Page 1

{

BEAUTY

{

Niciodată sezonul sărbătorilor n-a fost mai frumos, aromat și bogat în povești cuceritoare

# 954 / 2.12.2016

{

{

INTERVIU

Radu Jude, unul dintre cei mai premiaţi regizori ai Noului Val, ne povestește despre teatru, film și politică

REVISTĂ DE CULTURĂ URBANĂ APARE BILUNAR

WWW.SAPTESERI.RO

YOUTUBE E LA PUTERE!

Tequila TU ȘTII

CE FACE

CU COPILUL TĂU?


Bilunar / SAPTESERI.RO

2 DECEMBRIE 2016

BEAUTY

REVISTĂ DE CULTURĂ URBANĂ

Ne găsiţi și aici:

fb.com/7seri sapteseri.ro issuu.com/SapteSeri instagram.com/ SapteSeri

Scanează-mă ca să-ţi iei aplicaţia Șapte Seri!

{

ANUL XVII Str. Popa Petre 5, et. 1, București, 021.250.10.53 www.sapteseri.ro EDITORIAL & ART Redactor-șef: Ana-Maria Caia anamaria.caia@sapteseri.ro Advertising Director: Ovidiu Mureșanu 0742.692.226 ovidiu.muresanu@sapteseri.ro Art Director: Gina Nedu Redactor-șef adjunct: Dana Musceleanu dana.musceleanu@sapteseri.ro Consultant Editorial: Iulian Comănescu DTP: Laura Velcea Social Media Manager: Lucia Alexandra Roșca Web editor: Ana Nătăleţu ana.nataletu@sapteseri.ro Revista Șapte Seri este editată de Șapte Nopţi SRL Local Network Manager: Ion Valentin Dumitru 0728.112.778 ionut.dumitru@sapteseri.ro COLABORATORI Film: Ileana Bîrsan Teatru, Clasic: Ana Nătăleţu ana.nataletu@sapteseri.ro Tech: Vlad Andriescu Cronică de restaurant: Horia Ghibuţiu TV: Alexandru Matei Social Drinker: Dragoș Vărșăndan Outdoor: Ciprian Cristea Redacţia nu își asumă responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicitare și pentru modificările de programe survenite ulterior. Materialele marcate cu „Advertorial” sau cu litera „P” reprezintă publicitate. Tipar: Coprint Publicaţie auditată de

FRUMUSEŢE DE SĂRBĂTOARE

AGENDA

TECH

Lacul lebedelor vine pe scena Naţionalului, în interpretarea unui balet rusesc p.11

Electrocasnicele ne fac viaţa mai ușoară. Dacă sunt deștepte p.30

FOOD

Tehnologia și-a băgat coada și în restaurante p.60

INTERVIU

Radu Jude ne povestește despre teatru, film și politică

NOTA EDITORULUI

p.52

p.6 Agendă Ce să nu ratezi și pe unde trebuie să fii în oraș. p.21 Film Un film bulgăresc care seamănă ca stil cu cele ale noului val românesc. p.23 TV Acum avem și televiziune pe bază de realitate virtuală. Sau realitate virtuală pe bază de televiziune. p.25 Muzică Ponturile muzicale de sezon, prezentate de Tuborg. p.33 Auto O mașină pe care vă dorim să v-o permiteţi în curând.

{

#954

{ 06 AGENDA 21 FILM 52 INTERVIU 66 SOCIAL DRINKER

Când am fotografiat-o pe Tequila, personajul nostru de copertă, am fost la studio cu fiica mea de 12 ani, public ţintă pentru vloggeriţă. M-am uitat la ele cum vorbeau, nu pricepeam prea bine nici cuvintele pe care le folosesc, unele vechi, cu sensuri noi, altele derivate din aplicaţii tech pe care le mai auzisem, dar nu știam ce înseamnă. Copiii noștri gândesc și acţionează foarte diferit de noi și probabil că revoluţia tehnologică în timpul căreia sunt născuţi le influenţează masiv felul de a fi. Vor fi altfel, fundamental altfel, diferenţele între noi și ei sunt mai mari chiar decât diferenţele dintre noi și părinţii noștri, așa că efortul nostru de înţelegere va trebui să fie mai mare. Recunosc, Tequila a fost și o curiozitate personală și-am descoperit o tânără femeie plină de forţă și care știe perfect ce vrea și cum vrea să facă lucrurile în viaţă. Poate că ea și publicul ei, dincolo de orice, sunt generaţia decisă. Atât de decisă, că poate schimba lumea.

ANA-MARIA CAIA, redactor-șef anamaria.caia@sapteseri.ro, fb.com/anamaria.caia

WWW.SAPT E S E R I . R O ▏

3


din spatele textelor și imaginilor

{

{

OAMENII

10 Matei Buţă

Este unul dintre fotografii tineri din România, foarte la curent cu trendurile din domeniu. Ultimul lui proiect personal, „Proaspăt stors”, urmărește artiști care tocmai au ieșit de pe scenă și poate fi văzut pe www.mateibuta.com. A publicat în Viva și Esquire și face fotografie comercială.

23 Alexandru Matei

Are un doctorat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – Universitatea din Bucureşti și un post-doctorat în istoria TVR, concretizat în volumul „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă” (Curtea veche, 2013). Se ocupă la Șapte Seri de rubrica de tv ca să știţi la ce să (nu) vă uitaţi la televizor.

29 Vlad Andriescu

E omul care pune primul mâna pe chestii pe care noi, profanii, întâi le cumpărăm și după aceea ne întrebăm la ce ne folosesc. De regulă îl punem să-ţi spună la ce-ţi folosește ceva înainte să dai banii. Vlad ne face o listă de electrocasnice care ne pot simplifica viaţa, în așteptarea internetului obiectelor.

33 Alexandru Duţu

Cu mulţi ani în urmă a terminat Filozofia. Ani de zile a mers la serviciu, că de muncă nu prea se putea vorbi, la revista Academia Caţavencu. A plecat cu tot cu serviciul la revista Kamikaze. Dar mult înainte de astea a lucrat câţiva ani într-o autobază din Brăila, de unde cunoștinţele tehnice și glumele specifice. La Șapte Seri scrie paginile de auto. Fără bază.

39 Lioara Bradu

Jurnalist de beauty cu multă experienţă, Lioara se alătură echipei Șapte Seri pentru o rubrică în care ne învaţă cum să fim mai frumoși – nu numai în exterior, ci și în interior. În trecut, Lioara a semnat articole despre frumuseţe, fericire și mulţumire de sine pentru publicaţii glossy cum ar fi Elle sau The One. Online o găsiţi la lioarabradu.ro.

60 Horia Ghibuţiu

S-a născut la Praga, în 1969, dar la șase săptămâni a aterizat pe Otopeni și-a rămas în România până în zilele noastre. A fost redactor-șef și la cotidian, și la lunar, după o carieră în care n-a ratat aproape niciun titlu major din presa românească. Îl găsiţi la rubrica de cronici culinare, unde caută delicii capitale.

66 Dragoș Vărșăndan

A fost redactor-șef al revistelor TV Mania și TV Satelit, publisher și director executiv al diviziei de reviste a trustului Ringier. S-a lăsat de corporaţie pentru a deschide un magazin online de băuturi, www.theliquorstore. ro. Recent, Dragoș a lansat un site care poartă chiar numele rubricii din Șapte Seri, www.socialdrinker.ro.

4

W WW . S A P T E S E R I . R O


p.13 

Ștefan Bănică cântă Crăciunul pentru al 15-lea an consecutiv, la Sala Palatului, pe 9 și 11 decembrie, ora 19:30.

Lara Fabian

cântă în premieră pe scena Sălii Polivalente din Craiova, pe 11 decembrie, de la ora 19:30.

Amon Amarth vin la Arenele Romane pe 4 decembrie, de la ora 19:00, în cadrul turneului Jomsviking.

ponturile perioadei 2-15 decembrie

AGENDA {

ARTE FILME MUZICĂ

DELIA'S WINTER WONDERLAND

D

elia’s Winter Wonderland nu este un simplu concert, ci experienţa muzicală a iernii! Totul începe încă de la intrarea spectaculoasă a Teatrului Naţional din București, unde publicul este invitat la cocktails & entrées și se termină cu un after party highclass la Nuba*. Pe scenă, Delia va fi acompaniată de peste 30 de instrumentiști profesioniști conduși de către maestrul George Natsis, iar acesta va fi primul concert alături de o big band orchestra din cariera artistei. Concept de sărbători unic în momentul de faţă, Delia’s Winter Wonderland vine ca o alternativă modernă și high-tech la tot ce s-a mai văzut până acum în România. Pe lângă muzica adusă la nivel de artă, concertul beneficiază de cele mai inedite elemente de grafică, proiecţii de ultimă generaţie, scenografie grandioasă, costume excepţionale, create special pentru acest eveniment, și machiaje desprinse din regate îngheţate – totul atent selecţionat, precum complexitatea structurală a unui fulg de nea. Bilete: 490 lei și 690 lei

6

W WW . S A P T E S E R I . R O

DELIA'S WINTER WONDERLAND BILETE: 490-690 lei TEATRUL NAŢIONAL 5 dec., ora 19:00


Paolo Profeti European Collective va susţine un concert la Sala Mare ARCUB, pe 3 dec., începând cu ora 19:30, în cadrul căruia va prezenta noul concept, „Elettrico”. Bilet: 35 lei

VUNK – un concert inedit

Dub Pistols și Moonlight Breakfast urcă pe scena de la Romexpo pe 2 decembrie, de la ora 20:00. Evenimentul face parte din noul festival UR.BASM. Bilet: 35 lei

Cornel Ilie, Nicu Sârghea, Bogdan Crucianu și Gabi Maga vin la ARCUB pe 10 decembrie, ora 20:00, în cadrul evenimentului „Loial”, parte din trilogia de concerte „Enigma”. „Pentru prima dată în istoria noastră, am gândit un concert în care vom cânta acest gen de piese și pe care le vom alege împreună cu cei care vor petrece VUNK – LOIAL seara de 10 decembrie cu noi. Am ales un spaţiu foarte BILETE: 120 lei intim, tocmai pentru a crea un decor în care să fim cu SALA toţii pe aceeași scenă. Numărul biletelor este limitat, ARCUB pentru că este o întâlnire, o experienţă, nu doar un 10 decembrie, concert. Vă așteptăm cu sufletul deschis!”, declară ora 20:00 Vunk.

Gala folk Om Bun 2016

Ediţia din acest an a galei folk Om Bun va avea loc pe 12 decembrie la Sala Palatului, începând cu ora 19:30. Invitaţii serii sunt Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Zoia Alecu, Emeric Imre, Cosmin Vaman și Alexan­ dra Andrei. Biletele au preţuri cuprinse între 50 și 150 lei.

Underground LIVE FESTIVAL

{

Spărgătorul de nuci

va fi reprezentat la Sala Palatului, pe 13 dec., începând cu ora 19:00, în interpretarea „St. Petersburg Classical Ballet”. Bilet: 100 lei

L

ive Festival înseamnă un cocktail urban de artiști consacraţi, muzică de calitate, cât și o locaţie cu capacitate pe măsură. Mai pe scurt, un festival care își face loc în faţă, în underground-ul bucureștean. Pe 9 și 10 decembrie, pe scena Arenelor Romane vor urca londonezul Wilkinson, câștigătorul Best Breakthrough Producer, Dynamite MC, Macanache, Snow și DJ Oldskull. Biletul de o zi este 39 lei, iar abonamentul de două zile este 65 lei.

WWW.SAPT E S E R I . R O ▏

7


spectacole

Poveste de Crăciun cu Felicia Filip și Laura Bretan

V

ineri, 16 decembrie, de la ora 19:00, scena Sălii Polivalente va găzdui spectacolulmozaic „Poveste de Crăciun”, în regia lui Cristian Mihăilescu. Super-producţia de final de an a Operei Comice pentru Copii îi are ca invitaţi pe soprana Felicia Filip, tânăra Laura Bretan, interpreta Alina Eremia, baritonul Iordache Basalic, prim-balerinii Corina Dumitrescu și Gigel Ungureanu, dansatorul flamenco Lucas Molina (Buenos Aires), violonistul de reputaţie mondială Mario Hossen (Viena), Ionel Tudor Band, Orchestra Simfonică București (dirijori Gheorghe Iliuţă și Andrei Tudor), alături de artiștii lirici și balerinii Operei Comice pentru Copii. Programul evenimentului include arii clasice cunoscute, din repertoriul universal, și colinde românești și internaţionale, interpretate de soliștii Operei Comice pentru Copii alături de peste 300 de copii din Corurile Cantus Mundi din ţară (dirijor Anna Ungureanu). Publicul se va bucura și de secvenţe celebre de balet clasic și contemporan. Bilete: 2080 lei

Revelion la Journey PUB

{

ZABRISKIE & THE RABBIT KING

Journey Pub organizează Revelionul Round The World – petrecerea care aduce în centrul distracţiei cele mai populare destinaţii de pe mapamond. Călătoriile vor deveni inspiraţie pentru întreg meniul serii, de la bruschetele italiene cu somon la mușchiul de vită „Filet mignon” și până la mini cupcakes-urile de pe Candy Bar. Tot călătoriile vor sta la baza premiilor cu care vom răsplăti cele mai interesante rezoluţii de Anul Nou. Iar pe tot parcursul serii, invitaţii speciali, ZABRISKIE & THE RABBIT KING, vor anima călătoria dintre ani cu mulţi waţi și cu muzică alternativă. Detalii pe: facebook.com/JourneyPub.

{

{ CONCERT EXTRAORDINAR DE ANUL NOU

Fundaţia Calea Victoriei te invită la Concertul Extraordinar de Anul Nou! Un spectacol fermecător, plin de pasiune și emoţie, desfășurat la Sala Radio pe 5 ianuarie 2017, ora 19:00. Vino să asculţi suitele „Spărgătorul de nuci” şi „Şeherazada”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare și alături de muzicienii din Symphactory Orchestra. Animaţiile care însoţesc fiecare fragment muzical îţi vor oferi o experienţă de neuitat. Evenimentul este realizat cu sprijinul Casei de avocatură Bondoc și Asociaţii. Biletele se găsesc în reţeaua Eventim.

{

{

AGENDA

Nastasia, în premieră la Teatrul Masca!

Nastasia, după piesa Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu, este premiera care deschide la Teatrul Masca o nouă stagiune de interior. Spectacolul surprinde viaţa colorată a mahalalei bucureștene din anii ’30, cu personaje pitorești și destine teribile, marcate de dragoste și moarte. Din tabloul emoţionant al suburbiilor se desprinde visul Nastasiei, dominat de conflicte puternice, realism brutal și aspiraţii. Visul Nastasiei transformă ca prin miracol o lume trăind numai din dragoste și moarte într-una a prieteniei, a zâmbetului, a liniștii și a luminii. Cum se va împăca visul Nastasiei cu lumea în care trăiește? Detalii, program și bilete, pe www.masca.ro.

Fuerza Bruta, de pe Broadway la Romexpo Spectacolele Fuerza Bruta de pe Broadway ajung şi în România şi se vor desfăşura pe 9 şi 10 dec. la Romexpo. Evenimentele vor avea loc în ritmul de două pe zi, iar orele la care încep sunt 18:00 şi 21:00. Fuerza Bruta e un spectacol dinamic de teatru și acrobaţii, cu durata de 70 minute. ROMEXPO BILETE: 345-495 lei 9 și 10 dec., ora 18:00 și 21:00

Santa Party cu TOMBOLĂ la Clinica SlimArt Crăciunul vine la SlimArt cu zeci de premii extrase direct din TOMBOLĂ, precum și cu REDUCERI la proceduri care te vor ajuta să arăţi minunat de sărbători. Poţi obţine un corp remodelat și tonifiat cu procedura unică de liposucţie non-chirurgicală BODY FX, buze frumos conturate, eliminarea ridurilor faciale, un ten strălucitor, neted și hidratat. În plus, în cadrul petrecerii, participi pe loc la TOMBOLA CRĂCIUNULUI, de unde vei extrage unul din multiplele servicii SURPRIZĂ GRATUITE sau la preţuri reduse. Promoţia este valabilă doar pentru proceduri și programări efectuate în data de 8 decembrie! Clinica de Estetică Medicală SlimArt Calea Floreasca 91-111, sect. 1 Programări la tel.: 0754.220.050 www.slimart.ro

WWW.SAPT E S E R I . R O ▏

9


teatru

Schneider & Schuster

{

{

AGENDA

Doi tineri evrei vor să înfiinţeze în Polonia un teatru cu spectacole bazate pe teme sociale, neștiind că acest lucru îi va conduce ușor către capcana lagărelor de concentrare și apoi către aventura vieţii lor. ARCUB, 8 dec., ora 20:00

Coada

Piesa scrisă de Israel Horovitz, unul dintre dramaturgii-cult ai teatrului american contemporan, propune o dezbatere dramatică despre o lume în derivă, lipsită de repere, care caută să se agaţe de o himeră – locul întâi. Teatrul Bulandra, 11 dec., ora 20:00, 13 dec., ora 20:00

REVIZORUL, Teatrul de Comedie, 3 decembrie, ora 19:00

R

REVIZORUL

evizorul este unul dintre cele mai bune spectacole ale Teatrului de Comedie, aplaudat de peste 60.000 de spectatori în cei peste 10 ani care au trecut de la premieră, sărbătoriţi chiar luna aceasta. A strâns peste 200 de reprezentaţii, 15 reprezentaţii în turnee și festivaluri internaţionale,

Paganini

Tudor Aron Istodor este Niccolò Paganini, cel mai mare violonist din istoria muzicii, într-un spectacol care șochează și atrage. Regia este semnată de Mick Davis, autorul celebrului film „Modigliani“. Teatrul Metropolis, 12 dec., ora 19:00

12 turnee naţionale, 6 premii. Textul excelent, regia lui Horaţiu Mălăele și distribuţia de excepţie sunt atuurile sale indiscutabile. Piesa de teatru scrisă de Nikolai Gogol în 1836 este o comedie a erorilor care satirizează lăcomia, prostia și corupţia. Biletul costă 44 lei.

