Page 1

Claus Meyer, Arne Astrup m... Claus

Ny N y Nordisk Hve Hverdagsmad Spis efter ĂĽrstiden

60 nye opskrifter


Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.

Ny Nordisk Hverdagsmad Spis efter årstiden Fotos af Anders Schønnemann


Indhold

8 Forord Sund og vel­smagende mad – året rundt! Måske ku’ vi bruge lidt mere tid Om opskrifterne 15 Forår 45 Sommer 79 Efterår 113 Vinter 146 Opskriftregister 148 Råvareregister


for책r


Kartoffelsuppe med brændenælder og grøn ærtemos 4 personer Suppe 300 g kartofler 1 løg 1 spsk. rapsolie 2 spsk. æblecidereddike 1 liter koldt vand 100 g nælder (brænde- eller døvnælder) salt og peber

En cremet, lysegrøn suppe med en mild smag af kartofler og nælder. I stedet for udelukkende at supplere med brød, når det er suppedag, serveres suppen her med en masse forskelligt tilbehør, du enten kan spise til suppen eller toppe oven på den. Bl.a. grøn ærtemos, sprøde, rå grøntsager, der både mætter godt og giver friskhed til den blendede suppe, og solsikkekerner, som ristes let for at understrege deres iboende nøddesmag. Husk, at suppen ikke må koge for længe – så mister brændenælderne deres friskhed, og suppen sin flotte grønne farve.

Ærtemos

Sådan gør du

1 potte brøndkarse 100 g grønne ærter (fra frost) 1 tsk. honning 1 dl yoghurt naturel salt og peber

Suppe: Skræl og skyl kartoflerne, og skær dem i skiver. Skræl løgene, snit dem groft, og steg dem glasklare i olien uden at brune dem. Lad dem simre så længe ved lav varme, at de bliver lyst gyldne. Det tager ca. 20 min. Den lange stegetid giver en mild og sød smag. Hæld æblecidereddiken på, og lad den koge ind til det halve. Kom kartoflerne i gryden, hæld vand på, og lad det koge ca. 30 min. ved middel varme, til kartoflerne er møre. Skyl nælderne, og slyng dem. Blend suppen med nælderne, og smag suppen til med salt, peber og evt. mere eddike.

Tilbehør 30 g solsikkekerner 8 grønne asparges 50 g fast ost (f.eks. høost, vesterhavsost eller præstost)

Ærtemos: Blend alle ingredienserne, og smag til med salt og peber. Tilbehør: Rist solsikkekernerne i ovnen ved 180° i ca. 15 min. Skyl aspargesene, og skær de nederste 1-2 cm af. Snit dem i tynde skiver. Skær osten i “hapser”. Servering: Server den varme suppe med ærtemosen og tilbehøret til at drysse over. Spis en god skive brød til.

Brændenælde I marts og april kan du indsamle de første fine skud af brændenælder i de vilde landskaber eller i din ukrudtsrige have, men de kan høstes det meste af året. Nælderne smager skønt, når de er små, bløde og friske. De større og grovere eksemplarer er der ikke så meget ved, men du kan evt. snuppe topskuddene og nøjes med at bruge dem. Husk at plukke dem med handsker på! Brændenælder er gode i suppe, omelet, gratin eller stuvning, og du kan bruge dem i stort set alle de retter, hvor du ellers ville bruge spinat eller andre bladgrøntsager. Du skal i øvrigt ikke være bange for at brænde dig, når du spiser tilberedte brændenælder. Så snart de har fået varme, holder de op med at brænde. Hvis du vil “afvæbne” nælderne, men stadig bevare farve og friskhed, så blancher dem i kogende vand i 30 sek., og kom dem så direkte over i koldt vand. Den stikkende brændenælde smager ikke bare dejligt; den er også en af de planter, der indeholder flest vitaminer og mineraler, blandt andet masser af C-vitaminer og endnu mere jern end spinat.

