Page 1

T h e

M o d e r n

Groupie

Tilda Lindstam - House of Hackney - Ana Kras Lina Scheynius - Unknown Mortal Orchestra Melody’s Echo Chamber - Sziget Festival

3421


voorwoord “A young woman, often under age, who seeks to achieve status by having sex with rock musicians, roadies, security, and other band-related guys.” - Urban dictionary

Dit is de letterlijke definitie van een groupie, een meisje dat zo obsessief met een band is dat zei bereid is alles voor ze te doen. In mijn oren klinkt dit eigenlijk te oppervlakkig, een groupie was veel meer! Zij was een stijlicoon, ze hing met de populairste mensen, ze had geweldige muzieksmaak en nog het belangrijkste; zij inspireerde de band. Groupies waren niet zomaar fans, zij waren muzes. Neem bijvoorbeeld het nummer van The Rolling Stones ‘Ruby Tuesday’, Keith Ri-

chards: “That’s one of those things - some chick you’ve broken up with. And all you’ve got left is the piano and the guitar and a pair of panties. And it’s goodbye you know. And so it just comes out of that. And after that you just build on it. It’s one of those songs that are easiest to write because you’re really right there and you really sort of mean it. And for a songwriter, hey break his heart and he’ll come up with a good song.” Ik vind dat we het beeld van de groupies moeten veranderen. In dit tijdschrift belicht ik de positieve kanten van groupies; hun liefde voor stijl, muziek, kunst en mensen.

2


INHOUD 4..................................mode kunst..................................8 10............................uiterlijk MUZIEK................................12 18.......,........PERSOONLIJK colofoon Hoofdredactie Sarah van der Ploeg

Vormgeving Sarah van der Ploeg

Tekstredactie

Sarah van der PLoeg Aan dit nummer werkten mee Amber van Zelst, Cedric van der Ploeg, Charlotte Weber, Joris Hallensleben, Jasmin Hoek

Durkkerij Van der Linden Leiden

Copyright Š Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltjelijk worden verveelvoudigd, opgemaakt in een geautomatiseerd gegevenbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

3


mode Tilda lindstam “I basically only wear vintage clothing. I don’t know if something looks good on me until I get a compliment—then I’ll wear it again. If no one says anything, I know not to wear it.” Konden wij dat ook Gevoel voor mode; je hebt het of je hebt het niet. Tilda Lindstam bevestigd dit:

maar zeggen en er tegelijkertijd altijd geweldig uit zien. Maar we kunnen in ieder geval wel inspiratie uit haar looks opdoen.

tilda gespot op straat

tilda tijdens milaan fashion week

Tilda is geboren in Zweden en begon hier op jonge leeftijd op een laag pitje met modellenwerk. In 2008 kreeg zij de kans om naar New York te gaan om haar modellenwerk hier door te zetten. Ze kwam terecht in een piepklein appartementje waar zij naar eigen zeggen niet eens haar koffer kon open doen. Ze brak al snel door en is sindsdien in New York blijven wonen. Tilda was voordat ze met modellenwerk begon eigenlijk nooit bezig met mode, pas nu ze alle shows en fotoshoots doet ziet ze pas hoeveel werk er in een kledinglijn zit. Desondanks is ze nog steeds niet bezig met alle trends bijhouden, ze houdt zich vast aan haar eigen voorkeuren.

4


Niet iedereen heeft Tilda’s talent om de mooiste parels uit tweede hands winkels te vinden. De meeste van ons vinden alleen een jurk in maat 44 met heel veel schoudervulling, dus hier een paar shirts die wel rechtstreeks uit de winkels komen, maar toch dat vintage gevoel geven.

