Runt Vättern 2023

Page 1

pilgrimsvandring runt vättern

på vift med john jennings

UPPLEVELSER OCH RESMÅL RUNT SJÖN VÄTTERN ASKERSUND · MOTALA · MJÖLBY · VADSTENA · ÖDESHÖG GRÄNNA-VISINGSÖ · HUSKVARNA-JÖNKÖPING · HABO · TIDAHOLM · HJO · KARLSBORG runtvattern.se 2023 det okända djupet
delar vättern
vi
våra bästa dyktips
medeltida turism

Fakta om Vättern

Sjöyta: 1 912 km2

Längd: 135 km

Bredd: 31 km

Största djup: 128 m

Vättern är Sveriges näst största sjö och Europas sjätte största. Namnet Vättern betyder helt enkelt vatten. De största tillflödena är Forsviksån från sjöarna Unden och Viken samt Huskvarnaån. Utlopp är Motala Ström.

Vättern är en gravsänka. På östra sidan ligger Omberg, en horst, d.v.s. en urbergsklippa som är en rest av de bergmassiv som vid förkastningsrörelsen sjönk i djupet.

I Vättern finns närmare 30 fiskarter som t ex harr, nors, röding, sik och vätternlax, som lustigt nog inte är en lax utan en laxöring. Vätterns fiskar kan man sommartid se på Vättern-Akvariet i Motala.

2 RUNT VÄTTERN

Runt Vättern 2023

På vift med John Jennings

Under en vecka varje sommar beger sig ett antal båtar från Hästholmen ut på en liten Vättern-turné. Forsvik och Askersund är de hamnar och orter som besöks.

Sida 4-5

Vättern delar inte oss – vi delar Vättern

Hållbar besöksnäring – om att mötas tillsammans och att utveckla en plats.

Sida 6-7

Det okända djupet

Vättern ansågs länge vara bottenlös. Två män försöker loda djupet utanför Omberg där sjöns största djup troddes vara. De skarvar ihop allt de har i tågvirke men ingenting räcker.

Sida 8-9

Birgitta som pilgrim

Heliga Birgitta är ett av Europas skyddshelgon och i år är det 650 år sedan hon dog. Vadstena blir under medeltiden en känd valfartsort för pilgrimer som var de medeltida turisterna.

Sida 10-12

Pilgrimsvandring runt Vättern

Under perioden 9 juni – 9 juli 2023 kommer den vackra bygden runt Vättern vara fonden för en pilgrimsvandring.

Sida 13

Dykning i Vättern

Nordens bästa sötvattensdyk. Vi träffar Niklas Jarsmo, dykare med stor erfarenhet. Vi tipsar också om de bästa dykplatserna i Vättern.

Sida 14-15 och 50-51

Presentation av orterna runt Vättern:

tillsammans runt vättern

Produktion: Wettersaga AB, Ödeshög

Tel. 0768-95 50 36

info@runtvattern.se · www.runtvattern.se

Redaktion och annonser: Åse Wännerstam

Redigering: 0390 Communications, Gränna

Omslagsfoto: CS Kommunikationsbyrå AB

Tryck: Mittmedia Print 2023

Upplaga: 70 000 ex Ansvarig utgivare: Åse Wännerstam

Vattnet är den förenande faktorn för oss som bor och verkar runt Vättern. Vi uppmärksammar detta lite extra i år då Runt Vättern arrangerar en Pilgrimsvandring med tema vatten och hållbarhet. Visste du att namnet Vättern betyder vatten och att Sveriges näst största sjö är en dricksvattentäkt?

I årets upplaga av magasinet du håller i din hand fokuserar vi lite extra på vatten. Vi djupdyker, bokstavligt talat under ytan och lyfter fram den speciella undervattensvärld som Vätternvattnet erbjuder.

Djupet i Vättern har alltid fascinerat oss som bor här och det finns många myter och sägner om sjön. Finns det ens någon botten? Om detta berättar vi mer i reportaget Det okända djupet.

Det finns flera sätt du som besökare kan bidra till att göra vårt område än mer hållbart. Det gäller även oss som bor och verkar här. Hållbart resande handlar om att dela en plats och lämna den vidare för nästa generation att njuta av och uppleva. Läs mer om hur du kan bidra i reportaget Vättern delar inte oss, vi delar Vättern.

I år är det 650 år sedan Heliga Birgitta dog och vi vill uppmärksamma de medeltida turisterna, pilgrimerna lite extra. I samarbete med svenska kyrkan, kommuner och besöksnäring genomför nätverket Runt Vättern en pilgrimsvandring under perioden 9 juni – 9 juli. Den går för att värna Vättern som dricksvattentäkt. Vätterns vars namn betyder vatten, blir också en reflektion över hållbarhet och framtida livsvillkor.

Vandringen möter historiska nedslagsplatser och bjuder in till tankar kring livet genom bl.a. Ellen Key, Verner von Heidenstam, Heliga Birgitta och Dag Hammarskjöld. Pilgrimsvandringen startar och slutar i Jönköping, går genom fyra stift och fyra landskap och betraktar Vätterns vatten från alla fyra väderstrecken och ur många fler aspekter – förmodligen lika många som antalet pilgrimer. Anmäl dig och vandra med!

Att cykla runt sjön under Vätternrundan är kanske det många förknippar mest med Vättern. I år har vi inlett ett samarbete med Naturkartan. Vi hoppas detta ska ge dig som besökare en mer sammanhållen upplevelse av hur du kan cykla och vandra runt Vättern i din egen takt. Gå in på hemsidan och utforska alla härliga leder som vårt område bjuder på. Vi har också tagit fram färdiga paket för dig som vill utforska Vättern under några dagar eller mer. Till fots, på cykel eller rundtur med bil. Paketen hittar du också på vår hemsida.

Tack till alla medarbetare, annonsörer och samarbetspartners som gör detta möjligt. Vi är många som gör detta tillsammans och vi hoppas du som läser och besöker oss uppskattar det vi gör.

Välkommen runt Vättern!

Åse Wännerstam

Askersund 18-19 Motala 22-23 Vadstena 26-27 Mjölby 30-31 Ödeshög 34-35 Gränna/Visingsö 42-43 Jönköping/Huskvarna 48-49 Habo 52-53 Tidaholm 56-57 Hjo 58-59 Karlsborg 60-61
RUNT VÄTTERN 3
Läs mer om och boka färdiga paket på vår hemsida:

john jennings

TEXT och bild: åse wännerstam

Under en vecka varje sommar beger sig ett antal båtar från Hästholmen ut på en liten Vättern-turné. Forsvik och Askersund är de hamnar och orter som besöks.

Vid lunchtid manövrerar kapten Lasse ut bogserbåten John Jennings från Hästholmens hamn. I år är det bara en följebåt med David och Helena. Vi som mönstrat på John Jennings är Ingmar och undertecknad. För mig är det första gången och under flera år har jag hört om dessa upptåg och händelserika resor. Det kommer visa sig att i år inte är något undantag.

Vi sätter kurs tvärs över Vättern mot Karlsborg och Forsvik. Vi får vågorna emot oss och för följebåten blir det en rejält guppig tur. Vätterns vågor är kända för krabb sjö och inte helt behagliga. Vi på John Jennings känner inte av det på samma sätt. Som ny besättningskvinna får jag snabbt möjlighet att styra skutan. Det blir lite slalom i början men snart kommer känslan hur mycket jag behöver parera vågorna för att föra båten rakt och i rätt kurs.

Det är lätt hänt att ta sikte på fel riktmärke vilket även vår rutinerade kapten får erfara då följebåten till slut pekar att vi bör nog styra om lite för att inte hamna i Hjo. Vid Karlsborg väntar broöppning och vi inser lite sent att vi troligtvis kommer missa öppningen med några minuter vilket vore retligt då vi får ligga på vänt till nästa. Men Lasse ökar till 8 knop och med en halv minut till godo anländer vi precis i tid och glider smidigt igenom och upp i Bottensjön.

Snabbt ändras miljön och klippor och småöar skapar härlig skärgårdskänsla. Forsvik är ett mysigt stopp och hit går att komma både med båt, bil och husvagn. Slussen är både den äldsta och högsta på Göta Kanal och trevlig underhållning att titta på dem som slussar.

Missa inte ett besök på Forsviksbruk som visar upp 600 år av industrihistoria. Under hela året ges här guidade turer, teater och olika musikevenemang. Alvas Café och Forsviks Mat och B&B är givna stopp när du är här. För att inte tala om mysiga Kanalbutiken 5 knop som ligger precis vid slussen.

på vift med
Kapten Lasse till rors.
4 RUNT VÄTTERN
Spetsnäskanalen.

På andra försöket går det bättre och vi får en underbar tur upp i Dammsjön, Spetsnäskanalen och sjön Viken. Vi ankrar upp och får njuta av både bad och sol innan det är dags att slussa ner igen. Denna gång utan missöden men med många nyfikna och intresserade åskådare.

Upp i skärgården

Sveriges hemligaste skärgård har den kallats. Ölandskapet i norra Vättern. Visste ni att här finns över 1200 öar? Vi säger hej då till Forsvik och styr skutan norr över mot Askersund. Utanför Karlsborg går vi ut på stort vatten och Vättern ger verkligen en havskänsla. Vi passerar Djäknesundet, Omboöar och går in i skärgårdsmiljö vid Aspa bruk. Vattnet är turkost och runt om oss finns obebodda klippöar med blåbärsris och tallskog. Fantastiskt vackert. Här är det populärt att paddla kajak och vi ser många båtar som ankrat upp och människor som solar och badar på klipporna.

Slussäventyr

En av dagarna får vi ytterligare tillskott till besättningen i form av Anna och Ninni. Vädret ser ut att bli lovande så nu testar vi att gå kanalen en bit upp till sjön Viken. Med tanke på John Jennings storlek så hade vi stämt av med slussvakterna att efter den stora passagerarbåten Juno ska vi slussa. Sagt och gjort, vi har span på Junos ingång och efter den var det vår tur. Trodde vi.

Men någon miss i kommunikationen gör att två segelbåtar börjar slussa ner och vi tvingas backa ur den trånga kanalen. Att manövrera detta och ta hänsyn till övriga segelbåtar som ligger och väntar visar sig bli en svettig övning. Till en början går det bra att sakta glida mot kanten och backa men plötsligt fastnar aktern och fören tvingar sig från kaj och rakt mot en segelbåt. Nu sitter vi fast. Tvärs över kanalen så inga båtar varken kan gå upp eller ner. Tack och lov behåller alla inblandade fattningen och med hjälp av segelbåtens Holländska besättning och stort engagemang på land så lyckas vi bända loss aktern och kan fortsätta backa ut längs kanten. Vi bjuder på spännande underhållning en stund och det finns många fotobevis på händelsen. Tur att vi har en skicklig kapten ombord.

Efter några timmar närmar vi oss Hammarsundsbron som tornar upp sig. In genom viken och vi får fin vy mot Stjärnsunds slott som ligger vackert vid Vattnet och vyn in mot Askersunds hamn. Precis när vi lägger till öppnar sig himlen i en riktigt störtskur som är över lika fort som den kom. Kvällen blir solig och fin och vi ser fram mot våra dagar i Askersund.

Småstadshopping i Askersund

Askersund bjuder på mysiga promenadstråk och trevlig småstadshopping. Missa inte Johans Leksaksbod som blev känt från tv serien Tjuv och polis för några år sedan. Det är fortfarande kunder som besöker Johan och pratar om programmet. Sommartid är hamnen en mysig pulserande mötesplats med små hamnbodar med allehanda godsaker och delikatesser, konst, musikunderållning och epaburna ungdomar. En trevlig promenad är upp till hembygdsgården som har fina naturstråk med getter, kaniner och andra smådjur. Den ligger vackert med fin utsikt mot Stjärnsundslott och vattnet. Strandpromenaden kan även ta dig ut på Borgmästarholmen med fina möjligheter till bad. Vill du inte gå kan då åka med det lilla tåget som avgår från hamnen flera gånger varje dag.

Räkfrossa med Wettervik

Även här väcker John Jennings uppmärksamhet, kanske är det den vajande Hammarbyflaggan eller besättningen som gör det. Många frågar och är nyfikna på den stora bogserbåten. I Askersund har vi gott sällskap av arbets-

båten Pricken som ägs och drivs av Johan och Marita. De har också under tjugo år tagit med passagerare ut på M/S Wettervik. Även vi passar på att ta oss ut en kväll med räkfrossa, trubadur och njuter av en vacker stilla sommarkväll i ölandskapet vid Hammar. Vid Grönön gör vi ett strandhugg och när det väller av passagerare, förfärar vi säkert det stackars par som slagit upp sitt tält. Många Askersundsbor förknippar första turen båten gör med att ”nu är sommaren här”. 2022 var tyvärr sista året den trafikerade Vättern och har nu en annan hemmahamn men håll utkik, vi får hoppas det kommer en ny båt som pryder Askersund. Skärgården är verkligen värd att upplevas.

Vilken sida om märket?

Våra dagar i Askersund börjar lida mot sitt slut och vädret varnar för rejäla vindar så vår följebåt bestämmer sig för att gå en dag tidigare. De tvingas in i Motala hamn när vindarna och vågorna blev för stora utanför Motala bukten. Vi kastar loss dagen efter och passerar i sakta mak genom sundet. Här är vi skyddade för vinden och kapten och den nyblivna besättningskvinnan passar på att göra lite underhåll på båten. Vi är inte riktigt observanta och sjömärken kan vara luriga. Vi erfar att det tydligen går bra att passera på fel sida märket också och fortsätter hemåt. Det är lättare att navigera hem för så fort vi kommer ut på öppet vatten ser vi Omberg och det är bara att hålla kursen. Nu får även John Jennings bekänna färg i vågorna och vattnet slår in över relingen och båten kränger. Bra att hålla fokus på horisonten för att undvika illamåendet. Vi passerar Jungfrun och ett myller av sjöfåglar skränar och flyger runt ön. Det är fascinerande att se hur de leker i vindarna. Innan vi kommer fram till Hästholmen passerar vi Omberg. De lodräta klipporna och grottorna försvinner ner i Vätterns vatten. Idag är ingen bra dag att paddla hit i kajak konstaterar vi. En och annan segelbåt har utmanat sig men Vättern är idag ganska tomt. Det gäller att veta vad man gör om man ska ge sig ut. Vi får ett varmt och glatt mottagande från Hästholmen när vi glider in, det är allt lite tomt vid kajplatsen när John Jennings inte ligger där. Det är skönt att vara hemma igen och ha med sig många fina minnen från vår vecka till sjöss.

Askersunds hamn. Stjärnsunds slott.
RUNT VÄTTERN 5
Spetsnäskanalen.

Vättern delar inte oss – vi delar Vättern

– hållbart resande handlar om att mötas på en plats

text och bild: linda staaf

6 RUNT VÄTTERN

Vad menas med ”hållbar besöksnäring”?

Att något är hållbart betyder egentligen att något är beständigt, att det är utan förändring. Men det vi söker är ju en förbättring, en utveckling. Det vi vill förbättra, är nog i grund och botten livskvaliteten för de som vistas inom ett visst område. Så istället för att tänka hur vi kan utveckla en plats mer hållbart, så kan vi ställa oss frågan – hur kan vi öka livskvaliteten på den här platsen? Något som vi gör tillsammans, vi som delar ett område – vi som delar på Vättern.

Älskade Vättern

Vi som lever och verkar vid Vättern kan dagligen njuta av den speciella känsla som sjön bjuder på och vi förstår varför det här området lockar till besök och utforskande. Oavsett om det rör sig om soluppgångar från dess västra sida eller solnedgångar från dess östra sida, så bjuder sjön in oss till att stanna upp en stund och njuta lite extra av stunden och platsen vi för närvarande befinner oss på. Den kan fylla olika syften för oss – en plats för avkoppling, eller en möjlighet till lek och aktivitet, en källa till inkomst eller som den drickvattenreserv den är – en källa till liv.

Värt ett besök – värt ett liv

Oavsett av vilken anledning vi söker oss hit eller hur länge vi stannar här, så har vi alla det gemensamt att vi möts och delar platsen med andra som alla vill kunna njuta av tiden här.

Turism och resor är möten där det inte ska handla om att ta plats, utan att visa respekt för andra, att öppet och nyfiket bekanta oss med varandra och våra olika historier. Där vi som står värdar försöker skapa möjligheter för aktiviteter och upplevelser som skonsamt låter våra gäster upptäcka och ta del av det som gör just vår plats värd ett besök eller till och med värt ett liv.

Det goda livet

Vättern har blivit en naturlig gräns för de fyra landskap som omger sjön men har trots det inte blivit något som skiljer oss åt. Istället enas och samlas vi kring Vättern, med den gemensamma frågan – hur kan jag bidra för att Vättern och det goda livet här ska blomstra, idag och i framtiden?

