Issuu on Google+

Sa!

Woensdag 18 februari 2015 Jaargang 2 Nummer 7 www.sa24.nl

kijkt anders

ALAAF! PAGINA 5

IRRITATIES NEMEN TOE

CHRISTIAAN KUITWAARD

RONDKOMEN WAS SPORT

LEVEN OP DE GRENS

GELOKEN OGEN

LEVEN IN BIJSTAND

Er zijn weinig mensen die dagelijks zo vaak een gemeentegrens passeren als Els van der Glas en Richard Hoving. Officieel wonen ze in Opsterland, maar de grens met Smallingerland loopt dwars door hun woning en dat is in de praktijk best lastig. Een eenvoudige oplossing is er echter ook niet.

Christiaan Kuitwaard zoekt het deze week letterlijk hogerop. Het atelier in zijn achtertuin in Oldeberkoop verruilt hij tot en met 22 februari voor de derde verdieping van het Fries Museum in Leeuwarden. Tijdens een werkweek portretteert hij verschillende Friese dichters.

Juliëtte (nu 46) belandt, na haar scheiding, met haar twee kleine kinderen in de bijstand. Een moeilijke tijd, maar ze slaagt erin om het hoofd boven water te houden. Ze schreef een boek over haar ervaringen. “Door wat ik heb meegemaakt ben ik een optimistischer mens geworden.”

PAGINA 3

PAGINA 21

PAGINA 24

Woning van de week

De Hikke 1 Jubbega Vraagprijs  325.000,-- K.K. www.sierdmoll.nl


“Ik help u graag bij een goed afscheid.” Mijn naam is Janet de Vries, ik ben uitvaartverzorgster voor Yarden in Heerenveen e.o. Uit ervaring weet ik dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteun en inspireer ik u bij het organiseren van begrafenis of crematie. U kunt mij bellen op 058-2123990. Yarden Uitvaartzorg Heerenveen e.o. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl Ook voor particulieren en elders verzekerden.

VOORGERECHTEN

• Een heerlijke pittige iets wat zoete tomatensoep met stukjes vlees • Licht gebonden mosterdsoep met Friese droge worst  • Groentensoep met gehaktballetjes • Romige paddenstoelensoep • Mandje stokbrood met huisgemaakte kruidenboter • Rundercarpaccio met huisgemaakte pesto, pijnboompitten en kaas ( meerprijs € 2,50 ) • Salade met brie, komkommer en walnoot gegratineerd met honing • Salade met dun gesneden gebraden kipfilet met gedroogde tomaat, komkommer en noten. • Duo van Noorse garnalen met cocktailsaus en gerookte zalm ( meerprijs € 2,00 ) • Gerookte forel met bieslookmayonaise op een bedje van sla Al onze gerechten zijn ook los te bestellen. Diverse kindergerechten.

HOOFDGERECHTEN

• Varkenstoofpotje in rode wijnsaus • Varkenshaasje met champignonroomsaus ( meerprijs € 2,50 ) • Huisgemaakte kipsaté met satésaus • Varkensschnitzel met champignonroomsaus • Roergebakken ossenhaaspuntjes in teriyakisaus ( meerprijs € 3,50 ) • Kalkoenfilet met paprikasaus • Gegrilde kipspies met kerriesaus en cocossnippers • Ovenschotel van aardappel en gehakt met prei, paprika, champignons, pesto gegratineerd met kaas • Combinatie van spareribs en chickenwings met chilli- en knoflooksaus ( meerprijs € 3,50 ) • Stoofpotje van diverse vis in een romige vissaus • Gebakken pangafilet met remouladesaus • Zalmstokjes geserveerd met een dip van mayonaise, yoghurt, wasabi en bieslook ( meerprijs € 3,50 ) • Vegetarische roerbak mix in een krokant hoedje met een topping van oude kaas en rucola

NAGERECHTEN

• Boerenroomijs met slagroom • Dame blanche met slagroom       • Boerenroomijs met advocaat en slagroom • Crème brûlée met boerenroomijs en slagroom ( meerprijs van € 1,50 )  • Vanille/ hazelnoot ijstaart met karamelsaus en slagroom • Slagroomsoesjes met chocoladesaus en boerenroomijs • Griekse yoghurt met honing en walnoten • Chocoladebrownie met chocoladeijs en slagroom ( meerprijs € 1,50 ) • Koffie / thee of cappuccino met lekkernij • Alcoholische koffie : Irish/Spanish/Italian/ Friessche Coffee ( meerprijs € 3,00 )

Wij heten u van harte welkom!


Sa!

18 februari 2015

3

www.sa24.nl

Irritaties stapelen zich op

Het leven op een gemeentegrens Er zijn weinig mensen die zo vaak een gemeentegrens passeren als Els van der Glas en Richard Hoving. Officieel wonen ze in Opsterland, maar de grens met Smallingerland loopt dwars door hun woning en dat is in de praktijk best lastig.

NIJ BEETS Kanaelwei Noard 36, dat is hun adres. Maar wie de woning van Hoving en Van der Glas langs het Polderhoofdkanaal in Nij Beets zoekt, komt bedrogen uit. Tussen 38 en 34 ligt niets. Geen woning, geen pad. Een paar honderd meter het land in staat wel een verbouwde boerderij. Daar wonen ze, bereikbaar vanaf Krite, de weg tussen De Veenhoop en Boornbergum. Het voorhuis staat op Opsterlands grondgebied en dus wonen ze officieel in Nij Beets, terwijl de lange oprit in Smallingerland ligt.

De situatie zorgt in de praktijk al jaren voor veel verwarring, bijvoorbeeld bij de bezorging van post en pakketjes. Hoving: “Een brief van het gemeentehuis doet er ruim een week over om hier te komen.” Het geeft Van der Glas een onzeker gevoel. “Je weet dat niet alle post aankomt, maar we weten niet wie er post naar ons stuurt. Wat blijft er onderweg hangen?” Het leidde al eens tot aanmaningen, terwijl de originele factuur nooit was ontvangen. “Vroeger had je een vaste postbezorger, die wist wel hoe het zat. Tegenwoordig zijn er veel meer post- en pakketbezorgers en die weten dat niet.”

Krite

Ooit liep iemand vanaf de Kanaelwei met een doos gebak 400 meter door het land om zijn bestelling af te leveren. “Wij houden nu vaak het adres Krite 61 aan, hoewel dat officieel niet bestaat. Maar zo weten mensen ons in ieder geval te

Vanaf het erf zien Van der Glas en Hoving de Kanaelwei in de verte liggen. FOTO: SIETSE DE BOER

vinden”, vertelt Hoving. “Tenzij ze de TomTom gebruiken, want die kent beide adressen niet.” Hij toont een op Krite 61 geadresseerd en afgeleverd pakketje, twee dagen eerder online in Duitsland besteld. Er zijn meer voorbeelden. Het ophalen van vuilnis zorgde lang voor discussie. Smallingerland kwam al eens hondenbelasting innen. Naaste buren zijn vanaf Krite aangesloten op de riolering. “Vanwege ons afwijkende adres

kregen wij daar geen informatie over en dus zitten wij nog op een septictank.” Onlangs was er een stroomstoring. In Smallingerland beheert Leander het netwerk, in Opsterland is dat Enexis. “Bij wie moet je zijn?” Van der Glas vreest het moment dat er een ambulance nodig is. “We moeten er op verdacht zijn om direct een toelichting te geven.” Met de situatie is te leven, dat doen ze al 22 jaar. Maar het continu moeten denken

in oplossingen om problemen te voorkomen irriteert en die irritaties stapelen zich op. Dus klommen ze in de pen en gaven de gemeente Opsterland twee opties. Of een correctie van de gemeentegrens, of een ontsluitingsweg van 400 meter richting Kanaelwei. Opsterland ziet beide niet zitten. De gemeente vindt de problemen niet groot genoeg om een historische gemeentegrens om te leggen. Aan een nieuwe ontsluitingsweg zitten nog veel meer haken en ogen.

Weekje sterren en ruimtevaart

Kuierje met Lutz Jacobi

BAKKEVEEN Leerlingen van cbs Betrouwen besteden de hele week aandacht aan ruimtevaart en sterrenkunde. Alle groepen begonnen maandag met een bezoek aan het Kapteyn Mobiele Planetarium van de Rijksuniversiteit Groningen, dat was opgesteld in een speellokaal. De kinderen keken in het opblaasbare heelal hun ogen uit. “Wow..”, klonk er regelmatig bij weer een nieuw beeld in de presentatie over de zon, de maan en de sterrenbeelden. Verbazingwekkend hoeveel kinderen van deze leeftijd al van het heelal weten. Als klap op de vuurpijl was er een meer dan indrukwekkend beeld van de zon tussen de sterren. Kan dat? Wel als je vanaf de maan naar de aarde kijkt.

GORREDIJK Samen met Tweede Kamerlid Lutz Jacobi gaat Joukje van Roeden, PvdA-kandidaat voor de Provinciale Staten, zaterdag 21 februari al kuierend op zoek naar de mooiste plekjes in de omgeving van Gorredijk. De kuiertocht is de start van de PvdA-campagne in Zuidoost-Fryslân in opmaat naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart. Zowel Lutz als Joukje zijn geboren en getogen in Zuidoost-Fryslân. Als ‘toerist in eigen regio’ gaan ze op ontdekkingstocht. Jacobi heeft

De school in Bakkeveen besteedt al een aantal jaren bovengemiddeld veel aandacht aan wetenschap en techniek. Praktisch bezig zijn en tegelijkertijd theoretisch de diepte in. Over solderen, over hoe shampoo wordt gemaakt, over wat blijft drijven en wat niet. Het aanbod van onderwerpen is heel divers. Volgens techniekdocent Hans Hollander komen er op deze manier bij leerlingen hele andere talen-

zich als Tweede Kamerlid de afgelopen jaren stevig ingezet voor de verbetering van wandelpaden. Naast genieten van de omgeving gaan beide politici onderweg ook in gesprek over maatschappelijke vraagstukken en de visie op de regio. De kuiertocht start om 9.00 uur vanaf manege Dekema aan de Dwersfeart. Ook Remco van Maurik (nummer 3) en Annelies Stolp (nummer 3 van de lijst voor de Wetterskips-ferkiezings) wandelen mee. Joukje van Roeden staat op plaats 12 van de PvdA-lijst.

Turfroute op VaarTV Leerlingen genoten van het mobiele planetarium. FOTO: SIETSE DE BOER

ten boven. “Kinderen zijn van zichzelf vaak heel onderzoekend. Eenmaal op school gooit de schoolstructuur daar nogal eens een rem op en dan leren de kinderen dat weer af. Dat is jammer. Met de manier waarop wij aandacht geven aan wetenschap en techniek, kunnen de leerlingen weer ondernemend bezig zijn. Ze nemen zelf initiatief, gaan dingen uitzoeken, leren te presenteren.” De ervaring in Bakkeveen is

dat je met dit type lessen hele andere kinderen op ziet bloeien dan bij de typische leervakken. “De overheid wil meer aandacht voor de exacte vakken, maar daar zijn wij bij ons op school al jaren mee bezig.” De school in Bakkeveen werkt in het techniekonderwijs nauw samen met onder andere De Opdracht in Ureterp en de Paedwizer in Beetsterzwaag, twee scholen waar Hollander ook actief is.