{ LACUL LEBEDELOR Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Sala Mare, 12 decembrie, orele 17:00 și 20:00

Lacul lebedelor

Cea mai cunoscută dintre lucrările de balet ale lui Ceaikovski, „Lacul lebedelor”, poate fi văzută într-o nouă interpretare. Compania St. Petersburg Classical Balet of Andrey Batalov vine în București. Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova” din Rusia, Andrei Batalov este pe scenă de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorg­ sky” din Sankt Petersburg, iar doi ani mai târziu devine prim-solist al Teatrului Mariinski. Baletul clasic din Sankt Petersburg Andrei Batalov este o companie tânără și dinamică, educată în cea mai bună tradiţie rusească, care întrunește 50 de artiști profesioniști, absolvenţi ai celor mai mari școli de dans din Rusia și Ucraina. Pe 12 decembrie, la Teatrul Naţional, trupa va face dovada talentului ei artistic, într-un decor magnific și o scenografie pe măsură. Spectacolul va avea două reprezentaţii, iar biletul costă 200 lei.

Teatrul Metropolis, 4, 11 dec., 11:00 Teatrul Excelsior, 3 dec., 11:00; 6 dec., 10:00

Sticluș Căpcăunul a furat Crăciunul!

Intrăm în atmosfera Crăciunului cu Teatrul Ion Creangă. Pufosul oraş Bulgăreşti se pregăteşte de sărbătoare: străzile sunt sclipicioase, ferestrele ornate şi, în fiecare casă, bulgăraşii servesc turtă dulce la masă. 4+, bilete: de la 17 lei

Teatrul Point

Duminică, 11 decembrie, ora 17:00 – Menajeria de sticlă Vineri, 16 decembrie, ora 20:00 – Hedwig and the Angry Inch – The missing half

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

11


filme

{

{

AGENDA

DEMONUL DE NEON

Cel mai recent film al lui Nicolas Winding Refn fără Ryan Gosling și cu Elle Fanning, în rol de model.

DEMONUL DE NEON (2016) Horror, Thriller, 118 minute. Din 2 decembrie, în cinema.


Carmen – Rock Version

Expoziţia Ia Aidoma

Muzica lui Bizet, adaptată și reorchestrată de compozitorul și dirijorul Marius Hristescu și de Concertino Accordion Band, va răsuna pe ritm de rock pe 14 decembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00. Bilete: de la 77 lei

40 de cămăși românești ce se află păstrate peste graniţe, în marile muzee ale lumii, au fost aduse „acasă” și în timpul prezent, prin replici numite „aidoma”. Le puteţi vedea la Muzeul Ţăranului Român.

FILM RECOMANDAT

Ada Milea și Bobo Burlăcianu

Cei doi trubaduri vin la Cafe DEKO pe 5 decembrie, începând cu ora 20:00, pentru un concert plin de ritm, rime, glume și savoare, după cum ne-au obișnuit. Acces general: 39 lei

FILM

Fragmentar

Aliatul

O poveste de epocă ce aduce alături un agent al serviciului britanic de spionaj, Max Vatan (Pitt), şi o spioană franceză, Marianne Beausejour (Cotillard). Cei doi se îndrăgostesc în timpul unei misiuni de asasinare a unui oficial german. Misiune îndeplinită cu… amor.

B

azat pe romanulFRAGMENTAR cult al lui Tom (2016) DRAMĂ, McCarthy, filmul 103 minute. are în centrul atenţiei un Din 9 decembrie, tânăr care încearcă să-şi în cinema. reconstruiască trecutul din amintiri fragmentate. Eforturile sale obsesive sunt finanţate de o imensă despăgubire primită în urma unui accident pe care nu şi-l aminteşte. Cert este că nici el şi nici prietenii săi nu pot anticipa extremele la care va ajunge pentru a-şi îndeplini misiunea.

ALIATUL (2016) Acţiune, Dramă, Romantic, 124 minute. Din 2 decembrie, în cinema.

FILM. Siv și petrecerea în pijamale Totul pare foarte ciudat pentru Siv, o fetiţă de 7 ani care doarme pentru prima dată la noua sa prietenă, Cerisia. Doi bursuci vorbitori apar în toiul nopţii şi de atunci aventurile se ţin lanţ. SIV ȘI PETRECEREA ÎN PIJAMALE (2016) Familie, 79 minute. Din 9 decembrie, în cinema. STAR TREK: DINCOLO DE INFINIT! (2016) Acţiune, SF Distribuţie: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban Format: Blu Ray Combo (3D+2D), Blu Ray, DVD

FESTIVAL. SCURTMETRAJE

{

N

Y Portuguese Short Film Festival se află la prima ediţie în România, însă este un eveniment deja cu tradiţie, având la activ șase ediţii, organizate de Arte Institute simultan în New York și Lisabona. În perioada 5-6 dec., sunteţi așteptaţi la Cinema Elvira Popescu! Descoperiţi zece scurtmetraje recente, PARTENERE PENTRU MIKE ȘI DAVE (2016) Comedie Distribuţie: Zac Efron, Aubrey Plaza, Anna Kendrick, Adam Devine Format: Blu Ray, DVD

semnate de tineri regizori portughezi și selecţionate de un juriu alcătuit din cineaști cu experienţă: Victor Pinheiro (Institutul de Cinema și Audiovizual din Portugalia), Zita Carvalhosa (Festivalul de Scurtmetraje din São Paulo, Brazilia) și Jared Earley (Curator de film, SUA)! Luni, 5 decembrie, ora 19:00 PORTUGHEZII DIN SOHO (SUA, Portugalia, 2016), regia

Ana Miranda, documentar, 60 min. Marţi, 6 decembrie, ora 19:00

ICE AGE: PLOAIE DE METEORIŢI (2016) Animaţie Distribuţie: Nick Offerman, Adam Devine Format: Blu Ray Combo (3D+2D), Blu Ray, DVD WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

13


COVER STORY

Tequila TU ȘTII

CE FACE

CU COPILUL TĂU?

– Anais, lasă youtube-ul! Am o fiică de 12 ani și propoziţia de mai sus e, probabil, cea mai frecventă chestie pe care i-o spun copilului meu, prins, ca întreaga ei generaţie, în mirajul unui alt fel de exprimare: video. Vedetele pe care ea le admiră sunt, la rândul lor, aproape niște copii: Ilie, Max, TEQUILA își fac one man show-ul virtual și ajung să adune nu numai like-urile puștilor, ci să le câștige încrederea. text ANA-MARIA CAIA foto MATEI BUŢĂ

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

15


16

WW W . S A P T E S E R I . R O

GENERAŢIA ȘI EDUCAŢIA

Tequila are 19 ani și face vlogging de la 14 ani. A terminat Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova și anul acesta a hotărât să nu înceapă facultatea, să stea pe bară de la școală ca să-și poată crește personajul de YouTube, devenit în ultima vreme un business din ce în ce mai prosper. A urcat lin, prin 2012 avea câteva zeci de mii de abonaţi, prin 2014 trecuse de jumatea de milion, acum se apropie de milionul

Cifre de la Tequila

În momentul scrierii articolului, Tequila avea 919.903 de abonaţi pe canalul de YouTube, 296.062 de aprecieri pe Facebook și 231 de mii de followeri pe Instagram.

{ {

repede și sigură pe ea: „Pentru că face ce vrem noi.” Așadar, între „vedetă” și public există o relaţie cât se poate de umană și cât se poate de reală, chiar dacă totul se întâmplă pe internet. Pentru prima oară, probabil, vedeta nu mai e intangibilă, separată de privitori de un ecran, ci tocmai unită cu privitorii printr-un ecran. Și tot pentru prima oară, vedeta și publicul sunt împreună în același joc, punându-și la bătaie, la comun, știinţa, dorinţele, creativitatea și mijloacele tehnice. Nu e reality show, e community show.

{

Bianca Adam (numele real al Tequilei) e incredibil de mică. Firavă. Slăbuţă. Are deja 19 ani, dar chipul a rămas undeva în prima adolescenţă. Are ochii mari și buzele subţiri, ca un personaj de anime japonez, și într-un fel fata asta din faţa mea care are aproape 1 milion de followeri pe YouTube e un erou de bandă desenată, e și-o ficţiune, și-o creatură virtualizată. În principiu, ce face e destul de tradiţional: vorbește la o cameră, joacă mici scenete, filmează aberaţii pe stradă. Nu modalitatea de a crea acest conţinut e complet diferită de ce fac, de pildă, televiziunile, ci mai curând raportarea la public. Pentru că joaca ei nu funcţionează fără comunitate. Eu, personal, n-o înţeleg prea bine pe Tequila, performance-ul ei de net nu-mi poate da fiori. Fiica mea zice că sunt mult prea bătrână pentru asta pe de o parte, pe de alta, zice că eu mă uit la un alt fel de lucruri, deci „am gustul pervertit”. O întreb pe ea care-i treaba cu Tequila, de ce e atât de tare, de iubită. Îmi răspunde

{

VEDETE DE NOUĂ GENERAŢIE

{

{ COVER STORY. Tequila

De ce Tequila?

I s-a părut amuzant și catchy, deși au mai trecut câţiva ani până când chiar a gustat și ea un shot de tequilla.


„ Tequila e cea mai de succes vloggeriţă din România

SFATURI PENTRU MAI TINERI

În orice caz, totul pornește de la sine. Ne bazăm înainte de orice acţiune pe care o facem pe întrebările „Ce fac/spun aduce vreun beneficiu omului respectiv sau mie?”, „Timpul irosit gândindu-mă la alte persoane poate fi folosit în mod productiv în alte activităţi?”, „E persoana aia suficient de importantă pentru mine cât să mă gândesc la ea sau, mai important, să o judec?”, „Dacă regula universului ar fi să primesc instant ceea ce ofer, aș fi fericit?”. Și apoi deja începem să ne gândim de fapt cum e bine să gândești.

DESPRE URA PE INTERNET

Sincer, am și eu momente și momente. Câteodată, dacă aveam de la bun început o stare mai dubioasă, să mai citesc și un comentariu de hate mă face să cred instant că are dreptate. Dar tot timpul mă gândesc că la sfârșitul zilei tot eu sunt aia la care s-a uitat el, tot eu sunt cea care i-a rupt din timp să-i urmărească creaţia, în timp ce el nu a dovedit că poate să creeze nimic.

În străinătate există vloggeri care câștigă milioane de euro pe an. Deși veniturile sunt mai mici în România, vloggerii autohtoni, de fapt, conduc afaceri prospere, pe măsura influenţei pe care o au în rândul publicului.

plin. „Înainte de orice, școala” e o chestie în care nu crede deloc Bianca. Primii ani de liceu nu i-a făcut la arte, ci la un colegiu prestigios, unde însă oamenii nu pricepeau deloc ce face. Ba chiar unii profesori o ridiculizau și îi explicau că demersul ei e absurd. S-a simţit din ce în ce mai sufocată de atmosfera colegiului și nu s-a lăsat de vlogging nicio clipă, tratând povestea exact așa cum un antreprenor își tratează afacerea în perioada de creștere. Când s-a mutat la arte, a dat peste niște profi și o directoa-

re care pricepeau că e important ca elevii să fie cine vor ei să fie. Și cu asta în minte, lucrurile au devenit mai simple. Despre școala românească, al cărui produs nu se simte, Bianca spune că e ceva învechit, care se ocupă de oameni cu o gândire nouă, adică de elevi. Toate descrierile ei în legătură cu școala sugerează că a încercat să se descurce, a încercat să fie interesată, a încercat să pună noimă în ce se întâmplă în clasă, dar a reușit destul de puţin. Din fericire pentru ea, școala nu a fost un scop în sine, iar părinţii ei

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

17


{

{ COVER STORY. Tequila

au priceput destul de repede că fiica lor se profesionalizează de foarte mică, într-un domeniu care are și prezent, și viitor.

ETICA MUNCII

Bianca muncește mult. Scrie scenarii, le filmează, montează, promovează, întreţine comunitatea, dă sfaturi, comentează, prezintă evenimente. Toţi puștii se visează vloggeri, numai că ea crede că, dacă nu îţi place și nu vrei foarte tare, n-ai cum să rămâi în branșa asta și să ai succes. Dincolo de ce poate părea o inofensivă prosteală pe net, oamenii ăștia fac cât face o întreagă echipă într-o televiziune, înlocuiesc redacţii generoase și reconfigurează piaţa media de la noi. Când am întâlnit-o ultima oară, era seară și în faţă avea o noapte în care plănuia să filmeze, o dimineaţă în care lua trenul spre Craiova, în care-și monta materialele, și o după-amiază la Calafat, unde prezenta un bal al bobocilor. Are un amestec de vitalitate și încredere în sine aproape molipsitor, poate asta vine dinspre părinţii ei, care au fost tot timpul sprijinul ei, de la mama ei, care e cool și cea mai bună prietenă a fiicei sale. Când părinţii au văzut cum începe să-i iasă totul, au renunţat la orice presiune sau așteptări, așa că ea a făcut vlogging din ce în ce mai premeditat, gândind cum să se transforme într-un fenomen.

să îmi dea lista de clienţi pe ultima lună. Arăta ca una pe care și-ar dori-o orice companie de media din România: telefoane mobile, băuturi carbogazoase și tot felul de branduri cu potenţial pentru consumatorii foarte tineri.

DIN VIRTUAL ÎN REAL

Pe 7 decembrie, la ora 19, în club Quantic, Bianca Adam o să se întâlnească cu fanii. Evenimentul se numește Gărgăuniada Naţională și e un show de muzică, dans, sketch-uri live, proiecţii video și stand-up comedy. Bianca se pregătește să ţină și un discurs motivaţional, despre fericire și supravieţuire în timpurile, adesea insuportabile, ale adolescenţei. Cei care vor să schimbe două vorbe cu Tequila și să primească un autograf plătesc 150 de lei, iar cei care vor să fie doar spectatori plătesc 60 de lei. E prima experienţă de felul ăsta pentru ea, dar e o extensie necesară a brandului ei din online și o reţetă care în afară merge foarte bine.

Televiziune

Bianca a avut show-ul difuzat la Zu TV. Ratingurile au fost peste media postului.

Colaborări

Comunitatea de vloggeri e unită și adesea ei colaborează între ei ca să își crească cota.

E O LUME DE BĂIEŢI

Sunt multe fete vloggeriţe. Se ocupă de machiaj sau shopping, cu destul de mult succes, unele trecând chiar de suta de mii de abonaţi. Dar, în rest, YouTube-ul e plin de băieţi cu conturi masive, crescute cu „provocări” și umor. Tequila e în eșalonul unu al bloggerilor și e regina „provocărilor”, adică filmuleţe în care face lucruri nebunești sugerate de fani. Pe măsură ce a crescut, personajul ei a căpătat și niște profunzime: uneori le zice celor mai mici să aibă încredere, alteori le explică cum să se ţină de treabă. Mi-a mărturisit că citește cărţi despre adolescenţă și pubertate ca să priceapă mai bine ce sfaturi poate da, încotro să se ducă ca mesajul ei să aibă impact pozitiv. Câteodată primește mesaje cu probleme grele de viaţă și răspunde, pentru că înţelege cât de tare o îndrăgesc copiii și ce influenţă poate avea asupra lor.

UN BUSINESS ÎN CREȘTERE

Când scriu articolul ăsta, Tequila montează un video unde are product placement de la Chio Chips. Teoretic, cu un public numeros și-un manager de pe lumea asta, videobloggerii se pot vinde foarte bine. De la YouTube câștigă ceva, dar mărunţiș faţă de posibilităţile conţinutului sponsorizat. Companiile îi lasă relativ neconstrânși pe videobloggeri să se joace cu produsul, astfel încât să iasă povești credibile, care să vândă. I-am cerut lui Florin Grozea, care se ocupă de proiecte speciale cu Tequila, 18

WW W . S A P T E S E R I . R O

Post-scriptum – Anais, lasă YouTube-ul! – Mama, vreau penny board! – Ce e ăla? – Uită-te la poza asta a Tequilei! Are Tequila. Deschid Instagramul, e un fel de skateboard, o poză cu două picioare și-o asemenea chestie a strâns 3.470 de like-uri. Dacă are penny board Tequila, sigur că trebuie ca toţi puștii să aibă.

