Απολογισμός Έργου Σώματος Ελλήνων Προσκόπων 2020

Page 1

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020


Από το Διοικητικό Συμβούλιο


Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Σας υποβάλλουμε τον Απολογισμό Έργου του έτους 2020. Το 2020 υπήρξε αναμφίβολα μια χρονιά ανατροπών αναφορικά με τον προγραμματισμό του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 110 χρόνια ιστορίας της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα, με σειρά δράσεων που θα απευθύνονταν τόσο στα Μέλη μας, ανήλικα και ενήλικα, όσο και στο ευρύ κοινό και με σκοπό να αναδείξουμε την αδιάλειπτη παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης επί 110 χρόνια στην Πατρίδα μας, ως τη μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική Κίνηση για νέες και νέους. Το αποκορύφωμα του εορτασμού επρόκειτο να είναι το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Αύγουστο στη Βόρεια Ελλάδα, 10 χρόνια μετά το τελευταίο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη. Οι σχεδιασμοί ωστόσο ανατράπηκαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που θεσπίστηκαν από την Πολιτεία και ίσχυσαν επί μακρό χρονικό διάστημα, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το Διοικητικό Συμβούλιο κλήθηκε να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες της χρονιάς, στους ακόλουθους άξονες:

Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Ιδρύματος, αξιοποιώντας τα οικονομικά μέτρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (ενδεικτικά με τη λήψη μη επιστρεπτέων προκαταβολών, προγραμμάτων επιδότησης νομικών προσώπων, αναστολή εργασίας προσωπικού, τηλεργασία κ.ο.κ.).

Διασφάλιση της συνέχισης των αναγκαίων Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης, διευκολύνοντας το Προσωπικό του Σ.Ε.Π. στην παροχή εργασίας από το σπίτι.

Υποστήριξη των Προσκοπικών Τμημάτων στην υλοποίηση δράσεων εξ αποστάσεως, με την εκπόνηση από τη Γενική Εφορεία νέων προγραμμάτων και την προσαρμογή υφιστάμενων για υλοποίηση μέσω διαδικτύου.

Εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών για την ασφαλή διεξαγωγή των προσκοπικών δράσεων στα χρονικά διαστήματα που επιτρεπόταν.

Προώθηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κίνησης (Πανελλήνιο Προσκοπικό Open Day, συμμετοχή Σ.Ε.Π. σε συνέδρια άλλων φορέων, παραγωγή τηλεοπτικών σποτ, συστηματική παρουσία σε Μ.Μ.Ε.).

Επιτυχής ολοκλήρωση και απόδοση του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο προγράμματος «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής».

Ανάθεση του έργου αναβάθμισης του Συστήματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Σ.Ε.Π. (e-ΣΕΠ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο, με υπευθυνότητα και επίγνωση του καθήκοντος προς τα Μέλη της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης και την Ελληνική Κοινωνία, συνεχίζει το έργο του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος και την καλή εφαρμογή του Προσκοπικού Προγράμματος. Αθήνα, Ιούνιος 2021

Ισίδωρος Κανέτης Πρόεδρος

Χριστόφορος Μητρομάρας Γενικός Έφορος

Νικόλαος Χαλιάσος Γενικός Γραμματέας


Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου ( Από 1.1.2020 έως 31.12.2020 )

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Αντιπρόεδρος Γενικός Γραμματέας Γενικός Έφορος Οικονομικός Σύμβουλος Σύμβουλος Ακινήτου Περιουσίας Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Μέλη

Ισίδωρος Κανέτης Ιωάννης Κασμίρογλου Γεώργιος Χουρδάκης Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης (έως 29.6.2020) Νικόλαος Χαλιάσος (από 29.6.2020) Χριστόφορος Μητρομάρας Ηλίας Λουλούδας Κωνσταντίνος Τάτσης Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας Κωνσταντίνος Εφραιμίδης Παντελής Προμπονάς Εμμανουήλ Απλαδενάκης Νικόλαος Καραΐσκος Δέσποινα Παπαθεοδούλου Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης (από 29.6.2020) Νικόλαος Χαλιάσος (έως 29.6.2020)

Κατά τη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν 22 συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου (11 τακτικές και 11 έκτακτες), οι αποφάσεις των οποίων είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 https://www.sep.org.gr/el/normal/el/normal/102100/ViewAnnouncement ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΙΟΥΛΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 https://www.sep.org.gr/el/normal/el/normal/102195/ViewAnnouncement Κατά τη διάρκεια του έτους 2020 εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισηγήσεις του Γενικού Εφόρου και των αρμοδίων Συμβούλων τροποποιήσεις / προσθήκες / βελτιώσεις στους εξής Κανονισμούς : • Κανονισμός Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. • Κανονισμός Παλαιών Προσκόπων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 4


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύνθεση Εκτελεστικής Επιτροπής Από 1.1.2020 έως 31.12.2020 Χριστόφορος Μητρομάρας Γενικός Έφορος, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης Γενικός Γραμματέας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (έως 29.6.2020), Σύμβουλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (από 29.6.2020) Νικόλαος Χαλιάσος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (από 29.6.2020), Σύμβουλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (έως 29.6.2020) Ηλίας Λουλούδας Οικονομικός Σύμβουλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Κωνσταντίνος Τάτσης Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν 29 συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι άνθρωποί μας Το προσωπικό του Σ.Ε.Π. εργάζεται στην Αθήνα και στα Προσκοπικά Κέντρα Πύργου Βασιλίσσης, Παρνασσού και Αγίου Ανδρέα. Η σύνθεση του προσωπικού το 2020 είχε ως εξής : Διευθυντής Προσκοπικού Προγράμματος & Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Αθανάσιος Ευσταθίου Διοικητικό Προσωπικό Σταύρος Αντωνίου Σταματία Κεράνη Δήμητρα Κεφαλά Ελευθερία Μπελέρη Κατερίνα Κοτσίνα Σπύρος Πολυζώης Αλεξία Σφακιανοπούλου Νεκτάριος Τσεσμελόπουλος Δέσποινα Χασιλίδη Υπάλληλοι Προσκοπικού Πρατηρίου Άννα Δαμίγου Σπύρος Θεοδώρου Ανδρέας Κουτσογιάννης Αντιγόνη-Αγγελική Κωτσιοπούλου (από 3.11.2020 έως 17.1.2021) Δημοσθένης Λιόγας (έως 9.9.2020) Φύλακες Προκοπικών Κέντρων Αναστασία Αξιώτη (Αγ. Ανδρέας) Λουκάς Ρεστέμης (Παρνασσός) Πέτρος Πομόνης (ΠΥ.ΒΑ.) Επιμελητής Νομικής Υπηρεσίας & Ακίνητης Περιουσίας Εμμανουήλ Τσαγκαράκης (έως 26.10.2020) Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί το Προσωπικό των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π. για τη συνεργασία και τις καλές υπηρεσίες του προς την Προσκοπική Κίνηση.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 5


110 Χρόνια Ιστορίας ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 6


Τ

ο 2020 περιμέναμε να είναι μια χρονιά – σταθμός για τον Ελληνικό Προσκοπισμό, καθώς συμπλήρωσε τα 110 ζωής και προσφοράς στη κοινωνία. 110 χρόνια ιστορίας, 110 χρόνια συμβολής στη διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και νέων ώστε να γίνουν χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες, 110 χρόνια αδιάλειπτης κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, 110 χρόνια δημιουργίας ευκαιριών δια βίου μάθησης, 110 χρόνια εθελοντισμού, 110 χρόνια Καθήκοντος προς τον Θεό και την Πατρίδα, την Κοινωνία, τον Εαυτό μας… Προς τούτο συγκροτήθηκε Επιτροπή Εορτασμών του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία εκπόνησε ένα σχέδιο επετειακών εκδηλώσεων για όλο το φάσμα της προσκοπικής ζωής. Η εκκίνηση δόθηκε με την παρουσίαση του επετειακού λογοτύπου συμβολικά από την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα του Ολύμπου. Τα 110 χρόνια γράφτηκαν συμβολικά με το προσκοπικό κοντάρι, το σημαιάκι της μικρής προσκοπικής παρέας και μια επιφάνεια που θα μπορούσε να «γεμίσει» με τα εκατομμύρια βιώματα και εμπειρίες που έχουν λάβει τα παιδιά της πατρίδας μας στη Κίνηση από το 1910 μέχρι και σήμερα. Παρουσιάστηκε το Πανελλήνιο Παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!», μια αλυσίδα ιστορίας και γνωριμίας με τις ρίζες της Κίνησης στη χώρα μας, το οποίο θα ήταν μια ευκαιρία για όλα τα παιδιά να αντιληφθούν βιωματικά τις καταβολές της Κίνησης και την εξέλιξή της. Οι Εφορείες Κλάδων της Γενικής Εφορείας καθώς και η σχετική Ομάδα Εργασίας προετοίμασαν το δημιουργικό και το υποστηρικτικό υλικό, τύπωσαν έντυπα και αφίσες και τα απέστειλαν σε όλη την επικράτεια δίνοντας το σύνθημα για το ξεκίνημα. Δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ήλθαν πολύ γρήγορα και δεν επέτρεψαν στο παιχνίδι να διεξαχθεί κανονικά. Ωστόσο, άμεσα το παιχνίδι αυτό προσαρμόστηκε στην εκδοχή του «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!... Από το Σπίτι!», με κατάλληλα διαμορφωμένες τις προκλήσεις και αποστολές που περιείχε για υλοποίηση εξ αποστάσεως. Επιπλέον, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σχεδίασε και παρουσίασε τη θεματική ιστοσελίδα www.proskopoi110. gr, στην οποία προβάλλονται η ιστορία του Ελληνικού Προσκοπισμού, κάθε δραστηριότητα σχετική με την επέτειο, όπως επίσης και η εμπλουτισμένη έκδοση της ιστορικής

χρονοδιαδρομής του Σ.Ε.Π. από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, διατρέχοντας σημαντικούς κόμβους της ιστορίας μας από την υπερεκατονταετή παρουσία της Κίνησης στην ελληνική κοινωνία. Τα επετειακό σήμα με το λογότυπο του εορτασμού των 110 χρόνων της ιστορίας μας και οι θεματικές σημαίες κόσμησαν τη στολή μας και στόλισαν τους ιστούς μας, ενώ μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων αναμνηστικών ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έστειλαν μέσω του Προσκοπικού Πρατηρίου το επετειακό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Η επέτειος των 110 χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού αποτέλεσε το κεντρικό αντικείμενο επικοινωνιακής καμπάνιας για όλη τη χρονιά ενώ προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα social media όπως και ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Η ψυχή και κορύφωση των εορτασμών θα ήταν το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, που είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 2020, το μεγάλο αντάμωμα των Προσκόπων που ήδη προετοιμαζόταν και θα μετέφερε τον παλμό 110 χρόνων ιστορίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η δράση δεν πραγματοποιήθηκε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, ωστόσο όλοι θεωρούμε ότι έχει αναβληθεί και δεν έχει ματαιωθεί, και που ελπίζουμε ότι σύντομα τα παιδιά της Ελλάδας θα μπορέσουν να την χαρούνε, αφήνοντας οριστικά πίσω τους τις δύο αντικειμενικά δύσκολες χρονιές που διανύσαμε.

Το λογότυπο και η εικαστική ταυτότητα του εορτασμού των 110 χρόνων ήταν μία ευγενική προσφορά της POLLEN σε συνεργασία με την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 7


Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 8

πό το καλοκαίρι του 2017, το σύνολο του ενηλίκου δυναμικού του Σ.Ε.Π. είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και να συμβάλλει σε μια μοναδική εμπειρία σύνθεσης ενός δυναμικού και εξελισσόμενου Στρατηγικού Σχεδίου επιτεύξιμων και συλλογικά διαμορφούμενων στρατηγικών στόχων και ενεργειών, με απώτερο σκοπό να αναδείξει ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει το Σ.Ε.Π. στην ελληνική νεολαία την επόμενη δεκαετία. Η σύνθεση του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 ολοκληρώθηκε μετά από ευρεία σε κάθε επίπεδο και μακρά σε χρόνο διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε από συλλογικότητα, κοινό όραμα, πραγματισμό και ενεργό οραματική προσήλωση στον σκοπό μας. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν αποτελεσματικά τα ακόλουθα στάδια: - Αποτύπωση αναγκών / διατύπωση απόψεων / κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε επίπεδο Περιφερειακών Εφορειών σε 22 σημεία της χώρας, Εφορειών Γενικής Εφορείας, μελών Ε.Π.Π., μελών Ε.Κ.Σ., γονέων και ενδιαφερομένων μερών (δημοσίων φορέων, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, επαγγελματικών συνεργατών και Μ.Μ.Ε.). - Πραγματοποίηση εργαστηρίου στρατηγικού σχεδιασμού για τα Μέλη του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. από την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή. - Σύνθεση των απόψεων των συμμετεχόντων στις συναντήσεις των Περιφερειακών Εφορειών από την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού. - Πραγματοποίηση του 18ου Πανελληνίου Προσκοπικού Συνεδρίου με μοναδικό θέμα το Στρατηγικό Σχέδιο Σ.Ε.Π. 20182027 και σύνθεση πορισμάτων. - Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 από το Δ.Σ./Σ.Ε.Π. και την 42η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. - Συναντήσεις εργασίας των Εφορειών της Γενικής Εφορείας για τη συγκεκριμενοποίηση ενεργειών δράσης. - Κατάρτιση Προγράμματος Δράσης Γενικής Εφορείας 20182021, που αφορά στην έναρξη υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων που αυτό περιλαμβάνει και των άμεσων και κύριων τομέων ευθύνης της Γενικής Εφορείας, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών και αναγκών καθώς και των αναγκαίων βημάτων για τη σταδιακή εκπλήρωση του Οράματος για τον Ελληνικό Προσκοπισμό του 2027.

Η δομή του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2017 είναι η ακόλουθη: Αποστολή & Όραμα: Το Σ.Ε.Π. έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει την Αποστολή του (Π.Δ. 71/2014, ΦΕΚ Α’ 115/12.5.2014), ενώ το κινητήριο όραμα της Προσκοπικής Κίνησης αποτυπώθηκε απόλυτα και συλλογικά στο όραμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης. Στρατηγικές Προτεραιότητες: Είναι τα πεδία στα οποία το Σ.Ε.Π. έχει ανάγκη να εργαστεί ώστε να καλύψει το κενό μεταξύ της παρούσας κατάστασης και της επιθυμητής κατάστασης που επιθυμούμε να βρεθεί στο μέλλον, όπως ορίζεται στο Όραμα. Οι Στρατηγικές Προτεραιότητες αποτελούν το κύριο στοιχείο του Στρατηγικού Σχεδίου. Στόχοι: Οι στόχοι μεταφράζουν την Αποστολή μας σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και αποτελούν δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων στο τι ακριβώς πρέπει να επιτευχθεί και μέχρι πότε. Πρόγραμμα Δράσης: Αποτελεί τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναληφθούν για την επίτευξη των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων (ορίζοντας ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ποιος, πότε και πώς θα τις κάνει). Το Στρατηγικό Σχέδιο πλαισιώνεται από Δείκτες Απόδοσης, οι οποίοι θα πρέπει να είναι μετρήσιμοι, συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί και θα καταδείξουν εάν υλοποιήσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο, ποσοτικοποιώντας την ποιότητα λειτουργίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μετρήσιμων στόχων και στρατηγικών. Η διαδικασία εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 20182027 φτάνοντας στη σημαντικότερη φάση της συζητήθηκε στο 18ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 10 και 11 Μαρτίου 2018, όπου όλοι μαζί συζητήσαμε και συναποφασίσαμε για το μέλλον της Κίνησης στην Πατρίδα μας. Σε αυτή την πολύ σημαντική φάση, όλα τα Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της διαδικασίας του στρατηγικού σχεδιασμού και να συνδιαμορφώσουν μέσα από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων την τελική πρόταση του Στρατηγικού Σχεδίου. Η διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 εξασφαλίζει ότι υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός που διατρέχει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες, τόσο στο επίπεδο λειτουργίας του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. όσο και στο επίπεδο λειτουργίας της Γενικής Εφορείας. Αυτό συνεπάγεται ότι η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αφορά και επηρεάζει τη Γενική Εφορεία, τις Περιφερειακές Εφορείες, τα Προσκοπικά Συστήματα και Τμήματα και τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων και δίνει την ευκαιρία να συντονιστούν οι ενέργειες και ο


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

σχεδιασμός όλων με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο, ως πλαίσιο για όλους. Κάθε Προσκοπικό Κλιμάκιο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές του συνθήκες, θα μπορεί να αξιοποιεί εργαλεία και διαδικασίες του Στρατηγικού Σχεδίου, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξή του και στη συνολική επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027. Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 αποτελεί η δυναμική και εξελισσόμενη διάστασή του. Μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανατροφοδότησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων, των Στόχων και των ενεργειών του Προγράμματος Δράσης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η υλοποίηση και η επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 είναι υπόθεση όλων των Ενηλίκων Μελών του Σ.Ε.Π. και απαιτεί από όλους ενεργό συμμετοχή και ενασχόληση, συνεργασία, συστηματική δράση, προσπάθεια και εργασία, Προσκοπικό Πνεύμα και προσήλωση στις διαχρονικές και αναλλοίωτες Αρχές και Αξίες της Κίνησης, με σκοπό να οδηγηθεί ο Ελληνικός Προσκοπισμός, δίνοντας δυναμικά το «παρών», σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις, προσδοκίες αλλά και αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική νεολαία και για έναν καλύτερο κόσμο.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Σ.Ε.Π. 2018-2027 Όραμα – Προτεραιότητες – Στόχοι Αποστολή

