Page 1


HONDA SH 125/150 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

© HONDA ITALIA INDUSTRIALS SpA 2005


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ • ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗΣ

Αυτό το σκούτερ έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έναν οδηγό και έναν συνεπιβάτη. Μην υπερβαίνετε ποτέ το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που αναγράφεται στη σχετική επιγραφή φόρτωσης και αξεσουάρ.

• ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΟΜΑΛΟ ΔΡΟΜΟ

Αυτό το σκούτερ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε ομαλό δρόμο.

• ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Προσέξτε ιδιαιτέρως τις οδηγίες ασφαλείας που αναφέρονται σ’ αυτό το εγχειρίδιο. Οι οδηγίες αυτές εξηγούνται πλήρως στην παράγραφο «Ορισμένα Στοιχεία Ασφαλείας» που βρίσκεται πριν από τη σελίδα με τα Περιεχόμενα. Αυτό το εγχειρίδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σκούτερ και πρέπει να το συνοδεύει σε περίπτωση μεταπώλησης.


Honda SH 125/150 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο βασίζονται στις πλέον πρόσφατες πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες κατά την εκτύπωση. Η εταιρία Honda Italia Industriale S.p.A. διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς καμία υποχρέωση. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή κανενός μέρους του παρόντος εντύπου χωρίς έγγραφη άδεια.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το σκούτερ σας θέτει την πρόκληση «να κυριαρχήσετε στη μηχανή», την πρόκληση για περιπέτεια. Οδηγείτε διασχίζοντας τον άνεμο και σας συνδέει με το δρόμο ένα όχημα που ανταποκρίνεται στις εντολές σας όσο κανένα άλλο. Σε αντίθεση με το αυτοκίνητο, δεν περιορίζεστε σε ένα μεταλλικό κλουβί. Όπως ακριβώς και στο αεροπλάνο, ο έλεγχος πριν από τη χρήση και η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά σας. Η ανταμοιβή σας είναι η ελευθερία. Για να απολαύσετε την περιπέτεια με ασφάλεια, θα πρέπει να εξοικειωθείτε καλά με το περιεχόμενο αυτού του εγχειριδίου ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΚΟΥΤΕΡ ΣΑΣ. Διαβάζοντας αυτό το εγχειρίδιο, θα βρείτε πληροφορίες των οποίων προηγείται το . σύμβολο Αυτή η πληροφορία έχει στόχο να σας βοηθήσει να αποφευχθούν τυχόν φθορές στο σκούτερ σας, σε ξένη ιδιοκτησία, ή στο περιβάλλον. Όταν έρθει η ώρα για το σέρβις, μην ξεχάσετε ότι αυτός που γνωρίζει το σκούτερ σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον είναι το συνεργείο της Honda. Αν έχετε την απαραίτητη μηχανολογική τεχνογνωσία και διαθέτετε τα απαραίτητα εργαλεία, το συνεργείο σας μπορεί να σας προμηθεύσει το επίσημο Τεχνικό Εγχειρίδιο της Honda, το οποίο θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε πολλές εργασίες συντήρησης και επισκευής. Σας ευχόμαστε “ ευχάριστη οδήγηση” και σας ευχαριστούμε που επιλέξατε μια Honda!


• Οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται σε αυτό το εγχειρίδιο για τις διάφορες χώρες είναι οι παρακάτω. • Οι εικόνες που παρατίθενται εδώ βασίζονται στο τύπο SH125/150.

SH125

SH150

ED

Άμεσες πωλήσεις στην Ευρώπη

ED

Άμεσες πωλήσεις στην Ευρώπη

F

Γαλλία

IIED

Άμεσες πωλήσεις στην Ευρώπη

E

Ηνωμένο Βασίλειο

IIED

Άμεσες πωλήσεις στην Ευρώπη

[IF

Γαλλία

HE

Ηνωμένο Βασίλειο

IIED

Οι προδιαγραφές μπορούν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η ασφάλειά σας, καθώς και η ασφάλεια των άλλων, είναι πολύ σημαντική και ο χειρισμός του σκούτερ με ασφάλεια αποτελεί μια βασική ευθύνη δική σας. Για να σας βοηθήσουμε στην ενημέρωση και στην κρίση σχετικά με την ασφάλεια, παρέχουμε επιγραφές με τις διαδικασίες λειτουργίας και άλλες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές σας εφιστούν την προσοχή σε ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη σε σας ή σε άλλους. Φυσικά, δεν είναι πρακτικό ή εφικτό να σας προειδοποιήσουμε για όλους τους κινδύνους τους σχετικούς με τη λειτουργία ή τη συντήρηση ενός σκούτερ. Χρησιμοποιήστε τη δική σας κρίση. Θα βρείτε διάφορες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά σας, όπως: • Επιγραφές Ασφαλείας — στο σκούτερ. • Μηνύματα Ασφαλείας — των οποίων προηγείται ένα σύμβολο κινδύνου τρεις ακόλουθες ενδείξεις: ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ή ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν:

και μια από τις


Θα ΣΚΟΤΩΘΕΙΤΕ ή θα ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΊΤΕ ΣΟΒΑΡΑ αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες. Μπορεί να ΣΚΟΤΩΘΕΙΤΕ ή να ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες. ΜΠΟΡΕΙ να ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες. • Επικεφαλίδες σχετικές με τη ασφάλεια - όπως οι Σημαντικές Υπενθυμίσεις Ασφαλείας ή Σημαντικές Προφυλάξεις Ασφαλείας. • Παράγραφος για την Ασφάλεια - όπως η Ασφάλεια Οδήγησης Σκούτερ. • Οδηγίες — πώς να οδηγείτε σωστά και με ασφάλεια αυτό το σκούτερ. Το εγχειρίδιο αυτό στο σύνολό του περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλειά σας — σας παρακαλούμε να το διαβάσετε προσεκτικά.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Σελίδα

Σελίδα

1 1 2 5

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡ Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας Προστατευτικός Εξοπλισμός Όρια και οδηγίες

42

10 13

ΘΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Όργανα και ενδεικτικές λυχνίες

20

ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ (Πληροφορίες που απαιτούνται για τη χρήση αυτού του σκούτερ) Ανάρτηση Φρένα Ψυκτικό υγρό Καύσιμο Λάδι κινητήρα Ελαστικά χωρίς σαμπρέλα

21 22 27 30 33 34 40 40 41

ΚΥΡΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Γενικός διακόπτης Χειριστήρια στη δεξιά πλευρά του τιμονιού

43 44 44 45 46 47 48 49 50 51 51 52 55 56 63 64

Χειριστήρια στην αριστερή πλευρά του τιμονιού Ακινητοποίηση πίσω φρένου ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Δεν απαιτούνται για τη λειτουργία) Κλείδωμα τιμονιού Κλειδαριά καθίσματος Κλειδαριά κράνους Κεντρική θήκη Θήκη εγγράφων Άγκιστρο αποσκευών Κατακόρυφη ρύθμιση δέσμης προβολέα ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Έλεγχος πριν την οδήγηση Εκκίνηση του κινητήρα Στρώσιμο του κινητήρα Οδήγηση Στάθμευση Συμβουλές προστασίας από κλοπή


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Σελίδα 65 65 66 67 68 71 72 73 74 75 77 78 84 86 87 88 89 90 91 93

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η σημασία της Συντήρησης Ασφάλεια Συντήρησης Προφυλάξεις Χρονοδιάγραμμα συντήρησης Εργαλειοθήκη Αριθμοί σειράς παραγωγής Ετικέτα κωδικού χρώματος Φίλτρο αέρα Φίλτρο αέρα αλυσίδας Εξαεριστήρας κάρτερ Λάδι κινητήρα Μπουζί Λειτουργία του γκαζιού Ψυκτικό υγρό Έλεγχος μπροστινής και πίσω ανάρτησης Φθορά στα τακάκια των φρένων Φθορά στις σιαγόνες των φρένων Μπαταρία Αντικατάσταση ασφαλειών

96

Αντικατάσταση λαμπτήρων

104 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 108 ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 108 Αποθήκευση 110 Επαναχρησιμοποίηση μετά την αποθήκευση 111

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

115

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΚΟΥΤΕΡ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Το σκούτερ σας μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και να σας δώσει ευχαρίστηση για πολλά χρόνια — αν αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής σας ασφάλειας και κατανοήσετε τις προκλήσεις της οδήγησης στο δρόμο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψετε τον εαυτό σας όταν οδηγείτε. Θα βρείτε πολλές χρήσιμες συστάσεις στο εγχειρίδιο αυτό. Οι ακόλουθες θεωρούμε ότι είναι οι πιο σημαντικές. Πάντα να Φοράτε Κράνος Είναι αποδεδειγμένο ότι: Τα κράνη μειώνουν σημαντικά τον αριθμό και τη σοβαρότητα των τραυματισμών στο κεφάλι. Γι’ αυτό πάντα να φοράτε κράνος και σιγουρευτείτε ότι και συνοδηγός σας κάνει το ίδιο. Σας συνιστούμε επίσης να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για τα μάτια, ενισχυμένες μπότες, γάντια και άλλου είδους προστατευτικό εξοπλισμό (σελίδα 2).

Κάντε τους εαυτούς σας ευδιάκριτους Κάποιοι οδηγοί δε βλέπουν τα σκούτερ γιατί απλά δεν είναι ευδιάκριτα. Για να κάνετε τους εαυτούς σας πιο ευδιάκριτους, να φοράτε ρούχα φτιαγμένα από αντανακλαστικά υλικά, και να βρίσκεστε στη «γωνία ορατότητας» των άλλων οδηγών, να κάνετε σινιάλο με τα φλας στα άλλα αυτοκίνητα πριν να στρίψετε ή να αλλάξετε λωρίδες κυκλοφορίας και να χρησιμοποιείτε την κόρνα όταν αυτό βοηθά στο να γίνετε αντιληπτοί στους άλλους. Να οδηγείτε εντός των ορίων ταχύτητας Η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας είναι άλλη μια σημαντική αιτία ατυχημάτων με σκούτερ. Ποτέ μην οδηγείτε ξεπερνώντας τις προσωπικές σας δυνατότητες και ποτέ μην αυξάνετε ταχύτητα, όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η κούραση και η απροσεξία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ικανότητά σας να κρίνετε σωστά και να οδηγείτε με ασφάλεια.

1


Μην Καταναλώνετε Αλκοόλ κατά την Οδήγηση Μην οδηγείτε μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος. Ακόμα και ένα ποτό μπορεί να μειώσει την ικανότητα των αντανακλαστικών σας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και ο χρόνος αντίδρασης επιμηκύνεται με κάθε επιπλέον ποτό. Επομένως, μην οδηγείτε αφού έχετε πιει και επίσης μην αφήνετε τους φίλους σας να οδηγούν ενώ έχουν πιει. Διατηρήστε τη μοτοσικλέτα σας σε καλή κατάσταση Για ασφαλή οδήγηση, είναι σημαντικό να ελέγχετε το σκούτερ σας κάθε φορά πριν να το οδηγήσετε και να πραγματοποιείτε τις υποδεικνυόμενες εργασίες συντήρησης. Ποτέ μην υπερβαίνετε τα όρια φόρτωσης και να χρησιμοποιείτε πάντα αξεσουάρ εγκεκριμένα από τη Honda για το συγκεκριμένο σκούτερ. Ανατρέξτε στη σελίδα 5 για περισσότερες λεπτομέρειες.

2

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Για τη δική σας ασφάλεια, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να φοράτε, κάθε φορά που οδηγείτε, κατάλληλο κράνος μοτοσικλέτας, προστατευτικό κάλυμμα για τα μάτια, μπότες, γάντια, μακριά παντελόνια και πουκάμισο ή μπουφάν με μακριά μανίκια. Αν και δεν είναι δυνατή η ολοκληρωμένη προστασία, η διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόκλησης σωματικής βλάβης όταν οδηγείτε. Τα παρακάτω αποτελούν προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Με το να μη φοράτε κράνος αυξάνετε την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου από μια σύγκρουση. Βεβαιωθείτε ότι κι εσείς και ο συνεπιβάτης σας φοράτε πάντα κράνος, προστατευτικό κάλυμμα για τα μάτια και άλλου είδους προστατευτικό εξοπλισμό όταν οδηγείτε.


Κράνη και Προστατευτικό κάλυμμα ματιών Το κράνος σας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού για την οδήγηση γιατί σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από τους τραυματισμούς στο κεφάλι. Το κράνος πρέπει να είναι άνετο και να εφαρμόζει καλά στο κεφάλι σας. Ένα κράνος έντονου χρώματος μπορεί να σας κάνει πιο αντιληπτούς στην κίνηση όπως και οι αντανακλαστικές λωρίδες. Ένα ανοιχτό κράνος προσφέρει μερική προστασία, ενώ το κλειστό κράνος προστατεύει περισσότερο. Πάντα να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο ή γυαλιά για να προστατέψετε τα μάτια σας και να βελτιώσετε την όρασή σας.

Πρόσθετος Εξοπλισμός Οδήγησης Πέραν του κράνους και του προστατευτικού καλύμματος ματιών, σας συνιστούμε: • Ενισχυμένες μπότες με σόλες που δε γλιστράνε για να προστατεύονται τα πόδια και οι αστράγαλοί σας. • Δερμάτινα γάντια για να διατηρείτε τα χέρια σας ζεστά και να αποφεύγετε το σκάσιμο των χεριών, τα κοψίματα, τα καψίματα και τις μελανιές. • Ένα σακάκι ή μπουφάν για την οδήγηση με σκοπό τόσο την άνεση όσο και την προστασία. Τα ρούχα φωτεινού χρώματος ή από αντανακλαστικά υλικά μπορεί να σας κάνουν πιο αντιληπτούς εν μέσω κίνησης. Βεβαιωθείτε ότι δε φοράτε φαρδιά ρούχα που μπορεί να πιαστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σκούτερ.

3


Φοράτε ΠΑΝΤΟΤΕ κράνος. Θα πρέπει επίσης να φοράτε προστατευτικό κάλυμμα για το πρόσωπο ή γυαλιά. Τα ρούχα πρέπει να εφαρμόζουν στο σώμα σας. Φοράτε ρούχα με φωτεινά χρώματα ή φτιαγμένα από αντανακλαστικά υλικά.

Φοράτε γάντια.

Τα παπούτσια πρέπει να εφαρμόζουν στο πόδι σας, να έχουν χαμηλό τακούνι και να προστατεύουν τους αστραγάλους σας. 4


ΟΡΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αυτό το σκούτερ έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έναν οδηγό κι έναν συνεπιβάτη και περιορισμένο όγκο φορτίου. Όταν έχετε κάποιο φορτίο ή συνεπιβάτη, ίσως να νιώσετε διαφορά κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης και του φρεναρίσματος. Άλλα όσο διατηρείτε το σκούτερ σας καθώς και τα ελαστικά και τα φρένα του σε καλή κατάσταση, μπορείτε να μεταφέρετε με ασφάλεια φορτία μέσα στα όρια του επιτρεπόμενου φορτίου και σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, η υπέρβαση του ορίου επιτρεπόμενου βάρους ή η μεταφορά ασταθούς φορτίου, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο χειρισμό, το φρενάρισμα και την ευστάθεια του σκούτερ. Τα αξεσουάρ άλλης προέλευσης πέραν από εκείνα της Honda, οι ακατάλληλες τροποποιήσεις και η κακή συντήρηση μπορεί επίσης να μειώσουν τα περιθώρια ασφάλειας.