Tequila și Anais, vedeta și fanul, 19 ani și 12 ani, o generaţie care trăiește din ce în ce mai mult în mediul digital.


film

{

{

CRONICĂ

VIKTORIA

S

emnat de regizoarea bulgară Maya Vitkova, Viktoria seamănă cu filmele Noului Cinema Românesc la privirea politică pe care o aruncă asupra istoriei recente, și anume comunismul și dictatura, și se desparte printr-o estetică mai puţin minimalistă, apropiinduse mai degrabă de realismul magic. Coproducţia bulgaro-română (Mandragora, din partea românească) are o poveste cu mai multe straturi, toate recognoscibile în istoria recentă românească, cu elemente care nu riscă să nu-și găsească descoperirea semnificaţiei, un film deopotrivă cu picioarele bine înfipte în prezent, dar cu o privire vigilentă către trecut. u zece ani înainte de căderea comunismului în întreaga Europă, Boryana (interpretată crud, dureros și organic de Irmena Chichikova), în permanent conflict cu mama sa, activistă de partid și neglijentă cu fiica sa, se hotărăște să nu aducă pe lume un copil. Nu-și convinge soţul să fugă din ţară, ba mai mult, la insistenţele lui și în ciuda eforturilor ei de a se proteja (într-o ţară cu o lege antiavort cu consecinţe mai puţin dramatice decât în România, totuși destul de drastică), naște o fetiţă. Viktoria vine pe lume fără buric, iar comuniștii și propaganda vor specula malformaţia și o vor interpreta ca pe un semn cert al „omului nou” rupt total de trecut, așa cum însuși președintele Todor Jivkov perorează într-un discurs. Astfel, Viktoria, „copilul deceniului”, va deveni un copil privilegiat, cu casă nouă, un telefon cu buton roșu în directă legătură cu tovarășul președinte, cu mașină și șofer și cu o mamă în permanent conflict cu sistemul pe care, iată, acum e nevoită să-l înghită.

 u un conţinut semi-autobiografic, filmul Mayei Vitkova urmărește relaţiile dintre mamă și fiică în diverse ipostaze, ideologii și epoci, cele trei povești fiind desfășurate într-o perioadă împărţită în mod egal, una înainte de 1989 și una postcomunistă. Sprijinindu-se pe metafora cordonului ombilical, filmul e punctat de câteva efecte vizuale care aparţin registrului realismului magic, ce va fi străbătut de momente și nuanţe în care laptele și sângele creează un discurs necesar poveștii și emoţiilor pe care povestea le generează. 
 emnificaţia cordonului ombilical poate avea multiple interpretări, dincolo de cea oferită de președintele comunist, ea având relevanţă inclusiv la nivel politic atunci când vorbim de dependenţa de un anumit regim, dependenţă toxică și perversă de cele mai multe ori, dar și/sau de neputinţa de a evolua sau de a ne maturiza în lipsa unei legături, rătăcirea unei generaţii (din care regizoarea face parte) pe drumul dintre un regim către altul, al celor născuţi în comunism care traversează în adolescenţă perioada de tranziţie către capitalism și care se maturizează complet într-un alt sistem.


C

C

ILEANA BÎRSAN

A făcut Literele la București și Film la Zürich. Este critic și educator de cinema.

Despre regizoare

M

aya Vitkova este o scenaristă, regizoare și producătoare născută la Sofia în 1978. A absolvit Academia de Film și Teatru bulgară, cu un masterat în regie. A lucrat ca asistent de regie și director de casting pentru producţii locale, dar și internaţionale. Filmul ei, Viktoria, a primit aplauze de la criticii internaţionali și a avut nominalizări la festivaluri importante.

S

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

21


FISH EYE

realitatea virtuală

{

{

TV

D

esigur că e important ce vezi la televizor, mereu ne uităm la ceva. Acel ceva – de obicei, o construcţie spectaculară – are parte de redări tot mai fidele și mai complexe, pe măsură ce tehnica de televiziune a evoluat. Camera mobilă, colorul, dronele, 3D-ul: toate sunt mijloace de a aduce cât mai aproape de vederea noastră, vie, tele-vederea. otuși, există ceva nou în dimensiunea formală a televiziunii, ceva ce ar fi păcat să scăpăm din vedere. Firește, înainte de orice, contează calitatea imaginii. Dar, foarte recent, a apărut altceva. Moduri de a vedea pe care nu le putem realiza cu ochii. Ceva ca microscopul mai demult. Modurile de a vedea acel ceva la care ne uităm ne sunt oferite la alegere de versiunea VR a unor televiziuni. Bunăoară, Discovery. Totul a pornit de la o lansare, pe data de 31 octombrie, a unui scurtmetraj în VR la Castelul Corvinilor, de lângă Hunedoara. Filmul e un mini-horror, alb-negru, filmat în modul VR cu care ne-au obișnuit jocurile video – tehnica de acolo vine. ar versiunile sunt mai multe, și m-aș opri la Oculus. Oculus este o tehnologie dezvoltată în 2012 de Palmer Luckey și Brendan Iribe la Irvine, California, pe bază de subscripţie, după un vechi model de sponsorizare culturală. În 2014, Oculus a fost cumpărat de Facebook. Mai târziu, Oculus a achiziţionat un start-up de «mixed reality», Surreal Vision. Realitatea mixtă este ceea ce îi spune numele: niște fiinţe imaginare populează spaţii reale – nimic nou, la drept vorbind –, dar care ajută în construcţia tele-prezenţei. Aceasta din urmă e o imersiune în realitatea virtuală, dar una atât de verosimilă, încât percepţiile subiectului îl conving pe acesta de realizarea a ceva ce nu e, totuși, decât virtual. Există și ochelari de VR făcuţi să producă o percepţie viscerală de prezenţă într-o lume simulată de imersiune, numită Presence. Precizia mișcărilor și latenţa scăzută a imaginilor sunt condiţiile pentru îndeplinirea parametrilor de prezenţă. eleviziunea a încercat, de la începuturi, să aducă spectatorul în, de pildă, rigolele pariziene. Era în anii 1950. Între timp, prin televiziune, am ajuns cam peste tot. Nu asta-i problema, acum, ci cât de pe bune simţim că suntem acolo. Atât de important e acest cum, încât nici nu mai contează unde-le. De aceea, nu trebuie neapărat să alegeţi de pe site-ul www. discoveryvr.com filmuleţul despre castelul Corvinilor. Mie mi-a plăcut secţiunea Seeker, acolo unde am văzut, în Oculus, ce înseamnă clasa de mijloc în Africa de Est, mai precis în capitala de 4 milioane de locuitori a Tanzaniei, Dar Es Salaam. Oculus (sau eye fish) îţi dă, în plus faţă de vederea cu doi ochi coplanari, senzaţia producerii spaţiului. Orice mișcare a camerei înseamnă un fel de încercuire a spaţiului, o deplasare a lui – și nu o schimbare de loc. Ceea ce

T

{

D

NU RATA la tv

Palmer Freeman Luckey A împlinit 24 de ani pe 19 septembrie. S-a născut în Long Beach, California, și a crescut alături de trei surori și părinţi, care lucrau ca dealeri auto. A făcut homeschooling înainte de a ajunge la liceu și apoi la California State University, la jurnalism. Este pe locul 26 în topul Forbes al celor mai bogaţi antreprenori sub 40 de ani.

T

Asfalt Tango, de Nae Caranfil Prima TV, vineri, 2 decembrie, ora 20:30

În singurătate, serial nou, episodul 3 HBO, marţi, 6 decembrie, ora 20:00

face Oculus, s-o spun oricât de elitist ar suna, este să transforme spaţiul în ceva viu. u cred că noile moduri de a tele-vedea realitatea vor fi repede adoptate la televizor. În primul rând, pentru că și privirea are, cum se spune, zona ei de confort. Este sigur însă că, așa după cum marile filme de artă europene aduc nu doar obiecte noi, ci mai ales versiuni de viziune/ vedere (despre asta Gilles Deleuze a scris o carte mare), noile tehnici de televiziune vor aduce conţinuturi noi. Pe discoveryvr aveţi deocamdată doar câteva zeci de clipuri, conţinut verificat, puţine excepţii interesante. Am semnalat-o pe una dintre ele – povestea unei femei middle class din Tanzania – pentru că mi se pare cu adevărat consistentă. Dar povestea este la început, iar televiziunea va fi constrânsă, dacă n-o va face de bunăvoie, să se reinventeze.

N ALEXANDRU MATEI

Este profesor universitar, preocupat de media, în special televiziune. Este autorul unei cărţi despre TVR, O tribună captivantă.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

23


2-15 decembrie 2016

{

MUZICĂ LIVE

THE MOTANS The Vintage Pub

LIFE ON MARS Hard Rock Cafe

The Motans este Denis, un tânăr de 27 de ani din Republica Moldova care a decis să își urmeze pasiunea de a compune muzică sub pseudonim, în urmă cu doar un an. „Versus” este una dintre piesele care au fost îndrăgite de public și pentru care The Motans a lansat videoclip. The Motans deja lucrează pentru lansarea primului EP, în care va fi inclusă și piesa „42”, mai conceptuală, care s-a bucurat de succes. „Muzica mă face să mă simt împlinit și mă ajută să transmit oamenilor din jur emoţii și stări, zâmbete și speranţe, fiori sau, pur și simplu, o liniște în sufletul celor care o ascultă”, declară artistul. Vino la primul concert The Motans în București, pe 7 decembrie, de la ora 22:00, în Vintage Pub! Acces general: 39 lei

Dacă îţi place rockul cu influenţe brit-pop, iar hiturile lansate de Amy Winehouse, Black Eyed Peas, Duffy, Deja Vu sau James Brown sunt și ele pe gustul tău, nu pierde întâlnirea de sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 22:00, cu trupa Life On Mars! Loredana-Elena Ciobotaru – voce, Georgiana Moraru – voce, Cătălin Guriţă – chitară, Nicu Avram – bass și Andrei Precup vin în Hard Rock Cafe pentru a da drumul decibelilor și distracţiei, într-un concert cu intrare liberă.

ZOB, SKA & BRUTE Fabrica Cunoscuţi pentru stilul punk rock abordat și piese ca „Telenovele”, „Prietena mea”, „Printre nori”, „Cântec de dragoste” sau „Clona”, ZOB vin pe 10 decembrie, de la ora 20:30, în club Fabrica. Componenţa ZOB îi include pe Vlase (solist vocal, bass), Moșu (chitară, voce), Doru (tobe) și Gabriel (clapă). Invitaţi: trupele Ska-Nk și Brute. Genericul concertului este „Who killed Santa?”. Bilete în avans: 25 lei

CRED CĂ SUNT EXTRATERESTRU Control Club Cred Că Sunt Extraterestru ajung în Control pentru a susţine ultimul concert de club pe anul acesta din București. Pe 11 decembrie, de la ora 21:30, fii gata de o întâlnire de gradul zero! Chill D este responsabil de warm-up, dar și de after party. Intrare: 20 lei


advertorial

{

{

AUTO

Iarna pe pârtii

D

acă obișnuiţi să călătoriţi prin ţară, suntem siguri că aţi observat deja că, de săptămâni bune, crestele munţilor au prins a senveșmânta într-un alb pur. Este semnalul că sărbătorile sunt aproape, si nu este de mirare că ne zboară gândul tot mai des la zilele de vacanţă. La ritualuri de Crăciun trăite în tihnă, pe la vreo pensiune ascunsă în mijlocul naturii, ori într-un cătun care, raportat la tumultul cotidian, pare desprins dintr-o altă lume. Ori, de ce nu, la cabanele sau resorturile ultra-moderne aflate

26

WW W . S A P T E S E R I . R O

în proximitatea pârtiilor care-ţi pot oferi experienţele de neuitat tipice sporturilor de iarnă. ndiferent de alegerea pe care o vei face pentru zilele de vacanţă, în ecuaţie apare și mijlocul de deplasare către locaţia aleasă. Îţi dorești, firesc, confort și stil. În unele cazuri, ai nevoie și de calităţi speciale ale vehiculului, pentru a ajunge la destinaţiile situate în zone mai puţin accesibile. Și, ce este sigur, ţinând cont de circumstanţele deosebite pe care le presupune un drum cu mașina efectuat iarna, siguranţa.

I


COMBINAŢIA PERFECTĂ

L

e poţi avea pe toate într-un pachet? Răspunsul este da și este oferit de Mercedes-Benz prin intermediul tracţiunii 4MATIC, completată, pentru trasee speciale, de funcţiile offroad. 4MATIC asigură o conducere în siguranţă şi o manevrabilitate constantă, în special pe secţiunile dificile de drum şi în condiţii meteorologice nefavorabile. În funcţie de situaţie, între 100 şi 50% din cuplul disponibil poate fi distribuit către puntea faţă şi până la 50% către puntea spate. Ca urmare, sistemul se adaptează în mod flexibil şi imperceptibil la situaţia respectivă de conducere și oferă nu doar tracţiune optimă, ci și consum de carburant ușor mai mic, fără ca prezenţa să afecteze radical greutatea totală a automobilului în raport cu modelele cu tracţiune pe puntea faţă. Evident, caracteristicile sistemului pot fi controlate prin intermediul modurilor speciale de personalizare pe care le permite transmisia. istemul de la Mercedes Dynamic Select și suspensia adaptivă Airmatic permit modificarea răspunsului acceleraţiei, al fermităţii direcţiei și al amortizoarelor. Apoi, modul de transmisie off-road oferă capacităţi şi mai bune, cu o apăsare de buton, caracteristicile modificate ale propulsiei optimizând tracţiunea, în special pe teren accidentat, iar reglarea vitezei, la coborârea în pantă (DSR), ajută şoferul să facă faţă în siguranţă chiar şi pe pante abrupte. Și, reţineţi, am spicuit doar câteva dintre numeroasele beneficii pe care le oferă aceste sisteme concepute de inginerii germani de la Mercedes-Benz.

S

O MULŢIME DE PERSONALITĂŢI

N

u este greu de ghicit, povestea noastră continuă cu gama de crossover-uri și SUV-uri, care este cea mai bună expresie a atenţiei pe care Mercedes-Benz o acordă dorinţelor clienţilor săi. „Îndrăznește”, așa te invită compania germană, făcând referire la GLA. Primul SUV compact de la Mercedes-Benz îmbină originile de coupé în materie de design cu o utilizare practică în activitatea zilnică. Rolul principal pe care îl deţine în cadrul segmentului de autovehicule compacte premium all-road se reflectă în mod impresionant în designul său urban. Designul său transmite încredere şi prestanţă, datorită proporţiilor sale dinamice şi sportive şi părţii frontale, cu steaua amplasată central. Linia caracteristică a designului, care se întinde de la

faruri şi părţile laterale până la puntea spate, asigură un dinamism elegant şi continuu, chiar şi când staţionaţi. Mai este ceva? A, da, manifestaţi-vă personalitatea şi imprimaţi noului GLA caracterul propriu, cu cele trei variante de design şi linii de echipare. Sportiv-dinamic cu AMG Line, splendid cu varianta Urban sau elegant şi strălucitor cu linia de echipare Style: acum dumneavoastră decideţi în ce lumină vă veţi prezenta. ctiv. Distinct. Versatil. Sunt calităţile SUV-ului GLC. Un autovehicul cu personalitate puternică, cu aspect solid şi atletic. Un tovarăş de încredere şi experimentat pentru orice situaţie de viaţă: clasic, inovator, progresist. Şi întotdeauna nerăbdător să plece la drum. Iar dacă doriţi un model care combină structura puternică a unui SUV cu formele dinamice ale unui coupé, puteţi alege vesiunea GLC Coupe. Astfel apare un vehicul care reprezintă o adevărată experienţă încă de la prima privire. Cu liniile progresive ale exteriorului, ghidând şi captivând ochiul privitorului, precum şi cu interiorul care invită observatorul să se lase în voia conceptului de design unic. Ceea ce exprimă pe exterior GLC Coupé transferă şi în interior. Aici, materialele de calitate superioară se combină cu un design care îţi taie răsuflarea şi elemente de ornament exclusiviste. Un ambient care corespunde celor mai înalte standarde privind individualitatea şi expresivitatea. rcând mai sus, dăm de GLE, un model care radiază libertate. Dinamism. Asertivitate. Eficienţă. O persoană cu toate aceste atribute va emana o stare de linişte, va şti cum să aprecieze ceea ce a obţinut şi va face faţă provocărilor viitoare cu superioritate, fără efort. Acesta se va simţi bine în pielea sa, dar se va putea detaşa şi va merge mult mai departe. Indiferent cărui tip de provocare doriţi să-i faceţi faţă, noul GLE este partenerul ideal și vă va ajuta să o depăşiţi. Pasionaţii de off-road vor fi deosebit de încântaţi de acest lucru şi toţi ceilalţi se vor bucura de luxul de a putea conduce pe teren accidentat atunci când doresc, fără a-şi face griji cu privire la aceasta. Modul de conducere „Offroad+” al pachetului Off-Road Engineering, disponibil opţional, asigură setările optime pentru părăsirea carosabilului. Transmisia cu trepte pentru viteze mici facilitează condusul mai încet pe teren accidentat, cu un ritm mai bun şi aderenţă sporită. Astfel, noul GLE este ideal pentru coborâri controlate pe munte, în special pe suprafeţe cu aderenţă minimă.