Semestra för livet

Texten ovan är inte bara en hyllning till Vättern och de lokalsamhällen och naturområden som omger sjön. Den sammanfattar även budskapet om vad ”hållbar utveckling” handlar om, där ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv alla går hand i hand. För utöver miljö- och klimatfrågor är också lokalbefolkningens välbefinnande av stor betydelse, likväl som att vi människor i vår tur är beroende av att djur- och växtliv frodas. För att vi ska utveckla och förbättra vår plats för framtida generationer behöver vi lära av varandra – därför är möten och resor värdefulla, så länge som de sker med en önskan om att förbättra platsen.

Så här kan du som värd bidra till en plats:

• Använd dina resurser för att förbättra miljön för allt som lever i området. Gör platsen än mer värdefull genom det arbete du utför eller det liv du lever.

• Informera besökare om vilka platser som är lämpligast att besöka under aktuella tidpunkter, och vilka som bör undvikas med respekt för de och det som lever där idag.

• Tänk på att allt vi gör idag påverkar livet för de som ska leva här efter oss. Skapa och förbättra förutsättningar för en större mångfald av djur- och växtliv.

• Vi är många som samarbetar och handlar lokalt – låt även dina gäster och kunder veta det genom att berätta mer om dina leverantörer och partners.

Så här kan du som besökare bidra till en plats:

• Besök gärna en plats utanför de stora högsäsongerna.

• Geotagga inte platser i naturen, hittar du en skatt – behåll den för dig själv!

• Handla av och anlita småskaliga lokala verksamheter för att gynna lokalekonomin.

Kanske är ordet livgivande bättre än hållbar i sammanhanget? Vad sägs om att driva en livgivande verksamhet eller att åka på en livgivande semester?

• Visa respekt för allt liv du delar platsen med.

• Lär av de som känner platsen bäst.

• Låt besöket ta tid, det är först då du kan känna in platsen och få en bättre kontakt med den och de som lever där.

"Hur kan vi öka livskvalitén på den här platsen?"
RUNT VÄTTERN 7
Foto: Fredrik Broman

det okända djupet

Vättern ansågs länge vara bottenlös. Två män försöker loda djupet utanför

Omberg där sjöns största djup troddes vara. De skarvar ihop allt de har i tågvirke men ingenting räcker. När de skarvat i sista stumpen hörs en röst från djupet: ”Mäter du min längd så vet du mitt djup!”

En skeppare i forna tider vid namn Bojharthefinne, lär väster om Rödgavels grotta (Omberg) ha sänkt ner en lina på 1100 famnars längd utan att nå botten.

På 1600-talet gör Per Brahe resultatlösa mätningar utanför Visingsö, liksom Greve Oxenstierna på Västgötasidan. Botten kan inte nås. Till slut ingriper själva sjöfrun och uttrycker sitt missnöje med dessa mätningar. Lodet som används byts oförklarligt ut mot hästhuvuden och andra otrevliga ting som kommer upp ur sjön. Då växer respekten för den bottenlösa sjön så till den grad att ingen längre vågar delta i mätningarna. Norr om Visingsö är det officiella djupet nu 128 meter.

Underjordiska strömmar

Det finns flera föreställningar om underjordiska förbindelser med andra sjöar t.ex. Vänern och Bodensjön i Alperna. Det berättas om en drunkningsolycka av en ung kvinna i

Vättern vars kropp sedan återfinns i Bodensjön. Kvinnan identifieras med hjälp av sin psalmbok med namn.

Flera märkliga fenomen är också förknippade med underjordiska strömmar eller vindar, bl.a. historierna om Vätterns hägringar eller luftbilder som kan ses vid speciella väderförhållanden. Än idag berättas det om märkliga bilder som skapas över sjön, de mest otroliga ting har skådats: segelflottor, krigslag, borgar, kyrkor, ja hela städer.

och filma i djupet men strömmar gör det nästintill omöjligt. Att sjöodjur är förknippat med Vättern kan ses i Huskvarna där Nessie tagit form av en sjöorm vid E4:an.

Jättarnas värld

Granne med Nessie står Jätten Vist, gjord av konstnären Calle Örnemark 1969. Området runt Vättern är verkligen jättarnas värld. Många är historierna om jättarna runt Vättern, hur de i ilska över kyrkbyggen singlade iväg stenar för att krossa den nya kristna tron för över tusen år sedan. Så här berättar östgöten Elis Åström 1962 för Folktro och Folkliv i Östergötland:

Enligt folktron är det sjöfrun, som före en storm flyttar sina palats och trädgårdar till en lugnare plats av sjön. Hon tros ha sitt hemsviste vid ön Jungfrun utanför Vadstena.

Det stora sjömonstret

2003 hittades äggskal i Motalaviken, Baby Nessie blev en stor nyhet och tros vara en släkting till Loch Ness odjuret i Skottland. Men finns det verkligen något i djupet? Fiskare har berättat om oförklarliga vattenbubblor som sprängt både isar och båtar. De kommer från ingenstans för att sedan försvinna. Försök har gjorts att mäta

”I Omberg bodde sjöfrua. När Visingsö byggdes, gick det till såhär. Det var en jätte och hans fru som skulle gå över Vättern till Omberg.

– Det är för brett för att kliva över, sa jättekvinnan.

– Du får lov att ta ett spadtag och häva i pölen. Jätten tog ett spadtag på Ombo Öjer på Västgötasidan och där syns märket än i dag. Där han släppte ut jorden, vart det en fläck som kallas Visingsö. På den klev de över till Gränna, och därifrån gick de till sjöfrua i Omberg. Hon ville bjuda på gädda, så hennes tjänsteflicka fick springa till Hammarsundet längst i norr och hämta en.”

"Än idag berättas det om märkliga bilder som skapas över sjön, de mest otroliga ting har skådats"
TEXT: åse wännerstam
8 RUNT VÄTTERN
Baby Nessie.

Bevisligen firade jättarna många gånger och orkade inte gå runt. Liknande berättelser finns hur Landsjön och Visingsö blev till när jätteparet skulle på fest i Västergötland.

Sagornas Ö

Där Vättern nu ligger låg en gång en stor och bördig dal. Två kungar, bröderna Vätte och Vise, regerar över riket i dalen. Vise är god och rättvis medans Vätte är elak och grym. Vise gifter sig med en vacker prinsessa från grannskapet. Vätte upptänds av en häftig kärlek till svägerskan, slår ihjäl sin bror och tar prinsessan till maka. Ett stort gravröse reses över Vise, det som idag är Visingsö.

Kärleken är inte besvarad och för att komma ifrån sin nya make tar prinsessan sjöfrun till hjälp. Sjöfrun vill locka ner Vätte till sitt rike och antar prinsessans gestalt vid bröllopet. Därefter förtrollar hon honom och alla hans ägodelar, gårdar och slott. Hela riket sjunker ner i djupet. Sjön får därefter namnet Vättern.

Vätte trivs inte där nere i djupet. Lugna, vackra sommardagar försöker han uppföra sitt sjunkna rike och många har sett dessa hägringar. Men då rör den mördade brodern, Vise, på sig i sitt kummel på Visingsö och då ramlar åter alla Vättes byggnader ner i djupet. Då rasar Vätterns konung och sjöns vågor häver sig mot stranden, även om det är vindstilla.

Ordspråket ovan kommer från en annan av sjöns egendomligheter, att oberoende nederbörd så är vattenståndet detsamma. Ett ovanligt lågt vattenstånd rapporteras år 1826 och de följande åren blev skörden god. Vi får hoppas att det stämmer även i våra dagar.

"När Vättern fullt sitt vatten får, då är för dörren onda år"
Jätten Vist.
Visingsö – Sagornas ö. Sjöodjuret Nessie. RUNT VÄTTERN 9
Jätte, tecknad av John Bauer.

birgitta – som pilgrim

TEXT: åse wännerstam

Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 och i år är det 650 år sedan hon dog. Hon var dotter till lagmannen Birger Persson i Finsta, Uppland.

Modern Ingeborg Bengtsdotter tillhörde Bjälboätten i Östergötland.

Hon helgonförklaras 1391 och är mer känd som Heliga Birgitta av Vadstena.

Birgitta är ett av Europas sex skyddshelgon och med sina drygt sexhundra uppenbarelser är hon den svenska medeltidens mest produktiva författare.

Drottningens mentor

och lagmannens hustru

Som 13-åring blir Birgitta bortgift med den då 18-årige Ulf Gudmarsson. Det sägs att ungdomarna fattar tycke för varandra och lever ett lyckligt, om än konfliktfyllt äktenskap. Birgitta ägnar mycket tid åt det religiösa livet medans Ulf, som riddare vid hovet, troligtvis är mer utåtriktad. Ulf blir också lagman i Närke. Makarna driver storhushåll på gården Ulfåsa vid sjön Boren i Östergötland och här föds parets åtta barn. Birgitta blir också magistrata till den unga drottning Blanka och hon varvar sin tid mellan Vadstena och Ulfåsa under flera år.

En medeltida

släkttradition

Birgittas föräldrar tillhör en av den svenska medeltidens mest framstående familjer. Fadern Birger är lagman i Uppland och Ingeborg är nära släkt med kungafamiljen. I släkten är det tradition att ge sig ut på vallfärder. Birger besöker spanska Santiago de Compostela och farfadern besöker Jerusalem.

Medeltida turism

Det kanske är svårt att föreställa sig att människor på 1300-talet reste så mycket som de gjorde. Soldater, affärsmän och pilgrimer följer dåtidens Europavägar. Pilgrimerna färdas till fots och till häst, ofta på strapatsrika resor till helgongravar i och utanför Sverige. En vanlig marschtakt vid pilgrimsresor på kontinenten är 30-40 km per dag. Vallfärderna blir riktiga folkrörelser, stora grupper reser tillsammans vilket oftast är bra. Det är farliga resor där pilgrimer blir rånade och överfallna. Längs med vägen växer det upp härbärgen och researrangörer som ordnar allt det praktiska. Det är en utbredd medeltida turism med försäljare av souvenirer och pilgrimsmärken. Platser som besöks är lika eftertraktade idag: Norge, Spanien, Italien och det heliga landet. Ju längre resa desto större ansträngning och därmed större andlig gärning. Syftet är att blidka Gud, råda bot på sjukdomar, olyckor och missväxt eller helt enkelt visa tacksamhet till Gud.

Pilgrimsresorna

Birgitta blir med tiden mycket berest. Tillsammans med Ulf gör hon flera pilgrimsresor. Liksom många andra nordbor vallfärdar de till den norske helgonkungen Olavs relikskrin i Nidarosdomen (Trondheim). Erik den Heliges relikskrin, i Uppsala domkyrka besöker hon säkert många gånger då hennes föräldrar ligger begravda där. Nästa resa blir till Santiago de Compostela, deras exakta resväg är inte känd men troligtvis reser de ner genom Frankrike. Detta är en resa som påverkar Birgitta mycket. Frankrike är krigshärjat och hon får se stort lidande i spåren av krig och pesten som drabbar Europa. Resan varar i tre år och på väg hem insjuknar Ulf allvarligt. De lyckas ta sig till Alvastra Kloster, två mil söder om Vadstena. Här får Ulf omvårdnad av de cisterciensiska bröderna men dör i sviterna av sin sjukdom 1344. Birgitta stannar kvar i Alvastra i fem år innan hon gör sin långa resa till Rom där hon sen blir kvar fram till sin död. Hon får en uppmaning av Kristus att förmå påven att flytta tillbaka till Rom.

Jag är naturens skapare, jag kan försvaga och förstärka såsom mig behagar.”

Med på färden är båda hennes söner Birger och Karl och dottern Katarina. De stannar till hos drottning Johanna i Neapel som är en vän till Birgitta. Det sägs att Johanna blir väldigt förtjust i sonen Karl och att han ställer till med stor skandal genom att kyssa drottningen mitt på munnen. Resan är dramatisk på flera sätt då sällskapet fortsätter med båt. Utanför Jaffa grundstöter båten och panik utbryter. Endast Birgitta är lugn då Gud är med dem, sällskapet förlorar alla sina tillhörigheter men tar sig iland oskadda. De anländer till Jerusalem exakt ett år efter avresan från Rom.

Den sista resan hem till Vadstena Pilgrimsresan till Jerusalem tar på Birgittas krafter och den 23 juli 1373 somnar hon in i sitt hem i Rom. Vid hennes sida finns sonen Birger, dottern Katrina, biktfäder och hela hushållet. När nyheten om hennes död sprids, samlas stora skaror av människor utanför hennes hus. Hennes kropp transporteras i en säker träkista med järnbeslag genom hela Europa. Sju månader tar färden och det är ett sällskap på ett tjugotal personer som följer hennes väg, ledda av Katarina.

Från Rom gör hon många resor till kända pilgrimsmål: den helige Franciskus stad Assisi, benediktinklostret i Farfa, den heliga Andreas grav i Amalfi, Matteus grav i Salerno. Flera gånger besöker hon Neapel.

Sin sista pilgrimsresa gör hon 1371, hon får en uppenbarelse av Kristus att besöka det heliga landet. Hon uttrycker bestörtning att hon är för gammal och skröplig men får ett tydligt svar: ”Varför skyller du på din ålderdom?

Kistan finns att se i Vadstena på Sancta Birgitta Klostermuseum och relikskrinet kan ses i Klosterkyrkan. Detta tillverkas till Birgittas reliker redan på 1300-talet. Vadstena blir snabbt Nordens mest besökta vallfartsort under medeltiden och än idag besöker tusentals pilgrimer kyrkan. Sierskan från Norden är en världens mest kända svenskar.

Medeltida avbildning av Heliga Birgitta som pilgrim, med sonen Birger och dottern Katarina. Hargs kyrka, Uppland.
10 RUNT VÄTTERN
Historiska skomakaren Sofia Berg och arkeologen Henrik Summanen har rekonstruerat Birgittas pilgrimsväska så som den såg ut från början.

medeltida "visa-kort"

Hur bar pilgrimen sig åt för att inte bära med sig kontanter och bli rånad? Helgandsbanken hade kontor lite varstans i Europa. Resenären hade ett personligt brev utställt av en lokal bank som intygade att pilgrimen hade pengar där. Mot uppvisande av brevet kunde pilgrimen sen ta ut pengar längs med vägen.

ingrid av skenninge

Den första mer välkända svenska pilgrimen som reste till Santiago de Campostela borde vara St:a Ingrid. Hon var priorinna och grundade dominikanerkonventet i Skänninge 1281. Hon var också hovdam vid kung Valdemars hov i Vadstena och faster till Birgittas fars första hustru.

RUNT VÄTTERN 11

I Heliga Birgittas skafferi

Pilgrimsmat är den måltidskultur som växer fram för pilgrimsvandrare på väg till Vadstena.

Med hjälp av historieforskning kring Heliga Birgittas eget skafferi och med fröer bland annat från nordiska genbanken, odlas återigen medeltida växter längs S:t Birgitta Ways.

Pilgrimsmat

Genom projektet pilgrimsmat har grönsaker, frukt, bär och spannmål som ingick i den medeltida måltiden återkommit i odling. Vissa fanns bara i genbanken. Två helt unika sorter har kunnat bevaras tack vare projektet, Viggeby Gråärt och Nunnpäronet. Runt pilgrimslederna har man fått tag på intresserade odlare, somliga matlagare till de pilgrimer som vandrar S:t Birgitta Ways pilgrimsleder tilll Vadstena.

Vad åt man på medeltiden?

Tillsammans med kulturväxthistorikern Matti Leino och matkulturprofilen Hans Naess har Vadstena pilgrimscentrum tagit fram en sortlista över de odlingsväxter som Heliga Birgitta, med största sannolikhet, hade i sitt eget skafferi. Sorter som återigen blivit tillgängliga för dig och mig.

I samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren har det tagits fram enkla recept som passar pilgrimer på vandring. Mat på odlingsväxter med historisk anknytning anpassade för nutidsmänniskan. Recepten fokuserar på temat den goda frukosten, mat på vandring och den delade måltiden.

Päronträdet i kärnskogen

Projektet får genom Eva Hagström-Öberg nys om att någonstans vid Zinkgruvan söder om Askersund ska Sveriges äldsta päronträd finnas. Ryktet säger att det är 800 år gammalt och frösått från kärnor som förbivandrande munkar från Risberga kloster spottat ut.

En medeltida postilla lyder ”Så som apeln bär äpplen, och päronträd bär päron, så är människan skapad för att göra goda gärningar”.

Eva beger sig ut på detektivjakt och efter en hel del dörrknackningar träffar hon en man som kan berätta om trädet. Till den stora förtreten berättar mannen att trädet blåste ner under en höststorm för några månader sedan. Att missa ett åttahundraårigt träd och en medeltida päronsort med bara några månader är mer än retligt. Tänk att de kommit några månader för sent för att rädda trädet till eftervärlden. Nedslagen återvänder Eva till Vadstena och berättar de tråkiga nyheterna för Matti Leino. Men finns

det inga grenar kvar? Våren har ju varit kall. Nytt hopp väcks och det blir en ny tur tillbaka till trädet. Och jodå, allt ris har lagts på hög och längst ner levande pärongrenar. Ett helt lass får följa med Eva tillbaka och kan med hjälp av Hans Naess ympas in på andra träd. Nu växer de nya päronträden så de knakar och snart hoppas de få första skörden av de ursprungliga päronen.

