Page 1

SCH OOL BRO CHu RE SCHOUWBURG KORTRIJK ONTMOETINGSCENTRA

19 20

1


Hartelijk welkom in Schouwburg Kortrijk, die zomaar eventjes 99 jaar oud is geworden. Ja, we geloofden het zelf ook niet. Hoe we erin slagen er nog zo stuitend gezond uit te zien? Door te blijven investeren in kinderen en jongeren. Zij houden ons jong. Cultuur stimuleert de hersenen. Sleutelvaardigheden als zien, luisteren, reflectie, aandacht, experiment, creativiteit en passie worden ontwikkeld. Stuk voor stuk vaardigheden die van belang zijn om te bewegen in een samenleving die steeds sneller evolueert en waar een overkill aan informatie ons overspoelt. Het creatief denken van kinderen en jongeren prikkelen en stimuleren is dan ook één van de drijfveren van Schouwburg Kortrijk en ontmoetingscentra om actief in te zetten op kunst op kindermaat. Zo wordt mee gebouwd aan een duurzame maatschappij, waarbinnen kinderen en jongeren evolueren naar kritische en flexibele individuen die kunnen functioneren in deze maatschappij. Blader even door deze brochure, en je zal ontdekken dat we ook in het nieuwe seizoen de beste artiesten met bloedmooie voorstellingen naar Kortrijk halen om kinderen en jongeren te prikkelen voor cultuur. Al bijna een eeuw lang brengen ze jou, je ouders, je groot-én overgrootouders aan het lachen, huilen, denken en dansen. Al bijna een eeuw lang schrijven ze mee aan het eigentijds en gevarieerd verhaal van Schouwburg Kortrijk en de ontmoetingscentra. Maar vooral jij en jouw leerlingen, houden ons fris en fruitig. Het zijn jullie die ons verhaal schrijven. Mogen we je, nu we bijna 100 jaar zijn, dan ook om een gunst vragen? SchouwburgKortrijk popelt om te weten wat je hier de afgelopen 99 jaar zoal hebt meegemaakt. Wat is jóúw verhaal? Straffe anekdotes, toffe ontmoetingen of emotionele momenten. Laat het ons weten en ontdek hoe jij ons eeuwfeest volgend jaar kunt opluisteren. Iedereen Schouwburger!

KLASVERHALEN GEZOCHT

Alexander Ververken Liesbet Maddens Directeur Schouwburg Kortrijk Voorzitter Schouwburg Kortrijk

2

Volgend jaar blazen wij 100 kaarsjes uit. Jazeker, zolang zwaait cultuur hier al de plak. Maar wat maakt de grote geschiedenis zo leuk? Juist, de petites histoires! Schouwburg Kortrijk wil voor zijn eeuwfeest ook jouw klasverhaal eens horen, en niet alleen dat van de artiesten. Welke gedenkwaardige momenten beleefde jij met je leerlingen hier? Deponeer je strafste stoot in onze brievenbus. Vertel je grappigste anekdote aan een van onze medewerkers op 0470 50 20 23 of mail met rode oortjes naar scholen.schouwburg@kortrijk.be. Liever oldskool? Kom maar op met die gele briefkaart: Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk.


In deze brochure vind je het aanbod voor scholen van Schouwburg Kortrijk en Ontmoetingscentra. Wil je graag ook het aanbod kennen van andere partners in de regio, dan verwijzen we naar www.cultuurkuur.be. De voorstellingen staan gecategoriseerd per doelgroep. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden voor jouw klas. Heel wat gezelschappen voorzien lesmappen of educatieve pakketten die je kan terugvinden op scholen.schouwburgkortrijk.be. Die bieden je de mogelijkheid de voorstelling in de klas voor te bereiden. Ook filmpjes of persrecensies plaatsen we op deze website. We zijn ervan overtuigd dat een goeie voorbereiding een meerwaarde betekent voor de culturele beleving van de leerlingen.

VOORAF

Wil je graag advies op maat alvorens een keuze te maken voor jouw klas? Aarzel dan niet om ons te contacteren via de contactgegevens. Wil je met je klas een voorstelling buiten de schooluren bijwonen of wil je leerlingen stimuleren zelfstandig een podiumvoorstelling te ontdekken, dan verwelkomen we je graag tijdens onze avondvoorstellingen. Ook hier geven we graag advies. Wil je een aantal activiteiten koppelen en zo van je cultuuruitstap een dagarrangement maken? Dan bekijken we samen met jou of we een combinatie op maat kunnen samenstellen en leggen we de nodige contacten met andere partners in de stad.

3


INSCHRIJVEN

Inschrijven kan vanaf woensdag 5 juni om 14:00. De inschrijvingen gebeuren online via scholen.schouwburgkortrijk.be o o o

Om te kunnen inschrijven, registreer je je als leerkracht op onze website. Daarna koppel je jouw gegevens aan de school waarvoor je inschrijft. Je kan met meerdere leerkrachten voor één school inschrijven. De meeste scholen zitten reeds in onze database, maar de kans bestaat dat je school of een specifieke afdeling er nog niet in zit. In dat geval registreer je ook je school.

 Opgelet: als je een school wil registreren heb je volgende gegevens nodig: • correcte benaming school; • facturatiegegevens; • contactgegevens secretariaat (adres, tel, e-mail, …); • instellingsnummer. o

Heb je al eerder via dit systeem gereserveerd, dan kan je met je bestaande account ook nieuwe reservaties maken.

Bij aanvang kunnen wij maximum 2 voorstellingen per klas reserveren. Zo willen we alle scholen de kans geven om in te schrijven. Vanaf september stellen we de nog openstaande plaatsen opnieuw ter beschikking en kan je eventueel nog een extra voorstelling reserveren. Inschrijvingen worden chronologisch verwerkt. Je inschrijving is in eerste instantie een aanvraag en wordt pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen en die zelf nog eens bevestigt via het online systeem. Ontvang je geen bevestiging, dan kon de voorstelling niet gereserveerd worden. Allicht was die op dat moment uitverkocht en ontvang je van ons een alternatief voorstel. Bij de meeste voorstellingen worden er om artistieke of pedagogische redenen publieksbeperkingen vooropgesteld door het gezelschap. Sommige voorstellingen zijn dus snel volzet. Gelieve bij de inschrijving het exact aantal leerlingen en leerkrachten te vermelden. Betalen gebeurt per overschrijving, na ontvangst van een factuur gebaseerd op het effectief aantal aanwezige leerlingen. Als het aantal afwezigen meer dan 10 % bedraagt van het aantal opgegeven bij inschrijving, wordt het aantal ingeschreven leerlingen -10% gefactureerd.

4

CONTACTGEGEVENS

Als je je inschrijving annuleert, kan dit slechts na overleg worden aanvaard en moet dit minstens twee maanden vóór de activiteit gebeuren. Zo niet zien wij ons genoodzaakt het volledige bedrag te factureren. Een annulering binnen de twee maand voorafgaand aan de voorstelling, wordt sowieso volledig aangerekend. Als een voorstelling uit overmacht niet kan doorgaan, word je zo snel mogelijk verwittigd. Het Cultuurcentrum kan niet tussenkomen bij eventuele onkosten (zoals busvervoer).

Programmering kleuter & lager Schouwburg: Mieke Vandecandelaere mieke.vandecandelaere@kortrijk.be 056 23 98 50 Programmering secundair Schouwburg: Lies Deschietere lies.deschietere@kortrijk.be 056 23 98 50 Programmering ontmoetingscentra: Nicolas Vanlerberghe Nicolas.vanlerberghe@kortrijk.be 0498 90 91 35 Inschrijvingen en reservaties: Stefaan Delagrange scholen.schouwburg@kortrijk.be 056 23 98 50


PEU TER 1STE KLEU TER 5


E AT E R : L I

MUZ

BEELDEN

VE

D

TH

IEK

NACht ZacHt Cie Paprika

do 10.10 10:30 / 14:00

OC Molenheem - € 4,00 60 min. - max. 80 leerlingen - 1ste kleuter

Ubi slaapt, hij droomt. Maar ... is het enkel een droom? Of is die wondere wereld vol dieren, met land en stad en berg en zee, echt? Droom jij met ons mee?

UZ

I E K T H E ATE

Salibonani

do 21.11 14:00

Arabella

OC Lange Munte - € 4,00 40 min. + 20 min. naspel - max. 100 leerlingen 1ste kleuter

Arabella is een bijzonder meisje. Ze spreekt vele talen en kent veel kunstjes. Samen met Pepe Bonito en hun muis Rittepetite reist ze de wereld rond. Maar Arabella heeft een glazen bol … In een speelse combinatie van muziek, licht, poppenspel en magie neemt Lukas Van Echelpoel het jonge publiek mee op een unieke theatertrip vol vreemdsoortige muziekinstrumenten en veel 6

Compagnie Paprika vertrekt voor haar voorstellingen steeds vanuit klassieke muziek en beeld. Met woordloze, intieme en poëtische voorstellingen als resultaat.

R

M

In ‘Nachtzacht’ nemen een zangeres, een pianiste en een manusje-van-alles-mevrouw je mee in een intieme, poëtische muziekvertelling voor dromers. Dagelijkse voorwerpen veranderen er in een stad, de zee of de wolken.

Een wereld vol kleur en sfeer ontvouwt zich. Muziek van Aaron Copland, Benjamin Britten en Francis Poulenc wordt live gespeeld en laat je dromen helemaal tot leven komen. Soms gek, soms zacht, soms mysterieus ...

jongleerballetjes. Het betoverende decor – dat doet denken aan een minicircus – geeft plaats aan het publiek, dat zo de avonturen van Arabella vanop de eerste rij beleeft. Na de voorstelling mogen de kinderen zich uitleven met honderden balletjes en enkele bijzondere muziekinstrumenten.


ma 16.12

IR

CUS

THEA

di 17.12

14:00

10:00 /14:00

TE R

C

+3

Wolk 4Hoog

Arenatheater - € 5,00 max. 120 leerlingen - 1ste kleuter

Het meisje wil er zo graag zijn … In de wolken. Zweven en vliegen. Hoog in de blauwe lucht. En kijken ook … Naar al die kleine dingen daar beneden. Hoger en hoger, tot in het wolkenhuis. De mooiste plek op aarde.

MUZIEK

e b . g o o h 4. w w w w w w N E SY E L D R A R E G P R E W T N O

De succesproductie ‘Wolk’ wordt na vele jaren vanonder het stof gehaald. Een kabbelende, poëtische voorstelling vol luchtacrobatie en veel fantasie. In een gloednieuw kleedje en met een vernieuwde cast, klaar om opnieuw jonge kijkertjes te verwonderen.

,TN E G 0 0 0 9 ,71 TA A RT S N ET TA M E Z A K , G O O H 4.U.V

Esmé Bos & Bart Voet

di 11.02 10:30 / 14:00

Concert Magiq

OC Rollegem - € 4,00 max. 80 leerlingen - 1ste kleuter

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet laten zich inspireren door derwisjen, sjamanen en hun repetitieve rituelen, door ritmes, ademhalingen en door de stilte. Liedjes – in bestaande en onbestaande talen – over bijzondere momenten in een kleinmensenleven: de eerste keer kijken naar een regenboog, de eerste keer op een bus, of de zolder van opa en oma, of de ogen van de poes die in het donker licht geven of het zien van de volle maan en de sterren.

Bos & Voet gaan in ‘Concert Magiq’ op zoek naar het meeslepende van muziek, iets wat kleuters zeer intuïtief kunnen beleven. Soms heel hartstochtelijk en magisch. Een nieuwe voorstelling van de makers van ‘Wiegelied’. ‘Niets evenaart het plezier om de stem van Esmé Bos te horen, behalve haar de liedjes ook zelf zién zingen. Ogen dicht, een glimlach uit de duizend wanneer ze ergens in haar geest de toon ziet die ze zal zingen.’ (Peter Vantyghem over de cd ‘Esmé Bos’ – De Standaard).

7


BE

DE

do 20.02 10:30 / 14:00

ND THE

AT ER

EL

WiT Sprookjes Enzo

OC De Vonke - € 4,00 40 min. - max. 110 leerlingen peuter & 1ste kleuter

Uit de hemel dwarrelt sneeuw, als een wolk vlinders die dansen op de wind. De sneeuw verandert de hele wereld, alles wordt … WIT! ‘Wit’ is een streelzacht verhaal om met open mond naar te kijken, met je neus in de lucht en soms holderdebolder ondersteboven. Lichtspel, livemuziek, acrobatie, poppentheater en talloze magische voorwerpen maken van ‘Wit’ een heerlijk interactieve voorstelling voor de allerjongste kijkertjes.

IR

CUS

ma 02.03

di 03.03

14:00

10:00 / 14:00

THEA

Een carrousel van dansende, springerige lichtjes in de piste van een circus waar de tijd is blijven stilstaan. Een schommelende kroonluchter, gewichtloos als een droom, een kandelaar op de toppen van zijn tenen, een familie schemerlampjes die verstoppertje speelt terwijl een straatlantaarn naar de zonsondergang glimlacht. Click. De betovering duurt een nacht lang. Elke nacht. De hele nacht. Na het succesvolle ‘Lampionaio’ maakt Sprookjes enzo opnieuw een circustheatervoorstelling voor een jong publiek. Een lichtgevend 8

TE R

C

Sprookjes enzo is al jaren een vaste gast. Telkens opnieuw weten ze weer een magische wereld tot leven te wekken. Feeërieke en zachte voorstellingen vol verwondering nemen het jonge publiek mee op een magische theaterervaring. Van de makers van ‘Lampionaio’.

