samt Nottingham, Storbritannien.

portfölj och deras stora nätverk av försäljningskanaler, över hela Europa.-Den sammanslagna organisationen kan även dra nytta av Vingas lokalt fokuserade produktkatalog och erfarenheten vi har inom gåvokort. Jag är övertygad om att vårt partnerskap kommer vässa erbjudandet till kunderna.

Vinga of Sweden förvärvas

Geert Pierloot och Nico Valiani

- Vi på Vinga kommer dra nytta av allt Xindao kan om hållbarhet, deras breda produkt-

28 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 SUMMAFOTO: AFFÄRSNYTT

U

- Jag är glad att ha Xindao som ny partner, som på flera sätt passar bra med den företagskultur vi har, kommenterar Calle Dahlin, VD på Vinga of Sweden.

U

nder sommaren blev den Boråsbaserade leverantören Vinga of Sweden förvärvade av den holländska grossisten Xindao. En affär som kommer gynna båda parterna, framför allt genom den kunskap de båda har skaffat sig genom åren.

från Bobst, har nu fått ansvaret för tillverkarens senaste etikettpressar. Det handlar om nya 340

- Digital Master-serien visar verkligen att Bobst är hängivet, att forma framtiden för etikettproduktion. Vi på Tec AB är glada över att få vara en del av företagets framtidsvision för förpackningsbranschen, säger Thomas Ejdemyr på Tec AB.

D et Bjuvbaserade bolaget Tec AB, som är auktoriserad återförsäljare för skrivarna

Får ansvaret för ny etikettpress

Tec AB är återförsäljare för både Sverige och Norge. Till sin hjälp, arbetar man ihop med danska BGS Logistic, som sköter service av maskinerna.

Både 340 och 510 kan printa 100 m per minut i full upplösning; 1 200 dpi, i antingen fyra eller sex färger + vitt. Den enda skillnaden är printbredden, antingen 340 mm eller 510 mm. Här erbjuds antingen endast en skrivare, eller den tillsammans med moduler för efterbehandling och skärning.

Christian Kjellberg, Thomas Ejdemyr, Maria Westlind och Peter Wallen.

och 510 i Digital Master-serien, vilka kombinerar flexografiskt och inkjet tryck.

29 BOBSTFOTO: PRINT

självständigt bolag, även om de nya ägarna tror att detta kommer stärka dem och systerföretaget Artisti Campaign AS.

Nicklas Margård

Nils Jacob Førli och Arne Haugseth

orska tryckeriet Andvord Grafisk AS har sedan 2014, varit ägt av det svenska kommunikationsföretaget Parajett. I augusti seglade det dock upp, att Andvord Grafisk nu istället blir en del av norska Mail4You Holding AS och då återigen är norskt ägt. Bolaget kommer fortsättningsvis drivas, som ett

Det nya uppköpet markerar Ettiketto Groups femte förvärv sedan 2020 och det första under år 2022. Sedan juni 2020 har affärsenheten ökat den årliga omsättningen, från ca 250 miljoner svenska kronor till drygt 850 miljoner.

Återigen norskt ägt

ETTIKETTOFOTO:

Skipnes, som trycker både flexografiskt och digitalt, levererar självhäftande etiketter till både livsmedels- och industrivaror. De senaste tre åren har stora investeringar gjorts i ny teknik och en

N

30 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Totalt i de båda bolagen är det 89 anställda och man väntar sig att nå en omsättning på drygt 230 miljoner norska kronor under år 2022; motsvarande ca 244,6 miljoner svenska kronor.

Rikard Ahlin

uppdaterad maskinpark. Bolaget, som under år 2020 omsatte ca 72 miljoner norska kronor, ligger i Trondheim och har totalt 26 anställda.-Detär glädjande att kunna välkomna Skipnes till Ettiketto Group. Bolaget har en bred produktportfölj, som kompletterar Ettiketto Groups befintliga erbjudande och en modern maskinpark, som stärker vår kapacitet, säger Rikard Ahlin,

SYNERGIERTYDLIGA

koncernchef på Ettiketto Group. - Precis som vid våra tidigare förvärv finns det tydliga synergier och vi ser goda möjligheter att öka lönsamheten väsentligt över tid, genom att integrera vår befintliga, norska verksamhet med Skipnes. Förvärvet skapar en norsk enhet med goda förutsättningar för fortsatt hög tillväxt.

D

ett strategiskt viktigt insteg i Norge och nu stärker vi vår position där ytterligare. Det är i linje med Ettiketto Norden.tillväxtstrategiGroupsi

AFFÄRSNYTT

Koncernen förvärvar norskt bolag

en norska etikettproducenten Skipnes Etikett AS blev tidigare i år, förvärvade av Ettiketto Group, en affärsenhet inom industrikoncernen Volati. Förvärvet innebär, att man har stärkt sin marknadsposition i Norge och är en av de ledande producenterna, av etiketter i landet.-Ettiketto Group fortsätter att växa genom tilläggsförvärv och vi är glada över möjligheten att förvärva Skipnes, säger Nicklas Margård, affärsområdeschef på Volati.-Förvärvet av StrongPoints etikettverksamhet förra året var

New Wave Mode AB • www.newwave.se • order@newwave.se • 0524-283 00 2022leading the way - ADVANTAGE SHIRTSKÖNASTE SKJORTAN I STAN! Oslagbart behagligt Tri-blend material och en välklädd look hela dagen. NYHET! FÖRÄDLING MED STOR KAPACITET PÅ BRODYR OCH TRANSFER FINNS NU I HUSET!

3232 REPORTAGE

samma tak

Allt under

Om han skulle beskriva sitt tryckeri på ett enkelt och konkret sätt, skulle Efongo Imbia kalla Inprint för en grafisk byrå. Här ger man verkligen allt från början, för att vara den partner, som gör att slutprodukten når de högt ställda kraven, som kunderna kräver.

- Idag finns det självklart fler som jobbar på liknande sätt, men när vi startade för 17 år sedan, då var det här ändå rätt ovanligt, säger Efongo Imbia, grundare och VD på

- För när vi gör ett bra jobb och möter deras visioner – då får vi bra rekommenda tioner. Där tycker jag att vi lyckas bra, för vi får jättemycket rekommendationer.text/foto:ElmerTörnquistelmer@screen-marknaden.se

Här, på Stålgatan 8-10 i Uppsala, är man mån om att skapa en bra relation med kunden. För det är ändå som så, att kunden är den bästa ambassadören.

Inprint.-Vi

edan grundandet år 2005, har Inprint fyllt ett tomrum på markna den. Både på den lokala Uppsalamarknaden och regionalt, i Uppsala län.Hit kan kunderna vända sig och få hjälp med allt ifrån idé, design, formgivning och gra fisk profil, till att det printas, levereras och monteras.Oavsett om det gäller civiltryck, storformat, profilkläder eller produktmedia. Allt under samma tak.

S

jobbar på samma sätt idag och vi strävar efter att ha en dialog och nära kon takt med kunden. Inte bara vara ett ställe man går till med färdiga original, som vi trycker upp och sedan är det klart.

- Kunderna pratar självklart med varan dra. Därför är det viktigt med en nära kon takt, så vi kan leverera det bästa utifrån den budget de har, fortsätter Efongo.

33SCREEN & MARKNADEN 6-2022 33SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

Sistnämnda maskin blir en satsning på småformat och den installerades den 1 september. Efongo berättar även om nya, eventuella investeringar som kommer inom kort. Fast han vill inte säga mer än så för tillfället.

är det inte självklart, att alla säljare i kedjan har 100% koll på hur alla produkter förädlas. Vill man då lära sig, kan det vara lättare att fråga gänget på Inprint, hur produktionen och tekniken faktiskt fungerar. De har trots allt 17 verksamhetsår på nacken nu.

EN ORDENTLIG MASKINPARK

SATSAR BREDARE

- Och om jag som ägare, inte själv är duktig på att bearbeta kunder och kontakter, finns det risk för att vår marknad krymper.Detär en anledning till att han fastnade för det, när

Man får dock inte glömma införsäljningen. För om man glömmer den, kanske viktigaste biten, finns det en stor risk att ens marknad krymper. Därför valde Inprint att gå med i Skyltstället-kedjan vid årsskiftet 2021/2022.-Minförsäljningschef

Henrik Svensson, ägare av Skyltstället, presenterade konceptet under fjolåret. En annan anledning är att det finns stora synergier, som bägge parter kan ha nytta av.

Skyltstället är som sagt, en renodlad säljorganisation, där medlemmarna i allra högsta grad ska fokusera på sälj. Produktionen ska sedermera skötas av ett antal utvalda underleverantörer.-Ävenomvikan förädla nästan alla produkter internt, har vi haft egna underleverantörer sedan starten, förklarar Efongo. - Allt beror lite på vad som ska tryckas, vilket format och hur mycket beläggning vi har i våra egna maskiner.

vara medlem i Skyltstället, som då ger dem tillgång till ett bredare produktutbud och nätverk av underleverantörer. Samtidigt kan Inprint även vara en underleverantör till kollegorna i kedjan, i och med att man har en egen maskinpark.

- Jag är tryckare och har arbetat med

ATT VARA BÅDE OCH

34 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- Om det hypotetiskt skulle vara en kollega, som behöver ha planprintade skyltar inom 2-3 dagar och vi har materialet hemma och ledigt i maskin, ställer vi självklart upp och hjälper till, fortsätter Efongo Imbia.Sedan

Tittar vi på maskinparken som arbetar i lokalerna, går det att finna ett stort skärbord från Zünd; 3XL, med 320 mm i bredd. Vidare har man tre skrivare från Canon; en rullprinter i form av en Colorado 1650, en planprinter av modellen Arizona 2260 XT samt den senaste investeringen; digitalpressen imagePress V1000.

Under dessa år har kunderna vuxit sig allt fler och det finns till och med dem, som faktiskt är kvar sedan start. Något annat som har vuxit den senaste tiden, är försäljningen av profil- och produktmedia.

FASTNADE FÖR KONCEPTET

Claes Fagerlund är grym, men att vara en del av en renodlad försäljningsorganisation, hjälper oss att hela tiden vara på tårna och med i matchen, förklarar Efongo Imbia.

Sedan snart ett år tillbaka, är Claes Fagerlund anställd som försäljningschef och det är tack vare honom, som man lyckats med den nya satsningen på profilkläder, merchandise och yrkeskläder.

På så sätt är det därför en styrka att

Det är koncept som fungerar, det har man lärt sig. Kundlistan är stor och sträcker sig över flera olika branscher; allt från fastighetsbolag och rörmokare, till förskolor och kommuner i närområdet.

När man anställde Claes Fagerlund, då blev det alltså ändring på den saken. Han har närmare 29 år av erfarenhet från profilbranschen, i säljande och ledande roller hos olika branschföretag.

Det är tack vare honom, som vi gjorde den satsningen och det är jag väldigt glad för. Nu kan vi ha en ännu närmare dialog med kunderna och arbeta ännu mer med helhetskonceptet, förklarar Efongo.