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Όραμα

Το 2027 ο Προσκοπισμός να συνεχίσει να αποτελεί πρωτοπόρα παιδαγωγική Κίνηση Αρχών και Αξιών, υποστηριζόμενος από έναν οργανισμό με σύγχρονο προσανατολισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε 40.000 νέους και νέες σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να ωφελούνται από ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μιας καλύτερης κοινωνίας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Πρόσκοποι υλοποιούν το Όραμά τους με ορίζοντα το 2027: Με κοινωνικό αποτύπωμα – Δίνοντας έμφαση σε δράσεις προσφοράς και κοινωνικής παρέμβασης, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ανοικτοί προς όλους – Απευθυνόμενοι σε νέους και παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, φυλής, καταγωγής, να γίνουν μέλη μίας Κίνησης που πρεσβεύει πανανθρώπινες αξίες. Με ποιοτική ανάπτυξη – Παρέχοντας τεχνογνωσία, υποστήριξη και εργαλεία για ποιοτικό και ελκυστικό πρόγραμμα σε κάθε Προσκοπικό Σύστημα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Προσκοπικής Κίνησης στην Πατρίδα μας. Με ενίσχυση – Προσφέροντας κίνητρα συνεχούς αυτοβελτίωσης και δεξιότητες στα ενήλικα στελέχη μας, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της αξίας του Προσκοπισμού στη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Στρατηγικές Προτεραιότητες & Στόχοι Ενδυναμώνουμε τους νέους

• Ανανεωμένο, καινοτόμο και ελκυστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα • Μελέτη, αξιολόγηση, αναθεώρηση Προσκοπικού Προγράμματος με έμφαση στην ενιαία διάσταση και εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου από Τμήμα σε Τμήμα • Ηλεκτρονική τράπεζα – αρχείο ιδεών / δράσεων / εμπλουτισμός των υπαρχόντων εφαρμογών / εργαλείων και δημιουργία νέων • Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός του Προγράμματος Προόδου των Κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη την προοδευτική εξέλιξη του Προσκοπικού Προγράμματος • Πραγματοποίηση έρευνας για την νεολαία στην Ελλάδα και αξιοποίηση των ευρημάτων στο Προσκοπικό Πρόγραμμα Προσφέροντας ευκαιρίες για βιώματα και εμπειρίες, μέσα από συναρπαστικές δράσεις κυρίως στην ύπαιθρο • Πανελλήνιες Δράσεις Κλάδων και Ειδικοτήτων • Ενθάρρυνση για συμμετοχή Μελών του Σ.Ε.Π. σε δράσεις εξωτερικού • Ενίσχυση του Προσκοπικού Προγράμματος με ένταση στην ύπαιθρο και την περιπέτεια, εμπλουτισμένο με δράσεις των Ειδικοτήτων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 9


Κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη • Ενίσχυση του «υπηρετείν» στους Κλάδους Ανιχνευτών και Προσκοπικού Δικτύου, μέσα από αναμόρφωση υπαρχουσών διαδικασιών • Σχέδιο δράσης και ορισμός κατευθύνσεων για δράσεις προσφοράς με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο

Οι Άνθρωποί μας (Οι Εθελοντές μας) Προσέλκυση νέων εθελοντών • Κατάρτιση στρατηγικής για προσέλκυση νέων ενηλίκων εθελοντών • Συστηματική συνεργασία με φορείς μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παιδαγωγική κατά κύριο λόγο κατεύθυνση • Ανάδειξη της αξίας και των κινήτρων του εθελοντή Ενηλίκου Στελέχους του Σ.Ε.Π. Σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού • Δημιουργία απλού και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα (εκπαίδευση, διοίκηση, εφαρμογή Προσκοπικού Προγράμματος) • Ενίσχυση Ενήλικων Στελεχών με εκδόσεις / πανελλήνιες συναντήσεις / επιμόρφωση • Διαρκής υποστήριξη του Προσωπικού Εκπαίδευσης Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και απαιτήσεις του Προσκοπικού Προγράμματος • Έμφαση στην Εκπαίδευση των Ενηλίκων ως Στελεχών του Σ.Ε.Π. • Επικοινωνία και ενημέρωση Ενήλικων Μελών Σ.Ε.Π. σχετικά με τη δυναμική, την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της Προσκοπικής Εκπαίδευσης • Βελτιώσεις των εργαλείων εξυπηρέτησης της Εκπαίδευσης (Κανονισμός – e-training κ.λπ.) Προσφέροντας ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη • Ανάδειξη Σ.Ε.Π. και ως φορέα δια βίου μάθησης για μέλη του και μη • Νέες ευκαιρίες Εκπαίδευσης με χρηματοδοτούμενα σεμινάρια σε συνεργαζόμενους φορείς και καινοτόμα προγράμματα • Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών Ενοτήτων και Προσωπικού Εκπαίδευσης • Ενθάρρυνση για συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό

Μία Κίνηση για όλους Στρατηγική για μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία • Ανάδειξη της αξίας και της χρησιμότητας της Προσκοπικής Κίνησης • Ανάπτυξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με ίσες ευκαιρίες προς όλους • Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων μητρώου Σ.Ε.Π. Αύξηση του χρόνου παραμονής των μελών στην Κίνηση • Δημιουργία κινήτρων και ευκαιριών για τα Ενήλικα Στελέχη • Ομαλή μετάβαση των Μελών από Τμήμα σε Τμήμα Στοχευμένη ανάπτυξη σε κάθε γεωγραφική και κοινωνική ομάδα • Ισχυρή παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης σε κάθε πόλη της χώρας • Ανάπτυξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αξιοποιώντας κάθε ιδιαιτερότητα • Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων μητρώου Σ.Ε.Π.

Μια σύγχρονη και ελκυστική εικόνα Ισχυρή και σύγχρονη ταυτότητα • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων Αποτελεσματική διάδοση της Αποστολής και του Έργου του Προσκοπισμού • Στοχευμένος εορτασμός 110 χρόνων με επιλεκτικές δράσεις προβολής • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 10


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων Οι Στρατηγικές Προτεραιότητες υποστηρίζονται από τις παρακάτω βασικές λειτουργίες που αντιστοιχούν σε ένα σύγχρονο οργανισμό: Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων του Ιδρύματος και εξεύρεση νέων • Σχεδιασμός και υλοποίηση μακροχρόνιας στρατηγικής και ανάπτυξης συνεργασιών για την εξεύρεση πόρων (fundraising) • Αναβάθμιση / Ανάπτυξη του Προσκοπικού Πρατηρίου • Απλοποίηση και διαρκής εναρμόνιση με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της Κεντρικής Διοίκησης και των Προσκοπικών Κλιμακίων • Αξιοποίηση διεθνών πλατφόρμων (scout donation platfrom) για την αναβάθμιση Προσκοπικών Κέντρων Υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών από την Κεντρική Διοίκηση • Εκσυγχρονισμός μηχανοργάνωσης πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη εφαρμογών για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές • Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης • Δημιουργία ομάδας ανταπόκρισης σε ερωτήματα και προβληματισμούς (helpdesk) • Υλοποίηση ενεργειών για αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν από το G.S.A.T. • Ανάπτυξη του προσωπικού με γνώμονα τον στρατηγικό σχεδιασμό Σύγχρονη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια και λογοδοσία • Κεντροποίηση πληροφοριακών συστημάτων - μία ενιαία εφαρμογή φιλική στους χρήστες που να καλύπτει όλους τους τομείς • Εναρμόνιση και πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (G.D.P.R.) Σύγχρονα Προσκοπικά Κέντρα και Προσκοπικές Εστίες • Αξιοποίηση Προσκοπικών Κέντρων και για μη μέλη του Σ.Ε.Π., με στόχο την οικονομική αυτοδυναμία τους και την ενίσχυση των οικονομικών πόρων για την υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος • Διεθνής προβολή των Προσκοπικών Κέντρων • Θέσπιση πλαισίου για σύγχρονες και λειτουργικές Προσκοπικές Εστίες Ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης ως συλλογικού οργάνου χάραξης της στρατηγικής του Σ.Ε.Π. • Συστηματοποίηση της λειτουργίας του Πανελληνίου Προσκοπικού Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 11


Πρωτοβουλίες Προσκόπων αναφορικά με τον Covid-19 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 12


Ο

ι Πρόσκοποι, από τη πρώτη στιγμή της πανδημίας, οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε επικοινωνία με τις Αρχές, έκαναν πράξη το ρητό τους: «Να βοηθώ, κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση».

Πάντα σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές, Ενήλικα Στελέχη:

• •

Βοήθησαν νοσοκομεία στο στήσιμο σκηνών, προκειμένου να γίνουν κέντρα αιμοδοσίας

• • • •

Συντόνισαν εθελοντικές αιμοδοσίες

Μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια - τις πρώτες ημέρες - στο κοινό, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό Προσέφεραν προϊόντα μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Βοήθησαν ηλικιωμένους και μοναχικούς πηγαίνοντάς τους αγαθά από το σούπερ μάρκετ Υποστήριξαν τηλεφωνικά κέντρα υποστήριξης που οργανώθηκαν από Δήμους

Το ευχαριστώ των Προσκόπων Το 2020, οι Πασχαλινές Κάρτες των Προσκόπων οι οποίες εστάλησαν και σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, έκρυβαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς το Υγειονομικό Προσωπικό και τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας. Τέσσερα παιδιά (στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού) ζωγράφισαν τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό που έδωσαν στην πρώτη γραμμή Υγειονομικό Προσωπικό και Πολιτική Προστασία και οι ζωγραφιές αυτές έγιναν ευχετήριες κάρτες αγάπης και ευγνωμοσύνης. Μένουμε σπίτι… με δράσεις δημιουργικής απασχόληση Προκειμένου να γίνει πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι, οι Πρόσκοποι δημιούργησαν μια σειρά από ιδέες και ενέργειες προκειμένου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου αλλά και ενήλικες να περάσουν δημιουργικά και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, με τίτλο: «Μένουμε σπίτι… υπόθεση αντι-κοροναϊκή!», αλλά και Πασχαλινές ασχολίες αποκλειστικά για παιδιά δημοτικού! Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού Οι Πρόσκοποι, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στη προστασία του περιβάλλοντος, εμπλούτισαν το υλικό του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Σώσε το δάσος» με οικολογικό περιεχόμενο, εκπαιδεύοντας τα παιδιά στο κομμάτι αυτό. Τέλος, τα Ενήλικα Στελέχη μας ήταν πάντα στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να συνεισφέρουν σε κάθε ανάγκη, είτε σε συλλογικό επίπεδο (κοινωνία/γειτονιά) είτε σε ατομικό, προάγοντας πάντα το μήνυμα “Μένουμε Σπίτι”.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 13


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 14


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσκοπισμός στην εποχή του COVID-19

Τ

ο 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία του COVID-19 που έπληξε όλον τον πλανήτη και αναπόφευκτα επηρέασε την εν γένει προσκοπική δραστηριότητα, ανατρέποντας κάθε σχεδιασμό και προκαλώντας την ανάγκη πολύ γρήγορα το Προσκοπικό Πρόγραμμα να προσαρμοστεί στα αναγκαία μέτρα που θέσπισε η Πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Από τη στιγμή που το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης κατέστη αντιληπτό ως προς τη βαρύτητα, το εύρος και τη χρονική διάρκεια που θα έχει, σε επίπεδο Γενικής Εφορείας συστήθηκε Ομάδα Εργασίας, για την παρακολούθηση και μελέτη όλων των παραμέτρων και δεδομένων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19 και στη συνέχεια για την πρόσκαιρη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων της Πολιτείας, προκειμένου η επανέναρξη των προσκοπικών δράσεων μετά την πρώτη καραντίνα να γίνει με ασφάλεια για όλα τα ανήλικα και ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. Την παραπάνω Ομάδα Εργασίας αποτελούσαν ο Γενικός Έφορος, ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος, ο Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος, οι Βοηθοί Γενικοί Έφοροι και τα Ενήλικα Στελέχη - ιατροί κ.κ. Νικόλαος Χαλιάσος, Μέλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. και Ιωάννης Γεωργόπουλος, Βαθμοφόρος. Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού, επιλέξαμε συνειδητά τον συντονισμό της εν γένει προσκοπικής δραστηριότητας με τις επίσημες οδηγίες και κατευθύνσεις της Πολιτείας αναφορικά με τις δημόσιες συναθροίσεις, τη λειτουργία των σχολείων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη φάση της πανδημίας προβήκαμε σε παρότρυνση λήψης προληπτικών μέτρων από όλα τα Προσκοπικά Κλιμάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και σε αναστολή των προσκοπικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Στην επόμενη φάση της πανδημίας, ταυτόχρονα με την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων πανελλαδικά, υποχρεωθήκαμε να ανακοινώσουμε την πανελλαδική αναστολή των προσκοπικών δράσεων. Μετά την ανακοίνωση της αναστολής των προσκοπικών δράσεων, από την πρώτη στιγμή η Γενική Εφορεία ενεργοποιήθηκε προκειμένου να τροφοδοτήσει τα Ενήλικα Στελέχη με ιδέες για τη συνέχιση της προσκοπικής δραστηριότητας των Μελών μας εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο αυτό: • Την πρώτη εβδομάδα αναστολής των προσκοπικών δράσεων σχεδιάστηκαν και προωθήθηκαν ιδέες για προσκοπικές δραστηριότητες που μπορούσαν να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως από κάθε Προσκοπικό Τμήμα. • Σχεδιάστηκε η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι… υπόθεση αντι-κοροναϊκή!», η οποία απευθυνόταν τόσο στα Μέλη μας όσο και σε μη Μέλη μας των ηλικιακών ομάδων 6-26 ετών, η οποία περιελάμβανε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που μπορούσε ο καθένας να υλοποιήσει από το σπίτι του ή σε ατομικό επίπεδο. Μέρος της καμπάνιας αποτέλεσε ο επιτυχημένος διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα τον κορωνοϊό που απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας δημοτικού. • Προσαρμόστηκε η δράση «Ώρα της Γης 2020» για υλοποίηση εξ αποστάσεως (Ανακοίνωση Γ.Ε. 27/17.3.2020). • Η Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου σχεδίασε ένα διαδικτυακό παιχνίδι – κουίζ με θέμα την προσκοπική ιστορία, στο οποίο καθένας μπορούσε να συμμετάσχει είτε μέσω του blog του Σ.Ε.Π. είτε μέσω του facebook. • Σχεδιάστηκαν διαδικτυακές δραστηριότητες για κάθε Κλάδο και προωθήθηκαν διαδικτυακές επικοινωνίες με Τμήματα του Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο πλαίσιο του JOTI Special Edition 2020 (Ανακοίνωση Γ.Ε. 31/30.3.2020). • Προσαρμόστηκε το πανελλήνιο πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα Φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» για υλοποίηση ατομικά ή από τα Προσκοπικά Τμήματα εξ αποστάσεως (Ανακοίνωση Γ.Ε. 33/7.4.2020). • Υλοποιήθηκε μέσω των social media του Σ.Ε.Π. ο διαγωνισμός #CampHomeChallenge που καλούσε τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι μία σκηνή (ή τέντα) και να φωτογραφηθούν με αυτή. • Προσαρμόστηκε το πανελλήνιο παιχνίδι για όλους τους Κλάδους «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!» για υλοποίηση από τα Προσκοπικά Τμήματα εξ αποστάσεως (Ανακοίνωση Γ.Ε. 34/9.4.2020).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 15


