Issuu on Google+

Sa!

9

NOG DAGEN 23-24 oktober

kijkt anders

Woensdag 14 oktober 2015

Jaargang 2 Nummer 41

www.sa24.nl

COWGIRL PAGINA 5 CENTRUM URETERP

EREKLASSE WATERBEHEER

NATASCHA AUSMA

SMOEL GEZOCHT

DE POASEN

JUDOKA MET MISSIE

Het centrum van Ureterp aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek. Dat is een van de taken van de eerder dit jaar aangestelde centrummanager Klaas de Winter. Vorige week donderdag ging hij het gesprek aan met de winkeliers. Ideeën zijn er genoeg.

Dankzij een ingenieus staaltje waterbeheer stroomt het Koningsdiep opnieuw door De Poasen. Het stuk beekdal krijgt daarmee zijn natuurlijke moerassigheid terug. Ditmaal begaanbaar voor wandelaars, die vanuit het bos zo kunnen doorsteken naar het Wijnjeterper Schar.

Het kan raar lopen. Natascha Ausma uit Lippenhuizen vond het maar niets toen ze op haar zesde door haar ouders de tatami werd opgestuurd. Nu ze negentien is, heeft de talentvolle judoka een duidelijk doel: ze wil naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

PAGINA 3

PAGINA 19

PAGINA 23

woning van de week

elijk! and mog il e w r e e M Ds. ten Catewei 10 Hoornsterzwaag Vraagprijs  400.000,– K.K. www.sierdmoll.nl


Familieberichten overleden Jappie Kort

“Altyd warber…” Plotseling hebben wij afscheid moeten nemen van ús heit en skoanheit

Oebele van Dijk * 28 juli 1923 Hoornsterzwaag

† 12 oktober 2015 Grou

We zijn Jappie dankbaar voor het vele goede werk dat hij gedurende lange tijd voor Gorredijk en de W.H.I. heeft gedaan. We zullen hem missen en wensen de familie veel sterkte toe met dit grote verlies. W.H.I. Gorredijk

Sinds 28 februari 1996 weduwnaar van Alida Smit Wimke en Roel Tetje (in liefdevolle herinnering) Speciale dank gaat uit naar de medewerkers van afdeling ‘Smelle Ie’ van Friesma State, voor de liefdevolle verzorging. Correspondentieadres: W. Berends-van Dijk, J. Alberdaweg 10, 8411 WD Jubbega. We nemen afscheid van Oebele op zaterdag 17 oktober om 13.30 uur in De Beage, K. Molweg 19, 8411 XN Jubbega. Aansluitend begeleiden we hem naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof aldaar.

Familieberichten in Sa!

Gelegenheid tot schriftelijk condoleren vanaf 13.00 uur in De Beage.

Sa! wil graag dicht bij haar lezers staan.

Mochten wij iemand vergeten zijn een rouwbrief te sturen, dan kunt u deze advertentie als uitnodiging beschouwen.

Daarom bieden wij ook de mogelijkheid tot het plaatsen van familieberichten. Neem voor de mogelijkheden contact op met Rik Dijkstra: rik@sa24.nl of 06- 2189 4828.

VOORGERECHTEN

• Een heerlijke pittige iets wat zoete tomatensoep met stukjes vlees • Licht gebonden mosterdsoep met Friese droge worst • Kippensoep met vermicelli en peterselie • Mandje stokbrood met huisgemaakte kruidenboter • Rundercarpaccio met huisgemaakte pesto, zonnebloempitten en kaas ( meerprijs € 2,50 ) • Salade met brie, komkommer en appel gegratineerd met honing • Frisse galia meloen met rauwe ham • Salade met dun gesneden gebraden kipfilet, sinaasappel, pijnboompitten en kerriesaus • Tonijnsalade met komkommer, tomaat, augurk en ui • Duo van Noorse garnalen met cocktailsaus en gefrituurde garnalen in filodeeg ( meerprijs € 2,00 ) • Gerookte forel met bieslookmayonaise op een bedje van sla Al onze gerechten zijn ook los te bestellen. Diverse kindergerechten.

HOOFDGERECHTEN

• Huisgemaakte kipsaté met satésaus en kroepoek • Varkenshaasje met champignonroomsaus ( meerprijs € 2,50 ) • Varkensschnitzel met champignonroomsaus • Gebakken reepjes gyros met tzatziki • Wrap gevuld met gekruid gehakt, maïs, ui en paprika met kaas uit de oven en tacosaus • Roergebakken ossenhaaspuntjes (diamant haas) in teriyakisaus ( meerprijs € 3,50 ) • Gegrilde kipspiesjes met pestoroomsaus • Combinatie van spareribs en chickenwings met chilli- en knoflooksaus (meerprijs € 3,50) • Gebakken pangafilet met remouladesaus • Gebakken kabeljauw met kruidenkorst • Zalmstokjes geserveerd met een dip van mayonaise, yoghurt, wasabi en bieslook ( meerprijs € 3,50 ) • Vegetarische ravioli met roerbakgroenten en een topping van oude kaas en rucola

Wij heten u van harte welkom!

NAGERECHTEN

• Boerenroomijs met slagroom • Dame blanche met slagroom • Boerenroomijs met advocaat en slagroom • Vers fruit met mangosorbetijs en slagroom ( meerprijs van € 1,50 ) • Vanille / aardbeien ijstaart met aardbeien saus en slagroom • Sinaasappelbavarois met slagroom • Slagroomsoesjes met chocoladesaus en boerenroomijs • Griekse yoghurt met verse aardbeien en aardbeiensaus • Huisgemaakte cheesecake met siroop en slagroom ( meerprijs € 1,50 ) • Koffie / thee of cappuccino met lekkernij • Alcoholische koffie : Irish/Spanish/Italian/ Friese Coffee ( meerprijs € 3,00 )


Sa!

14 oktober 2015

3

www.sa24.nl

Jan de Roos in beeld op Lijteplein

Ureterp zoekt smoel voor centrum Het centrum van Ureterp aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek. Dat is een van de taken van de eerder dit jaar aangestelde centrummanager Klaas de Winter. Vorige week donderdag ging hij het gesprek aan met de winkeliers. Ideeën zijn er genoeg. Een avondje brainstormen met winkeliers en ondernemers over het centrum van Ureterp kan niet zonder eerst stoom af te blazen. De aanleg van het Lijteplein en de herinrichting van de Weibuorren blijkt nog altijd een open zenuw. Een gemiste kans om het winkelcentrum aantrekkelijk te maken, vinden ondernemers. “Der is net nei ús lústere.” Maar aan het verleden kun je niets veranderen, dus ging daarna het vizier richting toekomst. Ureterp heeft een probleem. Wethouder Piet van Dijk: “Wanneer mensen mij vragen wat het profiel van Ureterp is, dan kan ik dat niet zeggen.” Ook de eerder dit jaar opgestelde detailhandelsvisie constateert dit probleem.

URETERP

Onderdeel van de oplossing voor Ureterp is het aanstellen van een centrummanager, een oliemannetje die partijen bij elkaar moet brengen om samen creatieve oplossingen te bedenken.

Winkelgedrag

De gemeente Opsterland zegt niet langer hoe het moet, het is aan de ondernemers zelf. Volgens De Winter is er best toekomst. “Der is best in soad posityfs oer Oerterp te sizzen, ek al beleve wy dat net altyd sa.” De winkeliers in Ureterp hebben net als elders ook last van veranderd winkelgedrag, maar volgens de centrummanager wijzen verschillende onderzoeken uit dat er een plek voor fysieke winkels blijft.

Het Lijteplein blijft de gemoederen bezighouden. FOTO: SIETSE DE BOER

Er zijn mensen die zich in een winkel oriënteren en dan online kopen. De Winter: “Mar oarsom gebeurt dat krekt likegoed. Online sjen wat der te keap is en dan yn de winkels keapje.”

Herkenbaarheid

Het centrum van Ureterp kent een bovengemiddelde leegstand, vertelt Van Dijk. Stoppende winkeliers blijven in hun eigen pand wonen. Gevolg: een versnipperd winkel-

Whippets vliegen over grasbaan

aanbod. Gedurende de avond blijkt dat er meer problemen zijn. Zoals de onduidelijkheid over het parkeren. Ook de beperkte omvang van de twee supermarkten - die bovendien opereren in hetzelfde marktsegment - en de inrichting van het Lijteplein gaan vaak over tafel. Een breed gehoorde klacht: het Lijteplein is amper herkenbaar. Voordat mensen het in de gaten hebben, zijn ze het centrum al voorbij. Door het verkeer gedwongen langzamer te laten rijden, worden mensen zich meer bewust van het winkelaanbod. Slager Willem Bouma ziet dat dit werkt. Door het afsluiten van De Feart komt er nu tijdelijk meer verkeer door het centrum van Ureterp. “It is drokker, minsken sjogge mear om harren hinne en stopje ek om boadskippen te dwaan. Ik kin it oan de omset fernimme.”

Maar wat eerst en laatst te doen? Ombouw van het Lijteplein is niet zomaar geregeld. Wel gaat het idee over tafel om een standbeeld op te richten voor Jan de Roos, de bekende lokale volkszanger van weleer. Misschien moet het wel het Jan de Roosplein worden. Aantrekkelijke sfeerverlichting, bloemetjes in de zomer, gelijke openingstijden zijn een stuk sneller te realiseren. Ter opvulling van de leegstaande panden is het actief benaderen van potentiële, startende ondernemers een idee. Misschien kunnen zij met tijdelijk lage huur worden overgehaald in Ureterp te beginnen. En ook het win-je-winkelconcept, zoals het in Gorredijk succesvol is geweest, wordt genoemd. De zes winkeliers die zich bij de centrummanager melden om de ideeën uit te werken worden met applaus begroet.

Ondernemers aan zet

Rennen over 150 meter. FOTO: A. MARTENS

De snelste windhond doet negen seconden over 150 meter grasbaan, voordat hij de haas in zijn bek heeft. Whippet Dino hapt mis, kan niet op tijd stoppen en eindigt in de sloot. Zaterdag was Nij Beets het strijdtoneel van de eerste officiële Whippet Straight Race in Nederland.

NIJ BEETS

Windhondenraces, de Engelsen zijn er gek op en houden er zelfs complete stadions op na om het hondenspektakel op te voeren. In Nederland is de wedstrijdsport ‘up and coming’, zo bleek zaterdag op een stuk weiland langs het Polderhoofdkanaal van zorgboerderij ’t Boerehiem. Zo’n dertig windhondeigenaren uit

het hele land kwamen op de wedstrijd af. Honderdvijftig meter rechtdoor om het hardst achter de nephaas aan. De snelste hond klokt een snelheid van 63 kilometer per uur. Zo gauw de whippets het door de lier voortgetrokken lappengevaarte in de smiezen krijgen, zijn ze niet meer te houden. “Dan gaat er een knopje om en moeten ze erachteraan”, zegt Jelle Kommerie uit Drachten. Met kompaan Syb Velink heeft hij de Straight Race op poten gezet. “We hebben gewoon de stoute schoenen aangetrokken en ons initiatief krijgt inmiddels navolging. Komend jaar staan er vier officiële landelijke races op het

programma.” De gedachte om een wedstrijdbaan in Nij Beets aan te leggen is van Kommerie zelf. “Ik werk bij Talant en ken Hans en Akkie van de zorgboerderij beroepshalve. Toen ik het idee opperde om hier een Straight Race te houden, vonden zij dat meteen goed. Met vijftien van onze cliënten hebben we vervolgens de baan ingericht. Die helpen ook allemaal mee vandaag; zowel bij het gereedmaken van de honden als bij het verzorgen van de versnaperingen. Dit is in alle opzichten een prachtige dag. Volgend jaar houden we hier het Nederlands Kampioenschap.”