-

35SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

trycksaker i drygt 25 år nu. Så det är mer min grej och jag kunde inget om profilbranschen förut, berättar Efongo Imbia.

signtools.se MASKINER MATERIAL VERKTYG frånMonteringsbordCWTWorktools Nya CWT Evolution Electric Leasing från 4100 kr/mån* Ny smart elektrisk pressvals Ljusbord och höjdjustering ingår * 48 månader, 10% restvärde Kontakta oss för mer info: 054-400 5040, hej@signtools.se- 5 års garanti

För det man har märkt, är att säljare, som inte har tillräckligt med kunskaper om vissa typer av produkter, då undviker att sälja den produkten.

- Vi har många kunder som efterfrågar bl a profilprodukter och om de ska handla det någonstans, kan de lika gärna handla det av oss, säger Efongo Imbia.

Efongo Imbia

STORA PROJEKT KLARAR MAN

- Idén är att här ska personalen kunna umgås eller om vi bjuder in kunder och leverantörer, så kan vi göra något kul här, säger Efongo Imbia.

EVENTYTA FÖR UMGÄNGE

Sagt och gjort. Personalen fick själva komma med förslag om vad de ville göra med utrymmet. Ett utrymme som kom att bli ett fullspäckat eventrum, inte bara för personalen.

För mig blev det svårt att sitta på läktaren och titta på, säger Efongo Imbia.

jag växte upp här i Uppsala, så fick jag testa massor av olika sporter. Jag spelade tennis, testade att sparka fotboll och slutligen testad jag basket, som jag fastnade för, berättar Efongo.

36 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- Därför började jag engagera mig mer igen och började träna och coacha olika ungdomslag inom Uppsala Basket.

- Då fick jag en tanke, att det skulle vara kul om vi hade ett personalrum, som vi kunde ha glädje av och umgås i tillsam-

- Däremot har jag aldrig spelat ishockey, för det fick jag inte för mamma. Hon tyckte det kändes lite farligt.

I det nämnda projektet arbetade man med såväl arkitekter, som olika projektledare. Totalt skulle ombyggnationen kosta 1,6 miljarder kronor, allt som allt. Hit producerade Inprint närmare 4 000 skyltar, i olika format. För att inte glömma de 1 000 löpmeter av kontrastmarkeringar som skulle användas.-Sedan

Sedan 10 års åldern har Efongo spelat basket på olika nivåer. Allt från olika ligalag, tills han kom upp på elitnivå. Det var vid den här tiden, 2001, som han avslutade sin karriär och ville satsa på det blivande företaget istället.

alla en smartphone och man sitter gärna och pillar med den under lunch. Det blir lite av en, vad jag kallar, antisocialklubb, berättar Efongo.

har vi gjort ett 70-tal olika äldreboenden här i Uppsala län, där vi varit projektledare och producerat all utvändig skyltning, hänvisningsskyltar inomhus och ett par tusen kvm fototapeter, konstaterar Efongo Imbia.

Fast kanske är det inte så konstigt, att Inprint har fått det uppdraget av just Svenska Basketbollförbundet. Mannen bakom företag har nämligen tävlat på elitnivå i basket och för hemmalaget Uppsala Basket.-När

Efongo Imbia

Nuförtiden spenderas den lediga tiden antingen hemma i huset eller, som många andra i branschen; ute på golfbanan. Det är trots allt där man gör affärer nuförtiden.

- Mina barn har fått testa alla sporter också, men de fastnade för basket också.

När en tidigare hyresgäst, som hyrde delar av ovanvåningen, flyttade ut, stod ytan tom. Då kom frågan, om utrymmet skulle hyras ut till ett nytt företag eller om man kanske, skulle göra något nytt och inspirerande för personalen.-Idaghar

- Vi har kunder i så många olika branscher, vilket är en styrka för oss. Det har alltid varit flera ben att stå på, oavsett hur världsläget ser ut, säger Efongo Imbia.

DEN TIDIGARE ELITIDROTTAREN

Lägg till det faktum, att Inprint har avtal med bl a Svensk Elitfotboll och Svenska Basketbollförbundet.

Vid ett sådant projekt kan man räkna med minst ett halvårs arbete, ibland mer. Fast då ingår allt från den ursprungliga undersökningen och prisberäkningar, till produktion och montage. Som sagt, man vill ha ett helhetskoncept och man har allt under samma tak.

- Vi var exempel med när de byggde om stadshuset här i Uppsala och jag menar, vilket projekt det blev. Det höll på i över ett år och det var jättemycket planering som skulle till.

-

- Många moment kan kännas monotona ibland och kan man undvika dessa saker, då kan alla må bättre.

MEDVIKTIGTVÄLMÅENDE PERSONAL

37SCREEN & MARKNADENREPORTAGE6-2022

Trivs man och har roligt tillsammans, då är det mycket större chans att man är stolt över sin arbetsplats och faktiskt gör ett bra jobb också, konstaterar Efongo Imbia.

Det köptes in två flipperspel, ett stort biljardbord, ett dartspel och givetvis, medtanke på hans bakgrund, en basketkorg. Dessutom har man planprintat ett IKEAbord, med schackrutor och beställt in stora metallpjäser från Italien.

Vi tackar Efongo för att han tog sig tiden att berätta om Inprint, ett företag med 13 anställda och som omsatte 20,5 miljoner kronor under år 2021. Vilket var en ökning med 50% jämfört med 2020. Nu satsar man vidare och det, tillsammans med nya kollegor i kedjan.

Allt det här går att göra, just av den anledningen att man är ett litet och nära företag. Om Efongo får bestämma vill han behålla Inprint, under 20 anställda. Samtidigt vill han underlätta för personalen mer.

Inne i konferensrummet, som vanligtvis har långbord och stolar, står istället ett pingisbord med ett 10-tal stolar runtom. Här kan man alltså lira pingis och när man ska ha möte tar man enkelt bort nätet.

- Bakom konferensrummet bygger vi en regelrätt och fullstor golfsimulator också. Alla i personalen spelar golf och många av våra kunder, så det är en passande investering ändå, säger Efongo Imbia.

När man ändå spenderar så mycket av sin vakna tid, som man gör på jobbet. Då är det viktigt att man mår bra på arbetsplatsen. Det är en filosofi som Efongo tycker är viktig.

- Alla här har nycklar till lokalen och under vintern kan de komma hit och slå några slag, för att hålla igång.

Att många trivs att arbeta här är alltså inga konstigheter, så personalomsättningen är väldigt låg och spridningen av åldrarna är hög. Yngsta arbetstagaren är endast 19 år gammal och äldsta har nått den förnäma åldern 62 år.

- Det finns ett affärsnätverk här i Uppsala, varifrån jag fick en bra idé som jag tyckte vi skulle ha också.

- Jag tror jättemycket på att automatisera produktionen. Inte för att vi ska bli av med någon anställd, mer för att vi ska kunna producera mer utan att slita ut någon, säger Efongo Imbia.

- Vi är stolta över vår arbetsplats och det här är ett sätt att ge tillbaka till personalen. Vi försöker ha en AW sista fredagen varje månad och åka iväg på små resor då och då.

STARK ÖKNING

INKSHIMALAYA INKS DREAMFLASH AMAZONIA Vattenbaserad färg Godkända kemikalier GOTS v6 Transparenta och täckande färger 11 standard färger + bas Testa plastisol, vattenbaserade och lösningsmedelsbaserade textilfärger från Kontakt på ACP SYSTEMS: Claes Claes@acpsystems.se0703-72Lindell1601 HIMALAYA & DREAMFLASH Textilfärger. Low cure, 140 grader för direkt eller transfertryck. DREAMFLASH Ingen PVC, inga ftalater Godkända kemikalier GOTS v6 17 standardfärger, guld, silver m.m. Fråga oss efter ditt specialpris på startkit. (Vit 5L + 9 nyanser i 1L + bas 1L) HIMALAYA Plastisol utan ftalater EcoPassport certifierad Color Matching system 25 standardfärger, guld, silver m.m. Color Matching System

MASSOR AV AKTIVITETER

ållbarhet och miljö står högt på agendan för de flesta företag idag och de allra flesta försöker hitta nya lösningar. I ett projekt, där man kombinerar algbläck med en digital sprayteknik, kan man ha hittat en lösning till att minska textilindustrins klimatpåverkan.

mikroalger. Genom att använda alger, skapas en biologiskt nedbrytbar och giftfri färg.

SVENSKA INNOVATIONER

Av världens totala klimatpåverkan, står nämligen textilindustrin för mellan 4-8%. Nästan 80% av det sker i produktionen och en dryg fjärdedel av utsläppen kommer från konventionell textilinfärgning. En process som dessutom är väldigt vatten- och kemikalieintensiv.

Tillsammans med den digitala spraytekniken, från svenska Imogo Tech, uppskattar man att vatten- och energiförbrukningen kan minska med upp till 90%. Samtidigt reduceras utsläppen av koldioxid.-Attskapa bläckfärg genom mikroalger, gör att vi kan designa plagg, som är fullt ut cirkulära, där industrins färg idag kompromissar med en sådan produkt, säger Ida Näslund, grundare av Moundi.-Vår metod att skapa bläckfärg, öppnar upp för ett helt nytt sätt att tillverka färg, vilket gör att färgen med säkerhet kan tas hand om av naturen, när produkten är förbrukad.-Moundis vision är en färgglad framtid för alla på planeten och det innebär, att vi kan samtidigtgladadesignafortsättafärg-kläder,som

38 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PARKSCIENCEINNOVATUMFOTO:PARKSCIENCEINNOVATUMFOTO: PARKSCIENCEINNOVATUMFOTO: TEXTILTRYCK

H

- Här finns nu en smart lösning för infärgning av textilier, vilket är avgörande för att minska klimat- och miljöpåverkan från klädindustrin, förklarar Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation.-Förattlyckas ta en radikal innovation som detta, till en bredare marknad, är branschöverskridande samarbeten, som inom projektet, en nyckelfaktor.

Algbläcket, som är framtaget av det svenska startup-företaget Mounid, är baserat på utvunnet och förädlat färgpigment från

vi bibehåller en färgglad och friskAlgbläcketnatur.

Algbläck kan vara lösningen

Ida

Näslund

är endast en del av ett större projekt, där flera företag är med och utvecklar olika prototyper, som ska öka hållbarheten inom industrin. Projektet pågår fram till hösten 2023 och målet är att minst fyra prototyper, ska vara marknadsredo vid slutet av året.

de svarande, att deras matbutik ska hjälpa dem till varor, som är bra ur en klimatsynpunkt.

finns även QR-koder på skyltarna som leder till mer information. Det ska vara ett sätt att inspirera och göra det lättare att välja mer klimatsmart.

U

F

organisationstekniskt, kommer vara en del av Mercus Yrkeskläder, kedja som drivs av Alligo; ett varumärke som sedermera ägs av börsnoterade Momentum Group.-Magnussons blir ett bra tillskott till oss på Mercus och Alligo-koncernen. Vi vill bibehålla det fina varumärke och identitet, som är Magnussons, samtidigt som vi ska nyttja de fördelar, som finns i att de blir en del av en större koncern, säger Anders Larsson, VD på Mercus Yrkeskläder AB.

ör att guida sina kunder till en minskad klimatpåverkan, har Hemköp börjat med något man kallar för klimatsmartskyltning. Företaget hävdar, att man är den första livsmedelskedja i Sverige som gör detta.