• Η Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. σχεδίασε δραστηριότητες αφιερωμένες ειδικά στο Πάσχα για τη δημιουργική απασχόληση των Λυκοπούλων (Ανακοίνωση Γ.Ε. 35/13.4.2020). • Στο πλαίσιο της υποστήριξης του ενήλικου δυναμικού μας, η Γενική Εφορεία οργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) με σκοπό να υποστηρίξουν ψυχολογικά όλα τα Ενήλικα Μέλη μας και να δώσουν χρήσιμα εφόδια και εργαλεία για την περίοδο αυτή, με την ευθύνη της Εφορείας Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Σε συνεργασία με το Ενήλικο Στέλεχος κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π. προστέθηκε η πλατφόρμα της εταιρείας ψηφιακής υγείας DOCANDU, μέσω της οποίας οι επισκέπτες της ιστοσελίδας, μέσα από μία σειρά απλών βημάτων, μπορούν να κάνουν τον δικό τους αυτοέλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορούν να διαπιστώσουν τις πιθανότητες να νοσούν από τον COVID-19 και στην συνέχεια αν επιθυμούν να μιλήσουν με κάποιον ιατρό της DOCANDU. • Δημιουργία από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. 2 βίντεο σχετικών με το μένουμε σπίτι: https:// youtu.be/CtBGLZ8orG0 & https://youtu.be/LFo-gXoguEY Μετά τη λήξη της πρώτης καραντίνας, οι προσκοπικές δράσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 30.5.2021, με την τήρηση συγκεκριμένου «υγειονομικού πρωτοκόλλου» (Ανακοίνωση Γ.Ε. 60/25.5.2020) για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ανηλίκων και ενηλίκων μελών μας και των οικείων τους και ειδικών οδηγιών για την πραγματοποίηση δράσεων με ναυτοπροσκοπικά σκάφη (Ανακοίνωση Γ.Ε. 74/30.6.2020). Στο ίδιο πλαίσιο, περιγράφηκε συγκεκριμένο «υγειονομικό πρωτόκολλο» για την πραγματοποίηση των θερινών κατασκηνώσεων και μεγάλων δράσεων των Προσκοπικών Τμημάτων (Εγκύκλιος Γ.Ε. 8/22.6.2020) καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την πραγματοποίηση προσκοπικών δράσεων κατά την έναρξη της προσκοπικής χρονιάς 2020-2021 (Ανακοίνωση Γ.Ε. 97/18.9.2020). Μετά την επιβολή της δεύτερης καραντίνας, παρουσιάστηκε η νέα ενότητα της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π. Scouting At Home, στην οποία συγκεντρώθηκαν με την επιμέλεια των Εφορειών Κλάδων της Γενικής Εφορείας όλες οι ιδέες, χρήσιμο υλικό, εγχειρίδια και προγράμματα για εξ αποστάσεως δραστηριότητες που είχαν ανακοινωθεί από τη Γενική Εφορεία αλλά και ιδέες που απεστάλησαν από τις Περιφερειακές Εφορείες, για την υποστήριξη και διευκόλυνση των Ενηλίκων Στελεχών των Προσκοπικών Τμημάτων. Καθ’ όλο το 2020, οι Εφορείες Κλάδων και Ειδικοτήτων και η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., εκτός από τη συνεχή προσπάθεια για την προσαρμογή του Προσκοπικού Προγράμματος στις συνθήκες της πανδημίας του COVID-19, συνέχισαν την προσπάθεια της υποστήριξης της καθημερινότητας των Ενηλίκων Στελεχών σε όλες τις Περιφερειακές Εφορείες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό και εκτός των όσων προαναφέρθηκαν: • Πραγματοποιήθηκαν πρότυπες εξ αποστάσεως δραστηριότητες με τη συμμετοχή Ενηλίκων Στελεχών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξοικείωση με εργαλεία τηλεδιάσκεψης και εξ αποστάσεως επικοινωνίας. • Πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης συναντήσεις (στο μέτρο που αυτό επιτρεπόταν) σε διάφορες Περιφερειακές Εφορείες, για γνωριμία, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, προγραμματισμό, αξιολόγηση. • Πραγματοποιήθηκαν Συμβούλια Προσκοπικού Προγράμματος με τη συμμετοχή των Εφορειών Κλάδων και Ειδικοτήτων Γ.Ε. • Υποστηρίχθηκε η πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων μεθοδολογίας του κάθε Κλάδου. • Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε., με τη ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 16


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

συνεργασία της Εφορείας Διοίκησης Γ.Ε. το ηλεκτρονικό μητρώο Κυβερνητών Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους που αφορά στο σύνολο των Κυβερνητών από το έτος 1959 καθώς και των πτυχίων ΠΝΕΚ από το έτος 1951 (αριθμεί σήμερα 942 Κυβερνήτες) καθώς και ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των Ναυτοπροσκοπικών Σκαφών για την καταχώρισή τους στο Μητρώο Παγίων του Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 17


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πανελλήνιες Δράσεις / Πανελλήνια Παιχνίδια / Πανελλήνιες ενέργειες υποστήριξης • 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτών Σ.Ε.Π., Αθήνα, 8-9.2.2020 • Πανελλήνιο Παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!», όπου μέσα από μια σειρά πρωτότυπων αποστολών, βασισμένων στη μεθοδολογία του κάθε Κλάδου, οι Αγέλες Λυκοπούλων, οι Ομάδες Προσκόπων, οι Κοινότητες Ανιχνευτών και τα Προσκοπικά Δίκτυα αναβιώνουν όλες τις σημαντικές στιγμές του Ελληνικού Προσκοπισμού και παράλληλα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Προσκοπισμό στη γειτονιά τους και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της πόλης τους, επεξεργασία από τις Εφορείες Κλάδων Γ.Ε. • Πανελλήνιο Ναυτοπροσκοπικό Παιχνίδι «Άμιλλα Απόπλου», από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. • Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης… Από το Σπίτι!», επεξεργασία από τις Εφορείες Κλάδων Γ.Ε. • Πανελλήνιο Παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!… Από το Σπίτι!», επεξεργασία από τις Εφορείες Κλάδων Γ.Ε. • Ιδέες προσκοπικών δράσεων για τον εορτασμό των Παγκόσμιων Ημερών Γης, Υγροτόπων, Βουνού, Ζώων και Άγριας Ζωής, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. • «Πανελλήνια Συλλογή Φανταστικής Ιστορίας», από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε., όπου τα παιδιά καλούνται να γράψουν μία φανταστική ιστορία για έναν ήρωα που θα δημιουργήσουν και θα του δώσουν όποια ή όποιες υπερδυνάμεις θέλουν και οι ιστορίες των παιδιών θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, η οποία θα αποτελέσει την έναρξη του εορτασμού των 90 χρόνων ιστορίας του Κλάδου Λυκοπούλων. • Joti Special Edition 2020, από την Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε., 3-5.4.2020 • Δραστηριότητες αφιερωμένες στην Άνοιξη, από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε., για τη δημιουργική απασχόληση των Λυκοπούλων κατά το χρονικό διάστημα της καραντίνας • 1η διαδικτυακή Εκπαιδευτική Συνάντηση ΠΟΔΑΖ, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., 5, 10 & 12.6.2020. • Πανελλήνιο Παιχνίδι Προσκοπικών Γνώσεων «Pictionary», από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, Μάιος 2020. • Πανελλήνια Δράση Προσκοπικών Δικτύων για την Ημέρα Σκέψης 2020 «Unboxing», Φεβρουάριος 2020. • Υποστήριξη πανελλήνιας εκστρατείας Let’s Do It Greece, από τις Εφορείες Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. Η δράση του 2020 είχε διαφορετικό χαρακτήρα λόγω του κορωνοϊού, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένες δράσεις με συμμετοχή πολλών ατόμων, αλλά ο κάθε συμμετέχων, σε κάθε βόλτα, εξόρμηση, εκδρομή ή περίπατο κλήθηκε να αφιερώσει 3 λεπτά από τον χρόνο του για να ομορφύνει τον χώρο στον οποίο κινείται. • Πανελλήνια δράση «Openday – Γνωρίστε τους Προσκόπους της γειτονιάς σας», 4-5.10.2020, από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Πανελλήνιο Φόρουμ Μελών Προσκοπικών Δικτύων, από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε., 28.8.2020, με τη συμμετοχή και της Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. Το θέμα του Φόρουμ αφορούσε στη σχέση της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης και της πιθανής αύξησης

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 18


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλείται, ιδίως από τα διάφορα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούνται ευρέως αυτή την περίοδο λόγω της νόσου Covid-19 χωρίς να γίνεται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Ως εισηγητές στο Φόρουμ είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι κ.κ. Αναστασία Κολοκοτσά (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου), Διονύσης Παναγιωτάρας (Τμήμα Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου), Νικολέτα Σιδηροπούλου (σύλλογος Αρχέλων), Αντώνης Νικολουδάκης και Μαρία Λούγαρη (επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα) και Χαρίκλεια Μινώτου (WWF Hellas). • 2η διαδικτυακή Εκπαιδευτική Συνάντηση ΠΟΔΑΖ, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., 25, 28 & 30.9.2020. • 3η διαδικτυακή Εκπαιδευτική Συνάντηση ΠΟΔΑΖ, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., 16, 19 & 21.10.2020. • 63ο Τζάμπορη των Αιθέρων – 24o Τζάμπορη στο Διαδίκτυο, από τις Εφορείες Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και Πληροφορικής Γ.Ε., με τη συνεργασία των Εφορειών Κλάδων, 16-18.10.2020. • Πανελλήνια Δράση D-Challenge στο πλαίσιο του 63ου JOTA & 24ου JOTI, από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, 16-18.10.2020. • Υποστήριξη της δράσης «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε., 17.10.2020. • Προώθηση της πρωτοβουλίας του Ο.Η.Ε. «Διαμορφώνουμε το μέλλον μας μαζί», μέσω της οποίας κλήθηκαν όλες οι νέες και οι νέοι να συμβάλλουν με τις απόψεις τους για έναν καλύτερο κόσμο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σ.Ε.Π. με το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε., από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε.

/ Νύχτα χωρίς ατυχήματα σε συνεργασία με τον Ι.Ο.Α.Σ.

• Προώθηση της πρωτοβουλίας της UNESCO «My COVID-19 story», με σκοπό να συλλέξει και να επεξεργαστεί γνώσεις και δεδομένα που σχετίζονται με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία στη ζωή των νέων, από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Πανελλήνια Δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου +πραξη, με βασικό στόχο την εξωστρέφεια, τόσο για τα Προσκοπικά Δίκτυα τοπικά, όσο και για την Προσκοπική Κίνηση γενικότερα, την κοινωνική παρέμβαση και την επιβεβαίωση της επίδρασης του Προσκοπισμού στην κοινωνία και τη συμμετοχή 140 Ενηλίκων Μελών, Δεκέμβριος 2020. • 4η διαδικτυακή Εκπαιδευτική Συνάντηση ΠΟΔΑΖ, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., 16, 18 & 20.11.2020. • Εκδήλωση απονομής διάκρισης «Προσκόπου του Κόσμου» σε εννέα (9) νέους Προσκόπους του Κόσμου από τον Κλάδο Προσκοπικού Δικτύου, 3.2.2020. • Διανεμήθηκε δωρεάν σε όλα τα Προσκοπικά Συστήματα που διαθέτουν ναυτοπροσκοπικό σκάφος ο «φάκελος Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους», σε αδιάβροχη θήκη φύλαξης, με περιεχόμενα το νέο Βιβλίο Αξιοπλοΐας Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους και το Ημερολόγιο Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους, από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. • Διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους (περισσότερους από 100) τους πυρήνες διάσωσης της ΠΟΔΑΖ τα κιτ εξοπλισμού διάσωσης άγριας ζωής (Field και City Rescue Kit) από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. • Πανελλήνια Χριστουγεννιάτικη Δράση «Να τα πούμε;», με την ευγενική υποστήριξη της Παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου, Δεκέμβριος 2020 & Ιανουάριος 2021, από την Εφορεία Δημοσίων

/ Open Day ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 19


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Νέες ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις • Ηλεκτρονική έκδοση «Οδηγός Διοργάνωσης Προσκοπικών Δράσεων Παίζουμε Ασφαλείς», με γενικές κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να διέπουν κάθε προσκοπική δράση την εποχή της πανδημίας, πρακτικές ιδέες και προτάσεις. • Ανανεωμένο «Βιβλίο Αξιοπλοΐας Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους», για τη διευκόλυνση της αποτύπωσης και παρακολούθησης των πιστοποιητικών και της συντήρησης των ναυτοπροσκοπικών σκαφών, από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. • Νέο έντυπο «Ημερολόγιο Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους», από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. • Ανανεωμένο εγχειρίδιο «Καλωσόρισες στον Προσκοπισμό», το οποίο αφορά στην προσέλκυση νέων ενηλίκων στελεχών καθώς και μελών Προσκοπικού Δικτύου, περιγράφοντας με απλά λόγια τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις δεξιότητες που θα αποκομίσουν από την ενασχόλησή τους ως εθελοντές με την Προσκοπική Κίνηση, από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Εγχειρίδιο «Μίλησε για τον Προσκοπισμό», με στόχο να βοηθήσει τα Ενήλικα Μέλη να δίνουν εύκολες και συγκροτημένες απαντήσεις στο τι είναι ο Προσκοπισμός, από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Εγχειρίδιο ιδεών και δράσεων για τα Λυκόπουλα «Πάσχα στο σπίτι!», από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. • Αναθεωρημένη έκδοση «Προσκοπικό Δίκτυο: Η Οργάνωση και Λειτουργία του», από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. • Ενημερωτικό δίγλωσσο έντυπο «Δικτυώσου…κάνει καλό!», από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. • Οδηγός πρωτογενούς πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων «Υπεύθυνα, χωρίς φόβο», από την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Ιδέες για μια ωραία διαδικτυακή δράση για τα Λυκόπουλα, από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. • Μηνιαίο πληροφοριακό έντυπο με ιδέες για δράσεις αφιερωμένες στις Παγκόσμιες Ημέρες, από την Εφορεία Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM Ετερότητα & Συμπερίληψη στον Προσκοπισμό – Έννοιες» • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Ετερότητα & Συμπερίληψη στον Προσκοπισμό – Η Πολιτική της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης» • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Ετερότητα & Συμπερίληψη στον Προσκοπισμό – Κατευθυντήριες Οδηγίες» • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Η Προσκοπική Μέθοδος» • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Τα Ουσιώδη Χαρακτηριστικά του Προσκοπισμού» • Ημερολόγιο του 2020 με θέμα τη διάσωση της Άγριας Ζωής και τη συνεργασία 9 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. Το Ημερολόγιο είναι «πολυμορφικό» και μετά το τέλος της χρήσης του μετατρέπεται σε βιβλιαράκι με οδηγίες και πληροφορίες

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 20


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 21


Τα λασπωμένα μαντήλια

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 22


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο

ι Έλληνες Πρόσκοποι, πράττοντας το καθήκον τους απέναντι στον συνάνθρωπο, βρέθηκαν δίπλα στις πληγείσες περιοχές σε όλες τις φυσικές καταστροφές που χρειάστηκε η συνδρομή του Σ.Ε.Π. Με τον συντονισμό της Εφορείας Πολιτικής Προστασίας Γ.Ε., οργανώθηκε καθημερινή και πολυήμερη υποστήριξη Ενηλίκων Μελών του Σ.Ε.Π. στις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, στην Κεφαλλονιά και στη Χερσόνησο Ηρακλείου, βοηθώντας στην απομάκρυνση λάσπης και φερτών υλικών από κατοικίες στα πληγέντα χωριά, στη διανομή φαγητού και νερού στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, στην υποστήριξη των κατοίκων στην αποκατάσταση και των καθαρισμό της οικοσκευής και του νοικοκυριού τους, στη συνεργασία με τις Αρχές για την καταγραφή ζημιών και τη παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καθοριστική ήταν η υποστήριξη των Ενηλίκων Στελεχών από τις Περιφερειακές Εφορείες Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, Δυτικής Πελοποννήσου, Ανατολικής Κρήτης και τις Περιφερειακές Εφορείες της Αττικής, Ενήλικα Μέλη των οποίων μετακινήθηκαν προς τις πληγείσες περιοχές με τα οχήματα του Σ.Ε.Π. και των Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 23


Earth Tribe: Η νέα Παγκόσμια Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία των Προσκόπων για την προστασία του περιβάλλοντος ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 24


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τι είναι το Earth Tribe; Η νέα πρωτοβουλία των Προσκόπων επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν οι νέες και νέοι να γίνουν μελλοντικοί «περιβαλλοντικοί ηγέτες». Μέσω του «Earth Tribe» οι υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν να προστατέψουν ακόμη περισσότερο τον πλανήτη μας. Για να γίνει κάποιος συμμέτοχος αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά του μερικές καλές πρακτικές / συναρπαστικές προκλήσεις, που έχουν στόχο τη βελτίωση του πολύπαθου οικοσυστήματος. Το Earth Tribe έρχεται να συμπληρώσει τις δεκάδες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν καθημερινά οι Πρόσκοποι και αποτελεί μέρος της ευρύτερης συλλογικής κινητοποίησης μέσω του Προγράμματος «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης / Scouts4SDGs». Ποιος μπορεί να λάβει μέρος; Αρχικά μπορούν να λάβουν μέρος τα 25.000.000 μέλη της Προσκοπικής Κίνησης παγκοσμίως - παιδιά, έφηβοι, νέες και νέοι ηλικίας 7 έως και 26 ετών. Όσοι ολοκληρώνουν τουλάχιστον μια από τις δοκιμασίες από το πρόγραμμα μπορούν να γίνουν μέλη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας. Ευπρόσδεκτοι είναι επίσης - εκτός από τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης - και γονείς, φίλοι ή ενήλικοι εθελοντές που υποστηρίζουν και βοηθούν κάποιο άτομο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που αναφέρθηκε. Συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας Το Earth Tribe προσφέρει ένα αυτο-προοδευτικό εκπαιδευτικό βιωματικό ταξίδι που μπορούν να βιώσουν οι συμμετέχοντες μέσω μιας σειράς συναρπαστικών προκλήσεων που στόχο έχουν να αντιστρέψουν την καταστροφή της φύσης και της βιοποικιλότητας, να αλλάξουν τις προσωπικές συνήθειες κατανάλωσης, να καταπολεμήσουν τη ρύπανση από πλαστικό, να υποστηρίξουν λύσεις καθαρής ενέργειας, κι αλλα. Μεταξύ των πρώτων προκλήσεων που θα παρουσιαστούν ως μέρος του Earth Tribe είναι το Champions for Nature Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το WWF, το Tide Turners Plastic Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Scouts Go Solar Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Solafrica.

