Page 1

UTDRAG UR PORTFOLIO

SANNA ENGLUND


S A N N A E N G LU N D +41787253753 englundsanna@gmail.com Chemin de Boston 16 1004 Lausanne Schweiz


C U R R I C U L U M V I TA E

UTBILDNING

2017 - 2018

2013 - 2016

ÉCOLE POLYTECHNIQUE FÉDÉRALE DE LAUSANNE | Lausanne, Schweiz Utbytesstudier, Master of Architecture CHALMERS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY | Göteborg Kandidat i Arkitektur och Teknik Kandidatexamen i både arkitektur och civilingenjör väg och vatten Engegerade mig i mottagningskommitén, idrottsföreningen samt organsierade flera stora middagar och fester

ANSTÄLLNING

2016 - 2017

TYRÉNS | Göteborg Arkitektpraktikant Arbetade som en del av ett team för nya IVA-HBO på Östra Sjukhuset samt med egna mindre projekt Ritade i AutoCAD, Revit och SketchUp, skissade planer, höll kundmöten, förberedde rapporter i InDesign, organiserade studentevent

MJUKVARA

SPRÅK

REFERENSER

Microsoft Office

AutoCAD

Cinema 4d

Adobe CC

Revit

Matlab

Rhinoceros

SketchUp

Grasshopper

V-ray

SVENSKA

modersmål

ENGELSKA

flytande

FRANSKA

grundläggande kunskaper

SPANSKA

grundläggande kunskaper

KARL-GUNNAR OLSSON

JESPER NILSSON

Programansvarig Arkitektur och Teknik, Chalmers karl-gunnar.olsson@chalmers.se +46 70 308 83 50

Ansvarig arkitekt för mitt största projekt på Tyréns jesper.nilsson@tyrens.se +46 10 452 35 04


SANNA ENGLUND ABSTRACT OF PORTFOLIO


S A N N A E N G LU N D +41787253753 englundsanna@gmail.com Chemin de Boston 16 1004 Lausanne Switzerland


C U R R I C U L U M V I TA E

EDUCATION

2017 - 2018

ÉCOLE POLYTECHNIQUE FÉDÉRALE DE LAUSANNE | Lausanne, Switzerland Exchange studies, Master of Architecture

2013 - 2016

CHALMERS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY | Gothenburg, Sweden Bachelor in Architecture and Engineering Bachelor’s degree in both architecture and civil engineering Involved in the reception committée, sports committée and organized several large dinners and parties

EMPLOYMENT

2016 - 2017

TYRÉNS | Gothenburg, Sweden Architecture Intern Worked as part of hospital design team as well as on my own smaller projects Drawing in AutoCAD, Revit and SketchUp, floor plan drafts, client meetings, preparing reports in InDesign, organizing student event

SOFTWARE

LANGUAGES

REFERENCES

Microsoft Office

AutoCAD

Cinema 4d

Adobe CC

Revit

Matlab

Rhinoceros

SketchUp

Grasshopper

V-ray

SWEDISH

native speaker

ENGLISH

fluent

FRENCH

good working knowledge

SPANISH

good working knowledge

KARL-GUNNAR OLSSON

CHRISTINA DOUMPIOTI

Head of the Architecture and Engineering program, Chalmers karl-gunnar.olsson@chalmers.se +46 70 308 83 50

Scientific Assistant, Media and Design Lab, École Polytechnique Féderale de Lausanne christina.doumpioti@epfl.ch +41 78 812 46 82


RURAL RETURN

STEPS

CA P TO

40 M2

BRIDGE CHALLENGE

WAT E R C O LO R A N D D R AW I N G S


RURAL RETURN COWORKING AND DAY CARE CENTER IN XIXINAN, ANHUI PROVINCE, CHINA YEAR 4, STUDIO AT EPFL, PROF. JEFFREY HUANG RHINO + GRASSHOPPER, ADOBE CC, MAPPING IN QGIS, ANIMATIONS, PHYSICAL MODELS INDIVIDUAL PROJECT The one child policy (1979-2015) has left China with an unproportionally large elderly population, which younger generations are struggling to provide for. For a time young people have been leaving their ancestral homes to find work in cities. The elderly that are left in the rural towns face both economical, physical and social difficulties in the absence of a working generation. Meanwhile there is an ongoing trend for educated young people to move out of the big cities into the rural areas of China. These people are looking for an alternative to the polluted air of the cities and a more natural way of living.

The aim of the project is to offer elderly the context, meaning and support they lack as well as give the returning generation a community for sharing ideas and socializing. The center becomes a meeting point which brings generations together and enables a symbiosis between them in terms of knowledge. New villagers teach elderly to use computers to keep in touch with relatives while older villagers introduce the newcomers to the culture, traditions and crafts of the area.


