__MAIN_TEXT__

Page 1

Marskin Viesti

Jäsentiedote syksy | 2020


Tässä numerossa Pääkirjoitus

3

Hyödynnä jäsenedut

4

Syyskokouskutsu

5

Mitä kuuluu Jari Noponen?

6

Tahkon mökin vuosi 2021

7

Elämäni (korona)kevät!

8

Senioriterveiset

10

Miten poikkeustilanne vaikuttaa ensi vuoden vuosilomaan?

12

Tue mahdolllisuuksiesi mukaan paikallista yrittäjyyttä

STAY SAFE

Lentopallovuoro jatkuu jälleen lauantaisin 13 Webinaarit

13

Vaikuttamisen lait - Robert Cialdini

14

Saa häiritä! Hallitus 2020

15

Seuraa Somessa

facebook.com/mmaetelasavo twitter.com/mmaetelasavo instagram.com/mmaetelasavo

Marskin Viesti Myynnin ja Markkinoinnin ammattilaiset, Etelä-Savo ry:n jäsentiedote

2

Toimitus: Päätoimittaja: Ulkoasu ja taitto: Paino: Painosmäärä:

MMA Etelä-Savo ry:n hallitus Markku Olkkonen SaaraLiu, www.saaraliu.fi Painotalo Plus Digital Oy 400 kpl

Ilmoitusmyynti:

Jouko Salminen p. 0400 520 308 Hallituksen jäsenet (lehden lopussa yhteystiedot)

Marskin Viesti 02 | 2020


Pääkirjoitus

V

uosi on kääntynyt jo loppusuoralle ja myyntiin ja markkinointiin liittyvät terveiset tuo jäsenillemme Marskin Viesti – ole hyvä!

Korona on värittänyt myyntivuotta toden teolla ja siitä kirjoitetaan eri medioissa päivittäin. Lehdessämme pureudutaan aiheeseen nimenomaan myyjien näkökulmasta ja luettavana on muutama omakohtainen tarina jäseniltämme. Usea toimiala on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Uusien innovaatioiden määrä ja kekseliäisyys on noussut huikealle tasolle, mutta vastaavasti yritysten kassojen kestävyys on erittäin paineinen. Myynnin näkökulmasta tilanne on kaksijakoinen, vaikka uusien innovaatioiden kehittämiseen ja myyntiin on panostettu voimakkaasti. Myös digitalisoitumisen askeleissa on otettu pakotetustikin nopeutettu aikataulu. Näistä panostuksista tulee olemaan suuri hyöty tulevaisuudessa, mutta sitä ennen laajasta kassakriisistä on päästävä kuivin jaloin jatkamaan liiketoimintaa. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat moninaiset. Toivotaan, että kasvun tielle päästään eikä rokotepuolellakaan läpimurtoon mene enää kauan aikaa. Ensi vuonna yhdistyksellämme on vuorossa juhlavuosi. Täytämme pyöreät 80 vuotta! Päämajakaupunki kun olemme, kunnioitettavan iän saavuttamista juhlistetaan Mannerheim -henkisen teeman tukemana. Päivän ohjelman päätyttyä ruokailu ja iltajuhla Mikkelin Upseerikerholla, mutta siitä myöhemmin lisää. Päivämäärä 21.8.2021 kannattaa kuitenkin jo laittaa kalenteriin ylös. Ensi vuosi on myös liittokokousvuosi, mikä varmasti tuo valtakunnallisestikin eteen uusia asioita. Menestystä syksyyn kaikille! Markku Olkkonen puheenjohtaja MMA Etelä-Savo

Marskin Viesti 02 | 2020

3


Hyödynnä jäsenedut

Hyödynnä jäsenedut BENSAEDUT - Alennuksia St1- ja Shell-asemilta

MMA:n jäsenkortin kääntöpuolella oleva magneettiraita toimii St1 Käteisalennuskorttina. Saat alennusta yli 400 asemalta.

VAKUUTUSEDUT •

Vakuutusyhdyshenkilö Auvo Urpilainen puh. 040 7087403, auvo.urpilainen@op.fi

Jäsenkorttia näyttämällä -15% alennus tuotteista. Varaosat ja huolto autoosi puh. 015-228899

FIXUS Mikkeli

ABC Tuukkala ja Pitkäjärvi Mikkeli •

Normaalihintaisesta auton pesusta -30% alennus jäsenkorttia näyttämällä! KAHDEN SÄHKÖN AUTON PESU Otavankatu 14-16 Mikkeli • 10 kpl poletti 100 € jäsenkorttia näyttämällä SHELL Ristiinantie 33, Mikkeli • Pesu -40 % , Autokemikaalit -10 %, Autotarvikkeet -10 %, Voiteluaineet -10 %, Kahvilatarjoilu -10 %. Kahvit; pieni 1,40 €, normaali 1,80 €, Iso 2,00 €. • Edut jäsenkorttia näyttämällä kassalta. HENNIS`S kampaamo/parturi Porrassalmenkatu 18 Mikkeli. Puh. (015) 210 610, www.hennis.fi • Näyttämällä jäsenkorttiamme saat -10% leikkauspalveluista.

