Page 1

365

ΔΡΑΣΗ

Aπρίλιος 2014

2

#


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ “...Κατά την αντίληψή μου νομίζω πως ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο, που είναι γεμάτος θαύματα και ομορφιά, με το ιδιαίτερο χάρισμα να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε. Έχουμε ακόμη το χάρισμα να μπορούμε να κάνουμε τελειότερο το έργο της φύσεως, σε μερικές περιπτώσεις. Να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους άλλους ανθρώπους, αντί να προσπαθούμε να τους υποσκελίσουμε. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να χαιρόμαστε τη ζωή μας. Αυτό είναι η ευτυχία....”

03 03 03

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλαμάτας στήνει ένα φοβερό Λούνα Παρκ! Οι Ανιχνευτές του 2ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Ξάνθης μαγειρεύουν για την Τράπεζα της αγάπης Τίποτα δεν είναι λίγο... Τίποτα δεν είναι αρκετό...

04 04 04

Οι Πρόσκοποι του 8ου Συστήματος και οι κάτοικοι του Κορυδαλλού συγκέντρωσαν 3 τόνους τροφίμων! Οι Πρόσκοποι της Κεφαλονιάς και της Δυτικής Πελοποννήσου δίπλα στους δοκιμαζόμενους Κεφαλονίτες! Προσφορά με κάθε αφορμή! Η 84η ΣΒΕΒΛ κάνει ένα διάλειμμα για γύρω - γύρω όλοι!

05

Μεγάλη Δράση Κοινωνικής Προσφοράς 2014 των Προσκόπων της Κέρκυρας: «Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος»

06 06

Προσκοπικές Ευχές και μηνύματα ελπίδας στον Ξενώνα «Ελπίδα» από τα Λυκόπουλα του 2ου Προσκόπων Πάτρας Οι Πρόσκοποι της Πάτρας στη συγκέντρωση παιχνιδιών & ρούχων για παιδιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί»

07

Οι Πρόσκοποι Τρικάλων κάνουν πράξη τις παιδικές ευχές στον «Μύλο των Ξωτικών»

08

Αλληλεγγύη φίλοι μου όχι φιλανθρωπία… Κοινότητα Ανιχνευτών Αμαρουσίου

09 09 09

Συλλογή τροφίμων και Αιμοδοσία από τους Προσκόπους της Βέροιας Οι Πρόσκοποι του Άργους «σκοράρουν» Επειδή το «Φροντιστήριο» βγαίνει από το «Φροντίζω» από τους Προσκόπους Ζωγράφου

Λόρδος Μπέϊντεν Πάουελ Ιδρυτής της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης

10 10 10

Καλή Πράξη και προσφορά μετά μουσικής από τους Προσκόπους της Καλύμνου Το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης δίπλα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Γέμισε η «Κιβωτός των Παιχνιδιών» της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με τη βοήθεια του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου

11 11

Ένας ολόκληρος μήνας προσφοράς από τους Ναυτοπροσκόπους του 2ου Νέου Φαλήρου Οι Πρόσκοποι δίνουν χρώμα στο Bazaar του 3ου Δημοτικού!

12 12

Οι Ανιχνευτές του 15ου Συστήματος Προσκόπων Αθηνών δίπλα στα παιδιά του Ιδρύματος Παιδόπολης Ημέρα Σκέψης, Ημέρα Προσφοράς για τους Αεροπροσκόπους Λαμίας

13 13

Οι Πρόσκοποι κάνουμε τη συμπαράσταση… παράσταση! «Σκέψου και τους γύρω σου...», μια δράση προσφοράς από τους Προσκόπους της Νεάπολης

14 14 14

Οι Πρόσκοποι της Καλαμαριάς για το Κοινωνικό Παντοπωλείο 30 μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης καλεσμένοι από την 3η Αγέλη Λυκόπουλων Το 5ο Σύστημα Προσκόπων Λάρισας φτιάχνει ένα δέντρο αγάπης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

15 15 15

Οι Πρόσκοποι του Περισσού βοήθησαν να συγκεντρωθούν 17 καρότσια τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο! Στο Μόλυβο της Λέσβου οι Ναυτοπρόσκοποι του 5ου Μήθυμνας συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται! Δράση Προσφοράς από την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Αττικής

16 16

Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης για τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης! Οι Πρόσκοποι του Γαλατσίου συλλέγουν τρόφιμα για τα συσσίτια της Αγίας Γλυκερίας!

17 17

Περιφρούρηση του Σέιχ Σου Δάσος σημαίνει ζωή! Ο Άη Βασίλης... άργησε;;;

18 18

Ανταλλάζουμε δεν Αγοράζουμε 4 Οι Ναυτοπρόσκοποι του 5ου Πειραιά συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια

19 19

Τρόφιμα από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αιγίου για το «Κελάρι της Αγάπης» To πιο γλυκό και πιο σημαντικό muffin που φάγατε ποτέ!

www.sep.org.gr 365

ΔΡΑΣΗ

02


Υπάρχει καλύτερη προσφορά από το να κάνεις τα παιδιά να γελούν; Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλαμάτας στήνει ένα φοβερό Λούνα Παρκ! Τρέξτε όλοι στην πλατεία της Καλαμάτας! Η Βάσω μας στέλνει πληροφορίες για μια σπουδαία δράση κοινωνικής προσφοράς: «Εδώ και 4 χρόνια το Σύστημά μας με σκοπό να ψυχαγωγήσει δωρεάν μικρούς και μεγάλους στήνει ένα υπαίθριο «Προσκοπικό λούνα παρκ» με παιχνίδια Προσκοπικού χαρακτήρα. Φέτος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/12 στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από τις 10:00π.μ.» προσκοπική κατασκευή με απλά υλικά και άλλα ευφάνταστα παιχνίδια ταξίδεψαν τα εκατοντάδες παιδιά στο μαγικό κόσμο του προσκοπισμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι της πόλης.

https://www.facebook.com/media/set/?s et=a.332605163546544.1073741836.3013 76126669448&type=3

Οι Ανιχνευτές του 2ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Ξάνθης μαγειρεύουν για την Τράπεζα της αγάπης Η Κοινότητα Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Ξάνθης γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης με τις οποίες καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι πολλοί από τους συμπολίτες μας, αποφάσισε να κάνει τον λόγο πράξη. Αφού ενημερωθήκαμε για το φιλανθρωπικό έργο και συγκεκριμένα για την Τράπεζα της Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, θελήσαμε να βοηθήσουμε ενεργά. Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου οι Ανιχνευτές δείξαμε έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον μας συμβάλλοντας στην προετοιμασία και διανομή περίπου 300 μερίδων φαγητού που προορίζονταν για άστεγους, ανήμπορους και άνεργες οικογένειες με παιδιά. Ευχαριστούμε τους εθελοντές της Τράπεζας της Αγάπης για την ευκαιρία που μας έδωσαν και γέμισαν τις καρδιές μας.

03

Τίποτα δεν είναι λίγο... Τίποτα δεν είναι αρκετό... Πρόσκοποι Ζωγράφου, Adeste & Σύλλογος Κρητών “ο Καζαντζάκης” για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου απο τις 9:30πμ έως τις 6:00μμ οι Πρόσκοποι Ζωγράφου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» και το Adeste, συγκέντρωσαν τρόφιμα και ρούχα τα οποία προσέφεραν στο κοινωνικο παντοπωλείο του Δήμου. Η παραλαβή και διαλογή έγινε στο χώρο που μας διέθεσε το Adeste Μισκίνη 85, Ζωγράφου.

2

#


Οι Πρόσκοποι του 8ου Συστήματος και οι κάτοικοι του Κορυδαλλού συγκέντρωσαν 3 τόνους τροφίμων! «Θέλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Σε αυτόν τον όμορφο γεμάτο συγκινήσεις αγώνα ζωής εμείς συνεχίζουμε και σας περιμένουμε». Με αυτό το μήνυμα οι Πρόσκοποι του 8ου Συστήματος κάλεσαν όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια συλλογής τροφίμων για την ενίσχυση του προγράμματος Στηρί ΖΩ των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού, για δυο Σαββατοκύριακα, έξω από super markets της πόλης. Η ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και των εργαζομένων στα καταστήματα, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, αφού συγκεντρώθηκαν πάνω από 3 τόνοι τρόφιμα! Η δράση πραγματοποιήθηκε τα δυο τελευταία Σαββατοκύριακα 6-7 και 13-1415 Δεκεμβρίου έξω από τα Supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος στην πλατεία Μέμου και Σκλαβενίτης ΑΕ στα Κανάρια. Στην είσοδο βρισκόταν το 8ο Σύστημα Προσκόπων, καλώντας τους κατοίκους, μαζί με τις αγορές του να προμηθευτούν βασικά είδη, που έχει ανάγκη η Τράπεζα Τροφίμων και το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου.

