Page 1

Wekelijks nieuws uit eigen regio

www.sallandcentraal.nl • week 22 • dinsdag 27 mei 2014

Ik leef al naar het WK toe:

Eens Oneens

Racoon,Banditsen 3 TheOppositesopStöppelhaene

Geluksvogels op Haarles Feest Dit jongetje voelt zich een echte geluksvogel als hij op het Haarles Feest en echte roofvogel op zijn arm mag houden. De indrukwekkende vogels waren van dichtbij te zien tijdens de roofvogelshow. Er was nog veel meer te doen tijdens het feestweekend. Zo was er de jaarmarkt en braderie, een truckrun, kon je‘vogelschieten’op houten vogels en er was natuurlijk muziek. Foto: Alex Witteveen Fotografie

Verbeektimmert zijnkopleeginDalfsen

14

Roggestraatomgetoverd totOranjestraat

9

Jumbo Raalte heeft deze week extra lokale acties. Zie verderop in deze krant.

Uitvaartverzorging Van Santen Henk van Tolij en Alfons van Breen

Tel. 0572-351010

Als de laatste zorg de juiste moet zijn!

Spreekuur Raalte Iedere donderdag van 11.30 tot 13.00 uur De Hartkamp Jan van Arkelstraat 15 8101 EN Raalte

Salland Centraal week 22 2014.indd 1

Handelsweg 6 8131 XX Wijhe

0570 525400 info@slaapzaalwijhe.nl

www.slaapzaalwijhe.nl  slaapzaalwijhe.nl

26-05-14 14:34


Familiebericht Hartelijk dank voor uw belangstelling en medeleven na het overlijden van onze lieve zus, schoonzus en tante

Dien Timmer

Multilight, Starlight, MK Illumination en Technoprint behoren tot de Marsman Exploitatie Mij. BV en houden zich bezig met attractieverlichting, sfeerverlichting in winkelomgevingen tijdens de eindejaarsfeesten, belettering en digital printing.

Wij kijken terug op een mooi en waardig afscheid.

Omdat onze werkzaamheden uitbreiden zoeken wij op korte termijn een schoolverlater van het VMBO of MBO voor de functie van

Familie Timmer Raalte, mei 2014

JUNIOR MONTAGE MEDEWERKER (1FTE)

Wat een prachtige dag hebben we gehad! Op 20 mei waren we zestig jaar getrouwd. We hebben ontzettend genoten van alle gasten op de receptie en tijdens het diner, de mooie H. Mis in de Basiliek, de vele bloemen, kaarten en felicitaties, de huwelijksboog van buren en kinderen, de gastvrijheid van restaurant Zwakenberg, de bloemen, het gebak en de optredens van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. Door jullie bijdragen, de foto’s en onze herinneringen zullen we nog vaak terugkijken op deze onvergetelijke dag.

Je zult in een team montage werkzaamheden verrichten voor Multilight, Starlight en MK Illumination. Aanvankelijk in de binnendienst met op termijn uitbreiding naar de buitendienst. Wij bieden een goed salaris conform cao. Ben je technisch onderlegd (o.a. elektrotechniek) en een teamspeler zonder hoogtevrees? Heb je zin in een leuke, zelfstandige en afwisselende baan in een prettige omgeving, waarin enthousiasme en plezier aan de basis liggen en eigen initiatief bijzonder wordt gestimuleerd? Aarzel dan niet en mail jouw sollicitatie met cv naar: Marco.Grootkoerkamp@multilightholland.nl Multilight BV, L.J. Costerstraat 15, 8141 GN Heino.

Via deze weg willen we jullie daarvoor hartelijk danken.

Tel. 0572-391015

Johan Kiekebosch en Mariet Tibben

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Werken en leren in de techniek? INFOD AVON NI 2 JU UUR 1 2 18 -

Kies voor jezelf

Kom dan naar de Opleidingsen Banenmarkt Techniek tijdens onze infoavond!

CHAUFFEURS BEROEPSGOEDERENVERVOER!

Tielbeke zoekt gemotiveerde leerlingen die opgeleid willen worden tot chauffeur beroepsgoederenvervoer. Dit doen wij via een BBL-traject. BBL staat voor de beroeps-begeleidende leerweg. Tijdens de opleiding werk je 4 dagen in de week bij Tielbeke en krijg je 1 dag in de week i.s.m. het Deltion College op locatie aan de Tielbeke Academy de theorie van de BBL niveau 2 opleiding. WAT LEER JE TIJDENS DE OPLEIDING? Je leert precies hoe het er in de transport en logistieke wereld aan toe gaat. Van het behandelen van de ladingen, het laden en lossen van vrachtwagens, het rijden op een heftruck en je gaat misschien wel mee als bijrijder met een ervaren chauffeur. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de techniek van de vrachtwagen en aan de moderne technische hulpmiddelen: de boordcomputer, GPS en de (digitale) tachograaf. Ook de verkeersregels in binnen- en buitenland en vrachtwagentechniek komen uitgebreid aan bod. Kortom: je wordt grondig voorbereid op het chauffeursberoep. De 1 á 2 jaar durende opleiding is competentiegericht opgezet en bestaat uit o.a. de volgende onderdelen: • Rijbewijzen B/C en E bij C • Ritvoorbereiding, -uitvoering en -afhandeling • Engels/Duits • Techniek • Administratie DE TOELATINGSEISEN: Voor de opleiding gelden de volgende de toelatingseisen: • Je beschikt over een afgeronde vmbo-opleiding of een opleiding op mbo niveau 2; • Je bent woonachtig binnen een straal van max. 20 km van Lemelerveld; • Je bent collegiaal, flexibel, maar vooral gemotiveerd om aan de slag te gaan als (toekomstig) chauffeur!; • Je bent tussen de 16 en 23 jaar.

Op de markt kun je: • in contact komen met potentiële werkgevers • informatie inwinnen over technische mbo-opleidingen • informatie inwinnen over werken en leren in de techniek • je direct aanmelden voor een mbo-opleiding.

WIJ BIEDEN JE: • Baangarantie; • Marktconform salaris; • De praktijk als beste leerschool.

De markt wordt gehouden tijdens de informatieavond op 2 juni van 18.00 tot 21.00 uur. Deltion, Mozartlaan 15, Zwolle.

INFORMATIE EN SOLLICITATIE: Voor meer informatie kun je contact opnemen met Daniëlle Boom, te bereiken op telefoonnummer: 0572-378100.

Meer weten? Kijk op www.deltion.nl of neem contact op met het Studenten SuccesCentrum ssc@deltion.nl of bel (038) 850 30 00.

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 2

Tielbeke Transport en Deltion College zijn op zoek naar toekomstige

Ontwikke je verder l bij Tielbeke

WIL JIJ GRAAG AAN DE SLAG? DAN KUN JE SOLLICITEREN VIA WWW.TIELBEKE.NL/NL/JOBS.

26-05-14 14:13


sallandcentraal

Racoon en Golden Earring op Stöppelhaene

Racoon, Golden Earring, The Opposites en The Partysquad. Dat zijn dit jaar de hoofdacts op de donderdagavond van Stöppelhaene op ‘t Stöppelveld. Tijdens de goedbezochte programmapresentatie van Stöppelhaene klonk dan ook de ene enthousiaste kreet na de andere. Muziek leeft in Raalte, zeker tijdens Stöppelhaene. Maar ook de rest van het Sallandse Oogstfeest is de moeite waard voor liefhebbers van diverse muziekgenres. Nieuw dit jaar is het gratis toegankelijke mini-muziekfestival op zaterdagmiddag 30 augustus met onder andere Jett Rebel, Dotan en Bade.

Racoon, the Opposites en Golden Earring

Geheel volgens traditie heeft de organisatie van Stöppelhaene op donderdag 28 augustus een line-up met een selectie van de beste Nederlandse artiesten. Racoon, de beste band (3FM awards) van Nederland, met hits als Shoes of lightning (2013), Oceaan (2012) en No Mercy (2011) trapt af op het hoofdpodium van ’t Stöppelveld. Hardcore is heartcore geworden. Racoon is akoestisch geweld. En altijd geweldig. Hierna volgt een optreden van een van de oudste nog spelende rockbands van de wereld. De Golden Earring is een rockicoon die nog steeds in staat is om spetterende live-shows neer te zetten vol interactie met het publiek. Leeftijd is irrelevant tijdens een optreden van de Earring: jong en oud is bekend met de grootste hits van deze rockers. De ticketverkoop voor het muziekprogramma op donderdag 28 augustus is vrijdag 23 mei van start gegaan. De overige dagen is het muziek programma volledig gratis toegankelijk!

van Mainstreet vorig jaar kan vrijdagmiddag 29 augustus beter uit de buurt blijven van het Stöppelveld. De Vlaamse tiener-poprockband kan namelijk niet meer normaal over straat na de release van hun laatste single “One”. Bandits werd begin 2014 geselecteerd voor de Belgische voorrondes van het Eurovisie Songfestival. De jongens hebben een grote en actieve community op Facebook, Twitter en YouTube waarmee dagelijks duizenden van hun fans bereikt worden. Deze social media zorgen ook voor een voortdurende interactie tussen de band en de Bandita’s (fans).

Vrolijk, energiek en een groot feest

Vrijdagavond trapt Chef’Special af met een energieke liveshow. Ze serveren een muzikale mix van hiphop, reggae, funk en ontspannen grooves met stevige gitaren. De singels ‘peculiar’ en ‘in your arms’ van hun laatste album zijn regelrechte hits die komende zomer menig festivalpubliek zullen opzwepen. Vervolgens laat Let love Rule je meezingen met de grootste hits van Lenny Kravitz en kun je voor het hoofdpodium knallend de avond uit met High Voltage, de enige allerbeste coverband van ACDC. In de Sallandse Herberg is er op vrijdag een Nederlandstalig feestje. Onder leiding van 30 euro live zullen achtereenvolgens Jaman, Milan Milano, Wimmie en Stef Ekkel hun

grootste hits ter gehore brengen. De feestfabriek geeft ‘gas op die lolly’ met Feest DJ Ruud en Dj D-lirious.

Mini-muziekfestival

Op zaterdagmiddag is het andere jaren relatief rustig op het Stöppelveld. Er worden voorbereidingen getroffen voor het avondprogramma en bezoekers dweilen met het Bloazersfestival door de straten van het centrum. Dit jaar organiseert Stöppelhaene op ’t Stöppelveld op zaterdagmiddag vanaf 14:00 uur een gratis mini-muziekfestival. Terwijl het zonnetje schijnt, kunnen bezoekers met een biertje in de hand relaxed genieten van de bands: Jett Rebel, Bade, Dotan, Bells of Youth, Tricklebolt, Paceshifters, Traumahelikopter en de DJ’s: Wulps en Amigo Gringo, Melloww, Shifting Colors, Yonathan Zvi en D-club. Dit alles is gratis toegankelijk.

Salland Centraal week 22 2014.indd 3

Normaal stopt met de veldtochten. De tent-optredens voor duizenden ‘anhangers’ heeft Normaal de afgelopen jaren groot gemaakt.

Het jaar 2015 is het jubileumjaar van Normaal (gerekend vanaf hun eerste optreden), dan bestaat de band veertig jaar. Dit jaar nog eenmaal, vijf dagen feest afsluiten met een gratis toegankelijk oerend hard concert van Normaal. Voorafgaand aan het optreden van Normaal speelt de band Poor John vette, smerige en vuige oude Rock ‘n Roll uit de jaren ’60 en ’70. Stöppelhaene wordt op zondag 31 augustus

muzikaal afgesloten door de PPM coverband.

Kaartverkoop

Alle muzikale optredens tijdens Stöppelhaene zijn gratis te bezoeken, behalve het muziekprogramma op donderdagavond 28 augustus 2014. Een kaartje voor het donderdagavondprogramma met onder andere Racoon, The Opposites en Golden Earring kost 20 euro in de voorverkoop en 25 euro aan de avondkassa. Voor kinderen tot en met 14 jaar kost een kaartje 10 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de avondkassa. Kaarten zijn vanaf heden te koop via www.stoppelhaene, bij alle Primera winkels in Nederland en bij Schulten Lederwaren in Raalte.

Het einde van de middag loopt deze zaterdag dan geleidelijk over in het avondprogramma met Van Velzen. Het optreden van Van Velzen in 2013 was zo’n groot feest dat de organisatie heeft besloten om de band ook dit jaar weer los te laten gaan op het hoofdpodium. Na afloop voert de 7-koppige coverband Dirty Daddies in een hoog tempo een aaneenschakeling van allerlei hits op het publiek af. Daarnaast zijn Lijn 7, DJ Mike van Dijk en DJ D-lirious op zaterdag 30 augustus geprogrammeerd.

Bezorgklachten?

Tiener-poprock met Bandits

Iedereen die nog nachtmerries heeft van het gegil tijdens het optreden

Poor John, Normaal en de PPMband

3

Stuur een mail naar: bezorgklachten@sallandcentraal.nl

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Ook voor hometrainers e.a. Fietsen met korting! Volop schoolfietsen! fitnessapparatuur

26-05-14 15:51


GEOPEND! 09.00 - 17.00 uur

25% KORTING*

Hemelvaartsdag

OP 1 ARTIKEL NAAR KEUZE!

*Alleen geldig op Hemelvaartsdag

P O O K R E V N RESTANTE E T L A A R O D I B I J FOR M i en zondag 1 juni vrijdag 30 mei, zaterdag 31 me Vrijdag 30 MEI

Zaterdag 31 MEI

30% KORTING*

50% KORTING*

08.00 - 21.00 uur

OP ALLE RESTANTEN!

Zondag 1 JUNI

08.00 - 18.00 uur

12.00 - 17.00 uur

OP ALLE RESTANTEN!

OP ALLE RESTANTEN!

80% KORTING*

WAREN, BEDDEN, ER IJZ S, NE BI CA HE UC DO N, PE : DEUREN, LAM R VOOR U KLAAR! RESTANTEN VERKOOP MET O.A. EE W IE FF KO DE T AA ST D AR RA TRA, ETC. UITE MEUBELEN, GEREEDSCHAP, ELEK

Het hele weekend v Plantjes o lop markt bij For m i do Raalte! Formido Raalte, Heesweg 17A, Raalte, Tel. 0572 - 353647 *Vraag naar de voorwaarden

Huis. Thuis. Formido. Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 4

26-05-14 14:49


5

sallandcentraal

DE MENING VAN SALLAND

Elke week is er wel een item op Salland Centraal, de site dat de tongen los maakt en waarbij onder de lezers een kleine of flinke discussie ontstaat. Op pagina 5 lichten we telkens zo’n artikel uit

Huurders gaan huurverhoging niet betalen “ik ga het niet brengen, ze moeten het maar komen halen”. met die woorden verwoordde voorzitter Willy Lourenssen van Huurdersvereniging Salland de gemoedstoestand van veel aanwezige huurders tijdens de algemene Ledenvergadering op maandag 19 mei in het annahuis in raalte. Lourenssen doelde daarmee op de huurverhoging per 1 juli, die hij, met 500 andere huurders, niet zal gaan betalen. Deze 500 huurders uit de gemeen-

ten Olst-Wijhe en Raalte hebben zich in de afgelopen weken aangemeld voor de actie van de huurdersvereniging om de huurverhoging niet te betalen. Daarmee wil de huurdersvereniging een luid protest laten horen tegen de huurstijgingen waarmee huurders de laatste jaren geconfronteerd worden. Tijdens de vergadering ontstond een discussie over de vraag of directeur-bestuurder Ed Penninks en manager wonen Aukje Kooistra van SallandWonen bij het tweede deel

Ach, die meneer Penninks toch, die is echt in z’n eerste leugen niet gestikt. Er bestaat wel degelijk een lijst met lastige huurders. Zodra je bezwaar maakt tegen een huurverhoging, krijg je daarop een ‘eervolle’ vermelding en vervolgens word je bij elk contact met Salland Wonen onbeschoft behandeld en soms zelfs geïntimideerd. Je krijgt te horen dat je maar zelf moet repareren en op mails krijg je geen antwoord. Ik durf inderdaad geen bezwaar tegen de huurverhoging te maken uit angst voor nog meer sancties. PEtEr Dat probleem is toch zo opgelost wanneer iedereen zou weigeren om de huurverhoging te betalen ? Dan is iedere huurder automatisch voorzien van zo’n eervolle vermelding, en kunnen de medewerkers van Salland Wonnen lekker tegen iedereen arrogant gaan doen en alle reparaties op de lange baan of op het bordje van de huurder leggen. Nee Peter, dacht je nou echt dat de telefoniste en secretaresses daar bij ieder contact eerst op een lijst gaan kijken ? Er zal best wel eens gefronst worden wanneer een notoire zeikerd weer eens belt, die heb je overal wel, maar zo erg als jij het zeker meent te weten van wel,, zo zeker weet ik dat dat NIET waar is, van die zwarte lijst. GEkkE HEnkiE Natuurlijk kijkt er niemand op een papieren lijst, er staat gewoon een aantekening in je digitale dossier en die verschijnt op het scherm. Henkie, wij kunnen beide ons gelijk niet bewijzen. Maar zwarte lijsten zijn al tientallen jaren in gebruik bij allerlei bedrijven en instanties en met een (semi) overheid die alle burgers als slecht en verdacht beschouwt en behandelt, vind ik het bestaan van een lijst met lastige huurders volkomen voor de hand liggen.

van de avond aanwezig mochten zijn. Enkele aanwezigen vonden dat er in hun bijzijn niet vrijuit gesproken zou kunnen worden. Ook bleek er onder huurders angst te bestaan om als ‘lastige huurder’ bij SallandWonen te boek te komen staan door te protesteren tegen de huurverhoging. Na een stemming over de aanwezigheid van de vertegenwoordigers van SallandWonen kreeg de vergadering toch een vervolg in hun bijzijn. Daarbij gaf Ed Penninks aan te schrikken van het idee dat er angst onder huurders bestaat en ontkende ten stelligste het bestaan van lijsten met ‘lastige huurders’ bij SallandWonen. Boosheid voerde de boventoon in het vervolg van de ledenvergade-

ring. Boosheid over de onrechtvaardigheid van fors stijgende huren voor mensen die het financieel steeds moeilijker krijgen. Uit de zaal werd dit met enkele schrijnende voorbeelden geïllustreerd. In een reactie wees Ed Penninks op de 1,7 miljard euro verhuurdersheffing die verhuurders jaarlijks moeten gaan ophoesten, maar dat hij zich realiseerde dat dit over de ruggen van de huurders wordt gedaan. Maar SallandWonen heeft het nodig, aldus Penninks. Aanmelden voor deelname aan de huuractie van Huurdersvereniging Salland is nog altijd mogelijk via www.eerstehulpbijhuren.nl/salland of door te bellen naar 0572357 256.

Nou vlieg je wel erg uit de bocht, Peter. “een (semi) overheid die alle burgers als slecht en verdacht beschouwt en behandelt” . We leven toch niet in een land als Noord Korea ? Een klein beetje nuanceren kan geen kwaad. En als je echt overtuigd bent van de juistheid van je stelling: in welk land zou je dan wel willen wonen? GEkkE HEnkiE

De weigeraars moeten eens bij zich zelf te rade gaan op wie ze indertijd gestemd hebben voor een nieuw kabinet. De huurverhoging waar ze nu mee geconfronteerd worden hebben ze te danken aan onze huidige regering. Ze moeten de schuld niet afwentelen op Salland Wonen. Deze moet wel doorberekenen om zelf niet in problemen te komen. DiCk @Dick, mogelijk heb je gelijk. maar het is makkelijk wijzen. als bijvoorbeeld de pvv en de sp samen een regering hadden gevormd kun je niet met zekerheid zeggen dat het dan anders was gegaan. bedenk ook, toen de regering met die plannen kwam heb je amper iets gehoord over protesten van de corporaties. daar komt bij dat ze zich wel heel makkelijk achter de eu verschuilen, 1 van de aanwezigen op de vergadering meldde namelijk dat in Oostenrijk de bovengrens op 70000 euro ligt tegen hier op 43000. en hoe hard roept Salland wonen dat ze huren betaalbaar willen houden. ik lees in de verschillende media dat de gemiddelde huiseigenaar 25% van zijn inkomen kwijt is aan WOONLASTEN (daar wordt niet alleen naar de huur en de hypotheek gekeken maar ook maar ook alle andere posten die met wonen te maken hebben zoals verzekeringen, onderhoud, energie, enz.) terwijl de gemiddelde huurder hier nog net geen 50% aan kwijt is. hoe betaalbaar houd je huren dan als je de huren 4-6,5% gaat verhogen terwijl de lonen van de meeste huurders niet omhoog gaan? LamPi

Poll: Ik leef al naar het WK toe Op 12 juni richt de hele wereld zich voor een maand op Brazilië, waar het WK 2014 plaatsvindt. Op vrijdag 13 juni begint het WK voor Nederland, als ze om 21.00 uur mogen spelen tegen Spanje in Salvador. Naast de huidige wereldkampioen spannen treffen ze in de groepsfase ook Australië en Chili. De eerste twee in de poule gaan door. De start van het WK laat dus nog even op zich wachten, toch zijn bedrijven, straten en winkels al oranje gekleurd. Acties zijn er genoeg. Zo is de leeuw los bij Aktiesport, krijg je bij Croky chips WK strijkplaatjes, kun je met Chio naar Rio en is er een WK Onesie. Toch is er nog weinig vertrouwen in het Nederlands Elftal. Uit verschillende polls blijkt dat veel mensen niet verwachten dat Nederland verder komt dan de groepsfase. Misschien komt het omdat het WK aan de andere kant van de wereld is of omdat het Nederlands elftal in de oefenwedstrijden nog geen indruk weet te maken, maar het lijkt erop dat mensen nog niet warm lopen voor het wereldkampioenschap. Hoe zit het met jou? Leef je al enorm toe naar het WK of vind je het niet de moeite waard omdat het elftal niet verder dan de groepsfase komt? De stelling op onze site deze week is: ‘Ik leef al naar het WK toe’. Stem, reageer en praat mee op www.sallandcentraal.nl. De stelling die afgelopen week op onze site stond, ging over wielrenners op de weg. ‘Grote groepen wielrenners horen op de weg, niet op het fietspad’. Meer dan de helft is het eens met die stelling.