Sprookjes Enzo / Pietro Chiarenza

Click

Schouwburg - € 5,00 max. 120 leerlingen - 1ste kleuter acrobatisch sprookje vol interactie. Kom met lichtjes in je ogen. Wij zorgen voor de lampjes. Click.


9


2DE 3DE KLEU TER 10


BE

Maar dan ontdekken ze dat hun eigenste plekje ook het plekje is van de ander. Het geluk van beiden staat op het spel. Want ze begrijpen elkaar niet. Waar de ene van droomt, ziet de ander niet staan. Waar de ene bang voor is, maakt de ander nieuwsgierig. Waar de ene van gaat zingen, doet de ander huilen.

di 08.10 14:00

DE

ND THE

AT ER

Twee mensen alleen. Op zoek naar een thuis, een plekje voor zichzelf. Een huis. Een lamp, een kast en een stoel. Het lukt. Het is van mij. Mijn huis.

EL

Cie Gorilla

Geluk(t) OC Marke - € 4,00 45 min. - max. 150 leerlingen 2de & 3de kleuter

Over samen het kleine en grote ontdekken. En dat delen het geluksgetal juist groter maakt.

Vol verwondering ontdekken ze elkaar. Ze ontdekken dat ze geen woorden nodig hebben om kwaad te zijn op elkaar. Of om elkaar leuk te vinden. Of om te dansen.

10:30 / 14:00

IEK

do 10.10

E AT E R : L I

MUZ

BEELDEN

TH

VE

D

Het jonge theatergezelschap Compagnie Gorilla maakt kleurrijke en uitbundige voorstellingen met weinig afstand tussen publiek en spelers. Hun nieuwste productie ‘Geluk(t)’ is er eentje over nieuwe dingen leren kennen en begrijpen.

NACht ZacHt Cie Paprika

OC Molenheem - € 4,00 60 min. - max. 80 leerlingen - 2de & 3de kleuter Ubi slaapt, hij droomt. Maar ... is het enkel een droom? Of is die wondere wereld vol dieren, met land en stad en berg en zee, echt? Droom jij met ons mee? In ‘Nachtzacht’ nemen een zangeres, een pianiste en een manusje-van-alles-mevrouw je mee in een intieme, poëtische muziekvertelling voor dromers. Dagelijkse voorwerpen veranderen er in een stad, de zee of de wolken.

Een wereld vol kleur en sfeer ontvouwt zich. Muziek van Aaron Copland, Benjamin Britten en Francis Poulenc wordt live gespeeld en laat je dromen helemaal tot leven komen. Soms gek, soms zacht, soms mysterieus ... Compagnie Paprika vertrekt voor haar voorstellingen steeds vanuit klassieke muziek en beeld. Met woordloze, intieme en poëtische voorstellingen als resultaat. 11


M

I E K T H E ATE

R

UZ

Salibonani

do 21.11 14:00

Arabella

OC Lange Munte - € 4,00 40 min. + 20 min. naspel - max. 100 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Arabella is een bijzonder meisje. Ze spreekt vele talen en kent veel kunstjes. Samen met Pepe Bonito en hun muis Rittepetite reist ze de wereld rond. Maar Arabella heeft een glazen bol …

Na de voorstelling mogen de kinderen zich uitleven met honderden balletjes en enkele bijzondere muziekinstrumenten.

ma 16.12

di 17.12

14:00

10:00 /14:00

IR

CUS

THEA

TE R

C

In een speelse combinatie van muziek, licht, poppenspel en magie neemt Lukas Van Echelpoel het jonge publiek mee op een unieke theatertrip vol vreemdsoortige muziekinstrumenten en veel

jongleerballetjes. Het betoverende decor – dat doet denken aan een minicircus – geeft plaats aan het publiek, dat zo de avonturen van Arabella vanop de eerste rij beleeft.

Wolk 4Hoog

Arenatheater - € 5,00 max. 120 leerlingen - 2de & 3de kleuter

3+

Het meisje wil er zo graag zijn … In de wolken. Zweven en vliegen. Hoog in de blauwe lucht. En kijken ook … Naar al die kleine dingen daar beneden. Hoger en hoger, tot in het wolkenhuis. De mooiste plek op aarde. De succesproductie ‘Wolk’ wordt na vele jaren vanonder het stof gehaald. Een kabbelende, poëtische voorstelling vol luchtacrobatie en veel fantasie. In een gloednieuw kleedje en met een vernieuwde cast, klaar om opnieuw jonge kijkertjes te verwonderen.

12

w w w w w w.4 hoog.be V.U.4HOOG, KAZEMATTENSTRAAT 17, 9000 GENT,

ONTWERP GERARD LEYSEN


R E N T H E AT

E R

FI

GU

Beeldsmederij DE MAAN

14:00

Pjotr en de Wolfski

OC De Vonke - € 4,00 45 min. - max. 200 leerlingen - 2de & 3de kleuter

In ‘Pjotr en de Wolfski’ wordt de klassieker ‘Peter en de Wolf’ verteld en verbeeld in een inventieve setting. Alles speelt zich af op, rond en in een kleurrijke boom. Met handpoppen op de hand van meesterfigurenmaker Paul Contryn en met een praatzieke, spitse Bruno Vanden Broecke als verteller. Nu eens van de wijs, dan weer wijs als een oude vos die de wolf te grazen neemt. Spannend, dramatisch en humoresk. Stef De Paepe is o.a. bekend als artistiek leider van de

audioverhalen van Het Geluidshuis, het productiehuis achter o.a. ‘de Heerlijke Hoorspelen’ en ‘Kabouter Korsakov’. ‘Het blijft ontroerend, hoe poppenspeler Paul Contryn – intussen al een paar decennia in het vak – zich in deze kleutervoorstelling overgeeft aan de wil van zijn eigen creaturen. Bruno Vanden Broecke leende zijn vertelstem aan deze klassieke Prokofiev-bewerking, waarin alles trefzeker is: tekst, regie en muziek.’ (Evelyne Coussens – De Morgen) R E N T H E AT

E R

GU

FI

do 30.01

Kopergietery, KGBe & Beeldsmederij DE MAAN

ma 10.02 10:00 -14:00

Plastiek Bertrand

Schouwburg - € 5,00 max. 200 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Bertrand is van plastiek. Bertrand wil echter alles zijn, behalve plastiek. Samen met zijn leger aan rommel en afgewezen voorwerpen, gaat hij op zoek naar de schoonheid in dit ‘niets’. De kapotte stofzuiger, die lelijke rok, een plastieken zak, zelfs mama’s oude tandenborstel ... Wat weggeworpen werd, komt tot leven. Wat aan de kant geschoven werd, mag weer mee doen. Wat niet meer mocht bestaan, krijgt terug een ziel.

Kostuumontwerpsters Leentje Kerremans en Valerie Le Roy delen een grote liefde voor de pracht en humor van alledaagse, ‘stomme’ dingen. Samen met theatermakers Michiel Soete, Nona Demey en muzikant Janko Beckers vissen ze in die zee van ogenschijnlijke prullen naar geheime vermommingen en dubbele levens. Ze komen boven met een uiterst visuele vangst die de nieuwsgierigheid zal kriebelen. Een muzikale, beeldende ontdekkingsreis in een wereld waar terug zin wordt gegeven aan wat werd weggegooid.

13


MUZIEK

Esmé Bos & Bart Voet

di 11.02 10:30 / 14:00

Concert Magiq OC Rollegem - € 4,00 max. 80 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet laten zich inspireren door derwisjen, sjamanen en hun repetitieve rituelen, door ritmes, ademhalingen en door de stilte. Liedjes – in bestaande en onbestaande talen – over bijzondere momenten in een kleinmensenleven: de eerste keer kijken naar een regenboog, de eerste keer op een bus, of de zolder van opa en oma, of de ogen van de poes die in het donker licht geven of het zien van de volle maan en de sterren. Bos & Voet gaan in ‘Concert Magiq’ op zoek naar het meeslepende van muziek, iets wat kleuters zeer intuïtief kunnen beleven. Soms heel hartstochtelijk en magisch. Een nieuwe voorstelling van de makers van ‘Wiegelied’.

EL

DE

do 20.02 14:00

ND THE A

Compagnie Quand je serai Grand-e

bOOm

OC De Wervel - € 4,00 50 min. - max. 150 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Een kleine stek groeit uit tot een sterke, imposante boom. Seizoenen gaan voorbij. Regen, sneeuw en zonneschijn wisselen elkaar af. De boom groeit en bloeit. Maar er is ook leven in, rond en op de boom. De jonge twijgen buigen als er een rups overheen loopt, eekhoorntjes spelen lustig in de takken en een vleermuis houdt zijn winterslaap in de holte van de stam. Op wonderlijke wijze brengt Compagnie Quand je serai Grand-e de boom, het bos en zijn bewoners tot leven. Zonder woorden, met 14

over de cd ‘Esmé Bos’ – De Standaard).

T ER

BE

‘Niets evenaart het plezier om de stem van Esmé Bos te horen, behalve haar de liedjes ook zelf zién zingen. Ogen dicht, een glimlach uit de duizend wanneer ze ergens in haar geest de toon ziet die ze zal zingen.’ (Peter Vantyghem

een knap decor, livemuziek en een tikje acrobatie construeren twee acteurs/acrobaten de boom voor je ogen. Je ziet, voelt en hoort het bosleven. Alsof je zelf in het bos staat …

Een mooie, poëtische voorstelling!


THEATER

Compagnie Gorilla

do 12.03 14:00

HAns en Grietje

- de deurenkomedie

OC Kastanjehuis Kooigem - € 4,00 45 min. - max. 120 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Vergissingen en misverstanden stapelen zich op in een absurd vreemd bos. Niets is wat het lijkt. Chaos alom. Alles loopt fout voor Hans en Grietje. Vier spelers, zeven deuren, 101 verrassingen. Het publiek wordt in twee groepen verdeeld en neemt plaats aan de twee kanten van de deurenrij. Aan de ene kant spelen Hans en Grietje, aan de andere kant hun ouders, enkele dieren en de heks … tot ze wisselen van kant.

FI

R E N T H E AT

ma 04.05

di 05.05

14:00 Arenatheater € 5,00

10:00 / 14:00

Compagnie Gorilla is een jong theatergezelschap dat onder de artistieke leiding van Dave Nauwelaerts kleurrijke en uitbundige voorstellingen maakt waarbij de afstand tussen publiek en spelers zo klein mogelijk wordt gehouden.

E R

GU

Een verhaal dat twee keer wordt gespeeld, maar er toch twee keer onverwacht anders uitziet. Een humoristisch, en bij momenten hilarisch sprookje boordevol slapstick.

FroeFroe

AiAIaI

max. 100 leerlingen - 2de & 3de kleuter

Beer en Tijger gaan samenwonen en ze hebben het erg naar hun zin. Beertje gaat elke dag vissen. Tijger haalt een ei bij Vogel en plukt paddenstoelen bij Vleermuis. Zondag zwemmen in de rivier en door de week, na de boodschappen, nog even de tuin opknappen en op visite bij Leeuw of Vleermuis. Op een dag gaat Tijger paddenstoelen plukken en ontmoet hij Varken. Varken komt daar niet toevallig langs. Varken eet de paddenstoelen op en ze dansen samen de dag door. Die avond is er enkel vis om te eten in het huis van Beer en Tijger. ‘s Anderendaags gaat Tijgertje opnieuw paddenstoelen plukken en Varken komt weer langs. Dansend en spelend komen ze de dag door. Varken nodigt Tijger uit om tomatenprut met slobberdeeg te eten in zijn modderhuis. Tijger vindt dat wel een superspannend voorstel. Die dag eet Beer in zijn eentje een vis en wacht op Tijger.

ma 18.05 14:00 OC Aalbeke € 4,00

Op een dag ontmoet je iemand anders, spannender en interessanter. Het kan iedereen overkomen…. Geïnspireerd door het werk van Janosch, maken Gert Dupont, Annelore Stubbe, Arne Leurentop en Marc Maillard een heerlijke voorstelling in een bosrijke installatie vol beren en andere beesten. Met veel poppen en livemuziek.

15


EDUCATIEF LESMATERIAAL KLEUTERS

4HOOG

Tello gaat naar toneel Knuffel Tello gaat vandaag voor het eerst naar toneel. Een spannende uitstap waar hij met veel verwachting naar uitkijkt. Helaas blijft hij achter in de vestiaire…. Met kleuters naar theater gaan: het is een hele onderneming. De vele nieuwe indrukken, een groot gebouw, een voorstelling. Voor hen is het niet altijd makkelijk om te weten waaraan ze zich moeten verwachten. De kortfilm en het boek ‘Tello gaat naar toneel’ brengen (jonge) kinderen op een ongedwongen manier in contact met theater. Tello gaat op verkenning en neemt je mee naar alle hoekjes van een schouwburg. Productiehuis 4Hoog is gespecialiseerd in voorstellingen voor de allerkleinsten. Vanuit hun ervaring ontwikkelden zij dit project. Het filmpje reikt leerkrachten en ouders een aantal handvatten aan om kleuters voor te bereiden op hun eerste theaterbezoek. In het boek vind je een mooi geïllustreerd verhaal, alsook een aantal tips over hoe je aan de slag kan met dit educatief materiaal. Een realisatie met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, HumuZ expertisenetwerk Zuid-West-Vlaanderen, KOPERGIETERY & WOCK.