crop top H&M 24,95

O N

blouse met hoge geboorduurde nek ZARA 27,95

T-shirt met zilver detail H&M

top met print en strap bandjes COS 34,95

T O

crop top met opdruk Weekday 19,95

5

P


6


MODE

HOUSE OF HACKNEY Hoewel veel mensen nog druk aan het speculeren zijn welke grote modeketen zich als volgende in de steeds populairder wordende wijk Shoreditch in Londen wilt vestigen, besteden wij deze week aandacht aan het creatieve en innovatie modemerk dat zich in deze wijk al met zijn karakteristieke ontwerpen bewezen heeft; House of Hackney. Het modemerk dat twee jaar geleden opgericht werd door Frieda Gormley en Javvy M Royle, die hun leven lang al in de mode werken, is sneller gegroeid dan twee ooit mochten hopen. Wat begon als het ontwerpen van interieur sloeg al snel over in het ontwerpen van kleding. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de inspiratie voor het ontwerpen van de kledinglijn voortgekomen is uit het interieur dat zij ontwerpen. Het combineren van interieur en kleding resulteert in het gebruiken van bijzondere prints; jurken met prints van perzische tapijten, rokjes met hetzelfde print als het behang. Ook de vormen van verschillende meubels zijn terug te zien in de kledingontwerpen, zo zie je bijvoorbeeld bij verschillende jurkjes de stijfheid van een lampenkap terug; de schouders staan keurig en puntig omhoog gestoken. Mensen die in kleren van House of Hackney lopen en even op een van de meubels gaan zitten gaan zo goed als in de omgeving op. De winkel die sinds een jaar geopend is doet niet onder aan de producten. In samenwerking met de architecten van het MRA hebben zij de binnenkant van het pand prachtig ontworpen. Net als hun kleding en interieur ontwerpen gaat het uiterlijk van hun winkel in tegen de huidige trend om de winkel zo minimalistisch en wit mogelijk te houden. Bij binnenkomst wordt je al vrolijk naar binnengelokt door de vele bloemen die zij voor de deur hebben geplaatst en het raam waardoor je naar binnen kan kijken en moet toegeven dat het er even gezellig uitziet als bij je oma thuis. Het pand staat vol met alle meubels die de karakteristieke House of Hackney print hebben en daar hangen de bijpassende kleren naast. Je weet pas echt wat matchen is als je de winkel van House of Hackney in bent geweest.

7


Uiterlijk

“Some girl attending to a Rolling Stone Concert in the 70’s” “A hippie was sort of the unwashed, unkempt kid. A freak was someone who put a lot of care and intention into their appearance, wanting to stand out instead of blend in. I was a combination flower child-freak, because the former was all about love and sharing and adoring each other and having flowers in your hair, literally, and lace and feathers and all that. I never considered myself a hippie. She`d be wearing one of those Indian madras-type skirts with her hair split down the middle, no makeup, sandals, braless - of course, we were all braless. I would have on an old vintage lace tablecloth with ribbons woven through it, feathers in my hair, loads of makeup, sequins stuck all over my face, and spike heels.”

Aldus oer-groupie Pamela Des Barres. Pamela stamt uit de tijd dat de vriendinnen van muzikanten nog echte stijliconen waren, die gedurfde dingen droegen, de rokken zo kort mogelijk, prachtige dure maar ook enigszins versleten jaren 30 jurken . Datzelfde lef hadden ze op gebied van make-up. Ze droegen geen make-up om hun gezicht mooier te maken, niet dat dat nodig was, maar de make-up die zij aanbrachten waren kleine kunstwerkjes, veel kleuren, veel glitters, maar nog net wel zo dat het toch nog subtiel en mooi is, niet te belachelijk, slim uitgedacht.

8


Jammer dat deze trend in de vergetelheid is geraakt, maar er is hoop! Festivalmeisjes beginnen de trend langzaam weer op te pakken, maar slechts met verschillende kleuren schmink. Doe er eens wat pailletten bij dames! Wij hebben al een paar looks verzonnen ter inspiratie.

1

2

3


KUNST Aanstormend talent! Deze twee jongen vrouwen staan aan het begin van een mooie cariere op het gebied van kunst en fotografie. We geven jullie een kleine samenvatting over hun bijzondere levens.