För dem som vill veta mer,

- Vi ser fram emot att bli en del av Alligo-familjen och starta en ny resa med starka ägare och en tydlig offensiv vilja framåt, säger Pelle Peolin, som delägare i Magnusson Agentur AB.

NWP-bolag förvärvas

- Detta är ytterligare ett sätt, att stärka vår position inom hållbarhetsområdet. Hemköp ska bidra till att halvera konsumenternas klimatpåverkan från livsmedelskonsumtion till 2030, och det här är ett steg i den riktningen, säger Simone Margulies, VD på Hemköp.

nder sommaren förvärvade Alligo det Vinslövbaserade bolaget Magnussons Agentur AB; en butik med försäljning av profilprodukter och yrkeskläder. Magnussons Agentur AB är dessutom en av medlemmarna i New Wave Profile-kedjan.

Sedan vecka 17, i slutet av april, har de nya skyltarna exempelvis guidat kunderna till vilka frukter och grönsaker som är i säsong, växtbaserade proteinkällor och rätter gjorda på rädd-

ade råvaror. Totalt lyfter man fram sex olika varumärken och 25 produktnära budskap.

Magnussons Agentur AB omsätter ca 27 miljoner kronor och har sex anställda. Förvärvet stärker Alligos position inom profilprodukter och yrkeskläder.

Totalt sett står maten för en tredjedel av hushållens klimatavtryck och det är här, som konsumenterna vill ha mer hjälp och vägledning. Enligt en Sifoundersökning vill drygt 70% av

40 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 NYHETER

Lika många kan tänka sig att ändra sitt val av en vara, om butiken informerar om en annan, som är bättre för klimatet. Detta är alltså bakgrunden till Hemköps nya satsning, som gäller i kedjans samtliga 200 butiker i Sverige.

VILL HA HJÄLP

Pelle Peolin

Butiken, som mäter närmare 1 200 kvm, kommer fortsättningsvis vara profilerade som Magnussons Agentur och sälja både profilprodukter och yrkeskläder. Det enda är att man, rent

Skyltning miljöriktigaförval

å plats i den spanska huvudstaden Madrid, den 30 maj, lanserade Konica Minolta sin senaste etikettpress; AccurioLabel 400. Det är en digital etikettprinter, som siktar in sig på segmentet; mellanstora till stora tryckvolymer. Maskinen finns i 4- och 5-färgsutförande.

ANVÄNDAREN I FOKUS

I HÖGSTA UPPLÖSNING

Här slår man på trumman och stoltserar, med att man nu kan trycka med vit toner, printa upp

- Vi förväntar oss att årligen se, en tvåsiffrig tillväxt inom etikettindustrin, där digitaliseringen är motorn. Det finns möjligheter över allt och det krävs bara en gnista, för att det ska hända något.Man tror, att den nya pressen kan passa kunder, som redan har en AccurioLabel

- Därav att vi kan känna oss säkra, på att vi kan ta stora marknadsandelar med AccurioLabel 400, som har en extremt konkurrenskraftig TCO; Total Cost of Ownership.

P

- AccurioLabel 400 är ett bra tillägg till vår breda produktportfölj av printlösningar för digital transformation. Det inkluderar arbetsflöden, mjukvaran, automations- och molnlösningar, kommenterar Carsten Bamberg.

För att eliminera behovet av långa utbildningar och höga trösklar, för operatörerna, har man har satsat på en maskin, utrustad med flera touchdisplayer. Det ska ge operatören total kontroll, samtidigt som det ger ökad produktivitet.

till 39,9 meter per minut och sänka driftskostnaderna ytterligare. Högsta upplösning är hela 1 200 dpi och utskriftsbredden är 250 mm eller 330 mm.

att veta, är att Konica Minolta kan stoltsera med, att man under året har installerat tonerpress nummer 1 000 av den framgångsrika modellen AccurioLabel 230.

- Vi uppskattar, att det finns över 3 000 etikettryckare och konverterare, som printar mellanstora till stora tryckvolymer, berättar Carsten Bamberg på Konica Minolta.

Utmanar etikettprinttraditionell

230, men som vill utöka sin verksamhet. Speciellt med tanke på att såväl förpacknings-, som etikettbranschen ökar allt mer.

Exempelvis framhäver Konica Minolta, att de uppgifter som tidigare tagit onödig tid i de traditionella, analoga maskinerna, ska kunna utföras både snabbt och enkelt på den nya tonerpressen.Enfotnot

41SCREEN & MARKNADEN 6-2022 ETIKETT/PRINT

för 66 000 backar och ger oss inte bara ökad plockkapacitet, utan även mer flexibilitet i planeringen. Vi möjliggör en fortsatt internationell expansion i högre takt, kommenterar Stefan Palm, grundare och VD på Lager 157.

Nätapoteket Apotea har en anläggning, som mäter 38 000 kvm totalt, varifrån man skickar drygt 1 miljon paket varje månad. Under den gångna våren investerade företaget i Autostore, som har plats för 25 000 backar. Initialt beräknas Autostore kunna han-

Utbyggnaden planeras vara färdig under hösten och deras nya autostore ska vara i full drift sedan tredje kvartalet.

byggde under sommaren - Autostore

U

- I början av pandemin dubblade vi vår orderingång och hade svårt att leverera enligt vårt kundlöfte. Med Autostore, ökar vi kapaciteten på den automation vi redan har på ett effektivt sätt, som ger högre flexibilitet i produktionen.Andrastora aktörer som redan använder Autostore-konceptet är bl a Intersport, Alligo, Fristads samt Blåkläder.

- Under pandemin lärde vi oss, att vi behöver vara flexibla och ha hög maxkapacitet, för att kunna parera den plötsliga efterfrågan, som kan uppstå vid kriser, som pandemin eller kriget i Ukraina, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

ut sitt centrallager utanför Ulricehamn, med ytterligare 10 000 kvm. Detta då man förbereder, för att kunna växa med ännu fler butiker, på nya marknader och ett högre Förutomlagerflöde.attskapa större lageryta, får man nu även plats för Autostore och dess plockrobot. Lagerhanteringen digitaliseras, för att kunna möta efterfrågan från både privat- och företagskunder, både nationellt och internationellt.-Autostore har plats

tera ca 800 orderrader i timmen.

Fler satsar automatlagerpå

Den stora aktören Lager 157,

LAGER 157 SATSAR STORT

APOTEKSJÄTTEN SATSAR

nder året är det många stora jättar, som nu satsar på Autostore; en form av automatlager. I reportaget om New Wave Group; Mer än trycket i huset, får vi veta att de har ett traditionellt höglager, som rymmer ca 36 000 backar. Dessutom har man under våren, kompletterat det med Autostore, som kan rymma ytterligare 38 000 backar.

42 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 APOTEAFOTO: SCHENKERDBFOTO:LAGER157FOTO: LOGISTIK

Indukta AB, Viaredsvägen 22 B, SE-504 64 BORÅS Tel.: +46 (0)33-23 70 50 E-mail: info@indukta.se Hemsida: www.indukta.se MASKINER, TILLBEHÖR & SERVICE - Brodyryta: 41 x 40 cm - Hastighet: upp till 1500 stygn/min - Modulsystem: bygg på vid behov - 16 nålar / färger Brodyrmaskin Melco EMT-16 X - Individuell produktion och styrning - Möjlighet att brodera olika designer på varje maskinhuvud

är bokläsarna själva får

N

välja, väljer majoriteten att läsa en fysisk bok, framför både digitala e-böcker och ljudböcker. Hela 65% föredrar faktiskt en tryckt bok. Detta framkommer i en undersökning från Stora Enso, med 2 400 svarande.

- Bokmarknaden är stark nu efter pandemin och vårt syfte med denna undersökning, var att ta reda på om marknaden kommer vara fortsatt stabil. Svaret är ett ja, säger Jonathan Bakewell på Stora Enso.

Samtidigt säger undersökningen, att 42% av läsarna behåller sina böcker efter att de läst dem, 26% lånar ut eller ger bort sina böcker och lika många säljer dem. Den sista procentandelen, om 5%, säger att de återvinner eller kasserar sina böcker.

Redan under pandemin ökade läsandet och hela 63% bland de svarande, berättade att de läste mer. Framför allt har det gett en positiv effekt bland unga, i åldern 16-24 år, där hela 64% säger att de läser mer nu.

43SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PRINT

VACKERT OCH HÅLLBART

En intressant fotnot, är att 61% av alla läsare, skulle betala mer för en bok, som istället är koldioxidneutral.

När man frågar de, som föredrar tryckta böcker, varför de föredrar just tryckta böcker, nämns svar, som att de är vackra och att de känns mer sällskapliga än de digitala. Jonathan Bakewell skulle även säga, att även doften av en bok kan väcka trevliga minnen för vissa läsare.

Fysiska utklassarböckerdigitala

REPORTAGE

förnyelse

Härständigråder

N

umera är grundare och den tidigare plåtslagaren; Hasse Zachrisson, en glad pensionär och har lämnat över bolaget till sonen Johan Zachrisson, dottern Hanna Zachrisson och hennes partner Marcel van der Meulen, som också är VD för bolaget.

Johan har nästan varit med från allra första början i och med att han klev in i företaget redan, när han lämnade gymnasiet 1993. Mellan showrummet eller Profilbutiken, som det står på skylten och som ligger alldeles innanför entrén och produktionslokalerna,självafinnsnågotsomliknarenorderdiskellersam-bandscentral.HärsitterJohantillsam-mansmedMereteBymanRuud,somarbetarmedbådedesignochproduk-tion.Härhardefullkollpåalladelaravpro-duktionen.

sitter Johan tillsammans med Merete Byman Ruud, som arbetar med både

45SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

DET SKA BÖRJAS I TID

Det sitter nästan i företagets gener; strävan efter ständig förnyelse och att alltid prova något nytt. Fast det kanske inte är så konstigt, om man betänker att det som är Z-Reklam idag, började som Z-Plåt med inriktning på metallskyltar.

tion. Här har de delar av pro2004,teckenmendekorGöteborgsvägenadressen;2isomgällde,iförnyelsensvardetårdagsför

text: Lars elmer@screen-marknaden.selars@screen-marknaden.seKnapasjöfoto:ElmerTörnquist

reklamföretag med egen produktion och vi trycker digitalt på både hårda och mjuka material, säger Johan Zachrisson, som svarar för försäljning och prepress, men också är inblandad i den rena produktionen.

Z-Reklam startades 1990 och har nästan sedan dess ettstorformat.2004,teckenmendekortrycktexter,varFalköping.Göteborgsvägenadressen;2iFrånbörjandetdataskurnaskyltar,screen-ochendelbil-somgällde,iförnyelsensvardetårdagsför-Z-Reklamärheltäckande

- Omkring hälften av omsättningen kommer från lokala slutkunder och den andra hälften från ett stort nätverk av 100tals återförsäljare från hela landet.

- Vi klarade pandemiåren bra, mycket tack vare att vi hela tiden vässat oss genom att förnya och förbättra, förklarar Marcel van der Meulen.

En av de senaste investeringarna handlar om frigolitskäraren Obelisk Next från det Karlstadsbaserade företaget Signtools.

Nize2022.Equipments

- Skär man ut profilbokstäver i det materialet, passar det bra för skyltar både inomhus och utomhus.

