Page 1

projectdestination: Inspire. Discover. Connect

1


ANSVARIG UTGIVARE Emma Olofsson GRAFISK FORM & LAYOUT Sandra Hindskog TRYCKERI Edita FOTO Beichen Chen, Martin Lindvall, Jonatan Dahl, Roa Eliwi, Lweendo Chibuye. PROJEKTMEDLEMMAR Emma Olofsson, Sofie Eklund, Lweendo Chibuye, Miyabi Holm, Beichen Chen, Jonatan Dahl, Martin Lindvall, Roa Eliwi, Johanna Luo, Sandra Hindskog.


inspire.discover.connect

3

Huvudsamarbetspartner:


innehåll

Förord Project Destination önskar dig en god läsning

4

Projektet Med mål att väcka upptäckarlust

6

East Coast, USA Vad finns det för möjligheter för dig som är KTH student

12

Visum Vad bör man tänka på och är det så svårt egentligen

19

Eftersnack Projektledaren har ordet

78

Inspire

Connect

Discover

Starta ett projekt

22

KTH Innovation

38

Nasdaq 60

Gör en MFS

26

Audio Apps

40

Capgemini 62

Utbytesstudier

30

Atlas Copco

42

Oracle 63

Jobba utomlands

35

Sweco 46

Spotify 64

Tieto 50

Middag med KTH Alumni

65

Tacton 54

SACC USA

66

Young Professionals

68

Saab 70 Universal studio

71

Nasa 74


5

12

s.

Upptäck USAs östkust. Vilka möjligheter har du som KTH student?


förord

Vilken är din destination? Vad vill du uppnå under din tid på KTH, vart vill du börja jobba efter examen och vad är viktigt för just dig? Magasinet du håller i din hand kan, om inte ge dig svaret på samtliga ovanstående frågor, i alla fall ge dig inspiration och vägledning till att upptäcka de oändliga möjligheter vi som KTH studenter har, både under och efter studietiden.

V“ i ville presentera mer än enbart New York och utforskade därför en handfull städer längs östkusten”

6

Delar av projektgruppen på Universal Studios i Orlando.

TEXT Project Destination 2012/2013

Project Destination, är från och med hösten 2012, en självständig förening med syfte att inspirera och motivera KTH studenter från alla program och årskurser att upptäcka och fånga internationella möjligheter, i Sverige och utomlands. Vi är en grupp på tio studenter som brinner för att engagera just dig, genom att erbjuda ett smörgåsbord av olika event, artiklar och tips på hur man går tillväga för att hitta den rätta matchningen mellan vad som intresserar dig och vad du faktiskt gör. Vi samarbetar med väl utvalda svenska och internationella företag, med vilka vi anordnar inspirerande lunchföreläsningar, event som ger dig chansen att upptäcka vad företagen egentligen står för och chansen att knyta personliga kontakter med människorna som jobbar där. Detta är de värdeord som genomsyrar hela Project Destinations verksamhet: Inspire. Discover. Connect. Under det gångna läsåret har vi i projektgruppen jobbat stenhårt med att arrangera vårterminens tre temaveckor, som från och med i år kommer att vara ett stående inslag på KTH, Inspire Week, Discover Week och Connect Week. Årets internationella destination var USA:s östkust på grund av det starka intresse som finns hos studenterna och det faktum att KTH


Säg din åsikt! Gå in på facebook. com/projectdestination och säg vad vi kan göra bättre.

“Detta magasin kan ses som en sammanfattning av de lärdomar, erfarenheter samt tips och trix”

+ Vilka är vi?? Utspritt i tidningen finns vi presenterade. Först ut är Emma.

nu utökar antalet samarbetsuniversitet i USA, vilket öppnar dörrarna för att söka internships i USA. Vi ville presentera mer än enbart New York och utforskade därför en handfull städer längs östkusten, besökte intressanta företag, träffade tidigare KTH studenter som berättade som sin resa, från KTH och där de befinner sig just nu. Allt med syfte att rapportera hem till studenterna på KTH, informera och berätta om de möjligheter som östkusten erbjuder. Detta magasin kan ses som en sammanfattning av de lärdomar, erfarenheter samt tips och trix vi i Project Destination gjort under de gånga läsåret. Och vi vill självklart dela dessa med dig och alla andra studenter på KTH! Utnyttja magasinet som en guide och inspirationskälla när du söker sommarjobb eller jobb efter examen. Dra nytta av de erfarenheter som tidigare KTH studenter gjort, gå i andras fotspår och inspireras att hitta nya vägar till just din destination. Trevlig läsning!

"Om vi bara jobbar tillsammans så kommer vi fixa det här!” Emma Olofsson, Project Leader, som alltid peppat sitt team i stunder av medvind liksom motvind.

7


projektet Redan från start visste vi att vårt mål med projektet behövde vara någonting inspirerande och som faktiskt gjorde nytta. Vi var en grupp på tio väldigt olika personer som hade en stark övertygelse om att fler studenter borde ta chansen att verka en period av sina liv utanför Sverige, antingen som utbytesstudent eller som expat genom ett internationellt företag. Vi såg det här projektet som en möjlighet att sprida kunskapen om hur enkelt det är och visa hur många möjligheter till en internationell karriär som finns - bara man vågar ta dem! Det var även en chans för oss att koppla samman företag som jobbade globalt med drivna studenter som hade mer än bara Sverige i sikte.

.

vaåå r mission - sprida upptäckarlust! +

Tack alla ni som

deltagit på våra event! 8

Vi har haft ett fantastiskt söktryck och intresse för våra event vilket vi är oerhört glada och tacksamma för!

Utifrån de här premisserna fastlade vi tre värdeord för projektet som vi har valt att jobba utifrån och som vi strävat efter att uppnå. Dessa är: Inspire, Discover och Connect. Och de blev sedemera de tre temaveckor här på KTH. Under dessa veckor har vi bjudit in företag till KTH för att föreläsa om vad som är viktigt för just dem och vad de har framtidsvisioner. Vi har även bjudit in studenter till lite mindre intimare kvällsevent ute hos företagen för att ge studenterna en möjlighet att knyta personliga band och få en känsla för hur det faktiskt är att jobba på just det företaget.

Många sallader och wraps från Panini har delats ut till hungriga studenter.


Sök det roliagste projektet på KTH du också! Gå in på projectdesttination.se och lämna din intresseanmälan.

"Jag måste gå upp så hiiimla tidigt imorn” Hörde vi många gånger från Lweendo Chibuye, Event Manager, under projektet då hon exjobbat på Scania i Södertälje.

"Asså, om det är en tävling så måste jag vinna!” Många gånger har vi känt av Sofie Eklunds, Finance Manager, tävlingsinstinkter under projektets gång.

+

PD springer Kungsholmen runt den 4e maj. Kom dit och hejja!

Inspire week Vi ville börja med att inspirera studenter till att söka sig utanför sina trygga beprövade ramar och våga möta det som är annorlunda och nytt. Både genom att visa upp exempel på människor som vågat kliva på okänd mark men också visa upp företag som verkar på ett inspirerande och nytänkande sätt. Under Inspire Week fokuserade vi på lunchföreläsningar. De som kom och föreläste var: Atlas Copco, SEB, Tieto och Siemens.

654

personer deltagit

på våra event.

Då endast räknat de första två veckorna.

9


Tema veckor// Stommen i Project Destination har varit de tre temaveckorna: Inspire, Discover och Connect. Men utöver det har vi även haft mindre privata event utspritt under året.

Discover week Under vår andra temavecka Discover ville vi få studenterna att upptäcka nya sidor hos företagen och nya sidor hos dem själva. Visa att den exakta utbildningen du läser inte helt avgör vilket typ av jobb och företag du senare i arbetslivet kommer ha eller jobba på. Vi ville även visa hur olika internationella karriärer kan se ut och vad det faktiskt innebär att jobba på ett globalt företag.

10

Under Discover Week hade vi både lunchföreläsningar och kvällsevent ute hos företag. De vi träffade då var: Atlas Copco, Sweco, Ernst & Young, Saab och Tieto.

Från två av våra lunchföreläsningar.

"Det är bara att ta upp telefonen och Ringa, Ringa, Ringa!!” Tjat - Det enda som funkar! Det vet Roa Eliwi, Corporate Relations Manager, med säkerhet.

1011

personer totalt har visat intresse för de event vi haft.


Connect week Vår sista temavecka Connect har stort fokus på de mänskliga kontakterna. Det är i det personliga mötet som man på riktigt kan få en genuin uppfattning om ett företag eller en person för den delen. Här ville vi knyta samman alla de grymma studenter som finns på KTH med spännande företag som har mycket att erbjuda och kanske inte är helt väntade. Under Connect Week, som i skrivande stund ännu inte kommit, kommer vi att arrangera kvällsevent ute hos företagen. De vi kommer att möta är: Atlas Copco, Sweco, Xylem och Cinnober.

Här är vi på ett kvällsevent hos Tieto.

5.8

är hastigheten vi har delat ut bullar på per minut då vi marknadsfört våra event.

”Det vore sjukt praktiskt med en Like-knapp på hemsidan. Men den är så himla ful bara” Det här med form och funktion går inte alltid hand i hand, då är det jobbigt att vara IT & Kommunikation som Jonatan Dahl.

”Alltså, det här kommer att bli AWESOME!” Beichen Chen, Interntional Relations Manager, är pepp som alltid, på det mesta.

11


Garantera ett bra år

12

project

destination Sök till ett utmanande projekt! Var med i det roligaste projektet någonsin! Sök genast på: ansokan@projectdestination.se


Akvedukterna i antikens Rom försåg invånarna med dricksvatten från avlägsna källor. Vissa av dem används fortfarande – trots över 2 000 år på nacken.

LETAR DU FRAMTIDENS

JOBB? TA EN TITT I

13

BACKSPEGELN. Vi är världsledande inom vattenteknologi och applikationsteknik.

Hos oss kan du jobba inom teknikutveckling, ekonomi, IT, marknadsföring och produktion. Du kan också vidareutveckla dig genom Det betyder att vi gör pumpar och system för att transportera och rena utbildningar och att testa nya tjänster. Vi har dessutom utnämnts till den mest föräldravänliga och jämställda arbetsplatsen. Vi vill att våra vatten. Bland våra varumärken är Flygt det mest kända i medarbetare ska ha ett bra liv även utanför jobbet. Sverige, som efter 110 år fortfarande har sin tillverkning i Småland.

Läs mer på xyleminc.com/jobbahososs


14


desti n ati o n: East Coast, USA

15


Årets destination// Läs om den resa vi gjorde, i år till USAs östkust, och de möjligheter det finns för dig som KTH student i de städer vi besökte.

.

16

Att du trivs i staden där du jobbar och lever, tränar, älskar, äter och hänger är avgörande för din prestation. Vi i Project Destination vill varje år belysa en geografisk destination som vi tror är intressant för dig som studerar på KTH. Vi vill vara studenternas ögon, öron och näsa på plats och ställa frågor som ni på KTH vill ha svar på angående möjligheter till Internship och jobb på den valda destinationen.

Det finns måanga destinationer för oss studenter: personliga, yttre och inre men även geografiska! TEXT Miyabi Holm & Emma Olofsson

I år har vi valt att besöka USAs östkust, från New York i norr till Miami i söder. USA är ett intressant land på många sätt. Dels för att det erbjuder spännande karriärmöjligheter ”where dreams come true” och dels för att KTH de senaste åren har utökat sina utbytesprogram med amerikanska universitet, vilket öppnar upp möjligheterna för KTHs studenter att bege sig overseas. USA är en stor nation där varje delstat kan liknas vid ett eget land. De kulturella skillnaderna är slående så det gäller att ha koll på vad de olika amerikanska städer kan erbjuda just dig.


20% av KTHs

examinerade arbetar för närvarande utanför Sverige.

+ Funderar du på att söka

utbytesstudier?

Du är inte ensam, 15%

fler studenter

läste en eller flera terminer utomlands förra året än året innan! Bland dem som söker sig till andra länder är USA den tredje populäraste destinationen.

Totalt sett har av KTHs studenter pluggat

53%

utomlands!

New York New York är en stad som har allt från skyskrapor och små underjordiska hemliga barer till kulinariska upplevelser från alla världens kök. Det som främst kännetecknar New York är tempot. Här finns ingen tid till att vänta på ett långsamt emailsvar eller en sen tunnelbana. Lönen anses vara det viktigaste i en New York bos karriär vilket är förståeligt med de långa arbetsdagar de har. Under vårt besök i New York försökte vi hänga med i det höga tempot genom att ha ett fullspäckat schema med företagsbesök och aktiviteter. Vi besökte Cap Genimi på 33:e våningen med utsikt över vackra Rockefeller Center, Oracle vid Central Station, Spotify i mysiga Meatpacking district och Nasdaq, beläget i hjärtat av Times Square. Företag vi besökte: 1. Capgemini 2. Oracle 3. Nasdaq 4. Spotify 5. KTH Alumni

17


Washington D.C.

18


Istället för lön fokuseras . det här mer paå makt Vilka vi träffade: 1. SACC-USA 2. Young Professionals 3. Barack!! (eller nej..)

Något lugnare tempo än i New York vilket märks på bl.a människorna och även på gångöverställena där man ibland har överdrivet mycket tid på sig att korsa gatan. I denna stad finns inga skyskrapor men däremot många minnesmonument och gratis museum. Istället för lön fokuseras det här mer på makt; vem du känner och vem du äter din lunch med. Av SAAB och SACC lärde vi oss om tankesmedjor, lobbyistverksamheten och blev rekommenderade att hänga i mysiga Georgetown.

