De Kern Magazine - najaar 2022

Page 1

VAN DE SCHOONHEID EN DE TROOST Michaël Vandebril over de kracht van poëzie DOUBLE BILL In gesprek met Steven De bruyn & Filip Jordens. VAN KAAPSTAD TOT WILRIJK Muziektips van Tutu Puoane & Ewout Pierreux, de gloednieuwe curatoren van Jazz Wilrijk. OUD, NIET OUT! Nigel Williams over zijn nieuwe comedyproject met 60+’ers. KOKO KOOKT De Kern gaat van start met filmdiners. © Marie Bouly MAGAZINE NAJAAR — 2022 WIN ENIJSPRALINESTICKETS,DRANKJES

Werkten mee aan dit nummer: Nico Sturm, Marie Bouly, Max Temmerman, Ine DriesBorghmans,DeMeester, Els Geerts, Sophie Vermeulen, Jan Muylaert, Kristof Vancraybex, Sofie Goossens en Luther Vanhoof. Vormgeving: Studio Anorak © Marie BoulyDK magazine is het gratis magazine van schouwburg De Kern. Het verschijnt twee keer per jaar. Je kan dit magazine oppikken in De Kern of in een van onze 20 magazinezuiltjes op Wilrijkse plekken. Zie schouwburgdekern.be voor het overzicht. Wil je DK magazine thuis ontvangen? Mail kern@antwerpen.benaarof bel naar 03 821 01 20. De Kern Kern 18 2610 Wilrijk Info en tickets: schouwburgdekern.be

In gesprek met Michaël Vandebril (coördinator Antwerpen Boekenstad) over poëzie. FLIK FLAK De Kern laat een nieuw circusfestival op je los.

THEATERPREMIÈRES Schoon volk op het podium van De Kern in september: Bob De Moor, Tom Van Dijck, Tom Naegels, Vitalski,...

MAAK JE GROEIPAPIEREIGEN Eco-cadeaus maken met Nathalie Moerloos. LEESCLUBBEN IN BIB BIST

Paul De Dijn over zijn avonden in bib Bist.

VAN DE SCHOONHEID EN DE TROOST

02

AAN DE TOOG Nieuw bieraanbod in de kijker.

OUD, NIET OUT! Nigel Williams over zijn nieuwe comedyproject met 60+’ers.

VAN DAK KINDERBOERDERIJTOT Het leven buiten de schouwburg. KOKO KOOKT

2208041013141726303642

DOUBLE BILL In gesprek met Steven De bruyn & Filip Jordens.

VAN KAAPSTAD TOT WILRIJK Muziektips van Tutu Puoane & Ewout Pierreux, de gloednieuwe curatoren van Jazz Wilrijk.

De Kern gaat van start met filmdiners.

© Marie Bouly © Marie Bouly

Max Temmerman Directeur (* Inderdaad. We namen afscheid van onze driemaandelijkse krantjes. Ander en beter!)

Niet vol aankondigingen voor podiumvoorstellingen en filmvertoningen, daar vulden we al onze seizoenbrochure mee en natuurlijk ook onze gloednieuwe site schouwburgdekern.be Dit magazine creëert ruimte voor onze interesses. We interviewen artiesten, geven het woord aan huiskunstenaars, collega’s en andere interessante vrienden van het huis en laten op tal van manieren zien hoe druk het in het najaar van 2022 gaat worden in en rond De Kern. We hebben hier hard aan gewerkt met ons kleine team.Veelleesplezier gewenst & laat ons vooral weten wat jullie er van vinden. Ciao!

De eerste editie van DK Magazine.*

03 © Marie Bouly

04 © Marie Bouly

Steven De bruyn: “Maarten is bijna familie. Onze eerste ontmoeting dateert van toen mijn vader hertrouwde. Hij had de toen 15-jarige zoon van een zeer goede vriend gevraagd om op de bruiloft piano te komen spelen. Toen ik hoorde dat er pianomuziek klonk, dacht ik eerst dat er een plaat opstond van Thelonious Monk of zo. Dat bleek dus Maarten te zijn. Toen al fenomenaal. Ik kijk er naar uit nog eens samen met hem te kunnen spelen.”

Steven De bruyn: “Dat geldt minder voor wat ik muzikaal breng. Onze instrumentale muziek heeft niet de last van teksten die al dan niet begrepen worden. Ik kan er ook wel inkomen dat het voor heel wat muzikanten wel zo is. Ik moest net nog heel hard mijn best doen om te verstaan wat een rapper uit Izegem aan het zingen was. Dat die vooral speelplekken in West-Vlaanderen zal hebben, is dan logisch. Ik heb zelf het geluk om ook regelmatig over de taalgrens te kunnen spelen. Met El Fish speelde ik vaak in Wallonië en ook met het huidige repertoire blijven de vragen komen.”

Steven, Filip brengt Maarten Lingier mee als pianist. Dat is geen onbekende voor jou?

“Een muzikale bonbon om van te snoepen”

PRIMEUR RUEMIRP 05

Een prachtig oud theater, centraal in Parijs, dat nog zeer goed bewaard is gebleven met veel authentieke elementen. Het ligt om de hoek van L’Olympia, waar Brel in 1964 onder andere een concert opnam. L’Olympia is helaas wel wat van haar pluimen kwijtgeraakt door modernisering en verbouwingen. Maar het blijft een legendarische plek.”

Filip Jordens en Steven De bruyn zijn drukbezette mensen. Hen samen krijgen voor een interview bleek agendagewijs onmogelijk. Gelukkig zijn er digitale uitvindingen als Zoom voor een boeiend gesprek & het fantastisch vooruitzicht dat ze op 12 november voor het eerst samen het podium delen. Waar anders dan in De Kern?!

Interview: Kristof Vancraybex

Monsieur Jordens, Steven laat net weten dat hij iets later digitaal komt aanschuiven. Hoe gaat het met jou? Net terug van Parijs hoorde ik? Filip Jordens: “Klopt. Ik mocht er met Deschonecompanie de rol van Rigoletto spelen in het Théâtre Athénée Louis-Jouvet.

Steven, jij komt net op tijd aangeschoven voor dit gesprek. Filip had het net over jullie ontmoetingen in D’Adario in StevenLeuven.De bruyn: “Dat was inderdaad een fijne plek waar we podiumkansen kregen. Al zat ik zelf wat meer in jazz- en bluescafé De Blauwe Kater. Ook een fijne plek die trouwens nog steeds bestaat.” Filip Jordens: “Toch slaagden we er in al die jaren niet in om ooit samen op een podium te staan. Misschien omdat ik in Antwerpen woon en Steven in het Gentse? Want ik merk dat er toch nog veel binnen de grenzen van een provincie wordt gekeken bij het programmeren van muziek in cultuurhuizen. Er is zoveel muzikaal talent, en de provinciegrenzen vormen voor veel artiesten al een eerste horde om ergens op een podium terecht te komen. Voor artiesten van ons zuidelijk landsdeel is het nóg veel moeilijker om in Vlaanderen te spelen en omgekeerd. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Mochélan, de rapper uit Charleroi. Een geweldige artiest. Dus het blijft de moeite om te blijven zoeken naar minder evidente combinaties.”

De Kern: Je komt in De Kern op 12 november een double bill brengen. We vroeger je een half jaar geleden met wie je zelf graag de affiche zou delen. Waarom je keuze voor Steven De Filipbruyn?Jordens: “Ik ken Steven pakweg 30 jaar. Hij studeerde in Leuven terwijl ik van het Leuvense afkomstig ben en daar dus ook rondhing. In D’Adario, een pastabar annex jazzcafé kruisten onze wegen een eerste keer. Nog steeds vind ik pasta en jazz een gouden combinatie trouwens (lacht). Ik bracht in die tijd al nummers van Brel, vóór ik Studio Herman Teirlinck deed, en trad daar een of twee keer op. Ik herinner mij de fijne babbels achteraf en de warme persoonlijkheid van Steven.”

Het werk en de figuur van Brel vormen al vele jaren een rode draad in je leven. Zijn er buiten L’Olympia nog plekken of mensen waar je je dicht bij hem voelt? Filip Jordens: “Ik heb nog sporadisch contact met France Brel, de tweede dochter van Jacques Brel (Brel had drie dochters, nvdr.). Zij beheert de ‘Editions & Fondation Jacques Brel’ die waakt over het artistieke nalatenschap. De ontmoetingen zijn telkens heel fijn. Ze heeft dezelfde warmte, jovialiteit en hartelijkheid als haar vader. Hoewel Brel als vader allicht niet de meest aanwezige persoon geweest zal zijn. Maar bij de ontmoetingen met haar was toch duidelijk dat de genetische appel niet ver van de boom gevallen is. Al zegt France van zichzelf dat ze niet kan zingen. Ik heb het nog nooit gehoord. (lacht) Uitstraling heeft ze alleszins wel.”

Steven De bruyn met links van hem bassist Jasper Hautekiet. “Voor onze meest recente plaat vertrokken we samen van een leeg canvas.” © Titus Simoens

06

Steven, je maakte samen met Jasper Hautekiet het album Aanhou Geraas Maak. Hoe kwam de samenwerking tot stand?

Steven De bruyn: “Jasper en ik spelen al een 17 jaar of zo samen. Hij speelde bas bij The Rhythm Junks. Bij het maken van mijn solo-album The Eternal Perhaps voelde ik dat er hier en daar iets ontbrak. Ik haalde Jasper erbij en die kon feilloos invullen wat er nodig was. Dat smaakte naar meer. In de lockdown hebben we dan de volgende stap gezet. Een album waarbij de inbreng van ons beiden even groot was. We zijn vertrokken van een leeg canvas en hebben elkaars penseelstreken aangevuld. Uit alle opnames is het album Aanhou Geraas Maak ontstaan. We merkten dat de som van onze complementaire inbreng meer is dan de twee delen apart die samengeteld worden.”

Van waar komt je liefde voor mondharmonica?

Reden te meer dus om die muzikale ontmoeting niet langer uit te stellen. Tot zaterdag 12 november in De Kern.

“Ik heb een zolder vol instrumenten.”

Jordens: “Onze avond in De Kern wordt door die vriendschappelijke chemie sowieso een muzikale bonbon om van te snoepen.”

Ik herinner mij als kind de mondharmonica in het huis van mijn moeder. Een chromatisch exemplaar waar wij niet aan mochten komen. We waren ook met teveel thuis, dus dat zou niet goed gekomen zijn (lacht). Maar als kind doe je dat dan toch. En daar zijn de eerste zaadjes geplant. Rond mijn 21e kocht ik dan een diatonische mondharmonica. Ik heb dat gevoel nooit meer losgelaten. Ik speel dat instrument nog altijd doodgraag en het leven gaat te kort zijn om alles uit dat ene kleine instrument te kunnen krijgen.”

Steven De bruyn: “Ik heb een zolder vol instrumenten. Die gebruik ik bij het maken van allerlei soorten muziek of achtergrondsferen van films of documentaires. Maar als ik wil spelen en iets wil uitdrukken met gevoel, grijp ik naar de mondharmonica. Misschien is de beperking van het instrument net de uitdaging ervan?