KERKES LÖYLYKIVET kaikkiin kiukaisiin jäsenkortilla -15%. •

Kerkes Oy Teollisuustie 2 1940 Kuortti. Puh. 050 373 1313, www.kerkes.fi.

Varaosista -10 - 30% jäsenkorttia näyttäen.

PITKÄJÄRVEN AUTO-OSAT OY TAATTUA TURVAA Turvaa työttömyyden varalle •

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten työttömyyskassa on nimensä mukaisesti perehtynyt nimenomaan myynnin ja markkinoinnin parissa työskentelevien palkansaajien työttömyysturvaan sekä siihen liittyvien kysymysten ratkaisemiseen. Kassan maksama työttömyysturva on karkeasti ottaen kolme kertaa suurempi kuin KELA:n maksama peruspäiväraha.

Käytössäsi omat lakimiehet •

MMA:n jäsenenä saat maksutonta neuvontaa kaikissa omaan työ- ja edustussopimukseen liittyvissä asioissa heti jäsenyyden alettua Myynnin ja markkinoinnin oikeusturva MOT Oy:stä. Käytössäsi ovat toimialan erityiskysymyksiin erikoistuneet lakimiehet.

Vakuutusturvaa matkoille ja tapaturmiin •

MMA on vakuuttanut kaikki alle 68-vuotiaat jäsenensä vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutuksilla. MMA:n ottamaa perusturvaa voit täydentää jäsenetuvakuutuksilla.

LAADUKASTA KOULUTUSTA • • •

MMA järjestää ammatillista koulutusta ympäri maata. Suurin osa koulutuksista on jäsenille ilmaisia. Voit helposti ilmoittautua koulutuksiin sähköisellä lomakkeella, joka on jokaisen kurssiesittelyn lopussa. Kurssipaikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Jäsenet voivat hakea myös MMA:n koulutustukea unelmien toteuttamiseen.

MUITA ETUJA • • •

6

4

Levirakan ja A-lomien lomamökeissa saat viettää rentouttavia lomia ja postiluukusta kolahtaa myynti&markkinointi-lehti. Nämä ja monet muut palvelut kuuluvat MMA:n jäsenmaksuun. Lisää jäseneduista löytyy: www.mma.fi Marskin Viesti 02 | 2020

Marskin Viesti 01 | 2018


Syyskokouskutsu Myynnin ja Markkinoinnin Ammattilaiset Etelä-Savo ry:n sääntömääräinen syyskokous Maanantaina 16.11. 2020 klo 18.00 Saimaa Stadiumi Lepo-Syke kokoustila, Mikkeli Ilmoittautuneille ilmoitetaan hyvissä ajoin, jos joudumme kokoontumisrajoitusten vuoksi muuttamaan kokouksen Teams -etäkokoukseksi Koronaviruksen vuoksi MMA on ohjeistanut jäsenyhdistykset pitämään tarvittaessa syyskokoukset Teams -etäkokouksina. Olisi hienoa, jos kukaan ei vastustaisi ko. menettelytapaa ja näin syyskokous saataisiin pidettyä oikean aikataulun mukaisesti.

!

Esityslista 1. Kokouksen avaus a) Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, ääntenlaskijat ja pöytäkirjan tarkastajat b) Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Vahvistetaan a) Toimintasuunnitelma vuodelle 2021 b) Luottamushenkilöiden palkkiot ja kulukorvaukset (puheenjohtaja,sihteeri,rahastonhoitaja, hallituksen jäsenet,toiminnantarkastajat) c) Kannatusjäsenten jäsenmaksujen suuruus d) Talousarvio vuodelle 2021 3. Valitaan a) Hallituksen puheenjohtaja vuodelle 2021 b) Hallituksen varsinaiset jäsenet erovuoroisten tilalle ja varajäsenet

c) 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Erovuorossa: Juha Kaipiainen, Heli Airas, Katja Sikanen, Jouko Lätti, Klaus Kerttula. EI erovuorossa: Hanna Airas, Antti Saarnijoki. Varajäsenet 2020: Timo Lahti, Saara Isoaho, Marika Auvinen ja Salla Hyvönen.

Toiminnantarkastajat ja heille henkilökohtaiset varamiehet

2020: Seppo Kervinen, varamiehenään Heikki Kaukonen ja Jari Noponen, varamiehenään Pertti Kilpinen

Käsitellään kokoukselle tehdyt aloitteet Päätetään yhdistyksen kokouksien koollekutsumistapa a) Päätetään MMA ry:n valtuustolle ja liittokokoukselle tehtävistä aloitteista. b) Valitaan yhdistyksen ehdokkaat MMA ry:n luottamustehtäviin. Muut kokouskutsussa mainitut asiat Käsitellään muut asiat, jotka todetaan kiireellisiksi 2/3 määräenemmistöllä Kokouksen päättäminen

Kokoukseen osallistuville kahvitarjoilu! Tervetuloa!