A

U

Pentru înscrieri la test-drive și informaţii suplimentare, apelează la *4141, accesează pagina www.tiriacauto.ro sau aplicaţia IIOS sau Android Ţiriac Automobile

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

27


PRIMUL LAPTOP

opinie

{

{

TECH

Ideea de laptop a fost descrisă și imaginată prima oară de Alan Kay, un om de știinţă american, în 1968, la o prezentare. În 1972 a pus și pe hârtie ideea, într-un articol știinţific. SCAMP (Special Computer APL Machine Portable), creat de IBM în 1973, a fost primul prototip de acest fel din lume, urmat de IBM 5100, un computer portabil produs pentru piaţă în septembrie 1975.

LAPTOPUL, ÎNCOTRO?

L VLAD ANDRIESCU

Scrie despre tehnologie de trei ani şi încearcă să se pună în pielea consumatorului obişnuit.

aptopul e pe piaţă de zeci de ani deja, iar în ultimii 10 a devenit cu adevărat main­ stream. Pe măsură ce calculatoarele de tip desktop decad, laptopul devine la fel de puternic. Poţi să faci numeroase lucruri cu el, de la gaming și editare foto-video până la a fi unealta pentru birou. Cu toate acestea, laptopul se află pentru moment într-un relativ impas al evoluţiei, lucru pe care-l poţi observa și la telefoanele mobile. Încotro se mai duce laptopul? robabil că primele laptopuri cu adevărat folositoare au fost acele Lenovo negre, numele și seria lor nu mi le mai amintesc. Apoi au urmat MacBook Pro și MacBook Air. Pentru gaming, seria ROG de la Asus a fost definitorie, iar de câţiva ani vorbim de convertibile, care se transformă din laptop în tabletă, cu ajutorul ecranului tactil. Au fost și experimente nereușite. Net­book-urile au fost primul pas către tablete, printro dimensiune redusă. Netbook-urile au dus laptopurile către popor. 10 inci, performanţe minore, dar o formă interesantă. Oribile pe termen lung. Dar încotro se duc laptopurile? Am văzut câteva tendinţe. n primul rând, Apple consideră că laptopul nu trebuie să aibă ecran tactil, iar eu sunt de acord cu ei. Găsesc un foarte puţin folos unui laptop cu ecran tactil. De câte ori am avut în testare așa ceva, nu l-am folosit la întreaga capacitate și l-am utilizat ca tabletă

P

Î

foarte rar. Apple consideră că laptopul trebuie să fie ultraportabil, cu o tastatură excepţională și un ecran bun. Performanţele contează. Din păcate, Apple a renunţat la mufe, ceea ce duce la probleme de conectivitate. Direcţia aceasta e bună. enovo încearcă să reînvie netbook-ul cu ajutorul Lenovo Yogabook, o tabletă care vine cu o tastatură conectată sub forma unei plăci tactile. Butoanele sunt luminoase și se aprind, iar totul este intermediat de senzori, nu de apăsări fizice. Yogabook e o tabletă convertibilă arătoasă, dar lipsită de performanţă. Ceea ce îi iese bine producătorului chinez e designul. În schimb, ideea de a tasta la o placă e o greșeală. Singura modalitate prin care acest lucru se va întâmpla va fi prin crearea senzorilor haptici, care să recreeze apăsările fizice într-un mediu virtual. Altfel, viitorul nu va fi al laptopurilor care arată futurist, dar sunt doar o imagine frumoasă. onvertibilele complicate nu cred că mai sunt suficiente pentru a convinge oamenii să le cumpere. Nu cred în laptopuri cu ecran detașabil, pentru că tableta nu are un scop clar. Dacă acel laptop este lipsit de putere, atunci este inutil. ouse-ul? Va fi o nevoie permanentă dacă producătorii nu reușesc să recreeze senzaţia de siguranţă și precizie pe care ne-o dau aceste dispozitive. Doar Apple are un mousepad reușit. În rest, lucrurile stau relativ OK spre foarte prost. n schimb, viitorul cred că va fi al încărcării rapide. Producătorii trebuie să adopte de la smartphoneuri tehnologia de fast charging, care reușește să aducă 75% din capacitate în doar 30 de minute. La smartphone-uri vorbim de baterii de 2.500-3.000 de miliamperi, pe când la un laptop ca MacBook Air bateria are 7.000 de miliamperi. Dar dacă am putea să ne încărcăm laptopul în doar 30 de minute, iar apoi să avem o autonomie mai extinsă, atunci viitorul e mai asigurat. În schimb, experimentele de tip ecran tactil, tastatură virtuală sau convertibilitate vor da rateuri.

L

C

M Î

Bine vândut

Dell este producătorul care a vândut cele mai multe laptopuri în 2016, conform unor topuri de vânzări făcute de presa de tech americană

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

29


produse

{

{

TECH

MAȘINĂ DE SPĂLAT

Ce ai nevoie de la o mașină de spălat? Să fie încăpătoare, să aibă mai multe programe de spălat și să nu consume foarte multă energie electrică. De asemenea, eu cred că nu trebuie să fie nici foarte scumpă, pentru că găsești tot felul de nebunii pe piaţă. Din acest motiv, recomand Panasonic NA-148XS1WGN, cu capacitate de spălare de 8 kilograme, 1.400 de rotaţii pe minut și programe cu abur, împotriva cutelor. În plus, mașina de spălat reușește să se arcuiască în așa fel, încât reduce sunetele și vibraţiile naturale din timpul ciclului de spălare. 3.200 de lei la eMAG.ro

ASPIRATOR ROBOTIC

Dacă nu aveţi covoare în casă, puteţi alege și un aspirator robotic. Îl setaţi să funcţioneze și puteţi pleca în treaba voastră. iRobot Roomba 980 e un clasic, pentru că vine cu o serie de senzori care-i permit să delimiteze suprafaţa de aspirare și să se oprească în timp util. Am zis că e bine să nu aveţi covoare, deși iRobot Roomba se laudă că poate trece și peste acestea. Ca să nu riscaţi, mai bine le lăsaţi pe mâna altora. Sunt momente când aspiratorul se rătăcește prin casă și va trebui mutat ma­nual. Dezavantajul e că întreţinerea e mai scumpă, pentru că trebuie să luaţi filtre și perii cam la două luni. Grijă la cabluri însă, poate să dea jos dispozitive conectate! 4.500 de lei la irobot.ro

30

WW W . S A P T E S E R I . R O

SANDWICH MAKER

Unul dintre cele mai bune începuturi de zi e cu o cafea și un sandwich cald. Dacă ai o familie mai mare, nu poţi lua doar niște aparate care să facă două felii. Ne-am uitat spre lucruri un pic mai profesioniste. Cu Breville Panini VST025X de 1.000 de waţi poţi să faci 2-3 sandwichuri de mari dimensiuni, are o suprafaţă care nu permite lipirea și un mâner pentru apăsare. De asemenea, pentru că e construit în acest fel, poate fi pus după un dulap, fără să ocupe mult spaţiu. Un alt avantaj e că nu e din plastic și are o robusteţe mare. 175 de lei la eMAG.ro

ASPIRATOR

Aspiratorul e esenţial într-o casă, mai ales dacă ai copii. Iar dacă pe covoarele tale se depune mizerie, trebuie să știi ce să alegi, compromisul nefiind acceptat. Miele C3 Cat e unul dintre cele mai bune aspiratoare de clasă medie de pe piaţă – nu este profesional, dar nici de duzină. Ai posibilitatea să scazi sau să crești puterea de aspirare, are trei accesorii încorporate și un foarte important indicator de înlocuire a sacului de praf. Una din cele mai frecvente greșeli făcute cu aspiratoarele constă în suprasaturarea sacului, care scoate apoi praful afară. Este foarte silenţios și rezistent pe termen lung. 850 de lei la altex.ro


ESPRESSOR

Personal nu cred în espressoarele care vin cu capsule standard de cafea, pentru că nu te mai lasă să te joci tu cu diversele arome ale cafelei și nici să faci cafeaua după o anumită tărie. DeLonghi Icona Vintage arată extraordinar, ca și cum ar fi scos dintr-o casă italiană din anii ’40. Are un rezervor de apă care poate fi scos pentru a fi umplut și suprafaţa superioară se încălzește, pentru a-ţi ţine ceașca încălzită, așa cum ai văzut și la cafenelele din Italia. Sosește în culori foarte frumoase, de la un verde vintage până la bleu, iar mânerele sunt maro, așa că e unul dintre cele mai interesante de pe piaţă. 1.300 de lei la cafemagia.ro

FIER DE CĂLCAT

Ca să înlocuiești fierul de călcat prost sau o staţie de călcat de multe ori prea mare pentru orice apartament, Bosch Sensixx’x pare o alternativă bună, la un preţ rezonabil, mai ales dacă găsești reducere la el. Aparatul e dotat cu senzori, astfel că poţi să-l potrivești să pornească aburul doar atunci când atingi mânerul. De asemenea, are semnale luminoase pentru a marca atingerea temperaturii setate. Are însă și un dezavantaj – zgomotul pe care-l produce atunci când eliberează aburul. Dacă vrei să calci când celălalt din casă doarme, nu e tocmai cea mai bună alegere. 400 de lei la eMAG.ro

PRĂJITOR DE PÂINE

Prăjitoarele de pâine sunt, în general, foarte urâte, ceea ce strică aspectul bucătăriilor noastre. Zelmer TS1600 arată însă altfel. Are o carcasă portocalie și o suprafaţă de aluminiu, care-l fac la fel de arătos pe cât este și de util. În plus, temperatura de prăjire este ajustabilă, iar exteriorul e rezistent la căldură, așa că nu se va topi. Iar dacă vrei să-l stochezi, cablul se poate aranja sub dispozitiv. 170 de lei la eMAG.ro

ELECTROCASA Nu a mai rămas mult până la anul nou și, dacă ai nevoie de produse de calitate în casă, am explorat noi lumea electrocasnicelor pentru tine și îţi recomandăm cele mai utile produse.

BLENDER

Pentru cei care vor să facă sucuri cu legume și fructe sau supe-cremă, blenderul e o soluţie bună. Poţi să te duci către un robot de bucătărie, dar acela ocupă mai mult spaţiu și nu e util tot timpul. Blendere pot fi găsite de la 100 până la peste 1.000 de lei. Am căutat mult și am găsit Heinner Master Collection HBL-1000XMC, care este construit din aluminiu, are un aspect foarte plăcut și-și face treaba bine, deși nu e de la o firmă mare. Heinner, deși numele e nemţesc, e un brand românesc care aduce device-uri din China. Blenderul are o putere de 1.000 de waţi, ceea ce permite și mărunţirea gheţii, iar bolul are 1,5 litri. 220 de lei la eMAG.ro

TOCĂTOR DE CARNE

Știm că poţi cumpăra carne tocată de peste tot, dar dezavantajul e că o iei mai scump decât cea neprocesată și, de multe ori, are mai multă grăsime. Cu un tocător electric însă scapi de problemele astea. Unul dintre produsele cu cele mai bune review-uri este Philips HR2726, care poate toca aproape 3 kilograme pe minut, are pâlnii pentru cârnaţi, ca săţi mulţumească românul din tine, iar tava pe care pui carnea are și un capac, pentru a nu se depune praful pe ea. Atunci când nu o folosești, accesoriile stau chiar sub acest capac. Preţul este unul relativ peste medie, dar merită pe termen lung. 550 de lei la eMAG.ro

MULTICOOKER

Multicooker-ul e un dispozitiv care, pentru mâncăruri rapide, poate înlocui aragazul sau cuptorul. E foarte util dacă nu vrei să te complici cu gătitul, dacă stai la cămin sau dacă stai cu mai multă lume în casă. Tefal Fuzzy Logic e achiziţia... logică, deoarece are un volum de 5 litri și capacitatea de a-și seta propriile programe pentru gătit, în funcţie de ingredientele introduse. Practic, gătești legume fierte, cartofi sau chiar carne, dar într-un mod mai sănătos, fără să prăjești. Poţi găti inclusiv ciorbe, tot ce poţi face și la aragaz. În principiu, e folositor pentru cei care nu vor să fie mari bucătari. 379 de lei la mediagalaxy.ro

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

31


Maybach

MERCEDES-

MAYBACH

S650 Cabriolet

Doar cerul e deasupra mașinii, doar cerul e deasupra preţului

{

{

AUTO

Janta.

Jantele prin care nu se văd discurile de frână ca la deșucheatele de mașini sport

G

{

ata! S-a descoperit Mercedes Maybach S650 Cabriolet. „Descoperit” vine bine aici, fiindcă este vorba de o decapotabilă. Se vrea cea mai cea. Este deocamdată între cele mai mari. Care este treaba cu aceste „decapotabile foarte, foarte mari”? Ele sunt un fel de dinozauri. Nu doar pentru că sunt mari. Ci pentru că ne amintesc de cretacicul industriei auto. Specia mașinilor, mânată cu băţul de la spate prin evoluţie de nu știu ce Darwin-inginer-Dumnezeu, a ajuns să selecteze cele mai apte de supravieţuire exemplare. În ultimii cincizeci de ani am trecut prin crize petroliere și norme antipoluare care s-ar putea să cureţe subspecia diesel mai ceva ca ciuma din evul mediu, crize financiare, schimbarea obiceiurilor de consum în WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

33


Maybach

{

{

AUTO

rândul speciei Millennials și câte și mai câte. Buuuun! Selecţia naturală a lăsat în picioare fie niște decapotabile micuţe, drăguţe și foarte ieftine – gen Mazda MX5 sau Fiat 124 Spider, fie cabriolete de familie rezonabile ca preţ – de la un Renault Megane CC până la un BMW seria 3 Cabrio, fie altele turbate ca performanţe, preţ și look din categoria Ferrari/Lamborghini, secţiunea „mașina mea în două locuri cos­­tă cam cât paișpe blocuri”. Vrei mare fiţă, te așezi la acest din urmă rând. Dar să dai aceleași câteva sute de mii de euro pe o baragladină de limuzină gen Rolls, Bentley sau, acum, Maybach, fără tavan pare multora deplasat. Îţi iei un Rolls acoperit, frumos, cu care te dai la serviciu, în City, iar pentru Saint Tropez iei un Lamborghini cu cer deasupra în două locuri, nu același Rolls, dar Cabrio. De asta numesc „decapotabilele foarte, foarte mari” un fel de dinozauri. Nu mai sunt ancoraţi în realitatea pieţei auto prin vreo puternică raţiune de a exista. Și tocmai de-asta par fiţa supremă. Îţi dorești tare să fii special, dar nu într-un Ferrari, scund cât toneta de în34

WW W . S A P T E S E R I . R O

gheţată de pe Croazetă, la care lumea se holbează oricum ca la urs, ci în ceva care costă la fel, dar arată mai spre normal.

MAI LA VALE ÎN ISTORIE

Știm cu toţii că mașinile cabrio au aproape obligatoriu numai două uși, dar când decapotabila are peste cinci metri, două portiere par puţin. La așa lungime mergeau patru. Poate că asta va fi următoarea fiţă. Mercedes a mai avut decapotabile de mare lux în patru uși. Vă amintesc doar de Mercedes Benz K770, cu varianta îmbunătăţită apoi, W150. Genul de dric imens în care i-aţi văzut prin manualele de istorie pe cetăţenii Adolf Hitler, Goering sau Himmler. Le place mare („grosser” era oficial denumirea câtorva modele Mercedes) nemţilor! Ba, după cum vedeţi în fotografie, au avut și unul foarte mare, cu șase roţi. Benz-ul de care vă spun s-a produs între 1930 și 1943. Anul de deces, 1943, ne arată clar că decapotabila-dinozaur germană nu a rezistat în glaciaţiunile de la Stalingrad și Kursk, acolo unde și bunică-miu (plecat tot cu nemţii) mi-a povestit că era cam răcoare. Interesant că teutonii revin cu un cabrio

imens în 2016, când rușii, ca și în ‘43, și-au reluat ofensiva asupra Europei. Iar Trump a ieșit președintele SUA.

TEHNOLOGIE ȘI SWAROVSKI

Cifrele tehnice le puteţi vedea în caseta alăturată. Sunt și ele, cifrele, mari. Jantele, tot mari, au 20 de inci. Singura cifră mică este 300. Fix atâtea bucăţi vor ieși pe piaţă. Nu știm exact câte cristale Swarov­ ski sunt inserate în fiecare far, dar cred că vă este suficient să știţi că utilajul are Swarovski-uri în blocurile optice mai multe ca telefoanele piţipoancelor. De fapt, aceste cristale, plus genţile de piele pe care le primești și alte gadgeturi, duc preţul mașinii la 300.000 de euro. Cu aproximativ jumătate din banii ăștia luaţi același Mercedes (e drept, cu un motor mai slăbuţ, de doar 450 CP în loc de 630 CP, însă suficient, vă asigur), dar pe a cărui piele mai puţin fină nu scrie Maybach. Oricum, realizările tehnice ale inginerilor nemţi chiar nu prea mai contează la acest nivel de preţ, lux și exclusivitate. De aceea materialul acesta putea foarte bine să aibă numai poze.


