Hämeenlinnan Asunnot - Asukasopas

Page 1

Asukasopas


2

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Tässä oppaassa: s. 5

Tervetuloa kotiin!

Olohuone s. 17

Makuuhuone s. 19

Eteinen s. 7

Keittiö s. 13

WC ja kylpyhuone s. 9

Parveke & piha s. 21

Lisäksi oppaassa: s. 22

Yleiset tilat ja varastot

s. 23

Lemmikit

s. 23

Poismuutto

s. 24

Pelastautumisohjeet

s. 25

Vastuunjakotaulukko

Painosmäärä: Julkaisija: Toimitus ja taitto: Paino:

3000 kpl Hämeenlinnan Asunnot SaaraLiu Teroprint Oy

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

3


4

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Tervetuloa kotiin!

Kiitos, että olet valinnut kodiksesi Hämeenlinnan Asuntojen vuokrakodin. Muuttoon liittyy paljon tekemistä ja muistettavaa. Tässä muistutuksena muutama tärkeä asia.

Muuttoilmoitus Kun muutat, tee muuttoilmoitus hyvissä ajoin ennen muuttoa joko postin tai Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä tai helpoiten netissä posti.fi/muuttoilmoitus. Näin saat postisi varmasti uuteen kotiisi heti muutettuasi. Jos asumisen aikana perheen koko muuttuu, muistathan ilmoittaa siitä Hämeenlinnan Asuntojen asiakaspalveluun muuttoilmoituksen lisäksi. Samalla huoltoyhtiö saa tiedon nimen lisäämisestä tai poistamisesta oveen.

Sähkösopimus Myös sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta muuttopäivänä saa jääkaapin kylmäksi ja valot asuntoon. Jos kodissasi on suora sähkölämmitys, huolehdithan, että sähkösopimus on voimassa koko vuokrasuhteen ajan.

Asunnon kuntokortti Vuokrasopimusta allekirjoittaessa saat asunnon kuntokortin. Täytä ja palauta lomake viikon kuluessa muutosta. Huolellisesti täytetty kuntokortti varmistaa, ettei poismuuton aikana tule epäselvyyksiä vakuuden käsittelyn kanssa.

Kotivakuutus Hämeenlinnan Asuntojen kiinteistövakuutus korvaa vain kiinteistölle tapahtuvat vahingot pois lukien asukkaan itse aiheuttamat vahingot. Asukkaan irtaimistoa tai esimerkiksi vahingosta johtuvia mahdollisia muuttokustannuksia kiinteistövakuutus ei korvaa. Kotivakuutus kannattaa ottaa turvaamaan kodin irtaimisto mm. varastomurtojen, astianpesukoneen aiheuttaman vesivahingon tai tulipalon varalta.

Palovaroitin Asunnossa tulee olla toimiva palovaroitin. Jos kodissasi ei ole kiinteään sähköverkkoon kytkettyä palovaroitinta, asenna jokaiseen kerrokseen yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Palovaroittimen hankinta ja toimintakunnossa pitäminen on vuokralaisen vastuulla. Kaikki palovaroittimet on testattava säännöllisesti. Vaihda paristo vähintään kerran vuodessa, jos varoitinta ei ole kytketty sähköverkkoon. Toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä.

Muistithan, että vuokraan sisältyy Telian perusnopeuksinen Taloyhtiönetti. Lisätiedot ja nettiyhteyden aktivointi Telian asiakaspalvelusta www.telia.fi.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

5


6

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Eteinen Ovenavauspalvelu Jos tapahtuu vahinko ja jäät ulos lukkojen taakse, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Huoltoyhtiön yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta tai ulko-ovista. Huoltoyhtiön edustajan on varmistettava ovenaukaisua pyytävän henkilöllisyys. Huolehdithan siis, että asukastiedot ovat ajan tasalla. Ovenaukaisusta veloitetaan huoltoyhtiön hinnaston mukaan.