Τον συντονισμό του προγράμματος έχουν από κοινού οι Εφορείες Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 25


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις στο στάδιο της προετοιμασίας το 2020

Δράσεις και ενέργειες που είχαν προγραμματιστεί αλλά αναβλήθηκαν / ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας

• Συλλογή «Σημαίες, Σήματα και Χρώμα στο Ναυτοπροσκοπικό Σκάφος», από την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. (παρουσιάστηκε το 2021)

• 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, Ασπροβάλτα, 22-30.8.2020

• Νέο έντυπο «Προγραμματισμός στην Αγέλη Λυκοπούλων», από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. (παρουσιάστηκε το 2021)

• Πανελλήνια Συνάντηση Αρχηγών Προσκοπικών Κέντρων, Άγιος Ανδρέας, 1617.5.2020

• Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «He For She Action Kit» (παρουσιάστηκε το 2021)

• 72η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους, Ιωάννινα, 26-27.9.2020

• Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Παγκόσμια Πολιτική για την Ασφάλεια των Μελών» (παρουσιάστηκε το 2021)

• Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους, Γκιώνα, 24-28.10.2020

• 200 Χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα, ιδέες για δράσεις αφιερωμένες στην 25η Μαρτίου 2021 (παρουσιάστηκε το 2021) • Εγχειρίδιο για τους Ανιχνευτές και τους Βαθμοφόρους Κοινοτήτων Ανιχνευτών «Ερασιτεχνικές Ασχολίες για την Κοινότητα Ανιχνευτών», από την Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε.

• 36η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, Αγρίνιο, 23-26.4.2020

• 4η Εκπαιδευτική Συνάντηση ΠΟΔΑΖ, Κομοτηνή, 14-15.3.2020 • 2ος Κύκλος πιστοποιημένης εκπαίδευσης στη Ναυαγοσωστική, Αθήνα, 16.3-5.4.2020 • Spetses Classic Yacht Regatta / Συμμετοχή Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε., 2528.6.2020 • 21οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί – Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες, Δέλτα Φαλήρου, 30.101.11.2020

• Εγχειρίδιο «Οδηγός οργάνωσης Εξερεύνησης Δάφνης» για τους Βαθμοφόρους Κοινοτήτων Ανιχνευτών, από την Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε.

• Eurosea 2020, Άγιος Ανδρέας, 9-13.9.2020

• Νέο έντυπο «Προγραμματισμός στην Κοινότητα Ανιχνευτών», από την Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε.

• 42ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο / Ελληνική Αποστολή, Αίγυπτος, 17-28.8.2020

• Νέο «Εγκόλπιο Ειδικότητας Αεροπροσκόπων», από την Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. • Βιβλίο Ερασιτεχνικών Ασχολιών για τα Λυκόπουλα, από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. • Ανανέωση βιβλίου Ερασιτεχνικών Ασχολιών για τους Βαθμοφόρους Αγελών Λυκοπούλων, από την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. • Ελληνική μετάφραση του βιβλίου των Άγγλων Προσκόπων «109 Activities to help plan your programme» • Ελληνική μετάφραση έκδοσης WOSM «Εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Προσκοπισμό» • Εγχειρίδια παγκόσμιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας WOSM για την προστασία του περιβάλλοντος «Earth Tribe», από τις Εφορείες Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Διεθνών Σχέσεων και Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. •

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 26

• European Jamboree 2020 / Ελληνική Αποστολή, Πολωνία, 27.7-6.8.2020 • 16ο World Scout Moot / Ελληνική Αποστολή, Ιρλανδία, 19-28.7.2021


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 27


Κοπή Πίτας 2020

Παραλαβή ΠΚ Συκιάς ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 28


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επίσκεψη του Γ.Ε. στην Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Σεπτέμβριος

Επίσκεψη του Γ.Ε. στην ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Οκτώβριος

Επίσκεψη του Γ.Ε. στην ΠΕ Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων, Κάιρο, Φεβρουάριος

Επίσκεψη του Γ.Ε. Στο 1ο Σύστημα Ν/Π Μυκόνου, Μάρτιος ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 29


Scouts4SDGs

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 30


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο

ι Έλληνες Πρόσκοποι από το 2018 ασχολούνται ενεργά με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ένταξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. στην καθημερινότητα του καθενός, έχοντας στο ενεργητικό τους πάνω από 6.500.000 ώρες εθελοντικής εργασίας τον χρόνο και υλοποιώντας πάνω από 1.200 δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν συνεισφέρει έμπρακτα περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ώρες κοινωνικής προσφοράς με στόχο την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση είναι υποψήφια για το φετινό Nobel Ειρήνης! Η ενσωμάτωση της διάστασης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Προσκοπισμό κτίζει την απαραίτητη βιωματική εμπειρία ετησίως σε χιλιάδες νέους ανθρώπους για μια υπεύθυνα βιώσιμη στάση ζωής. Πέραν των ενεργών μελών του Σ.Ε.Π., οι οποίοι αποτελούν και πολλαπλασιαστές στον αντίκτυπο που επιφέρουν οι πρωτοβουλίες για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι Έλληνες Πρόσκοποι απευθύνονται εμμέσως:

• • • •

σε περίπου 100.000 μέλη των οικογενειών των μελών τους, στα μέλη των συνεργαζόμενων φορέων, στις τοπικές κοινωνίες των πολιτών, σε πάνω από 350 διαφορετικά σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Για την καλύτερη υποστήριξη του προγράμματος «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» δημιουργήθηκαν τα παρακάτω για το εσωτερικό και εξωτερικό κοινό:

• •

Microsite που προβάλει νέα, πρωτοβουλίες, ιδέες για εφαρμογή και καλές πρακτικές (www.scouts4sdgs.gr).

• •

Δημοσίευση youtube videos με σκοπό την προώθηση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους Στόχους.

• • • • • • •

Δημιουργία tailor made tvc με προβολή, το οποίο προβλήθηκε στα social media και στα ΜΜΕ (πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας), χαρακτηρισμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Κοινωνικό Μήνυμα. Δημιουργία εγχειριδίων για τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, τα οποία περιλαμβάνουν καλές πρακτικές και προτάσεις εφαρμογής των Στόχων στο Προσκοπικό Πρόγραμμα και παράλληλα πώς θα ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται: Οδηγίες & προτάσεις για την ένταξη των Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης στο Προσκοπικό Πρόγραµµα & Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δημιουργία εσωτερικού διαγωνισμού / προγράμματος άμιλλας με τίτλο: «SDG Friendly Προσκοπικό Σύστημα», με δημιουργία ειδικού σήματος για όσα Προσκοπικά Συστήματα ολοκληρώνουν τις αποστολές για κάθε Στόχο. Διαρκείς δημοσιεύσεις σε τοπικό και πανελλαδικό Τύπο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των Προσκόπων για τους Στόχους. Δημιουργία tailor made facebook page και συχνές αναρτήσεις στα social media με καλές πρακτικές και νέα σχετικά με τους Sτόχους (www.facebook.com/Scouts4SDGs/). Παραγωγή Merchandising (συλλεκτικά είδη στο Προσκοπικό Πρατήριο) με στόχο την χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης για τους Στόχους. Συνεργασία και προώθηση του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Σώσε το Δάσος» από την εταιρεία Δεσύλλας, με στόχο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης για τους Στόχους σε παιδιά Δημοτικού. Το παιχνίδι αποτελεί μία πρωτότυπη και έξυπνη παραλλαγή του κλασικού επιτραπέζιου παιχνιδιού Φιδάκι, εμπλουτισμένο με οικολογικό περιεχόμενο. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσα από την ενασχόληση με το παιχνίδι, όσο και με τις συνοδευτικές κάρτες που εσωκλείονται στη συσκευασία και εξηγούν με απλά λόγια την σημασία των ελληνικών δασών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Δημιουργία του πρώτου ελληνικού app αποκλειστικά για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με την ευγενική υποστήριξη του Προγράμματος “World of Difference” του Ιδρύματος Vodafone. Συμμετοχή στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο: «17 ΣΤΟΧΟΙ 17 ΜΕΡΕΣ»

Το Πρόγραμμα “Οι Στόχοι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης”, υλοποείται με τον γενικό συντονισμό και ευθύνη της Εφορείας Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. και την υποστήριξη της Κατερίνας Κοτσίνα.

31 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 31


Αργυρό Βραβείο για το «Scouts4SDGs» στο θεσμό των Education Leaders Awards 2020 Πολύ σημαντική διάκριση κατέκτησαν οι Έλληνες Πρόσκοποι στα Education Leaders Awards 2020. Στα βραβεία θεσμός της Boussias Communications - τα οποία πραγματοποιήθηκαν για 5η χρονιά - το πρόγραμμα «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» διακρίθηκε με το Αργυρό Βραβείο στην Κατηγορία Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης, της Ενότητας Εξωστρέφεια & Συνεργασία. Οι ποικίλες δράσεις εξωστρέφειας της πρωτοβουλίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αναφορικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, μετά τη δωρεάν προβολή του τηλεοπτικού σποτ σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια (ακόμα και σε prime time) και την αναγνώριση από το Ελληνικό Γραφείο του Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και στο ετήσιο Πανόραμα των Πρωτοβουλιών και των Δράσεων στην Εκπαίδευση. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά τα μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολόγησαν online τις υποψηφιότητες και έδωσαν τη βαθμολογία τους σε κάθε μία από αυτές, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης. Ο τελικός βαθμός της κάθε υποψηφιότητας προέκυψε από το μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσε. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της επιτροπής κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τα μέλη της κριτικής επιτροπής επικύρωσαν τα βραβεία, σύμφωνα με την κατάταξη των υποψηφιοτήτων στην εκάστοτε κατηγορία συγκριτικά με το βαθμό που συγκέντρωσε η κάθε υποψηφιότητα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 32


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έρευνα : Κοινωνική Προσαρμοστικότητα Προσκόπων

Σ

τους Προσκόπους, τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν - μεταξύ άλλων - να λαμβάνουν αποφάσεις, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να σέβονται, να υποστηρίζουν. Τους δίνεται ένας ασφαλής χώρος στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να τεκμηριώσουν αποφάσεις, να ψάξουν για να μάθουν. Όλα αυτά γίνονται στη φύση και αυτή είναι η κύρια διαφορά του Προσκοπισμού με άλλους εκπαιδευτικούς Οργανισμούς. Το Προσκοπικό Πρόγραμμα, δημιουργεί δεξιότητες για μια ζωή ενώ παράλληλα αναπτύσσεται στα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης η ενδυνάμωση ώστε να μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους και να κατανοήσουν ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής. Οι Πρόσκοποι Αυστραλίας, συνεργάστηκαν με τον Οργανισμό Resilient Youth Australia για να διερευνηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος του Προσκοπισμού σε παιδιά νέους. Τον Μάιο του 2020, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας. Αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις παιδιών και νέων ηλικίας 8-18 ετών που παρακολουθούν Προσκοπικά Προγράμματα (1.089 μέλη) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν παρακολουθούν (48.671), επισημαίνοντας τον θετικό αντίκτυπο του Προσκοπισμού. Μέσα από 75 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε μια σειρά από κεφάλαια όπως δυνατότητες, ικανοποίηση ζωής, τρόπος αντιμετώπισης καταστάσεων ψυχικής υγείας και κίνδυνος από διάφορες συμπεριφορές, διαπιστώθηκε η θετική επίδραση του Προσκοπισμού σε παιδιά και νέους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 33


ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Θεσμικές Συναντήσεις • Συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο του ΑΠΕ/ΜΠΕ κ. Ευτύχιο Παλλήκαρη • Συνάντηση γνωριμίας με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, πρώην Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος • Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας & Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη • Συνάντηση γνωριμίας με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Κρεμλή • Συνάντηση γνωριμίας με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη • Συνάντηση γνωριμίας με αντιπροσωπεία της Γραμματείας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας • Συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση καθηγητή κ. Σταύρο Ζωγραφάκη και τη Διευθύντρια του Πάρκου Τρίτση κ. Μίνα Χατζηαθανασίου

Οι Πρόσκοποι στο Διαδίκτυο • Συνεχίστηκε μέσα στο 2020 η ανανέωση της Ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π. • Επικαιροποιήθηκε το περιεχόμενό της και συνεχίζεται η προσπάθεια για τη βελτίωση των κειμένων. Καταμετρήθηκε συνολική αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. • Ανάρτηση άρθρων στο Blog. Η ενεργοποίηση του Blog έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας κατά 53%. • Ανάπτυξη (σε συνεργασία με την Εφορεία Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε.) της αγγλικής σελίδας. • Δημιουργία νέας ενότητας «Εκδόσεις Σ.Ε.Π.»: www.sep.org.gr/el/static/ekdoseis • Δημιουργία νέας ενότητας «Απολογισμοί Έργου Σ.Ε.Π.»: www.sep.org.gr/el/static/apologismos • Ευδιάκριτος ο διαχωρισμός των πληροφοριών που αφορούν γενικά κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο (Γονείς, Κηδεμόνες, συνολικά την Κοινωνία) και των πληροφοριών που αφορούν τα Μέλη του Σ.Ε.Π. (Περιοχή Μελών). • Νέα αρχική σελίδα με χρώμα και φωτογραφίες • Δημιουργία call 2 action κουμπί «ΔΩΡΕΑ», μέσω του οποίου εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, μπορεί ο επισκέπτης που επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά το έργο του Ιδρύματος. • Ανανέωση της ενότητας Υποστηρικτές / Μνημόνια: http://www.sep.org.gr/el/static/mnimonia-ipostiriktes • Αγορά domains και redirect στη σελίδα του Σ.Ε.Π. Ενδεικτικά αναφέρονται: ellinesproskopoi.gr, proskopoi110.com, proskopos.org, scoutsofgreece.gr earthTribe.gr, lykopoulo.gr, nautoproskopoi.gr κοκ. Συνολικά αγοράστηκαν πάνω από 35 νέα domains τα οποία σχετίζονται με τους Προσκόπους ενώ γίνεται προσπάθεια μέσω της ΕΕΤΤ να αποκτηθούν και άλλα urls τα οποία περιλαμβάνουν τη λέξη «Πρόσκοποι» και δεν ανήκουν στο Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 34

Νέες ιστοσελίδες • Νέα ιστοσελίδα www.wildliferescuescout.gr που παρέχει πληροφόρηση και εκπαίδευση για τη διάσωση της Άγριας Ζωής και συντονίζει το Πανελλήνιο Δίκτυο Διασωστών ΠΟΔΑΖ, από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., με τη συνεργασία της Εφορείας Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Νέα ιστοσελίδα www.scoutcenters.gr που περιέχει πληροφορίες για τα Προσκοπικά Κέντρα όλης της Ελλάδας, από την Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων Γ.Ε., με τη συνεργασία της Εφορείας Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. • Νέα ιστοσελίδα www.Proskopoi110.gr, η οποία περιλαμβάνει την ιστορική μας διαδρομή με φωτογραφίες σχετικές με τα 110 χρόνια της ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού. Το τεχνικό κομμάτι υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Νάσου Λογαρνού, Σπύρου Πολυζώη και Κωνσταντίνου Δάσιου και το ιστορικό κομμάτι με τη βοήθεια του Χρήστου Σταθόπουλου.

Social Media • Facebook: Πραγματοποιήθηκαν 289 posts στην σελίδα. Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 1.857 μέλη. Στο τέλος του 2020 ήταν 23.221 μέλη. • Instagram: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 1.392 μέλη. Στο τέλος του 2020 ήταν 8.242 μέλη. • YouTube: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 248 μέλη. Στο τέλος του 2020 ήταν 1.145 μέλη. • Twitter: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 67 μέλη. Στο τέλος του 2020 ήταν 1.123 μέλη. • LinkedIn: Δημιουργήθηκε σελίδα «scoutsofgreece». Στο τέλος του 2020 είχε 120 μέλη. • Ανανεώθηκαν εκ νέου οι όροι χρήσης για όλα τα κοινωνικά δίκτυα. • Δημιουργία call 2 action σε social media posts τα οποία στοχεύουν σε γονείς. • Δημιουργία content για ειδικές περιστάσεις, όπως Παγκόσμιες Ημέρες κτλ. Ενδεικτικά αναφέρεται το καλωσόρισμα της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετικό post στα social media, το οποίο αναπαράχθηκε από τα social media δεκάδων θεσμικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. • Δημιουργία βίντεο «Οι Πρόσκοποι αποχαιρετούν το 2020 - Rewind2020» • Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας ValueCom με στόχο την πληρωμένη προώθηση επιλεγμένων posts. Συνολικά προωθήθηκαν 18 posts. • Διάφορες Facebook σελίδες - Συντήρηση σελίδας Προσκοπικών Κέντρων - Διαχείριση σελίδας ΠΑΠΕ - Συμβουλευτική στη σελίδα του Προσκοπικού πρατηρίου - Συντήρηση και συχνές αναρτήσεις της σελίδας SCOUTS4SDGS

Υποστήριξη Γενικής Εφορείας • Διαμόρφωση χορηγικού πακέτου Δράσεων Γενικής Εφορείας: Διαμορφώθηκαν χορηγικές προτάσεις ανταποδοτικότητας για κάθε πανελλήνια δράση αλλά και προσκοπικές


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• • • •

πρωτοβουλίες (Πανελλήνιο Τζάμπορη, ΠΑΠΕ, Scouts4SDGS). Για την αναλυτική λίστα των χορηγών και υποστηρικτών, παρακαλούμε δείτε στο τέλος της έκδοσης. Ενημερωτικό Δελτίο Σ.Ε.Π. «Εν Εξελίξει»: Αποστολή εβδομαδιαίων ενημερωτικών δελτίων στα μέλη του Σ.Ε.Π. ηλεκτρονικά για την ενημέρωσή τους με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, νέα και δράσεις. Newsletter: Αποστολή newsletter ανά ένα μήνα με τα νέα μας και παραλήπτες όλα τα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. καθώς και πλήθος συνεργατών και υποστηρικτών. Ριζικές αλλαγές και ανανέωση στο εγχειρίδιο της εκπαιδευτικής ενότητας Ε7. Εξωστρέφεια Επικοινωνία - Κοινωνικές Σχέσεις (σε συνεργασία με την Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε.) Κατάρτιση λίστα χορηγών σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Σ.Ε.Π.