GORREDIJK Het tv-programma VaarTV van RTL4 staat zaterdag 21 februari helemaal in het teken van de Turfroute. De opnames zijn in de zomer

van 2014 gemaakt. De kijker vaart tijdens het programma mee op de route van Gorredijk naar Appelscha. De uitzending begint om 17.00 uur.

TIP van On Tour Tweewielers ... 5 Jaar On Tour! Donderdag19, vrijdag 20 en zaterdag 21 februari FEEST BIJ ON TOUR! 2

0m 1.40 SEN FIET

2

m 400 /ATB E RAC

De Kromten 12 Gorredijk Tel. 0513 46 05 36 www.ontourtweewielers.nl


Droge worst

AANBIEDINGEN week 8

Voor het roken van onze Ambachtelijke droge worst gebruiken wij nog puur turf. Kom gerust proeven en beleef de smaak. 2e droge worst halve prijs

Beenhammetjes Diverse smaken 400 gram € 4,99 Toppertje 180 gram € 1,35 Uit eigen worstmakerij Paling worst 100 gram € 0,99

EEN BOEK IS ALTIJD GOED! b

Planteyn boeken Planteyn boeken Langewal 19 Gorredijk T 0513 461254 M info@planteyn.nl www.planteyn.nl


Sa!

18 februari 2015

5

www.sa24.nl

De Prins CarnaVal Die niet DrinKt

Een glas cola en het was geregeld

VIDEO SA24.NL

Prins Sinti Swartebos den Eerste is geboren in Thailand, heeft dus een kleurtje en drinkt geen druppel alcohol. Dat ze hem ‘ús swarte’ noemen, daar lacht hij om. “Ik rop sels ek faak mear dan dat ik ferstân ha.” PIPEGEALSGEA In de residentie van carnavalsvereniging De Turftrapers druppelen de eerste feestgangers rond een uur of negen de zaal binnen. Allemaal verkleed rond het thema Tynje Zoo. Je loopt pas echt voor aap wanneer je niet verkleed bent. In een zaaltje achteraf bereidt Prins Sinti Swartebos den Eerste zich voor op het klapstuk van het Carnavalsfeest. Eerder die dag bezocht hij de de familie Van As met een spaarpot met 11 euro en 11 cent. Een cadeautje voor de eerstgeboren Tijnster na zijn uitverkiezing in november vorig jaar. Een carnavalsoptocht is er niet meer. Te weinig belangstelling. Wel zijn er activiteiten voor de jeugd en is er een dorpscadeau. Dit jaar voor Monique’s Buurtsuper, de nieuwe dorpswinkel.

Thailand

De prins is een bijzondere. De Raad van Elf wilde wel eens wat anders. En dus kwamen ze uit bij Sunti Bosma. Deze in Thailand geboren economie-

docent (27) kwam op tweejarige leeftijd naar Tijnje. Zijn uiterlijk viel altijd al op. “Se seine by it fuotbaljen altyd al ‘ús swarte’.” Vandaar dat hij koos voor de Prinsentitel Sinti Swartenbos. In het westen van het land zou de benaming direct voor opschudding zorgen. Maar niet bij Prins Sinti. “Ik bin net oars wend, ik laitsje der om, se witte net better. Boppedat rop ik sels ek faak mear dan dat ik ferstân ha.” De Tynster Prins Carnaval heeft nog een bijzondere eigenschap. Hij drinkt geen druppel alcohol, hij vindt het zelfs vies. “It koste ús mar ien glês kola om him te oertsjûgjen”, vertelt Appy Lageveen, lid van de Raad van Elf. Zijn nuchterheid weerhoudt Bosma er niet van om regelmatig een feestje te bouwen. “Sûnder drank bin ik bytiden gekker en mâler dan oaren mei drank.” Bescheiden en verlegen is Zijne Excellentie allerminst. Lageveen: “Allinnich mei froulju is hy wol wat skruten.” In het carnavalsweekeinde weet Prins Sinti

Het carnaval is in Pipegealsgea al 34 jaar springlevend. FOTO: SIETSE DE BOER

zich omringd door zes hofdames, één meer dan gebruikelijk. “Mar se binne allegear al fersein.”

iedere prins. “Jim bin moarn allegear brak en ha in kater. Soargje der jûn dan foar dat it de muoite wurdich west hat.”

Grootse entree

Het is net na tienen wanneer de raad van Elf zich in de gang opstelt voor een grootse entree. Prins Sinti nestelt zich aan het hoofd van de stoet. De rustige zaal begint zich nu ook te roeren. De muziek barst los en de prins en zijn gevolg starten de eerste polonaise van de avond. Na een paar rond-

Ouderen Wenwearde warm naar buiten Ieder jaar tussen kerst en de jaarwisseling zamelen vrijwilligers van het Jubbegaaster Amateurs Revival team (JAR) via een piratenzender geld in voor het goede doel. De vrijwilligers van Wenwearde werden vorige week verrast met een deel van de opbrengst. Ze kregen voor de bewoners twee rolstoelvoetenzakken en drie omslagdoeken. “Dêr bin wy hiel bliid mei”, vertelt vrijwilligster Roelfke de Vries. “Wy gean graach te kuierjen mei de bewenners en kinne no mei wat kâlder waar ek nei bûten. Wenwearde, onderdeel van Meriant, is

jes door de zaal neemt Zijne Excellentie het woord. Hij kondigt de spelregels van de avond aan, een privilege van

JUBBEGA

LIQUIDATIE Het gaat niet zo goed met Bernards mechanisatiebedrijf. Hij handelde voornamelijk in balenprikkers en kunstmeststrooiers voor de landbouw. Het personeel is inmiddels vertrokken en binnenkort wil hij stoppen met zijn bedrijf. Hij werkt al 30 uur per week bij een vriend die lijnmachines en transportsystemen produceert. Bernard vraagt de notaris hoe hij zijn eigen bedrijf het beste kan beëindigen. De B.V. waarin Bernard zijn mechanisatiebedrijf uitoefende is niet langer levensvatbaar. De notaris geeft aan dat liquidatie (ontbinding) in bepaalde situaties voor Bernard zelfs beter kan zijn dan de B.V. te verkopen. Bijvoorbeeld wanneer het fiscaal voordeliger is. Of vanwege bepaalde aansprakelijkheden die bij de verkoop van een B.V. gewoon doorlopen.

een kleinschalige woonvoorziening voor 18 dementerende ouderen. Volgende week in

Sa! uitgebreid aandacht voor deze woonvorm en haar vrijwilligers.

Deze week op Sa24.nl Kijk ook eens op onze website www.sa24.nl. Met nieuws, extra foto’s, een actuele agenda en ook regelmatig videobijdragen. Met dagelijks een update. Deze week met: • Valentijnsdag op de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk (video) • Carnaval in Pipegealsgea/Tijnje (video) • Hanenkraaien bij Café De Roos in Gorredijk (video) • Baggerwerkzaamheden in de Nieuwe Vaart bij Terwispel (foto’s) Op onze site kunt u ook alle edities van Sa! teruglezen. Kijk hiervoor in het Menu onder Edities. Ook handig als u de Sa! een keer niet of later ontvangt.

Voordat de B.V. kan worden geliquideerd, moet Bernard een besluit tot ontbinding nemen. Dit besluit is niet terug te draaien; Bernard moet zeker weten wat hij wil. Zijn er geen baten en schulden meer in de onderneming, dan kan hij gebruik maken van een turbo-liquidatie. De ontbinding wordt ingeschreven en de onderneming houdt op te bestaan. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan volgt de aanvraag en afwikkeling van een faillissement. Soms is het mogelijk een akkoord te sluiten met de schuldeisers, zodat de afwikkeling van het faillissement eenvoudig kan zijn. Zijn er echter meer baten dan schulden, dan moet Bernard een plan van verdeling opstellen, inclusief een rekening en verantwoording. Deze constructie heet vereffening en moet in de krant worden gepubliceerd. Bernard besluit de boel te inventariseren, waarna de notaris hem gaat helpen met de liquidatie. Daarna kan Bernard in het bedrijf van zijn vriend, met de blik vooruit, de schouders er weer onder zetten. mr. Robin Rispens notaris

SA24.NL


Sa!

18 februari 2015

7

www.sa24.nl

De 8 Van LanGezWaaG

Populaire opmaat naar de marathon Ze zijn een van de weinige organisaties die voor eind maart al een halve marathon organiseren. Veel snelle renners beschouwen De 8 van Langezwaag dan ook als prima voorbereiding voor de marathon van Rotterdam in april. Zaterdag 21 februari staat de 27e editie van deze prestatieloop op het programma, die zijn naam te danken heeft aan het achtvormige parcours.

LANGEZWAAG

“De rinners kinne fansels te kust en te keur mei fjouwer ôfstannen. Mar sjochst dat ús heale maraton in begrip is. De rinners fine de 21 kilometer hiel geskikt as tarieding foar in hiele maraton.” Bonne van der Bij is sinds 2001 de motor achter De 8 van Langezwaag. Samen met zijn vrouw Geertje en een ploeg van 35 vrijwilligers organiseert hij vanuit Sportvereniging Langezwaag jaarlijks de prestatieloop over 2, 5, 10, 16,1

en 21,1 kilometer. Jaarlijks trekt het evenement zo’n vierhonderd deelnemers. En dat mag eigenlijk wel wat meer worden, vindt Van der Bij. “We bliuwe wat op dit oantal hingjen. Dat komt, tink ik, omdat we alle jierren sitte te griemen yn de fakânsjetiid. Yn oerlis mei SV Friesland sil we takom jier besykje in oare datum te plannen. It moat technysk wol yn it programma passe. Ein maart soe moai wêze, dat kin dan noch krekt foar de maraton fan Rotterdam.” Hij verwacht dat een verplaatsing naar een moment buiten de voorjaarsvakantie vast meer deelnemers gaat trekken. Om het aantal deelnemers nog meer op te krikken, wil de organisatie ook meer aan

Jong en oud rennen samen tijdens de 2012-editie van De 8 van Langezwaag. FOTO: SIETSE DE BOER

promotie gaan doen. “De Oliebollenloop makket bygelyks in protte reklame, se ha dan ek in protte dielnimmers.” Onlangs startte De 8 van Langezwaag dan ook met een eigen website. “Dy is noch net hielendal up-to-date, mar takom jier wol.”

Van der Bij verwacht voor volgend jaar dan ook een sprong naar zevenhonderd renners te kunnen maken. “It is fansels ek foar de frijwilligers moai as der in soad minsken meidogge. Want sûnder rinners ha wy gjin 8 fan Langsweagen.”

