Page 1

Het hele jaar oud & nieuw!

#1 | Oktober 2011 | â‚Ź,95

Classic Stance Klassiekers & Styling

Volkswagen Golf MK1 Youngtimer in beeld

VW Outlaws 2011 Reportage

Wielstanden Wat is wat?

Opel Kadett Mantzel En verder o.a.: Ontmoeting met een monster nieuws | column | projecten | en veel meer !


Foto: Egzon Berisha

MK1 Meet 2011

6 INHOUD 8 OPEL KADETT MANTZEL

Wanneer een GT/e niet genoeg power heeft.

12

YOUNGTIMER: GOLF MK1

Geschiedenisles over de vader der hatchbacks.

14

WIELSTANDEN

Alles over poke, sunk, flush en hellaflush.

16

VW Fanatics 2011

VAG walhalla op nederlandse bodem.

VASTE RUBRIEKEN Nieuws Column Projecten

4 5 18

WOORD WOORD VAN DE DE REDACTIE REDACTIE Voor u ligt de oktober-editie van Classic Stance, het blad voor de liefhebber van klassiekers, styling en de combinatie van beide. We hopen dat dit tijdschrift uw honger, naar styling van zowel oudere als nieuwe voertuigen, een tijdje stilt. Wij wensen u veel plezier met deze uitgave van Classic Stance. Rutger Plegt - redactie CS Classic Stance | 3


Nieuws Volg ons:

10 voor Hyundai

Last man standing!

De Mazda RX8, de opvolger van de legendarische RX7 is aan zijn einde gekomen. De RX8, welke de laatste productieauto was met een wankelmotor, gaat na 8 jaar uit productie. De laatste 1000 exemplaren zullen worden geleverd met een Spirit-R bagde. Verder word dit uitzwaaimodel standaard uitgerust met 19� velgen, andere koplampen, mistlampen aan de voorzijde en een wel heel mooi lederen Recaro interieur.

Terwijl de meeste autofabrikanten kiezen voor 6 of 7 versnellingen kiest Hyundai voor haar nieuwe DCT versnellingsbak maar liefst 10 versnellingen. het doel van de Zuid-Koreaanse autobouwer is om door meer versnellingen toe te voegen het verbruik te verminderen. Of het ook helpt?

MEER NIEUWS?

Kijk op classicstance.nl

Geen vlekkeloze start

De competitie met de grond gelijk maken! Dat was het enige doel wat Gordon Murray voor ogen had met zijn McLaren MP4-12C. Nu blijkt dat het de nieuwkomer in supercarland toch niet zo goed vergaat. Kreeg de auto al veel commentaar te verduren in de pers, kamt de 458-killer nu met condens i n de koplampen e n wat p robleempjes m et de software. Het u itleveren van de MP4-12C gaat i ets later dan geplanned e n wordt d e voorraad b ij de fabriek iets groter.

Italiaans beest

Behoort u tot de gelukkigen der aarde die een Maserati GranTurismo MC Stradale kunnen betalen? maar vind u hem tamelijk tam met z’n standaard 450 pk? Goed nieuws! Novitec Rosso heeft namelijk een k rachtkuur ontwikkeld voor de lichte GranTurismo. Met behulp van een compressor herbergt de italiaan nu 646pk. 4 | Classic Stance

Agenda: 13 okt ZOUTE GRAND PRIX Knokke (BE) 15-16 okt 100% TUNING Rotterdam (NL) 26 nov MERCEDES VERZAMELBEURS Stuttgart (DU)


