Runt Vättern 2024

Page 1

runtvattern.se 2024

Enslingen på Fjuk

Tid för självplock

Lokalproducerat runt Vättern

Vi älskar att berätta om vår plats

Estrid Eriksson – Från Hjo till Strandvägen 5A

Vandra runt Vättern – den inre och den yttre resan

”EN HELT OTROLIGT MAGISK PLATS” – INTERVJU MED JonNa lee

UPPLEVELSER OCH RESMÅL RUNT SJÖN VÄTTERN ASKERSUND ·

MOTALA
MJÖLBY · VADSTENA · ÖDESHÖG · GRÄNNA-VISINGSÖ HUSKVARNA-JÖNKÖPING · HABO · TIDAHOLM · HJO · TIBRO · KARLSBORG
·

Runt Vättern 2024

Vandra runt Vättern

Under 2023 genomfördes en pilgrimsvandring runt Vättern. Läs om den fantastiska men också utmandande vandringen.

Sida 6-7

Enslingen på Fjuk

Vi berättar om en av Vätterns profiler Erik Zetterblad. Han levde i över 50 år själv på öarna Fjuk utanför Vadstena. Sida 8-9

Från Hjo till Strandvägen 5A

Svenskt Tenn firar 100 år i år. Här kan ni följa Estrid Erikssons liv från sin uppväxt i Hjo till hyllad kreatör och internationellt känd.

Sida 10-11

Lokalproducerat runt Vättern

Upptäck den rika landsbygden runt Vättern. Gynna den lokala handeln, möt producenter och njut av allt det goda som växer och produceras runt Vättern. Sida 12-13

Tid för självplock

En starkt växande trend är att själv plocka det man ska äta. Här lyfter vi fram några av alla de odlingar som finns runt Vättern. Låt dig väl smaka.

Sida 14-15

”En helt otroligt magisk plats”

Världsartisten Jonna Lee berättar hur Vättern inspirerat hennes arbete och hur hon sökt sig tillbaka efter att ha turnerat i hela Världen.

Sida 28-29

Vi älskar att berätta om vår plats

Att föra en historia vidare är en del av vårt hållbarhetsarbete. Det berikar dig som besökare men är ett viktigt kulturarv även för oss som bor här.

Sida 44-45

Presentation av orterna runt Vättern:

Askersund 16-17

Motala 20-21

Vadstena 24-25

Mjölby 30-31

Ödeshög 34-35

Gränna/Visingsö och Jönköping/Huskvarna 38-39

Habo 46-47

Tidaholm 50-51

Hjo 52-53

Tibro 56-57

Karlsborg 58-59

Produktion: Wettersaga AB, Ödeshög

Tel. 0768-95 50 36

info@runtvattern.se · www.runtvattern.se

Redaktion och annonser: Åse Wännerstam, Susanne Pripp

Redigering & Layout: 0390 Communications, Gränna

Omslagsfoto: Jesper Anhede

Tryck: Mittmedia Print 2024

Upplaga: 70 000 ex Ansvarig utgivare: Åse Wännerstam

tillsammans runt vättern

Vattnet är den förenande faktorn för oss som bor och verkar runt Vättern. Och vi älskar vårt område. Visste du att namnet Vättern betyder vatten och att Sveriges näst största sjö är en dricksvattentäkt.

I årets upplaga av magasinet du håller i din hand fokuserar vi lite extra på allt det goda som finns att äta och som produceras runt Vättern. Jordarna runt sjön är några av de absolut bästa i Sverige och Vättern påverkar klimatet för det som ska växa på ett gynnsamt sätt. Att du som gäst kan hjälpa till genom att gynna våra lokala handlare är ett sätt att arbeta med hållbarhet. Det är ett trevligt sätt att få möta den som gjort maten eller odlat den, du bidrar till den lokala ekonomin och får handla varor som är unika för just den här platsen. Många kanske har hört talas om champagne och parmesan, men vi har tre produkter med egna ursprungsmärkningar på samma sätt: den rökta Vättersiken, Wrångebäcksosten och äkta Gränna Polkagrisar. Ett annat sätt att visa upp en plats är att berätta om den och det älskar vi. Inte bara till dig som besöker oss tillfälligt, för oss är det ett viktigt sätt att bevara platsens historia och förstärka den. På ett helt uppslag hittar du massor av tips på aktörer som gör just detta runt hela Vättern.

Vi är också stolta och glada att världsartisten Jonna Lee kunde hitta en lucka i sin kalender så vi fick möjlighet att prata med henne om varför Vättern är så speciell för henne och vilken inspiration hon har hittat här för sin musik och sitt kreativa arbete. I sommar har hon flera konserter i Vadstena. Missa inte detta!

Vår historiska tillbakablick blir på en sann Vätterprofil som under mer än 50 år levde ensam på öarna Fjuk utanför Vadstena, Erik Zetterblad. Eller Enslingen på Fjuk som han också kallades.

Vi har också valt att lyfta fram 12 platser lite extra och tanken är att du ska kunna klippa ut kartan och ta med dig den om du inte vill bära runt på hela magasinet. Annars finns många länkar till Runt Vätterns guide på naturkartan där vi samlat turer och temaresor om du är intresserad av något speciellt. Miniguider för dig som reser med barn, golfar, är nyfiken på lokalproducerat eller vill vandra och cykla runt Vättern. På vår hemsida har vi också satt ihop färdiga bokningsbara paket – så boka och kom!

Tack till alla medarbetare, annonsörer och samarbetspartners som gör detta möjligt. Vi är många som gör detta tillsammans och vi hoppas du som läser och besöker oss uppskattar det vi gör. Välkommen runt Vättern!

Åse Wännerstam

Läs mer om och boka färdiga paket på vår hemsida:

2 RUNT VÄTTERN

VÅRA BÄSTA TIPS!

1. Brahehus

2. Gränna och Visingsö

3. Rosenlunds Rosarium

4. Habo Kyrka

5. Trästaden Hjo

6. Karlsborgs Fästning

7. Tiveden

8. Norra Vätterns skärgård

9. Göta kanal

10. Varamobadet

11. Vadstena Slott och Klosterkyrka

12. Omberg och Tåkern

Fakta om Vättern

Sjöyta: 1 912 km2

Längd: 135 km

Bredd: 31 km

Största djup: 128 m

Vättern är Sveriges näst största sjö och Europas sjätte största. Namnet Vättern betyder helt enkelt vatten. De största tillflödena är Forsviksån från sjöarna Unden och Viken samt Huskvarnaån. Utlopp är Motala Ström. Vättern är en gravsänka. På östra sidan ligger Omberg, en horst, d.v.s. en urbergsklippa som är en rest av de bergmassiv som vid förkastningsrörelsen sjönk i djupet. I Vättern finns närmare 30 fiskarter som t ex harr, nors, röding, sik och vätternlax, som lustigt nog inte är en lax utan en laxöring. Vätterns fiskar kan man sommartid se på Vättern-Akvariet i Motala.

✃ 7 8 9 10 12 1 2 11 6 5 3 4
RUNT VÄTTERN 3
Klipp ur kartan och ta med på din resa!

BESÖK du inte får missa!

Om du inte varit här förut så vill vi ge dig våra bästa tips på platser du inte får missa när du reser runt sjön. Självklart finns det oändligt mycket mer att se och uppleva och vi får ofta höra från våra besökare ”Om jag vetat att det fanns så här mycket att se hade jag stannat längre”, så gör det! Stanna längre eller kom tillbaka och upplev mer.

1. Brahehus. Slottsruinen vid E4:an är ett av Sveriges mest besökta fornminne. Njut av den storslagna utsikten över Vättern. Brahehus var den mäktiga ätten Brahes lustslott och uppfördes 1638.

4. Habo Kyrka. Den måleriska träkatedralen vid Vättern, så kallas den magnifika kyrkan från 1700-talet utanför Habo. När den byggdes låg den strategiskt mitt i centrum och inte mindre än sju vägar ledde dit.

7. Tiveden. Nationalparken med Sveriges sydligaste vildmark som erbjuder trolsk natur när den är som vackrast. Följ med någon av de många naturguiderna eller upplev naturen själv till fots, MTB eller till häst.

10. Varamobadet. Nordens största insjöbad med flera kilometer långgrund sandstrand. En badmagnet i över hundra år med sitt rena och klara vatten är den också populär för kajak, surfing, kite och SUP.

2. Gränna och Visingsö. Missa inte polkagrisarna eller Andrées Ballongfärd på Grenna Museum. Ta färjan till Vätterns pärla Visingsö. Upplev ön med cykel eller ta en tur med de populära remmalagen.

5. Hjo. Upplev trästaden, över 600 år gammal – ett kulturarv och unik trästad och kurort. Missa inte stadsparken, glassen och de fina baden. Här utgår också Ångaren SS/Trafik med sina båtturer.

8. Norra Vätterns skärgård. Sveriges hemligaste skärgård med 250 öar, kobbar och skär. Upplev ett obebott naturreservat och klipplandskap med kajak eller båt. Kanske får du en hel ö för dig själv!

11. Vadstena Slott och Klosterkyrka. Sveriges bäst bevarade renässansslott. Öppet året runt med utställningar, evenemang och guidningar. Klosterkyrkan är ett känt pilgrimsmål och öppet året runt.

3. Rosenlunds Rosarium. Rosariet klassas som ett av världens mest besöksvärda. Här finns 550 olika rossorter. Under 2022 tilldelades rosariet det internationella priset ”Award of Garden Excellence”.

6. Karlsborgs Färstning. Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år, men det blev 90 år! Ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen.

9. Göta Kanal. Ett av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål. Slussa med egen fritidsbåt, följ med någon av passagerarbåtarna eller boka ett av alla cykelpaket längs kanalen.

12. Omberg och Tåkern. Ekopark Omberg, också känt som det mytomspunna berget, är ett av Sveriges mest välbesökta naturområden. Sjön Tåkern är en av Nordeuropas mest betydelsefulla fågelsjöar.

4 RUNT VÄTTERN
Du hittar ännu fler upplevelser på vår hemsida www.runtvattern.se
I hjärtat av det pittoreska Vadstena finner man en pärla för avkoppling och välbefinnande

Med en tydlig vision om att ständigt förbättra och utveckla har familjen Carneteg omfamnat utmaningen att balansera modernisering med att bevara Starbys unika charm. “Vi ser över våra faciliteter och tjänster för att säkerställa att vi möter och överträffar våra gästers förväntningar” säger Hilda. Deras arbete har lett till att spaavdelningen inte bara utökats betydligt utan också blivit en central del av Starbys identitet.

En oas för konferens- och privata gäster

Denna ambition att ständigt förnya och förbättra har också lett till att Starby nu inte bara är en destination för konferensgäster utan även en tillflyktsort för privata besökare. “Vårt mål är att erbjuda en upplevelse som lockar både företag och privatpersoner. Vi har sett en ökning av privata gäster som söker en paus från vardagen, och vårt utökade spa är perfekt för detta” förklarar Hilda.

Att renovera och utveckla har varit en stor del av familjens strategi för Starby. Från att ha varit ett hotell med begränsade spa-faciliteter har Starby Spa, Hotell & Konferens växt till att bli en av de mest eftertraktade spaanläggningarna i regionen.

“Renoveringarna har inte bara handlat om att lägga till nya funktioner utan också om att skapa en miljö där våra gäster kan känna sig helt avkopplade och att ha en plats att samlas på” säger Hilda.

Spännande planer för framtiden

Med Stefan Carnetegs bakgrund inom hotellbranschen och Hildas fokus på marknadsföring och utveckling, är familjens gemensamma drivkraft tydlig. “Att arbeta tillsammans som en familj ger oss en unik styrka. Vi delar en passion för detta företag och är alla inriktade på att ta Starby till nästa nivå” tillägger Hilda.

Framtiden ser ljus ut för Starby Spa, Hotell & Konferens. Med planer på ytterligare expansion och förbättringar, inklusive utökade konferensfaciliteter och fler hotellrum, är målet att fortsätta växa och erbjuda en ännu mer exceptionell upplevelse för alla gäster. “Vi är entusiastiska över vad framtiden håller. Varje steg vi tar är ett steg mot att göra Starby till den ultimata destinationen” avslutar Hilda Carneteg med en blick fylld av optimism och förväntan.

0143-75100
starby@starbyhotell.se
Ödeshögsvägen 2, 592 40, Vadstena
www.starbyhotell.se -
-
-
Scanna och boka din spa-upplevelse idag!
RUNT VÄTTERN 5

Vandra runt Vättern

– den inre och den yttre resan

text och bild: ÅSE WÄNNERSTAM

Under sommaren 2023 vandrar jag runt Vättern. En personlig utmaning likväl som att faktiskt testa om det går. Och det gjorde det ju. Gick. På alla sätt. En fantastisk vandring med storslagna naturupplevelser. Vättern, vars namn betyder vatten, blir också vår reflektion över hållbarhet och framtida livsvillkor.

6 RUNT VÄTTERN

Från idé till verklighet

Efter att ha verkat som vandringsguide på Omberg i över tio år blev jag nyfiken på vad pilgrimsvandring handlar om. Vad är skillnaden mot en vanlig vandring?

Under utbildningen till Pilgrimsledare på Vadstena Pilgrimscentrum träffar jag Ewa Lund. Ewa har under hela sitt vuxna liv pilgrimsvandrat i olika former, ofta sträckan Jönköping-Vadstena via Franciskus- och Klosterleden. Under kursen börjar vi, mest på skoj prata om att: tänk vad häftigt det hade varit att få vandra runt Vättern. För drygt ett år sedan gör vi slag i saken och planerar och genomför en pilgrimsvandring runt Vättern. Vandringen kom att bli en utmaning på flera sätt.

Är vi verkligen i Sverige?

Den nionde juni startar vår grupp vandringen från Jönköping, målet för första vandringsveckan är Vadstena. Vi går längs med Vätternstranden och upp över sandbankarna och flera gånger uttalar vi orden. Är vi verkligen i Sverige? Temperaturen ligger och dallrar runt 30 grader, Vättern antar en turkos färg och liknar ett innanhav. Otroligt vackert. Vi följer Franciskusleden – som ingår i St Birgitta Ways. Leden ger storslagna utsikter på höjderna över Skärstad och Uppgränna och närmare Omberg går vi väldigt nära Vättern. Det blir flera klippbad i det kristallklara vattnet. Leden är välmarkerad och de tio milen till Vadstena berättigar till St Birgittas Pilgrimscertifikat. Sista biten från Omberg till Vadstena följer vi Östgötaleden över vidsträckta fält.

Vättern i en flaska. Flaskan med Vätternvatten som samlades in på varje övernattningställe och fick symbolisera Vätterns viktiga betydelse. Överlämnades på högmässan 9 juli.

För min personliga del blir tredje dagen en utmaning, det är svårt att reglera vätskenivån i värmen. Musklerna och fötterna börjar protestera och kroppen undrar om detta är något jag tänker fortsätta med. Vilket jag ju har tänkt, i sisådär tre veckor till. Det visar sig att efter två veckors vandring har det hänt något och kroppen anpassar sig till vandringstempot, distansen och jag känner en längtan efter att få snöra på skorna och ge mig ut för ytterligare en dag.

Vad är en pilgrimsvandring?

Idag finns det många olika syften för att ge sig ut på en pilgrimsfärd. Spännande landskap, ren natur och bra vandringsleder. Att möta andra människor är en stark motivation men också att möta sig själv i den inre vandringen, många pilgrimsvandrar efter en omställning i livet. Kanske sjukdom, en skilsmässa eller något annat livsval. En pilgrimsvandring gör något med personen. Oavsett tro och religiös bakgrund är det få som inte genomgår en mental förändring på denna resa.

Att anlända till målet efter att ha vandrat i flera dagar är en mäktig och oförglömlig upplevelse som pilgrimer bär med sig på vägen hem och vidare genom livet. Från våra pilgrimsledare får vi olika ord att samtala om, fundera på för att sedan dela det som kommit upp. Vissa sträckor vandrar vi i tystnad, för egna tankar. Oavsett trosinriktning så är pilgrimsvandringen en inre resa. Likväl som en yttre.

Pilgrimens sju nyckelord representeras av armbandet med en pärla för varje ord. Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande.

Andra veckans utmaning

Efter en vilodag i Vadstena blir vi en ny grupp som fortsätter till Askersund. Vi ska följa Katarinaleden som är helt omarkerad och just nu bara digital led, det känns tryggt att ha vandringsledare med oss som vet vägen. De här dagarna blir det tydligare att vi alla kommer in i en viss rytm och en stor del av tiden väljer vi att gå i tystnad vilket är vilsamt. Slättlandskapet ersätts av rejäla uppförsbackar upp mot Övralid, Verner von Heidenstams hem och vidare mot Medevi Brunn. Överallt där vi övernattar får vi ett varmt mottagande och det blir många härliga möten. Sista biten upp mot Hammar och Åmmeberg går genom kuperat landskap på grusvägar och skogsstigar. I skogen trivs jag, vandringsguiden från Omberg. För mycket asfalt visar sig bli en tuff utmaning för kroppen. Från Åmmeberg lämnar vi Katarinaleden som fortsätter upp mot Risberga kloster och följer Vätternrundans sträckning för att komma in till Askersund. Vädret är fortfarande med oss och en varm och solig midsommar väntar och några behövliga vilodagar.

Den största av utmaningar

Tredje veckan inleds med ett nytt gäng och inför etappen ner till Hjo har vi fått rekognosera en del. Här följer vi lite olika leder med start av omarkerad cykelled, Norra Vätterleden för att sedan följa Västra Vätterleden. För att få rimliga dagsetapper gör vi också vissa avstickare för att korta ner. Vi går till en början nära Vättern och värmen gör att bad blir absolut nödvändigt. Vi passerar Olshammar, vackra Röknasundet där vattnet är turkost och helt kristallklart. Sen drar vi vidare in i Tivedens trolska natur och under resterande dagar ser vi inte Vättern, när vi vandrar över Forsvik, Mölltorp och vidare ner mot Hjo. Vid ett tillfälle närmare Karlsborg möter vi en uniformerad Militärpolis som vänligt inleder med: – Vad varmt det är. Vad gör ni här?

Det pågår en skjutövning i närheten. Vi förklarar att vi är på pilgrimsvandring runt Vättern och har bara tänkt passera, vilket vi får göra. Troligtvis utgör vår lilla udda grupp inget direkt hot mot rikets säkerhet.

Under denna veckoetapp får jag personligen den största av utmaningar. Beskedet om en nära anhörigs död via drunkning gör att jag kastas in i chock, sorg och en känsla av overklighet. För att bara sätta ord på några av de känslor som sveper in. Efter samråd med andra anhöriga och gruppen jag vandrar med tar jag beslutet att ändå fortsätta. Den bästa läkningen, att bokstavligt talat ta steg för steg, omsluten av värme och gemenskap och förtrollande natur visar sig vara det rätta. Tids nog kommer praktiska bestyr och annan form av sorgebearbetning. Den inre resan likväl som den yttre påverkade oss alla dessa dagar. Vattnets betydelse.

Vi närmar oss målet

Att gå söderut, är det inte lite som att gå i nerförsbacke? Så börjar det kännas när vi ankommer till Hjo som just denna dagen välkomnar oss med Rock mot Cancer festival ur dånande högtalare. Efter någon vilodag blir vi en ny grupp som tar oss an sista etappen ner mot Jönköping som är slutmålet. Vi följer Pilgrimsleden Hjo-Kungslena fram till Klämmesbo Missionshus där vi får rundans varmaste mottagande. En pilgrim har inte stora krav men det alla uppskattar är ett fint värdskap och det får vi av Berit. Stärkta av detta fortsätter vi via Västra Vätterleden som sedan övergår till Norra St Sigfridsleden. Vi möts av vackra tallhedar och mjuka stigar genom friluftsområdet Hökensås. Hit vill jag verkligen tillbaka, vilken natur! Den åttonde juli, en månad efter vår start går vi in i ett vibrerande sommarfyllt Jönköping. Vilken kontrast mot tystanden i tallskogen! Kristine kyrka är slutmålet och här möts vi av klockringning. Det är en lättad, glädjefylld och väldigt trött grupp som avslutar med en mjukglass i solen. Tänk att vi gjorde det! Tänk att jag gjorde det, hela vägen runt Vättern. En upplevelse jag aldrig kommer glömma. Tillsammans tog vi 4 515 387 steg för Pilgrims Walk for future och för klimatet, 42 mil under 22 aktiva vandrings dagar.

Blir du sugen att vandra runt Vättern?

På Naturkartan har vi beskrivit våra dagsetapper som ligger på mellan 13-25 km. Här finns också karta över de flesta lederna eller länkar där du kan ladda ner digitala kartblad. Kika också in på Pilgrimscentrum i Vadstenas sida. De ordnar flera vandringar med ledare under året.

Vad är Pilgrims walk for future?

Pilgrim's Walk for Future är Nordens största vandrande folkrörelse för klimaträttvisa, biologisk mångfald och fred. Där alla kan ta steg för ett mer hållbart liv genom att ordna en vandring och addera på steg i stegräknaren. Vi uppmuntrar individer, samfund, föreningsliv, företag, organisationer och offentliga aktörer i samhället att delta genom att skapa egna Pilgrim's Walk for Future. Ut på pilgrimsfärd i naturen med kompisgänget eller med din församling. Eller varför inte din egen familj. Oavsett storlek eller längd är en "Walk for Future" ett sätt att komma igång med din personliga resa mot ett mer hållbart liv.

RUNT VÄTTERN 7
Hela

enslingen på fjuk

TEXT: åse wännerstam foto: åke svensson

En solig höstdag i september möter jag upp Stefan Sahlén på båten Albin 36 som ligger i vallgraven vid Vadstena Slott. Det är en tråler, den gamla typen av amerikanska fiskebåtar som gjorts om till fritidsbåt i mahogny. Vi skrattar och säger att sommaren kommit tillbaka och hälsar också Eva och Tommy välkomna ombord. Målet för vår resa är öarna vid Fjuk.