Ovet ja Lukot Asukas voi halutessaan asennuttaa asunnon ulko-oveen turvalukon, ketjun tai ovisilmän omalla kustannuksellaan. Asennus on aina teetettävä ammattilaisella. Ja pois muutettaessa nämä tulee jättää paikoilleen. Muistathan, että ulko-ovesta on aina päästävä poistumaan ilman avainta. Turvalukkoa saa käyttää siis vain silloin, kun kukaan ei ole kotona. Jos avain katoaa tai tarvitset lisäavaimen, ota yhteyttä Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevan lukkoliike LukkoLuket Oy:n asiakaspalveluun p. 010 311 2820 tai hameenlinna@lukkoluket.fi.

Vinkki Viikkosiivouksessakin pääsee helpommalla, kun kengät jättää eteiseen ja laittaa eteiseen kunnon eteismaton, joka kerää hiekat talteen niin kengistä kuin tassunpohjista. Säännöllisellä imuroinnilla ja pölyjenpyyhinnällä huoneilma pysyy raikkaana ja kodinpinnat kunnossa. Puhtaaseen kotiin on aina ilo palata.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

7


8

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


WC ja kylpyhuone Vedenkulutus Energian ja vedensäästämisellä jokainen pystyy vaikuttamaan asumiskustannuksiinsa ja ympäristön hyvinvointiin – ja helposti. Suihkussa käydessä hana kannattaa sulkea pesuaineen levittämisen ajaksi, hampaita pestessä voi käyttää juomalasia veden juoksuttamisen sijaan, likapyykkiä kannattaa kerryttää ja pestä vain täysiä koneellisia

Vesieristys ja vesivuodot Kylpyhuoneessa kaikki lattia- ja seinäpinnat ovat vesieristettyjä. Reikien tekeminen kylpyhuoneen seiniin on kielletty. Kaikki pienetkin vesivuodot wc-istuimessa, hanassa tai viemäreissä pitää ilmoittaa huoltoyhtiölle. Jos havaitset, että kylpyhuoneessa seinä- tai lattiamaton sauma on auennut tai lattian pinnoite kupruilee, ota heti yhteyttä huoltoyhtiöön. Pyttyyn ei kuulu myöskään mitkään roskat tai ruoantähteet. Ennen pitkää ne saattavat tukkia putkiston ja silloin likavesi lainehtii lattioilla.

Vinkki Suihkun jälkeen lattia ja seinäpinnat kannattaa kuivata lastalla – eipä pääse kalkkikaan pinttymään pintoihin.

Pesukone Pesukoneen asennus kannattaa jättää ammattilaiselle. Ethän myöskään jätä pesukonetta päälle, kun et ole kotona. Hana on suljettava silloin, kun kone ei ole käytössä.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

9


10

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


WC ja kylpyhuone

1

Viemärit ja ilmanvaihto Hajulukkoihin ja lattiakaivoon kertyy likaa ja hiuksia. Kun vesi poistuu hitaasti tai viemäristä tulee hajua, on viimeistään ryhdyttävä siivoustoimiin. Lattiakaivot ja hajulukot on suositeltavaa puhdistaa kerran kuukaudessa. Ilmanvaihdon on toimittava esteettä. Ilmanvaihtokanavan näkyvät osat voi puhdistaa imuroimalla tai pyyhkimällä nihkeällä siivousliinalla. Varo pyörittämästä keskellä olevaa säätöosaa. Pyykinkuivauksessa kannattaa suosia kuivaushuonetta ja -rumpua.

2

Lattiakaivon puhdistus 1. Irrota lattiakaivon ritilä ruuvimeisseliä tai vaikka kynää apuna käyttäen. 2. Puhdista lattiakaivo ja sen osat irtoliasta ja hiuksista esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla. Voit käyttää kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta. Huuhtele lämpimällä vedelle. 3. Laita lopuksi kaikki osat huolellisesti takaisin omille paikoilleen.

3

Vinkki Ilmanvaihdon toiminnan voi testata laittamalla talouspaperin ilmanvaihtoventtiiliä vasten. Jos paperi pysyy sitä vasten, ilmanvaihto toimii oikein.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

11


12

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Keittiö Liesi ja uuni

1

Keittolevyt ja liesitaso kannattaa puhdistaa heti ruoanlaiton jälkeen. Myös lieden tausta kannattaa puhdistaa säännöllisesti irtoliasta. Uuniin tulleet roiskeet kannattaa myös puhdistaa heti uunin jäähdyttyä.