46 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

Första gången vi besökte Z-Reklam var på hösten 2009. På den tiden hade företaget totalt åtta medarbetare, varav en säljare på heltid och omsättningen var drygt 9 miljoner kronor. Trots den lågkonjunktur, som då rådde i slutet av 10-talet, hade företaget ett rörelseresultat, som Hasse Zachrisson var mycket nöjd med.

I de fräscha trycklokalerna hittar vi bl a storformatsskrivaren SwissQprint Nyala 2 och den kinesiska printern GZH 3206 SG från Gongzheng, som införskaffades i mars

Johan Zachrisson, Hanna Zachrisson och Marcel van der Meulen

utbyggnaden av lokalerna skedde år 2010 och senast för tre år sedan - 2019 - byggde man ut med ytterligare 300 kvm.

Gildan, Grizzly och Matterhorn m fl på den textila sidan. På den hårda presentreklamsidan hittar vi Xindao, Orrefors, Bregmos, Karamello, Plastprint, Sagaform, D&J, Vinga of Sweden, AdCap och T.I.N.G.S m fl.

- Frigolit är ett lätt och smidigt material, som är helt återvinningsbart, berättar Johan Zachrisson.

FÖRKLÄDEN GJORDE SUSEN

- Under pandemin fick vi förfrågningar om att tillverka skyddsförkläden till vården, vilket vi naturligtvis ville hjälpa till med, berättar Hanna Zachrisson, som främst arbetar med administrationen i företaget.

är nordisk återförsäljare för det schweiziska företaget SwissQprint, vars UV-printer Nyala 2 är en stor maskin med ett bord på 320 x 203 cm,

DET VAR GODA TIDER

Z-Reklam erbjuder en rad välkända och tunga varumärken i sitt produktsortiment. Här finns ID, Tracker, Craft, Texstar,

- Visserligen fick vi delvis ordna med korttidspermitteringar och vi har fått lite statliga stödpengar, men i huvudsak har det rullat på bra.

På den tiden var det trångt i lokalerna med en omfattande maskinpark och stort materiallager, som också skulle samsas med showrum fyllt av profilkläder och presentreklam. Z-Reklam övertog lokalerna från Dixi Offset.

Lite kuriosa är, att tryckhallen på den tiden hade ett parkettgolv av ek, som ett resultat av att den lokalen tidigare hade hyrts ut till Hambodansens Vänner i Falköping.

År för år har verksamheten expanderat och med detta följer att man investerat både i nya maskiner och större lokaler. Första

FÖRNYAR MASKINPARKEN

- Så i våra skärbord tillverkades 1 000tals exemplar av skyddsförkläden, för att möta den ökande efterfrågan. När restriktionerna sedan upphörde blev det fullt upp att göra – precis som ett vanligt normalt år. Jobben strömmade in hela tiden.

STRÅLANDE SAMARBETE

som trycker på både hårda material och på rulle. Två vakuumzoner täcker varsin sida längs bordet och ljudnivån från dessa ligger på bara 63 Dessutomdecibel.ären

Efter sommaren kommer Z-Reklam att installera en ATP 3.2. Det är en italiensk textilskrivare för digital textilproduktion med 3,2 meters bredd. Den direktsublimerar på tyg med inbyggd fixering. ATPskrivarna använder skrivhuvuden från Ricoh eller Kyocera.

47SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

Johan betonar, att man har ett utmärkt

- Det är viktigt med fräscha, driftssäkra maskiner med korta ledtider, för att hålla högsta möjliga kvalitet och säkerställa efterfrågade leveranstider, säger Johan Zachrisson.-Vislutade helt med screen år 2015 och sedan dess producerar vi allt digitalt. För lokala slutkunder trycker vi mycket på kläder med transfertryck.

från Epson i drift. Den kan framställa allt från enkla skyltar till avancerade skyltmaterial och dekor; och det på en mängd olika material.

SureColor S80600L

Skyltstallet_ScreenMarknad_halvsida_180x130mm PSO Coated3.pdf 1 2022-01-12 12:27:24

VIKTIG LOKAL FÖRANKRING

Falköping är en metropol med drygt 18000 invånare och ligger i Västra Götalands län mellan platåbergen Mösseberg och Ålleberg. Staden ligger på en plats, där flera landsvägar möts och var från medeltiden, fram till modern tid, en handelsplats för främst kreatur. När industrialiseringen kom blev det dock mer aktuellt med tillverkningsindustrier av såväl hattar, tyger, rullgardiner och konfektyrer.

reportage och artiklar med lokal anknytning. Ett stående inslag är också den populära-Evenemangskalendern.Vifårinteglömma,att vi också håller oss synliga i olika sociala medier och berättar vad vi sysslar, betonar Johan Zachrisson.-Oftahashtaggar vi med; Made in Falköping, för att betona vår breda inhouseproduktion.

- Så har vi Falbygdsmagasinet Platå, som kommer ut fyra gånger om året i en upplaga på 15 500 exemplar, berättar Hanna Zachrisson, som tillsammans med Fredrik Wallin och Merete Byman Ruud utgör tidningens redaktion.

har nio ambitiösa medarbetare med stor kompetens och erfarenhet. Frånsett Marcel, Hanna, Johan och

REPORTAGEJohanZachrisson

Marknadsföringen gentemot nätverket av återförsäljare runt om i landet sker genom annonsering i branschtidningar och genom en informativ hemsida.

Länge var Falköping en av Västra Götalands minsta städer, men fick ett kraftigt uppsving i mitten på 1800-talet, när flera järnvägar drogs förbi tätorten, som bildade en viktig järnvägsknut. Jordbruket har alltid varit viktigt för Falköping och i tätorten finns Falköpings Mejeri med en betydande mejeriproduktion.

och långsiktigt samarbete med sina maskin- och materialleverantörer. Ett exempel på det är Vällingbyföretaget Color Systems, som i år firar 15-årsjubileum. Där noterar Johan och Hanna, att Z-Reklam var deras tredje kund, när de drog igång år 2007.Z-Reklam

När det gäller lokala slutkunder eller kunder man är legoleverantör till, jobbar man med personliga relationer, lokala mässor, sponsring och företagskontakter.

MADE IN FALKÖPING

Under rubriken; Livet mellan bergen, har varje nummer ett eget tema. I mars 2022 var det; Musik och i juni, när vi gästade Z-Reklam, var det; Fest. Tidningen har sex olika annonsformat i prisklasser från 1 250 kr till 4 250 kr. Innehållet består av

- Det är ett sätt för oss och andra lokala företag och organisationer att visa, att vi finns och vad vi har att erbjuda.

48 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Merete har vi Fredrik Wallin på kundmottagning och försäljning, Nicholas Farr på bilprofilering samt Mattias Albo och William Bevacqua och Rasmus Karlsson – samtliga tre ute i produktionen.

- Lokalt finns det inte hur många företag som helst, förklarar Hanna Zackrisson.

Rethink Print. www.konicaminolta.se

- För min del är det fortfarande familjen med allt vad det innebär, som vid sidan av företaget, får mig att njuta av livet. Sedan så spelar jag padel, som alla andra, förklarar Johan.

Let us ignite your print possibilities!

Visst verkar det som att det där med ständig förnyelse, även gäller vid sidan av vardagen på företaget.

49SCREEN & MARKNADEN 6-2022 REPORTAGE

- Där håller vi på att renovera, odlar allehanda grönsaker och har både hundar och kaniner.

LEVA LIVET

- Fast tillräckligt för att vi ska kunna erbjuda allt från bildekor, dekaler, foldrar och broschyrer till flaggor, vepor, presentreklam och profilkläder.

Om det är full fart på jobbet, är det viktigt att också kunna koppla av, för att ge livet den rätta kvaliteten. Det är något som både Johan, Hanna och Marcel anser, att de är riktigt duktiga på.

- Jag och Marcel flyttade för några år sedan till en liten gård utanför Falköping mot Hornborgarsjön, berättar Hanna.

För fyra år sedan när vi frågade Johan Zackrisson, om vad han gör på sin fritid, blev svaret att fritid slutade han med för länge sedan. Nu gäller bara två F; företaget och familjen, med sönerna Harry (12 år) och Casper (9 år).

- Genom att vi funnits i närmare 30 år, så har vi en trogen kundkrets, som vet att vi levererar hög kvalitet med god service och trygga leveranstider.

Nu kan du göra mer, snabbare än någonsin, genom att anamma banbrytande tekniker för att erövra nya marknader. Det är dags att expandera din tryckeriverksamhet på sätt och platser som du aldrig hade kunnat föreställa dig.

Hanna Zackrisson och sambon Marcel van der Meulen sticker inte under stolen med att de tycker fritiden också har sin plats i tillvaron. För Hanna handlar det om yoga, skogspromenader och hundarna, medan Marcel gärna tar en tur på motorcykeln. Tillsammans med döttrarna Tova (17 år) och Tilde (14 år) kommer familjen i centrum.

Succé för Nordic Profile Fair Hybrid!

PWA kommer arrangera den andra hybridmässan den 17 januari-3 februari 2023. Den fysiska mässan kommer hållas på Elmia, i den större hallen A under de 3 dagarna 17-19 januari, för att kunna få plats med alla utställare som vill vara med. Sedan tidigare vet man att vårens mässa kommer bli större men, man kommer behålla känslan med lite trängre gångar, som var uppskattat från augustimässan som precis är över. Den digitala mässan pågår under hela perioden t o m 3 februari. Projektledare Maria Olsson nås via maria@pwa.se Annelie Gemark, som ansvarat för projektledningen hos Elmia, fortsätter sin karriär utanför Elmias väggar. Hon ersätts av Jörgen Andersson som kontaktas via jorgen.andersson@elmia.se

Filmteamet sände live från båda mässdagarna på Elmia, med Maria & Roger från PWA som programledare. På plattformen www.nordicprofilefaironline.com kunde besökarna även hitta de 107 utställarna, för att ta kontakt och exklusivt lyssna på 2 föreläsningar, om kemikalier och utbildningar av Anna Jacobs från RISE Substitutionscentrum och Susan Strömbom från Kemikalieinspektionen. Den digitala mässan fortsatte sedan hålla öppet, dygnet runt under 14 dagar, för att så många som möjligt skulle få chansen att se produktnyheter och knyta affärskontakter under en längre period, än de traditionella 3 mässdagarna. Om man missade hybridmässans livesändningar gavs möjlighet att besöka videografen, där man kunde titta och lyssna på live-reportage från mässhallen i Lobby Syd och intervjuer från PWAs studiosoffa i Jönöping.

(1/1) Elmia/PWA

En chans att återkoppla eller besöka per distans

Branschens första hybridmässa Nordic ProfileFair Hybrid arrangerades under vecka 33-35, av PWA i samarbete med både Elmia och Onlinemassan.com.

Den fysiska mässan gick av stapeln den 17-18 augusti, hos Elmia i hall C - en ny entré i Syd för branschfolket. Totalt 107 utställare var på plats och många med oss, tyckte utställarna hade steppat upp och skapat väldigt snygga montrar. På plats hade mässan 1 167 unika besökare och totalt besöktes mässan av 1 441, inklusive återbesök. Det nya entrésystemet släppte in förregistrerade besökare med en QR-kod, som man enkelt skannade för att komma in på mässan. En person räknas som 1 st, oavsett antal passager som sker under en och samma dag.