På väg ut genom Vadstena hamn möter vi svanparet med sina ungar som terroriserat sommarens båtgäster, berättar Stefan. Vårt fordon möter dock inget motstånd utan vi kan ta oss ut på Vättern. Utanför Nässjahalvön får vi lite gammalt vågskvalp som är så typiskt för sjön. Det kan vara helt stilla inne vid land för att sedan bli rejält guppigt när flera dagars gamla vågor kommer in.

Fjuk

Fjuk består egentligen av tre öar. Jällen, Mellön och Skallen, som ligger mitt i Vättern mellan Motala och Karlsborg. Den första fyren på Fjuk byggdes 1852 och då fanns en fast bosättning av fyrpersonal som varade fram till 1910, då den nya automatiska fyren stod färdig. Samtidigt revs husen där fyrpersonalen bodde och virket forslades till Vadstena där nya hus byggdes bl.a. Fjukahuset på Sjögatan. Totalt har 59 personer varit kyrkskrivna på Fjuk och som mest bodde här 17 personer samtidigt, under åren 1887-1888. Det fanns även en skola på ön, lärarinnan hette Augusta Annlisa Lindgren. Idag ingår Fjuköarna i naturreservatet Motala buktens öar och förvaltas av läns-

styrelsen. Under april-juni häckar ett flertal sjöfåglar här så undvik att gå iland då.

Det finns en liten hamnpir som gör det möjligt att ankra upp. Förgäves spanar vi ner bland vågorna för att få en skymt av vraket Byälven som medvetet kördes på grund här i ett försök att rädda henne. Vid stilla väder är vraket en fin plats att snorkla vid. Här börjar också bilden av platsen, där Erik Zetterblad bodde i drygt 50 år, att växa fram.

Erik Zetterblad – Enslingen på Fjuk

Erik var en legend redan när han levde. Många känner till honom men få lär känna honom. Han föds 1884 i byn Gingri i Västergötland och han är 11 år när familjen, med hans tio syskon och Olof som var en äldre halvbror, flyttar till Motala. Fadern blir delägare i en affär som kallades ”Trepojkaboa”. Erik utbildar sig till ingenjör i Norrköping och flyttar under några år runt en del i Sverige. Men någonting är fel. Reumatisk huvudvärk, är hans egen diagnos och med vissa hjärtproblem orkar han till slut inte av att arbeta. Efter att både föräldrar och syskon försökt för-

sörja honom en tid, införskaffar brodern Olof en roddbåt. Det är nu Erik börjar fiska i Vättern och turerna blir längre och längre. Han börjar övernatta i ett gammalt skjul på Fjuk som finns kvar sedan den bemannade fyren. 1914, när han är 30 år bosätter han sig på ön för gott. Till en början har han kvar en lägenhet i Motala som han bor i på vintern, men efter några år köper han Kjellstrands kiosk, en karamellbod som stått i Varamon i Motala, transporterar den till Fjuk och bygger ihop den med skjulet som redan finns. Här lever han sen fram till sin död 1966. Hans lilla stuga rivs 1978 liksom de tvärsågade vättersniporna, som uppresta på kant användes till förrådsbodar, vedupplag och dass.

Livet på

ön

De är fyra fiskeentusiaster som till och från övernattar på Fjuk. Nisse och Axel Wilhelmsson (Pullmanpojkarna) bygger en egen bostad 1917 där de stannar över till och från. Under åren 1923-1930 bor Mauritz Maijer med Erik och de hjälps åt med fisket. Det dessa fyra inte kan om sjöns fiskliv är inte värt att veta. De kan lukta sig till hur Vätternvädret påverkar kommande dags fiske. Fisken säljs bland annat i Vadstena dit de ror fram och tillbaka i Vätternsnipor. Erik har potatisland och lever i övrigt mycket på konserver och torrskaffning som kan lagras länge. Han plockar nötter och medicinalväxter på Sandby udde som han sen säljer vidare till apoteken. Som extra inkomst sköter han också om fyrbyggnaden och tvättar fönster på fyren.

8 RUNT VÄTTERN

Erik får flera gånger rycka ut till båtar och rädda besättningen som går på grund eller hamnar i sjönöd, bland annat när fartyget Kung Ring förliser vid Erkerna 1918. Byälven går på grund 1937 och fören och kommandobryggan blir liggande kvar i den lilla hamnen. Det uppskattar inte Erik. Han är mån om djur och natur och vraket skämmer platsen. Det stör och är inget vackert minnesmärke.

”Jag upplever Erik lite som en filosof. Inte som en särling. Hans ensamhet är självvald och han månar om det enkla rofyllda livet utan för mycket intryck.”

Jag träffar konstnären Hans Ström som hela sitt liv vuxit upp vid Vättern och i Motala och som träffar Erik flera gånger. Som ung pojke får han följa med bästa vännen Sörens pappa och mamma ut till ön. De gör regelbundna turer dit och har med sig en låda med specerier till Erik, ibland följer lite tvätt med tillbaka för att sedan återlämnas vid nästa tur. Han upplever Erik som renlig men väldigt oklart om han badade. Hans minns platsen som lite brötig med alla fiskegrejer och båtrester. Den lilla stugan var enkel med en säng och ett bord. Radio finns och något litet fönster, en vedkamin och en fotogenkamin. I källaren har han svalförråd och gräver även ner på andra ställen. – Jag upplever Erik lite som en filosof. Inte som en särling. Hans ensamhet är självvald och han månar om det enkla rofyllda livet utan för mycket intryck. Han tar oss med till den andra ön, här vet han vilka stenar han kan

vada torrskodd på för att komma över. På denna ön har han lite varstans planterat exotiska träd, mitt bland alla de 5000 granar och 3000 tallar som domänverket planterar. Jag minns ett mahognyträd bland annat. Jag tror han experimenterade med lite av varje, testade sig fram vad som faktiskt kan växa här. Han har många kluriga lösningar. Jag upplever honom alltid vänlig och humoristisk. Men han går gärna undan om det kom nyfikna besökare, då plötsligt var han helt försvunnen. Någon gång blev han arg på oss pojkar när vi klättrar runt på vraket (Byälven). Det är ingen plats att leka på, avslutar Hans. När jag läser vad andra har skrivit beskrivs Erik som bildad, allmänintresserad och att han har ett mycket vårdat språk. Han ville helst vara ifred och är en stor djurvän, de blir hans naturliga sällskap. Bland annat två katter som jagar sork på ön. ”Jag trivs här”, ska han ha sagt när han får frågan hur han står ut med ensamheten. De sista åren lever han helt själv och alla försök att få honom att flytta till Motala röner ingen framgång. ”Då dör jag direkt”, ska han ha sagt. I slutet av november 1966 hittar fritidsfiskare honom död i sin stuga. Då hade han bott på Fjuk i 52 år.

Hur man förvaltar sitt inre

Vi kliver i land på Fjuk och börjar vår upptäcktsfärd. Första målet blir fyren. Jag drar mig undan det övriga sällskapet lite för att på egen hand få känslan av ön. Solen strålar, fiskmåsar skränar och småfåglar kvittrar när de flyger in och ut ur en knotig, vindpinad tall. Jag sätter mig på en av stenstränderna och bara lyssnar, på tystnaden. Ju mer

jag läser om Erik desto mer fascinerad blir jag. Jag ser honom inte som en ensling utan någon som kanske förstått vad livet går ut på. Att finna förnöjsamhet i det enkla, att leva i harmoni med naturen, att inte störa eller förstöra. Att leva långsamt. En bild av någon som inte orkar med bruset och tempot i ett snabbt växande samhälle. Jag ser likheter med dagens brus och nyhetsflöde som vi ständigt möts av. Mina tankar avbryts abrupt av att två JAS plan, Kråks militära övningsområde går mellan Ön Jungfrun och Fjuk, som mullrar fram och det blir nästan en komisk kontrast till den stilla tystnad jag precis fått uppleva. En inte alltför vild gissning är att Erik nog inte skulle uppskattat planens framfart.

RUNT VÄTTERN 9
Fyren på Fjuk. Teckning av Hans Ström.

Från Hjo till Strandvägen 5A

superentreprenörens resa

En entreprenörsresa som saknar motstycke. Estrid Ericson blir 1900-talets designikon och skapar ett inredningsmecka på Strandvägen 5 i Stockholm. Staden Hjo där trävillorna dominerar och minner om en svunnen tid då orten är en välbesökt kurort präglar Estrid som växer upp i staden. Ett besök där är en upplevelse av det som skapade ett grundmurat självförtroende och en vilja att sätta Sverige på inredningskartan. I år fyller Estrids skapelse Firma Svenskt Tenn 100 år.

”Jag startade Svenskt Tenn världsfrämmande och ganska opraktisk. Litande på den goda smakens ovissa morgondag”. Så skriver Estrid några år efter att hon startar Firma Svenskt Tenn.

Att lämna en liten ort i Sverige och bege sig till huvudstaden och lägga grunden till en expansiv utveckling av ett företag inom inredning och formgivning som består än idag - är inte självklart. Inte ens 1924 då Estrid lämnar Hjo och med ett litet arv efter sin far lägger grunden till det som några år senare får namnet Firma Svenskt Tenn. Två saker blir uppenbara när man besöker Estrids Hjo och tar del av hennes uppväxt. Staden präglas i början av 1900-talet av sin kurortsverksamhet och besöks av kontinentens och huvudstadens jetset. Något som utvecklar hennes självklarhet i att ta sig an världen och skapa sig en position inom formgivning. Till det kommer uppväxten i en stor familj med föräldrarna som driver två hotell i staden – en livsstil som lägger grunden till en social skicklighet i att så småningom bygga nätverk och skapa kontakter med dåtidens nyskapande arkitekter och konstnärer. Faktorer som starkt bidrar till Svenskt Tenns popularitet och uppmärksamhet som nyskapande inom inredning och möbelformgivning.

I många sammanhang har Estrids styrka beskrivits att som en scenograf skapa rum och upplevelse av teater i Svenskt Tenns lokaler. Ibland har hon kritiserats för att sätta ihop idéer, former och innehåll på ett litet osjälvstän-

digt och okritiskt sätt. Andra menar att hon i allra högsta grad var både självständig, kritisk och beredd att spränga kreativa gränser. Men låt oss återgå till Estrid och hennes uppväxt i Hjo – en stad som präglar henne livet igenom.

Estrid Eriksson föds i Öregrund den 16 september 1894. Föräldrarna driver en restaurang men paret har ambitioner och flyttar till Hjo strax efter att Estrid föds. Här har de möjlighet att driva och så småningom ta över hotell Royal med restaurangen Stadskällan och samtidigt arrendera kurhotellet Bellevue vid Vätterns strand. Att föräldrarnas entreprenörskraft bidrar till Estrids driv och mod råder det ingen tvekan om. I Hjo växer familjen snabbt och Estrid växer upp med fem syskon. Familjen är oerhört viktig för henne och varje jul återvänder hon till Hjo och tillbringar helgen här där hotell Royal fortsätter att vara en samlingsplats för syskonen långt efter att föräldrarna gått bort. Systrarna bor kvar i Hjo och driver hotell och restaurang vidare till 1961.

Estrids självkänsla och självklarhet som är så påtagliga i hennes sätt att ta sig an huvudstaden och i etableringen av sitt entreprenörskap grundläggs i familjen. I brev och foton som bevarats blir det tydligt att familjen har starka band till varandra och även en stark ställning i Hjos ledande skikt. De gäster som besöker såväl hotell Royal som kurhotellet Bellevue för med sig den mondäna världen från kontinenten och huvudstaden.

Estrid vet tidigt att hon vill ägna sig åt ett konstnärligt yrke. Inredning är ett stort intresse – utmaningen är hur hon ska gå vidare. Trots att Hjo har en stor plats i hennes hjärta drömmer hon sig ut i världen. Efter examen i Hjos samskola övertalar hon föräldrarna att få fortsätta med

Estrid Ericson och Josef Frank. En ung Estrid Ericson på väg till USA med M/S Gripsholm 1935.
10 RUNT VÄTTERN
Foto: Jesper Anhede.

konstnärliga studier vid dåvarande Tekniska skolan numera Konstfack i Stockholm 1914. En utbildning till teckningslärare kan föräldrarna godkänna. Det känns ändå rimligt tryggt och säkert även om Estrids konstnärliga drömmar och ambitioner sträcker sig långt utanför ett sådant yrke. Så har en framgångsresa för en superentreprenör startat – en resa som tar Estrid långt utanför Hjo. Trots det är hon genom hela livet trogen sin hemstad och återvänder ofta hit för att träffa och umgås med sina syskon. Mot slutet av sitt liv när många av vännerna och hennes främsta samarbetspartner Josef Frank gått bort börjar Estrids oro för Svenskt Tenns framtid växa fram. En aldrig sinande flit och nyfikenhet är hennes främsta drivkrafter. När hennes man Sigfrid Ericson går bort i juni 1973 blir ensamheten ännu starkare och nu börjar krafterna att tryta.

Funderingarna tilltar kring vad som ska hända med arvet, efterlämnade tillgångar och butikens alla immateriella värden i form av upphovsrätter. Trots rådande 60-tal med en ung generation som väljer andra uttryck när det gäller livsstil och möbler än det Svenskt Tenn står för fortsätter butiken parera de finansiella utmaningarna under den här tiden. En viktig fråga för Estrid är att stödja forskning och utbildning inom olika konstnärliga inriktningar. I bekantskapskretsen finns Kjell och Märta Beijer som startar en stiftelse vars syfte är att stödja forskning inom medicin, ekologi och kultur. Områden som även är viktiga för Estrid. Hon beslutar att sälja Svenskt Tenn till paret Beijer 1975 och startar även sin egen stiftelse som stödjer vetenskaplig forskning och utbildning inom formgivning, konsthantverk, hantverk och industridesign.

Estrid fortsätter som vd för Svenskt Tenn till 1978 – då är hon 84 år och känner att det är dags för någon annan att ta över ansvaret. Hon avlider 87 år gammal den 1 december 1981. Estrid och hennes man är begravda enligt hennes önskemål nära föräldrarnas grav i Hjo.

Strax därpå börjar företaget i samband med 80-talets högkonjunktur – efter ett politiskt 60- och 70-tal som innebär en minskande kundkrets för Svenskt Tenn – plötsligt se ett uppsving. Nu upptäcker den unga generationen Svenskt Tenns formspråk. Det blir en nytändning för Estrids och Josef Franks arv och som Estrid själv uttrycker det: ”Skönhet har ingen ålder, den är tidlös”.

Design Hjo 2024

Ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om Estrids liv i Hjo är att börja med ett besök på Kulturkvarteret Pedagogien. Här hittar man utställningen om Estrid Ericsons uppväxt i Hjo med intresseväckande berättelser om hennes liv och ett stort urval av gamla och nya föremål från Firma Svenskt Tenn.

I år kompletteras utställningen med fem utställningar i olika perioder med fem spännande unga svenska formgivare under samlingsnamnet ”Design Hjo 2024 – om nutida design och formgivning” för att uppmärksamma 100-års jubileet:

Period 1: Britta Teleman & OBJECTHOOD

Period 2: FOLKFORM

Period 3: Simon Mattisson – Granland

Period 4: Märta Mattsson

Period 5: Emma Samuelsson

BRITTA TELEMAN

Britta Teleman & OBJECTHOOD 10 februari – 7 april FOLKFORM

Den sista Masoniteskivan 13 april – 26 maj

Simon Mattisson GRANLAND 7 juni – 22 september

MÄRTA MATTSSON

Skeletal whispers - Eerie beauty blossoms as autumn casts its spell 5 oktober – 17 november

Emma Samuelsson TRANSFORMATION 22 november – 19 januari

GRANLAND

Skeletal whispers - Eerie beauty blossoms as autumn casts its spell

FOLKFORM
TRANSFORMATION
RUNT VÄTTERN 11
Foto: Jesper Anhede.

lokalproducerat runt vättern

Hur kan du som besökare bidra till den plats du besöker? En stor del är att gynna den lokala handeln på orten. Det gäller ju även dig som bor här. Runt Vättern vill bidra till en hållbar utveckling där både ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv går hand i hand. Om vi som bor här trivs så kommer ni som besökare att märka det. Och vi vill gärna dela med oss av vad vi upplever dagligen på den här fantastiska platsen.

Många känner till Champagne, Parmesan och Serranoskinka. Men visste du att Vätterbygden bjuder på tre egna unika ursprungsmärkningar*:

Rökt Vättersik (SUB), Wrångebäcksost (SUB) och Äkta Gränna polkagrisar (SGB).

Rökt Vättersik är en delikatess som kräver stor kännedom om både sjön Vättern, fisken sik och om rökning av fisk. Den fick sin märkning så sent som i april förra året. Att fånga och röka Vättersik har fiskare gjort i hundratals år. Det är ett traditionellt hantverk där kunskapen om hur det ska gå till har gått i arv i generationer. Det finns än idag fiskare som röker siken själv. Självklart ska veden vara av al.

Wrångebäcksosten är en klassisk svensk hårdost som registrerades den 8 april 1889 och är därmed Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke. Det som gör den unik är att den görs i Guldkroken vid Almnäs Bruk, mellan Vättern och Hökensås. Området består av många olika jordtyper, vilket ger en varierad flora och har ett klimat som är varmare jämfört med omgivningarna. Osten serverades vid den avskedsmiddag i Göteborg som hölls för Ingenjör Andrée och hans kamrater före avfärden till Spetsbergen 1896 med ballongen Örnen.

Vilket leder oss tvärs över Vättern och till Gränna. Där du förutom att ta del av Andrées polarexpedition på Grenna Museum också kan avnjuta den tredje uniciteten, Äkta Gränna Polkagrisar. Drygt 35 år före ballongfärden fick den ensamma mamman Amalia Erikson tillstånd att starta sockerbageri i Gränna. Detta för att försörja sig och dottern med tillverkning av ”finare bakverk och polkagrisar”. Kanske blir det semesterns bästa upplevelse att själv få vara med och baka? Det är inte så enkelt som det ser ut.

Mer info om lokalproducerat runt Vättern hittar du på Naturkartan:

de unika produkterna
*) Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS). 12 RUNT VÄTTERN

den goda maten

Klimatet runt Vättern och de bördiga jordarna ger förutsättningar för lokala råvaror av högsta klass. Det finns en mängd gårdsbutiker, hantverkare och lokala caféer som erbjuder just det lokalt tillverkade. För dig som gäst finns flera fördelar:

• Du hittar färsk mat med känt ursprung och handlar efter säsong

• Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat

• Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans

• Du stöder den lokala ekonomin

• Du bidrar till att minska långa transporter

Missa inte landsbygden runt Vättern – här får du tips för ditt eget besök:

Via länkarna hittar ni kartor, gårdsbutiker, matproducenter, gallerier, hantverkare mm.

9 - 12 maj: Mat runt Gränna matruntgranna.se

18 - 19 maj: Vårens Östgötadagar www.ostgotadagarna.se/sv

26 maj: Hjobygdsrundan www.vastsverige.com/hjo/evenemang/ hjobygdsrundan/?site=767

6 juli: heda gammeldagsmarknad hedamarknad.se

7 – 8 september: Matresan, Örebro län www.visitaskersund.se/evenmang/2023/ 2023-12-03-matresan

7 – 8 september: Höstens Östgötadagar www.ostgotadagarna.se/sv

REKO

– En folkrörelse som växer

av egen kraft

Att hjälpa köpare och säljare att träffas för att kunna handla lokalt tog Hushållningssällskapet fasta på. Runt om i Sverige startas nu REKO-ringar Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper. I gruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa. Det är lokal mat blandat med förtroende, glädje och engagemang. REKO är en förkortning av rejäl konsumtion, men betyder också schysst, trevligt och rättvist. Runt Vättern hittar du REKO-ringar i: Jönköping, Hästholmen, Vadstena, Motala, Karlsborg, Tibro, Hjo, Tidaholm, Mullsjö och Habo.

Läs mer om REKO hos Hushallningssallskapet:

Fyra ställen du inte får missa att besöka!

Tiveds Lanthandel & krog: Restaurang, delikatessbutik och rökeri mitt i Tiveden!

I byn Sannerud, precis vid sjön Unden och vid foten av Tivedens nationalpark, ligger Tiveds Lanthandel och krog. Den drivs av paret Jocke och Mia Cleryd. Det är maten som får människor att åka miltals för att komma till den lilla restaurangen. Förra året vann de Årets butiksrestaurang i hård konkurrens och i år utökar de med verksamhet även inne i Karlsborg.

Så här beskriver Jocke och Mia själva Tiveds Lanthandel & Krog: ”Våra råvaror följer säsongen, vi kan hantverket och är lekfulla i köket. Vår vinlista är lagom lång och alla viner är utvalda av våra sommelierer som gärna pratar om sina favoriter. Givetvis har vi genomtänkta alkoholfria alternativ. Delikatessdisken är stor och skulle inte skämmas i fina saluhallen i storstaden. Rökeriet ligger på bakgården och levererar alvedsrökta fläsksidor och skinkor på samma sätt som det gjorts i Tiveden sedan urminnes tider.” tivedslanthandel.se

Krogen som inte finns drivs av krögarparet Davide Lindqvist och Sandra Walther i Folketorp, Närkesberg utanför Askersund. Davide drev flera krogar i Örebro men bygger ett hus inne i logen på gården hemma, mest som en rolig grej till sig själva, där de tänkte ha öppet någon gång då och då. Men efterfrågan är så stor att det oftast blir mer. Vinlistan består av viner från Ungern som är ett fantastiskt vinland. Annars används lokala råvaror och maten skapas efter lust och frihet att laga precis det de själva vill. Bra mat som håller hög klass till humana priser. Gäster som varit där sa att det kändes som att vara på en krog som inte finns. Restaurangen har blivit mycket omtyckt och nominerades till Stora turismpriset 2021 och de är med och arrangerar Matresan i Örebro län, ett arrangemang som i sin tur nominerades till Stora turismpriset 2023. krogensomintefinns.se

Ladugård 206, Vadstena När ni besöker Ladugård 206 så besöker ni Staffan och hans familj. Atmosfären är ett avslappnat skönt ställe där man gärna vill hänga med både vänner och familj. Men glimten i ögat får besökarna både ta del av vardagliga råd som praktiska tips för att upplevelsen ska bli den bästa. Här är både hundar och barn extra välkomna. Detta är vårt andra hem och så ska det också kännas för er, säger Staffan själv. Det varma värdskapet och att få alla att känna sig välkomna är verkligen genomgående.

