High Life NL 16-06

Page 1

#06-2016 GRATIS

opinie en lifestyle magazine voor hobbygrowers en blowers

FEITJES & WEETJES OVER 25 JAAR HIGHLIFE ANDRÉ BECKERS: “VREES DE OVERHEID” WHAT A LONG, STRANGE TRIP IT’S BEEN DE CRUCIALE ROL VAN HIGHLIFE


Check de shoplocator op www.plagron.com


Highlife 25 jaar In dit nummer veel aandacht voor ons eigen verjaardagsfeestje: Highlife bestaat 25 jaar. We blikken terug op onze stormachtige geschiedenis in een aantal persoonlijke artikelen van medewerkers zoals André Beckers, Nicole Maalsté en Derrick Bergman. Ook laten we bedrijven aan het woord die bij ons adverteren en blikken we terug op al die artiesten die bij ons in het blad stonden. We hopen dat jullie deze special met veel plezier lezen.

overleg met coffeeshophouders tot inzicht en wijzigde hij zijn beleid.

Natuurlijk houden we jullie verder op de hoogte van de actuele gebeurtenissen. We hebben een reportage over de enige apotheker in Nederland die THC-olie maakt. Subsidie was er niet,

Dat gebeurde trouwens ook op het verkiezingscongres van de VVD. Daar zorgden leden er voor dat de onwillige VVDtop hun starre anti-cannabis politiek moest wijzigen. Lokale bestuurders willen een realistischer beleid. Het kromme gedogen waarbij een coffeeshop wel wiet mag verkopen, maar waar wiet niet mag worden geteeld is niet langer houdbaar. Daar is bijna heel Nederland het wel over eens, behalve de VVD-top. Een motie om cannabis te legaliseren haalde het niet, maar een motie om ‘slimmer’ te reguleren wel.

Het worden spannende tijden voor cannabisminnend Nederland. de apotheek betaalde alles zelf. “Maar dat is vooral omdat we het leuk vinden. Er zit een beetje passie in en dan is het niet erg. We kijken graag hoe we een product heel goed kunnen maken en patiënten daarmee helpen.” Meer mediwietnieuws in de vaste bijdrage van stichting PGMCG, waarin Marian en Serge vertellen hoe het verder gaat nu de gemeente Tilburg het kweken van cannabis toestaat voor medicinaal gebruik. Verder aandacht voor de verkiezingen in de Verenigde Staten, waar bijna alle referenda over legalisering van cannabis werden gewonnen. En we kijken naar de situatie van de coffeeshops in Amsterdam. Niet alleen liggen ze onder vuur van de politiek, ooit waren er 350, nu zijn er nog 174 over, maar ze worden ook letterlijk onder vuur genomen. In de laatste 14 maanden zijn minstens tien coffeeshops ’s nacht beschoten, waarna de burgemeester de zaak altijd liet dichttimmeren. Gelukkig kwam hij na een

Daar kun je natuurlijk nog alle kanten mee op. Hardliners als Opstelten en Teeven houden liever alles bij het oude. Maar die houding is niet langer acceptabel voor de VVD-leden. Een nieuw cannabisbeleid staat in ieder geval op de agenda voor de coalitiebesprekingen na de komende verkiezingen op 15 maart. En de VVD schuift eindelijk richting reguleren op. In hoeverre ze opschuiven, is nog te bezien. Het worden hoe dan ook spannende tijden voor cannabisminnend Nederland. In het komende nummer zetten we de cannabisstandpunten van de verschillende politieke partijen op een rijtje voor je. Dat maakt het stemmen later makkelijker. Tot slot wens ik jullie fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond nieuw jaar. En wat Highlife betreft, we gaan vol optimisme op naar de komende 25 jaar. Lang leve Highlife, lang leve cannabis! Rob Tuinstra

Voorwoord van de uitgever De Nederlandse overheid voert een liberaal beleid t.a.v. cannabis. Het gebruik van cannabis wordt in de Nederlandse Opiumwet niet strafbaar gesteld. Vele gemeenten gedogen coffeeshops van waaruit hasj en wiet worden verhandeld. Met het gedogen van deze coffeeshops heeft de overheid een goede scheiding van de drugsmarkten weten te bereiken. Zo’n één miljoen blowers weten de weg naar de coffeeshop te vinden of voorzien d.m.v. kleinschalige hennepteelt in hun eigen gebruik. De cannabisconsument is de samenleving op geen enkele wijze tot last. Hij wordt in ons land dan ook terecht niet als een crimineel behandeld. Sommige politici en vertegenwoordigers van het openbaar bestuur zijn groot voorstander van het legaliseren van cannabis. Aan legalisatie gaat gewoonlijk een lange periode van normalisatie vooraf. De uitgever hoopt middels het blad ‘Highlife’ het publiek te informeren en hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de normalisatie van cannabis. In zijn blad geeft hij zowel voor- als tegenstanders van cannabis de ruimte hun mening te ventileren. Dit betekent niet dat de uitgever het met de inhoud van alle artikelen of advertenties eens is. De uitgever distantieert zich uitdrukkelijk van gepubliceerde uitlatingen of afbeeldingen die de indruk wekken dat er reclame wordt gemaakt voor het gebruik of productie van cannabis. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook vermenigvuldigd of overgenomen worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever en de andere auteursrechthebbenden. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud en/of de doelstelling van de advertenties. De redactie neemt geen enkele verantwoording voor ongevraagde inzendingen. De uitgever heeft getracht alle rechthebbenden op copyright van foto-en/of beeldmateriaal te bereiken. Zij die desondanks menen aanspraak te kunnen maken op deze rechten, kunnen zich tot de uitgever wenden.

3


INDEX

06 16

FEATURES: Apotheker maakt THC-wietolie

16

PGMCG en mediwiet

22

25 Jaar Highlife: Intro & prijsvraag 26 25 Jaar Highlife: André Beckers

28

25 Jaar Highlife: Feitjes & Weetjes 32 25 Jaar Highlife: Fun & Business

34

25 Jaar Highlife: Derrick Bergman 38 25 Jaar Highlife: België

41

25 Jaar Highlife: Nicole Maalsté

44

25 Jaar Highlife: Muziek

48

Wiet wint in USA

52

VOC Logboek

62

The Dubbeez

66

De fabels van Gijs Vanhee

70

16

34

28

52 GROENE ZAKEN:

21

4

11

Product Flash

11

Review Big Buddha and More

21

Review De Kade

56


8

13

RUBRIEKEN: Voorwoord

3

Flash

7

Nicole Maalsté

8

High Weirdness

13

Wil & Ruud Oomen

54

High, Low & Dirty

58

Games

68

Treasures

76

C Man

81

54

68

76

46

EN VERDER:

57

78

Armand: En Nou Ik

46

Coffeeshops onder vuur

57

De Regulator

64

Expo: Marilyn Monroe

78

Nobel: Complex moordspel

80

EN NOG VEEL MEER... 5FLASH 23.000 2 h handtekeningen voor Johan van Laarhoven J TV-persoonlijkheid Filemon Wesselink leverde T medio november ruim 23.000 handtekeninm gen af in de Tweede Kamer om Johan van g Laarhoven, die in Thailand gevangen zit, te L ondersteunen. Vera Bergkamp van D66, die o de van de zich ich h iinzet nzett voor vo r d e vrijlating vrrijl ijljla ati ting vva an d e ex-coffeeshophouder, exx co off ffe ff eesho hop ph houd de nam de handtekeningen in ontvangst. De actie was georganiseerd door de actiegroep Justice for Johan, die hiermee de druk wil opvoeren om Van Laarhoven naar Nederland te halen. Van Laarhoven is in Thailand tot 103 jaar cel veroordeeld. Tot nu toe weigert de Nederlandse regering zich in te zetten voor zijn vrijlating. In het komende nummer van Highlife gaan we weer uitgebreid in op deze zaak. Meer info: www.justiceforjohan.nl.

Plantarium vrijgesproken We hadden het nog niet in Highlife vermeld, maar goed nieuws uit Nijmegen. Ed Gerritsen, de eigenaar van growshop Plantarium, is in september opnieuw vrijgesproken wegens overtreding van de growshopwet. Zoals bekend is die onzinnige wet vooral gericht op leveranciers van ‘grootschalige hennepteelt’. Iedereen die ooit bij Plantarium langs is geweest weet dat dit niet klopt. Desondanks eiste het Openbaar Ministerie na een eerdere inval drie maanden gevangenisstraf. Eerder werd Gerritsen al vrijgesproken door de rechtbank, maar na een hoger beroep van het OM heeft ook het Gerechtshof in Arnhem geoordeeld dat Plantarium niet strafbaar is. In het komende nummer meer hierover, want deze mooie uitspraak kan juridische gevolgen hebben voor andere growshops.

Na 17 jaar eindelijk coffeeshop in Amsterdam Zuidoost Het heeft even geduurd. Ongeveer 17 jaar, maar nu lijkt het dan zover te zijn; er komt een coffeeshop in Amsterdam Zuidoost. Je zou denken dat coffeeshops in de gemeente Amsterdam overal wel aanwezig zijn. Desondanks was er in Zuidoost, dat ooit bekend stond als de Bijlmer, nog geen coffeeshop te vinden. Taai verzet van lokale christelijke politici en boze buurtbewoners verhinderden dat vele jaren. Maar nu is eindelijk een locatie gevonden bij station Amsterdam Bijlmer Arena. Het is de bedoeling dat de shop in 2017 opengaat.

7


Column

Nicole Maalsté

Dresscode cocktail Het moet ergens in de zomer zijn dat ik voor het eerst een mailtje ontvang van de organisatie van de Zeeuwse Boekenprijs. De organisatie nodigt ons uit om aanwezig te zijn bij de uitreiking. We hebben er zo onze bedenkingen bij.

Ja, het boek begint met het verhaal over coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, de grootste coffeeshop die Nederland en de wereld ooit heeft gekend. Maar die staat symbool voor de ontwikkelingen in heel Nederland en daarbuiten. Sterker nog, we hadden in eerste instantie een boek geschreven dat alleen over Checkpoint ging. Dat werd uiteindelijk afgewezen door de uitgever omdat die bang was dat de rest van Nederland de verwikkelingen rondom de Zeeuwse coffeeshopgigant niet boeiend genoeg zouden vinden. Dus is de eerste versie compleet herschreven om het verhaal in een bredere context te plaatsen.

Onderzoeksjournalistiek Enkele vervolgmails over de Zeeuwse Boekenprijs ontsnapten aan mijn aandacht. Ik had het idee dat een boek over Checkpoint nooit in de prijzen zou kunnen vallen, omdat het over een onderwerp gaat waar Zeeland zich niet perse mee wil profileren. Eind oktober meldde de organisatie zich opnieuw. Ik was op vakantie en had net een paar dagen door de bergen gelopen. In de hotelkamer checkte ik mijn mail en las tot mijn verbazing het dringende verzoek of we aanwezig wilden zijn bij de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs en het bijbehorende diner. De Wietindustrie had de prijs voor het beste onderzoeksjournalistieke boek in de wacht gesleept. Op de Facebookpagina van de organisatie ontdekten we dat er ook een publieksprijs te winnen viel. We hadden nog ruim een week de tijd om onze achterban te mobiliseren. Veel te laat. Maar goed, je

8

weet het maar nooit. Het zou toch erg grappig zijn als een boek over wiet zo’n prijs van het Zeeuwse lezerspubliek zou winnen.

Creatievelingen De middag voor de uitreiking checkte ik nogmaals de uitnodiging om te weten waar we werden verwacht. Tot mijn schrik las ik dat er een dresscode gold. Dresscode ‘cocktail’ om precies te zijn. We zaten in België en Mig had alleen t-shirts en een spijkerbroek bij zich. “Nou ja goed, we zijn creatievelingen. Moet kunnen”, zei ik. Tot overmaat van ramp kwamen we in een file terecht waardoor we een half uur te laat op het diner verschenen. Dames en heren in pak en jurkjes zaten aan ronde tafels te dineren. Aan de zijkant een folkbandje, die wanneer ze niet speelden op een bankje zaten toe te kijken hoe de aanwezigen zich tegoed deden aan het overigens prima diner.

IJsbeer Uiteindelijk viel de ijsbeer op het t-shirt van Mig prima in de smaak. Twee Zeeuwse journalisten wilden weten hoe we waren binnen gekomen bij Willemsen, de eige-

naar van coffeeshop Checkpoint. Dat was hen in al die jaren niet gelukt. Mogelijk hadden zij een heel andere dresscode dan die van Willemsen. Die is meer van de spijkerbroeken en hardrock t-shirts. En een ijsbeer zou hem vast ook behagen. De publieksprijs wonnen we uiteindelijk niet. Maar onze avond was geslaagd.


Presenteert:

SolarSystem 550 LED Kweeklamp “De meest innovatieve LED kweeklamp op de markt”.

-

Maximaal 400W verbruik. Vervangt 600W HPS Dutch Passion coupon ter waarde van € 75, Instelbaar lichtspectrum, rood, blauw en wit Programmeerbaar bedieningspaneel Zonsopgang / zonsondergang optie Instelbaar verbruik van 0 -100% Ontwikkeld en geproduceerd in California, VS. 5 jaar garantie

Bezoek onze website voor product informatie, prijzen en nog veel meer; www.crazy-leds.com E-mail: info@crazy-leds.com

Tel: 0031 (0)85 401 82 98

For wholesale please contact: CrazyLED’s & More Head Office telephone: +31 20 567 39 08 email: sales@crazy-leds.com

CrazyLED’s & More: Hoogoorddreef 133 1101 BB Amsterdam The Netherlands


FLASH Ganja yoga G H Hoeveel yoga beoefenaars zouden niet stiekkem high in de yogaklas zijn verschenen? In de VS kan dat nu onder leiding van lerares Dee V Dussault, in speciale klassen voor mediwietgeD bruikers. Voor de les kunnen de cursisten zich b iinroken met een voorgedraaide joint met organische wiet, voor niet-rokers is er een vaporizer n beschikbaar. Als iedereen op het juiste level zit b vvolgt een half uurtje bijkletsen, waarna de les begint. De Dee Dussault ziet wel grote verschillen in het b i D yoga zelf lff iis standaard, d d maar initiatiefneemster i ii i f deelnemersveld en de sfeer. “We hebben een heel sterk verbonden groep waarvan iedereen elkaar bij naam kent en elkaar steeds beter leert kennen, veel meer dan in een gewone yogaklas. Er is ook meer variatie in de achtergrond en leeftijd van de deelnemers en er doen bijna net zoveel mannen als vrouwen mee.”

Relax met hennepmelk Rawligion is de naam van een veganistisch raw food restaurant in Londen waar rauw voedsel inderdaad bijna een soort religie is. Je kunt er terecht voor Relax, een vloeibaar superfood dat volgens het etiket stress, angst en pijn vermindert en je helpt beter te slapen. Die effecten zijn te danken aan het scheutje CBD-olie dat is toegevoegd aan een mix van hennepzaad, cashewnoten, dadels, kokosolie, vanille en (alkalisch) water. Volgens voorproevers smaakt Relax naar meer. Rawligion oprichter John Taba: “Het effect is subtiel, maar tot nu toe heeft iedereen die Relax heeft geprobeerd het gewenste effect ervaren. Het is dan wel zaak dat je je er van bewust bent hoe je je voor, tijdens en na het drinken voelt in plaats van het te gebruiken als een drankje om je eten er mee weg te spoelen.” Voorlopig alleen nog verkrijgbaar bij Rawligion.

Suikergigant gaat wiet kweken Suikergigant British Sugar produceert jaarlijks een miljoen ton suiker. Dat is goed voor de helft van de 35 kg suiker die de gemiddelde Brit naar binnen werkt. Wellicht ziet het bedrijf de bui hangen nu Engeland zo'n omvangrijke obesitasprobleem heeft dat de roep om een suikerbelasting steeds luider klinkt, want onlangs maakte men bekend medicinale cannabis te gaan kweken in het 18 hectare grote British Sugar kascomplex in Wissington waar nu tomaten worden geteeld. British Sugar pakt de cannabisteelt zo groen mogelijk aan: elektriciteit, warmte, stoom, kooldioxide en meststoffen zijn bijproducten van de nabijgelegen suikerfabriek. Zodra een meerjarig contract is getekend met GW Pharmaceuticals, producent van het bij kinderepilepsie gebruikte CBD-medicijn Epidiolex, gaan de eerste zaadjes de grond in. Er worden drie oogsten per jaar verwacht, naar schatting voldoende om 40.000 aan epilepsie lijdende kinderen te helpen.

10


PRODUCTEN Atami Lifestyle!! Zoals u gewend bent van Atami blijven zij hun klanten verrassen en verbazen. Ook nu weer met deze nieuwe eye-catchers: De Atami tassenlijn! Op dit moment bestaande uit een cross-body bag, businesstas en een reisportefeuille, alledrie uitgevoerd in hoogwaardig leder.

evenement of tijdens uw reis. Met een rits aan de achterzijde is er extra ruimte gecreëerd voor muntjes en briefgeld.

De Atami crossbody tas heeft 4 vakken om uw tablet, contant geld, reischeques, creditcards, tickets, instapkaarten en paspoort veilig, overzichtelijk en toegankelijk te maken.

Voor meer informatie of bestellingen kijk op lifestyle.atami.eu, bel naar 0031 (0)73 522 32 56 of mail naar: sales@atami.com

De Atami tassen zijn verkrijgbaar in de kleuren kastanje, rood, camel, moro en zwart.

Met de Atami businesstas krijgt u 3 ruime compartimenten om een laptop, A4 documenten, boeken en een ringbandmap eenvoudig te kunnen meenemen naar school of een bespreking. Binnenin beschikt deze tas over opbergvakken voor bankpassen, een telefoon en een middels een drukknoop bevestigde sleutelhanger. In de reisportefeuille draagt u gemakkelijk en veilig uw mobiel, paspoort, bankpassen, geld, documenten ten en andere waardevolle eigendommen bij u op of onder uw shirt tijdens het shoppen, een bezoek aan n

Doorbraak op gebied “discrete” inbraakbeveiliging Met de introductie op de Nederlandse markt van dit unieke alarmsysteem krijgt inbraakbeveiliging een geheel nieuwe dimensie. Het systeem maakt GEEN gebruik van WIFI of internet en is dan ook NIET te hacken en niet te scannen. Er zijn geen monteurs over de vloer nodig om het te installeren. Simpelweg neerzetten, stekker in het stopcontact en het hele pand (tot 800m2!!) is in één keer beveiligd. Ja, ook meerdere verdiepingen. Er kunnen tot 6 telefoonnummers geprogrammeerd worden die gebeld worden als het alarm afgaat. Hierdoor wordt geen enkele buitenstaander erin betrokken, zonder dat u daartoe zelf actie onderneemt! Ook aan de veiligheid op de werkvloer is extra aandacht gegeven: medewerkers kunnen in noodsituaties met de afstandsbediening direct het alarm doen afgaan, maar kunnen ook door middel van de S.O.S.-functie een “stil alarm” activeren, zodat mogelijke paniek in de winkel uitblijft. Als er ergens ooit voor geldt “zien is geloven”, dan is het wel voor dit bijzondere systeem. Meer info op: www.safe4u.nl, of mail john@safe4u.nl

11


FLASH Wageningen gelooft in LEDs voor W mediwiet m E Een onderzoek dat in opdracht van LED-ontwikkelaar Lemnis Oreon en PB T Techniek aan de Wageningen University & Research werd gedaan, toont aan dat de led-techniek inmiddels ver genoeg ontwikkeld is voor de teelt a vvan medicinale cannabis in kassen. De geteste Oreon Grow Light 2.1 zou afhankelijk van soort en lichtintensiteit zelfs hogere gehaltes CBD en THC a opleveren dan haalbaar is met de bij de proef ook gebruikte Philips Son T plus. Niet duidelijk is of de behaalde resultaten ook gelden voor binnenteeltsituaties, waarbij planten, anders dan in kassen, uitsluitend onder kunstlicht worden geteeld. Ook valt uit de berichten niet op te maken of de behaalde resultaten met ledverlichting hetzelfde stroomgebruik vragen als bij de traditionele lampen.

CBD-paniek in UK Verschillende Britse producenten van CBD-producten ontvingen een brief van het MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) waarin werd geëist dat de verkoop van CBD-producten binnen 28 dagen werd gestaakt. Nu CBD als medicijn wordt erkend moet het aan dezelfde eisen voldoen die voor alle medicijnen gelden, vindt het MHRA. Peter Carroll van actiegroep End our Pain vreest 'dat deze ingreep voor veell stress zall zorgen en mensen zall aanzetten op de zwarte markt naar CBD op zoek te gaan.' Maar volgens Canabidol.com mag het MHRA helemaal niet alle CBD-producten in één keer in de ban doen. De bewuste brief zou alleen zijn verstuurd aan een handvol CBD-bedrijven die medische claims maakten en daarom onder de medicijnenwet vallen. Er zou niets aan de hand zijn zolang CBD-producten als voedingssupplement zonder medische claims aan de man worden gebracht.

Ex-footballspelers aan de mediwiet Veel voormalige American football profs ruilen conventionele pijnstillers in voor medicinale cannabis. Ze lopen grote fysieke schade op door hun leven als sportheld. Botbreuken en geruïneerde gewrichten komen op grote schaal voor, terwijl 96 procent van de (actieve) American footballspelers lijdt aan CTE, een ernstige vorm van chronische hersenbeschadiging. Hoewel het misbruik van opiaten als oxycodone wijdverbreid is onder spelers, blijft het gebruik van mediwiet voor footballbond NFL onbespreekbaar. Dertig ex-spelers doen nu mee aan een onderzoek waarbij opiaten worden vervangen door cannabisolie. Kyle Turley is een van hen. Na zijn sportloopbaan heeft hij een kunstheup en twee nieuwe knieën, en continu zware pijn. Spelers die deelnemen aan de studie beginnen met een rijstkorrelgrote hoeveelheid cannabisolie en voeren de dosis op tot het gewenste effect is bereikt.

12


HIGH WEIRDNESS

Ballenbar Hoeveel volwassenen verlangen nooit terug naar die zorgeloze tijd dat je als onbevangen kind over deze harde wereld rondhuppelde? Dat is precies het gevoel dat de inrichting vvan de Ball Pool Bar Dive in het Japanse Osaka bij z'n bezoekers wil oproepen. Alsof met een straffe cocktail in de hand A rondhangen in een ballenbak met 20.000 kleurige ballen al niet feest genoeg is, kun jje er ook nog tegen een vast tarief een uur lang zoveel drinken als je op kan. Geen wonder dat de drankjes in afgesloten glazen w w worden geserveerd.

Heavy metal bike Terwijl moderne fietsfabrikanten alles in het werk stellen om steeds lichtere fietsen te maken, houdt een select gezelschap hobbyisten zich juist bezig met het bouwen van zo zwaar mogelijke tweewielers. Waarom? Omdat het kan! De 49-jarige Duitser Frank Dose verlegde de grenzen in deze obscure subcultuur door een 1080 kilo zware fiets in elkaar te klussen. Ondanks het monsterlijke gewicht laat de fiets zich volgens Dose verrassend licht berijden. Dat bewees hij bij de presentatie van zijn werkstuk toen hij voor een duizendkoppige menigte honderd meter op zijn vehikel voortzwoegde. Al klinkt een snelheid van 5 kilometer per uur niet bepaald indrukwekkend, het mag al een wonder heten dat Herr Dose zijn monsterbike zonder aanduwen in beweging wist te krijgen. Het wachten is nu nog op officiële erkenning van Guinness World Records.