forår · 17


Frikassé

af sprængt svinebov og spidskål 4 personer 800 g sprængt svinebov, i tern (se køkkentip) 1 løg 1 fed hvidløg 5 stilke timian 5 peberkorn

Stuvning 40 g smør 40 g mel 4 dl letmælk 6 dl kogelage fra boven salt og peber

Grøntsager 400 g kartofler 400 g gulerødder 400 g spidskål salt og peber 8 stilke bredbladet persille 6-8 spsk. stærk sennep godt brød

Køkkentip

Spidskål

Vi har en smuk tradition for at spise kål i Norden, og derfor hed urtehaverne i gamle dage kålgårde. En af de kåltyper, der er allermest anvendelig, er spidskålen, som med sin milde, sødlige kålsmag er helt vidunderlig både rå og tilberedt. Den kegleformede kål kan snittes, halveres eller deles i kvarte og dampes, sauteres, steges, grilles eller braiseres. Den kan marineres med lidt god koldpresset olie og frugteddike og spises som salat, den kan bruges i råkost, den kan røres med en rygeostbaseret dressing til en art sommersalat, den kan stuves og meget, meget mere. Det eneste, der måske kan siges om spidskålen, er, at den ikke holder sprødheden så godt som mere robuste kåltyper. Derfor er det en god idé først at marinere den tæt på spisetidspunktet, hvis du skal servere den rå som salat. Spidskål er fuld af både velsmag og vitaminer, bl.a. har den et højt indhold af C-vitamin. Og så er spidskålen fuld af kostfibre, hvilket betyder, at den mætter godt.

Har slagteren ikke sprængt svinebov, kan du sprænge den selv i en saltlage med 200 g salt og 25 g sukker pr. liter koldt vand. Sørg for, at kødet er helt dækket af lagen, og sæt det i køleskabet 1-2 dage, afhængigt af kødstykkets tykkelse.

Svinebov, der er befriet for svær og afpudset for fedt, er magert kød, der med den rette behandling kan blive utrolig mørt. Når kødet først bliver sprængt og derefter kogt stille og roligt, overgiver kødets bindevæv sig, og resultatet er eftergivende og dejligt bovkød og en god suppe i tilgift. Halvdelen af suppen skal du bruge til frikassé-stuvningen, og den anden halvdel kan du gemme til dagen efter eller smide i fryseren. Der er brugt nye gulerødder, kartofler og spidskål i denne forårsfrikassé – senere på året kan du udskifte med f.eks. knoldselleri, persillerødder, grove gulerødder og grønkål.

Sådan gør du Kom boven i en gryde, dæk den med vand, og lad det koge op. Fjern urenheder (det hvide skum på overfladen). Pil løg og hvidløg, kom det i gryden sammen med timian og peberkorn, og lad boven koge i ½ time. Tag den op, og si kogelagen. Stuvning: Smelt smørret i en gryde, til det begynder at bruse op. Tilsæt mel under piskning til en smørbolle, og lad den stege lidt. Tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du pisker. Tilsæt derefter kogelagen. Smag til med salt og peber, men vær forsigtig med saltet, da kogelagen også er salt. Grøntsager: Skrub kartoflerne rene, og kog dem i saltet vand i 12 min., til de er møre. Lad dem ligge i det varme vand, til de skal bruges. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde skiver. Kom dem i stuvningen, og lad dem simre ca. 10 min. Hæld vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe af. Skær dem i mindre stykker, og kom dem i sovsen. Snit spidskålen fint i tynde strimler, og kom dem i sovsen. Smag til med salt og peber. Servering: Vask og hak persillen, og drys den over frikasseen, lige inden den serveres sammen med sennep og godt brød.

forår · 29


sommer


Nye, små rødbeder med røget laks og hytteost 4 personer 300 g små rødbeder 2 spsk. honning 3 spsk. blommeeddike (kan evt. erstattes af æbleeddike) salt og peber 1 skalotteløg 200 g koldrøget laks ½ bundt dild 1 dl hytteost 9 %