• Γενική Εφορεία: - - - - -

• •

Συνεργασία για την έκδοση του Απολογισμού Έργου 2019 Δημιουργία απολογιστικού βίντεο για το προσκοπικό έργο του 2019 Δημιουργία & αποστολή πασχαλινής κάρτας σε συνεργάτες / χορηγούς κτλ Δημιουργία βίντεο Γενικού Εφόρου για πασχαλινές ευχές Δημιουργία νέας υπογραφής με θέμα τα 110 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού για τα emails της μορφής sep. org.gr - Δημιουργία εικαστικής ταυτότητας «Παίζουμε Ξανά, Μένουμε Ασφαλείς» - e-συνάντηση με Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Σχέσεων και καθορισμός στόχων Περιφερειακές Εφορείες: - Αποστολή δελτίων Τύπου σε Εφόρους Δημοσίων Σχέσεων - e-συνάντηση με Εφόρους Δημοσίων Σχέσεων και καθορισμός στόχων Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων Γ.Ε.: - Συνεργασία για τη δημιουργία ιστοσελίδας Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε.: - Υποστήριξη στο υλικό για το «Παιχνίδι Απόπλου» - Δημιουργία προγράμματος crowdfunding «Υιοθέτησε μία λέμβο» Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε.: - Επικοινωνιακή υποστήριξη προς την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής - Συντονισμός για έκδοση δελτίων τύπου και συνοδευτικού δημιουργικού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 - Επικοινωνιακή υποστήριξη & αξιοποίηση της Ώρας της Γης (Earth Hour) - Δημιουργία εικαστικής ταυτότητας με βάση τα πρότυπα του WOSM - Επικοινωνιακή υποστήριξη και δημιουργία εικαστικής ταυτότητας για την Ημέρα της Γης (22/4) - Επικοινωνιακή υποστήριξη στο Proect: 3 λεπτά τη φορά: Το Μεγαλύτερο Green Challenge του καλοκαιριού του Lets Do It Greece Εφορεία Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε.: - Αποστολή άρθρων με στόχο το upload στο site του WOSM - Συντονισμός για έκδοση ενημέρωσης με θέμα: Big 6 Youth Organizations and WHO Announce Global Youth Mobilization & Global Youth Summit ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 35


ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Προσκοπικό Open Day Στο πλαίσιο ενεργειών εξωστρέφειας, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά πανελλαδικό κάλεσμα προκειμένου γονείς/κηδεμόνες/φορείς να γνωρίσουν το έργο μας, σε κοινή ημερομηνία για όλους. Στην περίπτωσή μας όμως προσκαλέσαμε γονείς/κηδεμόνες να μας δουν από κοντά: τις εστίες μας, το πρόγραμμά μας, τις δράσεις μας, τη φιλοσοφία μας. Να μιλήσουν με τα Ενήλικα Στελέχη μας! Η δράση πραγματοποιήθηκε ανάλογα με τους υγειονομικούς κανόνες που ίσχυαν κατά τόπους.

• Το Advertising Equivalent Value της δωρεάν δημοσιότητας ανήλθε στα 758.510 ευρώ. • Διαχείριση Επικοινωνιακής Κρίσης - Συγγραφή επίσημης θέσης Σ.Ε.Π. αναφορικά με: «Νομοσχέδιο Περιβάλλοντος», «StandUp4HumanRights», «Αγαλμα B.P. στην Αγγλία» και «Diversity & Inclusion» και προώθηση σε όποια μέσα ζητήθηκε. - Απάντηση σε παραπλανητικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου (13/6) αναφορικά με την Προσκοπική Κίνηση.

Ενέργειες μεγιστοποίησης δημοσιότητας

• Πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες και συναντήσεις με τους Διευθυντές Δημοσίων Σχέσεων των μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. • Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με διευθυντές σύνταξης και δημοσιογράφους των σημαντικότερων ΜΜΕ με στόχο τη δημιουργία αρθρογραφίας και την ενίσχυση της προβολής του Προσκοπικού Έργου. • Συνεχής επικαιροποίηση λίστας δημοσιογράφων για αποστολή Δελτίων Τύπου. • Δωρεάν δημοσιεύσεις διαφημιστικών καταχωρήσεων στο κλαδικό έντυπο Business Today. • Στοχευμένη προβολή της Προσκοπικής Κίνησης μέσω συνεντεύξεων του Γενικού Εφόρου και ειδικών αφιερωμάτων σε επιλεγμένα έντυπα και sites. • Προβολή διεθνώς καλών πρακτικών (πχ sdgs, covid-19 κ.ά.) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του WOSM. • Συνέντευξη του Γενικού Εφόρου στο site του WOSM: https://www.scout.org/node/582866 • Υλοποιήθηκε ένα στοχευμένο 360ο πλάνο επικοινωνιακής προβολής σε εφημερίδες, περιοδικά και sites και στα αντίστοιχα social media τω μέσων • Προσκοπισμού. Το τεχνικό κομμάτι υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Νάσου Λογαρνού, Σπύρου Πολυζώη και Κωνσταντίνου Δάσιου και το ιστορικό κομμάτι με τη βοήθεια του Χρήστου Σταθόπουλου.

Λοιπές ενέργειες Εξωστρέφειας

• XMAS GIFT: Τα Χριστούγεννα αποστείλαμε συμβολικό δώρο (personalized ημερολόγιο) σε 350 φορείς, χορηγούς και δημοσιογράφους μαζί με χριστουγεννιάτικη κάρτα. Το δώρο ήταν ένα ημερολόγιο με εκτυπωμένο το όνομα του παραλήπτη στο εξώφυλλο και στο πίσω μέρος το #Scoutsofgreece. Το δώρο έτυχε μεγάλης αποδοχής και δεχτήκαμε δεκάδες ευχαριστήρια emails.

Δημοσιότητα

• Εξασφαλίσαμε πάνω από 11 τηλεοπτικές εμφανίσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σε prime time δελτία ειδήσεων & ενημερωτικές εκπομπές πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας, 13 ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. • Συνεντεύξεις Γενικού Εφόρου και αφιερώματα για τον εθελοντισμό και τον Προσκοπισμό σε επιλεγμένα ΜΜΕ. • Το 2020 είχαμε πάνω από 1.150 δημοσιεύματα, ρεπορτάζ & αναφορές σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα, από δελτία τύπου και αφιερώματα που απέστειλε η Κεντρική Διοίκηση. • Στάλθηκαν 16 Δελτία Τύπου που αφορούσαν εκδηλώσεις, συναντήσεις και συνεργασίες του Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 36

• Οργάνωση και Συντονισμός Συστημάτων για κάλαντα σε θεσμικούς φορείς • Οργάνωση αποστολής συλλεκτικού δώρου (αναμνηστικά είδη 110 χρόνων ιστορίας) σε 25 αναγνωρίσιμες προσωπικότητες που ήταν Πρόσκοποι. • Πρόγραμμα World of Difference: Συμμετοχή & εσωτερική επικοινωνία • Συμμετοχή σε τηλεοπτικές παραγωγές - «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ»: Ζητήθηκε η συνδρομή του Σ.Ε.Π. στην παραγωγή της σειράς της ΕΡΤ. - «Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 17»: Το Σ.Ε.Π. θα συμμετέχει στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 με θέμα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιήθηκαν τελικά τον Μάιο του 2021. - «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ»: Υποστήριξη στην κινηματογράφηση της σειράς του ΑΝΤ1 στο ΠΥΒΑ. • Χριστούγεννα 2020-2021: - Δημιουργία και ανάρτηση βίντεο «Κάλαντα» για σχετικό call 2 action με τους χρήστες των social


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• • • • • • •

media. - Δημιουργία βίντεο «2020 rewind» με θέμα έναν γρήγορο απολογισμό έργου του 2020. Το βίντεο αναρτήθηκε στα social media του Σ.Ε.Π. και εστάλη σε επιλεγμένα ΜΜΕ. - Δημιουργία social media activation για καλές πράξεις πριν τα Χριστούγεννα. - Δημιουργία βίντεο καλωσορίσματος του 2021. - Δημιουργία χριστουγεννιάτικης κάρτας & αποστολή μέσω mailchimp - «Να τα πούμε;» - Η τελευταία Καλή Πράξη μας για το 2020, καλωσορίζοντας το 2021! – Δημιουργία βίντεο και ανάρτηση στα social media. Δημιουργία καμπάνιας με τίτλο ΕΙΜΑΣΤΕ https://youtu.be/xfsxKspEk5I Υποστηρικτές του TEDxKids@Ilissos – Αναβλήθηκε λόγω Covid19 Οργάνωση εικαστικής ταυτότητας και 360 επικοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού Δημιουργία επικοινωνιακής και εικαστικής ταυτότητας για την Ημέρα Προσκόπου 2020 Συμμετοχή Προσκόπων στα Bravo Sustainability & Dialogue Awards Οργάνωση παρουσίας Σ.Ε.Π. στην εκδήλωση για την ημέρα περιβάλλοντος στο ΠΥΒΑ Επικοινωνία με ΟDEON αναφορικά με την υποστήριξη της ταινίας Resistance, στην οποία πρωταγωνιστούν Πρόσκοποι.

Λοιπές Ενέργειες

• Vodafone: Συντονισμός προγράμματος Ανακύκλωσης Κινητών & Αξεσουάρ. Επιτυχής συνέχιση συνεργασίας. Καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή συστημάτων από την έναρξη της συνεργασίας, ανακυκλώνοντας πάνω από 12.500 συσκευές. • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑΣ: Δημιουργία παιχνιδιού “Σώστε το δάσος” (μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους Προσκόπους) • Ένωση Μαζί για το Παιδί: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης ομιλίας από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΜΓΤΠ για τους Προσκόπους καθώς και η αποστολή κοινής ανακοίνωσης για τα δικαιώματα του Παιδιού. • Περιφερειακό Γραφείο ΟΗΕ: Ενημέρωση για το τι κάνουν οι Έλληνες Πρόσκοποι για τους SDGs & Ανταλλαγή απόψεων για την ορθότερη επικοινωνία των SDGs. Οργάνωση επικοινωνίας αναφορικά με ερωτηματολόγιο των UN. • BBDO: Στο πλαίσιο δράσεων για τον πελάτη τους DIXAN και τη ΜΚΟ «Cleaning Beach» συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και στήριξης του Προσκοπικού Έργου. Παράλληλα συζητήθηκε η πιθανή συμμετοχή προσκοπικών ομάδων σε δράσεις καθαρισμού. • YoubeHero: Συνεργασία με την crowdfunding πλατφόρμα. • Εξωτερικός συνεργάτης Δημοσίων Σχέσεων - Σύνταξη και δημοσίευση προκήρυξης - Πραγματοποίηση συνεντεύξεων (26/2 & 4/3) - Το project σταμάτησε λόγω covid-19

Συμμετοχή σε Συνέδρια, Ημερίδες και Εκθέσεις • •

HIGGS Donors’ Speed-Dating. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τις παρακάτω εταιρείες: MY MARKET, PWC, ELLAKTOR. 10th Annual DIGITAL Capital Link CSR forum στις 23/6/2020.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 37


Παγκόσμια Projects, Στρατηγικές Συνεργασίες, Μνημόνια ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 38


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για τα μονοπάτια του Υμηττού

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 39


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΦΟΡΕΙΩΝ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 40


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Ο

ι Εφορείες Υποστήριξης της Γενικής Εφορείας συνέχισαν την προσπάθεια ενίσχυσης του Προσκοπικού Έργου διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της Γενικής Εφορείας, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της συγκυρίας της πανδημίας του COVID-19.

Εφορεία Διοίκησης Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Διοίκησης Γ.Ε. ολοκλήρωσε την ανάλυση των απαιτήσεων της αναβάθμισης του Συστήματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Σ.Ε.Π. (e-sep), το οποίο έχει ήδη τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις πρώτες ημέρες του 2021, μετά την παράδοσή της από τον προμηθευτή. Η νέα εφαρμογή υλοποιείται στα πλέον σύγχρονα εργαλεία προγραμματισμού, γλώσσα HTML5 για τη διεπαφή χρήστη καθώς και Spring Boot για την υλοποίηση των λειτουργιών. Τα παραπάνω προσδίδουν επαυξημένη εμπειρία χρήσης καθώς και προσαρμογή προβολής σε οποιαδήποτε συσκευή (responsive view). Επιπλέον, παρέχονται υψηλά επίπεδα ασφάλειας, απόδοσης και διαχείρισης κώδικα, με τις πλέον πρόσφατες μεθόδους ανάπτυξης. Τέλος, η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται πλέον με λειτουργία Single Sign On, όπου ο χρήστης αποκτά άμεσα πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές μετά την επιτυχή είσοδο του.

Το έργο της Εφορείας Διοίκησης σε αριθμούς : ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΓΚΡΙΣΗ Γ.Ε.)

977

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(ΕΓΚΡΙΣΗ Γ.Ε.)

1.532

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

2.509

ΗΘΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ

146

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 41


2020

2019

2018

391

180

35

289

158

24

258

1.555

1.706

1.655

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

871

692

274

78

388

262

117

530

2.682

2.918

2.925

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

123

85

27

25

56

36

30

114

382

389

426

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

220

159

67

26

113

61

66

140

712

742

759

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

121

130

33

14

81

54

43

97

476

489

533

Π.Ε. ΑΠΟΔΗΜΩΝ

28

26

23

45

24

21

48

16

215

206

207

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

87

45

27

13

47

22

0

64

241

279

262

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

305

180

74

33

121

86

104

215

903

887

886

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

129

99

55

10

77

61

13

96

444

521

557

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

133

95

25

12

67

36

28

69

396

477

494

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

233

178

81

21

101

64

101

151

779

822

887

Π.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

194

159

69

20

119

77

50

170

688

781

739

Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

491

413

171

77

314

225

73

366

1.764

2.003

2.029

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

182

178

69

24

111

69

19

106

652

742

745

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

211

137

46

17

80

55

43

131

589

646

569

Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

ΝΕΑ ΜΕΛΗ

478

ΜΕΛΗ Ε.Κ.Σ.

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ

Π.Ε. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

ΜΕΛΗ ΠΡΟΣΚ. ΔΙΚΤΥΟΥ

ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

242

196

81

40

120

71

88

149

838

877

929

Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

58

37

8

1

34

19

10

54

167

167

166

Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

85

61

22

2

28

0

16

37

214

225

217

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

195

169

66

28

109

68

106

174

741

711

625

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

360

240

114

24

208

130

80

224

1.156

1.200

1.159

Π.Ε. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

446

313

121

17

240

148

74

272

1.359

1.503

1.573

Π.Ε. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

210

154

52

24

83

45

0

103

568

662

671

Π.Ε. ΧΙΟΥ

196

112

43

20

70

37

0

97

478

453

378

ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ

0

0

0

0

37

0

0

7

37

30

31

ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

0

0

0

0

9

0

0

0

9

9

9

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

0

0

0

0

24

3

0

0

27

31

42

5.598

4.249

1.728

606

2.950

1.808

1.133

3.640

18.072

19.476

19.473

Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 42


Εκπαιδευτικές Ενότητες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ Αριθμός Αριθμός Ενοτήτων Συμμετεχόντων

Α1. Προσκοπισμός

24

397

Α2. Παιχνίδι - Τραγούδι

5

140

Α3. Οργάνωση Διοίκηση ΣΕΠ και η Ευέλικτη Εκπαίδευση

19

421

Α4. Προσκοπική Τεχνική

3

40

Η Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. συντόνισε το εκπαιδευτικό έργο σε όλη την Ελλάδα μέσω του Προγράμματος Εκπαιδεύσεων που κατάρτισε με τη συνεργασία των Εφόρων Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Εφορειών. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία της πανδημίας του COVID-19, πολλές εκπαιδευτικές ενότητες προσαρμόστηκαν και υλοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Το γεγονός ότι από το 2016 λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης emathainoportal.gr συνέβαλε ουσιαστικά στην άμεση προσαρμογή των εκπαιδευτικών ενοτήτων στις ανάγκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Β1. Αρχές στην πράξη

18

281

Β10Λ. Δράση Περιβάλλοντος Πόλης Αγέλης Λυκοπούλων

2

32

Β10Π. Δράση Περιβάλλοντος Πόλης Ομάδας Προσκόπων

1

9

Παράλληλα, συνεχίστηκε η ενίσχυση του Προσωπικού Εκπαίδευσης και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, το Διοικητικό Συμβούλιο στις συνεδριάσεις του στις 20.1.2020, 22.10.2020 και 23.12.2020 ενέκρινε τη χορήγηση εκπαιδευτικής εντολής σε δώδεκα (12) Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π.