Ana Kras Ana kras is een van die meisjes die het allemaal heeft; ze is prachtig, heeft een goede kledingstijl, maakt kunst en heeft een vriend om van te dromen. Wat trouwens een heel leuk verhaal is; Ana vloog naar Los Angeles om daar singer/songwriter Devendra Banhart te fotograferen voor een Europees tijdschrift. Devendra speelt eenvoudige gitaarmelodieën met ensurrealistische teksten. Binnen vijf minuten dat ze elkaar hadden ontmoet vroeg Devendra haar al met hem te trouwen. Ze zei nee, maar besloot uiteindelijk wel om bij Devandra in Los Angeles te blijven. De twee zijn sindsdien zo goed als onafscheidelijk.

Ana Kras is geboren in Belgrado, Servië, in 1984. Na haar afstuderen aan de University of applied arts in Belgrado, waar zij haar liefde voor objecten ontwikkelde, immigreerde zij naar de Verenigde Staten en viel al snel op met haar unieke en zeer persoonlijke designer werken. Ana brak door met haar kleurvolle en grote handgeweven lampen die zei ‘Bonbons’ noemt. Maar dit bleek pas een van haar talenten te zijn, Ana maakt ook meubels, illustraties, art-video’s, sieraden, boeken en is dus fotografe. Een dame met vele talenten! Ana Kras maakt in haar werken veel gebruik van hout, draad, garen en metaal, dit is terug te zien in haar Bonbons. Verder gaat haar voorkeur niet per se uit naar deze materialen. Meer weten van Ana Kras? Zij is te volgen op instagrma onder de naam @teget waar zij dagelijks foto’s op plaatst. Ook kan je haar website bezoeken waar ze ons op de hoog te houdt over haar laatste projecten; www.anakras.com

10


LINA SCHEYNIUS De Zweedse Lina begon met een paar foto’s van vrienden op haar website te zetten. Ze deed in die tijd modellen werk en maakte foto’s van zichzelf en van vrienden zoals ze op foto’s wilde staan, in tegenstelling tot hoe ze gefotografeerd werd. Ze had geen fotografie opleiding of iets dergelijks gevolgd. Toch begonnen al snel mensen haar foto’s op hun blogs te posten, niet veel later kreeg ze een e-mail van Dazed & Confused magazine. Twee weken later had ze haar eerste echte professionele opdracht, een portret van Charlotte Rampling (!) voor Dazed & Confused. Sindsdien wordt haar werk regelmatig gebruikt in tijdschriften als AnOther, Vogue, Double, Numéro en Elle, om er maar een paar te noemen. Ze werkt dus voor grote tijdschriften en heeft vele mode shoots op haar naam staan.

Toch zijn ze altijd typisch Scheynius, ze hebben iets persoonlijks, iets magisch, je staat er niet zo ver van af als bij de standaard mode shoot, je wordt er echt ingezogen. Lina richt zich het laatste jaar weer meer op haar persoonlijke foto’s, die minstens zo indrukwekkend zijn. De foto’s geven een intieme kijk in haar leven, bijna te intiem. In het begin schrok ze ervan, ze realiseerde zich dat heel veel mensen naar de foto’s keken. Toch houdt ze nu afstand, ze zet niet zo maar alles op het internet, foto’s van haar doodziekte grootvader in het ziekenhuis houdt ze voor zichzelf en haar familie. Ze maakt foto’s van iedereen die kan doen alsof

11

de camera er niet is en dat geeft een eerlijk en aangrijpend en soms zelfs provocerend beeld. Een foto van Lina vergeet je niet zo snel. Meer weten van Lina Scheynius? Ook Lina is te volgen op instagram onder de naar @linascheunius. Verder kan je haar recente werken volgen op haar website; www.linascheynius.com en op haar tumblr; www.linascheyniusdiary.com


MUZIEK Het psychedelische tijdperk is, gelukkig, nog lang niet afgelopen! steeds meer bands komen terug met een trippy sound en de gitaareffecten vliegen ons om de oren. hier twee bands die je niet moet missen!