OP WEG MET EEN CLUB IDIOTEN Elke maandag en elke vrijdag is het weer het zelfde feestje, te samen met duizenden andere mensen doe ik de A1 en de A50 aan. Ik om van Twente in Arnhem te geraken of andersom, maar andere mensen blijkbaar om alles wat rijd te ergeren met hun afwijkende gedrag. Oke, ik moet toegeven erg netjes ben ik ook niet als het aankomt op snelheden, maar erboven zitten is beter als eronder. Bij het oprijden van de grote weg, circa 5km van mijn huis heb ik de eerste hippie in een Toyota Prius weer voor me zitten, langzaam versnellen omdat het bomen kan redden, wat hij niet weet is dat het fabriceren, verschepen en afvoeren van de accu veel schadelijker is dan wat ik met mijn trouwe Golf geproduceerd heeft in de afgelopen 200.000 kilometer wat hij gemaakt heeft. Na een kilometertje of 2 zitten we dan toch op de 80 kilometer per uur, wat meneer de “treehugger” niet weet is dat een groene streep betekend dat we een criminele 100km/h mogen rijden. Natuurlijk, ik snap best dat je door de hoeveelheid verschillende borden, strepen, kleuren de verkeersregels niet meer snapt, what’s next? Pimpelpaarse belijning met groene reflectoren die aangeven dat voetgangers verboden zijn op de rijbaan? Wie weet? Doe een voorstel en hang er het woordje veiligheid, eco en groen aan en misschien krijg je het wetsvoorstel er wel door. Na een rit van 5km pak ik de afslag waarvan de uitvoegstrook van de vorige afslag doorloopt in de invoegstrook van “mijn” afslag. *Knipperlicht aan*, *Spiegelen*, *Kijken* en Hup! Met 100km/h de Prius voorbij. Meneer bedenkt zich natuurlijk na het zien van mijn milieuverpestende acceleratie van 80 naar 100 niets en smijt hem er gewoon voor. Tuurlijk joh, doe gewoon, idioot!. Bij de twee-baansrotonde aangekomen denk ik lekker binnendoor te kunnen steken om zo meneer milieubewust voorbij te komen. Dus de aanloop.., de sprong EN!.. mis, mevrouw de dierenarts vond het nodig om de rotonde te gebruiken om om te keren. Nou daar sta je dan, kwaad achter een Volkswagen Polo slowmotion. Na netjes aangesloten te hebben achter de polo bij het stoplicht zie ik dat de Prius het groene licht toch heeft mee kunnen pakken dus daar hebben we geen last meer van. FOUT! De Polo Bluemotion heeft, om wegenbelastingvrij te zijn, een geweldige 1.2L met 75pk. Ja daar trek je de straatstenen er wel mee uit. Ach, doe kalm. Het is maar 8km tot de snelweg waar we dan eindelijk 120km/h mogen rijden.

Ja MOGEN, want 120km/h is natuurlijk een bijna dood ervaring voor de gemiddelde bestuurder en 100km/h is ook hard genoeg. Eenmaal op de snelweg vlot naar de 140km/h om zo dat tergende volk snel achter je te laten. Lekker linkerbaan plakken en met je grootlicht signalen geven dat de 14% bijtelling meneer voor je naar de rechterbaan mag vertrekken. Na zo’n 10 minuten met een heerlijk vaartje over de snelweg te hebben gereden ben ik alle ergernissen allang weer vergeten. Totdat we bij Holten komen, in eerste opslag lijkt het geweldig van 2 baans naar 3 baans. Maar daar zit, zoals we inmiddels wel gewent zijn als autorijder. Weer een nadelige kant aan. 100km/h! ja was u 2 jaar geleden blij dat de toenmalige minister Eurlings meer asfalt ging aanleggen maken ze er 100km/h van. Nou ja, snelheid is ook maar een getal dus houd ik stug de 120km/h aan. Want boven de 20 te hard zijn de boetes niet meer te betalen. Op cruisesnelheid laat ik de A1 achter me om zo het laatste stukje over de A50 te cruisen om daarna afslag Arnhem Centrum te nemen. A New Challenge Appeared! De uitvoegstrook van afslag Arnhem Cetrum ligt namelijk aan de vluchtstrook. En laten mensen nu net geleerd hebben dat je die niet mag gebruiken. De oplossing welke mensen gebruiken om toch die afslag te pakken is geweldig om te zien als je de A50 moet vervolgen, maar een hel als je zelf al op de uitvoegstrook zit. Uit allerlei kleine openingen schieten auto’s om toch nog van de linkerbaan de afslag te pakken. Wat uiteraard weer gepaard gaat met snelheden ver onder de 80 dus uit voorzorg maar terug naar de 4e versnelling om zo de medemens ruimte te geven. De bedoeling was om de faalrode Fiat Cinquecento er netjes voor te laten, in plaats daarvan schiet een “getunde” BMW M3-18 me ervoor. Oke, natuurlijk kan hij er niets aan doen want in zijn creatieve proces om van zijn roestige 318 om te toveren tot een heuse M3 heeft hij de echt neppe M3 spiegels niet overgeslagen, welke vastgekit zaten op de bevestiging van de oude spiegels, om zo het hele nut van de spiegel te verkrachten. Ja denk er maar eens over na, hoe moeilijk is het om een voorwerp met maar 1 taak te ontdoen van zijn taak. Na een klein eindje sta ik dan stil achter dit “masterpiece” om zo de afslag Velp te nemen en rustig naar school te rijden. De dag begint, maar heb er al een avontuur opzitten. What’s next?