En populär och efterlängtad branschfest

Vad händer framåt?

Branschfesten sålde totalt 400 biljetter, eftersom att PWA fick subventionera 100 biljet ter ytterligare, då man satt maxantalet till 300 från start! Festen hölls i Elmias lokaler och trädgården, med en god BBQ grillbuffé. Bröderna Jonas & Johan Haak besökte först mässan och gjorde en intervju i PWAs studiosoffa, innan hela coverbandet Haaks spelade så bra, att taket nästan lyfte. Det var inte många av produktmediafolket som kun de låta bli att svänga loss på dansgolvet!

växt om 33% och detaljhandeln visade en tillväxt om hela 40%. Rörelseresultatet uppgick till 351 miljoner kronor. Det är en ökning med 45% jämfört med fjolårets 241,3 miljoner.

Går starkt framåt

- Trots all oro i vår omvärld, visar våra siffror att våra satsningar fortsätter ge framgång. Vi ser i nuläget inte någon minskad efterfrågan på våra produkter och varumärken – snarare tvärtom, fortsätter Torsten Jansson.

- Det är med stor glädje och stolthet, som vi kan presentera ännu ett rekordkvartal med god

Slutligen nämner Torsten Jansson, att han är övertygad om, att de kommer fortsätta ta marknadsandelar, inom de flesta områden. Om det skulle komma en sämre konjunktur, ser han heller ingen anledning till att de inte skulle ta marknadsandelar och visa

- Försäljningen har nu ökat åtta kvartal i rad och vi visar all time high, i både nettoomsättning och rörelseresultat för sjätte kvartalet i rad.

Årets första två kvartal gav en tillväxt av försäljningen på 38% och nettoomsättningen uppgick till totalt 3 794,1 miljoner kronor. Det är en tillväxt på hela 1 045,7 miljonerUnderkronor.samma period, ökade rörelseresultatet med 64%; från 341 miljoner kronor till 560,1 miljoner. Därmed blev rörelsemarginalen 14,8% under första halvåret, jämfört med 12,4% för samma period 2021.

U

nder andra kvartalet i år, slog New Wave Group nytt rekord. Igen. Siffrorna visar en nettoomsättning om 2 019,2 miljoner kronor; en ökning med 36% jämfört fjolårets 1 486,8 miljoner kronor, under samma period.Profilkanalen hade en till-

51SCREEN & MARKNADEN 6-2022 EKONOMI

Dessutomtillväxt.påtalar Torsten Jansson, att New Wave Group har högre lönsamhet och starkare balansräkning än de flesta konkurrenter. Detta skulle öppna dörrar för eventuella förvärv, till rimligare priser.

- Vår försäljning fortsätter

FÖRSTA HALVÅRET

- Vi vet också, att vi har en god tillväxt (42%) i Crafts grundordrar för hösten. Fler och fler kunder börjar sälja våra skor och Teamwear-satsningen fortsätter ge goda resultat. Jag vill också framhålla Clique, som ökar starkt på profil och Cutter & Buck, som blivit en tillväxtmaskin, både i Europa och USA.

Torsten Jansson

tillväxt, både när det gäller försäljning och resultat, säger Torsten Jansson, koncernchef och VD, i en kommentar.

öka. Vi har nu lyckats bygga upp lagret en del under andra kvartalet, men ytterligare lageruppbyggnad behövs, för att möta den ökade efterfrågan.

• Mässor & event

Bamatex AB

• DTG-print

031-49 00 www.foliepapper.se80

Epson Europe B.V. 08-444 38 www.epson.se80

FocusNeo AB 08-681 68 www.focusneo.se00

ACG Nyström ApS +45-966 136 www.acgnystrom.dk36

Folier Sverige AB 08-554 www.folier.se24060

08-744 85 www.cpp.canon00

• Utbildning & konsultning

Color ScandinaviaSystemsAB

52 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 BRANSCHEN – Print och Profil, Promotion och Produktmedia

033-17 88 www.acgnystrom.se00

• Fest & party

AT-Laser 073-651 51 www.at-laser.se01

• Laser

• Ballonger & bus

• Brodyr

• Tryckutrustning

52 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

• Digitala tryckpressar Etikettprinter Material och förbrukningsartiklar Storformatsskrivare Skrivare

Lasermaskiner för gravyr och utskärning MaskinerGermany.medsmarta och användbara lösningar för optimala resultat.

• DTF

• Skärmaskiner & skärplotter

• Skrivare

• Storformatsskrivare

• DTG-print & sublimering

ACG Nyström Esti OÜ +372-656 35 www.acgn.ee97

• Lasertransfer & digital finishing

0418-167 www.candab.se75

033-180 11 www.bamatex.se80

ACG Nyström Oy +358-400 705 www.acgnystrom.fi449

• Reflex 3M

Helhetsleverantör av skyltar och visuell kommunikation.

• Textiltryck

• Märkning

Candab AB

• Transfer

• Vävda/Konstläder

UAB ACG Nyström +370 37 452 www.acgnystrom.lt068

08-522 922 www.colorsystems.se20

Folie & Papper AB

Folier, utrustning och allt som krävs för produktion av visuell kommunikation. Stockholmskontor 08-785 04 23

• Etikettskrivare

• Transferpressar & skärplottrar

Canon Svenska AB

Clubshop AB 011-13 16 www.clubshop.se17

från Thunder Laser

SIA ACG Nyström Ltd +371-725 14 33 www.acg.lv

ACG Nyström AB

Noll33 Screen

0708-99 80 www.newwaveprofile.com81

Ett av de bästa textiltryckerierna i Sverige, som till fullo behärskar tryckprocesser.komplicerade

• Arbetskläder

013-24 43 www.karamello.se90

• Production Printing

Vi sätter smak på ditt företag.

53

Vi har levererat print- och dekorprodukter till pris och miljömedvetna återförsäljare i över 35 år.

Indukta 033-23 70 www.indukta.se50

08-627 75 www.konicaminolta.se00

• Dekor- & wrapfolie

• Transfer/sport- och profilkläder

& MARKNADEN 6-2022

Molanders Sign & Display AB 08-680 15 www.durst-group.com80

• Digitala skärbord

KA Olsson & Gems AB

031-74 64 www.kao.nu900

• Storformatsskrivare SCREEN

• STEK PPF

53SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PBRANSCHEN rint och Profil, Promotion och Produktmedia –

AB

• Företagsgåvor

Neutral är fullt certifierat genom GOTS, Fairtrade, EU-Blomman, SA8000, OEkoTex.

• Värmepressar

• Arbetsflödessystem

• Transfer/arbetskläder

New Wave Profile

Konica Minolta

• Profilkläder Neutral.com +45 39 181856 +46 709 www.neutral.com181850

• Digitala printmaterial

KE Levin AB 0155-577 www.ke-levin.se00

• 3M wrapfolie

• Brodyrmaskiner/-material Symaskiner Textilprinter

Hexis AB 042-300 93 www.hexis-graphics.com10

• Textiltransfer

Hot Screen AB 0300-56 89 www.hotscreen.se90

• Skyddsfilm

Karamello

• Digital print

• Etikettpressar

Grizzly 063-574 www.grizzly.se050

• Lasersystem Screentryck Tampotryck

AB

033-12 91 www.noll33.se10

0418-66 51 www.rangefabriken.se20

050-043 54 www.signcutpro.com44

• Gravyr Print/material Print/utrustning Signcom Norway www.signcom.no Signcom Finland www.signcom.fi Signcom Denmark www.signcom.dk

Skyltstället

• Storbildstryck

Leverantör av material och tillbehör för bild, dekor och reklam.

• Skylttillverkningsprogram

Signcom AB 033-20 43 www.signcom.se00

• Skyltar & Knappar

• Kampanj & Event

• Roll-X

50 års erfarenhet av tryck till sport-, arbetskläder och profilbranschen. Vi har miljön i fokus.

• Textiltransfer

• Appliceringsbord

054-444 28 www.signtools.se50

013-190 19 www.skyltstallet.se00

• Branding

54 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Quickbutton 0474-48 www.quickbutton.se840

• Produktmedia

+45 96 22 10 www.nyssystem.com20

Leverantör av svensk-tillverkad lackplåt till skylt-, industri och byggbranschen.

Scandraft

• Print & Cut

• Montagebord

Signtools AB

• Skyltdesign

• One stop shop

• Giveaways

Whisqu Graphics AB

Rangefabriken

PR Icon 070-547 44 www.pr-icon.se97 • Skyltar & reklam • Spänndukssystem • Storbildsproduktion BRANSCHEN – Print och Profil, Promotion och Produktmedia 54 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

PF Concept AB

NS Systems A/S

031-68 69 www.scandraft.se30

• Frigolitskärare

Vi är en Dinvarumärkesprofilering.helhetsleverantörvarjefranchisekedjarikstäckandedärlokalkontoräreninomsynlighet-Vårpassion.

031-89 10 www.pfconcept.se00

• Profilkläder

a company of

• 3D-printer

• Namnskyltar

Rollsroller AB 054-770 www.rollsroller.com7010

Reklamidé AB 054-770 www.reklamide.se7000 Skyltar/dekor Spänndukssystem

• Interiör & dekor

Kontor & lager Laholm

Rikstäckande kedja för fordonsdekor där samtliga studios har lika utrustning, material och utbildning. Det gör att kvaliteten till kedjans kunder blir identisk över hela ProffsWrapChamplandet.-påbildekor.

042-38 89 www.storbildsbolaget.se70

Vi är en lagerhållande grossist och leverantör av profilkläder, yrkeskläder och väskor. Vårt fokus är att erbjuda ett brett utbud, säkra leveranser och personlig service.

08-605 18 www.specialmedia.se50

Team Workwear 08-685 67 www.teamworkwear.se00

• Stanley/Stella

• Affärssystem

• Namnbrickor

• Textiltryck

070-626 64 www.wrapchamp.se40

Media, bläck och tillbehör för baserade.brettochstorformatsproduktionfordonsfoliering.Ettsortimentförvatten-

Material och utrustning för skylt, dekor, fordonsfoliering & screen. Lager och kundmottagning i Stockholm och Laholm.

• Flaggor & Vepor

Gunnebogatan 34 163 53 Spånga

• Mässor & event

• Brodyr

• Skyltar, paneler, dekaler

• Overlays, emblem, domes

SweProd Graphics AB

• Tid- och rapporteringprojekt-

• Självhäftande vinyler

0430-738 www.spandex.se00

• Skyltar & Stämplar

PBRANSCHEN rint och Profil, Promotion och Produktmedia –55SCREEN & MARKNADEN

• Lackskyddsfilm

• Stämpelklocka/personalliggare

Swagg 08-442 79 www.swagg.se70

Specialmedia

Textilgrossisten Hefa 031-712 56 www.tg-h.se10

UniGraphics AB 033-15 11 www.unigraphics.se11

VN Vinyls AB 08-684 288 www.vnvinyls.se40

• LED-belysta skyltar

Vi är Sveriges förädling.skydd,arbetskläder,medlemsdrivnaledandekedjainompersonligtprofilproduktersamt

Spandex

Industrigatan 34 312 13 Laholm 6-2022

• Tält & Pop up-väggar

Huvudkontor

• Solskyddsfilmer

0498-20 54 www.sweprod.com00

Wrapchamp

• Retail & kampanjer

55SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Storbildsbolaget

• Expo-produkter

TimeApp AB 0150-506 www.timeapp.se15

S

PERSONALNYTT

LEDIG PLATS

Konica Minolta och Xerox.