BEETSTERZWAAG Wethouder Piet van Dijk is niet van plan om prioriteiten aan te brengen in de lange lijst actiepunten van de detailhandelsvisie. De PvdA-fractie vroeg daar vorige week om bij het raadsdebat waarin de visie werd aangenomen. Volgens fractievoorzitter Roel Vogelzang bevat de visie veel open deuren en geen verrassingen. “In fisy mei 33 aksjepunten en sûnder dat der jild beskikber is, kin allinnich mar ta teloarstellingen liede, foar sawol ried as ûndernimmers.” Van Dijk vond de invulling van de PvdA getuigen van een klassiek socialistisch beeld, waarbij de overheid het beleid invult. In antwoord daarop noemde Vogelzang

de inzet van Van Dijk klassiek liberaal. De andere fracties steunden Van Dijk in zijn opvatting dat de ondernemers maar aan moeten geven wat in hun ogen de belangrijkste actiepunten zijn. Dat is niet aan de politiek. Bij de uitwerking van acties naar concrete projecten verwacht de gemeenteraad veel van de centrummanagers, die nu zowel in Gorredijk als Ureterp actief zijn. Ook voor Beetsterzwaag is Van Dijk nog op zoek naar een centrummanager. Van Dijk kondigde aan de detailhandelsvisie verder uit te willen werken met een werkgroep met naast de centrummanagers enkele ondernemers uit Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp.


Cuvi, de enige 4 sterren dealer van Buddha to Buddha in Friesland! Cuvi Sieraden & Accessoires in Gorredijk is ĂŠĂŠn van de meest complete verkooppunten van Buddha to Buddha in Nederland. Wij verkopen alle Buddha to Buddha producten, zoals massief zilveren handgemaakte ringen, armbanden, kettingen, oorbellen, junior/XS armbanden, horloges en kleding.

Cuvi - Hoofdstraat 46 - Gorredijk - 0513 466294 - www.cuvi.nl


Sa!

14 oktober 2015

Opinie

Lyts Damascus Vooralsnog trekt de grote stroom vluchtelingen aan Opsterland voorbij. De vraag is: voor hoelang nog? Met een gezamenlijk AZC Zuidoost-Friesland kunnen de drie plattelandsgemeenten zelf de regie naar zich toe trekken. Wat een mooi voorbeeld van OWO-samenwerking zou dat zijn. De exodus van vluchtelingen naar het veilige Nederland is zo groot en onstuitbaar dat instanties IND (toelating) en COA (opvang) noodgrepen toepassen om de controle niet te verliezen. In Friesland liep kortgeleden goedbedoelde kortstondige opvang in sporthallen uit op onbedoeld gesol met vermoeide en ge-

traumatiseerde mensen. Het COA kan de doorstroom van vluchtelingen niet waarmaken. Dat voorspelt weinig goeds voor wat ons land nog te wachten staat. Aangekondigde Europese maatregelen lossen op de korte termijn nog niets op. Ondertussen melden dagelijks honderden nieuwe vluchtelingen zich aan de grens. Hoe je

5

www.sa24.nl

ook over hun motieven denkt, ze staan aan de poort. Negeren is geen optie. Het COA kan bij de opvang echter niets zonder de gemeenten. Ook Opsterland is gevraagd mee te denken. Een plan voor een AZC met 600 plekken in Gorredijk stuitte op bezwaar van het gemeentehuis en de raad. Te veel voor de omvang van het dorp. Maar het besef van humanitaire verantwoordelijkheid is er wel in Beetsterzwaag. Het COA hanteert vaak de vijf procentnorm voor een acceptabele verstandhouding tussen de nieuwe en bestaande bevolkingsgroep; voor Gorredijk betekent dit maximaal 350 asielzoekers. Maar dat vindt het COA te weinig voor een efficiënte bedrijfsvoering. Sindsdien zijn de partijen ‘in gesprek’. Hoewel van goede wil, lijkt Opsterland veroordeeld tot een bijrol.

In Oost- en Weststellingwerf ontbreekt het evenmin aan goede wil, maar ook de OWO-partners lopen tegen vergelijkbare beperkingen op. De hoofdplaatsen van de drie plattelandsgemeenten zijn te klein voor een AZC van zeshonderd of meer plekken. Is er in het OWO-gebied met tachtigduizend inwoners op 682 vierkante kilometer dan geen plek voor een naar verhouding handvol ontheemden? In de vraag ligt het antwoord besloten. Natuurlijk wel, zeker als de OWO-handen op elkaar gaan voor een gezamenlijk AZC Zuidoost-Friesland. Een Lyts Damascus in Gorredijk, een Lyts Aleppo in Wolvega en een Lyts Homs in Oosterwolde; opvang naar aard en schaal van de dorpen. Gedrieën kunnen de OWO-gemeenten zo zeshonderd tot negen-

honderd asielzoekers aan. De gedeelde opvangconstructie vraagt om enige flexibiliteit bij het COA. In plaats van een kantoor ter plekke wordt om een meer mobiele bedrijfsvoering gevraagd. Maar dat lijkt gezien de urgentie een overkomelijke hobbel. Buiten de bescheiden bijdrage aan een oplossing voor het humanitaire probleem geeft een gezamenlijk AZC nieuw elan aan het OWO-partnership. De drie gemeenten kunnen onderlinge verschillen voor even opzij schuiven en krachtdadig de schouders onder het belangrijkste probleem van dit ogenblik zetten. Wie weet wat dat verder losmaakt, de buitenwereld brengt soms wat goeds. Wim Bras Redacteur Sa!

Jildau in rode ruit en korte broek op de Boerinnen Kalender GORREDIJK Nee, ze heeft nog nooit zoiets gedaan en nee, ze is geen fotomodel. De laatste week hoort Jildau Broekens deze vragen dagelijks. De twintigjarige mbo-student verkoopadviseur mobiliteitsbranche staat als sexy plattelandsmeisje in de spraakmakende Boerinnen Kalender 2016. Haar foto reist in rap tempo langs social media. “Ik hie net tocht dat it sa’n ympekt ha soe. Ik bin gek op it boerelibben en wurkje al fan myn trettjinde ôf by de boer. Kealtsjes fuorje, melke, trekkerride, kuile, dat soarte dingen.” Haar klasgenoten in Groningen zien Jildau vaak kijken naar filmpjes van tractors of koeien. Hoog tijd dus om te laten zien dat plattelandsmeisjes best sexy kunnen zijn.

Een vriend gaf Jildau op voor de Boerinnen Kalender. Een link met het boerenleven is voorwaarde voor deelname. “Hy fûn it krekt wat foar my.” Voor de grap besloot Jildau mee te doen en tot haar grote

verrassing belandde ze bij de 16 meisjes die uit 191 aanmeldingen werden geselecteerd. “Der sit in twilling by en twa famkes stean yn it kolofon.” Op een regenachtige dag in augustus werd haar foto geschoten, in Dwingeloo. “De organisaasje hie myn klean al útsocht.” Er lag een roodgeruite blouse met korte broek klaar. “De blûze hie ik earst by de punten fêstknope, mar it like de fotograaf moaier as ik de blûze los die. Dêr hie ik gjin problemen mei, it is itselde as yn bikini rinne.” Het resultaat is een stoere, sexy foto die de tongen losmaakt. “Ik ha in hiel soad positive reaksjes hân, mar kin noch wol gewoan oer strjitte, hear.”

Boerenleven

Sinds vorig jaar melkt Jildau wekelijks de 450 koeien van melkveehouder Van Weperen in Oosterwolde. Ze bedient de veertigstands melkcarrousel en houdt daarbij op een display de bijzonderheden van de koeien in de gaten. “Mar

Jildau Broekens ziet haar toekomst in het mechanisatiebedrijf van haar familie. FOTO: SIETSE DE BOER

ik behannelje de bisten ek at se in ûntstekking ha of at se in spuit ha moatte. En ik help at der in ko kealje moat. Wol handich mei sokke lytse hannen.” Ook helpt ze boer Abma in Lippenhuizen bij het keuringklaar

Foppe Open: 28.000 euro BEETSTERZWAAG Veel bekende sporters op het derde Foppe Open, afgelopen donderdag op Golf & Country Club Lauswolt in Beetsterzwaag. Op deze unieke golfdag netwerken dertig bedrijven met hun relaties en een BN’er uit de sportwereld op een plezierige manier. Onder de bekende gezichten: Willem van Hanegem, Gerald Sibon, Falko Zandstra, Ronald Waterreus, Dwight Lodeweges, Leo Beenhakker en Patrick Kluivert. Ook een aantal spelers van SC Heerenveen golfde mee. Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen met een beperking.

Willem van Haneghem was ook van de partij. FOTO: SIETSE DE BOER

Het fonds geeft kinderen een sportieve kans die niet alleen bijdraagt aan hun sportieve ambities, maar ook aan hun maatschappelijke ontwikkeling. De opbrengst van de dag, 28.000 euro, gaat naar de para-paardensport, enthousiast

gepromoot door de prestaties van ambassadrice Rixt van der Horst en haar paard Uniek. Doel is om de para-paardensport toegankelijk te maken voor tenminste honderd kinderen en jongeren in NoordNederland.

maken van koeien en kalveren. “En ik sit yn it bestjoer fan keallefokklub Ring Súd.” Het boerenleven zit in haar genen. Haar vader Gerrit is mede-eigenaar van het 160 jaar oude Mechanisatiebedrijf Broekens.

Jildau werkt al regelmatig mee in het bedrijf. “It is myn doel om letter ek yn it bedriuw te stappen.” De Boerinnen Kalender wordt komende vrijdag (16 oktober) gepresenteerd. www.boerinnenkalender.nl


Eerlijk en heerlijk! Slavinken Elke 4e gratis INFORMATIEAVOND n: ge rlin voor lee

voor ouders/verzorgers van groep 8 leerlingen: di 3, do 12 en wo 18 november op en d

ag wo 20 januari

H. Ringenoldusstraat 3 8401 PV Gorredijk T: 0513 - 463455 E: administratie@burgharmsmaschool.nl I: www.burgharmsmaschool.nl

Al onze eigengemaakte producten zijn vrij van E-nummers! Dat is zoals het hoort.

Hacheevlees

Met gratis ui en kruiden

Droge worst 2e halve prijs

Woensdag gehaktdag!