I Ladugården hittar du också Vadstenas lokala kafferosteri hos familjen Isaksson dvs. slättens godaste kaffe, en stor delikatessdisk med ostar från världens alla hörn, samt ett eget osthotell där ostar under rätt förhållande får lagras till rätt smak. Utöver detta finns också en stor inredningsbutik. Ett utflyktsmål på östgötaslätten där du får vara dig själv en stund. www.ladugard206.se

Hermelins färdiga gräsmattor & gårdsbutik 2024 får Magdalena Hermelin i Skänninge Stora Hagdahlspriset. Hon är en inspirerande entreprenör som sedan tio år driver en KRAV-märkt grönsaksodling på Fallsbergs gård utanför Skänninge, där hennes make också odlar gräsmattor. Men hon har också gjort sig känd som en talesperson för lokalt odlad mat, oftast med pricksäker kritik och inspiration till förändring. Motivering till priset lyder; "För engagemang och tydligt ställningstagande för svensk mat, förankrat i eget hållbart företagande på östgötaslätten."

Grönsakerna från Hermelins gårdsbutik säljs direkt till butiker i Östergötland och Stockholm utan mellanhänder, men också via gårdsbutiken. Under skördeperioden erbjuds kunder att själva skörda grönsaker och blommor. Förutom tillgång till kvalitetsgrönsaker får gästen också en upplevelse och utbildning i hur grönsaker ser ut "på rot". www.hermelins.se/gardsbutik

RUNT VÄTTERN 13

tid för självplock!

Självplock av bär – en starkt växande retrotrend

Sommar innebär skördetid och en intensiv period för alla som intresserar sig för saftning, syltning och för att samla på allt som naturen har att erbjuda under säsongen. Intresset för självplock ökar ständigt och vi vill plocka allt från bär till grönsaker och blommor. En uppstickare inom bärodling och självplock är bäret blåbärstry. Blåbärstry är ett så kallat ”superbär” och dess egenskaper kan jämföras med exempelvis svarta vinbär och havtorn. I Kanada, Ryssland och Japan har blåbärstry länge använts inom traditionell medicin. De kallas även ”ungdomens bär” och är fulla med vitaminer och antioxidanter. Smaken är som en blandning mellan blåbär, hallon och röda vinbär.

Ett magiskt bär på en magisk plats

På sluttningarna ner mot Vättern på Säby Södergård i Örberga socken, vackert belägen mellan Ombergs sluttningar och Vadstena, finns en av södra Sveriges främsta odling av blåbärstry.

Säbyvikens bärodling är skapad av systrarna Annie och Sara Ingemansson. Gården är deras mormors barndomshem och har funnits i släkten i flera generationer. Vid Vätterns östra strand har det bedrivits odlingar sedan lång tid tillbaka. Trakten är känd för sina bördiga jordar och i området finns idag ett rikt utbud av bär- och grönsaksodlingar. Många odlingar erbjuder självplock och de flesta är ekologiska. Systrarna Ingemansson har många fina sommarminnen härifrån med lata sommardagar och bad i Vätterns friska vatten.

– Vi ville förvalta arvet efter vår mormor och utveckla platsen. Det här är vår lilla plats på jorden, vi kände starkt att vi ville ge gården fortsatt liv, säger Sara. Vågad satsning gav välbesökt självplock

Efter många tankar och idéer om utvecklingsmöjligheter för gården föll valet på en odling av blåbärstry. Platsen intill Vättern är idealisk för odling då sjön fungerar som ett innanhav, vilket förlänger odlingssäsongen.

– Jag arbetade i trädgårdsbranschen, och var på en föreläsning om blåbärstry, ”framtidens bär” och på den vägen är det, berättar Sara.

De läste på om bäret och tyckte att det kändes spännande. Utan att ha smakat eller veta i förväg hur odlingen skulle gå, bestämde de sig för att köpa 900 buskar. Våren 2020 planterade de fem olika sorter för att öka spridningen gällande både smak och skördeperiod. Odlingen erbjuder nu en lång säsong där de första bären mognar vid midsommar och de sista i slutet av augusti. Odlingen är helt ekologisk, systrarna är övertygade om att ekologisk odling gör gott för den biologiska mångfalden, för jorden och för vår hälsa. Sommaren 2023 var den första med självplock, som blev lite av en succé. Många besökare reste långväga till de vackra odlingarna med utsikt över Vätterns östra strand.

– Det är ett lätt bär att plocka. Tanken är att buskarna ska bli en och en halv meter höga, vilket kommer underlätta plocket ytterligare, berättar Sara.

En trakt att upptäcka

I närheten av odlingen är utflykts- och upptäckarmöjligheterna oändliga, ett stenkast därifrån finns fina badplatser och kaféer. Trakten bjuder på en magiskt vacker natur som inbjuder till vandringar på Omberg eller längs Vätterns strand. För den historieintresserade är området ett riktigt smörgåsbord, med fornlämningar, klosterhistoria och inte minst med staden Vadstena med vackra kulturhistoriska miljöer några kilometer bort.

Systrarna Annie och Sara Ingemansson, grundare av Säbyvikens bärodling.
14 RUNT VÄTTERN
Säbyvikens bärodling. Foto: Björn Granstrand

självplock runt Vättern:

• Botarps gård, jordgubbar, facebook.com/botarpsjordgubbar

• Ebe Plant , blommor, www.ebeplant.se

• Fylla Gårdsbutik , jordgubbar, facebook.com/fyllagard

• Fågelås Blomsterfabrik , snittblommor, tulpaner, facebook.com/faagelaas.blomsterfabrik

• Gigeryds Gård, jordgubbar, www.gigerydsgard.se

• Hermelins, självplock av ekologiska grönsaker, www.hermelins.se

• Hulda Hult , snittblommor, www.snittblomsodlare.se/medlem/hulda-hult-blomster

• Källsprångs gård, ekologiska blommor och grönsaker, www.kallsprang.se

• Lillamattsa blåbär, självplock av blåbär, www.lillamattsa.se

• Mofalla Lantgård, snittblommor och tulpaner,

• Munkebo Gård, jordgubbar, facebook.com/MunkeboGard

• Ombergsboden, självplock av hallon och jordgubbar, www.ombergsboden.se

• Ravelsmarks Gård, blommor, www.ravelsmark.se

• Sommarglädje, jordgubbar, facebook.com/profile.php?id=100093734455132

• Strands gård, majsplockning, www.strandsgard.se

• Säbyvikens bär, självplock av blåbärstry, www.sabyvikensbar.se

• Åmmebergs Grönsaker, ekologiska grönsaker, blommor, Instagram: Åmmebergs Grönsaker

RUNT VÄTTERN 15

Askersund

Den gemytliga staden med någonting för alla

Välkommen på småstadsshopping, konserter, kulinariska läckerheter och naturskön miljö. Trästaden Askersund är såväl charmig som levande och erbjuder aktiviteter som passar de allra flesta. Här listar vi några av många fantastiska anledningar att besöka oss.

Kontakta gärna Visit Askersund Turistinformation för fler tips eller besök visitaskersund.se, vi ses!

Stadskärnan

För den shoppingsugna är Askersund en riktig pärla. Utforska charmiga butiker, caféer och restauranger i stadskärnan, där unika butiker lockar med allt från lakrits till leksaker. Utöver centrum väntar skatter i form av gårdsbutiker och affärer längs vägen, vare sig du beger dig söderut mot Hammar eller norrut mot Åsbro. Njut av en härlig shoppingupplevelse och hitta unika fynd i Askersund och dess omgivningar.

Norra Vätterns skärgård

Vår skärgård är en inlandsskärgård med över 250 öar, kobbar och skär. Stora Aspön erbjuder vandringsleder, medan Grönön är tillgänglighetsanpassad med spänger och grillplatser. Att vandra i all ära, men det är någonting speciellt med att ge sig ut på vattnet och testa någon av kajaklederna. Lilla Aspön runt är en av många trevliga paddelturer som tar dig ut i skärgården. I Olshammar finns en gästhamn med kajakuthyrning som ger dig möjligheten att paddla ut i detta bedårande skärgårdslandskap. Eller varför inte lära sig något utöver det vanliga från någon av våra lokala och duktiga guider?

VisitAskersund Turistinformation

Tel. 0583-810 88 info@visitaskersund.se www.visitaskersund.se

Följ oss gärna på Facebook och Instagram

VisitAskersund Infopoints

• Best Western Hotel Norra Vättern

• Garvaregården Hotel B&B Café

• Kulturhuset Sjöängen

• Olshammarsgården

• Hotel PerOlofGården

16 ASKERSUND

Kulturhuset Sjöängen.

Tiveden.

Färgsprakande VÅR & höst på Askersunds scener

Upplev Askersund året runt med en rik mångfald av evenemang. Under våren och hösten bjuder kulturhuset Sjöängen in till en konsertscen där både lokala och nationella talanger briljerar. Till hösten kommer bland annat Henrik Fexeus, Magnus Carlson och Måns Möller. Bröderna Lejonhjärta ges i en fascinerande uppsättning med både teckenspråk, röster och text som uttrycksform, och Frida Hallgren, känd från Så som i himmelen, står med scenen med föreställningen Mitt i Livet.

Teater på landsbygd har sin alldeles speciella charm. Lerbäcks teater i lilla kyrkbyn Lerbäck spelar Djungelboken på sin friluftsscen, inbäddad i landskapets prunkande grönska. Den 26 september är det premiär för teaterns spännande deckargåtor, där skådespelarna serverar teaterkökets utsökta tre-rätters middagar mellan akterna. Spana även in bygdegårdarnas fina säsongsprogram, där publiken fångas av publiknära föreställningar på intima scener.

Fira sommaren!

Sommaren fylls med spännande händelser runtom i Askersund. Roa dig på antikmarknader eller fartfyllda Barnveckan. Car & Bike Meet lockar motorälskare, och Närkesbergsvägen, Matresan, Nordic Dog Show och Askersunds höstmarknad är bara några av höjd¬punkterna. Utforska Askersund och upplev ett rikt utbud av nöjen och aktiviteter.

Koppla av med paket

En härlig föreställning med en god middag. Strandnära promenader och skön shopping i småstadens butiker med personlig service. Och sedan en skön säng. Vi gör det enkelt för dig och plockar ihop våra guldkorn till fina paket att njuta av. Kolla in våra aktuella paket på askersund.se/paket.

Knalla Gruva

I tusentals år har metaller utvunnits i trakterna kring Åmmeberg och Zinkgruvan. Idag erbjuds en historisk resa i det gamla gruvmuseet där det bland annat finns brandbil, geologirum och laboratorium. För den som känner för en åktur finns det även möjlighet att åka med gruvtåget till Tomteberget. Är du intresserad av löpning anordnas Run of Mine, en unik löpartävling där en del av loppet springs under jord. arrangeras den 7 september.

Mariedammsleden bjuder sedan på en fin vandring i ett gruvhistoriskt område, rikt på kulturhistoria. Vägen leder dig till Runsala äng, där en mångfacetterad flora och den majestätiska Runsala eken, över hundra år gammal med en imponerande omkrets på 540 cm, tar emot dig.

Stjernsund

Vackert beläget på en udde i Alsen, strax söder om Askersund, ligger Stjernsunds slott. Med vatten på tre sidor och en välbevarad inredning från 1850-talet, rankas slottet som ett av Sveriges bäst bevarade sedan tiden då det var i kungliga familjen Bernadottes ägor. Utforska paradvåningen, tjänstefolkets källarvåning och biljardflygeln genom intressanta guidade turer. I prinsflygeln finns en fin utställning om Sångarprinsen Gustaf. Slottsparken, öppen året runt, inkluderar ett charmigt orangeri. Besök även slottsbutiken för ett stilfullt urval av presentartiklar och avsluta din dag med lunch eller fika på Stjernsunds slottscafé med panoramautsikt över Alsen och Askersunds stad.

Vildmark, sprickdalar och grusvägar

I Askersund med omnejd finns ett stort utbud av vackra naturlandskap. Tivedens nationalpark omfamnar orörda skogsmarker, sjöar, grottor och imponerande klippblock. Här upplever du en förtrollande vildmark som lockar till äventyr och naturupplevelser. Dovrasjödalen, med sin vildmarkskaraktär och långsmala sjöar liggandes i en djup sprickdal, är ett utmärkt besöksmål med varierande längder på vandringsstråken. Är du mer intresserad av att cykla är cykelutbudet stort. Det finns leder för den som vill ta det lite lugnare men även för den som söker utmaningar. På bergslagencycling.com finns ett stort utbud leder och information, så in och kika där!

JUL i askersund!

Välkommen till en förtrollande jul i Askersund! December fylls med stämningsfulla julmarknader, julpyntad trästad, mopedtomtar och julstämning i sitt esse. I hamnen sprider skärgårdslucian sitt ljus, och lokala konserter skapar en magisk atmosfär. Oavsett om du letar efter unika julklappar på marknaderna, strosar i butiker, njuter av en mysig julfika eller bara vill uppleva av den charmiga stämningen, kommer här att finnas någonting för dig.

ASKERSUND 17
Stjernsund.

Norströmsg. 1 Hamnmagasinet, Askersund Se våra öppettider på www.madamenature.se · Tel 070-231 99 59

Kulturhuset Sjöängen är en arena för evenemang, föreläsningar, konferenser, mässor och utställningar – en samlingsplats som lockar både lokal och tillrest publik.

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KULTURHUSET SJÖÄNGEN ASKERSUND www.sjoangen.askersund.se

Drottning Kristinas väg 2

UPPTÄCK SJÖÄNGEN!

Detta är endast ett urval av våra evenemang! Mer information & biljetter: www.visitaskersund.se

Garvaregården

Hotel, B&B och Café i Askersund Ett gammaldags hotell och B&B med tillhörande café i historisk och mysig miljö i ett av Askersunds äldsta hus nere vid hamnen. Rummen är i gammaldags stil med egen dusch och toalett. Njut av frukosten på den charmiga innegården eller i caféet. Öppet året runt. Sundsgatan 4, Askersund · 0583-104 45 info@cafegarvaregarden.com www.cafegarvaregarden.com

Småstadshandel i Askersund

Staden med många unika butiker med utsökt sortiment! I Askersund får du personlig service och fri parkering. Välkommen att shoppa, fika, äta mat eller bara strosa runt i trivsam miljö.

Askersunds presentkort – en uppskattad gåva till alla. www.askersundicentrum.se

Följ oss gärna på sociala medier! Vi heter ”Askersund i Centrum”
ASKERSUND! SIBYLLA ASKERSUND LAXÅVÄGEN 1 ÖPPET ALLA DAGAR 11:00 - 21:00 Vid sjön Unden Välkommen! Baggekärr 0584-47 www.campingtiveden.se +46 584 47 www.campingtiveden.se Campa vidsjön Unden Välkommen! Vid sjön Unden Välkommen! Baggekärr 2 i Tived 0584-47 40 83 www.campingtiveden.se +46 584 47 40 83 • Tived www.campingtiveden.se Campa vidsjön Unden Välkommen! Vid sjön Unden Välkommen! Baggekärr 2 i Tived 0584-47 40 www.campingtiveden.se +46 584 47 40 83 • Tived www.campingtiveden.se Campa vidsjön Unden Välkommen!
VÄLKOMMEN TILL SIBYLLA
25 OKT 2 NOV 21 NOV 7-8 JUN 10 OKT
Delikatesser från Frankrike och Italien. Dukar och keramik från Provence.
18 RUNT VÄTTERN

Stjernsunds slott

olshammarsgården

Verner von Heidenstams födelsehem

Öppet 18 maj – 8 september 2024 Din guide till Vättern & Tiveden

* Café, Restaurang, Hotell * Visningar av Birgittakyrkan och Verner von Heidenstams minnesrum * Öppet året runt

Ligger vid Norra Vätterns skärgård i anslutning till Olshammars Gästhamn

Tel. 0583/50430, 070/3000247

www.olshammarsgarden.com www.aspabatklubb.se

Varmt Välkomna!

I drygt 13 år har Aktion Rädda Vättern försvarat Vätterns dricksvatten.

Men Försvarsmakten fortsätter att använda Vättern som skjutfält och flygövningsområde. Tusentals ton ammunition ligger på botten och giftiga PFAS-kemikalier läcker ut från Karlsborgs militära flygplats.

Nu finns även planer på att öppna en gruva norr om Gränna. Bly, uran och andra föroreningar kommer då att rinna ner i dricksvattentäkten.

Vi säger STOPP! Hjälp oss att försvara Vättern. Bli medlem i ARV idag!

Bankgiro 196-7157

Swisha 100 kr till: 123 694 80 87 arv@aktionraddavattern.se Meddela namn och mejladress. www.aktionraddavattern.se

L d L d www.visitlandsbyg -Besöksgårdar K @visitlandsbyg besöksmål
Välko Välko W W W V I S T L A N D S B Y G D E N S E -Gårdscaféer -Djur äta bo Event-kalender upplev handla
på landsbygden
070-679 32 31
Guidade visningar, orangeri, slottsbutik och -kafé vitterhetsakademien.se/stjernsundsslott
NATURVÄGLEDARE NORRA VÄTTERN Kersti Beck Larsson & Bertil Larsson +46 70 674 70 06 www.naturvagledarenorravattern.com
Vildmarksäventyr
Kajakupplevelser & kurser
RUNT VÄTTERN 19

välkommen till MOTALA

– ÖSTERGÖTLANDS SJÖSTAD!

Östergötlands sjöstad är även Göta kanals huvudstad – ett epitet vi är mäkta stolta över. Här ligger Göta kanals huvudkontor praktfullt i hamnen och kanalsträckningen därifrån till Borenshults slussar är en riktigt vacker del. Här går kanalen intill fantastisk bebyggelse och historiska hus; bland annat gamla Motala verkstadsområdet, där atmosfären från svunna tider fortfarande finns i luften.

Motala verkstad är den svenska verkstadsindustrins vagga och startade 1822 som reparationsverkstad till kanalbygget. Här ligger även den vackra, renoverade Lokverkstan, som på senare år gjort succé som konsertlokal när stora, svenska artister gästat.

På andra sidan sjön Boren fortsätter sedan kanalen från Borensbergs hamn mot Bergs slussar. Missa inte ett besök i Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal.

I Motala gillar vi att bada – året om! Här finns 170 sjöar och 10 kommunala badplatser. Juvelen i kronan är Varamobaden, en flera kilometer lång strand som är Nordens

största insjöbad. Den skyddade viken, Vätterns rena klara vatten och den långgrunda sandstranden gör Varamobaden barnvänlig, men också till ett mecka för vattensporter som vindsurfing, kitesurfing och SUP.

Motala hamn är en riktig samlingsplats under högsäsong. Här möts kanalfarare, besökare och Motalabor, och här finns både bodar med försäljning och flera restauranger med magnifik utsikt över Vättern. I hamnen ligger även Motala motormuseum, Sveriges mest besökta motormuseum, som med sin 2 400 kvadratmeter stora samling verkligen är ett fantastiskt nostalgimuseum. För

den som är sugen på att åka båt finns möjligheten att åka med M/S Kung Sverker. Turen går antingen på Göta kanal till Borensberg eller ut på Vättern.

Men du behöver varken vara på eller i vattnet för att upptäcka Motalas varierade natur. Här finns flera sträckor av Östgötaleden, som i sin helhet är en 150 mil lång vandringsled genom Östergötland. Det är också enkelt att ta sig runt på två hjul i cykelstaden Motala och det finns många turer på landsbygden som erbjuder möjlighet att upptäcka nya platser. Här är naturkartan.se/motala den bästa hjälpen.

Turistinformation

Motala Besöksservice

Besöksadress sommartid: Motala Hamn

Tel.0141-101 205 upplev@motala.se · www.motalasjostad.se

Följ oss gärna på facebook och Instagram

Scanna QR-koden för vår Evenemangskalender:

InfoPoints i Motala kommun:

• Best Western Motala Stadshotell

• Biblioteket i Motala

• Biblioteket i Borensberg

• Brunneby Musteri

• Charlottenborgs slott

• Hotell Carl Friman

• Hotell Östermalm

• ICA nära Tjällmo

• Kaffeteriet

• Lindgården Äventyrsgolf

• Loppis i Fornåsa

• Mallboden café & vandrarhem

• Medevi ProSalus/Medevisalvan

• Motala Motormuseum/Hotell Nostalgi

• Rapps foto

• Sveriges Rundradiomuseum

• Övralid

20 MOTALA

I juni är det folkfest när Vätternrundans cykelvecka äger rum och cirka 36 000 cyklister från hela världen kommer till Motala för att cykla något av loppen.

I Motala finns alltså mycket att upptäcka för den nyfikna, den kulturhistoriskt intresserade eller den som bara letar nya smultronställen. Nobelpristagaren Verner von Heidenstams Övralid, Medevi brunn och Svenskt porslinsmuseum i Godegård är några av de platser där historien fortfarande är närvarande och där miljön erbjuder en fantastisk upplevelse.

Så välkommen till Motala, Östergötlands sjöstad!