MMA Etelä-Savo ry Hallitus Yksityishenkilöt saavat Teamsin käyttöönsä ilmaiseksi: https://news.microsoft.com/fifi/2020/03/12/tuemme-asiakkaitammekoronaviruksen-aiheuttamassa-tilanteessa/ Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettava sähköpostiosoite

Ilmoittaudu 9.11.2020 mennessä sihteerille: Hanna Airas, p.0405138889, hanna.airas@gmail.com Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat ohjeet mahdolliseen Teams -etäkokoukseen liittymisestä


Teksti: Antti Saarnijoki Kuvat: Markku Olkkonen

Mitä kuuluu Jari Noponen? MMA Etelä-Savon myyntimies ja aktiivijäsen tuli keväällä julkisuuteen oltuaan ensimmäisiä Mikkelissä vakavan Korona (Covid-19) tartunnan saaneista mikkeliläisistä. Tauti vei miehen sairaalahoitoon ja yli viikoksi aina teho-hoitoon asti. Jari kertoi koettelemuksestaan ja lopulta toipumisestaan Länsi-Savon sivuilla pian kotiuduttuaan. Yli puoli vuotta on kulunut Korona tartunnasta. Miten voit? Hyvin. Olen toipunut mielestäni täysin. Puolimaratonkin on jo juostu, eikä minulla ole ilmennyt jälkioireita. Maaliskuussa yllättäen iskenyt Korona tartunta lopulta hellitti ja yli 2kk:n kuluttua eli vapun jälkeen tunsin olevani jälleen työkykyinen. Mitä näin jälkeenpäin ajattelet sairastumisestasi Koronaan? Olihan tämä kokemus. Hyvä yleiskuntoni oli pelastukseni. Pahimmillaan tämä on hengenvaarallinen tauti. Oikeasti tähän olisi voinut vaikka kuolla. Mikään ei ole itsestään selvää. Nöyryyttä tämä on opettanut.

6

Marskin Viesti 02 | 2020

Kuinka muut ihmiset ovat suhtautuneet sinuun paranemisesi jälkeen? Neutraalisti. Jotkut ovat halunneet kysellä kuinka tauti oikein eteni. Monet ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita koko tarinasta ja moni on ollut tyytyväinen kun joku on antanut tälle tarinalle kasvot. Mitä ohjeita tai neuvoja antaisit muille? Korona on otettava vakavasti. Korostan suojautumisen merkitystä. Jokainen kun huolehtii itsestään niin samalla suojaa muitakin. Turvaetäisyyksistä ei turhaan muistutella ja säännöllinen käsien pesu on tärkeää. Koetko nyt olevasi immuuni? En voi sanoa, kun ei koskaan tiedä. Periaatteessa kyllä, mutta tarinat maailmalta uudelleen tartunnoista viestiin muuta. Eli omassa käytöksessäni pyrin toimimaan, kuten koronaa sairastamattomat. Minulle oli suuri apu höyryhengityslaitteesta, jota sain käyttää akuuttivaiheessa heti sairaalasta kotiuduttuani. Uskon että siitä oli minulle apua palautumisessa ja onnistuin jo nyt syyskuussa juoksemaan puolimaratonin kahden 8 km lenkin harjoittelulla.

Jari Noponen 59 vuotta Avainasiakaspäällikkö, Oy Christeyns Nordic Ab Myy teollisuuden tekstiilihuollon kemikaaleja Naimisissa


Tahkon mökin vuosi 2021

K

aksitasoisessa täysin varustellussa huoneistossa on makuupaikat kahdeksalle (8) hengelle! Lomaviikot annetaan varausjärjestyksessä E-Smma:n jäsenille ts. nopeus palkitaan! Valitse sopiva ajankohta ja soita Kaipiaisen Juhalle. Yhteystiedot sivun alareunassa.