Gemeentehuis Hoofdstraat 82, 9244 CR Beetsterzwaag Postbus 10.000, 9244 ZP Beetsterzwaag T (0512) 386 222 - E gemeente@opsterland.nl Twitter @opsterland

Wo. 14 oktober 2015

Mededelingen van de gemeente

Storing openbare verlichting T (088) 945 02 50 Openingstijden Publiekscentrum ma. t/m vrij. 09.00 – 12.30 uur do. 17.00 – 20.00 uur ’s middags kunt u alleen op afspraak terecht

Verkeershinder door onderhoud wegen 2015 Onderhoud asfaltwegen: • Gorredijk, Stationsweg (fietspad tussen Nijlân en rotonde), ingaande 9 oktober • Tijnje, Wispel, ingaande 12 oktober • Tijnje, Heawei en Lukster Heawei (tussen Provincialeweg en Luxwoude), ingaande 14 en 15 oktober • Frieschepalen-Ureterp, Tolheksleane, ingaande 22 oktober • Frieschepalen, Kromhoek, ingaande 20 en 21 oktober Als gevolg van deze werkzaamheden is het wegvak gedurende bovengenoemde tijden afgesloten voor het verkeer. Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij dhr. K. Willemsen (gemeente) bereikbaar op telefoonnummer (0512) 386 546 of 06 100 487 07.

Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Terwispel - Kom

Bekendmakingen Beetsterzwaag Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - plaatsen erfafscheiding, Hoofdstraat 20 Verleende omgevingsvergunningen - spoedkap 1 beukenboom, tegenover De Skeakel 1 - kap 11 beuken, Beetsterweg 2 D

Ureterp, Lijteplein 9 (bibliotheek) wo. 15.00 - 17.00 uur T (0512) 386 222 - E gebiedsteam@opsterland.nl

Verleende omgevingsvergunning - uitbreiding bedrijfshal, Galvanilaan 11

Gorredijk Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - spoedkap gevaarlijke eik, aan de Wetterwille Verleende omgevingsvergunning - bouwen nieuwe woning met bedrijfsruimte, Warme Hoek 5 - vergroten bedrijfspand, Wetterkant 3

Strekking van het bestemmingsplan Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de dorpskom van Terwispel. De begrenzing is afgestemd op logische geografische begrenzingen en de begrenzing van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’. Het op 21 september jongstleden door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan ’Terwispel - Smidte, dorpshuis en plein’ blijft buiten het plangebied van dit bestemmingsplan.

Ingediende aanvraag omgevingsvergunning - bouw nieuwe woning, Swanneblom 6

Reageren? Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt, kan een ieder: • schriftelijk zijn reactie op het voorontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opsterland, postbus 10.000, 9244 ZP, Beetsterzwaag; • mondeling een reactie indienen bij de afdeling Ontwikkeling (na uitdrukkelijk vermelding). U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat Ruimtelijke Plannen, tel.(0512) 386 546. Daarnaast kan bij de afdeling Ontwikkeling nadere informatie worden verkregen over de inhoud en achtergronden van het bestemmingsplan.

Gorredijk, Schansburg 1 (bibliotheek) ma. 13.30 - 16.30 uur

Drachten-Azeven

Wat ligt er ter inzage en voor wie en wanneer Met ingang van 19 oktober 2015 ligt gedurende zes weken het voorontwerpbestemmingsplan ‘Terwispel – Kom’ (plannummer NL.IMRO.0086.14BPKom-0101) voor een ieder ter inzage. U kunt het digitale plan raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale plan is eveneens te raadplegen op www.opsterland.nl. Daarnaast is een afdruk van het plan in te zien bij de receptie van het gemeentehuis, Hoofdstraat 82 te Beetsterzwaag.

Het bestemmingsplan heeft tot doel om een actuele juridisch-planologische regeling te geven voor het plangebied. Daarmee herziet dit plan de volgende juridische regelingen: • de beheersverordening ‘Terwispel’ (vastgesteld op 3 juni 2013); • het bestemmingsplan ‘Terwispel – Kom’ (vastgesteld 4 november 2002); • de thematische herziening bestemmingsplannen (2006), vastgesteld 2 juli 2007. De twee laatstgenoemde plannen zijn nog van kracht op een klein deel aan de zuidzijde van het plangebied, dat onder de geluidzone van het bedrijventerrein Overtoom ligt.

Gebiedsteam Opsterland Beetsterzwaag, Hoofdstraat 82 (gemeentehuis) ma. t/m vr. 09.00 - 12.30 uur

Lippenhuizen

Verleende collectevergunning - collecte intocht Sinterklaas, van 9 -15 november 2015

Nij Beets

Tijnje Ingediende aanvraag geluidsontheffing - ontheffing geluidshinder op 10 oktober 2015 van 20.30-01.00 uur, Volharding 8 Ingediende aanvraag loterijvergunning - loterij bekostiging intocht Sinterklaas op 20 november 2015 om 20.00 uur in Café Overwijk

Ureterp Ingediende aanvragen omgevingsvergunning - kap van 1 eik, De Feart 8 - plaatsen dakkapel, Ljip 15

Overige

Verleende omgevingsvergunningen - vergroten ligboxenstal, Legewei 6 - wijzigen voorgevel, Doarpsstrjitte 10 Verleende omgevingsvergunning - kap 10 zieke kastanjes, aan de Leppedijk Verleende evenementenvergunning - houden van Whippet straight race op 10 oktober 2015 van 10.00 -16.00 uur Kanaelwei Súd Meldingen - activiteitenbesluit, bouw stal en uitbreiding melkvee, Legewei 6

Verleende collectevergunning - collecte door verkopen broden voor World Servants, van 17 tot 22 december 2015, Ureterp en Frieschepalen Ingediende aanvraag evenementenvergunning - Wampex Hemrik, 29 december 2015 van 18.00 uur t/m 30 december 2015 tot 06.00 uur, gemeente Opsterland Ingediende aanvraag reclamevergunning - plaatsen 10 reclameborden Plus Tijdens de Feestdagen, van 14 t/m 20 december, gemeente Opsterland

Kennisgeving voorbereiding bestemmingsplan Deze publicatie betreft tevens een kennisgeving in de zin van artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening. Beetsterzwaag, 14 oktober 2015

Kijk voor meer informatie op www.opsterland.nl


Sa!

14 oktober 2015

9

www.sa24.nl

Crowdfunding supermarkt is ruim overtekend

Liever minder dan meer geven “Ietsje minder, mag dat ook?” Dat hoor je niet vaak in de kruideniersbranche. Wel bij de crowdfunding-actie in Nij Beets om de plaatselijke supermarkt nieuw leven in te blazen. Intekenaars moesten worden afgeremd. Binnen twee weken lag de benodigde 50.000 euro op tafel. NIJ BEETS Meer dan een derde van de huishoudens in Nij Beets, 220 inschrijvingen, doet mee aan de crowdfunding voor de herstart van de supermarkt. Minimale inleg vijftig euro, maar menig Beetster fourneerde een veelvoud daarvan. “De actiebereidheid was overweldigend en het bedrag dat we nodig hebben werd zwaar overtekend”, vertelt Alexander Hanewinkel, een van de initiatiefnemers.

“We willen zoveel mogelijk deelnemers bij het project betrekken. Hoe groter het draagvlak, hoe meer klandizie. Daarom hebben we sommige funders gevraagd minder te

doneren. We mogen niet meer dan 50.000 euro inzamelen.”

Nieuwsgierig

Donderdagavond zit dorpshuis ‘t Trefpunt dan ook bomvol bij de installatie van het stichtingsbestuur dat de terugbetaling van het gemeenschapsgeld gaat regelen. Dat gebeurt over vijf jaar tegen drie procent rente. In de tussentijd lost de nieuwe winkelman Sjoerd Fennema in maandelijkse termijnen af. Stichtingsbestuur Dorpswinkel informeert de deelnemers één keer per jaar. Dat het met hun inleg wel goed zit, geloven de aanwezige donateurs wel. Ze zijn nieuwsgieriger naar hoe de winkel eruit

komt te zien. “Hoe liket it mei farske griente en fruit?”, valt er te horen. “Binne der aanst ek lekkere biologyske produkten te keap?” Sjoerd Fennema, sinds jaar en dag in het dorp bekend van de rijdende zelfbedieningswagen, legt uit dat hij in zee gaat met Van Tol Retail, een landelijk gespecialiseerde leverancier voor kleine buurtwinkels. “We ha keazen foar it winkelkonsept ‘Lekker makkelijk’. Dat betsjut eltse dei farsk fleis, griente, fruit en suvel. En fierder it assortiment fan in basismarkt. It brea komt fan deselde bakker as foarhinne by de Spar.” Verandering of uitbreiding van het aanbod ligt aan de klanten zelf, aldus Fennema. “Wolle jo mear biologysk, dan doch ik dat. En wat jo net yn it assortiment fine kinne, bestel ik.”

Kerstinkopen

De nieuwe supermarkt gaat op 26 november open, om zo de kerstinkopen mee te kun-

nen pakken. Het personeelsbestand is afhankelijk van hoe de dorpssuper gaat lopen. Zijn plannen vallen goed bij de investeerders. Sinds het faillissement van de vorige super missen ze hun dagelijkse loopje en het bijbehorende praatje. Donateur Franke biedt spontaan hulp aan bij het schoonmaken van het leegstaande pand. “As ik in oprop doch op Facebook ha ik sa tsien frijwilligers byinoar.”

Vertrouwen

“Dizze hiele operaasje is slagge op basis fan fertrouwen”, zegt een tevreden Ruurd Koopmans. De voormalige aannemer kocht het winkelpand, met inventaris en al, uit strategisch oogpunt. “Ik woe foarkomme dat de winkelfunksje út it doarp ferdwine soe.” Voorwaarde was wel dat de curator een serieuze uitbater aan zou dragen. Ondertussen broedden onafhankelijk van hem andere dorpsgenoten op het idee om met

‘WE GAAN OP 26 NOVEMBER OPEN’ crowdfunding de winkel over te nemen. “Doe wy fan elkoars plannen hearden ha wy de hannen ynien slein en Sjoerd benadere.” Met de steun uit het dorp, een vijfjarige overeenkomst met leverancier Van Tol en eigen geld kan Fennema nu zonder tussenkomst van de bank een langgekoesterde droom waarmaken. “Myn pake wie molkboer en eindige mei in krúdenierswinkel in Sumar. Myn heit koe destiids net opbokse tsjin de grutwinkelbedriuwen en waard wer molkboer. En no begjin ik as molkboer wer in supermerke. De sirkel is dêrmei rûn.”

Basisschoolleerlingen maken kennis met technische beroepen GORREDIJK Monteur Christiaan van Dijk van Bromach opent de motorklep van de grote maïshakselaar en begint te vertellen over de Mercedes V8 motor. Jacob IJsselstein uit Langezwaag luistert, duidelijk onder de indruk van wat hij ziet. Techniek is niet nieuw voor Jacob. Zijn ouders hebben in Langezwaag een autogarage. “Mar dit bin wol oare motoaren.”