MacKaars Geen mooier moment voor een Applefan dan wanneer de verpakking van het nieuwste Appleproduct wordt opengemaakt. Het aroma van een kakelverse iPhone of Mac is met niets te vergelijken en brengt gelovigen acuut in een staat van religieuze extase. Twelve South, een producent van Apple-accessoires, heeft dit bijna heilige moment weten te vangen in de New Mac, een geurkaars die volgens hardcore Applesnuffelaars niet van het echte Apple-aroma is te onderscheiden. Met New Mac kun je dat euforische moment van uitpakken tot wel 50 uur oprekken, veel langer dan een echte Mac zijn geur uitwasemt. Dat New Mac aan een grote behoefte voldoet, blijkt wel uit het feit dat de eerste batch binnen twee uur was uitverkocht. Met een prijs van zo'n 20 euro is New Mac dan ook spotgoedkoop voor een Apple-accessoire.

13


FLASH Afgestudeerd op cannadeo A Mitchell Diercks studeerde dit jaar af aan de Rotterdamse Willem de Kooning M A Academie met een op cannabinoïden gebaseerde deodorant, al is de originele ffunctie van de deostick – het bestrijden van zweetlucht – hier niet de prioriteit. D De stick dient als vehikel voor een uitgekiende combinatie van cannabinoïden die het lichaam via de oksels kan opnemen. Door toepassing van een vijftal d c cannabinoïden (CBD, CBN, CBC, CBG en CBCA) wijkt Releaf significant af van de voornamelijk op CBD gebaseerde medicinale cannabisproducten, waardoor d h het product theoretisch bij een veel breder spectrum aan lichamelijke en menttale ongemakken kan worden gebruikt. Releaf (www.stressreleaf.nl) bevindt nog zich in de ontwikkelingsfase, maar de eerste prototypes worden al getest. n

Wiet + druiven = cannawijn De groene goldrush in de VS levert een toenemende stroom nieuwe producten op, al is er bij Canna Vine niets nieuws onder de zon; de Chinezen waren al in 2000 v.C. op de hoogte van de medicinale kwaliteiten van de plant en bestreden allerlei kwaaltjes gretig met cannabiswijn. Lisa Molyneux, die een dispensary runt in Santa Cruz, ontwikkelde Canna Vine samen met Louisa Sawyer Lindquist van wijnmakerij (what's in a name) Santa Maria. Om de wijn te maken wordt een pond in kaasdoek gewikkelde gedroogde wiet in een wijnvat ondergedompeld, waar het een jaar of langer fermenteert. Door de lage fermentatietemperatuur in het vat wordt de THC niet omgezet in z'n psychoactieve vorm, waardoor het effect eerder een milde fysieke body high is dan de meer desoriënterende mentale high die doorgaans optreedt bij 'cannabis edibles' die wel met verhitting tot stand komen. Cannawijn wordt niet voor niet een high-end cannabisproduct genoemd: met een consumentenprijs van 120 tot 400 dollar per halve (!) fles.

Canna-demo loopt uit de hand Demonstreren voor cannabis is in Oekraïne net zo gevaarlijk als meelopen in een gay parade. Demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev ontliepen eind oktober op het nippertje een bezoek aan de eerste hulp toen hun vreedzame protest door agressieve tegenstanders werd verstoord. De ME moest de blowers in bescherming nemen tegen ultranationalistische jongeren voor wie demonstreren een ander woord is voor het in elkaar slaan van mensen met wie ze het niet eens zijn. De cannabisactivisten uitten hun mening met bescheiden spandoeken waarop slogans als 'Vrijheid voor planten' waren te lezen. De radicale tegenstanders voerden banieren met teksten als 'Sport. Gezondheid. Nationalisme.' Toen het niet lukte hun verdorven leeftijdgenoten met grof geweld te overtuigen van hun gelijk, verbrandden de hoeders van de mooie vaderlandse tradities maar ritueel een cap met wietblad.

14‘60 tot 70 procent van de patiënten reageert goed op de olie’

THC-wietolie van de apotheek Tekst & fotografie: Derrick Bergman / G0NZ0 Media

In heel Nederland is maar één apotheek die cannabisolie met THC van gegarandeerde kwaliteit verkoopt: de Transvaal apotheek in Den Haag. Apotheker Arwin Ramcharan produceert de olie in eigen huis, met diverse soorten Bedrocan cannabis als basis.

In de Transvaal apotheek is het vergeefs zoeken naar enige vermelding van cannabisolie. Toch is dit de enige plek in Nederland waar olie op basis van de hele cannabisplant, dus met THC en alle andere cannabinoïden, van gegarandeerde kwaliteit verkrijgbaar is. De website van de apotheek bevat wel uitgebreide informatie, in Nederlands en Engels. De apotheek levert de olie sinds mei 2015, vertelt Arwin Ramcharan tijdens een rondleiding door het piepkleine laboratorium waar hij de olie maakt. Voordat we naar binnen gaan, verkleden we ons in witte labjas en haarnetje en bedekken we onze schoenen met plastic beschermers.

Veel ervaring “We zijn een jaar lang bezig geweest om het proces goed te krijgen”, aldus Ramcharan. “Alleen maar testjes doen, met de temperatuur, met hoe lang het in de oven moet, maar ook met verschillende apparatuur en vloeistoffen. Steeds iets aanpassen

maken. Daar zijn we heel goed in, we geven er ook lezingen over. Bij zo'n lezing over palliatieve medicatie had het Bureau Medicinale Cannabis ook een lezing, over gebruik van cannabis in de palliatieve fase, waarin iemand nog maar kort te leven heeft en veel pijn lijdt. Toen ze hoorden wat wij hier kunnen doen, vroegen ze ons een cannabisolie te ontwikkelen voor kinderen met epilepsie.”

Geen subsidie Met hulp van de universiteiten van Groningen en Leiden ging Ramcharan aan de slag. Subsidie was er niet, de apotheek betaalde alles zelf. “Maar dat is vooral omdat we het leuk vinden. Er zit een beetje passie in en dan is het niet erg. We kijken graag hoe we een product heel goed kunnen maken en patiënten daarmee helpen.” Aanvankelijk was hij sceptisch, geeft Ramcharan toe. “Maar toen kregen we de eerste resultaten en die waren heel goed, we hielpen echt patiënten. Daar krijg

We hielpen echt patiënten. Daar krijg je energie van en toen zijn we verder gegaan. in de methode en kijken of het een beter resultaat geeft.” De apotheek heeft veel ervaring met zelf medicijnen maken, zoals morfine infuus zakken. “Dat zijn steriele bereidingen, die je in een steriele omgeving moet

16

je energie van en toen zijn we verder gegaan.” Op dit moment wordt cannabisolie alleen voorgeschreven als reguliere medicatie niet werkt. “Het is het laatste redmiddel, geen eerste keus geneesmiddel. Daar is

nog te weinig bewijs voor. Je ziet nu dat GW Pharmaceuticals in Engeland met clinical trials bezig is, met olie voor een ernstige vorm van epilepsie. Hun resultaten in de fase


3 studies zijn veelbelovend. En dat is maar één indicatie, je hebt veel meer: pijn bij kanker, MS, zenuwpijn, het is heel breed. Dus het kost veel tijd om dat te onderzoeken.”

de kwaliteit hebben. Dat heel lastig is voor cannabis. Kijk, in de coffeeshop heb je Purple Haze, iedereen geeft eigen namen. Maar niemand weet wat de oorspronkelijke herkomst was.” Bedrocan kweekt met

monografieën, waarin onder meer staat waarop je een middel moet testen. “Maar dat is er niet voor THC. Dat moet je zelf opstellen.” De reden, volgens Ramcharan: “Er moet veel onderzoek naar gedaan

Er moet veel onderzoek naar gedaan worden en dat kost tijd. Zodra een monografie vast staat, gaat iedereen die gebruiken. Dan kan je dus olie maken en analyseren op basis van die monografie. Bedrocan Om goed onderzoek te kunnen doen moet zowel het product als de analyse goed zijn. “Je moet precies weten wat er in zit. Nu biedt iedereen iets aan, maar niemand weet exact wat er in zit. De herkomst van de plant is ook heel belangrijk, het plantmateriaal moet continu dezelf-

stekken van vaste soorten. “Zij doen analyses op de plant zelf, dus je weet precies hoeveel THC en CBD er in zit. Dat varieert minimaal en dat is heel fijn. Als we dat niet hadden, zou ik dit nooit kunnen doen.” Een probleem is het ontbreken van een monografie voor cannabis of afzonderlijke werkzame stoffen. Van elk geneesmiddel bestaan zulke

worden en dat kost tijd. Zodra een monografie vast staat, gaat iedereen die gebruiken. Dan kan je dus olie maken en analyseren op basis van die monografie.”

Vrijstelling Tot het zover is, baseert hij zich op de richtlijnen die er wel zijn, zoals over microbiologische verontreiniging van plantenextracten. Waarom mag een apotheek trouwens wel cannabisolie maken, maar Bedrocan niet? “Dat heeft te maken met wetgeving. THC is gewoon verboden. In de wet staat: alles wat je vanuit de cannabisplant extraheert is verboden. Maar in de wet staat ook dat een apotheek alles kan bereiden voor patiënten die niet uit komen met reguliere medicatie. Dan heb je een soort vrijstelling. Een fabrikant zou alleen olie mogen maken als hij het laat registreren en dan moet hij die onderzoeken doen. Er is dus maar één fabrikant die dat doet, die in Engeland.”

Bemoedigend Ramcharan verwacht dat het onderzoek van GW Pharmaceuticals zal leiden tot een of meer monografieen. “Zodra men ziet: dit zijn goede resultaten en het is een jaar op de markt, dan gaat het rollen. Maar dan heeft GW het patent op dat middel.” Ook dan kunnen apotheken nog steeds zelf olie maken. “Als we maar een goede reden hebben, bijvoorbeeld omdat iemand allergisch is voor de GW producten.” De resultaten van de Transvaal olie zijn in elk geval bemoedigend. “Ik denk dat zestig tot zeventig procent van de patiënten goed reageert op de olie. Bij die kindjes met epilepsie hebben we

17


18


een klein onderzoek gedaan met 27 patiënten. Vijftig procent reageert erop en als ze reageren is er een vijftig procent aanvalsreductie. Dat is heel veel.”

Toekomst? Bij de veelgestelde vragen op de Transvaal website staat dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat cannabis kanker kan genezen. Verwacht Ramcharan dat bewijs in de toekomst? “Dat is moeilijk te zeggen, want nu zijn er vooral onderzoeken

die moet er ook achter staan. Bij neurologen is het makkelijker, want zij zien gewoon de moeilijk behandelbare epilepsie patiënten. Zij zijn ook ten einde raad, want ze hebben alles geprobeerd.”

Geen fabeltje Kwaliteit en onderzoek, dat zijn de sleutelwoorden voor de toekomst, benadrukt Ramcharan. “Het begint bij het product, eerst moet er een goed product staan. Daar hebben we een start mee gemaakt. En ik ben

ria. De resultaten gaan naar het Bureau Medicinale Cannabis.

Richtlijn CBD Wat CBD-olie betreft verwacht hij op korte termijn een richtlijn. Anders dan THC staat CBD niet als verboden middel in de Opiumwet. “Maar als bijvoorbeeld GW laat zien dat het als geneesmiddel wordt geregistreerd, wordt het al uit de drogisterijen gehaald. Dan kunnen ze zeggen: tot een bepaald percentage wordt het als voedingssupplement gezien, net

De herkomst van de plant is ook heel belangrijk, het plantmateriaal moet continu dezelfde kwaliteit hebben. Dat is heel lastig voor cannabis. op dieren gedaan. Het belangrijkste is hoe je die dosering naar de mens toe gaat extrapoleren.” Aan patiënten die hem om cannabis tegen kanker vragen, kan geen goed advies geven. “Die mensen klampen zich aan alles vast en ik kan ze geen hoop geven.” Hij ziet een verschil tussen neurologen en oncologen, die gespecialiseerd zijn in kanker. “Je hebt echt je specialist nodig,

toch blij dat GW Pharmaceuticals klinisch onderzoek doet. Die onderzoeken zijn heel belangrijk, want die laten gewoon zien: je kan er niet onderuit, het is echt in onderzoek bewezen. Het is geen fabeltje.” Voorlopig blijft Ramcharan nog wel even druk met cannabis. Hij is bezig zoveel mogelijk soorten cannabisolie aan te schaffen om ze te analyseren in het Transvaal lab en een of twee andere laborato-

als paracetamol bij de drogist. Boven dat percentage mag het alleen via de apotheek, op recept. Dat gaan ze denk ik ook met CBD doen. Bijvoorbeeld tot een afkappunt van één procent bij de drogist, daarboven is het een geneesmiddel.” Meer informatie: www.transvaalapotheek.nl/ cannabis-olie

19


EUROPEAN WHOLESALER

ALLES VOOR JOUW GROWSHOP! De nieuwe catalogus 2016/17 is nu verkrijgbaar!


Vergaande service en veel groene kennis

Big Buddha and More Door: redactie Highlife

Big Buddha and More is een nieuwe Urban Green Store in Amsterdam-Noord. Maar het team dat achter Bid Buddha and More staat is al twintig jaar actief en heeft een schat aan ‘groene kennis’ en ervaring in huis.

Tony, de man die Big Buddha and More heeft opgezet, had jarenlang een ander ‘Big’ bedrijf in AmsterdamNoord, bij de oude NDSM scheepswerf. Daaraan kwam een eind, maar nu is er Big Buddha and More, met een schijnbaar eindeloos assortiment dat prettig overzichtelijk gerangschikt staat op de website www.bigbuddhaandmore.nl. Op het menu kun je verschillende categorieën uit het diverse aanbod aanklikken: Verlichting/Electra, Cannabis Oliën/CBD, Wierook, Luchtbehandeling, Geuren en Geurbestrijding, en ga zo maar door. Alles wat je nodig hebt vanaf de start van de cyclus tot aan het einde, bij Big Buddha and More is het verkrijgbaar. En mocht een klant net dat ene artikel willen hebben dat niet aanwezig is, dan geldt de regel ‘voor 15.00 uur besteld, de volgende dag binnen’. Zelf even snel langsgaan kan ook. Er is ruime parkeergelegenheid en men kan discreet naar binnen rijden in de distributiehal.

Kennis van zaken

Service en kennis van zaken staan hoog in het vaandel. Tony: “Onze service gaat heel ver. Ik wil mijn klanten net even dat beetje extra geven, waardoor ze altijd met een blij gezicht weer terugkomen. We hebben enorm veel ervaring en geven klanten graag advies. We experimenteren zelf met de arti-

kelen die we verkopen, dus weten haarfijn uit te leggen welk product het beste bij een bepaalde situatie past.” Proefsgewijs ontwikkelen ze hier ook hun eigen producten. Zo is er Garlic, een gewasbescherming tegen spint en ander ongedierte. Verder weten ze je alles te vertellen over welk led-systeem het beste bij je past, de werking en dosering van CBD-olie, of wat je eigenlijk met witte salie kunt doen. Bij Big Buddha and More gaat een wereld voor je open. Check de site, ga langs of informeer telefonisch naar de mogelijkheden. Je wordt warm ontvangen, of misschien is het zelfs wel een hernieuwde kennismaking met het vertrouwde team van Tony.

The Big Lab

Wist je trouwens dat op hetzelfde adres, Vlierweg 30, een sportcentrum is gevestigd? Het gaat om The Big Lab. Onder begeleiding van Dr. Phillgood en zijn collega’s kun je er terecht voor o.a. boksen en kickboksen. Op 10 december is een eerste (besloten) boksgala georganiseerd. Je kunt er ook terecht voor een indoor bootcamp of een full body work out (for lady’s only). Meer over The Big Lab in het volgende nummer. Big Buddha and More Vlierweg 30 1032 LG Amsterdam

Open: Maandag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur Zaterdag: 12.00 tot 16.00 uur Tel: 020 – 7373055 www.bigbuddhaandmore.nl info@bigbuddhaandmore.nl www.thebiglab.nl info@thebiglab.nl

WOMA 123 PLANTEN VOEDING Ook zo’n hekel om te sjouwen met die zware jerrycans met voeding? Zoek niet verder! Big Buddha and More heeft de oplossing voor u! Eén product, drie componenten. 1 2 3 concept nutrition line by WOMA geeft een revolutionaire opbrengst. 1 kilo poeder is voldoende voor 1000 liter water! 1 2 3 concept is uitvoerig getest door Big Buddha and More. Samen everancier houden wij een met onze leverancier eenmalige actie! Een starterskit erskit met maar liefst 25% korting! rting! Uniek en alleen in ónze shop! Slechts 50 0 stuks ar voor beschikbaar de eerste klanten. Op is op! Komt u langs? Wij geven persoonlijk advies.

21


Medicinaal Cannabis Nieuws Medisch kweken in Tilburg

We gaan zo snel mogelijk van start Door: Stichting PGMCG

Op 12 september 2016 ontving stichting PGMCG de brief van burgemeester Noordanus met toestemming voor de eigen kweek van medicinale cannabis voor eigen gebruik met onderstaande voorwaarden:

1.

Niet meer dan vijf planten.

2.

Deze planten mogen niet groter zijn dan drie meter.

3.

Beschikken over een medische verklaring van een BIGgeregistreerde zorgverlener omtrent de noodzaak van het cannabisgebruik. De verklaring van de BIG-zorgverlener moet ondertekend zijn, voorzien van een dagtekening, waarbij de verklaring niet ouder dan 5 jaar mag zijn.

4.

Zorg te dragen voor een brandveilige woning.

5.

Zorg te dragen voor een veilige en legale elektriciteitsvoorziening voor wat betreft de lamp(en) die voor deze planten worden gebruikt.

6.

De cannabis is strikt voor eigen gebruik.

7.

Verkoop aan derden is niet toegestaan.

22

8.

9.

Beroeps of bedrijfsmatig handelen is niet toegestaan. De teler moet meerderjarig zijn.

10. Woonachtig in Tilburg, daaronder vallen Berkel-Enschot en Udenhout. 11. Indien bij controle niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, zal de politie worden ingeschakeld. Daarnaast kan bij overschrijding van bovenstaande voorwaarden beraad volgen over passende bestuursrechterlijke sancties. Als eerste werd dit bericht geplaatst in het Brabants Dagblad, waarna de rest van de dagbladen het verspreidde. Ook de NOS heeft er aandacht aan besteedt. Ineens krijg je dan volop aandacht van alle media en de telefoon staat niet stil; alles gaat als in een flits aan je voorbij. Behalve de media krijgen we veel telefoontjes van patiënten, artsen of andere verenigingen die het soortgelijke in hun stad willen.

Kamervragen Aangezien het een lokaal gebeuren is en het landelijk toegepast zou moeten worden, zijn er al direct Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesteld. Maar ze was ronduit negatief: “Het kweken van cannabis is op grond van de Opiumwet verboden. Voor zover de burgemeester zijn eigen gestelde voorwaarden hanteert voor het al dan niet inzetten van het bestuurlijk instrumentarium, heeft de burgemeester daar beleidsvrijheid en is het niet aan mij daar een oordeel over te geven. Vanzelfsprekend ga ik er vanuit dat dit past binnen het landelijk kader dat gesteld wordt door de Opiumwet en de Aanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM). Overigens merk ik op dat de voorwaarden voor teelt die gesteld worden aan een gecontracteerde teler voor medicinale cannabis, vele malen stringenter zijn en mede zien op de kwaliteit van het product.” Op de vraag of het Tilburgse plan niet beter was voor de patiënten zelf, antwoordde ze ook negatief: “Nee,


moeten verkrijgen. U bent helaas niet de enige. Na het vertrek van Els Borst in 2002 is de aandacht voor cannabis (en andere drugs) op uw ministerie sterk afgenomen. Zo niet afwezig. In debatten over cannabis lieten uw voorgangers en u de woordvoering stelselmatig over aan collega’s van Veiligheid en Justitie. Die hebben een heel ander belang en staan daarom ook heel anders tegenover deze materie. De enkele keren dat u zich in de discussie heeft gemengd, blijkt dat uw kennisniveau van een bedroevend niveau is. Hierdoor speelt het volksgezondheidsperspectief al vele jaren een ondergeschikte rol in debatten over cannabis.”

Realiteitszin

Minister Schippers (VVD)

deze mening deel ik niet. De Opiumwet verbiedt het telen van cannabis en alleen de Minister van VWS kan ontheffing verlenen. Daarnaast wijs ik op het belang van het hanteren van strikte protocollen, noodzakelijk voor het kunnen garanderen van de kwaliteit van medicinale cannabis. Het telen van cannabis onder ongeconditioneerde omstandigheden kan tot gevolg hebben dat de samenstelling en concentratie van verschillende stoffen in het eindproduct steeds verschillend is, waardoor de patiënt er niet van op aan kan dat de gebruikshoeveelheid of dosering iedere keer hetzelfde is. De in de apotheek beschikbare medicinale cannabis is een product van farmaceutische kwaliteit.”

consumenten hun eigen mediwiet te laten telen. Merkwaardig. Houdt uw eigen VVD ons niet al jaren voor dat de overheid in de zogenoemde participatiemaatschappij rekent op de eigen kracht en zelfredzaamheid van burgers? Waarom wijst u dit initiatief dan zo rigoureus af? Uw reactie op het Tilburgse initiatief getuigt van onkunde over het leed dat veel Nederlanders ervaren omdat zij een medicijn dat hun leven draaglijker maakt op illegale wijze

Open Brief Nicole Maalsté schreef hierop een open brief aan minister Schippers, die zo begon: “Vorige week keurde u het Tilburgse plan af om cannabis-

Vreugde bij Stichting PGMCG

Na het opsommen van de bekende redenen waarom patiënten wel gedwongen zijn om hun eigen medicijn te kweken, besloot Nicole Maalsté met de volgende alinea: “Geachte minister, als u werkelijk begaan bent met de volksgezondheid, dan houdt u op met het negeren van deze signalen en sluit u net als burgemeester Noordanus uw ogen niet langer voor al deze patiënten. Dat zou getuigen van realiteitszin en grote moed. Bij burgemeester Noordanus ging dat trouwens ook niet van de ene op de andere dag. Pas nadat hij zelf met vertegenwoordigers van patiënten had gesproken, begreep hij dat het zo niet langer kan. Misschien is het een idee dat u uw oor ook eens te luisteren legt bij cannabisconsumenten. Voorbeeld doet volgen. Daar komt bij, mevrouw Schippers, dat het echt niet meer van deze tijd is om één bedrijf een monopoliepositie te geven. Vroeg of laat wreekt zich dat. Niets ten nadele van Bedrocan, die doen wat ze kunnen, maar concurrentie is van groot belang voor een gezonde marktwerking. Dat weet uw partij, de VVD, doorgaans erg goed. Ook vertrouwen burgers niet blind meer op de arts en willen ze graag zelf controle hebben over hun medicijngebruik. U moet weten dat hedendaagse burgers zeer gesteld zijn op hun recht op zelfbeschikking. Veel Nederlanders zitten niet meer te wachten op een overheid die alles voor hen regelt. Daar heeft uw kabinet zelf op aangestuurd met de

23


‘participatiesamenleving’. Burgers helpen zichzelf en anderen. En ze produceren hun eigen medicijnen. Dat past toch prima in uw visie op de samenleving? Als ik u was zou ik uw afwijzende antwoord op het zelf telen van medicinale wiet nog maar eens heroverwegen.”