Liesituuletin Liesituulettimen rasvasuodattimeen kertyy nopeasti rasva- ja pölykerros. Sen myötä ilmanvaihto heikkenee ja rasvoittunut suodatin on todellinen tulipaloriski. Irrota suodatin vähintään neljä kertaa vuodessa käyttöohjeen mukaan ja pese se astianpesuaineella.

2

Liesituulettimen puhdistus 1. Irrota liesituulettimen rasvasuodatin. 2. Puhdista metallinen suodatin rasvasta kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. 3. Kuivata suodatin huolellisesti pesun jälkeen ja asenna takaisin paikoilleen.

3

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

13


14

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Keittiö Jääkaappi ja pakastin Jääkaapin ja pakastimen takaa on imuroitava pölyt muutaman kerran vuodessa. Samalla kertaa pakastimen voi sulattaa. Ethän käytä teräasetta jään irrottamiseen. Pakastimen jääkerros lisää huomattavasti sähkönkulutusta. Tarkkaile, että jääkaapin takaseinässä oleva sulamisvesiputki on avoinna. Jos se tukkeutuu, jääkaapin pohjalle valuu vesiä. Jääkaapin puhdistamiseksi riittää pyyhintä miedolla puhdistusaineella. Jos jääkaappiin alkaa kertyä huurrekerros, on tiivisteiden kunto syytä tarkistaa. Mikäli tiivisteet ovat menneet huonoksi tai rikki, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Astianpesukone Astianpesukoneen saa asentaa vain ammattilainen. Astianpesukoneen alle on laitettava vuotokaukalo. Astianpesukonetta ei saa jättää päälle, kun et ole kotona. Hana on suljettava käytön jälkeen. Tarkkaile säännöllisesti vesi- ja viemäriputkia sekä liitoskohtia. Pienistäkin vuodoista on ilmoitettava heti huoltoyhtiöön.

Vinkki Mikrokuituliina on lyömätön siivousväline keittiön puhdistuksessa.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

15


16

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Olohuone Naapureiden huomioiminen Olohuoneessa vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Yhä useampi haluaa panostaa elokuvahetkiin ja musiikinkuunteluun. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa naapurit ja asumisrauha, johon jokaisella asukkaalla tulee olla mahdollisuus. Yöhiljaisuuden aikaan klo 22.00 – 7.00 tulee erityisesti välttää tarpeetonta meteliä. Hiljaisuuden aikaan ei kuulu tehdä viikkoimurointia, pestä pyykkiä tai vaihdella sohvaryhmän paikkaa. On hyvä muistaa, että vuokralainen on vastuussa myös vieraidensa toiminnasta. Jos naapurisi metelöi asunnossaan, yleensä auttaa ovikellon soittaminen ja asiallinen huomautus asiasta. Jos naapurissa tapahtuva metelöinti vaatii välitöntä puuttumista, poliisi on taho, joka voi tilanteeseen puuttua. Jos asumishäiriöt jatkuvat, eikä naapurin asiallinen huomauttaminen ole auttanut, voi asumishäiriöistä ilmoittaa Hämeenlinnan Asunnoille häiriöilmoituslomakkeella. Lomakkeen voi täyttää toimistolla tai tulostaa verkkosivuilta.

Vinkki Jos tykkäät kuunnella musiikkia ja olet ehkä panostanut äänentoistolaitteisiin, kannattaa ennakoivasti varmistaa naapureilta, ettei asunnosta kuuluva musiikki kuulu liian voimakkaasti muihin asuntoihin – näin välttyy monelta ongelmalta.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

17


18

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Makuuhuone Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tulee toimia. Tuloilmaventtiilit on hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa esimerkiksi keväällä ja syksyllä. Ikkunoiden karmeissa olevat tuloilmaventtiilit on pidettävä aina auki. Toimivassa ilmanvaihdossa ei kuulu tuntua vetoa. Jos ikkunoiden väleistä tuntuu vetoa, voit tilata huoltomiehen tarkistamaan tiivisteiden kunnon.

Huonelämpötila Huoneiston tavoitelämpötila on 21 astetta. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla muuta huoneistoa viileämpi, enintään 19 astetta. Unenlaatu on parempi, kun nukkuu viileässä.