Jäsenystävällinen vuokra edelleen 350 €/viikko, joka alkaa aina edellisen viikon perjantaina klo 15.00 ja päättyy seuraavana perjantaina klo 14.00. Hintamme on pysynyt samana jo 10 vuotta jäsenistön hyväksi. Jos lomaviikolle ei ole viikkovarausta, vuokrataan myös viikonloppuja (pe-ma) tai alkuviikkoja (ma-pe). Viikonloppu on 200 € ja alkuviikko 150 €. Näitä voi tiedustella myös Juhalta. Mökkiin ei saa viedä lemmikkieläimiä. Tahkon alueella runsaasti erilaisia palveluja niin kesä- kuin talvimatkailijalle. Mökin läheisyydessä ovat laskettelurinteet, kelkkareitit, hiihtoladut, kylpylä, keilahalli, golfkeskus jne. unohtamatta ravintolamaailmaa. Tutustu Tahkon alueeseen osoitteessa www.tahko.fi Vuonna 2020 meillä on vielä vapaana seuraavat viikot: viikko 46 (pe 6.11 – pe 13.11) viikko 52 (18.12 – 25.12.2020) Vuonna 2021 meillä on seuraavat viikot: viikko 5 (pe 29.1 – pe 5.2.2021) viikko 11 (pe 12.3 – pe 19.3.2021) viikko 17 (pe 23.4 – pe 30.4.2021) viikko 23 (pe 4.6 – pe 11.6.2021) viikko 29 (pe 16.7 – pe 23.7.2021) viikko 35 (pe 27.8 – pe 3.9.2021) viikko 41 (pe 8.10 – pe 15.10.2021) viikko 47 (pe 19.11 – pe 26.11.2021) viikko 1 (pe31.12.2021 – pe 7.1.2022)

HUOM! Viikko alkaa edellisen viikon perjantaina klo 15.00 ja päättyy lomaviikon perjantaina klo 14.00.

Vuokrausehdot: • Tahkon mökkiä vuokrataan vain E-S MMA:n jäsenille. • Vuokraaja on vastuussa mökistä ja irtaimistosta vuokrausajankohdan ajan. • Vuokraajan tulee siivota mökki seuraavalle asukkaalle, jos näin ei ole tapahtunut, on seuraavalla asukkaalla oikeus tilata siivous edellisen vuokraajan lukuun. • Kaappeihin ei saa jättää mitään pilaantuvia ruokatarvikkeita, vaan on vietävä mukanaan pois. • Liinavaatteet ja pyyhkeet mukaan. Yhteystiedot: Juha Kaipiainen 0400 693 627 juha.kaipiainen@surffi.fi Marskin Viesti 02 | 2020

7


Elämäni (korona)kevät! Vuosi 2020 unelmaduunissani alkoi vauhdikkaasti ja olin intoa täynnä. Olimme juuri aloittaneet yhteistyön uuden markkinointikumppanin kanssa, ja myynnissä lähdimme toteuttamaan pitkään suunnitteilla ollutta palvelujemme tarjoamista ulkomaalaisille kumppaneille, verkostoitumismatka Pietariin oli jo varattu. Unelmaduunini Toimin Savonlinja Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkönä ja johtoryhmän jäsenenä vastaten yrityksen tilausajo- ja elämysmatkaliiketoiminnasta, markkinoinnista sekä asiakaspalvelusta. Olin viimein työssä, josta nautin ja jossa pääsin hyödyntämään osaamistani ja luovuuttani. Uhka kaukaisuudesta Tammikuun lopulla alkoi maailmalta kuulua uutisia COVID-19 viruksesta, joka pahimmillaan uhkasi tartunnan saaneen henkilön henkeä. Muistan, kun pohdimme työpaikalla, tulisiko (ja miten) mahdolliseen virusuhkaan varautua? Ajatus tuntui vielä tuolloin kovin kaukaiselta. Maaliskuun 12. päivänä koitti verkostoitumismatka Pietariin, jossa järjestettiin Saimaa lähellä – workshop. Workshopissa tapasimme kymmeniä paikallisia matkanjärjestäjiä, jotka odottivat innolla, millaisia palveluja Saimaan ympäristössä meillä Suomalaisilla kumppaneilla olisi heille tarjota. Loimme useita kontakteja ja uudet yhteistyöaihiot vaikuttivat hienoilta. En malttanut odottaa, että pääsisimme viimeistelemään suunnitelmat toteutettaviksi malleiksi. 8

Marskin Viesti 02 | 2020

Teksti: Hanna Airas Kuvat: Hanna Airas, Markku Olkkonen ja Heli Airas

Uhka käy toteen Työmatkamme aikana COVID-19 uhka muuttui todeksi, leviten kulovalkean tavoin ympäri maailman. Suomessa otettiin käyttöön kovat rajoitustoimet. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille kehotettiin välttämään ja jos matkusti, suositeltiin jäämään matkan jälkeen omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin, sama koski työmatkalaisia. Yli 10 henkilön julkisia kokoontumisia rajoitettiin, yli 70 – vuotiaita velvoitettiin pysymään erillään sosiaalisista kontakteista ja etätöitä suositeltiin kaikille siihen pystyville. Kaupoista hamstrattiin WC – paperia, säilykkeitä ja muita pitkään säilyviä elintarvikkeita. Ihmiset varautuivat pahimpaan, mutta eihän kukaan osannut varautua pandemiaan, en minä ainakaan. Kaikki tapahtui niin kovin nopeasti. Elimme ja tulemme elämään poikkeuksellisia aikoja. Lopun alkua Työmatkalta kotiuduttuani, en enää palannutkaan työpaikalle työpöytäni ääreen. Työyhteisön kaikkien toimihenkilöiden tuli siirtyä etätöihin. Koronavirusepidemia aiheutti matkailualalla odotetusti yleisen matkustajakadon ja asiakkaamme peruivat kaikki tulevat matkavaraukset – ja tilaukset. Työni vähenivät oleellisesti ja seurasi 90 päivän lomautus - olin kauhuissani. Työ on ollut aina tärkeä osa identiteettiäni ja miten minulle käy kun se nyt viedään pois?