Nieuwe gesprekken Ondertussen hebben er een aantal gesprekken met de gemeente plaats gevonden. Op dinsdag 8 november hebben we weer een gesprek gehad om een en ander te overleggen. Er zijn al een aantal aanmeldingen binnen en de eerste bijeenkomst hebben we gehad op woensdag 26 oktober. Deze was informeel en er is een en ander uitgelegd over het veilig kweken binnen en hoe we nu verder gaan. Het is de intentie eenmaal per maand een bijeenkomst te hebben en te overleggen hoe de status is. Tevens hebben we het gehad over het kweken in huurwoningen en het verzekeren van je inboedel/brandverzekering. Inmiddels hebben drie patiënten het bij hun verzekering gemeld en is het geaccepteerd. Dus is men verzekerd. Het convenant en de artsenverklaring zijn klaar, deze dienen bij deelneming ondertekend te zijn. Al in zes andere gemeenten heeft het Tilburgse convenant van burgemeester Noordanus inmiddels geleid tot agendering via de gemeenteraad van een medicinaal thuisteelt convenant (Bergen op Zoom, Arnhem, Pijnacker, Hof van Twente, Heerlen, Vlissingen & Terneuzen). Wij hopen dat er nog veel gemeentes zullen volgen. Een volgende informatieovereenkomst is al gepland en we gaan zo snel mogelijk van start. www.pgmcg.nl

Turkije: teelt mediwiet in 19 provincies mogelijk In 19 provincies van Turkije wordt cannabisteelt voor medische en wetenschappelijke doeleinden onder gecontroleerde voorwaarden toegestaan. De toestemming is geldig tot maximum 3 jaar. In uitzonderlijke ge-

24

Serge en Marian van Stichting PGMCG

vallen kan het ministerie ook vergunningen in andere provincies regelen, wanneer de productie voor wetenschappelijke doeleinden is. Als men een vergunning aanvraagt, moeten potentiële producenten garanderen dat ze niet aan illegale productie, illegale handel of consumptie van cannabis of verdovingsmiddelen hebben deelgenomen.

ten (n=6). De auteurs schreven dat “hoewel dubbelblinde, placebogecontroleerde studies nog nodig zijn, deze resultaten suggereren dat cannabidiol een werkzaam en goed te verdragen behandelingsoptie is voor patiënten met aanvallen bij TSC, die niet op andere middelen reageren.”

Cannabidiol en TSC

Beter leven in VS staten met mediwiet

In een open studie met 18 kinderen in het ziekenhuis van Massachusetts in Boston (VS) was cannabidiol (CBD) effectief bij de behandeling van epilepsie veroorzaakt door tubereuze sclerose. Tubereuze sclerose complex (TSC) is een genetische stoornis waarbij epilepsie het belangrijkste neurologisch effect is. Achttien van de 56 patiënten die deelnamen aan een studie met cannabidiol bij behandelings-resistente epilepsie hadden de diagnose TSC. De startdosering was per dag 5 mg/kg lichaamsgewicht en werd wekelijks met 5 mg/kg verhoogd tot maximaal 50 mg/kg, als het werd verdragen. De mediane wekelijkse aanvalsfrequentie lag voor het begin van de therapie bij 22,0. Na drie maanden behandeling met CBD was dit afgenomen tot 13,3. Bij patiënten die tegelijkertijd clobazam innamen (n=12) was de responsscore 58,3%, terwijl dit 33% was bij patiënten die geen clobazam gebruik-

Amerikaanse Staten die medicinale cannabiswetten hebben aangenomen hebben een aanzienlijke toename van oudere Amerikanen in het beroepsleven ervaren. Staten met mediwiet hebben ook een verbetering van de algemene gezondheid van oudere mannen aangetoond, terwijl de effecten op de gezondheid van oudere vrouwen gemengd waren. De studie van John Hopkins en Temple University vergeleek wat in de mediwietstaten voor en na de afscheiding aan veranderingen was in vergelijking met andere staten waar de wetten niet zijn doorgevoerd. De studie ontdekte dat bij personen in de leeftijd van 50 jaar en ouder, de verschillen (mediwietwet) tot een 9,4 % toename zorgde op de beroepsbevolking en een 4,6 tot 4,9% toename van de wekelijkse arbeidstijd. De goedkeuring van een wet voor medicinale cannabis heeft geleid tot ruwweg 10% daling van het percentage mannen die aangaven pijn te lijden.


www.sweetseeds.com

NIEUW ·

NIEUW

IEUW · ·N

NIEUW ·

NIEUW ·

NIEUW

IEUW · ·N NIEUW ·

Crystal Candy®

Blow Mind Auto®

Variety SWS58 · Indica/Sativa: 60%/40% Binnen Opbrengst: 500-650 g/m2 · Buiten Opbrengst: 500-700 g/plant Binnen Bloei: 9 weken · Buiten Oogst: Halverwege-eind september

Variety SWS57 Binnen Opbrengst: 400-600 g/m2 · Buiten Opbrengst: 50-200 g/plant Binnen/Buiten Oogst: 8-9 weken na ontkiemin · Hoogte: 60-120 cm

3z+1z 19,00 € 5z+2z 31,00 €

3z+1z 21,90 € 5z+2z 35,90 €

Special Big Packs

Packages for your Collection 35€

Our best strains, available in special formats of 25 and 100 seeds.

A small but excellent 10 seed collection of seeds at an extraordinary price!

10 SEEDS

25 SEEDS

100 SEEDS

100€ 350€

Feminissed

Auto 10 seeds in a single tube

th

ED

K*

AC

10

ED

D

CK*

FREE

FREE

ITION

P

PA

10 th

5 +2

IT

www.sweetseeds.com

LI M

respectively Check the promo duration on:

3 +1

E

Get 1 or 2 FREE seeds buying a packet of 3 or 5 seeds,

NIVERSAR N A

L I MYI T

Celebrating!

Y AR

We continue

NIVER AN S

IO

N

SWEET SEEDS DOES NOT SELL BULK OR LOOSE SEEDS TO GROW SHOPS. THE ONLY ORIGINAL AND GUARANTEED SEEDS ARE THOSE SOLD IN THEIR ORIGINAL PACKAGING. C/ Dr. Nicasio Benlloch nº36-38 · 46015 · Valencia · España · +34 963 890 403 / +34 628 593 887 · DISTRIBUTEURS: +34 963 473 730 / +34 963 404 289 · Fax +34 961 939 618 · info@sweetseeds.es Alleen voor volwassenen (ouder dan 18). Zaden uitsluitend voor verzamelaars. Sweet Seeds neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor illegaal gebruik van zaden. Raadpleeg de lokale wetgeving!.


Hiep Hiep Hoera Highlife !!! 25 JAAR HIGHLIFE Highlife viert dit jaar een jubileum. We zijn inmiddels 25 jaar jong. Zijn we daar trots op? Jazeker zijn we daar trots op. We hebben vele stormen doorstaan, want als je 25 jaar wordt, dan heb je al heel wat meegemaakt. Zeker als je een tijdschrift bent. Highlife kan dan ook terugkijken op een roerig verleden. Vanaf onze geboorte in 1992 tot nu, het eind van het jaar 2016. Ga er maar aan staan. Sommigen van jullie, onze lezers, waren nog niet eens geboren.

Ik kan jullie vertellen, het waren andere tijden, Nederland anno 1992. Mensen die last hebben van een overmatig gevoel van nostalgie, zullen altijd zeggen; het waren betere tijden. Vroeger was het immers beter. Of dat zo is laat ik in het midden. Elke tijd heeft zijn voor- en nadelen. Zeker is wel dat de Nederlandse cannabisbranche in 1992 onvergelijkbaar is met dezelfde branche anno nu. De opkomst van de hennepindustrie stond toen nog in de kinderschoenen. Pioniers als Ben Dronkers, Henk de Vries ,Wernard Bruining en vele anderen werkten daar aan mee.

Regelneef

In 1992 was het gedoogbeleid rond cannabis, die unieke, maar ook zo krampachtige en zo regelneef-achtige polder-Nederlandse uitvinding nog niet zo streng uitgewerkt. Wat was er nog veel mogelijk toen. We hadden het dubbele aantal coffeeshops van wat we nu hebben. We mochten veel meer hasj of wiet bij een coffeeshop halen dan nu mogelijk is. En dat geldt voor veel meer zaken. Het was toen echt wel vrijheid, blijheid, dankzij de inzet van voornoemde pioniers.

26

Spannend

Die vrijheid is ons stukje bij beetje afgepakt. Het gedoogbeleid is inmiddels door de politiek dichtgetimmerd. We hebben wat voor de kiezen gehad, de laatste 25 jaar. Ik ga dit allemaal niet opnoemen, want zo’n lange opsomming van beperkende maatregelen achter elkaar zetten werkt alleen maar deprimerend. Immers, de pogingen om onze vrijheidslievende branche in te kapselen gaan nog steeds door. Veel zal (opnieuw) afhangen van weer een komend kabinet. Gaan we nu eindelijk eens serieus werk maken van een verdere decriminalisering of legalisering in ons land? Gaan

Door: Rob Tuinstra

we de wereldwijde groene legaliseringsgolf volgen, zoals die zich in Uruguay, Canada, de Verenigde Staten en andere landen uitrolt? Of pakken onze religieuze en conservatieve partijen (met cynisch genoeg dan wel de term vrijheid in hun naam) onze vrijheid om te blowen en te kweken verder af. We gaan het zien. Het wordt spannend volgend jaar. Maar 25 JAAR HIGHLIFE pakken ze ons niet meer af. Zo, en nu een jointje…


Prijsvraag 25 JAAR HIGHLIFE Fantastische Hoofdprijs: JURYLID van HIGHLIFE CUP We vieren deze verjaardag natuurlijk samen met jullie, de lezers van ons blad. Zonder jullie waren we niet waar we nu zijn. Daarom geven we bij onze 25 JAAR HIGHLIFE PRIJSVRAAG als prijs een zitting in de HIGHLIFE CUP JURY 2017. Dus dan mag je de BESTE en LEKKERSTE wiet en hasj gaan testen. We hebben 3 vragen. Stuur je antwoord voor 15 januari per mail naar redactie@highlife.nl of per post naar Highlife, Postbus 6024, 1005 EA, Amsterdam 1

Het hoeveelste nummer van Highlife is deze jubileumeditie? A 192 B 150 C 183 D 179

2

De Highlife Beurs was altijd een geweldig evenement voor cannabisminnend Nederland. 15.000 bezoekers maakten er vele jaren lang een groot feest van op diverse locaties in Nederland. Maar waar is de Highlife Beurs nooit aanwezig geweest? A Jaarbeurs, Utrecht B Beurs van Berlage, Amsterdam C Vechtse Banen, Utrecht D RAI, Amsterdam

3

Vele bekende blowers schreven voor Highlife in de laatste 25 jaar. Maar welk rijtje is echt correct? A Lange Frans, Jules Deelder, Herman Brood B Jack Herer, Bob Marley, Jim Morrison C Def P, Simon Vinkenoog, Ali B D Ed Rosenthal, Armand, Jorge Cervantes

EXTRA FOTOPRIJSVRAAG Jij en je vintage Highlife… Heb jij nog een heel oud nummer van Highlife in je bezit? Maak daar een mooie foto van; jij en je vintage Highlifeexemplaar. Heb je een niet zo oud nummer in je bezit? Maak daar dan een te gekke originele foto van. We plaatsen een selectie van de mooiste foto’s in het komende nummer. Onder de winnaars verloten we een aantal VIP-kaarten voor de volgende Highlife Cup. Dus doe mee! Stuur je foto’s, liefst in goede resolutie, voor 15 januari naar redactie@highlife.nl.

27


Via allerlei u-bochten probeert de overheid de cannabisbranche om zeep te helpen

Ons 25-jarig jubileum Hoofdredacteur Rob Tuinstra stuurde mij per e-mail een verzoek. “André wil jij in je column aandacht besteden aan het 25-jarig bestaan van Highlife?” Al snel realiseerden wij ons dat ik sinds de oprichting bij Highlife ben betrokken. Wat vliegt de tijd.

Ik herinner mij de ontmoeting met de oprichter van Highlife nog heel goed. Het was 1991. Ik zat in een coffeeshop. Een verkoper probeerde de uitbater een advertentie te verkopen in het blad Highlife. De verkoper was een vlotte prater met een hoge gunfactor. Omdat mijn advies werd

gevraagd, bemoeide ik mij met het gesprek. De verkoper stelde zich voor als Boy Ramsahai. Hij vertelde over zijn dromen en idealen. Hij was werkzaam geweest in de uitgeverswereld en had daar gezien dat coffeeshops en growshops werden behandeld als paria. Met dat soort

Door: André Beckers Foto’s: Derrick Bergman / GONZO Media

bedrijven moest je geen zaken doen was de algemene opvatting. Boy dacht daar, net als ik, heel anders over. Wij geloofden destijds dat het verbod op cannabisproducten onhoudbaar zou blijken. Een politieke en maatschappelijke kentering hing in de lucht, dachten wij toen.

Boy Ramsahai wordt geïnterviewd door Willibrord Frequin, Highlife Cup 1994

28


Glossy magazine

Highlife was een glossy magazine dat boordevol stond met advertenties. In Highlife las je over coffeeshops en growshops. Het blad werd een opinieen lifestyle-magazine. Dichter Simon Vinkenoog en zanger Armand schreven op hun unieke wijze over blowen. Hun bespiegelingen zouden verplicht leesvoer moeten zijn voor alle leden van de huidige hennep-taskforce. Highlife heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de professionalisering en uitbreiding van de cannabismarkt. De openheid waarmee destijds over de cannabisbranche werd geschreven heeft ook bijgedragen aan het verdwijnen van echte woekerprijzen. De markt ging voor een breed publiek open. Iedereen wist elkaar te vinden en durfde openlijk te praten over cannabisproducten. Boy Ramsahai werd door de media al gauw gezien als ‘een vrolijke hasj-ambassadeur’.

Juridische tips

Highlife bevatte ook juridische tips voor kwekers en coffeeshophouders. Kleine wietkwekers leverden destijds nog rechtstreeks aan coffeeshops. Wetenschappelijk onderzoeker en econoom dr. Adriaan Jansen beschreef de branche destijds in de media. “In de softdrugs is een markt ontstaan waar Nederland trots op mag zijn. Natuurlijk, er zitten best harde jongens bij, maar er is geen enkele reden om

André Beckers en Wernard Bruining, Highlife Cup 1994

werd verdiend met de productie van en handel in cannabisproducten. De belastingdienst deed dat wel. Betrapte handelaren en wietkwekers kregen vaker belastingaanslagen opgelegd. Coffeeshophouders kregen

verboden en waarvan alleen de verkoop wordt gedoogd? Hoe moet je dan een administratie inrichten? In 1992 besteedde ik als boekhouder en fiscaal juridisch adviseur aandacht aan dat soort vragen. Mijn co-

Ik heb de afgelopen 25 jaar geleerd dat ik het in 1992 goed mis had. Zelfs als je je aan de wet houdt, heb je van de overheid te vrezen. dat naar voren te schuiven. Ik zie in de branche eerder de kruideniersmentaliteit domineren. Het gaat om geld verdienen, een gezond bedrijf opzetten. De coffeeshophouder brengt eerst zijn kinderen naar school en opent dan de shop. Veel ondernemers vrezen de fiscus meer dan justitie”.

Belastingdienst

In 1992 bestond de “plukze-wet” nog niet. De politie en justitie besteedden destijds geen aandacht aan geld, dat

te maken met boekenonderzoeken. Het verwerpen van de administratie was destijds de regel, omdat geen enkele coffeeshophouder zijn inkopen met facturen kon onderbouwen.

lumn in Highlife had destijds nog een vaste naam. “Wie zich aan de wet houdt, heeft niets te vrezen”.

Duidelijk Mijn column

Om zorgeloos te kunnen ondernemen in de cannabisbranche speelden boekhouders en financiële adviseurs om die reden een belangrijke rol. Hoe moet je belasting betalen over een product dat wettelijk is

De geboden die ik in 1992 via Highlife uitdroeg waren duidelijk. Gehoorzaam elke wet behalve het verbod op cannabisproducten. Steel geen elektra, kweek veilig, gebruik geen gevaarlijke rotzooi, voorkom overlast en doe vooral niemand kwaad. Pleeg geen uitkeringsfraude en til de fiscus

29


niet. Nederland werd in die periode in de Volkskrant beschreven als “het Jamaica van Europa”. Op 30 mei 1995 durfde de politietop hardop uit te spreken dat de oorlog tegen drugs was mislukt. De Paarse drugsnota uit 1995 leek de voorbode voor verdere regulering en uiteindelijk legalisering van de plant van het geslacht Cannabis. Justitie minister Sorgdrager en volksgezondheidsminister Borst brachten naar buiten dat voortaan de kleinschalige teelt en de toevoer van nederwiet niet meer actief zou worden vervolgd.

Paradox

In zijn brief van 7 april 2000 maakte de minister van justitie in zijn notitie “het pad naar de achterdeur” in de Tweede Kamer de balans op: ‘Een van de kenmerkende problemen van het softdrugsbeleid is dat het verbod op productie, handel en bezit van cannabis het onmogelijk maakt regulerend op te treden, terwijl de overtreding van enkele van deze verboden wordt

Keiharde aanpak

De maatschappelijke acceptatie van de thuisteelt van cannabis moest worden doorbroken. Wetgeving werd aangescherpt en beleidsmatig werd de strafrechtelijke aandacht gericht op de cannabisbranche. Politie en justitie gingen samenwerkingsverbanden aan met onder andere gemeenten, belastingdienst, UWV, woningbouwverenigingen en verzekeraars. Betrapte henneptelers worden sindsdien zonder pardon keihard aangepakt. De kweker van wiet is een soort paria geworden. Welke betrapte “crimineel” ziet zijn gezin op straat terecht komen omdat zijn woning voor bepaalde tijd wordt gesloten door een burgemeester die graag zichtbaar bestuurlijke daadkracht vertoont?

Achterdeur

Zelfs de achterdeur van de coffeeshop bleef de afgelopen jaren niet ongemoeid. Zonder enige vooraankondiging werden strafrechtelijke onderzoeken ingesteld tegen de be-

schreef ik de afgelopen jaren vaker columns. De toon en inhoud van mijn columns geven de veranderingen in beleid en opvattingen goed weer.

Goed mis

Ik heb de afgelopen 25 jaar geleerd dat ik het in 1992 goed mis had. Zelfs als je je aan de wet houdt, heb je van de overheid te vrezen. De kweker die denkt dat hij 5 planten voor eigen gebruik mag telen heeft het mis. Hetzelfde geldt voor de coffeeshophouder die denkt cannabisproducten voor zijn gedoogde coffeeshop te mogen inkopen en in voorraad te mogen houden. Ons gedoogbeleid rammelt aan alle kanten en veroorzaakt rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid. De politiek heeft bewezen niet in staat te zijn dit onderwerp fatsoenlijk te regelen. Steeds vaker laten onafhankelijke strafrechters zich uitermate kritisch uit over de tekortschietende wetgever. De geschiedenis leert dat de overheid geen cannabisbeleid ontwikkelt, maar slechts reageert op veelvoorkomende maatschappelijke verschijnse-

Wij geloofden dat het verbod op cannabisproducten onhoudbaar zou blijken. Een politieke en maatschappelijke kentering hing in de lucht, dachten wij toen. gedoogd vanwege de beperkte schadelijkheid van het product (bezit voor eigen gebruik, handel in de coffeeshop onder voorwaarden) en voor een aantal andere verboden beperkte opsporingsprioriteit geldt (bevoorrading van de coffeeshop, thuisteelt). Hierdoor kunnen de huidige ca. 840 coffeeshops en andere verkooppunten hun klanten uit binnen- en buitenland bedienen. Op zich is dit beleid democratisch gelegitimeerd, maar het levert de bekende paradoxale situatie die hier en daar – en in het bijzonder in de grensgemeenten – leidt tot vragen bij bestuurders en bij de bevolking. Deze weinig transparante situatie levert soms een werkbaar evenwicht op maar kan in andere gevallen ook een voedingsbodem zijn geworden voor crimineel gedrag. Tevens is er een situatie gegroeid waarin de thuisteelt van cannabis maatschappelijk meer en meer geaccepteerd werd. Het fenomeen van de ‘growshops’ speelt daarbij tevens een rol.’

30

voorrading van coffeeshops. Een krankzinnig idee als je beseft dat illegale bevoorrading heel eenvoudig kan worden voorkomen door het gedoogbeleid uit te breiden zoals de ministers in 1995 al van plan waren. Via allerlei u-bochten probeert de overheid de cannabisbranche om zeep te helpen. Over dit onderwerp

len. Coffeeshops zijn gedoogd omdat de bestrijding ervan niet langer als zinvol werd ervaren. Zo ontwikkelden de coffeeshophouders van het eerste uur in feite het coffeeshopbeleid. Ik verwacht en hoop dat er talloze kleine kwekers gaan opstaan die dat gaan doen, wat minister Sorgdrager al in 1995 voor ogen stond.

Ben Dronkers, Adriaan Jansen en Leon van coffeeshop Genesis, Highlife Cup 1994


TIJD VLIEGT...

HIER BEN IK! Leef Atami met deze nieuwe cross body bags!

100% echt leder

Beschikbaar in 5 kleuren

3 verschillende maten

Met de hand vervaardigd

lifestyle.atami.eu

NL.1016.2388

Reserveer hem bij jouw Atami verkooppunt!


Een blik op het verleden Een terugblik op Highlife is mede een terugblik op de covers en de inhoud van het blad. Op deze twee pagina’s kijken we terug op ons coverbeleid, onze artikelen over het kweken van cannabis, onze reisreportages en enige feitjes en weetjes. Wat is dat archief van Highlife toch een onuitputtelijke bron van prachtige artikelen en heerlijke foto’s.

Wat moet t er op p de cove er? ? Elk tijdschrift dat goed verkocht wil worden weet dat er naast goede artikelen vooral één argument telt: de cover. Heb je een sterke cover, dan val je op in de winkel en word je verkocht. Hoewel deze ijzeren wet voor tijdschriften niet echt voor Highlife geldt, we worden immers gratis verspreid in groene shops, besteden we wel veel zorg aan de cover. In 2001 tot 2003 hielden we daarvoor soms speciale covershoots. Deze hoofdredacteur poseerde als Halloween-killer (met de kerk van Ruigoord op de achtergrond), als crimineel (met een speelgoedpistool), als een stonede automobilist (in Waterland in de auto van de fotograaf), als één van de drie wijzen uit het Oosten (voor het kerstnummer in 2002) en als sleazy cybercop (in een aangepast kantoor). Het bestaan als fotomodel is sindsdien op een zacht pitje gezet.