19

Starta eget?

Soluppgång över Washingtonmonumentet.

13% av KTH studenterna har vid något tillfälle startat eget företag. För har det gått så bra för att de har detta som

4%

huvudsaklig sysselsättning.


20

Orlando

Miami

En stad med många möjligheter till utflykter och aktiviteter. Här tar servitriserna sig lite extra mycket tid för att serva dig. Här kommer även den amerikanska brytningen fram mer jämfört med upp norr. Solen steker och matportionerna är stora. En stad som stimulerar de med barnasinnet kvar men även de med teknologiskt intresse då bl.a. NASA har sitt huvudfäste här. Hit åkte vi för att ta reda på hur en tvättäkta Amerikan roar sig då Orlando ofta är deras resemål under skollov och andra semesterdagar.

En mångkulturell stad där trottoarerna delas av folk med olika ursprung, läggning och åldrar men med den gemensamma nämnaren solbränna. Den milslånga stranden Miami Beach som sträcker sig så långt ögat når har klarblått kristallklart vatten på ena sidan och skyskrapor på andra. Här finns mycket inspiration från Sydamerika med kubanska hak och en mer “mañana” stämning jämfört med upp i norr. Saker och ting behöver inte gå lika snabbt här och pengar och makt spelar ingen roll, så länge du är känd. Det kan definitivt vara värt att plocka upp skolspanskan om man vill bege sig hit. Söker man ett brett utbud av kultur, höga och låga tempon, oändliga möjligheter och varierat klimat så kan USAs östkust vara något för dig. Här finns det något som passar alla smaker och baker då ingen stad är den andre lik. Dialekterna varierar från norr till söder men vart i USA man än är så är språket aldrig ett problem. Så vare sig det är karriärsmöjligheter, kulinariska upplevelser, skyskrapor eller ett strandliv du är ute efter eller en kombination av de alla så finns det med största sannolikhet minst en stad i USA som passar just dig.

”Det här ska bli såå gott!” Som International Relations Manager är det tur att Miyabi Holm har ett stort intresse för god mat, speciellt för oss andra i projektet då hon planerade in många minnesvärda restaurangbesök på resan.


.

visum .

Såa du har kanske bestämt dig för att usa är naå got för dig. bra! Dåa gäller det bara att skaffa ett visum och en flygbiljett sen saå är du där! Men det är kanske lättare sagt än gjort.å .

.

.

+ Olika typer av visum? Här kommer en förklaring på de mest vanliga visumformerna: J1. Syftar till att stödja det kulturella utbytet och vanligast är att man jobbar som au-pair eller är trainee under detta visa. H1B. Möjliggör för amerikanska organisationer att anställa ickeamerikaner. Går att stanna i tre till sex år. O1. Om man besitter en extraordinär talang inom konst, vetenskap, utbildning mm. kan man söka detta vsium.

Kort och gott kan man säga att det finns tre stycken olika typer av visum som används för att vistas i USA på ett eller annat sätt. Det enklaste visumet, som numera knappt kan räknas som ett visum är Visa Waiver Program som är tänkt för turister eller affärsresor upp till 90 dagar. Detta visum söks över internet och sparas sedan elektroniskt vilket innebär att man inte behöver hålla koll på några papper eller andra dokument vid in och utresa. Om syftet med resan till USA istället är att studera, uppträda (artist) eller jobba en begränsad period (max 6år) i USA krävs ett Non-Immigrant Visa. Ett NonImmigrant Visa är något mer omständligt att ansöka om och kräver dels pappersarbete men även en personlig intervju på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Vad för typer av dokument som behövs beror på vilken typ av Non-Immigrant Visa man ansöker om. Det vanligaste arbetsvisumet är H-1B och för att få det krävs det intyg från din amerikanska arbetsgivare som styrker din anställning i USA. Du måste således redan innan ha en anställning hos ett företag i USA innan du ansöker om ditt visum. Det går alltså inte att åka dit med tron om att man ska hitta ett arbete på plats. En fördel med det här är visserligen att företaget hjälper till med din visumansökan och att de mer eller mindre säger åt dig exakt vad du behöver göra. Generellt beviljas arbetsvisum genom Non-Immigrant Visa för yrken som kräver en högskoleutbildning av någon form. Exakt vad för olika typer av dokument som krävs finns på ambassadens hemsida.

21


+

22

Ha i åtanken att detta är en kortare sammanfattning och inte en exakt redogörelse för alla steg. Processerna och reglerna ändras allt eftersom och exakt vad som krävs för just din ansökan kan variera då det finns många olika undantag. Se därför alltid till att uppdatera dig om den senaste informationen på den amerikanska ambassadens hemsida på www.usemb.se.

Det kan också vara bra att ha koll på tidsaspekten när man ska söka ett Non-Immigrant Visa. För det första kan det ta lång tid innan man har samlat på sig alla de dokument man behöver kunna presentera vid intervjutillfället på ambassaden. Ett arbetsintyg som först måste skapas av den amerikanska arbetsgivaren och sedan godkännas av olika myndigheter i USA kan ta allt från några dagar till veckor innan du har det i din hand här i Sverige. För det andra måste även handläggningstiden på ambassaden räknas in. I skrivande stund är väntetiden för ett intervjutillfälle på ambassaden i Stockholm åtta dagar och godkännandeprocessen upp till tre dagar. Den sista visumtypen är ett Immigrant Visa vars innehavare ger permanent uppehållstillstånd i USA (Även kallat Green Card). Ett permanent uppehållstillstånd, Immigrant Visa, kan erhållas på flera grunder men det vanligaste är av familje- eller arbetsskäl. Ett permanent uppehållstillstånd baserat på arbete kräver att man, i likhet med ett Non-Immigrant Visa, tillhör en ”eftertraktad” arbetsgrupp vilket i stort sätt innebär att man har en avslutad högskoleutbildning eller liknande. Man kan även vinna(!) uppehållstillståndet genom Green Card-lotteriet vars huvudsyfte är att öka mångfalden i USA. Det enda grundkravet som existerar för att delta i lotteriet är en avslutad gymnasieutbildning. Du behöver alltså inte gå via en arbetsgivare för att få ett uppehållstillstånd. TEXT Martin Lindvall


Inspire

Inspiration. Hur kommer det sig att vissa studenter redan. vet vad de vill arbeta med laå. ngt innan de tagit sin examen? Att vissa är. säkra paå att ett utlandsutbyte är naågot för dem? Att vissa väljer att ta uppehalå l i sina studier och söka sig till annat? Svaret är: Inspiration. .

Årets projektgrupp i Project Destination består av en god internationell blandning som haft olika internationella erfarenheter genom bland annat utbyten, arbeten och resande utomlands. Vi är alla eniga om att dessa erfarenheter har varit värdefulla för vår personliga utveckling samt att det har inspirerat oss till att söka internationell karriär. Projektgruppen vill därför även inspirera våra skolkamrater på KTH till internationella möjligheter, därav vårt tema och värdeord: Inspire.

23

För Project Destination 2012/2013 innebär ”Inspire” att projektet verkar för att öka medvetenheten om de olika internationella möjligheter som finns för KTH-studenter både under och efter studietiden. Att projektet verkar för att visa upp ett spektrum och olika typer av begreppet internationalitet. Att projektet verkar för att uppmuntra samt vägleda KTH-studenter till internationella möjligheter som passar just dem. Vår vision är att vi genom detta kan få KTH-studenter att känna sig inspirerade och intresserade av att undersöka tanken kring internationella möjligheter i större utsträckning och söka dessa fantastiska chanser som vi vet finns där ute.

Läs vidare om inspirerande personer och valmöjligheterå>


Inspire

En sann inspiration// Vad är mer inspirerande än två studenter som bestämmer sig för att skapa något från grunden helt själv? Inte mycket tycker vi på Project Destination.

. Möt tvåa tjejer som är

Pepp!

Edit Wallin och Karolina Eriksson har tillsammans startat mentorskapsprogrammet Pepp! som ska få fler unga tjejer att bli intresserade av ingenjörsstudier. Det var under en träff med ett stort välkänt industriföretag, där trettio personer från ledningsgruppen närvarade och endast en av dem var kvinna, som Edit först fick idén till det som senare blev Pepp! Programmet startade nu i januari med nio adpeter från olika gymnasieskolor och program, där alla har blivit ihopmatchade med en kvinnlig KTH student utifrån intressen och personlig matchning. Det är nämligen inte bara högskolestudier som ska avverkas på de månadsvisa mentorsträffarna utan även allt annat man går runt och funderar på som ung vuxen. Mötena är inte på något sätt styrda att handla om KTH eller utbildningsval, utan mer som att man får en extra storesyster eller äldre kompis att bolla sina tankar med.

24

Edit Wallin, grundare, Går sista året på Industriell ekonomi på KTH

Karolina Eriksson, kommunikatör. Går sista året på Industriell ekonomi på KTH

Förutom mentorsträffarna arrangeras två större inspirationskvällar per termin för alla i programmet. Då får de en möjlighet att knyta fler kontakter, både med andra gymnasister men också med studenter på KTH. Under inspirationskvällarna blir fokuset större på KTH och vad du faktiskt kan göra efter en ingenjörsexamen. Genom att visa upp personer med olika bakgrund och som alla tagit olika karriärsval, vill de få bort den ensidiga bild av KTH som de upplever att många delar. På så sätt hoppas man kunna locka fler tjejer till de tekniska högskoleutbildningarna.. Nedan följer en intervju med Edit och Karolina om Pepp! och varför de kände behovet av att starta ett mentorskapsprgram riktat till unga tjejer på gymnasiet.


Varför namnet Pepp!? Karro: Vi ville ha ett namn som avspeglade vårt syfte med mentorskapsprogrammet och vårt största mål är att inspirera unga tjejer och få dem att bli pepp på ingenjörsstudier. Många tror att det är tråkigt eller mossigt att plugga till ingenjör men det är precis tvärtom, du kan bli vad som helst!

de möjligheter du får genom en ingenjörsexamen och lyfta fram den otroliga bredd som finns. Vad har varit roligast med Pepp!? Edit: Det roligaste är att få höra hur otroligt glada alla verkar vara över att få vara med. Jag kan få sms från mentorer som säger att de sitter och pratar i timmar med sin adept och verkligen får en relation.

. .

Att gåa pa KTH och bli ingenjör är inte samma sak som att kunna skruva isär en bil

Karro: För mig var det mycket att bygga upp hela konceptet från grunden men sen även - Karolina Eriksson hela rekryteringsprocessen och eventen. Att få komma ut till gymnasieskolorna och prata med de unga tjejerna.

Vad är det ni vill ådstakomma? Edit: Vi vill framför allt ta hål på myten att det är extremt svårt att plugga här och att det bara går en viss typ av människor på KTH för så är det ju verkligen inte! Det finns 18 000 studenter och alla är inte likadana. Har man ingen i sin närhet som är ingenjör är det lätt att man enbart går på dem fördomar som finns och väljer bort den möjligheten alldeles för tidigt. Genom att gå ut och prata med gymnasieelever vill vi ge en bättre och mer sann bild av vad ingenjörsstudier faktiskt innebär. Karro: När man bläddrar i programkatalogen till KTH så ser man ju bara vilka program och kurser man kommer läsa men att gå på KTH är så mycket mer. Vi vill ge en personlig bild av alla

25

Vad har varit den största utmaningen? Karro: Utmaningen har varit att nå ut till gymnasietjejer och få dem att förstå vad vi håller på med. Man tror ju att det inte var så länge sen man själv gick i gymnasiet men otroligt mycket har hänt och man är långt i från den person man var då! Edit: Men här på KTH är folk så vana att engagera sig utanför skolan men när man går på gymnasiet är det inte alls lika vanligt. Att då nå ut med varför de ska vara med

Min dröm är att kunna hitta andra drivna människor och hjälpa dem starta upp egna projekt och företag - Edit Wallin


Inspire

26

Pepp! 2013-g채nget


. . “ jag känner. att jag själv hade behövt nagå ot sa.nå t här när . jag gick i gymnasiet, att faå höra att det är okej att ta sabbatsarå. och faå resonera kring alla de funderingar man har med nagå on som inte är ens föräldrar” + Tre andra

inspirerande organisationer:

1. Teach for Sweden. Jobbar för att alla barn ska ha tillgång till en likvärdig skola, oavsett sociala och ekonomiska förhållanden. 2. Brightful. Mentorskapsprogram i Malmö som hjälper unga att komma närmare sina framtidsmål. 3. MyDreamNow. Inspirerar och hjälper ungdomar att se sin potential och hitta nya vägar till framtida jobb.

och vad de faktiskt vinner på att vara med är inte helt lätt. Men jag känner att jag själv hade behövt något sånt här när jag gick i gymnasiet, att få höra att det är okej att ta sabbatsår och få resonera alla de funderingar man har med någon som inte är ens föräldrar. Vad skulle ni säga var det bästa ni fått med er från KTH? Karro: Alla de projekt man har engagerat sig i! Det har varit helt fantastiskt och de människor man träffar där är också fantastiska! Sedan skulle jag säga självförtroende. Jag vet att jag har förmågan att klara vad som helst. Under ens tid här så har man ofta tvekat och känt att det här kommer jag aldrig lära mig. Men på nått sätt har man alltid gjort det och det har alltid gått bra, vilket känns skönt att veta. Edit: Delvis ett självförtroende, att jag har hittat något jag varit bra på och att jag faktiskt kan någonting, men framför allt alla människor jag kommit i kontakt med. Det är det mest värdefulla för mig! Nästa års program startar i januari 2014, vill du vara mentor eller hjälpa projektet på annat sätt så är det bara att kontakta Edit eller Karolina. TEXT Sandra Hindskog

27


Inspire

Minor Field Study// Ett bra sätt att kombinera utlandserfarenhet och examensarbete som verkligen gör skillnad. Läs om Elis Kulbergs resa i Rwanda.