Uudessa tilanteessa Ensimmäinen lomautuspäiväni oli huhtikuun lopulla ja siitä alkoi paperityö työvoimatoimiston ja työttömyyskassan kanssa sekä taloudellinen epävarmuus. Koronavirusepidemia vuoksi tehdyillä rajoitustoimilla ja ihmisten käyttäytymisen muutoksilla oli rajut vaikutukset maamme talouteen ja työllisyyteen. Epidemian yrityksille aiheuttaman tukalan tilanteen vuoksi tehtiin myös lomautuksia nopeuttava poikkeuslaki. Poikkeuslaki johti jyrkkään lomautuksien nousuun, joka vaikutti suoraan siihen, kuinka nopeasti työttömyyskassat pystyivät käsittelemään lomautettujen ensihakemukset. Normaalista kahdesta viikosta aika venyi peräti 8 viikkoon, myös MMA:lla.

että olemme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa yhdessä ja apua saa, jos sitä vain tajuaa pyytää. Suosittelenkin lämpimästi käyttämään jäsenetuja hyväksi, ne ovat sinua varten! Nykyhetki Tätä kirjoittaessani olen ollut reilut kaksi kuukautta työttömänä. Kaipuu töihin on suuri, mutta työmarkkinoilla on tällä hetkellä hyvin hiljaista. Työnhakua on pitänytkin laajentaa kotikaupungin lisäksi suurempiin kaupunkeihin, joissa on enemmän tarjontaa vapaiden työpaikkojen suhteen. Olen kuitenkin vielä toistaiseksi vailla uutta unelmaduunia.

Itse jouduin lomautetuksi juuri pahimpaan aikaan, eli jouduin odottamaan ensihakemukseni käsittelyä 7 viikkoa. MMA otti käyttöön kesäkuun puolivälissä ennakkomaksujen maksamisen ansiosidonnaisen päivärahan hakijoille, joka oli 33,66 € / päivä riippumatta siitä, minkä suuruinen päiväraha tulisi lopulta olemaan. Minua ennakkomaksu ei juuri ehtinyt auttaa, sillä jäätyäni lomautukselle 26.4 sain ensimmäisen kerran kassasta rahaa juuri tuon ennakkomaksun ansiosta 16.6. ja loput ensihakemukseni perusteella 25.6. Taloudellisesta epävarmuudesta johtuva mielipaha oli suuri, mutta onneksi olin säästänyt rahaa ”sukanvarteen” huonoja hetkiä varten ja tämä jos joku oli sellainen. Sukanvarren säästöillä ei kuitenkaan elettäisi ja maksettaisi laskuja montaa kuukautta. Kirosin ja noiduin hakemusten käsittelyn hitautta, mutta lopulta tajusin, ettei tilanne muutu miksikään vaikka kuinka jatkaisin. Miten olisikaan asiat heillä, joilla ei ollut säästöjä tai muita apuja saatavilla? Unelmaduunin loppu Niin siinä sitten lopulta kävi, että kahden kuukauden lomautuksen jälkeen vietin ansaitun kesäloman ja loman päättymispäivä oli samalla viimeinen työpäiväni. Työsuhteeni irtisanottiin tuotannollisin ja taloudellisin syin. Ei ollut matkoja mitä myydä, asiakkaita joille myydä ja palveluja joita markkinoida. Vaikka osasin odottaa sitä, en silti osannut odottaa sitä. Liiton jäsenedut ja palvelut Lomautuksen aikana ja sen jälkeen olen käyttänyt hyväksi liiton jäsenetuja. Vapaa-aikaa olikin vapautunut yllättäen paljon, joten osallistuin useampiin MMA:n järjestämiin verkkokoulutuksiin/luentoihin, sekä sain hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja tilanteeseeni liittyen liiton lakimieheltä. Jo pelkkä jutustelu lakimiehen kanssa ja hänen esittämä ”kuinka sinä jaksat” – kysymys loi tunteen,

