Page 1

Salsa in the city

GODINA 2 BROJ 2 SIJEČANJ 2014 BESPLATAN PRIMJERAK ISSN 1849-1286

MAGAZIN POSVEĆEN SALSI, BACHATI I KIZOMBI

FASHION BY... IVANA

“Modna mačka” savjetuje Manje je više... FESTIVAL

Zimska plesna bajka Iz Rusije s...

Afrolatin Connection

INTERVJU

SAVJETI STRUČNJAKA

Odrastanje plesača MALA PLESNA ENCIKLOPEDIJA

Bachata TEMA BROJA

ples siromašnih

Bachata breakdown NA NASLOVNICI: ENERIS MULGADO VEITIA ALESSIA CORNACCHIA

&

s als a i nt h eci t y | si j eč a n j 2014 .

Salsa in the city

1


„Ples je pjesma u kojoj je svaki pokret riječ.“ 2

Salsa in the city

s a ls a inthec i t y | s i j e čanj 2 0 1 4 .


s als a i nt h eci t y | si j eÄ? a n j 2014 .

Salsa in the city

3


DOBRO DOŠLI O DA B E R I T E

PLES, ZUMBU®, FITNESS, WELLNESS, ZDRAVLJE, LJEPOTU, IZLETE, IZLASKE I JOŠ PUNO TOGA

Be part of it! 4

Salsa in the city

s a ls a inthec i t y | s i j e čanj 2 0 1 4 .


WWW.LAFEMMEFEST.COM

UNIQ UE

ladies only experience 10.-13.04.2014. PAKETI VEC´ OD

267 EURA

´ PO OSOBI / 3 NOCI POLUPANSION / HOTEL 4* DODATNI POPUST OD 5% NA PAKETE S PROMOKODOM

SITC

SAZNAJTE VIŠE NA

www.LaFemmeFest.com s als a i nt h eci t y | si j eč a n j 2014 .

Salsa in the city

5


U V O D N I K

Nova godina & novi broj

Z Martina / Pranjic

animljivo je kako upravo Novu godinu uzimamo kao prekretnicu u svom životu, vrijeme u godini kada preispitujemo sve što radimo, točku od koje ćemo radikalno promijeniti neku svoju lošu karakteristiku, nov i svjež početak i sl. iako podsvjesno znamo da se većina toga neće ostvariti. Možda baš zato toliko slavimo tu večer jer, eto, već će nam sutra život biti kvalitetniji i bolji. A možda nas upravo i činjenica da nam se nova prilika za cijeli taj „cirkus“ pruža već za godinu dana, koči u ostvarenju svega toga. E pa mi ćemo se praviti da drugu priliku nemamo – i zato je drugi broj još ljepši i plesniji :)

u Puli, upoznajemo još dvije legende svijeta salse, a donosimo i ženski odgovor na mušku modnu rubriku iz prošlog broja – u ovom broju rubriku „Fashion by...“ preuzima jedna modna mačka :) I ovaj Vam broj donosi najave festivala iz regije i najnovije informacije o scenama u Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Uz lokalnu i regionalnu scenu zavirit ćemo opet na internacionalne plesne podije – u Sankt Petersburgu se održao jedan zanimljiv festival, a dobit ćemo i izvještaj iz prve ruke o tome kako se pleše u kolijevci moderne salse – New Yorku. P.S. Nadamo se samo da se u gomili „mršav-

Tema drugog broja je jedan od najomiljenijih sentiša na plesnjacima – bachata. Otkrijte kako je nastao, odakle dolazi i kako se razvio ples koji je ukrao srca brojnih plesača diljem svijeta. U ovom broju donosimo i ekskluzivni intervju s Paolom i Ricardom iz AfroLatin Connection koji su gostovali

SALSA IN THE CITY Salsa Adria produkcije d.0.o. 6. Podbrežje 17, 10020 Zagreb OIB: 30702738720 info@salsa-adria.hr DIREKTOR Vladimir Semenčić, direktor | vladimir.semencic@salsa-adria.hr

6

Salsa in the city

ljenja“, „prestanaka pušenja“, „boljih odnosa s roditeljima“ i ostalih velikih boljih i lošijih novogodišnjih odluka ponegdje našlo i pokoje „plesat ću više i uživat ću više u životu“. No, da ne bude samo vezano uz Novu godinu... kad god se odlučili, ples je uvijek dobra odluka. :)

UREDNICA Martina Pranjić, urednica | martina@salsa-adria.hr DESIGN & PRIPREMA Robert Sedlar | robert.sedlar@marketing360.hr FOTOGRAFIJA Valentin Behringer | Olivier Orb Robert Turčić | Shutterstock

s a ls a inthec i t y | s i j e čanj 2 0 1 4 .