“ I detta ögonblick inser jag exakt hur stor man utvecklar genom att jobba i södra Rwanda”

stresströskel

28

TEXT & FOTO Elis Kullberg


Elis Kullberg Gick Industriell ekonomi på KTH och jobbar nu som IT konsult.

29

En natt i Mars 2012 sitter jag i en jeep någonstans i den östafrikanska djungeln och försöker hitta tillbaka till universitetet. Det är mörkt, spöregnar, och föraren kör i 60kmh med strökossor på ena sidan vägen och ett 500 meter djup stup på andra sidan. Totalt var vi åtta personer inklämda i bilen, och framrutan var till stor del täckt av imma. Killen med kartan påstår att vi är hemma om fem minuter, fast jag har precis fått ett ”Welcome to Burundi”-sms vilket betyder att vi troligtvis kört in i fel land. Ett ögonblick senare får Jeepens bakaxel sladd, och vi kränger mot bergskanten. Jag vänder mig mot en kollega för att säga något fyndigt om vår presumtiva flygtur mot döden. Då märker jag att han har somnat! I detta ögonblick inser jag exakt hur stor stresströskel man utvecklar genom att jobba i södra Rwanda. >>


Inspire

Exakt tre månader tidigare beslutade jag mig för att exjobba i ett utvecklingsland tillsammans med en KTH-kollega. I ärlighetens namn hade jag tänk mig något i stil med ”vintour i Sydafrika” innan jag tog första handledarmötet. Vår handledare övertalade oss utan vidare att tre månader i södra Rwanda var lämpligare, och inom två månader hade vi visum, biljetter, vaccinationer, samt förstudie iordning och satt på ett plan mot Afrika! Rwanda är en inlandsstat som till ytan är ungefär lika stort som Småland, fast med tio miljoner invånare. Trots trängseln är det ett slående vackert land. 30 Rwanda består till stor del av regnskogsbeväxta kullar, mellan 200m-1000m höga, vilket medför otroliga landskapsutsikter och bra möjligheter till äventyr av olika slag. Landets ledare har insett att ekoturism har potential att bli landets viktigaste exportvara, och jobbar hårt med att bevara naturen. Det är det enda landet i världen där plastpåsar är förbjudna, och tre rejäla naturreservat är hem till allt från utrotningshotade “Processen att hjälpa dessa gorillor till glada studenter få tillgång till och kunskap flodhästar.

inom toppmodern IT-infrastruktur är definitivt den mest belönande upplevelsen jag tagit del av under min studietid på KTH”

Det är väldigt lätt att resa runt i landet med kollektivtrafik. Budgetalternativet är att åka Matatu, alltså minibuss. Dessa har inga tidtabeller, eller hållplatser för den delen. Man väntar längs vägen tills en minibuss med en ledig plats kör förbi, hoppar på, och ropar man när man vill gå av. Det går

bra att ta med packning om man betalar dubbelt, och detta utnyttjas till fullo. Jag fick åka med allt från höns till båtmotorer bredvid mig. Den största risken med att åka Matatu är att du (eller speciellt killen bakom dig) blir åksjuk, då vägarna inte precis är raka. För längre sträckor kan man också ta post-bussen som är bekvämare, fast stannar och levererar paket till alla byar på vägen. Landets största företag är Bralirwa, som ansvarar för att brygga öl till Rwanda och Kongo. Min personliga favoritprodukt var ”Turbo King”, som smakar ungefär som julöl i Sverige. Lokalbefolkningen brygger också bananöl, vilket är ganska gott! Afrikas svar på potatis heter Cassava och blev del av vår baskost under besöket. Ordentlig tillagning är viktig, då den råa växten innehåller höga halter cyanid. För köttälskare är det grillspett av get som gäller. Att försöka driva ett professionellt projekt i Afrika är inte lätt, men som tur är har Rwanda gjort enorma framsteg med att rensa bort korruption och onödig byråkrati. Tack vare hjälp från lite lokala kontakter hade vi i princip inga problem att samarbeta med landets myndigheter och företag. Rent praktisk är den största kulturskillnaden respekten för tid och deadlines. Saker blir ”klara när dom är klara”, och det går i oftast inte att skynda på saker. Troligtvis grundar sig denna inställning till att så mycket oväntade saker kan hända (strömavbrott, monsunregn i några dagar, apor som skäl ditt USB-minne). Mot slutet på vår resa var vi knappt bättre än lokalbefolkningen på att följa upp på tider och deadlines!


Att driva projekt inom teknik i ett utvecklingsland tar enormt mycket engagemang, och det finns inga garantier för att ens arbete inte rinner ut i sanden

Nästan alla personer i Rwanda är enormt gästvänliga och lättsamma, vilket medför man ibland glömmer att Östafrika är en av de ekonomiskt svagaste regionerna i världen. Som besökare från ett rikt land hamnar man ibland i obekväma situationer relaterade till fattigdom. Det då viktigt att komma ihåg att extrema levnadsförhållanden kan få även de bästa att ta irrationella beslut. På vardagar ser man ofta grupper av män i rosa overaller jobbandes med sysslor som att klippa gräsmattor. Dessa blev tillfångatagna i samband med folkmordet 1994, och tillhör de värsta förbrytarna. Att såren inte läkt från denna fruktansvärda episod blev väldigt tydligt under den årliga ”memorial week”-veckan, där landet i princip stannar upp under 7 dagar. Det absolut bästa med vårt projekt i Rwanda var att jobba med heltidsstudenterna på National University of Rwanda. Vårt exjobb handlade till stor del om att ge dessa talanger kunskapen och verktygen att själva driva projekt inom sjukvårds-IT efter att vi återvänt till Sverige. Att studenterna har lyckats finna energin till att ta en kandidatexamen inom IT, trots minnen från 90-talet samt den ständiga ekonomiska utsattheten är inspirerande. Processen att hjälpa dessa studenter få tillgång till och kunskap inom toppmodern IT-infrastruktur är definitivt den mest belönande upplevelsen jag tagit del av under min studietid på KTH. Att driva projekt inom teknik i ett utvecklingsland tar enormt mycket engagemang, och det finns inga garantier för att ens arbete inte rinner ut i sanden. Däremot är det en ypperlig chans att göra en praktisk skillnad i världen, samtidigt som man får vänner och bekanta från de mest oväntade platserna!

31


Inspire

Utbytestermin// Varför inte ta chansen att plugga i ett annat land redan nu?! Läs om Amanda Ersson som tillbringar ett år i Chicago.

32

Hur hamnade du i USA och vad gör du där När Skypesamtalet med Amanda börjar är klockan 10 på egentligen? morgonen där och 17 på kvällen här. Amanda sitter med - Jag pluggar på Illinois en varm kopp morgonte i sin lägenhet på East Washington Institute of Technology (IIT) och jag hamnade Street i centrala Chicago. På koppen står det ”Don’t fucking här lite på grund av en procrastinate”. uträknad slump! Jag visste att jag ville till ett engelskspråkigt land då jag inte hade lust att lära mig Amanda Ersson ett nytt språk. England och Irland tyckte jag var för likt studerar på Arkitekturprogrammet på Sverige och i Australien får man som arkitektstudent KTH med beräknad exmen bara stanna ett halvår, därför lockade USA allra mest. år 2014. Har gjort ett års Att valet hamnade på Chicago och IIT var eftersom att utbytesstudier på Illinois jag visste att jag hade statistiskt högst chanser att få en Institute of Technology, helårsplats där då vi de senaste åren tagit emot ganska IIT, från augusti 2012 till många IIT studenter på Arkitekturskolan. Det är ju så maj 2013 och bor just nu i utbytesstudier fungerar skolor emellan; att man tar emot Chicago, USA. ungefär lika många studenter som man skickar. Då vi på Arkitekturskolan inte får betyg på samma sätt som andra program på KTH baseras uttagningen till utbytesplatser på en inlämnad portfolio och av de tre helårsplatser på IIT vi på Arkitekturprogrammet blev tilldelade av KTH lyckades jag knipa en av dem. Vad var det som lockade dig till att göra ett utbytesår i USA? - För att det är en schysst erfarenhet både kulturmässigt och utbildningsmässigt. Det som är mest lyckat med att jag har hamnat just i Chicago är att jag här på IIT får möjlighet att jobba med tekniker och verktyg som ännu inte kommit till Sverige, lite nya up-and-coming-saker helt enkelt! Dessutom har den här skolan mer pengar att röra sig med än KTH och på så vis tillgång till vassare utrustning och maskiner.


+

Topp 3 med Chicago:

1.. Människorna skulle jag vilja sätta som etta. Alla är jätteöppna. Allt från lärare till folk på tunnelbanan. Som stel svensk ignorerar man ju ofta eller svarar kort om någon börjar prata med en där, men de vill bara väl. Häromdagen kom en uteliggare gåendes längs gatan när jag promenerade under en bro i ett slummigt område och jag tänkte ”Nu blir jag rånad!”. Han sa ”Hello” och jag tänkte att antingen ignorerar jag honom eller så svarar jag. Jag svarade ”Hi there” och tillbaka sade han helt enkelt ”Have a nice day miss”. Folk är snälla här.

Hur gick ni till väga för att hitta er lägenhet? - Vi började med att leta på Craigs list, vilket är motsvarigheten till det svenska blocket, men vi hittade först inget centralt andrahandskontrakt inom vår budget. Däremot letade vi oss vidare till annonser från mäklare och hittade lägenheten den vägen. Det var dock inte helt enkelt då vi var tvungna att bevisa att vi hade en inkomst som var tre gånger högre än 2. Om vi pratar om Chicago just så är hyran. Och hyran ligger på 22 000 läget vid vattnet det bästa. De stora svenska kronor. Till slut lyckades jag parkerna leder ner till vattnet där jag dock få ihop ett bevis som innehöll alla bor, så det är lätt att ta sig ut på en våra sammanlagda CSN-pengar och löptur längst strandpromenaden. sparpengar som kunde styrka att vi hade medlen som krävdes för att betala 3. På tredje plats kommer arkitekturen. Allt är så extremt hyran varje månad. Nu när jag varit annorlunda här. Den första här ett tag har jag lärt mig att vanliga skyskrapan i världen byggdes här studenter ofta går ihop 2-3 stycken 1885 och på det temat har de och hyr en våning i ett radhus från fortsatt, det är verkligen staden som privatpersoner. De hyr alltså sällan från Hur bor du? gjord för nackspärr. mäklare med ett förstahandskontrakt - Jag bor som sagt i centrala Chicago så som vi gjorde. Ett annat problem med på Washington Street, i en art-deco förstahandskontrakt här är att de skrivs på årsbasis men skyskrapa närmast Michigan Lake i en lägenhet som med lite övertalning och is i magen lyckades vi få ner det jag delar med tre andra arkitekturstudenter. I normala 10 månader. fall när man är utbytesstudent så bor man ofta i shared dorms där man dels delar rum med någon annan och dels Hur ser framtiden ut, vill du stanna kvar utomlands delar på WC och dusch med andra i korridoren. Det finns eller komma tillbaka till Sverige? inga kök, så de studenterna är förpassade att köpa Meal- Om jag bara hade mig själv att ta hänsyn till hade jag plans och äta frukost, lunch och middag i en cafeteria. nog kunnat tänka mig att stanna. Men jag har en pojkvän Vi fyra bestämde oss för att undvika detta genom att gå hemma i Sverige och blev precis faster så jag kommer ihop och leta efter en större lägenhet mer centralt. definitivt att återvända till Sverige till sommaren. Vad är den största skillnaden med att plugga i USA jämfört med Sverige? - Ja, om vi säger KTH kontra IIT och bortser från at IIT har mer resurser, både avseende lärare och utrustning, så märker man att skolan är vinstdrivande. Det är mycket här som vi som studenter måste betala för. Man kan säga lite att IIT tjänar på studenter när KTH tjänar för studenter. Till exempel så har jag betalat 17 000 kronor bara i obligatoriska administrativa avgifter sedan jag kom hit. Om vi pratar utbildningsmässigt sett så är det en mer teknisk vinkel på arkitekturutbildningar i USA än i Sverige. Arkitekten här har mer ansvar för att strukturella beräkningar är korrekt utförda och att saker som byggs faktiskt håller än i Sverige, där det mer är ingenjörens ansvar.

33


Inspire

Vilka erfarenheter har du fått som du tror kommer vara värdefulla framöver? - Dels är språket väldigt användbart. Tidigare var det ju mest hämtat ur TV-serier men att lära sig använda det i professionella sammanhang med ord och termer från branschen är väldigt värdefullt. Kurserna som erbjuds här finns heller inte i Sverige så jag kommer förhoppningsvis ligga lite steget före när jag söker jobb nästa år. Det här med att nätverka och skaffa kontakter är också väldigt nyttigt. Jag skaffade till exempel Linkedin härom veckan för att kunna hålla kontakten med professorer och kompisar. Det tror jag är väldigt bra om man vill jobba globalt. 34

Vad har varit svårast med din vistelse? - Tja, det har såklart varit lite knackigt att bo med tre grabbar i en liten lägenhet till och från men på det stora hela har det fungerat bra. Man saknar ju vänner och familj, men som tur är finns nymodigheter som Skype, Viber och Whatsapp som hjälper till att hålla kontakten. Kraven på studenterna i skolan är också väldigt höga - tempot är väldigt högt - men däremot känns betygsgränserna snäppet lägre än på Arkitekturprogrammet. Jag kan iallafall stolt titulera mig straight A student och är med på the Dean’s list. Making the Dean’s list som det heter här. Jag hoppas det går lika bra nästa termin! Vad är det roligaste du gjort under din vistelse? - Jag har gjort mycket roligt, härom veckan var jag och åkte skidor i Wisconsin, det var kul! Men annars är det väl mycket smågrejer som man kan göra här i staden.