Hyönteiset Matkustaminen on lisääntynyt ja joskus kotiin saattaa tuliaisina kulkeutua kutsumattomia vieraita eli tuholaishyönteisiä. Mitä aikaisemmin tuholaistorjunta päästään aloittamaan, sitä helpommin hyönteiset saadaan hävitettyä. Jos havaitset kodissasi tuholaishyönteisiä tai itsellesi vieraita lajeja, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä huoltoyhtiöön. Matkalta palatessa matkatavaroiden pakkasessa pitäminen on yksi tehokas tapa suojautua tuholaisilta. Kierrätys on hieno tapa, mutta käytettyjen huonekalujen kanssa kannattaa olla varovainen. Esimerkiksi luteet siirtyvät helposti sänkyjen, patjojen ja sohvien mukana.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

19


20

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Parveke & piha Oleskelutila Huoneistojen omat piha-alueet esimerkiksi rivitalojen takapihat ja parvekkeet eivät ole varastoja vaan oleskelutiloja. Hätätilanteessa parvekkeet toimivat hätäpoistumistienä. Parveke on pystyttävä pitämään puhtaana ja sieltä on päästävä poistamaan lumet talvella. Tavarat varastoidaan erillisiin varastotiloihin.

Rakennelmat

Huoneiston piha-alueelle tai parvekkeelle ei saa rakentaa kiinteitä rakennelmia kuten valokatteita, aitoja tai patioita, eikä rakenteisiin saa porata reikiä tai tehdä kiinnityksiä. Myös kevyisiin, rakenteista irrallaan oleviin verkkoaitoihin on kysyttävä lupa ja asennus-ohjeet Hämeenlinnan Asunnoilta. Kiinteistön yleisille piha-alueille ei saa laittaa trampoliinia.

Kasvit ja istutusalueet Parvekelaatikot tulee olla parvekkeiden sisäpuolella. Pienet ja matalat kasvit ovat mukava lisä pihoille. Huolehdithan kuitenkin, että kasvit istutetaan seinästä vähintään metrin päähän, jotteivat kasvin juuret riko rakennuksen rakenteita.

Vinkki Taimien ja pistokkaiden vaihtokauppaa naapurin kanssa?

Tupakointi Tupakoinnissa otetaan huomioon kulloinkin voimassa oleva tupakkalainsäädäntö. Yleisissä sisätiloissa tupakointi on kielletty, kuten myös rakennuksen ilmanottoaukkojen lähellä, lasten leikkialueilla sekä yhteisillä parvekkeilla.

Grillaaminen Grillaaminen parvekkeella on sallittu vain sähkögrillillä. Tällöinkin on huolehdittava, ettei grillauksesta aiheutuva käry häiritse naapureita. Sähkösavustimen käyttö parvekkeella on kielletty. Terasseilla ja patioilla kaasugrillin käyttö on sallittua, mutta etäisyyden rakennukseen tulee olla vähintään 4 metriä.

Eläinten ruokinta Eläinten ruokkiminen kiinteistön piha-alueella ja parvekkeilla on kielletty. Lintujen jätökset sotkevat paikkoja ja ruoka houkuttelee paikalle hiiriä ja rottia. Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

21


Yleiset tilat ja varastot Varastotilat Tavaroiden säilyttäminen porraskäytävissä tai yhteisten tilojen käytävissä on kielletty pelastuslain mukaan. Suurimmassa osassa kiinteistöjä on jokaiselle huoneistolle oma irtaimistovarasto. Irtaimistovarastot ovat numeroitu ja huoneistolle kuuluu huoneistonumeron mukainen varasto. Varastojen vaihtaminen muiden asukkaiden kesken on kielletty. Tyhjillään olevaa varastoa ei saa edes väliaikaisesti ottaa käyttöön. Polkupyörä- ja lastenvaunuvarastoissa sekä ulkotelineissä välineet kannattaa laittaa siististi telineisiin. Sähköpyörien akkujen lataus tapahtuu asuinhuoneistossa tai muussa lataamiseen osoitetussa paikassa. Varkauksien ja luvattoman oleskelun estämiseksi jokaisen asukkaan tulee huolehtia, että varastotilojen ovet menevät lukkoon tilasta poistuttaessa.

