Page 1

magazine van Saxion

december 2016 www.sax.nu

#3

er genieten •• L ke n éé g No ! ie it ed e st at La •• en ditie! Nog één keer geniet

10 Kennis

Bacterie als USB-stick

14 Interview

‘Het is als dansen op een motor’

22 Lifestyle

Appgrade je studentenleven

Lingerieontwerper Chayenne:

‘Ik hou van een spannende touch’


vooral n e k e ‘We zo n met lef te studen umor’ en h

Heb jij lef, humor en een vlotte pen?

SAX zoekt studentredacteuren in Deventer

J

e schrijft artikelen voor ons online platform en interviewt medestudenten. We zoeken iemand die geobsedeerd is door nieuws, maar niet zo erg dat het zorgelijk wordt. Je gaat naar evenementen van de hogeschool en studieverenigingen en maakt daar een vlot geschreven verslag of nieuwsbericht van. We zoeken vooral studenten met lef en humor. Wij helpen je om uit te groeien tot een journalistieke bikkel. Studentredacteur zijn is geen liefdadigheid. Wij werken samen met Randstad om onze schrijvers te belonen. Meer informatie kan je inwinnen bij: Wendy van Til, tel. 06-10440153 of sax@saxion.nl.


inhoud

magazine van saxion

Inhoud

Colofon SAX is een redactioneel onafhankelijke uitgave van Saxion. SAX wordt gratis verspreid onder 27.000 studenten en 2.600 medewerkers van Saxion in de vestigingen Deventer, Enschede en Apeldoorn. SAX verschijnt negen keer per jaar. Het dagelijks nieuws over Saxion en het hoger onderwijs lees je op www.sax.nu. Je vindt SAX ook op Twitter (@Sax_nu) en Facebook (Sax Media).

4 Warming-up

Voorwoord, opinie en ‘Hier is dat feestje’

6 Interview

Lingerieontwerper Chayenne houdt van een spannende touch

10 Kennis

Postadres Postbus 70.000 7500 KB Enschede Redactiesecretariaat Handelskade 75, Deventer Kamer B5.17

Bacterie als USB-stick

12 Belicht

Duurzaam voedsel: waarom eigenlijk?

14

13 Column Bart

Abonnementen/toezending communicatie@saxion.nl

14 Interview

‘Het is als dansen op een motor’

Hoofdredactie Thijs Klaverstijn, Wendy van Til 053-5376098, 053-5376862 sax@saxion.nl

18 Opinie

Meer, meer, meer… hogeschooljournalistiek

Eindredactie Désirée van Hattum 0570-601966 desiree@vanhattumtekst.nl

19 Stage 20 Ingezoomd

Aan dit nummer werkten mee Elke Agten, Jasper Brester, Kasper Deibel, Kim Hartenbergter Hedde, Willem Korenromp, Monique Lubbers, Yvonne van der Meent, Ricco van Nierop, Roxanne van Norde, Bart Schepers, Eva Spijker, Sieme de Wolf Fotografie Tessa Wiegerinck (cover), Toma Tudor, Auke Pluim

22 Service

Appgrade je studentenleven

19 34

24 Column Kim 26 Forum

Medezeggenschapsverkiezingen: heb jij gestemd?

28 Inkomsten & uitgaven

Vormgeving Marije Wietsma-van der Veen, Twin Media bv

29 Oud-student

Drukwerk MediaCenter Rotterdam

30 Bye bye SAX

Advertenties Bureau van Vliet Postbus 20, 2040 AA Zandvoort 023-5714745

33 Mededelingen

Beeldmateriaal en teksten mogen alleen met toestemming van de redactie door derden worden gereproduceerd.

3

Yorick heeft een eigen sneakerlijn

Prominente SAX-ers zeggen magazine vaarwel

34 Cool Stuff

Spotify, Scrabble en NotPron

36 International

Parth Modi has practiced yoga his entire life Rode onderwerpen: op de cover


4

warming up

magazine van saxion opinie

+-

Nul procent Nee tegen naakt Let op, geld lenen kost geld! Maar studenten hoeven die waarschuwing voorlopig niet te krijgen, want de rente op studieleningen daalt komend jaar naar nul procent. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Het is goed nieuws voor studenten die nu afstuderen, meldt dagblad Het Parool. Voor hen is de rente de komende vijf jaar vastgesteld op helemaal niets.

Borstkankerorganisatie Pink Ribbon zit niet te wachten op de opbrengst van een naaktkalender met mannelijke studenten van de Enschedese roeivereniging Euros. De relatie tussen naakt en borstkanker kan als kwetsend worden gezien. Bizar. Zeker gezien het ‘naakte’ verleden van de stichting, die ooit een actie opzette waarbij acteur Barry Atsma steeds verder uit de kleren ging naarmate er meer gedoneerd werd.

in beeld

Hier is dat feestje!

Wat  Rondleiding en bier proeven Waar  Brouwerij DAVO Wanneer 18 november 2016 Wie  Leden van studievereniging Pro-ACT

poll sax.nu

Moeten Nederlandse studenten bij een lotingstudie voorrang krijgen ten opzichte van Europese studenten?

Ja

78,6%

Nee

18,5%

Geen mening 2,9%


Foto Auke Pluim Een overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen weken zoals gepubliceerd op onze nieuwssite Sax.nu

Kort nieuws Slimste student Honderd studenten dongen in de Deventer Schouwburg mee naar de titel Slimste student van Deventer 2016, maar er kan er natuurlijk maar eentje winnen. Emily Sikkens, studente Security Management, bleek de slimste.

‘Meer dan luiers’ Nieuwsuur berichtte onlangs dat eerstejaars hbo-v-studenten zo’n beetje alles willen, behalve de ouderenzorg in. Verpleegwerk zou minder uitdagend zijn en een hogere werkdruk kennen dan bijvoorbeeld in het ziekenhuis. “Onzin”, zegt de voorzitter van Hysteria Lieneke Rooiman (20). “Het is juist erg leuk!”

Lustrum Trias Loci Dit studiejaar heeft Trias Loci grote plannen. De studievereniging van Vastgoed & Makelaardij viert niet alleen haar tienjarig bestaan, er gaan ook een hoop dingen bij de vereniging veranderen.

Gedwongen ontslagen Het Servicecentrum Informatie van Saxion hangt een reorganisatie boven het hoofd. Er zijn minder medewerkers nodig door automatisering en digitalisering van processen. Mogelijk leidt dit tot gedwongen ontslagen.

Prestatieafspraken Saxion is de prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs nagekomen. Dat oordeelt de speciaal ingestelde reviewcommissie, ondanks dat de hogeschool het bachelorrendement de laatste jaren zag dalen.

45

5

lees meer op sax.nu

Zoveel jaar bestaat de informaticaopleiding van Saxion

voorwoord

thijs en wendy

Changes Verandering. Dat is het beste woord om de afgelopen maanden bij SAX te omschrijven. Te beginnen met onze website. SAX.nu ondergaat in december een grandioze metamorfose. Van een (met alle respect) eenvoudige opsomming van nieuwsberichten naar een volwaardig online platform. Wat we in het magazine al jaren bieden (interviews, achtergrond, reportages) gaan we nu online doen, met alle multimediale mogelijkheden die dat medium biedt. De lancering is voor ons een trots moment. Maar iedere medaille heeft een keerzijde. Je leest nu namelijk het laatste magazine van SAX. En dat was eigenlijk niet onze bedoeling. Het oorspronkelijke plan was om weliswaar de focus te verleggen naar onze digitale tak, maar om ieder jaar ook een aantal themanummers uit te brengen. Tot ons verdriet werd daar een dikke, vette streep doorgezet. SAX krijgt minder budget van Saxion. Geld voor magazines is er niet meer. Dat doet pijn, maar is misschien wel een onvermijdelijke evolutie. Want hoewel print wat ons betreft (nog) niet dood is, is digitaal absoluut de toekomst voor SAX. Daarmee komen we meteen bij de volgende verandering: de toekomst van SAX is er eentje met één hoofdredacteur. De duo-act wordt na zes jaar een solo-act omdat Thijs kiest voor een carrière buiten Saxion. Hij gaat verder als freelance (whisky)schrijver. Wendy staat vanaf nu in haar eentje aan het roer. Zulke grote veranderingen vragen om een stukje reflectie. En dan komen we tot de conclusie dat we met beperkte middelen (SAX heeft met grote afstand de kleinste redactie en de laagste begroting in het hoger onderwijs) Saxion een volwaardig, professioneel medium hebben gegeven. Borstklopperij? Een beetje wel, maar dat mag na zes jaar wel een keer. En nu snel de blik weer vooruit. Met nog beperktere middelen gaan we een nog mooier medium neer zetten.

Thijs Klaverstijn en Wendy van Til Hoofdredacteuren SAX


6

interview

chayenne

magazine van saxion

a Emot

Lingerieontwerper Chayenne Josin

‘Zeemeerminnen zijn mijn muzen’ Dat iemand met een exotische naam als Chayenne Josina Emot lingerie ontwerpt en maakt, is bijna vanzelfsprekend. Deze vierdejaars student (24) Small Business en Retailmanagement is hard op weg de nieuwe Marlies Dekkers – maar dan anders – te worden. Haar inspiratiebronnen: zeemeerminnen, liefdesverhalen en haar moeder.

Waar heb je mode leren ontwerpen en maken? “Op de mbo-modeopleiding aan De Maere. Daar heb ik praktische vaardigheden als patroontekenen en naaien geleerd, waardoor ik mijn ideeën ook kon uitvoeren. Net als veel van mijn medestudenten heb ik me daarna aangemeld bij de kunstacademie. Tijdens mijn toelatingsgesprek kreeg ik een verrassend advies: “We willen je wel aannemen, maar als je het ons vraagt, kun je beter een bedrijf beginnen.” Ik vond dat in eerste instantie niet zo leuk, maar toen ik er even over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat ze gelijk hadden. Veel creatievelingen maken prachtige dingen, maar ontberen de wens of de know-how om er een commercieel succes van te maken. Ik wil niet alleen lingerie ontwerpen en maken, ik wil het ook in de markt zetten. Vandaar Small Business en Retailmanagement.”

Was Small Business en Retailmanagement niet een beetje taai na die creatieve modeopleiding? “Absoluut. Theorie is niet echt mijn ding, dus ik heb mezelf echt bij de les moeten houden. Als ik bijvoorbeeld de ‘casus Grolsch’ moest uitwerken, bedacht ik hoe die casus eruit zou zien als het over lingerie zou gaan. Dat maakte het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven. Dat ik het nu bijna heb gehaald, komt doordat ik een heel helder doel voor ogen heb. Ik wil mijn eigen bedrijf runnen en daarbij zal de zakelijke kennis die deze studie biedt me zeker van pas komen. Daarnaast heb ik hulp gehad van het Saxion Centrum voor Ondernemerschap en nu volg ik de minor Ondernemen bij het Startup Center.” Van alles wat je op modegebied zou kunnen ontwerpen, kies jij heel specifiek voor lingerie. Hoe kom je daarbij? “Ik herinner me nog een kringgesprek op de basisschool waarin we mochten vertellen wat we later wilden worden.