Οι ακόλουθες σελίδες παρέχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με το φορτίο, τα αξεσουάρ και τις τροποποιήσεις. Με φορτίο Το συνολικό βάρος που βάζετε πάνω στο σκούτερ σας και ο τρόπος που το φορτώνετε είναι σημαντικά στοιχεία για την ασφάλειά σας. Κάθε φορά που οδηγείτε με συνεπιβάτη ή φορτίο πρέπει να θυμάστε τα εξής:

Η υπερφόρτωση ή η ακατάλληλη φόρτωση μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση και μπορείτε να τραυματιστείτε σοβαρά ή να σκοτωθείτε. Ακολουθήστε όλους τους κανόνες αναφορικά με τα όρια επιτρεπόμενου φορτίου και τις άλλες οδηγίες τις σχετικές με τη φόρτωση που εμπεριέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο. 5


Όρια επιτρεπόμενου φορτίου Τα όρια επιτρεπόμενου φορτίου για το σκούτερ σας είναι τα ακόλουθα: Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος: 180 kg (397 lbs) Περιλαμβάνει το βάρος του οδηγού, του συνεπιβάτη, κάθε άλλου φορτίου και αξεσουάρ. Μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος φορτίου: 16 κιλά (35 Ibs) Το βάρος των επιπρόσθετων αξεσουάρ μειώνει το μέγιστο βάρος φορτίου που μπορείτε να μεταφέρετε. Αν τοποθετήσετε μεγάλο φορτίο στις μεμονωμένες θήκες φύλαξης μπορεί να επηρεαστεί η σταθερότητα και ο χειρισμός. Για αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τα παρακάτω όρια: Μέγιστο βάρος: στην κεντρική θήκη στο ντουλαπάκι στο άγκιστρο αποσκευών στην πίσω σχάρα Πίσω σχάρα: όριο βάρους: 3,0 kg (6,6 Ibs) Κεντρική θήκη: όριο βάρους: 10 kg (22 Ibs)

6

10 1.5 1.5 3.0

kg (22 Ibs) kg (3,0 Ib) kg (3,0 Ib) kg (6,6 Ib) Ντουλαπάκι: όριο βάρους: 1,5 kg (3,0 Ibs) Άγκιστρο αποσκευών: όριο βάρους: 1,5 kg (3.0 Ibs)


Οδηγίες σχετικά με τη φόρτωση Το σκούτερ σας έχει σχεδιαστεί κυρίως για να μεταφέρει εσάς κι έναν συνεπιβάτη. Αν επιθυμείτε να μεταφέρετε περισσότερο φορτίο, επικοινωνήστε με το συνεργείο της Honda για τυχόν συμβουλές και βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τις πληροφορίες που αφορούν τα αξεσουάρ στη σελίδα 8. Η μη σωστή φόρτωση του σκούτερ σας μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια και το χειρισμό του. Ακόμα κι αν το σκούτερ σας είναι φορτωμένο σωστά, πρέπει να οδηγείτε με μικρή ταχύτητα όταν μεταφέρετε φορτίο.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες οποτεδήποτε μεταφέρετε συνεπιβάτη ή φορτίο: • Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο ελαστικά είναι σωστά φουσκωμένα. • Αν αλλάξετε το σύνηθες βάρος, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε την πίσω ανάρτηση (σελίδα 21). • Για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών από μη στερεωμένα αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι η κεντρική, η δεξιά και η αριστερή θήκη είναι κλειστές και ότι οποιοδήποτε άλλο φορτίο είναι δεμένο καλά, πριν ξεκινήσετε. • Τοποθετήστε το βάρος του φορτίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του σκούτερ. • Εξισορροπήστε το βάρος του φορτίου και στις δύο πλευρές.

7


Αξεσουάρ και τροποποιήσεις Η τροποποίηση του σκούτερ σας ή η χρήση αξεσουάρ άλλης προέλευσης πέρα από εκείνα της Honda μπορεί να καταστήσουν το σκούτερ σας επικίνδυνο. Πριν σκεφθείτε να κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση ή να προσθέσετε κάποιο αξεσουάρ, διαβάστε τις ακόλουθες πληροφορίες.

Τυχόν ακατάλληλα αξεσουάρ ή τροποποιήσεις μπορούν να προκαλέσουν σύγκρουση, κατά την οποία μπορείτε να τραυματιστείτε σοβαρά ή να σκοτωθείτε. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες αυτού του εγχειριδίου που αφορούν τα αξεσουάρ και τις τροποποιήσεις.

8

Αξεσουάρ Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια αξεσουάρ Honda, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί ειδικά για το σκούτερ σας. Καθώς η Honda δεν μπορεί να περάσει από ποιοτικό έλεγχο διαφορετικά αξεσουάρ, είσαστε προσωπικά υπεύθυνος για την επιλογή, τοποθέτηση και χρήση αξεσουάρ άλλης προέλευσης πέρα από εκείνα της Honda. Επικοινωνήστε με το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda για οποιαδήποτε βοήθεια και ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες: • Βεβαιωθείτε ότι το αξεσουάρ δεν εμποδίζει τα φώτα, δε μειώνει την απόσταση της μοτοσικλέτας από το έδαφος ή τη γωνία μέγιστης κλίσης στις στροφές, δεν περιορίζει τη λειτουργία της ανάρτησης καθώς και την περιστροφή του τιμονιού και δεν αλλάζει τις συνθήκες οδήγησης ή δεν επηρεάζει τις λειτουργίες ελέγχου. • Βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά εξαρτήματα δεν υπερβαίνουν τη δυναμικότητα του ηλεκτρικού συστήματος του σκούτερ


(σελίδα 114). Μια καμένη ασφάλεια μπορεί να προκαλέσει απώλεια του συστήματος φωτισμού και απώλεια της ενέργειας του κινητήρα. • Το σκούτερ αυτό δεν είναι κατάλληλο για να σέρνει τρέιλερ ή καλάθι μοτοσικλέτας. Το σκούτερ αυτό δε σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους προσαρτούμενα εξαρτήματα και η χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο χειρισμό του.

Τροποποιήσεις Σας συνιστούμε να μην αφαιρείτε κανένα τμήμα του αρχικού εξοπλισμού και να μην τροποποιείτε το σκούτερ σας κατά τρόπο που θα άλλαζε τον αρχικό σχεδιασμό ή τη λειτουργία του. Τέτοιου είδους αλλαγές θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στο χειρισμό, την ευστάθεια και το φρενάρισμα του σκούτερ σας, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη. Η αφαίρεση ή η τροποποίηση του φωτισμού, του σιγαστήρα, του συστήματος ελέγχου εκπομπών ρύπων ή άλλου εξοπλισμού μπορεί επίσης να καταστήσει τη χρήση του σκούτερ σας παράνομη.

9


ΘΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Καθρέπτης ορατότητας

Όργανα

Δοχείο υγρού μπροστινού φρένου

Μανέτα μπροστινού φρένου

Μανέτα πίσω φρένου Διακόπτης σκάλας προβολέα Διακόπτης σινιάλου με τα φώτα

Λαβή γκαζιού Κουμπί μίζας

Διακόπτης φλας

10

Καθρέπτης ορατότητας

Κουμπί κόρνας

Γενικός διακόπτης


Μανέτα ακινητοποίησης πίσω φρένου

Κλειδαριά κράνους Άγκιστρο αποσκευών Περίβλημα φίλτρου αέρα

Δοχείο διαστολής ψυκτικού

Κεντρικό σταντ

Κάλυμμα ιμάντα φίλτρου αέρα Μαρσπιέ συνεπιβάτη

11


Κεντρική θήκη Εργαλειοθήκη Τάπα πλήρωσης καυσίμου

Τάπα πλήρωσης λαδιού/ δείκτης στάθμης

12

Θήκη εγγράφων Μπαταρία Κύρια ασφάλεια

Μαρσπιέ συνεπιβάτη

Ασφαλειοθήκη


ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ

Οι ενδεικτικές λυχνίες βρίσκονται στον πίνακα των οργάνων. Οι λειτουργίες τους περιγράφονται στους πίνακες στις επόμενες σελίδες. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13)

Ενδεικτική λυχνία αριστερού φλας Ενδεικτική λυχνία μεγάλης σκάλας προβολέα Ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας PGMFI Ενδεικτική λυχνία αλλαγής λαδιού κινητήρα Ενδεικτική λυχνία δεξιού φλας Δείκτης στάθμης καυσίμου Κουμπί ρολογιού Ταχύμετρο Ψηφιακό ρολόι Οδόμετρο Μερικός χιλιομετρητής Κουμπί μηδενισμού μερικού χιλιομετρητή Δείκτης θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού 13


(Αριθμός Αναφ.) Περιγραφή

Λειτουργία

(1) Ενδεικτική λυχνία αριστερού φλας (πράσινη)

Αναβοσβήνει όταν λειτουργεί το αριστερό φλας.

(2) Ενδεικτική λυχνία μεγάλης σκάλας προβολέα (μπλε)

Ανάβει όταν είναι αναμμένη η μεγάλη σκάλα προβολέα.

(3) Ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας PGM-FI (κόκκινη)

Αναβοσβήνει όταν εμφανίζεται οποιαδήποτε ανωμαλία στο σύστημα PGM -FI (Προγραμματισμένος ψεκασμός καυσίμων). Πρέπει επίσης να ανάβει για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να σβήνει, όταν γυρίζετε το γενικό διακόπτη στη θέση ON. Αν ανάψει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μειώστε την ταχύτητα και πηγαίνετε το σκούτερ σας στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda όσο το δυνατόν συντομότερα.

(4) Ενδεικτική λυχνία αλλαγής λαδιού κινητήρα (κίτρινη)

Ανάβει όταν πλησιάζει το καθορισμένο όριο για αντικατάσταση λαδιού του κινητήρα (σελίδα 19).

(5) Ενδεικτική λυχνία αριστερού φλας (πράσινη)

Αναβοσβήνει όταν λειτουργεί το δεξί φλας.

14


(Αριθμός Αναφ.) Περιγραφή

Λειτουργία

(6) Δείκτης στάθμης καυσίμου

Εμφανίζει κατά προσέγγιση τη διαθέσιμη ποσότητα καυσίμου (σελίδα 17).

(7) Κουμπί ρολογιού

Το κουμπί αυτό χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ώρας (σελίδα 18). Χρησιμοποιείται επίσης για το μηδενισμό του δείκτη αλλαγής λαδιού (σελίδα 19).

(8) Ταχύμετρο

Δείχνει την ταχύτητα σε μίλια (για τον τύπο Ε) ή σε χιλιόμετρα (εκτός του τύπου Ε).

(9) Ψηφιακό ρολόι

Εμφανίζει τις ώρες και τα λεπτά (σελίδα 18).

(10) Οδόμετρο

Εμφανίζει τα συνολικά χιλιόμετρα που έχετε διανύσει.

(11) Μερικός χιλιομετρητής

Εμφανίζει τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει σε μία διαδρομή.

(12) Κουμπί μηδενισμού μερικού χιλιομετρητή Μηδενίζει το μερικό χιλιομετρητή (0) όταν πιέζετε το κουμπί. (13) Δείκτης θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού

Εμφανίζει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού (βλέπε σελίδα 16).

15


Δείκτης θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού Όταν η βελόνα (1) αρχίζει να υπερβαίνει την ένδειξη “C” (κρύο), σημαίνει ότι ο κινητήρας είναι αρκετά ζεστός και μπορείτε να οδηγήσετε το σκούτερ. Η κανονική θερμοκρασία λειτουργίας κυμαίνεται μεταξύ των ενδείξεων “H” (ζεστό) και “C” (κρύο). Αν η βελόνα του μετρητή αγγίζει την ένδειξη “H” (ζεστό), σβήστε τον κινητήρα και ελέγξτε τη στάθμη ψυκτικού υγρού του δοχείου. Διαβάστε τις σελίδες 27-28 και μην οδηγήσετε το σκούτερ μέχρι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

(1) βελόνα δείκτη θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού

16

Η υπέρβαση του ανώτατου ορίου θερμοκρασίας κατά την οδήγηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φθορά στον κινητήρα.


Δείκτης στάθμης καυσίμου Όταν η βελόνα του δείκτη (1) εισέλθει στην κόκκινη ζώνη (2), σημαίνει ότι η στάθμη καυσίμου είναι χαμηλή και θα πρέπει να γεμίσετε το ρεζερβουάρ το συντομότερο δυνατό. Η ποσότητα του καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ όταν η βελόνα εισέρχεται στην κόκκινη ζώνη και το όχημα βρίσκεται σε όρθια θέση είναι περίπου: 2,0 l

(1) Βελόνα δείκτη στάθμης καυσίμου (2) Κόκκινη ζώνη

17


Ψηφιακό ρολόι Εμφανίζει την ώρα και τα λεπτά. Για να ρυθμίσετε την ώρα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 1. Γυρίστε το γενικό διακόπτη στη θέση ON. 2. Πιέστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί CLOCK (2) περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα. Το ρολόι θα εισέλθει σε κατάσταση ρύθμισης με την οθόνη να αναβοσβήνει.

(1) Ψηφιακό ρολόι (2) Κουμπί ρολογιού 18

3. Για να ρυθμίσετε την ώρα, πατήστε το κουμπί CLOCK μέχρι να εμφανιστεί η επιθυμητή ώρα AM/PM. • Κάθε φορά που πατάτε το κουμπί, η εμφανιζόμενη ώρα προχωρά κατά ένα λεπτό. • Κάθε φορά που πατάτε και κρατάτε πατημένο το κουμπί, η εμφανιζόμενη ώρα προχωρά κατά δέκα λεπτά.

4. Για να τερματίσετε τη ρύθμιση, πιέστε το κουμπί CLOCK 5 δευτερόλεπτα μετά από την τελευταία ρύθμιση, ή γυρίστε το γενικό διακόπτη στη θέση OFF.


Ενδεικτική λυχνία αλλαγής λαδιού Η ενδεικτική λυχνία αλλαγής λαδιού (1) ανάβει, όταν το σκούτερ έχει διανύσει την απόσταση τέτοια ώστε να πλησιάζει το χρονικό όριο για την αλλαγή λαδιού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα συντήρησης (σελίδα 69). Μετά την αλλαγή του λαδιού, η ενδεικτική λυχνία επανέρχεται ως εξής: 1. Γυρίστε το κλειδί του κεντρικού διακόπτη στη θέση OFF. 2. Πιέστε το κουμπί ρολογιού / μηδενισμού ένδειξης αλλαγής λαδιού (2) και κρατήστε το πατημένο, ενώ γυρίζετε ταυτόχρονα του κεντρικού διακόπτη στη θέση ΟΝ. 3. Συνεχίστε να κρατάτε πατημένο το κουμπί ρολογιού / μηδενισμού ένδειξης αλλαγής λαδιού για 2 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι η ενδεικτική λυχνία να σβήσει. Αν αλλάξετε το λάδι πριν ανάψει η αντίστοιχη ενδεικτική λυχνία, θυμηθείτε να τη μηδενίσετε ούτως ή άλλως. Στην περίπτωση αυτή, ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στα βήματα 1 και 2, αλλά όταν συνεχίζετε να

κρατάτε πατημένο το κουμπί μηδενισμού, η ενδεικτική λυχνία θα παραμείνει αναμμένη για 2 δευτερόλεπτα και μετά θα σβήσει. Αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη έχει μηδενιστεί.

(1) Ενδεικτική λυχνία αλλαγής λαδιού κινητήρα (2) Κουμπί ρολογιού / μηδενισμού ένδειξης αλλαγής λαδιού

19


Η πρώτη αλλαγή λαδιού γίνεται στα 1000 km (600 μίλια), αλλά στην περίπτωση αυτή, η ένδειξη δε θα πρέπει να μηδενιστεί. Η ενδεικτική λυχνία θα αρχίσει να αναβοσβήνει αφού το σκούτερ έχει καλύψει μια απόσταση 4.000 km (2500 μιλίων για τον τύπο Ε) περίπου. Έτσι, μετά τη δεύτερη αλλαγή λαδιού, όπως περιγράφεται στο χρονοδιάγραμμα συντήρησης (σελίδα 69), θυμηθείτε να μηδενίσετε την ένδειξη αλλαγής λαδιού (σελίδα 19).