Så om vi då passar på att ge oss in på just Chicago som stad, hur är till exempel utelivet? - Chicago är ju lite lillasyster till New York, staden som aldrig sover - på sina ställen i alla fall! Där jag bor, som är city center och kallas för The Loop, är det väldigt mycket människor ute på dagen då det finns mycket shopping och kontorshus här, men nätterna är ganska lugna. Annars finns det hur mycket barer och klubbar som helst norr om stan. Det finns bland annat fina sky bars högst upp i skyskraporna. Så hur är studenhaken i staden? - Jaa, man måste ju vara 21 för att få gå ut på en bar i det här landet så många studentfester hålls i form av hemmafester. Men det finns ett kvarter med barer som jag gillar som heter Wicker Park. Där kan man barhoppa mellan sköna ställen. Det har lite söderkänsla! Finns det parker? - Ja, de centrala delarna av Chicago avgränsas mot vattnet av två gigantiska parker som heter Millenium Park och Grant Park, jag bor precis vid den förstnämnda! Har du picknickat där? - Javisst. I mitten av parken finns en paviljong som heter Pritzker Pavilion där det finns en utescen och en stor gräsmatta där man kan sätta sig med en filt och en flaska vin på sommaren. Där brukar de även hålla massa gratiskonserter. Jag lyssnade på ett jazzband någon gång och ett irländskt folkloreband en annan. På sommaren äger även festivalen Lollapalooza rum i parkerna. Den kostar såklart. Så det är framförallt på sommaren det finns mycket att göra i parken. Nu på vintern har de dock en isrink där, ungefär som i Kungsträdgården i Stockholm.


35

Vy รถver Chicagos skyline.


Inspire

+ Hur är priserna rent generellt jämfört med Sverige? - Man får en middag för 6-10 dollar kanske. Allt är ganska billigt nu i och med att dollarn är så låg. Så ja, mat är billigt men däremot är grönsaker jättedyrt. Och det finns inte så mycket färsk fisk att få tag i. Vad mer kul kan man göra i Chicago? - Det finns mycket man kan göra gratis här. Museerna har gratis inträde någon dag i veckan och det finns ett stort zoo som heter Lincoln Park Zoo med gorillor och pantrar, eller var det leoparder? Det är i alla fall helt gratis.

36

Skulle du rekommendera andra att göra utbyte på IIT? - Absolut! Får man chansen så måste man passa på. Också eftersom landet är engelskspråkigt. Man lär sig inte ett nytt språk men man lär sig mycket ändå.

Hur söker man

utbytesstudier på KTH?

När man har klarat minst två års studier på KTH och ligger i fas med sina kurser har man möjlighet att ansöka till KTHs utbytesprogram. Genom detta program kan man förlägga 6 månader till ett år på ett av KTHs över 200 partneruniversitet runt om i världen. Vissa partneruniversitet har utökade och speciella behörighetsregler och den informationen går att hitta via KTHs hemsida. Bland annat är vissa av platserna som erbjuds öronmärkta för vissa program, medan vissa är allmänna för alla studenter på KTH

Vad ska du göra nu efter att jag har lagt på? - Jag ska skype:a med min bästa vän och pojkvännen, sen ska jag göra jättetråkiga saker som att tvätta, gå till affären och köpa grönsaker.

Ansökan går till så att man hittar ett universitet man skulle vilja åka till. Ansökan görs genom att man lämnar in ett motiveringsbrev till det universitet man har som förstahandsval, sitt CV på engelska och ett foto i passtorlek till den internationella koordinatorn på KTH. Om det är en konkurrensutsatt plats man ansöker till, kommer urvalet av studenter att göras baserat på det medelbetyg man har på KTH. För vissa universitet med högt studietempo i till exempel Kina, Japan och Indien finns det även ett krav på lägsta medelbetyg för att man ska få studera där som utbytesstudent.

Det som var så dyrt? - Ja, men jag är jättesugen på mozzarellasallad!

KTH info om utbytesstudier: www.kth.se/student/ program/utlandsstudier

TEXT Jonatan Dahl

TEXT Lweendo Chibuye

Viktiga tips om man vill göra ett utbyte i USA? - Förbered allt pappersarbete tidigt. Det tar tid att skaffa visum. Ta reda på vilka andra dokument som behövs. Man behövde till exempel visa upp vaccinationspapper från när man föddes för att få plugga på IIT.


Jobba utomlands// Läs intervjun med Helene Hjelmvik som flyttat till Indien för att jobba som produktionsledare.

Helene Hjelmvik Gick Medieteknikprogrammet på KTH och tog sin examen år 2008.  Jobbar nu som VD / Produktionsledare på Bombayworks India  TEXT Miyabi Holm

Berätta hur du hamnade på det företag du arbetar på idag och vad gör du där? Jag blev kontaktad av Bombayworks via en bekant, detta p.g.a. min erfarenhet av att jobba i Indien samt med digitala produktioner. Idag, snart 4 år senare, ansvarar jag för sälj på indiska marknaden, driver produktioner och utveckling av den verksamhet som vi har i Indien. Bombayworks är en helhetsbyrå som gör koncept, design och utveckling för coola appar och kampanjer, men även företagshemsidor och system. Detta innebär att jag får jobba med väldigt blandade arbetsuppgifter, alltifrån design till personalfrågor. Naturligtvis har jag bra människor som hjälper mig med allt detta, både i Sverige och i Indien. Vad är den största skillnaden med att jobba i Indien jämfört med Sverige? Jag skulle säga att det mesta är väldigt annourlunda. Men på mitt kontor försöker vi driva en ganska svensk jobbattityd och jobbmoral, vilket är bra men vi har även lärt oss mycket av det otroliga engagemang till arbetet som finns hos mina indiska kollegor. Annars är Indien väldigt hierarkiskt, vilket kan kännas ovant som svensk. Vad har du för framtidsvisioner, vill du fortsätta jobba utomlands eller kommer du flytta tillbaka till Sverige? Jag kommer förmodligen att stanna utomlands i många år till, tycker att det ger ytterligare en spännande dimension till arbetet att få vara i en annan kultur. Vilka erfarenheter har du fått som du tror kommer vara värdefulla i framtiden? För mig har Indien varit väldigt personlighetsutvecklande och gjort så att jag blivit mer tuff och konfronterande. Inställningen är nu att alla problem går att lösa, i jobb och

37


Inspire

vardag stöter jag dagligen på massor med problem - men de går ju alltid att lösa. Även hur viktigt det är att ställa höga krav och stå upp för sin sak för att uppnå bästa resultat, i Indien gäller det att den som skriker högst som får mest. Trots att det kanske inte kommer att vara på samma sätt på andra ställen så tror jag att det har varit bra att få vässa armbågarna lite. Har du känt att det har gått käpprätt åt skogen någon gång? Ja. Jag har ganska ofta den känslan, men det är nog mer p.g.a. min personlighet. Dock brukar jag i sådana lägen tänka på något som min kära mor sa en gång när jag oroade mig för jobbet: “Det är ju ingen som dör”. Och det är det ju inte.   Några tips på vad man inte bör missa i Mumbai? 38 Mumbai, med sina 22 miljoner invånare, har förvånandsvärt lite att se. Dock är det, trots allt rådande kaos, en kontrastfull och mycket vänlig stad, och jag tycker att det är invånarna som gör den fantastisk. Det är en stad full av hopp och förväntan. Så mitt tips är att göra som den vanliga mumbaiten gör; besöka restauranger, caféer och barer. Dessa finns naturligtvis i alla typer av kostnadsnivåer; en måltid kan kosta mellan 1 “Dock brukar jag i sådana lägen tänka på något som 10000 svenska kronor.   min kära mor sa en gång när jag oroade mig för jobbet: Tips till studenter som vill ha en internationell “Det är ju ingen som dör”. Och det är det ju inte”  karriär? Att komma iväg är nog oftast mer en mental fråga, det finns massor med möjligheter utanför Sverige. Det gäller att vara lyhörd och se sig omkring efter öppningar. Det gäller också att se till hela världen och kanske inte bara stirra åtråvärt mot SF eller NYC - att åka någon helt annanstans vidgar vyerna rejält. Som svensk är man även väldigt uppskattad utomlands och utvecklingsmöjligheterna på platser som Indien, Kina eller Manilla är enorma.


Discover

. En upptäcktsresa. När man fråagar oss studenter vad vi har för intressen svarar en klar majoritet att man är.intresserad av att resa och upptäcka nya saker. Vi befinner oss i en fas i livet daå detta är helt naturligt. En fas där vi vill . upptäcka . världen och vad den har att erbjuda oss. En fas där vi under 5 arå paå KTH ska komma till klarhet kring vad vi har fallenhet för, vad vi är intresserade av och . vad vi har för framtida måal. Projektgruppen vill därför att Project Destinations evenemang ska upplevas som en upptäcktsresa för våra skolkamrater på KTH, därav vårt tema och värdeord: Discover.

39

För Project Destination 2012/2013 innebär ”Discover” att projektets arrangemang och evenemang ska vara både en personlig samt karriärsmässig upptäcktsresa. Projektet har som vision att KTH-studenterna får en möjlighet att upptäcka sig själva; egna värderingar samt intressen. En möjlighet att upptäcka vad de värdesätter hos en arbetsgivare, arbetsplats och arbetskollegor. En möjlighet att upptäcka fler intressanta företag eller internationella möjligheter som studenterna initialt kanske inte var medvetna om. Och framför allt, en möjlighet att upptäcka sin egen destination.

UPPTÄCK NYA MÖJLIGHETER OCH FÖRETAG>


Inspire

Upptäck nya företag// Det är kanske inte alla som vet att man kan få hjälp från KTH att starta eget. Upptäck KTH Innovation och andra intressanta företag!

KTH Innovation -hjälper dig att lyckas!

40

Har du en idé du tror kommer kunna slå stort? KTH Innovation erbjuder studenter och forskare på KTH kostnadsfri support för innovationsprojekt i alla faser på vägen från idé till marknadsfärdig produkt eller tjänst.

Tom Magnergård, gick Industriell ekonomi på KTH och startade med hjälp av KTH:s inkubator företaget Activio nu jobbar han på heltid för KTH Innovation.

KTH Innovation arbetar enligt en strukturerad process där idéer utvecklas genom olika faser. Som en del av KTH Innovations erbjudande får du hjälp med allt ifrån coaching till affärsutveckling och juridik. Hos KTH Innovation jobbar 11 personer, varav 5 coacher med bred kompetens för att stötta idéer från KTH’s alla plattformar – Life Science, ICT, Energi, Material och Transport och en jurist och en patentingenjör som hjälper till att se över avtal, patentfrågor mm. KTH Innovation har ingen strikt urvalsprocess. De enda kraven är att man studerar, forskar eller jobbar på KTH och att idén kopplar till någon sorts bakomliggande teknik. Just nu är drygt 190 idéer inne i KTH Innovations process på deras väg mot kommersialisering. Som student kan man också söka till StudentInc – KTH:s studentinkubator för teknikbaserade projekt med tydlig kommersiell potential, som drivs i samarbete med Excitera. Idag finns 13 projekt på plats i StudentInc. Har man väl gått med i KTH Innovations process prövas ens affärsidé grundligt och får möta marknaden redan från mycket tidig fas. Prövningen består av tre faser:


Vill du veta mer om KTH Innovation? Gå in på www. kth.se/innovation/

Idéfas. Idén behandlas utförligt och en projektplan läggs upp. Viktiga aspekter tas upp så som ägandeskap och vilka intressen och mål som finns.

+ Tre start-ups att hålla ögonen på: Degoo. Har suttit på studentinkubatorn Student Inc. och levererar gratis backup till sina medlemmar. Comparific. Berättar vilket mobilabonnemang du bör satsa på genom att du laddar ned en app till mobilen. Kiwied. Utvecklar en plattform för gymnasieskolor där ipadanvändandet integreras i utbildningen på ett mer standardiserat sätt.