Οι Πρόσκοποι της Κεφαλονιάς και της Δυτικής Πελοποννήσου δίπλα στους δοκιμαζόμενους Κεφαλονίτες! Με στόχο την άμεση ανακούφιση των κατοίκων της Κεφαλονιάς μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν πρόσφατα το νησί, οι Πρόσκοποι της Δυτικής Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τα ενήλικα στελέχη των Προσκοπικών Συστημάτων του νησιού, παρείχαν υποστηρικτικό έργο στην προσπάθεια ανακούφισης του δοκιμαζόμενου πληθυσμού. Τα ενήλικα στελέχη του Σ.Ε.Π. επιμελήθηκαν την εύρυθμη λειτουργία καταυλισμού, τη διανομή υποστηρικτικού υλικού διαβίωσης, εμφιαλωμένου νερού και φαγητού στους δοκιμαζόμενους Κεφαλονίτες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Η Προσκοπική εστία στο Ληξούρι φιλοξένησε ηλικιωμένους, στο χώρο της Ομάδας και μικρά παιδιά, στο χώρο της Αγέλης. Συντονισμένα και αθόρυβα, οι Πρόσκοποι για μια ακόμα φορά τίμησαν την Προσκοπική τους υπόσχεση προς το συνάνθρωπο. Με αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που έπληξαν στο πρόσφατο παρελθόν την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας, οι Πρόσκοποι παραμένουν με αυταπάρνηση στην Κεφαλονιά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον Προσκόπων από όλη την Ελλάδα να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν! Σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειαρχη Ιονίων Νήσων συζητήθηκε η σημαντική προσφορά των Προσκόπων και αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Π. δέχτηκε εγκάρδιες ευχαριστίες για την ετοιμότητα των εθελοντών και τη βοήθεια που προσφέρουν.

Τις θερμές του ευχαριστίες για την ολόθερμη στήριξη και την επιτυχημένη προσπάθεια τους, την κοινωνική ευαισθησία και τις πράξεις αλληλεγγύης που οργανώνουν συστηματικά για την ενίσχυση των συμπολιτών μας εξέφρασε στα στελέχη, τα μέλη και τις οικογένειες τους ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

https://www.facebook.com/media/set/?set =a.356591654481228.1073741838.3013761 26669448&type=3

Προσφορά με κάθε αφορμή! Η 84η ΣΒΕΒΛ κάνει ένα διάλειμμα για γύρω - γύρω όλοι! Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι της 84ης Σχολής Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Λυκοπούλων 24-28/10/2013 μας έστειλαν φωτογραφίες από τα παιχνίδια μιας παιδικής χαράς στη Δάφνη, που φρόντισαν να μεταμορφώσουν κατά τη διάρκεια της Εκπαίδευσής τους!

365

ΔΡΑΣΗ

04


Μεγάλη Δράση Κοινωνικής Προσφοράς 2014 των Προσκόπων της Κέρκυρας: «Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος» Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη δράση Κοινωνικής Προσφοράς της Π.Ε. Κέρκυρας «Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος». Πάνω από 400 λυκόπουλα, πρόσκοποι, ανιχνευτές, μέλη προσκοπικών δικτύων, ενήλικα στελέχη, μέλη Ε.Κ.Σ., παλαιοί πρόσκοποι και φίλοι εθελοντές κάλεσαν πόρτα - πόρτα κάθε συμπολίτη μας «που μπορούσε…» να συνεισφέρει «…γι’ αυτούς που δε μπορούν» σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως γάλα, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λάδι, διάφορες κονσέρβες, καφέ, τσάι, ζάχαρη, αλεύρι, δημητριακά, αρτοπαρασκευάσματα, γλυκίσματα, συμπυκνωμένη ντομάτα, κ.ά. και άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως χαρτικά, είδη υγιεινής, κ.ά. Η δράση αναπτύχθηκε σε 7 μείζονες περιοχές της πόλης της Κέρκυρας (Ανεμόμυλος, Γαρίτσα, Πόρτα Ρεμούντα/Τένις, Παλαιά Πόλη, Σαρόκο/Λιμάνι, Σαρόκο/Κωτσέλα, Μαντούκι/Κεφαλομάντουκο). Παράλληλα ανακοινώθηκαν και λειτούργησαν επικουρικά 8 σταθμοί μεταφόρτωσης σε πολυσύχναστα σημεία για την αυτόβουλη προσφορά των προαναφερόμενων αγαθών από κατοίκους. Επιπρόσθετα, την εβδομάδα πριν τη δράση, φιλοπρόσκοποι και εμπορικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να προσκομίσουν τις δικές τους προσφορές σε τρόφιμα στο Προσκοπείο. Η δράση προωθήθηκε με επιτυχία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο ραδιόφωνο και με συνεντεύξεις στην τηλεόραση ενώ σημαντική αποδείχθηκε η διανομή 5.000 ενημερωτικών φυλλαδίων και η παραγωγή και κυκλοφορία σχετικού διαφημιστικού βίντεο-σποτ που δημιουργήθηκε από τον Κλάδο Ανιχνευτών. [http://www.youtube.com/watch?v=snGAFmQb69A]. Ανταποκρινόμενη η κερκυραϊκή κοινωνία πρόσφερε και συγκέντρωσε, μέσω των Προσκόπων της, 2,6 τόνους τρόφιμα και άλλα αγαθά σε μόλις 4 ώρες. Όλα τα τρόφιμα ελέγχθηκαν για τις ημερομηνίες λήξης, ταξινομήθηκαν και το απόγευμα, επίσης μέσα σε 4 ώρες, ανακατευθύνθηκαν σε φορείς προστασίας αναξιοπαθούντων με επισιτιστική μέριμνα και άπορες οικογένειες. Από περίπου 350Kg δόθηκαν στα ενοριακά συσσίτια Αγίου Ελευθερίου στην Μανδρακίνα, Αγίων Τριών Μαρτύρων στη Γαρίτσα, Αγίου Ιωάννη Λάζου/ Αγίου Γεωργίου στο Μαντούκι και στα κοινωνικά παντοπωλεία της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, του Αγίου Σπυρίδωνος στα Κανάλια και της «Κλίμακας» (που υποστηρίζεται από το Δήμο Κέρκυρας). Επίσης, πάνω από 100kg τρόφιμα μεταφέρθηκαν στο Ορφανοτροφείο Κέρκυρας και στο Γηροκομείο Κέρκυρας. Ειδικά επιλεγμένες συσκευασίες (15Kg) δόθηκαν σε 26 μεμονωμένες οικογένειες που μας υποδείχθηκαν με αγάπη και ενδιαφέρον από συνανθρώπους μας. Κάποια τρόφιμα (4050kg), που συνέχιζαν να έρχονται στο Προσκοπείο, προωθήθηκαν στο 5ο Σ. Ν/Π Ποταμού, το οποίο, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, συνέλλεξε τρόφιμα για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Τέλος, προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης δόθηκαν σε φιλοζωικές εταιρείες.

05

Οι Πρόσκοποι της Κέρκυρας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν από καρδιάς όλους όσους και φέτος συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής και ειδικότερα σε αυτούς που «έγιναν μια μέρα πρόσκοποι». Η δράση αυτή άμβλυνε κάποιες πραγματικές ανάγκες αλλά πολύ περισσότερο γέμισε όλους με υψηλά νοήματα αλληλεγγύης, όπως αυτούς που κρέμασαν τρόφιμα έξω από τις πόρτες τους με την ένδειξη «για τους Προσκόπους…» αλλά και τα ίδια μας τα παιδιά, που κατά τη διάρκεια της δράσης τους εφάρμοζαν συνεχώς και άμεσα την Υπόσχεσή τους, όπως όταν παρατήρησαν έναν συνάνθρωπό τους να «ψάχνει» εναγωνίως για λίγη τροφή στους κάδους των σκουπιδιών και του άφησαν διακριτικά αυτά που είχαν συλλέξει.

2

#


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ και μηνύματα ελπίδας στον Ξενώνα «Ελπίδα» από τα Λυκόπουλα του 2ου Προσκόπων Πάτρας Με χαρούμενα πρόσωπα μικρών παιδιών, πολύχρωμα στολίδια, χριστουγεννιάτικες μελωδίες και ευχές γέμισε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ογκολογικός Ξενώνας «Ελπίδα». Τα Λυκόπουλα της Αγέλης του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας, βρέθηκαν στο χώρο του Ξενώνα και με τη βοήθεια των εργαζόμενων, της Διοίκησης του Ιδρύματος, των μελών του Συλλόγου «Εθελοντές Στήριξης των Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», καθώς και των στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα και μια γιορταστική διάθεση στους ασθενείς και τους συνοδούς τους που φιλοξενούνται εκεί. Παράλληλα, οι μικροί πρόσκοποι έψαλλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και φυσικά, αντάλλαξαν ευχές για καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο νέο έτος με υγεία και αγάπη για όλους.