Koska en osaa olla tekemättä mitään, suoritin lomautukseni aikana loppuun alkukeväästä aloittamani myynnin ja markkinoinnin ammattitutkinnon ja aloitin muutaman uuden harrastuksen: käsityöt ja ampumisen Mikkelin Reserviläisten riveissä. Näiden lisäksi myös lukeminen ja lenkkeily raittiissa ulkoilmassa ystävien kanssa ovat olleet tervetullutta vaihtelua arkeen. Sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu ja mieli pysyy virkeänä kun on mieleistä puuhaa. Suosittelen lämpimästi myös uuden harrastuksen hankkimista, siitä saa kummasti uutta sisältöä elämään. Marskin Viesti 02 | 2020

9


Senioriterveiset

K

illan toiminta on koronatilanteesta johtuen hiljaista. Tiistaiset aamukahvit on Vaihan sulkemisesta johtuen ollueet välillä katkolla. Elokuussa vierailimme Rantasalmella Hako Apajan Aikhikylässä. Emäntä Mari Ruskela piti puolen tunnin esittelyn miehensä Esa Heiskasen «yhden miehen elämäntyöstä» jonka hän oli aloittanut 18 vuotiaana nuorukaisena. Ensimmäiset 10 vuotta hän nosti vanhoja hakopuita viereisen järven pohjasta. Savotta jatkui raskaalla ja pitkäjänteisellä rakentamisvaiheella. Erikoiseksi tämän projektin teki se, että Esa on rakentanut alueelle parikymmentä rakennusta omin käsin - myös se, että hakopuiden iäksi saatiin tutkimuksissa 1000-4000 vuotta. Puiden noudon yhteydessä löytyi myös mm. 2000 vuotta vanha pienriistaloukku ja muita aarteita, jotka Esa otti kaikki talteen. Ennen poislähtöä söimme lounaan hotelli Järvisydämessä ja sen jälkeen katselimme sen upeaa ympäristöä samalla nauttien kauniista kesäpäivästä. Ritva Reino Piistasen kesäkodissa Korpikoskella vierailimme elokuun puolivälissä. Nautimme Ritvan tarjoamista pöydän antimista ja ihailimme heidän upeaa kesäpaikkaa, Perinteiset pikkujoulut on tarkoitus pitää, jos koronatilanne sen sallii. Kiltaterveisin, Jouko Salminen Oltermanni 10

Marskin Viesti 02 | 2020


80v

Juhlapäällikön Päiväkäsky

80 21.08.21 Myynnin ja mmkkinnnnin ammaailaiset MMA Etelä-Savo täyyää 80-vuooa. Juhlapäällikön ensimmäinen päiväkäsky mmkata ajankohta kalenttiin. Päivä sisältää mmipuuista ohjelmaa ml. iltajuhla Mikkelin Upseeikkhhla.

SAVE THE DATE

Marskin Viesti 02 | 2020

11


Teksti ja kuvat: mma.fi

Miten poikkeustilanne vaikuttaa ensi vuoden vuosilomaan? Koronaviruspandemian takia työntekijöitä on irtisanottu ja lomautettu. Toiset ovat sairastuneet tai määrätty karanteeniin. Näillä erityistilanteilla voi olla vaikutusta vuoden 2021 vuosilomiin.

J

os sinut on irtisanottu ja työsuhteesi päättyy, kertyneet ja pitämättä olevat lomapäivät maksetaan sinulle lomakorvauksena. Kertyneet lomat eivät siis siirry mukana seuraavaan työpaikkaan. Työpaikanvaihtotilanteessa seuraavan vuoden vuosiloman pituus riippuu siitä, milloin aloitat uudessa työssä. Vuosilomaa ansaitaan 2 päivää kuukaudessa silloin, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden lomanmääräytymisvuoden loppuun eli 31.3. mennessä ja 2,5 päivää kuukaudessa silloin, jos työsuhde on kestänyt vähintään vuoden 31.3. mennessä. Vuosilomaa ansaitaan työssäolon perusteella lomanmääräytymisvuosittain. Lomanmääräytymisvuosi ei ole kalenterivuosi vaan 1.4.–31.3. välinen ajanjakso. Kokoaikatyössä vuosilomaa kertyy sellaisilta kuukausilta, joissa työntekijä työskentelee vähintään 14 päivänä.

12

Marskin Viesti 02 | 2020

Jos siis vaihdat työpaikkaa vaikkapa syyskuun 2020 alussa, ehtii sinulle kertyä vuosilomaa seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä 14 päivää. Näin ollen kesällä 2021 sinulla on lyhyempi loma eikä lainkaan talvilomaa pidettäväksi 1.10.2021– 30.4.2022.

veroisiksi päiviksi enintään 30 työpäivää kerrallaan.

– Kannattaa pyrkiä sopimaan uuden työnantajan kanssa, että saat pitää palkallista lomaa enemmän tai ainakin varmistaa, että sinulla on mahdollisuus ottaa palkatonta vapaata, ohjeistaa varatuomari Taija Numminen MMA:n lakipalveluista.

