Page 1


Du skal vaere far.indd 208

17/02/12 15.17


Thomas Oldrup

DU SKAL

VAERE

FAR

Og du har 40 uger til at fatte det

Du skal vaere far.indd 1

17/02/12 15.16


Du skal være far

Og du har 40 uger til at fatte det © 2012 Thomas Oldrup og Gads Forlag ISBN 978-87-12-04731-5 1. udgave, 1. oplag Projektledelse: Henrik Sebro Forlagsredaktion: Nete Harsberg Grafisk design og omslag: Lene Nørgaard, Propel Sats: LYMI DTP-service Tryk: Narayana Press, Gylling Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med COPY-DAN, og kun inden for de i aftalen nævnte rammer. Det er tilladt at citere med kildeangivelse i anmeldelser. www.gad.dk

Teksten til Test 1-5 er hentet fra en anonym mail.

Store dele af manuskriptet er skrevet i Aagaard-Mogensens legatlejlighed i Ascea, Italien.

Du skal vaere far.indd 2

17/02/12 15.16


FORORD

Straks min kæreste meddelte mig – det var om morgenen den 8. april 2009 – at to blå streger på en lille strimmel pap netop havde afsløret, at hun var gravid, fik vi et stort behov for at læse alt om det. Min kæreste blev mødt af talrige bøger om emnet. Tykke og tynde, alvorlige og sjove, af jordemødre og kendte mødre og mødre i al almindelighed. Jeg blev derimod mødt af en forkølet, lille håndfuld bøger, som regel virkelig fjollede. Bogen her er skrevet i frustration over, at mænd fylder så urimeligt lidt i litteraturen og graviditetsbøgerne, hvor de som regel er sådan nogle anstrengende og distraherende typer, der dukker op ude i periferien og mest er til besvær, fordi de hele tiden vil have sex. Udviklingen til at blive far er også én, der bør tages seriøst.

3 Du skal vaere far.indd 3

17/02/12 15.16


I denne bog er konceptet uge for uge ligesom de utallige bøger, der eksisterer til kvinden, hvor det handler om deres graviditet og proces uge for uge. Om du læser bogen uge for uge eller ud i ét stræk, kan være lige godt. Jeg er hverken læge eller jordemoder, og jeg har ikke noget som helst lægefagligt belæg for at skrive denne bog. Jeg er bare en nysgerrig førstegangsfar, som blev skuffet over manglen på litteratur om mænds forhold til graviditeten. Jeg har taget en masse notater undervejs i min egen proces og læst en hulens masse bøger, der på en eller anden måde nærmer sig emnet. Og snakket med alle, der gad lytte til mig. Ud over en dejlig knægt, Svend, er denne bog, hvad der kom ud af forløbet.

4 Du skal vaere far.indd 4

17/02/12 15.16


7. UGE

EN TUR PÅ BRIKSEN Det er omtrent på dette tidspunkt, at I skal til den første lægeundersøgelse. Well, i virkeligheden er det jo kun din kæreste, der skal til lægen – men anledningen omhandler jo i høj grad jer begge to. Mange mænd har det sært med det østrogeniserede miljø, man introduceres for – forståeligt nok. Gynækologiske undersøgelser, brikse, stigbøjler og andre kolde metalinstrumenter er ligesom ikke hverdagskost. Selvom det ikke er dig, det handler om, kan du sagtens føle dig både forlegen og umenneskeliggjort ude på din sidelinje. Den “uligevægt” kan godt resultere i nogle akavede situationer. Men tag så vidt muligt med til alle de undersøgelser, du kan få fri til. Det er o.k. at misse en blodprøve eller to, men generelt er det en god investering at dele op-