Förstudiefas. Här vidareutvecklas affärsidén och man dyker djupare ner i de olika områden som är viktiga för företagets framgång. Här kan också en nyhetsgranskning göras om man bedömer det som värdefullt att patentera idén. Projektfas. Här tas ett gemensamt beslut om hur projektets vidareutvecklingen ska se ut, baserat på de resultat som uppkommit från tidigare faser. Kontakten med marknaden och kunder fördjupas och det kommersiella stödet från KTH Innovation utökas ännu mer. Tom Magnergård, tidigare grundare av företaget Activio från KTH. Han understryker vikten av att få bra coaching tidigt i projektfasen och hur viktigt det är att komma ut och testa sin idé tidigt. Han själv hade närmare tjugo olika idéer innan beslutet togs om att gå vidare med just Activio. - Det är med den erfarenhet du får längs vägen och i kontakt med kunderna som den slutliga idén tar form. Därför är det viktigt att se det som en utbildning i sig; hur tar man en idé till marknaden, vilka olika steg måste man gå igenom. Det vi märker är att de allra flesta som söker kontakt med oss är sådana som vi har haft kontakt med tidigare och som blivit duktiga på den processen att ta en idé och kommersialisera den mot marknaden TEXT Sandra Hindskog

41


Discover

Audio apps

. fråan idé till succé

. I“ dén kom ifraån att jag. och min . . kompis Ludvig tröttnade paå. att . gaå paå utställningar utan att förstaå nåagonting”

Klas, du är en av grundarna och VD för det nystartade företaget Audio Apps som specialiserar sig på mobila guidelösningar. Berätta, varifrån kom idén? - Idén kom ifrån att jag och min kompis Ludvig tröttnade på att gå på utställningar utan att förstå någonting. Samtidigt var vi med i en konstförening för unga, Unga Liljevalchs Vänner, som arrangerar guidade turer, och vi förstod att när man väl blev guidad på en utställning så blev besöket väldigt mycket roligare. Vi ville helt enkelt göra besöket utan guide roligare och bättre, och startade AudioApps med just denna vision.

42

Klas Moldéus GårIndustriell Ekonomi samt International Development and Management. Blir inspirerad av: The Beatles, Kanye West och Nicolas Jaar.

Hur går det egentligen till när man startar eget företag? - Första steget är att ha en idé. Om man redan har sin idé klar är det bra, annars tycker jag att man sätter sig tillsammans med en kompis som man tror man jobbar bra med och kommer på något man vill göra. Även om idén självklart är viktig, så är det ännu viktigare att ha ett bra team.  Nästa steg är att så tidigt som möjligt komma ut och testa idén. Var inte rädda att prata om idén med andra, och se till att tidigt träffa kunden så ni förstår vad de behöver och kan utforma er produkt/service efter det, istället för att själva sitta och gissa vad som kommer funka. 


+

lyckas

Hur man med sin idé? Klas ger sina tre bästa tips Nummer ett. Skippa tråkigt sommarjobb och gå istället en sommarkurs med en polare; lev från CSN och utveckla er affärsidé under sommaren. Det är också viktigt att gå ut och testa sin idé tidigt. Sen, sök till Student Inc de hjälper dig utveckla din idé och erbjuder stöd längs utvecklingsfasen.

Så här kan det se ut när du använder AudioApps för ditt museumbesök.

Sedan är det också viktigt att ha någonstans att jobba ifrån. Ett tips är att söka till en inkubator; för studenter på KTH kan Student Inc. varmt rekommenderas. Där får man både kontorsplats och ovärderlig hjälp från erfarna coacher. Hur ser företaget ut idag? - Vi har hittills varit 9 personer som jobbat med företaget; allt från grafiska designers, utvecklare och säljare. Idag har företaget ett beprövat koncept och välrenommerade kunder som Nationalmuseum, och framöver ska vi sälja in vårt system hos museum över hela Sverige. Samtidigt jobbar vi med att, i samarbete med befintliga kunder, vidareutveckla vårt system för att göra det mer interaktivt och bättre. Vad är det roligaste med att vara egen företagare? - Det roligaste är att man får mycket tillbaka; dels i form av ny kunskap och erfarenhet, dels positiv feedback när något går bra. Självklart kommer det alltid nya utmaningar, men så länge man är beredd på det och ute efter att lära nytt blir utmaningarna istället något positivt för dig själv och för företaget. Vad är det svåraste? - Att få tiden att räcka till. Det är alltid mycket man vill göra och testa, men svårt att hinna allt, framförallt när man pluggar samtidigt. Vart befinner sig AudioApps om fem år? - AudioApps är världens ledande guidepartner, och oavsett var du reser i världen, så kan du bli guidad av AudioApps :-)

TEXT: Emma Olofsson

43


Discover

Atlas Copco 44- 44. Project Destination

. -satsar pa책 innovation


Vill du veta mer om Atlas Copco? Gå in på www. atlascopco.se/careers

Våra produkter bidrar till den ekonomiska utvecklingen i världen Träffa Per-Magnus Hyltenius, en KTH alumn som . nu jobbar paå Atlas Copco i Dallas. Han berättar om hur det är att jobba i ett stort internationellt företag som Atlas copco och hur det är att vara svensk expat i usa

Per-Magnus, du är expat i USA för Atlas Copco, låter kul! Berätta lite kort om hur det kom sig att du blev placerad i Texas? Jag har alltid varit intresserad av att arbeta internationellt. Inom Atlas Copco finns det stora möjligheter att få göra det. Efter att ansvarat för att sätta upp och leda en fabrik för pneumatiska handverktyg strax utanför Budapest i Ungern var det naturligt för mig att söka en ny utmaning. Det visade sig att Atlas Copco behövde en ansvarig för produktionen i en av gruvdivisionerna med placering i Texas, USA. Vad jobbar du med i USA idag? Jag ansvarar för produktion och sourcing inom ADS (Advanced Drilling Solutions) med fabriker i USA, Kina och Indien. Vi tillverkar ovanjordsriggar för brytning av tex järn, koppar och andra mineraler. Vissa av våra utrustningar används också för att borra brunnar.

Per-Magnus Hyltenius Utbildad Civilingenjör, Maskinteknik/ Industriell Ekonomi och Organisation från KTH och Executive MBA från Uppsala universitet. Aktuell tjänst som Vice President Production / Atlas Copco, Garland (Dallas), USA

Hur kommer det sig att du valde Atlas Copco som arbetsgivare? Atlas Copco är ett fantastiskt företag. Det är välskött, arbetar på globala marknader och har produkter som hör till de världsledande. Företaget har utmärkt sig både för sin innovationskraft och för att driva hållbar utveckling. Våra produkter bidrar till den ekonomiska utvecklingen i världen. Inom Atlas Copco har man dessutom stora möjligheter att påverka sin karriär. För mig har det alltid varit intressant med en internationell dimension.

45


Discover

Skiljer sig arbetet “overseas” mycket från hur det är att jobba i Sverige? Jag tycker inte att det skiljer sig så mycket. Arbetsklimatet är väldigt likt det vi har i Sverige.

Vad är dina tips till studenter som vill jobba i USA efter examen och senare i arbetslivet? Att skaffa sig en bra utbildning och att ha en positiv inställning. Även om det finns många likheter med Sverige är USA trots allt ett annat land. Är man redo att acceptera utmaningarna och fokusera på det positiva är världen ett fantastiskt arbetsfält och oerhört berikande på i stort sett alla plan. Detta gäller inte minst USA.

.

Ä“ r man redo att acceptera utmaningarna och fokusera paå det positiva är världen ett fantastiskt arbetsfält och oerhört . berikande paå i stort sett alla plan” 46

Så, vad är det bästa respektive det sämsta med att jobba i USA sett till arbetsmiljö och arbetssätt? Jag ser egentligen bara positiva sidor med att arbeta i USA. Arbetssättet är öppet och inriktat på att få fram bra lösningar och resultat. I USA har samhället generellt bra standard och detta återspeglar sig också i arbetsmiljön. Vad är egentligen skillnaden mellan att vara expat och att vara fast anställd i USA? Skillnaden mellan att vara expat, vilket jag är, och att vara fast anställd är att som expat är ens stationering tidsbestämd (normalt tre till fem år). Sedan ska man flytta vidare. Det gör att man har ett väldigt tydligt tidsfokus på de frågor man vill driva. Var gör du på fritiden i Texas? Texas har ett helt annat klimat än Sverige och man kan vara utomhus på ett annat sätt. Jag spelar en hel del tennis, joggar och cyklar. Men framförallt passar jag på att resa. I tjänsten besöker jag Indien och Kina, men på fritiden satsar jag på att se så mycket som möjligt av USA.

Vad bör man som student tänka på om man söker Internship eller arbete i USA? Det är viktigt att komma till ett bra företag med erfarenhet av att anställa personer från utlandet. För min del tycker jag också att det är en fördel att moderbolaget är svenskt när det gäller att klara ut vissa kontraktsfrågor som försäkringar, pension, sjukvård etc.

+ Varför ska man välja Atlas Copco som arbetsgivare? 1. Spännande och utvecklande arbetsuppgifter 2. Enastående kollegor 3. Globala kontakter och möjligheter


47

- 47. Project Destination 2013 -


Discover

sweco

. -Strävar efter håallbarhet

48

Genom att kombinera en känsla för kundens behov med kunskapen om de utmaningar som väntar i samhället framöver närmar sig Sweco ständigt sin vision – att bli Europas mest respekterade kunskapsföretag inom teknik, miljö och arkitektur.


Vill du veta mer om Sweco? Gå in på sweco.se/student

. . Efter sin masterexamen fråan Arkitekthögskolan p a å . KTH hade Jacob Gerson andra jobberbjudanden, men valet föll paå Sweco. Det var bland annat företagets traineeprogram som fällde avgörandet. Hur kom det sig att du började på Sweco? Jag kom i kontakt med Sweco på en arbetsmarknadsdag på Arkitekturskolan på KTH och fick redan där ett gott intryck. En av mina kursare hade också börjat arbeta på Sweco och hon verkade väldigt nöjd och positivt inställd. Jag hade ett par andra jobberbjudanden, men Swecos traineeprogram verkade vara en bra start i karriären och ett tillfälle att knyta kontakter inom andra delar av branschen än enbart med arkitekter. Berätta lite om programmet. Vi var tjugo deltagare från olika delar av Sweco och med olika bakgrund – alla relativt nyutexaminerade. Det som skiljer programmet från traditionella traineeprogram är att alla deltagare har en ordinarie konsulttjänst inom Sweco och arbetar med kunduppdrag parallellt med programmet. Under det tio månader långa programmet fick vi åka iväg på åtta ”intensivkurser” i exempelvis affärsmannaskap, uppdragsstyrning och hållbar utveckling. Eftersom det ofta ingick övernattning hade vi möjlighet att umgås på kvällarna och lära känna varandra. Vi fick också genomföra en projektuppgift i grupp. Vad har traineeprogrammet inneburit för dig? Det har gett mig en bra start! Flera av utbildningarna har varit matnyttiga och användbara direkt, exempelvis de i affärsmannaskap och presentationsteknik. Men det mest värdefulla är att jag fått lära känna de andra nitton deltagarna och att jag redan har utvecklat ett

professionellt nätverk inom bolaget. Jag har också fått en större förståelse för vad de andra Sweco-bolagen sysslar med och hur de arbetar. Vad jobbar du med nu? För närvarande arbetar jag med hyresgästanpassningar av en kontorsfastighet och med ett bostadskvarter som ska byggas i Liljeholmen, i Stockholm. Jag har också börjat arbeta med ett uppmärksammat projekt som kallas Plantagon, ett vertikalt växthus för storstadsmiljöer, där jag ska arbeta med utformningen av fasaden. Det är det projekt jag kommer att ägna mest tid åt framöver. Jacob Gerson 29 år gammal. Gick Arkitektur masterprogramet på KTH och jobbar nu på Sweco som arkitekt.

49


Discover

Sweco har marknadens bredaste tjänsteutbud inom samhällsbyggnad. Samarbetet mellan de egna experterna innebär .att kundens uppdrag kan sättas i ett större sammanhang och därmed ta hänsyn till allt som paåverkar slutresultatet. Exempel på tjänster inom Sweco:

50

ARKITEKTUR Byggnadsarkitektur Landskapsarkitektur Inredningsarkitektur Samhällsplanering

VATTEN & MILJÖ Vatten- och avloppsteknik Avfallsteknik och sanering Miljöutredning Vattenresursplanering

BYGGKONSTRUKTION Husbyggnadsprojektering Industribyggnadsprojektering Avancerade stålkonstruktioner Fukt- och energiutredningar Byggekonomi

ENERGI Energiproduktion Överföring och distribution Energimarknadsanalys Energieffektivisering

INFRASTRUKTUR Väg- och järnvägsprojektering Trafikplanering Berg- och geoteknik Bro- och anläggningskonstruktion

INSTALLATION Energianalys och miljöcertifiering El, tele och säkerhet Brand- och riskteknik VVS

INDUSTRI Processteknologi Anläggningskonstruktion (el, automation, mekanik, rör) Logistik Projektledning PROJEKTLEDNING Projekt- och projekteringsledning Fastighets- och förvaltningsutveckling Informationshantering GEOGRAFISK IT Systemutveckling och avancerad databearbetning Datasamordning och BIM 3D-visualisering och geografiska analyser Strategi och verksamhetsstöd


RA D I B L VI VIL AR B L L Å H TILL EN ING KL UT V EC Bo R NA I K R ö f R o B A T s I oCH K tt pellets 51

ta. E torg i Kis co tt E . a in hur Swe stad i K mpel på e er x e En ekoö r s ä lla are k iruna. A dragsgiv p p u t r verk i K ra a b d vå mer håll ans me ar för ett g tillsamm elin h n s ta cklar lö der att e n u tv k u h ra oc rojekt er vå utföra p Vi hjälp . tt e a ll r ä h fö och vs s am som krä kor, miljö t e is p n n p ä re m hetsg till både äs mer hänsyn r dig? L r fö ta ra m ö o g s vi co.se Vad kan ww.swe i. w m å o p n r o ek tjänste konsult om våra


Discover

Tieto

-Sveriges bäst bevarade hemlighet

52

Tieto är Nordens största IT-tjänsteföretag och erbjuder helhetslösningar för näringsliv och offentlig sektor. Företaget verkar på global nivå inom produktutveckling samt via globala leveranscenter. Vårt mål är att utveckla företag och samhälle med hjälp av IT samt skapa möjligheter för våra kunder att transformera sina verksamheter. Vi tror på utveckling och resultat som märks.