Doelgroep Prijs

1ste, 2de & 3de kleuter € 15,00

CASA BLANCA

De straat van Kaat De straat van Kaat lijkt een gewone straat. Het is een weg met een huis, een brievenbus en een boom. Maar wat gebeurt er als je door de straat wandelt? Of als je even piept in de brievenbus? En wat hangt daar in die boom? ‘De straat van Kaat’ is een verteltapijt. Rol het open in jouw klas en wandel samen met de kleuters binnen in een fantastische wereld. Door middel van speelse opdrachten maken de kinderen kennis met de verschillende muzische vormen: beeld, drama, muziek, beweging en media. Een wonderlijk kunstenpakket, helemaal op maat van kleuters. ‘De straat van Kaat’ speelt in op de vraag van het kleuteronderwijs naar creatieve methodieken om kleuters in contact te brengen met kunst en cultuur. Het pakket omvat alle materialen en de cd die nodig zijn om in de klas aan de slag te gaan, alsook een volledig uitgeschreven handleiding voor de leerkracht. De handleiding geeft naast de basiswerking per thema ook een inspiratielijst voor wie meer wil. Het pakket sluit naadloos aan bij de ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs. Casa Blanca creëert artistieke en kunsteducatieve projecten voor kinderen en families en richt zich in het bijzonder op het aspect van de kunst- en cultuurbeleving. Casa Blanca heeft de ambitie om van kunstbeleving een unieke ervaring te maken. ‘De straat van Kaat’ slaagt daar moeiteloos in. Concept: Casa Blanca. Productie: HumuZ.

Doelgroep Prijs Duur

16

1ste, 2de & 3de kleuter gratis | € 50,00 waarborg maximum 2 opeenvolgende weken te ontlenen


17


1ste 2DE LEER JAAR 18


M

I E K T H E ATE

R

UZ

Cools & Zoon

Disney.

Zonder do toegevoegde 24.10 suiker 14:00

OC De Troubadour - € 4,00 55 min. - max. 150 leerlingen 1ste & 2de leerjaar

Randy Newman, Louis Armstrong, Tina Turner, Louis Neefs, Arno … allemaal leenden ze hun stem aan Disney-songs. Hoog tijd dus dat ook Frank Cools en zoon Leonard dat doen. Ze zijn er allemaal: Sneeuwwitje, Pinocchio, de kleine zeemeermin, Belle en het beest, de Aristokatten, Assepoester, Bambi, Aladdin, Pocahontas, de Leeuwenkoning, Tarzan … en Micky Mouse natuurlijk. Mary Poppins wilde er nog wel ‘a spoonful of sugar’ bovenop doen, maar Cools & zoon doen het zonder toegevoegde suiker. Disney is zo al zoet genoeg. Geniet van een heerlijk liedjesprogramma met tekeningen en fijne instrumentjes. Het wordt supercalifragilisticexpialidocious! Cools & Zoon is de perfecte combinatie van een doorgewinterde theatervader, zanger en ingenomen verteller én een spring-in-’tveld-zoon. Ervaring en jeugdige overmoed brengen elkaar in evenwicht.

E p v

19


FI

R E N T H E AT

di 19.11 10:00 / 14:00

E R

GU

Ultima Thule & Une Tribu

SaperLipopette Schouwburg - € 5,00 60 min. - max. 200 leerlingen -1ste & 2de leerjaar

Een oude man houdt zich stil. In zijn kamer. In zijn hoofd. Hij leeft zijn dagen in zwart-wit en grijs. Hij ademt zacht. Hij zegt geen woord. De deuren op slot. Rolluiken dicht. Zijn hart vergrendeld. En geen plannen of dromen! Want met morgen weet je nooit. Een meisje staat voor z’n deur. Zomaar, ineens. ’t Is maar voor even. Een paar dagen. Ze staat op springen. Speels en zot en onbezonnen. Wild ook! Vol kleur en gensters sterrenstof. Er is alleen maar morgen. Ze neemt hem bij de hand. Naar daar waar de verbeelding het verlies verlicht. De voorstellingen van het Gentse figuren- en objectentheater Ultima Thule vertrekken altijd vanuit een persoonlijk verhaal, ingebed in een maatschappelijke context. In ‘Saperlipopette’ wordt de grijze wereld van een oude man beetje bij beetje terug ingevuld met kleur door de wonderlijke ontmoeting met een meisje.

‘Met ‘Saperlipopette’ wordt op een vindingrijke, suggestieve manier duidelijk dat jong en oud elkaar nodig hebben om zich samen uit een onzeker bestaan, dat voor de een beklemmend en voor de ander vol vraagtekens is, te bevrijden.’ (Roger Arteel in Theatermaggezien)

20


THEATER

HetPaleis

Doe de di Groeten 28.01 aan de Ganzen Schouwburg - € 5,00 80min. - max. 200 leerlingen 1ste & 2de leerjaar

10:00 / 14:00

14:00

Freek Vielen creëert samen met Danny Ronaldo, Margo Verhoeven en Tim David een wonderlijke en wonderschone wereld waarin zij samen met het publiek het leven én de dood vieren. ‘Doe de groeten aan de ganzen’ is de tweede jeugdtheatervoorstelling van Freek Vielen. In 2017 bewerkte hij het bekroonde jeugdboek ‘Niets’ van Janne Teller. ‘Een bijzonder oprechte, warme, integere voorstelling die van begin tot einde authenticiteit uitademt is het wondermooie ‘Doe de groeten aan de ganzen’. (…) IJzersterk is deze voorstelling dan ook in haar bitterzoete sfeerzetting, waarbij humor, magie en poëzie op indrukwekkend fraaie manier in elkaar verweven werden.’ (Bert Hertogs op Concertnews.be)

THEATER

do 13.02

Precies één jaar geleden ging de hond van een broer en zus dood. En dus vieren ze feest. Wanneer de bel gaat, is de taart net aangesneden en de limonade uitgeschonken. Daar is het bezoek, genaamd De Dood. En dat blijkt heel gezellig.

De Proefkonijnen

OmajAchT

OC De Lange Munte - € 4,00 55 min. - max. 125 leerlingen -1ste & 2de leerjaar

Fee en Arthur raken verwikkeld in een hevige discussie: Fee blijkt namelijk geen oma te hebben. Volgens Arthur is dat onmogelijk, want iedereen heeft toch een oma? Misschien heeft ze zich ergens verstopt? Samen gaan ze op omajacht. Ze beleven spannende avonturen op zolder, in het park en in het rusthuis. Ze ontdekken dat oudere mensen gekke wezens kunnen zijn. En uiteindelijk ontdekken ze waar de oma van Fee is…

en bezieler Randall Van Duytekom. Zoals steeds een thema uit de leefwereld van gewone mensen op een ongewone manier verteld. Een warme voorstelling over verlies, vriendschap en de goeie ouwe tijd.

De Proefkonijnen zijn met deze voorstelling niet aan hun proefstuk toe. Met ‘Omajacht’ brengen ze een nieuw verhaal van schrijver 21


THEATER

Leporello

di MISS WifI 18.02 & Koebrev Experimenten 10:30 / 14:00 Het is opendeurdag in het laboratorium van Miss Wifi, de directrice van een instituut waar wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd. Miss Wifi heeft het plan opgevat om de eerste vrouw te zijn die naar de maan reist. Alle experimenten in haar lab staan dan ook in het teken van haar grote plan. Is het mogelijk om naar de maan te reizen? Kunnen we er duurzaam wonen? Groenten kweken? Vuur maken? Koebrev, de assistent van Miss Wifi die heimelijk verliefd is op zijn bazin, werkt in het labo aan zijn eigen plan zonder dat Miss Wifi het weet: een geniale uitvinding om raketten aan te drijven. Wanneer blijkt dat

OC De vonke - € 4,00 50min. - max. 200 leerlingen 1ste & 2de leerjaar

Miss Wifi kleurenblind is, komt haar hele maanproject op de helling te staan: iemand die geen kleuren kan onderscheiden, zal nooit slagen in het examen voor kosmonaut. Maar Koebrev heeft een oplossing bedacht … Machteld en Danny Timmermans zijn al lang geen onbekenden meer in het jeugdtheater. Ze spelen o.a. bij Ensemble Leporello en maken daarnaast deel uit van Het Ongerijmde. Een verrassende voorstelling voor iedereen die houdt van wetenschappen en experimenten.

THEATER

Compagnie Gorilla

do 12.03 14:00

HAns en Grietje

- de deurenkomedie

OC Kastanjehuis Kooigem - € 4,00 45 min. - max. 120 leerlingen -1ste & 2de leerjaar

Vergissingen en misverstanden stapelen zich op in een absurd vreemd bos. Niets is wat het lijkt. Chaos alom. Alles loopt fout voor Hans en Grietje.

gespeeld, maar er toch twee keer onverwacht anders uitziet. Een humoristisch, en bij momenten hilarisch sprookje boordevol slapstick.

Compagnie Gorilla is een jong theatergezelschap dat onder de Vier spelers, zeven deuren, 101 artistieke leiding van Dave Nauwelaerts verrassingen. Het publiek wordt in twee kleurrijke en uitbundige voorstellingen groepen verdeeld en neemt plaats aan maakt waarbij de afstand tussen de twee kanten van de deurenrij. Aan de publiek en spelers zo klein mogelijk ene kant spelen Hans en Grietje, aan de wordt gehouden. andere kant hun ouders, enkele dieren en de heks … tot ze wisselen van kant. Een verhaal dat twee keer wordt 22


RC

vr 13.03 13:30

US / DA

N

S

CI

faBULEUS / Hannna Mampuys

Softies

Schouwburg - € 5,00 max. 220 leerlingen -1ste & 2de leerjaar Zacht is het nieuwe stoer! Drie acrobaten nemen het tegen elkaar op in een fysiek spel: het ene moment ruw en spectaculair, het volgende vloeiend en teder. Ze vechten, springen, duiken, dragen en vangen elkaar op. Samen zoeken ze het gevaar op, maar tegelijk komen ze ook gevaarlijk dicht bij elkaar. ‘Softies’ is een virtuoze dans- en circusvoorstelling waarin alles draait om kwetsbaar durven zijn. Een voorstelling die de clichés doorbreekt over wat stoer is en wat flauw, over hoe meisjes en jongens zich gedragen, over hoe circus of dans er zou moeten uitzien.

Hanna Mampuys is fysiek performer, acrobate en circusmaker. Met haar circuscollectief Deux Sans Trois toerde ze in 2013 in binnen- en buitenland met de voorstelling ‘Typo’. Ondertussen werkt ze met Toon Van Gramberen verder onder de naam There There Company waarmee ze eerst ‘As Long As We’ en meer recent ‘Carrying My Father’ ontwikkelden. Onder de vleugels van fABULEUS maakt ze nu een voorstelling tussen circus en dans voor een jong publiek.

THEATER

do 02.04 14:00

Theater Anna’s Steen

Voilà!

zei de vos

OC Marke - € 4,00 55 min. - max. 160 leerlingen -1ste & 2de leerjaar

Over een vlieg en haar geliefde, de kikker, en wat daar van komt. Over een kip die heerlijke stenensoep maakt en over een haas en een muis die elkaar eeuwige liefde beloven tot ze samen ten onder gaan. Over een wedstrijdje hardlopen, een blinde mol, een vioolspelende krekel, een fier hert, een koppige ezel en over een hongerige vos die zin heeft in een heerlijke, malse eend.

grappig, uitdagend, spannend, stout en speels. Met meer venijn in de staart. Kortom, fabels zoals je ze nog niet gehoord en gezien hebt. Theater Anna’s Steen zet kwaliteitsvolle jeugdliteratuur op een beeldrijke en muzikale manier op de planken. Helder en licht. Met een eenvoud die de verbeelding aanspreekt en een gelaagdheid die boeit.

‘Voilà! zei de vos’ is gebaseerd op oeroude fabels. Alain Rinckhout en Bart Embrechts vertellen en spelen deze korte verhalen – die geïnspireerd zijn op oeroude fabels – op een heel onverwachte manier. Hedendaags, 23


THEATER

Beeldsmederij De Maan

ma 18.05 10:00 / 14:00

Planeet Nivanir

Arenatheater - € 5,00 max. 120 leerlingen - 2de leerjaar Vanwaar zijn die? Kweetnie, maar ze zijn niet van hier. Twee buitenaardse wezens verklaren het vreemde gedrag en de fascinerende gewoontes van de mensheid! Waarom staan mensen bijvoorbeeld uren aan te schuiven in het pretpark, om vervolgens door elkaar geschud, misselijk en hees terug naar huis te zwalpen? Het project ‘Mens’ wordt u voorgesteld. Eindelijk!

FI

ma 18.05 14:00

R E N T H E AT

E

FroeFroe

AiAIaI

OC Aalbeke - € 4,00 55 min. - max. 100 leerlingen - 1ste leerjaar

Beer en Tijger gaan samenwonen en ze hebben het erg naar hun zin. Beertje gaat elke dag vissen. Tijger haalt een ei bij Vogel en plukt paddenstoelen bij Vleermuis. Zondag zwemmen in de rivier en door de week, na de boodschappen, nog even de tuin opknappen en op visite bij Leeuw of Vleermuis. Op een dag gaat Tijger paddenstoelen plukken en ontmoet hij Varken. Varken komt daar niet toevallig langs. Varken eet de paddenstoelen op en ze dansen samen de dag door. Die avond is er enkel vis om te eten in het huis van Beer en Tijger. ‘s Anderendaags gaat Tijgertje opnieuw paddenstoelen plukken en Varken komt weer langs. Dansend en spelend komen ze de dag door. Varken nodigt Tijger uit om tomatenprut met slobberdeeg te eten in zijn modderhuis. Tijger vindt dat wel een superspannend voorstel. Die dag eet Beer in zijn eentje een vis en wacht op Tijger. 24

Greet Jacobs en Femke Stallaert, stilaan anciens in het gezelschap van De Maan, kruipen in de huid van buitenaardse wezens, maar willen het eigenlijk gewoon over de mens hebben.