Jacob heeft een gereedschapskistje bij zich. Net als al die andere leerlingen die zaterdagochtend met hun ouders op pad zijn voor bezoeken aan vijf technische bedrijven. Tegen inlevering van een bon krijgen ze een stuk ge-

reedschap; bij Bromach is dat een spanningzoeker. Jacob weet nog niet precies wat hij na de basisschool gaat doen. Misschien wel naar de Burgemeester Harmsma School. Moeder Klasina: “Hy is gek mei technyk, mar wol ek wol meester wurde. De kombinaasje kin fansels ek.” Christiaan vindt het leuk over zijn werk te vertellen. “Der moatte fansels wol technyske minsken bliuwe.” Christiaan heeft een uitdagende baan, iedere dag is anders. Als storingsmonteur kan hij ieder moment van de dag worden opgeroepen om ergens in het land een probleem bij een grote landbouwmachine op

Christiaan van Dijk vertelt over de hakselaar.

te lossen. “Der sit altyd druk op, want de masjine moat eins net stilstean. Do moast net benaud wêze om oeren te meitsjen.” Bromach-eigenaar Renze Broekens weet uit ervaring dat het wel eens lastig is om de juiste technische medewerkers te vinden. Een goede monteur is tegenwoordig veel meer dan een sleutelaar. Er komt ook veel elektronica en computertechnologie bij kijken. “De eisen wurde hieltyd heger. Minsken moatte der gefoel foar ha en dat gefoel moatte jo ûntwikkelje. Dat is sa moai oan dit projekt.” De bedrijfsbezoeken op zaterdag zijn het tweede deel van Technics4U, een project

Aangepaste rolstoelen bij Adremo. FOTO’S: SIETSE DE BOER

van de Burgemeester Harmsma School en twintig technische bedrijven in Gorredijk. Zij vormen sinds dit voorjaar de TechNetkring Gorredijk en proberen samen de technische beroepen beter onder de aandacht te brengen. Op vrijdag kwamen ruim 450 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs naar de BHS. Ze sleutelden onder andere een molentje in elkaar dat op zonne-energie draait en er was een Skypeverbinding met astronaut André Kuipers. Sieger Paulusma uit Terwispel vindt het prachtig om te zien hoe dingen worden gemaakt en worden ontwikkeld. Dan zit hij bij Adremo goed. Hier maken ze aangepaste rolstoelen. Sieger heeft ook al een voorliefde voor techniek. “Ik gean

simmers wol mei myn heit mei, hy is leanwurker.” Wouter van der Veen, elektronicus bij Adremo, legt uit dat er binnen het bedrijf heel veel technische specialisten zijn. “Het is best wel lastig om goede collega’s aan te trekken. Wij werken veel met stageprojecten. Met de BHS, maar ook met mbo en hbo. Soms sta je er versteld van hoe weinig leerlingen weten van technische beroepen in de praktijk. Daarom is dit een prachtig initiatief.” Leerlingen konden naast Adremo en Bromach zaterdag ook Apparatenfabriek Het Noorden, Sietzema Techniek en BouwGorredijk bezoeken.

VIDEO SA24.NL


Meest

VERANTWOORDE

BRON: GfK CONSUMENTENONDERZOEK

Geldig in week 42 (zondag 11 t/m zaterdag 17 oktober 2015)

Los Per 500 gram

500 GRAM 0.99

77.94

1.19-1.56

0.

1.

49

38.

00

97

Cacciata Roosvicee Fruitdrink

Alle pakken à 1,5 liter Per pak

1GRATIS +1

3 VOOR

4.

99

Wagner Big pizza

• PLUS Bloemkool • PLUS Spruiten Zak 500 gram • PLUS Worteltjes ongeschrapt Zak 500 gram

• PLUS Kleintje aardappel kruimig Zak 1 kilo • PLUS Gele uien Net 2 kilo**

BESTE

Chianti Riserva 2012 Deze Italiaanse icoonwijn is afkomstig van de beste Toscaanse wijngaarden. Sangiovese vormt de ruggengraat voor deze heldere robijnrode wijn uit Chianti. Een echte klassieker met voldoende kracht en stevigheid!

WIJN SUPER

MARKT

BRON: NIELSEN CONSUMENTENONDERZOEK

KILO VOORDEEL VERPAKKING

10.98

6.

99

Robijn Wasmiddel

Alle dozen à 400-430 gram, combineren mogelijk 3 dozen 7.05-7.77 vriesvers

DOOS 6 FLESSEN 2015

PLUS Witlof

+ 2 PLUSBRiCKS

ZAKJES

Alle varianten, combineren mogelijk 2 stuks** Bijv. Robijn Vloeibaar Klein & Krachtig Zwitsal, 2 flacons à 735 ml 14.78

7.39

PLUS Runderriblappen Per kilo

50% KORTING

2.49-3.15

1.

99

Bijv. Bloemkool, per stuk 1.49

0.74 Milner Plakken

Alle pakken à 160-175 gram, uit de zelfbediening Per pak

3 VOOR

1.

99

Weekendpakker Alléén geldig op 15, 16 en 17 oktober

Unox Cup a Soup Alle pakjes à 3 zakjes, combineren mogelijk 3 pakjes 2.46-3.27

+ 1 PLUSBRiCKS ZAKJE

do vr za Hertog Jan of Jupiler Pils mono Doos 20 flesjes à 25 cl

OP=OP

12.99

9.

49

42/15 Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden. Voor alle producten in deze advertentie geldt, tenzij anders vermeldt, maximaal 5 dezelfde aanbiedingen per klant. *De ‘NERGENS GOEDKOPER’ garantie geldt ten opzichte van alle supermarkten in dezelfde vestigingsplaats als uw PLUS; kijk voor overige voorwaarden op plus.nl/nergensgoedkoper. **De prijs kan per product verschillen, uw korting wordt aan de kassa verrekend.

Wilt u per mail op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen bij PLUS? Meld u dan nu aan via plus.nl

Openingstijden: ma - wo 8.00 - 20.00 | do - vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 13.00 - 18.00

Berkenbosch | Molenlaan 8 | 9244EA Beetsterzwaag | T: 0512-381232

www.plus.nl


Sa!

14 oktober 2015

Hjerst

www.sa24.nl

Fûgelsang 15, Jonkerslân

Origineel beter dan kopie

15

11

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Een verslaggever van Sa! belt in een willekeurig gekozen dorp in een willekeurige straat aan op nummer 15.

Drie nummers 15 in Jonkerslân, dat wordt een uitdaging. Bij de derde en laatste is het raak: Wieja Talman opent de deur. “Ik hie de Sa! krekt út de brievebus helle.” En inderdaad, de krant ligt opengeslagen op de enorme eettafel met uitzicht op het maïsveld en de Hegedyk bij Langezwaag. JONKERSLÂN We schuiven aan voor een kop koffie. Aan de overkant van de tafel een meterslange kerkbank. “Dy ha ik yn Ljouwert kocht, sa moai. Sjoch, der sit noch in heakje oan de efterkant, dêr koenen se froeger de tas oan hingje.” Handig zo’n grote bank in de woonkeuken. “We ha trije jonges, dan kin je de romte wol brûke. En sa’n grutte wenkeuken hat altyd myn winsk west.”

Zo’n acht jaar geleden kochten Wieja en haar man Wiebe het huis aan de Fûgelsang. Daarvoor woonden ze aan de Jelle Beenenwei in het dorp. De burgerwoning werd uitgebreid met de royaal bemeten woonkeuken en Wieja’s Kapsalon Perfect. Qua inrichting heeft

ze geen duidelijke voorkeur. Het is maar net waar ze tegenaan loopt. Die kroonluchter in de voorkamer bijvoorbeeld. “Dy ha ik ea kocht en no sykje ik op Marktplaats noch krekt sa’n ien. Stom, want de frou fan wa ik dizze kocht, hie twa. Dy hie ik fansels beide keapje moatten.”

Blikvanger

In een oude vitrinekast prijkt een grote zwart-witfoto van hun zoons: Rodion (18), Tobias (17) en Jarno (13). “Dit is in foto fan doe’t se in stik jonger wienen. Komme se fan in dún ôfstoarmjen. Sa moai komt dat út op dizze foto.” Het is inderdaad een prachtige blikvanger. Dat is ook de oude broodkast in de woonkeuken.

Wieja heeft de kast geverfd met schoolbordverf. Met een krijtje zet ze er regelmatig een nieuwe spreuk op. We lezen: ‘Wees jezelf!! Een origineel is altijd meer waard dan een kopie’. “Mei dy spreuken probearje ik de bern wat mei te jaan. Se lêze it in kear en noch in kear. Dan sjochst se tinken: wat hat mem der no wer opsetten.” Haar drie zoons en echtgenoot zijn wel wat gewend, lacht Wieja. Ze is per slot de enige vrouw in huis en dat schept verplichtingen. Ruim dertig uur per week werkt

Wieja Talman. FOTO: SIETSE DE BOER

Wieja in de mooi ingerichte kapsalon aan huis. Hardlopen is haar passie, schaatsen was dat ook. Tot ze vorig jaar februari een nare val maakte, waarbij ze haar schouder brak. “Doe hie ik it hielendal hân mei it riden. Ik rjochtsje

my op it rinnen en train no foar de heale maraton fan Skylge.” Toch is de voormalig schaatstrainster nog regelmatig langs de baan te vinden. “Ik gean altyd mei Rodion mei as hy in maraton rydt. En ja, dan tink ik soms wol: no wol ik wer ride.”

Met twee appels is het lastig om het ras te bepalen BEETSTERZWAAG “Deze doet mij denken aan de Golden Delicious, maar die is het niet.” Keurend pakt pomoloog Marianne van Lienden een gele appel. “Die steel, is die altijd zo kort of hebben jullie ook exemplaren met langere steel?” Het is Appeldag in de Tropische Kas van Beetsterzwaag. Henk Kamp komt even langs om twee appels uit zijn tuin voor te leggen aan de deskundige. “Welk merk is dit?”

Op die vraag komt geen snel antwoord. “Eigenlijk heb ik zes appels nodig om goed te kunnen beoordelen welk ras het is. Woont u dichtbij?” Ja, Henk

woont dichtbij. Sterker: zijn tuin grenst aan de Tropische Kas. “Ik haal er nog wel even vier bij.” Appels van dezelfde soort kunnen vele verschillende vormen hebben. Alleen de vorm is dus niet voldoende om het ras te bepalen. “Als ik zes complete vruchten heb, inclusief steel, kan ik beginnen met onderzoeken.” Van Lienden legt uit hoe dat gaat. Eerst snijdt ze een appel in de lengte door, dan een exemplaar in de breedte. “En het maakt ook verschil of de vrucht aan de zon- of schaduwkant heeft gehangen. Dan kom je dus al gauw op die zes appels.” Kamp komt terug met een plastic tas

vol appels. “Ik heb er ook nog even een tak met bladeren bij gedaan.” Prachtig, daar kan de pomoloog wat mee. “Ik denk dat ze wel bijzonder zijn. En als het om een oude boom gaat, is de kans groot dat het een zeldzaam exemplaar is.” Het is inderdaad een oude boom, vijftig of zestig jaar, misschien nog wel ouder. Henk laat op zijn telefoon een foto zien. “Dat lijkt mij een struikvorm, hoe hoog is dit hier?” Henk wijst: zo’n twee meter. Het zal een laag- of halfstam zijn, denkt de pomoloog. Alle appels in de tas hebben een kort steeltje. “Dat zegt vaak al dat het een oud ras is. Nieu-

‘MAAK VAN OUDE BOMEN MAAR VAST EEN ENT’

were rassen hebben langere stelen.” De appels gaan terug in de tas. Marianne van Lienden gaat thuis uitzoeken om welk ras het gaat. “En als het een bijzonder ras is, gaan we vragen om een ent.” De pomoloog is aangesloten bij de Noordelijke Pomologische Vereniging en Stichting Fruithof Frederiksoord. “In Frederiksoord hebben we zo’n achthonderd rassen. Komen

we een oud appelras tegen en we hebben dat nog niet in onze boomgaard, dan vragen we altijd om een ent.” Ze adviseert Kamp ook een ent te laten kweken van zijn appelras, want met vijftig of zestig jaar loopt het leven van zijn boom richting einde. De jaarlijkse Appeldag trof deze keer een strakblauwe lucht en een verwarmend zonnetje. Bezoekers konden tijdens de traditionele seizoensafsluiting van de Tropische Kas onder andere genieten van versgeperst appelsap en homemade appeltaart, een wandeling maken door de boomgaard en een breed assortiment appel- en peerrassen bekijken.