TISAK Stega tisak | Zavrtnica 17, HR-10000 Zagreb Ni jedan dio časopisa ne smije se kopirati, imitirati, stavljati na elektroničke medije ili na bilo koji drugi način koristiti bez suglasnosti i dopuštenja izdavača. Sva prava su pridržana za tekstove, fotografije i oblikovanja objavljena u časopisu. Redakcija ne odgovara za sadržaj oglasnih stranica.


S A D R Ž A J

SALSAINTHECITYSIJEČANJ’14 UVODNIK

▶ str. 06

NEWS FLASH

Novosti na hrvatskoj i regionalnoj salsa sceni ▶ str. 08

FASHION BY... IVANA „Modna mačka“ savjetuje ▶ str. 10

BILI SMO...

Kolijevka moderne salse ▶ str. 12

GLAZBA I PLES SIROMAŠNIH

Sve o najpopularnijem sentišu u svijetu salse ▶ str. 14

SALSA IN THE CITY / RIJEKA Novosti s riječke scene ▶ str. 19

SALSA IN THE CITY / SPLIT

Savjeti za početnike ▶ str. 38

BACHATA BREAKDOWN

Osnovni ritmovi bachate ▶ str. 40

ŠETALIŠTE SLAVNIH

Predstavljamo velikane salsa glazbe ▶ str. 42

PRINCE ROYCE „Soy el mismo“

Recenzija novog albuma (DJ Latin Master) ▶ str. 43

RUSSIAN BACHATA FESTIVAL & SALSA ROOM

Prava zimska bajka uz zvuke salse ▶ str. 44

ZA VAS PRIPREMILI...

Novosti sa splitske scene ▶ str. 23

Predstavljamo četiri škole čijom je suradnjom nastao Salsa In The City ▶ str. 47

SALSA IN THE CITY / ZAGREB

LAUNCH PARTY „SITC“

Novosti sa zagrebačke scene ▶ str. 27

SALSA IN THE CITY / PULA Novosti s pulske scene ▶ str. 30

Br.02

ODRASTANJE PLESAČA

STVARAMO I UČIMO UNIVERZALAN JEZIK

Fotografije s „launch partija“ časopisa iz Pule, Rijeke, Splita i Zagreba ▶ str. 48

CRTICE S PLESNOG PODIJA Kolumna Vladimira Semenčića ▶ str. 50

Intervju s Afrolatin Connection ▶ str. 34

NA FOTOGRAFIJI: AfroLatin Connection v LOKACIJA: Rovinj v FOTO: Valentin Behringer

s als a i nt h eci t y | si j eč a n j 2014 .

Salsa in the city

7


N E W S

F L A S H

6. SARAJEVO SALSA CONGRESS

7. SALSA ADDICTED FESTIVAL

16. – 19. siječnja 2014.

27. veljače – 3. ožujka 2014.

Baščaršija, ćevapi, burek, turska kava, topli i dragi ljudi... i naravno, salsa! Šesti po redu Sarajevo Salsa Congress daje vam priliku da u tri dana učite od brojnih instruktora iz regije i svijeta, uživate u toploj atmosferi i druženju s dragim ljudima i opskrbite se toplim uspomenama (i punim želucima :)). Za više informacija o programu posjetite www.sarajevosalsa.com.

Jedan od popularnijih salsa festivala među hrvatskim salserosima zasigurno je i Salsa Addicted Festival u Temišvaru. Iznimno povoljne cijene programa i smještaja, vrhunski svjetski instruktori i odlični plesači dovoljno su dobar razlog da se uputite u Rumunjsku. Za više informacija posjetite stranicu www.salsaaddictedfestival.com.

3. VALENTINE’S ZAGREB SALSA FESTIVAL 14. – 16. veljače 2014.

Osim srcolikih bombonjera i crvenih ružica Valentinovo već treću godinu zaredom donosi i Valentine’s Zagreb Salsa Festival. Uz brojne svjetske i domaće instruktore i posjetitelje, vrhunske DJe i puno romantičnih radionica i partija zaljubimo se svi jedni u druge i u ples :). Za više informacija o samom programu, instruktorima i večernjim partijima posjetite www.zagrebsalsafest.com.

8

Salsa in the city

s a ls a inthec i t y | ls i sto pad 22001 143. . j e čanj


N E W S

F L A S H

10. SALSA LATINA ISTRIANA 07. – 09. ožujka 2014.

Jubilarna 10. Salsa Latina Istriana u Puli već tradicionalno okuplja brojne prijatelje plesa iz cijele regije te sve one koji žele ući u svijet salse i plesa. Festival se sastoji od besplatnih dnevnih radionica te večernjih partija sa show nastupima regionalnih instruktora. Budući da je 10. obljetnica festivala, uz uobičajenu dobru energiju, salve smijeha i dobre glazbe, očekujte i neočekivano :) Za više informacija o festivalu – posjetite stranicu www.salsalatinaistriana.com.

9. SALSA CONGRESS

4. SALSA SKI WEEKEND

21. – 23. ožujka 2014.

27. – 30. ožujka 2014.