Steven de Bruyn

12 StevennovemberDebruyn met Jasper Hautekiet <> Filip Jordens Mondharmonica en contrabas laten resoneren met de verpersoonlijking van de grootste artiest die België ooit kende. Dat klinkt als ‘La chanson des vieux amants’. Cohen

© Stephan Vanfleteren © © Steven Hendrix © STAHLMUS © Rudy Trouvé 07

DOUBLE BILLS zorgen voor muzikale vonken in De Kern We brengen op 1 avond 2 artiesten of bands samen die weliswaar met hun eigen repertoire op een podium staan, maar – zo hopen we toch – ook getriggerd worden om die andere artiest die datzelfde podium deelt mee te nemen in zijn of haar muzikale wereld. En zo iets te creëren dat mogelijks nog mooier wordt dan het eigenlijk al was.

18 DinofebruariandThe Chicks <> Roland Van Campenhout Vier Antwerpse artiesten en een bluesgrootheid uit de Boomse kleiputten. Belpop-geschiedenis in the making.

*Leonard

There is a crack in everything, that’s how the light gets in*

De Kern+ Ontdek onze favoriete double bill-playlist op onze website.

DOUBLEBILLS

16 MauritsdecemberPauwels (oftewel Mauro Pawlowski) <> Lieven Tavernier De andere doet het nog maar recent en met de nodige schroom, de andere doet het al jaren. Maar allebei als grootmeesters: Nederlandstalige muziek schrijven en brengen alsof je Leonard Cohen bent.

Eind september begint er een heuse premièrereeks, liefst vier weken na elkaar kan je genieten van een allereerste opvoering in onze schouwburg. We ontvangen kleppers als Bob De Moor, Tom Van Dijck, Tom Naegels & Vitalski. Bekijk hun afgewerkte resultaat als eerste in onze schouwburg én klink nadien mee met onze artiesten in de foyer. Wij zetten deze mooie reeks voor je op een rijtje.

© Nick Hannes © Stinus Van Grieken 08

VIER OP EEN

WILDEMAN Jeroen Olyslaegers is gekend van zijn bejubelde roman Wildevrouw. Artistiek directeur van theater Malpertuis, Piet Arfeille, vroeg Jeroen uitgaande van zijn roman om een nieuwe monoloog te schrijven voor rasverteller Bob De Moor. De Kern presenteert graag het resultaat, Wildeman. Ieder jaar in augustus gaat bij de gevluchte herbergier Beer het licht uit. Dan sluit hij zich op in z’n zolderkamer om ‘af te dalen’ in de gebeurtenissen van z’n leven. Beer is verscheurd, door een verinnerlijkte pijn waar hij niet omheen kan: 3 vrouwen verloor hij in het kraambed, en nog steeds is hij op zoek naar die spreekwoordelijke andere helft. Is er voor Wildeman ook een Wildevrouw?

EX Alice Reijs, Marthe-Geke Bracht, Lucas Van Den Eynde en Tom Van Dyck kortweg De Kempvader, werken hun nieuwste creatie af in De Kern en gaan aansluitend in première. Met EX spelen ze een tragikomische voorstelling over de menselijke onvolmaaktheid, egoïsme en het onvermogen om te communiceren tot leven. Bob en Sonja komen op bezoek bij Ted en Vera. Bob is de beste vriend van Ted en Sonja is zijn nieuwe vriendin. Een groot probleem is dat Bobs vorige vrouw de beste vriendin van Vera was. Wat een gezellige avond zou moeten worden rond de nieuwe barbecue, wordt een nachtmerrie.   De afwezige ex is de aanleiding. woe 28 sep – 20.15 uur do 29 sep – 20.15 uur vr 30 sep – 20.15 uur kassa: € 15 | vvk: € 13 try-out do 6 okt – 20.15 uur kassa: € 18 | vvk: € avant-première16 vr 7 okt – 20.15 uur kassa: € 19 | vvk: € première17 za 8 okt – 20.15 uur kassa: € 20 | vvk: € 18 RIJ

TheaterpremièresinDeKern

Vol levensvreugde zien we elkaar nadien in onze foyer. woe 7 dec – 20.15 uur kassa: €15 | vvk: € 13 MartHa!tentatief Journalist en schrijver Tom Naegels geldt als een bedachtzame stem in een veelal binair gevoerd migratiedebat. In Nieuw België, een immigratiegeschiedenis 1944-1978, komen we te weten hoe België zich tot een migratieland ontwikkelde waar het oorspronkelijke voluntarisme zich omboog naar pessimisme. Een magnum opus dat de blik op ons land voorgoed zal veranderen, schreef NaHumo.succesvolle lezingen brengt Tom zijn onderzoek en boek tot leven op de bühne. De Kern is de ideale gastheer om deze première te ontvangen. do 20 okt – 20.15 uur kassa: € 14 | vvk: € 12 ALLES

BELGIENIEUW

EXTRA 0712’21 © Tim Clement EXTRA ARTXE 09

TEHOELEVEN

ZET JE FAVORIETE ACTEUR IN DE BLOEMETJES! Wil jij na een van deze premiéres je favoriete acteur op het podium in de bloemetjes zetten? Vertel ons waarom en bij welke voorstelling via kern@antwerpen.be voor 20 september. De leukste inzendingen winnen een duoticket en mogen dus na de voorstelling het podium op. We contacteren de winnaars per mail.

Is Poe nog van deze tijd ? Daar zijn Don Vitalski, Jean Paul Van Bendegem en Johan Braeckman van overtuigd. Na hun zeer levendige en vermakelijke lezingen over Frankenstein en Sherlock Holmes, slaan ze opnieuw de handen in elkaar, ditmaal om het leven van Edgar Allan Poe middels een fijne, avondvullende voorstelling te ontrafelen. Drie literatuurliefhebbersabsoluteenvan de sterkste volkstoesprekers van Vlaanderen. do 27 okt – 20.15 uur kassa: € 14 | vvk: € 12

ALLANEDGAROVERPOE

Johan Petit stond in maart nog in onze schouwburg met het erg gesmaakte Nu het nog kan . In Hoe te leven gaat hij met Herwig Ilegems op zoek naar een handleiding voor het leven. Elk selecteren ze drie wijsheden die ze op geheel eigen wijze aan het publiek presenteren. Het publiek kiest in rondes welke stelling ze de beste vinden. De avond eindigt met een grandioze finale waarin de beste wijsheid ter wereld gevierd wordt.

© Marie Bouly10 De Kern+ Tutu Puoane vormt met haar partner en pianist Ewout Pierreux het nieuwe curatorenduo van Jazz Wilrijk. Het koppel mag zich dit seizoen ook KernKunstenaar noemen. Wij spraken met Tutu & Ewout over Zuid-Afrika, het Valaar en Wilrijkse cafés. Lees het volledige interview op onze website onder de rubriek De

omOpeningsconcert:zaterdagKern+.1oktober19.30uurinDeKern (gratis, reserveren aanbevolen)

JAZZ EDITIEWILRIJK2022

NOG JAZZMEERWILRIJK vr 23 20.15septemberuur-DeKern

overvanafLocatieoptredens:21uurverspreidWilrijksehorecazaken

Met Unfinished Business, Duology, Marjan Van Rompay Group, Ben Van Bortel Trio, Stefan Bracaval Qu4rtet, Pnoë, Otto Kintet en Anti-Panopticon.

Ooit deelden ze met Toots Thielemans het podium. Nu delen Kernkunstenaars Tutu Puoane en Ewout Pierreux het podium op hun beurt met andere muzikale genieën.

Bring it to the people –the film about the Brussels Jazz Orchestra do 22 en 29 september, 6 en 13 oktober 20 uur - bibliotheek Bist Van Jelly tot Jef (cursus Jazzlab) vanaf september 2022 Jazzvinyl in de bib De groef* is back Nieuwe vinyl-collectie, uit te lenen in Bib Bist! Want de warme, diepe klank die uit de groef* van een zwarte vinylplaat voorkomt, is niet te vergelijken met het plattere digitale geluid van eender welke streamingdienst of cd-schijf.

’The Melody At Night With You’ van Keith Jarrett

“Het is een solo piano-album dat hij in zijn thuisstudio opnam in de periode dat hij leed aan het CVS-syndroom. Een heel ingetogen ballad-album dat recht naar het hart gaat en naar de keel grijpt.”

“Een album vol swingende en groovende smash hits uit Joshua’s hoogdagen in de jaren ’90 - onze studententijd - dat we allebei toen nog onafhankelijk van elkaar (Tutu in Kaapstad en Ewout in Leuven) grijs gedraaid hebben. Feel good meezing-jazz, gespeeld door een superkwartet met naast Joshua op tenorsax Peter Bernstein op gitaar, Peter Martin op piano, Chris Thomas op bas en een piepjonge en magistrale Brian Blade op drums.

‘Freedom In The Groove’ van Joshua Redman

‘Hope’ van pianist Kevin Hays en gitarist Lionel Loueke in duo “Ongelooflijk mooi, fascinerend en origineel album met niet enkel pareltjes van composities van de beide heren, maar ook ultramuzikaal samenspel en prachtige solo’s, én zeer mooi opgenomen en gemixt.”

‘Duets’ van Carmen McRae en Betty Carter “A masterclass in jazz singing right there. :-)”

DE FAVORIET VAN EWOUT PIERREUX 11 De favoriete jazzplaten van Tutu en DEGEMEENSCHAPPELIJKEEwoutFAVORIETENFAVORIETVANTUTUPUOANE

podcast “Vele mensen (her)ontdekten de voorbije jaren de postcast. Het plezier om te kunnen luisteren naar iets waar je blij van wordt, of wat je interesseert waar en wanneer je wil, is voor veel mensen en waar genot. Over alles bestaan podcasts. Kook je graag? Luister je graag naar een bepaalde artiest? Of wil je gewoon ontspannend naar iets leuk luisteren? Het heelal aan podcasts bevat vast wel een planeet met jouw podcastgoesting. Zo is er de podcast van StuBru presentatrice Michèle Cuvelier: ‘Hey Paul’. Daarin probeert ze zo dicht mogelijk in de buurt van haar idool Paul McCartney te geraken. Waarom een twintigjarige een 80’er als idool heeft en daarmee ook veel over zichzelf ontdekt. Intiem en persoonlijk, maar heel herkenbaar.

Dries De Meester communicatie & programmatie theater literatuur

Kristof Vancraybex programmator muziek, comedy en film De Kern “De podcast Jazziness werd ontwikkeld naar aanleiding van het Brussels Jazz Weekend. Frederik Goossens, jazz historicus, gaat in gesprek met Ellen Leemans. Ze ontrafelen de geheimen van de jazzmuziek. Het is de ideale amuse gueule voor Jazz Wilrijk.”