R

GU

Ze hebben tien vingers en tien tenen. Een mond vol tanden en zoute tranen (als ze wenen). Ze bestaan uit water, bloed, bot en genen. Je hebt er lieve en gemene. Ze lopen op twee benen. En ik denk dat ze het menen. Hier zijn ze dan: De mensen.

Op een dag ontmoet je iemand anders, spannender en interessanter. Het kan iedereen overkomen…. Geïnspireerd door het werk van Janosch, maken Gert Dupont, Annelore Stubbe, Arne Leurentop en Marc Maillard een heerlijke voorstelling in een bosrijke installatie vol beren en andere beesten. Met veel poppen en livemuziek.


3DE 4DE LEER JAAR 25


THEATER

ma 21.10 10:30 /14:00

Pepijn Lievens

KinGkOnG

Schouwburg - € 5,00 50 min. - max. 200 leerlingen - 4de leerjaar

Junior heeft een geheim. Zijn vader heeft trouwens ook een geheim. Logisch, hij is geheim agent. Daarom is hij bijna nooit thuis. Juniors moeder heeft ook al een geheim, ze huilt voor het minste. En dan is er nog Rosalinde, met wie Junior zijn geheim deelt. En Cédric, die het geheim wil afpakken … Juniors vader zegt: ‘Een geheim is pas een geheim als een geheim geheim blijft …’ Wel een beetje geheimzinnig allemaal. Acteur en schrijver Pepijn Lievens heeft een grote staat van dienst in het jeugdtheater. Producties zoals ‘Tocht’ (4Hoog), ‘Averechts’ en ‘Donderdag’ (de Bende van de Prins) werden enthousiast onthaald. Lievens stond al meermaals solo op de scène, met lovende recensies tot gevolg. Ook nu weer werkt hij, geïnspireerd door de gelijknamige tekst van Jeroen Serruys, samen met Mich Walschaerts.

‘‘King Kong’ is een eenvoudig verhaal met een twist (ook in het decor). Het toont dat eerlijkheid uiteindelijk het langste duurt.’

AN

do 24.10 14:00

26

D- UPCOME

DY

ST

(Magali Degrande – Het Nieuwsblad)

Piv Huvluv

De Allereerste keer OC Rollegem - € 4,00 70 min. - max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar

In ‘De allereerste keer’ beleef je Pivs groei naar zelfstandigheid: de mislukkingen, de onverwachte wendingen, de gênante situaties, de overwinningen, de trauma’s … Ze passeren allemaal de revue en wekken of herkenning of verlangen op, naar die eigen allereerste keer. Hij heeft het over zijn eerste boek, het eerste optreden met de kleuterklas, de eerste nieuwjaarsbrief, de eerste keer alleen thuis, voor de eerste keer boodschappen mogen doen, de eerste spreekbeurt, het eerste liefje en nog zoveel meer.

Elke nieuwe stap in het leven vraagt durf, moed en lef. Maar brengt ook onzekerheid, spanning en sensatie met zich mee. En vaak levert een nieuwe stap ook heel wat stof op voor heroïsche verhalen aan feesttafels. Met zijn vierde jeugdtheaterproductie brengt rasverteller Piv Huvluv opnieuw een voorstelling waarin hij kinderen laat genieten van pure stand-upcomedy.


THEATER

do 07.11 14:00

Warmoes

#Snooze

8

OC De Wervel - € 4,00 55 min. - max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar

SN

OO Z E

Downloading dream ... please wait … Saartje Hendrickx studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie van Leo vertoeft het liefst in de Maastricht. Boordevol theatrale virtuele wereld terwijl zijn zus Fien goesting richtte ze het gezelschap gefascineerd is door alles wat Warmoes op. Samen met Steven beweegt. Elke avond moeten ze Lucca Groenen maakte ze eerder de samen de weg richting dromenland succesvolle voorstelling ‘Zand’. vinden met hun rugzak vol prikkels. ‘#Snooze’ gaat over het zoeken naar rust in het hoofd en in de slaapkamer. Een heerlijk speelse voorstelling over realtime kattenkwaad voor het slapengaan, over Viking Vibes, het bezig berggeitje en Rudy, de nieuwste app van Mark Zuckerberg. Download completed, please sleep ...

10:00 / 13:30 Schouwburg € 5,00

‘Zonder woorden, heel speels fysiek en met aandoenlijk beteuterde snoeten weten ze de angst voor het onbekende indrukwekkend te brengen. Schrijnend én grappig! ‘De passant’ is (weer eens) zo’n Laikaproductie die de komende jaren over de hele wereld kan rondtrekken.’ (De Bond)

IEK

THEA

TE

F

do Laika 05.03 De Passant 14:00 OC Marke € 4,00

R

vr 10.01

YS

Tekst: Warmoes Spel: Bert Dobbelaere en Saartje Hendrickx Een productie van:

www.warmo.es

50 min. - max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar Sommige mensen voelen zich overal thuis. Anderen zijn er hun hele leven naar op zoek, zwervend van hot naar her, vol verlangen naar een plek om te blijven en eindelijk thuis te komen. Maar wat is dat eigenlijk, thuis? ‘De passant’ is visueel, dansant en energiek theater. Een voorstelling als een partituur, bestaande uit losse noten die zich gaandeweg op elkaar afstemmen en aan het eind muziek worden.

27


THEATER

Leporello

di Miss Wifi 18.02 Koebrev experimenten

10:30 /14:00

OC De Vonke - € 4,00 50 min. - max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar

Het is opendeurdag in het laboratorium van Miss Wifi, de directrice van een instituut waar wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd. Miss Wifi heeft het plan opgevat om de eerste vrouw te zijn die naar de maan reist. Alle experimenten in haar lab staan dan ook in het teken van haar grote plan. Is het mogelijk om naar de maan te reizen? Kunnen we er duurzaam wonen? Groenten kweken? Vuur maken?

in het examen voor kosmonaut. Maar Koebrev heeft een oplossing bedacht … Machteld en Danny Timmermans zijn al lang geen onbekenden meer in het jeugdtheater. Ze spelen o.a. bij Ensemble Leporello en maken daarnaast deel uit van Het Ongerijmde. Een verrassende voorstelling voor iedereen die houdt van wetenschappen en experimenten.

Koebrev, de assistent van Miss Wifi die heimelijk verliefd is op zijn bazin, werkt in het labo aan zijn eigen plan zonder dat Miss Wifi het weet: een geniale uitvinding om raketten aan te drijven. Wanneer blijkt dat Miss Wifi kleurenblind is, komt haar hele maanproject op de helling te staan: iemand die geen kleuren kan onderscheiden, zal nooit slagen

do 19.03 14:00

THEATER

Tweelicht en zoon

Een Kleine prins(es) OC Aalbeke - € 4,00 60 min. - max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar Prinsje woont op een piepkleine planeet. Eentje met drie vulkaantjes. Hij zorgt daar voor Roos. Hij is nieuwsgierig naar hoe het er in de rest van het heelal aan toegaat en vertrekt op reis. Op andere planeten ontmoet hij een dwaze koning, een ijdeltuit, een dronkenlap en een zakenman. De laatste planeet die hij bezoekt is de aarde. Op aarde ziet Prinsje een heleboel mooie, bloeiende rozenstruiken terwijl hij dacht dat zijn Roos de enige was in het hele universum. En op aarde ontmoet hij ook Vos, die

28

hem uitlegt wat vriendschap eigenlijk is. En dan is er nog de slang … Geïnspireerd door het wondermooie verhaal van Antoine de Saint-Exupéry, maakt Tweelicht en zoon een filosofische voorstelling over ongebreidelde fantasie, verstarde denkpatronen en kinderlijke onschuld.


THEATER

di 28.04

10:00 / 14:00

Theater Stap & Tuning People

De Waarheid Schouwburg - € 5,00 max. 200 leerlingen - 3de & 4de leerjaar

Met een kinderlijke naïviteit viert ‘De waarheid’ het kwetsbare leven vol verlangen(s). Kleurrijk, energiek en vol verrassingen. Met een optocht vol opvallend geschminkte figuren, getooid in potsierlijke kostuums en gewapend met kartonnen karren en bellen. Kunstschilder James Ensor en de Zuid-Afrikaanse beeldend kunstenaar William Kentridge lachen in hun vuistje. In onze maatschappij draait alles om perfectie. Elke afwijking van het normale wordt als een last gezien en het liefst in een hoek geduwd. Daarom strijden Tuning People en Theater Stap voor verscheidenheid en verbeelden ze dromen die nooit zullen uitkomen. Theater Stap is een professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale handicap centraal staan. Het grote publiek kent hun werk vooral door de recente televisiereeks ‘Tytgat Chocolat’ (VRT, 2017). Theater Stap verbindt zich graag met andere theatergezelschappen en makers. De manier waarop Tuning People verschillende kunstdisciplines samenbrengt, is verwant aan het avontuurlijke parcours waarmee Theater Stap tussenschotten opheft. Stap-acteurs dansen namelijk altijd theatraal, acteren heel fysiek, en muziek speelt altijd een prominente rol in hun voorstellingen. Na het wondermooie ‘De wereld’ in 2019, verwelkomen we Theater Stap met hun nieuwste productie.

29


THEATER

vr 08.05

ma 18.05

13:30 OC De Troubadour € 4,00 max. 200 leerlingen

10:00 / 14:00 Arenatheater € 5,00 max. 120 leerlingen

Beeldsmederij De Maan

Planeet Nivanir 65 min. - 3de & 4de leerjaar

Vanwaar zijn die? Kweetnie, maar ze zijn niet van hier. Twee buitenaardse wezens verklaren het vreemde gedrag en de fascinerende gewoontes van de mensheid! Waarom staan mensen bijvoorbeeld uren aan te schuiven in het pretpark, om vervolgens door elkaar geschud, misselijk en hees terug naar huis te zwalpen? Het project ‘Mens’ wordt u voorgesteld. Eindelijk! Ze hebben tien vingers en tien tenen. Een mond vol tanden en zoute tranen (als ze wenen). Ze bestaan uit water, bloed, bot en genen. Je hebt er lieve en gemene. Ze lopen op twee benen. En ik denk dat ze het menen. Hier zijn ze dan: De mensen. Greet Jacobs en Femke Stallaert, stilaan anciens in het gezelschap van De Maan, kruipen in de huid van buitenaardse wezens, maar willen het eigenlijk gewoon over de mens hebben.

30


5DE 6DE LEER JAAR 31


do 26.09

vr 27.09

10:00 /14:00

10:00

NS

FYS

I

THEAT ER :

DA

EK

Nevski Prospekt & Kollektiv-F

Beat IT

Arenatheater - € 5,00 max. 120 leerlingen - 5de & 6de leerjaar Een man komt gehaast aanlopen en net dan zet een vrouw haar koffer neer. De man kan op het nippertje een val vermijden door zich aan zijn buurman vast te klampen. Een fysieke kettingreactie komt op gang, één mep lokt een andere mep uit. Spartelende armen en benen zoeken een houvast. ‘Beat It’ is een ballet van vallen en ontwijken, slaan en incasseren.

vr 11.10

14:00

10:30

Joris Hessels en Dominique Collet maken een gevoelige, 32

E R

Cesare keert terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader, een beroemde psychiater, is gestorven en zijn huis moet worden leeggehaald. Waar te beginnen? Plots duikt zij op, het meisje, alsof ze nooit is weggeweest. ‘Doe uw ogen dicht en volg mijn stem’, zegt ze. Zij weet iets wat hij niet weet. Maar wat zij niet weet, is dat hij ook iets weet wat zij niet weet. Samen spoelen ze terug naar hun eerste ontmoeting. Naar de vijver. Naar het lijk in die vijver.

R E N T H E AT

FI

do 10.10

GU

Via slapstick, stunts, actie, videogames en humor werkt Nevski Prospekt rond ‘geweld als entertainment’. Kun jij de dader van het slachtoffer onderscheiden? Na het poëtische ‘HOP’, het hilarische ‘Metro boulot dodo’ en het ontroerende ‘Amen en uit’ maakt Nevski Prospekt nu een voorstelling over geweld als entertainment.

Ultima Thule

KNETTER

Schouwburg - € 5,00 max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar

absurde objectenvoorstelling over hoe het soms knettert. Over hoe een verhaal plots helemaal anders kan worden. Alles hangt af van hoe je naar de dingen kijkt. Een voorstelling over het verlangen naar hoe het ooit was, maar misschien nooit is geweest.


THEATER

ma 21.10 10:30 / 14:00

Pepijn Lievens

KING Kong

Schouwburg - € 5,00 50 min. - max. 200 leerlingen 5de & 6de leerjaar

Junior heeft een geheim. Zijn vader heeft trouwens ook een geheim. Logisch, hij is geheim agent. Daarom is hij bijna nooit thuis. Juniors moeder heeft ook al een geheim, ze huilt voor het minste. En dan is er nog Rosalinde, met wie Junior zijn geheim deelt. En Cédric, die het geheim wil afpakken … Juniors vader zegt: ‘Een geheim is pas een geheim als een geheim geheim blijft …’ Wel een beetje geheimzinnig allemaal. Acteur en schrijver Pepijn Lievens heeft een grote staat van dienst in het jeugdtheater. Producties zoals ‘Tocht’ (4Hoog), ‘Averechts’ en ‘Donderdag’ (de Bende van de Prins) werden enthousiast onthaald. Lievens stond reeds meermaals solo op de scène, met lovende recensies tot gevolg. Ook nu weer werkt hij, geïnspireerd door de gelijknamige tekst van Jeroen Serruys, samen met Mich Walschaerts.