20


ΒΑΣΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

(Πληροφορίες που απαιτούνται για τη χρήση αυτού του σκούτερ) ΑΝΑΡΤΗΣΗ Το αμορτισέρ (1) έχει 3 θέσεις ρύθμισης, ανάλογα με το φορτίο ή τις συνθήκες οδήγησης. Χρησιμοποιήστε ένα γαντζόκλειδο (2) για να ρυθμίσετε την πίσω ανάρτηση. Η θέση Α είναι για ελαφριά φορτία και οδήγηση σε ομαλό οδόστρωμα. Οι θέσεις Β και Γ αυξάνουν την προφόρτιση του ελατηρίου για πιο άκαμπτη οπίσθια ανάρτηση, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν το σκούτερ είναι πολύ φορτωμένο. Τυπική θέση: A (1) Αμορτισέρ (2) Γαντζόκλειδο

21


ΦΡΕΝΑ Σύστημα συνδυασμού φρένων (CBS) Αυτό το σκούτερ είναι εξοπλισμένο με Σύστημα Συνδυασμού Φρένων. Με το πάτημα της μανέτας του πίσω φρένου, εφαρμόζεται το πίσω φρένο και ένα ποσοστό του μπροστινού. Για πλήρη αποτελεσματικότητα φρεναρίσματος, χρησιμοποιήστε ταυτόχρονα τις μανέτες και του μπροστινού και του πίσω φρένου, όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα συμβατικό σύστημα πέδησης του σκούτερ. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με ένα συμβατικό σύστημα πέδησης σκούτερ, η εξαιρετικά απότομη ενεργοποίηση των φρένων μπορεί να μπλοκάρει τον τροχό, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα ελέγχου του σκούτερ. Για κανονικό φρενάρισμα, χρησιμοποιήστε τη μανέτα και του μπροστινού και του πίσω φρένου για να την εναρμονίσετε με την ταχύτητα κίνησης. Για δυνατό φρενάρισμα, κλείστε τελείως το γκάζι και πατήστε σταθερά τη μανέτα του εμπρός και πίσω φρένου. 22


Μπροστινό φρένο Το σκούτερ διαθέτει υδραυλικό δισκόφρενο μπροστά. Καθώς φθείρονται τα τακάκια των φρένων, κατεβαίνει και η στάθμη του υγρού φρένων. Δε χρειάζεται καμία ρύθμιση, αλλά πρέπει να ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του υγρού και τη φθορά στα τακάκια. Το κύκλωμα πρέπει να ελέγχεται συχνά για να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν διαρροές υγρών. Αν ο τζόγος της μανέτας του φρένου αυξηθεί υπερβολικά και τα τακάκια δεν έχουν φθαρεί πέρα από το επιτρεπόμενο όριο (σελίδα 89), πιθανότατα να υπάρχει αέρας στο κύκλωμα των φρένων , ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί. Για την εργασία αυτή, απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

23


Στάθμη Υγρού Μπροστινού Φρένου: Με το σκούτερ σε όρθια θέση, ελέγξτε τη στάθμη του υγρού φρένων. Πρέπει να είναι πάνω από την ένδειξη LOWER (1). Αν η στάθμη είναι ίση ή χαμηλότερη από την ένδειξη LOWER (1), ελέγξτε τα τακάκια των φρένων για τυχόν φθορά (σελίδα 89). Τα φθαρμένα τακάκια πρέπει να αντικαθίστανται. Αν τα τακάκια δεν είναι φθαρμένα, ελέγξτε το σύστημα των φρένων για τυχόν διαρροές. Το συνιστώμενο υγρό φρένων είναι το υγρό φρένων Honda DOT 3 ή 4 από σφραγισμένο δοχείο, ή άλλο αντίστοιχης ποιότητας.

24

(1) Ένδειξη στάθμης LOWER


Πίσω φρένο 1. Μετρήστε την απόσταση μετακίνησης στη μάνετα του πίσω φρένου (1) πριν αρχίσει η εφαρμογή του φρένου. Ο τζόγος της μανέτας του πίσω φρένου, πριν να αρχίσει η εφαρμογή του φρένου, πρέπει να είναι 15 -25 mm. Αν χρειάζεται ρύθμιση, γυρίστε το παξιμάδι ρύθμισης του πίσω φρένου (2).

(1) Μανέτα πίσω φρένου (2) Παξιμάδι ρύθμισης (A) Μείωση τζόγου (B) Αύξηση τζόγου

25


2. Πατήστε το φρένο μερικές φορές και βεβαιωθείτε ότι οι τροχοί περιστρέφονται ελεύθερα όταν αφήσετε τη μανέτα του φρένου.

Άλλοι έλεγχοι: Βεβαιωθείτε ότι ο πείρος του βραχίονα, το ελατήριο και οι συνδέσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Μετά τη ρύθμιση, ελέγξτε αν η αυλάκωση στο παξιμάδι ρύθμισης (1) ταιριάζει στον πείρο του βραχίονα (2). Ελέγχετε πάντα τη λειτουργία του διακόπτη των φώτων φρένων (στοπ). Αν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ρύθμιση με τον τρόπο αυτό, επικοινωνήστε με το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

(1) Παξιμάδι ρύθμισης (2) Πείρος βραχίονα

26


ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ Σύσταση για το ψυκτικό υγρό Ο κάτοχος του σκούτερ πρέπει να φροντίζει για τη σωστή συντήρηση του ψυκτικού υγρού, ώστε να αποτρέπονται ενδεχόμενα παγώματος, υπερθέρμανσης και διάβρωσης. Χρησιμοποιείτε μόνο υψηλής ποιότητας αντιψυκτικό υγρό αιθυλενογλυκόλης ειδικό για κινητήρες αλουμινίου, το οποίο περιέχει αντιδιαβρωτικά συστατικά. (ΒΛΕΠΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΔΟΧΕΙΟΥ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ) Στο αντιψυκτικό διάλυμα, χρησιμοποιείτε μόνο πόσιμο νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία ή απεσταγμένο νερό. Νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία ή άλατα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα αλουμινίου. Η χρήση ψυκτικού υγρού, το οποίο περιέχει συστατικά προστασίας από απόθεση πυριτικών αλάτων, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά στη στεγανοποίηση της αντλίας νερού ή έμφραξη των διόδων του ψυγείου. Η χρήση νερού βρύσης μπορεί να

προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον κινητήρα. Εκ του εργοστασίου, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εφοδιασμένο με διάλυμα αντιψυκτικού και απεσταγμένου νερού σε αναλογία 50 / 50. Το διάλυμα αυτό συνίσταται σχεδόν για κάθε θερμοκρασία λειτουργίας και παρέχει ικανοποιητική αντιδιαβρωτική προστασία. Υψηλότερη περιεκτικότητα αντιψυκτικού υγρού μειώνει την απόδοση του συστήματος ψύξης και συνίσταται μόνο όταν απαιτείται επιπλέον προστασία κατά του παγώματος. Αν η αναλογία του διαλύματος είναι μικρότερη από 40/60 (40% αντιψυκτικό), δε θα παρέχεται ικανοποιητική αντιδιαβρωτική προστασία. Όταν έχει παγωνιά, να ελέγχετε συχνά το σύστημα ψύξης κι αν είναι απαραίτητο, να αυξάνετε τη συγκέντρωση του διαλύματος με αντιψυκτικό υγρό (έως και 60% σε αντιψυκτικό υγρό).

27


Επιθεώρηση

Το δοχείο διαστολής ψυκτικού υγρού βρίσκεται πίσω από το μπροστινό φέριγκ (1). Ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο δοχείο διαστολής, κοιτάζοντας από την αριστερή σχάρα κοντά στο μπροστινό φέριγκ, ενώ ο κινητήρας λειτουργεί σε κανονική θερμοκρασία και το σκούτερ βρίσκεται σε όρθια θέση. Αν η στάθμη του ψυκτικού υγρού βρίσκεται κάτω από την ένδειξη LOWER (2), βγάλτε το φέριγκ (δείτε σελίδα 29), αφαιρέστε την τάπα του δοχείου διαστολής (3) και προσθέστε ψυκτικό μέχρι η στάθμη να φτάσει στην ανώτατη ένδειξη UPPER (4). Προσθέτετε πάντα ψυκτικό υγρό στο δοχείο διαστολής. Μην επιχειρήσετε να προσθέσετε ψυκτικό υγρό αφαιρώντας την τάπα του ψυγείου.

(1) Φέριγκ

28

• Αν βγάλετε την τάπα του ψυγείου ενώ ο κινητήρας είναι ακόμα ζεστός μπορεί να πεταχτεί το ψυκτικό υγρό και να σας προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. • Να αφήνετε πάντα τον κινητήρα και το ψυγείο να κρυώσουν πριν να αφαιρέσετε την τάπα του ψυγείου.

Αν το δοχείο είναι άδειο ή αν υπάρχει ελάχιστο ψυκτικό υγρό, ελέγξτε για πιθανές διαρροές και απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda για επισκευή. • Βεβαιωθείτε ότι, κατά την προσθήκη ψυκτικού υγρού, ο γενικός διακόπτης βρίσκεται στη θέση OFF.

(2) Ένδειξη στάθμης LOWER (3) Τάπα δοχείου διαστολής ψυκτικού υγρού (4) Ένδειξη στάθμης UPPER


Αφαίρεση του φέριγκ

(1) Φέριγκ (2) Βίδες

29


ΚΑΥΣΙΜΟ Δεξαμενή καυσίμου Η δεξαμενή καυσίμου βρίσκεται κάτω από το κάθισμα. Η χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμου είναι: 7,5 λίτρα Για να ξεκλειδώσετε το κάθισμα και να το ανοίξετε, δείτε σελίδα 45. Μετά τη συμπλήρωση καυσίμου, βεβαιωθείτε ότι έχετε σφίξει την τάπα πλήρωσης (1) πολύ καλά γυρνώντας την προς τα δεξιά. Βεβαιωθείτε ότι ευθυγραμμίζονται οι ενδείξεις (2) που βρίσκονται στην τάπα πλήρωσης και στη δεξαμενή καυσίμου. Χρησιμοποιείτε αμόλυβδη βενζίνη με αριθμό οκτανίων 91 ή μεγαλύτερο. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αμόλυβδη βενζίνη γιατί με αυτή σχηματίζονται λιγότερα κατάλοιπα στον κινητήρα και στο μπουζί και παρατείνεται η διάρκεια ζωής του συστήματος εξάτμισης.

30

(1) Τάπα πλήρωσης καυσίμου (2) Ενδείξεις


Η βενζίνη είναι πολύ εύφλεκτη και εκρηκτική ουσία. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος ή σοβαρού τραυματισμού, κατά το χειρισμό καυσίμων.

χρήση και οι ζημιές που προκαλούνται λόγω κακής χρήσης, δεν καλύπτονται βάσει της περιορισμένης εγγύησης της Honda.

• Σβήστε τον κινητήρα και μην πλησιάζετε πηγές θερμότητας, σπίθες και γυμνή φλόγα σε αυτόν. • Συμπληρώνετε καύσιμο μόνο σε εξωτερικούς χώρους. • Σκουπίστε αμέσως κάθε ίχνος καυσίμου που τυχόν έχει χυθεί.

Αν χτυπάνε “πειράκια” ή δημιουργείται “προανάφλεξη” όταν ο κινητήρας λειτουργεί σε σταθερές στροφές και με φυσιολογικό φορτίο, τότε αλλάξτε μάρκα βενζίνης. Αν τα φαινόμενα αυτά συνεχιστούν, επικοινωνήστε με το συνεργείο της Honda. Η μη τήρηση των παραπάνω οδηγιών θεωρείται κακή 31


Βενζίνη με περιεχόμενη αλκοόλη Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε βενζίνη που περιέχει αλκοόλη, βεβαιωθείτε ότι ο βαθμός των οκτανίων είναι τουλάχιστον ίσος με τον βαθμό που συνιστά η Honda. Υπάρχουν δύο τύποι «αλκοολούχων καυσίμων»: ο ένας τύπος περιέχει αιθανόλη και ο άλλος τύπος περιέχει μεθανόλη. Μην χρησιμοποιείτε βενζίνη που περιέχει περισσότερο από 10% αιθανόλη. Μη χρησιμοποιείτε βενζίνη που περιέχει μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα) και η οποία δεν περιέχει συνδιαλύτες και αντιδιαβρωτικά για μεθανόλη. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε βενζίνη που περιέχει περισσότερο από 5% μεθανόλη, ακόμη και αν περιέχει συνδιαλύτες και αντιδιαβρωτικά.

32

Οι βλάβες στο σύστημα καυσίμων ή τα προβλήματα στις επιδόσεις του κινητήρα που προέρχονται από τη χρήση καυσίμων που περιέχουν αλκοόλες, δεν καλύπτονται από την εγγύηση. Η Honda δεν εγκρίνει τη χρήση καυσίμων που περιέχουν μεθανόλη επειδή δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς αποδείξεις της καταλληλότητάς τους. Πριν πάτε για ανεφοδιασμό σε σταθμό που δεν γνωρίζετε καλά, προσπαθήστε να μάθετε εάν η βενζίνη περιέχει αλκοόλες. Επίσης, ποιος είναι ο τύπος αλκοολών που χρησιμοποιήθηκαν και σε τι ποσοστό. Αν παρατηρήσετε κάποια ανωμαλία στη λειτουργία αφού έχετε χρησιμοποιήσει βενζίνη που περιέχει αλκοόλες ή βενζίνη που υποπτεύεστε ότι μπορεί να περιείχε, ξαναγυρίστε σε τύπο βενζίνης που ξέρετε σίγουρα ότι δεν περιέχει αλκοόλες.


ΛΑΔΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Έλεγχος της στάθμης λαδιού κινητήρα Ελέγχετε τη στάθμη λαδιού του κινητήρα κάθε μέρα πριν να οδηγήσετε το σκούτερ. Η στάθμη του λαδιού πρέπει να διατηρείται ανάμεσα στις ενδείξεις ανωτάτης στάθμης (1) και κατώτατης στάθμης (2) της τάπας πλήρωσης/ του μετρητή στάθμης λαδιού (3). 1. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα και αφήστε τον στο ρελαντί για λίγα λεπτά. 2. Σβήστε τον κινητήρα και στερεώστε το σκούτερ στο κεντρικό του σταντ σε επίπεδο έδαφος. 3. Έπειτα από μερικά λεπτά, αφαιρέστε την τάπα πλήρωσης / μετρητή στάθμης λαδιού (3), σκουπίστε την και βάλτε την ξανά χωρίς να την βιδώσετε. Αφαιρέστε την ξανά. Η στάθμη του λαδιού θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στην ένδειξη UPPER (1) και LOWER (2) της τάπας πλήρωσης/ του μετρητή στάθμης. 4. Εάν χρειάζεται, συμπληρώστε το συνιστώμενο λάδι (βλέπε σελίδα 78) μέχρι την ένδειξη UPPER. Μη γεμίζετε πάνω από το κανονικό.

5. Τοποθετήστε ξανά την τάπα πλήρωσης / μετρητή στάθμης λαδιού. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές λαδιού. Η λειτουργία του κινητήρα με ανεπαρκή ποσότητα λαδιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κινητήρα.

(1) Ένδειξη ανώτατης στάθμης (2) Ένδειξη κατώτατης στάθμης (3) Τάπα πλήρωσης λαδιού/ μετρητής στάθμης

33


ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΑΜΠΡΕΛΑ Για τον ασφαλή χειρισμό του σκούτερ, τα ελαστικά σας πρέπει να είναι κατάλληλου τύπου και μεγέθους, σε καλή κατάσταση, με κατάλληλο πέλμα και σωστά φουσκωμένα ανάλογα με το βάρος που μεταφέρεται. Οι ακόλουθες σελίδες δίνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με το πώς και το πότε πρέπει να ελέγχετε τον αέρα των ελαστικών, πώς να ελέγχετε τα ελαστικά σας για τυχόν φθορές, και τι πρέπει να κάνετε όταν τα ελαστικά χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση.

Η χρήση ελαστικών που είναι υπερβολικά φθαρμένα ή όχι καλά φουσκωμένα μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση κατά την οποία μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή να σκοτωθείτε. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του παρόντος εγχειριδίου που αφορούν το φούσκωμα και τη συντήρηση των ελαστικών. 34

Πίεση αέρα Η διατήρηση της πίεσης του αέρα των ελαστικών σε ικανοποιητικό επίπεδο παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό χειρισμού, μακροζωίας του πέλματος των ελαστικών και άνεσης στην οδήγηση. Σε γενικές γραμμές, τα ελαστικά που δεν είναι καλά φουσκωμένα φθείρονται ανομοιόμορφα, υποβαθμίζοντας την απόκριση στο οδόστρωμα και είναι πιο πιθανό να “σκάσουν” λόγω υπερθέρμανσης. Τα υπερβολικά φουσκωμένα λάστιχα κάνουν την οδήγηση του σκούτερ σας πιο δύσκολη, είναι πιο εύκολο να υποστούν ζημιά από τυχόν ανωμαλίες του δρόμου και φθείρονται ανομοιόμορφα. Σας συνιστούμε να ελέγχετε οπτικά τα ελαστικά σας κάθε φορά πριν οδηγήσετε και να μετράτε την πίεση του αέρα τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα ή κάθε φορά που πιστεύετε ότι τα ελαστικά σας έχουν ξεφουσκώσει λιγάκι. Τα ελαστικά χωρίς σαμπρέλα έχουν εν μέρει την ικανότητα αυτοπροστασίας όταν τρυπηθούν. Ωστόσο, επειδή η διαρροή αέρα είναι συνήθως πολύ αργή, πρέπει να κοιτάτε πιο προσεκτικά για τυχόν τρυπήματα κάθε φορά που κάποιο ελαστικό δεν είναι καλά φουσκωμένο.