Εφορεία Εκπαίδευσης

Β11Α. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Κοινότητας Ανιχνευτών

2

14

Β11Δ. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Προσκοπικού Δικτύου

16

295

Β2. Σύστημα Προσκοπικών Τμημάτων-Αρχές Λειτουργίας και Συνεργασία μεταξύ Τμημάτων

16

282

Β3. Χαρακτηριστικά Ηλικίας

19

128

Β30Λ. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Αγέλης Λυκοπούλων

19

150

Β30Π. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β4, Β4 Ομάδας Προσκόπων

19

116

Β30Α. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Κοινότητας Ανιχνευτών

19

51

Β30Δ. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Προσκοπικού Δικτύου

20

246

Β4. 5 Τομείς Ενδιαφερόντων - 6 Πεδία Ανιχνευτικής Ενασχόλησης

12

27

Β5Δ. Οργάνωση και Λειτουργίας Τμήματος Προσκοπικό Δίκτυο

4

63

Β5Λ. Οργάνωση και Λειτουργία Τμήματος Αγέλης Λυκοπούλων

17

64

Β5Π. Οργάνωση και Λειτουργία Τμήματος Ομάδας Προσκόπων

5

91

Β6Δ. Σύστημα Προόδου Προσκοπικού Δικτύου

13

33

Β6Α. Σύστημα Προόδου Κοινότητας Ανιχνευτών

17

77

Β6Λ. Σύστημα Προόδου Αγέλης Λυκοπούλων

3

62

Β6Π. Σύστημα Προόδου Ομάδας Προσκόπων

16

89

Β7Δ. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Προσκοπικού Δικτύου

2

21

Β7Λ. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Αγέλης Λυκοπούλων

5

57

Β7Α. Προγραμματισμόε – Δράσεις Τμήματος Κοινότητας Ανιχνευτών

2

25

Β7Π. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Ομάδας Προσκόπων

5

61

Β8Δ. Υποστήριξη Προγράμματος Προσκοπικού Δικτύου

4

85

Β8Λ. Υποστήριξη Προγράμματος Αγέλης Λυκοπούλων

1

26

Β8Π. Υποστήριξη Προγράμματος Ομάδας Προσκόπων

1

9

Β9Λ. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Αγέλης Λυκοπούλων

2

28

Β9Π. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Ομάδας Προσκόπων

9

63

Β40Λ. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Αγέλης Λυκοπούλων

4

32

Β40Π. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Ομάδας Προσκόπων

3

29

Β40Α. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Κοινότητας Ανιχνευτών

1

7

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 43


Β40Δ. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Προσκοπικού Δικτύου

2

7

Δ5. Στάδιο Μελέτης υλοποίησης Πτυχιακής Εργασίας

1

18

Ε1. Οι Ενήλικες στον Προσκοπισμό και η Ανάπτυξη του Ενήλικου Δυναμικού

17

114

Ε2. Οργάνωση - Διοίκηση Συστήματος - Εκπαίδευση Ενηλίκων Στελέχων

17

117

Ε3. 6 Τομείς Προσκοπικού Έργου - Προγραμματισμός- Σχέδιο Δράσης - Κριτήρια Αξιολόγησης

6

85

Ε4. Υποστήριξη Προσκοπικού Προγράμματος

7

87

Ε5. Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού (Λήψη αποφάσεων - Διαπραγματεύσεις)

4

82

Ε6. Ασφάλεια Μελών, Μέσων, Δράσεων και Υγιεινή Χώρων

17

110

Ε7. Εξωστρέφεια - Επικοινωνία - Κοινωνικές Σχέσεις και Συνεργασία

17

98

Ε8. Ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Ελέγχου (ΚΟΔΕ)

2

33

Ζ1. Οργάνωση Διοίκησης και Λειτουργίας Εφορείας

18

68

Ζ2. Υποστήριξη Προσκοπικού Προγράμματος

15

54

Ζ3. Η Ανάπτυξη και η Επέκταση της Κίνησης

4

66

Η2. Ηγεσία – Ο Αρχηγός Τμήματος

5

103

Η3. Κοινωνία

2

39

Κ1. Προετοιμασία για την Κατασκήνωση και η Παιδαγωγική Αξία

7

152

Κ2. Φάκελος Δράσεων-Άδεια-Αρχές-Δημόσιες Σχέσεις-Φάκελος Κατασκήνωσης, ΜΔΥ,ΜΤ

13

129

Κ3. Διαιτολόγιο-Ποσοτολόγιο Δράσεων

7

146

Κ4. Υγιεινή - Ασφάλεια Δράσεων

13

129

Κ5. Οικονομικά Δράσεων

13

122

Κ6Α. Προκατασκήνωση Κοινότητας Ανιχνευτών

2

22

Κ6Δ. Προκατασκήνωση Προσκοπικού Δικτύου

2

13

Κ7Δ. Κατασκηνωτική Ημέρα- Μεγάλο Ταξίδι Προσκοπικού Δικτύου

1

7

Κ50Λ. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Αγέλης Λυκοπούλων

9

48

Κ50Π. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Ομάδας Προσκόπων

9

48

Κ50Α. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Κοινότητας Ανιχνευτών

9

44

Κ50Δ. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Προσκοπικού Δικτύου

7

17

Ν1. Σχολή Λεμβάρχου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους

1

19

Μ. Εκπαίδευση Μελών Ε.Κ.Σ.

1

22

Χ1. Θεωρητικό Πλαίσιο – Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων

4

26

Χ2. Εκπαιδευτικά Μέσα και Τεχνικές Παρουσίασης

3

47

Χ3. Διαδικασίες Οργάνωσης Εκπαιδευτικής Ενότητας

4

28

Χ4. Ο ρόλος του Εκπαιδευτή στο Σ.Ε.Π. /Ο Ρόλος του Παραστάτη Εκπαιδευτή

4

29

Χ5. Οργάνωση - Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Ενοτήτων (Ασύγχρονη Εκπαίδευση)

4

23

Γενικό Άθροισμα

562

Εκπαιδευτικές Ενότητες που πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά

306

Αριθμός χρηστών πύλης ψηφιακής εκπαίδευσης emathainoportal.gr ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 44

5608 5368


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 45


17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτών


Τ

ο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτών πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Φεβρουαρίου 2020, στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων με 111 συμμετέχοντες. Το Συνέδριο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου με την προσέλευση των συνέδρων και το καλωσόρισμα του Γενικού Εφόρου, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο θέμα του Συνεδρίου, την πρόταση δηλαδή της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε. για τις βελτιώσεις του Κανονισμού Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. Με την ολοκλήρωση της εισήγησης, οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε κύκλους συζήτησης έχοντας ως στόχο, μέσα από συζητήσεις, ζυμώσεις και ανταλλαγή απόψεων, να μπορέσουν να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην βελτίωση και καλύτερη εφαρμογή του Κανονισμού. Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε τίτλο «Βιωματική Εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή, σύγχρονες μέθοδοι και μέσα» και τον ρόλο της εισηγήτριας είχε η κυρία Encarnacion Perez Pintado, επικεφαλής Digital Services Learning Ericsson, η οποία προσκλήθηκε από το Σ.Ε.Π. για να μεταφέρει καλές πρακτικές και τα οφέλη της σύγχρονης αλλά και της ασύγχρονης ψηφιακής εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το Συνέδριο συνεχίστηκε με το 3ο και τελευταίο θέμα του, τον Απολογισμό Έργου της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε./Σ.Ε.Π. από το 2016 έως και το 2019, με εισηγητής τον Αναπληρωτή Έφορο Εκπαίδευσης Γ.Ε. κ. Νεκτάριο Τσεσμελόπουλο. Παράλληλα, στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε και η διαδικασία ανάδειξης Αιρετών Μελών του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και αναδείχθηκαν για διετή θητεία τα Μέλη του Προσωπικού Εκπαίδευσης Σ.Ε.Π. κατά τη σειρά εκλογής τους κ.κ. Κωνσταντίνος Βεργίτσης, Ιωάννης Δρης, Στυλιανός Νικογιάννης, Βασιλική Χρυσίνη, Σπυρίδων Πολυζώης και Ευθυμία Καρυδά.


Πιστοποίηση LLOYD’S REGISTER

Ο

διεθνής αναγνωρισμένος Νηογνώμων Lloyd’s Register ανανέωσε την πιστοποίηση για ακόμη έναν χρόνο - έως τον Μάρτιο του 2021 του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ως Εγκεκριμένου Παρόχου Εκπαίδευσης “Lloyd’s Register Approved Training Provider” για το σύνολο της εκπαίδευσης «Κυβερνήτου Ιστιοφόρου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους» (συμπεριλαμβανόμενης και της σχολής Λεμβάρχου). Πρόκειται για μία μοναδική στα χρονικά αναγνώριση για έναν εθελοντικό φορέα, όπως η Προσκοπική Κίνηση, και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι αυτή η πιστοποίηση προέρχεται από τον παλαιότερο και έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους νηογνώμονες διεθνώς. Η πιστοποίηση αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο με επιθεώρηση (audit) σχολής από τον Lloyd’s Register, ο οποίος διαπιστώνει ότι η εκπαίδευση διεξάγεται σύμφωνα με τα πρότυπα και τον επίσης πιστοποιημένο από τους Lloyd’s Κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. Η πιστοποίηση αποτελεί ευγενική χορηγία του Lloyd’s Register προς το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και έρχεται να επιβραβεύσει το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιείται από το 1951 στη ναυτοπροσκοπική εκπαίδευση, καθώς και τη σε βάθος συστηματοποίηση που έγινε τα τελευταία χρόνια για συμμόρφωση με τα πρότυπα πιστοποίησης ISO9001:2015, ISO10015 και IWA 2.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 48


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Ανάπτυξης Η Εφορεία Ανάπτυξης Γ.Ε. συνέχισε τις ενέργειες υποστήριξης των Προσκοπικών Συστημάτων και του έμψυχου δυναμικού του Σ.Ε.Π. Για άλλη μία χρονιά συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από τις θερινές κατασκηνώσεις και μεγάλες δράσεις των Τμημάτων, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την καλύτερη ανάλυση, στοχοθέτηση και υποστήριξη των σχεδίων ανάπτυξης των Περιφερειακών Εφορειών. Επίσης, συντόνισε την ενέργεια ενημέρωσης των Περιφερειακών Εφορειών για τους νέους φοιτητές που εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης τους, ήρθε σε επικοινωνία και ενημέρωση όλων των ενηλίκων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν ως εθελοντές στον Προσκοπισμό και προωθήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι στις οικείες Περιφερειακές Εφορείες. Τέλος, προετοιμάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ίδρυσης νέου Προσκοπικού Συστήματος και εφαρμόστηκε πιλοτικά στο υπό ίδρυση (ιδρύθηκε το 2021) νέο Προσκοπικό Σύστημα στη Σαντορίνη.

Εφορεία Οικονομικών & Περιουσίας. Η Εφορεία Οικονομικών και Περιουσίας Γ.Ε. συνεργάστηκε στενά με την Οικονομική Υπηρεσία του Σ.Ε.Π. με σκοπό την ανταπόκριση σε εκκρεμή ζητήματα οικονομικής διαχείρισης Προσκοπικών Κλιμακίων. Πραγματοποιήθηκαν οικονομικοί έλεγχοι σε Προσκοπικά Κλιμάκια, σύμφωνα με τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Ελέγχου, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν με προτάσεις για τη βελτίωση των ακολουθούμενων διαδικασιών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για ενημέρωση και υποστήριξη των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης σε διάφορες Περιφερειακές Εφορείες. Τέλος, έγιναν βελτιώσεις σε εγχειρίδια εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν στην εν γένει οικονομική διαχείριση.

Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων Η Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων Γ.Ε. προέβη σε διάφορες ενέργειες για την καλύτερη αξιοποίηση των Προσκοπικών Κέντρων ως σημεία παροχής ελκυστικού Προσκοπικού Προγράμματος και ως πηγές εσόδων για τις Περιφερειακές

Εφορείες και την Κεντρική Διοίκηση. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε νέα ιστοσελίδα (www.scoutcenters.gr), με πληροφορίες και χρήσιμο υλικό για όλα τα Προσκοπικά Κέντρα. Επίσης, συντόνισε τη διαδικασία έκδοσης Αδειών Λειτουργίας στα Προσκοπικά Κέντρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού Προσκοπικών Κέντρων. Επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης εθελοντών στα Προσκοπικά Κέντρα, μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο ωστόσο δεν μπόρεσε να τεθεί σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας. Επεξεργάστηκε μελέτη για τη δυνατότητα εναρμόνισης των Προσκοπικών Κέντρων με τις πυροσβεστικές διατάξεις περί πυρασφάλειας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν η ολοκλήρωση των επαφών και η απόκτηση κατά χρήση ενός νέου Προσκοπικού Κέντρου, στη Συκιά Φωκίδας, το οποίο παραχώρησε στο Σ.Ε.Π. η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Ταυτόχρονα, τα Προσκοπικά Κέντρα υπό τη διαχείριση της Κεντρικής Διοίκησης αναβαθμίστηκαν περαιτέρω σε επίπεδο υποδομών, οργάνωσαν πρωτοβουλίες για την προβολή του Προσκοπικού Έργου και αποτέλεσαν πόλους ποιοτικής προσκοπικής δράσης. Αξίζει να αναφερθεί για το Προσκοπικό Κέντρου Πύργου Βασιλίσσης η θεσμοθετημένη πλέον δράση «Αντί Πίτας» των Στελεχών του Προσκοπικού Κέντρου, με την προσφορά κοινωνικού μαγειρέματος σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και η οργάνωση εκδήλωσης γνωριμίας με τον Προσκοπισμό για τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος, τον Πρόεδρο και τη Γενική Διευθύντρια του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, ενώ όλο το 2020 στους χώρους του ΠΥ-ΒΑ φιλοξενήθηκαν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Παρουσιάστε», μετά το πέρας των οποίων μέρος των υποδομών του Προσκοπικού Κέντρου θα έχει ανακαινιστεί. Το Προσκοπικό Κέντρο Περδικόβρυσης Παρνασσού αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά αγαπημένο μέρος εκδρομών και κατασκηνώσεων των Προσκοπικών Τμημάτων. Για τη διευκόλυνση των κατασκηνωτών, τα Στελέχη του Προσκοπικού Κέντρου εξασφάλισαν για άλλη μία χρονιά τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς το Προσκοπικό Κέντρο από τον σιδηροδρομικό σταθμό με λεωφορείο του Δήμου Αμφίκλειας, ενώ πραγματοποιήθηκε πλήθος επαφών και συζητήσεων με τοπικούς φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κέντρου. Οι υποδομές

του Προσκοπικού Κέντρου αναβαθμίστηκαν με την εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης και ανίχνευσης διαρροής υγραερίου σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή επιπλέον κοιτώνα στο Καταφύγιο Βουδούρη και την αύξηση της χωρητικότητάς του κατά 15 κλίνες (η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021). Τέλος, στο πλαίσιο ενεργειών εξωστρέφειας αλλά και γνωριμίας με τον Προσκοπισμό, η Περδικόβρυση φιλοξένησε τρίτους συλλόγους και φορείς, όπως τη Σχολή Χιλλ, τα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, την Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.

Εφορεία Διεθνών Σχέσεων Η Εφορεία Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. συνεργάστηκε στενά με τις υπόλοιπες Εφορείες της Γενικής Εφορείας για την υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος. Ειδικότερα, συνεργάστηκε με τις Εφορείες Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων για τη μετάφραση και την προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα των εγχειριδίων του WOSM για την παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Earth Tribe», με την Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. για τη μετάφραση ξενόγλωσσων άρθρων και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π. και για την αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π., με την Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. για την πραγματοποίηση στην Ελλάδα της δράσης Eurosea 2020 (που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας) καθώς και επιμελήθηκε τη μετάφραση εκδόσεων του WOSM για τον εμπλουτισμό της προσκοπικής βιβλιογραφίας. Επίσης, προετοίμασε «οδηγό διαδικασιών» για τις εργασίες της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. και επεξεργάστηκε το θεματολόγιο του Σεμιναρίου Διεθνών Σχέσεων για την ανανέωσή του. Τέλος, υποστήριξε τη συμμετοχή Ενηλίκων Στελεχών στις διεθνείς δράσεις Diversity Training στο Πόρτο της Πορτογαλίας, 25.2-2.3.2020 (2 συμμετέχοντες) και Overture Diversity Network Meeting, διαδικτυακά στις 20.12.2020 (5 συμμετέχοντες).