Nadat de toekomstige dierenartsen, politieagenten, kappers en timmermannen hun keuze hadden toegelicht, gooide ik in de groep dat ik zeemeermin wilde worden. En dat meende ik. Ik kon het toen nog niet goed uitleggen, maar zeemeerminnen zijn voor mij het toppunt van vrouwelijkheid. Hun ronde vormen, lange haren en mooie schelpenbustiers, prachtig! Het zijn mythische wezens, verleidelijk, mysterieus en ongrijpbaar. Zeemeerminnen zijn mijn muzen en de reden waarom ik lingerie wil maken.” Nog andere inspiratiebronnen? “Verhalen van vrouwen over hun ervarin-

was k l a w t ‘De ca ang en aan os l o l e d n stond i e n a v r e de het ein eine kudde een kl afen’ fotogr


Tekst Monique Lubbers Foto’s Tessa Wiegerinck, Cassie Yusofi, Kevin van Diest (The Viewfinder)

7


8

interview

chayenne

op de e t k r e ‘Ik w ling van e d f a n desig ekkers D s e i l Mar het j i b p l en hie n van de rpe ontwe ctie’ colle gen in de liefde, jarenvijftigiconen en mijn moeder. Ik heb het geluk gehad dat ik ben opgevoed door een sterke, liefdevolle, alleenstaande moeder. Ze is heel vrouwelijk en ziet er altijd verzorgd uit. Ze was altijd aan het schilderen en tekenen en als kind deed ik dan gewoon

magazine van saxion

lekker mee. Ik ben dus opgegroeid met het idee dat ik er mag zijn en dat het heel normaal is om je kunstzinnig te uiten.” Waaraan herkennen we een CHAYENNE? “Ik werk niet met kant. Ik zoek het veel meer in een mooi lijnenspel om de vorm kracht bij te zetten, zoals in de schelpenbustiers van de zeemeerminnen. Verder maak ik alleen zwarte lingerie. Ik draag zelf ook uitsluitend zwarte kleding, dus dat past bij me. En ik hou van een spannende touch, een beetje Fifty Shades of Grey. Als ik mijn lingerie een plek zou

moeten geven in de markt zit ik denk ik tussen Hunkemöller en Christine le Duc in.” Wat is je grote voorbeeld ‘in de lingerie’? “Tijdens mijn modeopleiding heb ik stage gelopen bij Marlies Dekkers in Rotterdam. Dat was een hele eer voor de zeventienjarige mbo’er die ik toen was, want er waren in principe alleen stageplekken voor afstudeerders van hbo-opleidingen. Ik heb daar rondgelopen als een kind in een snoepwinkel. Ik werkte op de designafdeling en hielp bij het ontwerpen van de collectie. Die stage bevestigde alleen maar wat ik al wist: lingerie is mijn


9

van huilen. Het heeft me een extra boost gegeven om verder te gaan op het pad dat ik was ingeslagen. Nu ben ik bezig met het ontwerpen van de collectie waarmee ik mijn merk wil lanceren.”

passie. Wat ik erg bewonder aan Marlies Dekkers is dat zij haar creativiteit en passie heeft weten om te zetten in commercieel succes.” Heb je al een eigen collectie? “De eerste collectie die ik heb gemaakt, was die voor mijn mbo-afstudeerproject. Ik kreeg er een tien voor en heb daarna meegedaan aan de wedstrijd The best of mbo. Dat betekende dat ik mijn collectie mocht tonen tijdens de Arnhem Mode Biënnale. De catwalk was eindeloos lang en aan het einde ervan stond een kleine kudde fotografen de modellen op te wachten. Zo spannend! Ik moest er bijna

Wat heb je aan de zijkant van je arm getatoeëerd? “Sensual physical fantasy, Awaken the woman you aspire to be. Dat is de boodschap die ik met mijn lingerie aan vrouwen wil overbrengen. Ik merk dat veel vrouwen onzeker zijn, zichzelf onvoldoende waarderen. Met lingerie geef je jezelf of een ander een cadeautje dat je sterke, mooie, sexy kant wakker schudt, ook al weet alleen jij wat je onder je kleding draagt. Het herinnert je eraan wie je zou kunnen en willen zijn en dat je dat ook in je hebt. Maar ik wil nog een stapje verder gaan. Zo heb ik het idee om vrouwen die een setje bij me kopen een licht erotisch cadeautje mee te geven dat hun sensualiteit en hun onderzoekende kant prikkelt. Een massagekaars of een stimulerende gel bijvoorbeeld.” Klinkt goed! Wanneer kunnen we iets van je passen en kopen? “Binnen mijn minor bij het Startup Center ben ik onder meer bezig mijn businessplan uit te werken en leveranciers te

u van o h k ‘I nnende a p s n ee , een touch fty Fi beetje rey’ G f o Shades zoeken. Aan het einde van dit schooljaar studeer ik ook af via het Startup Center, binnen mijn eigen bedrijf. Al voor ik ben afgestudeerd heb ik dus een bedrijf waarmee ik vol aan de slag kan. Ik begin met een kleine collectie van ongeveer zes items die je met elkaar kunt combineren en die hoop ik voor het eind van 2017 op de markt te brengen. Mijn stip aan de – niet al te verre – horizon is een atelier en kantoor, met een team van medewerkers met wie ik mijn droom kan waarmaken. Daarbij horen ook winkels met mijn naam in de grote steden, eerst in Nederland en daarna misschien ook wel in het buitenland. Maar first things first.”


10

kennis

cryptogerm

magazine van saxion

Data veilig verzenden via bacteriën USB-sticks, clouds, opslagservers – er zijn veel mogelijkheden om data op te slaan. De ene optie is veiliger dan de andere. Aan de Rijksuniversiteit Groningen werd het afgelopen jaar gewerkt aan het veilig opslaan van data in bacteriën. Saxion-studente Ilona Mager was als secretaris betrokken bij het iGEM-project CryptoGERM.


11

Tekst Willem Korenromp Beeld shutterstock

R

uim een half jaar geleden ging CryptoGERM van start. In de beginfase hadden de studenten niks, zelfs geen onderwerp voor het project. “We hadden alleen een team dat bestond uit mensen die elk hun kwaliteiten hadden. De een studeerde informatica, de ander moleculaire biologie en weer een ander natuurkunde. We zaten bij elkaar en kwamen er al snel op dat we iets wilden doen met computers en bacteriën. Daarna was de keuze snel gemaakt. Microsoft is ook al lange tijd bezig met het opslaan van data in bacteriën. Wij wilden ons richten op het veilig opslaan van die data”, blikt Ilona terug.

DNA De studenten zamelden geld in en gingen op zoek naar een laboratorium. Ilona’s werkzaamheden als secretaris bestonden onder meer uit het beantwoorden van e-mails en het notuleren van vergaderingen. Daarnaast nam ze deel aan veel experimenten. Talloze uren brachten de studenten door in het laboratorium, vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Tot het eurekamoment daar was. In eenvoudige taal: een stuk tekst wordt omgezet in binaire code. De nulletjes en eentjes van die code vormen de bouwstenen voor het DNA, dat vervolgens per micro-injectie wordt ingebracht in een bacterie.

zo’n n i r e ‘Dat ngrijke a l e b t kaar daar , n e t t i data z toch t n e k e r op?’ d n a m nie

De focus van de studenten lag aansluitend op het beveiligen van de opgeslagen data. “Het opslaan van data in bacteriën is een nogal technisch verhaal, maar het beveiligen van data is te begrijpen”, legt Ilona uit. “De bacteriën die wij gebruikten bevatten sporen. Eén groeispoor zit verstopt in een ratio van in totaal 250 sporen. Dat alleen al maakt de data lastig te vinden. Daarnaast moet je de bacterie op de juiste manier behandelen om de data eruit te krijgen. Je hoeft maar één handeling verkeerd uit te voeren of de bacterie gaat dood en de data zijn weg.”

Encryptie Om de opgeslagen data nog verder te beveiligen, hebben de studenten de documenten versleuteld met encryptie. Dit wachtwoord is in een tweede bacterie opgeslagen. “Zonder sleutel kun je niet bij het document komen”, zegt Ilona. “Het leuke is dat de encryptie door het toevoegen van andere stofjes steeds kan worden aangepast. Dat maakt het opslaan van de bestanden op een bacterie nog veiliger.” Eind oktober namen ze deel aan een studentencompetitie in Boston in de Verenigde Staten. Daar gooiden ze hoge ogen gooiden met hun project. “We

‘Het opslaan van data in bacteriën is een nogal technisch verhaal, maar het beveiligen van data is te begrijpen’

wonnen onder meer de prijs voor het beste Information Protection Project. Daarnaast werden we genomineerd voor een aantal andere prijzen. Die hebben we niet gewonnen, maar een nominatie houdt wel in dat je tot de beste vijf hoort.” Voor Ilona en haar teamgenoten is het project inmiddels nagenoeg afgerond. Een volgende groep studenten gaat verder met de opgedane bevindingen. Ilona is ervan overtuigd dat het opslaan van data in bacteriën een toekomst heeft. “Misschien niet voor dagelijks gebruik, maar wel voor het opslaan voor medische of overheidsdocumenten. Het mooie is ook dat de data veilig verstuurd kunnen worden. Overheidsinformatie kan bijvoorbeeld ongemerkt worden meegestuurd in een bruiloftskaart. Dat er in zo’n kaart belangrijke data zitten, daar rekent toch niemand op?”

Peter Rauch Ilona Mager maakte als enige Saxion-student deel uit van het project CryptoGERM. Het onderzoek werd grotendeels in Groningen uitgevoerd. Via docent Peter Rauch kwam Ilona met het project in aanraking. “Rauch is een oud-collega van de persoon die in Groningen verantwoordelijk is voor iGEM-projecten. Tijdens een les moleculaire biologie vertelde hij over deze projecten. Ik was direct enthousiast en heb gesolliciteerd. In het team kwamen verschillende disciplines bij elkaar, iets wat Saxion ook nastreeft. Het was erg leerzaam hier aan mee te werken.”


12

belicht

In Belicht laten deskundigen van Saxion hun licht schijnen over een actuele kwestie.

Duurzaam voedsel: trend zet door In Nederlandse huishoudens komt steeds vaker biologisch voedsel op tafel. En steeds vaker gewoon uit de supermarkt. Saxion-hoofddocent en onderzoeker Bastienne Bernasco, coördinator van de Good Food-module, kijkt er niet van op. ‘Deze trend zet door.’

N

ederlandse huishoudens gaven vorig jaar voor 1,3 miljard euro uit aan duurzaam voedsel, dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel 2015 van Wageningen University & Research. De omzet van biologische voedingsmiddelen in supermarkten, speciaalzaken, horeca en catering steeg in 2015 met tien procent. Vooral in supermarkten trok de consument de portemonnee voor duurzaam geproduceerde voeding. Daar stegen de bestedingen tussen 2014 en 2015 met zestien procent. “Deze uitkomsten verbazen me niets”, reageert Bastienne Bernasco. “De belangstelling voor duurzaam voedsel nam al langer toe, het gedrag verandert mee. Een heel positief signaal.”