Rødbeder har en vidunderlig dyb, sødlig og “jordet” smag, som afbalanceres meget fint, når de som her glaseres i en sursød blanding af blommeeddike og honning – nærmest en gastrik (se også side 26). De glaserede beder serveres med koldrøget laks, dild og hytteost, som ydermere skaber balance i smagsregnskabet. I serveringen er der nu også salt, røget fedme fra laksen, en let bitterhed fra dilden, og hytteosten bidrager med en smule ekstra syre. Resultatet er en ret, der smager af noget uden at indeholde en masse tilsat fedtstof. Server den til frokost eller som forret i en sommermiddag.

Sådan gør du Vask rødbederne, kog dem i vand med salt i 10 min., og lad dem trække i vandet i 10 min. Hæld vandet fra, fjern toppen, og gnub skindet af rødbederne. Kom honning og blommeeddike i en gryde, og kog det op. Kom rødbederne i, og lad lagen koge ind om dem, så de glaserer. Smag til med salt og peber. Pil skalotteløget, skær det i tynde skiver, og vend det sammen med de lune rødbeder. Servering: Anret de lune, glaserede rødbeder sammen med laks, kviste af frisk dild og hytteost.

Hytteost

Hytteost tilhører gruppen af magre mejeriprodukter med et lavt indhold af mættet fedt og et megahøjt proteinindhold. Hvor piskefløde, smør og fuldfed cremefraiche i årtier har været omdrejningspunkt for madlavning med mejeriprodukter, bruger vi i det nye nordiske hverdagskøkken i højere grad de mindre fede, syrnede mejeriprodukter som hytteost og skyr. Det er basisfødevarer, som vi bør spise dagligt pga. indholdet af bl.a. protein, særlige fedtsyrer og kalcium. Hytteost kan, ligesom andre mejeriprodukter, bruges i både det kolde og det varme køkken. Den syrnede friskost smager mildt og kan derfor bruges, hvor du har behov for at skrue ned for stærkt aromatiske råvarer, ligesom den omvendt kan krydres med f.eks. masser af friske krydderurter. Hytteost kan også bruges som fyld i sommer · 47 tærter eller gratiner.


Blendet solbæris med sprøde havreflager 4 personer Is 400 g frosne solbær 50 g flormelis 2 dl yoghurt 1 spsk. gastrik (se opskrift side 26)

Havreflager 100 g havregryn 40 g sukker 20 g smør

En lynhurtig og meget frisk yoghurtis med solbærrenes karakteristiske smag. Her er isen drysset med sprøde, karamelliserede havreflager, men du kan også servere den helt enkelt med friske bær. Prøv også at parfumere isen med lidt hakket sødskærm eller jernurt – begge urter klæder solbærrenes intense smag fortræffeligt.

Sådan gør du Is: Kom alle ingredienserne til isen i en blender, og blend dem til en ensartet masse. Kom isen i en skål, og sæt den i fryseren. Du kan lade solbærrene tø lidt op, hvis isen er for svær at blende.

1 håndfuld citronmelisse Havreflager: Rist havregrynene forsigtigt på en tør pande. Strø sukkeret over flagerne, når de begynder at tage farve. Ryst hele tiden panden, og sørg for, at varmen ikke er så høj, at flagerne brankes. Tilsæt smør, når sukkeret er opløst, rør rundt i flagerne, og kom dem over på et stykke bagepapir. Servering: Hak citronmelissen fint. Anret isen i serveringsskåle, og drys med havreflager og citronmelisse.

Køkkentip Spis helst isen samme dag, som du har lavet den. Den smager bedst, når den er helt frisk.