Rutger Plegt - Student CMD - HAN Arnhem


MK1 MEET ASSEN

11 september was het weer zover, de 8e Volkswagen MK1 meeting was een feit. Vanuit het hele land kwamen MK1’s samen in Assen om te strijden om verschillende prijzen. In vergelijking met voorgaande jaren was de opkomst wat de vele Golfjes waren er ook veel Scirocminder, met de voornaamste reden Naast co’s, Polo’s en Jetta’s met hier en daar een Cadde vele slechte weersvoorspellingen. dy. Van serieus nette auto’s waarbij elke smetje Op het terrein was ruimte voor zo’n 150 auto’s, welke na een tijdje allemaal bezet waren. Gedurende de dag liep de jury rond om de auto’s te boordelen op verschillende criteria en in verschillende categorieën zoals Show ’n Shine en Rat-style.

6 | Classic Stance

zorgvuldig werd weggepoetst wanneer de jury zich in een straal van 10 meter rond de auto bevond en auto’s waarbij het roest aan de panelen met veel trots werd geshowed. Onder de motorkap vind bij sommige pas het echte poetsen plaats, veel glimmende motorruimtes waarbij veel vuldig gebruikt wordt gemaakt van chrome, polijstpasta en graveren. Bedrading is niet zichtbaar, glimmende kelkjes op de carburateurs, zelfs de ruitenvloeistof-reservoirs waren netjes weggewerkt of vervaardigt uit verchroomd metaal.


Opmerkelijk is de hoeveelheid aandacht aan details bij sommige auto’s. Als je snel langs een auto loopt ziet het er indrukwekkend uit, maar wanneer je dichterbij komt zie je letterlijk het bloed, zweet & tranen in sommige auto’s. Handgestikt interieur, gegraveerde kleppendeksels en velgen welke nu in een mooiere staat verkeren als wanneer ze uit de fabriek kwamen. Naast deze Show & Shine categorie is er ook de Rat-klasse. In deze categorie zitten auto’s welke opzettelijk ruw en roestig zijn. Onderhuids verkeren deze auto’s vaak in goede staat maar de sport is voor de bouwers van rat’s om de toeschouwers te doen geloven dat ze bij de eerste drempel uit elkaar zouden vallen. Verder zijn deze auto’s vaak te herkennen aan de modificaties aan het uiterlijk zoals dakrekken, fietsen op het dak, koffers erop, anti diefstal-netten in de ramen, roestige motorkappen en verbreed staal.