“Het oeuvre van de Franse auteur Guy de Maupassant (1850 – 1893) wordt gerekend tot het naturalisme en het klopt, vaak loopt het niet goed af met zijn hoofdpersonages, geen menselijke ondeugd of hij laat er vergenoegd zijn licht over schijnen. Maar vergis u niet, naast alle vormen van miserie overheerst toch ook een lichtheid, je kan zijn kortverhalen en novellen niet lezen zonder een glimlach op de lippen. Ik deel mijn bewondering voor de Maupassant met zanger/acteur Filip Jordens en met actrice/interviewster Vanessa Broes. Enkele jaren geleden vatten we het plan op om een theaterbewerking te maken van Boule de Suif, (Het vetbolletje), zijn meest bekende kortverhaal. Het is er nooit van gekomen, maar wie weet…, ooit? Filip Jordens treedt aan op een van onze double bill-concertavonden. (Zie bladzijde 07). Vanessa blijft ook dit seizoen de gastvrouw van de literaire lezingen in Bib Bist. (zie bladzijde 43). Bib Bist beschikt trouwens over meerdere titels van de Maupassant. Voor wie houdt van bijtende, sprankelende literatuur vol al te herkenbare emoties: een aanrader!” Max Temmerman directeur De Kern album

MEER KERNTIPS? Zie de rubriek De Kern+ op schouwburgdekern.be

Nick Cave en muzikale bloedbroeder Warren Ellis zijn al jaren de ene fantastische soundtrack na de andere aan het inblikken. Bekendste en beste daarvan zijn filmmuziek gemaakt voor o.a. The Road, The Proposition, Lawless, The Assassination of Jesse James… Maar nu is er dus de soundtrack voor The Velvet Queen (Engelse titel) en de fans weten wat te verwachten, geen megasymfonische grootspraak maar juist minimale fijnspraak met net genoeg instrumentarium om de dikwijls desolate sfeer van de documentaire te omfloersen. De heren maken enkel gebruik van piano, viool, kleine instrumentjes en synths & effecten om maximale emoties toe te voegen aan de overweldigende natuurbeelden. De toegevoegde stemmen lijken van bevroren engelen te komen maar komen inderdaad van beide heren al herken je die niet altijd als dusdanig. De enige echte song op het einde is een echte Caveballad zoals we die ook mochten smaken op de ‘ambient’ albums Carnage en Ghosteen. Ik hoop dat dit duo nooit meer zal stoppen als soundtrack leveranciers voor echt goeie films. 1 november is dan ook de perfecte datum om deze film te gaan kijken en luisteren in schouwburg/cinema De Kern. Niet te missen. Luther Vanhoof onthaalmedewerker De Kern

KERNTIPS 12

NIET ALLEEN DE BAR VAN DE KERN KREEG EEN MAKE-OVER, OOK HET DRANKENAANBOD ZELF ZIET ER KOMEND SEIZOEN WAT ANDERS UIT. EEN NIEUWE PARTNER IS DE VLEESMEESTER BREWERY, TERWIJL ER MET SWAF OOK NOG EEN OUDE VRIEND AAN BOORD BLIJFT. Jour de Fête (4%) In het aanbod tussen maart en november. Licht tot helderblond bier, aangedreven door hopsoorten Simcoe en Amarillo. Citrusachtige noten van tropisch fruitzorgen voor een zeer verfrissende en lekker bittere afdronk. Hoogheid (9%)

De Edegemse brouwerij Vleesmeester Brewery zag het licht in 2010, toen drie vrienden (Tom Wuyts, Tom Van der Veken en Kevin Thys) besloten om zelf bier te gaan maken. Met de aankoop van een brouwstarterskit kon het brouwen in hun keuken op kleine schaal beginnen. In 2018 kwamen ze terecht in de oude pastorij van Edegem. “Toen kwam ik er bij”, vertelt Bart Struyf. Ik droomde met Kevin al jaren van een eigen cultuurcafé en zo kwamen onze twee dromen uiteindelijk samen in de Hoogmis in Edegem. Sinds augustus 2019 hebben we er onze eigen brouwerij (5HL). De ideale speeltuin voor onze nieuwe bieren!”

Amberkleurig tot blond bier met aroma’s van exotisch fruit: passievrucht, mango, lychee, ananas tot perzik. Bittere Bloemen (6%) Goudkleurig tot amber bier, gesteund door de hopgift van Cascade en Citra. Met lang nazinderende bittere afdronk. Black Pudding (11%) In het aanbod tussen maart en november. We laten onze bezoekers in de herfst & winter ook genieten van hun Black Pudding, een Russian imperial Stout in samenwerking met Ghost Brewing. Met een hint van mokka, mooie romigheid en leuke houttoetsen met een vleugje vanille.

TOOGAANDE

Primo fiori is een frisse cava uit Cataluña, het centrum van de cava. Met zachte toetsen van citrus, bloemen en rijp fruit, spitante bubbels en een ronde afdronk heeft Primo fiori in onze foyer al ontelbaar veel cavaliefhebbers weten te overtuigen. Wij blijven hem met overtuiging schenken, deze verfijnde mengeling van Xarel-lodruivensoorten:drieMacabeo,enParellada.

Onze sympathieke buren van Wijn-Bar Swaf! blijven garant staan voor de aanvoer van straffe, lekkere cava. (Hoe zouden we anders onze organiseren?)cavaconcertenmaandelijksemoeten

Bart Struyf aan het werk in de brouwerij

13 © Inneke Gebruers

© Marie Bouly14 Happyhour! Na de voorstelling klinken we met een heus happy hour in onze foyer met alle Oud, niet outdeelnemers.

15

Hoe ga je te werk bij comedyworkshops?

Te teomernstigernstignemen!”

Eerlijk: wat dacht je toen we je vroegen om met 60+ ‘ers comedy te maken? Nigel Williams: “ Eerst ‘Zijt ge zot?’ maar als snel zag ik het helderder. It made sense! Uit dagelijkse dingen, maar ook uit je levenservaring kan je humor halen. En comedy maken met Antwerpse ouderen: dat kan niet anders dan goed komen, die zijn niet op hun mond gevallen he. Ik ben zelf niet gefocust op leeftijd en heb ook niet de indruk dat de comedywereld daar zo mee bezig is. Maar helaas maakt de rest van de wereld zich wél nogal schuldig aan ‘ageism’. Stom eigenlijk. De huidige generatie in rusthuizen is al lang niet meer opgegroeid met De lichtjes van de Schelde, maar krijgt dat nog steeds op hun bord tijdens de animatieavonden. Geef die mensen Rolling Stones en Iggy Pop, verdorie. Dát is hun muziek!”

Waarin verschilt volgens jou een jonge (kandidaat) comedian met een oudere?

“Well, Covid happened (lacht). In 2015 deed ik mijn laatste tour in de cultuurcentra. Ik zat daarna niet stil hoor, maar deed hier gewoon geen avondvullende shows meer. Intussen zag ik ook heel wat van Europa door comedy te brengen op plekken die me uitnodigden. In het Schotse Edinburgh hebben ze bijvoorbeeld iets dat een klein beetje doet denken aan het concept van ‘Oud, niet out!’ met comedians boven de 50.”

We gaven het project de naam Oud, niet Out!. Heb jij al het gevoel gekregen dat de maatschappij je anders bekijkt omwille van wat grijze haren? “Neen. Iemand die serieus met comedy bezig is, kijkt niet naar hoe jong of hoe oud iemand is. Je moet gewoon grappig zijn. Jonge comedians kunnen dan wel op hun social media een paar seconden laten zien van één grap die werkt maar als ze dat publiek niet langer dan die éne grap kunnen blijven boeien, vallen ze snel door de mand.”

“Het leven?

“Je moet sowieso bereid zijn om op je smoel te gaan en liefst zo elegant mogelijk. (lacht) Jongeren hebben het daar moeilijker mee. Die kunnen soms nog teveel bezig zijn met hoe het er voor anderen gaat uitzien, dan met hoe het voor jezelf aanvoelt. Mensen met meer levenservaring hebben daar vaak minder last van.”

Je kondigde ooit al eens aan niet meer op de grote podia te zullen staan. We zien je dit seizoen niet alleen met Oud, niet out!, maar ook met je voorstelling De Weg Kwijt. Wat is er gebeurd?

“Vaak begin ik met de vraag: som drie belangrijke elementen in je leven op. Dat kunnen hobby’s zijn, of je werk, of iets totaal anders. Vertel daar eens over. Een boeiende zoektocht, maar dan moeten we het nog grappig brengen ook. Ik hoop dat mensen nieuwe kanten van zichzelf leren kennen. Zodat ook zij bijvoorbeeld in comedycafé The Joker mee kunnen gaan doen. Breek uit je hokje. Hopelijk kunnen we mensen via het project ook een duwtje in de rug geven en het een inspiratiebron laten zijn voor meer mensen. Weet je, het leven is niet persé grappig, maar er zit wel veel humor in. Wie comedian wil worden neemt best altijd een notitieboekje mee. Alles kan als inspiratie dienen om grappen over te schrijven. En ja, voor de jongeren: je mag het ook in je smartphone noteren.” (lacht) Oud, niet Out! speelt op 18 december in De Kern om 14.30 uur. Tickets: 8 euro in voorverkoop en 10 aan de kassa. In Oud, niet Out! gooit schouwburg De Kern senioren voor de leeuwen, op zoek naar gul geschater. Allemaal onder het goedkeurend oog van comedylegende én coach Nigel Williams.

COMEDYMEER 21 oktober Belgium’s Least Wanted Manu Moreau (mc) – Sergej Lopouchanski – Rabia Bouziane –Latif Ait Ahmed – Erhan Demirci 19 KamalnovemberKharmach Mag ik even 2022 (try-out) 17 AmeliedecemberAlbrecht Zwaar Leven 12 JadejanuariMintjens #eindejaars2022 Alle comedyshows voor dit seizoen vind je op onze website. Interview: Kristof Vancraybex

In september opent de kinderboerderij van Wilrijk opnieuw haar deuren. Afgelopen winter gingen we met De Kern al eens langs om er te praten met de nieuwe uitbaters over fijne samenwerkingen. Het eerste resultaat daarvan zijn de gratis filmavonden tussen 7 en 16 september en tal van workshops (fermenteren, DIY kruidenthee, smeersels & sauzen. Het volledige programma vind je op schouwburgdekern.be. De Kern, dat is die schouwburg in het centrum van Wilrijk. Juist. Maar wist je dat De Kern ook zowat wekelijks op pad trekt doorheen het district?

© Marie Bouly © Frederik Beyens

16

Minder opvallend misschien in De Kern, maar bijna wekelijks passeren er klassen schoolvoorstellingen.voorIeder jaar krijgt schoolprogrammatrice Els Geerts ontzettend veel aanvragen binnen. Wat volgt is een periode van wekenlang gepuzzel om zoveel mogelijk verschillende scholen en klassen een plekje te geven.

De Kern op pad door het district

“In mei kon ik na die wispelturige coronaperiode eindelijk terug langsgaan op de scholen, om ons aanbod voor te stellen, om de wensen, verwachtingen en suggesties te overlopen”, zegt Els. En vooral fijn dat we nu al weten dat er een kleine 7000 scholentickets gereserveerd staan. Dat, met andere woorden, leerkrachten cultuur blijven waarderen en de weg vlotjes terugvinden naar onze zaal. We verwelkomen ook klasjes uit de ruimere regio, waarvan er enkele voor het eerst kennis maken met De Kern.”

DAK kan Het stadsfestival DAKkan is terug in september en De Kern doet opnieuw graag mee. Op zaterdag 17 september strijken we neer op de daken van UA Campus Middelheim en bib Bist. Met een familievoorstelling, een filmavond en een jazzconcert is er voor ieder wat wils. Details op dakkan.be en op schouwburgdekern.be.

SCHOLENTERUGOPVOLLEKRACHT

KINDERBOERDERIJ WILRIJK

Aan de overkant van de Bist ligt het gemeenschapscentrum (districtshuis, zo je wil) en de bibliotheek. In het auditorium organiseren we geregeld iets, de bib is het vaste decor voor de lezingen die we samen organiseren, ook dit jaar!