Ze voorspelt ook dat deze trend doorzet: “Media besteden steeds vaker aandacht aan duurzaam voedsel. Daardoor gaat de consument zijn verantwoordelijkheid nemen. Die stelt zichzelf vragen als: Wat is de herkomst van mijn voedsel? Wie hebben er geparticipeerd in de productieketen? Welk effect heeft mijn aankoopgedrag op al die schakels?” De behoefte aan informatie wordt alleen maar groter. Zeker na de voedselschandalen in het verleden, zoals de paardenvleesaffaire. “Voedingsmiddelenproducenten die transparant zijn over de herkomst hebben dan een streepje voor. We willen weten wat we eten.” Bernasco noemt het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. “De boodschap die dat programma heeft overgebracht is dat je als consu-

‘Vooral in supermarkten trok de consument de portemonnee voor duurzaam geproduceerde voeding’

magazine van saxion

ment recht hebt op goede voedselinformatie.”

Wat wil de consument? De groeiende aandacht voor onze gezondheid speelt natuurlijk ook een rol, zegt Bernasco. “Mensen willen gezond voedsel. En associëren dat met puur en onbewerkt. We weten dat er in bewerkt voedsel te veel vet, zout en suiker zit, al is volgens mij vooral de beleving van duurzame producten doorslaggevend. Mensen willen een verhaal, om dat vervolgens te kunnen delen met mensen uit hun sociale kring. En als ze hun voedingspatroon eenmaal hebben aangepast, gaan ze niet snel meer terug.” Duurzaam voedsel is simpelweg ook meer voorhanden en dus makkelijker verkrijgbaar. Grote supermarkten nemen concepten over waar innovatieve kleine bedrijven mee waren gestart, constateert Bernasco. “Neem Willem & Drees. Dat levert producten van de boer aan supermarktketens als Jumbo en Plus. Een aantrekkelijk merk met een verhaal. ‘Van boer tot bord’, dat is wat de consument wil.”

Wat is duurzaam? Maar wat is duurzaam voedsel nu eigenlijk precies? Bernasco geeft de definitie van de Slow Food-beweging: Good, clean and fair food. ‘Good’ staat voor gezond, ‘clean’ voor schone productie met respect voor het milieu en ‘fair’ betekent dat de inkomsten eerlijk worden verdeeld onder iedereen die betrokken is in de productieketen.” Dat we meer duurzaam voedsel consumeren is goed voor milieu, dierenwelzijn en de economie. Om met het milieu te beginnen: de productie van biologisch voedsel draagt bij aan het in stand houden van de biodiversiteit. Bernasco: “Basisingrediënten die de voedingsmiddelenindustrie massaal gebruikt, zoals soja, mais en palmolie, worden op grootschalige wijze verbouwd. Dat zijn producten die veel land vergen. Land dat bebouwd, bemest en dus uitgeput wordt en niet meer kan worden gebruikt voor andere


13

Tekst Thijs Tomassen

column

genlijk i e s i ‘Het n de i e j t da idioot arkt zo r m r e p su lt voo a a t e b weinig dsel’ voe gewassen. Deze monoculturen, plus het gebruik van bestrijdingsmiddelen, drukken andere soorten weg. Zo gaat de soortenrijkdom verloren. Door lokaal geproduceerd voedsel te eten draag je bij aan een rijkere flora en fauna.” Daarnaast laat je als je duurzaam eet een kleinere ‘foodprint’ achter, een graadmeter die de effecten van je consumptiegedrag laat zien op onder meer grondstoffengebruik en CO2-uitstoot. De tip van Bernasco: “Eet minder rundvlees. Het produceren van een kilo rundvlees uit Nederland veroorzaakt een uitstoot van 22 kilogram CO2. Dat staat gelijk aan de CO2–uitstoot van een auto die 111 km aflegt. Koeien stoten namelijk methaangas uit.”

En de economie dan? En het positieve effect voor de economie? “Door lokaal geproduceerd voedsel te eten, draag je bij aan een eerlijker verdeling van inkomsten, met betere prijzen voor de boeren. Nu gaat verreweg het meeste geld naar de voedselgiganten. Als mensen bereid zijn te betalen voor lokaal geproduceerd voedsel, ontstaan er eerlijker prijzen. Het is eigenlijk idioot dat je in de supermarkt zo weinig betaalt voor voedsel.” Samen met Martine Vonk van het lectoraat Ethiek en Technologie wil Bernasco met de Good Food-module studenten van de Hospitality Business School bewust maken van de gevolgen van keuzes op het terrein van voedsel – als consument én als professional. “Elke keuze die je maakt heeft effect op het milieu en het dierenwelzijn. Wat zijn schadelijke effecten en wat accepteren we? Dat zijn dilemma’s die je per keer moet afwegen. Er is nooit een ideale oplossing, maar wel een optimale.”

bart

De rekenmachine Laatst mocht ik bij een tentamen voor het eerst geen rekenmachine gebruiken. Daarvoor mocht het altijd wel. Het betekende dat ik mijn hoofdrekenvaardigheden weer eens moest afstoffen. Nu zijn mijn hoofdrekenkunsten ronduit slecht, maar tijdens het studeren voor dit tentamen gingen ze met sprongen vooruit. Het simpele feit dat ik altijd een rekenmachine gebruikte, had ervoor gezorgd dat ik er afhankelijk van was geworden. Ik was er slechter door gaan rekenen. Stel dat we door het gebruik van e-mail, WhatsApp, Facebook en Twitter ook slechter zijn gaan communiceren. Het grootte nadeel van online communiceren of het gebruik van online media als platforms voor discussies is dat je niet ziet wat je woorden teweegbrengen. Communicatie tussen mensen is voor het grootste deel nonverbaal. Wetenschappers zijn het niet helemaal eens over de exacte percentages, maar dat nonverbaal het belangrijkst is, staat vast. Op een site als Twitter zie je niet meer direct wat je woorden betekenen voor iemand anders. Twitter en andere online forums zijn geen goede plaats voor een productieve discussie. Het is een dumpplek voor meningen. Een vuilnisbelt waar soms nog wel wat bruikbaars tussen zit, maar het gros is afval. Dat is ook het jammere eraan, aangezien iedereen een mening heeft die telt maar niemand die in 140 karakters goed kan onderbouwen. Daarnaast missen alle vormen van getikte communicatie één belangrijk aspect dat in een gesprek essentieel is: luisteren. Op Whatsapp kun je blijven doortikken tot je vingers de kleur van verse cherrytomaatjes hebben en niemand die er aanstoot aan neemt. Maar in een gesprek moet je je bek kunnen houden om deze nobele vorm van communiceren te laten werken. We hebben niet voor niks twee oren en maar één mond. Luisteren is twee keer zo belangrijk als spreken. Net als hoofdrekenen vraagt communiceren en je goed kunnen uitdrukken oefening. Technologische vooruitgang maakt communiceren makkelijker dan ooit en brengt ons dichter bij elkaar. Maar het maakt mensen laks en laat hen niet de gevolgen zien van wat ze zeggen. Hierdoor missen ze de kans hun mening goed te beargumenteren. Dus tik niet maar spreek, app niet maar luister, tweet niet maar onderbouw. En als je niks meer te zeggen hebt, kun je altijd nog zwijgen.

Bart Schepers is derdejaarsstudent Technische Natuur­ kunde in Enschede.


14

interview motorliefhebbers

Robert Kok en Gerrit Overweg doen aan motortrial

magazine van saxion

‘Het is een soort dansen op een motor’ Op een terrein met enorme keien en hellingen van negentig graden rijdt en springt een kleine motor soepel als een steenbok naar boven en weer heel beheerst naar beneden. Het ziet er moeiteloos uit, maar tegelijkertijd weet je dat het een stuk lastiger is dan het lijkt. ‘Je bent continu aan het anticiperen en je moet geduldig zijn. En niet twijfelen, want dan gaat het vaak mis.’

D

e trialfilmpjes op YouTube doen sterk denken aan een andere sport: BMX. Niet zo’n gekke associatie blijkt uit het gesprek met Robert Kok (22), derdejaarsstudent Werktuigbouwkunde aan Saxion. Hij trialt sinds een jaar, maar haalt vergelijkbare acrobatische toeren uit op een BMX-fiets. “In beide sporten gaat het om behendigheid, balans en coördinatie, maar op een motor is het toch weer anders. Je moet het gewoon vaak doen om een goed gevoel te krijgen met de motor en hoe je de obstakels het beste kunt rijden. Ik had eigenlijk niet echt een idee of ik het afgelopen jaar vooruitgang had geboekt, tot ik een filmpje van mezelf in actie zag dat Gerrit van me had gemaakt. Qua techniek heb ik zeker wel iets bereikt het afgelopen jaar.”

et niet ‘Bij trial gaat h aar om om snelheid, m behendigheid’

‘Gerrit’ is Gerrit Overweg (28), voormalig UT-student Medische Werktuigbouwkunde en werkzaam aan de UT. “Ik wist niet dat trial rijden een serieuze tak van sport was binnen de MotorSportGroep [zie kader, red.] tot Robert me een keer meenam. Ik vond het meteen hartstikke leuk. Omdat de leenmotoren zijn bedoeld voor studenten en ik al een tijdje werk, heb ik inmiddels zelf een trialmotor aangeschaft. Ik ben altijd enthousiast geweest over de motorsport en heb in het verleden ook aan motorcross gedaan. Bij trial gaat het niet om snelheid, maar om behendigheid. Het is een soort dansen op de motor. Ik ga nog regelmatig onderuit, dus ik heb altijd wel ergens een blauwe plek. Sinds we deze hobby delen, praten we negen van de tien keer over niets anders dan motorsport. Leuk voor ons, maar misschien niet altijd even gezellig voor anderen.”

Niet twijfelen Voor trial hoef je geen motorrijbewijs te hebben, want met een trialmotor ga je


15

Tekst Monique Lubbers Foto’s Tessa Wiegerinck

immers niet de weg op. “Dat maakte de drempel om mee te doen voor mij inderdaad een stuk lager, want ik heb nog geen motorrijbewijs”, aldus Robert. “Bovendien kan ik gebruikmaken van een van de vier trialmotoren van de MSG. Een trialmotor kost al gauw een paar duizend euro plus onderhoudskosten, dus zonder die leenmotor zou ik dit nu nog niet kunnen doen. Een ander voordeel van lidmaatschap van de MSG is dat je een trialtraining krijgt om je op weg te helpen. Daarna is het vooral veel doen.”

Nul punten Robert en Gerrit zijn op zaterdagmiddag op het trialterrein om te rijden (‘ook als het regent’) en daarnaast nog eens per week op de club om te sleutelen of een biertje te drinken. Daarnaast doen ze ook mee aan regionale trialwedstrijden. “Aanstaande zondag is er een op ons eigen terrein en moeten we zelf een parcours uitzetten”, zegt Robert. “Er zijn vijf wedstrijdniveaus binnen trial, van wit voor starters tot geel+ voor de zeer ervaren rijders. De regels? Die zijn vrij eenvoudig. In deze sport gaat het voornamelijk over evenwicht. Je moet echt op eigen kracht in balans blijven en je mag op geen enkele manier steun zoeken. Doe je dat wel, dan levert je dat steeds één strafpunt op, met een maximum van drie. Je mag alleen vooruit, dus je mag de motor niet terug laten rollen. De motor mag niet afslaan en je moet het parcours juist afleggen zonder obstakels te missen. Overtreed je een van deze regels, dan krijg je meteen vijf strafpunten. Als je aan het einde van de rit nul punten hebt, heb je het dus prima gedaan.”