Η εκδήλωση έρχεται σε συνέχεια των δράσεων που υλοποιούνται σε συνεργασία της Διοίκησης του Ιδρύματος «Ελπίδα» και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας. Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου δεκάδες μικρά παιδιά, όλοι Πρόσκοποι, είχαν συμμετάσχει στον καθαρισμό και στην δενδροφύτευση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου του Ογκολογικού Ξενώνα και από τότε υπήρξε η υπόσχεση πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την «Ελπίδα». Απευθυνόμενη προς τους Προσκόπους, η πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών η «Ελπίδα», Μαρία Δαφάλια- Μασσαρά , τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία τους για μία ακόμη φορά στον Ξενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκεται και πάλι εδώ και για όλους εμάς είναι ένα ξεχωριστό συμβολικό γεγονός. Αυτές οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων που έρχονται, γίνονται προάγγελος για μια καλή και ευλογημένη χρονιά. Εύχομαι σε όλους να έχουμε καλές γιορτές».

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Εθελοντές Στήριξης των Ογκολογικών Ασθενών – Η Ελπίδα», Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές για τη συμβολή τους στη στήριξη του Ξενώνα, καθώς επίσης το Δ.Σ. του Ιδρύματος και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου το οποίο και δίνει πνοή και ελπίδα στους ογκολογικούς ασθενείς. http://www.sep.org.gr/athra/ προσκοπικές-ευχές-καιχριστουγεννιάτικη-ελπίδα-στον-ξενώνα«ελπίδα»

Οι Πρόσκοποι της Πάτρας στη συγκέντρωση παιχνιδιών & ρούχων για παιδιά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί» Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, στην πρόσκληση που απηύθυναν για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ο ΣΚΑΪ και ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ (δια των Αντιδημαρχιών Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φίλων, Ένταξης Μεταναστών και Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας), προκειμένου να συγκεντρωθούν παιχνίδια και ρούχα, για τα παιδιά των απόρων οικογενειών του Δήμου Πατρέων. Η δράση έγινε το Σάββατο 7-12-2013, στην πλατεία Γεωργίου, στο χώρο του «Έσπερου», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας

«Όλοι μαζί για το παιδί», που φέτος είχε τίτλο: «Φέτος τα Χριστούγεννα γίνε και εσύ Αι-Βασίλης». Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης δυναμικά, οι Πρόσκοποι της Πάτρας, οι οποίοι εκτός του ότι βοήθησαν στη συγκέντρωση των παιχνιδιών και των ρούχων, έδωσαν και την ευκαιρία σε όσους παρευρέθηκαν στο χώρο να «κρεμάσουν» την ευχή τους, με πρωτότυπο τρόπο στο μαγικό «Δέντρο των Ευχών». Οι αντιδήμαρχοι Μαρία ΑνδρικοπούλουΡούβαλη και Θεοχάρης Μασσαράς, ευχαριστούν όλους όσοι προσέφεραν, αλλά και όλους όσοι θα προσφέρουν από το υστέρημά τους, προκειμένου να δώσουν χαρά στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Επίσης ευχαριστούν και τους Προσκόπους, που ενεργά και δυναμικά συμμετείχαν στην εθελοντική αυτή δράση. Από τις προσφορές καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών, οι οποίες όμως παραμένουν μεγάλες. Κι επειδή σκοπός των δράσεων είναι να δοθεί χαρά στα παιδιά που ζουν δύσκολα, οι προσφορές σε παιχνίδια, συνεχίζουν να γίνονται δεκτές στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (4ος όροφος, στο Τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου Πατρέων, τηλ. 2610 240859). http://www.sep.org.gr/arthra/ οι-πρόσκοποι-της-πάτρας-στηνσυγκέντρωση-παιχνιδιών-ρούχων-γιαπαιδιά-στο-πλαίσιο-της-πρωτοβο

365

ΔΡΑΣΗ

06


Οι Πρόσκοποι Τρικάλων κάνουν πράξη τις παιδικές ευχές στο «Μύλο των Ξωτικών»

Διαδραστικές, ψυχαγωγικές στα πλαίσια του «Μύλου των Ξωτικών» - ενός από τα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα της περιφέρειας κατά την περίοδο των εορτώνπραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι Τρικάλων, με δράσεις προβολής της Κίνησης και κοινωνικής προσφοράς. Έτσι την Κυριακή 15 Δεκ. 2013 στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των Τρικάλων – στην πλατεία Ρήγα Φεραίου – ο Κλάδος Λυκοπούλων έστησε ένα αυτοσχέδιο Προσκοπικό λούνα πάρκ, όπου τα Λυκόπουλα μαζί με παιδιά απ’ όλες τις γωνίες της πόλης αλλά και επισκέπτες από άλλες πόλεις της Ελλάδας, έπαιξαν με την ψυχή τους από τις 11:00 έως τις 15:00 Προσκοπικά παιχνίδια, έκαναν αναρρίχηση, ψάρεψαν, δημιούργησαν ένα τεράστιο εορταστικό χαρτο-graffiti με σχέδια origami, ζωγράφισαν τις ευχές τους με δακτυλομπογιές και συμμετείχαν σε μια σειρά από άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

http://www.sep.org.gr/arthra/ταχριστούγεννα-των-προσκόπων-τρικάλωνπλούσιες-δράσεις

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Δεκ. 2013 ο Κλάδος Προσκόπων διοργάνωσε μεγάλο παιχνίδι πόλης “χαμένου θησαυρού”, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν την Προσκοπική ζωή παιδιά ηλικίας Γυμνασίου, δημιουργώντας π¬αρέες 5-9 ατόμων και δηλώντας ηλεκτρονικά συμμετοχή στο παιχνίδι μέσω facebook! Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη Χριστουγεννάτικη «δράση προσφοράς», όπου τα μέλη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης, έξω από τα σούπερ μάρκετ της πόλης, συγκεντρώσαν τρόφιμα για να καλύψουν μέρος των αναγκών των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, επί της οδού Ασκληπιού – στον κεντρικότερο πεζόδρομο της πόλης- λειτούργησε με μέριμνα και ευθύνη των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το απόγευμα μικρή Χριστουγεννιάτικη αγορά, με αυτοσχέδιες κατασκευές και δωράκια φτιαγμένα από τα παιδιά, οι οποίες πωλούνταν έναντι συμβολικού ποσού για την ενίσχυση των σκοπών της Action aid Hellas Φυσικά από το πλέγμα των πολύπλευρων εκδηλώσεων δεν Θα μπορούσαν να λείψουν τα πατροπαράδοτα κάλαντα, τα οποίο οι Πρόσκοποι Τρικάλων «έψαλλαν» την παραμονή των Χριστουγέννων στις Αρχές της πόλης.