PARKEN Het Steytelinckpark, Park van Eden en op de grens van Wilrijk het park Den Brandt, Schoonselhof en Middelheimpark. De Kern heeft het grote geluk in een prachtige omgeving te mogen werken en iedere zomer duiken we dan ook maar al te graag het groen in. Afgelopen zomer kon je er genieten van pianorecitals, een dauwconcert, filmavonden, kindervoorstellingen, … © Frederik Beyens © Frederik Beyens

17 OPLOCATIE EITACOLPO VAN DAK TOT BOERDERIJKINDERBIB BIST EN GEMEENSCHAPSCENTRUMHET

KERKEN

DIENSTENCENTRA

Al jaren zijn de Wilrijkse dienstencentra, verspreid in alle wijken van het district, trouwe partners in het Atelier De Kernaanbod. Met workshops, yogasessies, repair cafés, seniorenconcerten, … © Victoriano Moreno

CAFÉS

Met name de Sint-Bavo-kerk is een locatie die al jaren opduikt in de brochure van De Kern. We herinneren ons nog prachtige optredens van onder meer Benjamin Boutreur, An Pierlé en Laïs. Dit seizoen speelt de voorstelling La Serenata er op donderdag 9 maart, met Pieter Embrechts, Noémie Schellens en Maarten Vandenbemden.

In oktober maken tal van Wilrijkse cafés deel uit van jazz Wilrijk. Plekken waar die avond bezoekers op zoek gaan naar jong talent. Want, zoals Boogie Boy ons ooit zei: “Als je in een café kan spelen, kan je overal Sindsspelen.”dit jaar is Bar Valaar een nieuwe locatie voor het Atelier-aanbod. Op dinsdag 6 september is er een initiatie craftbeer, op woensdag 20 september een initiatie wijnproeven en op dinsdag 4 oktober kan je ontdekken welke bieren en kazen de perfecte match vormen. Inschrijven via schouwburgdekern.be.

18

GEWIKT GEWOGEN&

19

HUISKAMERS

Tutu Puoane sings Joni Mitchell live “Tutu Puoane heeft een krachtige, fluwelen stem waarmee ze diep ontroert en elk meesterwerk van Joni Mitchell volledig naar haar hand zet.” De speeldata van The Belgian Jazz Project vind je in de kalender op bladzijde 44. Jill ‘Frajill’ Suykerbuyk is een van de grootste jazztalenten van ’t stad. De jonge zangeres toert dit najaar langs de Wilrijkse dienstencentra met het programma The Belgian Jazz Project. Daarin brengt ze een repertoire rond het thema van de Belgische (jazz) muziek. Wij zijn benieuwd naar Jills favoriete Belgische jazzplaten.

OPLOCATIE EITACOLPO

Dichter bij de Wilrijkenaar kan je niet komen. In het verleden organiseerden we geregeld De Salons en Kindersalons. Middagen waarop je van huiskamer naar huiskamer kon trekken om er bekende en minder bekende namen te ontdekken in de meest intieme setting mogelijk: een Nieuwhuiskamer.ditjaar:boek een programmator. Van 5 tot 18 september doorkruisen medewerkers van De Kern Wilrijk om er meer uitleg te geven over het nieuwe programma. Interesse om je cultuurvrienden uit te nodigen in je huiskamer en samen in gesprek te gaan met een De Kern-programmator? Mail voor 5 september naar kern@antwerpen en vermeld je favoriete genres.

Particles Ben Sluijs Quartet Suykerbuyk: “Ben Sluijs neemt als ervaren bandleider het voortouw in meeslepende composities, voortdurend uitgedaagd en tegelijk voortgestuwd door een begeesterende ritmesectie.” Magone Bert Joris Quartet “Bert Joris speelt altijd kristalheldere lijnen die recht naar de ziel grijpen.”

Lieve Reina Wat het leven zo bijzonder maakt, Is dat we allemaal dood gaan. Het is bijzonder dat wij hier mogen zijn Minuscule moleculen In een soms helderlicht, soms kolendonker festijn. Het is bijna een half jaar geleden dat mijn goede vriendin Reinhilde Decleir het leven liet voor wat het was. Ik riep haar nog na: Dag OrkaanReina,inde kamer Dief van mijn hart Kompaan voor altijd Schone met de lange benen Gulzige grave griet Prachtige speelvogel Dame met de vuist vooruit als het moet Engel in mijn dromen Moeder der Fratelli Machtige madam Dag en nacht in mijn hart En dus voor altijd Con amore! Als… Reinhilde er nu nog zou zijn, zouden we samen naar zee gaan , voor de geur van zout water, vuilbruine aangekoekte dijken, Brusselse wafels en pipi. We zouden iets van ‘t vat drinken, ongepelde grijze garnaaltjes open prutsen en fulmineren over de accordeonist die de terrassen achter ons afschuimt: geld geven we, maar we zeggen ook dat het op niks trekt. Haar dooraderde handen doen me denken aan de banen op mijn gps, die wijzen ook de weg… Haar ogen versmelten met de zee: asbruin, afwasgroen, Spilliaertgrijs. We huren een gocart. Sowieso. We trappen ons kapot. Rusten uit, met een ijsje en een zelfgerolde sigaret, op een bank, omdat het ook een beetje vakantie is, dan mag alles. Kijken naar de kinderen op het strand. In de wind. We zijn blij… (…) Huiskunstenaar Nico Sturm neemt afscheid van Reinhilde Decleir op Theater Aan Zee. Lees Nico’s volledige column op De Kern +

MAILBOXINNIEUWSLAATSTEHETJOUW 20ACHTERGRONDINFONIEUWENAMENGRATISTICKETS…SCHRIJFJEINVOORDEMAANDELIJKSENIEUWSBRIEFVANDEKERNVIASCHOUWBURGDEKERN.BEJEKANJEOOKINSCHRIJVENVOORONZESPECIFIEKEATELIER-MAILING.

BarViZart zeefdrukte onder deskundige leiding van Birthe Janssens twee prachtige totebags.

TE ONTHAALAANKOOPONS 21

MERCH HCREM €2,5 €2,5 €5 DROP!SHOPTILLYOUSCHOUWBURG DE KERN LANCEERT MERCHANDISE-LIJNEIGEN€4 © Marie Bouly © Marie Bouly

De nieuwe huisstijl van De Kern vraagt voor aangepaste merchandise. Topfans drinken voortaan uit De Kern-glazen en -mokken en wie helemaal mee wil zijn, paradeert dagelijks met een De Kern-totebag.

Samen met je vrienden het glas heffen op een geslaagde voorstelling in onze schouwburg? Wij hebben een bierglas, een glas voor frisdrank en een tinnen mok in de aanbieding. Onze drinkfles is de eyecatcher. Wees er snel bij, want ze werden in beperkte oplage gedrukt.

© Marie Bouly KOOKTKOKO 22

Hou schouwburgdekern.be in de gaten voor meer nieuws over de volgende edities van Koko Kookt!

& LEKKER

23

Cinema De Kern legt vanaf dit jaar de cinemaliefhebbers nóg meer in de watten. Onze gastchef Jessica Lutumba (Koko Kookt) laat zich inspireren door onze cinemaprogrammatie en werkt vier keer een volledig diner uit, vóór de filmvertoning. 30 personen kunnen zich in onze artiestenfoyer verlekkeren aan de fenomenale kookkunsten van de chef. Uiteraard zal al wat op je bord verschijnt, verwijzen naar de film.

- Filmfest Gent “Drive My Car is ongetwijfeld een van de toppers van 2022 en echte cinefielen mogen deze parel absoluut niet missen.” - Vertigo “Ik ga me laten inspireren door de herkomst van de film van die avond en werk altijd met erg -verschillendediverseseizoensgebondenlokale,producten.Hetcombinerenvanelementenuitkeukensvindikboeiend.Daarvoegikdannatuurlijkaltijdeenkoko-sausjeaantoe.”JessicaLutumbaAsana(KokoKookt)11 18.30Timing:oktoberuur:start 20.15 uur: film Prijs voor diner én film: 25 euro Laatste tickets!

diner

De Kern+ Lees het volledige interview met Kernkunstenaar & Wilrijkenaar Jessica Lutumba Asana op onze website.

CINEMA ETEN

Dinsdag 11 oktober bijten we de spits af met een sterrenmaaltijd die geïnspireerd is door de Oosterse keuken. Geniet daarna van de Japanse instantklassieker Drive my car. De film viel tot driemaal toe in de prijzen op het Filmfestival van Cannes en won de Oscar voor Beste Internationale Film. Gelieve eventuele allergieën en dieetspecificaties via mail te laten weten (kern@antwerpen.be). Reserveer snel want vol=vol.

Di

“Een van de meest humane films van de jongste jaren. Het samenspel tussen Murakami, Tsjechov en Hamaguchi levert een nieuw, zelfstandig kunstwerk op met voedsel voor de geest en voor de ogen.”

Architect Sepelie verwerkte typische designkenmerken uit die tijd in zijn ontwerp: veel grijze- en beigetinten en ook de typische, afgeronde hoeken. Met wat droogbloemen erbij zou hij makkelijk 10/10 scoren op de Instagrammeter van elke hedendaagse designfreak. Maar reeds tijdens de eerste verbouwingen in de jaren negentig werd De Kern gemoderniseerd, ook de gevel onderging toen een grondige transformatie. De huidige gevelpanelen werden geplaatst, de stad Antwerpen liet vlaggenmasten plaatsen en het fumé glas van de oude inkomdeuren werd vervangen door dubbelglas, ongekleurd.

In 2022 zetten we een nieuwe stap: een grote led-muur vervangt de ouderwetse vitrine, nieuwe veelkleurige vlaggen met het logo van schouwburg De Kern sieren het dak en ook de lichtletters boven de inkom schreeuwen het uit: je komt hier geen gewoon cultuur (kultuur?)centrum binnen. Neen, veeg je voeten maar. Je betreedt wel degelijk een schouwburg.

12 juni 1976, op die heuglijke dag werd de eerste steen gelegd van wat begon als feestzaal De Kern, evolueerde tot gelijknamig cultuurcentrum en ontpopte tot schouwburg.

© Marie Bouly

24 NU&VROEGER

Cinema De Kern maakt deel uit van Europa Cinemas. Een kwaliteitslabel dat de Europese Gemeenschap toekent aan cinema’s. Slechts tien Belgische filmhuizen maken er deel van uit.  Drive06.09L’Ennemimy car 11.10 Licorice Pizza 15.11Ritueel27.09 C’mon c’mon 29.11Rebel04.10 ’222911Koop tickets voor de eerste film van het seizoen, L’Ennemi en ontvang op vertoon van je filmticket na de film een gratis ijspraline (vanille of mokka). Deze actie is zowel ’s middags als ’s avonds geldig. Gratis ijspraline op 6 september 25 DECINEMAKERN Iedere dinsdag om 14.30 & 20.15 uur topfilms uit binnen- en buitenland, vertoond op groot scherm met een digitale projector. DIT NAJAAR ONDER MEER:

In gesprek met Michaël Vandebril, AntwerpencoördinatorBoekenstad Interview: Max Temmerman Antwerpen Boekenstad geeft het literatuurbeleid van Antwerpen mee vorm. De stadsdichters (die de culturele hoogdag Van de schoonheid en de troost aftrappen met een poëziebrunch in het Gravenhof) zijn zonder twijfel het meest zichtbare project. Coördinator Michael Vandebril was er vanaf het prille begin bij.        26 “POËZIEMOETNIETS” © Jeyda Jagiz

(*) Erg aan te raden trouwens. Op de weg van Appia is één heerlijke ode aan het onderweg zijn, in de taal, de geschiedenis & het glooiende Italiaanse landschap. Lees alle stadsgedichten na op www.antwerpenleest.be 27

Pernath of Snoek- en waarom? “Snoek, vanwege zijn prachtige liefdespoëzie, en omdat zijn verzamelbundel tezamen met die van Claus en Lucebert in de boekenkast stond van mijn moeder, het begin van mijn poëzieparcours.”

