Page 1

Housing Typologies Case Studies

1


Table of Contents

NOTE | Diagrams May Incorporate Multiple Analyses

Model

Model

Vignettes

Vignettes

Plans

Plans

Sections

Sections

Elevations

Elevations

Render

Rendering

Concept

Concept

Site | Context | Scale

Site | Context | Scale

Density

Density

Circulation

Circulation

Public | Private

Public | Private

Unit Analysis

Unit Analysis

Pedestrian & Automobile Relationship

Materials

Materials

Structure

Structure

Human Safety

Human Safety

Natural Lighting | Ventilation

Natural Lighting | Ventilation

2


Table of Contents

NOTE | Diagrams May Incorporate Multiple Analyses

Model

Model

Vignettes

Vignettes

Plans

Plans

Sections

Sections

Elevations

Elevations

Concept

Concept

Site | Context | Scale

Site | Context | Scale

Density

Pedestrian & Automobile Relationships

Unit Analysis

Density

Materials

Circulation

Structure

Public | Private

Circulation | Human Safety

Unit Analysis

Natural Lighting | Ventilation

Materials Structure Human Safety Natural Lighting | Ventilation

Livability Conclusions

3


Dortheavej Residence

4


5


6


7


8


9


10


11


Dortheavej Residence

-

The Dortheavej Residence provides affordable housing and public space in an urban environment while simultaneously keeping pedestrian passageways open and the adjacent courtyard untouched

12


13


-

The Dortheavej Residence is located in one of the lowest income neighborhoods in Copenhagen characterized by car repair shops, storage and 1930-1950s industrial buildings. The modules are stacked to achieve the height of the surrounding industrial buildings; however, the modular stacking allows each apartment to have an open terrace for fresh air and healthy living. The curve of the building pulls away from the street to offer a public courtyard for residence, visitors, and surrounding community members.

14


15


Level 2 (4th TYP)

Level 1 (3rd & 5th TYP)

-

Circulation through the building is achieved through stacked return stairs serving two units on each floor. On the first floor, doors open to both towards the street and to the courtyard allowing a straight path from the street to the courtyard through the unit.

16


-

Stair cores on the courtyard side of the building provide access to two units on each floor on the four upper levels.

17


Level 2 (4th TYP)

Level 1 (3rd & 5th TYP)

-

The curve of the building creates space for a public plaza on the street and a more private green courtyard on the opposite side. Residents pass through circulation cores are shared by two units on each floor, then through a more private terrace, finally to the bedrooms and bathroom spaces..

18


Level 2 (4th TYP)

Level 1 (3rd & 5th TYP)

-

The modular units are used to produce multiple unit types on each floor. On the first floor, studios and 1 bed units are alternated around circulation spaces while on the second floor two types of 2 bedroom apartments fit together like a puzzle throughout the building. Transitional unit types on the end and in the center are a result of the curving plan and stair-stepped nature of the west side of the building.

19


20


-

The southern portion of the apartments are fronted with floor-to-ceiling glazing and alternating balconies, affording access to natural ventilation, light, and exterior views

-

The northern facade is designed to convey a repetition of solid and void configurations

-

The structure is created from modular construction with modest materials, allowing the formation of generous living spaces at both the urban and the residential scale

-

Interior and exterior spaces feature wood and unfinished concrete in light colors, eliciting a sense of lightness and openness


-

Structure is achieved both vertically and horizontally through modular structural boxes around living spaces.

Level 1 (3rd & 5th TYP)

22


Level 2 (4th TYP)

Level 1 (3rd & 5th TYP)

-

For upper floors, the quickest egress route is through the circulation cores and out to the back courtyard. On the first floor, residents can exit their unit either to the front or the back.

23


In an emergency, upper floor residents travel down the return stairs and out of the building.

24


-

-

Expansive floor-to-ceiling windows in each unit allows daylight into the units, further affording outsidward views to the courtyard and the surrounding neighborhood

Natural Lighting Natural Ventilation

The offset, stacked modular system creates space between the modules, allowing each apartment to have its own terrace and access to fresh air and sunlight

25


Residential Housing for the Elderly

26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


-

Zumthor’s Residential Housing for the Elderly project uses solid elements placed at regular intervals to create spaces that while small, seem roomy due to the amount of light from an entire wall of glazing.

-

The building is meant to seem relaxed and informal, nestled in a valley next to a Swiss mountain range.

-

The palette of materials is meant to make the residents feel at home, creating familiar environments for seniors to enjoy.

-

Each material is manipulated with ‘precise, careful, perhaps even old-fashioned craftsmanship”.

36


-

The residence embraces a rural atmosphere in a suburban setting

-

The front of the facility faces onto the Kronengasse street and the old center of Masans

-

The rear of the complex features the existing old people's home, whose nursing facilities can be used when required.

-

37


38


-

On each floor, all units are connected by one exterior corridor. Vertical circulation consists of two stairways along the exterior side of the corridor providing access between floors.

39


-

Corridors on each floor provide communal spaces for residence to interact. The bottom corridor is accessible to everyone, while the upper floor is only accessible to those who are physically able to use the stairs. Within the private units, the living and bedroom space is more open to the outside while the bathroom and kitchenette are closed off, creating the most private spaces in the building.