Ελέγχετε πάντα την πίεση του αέρα όταν τα ελαστικά είναι “κρύα”—όταν το σκούτερ είναι σταθμευμένο για τρεις ώρες τουλάχιστον. Αν ελέγχετε την πίεση του αέρα όταν τα ελαστικά σας είναι “ζεστά” - όταν έχετε οδηγήσει το σκούτερ έστω και για λίγα χιλιόμετρα - οι ενδείξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που εμφανίζονται όταν τα ελαστικά είναι “κρύα”. Αυτό είναι φυσιολογικό, γι’ αυτό μην αφήνετε να διαρρεύσει αέρας από τα ελαστικά για να αντισταθμιστεί η ένδειξη με τη συνιστώμενη πίεση αέρα κρύων ελαστικών που ενδείκνυται παραπάνω. Αν το κάνετε αυτό, η πίεση του αέρα στα ελαστικά θα είναι ανεπαρκής. Οι συνιστώμενες τιμές πίεσης όταν τα ελαστικά είναι “κρύα” είναι: kPa (kgf/cm2, psi) Οδηγός μόνο

Εμπρός 175(1.75,25) Πίσω 200 (2.00,29)

Οδηγός και ένας επιβάτης

Εμπρός Πίσω

175(1.75,25) 225 (2.25,33)

Επιθεώρηση Κάθε φορά που ελέγχετε την πίεση των ελαστικών, πρέπει να εξετάζετε επίσης τα πέλματα και τα τοιχώματα των ελαστικών για τυχόν φθορές, ζημιά και παρουσία ξένων σωμάτων: Κοιτάξτε για: • Τυχόν εκδορές και εξογκώματα στην πλευρά του ελαστικού ή του πέλματος. Αντικαταστήστε το ελαστικό αν βρείτε εκδορές και εξογκώματα. • Κοψίματα, χαραγές ή ρωγμές στο ελαστικό. Αντικαταστήστε το ελαστικό αν φαίνεται πανί ή σχοινί. • Υπερβολική φθορά πέλματος. Επίσης, αν χτυπήσετε σε λακκούβα ή σκληρό αντικείμενο, σταματήστε στην άκρη του δρόμου με ασφάλεια όσο πιο γρήγορα μπορείτε και ελέγξτε προσεκτικά τα ελαστικά για τυχόν ζημιά.

35


Φθορά του πέλματος του ελαστικού Αντικαταστήστε τα ελαστικά πριν το βάθος του πέλματος στο κέντρο του ελαστικού φτάσει το ακόλουθο όριο:

Ελάχιστο βάθος πέλματος ελαστικού Εμπρός:

1,5 mm (0,06 in)

Πίσω:

2,0 mm (0,08 in)

<Για τη Γερμανία > Η Γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση ελαστικών με βάθος πέλματος μικρότερο από 1,6 mm.

36

(1) Δείκτης φθοράς (2) Σημείο αναφοράς δείκτη φθοράς


Επισκευή ελαστικών Αν ένα ελαστικό είναι τρυπημένο ή κατεστραμμένο, πρέπει να το αντικαταστήσετε, όχι να το επισκευάσετε. Όπως αναφέρεται παρακάτω, ένα ελαστικό που είναι ήδη, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, επισκευασμένο θα έχει χαμηλότερα όρια επιτρεπτής ταχύτητας και επίδοσης σε σχέση με ένα καινούριο ελαστικό. Μια προσωρινή επισκευή, όπως εξωτερικό μπάλωμα στα ελαστικά άνευ σαμπρέλας, μπορεί να μην είναι ασφαλές για την ανάπτυξη κανονικών ταχυτήτων και για κανονικές συνθήκες οδήγησης. Αν πραγματοποιήσετε προσωρινή ή έκτακτη επισκευή σε ένα ελαστικό, οδηγήστε αργά και προσεχτικά τη μοτοσικλέτα σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο για να αντικαταστήσει το ελαστικό. Αν είναι δυνατόν, μη μεταφέρετε άλλο άτομο ή φορτίο μέχρι να αντικαταστήσετε το ελαστικό.

Ακόμα και αν ένα ελαστικό έχει επισκευαστεί από επαγγελματία με μόνιμο εσωτερικό μπάλωμα, δε θα είναι ανάλογης ποιότητας με ένα καινούριο ελαστικό. Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τα 80 km/h (50 mph) τις πρώτες 24 ώρες, ή τα 130 km/h (80 mph) μετά. Επίσης, μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε με ασφάλεια ανάλογο βάρος με αυτό που θα μπορούσατε να μεταφέρετε διαθέτοντας καινούριο ελαστικό. Συνεπώς, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αντικαθιστάτε ένα κατεστραμμένο ελαστικό. Αν επιλέξετε να επισκευάσετε ένα ελαστικό, βεβαιωθείτε ότι ο τροχός είναι σωστά τοποθετημένος και ευθυγραμμισμένος πριν να οδηγήσετε το σκούτερ.

37


Αντικατάσταση ελαστικών Τα αρχικά ελαστικά του σκούτερ σας σχεδιάστηκαν να ανταποκρίνονται στις επιδόσεις του σκούτερ και να παρέχουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό χειρισμού, φρεναρίσματος, αντοχής και άνεσης.

Η τοποθέτηση ακατάλληλων ελαστικών στο σκούτερ σας μπορεί να επηρεάσει την απόκριση και την ευστάθειά του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση κατά την οποία υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου. Να χρησιμοποιείτε πάντα ελαστικά μεγέθους και τύπου που συνίστανται στο παρόν εγχειρίδιο.

38

Τα συνιστώμενα ελαστικά για το σκούτερ σας είναι: Εμπρός:

100/80-16M/C 50P DUNLOP D451

Πίσω:

120/80 - 16M/C 60P DUNLOP D451

Κάθε φορά που αντικαθιστάτε ένα ελαστικό, χρησιμοποιείτε ένα ανάλογο του αυθεντικού ελαστικού και βεβαιωθείτε ότι ο τροχός είναι καλά τοποθετημένος και ευθυγραμμισμένος μετά την τοποθέτηση του καινούριου ελαστικού.


Σημαντικές υπενθυμίσεις ασφάλειας • Μην τοποθετείτε σαμπρέλα μέσα σε ελαστικό αυτού του σκούτερ. Υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει το σκάσιμο της σαμπρέλας. • Χρησιμοποιείτε μόνο ελαστικά άνευ σαμπρέλας για αυτό το σκούτερ. Οι ζάντες είναι σχεδιασμένες για ελαστικά χωρίς σαμπρέλα και τη στιγμή απότομης επιτάχυνσης ή φρεναρίσματος ένα ελαστικό με σαμπρέλα μπορεί να γλιστρήσει πάνω στη ζάντα και να προκληθεί γρήγορη διαρροή αέρα από το ελαστικό.

39


ΚΥΡΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

Ο γενικός διακόπτης (1) βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κολώνας του τιμονιού. Ο προβολέας και τα πίσω φώτα ανάβουν όποτε γυρίζετε το γενικό διακόπτη στη θέση ON. Εάν σταματήσετε το σκούτερ σας και ο γενικός διακόπτης βρίσκεται στη θέση ΟΝ ενώ ο κινητήρας δε λειτουργεί, ο προβολέας και τα πίσω φώτα παραμένουν αναμμένα με αποτέλεσμα να αδειάζει η μπαταρία. Το αυθεντικό πίσω κουτί Top-Case της Honda ανοίγει με το κλειδί του γενικού διακόπτη (μόνο για τους τύπους MED, IIP και HE).

(1) Γενικός διακόπτης

Θέση Κλειδιού

Λειτουργία

Αφαίρεση Κλειδιού

LOCK (κλείδωμα τιμονιού)

Το τιμόνι είναι κλειδωμένο. Ο κινητήρας και τα φώτα δε λειτουργούν.

Το κλειδί μπορεί να αφαιρεθεί

OFF

Ο κινητήρας και τα φώτα δε λειτουργούν.

Το κλειδί μπορεί να αφαιρεθεί

ON

Ο κινητήρας και τα φώτα λειτουργούν.

Το κλειδί δεν μπορεί να αφαιρεθεί

40


ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΙΜΟΝΙΟΥ Κουμπί μίζας Όταν το κουμπί της μίζας (1) πατηθεί, η μηχανή τίθεται σε λειτουργία. Τα μπροστινά φώτα θα σβήσουν αυτόματα, αλλά τα πίσω φώτα θα παραμείνουν αναμμένα. Ανατρέξτε στη σελίδα 52 σχετικά με τη διαδικασία εκκίνησης. (1) Κουμπί μίζας

41


ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΤΙΜΟΝΙΟΥ Διακόπτης σκάλας προβολέα (1) Πιέστε το διακόπτη σκάλας στο σημείο (HI) για να επιλέξετε τη μεγάλη σκάλα προβολέα ή (LO) για να επιλέξετε τη μικρή στο σημείο σκάλα . Διακόπτης σινιάλου με φώτα (2) Πατώντας αυτό το διακόπτη, κάνετε σινιάλο με τους προβολείς στα αυτοκίνητα που πλησιάζουν ή σε αυτά που προσπερνάτε. Διακόπτης φώτων φλας (3) Σύρετε το διακόπτη στη θέση (L) όταν θέλετε να στρίψετε αριστερά, ή στη θέση (R) όταν θέλετε να στρίψετε δεξιά. Πατήστε το διακόπτη για να σβήσει το φλας. Κουμπί κόρνας (4) Πατώντας αυτό το κουμπί, ηχεί η κόρνα.

42

(1) (2) (3) (4)

Διακόπτης σκάλας προβολέα Διακόπτης σινιάλου με τα φώτα Διακόπτης φλας Κουμπί κόρνας


ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΙΣΩ ΦΡΕΝΟΥ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη ασφάλιση του πίσω φρένου όταν ο κινητήρας ζεσταίνεται. Για να ενεργοποιήσετε την ασφάλεια πίσω φρένου: 1. Ενεργοποιήστε το μικρό λευγέ του πίσω φρένου (2) σπρώχνοντάς τον προς τα πίσω και σφίγγοντας τη μανέτα του πίσω φρένου (1). Η ασφάλιση του πίσω φρένου δε θα ενεργοποιηθεί αν οι ντίζες του πίσω φρένου και του μηχανισμού σύσφιξης δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά. Αν η ντίζα ασφάλισης του φρένου χρειάζεται ρύθμιση, απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda. Για να απενεργοποιήσετε την ασφάλιση του φρένου: 1. Απελευθερώστε το βραχίονα σύσφιξης φρένου, σφίγγοντας τη μανέτα του πίσω φρένου. 2. Απελευθερώστε τη μανέτα του πίσω φρένου. Πριν οδηγήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε απελευθερώσει πλήρως το πίσω φρένο και ότι το φρένο δεν “τραβάει”.

Ενεργοποίηση

Απενεργοποίηση

(1) Μανέτα πίσω φρένου (2) Βραχίονας σύσφιξης πίσω φρένου

43


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (Δεν απαιτούνται για τη λειτουργία) ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΙΜΟΝΙΟΥ Για να κλειδώσετε το τιμόνι, γυρίστε τα χειριστήρια τέρμα προς τα αριστερά και ύστερα γυρίστε το κλειδί (1) στη θέση LOCK πιέζοντάς το ταυτόχρονα προς τα μέσα. Βγάλτε το κλειδί. Για να ξεκλειδώσετε το τιμόνι, γυρίστε το κλειδί στη θέση OFF. Μη γυρίζετε το κλειδί στη θέση LOCK, ενώ οδηγείτε, γιατί θα χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

(A) Πιέστε προς τα μέσα (B) Γυρίστε στη θέση LOCK (C) Γυρίστε στη θέση OFF

44


ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ Το κλείδωμα του καθίσματος (1) βρίσκεται στο γενικό διακόπτη (1). Για να ξεκλειδώσετε το κάθισμα, βάλτε το κλειδί στο διακόπτη (2), σπρώξτε το προς τα μέσα και γυρίστε το στη θέση OFF. Έπειτα γυρίστε το προς τα αριστερά. Σηκώστε το κάθισμα προς τα πάνω. Για να κλειδώσετε το κάθισμα, κατεβάστε το και σπρώξτε το προς τα κάτω κοντά στο άγκιστρο (3) μέχρι να κλειδώσει. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα έχει κλειδώσει, πριν οδηγήσετε το σκούτερ. Μην τοποθετείτε αποσκευές ή ρούχα κοντά στο άγκιστρο του καθίσματος (3). Το κάθισμα μπορεί να μην ανοίγει εύκολα, εάν κάποιο αντικείμενο «πιαστεί» μεταξύ των άγκιστρων του καθίσματος, ενώ κλείνετε το κάθισμα. (1) γενικός διακόπτης (2) Κλειδί γενικού διακόπτη (3) Άγκιστρο

45


ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ ΚΡΑΝΟΥΣ Η κλειδαριά κράνους εξαλείφει την ανάγκη να μεταφέρετε το κράνος σας όταν παρκάρετε. Σηκώστε το κάθισμα (σελίδα 45) Κρεμάστε το κράνος στο άγκιστρο της κλειδαριάς (1). Κλείστε το κάθισμα και ασφαλίστε το.

Αν οδηγείτε με το κράνος κρεμασμένο στη κλειδαριά του, υπάρχει κίνδυνος να προσκρούσει στον τροχό ή στην πίσω ανάρτηση και να προκαλέσει σύγκρουση στην οποία μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα. Χρησιμοποιείτε την κλειδαριά κράνους μόνο όταν η μοτοσικλέτα είναι σταθμευμένη. Μην οδηγείτε με το κράνος ασφαλισμένο στην κλειδαριά του. (1) Άγκιστρο κλειδαριάς κράνους

46


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΗΚΗ Η κεντρική θήκη (1) βρίσκεται κάτω από το κάθισμα. Άνοιγμα και κλείσιμο: Ανατρέξτε στην ενότητα “ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ” (σελίδα 45). ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ: 10 kg (22 lbs) Ποτέ μην υπερβαίνετε το ανώτατο όριο βάρους. Η απόκριση και η ευστάθεια ενδέχεται να επηρεαστούν σοβαρά. Η κεντρική θήκη μπορεί να ζεσταθεί από τον κινητήρα. Μην αποθηκεύετε τρόφιμα και άλλα αντικείμενα εύφλεκτα ή ευαίσθητα στη ζέστη, σε αυτήν τη θήκη.

(1) Κεντρική θήκη

Μη ρίχνετε απευθείας νερό υπό πίεση στην κεντρική θήκη, καθώς το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό της.

47


ΘΗΚΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Η θήκη εγγράφων (2) βρίσκεται πάνω στο εσωτερικό πλαίσιο του σκούτερ (1). Το εγχειρίδιο χρήσης και άλλα έγγραφα πρέπει να φυλάσσονται σε αυτή τη θήκη. Όταν πλένετε το σκούτερ προσέξτε να μην πλημμυρίσει αυτός ο χώρος με νερό.

(2) Θήκη εγγράφων

(1) Εσωτερικό πλαίσιο

48


ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ Το άγκιστρο αποσκευών (1) βρίσκεται κάτω από το τιμόνι ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ: 1,5 kg (3,0 lbs) Μην κρεμάτε βαριές αποσκευές στο άγκιστρο, οι οποίες μπορεί να εξέχουν από το σκούτερ σας ή/ και να εμποδίζουν την κίνηση των ποδιών σας.

(1) Άγκιστρο αποσκευών

49


ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΣΜΗΣ ΠΡΟΒΟΛΕΑ Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την κατακόρυφη ρύθμιση γυρνώντας τη βίδα (1) που βρίσκεται κάτω από το μπροστινό κάλυμμα, προς τα μέσα ή προς τα έξω, ως είναι απαραίτητο. Τηρείτε τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς.

(1) Βίδα

50

(A) Πάνω (B) Κάτω


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ Για την ασφάλειά σας, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε φορά πριν οδηγήσετε, για να ελέγξετε οπτικώς την κατάσταση του σκούτερ σας. Αν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, φροντίσετε να το λύσετε ή απευθυνθείτε σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda για την επίλυσή του.

Η μη σωστή συντήρηση του σκούτερ σας ή η αμέλεια διόρθωσης τυχόν προβλημάτων, πριν να το οδηγήσετε, μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος, στο οποίο μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα. Πάντα να πραγματοποιείτε έναν έλεγχο πριν από την οδήγηση και να διορθώνετε τυχόν προβλήματα.