MOTALA 21
Kanalbåten Juno möter cyklister längs kanalbanken. Göta kanal är numera en nationell cykelled. Varamobaden – Nordens längsta insjöbad. Lokverkstan i Gamla Motala Verkstadsområdet som numera är en populär eventarena.

Vill du slussa på Göta kanal eller vandra på Omberg? Kika in på vår hemsida, där kan du boka färdiga semesterpaket online eller kontakta oss så hjälper vi gärna till.

Missa inte heller våra historiska guidningar i Motala under sommaren!

www.sveciatravels.se 0141-20 99 00 info@sveciatravels.se

MOTALA BÅTVARV ERBJUDER

• Full varvsservice

• Nya och begagnade båtar och motorer

•Välsorterad tillbehörsbutik

• Världens bästa vikcyklar

Vi är Sveriges första återförsäljare för Delphia Yachts, miljövänliga båtar med el- eller dieseldrift för kanaler, insjöar och skärgård. Kontakta oss gärna för mer info!

Mallboden

Mallboden

Café & Vandrarhem Välkomna att ta en paus i en fantastisk miljö utmed Göta kanal.

Café & Vandrarhem Välkommen att ta en paus i idyllisk miljö beläget vid Göta kanal & Motala verkstad.

med Farfarstugans servering

Nationalskalden och Nobelpristagaren Verner von Heidenstams sista hem, 1925-1940.

Stanna en stund på vårt café och smaka våra berömda våfflor. Och/eller stanna en natt i våra mysiga lägenheter.

Vi serverar ett stort utbud av hembakat, våra välkända våfflor samt lättare rätter. Stanna över natten i en av våra mysiga lägenheter!

Öppet Maj-Augusti Varmt välkomna!

Övralid: 072-723 00 36

www.mallboden.se 0141-21 09 23 Varvsgatan 17, Motala

www.mallboden.se +46 141 21 09 23 Varvsgatan 17, Motala

Välkomna att campa eller hyra stuga med gångavstånd till Varamobaden!

Välkomna att luncha eller fika på Café Furulid!

www.furulid.se

smakupplevelser, charmiga gästrum, det hälsobringande källvattnet och Medevis magiska natur. Läs mer och boka på www.medevibrunn.se 0141-911 00

logi • restaurang • café museum • akvarium

www.hotellnostalgi.se info@hotellnostalgi.se 0141 – 564 00

Välkommen till

FANNYS

BRUNNEBY MUSTERI

Välkommen till vårt mysiga besöksmål! Fin Gårdsbutik. Egentillverkad saft, juice, sylt, mousserande drycker och marmelad. Lokalproducerat och delikatesser!

RESTAURANG

På vår restaurang serveras vällagad lunch och gott fika. Öppet varje dag. Missa inte vår goda lunchbuffé!

Östergötlands mysigaste besöksmål hittar du längs väg 34 mellan Linköping & Motala. www.brunnebymusteri.se

mysigaSommarensutflykt!
Övralid
· Farfarstugan: 070-251
29 www.ovralid.se Bo
Res tillbaka i tiden och besök historiska Medevi Brunn från 1678. Njut av härliga
26
på Medevi Brunn
FRÖKEN
Följ Fröken Fannys glass för erbjudanden öppettider mm
AB Motala Båtvarv • Fabriksgatan 26, Motala • 0141-38 18 00 • www.motalaboat.se Öppet: Mån-fre 9 - 18, Lunch 13 - 14, Lördag 9 - 13 Allt för båtlivet!
22 RUNT VÄTTERN

Upptäck Rosenlunds herrgård och rosarium

– en pärla vid Vätterns strand!

Med oslagbar vy över Vättern tronar Rosenlunds herrgård och rosarium upp i ett område av blomprakt och historisk charm. Denna pärla till parkanläggning är hemvist för ett prisbelönt rosarium, herrgårdsparken Posses park och Rosenlunds herrgård, en av Jönköpings äldsta byggnader.

Området ligger bara ett stenkast från Vätterns strand och är en fridfull tillflyktsort inom gångavstånd från Jönköpings centrum. Som besökare kan du delta i guidade turer eller bara strosa runt och njuta av den vackra naturen eller ta en fika med hembakat kaffebröd bland väldoftande blommor på café Stallgården. Under året arrangeras konstutställningar, kulturevenemang, festligheter kring Rosens dag och julmarknad i området. Sommartid, då det är som vackrast arrangeras konserter och en hel del andra aktiviteter i området.

Rosenlunds rosarium År 2022 tilldelades rosariet det internationella priset ”Award of Garden Excellence”, utdelat av World Federation of Rose Societies. Rosenlund klassas nu som ett av världens mest besöksvärda rosarier.

Rosariet skapades 1978 av dåvarande stadsträdgårdsmästare Bertil Wrangsjö och har sedan dess utvecklats med landskapsarkitekt Björn Kalin som huvudperson. Rosariet är idag Jönköpings blommande smycke med 550 olika rossorter fördelade över en mängd rosgrupper. I rosariet finns ett lokalt klonarkiv för trädgårdshistoriskt intressanta rosor. Varje år firas Rosens dag med rosvandringar, föreläsningar, musik mm. I parkområdet finns också vackra prydnadsträd, pioner, perenner och mycket annat att se och uppleva.

Rosenlunds herrgård

I slutet av 1700-talet kallades området vid Rosenlund ”Höga gärde” och bestod av ängsoch betesmarker. Hit promenerade invånarna på söndagarna när de ville komma ut på landet. Området var en perfekt tillflyktsort om man ville ta en paus från stadslivet för en stund. Området lämpade sig bra för jordbruk och friherre Gustav Mauritz Posse av Säby, som var jordbruksintresserad, lät upprätta ett mönsterjordbruk på sina ägor. Herrgårdsbyggnaden placerades han i en sluttning med vackert lantligt läge nära Vättern. Rosenlund stod färdigt 1788.

Herrgården ägs idag av Jönköpings kommun och genomgick 2016 en omfattande renovering där man valde att återskapa den gustavianska herrgård som byggdes på 1700-talet. Herrgården används idag som en intern konferensanläggning inom Jönköpings kommun, en plats för borgerlig vigsel, kulturevenemang, guidade turer och konstutställningar. Helgen innan första advent arrangeras traditionsenlig julmarknad på området. Julmarknaden på Rosenlunds herrgård och rosarium är det perfekta tillfället att komma i stämning inför julen.

Posses Park – den gömda trädgården

Väster om herrgårdsbyggnaden ligger Posses park med en enastående utsikt över Vättern. Parken renoverades 2018 av Jönköpings kommun med en fri tolkning av hur den kunde ha sett ut när den anlades på slutet av 1700-talet. Parken har historiskt byggts om flera gånger och kallas även ”Den gömda trädgården” då man hittade spår av tre olika trädgårdar under ett tjockt lager av matjord. Stilmässigt är den ett mellanskede då man övergick från den tyglade parken till den friare engelska stilen. Redan 2010 genomfördes en kartering med georadar över området. Man gjorde även en arkeologisk utgrävning och resultaten visade omfattande lämningar efter en gustaviansk park strax under markytan. De gröna ytorna i parken bjuder in till gemenskap i form av kubbspel, picknick och lata dagar i solen.

guidade turer

Det är fri entré till området året runt och som besökare kan du på egen hand strosa runt och njuta av den vackra miljön och årstidernas skiftningar. Vill du ta del av områdets spännande historia kan du boka en vandring med någon av våra herrgårdsguider. Varje söndag maj-sept och varje dag under juli månad arrangeras guidade turer för allmänheten. Guidade turer för grupper kan bokas året runt.

Café Stallgården öppnar våren 2024

I nyrenoverade café Stallgården kan du njuta av hembakat fika, glass, jordgubbstårta och smörgåsar omgiven av väldoftande rosor mitt i hjärtat av rosariet. Den vackra stenbyggnaden kallas för Stallbyggnaden och uppfördes i början av 1900-talet som stall till hästarna på jordbruket vid Rosenlunds herrgård. Café Stallgården har öppet lör-sön kl. 10-17 maj-sept och varje dag kl. 10-17 under vecka 26–33.

RUNT VÄTTERN 23

VADSTENA

– här går historia och nutid hand i hand

Det går inte riktigt att ta på den. Men i Vadstena råder en alldeles särskild, nästan magisk atmosfär. Kanske är det den medeltida bebyggelsen, Vätterns närvaro, Östgötaslättens vackra landskap eller invånarnas stolthet över sin plats som skapar den. Denna atmosfär som har förmågan att bringa lugn och stillhet och skapa energi och rörelse på samma gång. Att det här är en plats för både rekreation och inspiration har människor vetat i hundratals år. Vadstena har alltid varit en plats att förundras över, besöka, återkomma till, trivas och stanna i.

Här har vi samlat våra bästa tips, varmt välkommen!

Historienörden

Vadstena bjuder in den historieintresserade till en förtrollande resa genom tid och rum. Stadskärnan är som hämtad från en medeltida saga, där pittoreska gränder och torg smyckas av historiska byggnader från svunna tider. Redan år 1400 fick Vadstena sina stadsrättigheter och mitt i stan ligger det vitkalkade Rådhuset på torget som också bär dess namn. Härifrån utgår många av de stadsvandringar som stadens duktiga guider erbjuder. Här hittar man även Vadstena Stadsmuseum där man möter historiens Vadstenabor och får en känsla av hur det vardagliga livet i staden såg ut. Klosterområdet, byggt efter heliga Birgittas visioner, och det majestätiska Vadstena Slott kan upplevas året runt, både på egen hand eller med guide, och lämnar ingen oberörd. I slottsparken har barnen ett eget slott, där bara fantasin sätter gränserna. En liten bit utanför staden ligger Aska där man funnit stora fynd som tyder på att här var ett kungligt maktcentrum redan under Vikingatiden. I Vadstena möts det förflutnas charm och dagens puls på ett harmoniskt sätt. Evenemang och konserter, unika butiker, restauranger och kaféer fyller Vadstena med liv året om.

Vadstena InfoCenter

Öppet året runt

Besöksadress Storgatan 28

010-234 73 70

info@vadstena.se

Mer information om det lokala utbudet, boenden, kulinariska upplevelser och aktiviteter finner ni på Vadstena InfoCenters hemsida vadstenaguiden.se

För mer inspiration följ oss gärna på sociala medier @vadstenaguiden

Evenemangskalender:

Välkommen till Sveriges bäst bevarade renässansslott. Arknat – tillgänglighetsanpassat vindskydd vid Svälinge

24 VADSTENA

Naturälskaren

Staden omges av en magisk natur, med Vättern på ena sidan och slätten på den andra. Vättern inbjuder till en mängd aktiviteter såsom paddling, båtturer, bad och fiske. I augusti fylls området runt slottet med kräftfiske och skratt. Det gyllene slättlandskapet, från raps till mogen säd, är en visuell fest och gårdsbutikerna är många. En tur till det mytomspunna berget Omberg bjuder på hisnande vyer, mysiga rastplatser och andliga upplevelser. På vintern är skidbacken Ombergsliden öppen, till glädje för både stor och liten. Vid Bergets norra fot ligger Borghamn . Här bröts kalkstenen, som bland annat användes vid bygget av Göta kanal, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum. Borghamn är en bra utgångspunkt för ert Ombergsbesök och här finns boende, butik och restauranger. Tåkern lockar fågelentusiaster från hela världen och ett besök på Naturum är en fröjd. Här kan barnen springa av sig i Naturleken och utforska vår unika natur längst Prinsessan Estelles sagostig. Ett annat tips är att hyra cykel och ta en tur till det spännande tillgänglighetsanpassade ARKNAT-vindskyddet vid Svälinge för att spana efter tranorna, som samlas här under vår och höst.

Pilgrimen

Vadstena har lockat pilgrimer och besökare i flera hundra år. Många är de som vandrar i Heliga Birgittas fotspår längs St. Birgitta Ways. Genom djupa skogar, över berg och öppna slättlandskap slingrar sig pilgrimslederna fram till denna historiska juvel. Ut med vägen ligger ett pärlband av medeltida kyrkor, mysiga matställen och gårdsbutiker som inte bör missas. Väl framme vid målet är det många som tar sig till Pilgrimscentrum för att dela sina erfarenheter med andra eller ta något att äta. När snön har smält, och vårsolen visar sig, beger man sig till Klosterträdgården för att njuta av den unika Klosterliljans prakt. I maj blommar det för fullt i den gamla fruktträdgården och i örtagården kan ni botanisera bland de klassiska medicinalväxterna som systrarna och bröderna odlade under klostertiden. I Vadstena Klosterkyrka, även kallad Blåkyrkan, kan du delta i det rika bönelivet, njuta av vacker musik eller beundra dess skönhet. Sancta Birgitta Klostermuseum, beläget i Folkungaättens palats, erbjuder en bred variation av guidningar och de små har roligt när de går Lilla Pilgrimsrundan. Vadstena är inte bara en plats att nå, det är en helande resa för kropp och själ.

Kulturnjutaren

Utforska Vadstena, där kulturen flödar året runt. Njut av unika evenemang som Vadstena Konstrunda, andra helgen i september, där lokala konstnärer visar sina alster. Vadstena-Akademiens högklassiga operauppsättningar och Shakespearefabriken, med sina moderna tolkningar av William Shakespeares dramer, placerar staden på kulturkartan. På Vadstena Nya Teater förenas teater med god mat och medryckande musik. Staden är också en knypplingens högborg, med traditioner som lever vidare genom spännande evenemang om detta konsthantverk. Under sommaren håller både Spetsmuseet och Gottfrid Larsson-gården öppet, med över 100 av skulptörens samlade verk. I Vadstena Folkets Park vandrar man runt bland ekar och konst i Skulpturparken och sommartid fylls dansgolvet i Krogaränga. Då kan ni även ta museitåget, eller cykla dressin, hit på Sveriges äldst bevarade smalspår. Onsdagar, maj till september, arrangeras Nostalgiafton vid slottet med vackra bilar, motorcyklar och livemusik. Året-runt-öppna gallerier, glasbruket, föreställningar och konserter fyller staden med konstnärlig mångfald och är var kulturintresserads dröm. 2024 uppmärksammas den offentliga konsten, Konst i mellanrummet, på flera platser runt om i kommunen.

Varmt välkomna, stora och små, till Vadstena – en kreativ historia.

VADSTENA 25
Utforska charmiga Borghamn, vid Vätterns strand. Med sin höga, tunna spira och sin stora, blåtonade kropp syns Vadstena klosterkyrka vida omkring.

SHAKESPEAREFABRIKEN

HUFVUDSTAD GÅRD

VADSTENA • 0143 - 122 66 www.ladugard206.se www.rosterietvadstena.se

www.vadstenaslott.com /

nyatresystrarvadstena

24/6 - 11/8

Dagligen öppet med guidad tur

Se hemsidan för mer info

/ office@visitadstena.eu Upplev Vasatiden på Vadstena slott!

REGI
PRESENTERAR AV WILLIAM SHAKESPEARE
PONTUS PLÆNGE 29 JUNI – 4 AUGUSTI Stort sortiment av märken som: Avet · Bitte Kai Rand Cissi&Selma · Klippan Laurie · DuMilde · Masai Chamois · Tokyo E-avantgarde m fl
Butiken med det lilla extra
Storgatan 22, Vadstena Telefon 0143-311 30
0143-621600
ROST E RIET VAD S TENA ROST E RIET VAD S TENA
En plats att umgås på [ ROSTERI • BISTRO • OST • INREDNING ] Vadstenaknypplingen
Vadstena
Skänningegatan 9, Vadstena 26 RUNT VÄTTERN
är ett immateriellt kulturarv!
Spetsmuseum Entré 20:Öppet dagligen 27/6-18/8 13.00-17.00 Gottfrid Larssongården,

Kungarna • Riddarna • Pilgrimerna Nunnorna och den heliga Birgitta

Temaguidningar dagligen

För mer information och öppettider se www.klostermuseum.se

Välkommen till Vadstena klosterområde!

I klosterområdet är du omgiven av medeltida byggnader och trädgårdar. Här kan du gå på opera, pilgrimsvandra, sova, äta, fika och uppleva historiens vingslag i Sancta Birgitta Klostermuseums utställningar och 1200-talsbyggnad samt besöka Vadstena Klosterkyrka som uppförts enligt heliga Birgittas vision. Klosterkyrkan har tre stjärnor i Guide Michelins sevärdhetsbok.

Vadstena klosterkyrka

Konserter, Birgitta-spel, guidningar och gudstjänster

Öppen alla dagar året runt 1 juni-31 augusti:

Måndag-fredag 8.00-19.00

Lördag och söndag 9.00-19.00

Midsommarafton 8.00-17.00

Midsommardagen 9.00-17.00 www.svenskakyrkan.se/vadstena

Stadens mest sjönära boende till bra priser

Centralt beläget i klosterområdet intill Vättern med närhet till Vadstenas sevärdheter och innerstad

www.vadstenafolkhogskola.se

bokning@vadstenafolkhogskola.se

Telefon 0143-15704

Sommar på Klosterhotellet

Sommar på Klosterhotellet

Njut av god mat, dryck och välgörande avslappning i vår unika miljö vid Vätterns strand

KLOSTERCAFÉ - LOUNGE - RESTAURANT MUNKKLOSTRET - HOTELL - KLOSTERSPA

www.klosterhotel.se

Klosterområdet Vadstena Tfn 0143-130 00 hotel@klosterhotel.se

PILGRIMSCENTRUM

Cafe • Pilgrimsbutik • Gästhem Den självklara mötesplatsen för

möten. Besök oss på nätet! www.pilgrimscentrum.se

Fotografen

För fler evenemang se vadstena-akademien.org

Café öppet tisd-söndag 10-16 (gäller 30/6–18/8)

Program varje dag i klosterkyrkan/pilgrimscentrum

08.00 Morgonbön, 08.30 Pilgrimsmässa I 09.00 Samtal/delande, 12.00 Lunchbön 16.00 Eftermiddagsbön, 18.00 Pilgrimsmässa II

Torsdagar 13.30 Birgittavandring - gratis! Lördagar 13.30 Birgittavandring – gratis! För barnfamiljen: Lilla Pilgrimsrundan!

Musik: Anna Einarsson, Libretto: Magnus Florin. Urpremiär 26 juli 2024 på Vadstena Gamla Teater. Biljetter från den 9 april på www.vadstena-akademien.org Vår 39:e nyskrivna opera
K
Klostergatan 7 • Telefon 0143-105 71
LOSTER MUSEU M SANCTA B IRGITTA
RUNT VÄTTERN 27

"En helt otroligt magisk plats"

Text: Lovisa Lindstrand Foto: John Strandh

– Alla har en speciell relation till platsen man är uppvuxen på, oavsett om man tycker om den eller inte. Jag tycker att Vättern är det bästa med den här bygden, säger musikern Jonna Lee som är uppvuxen i Fågelsta och i trakterna runt Motala och Vadstena.

Från idé till verklighet

Jonna Lee har jobbat som musiker sedan 2000 och hade sitt internationella genombrott 2009 med det audiovisuella projektet iamamiwhoami. Sedan 2017 har hon jobbat under eget namn ionnalee, släppt 5 album och turnerat över hela världen med sina kreativa scenframträdande och audiovisuella föreställningar, främst i USA, men även i Europa och Brazilien. I höstas var hon iväg på en efterlängtad turné efter både år av pandemi och att hennes son Bauer kom till världen och i våras var hon iväg på ytterligare en USA-turné, den här gången med Jenny Wilson som gäst. – Jag hade aldrig åkt iväg på turné utan min sambo John och Bauer.

Hur fungerar det att åka iväg på en lång turné med ett litet barn?

– Det fungerar bra. Att ha tydliga rutiner är en väldigt viktig sak. De består oavsett var i världen befinner oss. Sen är mitt arbete fokuserat under kvällen och då sover turligt nog småbarn. Det är en fantastisk sak att kunna ta med min son ut i världen. Det var någonting jag inte hade möjlighet att göra när jag växte upp förrän jag

kunde resa på egen hand. En rikedom att få uppleva massa olika människor, platser och kulturer även om han kanske inte minns det själv så tror jag man formas av det. Jonnas intresse för musik startade i Fivelstad kyrka när hon var åtta år.

– Jag började i en barnkör och var mycket i kyrkan. Det var okomplicerat, jag kände mig sjukt hemma där. Ingen krävde något tillbaka. Utan kyrkan och körledaren Elisabeth Jivegård hade jag inte varit musiker idag.

I skolan var hon däremot rädd för att sjunga inför folk och valde istället ofta att mima och dansa. Men i mitten av 90-talet kom brytpunkten då hon skickade ett kassettband till en talangjakt i tidningen OKEJ och fick därefter möjligheten att göra en eurodisco-skiva och turnera i Japan.

– Det var en otrolig grej för mig, jag hade aldrig varit utomlands innan.

Detta skedde under gymnasieåren då hon gick musikestetiskt program.

– Det blev en ganska stor grej att någon åkte iväg på turné och släppte en skiva.

Jonna bodde några år i London innan hon flyttade till Stockholm i början av 2000-talet. Hon har gjort musik under namnet Jonna Lee, iamamiwhoami, ionna Lee samt startat ett eget skivbolag, to whom it may concern.

28 RUNT VÄTTERN

– Iamamiwhoami började som ett You-Tube-projekt. Vi höll vår identitet hemlig och internationell media började diskutera vilka vi var.

Inledningsvis skapades stora spekulationer och nyfikenhet av hennes verk som hon gjorde tillsammans med Claes Björklund och John Strandh. Det var en blandning av musik, film och konstinstallationer. Större världsartister som Lady Gaga och Christina Aguilera dementera sin inblandning och Jonnas anonymitet hölls länge.

– När min identitet avslöjats blev jag jagad av MTVUSA och försökte ducka alla frågor angående projektet, det hade då blivit så mycket större än jag trott från början. 2011 fick hon en grammis för Årets innovatör.