Solbær

Solbær er et bær med en kraftig smag – selv solbærbuskens blade emmer af den samme intense aroma som de sortblå bær. Det kan derfor være en god ide at tøjle den kraftige smag med mildere smage fra f.eks. mejeriprodukter. Solbærsyltetøj og ost er en eviggod kombination, og det samme er tykmælk med solbærsyltetøj og smuldret rugbrød. Det er også en god ide at parre solbær med pære, der giver mildhed og sødme til det stærke bær (se f.eks. pære-solbærcrumble på side 107), med havtorn, der giver en god bitterhed, eller med rødbeder, som solbærrene understøtter på smukkeste vis. Solbær er super velegnede til tørring. Bare drys dem med lidt sukker, og giv dem et par timer i varmluftsovn ved 60°. Tørrede solbær smager dejligt i mysli og på surmælksprodukter, men absolut også som drys i salater eller retter med vildt. Solbær er også et meget fint frysebær, og har du fået lavet et lille lager i fryseren, kan du lave solbæris efteråret og vinteren over.

sommer · 71


efter책r


Hyldebærsuppe med æbler og sprødt brød 4 personer Suppe 500 g hyldebær 150 g sukker 1 liter vand 2 spsk. Maizena 2 spsk. vand

Varm hyldebærsuppe luner dejligt på en kold efterårsdag, og har du hyldebærsaft på lager, er suppen hurtigt lavet. Er saften og dermed suppen for fad i smagen, så juster med en smule æbleeller æblecidereddike. Server den mørkviolette suppe med rå æbler og sprøde smørristede brødcroutoner. Prøv også at drysse lidt kanel på croutonerne sammen med sukkeret, når du rister dem.

Tilbehør

Sådan gør du

2 æbler 4 skiver lyst brød 10 g smør 10 g sukker

Suppe: Pluk de groveste stilke fra hyldebærrene, og kom bærrene i en gryde med sukker og vand. Kog bærrene i 20 minutter, til de smatter ud. Rør Maizena og vand sammen. Tag suppen af blusset, sigt bærrene fra, og rør Maizenablandingen i saften. Lad suppen trække 10 min. Tilbehør: Fjern kernehuset fra æblerne, skær dem i tern på ca. 1 x 1 cm, og kom dem i suppen. Skær brødet i tern på ca. 2 x 2 cm, rist det i smør på en pande, og drys sukker over, når det er lyst gyldent. Servering: Sæt brødternene på bordet sammen med suppen, og lad de spisende selv drysse dem i.

Hyldebær

I september er sommerens hyldeblomster blevet forvandlet til sorte klaser af hyldebær. Du finder hyldetræerne vildt i skrovbryn, krat og levende hegn, og også tit i gamle haver. Når du skal høste bærrene, så pluk eller klip de modne klaser af. Hjemme i køkkenet kan du klippe de groveste stilke af og koge hyldebærrene til saft, som du kan drikke varm eller jævne og servere som hyldebærsuppe. Det er klassisk og godt at koge æblebåde med i suppen – i det hele taget kan æbler og hyldebær noget sammen, fordi æblerne giver syre til de ellers fade bær. Hyldebær og æbler kan også koges til syltetøj i forholdet 1:1 og smages til med sukker og lidt æblecidereddike. Spis ikke rå hyldebær, hverken grønne eller modne. De kan indeholde naturlige giftstoffer, der giver mavepine og opkastninger. Kog hyldebærrene i 20 minutter, så er giftstofferne væk. Ligesom andre bær er hyldebær en god kilde til vitaminer, især C- og E-vitamin.

weekend

efterår · 105


Blomkål og perlespelt med svampe, chips og syltede løg 4 personer Chips 1 dl havregryn 3 dl vand 10 g smør groft salt

Blomkålspuré ¼ blomkål ½ l mælk 20 g smør salt

Blomkål og perlespelt ½ dl perlespelt 100 g blomkål 2 spsk fløde 1 tsk æbleeddike salt og peber