Over MotorSportGroep (MSG) Twente De MotorSportGroep Twente (MSG) is er voor studenten en ex-studenten van Saxion en de UT die motoren en de motorsport een warm hart toedragen. De voornaamste tak van motorsport binnen de MSG is trial, maar de meeste leden gaat het om de toertochten, ritten, sleutelen en poetsen. Ook als je nog geen rijbewijs of motor hebt, kun je lid worden en is er genoeg te doen. Zin om een bierfiets of een barbecue in elkaar te lassen? Ook daarvoor ben je welkom bij de MSG.


16

interview motorliefhebbers

magazine van saxion

Wat is er zo leuk aan motorrijden? “De pure ontspanning, je hoofd leeg laten waaien. Dat is nergens mee te vergelijken. Vooral wegen met van die lekkere bochten zijn fijn.” Ben je weleens onderuit gegaan? “In het Hemelvaartweekend gaan we altijd met MSG kamperen in Luxemburg. Op de heenweg gleed ik op een gegeven moment weg: motor total loss. Ik ben me kapot geschrokken, maar de steun die ik kreeg van de anderen was fantastisch. Ze hebben gezorgd dat ik de volgende dag weer ging rijden om mijn angst te overwinnen. En terug in Nederland hebben ze me geholpen de onderdelen bij elkaar te krijgen en de motor te repareren.” Kun je ook sleutelen? “Dankzij dat ongeluk nu wel dus! Ik heb een sleutelcursus gevolgd bij de club en ben samen met de anderen aan de slag gegaan om de motor opnieuw op te bouwen. Door alle tijd en aandacht die ik erin heb gestoken, is deze motor me enorm dierbaar geworden.” Zijn er veel vrouwelijke MSG-leden? “Van de honderd leden zijn er ongeveer vijftien vrouw. Het gaat er soms wel een beetje lomp en bot aan toe, maar de dames zijn ook redelijk stoer en niet op hun mondje gevallen. We kunnen ze prima aan.”

Nienke Douwenga (23) Voormalig student Fysiotherapie en nu praktijkinstructeur bij deze Saxionopleiding.

ndacht die ik a a n e d ij t e ll a ‘Door deze motor me is , n e k o t s e g b erin he geworden’ enorm dierbaar


17 er altijd wel is , is r e e w i o ‘Als het mo p vraagt wie er p a s p e ro g e d a iemand die vi e te gaan’ e m m o t f e e h zin

Floris Hofstede (26) Zevendejaars student Werktuigbouwkunde

Is er een link tussen je studieduur en je hobby? “Misschien wel ja. Ik ben nu vijf jaar bij MSG, waarvan twee jaar als bestuurslid. Dat heeft aardig wat tijd gekost. Maar over een half jaar hoop ik toch echt wel afgestudeerd te zijn.” Jij vindt vooral sleutelen erg leuk? “Als kind vond ik het al leuk om te weten hoe skelters en fietsen in elkaar zitten. En bij de MSG doe ik eigenlijk ook niets liever dan sleutelen. Ik vind het heel relaxed en gezellig. Ik geef ook een deel van de sleutelcursus op de club. In zes weken leer je daar hoe je je eigen motor onderhoudt.” Nog bezig met iets speciaals? “Ik ben nu bezig om van de onderdelen van vijf motoren één nieuwe motor te maken. Een one of a kind, precies zoals ik ’m wil hebben.” Rijd je er ook op of sleutel je er alleen aan? “Tuurlijk rijd ik ook. Ik heb een paar jaar trial gereden en vind het mooi om ritten te maken. Als het mooi weer is, is er altijd wel iemand die via de groepsapp vraagt wie er zin heeft om mee te gaan. Dat is ook het leuke van de MSG: het is een vriendenclub. Mijn beste vrienden zitten hier.”


18

opinie

yvonne van de meent

Meer, meer, meer… journalistiek

N

ederland kan opgelucht ademhalen: de kwaliteit van het hoger onderwijs is de afgelopen vier jaar sterk verbeterd. Zegt de reviewcommissie die de opbrengsten van de prestatieafspraken onder de loep heeft genomen. Ik heb daar zo mijn twijfels over en niet omdat de meeste hogescholen net als Saxion hun rendementsdoelstelling niet hebben gehaald en tóch een positief oordeel kregen. Problematischer vind ik de aanname dat onderwijskwaliteit is te vatten in meetbare grootheden als het aantal contacturen in het eerste jaar, het aantal studenten dat meedoet aan een excellentietraject, de studenttevredenheid of het aantal docenten met een mastertitel. Dat geturf heeft geleid tot ophokuren bij universiteiten en hbo-docenten die een master Coaching bij de NCOI volgen omdat het niet uitmaakt welke opleiding je doet, als het maar een master is. De meetobsessie heeft het onderwijsklimaat dat toch al bol stond van wantrouwen meer kwaad dan goed gedaan. Docenten klagen over de afvinklijstjes waarmee ze zich moeten verantwoorden, over directeuren die meer vertrouwen hebben in hun managementinformatiesysteem dan in de deskundigheid van hun docenten. Over de gekmakende

bureaucratie die verhindert dat zij zich echt met het verbeteren van het onderwijs bezighouden. De prestatieafspraken zijn het resultaat van het neoliberale marktdenken dat het onderwijs al 25 jaar in zijn greep houdt. Kees Boele, voorzitter van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, neemt afstand van de managementcultuur die daarbij hoort. Een school besturen alsof het een bedrijf is, leidt tot het streven naar een zo’n hoog mogelijke productiviteit. En dan kom je al snel uit bij klassenvergroting en studenten zo snel mogelijk door hun studie jagen. De hogeschool moet weer een echte school worden, waarin docenten de regie hebben, vindt Boele. Zij moeten in onderling overleg bepalen wat een student moet leren en hoe het onderwijs georganiseerd wordt. Professionals governance noemt hij dat, een term die al volop door het hbo raast. Ik hoop oprecht dat het niet de zoveelste hype is waar het hbo achteraan holt zonder wezenlijk te veranderen. Maar ook daarover heb ik zo mijn twijfels. Het op machtsuitoefening gebaseerde new public management heeft ervoor gezorgd dat docenten geen tegenspraak leveren. De professionals die nu op een voetstuk worden gehesen, kijken wel

magazine van saxion

linker uit. Tot voor kort werden ze op het matje geroepen als ze kritiek uitten op de rubrics die ze moesten afvinken of de terreur van de NSE-scores. Van hogeschoolbladen hebben managers ook niks te vrezen. De redacties zijn al lang gemuilkorfd of door bezuinigingen gedecimeerd. Maar als docententeams de regie krijgen over het onderwijs moet er een professionele dialoog op gang komen over wat goed onderwijs is en welke organisatie daarbij hoort. Dat betekent dat er kritische vragen gesteld worden over het beleid en de bedrijfsvoering en dat er een platform is waar die vragen besproken worden. Zo’n platform wordt net als het onderwijs gerund door professionals, journalisten in dit geval. Want die zijn opgeleid om de vragen op te werpen die beantwoord moeten worden in een waardengedreven school. Vragen over het nut van Duitstalige opleidingen voor Duitse studenten bijvoorbeeld. Of over rentederivaten die miljoenenverliezen opleveren, de wankele positie van flexdocenten of de zin en onzin van meer masters voor de klas. Voor echte cultuuromslag heb je meer goede journalistiek nodig. Veel meer dan de kapotbezuinigde hogeschoolmedia kunnen bieden. Yvonne van de Meent is freelance onderzoeksjournalist en dit is haar 39ste en laatste opiniebijdrage.


stage

Tekst Kasper Deibel

19

Fly with me! Lotte Melis (21, International Business and Management Studies) verkoopt luxe jetvluchten in Malta. Je leest het goed: luxe jetvluchten… verkopen… Malta…

1

Wat houdt je stage precies in?  “Ik zit op het OCC, het Operations Control Center, van VistaJet. Mijn functie is ‘operations controller’ en af en toe ‘crew communicator’. Als ops-controller zorg ik ervoor dat alles geregeld is om een vlucht te kunnen doen. Ik vraag toestemmingen aan om ergens mogen te landen en ‘slots’, een tijdstip waarop kan worden geland. Het hangt van het vliegveld af wat nodig is en hoeveel dagen of weken van tevoren eventuele aanvragen moeten worden gedaan. Daarnaast maak ik vluchtroutes en vraag ik de ‘ground handling’ aan. Ik zorg ervoor dat het juiste grondpersoneel aanwezig is bij aankomst en vertrek van een vliegtuig.”

2

Hoe kwam je aan deze stage? “Mijn vader is piloot bij VistaJet. We moesten voor zijn werk verhuizen naar Oostenrijk. Eerst zou ik in Londen een pr-stage doen, maar zo’n stage had ik al eens gedaan. Omdat ik het leuk vind om dingen te

‘We hebben geregeld celebrities die bij ons een vlucht boeken’

regelen en omdat ze bij VistaJet wel een OCC konden gebruiken, kon ik daar stage lopen.”

3

Wat is het leukst en het minst leuk van deze stage? “Veel regelen en veel last minute-wijzigingen. Dat vind ik het irritantst, want dan moet je alles van een aan-

Lotte Melis vraag cancellen en opnieuw aanvragen. Soms moet je wel vijf keer wijzigingen doorvoeren omdat een klant plotseling een vlucht van Moskou wil overzetten naar New York. Maar dat hoort gewoon bij het werk. Ik vind het regelen heel leuk en heb leuke collega’s. En we hebben geregeld celebrities die bij ons een vlucht boeken. Reizigers nemen ook vaak huisdieren mee. Ze betalen

Studie IBMS, Enschede Leeftijd 21 Geboorteplaats Oldenzaal

flinke bedragen per uur om met ons te vliegen, dus dan moet je soms ook voor een hond of kat zulke bedragen neerleggen. Dan denk ik: waarom boek je zo’n dure vlucht voor een hond?”


20

ingezoomd

Favorietst Voor deze laatste editie van SAX vroegen we onze fotografen hun favoriete foto’s te sturen. De hoofdredactie koos deze portretfoto van student Silke van der Velde, gemaakt door Tessa Wiegerinck. Silke won in 2015 de Ondernemers Award voor Find Tailor, een platform waar je je kledingwens kunt laten vervullen. “Ik hou van dit portret”, aldus Tessa.

magazine van saxion


Foto Tessa Wiegerinck

21


22

service apptastic

magazine van saxion

Appgrade je studentenleven

Apps, we kunnen niet meer zonder. Je duimen zijn waarschijnlijk al vergroeid met klassiekers als Facebook en Instagram, maar er zijn nog veel meer pareltjes in de Playstore en Appstore. Van lifehacks tot gamevermaak, wij selecteerden de beste apps, zodat jij het maximale uit je drukke studentenleven haalt.

munten. Pure ontspanning. Tip: speel met oordoppen.