Grote groepen wielrenners horen op de weg, niet op het fietspad.

63 % 37 %

PEtEr

112 DEZE WEEK Salland Centraal, de site plaatst dagelijks politienieuws in de rubriek 112. in de rubriek 112 Deze Week presenteren we de meest opvallende en/of best gelezen berichten.

Inbraakpoging aan Schoolstraat Heino Bij een gebouw aan de Schoolstraat in Heino is afgelopen weekend geprobeerd om in te breken. Dat is gebeurd tussen vrijdagavond 21.45 uur en zaterdagmorgen 11.00 uur. Van de inbraakpoging is aangifte bij de politie gedaan. De politie vraagt mensen die iets hebben gezien of gehoord om contact op te nemen via 0900-8844.

Salland Centraal week 22 2014.indd 5

24 boetes bij snelheidscontrole op N35

Bij een snelheidscontrole op de Almeloseweg (N35) zijn woensdag tussen 11.30 en 14.30 uur 24 automobilisten op de bon geslingerd. In totaal werden er 2194 voertuigen gecontroleerd. De toegestane snelheid is 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid betrof 102 km/u.

De meest opvallende en/of best gelezen berichten uit de rubriek 112 op sallandcentraal.nl!

Auto en tractor botsen bij Heino

Oplichter doet zich voor als gemeente

Een auto en een tractor met zware aanhanger zijn vrijdagmorgen rond 10.00 uur tegen elkaar gebotst op de Rozendaelseweg bij Heino. De aanhanger van de tractor kwam door de botsing tegen een boom langs de weg terecht. Bij het ongeluk viel gelukkig geen letsel te betreuren.

Een oplichter op Marktplaats heeft de gemeente Olst-Wijhe als dekmantel gebruikt. Dat meldt de politie. Hij bood onder de naam Fietsentown fietsen aan, noemde daarbij het telefoonnummer van de gemeente OlstWijhe. Ook een fietsenmaker uit Wijhe werd door hem genoemd. De politie is op zoek naar mensen die door de oplichter gedupeerd zijn. Het advies is om aangifte te doen. Er zijn in ons al land al meerdere slachtoffers.

Raaltenaar bedreigt medewerker hulpinstelling Bij een hulpinstelling aan de Pikeursbaan in Deventer is maandagmorgen een 27-jarige Raaltenaar aangehouden wegens bedreiging. De man werd gevraagd om te vertrekken, waarop hij een medewerker woordelijk met geweld bedreigde. Na verhoor is de man in de loop van de dag in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

26-05-14 14:21


Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 6

26-05-14 14:13


sallandcentraal

Rectificatie: Autoschade Kroes blijft Autoschade Kroes

7

Autoschade Kroes Raalte blijft gewoon Autoschade Kroes heten. In onze weekkrant van 20 mei stond een storende fout waarin we stelden dat dat niet zo was.

markt gebeurt op een innovatieve en transparante manier. Daar kunnen wij ons goed in vinden. De keuze voor deze formule is dus een logische stap.”

We schreven dat Autoschade Kroes verder ging onder de naam Autoglaz Raalte. Dat is niet waar, Autoschade Kroes blijft natuurlijk onder haar vertrouwde naam werken. Wel biedt Autoschade Kroes sinds deze maand ook de service van Autoglaz aan. Autoglaz Raalte wordt dan ook vanuit de vestiging van Autoschade Kroes gevoerd.

Autoschade Kroes biedt zakelijk- en particuliere klanten een uitgebreid dienstenpakket en een flexibele service op het gebied van autoruitschadeherstel.

Eind vorige maand ondertekenden Remco van der Sligte en Arnout van der Stelt namens Autoschade Kroes en Maxim Bakker, franchisemanager Autoglaz, een overeenkomst voor de nieuwste vestiging van Autoglaz. Autoschadeherstel blijft Kroes echter natuurlijk uitvoeren. Je kunt er immers al meer dan een kwart eeuw terecht voor ruit- en schadeherstel. Remco van der Sligte van Autoschade Kroes legt de keuze voor de aansluiting bij Autoglaz uit. “Wij vinden het nu een goed moment om nieuwe mogelijkheden aan te boren met ruitschadeherstel. Om onze huidige klanten nog beter van dienst te kunnen zijn en nieuwe klanten aan te trekken hebben we ons aangesloten bij Autoglaz. De landelijke dekking van Autoglaz en de marktbenadering in dezakelijke

Daarnaast kun je als klant er onder andere terecht voor caravan- en camperschade. Autoschade Kroes is naast (ruit)schadehersteller ook een autoverhuurbedrijf en verhuurt al auto’s voor 23 euro per dag. Maxim Bakker van Autoglaz is blij met de samenwerking met Autoschade Kroes. “Kroes is een begrip in Raalte enomstreken als het gaat om autoschadeherstel. De klantgerichtheid en het kwaliteitsniveau waar Arnout en Remco samen met hun team voor staan is de aanleiding voor Autoglaz om Autoschade Kroes in het netwerk op te nemen. Dat ze zelfs voor diverse bedrijven het complete wagenpark herstellen onderstreept dat zij werk leveren op een hoog niveau.” Je vindt Autoschade Kroes aan de Boeierstraat 8 in Raalte. Zie ook www.autoschadekroes.nl

Bruna Raalte in andere handen Alie en Jan Kolkman dragen vanaf 3 juni de Bruna in Herenstraat in Raalte over aan Ben en Annet Ellenbroek. Alie en Jan hebben veertien jaar met heel veel plezier gewerkt en willen hun klanten graag bedanken voor hun jarenlange vertrouwen en klandizie. Op dinsdag 3 juni gaat de winkel officieel open onder de nieuwe eigenaren. “We wilden wat meer tijd maken voor onszelf. Dus we gaan met pensioen. Misschien wat eerder dan gebruikelijk, maar het was een vrijwillige keuze”, licht Jan Kolkman het besluit toe. De overname van de winkel is geregeld via Bruna, maar

ze kenden elkaar al wel. De nieuwe eigenaren van de winkel komen uit Raalte. “Wij komen uit Nunspeet, maar Raalte heeft altijd als thuis gevoeld”, zegt Jan. “We krijgen ook hele leuke reacties op het nieuws.” Veel zullen klanten de komende tijd niet gaan merken van de wisseling van de wacht. “Het hele team blijft. Er zal altijd wel wat veranderen, dat zou anders ook gebeurd zijn. Het blijft gewoon een Bruna met dezelfde artikelen, maar een andere eigenaar”, volgens Jan. Op zaterdag 31 mei om 15.00 uur hebben klanten de mogelijkheid om afscheid te nemen van Alie en Jan. Daarnaast worden dan de nieuwe eigenaren Ben en Annet verwelkomd.

Texas Radio: nieuw, jong en vol energie Menig inwoner van Overijssel heeft er al eens van gehoord: Texas Radio. Een band bestaande uit vijf jonge

Salland Centraal week 22 2014.indd 7

gasten, die elk bijdragen aan een geweldige show met muziek die bestaat uit een mix van blues, rock ’n

roll en psychedelica. Ook buiten Overijssel is de band al bekend. Texas Radio speelde onder andere op de Zwarte Cross en de Popronde, maar ook als voorprogramma van de Nederlandse band Automatic Sam, de Amerikaanse band Rival Sons, en Hollis Brown. Ook het naprogramma van Bob Dylan namen zijn twee keer op zich in de Heineken Music Hall. Na deze optredens hebben de jongens hun eigen CD uigebracht, die direct maandtip bij Popeye werd. Texas Radio bestaat uit vijf jongens: Arthur Akkermans (zang/mondharmonica), Joris van den Berg (orgen/trompet), Niek Cival (gitaar), Tein Eijsink (basgitaar) en Imanishi Kleinmeulman (drums). De jongens komen uit Diepenheim, en brengen

zo de blues weer helemaal tot leven in Overijssel. De jongens hebben al menig zaal en tent op de kop gezet, en dit zal bij Ribs & Blues niet ontbreken. Met de mix van blues, rock ’n roll en psychedelica zullen zij de tent laten

swingen, en laten zien dat zowel Overijssel, als de jongere generatie nog steeds vol energie en talent zit. Texas Radio is te zien op zondag 8 juni vanaf 19.00 uur, op de Open Air Stage.

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Fietsen met korting! Volop schoolfietsen!

Gasflessen! Primagaz! Gasslangen en regelaars

26-05-14 15:52


N-STORE SPORTCASUALS

Dinsdag 27 mei t/m

e w u e i n e nz o n a v g n i ! t h c i z n i De open t m o k i l u j o i d e m l e k n i w

Zaterdag 31 mei

Actie! 2 halen = 1 betale n! op de ge he collectie le

Tegenover de Hema in de Herenstraat 30

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 8

running outdoor zomerjacks jogging voetbal etc. 26-05-14 14:13


9

sallandcentraal

Met een hoogwerker wordt de Roggestraat omgetoverd tot Oranjestraat Er moest een hoogwerker aan te pas komen, maar de Roggestraat in Raalte is er nu helemaal klaar voor: Het WK voetbal. Met zeven kilometer aan vlaggetjes en 32 landenvlaggen is de Roggestraat de meest oranje straat van de regio. Al meer dan dertig jaar wordt de straat bij elk Europees of Wereldkampioenschap voetbal omgetoverd tot Oranjestraat. Johan Zwerink, een van de initiatiefnemers vertelt: “Het begon allemaal in 1982. Toen hebben we een blokje huizen versierd voor het Wereldkampioenschap voetbal. Dat groeide in de volgende jaren langzaam uit. Er gingen steeds meer huizen meedoen tot uiteindelijke in de jaren negentig de hele straat mee deed.” Nu doen er grofweg 62 woningen mee. Afgelopen donderdag werden de appartementen in de straat versierd met een hoogwerker. Schoonmaakbedrijf Te Wierik stelde die belangeloos ter beschikking aan de bewoners van de Roggestraat. Zo kon ook de hoogbouw in de straat in oranje gehuld worden. Het versieren van de straat maakt de straat niet alleen vrolijk en fleurig, het zorgt ook voor sociale samenhang in de buurt. “We vragen van elke bewoner een bijdrage in de buurt. Dit jaar hadden we snel zo’n 600 euro in kas. Daarvan is nu

nog zo’n 40 euro over,” stelt Zwerink. De wedstrijden kijken ze niet met de hele buurt samen overigens. “We wilden wel een podium met een groot scherm neerzetten, maar dan moesten we een vergunning aanvragen. Nu kijken verschillende

mensen uit de buurt bij elkaar thuis. Maar met zijn allen in een woonkamer past gewoon niet.” De vlaggetjes, zo’n zeven kilometer aan lijnen, komt bij de Action vandaan. “Iedere twee jaar bestellen we nieuwe, want de vlaggetjes verkleu-

ren snel in de zon. En als we wat doen, moet het wel netjes lijken.” Over netjes gesproken: Elke ochtend wordt de versiering gecontroleerd. Eventuele vernielingen worden hersteld, wat er niet netjes uitziet wordt opgefraaid.

En dan is het natuurlijk de allergrootste vraag wie er wereldkampioen wordt. “Nederland natuurlijk!” stelt Zwerink. “Maar als we de poulefase niet doorkomen laten we de versiering gewoon voor de rest van het WK hangen.”

Avondetappe Salland haalt 2500 euro op voor KWF De fietsers die zich hiervoor aangemeld hadden en de sponsoren, konden genieten van een heerlijke pasta-maaltijd voorafgaand aan de Avondetappe Salland. Een betere start konden de fietsers zich niet wensen! Ondertussen verschenen ook steeds meer andere fietsers bij het startbureau om zich in te schrijven voor een fietstocht van 30

of 70 km. De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de Avondetappe Salland en is blij te kunnen melden 2500 euro voor het KWF te hebben opgehaald. De organisatie wil dan ook alle fietsers bedanken voor hun deelname, de inzet tijdens het fietsen en het enthousiasme bij terugkomst! Bij de finish werden zij feestelijk onthaald door blaaskapel Heuronsis uit Win-

desheim. De zon scheen nog en vele fietsers maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om nog even te blijven hangen, met als gevolg dat het terras bij De Leeren Lampe goed vol zat. Theo de Rooij fietste mee met de tocht en nam tijdens de afsluiter samen met Hans Prakke (journalist radio Tour) nog even het woord. Zij vermaakten de fietsers met wieleranekdotes van vroeger. Volgens Theo

zitten we hier goed in Salland, één van de mooiste fietsgebieden van Nederland. Hans Prakke stemde hier volledig mee in, al moest hij daarvoor even over zijn Achterhoekse hart strijken. Deze woorden en de reacties van de deelnemers geven veel vertrouwen om de Avondetappe Salland in 2015 te herhalen! Maar voor het zover is

wil Stichting Duurzaam Onderweg als organisator van de Avondetappe Salland nu eerst haar organisatiepartner Jan van Heun en zijn team (Ardagh) heel veel succes wensen tijdens de Alpe d’Huzes op 5 juni 2014! De foto’s van de Avondetappe Salland zijn te vinden op www.stichtingduurzaamonderweg.nl.

ROV zorgt ’s middags al voor blues in Raalte In de aanloop naar Ribs & Blues kun je in het centrum van Raalte alvast genieten van blues. Op 7 juni is er ’s middags al Bluesmuziek in Raalte. Kom gezellig winkelen en vanaf 13.30 uur zullen de eerste klanken je oren strelen. Op verschillende plekken in het centrum van Raalte kun je genieten van deze mooie muziek. Dit programma is tot stand gekomen met medewerking van van Harry

Radstake van Bluestown; http:// www.bluestown-raalte.nl/ Naast Duketown Slim, die vorig jaar zijn muziek ten gehore bracht op het terras bij De Haenehof, komen ook The Mudbirds, Brit Jansen & Leif de Leeuw en BandM.

als bluesharp-speler bij verschillende bands en akoestische formaties heeft deze bluesende Brabander al snel in de gaten dat hij meer uit het genre kan halen wanneer hij zich toespitst op het traditionele gitaarwerk en het bekende geluid van de deltablues.

Duketown Slim

Met een resonator op schoot, een koffertje vol met bluesharpjes en de bezwerende ritmes van zijn voetzolen, gromt en zingt Duketown Slim zich een weg door oude klassiekers.

Met zijn wortels stevig in de Brabantse stad ‘s-Hertogenbosch (ook wel Duketown) raakte Imco Ceelen in de ban van akoestische blues. Begonnen

Nummers van onder andere Robert Johnson, Muddy Waters, Big Bill Broonzy en andere grootheden uit de rijke bluesgeschiedenis worden onder de loep genomen, afgewisseld met authentiek klinkend eigen werk. Dat de blues niet alleen over misère hoeft te gaan, bewijst deze Bossche bluesman als hij op de speelstoel gezet wordt. Hij siert het genre met een vrolijke knipoog en een vlotte babbel. In Nederland, Duitsland en verschillende plekken in de Verenig-

de Staten bracht Duketown Slim in het verleden zijn muziek en inmiddels is hij woonachtig in het oosten van het land. Van daaruit vult hij de jukejoints en bluesfestivals van de lage landen met zijn eerlijke, rauwe stemgeluid en kundig gitaarspel. Voor ieder liefhebbend, luisterend bluesoor zeker een aanrader om eens te gaan bewonderen.

ROV Zomeractie: Zegeltjes plakken, prijzen pakken Het Raalter Ondernemers Verbond houdt sinds maandag haar zomeractie. Tijdens de actie kun je hartstikke mooie prijzen winnen. Wat je moet doen? Heel simpel, zegeltjes plakken. Tot maandag ontvang je bij elke kas-

Salland Centraal week 22 2014.indd 9

sabon en sticker van de deelnemende winkeliers. Deze kun je op je actiekaart plakken. Heb je de kaart vol, dan kun je hem inleveren (tot en met 27 juni) bij Ami Kappers, Bakkerij Jorink, Boertie Optiek, Creashop Duymelot en De Heeren Mannenmode. Je kunt de kaarten ook inleveren op

28 juni bij de kraam van Winkelen in Raalte tijdens de Zomermarkt. Daar zal ook ’s middags vanaf 16.00 de prijsuitreiking plaatsvinden. Mocht je een prijs hebben gewonnen dan word je gebeld en gevraagd om voor 17.00 uur de prijs op te halen in het centrum van Raalte.

Aakstraat 15 - 8102 HH Raalte - tel:0572-362800 info@kruipertweewielers.nl

Enorme keus gebruikte fietsen Fietsen met korting! Volop schoolfietsen!

26-05-14 15:53


BEDANKT, voor het jarenlange vertrouwen! Alie en Jan Kolkman

Bruna Raalte Herenstraat 19 • 8102 CN RAALTE • 572-351300 • www.bruna.nl

06 39 66 36 83

www.hondenschoon.nl

www.uitzendbureausalland.nl info@uitzendbureausalland.nl Kaagstraat 10c, 8102 GZ Raalte 0572 - 35 40 50

Na 45 jaar sluiten wij op 30 augustus onze deuren!

Daarom beginnen we met een knalweekend op met een grote uitverkoop van onze artikelen met kortingen van

30% en 40%, oplopend tot wel 70%.

HENGELSPORT VAN GINKEL

DORPSSTRAAT 2, 7431 CK DIEPENVEEN-T 0570 - 591555 woensdagmiddag GESLOTEN Kijk ook op onze website voor de vele wisselende aanbiedingen www.vanginkelhengelsport.nl

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 10

26-05-14 14:13


11

sallandcentraal

Voorbereidingen PompCup Heino begonnen De voorbereidingen voor de elfde editie van het internationale jeugdvoetbaltoernooi de PompCup in Heino zijn begonnen. Achter de schermen wordt door dertien crewleden hard gewerkt om een goed lopend toernooi neer te zetten. Op 7 en 8 juni zal het weer gezellig druk zijn op sportpark de Kampen, waar ruim 700 jongens en meisjes gesteund door 200 vrijwilligers en vele bezoekers hun voetbalkunsten zullen vertonen.

Waar de PompCup bekend staat een sfeervol en stabiel toernooi te zijn, wordt ook altijd gezocht naar vernieuwende elementen. Zo wordt er dit jaar een PompCup katern uitgebracht, die in heel Salland verspreid wordt, zal 10 jaar PompCup in beeld worden gebracht, het PompCup plaza een nieuwe inrichting krijgen en zullen voetballers deelnemen aan andere activiteiten. Een bomvol programma, voor elk wat wils. De PompCup kan ook in tijdens de

Frits komt graag bij u thuis 1000 m2 inspiratie + ‘s avonds op afspraak Handelsweg 4, Wijhe (0570) 521 368 fritsvanderlinden.nl

elfde editie met recht de naam internationaal jeugdtoernooi dragen. “Al jaren zijn Denen en Duitsers fan van de PompCup, vele verenigingen zien wij ieder jaar terug komen. Dit jaar ontvangen wij maar liefst vijf nationaliteiten”, vertelt voorzitter Hans Geertsma trots. “Naar Franse bijles wordt gezocht. Teams uit Frankrijk en Zwitserland zullen namelijk naar Heino afreizen.” “Laat de storm van mensen maar komen, over drie weken zijn wij er helemaal klaar voor”, stelt Matthijs Polstra namens facilitair. “Hopelijk werkt het weer een beetje mee, zodat wij alle mensen buiten op het PompCup Plaza van een hapje en drankje kunnen voorzien. Het tijdstip dat de bezoekers verwacht worden? De hele dag natuurlijk! Mocht dat niet lukken: de opening op zaterdag rond 12:25 uur en vanaf 14:30 uur de finale wedstrijden en tot slot de prijsuitreiking zijn momenten die in de agenda kunnen worden gezet.”