Pyykkitupa ja kuivaushuone Pyykkituvissa ja kuivaushuoneissa on ohjeet tilojen varaukseen ja käyttöön. Pyykkituvissa ja kuivaushuoneissa kannattaa ottaa muut asukkaat huomioon ja noudattaa ohjeita ja varauksia. Pyykkivuoron loputtua omat jäljet siivotaan.

Yhteiset saunat Asukkaiden yhteiskäytössä olevissa saunoissa tulee noudattaa tarkasti vuoroja ja siivota jäljet huolellisesti ennen seuraavaa saunojaa. Löylytuoksujen käyttö saunatiloissa on kielletty.

Pysäköinti Pysäköintipaikat varataan Hämeenlinnan Asuntojen asiakaspalvelusta. Ethän pysäköi autoa kulkuväylille tai ulko-ovien eteen. Pahimmassa tapauksessa väärin pysäköity auto estää pelastustoimet. Vieraspaikat ovat vain asukkaiden vieraiden käyttöön lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettuja paikkoja.

Jätehuolto Asukkaat pystyvät vaikuttamaan jätemaksuihin ja onhan jätteiden huolellinen lajittelu myös ympäristöteko. Lajittelethan kotitalousjätteet niille osoitettuihin jäteastioihin. Jätepisteistä löydät opastaulut jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun. Ethän jätä jätekatokseen vaarallisia jätteitä, elektroniikka- ja sähköromuja tai huonekaluja. Niiden poisvienti on asukkaan vastuulla. Myös osa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä kaupoista vastaanottaa kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromua vastaan. Muistathan, että moni hyväntekeväisyysjärjestö on kiinnostunut hyväkuntoisista ja ehjistä huonekaluista. Lisätietoja jätteiden lajittelusta www.kiertokapula.fi.

22

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Lemmikit Lemmikit ovat tervetulleita vuokrakoteihimme. Parhaimmillaan ne tuovat paljon iloa niin omistajilleen kuin koko naapurustolle. On muutamia sääntöjä, jotka koskettavat myös lemmikkejä tai ehkä kuitenkin enemmän niiden omistajia. Lemmikit on pidettävä kytkettynä kiinteistön piha-alueilla ja yleisissä tiloissa liikuttaessa. Koirat on käytettävä tarpeillaan muualla kuin kiinteistön piha-alueella. Jos vahinkoja sattuu, on ne siivottava pois. Koiran pitkäkestoinen, toistuva ja kovaääninen haukunta voi täyttää asumishäiriön tunnusmerkit. Koiran omistajan syytä kiinnittää asiaan huomiota jo koiraa valitessaan ja miettiä millainen rotu sopii omaan asuinympäristöön. Jos koiralla on taipumista haukkua kotona ollessaan, on omistajan tehtävä ryhtyä toimenpiteisiin, joilla koiran haukunnan saa loppumaan tai vähentymään.

Poismuutto Vuokrasopimuksen irtisanomisaika vuokralaisella on kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanominen on tehty (esimerkiksi irtisanoessasi vuokrasopimuksen 15.2., vuokrasopimus päättyy 31.3.). Irtisanominen on tehtävä vuokranantajalle todistettavasti kirjallisena joko irtisanomisilmoituslomakkeella tai Hämeenlinnan Asuntojen verkkosivuilla olevan sähköisen irtisanomislinkin kautta. Mikäli vuokrasopimuksessa on kaksi allekirjoittajaa, on molempien tehtävä irtisanominen, jos molemmat muuttavat pois. Jos huoneiston henkilömäärä muuttuu tai joku asukkaista muuttaa pois, on tästäkin ilmoitettava Hämeenlinnan Asuntojen asiakaspalveluun muuttoilmoituksen lisäksi. Irtisanomisilmoituksen jättämisen jälkeen sinulle toimitetaan poismuuttoohje, jossa tarkat ohjeet muuttosiivoukseen ja avainten palauttamiseen. On tärkeää, että huoneisto, parveke tai huoneistolle kuuluva piha-alue sekä irtaimistovarasto tyhjennetään ja siivotaan huolellisesti ohjeiden mukaan. Sähkölämmitteisessä kohteessa vuokralaisen on huolehdittava, että sähkölämmitys toimii vuokrasuhteen loppuun asti ja sähkösopimus pidetään voimassa.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

23


Pelastautumisohjeet Kun asunnossa palaa Pelastaudu rappukäytävän kautta, jos se on mahdollista. Sulje huoneiston ulko-ovi perässäsi. Näin hidastat palon ja palokaasujen leviämistä. Tarvittaessa kulje lähellä lattianrajaa.