– Just då var det inte en så stor sak. Nu känns utmärkelser från sin bransch kanske mer viktigt när en jobbat så sjukt länge och hårt för att nå dit en är. Generellt tycker jag inte att svensk musikbransch har så bra koll på vad för typ av värden den sitter på. Många otroliga artister och musiker uppmärksammas inte för sina framgångar. För tio år sedan började hon filma sitt musikmaterial vid sina barndomstrakter runt Vadstena och Omberg.

– Det började med ett vattenkonceptalbum "Blue" och vi filmade runt Vättern, Omberg och Vadstena för första gången. Allt man ville ha fanns här, sedan har vi fortsatt filma här.

De hade ett torp i Hästholmen under flera år och började sedermera planera för en flytt till området när de hittat rätt ställe. Till slut hittade de platsen de letat efter utanför Vadstena.

– När jag var liten var det här en plats jag ville komma från. Nu är det magiskt, en underbar plats att komma till. Vi ser fram emot att rota oss här. Jag ville bo där man kunde se sjön och även Omberg. Det är helt otroligt, nu ser jag nästan hela berget hemifrån och även Vättern. Det är också något med ljuset, det reflekteras på sjön och är så fint.

Vad är din relation till Vättern?

– Jag var ute mycket på sjön och öarna när jag var liten. Det finns ett intresse för sjön i hela vår familj, pappa fiskar och många bakåt i min släkt är fiskare. Vi brukade åka till ön Fjuk och grilla fisk, det är en helt egen flora där, mycket smultron och tallar, det är lite som Gotland. Fjuk är en plats som Jonna har återvänt till under åren och sommaren 2020 höll hon en digital konsert där med gästartister via länk. Många av hennes internationella fans blev förtjusta i platsen som de fått följa med till på ett digitalt och visuellt sätt och i samband med tre exklusiva konserter som Jonna höll i Vadstena förra året, tog

hon med sig några av sina fans till ön för ett besök. – Det var fans från hela världen som kom till Vadstena för konserterna i Shakespearefabriken. De som reste långväga skulle få besöka några av platserna kring Vättern som vi filmat på, bland annat Fjuk där videon till Chasing Kites från 2014 spelades in samt livekonserten från 2020.

Vi hade en ionnalee - iamamiwhoami - sightseeing tour till olika platser. Det var högst overkligt och väldigt roligt. Vi åkte i pappas båt, åt mackor från Väderstad Centralkonditori och tog bilder framför fyren.

I år kommer Jonna tillbaka till Shakespearefabriken, det gamla kräftkokeriet utanför Vadstena och har återigen tre konserter under sensommaren.

– Det kommer bli superkul. Jag gillar verkligen den råa industrilokalen, det är någonting helt annat.

Även om hon har sin stadigaste publik internationellt så är det utsålda konserter när hon väl spelar i Sverige. Många fans följer henne var hon än spelar.

RUNT VÄTTERN 29

Upplev Mjölby kommun!

– Skänninge, Mantorp och Väderstad

Välkommen till vackra Östgötaslätten. Här hittar du natursköna platser, historia, en levande landsbygd och flera orter som alla har sin unika charm.

Mysiga Väderstad

Mellan skog och slätt och endast tre minuter från E4:an ligger mysiga Väderstad som framförallt under sommaren myllrar av liv. Besökarna kommer långväga för att ta en fika på Centralkonditoriet eller en lunch på Centralkrogen, handla i den välsorterade byggnadsvårdsbutiken och njuta av delikatesser, skaldjur, konst och inredning. På det lilla marknadstorget kan du allt som oftast uppleva genuint hantverk, goda smaker och återbruk. För golfaren ligger Östad golf, Sveriges mest välkomnande golfklubb, endast ett stenkast från det lilla samhället.

Historiska Skänninge

Du som är historieintresserad bör bege dig till Skänninge – en av Sveriges äldsta städer. Mitt i Östergötlands rikaste jordbruksbygd omgiven av stormannagods och kungsgårdar växte Skänninge fram som en knutpunkt för handeln på Östgötaslätten. Marknadstraditionen är lång och än idag kan du besöka Skänningemarken, Sveriges äldsta torg- och gatumarknad.

Med Östgötapendeln tar du dig enkelt till Skänninge. Kring torget hittar du mysiga butiker, rådhuset som inrymmer ett stadsmuseum och Vårfrukyrkan som byggdes kring år 1300. Strosa runt på kullerstensgator kantade med stockrosor bland charmiga små hus och trädgårdar. Slå dig ner på en bänk i Örtagården och njut.

Turistinformation Mjölby kommun

Besöksadress:

Skänninge bibliotek & turistinformation

Stora torget 2, 596 23 Skänninge

Tel: 010-234 56 38

turistbyran@mjolby.se www.visitmjolby.se

Vill du ta en något längre promenad kan du besöka hospitalsruinen där leprasjuka vårdades under medeltiden eller S:ta Ingrids klosterruin. Klostret var det första dominikanerkloster för kvinnor i Sverige. Vill du dyka djupare i Skänninges historia rekommenderas varmt en guidad tur med den lokala guideföreningen.

Fart och fläkt i Mantorp

För dig som är sugen på fart och fläkt är Mantorp väl värt ett besök. På Mantorps Hästsportarena möts du av hästsport, trevliga miljöer och spännande evenemang. Vill du själv uppleva känslan av att sitta bakom en riktig travhäst finns möjligheten att boka en lektion med någon av de kunniga instruktörerna.

Mantorp Park har sedan 1969 varit en av Sveriges ledande motorbanor. Varje år arrangeras ett stort antal evenemang, varav några tillhör de största i Sverige och Europa. Här erbjuds även kurser och körupplevelser för dig som själv vill sitta bakom ratten. Varför inte prova att köra formelbil?

30 MJÖLBY

Mjölby vid Svartåns strand

Genom Mjölby flyter Svartåns mörka vatten sakta fram och binder samman skön natur med stadsmiljö. Som stadens namn antyder har en viktig del av platsens historia varit de kvarnar som vid forsarna malt säden från bördiga östgötaslätten till mjöl. Hembygdsgården är belägen på en liten holme mitt i Svartån och här kan du som är nyfiken ta del av ortens historia och njuta av vackra omgivningar.

I Gästisparken bjuds det på sommarmusik och blir du sugen på ett dopp är det gångavstånd till Lundbybadet. Där kan du under sommaren svalka dig i utomhusbassängen, hoppa från hopptornet eller testa hinderbanan. Här kan du också hyra kanot och ta en tur längs Svartån.

Upplev naturen

För dig som vill uppleva naturen till fots går Östgötaleden genom Mjölby kommun. Här finns både korta och långa vandringar i spännande natur bland orkidéer, istidsspår och kulturlämningar. Varför inte vandra i vackra skogsmiljöer till Sya samhälle? Här kan du pausa med en matbit eller ett bakverk i den gamla stationsbyggnaden där Open New Doors Bahnhof huserar. Leden tar dig sedan vidare till de lummiga ekhagarna i Solberga naturreservat. Under vissa tider har du sällskap av ungdjuren som betar i sluttningen ner mot Svartån och i ekarna gömmer sig ekoxen och den sällsynta läderbaggen. I dessa trakter har människor levt under många tusen år och i reservatet hittar du gravfält från järnåldern.

Vackra Vättern ligger inte i Mjölby kommun, även om den inte är långt borta, men vi har andra badplatser att bjuda på! Skogssjön är ett barnvänligt friluftsbad med möjlighet till camping, motion och friluftsliv. För dig som gillar att vandra finns här flera vandringsleder att välja mellan. Tar du istidsspåret kan du utforska inlandsisens olika formationer. Här är de så omfattande och framträdande att området är av riksintresse för forskning och undervisning. Avsluta med ett svalkande dopp!

Varmt välkommen till Mjölby kommun!

MJÖLBY 31

SLÄTTEN och VÄTTern

Upplev det vackra östgötska landskapet från cykelsadeln. Motala, den medeltida staden Vadstena och mytomspunna Omberg – historia, natur och fantastisk mat!

GÖTA KANAL & VADSTENA

Upplev historiska Vadstena och Göta kanal. Kryssa med M/S Kung Sverker på Göta kanal och bo på Hotell Nostalgi i Motala hamn och Starby Hotell i Vadstena.

Väderstad

15 minuter från Vättern

Konditori Restaurang

centralkonditori.se

centralkrog.se

32 RUNT VÄTTERN

RENOVERA TIDSTYPISKT

Besök vår webbshop: Följ oss på Instagram: byggnadsvardskompaniet.se 0142-61 17 80

En gång till

Handla med klimattänk ”nya gamla kläder”

Hitta din egen stil, kläder, skor, väskor.

Mitt på Skänningeslätten utmed väg 206 hittar du vår Fläskomat. En obemannad gårdsbutik som erbjuder kött och charkprodukter av hög kvalité där råvaran kommer från gårdens grisar. Välkomna!

www.engangtill.nu Väderstad

www.blackertlantbruk.se

historia | natur | kultur

Guidningar på Omberg, Alvastra och Rökstenen 0768-95 50 36 · www.wettersaga.se

EN UNIK BUTIK PÅ LANDET

Sharpman

lilla byn Hogstad 5 km utanför Mjölby. www.sharpman.se

Se hela vårt sortiment på sharpman.se

Ett av Sveriges bredaste sortiment av Barbour.

Stor våffelmeny fr 39:-

Stor glassmeny med kulglass fr 25:Matvåfflor fr 99:-

Nu har vi mjukglass fr 19:-

Välkommen till oss hälsarvi på Sharpman!

MOTLKPG MOT TRANÅS VÄDERSTAD MJÖLBY VADSTENA MOT MOTALA TÅKERN E4 SHARPMAN HOGSTAD 50 OMBERG E4 32 Ulkavägen 6, 595 93 Mjölby Hitta hit! Sneakers & Tofflor Hund & Katt Häst & Ryttare Jodhpurs & Modeskor Vandring & Promenad Stövlar Jakt Fritid Lifestyle Löpning & Promenad Mode & Promenad
VälkommentillCaféSharpman
Glutenfria, mjölkfria, laktosfria och veganska alternativ finns.
Räkmacka 79:Öppettider: Vard 10–18 • Lörd 10–16 • Sönd 11–17 | Titta gärna in i vår webbshop! www.sharpman.se | För mera info följ oss på
Se hela vår meny på sharpman.se
Lifestyle • Mode • Fritid • Skor • Hund • Katt • Häst • Jakt • Inredning • Café
med ett enskilt
i utkanten
är en 1.500 kvm stor butik
läge
av den
RUNT VÄTTERN 33

ÖDESHÖG – mitt i naturen !

Till Ödeshög kommer du som älskar att vara ute i naturen. Här finns perfekta möjligheter för dig som gillar att cykla, bada, dyka, spela golf, paddla, tälta, vandra, åka skidor, skåda fåglar och mycket mer.

Året runt-destinationen Omberg

Omberg är en fantastisk plats att besöka året om och här erbjuds bl.a guidade kajak- och vandringsturer, MTB-slingor, höghöjdsbanor och zipline. Här finns flera boendeanläggningar, caféer och restauranger i närheten och bara ett stenkast härifrån hittar du Särtshöga Vingård, en av världens nordligaste vingårdar, med prisbelönta produkter. Strax söderut ligger Ombergs Golf Resort, utnämnd till en av Sveriges mest populära golfanläggningar. Vid bergets fot finns historiska Ombergs Turisthotell med sina charmiga rum och välkända kök, högt rankat i White guide. På mytomspunna Omberg kommer du historien, sagorna och legenderna nära. Inte långt från berget ligger Alvastra Klosterruin och Rökstenen som bär på egna spännande historier, gåtor och mystik.

Här erbjuds aktiviteter för hela familjen: fågeltorn, grillplatser, sagostig, naturlekplats, guidade vandringar/aktiviteter, utställning, labrum och mycket mer. Nyligen invigdes ytterligare en grillplats, delvis under tak, fri för alla att använda. Filmsalong och konferensrum är annat som breddar utbudet året runt. Anläggningen är väl tillgänglighetsanpassad.

Vill du lära dig mer om alla sägner, historia & natur finns flera spännande guide- och vandringspaket att boka via Wettersaga, Woods & Water och Ombergs Turisthotell.

Kom naturen nära

Ett härligt sätt att upptäcka naturen är till fots och någon har påstått att en av Sveriges vackraste vandringsleder är just Östgötaledens etapp mellan Ödeshög och Omberg, som tar dig till fantastiska vyer längs vatten, genom skog, över böljande fält och berg. I Ödeshög finns hela 15 naturreservat – alla med egen unik och värdefull natur. Här kan du utforska urskogar, jättegranar, kalkkärr, gömda och glömda historiska platser, lövskogar och pittoreska odlingslandskap med fantastisk biologisk mångfald. Nytt för i år är två unika arkitektritade vindskydd. Du finner det ena, med svårslagen utsikt utmed Ombergs södra sluttning. Här finns möjlighet att sova över och verkligen ta in landskapet som böljar nedanför. Det andra vindskyddet kommer du till via spängerna som utgår från det omåttligt populära och kända Naturum Tåkern, ett besökscentrum med klass. Här blir du ett med flora och fauna. Du får alldeles säkert möta många olika och närgångna trollsländor och kanske även stifta bekantskap med vår kommunfågel skäggmesen, som bor intill strandängarna.

Visit Ödeshög turistinformation

Besöksadress sommartid: Hästholmen hamn

Tel. 0144-351 67

Följ oss gärna på Facebook & Instagram: @visitodeshog tourism@odeshog.se www.visitodeshog.se

Pilgrimsvandra genom historien

Från Jönköping via Gränna, Ödeshög och Vadstena går en av Nordens vackraste pilgrimsleder – S:t Birgitta Way, med slutmålet Klosterkyrkan i Vadstena. Under etapperna kan du stanna vid några av våra vackra och historiska platser som Alvastra Klosterruin, Narbäck, Holkaberg och Ellen Keys Strand.

Cykelturer för alla

Ett skönt och naturnära sätt att uppleva våra vackra omgivningar är via cykelsadeln. Här finns flera spännande och vackra cykelleder att välja mellan. Är du äventyrlig så är kanske mountainbike och downhill på Omberg eller Skönatorpet något för dig? Eller laddar du för något cykellopp och vill testa på några av de större cykellederna – Runt-Vättern-leden, Vättern-Sommenleden, Vätternrundan eller Tjejvättern? Varför inte ta med dig bästa vännen eller familjen på en vidsträckt cykeltur utmed Östgötaslätten?

Hästholmen hamn

Under sommaren växer Hästholmen och den charmiga byn, vilket betyder full fart i Hästholmen hamn. Hit kommer du med båt, bil, cykel, MC eller husbil för att njuta av vacker utsikt, god mat, ett dopp i Vättern, kanske testa fiskelyckan eller ge dig ut och utforska Ombergs grottor och bergsbranter i kajak. Här finns det kändistäta 31:ans Glass & Kök och den prisbelönta glassen, nyligen renoverade Vätterhästen med sin populära wienerschnitzel och Hélènes Café & Bistro med räkmackor och buffet. Här kan du under högsäsong också njuta av food court-besök som erbjuder sushi, burgare, tacos och goda ostar. Utöver mat finns blommor, konst, minigolf, hällristningar och ljuset – det där unika ljuset som varje konstnär söker. Visste du att Hästholmens hamn har en stor betydelse inom svensk historia? Det var här som ångfartyget S/S Per Brahe gick på grund natten mellan den 19 och 20 november 1918 med det folkkära konstnärsparet John och Ester Bauer ombord. Under sommartid kan du ta del av all spännande fakta kring händelsen, i museet Vätternrummet, som ligger i anslutning till Turistbyrån i hamnen.

Upptäck vår vackra landsbygd

Östgötaslätten är känd för bördig mark, gula rapsfält och för många mysiga utflyktsmål och butiker som finns att upptäcka längs vägarna mellan åkrarna. I bygderna finns allt från personliga gårdsbutiker, självplock, loppisar, blomsterhandlare, mode- och inredningsbutiker såväl som olika ateljéer med lokala konstnärer och hantverkare. I centrala Ödeshög, som lokalt kallas “bynn”, finns ett varierat utbud av butiker som erbjuder allt från närproducerade delikatesser, underkläder, elektronik, skor, second hand-fynd, hemstickat och nyfångad fisk från Vättern.

För den som är sugen på något sött finns här också Lysings konditori som är omtalad för sitt fantastiska utbud av glutenfria varor. Lite närmare E4:an finner du chokladfabriken Narr och Skattegårdens Handelshus, som båda drar besökare året runt för sitt otroliga utbud.

Läs mer på Instagram och Facebook under @visitodeshog

34 ÖDESHÖG
Rökstenen.
ÖDESHÖG 35
Näfstad Loge. Arknat vindskydd St Klint. Hästholmen hamn. Kajaker intill Omberg. Trollslända, Naturum. Alvastra Klosterruin.

Lampor, småel, vitvaror, gräsklippare, mobiltillbehör

Stora Torget, 599 32 Ödeshög

Våra öppettider: mån-fre 9-18, lör 9-13 Välkommen!

Välkommen till Äggboden!

Gårdsbutik och växthus Hamngatan 35 i Hästholmen Växter och grönsaker från egna odlingar. Här och närproducerat smått och gott. Öppettider FB: Hagabergs Trädgård

GAMMELDAGS MARKNAD

Torsdag - söndag 9 - 12 maj 2024 kl. 11 - 17 www.omkultur.se

Konstrunda

Varje år under Kristi himmelsfärdshelg

Appen Kyrkguiden

– allt som händer i Svenska kyrkan var du än är. Vägbeskrivning, lyssna till en guidning, öppettider, sommarmusik, m m.

Välkommen till Ödeshög och Alvastrabygden

Öppna kyrkor · Gudstjänster Sommarcafé

Konst och Konsthantverk med 130 utställare Underhållning hela dagen - Serveringar Lördag 6 juli kl 10-17 www.hedamarknad.se

Konst och Konsthantverk

Ca 130 utställare –Underhållning hela dagen Servering Lördag 7 juli kl 10–17 www.hedamarknad.se

Välkommen till Vätterhästen Café & Restaurang. Ursprungligen byggt år 1896 som Hästholmens Järnvägshotell och med restaurang sedan 1898. 1963 ändrad till Vätterhästen och det var då som den mytomspunna schnitzeln infördes på menyn.

Lunch

– à

La Carte – Café

Vätterhästen Café & Restaurang, Hamngatan 18, Hästholmen, Ödeshög Info: www.vatterhasten.se · Tel: 0144-30 17 10
S K O L G A T A N 1 S E Ö P P E T T I D E R P Å E L E K T R O P A R . S E
Öppet
dagar ca 8-20 Vi erbjuder Hallon och Jordgubbar på säsong
alla
Heda_marknadsaffisch_annons_2018_Heda_marknadaffisch2012.7.7.ps 2018-03-19 15:59 Sida 1 Heda_marknadsa sch_annons_2018_Heda_marknada sch2012.7.7.ps 2018-03-19 15:59 Sida 1
HEDA
www.svenskakyrkan.se/folkungabygden och Facebook
36 RUNT VÄTTERN

Gastronomiska upplevelser, vacker natur, övernattning i charmiga sovrum samt milsvid utsikt över Vättern & Östgötaslätten!

Borghamnsvägen 1A, Borghamn. Tel: 013-810 00 www.borghamn.com info@borghamn.com Följ oss på @borghamnstrand

Tel. 0144-33002 • www.ombergsturisthotell.com

Naturupplevelser på Omberg

Kajakpaddlingar, vandringar, retreats och aktiviteter för individer och grupper!

Borghamnsvägen 1A, Borghamn. Tel: 013-810 00. www.borghamn.com

Välkommen till Ellen Keys Strand!

Öppet 1 maj-30 september. Visningar. www.ellenkey.se

50 36 · www.wettersaga.se

Här hittar du våra uthyrningsbaser.

Varmt
välkommen till Ombergs Turisthotell!
Boka online på www.vatternkajak.com
Hyr
OLSHAMMAR GRANVIK HARGEBADEN HÄSTHOLMEN BORGHAMN
kajak hos oss!
historia | natur | kultur Guidningar på Omberg, Alvastra och Rökstenen 0768-95 50 36 · www.wettersaga.se Ost och glasskafé För öppettider se vår hemsida: ryketsgard.se eller Instagram: ryketsgard · Fb: Rykets Gård +46(0)768-95
Läs mer och boka online på woodsandwater.se eller ring 0730-289 290
RUNT VÄTTERN 37

GRÄNNA & Visingsö

GRÄNNA – MED EN SMAK AV KARAMELL

Gränna är en svensk idyll med charmiga gamla trähus, kullerstensgator och vacker natur. Staden grundas av Per Brahe den yngre 1652 och är den första staden i Sverige med grevliga stadsprivilegier. Gränna är världskändis tack vare sina välsmakande polkagrisar och S A Andrées polarexpedition.

För naturälskare är Gränna ett litet paradis. Här finns vilsamma naturreservat, njutbara vandringsleder och trolska skogar. Följ med på Trolska båtturer och upplev John Bauers inspirationsmiljöer! Grännaberget bjuder på fantastisk utsikt över staden och Vättern.

Från lyckad polkagris till misslyckad ballongfärd

I och omkring Gränna finns rika spår efter Braheätten. Röttle by är greve Per Brahes industriby från 1600-talet. Brahehus är Per Brahe den yngres lustslott som uppförs år 1638. Ruinen efter slottet är med sitt läge på bergskammen invid motorvägen en av Sveriges mest besökta fornlämningar.

Tack vare Amalia Erikson är Gränna hela världens polkagrisstad. För 200 år sedan ser Amalia Erikson dagens ljus och tack vare henne är Gränna hela världens polkagrisstad. På Grenna Museum möter du Amalia och andra historiskt viktiga personer. Polarcenter på Grenna Museum har landets största polarhistoriska föremålssamling. Kronjuvelen är föremålen efter S A Andrées polarexpedition.