Rohda zoekt teams voor zaalvoetbalcompetitie

Gouverneur wint bekercompetitie Sdc darts De Gouverneur is de eerste bekerwinnaar in de competitie van Sdcdarts.nl. Rick Achterhoek, Ronald Lenderink, Marco Koggel, Jan-Willem Bannink en Jeroen Bonhof zijn de winnaars van de Slingerbokaal 13-14 geworden. Ze wonnen met 5-3 van ‘t Spoc. Sven Groen (Spoc) won de eerste wedstrijd met 4-0 van Jan Willem Bannink. Ronald, Rik en Marco wonnen allemaal hun singel. 3-1 voor de Gouverneur. Sven en Mark wonnen het eerste koppel. De 2e koppel werd door de Gouverneur gewonnen, de 3e weer door ‘t Spoc. De laatste weer door de Gouverneur die daarmee de stand op 5-3 brachten en zo voor het eerst de beker wonnen.

Salland Centraal week 22 2014.indd 11

Blauw Geel is er afgelopen week in geslaagd de zaalvoetbalcompetitie bij Rohda Raalte te winnen in de maandagavond klasse. Een knappe prestatie gezien de sterke teams die hieraan meedoen. Helaas is dit ook de klasse die te maken heeft met een terugloop in aantal teams. Om deze reden is Rohda ook gekomen met een nieuw initiatief. Vriendengroepen / Collega’s / Bedrijven of veldvoetbalteams kunnen gezamenlijk een plek in de maandagavond competitie ‘kopen’. Hierbij voetbal je gedurende de periode september t/m april wekelijks in competitievorm tegen andere teams. Dit onder leiding van gekwalificeerde scheidsrechters. Het mooie aan de nieuwe opzet is dat je gebruik mag maken van een behoorlijk aantal spelers en dat er geen contributie aan Rohda hoeft te worden betaald, alleen een vast bedrag per team aan Rohda. Daarbij gaat het ook om de gezelligheid, fanatiek tegen elkaar voetballen en daarna samen wat drinken in de zaalbar. Voor komend seizoen is er nog plaats voor enkele teams. Dus wanneer je een team bij elkaar kan krijgen en je het leuk lijkt om deel te nemen, neem dan contact op. Dit kan via Mike Klein: wedstrijdsecretaris-zaal@rohdaraalte.nl. Daarnaast zoekt Blauw Geel voor komend seizoen(en) nog een nieuwe sponsor. Naast de naam op de shirts, komt de naam ook in de teamnaam. Mochten er geïnteresseerden zijn, kunnen zij contact opnemen met de teamleider Joris Bongertman: Bongertman@hotmail.com.

Sport verbindt ondernemers tijdens voetbaltoernooi Negen bedrijven strijden om de wisselbokaal tijdens het Rabobank Salland Ondernemerstoernooi op zaterdag 31 mei op het sportpark van FC RDC in Deventer. Met als afsluiting een gezellige netwerkborrel. Het is de tweede keer dat dit voetbaltoernooi wordt georganiseerd. De eerste keer werd het georganiseerd door Brouwers Accountants; bij deze editie ligt de organisatie in handen van Rabobank Salland. Doel van dit voetbaltoernooi is dat de deelnemende bedrijven elkaar op een sportieve manier beter leren kennen. Supporters zijn van harte welkom! Zij kunnen komen kijken, sfeer proeven of aanschuiven bij de netwerkborrel na afloop van het toernooi. Het motto van het toernooi is dan ook ‘Sport verbindt’. De eerste wedstrijden starten om 10.00 uur en worden gespeeld op een half veld. Ieder team bestaat uit zeven spelers. De finale wordt gespeeld om 14.30 uur. Aansluitend is de netwerkborrel. Het toernooi wordt gehouden op het complex van voetbalvereniging FC RDC, Bredenhorst 183 in Deventer. De acht bedrijventeams die meedoen naast het team van Rabobank Salland zijn: Businessteam GAE, Sportbedrijf Deventer, Klein Beernink, V.O.F. De Alm, Witteveen+Bos, Goal Promotions, Van Lente Systeemintegratie en het team FC RDC Veteranen

Gasflessen! PrimaGaz! GasslanGen en reGelaars

26-05-14 15:53


Rabobank met twee team

Salland Samen Sterke Team Deventer

Op de foto staan: Pieter van de Pavoordt, Sytske Nawijn, Emil Roosen, Geke de Ruiter, Ellen Geerdink, Annemiek Mijnen, Saskia Everts, Joost Rutgers, Maarten van Polen, Jan Klein Wolterink, Geert Landman, Henk Roetert-Steenbruggen., Peter Tummers, Max van de Pavoordt, Paul Bakker, Evert Geurtsen, Ed den Besten, Stefan Matel, Frans Holtkuile. Op de foto ontbreken: Edwin Leenes, Henk van de Steeg, Bert Flierman, Willem Baltes. Fotograaf Tanja Wulf - Peters We rijden voor de st. Mont Ventoux en KennisCentrum Oncologie

Op vrijdag 5 september fietsen twee teams van Rabobank Salland de Mont Ventoux op. Daarmee zetten zij zich in voor de strijd tegen kanker. De teams Deventer en Raalte kozen beide een lokaal goed doel waarvoor zij zoveel mogelijk geld bij elkaar willen fietsen. In aanloop naar de beklimming komen ze daarnaast met een aantal acties om de totale opbrengst verder te verhogen. Elk jaar weer krijgen duizenden mensen in Nederland de diagnose kanker. Bijna iedereen heeft er in zijn familie of kennissenkring wel mee te maken. Als naaste voel je je vaak machteloos. Je wilt iets doen, maar wat kun je meer doen dan er zijn voor de ander? Toen vorig zomer bij drie medewerkers van Rabobank Salland kanker werd ontdekt, bekroop hun collega’s datzelfde gevoel. Ze wilden iets doen. Ze wilden zich verzetten tegen die vreselijke ziekte. Ze wonnen informatie in en zochten aansluiting bij de Stichting Mont Ventoux. In 2007 stond René Gaastra aan de wieg van deze stichting. Hij werd getroffen door een hersentumor en vroeg of mensen hem en KWF Kankerbestrijding wilden steunen door de Mont Ventoux op te fietsen. In dat eerste jaar beklommen zo’n 45 mensen de Franse berg. Zeven jaar later is de beklimming uitgegroeid tot een evenement waar honderden fietsers, hardlopers en wandelaars aan meedoen. Het doel: zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen in de strijd tegen kanker. Van de totale opbrengst van de stichting gaat 60% naar het KWF. Dit deel wordt gebruikt voor onderzoek naar een van de meest voorkomende kwaadaardige hersentumoren. De overige 40% gaat naar lokale doelen. Sinds dit jaar is het mogelijk als deelnemer zelf een lokaal goed doel aan te dragen, waarvoor je de Mont Ventoux wilt trotseren. Rabobank Salland formeerde twee superteams, die beide een lokaal initiatief omarmden. Het team Samen Sterker Salland Deventer telt 23 fanatieke fietsers. Zij maken zich sterk voor het programma Balanceren van het KennisCentrum Oncologie in Schalkhaar. Het team Samen Sterker Salland Raalte bestaat uit 28 wielrenners. Zij beklimmen de berg voor de nieuwbouw van Hospice de Cirkel in Raalte.

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 12

KennisCentrum Oncologie Het KennisCentrum Oncologie is er voor kankerpatiënten en hun naasten.Zij kunnen hier terecht voor behandeling en begeleiding, voorlichting en informatie, service en voorzieningen. Het centrum biedt ondersteuning voor en ná de medische behandeling in het ziekenhuis. Er zijn vele mogelijkheden, variërend van sporten onder begeleiding tot het volgen van cursussen, holistische of creatieve therapieën.Patiënten kunnen daarnaast een beroep doen op onder anderen een medisch maatschappelijk werker, fysiotherapeut, masseur, kapper en diëtiste. Team Deventer heeft besloten zich in te zetten voor een nieuw – niet verzekerd – programma van het kenniscentrum.Met dit programma,Balanceren,wil het centrum mensen na de behandeling in het ziekenhuis helpen bij het vinden van een nieuw evenwicht in hun leven. Deze begeleiding kost jaarlijks voor maximaal 24 mensen € 10.000,- . Dat bedrag wil Team Deventer proberen bij elkaar te fietsen. Hospice de Cirkel Team Raalte beklimt de Mont Ventoux voor Hospice de Cirkel in Raalte, een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. Zij krijgen hier dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts en familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. Het hospice aan de Oude Molenweg in Raalte voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Uitbreiding is bovendien noodzakelijk.Vandaar dat er, mogelijk aan de Monumentstraat, een nieuw onderkomen wordt gebouwd voor terminale patiënten. Het huis krijgt drie gastenkamers en de mogelijkheid tot uitbreiding naar vier kamers. Naar verwachting wordt in september/oktober gestart met de bouw. Het huis zal het centrum worden van Stichting De Cirkel, van waaruit coördinatoren en vrijwilligers van zowel de zorg thuis als de hospice hun werk kunnen doen.

26-05-14 17:15


eams naar Mont Ventoux

ker Deventer & Raalte Wijn, ontbijt en wieleravond De teamleden stellen alles in het werk om mensen en bedrijven te vinden die hun fietsavontuur willen sponsoren. Daarnaast organiseren zij in aanloop naar de beklimming een aantal activiteiten waarmee ze het totaalbedrag verder willen verhogen. Zo hebben de teams een deal gesloten met Ger Zwart van Bottles, een wijnhandelaar gevestigd aan de Bokkingshang in Deventer. Ger heeft drie Franse wijnen geselecteerd, waarvan een deel van de opbrengst per doos naar Salland Samen Sterker gaat. Koop dus een doos met deze wijnen bij Bottles en steun daarmee het KWF en de lokale goede doelen. Team Raalte regelt op Vaderdag een ontbijtservice om nog meer geld op te halen. Op zondag 15 juni brengen de teamleden complete ontbijtjes – met eerlijke, biologische producten van Landwinkel Buitengewoon – rond in Raalte en omgeving. Op de Facebook-pagina van Salland Samen Sterker vind je meer informatie over deze en andere acties en hoe je een ontbijt kunt bestellen. Samen organiseren de teams op donderdagavond 19 juni een wielerbijeenkomst in Het Wapen van Wesepe. Liefhebbers van de wielersport kunnen hun hart ophalen. Onder anderen Iwan Spekenbrink van Giant-Shimano en oud-profwielrenner Rob Harmeling vertellen over de verschillende aspecten van het wielrennen en over de Reus van de Provence: Le Mont Ventoux. Er staan wielerstands, er worden demonstraties gegeven en na afloop krijgen alle gasten een goodiebag mee naar huis. Het entreegeld gaat naar de goede doelen waarvoor beide teams de berg op fietsen. Zorg dat je erbij bent deze avond! Samen naar de top Op 4 april vond de aftrap van de voorbereiding op de klim plaats bij Vital Centre in Raalte. Sindsdien zijn de deelnemers volop in training voor de loodzware dag. Want zwaar, dat zal het zijn op 5 september 2014, met een klim van 21,5 km, stijgingspercentages van wel 11% en de top op 1909 meter. Maar met de goede doelen op het netvlies, zullen de fietsers alles uit zichzelf en elkaar halen om boven te komen. Ze zullen elkaar motiveren. Als teams willen ze de top halen. Ze dragen niet voor niets de naam Salland Samen Sterker.

Als bedrijf of inwoner uit Salland kan ook jij je inzetten voor de strijd tegen kanker Wil je zelf de Mont Ventoux op fietsen of lopen, de teamleden sponsoren of deelnemen aan de acties, kijk dan op de Facebook-pagina Salland Samen Sterker. Voor meer informatie over Stichting Mont Ventoux surf je naar: www.grootverzettegenkanker.nl.

Team Raalte

Op de foto staan: Henny Zomer, Wim Holterman, Niek Velderman, José Oosterlaar, Karin Kroes, Kristel Verweij, Cai Verweij, Pieter Bos, Gerard Velderman, Peter Gerhardt, Annelies Gerhardt, Petra Rechterschot, John Ruiter, Jeroen te Wierik, Mieke Kroes, Inge Kroes, Erwin Snoijer, Willy Vegterlo. Op de foto ontbreken: Paul Maas, André Dollenkamp, Peter Schulkes, Ingrid Zwager, Ben Maatman, Norbert Liesting,Thea Evers, René Westenenk, Ferry Kroes, Gerard Kappert. Fotograaf Tanja Wulf - Peters . Dit team rijdt voor st. Mont Ventoux en Hospice De Cirkel in Raalte

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 13

26-05-14 17:15


14

sallandcentraal

Verbeek timmert zijn Verbeek gewond na ongeval

“Met de motor”, is het korte antwoord van Gertjan Verbeek op vraag 1 van een interview dat we met hem hebben op het terras van zijn blokhut in Dalfsen. Misschien heeft hij ook geen zin in dit gesprek. We proberen al bijna een jaar met hem in contact te komen. Dat gaat stroef. Nu zitten we er dan. Hoe hij zo bij deze plek in Dalfsen gekomen was. “Met de motor.”

Gertjan Verbeek is bij een ongeluk op zijn boerderij in Gorredijk gewond geraakt. Tijdens het restaureren van de boerderij is de 51-jarige trainer van een ladder afgevallen en moest hij met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Daar bleek dat hij twee of drie ribben gebroken heeft. Dit ongeval heeft plaatsgevonden nadat dit interview is afgenomen.

Dat bleek geen grap a la ‘hoe komt een hond met heel lang haar het huis binnen?’ (Door de deur.) Nee, Gertjan maakte met zijn vrienden een toertocht op de motor en zag in de omgeving van OmmenVilsteren-Dalfsen allemaal huizen in de natuur te koop. “De streek sprak me wel aan en toen ben ik op internet eens wat wezen rondzoeken. Op Funda kwam ik allemaal huizen in parken tegen. Maar da’s niks voor mij. Tot ik deze kavel tegen kwam. Bouwkavel in bos.” Dus niet met de motor achter René Eijkelkamp aangereden, die zegge en schrijven 1,1 kilometer verderop woont? “Nee, dat hoorde ik later pas dat hij hier ook woont, en Jaap Stam. Toeval. Ik bouw graag huizen en op deze kavel hier in het bos kon ik die wens van een blokhut verwezenlijken.” “De blokhut is opgetrokken van kelo-hout. Uit Fins Lapland. Daar hebben ze van die grote bossen vol traag groeiend hout en als dan zo’n boom doodgaat, halen ze de takken eraf maar laten de stam staan. Pas als er een bestelling komt gaan ze de juiste boom bij de bestelling zoeken. Stammen van een kleine halve meter dik zijn het voor de blokhut in Dalfsen geworden (“Zet het adres er maar niet bij!”). Hoe dikker het hout, hoe beter de isolatie. En geen spatje verf. Ik laat ze

Salland Centraal week 22 2014.indd 14

onbewerkt. Tegen de tijd dat die dingen beginnen te rotten, dan zijn wij hier al lang niet meer op aarde. Traag groeiend hout hè, dat is zo duurzaam als maar kan.” Een rondje door het huis leert dat Verbeek écht alles zelf doet. De aftimmerlatjes langs het kozijn zijn per stuk zo afgezaagd dat ze precies in de ronding van zijn kelohout passen en geen latje is gelijk. Deuren, kozijnen, houten bar, verdiepingsvloertje, echt alles doet Gertjan zelf. “Met mijn maten natuurlijk, want het is hier een zoete inval.”

Een van die maten komt tijdens de koffiepauze. Want dan heeft Verbeek tijd van praten: “De vorige keer kwam die op een ander tijdstip en toen heb ik hem aan het werk gezet.” Dit keer heeft hij hartige broodjes bij zich, als compensatie. Een echte prater is Verbeek niet. Onze verslaggever vangt al achter hem aan toen hij nog bij AZ werkte. De persvoorlichter schermde hem daar af. Een keer bij Nurnberg bleek de tijd te beperkt. Dus togen we met ons notitieblokje op een maandagmorgen nog maar eens naar het bouwterrein. “Om half

tien en half een hebben we hier kloffiepauze. Als je dan terugkomt heb ik tijd van praten”, aldus Verbeek. En om half een: “O ja, da’s waar ook, jij zou langs komen.” Niet in je gedachten gelopen met ‘wat zou die vragen en wat zal ik antwoorden?’ “Nee hoor, als je niet terug was gekomen had ik er denk ik nooit meer aan terug gedacht”… En daar blijkt ook de kern van zijn hobby te zitten. “Motorrijden en huizen bouwen. Maar als ik motor rij dan staat je kop toch al snel op de automatische piloot en voor je het weet denk je dan weer na over de wedstrijd van zondag. Als ik

hier met de blokhut bezig ben, kan dat niet. Dan heb ik mijn gedachten volledig bij de bouw, anders gaan er dingen mis.” Twee woonboerderijen in Friesland, een blokhut in het Vechtdal, wordt Dalfsen dé woonplek? “Dit ligt wel lekker centraal hier.” Centraal voor wat? Voor je nieuwe club? Glimlach: “nee, dat is niet aan de hand. Ik heb nog geen idee wat het volgend trainersjaar me gaat brengen. Nee, centraal in Nederland. Ik heb ook in Duitsland nog wel even gekeken naar een stuk bos. Maar dit trekt me toch wel iets meer.”

26-05-14 13:19


sallandcentraal

kop leeg in Dalfsen

‘Nederland overleeft voorronde niet’ Volgens Gertjan Verbeek gaat Nederland niet zo ver komen tijdens het komende WK. “Ik denk dat ze de voorronde niet gaan halen. Spanje en Chili zijn gewoon te sterk voor ons! Ik kan alleen maar hopen dat ze de volgende ronde halen.”

Vanaf het terras bij zijn blokhut in Dalfsen proberen we de sfeer er toch nog wat in te houden: Ook niet nu Spanje en beetje op ziekzwak-misselijk staat nu de Barcelonasterren zelf ook zeggen dat

Salland Centraal week 22 2014.indd 15

ze moe zijn, structureel moe zijn? “Spanje is gewoon veel sterker dan wij. Noem me dan eens drie namen die van vaste waarde zijn, waarvan je zeker weet dat ze in de basis staan…”

Verbeek: “Zelf kom ik niet verder dan Van Persie en Robben. Als die niet geblesseerd zijn. Ja Vlaar misschien. Maar over wat voor vaste waarde heb je het dan? Vergelijk die eens met Dante, de laatste man van Bayern. Dan heb je het nogal over een verschil. En die Dante, die is

nog niet eens zeker van een basisplaats bij Brazilië.”

“Ja, tuurlijk ken ik al die andere spelers van de selectie van Louis ook wel, maar dat is toch geen vergelijk met wat andere landen hebben lopen?” Verbeek ziet dat de komende tijd ook niet snel verbeteren: “We hadden in Nederland altijd een grote voorsprong in opleiding, in accommodatie, in overal in. Maar het buitenland heeft ons ingehaald – soms ook door het gewoon bij ons af te kijken – en hier en daar zijn

ze ons zelfs ver vooruit. Kijk naar Duitsland. Dat waren hardwerkende voetballers, maar moet je nu eens zien met hoeveel techniek en tactiek die lui spelen. Tja, dan gaat de macht van het getal spelen. Nederland heeft maar een klein potentieel. De aanwas in bijna alle buitenlanden is veel groter. Als ze dan met de opleiding net zo ver zijn als wij, dan kunnen we het hier wel vergeten.” Verbeek is niet erg hoopvol: “En als je dan zo’n zwakke competitie hebt, komt de betere jeugd in eigen land

15

niet op een hoger plan omdat ze nergens weerstand tegenkomen. Als ze naar het buitenland gaan hebben ze te weinig bagage, dus komen ze daar op de bank terecht. Hebben we er voor ons nationale team ook niks meer aan.” Tja, daar lijkt geen speld tussen te krijgen. Wie er dan gaat winnen in Brazilië? Dat zijn we eerlijk gezegd helemaal vergeten te vragen. Maar jij kunt jouw winnaar wel vaststellen door mee te doen aan onze voetbalpoule.