Sinds begin dit jaar is er een pool stadsdichters in plaats van één. Waarom dit nieuwe systeem? “Antwerpen was de eerste stad in Vlaanderen met een stadsdichter, een project dat ondertussen vrijwel 20 jaar bestaat met tien fantastische stadsdichters op een rij. Vanuit het college kwam de vraag om het concept te vernieuwen. We kozen voor een pool van vijf stadsdichters waarin in twee jaar meerdere stemmen weerklinken. Zo geven we kansen aan meer dichters tegelijkertijd om de levende stad in poëzie te vatten.”

Waarin schuilt volgens jou de kracht van poëzie? Wanneer heb je die kracht het duidelijkst opgemerkt? “Poëzie moet niets. Het is net door de vrijheid van taal en zeggingskracht dat poëzie nuance, emotie en inzicht biedt. De beste stadsgedichten raken de zenuwbanen van een stad en beroeren de harten van de stadsbewoner. Sommige stadsgedichten zijn werkelijk tot het stadsgeheugen gaan behoren, zoals bijvoorbeeld Een minimum van Ramsey Nasr.”

Van de Schoonheid en de Troost Met onze collega’s van het Gravenhof in Hoboken delen we niet alleen een grens die dwars door het Schoonselhof kronkelt, we bewonderen eveneens dezelfde oprechte artiesten. Met veel goesting staken we samen deze dag boordevol warme woorden en gloedvolle, troostende muziek in elkaar. Als de dagen serieus beginnen te korten moet je immers zelf zorgen voor warmte en licht.

Onze trouwe lezers van het magazine maken kans op een duoticket voor een onderdeel naar keuze. Scan onderstaande QR-code & wie weet ben jij één van de gelukkige? De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gehouden.

10OVERZICHTuur Dichtersbrunch – Gravenhof 14 uur Schoonselhofwandeling: Muziek Schoonselhofwandeling:MeesterskappersSchoonselhofwandeling: Literatuur Schoonselhofwandeling: Natuur 20.15 uur Stef Kamil Carlens, Nicolas Rombouts en Matt Watts – De Kern Gratis tickets

Michaël Vandebril: “Antwerpen Boekenstad werd in 2003 opgericht binnen de dienst cultuur van de stad Antwerpen. Ik mocht de contouren op vraag van schepen Antonis uitwerken en ging ook in 2003 als coördinator aan de slag, met een van de eerste acties de aanstelling van Tom Lanoye als eerste stadsdichter! Vandaag zijn we tien stadsdichters verder en begin dit jaar stelde de stad voor het eerst een pool stadsdichters aan.” Welk moment of welke verwezenlijking van de stadsdichters blijft je tot op de dag van vandaag het meest bij? “Lanoye heeft vanaf het begin de toon gezet: hij wilde de stad als een wit blad beschrijven en hij heeft dat ook letterlijk gedaan met bijvoorbeeld het bekende Boerentorengedicht dat in 2004 werd ontrold als start van ‘Antwerp UNESCO World Book Capital’, beter bekend als Antwerpen Wereldboekenstad. In het gedicht spreekt de mannelijke toren zijn liefde uit voor de Lieve Vrouw, de kathedraal. Lanoye liet de kathedraal antwoorden bij monde van La Esterella, dat andere monument, dat dat Boerenjongetje veel te jong voor haar was (lacht). Na Lanoye heeft zowat elke stadsdichter zijn Boerentorenmoment gehad, maar telkens op een andere manier: het Kaaiengedicht van Peter Holvoet-Hanssen, het Londonbruggedicht van Stijn Vranken, het tattoo-gedicht van Maarten Inghels, de Toren van Babel van Maud Vanhauwaert, …”

Je bent zelf ook dichter. Die dubbele pet, van literatuurorganisator en schrijver – is dat verwarrend of net inspirerend? “Ik vind een flinke meerwaarde dat ik zelf auteur ben: op die manier heb je een grote sensibiliteit voor de noden, dromen en drempels van literaire makers – je zit op dezelfde golflengte en dit prikkelt me te werken aan goede voorwaarden waarin het literaire leven voluit kan bloeien. Literatuur en poëzie zijn mijn passie en ik geniet elke dag van het werk dat ik mag doen voor de stad.” Wat is jouw poetica? “Mijn poëzie volgt sporen. Die van literaire voorgangers als Baudelaire of Cocteau, of van een voorbije tijd zoals de eighties of die van oude Romeinse wegen zoals de Via Appia, zoals in mijn laatste bundel.(*) Je hoeft mijn gedichten niet zozeer te begrijpen maar eerder te ervaren.”

Je moet kiezen: Rimbaud of Verlaine – en waarom? “Rimbaud, vanwege zijn branie en poëziegeweld waarmee hij de hele Franse en bij uitbreiding Europese poëzie heeft veranderd; hij is de eerste moderne Europese dichter.”

Wie er een volle dag van wil maken, kan gaan voor een full combiticket, van de literaire brunch met àlle huidige stadsdichters in het Gravenhof, een verkwikkende wandeling doorheen het Schoonselhof in de namiddag en ‘s avonds het troostconcert van Stef Kamil Carlens, Nicolas Rombouts en Matt Watts in onze schouwburg. Ook voor de aparte onderdelen kan je tickets kopen.

Elsschot of Lanoye- en waarom? “Lanoye: de taalvirtuositeit bij Lanoye spat er vanaf, zowel op papier als op het podium; zijn poëzie getuigt steeds van lef en ook van taalplezier.”

PROGRAMMA zondag 4 september – 11 uur Peter Oerlemans & Adriaan De Koster met An die ferne Geliebte zondag 2 oktober – 11 uur Ryelandt Trio zondag 6 november – 11 uur Chiaroscuro met Der Getreue Musicmaster zondag 4 december – 11 uur Revue zondagBlanche15januari – 14.30 uur Wannes Cappelle & Nicolas Callot met Mozart in het West-Vlaams

Interview: Dries De Meester Maandelijks kan je in De Kern genieten van een cavaconcert met sprankelende klassieke muziek. Na afloop heffen we een glas bubbels en klinken we met ons publiek op een schitterend concert en een hemelse zondag. De cavaconcerten worden telkens deskundig gekaderd en ingeleid door Sam Verlinden. Wij gingen met hem inVertelgesprek.Sam,waar

Je hebt ons al erg veel bijgeleerd de voorbije jaren. Dank daarvoor en tot bij de cavaconcerten van dit nieuwe seizoen! Sam Verlinden nam zijn petekind mee naar De Kern voor de fotoshoot.

Hoe bereid jij je inleidingen voor? “Jullie schrijven ook een programmaboekje. Daar worden vaak de uitvoerders in de kijker gezet. Ik ga aansluitend op zoek naar zaken die er nog niet in staan. Ik wil iets nieuws vertellen, iets toevoegen aan het programma. Er zijn altijd wel interessante weetjes te vinden, over de componist, de uitvoerders, een specifieke opvoering. Nu en dan kruid ik mijn inleidingen met persoonlijke ervaringen.”

Hoe ben je in de De Kern terecht gekomen als inleider? “Ik gaf pianoles bij House of Music van Hanne Deneire. Zij gaf hier een tijd de inleidingen maar kon dit moeilijk combineren met haar muziekschool en zocht vervanging. Ze kwam bij mij terecht en ik ging er met veel plezier op in. Aanvankelijk dacht ik dat ik geen klik had met jullie publiek, maar na een tweede keer kwamen er alleen maar lovende reacties. Ik kan alleen maar mezelf zijn en voelde bij mijn tweede inleiding een connectie met het publiek van de cavaconcerten.”

© Dries De Meester 28

komt de liefde voor klassieke muziek vandaan? Sam Verlinden: “Mijn vader en moeder luisterden heel veel naar muziek. Papa was liefhebber van jazz en blues, mijn moeder luisterde in die tijd heel veel naar country en western. Ik ben echt met muziek opgegroeid. Mijn vader liet me op een avond de Peer Gynt Suite van Grieg horen en er was een instant klik. Toen ik nadien nog de Nieuwe Wereld symfonie van Dvorak hoorde was ik helemaal verkocht en is die liefde nooit meer gestopt.”

“IKEENVOELCONNECTIE MET HET CAVACONCERTPUBLIEK”

Ieder DK-magazine gaan we op zoek naar het favoriete plekje in De Kern van een van onze medewerkers. Aftrappen doen we met hét gezicht van De Kern: onthaalmedewerker Luther Vanhoof.

FAQ VEELGESTELDE VRAGEN IN DE KERN

“ Maggekikeensvragen , kunnen we hier ook een zaal huren?” is een erg populaire vraag aan het onthaal.“Met onze eigen drukke agenda (film op dinsdag, schoolvoorstellingen op woensdag, theater, comedy, muziek op donderdag, vrijdag, zaterdag…) is het vaak niet eenvoudig om een geschikte datum te vinden, maar onze infrastructuur huren kàn wel”, zegt zaalverhuurverantwoordelijke Sofie Goossens. “Elk seizoen ondersteunen we verschillende seniorenmiddagen, tal van vergaderingen, filmvertoningen voor verenigingen, concerten… Wilrijkse scholen en ook de Academie zijn trouwe klanten, zij organiseren hier diploma-uitreikingen, Sinterklaasmiddagen en lerarenconcerten. Ook fotoclub Icon is een jaarlijkse gast. Zij toveren in oktober onze foyer om tot “Maarexpositiehal.wekunnen niet altijd helpen. We beschikken jammer genoeg maar over twee ruimtes, onze schouwburg en de foyer en dat is te weinig om aan de talrijke vragen te voldoen. Gelukkig kunnen we ook altijd doorverwijzen naar onze collegaschouwburgen of ontmoetingscentra. Nog een goede tip: zaalzoeker.antwerpen.be biedt een handig overzicht voor wie op zoek is naar een zaal in Antwerpen.” Wie De Kern wil afhuren kan contact opnemen met Sofie: sofie.goossens@antwerpen.be & 03 821 01 21

29 HET PLEKJEFAVORIETEVAN…

De Kern+ De toog van De Kern kreeg deze zomer een make-over. Bekijk de resultaten op schouwburgdekern.be onder de rubriek De Kern+. Of loop eens langs De Kern.

“Mag ik er twee kiezen?” begint Luther. Allé dan. “Als ik ’s avonds moet werken sta ik graag achter of voor de toog. Nog liefst ter hoogte van het koffie-apparaat. Als het niet echt druk is, of als de meeste bezoekers naar huis zijn, praat ik er graag na met onze vrijwilligers en discussiëren we over de film of de voorstelling. Een paar uur voordien, vóór de voorstelling, sta ik dan weer liever in de keuken. Daar komen onze kookvrijwilligers lekkere dingen maken voor de artiesten van de avond – altijd gezellig om bij te praten of te vragen wat ze allemaal aan het bekokstoven (knipoogt - ja Luther, we hebben hem, nvdr) zijn.”

© Marie Bouly © Marie Bouly

In de voorstelling zonet lieten de jongeren zich opvallend enthousiast mee in het verhaal slepen! Tim Oelbrandt: “Yes. Voor mij was het een erg aangenaam publiek. Een publiek dat niet wil verklaren, maar verwonderd kijkt, kan loslaten en zich vervolgens verder mee laat gaan in het verhaal. Ik ben heel bewust bezig met de dosering aan trucs. Wanneer het er teveel zijn, krijg ik ze immers niet meer mee of proberen ze uit te pluizen wat er allemaal aan het gebeuren is.”