32

Door: Rob Tuinstra


High hlife reiist t ove er de hele e wer relld Highlife houdt van reizen. In de loop der jaren vertelden verschillende Highlife-redacteuren jullie over hun reizen. The Travelerzz deden dat bijvoorbeeld jarenlang. Ze namen jullie mee naar de Sadhu’s in Indië, maar reisden verder langs vele andere landen in Azië, Zuid-Amerika en elders. Internet moest je toen in die landen via speciale internet-café’s doen. Foto’s werden door The Travellerzz ter plaatse bij een fotowinkel geprint en per post (!!!) naar Nederland gestuurd. Those were the days. Tegenwoordig gaat het makkelijker, maar we vertellen jullie nog steeds over waar en hoe de situatie is. Onlangs nog over de Balkan. En wees niet bang, daar gaan we gewoon mee door.

Feitjjes en n wee etjes s * De Highlife magazines met de meeste pagina’s verschenen rond 2003 en 2004. Toen telde het blad soms 164 pagina’s. In de eerste jaargang was het rond de 76 pagina’s. Tegenwoordig telt Highlife 84 pagina’s. * Het logo van Highlife op de cover is sinds 1999 bijna niet veranderd. Onze toenmalige ontwerper heeft indertijd een ijzersterk logo neergezet, dat alle stormen der tijd heeft weerstaan. * Het zal moeilijk te geloven zijn voor jongere lezers, maar in de beginjaren van Highlife telde het blad maar een beperkt aantal kleurenpagina’s. een groot deel van het magazine was in zwart wit. Pas in 2002 werd het blad volledig full color. * Highlife begon als kwartaalblad. Maar als snel verscheen het elke twee maanden.We kwamen zelfs een aantal jaren elke maand uit. Nu verschijnt Highlife weer elke twee maanden. * Voor iedereen die nog exemplaren van 13 jaar geleden of meer in hun bezit hebben. Kijk eens hoe klein de letters waren. Hadden we vroeger betere ogen? Of keken we alleen naar de plaatjes?

Kwe eken n Hoe kweek je een cannabisplant en hoe haal je de beste resultaten? Die vraag hield en houdt velen bezig, dus is er in Highlife altijd heel veel aandacht geweest voor advies hoe je je groene vriendin kunt verwennen. En we hebben wat kweekspecialisten in de loop der jaren gehad. Het zijn er teveel om op te noemen, maar hier een selectie: Mart Vlinder, Siglinde, Bart Kweek, Weckels, Dokkie, Ed Rosenthal, Jorge Cervantes en vele anderen… Dank jullie allen.

33


“Werken aan een mooie en vooral groene toekomst”

Zonder advertenties geen Highlife Laten we duidelijk zijn; zonder advertenties was er geen Highlife. Al vanaf het begin af aan is de uitgave van Highlife alleen mogelijk geweest dankzij de adverteerders. Zij zorgen er voor dat Nederland en de Nederlandse cannabisbranche nu alweer 25 jaar lang door Highlife op de hoogte worden gehouden van het laatste nationale en internationale cannabisnieuws. Genoeg reden dus om een aantal van onze trouwe adverteerders aan het woord te laten. Want het is dankzij hun, dat jullie, onze lezers, ook dit jubileumnummer weer gratis kunnen lezen. Hoera voor onze adverteerders dus.

Royal Queen Seeds Als de bedenker, oprichter en voormalig eigenaar van Highlife (en Soft Secrets) heeft Boy Ramsahai natuurlijk een meer dan bijzondere band met Highlife. Boy was de man die Highlife in 1992 op de markt zette en van zijn geesteskindje meteen een knallend succes wist te maken. Wat misschien weinig mensen weten is dat Boy niet lang daarna ook

Door: Rob Tuinstra

begon met de handel in cannabiszaden, met zijn toenmalige labels High Quality Seeds en Black Label. Beide merken bestaan inmiddels niet meer, maar zijn opgevolgd door het wereldwijd opererende Royal Queen Seeds. Ook hier weer wist Boy binnen een paar jaar een enorme succesformule neer te zetten, Royal Queen Seeds is inmiddels een van de grootste spelers op de internationale markt geworden.

weten te handhaven. Het heeft daardoor nog steeds, net als een kwart eeuw geleden, een pioniersfunctie binnen de cannabiswereld. Iedereen weet dat de internationale ontwikkelingen omtrent cannabis niet meer te stoppen zijn, legalisatie is al een feit in een aantal landen. Nederland, waar het allemaal begon dankzij het voortreffelijke softdrugsbeleid uit de jaren zeventig, is daarbij vergeleken Gekke Henkie geworden! Maar zoals ook iedereen weet: na regen komt zonneschijn en het zal dan ook niet lang meer duren tot legalisatie ook hier een feit is. En moet je eens opletten wat er dan met Highlife gaat gebeuren, haha!”

Gekke Henkie

Atami

Boy “Allereerst wil ik de Highlife natuurlijk feliciteren met haar 25-jarig jubileum! Het is meer dan klasse dat het blad zich ondanks alle negatieve politieke ontwikkelingen in Nederland heeft

Mooier kan het niet gemaakt worden, vinden ze bij Atami. Highlife bestaat nu 25 jaar en Atami viert in 2017 het 20-jarig jubileum. Atami: “Al reeds 20 jaar doen wij zaken met Highlife. De samenwerking hebben wij vanaf het eerste moment als heel prettig ervaren en mede daardoor blijven wij Highlife trouw. Ook tijdens de wisseling van eigenaar is de samenwerking gelukkig op dezelfde voet voortgezet.”

Highlife Beurs “We hebben in de loop der jaren veel veranderingen doorgemaakt. Zo was het bij een Highlife Beurs in Utrecht waarbij Atami een stand met bovenverdieping had. We hadden toen net de tabzz geïntroduceerd en probeerden dan ook een grote tablet op te hangen. Het mocht echter niet zo zijn, want al snel kwam deze naar beneden vallen. Een geluk bij een ongeluk, er waren gelukkig geen gewonden en er was geen schade. Daarna besloten

34


komende jaren kunnen blijven werken aan een mooie en vooral ook groene toekomst. Voor Paradise Seeds wordt 2017 in elk geval een spannend jaar met leuke nieuwe samenwerkingen en een prachtige nieuwe soortjes!”

Sweet Seeds

we om een grote paarse stand te laten bouwen waarin een bar verwerkt was. Het was een stand van honderd vierkante meter, inclusief tap maar ook met danseressen. Elk jaar werd onze stand groter en uitgebreider, tot aan een dj toe. Helaas is het evenement na de laatste twee keer in de Amsterdam RAI gestopt. Die gezelligheid en dat familiegevoel missen wij nog vaak, maar tijden veranderen.“

Volwassen “Ondertussen zijn zowel Highlife als Atami volwassen geworden en dat zie je aan de werkwijze. Het is meer pro-

ven bestaan. Paradise Seeds en Highlife gaan samen lang terug. Paradise Seeds is officieel in 1994 begonnen, twee jaar na Highlife, maar daarvoor waren we al meer dan 10 jaar bezig met het kweken en veredelen van cannabis. Toen experimenteerden we al met kruisingen om tot de beste soortjes te komen. Sinds die vroege jaren negentig is er uiteraard wel het een en ander veranderd. De hele branche is geprofessionaliseerd, maar wat blijft is de passie en de uitdaging om tot de beste kwaliteit wietzaden te komen. Daarbij besteden we ook steeds meer aandacht

Vanuit Spanje ook felicitaties van Sweet Seeds: “We feliciteren Highlife natuurlijk van harte met hun 25-jarig jubileum. De wereld is zo veranderd is die 25 jaar. In de hele Westerse wereld is een geweldige cannabisrevolutie op gang gekomen; een krachtig streven naar vrijheid en om van de wereld een betere plaats te maken. De cannabisplant moet haar plaats in de maatschappij terug krijgen, dicht bij de mens zelf. Tijdschriften zoals Highlife en zaadbanken zoals Sweet Seeds strijden mee in deze cannabisrevolutie. Voor een betere en eerlijkere wereld, legaliseer cannabis nu!!!”

Dinafem Seeds Dinafem Seeds, ook vanuit Spanje: “Graag feliciteren we Highlife magazine met haar 25-ste verjaardag. We feliciteren jullie ook met het prachtige werk dat jullie hebben gedaan om de cannabisindustrie te steunen en de vele kweekinformatie die jullie al die jaren hebben gegeven. High-

Het is meer dan klasse dat het blad zich ondanks alle negatieve politieke ontwikkelingen in Nederland heeft weten te handhaven. fessioneel en er is meer duidelijkheid. Maar één ding zal nooit veranderen, en dat is de kwaliteit. Deze moet altijd de beste zijn. En daarin herkennen wij elkaar. In 2017 zullen wij het hele jaar door met onze klanten vieren dat we 20 jaar bestaan. En we hopen dat wij net als Highlife de 25 mogen halen. HIGHLIFE, VAN HARTE GEFELICITEERD MET DEZE MIJLPAAL!!!! Wij hopen dat wij nog lang met jullie mogen samenwerken.”

Paradise Seeds Paradise Seeds: “Natuurlijk feliciteren we Highlife van harte met het 25-jarig jubileum en we vertrouwen erop dat het blad nog lang zal blij-

aan de medicinale kant van de cannabisplant en hebben dan ook twee CBD soorten (Durga Mata CBD en Nebula CBD) in ons assortiment.”

Highlife Cup “In al die jaren samenwerking met Highlife kijken we met veel plezier terug naar de hennepbeurzen van Highlife in Nederland. Dat was elk jaar een groot feest. En niet te vergeten natuurlijk de onvolprezen Highlife Cup. Bij verschillende edities hebben we een flink aantal cups in onze prijzenkast mogen zetten en daar zijn we best trots op. Tot slot spreken we de hoop uit dat Highlife en Paradise Seeds ook de

life heeft de afgelopen decennia bergen verzet, en we tonen graag onze dank, want de sector zou niet zo volwassen zijn zonder de invloed van tijdschriften als Highlife. Het is wel jammer dat onze Nederlandse vrienden en blowers op dit moment zo’n vervelende regering hebben. Het is moeilijk om je voor te stellen dat nu cannabis in steeds meer landen gelegaliseerd wordt, het ooit meest innovatieve land in de internationale cannabiswereld, een land dat zo’n beetje de hele industrie heeft opgebouwd, nu zo het vuur aan de schenen wordt gelegd door hun regering. Desondanks, we wensen jullie ook het allerbeste voor de komende 25 jaar. Long live to Highlife magazine!”

35


Het missen van het familiegevoel

Een mooi reisje Door: Rob Tuinstra

Terugblikkend op mooie momenten in 25 jaar Highlife gaan mijn gedachten vooral terug naar de vele edities van de Highlife Hennepbeurs, waarvan de laatste in 2007 werd georganiseerd. Velen reppen nog over dat familiegevoel dat je had op die evenementen.

Terecht, want het was elk jaar een gezellig samenzijn, waarbij commercie werd gemengd met gezelligheid en het onderhouden van oude en

werking van de overheid onmogelijk gemaakt, maar wat waren dat altijd mooie en uitputtende dagen. Gelukkig zijn dergelijke bijeenkomsten nog

De cannabisrevolutie kan meer gestopt worden. nieuwe contacten. Voor velen was het het hoogtepunt van het jaar. De beurs groeide samen met de branche tot groter hoogten, resulterend in een drie dagen durend spektakel in gerenommeerde congreshallen, waar 15.000 mensen op af kwamen. Het evenement is door tegen-

36

niet

wel mogelijk in het buitenland. Maar de Highlife Beurs is toch de grondlegger hiervan geweest.

Marokko Waar ik ook met heel veel plezier naar terug kijk was een trip naar Marokko

met personeel van coffeeshop Skunk, met vestigingen in Roermond en Sittard. Ik herinner me nog al te goed dat mijn uitgever me woedend belde: “Rob, iedereen staat op je te wachten in Brussel. Waar ben je?” Thuis in Amsterdam, want ik had me een dag vergist in de vertrekdatum. Zonder bagage snelde ik in een taxi in anderhalf uur naar Brussel, waarna een dolle reis door Marokko volgde. We bezochten het Rif-gebergte waar de wietvelden gewoon naast de weg lagen. Vuistdikke stukke hasj werden gekocht en geconsumeerd. Ik ben een ervaren reiziger, maar deze reis zal me altijd bij blijven als een van de mooiste trips ooit. En verder? Ach, ik ben een gelukkig mens en positief ingesteld. Ik ben er van overtuigd dat de toekomst er goed uitziet. De cannabisrevolutie kan niet meer gestopt worden. Leve Highlife. Leve Cannabis.


BUBBA KUSH CBD

20 16

AMNESIA CBD

TE N

CHEESE CBD

N

HAZE AUTO CBD

IE

U

W

E

VA

R

TE I

OG KUSH CBD

INDUSTRIAL PLANT AUTO CBD

PURPLE ORANGE CBD


What a long strange trip it's been De datum is verloren gegaan, maar ergens in het vroege voorjaar van 1994 had ik mijn eerste afspraak met Highlife. Nadat ik had gereageerd op een kleine advertentie in de Volkskrant, nodigde hoofdredacteur Joop Mestrom me uit voor een sollicitatiegesprek bij Hotel Central, tegenover het station van Tilburg. Die middag begon een avontuur dat nog steeds voortduurt.

In 1994 studeerde ik nog journalistiek in Utrecht en behalve mijn propedeuse en de in de advertentie gevraagde affiniteit met cannabis had ik nog niet veel te bieden. Wel had ik al twee zoons, wat ik trots in mijn CV had vermeld. Pas jaren later vertelde Joop dat juist

dit cruciaal was geweest. Zelf vond hij mijn vaderschap niet bepaald een aanbeveling, maar de uitgever en oprichter van Highlife, Boy Ramsahai, zag dat heel anders. 'Die jongen moeten we hebben. Hij moet de kost verdienen, dus haalt zijn deadlines'.

Tekst & fotografie: Derrick Bergman / Gonzo Media

.RIƋHVKRSWHVW

En zo trad ik toe tot de redactie van Highlife, 'Opinie & Lifestyle Magazine voor de Cannabis Liefhebber'. Mijn eerste bijdrage was een speciale aflevering van de Koffieshoptest, waarvoor ik de winnaars van de tweede

Highlife Cup 1994

38


Highlife Cup en de Amerikaanse High Times Cup bezocht en fotografeerde. Die trip, van de Catweazle in Tiel tot Genesis in Geleen en uiteraard langs een aantal Amsterdamse shops, bleek een prima spoedcursus cannabis- en coffeeshopcultuur. Over het Sensi Smile Café in Rotterdam, helaas al jaren gesloten, schreef ik: 'Koffieshop is eigenlijk een scheldwoord voor dit etablissement: Grand Café is passender. Een grote ovalen bar in het midden van de zaak, grote planten in hangende bakken en de roze luifels aan de buitenkant geven het café een stijlvolle sfeer. Je vindt de dealer in de hal, net na de ingang. Het lijkt wel de NS on dope; een glazen gepantserde ruit en een intercom met een geldlade eronder. Naast tien soorten stuff en negen soorten wiet zijn hier ook groeiboeken, pijpen en Sensi-caps te koop.'

Droomklus

Het maken van de Koffieshoptest was een droomklus. Ik reisde het hele land door, met mijn OV studentenkaart, camera en opschrijfboekje.

Wiet testen…

nog ruim 1500 shops in Nederland. Vooral het beschrijven van de kwaliteit van de rookwaar zonder in herhaling te vallen was een uitdaging. Over The Game in Den Haag noteerde ik, met de prijzen nog in guldens: 'Populair bij The Game is de City Light Top Wiet (12,50 voor 0,9 gram) en de

feeshop. Ook het aantal headshops nam toe en de smartshop deed zijn intrede. Als een stonede Kuifje berichtte ik over de cannabiscultuur en het tegenstrijdige gedoogbeleid. We hadden er zelfs een speciale serie voor, Stad en Beleid. Een titel zo saai dat ik er bij meld dat hij al was bedacht

City Light ontploft als een vuurwerk in je hoofd waarna THC-tjes door je lijf joggen. Ook de Afghaan is van sublieme kwaliteit; zacht als Libresse Ultra. In elke shop kocht ik één zakje wiet en één zakje hasj, die ik mocht declareren bij uitgeverij Discover. Een regeling die steevast jaloerse reacties uitlokte bij vrienden, kennissen en ook bij volstrekte vreemden. Omdat ik zelf uit de provincie kom, maakte ik er een punt van om vooral ook coffeeshops buiten de Randstad te testen. Meestal vertelde ik niet wat ik kwam doen; dat doen de mensen van de Michelin sterren immers ook niet. Soms werd ik ontmaskerd als Koffieshoptester, waarna ik vaak nog wat extra zakjes kreeg toegestopt.

Zes criteria

Ik nam mijn taak zeer serieus en introduceerde zes criteria: interieur, sfeer, service, prijzen, luchtzuiverheid en hygiëne. Slechte shops haalden de Koffieshoptest niet. Keuze genoeg: er waren toen

Super Afghaan (12,50 voor 1,2 gram). De wiet ruikt als mijn eigen buitenoogst van vorig jaar, maar de high is heel wat krachtiger. City Light ontploft als een vuurwerk in je hoofd waarna THC-tjes door je lijf joggen. Ook de Afghaan is van sublieme kwaliteit; zacht als Libresse Ultra. Voor het soort joint dat je niet door wil geven. Klasse.'

voor mijn komst. Voor een van de afleveringen toog ik naar Hulst in Zeeland, dat toen wemelde van de seksshops en beschikte over één nauwelijks gedoogde coffeeshop. Ik kreeg de VVD burgemeester zover dat hij achter zijn bureau poseerde, terwijl hij een Highlife doorlas. Ik zie zijn verbijsterde gezicht nog voor me.

Ongekende groei

Ed Rosenthal

Achteraf besef ik hoezeer ik met mijn neus in de boter viel. Midden jaren negentig maakte de cannabisbranche een ongekende groei door en Highlife groeide mee. Begonnen als kwartaalblad, verscheen de Highlife vanaf 1994 zes keer per jaar en elk nummer was dikker dan het vorige. Adverteerders stonden in de rij en elke week opende er wel een nieuwe growshop of cof-

Zoals ik ook nog haarscherp voor me zie hoe Ed Rosenthal tijdens de Highlife Cup in 1994 op een stoel klimt. Ed Rosenthal genoot toen al een enorme reputatie als kweekexpert. 'Ik ga al jullie vragen over kweken beantwoorden', zei hij, omringd door toehoorders. 'Maar eerst wil ik een moment nemen om de plant te bedanken. Want zonder die plant zou ik nu niet in deze geweldige stad zijn en

39


jullie ook niet. Cannabis gaf mij de kans om de hele wereld over te reizen, geweldige mensen te ontmoeten, boeken te publiceren. Daar ben ik elke dag dankbaar voor.' Op dat moment bedacht ik voor het eerst dat mijn werk voor Highlife meer was dan een bijbaantje om ervaring op te doen en goeie shit te kunnen roken. Tijdens diezelfde Cup ontmoette ik de legendarische Jack Herer. Nog steeds heb ik spijt dat ik toen te gierig was om voor vijftig dollar een op hennep papier gedrukte, gelimiteerde en gesigneerde editie van 'The emperor wears no clothes' te kopen. Van de man zelf!

&RQƌLFW

Mijn medewerking aan Highlife kwam in 1997 abrupt tot een einde, na een gigantisch conflict tussen de redactie en uitgever Boy Ramsahai. Misschien schrijf ik nog wel eens op wat er toen allemaal is gebeurd; dit jubileumnummer is daar niet de plaats voor. Highlife ging verder met een nieuwe redactie, geleid door Cliff Cremer en later de huidige hoofdredacteur, Rob Tuinstra. Joop en ik ontwikkelden een nieuw tijdschrift, ZIN, 'Maandblad voor kritische levensgenieters'. We maakten vijf nummers, met een groep zeer getalenteerde journalisten, fotografen en cartoonisten en columnisten als Herman Brusselmans, Lenette van Dongen en Def P. We waren jong en onbezonnen en gingen strijdend ten onder. Toen ik alweer een paar

Derrick Bergman in 1995…

40

Boy Ramsahai en Ed Rosenthal op prijsuitreiking Highlife Cup 1994

jaar voor EssensiE (1997-2012) werkte, hoorde ik dat onze IraansNederlandse redacteur Reza de naam ZIN voor een ton aan uitgeverij Sanoma had verkocht.

Louterend gesprek

Jarenlang gingen Boy Ramsahai elkaar uit de weg, tot ik hem in 2003 interviewde voor EssensiE. Het was een louterend gesprek. Toen ik vroeg wat voor soort blad hij in zijn hoofd had toen hij de Highlife oprichtte, antwoordde Boy: “Helemaal niks, ik wist alleen dat er vraag en aanbod was. Hoe een uitgeverij werkt, wat uitgeven inhield: dat was allemaal abracadabra voor mij. Ik wist maar één ding: het belangrijkste is geld. Commercie. Ik huur alles in en ik zie wel. Zo makkelijk dacht ik. Toen heb ik geluk gehad dat ik mensen

om me heen kreeg als Joop, Henk van Velthooven en jij, eerlijk is eerlijk. Jullie wisten waar het over ging, ik wist dat niet.”

Terugkeer

In 2010 verkocht Boy zijn uitgeverij aan de huidige eigenaar, Jeroen Bots. Kort daarna keerde ik terug in de kolommen van het blad waar ik mijn carrière als journalist en fotograaf ben begonnen. Eerst met het Logboek VOC, daarna als vanouds met reportages, interviews en foto's. Gratis goeie shit krijg ik nog maar één keer per jaar, maar dat is dan ook wel buitengewoon goeie shit, die ik mag beoordelen als jurylid van de Highlife Cup. Terugkijkend kan ik met instemming The Grateful Dead citeren: 'What a long, strange trip it's been'...

… en in 2016


Er zijn nu meer blowers dan ik ooit voor mogelijk had gehouden

25 jaar cannabis in België Er zijn in België de voorbije kwarteeuw ontiegelijk veel meer mensen beginnen blowen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Jarenlang zag ik alleen spliffs op reggaeconcerten. In de clubs en op raves gebruikten ze andere illegale geestverruimers (of -vernauwers) en mensen van mijn generatie waren vaak overgeschakeld op alcohol. De kinderen en zo, u kent dat. Je moet ze wel een beetje goed opvoeden. Sommige vrouwen van vrienden met wie ik ooit aanzienlijke hoeveelheden wiet geconsumeerd had, vroegen mijn geliefde zelfs op licht verontwaardigde toon: 'Rookt die man van jou nu nog altijd wiet?' Terwijl hun eega intussen nog een Duvel bestelde. Die reactie typeert de hypocriete houding van mijn generatie. En het zijn mannen en vrouwen van mijn leeftijd die nu de dienst uitmaken in de politiek en de maatschappij. Mensen die perfect (zouden kunnen en moeten) weten dat het verbod op cannabis nergens op berust. Ze hebben zich net als de vorige generaties kritiekloos laten inpakken door de propaganda van de machthebbers. Liberalen en socialisten hebben begin jaren 2000 even de schijn gewekt dat ze het roer zouden omgooien, maar hun krakkemikkige gedoogbeleid heeft nooit een eerlijke kans gekregen. Teveel obstructie van de conservatieve par-

Bart de Wever

Door: Karel Michiels

tijen, zeker sinds de NV.A de grootste is. De Grote Leider van de NV.A slaagde er zelfs in om de War on Drugs nieuw leven in te blazen, en voor het hele land een nultolerantie af te kondigen. Hij is de zoveelste politicus die een persoonlijke morele kruistocht tot staatszaak verheft.