Mer information: Pilgrimsmat.se

Är du intresserad av att bli en odlare eller matlagare längs S:t Birgitta Ways, kontakta Eva Hagström-Öberg: eva.hagstrom@svenskakyrkan.se

12 RUNT VÄTTERN
Emanuel Eriksson, Eva Hagström, Mathias Dahlgern och Hans Naess.

I Heliga Birgittas skafferi:

Svarta vinbär

Plommon

Körsbär

Äpple

Päron

Humle

Svartsenap

Kummin

Lök

Lungrot

Rättika

Morot

Palsternacka

Persiljerot

Bladkål

Rova

Bondbönor

Åkerbönor

Pilgrimsvandring Runt Vättern

Pilgrimsvandring runt Vättern är ett samarbete med kyrka, kommuner och besöksnäring. Under perioden 9 juni – 9 juli 2023 kommer den vackra bygden runt Vättern vara fonden för en pilgrimsvandring.

Vandringen går för att värna Vättern som dricksvattentäkt, Sveriges näst största insjö med ett rikt, men hotat djurliv. Genom historien har Vättern haft en stor betydelse för människors livsvillkor. Vättern, vars namn betyder vatten, blir också en reflektion över hållbarhet och framtida livsvillkor.

Pilgrimsvandringen möter historiska nedslagsplatser och bjuder in till tankar kring livet genom bl a Ellen Key, Verner von Heidenstam, Heliga Birgitta och Dag Hammarskjöld.

Pilgrimsvandringen startar och slutar i Jönköping, går genom fyra stift och landskap och betraktar Vätterns vatten från alla fyra väderstrecken och ur många fler aspekter – förmodligen lika många som antalet pilgrimer.

Spread gjord på gula eller grå ärtor

Recept : 1 sats

Ingredienser:

2 kg gula eller grå ärtor

200 gr brynt smör

2 tsk mald spiskummin

Salt

Vatten

Metod:

Blötlägg ärtorna i vatten i ett dygn. Häll av vattnet, täck med nytt kallt vatten och koka upp och sjud ärtorna, skumma ytan med en skopa. Rör runt med en ballongvisp så att skalrester flyter upp till ytan. Avlägsna skalrester och sjud ärtorna helt mjuka. Sila av kokvattnet. Mixa de mjuka ärtorna med lite vatten, brynt smör, spiskummin och passera genom finmaskig sil. Smaka av med salt och förvara i i kylen. Innan servering. Ta ut önskad mängd och blanda upp med lite rums tempererat vatten till önskad krämig konsistens.

Mathias kommentarer:

Tänk på att smöret i krämen stelnar vid förvaring i kylen. Det är därför klokt att temperera krämen och eventuellt röra krämen slät inför varje servering.

Vandringen är uppdelad i fyra etapper med olika pilgrimsledare. Det går att anmäla sig till hela vandringen, en eller fler etapper eller vandra med över dagen. Max antal deltagare per etapp är 20 st.

För

och bokningar, kontakta:

Åse Wännerstam, 0768-955 036 eller ase.wannerstam@runtvattern.se

RUNT VÄTTERN 13
Korn
Ärtor Vete
Råg
frågor

dykning i vättern

Natur- och vrakdyk

Jag pratar vidare med Niklas och frågar vilka som är de bästa dyken i Vättern.

– Det beror på hur erfaren du är, svarar han.

– Hästholmens hamn är ett bra dyk för den som inte är så erfaren. Här finns konstverket Viska-Lyssna som sänktes ner 2021. Lite längre ut kan du besöka vrakplatsen efter Per Brahe. Andra fina naturdyk är Stocklycke hamn, Stora Lund och Öninge. Undervattenslandskapet, formationer och grottor är en upplevelse, berättar Niklas.

– Runt ögruppen Fjuk utanför Motala finns flera vrak som är lätta för dyk om du har båt. Kung Ring, Måsen, Ulrika är några av dem.

Kända vrak

Nordens bästa sötvattendyk

Vi träffar Niklas Jarsmo som har över 40 års erfarenhet av dykning och framförallt i Vättern. Som barn är Niklas och hans bror med pappa Bo som driver dykaffär och dykkurser i Linköping. Från 17 års ålder är han instruktör och har då redan haft dykcertifikat i tre år. Dykkurserna börjar och slutar alltid med fyra dyk i Hästholmen och det är också här Niklas med familj bosätter sig på båten LaGitt 2001. Hästholmen blir sedan under tjugo år basen för Niklas dykverksamhet. På frågan vad som lockar med ett dyk i Vättern svarar han:

– Vättern är en underskattad sjö för dykning. Nästan alla gäster jag haft har varit överväldigade. Sikten är nästan alltid bra och att dyka i sötvatten lockar dykare långt ifrån. Det är lätt att ta sig till Vättern och det finns fina naturdyk, som inte kräver båt och spännande vrakdyk. Vätterns vatten är kallt och väldigt syrefattigt så det finns ingen skeppsmask. Det gör vraken väldigt välbevarade.

Vätternhavet

Under ytan påminner Vättern om fjällvärldens näringsfattiga sjöar. Den djupa och kalla sjön klassas som en näringsfattig klarvattensjö och sådana är ovanliga i södra Sverige. Det innebär ett siktdjup på 18 meter. Sjön bildades under den senaste istiden och flera av arterna har funnits här sedan dess. Vättern kan delas in i tre zoner: stränderna, djupbottnarna och den fria vattenmassan. Däremot påminner växt- och djurlivet vid Vättern om kustlandskapens.

De många vraken på Vätterns botten vittnar om att sjön snabbt kan förändras. Det kallas inte Vätternhavet för inte och förutsättningarna kan förändras på en halvtimme.

Alla vrak har inte sjunkit på egen hand utan har medvetet sänkts. Elsa af Lidingö är ett av dem. Båten hade under en längre tid legat på Williams Båtvarv i Motala. Den lokala dykarklubben DK Octopus drev projektet att göra båten till ett artificiellt rev. Detta godkänns 2011 av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket och efter sanering sänks hon i området runt Fjuk där hon idag ligger på 21 meter, till glädje för såväl djurliv som dykare. Vätterns mest kända vrak som fortfarande ligger kvar är hjulångaren Erik Nordvall som 1856 går på grund utanför ön Jungfrun utanför Vadstena. Fartyget får hjälp av grundet, men tar in vatten och sjunker strax öster om ön. Niklas pappa Bo Jarsmo är en av de dykare som hittar vraket av en slump i början på 1980-talet. Under flera år finns planer på att bärga vraket som anses vara lika intressant som Regalskeppet Wasa. Idag råder dykförbud på platsen då saker tyvärr började försvinna. Projektet Dykpark Vättern har gjort det möjligt att digitalt följa med ner till vraket med filmer och bilder. Läs mer på www.ericnordvall.se

TEXT: åse wännerstam
14 RUNT VÄTTERN
Foto: CS Kommunikationsbyrå AB

Tips när du dyker i Vättern:

• Är du Västkustdykare och van vid saltvatten kan du plocka bort 2 kg bly.

• Väder och vind kan snabbt ändras. Från att vara spegelblankt när du hoppade i till fullt oväder när du kommer upp. Vättern är känd för sina snabba väderomslag så kolla väderrapporten noga, framförallt om du ska ut med båt.

• Det är väldigt lättdykt då sikten alltid är bra. Välkommen ner i Vätterns underbara värld.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bild Östergötland
RUNT VÄTTERN 15
Foto: Dennis Malmström

tillbaka till 50- och 60-talet :

nostalgituren

Vi drömmer oss tillbaka till en tid när jukeboxen levererar ”No particular place to go” av Chuck Berry. Där brylkräm, prickiga klänningar, uppvikta jeans och blänkande amerikanska bilar är en del av vardagen. Runt Vättern frodas motorintresset och vi har letat fram några av de fina platser där detta bäst kan upplevas.

1. HUSQVARNA MUSEUM

Vår nostalgitur i 50-60-tals anda startar hos Husqvarna museum. Museet är öppet året runt och härifrån utgår också det årliga Husqvarna Rallyt med hundratals entusiaster på moped eller MC som tar sig runt i trakten. Årets rally går av stapeln den 3 juni. Varje onsdag under sommaren ordnas bil- och MC träffar i Huskvarna Folkets park. Här träffas personer med brinnande motorintresse för att umgås och titta på en stor bredd av fordon från olika tider och modeller.

4. fiket i gränna

På fiket i Gränna kliver du rakt in i 50-talet, njut av en fika och titta på folkmyllret på gatan utanför. Efter besöket i Gränna och Visingsö så fortsätter vi längs gamla riksettan som idag är Turistväg, mot Ödeshög. Här finns flera fina stopp, naturen längs med Vätternbranterna är fantastisk. Girabäckens naturreservat är ett av dem. Eller njut av vidunderlig utsikt vid Klevens Café.

5. 56:ans bar i Ödeshög

Mitt i Ödeshög hittar du 56:ans bar. Lyssna på jukeboxen, ät en klassisk burgare och upplev en äkta 50-tals miljö. I nästan 20 år tillverkades motorcyklar av märket Husqvarna här i Ödeshög.

2. mopedmuseet i björkenäs

Våren 1962 skyltades Riksväg 1 om till Europaväg 4. Vi väljer att följa den gamla sträckningen av Riksväg 1 (Riksettan som 1945–1962 var huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm). Den tar oss förbi Vista Kulle, Kaxholmen och Skärstad. Vid Ölmstad svänger vi av mot vackra Bunn. Det var här John Bauer inspirerades till sina målningar och Bauergården serverar god mat. Nästa stopp är Mopedmuseet i Björkenäs. I år firar museet 20 år.

3. nostalgimuseet på visingsö

På vägen finner du Sveriges äldsta landsvägs hotell, Gyllene Uttern som uppfördes på 30-talet. Gyllene Uttern finns med i Ingmar Bergmans film Smultronstället från 1957. Boka in dig på färjan över till Visingsö och upplev Nostalgimuseet, en härlig plats för dig som drömmer dig tillbaka. I utställningslokalen hittar du en boende- och kafémiljö samt en BP bensinmack från 50-talet.

6. Söndagsträffar i Väderstad

Om du är ute och söndagskör så sväng förbi Väderstad och deras söndagsträffar där bilentusiaster samlas under sommaren. På vägen till Väderstad missa inte ett stopp vid den kända Rökstenen eller ett besök på Naturum Tåkern. Väderstad bjuder på mysig shopping och Väderstad Centralkonditori är omnämnt i White guide.

7. Nostalgiträffar i Vadstena

I över 20 år har Slottsgården i Vadstena ordnat nostalgiträffar på onsdagar. Fina blänkande bilar och livemusik hör ihop och träffarna är väldigt välbesökta på sommaren. Missa inte ett besök på nyöppnade Café Nostalgi vid Rådhustorget. I Vadstena kan du cykla dressin och uppleva hur det var att åka tåg i mitten av 1900-talet, här finns Sveriges äldsta bevarade smalspår som tar dig ut på den vackra Östgötaslätten.

8. Motormuseet i Motala och hotell Nostalgi

I hamnen i Motala hittar du Motormuseet, som har öppet året runt. Bilar och MC för alla tidsperioder finns i utställningarna som är en riktig nostalgitripp för hela familjen. Hotell Nostalgi ligger i anslutning till museet. Fler minns säkert utropet: ”Stockholm-Motala!” Radioanropet kom från sändarstationen i Motala. Ett besök på Sveriges Rundradiomusum ger dig radions historia.

16 RUNT VÄTTERN

9. Ett stopp i Askersund

Den årliga antikmarknaden i Askersunds hamn lockar 10 000-tals entusiaster och är en härlig folkfest för alla som gillar gamla saker och kuriosa. Här går det att fynda bland antika och unika föremål från ca 170 utställare. Marknaden arrangeras av Askersunds Auktionskammare under augusti. Hamnen är också en härlig plats att bara slå sig ner och studera folkvimlet.

10. rockabilly-musical i forsvik

Under juli-augusti kan du uppleva en färgglad Rockabilly show på Forsviks Bruksteater. Musikalen KLING – Ett liv för glass bjuder på goda smaker, komedi, dans, akrobatik, och framförallt svängig musik inspirerad av 50- och 60-talets rock’n’roll-era. Njut med alla sinnen en smakfull underhållning som handlar om Sveriges första stora glasskreatör Harry Kling. Missa inte ett besök på Forsviks Bruksmuseum eller Göta Kanals högsta sluss.

12. Brandstorps lanthandel & café

Brandstorps lanthandel och café är ett givet stopp på vår nostalgitur. Klassisk lanthandel med mycket lokala produkter och ett café inrett i bästa retrostil.

11. Nostalgiträffar i Tidaholm

I Tidaholm är motorintresset stort bland både unga och gamla. Raggarkulturen lever i högsta grad och har till viss del tagits över av ungdomar i EPA-traktorer. Visste du att bandet Eddie Meduza startades här på 60-talet. Det är inte otroligt att du hör någon känd låt från stereon på en sliten Chevrolet Impala som parkerat vid korvkiosken. Missa inte att besöka det nyöppnade Tidaholms Museum som berättar om Tidaholms Bruks tillverkning av brandbilar, bussar och lastbilar.

1 2 7 8 10 11 12 6 5 3 4 9
RUNT VÄTTERN 17

Välkommen på småstadsshopping, konserter, kulinariska läckerheter och naturskön miljö. Trästaden Askersund är såväl charmig som levande och erbjuder aktiviteter som passar de allra flesta. Här listar vi fyra av många fantastiska platser att besöka.

Kontakta gärna Visit Askersund Turistinformation för fler tips eller besök visitaskersund.se, vi ses!

18 ASKERSUND
– Den gemytliga staden med någonting för alla VisitAskersund Turistinformation Besöksadress sommartid: Askersunds hamn. Tel. 0583-810 88 info@visitaskersund.se www.visitaskersund.se Följ oss gärna på Facebook och Instagram VisitAskersund Infopoints • Best Western Hotel Norra Vättern • Garvaregården Hotel B&B Café • Kulturhuset Sjöängen • Olshammarsgården • Hotel PerOlofGården
Askersund

Knalla Gruva

I tusentals år har metaller utvunnits i trakterna kring Åmmeberg och Zinkgruvan. Idag erbjuds en historisk resa i det gamla gruvmuseet där det bland annat finns brandbilar, geologirum och laboratorium. För den som känner för en åktur finns det även möjlighet att åka med gruvtåget till Tomteberget. För den löpsugna anordnar gruvföretaget Zinkgruvan Mining även Run of Mine, en unik löpartävling där en del av loppet springs under jord. Loppet arrangeras under mitten av september. För den som sedan vill uppleva någonting helt annorlunda ligger Mårsätter naturreservat ett stenkast därifrån. Området bjuder på både vacker och artrik natur i kuperad terräng.

Vår natur

I Askersund med omnejd finns ett stort utbud av vackra naturlandskap. Under sommaren är Fagertärn en pärla, mest känt för sina vackra röda näckrosor. Tiveden levererar Sveriges sydligaste vildmark och är fantastiskt att besöka året om. Dovrasjödalen, men sin vildmarkskaraktär och långsmala sjöar liggandes i en djup sprickdal, är ett utmärkt besöksmål med varierande längder på vandringsstråken. Dessutom erbjuder vissa restauranger och caféer i Askersund färdigpackade luncher till förmånligt pris, perfekta att ta med på vandringen.

Stadskärnan

För den shoppingsugna är Askersund en riktig pärla. Här finns butiker, caféer, restauranger, matbodar samt unika butiker med försäljning av lakrits till leksaker. Även utanför stadskärnan, vare sig det är i Hammar söderut eller Åsbro norrut, finns det gårdsbutiker och affärer som erbjuder trevlig shopping – året om! Varmt välkomna.

Kulturhuset Sjöängen

Beläget i centrala Askersund ligger det prisbelönta kulturhuset Sjöängen. För dig som vill uppleva konst och kultur är det väl värt ett besök då Sjöängen erbjuder konserter, föreställningar och utställningar året runt. Här har artister som Tommy Körberg och Jonas Gardell uppträtt, och husets bibliotek har även kallats för ”Sveriges vackraste” av ingen annan än Björn Ranelid. Väl värt ett besök, inte minst under vår och höst när vädret kan spöka.

ASKERSUND 19
Småstadshandel i Askersund Staden med många unika butiker med utsökt sortiment! I Askersund får du personlig service och fri parkering. Välkommen att shoppa, fika, äta mat eller bara strosa runt i trivsam miljö. Askersunds presentkort – en uppskattad gåva till alla. www.askersundicentrum.se Följ oss gärna på sociala medier! Vi heter ”Askersund i Centrum” VÄLKOMMEN TILL SIBYLLA ASKERSUND! SIBYLLA ASKERSUND LAXÅVÄGEN 1 ÖPPET ALLA DAGAR 11:00 - 21:00 Vid sjön Unden Välkommen! Baggekärr 2 i Tived 0584-47 40 83 www.campingtiveden.se +46 584 47 40 83 • Tived www.campingtiveden.se Campa vid sjön Unden Välkommen! Stockshammar Gård 2 km söder om Askersund www.stockshammar.se Säsongens inredning i en av landets charmigaste butiker. – Café –SS STOCKSHAMMAR köksdesign & inredning Delikatesser
Norströmsg. 1 Hamnmagasinet, Askersund Se våra öppettider på www.madamenature.se · Tel 070-231 99 59 20 RUNT VÄTTERN
från Frankrike och Italien. Dukar och keramik från Provence.