26-05-14 13:19


16

SALLANDCENTRAAL

11 30 12 00 12 30 13 00 13 30 14 00 14 30 15 00 15 30 16 00 16 30 17 00 17 30 18 00 18 30 19 00 19 30 20 00 20 30 21 00 21 30 22 00 22 30 23 00

JETT REBEL

CHEF’ SPECIAL

YOUNG THE GIANT

SEASICK STEVE

THE WOMBATS

TRIGGERFINGER

DELTA 11 30 12 00 12 30 13 00 13 30 14 00 14 30 15 00 15 30 16 00 16 30 17 00 17 30 18 00 18 30 19 00 19 30 20 00 20 30 21 00 21 30 22 00 22 30 23 00

ThE bArn powErED by pinguin rADio

MICHAEL PRINS

TAYMIR

COELY SMALL TIME CROOKS

DAncE kuiL

TRUCKFIGHTERS

DARYLL- ANN SMALL TIME CROOKS

BÖKKERS

BLUEGRASS BOOGIEMEN

FRATSEN

BLUEGRASS BOOGIEMEN

11 30 12 00 12 30 13 00 13 30 14 00 14 30 15 00 15 30 16 00 16 30 17 00 17 30 18 00 18 30 19 00 19 30 20 00 20 30 21 00 21 30 22 00 22 30 23 00

MELLOWW

DE PIONIERS

CONDANCE

FALCO BENZ

KRAANTJE PAPPIE GIOCATORI

DE SLUWE VOS

BLACK SUN EMPIRE

SABOTAGE

BOAZ VD BEATZ

PAUL ELSTAK

king king (jAck DAniEL’s fuTurE LEgEnDs sTAgE)

11 30 12 00 12 30 13 00 13 30 14 00 14 30 15 00 15 30 16 00 16 30 17 00 17 30 18 00 18 30 19 00 19 30 20 00 20 30 21 00 21 30 22 00 22 30 23 00

THE CITY KILLERS

CLOUD NOTHINGS

GO GO BERLIN

BIRTH OF JOY

BACK CORNER BOOGIE BAND

together PANGEA

TOWN OF SAINTS

JACK PAROW

(Down) ThE glory hole 11 30 12 00 12 30 13 00 13 30 14 00 14 30 15 00 15 30 16 00 16 30 17 00 17 30 18 00 18 30 19 00 19 30 20 00 20 30 21 00 21 30 22 00 22 30 23 00

VOLCANO BOYS

SINGLEFEESTJE

E-STAR

BACK TO THE 90’S

DAVE GROHL & TOPLESS DJ’S

DE ROOIE NEGER (SEXY & INTEGER)

Aan het gecommuniceerde programma kunnen geen rechten ontleend worden.

Het blokkenschema van Dauwpop staat online. Gauw checken of al die toffe bands niet overlappen, wanneer een plaspauze mogelijk is en wanneer er een hapje gegeten kan worden kan vanaf deze week. De timetable is te bekijken te downloaden op www. dauwpop.nl. Opvallendste nieuwtje: het Enge Bos is vervangen door (Down) The Glory Hole. Wat dit nieuwe podium inhoudt wordt nog niet verklappen, maar het gaat gegarandeerd een fantastisch feest worden. Iets meer info vind je aan de rechtkant.

29|05|2014

jupiLEr mAinsTAgE

TIMETABLE

Timetable

laatste info op www.dauwpop.nl

Dauwpop Delta Vorig jaar introduceerde Dauwpop The Barn als podium. Dit jaar is het hele gebied rondom The Barn omgetoverd tot een complete area: Dauwpop Delta. Geheel passend bij de stijl van het podium zal er rondom de houten schuur een plek ingericht worden, waarbij je je in de oude Mississippi delta’s van de States waant. Verwacht veel blues, blue grass, rock ’n roll en vuiligheden. Onder andere Blue Grass Boogiemen, Small Time Crooks, burlesque danseressen en de dj’s van de Kalipofoon zullen optreden. Amerikaanse porties vlees liggen te garen op een echte kolengestookte BBQ. Ondertussen kan je laten knippen en scheren bij De Snorrensalon. Op een manier zoals alleen echte barbiers dat kunnen, met vlijmscherpe messen dus.

Chef’Special Chef’Special staat bekend om hun energieke liveshows die menig festivalpubliek al heeft laten dansen. Ze serveren een muzikale mix van hiphop, reggae, funk en ontspannen grooves met stevige gitaren. Denk aan G. Love & Special Sauce, Red Hot Chili Peppers en Jason Mraz. En met hun nieuwe album “Passing Through” laten ze horen dat ze het hitschrijven wel in de vingers hebben. Zo zijn Peculiar en IN YOUR ARMS dikke hits. Feestje!

Koop je tickets op www.dauwpop.nl Salland Centraal week 22 2014.indd 16

26-05-14 17:30


17

SALLANDCENTRAAL

Triggerfinger

The Wombats

De sympathieke Belgen stonden in 2008 en 2011 ook al op het festival, maar ze braken in 2012 internationaal pas echt door met de cover ‘I Follow Rivers’. Het langverwachte nieuwe album kwam 18 april uit en maakte de verwachtingen meer dan waar. Maak je klaar voor een portie Rock met hoofletter R!

Seasick Steve

Weer helemaal terug van weggeweest is de Britse band THE WOMBATS! De band scoorde in 2007 met ‘Let’s Dance To Joy Division’ een wereldwijde hit en is sinds dit jaar weer helemaal terug. Zo scoorde ze al een hit met ‘Your Body Is A Weapon’ en deze single belooft veel voor hun show op Dauwpop!

Uit de Verenigde Staten laten we de oude bluesrocker SEASICK STEVE over komen. De Amerikaan, die veel van zijn instrumenten zelf bouwt met niet-alledaagse middelen, moest lang wachten op zijn doorbraak, maar op 66-jarige leeftijd was de doorbraak eindelijk daar. En nu groeien met elk nieuw album zijn naam en faam. Inmiddels is Seasick Steve al 72 jaar en staat hij na Lowlands, Pukkelpop, Pinkpop en Rock Werchter ook eindelijk op Dauwpop.

(Down) The Glory Hole

Er verscheen een vreemd filmpje op de YouTube pagina van Dauwpop. Met beelden en geluiden van een kettingzaag, een onherkenbaar persoon die in een kuil valt en vervolgens beelden van feest in een duistere kroeg met luide rockmuziek. In beeld verscheen de tekst: Het Enge Bos went down. If we go, we go together Down The Glory Hole! Het lijkt er op dat Het Enge Bos podium gaat verdwijnen en dat er een ander podium voor in de plaats komt. De beschrijving van het filmpje maakt het er nog niet echt duidelijker op: “staat niet op kaart, maar er gaat gefeest worden. De Rooie Neger, The Volcano Boys, Singlefeestje, Back tot the 90’s en veel meer. Maar waar is dat feestje dan? En waar komen toch die zatte harries vandaan met die tattoos?”

Busvervoer

Vervoerspartner OAD regelt vervoer vanuit heel Nederland. Een goed en betaalbaar alternatief voor auto en openbaar vervoer. Zo is het met een groep vrienden handig en voordelig reizen en is er geen haast om een eventuele trein te halen. Mensen die met de trein komen kunnen met pendelbussen naar het terrein. Zowel de bus- als de pendeltickets kunnen worden gekocht via www.oad.nl/dauwpop.

Kinderopvang Ook dit jaar weer verzorgt Dauwpop, in samenwerking met Stichting Kinderopvang West-Twente, een kinderspeellocatie op het festivalterrein. De speellocatie is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 13 jaar (BSO leeftijd). De kosten zijn 10 euro per kind voor de hele dag (naast een eventueel kinderticket). Daarvoor krijgen de kinderen een dag vol activiteiten, drinken (ranja/melk). Wat hartigs (snoepje/ koekje) en een bolletje met bijvoorbeeld een knakworstje oid. Patatje e.d. moeten ouders zelf even halen op het terrein met de kids.

Salland Centraal week 22 2014.indd 17

26-05-14 17:31


Salland Centraal op zoek naar het

Salland Centraal houdt dit jaar opnieuw een ‘Bruidspaar van het jaar’-verkiezing. Het winnende bruidspaar krijgt een reis naar een romantische bestemming aangeboden. In december kun je via onze site stemmen op jouw favoriete bruidspaar. Wie vind jij het leukste, liefste of mooiste stel en wie verdient volgens jou de titel ‘Bruidspaar van het jaar’? Deze maand hebben we het bruidspaar Ferdinand van de Vegt en Sandra Nijmeijer geselecteerd. Van harte gefeliciteerd! Foto: Stefan Kemper

Hellendoornseweg 1, 8106 AH Mariënheem 0572 – 35 12 38

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 18

26-05-14 14:43


d n a n i F e rd

a r d n a &S

Schitteren op de mooiste dag van je leven Bij aankoop van 1 paar trouwringen vanaf heden op 1 ring

50% korting (vraag naar de voorwaarden. De korting geldt alleen op de goedkoopste ring,dit is meestal de herenring, bij aankoop van 1 paar)

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 19

Schoolstraat 11

Raalte

T 0572-355500

Ja, ik wil

een bijzondere gelegenheid verdient een bijzondere locatie Van 50 tot 500 personen

26-05-14 14:43


STUNTVERKOOP! TEGELS UIT VOORRAAD TOT TEGELS UIT SHOWROOM

50% korting 15% korting*

1ja5ar

*uitgezonderd aktietegels

Almelosestraat 7c • 8102 HA Raalte Schuin tegenover de Leeren Lampe

Tel. 05 72 361 231 • www.hansmeulman.com ma. t/m vr. 10:00 - 18:00 uur - za. 09:00 - 13:00 uur

LEMELERVELD, Brandweg 3 IDEAAL VOOR PAARDENBEDRIJF! Het te verkopen object betreft een voorheen vrij gelegen melkveebedrijf met vleesvarkenstak, bestaande uit een woonboerderij, ligboxenstal, jongveestal/ werkplaats, kapschuur, vleesvarkensstal en erfverharding, Het bedrijf heeft een bouwblok van ruim 2 hectare. De aanbieding is met 1 hectare. Mogelijkheid tot extra aankoop van 1 hectare mogelijk! In prijs verlaagd!!

e 385.000,- k.k. Raalte, Herenstraat 1, 8102 CN Raalte, T: 0572 35 12 91 • Olst-Wijhe, Stationsweg 23, 8131 DG Wijhe, T: 0570 52 43 44 www.hannink.nl • info@hannink.nl

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 20

26-05-14 14:14


21

SALLANDCENTRAAL

Fysiotherapiepraktijk Heino ontvangt predicaat Pluspraktijk en TopZorg Fysiotherapiepraktijk Heino heeft, door het behalen van een onafhankelijke Plus audit, van Achmea Zilveren Kruis het ”Pluspraktijk” en van Menzis het “TopZorg” predicaat ontvangen. Een Plus audit heeft als doel inzicht te geven in de kwaliteit van processen, producten en diensten rondom de fysiotherapie. De Plus audit is ingezet om het praktijken mogelijk te maken zich te onderscheiden op het gebied van kwaliteitszorg. Zorgaanbieders krijgen deze labels als ze een hoge kwaliteit van behandeling hebben bewezen, zoals: ruime openingstijden, een bovengemiddelde klanttevredenheid en korte wachttijden met goede service. Naast reguliere fysiotherapie kan men bij Fysiotherapiepraktijk Heino terecht voor manuele therapie, kinderfysiotherapie, oedeemtherapie en psychosomatische fysiotherapie. Ook biedt de praktijk dry needling, haptonomie, bekken(bodem)therapie, medical taping en uiteraard sportblessurebehandeling. Door het behalen van de Plusstatus worden er aparte vergoedingen gegeven voor deelnemers aan Beweegprogramma’s, o.a. diabetes, zodat dit niet ten koste gaat van zittingen uit de aanvullende verzekering. Er is ook een mogelijkheid tot Fysio-Fitness. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, in groepen van maximaal acht personen (zodat er voor iedereen persoonlijke aandacht is), wordt er verantwoord

gewerkt aan de conditie en algehele fitheid. De praktijk beschikt hiervoor over de modernste faciliteiten. Fysiotherapiepraktijk Heino is aangesloten bij de volgende kwaliteitsnetwerken: COPD Netwerk Zwolle, Hartrevalidatie Netwerk Zwolle, Schouder Netwerk Zwolle,

Artrose Netwerk Zwolle en Claudicatio Netwerk Zwolle. In de praktijkruimte aan het Oosteinde 5 in Heino is tevens Voetencentrum Nijenhuis gevestigd. Hiermee is een nauw samenwerkingsverband opgebouwd. Vanaf 1 juni 2014 vestigt zich hier

ook Praktijk voor oefentherapie Cesar en Medical Kinetics, Mirjam Zwerink-Kogelman. Met de verschillende disciplines onder één dak kan er optimaal van elkaars deskundigheid gebruik gemaakt worden om de patiënt van passende zorg te voorzien.

Voor meer informatie over de Fysiotherapiepraktijk Heino zie onze website: www.fysiotherapieheino. nl, of kunt u vrijblijvend informatie opvragen 0572 – 392295 (bij voorkeur tussen 8.30 – 13.00uur op maandag-dinsdag-donderdag of vrijdag).

Kunstmarkt tijdens Sukerbietenfeest in Lemelerveld Tijdens het Sukerbietenfeest in Lemelerveld wordt op woensdag 6 augustus van 10.00 tot 16.00 uur de eerste kunstmarkt gehouden.

Op het evenemententerrein komen er marktkramen beschikbaar voor expositie en verkoop van eigen vervaardigde kunstwerken.

Diezelfde dag is er in het centrum van het dorp ook de braderie en kinder-rommelmarkt. In Salland en het Vechtdal zijn er steeds meer mensen die kunst maken. Met beeldhouwen, tekenen, ontwerpen of schilderen worden de meest fraaie dingen gemaakt. Met een kraam op de kunstmarkt

kunnen deze kunstenaars hun werk aan de duizenden bezoekers laten zien en verkopen. Mensen die belangstelling hebben voor een marktkraam op de Kunstmarkt, kunnen een mail sturen naar info@feestweeklemelerveld.nl. Alle relevant informatie wordt dan toegezonden.

Nederlandse primeur: Kalkhennepgevels bij ‘t Natuurlijk Huus Bij de nieuwe vergaderlocatie van ‘t Natuurlijk Huus is deze week de eerste kalkhennep gevel van Nederland opgetrokken. Kalkhennep is in veel opzichten een bijzonder product. Het bouwt makkelijk. Het is een natuurlijk product. Het isoleert goed. En boeren in de regio kunnen het verbouwen. Kalkhennep is eenvoudig in verwerking, makkelijk zelf te storten en daarmee geschikt voor zelfbouwers. Het is geschikt voor nieuwbouw, renovatie en kan toegepast worden in gevels, vloeren en daken. Reden genoeg dus, om eens na te denken over kalkhennep.

35% korting op alle losse handgereedschappen op = op

Salland Centraal week 22 2014.indd 21

Er zijn ook veel ecologische voordelen. De basisproducten zijn puur natuur. De gebruikte HESmix® is een volledig natuurlijk mengsel van hennepscheven, hydraatkalk, natuurlijke mineralen en water. Een afgebroken muur is geen bouwafval, je kunt het gewoon op land uitstrooien

waar alle materialen weer opgenomen worden in de kringloop. Kalkhennep heeft een buitengewoon goede co2 balans. De plant is kampioen co2 opname. De langzaam uithardende kalk neemt voortdurend co2 op en zuivert op die manier ook nog eens het binnenklimaat. De muur heeft een heel hoge isolatiewaarde en is tevens damp open, waardoor de vochthuishouding binnen optimaal is. Daarnaast is kalhen-

nep een uitstekende geluidsisolator. Bijkomend voordeel is dat de hennep in de regio verbouwd kan worden. Hennep groeit op bijna iedere grond, bijmesten hoeft niet en omdat de groei heel dicht is, is er geen enkele reden om met de gifspuit in de weer te gaan. Ook is hennep door de penwortel een bodemverbeteraar. Dit alles drukt de kosten en scheelt arbeid. Als boeren hennep gaan verbouwen is dat ook goed voor de biodiversiteit en dus goed voor de bijenstand. De toepassing en de mooie eigenschappen van kalkhennep, nu voor het eerst in Nederland bij ‘t Natuurlijk Huus in Raalte, zijn voor stromeester Rens Borgers reden Nederlandse stichting voor Kalkhennep op te richten. De kennis haalde hij uit België, de geheime samenstelling van de mineralen uit Zwitserland en HempFlax uit Oude Pekela is de leverancier van de hennep. Met z’n allen hebben ze vorige week de eerste meters gedraaid. Midden juni is de officiële eerste stort.

26-05-14 15:54


Thuis

in je huis

Weken BL

! R E K IJ MA Creëer heel eenvoudig een unieke plek, uw thuis.

Hoekbank Waldo

NU! MEERDERE MEERDERE OPSTELLINGEN KLEUREN

Leverbaar in diverse opstellingen, stofkwaliteiten en kleuren. 340/319x118x90 cm.

00 1699,

Prijs in stof Board van ¤ 1899,-

WOONTEXTIEL

CHEQUE

15% KORTING! KIJK OP ONZE SITE

Hemelvaart geopend van 12-17 uur De mooiste woonconcepten Eerlijk en persoonlijk woonadvies Sterke binding met u als klant Uitstekende en uitgebreide service Thuis in uw regio Alles voor mooi wonen

Openingstijden Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

10:00 10:00 10:00 10:00 10:00

gesloten - 18:00 uur - 18:00 uur - 18:00 uur - 21:00 uur - 17:00 uur

Molenweg 2 Heino TEL. (0572) 391 310 info@seine.nl

Th ui s in je hu is !

SEINE.DEMOOISTEWOONWINKEL.NL Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 22

26-05-14 16:34


23

sallandcentraal

De drang van bouwbedrijf Jansman DE LUTTENBERGSE MEESTERS Een serie met Luttenbergse vakmensen, grootmeesters in hun vakgebied. Secuur, klantgericht, maar bescheiden. Harde werkers, over vakmanschap en passie voor het vak. AFLEVERING 9: Silvo Maatman van Bouwbedrijf Jansman

‘Hier, kijk maar eens.’ Silvo schuift de brochure van het afgelopen jaar over de tafel. ‘Wij doen dus alles, van monumentale boerderij tot degelijke rijtjeswoning en van stal tot architectonisch ontworpen utiliteitswerken. Daarin schuilt onze kracht.’ Jansman bouwt verder, luidt de slogan van het bouwbedrijf. ‘In het woord verder ligt onze doelstelling opgesloten,’ haakt directeur Gerrit Hospers aan. ‘We willen als bouwer verder: ons blijven ontwikkelen, de breedte van de markt blijven zoeken en daarbij kennis en kunde uitbouwen. Onze opdrachtgevers koesteren we daarom, groot en klein: zij geven hun vertrouwen aan ons en wij willen dat waar maken. Bouwen is vertrouwen, zo simpel is dat. Meer is niet nodig, daarmee kunnen we verder.’ Het van oorsprong Luttenbergse bedrijf is inmiddels ruim ervaren, wat resulteerde in prachtige villa’s, woningen, scholen, appartementen, industriële en tal van andere gebouwen. Silvo gaat verder: ‘We ontwikkelen en innoveren onze bedrijfsvoering zodat milieu, flora en fauna zoveel mogelijk ontzien wordt. We zijn FSC, ISO 14001 en ISO 9001 gecertificeerd. Zo bouwen we inmiddels passief; een degelijke bouwwijze die het energieverbruik drastisch terugbrengt en het comfort verhoogt. We leggen de lat hoog als het gaat om ambitie, zo ontwerpen we momenteel onder onze regie een nieuw Medisch Centrum waarbij we het

gebouw BREEAM drie sterren willen laten certificeren. Da’s de hoogste en wereldwijd erkende duurzaamheidscore voor gebouwen. En we zijn een FUNDEON-erkend leerbedrijf voor diverse beroepen. Hiermee is eigen belang gemoeid, maar we voldoen tevens aan de

‘We ontwikkelen en innoveren onze bedrijfsvoering zodat milieu, flora en fauna zoveel mogelijk ontzien wordt’ SROI-eisen die overheden stellen bij het verstrekken van opdrachten.’ Gerrit valt bij: ‘Jansman Bouw is bekend met verschillende contractvormen. Uit aanbesteding, in bouwteam, design & build. Of

Agenda Luttenberg 3-5 juni

Vierde Luttenbergse avondwandeldriedaagse

7 juni

Oud papierinzameling de Bergklanken

11 juni

Middag uit met de Zonnebloem

15 juni

Voorstelling amfitheater

29 juni

Straatkorenfestival 2014

Voor de volledige agenda kijkt u op onze website.

onder UAV-GC, geïntegreerde contracten waarbij de klant ontwerp én realisatie bij ons onder brengt en de klant volledig ontzorgd wordt. De klant bepaalt zelf welke vorm zij prettig vindt.’ Toekomst De mooie start voor 2014 bevestigt dat Jansman Bouw zich heeft ontwikkeld en georganiseerd tot een bedrijf dat niet alleen kan bouwen. Silvo: ‘We bieden meerwaarde door vanaf het initiatief en schetsen volledig en deskundig onze kennis en kunde in te brengen om een gebouw optimaal te ontwerpen en te bouwen. Met optimalisatie voor kwaliteit en exploitatie, en rendement op de investering. Van nieuwbouw tot renovatie en restauratie, van klein tot omvangrijk en van standaard tot

zeer specialistisch.’ De projectenlijst is dan ook imposant te noemen. Voor Salland Wonen bouwen we veertien appartementen en negen grondgebonden woningen in Wijhe. Voor de gemeente Assen een zeer bijzonder Milieu Educatief Centrum aan de rand van een natuurgebied in Assen. En de eigen ontwikkeling van een

Medisch Centrum in Nijverdal, een woningbouwplan voor starters in Raalte, een centrumplan in Nijverdal. En niet te vergeten de Multi Functionele Accommodatie te Nieuw Heeten. Trots vullen Gerrit en Silvo elkaar aan; de lijst lijkt eindeloos. ‘We leggen de lat graag hoog voor onszelf. Daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat.’