Classic Stance | 7


OPEL KADETT MANTZEL Een spierwitte coupe staat te glanzen op de oprit. Op de achterklep prijken de letters GT/E en ik begeef me rustig naar de youngtimer en begin er samen met eigenaar Alexander omheen te lopen. Na zo’n 5 minuten alles geïnspecteerd te hebben gaan we eindelijk rijden. Binnenin bevinden zich twee grote Sandler kuipstoelen waarin ik heerlijk wegzak. Naar het sleuteltje hoef ik maar te kijken of de GT/e hapt al naar z’n eerste druppels benzine. Onrustig begint het blok meer temperatuur te krijgen , spelend met het gas probeer ik te voorkomen dat hij afslaat. het klinkt een beetje als een snelle viercilinder welke zich telkens versliikt. Als een hoestdrankje tegen de hoest, zo is de hogere temperatuur voor deze 4-pitter. Wanneer ik naar de versnellingspook grijp begint mijn schouder mee te schudden met het zenuwachtige karakter van de motor. Na een tijdje gepraat te hebben gaan we dan eindelijk rijden. Voorzichtig rijden we de straat uit en maken we ons op voor de provinciale weg. “Geen weg voor zo’n auto, maar het is niet anders” grapt Alexander terwijl we ons achter een trekker begeven. De origineel nederlandse GT/e in kwestie is alles behalve standaard onderhuids, in het vooronder bevind zich in eerste opslag een 2.0, maar schijn bedriegt. Het blok is een donkere kleur groen en de motorcode zegt M27. Het blok in kwesteie is een door Mantzel opgeboorde 2liter welke nu maar liefst 2.7liter groot is. De groene kleur bewijst dat het een origineel Mantzel blok is en geen blok welke achteraf is voorzien van het 2700 geweld. Alexander: “Dit blok is vermoedelijk voorzien van 160pk, het is erg moeilijk informatie te achterhalen doordat Mantzel zich later heeft gespecialiseerd op nieuwere Opels” Bij de vraag over hoe de 22 jarige Alexander bij deze GT/e is gekomen, begint hij te glimlachen. “Voor deze geweldenaar had ik een kever waar ik twee jaren aan gewerkt had. Deze was verlaagd en alles behalve gebruiksvriendelijk. Tijdens het bouwen van de kever had ik me al bedacht dat mijn volgende auto een rally auto moest zijn en zo kwam ik in aanraking met een C Kadett. De droom was natuurlijk om een GT/e te hebben maar dit leek de hoge prijzen onmogelijk” dat de mens soms geluk moet hebben bewijst hij maar weer eens met het verhaal hoe hij deze Mantzel op het spoor kwam. “Op mobile.de zocht ik geregeld naar een C Kadett, een advertentie welke ik altijd weer tegenkwam was deze GT/e. dus toen toch maar de gok op de som genomen en er heen gemaild. Het bleek een Nederlander te zijn welke zijn GT/e had meegenomen naar Duitsland toen hij ging emigreren. In Duitsland komt een auto niet in aanmerking voor een historisch kenteken als hij aangepast is. 8 | Classic Stance

Op Duits kenteken zetten was dus niet mogelijk en was er dus geen intresse in de auto door onze ooster-buren, en kon ik de auto kopen.”


“Naar het sleuteltje hoef ik maar te kijken of de GT/e hapt al naar z’n eerste druppels benzine.”

Classic Stance | 9


OPEL KADETT MANTZEL

“Dit is de reden waarom ik een Kadett wou. Waarom zou ik alleen maar asfalt rijden? Hier zijn ze voor gemaakt, dus dan moet hij het ook kunnen”. Na een glijdpartij van zo’n 2 kilometer draaien we het asfalt weer op, dit gebeurd met een dosis gas waardoor we met het achterwiel het asfalt eerder raken als met het voorwiel.

Inmiddels zijn alle vloeistoffen op temperatuur en begint het beestje er zin in te krijgen. Er verschijnt een grijns op mijn gezicht elke keer als we accelereren. De viercilinder met een langeslagkarakter, veel koppel onderin, pakt goed op en begint na de 3000rpm pas echt lekker los te komen. Na een korte pauze stapt Alexander achter het stuur. Wanneer hij goed zit begint hij met het gas te spelen, ondertussen zit ik nog te knoeien met de gordels maar hij kan niet wachten. Met het gaspedaal op diep onderin laat hij de koppeling opkomen. De Mantzel lijkt wel dronken, in plaats van rechtuit glijd de achterkant onmiddellijk naar rechts waarna hij pas vooruit begint te komen. Na de 3e versnelling word er hard geremd. Het enige wat ik nog kan zien is het zandpad aan de linkerkant waar we recht op af komen. Met een gangetje van 50 stuiteren we het vochtige zandpad in, nog voordat ik kan vragen wat zijn definitie van “zuinig op je klassieker” reageert hij kalm:

10 | Classic Stance

Op het asfalt is het ook niet bepaald rustig in de auto, bij het gasgeven vult het gebrul van de motor de ruimte en bij het loslaten van het gas voel je dat de motor tegenwerkt. De geur van benzine is aanwezig en de versnellingsbak wil door te zachte motorsteunrubbers nog wel eens de uitlaat raken. Op de opmerking of de auto veel onderhoud nodig heeft kijkt Alexander bedenkelijk. “Dit is de derde versnellingsbak wat eronder hangt, de eerste barstte, de tweede had lagerschade en de derde. tsja, nog niet helemaal naar mijn smaak maar hij doet z’n werk vooralsnog wel. Verder heb ik er een nieuwe benzinetank in moeten zetten vanwege roest door het lange stilstaan van de auto, en heb ik drie benzinepompen versleten door die roest.” Gelijk nadat hij z’n zin gezegt heeft voegt hij eraan toe: “Onderhouden kost nu eenmaal geld, en het mooie van een oldtimer is dat hij, op verzekering na, niets kost in het jaar. dus stilzetten is ook geen probleem” “Maar als het eenmaal werkt, Heerlijk!”


Achtergrondinformatie Opel C Kadett GT/E Bij de lancering van de C Kadett in 1973 werd er bekend gemaakt dat er naast de 1.2 en de 1.6 ook een snelle versie kwam, deze werd later bekend als de GT/e. De GT/e kreeg een 1.9 met een Ltronic injectiesysteem waarmee de kadett zo’n 105pk had. In combinatie met het relatief lage gewicht van 972kg had de GT/e een topsnelheid van 200km/h. De GT/e was ontwikkeld als homologatiemodel voor de rally en racerij waardoor het aantal C1 GT/e’s op zo’n bleef steken. Toen de Kadett in 1977 een update kreeg, de C2, werd de GT/e ook geupdate. De 1.9 van de GT/e werd opgeboord naar 2.0 waardoor hij meer koppel kreeg en 10pk meer. De GT/e bleek zo’n succes dat Opel er meer ging maken. Naast de homologatie-exemplaren werden er 1000 extra exemplaren gemaakt. Deze kregen de kenmerkende geel/wit kleur of een signaal kleur. Dit was nog niet eerder gedaan, de C1 werd namelijk alleen maar geleverd in het zwart/geel. Onderhuids verschilde de GT/e nogal van de standaard Kadett. Er zaten stevigere assen onder, grotere remmen en een doorgelaste carrosserie. Optioneel kon er nog een sper-differentieel in de achteras en Recaro sportstoelen gemonteerd worden. Omdat de Kadett destijds erg prijzig was hebben veel GT/e’s die laatste 2 opties niet, hierdoor zijn exemplaren welke deze 2 opties wel hebben erg kostbaar en moeilijk te vinden.

Classic Stance | 11


YOUNGTIMER IN BEELD: GOLF MK1 In 1973 kreeg Giorgetto Giugiaro de moeilijke taak om een auto te ontwerpen welke de Volkswagen Kever moest vervangen. De Kever werd al gemaakt vanaf 1938 en het werd tijd om deze te vervangen voor een praktische en moderne auto. Het ontwerp van Giugiaro had een voorin geplaatste watergekoelde viercilinder, een zelfdragende carrosserie, een koffer en 3 of 5 deuren. Dit ontwerp werd goedgekeurd en werd een hit en kennen we tot op de dag van vandaag als de Golf. Inmiddels zijn we alweer bij de 6e versie van dit succesconcept, genoeg redenen om een artikel toe te wijden aan ’s werelds eerste hatchback.