Loopgroep 45 jaar Al 45 jaar komt de loopgroep iedere zaterdagochtend om 9.00 uur bijeen bij de blokhut van Sparjebird. Om daarna onder deskundige leiding een uur te gaan hardlopen. De filosofie van de loopgroep was en is: mensen van alle leeftijden op een plezierige manier laten sporten, zonder competitie-element.

HEMRIK

Het is ook een sociaal gebeuren. Tijdens het lopen ontmoet je de ander en zo ontstonden Pomologe Marianne van Lienden krijgt huiswerk mee. FOTO: SIETSE DE BOER

er leuke vriendschappen. Na afloop drinken de lopers altijd koffie en thee in de Blokhut, geserveerd door beheerder Arie. Een echte verenigingsstructuur kent de loopgroep niet. Er zijn geen leden en iedereen kan komen wanneer hij of zij wil. Op 31 oktober wordt het 45-jarig jubileum gevierd met een speciale loop en een gezellige nazit. Oud-deelnemers die het jubileum willen meemaken, kunnen zich melden via jong9102@kpnmail.nl.


Sa!

14 oktober 2015

13

www.sa24.nl

Gymnastiekvereniging bestaat 130 jaar

Trainen van buik, bil en borst Dit jaar vierden ze een bescheiden feestje met een gyminstuif, workshops en clinics in De Skâns en de Burgemeester Harmsma School. Gymnastiekvereniging Stânfries uit Gorredijk werd vorige week 130 jaar. “Fiif jier lyn ha we hiel grut útpakt, we dogge it dit jier beskieden.” GORREDIJK De heren H.T. van Urk en Nicolaas Sjollema legden op 8 oktober 1885 de basis voor gymnastiekvereniging Stânfries. In eerste instantie mochten alleen heren zich aansluiten, pas in januari 1900 kwam er ook een afdeling voor vrouwen. Meisjes deden al eerder mee. Een krantenartikel uit december 1888 verhaalt over de tweede uitvoering van Stânfries: ‘Voor de pauze traden de kinderen op. De jongens hielden marschoefeningen en oefeningen aan ringen en rekstok; de meisjes gymnastische passen en ook oefeningen aan dezelfde werktuigen.’

Heel lang was gymnastiek in Gorredijk vrijwel de enige beschikbare sport. Voorzitter Hilda Bron: “Seachst yn de jierren 40 oant en mei 60 dat alles en elkenien nei de gymnastyk gie. En yn de jierren 70 en 80 wie it noch hiel gewoan dat bern earst nei de kleutergym gienen en dêrnei keazen foar in oare sport.” Tegenwoordig is de keuze in sporten groot. Stânfries ziet dat steeds min-

der kinderen kiezen voor een gymnastiekvereniging. De vereniging wil dat tij keren. “We wolle graach mear ynsette op bewegen foar âlderen.” Een mooi voorbeeld is de groep combinatics voor 45+. “Wy traine de trije b’s: buik, bil, borst”, legt deelneemster Harmina Hogeling uit. De grote diversiteit aan oefeningen richt zich op lenigheid, evenwicht en behendigheid. De groep telt zes dames, voor de zomer waren het er nog vijftien. Tijd voor aanvulling dus. Harmina heeft haar buurvrouw meegenomen om het eens te proberen. Op de bank nog twee belangstellende dames. “Ja, doch mar mei. Kin jim even fiele wat it is”, moedigt leidster Trijntje de Vries aan. En daar gaan ze. Proud Mary van Tina Turner schalt uit de boxen. Het vinden van gekwalificeerde trainers is voor de vereniging lastig. Het bestuur zocht de hele zomer naar een nieuwe turnleidster. Bron: “Trijntje komt út ús eigen gelederen, dat is eins it moaiste.” Het kader van de vereniging moet

Het lijkt niet zo moeilijk......maar doe het maar eens. FOTO: SIETSE DE BOER

ieder jaar met bijscholingen een bepaald aantal licentiepunten halen. Nadat Hilda Bron dit voorjaar als voorzitter aantrad, schreef ze zich daarom direct in voor de cursus ‘besturen met visie’. Ze is al 47 jaar lid van Stânfries en trainde diverse groepen, maar besturen vindt ze toch andere koek. “De klup moat foarút. En we moatte mear leden ha, we bin úteinlik 130 jier âld.” In 130 jaar verandert er veel. Er verdwenen onderdelen, nieuwe kwamen ervoor terug. Hoewel door heren opgericht, zijn de mannelijke gymnasten sinds het eind van de jaren 80

Zwijgende meerderheid Skâns Plaatselijk Belang Gorredijk wil graag de stem horen van de zwijgende meerderheid van het dorp over de toekomst van De Skâns. Bestuurslid Jan Sybrandy: “De overgrote meerderheid heeft zich nog niet uitgesproken. Wij horen nu voornamelijk de tegenstanders van de verhuizing.” Plaatselijk Belang spreekt zich op dit moment zelf niet uit voor wel of niet verhuizen van De Skâns. “Daar is het plan in dit stadium veel te onduidelijk voor.” Op basis van

GORREDIJK

de reacties die bij het bestuur binnenkomen, lijken de leden van Plaatselijk Belang voor de renovatie van de huidige Skâns te zijn.

Voorzitter stapt op

Dat is voor Janet Huisman reden om het voorzitterschap van Plaatselijk Belang per direct neer te leggen. “Ik probeer altijd alle kanten te belichten. Met het belang van het dorp voorop. Ik hou niet van het roepen om het roepen. Door alle reacties die binnen-

komen, voel ik mij niet meer de juiste persoon op de juiste plek.” Huisman zat niet meer volledig op dezelfde lijn als de rest van het bestuur, aldus Sybrandy. “Naar aanleiding van de inspreekbeurt van Huisman vorige week in de raad is er binnen het bestuur discussie ontstaan. Maar wij waarderen de enorme inzet van Janet in de afgelopen drie jaar.” Inwoners van Gorredijk die hun mening willen laten horen, kunnen een mail sturen naar info@pbgorredijk.nl.

Succesvolle eerste Kompenijeloop Volop belangstelling afgelopen zaterdag bij de eerste Kompenijeloop, de door Sportgroep Jubbega georganiseerde wandeltocht, kidsrun en recreatieloop.

JUBBEGA

Kidsrun

Bij de kidsrun kwam Merijn Popkema als eerste over de finish bij de groep 4 tot en met 8 jaar, vlak voor Jilles de Jong en Lieke Rozenberg. Bij de oudste groep (9 tot en met 12 jaar) was het erg spannend.

Deze kinderen liepen drie rondjes rond De Kompenije. Geert Jelke Gielstra en Maud Visscher liepen steeds gelijk op. Het bleef spannend tot de laatste meters, maar Geert Jelke was de winnaar van de eerste Kompenijeloop voor de jeugd. Tweede werd Maud Visscher voor Jelle Holman en Sytse Yde Gielstra.

Recreatieloop

Deelnemers aan de recreatieloop voor 13 jaar en ouder

konden kiezen uit routes van 5, 10 en 15 kilometer. Ook hiervoor was de belangstelling prima. De snelle lopers hadden genoten van de route door Jubbega, al vond een aantal deelnemers het best zwaar om over de modderpaden te lopen. Winnaar bij de 5 kilometer was Johannes Bessel, de 10 kilometer werd gewonnen door Guus Vogels en winnaar van de 15 kilometer in een snelle tijd was Jan Sytze Jonker.

bijna verdwenen. “We ha no noch twa herenturners fan 16 jier.” Stânfries telt momenteel rond de 160 leden verdeeld over turnen, ritmische gymnastiek, peuter- en kleutergroepen, combinatics en dans. Binnenkort biedt de vereniging het door de KNGU ontwikkelde ‘Nijntje Beweegdiploma’

aan voor peuters en kleuters. Belangrijk, want: “Peuter- en kleutergym is in goeie oanfolling op de motoaryske en mentale ûntwikkeling, omdat bern op dy leeftyd harren motoryk ûntwikkelje.” www.stanfriesgorredijk.nl

COLUMN Lekker túnkje mei Feitze

Herfstsnoei De meeste planten in de tuin zijn wel zo’n beetje uitgebloeid. En als het herfstzonnetje dan schijnt, krijgen veel mensen aandrang om de snoeischaar te pakken. Opgeruimd staat netjes en het kan bij veel planten niet echt kwaad. Aan de andere kant geven uitgebloeide stelen en afgevallen bladeren in de winter een stukje extra bescherming. Niet alleen aan de planten zelf, maar zeker aan de dieren die in de tuin leven. En laten we eerlijk zijn; onder winterse omstandigheden, met een laagje rijp of sneeuw, kunnen uitgebloeide planten ook nog eens voor een prachtig plaatje zorgen. Het snoeien kan dus net zo goed in het voorjaar. Zeker voor planten die u diep weg wilt snoeien is maart de ideale snoeimaand. Laat siergrassen nu in ieder geval ongemoeid. Anders richt u wel schade aan. Klimop- en beukenhagen en hele grote overhangende struiken kunnen tot en met eind november wel goed worden gesnoeid. Voor het snoeien van bomen is het verstandig te wachten tot alle bladeren zijn gevallen. Dan is de boom niet alleen in rust, maar zijn de gesteltakken ook veel beter te zien. En dan kunt u dus veel gerichter op vorm snoeien. Snoei de bomen in ieder geval voordat de sapstroom weer op gang komt. Berk, esdoorn en walnoot zijn voorbeelden van bomen waar de sapstroom al heel vroeg in het jaar op gang komt. Om zeker van uw zaak te zijn, kunt u deze soorten het beste nu snoeien. Lekker túnkje! Tolbaas 14 Gorredijk Telefoon: 06-29 51 54 61 www.feitzedijkstra.nl


cabaret

Pieter Derks “Zo goed als Nieuw” Vrijdag 16 oktober Aanvang 20.30 uur | € 20,De Skâns Gorredijk

Loaijersstrjitte 2 | 0513 - 468600 | www.skans.nl

GARAGEDEUR VERVANGEN? HERF S ACTIE T

16 ok Vraag t. t/m 30 no v. naar d e voor 2015 waard en

*

garantie

ur

jaar

de de op

NU GRATIS ELEKTRISCHE AANDRIJVING T.W.V. € 490,Showroom (op afspraak): De Werf 12b, 8401 JE Gorredijk Kantoor: Dille 8, 8401 NA Gorredijk 0513 - 43 52 43 06 - 52 59 25 14 www.ellemamontage.nl

*

10


Sa!