10-14

10-14

0-4

0-4 10

Percentage / age group 1980

5

100+

100+

100+

90-94

90-94

80-84

80-84

80-84

70-74

70-74

60-64

60-64

50-54

50-54

40-44

40-44

30-34

30-34

20-24

20-24

10-14

10-14

0

5

0

5

10

5

10

5

10

70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14

0-4

0-4 5

0

Percentage / age group 2016

90-94

10

10

5

10

10

0-4 5

0

10 female

5

10

5

0

male

The age distriution has shifted dramatically since the beginning of the one child policy in 1980.

female

male

100+ 90-94 80-84 70-74 60-64

COWORKING

LUNCH ROOM

50-54 40-44

CONFERENCE

30-34

COWORKING

20-24 10-14 0-4

10

DAY CARE

CONFERENCE

DAY CARE 5

0

5

10

WORKSHOP female

male

LUNCH ROOM

WORKSHOP

The program’s required functions and their connections to each other.

Functions are placed in parts existing buildings where there is left-over space, or in entire buildings that are not used. Staircases connect functions to optimize flow.

Usage frequency Low

High

Village plan showing estimated road network usage. Green shows most frequently used paths. Marked in black is the chosen site.


To spatially connect the program and the different buildings, a scaffolding structure spans the inner yard. The scaffolding carries the staircases and a playground for the day care. Using the angles of the surrounding buildings and entrance point as parametres, the grid structure is generated using grasshopper. This method of generating the structure makes it very flexible and the project could be adapted to many different sites, depending on where there is room.

Screen shot of grasshopper definition. Inputs are curves along the facades of exisiting buildings and goal height and density of grid structure.


Section, 1:100

First floor, 1:400

Ground floor, 1:400


REFLECTION Something new for me in this project was spending so much time on background research. As rural China is so different from Europe, and contexts previously explored during my education, it was important to truly undertstand the social and economical context of the Anhui province. About half of the semester was therefore spent learning about this and the village, Xixinan. This, i find, led up to a programmatically strong project.

In the project, a great challenge was combining a very socially oriented program with a structuralistic design concept. As I was still learning a lot about parametric tools and processes, experimenting with grasshopper stole a lot of time from designing. In the end, I think this shines through - my project does not seem entirely sown together. Still, I am happy with the ideas developed, and will during the spring semester at EPFL look into them further.


STEPS CENTRE FOR THE ARTS IN PARK CITY, UTAH YEAR 3, BACHELORS PROJECT, CHALMERS, PROF. MORTEN LUND RHINOCEROS + GRASSHOPPER, V-RAY, ADOBE CS, HAND DRAWINGS, PHYSICAL MODELS GROUP OF TWO STUDENTS

For a student competition held by the Acoustical Society of America, we created Steps as our proposal for a centre of arts. The focus of the competition was an auditorium for chamber music, taking into consideration both visual experience and acoustical sensation. Our main focus was creating a calm and relaxed space, questioning the traditionally formal seating arrangement of a chamber music hall. With our box landscape in an introvert

room we have created an intimate setting for music. The adjacent building is designed to contrast to the auditorium by a strong sense of direction and movement through the heavy concrete rooms. For acoustic solutions, we wanted them integrated in the surfaces of the rooms, to take no attention from the clean volumes.


A

A B

2

9 1

7 11

12

6 8

5

5 4

10 5

5

5

5

5

3

B Entrance level , 1:400

16

2

19

13

17

12

14 15

21

20

18

18

Stage level, 1:400

1 2 3 4 5 6 7

Lobby Green room Glazed path Auditorium Restrooms Wardrobe/Ticket sales Concessions

8 9 10 11 12 13 14

Staff area Stage manager’s office Janitorial Ventilation shaft Stage Stage wing space Lighting control

15 16 17 18 19 20 21

Audio and recording control General storage Piano storage Performer’s preparation area Food preparation area Electrical room Mechanical room


Section A, 1:200

Section B, 1:200


INT IMATE AND RELAXED AUDITORIUM The main concept of the auditorium is the one of a relaxed sitting arrangement. The boxes build up a landscape with many different ways to sit down.

All surfaces have acoustical properites to ensure even sound through the room. The wall offers two different sound impressions for when you are standing up and for when you descend into the seating area.

Boxes fall down to create a landscape tilted towards a platform for a performer, who is hidden below a horizon from the impressions of the outside world.


The corrugated polycarbonate surface provides a diffusive effect to the high frequency sounds.

The back panel slides on a rail to give a scattering and reflective effect for music performances and a absorptive effect for speeches.

Absorptive board Air inlet (max. 3 m/s) Floor heating

Music G - Strength

C-80 - Clarity 20

5,0

15 0,0 10

5

-5,0

Speech STI - Speech transmission index

C-80 - Clarity 10,0

0,7 Good 0,6

0,5

5,0

Fair

0,4 Poor 0,0

0,3

Music 1,5

RT [s]

Reverberation time

2

Speech 1

0,5 125

250

500

1000 Frequency [Hz]

Frequency

2000

4000


REFLECTION Steps was my bachelors project and I had more time to work on it than any of my earlier projects, which resulted in a more detailed and conceptual project. Our working approach for the project was highly conceptual, allowing more than half of the project span to be conceptual discovery, with three alternate proposals. These proposals we iterated respectively to get the most out of them, and I feel that I have earned a lot by always being able to choose from three options, and that the concept for our auditorium is well thought through. If I had redone the project, I would have worked harder to connect the auditorium with the rest of the buidling – both conceptually and in plan. The concept for our auditorium was strong and could have included the rest of the building.