Stjernsunds slott

Guidade visningar · Slottsbutik · Café

Öppet torsdag-söndag 18 maj-25 juni

Öppet dagligen 26 juni-3 september

För mer information:

www.vitterhetsakademien.se/stjernsundsslott

070-679 32 31

Varmt välkomna!

olshammarsgården

Verner von Heidenstams födelsehem

Din guide till Vättern & Tiveden

• Vildmarksäventyr

• Kajakupplevelser & kurser

* Café, Restaurang, Hotell

* Visningar av Birgittakyrkan och Verner von Heidenstams minnesrum

* Öppet året runt

Ligger vid Norra Vätterns skärgård i anslutning till Olshammars Gästhamn

Tel. 0583/50430, 070/3000247

www.olshammarsgarden.com www.aspabatklubb.se

Varmt Välkomna!

I 10 år har Aktion Rädda Vättern kämpat för att Vättern ska ha rent dricksvatten.

Protesterna har gällt försvarets skjutningar över Vättern och en ny gruva vid Gränna. Det läcker också giftiga PFAS-kemikalier från Karlsborgs flygplats ut till Vätterns vatten. Dessa kemikalier bryts inte ner, är vattenlösliga och särskilt farliga för små barn. De påverkar immunförsvaret, är cancerframkallande m m. I alla instanser har vi protesterat och överklagat. Nu ligger avgörandet hos regeringen.

Flygplatsen MÅSTE saneras.

Hjälp oss att få ett renare dricksvatten genom att bli medlem i AKTION RÄDDA VÄTTERN idag!

Swisha 100 kr till: 123 694 80 87 Meddela namn och mejladress.

www.aktionraddavattern.se

www.naturvagledarenorravattern.com

Välkommen till den fantastiska naturen runt vättern!

Landskapet vid Vättern erbjuder en stor variation av naturupplevelser. Det finns över 100 naturreservat, Ekoparken Omberg och Norra Vätterns skärgård, biosfärsområdet Östra Vätternbranterna och Tiveden nationalpark.

Naturen bjuder på fina möjligheter till vandring och cykling. Du hittar leder och fina upplevelser via Naturkartan och Runt Vätterns guide.

NATURVÄGLEDARE NORRA VÄTTERN Kersti Beck Larsson & Bertil Larsson +46 70 674 70 06
RUNT VÄTTERN 21

välkommen till MOTALA

ÖSTERGÖTLANDS SJÖSTAD!

Alla vi städer runt Vättern har ett fantastiskt läge.

I Motala är vi dessutom priviligierade med en hel del mer vatten. Här har vi Göta kanal, Motala Ström, Sjön Boren och 170 andra sjöar. Det är något vi som bor här uppskattar året om.

Förutom sommarbad, fiske, SUP, segling och kajak ägnar vi oss åt simning i öppet vatten, vinterbad, långfärdsskridskor och pimpelfiske bland annat. Vi som bor runt Vättern har också ett gemensamt evenemang, Vätternrundan. Vätternrundan har start och mål i Motala och under en vecka i juni pågår en stor cykelfest med olika lopp där Vätternrundan, 315km, är finalen.

Motala kallas för ”Göta kanals huvudstad” eftersom det här var en av två platserna där kanalen började byggas (den andra var Forsvik) och det är här huvudkontoret finns. AB Göta kanalbolags huvudkontor är en vacker gul byggnad i Motala hamn, en hamn som är en mötesplats med restauranger, båtar, Motormuseum och folkliv. Från hamnen kan man följa Göta kanal genom Motala på en vacker promenad eller cykeltur fram till Borenshults slussar, en tur på ca 3,5km.

Längs vägen passerar man Gamla Motala Verkstadsområde där man bland annat kan äta mumsiga våfflor

och ta en titt inne på Motala Industrimuseum. Området innehåller Motalas historia med Motala Verkstad och det samhälle som växte upp däromkring. Ladda ner appen Story Spot och hör olika historieberättelser från området. Vägen går förbi den mäktiga Lokverkstan som nu används som eventlokal och ger oss fantastiska konserter och evenemang.

Vid Borenshults slussar erbjuds ett skådespel för både liten och stor. Det här är Göta kanals brantaste slusstrappa. De fem slusstrapporna binder samman Göta kanal med sjön Boren och har en nivåskillnad på drygt 15 m.

Turistinformation

Motala Besöksservice

Besöksadress sommartid: Stora torget i Motala

Tel.0141-101 205

upplev@motala.se · www.motalasjostad.se

Följ oss gärna på facebook och Instagram

För uppdaterad evenemangslista www.motalasjostad.se

InfoPoints i Motala kommun:

• Best Western Motala Stadshotell

• Biblioteket i Motala

• Biblioteket i Borensberg

• Brunneby Musteri

• Charlottenborgs slott

• Hotell Carl Friman

• Hotell Östermalm

• ICA nära Tjällmo

• Kaffeteriet

• Lindgården Äventyrsgolf

• Loppis i Fornåsa

• Mallboden café & vandrarhem

• Medevi ProSalus/Medevisalvan

• Motala Motormuseum/Hotell Nostalgi

• Rapps foto

• Sveriges Rundradiomuseum

• Övralid

22 MOTALA

Naturkartan.se

Stanna en natt till. Varför inte gå en kortare eller längre vandring? Välj mellan fantastisk natur, kanske i Tjällmoskogarna, eller en stadsnära vandring där du får lära känna Motala lite bättre. På naturkartan.se får du alla tips du behöver. Och har du aldrig varit vid Varamobaden är det ett måste, vår pärla med kilometer av sandstrand och långgrunt vatten. Vill du hellre bada på en mer avskild plats finns många alternativ och vill du vinterbada är Råssnäsbadet en bra plats.

Som sagt, stanna en natt till. Det finns mer att upptäcka. Restauranger, fik, gårdsbutiker, museer, mysiga Borensberg, Medevi Brunn och mycket mer. Här finns det boende för alla smaker och har du husbil så har vi flera ställplatser runt om i kommunen.

QR-kod till boenden på vår hemsida:

QR-kod till vår evenemangskalender:

MOTALA 23

M /S Kun g Sverker – M otala

Dagskryss Göta kanal

Dagligen från mitten av maj till sep Här får du uppleva en guidad tur längs kanalens vackraste del, samt den fantastiska slusstrappan i Borenshult, kanalens brantaste. Under resan som tar 5 tim slussar vi 12 gånger.

Motala 10.30 => Borensberg 12.30 Borensberg 13.10 => Motala 15.30

Tur & retur 650:-, enkel 600:-, barn 6-12 år halva priset. Lunch 250:-, (huvudrätt, dricka, kaffe & kaka)

Bokning och information Restaurang med fullständiga rättigheter

www.kungsverker.se Alla resor förbokas

Allt för båtlivet!

Mallboden Café & Vandrarhem

Mallboden Café & Vandrarhem

Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer

Välkommen att ta en paus i idyllisk miljö beläget vid Göta kanal & Motala verkstad.

Välkomna att ta en paus i en fantastisk miljö utmed Göta kanal.

KONST RUNDA 2023

29 april - 1 maj

öppet 10-17

HÖSTSALONG

Vi serverar ett stort utbud av hembakat, våra välkända våfflor samt lättare rätter. Stanna över natten i en av våra mysiga lägenheter!

Stanna en stund på vårt café och smaka våra berömda våfflor. Och/eller stanna en natt i våra mysiga lägenheter.

tema: under ytan

26 augusti – 17 september

Askersund: Sjöängen

30 september – 29 oktober

Motala: K-ringen

www.mallboden.se +46 141 21 09 23 Varvsgatan 17, Motala

www.mallboden.se 0141-21 09 23 Varvsgatan 17, Motala

www.nvbof.se nvbof.se

En dags cykling och en härlig båtresa med M/S Kung Sverker på Göta kanal, med start och mål i Motala Göta kanals huvudstad! Läs mer och boka på runtvattern.se

och
huvudstad!
cykla
kryssa i göta kanals
Motala Hamn • Tel. 0141-564 00 • www.motormuseum.se • www.hotellnostalgi.se • www.hotellnostalgicity.se
Se allt från T-Ford till moderna racefordon på Motala Motormuseum. På Vätternakvariet hittar ni fiskar från både regnskog och Vättern.
Upplev Göta kanals brantaste slusstrappa Ring och boka nu 070-626 02 49
AB Motala Båtvarv • Fabriksgatan 26, Motala • 0141-38 18 00 • www.motalaboat.se Öppet: Mån-fre 9 - 18, Lunch 13 - 14, Lördag 9 - 13
MOTALA BÅTVARV ERBJUDER • Full varvsservice • Nya och begagnade båtar och motorer • Välsorterad tillbehörsbutik • Världens bästa vikcyklar Vi är Sveriges första återförsäljare för Delphia Yachts, fantastiska elbåtar för kanaler, insjöar och skärgård. Kontakta oss gärna för mer info!
24 RUNT VÄTTERN

världens största motionscykellopp

Våra bästa tips för en bra cykelrunda

Det är något visst att ta sig runt en sjö. Det lockar och utmanar. Vi träffar Andreas Andersson från Vätternrundan som berättar hur allt började och ger sina bästa tips om du ska delta i den stora cykelfesten.

Vätternrundan

En lite blåsig dag i mars träffar vi Andreas som arbetar med Vätternrundan. Han berättar hur allt började. – Vi får backa ett halvt sekel, och lite mer därtill. Läkaren Sten-Otto Liljedahl ville höja folkhälsan i Sverige, och börjar med sig själv. Med hjälp av – och tillsammans med – goda vänner börjar han att cykla och övertygas om att fler skulle uppskatta motionsformen. Två år senare, 1964, ger han sig av för att cykla ett varv runt Vättern. Vad han inte visste var att samma runda skulle bli världens största motionscykellopp. Med premiärvarvet färskt i minnet bestämmer han sig för att göra det igen. Den här gången i bättre form och med fler cyklister. 1966 cyklas den första officiella Vätternrundan med 370 anmälda. Sedan går det fort. Tre år senare har antalet anmälda nästan sexdubblats och nu står det varje sommar runt 20 000 cyklister vid startfållan redo att ta sig an loppet.

En hel cykelvecka

Sedan starten har även fler lopp tillkommit och varje år arrangeras numera Cykelveckan årligen i juni. Här kan även de yngsta vara med i Minivättern. Cykelveckan lockar 36 000 deltagare från världens alla hörn som tar sig an något av de olika loppen Halvvättern, Tjejvättern eller Vätternrundan 100 km –som alla passerar genom vacker vätterbygd och över natursköna Omberg. Läs mer om de olika loppen på vatternrundan.se.

– Många börjar med att cykla 100 kilometer för att sen testa 150 kilometer och slutligen 315 kilometer, säger Andreas.

Upptäck Vättern från sadeln året runt

Vättern är så mycket mer än bara Vätternrundan. Fler och fler upptäcker tjusningen med att i lugn och ro upptäcka det vackra landskapet runt Vättern på närmare håll. Vi rekommenderar en cykel som klarar både grus och asfaltsvägar för den bästa upplevelsen. Ta tid på dig och upplev kristallklart badvatten, historiska utflyktsmål och högklassiga matupplevelser längs vägen.

boka ditt cykelpaket här:

1. Träna smart – och öka långsamt Träningsprogrammen till Vätternrundan är många men en rekommendation är att du bör ha cyklat 100 mil innan du gör dig redo för startsignalen. Det viktigaste är att du har en kontinuitet i din träning – och att du är van vid att cykla långt. Träna längre och lugnare på helger, och kort och intensivt under veckorna.

2. Investera i rätt prylar Ringklocka, broms och en godkänd cykelhjälm är en självklarhet. Har du ett par cykelbyxor med vaddering och hängslen och handskar kommer din cykelrunda utan tvekan att bli behagligare.

3. Ta hjälp av www!

Det finns flera olika webbsidor, poddar och Facebookgrupper som delar med sig av allt från tips till inspiration och guider. Skriv ner vatternrundan.se och cykla.se och missa inte podden och Facebookgruppen Hjälp! Jag ska cykla Vättern!

4. Glöm inte att njuta av upplevelsen

Ha inga tidsmål om du ska cykla något av loppen för första gången. Ingen vet hur vädret eller loppet kommer att bli. Det viktiga är upplevelsen! Varför inte ta ett dopp i Vättern längs vägen eller göra ett stopp för att njuta av den fantastiska naturen?

Experimentet som blev
MOTALA 315 km <> 0 km GODEGÅRD 284 km <> 31 km BOVIKEN 225 km <> 90 km HJO 171 km <> 144 km FAGERHULT 133 km <> 182 km JÖNKÖPING 104 km <> 211 km ÖLMSTAD 83 km <> 232 km ÖDESHÖG 47 km <> 268 km KARLSBORG 204 km <> 111 km ASKERSUND 256 km <> 59 km Bona 298 km <> 17 km
RUNT VÄTTERN 25
Andreas Andersson, Vätternrundan

VADSTENA – EN KREATIV HISTORIA

Staden där man ser framåt och tittar tillbaka

Vadstena är en liten stad, men här finns ett stort utbud av upplevelser. Det är en stad där varje årstid har sin tjusning, från sommarens myller av turister och fullsatta uteserveringar till vinterns rofyllda och avkopplande miljö.

Stadens historiska förankring går inte att komma undan. Den heliga Birgitta, Gustav Vasa. Du slås av det så fort du närmar dig och ser Klosterkyrkan, Vadstena slott och Rödtornet torna upp sig över småstadsbebyggelsen, byggnader som varit landmärken i hundratals år.

Visst är sommaren den stora turistsäsongen i Vadstena, men många lockas till kommunen även andra tider på året. Detta tack vare den unika miljön och blandningen av historia, kultur, natur och evenemang.

Staden vaknar till liv på våren. Samtidigt som den första turistbussarna börjar rulla in så blommar klosterliljorna i tusental och åter tusental i den gamla klosterträdgården, en händelse som alltid väcker stort intresse och som förevigas genom oräkneliga kameralinser varje år.

Naturvänner letar sig till Tåkern när flyttfåglarna börjar återvända och på Omberg , med alla sina fantastiska utflyktsplatser, tilltar grönskan vecka för vecka.

Snart kommer sommaren, en period då staden sjuder av liv. De lokala guiderna visar både svenska och utländska besökare runt bland de manga sevärdheterna. Storgatan och Rådhustorget ger en nästan kontinetal känsla, med sin mix av restauranger och butiker.

Slottets borggård förvandlas under några kvällar till konsertarena och i Bröllopssalen ger Vadstena-Akademien ännu en opera. Och på slätten söder om staden spelas Shakespeare i en gammal foderfabrik.

Varje onsdag är det nostalgiafton intill vallgraven, med tusentals besökare som kommer för att beundra fordon

från gångna tider och lyssna på rock’n’roll. Vadstena camping fylls av husbilar och husvagnar, Vätterviksbadet invaderas av människor som vill njuta av sol och ett dopp i Vättern. Andra väljer någon av de mindre badplatserna i kommunen, eller att ta en simtur utmed Strandpromenaden.

Kultur, kreativitet och företagsamhet är något som genomsyrar Vadstena. Här finns en gedigen hantverkstradition. Inte minst genom knypplingen, ett område där staden är vida känd. De konstärliga uttrycken är emellertid många: skultur, glas, måleri, smide och foto. Och för den intresserade finns många utställnigtar och ateljéer att besöka.

Vadstena Infocenter

Öppet året runt

Besöksadress Storgatan 28

010-234 73 70

info@vadstena.se

Mer information om det lokala utbudet, boenden, kulinariska upplevelser och aktiviteter presenteras på Vadstenas hemsida vadstenaguiden.se och i sociala medier @vadstenaguiden

Eventkalender:

26 VADSTENA

När hösten sakta tar över får staden en annan atmosfär. Det är många som kommer till Vadstena för retreat och avkopplande weekendvistelser med spa, utsökt mat och promenader i den pittoreska innerstaden. Och till tidigare nämnda Omberg letar sig människor för att uppleva naturen och de storslagna vyerna, nu målade i höstens färger.

Snart blir det mörkare, men i november gör sig Vadstena redo för adventstiden. Storgatan och torgen pyntas med granar och belysning. Det är stämningsfullt och idylliskt. Under populära Gammeljul fylls delar av slottet med hantverk och delikatesser. Det är tätt mellan julkonserterna, flera av dem i den mäktiga klosterkyrkan.

Vintern präglas också av ett lugn. Det finns ändå saker att göra, för den som vill. Ideella krafter ser till att den lokala skidanläggningen Ombergsliden blir redo för utförsåkning. Och håller kylan i sig och isen lägger sig så syns skridskoåkarna glida ut på Vättern. Vadstena är en stad med mycket att upptäcka och mycket att uppleva, året om. Men det är också en stad där det är skönt att bara vara. Något som gör att många besökare kommer tillbaka. Och det händer att de bestämmer sig för att stanna. Här ser man framåt, men med en förankring i det som varit; Vadstena – en kreativ historia.