1. Στάθμη λαδιού του κινητήρα συμπληρώστε λάδι εάν χρειάζεται (σελίδα 33). Ελέγξτε για τυχόν διαρροές. 2. Στάθμη καυσίμου - γεμίστε το ρεζερβουάρ εάν χρειάζεται (σελίδα 30). Ελέγξτε για τυχόν διαρροές. 3. Στάθμη ψυκτικού υγρού – συμπληρώστε ψυκτικό υγρό εάν χρειάζεται. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές (σελίδες 27-28). 4. Εμπρός και πίσω φρένα – ελέγξτε τη λειτουργία τους . Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει διαρροή υγρού φρένων (σελίδες 22-25). 5. Ελαστικά - ελέγξτε την κατάστασή τους και την πίεση του αέρα (σελίδες 34 -35). 6. Γκάζι - βεβαιωθείτε ότι ανοίγει και κλείνει ομαλά σε όποια θέση και αν βρίσκεται το τιμόνι. 7. Φώτα και κόρνα - βεβαιωθείτε ότι ο προβολέας, το πίσω φως /φως φρένου, τα φλας, οι ενδεικτικές λυχνίες και η κόρνα λειτουργούν σωστά.

51


ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Πάντα να ακολουθείτε τη διαδικασία εκκίνησης που περιγράφεται παρακάτω. Για να προστατέψετε τον καταλύτη του συστήματος εξάτμισης του σκούτερ σας, αποφύγετε τη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιείτε αμόλυβδη βενζίνη. Το σύστημα εξάτμισης του σκούτερ σας εκπέμπει μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δηλητηριώδες αέριο. Το ποσοστό του μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αυξηθεί γρήγορα σε κλειστούς χώρους όπως είναι το γκαράζ. Μη λειτουργείτε τον κινητήρα έχοντας κλειστή την πόρτα του γκαράζ. Ακόμα και αν η πόρτα είναι ανοικτή, λειτουργήστε τον κινητήρα τόσο όσο χρειάζεται για να μετακινήσετε το σκούτερ σας έξω από το γκαράζ. Μην κρατάτε τη μίζα σε λειτουργία για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα τη φορά. Αφήστε να περάσουν περίπου 10 δευτερόλεπτα πριν πατήσετε ξανά τη μίζα. 52

1. Στηρίξτε το σκούτερ στο κεντρικό σταντ. 2. Γυρίστε το γενικό διακόπτη (1) στη θέση ON.

(1) Γενικός διακόπτης


3. Σφίξτε τη μανέτα του πίσω φρένου (2).

Ο πίσω τροχός θα περιστρέφεται αν δεν περιοριστεί η κίνησή του από το φρένο ή την επαφή με το έδαφος. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση τυχαίας επαφής με τον περιστρεφόμενο πίσω τροχό.

(2) Μανέτα πίσω φρένου

4. Με το γκάζι κλειστό, πιέστε το κουμπί της μίζας (3). Αφήστε το κουμπί της μίζας μόλις ο κινητήρας ξεκινήσει. Ο κινητήρας δε θα λειτουργήσει αν το γκάζι είναι τελείως ανοικτό (διότι η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου εμποδίζει την τροφοδότηση καυσίμου).

(3) Κουμπί μίζας

53


5. Μπλοκάρετε τον πίσω τροχό χρησιμοποιώντας το βραχίονα σύσφιξης πίσω φρένου (σελίδα 43). 6. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε κλειστό το γκάζι και το πίσω φρένο (2) μπλοκαρισμένο, ενώ ο κινητήρας ζεσταίνεται. 7. Αφήστε τον κινητήρα να ζεσταθεί πριν να οδηγήσετε. (ανατρέξτε στη σελίδα 56).

(2) Μανέτα πίσω φρένου

54

Μην ανοιγοκλείνετε γρήγορα το γκάζι γιατί το σκούτερ θα μετακινηθεί απότομα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη απώλεια ελέγχου. Μην αφήνετε το σκούτερ χωρίς επιτήρηση όσο ο κινητήρας ζεσταίνεται.


ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Για να είναι εγγυημένη η αξιοπιστία και οι επιδόσεις του σκούτερ, πρέπει απαραιτήτως να προσέχετε ιδιαίτερα τον τρόπο οδήγησης στα 500 πρώτα χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφύγετε τις εκκινήσεις με πλήρως ανοικτό γκάζι και τις γρήγορες επιταχύνσεις.

55


ΟΔΗΓΗΣΗ Πριν ξεκινήσετε, ξαναδιαβάστε τις οδηγίες για την ασφάλεια οδήγησης του σκούτερ (σελίδες 1-9). Βεβαιωθείτε ότι εύφλεκτα υλικά, όπως ξερά χόρτα ή φύλλα δεν έρχονται σε επαφή με το σύστημα εξάτμισης όταν οδηγείτε, όταν ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί ή όταν σταθμεύετε τη μοτοσικλέτα σας. Ο πίσω τροχός πρέπει να είναι μπλοκαρισμένος όταν κατεβάζετε το κεντρικό σταντ του σκούτερ, αλλιώς μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

(1) Μανέτα πίσω φρένου (2) Βραχίονας ασφάλισης φρένου

56

1. Βεβαιωθείτε ότι το γκάζι είναι κλειστό και το πίσω φρένο μπλοκαρισμένο (σελίδα 43) πριν ανεβάσετε το κεντρικό σταντ. 2. Σταθείτε στην αριστερή πλευρά του σκούτερ και σπρώξτε το μπροστά, για να σηκώστε το κεντρικό σταντ.


3. Ανεβείτε στο σκούτερ από την αριστερή πλευρά, έχοντας το ένα πόδι στο έδαφος για να το στηρίζετε.

4. Ξεκλειδώστε τον πίσω τροχό σφίγγοντας και ελευθερώνοντας τη μανέτα πίσω φρένου (1).

(1) Μανέτα πίσω φρένου (2) Βραχίονας σύσφιξης φρένου

57


5. Πριν ξεκινήσετε, γνωστοποιήστε στους άλλους οδηγούς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσετε χρησιμοποιώντας τα φλας και βεβαιωθείτε ότι οι συνθήκες κυκλοφορίας είναι ασφαλείς για να ξεκινήσετε. Κρατάτε το τιμόνι σταθερά και με τα δυο σας χέρια. Μην επιχειρείτε ποτέ να οδηγήσετε με το ένα χέρι: αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του οχήματος.

6. Για να επιταχύνετε, ανοίξτε σταδιακά το γκάζι (3). Το σκούτερ θα κινηθεί προς τα εμπρός. Μην ανοιγοκλείνετε γρήγορα το γκάζι γιατί το σκούτερ θα μετακινηθεί απότομα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη απώλεια ελέγχου. 7. Για να μειώσετε την ταχύτητα, κλείστε το γκάζι.

(3) Γκάζι

58


8. Όταν επιβραδύνετε το σκούτερ, ο συντονισμός του γκαζιού (3) και των μπροστινών (5) και πίσω φρένων (4) είναι πολύ σημαντικός.

Τα φρένα εμπρός και πίσω πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί. Η ανεξάρτητη χρήση του μπροστινού ή πίσω φρένου μειώνει την ικανότητα φρεναρίσματος. Το απότομο φρενάρισμα μπορεί να προκαλέσει είτε μπλοκάρισμα των τροχών, είτε μείωση του ελέγχου του σκούτερ.

(3) Γκάζι

(4) Πίσω φρένο (5) Μπροστινό φρένο

59


9. Όταν φτάνετε σε στροφή ή σε γωνία, κλείστε τελείως το γκάζι (3) και ελαττώστε ταχύτητα χρησιμοποιώντας και τα δύο φρένα, μπροστά (5) και πίσω (4) ταυτόχρονα.

(3) Γκάζι

60

(4) Πίσω φρένο

10. Αφού περάσετε τη στροφή, ανοίξτε σταδιακά το γκάζι για να επιταχύνετε το σκούτερ.

(5) Μπροστινό φρένο


11. Όταν οδηγείτε σε απότομη κατηφόρα, κλείστε τελείως το γκάζι (3) και χρησιμοποιήστε και τα δύο φρένα (4), (5) για να μειώσετε την ταχύτητα του σκούτερ.

Αποφεύγετε τη συνεχή χρήση και των δύο φρένων γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φρεναρίσματος.

(3) Γκάζι (4) Πίσω φρένο (5) Μπροστινό φρένο

61


12. Όταν οδηγείτε σε υγρό ή σε μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. • Όταν οδηγείτε σε υγρό δρόμο ή υπό βροχή ή σε μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο, η δυνατότητα πραγματοποίησης ελιγμών και η αποτελεσματικότητα του φρεναρίσματος μειώνονται. Για την ασφάλειά σας: • Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν φρενάρετε, όταν επιταχύνετε ή όταν στρίβετε. • Να οδηγείτε με μικρότερη ταχύτητα και να λαμβάνετε υπόψη ότι χρειάζεστε μεγαλύτερη απόσταση για την ακινητοποίησή σας. • Να κρατάτε το σκούτερ όσο το δυνατό περισσότερο σε όρθια θέση. • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγείτε σε ολισθηρές επιφάνειες όπως είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι μεταλλικές επιφάνειες, οι πλάκες φρεατίων, οι βαμμένες γραμμές, κ.λ.π. 62


ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ 1. Όταν σταματήσετε το σκούτερ σας, στηρίξτε το στο κεντρικό του σταντ. 2. Κλειδώνετε το τιμόνι για να προστατεύετε το σκούτερ σας από κλοπή (σελίδα 44). 3. Βγάλτε το κλειδί του γενικού διακόπτη, αφού σταθμεύσετε το σκούτερ.

Να σταθμεύετε το σκούτερ σας σε έδαφος επίπεδο και σταθερό για να μην πέσει κάτω.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΝΤ

Βεβαιωθείτε ότι εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα ή φύλλα δεν έρχονται σε επαφή με το σύστημα εξάτμισης όταν σταθμεύετε το σκούτερ σας.

Ο σωλήνας εξάτμισης και ο σιγαστήρας θερμαίνονται πολύ όταν οδηγείτε το σκούτερ και παραμένουν αρκετά ζεστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαύματος αν τα ακουμπήσετε, ακόμα και αφού σβήσετε τον κινητήρα.

63


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΛΟΠΗ 1. Πάντα να κλειδώνετε το τιμόνι και να μην αφήνετε ποτέ το κλειδί στο γενικό διακόπτη. Αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί κάποιος (σελίδα 44). 2. Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες καταχώρησης του σκούτερ σας είναι ακριβείς και πραγματικές. 3. Αν είναι δυνατόν, σταθμεύετε το σκούτερ σας σε γκαράζ που κλειδώνει. 4. Χρησιμοποιήστε πρόσθετη αντικλεπτική διάταξη καλής ποιότητας. 5. Γράψτε το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό του τηλεφώνου σας σε αυτό το εγχειρίδιο χρήσης και έχετέ το πάντα στο σκούτερ σας. Πολλές φορές βρίσκεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη ενός κλεμμένου σκούτερ από τις πληροφορίες που αναγράφονται στο Εγχειρίδιο Χρήσης.

ΟΝΟΜΑ: ___________________________ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ________________________ ___________________________________ ___________________________________ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ: ______________ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

(A) Πιέστε προς τα μέσα (B) Γυρίστε το για να κλειδώσει

64


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Η καλή κατάσταση ενός σκούτερ είναι απαραίτητο στοιχείο για ασφαλή, οικονομική και χωρίς προβλήματα οδήγηση. Βοηθά επίσης και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για να σας βοηθήσουμε να συντηρείτε σωστά το σκούτερ σας, στις ακόλουθες σελίδες εσωκλείεται ένα Χρονοδιάγραμμα Συντήρησης και ένα Πιστοποιητικό Συντήρησης για τακτικά προγραμματισμένη συντήρηση. Οι οδηγίες που θα βρείτε εδώ, ισχύουν με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε το σκούτερ αποκλειστικά για τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί. Η παρατεταμένη οδήγηση με μεγάλες ταχύτητες, ή η οδήγηση σε συνθήκες με ασυνήθιστη υγρασία ή σκόνη, απαιτεί συχνότερη συντήρηση απ’ ότι αναφέρεται στο Χρονοδιάγραμμα Συντήρησης. Συμβουλευτείτε το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda, σχετικά με συστάσεις που αφορούν τη δική σας περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη χρήση του σκούτερ.

Αν το σκούτερ σας αναποδογυρίσει ή εμπλακεί σε δυστύχημα, βεβαιωθείτε ότι το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda θα ελέγξει όλα τα σημαντικά μέρη του, ακόμα και αν μπορείτε να κάνετε ορισμένες επισκευές.

Η μη σωστή συντήρηση του σκούτερ σας ή η αδυναμία σας να διορθώσετε τυχόν προβλήματα πριν να το οδηγήσετε μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης ατυχήματος, στο οποίο μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα. Να ακολουθείτε πάντοτε τις συστάσεις και τα χρονοδιαγράμματα ελέγχου και συντήρησης που αναφέρονται σε αυτό το εγχειρίδιο χρήσης.

65


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Η παράγραφος αυτή περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με την πραγματοποίηση σημαντικών εργασιών συντήρησης. Μπορείτε να προβείτε σε μερικές από αυτές με τα εργαλεία που σας παρέχονται – αν έχετε βασικές γνώσεις μηχανικού. Άλλες εργασίες που είναι πιο δύσκολες και απαιτούν ειδικά εργαλεία είναι καλύτερα να πραγματοποιούνται από επαγγελματίες. Η αφαίρεση τροχού θα πρέπει κανονικά να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο τεχνικό της Honda ή άλλον ειδικευμένο μηχανικό. Οι οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το εγχειρίδιο δίνονται μόνο για τη βοήθεια του χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακολουθούν μερικές πολύ σημαντικές προφυλάξεις ασφαλείας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να σας προειδοποιήσουμε για κάθε επικείμενο κίνδυνο που μπορεί να προκύψει κατά τη συντήρηση του οχήματός σας. Μονό εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν θα προβείτε ή όχι σε μια δεδομένη ενέργεια. 66

Αν δεν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες και τις προφυλάξεις συντήρησης μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή και θανάσιμα. Να ακολουθείτε πάντοτε τις διαδικασίες και τις προφυλάξεις που περιέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο του χρήστη.


ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ •

• •

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή επισκευής βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας δε λειτουργεί. Αυτό θα σας βοηθήσει στην εξάλειψη αρκετών πιθανών κινδύνων: • Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από το σύστημα εξάτμισης του κινητήρα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής εξαερισμός όποτε λειτουργεί ο κινητήρας. • Εγκαύματα από τα ζεστά μέρη του οχήματος. Αφήστε να κρυώσουν ο κινητήρας και το σύστημα εξάτμισης πριν τα αγγίξετε. • Τραυματισμοί από τα κινούμενα μέρη του οχήματος. Μη θέτετε σε λειτουργία τον κινητήρα, εκτός και αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τις οδηγίες. Διαβάστε τις οδηγίες πριν ξεκινήσετε και βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαιτούμενα εργαλεία και τις απαιτούμενες γνώσεις. Για να αποφύγετε την πτώση του σκούτερ, σταθμεύστε το σε σταθερή, επίπεδη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας το κεντρικό σταντ για να το στηρίξετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη σύσφιξη πίσω φρένου, πριν θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα, ενώ το σκούτερ στηρίζεται στο κεντρικό σταντ. Έτσι, ο πίσω τροχός δεν θα γυρίζει και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο τραυματισμού από επαφή με τον τροχό. • Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες πυρκαγιάς ή έκρηξης, να είστε προσεκτικοί όταν δουλεύετε κοντά σε βενζίνη ή μπαταρίες. Να χρησιμοποιείτε μόνο μη εύφλεκτο διαλύτη και όχι βενζίνη για να καθαρίζετε διάφορα μέρη του σκούτερ. Κρατήστε την μπαταρία και όλα τα μέρη του σκούτερ που έχουν άμεση σχέση με τα καύσιμα μακριά από αναμμένα τσιγάρα, σπίθες ή φλόγες. Θυμηθείτε ότι το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda ξέρει το σκούτερ σας καλύτερα από οποιονδήποτε και διαθέτει όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το συντηρήσει και να το επισκευάσει. Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και αξιοπιστία, να χρησιμοποιείτε μόνο καινούρια, γνήσια ανταλλακτικά της Honda ή ανάλογης ποιότητας με αυτά για επισκευή ή αντικατάσταση.