Tillverkningen av polkagrisar startar på 1850-talet av den då fattiga änkan Amalia Erikson, som senare blir en framgångsrik entreprenör. Idag finns det många kokerier där du får se hur tillverkningen går till. Den nya EU-beteckningen SGB (skyddad geografisk beteckning) innebär att endast polkagrisar gjorda i Gränna får kallas för “Äkta Gränna Polkagrisar”.

VISINGSÖ – Vätterns

pärla

Enligt legenden skapas Visingsö när Jätten Vist slänger ut en grästuva i Vättern för att hans gumma ska ha något att kliva på. Liksom för tusen år sedan, sjuder tuvan än idag av liv. Det här är platsen med spännande historiska lämningar, Sveriges största ekskog och en rolig skattjakt.

Från hamnen i Gränna går täta avgångar med färja över till Vätterns pärla Visingsö. Du kan med fördel välja att ta dig runt på ön med cykel eller med häst och vagn – de populära remmalagen. Närheten till vattnet gör det lätt att paddla kajak eller bada. Trivs du bäst på land erbjuder hästgården Stall Roempke turridning och ridlektioner. Ett annat äventyr är skattjakten där kartan guidar dig till fem stopp där du får ledtrådar, för att till slut kunna öppna skattkistan.

Lång historia med ätten Brahe

Flertalet slottsruiner och borgar i grevskapet vittnar om ett historiskt maktlandskap. Visingsö borg i Näs är ruinen av Sveriges äldsta kungaborg från 1100-talet. Från 1600talet håller den mäktiga Braheätten till i praktfulla Visingsborgs slott. Idag återstår en ruin. Brahekyrkan byggs på 1600-talet på grunden av medeltida Ströja Kyrka. Idag är kyrkan länets finaste exempel på stormaktstidens glans med en mängd konstskatter och spännande berättelser.

Turistinformation

Destination Jönköping info@destinationjonkoping.se 0771 211 300 www.jkpg.com

Infopoints:

• Persgården

• Tempelgården

• BauerGården

Evenemangskalender:

38 GRÄNNA & VISINGSÖ

JÖNKÖPING & HUSKVARNA

Jönköping & Huskvarna – sammanflätade med rik historia

Blickande ut över Vättern står Jätten Vist stadigt i Huskvarna. Här andas du Husqvarnafabrikens imponerande historia. Ett stenkast bort möter du en av landets äldsta städer, Jönköping med storslagen natur, lång citynära sandstrand, rikt restaurangliv, spännande tändstickshistoria och John Bauers sagolika konstskatt.

Jönköping har sitt hjärta intill tre sjöar. Med sina drygt 140 000 invånare är det den enda större staden som ligger vid sjön Vättern. Här bubblar det av liv året om. I stadskärnan finns mysiga gränder, museer, bibliotek, affärer, restauranger, hotell och en högskola med studenter från världens alla hörn.

Närheten till naturen är en av de största fördelarna med både Jönköping och Huskvarna. Här finns härliga cykelleder, upptrampade skogsstigar och tysta naturreservat. På höjden i Jönköping och med en fantastisk utblick över staden ligger Stadsparken med bland annat Jönköpings största lekplats, djurhagar, minigolf, grillplatser och ett unikt fågelmuseum.

Evenemang, kultur och historia

Jönköpings centrala läge i södra Sverige gör staden till en självklar medelpunkt för kultur, sport, möten och friluftsliv. Det är en av landets mest anlitade evenemangsstäder som bland annat anordnar nationella och internationella sportevenemang, såsom IRONMAN 70.3 Jönköping. Två år framöver kommer ungdoms-EM i mountainbike gå av stapeln i Huskvarna och Jönköping.

Är du sugen på konst som spränger gränser och bryter normer? Då ska du ta dig till Österängens Konsthall. Vill du se John Bauers sagolika konstskatt med troll, älvor och tomtar?

Då är Jönköpings läns museum platsen för dig.

Det finns endast tre tändsticksmuseer i världen och ett av dessa är det nyrenoverade Tändsticksmuseet i Jönköping. I den vackra träbyggnaden från 1848 kan du berika dig med tändstickans historia. På Tändsticksområdet som är klassat som byggnadsminne, kan du även se andra 1800-talsbyggnader, handla i lokala butiker och njuta av och god mat och dryck.

Husqvarna är hjärtat i Huskvarna

Historien om Husqvarnafabriken börjar 1689 med musköter och andra vapen för den svenska krigsmakten. På Husqvarna Museum finns det mesta som fabriken har tillverkat: symaskiner, kaminer, spisar, cyklar, motorcyklar, motorsågar, gräsklippare och hushållsprodukter. Intill museet ligger Slottsvillan, en byggnadsminnesförklarad disponentbostad som byggs 1895 till Husqvarnas direktör Wilhelm Tham, hans fru och deras nio barn. Idag drivs Slottsvillan som hotell. Mitt emot museet och Slottsvillan hittar du Smedbyn. På 1700-talet används de små röda husen till smedernas verkstäder och senare som bostäder för arbetarna på Husqvarna vapenfabrik. Idag är det hantverksateljéer, kafé och gallerier här.

Många är de kändisar som har uppträtt på Huskvarna Folkets Park. Parken är sedan 1925 en mötesplats för musik, kultur, festivaler, teater, mässor, möten och andra evenemang.

Turistinformation

Destination Jönköping info@destinationjonkoping.se 0771 211 300 www.jkpg.com

Infopoints:

• Tändsticksmuseet

• Elite Stora Hotellet

• Villa Björkhagen

• Comfort Hotel

• BW Sure City Hotell Jönköping

• Hotel Savoy

• First Hotel

• Kommunreceptionen

• Husqvarna Museum

Evenemangskalender:

JÖNKÖPING & HUSKVARNA 39
• Huskvarna Stadshotell
Kafé
Rudenstams Gårdsbutik och
Hotell Taberg

Välkommen till Gränna Golfklubb och Golfkrog!

Vi bjuder dig på en trevlig, välskött och tekniskt intressant skog- och parkbana, anlagd i slottsmiljön runt Västanå Slott med anor från 1600-talet.

Boka din starttid på Sweetspot via appen eller hemsidan!

En vackert belägen restaurang på Gränna Golfklubb med närhet till både natur och E4:an.

Här serverar vi mat lagad med kärlek utav väl utvalda råvaror. Öppet alla dagar 8 - 17 (1/4 - 16/10)

0390-100 30 · www.grannagk.se www.grannagolfkrog.se

Välkommen till Getingaryds Camping och Stugor Lekplats | Minigolf | Bad Fiske | Båt- och cykeluthyrning

Exklusivt boende i harmoni med naturen

Hotell & restaurang | Ställplats | Cykel & vandring | Bastu & brygga

Välkommen att uppleva den trolska platsen

Vi finns 9 km norr om Gränna utmed Turistvägen mellan Gränna och Ödeshög.

Tel 0390-210 15, 070-723 31 72

www.getingarydscamping.se info@getingarydscamping.se

Café Kleven 7

Här kan vi erbjuda en av södra sveriges vackraste utsikter!

Vi serverar ett gammaldags kaffekalas, med hembakad ostkaka och det goda fikabrödet!

Det finns minst 7 sorters kakor att välja på!

Från 1 maj fram till midsommar öppet onsdag-söndag kl 11-16.

Från midsommardagen till mitten augusti öppet onsdag-söndag kl 11-18.

Mer info på www.kleven.nu

Varmt välkommen till Café Kleven 7!

Lampor, järnvaror, småel, vitvaror, mobil-och campingtillbehör

Catering

och restaurang med uteservering

Fullständiga rättigheter

Öppet sommartid alla dagar 11-16

– Vissa dagar kvällsöppet för grillkvällar.

Barn & Hundar är välkomna!

Hanna s KöK ´

Catering · Mat & Fest

Ödeshögsvägen 36, Gränna hannaskok.se

TEMPELGÅRDEN

VISINGSÖ

utforska och experimentera på upptech!

-automagika -experimenthall -experimentshow -planetariet -trafikpark med elbilar -vätteriet och mycket mer!

V. Holmgatan 34 A, Jönköping Tfn 036-10 60 77 upptech@jonkoping.se www.upptech.se Jönköping Science Center

Restaurang Brahehus - mer än en vägkrog

Restaurang Brahehus är en vägkrog som sticker ut. Hos oss kan du njuta av god mat och dryck med en fantastisk utsikt över Vättern. En god måltid mitt i den småländska idyllen gör att upplevelsen hos oss blir något alldeles extra.

Brahehus 2, 563 91 Gränna 0390-212 00 brahehus.com

Lägg till i gästhamnen!

Café med Räksmörgås, Grennaglass m m. Keramik, Konst, Övernattning i Stugor. Sommaröppet.

Öppettider se: tempelgarden.com · Tel: 070-635 83 66

Välkomna!

Taberg, ”Ett Smålands mirakel”

Guidad vandring i Tabergsgruvan Fladdermuseum Geologiutställning

Grupper enligt överenskommelse maj-oktober Allmänna visningar, se: www.tabergsgruvan.se Facebook / tabergsgruvan

Kontakt: info@tabergsgruvan.se

Ställplatsen alltid öppen!

B R A H E G A T A N 5 3 A S E Ö P P E T T I D E R P Å E L E K T R O P A R . S E
www.grannahamn.se
40 RUNT VÄTTERN

UN DE R KL Ä DE R | BADKLÄDER | SOVPLAGG | DAMKLÄDER |

UN DE R KL Ä DE R | BADKLÄDER | SOVPLAGG | DAMKLÄDER | BARN KL ÄDE R

So mmarö pp et : Var d 1 0 -1 8 . L örd 10 - 18 . Sönd 10 -1 6.

RUDENSTAMS GÅRDSBUTIK & KAFÉ

I vår gårdsbutik hittar du väl utvalda produkterfrån våra lokala leverantörer och kaféet är fyllt med fika bakat på äpplen från gården. Lunch serveras varje dag. Välkommen!

So mmarö pp et : Var d 1 0 -1 8 . L örd 10 - 18 . Sönd 10 -1 6.

Ord. öppettider: Vard 10-18 | Lörd 10-14 | Brahegatan 41 mitt emot torget (gamla Tempo)

Ord. öppettider: Vard 10-18 | Lörd 10-14 | Brahegatan 41 mitt emot torget (gamla Tempo)

Polkagrisbakning som på Amalias tid – för hand och med kärlek.

Vi har något för alla i butiken. Välkomna in!

Brahegatan 45, Gränna · 0390-650220 · webshop: www.polkaprinsen.se

Öppet: Mån-Fre 10.00-18.00, Lör 10.00 - 15.00 www.rudenstam.se

Välkommen till den fantastiska naturen runt vättern!

Landskapet vid Vättern erbjuder en stor variation av naturupplevelser. Det finns över 100 naturreservat, Ekoparken Omberg och Norra Vätterns skärgård, biosfärsområdet Östra Vätternbranterna och Tiveden nationalpark. Naturen bjuder på fina möjligheter till vandring och cykling.

Du hittar leder och fina upplevelser via Naturkartan och Runt Vätterns guide.

BARN KL ÄDE R
RUNT VÄTTERN 41

Upptäck Rosenlunds herrgård och rosarium!

Kom och utforska herrgårdens historiska charm och vårt prisbelönta rosarium.

Här möts kultur och natur i en perfekt harmoni. Boka en guidad tur med någon av våra herrgårdsguider och njut av hembakat fika bland väldoftande blommor på café Stallgården.

jonkoping.se/rosenlundsherrgård

jonkoping.se ATTARPSBADET Bankeryd KUMLABYBADET Visingsö ROSENLUNDSBADET Jönköping BRUNSTORPSBADET Huskvarna Bada tempererat – alltid 27o
42 RUNT VÄTTERN

jonkopingslansmuseum.se

www.husqvarnamuseum.se
KAXIGA, KREATIVA OFÖRGLÖMLIGA UPPLEVELSER JUNI–AUGUSTI mån–fre kl. 10–17, lör–sön kl. 10–15 SEPTEMBER–MAJ tis–sön kl. 11–15 matchmuseum.jonkoping.se Öppettider: Ny utställning – men samma eldiga historia Följ med Andréeexpeditionen på GRENNA MUSEUM 036 -10 38 90 www.grennamuseum.se RUNT VÄTTERN 43

Vi älskar att berätta om vår plats!

Att föra en plats unika historia vidare är viktigt ur flera aspekter. Det berikar inte bara dig som besökare, det är också ett viktigt kulturarv för oss som bor och verkar på platsen. Att tillföra något som stärker upplevelsen och för kunskap vidare är också en del i Runt Vätterns hållbarhetsarbete, att värna vår plats och se till att den utvecklas, bevaras och förbättras till nästa generation. Vår historia är vår framtid!

natur- och matupplevelser

1. Wildernest Småland (Gränna) – Naturupplevelser

2. Guidedfoodwalk (Jönköping) – Mat- och naturupplevelse

3. Agrigera, Ragni Andersson (Jönköping) – Mat- och naturupplevelse

4. Cykellycka, Elna Dahlstrand (Gränna/Huskvarna) – certifierad MTB-instruktör och guide

5. Tabergsgruvan (Taberg) – Naturupplevelse

6. Kommunens Park- och Naturguidningar (Jönköping) – Naturguidningar

7. Woods & Waters, Linda Staaf (Omberg) – Kajak- och vandringsguide

8. Naturum Tåkern (Tåkern) – Naturguidningar

9. Guide på vift (Omberg) – Naturguidning

10. Tivedsguiderna (Tiveden) – Naturguidningar

11. Naturvägledare Norra Vättern, Kersti Beck Larsson (Askersund) – Kajak- och naturguidningar

12. Naturguide Tiveden, David Tverling (Tiveden) – Naturguidningar

13. Traceless i Tiveden, Lovisa Larsson (Tiveden) – Naturguidningar

14. Experience Nature, Pernilla Gäverth (Tiveden) – Naturguidningar

15. Hopajola (Askersund) – Naturguidningar

16. Öringsafari i Hjo-ån (Hjo) – Naturguidning

MUSEUM

17. Grenna Museum (Gränna) – Museum

18. Jönköpings länsmuseeum (Jönköping) – Museum

19. Husqvarna Museum (Huskvarna) – Museum

20. Tändsticksmuseet (Jönköping) – Museum

21. Rosenlunds Herrgård och Rosarium (Jönköping)

22. Ellen Keys Strand (Omberg) – Museum

23. Vadstena Slott (Vadstena)- Museum

24. Sancta Birgitta Klostermuseum (Vadstena) – Museum

25. Borghamn Strand (Borghamn) – Arbetslivsmuseum

26. Charlottenborgs Slott (Motala) – Museum

27. Rundradiomuseet (Motala) – Museum

28. Motormuseet (Motala) – Museum

29. Museilägenheterna (Motala) – Museum

30. Övralid (Motala) – Museum

31. Stjernsunds Slott (Askersund) – Museum

32. Forsviks bruk (Forsvik) – Museum

33. Karlsborgs fästningsmuseum (Karlsborg) – Museum

34. Tidaholms Museum (Tidaholm) – Museum

35. Skulpturparken (Vadstena) – Museum/Naturupplevelse

36. Skänninge rådhus stadsmuseum (Skänninge) – Museum

37. Tibro Museum (Tibro) – Museum

38. Vadstena Spetsmuseum/Gottfrid Larsson Gården (Vadstena) – Museum

historia och kultur

39. Guideföreningen i Jönköping (Jönköping) – Historia- och stadsvandring

40. Vadstena Guideförening (Vadstena) – Historia- och upplevelsesvandring

41. Bring to life, Eva Mattsson (Vadstena) – Historia- och upplevelsevandring

42. Kulturguidningar i Dal, Bernd Beckman (Borghamn) – Historia och naturupplevelse

43. Wettersaga, Åse Wännerstam (Omberg) – Historia- och naturupplevelse

44. Örtagårdens vänner (Vadstena) – naturupplevelse

45. Aska, Monica Aste Thorén (Vadstena) – Historia

46. Svecia Travels guidningar (Motala) – Historia och upplevelsevandring

47. Värdskapsbyrån (Göta Kanal) – Historia

48. Intresseföreningen Medevi Brunn (Medevi) – Historia och naturupplevelse

49. Knalla Gruva (Zinkgruvan) – Historia och naturupplevelse

50. Visit Askersund (Askersund) – Stadsguidningar/temaguidningar

51. Olshammarsgården – Birgitta kyrkan (Olshammar) – Historia

52. Karlsborgs fästning (Karlsborg) – Historia och upplevelseguidning

53. Visit Hjo (Hjo) – Stadsvandringar

54. Habo Kyrka (Habo) – Historia

55. Kulturturisten, Kerstin Bergengren (Skänninge) – Historia och upplevelseguidning

56. St Ingrids Gille (Skänninge) – Historiska platser

57. Bjälbo-Skänninge Guideförening (Skänninge) – Historia och upplevelseguidning

RUNDTURER

58. Polkatåget (Gränna) – Rundturståg

59. Visingsötåget (Visingsö) – Rundturtåg

60. Remmalagen (Visingsö) – Rundttur med häst & vagn

61. Kungståget (Vadstena) – Rundturståg

62. Draghästen, Linnea Jonsson (Askersund) – Rundtur med häst & vagn

63. Minitåget (Askersund) – Rundturståg

64. Forsvikståget (Forsvik) – Rundturståg

65. Lok-hjo-motivet (Hjo) – Rundturståg

44 RUNT VÄTTERN

Upplevelseguidning i Motala.

1 2 7 8 6 3 19 39 21 4 5 9 10 32 16 37 34 53 54 33 52 17 25 18 12 13 14 63 11 42 15 62 22 23 24 40 41 59 60 57 58 56 55 26 27 29 46 47 28 30 48 49 64 65 50 31 51 36 38 35 61 44 45 43 20
Remmalagen på Visingsö. Karlsborgs fästning.
RUNT VÄTTERN 45
Rundturståget i Gränna.

UPPLEV HABO

Välkommen till Habo, platsen där du både kan finna lugnet vid en av våra fiskesjöar samtidigt som äventyr och action inte är långt borta. Vi erbjuder upplevelsen som passar dig för stunden. Välkommen att uppleva Habo!

RESTAURANGUPPLEVELSER PÅ KÄRNEKULLA

Utmed väg 195 precis vid infarten till Habo så har ett helt nytt bostadsområde växt fram de senaste åren, Kärnekulla. På området så har näringslivet satsat med dagligvaruhandel, bilfirma och gymverksamhet men också på ett brett restaurangutbud.

Här kan du uppleva hur den napolitianska pizza blir till i specifika ugnar hos Ciro, njuta asiatiska smaker inspirerade av det japanska köket hos NOC, närproducerade burgare hos Brooklyn Burger eller avnjuta en fika hos det anrika Landhs konditori som öppnade redan 1933 i Mullsjö och nu även finns i Habo som Landhs Bröd & Deli. Under sommaren så gör de även egen gelato som säljs i butiken.

Turistinformation

Biblioteket, Jönköpingsvägen 2, Habo Tel 036-442 81 11

turistinfo@habokommun.se upplev.habokommun.se

Gofika på landsbygden

På höjderna ovanför Brandstorp med utsikt över hästhagar, Vättern och Visingsö har familjegården The view Sweden skapat en plats att stanna till på, på sin resa genom Sverige. Förutom restaurang och café finns här också en året-runt-öppen husbilscamping.

Strömbäck Gårdscafé är en annan oas där kaféet är inrymt i gårdens lada. Här kan man njuta av skogen runt omkring sig. Och café med lite olika teman går att uppleva på Vildmarkscaféet- Experience Wildpark eller nostalgiska Brandstorps Lanthandel som tar dig tillbaka till 50-talet.

smultronställen med historia

I Habo har vi valt ut femton historiska lämningar som berättar om traktens historia. Dessa smultronställen finns lättåtkomliga nära vägar och parkeringsmöjligheter. Upptäck vår historia i resterna av en backstuga, en tjärränna, domarringar och inte minst våra kyrkbyar bland annat Habo kyrka. Information, bilder och vägbeskrivning hittar du på Habo kommuns webbplats men också på Naturkartan.

Mer info om våra smultronställen:

46 HABO

Tillgänglig natur

Habo kommuns natur bjuder in till olika typer av upplevelser. Allt från de tätortsnära lederna runt vackra Hökesån till de längre vandringarna upp mot Hökensås eller mot Furusjö. Här finns 15 olika naturreservat där flera är värdefulla för att stärka den biologiska mångfalden. Läs gärna på vår webbplats för den bästa upplevelsen innan ni ger er ut. Ett exempel är Hökesån. Ett vattendrag som går från Hökesjön till Vättern, en sträcka på nästan 18 kilometer. Ån är restaurerad och vandringsvägarna för fisk fria. Det gör att du i Habo samhälle kan se Vätterns öring leka om hösten. På våren kan du istället se harren.

Ett annat vårtips är Fiskebäck med mängder av vitsippor och fågelsång. Sommartid erbjuder den frodiga lövskogen en svalkande skugga. I reservatet finns en mycket lättvandrad led som sedan övergår till en slingrande skogsstig. Det här är ett populärt utflyktsmål för hela familjen.

Västra Vätterleden

Om du vill utmana dig och gå lite längre är Västra Vätterleden ett bra tips. Leden går genom ett landskap som är typiskt för den sydvästra sidan av Vättern. Etappen är lättvandrad och följer bra stigar och vid något tillfälle en lågtrafikerad grus- eller skogsväg.

Den senaste istiden har satt en stark prägel på landskapet och i stort dikterat livsvillkoren för flora, fauna och de människor som sökt sig till trakten. Landskapet formades i randen till degigantiska ismassor som en gång täckte hela landet. När glaciärerna drog sig tillbaks för ca 13 000 år sedan spolades enorma mängder vatten, sten, grus och sand ut och bildade de sjöar, vattendrag, deltan, raviner, platåer och åsar mm vi ser idag.