CAPTO WATER SLIDE FOR THE GOTHENBURG 400 YEAR ANNIVERSARY YEAR 3, ARCHITECTURE AND OPTIMIZED STRUCTURES, CHALMERS, PROF. MORTEN LUND HAND DRAWINGS AND PHYSICAL MODELS

For the Gothenburg 400 year anniversary in 2021, a lot of celebration is already being planned. To participate in these preparations, we were tasked with conceptualizing a water slide through central Gothenburg.

Another goal was to acknowledge the increasing interest for extreme sports as well as the very commercial occasion and design a ride that attracts both the adrenaline junkie and the family with children.

Some conditions for the project was that it would be a temporary structure made to be driven mainly by rain water during the summer. It was therefore imperative that the majority of the construction may be taken down during the colder months.

Focus for this project was to explore a design approach integrating structure and space by working mainly with models and hand drawings.


CRESTA RUN We took inspiration for our water slide from the Cresta Run in St. Moritz, Switzerland. This 1214 meter long toboggan track is built anew every year from natural ice.

PATH

GOTHENBURG We started up the project in groups, analysing the given area and setting up some demands for the design.

The path starts at an old cable car base on top of Johanneberg, Gothenburg. It then twists through a park over a public transport junction and through a mountain. It ends on the grounds of the amusement park Liseberg.

Landscape model of Gothenburg made from paperboard. The path and my chosen focus area are marked in red.

START FINISH


Early sketch of context and safety nets

A SUPPORTING NET I chose to focus my optimization on an S-curve on the grounds of Liseberg. This is the final challange of the course and the intention is that if you are not fully in control you might fall out. To keep people from hurting themselves and the visitors of Liseberg, I experimented with different safety nets that would catch the falling riders. I wanted to combine the net and the carrying structure for the slide.

A hinged tensile structure that minimizes the impact on the grounds of the amusement park. I imagine how – with everything hinged – the structure might move slightly every time someone crosses over the net, and perhaps drip some water on the people below. Because the structure is allowed to move freely on top of the net, inner tensions in the material of the slide are minimized.


REFLECTION I found a challenge in working with a structure that has a very strong typology. Waterslides at amusement parks look very much alike for the most part and, in my opinion, not aesthetically pleasing. I wanted to create something more elegant, without trying to make the waterslide look like anything it is not. Another challenge was to start sketching on a project that seemed quite impossible to begin with. What I found was

that the irrationality of the assignment was a great source of inspiration and led me to pursue some goals that might have been outside my range of confidence otherwise. And so, a seemingly impossible project turned almost realistic. The iterative working method is something I will take with me from this project. To put the digital tools away and sketch with models is a very effective way of finding structural solutions, without great knowledge in structural details.


40 M2 40 M 2 SMART APARTMENT FOR PARENT AND CHILD INTERNAL COMPETITION, INTERNSHIP AT TYRÉNS, GOTHENBURG AUTOCAD, SKETCHUP, HANDSKETCHES ONLY ARCHITECT IN GROUP OF FOUR

About 85 percent of the Swedish population is currently living in cities. According to Swedish Real Estate Agents Statistics, housing prices has grown with an average of 54 percent between the years 2013 and 2017. To find an acommodation to rent is also difficult, as housing queues are long. 40 m2 examines if there is a way to create a small apartment with functions and qualities of a large apartment. Emphasis

lies in the proposal on a home for a parent with care of one child every two weeks. The apartment is designed to provide both parent and child opportunity for socializing, as well as seclusion when wished for. Resulting is an apartment which is modern, cheap and efficient, with smart solutions and which functions well for a typical biweekly family. Everything in 40 square meters.


Plan, 1:100

Section, 1:100

Dining place for two. Tabletops can be added to mobile table legs and table tops that are not in use are stored in a closet.

Dining place for many. Dofa and window sill can be used to maximize the number of seated people.

Sleep and study room. All the surfaces of the apartment are used, whether there are one or two people living in the apartment.

Two bedrooms. The mobile wardrobe wall does not block the light to the rest of the apartment. Acoustics are adjusted with absorbing walls behind the wardrobes.


STRUCTURAL DESIGN CHALLENGE FOOTBRIDGE YEAR 2, DESIGN COMPETITION HAND SKETCHES, MODELS AND 1:1 PROTOTYPE GROUP OF EIGHT

Arranged by students and local companies a bridge building competition is each year held for the students of Chalmers. In 2014, six teams competed to build the most stable, effective and aesthetically pleasing structure. The program was to build a bridge over a small pond on campus. The bridge could have only four supporting points, two on each

half of the bridge, and the points had to be within a given diamond shaped area. The challenge in this was to create stability to the sides and the ends at the same time. With a quite minimalistic and zen like design we ended up in second place and also got an honorable mention for designing the most beautiful bridge.


+41787253753 englundsanna@gmail.com Chemin de Boston 16 1004 Lausanne Switzerland


Sanna Englund Abstract of Portfolio  
Sanna Englund Abstract of Portfolio  
Advertisement