Schooldomein nr. 3 - februari 2016

Page 22

Tekst Sibo Arbeek Foto’s Hans Kroeze

NIEUWE LEEROMGEVING VAN LODENSTEIN COLLEGE

Inrichten met beleving Teammanager Albert van Helden raakte geïnspireerd toen hij het artikel over de inrichting van Kamerlingh Onnes in Groningen in Schooldomein las. Hij nam contact op met STALAD en het fraaie resultaat is in de vernieuwbouw van het Van Lodenstein College in Amersfoort te bewonderen.

A

an tafel zitten teammanager havo bovenbouw Albert van Helden, docent aardrijkskunde Fred ’t Hart, mediathecaris Henk Pater en accountmanager Johan Woortman van STALAD. Albert legt uit: “Dit gebouw is van 1985. Het was nodig om het gebouw aan te pakken; sommige ramen vielen er bijna uit, sluitingen werkten niet meer goed, er zat hier en daar asbest en het was vooral een heel donker gebouw omdat er inpandig extra lokalen waren gecreëerd. Ook is de organisatie van het onderwijs door de jaren veranderd; we begonnen met een sectiegewijze aansturing en zijn tien jaar geleden vanuit teams en afdelingen gaan werken. Dat konden we niet goed in het gebouw organiseren en dat was ook mede reden om met het gebouw aan de slag te gaan. Kamerlingh Onnes was ook een verouderd gebouw dat een interne face lift kreeg, met een prachtig resultaat. Zij gaven daar de inrichting vanuit de vakgebieden vorm, terwijl wij vanuit de afdelingen werken.”

22

schooldomein

februari 2016

BASISKEUZEN Fred verder: “We wilden vooral meer licht in de school. En vanuit de teamaansturing wilden we bestaande ruimten efficiënter benutten. De brede gangen werden vooral als verkeersruimten gebruikt en onze onderwijsruimten boden weinig mogelijkheden om met verschillende werkvormen te werken. Daarin raakten we ook geïnspireerd door de Meerwaarde in Barneveld, waar alles onderwijsruimte is en je helemaal geen gangen meer hebt.” Albert legt het verdere proces uit: “Nadat de architect was geselecteerd kwam hij al snel met goede suggesties en zijn we in verschillende fasen gaan ontwerpen. Gelukkig hadden we geen gebouw met lokalen, dragende muren en nauwe gangen en hadden we ook al grote onderwijsleerruimten, die vooral recreatief werden gebruikt. De muren en pilaren bleven staan, maar alle wanden konden eruit. Toen bleef er een prachtige ruimte over. De architect zag gelijk de verbinding tussen de bosrijke omgeving en de school. “Jullie sluiten