Professionaliseringsslag Na de afgelopen jaren nadrukkelijker gewerkt te hebben aan een bredere positie in de markt gingen voor Jansman deuren open naar fraaie projecten, ook ver buiten de regio. Het bedrijf maakte een professionaliseringsslag en dong mee bij grote landelijke aanbestedingen. Geïnteresseerd in de kennis en kunde van Jansman Bouw? Kijk dan eens op de geheel vernieuwde site www.jansman.nl of neem contact met Gerrit Hospers via 0572-301303.

In the spotlight: ‘Traditioneel dauwtrappen bij museum de Laarman’ Vanaf De Laarman in Luttenberg zijn op Hemelvaartsdag 29 mei weer 2 prachtige fietstochten uitgezet van respectievelijk 32 en 42 km. De fietsroutes voeren door mooie landelijke gebieden in Salland. Al vanaf het begin behoort dauwtrappen op Hemelvaartsdag tot de vaste tradities van museum De Laarman, mede ook om een stukje cultuur uit het verleden in ere te houden. Lees het hele artikel op ParelvanSalland.nl

Colofon Deze pagina is een initiatief van de stichting Parel van Salland. Ook verantwoordelijk voor de www.parelvansalland.nl Op deze website is dagelijks het laatste nieuws uit Luttenberg te vinden.

Druk- en zetfouten voorbehouden.

www.ParelvanSalland.nl

Salland Centraal week 22 2014.indd 23

26-05-14 13:31


Met dank aan alle sponsoren, vrijwilligers en natuurlijk de fietsers

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 24

26-05-14 16:57


Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 25

26-05-14 16:58


hop ebsgaan W .nl e e OnzLive gk ons op npagreklijk) is Chec uinellen mo

“Er wordt ” veel gelachen

w

t ne beste i .unw onl w u w naf (va

K.A.J. Horstman • uwTuinenPark.nl van Dongenstr Dongenstraat 38 Broekland E-mail: winkel@bruggeman-broekland.nl Tel. (0570) 53 10 19

Mien activiteiten

M

Mien van Zorggroep Raalte ondersteunt senioren die zelfstandig thuis willen wonen. Onze aandacht gaat verder dan praktische hulp of zorg. Want ergens bij horen, andere mensen ontmoeten en leuke dingen doen horen ook bij goed leven. Daarom organiseren we speciale dagprogramma’s en geven we workshops, cursussen en informatiebijeenkomsten op verschillende plekken in Salland.

Wij zien u graag in Broekland

t mis grijpt, Een win kel wa ar u nie ede rs rvo die r voo ook

EEN GREEP UIT ONS AANBOD: Wat?

Waar?

Juni

Start

Bingo

Stevenskamp

woensdag 4

14.30

Muziek maakt gezond Zingen en luisteren naar liedjes

Stevenskamp

woensdag 11

14.30

WK maaltijd

Swaenewoerd

woensdag 18

12.30

Oons Tiedverdrief Muzikale avond

Swaenewoerd

donderdag 19

19.30

Indonesisch eten

Brugstede

zaterdag 14

12.00

Kegelmiddag

Brugstede

donderdag 19

14.30

Optreden Ars Candanti Klassiek vocaal ensemble

Angeli Custodes

dinsdag 24

19.30

Kijk voor ons volledige aanbod op www.mienonline.nl

Aanmelden?

Bel: 0572 744050

www.mienonline.nl

Geldig van donderdag 29 t/m zaterdag 31 mei 2014. op=op

Zomers Groen

Portulaca

Portulaca Carnaval. Potmaat 19 cm.

van 4,99Dvoor

Prijskraker

Prijskraker

99 , 13

2,

99

Kunststof doek op geïmpregneerd houten frame met ophangsysteem. 3 jaar garantie op kleurechtheid. 60x80 cm.

van 29,95Cvoor

Mandevilla

Mandevilla sundaville piramide. Diverse kleuren.

van 16,99Cvoor

21,95

9,

Lobelia in hangpot

Lobelia erinus 'Laguna'. Diverse kleuren. Hangpot ø 27 cm.

van 14,95Cvoor

Prijskraker

8,99

Perkgoed

Diverse soorten. Potmaat 9 cm. Draagtray 6 stuks

van 3,49Dvoor

Prijskraker

95

Hydrangea macrophylla Magical®. Met tweekleurige bloemen. Gedurende het hele bloeiseizoen veranderen de bloemen van kleur. Diverse kleuren. Potmaat 23 cm. Excl. mand.

van 19,95Cvoor

Tuinschilderij ‘LoeiGoed!’

Hemelvaartsdag open van 11:00 tot 17:00 uur.

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 26

Gezien bij Robs Grote Tuinverbouw ing

Hortensia Magical®

Prijskraker

1,79

GroenRijk Raalte

Oude Zwolsestraat 8a • 0572-357636 www.groenrijkraalte.nl

26-05-14 14:14


27

SALLANDCENTRAAL

Nieuw Heeten pakt uit met Hemelvaart Andere jaren werd er in Nieuw Heeten niets georganiseerd tijdens Hemelvaartsdag en waait iedereen uit naar andere plaatsen in de buurt. In 2014 is er door en voor bewoners gewerkt aan de bouw van de Multifunctionele Accommodatie De Belte. Hemelvaartsdag wordt er dus uitgepakt tijdens de ‘Denderende Dagen van de Belte, met op het programma een fietstocht door Salland, Hoge Thee en de ludieke 1/128e triathlon. De opbrengsten van deze dagen gaan naar de MFA, om de benodigde 250.000 euro te halen.

Fietstocht en Hoge Thee

Er zijn mooie fietstochten door

Salland uitgezet, je kan kiezen uit 3 afstanden: 21,5 km, 30 km of 39 km. De inschrijving is ’s ochtends tussen 10.30 en 11.15 uur en deelname aan de fietstocht kost 6 euro. Deelnemers krijgen onderweg een kop koffie aangeboden en na afloop een consumptie op de Belte. Bij terugkomst is er ook de gelegenheid om een Hoge Thee te nuttigen. Hoge Thee is de Nieuw Heetense variant van de Engelse High Tea: lekkere koffie en thee en lekker zoete en hartige hapjes snaaien. Deelname aan de Hoge Thee kost ook 6 euro. Het is ook mogelijk om de fietstocht en de Hoge Thee met elkaar te combineren en hiervoor ben je 10 euro per persoon kwijt. Met deze activiteiten hoopt de or-

ganisatie dat ook de ouderen mee doen. Naast deelname aan het fietsen en hoge thee is er ook nog de mogelijkheid om nog een aantal spelletjes in de kantine te doen waaronder, oud Hollandse spelletjes, rummikub of kaarten.

1/128e Triathlon

’s Middags vanaf circa 14.00 uur vindt de eenmalige 1/128e Triathlon plaats. Een ludieke triathlon met afstanden die voor jong en oud goed te doen zijn, namelijk 30 meter zwemmen in een geïmproviseerd zwembad, 1404 meter fietsen rondom de Belte en 328 meter lopen over het complex. Kinderen van de basisschool kunnen individueel meedoen, vanaf 12

jaar is de deelname alleen mogelijk in een groep van 5 personen. De 1/128e triathlon wordt dan in estafettevorm afgelegd: iedereen in de groep legt een keer het parcours af en geeft dan het stokje door aan het volgende teamlid. En het stokje is natuurlijk geen gewoon stokje. Er wordt gestreden voor het Nieuw Heetens Kampioenschap en daarnaast zijn er ook prijzen voor de meest originele outfits. Deelname voor kinderen tot 12 jaar is 1 euro per persoon. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar betaal je als team inschrijfgeld van 10 euro in totaal en voor groepen boven de 16 jaar is dit 15 euro inschrijfgeld als team. Opgeven kan nog tot en met 25 mei, daarna wordt een indeling ge-

maakt. Opgave kan door een mail te sturen naar triathlonnieuwheeten@gmail.com.

Denderende Dagen van de Belte

De activiteiten op Hemelvaartsdag zijn onderdeel van de Denderende Dagen van de Belte. Vrijdag 30 mei wordt even gas terug genomen, maar zaterdag 31 mei is het jaarlijkse Riek Pijnappel handbaltoernooi voor jeugd, met deelname van 70 teams. ’s Avonds is er een Pre Party/Warming-up/Voorbeschouwingsfeest voor het Stratenvoetbaltoernooi van de dag erna. Het feest is in de kantine om 20.30 uur en er is gratis entree. Zondag vindt aansluitend het jaarlijkse Stratenvoetbaltoernooi plaats.

Wegpirate (79): ‘Omdat het zo heerlijk is’

De politie kreeg woensdag een wel erg verrassende verklaring nadat zij een 79-jarige vrouw aan de kant hadden gezet. De dame reed 115 kilometer per uur, terwijl ze maximaal 80 km/u mocht rijden. Bovendien

haalde ze in over een doorgetrokken streep. Waarom? ‘Omdat het zo heerlijk is’, was haar verklaring. De politie controleerde woensdag in Vechtdal en Salland met een onopvallende motor. In totaal werden er

tien boetes uitgeschreven voor meer dan 30 km/u te hard rijden, één keer voor het niet dragen van een gordel en één keer voor het inhalen over een doorgetrokken streep.

Nomineren voor Roja mogelijk Het is weer mogelijk om ondernemingen te nomineren voor de Raalter Onderneming van het Jaar (Roja dus). Dit jaar is de elfde editie. Alle in de gemeente Raalte gevestigde bedrijven kun nen meedingen naar de titel ROJA-2014. Iedereen heeft de mogelijkheid om een onderneming die zich in positieve zin weet te onderscheiden aan te melden voor een kans op de titel. Hierbij kan gedacht worden aan een onderneming met een in het oog springende prestatie, bijzondere maatschappelijk en/of sociale betrokkenheid, innovatieve ontwikkelingen, milieubewustzijn, het vergroten van de bekendheid van Raalte, klantgerichtheid enzovoort. De aangemelde bedrijven worden ingedeeld in drie categorieën: Agrarisch, starters en Midden- en Kleinbedrijf. Nieuw zijn dit jaar de

categorieën Starters en Midden- en Kleinbedrijf. In de categorie Starters vallen alle bedrijven die korter dan 3 jaar zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de categorie Midden- en Kleinbedrijf vallen alle bedrijven uit de (detail)handel, industrie, horeca en dienstverlening. Een deskundige jury, onder leiding van notaris mr. Van der Werf, zal de aangemelde bedrijven beoordelen en zal per categorie drie ondernemingen nomineren die in aanmerking komen voor de titel. Ieder van de genomineerde bedrijven zal worden bezocht door de jury, waarna er in elke categorie één onderneming wordt uitgeroepen tot Raalter Onderneming van het Jaar 2014. Een onderneming nomineren kan tot 23 juni, door een mail te sturen naar roja@stoppelhaene.nl .

Tricklebolt op Pleinfeest Luttenberg Beppie Concerts organiseert op het plein voor Elckerlyc het Pleinfeest. Op woensdagavond 28 mei zal Tricklebolt voor de muzikale invulling zorgen. Tricklebolt (voorheen Red Lipps) timmert behoorlijk aan de weg. Na de overwinning van de Wraak van Salland stonden ze o.a. op het bevrijdingsfestival Overijssel en in de Melkweg Amsterdam. Ver-

wacht een mengelmoes van covers (invloeden van Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Guns ’n Roses, Simon and Garfunkel ,The Doors, enz.) en enkele eigen nummers. Lil Hill dj’s Heleen en Steffie draaien in de pauzes en na de band. Het Pleinfeest begint om 21.00 uur en de entree is gratis.

Vakkundig onderhoud Voor uw tuinmachine

Salland Centraal week 22 2014.indd 27

26-05-14 15:54


I D E V E Z E I V

G O G O DA N C E R S S F R E E S H OTS ! BO DY PA IN T E R

18+

G N A G L E P P O D

SC R IPT T E K IC T B F & L .N E P M A L N E T IC K E TS W W W.D E L E E R € 7, 5 0

AGENDA

EA R LY B IR D € 5

ZA 31 MEI VR 6 JUNI ZA 14 JUNI ZA 21 JUNI

R VV K € 6 ,5 0 D EU

ZA 31 MEI

BLACKLIGHT POOLPARTY VOLTJOK TEENAGE PARTY 12 T/M 17 JAAR FREEZE GAY NIGHT SUMMER EDITIE RELATIEPLANET SINGLESFEEST

TA4XPERISONEN)

(MINIMAAL

(MAXIMAAL 20 KM ROND RAALTE)

€ 7,50 PER PERSOON RESERVERING 0572-355855

MEER INFO WWW.DELEERENLAMPE.NL IETS TE VIEREN? 0572 355 855 Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 28

26-05-14 14:15


29

sallandcentraal

Dauwtrappen bij Museum de Laarman .

Vanaf Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg zijn op Hemelvaartsdag (29 mei) weer twee mooi fietstochten uitgezet. De routes hebben lengtes van respectievelijk 32 en 42 km. De fietsroutes voeren je door mooie landelijke gebieden in Salland. Al vanaf het begin behoort dauwtrappen op Hemelvaartsdag tot de vaste tradities van museum De Laarman, mede ook om een stukje cultuur uit het verleden in ere te houden. Ging je vroeger op Hemelvaartsdag al vroeg op de fiets om te genieten van de dauw en mist, die er vaak hing. (vandaar de naam dauwtrappen). Nu, anno 2014, kunnen alle dauwtrappers starten vanaf 09.00 uur bij De Laarman. Onderweg wordt een koffiestop gemaakt en voor de kinderen is er frisdrank. De routes leiden je langs en door de mooiste gebieden van Luttenberg, Lemele, Lemelerveld, Heino en Raalte en weer terug naar Luttenberg. Na terugkomst kunnen alle deelnemers genieten van een broodje hamburger. Alles met elkaar een mooie gelegenheid om samen met familie,

VOLKSUNIVERSITEIT

kennissen, vrienden en buurtgenoten een gezellig dagje te vertoeven in Luttenberg en omgeving en te genieten van de prachtig uitgezette fietsroutes. Tevens kun je het museum en de smederij, de timmerwerkplaats en de kaarsenmakerij bezichtigen. Op het museumplein kunnen de kinderen genieten van oude Hollandse spelen onder leiding van vrijwilligers.Het museum is recentelijk

geheel opnieuw ingericht en te zien zijn nu meerdere hoogtepunten, van de Floriade van 2012 in Venlo . De Laarman presenteert onder meer het wonder van de plantengroei, een tractorsimulator met boer Arie om de grond te bemesten, vele actieve games om groenten te verbouwen, waarin je zelf en boeket kunt samenstellen en vanaf De Laarman kunt versturen.

De entree bedraagt 5 euro en voor kinderen 2,50 euro. Het dauwtraparrangement bestaat uit fietsroute, museumbezoek, een koffie/thee onderweg en een broodje hamburger bij terugkomst. De kosten per persoon zijn 7,50 euro en voor kinderen 4 euro. Je kunt starten tussen 09.00 uur en 13.00 uur bij de Laarman, Butzelaarstraat 60 in Luttenberg. Meer info via 06-23096321.

Hemelvaartsfietstocht Scouting de Verbinding Scouting de Verbinding houdt op donderdag 29 mei voor de vijftiende keer de Hemelvaartsfietstocht voor jong en oud. Jaarlijks genieten gezinnen, buren en vriendengroepen van deze leuke fietstocht in de omgeving van Lemelerveld.

Er is keuze uit twee fietstochten. Voor de gezinstocht kun je starten tussen 8.30 uur en 11.00 uur en de route is ongeveer 25 kilometer. Deze tocht bevat onderweg opdrachten waardoor het voor kinderen extra leuk is om mee te fietsen. Voor de tourtocht kun je starten tussen 8.00

en 11.00 uur en deze route is ongeveer 45 kilometer. Het vertrekpunt voor beide tochten is het clubhuis aan de Verbindingsweg 1d in Lemelerveld. De kosten voor deelname bedragen 2,50 voor kinderen en 3,50 voor volwassenen. Halverwege de tocht is er koffie,

Kerkviering voor vroege vogels Vroege vogels kunnen op Hemelvaartsdag terecht in het parochiebos in Mariënheem voor een dauwtrapperviering . De rooms katholieke kerk van Mariënheem verzorgt dan om 6.30 uur een eucharistieviering in het bos. Pastoor J. Verweij gaat voor. Daarnaast verlenen het dames- en herenkoor en de muziekvereniging De Bergklanken uit Luttenberg hun medewerking. Er zijn voldoende zitplaatsen. Bij slecht weer wordt de viering in de kerk gehouden. Na de viering is er gelegenheid om in De Schalm een kopje koffie met krentenbrood te nuttigen.

Dauwzwemmen met ontbijt bij de Tippe Op Hemelvaartsdag opent de Tippe haar deuren extra vroeg voor het traditionele dauwzwemmen. Van 6.00 uur tot 9.00 uur kun je een frisse duik nemen. Vrienden van de Tippe en het Sportbedrijf dekken bovendien de tafels voor een heerlijk ontbijtje. Voor de jeugd staat de hindernisbaan klaar op de ligweide. Ook bij slecht weer is het zwembad ’s ochtends geopend voor dauwzwemmers. Voor het dauwzwemmen gelden de normale entreeprijzen.

Salland Centraal week 22 2014.indd 29

thee of frisdrank, met natuurlijk iets lekkers erbij. Aan het eind van de fietstocht is er de mogelijkheid om op het terras na te genieten van een hapje en een drankje. De kinderen zullen zich ondertussen vermaken op ons speelveld met het springkussen en allerlei leuke andere activiteiten.

AANBOD CURSUSJAAR 2014-2015 Vanaf september 2014 starten wij weer met een groot aantal cursussen en workshops. Ook voor komend jaar hebben we weer een groot aantal (nieuwe) leuke, inspirerende, leerzame cursussen en workshops voor u geselecteerd. Nieuwsgierig naar ons aanbod, kijkt u dan op onze website. U kunt zich via de website ook aanmelden. LANDSTEDE INfOShOp RAALTE Passage 3 (Kulturhus) T: 088-8508215 E: inforaalte@landstede.nl W: www.landstede voorvolwassenen.nl

pROJECTTEAMS ZOMERfAIR/OpEN hUIS BIJ IVOOR Op zaterdag 14 juni a.s. van 11.00 uur tot 16.00 uur wordt er een zomer-fair/ open huis georganiseerd bij Ivoor. Tijdens het Open huis kunt u een kijkje nemen bij alle organisaties binnen Ivoor. Studenten van Landstede organiseren die dag diverse kinderactiviteiten. Kinderen kunnen een activiteitenkaart kopen voor e 3,- en kunnen daarmee aan alle activiteiten deelnemen. Ook zullen er diverse kraampjes staan waar u kunt producten kunt kopen. Belangstellenden voor een standplaats kunnen deze huren voor e 30,-. Mocht u hiervoor belangstelling hebben kunt u mailen met inforaalte@landstede.nl KORTOM, EEN gEZELLIg DAgJE UIT!!! pROJECTTEAMS LANDSTEDE Passage 14 (Kulturhus) T: 0572-362152 E: inforaalte@landstede.nl W: www.landstede projectteams.nl

www.landstede.nl

26-05-14 13:26


SALLAND MAKELAARDIJ SCHRIJVER & HOLTERMAN

OPEN HUIS 7 juni 10:00 uur tot 12:00 uur SCHUILENBURG 68 TE RAALTE

DEVENTERSTRAAT 54 TE RAALTE

Op een uitstekende locatie, in een kindvriendelijke woonomgeving, gelegen moderne HELFT VAN DUBBEL WOONHUIS (bj. 2006) met garage, carport en fraai aangelegde tuin. De woning ligt in een jonge woonwijk met veel groen en speelvoorzieningen. Inhoud 457 m³, woonopp. 145 m².

Op loopafstand van het centrum gelegen gerenoveerde jaren ‘30 woning met garage. Deze vrijstaande woning beschikt over maar liefst 5 slaapkamers, een fraaie moderne woonkeuken en over een goed op de zon gelegen achtertuin met achterom. Inhoud 455 m³, woonopp 126 m².

OPEN HUIS

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 269.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 325.000,- k.k.

BEUKENSINGEL 38 TE RAALTE

HET ERF 3 TE RAALTE

Betaalbaar, dicht bij het centrum, goed onderhouden, fraaie erker wat zorgt voor ruimte en een mooie uitstraling, tuin op het zuiden, alle voorzieningen op loopafstand, ruime garage, kunststofkozijnen, goed geïsoleerd! Dit zijn zomaar wat kenmerken wat deze helft van dubbel uniek maakt!

Aan het begin van Raalte-Zuid gelegen helft van dubbel woonhuis met aangebouwde garage, carport en 301 m² grond. De woning is in 1981 gebouwd en vervolgens in 2001 uitgebouwd waarbij de keuken is vergroot. Het geheel is goed onderhouden en maakt een verzorgde indruk.

OPEN HUIS

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 250.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 245.000,- k.k.