Svampe 100 g kantareller (eller vælg dem, du synes er bedst lige nu) ½ dl æbleeddike ½ dl rapsolie 1 laurbærblad 2 spsk sukker salt og peber 50 g frosne havtornbær (kan udelades)

Syltede løg:

Mælk

Vi stikker ikke op for bollemælk, siger vi, når vi ikke er bange for noget. Faktisk er bollemælk varm mælkesuppe med melboller i. Den kost ville høstkarlene ikke spises af med, når de stak høet op på vognene, og derfra kommer talemåden om bollemælk. Vi har kendt tykmælk siden oldtiden, og mælk er dominerende i vores madkultur lige fra kærnemælkskoldskål over stuvet hvidkål til persillesovs. Vi bager traditionelt hvedebrød med mælk i dejen. Det er en nordisk specialitet, der giver brødet en særlig sødme og blødhed. Meget tyder på, at mager mælk kan forebygge fedme. Kalcium i mejeriprodukter binder fedtsyrer og nedsætter optagelsen af fedt i kroppen, har forskning på Københavns Universitet vist. Mælk indeholder vand, laktose, som er mælkesukker, fedtstoffer, salte, proteiner og vitaminer.

1 bananskalotteløg ½ dl æbleeddike 1 spsk sukker

Tilbehør

Her forenes nogle af efterårets bedste råvarer i en ret, der taler til alle dine sanser med den bløde blomkålspuré, den cremede perlespelt, de sur-søde svampe og de sprøde chips. Du skal ikke lade dig forskrække af de mange elementer. Hvis du starter med chipsene, som skal have 45 minutter i ovnen, kan du nå at lave resten imens.

Sådan gør du Chips: Kog havregrynene meget møre i vandet sammen med smør. Det tager cirka 15 minutter. Blend derefter grøden med en stavblender, og smør den ud i 2 mm tynde flager på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med groft salt, og bag grøden ved 140° i cirka 45 minutter. Løft grødflagerne af papiret, og knæk dem i passende stykker. Blomkålspuré: Skær blomkålen i mindre stykker, og kog den helt mør i mælken. Sigt mælken fra, og blend blomkålen sammen med smør til en helt glat puré. Smag den til med salt. Blomkål og perlespelt: Kog perlespelten i rigeligt vand cirka 20 minutter, og sigt vandet fra. Skær små buketter af blomkålen, og bland dem med perlespelten og de øvrige ingredienser. Svampe: Rens svampene for jord. Kom de andre ingredienser, undtagen havtorn, i en gryde, og lad det koge op. Kom svampene i den kogende lage, og træk så gryden af blusset. Kom de frosne havtornbær i, og lad det hele stå og trække, til der skal serveres. Syltede løg: Skær løget i 1 cm tykke skiver. Kog eddike og sukker op i en lille gryde, tag gryden af varmen, og kom løgringene i lagen. Tag dem op inden servering, og lad dem dryppe godt af. Servering: Lun blomkålspureen, og sigt lagen fra svampene. Anret det sammen med blomkål og perlespelt på varme tallerkner, og slut med de sprøde chips og de friske krydderurter.

en håndfuld krydderurter, f.eks. havesyre, persille eller karse

efterår · 89


vinter


Medister

med sennepssovs og grønkålssalsa 4 personer 800 g kartofler 500 g medister 1 laurbærblad 1 løg 5 peberkorn olie og smør til stegning

Sovs 30 g smør 20 g mel 4 dl letmælk 4 spsk. grov sennep salt og peber

Salsa 250 g grønkål 2 æbler 2 gulerødder 1 fed hvidløg 3 spsk. æblecidereddike 3 spsk. rapsolie 2 tsk. sukker salt og peber