Politics = politricks En toch respecteer ik Bart De Wever daarvoor. Je weet waar hij voor staat en hij zal niet licht van mening veranderen. Het zijn net de zelfbenoemde vrijdenkende en progressieve krachten in de Belgische politiek die een doorbraak in het drugdebat verhinderd hebben. Plots waren de liberalen tegen iedere vorm van gedogen en legaliseren, ook al stond de vader van de huidige premier Charles Michel in de jaren 90 mee aan de wieg van een wetsvoorstel in die richting. De Waalse socialistische leider Elio Di Rupo had toen zelfs al een heel plan op punt gesteld om de productie, verdeling en verkoop van cannabis wettelijk te regelen. De Vlaamse SP.A zette legalisering in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 nog in het verkiezingsprogramma, omdat een meerderheid van de partijleden dat zo beslist had. Maar van de jongedame

Karel Michiels in Jamaica (2009)

die het punt toen op de agenda zette, is sindsdien nooit meer iets vernomen. De partijtop noemde het een jeugdige onbezonnenheid en ging over tot de orde van de dag. Geen enkele socialistische politicus durft het woord cannabis nog maar in de mond te nemen, toch niet openbaar. Ja, in Wallonië, waar Di Rupo zijn oude plannen uit de kast heeft gehaald en opnieuw pleit voor legalisering. Vanuit de oppositie natuurlijk, niet in het minst om De Wever dwars te zitten. Politics = politricks heeft Peter Tosh mij lang geleden al geleerd, en het wordt er alleen maar erger op.

Optimist Maar ondanks al die tegenwerking, de laffe houding van ouders, politici, rechters en politie, is het gebruik van wiet dus explosief gestegen. De jongere ge-

41


neraties zijn veel beter geïnformeerd en minder vatbaar voor leugens en misleiding. O ja, er zijn twintigers en dertigers die fanatiek blijven fulmineren tegen illegale drugs, ook in de politiek, maar die rechtse kramp zal altijd wel blijven opspelen. De War on Drugs is voor het rechtse kamp altijd een bindende factor geweest die nooit in vraag werd gesteld. Maar de meeste twintigers en dertigers die ik ken gaan niet langer mee in dat negatieve verhaal. Ook wie niet blowt, maakt geen punt van het gebruik van anderen. Dronkenschap wordt in die kringen minder gemakkelijk aanvaard. Veel jongeren zijn meer vertrouwd met de onmiskenbaar schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik dan met de zelden goed onderbouwde gevaren van blowen. Als geboren optimist kan ik alleen maar hopen dat die nieuwe generatie eindelijk een einde zal maken aan het absurde drugbeleid. Maar eerlijk gezegd verwachtte ik begin jaren 80 al hetzelfde van mijn leeftijdgenoten, en kijk wat een zootje zij ervan gemaakt hebben.

Vuur brandend houden Hebben die 25 jaar columns en artikels over België in de Highlife dan eigenlijk wel iets uitgehaald, vraagt u zich misschien af. Ik overschat nooit mijn individuele bijdrage tot een maatschappelijke discussie, maar ik maak me wel sterk dat ik samen met andere mensen het vuur brandend heb gehouden, en geprobeerd heb om wat tegengewicht te bieden voor de aanhoudend negatieve en bevooroordeelde berichtgeving in de traditionele media. Denise Aerts, bezielster van de Belgische Cannabis Consumenten Bond (BCCB). José Vermeulen van growshop Flow. De dit jaar overleden Joep Oomen van Trekt Uw Plant en het team dat de organisatie nieuw leven heeft ingeblazen. Michel Degens van Mambo Social Club en andere activisten die zich inzetten voor de legalisering van mediwiet. Ik zie in verschillende media ook steeds meer Vlaamse columnisten opduiken die vrij en

vrank voor hun mening uitkomen, naast een toenemend aantal opiniestukken uit sociale, medische, economische en wetenschappelijke hoek. Een mens zou er toch weer optimistisch van worden. Er zijn weinig onderwerpen waar ik liever over schrijf dan cannabis. Ik hoop dat ik het nog lang kan blijven doen, het liefst natuurlijk voor het enige blad dat nu al 25 jaar compromisloos op de barricaden staat voor legalisering.

Belgische vlag tijdens een 420 Smoke Out in Amsterdam

42


BRAND STORES! Damstraat 46, 1012 JM Amsterdam, Nederland Telefoon: +31 (0)20 - 420 55 50, amsterdam@royalqueenseeds.com

Carrer Pelai 3, 08001, Barcelona Telefoon: +34 937 823 494, barcelona@royalqueenseeds.com

Premium m Cann nabis Zaden Meer dan 50 verschillende zaden beschikbaar in verpakkingen van 1, 3, 5 en 10 zaden in onze webshop www.RoyalQueenSeeds.com


De cruciale rol van Highlife

Nostalgie bij de beginjaren De opkomst van Highlife Magazine valt samen met mijn eerste stapjes als onderzoeker en schrijver. Het blad en de gelijknamige beurs lieten me kennis maken met een wereld die voor veel Nederlanders onzichtbaar is. Wanneer ik terugdenk aan die beginjaren bekruipt mij een gevoel van nostalgie.

In 1991 ben ik druk bezig met mijn afstudeeronderzoek, waarbij ik verhalen verzamel van mensen die de opkomst van cannabis in Nederland van dichtbij hebben meegemaakt. Ik spreek met fanatieke drugsbestrijders (Jan Blaauw, Gerard Jan Toorenaar en Roelof Kruisinga) en criminologen (Louk Hulsman, Frits Frenkel). Maar wat mij toch wel het meest is bijgebleven zijn de urenlange gesprekken, soms onder het genot van een rokertje, met ervaringsdeskundigen

als Simon Vinkenoog, Bart Huges, Kees Hoekert en zijn vriend de antirookmagier Robert Jasper Grootveld. Het maken van een afspraak kon in die tijd knap ingewikkeld zijn. Vaak ging dat per brief, en dan moest je maar hopen dat iemand je bericht echt had ontvangen. Ook werd ik soms onderworpen aan een uitgebreid kruisverhoor voordat het tot een afspraak kwam: 'Heb je dit onderzoek zelf bedacht? Wat doen je ouders? Hebben zij vroeger ook marihuana gerookt?' Er

Tekst: Nicole Maalsté

hing in die tijd nog iets geheimzinnigs rondom cannabis. Elk gesprek was een avontuur op zich. Ik genoot van de prachtige verhalen die ik te horen kreeg. Ik bestempelde mijn gesprekspartners als kroongetuigen.

Coffeeshops Mijn eerste kennismaking met Highlife vond iets later plaats, toen ik inmiddels was afgestudeerd. Voor mijn eerste grote onderzoeksopdracht bezocht ik

Interieur van een coffeeshop begin jaren negentig (foto: Derrick Bergman / GONZO Media)

44


in 1993 alle coffeeshops van Utrecht. Een jaar lang sprak ik met eigenaren, personeel en klanten en observeerde ik het reilen en zeilen in de 28 shops die Utrecht toen rijk was. In het onderzoeksrapport citeer ik uit een artikel dat ik in Highlife ben tegengekomen, ‘THC meten is weinig van cannabis weten!’ In het artikel breekt Wernard Bruining een lans voor nederwiet van eigen bodem en legt hij uit dat kwaliteit niet alleen afhankelijk is van het THC-gehalte: "Wij vinden onze eigen buitenplant Viking stukken `psyco-actiever' dan die commerciële kas- of lampenwiet. En dat terwijl het THC-gehalte van binnenskunk echt veel hoger is dan van een gewoon buitenwietje" (Highlife, 1992, jrg. 2, nr. 1, p. 61).

Outcasts en hippies Niet alle shops beschikten in die tijd over een vergunning. De regels waren een stuk ruimer dan nu. In een schriftje maakte ik aantekeningen van mijn observaties in de shops. Over coffeeshop ’t Grasje schreef ik dat veel ‘stamgasten’ een groot deel van hun dag in de shop doorbrachten: “Mensen halen flessen cola, pinda’s en biertjes in de supermarkt om de hoek die ze vervolgens in ’t Grasje nuttigen. Een aantal klanten rookt zelf gekweekte weed. Verder lijkt ’t Grasje op een opvangcentrum voor allerlei soorten outcasts: zwervers, junkies, psychiatrische patiënten, alcoholisten en randgroepjongeren. Er heerst een open sfeer. Mensen spreken mij en elkaar aan. Jointjes

Tijdschrift

Toonaangevend

In de periode dat ik druk was met het interviewen van mijn ‘kroongetuigen’, vat de 25-jarige Boy Ramsahai het plan op om een tijdschrift te beginnen voor de coffeeshopbranche. In het boek Polderwiet, dat ik 15 jaar later samen met Michiel Panhuysen schrijf, vertelt Ramsahai hoe hij tot zijn gewaagde plan is gekomen. Ramsahai is geboren in Suriname en komt op zijn achtste naar Nederland. Leren doet hij niet graag. Na schooltijd verdient hij bij in een benzinestation en daar komen allerlei vertegenwoordigers langs, bijvoorbeeld van Mars, Marlboro, Stimorol en Venco: “Ze hadden allemaal een auto van de zaak en mooie kleren aan en konden grotendeels hun eigen werktijden bepalen. Verkoper worden leek me op die leeftijd al echt helemaal te gek. Zoiets wilde ik ook gaan doen als ik wat ouder was.”

Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot. De eerste vier jaar staat hij een paar keer op de rand van een faillissement. Achteraf concludeert Ramsahai dat hij twee jaar te vroeg is begonnen. “De markt was er nog niet klaar voor.” Het tijdschrift begint pas goed te lopen als de branche enkele jaren later commerciëler wordt. Ramsahai vertelt in Polderwiet hoe hij in die beginjaren coffeeshops bezoekt om advertenties te verkopen of te regelen dat ze zijn blad afnemen of doorverkopen: “Als verkoper was ik altijd gewend om een pak, een stropdas en nette schoenen aan te hebben. De eerste keren dat die mannen in zo’n shop me binnen zagen komen, keken ze me aan van: shit, daar komt een politieman binnen of iemand van de belasting of weet ik wat. Maar als ik verteld had wie ik was en waar ik voor kwam dan veranderde hun houding.” Binnen de kortste keren weet iedereen in het wereldje wie hij is. Highlife groeit uit tot een toonaangevend cannabismagazine. In 1998 organiseert de ondernemende Surinamer de eerste Highlife beurs, die uitgroeit tot een begrip voor bedrijven en wietkwekers in Nederland en ver daarbuiten.

“Iets bijzonders” Zijn droom wordt werkelijkheid wanneer hij als verkoper aan de slag kan bij ECI Boek en Plaat en later bij Publipress. Ramsahai blijkt zijn vak te verstaan en groeit uit tot een topverkoper. Bij Publipress komt hij voor het eerst in aanraking met de coffeeshopwereld. Coffeeshops adverteren in die tijd voor veel geld in een aantal bladen van Publipress. Regelmatig hoort hij van ondernemers dat er eigenlijk eens iemand een blad zou moeten beginnen voor de coffeeshopbranche. Het lijkt Ramsahai, die zelf niks met blowen of coffeeshops heeft, een enorme

Nieuwe uitdaging Na 19 jaar verkoopt hij uitgeverij Discover, waarin naast Highlife verschillende edities van Soft Secrets zijn ondergebracht. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Hij stort zich op de cannabiszadenhandel en is inmiddels ook daarin uiterst succesvol met Royal Queen

Dankzij de cannabisbranche ben ik geworden wat ik nu ben en daar zal ik me nooit voor schamen. worden moeiteloos rond gedeeld en mensen delen verder alles wat ze bij zich hebben.” Twee dagen later schrijf ik: “Buiten dansen en mediteren een aantal India-freaks: rasta’s met klonthaar en een Indiadoek omgeslagen. Daarnaast zitten mijn ‘vrienden’ van de vorige keer een biertje te drinken. Iedereen zit in groepjes. Dit lijkt mij niet het goede moment om mensen te interviewen.”

uitdaging om een eigen blad voor zo’n heel specifieke business te beginnen: “Ik geloof dat je in je leven een paar kansen krijgt om iets bijzonders te doen, maar je moet goed je best doen om die kansen ook echt te zien. Zo’n blad voor de cannabisbranche was naar mijn gevoel een schot voor open doel, een buitenkansje.” Ramsahai zegt zijn baan op en begint zijn eigen blad Highlife.

Seeds. In Polderwiet benadrukt Ramsahai dat hij zijn afkomst nooit zal verloochenen: “Dankzij de cannabisbranche ben ik geworden wat ik nu ben en daar zal ik me nooit voor schamen.” Ik realiseer me dat dit ook voor mij geldt. Hoewel ik nog steeds op allerlei terreinen onderzoek doe, loopt de cannabiswereld al 25 jaar als een rode draad door mijn werk. Highlife speelt daarin een cruciale rol.

45


Armand en Highlife: 25 jaar geschiedenis

Armand was uniek Als er één iemand is die 25 jaargangen lang in Highlife aanwezig is geweest, dan is het wel Armand. In de beginjaren was dat als medewerker, waarin hij op zijn geheel eigen wijze vertelde over de cannabisgeschiedenis van Nederland. En die van hemzelf.

Later werd hij vooral geïnterviewd in ons blad, en dan kwam de Nederlandse cannabisgeschiedenis net zo makkelijk weer in de tekst terug. Armand was uniek. Daar zal iedereen het over eens zijn. Nu is er een biografie verschenen. Armand: En nou ik. Het is geschreven door Marcel Groenewegen van De Kik. De band waarmee Armand in zijn laatste jaren veel mee werkte. Vorig jaar lazen jullie daar nog over in een uitgebreid interview. Nu is er dan de biografie. En het is een prima boek

geworden. Met een zoektocht naar de mens achter Armand.

Warm mens Armand was naast artiest ook vooral een fijn mens en een cannabisicoon. Ik sprak hem een aantal jaren geleden na een optreden op het Cannabis Bevrijding Festival in het Westerpark in Amsterdam. Het werd een onvergetelijke avond. Armand was een geweldig aardig persoon met een goed karakter. Hij was een warm mens. De wereld mist hem. Armand is onvervangbaar.

Door: Rob Tuinstra

De hennepbrug is geplaatst over de Dommel, op de campus van de TU ter hoogte van het Auditorium. Vezels van hennep en vlas vormen de basis voor het brugmateriaal. De bedoeling is dat de brug een jaar blijft liggen. Achtentwintig sensoren in de brug zullen de eventuele doorbuiging gaan meten. “Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met bio-materialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie”, aldus TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok. “Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van bio-composiet over langere termijn.”

Doel

Hennepbrug in Eindhoven

Armand: En nou ik Marcel Groenewegen Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

46

Op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven kan iedereen over ’s werelds eerste voetgangersbrug lopen die volledig van bio-composiet is gemaakt. De 14 meter lange brug is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels, en is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven.

Met de brug wordt de potentie aangetoond van hennep en vlas als een duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen. Blok: “Hiermee verminderen we onze afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen en komen we een stap dichterbij de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden. Op termijn verwacht ik dat we zulke materialen ook steeds meer in gebouwen gaan zien.” Goed initiatief. Alleen zouden ze de brug naar Armand moeten vernoemen!“We blowen voor de vibe…”

Dope uit de oude doos In de loop van 25 jaar zijn er nogal wat muzikanten voor de microfoon van Highlife geweest. Van relatief onbekende bands en acts die de onbekendheid nooit echt ontstegen zijn, tot de grote hitkanonnen die iedereen wel in z’n blad wil hebben. Die wilden vaak graag juist in de Highlife omdat ze dat oprecht leuk vonden, maar ook vanwege het belang dat ze hechtten aan het gebruik van wiet en/of hasj, of de legalisatie ervan.

Door: Arjan van Sorge

En dat is toch wat al die artiesten bindt, namelijk hun liefde voor muziek en voor een blowtje. Het zal niet verbazen dat er in al die jaren weinig uit de klassieke hoek aan bod is gekomen, maar vooral veel mensen uit de reggae, rock en hiphop. En wie zouden er meer smoken? Een voorzichtige inschatting is dat de hoppers dat makkelijk winnen van de rockers en rastas, hoewel die er op hun beurt ook wat van kunnen natuurlijk... Nee, op de beats van de tot een hoogsteigen genre uitgegroeide nederhop was en is het goed gedijen voor het groene goud.

Nederhop In het eerste jaar dat ik voor Highlife schreef, deed ik interviews met de bomenknuffelaars van Gjallarhorn, de Nederlandse reggaerockers van Beef, en hiphopgasten als Casto en Raymzter, de Franse seriesmokers van Le Peuple de l’Herbe en grand old man Brainpower. Met Extince en Osdorp Posse was dat toch een van de eersten die de nederhop de eenentwintigste eeuw in hielpen. Nog steeds actief, maar inmiddels meer als tekstschrijver achter de scher-

48


men. Waar ik toen werkte kwam regelmatig de meer als hosselaar dan rapper bekende Ali Bouali over de vloer, die graag beroemder wilde worden dan Brainpower. Nou, het is Ali B zeker gelukt.

Kanonnen En zo gaat dat: nieuwe namen komen, ouwe namen gaan voorbij of komen weer terug. Zelfs iemand als Ad Visser, de legendarische presentator van TopPop, haalde de kolommen van Highlife (en doet nog steeds z’n ding). Maar die neemt dan ook een unieke plaats binnen de Nederlandse muziek in. Fela Kuti zou uiteraard eregast geweest zijn in ons blad, maar die was al in 1997 overleden en een van zijn zonen leek een waardige opvolger, maar niets was minder waar. Femi Kuti staat toch wat anders in het leven dan z’n pa, hij houdt meer van de geur van hasj en is niet echt een acute roker. Bij Fela stonden de megajoints altijd en overal klaar - en dan geen toeters maar echte kanonnen.

Balen Veel artiesten waren opgehouden met blowen omdat het teveel werd, of ze er te weinig mee opschoten. Ali B: “Ik baalde ervan. Voor mij paste het niet in mijn wereld. Ik wilde leven van mijn hobby, dus er moet geld op tafel komen, het laatste wat ik kan gebruiken is geld weggooien.” En: “Ik was een knappe jongen, maar wou ik een meisje versieren als ik stoned was, dan kwam er niks zinnigs uit mijn bek. Want ik was stoned, ik had droge lippen, af en toe schuim op mijn mondhoeken van die droge bek – het zag er gewoon niet uit. En niemand zei dat!”

gram zitten wegpuffen, met z’n tweetjes…” Baas B: “Dat is lastig…” Lange Frans: “Dat merk je gewoon. We hebben echt besloten: we moeten nu gewoon scherp zijn en helder. Maar dat betekent niet dat we er niet nog van houden.”

dan is het van ooooeeeeh…. Ik ken mezelf gewoon, ik weet dat dat m’n makke is, dat als ik ergens helemaal weg van ben, dan word ik er ook idioot van, dan ga ik er helemaal in. Dus ik kan me beter maar met muziek bezig houden.”

Lastig

Verslaafd

Medicijn

Lange Frans en Baas B werkten in een coffeeshop en sneden daar de wiet en hasj en luisterden ondertussen naar Frank Zappa, want de eigenaar was daar liefhebber van. Lange Frans: “Het is gewoon zo - met alle respect voor mijn blowende vrienden, de hele klik blowt nog wel - maar als je ’s ochtends in één keer weer fris wakker moet worden, en je hebt ’s avonds vijf

Top-DJ Armin van Buuren heeft sowieso niks met drugs maar er ook niks tegen. “Ik was de enige die gewoon niet rookte. Iedereen accepteerde dat, want Armin gaf z’n geld uit aan platen. Ik weet ook dat als ik aan blowen zou beginnen, of aan drugs, dan ben ik meteen verslaafd, zo ben ik. Ik ben iemand die ergens heel snel verslaafd aan kan zijn, als het ook maar een beetje slecht is

Maar meestal werd er door de geïnterviewden stevig gepaft, je staat tenslotte niet voor niets in de Highlife... Het kan zelfs religieuze dimensies aannemen. Iyah One: “De heilige wiet werd gegeven aan de mens, voor de communicatie tussen de mens en de Heiliger Ene. En aangezien Shiloh gewijd is aan de Heiliger Ene, heeft Shiloh die wiet nodig om de

49


#08-2011 GRATIS

communicatie gaande te houden. Shiloh vertegenwoordigt de healing of the nations. Om dokter te kunnen zijn, moet je het medicijn weten. We willen niet stoned worden, we willen HIGH worden! We blowen voor de vibe, niet voor de dood ervan…”.

opinie en lifestyle magazine voor growers en blowers

Brokkelen Zelfs de door interviewers zo gevreesde mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig hadden wat te melden. Willie Wartaal: “Ik wil even laten merken dat we de lezers niet vergeten zijn: brokkel je wiet goed, geen stukjes en takjes achterlaten want anders krijg je hoofdpijn, serieus. Effe goed brokkelen.” P Dronq: “En puur roken is ook heel leuk, maar vergeet niet dat als je drie hijsjes neemt, je meestal al naar de tering bent. Dat beleef je anders dan met tabak erbij.” WW: “En als ik jullie was zou ik de White Widow van Kingston proberen.” PD: “De AK47 van de Greenhouse. Moordenaarswiet!” Vieze Fur: “Je blowt nu al?!” WW: “Ik doe niet aan softdrugs, softdrugs is voor homo’s.” VF: “Dat had je nou net hier moeten zeggen.” We zouden rekening met de lezers houden… WW: “Dat doe ik nu ook.” PD: “De homo’s, die…” VF: “Maaaaaaaaster!”

Lifestyle Wie blow(d)en er nou eigenlijk het meest? Even uit de losse pols: dat

50

moet ergens op de lijn zitten van THC (Tuindorp Hustler Click), Adje en Kempi. Adje: “Ik ga bijna niet meer naar de coffeeshop, ik heb een goede Marokkaanse vriend en die regelt dan wat. Op wekelijkse basis rook ik denk ik tien tot twaalf gram. Waarom ik het zo heftig doe weet ik niet precies, maar ik denk dat het er mee te maken heeft dat mijn leven best hectisch is door de lifestyle die ik heb gekozen.” Zuen van THC: “Als ik knetterstoned ben dan gaat mijn fantasie helemaal open. Dus dan kan ik van alles pakken, wat ik maar wil. En dan geloof je er ook meer in. Het inspireert me goed.” Rocks: “Precies hetzelfde. We zijn altijd stoned toch. Tuindorp is echt een wietdorpje.” RBdjan: “Het maakt me wat langzamer bij het schrij-

ven, dat is echt zo, maar wat er uitkomt is… ehm… gruwelijk!”