1

3

2

4

Jackbox tv | 5/5 | iOS & Android & laptop | €22,99  Je telefoon is de controller, je laptop (of tv) het scherm. Met je vrienden bied je op zelfgetekende schilderijen of beantwoord je gekke vragen als: wat wil je nooit naast je hebben liggen als je ’s ochtends wakker wordt? De Jackbox kost 22,99 euro maar betaalt zich terug in onvergetelijke avonden. Alto’s adventure | 4,5/5 | iOS & Android | gratis  In dit prachtig vormgegeven spel ben jij Alto, een snowboardende bergjongen in een Himalaya-achtig gebied wiens lama’s zijn ontsnapt. Terwijl je naar beneden glijdt om ze te vangen, spring je over rotsen en kliffen, maak je salto’s en verzamel je

Stack | 4/5 | iOS & Android | gratis  Simpel en verslavend. In Stack bouw je een zo hoog mogelijke veelkleurige blokkentoren. Linksboven en rechtsboven in het scherm verschijnen nieuwe blokken. Wanneer deze zich precies boven jouw toren bevinden, druk je op het scherm. Het blokkendeel dat nog in de lucht vliegt, valt eraf. Onze highscore: 69.

Duolingo | 4,5/5 | iOS & Android | gratis  Altijd al een nieuwe taal willen leren maar geen zin uren boven de boeken te hangen? De kracht van deze gratis studybuddy Duolingo zit ‘m in zijn vriendelijke interface en het principe van herhalen. In no time heb je

Spaans, Turks of Russisch onder de knie!

5

TED | 3,5/5 | iOS & Android | gratis  Alles wat je van een TED-app verwacht. De Nederlandse ondertitels maken het kijken prettig als je brak in bed ligt en geen zin hebt om Engels te vertalen. Tientallen uren aan beeldmateriaal wordt dagelijks bijgevuld. Bekijk ’s werelds beste, meest inspirerende sprekers over economie, milieu, technologie en veel en veel meer.

6

Eetlijst | 5/5 | Android (aangepaste webapplicatie voor iPhonegebruikers) | gratis  Elk studentenhuis kent de verzuimchef: een huisgenoot die


23

Tekst Roxanne van Norde en Sieme de Wolf Beeld shutterstock

lang en gelukkig in je nieuwe kamer. Na tien matches moet je bijbetalen.

altijd mee-eet maar zelf nooit kookt. In Eetlijst gooi je alle namen uit je (studenten-)huis naast elkaar en in no time heb je een overzichtelijk kookschema. Deze pragmatische app en ondersteunende site verrekenen tevens automatisch alle kosten.

7

Settle Up | 4/5 | iOS & Android | gratis  Tijdens een restaurantbezoekje bestelt iemand als enige een voorgerecht. Superonhandig, want hoe moet dat straks met afrekenen? Met Settle Up maak je een gedeelde groep aan

9 waarin ieder z’n kosten deponeert, zodat je na het stappen of een dineetje niet andermans eten betaalt.

8

Roomeasy | 4/5 | iOS & Android | gratis  Tinder voor kamerzoekers. Met je persoonlijke profiel ga je op huizenjacht. Je swipet naar rechts als je de woonruimte wel ziet zitten, naar links als je denkt: nou, nee. Krijg een match, chat met je match en leef

Pocket | 4/5 | iOS & Android | gratis Het strak-ogende Pocket slaat doorwrochte analyses en snelle nieuwsberichten op in het interne geheugen van je telefoon. Zo kun je elk moment van de dag – ook offline – stukken van de NOS of De Correspondent teruglezen. Pocket werkt gelikt en er zit geen limiet aan het aantal artikelen dat je kunt opslaan.

10

Chwazi finger chooser | 4,5/5 | iOS & Android | gratis  Voor wie nog weleens met broer, zus of


24

service apptastic

huisgenoot ruzie maakt over wie de afwas moet doen of het oud papier buiten moet zetten, is er Chwazi finger chooser. Druk allen een vinger op het scherm en Chwazi beslist wie de sjaak is. Altijd willekeurig en eerlijk. Ook leuk voor drankspelletjes.

magazine van saxion

als je naar een speciaalbierencafé gaat!

11

13

12

14

King of booze | 4/5 | iOS & Android | gratis  Vergeet kingsen, mexxen en bussen. King of Booze is een perfecte start van je partyavond. Het bordspel geeft je telkens de keuze: opdracht uitvoeren of drinken? Van ‘bel je ex’ tot ‘dans de salsa’, het komt allemaal voorbij.

Beer citizen | 4/5 | iOS & Android | Gratis  Een must have voor iedereen die houdt van het vloeibare goud. Deze app geeft je de mogelijkheid biertjes te reviewen en geeft bovendien tips op basis van de bieren die je lekker vindt. Ideaal voor

Olympus Trials | 3,5/5 | iOS & Android | gratis  Motivatie nodig om net wat harder te rennen? Olympus Trials houdt je hardlooprecords bij, maar vergelijkt deze ook met de tijden van Olympische recordhouders. Hiermee word jij de nieuwe Usain Bolt. Of ga je in ieder geval fit de winter tegemoet.

Reanimatie-app | 4/5 | iOS & Android | gratis  In een noodsituatie is het vaak lastig om helder te denken. De app van de Hartstichting helpt je door gesproken instructies en animaties iemand op de juiste manier te reanimeren bij een hartstilstand. Kun je levens mee redden.

15

Evernote | 4.5/5 | iOS & Android | gratis  Honderden post-its op je bureau zijn verleden tijd, want met Evernote heb je al je notities op een plek. Je to-do-lists, notities en herinneringen kun je makkelijk ordenen op categorie, waardoor je onmiddellijk alles wat studiegerelateerd is bij elkaar hebt. Handig!

16

Giphy Cam | 4.5/5 | iOS & Android | gratis  Nu we ein-de-lijk gifjes kunnen versturen via


25 column kim

Verandering Afgelopen week was in het nieuws dat Maurice de Hond (of moet ik zeggen Mouries de Hont) ervoor pleit om de Nederlandse spelling makkelijker te maken door van ij, ei te maken en van ou, au. Kinderen zouden volgens hem te veel energie besteden aan het leren van taalregels. Hierdoor dacht ik aan een grapje dat mijn vader maakte naar aanleiding van iemand die geen ei mocht in verband met een glutenvrij dieet. Hij repliceerde gevat: Mag je dan ook geen wijn? Zit ook ij in (de humor valt in mijn familie duidelijk niet ver van de boom). In de wereld van Maurice zou deze humor niet bestaan. Alle eien (of eieren?) zijn immers hetzelfde. Overigens verdenk ik hem er sowieso van weinig humor te hebben. Dat is meestal zo met mensen die zichzelf zeer serieus nemen. Los daarvan vraag ik me af hoe hij als opiniepeiler (hoezo is dat eigenlijk een functie?) aan dit idee komt. Kunnen we dan ook niet beter direct d/t afschaffen of sterker nog: laten we gewoon stoppen met schrijven in zijn algeheelheid. Dat scheelt de gemiddelde tata tantoe hoofdbrekens. Ik ben het trouwens ook niet eens met mijn puristische vakgenoten (docenten Nederlands) die alle gemaakte fouten aangrijpen om steen en been te klagen over de degeneratie van onze prachtige taal. Taal is namelijk net zoals veel andere dingen in het leven. Het verandert. Uit zichzelf.

WhatsApp willen we ze ook zelf maken. Met Giphy Cam creëer je in een handomdraai gifjes van jezelf, je vrienden, hond of kat. Pas op: werkt erg verslavend…

17

Photoshop Fix | 4/5 | iOS & Android | gratis  Is je foto te donker of wil je net wat meer likes scoren op Instagram? Photoshop Fix to the rescue! Deze app werkt het zelfde als Photoshop op je laptop en laat je makkelijk foto’s retoucheren en de belichting aanpassen. Filtertje eroverheen en klaar is kees.

We spreken tegenwoordig niet meer over een vervelend sujet als je het over iemand hebt die gewoon moeilijk irritant is en we hebben het ook niet meer over dat we abusievelijk vergeten zijn ons af te melden voor de les. Ik ben zelf trouwens wel een groot voorstander van het gebruik van dit soort woorden, alleen al omdat het prachtig is om te zeggen: Dekselse schelm, scheer u weg. Of als niemand het antwoord op een vraag in de klas weet: Collectief stilzwijgen valt mij ten deel. Mijn probleem met het heerschap De Hond is dat hij een verandering van bovenaf wil opleggen zonder duidelijke inhoudelijke argumenten. Maar de mensch en daarmee ook de taal laat zich niet zomaar dwingen. Laten we ons druk maken over echt belangrijke dingen. Die kinderen liggen er vast niet wakker van. Of, zoals bij mijn oma vroeger op een tegel aan de muur te lezen was: Loat mer kuuln, t löp wa los.

Kim Hartenberg Ter Hedde is docent bij de academie Mens & Maatschappij


26

forum

In Forum geven studenten en medewerkers hun mening over een dilemma, vraagstuk of actuele gebeurtenis.

magazine van saxion

Geluiden uit de stembus Kiezen is nooit makkelijk, maar de verkiezingen voor de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) in november leverden Saxion vierentwintig nieuwe vertegenwoordigers op. Twaalf studenten en twaalf docenten hebben een vinger in de pap bij het maken en uitvoeren van Saxions beleidsplannen. Ook de Academieraden zijn opnieuw gekozen. Hoe ging het er in de stembus aan toe? k niet o o u ‘Ik zo r de CMR waa weten aat is’ t s n i toe

Martijn Groothuis (46) Docent LED “Ik heb niet gestemd. De verkiezingen gaan een beetje langs me heen en ik heb mijn handen vol aan het voorbereiden en geven van colleges. Ik zou ook niet weten waar de CMR toe in staat is. Binnen mijn academie en opleiding merk ik vanzelf wel of er iets verandert. CMR-verkiezingen zijn binnen de docentenkring ook geen onderwerp van gesprek. In de verte heb ik een poster of een mailtje voorbij zien komen, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik ben niet te beroerd om te stemmen, nee, de handeling is het probleem niet. De studenten en de kwaliteit van de lessen, dat heeft mijn absolute prioriteit. Sommige mensen maken er hun hobby van om alles te weten binnen een organisatie, maar voor mij valt dit net buiten beeld.”


27

Tekst en foto’s Sieme de Wolf

Magda Hesselink (56) Docent AMM Wietske Jousma (22) Vierderjaars MIC “‘Stem nu’, stond in een schoolmail die ik binnenkreeg. Natuurlijk doe ik dat dan, stemmen op de mensen die mij vertegenwoordigen. Wat ik in het komende jaar graag veranderd zou zien, is een vermelding van je specialisatie op je diploma. Daar gebeurt nu niks mee. Dat vind ik raar, want binnen MIC focust iedereen zich op een andere tak binnen de mediawereld. Daar zie je niks van terug op je diploma. Maar medezeggenschap leeft niet onder studenten. Snap ik ook wel. Ik weet zelf ook maar half wat de CMR doet. Op de stempagina stonden een aantal foto’s van kandidaten. Sommigen schrijven een verhaaltje bij hun naam. Wie ze zijn, wat ze willen bereiken. Anderen nemen die moeite niet. Wie zich niet laat kennen, verdient mijn stem niet. Ik heb gestemd op een meisje dat al langer bestuurskundige taken op zich nam. Maar haar naam weet ik niet meer.”