VADSTENA 27

Öppet dagligen 1/5 - 30/9

Dagliga guidningar 24/6-13/8

Medeltidsmarknad 1-2 Juli

vadstenaslott.com office@visitvadstena.eu 0143- 621600

Pilgrimscentrum

Vadstenas mötesplats för pilgrimer, vänner, gäster och locals

Pilgrimsmottagning • Café Gästhus • Bokshop mm.

Scanna

QR-koden för mer info

www.pilgrimscentrum.se

Butiken med det lilla extra

Stort sortiment av märken som: Avet · Bitte Kai Rand

Cissi&Selma · Klippan

Laurie · DuMilde · Masai Chamois · Tokyo E-avantgarde m fl

nyatresystrarvadstena

Pilgrimsvandring Runt Vättern

Under perioden 9 juni – 9 juli 2023 kommer den vackra bygden runt Vättern vara fonden för en pilgrimsvandring.

Kungarna • Riddarna • Pilgrimerna

Nunnorna och den heliga Birgitta

Temaguidningar dagligen

För mer information och öppettider se www.klostermuseum.se

Gräsgården, Vadstena

Pilgrimsvandring runt Vättern är ett samarbete med kyrka, kommuner och besöksnäring. För frågor och bokningar, kontakta: Åse Wännerstam, 0768-955 036 eller ase.wannerstam@runtvattern.se

ARKITEKTUR VADSTENA2023

Arkitektur som inspirerar!

2023 lyfter Vadstena, Motala och Ödeshögs kommun arkitekturen, ta del av evenemang, utställningar och visningar.

Mer information och årets evenemang:

www.vadstena2023.se

I REGI AV RONNY DANIELSSON 1 JULI - 5 AUGUSTI 2023
shakespearefabriken.se
K LOSTER MUSEU M SANCTA B IRGITTA
Storgatan 22, Vadstena Telefon 0143-311 30
28 RUNT VÄTTERN

I

Stora Torget strandbergsmode.se strandbergsmode@gmail.com | 0143-10014 @strandbergs_mode LE COMTÉ • BETTY BARCL A Y • WERA MONT • HAUST COLLECTION ROBE LEGERE • JOSEPH RIBKOFF • CAMBIO • SCHNEIDERS • GEIGER ESCORPION • REPEAT • GREEN GOOSE • WEEKEND MAXMARA M.FL. WEEKEND I VADSTENA Strandbergs by Fox BILJETTFÖRSÄLJNING FRÅN 4 APRIL WWW.VADSTENA-AKADEMIEN.ORG MUSIK: DANIEL NELSON LIBRETTO: TUVALISA RANGSTRÖM OCH MAGNUS LINDMAN URPREMIÄR 21 JULI 2023 PÅ VADSTENA SLOTT Andefabriken
torsdag
söndag Kafe på Skedet, Skedagatan 305, Borghamn Mer info finns på: www.skedet.se Följ oss på sociala media @kafepaskedet
Öppet
till
Vadstena
– Café Nostalgi Här finns både kaffe och hembak Vi hoppas passar er smak Hjärtligt välkomna som gäst Det är er vi gillar allra bäst! Robert & Annika med personal RUNT VÄTTERN 29
finns vi

vackra ”slätta”

– välkommen till mjölby kommun mitt på östgötaslätten!

Här kan du vandra i Birger Jarls fotspår, njuta av pittoreska miljöer och vacker natur. Den varierade naturen bjuder på rapsdoftande slätter och djupa skogar där du kan vandra bland orkidéer, istidsspår och kulturlämningar.

Kyrkorna står tätt och är öppna för besök. I Bjälbo finns den välkända kyrkan som var en del av den mäktiga Bjälboättens (Folkungaättens) stamgods. Där föddes Birger Jarl år 1210 – Sveriges mäktigaste och sista jarl som enligt Erikskrönikan grundade Stockholm år 1252. Med sitt mörka vatten slingrar sig Svartån genom den gamla kvarnbyn Mjölby som idag är kommunens huvudort. På en holme hittar du Hembygdsgården med sina vackra byggnader som berättar om en tid då bönder kom från när och fjärran för att mala sin säd vid Svartåns forsar och fall. Trakten runt Mjölby har varit bebodd under lång tid, vilket det stora antalet runstenar, domarringar och fornborgar vittnar om. Idag hittar du restauranger, butiker och vackra grönområden i Mjölby stad. Ta med dig picknickkorgen och slå dig ner i Gästisparken där det bjuds

på sommarmusik. Eller slå ett slag på minigolfbanan mitt i centrum. Mitt i Mjölby finns även Lundbybadet , där du kan bada i utomhusbassäng på sommaren. För de stora barnen lockar det höga hopptornet och för de mindre den grunda plaskdammen. På Lundbybadet kan du även hyra en kanot om du vill passa på att ta en tur längs Svartån. Vissa småorter lever och frodas – Väderstad, i Mjölby kommun, är en av dem. I denna lilla pittoreska by kan du njuta av vackra miljöer, shopping och självklart en fika på ett vida känt café. Centralkonditoriets inredning andas 1930tal och på brödhyllorna samsas riktiga klassiker med nytänkande specialiteter. I grannbutikerna hittar du delikatesser, skaldjur, inredning och en välsorterad byggnadsvårdsbutik. Verksamheterna och eldsjälarna har satt Väderstad på kartan och besökare kommer långväga för ett besök.

Bjälbo är en medeltida socken där folkungaättens huvudgård fanns under 1100- och 1200-talen. Kyrkan började byggas redan vid 1100-talets första hälft.

Turistinformation Mjölby kommun

Besöksadress:

Skänninge bibliotek & turistinformation

Stora torget 2, 596 23 Skänninge

Tel: 010-234 56 38

turistbyran@mjolby.se

www.visitmjolby.se

30 MJÖLBY
Svartån vid Mjölby. Pittoreska Väderstad.

Är du historieintresserad? Då ska du bege dig till Skänninge – en av Sveriges äldsta städer. Mitt i staden ståtar Vårfrukyrkan från omkring år 1300 med sin prakt och på torget blickar Ture Lång ut över staden. Kring torget hittar du mysiga butiker och rådhuset som inrymmer ett stadsmuseum. I Gamla Skeninge finns idylliska museigårdar och en örtagård att slå sig ner i en varm sommardag. Skänninges storhetstid var under 1200-1300-talen och staden fungerade då som en knutpunkt för handel på östgötaslätten. Marknadstraditionen är lång och än idag kan du besöka Skänningemarken, Sveriges äldsta torg- och gatumarknad. Vill du dyka djupare i Skänninges historia rekommenderas varmt en guidad tur med den lokala guideföreningen

Söker du spänning så ska du bege dig till fartfyllda Mantorp Park och Mantorps Hästsportsarena. Sedan starten 1969 har Mantorp Park varit en av Sveriges ledande motorbanor och bjuder på en mängd evenemang.

På Mantorps Hästsportsarena möts du av hästsport, trevliga miljöer och spännande evenemang.

Framåt kvällen kanske du känner för att ta ett svalkande dopp i någon av våra sjöar? Det finns badplatser i både Mjölby, Skänninge, Normlösa och Västra Harg. Varför inte kombinera ett kvällsdopp i Skogssjön med en grillkväll och beachvolley-match? Eller en kvällspromenad på någon av alla vandringsleder som löper genom kommunen? I Mjölby kommun finns det något för alla smaker.

Strax utanför Skänninge låg under medeltiden S:ta Katarina hospital. Under tidig medeltid var Skänninge en betydande stad med två kloster. Pilgrimer och handelsmän kom resande och förde ibland med sig smittosamma sjukdomar.

Vårfrukyrkan från omkring år 1300 och Rådhuset i Skänninge som idag inrymmer ett stadsmuseum.

MJÖLBY 31

unika vindskydd till omberg och sjön tåkern

Nu kommer Arknat till Omberg och Tåkern. Ingenjörs- och arkitekturstudenter från hela Skandinavien ska skapa tre unika vindskydd. Ett på Omberg och två vid sjön Tåkern.

Arkitekturfestivalen Arknat har genomförts sedan 2017 och det främsta syftet är att skapa och uppföra ett antal unikt designade vindskydd som sedan placeras ut i svenska naturen. Arknat har med framgång genomförts i Höga kusten och Skåne och nu står Omberg och Tåkern på tur. Vindskydden tillfaller allmänheten, för alla att kunna ta del av, nyttja och uppleva.

De som ska skapa och bygga dessa kreationer är arkitektur- och ingenjörsstudenter från hela Skandinavien. Studenter ansöker om att få vara med och väljs ut för att skapa en varierad och stimulerande grupp.

– Samtliga studenter får en unik möjlighet att under två veckors tid arbeta med design och praktisk träbyggnation

som kommer ge dem ovärderlig erfarenhet för kommande yrkesliv. Vi stärker även sambandet mellan arkitektur och natur där så många som möjligt skall få chans att uppleva kombinationen funktionella och nyskapande vindskydd ihop med sin unika omgivning, berättar Martin Björklund, projektledare för Arknat.

Här

finns något för alla

– Jag tror de här vindskydden kommer berika området och möjliggöra för fler att utöva friluftsliv. Det ska finnas ett vindskydd som passar alla. Om du är ute efter en rejäl utmaning kanske man väljer att besöka det som kommer byggas på Omberg, har man en minskad rörelseförmåga kanske Svälinge passar bra och är man mest ute efter en söndagspromenad med gofika då ska man sikta in sig på rastplatsen på södra sidan sjön med start vid Naturum Tåkern.

Naturum Tåkern lockar redan arkitektintresserad publik och jag tror att detta kan locka ännu fler att besöka den här fantastiska platsen. Underbart att dessa invigs i slutet på augusti också när skäggmesarna är som mest aktiva.

15 minuter från Vättern Konditori Restaurang centralkonditori.se centralkrogen.se
Väderstad
32 RUNT VÄTTERN
Tidigare vindskydd från Arknat. Dessa har anpassats till naturen i Skåne.

www.sharpman.se

Hemlagat och närodlat så det förslår!

Husmanskost Mackor & Fikabröd Smörgåstårtor

CAFE MARKAN

Inne på Ö&B i Skänninge 0142-400 77

Välkommen till utflyktsmålet på landet!

JAKT

VälkommentillCaféSharpman

Se hela vår meny på sharpman.se

Stor våffelmeny fr 39:-

Stor glassmeny fr 49:-

Se hela vårt sortiment på sharpman.se

Välkommen till oss i sommar hälsar Jocke med personal.

Matvåfflor fr 79:-

Mat fr 79:-

Västanå Grill & Pizzeria Linköpingsgatan 4 Skänninge Te 0142-40114 Besök gärna vår hemsida för mer information: skanningesbasta.se Sharpman är en 1.500 kvm STOR butik med ett enskilt läge i utkanten av den lilla byn Hogstad 5 km utanför Mjölby.
UNIK BUTIK
LANDET Lifestyle • Mode • Fritid • Skor • Hund • Katt • Häst • Jakt • Inredning • Café MOTLKPG MOT TRANÅS VÄDERSTAD MJÖLBY VADSTENA MOT MOTALA TÅKERN E4 SHARPMAN HOGSTAD 50 OMBERG E4 32 Ulkavägen 6, 595 93 Mjölby Hitta hit! Öppet: Vard 10–18 • Lörd 10–16 • Sönd 11–17 | Titta gärna in i vår webbshop! www.sharpman.se | För mera info följ oss på HÄST & RYTTARE HUND & KATT MODE, PROMENAD & JOGGING JODHPURS & MODESKOR Ett av Sveriges bredaste sortiment av Barbour.
EN
FRITID LIFESTYLE
Våfflor med glutenfritt mjöl, mjölkfria och veganska alternativ finns. Se hela vår meny på Sharpman.se
#väderstadbyggnadsvard RUNT VÄTTERN 33
V Ä D ER S T AD BYGGNADS V ÅRD Renovering, restaurering, återbruk & egen tillverkning www.vaderstadbyggnadsvard.se

ÖDESHÖG

– Vi älskar naturen !

Ödeshög är den perfekta året-runtdestinationen för dig som älskar att vara ute i naturen. Här kan du vandra, cykla, paddla kajak, åka längdskidor, vinterbada, tälta och mycket mer.

Upptäck Omberg året runt

Omberg är en fantastisk plats att upptäcka året om och här erbjuds allt från guidade kajak- vandrings- och MTB-turer, zipline och kurser för nybörjare. I närområdet finns flera mysiga boendeanläggningar, caféer och restauranger. Ett stenkast från Omberg hittar du Särtshöga

Vingård som är en av världens nordligaste vingårdar. Lite mer söderut ut ligger Ombergs Golf som är känd för att vara en av Sveriges bästa golfbanor – rankad på 13:e plats. Vid Ombergs fot ligger Ombergs Turisthotell med sina charmiga rum och välkända restaurang som ligger högt rankad i White guide.

På Omberg kan du även komma historien, sagorna och legenderna nära. Inte långt från berget ligger Alvastra Klosterruin och Rökstenen som bär på spännande historier, gåtor och mystik. Vill du lära dig mer om Ombergs sägner, historia & natur finns flera spännande guideoch vandringspaket att boka via Wettersaga, Woods & Water och Ombergs Turisthotell.

Kom naturen nära

För dig som vill upptäcka naturen till fots kan du via Östgötaleden ta dig genom fantastiska vyer, både längs med vatten, skog, böljande fält och berg. Visste du att etappen mellan Ödeshög och Omberg har blivit utsedd till en av Sveriges 12 signaturleder som brukar beskrivas som Sveriges vackraste vandringsleder?

Missa inte heller att upptäcka alla våra närliggande naturreservat. I Ödeshög finns hela 15 naturreservat –alla med sin unika och värdefulla natur. Här kan du utforska urskogar, jättegranar, kalkkärr, gömda och glömda historiska platser, lövskogar och pittoreska odlingslandskap med fantastiskt biologisk mångfald.

Vid sjön Tåkern ligger det kända och omåttligt populära besökscentret Naturum Tåkern. Här finns aktiviteter för hela familjen: fågeltorn, grillplatser, sagostig, naturlekplats, guidade vandringar/aktiviteter, utställning, labbrum och mycket mer.

Visit Ödeshög turistinformation

Besöksadress sommartid:

Hästholmens hamn

Tel. 0144-351 67

tourism@odeshog.se

www.visitodeshog.se

Följ oss gärna på

Facebook & Instagram: @visitodeshog

34 ÖDESHÖG

Pilgrimsvandra genom historien

Genom Jönköping, Gränna, Ödeshög och Vadstena går även nordens vackraste pilgrimsleder Birgittaleden, Franciskusleden och Klosterleden med slutdestination Klosterkyrkan i Vadstena. Under dessa etapper kan du göra stopp hos några av våra vackra och historiska platser som till exempel Alvastra Klosterruin, Eriksgata, Narbäck , Holkaberg och Ellen Keys Strand

Cykelturer för alla

Ett av de bästa sätten att uppleva Ödeshög och dess natursköna omgivningar är med cykel. Här finns flera spännande och vackra cykelleder att välja mellan. Är du en äventyrare – så kanske mountainbike och downhill på Omberg eller Skönatorpet är något för dig? Kanske är du i full gång med att ladda upp inför Vätternrundan och vill testa på några av de större cykellederna – RuntVätternleden, Vättern-Sommenleden, Vätternrundan eller Tjejvätternrundan? Eller varför inte ta med bästa vännen, familjen eller partnern på en avslappnande cykeltur längs med Östgötaslätten? Oavsett vad du föredrar så finns här något för alla.

Hästholmens hamn

Under sommaren är det full fart i Hästholmens hamn och i den pittoreska byn. Här samlas människor för att njuta av den vackra utsikten, äta god mat, ta sig ett dopp i Vättern, testa på fiskelyckan eller ge sig ut och utforska Ombergs grottor och bergsbranter med kajak. Här hittar du också 31:ans Glass och kök som har Sveriges godaste glass – om ni frågar oss och Mustiga Mauri på Uppdrag Mat.

Hästholmens hamn har även en stor betydelse inom svensk historia. Det var nämligen här som ångfartyget S/S Per Brahe gick på grund natten mellan den 19 och 20 november 1918 med det folkkära konstnärsparet John och Ester Bauer ombord. Under sommartid kan ta del av spännande fakta kring den tragiska händelsen i museet Vätternrummet som ligger i anslutning till turistinformationen.

Upptäck vår vackra landsbygd

Östgötaslätten är känd för sin bördiga mark, gula rapsfält och för alla mysiga utflyktsmål och butiker som finns att upptäcka längs vägarna mellan åkerlapparna. Längs vägarna i Ödeshög finns allt från personliga gårdsbutiker, självplock, loppisar, blomsterhandlare, mode- och inredningsbutiker till olika ateljéer med lokala konstnärer & hantverkare.