14 oktober 2015

Najaarsfair

Mindfulness meditatie WIJNJEWOUDE Kirtan Meditatieschool organiseert van 23 tot en met 25 oktober een Mindfulness meditatieweekend. Mindfulness geeft meer rust in het leven. Het leert minder vanuit de automatische piloot te handelen, meer rust te nemen en minder met lijstjes en agenda te werken. Het resultaat is een betere kwaliteit van leven. Mensen werken efficiënter en geconcentreerder en in relaties en sociale contacten ontstaat meer diepgang. www.kirtan.nl

Pieter Derks

Vrijdag 16 oktober (20.30 uur) opent cabaretier Pieter Derks het theaterseizoen van De Skâns met zijn nieuwe programma ‘Zo goed als nieuw’. Pieter Derks is razendsnel en hyperactueel. Nooit plat, maar met diepgang. Nooit bot, maar altijd scherp. ‘Een verademing’, vindt de Volkskrant. ‘Verzorgd, actueel, venijnig, literair en muzikaal.’ En NRC: ‘Een vriendelijk ogende, slimme doordenker die niet alleen veel spitse grappen maakt, maar ook een verrassende draai kan geven aan alles dat logisch lijkt.’ Niet voor niets was hij vorig jaar  ‘De Slimste Mens’. Niet voor niets was hij de vaste weekafsluiter bij De Wereld Draait Door. Ook in het nieuwe  ‘Zo goed als nieuw’ is Derks goed. Vriendelijk van toon, maar vol confronterende vragen. Met fris commentaar op het laatste nieuws. Maar ook met mooie liedjes en fantasierijke verhalen: een cabaretier met ballen. Entree: 20 euro. www.skans.nl GORREDIJK

Hemrivent

Stichting Hemrivent organiseert zaterdag 24 oktober (20.30 uur) voor de 24e keer een Hemrivent in de Bining. Deze keer gaat de klok terug met de beste popband van Nederland: De Dijk (tribute). Zo’n acht jaar geleden verscheen een boek van Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk. Hij beschrijft zijn reizen met de band en de bijzondere plaatsen waar ze zijn geweest,

HEMRIK

Oude handwerken

GORREDIJK Op zondag 18 oktober (13.00-17.00 uur) organiseert Museum Opsterlân een inloopmiddag rond het thema ‘oude handwerken in een nieuwe vorm’. Textielkunstenares Marjon Hoftijzer uit Harderwijk laat zien hoe zij vrij borduurt op de naaimachine. Met machine en garen werkt ze transparant en tekent ze op polyestervlies. Een heel andere techniek dan met de hand borduren. Inspi-

met onder andere ‘Hemrik, een dorp met een totempaal van klompen…’. De Dijk zelf is een beetje te veel gevraagd, maar Hemrivent heeft dit jaar wel De Dijk Tribute, een band die De Dijk speelt. Niet een beetje, maar nauwelijks van echt te onderscheiden. De voorverkoop van de kaarten (12,50 euro) is inmiddels gestart. www.hemrivent.nl

ratie voor haar werk vindt ze in de natuur en in haar dagelijkse omgeving thuis. De laatste jaren maakte ze voornamelijk werken die bestaan uit verschillende transparante lagen. Bij haar nieuwste werk wordt het borduren aangevuld met geaquarelleerde delen op het polyestervlies. Kantklosster Mieke Beekman vertelt ook over haar hobby. www.museumopsterlan.nl

Kindertheater Gniffel

WIJNJEWOUDE Theater Gniffel komt op donderdag 22 oktober (10.30 uur) met de voorstelling ‘Gniffels spannende strijd’ naar De Swingel. Gniffel wordt uitgedaagd mee te doen aan een wedstrijd, georganiseerd door de koning van de wereld. Zij moet het opnemen tegen Valselina, van wie ze denkt dat het een vriendin

is…. De naïeve Gniffel laat zich helemaal inpakken door de gemene Valselina, wat leidt tot absurde, hilarische situaties. De sullige lakei van Valselina speelt een cruciale rol in de wedstrijd, maar voor wie dat goed uitpakt? Geschikt voor kinderen van 3 tot 9 jaar. Entree: 6 euro. www.theatergniffel.nl

Barteld en Réka Fekete

COLOFON REDACTIE

Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht.

GORREDIJK Schilderijen en werk op papier van Barteld en sieraden en objecten van Réka Fekete zijn tot 15 november te bezichtigen in Galerie Hoogenbosch. Réka Fekete (1982, Budapest) woont en werkt sinds 2004 in Amsterdam.  Ze maakt sieraden als een compositie van kleuren, lijnen en vlakken. De constructie is vaak flexibel en daardoor veranderbaar, opgebouwd uit

Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Henk Hilbrands 06 – 31 04 59 56 henk@sa24.nl

Darttoernooi

Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur

OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

onderdelen van hout of metaal. Barteld (1956, Seroei, Irian Jaya) woont en werkt in Lioessens. “Al mijn werken, of het nu schilderijen, tekeningen of grafiek betreft, laten een verbondenheid met de zichtbare wereld om mij heen zien. Het zijn in feite herinneringen aan een door mij ervaren en geïnterpreteerde werkelijkheid.” www.galeriehoogenbosch.nl

Plukfeest & brocante Zelf appels en peren plukken in een boomgaard met oude fruitrassen en dat combineren met sneupen tussen stoere brocante met een vleugje shabby chic? Dat kan

ADVERTENTIEVERKOOP

15

www.sa24.nl

HEMRIK

MFC De Wier organiseert op zaterdag 17 oktober (20.00 uur) een single darttoernooi. Er wordt gestreden om leuke vleesprijzen. Deelname: 5 euro. Inschrijven is mogelijk tot 19.30 uur. www.mfcdewier.nl

van vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober (10.00 – 16.00 uur) bij Brocante Meuk. Locatie: Tjalling Harkeswei 68. www.brocantemeuk.nl

URETERP

SA24.NL

TIJNJE Dorpshuis De Trekkerstinte biedt op zondag 18 oktober (11.00-17.00 uur) onderdak aan een Najaarsfair. Met veel standhouders die het resultaat van hun hobby´s laten zien. Onder andere vogels van natuurlijke materialen, bijenproducten, hoofddeksels, brocante, brood en banket, gehaakte grote en kleine knuffels, decoratief houtwerk, wenskaarten en cadeauverpakkingen, kraamcadeaus, gehaakte kussens en hoefijzerklokken. De muzikale omlijsting is van het trekzakduo Jurrie & Aukje. Entree: gratis.

Herfst in museum

GORREDIJK Museum Opsterlân organiseert in de herfstvakantie een aantal activiteiten voor kinderen. Het museum zoekt kinderen die in de herfstvakantie kunnen helpen om een aantal oude, bijzondere en vreemde apparaten terug te vinden in het museum. Ook probeert het museum uit te zoeken waar de apparaten voor bedoeld zijn. Op dinsdag 20 en op donderdag 22 oktober kunnen kinderen van 10 tot 14 jaar het oude handwerken en figuurzagen beoefenen met begeleiding van museumdocenten. De workshops beginnen om 14.00 uur en zijn rond 16.00 uur afgelopen. www.museumopsterlan.nl

Cursisten Jannes Kleiker

BEETSTERZWAAG Tot 29 januari exposeren cursisten van portret- en modelschilder Jannes Kleiker in De Buorskip. Ze krijgen op woensdagmiddag les in het schilderen met acryl- of olieverf, maar zijn vrij in hun onderwerpkeuze. De expositie bevat landschappen, dieren, figuurstukken en portretten. Alles in een persoonlijke toets en opvatting. Het schilderplezier komt de bezoeker tegemoet.

BlueNote Bigband

OLDEBERKOOP De BlueNote Bigband uit Assen treedt op 17 oktober (20.00 uur) op in MFA MeJander. De BlueNote Bigband is niet meer weg te denken uit de noordelijke muziekscene. Het veelzijdige jazzorkest bestaat uit enthousiaste musici van allerlei leeftijden. Ze spelen een zeer divers en hoogwaardig repertoire met zowel bigband-classics als modernere stukken. De band staat onder leiding van Toine Weterings, bastrombonist van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Entree: 6 euro. www.bluenotebigband.nl

AGENDA DO 15 OKT 20:00 UUR | GORREDIJK LDODK - Oranje Sporthal Kortezwaag

VR 16 OKT 10:00 UUR | HEMRIK Plukfeest & Brocante Tjalling Harkeswei 68 20:30 UUR | GORREDIJK Pieter Derks De Skâns

ZA 17 OKT 10:00 UUR | HEMRIK Plukfeest & Brocante Tjalling Harkeswei 68 19:15 UUR | URETERP Darttoernooi MFC De Wier 20:00 UUR | OLDEBERKOOP BlueNote Bigband MFA Mejander 20:30 UUR | URETERP Oerrock Play-Offs Cafe it Alde Ste

ZO 18 OKT 09:30 UUR | KATLIJK Paddestoelenexcursie Ketliker Skar 10:00 UUR | HEMRIK Plukfeest & Brocante Tjalling Harkeswei 68 11:00 UUR | TIJNJE Najaarsfair Dorpshuis De Trekkerstinte 13:00 UUR | GORREDIJK Oude handwerken/nieuwe vorm Museum Opsterlân

DI 20 OKT 10:00 UUR | URETERP Start Vakantie Bijbelweek Ontmoetingskerk Ureterp 14:00 UUR | BEETSTERZWAAG Veilig Verkeer Nederland It Klaverblêd


De Club van Sa!

Ja, ik meld me aan voor de Club van Sa!

Sa! kijkt anders Vooral breder en dieper. Interessant nieuws uit uw eigen regio in berichten, reportages, interviews, video’s. Met een wekelijkse krant en altijd online. Vaak verrassend, soms onthullend, maar altijd onderscheidend. Steun deze unieke aanpak en word voor 25 euro per jaar lid van de Club van Sa! Uw bijdrage helpt ons om Sa! verder uit te bouwen. Als tegenprestatie organiseren wij voor Clubleden:

Voornaam + achternaam Straat + huisnummer Postcode + Plaats Geboortedatum

· Excursies, lezingen, bijeenkomsten en evenementen · Speciale kortingsaanbiedingen · Een heerlijk gevoel van betrokkenheid

GRATI S BOEK

Nieuwe leden ontvangen als welkomstcadeau het boek ‘Opsterland, van alle kanten bijzonder’.