25 Du skal vaere far.indd 25

17/02/12 15.16


levelserne. Og ikke kun for din kærestes skyld – du kan også gøre det for at fatte noget af det, der foregår uden for din egen krop. Det første lægebesøg er vigtigt, især af psykologiske årsager, fordi det føles, som om der kommer En Af De Voksne og klapper jer på hovedet og siger: Den ser ud til at være god nok. Det er ikke bare noget, I selv har fundet på. Det er ikke en parhypnose. Lægen forærer jer en masse pjecer (mange af dem sponsoreret af et stort blefirma) og snakker en del om alle de vitaminpiller og folinsyre, din kæreste bør spise. I det hele taget må du vænne dig til dynger af pilleglas på køkkenbordet – lidt som pludselig at bo sammen med en pensionist. Lægen beder jer også om at forholde jer til, hvor I gerne vil føde henne. Måske er der et oplagt valg, hvor I bor, måske er der mange muligheder. Det er vigtigt at føde et sted, hvor din kæreste føler sig tryg. Men husk, at dine behov også kan spille en rolle. Det er fx ikke alle hospitaler, der har kapacitet til, at faren – ja, det er dig – har mulighed for at overnatte sammen med mor og barn efter fødslen. Måske passer det dig meget godt at forestille dig at komme hjem og få lidt fred og søvn, måske virker idéen om at forlade de to fuldstændig grotesk. Selvom det kan føles absurd at skulle tage stilling til noget, der ligger syv-otte måneder ude i fremtiden og et par lysår væk i bevidstheden, er det altså nu, der skal tages stilling til fødestedet. Faktisk er nogle hospitaler så populære, at de bliver “booket” på forhånd.

26 Du skal vaere far.indd 26

17/02/12 15.16


Uanset hvor sært du har det med dette østrogeniserede univers, og hvor hæmmet og forlegen briksen, stigbøjlerne og metalinstrumenterne gør dig, så kan du lige så godt begynde at spænde hjelmen. Det er kvindemedicin, og der kommer meget mere af det.

DIN KÆRESTE • oplever måske den første graviditetskvalme. • -s “graviditetsbevisførelse” har indtil videre bestået af otte tissetest (16 streger i alt), to ømme bryster og ti timers søvn i døgnet. • oplever måske allerede nu, at hun skal tisse meget oftere end normalt.

DIT BARN • ligner en lille, hvid, fed orm med fire små ben eller klove. • måler 8 mm fra hoved til hale. • -s ansigt begynder at blive dannet.

27 Du skal vaere far.indd 27

17/02/12 15.16


MIN EGEN HISTORIE Aldrig har man set nogen springe så frejdigt op i stolen med de ubehagelige stigbøjler som den dag, min kæreste og jeg var til det første lægebesøg. Lægen havde en fjollet pandelampe ud over sit brusende hår. Hun var afdæmpet og træt, men smilede alligevel. Hun sagde: “Du føles som én, der er i niende uge. Tillykke med det.” Det var godt ramt, vi havde ikke engang sagt det til hende. Det var vigtigt for os, at det kunne mærkes. Der var mere og mere, der pegede i den rigtige retning. Alle spor var væsentlige på det tidspunkt, hvor man stadig går og bider sig i læben og håber på, at det holder. Ellers skete der ikke noget ret spændende til lægebesøget. Der var lidt snak om vitaminpiller og sport. Hun smilede pænt til mig, lægen, og sagde “tillykke”, men jeg fik den stol, der stod helt ovre i hjørnet, bag lampen. Jeg sad og følte mig lidt som en stueplante. Det var tydeligt, at det ikke var mig, der var hovedpersonen. Det var også okay. Det var der vel heller ikke nogen grund til at foregive.

28 Du skal vaere far.indd 28

17/02/12 15.16


TEST NR. 1: Kan du klare det rod, børn skaber? Smør leverpostej ud over jeres bedste sofa og syltetøj i gardinerne. Gem et stykke råt kylling bag ved stereoanlægget, og efterlad det der hele sommeren. Stik dine fingre ned i et blomsterbed, og gnid dem derefter godt af på en nymalet væg, og prøv at skjule mærkerne med hvid rettelak. Kast en rød spritpen gentagne gange hårdt mod væggen, så blækket sprøjter ud over det hele. Hvordan synes du, at dit hjem ser ud nu?

29 Du skal vaere far.indd 29

17/02/12 15.16

Du skal være far  
Du skal være far  

Ligesom bøger til kommende mødre, følger også denne bog udviklingen uge for uge, selvom forvandlingen til far ikke nødvendigvis foregår i de...

Advertisement