‘‘King Kong’ is een eenvoudig verhaal met een twist (ook in het decor). Het toont dat eerlijkheid uiteindelijk het langste duurt.’

AN

do 24.10 14:00

D- UPCOME

DY

ST

(Magali Degrande – Het Nieuwsblad)

Piv Huvluv

De Allereerste keer OC Rollegem - € 4,00 70 min. - max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar

In ‘De allereerste keer’ beleef je Pivs groei naar zelfstandigheid: de mislukkingen, de onverwachte wendingen, de gênante situaties, de overwinningen, de trauma’s … Ze passeren allemaal de revue en wekken of herkenning of verlangen op, naar die eigen allereerste keer. Hij heeft het over zijn eerste boek, het eerste optreden met de kleuterklas, de eerste nieuwjaarsbrief, de eerste keer alleen thuis, voor de eerste keer boodschappen mogen doen, de eerste spreekbeurt, het eerste liefje en nog zoveel meer.

Elke nieuwe stap in het leven vraagt durf, moed en lef. Maar brengt ook onzekerheid, spanning en sensatie met zich mee. En vaak levert een nieuwe stap ook heel wat stof op voor heroïsche verhalen aan feesttafels. Met zijn vierde jeugdtheaterproductie brengt rasverteller Piv Huvluv opnieuw een voorstelling waarin hij kinderen laat genieten van pure stand-upcomedy.

33


THEATER

do 07.11 14:00

Warmoes

#Snooze

OC De Wervel - € 4,00 55 min. - max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar

M

U

K T H E AT ZIE E

R

Download completed, please sleep ...

OOZE

‘#Snooze’ gaat over het zoeken naar rust in het hoofd en in de slaapkamer. Een heerlijk speelse voorstelling over realtime kattenkwaad voor het slapengaan, over Viking Vibes, het bezig berggeitje en Rudy, de nieuwste app van Mark Zuckerberg.

8

SN

Downloading dream ... please wait … Saartje Hendrickx studeerde in 2008 af aan de Toneelacademie van Leo vertoeft het liefst in de Maastricht. Boordevol theatrale virtuele wereld terwijl zijn zus Fien goesting richtte ze het gezelschap gefascineerd is door alles wat Warmoes op. Samen met Steven beweegt. Elke avond moeten ze Lucca Groenen maakte ze eerder de samen de weg richting dromenland succesvolle voorstelling ‘Zand’. vinden met hun rugzak vol prikkels.

Tekst: Warmoes Spel: Bert Dobbelaere en Saartje Hendrickx Een productie van:

www.warmo.es

Dividu

vr 08.11 13:30 Een meisje heeft het gevoel dat ze nog nooit wat heeft meegemaakt. Nog nooit een soort van ramp. Ze besluit haar huis te verbranden en op weg te gaan. Op naar de rampen! Op naar het einde van de wereld. Onderweg trekt ze langs onheilspellende plaatsen en ontmoet ze een bonte verzameling aan personages. Maar hoe herken je een ramp? En wanneer is haar tocht ten einde? ‘Toen zij bijna van de aarde vielen’ is een beeldende muziektheatervoorstelling over de verhouding van het 34

TOEN Zij bijna van de aarde vielen

OC Marke - € 4,00 60 min. - max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar

individu tot de wereld en de drang van de mens om op zoek te gaan naar avontuur. Op zoek naar een verhouding tot alle ellende die via de media tot je doordringt, terwijl er in je eigen leven niks bijzonders gebeurt. Dividu is een jong en fris theatercollectief dat in een mix van taal, muziek, poppenspel en visueel illusionisme voorstellingen maakt over actuele thema’s die een jong publiek bezighouden.


THEATER

di 14.01 10:30 / 14:00

Kip met Kop

vluchtWEGEN OC De Vonke - € 4,00 50 min. - max. 200 leerlingen 5de & 6de leerjaar

THEATER

do 19.03 14:00

Andrea en Riva zijn op de vlucht voor het geweld en de groeiende haat van de omgeving in hun thuisland … Geïnspireerd door het gelijknamige boek van de Britse auteur Nick Wood, maakt Kip met Kop een krachtig hedendaags stuk over eenzaamheid, vriendschap en hoop. Verrassend actueel. ‘Wat er politiek precies scheelt, kom je in dit stuk nooit te weten. De focus ligt op hoe mensen het hebben als ze niks meer hebben. Vader wordt vermoord, en zijn familie komt na een helletocht van drie jaar aan in een asielcentrum in België. Riva integreert snel, Andrea blijft verward en koppig op zichzelf. De acteurs hebben niks in de handen, niks in de mouwen en verspringen voortdurend tussen vele rollen. In die dynamische wissels voel je sterk de regieaanwijzingen van Robert Sian. De zegging werkt de emotionele slagkracht van dit verhaal sterk in de hand. Dit is een heel revelerend stuk. Veel begrip, dat krijg je ervan. Begrip voor wat zich in het gedrag van tieners of nieuwe Belgen niet verklaren laat. En wie weet ga je van daaruit wel anders naar het nieuws kijken.’ (Wouter Hillaert in De Morgen)

Tweelicht en zoon

Een Kleine prins(es) OC Aalbeke - € 4,00 60 min. - max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar Prinsje woont op een piepkleine planeet. Eentje met drie vulkaantjes. Hij zorgt daar voor Roos. Hij is nieuwsgierig naar hoe het er in de rest van het heelal aan toegaat en vertrekt op reis. Op andere planeten ontmoet hij een dwaze koning, een ijdeltuit, een dronkenlap en een zakenman. De laatste planeet die hij bezoekt is de aarde. Op aarde ziet Prinsje een heleboel mooie, bloeiende rozenstruiken terwijl hij dacht dat zijn Roos de enige was

in het hele universum. En op aarde ontmoet hij ook Vos, die hem uitlegt wat vriendschap eigenlijk is. En dan is er nog de slang … Geïnspireerd door het wondermooie verhaal van Antoine de Saint-Exupéry, maakt Tweelicht en zoon een filosofische voorstelling over ongebreidelde fantasie, verstarde denkpatronen en kinderlijke onschuld.

35


THEATER

vr 08.05 13:30

Vanwaar zijn die? Kweetnie, maar ze zijn niet van hier. Twee buitenaardse wezens verklaren het vreemde gedrag en de fascinerende gewoontes van de mensheid! Waarom staan mensen bijvoorbeeld uren aan te schuiven in het pretpark, om vervolgens door elkaar geschud, misselijk en hees terug naar huis te zwalpen? Het project ‘Mens’ wordt u voorgesteld. Eindelijk! Ze hebben tien vingers en tien tenen. Een mond vol tanden en zoute

36

Beeldsmederij De Maan

Planeet Nivanir

OC De Troubadour - € 4,00 65 min. - max. 200 leerlingen - 5de & 6de leerjaar

tranen (als ze wenen). Ze bestaan uit water, bloed, bot en genen. Je hebt er lieve en gemene. Ze lopen op twee benen. En ik denk dat ze het menen. Hier zijn ze dan: De mensen. Greet Jacobs en Femke Stallaert, stilaan anciens in het gezelschap van De Maan, kruipen in de huid van buitenaardse wezens, maar willen het eigenlijk gewoon over de mens hebben.


MOOSS

EDUCATIEF LESMATERIAAL LAGER

KAPITEIN KAS Kapitein Kas is een jonge kapitein. Op een dag erft hij van zijn opa het Surprise Schip. Samen met zijn Malle Matrozen vaart hij rond in de fictieve wondere wereld van Wapala, op zoek naar creatieve uitdagingen. ‘Kapitein Kas’ is een heerlijke ontdekkingskoffer die je de mogelijkheid biedt om de verschillende muzische domeinen (muziek, beweging, media, beeld of drama) van het lager onderwijs op een speelse manier te verkennen en te introduceren in je klas. Het pakket is modulair opgebouwd, waardoor je als leerkracht zelf bepaalt hoe lang en hoe intens je met de koffer werkt. Zo kan je tussen de lessen korte opdrachtjes doen of een muzische dag uitwerken met langere opdrachten. De opdrachten zijn ook voldoende gedifferentieerd, waardoor je van het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar aan de slag kan met Kapitein Kas. Dit pakket bevat al het materiaal dat nodig is om direct van start te gaan: een speldoek met de kaart van Wapala, grote afbeeldingen van Kapitein Kas en het Surprise Schip, kistjes met duidelijke opdrachtfiches per graad en een goeie handleiding. Mooss werkt met een steeds evoluerende methodiek. Zo ontwikkelen ze kwalitatieve en vernieuwende activiteiten, projecten en producten waarbij je kunst en erfgoed meemaakt en ervaart, bekijkt en beleeft. Op vraag van HumuZ ontwikkelen ze dit pakket voor het basisonderwijs. Concept: Mooss. Productie: HumuZ.

Doelgroep Duur Reserveren & afhalen Prijs

1ste t.e.m. 6de leerjaar maximum 2 opeenvolgende weken Schouwburg Kortrijk gratis | waarborg: € 100,00

HETPALEIS & DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

De THEATERKOFFER

De Theaterkoffer ziet eruit als een echte flightcase maar als je hem opent, komt er een compleet theater in miniatuur te voorschijn. De koffer is educatief en visueel erg aantrekkelijk. Ideaal om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van het theater. Zo ontdekken ze dat er heel wat moet gebeuren alvorens een voorstelling op de scène staat, maar ook het kijkgedrag en de theatercodes kunnen op een speelse manier worden aangebracht. De koffer bevat materialen voor grappige spelopdrachten en een compleet uitgewerkt lessenpakket. De Nederlandse jeugdauteur Joke van Leeuwen zorgt samen met de vormgevers voor het ontwerp van de koffer en levert de bijbehorende tekst, gebaseerd op haar in 1998 verschenen boekje ‘We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt. Pieke maakt toneel’. Doelgroep Duur Reserveren & afhalen Prijs

1ste t.e.m. 6de leerjaar maximum 2 opeenvolgende weken Schouwburg Kortrijk gratis | waarborg € 25,00

HETPALEIS

THEATERSPEL Het Theaterspel bevat negen verschillende spellen, gebaseerd op de klassieke gezelschapsspellen die we al sinds mensenheugenis kennen. Alleen: hier wordt alles in een nieuw kleedje gestoken. Alle spellen verwijzen op de een of andere manier naar de theatercodes en het leven achter de schermen van een schouwburg. Je kan de doos met dertig tegelijk bespelen. Ook vanuit artistiek oogpunt is deze doos een pareltje. Alle spellen zijn geïllustreerd door de top van de Vlaamse illustratoren (o.a. Carl Cneut, Annemie Berebrouckx, André Sollie, Ingrid Godon, Lieve Baeten en Gerda Dendooven). Joke van Leeuwen zorgt ook hier weer voor fijne ideeën. Doelgroep Duur Reserveren & afhalen Prijs

1ste t.e.m. 6de leerjaar maximum 2 opeenvolgende weken Schouwburg Kortrijk gratis | € 25,00 waarborg

37


RONDLEINGEN

ACHTER DE SCHERMEN VAN SCHOUWBURG KORTRIJK Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toegaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, je mag op het podium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren! Casa Blanca ontwikkelde een heerlijk format om de kinderen doorheen de Schouwburg te gidsen. De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld en de kinderen leren de specifieke theatertermen. Een bezoek achter de schermen is niet alleen leerrijk, maar ook erg leuk. Een nieuwe wereld gaat voor de leerlingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht. Doelgroep 1ste t.e.m. 6de leerjaar Duur 60 minuten Maximum 25 leerlingen Prijs € 15,00 /rondleiding

AUDIO WALK -GELUIDS- en BELEVINGSPARCOURS Druk op play. Dit is een verhaal. Dit is een verhaal over jou en mij, van het moment dat we samen delen. Dit moment. Nu. Vertrouw je me?

Gewapend met een zaklamp word je het gebouw ingestuurd. Per twee. Met op het hoofd een hoofdtelefoon met een stem die je leidt. Of misleidt. Met in je hand een plannetje dat je de weg wijst. Of verloren doet lopen. Een geluidstocht door Schouwburg Kortrijk, geleid door de stem van Katharina Smets en de muziek van Inne Eysermans. Een unieke manier om voor en achter de schermen, op de grens tussen fictie en realiteit de schouwburg te verkennen. Doelgroep 5de & 6de leerjaar Duur 60 à 90 minuten Maximum 20 leerlingen Prijs € 30,00/rondleiding  

38


1STE 2DE SECUN DAIR 39


vr 11.10

14:00

10:30

Joris Hessels en Dominique Collet maken een gevoelige,

E R

do 10.10 Cesare keert terug naar zijn ouderlijk huis. Zijn vader, een beroemde psychiater, is gestorven en zijn huis moet worden leeggehaald. Waar te beginnen? Plots duikt zij op, het meisje, alsof ze nooit is weggeweest. ‘Doe uw ogen dicht en volg mijn stem’, zegt ze. Zij weet iets wat hij niet weet. Maar wat zij niet weet, is dat hij ook iets weet wat zij niet weet. Samen spoelen ze terug naar hun eerste ontmoeting. Naar de vijver. Naar het lijk in die vijver.

R E N T H E AT

FI

GU

Ultima Thule

KNETTER

Schouwburg - € 6,00 max. 200 leerlingen -1ste & 2de secundair

absurde objectenvoorstelling over hoe het soms knettert. Over hoe een verhaal plots helemaal anders kan worden. Alles hangt af van hoe je naar de dingen kijkt. Een voorstelling over het verlangen naar hoe het ooit was, maar misschien nooit is geweest.