De Club van Sa!: daar wil je bij horen Aanmelden? • Via www.sa24.nl • Telefonisch via 06 - 25 17 87 64 • Vul de bon in uit de krant

Stuur deze bon naar: Sa! Media Wetterwille 10L 8401 GB Gorredijk


Sa!

14 oktober 2015

www.sa24.nl

17

Wijnjewoude Energie Neutraal organiseert openhuis-route

Inspirerende voorbeelden Energie besparen, opwekken en opslaan. Er zijn tal van mogelijkheden. Ter inspiratie hielden zes particulieren en bedrijven in Wijnjewoude afgelopen zaterdag een open huis. Zodat dorpsgenoten konden zien hoe zij investeerden in hun energiehuishouding. TEKST: AREND WANINGE FOTO’S: SIETSE DE BOER WIJNJEWOUDE De aardaccu ligt ingegraven in de tuin, klaar voor gebruik. Dat geldt ook voor de heatpipes op het dak en de bijbehorende boilers. Tijdens de openhuis-route van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) legt de installateur de laatste hand aan de installatie. Zodat de familie Laanstra weer warm water heeft om te douchen. De ketels zijn een dag eerder verdwenen uit de woning bij de oude smederij aan de Weibuorren.

Jaap Laanstra is al een aantal jaren bezig met het energieneutraal maken van zijn oude woning. Hij volgt hierin zijn eigen weg. Niet eerst zonnepanelen op dak en dan de rest. Bij Laanstra zijn de zonnepanelen het slotstuk. “Het begint met besparen. Dus hebben we eerst gekeken hoe we de schil van het huis konden isoleren.” Spouwmuren ontbreken. Dat is best lastig. Laanstra koos ervoor om isolatiekorrels te spuiten tussen de buitenmuur en de voorzetwanden. Het dak is geïsoleerd met 12 cm dikke PIR-platen. “En toen bleef de vloer over. Die ligt koud op het zand, dus kun je geen kruipruimte isoleren. We hebben 8 centimeter beton afgebikt, geïsoleerd, vloerverwarming aangelegd en een nieuwe gietvloer aangebracht.” Laanstra koos bij de herinrichting van de keuken voor een energiezuinige afwasmachine. Dat geldt ook voor de wasmachine en de droger. “En we gebruiken nu zoveel mogelijk led-lampen. Hebben we dan straks goed inzicht in ons energieverbruik, dan weten we hoeveel zonnepanelen we moeten plaatsen. We streven naar energieneutraal, we willen niet meer opwekken dan nodig is.” Te veel zelf opgewekte energie leveren aan het net is volgens Laanstra niet interessant. Veel liever wil hij energie uitruilen met de leverancier. Overschotten en tekorten tegen elkaar wegstrepen. “Om dat te bereiken ben ik ook actief geworden bij WEN.” De woning van Jaap Laanstra en zijn partner Michelle Haanstra is een van de zes energiebewuste projecten waar inwoners van Wijnjewoude zich afgelopen zaterdag konden oriënteren. Rond het middaguur waren er bij Laanstra al een man of vijftien langs geweest. Bij de melkveehouderij van de familie Veenstra aan Weinterp, een eind buiten het dorp, is het een stukje rustiger. Maar hier is het verhaal niet minder interessant. Sinds anderhalf jaar liggen er 216 zonnepanelen op het dak, goed voor een jaarproductie van 45.000 kWh. De displays laten precies zien hoeveel energie de panelen leveren. Op zaterdag aan het eind van de ochtend staat de teller op 72 kWh. Met de energie van de zonnepanelen voorziet het bedrijf voor 90% in de eigen energiebehoefte. De familie Veenstra investeerde niet

alleen in energieproductie, maar ook in energiebesparing. Bij de melktank hangt een warmtewisselaar tegen de muur. Met behulp van koud bronwater wordt zo de verse melk gekoeld. “Daardoor is de melk veel sneller op de juiste temperatuur van 3,7 graden”, vertelt Halbe Veenstra. “De warmtewisselaar was laatst een tijdje buiten gebruik, maar dan zie je direct het verschil.” Ook de frequentieregeling op pompen zorgt voor een behoorlijke energiebesparing. “De energiekosten zijn gedaald van 2.000 naar 500 euro in de maand.” De installatie is aangelegd door Intech Service uit Frieschepalen van Ronald Hof en zijn vader. Volgens Ronald is de installatie, een investering van circa 100.000 euro, op deze manier in 7 tot 10 jaar terugverdiend. “We zien steeds meer belangstelling voor energiezuinige installaties. Energiegebruik staat volop in de aandacht. Jammer dat de overheid deze investeringen niet meer stimuleert.”

Oprichting coöperatie

Samen werken aan het energieneutraal maken van Wijnjewoude. Dat is het doel van de energiecoöperatie WEN die deze week wordt opgericht. Op papier zijn er 63 leden. Hoeveel contributie zij moeten betalen en hoe de coöperatie invulling gaat geven aan het doel, is nog onbekend. “Dat is vooral aan de leden”, vertelt Grietje Rooks, namens Plaatselijk Belang kandidaat-bestuurslid van de coöperatie. “In de eerste bijeenkomst stellen we de vraag hoe mensen energieneutraal voor zich zien. En dan zetten we de volgende stappen.” Helemaal blanco start de coöperatie niet. De initiatiefnemers zijn al meer dan anderhalf jaar bezig. Met bijvoorbeeld het bevorderen van de bewustwording bij de dorpsbewoners. Informatie over mogelijke maatregelen is gecommuniceerd via diverse bijeenkomsten en artikelen in de dorpskrant. De teller van het aantal zonnepanelen in het dorp is de 1.500 gepasseerd. De gemeente Opsterland en de provincie Fryslân omarmen de plannen, ook financieel. Wijnjewoude is een van de pilotprojecten in het Netwerk Duurzame Dorpen van Doarpswurk. En de nieuwe energiecoöperatie is de dertigste dorpscoöperatie die zich aansluit bij Us Koöperaasje. Deze Friese koepelorganisatie is aangesloten bij Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD). Frans Pool, ook bestuurslid in spé: “Een in- en verkooporganisatie van duurzame energie. Leden hoeven er geen energie af te nemen. Voor ieder lid dat dit wel doet, ontvangt de dorpscoöperatie jaarlijks 75 euro. Als er voldoende leden zijn hoeft het lidmaatschap niet veel geld te kosten.”

Jaap Laanstra.

De weg naar een energieneutraal dorp is lang, de initiatiefnemers hopen deze belangrijke mijlpaal in 2025 te bereiken. De focus ligt nu eerst op maatregelen om individueel energie te besparen en op te wekken. Gezamenlijke investeringen in energieproductie komen pas veel later in beeld. Er is al wel voorzichtig gekeken naar een zonneveld bij het dorp, een park vol zonnepanelen. Een plan om het nu afgesloten deel van de N381 hiervoor in te richten, stuit op provinciaal verzet. Janny Janssen, Plaatselijk Belang: “Een zonnepark is voor de provincie

pas het eindstation. Eerst moeten we kijken naar optimaal gebruik van beschikbare daken.”


GRATIS UW TUIN WINTERKLAAR? Als de hoveniers van Herman de Vries uw tuin winterklaar maken is dat misschien wel gratis! Het enige wat u hiervoor hoeft te doen! Tip uw buren, vrienden en collega’s Voor elke nieuwe klant die u aanbrengt bij Herman de Vries Hoveniers krijgt u maar liefst ₏ 50,00 korting op uw eigen tuinwerkzaamheden. Voor elke 3e nieuwe klant doen wij uw tuinonderhoud zelfs gratis*.

Volg ons op Facebook en ontdek welke mogelijkheden er meer zijn om uw tuin gratis winterklaar te laten maken.

Bel nu voor een afspraak 06-51706400 *Actie houdt in: 2 hoveniers een halve dag gratis


Sa!

14 oktober 2015

19

www.sa24.nl

De Poasen hebben weer verbinding met Wijnjeterper Schar

Waterbeheer op topniveau Dankzij een ingenieus staaltje waterbeheer stroomt het Koningsdiep opnieuw door De Poasen. Het stuk beekdal oostelijk van de bossen van Beetsterzwaag krijgt daarmee zijn natuurlijke moerassigheid terug. Ditmaal begaanbaar voor wandelaars, die vanuit het bos zo kunnen doorsteken naar het Wijnjeterper Schar. TEKST: WIM BRAS FOTO’S: SIETSE DE BOER HEMRIK “We ha der langer oer praat dan

de oanlis duorre, mar no is it gelokkich sa fier. It earste stik EHS fan it Alddjip is sichtber”, zegt wethouder Wietze Kooistra. Vrijdagmiddag werd de 45 hectare heringerichte waternatuur overgedragen aan toekomstig beheerder Staatsbosbeheer. Als scheidend voorzitter van de Gebiedscommissie Koningsdiep maakt de wethouder met de oplevering van het moerasgebied nog net de voltooiing mee van het eerste grote Opsterlandse werk in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De provincie Fryslân bracht een paar jaar geleden de aaneenschakeling van natuurgebieden weer hortend op gang, nadat de landelijke overheid eerder besloot zich vanwege de kosten terug te trekken. Vandaar dat ook gedeputeerde Johannes Kramer bij de overdracht aanwezig is. De provincie nam de bulk van de 1,1 miljoen euro projectgeld voor haar rekening, de rest komt van Wetterskip Fryslân. “Opnij helje we in knip út it Alddjip. Sa ferromje wy it gebiet foar fisken as de kleine modderkruiper”, aldus Kramer.

Openingsritueel

Met dijkgraaf Paul van Erkelens en Jesler Kiestra, hoofd Staatsbosbeheer Fryslân, kijken Kramer, Kooistra en zo’n vijftig natuurliefhebbers toe bij het openingsritueel. Leerlingen van basisschool De Bôge uit Hemrik laten bij de uitgegraven waterplas twee zwanen en twee haviken los. De jonge vogels komen van De Fûgelhelling in Ureterp

Het gebied telt nu enkele vistrappen.

Gedeputeerde Johannes Kramer en de kinderen van De Bôge lieten bij de opening enkele zwanen vrij.

en krijgen vanmiddag hun vrijheid terug. De haviken kiezen onmiddellijk voor de bosrand, de zwanen zoeken hun soortgenoten op die de nieuwe waterrijkdom van De Poasen al hebben ontdekt. Onder de belangstellenden bevinden zich Peter en Dolf Huiberts. Na de ruilverkaveling eind jaren zestig, waarbij het Alddjip werd afgedamd, betrok de familie Huiberts de ontginningsboerderij aan De Poasen. Eerst boerde hun vader hier, later namen de broers het bedrijf over. “In het begin barstte het van de kieviten, maar door de diepteontwatering verdwenen ze geleidelijk”, weet Peter nog. Hij wijst in de verte naar het verbindingskanaal dat het beekwater dwars door de bossen van Beetsterzwaag afvoerde richting Drachten. Zo veranderde De Poasen in begaanbaar boerenland. Nu de beekloop is hersteld, keert de drassigheid in het gebied weer terug. De

broers vinden het bijzonder dat ze de cyclus naar de oude natuurlijke staat weer meemaken.