Zeloso 063-579 www.zeloso.se600

www.z-reklam.se02

Det kostar endast 5 000 kronor/år.

Unikt kalkylplaneringsverktygoch för producerande företag som vill ha koll och bli effektivare.

Öka exponeringen!

56 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

Z-reklam AB 0515-101

• Fordonsprofilering

edan den 15 augusti har Spandex Sverige två nya ansikten på plats. Först och främst har Joakim Rutgersson klivit på som ny VD, efter nästan 4 år som global sälj- och marknadschef på Paxport Group. I grunden är han utbildad marknadsekonom och har tidigare arbetat på företag som bl a Arkitektkopia,

Se till att ditt ocksåföretagärmed i

- Det är kul att vara tillbaka i branschen och i ett tillväxtföretag, med en lång gedigen historia. Tillsammans med alla duktiga människor på Spandex, kan vi göra något väldigt bra, säger Joakim Rutgersson.

och att man nu fokuserar mer på att inspirera kunderna. Det finns goda tillväxtmöjligheter och jag ser verkligen fram emot den här nyaLogistikchefutmaningen.är en ny tjänst hos Spandex och det är Moddy Andersson som tillträtt där. Han kommer senast från en roll inom produktionsplanering på Rusta och har dessförinnan arbetat med liknande uppgifter på Astra Zeneca och Stockholmståg. I grunden har Moddy Andersson en högskoleingenjörsutbildning från KTH.

Två nyckelroller tillsätts

BRANSCHEN

• Storbildsproduktion

Moddy Andersson

Joakim Rutgersson

- Det är viktigt med teamkänsla och att man har kul på jobbet, med det kommer mycket på köpet. Det jag alltid har arbetat med och som ligger mig extra varmt om hjärtat, är bl a förståelse för olika roller från andra funktioner, hyllvärmare, enkelhet, standardisera, processer och proaktivitet, säger Moddy Andersson.Spandex Sverige har kontor och lager i både Stockholm och i Laholm, med drygt 50-talet anställda.

- Jag ser en styrka, med att Spandex finns i så många länder

• Display & profil

FINNS!

I

augusti fick en ny säljare kliva in på grossistföretaget Stilo. Det är ingen mindre än Casper Schollin, som nu åter är tillbaka i profilbranschen. Han kommer senast från Rudholm Group, där han ansvarat för kunder i olika storlekar, inom bl a industri- och arbetsklädesbranschen.-ViönskarCasperett varmt välkommen tillbaka till Stilo och tillbaka in i värmen i profil-

Daniel Redner

S

Anita Szabo, Fredrik Johansson, Jörgen Pelle Nilsson, Kari Lehto

edan den 15 augusti har leverantören av material; Scandraft, stärkt upp Stockholmskontoret med två nya säljare; Daniel Redner och Lucas Fagerberg. Förstnämnda har lång erfarenhet från den grafiska branschen och har under 12 års tid, arbetat i flera olika positioner på Brand Factory. Här kan nämnas; tryckoperatör, produk-

Casper Schollin

Stärker Stockholmskontoretupp

branschen, kommenterar Petri Kiviharju, VD på Stilo.

I takt med att Storbildsbolaget storsatsar med nya lokaler, i vilka man flyttar in i november, stärkte man upp teamet med totalt 5 nya medarbetare under sommaren. Vilket innebar, att personalstyrkan växte med hela 25%.-I

förpackningar, som fokuserar på 3D-printade, fiberbaserade förpackningar.

S edan den 1 september har Björn Bergström gjort come back, då han nu är anställd som affärsutvecklingschef i affärsområdet Formables på Holmen Iggesund. Det är ett nytt affärs-

StilotillbakaNygammalpå

- I min nya roll ska jag aktivt leta efter nya affärsmöjligheter och trender, samtidigt som jag ska utveckla och få vår marknad att växa, kommenterar Björn Bergström.-Dethandlar om att representera företaget och produkterna samt att, stödja vårt säljteam på den europeiska marknaden, med fokus på vårt kartongvarumärkeBjörnInverform.Bergström är sedan tidigare känd från bl a Antalis, där han har arbetat i olika ledande roller under 19 års tid. Dessutom har han varit Sverigechef för Scandinavian Print Group.

Innan Casper arbetade på Rudholm Group, som bl a äger Bamatex, har han arbetat med försäljning både hos Papex i Göteborg och Promotiv Nordics, i Köpenhamn, Danmark. Dessförinnan arbetade Casper faktiskt på Stilo, men då som trycksaksspecialist.

Björn Bergström

tionschef, inköpschef och projektchef.Denandra, Lucas Fagerberg, är egentligen inte ett nytt ansikte på Scandraft. Han har under de senaste åren arbetat där, men tar nu klivet upp till att bli säljare. Under de senaste fyra åren har han även spelat ishockey i Haninge Anchors och Huddinge IK.

Rustar sig för

ComeframtidenbackförBergström

vid, säger Jonas Hellke, VD på Storbildsbolaget.Samtliganyanställda har stor branscherfarenhet och kommer närmast från Holmbergs i Malmö; Jonna Olsen, Anita Szabo, Fredrik Johansson, Jörgen Pelle Nilsson och Kari Lehto. Lägg till det faktum, att man i september stärkte teamet ytterligare, då man anställde Stefan Kauppi, som senast kommer från företaget områdeBording.inom

57SCREEN & MARKNADEN 6-2022 PERSONALNYTT

Lucas Fagerberg

takt med att orderinflödet ökar, är det en balansgång att se till så att vår produktionstakt och service fortsätter hålla den höga nivå, som våra kunder är vana

Under perioden januari-augusti 2022 har 180 305 personbi lar nyregistrerats, en minsk ning med 12,6% jämfört med samma period 2021. Totalt har 44 298 bilar levererats på tjäns tebilsmarknaden hitintills i år, en minskning med 29% jämfört med föregående år.

Mellan juni och juli steg bygg kostnadsindex med 1,4%; entre prenörernas kostnader steg med 0,4% och byggherrens kostna der ökade med 6,2%. Årsföränd ringen i juli uppgick till 14,6%.

FINANSMARKNAD; LÅN

FÖRSÄLJNINGSVOLYMEN

Under andra kvartalet fanns det ca 192 100 lediga jobb på arbetsmarknaden, en ökning med drygt 60 100, eller 45,5%, jämfört med samma period året innan. Av de lediga jobben fanns ca 129 400 i näringslivet och ca 58 800 i offentligsektor, vilket är en ökning med 49% reps 38,5% jämfört med fjolåret.

FASTIGHETSPRISINDEX

FÖRETAGENS LAGER

BILMARKNADEN

Under andra kvartalet minskade de svenska hushållens nettoför mögenhet med 10%, då både börsen och värdet på bostads rätter sjönk. Sparandet på bank konto var däremot rekordhögt och uppgick till 97 miljarder

Under juli uppgick varuexporten till 153,2 miljarder kronor och varuimporten till 155,3 miljarder. Det ger ett handelsnetto på 2,1 miljarder kronor i underskott.

OUTNYTTJATARBETSKRAFTSUTBUDET;

Antalet personer i arbetskraften, 15-74 år, uppgick till 5 777 000 under juli.

Sveriges BNP ökade med 0,9% under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Tillväx ten drevs av fasta bruttoinves teringar och ökad hushållskon sumtion. Däremot hölls tillväxten tillbaka av ett negativt export netto.

Totalt uppgick utlåningen till ca 7 727 miljarder kronor, varav lån till företag stod för 37%; ca 2 852 miljarder kronor och lån till hushållen stod för 63%; 4 875 miljarder.

ARBETSLÖSHETEN

Ungefär 31 050 lägenheter bör jade byggas under årets första halvår, vilket är en minskning med ca 11% jämfört med mot svarande period ifjol; då 34 826 lägenheter påbörjades.

58 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 EKONOMI/FAKTA

ARBETSKRAFTEN

Källor bl a; Handelsbanken, HUI Research, Konjunkturinstitutet, Medlingsinstitutet, Nyföretagarcentrum, SEB, SCB, Svensk handel, Slif, Sveriges mediebyråer, Tillväxtverket, TU - Medier i Sverige, UC, Vroom.

I juli ökade det totala antalet an ställda med 174 000 på årsbasis och uppgick till totalt 4 930 000, varav 2 526 000 var män och ca 2 404 000 var kvinnor. Fast anställda uppgick till 3 995 000 och antalet tidsbegränsat an ställda uppgick till 935 000.

Det outnyttjade arbetskraftsut budet uppgick i juli till i genom snitt 21,8 miljoner timmar per vecka, en minskning med 3,7 miljoner timmar på årsbasis. Det outnyttjade arbetskraftsutbudet motsvarar 545 000 heltidsar beten med 40 timmarsarbets vecka.

BEFOLKNING

Sysselsättningsgradenpersoner. ökade med 1,6 procentenheter och uppgick till 71,7%. Bland kvin nor var sysselsättningsgraden 68,9% och bland män var det 74,5%.

FINANSSTATISTIK

Under första halvåret 2022 ökade Sveriges folkmängd med 0,3%, motsvarande 35 533 per soner. Totalt uppgick folkmäng den till 10 487 859 personer, en totalt ökning med 78 611 sedan den 30 juni Barnafödandet2021.blev till 54 560 under årets första två kvartal. Samtidigt avled 47 196 per soner. Under årets första sex månader har 42 141 personer invandrat till Sverige, samtidigt som 21 400 personer utvand rade från landet.

arbetslösa ungdomar, 15-24 år, uppgick till 109 000. Det motsvarar ett arbetslöshets tal på 13,2%.

ANTALET LEDIGA JOBB

BYTESBALANSEN

Underkronor. kvartalet uppgick nyspa randet i finansiella tillgångar till 236 miljarder kronor, samtidigt som skulderna ökade med 75 miljarder. Det genererade i ett finansiellt sparande på 161 mil jarder kronor.

Vid utgången av 2021 värdera des livförsäkringsföretagens tillgångar till 6 134 miljarder kro nor, en ökning med 1 065 mil jarder kronor, eller 21% jämfört med utgången av 2020.

Den genomsnittliga räntan på nya avtal för utlåning till icke-fi nansiella företag var 2,64% i juni och den rörliga räntan uppgick till 2,6%. För hushållens del upp gick den genomsnittliga räntan för nya bostadslån till 2,5% och den genomsnittliga rörliga rän tan uppgick till 2,21%.

vecklingen och negativa nettoin Andravesteringar.kvartalets genomsnitts kurs för en Euro var 10,47 kro nor, jämfört med 10,48 kronor under första kvartalet. Genom snittskursen för en amerikansk dollar var 9,84 kronor, jämfört med 9,34 kronor under första kvartalet.