Dit is je derde voorstelling, na Brain Freeze en Heen en Terug In de Kern kenden wij jou vooral als technieker bij Froefroe. Hoe belandt een technieker in het goochelen? “Omgekeerd, het goochelen was er altijd al. Als kleine jongen was ik er al uren mee bezig. Hoe mijn pad dan is gelopen: ik heb lang als skileraar in de bergen gezeten. Op een bepaalde moment besefte ik dat ik ook wat anders moest kunnen voor het geval er iets zou mislopen of mocht ik het beu worden. Ik schreef me in voor een opleiding lichttechniek. Later belandde ik in de Roma waar ik tijdens onder meer het festival Circo Roma mijn ogen uitkeek op tal van circusvoorstellingen. Ik leerde de compagnies kennen en verkende de mix van circus met goochelen. Later bij poppentheater Froefroe leerde ik dat te laten aansluiten op theater.”

En wie heeft je als kleine jongen dan geïnspireerd of waar kreeg je de smaak te pakken? “Ik weet niet meer exact waar het was, maar ik zag een goochelaar aan het werk waar ik als 8-jarige jongen helemaal door gefascineerd raakte. Het was Gunther Guinelli Hij vertelde van een goochelclub in Hoboken. Ik vond dat waanzinnig tot de verbeelding spreken. ´Wauw! Er bestaat gewoon een geheime club waar ze trucs uitproberen en tips uitwisselen en IK mag daar naartoe!’ Toen ik een jaar of tien was, ben ik dan ook ´toegelaten´ tot die club, samen met Kobe Van Herwegen.”

CIRCUS SUCRIC 30

“Ja! Helemaal from scratch! Ik had een film gezien met Anthony Hopkins waarin hij speelt met een knikkerbaan (Fracture, 2007). Deze was gebaseerd op het werk van de Amsterdamse kunstenaar Mark Bischof. Ik wilde zelf een ´rolling ball sculpture´ (voor grotere ballen dan knikkers dus) uit koper, en: voilà. Het heeft met tussenpozen toch 3 jaar geduurd voor het klaar was. Je bent goed bezig dus! Waar zien we je binnen een jaar of 10? “Goochelen, shows maken! Wie weet nog steeds met Spirals in de rest van de wereld. We zijn nu al in Portugal geboekt!”

FLIK FLAK-afsluiter Tim overOelbrandthetcircusleven

Ontdek zeker ook deze mooie voorstellingen & workshops tijdens het FLIK FLAK-festival in De Kern. Wij zetten ze voor jullie op een rij. woe 2 nov – 14 uur Cie Pol en Freddy met De Cuyper vs De Cuyper (5+) woe 2 nov – 15.15 Ell Circo dell’ Fuego met een initiatie circustechnieken. do 3 nov – 14 uur Okidok met HA HA HA (4+) do 3 nov (aansluitend op de voorstelling) Vuile vingers geeft een workshop clownesk knutselen. vr 4 nov – 19.30 uur Tim Oelbrandt met Spirals (6+) vr 4 nov – 14 uur Jeugddienst Wilrijk, maak een magische kijkdoos.

Wat zijn de leukste reacties die je al kreeg? “Mensen die oprecht verwonderd blijven zitten en dan zelfs vergeten te applaudisseren bijvoorbeeld. En de gevoelens die door mijn goochelen worden opgewekt. Het is geweldig wat een beroering dat kan geven. Sommige trucs die ik toepas, zitten eigenlijk in vele van die klassieke goocheldozen, maar wekken hier in de zaal en gekaderd in het verhaal, toch verrassende emoties op.”

De constructie voor de ballen in ´Spirals´, is zo heerlijk om naar te kijken en heel knap gemaakt! Eigen werk?

Drie dagen verwondering in De Kern met het FLIK FLAK-festival. Wij serveren je indrukwekkende illusie, dolkomische clownerie en enthousiaste jonglerie. Na iedere voorstelling staat er ook nog een boeiend workshop op de planning, van onder andere Ell Circo dell´Fuego. Wij gingen al eens kijken en gingen daarna in gesprek met de slotact, Tim Oelbrandt, naar aanleiding van zijn voorstelling Spirals die hij samen met De Studio maakte.

Interview: Els Geerts

© Karolina Maruszak “LEUKSTE APPLAUDISSEREN!”VERGETENMENSENREACTIE?DIETE 31

In het kader van de week van het bos, nemen twee gidsen en hun koor je mee op een muzikale en theatrale ontdekkingstocht naar de binnenkant, achterkant en onderkant van Park Van Eden. Wandel mee en verdwaal in de fascinerende wereld van schimmels, mossen, gisten en algen. Steeds meer vragen klinken en botsen. Wanneer we denken eindelijk meer te weten, lopen we dieper het park in.

Sommige mensen hebben honderd miljoen vrienden op het internet. Sommige mensen hebben één visvriend, met wie ze samen naar een dobber staren. Voor sommigen is vriendschap een kwestie van leven of dood. Connie & Zorba is een theaterstuk vol fantasie en absurde humor. Over een vriendschap die zo groot is dat je af en toe naar adem moet happen.

Speeltuin De Kern draait dit najaar weer op volle snelheid. Met het nieuwe FLIK FLAK-festival, maar ook met reguliere voorstellingen. Wanneer buiten de temperaturen dalen en je kind ontspanning kan gebruiken na drukke schooldagen, kan je in De Kern komen genieten van het allerbeste cultuuraanbod in de Antwerpse zuidrand en ver daarbuiten.

VIJF KEER OP PAD MET JE (KLEIN)KINDEREN

Connie & Zorba (8+) fABULEUS zondag 23 oktober 14.30 uur

32 Het Rot (6+) Col VZW zaterdag 15 oktober 10, 12 en 14 uur

UNDRWRLD (10+) Froefroe vrijdag 25 november 19.30 uur Froefroe gaat aan de slag met de mythe van Orfeus en zijn tocht naar de Onderwereld, nog steeds één van de mooiste verhalen over de liefde. De iconen uit het origineel, Orfeus, Euridice, Hades en Persephone krijgen heel menselijke trekken. Een voorstelling op het scherp van de snee.

Wil je op de hoogte blijven van ons Speeltuin-aanbod? Scan deze QR-code & voeg je toe aan onze whatsapp-groep! 33 De Kern+ Hoe selecteert Speeltuin-programmatrice Els de voorstellingen die in De Kern spelen? “Is het kindvriendelijk gemaakt, verwondert het hen, past het in de afwisseling van erg talig of net heel beeldend enzovoort. En dan die erg belangrijke factor: de energie.” Lees het volledige interview met Els Geerts in de rubriek De Kern+ op schouwburgdekern.be.

© Esther de Boer© Patricia Van Cutsem

De Winter Gruffalo (3+) Meneer Monster zondag 20 november 14.30 uur De Winter Gruffalo is een spannende fysieke slapstickvoorstelling (naar het bekende boek van Julia Donaldson en Axel Scheffler). Speciaal uitgevoerd in een warm jasje met chocomelk en een flinke dot wintervibes en van de ploeg van de waanzinnige boomhut die reeds tweemaal erg succesvol te gast waren in De Kern!

IK en IK (2,5+) Compagnie Gorilla woensdag 9 november 14.30 uur De rode draad in deze woordarme theatrale dansvoorstelling zijn de vier ontwikkelingsfases van foetus tot kleuter: symbiose – de ander staat los van mij – verlatingsangst –samen maar toch apart.

Landru

vier

Brechtje Louwaard en Versteven bewerkten het levensverhaal van de Franse vrouwenmoordenaar HenriDesiré tot een monoloog die op het sterke, virtuoze van Jan Decleir geschreven De mooiste momenten zijn deze waarop de muzikanten met

Tristan

dank aan de doeltreffende compositie van Frederik Neyrinck (uit Focus Knack) 34 LANDRU Landru Het Banket, I Solisti & Vlaams Radiokoort / Jan Decleir za 26 november 20.15 schouwburguur De Kern kassa: € 16 | vvk: € 14 © Julie Rommelaere

is.

Decleirs spel subtiel ondersteunen,

lijf

35 “Jonathan heeft een prikkelend opzet én een cast om van te smullen. Vanden Broecke speelt – net als in zijn solo’s Missie en Para achter een katheder – de knullige goedzak die hij wel vaker neerzet, al doseert deze wel feilloos intimiteit en absurditeit. Dhaenens had als robot makkelijk in tics kunnen vervallen, maar hij vindt de perfecte balans tussen mens en machine: net die vertrouwdheid maakt hem akelig.” De Standaard “Door de confrontatie met een robot stel je je vragen over wat het betekent om nu mens te zijn. Over hoe we met onze ouderen omgaan, afscheid nemen en rouwen.”

Valentijn Dhaenens in De Morgen

Jonathan Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens / KVS za 10 schouwburg20.15decemberuurDe Kern kassa: € 18 | vvk: € 16 JONATHAN © Danny Willems

Scheur je oud papier in kleine stukjes. Mix je papier in water tot pulp! Pulp gemixt? Tijd om te scheppen! Je kan je enDrogen,Thezaadjesbloemetjesversierenpapiermetenallerhande.skyisthelimit!Persenmaar!Oldskoolmeteendoekjeenspons.drogennogeensdrogen.Enofwetrotszijnophetresultaat! 36 di 6 september Bierproeven – Initiatie craftbeer woe 7, 14, 21, 28 september 5, 12, 19, 26 oktober, 2, 9 november Zachte Yoga, Yin Yoga - UITVERKOCHT do 8, 15, 22, 29 september 6, 13, 20, 27 oktober, 3, 10 november Dynamische Yoga: Vinyasa vri 9 PlantenhangervriShiboriseptember16septemberin macramé woe 14 september, 12 oktober 9 november, 14 december Repair café woe 20 woeInitiatieseptemberwijnproeven21septemberFermenterendo22septemberDIYkruidentheewoe28septemberFermesmeerselsensauzenwoe28september26oktober,30novemberComputersupportdi4oktober Bierproeven – foodpairing zaMoswandwoeVerticaalmaKintsugimaUITVERKOCHT17oktober-UITVERKOCHT24oktobergroen26oktober29oktober Bubble fun di 8 vrWinterkranswoeLikeurdoFuroshikimaSherrytastingnovember14november24novembermaken30november-UITVERKOCHT2december Bezoek Panamarenkohuis MarblevriUITVERKOCHT9decemberwenskaarten KERNDEATELIER NAJAARDITBEDRIJVIGERGIS

37 WORKSHOP

Wie Nathalieis Moerloos? Wil je jouw steentje bijdragen aan een meer duurzame wereld? Wil je jouw leven een ecoboost geven, maar geen idee waar te beginnen? Nathalie Moerloos wil je - in een wereld waar consumeren de norm is en waar alles in plastiek verpakt wordtvaardigheden bijbrengen om zowel de wereld als je portefeuille een plezier te doen. Want ecologisch en economisch kunnen best wel hand in hand gaan. Met workshops, doe-hetzelf-dozen en handmade creaties snelt ze je ter hulp! Want iedereen ecoproof wil leven en toch zijn gewenste graad van luxe behouden. Volg haar op kremmeke.be of op instagram (kremmeke).

Nathalie Moerloos leerden we jaren geleden kennen in De Kern, toen ze als studente stage liep in ons cultuurhuis. Nu, pakweg tien jaar later, laat ze onze Atelier-liefhebbers kennismaken met haar ecovaardigheden. In dit DK-magazine legt ze je uit hoe je je eigen groeipapier, gerecycleerd papier met zaadjes, kan maken.