DATE TEHNICE Motor: V12, 6,0 litri Transmisie: 7G-tronic, șapte trepte Putere: 630 CP/4.800 rpm Cuplu: 1.000 Nm Viteză maximă: 250 km/h limitată electronic Acceleraţie 0-100 km/h: 4,1 sec. Preţ: 300.000 de euro

Cabrioletul Mercedes-Maybach din 2016 nu e chiar atât de lung. Decapotabilele Mercedes s-au cam scurtat în ultimii 80 de ani Mercedes este o companie care are o tradiţie de peste 80 de ani în limuzinele decapotabile mari. În imagine e o vechitură din primele generaţii.

Aici în varianta foarte lungă, cu trei rânduri de scaune. Încărcai cinci fete pentru o orgie. Urgia lor a durat câţiva ani și s-a terminat cu victoria rușilor.

ÎN LOC DE MAYBACH S650 CABRIOLET

Răspunsul insipid de corect ar fi: în loc de Maybachul S650 vă puteţi gândi la un Rolls Royce Dawn sau un Bentley Continental GT Convertible, în multele lui variante. Vărsăm o lacrimă de sufle­­tul mult mai celebrelor Bentley Azure și Rolls Royce Corniche, dinozauri dispăruţi rela­tiv recent fără a mai fi înlocuiţi. Și acum, alte răspunsuri, poate mai puţin corecte. În loc de Maybach S650 aș prefera Rolls Royce Corniche, modelul personajului principal din Blow up al lui Michelangelo Antonioni. Adică vechi de juma’ de secol. Este exact genul de statement de care vă vorbeam mai sus: vrei, matale, să fii „artist” și să ieși în evidenţă printre muritori, dar nu eclatant, cum ai face-o cu un Ferrari tip navă spaţială. Mult mai „pe aroganţă”! Ultima alternativă pe care v-aș recomanda-o ar fi un autobuz decapotabil englezesc. E mai ieftin, dar nu prea găsești pe Coasta de Azur. Una peste alta, ne place mașina și mai ales ideea reînviată a celor de la Mercedes. O să le fie greu să concureze cu Rolls și Bentley, pentru că, la mașinile de sute de mii de euro, contează numele, iar în acest caz numele Maybach apare scris pe o mașină Mercedes. A se citi „Mercedes, de care mai au alte milioane de oameni, nu ca în cazul Rolls sau Bentley”. Prima tentativă a celor de la Benz de a resuscita brandul Maybach s-a soldat cu un faliment acum câţiva ani. Sperăm ca în formula hibridă MercedesMaybach să le meargă.

Fotografia ne arată un model lung, foarte lung, chiar mai lung decât lung, cu șase roţi și rezerve, o variantă de limuzină de teren pentru aventuroșii secolului trecut.

JE SUIS PORSCHE CARRERA

Olivier, un parizian de 25 de ani, a băut ceva într-un bar pe Saint-Germain și și-a lăsat Porschele Carrera într-o parcare de taxiuri. Poliţiei i s-a părut suspectă și a detonat-o. Bine, au detonat doar portbagajul, crezând-o mașină-capcană. Frumos! Moralae simplă pentru tânărul Olivier: dacă bei, boţești mașina. Chiar dacă nu te urci la volan. De la poliţiștii care s-au chinuit trei zile să-i prindă pe teroriștii de la Charlie Hebdo, prăvălindu-se singuri ca baloţii pe costișele alea, nu mai am de mult nicio pretenţie. Puteau chema un hoţ român, care în trei minute deschidea elegant portbagajul din poignet, că tot suntem la Paris. Deci terorismul face victime și printre mașini. Cred că o să-mi pun doliu la poza de Facebook cu „Je suis Porsche Carrera”.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

35


lifestyle

{

{

URSUS

DANA ROGOZ, ambasador al campaniei „9 luni cu zero alcool” Are succes ca actriţă, designer, blogger. Dar dacă o întrebi pe Dana Rogoz ce o împlinește cel mai mult, răspunde fără să stea gânduri că „a fi mamă”. Tocmai de aceea a ales să se implice cu succes în campania Ursus Breweries „9cu0” și ne povestește și nouă despre asta.

Cum este viaţa la 30+? Ce ne poţi spune despre experienţa celui de-al 31-lea an din viaţa ta, în care ai continuat să te remarci ca actriţă, designer și, mai ales, mamă? Al 31-lea an a început de curând, mai exact pe 26 septembrie. Pot spune că m-am lovit din plin de pragul de la 30, ca la carte . Dar aniversarea celui deal 31-lea an mi-a adus numai bucurie și speranţa că tot ce îmi doresc de la viaţă acum se va împlini curând, fără nicio „dramă” a vârstei. Și, desigur, sunt foarte fericită că 30+ m-a prins mamă. Asta este cea mai mare realizare, cea mai mare împlinire a mea. „30+” este și titlul piesei din campania „9 luni cu 0 alcool”. Ce ne poţi spune despre aceasta? M-am alăturat campaniei „9cu0” acum mai bine de un an de zile, pentru că mi 36

WW W . S A P T E S E R I . R O

s-a părut că nimeni altcineva nu atinge subiectul consumului de alcool în sarcină, deși efectele lui pot fi dintre cele mai grave. Exceptând site-urile de specialitate, nu se vorbea suficient la momentul respectiv despre efectele consumului de alcool asupra mamei și fătului și despre sindromul alcoolismului fetal. M-am lovit de acest lucru, la rândul meu, cât timp eram însărcinată cu Vlad, și aproape nimeni nu știa să îmi răspundă la întrebarea „Am voie sau nu să consum un pahar de alcool în sarcină?”. Primeam din jurul meu o mulţime de răspunsuri contradictorii, așa că am început să mă documentez serios. Alăturândumă campaniei, am ajuns în mod cât se poate de clar la concluzia că nu există o cantitate sigură de alcool în sarcină și că, drept urmare, singura cale prin care poţi fi sigură ca mamă că nu ai afectat dezvoltarea copilului pe care îl porţi în

burtică este să nu consumi deloc alcool pe durata celor 9 luni. Așadar, mi-am asumat rolul de purtător al acestui mesaj, cu toată convingerea. Ce altceva ai mai făcut în această calitate de purtător de cuvânt? Am călătorit prin ţară, am întâlnit foarte multe femei (mame și viitoare mame) cărora, împreună cu medicii care s-au alăturat campaniei, le-am răspuns la toate întrebările legate de acest subiect. Am căutat mereu împreună cu echipa Ursus Breweries și Asociaţia Mame pentru Mame diferite căi prin care să eficientizăm transmiterea mesajului nostru. Pornind de la blogul meu și de la platforma desprealcool.ro, am mers în mediul rural (unde sunt probleme și mai mari legate de consumul de alcool pe perioada sarcinii) și am adunat oameni în sediul primăriilor sau altor spaţii, unde să pri-


mească informaţiile necesare. Am mers inclusiv în cele mai importante magazine din diverse sate sau comune, adică locurile în care se adună toată comunitatea locală, și le-am invitat pe vânzătoare să se alăture campaniei și să poarte insigne cu mesajul „9cu0”, rugându-le să lase pliante cu informaţiile necesare tuturor femei­ lor, în special celor gravide. Într-un final, am ajuns la concluzia că trebuie să transmitem mesajul campaniei și printr-o cale mai puţin formală, căci nu oricine acceptă ușor să primească informaţii medicale, pe alocuri greu de descifrat, legate de malformaţii sau alte efecte ale consumului de alcool pe perioada sarcinii. Așa că, prin intermediul spectacolului „30+”, am ajuns să transmitem într-un mod ori­ ginal, ușor de digerat, că nu e voie să consumi alcool în sarcină. Vorbim așadar de o comedie contemporană, care are la bază povestea unui grup de șase femei, foarte bune prietene, ajunse la 30+, grup care se destabilizează în momentul în care una dintre ele rămâne însărcinată. Deci tu ai ales o sarcină cu 0% alcool. Eu am ales o sarcină cu zero alcool și cred cu toată convingerea că aceasta este singura cale prin care poţi rămâne cu conștiinţa împăcată că, din acest punct de vedere măcar, i-ai oferit copilului tău toate șansele pentru o viaţă normală. De ce să riști? Vine acum sezonul Sărbătorilor de Crăciun, când tentaţiile sunt multe: fie petrecerea firmei, fie petrecerea din familie. Apare tentaţia și, de fapt, incidenţa situaţiilor când spui că un pahar acolo nu are cum să afecteze. Cum recomanzi mamelor să treacă prin această perioadă? Prin conștientizare... Foarte puţină lume știe, de exemplu, că există anumite malformaţii ale feţei copilului născut de o mamă care a consumat alcool pe durata sarcinii, pe care acesta le poartă toată viaţa, ca un stigmat. El poartă, fără nicio vină, mesajul „Mama mea a consumat alcool”. În plus, există o mulţime de alte tulburări din spectrul alcoolismului fetal, unele dintre ele apărute inclusiv dintr-un consum pe care multe mame l-ar cataloga drept „ocazional”, „rareori”, „un pahar două acolo...”. Nicio mamă nu cred că și-ar expune copilul la aceste riscuri dacă le-ar cunoaște. De aceea mi se pare o campanie extrem de importantă, singura de acest gen din România, care deja a avut efecte suprinzător de bune pe zonele

în care a fost până acum mediatizată. De exemplu, în judeţul Buzău, unde au avut loc cele mai multe întâlniri cu comunităţile de femei din sate sau comune, unde s-a vorbit așadar cel mai mult de „9cu0”, procentul de mame care au aflat de efectele consumului de alcool în timpul sarcinii a crescut cu 15% pe judeţ. Iar asta mi s-a părut enorm, după jumătate de an de eforturi susţinute ale iniţiatorilor acestei campanii. Ai intrat de curând în cel de-al șaptelea an de blogging – La mulţi ani! – spune-ne, te rog, cu ce te-a îmbogăţit experienţa digitală. Mi-a schimbat viaţa, aș putea spune. Blogul mi-a adus extrem de multe momente de bucurie, de satisfacţie, de împlinire. Mi-am adunat acolo o comunitate de oameni deschiși la minte, pe care îi simt mai mult decât niște „vizitatori” ai unui blog, ci mai degrabă ca pe niște prieteni pe care îi invit în căsuţa mea virtuală. Prin blog am găsit calea de a vorbi cu fosta generaţie Abracadabra, de exemplu, ca Dana – și nu ca (fosta) Abramburica, Mimi din La Bloc sau Andreea din State de România. Te tentează vloggingul? Mă tentează. Cred doar că momentan publicul pentru vlog la noi în ţară este mai mic de vârstă și nu știu în ce măsură viaţa mea de om la 30+ ar fi de interes . Ţi se mai spune Abramburica? Bineînţeles, dar doar de către cei care au măcar 20+. Cum te pregătești pentru venirea lui Moș Crăciun? Îi povestesc lui Vlad cum stă treaba cu Moșul, decorez toată casa, fac liste de cadouri pentru cei dragi, ascult colinde... și încerc să petrec mai mult timp împreună cu familia. Tu, personal, ce ai vrea să îţi aducă Moșul și, în general, ce îţi dorești pentru anul 2017? Vreau să îmi aducă o chitară, căci în 2017 mă apuc sigur de cursuri la chitară. Nu știu să cânt la niciun instrument, iar asta mă frustrează. Deși dintotdeauna mi s-a părut un mare minus pentru un actor să nu știe să cânte măcar la un instrument, am tot amânat să încep a învăţa să cânt la ceva – orice! Am zis că la chitară îmi va fi mai ușor, că, deh, am și eu o vârstă, și e mai greu cu învăţatul acum . WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

37


1

LIOARA BRADU

A semnat articole de beauty în cele mai importante reviste glossy din România, fiind una dintre primele jurnaliste specializate în beauty și devenind în timp o autoritate în domeniu. Online o găsiţi la www.lioarabradu.ro.

{

{

BEAUTY

de sărbătoare

Nu există nimic mai sărbătoresc, mai sofisticat, mai cuceritor decât această trusă Dior. E perfecţiune pură.

CALENDARUL DE

Advent

Anastasia mea avea 3 ani când a primit primul Calendar de Advent cu ciocolată. I s-a părut la început mare, apoi prea ușor, apoi prea subţire și, în final, de-a dreptul zgârcit, cu bucăţile acelea minuscule de ciocolată, împrăștiate ici și colo. Mai multă poftă decât plăcere. Ca să-i adorm deza­măgirea, i-am inventat o poveste.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

39


Ș

tiu, a spune povești e un obicei prost, un tic tâmpit care se declanșează de fiecare dată când realitatea îmi calcă nervii ori așteptările copiilor mei. Dar nu despre proastele mele obiceiuri vreau să vorbesc – oricum, e prea târziu a le schimba –, ci despre ceva infinit mai frumos și mai important. Iată, deci, povestea pe care i-am născut-o Anastasiei: Se spune că, odată, demult, pe vremea când pâmântul era făcut din turtă dulce și lapte cu sărbătoare, iar cerul din pastă de vise... – Cum adică din pastă de vise? – Adică atunci când îţi doreai ceva foarte, foarte tare... – Așa cum îmi doresc eu să mă mărit cu Eric (prinţul din Mica Sirenă, filmul Disney)? – Exact așa! Când îţi doreai ceva, trebuia să îţi așezi capul pe pernă, să închizi ochii și să stai așa, preţ de două-trei minute, ca să ademenești puii de somn. – Mami, îmi plac mai mult puii de veveriţă. – Păi asta și erau: pui-de-veveriţă-de-somn. Ei, când începeau să ţopăie în jurul nasului tău puii-de-veveriţă-de-somn, trebuia să înhaţi unul de coadă, să-l încaleci și, așa călare, să te caţeri în copacul cu timp, până la cer. Acolo trebuia să rupi o bucată mare de pastă de vise... – Vaaaai, mami, cum să faci așa ceva? De ce să faci gaură în cer? – Păi nu rămânea gaură, cerul avea și atunci, ca și acum, destule vise ca să se repare. Nu se face gaură în cer dacă oamenii fură câteva. – Sigur? – Jur pe inimă! Și după ce rupeai bucata de cer, o scuturai bine-bine de stele – știi, stelele au prostul obicei să se aprindă când nu e nevoie și pe deasupra mai sunt și grele – o aduceai cu tine pe pământ și-ncepeai s-o frămânţi cu mâinile, cu picioarele, cu burtica, cu genunchii, cu puii-de-veveriţăde-somn, cu mama, cu tata, cu lingura, cu mintea, cu ce puteai tu mai bine, până ce devenea moale și prindea culoarea ta. A sufletului tău, vreau să spun. Atunci puteai s-o modelezi după dorinţa ta... – În Eric. – Exact. La urmă, te rostogoleai în jurul ei de trei ori, clipeai o dată lung din gene, o închideai în piept, aici, lângă inimă, și, dacă erai bun și curat, de Crăciun dorinţa ta devenea realitate. – De ce de Crăciun? Pentru că atunci venea Moș Crăciun cu praful magic? – Ai văzut, tu știi mai bine! Ei, pe vremea aceea, trăia o veveriţă-desomn tare urâcioasă. Nu fusese în­tot­dea­ una așa. De fapt, în tinereţe fusese chiar fermecătoare, numai că de câţiva ani se cam săturase ca puii ei să tot alerge cu oamenii după vise, să nu fie niciodată acasă la cină, la baia de seară, când avea nevoie

40

WW W . S A P T E S E R I . R O

{

{ BEAUTY. de sărbătoare

3

2

Uneori simţi nevoia de puţină strălucire, de niţel aer de divă, nu-i așa? Există la

Sephora acest puf de pudră strălucitoare, care te va face să te simţi instantaneu vedetă.

Ţi-e dor de îmbrăţișarea verii? Atunci relaxează-te într-o baie parfumată cu crema exfoliantă cu

aromă de căpșuni de la Avon, iar la finalul zilei sună-ţi prietenii din vacanţă și urează-le sărbători fericite.

să ducă gunoiul sau să numere firele de nisip, când voia să le citească povești sau să le împletească cozile. Pentru că își petrecea mai tot timpul singură, doamna veveriţăde-somn se cam acrise, se-ntunecase și se cam îngrășase, îndrăznesc să spun. – Păi de ce? – Pentru că, dacă puii nu veneau la cină, ea trebuia să mănânce și porţia lor. Veveriţelede-somn nu aruncă niciodată mâncarea. Dar cel mai grav este că în mintea ei începuseră să crească gânduri strâmbe. Cocea și născocea planuri pentru ca puii ei să stea mai mult pe acasă. Ideea i-a venit tocmai pe 1 Decembrie. Ce crezi că a făcut? S-a căţărat în copacul cu timp, acela în care te urcai să ajungi la cer, și a furat zilele până la Crăciun. Pe toate

9 Pentru un zâmbet fermecător, există

Rouge Edition Velvet de la Bourjois. Face

parte din colecţia de Crăciun, rezistă impecabil pe buze și-ţi face din fiecare zi o sărbătoare.


4 5 6 7 8

Beauty Calendar de Advent Da, știu, în perioada asta e mult de muncă. Tocmai de aceea, seara calmează-ţi tenul și relaxează-ţi mintea. Masca delicată

AquaFocus de la Douglas

e perfectă: ușoară și răcoritoare ca un fulg de nea, că doar conţine apă de gheţar elveţian.

Ador Apa de Lavandă de la Pure by Daiana Anghel. E un miracol îmbuteliat. Redă prospeţimea tenului, calmează iritaţiile, șterge oboseala și îţi dăruiește tinereţe.