“In mijn 31 jaren als docent op Saxion heb ik altijd gestemd. Dit jaar net zo goed, op een CMR-kandidaat en een Academieraadskandidaat. Ik zeg niet wie, dat is persoonlijk. Maar ik vind het van belang dat er naar de medewerkerskant wordt gekeken. Wat zijn de voorzieningen en arbeidsvoorwaarden van medewerkers en docenten? Blijven de roosters werkbaar voor ons? De AR zit dichter op wat er in de academie gebeurt. Met steeds meer onafhankelijkheid en meer eigen budget binnen de academies is voortdurend overleg met het College van Bestuur steeds belangrijker. Kwaliteit van het onderwijs blijft op één staan. De Medezeggenschapsraad kan daar iets mee. Wie zijn stem niet laat gelden, heeft geen recht van spreken. Jammer, maar begrijpelijk dat er onder Saxion-studenten en -medewerkers weinig aandacht is voor de raden. Tijdens verkiezingstijd hoor je er veel van, maar daarna blijft het stil. Misschien is dat wel de bron van deze desinteresse.”

Arminda Marin (21) Eerstejaars Game Engineering “Visuele aantrekkingskracht vind ik als game-designer erg belangrijk. Zou een student in een Pikachupak mij benaderen, dan ben ik verkocht. Maar ik kom uit Aruba. Nederlands heb ik daar niet geleerd. De mail over de CMR-verkiezingen heb ik voor een deel gelezen, maar hij was niet in het Engels en het was bovendien een saaie en onpersoonlijke boodschap. De betrokkenheid met de studenten miste ik, dus ik liet hem links liggen. Ik zou stemmen als ik bijvoorbeeld persoonlijk benaderd zou worden door een kandidaat. Met passie, met een verhaal over wat hij of zij van plan is. Dat beetje extra overtuigingskracht en interactie kan echt het verschil maken. Accountants of iets dergelijks vinden de huidige manier van informeren misschien prima, maar ik wil ergens door geboeid worden om er tijd aan te besteden. Stemmen voelt nu als een vervelend klusje. Dat vermijd ik liever.”


28

oud-student

Tekst Elke Agten

de massa maar zijn tegelijkertijd ook op zoek naar iets wat hen uniek maakt. Veel bekende sneakermerken produceren grote aantallen schoenen waardoor de exclusiviteit verloren gaat. Daarom ligt de focus van mijn merk op ‘diversity’. De eerste limited collectie, de Leeftijd 20 01-serie in zwart en burgundy, Woonplaats  bestaat uit twee modellen die Borculo hierna niet meer terugkomen. Er Baan Oprichter is maar een beperkt aantal sneakerlijn Diversity gemaakt waardoor de kans erg Paris klein is dat je iemand anders Studie Commerciële tegenkomt met dezelfde sneaEconomie kers. Door hierna weer een nieuwe lijn te ontwerpen met andere materialen en toevoegingen, bewaak ik de exclusiviteit van mijn schoenen.”

Yorick Versteegen

‘Mijn sneakers moeten wereldwijd worden verkocht’ Toen Yorick Versteegen op straat iemand zag lopen die dezelfde sneakers als hijzelf droeg, dacht hij: dat kan ik beter. Hij zette een eigen sneakerlijn op: Diversity Paris. En nu? De markt op! Een eigen sneakerlijn, supertof. Hoe heb je het aangepakt? “Ik was vroeger al een enorme sneakerfan en kocht er ontzettend veel. Sneakers maken een outfit compleet. Op een gegeven moment dacht ik: nu heb ik dertig paar schoenen die samen een fortuin hebben gekost, maar geen ervan is uniek. Toen begon de gedachte te borrelen een eigen lijn te starten. Exclusief, kwalitatief goed en betaalbaar – dat waren de drie uitgangspunten waar mijn sneakers aan moesten voldoen. Vervol-

gens ben ik de sneaker zelf gaan ontwerpen en heb door connecties in Amsterdam een goede fabriek in Porto gevonden die graag een prototype wilde maken. Zo kom je steeds een stapje verder en na anderhalf jaar werden mijn eerste honderd paar (handgemaakte) schoenen in dozen afgeleverd. Toen was ik wel even heel trots!” Je hebt veel tijd gestoken in het bedenken van een goed concept. “Mensen willen graag deel uitmaken van

Om je droom waar te kunnen maken stopte je met Commerciële Economie. Wat vond je omgeving daarvan? “Voordat ik op het hbo begon, heb ik de opleiding Ondernemer Detailhandel afgerond aan het ROC van Twente. De basis is er dus. Ik heb er lang over nagedacht of stoppen met mijn hbo-studie een goed idee was, maar we leven in een tijd waar de kansen voor het grijpen liggen. Ik ben jong, sta volop in het leven en dacht: er komt geen beter moment om een eigen onderneming te starten dan nu. Het helpt natuurlijk ook mee dat mijn ouders volledig achter mijn keuze staan en het erg tof vinden wat ik doe. Ze hebben altijd gezegd dat ik moet doen waar mijn passie ligt.” Wat gaat er de komende jaren gebeuren als het aan jou ligt? “Dat mijn sneakers wereldwijd verkocht worden en in de mooiste showrooms en winkels liggen. Ik ben niet heel snel tevreden en altijd op zoek naar meer. Het belangrijkste vind ik het maken van kwalitatief zeer goede schoenen, geleverd door de beste leveranciers. Maar voor nu ligt mijn focus op de lancering van mijn eerste lijn. Ik heb er zin in. Het is ontzettend hard werken, iedere dag weer. Maar daar kies ik voor en ik vind op dit moment niets leuker dan het uitbouwen van mijn eigen merk.” n


29

inkomsten & uitgaven

Tekst Eva Spijker

Naam Leander Jansen Leeftijd 22 jaar Studie Media, Informatie & Communicatie Woonplaats Amsterdam

‘Ik plunder mijn spaarrekening om te kunnen eten’

S

inds september dit jaar woon ik in Amsterdam. Voor mijn stage bij Vice moest ik verhuizen. Ik woon inmiddels dicht bij het Westerpark en bij ’t IJ. Ideaal als je even een stukje wilt hardlopen. Ik woon samen met één andere huisgenoot en ik betaal 400 euro huur. Dat valt reuze mee voor Amsterdam. De huur is wel elke maand weer even een rib uit mijn lijf. Gelukkig heb ik veel gespaard voordat ik in Amsterdam ging wonen. Ik werkte bij Holland Casino in Enschede. Toen ik ging verhuizen heb ik dat opgezegd. Door dat bijbaantje had ik zo’n 2.500 euro spaargeld. Hier heb ik in eerste instantie mijn rijlessen van betaald. Toen ik daar klaar mee was, had ik nog zo’n 1.600 euro over. Nu wordt dat steeds minder en minder. Elke maand haal ik wel wat extra’s van mijn spaarrekening. Best erg hè? Ik plunder mijn spaarrekening om te kunnen eten. Inmiddels leen ik geld bij. Daarvan probeer ik weer een beetje te sparen. In de praktijk mislukt dat meestal. In het verleden heb ik ook ontzettend veel geld uitgegeven aan kleding. Ik kocht vooral veel dure kleding van Supreme. Ik denk dat ik daar in totaal wel

zo’n 700 euro aan heb uitgegeven. Bij Supreme betaal je ook nog eens in ponden, dus dat is extra duur. Nu ik in Amsterdam woon, geef ik niet meer zoveel uit. Wel geef ik onwijs veel geld uit aan lunch. Tijdens mijn stage ging ik elke dag wel even naar de AH voor lunch. Ook betaal ik voor Netflix terwijl ik minder kijk dan mijn hele familie. Maar dat zijn volgens mij de struggles van iedereen met een eigen Netflix-account, haha. Verder heb ik mijn eigen bedrijf: LEME. Ik maak websites voor bedrijven. Dat is erg lucratief. Met één website verdien ik ongeveer 1.000 euro. Zoiets verdien je normaal gesproken in twee of drie maanden met een bijbaantje. In het begin was het wel lastig om klanten te krijgen, maar ondertussen gaat dat makkelijker. De truc is om voor bekendheid voor jezelf te zorgen. Ik vind het superleuk om websites te maken en het is ook nog eens handig voor mijn studie. Daarnaast verdient het dus ook nog eens lekker. Dat geld kan ik goed gebruiken. Ik ga namelijk in februari met een vriend naar Ierland. We gaan daar een documentaire opnemen als vrije minor. Supervet, maar ook superduur.”

Inkomsten: Studiefinanciering:

€ 660,00

Lening:

€ 200,00

Ouders:

€ 0,00

Werk:

€ 0,00

Overig:

€ 150,00

Totaal:

€ 1.010,00

Uitgaven: Huur:

€ 400,00

Zorgverzekering:

€ 105,00

Schoolgeld:

€ 225,00

Eten:

€ 150,00

Uitgaan:

€ 150,00

Overig:

€ 50,00

Totaal:

€ 1.080,00


30

afscheid

laatste SAX

magazine van saxion

! X A S e Bye by

latform, p e n li n o rn e d o ieuw, m magazine We krijgen een n s n o r a ja lf a a om na tw en aantal e e en dus is het tijd w n e b b e h en. Daarom nisten, m lu o c , vaarwel te zegg n re u te c ’ers (hoofdreda X A S oonlijke te n rs e e p in n m e e pro m o d g uren) gevraa tuurden. s s n o e studentredacte z t a w is bijdrage. Dit

Thijs Klaverstijn Hoofdredacteur 2010 – 2016

L

ee Vu is een naam die ik nooit meer vergeet. Heeft hij het nou wel of niet gedaan? In 2013 interviewde ik deze Vietnamese student. Urenlang zaten we tegenover elkaar. Hij werd ten onrechte beschuldigd van omvangrijke internetfraude, zo vertelde hij. De Nederlandse regering wilde hem uitleveren aan de VS (wat uiteindelijk ook gebeurde). Medestudenten zetten acties voor hem op touw. Het was een schrijnend verhaal. Aanvankelijk geloofde ik hem. Saillant detail, mijn vader is digitaal rechercheur bij de politie en was zijdelings betrokken bij de zaak. Zonder op details in te gaan, liet hij me later weten anders tegen de kwestie aan te kijken dan ik. Toen sloeg de twijfel bij mij toe. Lee Vu heeft inmiddels een straf uitgezeten in Amerika, maar blijft zijn onschuld volhouden. Ik blijf twijfelen: interviewde ik die dag een slachtoffer of een gewiekste crimineel?

J

ouw stem telt! Dat is wat SAX bijzonder maakt. Met veel plezier ben ik voor de rubriek Forum op zoek gegaan naar de mening van Saxion-studenten. Over wat ze vinden van studeren in het buitenland. Of Saxion de toetsweken zou moeten afschaffen. Maar ‘Bingedrinken: de rol van sociale media’ is mijn grootste productie tot nu toe. Voor deze vierpager in de septembereditie van dit jaar, interviewde ik Saxion-alumna dr. Hanneke Hendriks over de relatie tussen sociale media en alcoholconsumptie onder jongeren. Wie meer alcohol ziet, wie meer alcohol drinkt, zo luidde ongeveer de stelling. Maar dat moet dus nog blijken. Funfact: na het schrijven van dat stuk lette ik meer op mijn eigen drinkgedrag.