07

2

#


Αλληλεγγύη φίλοι μου όχι φιλανθρωπία… Κοινότητα Ανιχνευτών Αμαρουσίου & Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» 15/12/2013 Οι πρόσκοποι έχουν την προσφορά στον Άλλοι «έχει φαγητό;», «τί μαγειρεύετε συνάνθρωπο όχι σαν μια δουλειά που σήμερα;» Ο κος Κώστας απαντούσε και πρέπει ή οφείλουν να κάνουν, αλλά ως έναν μιλούσε με όλους. «Σε λίγο παιδιά το φαγητό. τρόπο ζωής. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, όπου Μακαρόνια μιξ με κόκκινη σάλτσα!» . ζητηθεί. Άλλωστε όλοι οι πρόσκοποι έχουν Ήρθαν και κάτι κεράσματα, 3 κουτιά δίπλες υποσχεθεί, για να μπορούν να λέγονται από κάποιον φίλο ή περαστικό. Έγιναν πρόσκοποι, να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε ανάρπαστες. Ο κόσμος πλήθαινε. Δεν κάθε περίσταση. περιεργαζονταν πια αλλά πλησίαζαν και Με αυτή την σκέψη αποφασίσαμε, με την ρωτούσαν ή απλά έπαιρναν ρίχνοντας ένα Κοινότητα Ανιχνευτών Αμαρουσίου να βλέμμα ή ένα ευχαριστώ. Δεν έφτασαν ούτε βοηθήσουμε σε ένα συσσίτιο για όσους για μας, αν και να έφτανε πάλι θα δίναμε με είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Ψάχνοντας χαρά το κομμάτι μας. Μπροστά μας είχαμε και ρωτώντας καταλήξαμε στην Κοινωνική ανθρώπους από όλους τους δρόμους της Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος». Μέσω ενός ζωής, όλων των χρωμάτων, που μιλούσαν blog ήρθαμε σε επαφή με τον κο Κώστα πολλές διαφορετικές γλώσσες. Ανθρωποι ο οποίος είπε αμέσως ναι. Χωρίς όρους αξιοπρεπείς και ευγενικοί, με μια ή προϋποθέσεις. «Να είστε την Κυριακή διαφορετική ιστορία ο καθένας που την στο Θησείο στις 2, θα είναι χαρά μας», μας έβλεπες χαραγμένη στο πρόσωπό του και είπε. Έτσι κι έγινε. το βλέμμα του, οι περισσότεροι δεν θα Φτάσαμε εγκαίρως με πολιτικά ρούχα και έλεγες ότι αδυνατούν να πληρώσουν ένα το μαντήλι μας και ψάχναμε το σημείο πιάτο φαΐ. συνάντησης. Λίγο μαγκωμένοι στην αρχή Ξαφνικά είχαν φύγει όλες οι ντροπές και βλέποντας ότι στο Θησείο είχε πάρα οι αναστολές από μέσα μας. Νιώθαμε πολύ κόσμο, τουρίστες, μικροπωλητές, ότι είμαστε εκεί που μας χρειάζονται και περαστικούς, διαδηλωτές και είχαμε ένα είμαστε εκεί να προσφέρουμε πραγματικά. μικρό άγχος. Πώς θα είναι; Τί θα λέμε; Πολλοί μας έπιαναν την κουβέντα, Μήπως δεν είμαστε σωστά ντυμένοι; μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων. Για την Μήπως ο κόσμος μας στραβοκοιτάει με επικαιρότητα έως και τον Προσκοπισμό. το μαντήλι; Και αλλα τέτοια. Μετά από 1-2 Νιώθαμε την ανάγκη για επικοινωνία όσο τηλεφωνήματα βρήκαμε τον κο Κώστα και την ανάγκη τους για ένα πιάτο φαΐ. Δεν ο οποίος μας καλωσόρισε με εγκάρδια μπορώ να πω τί είχαν πιο ανάγκη. χειραψία και με ένα ζεστό πραγματικό Δίπλα μας μόλις είχε έρθει μια φίλη «καλωσορίσατε». της παρέας «η κομμώτρια» και αμέσως Γνωρίσαμε και τους φίλους και συνεργάτες ξεκίνησε να κουρεύει όποιον το είχε του. Όλοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ανάγκη. Κάποιοι ήταν εκεί μόνο γι αυτήν. που μας δέχτηκαν με χαμόγελα. Γρήγορα Μετά από κάθε κούρεμα, η κουβέντα και οι μπήκαμε στο κλίμα κ στρωθήκαμε στην φιλοφρονήσεις έδιναν και έπαιρναν. «Μα τι δουλειά... μην φανταστείτε κάτι ιδιαίτερο, ωραία που είναι! Με ‘γεια!» να φέρουμε νερό από μια κοντινή πηγή Μας επανέφερε η δυνατή φωνή του να κόψουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, να κου Κώστα. «Το φαγητό έτοιμο!», σερβίρουμε το τσάι, να τσιγαρισουμε το είπε και ευθύς αναλάβαμε ρόλους. Οι κρεμμύδι, να ανακατεύουμε το καζάνι... «παλαιότεροι» βοηθοί, κύριοι και κυρίες, Μια εστία, ένα καζάνι, ένας πάγκος, ένα μας μοίρασαν στα «πόστα» κι εμείς πανό και πολύ αγάπη ήταν τα συστατικά της βάλαμε στόχο να τους εξυπηρετήσουμε Κοινωνικής Κουζίνας. Γρήγορα μαζεύτηκε όλους ταχύτατα. Σαν γραμμή παραγωγής. κόσμος. Πολλοί ρωτούσαν «τί κάνετε εδώ;» Άλλος έβαζε τη μερίδα, άλλος μοίραζε,

https://www.facebook.com/media/set/?s et=a.333087710164956.1073741837.3013 76126669448&type=3

άλλος έδινε το ψωμί. Και πάνω που έχουμε βρει την σειρά μας διαπιστώνουμε ότι το φαγητό τελείωσε... ο κόσμος όμως όχι. Με κόμπο στο λαιμό λέγαμε «συγγνώμη μόλις τελειώσε... μήπως θέλετε ψωμάκι, τσάι ή μπισκότο;» (είχε μόλις καταφθάσει ένα κουτί μπισκότα). «Κρίμα. Δεν πρόλαβα, ε;» με χαμόγελο και ένα ευχαριστώ και πάλι έπαιρναν ο,τι είχαμε να προσφέρουμε από τον πάγκο. Δεν έφαγε κανείς μας. Κ ένα πιάτο που βάλαμε στην άκρη γρήγορα πήγε σε κάποιο χέρι που το είχε ανάγκη. Θέλαμε ίσως άλλα 2-3 ή και 10 καζάνια για να πάρουν όλοι. Δεν είχαμε όμως. Η «δουλειά μας» είχε τελειώσει. Κι εμείς αρχίσαμε να μαζεύουμε τα πράγματα μας με δισταγμό σαν να μην είχαμε τελειώσει ακόμα. Τους χαιρετίσαμε όλους. Μιλήσαμε λιγο με τον ηθικό «αυτουργό» και την κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας, τον κο Κώστα. Μας έμεινε μια εκφραση του «αλληλεγγύη φίλοι μου οχι φιλανθρωπία... Να έρθεις εδώ να δεις, να μιλησεις, να φας παρέα με τον συνάνθρωπό σου, οχι να του πετάξεις ένα πιάτο φαΐ...» Λόγια που μίλησαν μέσα μας. Εικόνες που χαράκτηκαν μέσα μας. Σκέψεις που δεν μπορούσαν να γίνουν λόγια αλλά παρέμεναν στα βλέμματα όλων μας. Σαν να είδαμε τον κόσμο από αλλού. Σαν να ζήσαμε για λίγο στον πραγματικό κόσμο. Μια εμπειρία ζωής που μας άλλαξε άλλους λίγο άλλους πολύ. Πρώτη φορά νιώσαμε έτσι μετά από προσφορά. Νιώσαμε λίγοι μπροστά στην ανάγκη του κόσμου. Δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε όσο θα θέλαμε. Κάναμε κάτι καλό και φύγαμε με τύψεις. Καλές τύψεις όμως. Αυτές που σου λένε να κάνεις την διαφορά ξανά στη ζωή σου. Αυτες που σου θυμίζουν πόσα μένουν να κάνεις... Να είναι καλά ο κος Κώστας και η παρέα του. Για όσα μας έδειξαν και για όσα κάνουν. Πόσα μπράβο να πεις; Παράδειγμα για όλους μας. Ευχαριστούμε... Εις το επανιδείν... Γιατί θα τα ξαναπούμε σίγουρα. «Ο Άλλος Άνθρωπος» είναι εκεί έξω κ εμείς έχουμε δώσει μια Υπόσχεση...

365

ΔΡΑΣΗ

08


Συλλογή τροφίμων και Αιμοδοσία από τους Προσκόπους της Βέροιας Οι Πρόσκοποι της Βέροιας, στα πλαίσια του ετήσιου εορτασμού της Ημέρας Σκέψεως και Φιλίας, επανέλαβαν για 19η συνεχή χρονιά την δράση συλλογής τροφίμων το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2014 καθώς και για 2η συνεχή χρονιά εθελοντική αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος των Προσκόπων της Βέροιας. Η δράση συλλογής τροφίμων προσφοράς τα πρώτα 10 χρόνια είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση φαρμακευτικού βάμβακος για την Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ τα τελευταία χρόνια τη συγκέντρωση τροφίμων για φορείς-ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας της πόλης μας. Φέτος η ποσότητα τροφίμων που συγκεντρώθηκε, παραδόθηκε στο Γηροκομείο Βέροιας, στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας, στο Συσσίτιο Αγάπης Ιερού Ναού Αγίου Σάββα, στην Τράπεζα Αγάπης Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, στο Συσσίτιο Αγάπης Ιερού Ναού Αγίου Παταπίου και στο Σύλλογο Απόρου Παιδιού Βέροιας.

Οι Πρόσκοποι του Άργους «σκοράρουν»

για να βοηθήσουν τις ευπαθείς οικογένειες & το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης!

Οι Πρόσκοποι του Άργους διοργάνωσαν φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Εθνική Ενόπλων και τον Παναργειακό. Τα έσοδα του αγώνα δόθηκαν σε ευπαθείς οικογένειες της πόλης και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ η Ε.Π.Σ.Α Αργολίδας και ο Δήμος Άργους - Μυκηνών, βράβευσαν το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για την κοινωνική του προσφορά.