67


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Σε κάθε προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης, να πραγματοποιείτε τους σχετικούς “Ελέγχους πριν από την Οδήγηση” (σελίδα 51). Ε : ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ, ΛΙΠΑΝΣΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Κ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Α: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ρ: ΡΥΘΜΙΣΗ Λ: ΛΙΠΑΝΣΗ Το ακόλουθο Πρόγραμμα Συντήρησης προσδιορίζει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες συντήρησης, για να διατηρήσετε το σκούτερ σας σε άριστη κατάσταση. Η συντήρηση θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Honda, από κατάλληλα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους τεχνικούς. Το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. * Οι επισκευές πρέπει να πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda, εκτός και αν ο ιδιοκτήτης διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, τα στοιχεία για την επισκευή και τις απαραίτητες μηχανολογικές γνώσεις. Ανατρέξτε στο επίσημο εγχειρίδιο συνεργείου της Honda. ** Για τη δική σας ασφάλεια, συνιστούμε τα αντικείμενα αυτά να επισκευάζονται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda. Η Honda συνιστά μετά από κάθε περιοδική συντήρηση, να γίνεται δοκιμή του σκούτερ στο δρόμο από το εξουσιοδοτημένο συνεργείο. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

68

(1) ‘Όταν οι ενδείξεις του οδόμετρου είναι μεγαλύτερες, επαναλάβετε τη συντήρηση με τη συχνότητα που ορίζεται εδώ. (2) Η συντήρηση πρέπει να γίνεται συχνότερα, όταν οδηγείται σε περιοχές με ασυνήθιστη υγρασία ή σκόνη. (3) Η συντήρηση πρέπει να γίνεται συχνότερα, όταν οδηγείτε σε συνθήκες βροχής ή με πλήρες γκάζι. (4) Η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ή σύμφωνα με την ένδειξη του οδόμετρου, όποιο ισχύσει πρώτο. Η αντικατάσταση απαιτεί μηχανολογικές γνώσεις.


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΟΤΙ ΙΣΧΥΣΕΙ ΠΡΩΤΟ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΔΟΜΕΤΡΟΥ [ΣΗΜΕΙΩΣΗ (1)]

x 1000 km

1

4

8

12

x 1000 mi

0.6

2.5

5

7.5

6

12

18

Ε

Ε

Ε

Ε

Ε

Ε

86

Α

74

Κ

77

ΜΗΝΑΣ

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ * ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ * ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΚΑΖΙΟΥ ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2)

ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΑΣ ΚΑΡΤΕΡ

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3)

Κ

ΜΠΟΥΖΙ

Κ Α

* ΔΙΑΚΕΝΟ ΒΑΛΒΙΔΩΝ ΛΑΔΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

* ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ * ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΑ

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4)

84

Ε

Ε

Ε

Ε

Α

Α

Α

Α

78

Κ

81

* ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

Ε

87

Ε

27 Ε

69


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΟΤΙ ΙΣΧΥΣΕΙ ΠΡΩΤΟ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΔΟΜΕΤΡΟΥ [ΣΗΜΕΙΩΣΗ (1)]

x 1000 km

1

4

8

12

x 1000 mi

0.6

2.5

5

7.5

6

12

18

ΜΗΝΑΣ

ΚΑΘΕ 8.000 km (5000 μίλια) Ε, ΚΑΘΕ 24.000 km (15000 μίλια) Α

*

ΙΜΑΝΤΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

*

ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ ΙΜΑΝΤΑ

*

ΛΑΔΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4)

ΥΓΡO ΦΡΕΝΩΝ

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΡΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΦΩΤΩΝ ΦΡΕΝΩΝ

*

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΠΙΣΩ ΦΡΕΝΟΥ

*

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΒΟΛΕΑ

*

ΦΘΟΡΑ ΣΙΑΓΟΝΩΝ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ

*

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

*

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΜΠΟΥΛΟΝΙΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ε

Ε

70

ΡΟΥΛΕΜΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Κ

Κ

Κ

Ε

Ε

Ε

22

Ε

Ε

Ε

89,90

Ε

Ε

Ε

22,89

Ε

Ε

Ε

Ε

Ε

Ε

43

Ε

Ε

Ε

50

Ε

88

Ε Ε Ε

** ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ **

– –

ΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΠΕΛΜΑΤΑ / ΤΑΚΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΡΕΝΩΝ

*

ΔΕΙΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

Ε Ε

Ε

Ε

Ε

– Ε

Ε


ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ Η εργαλειοθήκη (1) βρίσκεται στην κεντρική θήκη. Τα εργαλεία που περιέχονται στην εργαλειοθήκη επιτρέπουν την πραγματοποίηση έκτακτων επισκευών καθοδόν, μικρών ρυθμίσεων και αντικατάστασης εξαρτημάτων. • Γαντζόκλειδο ρύθμισης ανάρτησης • Πολυγωνικό κλειδί 8 x 10 mm με ανοικτό άκρο • Πολυγωνικό κλειδί 12x14 mm με ανοικτό άκρο • Κατσαβίδι No. 2 • Προέκταση κατσαβιδιού • Εξαγωνικό κλειδί 5 mm • Μπουζόκλειδο • Εφεδρική ασφάλεια 30Α • Εξολκέας ασφαλειών • Τσάντα εργαλείων (1) Εργαλειοθήκη

71


ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΕΙΡΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Οι αριθμοί σειράς παραγωγής πλαισίου και κινητήρα απαιτούνται για την καταχώρηση του σκούτερ σας. Ίσως να σας ζητηθούν και από το συνεργείο κατά την παραγγελία ανταλλακτικών. Σημειώστε εδώ τους αριθμούς για δική σας ευκολία.

Ο αριθμός πλαισίου (1) είναι χαραγμένος στη δεξιά πλευρά του πλαισίου του σκούτερ. Ο αριθμός του κινητήρα (2) είναι χαραγμένος στην αριστερή πλευρά του κάρτερ κοντά στον πίσω τροχό.

ΑΡΙΘ. ΠΛΑΙΣΙΟΥ _____________________

ΑΡΙΘ. ΚΙΝΗΤΗΡΑ ____________________

(1) Αριθμός πλαισίου

(2) Αριθμός κινητήρα

72


ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΩΔΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ Η ετικέτα κωδικού χρώματος (1) είναι κολλημένη στην κεντρική θήκη (σελίδα 47). Η ετικέτα χρησιμεύει όταν παραγγέλνετε ανταλλακτικά. Σημειώστε εδώ το χρώμα και τον κωδικό για δική σας ευκολία. ΧΡΩΜΑ ____________________________ ΚΩΔΙΚΟΣ ___________________________

(1) Ετικέτα χρώματος

73


ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Πρέπει να γίνεται συντήρηση στο φίλτρο αέρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (σελίδα 69). Η συντήρηση πρέπει να γίνεται συχνότερα, όταν οδηγείτε σε περιοχές με ασυνήθιστη υγρασία ή σκόνη. 1. Αφαιρέστε τις έξι βίδες του καλύμματος του φίλτρου αέρα (1). 2. Αφαιρέστε το κάλυμμα (2) και πετάξτε το φίλτρο αέρα (3).

3. Τοποθετήστε ένα καινούριο φίλτρο αέρα. Να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά γνήσια φίλτρα αέρα της Honda. Η χρήση φίλτρων αέρα διαφορετικών από τα συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη φθορά του κινητήρα και μείωση της απόδοσης του σκούτερ. 4. Ακολουθήστε την αντίστροφη σειρά για την επανατοποθέτηση των μερών.

(3) Φίλτρο αέρα (1) Βίδες (2) Κάλυμμα φίλτρου αέρα

74


ΚΑΛΥΜΜΑ ΦΙΛΤΡΟΥ ΕΑΡΑ ΙΜΑΝΤΑ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.)

2. Αφαιρέστε το φίλτρο αέρα (4).

1. Βγάλτε τις δύο βίδες του καλύμματος περιβλήματος του ιμάντα (1) και αφαιρέστε το κάλυμμα (2) ελευθερώνοντας τους δύο ζευκτήρες (3).

(1) Μπουλόνια (2) Κάλυμμα περιβλήματος αλυσίδας

(3) Ζευκτήρες (4) Φίλτρο αέρα

75


3. Πλύνετε το φίλτρο αέρα με καθαρό, μη εύφλεκτο διαλύτη ή με διαλύτη υψηλού σημείου ανάφλεξης και αφήστε το να στεγνώσει τελείως. • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε βενζίνη ή διαλύτες με χαμηλά σημεία ανάφλεξης για να καθαρίσετε το φίλτρο αέρα. Μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά ή έκρηξη. • Αφήστε το φίλτρο να στεγνώσει εντελώς πριν να το τοποθετήσετε ξανά. • Μην χρησιμοποιείτε λάδι στο φίλτρο γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά στον ιμάντα μετάδοσης κίνησης. 4. Για να το τοποθετήσετε, ακολουθήστε την αντίθετη διαδικασία.

76


ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΑΣ ΚΑΡΤΕΡ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) 1. Αφαιρέστε την τάπα του σωλήνα εξαεριστήρα κάρτερ (1) από το σωλήνα και αδειάστε τα κατάλοιπα σε κατάλληλο δοχείο. 2. Επανατοποθετήστε την τάπα του σωλήνα εξαεριστήρα κάρτερ. Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται συχνότερα, όταν οδηγείτε υπό συνθήκες βροχής κι έχετε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα ή αν το σκούτερ σας μόλις πλύθηκε ή έχει αναποδογυρίσει. Πραγματοποιήστε συντήρηση και καθαρισμό του σωλήνα αν η στάθμη των καταλοίπων είναι ορατή στο διαφανές τμήμα του σωλήνα αποστράγγισης.

(1) Τάπα του σωλήνα εξαεριστήρα κάρτερ

77


ΛΑΔΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ανατρέξτε στις Οδηγίες Ασφαλείας στη σελίδα 67. Συνιστώμενο λάδι Κατάταξη API

SG ή υψηλότερα, εκτός των λαδιών που διαθέτουν επισήμανση εξοικονόμησης ενέργειας στη στρογγυλή ετικέτα API

Ιξώδες

SAE10W-30

Η μοτοσικλέτα σας δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον πρόσθετο λαδιού. Χρησιμοποιείτε το συνιστώμενο λάδι. Μη χρησιμοποιείτε λάδια API SH ή υψηλότερα, που έχουν μια στρογγυλή ετικέτα API ‘’εξοικονόμησης ενέργειας’’ πάνω στο δοχείο. Ενδέχεται να επηρεάσουν τη λίπανση και την επίδοση του συμπλέκτη.

Πρότυπο MB JASO T 903

Προτεινόμενο Λάδι Honda ‘’4-STROKE MOTORCYCLE OIL’’ ή ισοδύναμο.

78

ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ

ΟΚ

Μην χρησιμοποιείτε μη απορρυπαντικά, ή φυτικά λάδια ή λάδια με βάση το καστορέλαιο.


Ιξώδες: Η επιλογή του βαθμού ιξώδους του λαδιού του κινητήρα θα πρέπει να γίνεται βάσει της μέσης θερμοκρασίας περιβάλλοντος στην περιοχή όπου οδηγείτε το σκούτερ σας. Ο ακόλουθος πίνακας είναι ένας οδηγός για την επιλογή του σωστού βαθμού ιξώδους του λαδιού, για τις διάφορες θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

79


Πρότυπο JASO T 903 Το πρότυπο JASO T 903 είναι ένας δείκτης για την επιλογή λαδιών κινητήρων για τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: ΜΑ και ΜΒ. Το λάδι που συμμορφώνεται με το πρότυπο έχει αντίστοιχη ετικέτα πάνω στο δοχείο. Για παράδειγμα, η ακόλουθη ετικέτα δείχνει την κατάταξη ΜΑ.

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ JASO Τ 903 ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ:

(1) Κωδικός αριθμός της εταιρείας πωλήσεων του λαδιού (2) Κατάταξη του λαδιού

80


Λάδι κινητήρα / Φίλτρο λαδιού Η ποιότητα του λαδιού του κινητήρα είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα. Να αλλάζετε το λάδι του κινητήρα όπως καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα συντήρησης (σελίδα 69). Όταν οδηγείτε σε δρόμους με πολλή σκόνη, θα πρέπει να αλλάζετε το λάδι πιο συχνά από ό,τι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα συντήρησης. Παρακαλείσθε να απορρίπτετε το χρησιμοποιημένο λάδι κινητήρα, με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον. Προτείνουμε να το τοποθετείτε σε σφραγισμένο δοχείο και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στο τοπικό κέντρο ανακύκλωσης ή πρατήριο βενζίνης για ανακύκλωση. Μην το πετάτε στα σκουπίδια και μην το χύνετε στο έδαφος ή τις αποχετεύσεις.

θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό το συντομότερο δυνατόν μετά από την επαφή σας με αυτό. Εάν δε χρησιμοποιήσετε ροπόκλειδο για αυτή την τοποθέτηση, επισκεφθείτε το συνεργείο της Honda το συντομότερο δυνατό για να ελέγξει εάν έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση. Να αλλάζετε το λάδι με τον κινητήρα σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας και το σκούτερ στερεωμένο στο κεντρικό σταντ, έτσι ώστε να αδειάσει γρήγορα όλο το λάδι.

Το χρησιμοποιημένο λάδι, σε περίπτωση παρατεταμένης επαφής με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Παρόλο που αυτό είναι απίθανο, εκτός και αν χειρίζεστε καθημερινά χρησιμοποιημένο λάδι, 81


1. Αφαιρέστε την τάπα πλήρωσης λαδιού από το δεξί καπάκι του κάρτερ. 2. Τοποθετήστε το δοχείο αποστράγγισης λαδιού κάτω από το κάρτερ και αφαιρέστε την τάπα αποστράγγισης λαδιού (1). Το ελατήριο (2) και το φίλτρο λαδιού (3) θα εμφανιστεί όταν αφαιρέσετε την τάπα αποστράγγισης.

3. Καθαρίστε το φίλτρο λαδιού. 4. Ελέγξτε αν το φίλτρο λαδιού, η ελαστική τσιμούχα και το λαστιχάκι της τάπας αποστράγγισης βρίσκονται σε καλή κατάσταση. 5. Τοποθετήστε το φίλτρο λαδιού, το ελατήριο και την τάπα αποστράγγισης. Ροπή σύσφιξης τάπας αποστράγγισης: 20 N•m (2,0 kgf•m)

(1) Τάπα αποστράγγισης

(2) Ελατήριο

82

(3) Φίλτρο λαδιού


6. Γεμίστε ξανά το δοχείο με το συνιστώμενο λάδι κινητήρα: 0,9 liters (1,0 US qt) 7. Τοποθετήστε την τάπα πλήρωσης. 8. Βάλτε μπροστά τον κινητήρα και αφήστε τον στο ρελαντί για 2-3 λεπτά. 9. Σβήστε τον κινητήρα και ελέγξτε αν η στάθμη του λαδιού βρίσκεται στην άνω ένδειξη του μετρητή στάθμης, όταν το σκούτερ βρίσκεται σε όρθια θέση και σε επίπεδο έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές λαδιού.

83


ΜΠΟΥΖΙ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Συνιστώμενα μπουζί: Στάνταρ: CR8EH-9 (NGK) ή U24FER-9 (DENSO) Για παρατεταμένη οδήγηση σε υψηλές στροφές: CR9EH-9 (NGK) ή U27FER -9 (DENSO)

1. Βγάλτε το καπάκι συντήρησης (1) αφαιρώντας τις τρεις βίδες (2). 2. Αποσυνδέστε τις πίπες των μπουζί (3) από τα μπουζί. 3. Απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες από τη βάση των μπουζί. Βγάλτε το μπουζί χρησιμοποιώντας το μπουζόκλειδο που εσωκλείεται στην εργαλειοθήκη. 4. Πετάξτε το μπουζί.

Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε μπουζί με ακατάλληλο εύρος θερμοκρασίας. Μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά στον κινητήρα.