DORPSSTRAAT 31 TE HEETEN

KATERSTEDE 2 TE NIEUW HEETEN

‘Royaal wonen in deze vrijstaande woning met grote hobby-/werkruimte!’ Aan de Dorpsstraat in Heeten gelegen VRIJSTAAND WOONHUIS met dubbele garage met aaneengesloten een schuur van ca. 40m². De woning is de loop der jaren goed onderhouden. Het geheel biedt u veel mogelijkheden!

OPEN HUIS

Op een mooie locatie, aan de rand van het dorp, gelegen ruime 2 ONDER 1 KAPWONING met geïsoleerde garage, carport en een oprit voor meerdere auto’s. De gehele woning is voorzien van kunststof kozijnen met HR++ beglazing. Aan de achterzijde ligt een diepe achtertuin van ca. 17 m.

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 269.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 267.500,- k.k.

NIJVERDALSEWEG 48 -50 TE MARIENHEEM

WESTDORPLAAN 142 TE RAALTE

S IJ D R P AG IN RLA VE Vrijstaande rietgedekte woonboerderij (1938), welke uitermate geschikt is voor dubbele bewoning, met royale vrijstaande schuur met op de 1e verdieping van de schuur een gastenverblijf, 2e vrijstaande houten schuur en een rietgedekt prieeltje. Het geheel ligt op een perceel van 7.100m2 eigen grond!

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 529.000,- k.k.

SCHOOLSTRAAT 16A, 8102 EM RAALTE

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 30

Op een aantrekkelijke locatie met vrij uitzicht aan de voorzijde gelegen HALFVRIJSTAAND WOONHUIS met een vrijstaande stenen schuur waarin o.a. een hobbyruimte, 2 bergingen en een carport zijn gerealiseerd. De tuin is keurig aangelegd en uitstekend op de zon gelegen.

OPEN HUIS VRAAGPRIJS: € 269.000,- k.k.

TELEFOON 088 200 6666

WWW.SALLANDMAKELAARDIJ.COM

26-05-14 15:49


SALLAND MAKELAARDIJ SCHRIJVER & HOLTERMAN

OPEN HUIS 7 juni 10:00 uur tot 12:00 uur GROTESTRAAT 21 TE RAALTE

VERVERSWEG 5 TE HEINO

In hartje centrum aan een gezellige winkelstraat gelegen 2-kamerappartement van ca. 50m² op de 1e verdieping. Het appartement maakt een verzorgde indruk en is uitermate geschikt voor een starter op de woningmarkt of voor een 1 of 2-persoonshuishouden. Het appartement is op korte termijn te aanvaarden!

Te koop een woonboerderijtje op totaal 50.380 m2 grond. Het geheel wordt in de huidige staat aangeboden. De boerderij bevindt zich in een zeer oude staat waardoor nieuwbouw, de beste optie is en de meeste mogelijkheden bied. De bestemming is wonen en agrarisch. De mogelijkheid bestaat om het perceel met minder grond aan te kopen.

OPEN HUIS

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 127.500,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 585.000,- k.k.

WEIDELAAN 70 TE RAALTE

CEINTUURBAAN 28 TE RAALTE

JS D I PR AG IN RLA VE In Raalte Noord, nabij het winkelcentrum, gelegen gemoderniseerde tussenwoning (bj. 1989) met aangebouwde stenen bijkeuken en ruime vrijstaande houten schuur. Deze woning onderscheid zich van andere door de nette afwerking, de diepe en vrij gelegen zonnige achtertuin met achterom.

Een mooi en verrassend ruim WOONHUIS gelegen in de wijk ‘de Blekkerhoek’ aan de rand van het centrum. De wijk Blekkerhoek is onlangs gerenoveerd (2013) met behoud van haar unieke karakter. De tuin beschikt over een stenen berging en is recent in zijn geheel vv nieuwe schuttingen en is via een ‘achterom’ goed bereik baar.

OPEN HUIS

OPEN HUIS

VRAAGPRIJS: € 215.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 224.500,- k.k.

SCHIMMELPENNINCKLAAN 22 TE WIJHE

ALMELOSESTRAAT 77B TE RAALTE

Starters opgelet! Te koop: karakteristieke HELFT VAN DUBBEL met ruime vrijstaande GARAGE en een zeer diepe achtertuin met optimaal privacy. Het betreft een goed onderhouden woning. In de afgelopen jaren zijn er veel dingen gemoderniseerd en vernieuwd. Perceelopp. 305 m2.

Op een uitstekende locatie, aan een toegangsweg naar het centrum van Raalte, gelegen multifunctioneel object namelijk ‘WOONRUIMTE MET BEDRIJFSRUIMTE/WINKEL’ met achtertuin, 8 parkeerplaatsen, vrijstaande houten garage, tuinhuis en 366m² eigen grond.

VRAAGPRIJS: € 159.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 349.000,- k.k.

DAHLIASTRAAT 17 TE OLST

HEUVELWEG 9-24 TE LUTTENBERG

Hierbij aangeboden een tussenwoning op fraaie locatie in Boskamp, bj 1960 met royale vrijstaande stenen berging en 184 m² grond. De woning is gelegen aan de rand van het landelijke en gezellige dorp Boskamp. Met het fraaie landgoederengebied in de omgeving, de IJssel met haar prachtige uiter-waarden en de prachtige coulisselandschap is het heerlijk genieten

VRAAGPRIJS: € 125.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 125.000,- k.k.

SCHOOLSTRAAT 16A, 8102 EM RAALTE

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 31

Op een zeer mooie plek op het recreatiepark ‘De Luttenberg’ gelegen vrijstaande recreatiebungalow met een overdekt terras en een aangebouwde stenen berging, een 2e houten berging. De woning is zeer vrij gelegen met een keurig aangelegde tuin rondom. De ligging van de bungalow met tuin biedt u veel privacy!

TELEFOON 088 200 6666

WWW.SALLANDMAKELAARDIJ.COM

26-05-14 15:49


SALLAND MAKELAARDIJ SCHRIJVER & HOLTERMAN

WETHOUDER G.J. KUIPERSTRAAT 58 TE OLST

HADEMANSTRAAT 15 TE HEETEN

Op een mooie locatie in een woonwijk nabij centrum gelegen HOEKWONING met EXTRA SLAAPKAMER EN BADKAMER op de begane grond, een eigen oprit en een fraai aangelegde tuin gelegen op het zuiden. Het woonhuis is goed onderhouden en de laatste jaren gemoderniseerd!

Nabij het centrum gelegen half vrijstaande semi bungalow met berging, carport, uitgebouwde keuken en slaapkamer / kantoorruimte op de begane grond. Deze woning is goed onderhouden. In de riante tuin heeft u optimaal privacy en kunt altijd een plek in de zon of schaduw vinden.

VRAAGPRIJS: € 199.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 239.000,- k.k.

OOSTEINDE 29 TE HEINO

KLOOSTERMANSHOF 10 TE HEINO

Op een zeer fraaie locatie en op loopafstand van alle centrumvoorzieningen ligt dit keurig onderhouden HOEKAPPARTEMENT op de bovenste (2e) verdieping met royaal balkon en een eigen berging op de begane grond. Het appartement biedt heerlijk de ruimte met een grote woonkamer en een goed op zon gelegen balkon.

In het centrum van Heino, op loopafstand van alle voorzieningen, gelegen een 3-KAMERAPPARTEMENT in het appartementencomplex ‘de Kloostermanshof’. Het appartement is gelegen op de begane grond. Vanuit het appartement is er een leuk uitzicht in de straat!

VRAAGPRIJS: € 229.500,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 197.500,- k.k.

DUMBARSTRAAT 31 TE RAALTE

PRINSES MARGRIETSTRAAT 5 TE OLST

Op loopafstand van het centrum gelegen TUSSENWONING met vrijstaande stenen berging, voortuin en een diepe achtertuin. De woning is uitermate geschikt voor de STARTER op de woningmarkt! In de achtertuin ligt een grote stenen berging van ca. 3 x 4 meter. Perceelsopp 150 m²

Op een mooie locatie, nabij het centrum van Olst, gelegen goed onderhouden karakteristieke hoekwoning met aangebouwde stenen berging. Deze woning is in 2007 gerenoveerd naar de eisen van deze tijd. Hierbij zijn de kozijnen vervangen door kunststofkozijnen met dubbele beglazing.

VRAAGPRIJS: € 145.000,- k.k.

VRAAGPRIJS: € 129.500,- k.k.

WIEDERHORSTEN 37 TE WIJHE

DE GEERE 54 TE WIJHE

Op loopafstand van het centrum en op kindvriendelijke locatie gelegen royale tussenwoning (bj 1974) met vrijstaande stenen berging en zonnige achtertuin (westen) met achterom. De woning welke geheel voorzien is van kunststofkozijnen, is gesitueerd nabij een groot speelveld.

VRAAGPRIJS: € 150.000,- k.k.

SCHOOLSTRAAT 16A, 8102 EM RAALTE

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 32

In deze nieuwbouwwijk worden 11 bouwkavels uitgegeven waaronder 8 tot 10 kavels bestemd voor 2 onder 1 kapwoningen en 2 tot 3 kavels voor vrijstaande woningen. Het aangeboden perceel betreft een kavel van ca. 283 m² bestemd voor een 2 onder 1 kapwoning. De getoonde woning op de impressie geeft een globaal beeld van de mogelijkheden op deze kavel.

KOOPSOM: € 65.136,- k.k.

TELEFOON 088 200 6666

WWW.SALLANDMAKELAARDIJ.COM

26-05-14 15:49


33

sallandcentraal

Kieskunstgras.nl: Kunstgras voor tuinen en openbaar groen

Kerkdienst op het terrein van Dauwpop Op het festivalterrein van Dauwpop wordt op Hemelvaartsdag een kerkdienst gehouden. De dienst duurt van 08.00 uur tot 09.00 uur. Op het Dauwpopterrein staat sinds drie jaar een houten kerk onder de naam King King. Het idee is opgevat door het bestuur van de St Sebastianus Kerk om een Woord-Communiedienst te houden voorafgaand aan Dauwpop. De organisatie van Dauwpop heet de gemeenschap van harte welkom op hun terrein. Er is plek voor 140 kerkgangers. De voorganger van de dienst is Pastor Goselink. De dienst wordt muzikaal ondersteund door de Cantorgroep en het Sebastianuskoor. De dienst bijwonen is gratis en voor iedereen toegankelijk. Wel wordt de collecte warm aanbevolen. Degene die belangstelling heeft om de dienst bij te wonen kan een entreebewijs halen op woensdag 28 mei tussen 10.00 uur en 11.00 uur in Het Bastion in Hellendoorn. Het adres is Bibenstraat 36. Je wordt gevraagd om op de dag zelf zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Nico Wagenmans heeft onlangs het bedrijf Kieskunstgras.nl gestart. Hij richt zich volledig op het leveren en leggen van kunstgras, speciaal voor tuinen en openbaar groen. Met de showtuin heeft Wagenmans het extra aantrekkelijk gemaakt voor aanstaande kunstgraseigenaren, hier zijn 12 soorten kunstgras te voelen, beleven en te bekijken. Alle verschillende ondergronden kun je hier zelf bekijken en overheen lopen. Want uiteindelijk wil je weten hoe het in je eigen tuin gaat voelen en eruit zien, toch? Omdat kieskunstgras.nl een gespecialiseerde leverancier is ben je verzekerd van deskundigheid en focus op het eindresultaat: een altijd prachtige onderhoudsarme grasmat in uw tuin. Kieskunstgras.nl is een regionale leverancier, gericht op Deventer en regio Salland. Als je eens wil kijken hoe de verschillende soorten kunstgras eruit zien, kun je een kijkje nemen in de showroom aan de Koedijk 2 in Wesepe. Maak voor de zekerheid wel even een afspraak. Dan weet je namelijk zeker dat er iemand is die je uitleg en toelichting kan geven. Een afspraak maken? Dat kan via info@ kieskunstgras.nl en 06-53496749.

De Berk compleet gerenoveerd met bioscoopzaal De Berk in Raalte is officieel geopend. In het bijzijn van veel genodigden verrichten Isabelle, Briit en Sam Aa samen met Rosalien Timmerhuis de officiële opening. Naast de belangstellenden kwamen ook de buren langs. Het pand aan de Burgemeester Kerssemakersstraat huisvest meerdere zelfstandige ondernemers. Het hele pand is de afgelopen maanden gerenoveerd en geïsoleerd. In het gebouw zitten onder andere Finenzo Hypotheken en Verzekeringen, Lindenhorst Makelaars en Taxateurs, Van der Werff & Timmerhuis Accountants (tevens gevestigd in Enschede), Secretaressebureau Refer, Hapimag en Falkensteiner Hotels en Residenz. Laatstgenoemden zijn in handen van Rob Aa, hij is tevens eigenaar van De Berk. Er zijn op dit moment nog wat ruimtes vrij voor verhuur. Daarnaast biedt het pand ruimte voor flexplekken. Om het pand af te maken is in de kelder zelfs een theater-bioscoop ingericht. De kelder is voorzien van een beamer, scherm, ventilatie en verwarming. Het is de bedoeling dat de ruimte straks gebruikt wordt voor presentaties, lezingen en netwerken.

Leerorkest wint Cultuurprijs Raalte 2014

Het Leerorkest heeft afgelopen donderdag de Cultuurprijs Raalte 2014 gewonnen.

Dit jaar waren er meer dan honderd organisaties uit Raalte genomineerd, die allemaal op een eigen manier iets betekend hebben voor kunst en cultuur in de (gemeente) Raalte. Het Leerorkest mocht duizend euro in ontvangst nemen uit handen van Rabobank Salland. De Cultuurprijs

Salland Centraal week 22 2014.indd 33

Raalte is uitgereikt in het Hoftheater te Raalte.

Het Leerorkest

Het Leerorkest muzieknetwerk Salland, een initiatief van onder meer Stichting Muziekschool Heeten wist de jury, bestaande uit alle leden van de Culturele Adviesraad Raalte, te overtuigen. Het leerorkest stelt instrumenten beschikbaar zodat jongeren in aanraking komen met muziek.

Er wordt veel samengewerkt met muziek- en basisscholen, fanfares, buitenschoolse opvang en verenigingen. Volgens de jury heeft dit het Leerorkest afgelopen jaar veel bereikt en geeft dit initiatief een positief tegengeluid op de wegbezuinigde muzieklessen in het basisonderwijs.

Overige prijzen

Naast de grote Cultuurprijs waren er nog drie prijzen te verdelen in de

categorie Muziek, Theater/dans en toneel, Beeldende Kunst/Literatuur en Multimedia. De geldprijzen van 3x 250 euro werden beschikbaar gesteld door Stichting R. RoelofsDijkslag. In de categorie ‘muziek’ wint De Wraak van Salland; een muzikale bandcompetitie door de regio. Afgelopen editie werden er tien locaties aangedaan en hebben er 24 bands gestreden om een prijzenpakket.

Het Hoftheater wint de subcategorie ‘Theater/dans en toneel’ waarbij de jury als reden aangeeft dat het theater een programma neerzet met een nationale uitstraling en zich weet te meten met grote theaters in de rest van het land. De prijs Beeldende kunst / literatuur wordt uitgereikt aan Aventurijn. Aventurijn biedt mensen met een beperking de mogelijkheid hun kunstzinnige talent te ontwikkelen.

26-05-14 16:35


Container bestellen? REKO bellen! Openingstijden afvalbrengstation: ma t/m vr: 7.00-17.30 uur zaterdag: 8.00-12.30 uur

Gratis Gebruik van aanhanGer

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 34

REKO

Overkampsweg 21, 8102 PH Raalte Postbus 38, 8100 AA Raalte www.reko-raalte.nl Tel. 0572 - 35 19 62 info@reko-raalte.nl

26-05-14 14:15


Alle acties geldig van 26 mei 2014 tot en met 7 juni 2014

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 35

26-05-14 16:34


www.ma urits v lees .nl

aktieknaller Huissalade Mini beenham kilo kilo 5,00 6,75 BBQ worst Kipburgers 10 stuks 5,00 10 stuks 5,00 Uitzicht op een huis begint met

Kijk voor andere aanbiedingen in onze winkel inzicht in je mogelijkheden.

Hypotheekinloopavond* vrijdag 30 mei kantoor Raalte Een huis kopen? Loop eerst vrijblijvend binnen met je woonvragen of krijg een indicatie van wat jij kunt lenen voor een woning. Neem voor de berekening je meest recente salarisstrook mee. Voor dit gesprek betaal je geen advieskosten.

Wechelerweg 24 • 8102 HK Raalte Tel. (0572) 35 11 68 Fax. (0572) 36 45 43

Zet die eerste stap en loop binnen tussen 18.00 en 20.00 uur

Dorpsplein 1 • 8111 AN Heeten Tel. (0572) 38 25 51

Samen sterker * Er is deze avond ook een makelaar aanwezig.

www.salland.rabobank.nl

Vanaf heden in Raalte en Heeten geopend van dinsdag t/m zaterdag, maandag gesloten

Zet- en geldig t/m t/m 31 Zeten drukfouten drukfouten voorbehouden. voorbehouden. Aanbiedingen Aanbiedingen geldig 19 mei mei 2014 2012

E T O R G E D

N A S S NI DAGEN DE NIEUWE NISSAN NOTE

NÚ ONGEKEND VOORDELIG • Extra hoge inruilprijs voor uw huidige auto • € 500,- extra inruilpremie • Direct uit voorraad leverbaar • Start uw taxatie op: nissan-abenenvandeschelde.nl • Actie geldig t/m 15 juni 2014 Werktuigenweg 38 8304 AP Emmeloord Tel. (0527) 63 01 70

Nissan NOTE Acenta v.a.

€ 15.290,-

Er is nu al een Nissan NOTE v.a. € 12.990,-*

Nikolaus Ottostraat 7a 8013 NG Zwolle Tel. (038) 467 45 40

20% bijtelling max.

1.495 liter bagageruimte

www.abenenvandeschelde.nl

* Consumentenadviesprijs Nissan NOTE v.a. € 12.990,- (op basis van de meest recente prijslijst) is incl. inruilpremie, BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage (€ 45,-) en kosten rijklaar maken (€ 855,-). Opties en uitrusting zijn afhankelijk van de uitvoering. Acties geldig t/m 15/06/2014. Overeenkomstig 715/2007.EG. Min/max verbruik NOTE gamma gecombineerd: 3,6-5,2 l/100km, resp. 27,8 – 19,2 km/ltr. CO2 uitstoot variërend: van 92 gr/km tot 119 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 36

26-05-14 14:15


37

sallandcentraal

Volop bloemen bij Amerikaanse Windmolen Wie een lekker fietstochtje in de omgeving van Heino en Raalte maakt, moet absoluut even een tussenstopje maken bij de Amerikaanse Windmolen aan de Hondemotsweg. Het veldje bij de windmolen staat namelijk helemaal vol met bloemen.

PROJECTTEAMS Voor alle basisschoolleerlingen uit Raalte worden er op 28 mei en 11 juni a.s. Sport- en Spelmiddagen georganiseerd van 13.30-15.00 uur. Kom dus naar de Grote Markt in het centrum van Raalte en probeer van alles uit of doe mee met een wedstrijdje waarbij leuke prijsjes zijn te verdienen. Studenten van Landstede begeleiden deze middagen.

Binnen een mum van een tijd staat het veld trouwens nog voller met bloemen. Er zitten nog veel bloemen in de knop, dus nog een keertje terugkomen is absoluut de moeite waard. Overigens is het wel een beetje oppassen in de buurt van het water. In de omgeving van de windmolen zit ook een paar knobbelzwanen met liefst acht jongen. En zwanen met jongen kunnen nog wel eens in de verdediging schieten…

VOLKSUNIVERSITEIT AANBOD CURSUSJAAR 2014-2015

Vanaf september 2014 starten wij weer met een groot aantal cursussen en workshops. Hieronder ons aanbod voor komend cursusjaar.