PAPIER SCHEPPEN DIY (GROEI)PAPIER door Sophie Vermeulen

LAÏS: OUDE LIEDBOEKEN OP EEN TAPIJTJE VAN AKKOORDENza3december–20.15uur

Na 8 jaar stilte is Laïs terug. Nathalie Delcroix en Jorunn Baeweraerts zetten het succes van Laïs verder, zij het zonder Annelies Brosens Toegegeven: er waren zijprojecten waarin ze samen nog volwassener werden. ‘Birds That Change Colour’ en ‘King Dalton’ zorgden voor meer harmonie en warme kleuren op de stem. Maar de roep om Laïs weer te laten leven was te groot. Samen met Bjorn Eriksson en Tomas De Smet , de respectievelijke partners van Nathalie en Jorunn, doken ze de studio terug in. Het resultaat werd in een nieuwe album gegoten dat op 28 september wordt voorgesteld. Live brengen ze hun nieuwe nummers samen met Esther Lybeert, Tom Theuns en Roel Poriau . Op 3 december kan je in De Kern terecht voor wat ongetwijfeld een van de vele hoogtepunten van dit muzikale seizoen wordt.

Tijs Vanneste ken je van tv-programma’s als ‘De Kemping ’ en ‘Meneer Vanneste ’. Of ken je het hitje nog dat hij maakte als alter ego Jef Van Echelpoel? Want Tijs zijn grote liefde is de muziek. Hij putte als Kempingdirecteur uit zijn persoonlijke belevingen en maakte er parels van muzieknummers van. Hij verzamelde een topband rond zich (Mario Goossens, Paul Van Bruystegem, Karel Van Mileghem, Serge Feys, Jan Oelbrandt, Sam Vloemans en Andries Boone) waarmee hij zijn verzameling gefluisterde, gesproken en gezongen liedjes brengt met avonturen van De Kemping als inspiratiebron. Soms is een warm hart alles wat je nodig hebt. En dat krijg je mee na Tijs zijn optreden.

TIJS VANNESTE EN DE PELIKANEN za 5 november – 20.15 uur

De architect van onze zaal moet een groot muziekliefhebber geweest zijn. De akoestiek die je in De Kern ervaart is volgens veel artiesten die in onze zaal komen spelen, van een bijzonder hoog niveau. Tel daarbij ook nog eens de recent vernieuwde geluidsinstallatie bij en je kan voor concerten in De Kern op je twee oren slapen. Of je kan het zelf komen ervaren tijdens een van de uitmuntende muziekoptredens die we voor jou hebben samengesteld dit cultuurseizoen.

© Sanne Delcroix DRIELUIKMUZIKAAL 38

© Johan Jacobs 39

Concertband Antwerpen

TE GEK NERVEUZE–

CONCERTNIEUWJAARS-

VROUWEN za 22 oktober – 20.15 uur Eén persoon op vier krijgt te maken met psychische problemen. Te Gek!? wil het taboe rond geestelijke gezondheid verder slopen. Vier vrouwen horen stemmen in hun hoofd, denken in bochten en kronkels, zien wat wij niet zien. Clara Cleymans, Inge Paulussen en Tine Reymer zingen de pannen van het dak. Slongs (die van ons) vervangt Ella Leyers die in onze seizoensbrochure nog als vierde nerveuze vrouw aangekondigd stond. Deze muzikale voorstelling is een topproductie met teksten van Gerda Dendooven en Hugo Matthyssen . De regie is in handen van Els Dottermans Paul Poelmans houdt de muzikanten van De Laatste Showband in de maat. Laatste tickets!

De Kern+

Tijdens de koudste dagen van het nieuwe jaar is er het nieuwjaarsconcert van Concertband Antwerpen om je muzikaal te verwarmen. Concertband Antwerpen, onder leiding van Peter Van Montfort, biedt dit jaar met solist Peter Verdonck een extra muzikale parel om van te genieten. Deze saxofonist is in zowat alle genres thuis en bespeelt dan ook alle soorten saxofoons. Van de kleinste tot de allergrootste. Spektakel verzekerd! zo 8 januari – 14.30 uur kassa: € 18 | vvk: € 15 | min 12 jaar: € 7 Tickets www.schouwburgdekern.be of via het onthaal e-mail: kaarten@concertbandantwerpen.be Telefonisch: 0475 74 25 74 Meer info: www.concertbandantwerpen.be

Ontdek de playlist op schouwburgdekern.be onder de rubriek De Kern+ Antwerpen Concertband

Scan onderstaande QR-link en laat ons weten welk van deze drie verhalen volgens jou écht gebeurd is.

01 02 03 WAARWAAROFNIET

Achter de schermen van een cultuurhuis gebeuren de gekste dingen, zonder dat het publiek er ièts van merkt. Raad welke van onderstaande anekdotes echt is gebeurd en win een #DeKernPretPakket.fabuleus

Een loden stilte daalt neer over de tribune en ja hoor, gesnurk kringelt op – de verloren technieker ligt in dromenland, onder de tribune, uitgestrekt op het vasttapijt dat er toen nog lag. Ergens midden jaren 80. Er waren toen nog theatergezelschappen die levende dieren gebruikten tijdens voorstellingen. Eén keer liep het (bijna) mis toen de geit die een glansrol had moeten vertolken in de voorstelling (gewoon op de achtergrond wat staan eten) er de brui aan gaf. Net vóór de namiddagvoorstelling bleek het dier te ziek om op scène te kunnen staan. We besparen u de details, want het zaakje stinkt. Wat nu? Gelukkig was er toen een kinderboerderij met een schare aan kleinvee om dat acute geval van plankenkoorts op te vangen. Het makste exemplaar uit de boerderij werd met de dienstwagen van De Kern naar het toneel gebracht, kreeg een groentepakket om van te smullen tijdens de voorstelling en beleefde de dag van haar leven. Een diva voor de rest van haar bestaan.

Toen onze collega’s Stan en John (communicatie en hoofdtechnieker) op pensioen gingen, regelden we een surprise-act van vriend-van-het-huis en allround lieve gast Johan Petit. Hij zou een speech geven tijdens hun afscheidsfeestje, alleen: hij vergiste zich van datum en daagde op aan De Kern op 26 december in plaats van 26 januari. Tweede Kerstdag rond 18 uur, het moment dat iedereen aan een feestdis zit, belde hij met een klein stemmetje naar een collega met de vraag: “Waar zitten jullie zeg? Het ziet er hier verdacht donker uit.” (Achteraf heeft hij die speech alsnog een keertje plechtig in onze artiestenfoyer gegeven.) 20.10 uur, vijf minuten voor aanvang van een theatervoorstelling, de zaal is uitverkocht. Stress! We willen de deuren openen en het publiek binnenlaten maar de gasttechnieker die bij het gezelschap hoort, is onvindbaar. Artiesten lastig, medewerkers lastig, publiek lastig. Het wordt kwart na, twintig na, we slagen er niet in de man op te sporen. Tot iemand van ons in de nog steeds lege schouwburg naar de artiesten op het podium roept: “Kan iedereen even zijn mond houden?”

40

Bekijk meer werk van de hand van Wim op de Kern+

41

Marlies Korthoudt is fan van Lodewijk/ Louis. Zij gaan op 17 maart met hun nieuwste voorstelling Hamlet/ Hamletsson in première in De Kern. Anit Van Den Eynde liet ons weten dat zij en haar man erg grote fan zijn van onze maandelijkse cavaconcerten én onze wekelijkse filmnamiddagen . Wij kunnen Anit geruststellen, deze blijven op onze planning staan.

Anja Van Goeye suggereerde ons Slongs. Slongs vervangt Ella Leyers in de voorstelling Nerveuze Vrouwen . Ze wordt op 22 oktober bijgestaan door Clara Cleymans, Inge Paulussen & Tine Reymer. Deze fans van De Kern winnen een duoticket voor de door hen gedane suggesties. Ze worden persoonlijk verwittigd. Wil je graag ook zelf een programmasuggestie doen? Mail dan je tip Wiekern@antwerpen.be.naarweetbenjijeenvan de volgende winnaars.

VERZOEKJES

Wim Smolders is een rots in de branding van onze technische ploeg. Al 33 jaar is hij in dienst binnen De Kern. Wim is niet alleen een uitstekende technieker, er schuilt ook een beeldend kunstenaar in hem. Wij gingen een kijkje nemen in zijn atelier.

Wilrijk lag mee aan de basis van ons boeiend programma. Wij lanceerden in het 2610 magazine, editie mei de oproep om suggesties voor ons nieuw seizoen door te geven. Jullie reageerden massaal. Onze programmatoren gingen met jullie verzoeken aan de slag. Wij selecteerden enkele suggesties.JankeD’Hondt suggereerde ons Vitalski. Hij licht samen met Jean Paul Van Bendegem en Johan Braeckman op donderdag 27 oktober het leven van Edgar Allan Poe toe in onze schouwburg.

TALENTVERBORGEN

“Ik heb al een heel beeldend parcours achter de rug. Ik heb me geschoold in het tekenen, schilderen en beeldhouwen. Sinds enkele jaren volg ik ook zeefdruk in de Academie van Wilrijk. Mijn eerste liefde blijft het tekenen, al waag ik me ook aan sculpturen in was om nadien in brons te laten gieten.  Ik laat me graag inspireren door karakterkoppen. Jan Decleir is bv. een prachtig acteur om te schilderen.”

Paul De Dijn is al jarenlang de begeleider van de leesclubs in bib Bist. Aan de start van een nieuwe seizoen zaten we met hem samen in zijn geliefkoosde bib voor een gesprek.

Kranten tijdschriften& Wist je dat je zes kranten en bijna honderd tijdschriftentitels gratis kan lezen aan de leestafel of in de zetels in bib Bist? Je kan er ook de vorige nummers van de magazines uitlenen. Maar er is meer: via het krantenarchief kan je recente artikels van een 40-tal kranten én tijdschriften opzoeken en lezen. Via Pressreader kan je internationale kranten en tijdschriften lezen en downloaden. En er zijn ook toffe jeugdtijdschriften, zoals Zo zit dat en Penny voorleesuurtjesVele

Er wordt wat voorgelezen aan de kleine spruiten in bib Bist. Zo wordt er maar liefst twee keer per week voorgelezen tijdens Leeslekker (4+). Elke woensdag om 14.30 uur en elke zaterdag om 11 uur kan je luisteren naar de mooiste verhalen. Verhalen in alle talen (4+)  leest elke derde woensdag van de maand voor in een andere taal en in het Nederlands. Boekstart laat de allerjongsten (6 maanden tot 2,5 jaar), baby’s en peuters, kennis maken met boekjes en luisterplezier. Lees je nog niet zo vlot als je wil? Lees dan eens voor aan onze lieve leeshond Ruby. Ze luistert met geduld en zonder oordeel. Maak een afspraak met Ruby en Birgit via Zobirgit.vanackere@antwerpen.be.wildebibhetlees-enluisterplezier van kinderen bevorderen. Zodat ze groeien in hun taal en hun verbeelding. Zodat ze genieten van verhalen. 42 © Marie Bouly

Wanneer startte je met leesclubprojecten? De Dijn: “Toen ik 10 jaar geleden met pensioen ging, keerde ik terug naar mijn oude liefde, de literatuur. Ik gaf jaren les Nederlands, maar als directeur had ik weinig tijd om te lezen. Eerst startte ik in Nova (het cultureel ontmoetingscentrum op het Kiel, nvdr.) een leesclub voor anderstalige nieuwkomers. Heel fijn, maar beperkt door het taalniveau van de deelnemers. Toen De Kern mij polste om leesclubs te leiden een week voor de projectie van op een roman gebaseerde films (The Great Gatsby, …) hapte ik direct toe.”

