a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
2 minute read

Sa zlom se ne pregovara

Piše: Edin OSMANČEVIĆ

Danas, 27. januara 2020, godine, tačno 75 godina kasnije, kad nižem ove riječi i kad moje misli idu žrtvama holokausta, genocida, ratnih zločina, kao i onima koji su na današnji dan 1945. godine oslobođeni iz zloglasnog nacistističkog logora u Aušvicu. Pokušavam da se, bar za trenutak, stavim u situaciju Jevreja i užasa holokausta. Pokušavam da se zamislim u vremenu kada bih nosio traku oko ruke,

kada bi mi bila preko noći „otrgnuta“ osnovna ljudska prava na život i rad, kada bih bio tretiran kao „ljudska nesorta“. Kada bi nasilno od mene odvajali moje najmilije. Kada bi bili strpavani u geto i na kraju ubijani plinom ili spaljivani u krematorijima. Siguran sam da su inicijatori obilježavanja ovog dana, u stvari, i željeli da se zapitamo da li dovoljno radimo na tome da se zlo ne ponovi i može li se sa zlom uopće razgovarati.

Holokausti, genocidi, ratni zločini, silovanja, koncentracioni logori, bijele trake i sve te ratne grozote, ponavljaju se tamo i onda kada zlo vlada. Borba dobra i zla, za razliku od naših života, vječna je; bilo gdje u svijetu da se desi, zlo ima svoju genezu. Ono čeka trenutak da naivni i ravnodušni ušute a budale i topovi progovore. Ali, kada se to zlo već i desi, u toj našoj nemoći da mu se suprostavimo, gotovo je nestvarno da krvnik ima snage pogledati u vlastito lice prezimajući krivnju i odgovornost.

75 godina nakon Aušvica, u Jad Vašemu, međunarodnom memo

Zlo ne miruje, ono samo čeka trenutak da naivni i ravnodušni ušute a budale i topovi progovore – Zašto nema Štanmajera među nama

rijalnom centru, govorio je njemački predsjednik Fank-Majer Štanmajer o njemačkoj odgovornosti i krivici. Najveći predstavnik jedne države koja je pobila šest miliona Jevreja dobio je mogućnost da govori i uputi poruku preživjelim žrtvama holokausta, njihovim potomcima. Njemačka je preuzela odgovornost za zlo koje je počinjeno u njeno ime prije 75 godina. Nezaboravnost Aušvica veže za njenu sadašnjost i budućnost i, danas, kada se ponovo u njenom dvorištu, budi antisematizam! Štanmajer se okrenuo sebi i vlastitoj kući u kojoj je on najodgovorniji za aktuelna dešavanja i gdje zlo ponovo prijeti da se desi. Stid za zločine svijih predaka Štanmajer je preuzeo na sebe dajući sadašnjim i novim generacijama mogućnost da žive normalno neopterećeni balastom njemačke prošlosti.

Davno sam prestao da se pitam zašto nema Štanmajera među nama. Davno sam prestao da se pitam zašto nema njemačke katarze na prostoru bivše Jugoslavije . U tom apsurdu geneze zla niko na Balkanu da se zapita kako to da nam mladi ljudi bježe glavom bez obzira, upravo u zemlju iz koje se nacizam izrodio i posijao. Današnja Njemačka dakako nikada ne bi postala moćna svjetska sila, da se nije pokajala i priznala krivnju i odgovornost. Da su njihovi presuđeni ratni zločinci nakon odslužene zatvorske kazne dočekivani kao heroji ili da su im pružene mogućnosti vlastite političke rehabilitacije i revizije Hitlerove nacističke politike, vjerovatno, ne bi danas ni bilo njemačkog naroda.

Nacističko i fašističko zlo u posljednjem ratu na Balkanu nikad i nije pobijeđeno, za razliku od onog iz 1945. Dan danas se govori o „nesvršenom ratu“ u kome smo svi njegovi zatočenici. U tom vakumu se ne daje puno prostora onima, koji bi poput Štanmajera bili u stanju da na svojim plećima preuzmu odgovornost prošlosti. Fank-Majer Štanmaejer je , u svakom slučaju za razliku od aktuelnih srbijanskih, hrvatskih i bosansko-hercegovačkih političara, svojim hrabrim činom pokazao da nije ostao na repu historije.