Voorinschrijven voor De 8 van Langezwaag is niet nodig. Deelnemers kunnen zaterdag vanaf 9.30 uur inschrijven in mfc ’t Paradyske te Langezwaag. www.8vanlangezwaag.nl

Volop belangstelling bouwplan De Skâns in Frieschepalen FRIESCHEPALEN Elf woningen kunnen er worden gebouwd op de locatie van de voormalige openbare basisschool De Skâns in Frieschepalen. Op een door Bouwbedrijf Van den Broek georganiseerde infor-

matiebijeenkomst in het dorp meldden zich vorige week maar liefst tien geïnteresseerden voor een woning in het plan. Veel jongeren die starten op de woningmarkt, maar ook enkele ouderen. Het unie-

ke van het plan is dat er nog heel weinig vastligt. Dat was vorig jaar een bewuste keuze van de gemeente Opsterland om de woningmarkt vlot te trekken. Door veel ruimte te geven om er iets moois van te

Een mogelijke indeling van bouwplanDe Skâns in Frieschepalen.

SP wilde zelf borden plaatsen GORREDIJK De Opsterlandse SP wil al weken posters plakken voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. De openbare verkiezingsborden ontbraken echter. Dus bedachten ze een stuntje om zelf een bord te plaatsen. “Politieke partijen moeten ruim

de tijd hebben om hun boodschap kenbaar te kunnen maken”, aldus Jolanda Geerling van de SP. “Opsterland is wel laat. Niet echt bevorderend voor een goede opkomst.” Berichtjes op social media, een persbericht en mailtjes naar het gemeentenhuis hadden

resultaat. Maandagmiddag stond de onthulling van het SP-bord aan de Stationsweg in Gorredijk gepland. Toen de SP-bestuursleden daar net voor twaalven aankwamen, waren medewerkers van de gemeente hen net voor. Het bord stond er al.

Woon & Lifestyle Event GORREDIJK Begin mei is De Skâns het decor van de eerste editie van een nieuw Woon & Lifestyle Event. De organisatie is in handen van Requestmedia uit Nij Beets en Hapé events uit Surhuisterveen. Samen waren zij ook verantwoordelijk voor de Survento 50+ beurs

in Surhuisterveen. Op 1, 2 en 3 mei laten tientallen exposanten zich zien in de ronde zaal, theaterzaal en sporthal. Bedrijven uit verschillende branches hebben zich al ingeschreven. De organisatoren hebben bewust gekozen voor een zo breed mogelijke opzet, zodat

het event voor een groot scala aan bedrijven en instellingen interessant is. Het event is ook gekoppeld aan een goed doel. Van de 2,50 euro entreegeld per persoon gaat 1,50 euro naar het Kika kinderfonds. www.woonenlifestyleevent.nl

maken, wilde Opsterland ontwikkelaars enthousiast maken. De gemeente sprak met drie ontwikkelaars; Bouwbedrijf van den Broek uit Ureterp is uitgekozen om het plan verder uit te werken. Wethouder Piet van Dijk: “Ze krijgen ruim de tijd om de woningen te verkopen.” Hoeveel vrijstaande woningen of twee-, drie- of vieronder-kap er komen hangt helemaal af van wat potentiële kopers willen, legt Maja van den Broek van het bouwbedrijf uit. “In het stedenbouwkundig plan wordt gesproken over zes starterswoningen, maar als meer starters zich melden, kunnen het er ook meer worden.” Om de belangstellenden een idee te geven van de mogelijkheden presenteerde

Van den Broek een aantal conceptindelingen van het terrein. Alle geïnteresseerden gaven aan graag een individueel vervolggesprek te willen. “Ze gaan nu eerst naar de bank om de financiële mogelijkheden te bekijken.” Binnen het plan geeft Opsterland ook de mogelijkheid om met een erfpachtconstructie te werken, waardoor de starters niet in de grond hoeven te investeren. De erfpachtconstructie is binnen Opsterland ook nieuw. Van den Broek: “Dit is een mooie laagdrempelige manier om met belangstellenden samen een plan te ontwikkelen. We hopen voor het einde van het jaar te starten met de bouw.”


Sa!

18 februari 2015

9

www.sa24.nl

FrYsK HarMonY OrKest striJKt neer in LanGezWaaG

Warme ontvangst in dorpshuis Niet langer een bovenzaaltje van een kroeg of een koude fabriekshal. Het Frysk Harmony Orkest (FHO) oefent tegenwoordig in het dorpshuis van Langezwaag. “Een prima plek. De akoestiek is goed en we zijn met open armen ontvangen”, vertelt dirigent Thijs Oud. Het FHO heeft een turbulente periode achter de rug. Het orkest is de opvolger van het Fries Jeugd Harmonie Orkest, dat eind 2013 zonder subsidie kwam te zitten, omdat er niet voldoende belangstelling zou zijn. Dirigent Thijs Oud: “We wilden als orkest wel door en besloten dat te doen onder een nieuwe naam.” Organisatorisch was het best lastig; geld voor een dure oefenruimte was er niet meer. Ze mochten gratis oefenen in een bovenzaaltje van een café, maar dat was niet ideaal. Oud besloot daarom het orkest naar Gorredijk te halen, waar zijn Fryske Blaasakademy gevestigd is. “We oefenden in een fabriekshal, maar dat is ’s winters toch wel erg koud.”

LANGEZWAAG

Oud informeerde daarna in zijn woonplaats Langezwaag naar de mogelijkheden in het

dorpshuis. De zaken werden snel geregeld en dus repeteert het FHO nu twee keer per maand in Langezwaag. Het Frysk Harmony Orkest heeft een vaste kern van zo’n 37 muzikanten. “Toen we jeugdorkest waren, stopte je op je 25e. Nu blijven muzikanten langer en zie je dat ouderen de jongeren helpen. En dat is natuurlijk winst. Maar we blijven wel een opleidingsorkest en werven altijd jonge talenten.” Het orkest blijft werken aan het verbeteren van de kwaliteit, onder andere door aan concoursen mee te doen. Oud: “In maart gaan we bijvoorbeeld naar Vlamo, de open harmoniekampioenschappen in België.” Twee jaar geleden behaalde het orkest de hoogste score in de 1e divisie en daarmee een tweede plaats tijdens het Tema Tielen festival in Venlo. “Maar we

Dirigent Thijs Oud leidt de repetities van de veelal jonge muzikanten. FOTO: SIETSE DE BOER

promoten de blaasmuziek ook door aan projecten deel te nemen.” Zo verzorgde het FHO in 2013 de muzikale begeleiding van de voorstelling Romeo en Julia van Opera Spanga. “Dit leverde ons prachtige recensies op.” Het FHO speelt diverse soorten muziek. “Dat kan klassiek zijn, zoals destijds bij Ope-

ra Spanga. Maar evengoed kunnen we bijvoorbeeld Piter Wilkens begeleiden, zoals we dat onlangs deden bij Noardewyn Live. Ook draaien we onze hand niet om voor pop, heavy metal of het begeleiden van een freestyle dansgroep.” Het komende jaar organiseert het orkest samen met Opera Spanga en de Fryske Blaasakademy een groot pro-

ject: ‘Muzykfirus’. Doel is het promoten van muziek maken in orkestverband. Met workshops, een uitdagende show en een pakkende voorstelling worden de inwoners van Friesland uitgedaagd mee te doen en daarmee op een positieve manier met het ‘Muzykfirus’ besmet. www.fryskharmonyorkest.nl

Plannen voor terugkeer bloemencorso Lippenhuizen LIPPENHUIZEN Veertig jaar na dato komt het bloemencorso naar alle waarschijnlijkheid terug op de feestagenda van Lippenhuizen. “Volgend jaar bestaat het dorp zevenhonderd jaar. Het leek ons leuk om dan het bloemencorso voor een keer weer te organiseren”, zegt Arnout Batterink. Samen met Jan Harm Eppinga onderzoekt hij de haalbaarheid.

Het bloemencorso van Lippenhuizen was tot het begin van de jaren 70, bijna honderd jaar lang, een uitje voor de hele regio. Rijen dik stonden de toeschouwers in de straten

van het dorp. Waarom het van de agenda verdween, is Batterink onbekend. “Ouderen reageren enthousiast op de plannen, maar waarschuwen ook dat het veel werk is. Vooral in de laatste fase van de bouw wanneer alle bloemen gestoken moeten worden.” De mannen zijn sinds september vorig jaar bezig met het peilen van de belangstelling. “We gaan de buurtverenigingen langs en vragen bij alle bijeenkomsten een paar minuten tijd.” Inmiddels hebben een aantal buurten medewerking en geld toegezegd. Minimaal tien wagens moeten in

augustus of september 2016 door de straten van Lippenhuizen rijden. “Met minder wagens heeft het geen zin, omdat we ook entree willen heffen. Het moet financieel wel haalbaar zijn. We hebben een begroting van twintig- tot vijfentwintigduizend euro. Dat geld moet worden opgebracht door deelnemers, sponsoren en entreegelden.” Ze rekenen in elk geval op 1.500 betalende bezoekers. “Dat is een bescheiden aantal. Bij het corso in Frederiksoord komen bijvoorbeeld al 8.000 bezoekers.” De mannen staken hun licht op, onder andere in Frederiksoord. “Mocht het corso

Het bloemencorso was jarenlang een uitje voor de hele regio. Een archieffoto uit 1972.

hier doorgaan, dan willen ze ons ook helpen.” Zover is het echter nog niet. Voordat het corso van Lippenhuizen op de agenda komt, moet er eerst voldoende draagkracht zijn. “Je vraagt wel een stukje commitment. Als mensen zeggen dat ze mee willen doen, moeten ze er ook voor staan.” Via

dorpskrant De Harker en de facebookpagina bloemencorsolippenhuizen kunnen inwoners hun mening geven. Op 1 april wordt bekendgemaakt of het corso doorgaat of niet. Op www.sa24.nl meer foto’s uit de rijke corsohistorie van Lippenhuizen.

Proeven van klassieke muziek in mobiele truck

GORREDIJK Klassieke muziek is niet iets waar kinderen op de basisschool direct enthousiast van worden. Tenzij je de kinderen op een verrassende manier kennis laat maken met dit type muziek. Dan zijn de reacties vaak heel leuk, is de ervaring van het Prinses Christina Concours dat met de Classic Express, een enorme uitschuifbare trailer, door Nederland toert. Met deze trailer creëren ze een mobiele concertzaal met plaats voor circa 35 kinderen. Donderdag 19 en vrijdag 20 februari staat de Classic Express bij Sportcentrum Kortezwaag. Leerlingen van De Tsjerne, De Vlieger, De Librije (allen Gorredijk), De Jasker (Nij Beets) en Rehoboth (Frieschepalen) komen langs voor een bezoek.

Prijswinnaars van het bekende Prinses Christina Concours verzorgen het programma in

de Classic Express. De kinderen krijgen vooraf op school alvast een speelse voorbereiding. Tijdens het concert luisteren de kinderen naar de muziek, maar ze kunnen ook met de muzikanten praten. Onderdeel van het concert is het samen spelen van een op school ingestudeerde speciale compositie.