Det mjukt böljande landskapet formar en mosaik av barrskog, mossar och våtmarker, var och en med sin speciella karaktär. Tallskogen är ljus och luftig och ofta täckt av en matta med grå och gulvit renlav. Granskogen är tätare, har mindre ljusinsläpp och marken är täckt av grön mossa. Vill du ”höra” tystnaden bör du stanna till i en granskog.

Stora Kärrs bokskog

På promenadavstånd från centrala Habo finns en liten men mäktig bokskog som ligger norr om bokens naturliga nordgräns. Ursprunget till Stora Kärrs bokskog kan spåras tillbaka till 1600-talet då Stora Kärr tillhörde det Braheska greveskapet Visingsborg. Troligtvis planterades skogen vid den tiden och har sedan dess självföryngrats. Idag består skogen av både gammal skog och unga träd. De grova bokarna i reservatets norra del är åtminstone ett par hundra år gamla. Större delen av bokskogen är dock betydligt yngre, knappt 100 år. Upplev våren när marken är översållad av vitsippor!

Habo kommunguide på Naturkartan:

HABO 47

Vättern – mer än en sjö

Inte störst och inte djupast. Ändå kan Vättern vara den mest unika sjön i Sverige.

Sjön har en helt egen karaktär, med sina stora djup och sitt klara, kalla näringsfattiga vatten.

Läget i södra Sverige gör att ekosystemet innehåller en ovanlig blandning av sydliga och nordliga arter. Sjön är dock beroende av sina tillrinnande vattendrag för att många av de unika naturvärdena ska fortleva.

För en så stor sjö är Vätterns avrinningsområde, alltså det område där vattnet slutligen rinner ut i Vättern, litet. Det beror på att Vättern ligger högt i landskapet mellan det småländska höglandet i söder, Hökensås, Östra Vätterbranterna och Tiveden i norr. På sin resa till sjön för vattnet med sig ämnen från området: från skogar och sjöar, myrar och åkrar men också vägar och städer runt sjön. Tillförda ämnen kan exempelvis grumla vattnet eller göda sjön så att det växer mer växtplankton. De små vattendragen i Vätterns omland transporterar dock begränsat med ämnen till sjön.

Det ryms mycket vatten i sjön i förhållande till den jämförelsevis lilla mängd vatten som rinner dit varje år. Vattnet i sjön är därför kvar ovanligt länge, hela 60 år. Vattnets långa uppehållstid i sjön ger tid för ämnen att förbrukas eller sedimentera på botten –sjöns egna naturliga reningsprocesser. Vattnet i Vättern är därför ovanligt klart och siktdjupet kan vara mer än 15 meter. Den långa uppehållstiden medför tyvärr också en risk att ämnen som inte kan brytas ner, som vissa miljögifter, stannar kvar länge.

LIVET I VATTENDRAGEN

Vätterns tillrinnande vattendrag är egentligen inte en del av Vättern, men de utgör livsviktiga miljöer för flera av sjöns arter, till exempel öring och harr. Det kalla, strömmande syrerika vattnet i många av vattendragen i kombination med steniga bottnar utgör perfekta förhållanden för öringens och harrens lek.

Harren söker sig upp i vattendragen på våren, medan öringen väntar till hösten. I vattendragen leker de och efter att äggen kläckts lever fiskynglen en tid i vattendragen, för att senare vandra ut i Vättern. Där växer de sig stora och återvänder till vattendragen när de blivit vuxna och det är dags att leka.

Vätterns tillflöden hyser även andra stora naturvärden som sällsynta bottenlevande insektslarver och musslor, som jättebäckslända och flodpärlmussla, och ”urfisken” flodnejonöga.

VANDRINGSHINDER RISKERAR VÄTTERNS VÄRDEN

Historiskt har människan skapat stora problem för vandrande fiskarter som öring och harr att ta sig upp i vattendragen för att leka eftersom vi har byggt vandringshinder som dammar och vattenkraftverk. I Vättern fanns tidigare ett bestånd av extremt storvuxen öring som lekte i Motala ström, men med utbyggnaden av vattenkraften utrotades beståndet.

Natur- och fiskintresserade, kommuner och myndigheter har genomfört ett omfattande arbete för att minska vandringshindren i Vätterns tillrinnande vattendrag.

”Nyckeln till ett framgångsrikt åtgärdsarbete i vatten är en bra dialog och samförstånd med alla berörda parter där man har en gemensam målbild kryddad med tålamod”

– Ingemar Bergbom, Miljöinspektör på Habo kommun

Sedan mitten av 90-talet har därför öringbeståndet ökat kraftigt som ett resultat av arbetet och den tidigare ovanliga öringen är i dag en mycket vanlig fångst i fisket. Även flodpärlmusslan som förekommer i ett antal tillrinnande vattendrag och är beroende av öring har börjat återhämta sig. Tyvärr har det inte gått lika bra för harren och beståndet är mycket svagt. Vad det beror på är i dagsläget okänt, men flera insatser och projekt genomförs nu för att försöka rädda harren. Stödutsättning av harryngel i vattendrag där harren leker och återintroduktion i vattendrag där harren försvunnit är exempel på metoder som används.

Öring- och harrbeståndet följs också upp i årliga undersökningar av lekande fisk genom frivilliga fiskintresserade, och genom provfisken i Vättern.

”Under nästan 20 år har frivilliga hjälpt till att övervaka fiskens lek i Vätterns tillrinnande vattendrag, en insats som varit väldigt viktig för fiskförvaltningen”

– Anton Halldén, Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län

Arbetet i Vätterns tillrinnande vattendrag är ett exempel på framgångsrik naturvård. Det är viktigt att fortsätta det här kunskapsbaserade arbetet för att bevara de unika och omfattande biologiska värden som finns i Vättern och dess vattendrag.

OBS: Det förekommer invasiva främmande arter i Vättern. Töm – tvätta – torka all utrustning innan du flyttar den till eller från Vättern.

48 RUNT VÄTTERN

vätterns "att-göra-lista"

Vättern erbjuder ett rikt friluftsliv med en varierad natur. Runt Vättern finns många naturreservat, här listar vi nio – hur många har du besökt? Hitta dina egna smultronställen, läs mer hos Naturkartan.se och Länsstyrelserna.

■ Norra Vätterns skärgård – Vätterns egen skärgård

■ Valekleven-Ombo öar – klippor som skjuter ut i kristallklart vatten

■ Hjoåns dalgång – här leker öring och harr

■ Hökesån Habo och Hökesån nedre – fin, ibland vild. åsträcka med öring och harr

■ Girabäcken

– ravin med varierande flora och fauna

■ Erstad kärr – viktig rastplats för flyttfåglar

■ Kråkeryd – storslagen utsikt och artrik, ovanlig flora

■ Storpissan och hela ekopark Omberg – varierad natur och gigantiska vyer

■ Vätternakvariet i Motala – se Vätterns fiskar på riktigt nära håll

Lär dig mer om Vättern!

Vätterns unika egenskaper gör också att sjön står inför framtida utmaningar. Vill du veta mer om hur Vättern mår och hur vi vet det? Eller ska du ut och fiska?

Besök gärna:

• vattern.org

Övergripande information i samverkan mellan Vätternvårdsförbundet, Leader Vättern och Länsstyrelserna runt Vättern.

• vätternliv.se

En kunskapsportal om sjön Vättern, dess ekosystem, miljötillstånd och utmaningar. Här finns också "Uppgiftsbanken" där du även kan hitta roliga pyssel för barn i alla åldrar. svenskafiskeregler.se

Här kan du ta del av vilka fiskeregler som gäller för fritidsfiske i svenska havsområden och landets fem största insjöar.

TT ERN VÅ RD S FÖ

Liten öring. Ett av Vätterns många små vattendrag. Omlopp, som möjliggör fiskvandring förbi ett vandringshinder. Foto: Habo kommun. RBUNDET
Laggaredammen i Hökesån: före och efter åtgärd. RUNT VÄTTERN 49
Uppvisning av elfiske i Hökesån på öringens dag i oktober. Foto: Habo kommun

skapa hållbara minnen i Tidaholm!

Upptäck Tidaholm – staden med en stor personlighet och oändliga upplevelser!

Turistinformation

Tidaholms turistbyrå

Besöksadress: Vulcans väg 5

Tel: 0502-606208

turistbyran@tidaholm.se • tidaholm.se/turist

Följ oss på Facebook (@tidaholmsturistbyra) och Instagram (visittidaholm)

Infopoints:

• First camp Hökensås-Tidaholm

• Hellidens slott

• Tidaholms stadsbibliotek

• Turbinen Tidaholm – Stenugnsbageri, kafé & restaurang

• AMT Radio, TV och Video

• Mjölk

• Camping Maplelake Adventure

50 TIDAHOLM

Evenemangsäventyr året om

Välkomna till Tidaholm, där det görs med glädje! Med omkring 700 aktiviteter varje år finns något för de flesta, från tårtbuffé i hembygdsmiljö till motortisdag på torget och kulturhelg över hela kommunen. Missa inte den magiska kräfthelgen varje augusti, med kräftmete för barnen och Kräftivalloppet för hela familjen. Sedan 2022 har Tidaholm även skapat Kulturhelg Tidaholm – en helg att fördjupa sig i stadens kulturella skatter. Upplev äkta julstämning i Tidaholm varje år första lördagen i december. Innerstaden förvandlas till en gnistrande vinterdröm med marknadsgodis, hantverk och smedstugor.

Naturens Nöjen vid Hökensås

Hökensås, känt som Sveriges bästa sportfiskeområde, bjuder in till fiskeupplevelser vid 30 sjöar. Prova flugfiske, spinnfiske eller pimpelfiske på vintern. Njut av en exklusiv upplevelse genom att hyra en egen sjö och avsluta dagen vid grillplatsen. För mountainbike-entusiaster finns även en 19 kilometer lång MTB-led, perfekt för att utforska det vackra landskapet.

En Smak av Tidaholms själ

Varje gård och gårdsbutik i Tidaholm är en portal till en värld av smakupplevelser. Utforska den lantliga charm som omger staden och upptäck närproducerade godsaker från lokala livsmedelsproducenter. Från Dimboboa's självbetjänande gårdsbutik till Per Bärs produkter från skog och trädgård – varje köp är en investering i hållbarhet och en smakfull upplevelse av Tidaholms själ.

Upplev Tidaholm – där evenemang, natur och smaker möts i en harmonisk symfoni!

TIDAHOLM 51

UTFORSKA HJO

tio Tips för ett fantastiskt semesterbesök

1. Wrångebäcksosten

– prisbelönt ostmagi

Börja ditt besök med att smaka på osten som sedan 2022 spelar i samma liga som Champagne och Parmaskinka. Den prisbelönta Wrångebäcksosten från Almnäs Bruk har blivit en världskändis och en given souvenir från Hjo. Du hittar osten i delibutiken Delicatezza Bianca längs huvudgatan i Hjo.

Foto: Madeleine Land

2. Designåret i Hjo

År 2024 är det 100 år sedan den unga Hjobördige entreprenören Estrid Ericson startade det världskända designoch inredningsföretaget Firma Svenskt Tenn. Detta firar vi i Hjo med ett helt år fyllt av design, form och konst. Besök utställningar och föreläsningar med fokus på unga svenska formgivare eller häng med på guidade visningar och lär dig mer om Svenskt Tenn och Estrid Ericson. Du kan läsa mer om Designåret på sidan XX.

3. Lok-Hjo-Motivet

– sightseeing med charm

Följ med på en mysigt tillbakalutad resa genom Hjo tillsammans med Lok-Hjo-Motivet. Ett färgglatt litet tåg som tar dig med på en sightseeingtur genom staden och berättar om var du bäst kan äta, shoppa och hitta roliga aktiviteter. En perfekt upplevelse för både stor och liten.

Turistinformation

VISIT HJO – HJO TURISTINFORMATION

Kontakta oss: +46-(0)503-352 55, visithjo@hjo.se

Besök oss: inne på Kulturkvarteret eller digitalt på www.visithjo.se

Posta oss: Bangatan 1 B, 544 30 Hjo

Följ oss: Visit Hjo på Facebook och Instagram

Dela med oss: hashtagga #ilovehjo för att synas i våra kanaler

Vår auktoriserade turistinformation hittar du på Kulturkvarteret – öppen året runt alla dagar i veckan.

För tider, besök oss på www.visithjo.se

Foto: Jesper Anhede

52 HJO

4. Interaktiv digital tur

Utforska Hjo tillsammans med Katten Cattus, katten som vet allt och din digitala guide för stunden. Cattus tar dig med på en rundtur genom Hjo där du får lära dig mer om Hjos historia, träffa läkaren Doktor Baggstedt och hjälpa Cattus att hitta sin borttappade baddräkt. Ett lekfullt äventyr för hela familjen.

5. Digital blomstervandring

För de med gröna fingrar och ett intresse för blommor kan du följa med på en digital blomstervandring i den anrika stadsparken. Du skannar enkelt QR-koderna på de gröna skyltarna och får sedan upptäcka historien bakom parken, hur anläggningen kom till och vad som numera växer och frodas runtom i denna gröna oas.

6. Safari bland bisonoxar

Ge dig ut på en safari bland majestätiska bisonoxar på Sveriges största bisonfarm i Gate. En unik upplevelse för hela familjen och ett sätt att komma närmare vildmarken och dessa ståtliga djur. Safariturer erbjuds hela sommaren.

7. Ångbåtstur på Vättern

Ta en ångbåtstur ombord på Ångaren Trafik, en trotjänare från 1892 som numer är en av Hjos ikoner. Detta flytande arbetslivsmuseum bjuder på en härlig tur ute på Vättern, ett besök nere i maskinrummet där du kan se hur en ångmaskin fungerar och på ett stycke båthistoria. Turer sommartid går till Visingsö, Vadstena och Hästholmen. Därtill finns kortare rundturer och kvällskryssningar med musik.

8. Naturreservatet Hjoåns Dalgång

Upptäck vild natur mitt i Hjo. I naturreservatet

Hjoåns dalgång hittar du en fridfull oas mitt i staden där du kan vandra från åmynningen i Vättern ända upp till sjön Mullsjön. En naturstig på cirka 4 kilometer som bjuder på 1000-årig historia, fantastiska växter och ett rikt fågelliv.

9. Shopping i Trästaden

Ge plånboken ett äventyr i de små butikerna i Hjos mysiga trästad. Här finns allt från handgjorda smycken, lokalt tillverkad tvål och hantverk till Hjospecifika kläd- och inredningsbutiker.

10. Mysig fika – en mysig avslutning

Avsluta dagen med en mysig fika på något av Hjos caféer eller glasställen. Smaka på lokala delikatesser och njut av atmosfären – en perfekt avslutning på ditt Hjo-äventyr!

En magisk december i Hjo

– julstämning vid Vätterns strand!

I december förvandlas Hjo till en julig scen som tagen ur berättelsen om Kajsa Kavat. Det är en tid kantad av julefrid och festligheter. Med julkonserter, traditionell julmarknad, isande dopp i Vättern, julgransafari och en gemytlig atmosfär på stadens caféer, bjuder Hjo in besökare att uppleva en oförglömlig vintermånad. Här nedan följer en närmare titt på några av höjdpunkterna i Hjo under december.

Hjo Julmarknad och årligt juldopp i Vättern

Decembermånaden sparkar igång med Hjo Julmarknad, som äger rum lördagen under första Adventshelgen. Staden förvandlas då till en färgsprakande marknadsplats där lokalproducerade varor, handgjorda presenter, häst- och vagnsturer och Tomtebesök skapar en julig atmosfär. Samtidigt välkomnar också modiga kallbadare vintern med det årliga juldoppet vid Guldkroksbadets sandstrand. Att beskåda dom maskeradklädda badarna när dom hoppar i det isande vattnet i Vättern brukar vara ett välbesökt och minnesvärt sätt att inviga julperioden på. Hjo Julmarknad följs sedan av flertalet andra marknader. Bland annat den årligt återkommande Fågelås Julmarknad. En traditionell julmarknad på Almnäs Bruk.

Julmusik och traditioner

Stämningsfulla konserter avlöser varandra i Hjo kyrka under december månad. Bland annat den årliga Luciakonserten som bjuder på juliga toner av flera olika körer. Söndagsöppna butiker och Klappmarknad ger möjlighet till avslappnad julshopping i stadens charmiga butiker och Tomtebesök i Grebbans Kvarn sprider glädje bland de yngre och ger en extra touch av magi. Du kan också hänga med på Julgransafari. Ett härligt event där du åker häst och släde och hugger din alldeles egna julgran i Grevbäcks vintriga landskap strax norr om Hjo stad.

Besök www.vastsverige.com/hjo/jul för att planera din resa och delta i de magiska ögonblicken som denna charmiga lilla trästad har att erbjuda under julmånaden.

För evenemang under hela året, scanna vår QR-kod:

HJO 53
Foto: Jesper Anhede Foto: Visit Hjo Foto: Visit Hjo
EVENEMANG
Foto: Jesper Anhede

Välkommen hem till oss!

GÖR EN TUR MED S/S TRAFIK – ETT AV SVERIGES BÄST BEVARADE KOLELDADE ÅNGFARTYG

Se aktuell turlista på www.sstrafik.se Förköp av biljetter www.sstrafik.se och Hjo Turistbyrå tel. 0503-352 55 samt visithjo@hjo.se

Delicatezza Bianca

Om ni besöker Habo. Titta gärna in i den lilla butiken med det stora utbudet av barnkläder och barnartiklar. En secondhand butik med det lilla extra och med både hög mysfaktor och hög kvalitet på varorna.

Vildungar ligger mitt i Habo centrum. Välkommen!

Restaurang Stampens Kvarn & Stellplatz

Frukost • Lunch

Brunch

En rolig och exklusiv delikatessbutik för er som uppskattar kvalitet, livets goda och att få sätta guldkant på tillvaron. Här finns italienska och andra fina godsaker i form av chark, ost, antipasti, olja m.m. Välkommen in till oss på Hamngatan 8 i Hjo! @ delicatezzabianca – Gårdsbutik - Ställplats - Restaurang

Du hittar oss på Vätterns västra sida www.gatebi son.se

Livsmedel

Delikatessdisk

Nostalgicafé

Heminredning

Presentartiklar

Kaffe/te på lösvikt

Hyrsläp

Drivmedel Q-star Öppet mån-fre 09-18, lör-sön 10-14 (till 16 på sommaren)

0502-50007
Kyrkliden 2, Brandstorp ·
www.hotellbellevue.se
Stampens Kvarn 1, Hjo · Tel. 0503-105 51 stampenskvarn@gmail.com · www.stampenskvarn.nu
Sönd 10-16. | Garverigatan 15, Mullsjö Alltid! 30-70% lägre pris! UNDERKLÄDER | BA D KLÄ DER | SOVPLA GG | D AMKLÄ D ER G | BAR NK LÄD ER MULLSJÖ FACTORY OUTLE T 54 RUNT VÄTTERN

Cykel- och familjefesten

Sommarens utflyktsplanering är i full gång! Markera den 8–9 juni samt den 14–15 juni i din kalender. För det är då Vätternrundan äger rum, inte bara världens största motionslopp på cykel som lockar cirka 36 000 deltagare från hela Sverige och världen, utan också en cykel- och familjefest som engagerar över 4 000 volontärer och en mängd spontana påhejare längs Vättern. Här är några tips för att göra din upplevelse ännu mer minnesvärd!

Heja på deltagarna

Packa din fikakorg, campingstolen och besök minst ett par platser längs banan. Vätternrundan lockar deltagare från hela världen och bjuder på en mångfald av cyklar, kläder, åkstilar och huvudbonader. För att verkligen göra ett intryck, ta efter exempelvis Vigselprästen i Dalbyporten eller Popkören i Vadstena. Deltagarna uppskattar sådana överraskningsinslag. Hitta lämpliga platser längs banan och hur du enklast och säkrast tar dig dit via Vätternrundans eventguide (guide.vatternrundan.se).

Bo i Motala

Under Cykelveckan fylls centrala Motala med motionärer och cykelentusiaster, anhöriga och andra besökare. Stadsparken erbjuder bland annat ett barnområde med gratis aktiviteter, mat- och souvenirförsäljning samt en stor Stadium-butik med cykelutrustning och mycket mer. På Stadsparkscenen intervjuas profiler och lokala talanger uppträder. Barnens favorit, Vättis, finns på plats för en kram eller två. Under helgen den 8–9 juni kan du boka Familjepaketet, där boende på camping eller hotell, middag på restaurang, en exklusiv behind the scenes-guidning av Vätternrundan, möte med Vättis samt inträden till roliga aktiviteter ingår.

Race at your own pace

Cykelveckan i Motala måste upplevas på plats – helst från en cykelsadel och med en lätt badväska. Anmäl dig själv, familjen eller en vän till något av de sex loppen och upplev det själv! Du kan anmäla dig dagen innan eller till och med samma dag i mån av plats. Cykel kan du låna eller hyra på plats, och mat, dryck och massage ingår i deltagaravgiften. Vätternrundan är ett motionslopp – utmana dig själv på dina villkor och i din takt. För de minsta finns även Minivättern, där de får känna på loppets atmosfär. Vätternrundan – så började det!

För över ett halvt sekel sedan ville läkaren Sten-Otto Liljedahl höja folkhälsan i Sverige, och började med sig själv. Två år senare, 1964, gav han sig av för att cykla ett varv runt Vättern, ovetandes om att det skulle bli världens största motionscykellopp. Med premiärvarvet färskt i minnet bestämde han sig för att göra det igen, denna gång i bättre form och med fler cyklister. Och så blev det. Vätternrundan är än idag en drivkraft som sätter välmående i rörelse ur alla perspektiv.