I centrala Ödeshög finns ett varierat utbud av butiker som erbjuder allt från närproducerade delikatesser, underkläder, elektronik, skor, second hand-fynd och nyfångad fisk från Vättern. För den som är sugen på något sött finns här också Lysings konditori som är omtalad för sitt stora utbud av glutenfria bakverk. Kurrar det ordentligt i magen finns det även flera restauranger att välja på.

ÖDESHÖG 35

Ekoparkerna 20år

Ekopark Omberg fyller 20 år – en mytomspunnen plats som lockar och fascinerar med sin dramatiska natur. På de branta sluttningarna ner mot Vättern finns ett av Sveriges artrikaste skogslandskap med vacker bokskog, betespräglade ekbackar och färgsprakande slåtterängar.

Sveaskog invigde Ekopark Omberg 2003. Sedan dess har antalet ekoparker vuxit till 37. Spridda över landet visar ekoparkerna upp en imponerande bredd av naturtyper och erbjuder sydliga bokskogar, vackra skärgårdsmiljöer, brandpräglade tallskogar, vidsträckta myrlandskap och hänglavsrika grannaturskogar.

sveaskog.se/ekoparker
36 RUNT VÄTTERN

Omberg De Lux paket

Här njuter ni av vällagad mat, upplever den vackra naturen och vilar i charmiga sovrum.

Boka din egen guide som visar och berättar om bergets storslagna natur och dess rika historia.

0144-33002 · www.ombergsturisthotell.com

Tel.
Här hittar du våra uthyrningsbaser. Boka online på www.vatternkajak.com Hyr kajak hos oss! OLSHAMMAR GRANVIK HARGEBADEN HÄSTHOLMEN BORGHAMN Borghamnsvägen 1A, Borghamn. Tel: 013-810 00. www.borghamn.com Bo i kulturhistorisk miljö, ta en fika eller en bit mat vid Ombergs fot och Vätterns strand. Här finns ett rikt friluftsliv med bad, vandringsleder, bastu, kajak och MTB cyklar att hyra. Bo på Omberg w w w s t o c k l y c k e v a n d r a r h e m s e N F O @ S T O C K L Y C K E V A N D R A R H E M S E historia | natur | kultur Guidningar på Omberg 0768-95 50 36 · www.wettersaga.se www.woodsandwater.se Paddla kajak och vandra med oss +46(0)768-95 50 36 · www.wettersaga.se Välkommen till Ellen Keys Strand! Öppet 1 maj-30 september. Visningar. www.ellenkey.se RUNT VÄTTERN 37
Konstrunda Torsdag - söndag 18 - 21 maj 2023 kl. 11 - 17 www.omkultur.se varje år under Kristi himmelsfärdshelg Tel. 0768-955036 wettersaga.se 070-744 33 48 www.31ansglassochkok.com Tel. 0768-955036 wettersaga.se 0144-640 25 www.syllerstorpett.com Välkommen till Äggboden Öppet alla dagar ca 8-20 Vi erbjuder Hallon och Jordgubbar på säsong HALLON & JORDGUBBAR Självplock & Gårdsförsäljning Välkommen till Ombergsboden ombergsboden.se Den lilla modebutiken på landet med det stora utbudet! www.lillahuscollection.se Tel. 0768-955036 wettersaga.se Facebook: Hagabergs Trädgård hagabergstradgard@gmail.com Vi har Husqvarnas skog- & trädgårdssortiment hos oss! Fabriksvägen 15, Ödeshög · 0144-317 10 Upplev det östgötska landskapet. Motala, den medeltida staden Vadstena och ekoparken Omberg – historia, natur och fantastisk mat! Läs mer och boka på runtvattern.se SLÄTTEN och VÄTTern njut av östergötlands bästa! Njut av närodlad mat och fin natur vid Omberg, Tåkern och Vadstena. Spendera en dag med Tåkernguiden Malin som driver sitt eget lilla jordbruk! Läs mer och boka på runtvattern.se omberg och tåkern ett gourmetpaket! 38 RUNT VÄTTERN

RUNT VÄTTERN 39

S k o l g a t a n 1 5 9 9 3 1 Ö d e s h ö g V a r d a g a r 0 9 : 3 0 – 1 7 : 3 0 L u n c h 1 3 : 0 0 – 1 3 : 3 0 L ö r d a g a r 0 9 : 3 0 – 1 2 : 0 0 0 1 4 4 - 1 0 0 1 5 w w w e l e k t r o p a r s e i n f o @ e l e k t r o p a r s e L a m p o r , s m å e l , v i t v a r o r , m o b i l t i l l b e h ö r

Våra öppettider:

Heda_marknadsaffisch_annons_2018_Heda_marknadaffisch2012.7.7.ps 2018-03-19 15:59 Sida 1 Heda_marknadsa sch_annons_2018_Heda_marknada sch2012.7.7.ps 2018-03-19 15:59 Sida 1

GAMMELDAGS MARKNAD HEDA

Ödeshög – Öninge Wetter

Med ett bra läge ca 700 m från Vättern med vid utsikt över den böljande Östgötaslätten i skuggan av det magiska Omberg erbjuds byggklara tomter i Öninge.

Pris: 600 000 kr

Kontakta Robert Thunér Fastighetsbyrån i Ödeshög

Mobil: 070-756 82 87

E-post: robert.thuner@fastighetsbyran.se

Konst och Konsthantverk

Konst och Konsthantverk med 130 utställare

Underhållning hela dagen - Servering

Servering

Lördag 1 juli kl 10-17

Lördag 7 juli kl 10–17

Shopping för hela familjen

Nostalgi & retro Verktyg

& Hyrmaskiner Antikt

& Begagnat Tyger & Garner
har mjukglass
Köper - Byter - Säljer - Nytt - Begagnat - Antikt & Hem
Vi
m.m. Inredning
Vi finns intill E4 vid Ödeshög – följ skyltning. Öppet mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16
mån-fre 9-18, lör 9-13 Välkommen! Välkommen till Ödeshög och Alvastrabygden www.svenskakyrkan.se/folkungabygden och Facebook Öppna kyrkor · Gudstjänster Sommarcafé
Kyrkguiden
allt som händer i Svenska kyrkan var du än är. Vägbeskrivning, lyssna till en
www.skattegardenshandelshus.se Gilla oss på Facebook
Storgatan 23, 599 32 Ödeshög
Appen
guidning, öppettider, sommarmusik, m m.
Ca 130 utställare –Underhållning hela dagen
www.hedamarknad.se
www.hedamarknad.se

Vintertips vid vättern

Gammeldags julmarknad och skyltsöndag

Många städer och orter bjuder under december in till skyltsöndag eller någon julmarknad. Kom i julstämning med gammeldags jul och snöklädda kullerstensgator. Gå in på vår eventkalender för att se vilket datum som passar dig bäst.

Upplev det magiska ljuset

I januari och februari bjuds spektakulära solupp- och nedgångar över Vättern. Intensiva färger i gult, orange, lila och rosa som färgar himlen och sjön. Många konstnärer och författare har inspirerats av det unika ljuset vid Vättern.

Kallbada

Att vår kropp mår bra av att kallbada har man de senaste åren kunna läsa lite varstans. Men, vad är det då som är så fantastiskt med att kasta sig i iskallt vatten?

Förutom att det ger en enorm kick enligt många, och en känsla av välbefinnande, visar även viss forskning på att riktigt kalla bad har minskat spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och därtill har forskningsdeltagare rapporterat lindrad smärta kopplad till reumatism, fibromyalgi och astma.

Enbart positiva effekter med andra ord. Så passa på i vinter att ta ett uppfriskande dopp i Europas femte största sjö Vättern, helt gratis dessutom.

VinterfiskE

Är du sugen på ett riktigt fiskeäventyr? Med en av Sveriges mest meriterade guider erbjuder Charterfiske förstklassiga trollingfisketurer på Vättern. Ett riktigt äventyr där du har stor chans att fånga röding, öring och lax.

Från klipporna vid Omberg och Stora Lund erbjuds ett av norra Europas bästa laxfiske från land.

Foto: CS Kommunikationsbyrå. Foto: Jesper Anhede. Foto: Jesper Anhede. Hitta en julmarknad som passar digi vår eventkalender:
40 RUNT VÄTTERN

ÄVENTYRET BÖRJAR HÄR

NATURUM TÅKERN

Naturum Tåkern erbjuder uställnignar, vandringar och roliga barnaktiviteter hela sommaren.

Skanna QR-koden och läs mer på vår hemsida!
RUNT VÄTTERN 41
Fotograf: Stefan Åström

GRÄNNA – polkagrisstaden

Gränna är en svensk idyll med charmiga gamla trähus, kullerstensgator och vacker natur. Staden grundas av Per Brahe den yngre 1652 och är den första staden i Sverige som grundas med grevliga stadsprivilegier. Gränna är världskändis tack vare sina välsmakande polkagrisar och S A Andrées polarexpedition.

För naturälskare är Gränna ett litet paradis. Här finns vilsamma naturreservat, njutbara vandringsleder och trolska skogar. Under sommaren upplever du John Bauers inspirations-miljöer med Trolska båtturer Grännaberget bjuder på fantastisk utsikt över staden och Vättern. Varje år i augusti arrangeras Grenna Bluegrass-festival live på Grännabergets scen och Vätterscenen. Förbered dig på gåshud när det 2023 är det dags för den 46:e festivalen. I och omkring Gränna finns rika spår efter Braheätten. Röttle by är greve Per Brahes industriby från 1600-talet. Vid Rasmus kvarn kan du se hur mjöl mals. Här finns en av landets äldsta icke-kyrkliga byggnader, Jerusalems kvarn, från 1200-talet.

På bergskammen invid motorvägen tronar det grevliga lustslottet Brahehus. Per Brahe den yngre uppför slottet 1638. Det brinner senare ner. Ruinen Brahehus är ett populärt besöksmål.

Från lyckad polkagris till misslyckad ballongfärd

Tack vare Amalia Erikson är Gränna hela världens polkagrisstad. På Grenna Museum möter du Amalia och andra historiskt viktiga personer. Polarcenter på Grenna Museum har landets största polarhistoriska föremålssamling. Kronjuvelen är föremålen efter S A Andrées polarexpedition, då tre polarforskare färdas i en ballong mot Nordpolen 1897. Resan får ett tragiskt slut. Tillverkningen av polkagrisar startar på 1850-talet av den då fattiga änkan Amalia Erikson. Hon gör en ovanlig resa för en kvinna på den tiden – från piga till framgångsrik entreprenör. Idag finns det många kokerier där du får se hur tillverkningen går till. På vissa ställen kan du prova att baka egna polkagrisar. Den nya EU-beteckningen SGB (skyddad geografisk beteckning) innebär att endast polkagrisar gjorda i Gränna får kallas för “Äkta Gränna

Polkagrisar”. Prova gärna andra lokala godsaker som: Grenna Glass, Gränna choklad och Gränna knäckebröd Bo och ät med omsorg

Vill du smaka på Småland hittar du många restauranger, kaféer och gårdsbutiker. Hotel Amalias Hus bär stolt namnet efter polkagrisens moder. 1859 bakar Amalia världens första polkagris i det kök som idag är hjärtat för Amalias Hus restaurang. Som medlem i Regional Matkultur Småland lagar de mat med närproducerade råvaror från mindre matproducenter i och runtom Gränna. En av dessa är den familjeägda Ravelsmarks Gård.

BauerGården är ett litet fint hotell precis vid skogskanten i idylliska Bunn. Här finns både hotellrum, ställplatser och utrymmen för fest. Hela anläggningen är anpassad för dig som gillar att vara aktiv ute i naturen. I restaurangen möter du omsorgsfullt utvalda råvaror med smaker från skogens skafferi.

Turistinformation

Infopoints:

• Persgården

• Tempelgården

• Gladhytt

• Örserumsbrunn

Gestgifveri & konferens

• BauerGården

Destination Jönköping

info@destinationjonkoping.se

0771 211 300 www.jkpg.com

Evenemangskalender:

42 GRÄNNA & VISINGSÖ

Visingsö – VÄTTERNS PÄRLA

Enligt legenden skapas Visingsö när Jätten Vist slänger ut en grästuva i Vättern för att hans gumma ska ha något att kliva på. Liksom för tusen år sedan, sjuder tuvan än idag av liv. Det här är platsen med spännande historiska lämningar och storslagen natur.

Från hamnen i Gränna går täta avgångar med färja över till Vätterns pärla Visingsö. Du kan med fördel välja att ta dig runt på ön med cykel eller med häst och vagn – de populära Remmalagen. I över 100 år har besökare skjutsats runt ön i lugnt tempo med flera intressanta stopp.

Lång historia med ätten Brahe

Flertalet slottsruiner och borgar i grevskapet vittnar om ett historiskt maktlandskap. Näs borg på Visingsös södra udde är ruinen av Sveriges första kungliga borg från 1100-talet. Från 1600-talet håller den mäktiga Braheätten till i Visingsborgs slottsruin, som också är en välbesökt historisk plats. Brahekyrkan uppförs som slottskyrka i början av 1600-talet. Invändigt bjuder kyrkan på en stormaktsprakt med få likar i länet.

Roliga aktiviteter och fin natur

Stall Roempke är hästgården som erbjuder hästweekends hela året om. Du kan boka turridning, knatteridning eller körtur. Du kan även ta lektioner i ridning och hästhantering.

Upplev den vackra ekskogen som en gång i tiden skulle bli skeppsmaterial till den svenska flottan. Men träden står kvar och är Sveriges tätaste och rakaste ekskog.

På Visingsö är du nära vattnet och kan lätt paddla kajak eller bada. Kumlabybadet är ett härligt utomhusbad med två tempererade bassänger. Önskar du något lekfullt är skattjakten något för dig. Kartan guidar dig till fem stopp där du får ledtrådar, för att till slut kunna öppna skattkistan.

Bra mat är på riktigt

Persgården Gårdsbutik & Café är en oas för hälsa och välmående. Hit är alla välkomna oavsett om det är för en kopp kaffe eller en heldag i hälsans tecken. I hamnen ligger öns äldsta restaurang, Solbacken, som är KRAV-certifierad (ekologisk) och lägger stor vikt vid råvarornas ursprung. I det egna bageriet bakas både kakor och bröd av KRAV-märkt mjöl.

GRÄNNA & VISINGSÖ 43
0390-100 30 · www.grannagk.se www.grennagolfkrog.se Vi bjuder dig på en trevlig, välskött och tekniskt intressant skog- och parkbana, anlagd i slottsmiljön runt Västanå Slott med anor från 1600-talet. Boka din starttid på Sweetspot via appen eller hemsidan! En vackert belägen restaurang på Gränna Golfklubb med närhet till både natur och E4:an. Här serverar vi mat lagad med kärlek utav väl utvalda råvaror. Öppet alla dagar 8 - 17 (1/4 - 16/10) Välkommen till Gränna Golfklubb och Golfkrog! Hållbart boende nära naturen Hotell | Restaurang | Bastu & brygga | Ställplats | Cykel & vandring Välkommen till Bauergården – den trolska platsen! Vi finns i Bunn mellan Gränna och Jönköping (bara 10 min från E4:an) Vi finns 9 km norr om Gränna utmed Turistvägen mellan Gränna och Ödeshög. www.getingarydscamping.se info@getingarydscamping.se Välkommen till Getingaryds Camping och Stugor Lekplats | Minigolf | Bad Fiske | Båt- och cykeluthyrning Tel 0390-210 15, 070-723 31 72 B r a h e g a t a n 5 3 A , 5 6 3 3 2 G r ä n n a V a r d a g a r 1 0 : 0 0 – 1 8 : 0 0 L u n c h 1 3 : 0 0 – 1 3 : 3 0 L ö r d a g a r 1 0 : 0 0 – 1 4 : 0 0 0 3 9 0 - 1 0 0 1 5 w w w e l e k t r o p a r s e i n f o @ e l e k t r o p a r . s e L a m p o r , j ä r n v a r o r , s m å e l , v i t v a r o r , m o b i l t i l l b e h ö r , c a m p i n g t i l l b e h ö r Vi har öppet hela sommaren! erikshjalpen.se/huskvarna • Birkagatan 38 HUSKVARNA erikshjalpen.se/habo • Bagaregatan 3 HABO För aktuella tider se: So mmarö pp et : Var d 1 0 -1 8 . L örd 10 18 . Sönd 10 -1 6. Ord. öppettider: Vard 10-18 | Lörd 10-14 | Brahegatan 41 mitt emot torget (gamla Tempo) Alltid! 30-70% lägre pris! UN DE R KL Ä DE R | BADKLÄDER | SOVPLAGG DAMKLÄDER | BARN KL ÄDE R 44 RUNT VÄTTERN

ÄT GOTT I GRÄNNA!

HOS OSS HITTAR DU: Alltid nygrillat • Manuell deli Vår egen goda räkmacka Välkommen in!

Du hittar ännu mer restips, reportage och inspiration på www.runtvattern.se

Catering och restaurang med uteservering

Fullständiga rättigheter Öppet sommartid alla dagar 11-16 – Vissa dagar kvällsöppet för grillkvällar.