Podiumervaring

Het Prinses Christina Concours is met verschillende concoursen vooral gericht op muzikale jongeren. Jaarlijks trekt het Concours circa 500 deelnemers. Tijdens regionale voorronden kunnen talentvolle muzikanten doordringen tot de landelijke finale. Prijswinnaars krijgen een uitgebreide begeleiding, waaronder het aanbieden van podia om podiumervaring op te doen. De Classic Express is daar een voorbeeld van.


Diss Nie Okay

zaterdag 21 februari 2015 Aanvang 20.30 uur Entree zaal: € 12,50 / voorverkoop € 10,00

Adri de Boer & Marcel Smit zondag 22 februari 2015 Aanvang 15.00 uur Entree: € 10,-

DE skans gorredijk www.skans.nl


Sa!

18 februari 2015

Dick Boer

LETS-ruilkring

Bij een LETS-ruilkring worden goederen en diensten verhandeld; niet voor geld maar voor punten. Om elkaars vraag en aanbod te leren kennen, wordt er op zaterdag 21 februari (14.00 -16.00 uur) een LETS-café georganiseerd in de Ynrin van MFC De Wier. Ook de afdeling Gorredijk houdt op 21 februari (14.00-16.00 uur) een bijeenkomst in de Opstap in Gorredijk. Entree voor beide bijeenkomsten: gratis.

BEETSTERZWAAG Maandag 23 februari (20.00 uur) geeft Dr. Dick Boer in De Buorskip een lezing met de titel: ‘Omgaan met de heersende macht’. Organisatie is in handen van de Olterterperkring. www.olterterperkring.nl

URETERP/GORREDIJK

Pasted Copies

Zaterdag 21 februari (22.00 uur) treedt de vijfmans-coverband Pasted Copies op in Muziek- en eetcafé De Vosseheer. Net als veel bands is ook Pasted Copies op internet ontstaan. Na een kennismaking via Marktplaats besloten twee muzikanten dat ze een band op wilden zetten. Ook de overige bandleden zijn via internet bij elkaar gezocht. Het repertoire bestaat vooral uit Top40/Top100  popen rockcovers. Een serieuze band met veel lol en plezier. Entree: 4 euro. www.vosseheer.nl DONKERBROEK

Seniorweb

GORREDIJK Seniorweb Gorrdijk start begin maart met de laatste ronde van vier lessen voor tablets (iPad, Android). Ook is er een minicursus Mappenbeheer. SeniorWeb is op zoek naar vrijwilligers voor assistentie bij de computerlessen en eventueel ook voor administratieve ondersteuning. Belangstellenden kunnen zich melden bij Harm Bron (0513 – 46 20 03) of info@seniorwebgorredijk.nl

COLOFON REDACTIE

Arend Waninge 06 – 52 47 10 13 redactie@sa24.nl Kopij aanleveren voor maandag 12.00 uur. Sa! kijkt graag anders. Het vroeg melden van evenementen, jubilea, bedrijvennieuws etc. geeft de grootste kans op extra aandacht.

ADVERTENTIEVERKOOP Rik Dijkstra 06 – 21 89 48 28 advertenties@sa24.nl Henk Hilbrands 06 – 31 04 59 56 henk@sa24.nl Advertenties aanleveren voor vrijdag 17.00 uur

OPMAAK Evert Wilstra Kreaasje Ureterp

11

www.sa24.nl

Snertwandeling

Inschrijven met koffie, thee en koek, afsluiten met een kom snert en tussendoor een wandeltocht van circa 15 kilometer lengte. Dat zijn de ingrediënten voor de Snertwandeling op zaterdag 21 februari in de omgeving van Ureterp. Inschrijven kan van 9.00-11.00 uur bij MFC De Wier. Entree: 5 euro, bij voorinschrijving via mfcdewier@ opsterland.nl: 4 euro. www.mfcdewier.nl

URETERP

Oertetters in Sneek Dweilorkest De Oertetters uit Ureterp had afgelopen zaterdag geen aandacht voor Valentijnsdag. Het orkest was in Sneek om samen met De Oeletoeters op te treden op het grote carnavalsfeest. Het weer was goed; af en toe liet de zon zich zelfs zien. Het enthousiasme zat er goed in en dat was ook te merken aan

URETERP

het massaal toegestroomde publiek. De dag werd afgesloten in residentie De Hofnar. De samenwerking tussen carnavalsorganisatie De Oeletoeters en het dweilorkest bevalt goed. Zo goed zelfs, dat de uitnodiging voor het carnaval van volgend jaar al weer binnen is bij de Oertetters.

Met pake en beppe naar museum In de voorjaarsvakantie (24 t/m 27 februari) heeft Museum Opsterlân, in het kader van ‘Help Pake & Beppe de vakantie door’, een programma voor jong en oud rond de expositie Motoren, motorsport en meer! Kinderen mogen een motor natekenen en kunnen zich verkleden als motorcrosser. Pake en beppe kunnen herinneringen ophaGORREDIJK

len bij de oude motoren. Jannick de Jong, succesvol grasbaan- en speedwayracer uit Gorredijk is zondag 22 februari in het museum om vragen te beantwoorden en handtekeningen uit te delen. Kinderen van 4 t/m 12 jaar hebben de hele week gratis toegang tot het museum. www.museumopsterlan.nl

Adri de Boer en Marcel Smit

GORREDIJK De troubadour Adri de Boer uit Lippenhuizen treedt zondag 22 februari (15.00 uur) op in De Skâns. Zijn hartverwarmende luisterliedjes, begeleid op gitaar of piano, raken een gevoelige snaar. Altijd uit het hart. Hij treedt op samen met Marcel Smit uit Burgum, bekend van diverse

Diss Nie Okay

GORREDIJK Zaterdag 21 februari

(20.30 uur) in Poppodium De Skâns een daverende rockshow van Diss Nie Okay, zes jonge honden die de vetste hits van tegenwoordig presenteren, overgoten met een explosief sausje. Het publiek wordt meegezogen in een daverende rockshow, overdonderd door de energie van de prettig gestoorde, superstrakke rockband. Vanaf de eerste seconde vol op het gaspedaal. Afgelopen seizoen speelde de band drie keer live op de speelplaats bij Jim Vorwald op 3FM. Daarnaast zijn ze een graag geziene gast op festivals en dorps- en studentenfeesten in heel Nederland. Entree: 10 euro. www.skans.nl

lokale, regionale en zelfs nationale radio- en TV-zenders. Hij bracht in 2010 zijn eerste singel ‘De kop der foar!’ uit. Een jaar later gevolgd door zijn eerste album, met onder andere een nummer speciaal geschreven voor Teake van der Meer. Entree: 10 euro. www.skans.nl

Verstilling en Kunst

BEETSTERZWAAG Gedurende de veertigdagentijd, een tijd van bewustwording en verstilling in aanloop naar Pasen, opent de protestantse gemeente Via Pacis op maandag en donderdag (9.00-9.30 uur) de deuren van de dorpskerk. Er is dan gelegenheid om stil te zijn, een kaarsje aan te steken, te luisteren naar een korte bijbeltekst, te bidden en samen te zingen. Iedere zondagavond in de veertigdagentijd is er een vesper (19.00-19.30 uur), met bijdragen van onder andere het vocaal ensemble Vocalibre (8 maart) en het Taizékoor (29 maart). Van 18 februari t/m 5 april exposeert Lisette Durenkamp uit Oostrum onder de titel ‘Weg van lijden’ doeken en objecten, waarbij ze gebruik maakt van handgeschept papier in combinatie met andere materialen.

AGENDA WO 18 FEB 14:00 UUR | URETERP Uilenballen pluizen De Fûgelhelling

DO 19 FEB 15:00 UUR | HEMRIK Mei Grand Prix nei Grand Prix Stoeterij Het Swarte Paert

ZA 21 FEB 09:00 UUR | URETERP Snertwandeling MFC de Wier 14:00 UUR | URETERP LETS-café MFC De Wier/de Ynrin 14:00 UUR | GORREDIJK LETS café De Opstap (ingang De Skâns) 20:00 UUR | JUBBEGA O&O - Sil de strânjutter De Alde Slûs 20:00 UUR | JONKERSLÂN Uitvoering O.K.K. Jonkerslân Us Doarpshûs 20:30 UUR | GORREDIJK Poppodium: Diss Nie Okay De Skâns 22:00 UUR | DONKERBROEK Pasted Copies De Vosseheer

ZO 22 FEB 15:00 UUR | GORREDIJK Adri de Boer & Marcel Smit De Skâns 16:00 UUR | GORREDIJK Preek van de leek: E. Boering Kerkje Kortezwaag

MA 23 FEB 20:00 UUR | BEETSTERZWAAG Lezing Dr. Dick Boer De Buorskip

DI 24 FEB 14:00 UUR | URETERP Uilenballen pluizen De Fûgelhelling

U KUNT UW EVENEMENT AANMELDEN VOOR DEZE AGENDA VIA ONZE SITE WWW.SA24.NL


VIER POTEN DIE ZORGEN DAT UW KIND STERKER OP EIGEN BENEN STAAT.

KNGF Geleidehonden leidt autismegeleidehonden op voor jonge kinderen met ASS. Onze honden vergroten de mobiliteit; ouders en kind kunnen veilig samen op stap. Ook organiseren we PAWS workshops waar u leert wat een huishond kan betekenen voor uw kind met autisme. Meer weten? Bel 020-496 93 33 of kijk op onze site.

WWW.GELEIDEHOND.NL/AUTISME


Sa!

GEZONDHEID 18 februari 2015

14

www.sa24.nl

GZ-psYcholooG Jeanine Van Der VelDen

Koppeling van geest en lichaam GORREDIJK De grote diversiteit aan lichamelijke specialismen in paramedisch centrum De Praktijk is sinds ruim een jaar uitgebreid met GZ-psycholoog Jeanine van der Velden. Op het eerste oog misschien een vreemde eend in de bijt, maar volgens Van der Velden is de combinatie helemaal niet zo gek als het misschien lijkt. “Het fysieke en de psyche hebben vaak veel met elkaar te maken.” Als voorbeeld noemt ze fysieke overbelasting, een veel voorkomend probleem met vervelende klachten. “Deze patiënten blijken vaak de ‘aanpassers’: de mensen die slecht nee kunnen zeggen. Maar ook de perfectionisten hebben een bovengemiddelde kans op lichamelijke overbelasting.”