(1) Καπάκι συντήρησης

84

(2) Βίδες

(3) Πίπες των μπουζί


5. Ελέγξτε το διάκενο του καινούριου μπουζί (4) χρησιμοποιώντας ένα φίλερ τύπου σύρματος. Αν απαιτείται κάποια ρύθμιση, λυγίστε με προσοχή το πλευρικό ηλεκτρόδιο (5). Το διάκενο θα πρέπει να είναι: 0,80 - 0,90 mm (0,.031 – 0,035 in) Βεβαιωθείτε ότι η ροδέλα των μπουζί βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

6. Με τη ροδέλα του μπουζί στη θέση της, βιδώστε το μπουζί με το χέρι σας για να αποφύγετε τυχόν ζημιά στο σπείρωμα. 7. Σφίξτε το μπουζί: • Εάν το παλαιό μπουζί είναι εντάξει: 1/8 στροφής, αφού έχει καθίσει. • Εάν τοποθετείτε ένα νέο μπουζί, σφίξτε το δύο φορές για να αποτρέψετε τυχόν χαλάρωση: a) Πρώτα, σφίξτε το πώμα: NGK: 1/2 στροφής, αφού έχει καθίσει. DENSO: 1 στροφή, αφού έχει καθίσει. b) Μετά χαλαρώστε το μπουζί. c) Στη συνέχεια, σφίξτε το ξανά: 1/8 στροφής, αφού έχει καθίσει.

Φροντίστε να σφίξετε σωστά το μπουζί. Σε αντίθετη περίπτωση, το μπουζί μπορεί να θερμανθεί υπερβολικά με κίνδυνο να καταστραφεί ο κινητήρας. (4) Διάκενο μπουζί (5) Πλευρικό ηλεκτρόδιο

8. Επανατοποθετήστε την πίπα του μπουζί. 9. Ακολουθήστε την αντίστροφη σειρά για την τοποθέτηση των μερών. 85


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΚΑΖΙΟΥ Ανατρέξτε στις Οδηγίες Ασφαλείας στη σελίδα 67. 1. Ελέγξτε την ομαλή περιστροφή του σκριπ γκαζιού σε όλες τις θέσεις, στρίβοντας στο τιμόνι και προς τις δύο πλευρές. 2. Μετρήστε το τζόγο του σκριπ στη φλάντζα του σκριπ γκαζιού. Ο κανονικός τζόγος θα πρέπει να είναι περίπου: 2-6 mm (0,08 – 0,24 in) Για να ρυθμίσετε το τζόγο, ξεσφίξτε το παξιμάδι συγκράτησης (1) και στρέψτε το ρυθμιστή (2).

86

(1) Παξιμάδι συγκράτησης (2) Ρυθμιστής


ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ Ανατρέξτε στις Οδηγίες Ασφαλείας στη σελίδα 67. Αντικατάσταση ψυκτικού υγρού Το ψυκτικό υγρό πρέπει να αντικαθίσταται από ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda, εκτός και αν ο ιδιοκτήτης διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, τα στοιχεία για την επισκευή και τις απαραίτητες μηχανολογικές γνώσεις. Ανατρέξτε σε ένα επίσημο Εγχειρίδιο Σέρβις της Honda.

Αν βγάλετε την τάπα του ψυγείου ενώ ο κινητήρας είναι ακόμα ζεστός μπορεί να πεταχτεί το ψυκτικό υγρό και να σας προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Να αφήνετε πάντα τον κινητήρα και το ψυγείο να κρυώσουν πριν να αφαιρέσετε την τάπα του ψυγείου.

Να προσθέτετε πάντα ψυκτικό υγρό στο δοχείο. Μην επιχειρήσετε να προσθέσετε ψυκτικό υγρό αφαιρώντας την τάπα του ψυγείου.

87


Έλεγχος μπροστινής και πίσω ανάρτησης Ανατρέξτε στις Οδηγίες Ασφαλείας στη σελίδα 67. 1. Ελέγξτε το μπροστινό πιρούνι, πατώντας το μπροστινό φρένο και πιέζοντας με δύναμη πάνω – κάτω το πιρούνι αρκετές φορές. Η ανάρτηση θα πρέπει να λειτουργεί ομαλά, χωρίς διαρροές λαδιού. 2. Αφού βάλετε το σκούτερ στο κεντρικό σταντ, ελέγξτε τα ρουλεμάν του άξονα του πίσω ψαλιδιού πιέζοντας με δύναμη πλευρικά τον πίσω τροχό. Εάν παρατηρείται τζόγος, αυτό είναι ένδειξη φθαρμένων ρουλεμάν. 3. Να επιθεωρείτε προσεκτικά εάν όλα τα παξιμάδια ασφαλείας της μπροστινής και της πίσω ανάρτησης είναι καλά σφιγμένα.

88


ΦΘΟΡΑ ΣΤΑ ΤΑΚΑΚΙΑ ΤΩΝ ΦΡΕΝΩΝ

(Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Η φθορά στα τακάκια των φρένων εξαρτάται από το πόσο σκληρή χρήση γίνεται, από τον τρόπο οδήγησης και από τις συνθήκες του οδοστρώματος. (Γενικά, τα τακάκια φθείρονται γρηγορότερα με την οδήγηση σε υγρούς και βρώμικους δρόμους). Να ελέγχετε τα τακάκια σε κάθε τακτική συντήρηση (σελίδα 70). Μπροστινό φρένο Ελέγξτε την ένδειξη φθοράς (1) σε κάθε τακάκι. Αν κάποιο τακάκι έχει φθαρεί μέχρι το δείκτη φθοράς, τότε αντικαταστήστε και τα δύο τακάκια μαζί. Για την εργασία αυτή, απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

Χρησιμοποιήστε εφεδρικά γνήσια τακάκια φρένων της Honda ή άλλα αντίστοιχης ποιότητας. Όταν το σέρβις των φρένων είναι απαραίτητο, απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

(1) Ένδειξη φθοράς

89


ΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΙΑΓΟΝΕΣ ΤΩΝ ΦΡΕΝΩΝ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Το πίσω φρένο διαθέτει δείκτη φθοράς. Όταν φρενάρετε, ένα σύμβολο αναφοράς (1) κινείται προς το βέλος (2) πάνω στο βραχίονα του φρένου (3). Αν το βέλος ευθυγραμμίζεται με το σύμβολο αναφοράς όταν το φρένο είναι τέρμα πατημένο, πρέπει να αντικαταστήσετε τις σιαγόνες του φρένου. Απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda για να πραγματοποιήσει την εργασία αυτή.

Χρησιμοποιείτε μόνο γνήσια ανταλλακτικά της Honda ή άλλα ανάλογης ποιότητας, που διατίθενται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Honda. Όταν το σέρβις των φρένων είναι απαραίτητο, απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

90

(1) Σύμβολο (2) Βέλος (3) Βραχίονας φρένου


ΜΠΑΤΑΡΙΑ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Δε χρειάζεται να ελέγχετε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη μπαταρίας ή να συμπληρώνετε απεσταγμένο νερό γιατί αυτός ο τύπος μπαταρίας δε χρειάζεται συντήρηση. Εάν η μπαταρία φαίνεται να είναι άδεια ή / και παρουσιάζει διαρροές ηλεκτρολύτη (προκαλώντας δυσκολίες στην εκκίνηση ή άλλα ηλεκτρικά προβλήματα), επικοινωνήστε με το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda.

Η μπαταρία εκλύει εκρηκτικό αέριο υδρογόνο κατά την κανονική λειτουργία της. Μια σπίθα ή μια φλόγα μπορεί να προκαλέσει μια τόσο δυνατή έκρηξη στην μπαταρία, η οποία είναι ικανή να σας τραυματίσει σοβαρά ή και θανάσιμα. Να φοράτε προστατευτικά ρούχα και προστατευτικό κάλυμμα προσώπου, ή να αναθέτετε τη συντήρηση της μπαταρίας σας σε ειδικό μηχανικό.

Η μπαταρία σας είναι τέτοιου τύπου που δεν χρειάζεται συντήρηση και μπορεί να υποστεί μόνιμη ζημιά, αν αφαιρεθεί το καπάκι.

91


Αφαίρεση μπαταρίας: 1. Βγάλτε το κάλυμμα της θήκης της μπαταρίας (1) ξεβιδώνοντας τις τρεις βίδες (2). 2. Βγάλτε τις δύο βίδες από το στήριγμα της μπαταρίας (6) και αφαιρέστε την μπαταρία (5). 3. Αρχικά αποσυνδέστε τον αρνητικό (-) πόλο (3) από την μπαταρία, μετά αποσυνδέστε το θετικό (+) πόλο της (4).

(1) Κάλυμμα μπαταρίας (2) Βίδες

92

4. Τραβήξτε προς τα έξω την μπαταρία (5) από τη θήκη της.

(3) (4) (5) (6)

Αρνητικός (-) πόλος μπαταρίας Θετικός (+) πόλος μπαταρίας Μπαταρία Στήριγμα


ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Εάν οι ασφάλειες καίγονται συχνά, αυτό γενικά είναι ένδειξη βραχυκυκλώματος ή υπερφόρτωσης του ηλεκτρικού συστήματος. Απευθυνθείτε στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Honda για επισκευή.

Καμένη ασφάλεια

Πριν κάνετε τον έλεγχο ή την αντικατάσταση των ασφαλειών, γυρίστε το γενικό διακόπτη στη θέση OFF για να αποφύγετε τυχόν βραχυκύκλωμα. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ασφάλεια διαφορετικής έντασης από την καθορισμένη. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα ή πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί απώλεια των φώτων ή της ισχύος του κινητήρα. 93


Ασφαλειοθήκη: Η ασφαλειοθήκη βρίσκεται στη θήκη εγγράφων. Οι καθορισμένες ασφάλειες είναι: 10A, 15A 1. Ανοίξτε τη θήκη εγγράφων (1). 2. Ανοίξτε το καπάκι της ασφαλειοθήκης (2). Τραβήξτε έξω την παλιά ασφάλεια και τοποθετήστε μια καινούρια. Οι εφεδρικές ασφάλειες (3) βρίσκονται στην ασφαλειοθήκη. 3. Κλείστε το καπάκι της ασφαλειοθήκης και τοποθετήστε το μπροστινό κάλυμμα. (1) Θήκη εγγράφων (2) Κάλυμμα ασφαλειοθήκης (3) Εφεδρική ασφάλεια

94


Κύρια ασφάλεια: Η κύρια ασφάλεια (1) βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα της θήκης μπαταρίας. Η καθορισμένη ασφάλεια είναι : 30A 1. Ανασηκώστε το κάλυμμα της μπαταρίας (σελίδα 92). 2. Αποσυνδέστε τη φίσα του καλωδίου (2) του ρελέ της μίζας, αφού βγάλετε το κάλυμμα της θήκης μπαταρίας. 3. Τραβήξτε έξω την παλιά ασφάλεια και τοποθετήστε μια καινούρια. Η εφεδρική ασφάλεια βρίσκεται στο τσαντάκι εργαλείων. 4. Επανασυνδέστε τη φίσα και τοποθετήστε το κάλυμμα της θήκης μπαταρίας. (1) Κύρια ασφάλεια (2) Βύσμα καλωδίου

95


ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ (Ανατρέξτε στις Προφυλάξεις Ασφαλείας στη σελίδα 67.) Ο λαμπτήρας θερμαίνεται πάρα πολύ όταν είναι στη θέση ΟΝ, και παραμένει ζεστός για αρκετή ώρα αφού τεθεί στη θέση OFF. Βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εργασία επισκευής. Να προσέχετε να μην αφήνετε δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στον λαμπτήρα του προβολέα, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν θερμές εστίες πάνω στον λαμπτήρα, με αποτέλεσμα να σπάσει. Να φοράτε καθαρά γάντια όταν αντικαθιστάτε τον λαμπτήρα. Εάν ακουμπήσετε τον λαμπτήρα με γυμνά χέρια, καθαρίστε τον με ένα πανί βρεγμένο με οινόπνευμα για να μην καεί πρόωρα.

96

• Βεβαιωθείτε ότι, κατά την αντικατάσταση του λαμπτήρα, ο γενικός διακόπτης είναι στη θέση OFF. • Μην χρησιμοποιείτε λαμπτήρες, διαφορετικούς από αυτούς που καθορίζονται. • Αφού τοποθετήσετε καινούριο λαμπτήρα, βεβαιωθείτε ότι το φως λειτουργεί κανονικά.


Λαμπτήρας Προβολέα 1. Αφαιρέστε τις βίδες (1) από το άνω καπάκι του τιμονιού (2). 2. Αφαιρέστε τις βίδες (3) από το εμπρός καπάκι του τιμονιού (4). 3. Αφαιρέστε το άνω καπάκι του τιμονιού (2) και το εμπρός καπάκι του τιμονιού (4).

(1) (2) (3) (4)

Βίδες του άνω καπακιού του τιμονιού Άνω καπάκι τιμονιού Βίδες του εμπρός καπακιού του τιμονιού Εμπρός καπάκι του τιμονιού

97


4. Αφαιρέστε το προστατευτικό καπάκι (5) και βγάλτε το σύνδεσμο (6). 5. Στρέψτε το ντουί (7) προς τα αριστερά και αφαιρέστε το λαμπτήρα (8). Για να τοποθετήσετε καινούριο λαμπτήρα, ακολουθήστε τη διαδικασία αυτή με την αντίστροφη σειρά, προσέχοντας ώστε να ευθυγραμμίσετε τα πτερύγια του λαμπτήρα με τις υποδοχές του ντουί.

(5) (6) (7) (8)

98

Προστατευτικό καπάκι Σύνδεσμος Ντουί Λαμπτήρας


Λαμπτήρας φώτων θέσης Περιμένετε μέχρι το ψυγείο και τα σωληνάκια να κρυώσουν, πριν τα αγγίξετε. 1. Αφαιρέστε το ντουί από τη βάση του. Μπορείτε να δείτε το ντουί κοιτώντας μέσα από την εξωτερική σχάρα (1) προς το χώρο του ψυγείου. Η εργασία πρέπει να γίνεται εξωτερικά του χώρου του ψυγείου, όπως φαίνεται στην εικόνα. 2. Βγάλτε το λαμπτήρα (2) χωρίς να τον στρέψετε. 3. Για να τοποθετήσετε καινούριο λαμπτήρα, ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία με την αντίστροφη σειρά.

(1) Εξωτερική σχάρα

(2) Λαμπτήρας

99


Λαμπτήρας φώτων πίσω / στοπ 1. Βγάλτε το φανάρι του φωτός στοπ (1) αφαιρώντας τις δύο βίδες (2). 2. Στρέψτε τον λαμπτήρα (3) αριστερόστροφα και αφαιρέστε τον. 3. Τοποθετήστε καινούριο λαμπτήρα ακολουθώντας τη διαδικασία αφαίρεσης με την αντίστροφη σειρά.

(1) Φανάρι φωτός στοπ (2) Βίδες

100

(3) Λαμπτήρας


Λαμπτήρας μπροστινού φλας Περιμένετε μέχρι το ψυγείο και τα σωληνάκια να κρυώσουν, πριν τα αγγίξετε. 1. Αφαιρέστε το ντουί από τη βάση του, στρέφοντάς το προς τα αριστερά. Μπορείτε να δείτε το ντουί κοιτώντας μέσα από την εξωτερική σχάρα (1) προς το χώρο του ψυγείου. Η εργασία πρέπει να γίνεται εξωτερικά του χώρου του ψυγείου, όπως φαίνεται στην εικόνα. 2. Ξεβιδώστε το λαμπτήρα (2) στρέφοντάς τον προς τα δεξιά, για να τον αφαιρέσετε. 3. Για να τοποθετήσετε καινούριο λαμπτήρα, ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία με την αντίστροφη σειρά. • Χρησιμοποιήστε λαμπτήρα κίτρινου χρώματος.

(1) Εξωτερική σχάρα

(2) Λαμπτήρας

101


Λαμπτήρας πίσω φλας 1. Αφαιρέστε το φανάρι του φωτός στοπ (1) (σελίδα 100). 2. Αφαιρέστε τη βίδα (2) από το φανάρι του φωτός φλας και βγάλτε το. 3. Στρέψτε τον λαμπτήρα (4) αριστερόστροφα και αντικαταστήστε τον. 4. Τοποθετήστε καινούριο λαμπτήρα ακολουθώντας την αντίστροφη διαδικασία αφαίρεσης. • Χρησιμοποιήστε λαμπτήρα κίτρινου χρώματος.

(1) (2) (3) (4)

102

Φανάρι φωτός στοπ Βίδα Φανάρι φωτός φλας Λαμπτήρας


Λαμπτήρας Πινακίδας Κυκλοφορίας 1. Αφαιρέστε τη βίδα. 2. Αφαιρέστε το κάλυμμα του φωτός πινακίδας κυκλοφορίας (1). 3. Τραβήξτε το σύνδεσμο προς τα έξω (2). 4. Τραβήξτε έξω το λαμπτήρα (3) χωρίς να τον στρέψετε. 5. Τοποθετήστε καινούριο λαμπτήρα ακολουθώντας τη διαδικασία αφαίρεσης με την αντίστροφη σειρά.