ÖPPET ALLA DAGAR 6-22 Gränna

RUDENSTAMS

GÅRDSBUTIK & KAFÉ

I vår gårdsbutik hittar du väl utvalda produkterfrån våra lokala leverantörer och kaféet är fyllt med fika bakat på äpplen från gården.

Lunch serveras varje dag. Välkommen!

Öppet: Mån-Fre 10.00-18.00, Lör 10.00 - 15.00 www.rudenstam.se

Välkommen till våra kyrkor

GRÄNNA KYRKA

Brahegatan, Gränna.

GRÄNNA VISINGSÖ

Brahegatan 24, Gränna

Tel 0390-561 30

KUMLABY KYRKA Visingsö.

BRAHEKYRKAN Wisingsborg, Visingsö.

För information och öppettider se: www.svenskakyrkan.se/grannavisingso

Följ oss: @runtvattern Vill du dela ditt Vättern?

Glöm inte markera med: #vättern #runtvättern

Hanna s KöK ´

Catering · Mat & Fest

Barn & Hundar är välkomna! Ödeshögsvägen 36, Gränna hannaskok.se

VÄTTERN RUNT SJU DAGAR

UPPLEV VÄTTERN RUNT PÅ SJU DAGAR!

Vättern runt med stopp på klassiska turistmål. Gränna, Visingsö, Hjo, Karlsborg, Askersund och självklart Göta kanals huvudstad Motala. En fantastisk upplevelse! Läs mer och boka på runtvattern.se

www.grannahamn.se

Lägg till i gästhamnen!
Ställplatsen alltid öppen!
RUNT VÄTTERN 45

NY INVASIV ART upptäckt i Vättern

Tidigare i år påträffades Större rovmärla i Vättern, en art som aldrig tidigare påträffats i Norden.

Rovmärlan är en invasiv art – en värstingsart – och har orsakat stora problem på kontinenten. När rovmärlan invaderar ett vatten förändras ofta småkrypssamhället och flera av de lokala arterna risker att minska kraftigt eller försvinna.

– Sannolikheten att den kommer sprida sig runt stora delar av Vättern inom några år är tyvärr stor, säger Ulf Bjelke, limnolog på SLU Artdatabanken.

Att utrota arten bedöms vara omöjligt. Upptäckten ger oss dock en möjlighet att hindra spridning från Vättern till andra vatten, men även att andra invasiva arter sprider sig till Vättern. Det är vi människor som främst sprider denna typ av arter – och vi kan också göra något åt det.

Hjälp oss förhindra spridningen!

• RENGÖR båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten.

• TÖM ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas.

• TORKA utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar.

Hittad tack vare miljöövervakning

– Vätterns strandzon har rik mångfald och höga naturvärden med många sällsynta arter. Därför gör vi regelbundna inventeringar av vattenlevande insekter, kräftdjur och mollusker, säger Friederike Ermold, sakkunnig i vattenfrågor på Vätternvårdsförbundet som samordnar miljöövervakningsprogrammet för Vättern.

Det var alltså vid en rutinundersökning inom det som kallas miljöövervakning som man påträffade arten på tre lokaler utmed Vätterns östa sida.

– Upptäckten är ett bra exempel på vikten av miljöövervakningen för tidig upptäckt av främmande arter, säger Friederike Ermold.

fakta invasiva främmande arter:

En främmande art är en art som människan har spridit medvetet eller omedvetet till områden där de tidigare inte har funnits. Arten har då etablerat sig utanför sitt naturliga utbredningsområde. Alla främmande arter ställer inte till med bekymmer men några kan ge stora problem för biologisk mångfald och samhället och kallas då för invasiva.

Bada tempererat – alltid 27o

ROSENLUNDSBADET

Jönköping

BRUNSTORPSBADET

Huskvarna

jonkoping.se ATTARPSBADET Bankeryd KUMLABYBADET Visingsö
Större rovmärla är större (upp till tre cm lång) och kraftigare än våra inhemska arter och mer aggressiv, till exempel kan den döda fler byten än den äter upp. Foto: Jonas Roth/HaV.
46 RUNT VÄTTERN

Följ med Andréeexpeditionen på GRENNA MUSEUM

Ny utställning – men med samma eldiga historia

HÄR BÖRJAR HISTORIEN

Öppettider:

10 JUNI–AUGUSTI SEPTEMBER 2023–MAJ 2024 mån–fre kl. 10–17 lör–sön kl. 10–15 tis–sön kl. 11–15

matchmuseum.jonkoping.se

+46 (0)36-14 61 62 www.husqvarnamuseum.se
Konsten, kunskapen, föremålen & berättelserna. Alltid fri entré. jonkopingslansmuseum.se
036 -10 38 90 www.grennamuseum.se RUNT VÄTTERN 47

JÖNKÖPING & HUSKVARNA

– sammanflätade med rik historia

Blickande ut över Vättern står Jätten Vist stadigt i Huskvarna. Här andas du Husqvarnafabrikens imponerande historia. Ett stenkast bort möter du Jönköping med en lång citynära sandstrand, rikt restaurangliv, spännande tändstickshistoria och John Bauers sagolika konstskatt.

Jönköping har sitt hjärta intill tre sjöar. Med sina drygt 140 000 invånare är det den enda större staden som ligger vid sjön Vättern. Här bubblar det av liv året om. I stadskärnan finns mysiga gränder, museer, bibliotek, affärer, restauranger, hotell och en högskola med studenter från världens alla hörn.

Tändsticksområdet är klassat som byggnadsminne och består av byggnader från 1800-talet. Här kan du lära dig allt om tändstickans historia, handla i lokala butiker och njuta av gamla kvarter, god mat och dryck. Missa inte stadens enda fisk- och skaldjursrestaurang, Pescadores! Nyast i stadsdelen och med lysande utsikt över Vättern, är Quality Hotel Match. I den välbevarade tändsticksfabriken hittar du Brasserie NÒR som serverar klassisk nordisk mat på modernt vis.

Närheten till naturen är en av de största fördelarna med både Jönköping och Huskvarna. Här finns härliga cykelleder, upptrampade skogsstigar och tysta naturreservat. Jönköping välkomnar dig med en lång strandpromenad och sandstrand vid Vättern. På höjden och med en fantastisk utblick över staden ligger Stadsparken med Jönköpings största lekplats, djurhagar, minigolf, grillplatser, ett unikt fågelmuseum, ett friluftsmuseum, en utedansbana, restaurang och fik.

En stad blir till

Jönköping är en av landets äldsta städer. Magnus Birgersson Ladulås är kung i Sverige i slutet av 1200-talet. Den 18 maj 1284 stadfäster han att Jönköping ska få handelsprivilegier och att de boende i staden ska få hålla marknad där tre gånger varje år. Det är Sveriges äldsta bevarade privilegiebrev och det som gör Jönköping till stad.

Evenemang, kultur och historia Jönköpings centrala läge i södra Sverige gör staden till en självklar medelpunkt för kultur, sport, möten och friluftsliv. Det är en av landets mest anlitade evenemangsstäder och anordnar bland annat nationella och internationella sportevenemang. Ett populärt triathlon som återkommer varje år är IRONMAN 70.3 Jönköping. För många yngre besökare är staden mest känd som City of DreamHack , då Jönköping sedan 20 år tillbaka är värdstad för världens största datorfestivaler, DreamHack Summer och DreamHack Winter Är du sugen på konst som spränger gränser och bryter normer? Då ska du ta dig till Österängens Konsthall. Det är mötesplatsen för alla människor och ledorden är öppenhet, samarbete och mångfald. Här upplever du ny konst i olika former.

På Jönköpings läns museum finns en stor del av John Bauers sagolika konstskatt. Barnen får i leken lära känna sagokonstnären och kan förvandla sig till troll, prinsessor

eller prinsar. John föds 1882 och växer upp i Jönköping. Hans målningar med troll, älvor och tomtar är inspirerade av det småländska landskapet. På länsmuseet möter du även Johns stora kärlek Ester Ellqvist, småländsk kulturhistoria samt Paulis och Ganneviks samlingar av svensk 1900-talskonst.

Det finns endast tre tändsticksmuseer i världen och ett av dessa är Tändsticksmuseet i Jönköping. I den vackra träbyggnaden från 1848 i Tändsticksområdet möter du människor och maskiner som har byggt upp och utvecklat tändsticksindustrin till ett världsföretag.

Mat och dryck med omtanke

Jönköping har många restauranger med mat som får extra omsorg. Ester Kök & Bar blir 2016 Smålands första Svanen-märkta restaurang och fokuserar idag på ekologisk och närproducerad mat. För att ta tillvara på regionens råvaror och gynna småländska producenter är de medlemmar i Regional Matkultur Småland

I Skärstad finns Flättinge Gårdscafé med lokalproducerad och ekologisk mat/fika. Tre systrar driver kaféet och deras föräldrar sköter mycket av grönsaks- och bärodlingarna.

Utmed Vätterns östra sluttningar odlar man frukt sedan 1930-talet. Här i Skärstadalen finns Rudenstams Bär & Frukt . Tack vare det unika klimatet och odlingsmarkernas läge kallas området Smålands Toscana och Äppledalen.

48 JÖNKÖPING & HUSKVARNA
Turistinformation Infopoints: • Tändsticksmuseet • Elite Stora Hotellet • Villa Björkhagen • Grand Hotel • City Hotel • Hotel Savoy • First Hotel • Kommunreceptionen • Husqvarna Museum • Huskvarna Stadshotell • Rudenstams Gårdsbutik och Kafé • Hotell Taberg Destination Jönköping info@destinationjonkoping.se 0771 211 300 www.jkpg.com
Evenemangskalender:

Husqvarna är hjärtat i Huskvarna

Historien om Husqvarnafabriken börjar 1689 med musköter och andra vapen för den svenska krigsmakten. På Husqvarna Museum får du återuppleva gamla minnen och se det som Husqvarnafabriken har tillverkat. Här finns jaktvapen, symaskiner, kaminer, spisar, cyklar, motorcyklar, motorsågar, gräsklippare och alla tänkbara hushållsprodukter.

Precis intill Husqvarna Museum ligger Slottsvillan, en byggnadsminnesförklarad disponentbostad som byggs 1895, som ett privat hem till Husqvarnas direktör Wilhelm Tham, hans fru och deras nio barn. Idag drivs Slottsvillan som hotell. Restaurangen gillar det lokala och serverar mycket av sin mat och dryck från Småland. Det är möjligheternas hus, som även anordnar bröllop, konferenser och födelsedagsfester.

Mitt emot museet och Slottsvillan hittar du Smedbyn

På 1700-talet används de små röda husen till smedernas verkstäder och senare som bostäder för arbetarna på Husqvarna vapenfabrik. Idag är det hantverksateljéer, kafé och gallerier här.

Många är de kändisar som har uppträtt på Huskvarna

Folkets Park. Parken är sedan 1925 en mötesplats för musik, kultur, festivaler, teater, mässor, möten och andra evenemang.

JÖNKÖPING & HUSKVARNA 49

Dyktips:

VÄTTERN PÅ DJUPET

Sikten i Vättern är generellt sett mycket god men vattnet är kallt. Torrdräkt är nästan ett måste, även mitt i sommaren. Väder och vind kan snabbt ändras från att vara spegelblankt när du hoppade i till fullt oväder när du kommer upp. Vättern är känt för sina snabba väderomslag så kolla väderrapporten noga, framförallt om du ska ut med båt. Annars är det väldigt lättdykt då det alltid är bra sikt, så välkomna ner i Vätterns underbara värld.

1. nydalen

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 35 Svårighetsgrad: LÄTT

Signalkräftorna bygger sin bon/hålor direkt i den leriga och grusiga botten. Längre ut börjar det slutta på lite närmare 35 m efter första droppet. Det är gott om båttrafik i området varför dykflagga är obligatoriskt, informera gärna hamnfogden.

2. granviks hamn

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 10 Svårighetsgrad: LÄTT

Dykplatsen är en liten hamn/gästhamn som lämpar sig väl för grunda dyk om du är ovan. Man kan välja att gå i/upp vid stenpirens fot eller ännu hellre från bryggans huvud. Tänk på avvägningen då det är flack lerbotten som lätt kan slitas upp och förstöra sikten. Mellan stenpiren och bryggans huvud ligger resterna från en brygga/flotte och på några ställen kan man se spår av det "industricentrum" som Granvik en gång var.

4B. BYÄLVEN

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 11 Svårighetsgrad: MEDEL

Byälven är ett fint vrak som även passar att snorkla vid. Byälven var en kalklastare som råkade stöta på grund på norrsidan av ön Fjuk i Vättern. Fartyget sprang läck och i ett desperat försök att rädda fartyget så satte kaptenen henne på grund inne i viken. Lasten med osläckt kalk reagerade med det inforsande vattnet och knäckte skrovet. Flera delar finns utspridda över området.

5. MÅSEN

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 38 Svårighetsgrad: AVANCERAD

Ett annat trevligt vrakdyk utanför Fjuk, ofta är platsen bojad. Om inte så är det ganska lätt att hitta vraket med ekolod och själv sätta boj. Ta båt från tex Motala eller Karlsborg till positionen N58 31.450 E014 49.010

Lättdykt vrak skrovet står helt på botten. Ligger en aning djupt (38 m) så man behöver viss erfarenhet. Största delen av dyket kan dock spenderas på däck på ca 35 meter. Ofta god sikt. I närheten ligger Ulrika och Kung Ring som kan besökas om du ändå är här.

6A. greve von rosen

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 41 Svårighetsgrad: AVANCERAD

Lastad med sten från Borghamn. Förliste 1856.

3. KUNG RING

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 16 Svårighetsgrad: MEDEL

Trevligt och enkelt vrakdyk där platsen är utmarkerad med boj. Oftast god sikt som alltid i Vättern. Vraket står rakt upp och ner, något nersjunket i leran. Det ligger även delar på sidorna av vraket. Här finns väldigt mycket fisk av olika storlekar och kräftor som bor i hål de grävt ur leran/sanden kring vraket. Ta båt från tex Motala till positionen: 58° 33' 536 N 014° 48' 694 E

4a. elsa af lidingö

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 21 Svårighetsgrad: MEDEL

Projektet att sänka Elsa af Lidingö drevs av den lokala dykarklubben DK Octopus i Motala. 2011 godkände Länsstyrelsen och Naturvårdsverket att båten, efter sanering, kunde sänkas och göras om till ett artificiellt rev. Elsa af Lidingö ligger på 21 meters djup i området runt Fjuk. Ta båt från tex Motala till positio

nen:

6B. borghamn

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 40 Svårighetsgrad: MEDEL

Här finns flera olika dyk att göra. Utgå gärna från Borghamns Strand där det går bra att parkera. Följ strandpromenaden. Botten nära land består av marmorblock/skivor även mycket marmor/kalkstens slam på botten. Det finns stora djup så tänk på att hålla koll på djupmätaren.

-
N 58 33 48,58 E 14 47 32,81
Vraket Byälven.
50 RUNT VÄTTERN
Borghamns Strand.

7. stocklycke hamn

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 15 Svårighetsgrad: LÄTT

Fint Naturdyk med bildelar (dörrar, tak mm) och stora stockar om man dyker söderut. Brant klippvägg som övergår i sandbotten på 10-14 meters djup. Norrut är det sandbotten men efter ett tag övergår det till stora klippblock och raviner. Det kan vara svårt att ta sig upp. Det lättaste sättet är att gå upp innanför trappan vid stenarna.

8. Hästholmens hamn

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 25 Svårighetsgrad: LÄTT

Hästholmen är ett bra dyk om du inte är så erfaren. Här finns en badtrappa där man kan gå i. Ett kortare ytsim ut till den lilla ön (Lortaknölen) krävs. Man kan även gå i från betongpiren och simma runt udden. Utanför ön droppar djupet ner i avsatser. Det finns mycket kräftor, nattdyk är att rekommendera!

9. Hästholmens skjutfält/ stora lund

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: 30 Svårighetsgrad: MEDEL

Stora Lunds fd. skjutfält ligger mellan Öninge och Hästholmen norr om Ödeshög. En bra startplats är nedanför parkeringsytan eller ner vid sidan av berget där det är en sluttande väg ända ner till vattnet.

Ett bra dyk kan vara att hoppa i vid branten nedanför parkeringen, där sluttar det ganska snabbt ner mot lite olika djupplatåer. Simma sedan norröver och runda berget för att gå upp i viken. På vägen har du flera fina klippblock och formationer. Utanför på 57 meters djup finns även det flygplan som störtade 1937, en Fokker CV-E. Det hittades 2013 och piloten är bärgad.

10. ÖNINGE

Dyktyp: NATURDYK Båt krävs: NEJ

Maxdjup: +40 Svårighetsgrad: LÄTT

Det är lätt att gå i från land. Omedelbart utanför klipporna störtar djupet brant ner i avsatser. Man kan dyka extremt djupt här om man vill, 40 meter utan problem. På 12 m djup ligger ett gammalt hopptorn. Det är ok att köra ner för ut- och ilastning men parkeringen sker till vänster om bommen (som finns innan man åker ner till vattnet).