Επειδή το «Φροντιστήριο» βγαίνει από το «Φροντίζω» Ένα Κοινωνικό Φροντιστήριο που αριθμεί ήδη 20 μαθητές, ιδέα & πράξη προς μίμηση των Προσκόπων του Ζωγράφου! Η ιδέα απλή: εθελοντικά μαθήματα σε μαθητές κάθε τάξης που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Φοιτητές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί με τα Ενήλικα Στελέχη και τους γονείς των Προσκόπων του Ζωγράφου, ξεκίνησαν μέσα στις Προσκοπικές Εστίες της περιοχής να παραδίδουν μαθήματα, σε κάθε τάξη, για όποιο παιδί της περιοχής το έχει ανάγκη. Εδώ και δύο μήνες, 20 περίπου μαθητές από Α’ Δημοτικού εώς Γ’ Λυκείου, με τη συνδρομή τουλάχιστον 15 καθηγητών, δέχονται επιπρόσθετη βοήθεια στα μαθήματά τους. Τα μαθήματα γίνονται όλη την εβδομάδα, σε 2 Προσκοπικούς χώρους που παραμένουν ανοιχτοί. Προς το παρόν, παραδίδονται 18 μαθήματα, σχεδόν 35 συνολικά ώρες την εβδομάδα και ο αριθμός ανεβαίνει. Οπουδήποτε χρειάζεται, γίνονται συμπληρώσεις στα μαθήματα καθώς και αναπληρώσεις! Η παρέα ολοένα και μεγαλώνει και από τις δύο

09

πλευρές, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ωραίες οι ιδέες, ωραίες οι απόψεις, το πιο σημαντικό όμως είναι οι ΠΡΑΞΕΙΣ! Και οι Πρόσκοποι του Ζωγράφου δίνουν ένα παράδειγμα πράξης άξιο να το μιμηθούν όλοι. Και μας κάνουν περήφανους! Εδώ μια παρουσίαση της ενέργειας όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για την Ημέρα Σκέψης της Γενικής Εφορείας https://www.youtube.com/ watch?v=GsMhyhJeAlU

2

#


Καλή Πράξη και προσφορά μετά μουσικής από τους Προσκόπους της Καλύμνου Τη «μεγάλη Χριστουγεννιάτικη καλή πράξη τους» τα μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καλύμνου. Στάθηκαν έξω από τα super markets του νησιού και για λίγες ώρες δέχονταν τρόφιμα από πολίτες προκειμένου να τα διαθέσουν –με τη βοήθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείουσε οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης δίπλα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Κάθε χρόνο, στις αρχές του Δεκέμβρη, το Σύστημά μας τηρεί ανελλιπώς μια μακρά παράδοση: αυτήν της προσφοράς προς τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, ενόψει των -ιδιαίτερα δύσκολων στις σημερινές συνθήκες- γιορτών των Χριστουγέννων. Τα τελευταία δύο χρόνια, η προσφορά αυτή μας έχει δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι φιλανθρωπικοί φορείς της πόλης μας. Έτσι, μετά το Παιδικό Χωριό SOS, η ματιά μας στράφηκε, φέτος, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός». Το εν λόγω βρεφοκομείο μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής και πολύτιμης προσφοράς στην περίθαλψη και φροντίδα των απροστάτευτων βρεφών και νηπίων της πόλης μας. Στις σημερινές δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η Ομάδα των Ναυτοπροσκόπων και η Κοινότητα των Ανιχνευτών μας πήραν από κοινού την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν τρόφιμα, αυστηρώς συναφή με τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών και των νηπίων, με προσφορές από τις οικογένειες των μελών τους, και να τα προσφέρουν, με τη σειρά τους, στο δημοτικό βρεφοκομείο. Η πρωτοβουλία μας αυτή συνδυάστηκε με επιτόπια επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας ζήσαμε μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Με την άφιξή μας στο βρεφοκομείο, τύχαμε θερμής υποδοχής από τη διοίκηση του ιδρύματος, σε συνδυασμό με μια πρωταρχική, εισαγωγική ενημέρωση για το ιστορικό και τους σκοπούς της λειτουργίας του. Ακολούθως, περάσαμε στην αίθουσα ψυχαγωγίας των νηπίων, όπου μας περίμενε μια μοναδική έκπληξη: δέκα από τα νήπια του βρεφοκομείου, για τα οποία είχαμε την ευκαιρία να τραγουδήσουμε τα κάλαντα, καθώς και προσκοπικά τραγούδια. Αμέσως μετά, ξεναγηθήκαμε, κρατώντας στα χέρια τους μικρούς, χαμογελαστούς μας φίλους, στους υπόλοιπους χώρους του ιδρύματος, και λίγο πριν την αναχώρησή μας και τη λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας, δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσφέραμε οι ίδιοι στα παιδιά από ένα ελαφρύ έδεσμα, που απόλαυσαν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Χαμογελώντας και αισθανόμενοι πραγματική ικανοποίηση για την πρωτοβουλία μας, αποχωρήσαμε, δίνοντας την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα κοντά τους.

Παράλληλα, ακολουθώντας το έθιμο των ημερών, έψαλαν τα κάλαντα στις κεντρικές περιοχές της Καλύμνου, ώστε να καλύψουν με τα χρήματα που συγκέντρωσαν τις βασικές δράσεις του Συστήματος όπως είναι τα πάγια έξοδα της εστίας τους, η κατασκήνωση στην Ψέριμο, η αγορά κατασκηνωτικών υλικών για την διαξαγωγή του αντίστοιχου προσκοπικού προγράμματος, αλλά και η κάλυψη μέρους της συνολικής δαπάνης της καλοκαιρινής εκδρομής, έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν σ’ αυτή με μικρότερο κόστος. Στην κεντρική πλατεία και σε συνεργασία με το μουσικό συγκρότημα Μ.P.A.G.K. πρόσφεραν διασκέδαση και ψυχαγωγία σε μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο εκδήλωσης η οποία περιελάμβανε ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, αλλά και τραγούδια από το συγκρότημα Μ.P.A.G.K. και από άλλους καταξιωμένους μουσικούς του νησιού. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές των γύρω καταστημάτων αλλά και του κόσμου, θα προσφερθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη τη βοήθεια. http://www.sep.org.gr/arthra/ έκαναν-την-καλή-τους-πράξη-οιναυτοπρόσκοποι-της-καλύμνου

http://www.sep.org.gr/arthra/δράσηκαλής-πράξης-δράση-ανθρωπιάς-4οσύστημα-νπ-θεσνικης

Γέμισε η «Κιβωτός των Παιχνιδιών» της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με τη βοήθεια του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου Παιχνίδια καινούργια και μεταχειρισμένα, γέμισαν την «Κιβωτό των Παιχνιδιών» που στήθηκε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στο Πάρκο των Χριστουγέννων, στα Υψηλά Αλώνια Αιγίου. Οι πρόσκοποι από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγίου συγκέντρωσαν τα παιχνίδια, που θα διανεμηθούν σε παιδιά που τα λαχταρούν, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας. http://www.dikepaigialeias.gr/wp/ index.php/politistikos-tomeas-dimiourgontas-domes/etisioi-thesmoi/ parko-ton-xristougennon/357-gemisei-kivotos-ton-paixnidion-tis-di-k-epa-me-ti-voitheia-tou-2ou-systimatosproskopon-aigiou

365

ΔΡΑΣΗ

10


Ένας ολόκληρος μήνας προσφοράς από τους Ναυτοπροσκόπους του 2ου Νέου Φαλήρου Από τη σελίδα του 2 Ν/Π Ν. Φαλήρου (https://www.facebook.com/pages/2οΣύστημα-Ναυτοπροσκόπων-ΝέουΦαλήρου/114649481907300) ... Τα τελευταία τρόφιμα μοιράστηκαν στις 30/1/2014 δηλαδή μέσα σε τριάντα οκτώ ημέρες από την ημερομηνία που ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, προσπάθεια με πρωταρχικό σκοπό να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, να περάσουμε οι ίδιοι, μεγάλοι και μικροί, από τα σπίτια τους και να τους κάνουμε να νιώσουν ότι είμαστε, όσο μπορούμε, κοντά τους. Συγχρόνως όμως έπρεπε να κάνουμε εμείς τη διανομή, για να υπενθυμίσουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι εκείνοι που έχουν ανάγκη ζουν δίπλα μας, για να «ακούσουν» οι νεώτεροι την σιωπή της φτώχειας, για να «δουν» την υπερηφάνια πίσω από την ανάγκη, για να εκτιμήσουν αυτά που τους παρέχονται και να μάθουν να δίνουν σε αυτούς που βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση, για να μη ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και παρά τις δυσκολίες της εποχής τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά και τα παραθέτουμε παρακάτω. 1166 κουτιά γάλα (467 λίτρα), 126 λίτρα λάδι, 205 κιλά αλεύρι, 1575 πακέτα ζυμαρικών (787 κιλά), 1082 πακέτα όσπρια

και ρύζι (541 κιλά), 252 κιλά ζάχαρη, 189 κονσέρβες και πολλά ακόμη αγαθά όπως, γλυκά, μπισκότα,μαρμελάδες, καφές, κομπόστες, αναψυκτικά, κρουασάν, κ.α. Τα πιο πάνω αγαθά και πολλά ακόμη παιχνίδια μοιράστηκαν από τα μέλη του Συστήματος σε: 406 άτομα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, του Αγ. Ελευθερίου στα Καμίνια, της Μυρτιδιώτισσας, του Αγ. Ιωάννου Ρέντη, του Αγ. Κωνσταντίνου στο Μοσχάτο και των Αγ. Αποστόλων στις Τζιτζιφιές. Στις οικογένειες/άτομα μοιράστηκαν 12627 μερίδες φαγητού και αναλογούν περίπου σε 33 γεύματα ανά άτομο. Δείτε το video στο παρακάτω link: https://www.dropbox.com/ s/635n6tf7gi2v9n8/ΑΠΟΡΟΙ.mp4

168 άτομα στα συσσίτια των Εκκλησιών της Μυρτιδιώτισσας, των Αγ. Αποστόλων στις Τζιτζιφιές Καλλιθέας και στην ερανική του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου. Μοιράστηκαν 500 μερίδες φαγητού. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους προσέφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας και έδωσαν μια σημαντική βοήθεια σε τόσους ανθρώπους. Ξεχωριστά ευχαριστούμε το supermarket «CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» και τα δύο supermarket «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» της περιοχής μας, που επέτρεψαν στα μέλη του 2ου Συστήματος να βρίσκονται στα καταστήματά τους προκειμένου να συγκεντρωθούν τα παραπάνω προϊόντα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην διεύθυνση των supermarket «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» για την προσφορά τους σε τρόφιμα για τον σκοπό αυτό.