Computers & Software

Vroegboekkorting bij HOFtheater De kaartverkoop van het HOFtheater is vrijdag met vroegboekkorting van start gegaan. Vanaf 10.00 ‘s ochtends kun je online je kaarten bestellen. Ook is het mogelijk om van 23 tot en met 30 mei (m.u.v. zondag) tussen 10.00 en 14.00 uur telefonisch of aan de balie van het HOFtheater je kaarten te kopen. Let wel dat bij verkoop aan de balie of via de telefoon 5 euro administratiekosten in rekening worden gebracht. Online kaarten bestellen is gratis. De brochure voor seizoen 14-15 is inmiddels met de post verstuurd naar alle bezoekers. Heb je geen brochure ontvangen? Dan je deze ophalen bij onder andere het HOFtheater en het Kulturhus Raalte, maar je kunt ook een e-mail sturen naar info@hofinsalland.nl met je adresgegevens. Voor meer informatie ga je naar de website: http://www.hofinsalland. nl/

Frank @Macleans1 Satink is één grote glimlach

Steve Oosterkamp nieuwe tweetkonte Muziek, muziek, muziek. Dat is wat er afdruipt als je het twitteraccount van Dauwpop-organisator Frank Satink bekijkt. Natuurlijk volg ik ‘m, maar voor dit juryrapport bestuderen we het account nog even grondig. En het is wat het is. Vooral Dauwpop natuurlijk deze maand. Maar ook Stöppelhaene, Ribs en Blues, het Wildness festival en regelmatig ook Poptempel Metropool in Hengelo waarvoor hij ook de muziekboekingen doet. Verder lezen we over de bands en muzikanten van z’n eigen label. Bökkers natuurlijk die ‘gekkigheid’ gaat bieden op Hemelvaart-

Salland Centraal week 22 2014.indd 37

dag, aldus de tweet over de laatste bandvergadering. Maar ook Tommy Ebben die onlangs een nieuw album afleverde. We zien plaatjes van zijn cd presentatie in Paradiso Amsterdam. En we maken kennis met het ‘netwerk’. Theo Hakkert van Tubantia, die over Triggerfinger schrijft in relatie tot het festival in Hellendoorn. En natuurlijk een retweet als de topband uit België zelf , als het op Twitter zegt uit te kijken naar #dauwpop. De jury heeft dan ook weinig op te merken over het twitteraccount. De naam misschien: @Macleans1. Maar ja als je weet dat die naam verwijst naar zijn deejee-tijd. En

hij naar het tandpasta merk werd vernoemd vanwege zijn grote glimlach… Dan is dat eigenlijk gewoon ook weer sympathiek. Altijd positief en gericht op plezier. Steve Oosterkamp in juni Vanwege het WK is @steveoosterkamp de komende maand onze tweetkonte. Steve komt uit Dalfsen en met Jaap Stam, René Eijkelkamp en Gertjan Verbeek als plaatsgenoot kan het niet anders of Steve hoort veel verstandige dingen over voetbal. Daarnaast is Steve zo sportief als maar kan, studeert hij journalistiek en is een van de sportverslaggevers van voetballive van Salland Centraal.

- Office 2010 - Maak uw eigen website met WordPress - Digitale nieuwsbrief maken

Creatief

- Tekenen en Schilderen - Interieurontwerpen - Beginnerscursus tekenen - Beginnerscursus mandalatekenen - Quilten beginners en gevorderden - Digitale fotografie - Photoshop - Cursus Mozaïek - Workshop natvilten - Tekenworkshop Aboriginals - Tekenworkshop Hundertwasser

Landen & Talen

- Engels niveau 1 en 4 - Spaans niveau 1 en 2 - Italiaans niveau 1 en 2 - Frans niveau 1 en 2 - Vakantiecursus Spaans - Vakantiecursus Frans - Korte conversatiecursus Frans

Lichaam & Geest

- Voeding en Gezondheid - Reiki

Koken & Culinair

- cursus Italiaans koken 2 - cursus Indiaas koken 1 - Lekker eten zonder zakjes - Pub Food - Tapas spaans - Sushi - Kerst: koekjes en taart - Amuses - Hartige taarten en ovenschotels - Grieks-Turks - Sushi - Desserts - Choco-lekker - Koffietijd Wereldwijd - Soepen en salades Voor de volledige beschrijving van de cursussen/workshops verwijzen wij u naar onze website. U kunt zich via de website ook aanmelden. Landstede Infoshop Raalte Passage 3 (Kulturhus) T: 088-8508215 E: inforaalte@landstede.nl W: www.landstedevoor volwassenen.nl

www.landstede.nl

26-05-14 14:44


KIES KUNSTGRAS A L it e it K ie S V o o R K w

Showtuin geopend!

Aanleg, levering van kunstgras en benodigdheden

Siergras, speelgras, golfgras en sportgras. Kom vrijblijvend in onze showtuin kijken!

Koedijk 2 • 8124 RA Wesepe • Bel: 06 534 967 49 • info@kieskunstgras.nl facebook.com/kieskunstgras.nl • www.kieskunstgras.nl

INDO-NED Meubelen Raalte Hèt adres voor het zandstralen, schuren & lakken van al uw meubelen! Kijk ook op onze website www.indonedmeubelen.nl Bezoek onze showroom: Kastanjelaan 4 Raalte Elke zaterdag open van 10.00-16.00 of bel voor een afspraak 06-23682271 / 0572-360471

BELVOOR EEN WAX-DATE! 085 877 06 45 n e x a w n i s l a n o i s profes

WAXANDBEAUTY.NL

BRINKGREVERWEG 8 - DEVENTER

EEN OPlEIDING IN DE bOUW? MAAKT hET MOGElIJK OP DE TEchNIcAMPUS IN DEvENTER. Op de Technicampus in Deventer hebben wij een bouwopleiding samen met Aventus als officiële MBO opleiding.

KOM NAAR DE INFORMATIEMARKT OP WOENSDAG 4 JUNI A.S. VMBO-en schOOlVerlater...

al een keus gemaakt voor een opleiding met toekomst? twijfel je nog of je een goede keus hebt gemaakt voor je vervolgopleiding? Wil je toch liever met je handen werken?

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 38

Dan is een bezoek aan de technicampus meer dan de moeite waard. De komende jaren zal de vraag naar jong technisch personeel in de bouw toenemen. Op de technicampus in Deventer zijn er diverse mogelijkheden tot het volgen van een bouwtechnische opleiding op MBO niveau 2 en 3. Ook doorstroom naar middenkader of hBO is mogelijk.

Informatiemarkt: Inschrijven voor een opleiding in de bouw kán nog! Kom naar de informatiemarkt op woensdag 4 juni a.s. op de technicampus aan de SchONENvAARDERSSTRAAT 6 in Deventer. tussen 16.00 uur en 19.30 uur ben je daar van harte welkom!

26-05-14 14:15


Gun uw spaargeld een mooie rente * Deze actie loopt van 12 mei tot en met 18 juli 2014. Vraag naar de voorwaarden of kijk op www.regiobank.nl.

50 Spaar â‚Ź 7 ee en krijg twkken o unieke m u* cadea

Heeft u vakantiegeld of een ander extraatje ontvangen? Stort het op een spaarrekening bij RegioBank. Bij ons profiteert u altijd van een mooie rente. Bovendien krijgt u tijdens onze actieweken twee unieke mokken cadeau.* Raalte

Luttenberg

Heino

Wijhe

Wij zijn uw bank. Westdorplaan 44 8101 BG Raalte Tel: (0572) 354179 www.gerritsenadviesgroep.nl info@gerritsenadviesgroep.nl

Dorpsstraat 1 8141 AH Heino Tel: (0572) 391304 info@erwinotten-advies.nl

Harmelinkstraat 24 8105 AW Luttenberg Tel: (0572) 301223 www.erwinotten-advies.nl

Beatrixlaan 50 8131 AS wijhe Tel: (0570) 522026 www.boter.nl info@boter.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 39

26-05-14 16:35


! p o o C j i b t s e e f Eén groot WK Ga voor ’n kaart!

Gratis kraskaart bij elke € 10,- aan boodschappen en bij speciale aanbiedingen.

OP=OP

Edet Family toiletpapier

< 25 jaar? laat je legitimatie zien! < 18 jaar verkopen wij geen alcohol

pak 32 rollen elders 10.49

10.

49

max. 4 kratten per klant

6.

99

Heineken bier

krat 24 flesjes à 300 ml elders 13.99 actieprijs per liter 1.30

13.

99

500

500 GRAM

Coop asperges

3.

39

500 gram elders 3.39

actieprijs per kilo 4.98

2.

49

9.

39

Coop half-om-half gehakt

naturel of gekruid 500 gram elders 2.90/ 3.25

GRAM

2.90 3.25

1.

1.

1.

99

HEMELVAARTSDAG OPEN 10- 17 *per product kan de prijs verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.

Alle Koopmans pannenkoekmixen

25%

pak 400 gram bijv. pannenkoekmix 6 granen van 0.91 voor 0.68

KORTING*

Molenbrood

wit, tarwe of volkoren heel brood elders 1.89

89

< 25 jaar? laat je legitimatie zien! < 18 jaar verkopen wij geen alcohol

49

500

25%

Alle Heineken**

multipack of fust 4000 ml bijv. fridgepack

van 6.99 voor 5.24

**m.u.v. kratten en gekoelde verkoop

KORTING*

GRAM Coop broccoli

500 gram elders 0.89 actieprijs per kilo 1.38

Prijs- en assortimentswijzigingen, zetfouten en uitverkochte artikelen voorbehouden. Alle aanbiedingen zijn bestemd voor thuisgebruik, dus niet voor handelsdoeleinden. Aanbiedingen zijn geldig van maandag 26 mei t/m zondag 1 juni 2014. week 22

Raalte

Molenhof 10 Elke zondag open 13-18

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 40

gratis het eerste uur parkeren op het parkeerdak eigen slijterij in de winkel

0.

89

0.

69

KIJK VOOR ALLE FOLDERAANBIEDINGEN OP COOP.NL

26-05-14 16:35


41

SALLANDCENTRAAL

GEMEENTE NIEUWS

Straatpraat

Hemelvaart: Van oudsher vroeg op de fiets of een wandeltocht Hemelvaart: Van oudsher vroeg op de fiets of een wandeltocht. De afgelopen jaren lijkt het dauwtrappen in populariteit in te boeten, wie vroeg op pad gaat, komt bijna niemand tegen. We gingen de straat op met de vraag: Wat doe jij met Hemelvaart? Ga je dauwtrappen? We vroegen jongeren of ze überhaupt nog bekend zijn met het fenomeen dauwtrappen.

Eva – 16: “Ik ga dit jaar met vriendinnen naar Zwolle fietsen. Je kan het een beetje zien als dauwtrappen. Dus ik ben zeker wel bekend met het begrip. Wij doen dit bijna elk jaar, alleen vorig jaar moest ik werken. Ik ga wel altijd dauwtrappen op de verjongende manier. Lekker flesje wijn mee op de fiets, moet toch kunnen.”

Tim – 17: “Dit jaar heb ik een voetbaltoernooi met maten van de voetbal. Dit is in het o zo mooie Bergentheim. Ik heb wel eens van dauwtrappen gehoord, maar zelf heb ik het nooit gedaan. Dit kwam niet omdat het niet wilde, maar omdat ik meestal familiedag had. Dat was de hele dag dus ik kon ook niks in de ochtend doen. Ik denk niet dat hemelvaart als traditie in stand blijft. De ontkerkelijking zal hier wel voor een groot deel mee te maken hebben. Ik hoop wel dat het een vrije dag blijft, dat is altijd mooi meegenomen.”

Ismael – 23:

“Ik heb eigenlijk nog geen plannen voor hemelvaart. Laat mij maar lekker genieten van mijn vrije dag. Meestal moet ik namelijk werken en nu heb ik vrij, dan ga ik er ook maximaal van genieten. Ik heb wel eens van dauwtrappen gehoord, maar ik vind het meer een excuus om te zuipen. Veel jongeren weten geeneens wat er deze dag gebeurd is, niet dat ik het zelf weet. Dat geeft al aan hoe weinig er nagedacht wordt over de betekenis. Dit kan best tot gevolg hebben dat de dag zal komen te vervallen. Maar dat hoop ik natuurlijk niet, ik ben net zo blij met mijn vrije dag.”

Lars – 21: “Bij mij is het nog niet echt bekend wat ik ga doen met Hemelvaart. Maar de kans zit er dit in dat ik naar Dauwpop ga. Ik heb wel van dauwtrappen gehoord. Zelf heb ik dat ook wel gedaan, maar ik denk dat het heel erg leeftijdsgebonden is. Zelf denk ik dat de dag zelf wel in stand gehouden zal worden. De reden daarentegen waarom we Hemelvaart vieren wordt wel vaker vergeten.”

Salland Centraal week 22 2014.indd 41

Dit is niet de officiële officiële gemeentelijke publicatie. De gemeente is niet aansprakeijk voor eventuele fouten

GEMEENTELIJKE BEKENDMAKINGEN Milieu Kennisgeving meldingen Wet milieubeheer BROEKLAND

Nieuwe Deventerweg 48 HEINO

C. Huygensstraat 15 Schoolbosweg 14 (bedrijfsbeëindiging)

Op grond van het Besluit mobiel puinbreken: MARIENHEEM

Nijverdalseweg 44

OMGEVINGSVERGUNNING Aanvragen omgevingsvergunning met reguliere voorbereidingsprocedure HEETEN

Oosterenkweg ten noorden van nr. 13 activiteit aanleggen of veranderen in-/uitrit: verharden uitrit Nieënhof 23 activiteit bouw: plaatsen dakkapellen HEINO

de Haarstraat 18 activiteit uitrit aanleggen of veranderen: aanleg uitrit Schoolbosweg 6 l activiteit vellen houtopstand: kap boom LIERDERHOLTHUIS

Schoonhetenseweg 25 activiteit het in werking hebben van een inrichting: milieuneutrale melding in verband met verplaatsing ligboxenstal RAALTE

Reiger 155 activiteit uitrit aanleggen of veranderen: verbreden uitrit Grotestraat 18 activiteit bouw: wijzigen voorpui en aanbrengen reclame de Vang 11 activiteit bouw: vergroten woning

OPENBARE ORDE & VEILIGHEID Meldingsplichtige evenementen Historisch festival in Luttenberg op 29 juni

Locatie: Museum de Laarman, Butzelaarstraat 60

Culturele dagen in Raalte op 17 en 18 mei

Locatie: Oude Molenweg 5

Concours dressuur en springen in Luttenberg op 5 juli en 6 juli

Locatie: Looweg 6

Buitenconcours in Mariënheem op 7 juni

Locatie: Manege Bartels, Boetelerveldweg 7

Vergunningplichtige evenementen Afsluiting seizoen in Heino op 13 juni en 14 juni

Locatie: Sportpark“de Kampen”Heino

Pleinfeest Elckerlyc in Luttenberg op 28 mei

Locatie: Butzelaarsstraat 22

Lierderholthuisweg 47 activiteit het aanleggen van een in-/uitrit: aanleg inrit Lierderholthuisweg 49 activiteit brandveilig gebruik: het in gebruik nemen van school

Ribs & Blues Festival in Raalte van 7 t/m 9 juni

MARIENHEEM

Locatie: Passage 4 te Raalte

Locatie: Domineeskamp

Verleende terrasvergunning

Akkerwinde 23 (voorlopig adres) activiteit bouw: bouw woning

Leahnan – 24:

“Ik ga altijd met Hemelvaart naar de kerk in Zwolle. Mijn ouders zijn gereformeerd vrijgemaakt en dat heb ik eigenlijk een beetje overgenomen. Dauwtrappen heb ik wel eens van gehoord maar zelf heb er nooit aan gedaan. Vorig jaar ging er wel een idee vanuit de kerk om dit te doen. Maar ik vond het denk ik toch een beetje te vroeg. Ik heb er wel vertrouwen in dat Hemelvaart als dag zal blijven bestaan. Er blijven altijd wel gelovige Christenen, misschien zal het minder worden maar het zal nooit verdwijnen.”

Onverwachte combinatie van ambacht en hobby Meubelstoffeerderij Van Bussel www.gvanbussel.nl Handwerkwinkel Holten www.handwerkwinkelholten.nl Burg. v./d. Borchstraat 47, 7451 CG HOLTEN

26-05-14 13:28


42

sallandcentraal

Caveriders openen nieuw honk in Luttenberg

“Weet je, ik ben eigenlijk helemaal geen clubmens. Ik ben niet zo van: ‘vind je mijn motor mooi, dan vind ik de jouwe ook mooi’. Maar op uitnodiging van een paar maten ben ik een paar keer mee geweest met de Caveriders. En nu ben ik lid, net zoals mijn vriendin. Hier is het vrijheid, blijheid en gezellig. Heb je zin, ga je mee; blijf je liever thuis, ook geen probleem!” Gerson uit Raalte vat de sfeer bij de Luttenbergse motorclub kernachtig samen. De Caveriders is bovenal een gezelligheidsclub. Maar ook een club die er vol voor gaat en de begane grond van de Schietkelder bij Café de Schoenmaker in Luttenberg heeft omgebouwd tot clubhuis in American roadhousestjil. Om iedereen kennis te laten maken met de club, het nieuwe honk en de sfeer houden de Caveriders op Hemelvaartsdag een feestdag met tal van activiteiten. Tevens is de dag bedoeld als viering van het 35-jarig bestaan. Al is dat wel iets te vroeg. Erg veel archiefmateriaal over de oprichting is er niet, zelf kwamen ze, wat oprichtingsjaar betreft, uit op eind jaren zeventig, maar enkele leden van het eerste uur houden het op begin jaren tachtig. Maakt niet uit, feest is feest, daar doen ze ook verder niet moeilijk over. Gerard Oosterlaar (Höllenboer) stond samen met enkele maten aan de wieg van de Grotrijders (zoals de club tot halverwege de jaren negentig heette). “Ik zat op kamers in Amersfoort”, herinnert hij zich. “Ik moest afrijden met de auto. Ik was de weg nog niet op of de examina-

Salland Centraal week 22 2014.indd 42

tor trapte me op de rem. Toen had ik het helemaal gehad met m’n rijlessen. Wat later kon ik een motor kopen en dat heb ik gedaan. Ik als stoere jongen naar Luttenberg. Trots natuurlijk. En daar trok die motor natuurlijk veel bekijks. Het duurde niet lang of wat maten van me hadden er ook eentje gekocht. Daarna besloten we een club op te richten.”

Barrie Wispels, de huidige voorzitter van de club. “Het ledental blijft op en neer gaan. Zo’n drie, vier jaar geleden leek de vereniging opnieuw dood te bloeden. Toen hebben we het er met elkaar over gehad: wat doen we, als we blijven modderen, houdt het vanzelf een keer op of gaan we er voor. Toen hebben we voor het laatste gekozen.”

Gerard kan zich de eerste vergadering nog goed herinneren. “We zochten een honk. Hennie van de Schoenmaker (toenmalige kroegbaas van de Schoenmaker, red) zei dat we wel bij hem konden komen. Hij kon een deel van het café afzetten met schermen. We hadden een Luttenberger gevraagd om de beelden die hij met zijn videocamera bij de races op Isle of Man had opgenomen te laten zien. Hartstikke mooi, maar op die band stond ook nog wat anders. Ik zal het nooit vergeten: The Zipshow. Een pornografische Italiaanse show. Nou, dat viel natuurlijk in goede aarde. Een lawaai dat we hadden, een lol! De andere gasten in het café hoorden ons tekeer gaan en wilden ook naar binnen. Dat mocht natuurlijk niet. De tweede vergadering liep het storm. Iedereen wilde lid worden!”

Aanvankelijk nog bij Elckerlyc, maar de plannen van de club bleken niet te combineren met de recente vernieuwbouw van het gemeenschapscentrum. Geen probleem overigens, de Caveriders organiseren er nu elk jaar een metaltribute-avond. “Die ons ook weer geld heeft opgeleverd om de Schietkelder bij de Schoenmaker te verbouwen”, vertelt Barrie. “Daar zijn we de afgelopen maanden druk mee bezig geweest.” Het resultaat is een prachtig clubhuis (dat ze delen met de Luttenbergse schietvereniging) met veranda. Met een interieur van robuust hout en veel motormaterialen waant de bezoeker zich in een ruig Amerikaans bikercafé.

Ook toen was het vrijheid, blijheid. Af en toe een ritje maken of een weekendje weg naar bevriende clubs of een motortreffen en vooral veel gezelligheid in het clubhuis bij de Schoenmaker. Maar de vrijblijvendheid zorgde ervoor dat het ledental na verloop van tijd naar beneden liep. Het was Luttenberger Henk Oortwijn die weer nieuw leven in de vereniging wist te blazen. “Die golfbeweging is er altijd geweest”, stelt

Ruig of niet, Barrie benadrukt de laagdrempeligheid. “Het ligt op het moment allemaal wat gevoelig omdat er in Nederland problemen zijn met enkele motorclubs. Hebben wij verder niks mee te maken. We zijn net zoals die overgrote meerderheid van motorclubs een gezelligheidsclub.” De feestdag op Hemelvaartsdag staat in het teken van Amerika. Er staan diverse mooie en bijzondere motoren en auto’s opgesteld; Pinstripe Ep uit Heino laat zijn kunst zien; Stocked T(w)o zorgt voor akoestische

rock, er is een barbecue, een kids corner, een presentatie van Racing de Hollandsche Jongens en meer, veel meer. Aanvang is om 12.00 uur. De dag wordt ook gebruikt om geld in te zamelen voor Stichting Energy 4 All, een stichting die zich inzet om onderzoek naar de bestrijding van

stofwisselingsziekten te financieren. Er is een loterij en een veiling. Zo kunnen de bezoekers bieden op een automatenspoeling bij Autobedrijf Kleinlangevelsloo (ter waarde van 350 euro), tatoeagebonnen voor Tattoo Gerrit en Skin FX en een autoservicebeurt bij Autobedrijf Mol.

Te koop! ca 1500-2000 m3 mooi geel zand Uitermate geschikt voor straatwerk en voor in de zandbak. Kan ook in gedeelten gekocht worden.