Bij de introductie van de golf werden er twee motorvarianten aangeboden. Een 1100cc met 50pk en een 1500cc met 70pk. De 70pk kon ook worden losgelaten op de voorwielen doormiddel van een drietraps automatische versnellingsbak. In 1975 kreeg de Golf z’n eerste facelift. Het achterpaneel met de “zwaluwstaart” uitsparing bij de kentekenplaat werd vervangen voor een recht achterpaneel. Later dit jaar kwam het echt goede nieuws. Op de IAA in Frankfurt werd de GTI aangekondigd. De snelle versie van de Golf werd vanaf juni 1976 gebouwd en was direct een hit. De GTI was voor zijn tijd zeer snel met een acceleratie van 0-100 in slechts 9 seconden. De topsnelheid bedroeg 182km/h, niet gek voor een 1600cc blok met 110pk en mechanische Bosch Kjetronic ontsteking. In het najaar van 1976 werd de Diesel versie gepresenteerd. Dit blok was afgeleid van de eerste serie 1500cc benzine motoren welke tot juli 1976 in Golf’s werden gemonteerd. Het vermogen van deze diesel was maar 50pk maar door het lichte gewicht van de Golf was dit meer dan genoeg. Vanaf augustus werd de 1500cc benzine motor vervangen door een 1600cc met 75pk. Deze werd later weer vervangen door een 1500cc blok met 70pk. De opbouw van de 1600cc en de 1500cc was gelijk, alleen had de nieuwe 1500cc een andere krukas waardoor het de inhoud minder werd.

12 | Classic Stance

Vanaf augustus 1978 kreeg de Golf een lichte facelift, in plaats van stalen bumpers werden nu met kunststof ommantelde bumpers geplaatst. In maart 1979 werd de cabrio versie van de Golf mk1 aan het publiek voorgesteld. De cabrio versie zou gedurende 14 jaar worden geproduceerd, dit omdat het een overgangsmodel was en ook als de opvolger van de Golf MK1, de Golf MK2 verkocht kon worden. In de zomer van ’79 werd het motorengamma uitgebreid met een 1300 welke de oude 1100 verving. Verder kreeg de GTI een handgeschakelde 5-bak en werd in augustus 1980 een facelift doorgevoerd waardoor de Golf grotere achterlichten en een moderner dashboard kreeg. Verder verviel het 1500cc 50pk dieselblok en kwam hier een 1600cc met 54pk voor terug. Door de opkomst van de turbo werd er in maart 1982 een turbodiesel geleverd met 70 pk. Verder kreeg de GTI een nieuw ontwikkeld 1800cc blok met 112pk. De 2pk winst was niet veel maar het piekvermogen was al bij 5800rpm beschikbaar, in plaats van de 6100rpm bij de 1600. Verder steeg het koppel met 13Nm onderin te toeren waardoor het blok rustiger liep en zuiniger werd. De topsnelheid en de 0-100 acceleratie stegen niet noemenswaardig. De productie van de Golf mk1 werd in ’83 gestaakt, hierna is de productie verhuist naar Zuid-Afrika waar de mk1 onder de naam Citi Golf tot in het voorjaar van 2010 is gemaakt.


Boven: 1979 Een Golf 5 drs Midden: 1984 Golf Cabrio Onder: 1978 Golf GTI

Classic Stance | 13


WIELSTANDEN Velgen zijn al jaren de bepalende factor of het aanpassen van een auto gelukt, of mislukt is. Simpel zou u zeggen, velgen kiezen, banden erom en onder de auto zetten. maar in welke positie zet je ze onder je auto? Met camber? Vlak aan het spatbord? Onder de auto vandaan kijkend? Geen idee waar we het over hebben? Mooi!, wij van Classic Stance zochten het voor u uit wat de mogelijkheden zijn.

POKE

Met poke word er bedoelt dat de velgen onder de auto vandaan steken. De spoorbreedte van de auto is breder dan de auto zelf. Poke gaat vaak gepaard met de “Duitse style”, oftewel stretch. Stretch word verkregen door een brede velg te voorzien van een smalle band. Hierdoor komen de wangen van de band bol te staan.

SUNK

Sunk staat voor verzonken, dit betekend dat de velgen en banden netjes onder het spatbord blijven. Als je langs de auto zou kijken zul je geen uitstekende velgen zien. Velgen waarmee Sunk bereikt wordt hebben veelal hoge ET-waardes. Bij deze velgen staat het hart van de velg vaak aan de buitenkant waardoor de rest van de velg binnen de spatborden blijft.

FLUSH

Flush is de benaming voor velgen en banden welke zich met een redelijke marge van de spatborden bevinden. De auto kan hierdoor nog wel iets veren zonder dat de spatborden worden geraakt, maar niet teveel. Auto’s met Flush zijn wel verlaagd, minder extreem dan bij de Hellaflush variant.