THEATER

ma 04.11 14:00

Theater Tieret

Meneer Linh

Arenatheater - € 6,00 55 min. - max. 110 leerlingen - 1ste & 2de secundair Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter en zichzelf. Maar het nieuwe land voelt vreemd en koud aan. Tot hij op een dag meneer Verstichelen ontmoet. Die vertelt hem honderduit over het nieuwe land. Warme woorden in een nieuwe taal. Ze verstaan elkaar niet. Maar toch luisteren ze, heel gretig, woord voor woord. Op een dag worden Meneer Linh en zijn kleindochter overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de vreemde, koude stad …

40

Met ‘Het kleine meisje van meneer Linh’ schreef de Franse auteur Philippe Claudel een absoluut meesterwerk over onze

fundamentele behoefte aan contact met anderen. Samen met Theater Tieret brengt meesterverteller Hans Van Cauwenberghe dit pareltje op de planken, vanuit een gezamenlijke fascinatie voor dit wonderlijke verhaal, vanuit een oprechte bezorgdheid over het hier en nu, maar ook vanuit een onstuitbare hoop. En vooral vanuit de overtuiging dat dit verhaal over vluchten en thuiskomen nu gebracht móét worden. Tieret is een jong, bruisend gezelschap met een karrenvracht theaterdromen, ambities en podiumhonger. Via verbeeldende vertellingen met poppen hopen ze de toeschouwers voorbij de illusie te brengen, zowel in de zaal als op locatie.


THEATER

Fernand

vr 17.01 10:30 / 14:00

Niet echt, wel waar Schouwburg - € 6,00 60 min. - max. 250 leerlingen 1ste & 2de secundair

Vijf acteurs nemen je mee langs de geheimen, codes en afspraken van het theater. Waarom gaat het licht uit in het begin? Wat voor verhalen bestaan er allemaal? Hoe werkt ‘acteren’? Wie is er verliefd op wie? En wat is een goed einde? ‘Niet echt, wel waar’ is een voorstelling over voorstellingen, een speelse inleiding tot het medium theater, specifiek voor de eerste graad middelbaar.

Sabien en Heleen de ploeg en tonen ze samen hun voorstelling aan de wereld. Zij vertegenwoordigen LUCA, KASK, RITCS, Toneelacademie Maastricht én het Londense LAMDA. Dat leverde best pittige discussies op over wat theater nu eigenlijk wél en nu niet is. Wat zij alvast delen is spelplezier, en daar loopt deze voorstelling van over.

FERNAND is een toevalstreffer. Bram, Carl, Jonas en Steven begonnen in 2017, in opdracht van 30CC, te werken aan een voorstelling over theater. Ze ambieerden een soort ‘Dagelijkse kost over theater’. Maar dan zonder eten én zonder Jeroen Meus. Ondertussen versterkten

41


THEATER

ma 27.01

di 28.01

14:00

10:30 / 14:00

Vervloet & Villanella

Terminator TOO

Arenatheater - € 6,00 max. 110 leerlingen - 1ste & 2de secundair

‘Toen ik klein was, gingen we op vakantie naar het zuiden van Frankrijk. Ik keek tv in het Frans en ik verstond er niets van. Dus ik verzon zelf de dialogen. Een van de films die ik daar toen zag, was ‘Robocop’. Twee weken lang liep ik rond als een robot. Met mijn eigen geluidseffecten. Ik ging niet in het zwembad. Robots kunnen niet tegen water.’ (R. Vervloet) In ‘Terminator Too’ dompelen acteur Robbert Vervloet en muzikant Ephraïm Cielen zich onder in de wereld van Hollywood-blockbusters en creëren in een gebricoleerde stijl een eigen universum waarin ze zelf de helden zijn. Met special effects, kostuums uit cornflakesdozen, tekstfragmenten uit populaire (actie)films van vroeger en nu, spectaculaire gevechtschoreografieën en een vers gecomponeerde soundtrack maken helden ‘Jack & John’ hun ideale film, de ultieme vlucht uit de realiteit. De twee mannen leggen tegelijk de stereotiepe mechanismen bloot van het medium film. ‘Terminator Too’ is een ode aan het spel, een inventieve ontsnappingspoging van twee filmfreaks. Maar onderhuids schuilt een grimmige ondertoon. Wie zijn die mannen in die kelder? En waar vluchten ze van weg? De voorstelling wordt een

42

wervelende mix van beeld, muziek, theater en beweging, voor iedereen die graag speelt en iedereen die ooit al eens iemand anders heeft willen zijn. Michai Geyzen, Robbert Vervloet en Ephraïm Cielen werkten eerder al samen in o.a. ‘De passant’, die ze maakten onder de vleugels van Laika en eerder te zien was in Schouwburg Kortrijk.


THEATER

Tom Cools

di 03.03 10:00 / 14:00

Over Gamen of game OVEr OC De Vonke - € 6,00 60 min. - max. 250 leerlingen - 1ste & 2de secundair

‘Het is maar een spelletje.’ Dat dacht Tom Cools ook toen hij voor de eerste keer ‘Call of Duty’ opzette. Effe relaxen met een vette game. Tot even altijd werd. Tot Tom meer tijd doorbracht met zijn console dan met zijn vrienden. Tot het meer spanning dan ontspanning bracht. Tot zijn lief de stekker uittrok. Van de Playstation, maar ook van hun relatie. En dan is het game over …

steeds vaker games in om leerstof te oefenen. En dat is allemaal heel leuk. Dus mag er zeker veel gelachen worden. Zolang het een spelletje blijft.

Tom beseft nu dat hij op het randje van een gameverslaving heeft gestaan. Zonder het goed en wel te beseffen. Zijn verhaal vertelt hij nu aan jongeren. Met een informatieve en interactieve humoristische voorstelling. Want games zijn overal: consoles, online, smartphoneapps … . Zelfs scholen zetten

43


3DE 4DE SECUN DAIR 44


THEATER

Vervloet & Villanella

ma Terminator 27.01 TOO 14:00

di 28.01 10:30 / 14:00

Arenatheater - € 6,00 max. 110 leerlingen -3de & 4de secundair

‘Toen ik klein was, gingen we op vakantie naar het zuiden van Frankrijk. Ik keek tv in het Frans en ik verstond er niets van. Dus ik verzon zelf de dialogen. Een van de films die ik daar toen zag, was ‘Robocop’. Twee weken lang liep ik rond als een robot. Met mijn eigen geluidseffecten. Ik ging niet in het zwembad. Robots kunnen niet tegen water.’ (R. Vervloet) In ‘Terminator Too’ dompelen acteur Robbert Vervloet en muzikant Ephraïm Cielen zich onder in de wereld van Hollywood-blockbusters en creëren in een gebricoleerde stijl een eigen universum waarin ze zelf de helden zijn. Met special effects, kostuums uit cornflakesdozen, tekstfragmenten uit populaire (actie)films van vroeger en nu, spectaculaire gevechtschoreografieën en een vers gecomponeerde soundtrack maken helden ‘Jack & John’ hun ideale film, de ultieme vlucht uit de realiteit. De twee mannen leggen tegelijk de stereotiepe mechanismen bloot van het medium film.

De voorstelling wordt een wervelende mix van beeld, muziek, theater en beweging, voor iedereen die graag speelt en iedereen die ooit al eens iemand anders heeft willen zijn. Michai Geyzen, Robbert Vervloet en Ephraïm Cielen werkten eerder al samen in o.a. ‘De passant’, die ze maakten onder de vleugels van Laika en eerder te zien was in Schouwburg Kortrijk.

‘Terminator Too’ is een ode aan het spel, een inventieve ontsnappingspoging van twee filmfreaks. Maar onderhuids schuilt een grimmige ondertoon. Wie zijn die mannen in die kelder? En waar vluchten ze van weg?

45


M

IEK / TEK

S T

UZ

ma Een 03.02 steentje Brihang

10:30 / 14:00

in de Schoen

Concertstudio of Schouwburg (afh. van aantal inschrijvingen) - € 6,00 55 min. - max. 300 leerlingen 3de & 4de secundair In welk hokje past Brihang? Beschouwen we hem best als rapper, beeldhouwer of poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt hij tussen genres en kunstvormen en slaagt er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door juist datgene te doen wat niemand verwacht. Deze Knokse hiphopartiest heeft net zijn tweede album uitgebracht en daarmee opnieuw bewezen dat hij zich muzikaal en tekstueel volledig in een eigen universum bevindt, ver weg van geijkte paden. Aangezien Schouwburg Kortrijk en Muziekcentrum Track heel nauw samenwerken, en muziek een groot deel uitmaakt van de leefwereld van jongeren, vonden we dat Brihang absoluut ook een plek in het scholenaanbod verdient! Verwacht iemand die zich live met een theatrale

46

aanpak onderscheidt van elke andere hiphopact en die bovendien bewijst dat poëzie meer dan ooit leeft. In deze intieme zaalshow, waarin hij louter geflankeerd wordt door een paar sobere decorstukken en zijn vaste dj SNS, is het (jonge!) publiek welkom in het Brihang-universum. Brihang (pseudoniem voor Boudy Verleye) is een WestVlaamse hiphopartiest, en op zijn minst een ‘veelkunner’. Elk facet van het creatief proces neemt hij voor zijn rekening, van tekst tot muziek, videoclips, het grafische gedeelte; alles draagt zijn signatuur. Hij won in 2014 ‘De Nieuwe Lichting’ bij Studio Brussel en stond ondertussen al in vele zalen en op verschillende festivals. Nu wordt zijn werk ook aangeboden aan leerlingen van het secundair.


‘Zelden heb ik zo’n aandachtig en geboeid jongerenpubliek meegemaakt ... Het publiek is geraakt, zit op de puntjes van de stoelen. De jongeren zijn doodstil, om dan

THEATER

weer wat later in

De Mannschaft

schateren uit te

Dethleff

barsten.’

(Tuur Devens in De Theaterkrant)

ma 17.02 10:30 / 14:00

Schouwburg - € 6,00 75 min. - max. 250 leerlingen - 3de & 4de secundair Dethleff is een jongen met de lelijkste naam ter wereld. Hij is genoemd naar de caravan waarin hij verwekt is. Zijn vader heeft al lang een ander gezin en zijn moeder verhuist elke twee jaar, omdat ze nergens kan aarden. Dethleff moet mee. Altijd. Maar Dethleff kan ook nergens aarden, ‘het is ne rare, ne stille, nen eenzaat’ zeggen de mensen. Sinds kort woont hij in een appartement, op de 14de verdieping, in een buurt waar hij niemand kent. Hij is het verhuizen beu, het alleen zijn, het uitgelachen worden, het platzetten van de banden van zijn fiets, het verstoppen van zijn boekentas ... Hij wil niet meer verder en neemt de trap naar het 15de, het dak. Net als hij een stap te ver wil zetten, trekt Kayleigh, de zotte doos van de 13de verdieping, aan zijn mouw. Dat is het moment waarop de voorstelling start.

Na het succesvolle en aangrijpende ‘LIV’, een voorstelling over kanker, brengt De Mannschaft met ‘Dethleff’ het verhaal van een jongen die het niet meer ziet zitten. En over Kayleigh, die ondanks haar hoogtevrees toch het dak opkruipt om een wildvreemde een helpende hand te reiken. Over twee verdwaalde zielen die samen een weg zoeken, over zelfdoding, over eenzaamheid en aan de rand staan, maar vooral over het leven. Over T-shirts van Kurt Cobain, de valversnelling, over jezelf dood snoepen, over eindelijk kunnen ademen en over plezier maken tot je bijna sterft van het lachen. De voorstellingen van De Mannschaft staan voor beeldend theater dat schuurt, met wat humor als zalf.

47


THEATER

di Het Kwartier WetsuitMan 23.04 the OC De Vonke - € 6,00 10:30 / 14:00

60 min. - max. 250 leerlingen 3de & 4de secundair

In 2015 vindt een man een duikerpak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit. Dit waargebeurde verhaal vormt het startpunt voor ‘The Wetsuitman’, een spannende voorstelling die start als een detective, maar ergens anders uitmondt. Schrijver/regisseur Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015) speelt met de grenzen van genres en met je verwachtingen, veronderstellingen en vooroordelen; samen met een stevige cast van veelzijdige spelers-makers. Het Kwartier is een ‘ensemblage’: geen vast gezelschap maar een assemblage van mensen met wie een langdurige band wordt opgebouwd. Een sterke inhoudelijke basis, onderzoek, tekst en dramaturgie staan centraal. Verrassende en relevante voorstellingen waarin de inhoud zich uit in tekst en vorm, zijn het resultaat.

48


5DE 6DE SECUN DAIR !! Schouwburg Kortrijk verwelkomt ook het jonge publiek met open armen buiten de schooluren. We nemen de avondvoorstellingen die geschikt zijn voor jongeren van het vijfde en zesde secundair op in dit aanbod. Voor jongeren (-26) geldt voor bijna alle avondvoorstellingen het jongerentarief van 6 euro. Bij theater- en dansvoorstelling wordt meestal een inleiding voorzien, telkens om 19.30 u. Voor de avondvoorstellingen dien je te reserveren via www.schouwburgkortrijk.be/ of via de UIT-winkel op nr.: 056 23 98 55. 49


THEATER

wo 16.10 20:15 (gratis in-

leiding om 19:30)

Hof van Eede

The Big Drop-out Schouwburg - € 6,00 5de & 6de secundair

wo 23.10

DANS

Cie Zero Visibility

Frozen Songs Schouwburg - € 6,00 90 min. - 5de & 6de secundair De Wereldzadenbank, opgericht in 2008, is een opslagplaats voor plantenzaden van over de hele wereld. Ze bevindt zich in de permafrost op Spitsbergen, ver weg van oorlog en conflict. Wat daar bewaard wordt, kan in één dag de wereld redden. In deze harde schijf slaat de wereld zijn toekomst op. Tegen die achtergrond choreografeert Ina Christel Johannessen met zeven dansers een krachtige lichamelijkheid op het podium. Scenografie, multimedia, lichtontwerp en de soundscape van het Vlaamse Stray Dogs bouwen 50

Wat als je er nu eens mee stopte? Je werk, het geregelde leven, dat wat jou bepaalt. Verander je leven, fluistert iets jou in. En je luistert deze keer. Je laat alles vallen, jezelf incluis, in dat zwarte gat. Uit de ratrace stappen is niet simpel in een wereld waar je elke kans moet grijpen. In ‘The Big Drop-Out’ vraagt Hof van Eede zich af waarom de droom van een hut in het woud zo verleidelijk is. Is stoppen een zwaktebod of een verzetsdaad? Wat als een groep toneelspelers beslist om geen toneel meer te spelen? Wat als ze dat ideaal van het ‘verborgen leven’ in praktijk probeert te brengen op de scène?