Sieme de Wolf Studentredacteur


31

Foto’s Cheeseworks, Toma Tudor, Auke Pluim

S

ylvie Meis en Diederik Samsom doen me aan oud-schaatser en oud-verpleegkundestudent Moniek Kleinsman denken. Een op ’t oog bijzondere associatie, dus ik zal ’m uitleggen. Zowel Sylvie als Diederik stonden onlangs in AD Magazine. Voor Sylvie waren twee journalisten naar Hamburg afgereisd om haar te laten vertellen dat ze niets te vertellen had. Dan Diederik. Hij vertelde wél over z’n scheiding en had wél iets te vertellen. Dat leek open en oprecht, ware het niet er natuurlijk een hele PR-strategie achter zat. En toen moest ik dus denken aan Moniek. “Ik ben de laatste tijd heel erg bezig met wat ik aan wie moet vertellen”, zei ze toen ik haar in 2007 voor SAX interviewde. Om vervolgens uitgebreid op haar gevoelens na een k-periode in te gaan. Het werd een heerlijk open interview, zonder zelfcensuur, dat me nog lang bij zou blijven. Daarna heb ik haar nooit meer gesproken, maar als Facebook-vriend weet ik dat ze namens het CDA lid is van de Provinciale Staten van Overijssel. Ik vrees dat ze nu écht op haar woorden is gaan letten.

Tim de Hullu Hoofdredacteur 2005 – 2010

O

h jaaaa, wat leuk, ik mag nog EEN keertje! Onvergetelijk natuurlijk, de SAX. Maar vooral die SAX over de angstcultuur. En nu ik weg ben bij Saxion kan ik alles zeggen. Grapje. Sorry, sensatiezoekers, maar ik heb geen vieze was. Ik vind wel dat ik als docent de advocaat ben van mijn student. Ik wil niet in een ‘dossieropbouwtraject’ maar iets goedpraten wat niet deugt, deugt ook niet. Als er op school dingen gebeuren waardoor een student niet eerlijk wordt behandeld, dan mail ik die student het adres van de examencommissie. En ik formuleer het voorzichtig want zo is het vaak: er gebeurt iets waar de student de dupe van wordt. Dat is een groot verschil met ‘de school is erop uit om de student helemaal kapot te maken’. Want ik weet van de kant van de organisatie dat er soms iets misgaat. Daardoor hadden veertig studenten in een te klein lokaal les, in een veel te moeilijk vak met veel te veel slides. En ze hadden daarna ook nog een veel te moeilijk tentamen. Maar we konden op dat moment niet anders. We hebben het goedgemaakt met extra herkansingen. Maar ik word nog wel eens badend in het zweet wakker van die veertig boze blikken.

Inke Schaap Oud-columnist


32

afscheid

laatste SAX

magazine van saxion

V

an alle studenten die ik heb geïnterviewd zijn Pema Gurung en Tijmen Heerding me het meest bijgebleven. Op het moment dat ik ze sprak hadden beiden een heftige periode achter de rug. Pema groeide op in een primitief dorpje in het Himalaya-gebergte, maar belandde via zijn zus – geadopteerd door een Almeloos stel – op Saxion. Het verhaal van Tijmen was schrijnend. De student Vastgoed was bezig naam te maken als houseproducer, toen bij hem huidkanker werd geconstateerd. Toch gaf hij zijn droom niet op. “Mij krijgen ze niet klein”, was zijn motto. Helaas is hij in mei 2014 overleden. Beide studenten raakten mij met hun verhaal. Niet alleen vanwege wat hen was overkomen, maar meer vanwege hun drive om alles uit het leven te halen wat er in zit. Daarin zijn ze voor mij een inspiratie geweest. En hopelijk ook voor de studenten die de verhalen in SAX hebben gelezen.

Willem Korenromp Freelance schrijver

Anne Berentsen Oud-columnist/ redacteur

W

at is mij bijgebleven? Is het verhaal van student/ asielzoeker Merckys Fondu die zijn geliefde in Enschede vond en graag wilde blijven, maar dit in eerste instantie niet mocht? Het antwoord is: jazeker. Het is echter maar één klein stukje. Het is een cliché, maar bijna elk verhaal blijft me bij. Ze hebben mij gevormd, persoonlijk én zakelijk. Of het nu de doodsangst was die ik voelde tijdens een vliegles van een Technisch Natuurkunde-student, de indrukken die ik, samen met studenten, opdeed in een klooster of tijdens een studiereis op de Russische grens of de formele gesprekken met directeuren over organisatorische veranderingen. Maar mijn hart maakt ook nog steeds een sprongetje als ik zie hoe leergierige studentredacteuren en columnisten zich ontpoppen tot steeds professionelere journalisten/interviewers en fotografen en met hoeveel passie de redactie steeds weer een mooi magazine produceerde.

Nieuw online platform Het magazine verdwijnt, maar de mooie verhalen die je van ons gewend bent blijven we gewoon maken. SAX.nu is getransformeerd naar een prachtig nieuw online platform, met mooie interviews, interessante achtergrondverhalen, opiniestukken en sfeervolle fotoreportages en filmpjes. Alles wat we in het magazine deden… en meer!

Wendy van Til Hoofdredacteur 2010 – heden

V

ier jaar lang, 23 magazines en tientallen verhalen lang heb ik op verschillende manieren voor SAX gewerkt. Het is dus bijna onmogelijk om te kiezen! Die keer dat ik op mijn dooie gemakje alle terrassen in Enschede mocht gaan ‘testen’. Die keer dat een wildvreemde man me op straat boos bij de schouder greep aan de hand van mijn column over vluchtelingen. Dan blijkt het dat je met vierhonderd woorden heel wat los kan maken! Maar mijn laatste jaar kreeg ik de kans om een deel van de taken van hoofdredactrice Wendy op te vangen en aan te sluiten op de daadwerkelijke redactie. Dus na ruim drie jaar studeren mocht ik alles dat ik had geleerd in de praktijk gaan toepassen. Als je in een maand tijd meemaakt hoe een idee wordt omgezet in artikelen van verschillende schrijvers en fotografen en alles uiteindelijk samenkomt in de nieuwste SAX… Dan ben je behoorlijk trots als je het magazine bij de ingang in handen krijgt!


mededelingen

Deze pagina valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van SAX.

33

Iets aan je uitstelgedrag doen? Dat kan! Is het voor jou geen verrassing dat volgens schattingen ongeveer 70% van de studenten last heeft van uitstelgedrag? Aan uitstellen zit meestal wel iets prettigs: je doet namelijk iets leuks in plaats van datgene wat je zou moeten doen. Het levert je dus iets op. Maar je zult misschien ervaren dat op de lange termijn de voordelen van uitstellen waarschijnlijk niet opwegen tegen de nadelen.

Herken jij je hierin? Meld je dan aan voor de (digitale) training uitstelgedrag! De training bestaat uit vijf sessies, drie digitale sessies en twee coachingsgesprekken, waarin je zicht krijgt op de manier waarop jij dingen uitstelt en waarin je kunt oefenen met een aantal strategieën om je uitstelgedrag te beïnvloeden. Er is ook een training ‘Omgaan met uitstel gedrag’ die je in een groep kunt volgen. Meer informatie over de trainingen van het StudieSuccesCentrum? Kijk op: mijnsaxion.nl/trainingen

mijnsaxion.nl/trainingen CMR-voorzitter Pieter Biesheuvel:

Turbulente tijden. Medezeggenschap juist nu! De verkiezingen zijn achter de rug en niet alleen de Centrale Medezeggenschapsraad, maar ook de meeste Academieraden mogen voor de komende twee jaar weer van start. De beste opkomst van de kandidaatstellingen sinds tien jaar! De overdracht van de CMR zal op 14 december plaatsvinden tijdens de overlegvergadering met het College van Bestuur. De vergaderingen van de CMR zijn openbaar en iedereen is van harte welkom om de bijeenkomsten bij te wonen. Terugkijkend op de afgelopen twee jaar zien we dat het een enerverende periode is geweest voor de medezeggenschap in het hoger onderwijs. De bezetting van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam in 2015 liet zien dat de spanningen hoog kunnen oplopen. Zo heet werd de soep bij Saxion niet gegeten, maar ook bij ons zijn tal van onderwerpen besproken waarbij het er soms best stevig aan toe kon gaan, zoals bij

de bespreking van het Saxion Vervoersplan voor 2016. Het werk voor de CMR is onder meer zo leuk omdat er een grote verscheidenheid aan onderwerpen die iedereen bij Saxion raken, wordt besproken. In de afgelopen periode zijn we bijvoorbeeld druk bezig geweest met het verbeteren van allerlei zaken rond de minoren, de studieloopbaanbegeleiding, de begroting (waar we instemmingsrecht op hebben), de onderwijs- en examenregeling, de herverdeling van Saxion Next, de oprichting van de Saxion Parttime School en International Business School en de prestatieafspraken met de minister. Er staan ons turbulente tijden te wachten. De samenleving en ook Saxion verandert. De financiering van het hoger onderwijs verschuift en studenten kiezen voor andere studierichtingen dan voorheen. Dit betekent dat Saxion bezuinigt (vacaturestop) en dat sommige medewerkers andere functies krijgen. Dat leidt tot verschuivingen binnen

academies en diensten waarbij medezeggenschap belangrijk is. Ook het onderwijs zal nog meer veranderen. Het werkveld heeft behoefte aan andere professionals dan in het verleden. Ook hier is medezeggenschap – zeker ook van studenten! – belangrijk. Denk alleen maar aan de verdere invulling van het Saxion-brede thema Living Technology en de verbetering van de verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs. Gelukkig wordt binnen Saxion het belang van medezeggenschap ingezien en worden de raden serieus genomen. Dit blijkt ook uit de toekenning van de Toffe Peer Award in juni 2016 voor het bestuur dat het beste omgaat met haar medezeggenschap. Tot slot: Het zijn turbulente tijden. Medezeggenschap is nodig, juist nu! Wij horen graag jouw mening! Reageren kan via Facebook: Centrale Medezeggenschapsraad Saxion - CMR of Twitter: #SaxionCMR


34

trends cool stuff

Tekst Jasper Brester en Ricco van Nierop

event

St. Tropez

Yacht punk

puzzle

NotPron Escaperooms zijn superhip. Je wordt met een groep opgesloten in een kamer. Door logisch nadenken, puzzelen en het behendig uitvoeren van opdrachten kom je er weer uit. Leuk om te doen met een vriendengroep. Minder leuk wanneer je alleen bent. Gelukkig kun je thuis ook de escaperoomervaring creëren. Al sinds 2004 is NotPron een van de meest uitdagende puzzels op het internet. De eerste paar levels gaan wel, maar daarna wordt het moeilijker en moeilijker. Via http://notpron.org/ notpron/puzzel jij zelf mee. Kun jij het aan?