Det totala antalet arbetade tim mar uppgick till 95,6 miljoner timmar per vecka, under juli 2022. Siffran är låg, vanligtvis till följd av semestrar och liknande.

Under januari-juli 2022 har vär det för varuexporten ökat med 24% och värdet för varuimporten har ökat med 29%. Under perio den uppgick det totala värdet för varuexporten till 1 138,4 miljar der kronor och för varuimporten uppgick det till 1 142,9 miljarder. Det ger ett underskott på 33,5 miljarder.

I augusti nyregistrerades totalt 20 223 personbilar, en ökning med 4,1% på årsbasis. Av dessa levererades 4 491 bilar; 25%, till tjänstebilsmarknaden, vilket är 4% färre än fjolåret.

Vid utgången av årets andra kvartal värderades den totala fondförmögenheten, i Svenskre gistrerade fonder, till 5 623 mil jarder kronor. Det är en minsk ning med 605 miljarder kronor, motsvarande 9,7%, jämfört med föregående kvartal och är en följd, av den negativa börsut

FÖRSÄKRINGSFÖRETAGEN

Under juli var tillväxttakten för utlåning till icke-finansiella före tag 14,5% och tillväxttakten för utlåning till hushåll var 6,2%.

I juli 2022 uppgick antalet ar betslösa, 15-74 år, till 373 000, motsvarande ett arbetslöshets tal på 6,4%. Det är en minskning

ANSTÄLLDA

BYGGKOSTNADER

Detaljhandelns försäljningsvo lym minskade med 0,6% i juli, jämfört med juni. Sällanköpsva ruhandeln minskade med 1,8% medan dagligvaruhandeln, exkl Systembolaget, ökade med 0,6%.

ANTALET SYSSELSATTA

Antaletlösa.

Av dessa var närmare 2 760 000 kvinnor och 3 017 000 var män. Det relativa arbetskraftstalet uppgick till 76,7%. Bland kvinnor var det 74,5% och bland män var det 78,8%.

Av de påbörjade bostäderna finns ca 23 950 lägenheter i fler bostadshus, varav 60% är preli minärt upplåtna som hyresrätter.

För ett lantbruk steg priserna med 4% och det genomsnittliga priset var 3,1 miljoner kronor. För en hyreshusfastighet var pri serna oförändrade.

BNP

E-HANDELN

FÖRMÖGENHETHUSHÅLLENS

FINANSMARKNAD; RÄNTA

Under andra kvartalet steg pri serna på småhus, för permanent boende med 3% på riksnivå jäm fört med första kvartalet. Det ge nomsnittliga priset var 4 miljoner kronor. Priserna på ett fritidshus steg med 8% under kvartalet och det genomsnittliga priset var nästan 2,5 miljoner kronor.

Under andra kvartalet uppgick överskottet i bytesbalansen till 36 miljarder kronor, en minsk ning med 42,5 miljarder kronor jämfört med motsvarande kvar tal 2021. Bytesbalansens andel av BNP uppgår samtidigt till 3,8%.

De svenska företagens lager ökade med 3,5 miljarder kronor under andra kvartalet 2022, jäm fört med första kvartalet. Ökning en motsvarar en uppgång med 0,6% i volym. Industrins totala lager ökade med 1,2 miljarder kronor under andra kvartalet och varuhandelns lager ökade med 2,3 miljarder kronor.

Det fanns 5 405 000 sysselsatta personer, 15-74 år, under juli; en ökning med 147 000 jämfört med ifjol. Antalet sysselsatta kvinnor uppgick till 2 553 000 personer och antalet sysselsatta män uppgick till totalt 2 852 000

BOSTÄDER; ANTAL

Under juni och juli sjönk svensk e-handel med 20% resp 11%, jämfört med samma månader ifjol. Samtidigt sjönk andelen som e-handlar med 3% i juni och 2% i juli. Dessutom minskade snittbeloppet per konsument, med 20% i juni och 10% i juli. Mellan januari och juli har om sättningen minskat med 14% jämfört med samma period under 2021.

ARBETADE TIMMAR

HANDELSNETTO

med 82 000 personer jämfört med fjolåret. Antalet arbetslösa kvinnor uppgick till 208 000 och bland män var 165 000 arbets

I augusti nyregistrerades 5 206 företag på Bolagsverket, en ökning med 14,4% jämfört med ett år tidigare; då 4 550 företag registrerades. Under perioden januari-augusti 2022 har totalt 48 204 nya företag registrerats hos bolagsverket, en ökning med 0,5% jämfört med motsvarande period 2021.

I juli 2022 ökade den totala försäljningen av kläder, i fysiska butiker och deras e-handel, med 3,6% jämfört med juli 2021. Däremot minskade försäljningen av skor med 3,9%. Ackumulerat hitintills i år, har försäljningen av kläder och skor ökat med 22% resp 16,6%, jämfört med 2021.

INVESTERINGSTAKTEN

VÄRDEPAPPER; UPPLÅNING

I slutet av juli uppgick den sammanlagda svenska medmed3,3%totalaDenment.ochmånaden,skuldenMinskningenmedmiljardervärdepappersskuldenräntebärandetill8906kronor,enminskning60miljardersedanjuni.berorfrämstpåattieuroharminskatunderbådeförobligationerpenningsmarknadsinstru-årligatillväxttaktenfördenvärdepappersskuldenvarijuli.Detärenminskning1,1procentenheterjämförtjuni.

Utkommer på torsdagar och samlar veckans nyheter på vår hemsida. Alltid nytt och uppdaterat. Kontakta redaktionen eller scanna QR-koden för att MISSAprenumerera.INTEVÅRT NYHETSBREV! Screen&MarknadenWeekly prenumerera.

PRODUCENTPRISINDEX

MEDIA; INTÄKTER

Hittills i år, januari-juli, har den totala orderingången varit 2,3% högre än motsvarande period 2021. Hemmamarknaden ökade med 3,3% och exportmarknaden ökade med 1,6%.

Under juli ökade produktionsvärdeindex för det totala näringslivet med 1,2%, jämfört med juni. På årsbasis ökade produktionen med 3,6%; där industrisektorn ökade med hela 7,8% och tjänstesektorn ökade med 3,6%, däremot minskade byggsektorn med 8,7% under månaden.

NYSTARTADE FÖRETAG

Inflationstakten enligt KPIF; Konsumentprisindex med fast ränta, var 8% i juli. Det är en nedgång från juni, då inflationstakten var 8,5%. Månadsförändringen från juni till juli, minskade med 0,2%. Även om prisökningar fortsatte bland livsmedelsprodukter, bidrog lägre el- och drivmedelspriser till att inflationstakten sjönk i juli. Inflationstakten enligt KPIF, exklusive energi, ökade istället från 6,1% i juni till 6,6% i juli.

Under andra kvartalet ökade varuexporten med 24% i värde och med 2% i volym, på årsbasis. Varuimporten ökade med 30% i värde och med 4% i volym under samma period.

Mellan juni och juli sjönk producentprisindex med 1,5%. På exportmarknaden sjönk priserna med 1,8% och på importmarknaden steg de med 0,6%. Priserna på hemmamarknaden sjönk med 1,3%. Jämfört med juli 2021 ökade producentprisindex med 20,4% (25,6% i juni).

Industrins kapacitetsutnyttjande ökade med 0,8 procentenheter under andra kvartalet 2022, jämfört med föregående kvartal. Ökningen innebar att utnyttjande graden ökade till 91,4%.

Störst ökning hade industrin för elapparater, som ökade med hela 137,9%.

mest var Utomhus/trafikreklam; 68,5%, följt av Fackpress; 31,6% och Populärpress; 6,2%.

Under första halvåret 2022 sjönk aktieförmögenheten för första gången sedan 2020 och uppgick till 9 300 miljarder kronor, vid utgången av juni 2022. Det är en minskning med 4 182 miljarder kronor, motsvarande 31%, jämfört med utgången av år 2021.

MEDIEINVESTERINGAR

STILINDEX

VÄRDEPAPPER; AKTIER

KAPACITETSUTNYTTJANDE

59SCREEN & MARKNADEN 6-2022 EKONOMI/FAKTA

Under andra kvartalet i år ökade tjänsteexporten med 29% och tjänsteimporten med 42%, jämfört med andra kvartalet 2021.

VARUHANDEL

ORDERINGÅNGEN

PRODUKTIONSVÄRDEINDEX

Ackumulerat för 2022; januarijuli, har medieinvesteringarna omsatt 7,977 miljarder kronor; en ökning med 8% från fjolårets 7,388 miljarder kronor under samma period.

TJÄNSTEHANDELN

KONSUMENTPRISINDEX

Industrins totala orderingång ökade med 3% i juli jämfört med juni. Hemmamarknaden minskade med 4,5% medan exportmarknaden ökade med 4,9%.

Morgonpressens samlade annonsintäkter ökade med 7% under andra kvartalet, jämfört med ifjol. Tillväxten för tryckta kanaler ökade med 6% till 563,2 miljoner kronor och de digitala kanalerna ökade med 10% till 440,2 miljoner kronor.

På årsbasis ökade industrins kapacitetsutnyttjande med 0,2 procentenheter och det redovisades en utnyttjandegrad på 91,7%.

På årsbasis ökade den totala orderingången med 4,3%. Orderingången från kund i Sverige ökade med 4,1% och från kund i utlandet ökade den med 4,5%.

Jämfört med föregående kvartal, ökade Sveriges varuexport med 7% i värde och volymen var oförSamtidigtändrad. ökade Sveriges varuimport med 9% i värde och 2% i volym.

Under andra kvartalet ökade investeringstakten med 19,5 miljarder kronor (22%), jämfört med första kvartalet. Totalt investerade företagen 106,4 miljarder kronor under andra kvartalet 2022.

Under juni och juli förmedlades, via Sveriges mediebyråers medlemmar, medieinvesteringar till ett värde av 1,6 miljarder kronor. Det är en minskning med 8,3% mot Flerafjolåret.kategorier minskade under sommaren och den kategori som tappade mest var DR/Annonsblad, som tappade 42,4% jämfört med fjolåret. Detta följt av TV och Dagspress storstad, som tappade med 29,1% resp 19%. Den kategori som ökade

Under juli 2022 minskade hushållens konsumtion med 1,5% jämfört med juni. Jämfört med föregående år ökade konsumtionen med 0,9% och under den senaste tremånadersperioden ökade den med 3,4% jämfört med föregående år.

Totalt uppgick värdet av tjänsteexporten till 203 miljarder kronor och värdet av tjänsteimporten uppgick till 228 miljarder kronor.

HUSHÅLLSKONSUMTIONEN

19- 21 september

60 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

19-21 oktober

FESPA München, www.fespa.comTyskland

3-5 oktober LUXE PACK www.luxepackmonaco.comMonaco

27-29 september

ALL4PACK Paris, www.all4pack.comFrankrike

5-6 oktober

23-26 maj

FACHPACK Düsseldorf, www.fachpack.de/enTyskland

PROFIL & PROMOTION

GIVEADAYS Stuttgart, www.messe-stuttgart.de/giveadaysTyskland

EUROPEAN SIGN EXPO München, www.ese.fespa.comTyskland

19-22 maj

kommerSlutkundsmässantillbaka

Arrangören; Nordic Live Expo, trycker även på, att det kan vara en plats, där man träffar inköpare som; det normalt är väldigt svårt att boka möten med. Dessutom kan det vara en plats, att skapa värdefulla kontakterNärpå.mässan arrangerades

PRINTING UNITED Las Vegas, Nevada, www.printingunited.comUSA

2024

26-27 april WRAP FEST Silverstone, www.wrapmaster.fespa.comEngland

i april 2022, lockade den över 100 utställare, fler än 50 talare och ca 2 500 besökare. Då svarade även 90% av utställarna, att de var nöjda med den totala mässupplevelsen och hela 77% svarade, att de skulle ställa ut, när mässan arrangeras 2023.

