__MAIN_TEXT__

Page 48

Tekst Sibo Arbeek Beelden Dura Vermeer

DUURZAME EN CIRCULAIRE VERNIEUWBOUW

De Aloysius Stichting vestiging Eindhoven in een nieuwe jas De Aloysius Stichting verzorgt landelijk speciaal onderwijs voor 3.500 leerlingen op 19 locaties. Voor de vestiging in Eindhoven aan de Avignonlaan heeft RoosRos een bijzonder duurzaam ontwerp gemaakt. De nieuwbouw is een schoolvoorbeeld van innovatieve samenwerking en circulair materiaalgebruik.

PROJECTINFORMATIE Project Nieuwbouw school voor speciaal onderwijs Aloysius Stichting te Eindhoven Opdrachtgever Gemeente Eindhoven

SCHOOL VOOR SPECIAAL ONDERWIJS De vier bestaande panden van de Aloysiusstichting in Eindhoven waren aan vervanging toe, waarbij de gemeente de locatie aan de Avignonlaan toewees. Onderzoek of het bestaande pand aangepast kon worden, bleek financieel niet haalbaar. Gevolg is dat op deze locatie een nieuw schoolgebouw verrijst, dat uit twee bouwdelen bestaat die als cirkels rondom twee patio’s zijn gegroepeerd. In het gedeelte rondom de oostelijke patio wordt speciaal basisonderwijs gegeven en in het deel rondom de westelijke patio wordt voortgezet speciaal onderwijs verzorgd. Beide scholen delen functies, maar hebben eigen entrees. Ook maken zij samen gebruik van de bestaande sporthallen, die zijn gerenoveerd. In totaal gaan er op deze locatie 600 leerlingen naar school. Project­architect Martijn van Leeuwen van RoosRos Architecten: “Het schoolbestuur heeft het bouwheerschap overgedragen aan gemeente Eindhoven, die een hoge duurzaamheidsambitie heeft. Zo moest het gebouw (bijna) energieneutraal

Architect RoosRos Architecten Circulair advies Alba Concepts Expert duurzaam bouwen Geert Verlind Installatieadvies DWA Bodegraven Aannemer Dura Vermeer Bouw Zuid Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs BVO 7.000 m² Ingebruikname Zomer 2021

48

SCHOOLDOMEIN

februari 2021

en gasloos zijn en de opgave was om zoveel mogelijk vrijkomende materialen uit de bestaande bebouwing te hergebruiken. Omdat het om meerdere scholen van het Speciaal Onderwijs voor leerlingen van 4 tot 18 jaar gaat, was het vertalen naar kleinschaligheid en geborgenheid een ontwerpuitdaging. Het moest een herkenbaar gebouw worden, dat in zijn opzet flexibel is. Het mocht zich als een eenheid tonen, rust uitstralen en ook toekomstige ontwikkelingen mogelijk maken. Het ontwerptraject ging snel, maar we hadden onderweg wel rekening te houden met vleermuizen in de bestaande gebouwen. De plekken waar vleermuizen zaten bepaalden wat er wel of niet gesloopt mocht worden.” BUILDING CIRCULARITY INDEX “We hebben als consortium onder Dura Vermeer ingeschreven, omdat het handig was dat er één contractant was,” vertelt Martijn. “Binnen het bouwteam heeft Alba Concepts in de projectvisie ‘circulariteit’

Profile for Schooldomein

Schooldomein 3 - februari 2021  

Advertisement
Advertisement
Advertisement