Deveti SalsaCongress održat će se i ove godine u termama Olimie. Dnevne radionice, večernji partiji, svakodnevni pool partiji, zumba radionice, hrpa polaznika i instruktora iz regije i puno dobre zabave. Za informacije o programu, cijenama i instruktorima posjetite stranicu salsacongress.info.

Ovogodišnje izdanje Salsa Ski Weekenda održat će se u nešto osvježenom izdanju, no ostaje na snijegu. Nova lokacija festivala je hotel Golte, no scenarij je isti – puno plesa, zabave, snježnih radosti, pokoja rueda i animacija na snijegu i opuštajući jacuzzi. Za više informacija o festivalu posjetite stranicu www.salsaskiweekend.si.

ssals 2013 . alsaai nt i nthheci ecittyy | | lisisto j ečpa a ndj 2014

Salsa in the city

9


više

F A S H I O N

B Y …

I v a n a

Manje

je

PRIPREMILA: Ivana Ramadža

Ivana Ramadža pleše od prvog razreda osnovne škole i velika je zaljubljenica u reggaeton, dancehall, kuduro i ostale slične ritmove. Radi kao instruktorica plesa u Centru plesa Split.

KAŽU MENI VLADI I NAŠA MARTINA „IVANA TI SI NAMA BAŠ ONAKO ‘’STAJLIŠ’’ PA HOĆEŠ LI NAPISATI KOJU PAMETNU O MODI?“ I EVO ME. O MODI JE DOSAD REČENO SVE ŠTO SE MOGLO REĆI. MI ŽENE SMO SE POGOTOVO NAČITALE MODNIH ČLANAKA I ČASOPISA, MISLIM DA IM SE BROJA NI NE ZNA. STVAR UKUSA JE OSOBNA I O TOME JE STVARNO APSURDNO RASPRAVLJATI. ZAŠTO BI SVI VOLJELI ISTO? ŠTO ČINI STIL? v Ljepota plesnog

ŠTO I KAKO SE OBUĆI? v Kad bira-

podija, između ostaloga je u tome što nema godišnjih doba! Na plesnom podiju se uvijek sve nosi – boje, uzorci, ljetna odjeća, zimska odjeća, nakit. Ali valjalo bi malo pripaziti jer imati stila ne znači samo lijepo se obući. Vaš stil čine i odjeća, i obuća, i način plesa bez obzira jeste li početnice ili napredne plesačice. Često vidim cure koje obuku prekratke haljinice i onda pola pjesme provedu spuštajući je. Ne treba nositi odjeću u kojoj se ne možete normalno kretati i odjeću koja vas sputava. Došli ste prvenstveno plesati pa takve kombinacije ostavite za izlaske, domjenke i neke druge prigode.

te odjeću koju ćete nositi na party, postoji par stvari koje bi trebalo uzeti u obzir. Za početak koju vrstu plesa plešete? Salsu, bachatu, kizombu, kuduro, reggaeton? Ja sam osobno zaljubljena u reggaeton i kuduro i često vodim i sudjelujem u animacijama pa mi nije baš praktično nositi haljinice. Zato preferiram nositi hlače – kratke ili duge, svejedno. Što se tiče nakita također vodite računa o tome što plešete jer na primjer u salsi cubani partner vas hvata za ručni zglob i onda je malo nezgodno plesati ako imate sat ili nakit. Dugi lančići vas ometaju dok plešete, ako nosite veće naušnice može vam se dogoditi da vas netko zakači i možete se ozlijediti. Izrazite stil kroz neke druge detalje kao što su remenovi, boja laka na noktima, manje naušnice....

BOJE I UZORCI v S bojama se možete igrati u nedogled, no uzorci su malo drugačija priča. Ako ste se već odlučili odjenuti neki upečatljivi komad odjeće, nemojte pretjerivati. Iskombinirajte ga sa nečim jednostavnim, jednobojnim.

10

Salsa in the city

A FRIZURA? v Znam da je i ovo stvar

osobnog ukusa, ali bilo bi dobro čisto iz praktičnih razloga napraviti neku frizuricu – rep, ležernu punđu,

s a ls a inthec i t y | s i j e čanj 2 0 1 4 .

CIPELE... NEKA VAŠ NAJBOLJI MODNI DODATAK BUDU VAŠE PLESNE CIPELICE! U SLUČAJU DA SI NISTE U MOGUĆNOSTI PRIUŠTITI VIŠE OD JEDNOG PARA PLESNIH CIPELA, IGRAJTE NA SIGURNO I KUPITE SI NEKU NEUTRALNU BOJU KOJU MOŽETE KOMBINIRATI NA VIŠE KOMBINACIJA, KAO ŠTO JE NPR. BEŽ ILI CRNO.

Salsa In The City 02 - Preview  

Magazin posvećen SALSI, BACHATI I KIZOMBI - teaser ;) Svoj primjerak časopisa možete nabaviti u plesnim školama u Karlovcu, Puli, Rijeci, S...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you