Εφορεία Πληροφορικής Η Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. παρείχε μηχανογραφική κάλυψη σε όλα τα Προσκοπικά Κλιμάκια και τις Εφορείες της Γενικής Εφορείας και μερίμνησε για την τακτική συντήρηση και ανανέωση του μηχανογραφικού εξοπλισμού της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 49


Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 50


Ο

ι Έλληνες Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., το 2019 ξεκίνησαν μια μοναδική πρωτοβουλία, την «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής». Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και τη συμμετοχικότητα, αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης. Η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων σε 350 γειτονιές της χώρας αλλά και οι συνεχείς δράσεις στα βουνά και τα δάση της χώρας - σπίτι δεκάδων θηλαστικών, πουλιών, κ.λπ. - θα επιτρέψει στην «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» να έχει πανελλήνια εμβέλεια! Η άμεση συνεργασία μεταξύ των μελών της Προσκοπικής Κίνησης επιτυγχάνεται με ειδικές εκπαιδεύσεις των εθελοντών-μελών, με συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που υλοποιούν διάσωση και περίθαλψη των ζώων που προστατεύουν και με προβολή στο ευρύ κοινό της ανάγκης της διατήρησης της Άγριας Ζωής και της «ηθικής» της προστασίας της. Το 2020 συνεχίστηκαν οι εκπαιδευτικές συναντήσεις της ΠΟΔΑΖ διαδικτυακά λόγω του COVID-19. Στις 5, 10 και 12.6.2020 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. διαδικτυακά η 4η Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, κατόπιν της παράτασης που δόθηκε από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ για την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και τη μετατροπή των εκπαιδευτικών συναντήσεων σε webinars. Στη Συνάντηση συμμετείχαν 34 Ενήλικα Μέλη από Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Καβάλα, Καστοριά, Σέρρες, Ηράκλεια, Άρτα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Στις 25, 28 και 30.9.2020 πραγματοποιήθηκε η 5η Εκπαιδευτική Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 45 Ενήλικα Μέλη από Ναύπλιο, Καβάλα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Αγρίνιο, Μέγαρα, Ιωάννινα, Κρανίδι, Ν. Πέραμο, Πύργος, Ν. Ιωνία Βόλου, Αλόννησο, Ιτέα και Άμφισσα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε το έργο «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» που οργάνωσε και υλοποίησε η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε., με τη χρηματοδότηση 50.000 € από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Αρ. Απόφασης 148.3/2018), του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες” και του χρηματοδοτικού προγράμματος “Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις” και την υποστήριξη από τις Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ. Κάθε νέα εξέλιξη που αφορά στην Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής παρουσιάζεται στην ειδική ιστοσελίδα www.wildliferescuescout.gr.

Στις 16, 19 και 21.10.2020 πραγματοποιήθηκε η 6η Εκπαιδευτική Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 34 Ενήλικα Μέλη από Χανιά, Λέσβο, Ρόδο, Ηράκλειο, Βέροια, Ρέθυμνο, Πύργο, Σκόπελο, Μύκονο, Εύβοια, Χίο και Κέρκυρα. Στις 16, 18 και 20.11.2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελευταία, 7η Εκπαιδευτική Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 61 Ενήλικα Μέλη από Νότια Αττική, Μαγνησία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Πελοπόννησο, Θεσσαλονίκη, Χίο, Λέσβο, Σαρωνικό, Ανατολική Αττική, Κεντρική & Δυτική Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Δυτική Αττική, Αθήνα, Βορειοδυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 51


Σύνθεση Γενικής Εφορείας Γενικός Έφορος Χριστόφορος Μητρομάρας Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Παντελής Προμπονάς Μ. Βοηθός Γενικός Έφορος Αθανάσιος Ευσταθίου Βοηθός Γενικός Έφορος (Προσκοπικό Πρόγραμμα) Χρήστος Χατζηδιαμαντής Βοηθός Γενικός Έφορος (Ανθρώπινο Δυναμικό) Δημήτριος Μανίκης Βοηθός Γενικός Έφορος (Οργάνωση & Λειτουργία) Χρήστος Κολοβός Έφορος Διοίκησης Θεόδωρος Αργυρίου Έφορος Εκπαίδευσης Γενικός Έφορος Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Σωτήριος Μαρούδας Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Δημήτριος Σαλιάρης Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Νεκτάριος Τσεσμελόπουλος Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Κλήμης Τοσουνίδης Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Μαρία Αντύπα Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Χρήστος Καψάλης Έφορος Κλάδου Προσκόπων Αικατερίνη Κοτσίνα Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκόπων Παναγιώτης Βλάχος Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Ελένη Αποστόλου Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Άδωνις Κυριαζής Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Αλέξανδρος Χριστοδουλάρας Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Εμμανουήλ Τσαβδάρης Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γρηγόριος Ηλιόπουλος Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γεώργιος Μαυροειδής Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Ηλίας Κωτσάτης Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Ευάγγελος Φραγκόπουλος Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Δήμητρα Λαδά Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Παναγιώτης Μπάμπουρας Έφορος Εφαρμ. Προγραμμάτων Περιβάλλοντος : Θεόδωρος Μπένος - Πάλμερ Αν. Έφορος Εφαρμ. Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Ίππαρχος Στάβαρης Έφορος Διεθνών Σχέσεων Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. Ανδρέας Τζέκας Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. Αντώνης Χρυσοστόμου Αναπληρώτρια Έφορος Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. Αναστασία Χριστοδούλου Γραμματέας Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. Άννα Κανέτη Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Εφραιμίδης Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Χαράλαμπος Αθηναίος Αναπληρωτής Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Ιωσήφ Πλέσσας Αναπληρωτής Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Γαβριήλ Χουρμουζιάδης Έφορος Πληροφορικής Σπυρίδων Πολυζώης

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 52

Έφορος Προσκοπικών Κέντρων Έφορος Πολιτικής Προστασίας Αρχηγός Π.Κ. Περδικόβρυσης Παρνασσού Αρχηγός Π.Κ. «Άγιος Ανδρέας» Υπαρχηγός Π.Κ. «Άγιος Ανδρέας» Αρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Υπαρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Υπαρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Αρχηγός ΔΝΝΚ «Δέλτα Φαλήρου» Υπαρχηγός ΔΝΝΚ «Δέλτα Φαλήρου»

Βαλεντίνος Μαντζούτσος Παναγιώτης Κορδάς Βαλεντίνος Μαντζούτσος Σπυρίδων Αξιώτης Ευστάθιος Πιπέρας Δημήτριος Σπυράκος Αθανάσιος Ζαχαρίας Άλκης Λασκαρίδης Χρήστος Θεοδωρόπουλος Στέφανος Γιαννακάκης


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Ειδικές Ομάδες Εργασίας Εφορειών Γενικής Εφορείας Ομάδα εργασίας για επιμέρους δραστηριότητες και ενέργειες της Εφορείας Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε. : Άννα Κανέτη, Ανδρέας Μπουργάνης, Γεράσιμος Μαζαράκης, Σοφία Δαγαλάκη, Γιάννης Προμπονάς, Δημήτρης Μαρούσος, Νίκος Αθανασίου, Αλέξανδρος Βανταράκης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Κοτσίνα, Νάντια Κοτσίνα, Τζούλια Γραμμενίδου, Σοφία Καραγκιαούρη, Σπύρος Πολυζώης, Δάκης Μουργέλας, Ανδρέας Τζέκας, Πάρης Μακρής Ομάδας εργασίας του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. : Γιάννης Δρης, Γιώργος Χουρδάκης, Άγγελος Καραμάνης, Ηλίας Στεφανίδης, Χρήστος Παπαφιλόπουλος, Κωνσταντίνος Κεσκίνογλου, Κωνσταντίνα Λυγίζου, Φώτης Σακαλής, Γιώργος Ρίζος, Φανή Καραλούδα, Νίκος Κωνσταντινίδης, Ηλίας Κωτσάτης, Βασίλης Κουλούρης, Θανάσης Νάσος – Λεβαντής, Γαβρίλος Χουρμουζιάδης Ομάδα εργασίας Γραφείου Αξιοπλοΐας Εφορείας Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. : Ηλίας Λαδάς, Ηλέκτρα Φωτεινοπούλου, Γιώργος Καραγιάννης Οργανωτική Ομάδα πραγματοποίησης δράσης Eurosea 2020 στην Ελλάδα Εφορείας Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. : Ηλέκτρα Φωτεινοπούλου, Αριάδνη Κοτσικοπούλου, Χρήστος Χατζηδιαμαντής, Γιώργος Μπάμπουρας, Κέλλυ Μήτρου, Γιώργος Καραγιάννης, Δήμητρα Λαδά

Ομάδα εργασίας για επιμέρους δραστηριότητες και ενέργειες της Εφορείας Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. : Γιάννα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Δημήτρης Τρίμμης, Γιώργος Βόικος, Νίκος Στάθης, Αγγέλικα Μυλώνη, Μαρία Φώτου, Λευτέρης Γεωργαράς, Αθανασία Κάππου, Γωγώ Κουρμουλή, Ραφαέλα Καράτερζη, Δάφνη Εμπεδοκλή

44η Τακτική Γενική Συνέλευση Σ.Ε.Π. Λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, και λαμβανομένων υπόψη των προληπτικών και περιοριστικών μέτρων της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, η 44η Τακτική Γενική Συνέλευση Ιδρύματος Σ.Ε.Π., πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή 140 μελών. Κατά τη διάρκεια της 44ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης : • Εγκρίθηκε ο Απολογισμός Έργου του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2019 • Εγκρίθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός (αποτελέσματα χρήσης) και Ισολογισμός 2019 μετά των εκθέσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Οικονομικής Διαχείρισης και των Ορκωτών Ελεγκτών και η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη • Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Σ.Ε.Π. για το έτος 2021.

Ομάδα εργασίας για επιμέρους δραστηριότητες και ενέργειες της Εφορείας Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. : Ξενοφώντας Σταμπέλος, Φώτης Σακαλής, Αλέξης Χριστοδουλάρας, Ηλίας Κωτσάτης, Παύλος Σιρανίδης, Αλέξης Βαρδάκας, Αντώνης Ευαγγέλου, Φώτης Σακαλής, Παναγιώτης Γκουβάς Ομάδα εργασίας Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. : Αθηνά Τσεκούρα, Άννα Λάτσιου, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Κώστας Τάτσης Ομάδα κτηνιάτρων για την υποστήριξη της ΠΟΔΑΖ : Καίτη Αλευρά, Αλέξανδρος Βανταράκης, Τζούλια Γραμμενίδου, Δημήτρης Καψούλης, Αναστασία Κορωνάκη, Ζωή Τζίτζου Ομάδα εργασίας μελέτης Προσκοπικής Μεθοδολογίας άλλων Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. : Martin Kalfakis, Μάριος Μυγδάλης, Ελεάνα Νικολακοπούλου, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, Ιωάννης Δρης, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Μεταξία Φιλιππάτου, Γιάννης Μελαχροινούδης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 53


Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 54


Μ

ε επιτυχία ολοκληρώθηκε για 12η συνεχόμενη χρονιά το βραβευμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων και Αξεσουάρ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Vodafone. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 τα Προσκοπικά Συστήματα που συμμετείχαν έσπασαν όλα τα ρεκόρ συγκεντρώνοντας συνολικά 12.451 κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει από το 2008 τις 68.000 συσκευές! Ως επιβράβευση των προσπαθειών του, το πρώτο στην κατάταξη Προσκοπικό Σύστημα κέρδισε ένα drone Dji Mavic Mini και τα υπόλοιπα 19 Συστήματα κέρδισαν μία δωροεπιταγή 150€ από το Προσκοπικό Πρατήριο.

Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει η Εφορεία Δημοσίων Σχέσων Γ.Ε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 55


Ιστορικό Αρχείο Το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π. έχει την ευθύνη της διάσωσης, τεκμηρίωσης και οργάνωσης του υλικού που σχετίζεται με την πορεία και τη δράση του Ελληνικού Προσκοπισμού. Μέσα από τη δραστηριότητά του, το Ιστορικό Αρχείο φιλοδοξεί να παρέχει ένα ανεξερεύνητο πεδίο έρευνας, αλλά και μία καλύτερη προβολή της ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού. Στην διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των εγγράφων που έχει εκδώσει η Γενική Εφορεία, αλλά και ποικίλο υλικό αρχείου από δραστηριότητες της Προσκοπικής Κίνησης. Επίσης, στη διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου υπάγονται και τα αρχεία των Τοπικών Εφορειών που έχουν καταργηθεί. Το έργο και η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του Σ.Ε.Π. διαχειρίζεται Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Δ.Σ./Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 56

Βιωματική Εκπαίδευση Το πρόγραμμα «Βιωματική Εκπαίδευση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» υλοποιείται στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επί δεκατρία (13) χρόνια, με σκοπό την εκπαίδευση στην πράξη, την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου σε θέματα που αφορούν την Κοινωνία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, μέσα από σύγχρονες μεθόδους. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αττικής είτε στον χώρο του σχολείου, είτε στα Προσκοπικά Κέντρα του Σ.Ε.Π. (Π.Κ. ΠΥΒΑ και Π.Κ. Άγιος Ανδρέας) υπό την ευθύνη της κ. Δέσποινας Χασιλίδη, Υπεύθυνης Βιωματικής Εκπαίδευσης από το Σ.Ε.Π. Η «Βιωματική Εκπαίδευση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» παρέχεται με την έγκριση και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Την άνοιξη του 2020 τα προγράμματα που ήταν προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν σε δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αττικής ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του covid-19. Το Σεπτέμβριο του 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. λαμβανομένων υπόψη των προληπτικών και περιοριστικών μέτρων της Πολιτείας για την πανδημία του covid-19, αποφάσισε τη διακοπή των προγραμμάτων Βιωματικής Εκπαίδευσης από το Σ.Ε.Π. για τη σχολική χρονιά 2020-2021.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Επιτροπές Διοικητικού Συμβουλίου Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Δημήτριος Μαναράκης (Πρόεδρος) Κωνσταντίνος Τζίφας (Γραμματέας) Λευκοθέα Φωτίου Κωνσταντίνος Νάστος Ιωάννης Διονυσιώτης Τριαντάφυλλος Μεταξάς Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος Παντελής Προμπονάς, Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π., (Εντεταλμένο Μέλος Δ.Σ./ Σ.Ε.Π.) Κωνσταντίνος Γκαβέρας (Εντεταλμένο Μέλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π.) Επιτροπή Προσκοπικού Πρατηρίου Αικατερίνη Αγγελίδου Γαληνός Λαουτάρης Αριστείδης Μαρατσίνος Μάριος Νάκας Κλήμης Τοσουνίδης Κωνσταντίνος Χριστοφοράτος (ως αναπληρωματικό μέλος) Επιτροπή Μελέτης Προτάσεων Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων Κωνσταντίνος Μαμουζέλος (Πρόεδρος) Ιωάννης Μιχάλης Γεώργιος Πουρνάρης Μιχαήλ Σιδερίδης (Γραμματέας) Αλέξανδρος Χαρίτος Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (έως 29.6.2020) Νικόλαος Χαλιάσος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (από 29.6.2020) Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας Κωνσταντίνος Τάτσης, Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Χαράλαμπος Αθηναίος, Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Γ.Ε. Εμμανουήλ Τσαγκαράκης, Επιμελητής Ακίνητης Περιουσίας Σάββας Ιωακειμίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ιωάννης Ρουκάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Επιτροπή Global Support Assessment Tool (G.S.A.T.) Γεώργιος Χουρδάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Χρήστος Χατζηδιαμαντής, Βοηθός Γενικός Έφορος Αθανάσιος Ευσταθίου, Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Άγγελος Καραμάνης Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου Σ.Ε.Π. Χρήστος Σταθόπουλος (Πρόεδρος) Μιχάλης Σιδερίδης Μάρα Βερύκοκου Κωνσταντίνος Μαμουζέλος Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος Μελέτης Ζαχαράκης Μαρία Μπαλάσκα Επιτροπή Ανάδειξης Προσκοπικής Ιστορίας Γιούλα Κουτσοπανάγου, Δρ. της διεθνούς Ιστορίας του London School of economics & political Science Χρήστος Σταθόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Αθανάσιος Τσουκαλάς, Δρ. Αρχειονομίας Πανεπιστήμιο Ιονίου Απόστολος Ατσιάς, Δρ. Παιδαγωγικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νικόλαος Χατζόπουλος, Υπ. Δρ. Πολιτικής Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο Παντελής Προμπονάς, Υπ. Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κύκλου Αρωγών Μελών (ΠΑ.Κ.Α.Μ.) Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Πρόεδρος) Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Παναγιώτης Κατρούγκαλος Γεώργιος Κοντορούσης Κωνσταντίνος Παπαζαχαρίου Ευστράτιος Ξανθόπουλος Αντώνιος Νίνος Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Γεώργιος Χουρδάκης Κώστας Τσολακίδης Παναγιώτης Κατρούγκαλος Χρήστος Παπαγεωργίου Ανδρέας Πετρόπουλος Χρήστος Χατζηδιαμαντής