20:15 (gratis

inleiding om 19:30)

mee aan de buitengewone danservaring die ‘Frozen Songs’ is. Het Noorse dansgezelschap Zero Visibility Corp. brak in 2003 internationaal door met de productie ‘It’s Only a Rehearsal’. Sindsdien toeren ze de hele wereld rond en slagen ze erin het publiek in vervoering te brengen met hun geëngageerd en poëtisch werk. Deze dansante voorstelling is heel narratief én urgent wegens de ecologische boodschap. Zeker geschikt voor jongeren van het vijfde en zesde secundair.


THEATER

do 07.11 20:15 (gratis

nagesprek met

maakster)

Yinka Kuitenbrouwer

Morgen werd alles anders Arenatheater - € 6,00 60 min. - 5de & 6de secundair

Een documentair onderzoek, een intieme voorstelling. Over het al dan niet krijgen van kinderen, onze verantwoordelijkheid voor de toekomst en de prijs van vooruitgang. Na het bejubelde ‘HonderdHuizen’ maakt Yinka Kuitenbrouwer opnieuw een documentaire voorstelling. Ditmaal gaat ze persoonlijke gesprekken en ontmoetingen aan met mensen uit verschillende generaties. Ze vertrekt vanuit haar eigen zorgen over de toekomst, en de twijfels die dit bij haar oproept over het al dan niet krijgen van kinderen. In een intieme setting creëert Yinka een auditieve, associatieve en persoonlijke voorstelling voor iedereen die wel eens kijkt naar morgen. Yinka Kuitenbrouwer (°1990) groeide op in Amsterdam en volgde in Gent de opleiding Drama aan het KASK. Ze speelde in verschillende producties mee, o.a. bij Tuning People, het KIP … . Ze maak in verschillende samenwerkingen zelf producties, waar ze meestal zelf ook in speelt. In 2015 ging ‘HonderdHuizen’ in première, een intieme voorstelling gebaseerd op honderd gesprekken over thuis. ‘HonderdHuizen’ werd zowel door pers, publiek als professionelen enthousiast onthaald. Ze werd geselecteerd voor Circuit X en behaalde onder de vlag Big in Belgium in Edinburgh een Fringe First Award en een Total Theatre Award. Kuitenbrouwer speelt ook mee in de schoolvoorstelling van Het Kwartier: ‘The Wetsuitman’, in regie van Freek Mariën.

51


THEATER

ma 20.01 14:00

di 21.01 14:00

52

Sien Vanmaele

Witlof from syria Schouwburg (scéne op scéne) € 6,00 - 70 min. - max. 50 leerlingen 5de & 6de secundair

De vraag ‘Wil je met me koken?’ leidde voor Sien Vanmaele tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken. Een vrouw staat in haar keuken. Ze bereidt het eten voor. In haar hoofd passeren flarden van voorbije ontmoetingen en ervaringen die ze tracht te duiden. Haar gedachten zijn poëtisch, schurend en buitengewoon eerlijk. Hoe is het om via een gedeelde passie – het koken – tot verbinding te komen met een ander? Kun je daarbij loskomen van je vooroordelen? ‘Witlof from Syria’ is de ontroerende weerslag van die ontmoetingen in de keuken. Op een ontwapenende en kwetsbare wijze tracht Sien Vanmaele met haar spel steeds de vinger op de zere plek te leggen. Hiermee troost ze niet enkel zichzelf maar ook iedereen die wil luisteren, zij het in de vorm van een balletje gehakt , een schepje rijstepap, of ander heerlijks …

Theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar foodperformance ‘Witlof from Syria’. Sien Vanmaele (1990) behaalde eerst een bachelor Taalen Letterkunde aan de VUB, vooraleer ze in 2016 aan de Toneelacademie Maastricht als acteur afstudeerde. Ze zette haar eerste stappen bij fABULEUS en diverse projecten bij Villanella en liep stage bij het KIP, The National Theatre of Scotland en de KVS. ‘Een zintuiglijke reis met granaatappels, za’atar, savooikool en kanaries. Vanmaele maakt het niet mooier dan het is. Ze heeft met ‘Witlof from Syria’ een openhartige zoektocht naar een andere cultuur gemaakt. Eerlijk, zonder zichzelf of de ander te sparen. En aan de hand van een heerlijk gerecht, zo mogen we na afloop constateren.’ (Theaterkrant)


M

IEK / TEK S

T

UZ

ma Een 03.02 steentje Brihang

10:30 / 14:00

in de Schoen

Concertstudio of Schouwburg (afh. van aantal inschrijvingen) - € 6,00 55 min. - max. 300 leerlingen 5de & 6de secundair

In welk hokje past Brihang? Beschouwen we hem best als rapper, beeldhouwer of poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt hij tussen genres en kunstvormen en slaagt er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door juist datgene te doen wat niemand verwacht. Deze Knokse hiphopartiest heeft net zijn tweede album uitgebracht en daarmee opnieuw bewezen dat hij zich muzikaal en tekstueel volledig in een eigen universum bevindt, ver weg van geijkte paden. Aangezien Schouwburg Kortrijk en Muziekcentrum Track heel nauw samenwerken, en muziek een groot deel uitmaakt van de leefwereld van jongeren, vonden we dat Brihang absoluut ook een plek in het scholenaanbod verdient! Verwacht iemand die zich live met een theatrale

aanpak onderscheidt van elke andere hiphopact en die bovendien bewijst dat poëzie meer dan ooit leeft. In deze intieme zaalshow, waarin hij louter geflankeerd wordt door een paar sobere decorstukken en zijn vaste dj SNS, is het (jonge!) publiek welkom in het Brihang-universum. Brihang (pseudoniem voor Boudy Verleye) is een WestVlaamse hiphopartiest, en op zijn minst een ‘veelkunner’. Elk facet van het creatief proces neemt hij voor zijn rekening, van tekst tot muziek, videoclips, het grafische gedeelte; alles draagt zijn signatuur. Hij won in 2014 ‘De Nieuwe Lichting’ bij Studio Brussel en stond ondertussen al in vele zalen en op verschillende festivals. Nu wordt zijn werk ook aangeboden aan leerlingen van het secundair.

53


‘Zelden heb ik zo’n aandachtig en geboeid jongerenpubliek meegemaakt ... Het publiek is geraakt, zit op de puntjes van de stoelen. De jongeren zijn doodstil, om dan weer wat later in schateren uit te barsten.’ (Tuur Devens in De Theaterkrant)

THEATER

De Mannschaft

Dethleff

ma 17.02 10:30 / 14:00

Schouwburg - € 6,00 75 min. - max. 250 leerlingen - 5de & 6de secundair Dethleff is een jongen met de lelijkste naam ter wereld. Hij is genoemd naar de caravan waarin hij verwekt is. Zijn vader heeft al lang een ander gezin en zijn moeder verhuist elke twee jaar, omdat ze nergens kan aarden. Dethleff moet mee. Altijd. Maar Dethleff kan ook nergens aarden, ‘het is ne rare, ne stille, nen eenzaat’ zeggen de mensen. Sinds kort woont hij in een appartement, op de 14de verdieping, in een buurt waar hij niemand kent. Hij is het verhuizen beu, het alleen zijn, het uitgelachen worden, het platzetten van de banden van zijn fiets, het verstoppen van zijn boekentas ... Hij wil niet meer verder en neemt de trap naar het 15de, het dak. Net als hij een stap te ver wil zetten, trekt Kayleigh, de zotte doos van de 13de verdieping, aan zijn mouw. Dat is het moment waarop de voorstelling start. 54

Na het succesvolle en aangrijpende ‘LIV’, een voorstelling over kanker, brengt De Mannschaft met ‘Dethleff’ het verhaal van een jongen die het niet meer ziet zitten. En over Kayleigh, die ondanks haar hoogtevrees toch het dak opkruipt om een wildvreemde een helpende hand te reiken. Over twee verdwaalde zielen die samen een weg zoeken, over zelfdoding, over eenzaamheid en aan de rand staan, maar vooral over het leven. Over T-shirts van Kurt Cobain, de valversnelling, over jezelf dood snoepen, over eindelijk kunnen ademen en over plezier maken tot je bijna sterft van het lachen. De voorstellingen van De Mannschaft staan voor beeldend theater dat schuurt, met wat humor als zalf.


THEATER

di 18.02 14:00

Theater de Toekomst

As You like itElk zijn goesting

Schouwburg - € 6,00 80 min. - max. 250 leerlingen - 5de & 6de secundair

THEATER

wo 11.03 20:15 (gratis

inleiding om 19:30)

In ‘As You Like It – Elk zijn goesting’ toont Theater de Toekomst hoe een elizabethaans spektakel als ‘As You Like It’ er misschien wel heeft uitgezien anno 1600. Met alles erop en eraan: een podium van eikenhouten whiskyvaten, een magisch toneelgordijn, wapengekletter, theatrale kostuums, mannen die vrouwen spelen, vrouwen die mannen spelen en bovenal pikanterieën! Heroïek en romantiek worden dan weer doorgeprikt met farce en komedie. Evengoed toont Theater de Toekomst weergaloos theater van vandaag. De acteurs zijn zichzelf en geven een inkijk in wat er zich afspeelt tijdens

de repetities, in de coulissen, backstage, in de zaal ... Ze gooien zich in een bijwijlen hilarische tragikomedie die verleden en heden op een geestige en scherpe manier verenigt.

Het vertrekpunt van ‘Move (on)’ is de ontmoeting van een groep spelers en performers die vanuit hun verschillende artistieke praktijk en achtergrond gezamenlijk antwoorden zoeken op vragen die voor hen noodzakelijk zijn. Om de inhoudelijke basis te versterken gaat STAN namelijk een samenwerking aan met Moussem en Kloppend Hert. Vanuit een gedeelde liefde voor Arabische literatuur zal Moussem een klankbord zijn en het gezelschap een brede waaier van hedendaagse en klassieke teksten aanreiken uit de MENA-regio (MiddenOosten en Noord-Afrika). Ook Kloppend Hert, het gezelschap rond Haider Al

Timimi, is een belangrijke partner in deze creatie. Kloppend Hert streeft naar culturele hybriditeit, naar een grensoverstijgende ruimte waar meerdere invloeden kunnen samensmelten tot één geheel.

Na ‘Othello’ en ‘Romeo & Julia’ zet Theater de Toekomst de tanden opnieuw in een Shakespeareklassieker. Dit keer niet in een drama of een noodlotstragedie maar wel in de ‘pastorale komedie’ ‘As You Like It’.

Tg STAN & Kloppend Hert

Move (ON) Schouwburg - € 6,00 5de & 6de secundair

Maar het begint bij het begin, een open speelveld en gesprek. Waar zullen ze het over hebben? Dat is de vraag. Of er een antwoord is op deze vraag, ziet u in ‘Move (on)’. Of misschien is de vraag zelf wel het antwoord…

55


/ ATER THE

20:15 (gratis

inleiding Tom Goossens 19:30)

(VOO

R NGEREN)

vr 20.03

ERA

JO

OP

Deschonecompagnie

COSI

Schouwburg - € 6,00 90 min. - 5de & 6de secundair

THEATER

zo 07.06 13:00 / 14:30 / 16:00/17:30 / 19:30

Fien Leysen

WaT niet (WEG) is

Arenatheater - € 6,00 50 min. - max. 7 pers. per voorstelling 5de & 6de secundair

Twee klassieke zangers, een pianist en een violiste delen de scène. Met de Mozartopera ‘Così fan tutte’ als ‘lijfmotief’ filosoferen ze over fysieke trouw – en of dat wel bestaat. Don Alfonso, filosoof en pianist, beweert tegen twee jongemannen dat hun geliefden hen niet trouw blijven. De mannen eisen bewijzen en ze zetten samen een experiment op. Krijgt Don Alfonso gelijk? En valt de liefde wel in een structuur te gieten? Ontdek het in dit eigenzinnige opera-theaterstuk met Clara Cleymans in een hoofdrol.