Go Back To The Zoo kent iedereen nog wel. Alleen is het de laatste tijd een beetje stil rond deze band. Maar dat betekent niet dat de heren achter de band stilzitten! Ze zijn samen namelijk een nieuwe band begonnen: St. Tropez. Dezelfde gave gasten, maar dan met andere muziek. Een nieuwe stap waarin ze zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. Zelf noemen ze hun nieuwe stijl ‘yachtpunk’. Iets rauwer, iets ruiger dan we van ze gewend zijn. Op vrijdag 27 januari staat St. Tropez in de Gigant in Apeldoorn, kaarten kosten een tientje.


35

SA XI O N 1

1

8

1

1

1

game

Scrabble op je koelkast

app

Stand Up! the Work Break Timer Stilzitten is het nieuwe roken: niet doen dus. Je zit heel snel te lang stil achter je bureau. Nog net even een paar honderd woorden voor je paper of scriptie rammen: poef, je zit weer twee uur. De app Stand Up! helpt je om in beweging te komen. Je kunt hem op verschillende manieren instellen, maar onderaan de streep komt het hierop neer: hij zorgt ervoor dat jij van je luie reet komt en wat gaat doen met je lichaam. Of het nu even een rondje lopen is of een set rekoefeningen, als je maar beweegt. De app is beschikbaar voor iOS, maar met de zoekterm Stand Up vind je in de Android PlayStore vergelijkbare apps.

Scrabble is een legendarisch bordspel. Alleen duurt het altijd zo lang. Wie heeft er nu nog tijd om een uur om zo’n bord heen te zitten? Dan is het leuk om verspreid over de dag tussendoor af en toe even een zet te doen. Dat kan met de Scrabble-koelkastmagneet. Het bord blijft magnetisch aan je koelkast plakken en de letters plakken weer magnetisch op het bord. Aan een paar haakjes onderaan gangen de letterplankjes. Voor ieder van je huisgenoten een. Hierop zitten de letters waarmee je woorden kunt leggen/plakken. Telkens wanneer je langs de koelkast loopt check je even of je al aan de beurt bent om weer een woord te leggen. tinyurl.com/scrabblesax

Sweet Goodbyes ‘Afscheid nemen bestaat niet’, zong een bekende zanger. Ach, hij wist niet beter, want waarom er dan toch over zingen? Deze playlist telt veertig zangeressen die hartverscheurend afscheid nemen. Van een geliefde, een periode, een plek, een huis, een hond, of van een tijdschrift genaamd SAX. Dat laatste is een leugen, er bestaat (nog) geen liedje over. De een neemt met pijn afscheid (Anouk, Wende, Lady Gaga), de ander gelooft het nog niet (Gloria Gaynor, Lianne La Havas, Rihanna). Toch zijn er genoeg die een afscheid positiever bekijken. Luister eens naar de kracht die Krezip, Madonna en Nelly Furtado putten uit de eindigheid der dingen. Voordat we compleet filosofisch worden, over naar de vooruitkijkers. Giovanca is ‘On her way’, Janne Schra en Norah Jones ‘Carry on’, Beyoncé ‘Starts over again’ en Ilse De Lange, tot slot, ziet helemaal geen eind, maar enkel ‘New Beginnings’. So long, farewell, auf wiedersehen, goodbye. Luister via tinyurl.com/ decembersax!


36

international

magazine van saxion

‘Yoga is life itself’ “When I didn’t practice yoga for a while, I felt stressed and unfocused. Now I’m always happy and every day is exciting”, says Parth Modi. According to him, yoga has miraculous effects on people: it can keep you young and healthy, protect you from feeling cold and even cure diseases.


37

Text Michaela Nesvarova Photo Toma Tudor

‘yoga’. Yoga is a lifestyle. There are several different parts of yoga. For example, yama is about following ethical rules, while asana refers to physical exercises and poses and pranayama is all about the right breathing techniques. These techniques can help you feel warm or cold. If it’s a cold day outside, but I want to wear shorts, I practice yoga in the morning and then I can walk around in summer clothes. My body doesn’t feel cold.” Practicing yoga in the morning will then keep you warm all day? “Yes. Or if it’s hot outside, it can keep you cool. It is all about breathing. You need to slow down your breathing, because breathing kills life. The more you breathe, the shorter you live. Take dogs or rabbits, for example. They breathe very quickly and they don’t live very long. Turtles, on the other hand, breathe slowly and live very long. If a person is emotional or stressed, their heart rate and breathing increases. Stressed people often have many health problems and don’t live very long. Yoga can help you purify your body and make you feel younger and healthier.”

P

arth Modi, a Saxion student of Fashion and Textile Technologies, has practiced yoga nearly his entire life. He even studied this ancient discipline at Lakulish Yoga University in his home country of India. To him, yoga is everything and it directs every aspect of his life, even eating or sleeping. How would you define yoga? “First, I would like to point out that the name should be pronounced ‘yog’, not

Do you practice yoga every day? “Yes, I have been involved with yoga since childhood. I get up at the same time every day and do yoga for about an hour. Yoga is life. It also involves the right eating and drinking habits. When do you drink water, for instance?” When I’m thirsty? “You should drink water only 48 minutes before eating and not earlier than 90 minutes after eating. The right diet is also important. You should always have fruits

ember m e r t ’ ‘I can st time the la sick’ s a w I

in the morning, carbohydrates for lunch and milk in the evening. That way, enzymes in your stomach can digest the food very well and you feel lighter and healthier. I can’t remember the last time I was sick.” If I understand correctly, yoga is much more than just physical exercise and poses. “Yoga is something that keeps you focused and your mind balanced. You practice asana to remain fit. Yoga then helps you with all aspects of your life, including studies or work. It makes you healthier. People think that there are so many diseases, but all can be treated with yoga.” What would you suggest to people who wish to start doing yoga? “First, there is a big difference between yoga and gym. Yoga leads to a longer lifespan. With yoga you can remain young, more energetic and flexible. Gym only builds up your muscles, it makes you tired and stiff. Take Arnold Schwarzenegger or Sylvester Stallone, for example. Sure, they are strong, but they don’t look very young. If you want to start with yoga, find a good mentor. You can also contact me, I’m eager to teach again. Yoga is for anyone – small children, students or very old people. In India, yoga is taught at some high schools. At those schools, pupils become happier, they enjoy their studies more, their behaviour improves, they become more soft-spoken and respectful. This shows the effect that yoga has on our mind. It keeps you calm and in harmony. I can’t imagine life without yoga. Yoga is life itself.”


38

international

Finnish students “study” the right way At the end of September, I visited my university’s Freshman Party. Like the good girl that I am, I turned up at the appointed time, ready to join in. However, our tutor was astonished to see that I hadn’t brought any alcohol. I’d forgotten the unwritten rule: “Actually it’s not about the games. It’s about drinking from 3 am so that you are drunk by 9 pm.” It wasn’t until I took another look around that I started noticing the vast quantities of “water bottles” (read: Finnish vodka) that everyone was carrying.

I

t might be a cliché to mention the average Finnish student’s taste for alcohol, but it’s something you simply cannot fail to notice. Booze is expensive here: a draught beer will set you back € 7.50. You might think that this is why the Finns drink so much before going out. After all, booze is much cheaper in supermarkets, so they won’t have to spend large sums of money down the pub. However, you couldn’t be more wrong: once at the pub, the boozing continues unabated. Kippis (cheers)! Finns are over the moon when

it’s happy hour, because that means that they get 50% off the price of draught beer. When I complain that it’s still quite expensive, they call me a miserly Dutch person. Aside from drinking gallons of booze at home, Finnish students are fond of going on day trips to Tallinn in Estonia. They board the ferry to the cheap Baltic nation with empty suitcases. The Finns start drinking as early as 8 o’clock in the morning. After all, international waters mean cheap booze! Your ferry ticket indicates how many bottles of beer,

bottles of wine or bottles of spirits per person you’re allowed to import. Big business. The organisation behind these trips for students is called Laureamko. It’s kind of a cross between a student association and a student union. As a board member of the student association Promaître, I’m interested to find out how they do things. The activities that Laureamko organises for international students are really cool. For example, I’m off to St Petersburg in three weeks and to Lapland in early December. I can hardly wait! Iris Naarding studies Hotel Management. For this semester, she has swapped Apeldoorn for Helsinki, Finland.

More on Sax.nu Sax.nu in short

Say Cheese!

LiNK’s dinner party What? Student Association LiNK’s International Dinner Party Where? Enschede When? 14 November

High number of candidates for participation council Never before have there been so many candidates for seats on School Councils. No fewer than 15 School Council elections will take place during the upcoming participation council elections. This is due to the highest number of candidates in 10 years. Refugees are looking for language buddies: ‘Social aspect is important’ The Study Success Centre is looking for language buddies: students or staff who help course participants speak the Dutch language. Among the participants in the course ‘Dutch as a second language’ are many Syrian refugees, but the participants also come from other countries.


interview

Text Thijs Klaverstijn, Sieme de Wolf, Iris Naarding

39

X A S e Bye by e n i z a mag

tform, so la p e n li n o rn e d d a new mo e. A few in z a g a We’ve develope m r u o to e goodbye , because s rd it’s time to wav o w w fe a y a uld like to s e for the in z a g a SAX editors wo m is th e k roud to ma … we have been p last twelve years

L Thijs Klaverstijn Editor in chief 2010 – 2016

ee Vu. It’s a name I’ll never forget. Especially since I’m still in doubt: is he guilty or not? I interviewed this student in 2013. For hours we sat across each other. He was wrongfully accused of internet fraud, or so he said. The Dutch government wanted to extradite him to the United States (which eventually happened). Fellow students started support events. It was a poignant story. At first I believed him. However, you should know my father is a digital detective with the police and was involved on the sidelines of this case. Without getting into details, he told me he had a different view than me in the case of Lee Vu. Doubt took over. Lee has served a sentence in the States, but maintains his innocence. I’m still torn: did I interview a victim or a clever criminal that day?

Y

our voice counts! That is what makes SAX special. I’ve enjoyed looking for student opinions for the recurring column Forum: about what they think of studying abroad, or if Saxion should abolish exam weeks. However, ‘Binge drinking and the role of social media’ has been my largest production so far. For this four-pager in the September issue of this year, I interviewed Saxion alumna Dr Hanneke Hendriks about the relation between social media and alcohol consumption among young people. ‘Who sees more alcohol, drinks more alcohol’ was the conclusion, more or less. Fun fact: since writing this particular article, I’ve paid more attention to my own drinking habits.

New online platform This might be the last issue of SAX magazine, but we’ll continue to deliver the beautiful, interesting stories that Saxion and its students have to tell. Our website (Sax.nu) has transformed into a gorgeous new online platform, with interesting interviews, reports, columns and videos – everything we already offered in the magazine and more.

Sieme de Wolf Student editor


Nieuw online platform!

SAX.nu transformeert naar een prachtig nieuw online platform. Alles wat we in het magazine deden… en meer!

nieten •• Laatste ed ge er ke n éé g No ! ie it ed e st at La één keer genieten ••

ven, e l n e t n e d u St en onderzoek opinie! SAX zit ook op

Sax Media

@Sax_nu

@SaxMedia

SAX december 2016  
SAX december 2016  
Advertisement