Bekend En dan sijpelt er ook nog wel eens iets van de interviews in Highlife door naar andere media, zoals een paar quotes van Kleine Viezerik (tegenwoordig: Rick Versace) naar de Telegraaf. “Ik ben altijd onder invloed van hasj, het maakt niet uit in welk programma ik zit, of het nou De Wereld Draait Door of Sterren Springen is. Zo ben ik toch voldoende relaxed, maar wel goed bij de les.” Hij vervolgde met dat “er heel veel Bekende Nederlanders zijn die in hun privé-tijd lekker een blowtje doen.” Dat haalde de mainstream pers dan weer niet... Maar Highlife blijft je op de hoogte houden!


H

- Smart- Heal d e e S thsh eadop RUIM ASSORTIMENT ZADEN Direct uit voorraad leverbaar CBD

HEMP PRODUCTS

OIL / BHO

BONGS

SEEDS

STASH

DE BESTE SELECTIE VAPORIZERS Top-Line - Uiterst goed getest!

5 GoodService 5 FastDiscreetDelivery Apollyon Dordtsestraatweg 434a 3075 BK Rotterdam (near Zuidplein and Ikazia Hospital) Phone: 0031 10 4866605 info@apollyon-shop.nl

Open from Monday to Saturday from 11.00 to 19.00h. Join us at Facebook, Regular giveaways www.facebook.com/headshopapollyon

DIVERSE CBD PRODUCTEN Vanaf 3% tot 99% CBD!

WWW.DUTCHTRIMMING.COM

HIGHSPEED KNIPMACHINE

16

10

AMSTERDAMSEEDCENTER.COM

OP % K P AL OR H I G R O M LE ZA TING H L O C DEN IFE O D 20 E

ALTIJD EEN SCHOON EN OLIEVRIJ PRODUCT BESTE PRIJS / KWALITEIT VERHOUDING GOEDKOOPSTE IN ZIJN KLASSE

BEZOEK ONZE WEBSITE OF KOM EEN KEER LANGS IN ONZE WINKEL Gravenstraat 12 1012 NM Amsterdam 00 31 (0)20 737 00 60

NU VERKRIJGBAAR IN UW LOKALE GROWSHOP TEL (0031) 617191525 | MAIL: INFO@DUTCHTRIMMING.COM

info@amsterdamseedcenter.com www.amsterdamseedcenter.com amsterdamseedcenter-forum.com fb.com/seed.center.amsterdam


Bezit tot 280 gram wiet in Massachusetts toegestaan

VS legaliseert wiet verder Enorme overwinning voorstanders cannabis in diverse staten Door: Rob Tuinstra

Op de dag dat Donald Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten werk gekozen, boekte de cannabiswereld een grandioze overwinning in verschillende referenda. Californië, Nevada, Massachusetts en Maine legaliseerden recreatieve cannabis. De kiezers in Florida, North Dakota, Montana en Arkansas keurden het gebruik van mediwiet goed. Het enige referendum dat werd verloren was in Arizona.

Al met al is echter sprake van een gigantische overwinning voor de voorstanders van het gebruik van cannabis. Kijk bijvoorbeeld naar de vier nieuwe staten waar mediwiet legaal is gemaakt, dit zijn gebieden waar Donald Trump gewonnen heeft. Dus ook veel Republikeinse kiezers zien in dat het gebruik van medicinale marihuana vele voordelen kent. En om even specifiek naar Florida te kijken, daar had de overwinning zelfs nog meer glans. In deze staat moest namelijk meer dan 60% van de kiezers voor legale mediwiet stemmen. Het werd 71%.

Californië

Nadat de uitslagen bekend werden, was er terecht veel aandacht voor de legalisering van recreatieve wiet in Californië. Want Californië is een zwaargewicht, zowel nationaal als internationaal. De staat is in haar eentje de zesde economie van de wereld (na de VS zelf, China, Japan, Duitsland en Groot-Brittannië). Er wonen 40 miljoen mensen, en de staat is zowel cultureel als economisch een trendsetter voor de rest van de wereld. Niet voor niets hebben mensen werkzaam in de tech-sector uit Silicon Valley fors geïnvesteerd in Proposition 64, waarin de legale wiet geregeld werd. Er gaat immers een

52

Oregon

Wietreclame langs de weg


miljardenindustrie opgebouwd worden, en veel ondernemers en bedrijven willen daar graag een graantje van meepikken. Wietkwekers in Humboldt County, waar nu veel wiet wordt geproduceerd, zagen daarom Prop 64 niet zitten. Zij zijn bang dat ze straks als ‘kleine’ kwekers worden opgeslokt door multinationals, of ten onder gaan aan regelgeving. Toch menen voorstanders dat er voldoende ruimte zal zijn voor ‘high quality weed’, net zoals er nu veel kleine ‘craft beer breweries’ zijn. Een roadtrip USA wordt nu nog leuker.

Verhuizen naar Massachusetts?

Ook de legalisering van recreatieve wiet in Massachusetts verdient onze bijzondere aandacht. Want het is niet niks wat hier goedgekeurd is. In hun referendum Question 4 werd de vraag gesteld of cannabis op dezelfde wijze als alcohol zou moeten worden behandeld. De meerderheid van de kiezers was het hiermee eens. Maar wat Massachusetts echt anders maakt dan andere staten, is dat het nu voor volwassenen ouder dan 21 jaar mogelijk is om legaal 280 gram (10 ounce) in huis te hebben. Dat is natuurlijk immens. Elke volwassene mag straks in Massachusetts bijna meer dan de helft aan wiet bezitten wat nu een Nederlandse coffeeshop aan handelsvoorraad mag hebben. Bovendien mogen 21+ inwoners 6 wietplanten gaan kweken. En per huishouden is dat 12. Je zou bijna naar Boston gaan verhuizen!

Viva Las Vegas

En wat te denken over de legalisering van recreatieve wiet in Las Vegas? De hele wereld kent Las Vegas als een feestbestemming. Gokken in de casino’s, adult entertainment in een ruim aanbod van lap dance clubs, en als toetje op de taart AK 47’s leegschieten op doelen in de woestijn rond de stad of indoor in greater Las Vegas. Alles is mogelijk in the City of Sins. Wat denk je hoe dat straks gaat worden nu Nevada ook recreatieve wiet heeft goedgekeurd? Er gaat een immense wietindustrie komen daar. Werkelijk, er is een aardverschuiving gaande in de VS.

Donald Trump

Tot slot. In de verkiezingscampagne meldde Donald Trump dat hij het beleid rond cannabis aan de staten zelf in de VS zou overlaten. Dat is goed nieuws, want dat houdt in dat de staten waar wiet nu legaal is door kun-

nen op de ingeslagen weg. Over mediwiet meldde Trump eerder dat hij daar 100% voor is. Of hij zich aan zijn beloften houdt moeten we afwachten. Zakenman Donald Trump begint zijn nieuwe project als president van de VS op 20 januari 2017.

Hoeveel per staat? Hier zie je hoeveel wiet je in bezit mag hebben en hoeveel planten je mag kweken in de verschillende staten waar nu recreatieve wiet legaal is. Alaska, Colorado, Oregon, Washington en Washington DC legaliseerden al eerder recreatieve wiet. Nu zijn daar Californië, Nevada, Massachusetts en Maine bijgekomen.

De ‘oude’ legale staten

De ‘nieuwe legale staten’

Alaska 1 ounce (28 gram) 6 planten

Californië 1 ounce (28 gram) 6 planten

Colorado 1 ounce (28 gram) 6 planten / 12 in een huishouden

Massachusetts 10 ounce in huis (280 gram!) 1 ounce op zak (28 gram) 6 planten

Oregon 8 ounce in huis (224 gram) 1 ounce op zak (28 gram) 4 planten per adres Washington 1 ounce (28 gram) 0 planten Washington DC (federale hoofdstad District of Colombia) 2 ounce (56 gram) 6 planten per adres

Nevada 1 ounce (28 gram) 6 planten, 12 per huishouden Maine 2 ½ ounce (70 gram) 6 planten

53


Column

Wil Oomen

Registratie inkopen softdrugs bijna onmogelijk

Een coffeeshop is al vele jaren een kop van Jut. Politiek correct Nederland gaat stiekem een jointje halen, maar drugs is vervolgens een doodzonde en de basis voor de verloedering en criminalisering van Nederland.

Gemakshalve worden de taferelen uit de periode vóór de coffeeshops vergeten. Het harddrugsgebruik rees de pan uit en op een zonnige dag naar Amsterdam gaan was een groot risico, omdat de auto zeer waarschijnlijk opengebroken zou worden. Alles wat los en vast zat, vooral radio’s, werden eruit gesloopt. De junk had tenslotte zijn dosis nodig. Het daarop volgende beleid met coffeeshops en begeleiding van de harddrugsverslaafde heeft grote overlast en criminaliteit de kop ingedrukt. De vermeende criminaliteit van de coffeeshop bestaat slechts uit het feit dat handel in softdrugs strafbaar is, ondanks de verstrekte vergunning door de overheid om deze softdrugs te mogen verkopen. Vervolgens worden de gedoogvoorwaarden zodanig opgesteld dat een correcte legale uitvoering niet mogelijk is. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet Vanaf “Vinkenslag” is de overheid nog politiek correcter geworden. Gedoogplaatsen zouden moeten worden be-

54

streden nadat uit de inval door justitie in het woonwagencentrum Vinkenslag naar voren was gekomen dat bepaalde groepen apart werden behandeld. De politie was de mening toegedaan dat iedereen gelijk behandeld moest worden. Gedogen kon niet meer. De coffeeshop is hier de dupe van geworden omdat overijverige ambtenaren ineens een mogelijkheid zagen om te scoren. Een forse belastingcorrectie of een sluiting van een coffeeshop is met de huidige regelgeving tenslotte een makkie, of de coffeeshophouder het nu goed doet of niet, omdat:

boekenonderzoek van de Belastingdienst (ik bedoel niet waarnemingen ter plaatse of bedrijfsbezoeken van de Belastingdienst) leidt tot verwerping van de administratie.

Gedogen van de teelt? De overheid is in gesprek, althans daar lijkt het op, om ook de teelt te gaan gedogen, zodat de teler en hopelijk ook een tussenhandelaar op een normale wijze in de belastingheffing betrokken kunnen worden. Hiermee vervalt de noodzaak voor de Belastingdienst om extreem te gaan corrigeren bij een coffeeshop op de hoogte van de inkopen. De gehele inkoopprijs wordt dan namelijk in de heffing betrokken bij de teler of de tussenhandelaar. Ook kan deze teler/tussenhandelaar een UÊÊÊL Ê Ài} ÃÌÀ>Ì iÊ Û> Ê `iÊ Û ÀÀ>`i Ê factuur uitschrijven, zodat dit proin een stash de mogelijkheid be- ces controleerbaar wordt voor de staat op strafrechtelijke vervol- Belastingdienst. ging en intrekken van de exploitatievergunning, omdat hiermee Het gedoogbeleid/cannabiswethet bewijs van overschrijding van geving is niet alleen verwerpelijk maar ook in strijd met het recht? de 500 gram norm is bewezen; Deze stelling likt mij volstrekt verUÊÊÊ`iÊ }i i `Ê LiÃÌ>>ÌÊ `>ÌÊ `iÊ dedigbaar. Van een betrouwbare Belastingdienst de administratie overheid mag tenslotte worden ververwerpt indien geen administra- wacht dat vergunningen op legale tie van een stash aanwezig is, met wijze uitgevoerd moeten kunnen als gevolg omkering en verzwaring worden. Indien dat niet het geval is van de bewijslast, omdat de Belas- lijkt mij een burgemeester/gemeentingdienst de mening is toegedaan te medeplichtig aan het strafbare feit. Misschien is zelfs sprake van dat er een stash moet zijn. medeplegerschap (machtsrelatie). Beide werkwijzen zijn funest voor het bedrijf; een tus- Weten is één, bewijzen is twee. Een senoplossing lijkt (belasting)ambtenaar en een rechter zijn niet eenvoudig te overtuigen. niet mogelijk. Voor een coffeeshop gelden extra Oomen fiscaal onderzoek en advies. administratiever - Mr. Wil Oomen plichtingen omdat Oomen Administratiekantoor inkoopfacturen ont- Ing. Ruud Oomen breken. Ervaring www.oomenfiscaalonderzoek.nl leert dat bijna elk www.oomenadministratiekantoor.nl


NIEUWE WEBSITE

highlifemagazine


Coffeeshop De Kade

Fijne sfeer en speciale soortjes Door: Rob Tuinstra

Als je bij coffeeshop De Kade binnenstapt valt meteen de gemoedelijke sfeer op. Het is de sfeer van een oldskool buurtshop, met een gezellige bar waar de vaste klanten dagelijks bij elkaar komen om het leven door te nemen onder het genot van een drankje en een jointje. In de ruime rookruimte naast het bargedeelte staat een flipperkast en een tafelvoetbalspel. Aan de wand grote tv-schermen, waar in het weekend met zijn allen voetbal wordt gekeken.

prijken op het menu, dat met 20 wietsoorten veel variatie biedt. Bij de hasj hebben ze trouwens ook wel wat pareltjes naast het gewone aanbod, zoals een Amnesia Haze en Lemon Haze, beiden van de wietpers. Ouderwetse gezelligheid op een goede manier dus. Maar vergis je niet, naast de locals die ongeveer de helft van de klandizie zijn, kent De Kade in Amsterdam-Zuid een grote internationale toeloop. Een website als Airbnb verspreidt het toerisme over de hoofdstad, en die toename hebben ze bij De Kade zeker opgemerkt. En wanneer we op deze drukke vrijdagmiddag op bezoek zijn, komt ook een groep internationale studenten van de nabijgelegen universiteit een bakje koffie en een jointje doen.

Kosher Kush Omdat De Kade het gevoel van een huiskamer heeft, inbegrepen het warme personeel, is het wel te begrijpen dat de zaak zo’n grote toeloop heeft. Maar er is meer. Want bij de inkoop van De Kade doen ze er alles aan om aan de extra speciale soortjes te komen. Zo komen liefhebbers van heinde en verre voor de Kosher Kush. Andere toppers zijn de Rollex OG Kush of de 24K, een mix van de KK en Sour Tangie. Maar voor wie het bij een White Widow of Orange Bud wil houden, ook deze soortjes

56

Relaxed genieten Deze combinatie van uitgekiende strains gepaard met het huiskamergevoel en de fijne sfeer maken coffeeshop De Kade tot een heel fijne plek om relaxed in alle rust van je blowtje te genieten. Natuurlijk is er volop koffie, thee en frisdrank aanwezig, en

zijn er ook andere versnaperingen te krijgen. Tel daarbij dat er voldoende parkeergelegenheid is om een bezoekje aan De Kade nog makkelijker te maken. En hadden we de huiskat Stitch al genoemd, de lieveling van vele bezoekers? Kortom, coffeeshop De Kade: van harte aanbevolen! Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076 BN Amsterdam Tel: 020 – 6738102 Open: Dagelijks: 10.00 – 23.00 uur coffeeshopdekade.nl FaceBook: Coffeeshop De Kade Instagram: www.instagram.com/ dekadeamsterdam


Van der Laan wijzigt beleid

Coffeeshops onder vuur Door: Rob Tuinstra

In de laatste veertien maanden zijn in Amsterdam zeker tien coffeeshops ’s nachts onder vuur genomen door onbekende schutters. Na elke schietpartij werd de coffeeshop door burgemeester Van der Laan voor onbepaalde tijd gesloten. Na een gesprek tussen een aantal vertegenwoordigers van de Amsterdamse coffeeshops en de burgemeester is dat beleid nu aangepast.

Want met name de laatste twee maanden nam het aantal schietpartijen hard toe., soms was het twee keer in een week raak. Verschillende partijen in de gemeenteraad hadden Van der Laan er al eerder op gewezen dat zijn beleid wel eens medeverantwoordelijk voor die toename kon zijn. Wat is er namelijk makkelijker om je concurrent uit te schakelen door iemand in te huren die ’s nachts enige kogels op de rolluik of het raam van die coffeeshop afvuurt?

Beveiligers De coffeeshops zitten met hun handen in het haar. Beveiligers zijn ingehuurd om ’s nachts de shops te bewaken en er is een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de ar-

restatie van de onbekende ‘coffeeshopschutter’. Ook werd een gesprek geregeld met de burgemeester, om hem er van te overtuigen dat onbeperkte sluiting geen oplossing is. Gelukkig wisten de ondernemers hem te overtuigen. Voortaan zullen coffeeshops slechts een week de deuren gesloten moeten houden. Daarvoor moeten ze wel een verklaring ondertekenen, waarin zij worden verplicht alle relevante informatie met de politie te delen. Ook moeten ze een goede camerabeveiliging hebben. De politie heeft inmiddels een eerste verdachte gearresteerd. De eerste aanname dat er sprake was van één coffeeshopschutter klopte overigens niet. Het zou gaan om meerdere schutters met verschillende motieven. Dat blijkt ook wel uit het feit dat

er na de arrestatie voor de zoveelste maal een coffeeshop werd beschoten.

Drukte Naast deze vervelende gebeurtenissen liggen de coffeeshops in de hoofdstad ook op bestuurlijk vlak onder vuur. In het rapport ‘Waterbed, drukte en overlast Effecten Sluitingsbeleid Coffeeshops in Amsterdam’ van het Bonger Instituut wordt haarfijn uitgelegd hoe de sluiting van coffeeshops voor meer overlast heeft gezorgd. Ooit waren het er 350, nu zijn er nog maar 174 in Amsterdam over. De laatste jaren moesten bijvoorbeeld elf coffeeshops de deuren sluiten vanwege het afstandscriterium, dus wanneer ze te dicht bij een school zaten. Dat was het gevolg van het landelijke VVD-beleid van Ivo Opstelten. Maar lokaal was het de PvdA die coffeeshops als ‘criminogeen’ bestempelde. Toenmalig wethouder Lodewijk Asscher zorgde er met zijn opstreden ‘Project 1012’ voor dat 26 coffeeshops in het Amsterdamse Wallengebied de deur moesten sluiten.

Straatdealers Uit het onderzoek blijkt dat de overblijvende coffeeshops de drukte nog maar amper aankunnen. Zij zagen hun klantenbestand verdubbelen. Een ander effect is de toename van het aantal straatdealers. Net zoals na de invoering van de wietpas zie je dat straatdealers maar al te graag onwetende drugstoeristen hun geld afhandig maken met slechte of onbetrouwbare producten, al dan niet vergezeld met geweld en intimidatie. De boodschap is duidelijk. Er zijn niet minder, maar juist meer coffeeshops nodig.

Een onbekende schutter raakte restaurant Green House Kitchen, naast coffeeshop Green House

LAATSTE NIEUWS: Inmiddels heeft de burgemeester besloten dat op één na alle beschoten coffeeshops weer open mogen.

57


, y t r i D & Low Susan n Sar rand don: “V Vote for lega al can nnabis”

Merle e’s s Giirls als erfenis na dood Merlle Hagga ard Merle Haggard was een van Amerika’s meest bekende Country & Western artiesten. Nadat bij hem in 2008 kanker werd gevonden, werd hij steeds meer een voorvechter voor medicinale cannabis. Hij zei in die tijd: “I prefer an upper sativa with red hairs....and I think other people would enjoy that, too." Op 6 april dit jaar overleed Merle Hagard. Maar zijn erfenis is een cannabislijn Merle’s Girls, die wordt gekweekt door zijn dochter Jenessa Haggard-Bennet en schoonzoon Brian Bennet. Volgens het echtpaar zal vooral op de favorieten van hun (schoon-)vader verder gekweekt worden. Dan gaat het met name om de sativa Blue Dream en de Acapulco Gold. Schoonzoon Brian kweekte wiet voor Merle in zijn laatste zeven levensjaren, en hij vertelt dat de beroemde muzikant vooral de energie en creativiteit van de sativa’s apprecieerde. Een jaar voordat Merle Hahhard op 79-jarige leeftijd overleed, had hij een grote hit met Willie Nelson: ‘It’s all going to pot.”

Actrice en Oscar-winnares Susan Sarandon heeft zich hoogstpersoonlijk gemengd in een referendum in de Amerikaanse staat Arizona, waarin wordt gestemd over het legaliseren van cannabis. Sarandon meldt dat ze liever ziet dat de politie bezig is met het oppakken van gewelddadige criminelen, dan dat ze achter blowende burgers aan zitten. Bovendien zal legale wiet voor meer banen en belastingopbrengsten zorgen, en minder misdaad, aldus Sarandon.

Snoop p Dog gg keurt Cana ades se wiiet t Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat rapper Snoop Dogg en het Canadese wietbedrijf Tweed een samenwerking aangingen. Inmiddels worden al verschillende soorten opgekweekt, en Snoop Dogg bezocht een van die kwekerijen met veel interesse. De wiet waar Snoop zijn naam aan verbindt heeft de titel Leafs By Snoop gekregen. Ze zouden nog dit jaar verkrijgbaar moeten zijn. Snoop Dogg: “Like hiphop, cannabis is as much a lifestyle as it is a culture. Leafs By Snoop is an expression of my experience with that culture over decades on the scene. What started for me in the '90s in Cali now has a home in places like Colorado, where real progress is being made. Now that Leafs By Snoop is coming to Tweed, I'll be able to share my passion for the best cannabis on the planet with Canada.”

58


Die An ntw woo ord Zef Zol wiet t in Califo orn nië Die Antwoord uit Zuid-Afrika heeft de eerste stappen in de wietindustrie gezet. Het bedrijf Natural Cannabis uit Californië, een van de grootste aanbieders van medicinale marihuana in het noorden van de staat, is een partnerschap met het duo aangegaan. De soort met de naam Zef Zol wordt meteen op allerlei manieren in de markt gezet. De Zuid-Afrikaanse rappers krijgen naast hun eigen wietsoort een hele eigen lijn met andere producten, waaronder vaporizers. En vape-refills in verschillende smaken, met een eigen unieke smaak van aardbei en chocolade, aldus Natural Cannabis. Later moeten daar nog een lipbalsem en andere producten bijkomen.

Joanna Krupa is een ‘Angel for Animals’

Wiz Khalifa a deelt eigen n Kush uit t Normaal gesproken is de relatie tussen een celebrity en paparazzi nogal moeizaam. Niet elke filmster of muzikant vindt het leuk om dagelijks achtervolgd te worden door een horde fotografen die elk pukkeltje of een open waaiende jurk graag aan showbiswebsites en roddelbladen wil verkopen. Regelmatig hoekt een Hollywoodacteur of andere ster zo’n lastige horzel dan ook neer. Maar onlangs was Wiz Khalifa in een betere bui. Toen hij door een meute fotografen werd opgejaagd in zijn auto, waar hij met een grinder bezig was om een verse joint te maken, ondernam hij een uniek actie. Hij deelde namelijk flink wat toppen wiet uit aan zijn achtervolgers, met de woorden: “You’re going to miss somebody else coming out of there filming me rolling weed and shit!” Later bevestigde hij dat het zijn eigen cannabislijn Khalifa Kush was: “And that is some good shit!”

Joanna Krupa, volgens Playboy het ‘meest sexy bikinimodel van de wereld’, is een groot dierenliefhebster. Ze heeft al diverse malen geposeerd voor advertentiecampagnes van PETA, een actiegroep die opkomt voor de rechten van dieren. Krupa, die inmiddels ook als actrice te bewonderen is, moedigt mensen in een ‘Angel for Animals’ PETA advertentie aan om huisdieren vooral te adopteren vanuit een dierenasiel, en deze niet te kopen bij dierenhandelaren of fokkers. Zelf gaf ze het goede voorbeeld door haar hondje Rugby uit een dierenasiel te halen.