Unknown Mortal Orchestra De naam van de band is misschien misleidend, voordat ik de muziek begon te luisteren was ik er altijd van overtuigd dat de band hardrock zou spelen met misschien zelfs wat invloeden van metal. Wat had ik me vergist, dit was de muziek die ik al die tijd in mijn leven al had gemist. Ontzettend relaxte lo-fi rock met een psychedlische sound. Unknown Mortal Orchestra steelt je hard en je krijgt het nooit meer terug. De band werd opgericht in 2010 door zanger, gitarist en songwriter Ruban Nielson. Met hem spelen bassist Jake Portrait en drummer Riley Geare. Nielson bracht hun eerste track “Ffunny Ffriends� uit op zijn Bandcamp profiel zonder daar enige informatie over hun band bij te geven. Bloggers ondekten de track, deelden hem en probeerden wanhopig te ontdekken wie er achter het nummer zaten. Uiteindelijk liet Nielson het weten, het was de track van Unknown Mortal Orchestra. Nu, 3 jaar later, heeft de band wereldwijd veel succes geboekt. Op hun naam staan de albums Unknown Mortal Orchestra, uitgebracht in 2011, II, uitgebracht in 2013 en hun nieuwste EP Blue record die in het najaar van 2013 uitgebracht is. Voor wie niet kan wachten de band live te aanschouwen moet nog even wachten, de Europa tour is net tot zijn einde gekomen. zijn einde gekomen. twitter: @UMO

12


Dame Impala Ze wordt de vrouwelijke versie van Tame Impala genoemd en is dan ook de vriendin van leadsinger Kevin Parker; de franse Melody Prochet. Haar band heet natuurlijk niet echt Dame Impala, maar heeft de zeer terechte naam: Melody’s Echo Chamber. Waarom terecht? Het album klinkt alsof een prachtige franse dame zich een week lang in een kamer heeft opgesloten met de nodige voorraad psychedelische drugs. Dit klinkt misschien heel zweverig, maar de sound is heel catchy, lief en mysterieus. Een beetje net als Melody zelf overkomt. De in Parijs woonachtige multi-instrumentaliste Melody Prochet speelde al in diverse bands voor ze haar soloproject start. In 2010 toerde ze met de band My Bee’s Garden mee met Tame Impala op een Europese tour. Daar raakte bevriend

13

met Tame Impala’s frontman, Kevin Parker. De Australiër stelde voor om mee te helpen met de productie van haar soloproject en zo ontstond Melody’s Echo Chamber. Ze besloten in het zuiden van Frankrijk in het huis van haar grootmoeder de eerste dromerige popliedjes op te nemen. In 2012 werd haar titelloze debuutalbum uitgegeven. Het album werd lovend ontvangen bij onder andere Q Magazine: “intoxicating listen that’s well worth experiencing for yourself.” en Drowned in sounds die haar 9/10 gaf en zei “Whatever

happens next, she can rest assured safe in the knowledge that together with her beau they’ve conjured up one of 2012’s--or any other year in recent memory--finest debuts” Kortom is Melody een jonge unieke artiest waarvan we heel benieuwd zijn wat ze ons nog gaat brengen. twitter: @mldechochamber


14


ISLAND OF FREEDoM


muziek

SZIGET festival Elk jaar trekken grote groepen jongeren uit heel europa naar het óbudai eiland midden in de stad budapest. zij komen naar budapest voor het grootste festival van europa: sziget festival. wij vroegen twee mensen wat over sziget te vertellen de een is al geweest, de ander gaat dit jaar voor het eerst.