Beheersing

Het is niet zo dat het Koningsdiep voortaan vrij spel heeft, maakt Gijs Mank van de provincie duidelijk. “Beheersing van het beekwater blijft noodzakelijk.” Verderop in de Van Oordt’s Mersken vormt de A7 een barrière, ook als binnenkort de faunapassage onder de snelweg gereedkomt. Nog voor de Sweachsterwei tussen Gorredijk en Beetsterzwaag is daarom een nieuwe stuw aangelegd. Acht cascades leiden de vissen naar de Mersken toe, maar de omgekeerde weg is middels de vistrappen ook mogelijk. In De Poasen zelf zijn eveneens twee nieuwe stuwen aangebracht: eentje aan de oostkant zodat een teveel aan beekwater alsnog via het verbindingskanaal naar Drachten kan worden afgevoerd. De andere stuw wordt in het uiterste geval bij overmatige regenval ingezet om de waterstand van de naastgelegen landbouwgronden te reguleren. De crux van de omvorming van De Poasen zit in het dempen van de diepe ontwateringssloot, die voorheen de lozing verzorgde tussen de overgebleven 470 landbouwhectares en het verbindingskanaal. Door het verdwijnen van de sloot sluit De Poasen voortaan direct aan op de bestaande natuur van het Wijnjeterper Schar. De ecologische schakel is daarmee hersteld, niet in het minst doordat het mineraalrijke kwelwater van de hooggelegen gronden het nieuwe natuurgebied bereikt, vertelt projectleider Mank. Niettemin moet het regenwater van de landbouwpercelen ergens heen. “We hebben De Poasen gemiddeld tachtig centimeter

afgegraven met in het midden de laaggelegen waterplas. Die dient met de rest van het gebied als waterberging voor de landbouw.”

Kunststukje

Tussen het natuurgebied en de landbouwgrond ligt de scheidingssloot. Daarlangs loopt een wandelpad dat door een betonnen stortingsbed voert. Via een tien meter lange overloopdrempel vindt het overtollige landbouwwater zijn weg naar de berging in De Poasen. Aan de overkant zorgt een versmalde uitlaat weer voor afvoer in het Koningsdiep. De berging van De Poasen kan 65.000 kubieke meter water aan, voldoende om de hevigste regenval in een etmaal te verwerken, zegt Mank. “Mocht in de toekomst als gevolg van de klimaatverandering de neerslag toenemen, dan hebben we alsnog de stuw achter de hand om direct op het Koningsdiep te kunnen lozen.” De stuw aan de oostkant knijpt in dat geval de beek weer af om zo de stroom in toom te kunnen houden. Al met al een kunststukje waterbeheer van hogere orde. Alhoewel de eenheid is hersteld, vergt het nog vele jaren voordat de vegetatie van De Poasen gaat lijken op die van het Wijnjeterper Schar. Staatsbosbeheer moet naar eigen zeggen maaien, maaien, maaien, én afvoeren om de gewenste blauwgraskwaliteit in het natuurgebied terug te brengen. Op korte termijn profiteert vooral de visstand van de herstelde beekloop, de vele vistrappen maken het hoogteverschil overbrugbaar. Mank sluit de terugkeer van de zeldzame beekprik niet uit. “De Poasen met beek en waterplas vormt voor veel soorten een aantrekkelijke paaiplaats.”


Jumbo in Gorredijk is iedere zondag open van 12.00 tot 18.00 uur

P

Gratis parkeren! facebook.com/jumbosupermarkten

Henk Split Gorredijk, Badweg 34


Sa!

14 oktober 2015

23

www.sa24.nl

Natascha Ausma gaat naar het WK junioren in Abu Dhabi

Genieten van ieder vol punt

Sponsor gezocht Het kan raar lopen. Natascha Ausma vond het maar niets toen ze op haar zesde door haar ouders de tatami werd opgestuurd. Nu ze negentien is, heeft de talentvolle judoka een duidelijk doel: ze wil naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: SIETSE DE BOER LIPPENHUIZEN Natascha kan er nu wel om lachen, als ze terugdenkt aan haar jonge jaren. “Ik vond het echt heel erg om te moeten judoën. Maar mijn ouders dachten dat het goed voor me zou zijn. Ik was een heel verlegen meisje en zo kon ik wat zelfvertrouwen opdoen.” Ondanks de protesten van hun dochter hielden vader en moeder Ausma vol en al snel vond Natascha wel het plezier. “Ik kreeg het steeds beter onder de knie en begon ook wedstrijden te winnen. Vanaf dat moment vond ik het heerlijk.”

Back-up

Ze combineerde het nog wel eens met andere sporten, zoals tennis, paardrijden en streetdance, maar judo bleef. Inmiddels is judo haar leven, al studeert ze sinds de zomer ook geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Ik wil voor later een back-up hebben. Maar als ik daarbij vertraging oploop door judo, dan heb ik daar geen probleem mee. Als ik zo mijn judodroom kan bereiken, maakt die extra studietijd op je hele leven niet uit. Zo redeneer ik tenminste.” Zes keer per week staat Natascha op de trainingsmat. Daarnaast maakt ze wekelijks ook nog

drie keer haar uren in het krachthonk. Op zondag heeft ze bondstraining in Nieuwegein. Dat is misschien wel de leukste sessie van de week. “Dan sta je echt te trainen met toppers als Kim Polling of Anicka van Emden. Die gaan er ook gewoon vol voor. Dat is genieten.” Ze leert er ook veel. De wereldtoppers gedragen zich allesbehalve naar hun status op de mat. “Het zijn gewone meiden die niet te beroerd zijn om tips te geven.” Het drukke schema van trainen, wedstrijden en studeren zorgt er wel voor dat er weinig tijd overblijft voor echte ontspanning. “Al probeer ik die wel zoveel mogelijk te pakken. Maar ik ben bijvoorbeeld heel bewust niet in een echt Gronings studentenhuis gaan wonen. Ik woon nu met één meisje samen en dat past heel goed. Zij is geen topsportster en dat is best prettig. Dan gaat het ook eens over andere dingen dan sport.”

Abu Dhabi

Het jaar 2015 verloopt tot nu toe goed voor de Liphúster. Goud op het NK junioren (februari), brons op het NK senioren (begin oktober) en plaatsing voor het WK junioren in Abu Dhabi over anderhalve week. Daarnaast werd ze

nog een keer derde en vijfde tijdens Europa Cup-wedstrijden. Bij deze toernooien kan Natascha de krachten ook eens meten met senioren. “Dat is interessant. Want je weet pas als senior of je echt mee kunt komen en of je dromen reëel zijn. Dan sta je niet alleen maar tegenover leeftijdsgenoten, maar ook tegen judoka’s met jarenlange ervaring.”

Ippon

In 2014 pakte Natascha zilver op het NK in de klasse -70 kilogram, dit jaar moest ze het met brons doen. Toch was ze daar best tevreden mee. “Ik zou namelijk helemaal niet meedoen. We hadden net vier dagen in het Franse Straatsburg getraind in voorbereiding op het WK. Uiteindelijk besloot ik toch te gaan, maar ik kwam pas midden in de nacht in Rotterdam aan en moest ’s ochtends direct al vroeg de mat op voor mijn eerste wedstrijd. Ik had amper geslapen, maar het ging best goed. Met ippon bereikte ik de halve finale en daarin ging het ook lekker. Ik stond voor, maar maakte op het eind van de partij een foutje en werd overgenomen. Toen kon ik alleen nog brons pakken. Gelukkig lukte dat wel, met weer een ippon.” Dat volle punt maken, daar geniet ze van. “Het is echt een heerlijk gevoel, wanneer je je tegenstander beetpakt en weet dat je haar op haar rug gaat krijgen.” Dat valt van tevoren overigens niet uit te tekenen. “Judo is geen exacte wetenschap. Je weet nooit wat je tegenstander doet. Ik bedenk wel een

Doordat Natascha als topsportster het examenjaar aan de topsportschool in Heerenveen in twee jaar heeft gedaan, heeft ze geen recht op studiefinanciering. Vanuit de judobond krijgt ze ook geen vergoeding, tenzij ze officieel wordt uitgezonden. Dus moet ze met hulp van haar ouders alles uit eigen zak betalen. “Dat is pittig, maar ik heb het er absoluut voor over. Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren gespaard. Tot vorig jaar had ik ook nog een bijbaantje, maar dat is in combinatie met het judo en mijn studie niet te doen. Dus het zou leuk zijn als er een sponsor opstaat die me wil helpen.” plan, je weet de sterke punten van de ander wel.” “Maar ik wil ook niet te veel bagage mee de mat opnemen. Dan ga ik te veel nadenken en daar heb je in een wedstrijd eigenlijk geen tijd voor. Als je even niet helemaal scherp bent, lig je zomaar op de grond. Je moet je vooraf niet te druk maken. Ik ben ook altijd relaxed tussen de wedstrijden. Ik zit niet in een tunnel, dat niemand iets tegen me kan zeggen.”

Olympisch 2020

In 2020 zijn de Olympische Spelen in het Japanse Tokio. Natascha heeft er veel voor over om daar van de partij te zijn. “Dat zou echt geweldig zijn, de bakermat van het judo. Het is nog een lange weg, er zijn veel goede concurrenten, maar ik ben op de goede weg en heb er alles voor over om het mee te maken.”


BONUS

35% VOORDEEL

13.79

Amstel krat

8.99

24 flesjes a 0,3 liter.

AH Verse sappen en smoothies Alle varianten. Bijv. sinaasappelsap. Per fles.

1.19

1.99

1.29

AH Boerenkool

Zak 300 gram. Actieprijs per kilo 3.30

BONUS

BONUS

25% VOORDEEL

AH Spekreepjes en - blokjes

Alle varianten. Bijv. magere spekreepjes. Pak 2 x 125 gram

2.42

1.81

2 STUKS

AH Mandarijnen Netje 1 kilo

BONUS

1.94

1.99

Chiquita bananen Los. Per kilo.

Alle varianten, combineren mogelijk.

4.78

1.29

AH Rundergehakt 500 gram. 2 schalen

4.00

3 STUKS

6.38 AH Perla snelfiltermaling en pads 36 stuks

6.00

1.89

BONUS

2e HALVE PRIJS

2.59 Vers uit onze oven. Alle varianten. Bijv. spelt. Per heel brood.

2.69

BONUS

25% VOORDEEL

AH Liefde en passiebroden

0.99

2.10

5.61 Coca Cola, Sprite en Fanta 1.5 literflessen. Alle varianten, combineren mogelijk.

3.75

Dubbelfrisss en Taksi 1.5 liter 2 pakken. Alle varianten. Combineren mogelijk.

1.57 BONUS

25% VOORDEEL

5.98 Dr. Oetker pizzaburger

Diepvries. Speciale, salami en diavolo 2 dozen.

4.00

Wild Pig

Frankrijk. Alle varianten. Fles 0,75 liter

5.79

3.99

Ariel

8-42 wasbeurten. Per stuk.

1.74

17.99

9.99

AH Rookworsten

Alle varianten. Bijv. sappige gelderse.

1.30

AANBIEDINGEN GELDIG T/M 18 OKTOBER 2015


Sa! week 42