Fiecare zi trebuie să fie o sărbătoare. Folosește

confeti pentru baie de la Sephora. Sunt minunate, hidratante, colorate și parfumate.

Untul de corp Vanilla Chai de la The Body Shop e ca o îmbrăţișare

de bun-venit. Merge perfect cu o cană de ceai cu scorţișoară și un film de Crăciun.

cele 24. Nu i-a fost greu, pentru că în copacul acela era mereu forfotă mare. Dacă n-ar mai fi venit Crăciunul, visele nu s-ar mai fi împlinit și, cu timpul, oamenii ar fi încetat să mai călătorească în somn, să modeleze pasta de vise, iar puii ei de veveriţă-de-somn ar fi stat acasă. Așa se gândise ea, dar cum socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg, uite că s-a întâmplat ceva neprevăzut. Pentru că era mai mult rotunjoară decât sprinteioară și mai avea de cărat în braţe și timpul până la Crăciun, la coborâre a alunecat pe-o creangă și s-a prăbușit la pământ. În cădere, timpul s-a spart în zile și s-a împrăștiat în cioburi, care s-au înfipt într-o nucă, într-un măr, într-o bucată de ciocolată, în poșeta unei doamne, în părul unei păpuși, într-o carte de povești, într-o cutiuţă mu­ zicală, într-un covrig, în fel de fel de lucruri mai mari sau mai mici. Rămas fără 24 de zile, copacului timp au început să-i crească spini, iar pasta de vise din cer s-a transformat în gheaţă. Oamenii au devenit nefericiţi și-ntunecaţi, iar puii-de-veveriţă-de-somn au încărunţit și-au amuţit dintr-odată. În faţa acestui dezastru, veveriţa cea posacă a mărturisit ce făcuse. Și-au început cu mic,

îmi amintește de copilărie. E un cadou mic, dar foarte prietenos. Miroase a vară și veselie, a corcodușe și piersici albe.

cu mare să caute cioburile lui decembrie. Cum găseau unul, cum spinii copacului timp deveneau mai mici, cerul mai pri­e­ tenos, oamenii mai fericiţi, iar puii-deveveriţă-de-somn mai sprinteni. Vezi bine că au reușit să le adune pe toate, altfel nu ar fi venit anul ăsta Crăciunul. Și nici anul trecut. Și nici în cel dinainte. Dar nu asta e important. Important este ce au învăţat ei toţi din această căutare comună: că timpul e fragil și preţios și nu trebuie pierdut sub nicio formă, că fericirea se naște din lucruri mărunte, că visele mari se împlinesc cu răbdare și prieteni buni... – Și cu praful magic al lui Moș Crăciun. – Tu chiar știi mai bine! De atunci oamenii folosesc calendarul de Advent, cu ciocolată, cu povești, cu fapte bune, cu scrisori, cu daruri mărunte ca să le fie așteptarea mai ușoară și visele mai aproape.

Crăciun fericit, oameni frumoși!

Gelul pentru mâini de la Cattier, cu argilă,

De v-a plăcut povestea, v-am pre­gătit și vouă un început de Calendar de Advent, cu pro­du­se de beauty – căci asta mi-e me­ nirea la revistă. Le puteţi folosi ori le puteţi dărui. Important e să-l completaţi cu câte o beauty-bucurie în fiecare zi, până la capăt, cu drag și inimă senină. Restul se rezolvă cu praful magic al lui Moș Crăciun.

10 Așteptarea Crăciunului aromată cu lichior de zmeură și piper Sichuan, cu ciocolată neagră și bergamotă, ca în parfumul

Upper Ten for Her al casei Lubin.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

41


creatori români

{

IOANA CIOLACU COLECŢIA CAPSULE

{

{

FASHION

Cu accent pe verde

Haină supradimensionată împletită și rochie verde plisată cu închidere la spate și cordon. Chunky Giant White Coat, 1370 lei Jaguar Dress, 880 lei

{

STILIST: IOANA CIOLACU FOTO: FLORIN PANAITESCU MAKE-UP: DIANA IONESCU HAIR: ALEX CARAMAN SHOES: MIHAELA GLAVAN ACCESSORIES: HUMAN APJ MODELE: VIRGINIA USIKU, FLORIANA SANDU, NADD HU

I

{

oana Ciolacu este un nume cunoscut pe piaţa de design autohtonă. A studiat arhitectură și fashion design în România, iar mai apoi a câștigat o bursă la London College of Fashion, unde a învăţat despre modă și tehnologie. În perioada londoneză a câștigat premiul Designer for Tomorrow, patronat de Stella McCartney. La București lucrează sub brandul propriu, Ioana Ciolacu. Puteţi vedea mai multe creaţii de-ale ei, dar și proiecte în care este implicată, pe www.ioanaciolacu.com.

Superdimensiuni

{

În stânga, pulover supradimensionat împletit, cu fustă verde plisată Chunky Giant White Pullover, 1000 lei și Grimes Skirt, 660 lei În dreapta, haină supradimensionată împletită și bluză cu mânecă raglan, cu print Chunky Giant Grey Coat, 1370 lei și Storm Sweatshirt, 330 lei

{ Sweatshirt

{

Bluză cu mânecă raglan cu print și fustă plisată parte peste parte. Heather Sweatshirt, 330 lei și Interstellar Skirt, 590 lei

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

43


{ Fuste plisate

{

Bluză cu detaliu și funde la mâneci și fustă plisată cu detaliu grafic. În stânga, Nero Sweatshirt, 485 lei și Zebra Skirt, 670 lei. În dreapta, Candycane Skirt, 670 lei

{ Pliuri

{

În stânga, rochie cu spatele gol și pliseu cu detaliu grafic Candycane Dress, 750 lei În dreapta, rochie print digital, plisată, cu închidere la spate și cordon Alma Dress, 1235 lei

44

WW W . S A P T E S E R I . R O


{

{FASHION. creatori români

{ Bluze

{

În stânga, bluză cu funde la mâneci și fustă plisată cu print Nero Sweatshirt, 485 lei și Alma Skirt, 930 lei În dreapta, cămașă cu închidere la spate și broderie, pantaloni parte peste parte Snowdrop Shirt, 410 lei și Pilgrim Trousers, 440 lei

{ Rochii elegante

{

În dreapta, cămașă-rochie cu închidere la spate și print statement Tilda Shirt Dress, 930 lei În stânga, rochie verde plisată Jaguar Dress, 880 lei

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

45


{

{ FASHION. creatori români

{ Cămașă

{

Sus, cămașă print cu detaliu guler, bluză cu funde la mâneci și fustă plisată cu print Breakfast Club Shirt, 780 lei, Nero Sweatshirt, 485 lei și Alma Skirt, 930 lei

46

WW W . S A P T E S E R I . R O


S

unt motivante, eficiente și distractive. Specialiștii Les Mills îţi spun ce alte beneficii mai ai dacă te antrenezi în grup și care e știinţa din spatele unui astfel de program. ntrenamentele de forţă sunt cea mai simplă cale către un corp puternic, tonifiat și sculptat. Însă folosirea greutăţilor în timpul antrenamentelor poate fi intimidantă. Îţi pui deseori întrebări de genul: Care sunt cele mai eficiente exerciţii? Cum funcţionează aparatele cu greutăţi? Câte kilograme ar fi indicat să ridic pentru rezultate optime? ar dacă alegi antrenamentul individual (ne referim doar la cel pe care îl faci singur, nu cu antrenor), nu numai că ieși din sală fără un răspuns la aceste întrebări, dar și cu un mănunchi de nesiguranţă, demotivare și lipsă de concentrare. onform studiului „Get Fit Together“ realizat de Dr. Jinger Gottschall și

A

I

C

Universitatea din Pennsylvania citat de Les Mills, clasele de group fitness sunt cheia succesului când vine vorba de antrenamentele de forţă. Rezultatele dovedesc că, atunci când te antrenezi cu un grup mai mare de oameni, vei obţine rezultate mult mai bune decât atunci când o faci singur. Iată de ce: enzaţia de comunitate pe care ţi-o conferă clasele de grup te menţine motivat și te face să revii la antrenament. Pe lângă motivaţia fizică, aceea de a-ţi atinge obiectivele, clasele de grup accesează și psihicul, creând un obicei din practicarea sportului cu alţi oameni. Mergând constant la aceleași clase, începi să-ţi cunoști colegii de antrenament și să-ţi facă plăcere să vă antrenaţi împreună. Unora le poţi urmări evoluţia, ceea ce sigur te va motiva și pe tine. ntrenamentele de grup îţi îmbunătăţesc starea de sănătate. În urma studiului, subiecţii au fost

S

A

{

advertorial

{

Antrenează-te în grup. Merită!

SPORT

supuși unor analize generale, iar rezultatele au fost mult mai bune, chiar fără modificări la nivelul alimentaţiei. În plus, corpul ţi va remodela, fără să simţi că depui vreun efort special pentru asta. De la o clasă la alta, vei evolua și-ţi vei depăși limitele, în compania colegilor de antrenament. reează dependenţă. Bryce Hastings (Les Mills Head of Research) oferă ca exemplu clasa de BODYPUMP, care combină exerciţii alese cu atenţie cu muzica motivantă și instructori inspiraţionali. „Atunci când te antrenezi cu un grup de oameni, există o energie colectivă în sală. Această energie creează motivaţie și reprezintă o provocare. Este o experienţă care creează dependenţă și care te va face să revii la clasele de grup de fiecare dată.“

C

Ai venit? Ai lucrat? Ţi-a plăcut? Ai revenit? Așteaptă-te la rezultate.

Sub motto-ul „Live Differently”, World Class a creat cea mai bună echipă de antrenori personali din România, ajutând

Foto: Les Mills

WWW.SAPTES E R I . R O

membrii să înţeleagă importanţa antrenamentelor, a nutriţiei echilibrate și a unui stil de viaţă sănătos.


50

proteine animale

WW W . S A P T E S E R I . R O

{

{

NUTRIŢIE

CÂTĂ CARNE POŢI MÂNCA?

CARNEA ARE ȘI CEVA BUN ÎN EA?

Câtă vrei. Dar trebuie să îţi asumi consecinţele. Aici ai foarte mulţi factori colaterali, cum ar fi restul alimentelor și modalitatea de preparare, dar pentru un bărbat activ fizic se poate merge până la 100150 g de carne pe zi, iar pentru o femeie, până la 50-100 g, fără riscuri care să poată fi dovedite știinţific.

Carnitina, carnosina, creatina, coenzima Q10, taurina sunt doar câţiva nutrienţi care, deși consideraţi „neesenţiali”, și-au dovedit eficienţa pentru o stare de sănătate optimă, prevenirea unor boli, întârzierea îmbătrânirii. Deci nu e vorba doar de o „dependenţă de gust” pe care ar avea-o „carnivorii”.


Î

MAI MÂNCĂM CARNE SAU NU?

n contextul dezbaterilor aprinse și polarizării atitudinilor, întâi ar trebui să definim ce înseamnă „carne”. Vorbim doar despre ţesutul muscular al animalelor sau și de­spre alte părţi? Slănina, organele, măduva, șoriciul (colagenul) înseamnă tot carne? Peștele are carne sau nu? Fructele de mare (scoicile) sunt tot carne? enunţarea la carne (sau chiar orice aliment de origine animală) devine din ce în ce mai populară, definită de multe ori ca „veganism”. Deși veganismul este o filosofie relativ nouă (câteva zeci de ani), astfel de propuneri au existat încă din cele mai vechi timpuri. Grecia antică – prin filosofie, pe care fiecare o putea adopta sau nu sau India – chiar prin legi pentru protecţia animalelor.

R

Argumentul etic

Argumentul ecologic

A

rgumentul ecologic poate porni de la ideea sim­ plistă că „pentru un kilogram de carne se consumă cinci kilograme de cereale” și până la gazul de seră (metan) produs în tubul digestiv al rumegătoarelor. Dar turme de bizoni existau în America și înainte de noi. Se poate produce carne și din iarbă, așa cum este natural. Sigur, mai scumpă, mai puţină, dar se poate. porul populatiei în zone unde oamenii nu dau doi bani pe ecologie sau pe suferinţa altora este foarte mare, deci, dacă dăm jos ochelarii de cal, observăm că în jurul nostru lumea are cu totul alte direcţii în care merge. Miliarde și miliarde de oameni care au cu totul alt sistem de valori.

S

Argumentul medical

A

rgumentul medical/fiziologic nu stă în picioare. Miturile despre „omul ierbivor” sau „carnea cau­ zatoare de cancer” nu se susţin din punct de vedere știinţific. omparaţiile trebuie făcute între un regim vegetarian (sau vegan) și o dietă omnivoră sănătoasă, nu cu o dietă „junk-ivoră”. Normal că te simţi mai bine dacă, după o viaţă de mâncat gunoaie, treci la un regim bazat pe plante, dar asta nu înseamnă că e optim. ot fi aduse argumente împotriva anumitor mo­da­li­ tăţi de preparare a cărnii (arsura este can­cerigenă, într-adevăr) sau pentru excesul di­ver­șilor nutrienţi, dar generalizarea este forţată. uperioritatea unei filosofii de viaţă se demonstrează prin exemplul personal și prin educarea celorlalţi, nu prin simpla ei afirmare, autosuficienţă și cu accente de insultă pentru cei care își trăiesc viaţa diferit.

A

C

F

P

rgumentul etic este foarte puternic: dacă omul este o fiinţă evoluată, ar trebui să își procure hrana fără să producă suferinţă și distrugeri ireparabile aspura mediului. Iată un motiv nobil și care nu poate fi combătut, pentru că este alegerea fiecăruia ce să mănânce. Personal, îi apreciez și îi respect pe cei care îl afirmă. ructele de mare nu au sistem nervos (unii spun că nu simt durerea), deci partea cu suferinţa nu este valabilă în acest caz, cum nu este valabilă nici teoria „toxinelor” pentru colagen, o proteină foarte curată, fară contaminanţi. Iar plantele „aud” când sunt mâncate și încearcă să se apere – arată un experiment știinţific.

S

{ E SUFICIENT SĂ MÂNCĂM DOAR PLANTE?

A

Consultant în nutriţie și fitness. www.getfit.ro

D

eși natura însăși a trimis în eternitate nenumărate specii și indivizi de-a lungul miliardelor de ani, ar trebui să ne îngrijoreze că specia noastră contribuie în ultima vreme la dispariţia a numeroase specii de animale și plante, iar perspectivele sunt sumbre. Procesul va continua în mod accelerat, reducând biodiversitatea și punând în pericol chiar propria noastră existenţă. Asta fără să mai ţinem cont și de poluare.

{

CRISTIAN MĂRGĂRIT

portul unor nutrienţi esenţiali din surse exclusiv animale poate fi subiect pentru dezbatere, adevărul este că îi putem obţine și din suplimente nutritive, dacă ne dorim să fim sănătoși: vitamina B12, vitamina A, omega 3 cu catenă lungă (DHA, EPA), fierul, zincul. Pe unele le putem obţine și din plante, dar mai greu. Mai ales copiii, femeile însărcinate, bătrânii, sportivii.

PUTEM SCHIMBA CEVA?

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

51


Radu Jude

{

{

INTERVIU

Despre film și teatru ca ACT POLITIC La sfârșitul lunii noiembrie, regizorul Radu Jude a avut două premiere: un film, Inimi cicatrizate, adaptare liberă după Max Blecher, și o piesă de teatru, Ali: Frica mănâncă sufletul, un spectacol de teatru adaptat după textul – devenit film – al celebrului regizor german Rainer Werner Fassbinder. Un interviu de Ileana Bîrsan.