Vill du veta mer om Tieto? Gå in på tieto.se

Carl Lindwall berättar om hur det är att vara stationerad i Kina,ett land på många sätt olik Sverige och hur han först kom att börja jobba på Tieto.

Berätta hur du hamnade på Tieto och vad gör du där? Ren tur. Efter examen gjorde jag ett internship på exportrådet i Shanghai och min exjobbsopponents flickvän jobbade på ett rekryteringsbolag som var inblandat i rekryteringen till Tieto Swedens traineeprogram. De ville ha en person med kunskaper i gränslandet mellan teknik, ekonomi samt kinesiska. Jag ansökte och flögs över till Chengdu för att träffa mina tilltänkta chefer som var på affärsresa från Sverige. Vi fattade alla tycke för varandra och jag fick jobbet. Jag började i september 2011 som trainee för Tieto i Stockholm och jobbade speciellt inom affärsutveckling inom vår affärsenhet Networks – där vi jobbar med forskning och utveckling inom telekomnätverk och finns representerade på tre kontinenter. Vi har en stor verksamhet i Kina (~1000 anställda) i tre städer och jag spenderade också en del av min traineetid i Kina – i städerna Chengdu och Peking.

Carl Lindwall Utbildad Civilingenjör inom industriell ekonomi internationell, Linköpings universitet, 2010. IT och ekonomi, Chiba University i Japan, 2008. Sinologi, Shanghai Jiaotong University i Kina, 2006.

Då traineetiden började leda mot sitt slut under sommaren 2012 blev jag erbjuden att ta över som chef för vårt kontor i Hangzhou (utanför Shanghai) med c:a 130 experter som jobbar med R&D främst inom den snabbt växande 4G-teknologin. Vad var det som lockade med din utlandstjänst? Jag har tidigare bott och studerat utomlands (Kina, Japan, Spanien, Turkiet) och jag har en fäbless för kinesisk modern historia och det kinesiska ekonomiska miraklet. Det är fascinerande att se världens största land transformeras från en nation i misär till världsekonomins motor på bara en generation!  

53


Discover

54

Vad är den största skillnaden med att jobba i Kina jämfört med Sverige? Man ser generationsskillnaden mycket tydligare i Kina – universitetsutbildad kvalificerad arbetskraft är här något av en raritet bland 50-plussarna. Den äldre generationen utbildade sig sällan utan började jobba i ung ålder inom jordbruks- och fabriksväsende för att kunna försörja sig själva och sin familj. Högre utbildning sågs som en mycket dyr investering. För ungefär 25 år sedan reformerades Kina och det var först då en märkbar del av befolkningen började använda sin hjärna istället för sina lemmar som det primära arbetsredskapet. Således är det svårt att finna seniora chefer och experter (undantaget i stelbenta statligt kontrollerade konglomerat) och det märks väldigt tydligt. Medelåldern hos oss i Hangzhou är under 30 år men min känsla är att mina kollegor alla är osedvanligt nyfikna, hungriga och ambitiösa. Man värderar också en tydlig struktur och klara arbetsuppgifter högre här än i Sverige. Man undviker osäkerhet och eftersträvar harmoni. Slutligen – och detta kanske inte är något som jag borde prata högt om – så kan nog svenskar ur Generation Y (åttiotalister och senare) ibland uppfattas som något egocentriska – vi ifrågasätter alltid våra arbetsuppgifter (”what’s in it for me?”), vi kräver en tydlig belöning för vårt nedlagda arbete, vi känner ett behov av att få personligt erkännande för det vi har presterat och vi är orädda för chefer och andra auktoriteter. Dessutom så ser vi det som ett naturligt karriärsteg att byta arbetsgivare relativt ofta.  Jag tror säkert att i princip alla svenska större företag idag har skapat arbetsgrupper för att svara på frågan ”Hur skall vi anpassa oss för att attrahera och bibehålla yngre förmågor?”.

70%

av alla nordiska

banköverföringar går genom våra IT-system.

9av10

telekomoperatörer i Europa använder sig av våra IT-lösningar.

Tieto grundades 1968 och har huvudkontor i Helsingfors. Vi är cirka .. tjugo länder och 17000 anställda i över har en omsättning paå cirka. 1,8 miljarder euro. Aktien är listad paå NASDAQ OMX i Helsingfors och Stockholm


55


Discover

tacton

-jobbar över gränserna

56

För att passa in på Tacton och vårt Talent Program behöver du vara intresserad av att arbeta internationellt vilket innebär arbete med kunder och kollegor från världens alla hörn samt internationellt arbete på plats hos kunden. Låter detta intressant? Läs med på www. tacton.com/career/.


Här berättar Jonas och Jennifer om hur deras vardag som Business consultant och . System Developer paå Tacton ser ut

Vad är det roligaste med att jobba på Tacton? Jennifer: Kollegorna. Alla jag jobbar med är så smarta, duktiga, roliga och inspirerande. Jag lär mig otroligt mycket av de jag jobbar tillsammans med och atmosfären är öppen och hjälpsam – hela företaget jobbar som ett team, istället för att var och en skulle köra sitt eget race. Jonas: Arbetskamraterna, har man roligt på arbetet så kan man stå ut även med de mindre kul uppgifterna. På Tacton får man möjlighet att jobba i många olika projekt i många olika industrier från DNA-strängar till gasturbiner. Det skapar ett väldigt varierande arbete med ständigt nya utmaningar. Om man visar intresse så finns det även stora möjligheter för att resa och arbeta direkt mot kund. Varför sökte du Tactons talangprogram? Jennifer: Jag snubblade över annonsen då jag egentligen sökte ett annat jobb, och fastnade för företaget. Jag blev taggad av ord som ”komplext”, ”utmanande” och ”framåtsträvande”. När jag väl hade varit på första intervjun och träffat några av medarbetarna, så kände jag att det var här jag hörde hemma.

Jonas Canholm Tog en examen inom Civilingenjör Datateknik från KTH år 2008. Jobbar som Senior System Developer på Tacton 2008.

Jennifer Minnhagen Tog en examen inom Civilingenjör och Lärare, inriktning Matematik/fysik år 2012. Jobbar som Business Consultant på Tacton sedan September 2012

Vad var det bästa med talangprogrammet? Jennifer: Jag älskar att lära mig nya saker, och talangprogrammet började verkligen med en fullspäckad första månad. Utbildningen i Tactons produkter och arbetssätt blandades med att vi fick träffa personer från de olika avdelningarna på företaget, och få en inblick även i deras vardag. Redan efter en månad sattes vi in i projekt så vi kände oss

57


Discover

snabbt som en del av Tacton. Jag tycker att det var bra att vi integrerades med företaget och de mer seniora konsulterna tidigt, det gjorde mig inspirerad och gav en bild av hur man jobbar på Tacton som inte går att ta till sig genom en powerpoint-presentation. Det häftigaste är att jag bara har jobbat här i ett halvår, men känner att jag har utvecklats otroligt mycket inom så många olika områden tack vare talangprogrammets upplägg. Vad jobbar du med nu? Jennifer: Just nu jobbar jag mest inom ett projekt för en kund som gör en rad maskiner. Vi inom projektet på Tacton har ansvar för olika maskiner, och ser till att deras konfigurationsmodeller rullar felfritt och uppdateras då kunden kommer med ny funktionalitet, medan jag själv så småningom ska ta över ansvaret för hela linjen av maskiner. Det innebär att jag får jobba mer med hur maskinerna sitter ihop med varandra, hur transportbanden emellan ska se ut och hur snabbt varje maskin måste kunna gå för att hantera eventuella stopp i produktionsledet. Det är ett roligt och väldigt utmanande projekt eftersom det är brett, det är många personer inblandade och jag får jobba mot kundens representanter som är utspridda i Europa.

Jag tycker att det var bra att vi integrerades med företaget och de mer seniora konsulterna tidigt 58

Vilka länder har du varit och jobbat i? / Vilka länder har du jobbat med men inte besökt ännu? Jonas: Jag har varit och jobbat i USA, Japan, Frankrike, Italien, England, Tyskland, (Sverige). Holland och Indien har jag arbetat med men ännu inte besökt.

!

Till vårt Talent Program söker vi nu nyutexaminerade civilingenjörer som vill jobba

internationellt!

2012 blev vi ett av Dagens Industris Gasellföretag! Vi fortsätter att växa och söker drivande och professionella personer till vårt Talent Program som vid nästa tillfälle startar 13 maj 2013 som kommer att köras regelbundet de nästkommande åren. Programmet består av utbildning varvat med verkliga projektuppgifter. Utbildningsblocken spänner över områden som produktförståelse, projektmetodik, försäljning och marknadsföring, vilket ger möjlighet att knyta värdefulla kontakter och få en bred kompetens för din fortsatta karriär på Tacton. Talent Program har två inriktningar: Business Consultant, som analyserar våra kunders mekaniska produkter, t.ex. pumpar, turbiner, medicinsk utrustning och lastbilar, och System Developer som utvecklar avancerade webb- och desktop-applikationer till våra kunder.

Tacton Systems AB är ett ledande internationellt företag inom områdena sälj- och produktkonfigureringslösningar. Många års forskning inom Artificiell Intelligens vid Swedish Institute of Computer Science (SICS) har gett upphov till Tacton Systems AB och produkten Tacton Configurator™ som idag är kärnan i företagets verksamhet. Vi är ett kunskapsföretag där strävan att utveckla och förbättra såväl värde för kunden och egna produkter alltid står i första rummet, vilket återspeglas i sättet på vilket vi arbetar och utbildas. Idag har Tacton drygt 100 medarbetare. Fysiskt sitter de flesta av oss på huvudkontoret i centrala Stockholm, men vi har världen som arbetsplats då merparten av våra kunder är globala företag med verksamhet utanför Sverige.


Vill du ocks책 ha hela v채rlden som arbetsplats? 59

www.tacton.com


FÖRSPRÅNG BÖRJAR HÄR. Discover

FÖRSPRÅNG HÄNDER INTE av en slump. Det handlar om att lyssna

till omvärlden, om att vara vaken och ödmjuk inför nya perspektiv. Knightec är 350 konsulter inom teknik och ledarskap. Vi söker ständigt nya talanger som kan ge våra kunder ett övertag. Produktutveckling sker i en allt snabbare takt och för att lyckas i den globala konkurrensen behövs globalt tänkande team. Människor från olika bakgrunder som tillåts testa sina gränser och växa. Samarbetet med skolorna i Rinkeby och Rosengård har säkert bidragit till att vi tänker så här. Ibland startar för språng där man minst anar det. Läs mer om Knightec och vårt sätt att tänka på vår hemsida. Knightec är konsulter inom teknik och ledarskap specialiserade på produktutveckling. www.knightec.se

60 Annons1 105x210.indd 1

2013-03-26 0

Cinnober delivers system solutions for financial trading and risk management to exchanges, banks and clearinghouses all over the world - from São Paulo to London, Dubai and Hong Kong. We are now 250 employees from 25 different countries, based in central Stockholm and Umeå.

Passion for change

Read more at www.cinnober.com/careers

Best Workplaces 2013 Sweden


09.53

Connect

Nätverka. Nätverka. Nätverka. Ett ord som ständigt upprepats sedan de första . dagarna paå KTH när man . som . ny student inte ens förstod . . vad ordet innebar. Efter att man gaått paå Armada, efter att.man. gatå t paå sektionernas egna arbetsmarknadsdagar och.efter att man gatå t paå olika nämnders specifika arbetsmarknadsdagar, förståar och inser man vikten och fördelarna med att knyta kontakter för det personliga nätverket liksom det proffessionella. Men hur väl har du som student lärt känna företaget? Hur väl har du lärt känna arbetskulturen och personerna som arbetar där? Projektgruppen vill att de arrangemang som i år anordnas används av KTH-studenter och företag för att bygga broar mellan båda parter, därav vårt tema och värdeord: Connect.

61

För Project Destination 2012/2013 innebär ”Connect” att den personliga relationen läggs i fokus. Projektets arrangemang och evenemang ska ge studenterna möjlighet att knyta starka och personliga relationer till företag och företagsrepresentanter. Projektets arrangemang ska möjliggöra ett intimare forum för möten mellan studenter och företag där målet är att sammankoppla rätt student med rätt företag. Projektets arrangemang ska utgöra broar för KTH-studenter med ambitionen att förbinda studenterna med deras framtid.

Läs vidare om de företag vi besökte i USA>


Connect

New York// Smått jet lagade och fulla av förväntan landade vi äntligen på vår första destination - New York. En stad full av liv, gula taxibilar och hisspitchar.

62

NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) är en helt elektroniskt baserad börs, grundad 1971, med säte i New York, USA. Ungefär 3 200 företag är listade, oftast snabbväxande bolag med större potential och risk än de noterade på New York Stock Exchange.


Nasdaq - MarketSite, Times Square

Mitt på Times Square, bland Manhattans alla skyskrapor, ligger MarketSite som är Nasdaqs epicenter för nyheter och event. Dess videotorn, som är ett av de högsta i världen, skyltar marknadsvärden, finansiella nyheter och reklam. Börsnoterade bolag är välkomna att fira särskilda tillfällen genom att delta i en öppningsceremoni av börshandeln på Nasdaq OMX. Destinations projektgrupp deltog som åskådare under ceremonin då Independent Bank börsnoterades den 3 april. Ceremonin kändes välplanerad. Bankens grundare Vincent Viola samt ordförande David Brooks höll tal som direktsändes på det höga videotornet. Ceremonin avslutades med serpentinregn och kamerablixtar mot ett 20-tal anställda som befann sig på plats. När ceremonin var över var det ett fint välkomnande vi fick av Nasdaq OMX. På den, extremt stora bildsskärmen, framför hundratals stressade New York-bor och turister, dyker Project Destinations logga upp.