Tilbehør asier 2 spsk. blommeketchup (se side 63) rugbrød

Sennep

Når sennepsfrø knuses og røres op med vand eller eddike, sætter det gang i en kemisk reaktion, som giver sennep den kradse styrke. Rå sennepsfrø, som du kender dem fra syltning, er slet ikke stærke. God sennep er stærk med en tydelig syrlig eddikekarakter og en let bitterhed, og dens aromaer har kraft nok til at kilde næsen. Med de egenskaber er sennep et virkelig godt tilsmagningsværktøj, som giver salater og bagte rodfrugter et kick, bryder fedmen i ost, pølser, skinker og stege og er selve smagsskelettet i en hjemmelavet mayonnaise. Nå du smager din mad omhyggeligt til, f.eks. med sennep, betyder det ikke bare noget for smagen, men også sundheden. Mad, der smager af noget, tilfredsstiller smagssansen, så en fedtfattig kost opleves som fyldig i stedet for flad eller kedelig.

Medisterpølse er en nordisk specialitet, som vi har spist herhjemme i adskillige århundreder. Medister betyder egentlig “svinekød med fedt” – ister er det fedt, der sidder omkring indvoldene, også kendt som flommen. Flommen består i sagens natur af mættet fedt, som vi ikke skal have for meget af. Vælg derfor en god og ikke alt for fed medister, og spis mindre af den og mere af alt det grove og grønne, du serverer til. Ikke bare af hensyn til din sundhed, men også for smagens skyld. Den friske syrlige grønkålssalsa afbalancerer fedmen i pølsen – præcis som asier og syltede agurker altid har gjort det.

Sådan gør du Skræl kartoflerne, kom dem i en gryde med salt og vand, og kog dem møre. Lad dem trække i vandet i 10 min. Hæld vandet fra. Kom medisteren i en gryde med koldt vand, så det dækker, og kom laurbær, pillet løg og peberkorn i. Kog op, og kog medisteren i 15 min. Lad den trække i lagen i 10 min., og tag den op. Varm olien op på en pande, tilsæt smørret, og lad det bruse af. Steg medisteren 6-8 min. på hver side, til den er gylden og sprød. Sovs: Smelt smørret i en gryde, pisk melet i til en smørbolle, og lad den stege lidt. Tilsæt mælken lidt efter lidt, mens du pisker, og kog sovsen igennem et minuts tid. Tilsæt sennep, og smag til med salt og peber. Salsa: Riv grønkålen af stokken, og skyl den godt. Fjern kernehuset fra æblerne, skræl gulerødderne, og pil hvidløget. Hak æble og gulerod groft, kom det hele i en foodprocessor sammen med æblecidereddike, rapsolie, sukker, salt og peber, og kør det til en grov salsa. Servering: Server medisterpølsen sammen med kartofler, sovs og salsa, og sæt også asier, blommeketchup og rugbrød på bordet.

vinter · 129


Labskovs af vildt med syltede rødbeder og purløg 4 personer 600 g skåret hals el. bov af dyr (rådyr el. lign.) 2 løg 2 fed hvidløg 2 spsk. neutral olie (vindrue-, majs- eller solsikkeolie) 2 spsk. mel 4 spsk. æblecidereddike 4 dl kalvebouillon 2 laurbærblade 5 kviste timian 10 hele peberkorn 800 g kartofler salt og peber

Tilbehør 1 bundt purløg 200 g syltede rødbeder rugbrød sennep efter smag

Labskovsens oprindelse fortaber sig i historien, men retten har i hvert fald været spist længe, og vi spiser den stadig med stor fornøjelse! Her er den sammenkogte klassiker lavet med dyrebov, hvis mørke, magre og intense kød passer meget fint sammen med de melede og milde kartofler, der udgør den anden hovedbestanddel af en labskovs. Spis syltede rødbeder og rugbrød til.