Ce făceai la 29 de ani, vârsta la care Max Blecher a murit? Alec avea un an, tocmai terminasem Lampa cu căciulă și filmam o grămadă de spoturi publicitare. Unul dintre motivele egoiste ale realizării acestui film, pornind de la textele lui Blecher, este o satisfacţie că tu ai depășit vârsta și ai un mod de a accepta altfel moartea și suferinţa, gândindu-te că altcineva a murit la o vârstă mult mai fragedă. 52

WW W . S A P T E S E R I . R O

De ce a fost o urgenţă acest film? Citisem Inimi cicatrizate prin ’96, din întâmplare, după care l-am uitat. Mi l-a reamintit prietenul meu Dan Nicolaescu, de la Librăria Anthony Frost, care se întreba de ce după Blecher nu face nimeni un film. Am recitit romanul, care mi se pare cel mai slab dintre romanele sale, și am citit restul operelor literare și întreaga corespondenţă și mi-am zis că ar trebui făcut un film. Lucrurile s-au legat și de interesul meu pentru istoria po-

litică a perioadei, iar când m-am hotărât să fac filmul am decis să încrucișez cele două planuri. Deși cuvântul nu-mi place, filmul a ieșit ca o metaforă. Ce i se întâmplă personajului principal, povestea bolii și a suferinţei, totul e pus în oglindă cu ce se întâmplă și cu ce se va întâmpla în comunităţile evreiești în anii următori. De ce crezi că în literatura lui Blecher contextul politic nu e vizibil? Poate era mai preocupat de propria su-


ferinţă și de problemele imediate. Deși, în scrisori, este prezentă o anumită conștiinţă politică. Într-una dintre scrisorile către Geo Bogza îi cere acestuia să-i găsească o revistă în care să publice un text și îi specifică să fie de stânga. Probabil că în întâlnirile destul de dese cu prietenul lui Mihail Sebastian au discutat și subiecte politice. Însă lectura mea nu este din anii ’30, nici n-ar avea cum să fie. Lectura mea este din contemporaneitate. Există o evidentă preocupare specifică pentru istoria politică românească, dacă vorbim despre ultimele tale două filme și, în special, pentru explorarea mentalităţilor, extremelor și a unor defecte socio-politice. Dacă ne referim la naţionalism, antisemitism, cred că există o întoarcere a lor în lumea de azi. E de ajuns să vezi influenţa uriașă a Bisericii ortodoxe în societatea de azi, naţionalismul de tip România Mare, care își are originea în naţionalismul de tip Garda de Fier-Antonescu. Nu e o schimbare. Dar e un interes pentru lucruri pe care nu le-am știut sau care au fost ascunse, îndulcite sau modificate, în așa fel încât să pară mai puţin grave decât au fost. Și e un lucru despre care vreau să vorbesc. Cât privește nemulţumirea pe care unii comentatori sau spectatori o au tocmai pentru că există o dimensiune politică explicită, le pot răspunde că eu însumi

FILMUL „INIMI CICATRIZATE“ POATE FI VĂZUT ÎNCĂ ÎN CINEMA, IAR PIESA „ALI: FRICA MĂNÂNCĂ SUFLETUL“ E MONTATĂ LA TEATRUL APOLLO 111. Regizorul Radu Jude va avea două întâlniri cu publicul – sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu, dialog moderat de criticul de film Andrei Gorzo, și joi, 7 decembrie, de la ora 19:00, la Ceainăria Cărturești Verona, dialog moderat de criticul de film Ileana Bîrsan.

{

{

„Nu există film care să nu fie politic”, Costa-Gavras

mi-am schimbat percepţia. Când eram asistent de regie, la filmul Amen!, turnat în România, prin 2001 l-am întrebat pe Costa-Gavras de ce făcea numai filme legate de aspecte politice, lucru care îmi displăcea pe vremea aia. Răspunsul lui a fost „Nu există film care să nu fie politic”, formulare care mi-a rămas foarte tare în cap și pe care am regăsit-o la un alt regizor, total opus ca estetică, într-un film al lui Jonas Mekas, un jurnal în care imaginile sunt sparte de următoarea propoziţie: „This is a political film”. Nu cred că există să faci un produs artistic, să-l scoţi în spaţiu public și el să nu aibă o dimensiune politică explicită sau implicită. Știu că se spune că un produs artistic e mai valoros din punct de vedere artistic dacă dimensiunea politică lipsește sau dacă este camuflată. Dar eu nu mai cred asta și nici nu mă mai interesează. Dacă aș fi făcut un film despre Blecher fără să aduc în discuţie problemele politice ale anilor ’30, doar atinse în film, fundalul pe care se petrece povestea ar fi fost o atitudine la fel de politică. Să exclud din discurs ar fi fost un act politic. Mă interesează să comunic, pentru mine filmul e un mijloc de comunicare, iar dacă reușesc să comunic niște lucruri care mă interesează, asta e o mare mulţumire. Cu „Aferim!” ai această mulţumire? Da, sunt mulţumit că filmul a generat o serie de texte, o serie de dezbateri, de faptul că filmul circulă și în mediile academice. Astea sunt pentru mine lucruri mai importante decât reușita estetică. Prefer să stimuleze gândirea și să provoace dezbatere. Așa cum îmi doresc și pentru Inimi cicatrizate și nu doar pe problemele legate de anii ’30 din România, dar și ce înseamnă adaptarea literaturii în film, ce înseamnă o reprezentare a istoriei în cinema, ce înseamnă naturaleţea ca valoare supremă în cinema și altele. Dacă cineva găsește aici o treaptă spre propriile sale gânduri, sunt foarte mulţumit. Opţiunile cinematografiei și mizanscenei în „Aferim!” și „Inimi cicatrizate”

au fost descoperite odată cu filmarea sau erau stabilite încă din faza de scenariu? Nu am nici imaginaţia necesară, nici o siguranţă a mijloacelor cinematografice care să-mi permită să știu dinainte ce și cum vreau să fac. Dar în timpul scrierii scenariului, ochiul minţii nu vede unghiuri, distanţe, cadre? Uneori da, uneori nu. Și, în orice caz, când scrii, ai un film în cap și ajungi ca filmul final să fie cu totul altul decât cel care se derula în capul tău în timp ce scriai scenariul. De pildă, în Aferim! distanţele camerei de multe ori au fost dictate de spaţiu corelat cu durata replicilor, așa că au fost rezolvate la faţa locului. Nu m-am gândit nicio secundă când scriam că filmul va fi alb-negru. În Inimi cicatrizate, opţiunea formatului 4:3 – vechiul format academic – l-am discutat cu Marius Panduru (n.m. directorul de imagine al ambelor filme) înainte de filmări, pentru a omagia ceva din filmele clasice, filmul mut chiar. Un alt motiv a venit din faptul că poziţia personajelor la orizontală pe aproape întreaga durată a filmului ar fi impus un format lat, dar nu am vrut soluţia cea mai la îndemână. Mi s-a părut că o tensiune între format și ceea ce s-ar fi potrivit automat este mai fertilă decât să aleg soluţia cea mai facilă. Opţiunea cadrelor fixe a apărut pe parcurs și a fost sugerată de Marius Panduru. Cum povestești un film WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

53


{

{ INTERVIU. Radu Jude atât de necinematografic în esenţă, cu o mizanscenă aproape fără mișcare? Așa a apărut soluţia cadrelor fixe. Tablouri. În plus, există și câteva referinţe la tablouri celebre. Și e și ironic, cumva. De ce ironic? Pentru că există un ludic în felul în care sunt folosite. Cel puţin, în intenţie. A fost o joacă și un alt element care ne-a ajutat să artificializăm și mai mult imaginea. Asta mi-am și dorit. Din același motiv, am încercat să simulăm din tehnicolorul pe care l-am făcut din colorizare mai mult decât din filmare, pentru că opţiunea a venit în timpul filmării.

54

WW W . S A P T E S E R I . R O

Despre Radu Radu Jude s-a născut în 1977 și este un scenarist și regizor român din Noul Val A absolvit Universitatea Media, regie de film și a lucrat ca asistent de regie cu Costa-Gavras pentru filmul Amen și cu Cristi Puiu la Moartea domnului Lăzărescu Lampa cu căciulă (2006), scurtmetrajul său, este cel mai premiat scurtmetraj românesc, fiind selectat în peste 30 de festivaluri Cea mai fericită fată din lume a fost debutul lui în lungmetraj, urmat de Toată lumea din familia noastră Aferim! (2015) a fost un film primit cu aplauze de critica internaţională, premiat la Festivalul de Film de la Berlin

{

La Fassbinder cum ai ajuns? Bogdan Dumitrache mi-a propus să pun în scenă la teatrul pe care tocmai l-a deschis și care își dorește să conţină acest dialog între teatru și film. Ali: Frica mănâncă sufletul e un text care se montează foarte des în Germania și există o intenţie politică în jurul alegerii. Probabil că n-aș fi făcut acest text dacă n-ar fi fost criza migranţilor acum un an și dacă n-aș fi văzut în România aceste reacţii atât de oribile și lipsa de umanitate din partea multor compatrioţi. Nu înseamnă că nu există o problemă cu terorismul islamic, dar e șocant când vezi că, într-o ţară care nu e afectată de această criză și o ţară cu o migraţie foarte mare, există o intoleranţă atât de mare și atâta rasism. Mi s-a părut că e un moment bun să încercăm să explorăm aceste lucruri pornind de la textul lui Fassbinder.

{

Prima piesă de teatru pe care ai pus-o în scenă, la Teatrul Naţional din Timișoara, a fost „Scene dintr-o căsnicie”, adaptare după filmul cu același titlu al lui Ingmar Bergman. De ce o adaptare după un film și de ce l-ai ales pe Bergman? Voiam de mult timp să explorez zona teatrală și să văd cum funcţionează filmul și cum funcţionează teatrul pe același text și care este zona de intersecţie dintre ele. L-am ales pe Bergman pentru că m-a preocupat tema, unul dintre fimele mele anterioare are această temă. Cred în continuare că e un text foarte puternic. Bergman însuși l-a adaptat pentru scenă, de fapt. Filmul însuși a fost un Kammerspiel, cu o dramaturgie foarte apropiată de un teatru clasic.

Unde te desparţi de viziunea lui Fassbinder? Am adaptat textul la mediul românesc. Apoi, Fassbinder a făcut o adaptare după filmul lui Douglas Sirk (n.m All That Heaven Allows) și a păstrat multe elemente de melodramă, pe care eu le tratez cu o anumită ironie,

pentru că nu am același gust pentru melodramă pe care îl are Fassbinder. E un pic mai caricaturizat și există niște tușe de satiră mai pronunţate decât în filmul lui. Există un demon al ironiei care îmi subminează intenţiile serioase sau, dimpotrivă, le îmbogăţește.


Myanmar

Myanmar

{

{

TRAVEL

text și foto MIHAI CODRESCU

– Cauţi o comoară? Vin să te ajut, e ușor să te rătăcești pe-aici. El este U-U, un puști de doisprezece ani pentru care câmpia Baganului este ce era pentru mine grădina blocului când aveam vârsta lui. Pornim împreună să căutăm comoara ascunsă de producătorii unei emisiuni de călătorii în templul cu numărul 1.538. El știe că nu există comoara, o mai căutaseră și alţii înaintea mea. Cumva, amândoi știam că după altceva trebuia eu să umblu. Și totuși U-U intră în jocul meu.

Î

n fapt, căutarea mea începuse cu mult înainte, din clipa în care am auzit că undeva în sudestul Asiei se găsește o ţară care a stat ascunsă vreme de cincizeci de ani sub o dictatură militară dură. E vorba de­ spre Myanmar, noul nume al vechii Birmanii. Călătorul amator de autentic din mine știa – conștient de cinismul implicit – că în astfel de locuri se păstrează tradiţii, că oamenii ţin cu dinţii de principiile și valorile lor. Trebuia să ajung acolo cât mai repede, înaintea valului civilizator. juns în Golden Land, unde stupele și templele aurite sunt pretutindeni, de la marea Shwedagon Pagoda din centrul capitalei până la cel mai mic templu ivit dintre copaci pe malul râului, într-un sat îndepărtat din nord, aveam să aflu că în drumurile dintre ele se află de fapt adevăratele descoperiri. m pornit de acasă cu gândul că cel mai potrivit mod de a trăi experienţa birmaneză este de a călători alături de oamenii locului, cu transportul în comun. Când sunt rugat să povestesc ceva din Myanmar, nu locurile îmi vin în minte, ci oamenii pe care i-am întâlnit la drum. Precum cei din autobuzele care mi-au fost dormitor multe nopţi, ale căror priviri stăruitoare, dar deloc străpungătoare, doar pline de curiozitate, se sfârșeau cu zâmbete care făceau cât o mie de cuvinte. Asta în ciuda suferinţei lor, căci birmanezilor li s-a făcut o mare nedreptate când s-au împărţit genele răspunzătoare pentru răul de mișcare. n Yangon, capitala lipsită de motociclete, interzise acum câţiva ani în urma unor accidente cu

A

A

Î

turiști, femeile care vindeau flori la ieșirea din Sule Pagoda nu se puteau opri din chicotit văzându-mă cum mă chinui să îmi curăţ cu șerveţele umede tălpile înnegrite de vizita desculţă. A fost felul lor de a îmi spune: hei, ești într-o altă lume, așa îţi propui să o cunoști? n Myanmar trăiesc 135 de etnii, fiecare cu limba, cultura și tradiţiile proprii. Trei săptămâni înseamnă puţin când ai atâtea de văzut. Din fericire, în jurul lacului Inle trăiesc 16 dintre ele, iar piaţa din Indhein este ocazia perfectă de a le întâlni. Popoarele Shan își vând aici producţia din grădinile plutitoare pe paturi de alge, din atelierele de ţesături din fibră de lotus, de olărie, ţigări sau argintărie. Aici am rumegat betel, am vrut să înţeleg de ce această frunză, umplută precum o sarma cu nucă de areca, condimente la alegere și apă de calcar, este mestecată cu atâta poftă de mulţi birmanezi. Fără succes. plimbare cu barca dis-de-dimineaţă pe lacul Inle este ca o alunecare pe oglinda în care munţii ce înconjoară întinderea de apă se privesc după ce sunt treziţi de motoarele zgomotoase ale bărcilor. Din când în când, din ceaţa ce separă cele două imagini, acrobaţii lacului – pescarii Intha – apar pentru reprezentaţia de dimineaţă. „Copiii lacului” care-și mânuiesc plasele conice prin aer, în timp ce vâslesc cu un picior, își duc traiul în casele lor lacustre. Viaţa lor depinde întru totul de lac, iar lacul, de muson și de ploile lunii martie. Și lucrurile nu merg spre bine... e pe malul lacului Inle, un autobuz de noapte m-a dus în Hsipaw, de unde călătoria de șase

Î

O

D

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

57


{

ore cu trenul până în Pyn Oo Lwin, capitala de vară în vremea colonialismului britanic, a fost ca o lungă piesă de teatru, cu câte un act în fiecare gară. Femei cu tăvi rotunde așezate peste prosopul făcut colac în creștetul capului, pline cu tăiţei picanţi, amestecuri de condimente și frunze murate de ceai, făceau numere perfecte de echilibristică, urmate într-o ordine firească de domni ce vindeau limonadă la pungă înnodată în jurul unui pai și îngheţată roz în formă de inimă. Personajele se schimbau la fiecare staţie mare. Obrajii albiţi de thanaka – pasta gălbuie din scoarţă de copac ce protejează și împodobește chipurile femeilor – erau înlocuiţi de frunţi punctate de bindi. n Mandalay, agitat și aglomerat, am găsit totuși unde să respirăm istoria locului – în oaza liniștită a palatulul regal – și am găsit răgazul de a urmări procesiunea zilnică a călugărilor budiști în straie de șofran pentru colectarea hranei oferite de credincioși – dhana – la Amarapura sau în jurul celui mai lung pod de tec din lume, U Bein. Pe dealul Mandalay-ului am reușit să îmi pierd telefonul. Directorul hotelului a ţinut morţiș să mergem să îl căutăm împreună. După două ore de urcat și coborât treptele abrupte, de verificat multele puncte pline de obiecte pierdute, unele foarte valoroase, concluzia lui a fost limpede: telefonul tău a ajuns la cineva care avea mai multă nevoie de el. Îmbătat de generozitatea din jurul meu, oricât de naiv ar părea, l-am crezut. Și a fost bine! n alt autobuz de noapte m-a dus în Bagan. Era locul la care visam de multă vreme. Răsăriturile privite din vârful pagodei Shwe San Daw mi-au dau impresia că soarele, pe masură ce răsare, se revarsă peste orizont sub formă de aur lichid, printre cele 2.200 de temple, pe coloana sonoră a imnurilor ce pluteau în ceaţa aurie care separa planurile. La apus, conurile cărămizii ce împânzesc câmpia, copacii acacia, plantaţiile de bumbac, cărările nisipoase și lumina venită din altă lume mi-au dat acel sentiment greu de pus în cuvinte, că te afli într-un loc unic pe Pământ. Oamenii trăiesc printre temple, au grădini de legume, cultivă cereale. Locul este viu, cum îi stă bine unuia dintre cele mai importante puncte ale budismului birmanez. tatul Arakan a fost cea mai izolată zonă în care am ajuns, dar și cea mai autentică, îngheţată în timp, chinuită de conflicte inter­

Î

U

S

{ 58

Religia e importantă

Myanmar are o populaţie impresionantă de călugări și oamenii sunt profund religioși. 89% dintre burmezi sunt budiști.