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 57


Επιτροπή Προστασίας και Ασφάλειας μελών Σ.Ε.Π. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, MSc UK και Ph.D. PhD Human Resources Development USA, Licensed NLP Trainer Βασίλης Κασιμάτης, Εκπαιδευτικός, με μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή και στην εργασία με νέους και παιδιά Παναγιώτης Σιαπέρας, Εργοθεραπευτής και Ψυχολόγος με ειδίκευση στις αναπτυξιακές διαταραχές. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge με πολυετή διδακτική και κλινική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα Άγγελος Καραμάνης, Γραμματέας & Σύνδεσμος με τη Γενική Εφορεία Επιτροπή Αποπεράτωσης Κτηρίου οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού Πάτρας Ισμήνη Κρεμμύδα, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Θεοφάνης Μαραγκάκος, Αν. Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Χαράλαμπος Μαρινόπουλος, Μέλος Ε.Π.Π. 3ου Πατρών - Τοπογράφος Μηχανικός Γεώργιος Γιαννούλης, Έφορος Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Ιωάννης Γεωργουλάς, Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Π.Ε. Δυτ. Πελοποννήσου Πανταζής Πανταζής, επιχειρηματίας Επιτροπή Ανασυγκρότησης Π.Κ. Πυργακίου Αιγίου «Παύλος Βασιλειάδης» Νικόλαος Καραΐσκος, Σύμβουλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Ισμήνη Κρεμμύδα, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Βιομήχανος Γιώργος Αγγελόπουλος, Οικονομολόγος Νικόλαος Καραμάνης, Δημόσιος Υπάλληλος, μέλος Ε.Π.Π. Αιγιαλείας Δημήτρης Χατζησοφιανός, Πολιτικός Μηχανικός

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 58

Δημήτρης Πυργάκης, Γεωλόγος Περιβαλλοντολόγος Περικλής Πορτοκάλης, Συνταξιούχος, μέλος ΕΠΠ Αιγιαλείας Παναγιώτης Καλαμιώτης, Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Γιοβάς, Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αρχηγός 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αιγίου Επιτροπής οργάνωσης εκδηλώσεων εορτασμού 110 χρόνων Σ.Ε.Π. Ισίδωρος Κανέτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. Ηλίας Λουλούδας, Οικονομικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δέσποινα Παπαθεοδούλου, Σύμβουλος Δ.Σ. Αθανάσιος Ευσταθίου, Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Επιτροπή Νομικής Υποστήριξης Δημήτριος Βαντσίδης Γιώργος Γιαννούλης Κωνσταντίνος Γκαβέρας Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος Σπανορήγας Αντώνης Σταθάκης Δημήτρης Τόλιος Εμμανουήλ Τσαγκαράκης, Επιμελητής Ακίνητης Περιουσίας


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων «ΔΕΣΜΟΣ»

Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος

Η Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων «ΔΕΣΜΟΣ» ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να βοηθήσει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς Προσκόπους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του Καθήκοντος προς τον Θεό, ως θεμελιώδη αρχή της Προσκοπικής κίνησης. Έχοντας συμβουλευτική σχέση προς την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM), ο «ΔΕΣΜΟΣ», με πολύπλευρες δραστηριότητες προβάλει την Ορθοδοξία και ενισχύει τον Προσκοπισμό σε κάθε ευκαιρία.

Από την 1.1.2020 η Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος (Κ.Ε.Π.Π.Ε.) λειτούργησε με τη νέα σύνθεσή της, όπως αναδείχθηκε από το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων που διεξήχθη στην Αθήνα στις 24.11.2019.

Το 2020 η πανδημία αποτέλεσε – όπως για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας – ανασταλτικό παράγοντα για τις δράσεις του ΔΕΣΜΟΥ. Το ετήσιο Διοικητικό Συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι έγινε με διαδικτυακή συνάντηση στις 13.6.2020, με συμμετοχή του επίτιμου Προέδρου κ. Χρήστου Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα κ. Βασίλη Μπίρτσα, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Άγγελου Καραμάνη και του Εφόρου Διεθνών Σχέσεων του Δεσμού κ. Ιωάννη Δημητριάδη, ενώ στις 3-5.4.2020 μέλη του ΔΕΣΜΟΥ απ’ όλον τον κόσμο είχαν συμμετάσχει στο “JOTI Special Edition” σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Τέλος, ο ΔΕΣΜΟΣ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για το Spiritual Development Guidelines της WOSM.

(Κ.Ε.Π.Π.Ε.)

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πανδημία του COVID-19 δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι δράσεις και τα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ε.Π.Π.Ε. πραγματοποίησε τακτικές συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και ασχολήθηκε κυρίως με την υποστήριξη των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων στην προσπάθεια να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εν μέσω της πανδημίας. Πέραν αυτών, εντός του 2020 : •

Δημοσιεύθηκαν τα πορίσματα του 2ου Συνεδρίου Παλαιών Προσκόπων.

Οργανώθηκε η Πανελλήνια Δράση «Πρεσβευτές του Καλού», στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Σκέψης 2021 (Ανακοίνωση Γ.Ε. 8/30.1.2020).

Προετοιμάστηκαν δύο Πανελλήνιες Συναντήσεις Παλαιών Προσκόπων, στο Χιλιομόδι Κορινθίας και στην Κατερίνη, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε το Συνέδριο του ΔΕΣΜΟΥ, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην Αίγυπτο, πριν το Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο, που επίσης αναβλήθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021 και το 6ο World Scout Intereligious Forum που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 12-15.3.2020 στο Παρίσι. Επίσης, ενισχύθηκε οικονομικά η κατασκήνωση των Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων στην Καμπάλα της Ουγκάντας. Η ενίσχυση κάλυψε το 50% του προϋπολογισμού της κατασκήνωσης για 500 περίπου παιδιά. Το Σ.Ε.Π. υποστηρίζει αποφασιστικά και προβάλλει το έργο του ΔΕΣΜΟΥ ηθικά και υλικά με κάθε μέσο, μέσα από τις ιστοσελίδες του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την πολύτιμη αρωγή του προσωπικού του και των στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 59


Ένωση «Μαζί για το Παιδί» & Έλληνες Πρόσκοποι: Ασπίδα Προστασίας για τα δικαιώματα των Παιδιών στην Ελλάδα ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 60


Σ

τις 20 Νοεμβρίου 1959 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, προχώρησαν στην υιοθέτηση ειδικής σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ειδική αυτή σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του». Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992. Αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα, αποφάσισαν από κοινού η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι να δημιουργήσουν ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων όλων των Παιδιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εκτός των συχνών ενημερώσεων στα μέλη τους θα λάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη σωστή διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Μια τηλεφωνική γραμμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ακούσουν την κάθε περίπτωση και να δώσουν συμβουλές που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της. Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού τομέα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει δύο ειδικές εκδόσεις: τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. “Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο” και το Εγχειρίδιο “Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας”. Παράλληλα, από το 2017 οι Πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση ασφαλούς του εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy). Τέλος, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία των ανήλικων μελών του Σ.Ε.Π. και τον περιορισμό τυχόν κινδύνων, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού και περιστατικών βίας που αφορούν σε ανήλικους στο Σ.Ε.Π. λειτουργεί η ανεξάρτητη Επιτροπή Ασφάλειας & Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π., με αντικείμενο την άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών βίας στο περιβάλλον των παιδιών. Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας δήλωσε: «Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον, τη βάση στην οποία θα πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις

ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.. Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και πιστεύουμε ότι το κοινό όραμά μας θα βρει πολλούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες». Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Παιδίατρος - Εντατικολόγος κ. Ιωάννης Παπαδάτος επισημαίνει από την πλευρά του, «Για εμάς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, η βία και ο εκφοβισμός είναι έννοιες που μέσω των υπηρεσιών μας επιδιώκουμε τον περιορισμό τους και όραμα μας είναι η εξάλειψη τους. Όσο αυτό είναι δυνατόν. Μέσω της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» δηλώνουμε παρόντες σε κάθε περίπτωση διαχείρισης βίαιων περιστατικών. Οι ειδικοί που αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 μιλούν διαφυλάσσοντας το απόρρητο του καλούντος και αναλόγως την περίπτωση δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές. Χάρις τους Έλληνες Προσκόπους κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ενημερώνουμε μεγάλες κοινότητες παιδιών και γονιών. Η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι το πρώτο βήμα για να νικήσεις ένα πρόβλημα πριν από την γέννηση του ακόμη, ενώ ταυτόχρονα από κοινού εκπαιδεύουμε τους πολίτες του αύριο. Είναι μια συνεργασία που γνώμονα έχει την ασφάλεια των παιδιών και στο βάθος την εξάλειψη της βίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε ένα τέτοιο όραμα, που φαντάζει ακατόρθωτο, έχουμε συνοδοιπόρους τους Έλληνες Προσκόπους».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 61


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 62


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Περιφερειακοί Έφοροι ΑΘΗΝΩΝ Σταύρος Δημητρόπουλος ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτριος Χαζάπης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Νεκταρία Χανιωτάκη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σωτήρης Στόικος (έως 30.9.2020) Χαράλαμπος Νασσόπουλος (από 1.10.2020) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ιωάννης Παπαγεωργάκης ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Δημήτριος Κάβουρας (έως 2.6.2020) Ανδρέας Γιόσρι (από 3.6.2020) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Βασιλική Κολιού (έως 30.9.2020) Γεώργιος Τάτσης (από 1.10.2020) ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Γκουβάς ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ξενοφών Σπιταδάκης (έως 30.9.2020) Ιωάννης Δεληγιαννάκης (από 1.10.2020) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αθανάσιος Καρακούλας ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ισμήνη Κρεμμύδα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Κυριάκος Μητρόπουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παναγιώτης Μανασσής (έως 18.10.2020) Γεώργιος Μπάμπουρας (από 19.10.2020) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νικόλαος Κόρκας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ματθαίος Πιστοφίδης (έως 31.10.2020) Χρήστος Καναρόπουλος (από 1.11.2020) ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κωνσταντίνος Καραμπάτσος ΚΥΚΛΑΔΩΝ Νεκτάριος Αλυφαντής ΛΕΣΒΟΥ Γενικός Έφορος ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Κωνσταντίνος Μαγαλιός ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννης Δημητριάδης ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Δημήτριος Δεουδές ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ Δημήτριος Καψούλης (έως 7.12.2020) Βασίλειος Μπίρτσας (από 8.12.2020) ΧΙΟΥ Ξενοφών Σταμπέλος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 63


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 64


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

0 2 0 2 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 65


( ΕΤΟΣ 2020 )

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

26

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

32

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

6

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

11

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

10

ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3 4

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

11

ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

7

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

7

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

12

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

9

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

37

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

9

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

10

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

10

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

4

ΛΕΣΒΟΥ

3

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

10

ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

20

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

26

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

10

ΧΙΟΥ

5 Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 /

282

Έγκριση Προσωρινής Λειτουργίας Προσκοπικού Συστήματος 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κύθνου, ΠΕ Κυκλάδων

Αναστολή Λειτουργίας Προσκοπικών Συστημάτων

4ο Σύστημα Προσκόπων Λάρισας, ΠΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας 1ο Σύστημα Προσκόπων Παλλήνης, ΠΕ Ανατολικής Αττικής 1ο Σύστημα Προσκόπων Κυμίνων - Μαλγάρων, ΠΕ Θεσσαλονίκης 20ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ανάληψης, ΠΕ Θεσσαλονίκης 5ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου, ΠΕ Θεσσαλονίκης 1ο Σύστημα Προσκόπων Κοζάνης, ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

Ίδρυση Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων

ΕΠΠ 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Περάμου, ΠΕ Δυτικής Αττικής ΕΠΠ Ιεράπετρας, ΠΕ Ανατολικής Κρήτης ΕΠΠ 1ου Συστήματος Προσκόπων Τρίπολης, ΠΕ Ανατολικής Πελοποννήσου ΕΠΠ 2ου Συστήματος Προσκόπων Αλεξανδρούπολης, ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Αναστολή Λειτουργίας Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων

ΕΠΠ 2ου Συστήματος Προσκόπων Αγίου Δημητρίου, ΠΕ Θεσσαλονίκης ΕΠΠ 4ου Συστήματος Προσκόπων Αγίου Δημητρίου, ΠΕ Θεσσαλονίκης ΕΠΠ Έδεσσας, ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας ΕΠΠ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, ΠΕ Δυτικής Αττικής


ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΑΘΗΝΩΝ

26

304

148

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

37

433

112

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

1

9

6

4

55

28

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1

13

3

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

7

64

20

ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

6

80

27

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

3

20

10

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

4

111

40

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

1

22

6

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

7

47

29

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

8

94

25

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

7

89

39

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

1

4

10

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

3

25

12

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

4

95

21

ΧΙΟΥ

11

211

70

131

1.676

606

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 67


ISO 9001/2015 Από Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2008 σε Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2015 Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας ΕΛΟΤ 1429. Από τον Φεβρουάριο του 2010 η Κεντρική Διοίκηση εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (Σ.Δ.Π.), με βάση το πρότυπο ISO 9001/2008. Η τήρηση Πιστοποιητικού ISO και Διαχειριστικής Επάρκειας έχουν διττή σημασία για το Σ.Ε.Π.: •

Αφενός διευκολύνει την οργάνωση, τη διεξαγωγή των εσωτερικών διεργασιών, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και δράσεων σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες του Ιδρύματος.

Αφετέρου, μέσα από το Σ.Δ.Π. ISO και τη Διαχειριστική Επάρκεια ΕΛΟΤ 1429, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα (πχ. ΕΣΠΑ, ERASMUS+ κ.ά.) ή άλλου είδους αξιολογήσεις και προγράμματα, όπως αυτό του GSAT του WOSM που το Σ.Ε.Π. πιστοποιήθηκε (Ανακοίνωση 50/15.5.2017).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 το Σύστημα λειτουργούσε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Πραγματοποιήθηκε ένας (1) εσωτερικός έλεγχος από την κα Δέσποινα Χασιλίδη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας Σ.Ε.Π. Το Πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια κατόπιν σχετικού ελέγχου από την εταιρεία Πιστοποίησης, ενώ κάθε χρόνο υλοποιείται επιθεώρηση διατήρησης του Πιστοποιητικού. Τον Απρίλιο του 2019 το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO του Σ.Ε.Π. πέρασε με επιτυχία την Ετήσια Επιθεώρηση από την Εταιρεία Πιστοποίησης LL-C (Certification) και την Ανανέωση του Πιστοποιητικού για τα επόμενα τρία (3) χρόνια σύμφωνα με τις απαιτήσεις προτύπου ISO 9001:2015. Το πιστοποιητικό εκδόθηκε με αριθμό Νο300610 και με περίοδο ισχύος από 7 Μαρτίου 2019 έως 6 Μαρτίου 2022. Τον Μάιο του 2020 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Επιθεώρηση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO του Σ.Ε.Π. από την Εταιρεία Πιστοποίησης LL-C (Certification) η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του covid-19. Τα αποτελέσματα για μια ακόμη φορά ήταν θετικά και το Σ.Δ.Π. ISO πέρασε με επιτυχία την Ετήσια Επιθεώρηση. Η Κεντρική Διοίκηση με την κίνησή της αυτή συνεχίζει την προσπάθεια και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στα μέλη και στα κλιμάκια του Σ.Ε.Π.,


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΑ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ / ΧΟΡΗΓΟΙ Μνημόνια Συνεργασίας

Συνεργασίες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΙΚΟ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» ETHELON ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ HOMENETMENT - H.A.S.K. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΣ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

DOCANDU ISEA SPECIAL OLYMPICS Hellas WWF Ελλάς YOU BE HERO ΑΝΙΜΑ ΑΡΙΩΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΑΡΧΕΛΛΩΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ελλάδος ΕΝΩΣΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΜ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Μόνιμοι Υποστηρικτές Προσκοπικού Έργου

Θεσμική Υποστήριξη 2020

Μνημόνια Συνεργασίας (Υπογραφή το 2020)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ MICROSOFT VODAFONE LLOYD’S APROVED TRAINING PROVIDER REGENERATION UNRIC ΕΛΛΑΔΑ

Πάγιοι Χορηγοί Προϊόντων & Υπηρεσιών DIRECTION ΕΚΔΟΤΙΚΗ POLO ΒΙΚΟΣ ΑΕ ΔΕΣΥΛΛΑΣ GAMES ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΣΤΑΧΥ CATERING

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Υποστηρικτές 2020 ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ & ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ RGB STUDIOS POLLEN OGILVY PR VALUECOM

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ 2020 Ελένη (Νινέττα) Σίμου Ελισάβετ (Λίζα) Μαντζαβίνου Χρήστος Γκόγκας Σωτήριος Μανωλόπουλος Χρήστος Γεροντόπουλος 2021 Ιωάννης Κωστόπουλος Άγγελος Δενδρινός Γεώργιος Τσαμπάσης Ευστάθιος Πολυχρονιάδης Ανάργυρος Σκληβανιώτης Γεράσιμος Καρυτινός Κώστας Μαστοράκης

Ιδιώτες 2020 ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2020 / 69


Απολογισμός Έργου 2020 του Ιδρύματος ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Νικόλαος Χαλιάσος Χριστόφορος Μητρομάρας Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Χριστόφορος Μητρομάρας Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΔΟΣΗΣ Κατερίνα Κοτσίνα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Σπύρος Πολυζώης

ΕΚΔΟΣΗ

του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.