Tel: 0572- 351494

26-05-14 16:36


Jumbo, Raalte, Domineeskamp 6 Jumbo, Raalte, Kwartel 2

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 43

26-05-14 14:16


ZIT GEWOON GOED! Raalte Nieuwe markt 11 T 0572 200202

OPENINGSTIJDEN MA 9.00 - 18.00 UUR DI 9.00 - 18.00 UUR WO 9.00 - 18.00 UUR DO 9.00 - 18.00 UUR VR 9.00 - 21.00 UUR ZA 8.00 - 17.00 UUR

OOK ZONDER AFSPRAAK Het eerste diner in uw nieuwe Tulp Keuken is van onze kok!

Perfect van smaak...

...waarom uw keuken niet?

* Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T26.05.14

DINERACTIE

DINER VOOR 8 PERSONEN BIJ U THUIS

HEMELVAARTSDAG

GEOPEND!

WWW.TULPKEUKENS.NL

 Een chefkok komt bij u thuis  Alles wordt bereid in uw eigen Tulp Keuken  Volledig diner inclusief wijn geserveerd Nu bij aankoop van een Tulp Keuken* AMERSFOORT • AMSTERDAM • DRACHTEN • GOES • HEERHUGOWAARD • RIJSSEN • ROTTERDAM • SON • VEENDAM • VEENENDAAL • VELSERBROEK • WOERDEN

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 44

26-05-14 14:16


SALLANDCENTRAAL

45

Uw eigen nieuws

Meer weten over een bericht op deze pagina?

INFORMATIEF Huurders gaan huurverhoging niet betalen

“Ik ga het niet brengen, ze moeten het maar komen halen”. Met die woorden verwoordde voorzitter Willy Lourenssen van Huurdersvereniging Salland de gemoedstoestand van veel aanwezige huurders tijdens de Algemene Ledenvergadering op maandag 19 mei in het Annahuis in Raalte. Lourenssen doelde daarmee op de huurverhoging per 1 juli, die hij, met 500 andere huurders, niet zal gaan betalen. Artikelcode: 50092

TDR Bikes kondigt faillissement aan

Theo de Rooij Bikes uit Raalte kondigt zijn faillissement aan. Dat schrijft Tweewieler.nl. Problemen bij toeleveranciers, een moeizame markt en het slechte weer van de vorige zomer liggen daar ten grondslag aan. Hierdoor kon er geen goede basis voor het jonge bedrijf van oud-prof Theo de Rooij gelegd worden, want de omzet bleef achter. Artikelcode: 50099

Uitvaartcentrum Heino wordt verbouwd

Het bestuur van Stichting Rouwcentrum Heino heeft besloten om het uitvaartcentrum opnieuw in te richten en het naar de wensen van deze tijd te transformeren. De werkzaamheden zijn vorige week maandag van start gegaan. Deze bestaan hoofdzakelijk uit een interne verbouwing en totale vernieuwing van het interieur. Artikelcode: 50067

Flierefluiter moet glijbaan weghalen

Recreatieboerderij De Flierefluiter moet een deels ondergrondse glijbaan van de gemeente weghalen. Ook een tenthuisje op het kampeerterrein moet het veld ruimen van Raalte. Beide bouwsels zijn volgens de gemeente zonder vergunning geplaatst. Artikelcode: 50122

Kerkviering voor vroege vogels

Vroege vogels kunnen op Hemelvaartsdag terecht in het parochiebos in Mariënheem voor een dauwtrapperviering . De rooms katholieke kerk van Mariënheem verzorgt dan om 6.30 uur een eucharistieviering in het bos. Pastoor J. Verweij gaat voor. Artikelcode: 50070

Kulturhus en Stichting WelZijn worden één

Stichting WelZijn Olst- Wijhe en Stichting Kulturhus Olst-Wijhe slaan de handen ineen. Ze hebben een intentieverklaring getekend om begin 2015 te komen tot één organisatie ten behoeve van het welzijn van alle inwoners van de gemeente Olst-Wijhe. Artikelcode: 50115

Salland Festival zoekt nog gastgezinnen

Voor het Folkloristisch Festival Sal-

Salland Centraal week 22 2014.indd 45

Ga dan naar www.sallandcentraal.nl/... en type de code onder het bericht op de puntjes. Zelf iets aanleveren voor deze pagina en voor de site? Mail dan naar redactie@sallandcentraal.nl land komen groepen van over de hele wereld naar Raalte. Het Salland Festival zoekt nog gastgezinnen om de volksdansers onder te brengen. Zo wil het festival de groepen de kans geven om de Nederlandse gebruiken te leren kennen. Artikelcode: 50042

Open huis nieuwe woningen Wijhezicht

Midden in Wijhe heeft SallandWonen 24 appartementen en 17 woningen gerealiseerd in project Park Wijhezicht. Nu de huurwoningen gereed zijn houden zij een Open Huis. Op dinsdag 10 juni is er de officiële handeling van dit project om 16:00 uur. Deze vindt plaats op het Van Dedemplein te Wijhe. Artikelcode: 50101

OBS Tellegen laat promotiefilm zien

De Wijhese basisschool o.b.s. Tellegen in Wijhe heeft een promotiefilm aan de kinderen en de ouders laten zien. Blijkbaar heeft de school heel wat te bieden. Dat werd duidelijk toen de makers, Blender Media, de promotiefilm op dinsdag 20 mei demonstreerde. De reacties van zowel het jonge als oudere publiek waren lovend en iedereen was trots op het resultaat. Artikelcode: 50127

len. Ook dit jaar krijg je een joker welke je kan inzetten bij een van de groepswedstrijden. Deze joker verdubbelt de door jou behaalde punten voor deze wedstrijd. Artikelcode: 50146

Eagles krijgt certificaat voor beste stadionbezoek

Een bezoek aan De Adelaarshorst blijkt uit onderzoek van KNVB Expertise onder fans van de Eredivisieclubs in Nederland het beste te zijn beoordeeld van alle stadions in de Eredivisie. Met een score van 97% van de supporters die het stadionbezoek als (zeer) goed beoordeelt, scoort Go Ahead Eagles op dat overkoepelende onderdeel het beste van alle clubs op het hoogste voetbalniveau. Artikelcode: 50087

Rohda zoekt teams voor Zaalvoetbalcompetitie

Blauw Geel is er afgelopen maandag weer in geslaagd de zaalvoetbalcompetitie bij Rohda Raalte te winnen in de maandagavond klasse. Een knappe prestatie gezien de sterke teams die hieraan meedoen. Helaas is dit ook de

klasse die te maken heeft met een terugloop in aantal teams. Artikelcode: 50114

UIT

Nachtbussen tijdens Ribs & Blues

Ribs & Blues gaat nachtbussen inzetten naar Deventer en Zwolle. De bus naar Zwolle stopt ook in Heino en Wijthmen, de bus naar Deventer stopt ook in Wesepe. De pendeldienst rijdt op zaterdag- en zondagnacht om 01.00 uur en om 02.00 uur richting Deventer en Zwolle als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer. Artikelcode: 50124

Tien jaar Pedro Pico Pop: Feestje?

Dit jaar wordt voor het tiende opeenvolgende jaar het Pedro Pico Pop festival gehouden in Raalte. Deze jubileumeditie vindt plaats op zaterdag 28 juni in en rondom het leegstaande fabrieksterrein van Betonfabriek MBI. Het bijzondere festival zag het levenslicht in 2004. Kleinschalig begonnen, maar inmiddels uit-

gegroeid tot een festival met een kwalitatief hoogstaand muzieken kunstprogramma. Artikelcode: 50072

Meld je aan voor de Donderse Markt

Tijdens de Pompdagen is er op donderdag 21 augustus weer een Donderse Markt en een modeshow. Iedereen die als bedrijf of winkel een kraam wil, of wil meedoen aan de modeshow kan zich tot 1 juni aanmelden. Dat kan via donderdag@pompdagen.nl. Vermeldt daarbij je naam (contactpersoon), adres en je koopwaar en of je op de markt en/of aan de modeshow mee wilt doen. Artikelcode: 50120

Dauwzwemmen met ontbijt bij de Tippe

Op Hemelvaartsdag opent de Tippe haar deuren extra vroeg voor het traditionele dauwzwemmen. Van 6.00 uur tot 9.00 uur kun je een frisse duik nemen. Vrienden van de Tippe en het Sportbedrijf dekken bovendien de tafels voor een heerlijk ontbijtje. Voor de jeugd staat de hindernisbaan klaar op de ligweide. Artikelcode: 50142

Waterschap start met controleren zwemwater

Het Waterschap Groot Salland is weer begonnen met het controleren van de officieel aangewezen zwemwateren in de regio. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de normen van de Wet hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) en aan de normen van de Europese zwemwaterrichtlijn. Artikelcode: 50147

Carmel start met sloop

Op 28 mei start de firma Hoogeboom uit Raalte met de sloop van een gedeelte van de school van Carmel College Salland aan de Hofstedelaan. Het havo/vwo-gebouw maakt na 39 jaar plaats voor nieuwbouw. Artikelcode: 50148

Handelsonderneming Welsum uit Raalte failliet

Handelsonderneming Welsum uit Raalte is failliet. Onder de handelsonderneming valt ook Way to Go campingshop aan de Overkampsweg in Raalte. Ook de handelsonderneming, een groothandel in poets- en schoonmaakartikelen is bankroet verklaard. Artikelcode: 50151

SPORTIEF Doe mee aan de Broeklandse WK pool

Je kan nog meedoen aan de Broeklandse WK pool 2014. Op de website: http://www.broeklandsepool. nl kun je je voorspellingen invul-

26-05-14 13:28


BIJ DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND HAALT U MEER UIT UW VAKANTIEGELD!!!

LET OP!! WIJ ZIJN HEMELVAARTSDAG GESLOTEN!! ABSOLU U PRIJS V T DE LAAGST AN NED E ERLAND !!!

BOXSPRING BORN BASIC Set bestaande uit: - 1x hoofdbord - 2x geveerde box - 2x binnenvering matras - 1x luxe topmatras VAN 1234,- NU 140x200 (1 matras)

AR IN OOK LEVERBA 220cm LENGTE 210 -

499,-

BOXSPRING BORN ORIGINAL Set bestaande uit: - 1x hoofdbord - 2x geveerde box - 2x pocketvering matras - 1x luxe topmatras VAN 1334,- NU 140x200

599,-

(1 matras)

GEHEEL COMPLEET

GEHEEL COMPLEET

160x200 nu 549,- 180x200 nu 599,-

160x200 nu 649,- 180x200 nu 699,-

BOXSPRING 1-PERSOONS 90 x 200 Set bestaande uit:

NU

- 1x hoofdbord meerprijs: 60,120 x 200: 2x box + 1x matras nu 299,- ook leverbaar in lengtes 210 en 220 cm

1x hoofdbord meerprijs: 80,-

RUIMEAD A VOORR

OPSTE DE GOEDKO AND VAN NEDERL

- 1x geveerde boxspring + - 1x binnenvering matras van 459,-

LICHT METALEN LEDIKANT

inclusief verende bodem, eenvoudig te monteren

199,-

90x200 van 129,nu

75,-

140x200 van 209,nu

125,-

GEBRUIK GRATIS ONZE BUS / AANHANGER

2-PERSOONS ELEKTRISCHE BOXSPRING BERGEN Set bestaande uit: OP = OP - 1x hoofdbord WEG = PECH - 2x verstelbare box - 2x pocketveer matras - 2x luxe genopte topmatrassen

VAN 2095,- NU 180x200 GEHEEL COMPLEET

899,-

NASA MATRAS NANO PUR

totaal 17 cm dik: 13 cm koudschuim + 4 cm traagschuim (Nasa), afneembare hoes Altijd de perfecte ondersteuning van uw lichaam

NU 50% KORTING

80 x 200 € 278,- € 139,80 x 210 € 298,- € 149,90 x 200 € 298,- € 149,90 x 210 € 318,- € 159,140 x 200 € 498,- € 249,160 x 200 € 558,- € 279,-

KIJK SNEL OP WWW.MATRASCONCURRENT.NL

GEHEEL COMPLEET DEELBARE LEDIKANTEN INCLUSIEF 2 NACHTKASTJES TOP KW - comforthoogte instelbaar ALITEIT VAN NE DERLAN 2x verstelbare bodems DSE B GEGARA NDEERD ODEM - 2x pocketvering matrassen met 5 comfortzones GOED

- ook in lengtes 210 cm en 220 cm verkrijgbaar - 160 x 200 (2x 80 x 200) of 180 x 200 (2x 90 x 200) VAN 2395,- NU

1795,-

ACTIE: DEZE WEEK GEKOCHT = GRATIS BEZORGD/GEMONTEERD (in mei, juni of juli) EN UW OUDE LEDIKANT AFGEVOERD !! deze actie geldt alleen voor de deelbare ledikanten

Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 46

nt g ura ber sta e Re Lind de

TOTAAL 5.000 m2 BOMVOL SLAAPVOORDEEL

deze actie geldt alleen voor de deelbare ledikanten

26-05-14 14:16


47

SALLANDCENTRAAL

Riddertoernooi in Olst: wie helpt organiseren?

van Knöldert

Als het aan Jocelyne Assink ligt rijden er over een jaar ridders in blinkende harnassen op hun paarden door het centrum van Olst, is er een middeleeuwse markt, zijn er ridderspelen en een middeleeuws banket. Wie helpt haar mee om dit idee te verwezenlijken?

Als vroegere medewerker van het Archeon en oprichtster van Stichting Historisch Educatief Initiatief wil de nieuwe inwoonster van Olst een echt ridderfestival organiseren voor haar nieuwe dorpsgenoten. Een festival waar niet alleen riddergevechten te paard worden gehouden, maar waar

het goed toeven is voor jong en oud. Waar kinderen kunnen voelen hoe zwaar een maliënkolder is en echte ridders te paard zien. Waar volwassenen het authentieke leven van die tijd kunnen aanschouwen en ’s avonds kunnen aanschuiven bij een middeleeuws banket.

Met de busse Ik stund langs de provinciale weg op de busse te wachten. Ik had de busse bie het station net ‘emist en in plaatsen van stom wachten ben ik de volgende busse al mar vaste wat vöaruut elopen.

Colofon

Bie die bushalte – zonder hökkie, en toch rea’ng ‘t – gaf een digitaal paneel an det ‘de verwachte vertrektijd’ van de volgende busse oaver neeng minuten was. Ömdet de vertrektieden d’r noast hingen, konn ik det zelf ok wel uutrekkenen, mar mien oog veul op het display ömdet ze as busse een ofbeelding gebruken, uut de tied det de computers nog mossen wörden uut’evunn. Doar kan ik mie de kop dan oaver brekken. Is d’r iene in een neejerwets systeem bezig en dut e alle muuite öm d’r een old plaatie van een busse bie te vinden. Wrum? ’t Is net as die oaverstekkende huppelende kinderen op een verkearsbörd bie een zebrapad. Wichter ziet d’r teengswoardig heel aans uut. Mar goed, oaver vier minuten wönn de busse verwacht. In gedachten verzunken weane, verdrif de tied bliekbaar. Toen mien openbaar vervoer d’r mos weane, stund d’r det de busse nóe verwacht wönn. Mar verwachting en werkelijkheid bleken verschillende dinge. En het display was niet bie machte die verandering döar te gee’m. In de te late busse kon ik eam later lekker disse column schriem, zonder op de weg te hoe’m letten en zonder wieder nat te reang. Mar ik bleef met de vroag zitten wrum of det display bie de bushalte stiet. Mie informeren oaver de verwachte ankomsttied is pas interessant as die tied anders is dan op het schema det d’r noast hangt. Want noe kunt ze d’r ok wel een wekker nearzetten. Of hillemoal niks, want iederiene hef zelf de tied wel bie zich. Hoe zol zoiets bedacht wönn? Döar een druk-druk-druk-manager in een tussenloage van de baas en de mensen die echt an het werk bent, stel ik mie dan zo’n bittie vöar. Haltes met bushökkies hebt wél een display det de werkelijk verwachte tied angif. De busse lik dan zelfs bie vertraging altijd precies op tied! “Nou, dan doet wie een iets simpeler display bie haltes zonder hökkie”, zeg de manager . De baas denkt det e een goede managar hef, en ok het werkvolk kik wel uut commentaar te leaveren. Dan stoat d’r twee monteurs zo’n display op de hangen en zeg de ien teeng de ander: “Kunne wie d’r niet net zo goed een klokke near hangen?”

Het voorbereiden van dit festival is een leuke klus, maar kost tijd en energie. Daarom is nieuwkomer Jocelyne op zoek naar mensen die net zo enthousiast worden van dit idee als zij, en haar willen helpen bij de organisatie en realisatie ervan. Interesse? Meer weten? Neem contact op met Jocelyne Assink, tel: 06 24572163 of via de e mail: jocelyne. assink@gmail.com

Bouwmensen zoekt schoolverlaters Geen dag hetzelfde werk, de vrijheid van het lekker buiten werken en zien wat je handen maken spreekt jongeren het meest aan in de bouw. De werkomstandigheden zijn de laatste jaren enorm verbeterd door het gebruik van machines en dat maakt werken in de bouw aantrekkelijk. De bouwproductie trekt weer aan en de vraag naar jong technisch personeel neemt toe. Op de Technicampus in Deventer is dat te merken. De verwachting is dat op korte termijn er een tekort zal ontstaan van goed opgeleid en breed inzetbaar personeel in technische beroepen. Dagelijks wordt er hard gewerkt op de Technicampus in Deventer om leerlingen de kneepjes van het vak bij te brengen. Er is een grote hal ingericht met machines en materialen waarmee jongeren aan de slag kunnen. Docenten van Aventus verzorgen de theorielessen. Zodra een leerling voldoende vakvaardig is in bijvoorbeeld het timmeren, kan hij drie of vier dagen gaan werken bij een bouwbedrijf in de regio en een of twee dagen per week naar school. Bij Bouwmensen zorgen ze voor maat-

werk. De ene leerling is gebaat bij werken bij de aannemer, de ander functioneert beter in een wat schoolse omgeving! BouwBasic is een bekende naam in de regio. Om meer uitstraling en herkenbaarheid te krijgen is sinds januari aansluiting gezocht bij de landelijke corporatie Bouwmensen. Bouwmensen is dus de nieuwe naam van het opleidingsbedrijf BouwBasic voor de regio’s Deventer, Raalte en Zuthpen. Bouwmensen staat voor goed opleiden. Dat er goed wordt opgeleid blijkt wel uit de deelname van Heetenaar Stefan Heerink aan de Euroskills, een grote beroepenwedstrijd, welke in oktober in het Franse Lille wordt gehouden.

Donderdag - Hemelvaartsdag

Stefan neemt dan deel op het onderdeel Carpentry ( Bouwtimmeren) en gaat daar samen met Jasper Luft uit Bruinehaar de strijd aan met toppers uit bijna alle Europese landen. Stefan volgt een BBL 3 opleiding allround timmeren en is daarvoor in de dagelijkse praktijk werkzaam bij bouwbedrijf Vosman in Raalte. Voor diegene die meer willen weten over een bouwopleiding is er woensdag 4 juni tussen 16.00 uur en 19.30 uur een informatiemarkt op de Technicampus aan de Schonenvaardersstraat 6. Er zijn docenten en voorlichters aanwezig om je te informeren over de diverse opleidingen.

is een wekelijkse uitgave van Salland Centraal De Krant BV, en verschijnt in een oplage van 26.000 exemplaren in: Boerhaar, Boskamp, Broekland, Den Nul, Elshof, Haarle, Heeten, Heino, Herxen, Laag Zuthem, Lemele, Lemelerveld, Lettele, Lierderholthuis, Luttenberg, Mariënheem, Middel, Nieuw Heeten, Olst, Raalte, Welsum, Wesepe en Wijhe Kantooradres: Boeierstraat 10 (Boei 10), 8102 HS Raalte Telefoon 0572 - 364864 info@sallandcentraal.nl www.sallandcentraal.nl Redactie: redactie@sallandcentraal.nl Ties van der Heide (06-48107700), Peter Ruiter, Harrie Kiekebosch Advertenties: adverteren@sallandcentraal.nl Peter Holtmaat 06 5463 8577 Cindy Kroes 06 8209 9902 Ellen van Lohuizen 06-51791050 Vormgeving: Telstar Uitgeverij

Zoek de tien verschillen. De oplossing staat zaterdag om 12.00 uur op www.sallandcentraal.nl

Druk: Janssen/Pers Gennep Bezorgklachten: klantenservice@sallandcentraal.nl Salland Centraal De Krant BV behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Je mag dus niets overnemen van deze uitgave en/ of website, zonder toestemming gekregen te hebben.

Denne van Knöldert

Salland Centraal week 22 2014.indd 47

26-05-14 13:27


Salland Centraal_wk22 - Base Edition.indd 48

26-05-14 14:16

Salland Centraal - 22- 2014  

Salland Centraal week 22 jaar 2014, krant weekkrant, sallandcentraal.nl

Advertisement