Jos lomautus on osa-aikainen, sen vaikutus vuosilomaan riippuu siitä, milloin lomautus on alkanut ja kauanko se kestää.

Lomautus voi lyhentää tulevaa vuosilomaa Lyhyt lomautus ei vielä vaikuta vuoden 2021 vuosilomiin. Rajapyykki kokoaikaisessa lomautuksessa on 30 työpäivää. Sitä pidempi lomautus lyhentää seuraavan vuoden vuosiloman pituutta. Tämä johtuu siitä, että työpäiviä laskettaessa vuosilomalaissa huomioidaan työssäolon veroisiksi päiviksi todellisten työpäivien lisäksi ne työpäivät, jotkä työntekijä on estynyt tekemästä työtään lomautuksen vuoksi. Kokoaikalomautustilanteissa lomautuspäivät huomioidaan työssäolon

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n jäsenyyteen kuuluu muun muassa työttömyysturva, alaasi erikoistuneet lakipalvelut sekä laajan valikoiman koulutuksia.

– Työssäolon veroisina päivinä pidetään osa-aikalomautuspäiviä enintään kuuden kuukauden ajan kerrallaan. Jos osa-aikalomautus jatkuu uuden 1.4. alkavan lomanmääräytymisvuoden puolelle, alkaa tämä kuuden kuukauden jakso uudestaan, Taija Numminen kertoo. Lisäpäivät sairaslomalaisen turvana Jos olet itse sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin – tai joutunut sairauslomalle muusta syystä – vaikutus seuraavan vuoden vuosilomaan riippuu sairausloman pituudesta. Vuosilomalaissa sairaudesta tai tapaturmasta johtuva poissaolo huomioidaan työssäolon veroisena aikana enintään 75 työpäivän osalta per


lomanmääräytymisvuosi. Tämän 75 työpäivää vastaavan ajan jälkeen vuosiloman kertyminen loppuu. Pitkä sairausloma vaikuttaa siis tulevaan vuosilomaan. Työntekijällä on kuitenkin oikeus vuosilomaa täydentäviin lisäpäiviin silloin, jos työntekijälle on sairaudesta johtuvan poissaolon vuoksi kertynyt alle 24 vuosilomapäivää. Lisäpäivien avulla työntekijälle siis taataan vähintään 24 päivän eli neljän viikon palkallinen vuosiloma.

– Kannattaa huomata, että lisävapaapäivät eivät ole vuosilomalaissa tarkoitettua vuosilomaa, eli niiden ajalta ei enää kerry uutta vuosilomaa. Oikeus lisäpäiviin katkeaa, kun poissaolo on yhdenjaksoisesti jatkunut yli 12 kuukautta, Numminen muistuttaa.

työstä, joka johtuu sairauden leviämisen estämiseksi annetusta viranomaisen määräyksestä.

Jos sinut on määrätty koronaviruksen takia viralliseen karanteeniin ja olet sen takia ollut pois töistä, sinulle on kertynyt aivan normaalisti vuosilomaa karanteenin ajalta. Vuosilomalaissa työssäolon veroiseksi ajaksi katsotaan sellainen poissaolo

Lentopallovuoro jatkuu jälleen lauantaisin

M

MA Etelä-Savon harrastelentopallovuoro on jälleen käytettävissä.

Lauantaisin klo 9.00 – 11.00 pelataan Rantakylän koulun liikuntasalissa. Sisäänkäynti on SMarketin puoleisesta ovesta. Rohkeasti vaan mukaan kuntoilemaan heti aamutuimaan, mukaan mahtuu myös uudet tulokkaat eli kaikki iskijät tervetuloa ! Lentopalloilijoiden yhteyshenkilöinä toimivat Heikki Kaukonen 0400 631110 ja Antti Saarnijoki 0400 656 662 Osallistujilta peritään 2€ / hlö/ vuoro omakustannusosuutena, joka laskutetaan jälkikäteen niistä vuoroista johon on osallistunut. Lentopallovuoro jatkuu keväälle ja viimeinen vuoro on lauantaina 24.4.2021

Office365: Teams kokoukset Webinaari 12.11.2020 klo 09.00 - 12.00 Office365: Teams tiimien hallinta Webinaari 12.11.2020 klo 13.00 - 16.00

Webinaarit

Office 365: Teams Live Event Uutuus Webinaari 16.11.2020 klo 13.00 - 16.00 Marskin Viesti 02 | 2020