14 | Classic Stance


HELLAFLUSH:

Hellaflush is, zoals de naam al doet vermoeden, ontstaan vanuit Flush. Hellaflush is de extremere variant van Flush. De extra Flush word verkregen door de wielen onder camber te zetten. Camber is een term die word gebruikt wanneer de bovenkant van de velg verder naar binnen of naar buiten staat dan de onderkant wanneer er langs de velg word gekeken. Bij Hellaflush word camber gebruikt om de wielen zo dicht mogelijk bij de spatbordrand te krijgen zodat het lijkt alsof het een glad geheel is. Het streven is om de banden zo dicht op de spatbordranden te krijgen dat er geen vinger meer tussen kan.

BAGGED

Met bagged worden de auto’s bedoelt welke gebruik maken van instelbare luchtvering om de hoogte van de auto te bepalen. Wanneer de auto stil staat kan de lucht uit de vering gelaten worden waardoor de auto compleet door z’n vering zakt. Met enige moeite, zoals wielkasten uitrollen, kan een auto met de bodemplaat op de vloer gelegd worden.

STATIC

Static verlaging is verlaging die permanent is, deze verlaging word vaak verkregen doormiddel van een schroefset en platen waarmee je je camber kunt instellen. De term static word gebruikt als je met je auto rijd zoals hij verlaagd is, en hem niet “lift” zoals bij bagged. Static word vaak gebruikt in combinatie met Flush en Hellaflush.

Classic Stance | 15


IMPRESSIE: VW OUTLAWS ‘11 18 September was het weer tijd voor VW Outlaws wat voor de vijfde keer georganiseerd werd door de gelijk namige club. Meer dan 250 Volkswagens en andere VAG auto’s vonden hun weg naar het altijd mooie Heerde om daar te genieten van alles op en rond Volkswagen. Omdat foto’s meer zeggen dan 1000 woorden hebben we deze twee bladzijdes omgetoverd tot een fotocollage, geen text, geen kaders, gewoon 620cm² aan foto’s van deze geweldige meeting.

Foto’s: Egzon Egzon Berisha Foto’s: Berisha 16 | Classic Stance


Classic Stance | 17


PROJECTEN Op deze pagina bespreken we 3 unieke projecten, auto’s welke op een geheel eigen wijze aangepast worden en alle drie zeer uniek zijn.

Dit is Rusty, Rusty is een E28 BMW 7 serie welke extreem gemodificeerd is. het dak is verlaagd, het interieur is compleet weggehaald, in plaats van leren kuipstoelen zitten in Rusty 2 stalen vliegtuigstoeltjes.

SVK Customs, ze zijn niet bekend bij heel veel mensen, maar dat maakt hun werk niet minder indrukwekkend. een volledig carbon Ferrari 550M Widebody driftauto.

Eurowise, een amerikaans bedrijf welke gespecialiseerd is in Europese auto’s. Bij dit project word het interieur en motor van een 2002 Golf R32 overgezet naar een Golf(Rabbit in de VS) GTI. En krijgt de 6 cilinder een upgrade naar 500pk.