In de dagelijkse praktijk stappen deze mensen veel eerder naar een fysiotherapeut dan naar een psycholoog, terwijl de laatste volgens Van der Velden wezenlijk kan bijdragen aan de oplossing. “Voor een bepaalde groep mensen is de drempel helaas nog steeds hoog om psychologische hulp te aanvaarden. Maar het getuigt juist van kracht om hulp te durven vragen wanneer je er zelf niet uitkomt”. De entree van een psycholoog binnen De Praktijk was best spannend en zeker uitdagend. “Je moet zoeken naar de juiste vormen van samenwerking.” Toch heeft Van der Velden het

afgelopen jaar al een paar mooie voorbeelden gezien van haar meerwaarde binnen de praktijk. “Bijvoorbeeld bij een cliënt die ondanks redelijk veel fysiotherapie-behandelingen klachten hield. Deze cliënt bleek een traumatische ervaring te hebben gehad. Met EMDR-therapie was het mogelijk de gebeurtenis van haar emotionele lading te ontdoen.” Van der Velden heeft met deze methode voor traumabehandeling veel ervaring. “Of een cliente met nekklachten die iedere week langskwam voor een behandeling. Het bleek dat zij ook last van paniekaanvallen had. De behandeling door de fy-

siotherapeut heeft dan de functie van symptoombestrijding. Door middel van inzichtgevende psychologische therapie pak je het probleem aan bij de kern. De verschillende deskundigen sluiten op deze manier goed op elkaar aan en hebben hetzelfde doel voor ogen: pijnreductie bij de cliënt.” Voorbeelden van de route de andere kant op zijn er ook. Zo was er een cliënt waarbij de psychologische behandeling was afgerond, maar Van der Velden had het idee dat ze nog wel behoorlijk baat kon hebben bij een ademhalingstherapie. “Het mooie van

samenwerking in een praktijk met al die verschillende disciplines is dat je een patiënt dan zo intern door kunt verwijzen. Dit bespaart de cliënt een zoektocht naar de juiste therapeut.” Binnen De Praktijk overleggen de specialisten veel met elkaar en worden situaties van cliënten vanuit verschillende disciplines bekeken. “Daar komen verrassende inzichten uit voort. En op deze manier is de drempel richting psycholoog ook een stuk lager.” www. psychologenpraktijk-westerhaven.nl


Sa!

GEZONDHEID 18 februari 2015

15

www.sa24.nl

KinDerFYsio Jannie KUssenDraGer

SchoenserVice & PoDoloGie Oscar Start

GORREDIJK Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. “Maar soms hebben ze net even meer oefening nodig om vaardigheden te leren. Dan komt de kinderfysiotherapeut in beeld.” Jannie Kussendrager behandelt een breed scala aan problemen. De een ligt meer voor de hand dan de andere. Zo behandelt Kussendrager ook regelmatig kinderen met incontinentieproblemen. Niet iedereen denkt dan direct aan een kinderfysiotherapeut. “Je kunt kinderen helpen het plas- en poepgedrag te veranderen, vooral door het trainen van de juiste spieren rond het bekken.” Zeker wanneer er aan het eind van de basisschool nog steeds ‘ongelukjes’ gebeuren, is dat voor de kinderen erg lastig en ook vervelend. De reden voor bedplassen en ongelukjes kunnen heel divers zijn, weet Kussendrager, maar bij kinderen is er bij incontinentie zelden lichamelijk iets mis. “Het kan iets zijn dat in de familie meer voorkomt; veel vaker is het een kwestie van gedrag.” Zo nemen drukke kinderen volgens de kinderfysiotherapeut niet altijd de tijd om goed uit te plassen. Of ze komen onderweg naar de wc al weer zoveel prikkels tegen, dat ze op de wc amper beseffen waar ze voor kwamen. “Het heeft ook te maken met bewustwording, die met een aantal goede oefeningen sterk kan verbeteren.” Hierbij is er aandacht voor de werking van blaas en darmen en de juiste toilethouding

GORREDIJK De ene voet is de andere niet. Daar weet podoloog Oscar Start alles van. “Voor iemand van honderd kilo maak je een andere schoenaanpassing dan voor een paaldanseres. Je kijkt naar de persoon en wat ze ermee willen doen.” Start houdt van korte lijntjes en van het persoonlijke contact met zijn patiënten. “Ik doe alles zelf: aanmeten, maken, afleveren en klachten behandelen. We zijn een klein bedrijf en kunnen dus snel inspelen op de behoeften van de klant.” Voetklachten gaan meestal niet vanzelf over. Hielpijn, voorvoetpijn, afwijkingen maar ook klachten aan enkel, knie, heup, rug of nek kunnen verband houden met problemen in de voet. Start gebruikt meerdere technieken om een afdruk te maken van de voet: in gips, met inkt, paraffine of digitaal. “Dat laatste is natuurlijk ideaal. Aan de hand van de digitale afdruk kan ik een ADL-zool voor dagelijks gebruik maken en later precies zo’n zool voor bijvoorbeeld het sporten.” Hij maakt de zolen zelf. “Tijdens het afleveren neem ik royaal de tijd om de zool pas te maken in de schoen.”

Ook bij incontinentieproblemen

en -gedrag. Maar aan de orde komt ook de vraag wanneer je toiletbezoek uit mag stellen en wanneer niet en hoe je met aandrang om moet gaan. Om kinderen met continentieproblemen te behandelen, adviseert Kussendrager ouders eerst langs de huisarts te gaan. “Een blaasontsteking moeten we bijvoorbeeld altijd uitsluiten.” www.fysio-manueeltherapie.nl

Schoenaanpassing amper te zien

ManUele therapie in De PraKtiJK

AXis Osteopathie

GORREDIJK Manuele therapie kent vele vormen. Wim Bruins Slot van De Praktijk voor Fysio- en Manuele Therapie hanteert de bekende methode waarmee een gewricht met kracht weer losgemaakt wordt. “Het gewricht gaat

GORREDIJK Iedereen heeft wel eens rugklachten, een kwart van de mensen heeft echter regelmatig last. In tegenstelling tot de reguliere fysiotherapie, kijkt een osteopaat naar het complete plaatje. Dus ook naar het orgaan- en zenuwstelsel. “De grootste oorzaak van rugklachten vind je in de buik”, stelt osteopaat Samuel Draijer. “Ik zie veel patiënten die een operatie in de buik hebben gehad. Daardoor kunnen er spanningen ontstaan die uitstralen naar bijvoorbeeld de rug.” Een goed voorbeeld is een blindedarmoperatie. “Achter de blindedarm zit een spier die bij een operatie op gaat spannen, zodat de rechter bekkenhelft naar voren wordt getrokken. Dan krijg je vaak last in de bandjes die daaraan vast zitten.” Door manuele therapie maakt de osteopaat eerst het litteken en de omgeving daarvan los om zich pas daarna op de rug te richten. Hij brengt zo de bandjes terug naar hun oorspronkelijke lengte, waarmee de klachten verdwijnen.

Met en zonder kraak

dan even door de ‘eindstand’ om daarna in de goede stand terug te vallen. Dat gaat altijd gepaard met het bekende ‘kraak’-geluid. Voor sommige mensen een heel vertrouwd geluid. Anderen houden er juist niet van.” Clienten bij De Praktijk hebben echter een keuze. Collega Erik Ettema biedt ook een alternatief: de Eggshell-methode. Hij drukt en masseert op een veel ‘zachtere’ manier, met een groter beroep op de sturing van de gewrichtsbanden. Het beoogde resultaat van beide behandelmethodes is echter gelijk: het losmaken, het in beweging brengen van vastzittende gewrichten.

Ettema: “Het lichaam is geen apparaat met een handleiding. Dus is er ook niet één standaardtherapie die alle problemen op kan lossen.” Beide manueel therapeuten vinden het goed dat een cliënt kan kiezen tussen verschillende

behandelmethoden. Bruins Slot: “Er zit ook een stukje psyche bij. Sommige mensen moeten het ‘kraakje’ horen. Dat zit tussen de oren. Anderen zijn daar angstig voor. Maar mensen die bijvoorbeeld net een hernia hebben gehad kan ik met mijn methode niet behandelen. De methode van Erik is dan meer geschikt.” Omgekeerd stelt Ettema: “Er is geen klacht die ik niet kan behandelen, maar er zijn wel cliënten die ik niet kan helpen. Bijvoorbeeld omdat er veel spanning rond de gewrichten zit of omdat het lichaam al zo gewend is aan de andere behandelmethode.” www.fysiotherapie-depraktijk.nl

Naast podoloog is Start schoenmaker, reparateur en maatschoenmaker. “Een schoen kun je eenvoudig aanpassen. Heeft iemand bijvoorbeeld aan één been een verhoging nodig, dan plak ik er niet zomaar twee centimeter onder. Ik neem alle twee schoenen onder handen. Van de ene hak gaat een stukje af en in de andere schoen komt een verhoging. Zo zie je de aanpassing amper.” Sinds 2012 werkt Oscar Start samen met de fysiotherapeuten van De Praktijk. “Dat maakt je sterker. De fysiotherapeut stuurt mensen door en met de bijgeleverde informatie kan ik dan adequaat handelen.” www.startschoenenservice.nl

Veel rugklachten komen uit buik De oorzaak van rugklachten zijn heel divers, zoals bevalling, nierstenen, infecties, slechte voeding, blaasontsteking en hernia. “Iemand met een hernia heeft vaak een lange geschiedenis van rugklachten, vaak ook weer veroorzaakt in de buik. De spanning bouwt zich langzaam en langdurig op, waardoor zich uiteindelijk een hernia ontwikkelt.” Draijer ziet veel patiënten met jarenlange klachten, die niet zelden ‘uitbehandeld’ zijn. Door zijn kennis van lichaamsweefsels, kan de osteopaat vaak de oorzaak van een klacht vinden. Soms ligt die oorzaak dus in een geheel ander lichaamsdeel. “Wacht niet tot de klachten hevig zijn. Voorkomen is erg belangrijk. We gaan dan op zoek naar het grootste probleem in het lichaam en behandelen dat zorgvuldig. Zo voorkom je langdurige en hevige klachten.” www.axis-ostheopathie.nl


FYSIOTHERAPIE

Gorredijk e.o. *Geriatrie fysiotherapie *THUISfysiotherapie *Algemene fysiotherapie *Reactivering na ziekenhuisopname *Neurologische aandoeningen (Parkinson, beroerte, MS en Dementie) *Revalidatie na nieuwe heup of knie * Valpreventie

Nynke van der Heide Hieke van der Veen Reina Kroodsma Tel.: 06-22198726

www.loefbiter.nl

ÂŽ1023"$3*5*3&*3&/

ƒ *LBGSGBRCJC@CF?LBCJGLECL FYSIOTHERAPIE ƒ .CBG�AFC‹QLC�� ƒ *LBGSGBRCJC@CF?LBCJGLECL ƒ %MCJEPMCNQP?GLGLECLM? ƒ .CBG�AFC‹QLC��  ECTGAFQGE@CTCECL ƒ %MCJEPMCNQP?GLGLECLM?  BG?@CQC�KCJJGQR�  ECTGAFQGE@CTCECL  $01%  BG?@CQC�KCJJGQR�  S?JQP?GLGLE  $01%

ƒ 1CP�ML?JQP?GLGLE Ž1023"$3*5*3&*3&/ ƒ $?PBGMIP?AFQQP?GLGLE ƒ 1CP�ML?JQP?GLGLE ƒ ,CCN‹Q

ƒ $?PBGMIP?AFQQP?GLGLE ƒ ŽNGLLGLE ƒ ,CCN‹Q

ƒ 8ME?NGJ?QC� ƒ ŽNGLLGLE ƒ 0RQBMMPQP?GLGLE ƒ 8ME?NGJ?QC� ƒ %GSCP�CEPMCN�JC��CL ƒ 0RQBMMPQP?GLGLE

 S?JQP?GLGLE

ƒ %GSCP�CEPMCN�JC��CL

WWW.MEDIFITWEB.NL De specialist in bewegen WWW.MEDIFITWEB.NL Informatie over fysiotherapie: Brenda de Jong Informatie over fitness: Marjola Grijpstra van Lyndenlaan 7 | 9244 BV Beetsterzwaag | Telefoon (0512) 383908 www.medifitweb.nl


Sa!