Hoe raakte je betrokken bij het leesclubproject van de bib? “Vier jaar geleden stelde Birgit (bibliothecaris, nvdr.) me voor om in de bib leesclubs als aanloop naar lezingen door bekende Vlaamse auteurs te begeleiden. In beperkte groep bespreken we sindsdien nieuwe romans van Erik Vlaminck, Saskia De Coster, Lize Spit, … Wat vind je fijn aan een leesclubavond? “Niet zozeer de bespreking zelf! Vaak hebben deelnemers persoonlijke redenen om aan een leesclub over net dàt boek deel te nemen. Dat zorgt dan voor nieuwe, aangrijpende verhalen om mee naar huis te gaan. Zoals al die familiale reacties rond collaboratie naar aanleiding van De opgang van Stefan Hertmans Een overzicht van alle leesclubs vind je op bibbist.be en schouwburgdekern.be.

“De bespreking is niet het belangrijkste”

“Ik wil volledig in het gesprek zijn”

Vanessa Broes is ondertussen een vaste waarde als interviewster in bib Bist. Naar welke gesprekken kijkt zij dit jaar het meeste uit?

43

Investeren in de tweede helft van uw leven 20 TomoktoberHannes Mag het iets meer zen? 27 MargotoktoberVanderstraeten in gesprek met Vanessa Broes 8 RobdecembervanEssen in gesprek met Vanessa Broes Alle lezingen voor dit seizoen vind je op onze website bibbist.be.

NAJAARLEZINGEN 15 DroogenbroeckMichaëlseptemberVan

begonnen met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Dat doe ik tot in het absurde, ik bijt me erin vast. Ik wil echt alles weten over de boeken, maar ook over de auteur. Vaak start ik het interview met 10 bladzijden uitgeschreven vragen, maar tijdens het gesprek kijk ik geen enkele keer naar mijn voorbereiding. Dan is het luisteren en me smijten in het gesprek, het publiek voelen. Dan is het goed voorbereid improviseren, een beetje rock & roll …” ‘Met Lize Spit zijn het ook altijd fijne babbels. Ik ben nu erg nieuwsgierig naar haar partner, schrijver Rob van Essen Ik wil volledig in het gesprek zijn, in het moment. Met oprechte interesse en alert luisterend. Ingaan op wat zij aangeven.”

“Eigenlijk naar àllemaal”, zegt Broes. “Maar dat met Margot Vanderstraeten, het eerste interview, zal toch bijzonder zijn. Een bibbezoeker vertelde me na een andere lezing een leuke anekdote. Ze had Margot bij een boekpresentatie ontmoet, en de schrijfster vertelde hoe fijn zij het vorige gesprek rond Mazzel Tov in bib Bist vond. Het was haar bijgebleven. En daarom nodigde bibliothecaris Birgit haar opnieuw uit. Ondertussen zijn er voor de auteur na Mazzel Tov nieuwe deuren opengegaan binnen de Joodse gemeenschap en heeft ze nieuwe contacten gelegd, waarover ze schrijft in haar boek Minjan. Dus ben ik erg “Ikbenieuwd!”benalvast

SCHOUWBURGKALENDER 02/09/’22SEPTEMBER14.00 uur The Belgian Jazz Project Tournee Matinee RomanzaDienstencentrum 04/09/’22 11.00 uur An die ferne Geliebte Peter Oerlemans & Adriaan De Koster De Kern 04/09/’22 16.00 uur Jan Michiels 3 2 1 Piano Kerk Sint-Bavo 07/09/’22 20.15 uur First Cow Kinderboerderij Wilrijk 08/09/’22 20.15 uur Pig Kinderboerderij Wilrijk 08/09/’22 20.15 uur Het Nieuwstedelijk Hybris De Kern 09/09/’22 20.15 uur Hit the road Kinderboerderij Wilrijk 09/09/’22 20.15 uur Philippe Geubels Met Geubels in bad (try-out) De Kern 10/09/’22 13.00 uur Brooddozendag Gemeenschapscentrum 14/09/’22 20.15 uur De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween Kinderboerderij Wilrijk 15/09/’22 20.15 uur Michaël Van Droogenbroeck Investeren in de tweede helft van uw leven Bibliotheek Bist 15/09/’22 20.15 uur Little miss sunshine Kinderboerderij Wilrijk 16/09/’22 20.15 uur Nomadland Kinderboerderij Wilrijk 22/09/’22 20.00 uur Jazzcursus, van Jelly tot Jef Frederik Goossens Bibliotheek Bist 23/09/’22 20.15 uur Bring it to the People: the film about… the BJO Guy Fellemans De Kern 28/09/’22 20.15 uur Theater Malpertuis, Jeroen Olyslaegers Wildeman (première) De Kern 29/09/’22 20.15 uur Theater Malpertuis, Jeroen Olyslaegers Wildeman De Kern 30/09/’22 20.15 uur Theater Malpertuis, Jeroen Olyslaegers Wildeman De Kern 44

Op dinsdag ben je welkom in Cinema De Kern. Wij hebben zowel een vertoning om 14.30 uur, als om 20.15 uur. Ontdek het volledige programma op schouwburgdekern.be Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Ontdek ons atelier aanbod op bladzijde 37 van dit magazine. 01/10/’22OKTOBER 19.30 uur Tutu Puoane, Ewout Pierreux & guests Jazz Wilrijk De Kern 02/10/’22 11.00 uur Ryelandt Trio De Kern 03/10/’22 14.00 uur Tournee Matinee The Belgian Jazz Project BoeksveldDienstencentrum 06/10/’22 20.15 uur De Kempvader Ex (try-out) De Kern 07/10/’22 20.15 uur De Kempvader Ex (avant-première) De Kern 08/10/’22 20.15 uur De Kempvader Ex (première) De Kern 11/10/’22 18.30 uur Koko Kookt Japanse keuken De Kern 15/10/’22 10.00 uur Col vzw (6+) Het Rot Park van Eden 15/10/’22 12.00 uur Col vzw (6+) Het Rot Park van Eden 15/10/’22 14.00 uur Col vzw (6+) Het Rot Park van Eden 20/10/’22 20.15 uur Tom Hannes Mag het iets meer zen? Bibliotheek Bist 20/10/’22 20.15 uur Tom Naegels Nieuw België - Een Migratiegeschiedenis (première) De Kern 21/10/’22 20.15 uur Belgiums Least Wanted #comedians De Kern 22/10/’22 20.15 uur Slongs, Clara Cleymans, Inge Paulussen, Tine Reymer Nerveuze Vrouwen De Kern 23/10/’22 14.30 uur fABULEUS (8+) Connie & Zorba De Kern 27/10/’22 20.15 uur Margot Vanderstraeten in gesprek met Vanessa Broes Bibliotheek Bist 27/10/’22 20.15 uur Don Vitalski, Jean Paul Van Bendegem en Johan Braeckman Alles over Edgar Allan Poe (première) De Kern 30/10/’22 10.00 UUR Van de Schoonheid en de Troost Dichtersbrunch Gravenhof 30/10/’22 14.00 UUR Van de Schoonheid en de Troost NatuurSchoonselhofwandeling: Schoonselhof 30/10/’22 14.00 UUR Van de Schoonheid en de Troost MeesterkappersSchoonselhofwandeling: Schoonselhof 30/10/’22 14.00 UUR Van de Schoonheid en de Troost MuziekSchoonselhofwandeling: Schoonselhof 30/10/’22 14.00 UUR Van de Schoonheid en de Troost LiteratuurSchoonselhofwandeling: Schoonselhof 30/10/’22 20.15 UUR Van de Schoonheid en de Troost Matt Watts, Nicolas Rombouts en Stef Kamil Carlens De Kern 45

02/11/’22NOVEMBER 14.00 uur Cie Pol en Freddy (5+) De Cuyper vs De Cuyper De Kern 03/11/’22 14.00 uur Okidok (4+) HA HA HA De Kern 04/11/’22 19.30 uur Tim Oelbrandt & De Studio (6+) Spirals De Kern 05/11/’22 20.15 uur Tijs Vanneste en De Pelikanen Kempenverhalen De Kern 06/11/’22 11.00 uur Chiaroscuro Der Getreue Musicmaster De Kern 09/11/’22 14.30 uur Compagnie Gorilla (2,5+) Ik en IK De Kern 12/11/’22 20.15 uur Steven De bruyn & Jasper Hautekiet onmoeten Filip Jordens De Kern 17/11/’22 20.15 uur Pascale Platel en Ben Segers Kom ne keer binnen De Kern 19/11/’22 20.15 uur Kamal Kharmach Mag ik even? 2022 (try-out) De Kern 20/11/’22 14.30 uur Meneer Monster (3+) De Winter Gruffalo De Kern 25/11/’22 19.30 uur Froefroe (10+) UNDRWRLD De Kern 26/11/’22 20.15 uur Het Banket, I Solisti & Vlaams Radiokoor, Jan Decleir Landru De Kern 27/11/’22 14.30 uur Theater Compagnie De Kroon (3+) Sint en piet betrapt De Kern 03/12/’22DECEMBER 20.15 uur Laïs De Langste Nacht De Kern 04/12/’22 11.00 uur Revue Blanche De Kern 07/12/’22 20.15 uur Martha!tentatief Hoe te leven De Kern 08/12/’22 20.15 uur Rob van Essen in gesprek met Vanessa Broes Bibliotheek Bist 10/12/’22 20.15 uur Bruno Vanden Broecke & Valentijn Dhaenens / KVS Jonathan De Kern 16/12/’22 20.15 uur Maurits Pauwels ontmoet Lieven Tavernier De Kern 17/12/’22 20.15 uur Amelie Albrecht Zwaar leven De Kern 18/12/’22 14.30 uur Nigels Williams begeleidt Wilrijks comedytalent Oud, niet out De Kern 08/01/’23JANUARI 14.30 uur Harmonieorkest Concertband Antwerpen Nieuwjaarsconcert De Kern 12/01/’23 20.15 uur Jade Mintjens #eindejaars De Kern 13/01/’23 20.15 uur Van de Schoonheid en de Tijd Vannesa Broes, Annelies Verbeke, Joke Emmers, en vele anderen. De Kern 15/01/’23 14.30 uur Wannes Cappelle & Nicolas Callot Mozart in het West-Vlaams De Kern 22/01/’23 Jonge Makers Nieuw Goed De Kern 27/01/’23 20.15 uur Compagnie Marius Anatole De Kern 28/01/’23 20.15 uur Thomas Smith Rebel De Kern 46

De Kern+ Op de Kern+ vind je alle verhalen achter ons programma en werking. Bezoek deze pagina en lees alle uitgebreide interviews met onze Kernkunstenaars. Je komt er ook al de laatste nieuwtjes te weten over onze werking.

HIGHLIGHTSVOORJAAR2023 10 ARSENAALfebruari & Het SaartjeSpinvis25Kwartierfebruari&VanCamp10maart Bas Birker 17 Lodewijk/LouisCompagniemaart24maartPietVanDycke1april Matthysen, Mosuse & Van Ballaert 26 RoelandFroefroeapril7meiHendrikxEnsemble schouwburgdekern.be

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.