Schooldomein 1 - oktober 2016

Page 11

ARCHITECTUUR EN VERBEELDING

Veilig en Duurzaam

Foto’s Arjen Schmitz

Hoe kan je ‘veilig en duurzaam’ herkenbaar maken in een gebouw en is dat in de architectuur zichtbaar te maken?

Kindcentrum Rivierenwijk, Deventer - Dok architecten

Liesbeth van der Pol - Dok architecten “Ohhhh, wat is het hier veilig……!” Omdat het vroor ging ik met mijn schaatsen aan naar school. Wij mochten ze aanhouden in de klas zodat wij snel in de pauze konden wegschieten tussen het bevroren riet. Dat was niet veilig en ook niet duurzaam. Het linoleum sleet onbehoorlijk hard bij het binnenklunen. Het is de liefste herinnering aan mijn schooltje… Het riet, de sloten, de gang, de schaatsen, de witte kleur van het hout, de gezellige klas, de juf.

Mijn school had een duidelijke identiteit, het had een karakter waar wij trots op waren. Het was er gezellig en ik voelde mij veilig omdat mijn rommeltjes een plek hadden, de gang lekker breed en overzichtelijk was en de juf een schat. De school was van hout en in lichte kleuren geschilderd, de buitenruimte lag aan het water omzoomd door rietkragen. Slechts de herinnering was duurzaam…de school is verdwenen. Maar de herinnering heeft een nieuw leven aan nieuwe scholen gegeven, dat is dan ook allerbelangrijkst. Bij Dok architecten bouwen wij duurzame houten scholen waar je nog met een punaise

een tekening in de wand kan steken. De draagconstructie is van hout en de sfeer is daardoor zacht en licht van toon. De gebouwen zijn heel flexibel, iets veranderen gaat veel gemakkelijker in hout dan in beton. Het geeft het gebouw duurzaamheid in het gebruik. Het ruikt ook lekker, het hout zit tot diep in het wezen van het gebouw. Het is de identiteit, het vormt het karakter van het gebouw. Veilig en duurzaam. Ik geloof in dat innerlijk van gebouwen en de herinnering die dat geeft aan zijn gebruikers. “Ohhh, wat is het hier mooi……..!”

schooldomein

oktober 2016

11