(1) Κάλυμμα φωτός πινακίδας κυκλοφορίας (2) Σύνδεσμος (3) Λαμπτήρας

103


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Καθαρίζετε τακτικά το σκούτερ σας για να προστατεύετε το φινίρισμα των επιφανειών. Επιθεωρείτε συχνά για πιθανές ζημιές, φθορές και διαρροές λαδιού, ψυκτικού υγρού και υγρών φρένων. Αποφεύγετε τα καθαριστικά προϊόντα που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για επιφάνειες σκούτερ ή αυτοκινήτου. Μπορεί να περιέχουν σκληρά απορρυπαντικά ή χημικούς διαλύτες που μπορεί να προκαλέσουν φθορές στο μέταλλο, στο χρώμα και στα πλαστικά του σκούτερ σας. Αν το σκούτερ σας είναι ακόμα ζεστό από πρόσφατη λειτουργία, αφήστε τον κινητήρα και το σύστημα εξάτμισης να κρυώσει. Σας συνιστούμε να αποφεύγετε τη χρήση νερού με μεγάλη πίεση πάνω στη μοτοσικλέτα (τυπικό στοιχείο στα πλυντήρια αυτοκινήτων που λειτουργούν με κέρματα). Νερό (ή αέρας) με υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένα μέρη του σκούτερ.

104

Πλύσιμο του σκούτερ 1. Ξεπλύνετε ολόκληρο το σκούτερ με κρύο νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. 2. Καθαρίστε το σκούτερ με ένα σφουγγάρι ή με μαλακό πανί χρησιμοποιώντας κρύο νερό. Αποφεύγετε να ρίχνετε απευθείας νερό στις οπές σιγαστήρα και στα ηλεκτρικά μέρη. 3. Καθαρίστε τα πλαστικά μέρη χρησιμοποιώντας πανί ή σφουγγάρι με διάλυμα ήπιου απορρυπαντικού και νερού. Καθαρίστε τη βρώμικη επιφάνεια τρίβοντάς την απαλά και ξεπλένοντάς την με καθαρό νερό. Φροντίστε να μην έρχονται σε επαφή με το σκούτερ υγρά φρένων ή διαλύτες. Θα καταστρέψουν τις πλαστικές και βαμμένες επιφάνειες. Το εσωτερικό των κρυστάλλων του προβολέα μπορεί να θολώσει αμέσως αφού πλύνετε το σκούτερ. Η συγκέντρωση υγρασίας μέσα στα κρύσταλλα του προβολέα θα εξαφανιστεί σταδιακά ανάβοντας τη μεγάλη σκάλα προβολέα. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργεί όσο έχετε αναμμένο τον προβολέα. 4. Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε πολύ καλά το σκούτερ με άφθονο καθαρό νερό. Τα


κατάλοιπα ισχυρών απορρυπαντικών μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση στα εξαρτήματα από κράματα. 5. Στεγνώστε το σκούτερ, βάλτε μπροστά τον κινητήρα και αφήστε τον στο ρελαντί για μερικά λεπτά. 6. Ελέγξτε τα φρένα πριν την οδήγηση του σκούτερ.

Μετά τον καθαρισμό μπορεί να χρειαστεί να πατήσετε τα φρένα πολλές φορές για να αρχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Η αποτελεσματικότητα φρεναρίσματος μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά, αμέσως μετά από το πλύσιμο του σκούτερ. Για να αποφύγετε πιθανό ατύχημα, κρατάτε τις αποστάσεις.

ΔΟΚΙΜΗ ΦΡΕΝΩΝ

105


Τελευταίες Λεπτομέρειες Αφού πλύνετε το σκούτερ σας, μπορείτε να το γυαλίσετε χρησιμοποιώντας ένα εμπορικά διαθέσιμο γυαλιστικό σπρέι ή ανάλογης ποιότητας υγρό ή κερί για να τελειώσετε το καθάρισμα. Χρησιμοποιείτε μόνο λειαντικό γυαλιστικό ή κερί σχεδιασμένο ειδικά για μοτοσικλέτες ή αυτοκίνητα. Χρησιμοποιείτε το γυαλιστικό ή το κερί σύμφωνα με τις οδηγίες του δοχείου.

Αφαίρεση των αλάτων του δρόμου Τα άλατα που βρίσκονται στην επιφάνεια του δρόμου από τα εκχιονιστικά μηχανήματα που περνούν τον χειμώνα και το θαλασσινό νερό αποτελούν την αιτία της σκουριάς. Όταν περνάτε από τέτοια σημεία, να πλένετε το σκούτερ σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1. Καθαρίστε το σκούτερ χρησιμοποιώντας κρύο νερό (σελίδα 104). Μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Ενισχύει την επίδραση του άλατος. 2. Στεγνώστε το σκούτερ και έπειτα γυαλίστε με κερί τις μεταλλικές επιφάνειές του.

106


Συντήρηση των Βαμμένων Τροχών Αλουμινίου

Το αλουμίνιο μπορεί να διαβρωθεί, όταν έρχεται σε επαφή με ακαθαρσία, λάσπη ή αλάτι του δρόμου. Καθαρίστε τους τροχούς όταν έχετε οδηγήσει πάνω σε κάποια από τις προαναφερθείσες ουσίες. Χρησιμοποιήστε βρεγμένο σφουγγάρι και ήπιο καθαριστικό. Μη χρησιμοποιείτε σκληρή βούρτσα ή σύρμα κουζίνας ή προϊόντα για καθαρισμό που περιέχουν δραστικά ή χημικά συστατικά. Μετά το πλύσιμο, ξεπλύνετε τη μοτοσικλέτα με άφθονο νερό και στεγνώστε την με καθαρό πανί.

Συντήρηση σωλήνα εξάτμισης

Ο σωλήνας εξάτμισης είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα αλλά μπορεί να οξειδωθεί από το λάδι ή τη λάσπη. Αν κρίνεται απαραίτητο, αφαιρέστε τις κηλίδες θερμότητας με υγρό καθαριστικό κουζίνας.

Καθαρισμός της ζελατίνας (προαιρετικό εξάρτημα) Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό, καθαρίστε τη ζελατίνα με ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι, (αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικών ή κάθε είδους χημικού καθαριστικού στη ζελατίνα). Σκουπίστε με ένα μαλακό, καθαρό πανί. Για να αποφύγετε τυχόν γρατζουνίσματα ή άλλη ζημιά, χρησιμοποιήστε μόνο νερό και ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να καθαρίσετε τη ζελατίνα. Αν η ζελατίνα είναι πολύ βρώμικη, χρησιμοποιήστε αραιωμένο ουδέτερο καθαριστικό με μαλακό σφουγγάρι και άφθονο νερό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει καλά όλο το απορρυπαντικό, (τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στη ζελατίνα). Αντικαταστήστε τη ζελατίνα, αν οι γρατσουνιές δεν μπορούν ν’ αφαιρεθούν και εμποδίζουν τη σωστή ορατότητα. Μην αφήνετε τον ηλεκτρολύτη μπαταρίας, τα υγρά φρένων ή άλλα όξινα χημικά να εισχωρήσουν στη ζελατίνα ή στο διακοσμητικό της πλαίσιο. Θα καταστρέψουν το πλαστικό.

107


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Πριν από τη φύλαξη του σκούτερ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα στη διάρκεια του χειμώνα, απαιτείται η λήψη κάποιων μέτρων για να αποφευχθούν οι επιδράσεις της φθοράς από τη μη χρήση του σκούτερ. Επιπλέον, πιθανές επισκευές του σκούτερ θα πρέπει να γίνονται ΠΡΙΝ τη φύλαξή του, αλλιώς μπορεί να ξεχάσετε να τις κάνετε όταν θα το ξαναχρησιμοποιήσετε

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

1. Αλλάξτε το λάδι του κινητήρα. 2. Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ψύξης περιέχει αντιψυκτικό μίγμα σε αναλογία 50/50. 3. Αδειάστε το ρεζερβουάρ καυσίμου σε ένα δοχείο κατάλληλο για καύσιμα, χρησιμοποιώντας τρόμπα χειρός, η οποία διατίθεται στο εμπόριο ή άλλη παρόμοια μέθοδο. Ψεκάστε το εσωτερικό του ρεζερβουάρ με αντισκωρικό σπρέι λαδιού. Τοποθετήστε ξανά την τάπα πλήρωσης του ρεζερβουάρ καυσίμου.

108

Η βενζίνη είναι πολύ εύφλεκτη και εκρηκτική ουσία. Μπορεί να καείτε ή να τραυματιστείτε σοβαρά όταν έρχεστε σε επαφή με τα καύσιμα. • Σβήστε τον κινητήρα και μην πλησιάζετε πηγές θερμότητας, σπίθες και γυμνή φλόγα σε αυτόν. • Να γεμίζετε το ρεζερβουάρ μόνο σε ανοιχτό χώρο. • Σκουπίστε αμέσως κάθε ίχνος καυσίμων που τυχόν έχει χυθεί.


4. Πραγματοποιήστε τις παρακάτω εργασίες για να αποφύγετε τη διάβρωση του κυλίνδρου: • Βγάλτε την πίπα του μπουζί από το μπουζί. Στερεώστε με τη βοήθεια ταινίας ή σπάγκου σε κάποιο σημείο του σκούτερ για να βρίσκονται σε απόσταση από τα μπουζί. • Βγάλτε το μπουζί από τον κινητήρα και αποθηκεύστε το σε ασφαλές μέρος. Μη συνδέετε το μπουζί στην πίπα του. • Ρίξτε ένα κουταλάκι (15 - 20 cm3) καθαρό λάδι κινητήρα σε κάθε κύλινδρο και καλύψτε τα στόμια των μπουζί με ένα κομμάτι πανί. • Πατήστε τη μίζα αρκετές φορές για να διανεμηθεί καλά το λάδι. • Επανατοποθετήστε το μπουζί και την πίπα του.

5. Αφαιρέστε την μπαταρία. Αποθηκεύστε τη σε χώρο προστατευμένο από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και από την άμεση έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Να φορτίζετε τη μπαταρία μια φορά το μήνα. 6. Πλύνετε και σκουπίστε το σκούτερ. Περάστε με κερί όλες τις βαμμένες επιφάνειες. Επικαλύψτε με αντιδιαβρωτικό λάδι όλες τις χρωμιωμένες επιφάνειες. 7. Φουσκώστε τα ελαστικά σύμφωνα με την προτεινόμενη πίεση. Τοποθετήστε το σκούτερ πάνω σε τάκους για να μην ακουμπούν στο έδαφος οι τροχοί. 8. Καλύψτε το σκούτερ (μη χρησιμοποιείτε πλαστικό ή άλλο υλικό επικάλυψης) και αποθηκεύστε το σε χώρο που δε θερμαίνεται, δεν έχει υγρασία και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της μέρας. Φροντίστε το σκούτερ να μην είναι εκτεθειμένο άμεσα στις ακτίνες του ήλιου. 109


ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 1. Βγάλτε το κάλυμμα και καθαρίστε το σκούτερ. 2. Ανανεώστε το λάδι του κινητήρα, εάν έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες από τη στιγμή της αποθήκευσης. 3. Να φορτίζετε τη μπαταρία όποτε αυτό απαιτείται. Τοποθετήστε τη μπαταρία. 4. 3 Αποστραγγίστε τυχόν υπολείμματα λαδιού του αντισκωρικού σπρέι από το ρεζερβουάρ καυσίμων. Γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμων με καινούρια βενζίνη. 5. Πραγματοποιήστε όλους τους “Ελέγχους Πριν Από Τη Χρήση” (σελίδα 51). Δοκιμάστε το σκούτερ, οδηγώντας με χαμηλή ταχύτητα σε ασφαλή περιοχή, μακριά από την κίνηση.

110


ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Συνολικό μήκος Συνολικό πλάτος Συνολικό ύψος Μεταξόνιο

2.020 mm 700 mm 1.140 mm 1.335 mm

ΒΑΡΟΣ Ξηρό (χωρίς υγρά)

127 kg

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ Λάδι κινητήρα (μετά την αποστράγγιση) (μετά την αποσυναρμολόγηση) Λάδι κιβωτίου ταχυτήτων (μετά την αποστράγγιση) (μετά την αποσυναρμολόγηση) Δεξαμενή καυσίμου Χωρητικότητα συστήματος ψύξης Αριθμός επιβατών Μέγιστη δυνατότητα βάρους

0,9 1,0 0,19 0,22 7,5 0,95 oδηγός και ένας συνεπιβάτης 180 kg

111


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Διάμετρος και διαδρομή

52,4 x 57,8 mm ...SH125 58x57,8 mm ...SH150

Σχέση συμπίεσης Κυβισμός

11:1 124,6cm3 152,7cm3

Μπουζί Στάνταρ

...SH125 ...SH150

CR8EH-9 (NGK) U24FER-9 (DENSO)

Για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων στην οδήγηση

CR9EH-9 (NGK) ή U27FER -9 (DENSO)

Διάκενο μπουζί

0,80 - 0,90 mm

Στροφές ρελαντί

1.500 ± 100 mirr’ (rpm)

112


ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Κάστερ Ίχνος Μέγεθος ελαστικού, μπροστά Μέγεθος ελαστικού, πίσω ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Αρχική μείωση σχέσης ταχυτήτων Τελική μείωση σχέσης ταχυτήτων

27° 85 mm 100/80 -16M/C 50P 120/80 - 16M/C 60P Τραπεζοειδής ιμάντας 11.423 ...SH125 10.544 ...SH150

113


ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Μπαταρία Γεννήτρια ΦΩΤΑ Προβολέας Φως στοπ/πίσω φως Φως φλας

12V-6AH 0,30 kW / 5.000 mirr1 (rpm)

Φως θέσεως Φως οργάνων του πίνακα Ενδεικτική λυχνία φλας Ενδεικτική λυχνία μεγάλης σκάλας προβολέα Ένδειξη PGM Fl Ένδειξη αλλαγής λαδιού κινητήρα Φως πινακίδας κυκλοφορίας

12V-55/60W 12V-21/5W 12V-21W 12V-21W 12V-5W 12V-1,7Wx3 12V-1,7Wx2 12V-1,7W LED LED 12V -5W

ΑΣΦΑΛΕΙΑ Κύρια ασφάλεια Λοιπές ασφάλειες

30A 10A, 15A

114

Εμπρός Πίσω


ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ Αυτό το σκούτερ είναι εξοπλισμένο με καταλύτη. Ο καταλύτης περιέχει πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται ως καταλύτες και δημιουργούν χημικές αντιδράσεις μετατρέποντας τα αέρια της εξάτμισης χωρίς να επηρεάζουν τα μέταλλα. Ο καταλύτης δρα σε υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο του άνθρακα και οξείδια του αζώτου. Η μονάδα αντικατάστασης πρέπει να είναι Honda ή αντίστοιχης ποιότητας.

Ο ελαττωματικός καταλύτης επιβαρύνει τον ατμοσφαιρικό αέρα και μπορεί να μειώσει την απόδοση του κινητήρα. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να προστατέψετε τον καταλύτη σας. •

Χρησιμοποιείτε πάντα αμόλυβδη βενζίνη. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα διαφορετικού τύπου βενζίνης μπορεί να βλάψει το μέταλλο του καταλύτη, και ως εκ τούτου ο καταλύτης σας να καταστεί μη αποτελεσματικός.

Για να πραγματοποιούνται οι χημικές αντιδράσεις, ο καταλύτης πρέπει να λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Μην πλησιάζετε εύφλεκτα αντικείμενα, καθώς αυτά μπορεί να αναφλεγούν. Μη σταθμεύετε το σκούτερ κοντά σε θάμνους, ξερά φύλλα ή άλλα εύφλεκτα υλικά.

Να διατηρείτε τον κινητήρα σας σωστά ρυθμισμένο.

Αναθέστε σε εξειδικευμένο συνεργείο τον έλεγχο και την επισκευή του σκούτερ, σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα, όπως το ρετάρισμα του κινητήρα, τα πειράκια, η απώλεια ταχύτητας ή η μη σωστή λειτουργίας του.

115


HONDA SH 125-150 MANUAL  
HONDA SH 125-150 MANUAL  

HONDA SH 125-150 MANUAL

Advertisement