59


Mississippi Wilhelminakade 6211 AE Maastricht 2de prijs Kush soorten: Karmarado OG

Boerejongens Center Utrechtsestraat 21 1017 VH Amsterdam 1ste prijs Hasj: Tangerine G13 block Boerejongens West Baarsjesweg 239 1058 AA Amsterdam 2de prijs Hasj: Kosher Tangie block

Dinafem Seeds www.dinafem.org

www.amsterdamgenetics.com 2de prijs Autoflowers: Industrial Plant Auto CBD

Kera Seeds www.keraseeds.com Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht 3de prijs Bio Wiet: Blueberry Cheese

3de prijs Autoflowers: Amnesia Auto 3de prijs Haze Bio: Amnesia Mac Ganja Bio


Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn

3de prijs Hash: Regine’s Primera

1ste prijs Hydro: Jack Herer 3de prijs Haze Hydro: Silver Haze

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag 1ste prijs Haze Bio: Super Amnesia Haze 2de prijs Haze Hydro: S5 Haze 3de prijs Hydro: Bubbles

Kosbor Maastricht 2de prijs Haze Bio: AMG

Highlife Cup winnaar 2016: Super Amnesia Haze

Sumo Seeds www.sumoseeds.nl 1ste prijs Bio wiet: Apple Berry 2de prijs Hydro: Green Mango

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 1ste prijs Autoflowers: AutoNight Queen

1ste prijs Kush soorten: Dutch Kush 1ste prijs Haze Hydro: Atomical Haze


Logboek VOC, november-december 2016

2017: cruciaal jaar voor onze cannabiscultuur De stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod kijkt terug op een veelbewogen 2016. En alles wijst erop dat 2017 een cruciaal jaar zal worden voor onze cannabiscultuur.

In januari van dit jaar nam Derrick Bergman het stokje over van Henk Poncin als voorzitter. In maart overleed totaal onverwacht Joep Oomen, een van onze oprichters. Doede de Jong nam zijn taak als vergadervoorzitter over en leidt sindsdien onze maandelijkse bijeenkomsten. Op Cannabis Bevrijdingsdag mochten we voormalig minister-president Dries van Agt en levende legende Rick Simpson verwelkomen. En er was natuurlijk de doorbraak in Tilburg voor medicinale thuistelers, een Kamermeerderheid voor het D66 wetsvoorstel om de achterdeur van de coffeeshop te reguleren en de Amerikaanse staten die op 8 november cannabis legaliseerden.

den PCN en BCD. Eén van de resultaten was een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten, aan de vooravond van het congres waarin over regulering van cannabis werd gestemd. De brief is ondertekend door 232 coffeeshops, een absoluut unicum in de geschiedenis van het gedoogbeleid. Een ander voorbeeld van samenwerking en betrokkenheid van de coffeeshops is de GrassPoll enquête, waaraan ook het VOC meewerkt. Dit is een prima manier om als consument je stem te laten horen. Al een paar weken reist een GrassPoll promotieteam langs coffeeshops in het hele land. Meer informatie op www.grasspoll.nl en via Twitter: @TeamGrasspoll

Samenwerking

Regulering

Een andere verheugende ontwikkeling is de toenemende samenwerking tussen de twee landelijke coffeeshopbon-

De resultaten van de GrassPoll zullen ingezet worden in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 15

Agenda Maandelijkse openbare VOC vergadering Zie www.voc-nederland.org/agenda 17 december Homegrown Cup, tweede editie, Eindhoven. 19 januari 2017 Nieuwjaarsreceptie PCN, Bosvreugd, Tilburg. Zie www.platformcannabis.nl

maart 2017. Deze verkiezingen zijn buitengewoon belangrijk voor de toekomst van onze cannabiscultuur. Het absolute schrikbeeld is een nieuw kabinet van VVD, PVV en CDA. Als het zover komt, dan is de kans groot dat coffeeshops volledig worden verboden, een expliciete wens van de PVV en het CDA. Het goede nieuws is dat een groot aantal partijen precies het tegenovergestelde wil: een fatsoenlijke regulering. Niet alleen D66, PvdA, GroenLinks en de SP, maar ook 50PLUS, de Piratenpartij (let op lijsttrekker Ancilla van de Leest), de Partij voor de Dieren en VNL met lijsttrekker Jan Roos. Er is dus keuze genoeg voor een cannabisvriendelijke stem. Ezelsbruggetje: geen christenen, VVD of PVV, de rest is oké.

Risico’s

Dries van Agt en DC Lama

62

D66 zet alles op alles om hun wetsvoorstel voor regulering van de achterdeur nog vòòr de verkiezingen door de Tweede Kamer te krijgen. Ondertussen hopen ze op een draai van de


Cannabis Bevrijdingsdag 2016

VVD, zodat er ook in de Eerste Kamer een meerderheid zou ontstaan. Het VOC heeft het wetsvoorstel direct na de verschijning verwelkomd als een stap in de goede richting, maar ook het volledig ontbreken van thuisteelt en cannabis social clubs bekritiseerd. Bovendien bevat de voorgestelde regulering van teelt en distributie een aantal zwakke punten en risico's. Een van de sterkste en best onderbouwde reacties op het voorstel kwam van Johan van Laarhoven, die in zijn Thaise cel acht kantjes vol pende met kanttekeningen en opmerkingen. Het unieke document is integraal op de VOC site

gepubliceerd, uiteraard met toestemming van zijn broer Frans, die zich blijft inzetten om Johan en zijn vrouw Tukta naar Nederland te halen.

Eenheidswiet Tot besluit van dit Logboek twee citaten uit dat document: “Als ik het D66 wetsvoorstel juist interpreteer dan wordt daarin aangestuurd op een aantal megakwekerijen, die alleen volgens de wensen van de overheid de Nederlandse coffeeshopbranche van cannabisproducten moeten gaan voorzien, waarbij de rol, wensen en identiteit

van de coffeeshop van ondergeschikt belang zijn en waarbij men verwacht dat de consument dit zomaar zal accepteren.” En: “Als coffeeshops zoals dit wetsvoorstel doet vermoeden omgevormd moeten worden tot identiteitsloze, door de overheid gedoogde en gecontroleerde cannabisdistributiecentra, waar alleen maar beperkte soorten eenheidswiet verkocht gaan worden van inferieure kwaliteit, dan zal dit onherroepelijk leiden tot de ondergang van de coffeeshop en de daarmee gepaard gaande coffeeshopcultuur.” Lees het hele document op www.voc-nederland.org.

Over het VOC Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) is een onafhankelijke, niet-commerciële stichting, die sinds 2009 strijdt voor fatsoenlijk cannabisbeleid inclusief het recht op thuisteelt. Ons doel is opheffing van het verbod op cannabis. Meer informatie: www.voc-nederland.org Twitter: @vocnederland Rick Simpson

63


De Regulator

Cannabis reguleren? Maar hoe dan? Door: Rob Tuinstra

Iedereen is het er over eens dat het gedoogbeleid niet meer werkt. Coffeeshops mogen wiet verkopen, maar de teelt van cannabis is strafbaar en er wordt door de overheid veel mankracht ingezet om daar tegen op te treden. Na 45 jaar is het tijd om nieuwe regels op te stellen. Maar hoe? Een initiatief van het VOC, stichting Legalize! en De Correspondent probeert daar een antwoord op te vinden met De Regulator.

een 'welles-nietes'-discussie die zelden gestoeld was op feiten. Wij vinden dat de vraag niet zou moeten zijn óf er regels moeten komen voor softdrugs, maar wélke. Andere landen in de wereld discussiëren daar nu volop over, waarom Nederland dan niet?’

Enquête Op de website www.reguleren.com lees je: ‘Het gedoogbeleid heeft voor wanorde in de maatschappij gezorgd. Er gaan stemmen op om te stoppen met gedogen en cannabis te reguleren. Hier zijn verschillende systemen voor bedacht. Als we nieuwe regels bedenken voor cannabis, en het verbod even ter zijde schuiven, welke regels zouden dat dan moeten zijn?’

Uniek De initiatiefnemers willen een uitweg zoeken uit de impasse rondom het gedoogbeleid: ‘Dit beleid heeft voor consumenten een positieve uitwerking

gehad die jarenlang uniek was in de wereld. Door gebruikers niet langer te criminaliseren en te vervolgen had Nederland lange tijd een voorbeeldfunctie. Maar door de zogeheten 'achterdeur' ongecontroleerd te laten, heeft dit beleid uiteindelijk geleid tot een vermenging van onderwereld en bovenwereld, grote stromen geld waar geen belasting over wordt betaald, een miljarden kostende strafrechtelijke molen, duizenden huisuitzettingen, en een jammerlijke erosie van het vertrouwen in de overheid. Het maatschappelijk debat over dit beleid is jarenlang gedomineerd door

Om die discussie te bevorderen kunnen bezoekers van de website een enquête invullen: ‘De enquête laat mensen op speelse wijze meedenken over de verschillende ideeën die er in de wereld bestaan over het controleren van cannabis. Moet het streng of liberaal? Mag commercie of moet het non-profit?’ Daartoe zijn er uiteindelijk acht modellen verzameld. De verschillende modellen worden op de prettig informatieve website verder uitgelegd. We raden jullie aan om deze website even op te zoeken en aan de enquête mee te doen. www.reguleren.com

De verschillende modellen * Colorado – De droom van elke kapitalist * Social Clubs – Non-profit en idealistisch * Washington State – Streng maar rechtvaardig * Uruguay – Grote bedrijven kweken voor de overheid * Jamaica – Voorzichtig en stap voor stap * Doede Model – Individuele vrijheid en ondernemerschap komen samen * Veilingmodel – Het gedoogbeleid vervolmaakt met een veiling * California 1996 – De dokter en de vrije markt

64


FOLLOW THE BIGGEST LEADER

highlifemagazine


“We proberen reggae niet in een hokje te stoppen”

THE DUBBEEZ Door: Arjan van Sorge

The Dubbeez uit Almere / Amsterdam is een reggaegroep die graag nieuwe invloeden in hun muziek opneemt. Een zeskoppige familie die van elk optreden een feest maakt maar serieuze onderwerpen zeker niet uit de weg gaat. En blowen ze ook, zoals dat in reggae schijnt te horen?

Als reggaeband in Nederland heb je al wat minder zelfvertrouwen ten opzichte van pop en rockbands, want reggae is niet zo populair in Nederland.”

Vooroordelen Daarover later meer, eerst even een stukje geschiedenis. De bandleden zijn allemaal midden twintig, bassist Olivia en drummer Earl zijn broer en zus, zanger Quincy is hun neef en zangeres Joanne, gitarist Milan en keyboardspeler Bobby worden min of meer als familie beschouwd. Vader Patrick Ramdat leerde Olivia bassen en Earl drummen, en was een tijdlang de geluidsman en regelaar van de band. Zelf speelde hij bas in o.a. de Nice Time Freedom Band en Tallawah. The Dubbeez is als formatie nu redelijk stabiel, ook al

haakte zangeres Charissa een tijdje geleden af vanwege zwangerschap.

Serieus Dat ze op de goede weg zaten, merkten ze bij The Dubbeez na hun optreden tijdens Battle Of The Bands op de Uitmarkt in 2013. Olivia: “We wonnen, kwamen in contact met onze boeker en door dat optreden zijn we serieus aan de slag gegaan.” Earl: “We waren al serieus bezig, maar toen kregen we een boost, we hadden bevestiging.

Olivia: “Je loopt tegen heel wat vooroordelen aan, ze gaan ervan uit dat je een bepaalde stijl speelt, alleen roots / Bob Marley-stijl, en dat je de hele dag door rookt.” Earl: “En dat je onderwerpen ook niet verder dan dat kunnen gaan.” Olivia: “Dat het geen groter publiek zal bereiken.” Earl: “Dat het niet dansbaar is, het is te relaxed.” Olivia verzucht: “Ja, zoveel frustraties...” Waarop iedereen lacht, het zit ze allemaal hoog maar relativeren kunnen de bandleden ook. Waarop Joanne nog wat verduidelijkt: “Het is niet een heel grote doel-

The Dubbeez 2017

66


groep die naar reggae luistert. Het is ons doel om dat te verbreden.” Olivia: “Want als we hebben gespeeld op wat voor festival dan ook krijgen we toch goede feedback - oh ja reggae is eigenlijk best wel leuk.” Joanne: “Het geeft een heel andere kijk op reggae. En het is gezellig.” Olivia: “Sommige mensen weten niet eens dat het reggae is als ze ons zien.”

Deuren openen Joanne denkt dat ze wel wat verandering hebben kunnen veroorzaken door op allerlei festivals te spelen. “Mensen zijn er wel opener over. Omdat onze nummers niet cliché reggae zijn, en als we eenmaal een optreden hebben maken we er een feestje van. Zodat de mensen die het niet gewend zijn naar reggae te luisteren, toch hun beeld hebben kunnen veranderen. In hedendaagse muziek zitten ook veel reggae-invloeden en dat opent ook weer deuren voor ons. Ze zien niet alleen Bob Marley als image van reggae, maar kijken ook verder. Dat maakt het makkelijker om geboekt te worden voor popfestivals, en andere podia te zien.”

Dronken Een reggaenummer waarin iedereen straalbezopen wordt; het is niet echt gebruikelijk binnen reggae. Hoe komt zo’n track als Hangover tot stand? Joanne: “Door het te ervaren. Het is een van de clichés van reggaebands: die gasten drinken niet. Maar we zijn gewoon jonge mensen en spelen reggae. Ik was eigenlijk r&b, gospel, soul zangeres en ik hield altijd wel van reggae, toen Olivia me vroeg of ik ook nummers schreef. Ik had zoiets als een hangover ervaren en schreef er een nummer over. Ze dachten niet

bekrompen over het onderwerp dus ik durfde het wel zo naar voren te brengen. Ik denk dat veel jongeren ooit zoiets als Hangover hebben ervaren, dat ze teveel op hebben.” Olivia: “We proberen reggae niet in een hokje te stoppen.” Joanne: “Vandaar dat we de onderwerpen waarover we schrijven zo breed en eerlijk mogelijk naar voren willen brengen. Het is een pure reflectie van wie we zijn.”

Flow op de beat “Er zijn nummers ontstaan uit jammen,” vervolgt Joanne. “Quincy schrijft ook en hij heeft vaak zijn tekst al in gedachten, hij schrijft het dan op, we komen oefenen en hij vertelt hoe hij het in zijn gedachten heeft, hoe hij het wil laten klinken. Ik kom vaak op een refrein en daar worden dan akkoorden bij gezocht. Ik heb misschien wel tekst maar ik weet nog niet hoe ik het qua flow op de beat moet zetten of hoe de muziek gaat klinken, want ik speel zelf geen instrument. Met de akkoorden komt het nummer zo tot stand en wordt het aangepast tot het een goed gevormde song is.”

Open minded Als het over wiet en hasj gaat vallen de vier bandleden wat weg. Joanne doorbreekt de stilte: “I’m guilty, ik heb wel eens wat gerookt, en af en toe doe ik dat nog. Het is niet perse een lifestyle voor mij, dat het iets wekelijks of dagelijks is, maar ik ben er niet vies van.” Olivia: “Het is bij mij ook geen lifestyle. Ik ben er niet tegen, ik heb geen vooroordelen tegen mensen die roken, maar drugs is geen lifestyle voor ons, net zoals drank. We zijn wel open minded.” Joanne: “En we zijn jong, we willen ook niet doen alsof we superheilig zijn, het is realiteit, net als in onze muziek, en zo leven we ook.”

Highlife Quincy blowt wel af en toe, ja: “Ik kwam de Highlife ook tegen toen ik een keertje wat ging halen. Blowen is niet iets wat je moet doen maar het kan gewoon, ik heb er ook niks tegen. Mijn ervaring met een hangover trouwens is dat ik wiet ging combineren met alcohol, en dat liep nogal verkeerd af...” Joanne: “Soms krijg je het idee dat het bij een reggaeband bijna verplicht

is.” Earl: “Als mensen erachter komen dat je het niet doet reageren ze vaak zo verbaasd, alsof het standaard is voor iemand met dreadlocks om dat te doen.” Olivia: “Het is de norm.” Earl: “Ik snap niet waarom eigenlijk.”

Nat en vies Quincy: “Ik heb wel gehad dat iemand zo een joint in mijn mond stopte na een optreden. Helemaal nat, echt vies. Nee zo hoeft dat niet voor mij.” Iedereen lacht en er wordt hard iiieeuuw gegild. Maar Joanne herstelt al snel: “We hebben de afspraak dat we niet roken of drinken als we optreden of met muziek bezig zijn. Ook niet met oefenen. We willen dat iedereen helder is, en nuchter.” Earl: “Mijn vader heeft veel muzikanten meegemaakt die dat wel deden bij oefenen of optredens, en die presteerden daardoor niet goed, ze vergaten dingen. Hij heeft ons geleerd om daar rekening mee te houden, en het gewoon te verbieden rondom de muziek.” Olivia: “Anders word je een groep mensen die eerst een uur jointjes gaat draaien en wat drinken, of twee uur, en dan een half uurtje gaat spelen. Discipline en verantwoordelijkheid naar de muziek toe is dan beter, om dat te voorkomen.” Earl: “Ik heb wel eens wat hasj en wiet geprobeerd, maar doe het niet meer. Het kost veel geld, er gewoon geen lifestyle er van maken is het beste denk ik. Meningen verschillen.”

Jamaica Naast zo’n dertig optredens te hebben gedaan afgelopen zomer, deden The Dubbeez eerder mee aan de Amsterdamse Popprijs, de Popronde en laatst nog de World Reggae Contest, waarvan de finale plaats vond in Polen. The Dubbeez wonnen en kunnen daardoor begin 2017 vertrekken naar Jamaica, waar ze studiotijd hebben gekregen. Tot nu toe brachten ze wat clips uit en een EP met vijf nummers, maar de verwachting is dat er eind volgend jaar een album uitkomt. Voor tussendoor staan er nog een single, clip en live opnames gepland, om de aandacht niet te laten verslappen. The Dubbeez zijn onder meer te zien op Noorderslag, 14 januari in Groningen. Voor andere data check facebook: the dubbeez

67


Yesterday Origins

Onverwachte wendingen Door: redactie Highlife

Yesterday Origins, dat bol staat van de onverwachte wendingen, neemt de liefhebbers van mysterie en avontuur mee op een reis door de tijd en rond de wereld. De avonturengame is een nieuwe productie van Péndulo Studios, de makers van de wereldberoemde Runaway sage. Mindscape brengt deze story-driven adventure game met puzzelelementen uit voor PlayStation 4, Xbox One, PC en Mac.

In Yesterday Origins speel jij als John Yesterday en Pauline Petit, een stel onsterfelijken met een antiekwinkel in Parijs. Door de tijd heen en over de hele wereld beleven zij een groots avontuur. Het verhaal begint met de jonge John die door de Spaanse Inquisitie gevangen wordt gezet wegens tovenarij. Hij moet al zijn vernuft aanwenden om aan de gevangenbewaarders te ontsnappen. Dat is het begin van een reeks gebeurtenissen die afwisselend in het verleden en het heden plaatsvinden.

Stripverhaal

Met meer dan 20 jaar ervaring in story-driven games is Yesterday Origins Péndulo Studios’ eerste 3D-game. Spelers moeten hun weg vinden door onder meer met 25 karakters te communiceren op 10 verschillende

68

locaties. In de verschillende historische tijdperken bezoek je landen als Frankrijk, Spanje, Engeland, Amerika en Nederland. Qua vorm is de game geïnspireerd op een stripverhaal, maar het bevat schitterende visuele

effecten en dynamische schaduwen dankzij de sterke 3D engine.

Zwarte humor

Verder vind je in de game ook een flinke dosis zwarte humor, iets waar ze bij de ontwikkelaar bekend om zijn. Yesterday Origins is fully dubbed (Nederlands ondertiteld) en beschikt over eigen originele muziek die afkomstig is van Juan Miguel Martín Muñoz, die verantwoordelijk was voor de muziek van Yesterday, Runaway: A Twist of Fate en Runaway 2: The Dream of the Turtle. Het avonturenspel is een coproductie van Microïds en Pendulo Studios.Gijs Vanhee

“Mijn tekeningen zijn een soort fabels” Dieren zijn de trouwe bondgenoot van de Belgische kunstenaar Gijs Vanhee. Hij geeft ze een opvallende plek op een stadsmuur of laat ze typische mensendingen doen in zijn scherpe tekeningen. Door: Peter van Sparrentak

70


Hij is de initiatiefnemer van Mechelen Muurt, een project waarbij tien grote muren in zijn thuisstad blijvend zijn opgesierd met street art. Voor dit prachtidee kreeg hij steun van de gemeente. Die had hem voor twee jaar verkozen tot nieuwe stadskunstenaar. Hij regelde de locaties en nodigde drie lokale, drie nationale en drie internationale kunstenaars uit. Zelf schilderde hij een mensfiguur met leeuwenkop op een muur die uitkijkt op de Korenmarkt. Wie ze wil gaan bekijken, kan bij het bureau voor toerisme een plattegrond halen met daarop alle werken.

Blik verbreden “Veel van die muren staan vlakbij een weg die toeristen afleggen, maar dan toch in een achterafstraatje,” vertelt hij. “Zo wil ik een beetje de blik verbreden van mensen die in de stad rondlopen.” Het helpt ook mee aan een beter imago van de stad. “Ik ben er opgegroeid. Toen ik jong was, werd hier nauwelijks iets georganiseerd. Het was een tussendoorstad voor mensen die naar Antwerpen of Brussel gingen. De stad had een vrij slechte naam, en als ik dat nu kan omdraaien met muurschilderingen vind ik dat tof.”

Mutanten Zelf heeft hij al heel wat grote schilderingen op de muren gezet. Deze zijn vaak te herkennen aan ‘mutanten’, zoals hij ze noemt. Wezens die bijvoor-

beeld half vis, half vogel zijn of tentakels hebben in plaats van poten. Gijs: “Een tijd lang heb ik bijna elke week zo’n muurschildering gemaakt. Veelal in verlaten panden en op gebouwen die zouden worden afgebroken. Ik vertrok dan vanuit een dierenkop en de rest van het beeld liet ik door de wand bepalen. Het hoogtepunt wat ik daarin heb gedaan was op een heel hoog gebouw in Antwerpen, een vallende vogelkop met tentakels eruit. Ik kende dat gebouw al van kinds af aan. Je kon het van heel ver zien. Toen ik hoorde dat ze het gebouw zouden neerhalen, heb ik gevraagd of ik die muur kon schilderen. Die heeft er anderhalf jaar gestaan en toen is het ge-

bouw afgebroken. Ik vind het boeiend, dat je op het laatste moment van zo’n ‘landmark’ er toch nog even een spotlight opzet. De mensen laten beseffen dat er dingen veranderen.”