40


UNIT DESCRIPTION Each of the 22 units in the residence are identical, with the exception that one unit is reserved for guests or staff of the center. 11 units are stacked in rows on each floor, directly on top of one another. The apartments, small in size, appear large with the service spaces hugging the corridor, leaving room an open living area. Large bedroom doors, nested in built-in cupboards on either side disappear into the casework when closed. The large living area includes an integrated veranda which is protected from the wind by a structural wall on the corner, an oriel window oriented to capture a view of the evening sun, and a birchwood-clad kitchenette with a window oriented towards the private patio for viewers curious of the happenings in the east side of the courtyard.

41


-

From a distance, the building is similar to the surrounding 'modernist' blocks

-

The sensuous presence of the materials features a basic triad of exposed concrete, tufa and larchwood

-

The goal of the facility was to make the residence feel at home by using elements they would recognize from their own lives in the surrounding villages. These materials include timber flooring that sounds hollow when you walk on it as well as wooden paneling on tufa walls

-

Tufa and glass are incorporated onto the facade

-

Larch wood is used for the framing of openings and the interior paneling

-

Exposed concrete is used to convey the structural elements

42


-

The modular pattern system is derived from a singular prefab structure. The structural system consists of structural walls bordering each unit and structural walls placed evenly on the exterior wall of the corridor.

43


Each unit borders an exterior corridor that provides quick access to the centered egress doors and stairwells.

44


-

Units feature sheltered balcony niches as well as living room windows afford expansive views to the valley and allow natural light to enter the interior

Natural Lighting Natural Ventilation

45


-

Ventilation within the units occurs from the bay windows on the veranda and kitchenette window facing the exterior corridor. Within the corridor sliding panel windows allow for an indoor/outdoor experience and cross ventilation.

46


Neue Vahr Apartments

47


48


49


50


51


West Elevation

52


West Elevation

53


-

The Neue Vahr Apartments required stringent adherence to architectural standards, enhanced artistry and social responsibility.

-

Formally, the tower features expanding radial elements juxtaposed with orthogonal systems

-

The radial portion of the tower opens to a park

-

Essentially, the building is freestanding structure in the open with an innate potential for replication. Ultimately, the single loaded corridor can be extended into serpentine building

54


Covered Outdoor Corridor Entry Vestibule Entry Circulation

55


-

Parking oriented along service wall on lower level

-

Pedestrians have access to the public central square and to the tower’s parking

-

Each floor has communal balcony in south-east portion of building

-

Balcony features screens for privacy

-

Each floor has communal room Roof also features a “club locale” as well as covered viewing terrace

-

Entrance leads from service wall to the living area, large living room opens into v-shaped sector to entirely glazed wall Living area opens to extensive window and balcony, balcony features screens for privacy

-

-

Ground floor features free-from hall with an office and small shops for residents

56


1.05 acres

57


-

Studios contained between single-bedroom unit at one end of corridor and two-bedroom unit at the other

Ventilation | Views

-

Minimize service and access corridor

Public | Service

-

Each unit is attached to a service wall, which contains elevators and stairs

Private

-

Kitchen and bathroom oriented along the service wall

-

Entrance leads from service wall to the living area

-

Living area opens to extensive window and balcony

Outdoor Balconies Circulation

58


Living Space Service Outdoor Balconies

-

59


60


61


Natural Lighting -

Each apartment is oriented either south or west, maximizing exposure to natural light

Natural Ventilation

62


Hancock Lofts

63


64


65


66


67


West Elevation

68


West Elevation

69


The Hancock Lofts are a mixed-use, urban sanctuary intended to provide a seamless integration between the city and serene The primary aim was to manifest balance between desired competing uses, such as affordable housing, market rate housing, and public parking

70


71


-

Parking ramps spiral from public parking to the second story. Glass doors then open onto a verdant outdoor podium. The front doors of the loft units wrap the courtyard on two sides

-

Public parking is located underground, while residential parking loops up and over street level housing, placing an active use along the side street

-

Seven units of affordable housing are located along Hancock Avenue, on the other side of the parking garage entrance

-

Six, two-story townhouses are located above the 7 studio apartments

72


1 acre

73


Retail Entry Outdoor Balconies Studios Condos Townhouses 2-Bed Units Parking

74


75


76


-

Along Hancock Boulevard, three floors of luxe lofts are oriented above ground-level retail Around the corner, unexpected openings lead to lower-level public parking

-

“Dutch rationalism meets laid-back beach bum� High-end Miele ranges and Corian countertops Sealed concrete and/or wood flooring European walnut cabinetry

-

Wall system | Magaris wood screen, Corrugated metal siding Finishes | Polycarbonate panels Glass | Solarban 60 Masonry | Burnished CMU


Ground Floor Plan

78


79


-

All units are cross-ventilated Sliding wood screens are used to shade the units facing the boulevard while simultaneously moderating engagement with the traffic below

Natural Lighting Natural Ventilation

80


81


Dortheavej Residence:

Residential Home for Elderly:

Neue Vahr Apartments:

Hancock Lofts:

82


83


84


85

Profile for Sadie Meyer

ARC 5040 Case Studies  

Bjarke Ingels Group - Dortheavej Residence Peter Zumthor - Residential Home for the Elderly Alvar Aalto - Neue Vahr Apartments Koning Eizenb...

ARC 5040 Case Studies  

Bjarke Ingels Group - Dortheavej Residence Peter Zumthor - Residential Home for the Elderly Alvar Aalto - Neue Vahr Apartments Koning Eizenb...

Advertisement