Kun rappukäytävässä tai muualla sisätiloissa palaa Pidä huoneiston ulko-ovi suljettuna ja pysy asunnossa. Jos asuntoon tulee savua, mene parvekkeelle odottamaan pelastajia. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta ja opasta palokunta paikalle.

Vinkki Kohteiden pelastussuunnitelmat löydät www.hameenlinnanasunnot.fi

24

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas


Vastuunjakotaulukko KOHDE JA TEHTÄVÄ

SUORITUSVASTUU Yhtiö

Asukas

KUSTANNUSVASTUU Yhtiö

Asukas

HUOM!

Tapauskoht.

Avaimet ja lukot alkuperäisen lukon huolto

x

lisäavaimien hankinta

x

x x

ulko-oven lukon sarjoitus

x

x

turvalukon asennus ja huolto

x

x

tilattava erikoisliikkeestä ja jätettävä asuntoon

varmuusketjun ja murtosuojien asennus ja huolto

x

x

tilattava erikoisliikkeestä ja jätettävä asuntoon

x

x

Huoneiston ulko-ovet saranoiden ja lukon voitelu oven tiivistys

x

oven ja sen varusteiden korjaus

x

x x

yhtiön asentamat

ovisilmän asennus ja huolto

x

x

oven edustan puhtaanapito, lumityöt ja liukkaudentorjunta

x

x

tilattava erikoisliikkeestä ja jätettävä asuntoon

Ikkunat ikkunoiden tiivistäminen

x

x

helojen ja varusteiden korjaus

x

x

ikkunalasien uusinta

x

x

puitteiden ja karmien maalaus ja korjaus

x

x

sälekaihtimet (ei alkuperäiset)

x

verhokiskojen liu’ut ja nipistimet parvekelasituksen huolto ja korjaus

x

x x

x lupa isännöitsijältä ja jätettävä asuntoon

x x

Huoneiston sisäpuoliset väliovet saranoiden ja lukon voitelu

x

x

ovien ja niiden varusteiden korjaus

x

x

ovien ja karmien maalaus

x

x

x

seinien maalaus

x

x

x

märkätilojen seinien korjaus

x

x

saunan paneloinnin korjaus

x

x

lattiapäällysteiden korjaus ja uusinta

x

x

Seinät, katot ja lattiat

märkätilojen lattioiden ja seinien kunnon tarkkailu parvekkeen pintojen kunnostus

x x

x x

x

parvekkeen puhtaanapito

x

parvekkeen vedenpoistoaukkojen puhdistus

x

kalusteiden maalaus

x

x

x

kalusteiden kunnostus

x

x

x

huoneistosaunan lauteiden kunnostus

x

x

huoneistosaunan lauteiden siivous

x

x

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

25


KOHDE JA TEHTÄVÄ

SUORITUSVASTUU Yhtiö

Asukas

KUSTANNUSVASTUU Yhtiö

Asukas

HUOM!

Tapauskoht.