FESPA Amsterdam, www.fespa.comNederländerna

SIGN&PRINT SCANDINAVIA Kistamässan, www.signochprint.seStockholm

en 22-23 februari 2023 arrangeras återigen årets slutkundsmässa på Kistamässan; Profil & Promotion. Denna gång samtidigt som Möten & Event samt Sales & Marketing Expo.Hit vill man locka alla som arbetar med marknadsföring, varumärken och försäljning, för att ge de utställande företagen bästa möjliga underlag, för att träffa nya kunder. Utställarna får därför stor möjlighet att exponera och visa besökarna, hur man på bästa sätt arbetar med profilreklam.

D

LABELEXPO INDIA New Delhi, www.labelexpo.comIndien

60 SCREEN & MARKNADEN 6-2022

MÄSSOR

10-11 maj

28-30 november

REMADAYS Warsaw, www.remadays.comPolen

20-21 oktober

21-24 november

22-23 februari

8-9 februari

INTERPACK Düsseldorf, www.interpack.comTyskland

30 mars-1 april

EUROPEAN SIGN EXPO Amsterdam, www.ese.fespa.comNederländerna

22-23 november

Evenemang & Mässor

20-21 april

4-7 oktober SCANPACK

4-10 maj

ISPO München, www.ispo.comTyskland

10-12 januari

DRUPA Düsseldorf, www.drupa.comTyskland

28 maj-7 juni

PSI

Düsseldorf, www.psi-messe.comTyskland

23-26 maj

VÅRMÖTE – FESPA SWEDEN www.fespa.seGöteborg

PLASTTEKNIK NORDIC www.plasttekniknordic.seMalmö

Svenska mässan, www.scanpack.seGöteborg

EMPACK Kistamässa, www.empack.seStockholm

4-5 oktober EMPACK Kistamässan, www.empacksthlm.seStockholm

HÖSTMÖTE – FESPA SWEDEN www.fespa.seGöteborg

10-13 november

25-26 april

22-24 mars

GLASSPRINT Düsseldorf, www.glassprint.orgTyskland

11-14 september

2023

Kistamässan, www.promotionochprofiStockholml.se

PPAI EXPO Las Vegas, Nevada, USA www.expo.ppai.org

LABELEXPO EUROPE Bryssel, www.labelexpo-europe.comBelgien

B2B MARKETING EXPO London, www.b2bmarketingexpo.co.ukEngland

19-22 maj

SIGN, PRINT & PROMOTION Oslo, www.sipp.noNorge

Känner du till en mässa, ett öppet hus eller något redaktionen.Tipsaspännande?annatgärnaosspå

9-12 januari

Antal nummer: 3 550 ex 64 sidor /nr 8 nr /år

MÅLGRUPPER

Tryckteknik:Papper: OffsetBestruket

BILAGA / MEDSKICK

Tryckt upplaga:

Screen&Marknaden

DEN FYSISKA TIDNINGENBranschtidningen

Torpvägen

Antal sidor:

TESTA VÅRT FÖRETAGSREGISTER BRANSCHEN

46 •

för Print och Profil Promotion och Produktmedia / P&K Print 12, 641 34 Katrineholm - 503 www.screen-marknaden.se

0150

Tryckeri / Grafisk formgivning; Åtta.45 Bruttovägen 11, 175 43 Järfälla 08 - 553 348 00 • www.atta45.se

61SCREEN & MARKNADEN 6-2022 Reklamidé AB www.reklamide.se Signcom AB 033-20 43 00 Print/utrustning Signcom Norway AS www.signcom.fiwww.signcom.no PR Icon www.pr-icon.se BRANSCHEN rint och rofi Promotion och Produktmedia Signtools AB www.signtools.se Pluskontot www.pluskontot.se Rollsroller AB MontagebordAppliceringsbord Quickbutton www.quickbutton.se Kampanj NamnskyltarEvent Scandraft www.scandraft.se Rangefabriken www.rangefabriken.se Leverantör av svenskWhisqu Graphics AB 050-043 54 www.signcutpro.com44 SkylttillverkningsprogramSkyltdesign PF Concept AB www.pfconcept.se Branding Skyltstället 013-190 19 www.skyltstallet.se00 varje lokalkontor är Dinvarumärkesprofilering.ensynlighetVårpassion. Spandex Schneidler 0430-738 www.spandex.se00 Lager och kundmottagning PBRANSCHEN rint och rofi romotion och Produktmedia –VN Vinyls AB www.vnvinyls.se Storbildsbolaget www.storbildsbolaget.se Z-reklam AB Display StorbildsproduktionFordonsprofileringprofil TimeApp AB www.timeapp.se Stämpelklocka/Affärssystempersonalliggare UniGraphics AB www.unigraphics.se Expo-produkter Swagg 08-442 79 70 LEDIG PLATS ditt företag BRANSCHEN Zeloso www.zeloso.se SweProd Graphics AB www.sweprod.com Skyltar, paneler, dekaler Textilgrossisten Hefa www.tg-h.se att erbjuda ett brett utbud, säkra leveranser och personlig service. MARKNADEN4-2022 d Detjapanska 4årgången2022 screentävling sida Vinnarnaiårets g t h P P t k Nr 5 2022 SCREEN MARKNADEN5-2022 SCREEN MARKNADEN5-2022 r d n ö n h o m DialogenärAochO Bromma...hittarenla,DenDethandlaromdialogenmedkunden.optimaladialogenellerdenmaxima-ommansåvill.Detkanvaraförklaring-företagsnamnet;Maxdialog,sompåadress;Johannesfredsvägen sida11 expanderarVokyväxeroch årsomåterförsäljarenVokyderbörjanavsommaren,baraettparmåna-efternamnbytet,växteprofilföretagetännumer.DetsenastetillskottetärGoodwillTranåsAB,grundadesavEva-LisGustavsson2003... 17 tänkbaraApplikationertillallaytor Efterotroliga trotspandemiochanbreddatochettnatelände,kanHexisGraphicsvisauppstarktochenatteam.Medansvarigaexperterpåplatsmontern,harmansortimentet... sida44 Nr5 202234:eårgången sida 990 955 990 990 990 955 förbekämpningsomCottoverhälsamenbetydelsekroppenDetduväljeratthanärmastharenavgörandeförmiljönochdinhälsa,ocksåandramänniskorsochderasarbetsvillkor.ärcertifieratmedinternationellterkändacertifieringargaranterarettaktivtarbeteförbättremiljö,rättvishandelochavfattigdom.Tredjepartscertifieringarnagördetenkeltosskunderattgöratryggavalsombelastarmiljönsålitesommöjligt. EKOLOGISKA NYHETERCERTFIERADE&AW22 Screen&Marknad_Cottover.indd 2022-08-01 TheFinalCountdown... OMSLAG BAKSIDAN4/HELSIDA STÅENDE HALVSIDAHALVSIDALIGGANDE MITTUPPSLAG

Vi samlar branschens aktörer på ett smart ställe. Det ska vara lätt att finna dem som kanske är mest seriösa.

Använd oss för att skicka ut er produktkatalog, produktprover eller annat som engagerar dina nuvarande och framtida kunder.

HELSIDA: 16 500 kronor 210 x 297 mm + 4 mm utfall OMSLAG 4: 18 000 kronor 210 x 256 mm + 4 mm utfall HALVSIDA: 9 500 kronor Liggande halvsida: 210 x 152 mm + 4 mm utfall Stående halvsida: 105 x 297 mm + 4 mm utfall MITTUPPSLAG: 18 000 kronor 210 x 297 mm + 4 mm utfall FRAMSIDAN: begär offert 210 x 250 mm + 4 mm utfall Nr 8/20227/20226/20225/2022 Deadline 9/115/1031/81/8 Utgivning 31/1026/922/85/12

BRANSCHEN finns tillgängligt både i tidningen och på hemsidan.

Screen&Marknaden är ett ledande media inriktat på Print och Profil, Promotion och Produktmedia. Vi når dem som arbetar med att trycka produkter och kläder, genom olika tryck- och märkningstekniker, som exempelvis screen-, transfer-, di gital-, offset- och tampotryck samt bordyr, gravyr. Vår läsekrets är bl a tillverkare, importörer och grossister samt producenter, återförsäljare och viktiga slutkunder.

Established 1988

Registret finns på sidorna 52-55 samt på www.screen-marknaden.se/register

WWW.SCREEN-MARKNADEN.SE Weekly - Varje Torsdag Besökare hemsidan 2021: Sidvisningar 2021: Mottagare av GenomsnittligtWeekly:öppnande: 32 782 49 380 ca 327%500 januari-augusti 2022: • 24 985 besökare • 44 619 sidvisningar Bankgiro nr. 5693-8533 Org. nr. 556460-3669 VAT nr. SE556460366901 Screen&Marknaden / P&K Print Torpvägen 12, 641 34 Katrineholm 0150 - 503 46 • www.screen-marknaden.se

Branschtidningen för Print och Profil Promotion och Produktmedia Placering CBA Established 1988

Det är omvärldsbevakning när den är som bäst - helt utan betalväggar. Här erbjuder vi möjligheten att annonsera med webbannonser.

WEEKLY & DIGITAL TIDNING

Webbannonserna visas både på hem sidan och i Weekly. Samtliga annonser varvas med varandra.

Dessutomhemsida.

62 SCREEN & MARKNADEN 6-2022 B B B A A A B Annonsformat SmallMediumLarge(endast hemsida) Storlek 635 x 140 px 370 x 370 px 370 x 110 px Pris/månad 3 000 kr 2 000 kr 1 000 kr

Varje torsdag morgon skickar vi ut och sammanfattar veckans nyheter på vår

WEBBEN

får våra mottagare av Weekly chansen att kolla i den digitala tidningen innan den landar i brevlådorna och postfacken hos företagen.

Vår hemsida uppdateras varje vardag med nyheter och information. Vi ger alla i branschen möjligheten att läsa samtliga artiklar utan kostnad.

Hemsidan - Varje vardag

Väljer du småländska Plastprint väljer du en svensk, hållbar och innovativ partner. Vi har genom egen produktion och stark innovationskraft tagit fram en serie produkter i förnyelsebar träkomposit.

Upptäck våra nyheter i träkomposit. Smörkniv, skohorn, flugsmälla och frisbee.

Träkomposit –ett alternativspännande

plastprint.se

641TORPVÄGENSCREEN&MARKNADENAVSÄNDARE:1234KATRINEHOLM Vid felaktig eller ofullständig adress – vänligen returnera till avsändare för miljön och hållbarhetens skull. (1/1) HEXIS GRAPHICS HEXIS AB | contact.se@hexisgroup.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.