Charlotte weber, 18 jaar Sziget, dat zich plaatsvindt op een groot bosrijk eiland in de Donau, is eigenlijk een groot feestje. Ik ben dit jaar voor het eerst geweest met 3 vriendinnen. Mijn persoonlijke hoogtepunten waren onder andere het concert van Mika, waar ik met een twee vrienden heenging maar die ik snel kwijt raakte na een plaspauze. Terwijl ik me een weg baande door het publiek gaf ik de moed dat ik ze ooit nog zou vinden op, en maakte ik al snel en spontaan twee nieuwe vrienden, die toevallig naast me stonden. Dit is een voorbeeld van het enorme gevoel van samenhorigheid wat op Sziget heerst. Waardoor je al gelijk arm in arm

“De buurmannen die van hun kapotte tent een zonneafdakje voor ons hadden gemaakt” met vreemden, van wie je de naam geeneens weet, mee aan het zingen bent met een artiest die je tot voor kort ook niet echt leuk vond. Hoogtepunten waren ook de avonden, elke avond eigenlijk. Meestal na een optreden toch maar even wat eten, maar vooral drinken, en dan uitzoeken waar we heen zullen gaan die avond. Dan ’s nachts nog een hotdog met ketchup en pepers, mijn favoriet. Vervolgens je vrienden kwijtraken, nieuwe maken, en weer verder. Waarna je uiteindelijk voldaan in je slaapzak kruipt. Natuurlijk is het van oorsprong een muziekfestival, maar door de vele nationaliteiten en culturen is het gewoon een gezellige bende. Ook de workshops en activiteiten maken het speciaal.

16


Na afloop mis je eigenlijk alles, de lange wandelingen naar het strand, waar je kon afkoelen maar ook gelijk even een dutje doen in de schaduw. De slapende mensen buiten, maar ook de dansende. De buurmannen die van hun kapotte tent een zonneafdakje voor ons hadden gemaakt. De nachten waarin je in je eentje over het terrein struint, iedereen inclusief je tent kwijt. Zelfs dat je elke ochtend uit je tent gebrand wordt. Na een paar dagen weet je niet anders, en is het een levensstijl geworden. Een levensstijl van 7 dagen, die van tevoren lang en uitdagend leken maar achteraf gezien zo snel gingen. Sziget, ik mis je zo.

Joris hallensleben, 19 jaar Lowlands, Best Kept Secret, Into The Great Wide Open. Alledrie heb ik ze al eens bezocht. Het zijn grote evenementen waar duizenden bezoekers op afkomen. Alle drie hebben ze een mooi festivalterrein in de natuur, waar ook een camping bijzit. De combinatie van muziek, camperen en natuur is perfect. Op deze evenementen zie je dat de line-up wordt gevuld door grote namen maar ook kleine opkomende artiesten. Met een enorm brede programmeringvan rock en dancemuziek naar klassieke muziek, is er voor

iedereen wat wils. Van rock en dance-muziek naar klassieke muziek, is er voor iedereen wat wils. Niet alleen muziek staat centraal op deze festivals, er zijn ook veel straattheater acts en randprogrammering die zorgen voor een de bijzonderste vakantie die je ooit hebt gehad. Deze zomer gaan we voor het eerst naar Sziget, in Budapest. Sziget is een van de grootste openlucht festivals van Europa, en ook hier staan grote namen op naast kleine bands op het affiche. De combinatie van muziek natuur en camperen wordt op Sziget nog eens versterkt omdat er veel verschillende bezoekers komen. Vanuit alle hoeken van de wereld komen mensen naar Sziget en brengen dus ook verschillende culturen mee. De vrijheid zal op Sziget groter zijn dan op de andere festivals waar ik geweest ben. Niet elke keer langs de beveiliging, maar gewoon je tentje naast het hoofdpodium zetten, alles kan. Ik kan niet wachten om een week in deze ‘stad’ te wonen.