Οι Πρόσκοποι δίνουν χρώμα στο Bazaar του 3ου Δημοτικού! Ενήλικα Στελέχη του 4ου Συστήματος Προσκόπων Περισσού, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 έπαιξαν Προσκοπικά παιχνίδια με μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Bazaar που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Εκτός από τα ζωηρά παιχνίδια που παίζονταν στο προαύλιο, στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν το bazaar τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, να φτιάξουν μαζί με τους Προσκόπους Χριστουγεννιάτικες κατασκευές. http://4perissou.gr/draseis/system/4583dimotiko2013.html

11

2

#


Οι Ανιχνευτές του 15ου Συστήματος Προσκόπων Αθηνών δίπλα στα παιδιά του Ιδρύματος Παιδόπολης

Άραγε τι σημαίνει να είσαι παιδί; Παιδί σημαίνει να είσαι αθώος στη ψυχή και το σώμα. Να τρέχεις πάνω-κάτω ανέμελος δίχως σκοτούρες να βαραίνουν το μυαλό σου. Παιδί σημαίνει να βλέπεις στον ουρανό καράβια και ομπρέλες. Παιδί σημαίνει να κάνεις ότι διατάζει η καρδιά σου και όχι ότι επιβάλλει ο καθωσπρεπισμός της σύγχρονης κοινωνίας.

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου η Κοινότητα μας είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια δράση διαφορετική από τις υπόλοιπες. Ήταν δράση Προσφοράς. Γι αυτό το λόγο επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Παιδόπολης παράρτημα του «Μητέρα» το οποίο βρίσκεται στον Άλιμο, και είναι υπεύθυνο για παιδιά που ο εισαγγελέας έκρινε πως η οικογένεια τους δεν ήταν πλέον κατάλληλη να τα μεγαλώσει.

Ένα είναι όμως το μόνο σίγουρο. Τα παιδιά πρέπει να εισπράττουν την αγάπη και την φροντίδα όπως τα λουλούδια τον ήλιο και το νερό. Γιατί και τα παιδιά είναι λουλούδια. Πρέπει να τα φροντίζεις για να μην μαραθούν. Να τα αγαπάς για να ανθίσουν. Να τα δυναμώσεις για να αντέξουν στα χτυπήματα του αέρα, που θα γίνουν τα χτυπήματα στη ζωή.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις ορθάνοιχτες αγκαλιές όλων μόλις μας είδαν; Τα βλέμματα ανυπομονησίας προκειμένου να ξεκινήσουμε τα παιχνίδια που είχαμε προετοιμάσει; Τα χεράκια που μας έσφιγγαν δυνατά από τη χαρά; Τα παιχνίδια που έγιναν και μας έφεραν πιο κοντά στα παιδιά και μας θύμισαν τι σημαίνει να είσαι παιδί;

http://www.15athenscouts.gr/koinotita/ δράση-προσφοράς-κοινότητας

Ημέρα Σκέψης, Ημέρα Προσφοράς για τους Αεροπροσκόπους Λαμίας Κοινή Δράση Συλλογής Τροφίμων σε Super Market της Λαμίας των Αεροπροσκόπων Λαμίας & του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης Προσκόπων & Οδηγών στις 22 Φεβρουαρίου, (όπου 31 εκατομμύρια Πρόσκοποι & Οδηγοί σε 216 χώρες του πλανήτη γιορτάζουν κάθε χρόνο από το 1926 σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν Πάουελ), τα Λυκόπουλα (παιδιά ηλικίας 7-11 χρόνων) του 1ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Λαμίας μαζί με εθελοντές του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Περιφερειακού Τμήματος Λαμίας), διοργάνωσαν από κοινού εκστρατεία Συλλογής Τροφίμων σε πέντε μεγάλα κεντρικά SUPER MARKET της Λαμίας, συγκεντρώνοντας στα ειδικά καλάθια μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που αγοράστηκαν από το καταναλωτικό κοινό, όπως ζάχαρη, όσπρια, ζυμαρικά, γάλα εβαπορέ, κ.ά. με σκοπό να δοθούν σε άπορες οικογένειες μέσω του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ. Από κοινού λοιπόν, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 από τις 11.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι Πρόσκοποι και εθελοντές του Ε.Ε.Σ. απεύθυναν πρόσκληση σε όλους τους πολίτες της Λαμίας να στηρίξουν αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που λόγω της υπάρχουσας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης έχουν άμεση ανάγκη και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανέλπιστη. Όσοι πολίτες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν τις συγκεκριμένες ώρες στα Super Market έφεραν τρόφιμα στην αίθουσα τροφίμων του Ε.Ε.Σ. κατά την διάρκεια της ημέρας.

365

ΔΡΑΣΗ

12


Οι Πρόσκοποι κάνουμε τη συμπαράσταση… παράσταση! Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης 2013 – 2015, η Εφορεία Κοινωνικής Προσφοράς της Γενικής Εφορείας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του Σ.Ε.Π και τη διαρκή αναζήτηση των Προσκόπων σε θέματα πολιτισμού, προχωρά στη δημιουργία Θεατρικής Ομάδας Αλληλεγγύης. Η Θεατρική Ομάδα Αλληλεγγύης έχει σκοπό, να δημιουργήσει μια παράσταση βασισμένη στη σύνθεση δραματοποιμένων ιστοριών και πενταλέπτων, που χρησιμοποιούν οι Αρχηγοί των τμημάτων στο τέλος των συγκεντρώσεων! Η παράσταση που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά και ενήλικες και αντί για εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα ή ρούχα, τα οποία θα δίνονται σε ευπαθείς ομάδες ή/ και ιδρύματα που επιτελούν κοινωνικό έργο. Και το όνομα της ομάδας; ΣΥΝπαράσταση! Μια ομάδα με πολλαπλά ΣΥΝ+ για την κοινωνία, για τους θεατές, για αυτούς που συμμετέχουν! Η πρώτη παρουσίαση της ΣΥΝπαράστασης, υπό μορφή work in progress, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης για την Κοπή Πίτας της Γενικής Εφορείας, τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2014. Συντονιστής της ΣΥΝπαράστασης, είναι ο κ. Στέλιος Χλιαράς (στέλεχος των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης, με την ιδιότητα του σκηνοθέτη) και σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. από την περιοχή της Αττικής, που έχουν διαθέσιμο χρόνο καθημερινές (πιθανόν Τρίτη – Πέμπτη, μετά τις 18:00). Ευελπιστούμε αυτό να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αντίστοιχων Θεατρικών Ομάδων Αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας. Η Γενική Εφορεία προτίθεται να στηρίξει αντίστοιχες προσπάθειες, συνεργαζόμενη αρχικά με την Π.Ε. Θεσσαλονίκης που την ερχόμενη χρονιά γιορτάζει τα 100 της χρόνια.

https://www.facebook.com/media/set/?s et=a.333087710164956.1073741837.3013 76126669448&type=3

«Σκέψου και τους γύρω σου...», μια δράση προσφοράς από τους Προσκόπους της Νεάπολης Η 22α Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Σκέψης και Φιλίας, Ημέρα των Γενεθλίων του Ιδρυτή του Προσκοπισμού λόρδου Baden Powell , και παράλληλα ημέρα γιορτής για τους Προσκόπους όλου του Κόσμου. Το 2014 από την άλλη είναι έτος γιορτής για τους Προσκόπους της Θεσσαλονίκης, αφού συμπληρώνουν 100 χρόνια Ζωής, και Προσφοράς. Έτσι και οι Πρόσκοποι της Νεάπολης την Ημέρα αυτή πραγματοποίησαν την Δράση Κοινωνικής Προσφοράς «Σκέψου και τους γύρω σου…» Από το πρωί του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, μέλη δικτύου και Βαθμοφόροι της Τ.Ε. Νεάπολης συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα, είδη καθαριότητας, παιχνίδια και φάρμακα για αυτούς που έχουν ανάγκη. Σημεία συγκέντρωσης ήταν η πλατεία Ειρήνης (ρολόι) και η πλατεία Βαλσαμή Επίσης υπήρχαν καρότσια στην είσοδο Super Market της περιοχής όπου ο κόσμος τοποθετούσε τα προϊόντα που ηθελε να προσφέρει. Τα Super Market αυτά ήταν:

13

Αρβανιτίδης στην οδό Αγαθουπόλεως, Ελληνικά Market στην οδό Μπινιώρη με Ουλοφ Παλμε και Discount markt στην οδό Οδεμησίου. Η ανταπόκριση όλων ήταν μεγάλη και οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν θα ενισχύσουν το Συσσίτιο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Νεάπολης, την τράπεζα ρουχισμού της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «ο Χιτών», το κοινωνικό ιατρείο «υγεία», Ιδρύματα παίδων και άπορες οικογένειες που έχουν ανάγκη. Με την υπόσχεση και άλλων παρόμοιων δράσεων στο μέλλον που θα ανακουφίσουν έστω και λίγο ανθρώπους που έχουν ανάγκη, οι Πρόσκοποι Νεάπολης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους όσους «Σκέφτηκαν και τους γύρω τους» και βοήθησαν στην επιτυχία αυτής της δράσης.

2

#


Οι Πρόσκοποι της Καλαμαριάς για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Πρόσκοποι της Καλαμαριάς έκαναν πράξη το δεύτερο σκέλος της υπόσχεσης τους «να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση» και συγκέντρωσαν τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας, το Παντοπωλείο της ενορίας του Αγίου Νικολάου και το σωματείο Άρτος – Δράση. Έτσι την Κυριακή 22/12/2013 τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές, το Δίκτυο και βαθμοφόροι ξεχύθηκαν στα super markets της Καλαμαριάς και από τις 11.00 έως και τις 16.00 συγκέντρωναν τρόφιμα από τούς πολίτες οι οποίοι είχαν ενημερωθεί με ανάλογο φυλλάδιο κατά την είσοδό τους στο κατάστημα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

30 μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης καλεσμένοι από την 3η Αγέλη Λυκόπουλων

http://kalamariascouts.wordpress. com/2013/12/26/συγκέντρωση-τροφίμων

30 μαθητές δημοτικού του Ελεύθερου Σχολείου της ΑΡΣΙΣ-Κοζάνης (https:// www.facebook.com/Arsis.Kozanis) ήταν καλεσμένοι από την 3η Αγέλη Λυκοπούλων, όπου σε μια όμορφη βραδιά κεράστηκαν, έπαιξαν και πήραν τα δώρα τους. Τους ευχαριστούμε για τις όμορφες στιγμές και τα πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών. Τα παιδιά, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, ξέρουν να συνυπάρχουν και να γίνονται μια μεγάλη παρέα...εμείς; https://www.facebook.com/Arsis.Kozanis

Το 5ο Σύστημα Προσκόπων Λάρισας φτιάχνει ένα δέντρο αγάπης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στις 7-8 Δεκεμβρίου, στη Χριστουγεννιάτικη αυλή του «Μύλου του Παπά», το 5ο Σύστημα Πρόσκοπων Λάρισας & ο Δήμος Λαρισαίων μάζεψαν κουτιά με γάλα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΠΑΙΔΙΟΥ. Το μεγαλύτερο Δέντρο Αγάπης για το Παιδί!

365

ΔΡΑΣΗ

14


Οι Πρόσκοποι του Περισσού βοήθησαν να συγκεντρωθούν 17 καρότσια τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο! Το 4ο Σύστημα Προσκόπων Περισσού, για 15η συνεχή χρονιά, πραγματοποίησε με επιτυχία την καθιερωμένη Καλή Πράξη Χριστουγέννων, το Σαββατοκύριακο 14-15 Δεκεμβρίου 2013. Η ανταπόκριση των πολιτών οι οποίοι έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους στον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ήταν συγκινητική, καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 17 καρότσια super market. Στη συνέχεια τα τρόφιμα δόθηκαν από τα μέλη του Συστήματος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νέας Ιωνίας αλλά και στην Ενορία της Αγ. Αναστασίας. http://4perissou.gr/draseis/system/459kalipraxi2013.html

Δράση Προσφοράς από την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Αττικής

Στο Μόλυβο της Λέσβου οι Ναυτοπρόσκοποι του 5ου Μήθυμνας συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται!

Ολοκληρώθηκε με την παράδοση και των τελευταίων προσφορών η Δράση Προσφοράς της Π.Ε. Δυτ. Αττικής σε συνεργασία με τα συστήματα και τις Ε.Κ.Σ. Όλοι βοήθησαν τα μέγιστα. Στον Δήμο Ιλίου δόθηκαν σχολικά είδη και παιχνίδια τα οποία θα διανεμηθούν στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου Κοινωνικού Παντοπωλείου, ρουχισμός σε παιδικά, ανδρικά και γυναικεία παραδόθηκαν στον Ομιλο ΟΥΝΕΣΚΟ για τον πολιτισμό της ειρήνης καθώς και τρόφιμα και μέρος επίσης των συλλεγέντων ειδών στο Ιδρυμα ΘΕΟΤΟΚΟΣ.” https://www.facebook.com/profile.php?i d=100001131252085&sk=photos&collect ion_token=100001131252085%3A230527 2732%3A69&set=a.594311690616534.10 73741876.100001131252085&type=1

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και βαθμοφόροι του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας είπαν το Σάββατο 21/12 τα κάλαντα στο χωριό τους, τον πανέμορφο Μόλυβο συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται. Οι φωτογραφίες είναι της Ελεωνόρας και της Μαρίας και θα τις βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/profile.php?i d=828698118&sk=photos&collection_tok en=828698118%3A2305272732%3A69&s et=a.10152050626348119.1073741854.82 8698118&type=3

15

2

#


Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης για τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης! Οι Πρόσκοποι Ξάνθης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για Κοινωνική Προσφορά, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη εποχή, πιστοί στην υπόσχεση που δώσανε «Να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση», οργάνωσαν δράση προσφοράς και αγάπης για τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης.

Οι Πρόσκοποι του Γαλατσίου συλλέγουν τρόφιμα για τα συσσίτια της Αγίας Γλυκερίας!

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου από τις 10:30 έως τις 14:00 συγκέντρωσαν είδη ανάγκης για τα Παιδικά Χωριά SOS Θράκης. • Απορρυπαντικά-μαλακτικά (ρούχων, πιάτων) • Είδη περιποίησης (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνι, μαλακτική κρέμα) • Είδη γενικού καθαρισμού (χλωρίνη, υγρό καθαριστικό για το πάτωμα, υγρό για τα τζάμια, υγρό-σκόνη για τα άλατα, καθαριστικά κουζίνας-μπάνιου σφουγγαρίστρες, κλπ) • Χαρτικά είδη (χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, μωρομάντηλα) • Γάλα μακράς διαρκείας, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι • Δημητριακά • Μαρμελάδες, μέλι • ‘Όσπρια και ρύζι • Πιτζάμες και εσώρουχα Μπράβο σε όλους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία!

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τις ώρες 12 έως 2 οι Πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Γαλατσίου συνέλεξαν τρόφιμα έξω από τον “Σκλαβενίτη” επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στον “Γαλαξία” στην συμβολή των λεωφόρων Γαλατσίου και Καραϊσκάκη. Ο Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου μέσω των συσσιτίων που διοργανώνει καθημερινά προσφέρει σε περισσότερους από 150 συμπολίτες μας ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

365

ΔΡΑΣΗ

16


Περιφρούρηση του Σέιχ Σου Δάσος σημαίνει ζωή! Αυτό προσπαθεί να περιφρουρήσει και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων 8ου Σ.Π. Τούμπας Θεσσαλονίκης. Από το καλοκαίρι του 2006 μέχρι και σήμερα , τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού από της 2.00 το μεσημέρι μέχρι της 6.00 το απόγευμα (τις θερμές – επικίνδυνες ώρες) βρίσκεται στο βουνό συμμετέχοντας στην ομάδα του Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες που κάθε μία έχει τον τομέα ευθύνης της. Όποτε μας ζητηθεί ανεβαίνουμε και έκτακτα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πρωί και βράδυ. Στα 8 χρόνια που πέρασαν οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι πάρα πολλές. Μάθαμε και μαθαίνουμε όλο και κάτι καινούργιο για το δάσος μας το γνωστό σε όλους Σεϊχ Σου. Δυστυχώς

αρκετές φορές έτυχε να βοηθήσουμε και σε κατάσβεση πυρκαγιών μέσα στο βουνό. Η φύση στο βουνό είναι φανταστική από τα φυτά της μέχρι και τα ζώα της. Σκοπός μας τα επόμενα χρόνια να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο στο βουνό για να γνωρίσει τις ομορφιές του. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην περιφρούρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κύριο Παρούση Θεόδωρο, Αντιπρόεδρο της Ένωσης, στο 6945521903. Η ενέργεια για τη φετινή χρονιά θα ξεκινήσει τον Ιούνιο!