GEZONDHEID 18 februari 2015

17

www.sa24.nl

De LoeFBiter: Geriatrie-FYsiotherapie

MonDhYGiËniste JolanDa HUiBerts

GORREDIJK Kwetsbare ouderen zijn voor fysiotherapeuten een speciale doelgroep die vraagt om een eigen aanpak. “Een zere nek is een zere nek, maar de oorzaak van de klacht is bij ouderen vaak veel breder. Daar zijn wij altijd naar op zoek. We zoomen niet alleen in op de klacht”, vertelt Nynke van der Heide. Samen met Hieke van der Veen en Reina Smeink vormt zij Fysiotherapie De Loefbiter, gespecialiseerd in geriatriefysiotherapie. De directe leefomgeving van de ouderen speelt in de klachten vaak een belangrijke rol. Mede daarom behandelt Fysiotherapie De Loefbiter de ouderen meestal thuis. Smeink: “We proberen ouderen weer op de rit te krijgen en met hen te werken aan zelfredzaamheid. Voldoende bewegen is daarvoor de basis. Rust roest. Valpreventie voor ouderen is nu heel populair, maar daar werken wij in stilte al jaren aan.” Therapie zit bij ouderen vaak in kleine dingen. “Iedere vijf meter lopen is een oefening, ook al is het maar naar de keuken om koffie te zetten”, illustreert Van der Veen. Ouderen kunnen vaak meer dan ze denken, maar angst om bijvoorbeeld te vallen houdt hen in de stoel. De Loefbiter vindt uitlokken en stimuleren van activiteit dan ook een belangrijk onderdeel van hun werk. Van der Heide: “Een doel hebben werkt stimulerend. Lopen zonder doel is als zwemmen midden in de oceaan.” Daarom is er

GORREDIJK Tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens bloedend tandvlees; in tien tot vijftien procent van de gevallen draait het uit op parodontitis. Niet voor niets vormen mensen met deze aandoening de grootste doelgroep van mondhygiëniste Jolanda Huiberts. “Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees, die zich heeft uitgebreid naar het ondergelegen tandbot. Doe je niets aan ontstoken tandvlees, dan kunnen de gevolgen groot zijn”, waarschuwt Huiberts. Het tandvlees trekt zich terug, waardoor tanden los komen te staan. In het ergste geval gaat kaakbot verloren. De oorzaak van parodontitis ligt bijna altijd in het niet goed schoon houden van het gebit. “Verwijder je tandplak niet goed, dan kan het zich uitbreiden tot onder het tandvlees.” Zit de plak eenmaal onder het tandvlees dan gaat de mondhygiëniste aan de slag om deze zogenoemde pockets schoon te maken. “De duur van de behandeling is afhankelijk van de mate waarin de plak zich heeft uitgebreid. Zit het bij een paar tanden of kiezen, dan ben je vaak met één behandeling klaar. Heeft het zich uitgebreid over de hele mond, dan kunnen er zomaar vier behandelingen van een uur nodig zijn.”

Werken aan zelfredzaamheid

vaak intensief overleg met mantelzorgers en de thuiszorg. “Zij kunnen goed helpen in het stimuleren van voldoende beweging.” De Loefbiter begeleidt ook specifieke groepen met neurologische aandoeningen zoals Parkinson, MS en CVA (beroerte). “En die groepen bestaan niet alleen uit ouderen.” www.loefbiter.nl

Parodontitis is onderschat gevaar

Parodontitis speelt een rol bij diverse ziektes. “Het kan invloed hebben op hart- en vaatziekten en ook is er een

relatie aangetoond met vroeggeboortes. Bij een zwangere vrouw met parodontitis kunnen de weeën eerder op gang komen. Ook is er een relatie met reuma en diabetes.” Preventie is het sleutelwoord, vindt de mondhygiëniste. “Als je goed poetst en zorgt dat je ook tussen de tanden reinigt, dan kun je veel ellende voorkomen. Twee keer per dag poetsen en één keer tussen tanden en kiezen ragen of stoken.” www.jolandahuibertsmondhygieniste.nl

MeDiFit BeetsterzWaaG

Sport en fysio in één huis

BEETSTERZWAAG Goed bekeken is het eigenlijk een logische combinatie. Een sportschool en fysiotherapie vullen elkaar goed aan. “Vaak hoor je van collega’s dat beide partijen elkaar toch niet weten te vinden, weet Marjola Grijpstra van Medifit. Zelf heeft ze al jaren goede ervaringen. Haar klanten komen op twee manieren binnen: via de sport of via de fysiotherapie. “Sporters met een lastig blessureverleden krijgen bijvoorbeeld een check van de fysiotherapeut. Zo kunnen we een beheerst bewegingsprogramma op maat bieden. Dat voorkomt nieuwe blessures en neemt angst weg.” Klanten die de omgekeerde route volgen hebben Grijpstra en haar collega’s ook volop. “Fysiotherapiebehandelingen vloeien dan naadloos over in een bewegingsprogramma.” De SeniorFitgroep is daarvan een goed voorbeeld. Vanuit een cursus valpreventie werkt deze groep gestructureerd verder aan balansoefeningen. “De kans op onge-

lukken is dan veel kleiner.” Bijkomend voordeel: de cliënten doen hun oefeningen onder het oog van de begeleiding. “Wij geven wel thuisoefeningen, maar weten ook dat daar in de praktijk niet altijd evenveel van terechtkomt.” Medifit krijgt veel ouderen over de vloer. Zelfredzaamheid is voor hen een steeds belangrijker thema. En daar hoort een fit lichaam bij. Maar het is juist de mix van doelgroepen die het volgens Grijpstra zo gezellig maakt. “We hebben leden van 14 tot 94. Vanuit Talant komen ook veel mensen met een verstandelijke beperking hier sporten. Als iedereen bezig is, zie je vaak een mooie vorm van integratie.” Ook voor jongeren heeft Medifit aantrekkelijke programma’s. Met het bekende Zumba, maar ook met Poweryoga. “Een combinatie van yoga met pilates en tai chi. Het is een actieve vorm van yoga die ook bij jongeren in de smaak valt.” www.medifitweb.nl


20% KORTING

OP KAMPEERARTIKELEN m.u.v. Gas-producten

Geldig tot 1 maart 2015

BIJ INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE

Actiecode: RO2015

GROOT(S) IN RECREATIE!

De grootste collectie tuin- & loungemeubelen van Friesland

KAMPEERARTIKELEN I CARAVANACCESSOIRES TENTEN & VOORTENTEN I TUIN- & LOUNGEMEUBELEN BARBECUES & BUITENKEUKENS

Planetenlaan 2 • 8938 AL Leeuwarden Tel. 058 - 215 07 73 • info@mazz.nl • www.mazz.nl

Planetenlaan 2 • 8938 AL Leeuwarden Tel. 058 - 288 21 20 • www.mazzelshop.nl


Hoe kiest u de juiste makelaar? Vijf argumenten voor het maken van een goede keus!

1. PRIJS

Vanaf € 2.590,–! Mét tevredenheidsgarantie én No Cure, No Pay!

2. PRESTATIE Een ‘te koop’ bord in de tuin plaatsen kan iedereen, maar een huis verkopen is wat anders. In de afgelopen twaalf maanden hebben wij, ondanks de crisis, maar liefst 82 woningen verkocht!

3. NETWERK Hoeveel gegadigden bereikt u via uw makelaar? Ons kantoor heeft prima cijfers op dit gebied: 1067 Facebook volgers, 2130 Twitter volgers, 2650 Nieuwsbrief ontvangers, 298 ingeschreven actieve woningzoekers!

4. CREATIEF 5. FUNDA

Lukt de verkoop niet? Dan wachten we niet af, maar zoeken we naar mogelijkheden! We hebben verschillende producten en diensten zoals VRIJ OP NAAM WEKEN, NO RISK CLAUSULE, WONINGRUIL, OPEN HUIS, KOOPZONDAG, TRY BEFORE YOU BUY etc.

RE

Wist u dat er op Funda ook een tabblad ‘MAKELAARS’ is? Zoek de makelaar waar u meer over wilt weten en klik op het tabblad ‘woningaanbod’. U krijgt dan inzichtelijk welke woningen bij die makelaar te koop staan, maar óók het tabblad ‘verkocht’ komt in beeld.

CE NT VE RK

Hoe zijn de prestaties van uw makelaar?

OC HT R

EC

EN

T

V

ER

KO

C

H

T REC

ENT

VER

KOC

HT

RE

C

E T V EN

RECENT VERKOCHT

Badweg 30, 8401 BL Gorredijk Tel. (0513) 46 01 01 Kijk voor ons aanbod op www.sierdmoll.nl

RK

O

T CH

RE

N CE

T

R VE

KO

CH

T


Sa!

18 februari 2015

www.sa24.nl

21

Christiaan KUitWaarD portretteert Friese Dichters

‘Geloken ogen halen de gezichten uit de schaduw’ Christiaan Kuitwaard zoekt het deze week letterlijk hogerop. Het atelier in zijn achtertuin in Oldeberkoop verruilt hij tot en met 22 februari voor de derde verdieping van het Fries Museum in Leeuwarden. Tijdens een werkweek portretteert hij Friese dichters. TEKST: SIKKE MARINUS FOTO’S: SIETSE DE BOER OLDEBERKOOP Met deze portrettenserie bewijst Kuitwaard opnieuw dat zijn kracht ligt in het relativeren en reduceren. Hij portretteert de dichters met geloken ogen. Het werk van Kuitwaard is verre van uitbundig. In de reductie en minimal painting zoekt hij zijn eigen wegen op het doek. Hij laat de toeschouwer werkelijkheden ontdekken in het spel van licht en schaduw. Contouren van schaduwen verheft hij tot illusies, herinneringen maakt hij wakker. “Ik ben altijd op zoek naar de essentie, ook bij het portretteren van de dichters”, verklaart hij. In zijn atelier op het voeteneind van zijn tuin mijmert en filosofeert Kuitwaard graag over relativering en verstilling. Daarbij laat hij zich niet alleen door een schildersezel en verfkwasten vergezellen. In zijn atelier staat een muziekinstallatie, waaruit hij graag de muziek van Arvo Pärt laat klinken. De componist uit Estland is met zijn tintinnabulare en vaak sacrale muziek een grote inspirator.

ben. Ze zien niets als ik aan het werk ben.” Dat vertrouwen is kennelijk geen probleem. De portretten van Aggie van der Meer, Johan Veenstra, Jan Kleefstra, Elske Kampen, Eppie Dam, Baukje Wytsma en Wilco Berga zijn al klaar. Ernst Bruinsma van de Afûk selecteerde de dichters.