WW W . S A P T E S E R I . R O

etnice încă nerezolvate. Odinioară cel mai important oraș comercial al ţării, Mrauk U este acum un sat mai mare, înţesat de temple înnegrite de vreme. Un loc bun pentru contemplare, puţini călători ajung aici. n pic mai la nord, în sudul statului Chin, într-un sat accesibil doar cu barca, am găsit copiii la ora de engleză, deși se aflau în vacanţa de vară. Pasiunea cu care vorbea profesorul despre cât de importante sunt aceste lecţii pentru viitorul lor era molipsitoare. Alţii jucau chinlone, sportul tradiţional în care nimeni nu pierde, toţi câștigă un timp petrecut împreună, jonglând mingea de ratan cu mișcări inspirate din dansurile și artele marţiale birmaneze. Tot în Chin, în satul Pann Paung, am întâlnit femeile cu chipul tatuat. Pânzele de păianjen de pe feţele lor, desenate cu mii de împunsături de spini, cu un amestec de grăsimi animale, plante, funingine și mult curaj, pe când aveau nu mai mult de nouă ani, vor dispărea din istoria acestui popor odată cu trecerea lor în altă viaţă. ntors în Mrauk U, la capătul unui drum rătăcit prin noapte, însetat și obosit, am dat din întâmplare peste fericirea însăși. La o masă luminată de un bec palid, stătea un tânăr care își trăia cea mai fericită zi din viaţă. Nu m-a lăsat să plec, spunea că astfel de momente trebuie trăite alături de oameni. După cinci ani de așteptare, răbdarea îi fusese răsplătită. Fata căreia îi declarase dragostea îi răspunsese. Și ea îl iubea. Și asta trebuia spus tuturor, chiar și unui călător pierdut vremelnic prin partea aia de lume. Dintr-odată îmi păru că becul luminează puternic, ca alimentat cu o suprasarcină. Nu, nu cred că era de la berea Myanmar cu care sărbătoream momentul. Realizasem că găsisem comoara pe care U-U, puștiul din Bagan, cu înţelepciunea lui de om mare, știa că o caut. Era nobleţea. Nobleţea de neegalat a acestor oameni trăitori într-o ţară cu un trecut tulbure, dar – sper – cu un viitor demn de frumuseţea lor. stfel am realizat că, oricât de mult am încerca să categorisim călătoriile, în realitate ele sunt de un singur fel: spre oameni. Spre oamenii locului, spre cei cu care ne însoţim, spre noi. Myanmar-ul înseamnă o în­tâlnire cu nobleţea însăși. Și când această întâlnire are loc, atunci știi că ai ajuns în sufletul acestui tărâm, iar călătoria ta și-a atins destinaţia.

U

Î

A

Machiaj tradiţional

Feţele burmezilor sunt adesea acoperite de o pastă gălbuie care îi protejează de soare. Numele ei este thanaka.

Situaţia politică

În ultimii ani, dictatura militară s-a relaxat și ţara s-a deschis către Occident, ceea ce a însemnat și o creștere a numărului de turiști.

{

{ TRAVEL. Myanmar


Burma în literatură

Burma a aprins imaginaţia scriitorilor și a fost subiect al unor cărţi importante din istoria literaturii universale. Primul pe lista autorilor este George Orwell, cu Zile birmaneze, un roman despre lumea colonială descompusă de căldură din acest colţ al Imperiului Britanic. O altă carte care vă va ajuta să înţelegeţi mai bine acest colţ de Asie de Sud-Est este Palatul de cleștar, al lui Amitav Ghosh. Aung San Suu Kyi, faimoasa dizidentă burmeză, are o poveste de viaţă impresionantă și o inteligenţă vie care va încânta cititorii. În română există un volum de dialoguri cu ea, publicat de Rao sub titlul Vocea speranţei. 

WWW.SAPT E S E R I . R O ▏

49


IT și mâncare

{

{

FOOD

CUM SĂ MĂNÂNCI INTELIGENT Să nu vă inducă în eroare titlul, n-am de gând să vă târăsc printr-un noian de sfaturi culese de prin almanahuri și răspândite apoi în toată lumea prin intermediul internetului.

A

m să încerc să vă familiarizez însă cu o experienţă culinară inedită, petre­ cută săptămâna trecută la Bu­ curești. Se numește „Cogni­ tive cooking” și e o formă de „gătit inteligent”. ar nu e un alt robot de bucătărie, în stare să macine, frece, disece, fiarbă, coacă mai bine decât tine. E un „cleverbot” – evident, termen derivat din contopirea cuvintelor „clever” și „robot” – dotat așadar cu inteligenţă artificială, însă nu e un Chef, ci mai degrabă un Sous-Chef: el nu va găti în locul tău, însă îţi va fi de folos, bunăoară, la alcătuirea unor reţete noi ori la folosirea unor ingrediente în combinaţii sau în doze pe care nu le-ai mai încercat. În rest, mâncarea preparată cu ajutorul inteligenţei artificiale este cât se poate de obișnuită și de naturală, iar ingredientele nu au crescut undeva în spaţiu, ci pe drăguţa noastră Terra, pe câmp, în apă sau în coteţ. o aplicaţie, ca să nu vă mai fierb. O aplicaţie despre care o să vă dau detalii mai încolo în text. Acum ajunge să știţi că a fost inventată o apli-

D

E 60

WW W . S A P T E S E R I . R O

caţie care nu risipește, ci întreţine misterul gustului bun, ca un bucătar care are darul de a-ţi prepara un fel de mâncare delicios și aspectuos din doar trei ingrediente pe care le aveai în cămară și nu știai să le combini. arfuria asta la care vă uitaţi, umplută prin intermediul tehnologiei cognitive, precum și al creativităţii umane, găzduiește un preparat numit „Catfish Shelfish Dish”. După cum bănuiţi, e un fel de mâncare bazat pe pește, mai precis somn, și pe crustacee. Fiţi liniștiţi! Omul a prins somnul și crustaceele, tot omul a tăiat usturoiul și ghimbirul, după cum tot niște oameni s-au înfruptat săptămâna trecută, într-un restaurant șic de pe malul Herăstrăului, din acest fel de mâncare sănătos, hrănitor și, mai cu seamă, gustos. ehnologia cognitivă doar a contribuit la identificarea variantelor optime de combinare a ingredientelor. Care, ca în tehnologia tradiţională din bucătăria ta, în general tot la foc se prepară, iar focul, vezi bine, tot omul l-a descoperit. Poftă bună în noul mileniu!

F

T

HORIA GHIBUŢIU

E gazetar freelance, dedulcit la mediul digital după un sfert de veac în care a slujit tiparul.

Puţină istorie

La Pescăruș se mănâncă pește de la finalul anilor ’40, când restaurantul a fost ridicat după planurile arhitecturale ale nepotului lui Ion Creangă, Horia Creangă.


Pescăruș, reperul gastronomic de pe malul lacului Herăstrău

Dan Tonescu (dreapta), Chef-ul grupului City Grill, și Ron Keren, Country Leader IBM Romania, în timpul demonstraţiei de gătit cu tehnologie cognitivă.

Aplicaţia cu pricina se cheamă IBM Chef Watson și o găsești pe ibmchefwatson.com. O poţi folosi în bucătăria ta oricând poftești, mai cu seamă când vrei ceva nou și ai impresia că nu-ţi ajung ingredientele pe care le ai la dispoziţie. Și nu teme de limitele ei – nu e un simplu motor de căutare care frunzărește într-o clipită toate reţetele de pe lumea asta care au fost încărcate. Aplicaţia Chef-ului Watson e dotată și cu intuiţie. Ţine cont, adică, de ce merge și ce nu, înţelege și respectă percepţia umană, nu se raportează la papilele gustative de siliciu ale computerelor! E, cu alte cuvinte, o demonstraţie îmbie­ toare că, așa cum zice CEO-ul celui mai mare grup de restaurante din România, Dragoș Petrescu, „vremea aragazului de la bunica și a gătitului ca acum cincizeci de ani a trecut.”

Locul vechi și nou din Herăstrău

Demonstraţia culinaro-tehnologică a avut loc într-un loc plin de parfum din diverse epoci: restaurantul Pescăruș din Parcul Herăstrău. Parfumul vine mai cu seamă din epoca antebelică, atunci când s-a ridicat acest așezământ culinar devenit reper în viaţa bucureștenilor mondeni, cărora le plăcea să se plimbe pe malul lacului încă neumbrit de silueta hidoasă a celei ce va fi

{

{

Aplicaţia care aplică tehnologia cognitivă

Casa Scânteii. Din epoca postbelică, atunci când se transformase în refugiul „elitei” comuniste dornice de mâncare bună și îndestulătoare, gen Nicu Ceaușescu. Și din acest mileniu, în care cel mai mare grup de restaurante autohton a cumpărat localul, l-a redecorat, i-a conferit un specific românesc, tradiţional, dar și urban, și l-a redat bucureștenilor.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

61


plăcerea din farfurie ■ Str. Gheorghe Manu, 021.212.77.88

BISTRO LA TAIFAS

{

{

DE GUSTAT

specific internaţional

Restaurantul Bistro La Taifas este si­­tuat în curtea Palatului Can­ ta­ cuzino. Bucătăria cu specific ro­ mâ­ nesc, dar şi cu reţete culinare din bucătăria eu­ropeană, asigură oaspeţilor bistroului tihna şi buna dispoziţie a unei mese în familie. Meniul, fără a fi extravagant, redă într-un registru de arome une­ori discrete, alteori zglobii, deplina fu­ ziune dintre bucătăriile Orientului şi ale Occidentului.

TAJ Calea 13 Septembrie 127-131

021.410.18.20 www.tajrestaurant.ro „Aapka Swagat Hai!” Vă sună bizar? Este felul indian de a vă întâmpina, scris în limba hindi. Odată sosiţi la noi, nu veţi fi doar consumatorii unor excelente bucate, ci vă veţi impregna puţin și de farmecul și spiritualitatea indiană. Am dori ca vizita dvs. să fie începutul unei prietenii, să intraţi alături de noi într-o lume în care gusturile vă vor fi răsfăţate de savori inedite și în care veţi putea fi mereu protagoniștii unor istorii fabuloase, pline de farmecul exotic al Indiei dintotdeauna. Vă spunem: „Phir Seva Ka Mauka Dijiye!” – adică dorim să vă servim din nou.

n Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, nr. 2, 0722.224.799 CAPRICCIOSA specific italienesc Muncă, perseverenţă, experienţă și pasiune sunt cuvintele care definesc interesul, formarea și practica profesională a echipei resturantului Capricciosa. Munca pentru că drumul spre bucătăria italiană a început acum 26 de ani. Emil a petrecut 8 ani în Italia învăţând secretele bucatăriei italiane și a deschis restaurantul Capricciosa în anul 1998. Perseverenţa definește tenacitatea și munca de zi cu zi în încercarea de a oferi clienţilor cele mai bune retete culinare. Experienţa este dovedită prin cunoașterea bazelor în gastronomia italiană și varietatea de preparate. Pasiunea este cea care dă sens celorlalte trei elemente, iar noi știm că nimic măreţ nu se poate creea în lumea aceasta fără pasiune.


plăcerea din farfurie

■ Calea Dorobanţilor 177, 0722.216.666, four-seasons.ro

{

{

DE GUSTAT

FOUR SEASONS specific libanez

Cei de la Four Seasons au adus pe meleagurile mioritice gusturile autentic libaneze, de la aperitive reci și calde, până la carne delicioasă de miel, vită sau pui, toate condimentate exotic și completate de sosuri unice. Alegeţi un homos Beiruty sau delicioasa muhammara înainte de o kafta gustoasă sau niște frigărui de miel. Încercaţi alături și un vin libanez.

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

63


la

SIGHISOARA Pachet 3 nopti - 265 eur / pers 23-26 decembrie

15% Reducere pana la 15 decembrie

Sarbatorim Craciunul asa cum se cuvine cu: Bucate traditionale romanesti, atmosfera de sarbatoare cu muzica lautareasca, Ritualul stramosesc al taierii porcului, sorici proaspat si multe alte surprize! In Ajun, colindatorii il vor astepta pe Mos Craciun care va sosi de prin nameti cu cadouri pentru toti copii! Program: 23.dec Cina de Bun Venit 24.dec Pranz Traditional la Pensiunea Stejarul cu Lautari, Ritualul Taierii Porcului, Spectacol de Traditii locale; Cina Festiva de Ajun cu Pachet de Bauturi si Cor de Colindatori 25.dec Pranz de Craciun; Cina Festiva de Craciun cu Muzica LIVE Pachetul include: Cazare in camera dubla cu mic dejun bufet Pensiune completa cu meniuri special concepute de Chef Enzo Liberti Acces Spa: piscina interioara, sauna uscata si umeda, camera de relaxare si sala de fitness Mos Craciun cu cadouri pentru toti copii Turul Cetatii Medievale cu Tobosarul Cetatii Activitati creative si loc de joaca pentru copii cu supraveghere

DoubleTree by Hilton Sighisoara

Sighisoara_info@hilton.com / 0751 144 514


■ decembrie 2016

n German Dentist Calea Dorobanţilor, nr. 208, 021.231.88.56, MALL BĂNEASA 0726.666.999 germandentist.ro

{

{

DE ÎNCERCAT

Cabinetul din Mall Băneasa este primul cabinet deschis de luni până duminică între orele 10:00-22:00. Toţii medicii echipei German Dentist deţin cunoștinţe avansate de RCP (practici de resuscitare cardio-respiratorie). Pacienţii cu patologie asociată, boli cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni hepatice, renale, endocrine sau oncologice, pot beneficia de un tratament dentar efectuat în condiţii de maximă siguranţă medicală. German Dentist oferă servicii stoma­tologice premium, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea ce i-a consacrat numele. Toate acestea pentru ca dumneavoastră să vă puteţi bucura de un zâmbet frumos, luminos și, în primul rând, sănătos.

PRIMUL DEPOZIT CU AUTO-SERVIRE DIN BUCUREȘTI La Euro Mini Storage se găsesc peste 1.000 de unităţi de depozitare ce se întind pe o suprafaţă de 7.500 m2, pe trei niveluri. Euro Mini Storage oferă o varietate de unităţi de depozitare, cu diferite grade de accesibilitate, atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice. Pentru cei ce sunt în proces de renovare sau care pleacă din localitate/ţară pentru o vreme, există opţiunea de a stoca mobilă, automobile sau alte apartenenţe personale pentru cât timp este nevoie.

EVIDENCE BEAUTY SALON

Evidence Unirea Unirea Shopping Center 0729.036.620 Evidence Feeria Galeria Feeria 0729.036.623 Evidence Băneasa Băneasa Shopping City 0746.109.427 office@evidencebeauty.ro

De peste un deceniu, reţeaua de saloane Evidence transformă dorinţele clienţilor în realitate și îndeplinește chiar și cele mai exigente cereri ale vedetelor autohtone. Distincţia „Salon Expert L'Oréal Professionnel” oferă garanţia unor servicii de înaltă clasă, adaptate pentru fiecare client în parte. Pășește alături de Evidence în lumea frumuseţii, în care singurele limite sunt cele impuse de propria imaginaţie! Programează-te acum!

Mai mult, Euro Mini Storage susţine iniţiativele antreprenoriale și vine cu o ofertă unică în România: găzduirea sediului social. Clienţii care optează pentru această variantă primesc un pachet care include toate actele necesare înregistrării unui sediu social și/sau punct de lucru în clădirea Euro Mini Storage, o cutie poștală pentru corespondenţă, plus o boxă de depozitare, începând de la 2 m2! Mai multe informaţii găsiţi pe www.EuroMiniStorage.ro

WWW.SAPTE S E R I . R O ▏

65


lichioruri

{

{

SOCIAL DRINKER

{

LICORI CU AROME DE IARNĂ

Gold Strike

I

Este un lichior de scorţișoară, cu foiţe de aur comestibile, produs de celebrul producător olandez de lichioruri Lucas Bols. Această băutură poate fi consumată în cocktailuri sau simplă, în shoturi, după ce a fost ţinută câteva ore bune la congelator.

arna se pregătește să ne viziteze cu ninsori și cu frig și, mai ales în preajma sărbătorilor, ne vom găsi tot mai des motive să zăbovim seara acasă, la căldură, alături de cei dragi. Reţeta perfectă pentru o seară petrecută acasă, departe de aglomeraţia din baruri, este o băutură care să rimeze cu vremea de afară și pe care să o închinaţi alături de cei dragi. n vin roșu este oricând binevenit, dar dacă vă e poftă de niște tării, v-aș recomanda să încercaţi câteva romuri și lichioruri cu arome de sezon.

Pisa

Un lichior de fistic, alune și migdale, tipic pentru regiunea Toscana, care a servit drept inspiraţie pentru creatorul său. Ideal pentru cocktailuri, este suficient de aromat pentru a fi savurat și simplu, puţin răcit înainte.

U

Drambuie

Un lichior scoţian preparat din whisky, miere, ierburi și condimente. Aroma dominantă pe care o percepi imediat este clar cea de miere. S-a comercializat prima dată în 1910, în Edinburgh, unde s-au vândut în primul an doar 24 de sticle, conform atestărilor. Șase ani mai târziu însă, Drambuie a devenit primul lichior acceptat în colecţia de băuturi a Casei Lorzilor.

Licor 43

Un lichior spaniol cu arome puternice de lămâie, flori de portocal și vanilie, produs din 43 de ingrediente distincte. Reţeta sa pare să dateze din timpul Imperiului Roman. Este foar­ te popular în staţiunile de vacanţă din Spania, unde este băut simplu, cu gheaţă și apă tonică, sau în variate reţete de cocktailuri răcoritoare.

DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Dom Benedictine

66

WW W . S A P T E S E R I . R O

{

Este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul Theliquor-store.ro.

Legenda spune că acest lichior din ierburi a fost inventat de călugării benedictini din abaţia Fecamp din Normandia. Însă mult mai plauzibilă este varianta susţinută și de producători, aceea că lichiorul a fost inventat în secolul 19 de Alexandru cel mare, un negustor de vinuri din Fecamp. Are o aromă foarte subtilă de lavandă, cu note persistente de miere în gust.


Șapte Seri 954  

The Bucharest Going-Out Guide ♥ www.sapteseri.ro ► fb.com/7seri ☼ 2 - 15 decembrie 2016

Șapte Seri 954  

The Bucharest Going-Out Guide ♥ www.sapteseri.ro ► fb.com/7seri ☼ 2 - 15 decembrie 2016

Advertisement