Lämmitys pattereiden ilmaaminen

x

x

pattereiden perussäätö

x

x

patteriventtiilien korjaus ja huolto

x

x

pattereiden puhtaanapito

x

Ilmanvaihto poistoilmaventtiilien puhdistus

x

x

poistoilmaventtiilien säätö ja korjaus

x

x

ilmanvaihtokanavien puhdistus

x

x

korvausilmaventtiilien puhdistus

x

x

korv.ilmaventt. suodattimien puhdistus tai vaihto

x

x

korv.ilmaventt. suodattimien hankinta

x

liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus

x x

x

liesituulettimen tai -kuvun rasvasuod. hankinta

x

x

liesituulettimen tai -kuvun korjaus

x

x

huoneiston iv-koneen huolto ja korjaus

x

x

huon. iv-koneen tarpeen mukainen käyttö

x

Vesi- ja viemärilaitteet hanojen poresuuttimien puhdistus

x

x

hanojen virtaamien perussäätö

x

x

suihkuletkun ja käsisuihkun uusinta

x

x

hanojen korjaus ja uusiminen

x

x

WC-laitteen korjaus

x

x

pesualtaiden korjaus

x

x

astianpesukoneen liittäminen

x

x

astianpesukoneen alle laitettavan muovikaukalon hankinta ja asennus

x

x

altaiden hajulukkojen puhdistus

x

x

lattiakaivojen puhdistus

x

x

vesilukkojen ja lattiakaivojen korjaus

x

x

viemäritukosten avaus

x

x

hanojen ja wc:n vuotojen tarkkailu

ammattiasentajan asentamana

x

x

ilm. huoltoyhtiöön

Sähkölaitteet lamppujen ja loisteputkien hankinta ja vaihto

x

x

loisteputkivalaisimien sytyttimien hankinta ja vaihto

x

x

kiinteiden valaisimien ja niiden kupujen korjaus

x

sulakkeiden hankinta ja vaihto pistorasioiden ja kytkimien korjaus

x x

x x

x

sisustusvalaisimien asennus

x

x

antenniliitosjohdon hankinta ja korjaus

x

x

puhelin- ja datakaapelien lisähankinta

26

x

x

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

x

x


KOHDE JA TEHTÄVÄ

SUORITUSVASTUU Yhtiö

Asukas

KUSTANNUSVASTUU Yhtiö

Asukas

HUOM!

Tapauskoht.

Koneet ja laitteet uunin, liesituulettimen ja jääkaapin lamppujen hankinta ja vaihto

x

x

paristojen hankinta ja vaihto

x

x

kiukaan korjaus ja huolto

x

x

kiuaskivien hankinta ja vaihto

x

x

kylmäkalusteiden lauhduttimien puhdistus

x

x

jääkaapin sulamisvesiputken puhdistus

x

x

palovaroittimien hankinta ja huolto

x

x

lieden ja jääkaapin korjaus ja huolto

x

x

yhteisantennilaitteet

x

x

atk-yhteyksien ja tv-lisäkanavien hankinta

x

x

Takat ja uunit savupiipun nuohous

x

tulisijan korjaus

x

x

x

x

x

tuhkan poisto tulisijasta

x

x

polttopuiden hankinta ja varastointi

x

x

pihan puhtaanapito

x

x

nurmikoiden ja pensaiden hoito

x

x

sisäänkäynnin puhtaanapito, lumenluonti ja hiekoitus maantasaasunnossa

x

x

Asunnon rajattu piha-alue

Muut piha-alueet nurmikoiden ja pensaiden hoito

x

x

pysäköintialueen lumien auraus ja hiekoitus

x

x

leikkipaikkojen kunnossapito

x

x

ulkoalueen roska-astioiden ja jätehuoneiden siisteydestä huolehtiminen

x

x

lemmikkien jätökset ja tupakantumpit

x

x

x

x

roskaajan vastuu

Muut asiat asukkaan irtaimiston vakuuttaminen (kotivakuutus)

AIHEUTTAMISPERIAATE Kiinteistönhoidon ja kunnossapidon jakautumisessa on otettava huomioon myös vahingonkorvausoikeudelliset periaatteet. Mikäli vika tai vahinko on aiheutunut asukkaan huolimattomuudesta, käyttövirheestä tai laiminlyönnistä, ovat yhtiölle normaalisti kuuluvat korjauskustannukset perittävissä asukkaalta. Asunnon haltija on vastuussa myös vieraidensa aiheuttamista vahingoista.

VAKUUTUKSET Kiinteistölle on otettu kiinteistön täysarvovakuutus. Vakuutus korvaa kiinteistölle aiheutuneen vahingon korjauskustannukset, esim. putkivuodot, tulipalot, yms. Kiinteistön täysarvovakuutus ei korvaa vahinkotapahtuman yhteydessä vahingoittunutta asukkaan irtaimstolle aiheutuneita vahinkoja. Kiinteistön omistaja ei ole vastuussa myöskään näistä välillisistä vahingoista, vaan asukkaalla tulee olla oma kotivakuutus.

Hämeenlinnan Asunnot | Asukasopas

27