Licht en schaduw

Hij begon zijn werkzaam leven met een stoere baan bij de marine. Na vier jaar zei hij het zeemansleven vaarwel en meldde zich aan bij kunstacademie Minerva in Groningen. Die overgang was te zacht voor hem. “We kregen niet eens huiswerk mee naar huis.” Dat moest anders. “Toen maakte ik de overstap naar de christelijke kunstacademie in Kampen.” Daar wist men wel van wanten en Kuitwaard voer er wel bij. Toen hij klaar was, gelijk een beroemd schilder? “Nee, zeker niet. Ik heb wel zes of zeven jaar geschilderd zonder enige respons. Pas toen Thom Mercuur mijn leven binnentrad, kwam er leven in de brouwerij. Thom was de eerste die een schilderij van me kocht.” Mercuur zorgde ook voor de eerste tentoonstelling.

‘Dichters als stilleven’ is een portretproject, waarbij de stijl van Christiaan Kuitwaard onmiskenbaar is. Niet de ogen laat hij spreken, maar de gelaatstrekken. Licht en schaduw spelen, hoe kan het ook anders, een bepalende rol. “Immers als schaduwpartijen nauwkeurig worden weergegeven, wordt de plasticiteit van het gezicht duidelijk”, legt Kuitwaard uit. Heel bewust schildert hij de dichterlijke hoofden met geloken ogen. “Als je naar een gezicht kijkt, blijft je blik vaak bij de ogen hangen. We kijken elkaar altijd aan.” Door de ogen in zijn portretten niet te tonen, komt de focus veel meer op het gezicht als entiteit te liggen. “Zo zal de kijker de vormen van het gezicht beter bekijken”, denkt Kuitwaard. Tijdens de werkweek in Leeuwarden portretteert hij een aantal dichters in het Open Atelier. Hij werkt daarbij met een camera lucida. Dit hulpmiddel uit de 19e eeuw bevat een prisma, waarmee je taferelen op tekenpapier kunt projecteren. In dit geval doet Kuitwaard dit met de gezichten van de dichters. Zo kan hij vrij eenvoudig de juiste verhoudingen ‘overtrekken’. Daarna begint de artistieke uitwerking van het gezicht. Hij maakt de portretten op papier en gebruikt daarbij alleen inkt in vele tinten grijs. Tijdens de portretsessie hebben de dichters de ogen dicht. “De geportretteerden moeten wel vertrouwen heb-

Sober en verstild

In veel van zijn werk reduceert Kuitwaard voorwerpen tot schaduwen. Toch, of misschien juist daardoor, creëert hij onmiskenbare werkelijkheden. Deze schijnbare tegenstelling is ook herkenbaar in het levensverhaal van Kuitwaard. Misschien zelfs wel in zijn gestalte. Hij oogt als een lange, stoere gestalte, maar heeft een verrassend zachte uitdrukking in zijn gezicht.

Kuitwaard had in aanvang dus duidelijk tijd nodig om de eigen stijl te vinden. “Het komt in stappen, je moet telkens weer relativeren.” Zijn aanvankelijk meer figuratieve uitingen kregen in de loop der jaren een steeds hoger abstractieniveau. “Ik probeer me altijd af te vragen: Is dit het wel? Ik wil graag sobere, verstilde dingen maken. Zo ben ik steeds dichter bij de schaduwen gekomen.” Kunst maken is op reis gaan en jezelf telkens weer opnieuw ontdekken. “Ik voel me aangetrokken en geïnspireerd door de muziek van Arvo Pärt. Zoals hij simpele muziek ongelofelijk mooi maakt, zo wil ik graag schilderen.” Arvo Pärt heeft heel wat

reizen door het notenschrift gemaakt, voordat hij zijn tintinnabulare composities op papier zette. Pärt blijft net als Kuitwaard altijd op zoek naar de es-

sentie. Zolang dat zo blijft, blijft de muziekinstallatie een vast element in het Oldeberkoper atelier.  www.christiaankuitwaard.nl


Sa!

18 februari 2015

23

www.sa24.nl

De QUaD FiGhters BeoeFenen rUiGe sport

Lekker rammen met rolstoelen Als er één kwaliteit nodig is om te kunnen rolstoelrugbyen, dan is het wel het vermogen om te kunnen incasseren. Want de confrontatie wordt niet geschuwd in deze paralympische sport. “Hard tegen hard, maar wel heel fair.” TEKST: NIELS VAN MARLE FOTO’S: SIETSE DE BOER BEETSTERZWAAG Het knalt af en toe door de sporthal van Revalidatie Friesland, wanneer twee rolstoelrugbyers hun voertuig tegen elkaar op beuken. Wie met de ogen dicht op de tribune zit, zou zich zomaar in een ridderfilm vol wapengekletter kunnen wanen. Gevochten wordt er ook zeker, maar de Quad Fighters strijden alleen om de bal en punten, en niet om elkaars leven. “Mijn hoofd even twee uur lang helemaal leeg maken”, zegt Sytze Dijkstra als hij uitgeput nageniet van de training. “Even niets anders meer in je gedachten, behalve dit spelletje. Dat is zo heerlijk. Het is voor mij echt een uitje.” In 1985 liep Dijkstra bij een brommerongeluk een hoge dwarslaesie op. Voor die tijd voetbalde en korfbalde hij in Drachten en deed hij daarnaast ook aan fietscross. “Vond ik prachtig.” Hij maakte 21 jaar geleden kennis met rolstoelrugby. “Ik zat al een jaar of tien in een rolstoel, toen iemand een keer vroeg of rolstoelrugby niks voor mij was.”

De sport was nog hagelnieuw in Nederland en Dijkstra had er eigenlijk amper een beeld bij. Zonder verwachtingen besloot hij toch eens bij een demonstratie te gaan kijken. “Ik was meteen verkocht. Ik zag direct dat het iets voor mij was. Veel rijden, kort draaien, altijd bezig zijn. Het leek me geweldig om te doen.” Dijkstra is niet de enige die bij de Quad Fighters zijn ei kwijt kan. “We hebben momenteel zo’n vijftien leden, al is niet iedereen daarvan op het moment heel fanatiek. Dat is wel eens jammer; we zijn al blij als we op trainingen met acht rugbyers zijn. Dan kun je tenminste vier tegen vier spelen.”

Classificatie

Bij rolstoelrugby gaat het, net als bij het valide rugby, om punten scoren door de bal – een soort volleybal – over de achterlijn van de tegenpartij te brengen. Een team telt vier spelers. Ieder heeft op basis van zijn handicap een classificatie, variërend van 0,5 tot 3,5 punten. Hoe lager de classificatie, hoe groter de handicap. Om gelijkwaardige teams te vormen, is de opgetelde classificatie van de teamleden maximaal 8 punten. De ideale rolstoelrugbyer bestaat niet, vertelt trainer/coach Luuk van Kuijl. “Iemand met een score van 0,5 kan tactisch heel sterk zijn, altijd goed geposi-

tioneerd zijn, maar niet degene zijn die de punten binnenhaalt. Terwijl iemand die heel snel, wendbaar en handig is en constant de bal heeft, niet per se de beste van het veld hoeft te zijn.” Het draait volgens Van Kuijl, zelf oud-international, vooral om het ideale team. “In deze sport moet je het absoluut samen doen.” Ook Sytze droeg het oranje tenue en was als international behoorlijk succesvol. “We zijn twee keer derde geworden op het EK en op het wereldkampioenschap nog eens zevende.” Dat gaat Nederland nu niet meer redden, volgens de Quad Fighter. “De regelgeving voor de classificaties is in de loop der jaren veranderd. Andere landen zijn daar beter mee omgegaan dan ons land. Momenteel zijn we niet zo goed, helaas.”

Vernieuwen

Hij maakt zich er niet al te druk om. Liever focussen Dijkstra en zijn ploeggenoten zich op hun club. Ook daar was het niveau in het verleden namelijk hoger. “Niemand is zo vaak Nederlands kampioen geworden als wij. Maar dat gaan we momenteel niet redden, vrees ik. We zijn aan het vernieuwen. Dat gaat redelijk, maar je hebt als nieuweling wel drie jaar nodig om dit spelletje onder de knie te krijgen.”

Zaterdag: nationale competitie Quad Fighters is zaterdag 21 februari gastheer van de tweede speelronde in de nationale competitie. De ploeg speelt om 11.00 uur de eerste wedstrijd in de sporthal van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Daar traint de vereniging ook elke maandagavond (20.00-22.00 uur). Op woensdagavond zijn er trainingen in Beatrixoord in het Groningse Haren.

Van Kuijl hoopt dan ook dat mensen in een rolstoel, die op zoek zijn naar een uitdaging en uitlaatklep, het rolstoelrugby wat makkelijker weten te vinden. “Een beperking aan alleen je benen is niet genoeg. De regels schrijven voor dat je een handicap aan vier ledematen moet hebben. Maar heb je bijvoorbeeld ook een beperking aan je arm, dan kan deze sport perfect bij jou passen.” www.quadfighters.nl

Rolstoelrugby Rolstoelrugby is een combinatie van rugby, basketbal en ijshockey. De sport ontstond in Canada als alternatief voor rolstoelbasketbal. Er werd gezocht naar een sport, waaraan ook mensen met een verminderde arm- of handfunctie konden deelnemen. Sytze Dijkstra: “Ik heb ook wel eens gebasketbald, maar het is voor mij niet te doen om de bal door de basket te gooien.” Bij rolstoelrugby is lichamelijk contact toegestaan en dat levert soms stevige duels op. Ook met de rolstoelen worden stevige klappen uitgedeeld. Lekke banden of ander technisch malheur is heel normaal. Vanwege dit stevige karakter heette de sport oorspronkelijk murderball, maar nadat de sport in 2000 de paralympische status kreeg, werd de naam veranderd in wheelchair rugby.

SA24.NL


Sa!

18 februari 2015

24

www.sa24.nl

Na haar scheiding, veertien jaar geleden, belandt Juliëtte (nu 46) met haar twee kleine kinderen in de bijstand. Een moeilijke tijd, maar ze slaagt erin om het hoofd boven water te houden. Juliëtte besluit om over haar ervaringen van toen een autobiografisch boek te schrijven. “Door wat ik heb meegemaakt ben ik een optimistischer mens geworden.” TEKST: BELINDA FALLAUX FOTO’S: SIETSE DE BOER

‘Het werd een sport om van weinig geld rond te komen’ “Mensen hebben snel hun oordeel klaar, is mijn ervaring. Ik woonde nog maar net met mijn kinderen van toen één en twee jaar in een huurhuis toen ik door de buurt al het label ‘bijstandsmoedertje’ kreeg opgeplakt, mét alle vooroordelen. De omgeving kijkt vaak niet verder dan de buitenkant. Ze zien een jonge en ogenschijnlijk gezonde vrouw en denken: die houdt gewoon haar hand op, lekker makkelijk. Maar de werkelijkheid was anders. Ik had in die jaren ook liever gewerkt voor mijn centen, maar ik was ernstig ziek. Het kon gewoon niet. De bijstand was m’n laatste strohalm.”