Öppettider evenemangsområdet i Motala

Programmet fylls på löpande med start i maj, så håll utkik i Vätternrundans eventguide (guide.vatternrundan.se).

Fredag 7/6: 15:00 - 20:00

Lördag 8/6: 11:00 - 20:00

Söndag 9/6: 11:00 - 18:00

Torsdag 13/6: 15:00 - 20:00

Fredag 14/6: 11:00 - 20:00

Lördag 15/6: 09:00 - 18:00

Cykelveckan 2024 – Då går loppen

8 JUNI

TJEJVÄTTERN 100 KM

Ett motionslopp på cykel enbart för tjejer. Åk själv eller med tjejgänget.

Första start: 07.30. Åldersgräns: Från året då du fyller 12.

Ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

HALVVÄTTERN 150 KM

Ett karaktärsfullt lopp där storslagna vyer längs Vättern varieras med slingrande skogsvägar och böljande rapsfält på östgötaslätten.

Första start: 10.00. Åldersgräns: Från året då du fyller 15. Ingår i En Svensk Klassiker Halva.

VÄTTERNRUNDAN 100 KM

Loppet där det är möjligt att använda en elassisterad cykel, men du får så klart även cykla på en vanlig cykel utan el. Första start: 13.00. Åldersgräns: Från året då du fyller 12. Ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

9 JUNI

MTB-VÄTTERN

Ett sjönära mountainbikelopp med två distanser (25/50 km). Första start: 08.00. Åldersgräns: Från året då du fyller 8.

MINIVÄTTERN

Ett lopp för de allra yngsta, där även de får cykla ett lopp i vacker vättermiljö. Loppet har två distanser: 1 km och 2,7 km. Första start: 15.00. Åldersgräns: Ingen, men rekommenderad minimiålder är 3 år.

PROVA PÅ-LOPPET (PARACYKLIST)

Testa paracykling, med egen startgrupp.

Du kan cykla tvåhjulig cykel, tandemcykel, handcykel eller trike. Loppet arrangeras av Vätternrundan i samverkan med Svenska Triathlonförbundet, Svenska Cykelförbundet och Fritidsbanken Sverige för allas rätt till rörelse.

Anmäl dig till prova på-loppet:

14–15 JUNI

VÄTTERNRUNDAN 315 KM

Världens största motionslopp för cykling. Starten pågår från fredag 19.30 fram till lördag lunch. Målet stänger 24.00 på lördagen. Åldersgräns: Från året då du fyller 18. Ingår i En Svensk Klassiker.

RUNT VÄTTERN 55

välkommen till tibro!

Här i vår del av Skaraborg kan du njuta av varma bad i sjön Örlen, Rankås dramatiska landskap eller en gofika på något av våra caféer och konditorier.

För naturälskaren kan vi tipsa om Rankås med vackra vandringsleder och säregen natur, promenadstigarna längs med Tidan eller lövskogen vid Örlen.

För dig som gillar fart och fläkt finns både MTB-spår och pumptrack-bana i Rankås. En lite lugnare aktivitet är frisbeegolfbanan på Ånaplan eller en kanottur på Örlen.

Om hantverk är mer din grej så är ett besök på Tibro Glasverkstad ett måste. Vill du komma nära våra svenska gårdsdjur rekommenderar vi trevliga och barnvänliga Mini-Zoo.

Friluftsområdet Rankås

Upptäck uråldriga och vackra Rankås! Några kilometer från stan når du det uppskattade naturområdet med motionsspår, vandringsleder, cykelleder, vindskydd, grillplatser, omklädningsrum och allt du kan tänkas behöva för en aktiv dag i naturen.

Vandra i Tibro

Hämta ny energi och kom nära naturen. Vandra genom beteshagar, längs med Tidan eller i de djupa skogarna i Rankås. Tibro har 22 olika vandringsleder på totalt 30 mil, allt från kortare och lättare leder till riktigt utmanande. Snöra på skorna, packa matsäcken och ge dig ut på upptäcktsfärd!

Tibro runt på cykel

Upptäck Tibros vackra landsbygd och kulturmiljöer från cykelsadeln. Det finns flera fina cykelleder längs med Tidanån, öppna fält, hagar omgivna av gamla stengärdesgårdar och runt sjön Örlen. Här finns också riktigt bra MTB-spår för dig som vill ha mer fart och spänning.

Sola, bada, båta

Njut av sommaren vid vattnet! Knappt en mil från Tibro centrum hittar du sjön Örlen. Här kan hela familjen sola och bada, åka båt eller bara njuta av lugnet intill vattnet. Med flera badplatser och en camping är Örlenområdet en plats för årets varmaste månader.

Tibro mini-zoo

Ta med hela familjen till Tibro Mini-Zoo – den lilla djurparken där ni kommer djuren riktigt nära. Här får ni möjlighet att bekanta er med getter, får, höns, grisar, fåglar, kaniner, marsvin och ankor året runt. Och bäst av allt – det är helt gratis.

Sport & lek

Spendera en dag med aktiviteter i Tibro! Här finns många roliga och kostnadsfria aktiviteter för hela familjen. Du kan testa på discgolf, spela beachvolleyboll, träna på något av våra utegym eller paddla längs Tidanån.

Handla lokalt i Tibro

I Tibro finns små charmiga, unika butiker med stor personlig service. I Tibro centrum hittar du butiker med heminredning, delikatesser, kläder, skor och mycket mer. Ta en fika eller lunch på något av caféerna efter din shoppingtur. Varje fredag fylls lilla torget med marknadsstånd och klassisk torghandel.

Visit Tibro Turistinformation

Besöksadress sommartid:

Centrumgatan 17, Tibro

Tel vxl. 0504-180 00 turism@tibro.se www.visittibro.se

Följ Visit Tibro på Facebook och Instagram.

Visit Tibro Infopoints:

• Kommunkontorets reception

• Tibro glasverkstad

• Mini-Zoo

• Villann's Café

• Elanders bokhandel

• Bagare Brage

• Örlenbadets Familjecamping

I Rankås friluftsområde finns bl. a. MTB-spår med olika svårighetsgrad. Foto: Shauto

56 TIBRO
Foto: Shauto
TIBRO 57
Hyr kanot eller kajak och upptäck sjön Örlen. Foto: Thomas Harrysson Örlen är en fantastisk sjö för sportfiske. Foto: Magnus T Besök våra lantliga och idylliska gårdsbutiker. Foto: Shauto Hälsa på hos alla djuren på Mini-zoo. I Tibro vet vi hur en riktig fika ska smaka. Foto: Tobias Olsson

GULDPLATS KARLSBORG

– ett liv med guldkant!

I Karlsborg har livet det där lilla extra, det är en plats med flera guldkorn redo för dig att upptäcka – här finns nämligen allt för livsnjutaren, men också allt för den äventyrslystne. Bastubad, vandring i en nationalpark, historiska upplevelser, avslappnade båtturer och bad någonstans längs de långa badstränderna.

Vill du uppleva naturen finns det 13 naturreservat och 28 fantastiska vandringsleder. När det är dags för något gott att äta så finns det många olika möjligheter till det. Vill du njuta av vattnet är Karlsborg ett paradis. På grund av dess placering mellan två sjöar är det svårt att inte vara nära vattnet. Den friska Vättern står till förfogande med sin underbara skärgård Ombo öar och Kyrkogårdsön/Boviken. Med Nordens bästa sötvattendyk och fiskemöjligheter går det att göra en heldag till sjöss.

Göta Kanal lockar med båtturer och de stilla små sjöarna i Tiveden bjuder till ett lugn långt ut i vildmarken. Forsvik bjuder in dig som besökare till en spännande historia med sitt bruk och Göta Kanals äldsta och högsta sluss. Ännu mer äventyr väntar på Karlsborgs fästning. Här bjuds det på fartfyllda guidade turer för hela familjen året runt, eller lär dig mer om den fängslande historien på den historiska äventyrsturen, så vad väntar du på? Välkommen att uppleva Karlsborg.

Karlsborgs fästning

Den mäktiga fästningen som ligger på Vanäs Udde i Vättern började uppföras 1819. Platsen föreslogs av generalen och viceamiralen Baltzar von Platen, som också var initiativtagare till Göta kanalprojektet. Tanken var att regering, riksdag och kungahus skulle ta sig hit, och även Riksbankens guldreserv skulle förvaras här i händelse av krig. Guldreserven har under modern tid huserat i en av Fästningens källare. Under andra världskriget förvarades 140 ton guld på fästningen. Karlsborg blev bokstavligen en Guldplats.

Idag är Karlsborgs fästning en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar med eget museum, guidade turer, spännande aktiviteter, butiker och restauranger. Innanför de ståtliga murarna väntar äventyret för alla, oavsett ålder.

Tiveden är Sveriges närmaste vildmark

Njut av vildmarkskänslan i ett kuperat och vilt skogslandskap med dramatiska sprickdalar, vackra skogssjöar, jätteblock vid Stenkälla, utsikt från Trollkyrkobergen

Visit Karlsborg

InfoCenter

Storgatan 65, 546 32 Karlsborg

Tel: +46(0)505-173 50

Mail: info@karlsborg.se www.visitkarlsborg.se

Instagram: @visitkarlsborg

Facebook: @visitkarlsborg

samt badstranden vid Vitsand. Här har du otroliga möjligheter till att vandra i blandad terräng, cykla, rida, paddla, fiska eller gå höghöjdsbana. I nationalparken får skogen utvecklas till naturskog, opåverkad av det senaste årtiondens storskaliga skogsbruk. Med stora områden av gammal skog, något ovanligt i södra Sverige, får nationalparken sin unika karaktär från skogens ålder och mäktighet samt det vilt formade landskapet. Tivedens nationalpark omfattar 2 030 hektar och i nationalparken finns nästan 3,5 mil markerade leder, från rundor om 0,9 km till 9,5 km.

Forsvik

Forsvik är en idyll med pittoreska bruksbyggnader och Göta Kanals äldsta och högsta enkelsluss. Njut av det glittrande vattnet, kaffedoften från caféerna, småbutikernas lokala utbud eller en god glass medan du tittar på båtarna som tar sig igenom slussen. Slussen som är byggd 1813, är inte bara Göta Kanals äldsta utan även högsta då den har en fallhöjd på 3,5 meter. Forsviks Bruk har en otrolig industrihistoria, här levde en gång den svenske ingenjören Jan Ericsson som senare uppfann propellern. Samtidigt som du kan följa 600 års industrihistoria på bruksmuseet finns också andra verksamheter på området. Museet är en upplevelse för hela familjen och i området finns det flera möjligheter att slå sig ner på en filt och njuta av naturen. Letar du efter boende, finns det både vandrarhem och hotellrum. Tillsammans skapar detta en Guldplats med en riktigt genuin charm.

Upplev Karlsborg höst- & vintertid

Hösten i Karlsborg bjuder på det där lilla extra. Det går inte att undgå de gulfärgade kastanjeträden inne på Karlsborgs Fästning, marknader utspridda i kommunen och flera olika aktiviteter för både stora och små. Under hösten återkommer det flera traditionella evenemang som förhöjer mysfaktorn. Ett värmande besök på någon av byns restauranger kan starkt rekommenderas i höstvindarna. Höstvandringen är också populär då Granviks naturområde, Stora Fjällets naturreservat och Tiveden bjuder in till häftiga miljöer denna årstid. Naturens skafferi är fyllt med både blåbär och svamp. Även i vinterskrud är vår natur bedårande och i vår kommun finns det vinteraktiviteter för alla. Promenera vid Vätterns strand i vinterljus eller åk längdskidor på preparerade skidspår, varav tre ligger på elljusspår i Norra Skogens friluftsområde. Ligger isen på sjöarna runt Karlsborg finns det möjlighet till långfärdsskridskoåkning och pimpelfiske. Om du hellre vill hålla dig på fast mark kan du uppleva lite nostalgi på vår populära uterink/hockeybana i Hanken med naturis och elljus. Kring jul finns det ett magiskt skimmer kring Karlsborg och julmarknaderna i området. Forsviks julmarknad anno 1906 ger en gammaldags julupplevelse och julmarknaden på fästningsområdet bjuder in till julstämning med marknadsstånd och underhållning. För dig som vill ta ett steg in i en Carl Larsson målning så tar en sagolik biltur och en middag på någon av våra restauranger i Tiveden dig dit på en gång!

Välkommen att uppleva Guldplats Karlsborg, här finns det något för alla året om.

58 KARLSBORG
KARLSBORG 59

forsviksbruk.se

Upptäck 600 års

industrihistoria på Forsviks bruk

Historien om Forsvik tar sin början för många sekler sedan. Med vattnets kraft har här smitts järnföremål, sågats timmer och malts mjöl. Besök oss och upplev hur människa, maskin och miljö tillsammans lade grunden för en av landets äldsta bruksmiljöer – en del av den svenska industrins vagga.

Hotell Rödesund

Hotell & Bistro Rödesund

Hotell & Bistro Rödesund

Bo bekvämt i hjärtat av Karlsborg och njut av utsökt mat och dryck. På Hotell & Bistro Rödesund har du nära till fantastisk natur och spännande sevärdheter endast ett stenkast från hotellet.

Bo bekvämt i hjärtat av Karlsborg och njut av utsökt mat och dryck. På Hotell & Bistro Rödesund har du nära till fantastisk natur och spännande sevärdheter endast ett stenkast från hotellet.

Hotell Rödesund, Storgatan 41, 54632 Karlsborgrg www.hotellrodesund.se bokning@hotellrodesund.se -0505-610 10

Hotell Rödesund, Storgatan 41, 54632 Karlsborgrg www.hotellrodesund.se bokning@hotellrodesund.se -0505-610

KARLSBORGSFÄSTNINGSMUSEUM

Fästningsmuseetskildrarmilitärhistoriaochnutid samthembygdmedutrustning,vapen,uniformer ochandraföremål.

PåövreplanfinnerniGarnisonskyrkanmedsin storslagnabajonettkrona.

PånationaldagenöppnarvivårnyaFlygflottiljen F6utställning.

Thefortressmuseumdepictsmilitaryhistoryand thepresentaswellasthenativeplacewith equipment,weapons,uniformsandother objects.

OntheupperlevelyouwillfindtheGarrison Churchwithitsmagnificentbayonetcrown. OntheSwedishNationalDay,June6th,we openournewAirFlotillaF6exhibition.

BEFÄLSGATAN18-54630KARLSBORG TELEFON:0505-451826

WWW.FASTNINGSMUSEET.SE

Aktiva naturupplevelser och sjönära boende i Tiveden osjonas.se

VÄTTERN RUNT PÅ SJU DAGAR

Cykla runt Vättern med stopp på klassiska turistmål. Gränna, Visingsö, Hjo, Karlsborg, Askersund och Göta kanals huvudstad Motala. En fantastisk upplevelse runt Vättern!

10
60 RUNT VÄTTERN

Kontakt

Kolla vår hemsida tivedensmat.se för aktuella öppettider. Boka bord! Välkommen!

TIVEDENS MAT

Skeppshult Källdalen 1, 546 95 Karlsborg info@tivedensmat.se · 0505-22066

24sju forsvik kanalhamnen

brett sortiment av mat dryck godis mejeri

070 550 85 14 @24sju forsvik välkommen in dygnet runt!

Bada, sola och somna till vågornas brus. Våra trollstubbar har bästa läge direkt vid stranden och är utrustade med dusch, toalett, pentry och TV

shopping & tjärdoft

Välkommen till Kanalbutiken 5 knop Forsvik Kläder

Inredning Presenter

Souvenirer Öppet maj-september

Slussen Forsvik

070 550 85 14

@5knopforsvik

Allsångsledare: Maja Mellring Vid varje tillfälle uppträder även lokalartister 5 juli Anna Bergendahl 12 juli Thomas Di Leva 19 juli Niklas Strömstedt 26 juli Lili och Susie Istället för entré, köp allsångshäftet! Fredagar i juli 2024, kl. 18.30-20.30 Anna Bergendahl 5 juli Niklas Strömstedt 19 juli Lili och Susie 26 juli Thomas Di Leva 12 juli HISTORISKA ÄVENTYR VÄNTAR PÅ KARLSBORGS FÄSTNING HISTORISKA ÄVENTYRSGUIDETURER LILLA GULDJAKTEN KARLSBORGS FÄSTNING ADVENTURE ROOMS LADDA NER APPEN KARLSBORGSFÄSTNING GRATIS! Boka
visitkarlsborg.se UPPLEV UNIKA MILJÖER HITTA GULDET PÅ FÄSTNINGEN PREMIÄR HÖSTEN 2024 BOKA DIN GUIDETUR HÄR! ALLA BARN FÅRENBELÖNING HEMLIG UTMANAS I DIN HISTORIAKUNSKAPKLARAR DU UPPDRAGET? GUIDEN TAR ER MED IN I GÅNGARNA PÅ FÄSTNINGEN
din upplevelse på
”Krogen mitt i skogen”
Bo i en trollstubbeen upplevelse för stora & små! TEL. 0505-120 22 WWW.KARLSBORGSCAMPING.SE
RUNT VÄTTERN 61

Färgsprakande Höst!

Vandring & Cykling

Våra årstidsväxlingar är fantastiska och vi rekommenderar varmt vandring och cyklingen på hösten, oktober och november är underbara. Granvik och Stora fjällets naturreservat, Tiveden, Omberg, Östra Vätternbranterna, Västanvik, Harge Uddar eller Hökensås är några av våra favoriter. Djupandas in den friska höstluften!

TOPPBESTIGNING MED VACKRA VYER

Utsikt från Brunstorpsberget.

När det inte finns några löv kvar på träden öppnar ett nytt landskap upp sig, passa på att besöka dina favoritställen en annan tid på året och njut av den nya vyn. Några toppar att besöka: Taberg, Dunkehalla, Vista kulle, Kleven, Gränna berget, Linnarshemsberget, Vaberget, Staplaberget, Håleberget. Eller varför inte göra en mastklättring i någon av Motalas Radiomaster? Inget för den höjdrädde.

BESÖK NÅGOT AV ALLA VÅRA MUSEER

Runt Vättern finns en lång tradition som berättar om vår industrihistoria. Ta med familjen på en höstlovsutflykt och lär dig mer om vårt område. Du hittar våra museer på sidan 44.

Tändsticksmuseet i Jönköping.

SKÖRDEFEST

Vätterbygden är känt för sina bördiga jordar och ur dem växer det fram delikatesser. Missa inte vårt uppslag om den lokala maten på sidan 12. Och passa på att handla hos den lokala producenten under den finaste skördetiden eller njut av en höstfika från någon av våra mysiga caféer runt sjön.

62 RUNT VÄTTERN

Vintertips vid vättern

Gammeldags julmarknad och skyltsöndag

Många städer och orter bjuder under december in till skyltsöndag eller någon julmarknad. Kom i julstämning med gammeldags jul och snöklädda kullerstensgator.

Gå in på vår eventkalender för att se vilket datum som passar dig bäst.

Upplev det magiska ljuset

I januari och februari bjuds spektakulära solupp- och nedgångar över Vättern. Intensiva färger i gult, orange, lila och rosa som färgar himlen och sjön. Många konstnärer och författare har inspirerats av det unika ljuset vid Vättern.

Kallbada

Att vår kropp mår bra av att kallbada har man de senaste åren kunna läsa lite varstans. Men, vad är det då som är så fantastiskt med att kasta sig i iskallt vatten? Förutom att det ger en enorm kick enligt många, och en känsla av välbefinnande, visar även viss forskning på att riktigt kalla bad har minskat spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och därtill har forskningsdeltagare rapporterat lindrad smärta kopplad till reumatism, fibromyalgi och astma.

Enbart positiva effekter med andra ord. Så passa på i vinter att ta ett uppfriskande dopp i Europas femte största sjö Vättern, helt gratis dessutom.

VinterfiskE

Är du sugen på ett riktigt fiskeäventyr? Med en av Sveriges mest meriterade guider erbjuder Charterfiske förstklassiga trollingfisketurer på Vättern. Ett riktigt äventyr där du har stor chans att fånga röding, öring och lax.

Från klipporna vid Omberg och Stora Lund erbjuds ett av norra Europas bästa laxfiske från land.

Foto: CS Kommunikationsbyrå. Foto: Jesper Anhede. Foto: Jesper Anhede. Hitta en julmarknad som passar dig i vår eventkalender:
RUNT VÄTTERN 63

Med campingen som bas har du upplevelser för en hel vecka inom räckhåll i en av Sveriges största turistregioner.

Tågresor

Tuff-Tuff-tåget ”Rödingen”. Barnturer på campingen.

Turer till Vadstena för stadsvandringar och besök på Leksaksmuseet. Shopping- och kvällsturer.

FAMILJECAMPING

VID VÄTTERVIKSBADET

Mysig pub

Pub med à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. Storbilds-TV. Öppet: 18.00-23.00. Prova gärna våra egenfiskade kräftor.

Tel 0143-127 30 info@vadstenacamping.se www.vadstenacamping.se

Butik

Servicebutik med generösa öppettider där vi bakar bröd varje morgon.

Bangolf

Utmana vännerna i bangolf. Vår nya fina 9-hålsanläggning ligger alldeles intill stranden och restaurangen.

H ALLTID NYHETER PÅ GÅNG H

Bland våra senaste nyheter finns bland annat padelbana, linbana och pumptracbana.

Vi har också fortsatt att bygga nya stugor med hög standard och renoverat vårt äldsta servicehus. Restaurangen, vars uteservering nu är inglasad, är utökad med en boardwalk utmed vattenbrynet.

Det händer något nästan varje kväll i juli i restaurangen – quiz, livemusik, trubadur etc.

Välkommen till en härlig vistelse på Vadstena Camping!

H STUGOR OCH VILLAVAGNAR – QUICKSTOP 18.00- 10.00 H H VI HAR NÄSTAN 500 PLATSER FÖR HUSVAGNAR, HUSBILAR OCH TÄLT! H

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.