Steenberghe)

Vrije voorstelling / kan ook voor scholen en klassen Een inktuitwisser. Een stempelkussen. Printpapier. Dat was het vertrekpunt voor deze voorstelling over gemis, het menselijke geheugen, en wat er overblijft van de dingen die voorbijgaan. In een brief aan de heer Jef Colruyt wordt op een speelse manier gezocht naar antwoorden op onbeantwoordbare vragen. Hoe ga je als persoon en als maatschappij om met verlies? Hoelang mag missen duren? Heeft het zin om alles bij te houden en te onthouden? Kun je je leven in tekst en beeld vastleggen? En wat gebeurt er met ons wanneer we sterven? ‘Wat (niet) weg is’ is een persoonlijke zoektocht naar troost en antwoorden, langs wetenschap en persoonlijke

56

‘Goossens combineert aanstekelijk spel (waarin rechtstreeks naar het publiek gespeeld wordt) met weelderige virtuoze zang en zet beide zeer slim in: het spel houdt vaart in het verhaal, de zang zorgt voor de emotionele kleur. En de piano van Deltour is een trouwe gids.’ (Els Van

anekdotes, in de vorm van een multimediale voorstelling. Elke toeschouwer krijgt de kans om het verhaal alleen te beleven, aan de hand van desktopbeelden, interviews en een persoonlijke vertelling. Fien Leysen studeerde in 2017 af als drama-studente aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Fien zoekt telkens naar de meest geschikte manier om haar verhaal te vertellen, onafhankelijk van het medium, en komt zo vaak uit bij een combinatie van verschillende vertelvormen (schrijven, performance, video, audio …).


RONDLEINGEN

ACHTER DE SCHERMEN VAN SCHOUWBURG KORTRIJK Als je naar een voorstelling gaat, zie je het podium maar van op één plaats: jouw zitje in de Schouwburg. Maar vraag je je nooit eens af hoe het er achter de schermen aan toegaat? We graven in het rijke verleden van de Schouwburg en verkennen alle hoeken en kantjes. Je ontdekt de schitterende zaal, je mag op het podium en we nemen je zelfs mee hoog in de theatertoren! De geheimen van de Schouwburg worden ontrafeld. Een nieuwe wereld gaat voor de leerlingen open en als leerkracht krijg je de kans een theaterbezoek of project op school in een ruimer kader te plaatsen. Afhankelijk van jouw vraag worden bepaalde aspecten meer toegelicht. Doelgroep 1ste t.e.m. 6de secundair Duur 60 minuten Maximum 25 leerlingen Prijs € 15,00 / rondleiding

AUDIO WALK -GELUIDS- en BELEVINGSPARCOURS Druk op play. Dit is een verhaal. Dit is een verhaal over jou en mij, van het moment dat we samen delen. Dit moment. Nu. Vertrouw je me?

Gewapend met een zaklamp word je het gebouw ingestuurd. Per twee. Met op het hoofd een hoofdtelefoon met een stem die je leidt. Of misleidt. Met in je hand een plannetje dat je de weg wijst. Of verloren doet lopen. Een geluidstocht door Schouwburg Kortrijk, geleid door de stem van Katharina Smets en de muziek van Inne Eysermans. Een unieke manier om voor en achter de schermen, op de grens tussen fictie en realiteit de schouwburg te verkennen. Doelgroep 1ste t.e.m. 6de secundair Duur 60 à 90 minuten Maximum 20 leerlingen Prijs € 30,00/rondleiding  

57


CULTUURKUUR.BE Wil jij samen met je leerlingen cultuur opsnuiven? Wil je weten wat je in eigen regio allemaal kunt beleven? Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste projecten voor scholen? Registreer je dan op www.cultuurkuur.be. Cultuurkuur is de website waarop scholen en organisatoren elkaar vinden. Je vindt er het aanbod uit jouw regio, ontdekt er welke partners graag met jou in zee gaan voor een project op maat en leest er reacties en ervaringen van collega-leerkrachten. Registreer je vandaag nog op www.cultuurkuur.be Cultuurkuur is een initiatief van de CANON Cultuurcel (Departement onderwijs en vorming) & CultuurNet Vlaanderen.

DYNAMOOPWEG? Gratis met De Lijn naar Schouwburg Kortrijk en de Ontmoetingscentra? Schouwburg Kortrijk en de Ontmoetingscentra zijn een culturele bestemming binnen het subsidieprogramma dynamoOPWEG. Als je ons een bezoek wil brengen met je klas, kan je met dynamoOPWEG gratis gebruik maken van het aanbod van De Lijn. Je hebt recht op gratis vervoer met bus of tram, volgens de vaste dienstregeling, tijdens de daluren en met maximum 30 personen. Hoe werkt het? Registreer je op www.cultuurkuur.be en ga op zoek naar de pagina van je school. Je kan nu online een vervoersbewijs aanvragen en meteen downloaden. Meer informatie www.cultuurkuur.be/dynamoopweg We hopen dat nog meer kinderen en jongeren en hun leerkrachten op deze manier kunnen genieten van de waaier aan educatieve activiteiten uit ons aanbod. Graag tot binnenkort! dynamoOPWEG wordt gecoรถrdineerd door CANON Cultuurcel (Ministerie van Onderwijs & Vorming, Departement O&V) en loopt in samenwerking met de De Lijn. Meer dan 700 culturele centra, bibliotheken, musea, bioscopen en academies zijn op dit moment culturele bestemmingen

58


Organiseer je een project op school en zit je nog met vragen? Dan kan je op heel wat ondersteuning rekenen.

ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN OP SCHOOL

Inhoudelijk Tal van organisaties binnen de stad staan je met raad en daad bij voor de realisatie van een cultureel en kunstzinnig project op school. Ben je op zoek naar extra ondersteuning om jouw cultuurproject vorm te geven of je eerste stappen te zetten om een dynamodossier op te maken, dan maken we graag tijd om rond de tafel te zitten. Financieel Scholen kunnen een beroep doen op een aantal financieringskanalen voor de realisatie van projecten. - Krijg tot 2000 euro ondersteuning voor een creatief project! Eén keer per jaar kan je een dynamoPROJECT indienen op www.cultuurkuur.be/subsidies. Er zijn twee indieningsdata: 15 november voor projecten die plaatsvinden tussen 01/02 en 30/06 van hetzelfde schooljaar; en 15 mei voor projecten die plaatsvinden tussen 01/09 en 31/01 van het daaropvolgende kalenderjaar. - Op www.kleurbekennen.be kan je subsidies en ondersteuning aanvragen voor projecten met linken naar wereldburgerschap. - Scholen die projecten willen realiseren in partnership met een andere school binnen de Europese Unie kunnen via Erasmus+ een financiële ondersteuning krijgen (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_nl.htm). Kleinschalige klas uit wisselingen zijn vaak wat te ‘licht’ voor Erasmus+. Maar voor het kleuter- en lager onderwijs en de 1ste graad van het secundair onderwijs kan ‘Buurklassen’ een alternatief zijn (www.epos-vlaanderen.be). Infrastructuur Soms overstijgt een project de infrastructurele mogelijkheden van de school. Je kan in zo’n geval gebruikmaken van de stedelijke infrastructuur. Een breed gamma aan zalen en lokalen kan tegen interessante tarieven afgehuurd worden voor voorstellingen, workshops, tentoonstellingen, feesten en andere projecten. Je kan terecht in: - Cultuurcentrum Kortrijk, met Schouwburg Kortrijk, Concertstudio, Arenatheater, muziekcentrum Track (www.schouwburgkortrijk.be). - Ontmoetingscentra Kortrijk (www.kortrijk.be/ontmoetingscentra) met polyvalente zalen en vergaderlokalen. - Tranzit, met fuifzaal, muzieklokaal, danslokaal en polyvalente ruimtes (http://www.kortrijk.be/jctranzit) - Budascoop met theater- en filmzalen (http://www.kortrijk.be/adressen/agb-buda)

59


Logistiek Heb je bijkomend materiaal nodig voor de organisatie van een activiteit op school of op locatie, dan heb je in Kortrijk de Uitleenwinkel en een provinciale uitleendienst. Uitleenwinkel Stadhuis Kortrijk, Grote Markt 54 8500 Kortrijk uitleenwinkel@kortrijk.be 056 / 27 74 22 www.kortrijk.be/uitleenwinkel.

ONDERSTEUNING VAN PROJECTEN OP SCHOOL

De Uitleenwinkel kan je helpen met een uitgebreid gamma aan uitleenbare materialen: audiovisueel materiaal, podia, volksspelen, tentjes, herbruikbare bekers, sportmateriaal‌ Bovendien zijn alle materialen, mits het betalen van een waarborg, gratis te gebruiken. De volledige lijst met beschikbare materialen is beschikbaar op www.kortrijk.be/uitleenwinkel. Via deze website kan je eveneens het online reservatieformulier invullen.

60

De provinciale uitleendienst Emiel Clauslaan 3 8500 Kortrijk 056 / 22 56 22 pudk@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be

Mensen met een beperking Iedereen is welkom in onze infrastructuur. We leveren dan ook graag een aantal extra inspanningen om de mentale en fysieke toegankelijkheid te optimaliseren.  

> Voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders wordt een goed bereikbare plaats voorzien. Zijn er rolstoelgebruikers in je groep, vergeet dan niet om dit bij reservering te vermelden. > Mensen met een beperking die begeleid worden door een speciaal opgeleide hond, zijn welkom in onze infrastructuur. Gelieve dit te melden aan het zaalpersoneel. > De parterre van de Schouwburg is voorzien van een vaste ringleiding. Mensen met een auditieve beperking die een hoorapparaat dragen, kunnen hierdoor in optimale omstandigheden genieten van een voorstelling. Meer info hierover kan je verkrijgen via het zaalpersoneel. Vermeld bij je reservering dat je van deze faciliteit gebruik wenst te maken.


61


DO’s-and-DON’ts

De regels van het spel Naar de film gaan, een rockconcert bijwonen, een theatervoorstelling bekijken, een tentoonstelling bezoeken, een klassiek concert beluisteren of aan een workshop deelnemen: elke culturele uiting heeft zo haar eigen gewoontes en verwacht een aangepast gedrag van de bezoeker. Kinderen en jongeren zijn zich hier niet altijd van bewust. Introduceer je leerlingen dan ook in deze codes voor je naar een voorstelling komt. Do’s Je hebt ervoor gekozen om met je leerlingen een voorstelling bij te wonen. Je biedt je leerlingen de unieke kans te proeven van cultuur. Probeer de juiste omstandigheden te creëren zodat de leerlingen optimaal kunnen genieten van deze kunstzinnige uitstap.

- Een goede introductie en een juiste ingesteldheid maken al de helft van de kunstbeleving: de kinderen en jongeren kunnen rechtstreeks de voorstelling binnenstappen, zonder de omweg van verkeerde of vage verwachtingen. Hierdoor zit de wisselwerking tussen publiek en acteurs meteen op het juiste spoor en kan er een boeiende communicatie tot stand komen. De cultuuruitstap wordt voor de kinderen/jongeren een ware belevenis. Lesmappen kunnen daarbij helpen. De meeste gezelschappen maken lesmappen aan, boordevol creatieve lessuggesties. Ze worden vóór de voorstellingen op onze website geplaatst voor de begeleidende leerkrachten (www.schouwburgkortrijk.be/scholen). Ook educatieve pakketten of een bezoek achter de schermen kunnen een interessante invalshoek zijn. Wij gaan ervan uit dat de bezoekers voorbereid naar een voorstelling komen.

- Bij een aantal activiteiten voorzien wij extra educatieve omkadering. Voor deze extraatjes doen wij een beroep op professionele educatieve medewerkers. We raden je aan deze omkadering zeker in overweging te nemen. Ze vormt beslist een meerwaarde. Op uitdrukkelijk verzoek van de leerkrachten kan een gesprek met de acteurs worden georganiseerd. Dit moet tijdig aangevraagd worden. Bij een aantal voorstellingen voorzien we een nagesprek. Dit staat vermeld bij de voorstelling en maakt deel uit van de activiteit.

- Wil je als leerkracht vooraf de voorstelling prospecteren, neem dan contact met ons op. Wij bezorgen je graag de speellijst en maken – indien nodig –een reservatie bij een collega.

- De voorstellingen beginnen stipt op het aangegeven uur. Om alles rustig te laten verlopen, vragen wij een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. Wie te laat komt, riskeert niet meer binnen te mogen.

- Jassen en boekentassen horen thuis in de vestiaire, die gratis is. Zorg ervoor dat de leerlingen deze service effectief gebruiken.

- We vragen de begeleidende leerkrachten een oogje in het zeil te houden. Als je merkt dat leerlingen het goede verloop van een activiteit storen, grijp dan in.

Don’ts Drank en eetwaren zijn even ongewenst als vervelend gedrag, het versturen van sms’jes of het rinkelen van een gsm. We vragen dan ook uitdrukkelijk aan de begeleidende leerkrachten dit vooraf met de leerlingen te bespreken en op het moment zelf waakzaam te zijn.

62


63


SCH OOL BRO CHU RE 64

ADRESSEN LOCATIES Arenatheater Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk 056 23 98 50 Ontmoetingscentrum Aalbeke Aalbekeplaats 1 8511 Aalbeke 056 40 18 92 Ontmoetingscentrum Lange Munte Beeklaan 81 8500 Kortrijk 056 40 18 92 Ontmoetingscentrum De Troubadour Vlaswaagplein 3 8501 Bissegem 056 37 13 19 Ontmoetingscentrum De Vonke Lagaeplein 24 8501 Heule 056 24 06 20 Ontmoetingscentrum De Wervel Processiestraat 6 8510 Bellegem 056 25 95 71 Ontmoetingscentrum Kooigem Kooigemplaats 23 8510 Kooigem 056 27 77 60 Ontmoetingscentrum Marke Hellestraat 6 8510 Marke 056 24 08 20 Ontmoetingscentrum Molenheem Izegemsestraat 205 8501 Heule 056 24 06 20 Ontmoetingcentrum Rollegem Tombroekstraat 2 8510 Rollegem 056 27 77 60 Schouwburg Kortrijk Schouwburgplein 14 8500 Kortrijk 056 23 98 50

Profile for Schouwburg Kortrijk

Schoolbrochure19/20 Schouwburg Kortrijk  

Schoolbrochure19/20 Schouwburg Kortrijk  

Advertisement