HEMRIK

70 gulden

“Na mijn scheiding stond ik er ineens alleen voor met m’n kinderen. Ik was chronisch ziek en moest me ook nog eens redden van een bijstandsuitkering. Wekelijks had ik 70 gulden te besteden en daar moest ik alles van doen. Dus ook luiers, batterijen en alle extra’s. Voor dingen als chips en frisdrank had ik geen geld. Ook snoep had ik nooit in huis. Sneu voor de kinderen, ja. Maar het was niet anders. Gelukkig vroegen ze er nooit om, ze waren met weinig tevreden. In de supermarkt lette ik goed op aanbiedingen en kocht ik de goedkoopste producten. Vaak zocht ik in de actiebakken naar artikelen met korting. Als ik alleen maar spullen met een felgekleurde kortingssticker afrekende, schaamde ik me. Maar dan hadden we tenminste weer eens iets lekkers.”

Voedselbank

“Nadat we weer verhuisd waren en veel kosten hadden gehad, was ik een tijdje aangewezen op de voedselbank.

Dat wist niemand, zelfs m’n ouders niet. Ik deed alsof ik me wel kon redden. De voedselbank, dan moest je wel heel erg aan de grond zitten, dacht ik altijd. De kinderen vonden het er wel leuk, er lag meestal wel wat lekkers dat ze mee mochten nemen. Maar ik wilde er zo snel mogelijk naar binnen en er zo snel mogelijk weer uit, om maar niet door bekenden gezien te worden. Kinderkleding kreeg ik vaak van anderen. Voor mezelf kocht ik nooit wat, ik heb nog jaren in m’n zwangerschapskleding rondgelopen. De kringloopwinkel was een uitkomst. Dan had ik weer een jas voor een paar gulden. Nu zie je er mensen uit alle bevolkingslagen komen, maar toen vond ik het gênant. Geld voor de kapper was er niet, hooguit voor een thuiskapper af en toe. Toen de specialist in het ziekenhuis me vroeg of het niet eens tijd werd om iets aan m’n haar te doen, ging ik door de grond.”

Overal achteraan

“Tijdens m’n huwelijk had ik me nooit beziggehouden met de administratie. Het regelen van het papierwerk vond ik pittig, in combinatie met het draaiende houden van m’n gezin met twee kleintjes. Dat er in Nederland zulke goede sociale voorzieningen zijn is mooi en maakte me dankbaar, maar ik moest overal zelf achteraan. Voor veel dingen is een financieel ‘potje’ bij instanties, maar daar moet je wel moeite voor doen: bewijsstukken overleggen, met goede argumenten komen. Hulp kreeg ik er niet bij. Telefoneren met instanties kon mij echt een paar dagen uit balans brengen, vooral als ik niet voor elkaar kreeg waar ik op

hoopte. Toch werd ik steeds creatiever in het bedenken van oplossingen. Het lukte me om nooit rood te staan en ik merkte dat je met weinig geld leuke dingen kan doen. Het werd een coole sport om van niets iets te maken. Geboren uit noodzaak, maar ik kreeg er steeds meer plezier in. Als de kinderen op school wilden trakteren, stopte ik wat snoepjes in een wc-rol, die ik dan omwikkelde met een mooi stofje. Voor die snoepjes spaarde ik. Ik hield goed bij wanneer ik kadootjes moest kopen en als ik dan ergens iets voordeligs zag, kocht ik dat alvast. Op visite nam ik weleens een eigengemaakt bloemstukje mee, dat ik mooi had ingepakt met een stukje folie en een zelfgemaakt kaartje. Of ik pakte een paar Senseo-kopjes van de kringloop leuk in. Via instanties als Humanitas konden de kinderen soms bijna voor niks een weekend of een midweekje op vakantie. Daar was ik blij mee. Voor hen vond ik de situatie het ergst, ik had het nooit zo voor hen gewild.”

Omslag

“Inmiddels is mijn leven weer helemaal veranderd. Mijn kinderen zijn nu 16 en 18 en zitten op de middelbare school. Het gaat goed met ze. Ikzelf ben ruim een jaar geleden getrouwd en heb sindsdien geen bijstandsuitkering meer. Met mijn gezondheid gaat het beter. Mijn doel is om aan het werk te gaan, liefst in een creatieve baan.

Terugkijkend op de afgelopen jaren zie ik een omslag in mezelf. Ik ben positiever geworden, optimistischer. Vanuit niets heb ik een nieuw leven moeten opbouwen en dat is me gelukt. Ik weet uit eigen ervaring dat je leven in korte tijd op z’n kop kan komen te staan. Steeds meer mensen belanden door een scheiding of door ontslag in de bijstand. Ik schreef altijd al graag en dacht: waarom schrijf ik niet op wat ik heb meegemaakt? Eind februari komt mijn boek ‘Scoren vanuit een uitkering’ uit. Het is een humoristisch geschreven bundel met ervaringen uit mijn leven als alleenstaande moeder. Er staan bespaartips in van mezelf en anderen in mijn omgeving, plus allerlei adviezen die mensen in een vergelijkbare situatie kunnen helpen. Ik hoop dat het een eyeopener is, dat anderen zich erin kunnen herkennen en dat het ze helpt. Natuurlijk, met weinig geld rondkomen kan een uitdaging zijn. Ik heb ook wel nachten liggen piekeren. Maar het is niet alléén maar zwaar.”


Sa!

18 februari 2015

Over ‘Scoren vanuit een uitkering’ Juliëtte is van de ene op de andere dag bijstandsmoeder. Zij moet overleven met een beetje geld, weinig middelen en een kwetsbare gezondheid. Met vallen en opstaan duikt zij in de papierwereld die haar leven overspoelt. Daardoor leert zij anders kijken naar mensen met een smalle beurs. In dit boek vertelt zij haar verhaal als alleenstaande moeder in een creatieve zoektocht naar elke eurocent. De verhalen zijn inspirerend en vermakelijk geschreven. Het bevat veel praktische en informatieve tips om zelf toe te passen. De aanrader voor iedereen die zuinig moet leven en wil scoren vanuit een uitkering. Juliëtte Niemarkt-Klijnstra is in Jirnsum geboren. Na de Mavo deed zij een administratieve opleiding en werkte bij een agrarisch bedrijf. Zij trouwde een boer, maar noemde zichzelf geen boerin. Dat leverde grappige anekdotes op. In haar leven als bijstandsmoeder werd Juliëtte dikwijls nagewezen. Nu is zij gelukkig en onlangs getrouwd. Dit boek bewijst dat ze nooit een ongemotiveerde uitkeringstrekster is geweest, maar altijd een sterke, creatieve en onafhankelijke consuminder-moeder.

Uit het voorwoord van ‘Scoren vanuit een uitkering’: “Vrienden en vriendinnen droegen hun steentje bij aan de totstandkoming van dit grappige en informatieve boek vol met tips en anekdotes. Tijdens het schrijven herinnerde ik mij steeds meer, met name de guitige voorvallen uit een donkergrijs verleden. Een tijd die ik door omstandigheden niet bewust heb beleefd, maar moest overleven met mijn twee kinderen. Door omstandigheden werd ik steeds alerter op doelmatig bezuinigen. Scoren werd een coole sport en tevens bruikbaar om over te schrijven. Het zorgde voor de nodige adrenaline en nodigt nu uit om te lezen.

www.sa24.nl

25

‘IK KREEG DOOR DE BUURT ALS SNEL HET LABEL BIJSTANDSMOEDERTJE OPGEPLAKT’

‘DE OMGEVING KIJKT VAAK NIET VERDER DAN DE BUITENKANT’

Voor de buitenwereld leek het dikwijls gemakkelijk om een uitkering in je handje te ontvangen zonder daarvoor te werken. Geld is prettig en wij hebben het nodig. Het is allesbehalve leuk om van een uitkering te leven en er in mijn geval door ziekte afhankelijk van te zijn. Ook ik zou liever voor mijn centen werken en hier doe ik mijn best voor!”

Boekpresentatie Op 25 februari 2015 vindt in de katholieke kerk in Gorredijk (Compagnonsstrjitte 102A) de feestelijke boekpresentatie plaats van ‘Scoren vanuit een uitkering’ van Juliëtte Niemarkt-Klijnstra. Geïnteresseerden zijn welkom, inloop vanaf 19.30 uur. Het boek is o.a. te bestellen via julietteniemarkt@gmail.com. Scoren vanuit een uitkering Juliëtte Niemarkt-Klijnstra Uitgeverij Free Musketeers ISBN: 9789048435173


DE GOUDEN HOANNE Schoterlandseweg 104

NIEUWE HORNE 0513-844868

zaterdag 21 februari

Winnaar battle 2014 SBS 6

Bouke m.m.v

Lucas & gea Aanvang vanaf 20.00 uur Voorverkoop € 10.Aan de kassa € 15.VOL=VOL TOT ZIENS IN DE GOUDEN HOANNE www.degoudenhaan.nl


1+1

2e

GRATIS

HALVE PRIJS

AH Iets kruimige aardappelen

4.38

2.19

€5

Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. zak 3 kilo. 2 zakken.

3.68

Unox soep

2.76

Alle varianten. Combineren mogelijk. Bijv. romige tomaat. 2 zakken a 570ml

KORTING

2e

15.89

10.89

HALVE PRIJS

Hertog Jan krat Max. 6 kratten per klant.

30% 5.69

3.98

Zuid-Afrika. Diverse varianten. Bijv. Merlot Fles 0.75 liter

Dubbelfrisss 1.5 literpakken

3.27

2.18

ALle varianten, combineren mogelijk. Bijv. appel & perzik. 3 pakken.

5.86

4.00

ALLE Karvan Cevitam

Combineren mogelijk. 2 bussen a 750ml

VOORDEEL

GRATIS

4.90

AH Hamburgers

6.00

4.50

Schaal 2,3 of 4 stuks. Combineren mogelijk. Bijv. 4 stuks. 2 schalen.

1.45

1.00

Optimel drink literpakken Alle varianten. Per pak.

35%

2+1 7.35

0.79

Los. Per 500 gram. Actieprijs per kilo 1.58

STUKS

GRATIS

Welmoed

AH Broccoli

2

2+1

VOORDEEL

0.99

Dr. Oetker ristorante pizza’s Diepvries. Alle varianten, combineren mogelijk. Bijv. Salame. 3 dozen.

5.50

3.57

AH Shoarmareepjes

Schaal 500 of 900 gram. Bijv. 900 gram. Per schaal. Actieprijs per kilo 3.96

5.29

4.00

AH Goudse kaas in stukken van de zelfbedieningsafdeling Alle varianten* stuk 505-880 gram *M.u.v. grootverpakkingenrollen.

2 voor

4.00

AH Perssinaasappelen Normale prijs per KG € 1,35


Sa! week 8