För dig som är tävlingssugen finns möjlighet att delta i Börs-SM – Tidningen Aktiespararens aktietävling där du deltar med riktiga pengar. Miljoner* väntar i prispotten samt fina resor till New York! Deltagarbeloppet är 5 000 kronor per portfölj och av dem går 200 kronor till en administrativ avgift och 300 kronor till vinstpotten. Resterande 4 500 kronor köper du riktiga aktier för. Aktierna behåller du givetvis efter tävlingens slut. Du kan delta både individuellt eller i grupp. Tävlingen arrangeras i år för 27 gången och pågår mellan april och december. *Vinstpotten baseras på antalet deltagare i tävlingen. 2012 var förstapriset 
500 000 kronor. TEXT: Sofie Eklund

Vyer över Times Sq uare och dess många billbo ards.

63


Connect

Capgemini Den första dagen på Destination: East Coast inleds med ett besök på Capgemini på 33:e våningen i en skyskrapa mitt i centrala New York. Project Destination välkomnas av de mycket trevliga Nanci Ferrari, vars titel går under formuleringen North America Applications Campus Recruiting Leader och vars innebörd beskrivs snart, och Stephen Reed som är konsult på Capgemini. Vi leds in i ett konferensrum där ena väggen är ett enda stort fönster från vilket man kan skåda Rockefeller Center, som står rakt mitt emot detta hus, samt de till synes hundratals små gula taxibilar på gatorna nedanför. 64

Nanci är ansvarig för Capgeminis Campus Recruiting program, vilket är en insats att direkt på olika campus komma i kontakt med studenter och hitta potentiella rekryter. Detta har en viss koppling till det faktum att många studenter i USA ser Cap som ett väldigt tekniskt TEXT: Jonatan Dahl

företag, vilket inte är en helt korrekt bild, däremot måste man ha något slags teknikintresse för att jobba hos Cap, annars är man lite på fel plats, poängterar Nanci. Detta multinationella och multikulturella utbyte fortskrider med en avslappnad blandning av presentationer av deras respektive funktioner och visioner om företaget samt våra egna önskemål och drömmar om framtida yrken. Dock är vi ju trots allt här på USAs östkust för att ta reda på hur det är att jobba i USA och hur man bäst gör för att komma hit, om man så vill, så våra frågor samlas allteftersom mer och mer kring detta tema. Vi får höra att Capgemini i USA skiljer sig lite från många andra amerikansk företag i hur organisationen är strukturerad. Den är lite mer platt; den är lite mer svensk, tänker vi. Som svensk låter ju detta ganska normalt men vi är klart positivt överraskade av att höra detta. Vi presenteras även för Mary Santoro och Nicco. Mary är Head of Portfolio Transformations, vilket innebär att hon är ansvarig för att förnya deras utbud av tjänster efter den snabbt föränderliga marknaden. Från Nicco fick vi höra att det som ny på Capgemini är väldigt lätt att få hjälp av andra på företaget, det är dumt att uppfinna hjulet på nytt. Vi är nyfikna på hur man som svensk kan komma till Capgemini i USA och deras bästa tips är att antingen komma direkt från en amerikansk skola eller börja på Cap i Sverige och bli förflyttad till USA.

. Vi fåar höra . .att Capgemini i USA skiljer sig lite fraån maånga andra amerikansk företag i hur organisationen är strukturerad.

Träffen avslutas med god lunch på kontoret och till sist ett stort tack till dessa trevliga människor för att vi fick besöka dem och deras kontor i New York.


Oracle Det var det stora utbudet som lockade Martin Millstam till New York där han nu jobbar på Oracle, ett av världens största mjukvaruföretag. TEXT: Sandra Hindskog

Martin Millstam gick tidigare Datateknik på KTH och jobbar nu på Oracle i New York som teknisk säljkonsult.

Efter ett trevligt besök och lunch på Capgemini skyndade vi vidare till 101 Park Avenue för att träffa Martin Millstam som jobbar på Oracle. Martin har tidigare läst Datateknik på KTH och innan han flyttade till New York jobbade han i Dublin. Det bästa med att bo i New York är det stora utbudet på allt, säger han. - Är man sugen på kambodjansk mat halv tre på natten så går det. Det skulle ha varit omöjligt i Sverige. Martin har jobbat på Oracle sedan 2008 och jobbar som teknisk säljkonsult. Oracle är i sanning ett internationellt företag. Med verksamhet i 145 länder och hundra tusen anställda världen över är de ett av de största mjukvaruföretagen i världen. De jobbar med sina egna databassystem och har även utvecklat affärssystem, CRM m.m. Som företag är Oracle lite mer “typiskt amerikanskt” med en väldigt hierarkisk organisation. Vill man börja jobba på Oracle i New York är Martins tips att först söka sig till Stockholmskontoret och sedan be om att bli omflyttad. Då hjälper företaget till med att ordna med visum då det kan vara en krånglig process. Det kostar även ganska mycket pengar och jobbar du redan på företaget vet de att det är en bra investering.

65


Connect

Spotify Spotifys New York kontor är det näst största kontoret efter huvudkontoret i Stockholm. Här ser man en skyline över manhattan genom glasfönster från golv till tak. På kontoret ser vi medarbetare sitta och jobba i ett enda stort rum i olika kluster. En kille åker casterboard. Det är en känsla av öppenhet som genomsyrar arbetsplatsen. Många av medarbetarna kommer från olika länder i världen. Gandalf tar emot oss vänligt med fika och vi träffar också Matt, som jobbar med People Operations. Matt och hans team ser till att nyanställda får en bra upplevelse och bra start på Spotify!

Project Destination besökte Spotifys New York kontor iå meatpacking district och träffade Gandalf Hernandez, en tidigare KTH-student som hade studerat data. Gandalf jobbar med musikrekommendationer, en funktion som hjälper spotifyanvändare att upptäcka ny musik. TEXT: Beichen Chen 66

Gandalf berättar också att som anställd på Spotify får man 15-20% av sin arbetstid att jobba med projekt som man själv väljer, så kallade ”hack projects”. Vissa av hack projekten har resulterat i funktioner som integrerats i Spotifys tjänst!

Gandalf Hernandez tar emot en Kosta Boda present fylld med svenskt godis.

New York-kontoret har goda relationer med Stockholmskontoret. Nästa vecka skulle några medarbetare från Stockholm flyga till New York för att samarbeta med medarbetarna här. Nyanställda hos New York kontoret får också åka till Stockholm för training och att lära känna medarbetarna i Stockholm. Gandalf berättar att man som svensk student har möjlighet att söka till New York kontoret direkt. Ett bra sätt är att hålla utkik på deras hemsida efter lediga tjänster. Att ha en brinnande passion för musik och att gilla att ha kul är också alltid bra.


Middag på Pastis med KTH-alumni Området påminner om vilken europeisk stad som helst med att litet torg utanför, låga hus och massa små uteserveringar. Totalt är vi närmre 20 personer som ska mötas upp här och äta middag ihop. KTH-alumni i New York brukar försöka dra ihop en sammankomst en gång i månaden och dit är alla gamla KTHare välkomna att vara med. Middagen börjar med en ostronbricka, en premiär för många, och bläckfiskringar. När de är uppätna är det dags att påbörja vår trerättersmiddag.

.

Vi befinner oss i ny-hippa MeatPacking. District paå Manhattan. Restaurangen vi ska äta paå , Pastis, har franskt tema med mysiga inslag paå väggarna. TEXT: Lweendo Chibuye

Sebastian Nordgren med en present från Project Destination.

Gruppen som är med idag har bott i New York olika lång tid allihop. Den som brukar planera eventen är Sebastian Nordgren som arbetar för en stor bankkoncern i New York, och han har bott i USA i över 10 år. Ett par som var med på middagen flyttade till New York hösten 2012 efter att ha bott ett tag i Sverige. De hade båda studerat sin master på KTH och flyttade till New York nyligen då en av dem hade sina rötter i USA. Några hade flyttat för jobb, medan andra hade flyttat för kärleken. Alla medlemmar i alumninätverket är välkomna, oavsett hur länge de befunnit sig i New York. Alla evenemang som anordnas för alumni kommer upp på KTH-alumnis hemsida. Där kan alla medlemmar i alumninätverket anmäla sig till alla event som anordnas. Genom nätverket kan man också hitta sina gamla studiekamrater och se vart i världen de befinner sig just då. KTH-alumni har närmare 18 000 medlemmar i världen, varav cirka 350 medlemmar befinner sig i USA.

67


Connect

Washington// Efter en intensiv vecka i New York åkte vi till ett lite varmare Washington, maktens stad. Där blev vi varmt välkommnade av ett starkt svenskt nätverk och spännande företag.

Swedish-American Chambers of Commerce USA

68


I staden där allt handlar om vem man känner hittar vi den Svensk-Amerikanska Handelskammarens paraplyorganisation, the Swedish-American Chambers of Commerce USA (SACC-USA).

Uppe på taket på House of Sweden i Washington D.C. där SACC-USA:s kontor finns, arrangeras det tydligen en hel del storslagna fester.

Jimmy Gustafsson var en av dem som tog emot oss på SACC -USA.

Det finns regionala SACC kontor spridda i 19 städer i hela landet. I Washington DC finns det regionala kontoret SACC-DC, svenska ambassaden samt paraplyorganisation SACC-USA samlade i ett och samma hus, House of Sweden.

SACC arbetar för att underlätta och stödja handel och investeringar mellan Sverige och USA. För dig som är student i Sverige kan de vara en bra hjälp till mycket om du har planer på att praktisera eller skriva ditt examensarbete i USA. De flesta känner till att det kan vara knepigt med pappersarbetet och visum som behöver ordnas för att ta sig till USA i annat syfte än bara semester. Det är bl.a här som SACC kan hjälpa till. De fungerar som bryggan mellan dig och det företag/ den skola du är intresserad av genom att bl.a. verka som sponsor av ditt visum. För att få jobba eller studera i USA behöver företaget/skolan nämligen bjuda in dig genom att sponsra dig med ett visum. Många företag/skolor gör inte detta då det kostar de både tid och pengar. Så om du har hittat ett företag som verkar intressant men som ger dig beskedet att de inte rekryterar internationellt så har du SACC som ett ess i ärmen. Utöver hjälp med visum har SACC även traineeplatser och internship utannonserade på deras hemsida som uppdateras kontinuerligt. Så bli inte avskräckt, www.sacc-usa.org/ trainee, från att söka dig till USA. Det finns många vägar att välja mellan för att nå dit du önskar.

TEXT: Miyabi Holm FOTO: Ville Aro

69


Connect

sacc-dc Young Proffesionals after work

70

SACC-DC Young Professionals är ett nätverk för svenskar och personer med ett intresse för Sverige som jobbar i trakterna kring Washinton D.C. där framförallt yngre förmågor ingår. Utbildningsbakgrund och sysselsättning spelar ingen roll utan nätverket är öppet för alla som är intresserade. Under ledning av Louise Berndtson, trainee på SACC-DC, anordnas olika aktiviteter för nätverkets medlemmar och när vi på Project Destination besökte dem var det en klassisk afterwork som stod på schemat. Stämningen var på topp och det “Att staden huserar landets president märks märktes snabbt att man trivs i också tydligt då det flera gånger i timmen, året om, varandras sällskap och att man dundrar förbi stora Black Hawk-helikoptrar” håller nätverket varmt om hjärtat samt prioriterar tillfällena som ges. En bidragande faktor till detta är att alla har olika TEXT: Martin Lindvall bakgrunder och jobbar vilket skapar en bra dynamik i FOTO: Ville Aro gruppen. Vi fick träffa medlemmar som jobbade med allt från klassiska ingenjörsjobb till turism samt lobbyister som verkar i maktens korridorer i Vita Huset. Hur ska man

+

göra för att få en traineeplats i USA?

Jimmy Gustafsson ger sina tre bästa tips. 1. Va ihärdig och ge inte upp! 2. Konkretisera vad du är duktig på. 3. Ha ett färdigt CV som du snabbt kan skicka iväg till potentiella arbetsgivare.

Kvällen gav oss även ett ypperligt tillfälle att fråga runt om hur man upplever att det är att bo och verka i Washington D.C. Svaren vi fick var, föga förvånande kanske, rakt igenom positiva! De gemensamma nämnarna som ofta kom på tal var hur pass förbisedd Washington D.C. är som stad jämfört med till exempel New York. Staden har betydligt mer att erbjuda än vad man kanske först kan tro - något som undertecknad snabbt blev varse om. Här finns självklart ”klassikerna” som Vita Huset och Lincoln Memorial men minst lika intressant är alla olika museerna som kantar den jättelika och avlånga parken The National Mall. Att staden huserar landets president märks också tydligt då det flera gånger i timmen, året om, dundrar förbi stora Black


. staden är väldigt ung och välutbildad. Här finns maå nga universitet och college och. generellt är

Hawk-helikoptrar på låg höjd vilket blir en rätt mäktig syn.