Ο Άη Βασίλης... άργησε;;;

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ το Σάββατο 15-2-2014 στην πλατεία της πόλης. Σκοπός της δράσης είναι η κάθε ομάδα συλλόγων να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κερδίζοντας έτσι κάποιους πόντους, ενώ πρόσθετους πόντους κερδίζουν από πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα κάνουν μέσα στην «αγωνιστική» εβδομάδα… . Συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα αγάπης 15 σύλλογοι ενώ χωρίς να βρίσκονται στο διαγωνιστικό τμήμα συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια ακόμη 5 σύλλογοι. Το οργανωτικό κομμάτι ανέλαβαν οι Πρόσκοποι της Π.Ε. Ροδόπης. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν μοιράστηκαν σε άπορους συμπολίτες μας! Για δεύτερη φορά άνοιξε η αυλαία του διαγωνισμού ΑΓΑΠΗΣ «ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων με μια καταπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

17

http://goo.gl/M1iDkt

2

#


Ανταλλάζουμε δεν Αγοράζουμε 4

Η καθιερωμένη πια Χριστουγεννιάτικη δράση των Προσκοπικών Δικτύων ΑΝΤΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ απέκτησε φέτος άλλη μορφή και πραγματοποιήθηκε «εκτός των τειχών». Προσκοπικά Δίκτυα σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα άδραξαν την ευκαιρία και παραπέρα βήματα εξωστρέφειας και προσφοράς. Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με χαμόγελα, παιχνίδι και…φουσκώματα! Τα Προσκοπικά Δίκτυα της Θεσσαλονίκης σχεδίασαν και πραγματοποίησαν, για την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων-ΑΡΣΙΣ, μια δραστηριότητα που περιλάμβανε, αρχικά, παιχνίδια γνωριμίας για τα παιδιά και τους

Οι Ναυτοπρόσκοποι του 5ου Πειραιά συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια Τα μέλη του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πειραιά, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη δράση κοινωνικής προσφοράς, ενισχύοντας το φιλανθρωπικό συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Πειραιά. Στις 30 Νοεμβρίου 2013, μικρά Λυκόπουλα και Πρόσκοποι συλλέξαμε πολλές σακούλες με τρόφιμα έξω από γνωστά σούπερ μάρκετ της περιοχής μας.

νέους των ξενώνων της ΑΡΣΙΣ. Η συνέχεια, ωστόσο, ενθουσίασε ομολογουμένως μικρούς και μεγάλους. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ξεδιπλώθηκε, ακολούθησε η κατάλληλη ενημέρωση για το χειρισμό του, τα παιδιά και οι νέοι φόρεσαν τα κράνη και ξεκίνησαν για φουσκώματα! Ο άνεμος και η τοποθεσία του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη βοήθησαν ώστε οι συμμετέχοντες να ζήσουν τελικά μια διασκεδαστική εμπειρία. Η μέρα έκλεισε με την παράδοση, στους υπευθύνους των ξενώνων της ΑΡΣΙΣ, των ειδών ατομικής υγιεινής που μάζεψαν από τις 28 Δεκεμβρίου 2013 τα Προσκοπικά Δίκτυα.

Στην Κέρκυρα τα Προσκοπικά Δίκτυα επέλεξαν να ανταλλάξουν …δώρα που αξίζουν. 28 μέλη από 5 Προσκοπικά Δίκτυα συνεργάστηκαν και βάλθηκαν να ετοιμάσουν ένα πλήρες γεύμα προκειμένου να το προσφέρουν στο συσσίτιο του Ι.Ναού των Υ.Θ. Μανδρακίνας και Αγ. Ελευθερίου. Μέρες πριν συνταγές και υλικά μοιράστηκαν μεταξύ των Προσκοπικών Δικτύων. Το Σάββατο 28/12 από νωρίς το πρωί φλόγιστρα, καζάνια, λεκάνες, ταψιά, κουτάλες, κιμάδες, ρύζια, σιμιγδάλια, (πολλά) αυγά, λεμόνια και ό,τι χρειάστηκε να συμπληρωθεί (ως συνήθως συμβαίνει) τελευταία στιγμή, μπερδεύτηκαν δημιουργικά και γευστικά. Ο χώρος γέμισε με τις φωνές των επίδοξων μαγείρων και ζαχαροπλαστών και η μυρωδιά του σιροπιού του γλυκού έφθανε πολύ πέρα από το χώρο του Προσκοπείου. Άλλοι ανέλαβαν το πλάσιμο, άλλοι το γλυκό, άλλοι το κόψιμο της σαλάτας, άλλοι τη συσκευασία κι άλλοι το στόλισμα με την ευχετήρια κάρτα. Η προσπάθεια όλων απέδωσε και 4 ώρες μετά ήταν έτοιμες προς παράδοση 60 συσκευασμένες μερίδες με γιουβαρλάκια, σαλάτα λάχανο - καρότο και γλυκό ραβανί.

Την ίδια στιγμή στην Εστία του συστήματός μας, γονείς, φίλοι και γείτονες έφεραν μεταξύ άλλων παιχνίδια και ρούχα για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους Πειραιώτες και Πειραιώτισσες που πρόσφεραν από το υστέρημά τους τη σημαντική αυτή βοήθεια και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα τα υποκαταστήματα Σκλαβενίτης Καλλίπολης στην οδό Ηροδότου και Σκλαβενίτης FRESH στη Λ. Χατζηκυριακού για τη βοήθεια και την προσφορά τους σε είδη τροφίμων. http://proskopoisaronikou.blogspot. gr/2013/12/5.html

365

ΔΡΑΣΗ

18


Τρόφιμα από το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αιγίου για το «Κελάρι της Αγάπης»

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αιγίου σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Αιγιάλειας, πραγματοποίησαν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014, δράση κοινωνικής προσφοράς, συγκεντρώνοντας τρόφιμα από τα Σούπερ Μάρκετ, Βασιλόπουλος και Μαρινόπουλος, με σκοπό την διανομή τους σε ευπαθείς οικογένειες του Δήμου Αιγιάλειας. Τα τρόφιμα παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, «Κελάρι της Αγάπης».

To πιο γλυκό και πιο σημαντικό muffin που φάγατε ποτέ, είναι για τη μικρή Rekha από το Νεπάλ! Το φτιάχνουν τα Λυκόπουλα της Ακρόπολης για να εξασφαλίσουν το μέλλον της φίλης τους! Φέτος, όλα τα Λυκόπουλα της περιοχής της Ακρόπολης, αποφάσισαν να μαζέψουμε χρήματα ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδοχής παιδιού της ActionΑid Hellas! Τη νέα τους φίλη τη λένε Rekha Devi και είναι από το Νεπάλ. Η «αναδοχή Παιδιού» της ActionAid, όμως, δε σημαίνει υιοθεσία. Σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων της περιοχής που ζει, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Έτσι, θα δώσουμε στους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών βάσιμη ελπίδα να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

19

Τα Λυκόπουλα συγκεντρώθηκαν στο 8ο Σύστημα Προσκόπων (Δ. Αρεοπαγίτου 43) για να γνωρίσουν μέσα από παιχνίδια το Νεπάλ, να φτιάξουν και να πουλήσουν muffins στο κέντρο της Αθήνας για να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται για το πρόγραμμα της αναδοχής.

της Δράσης προσφοράς του Κλάδου μας, μέσα από τη σελίδα του facebook Να Βοηθώ (facebook.com/navoitho). Η δράση μας στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν βέβαια και τα μάφιν μας καλά, αλλά και ο κόσμος στους δρόμους της Αθήνας ήταν απίστευτα πρόθυμος να βοηθήσει!»

Λίγες ημέρες αργότερα, η Χριστίνα μας έστειλε τα παρακάτω καλά νέα!!! «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προβολή

http://acrpolicubs.tumblr.com/ και εδώ https://www.facebook.com/media/set/?s et=a.621616114567861.1073741825.1443 32082296269&type=1”

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα Τηλ. 210 7290046, Fax. 210 7236561 www.sep.org.gr - sep@sep.org.gr

EKΔΟΤΗΣ:

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ:

Χρήστος Μ. Λυγερός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΟΣΗΣ:

Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. / Σ.Ε.Π. οproskopos@sep.org.gr Tηλ. 6947 078638

2

#


Προσκοπική Στολή

Εξοπλισμός Δράσης Παπούτσια

Αναμνηστικά Χάρτες-Βιβλία

Gadgets

ΔΡΑΣΗ 365 #2  
ΔΡΑΣΗ 365 #2  
Advertisement