18 | Classic Stance


Dan was je er op tijd bij met je rijbewijs, heb je ook een auto? Ja, voor het dagelijkse vervoer mag ik gebruik maken van een Volkswagen Golf TDI. Naast dit betrouwbare beestje heb ik een Kadett C Coupe als hobby auto. Hier word in de vakanties aan gesleuteld om hem weer APK waardig te maken. Het liefst zou ik in het weekend er ook aan werken maar dit is niet altijd mogelijk in verband met werk en onze Opel C Kadett City, welke ik samen met mijn broer deel. De betrouwbaarheid van dit geniale karretje wil nog wel eens tegenvallen. Elke maand interviewen we iemand. Deze keer hebben we een kop koffie gedronken met Rutger Plegt. 19 jaar, Student Communicatie & Multimedia Design aan de HAN in Arnhem en Brein achter dit blad. Hallo Rutger, hoe is het? Druk, met de deadline voor dit blad nog geen week van ons vandaan is het alles behalve rustig. De laatste puntjes moeten op de i gezet worden om het blad op tijd al te krijgen. Hoe kwam je op het idee voor dit blad? Ik hoefde niet heel lang na te denken waarover ik mijn blad zou gaan doen. Ik ben namelijk al jaren gek op alles wat wielen en een motor heeft. Op internet las ik vaak topics over JDM, Stance, Youngtimers en Klassiekers en in Nederland zijn geen bladen gespecialiseerd in deze vier richtingen. Er zijn wel bladen en tijdschriften over tuning en custom’s maar dit zijn vaak amerikaanse bladen die vertaald worden naar het nederlands of gaan over auto’s welke volgehangen worden met audio en televisieschermen. Tevens kon ik dit blad mooi combineren met mijn opdracht voor het vak Redesign. hiervoor moesten we ons eigen magazine maken. Je zegt dat je al jaren gek bent op alles wat wielen en een motor heeft, hoe is de liefde voor auto’s ontstaan? Geen idee eigenlijk, vroeger was ik voornamelijk gek op vrachtwagens en dan vooral Scania’s. ik kon aan de spiegels zien welke vrachtwagens er voor ons reden en ging geregeld aan de weg staan om vrachtwagens te kijken en om soms het bekende toeter signaal te maken in de hoop dat iemand op z’n claxon drukte. Naar verloop van tijd is de vonk van vrachtwagens overgeslagen naar auto’s en zo begon de intresse voor auto’s. Rutger, je bent 19, heb je je rijbewijs al? Ja, inmiddels 1 jaar en 9 maanden. Toen ik 18 werd was dit prioriteit nummer 1. Ik had namelijk sinds mijn 16e een brommer en mijn mobiliteit inleveren, daar moest ik niet aan denken. 10 december werd ik 18 en op 8 januari moest ik afrijden. dit was afhankelijk 30 december, maar door de sneeuw die er lag werd afrijden, volgens het CBR, onmogelijk.

Zijn er naast auto’s nog andere hobbies waar je je tijd mee vult? Naast auto’s heb ik een zwak voor race games. Ik speel voornamelijk Forza Motorsport 3 en zeer binnenkort Forza Motorsport 4 op de Xbox 360. Ik vind het heerlijk om met auto’s te spelen welke ik in mijn leven nooit kan betalen. Naast gamen ga ik graag uit met mijn kameraden en kijk ik graag naar Formule 1 en MotoGP. MotoGP, is dat niet een beetje gek voor een autogek? Nee hoor, vanaf kinds af aan hebben motoren naast auto’s altijd deel uitgemaakt van ons gezin. Mijn vader rijd motor zolang ik me kan herrinneren, mijn moeder is in het bezit van een motorrijbewijs, mijn broer en ik heb de mijne afgelopen zomer ook gehaald. Vroeger hadden mijn broer en ik samen een crossmotor en waren we geregeld bezig met zigzaggen tussen pilonnen en rijden over smalle latten. Op mijn 16e ben ik begonnen met brommer rijden, ik was helemaal gek op mijn Derbi Senda DRD Limited. Menig uurtje heb ik naast mijn Derbi doorgebracht in de garage om hem grondig te poetsen of te reparen wat kapot was. Brommerrijders worden vaak geassocieerd met opvoeren en te hard rijden. Ging dit ook op voor jou? Ja, mijn brommer liep op het moment dat ik mijn brommerrijbewijs haalde 96km/h. Die dag dat ik het haalde, mocht ik officieel nog niet rijden. Maar omdat het toch 30km fietsen is in totaal, toch besloten maar met de brommer te gaan. Op de terugweg reed mijn broer voor me met de auto en deze moest natuurlijk ingehaald worden. Wat ik echter niet zag was de agente die achter mijn broer aan reed. Het stopsignaal volgde en daar stond ik dan met alleen het briefje dat ik geslaagd was voor mij rijbewijs. Ik kreeg een bekeuring van €180,- voor de snelheid en een waarschuwing voor mijn “rijbewijs”. Dat het een goede les was bleek wel, want daarna keek ik veel beter of er politie aankwam.

Classic Stance | 19


Classic Stance - Klassiekers & Styling  
Classic Stance - Klassiekers & Styling  

Mijn magazine voor Redesign

Advertisement