Kaarten zijn te koop op www.szigetfestival.nl 17


persoonlijk twee jonge dames die vertellen over hun excellente smaak in muziek en kleding

jasmin hoek, 17 jaar muzieksmaak Mijn muzieksmaak is redelijk breed. Het is een mix van jaren zestig rock, indie, minimal house en techno. Ook luister ik naar Franse klassiekers en hele foute hip hop. favoriete artiest Ik luister de laatste tijd veel Jimi Hendrix. Guilty pleasures Het album van Jay Z en Kanye West ‘Watch the throne’ is een van mjjn guilty pleasures. Ik kan ‘Niggas in Paris’ helemaal meezigen.

Speciaal voor jullie heeft Jasmin 4 playlists samengesteld Om s’ochtends mee wakker te worden 1. Bob Dylan- I want you 2. Whitest Boy Alive- Intentions 3. Bakermat- Vandaag 4. Nico- These Days 5. Lescop- La Forêt

om te dansen 1. Missy Elliot- Work it 2. LOL Boys- Changes (Shlohmo remix) 3. Kanye West- Black Skinhead 4. Flume- On top 5. Charlotte Gainsbourg- Trick pony (Boys Noize remix)

om the werken aan school

om in slaap te vallen

1. Jimi Hendrix- All along the watchtower 2. The Velvet Underground- Rock and Roll 3. Lou Doillon- ICU 4. The Animals- House of the rising sun 5. The Strokes- I’ll try anything once 6. Fritz Kalkbrenner- Facing the sun

1. Cold War Kids- Goodnight Tenessee 2. Soundtrack album van de film Amélie door Yann Tiersen 3. Seasick Steve- Burnin’ up 4. Pretty Lights- Finally moving 5. Mr. Little Jeans- The suburbs 6. Arctic Monkeys- 505 7. Jacques Brel- Ces gens-là 18


Amber van zelst, 18 jaar Stijliconen Mijn nummer één stijl icoon is heel lang Alexa Chung “The Queen Of Indie” geweest maar ik moet toegeven dat ik na een tijdje een beetje uitgekeken raakte op haar stijl. Misschien omdat zij zelf inmiddels al 30 is en een stuk rijker is geworden, toen ze nog jonger was en alles bij elkaar moest rapen vond ik het interessanter. Dat omschrijft mijn stijl wel, ik houd van dingen die niet matchen en die op die manier dan juist weer wel matchen, verschillende stoffen en prints bij elkaar. Daarbij valt mijn oog vooral op kleren die eruit zien alsof ze uit 1969 komen, en daarom zijn mijn stijliconen: Jane Birkin, Brigitte Bardot (eind jaren 60 en jaren 70), Edie Sedgwick. Mijn stijliconen van nu zijn dan ook mensen waarbij duidelijk te zien is dat ze hun inspiratie uit die tijd halen, zoals Amanda Nørgaard, Lou Doillon, Kate Moss, Clémence Poésy, etc.

Beste kledingstukken Zilveren nep-slangenleren ballerina’s met een enkelbandje. Die ik al twee jaar ongeveer elke dag aan heb, omdat ze overal bijpassen (of misschien juist niet en vind ik ze daarom zo leuk). Taille rokje met een hele psychedelische paarse paisley print. Tuinpak van spijkerstof, ooit van Tommy Hilfiger, maar uit een tweede hands winkel gehaald. Belachelijk kort, wijd uitlopend model, met grote engelen mouwen, wit, kanten jurkje. bezoek ook Amber’s Tumblr www.amber-danique.tumblr.com

Winkels Meeste van mijn kleren zijn van Zara, H&M en tweede hands winkels. Als ik iets meer geld had zou ik Zara en H&M wel links laten liggen en gaan voor iets betere kwaliteit, van All Saints of The Kooples of Free People, maar voor nu graaf ik nog altijd ver in de H&M sale, bij de dingen die echt niemand wilt hebben zijn verassend vaak de mooiste dingen te vinden.

19


WEATHER RESISTANT VOLUME EXPECT SALON QUALITY BY JOHN FRIEDA

The Modern Groupie  
The Modern Groupie  
Advertisement