71


Gedroedeld Typerend in zijn stijl zijn de strakke lijnen en terugkerende vormen. Gijs: “Ik teken en schilder veel vogels, en verder alle dieren met boeiende lichaamsdelen zoals vachten, veren en schubben. Ik ben altijd op zoek naar lijnen en vaak ook naar terugkerende vormen. Ik hou heel erg van die patroontjes. Gewoon beginnen en dan maar zien waar je uitkomt.” Hij studeerde ooit af als productontwikkelaar, maar besloot daarna verder te gaan als vrije tekenaar, illustrator en street artist. “Ik heb altijd al gedroedeld, op kasten, boeken tot op de schoolbanken zelf,” vertelt hij. “Op mijn zestiende begon ik wat te tekenen op een skateboardpleintje en daarna met een spuitbus op andere plekken in de stad. Ik vond dat een tof medium om mee te experimenteren. Een paar jaar daarna kreeg ik opdrachten, van een kinderkamer tot een tuinmuur. Dat werd ik op een gegeven moment zo beu, dat ik meer dan twee jaar geen spuitbus heb aangeraakt. Ondertussen bleef ik wel tekenen. Zo ben ik gekomen tot de stijl, die ik nu

heb. Ik wil een eigen verhaal vertellen. Ik ben ook weer op muren gaan schilderen. Tekenen, liefst zo fijn mogelijk, daar kan ik heel lang doorgaan, als een soort vorm van therapie. Maar ik leef me ook graag uit op een muur. Wat me daarin boeit is de combinatie van het fysieke, het ontdekken van nieuwe texturen, het buiten zijn, het sociale en het werken in het groot.”

Penselen

Flamingo

Op straat werkt hij met spuitbussen en verfrollers. Voor binnenmuren gebruikt hij eerder kwasten, penselen en verf. Op papier tekent hij met viltstiften en inkt. Gijs: “Bijna alle muurschilderingen op straat maak ik de laatste jaren met een verfroller als basis en een zwarte spuitbus voor de belijningen. De kleuren doe ik bijna altijd met een roller. Met de spuitbus heb ik een haat-liefdeverhouding, om meerdere redenen, maar ook omdat je dan een masker moet dragen. Ik heb astma, dus dat gaat niet zo goed samen. Omdat ik van grove muren hou, waar al een structuur in zit, heb ik vaak wel een spuitbus nodig voor de afwerking.”

Achter elke muurschildering zit wel een verhaal, al is dat voor de kijker niet altijd goed zichtbaar. “Ik probeer op een of andere manier een link te leggen met de omgeving,” vertelt hij. Het afgelopen jaar reisde hij met zijn vriendin door Europa, in een camperbusje waar ze samen in wonen. Onderweg maakte hij enkele mooie muurschilderingen. Zoals de flamingo in het dorpje El Saler, Spanje. Gijs: “Dit dorp, net onder Valencia, ligt in het natuurpark Albufera. We zijn daar met het busje een week gebleven. Het park is bekend om het overstromingsgebied met rijstvelden, waar de paellarijst vandaan komt. Er stationeren veel vogels op weg naar het zuiden of het noorden. Er zitten veel flamingo’s. De Spaanse overheid wilde hier in de tijd van Franco een soort Benidorm van maken. Ze legde een snelweg aan, die het dorp van het natuurgebied afsnijdt. Uit protest daartegen schilderen de bewoners er elk weekend een zebrapad over de snelweg. Ik heb die flamingo geschilderd op een elektriciteitstoren, die de stroom verbindt tussen het dorp en de haven.”

Miniverhaaltjes Soms gebruikt hij op een grappige manier elementen van een muur of gebouw in een schildering. Dit voorjaar beschilderde hij een hoge toren van een oude brandweerkazerne in Halle (B). Hierop is een konijn te zien met boven zijn hoofd een vogel. Als je goed kijkt, zie je dat het konijn de regenpijp vasthoudt. Deze dient als stok. De zes ramen met luiken zijn getransformeerd tot vogelkooien,

72


die aan de bovenkant van de regenpijp hangen. De vogel is uit de bovenste kooi ontsnapt.

Mensen met dierenkoppen Een selectie van de tekeningen die hij op reis maakte, exposeerde hij in oktober bij kunstenaarscollectief Kapow in Gent. In deze tekeningen portretteert hij mensen met dierenkoppen. Mensen met dierlijke trekjes dus, of net andersom. Miniverhaaltjes zijn het soms, die je de mensen- en dierenwereld laat vergelijken. Deze stijl komt terug in zijn nieuwste muurschilderingen, op een aantal flatgebouwen in de Gandhi-wijk in Mechelen. Gijs: “De tekeningen zijn een soort fabels. Door dierenkoppen te gebruiken kan ik bepaalde handelingen beter uitdrukken. Een menselijk gezicht geeft te veel afleiding. Ook op straat kun je met dieren veel meer vertellen, zonder dat het mensen tegen de borst stuit.” www.gijsvanhee.be

73


2015 WINNAARS

Royal Queen Seeds Damstraat 46 1012 JM Amsterdam www.royalqueenseeds.com 1ste prijs Medical (CBD): Euforia 3de prijs Medical (CBD): Medical Mass

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag 1ste prijs Autoflowers: Blue Shark auto 1ste prijs Traditionele Hasj: Moroccan Enemy of the State 2de prijs Hydro: Lady Cane x Sour Diesel

Paradise Seeds www.paradise-seeds.com 3de prijs Haze Hydro: Atomical Haze

Dutch Passion Seed Company Seed Shop: Grote Gracht 40 6211 SX Maastricht Online Seed Shop: www.dutch-passion.nl 3de prijs Bio: Orange Hill Special


Kera Seeds www.keraseeds.com 1ste prijs Haze Bio: A.M.G. Haze 3de prijs Autoflowers: Amnesia Auto

Coffeeshop Regine Gedempte oudegracht 28 2011 GR Haarlem www.reginehaarlem.nl 3de prijs Haze Bio: Amazing Haze

Maastricht 1ste prijs Kush soorten: OG Kush (by Sumo Seeds)

Highlife cup winnaar 2015 OG Kush (by Sumo Seeds) Sensi Seeds www.sensiseeds.com 2de prijs Bio: Super Skunk

www.sumoseeds.nl

Coffeeshop ‘t Bunkertje Laan vd Mensenrechten 101 7331 VT Apeldoorn 1ste prijs Hydro: White Widow 1ste prijs Haze Hydro: Silver Haze 3de prijs Traditionele Hasj: King Hassan

Coffeeshop Missouri Hoogbrugstraat 31 6221 CN Maastricht Mississippi Wilhelminakade 6211 AE Maastricht 2de prijs Haze Hydro: Amnesia Haze 3de prijs Hydro: Buddha Cheese

1ste prijs Bio: Star Bud 2de prijs Haze Bio: Silver Haze


TREASURES

Diverse Artiesten 20 Years Of Victory (Catskills Records)

Galveston Nic Pizzolatto Uitgeverij Q

Het debuut Galveston verscheen in de VS al in 2010, maar werd herontdekt nadat auteur Nic Pizzolatto wereldfaam kreeg als bedenker van de geweldige tvserie True Detective. Net als de serie speelt Galveston in het broeierige zuiden van de VS, in Texas en Louisiana. Roy Cady is in dienst bij de crimineel Ptitko en wordt eropuit gestuurd om iemand een lesje te leren. Maar dat verloopt heel anders dan Roy gedacht had. Het was zijn dag toch al niet, want ’s ochtends had hij te horen gekregen dat hij terminaal ziek was. Wanneer hij tegen wil en dank met de jonge prostitué Rocky wordt opgescheept, verandert zijn leven. Pizzalotto weet erg beelden te schrijven. Je waant je zelf in de aftandse motelkamers waar het onwaarschijnlijke duo zich verschuilt. Uitstekend.

76

25 jaar Highlife, dat vraagt om meer jubilea. Compilaties worden er genoeg uitgegeven, maar we besteden vaak liever aandacht aan nieuwe releases van een unieke artiest. Hoewel! Nu dus even anders. En kijk, het Britse Catskills label verwent ons met een overzicht van wat ze zoal de afgelopen 20 jaar hebben uitgebracht. Dat is extra mooi meegenomen omdat bij een brand in de opslag de voorraad van het label in rook opging. Funky, hiphop geïnspireerde breakbeats met een filmische en bewustzijnsverruimende inslag vormen een belangrijk onderdeel, maar ska, punk en progrock komen ook voorbij. Vooral Pepe Deluxe is weer top.

Majic Ship The Complete Authorized Recordings (Gear Fab Records)

Meer sixties dan de band Majic Ship kan het haast niet. In 1966 kwamen ze bij elkaar in New York, om een toffe mix te maken van pop, hard rock en psychedelica. De bandleden woonden samen in een huis dat in 1971 afbrandde, waarbij ze ook nog eens de studio en de instrumenten verloren. Alles onverzekerd natuurlijk, waardoor de band het voor gezien hield. Jammer, want op dit overzicht van de hoogtepunten blijkt maar weer eens hoe goed de groep op dreef was, en dat ze de tijd rond de summer of love mooi weergaven. Titels als Green Plant en Free spreken voor zich.


Het meisje in de trein Paula Hawkins Bruna

Suburra Stefano Sollima Met: Claudio Amendola, Pierfrancesco Favino en Elio Germano

Stefano Sollima regisseerde het eerste seizoen van de veelgeprezen Italiaanse tv-serie Gomorra. Dat de film Suburra nogal op Gomorra lijkt, vooral omdat het hetzelfde thema aansnijdt, is geen probleem, want Suburra is na een aarzelend begin wederom topkwaliteit. De film opent met een tijdsaankondiging voor de apocalyps, wanneer alles in elkaar gaat storten. Daarmee wordt gedoeld op een ambitieus plan om een verre deelgemeente van Rome tot een glitterende casinostad te maken. Daar willen de maffia, de politiek en het Vaticaan graag aan meewerken, voor een vorstelijke beloning uiteraard. Als de stofwolken zijn neergedaald resten slechts verraad, geruïneerde carrières en moord en doodslag. Het verbaast niet dat later van Suburra ook een 10-delige serie komt.

Dit boek werd door Vrij Nederland tot thriller van het jaar 2015 uitgeroepen. Dan denk je, dit moet een knaller zijn. En dat valt toch een beetje tegen. Het uitgangspunt is prima. Een passagier van een forensentrein ziet vreemde dingen gebeuren in de achtertuin van een rijtje woningen, waar haar trein elke ochtend en middag even stopt door wisselproblemen. A ha, heel herkenbaar, zullen vaste treinforensen denken. Hawkins deelt het boek zo in, dat telkens een van de drie vrouwelijke hoofdpersonen, Rachel, Anna en Megan, aan het woord is. De twee mannelijke hoofdpersonen, Tom en Scott, krijgen die eigen hoofdstukken overigens niet. Hawkins laat tergend langzaam plotdeeltjes boven water komen, maar weet de spanning lang niet altijd vast te houden. Een verfilming van deze internationale bestseller draait van 6 oktober in de bioscoop.

Bone Tomahawk S. Craigh Zaler Met: Kurt Russel, Patrick Wilson, Matthew Foxt

Regisseur S. Craigh Zaler heeft met Bone Tomahawk een curieuze, maar ook sublieme horrorwestern gemaakt, waarin Kurt Russel (Sheriff Hunt) een geweldige hoofdrol neerzet. Nadat drie dorpelingen ontvoerd zijn door een mysterieuze kannibalenstam, zetten Russell en drie anderen de achtervolging in. Zaler neemt ruim de tijd om die achtervolging van de overbekende westernsfeerbeelden te voorzien, voordat na anderhalf uur film de eerste schermutselingen met de kannibalen losbarsten. Doorgewinterde horrorfans zullen van de spaarzaam getoonde gruwelijkheden niet wakker liggen, maar in deze westerncontext komen die scènes wel erg goed aan. En Russel is in topvorm.

77


Marilyn Monroe, Hollywood, 1953. Photo Alfred Eisenstaedt / The LIFE Picture, Collection / Getty images

Omzien naar een iconische vrouw

90 Jaar Marilyn Door: redactie Highlife

In het jaar dat ze negentig zou zijn geworden, is Marilyn Monroe in De Nieuwe Kerk in Amsterdam te bewonderen. Tot 5 februari is een tentoonstelling over haar leven en haar nalatenschap te zien, met veel persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, Californië.

Na haar dood werden haar eigendommen opgeslagen. Pas 37 jaar werden ze geveild. Een groot deel werd gekocht door verzamelaar Ted Stampfer, en dat zijn de voorwerpen die de tentoonstelling presenteert. De privéobjecten, waaronder beroemde kledingstukken, accessoires en persoonlijke documenten, geven samen met foto’s en filmfragmenten een uniek, intiem beeld van deze vrouw, binnen en buiten het zicht van

78

de camera. Marilyns wereld gaat open, met de succesvolle buitenkant, de vaak eenzame binnenkant vol tegenslagen, en haar geestige, creatieve en progressieve persoonlijkheid. Vastbesloten om carrière te maken op haar manier, bereikte ze het aanzien dat velen tot de verbeelding spreekt. Haar uitspraak ‘I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it’ zegt veel over wie ze was en wie ze wilde zijn.

Marilyn in a scene of the movie Bus Stop (1956). Photograph by Milton Greene. Copyright owner: Ted Stampfer


Amsterdam Den Haag Rotterdam

Arnhem

Amsterdam

Arnhem

Coffeeshop De Kade Stadionkade 107 1076BN Amsterdam www.coffeeshopdekade.nl instagram:dekadeamsterdam facebook:Coffeeshopdekade

Upstairs Beekstraat 12 6811 DV Arnhem www.coffeeshopupstairs.nl

Den Haag

Den Haag

Rotterdam

Dizzy Duck Trompstraat 210 2518 BR Den Haag

Magic Gortstraat 6 2511 AP Den Haag

Pluto Nieuwe Binnenweg 54 3015 BB Rotterdam


Nobel

Complex moordspel in Noorse oorlogsthriller Door: Rob Tuinstra

Op 13 december brengt Lumière de achtdelige Noorse serie Nobel uit op DVD en Blu-ray. Nobel is een meeslepende oorlogsthriller over de nasleep van een Noorse militaire missie in Afghanistan. Nobel won inmiddels al een Prix Europe als de beste Europese tv-serie van 2016.

De openingsscene van de eerste aflevering van Nobel doet sterk denken aan The Hurt Locker. Luitenant Erling Riiser en andere Noorse militairen komen in actie nadat er inlichtingen binnen zijn gekomen over een aanval van een zelfmoordterrorist op een lokale markt en het ziekenhuis in de regio waar de Noren zijn gestationeerd. Vanaf de daken van het ziekenhuis en andere omliggende gebouwen speuren de Noren naar mogelijke verdachten. De actie loopt goed af, maar toont tevens aan dat de Westerse militairen een bijna onmogelijke opdracht in Afghanistan hebben.

Oliedeal Drie maanden later keren Riiser en zijn collega’s terug naar Noorwegen, waar hij wordt opgewacht door zijn vrouw Johanne en zijn zoontje Rikard. Ook thuis in Noorwegen is Afghanistan dichtbij, want Johanne is vanwege haar werk betrokken bij een mogelijke oliedeal met de Afghanen. Maar de concurrentie ligt op de loer, want ook de Chinezen zijn in de markt. De Afghaanse regering is op de hand van de Noren, maar de lokale grondeigenaar Sharif Samani eist meer geld. En Riiser en Samani hebben nog een appeltje met elkaar te schillen…

Samenzwering Voor hij het beseft bevindt Riiser zich in een complex moordspel. Hij kan niemand meer vertrouwen. Maar tegelijkertijd vertrouwt ook zijn eigen vrouw hem niet meer. Nobel brengt een gewetenloze samenzwe-

80

ring tijdens de Noorse militaire missie in Afghanistan naar de stad van ’s werelds beroemdste humanitaire prijs. De meeslepende oorlogsthriller combineert politieke machinaties met commentaar op sociale misstanden. En niet zonder succes. Want het won al prestigieuze prijzen op verschillende festivals. Een aanrader dus.


Column

C-man

Huisoverval “Ze hebben van tevoren een paar keer de boel verkend,” vertelt de buurman. Hij was erbij toen in de vroege ochtend de politie met zwaailichten bij onze gemeenschappelijke achterbuurman aan de deur verscheen. De alleenwonende 84-jarige zonderling was die nacht thuis overvallen.

Om vier uur 's nachts stonden ze aan zijn bed, ze waren via het balkon de slaapkamer binnengedrongen. De oude baas moet vreselijk zijn toegetakeld en zelfs met een stroomstootwapen zijn gemarteld. “En er is een teken op een schutting gevonden,” besluit de buurman veelbetekenend. Al jaren, zeg maar gerust eeuwen, gaan er geruchten over het bargoens geheimschrift waarmee het inbrekersgilde met op muren gekalkte tekens laat weten wat is te halen en welke tegenstand er valt te verwachten. In Groot-Brittannië verspreidt de politie kaarten met de tekens, die de Da Pinchi Code (pinch= gappen) wordt genoemd. In nuchter Nederland wordt het bargoens alfabet afgedaan als een broodje aap verhaal. Het bewijs? Er is nog nooit een inbreker betrapt met een krijtje op zak.

ter. Zo concreet als een ijskoude klomp ongerichte razernij in je buik. Misdaad brengt mensen samen, tenminste de eerste paar dagen, als de horror en de opluchting over de ontsnapping aan een gruwelijk lot nog vers zijn. De vaak alleenwonende en stokoude buren wor-

wat heb je aan een inbraakalarm als je de code niet meer kunt onthouden?

Paranoia Paranoia steekt z'n lelijke kop op. Ik herinner me de 'krantenbezorger' die enkele weken geleden wel heel verdacht een kwartier stilstond in ons doodlopende straatje. Een verkenner? Wat betekent die dubbele witte 'M' die een paar maanden geleden plotseling op de stoep voor het huis verscheen? Stonden de wietplanten er nog toen de verspieders rondhingen in de buurt?

Veilig abstract Zolang je er niet zelf mee te maken hebt is misdaad veilig abstract. Misdaad is iets wat anderen overkomt, iets waarover je hoort in Opsporing Verzocht. Misdaad is net als kanker: het treft je of het treft je niet. Zodra misdaad bekenden of, erger nog, familie overkomt wordt de abstractie een stuk concre-

den zich akelig bewust van hun kwetsbaarheid. Dat keffertje zal je ook het leven niet redden, besef je plotseling. De halfdove omwonenden horen het geblaf toch niet. Een BuurtWhatsApp heeft weinig effect als de meerderheid van de buurt hoogbejaard is en niet met smartphones overweg kan. En

Alarmed house Good Target Too Risky

Already been Burgled

Wealthy Nothing worth stealing Nervous and afraid

Vulnerable female/ Easily Conned

Grijnsden die twee huisschilders die een offerte kwamen maken niet verdacht samenzweerderig toen ze uit de moestuin kwamen? Kan ik ooit nog plantjes neerzetten als ik daarmee het risico loop dat mijn hoogbejaarde vader door criminelen met tasers wordt bewerkt? Nog meer olie op het vuur: de vijf drogende planten in het schuurtje. Oké, het is maar buitenwiet met toppen die er na droging beslist niet indrukwekkend uitzien, maar dergelijke details spelen voor inbrekers natuurlijk geen enkele rol. Wiet is wiet en wiet is geld. Snel de toppen knippen en dan weg met de stash. Als ik na het knippen van mijn schamele vijf plantjes de schuurdeur open verwacht ik half te worden opgewacht door de beruchte 'lichtgetinte mannen'. Voor de zekerheid houd ik de venijnig scherpe bonsaischaar in de aanslag. Mij zullen ze niet verrassen.

81


Advertentie index Amsterdam Seed Center

51

Kade de

79

Apollyon

51

Keldertje 't

69

Apollyon

69

Kera Seeds

60-61

Atami

31

Kera Seeds

74-75

Big Buddha and More

6

Koopjeshal Oldeberkoop

69

Boerejongens de

60-61

Magic

79

Boerejongens de

74-75

Magic

60-61

Bunkertje 't

60-61

Mik Mak

Bunkertje 't

74-75

Paradise Seeds

60-61

84

Paradise Seeds

74-75

Canna

69

Coffeeshop Mississippi

60-61

Plagron

2

Coffeeshop Mississippi

74-75

Pluto

Coffeeshop Missouri

60-61

Regine

60-61

Coffeeshop Missouri

74-75

Regine

74-75

79

DHM

69

Royal Queen Seeds

83

Dinafem Seeds

37

Royal Queen Seeds

74-75

Dinafem Seeds

60-61

Royal Queen Seeds Brandstore

43

Safe4u

69 65

Dutch Passion

9

Dutch Passion

60-61

Secu-Batt

Dutch Passion

74-75

Sensi Seeds

74-75

Dutch Trimming Company

51

Smartshop House of Smart

47

E-njoint

47

Sumo Seeds

Groene Start

65

Sweet Seeds

25

Grow Expert

69

Tournai Indoor

65

Herb Shop the

69

Trefpunt 't

15

Hestro Productie

37

Upstairs

79

Humboldt Seed Organization

20

Zamnesia

43

Hydrodjim

65

Zamnesia

65

Hydroland

69

60-61

colofon Highlife magazine Is een uitgave van:

Aan dit nummer werkten mee:

Discover Publisher BV, Postbus 362, 5460 AJ, Veghel, Telefoon: 073-5498112, E-mail: info@highlife.nl

André Beckers, Nicole Maalsté, Karel Michiels, Michiel Panhuysen, Jan Sennema, Arjan van Sorge, Peter van Sparrentak, Mike de Leede, Feije Wieringa, en vele anderen.

Hoofdredacteur: Rob Tuinstra

82

Redactie-adres: Postbus 6024, 1005 EA Amsterdam, redactie@highlife.nl Advertenties: Daisy Drukwerkbegeleiding: Friends Support Drukkerij: Senefelder Misset, Doetinchem


F*CK

YOU GROWER Keep on Growing

www.facebook.com/rqseeds | www.twitter.com/royalqueenseeds | www.royalqueenseeds.com | info@royalqueenseeds.com


The gods must be crazy

www.canna.nl


Articles inside

Nobel: Complex moordspel

1min
page 80

Expo: Marilyn Monroe

1min
pages 78-79

De Regulator

2min
pages 64-65

The Dubbeez

6min
pages 66-67

De fabels van Gijs Vanhee

7min
pages 70-75

Games

1min
pages 68-69

Coffeeshops onder vuur

2min
page 57

VOC Logboek

3min
pages 62-63

Review De Kade

2min
page 56

Wil & Ruud Oomen

2min
pages 54-55

25 Jaar Highlife: Fun & Business

7min
pages 34-37

25 Jaar Highlife: Nicole Maalsté

5min
pages 44-45

25 Jaar Highlife: Muziek

6min
pages 48-51

Armand: En Nou Ik

2min
pages 46-47

25 Jaar Highlife: Derrick Bergman

6min
pages 38-40

25 Jaar Highlife: België

4min
pages 41-43

25 Jaar Highlife: Feitjes & Weetjes

2min
pages 32-33

Apotheker maakt THC-wietolie

6min
pages 16-20

25 Jaar Highlife: André Beckers

6min
pages 28-31

Flash

2min
page 7

High Weirdness

4min
pages 13-15

Nicole Maalsté

5min
pages 8-10

PGMCG en mediwiet

8min
pages 22-25

Review Big Buddha and More

2min
page 21

25 Jaar Highlife: Intro & prijsvraag

3min
pages 26-27
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.