13


Muutama vuosi sitten olin koulutuksessa, mistä vaikutuin suuresti. Professori Robert Cialdinin kirjoittamasta kirjasta ”Vaikuttamisen lait” käytiin läpi lyhennelmä siitä mitä myynti/osto tapahtumassa joka ikinen kerta tapahtuu. Hän on kiteyttänyt ne asiat kuinka meihin vaikutetaan ostopäätöksessä. Näitä psykologisia seikkoja läpikäymällä myyjä voi kehittyä myyjänä. Vastaavasti ne tilanteet kun olet ostajan roolissa, voit tunnistaa millä tavoin Sinulle yritetään myydä. Tämä kyseinen lista on ollut minulla työpisteen seinällä siitä saakka, kun koulutus järjestettiin. Kokonaisuus tuntuu loogiselta, enkä ole keksinyt yhtäkään casea, missä ei jokin ”Vaikuttamisen laki” olisi käytössä. En ole kovinkaan aktiivinen kirjojen lukija, joten olin tietenkin mielissäni, että kokonaisuudesta on tehty tiivistelmä (shortcuts). PS. Laitoin oman kuvani kertojaksi, koska ei ole oikeutta käyttää Cialdinin kuvaa.

VAIKUTTAMISEN LAIT - ROBERT CIALDINI 1.Kontrasti ”Jos syntyy tunne merkittävästä menetyksestä/riskistä, tuntuu läheltä tehty pienempi päätös lähes riskittömältä.”

Lakien suomennos: Antti Aho/Trainer’s House

2.Sosiaalinen todiste ”Paineisessa tilanteessa, kuten ostaminen aina on, ihminen toimii mieluiten kuten joku muu on jo onnistuneesti toiminut.

14

3.Vastavuoroisuus ”Meille syntyy (usein tiedostamaton) tarve hyvittää meille tehdyt vastikkeettomat palvelukset jollakin aikavälillä. 4. Auktoriteetti ”Meillä on vahva taipumus olla yhtä mieltä mielipidejohtajien ja asiantuntijoiden kanssa. Tämä pätee myös ehdotuksiin ja päätöksentekoon.” 5.Pitäminen ”Otamme ehdotuksia mielummin ihmisiltä, joihin luotamme ja joista pidämme. Olemme tällaisille ihmisille myös myötämielisempiä päätöksenteossa.” 6.Niukkuus ”Meillä on tarve saada haltuumme asioita, joita on tarjolla vain vähän tai vain rajoitetun ajan.” 7.Jatkuvuus ”Pysymme mielellämme kerran tekemässämme päätöksessä ja mielipiteemme muuttuvat hitaasti ja vaikeasti.”

Marskin Viesti 02 | 2020


Saa häiritä! Hallitus 2020 Markku Olkkonen Puheenjohtaja MMA:n valtuuston jäsen p. 046 9209 462 markku.olkkonen@ outlook.com

Heli Airas Varapuheenjohtaja p. 040 1440525 airas.heli1@gmail.com

Hanna Airas Sihteeri p. 040 513 8889 hanna.airas@gmail.com

Katja Sikanen Eläkeläisvastaava p. 0500 813 825 katja.sikanen@t-safe.fi

Marika Auvinen Nettisivuvastaava p. 044 334 3012 auvinen.marika@ gmail.com

Juha Kaipiainen Varainhoitaja MMA:n hallituksen jäsen p. 0400 693 627 juha.kaipiainen@ surffi.fi

Jouko Lätti Urheiluvastaava Tiedottaja p. 040 555 9500 jouko.latti@ aitoasunnot.fi

Antti Saarnijoki Koulutusasiamies p.0400 656 662 antti.saarnijoki@ kiilto.com

Klaus Kerttula Nuorisovastaava p. 044 979 4654 kkerttula@gmail.com

Saara Isoaho Hallituksen varajäsen p. 040 507 9276 saara.isoaho@ sanofi.com

Eric Eklund Hallituksen jäsen p. 050 0447 722 epunposti@gmail.com

Timo Lahti Työttömyyskassan asiamies p. 0400 653 197 timo.lahti@ mikkelinautokuljetus.fi

Jouko Salminen Oltermanni p.0400 520 308 josa@surffi.fi

Marskin Viesti 02 | 2020

15


”Ken täällä ei kurota kuusehen, ei kapsahda katajaankaan. Ken täällä ei tavota taivaihin, ei pääse se päälle maankaan.” - Eino Leino

*) Leino tarkoitti, että ellei tavoittele suuria ei saa vähäistäkään. Ilmeisesti Leinossa oli hyvän myyjän vikaa. Hän kurkotti korkealle kuusen kapsahtaakseen katajaan ja sen jälkeen tavoitteli taivaita päätyäkseen maahan ja oli onnellinen. Leinon runo on usein väännetty päälaelleen: joka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa. Luulen, että vääristelijä on onneton häviäjä. - Heikki Matias Luoma, DI, MBA | www.mma.fi/blogi

VIESTINTÄPALVELUT TAPAHTUMAT KOULUTUKSET (myös etänä)

www.saaraliu.fi p. 040 5020583, saaraliu@saaraliu.fi SaaraLiu

saaraliu

saaraliu

/in/saaraliu

Profile for SaaraLiu

Marskin Viesti 02/2020  

Advertisement
Advertisement