Det är också väldigt rent och fint i Washington D.C. och eftersom inga byggnader får vara högre än den 88 meter höga the Capitol bjuder även staden på en helt annan skyline jämfört med många andra amerikanska städer. En annan markant skillnad, framförallt mot New York, är tempot. Efter bara en kort stund på stan märks det att allt och alla håller ett lägre tempo. Bilarna tutar till exempel inte på varandra och övergångsställena ger oss i snitt 60 sekunder att korsa gatan på jämfört med New Yorks fjuttiga 23 sekunder.

utbildningsnivanå väldigt hög.

En annan sak som uppskattas av nätverkets medlemmar samt också speglar dem själva, är att staden är väldigt ung och välutbildad. Här finns många universitet och college och generellt är utbildningsnivån väldigt hög. Detta påverkar så klart staden som har ett rikt utbud av restauranger, caféer och uteställen. Så, åk definitivt till USA för att plugga, jobba eller bara turista – men glöm för all del inte bort Washington D.C! USA är så mycket mer än bara New York och Kalifornien. Bilder från minglet med Young Professional.

71


Connect

SAAB Saabs säljkontor i Washingtion D.C är beläget några minuters promenad från den pittoreska stadsdelen Georgetown. På kontoret möttes vi upp av Maxwell Litton en före detta KTH:are och en av Saab:s analytiker.

72

Efter en snabb rundtur fick vi en lättare lunch och träffade John Belanger, vice presidenten och Head of Communcations för Saab Amerika. I ett av konferensrummen berättade Belanger hur Saab jobbar i USA och hur den amerikanska försvarsmarknaden ser ut. Då Saab är en aktör som konkurrerar internationellt har Saab valt att öppna säljkontor i de länder som utgör den centrala marknaden för saab, för att kunna ha en stark

Inom försvarsmarknaden finns det behov av en stor förändring och man behöver få in nytt blod och nya innovativa idéer och man är därför väldigt mån om att anställa nyexaminerade studenter. Maxwell som pluggade design- och produktframtagning på KTH gjorde halva sin trainee på Saab i Washington D.C där han sedan blev erbjuden en position som analytiker. Maxwell sökte en delad traineeplats hos SACC och Saab i Washington D.C. Maxwell berättade att tack vare hans amerikanska medborgarskap har det inte varit krångligt för honom att få ett arbete i USA. I Washington D. C finns det ett stort antal svenskar som jobbar och det finns en svensk community grupp i D. C som arrangerar event och after works. Maxwell sa att det är väldigt viktigt att man inte känner sig allt för bekväm och bara socialiserar inom gruppen utan att man ska våga ta ett steg ur sin trygghetszon och integrera sig i samhället och skapa kontakt med andra människor i ens omgivning. Det som skiljer Washington D. C från städer som New York, Los Angeles och Silicon Valley är att i New York är det viktigt hur mycket pengar du har, i Los Angelos hur känd du är, men i Washington handlar det om vem du känner och vem du äter frukost med.

USA:s försvarsmarknad utgör 40 % av den totala försvarsmarknaden i världen, där Saab utgör mindre än 1 % av den marknaden internationell närvaro. I USA har man totalt 7 säljkontor. USA:s försvarsmarknad utgör 40 % av den totala försvarsmarknaden i världen, där Saab utgör mindre än 1 % av den marknaden. John Belanger berättade att då USA är ett väldigt patriotiskt land så är det väldigt viktigt att deras arbetskultur på kontoret influeras av den amerikanska kulturen för att kunna gynna deras arbete i USA, som är säljande av Saabs produkter till den amerikanska regeringen. I kontoret med totalt 75 anställda är hälften svenskar och hälften amerikaner, både John och Maxwell är amerikaner som har bott i Sverige.

TEXT: Roa Eliwi


Orlando// I Orlando passade vi på att utforska de lite mer spännande aktiviteterna staden har att erbjuda. Förutom att avstånden och vägarna förstorades ju längre söder ut vi kom desto större blev även matportionerna!

Universal Studios 73


Connect

+ Har du vägarna förbi Universal Studios? Här får du tre tips på

åkattraktioner du inte får missa!

1. Hollywood Rip Ride Rockit – Åk en riktig bergochdalbana samtidigt som du lyssnar på din favoritlåt. En oslagbar kombination!

74

2. Dudley Do Right’s Ripsaw Falls – En tillsynes oskyldig vattenattraktion, men som inte lämnar ett öga tort. Lyckas du ta dig igenom de värsta partierna någorlunda torr faller du istället troligen offer för någon av parkens besökare som för 10 cent får tillgång till en rejäl vattenkanon. Skadeglädje när den är som bäst! 3. The Amazing Adventures of Spider Man. Ett bergodalbaneäventyr i 3D. Att svinga sig mellan skyskrapor har aldrig känts så verkligt!

”Det här kommer bli SÅ bra!!!!” Sandra Hindskog, AD & Communication, optimistisk och positiv till det mesta. Förutom karuseller då. Där blir det ett NEJ.


”Det här är ganska gött” Martin Lindvall, Event Manager, fick av någon oklar anledning alltid de högst tveksamma sittplatserna på resan. Som tur är så var han rätt glad ändå!

Ett besök i Orlando är inte komplett utan att man besöker någon av de många nöjesparkerna som finns i området. Här finns flertalet stora parker signerat både Disney och Universal och efter att noggrant ha jämfört vilken park som verkade häftigast föll valet på Universals två syskonparker Islands of Adventures och Universal Studios. Två riktigt häftigt tematiserade parker med bland annat Jurassic Park-område och Harry Pottervärld där man har byggt upp en kopia av Hogwarts och Hogsmeade. Mäkta imponerande!

“Jag ska krossa dig!” Inget kan bli mer seriöst än en omgång Quizkampen mot de andra i projektet - Johanna Luo, Corporate Relations Manager.

75


Connect

NAsa

Kennedy Space Center

76


intervju Victor Sand pluggar Medieteknik på Linköpings Universitet, och efter sitt utbytesår på Stanford University gör han nu sitt examensarbete på NASA.

TEXT: Roa Eliwi

med Victor Sand

Berätta hur du hamnade på NASA och vad gör du där? - Jag spenderade läsåret 2011-2012 på Stanford University i Kalifornien, och fick under tiden jag var där nys om att en professor hemma i Norrköping hade ett långtgående samarbete med NASA på gång. En annan MT-are, Martin Tornros, fick sedan åka iväg och under sitt exjobb sjösätta ett projekt som handlar om visualisering av rymdväder. Det långsiktiga målet med samarbetet är en open source-mjukvara för all möjlig vetenskaplig visualisering, men i inledningsfasen ligger fokus på stora mängder data över solaktivitet, magnetstormar och liknande. När jag kom tillbaka till Norrköping dröjde det inte många veckor innan jag blev sugen på att komma tillbaka till USA, och jag tog kontakt med professorn och vi kom till slut överens om att jag skulle åka över som nästa person i projektet och skriva mitt exjobb. Jag kom dit i mars, två veckor innan Martin åkte hem, och sitter nu och arbetar med datastrukturer och grafikkorts programmering för att effektivt kunna hantera de här stora datamängderna. Vad gjorde du innan du började på NASA? - Pluggade Medieteknik i Norrköping sedan 2008, och har fokuserat på datorgrafik och programmering. Har varit engagerad i alla möjliga studentikosa sammanhang, och läste som sagt fyran på Stanford. Vad var det som lockade med din utlandstjänst? - Eftersom jag redan hade varit i USA hade jag redan fått lite smak för landet, men det som lockade främst var att NASA såklart låter väldigt häftigt. Det är en fantastisk möjlighet, och jag var redan innan sugen på att jobba i USA efter examen så lite mer erfarenhet skadar inte!

77


Connect

78


. jag. har faåt. t bilden av att det gåar att båade jobba mer och tjäna mer pengar i USA + Tips till studenter som vill ha en

internationell karriär?

Först och främst ska man inte vara rädd för att söka sig utomlands. Jag tror många blir lite skrämda eller tror att det är svårt och jobbigt att åka iväg, men som jag sade tidigare finns det alltid något man kan bidra med! Man kan mer än vad man tror. Vet man att man vill utomlands ska man absolut börja jobba på det så fort man kan.

Vad är den största skillnaden med att jobba i USA jämfört med Sverige? - Nu har jag inte jobbat “på riktigt” i USA, men jag har fått bilden av att det går att både jobba mer och tjäna mer pengar i USA. Man förväntas jobba väldigt hårt, men blir också belönad om man gör det bra. Det finns många karriärmöjligheter men skyddsnätet vi har i Sverige är det inte tal om. Vad har du för framtidsvisioner, vill du fortsätta jobba utomlands eller kommer du flytta tillbaka till Sverige? - Mitt mål just nu är att försöka ta mig tillbaka till Kalifornien och Silicon Valley så fort som möjligt efter examen. Det är ett häftigt ställe att vara på! Vilka erfarenheter har du fått som du tror kommer vara värdefulla i framtiden? - Det är svårt att sätta fingret på exakt vad, men att komma (nästan) själv till ett helt nytt ställe är värdefullt. Man tvingas ta tag i saker, visa vem man är och vad man kan. Det jag har lärt mig av min första månad på NASA är att det finns otroligt många smarta människor där, men trots det kan man ändå bidra med något man själv är bra på. Det är skönt med det självförtroendet! När skulle du säga att du har haft det som roligast på NASA? - Första veckan tog chefen mig och Martin på en kort hike en söndag, och på det följde en enorm hemlagad middag hemma hos henne dit hela kontoret var bjudet. Det var en liten avslutning för Martin och ett välkomnande för mig. Solen sken, vilket var ett skönt avbrott från februariSverige.

79


eftersnack - Projektledaren har ordet!

80

jag skulle vilja uppmana dig som. student . . ta vara. paå . att verkligen din tid paå KTH, fem aå r garå fort saå ta chansen att engagera . dig i Project Destination, naågot av de. liknande projekten som finns paå KTH eller ta initiativ till ett nytt projekt!

Emma Olofsson, projektledare i Project Destination.

Som projektledare för Project Destination har jag fått vara med om en fantastisk resa under mitt sista år på KTH. Jag har haft förmånen att kunna utvecklas inom projektledning, som entreprenör och försäljare, som vän, teammedlem, resenär, student och som person. Året med Project Destination har varit en ovärderlig erfarenhet som krävt mycket men gett desto mer; härliga minnen och upplevelser som jag aldrig kommer att glömma. Vi i projektgruppen startade med två tomma händer men med en stark vilja och en tydlig vision om vad vi ville uppnå med Project Destination. Idag, i slutet av årets projekt, har vi tillsammans skapat ett starkt brand, knutit otaliga kontakter med spännande företag i Sverige och USA, byggt hemsida, säljprocesser och modeller, genomfört spännande event och framförallt, utvecklats som grupp och som individer. Det har krävt mycket arbete, oändligt antal timmar för telefonsamtal, säljmöten, veckomöten, en stor portion energi och outtröttligt engagemang. Men framförallt har det gett oss otroligt mycket, att jobba tillsamman i ett team, lärt oss att utnyttja allas olikheter som styrkor, fått oss att kliva utanför vår comfort-zone och att växa. Vi har lärt av varandra, av våra misstag och av våra framgångar, skrattat, svettats, lyckats och blivit vänner för livet. Jag är oerhört stolt över projektgruppen och det vi tillsammans har uppnått och vill tacka er allihopa; Sandra, Jonatan, Lweendo, Miyabi, Roa, Martin, Sofie, Johanna och Beichen. You rock! Dessutom skulle jag vilja tacka tidigare uppsättningar av Project Destination, med Edit Wallin i spetsen,


D.C. Och sist men inte minst, stort tack till alla studenter på KTH! Tack för ert intresse, att ni ville komma på våra event, de nya vänner vi fått och för att ni motiverat oss i vårt arbete!

Glad projektledare möter vattnet i Miami.

utan ert stöd hade vi inte nått dit vi är idag. Tack Carl-Axel för ditt mentorskap. Tack till alla trevliga företagsrepresentanter som vi har träffat under året, ni har inspirerat oss och fått oss att se fram emot de utmaningar som arbetslivet erbjuder. Tack Atlas Copco, vår huvudsamarbetspartner, för att ni trodde på oss i början av projektet. Tack Sara för de fina fotografierna på vår hemsida och tack Marcus för de härliga brandingfilmerna du hjälpt oss med. Tack till alla som gjorde vår USA resa helt oförglömlig; Nanci, Nicco, Stephen och Mary på Cap Gemini, Martin på Oracle, Nasdaq som möjliggjorde att Project Destinations logga visades på Times Squares billboard, Gandalf på Spotify, Sebastian som arrangerade en mycket trevlig alumnimiddag, Maxwell på SAAB ska ha ett stort tack liksom Jimmy och Ville på SACC som anordnade en mycket trevlig Young Professionals AW i Washington

Avslutningsvis skulle jag vilja uppmana dig som student att verkligen ta vara på din tid på KTH, fem år går fort så ta chansen att engagera dig i Project Destination, något av de liknande projekten som finns på KTH eller ta initiativ till ett nytt projekt! Det kommer ge dig ett försprång i arbetslivet, många skratt, ett ovärderligt nätverk och framförallt kommer det hjälpa dig att utvecklas. Att komma på vad du verkligen vill göra i framtiden, “hitta just vad du är duktigt på och vad du destination” brinner för innerst inne. Med andra ord; hjälpa dig att hitta just din destination. Jag tar nu nästa steg på vägen mot min destination, in i arbetslivet, mot nya utmaningar och vill önska dig lycka till på din väg.

din

TEXT: Emma Olofsson

81


82


projectdestination.se

Project Destination  
Project Destination  
Advertisement