Sådan gør du Skær kødet i stykker på ca. 2 x 2 cm. Bring en gryde med vand i kog, kom kødet i, og kog det i 5 min. Brug en ske til at fjerne urenheder fra overfladen; det giver en bedre smag. Pil løgene, og skær dem først i halve og derefter i strimler. Pil og hak hvidløget. Steg løg og hvidløg i olien i en bredbundet gryde. Tag kødet op af vandet, og kom det i gryden til løgene. Drys melet i, og lad det stege med et øjeblik. Tilsæt æblecidereddike og kalvebouillon. Kom laurbærblade, timian og peberkorn i en gazepose, og læg den i gryden. Kog kødet i 45 min., til det er næsten mørt. Skum urenheder af undervejs. Tag gazeposen op, og kasser den. Skræl kartoflerne, og skær dem i store stykker. Kom dem ned i gryden til kødet, og kog dem med, til de er helt møre. Rør til sidst i gryden, så kartoflerne danner lidt mos omkring kødet. Krydr med salt og masser af friskkværnet peber. Servering: Drys labskovsen med hakket purløg, og server den med syltede rødbeder, rugbrød og sennep.

Æblecidereddike

Æblecidereddike fremstilles ved gæring af æbler. Æblecidereddiken bevarer alle æblets skønne aromaer, når sukkeret er blevet til alkohol, og alkoholen til eddike. Derfor har æblecidereddike en fin, sammensat og mild smag. Æbler har en lang og kølig modningssæson i Danmark. Den lange modning betyder, at aromastofferne udvikler sig optimalt, og de nordiske æbler er derfor nogle af verdens mest velsmagende. Traditionelt er æblecider blevet fremstillet i lande omkring os som Tyskland, England og Frankrig, men i dag produceres æblecidereddike i stigende omfang i Danmark og især på de danske øer, hvor æbleplantager traditionelt har ligget tæt. Æblecidereddike kan have en slankende virkning. Æblecidereddike øger nemlig mæthedsfornemmelsen og stabiliserer blodsukkeret, når den spises i forbindelse med et måltid. Virkningen skyldes, at æblecidereddike får maden til at opholde sig længere tid i mavesækken end ellers.

weekend

vinter · 133


Claus Meyer Arne Astrup m.fl.

Ny Nordisk Hverdagsmad

Spis efter årstiden

“Når du spiser lokale råvarer efter årstiden, får du mad, der smager af øjeblikket og det sted på jorden, hvor du befinder dig. Og du får ikke bare friske, nyhøstede og ekstra velsmagende råvarer – du får også mad, der indeholder endnu flere sunde næringsstoffer.” (Fra Claus Meyer og Arne Astrups forord).

Ny Nordisk Hverdagsmad. Spis efter årstiden er opfølgeren til bestselleren Ny Nordisk Hverdagsmad. Ud over 60 nye opskrifter fordelt efter forår, sommer, efterår og vinter får du beskrivelser af 60 typiske nordiske råvarer og forslag til, hvordan du bruger råvarerne i dit køkken. Vidste du fx, at Danmark er det eneste sted i verden, hvor der laves rygeost? At blommer får en helt særlig aroma, og æbler en helt speciel syre i vores kølige klima? Og at nødder har en næsten perfekt sammensætning af vegetabilsk fedt, fibre og protein? Bogen indeholder hurtige og nemme opskrifter til hverdage, hvor der skal sund mad på bordet i en fart. Men der er også opskrifter til weekend­en og de dage, hvor der er lidt mere tid.

9 788792 596239

Bogen udgives i samarbejde mellem FDB, Meyers Madhus og Forskningscenter OPUS ved SCIENCE – Det Natur- og Bioviden­skabelige Fakultet på Københavns Universitet. OPUS støttes af Nordea-fonden. Bogens fotos er taget af Anders Schønnemann.

Claus Meyer, Arne Astrup m.fl.. Claus

Ny N y Nordisk Hverdagsmad Hverdagsmad Spis efter årstiden

60 nye opskrifter

Ny nordisk hverdagsmad - spis efter årstiden  

Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter årstiden er opfølgeren til bestselleren Ny Nordisk Hverdagsmad. Ny Nordisk Hverdagsmad - Spis efter års...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you