11. THURE TAGE (HAJEN)

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 32 Svårighetsgrad: MEDEL

Sjönk 1913 på grund av hårt väder. Den var lastad med tegelstenar från tegelbruket söder om Hjo.

12. MATHILDA

Dyktyp: VRAKDYK Båt krävs: JA

Maxdjup: 34 Svårighetsgrad: MEDEL

Mathilda står kölrätt på 32 meters djup och är väldigt välbevarad. Året var 1896. Far och son Johansson låg med lastad båt i Hjo hamn. Det var marknad denna dag och båten var lastad med potatis, även kallad Potatisskutan. Det var oväder och far och son rådgjorde länge om de verkligen skulle bege sig norrut för att lasta av sin last. Till slut kastade de loss vilket skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut, straxt norr om Hjo förliste skutan och far och son följde med ner i djupet och försvann.

1 2 7 8 6 3 4 5 9
10 12 11
RUNT VÄTTERN 51
Vraket Hajen.

UPPLEV HABO

– platsen för lugn, äventyr och aktivitet!

Välkommen till Habo, platsen där du både kan finna lugnet vid en av våra fiskesjöar samtidigt som upplevelsen av äventyr och action inte är långt borta där möjligheten att åka zip-line från trädtopparna eller ta en match i paintball finns. Vi erbjuder upplevelsen som passar dig för stunden! Välkommen att uppleva Habo!

Äventyr och avkoppling i Julared

Bor man inte vid Liseberg får man skapa sig en egen äventyrspark. Så gick tankarna när familjen Hagård för ett antal år sedan började med att bygga upp diverse aktiviteter. Sedan dess har många haft roligt tillsammans i den delen av Julared som kallas Hagårds Lagård Här kan man prova på både inom- och utomhusaktiviteter såsom höghöjdsbanor med ziplines, höghöjdsbana med klättervägg, mångkamp, paintball, Jularedsjakten, skytte och flera andra roliga och äventyrliga aktiviteter. Efter en lång och aktiv dag kan man sen välja att vila och pusta ut under natten på glampingen eller i en stuga. Du hittar Hagårds lagård mellan Habo och Mullsjö.

Unika fiskevatten och naturupplevelser på Hökensås

På urbergsryggen Hökensås finns stillheten och ett av Sveriges bästa platser för fiske efter regnbåge. Skogslandskapet runt Hökensås inbjuder till vandring och kan upplevas när man vistas i det som ett Norrland i miniatyr.

Det finns många kristallklara källsjöar men även skogstjärnar med mörkare vatten med helt unika möjligheter till sportfiske. Här samlas sportfiskare från hela Sverige och med dess unika möjlighet till fiske lockar platsen även sportfiskare från hela Europa. Här kan allt från barnfamiljen vidare till den specialiserade flugfiskaren finna sitt paradis. Behöver man köpa utrustning eller har frågor om området kan du få hjälp i Fiskecentret vid Hökensås semesterby

Äventyrspark och café

Experience Wildpark fokuserar på bevarandet av naturupplevelsen och vildmarkskänslan. Här får du känslan av lantliv och en naturskön dag. De erbjuder en rad olika aktiviteter så som höghöjdsbanor och zipline, paintball, 5-kamp, ATV och UTV körning. Du kan även åka dit med ditt kompisgäng eller arbetskollegor för att utmana varandra i en 5-kamp.

Vill man bara avnjuta något gott kan man också bara stanna till vid vildmarkscafét och vistas i den härliga miljön. Experience Wildpark ligger en bit norr om Habo.

52 HABO
Turistinformation Biblioteket, Jönköpingsvägen 2 Tel 036-442 81 11 turistinfo@habokommun.se upplev.habokommun.se

Nostalgi och fisk vid sjön

Brandstorps lanthandel och café är en lanthandel med livsmedel, delikatessdisk med lokala produkter, heminredning, presentartiklar, blommor och det fina retrocafé med 50-60 tals inredning där man serverar kul- och mjukglass. En unik upplevelse för den som åker längs 195:an mellan Hjo och Jönköping, längs den västra vätterkusten, är Rylanders Fisk. Här möts man med doften av nyrökt vildfångad Vätterlax eller sik. All fisk är förädlad och rökt på gården. Är ingen på plats så finns det självbetjäning i uthuset.

HABO 53

Vättern – en unik sjö

för både människor, fiskar och "mammutar"

Inte störst och inte djupast. Ändå kan Vättern vara den mest unika sjön i Sverige. Sjön har en helt egen karaktär, med sina stora djup och sitt klara, kalla, näringsfattiga vatten. Läget i södra Sverige gör att ekosystemet innehåller en ovanlig blandning av sydliga och nordliga arter. Här finns till och med spår från istiden. Vätterns små ”mammutar” simmar fortfarande kvar i sjön.

När isarna drog sig tillbaka efter den senaste istiden för ungefär 11 000 år sen var Vättern ingen sjö – utan en vik i Östersjön. Först när landet höjde sig fick Vättern sin nuvarande form och vattnet och dess invånare stängdes in. Än idag finns djur kvar från denna tid. Fiskar som nors, röding och hornsimpa, men också små kräftdjur. Dessa djur kallas för ishavsrelikter (eller glacialrelikter) och har kunnat överleva i Vättern på grund av det kalla vattnet –därav "mammutar".

”Pungräkan fascinerar inte minst genom dess exceptionella förmåga att förflytta sig mellan botten och ytnära områden. Förflyttningen överträffar sannolikt klart vad alla andra ryggradslösa djur i sötvatten förmår.”

– Björn Kinsten, Sveriges expert för glacialrelikta kräftdjur.

Pungräkan (Mysis relicta) är ett av kräftdjuren från denna tid. Den är endast upp till tre centimeter lång men har trots sin storlek en enorm simkapacitet.

Vid skymningen rör den sig från Vätterns botten till ytnära lager för att äta plankton. En sträcka som i Vättern kan bli upp emot 100 meter varje kväll.

Vid gryningen simmar den tillbaka till skyddet i de stora mörka djupen för att smälta födan och minskar så risken för att bli uppäten av hungriga fiskar.

Ett annat kräftdjur som lever kvar från svunnen tid är den lilla vitmärlan (Monoporeia affinis). Den ser ut som en blek räka och trivs på Vätterns djupa bottnar. Det är inte ovanligt att hitta flera tusen individer inom en enda kvadratmeter, nere på 120 m djup. Vätterns bottenvatten är så pass syrerikt att det kryllar av liv så långt under ytan.

Dessa små glacialrelikta kräftdjur har en viktig roll i Vätterns ekosystem, bland annat som fiskföda. I Sveriges sjöar finns totalt sju arter. Samtliga arter förekommer tillsammans endast i sjöarna Vättern, Vänern och Stora Le.

Som överlevare från istiden är kräftdjuren anpassade till ett kallare klimat och beroende av kallt vatten. Klimatförändringen gör att vattentemperaturen i Vättern ökar. Om Vätterns "mammutar" kommer vara kvar om 100 år är därför inte säkert.

Unikt ekosystem i Vättern

Inte bara glacialrelikterna gör att Vätterns ekosystem är unikt. Vätterns vatten är kallt, näringsfattigt och klart. Växt- och djurlivet är rikt och unikt på många sätt. Många av arterna är ovanliga i södra Sverige och förekommer vanligtvis i norra Sverige och i fjällvärlden.

Under vattenytan gömmer sig en artsammansättning av naturligt reproducerande fisk som är unik för vår del av landet. Här simmar kallvattensarter som harr, öring och lake med landets enskilt största och mest skyddsvärda bestånd av röding. Ute i frivattnet simmar rovfiskarnas favoritmat nors och siklöja i stora stim för att försöka undvika att bli uppätna. Ute i Vättern kan även rovfiskar som röding och öring bli byte för de stora frilevande gäddorna som lever i sjön.

”Sportfisket i Vättern erbjuder ett spännande och världsunikt fiske efter röding, öring och gädda, något som vi måste vara rädda om!”

– Hanna Eriksson, Sportfiskarna

Den som besöker Vättern kan få uppleva ett fiske i världsklass. Rödingfisket och gäddfisket från båt och laxfisket från land bjuder på otroliga upplevelser, men för den oerfarna fiskaren kan det vara bra att åka ut med någon av alla fiskeguider som finns runt sjön. Vättern kan stoltsera med både ett världsrekord på insjölax och svenskt rekord på gädda, två fiskar som båda vägde över 20 kg.

Vättern är en fantastisk sjö på många sätt med sina enorma naturvärden. Den försörjer också närmare 300.000 människor med dricksvatten, och det är många som nyttjar sjön till fiske och friluftsliv. Den är inte störst, inte heller djupast – men den enda av sitt slag i Sverige.

OBS! Nyligen upptäcktes en ny invasiv art i Vättern, som kallas Större Rovmärla. Läs mer om detta på sidan 46.

Undervattensängar: Eftersom Vättern är en så klar sjö når ljuset ner till ganska stora djup, vilket gör att undervattensväxter trivs. Dessa ängar utgör ett fantastisk habitat för små fiskar och yngel och är anledningen varför hela Vättern är utpekade som Natura2000-område.

Foto: Örnborg Kyrkander

54 RUNT VÄTTERN
Pungräkan (Mysis relicta). Foto: Arild Hagen

vätterns "att-göra-lista"

– vilka har du bockat av?

■ Bada och simma i Vättern

■ Ta en promenad till fin utsiktspunkt

■ Besök ett av de många naturreservaten runt Vättern

■ Åk skridskor i Norra Vätterns skärgård

■ Kom ut på Vättern – åk båt, paddla kajak om vädret tillåter, eller ta en tur med ångaren Trafik

■ Se lekande öring och röding i höst

■ Testa på landfiske efter lax

■ Besök Vätternakvariet i Motala och se fiskar på riktigt nära håll

Lär dig mer om Vättern!

Vätterns unika egenskaper gör också att sjön står inför framtida utmaningar. Vill du veta mer om hur Vättern mår och hur vi vet det? Eller ska du ut och fiska?

Besök gärna:

• vattern.org

Övergripande information i samverkan mellan Vätternvårdsförbundet, Leader Vättern och Länsstyrelserna runt Vättern.

• vätternliv.se

En kunskapsportal om sjön Vättern, dess ekosystem, miljötillstånd och utmaningar.

Här finns också "Uppgiftsbanken" där du även kan hitta roliga pyssel för barn i alla åldrar.

• svenskafiskeregler.se

Här kan du ta del av vilka fiskeregler som gäller för fritidsfiske i svenska havsområden och landets fem största insjöar.

Planktonprovtagning görs flera gånger per år och ger information om hur Vättern mår. Röding på väg in för lek. Foto: Klas Balkhed Lär dig mer om livet under ytan på vätternliv.se
RUNT VÄTTERN 55
VÄ TT ERN VÅ RD S FÖ RBUNDET

Gör Tidaholm!

Gör lugnet, äventyret, naturen, vandringen och staden Tidaholm. Här finns aktiviteter för alla åldrar och sinnesstämningar.

Gör Tidaholm på ditt sätt!

Gör naturen i Tidaholm. Det är något speciellt med omgivningarna runt Tidaholm. Här i naturens egen nöjespark finns urskogar, platåbergslandskap, ängar, forssträckor, sjöar och tjärnar. Variationsrika miljöer för vandring, fiske, adrenalin och upptäckter. Tidaholms omgivningar inspirerar och väcker energi och skaparlust.

Gör staden Tidaholm. Genom staden porlar den vackra ån Tidan och binder samman skön natur med charmig stadsmiljö. Här finns mysiga caféer och unika butiker. Välbevarade miljöer påminner om tiden kring förra sekelskiftet då Tidaholm var en framstående bruksort.

Det är kring Tidan som staden Tidaholm vuxit fram och små oaser har skapats kring det rinnande vattnet. Strosa runt i staden och njut av härlig arkitektur och en mysig stadskärna. De två öarna Vulcanön och Turbinhusön mitt i staden bjuder in till upplevelser av olika slag.

Gör vandringen i Tidaholm. I Tidaholm finns många vackra vandringsstråk. Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena bjuder på en vandring genom ett varierat kulturlandskap. Den leder dig från den idylliska lilla staden Hjo vid Vätterns strand, över karga Hökensås och vidare genom skog och öppna landskap upp till den lilla medeltida byn Kungslena vid Varvsbergets fot. Hökensås är ett stycke vildmark med stora naturvärden, djupa skogar och rogivande stillhet. I Hökensås naturreservat finns fina vandringsleder och motionsspår av varierande längd. Vill du ha lite mer fart finns en 19 km lång MTB-led som tar dig genom skogarna på härligt mjukt underlag.

Gör fisket i Tidaholm. Varje år kommer fiskeintresserade till Hökensås – ett mecka för stora och små fiskeintresserade, även känt som ett av Sveriges bästa sportfiskeområden. Här finns ett femtiotal sjöar och tjärnar, varav 30 är utmärkta fiskevatten. I Baltak, strax söder om Tidaholm, kan du flugfiska efter regnbåge och öring i ån Tidans strömmande

vatten. Du får garanterat en fantastisk fiskeupplevelse vid den vackra åsträckan som är cirka tre kilometer lång. Visste du att du även kan fiska inne i centrala Tidaholm?

Gör kulturen i Tidaholm. Vulcanön är Tidaholms kulturcentrum och är idag en samlingsplats för kultur och konst - från dåtid till nutid. Här hittar du Vulcanen, vårt besökscenter med Barnens hus, museum och turistbyrå. Vi guidar dig rätt i vår härliga bygd. Barnens hus erbjuder inspirerande lekfulla miljöer där barnens kreativitet får möjlighet att flamma upp. Vulcanen är både en mötesplats för Tidaholmare och den givna startpunkten vid ett besök. Tidaholms Museum berättar historien om Vulcan, världens största tändsticksfabrik omkring förra sekelskiftet, och om Tidaholms bruks biltillverkning. I tändsticksfabrikens gamla lokaler ligger den Konstlitografiska verkstaden som vittnar om den kreativitet och skapande som spirat iflera hundra år. Turbinhusön är en idyll vid ån Tidans strand med enväl bevarad kulturmiljö. Njut av gott fika i 1800-talsmiljö på

Turistinformation

Tidaholms turistbyrå

Besöksadress: Vulcans väg 5

Tel: 0502-606208

turistbyran@tidaholm.se tidaholm.se/turist

Följ oss gärna på Facebook (@tidaholmsturistbyra) och Instagram (visittidaholm)

Infopoints:

• Circle K

• First Camp Hökensås

• Maplelake camping

56 TIDAHOLM

uteserveringen placerad vid Tidans brusande vatten. Passa också på att besöka konsthallen, smedstugorna och kulturmagasinet. Här finns utställningar, hantverk och handelsbod. På landsbygden kan ni besöka Kungslena kyrka som är en välkänd medeltidskyrka med spännandehistoria som är värt ett besök.

Gör barnens Tidaholm. Barn ska få vara barn och självklart finns det gott om plats och aktiviteter för de mindre i Tidaholm. På Barnens hus står lek i centrum och barnen bjuds in att utforska olika rum i den tematiskt uppbyggda miljön. Välkomna att handla i butiken, kika in i fabriken och upptäcka teatern. Ett annat utflyktsmål är Hökensås där ni också kan prova på familjefiske. Familjefiske med guide på Hökensås anordnas varje tisdag och torsdag sommartid. Avsluta dagen med ett svalkande kvällsdopp vid någon av kommunens badplatser. Under årets gång anordnas även ett flertal evenemang och händelser för familjen, allt från familjedag, kräftans dag till påsk och julmarknad.

Gör hösten i Tidaholm. Tidaholms varierande natur. Här kan du promenera, cykla, fiska och plocka bär och svamp. I naturens egen nöjespark kan du upptäcka allt som skog och mark har att erbjuda och se hur hösten förändrar naturens grönska till höstens vackra färger. Passa även på att besöka någon av våra gårdsbutiker där flertalet erbjuder självbetjäning så du kan besöka dem när det passar dig. Under hösten kan du uppleva Kulturhelg i Tidaholm, en kulturfest med utställare, mysiga matställen och spännande kringarrangemang.

Om snön lägger sig på marken så finns det flera olika längdskidspår att välja mellan och när isen lagt sig kan du pimpelfiska. I Tidaholm hittar du dessutom längdspår med konstsnö och en mindre slalombacke. Kanske vill du ta en paus vid någon av våra fina grillplatser? Vill du upptäcka ett nytt favoritställe kan en rundtur med bilen eller en stadsvandring ge dig ett nytt vintrigt smultronställe att återkomma till.

TIDAHOLM 57

CHECKLISTA TILL HJO-BESÖKET

1. Smaka på en världskändis

Den prisbelönta Wrångebäcksosten fick 2022 status Skyddad Ursprungsbeteckning och spelar därför numer i samma liga som Champagne och Parmaskinka. Osten tillverkas strax söder om Hjo på Almnäs Bruk , en av Nordens största ekologiska gårdar med anor från medeltiden. Passa på att köpa med en bit ost hem eller njut på plats. Osten finns till försäljning i självservicebutiken på Almnäs Bruk och på Delicatezza Bianca, längs

2. Upptäck svensk design

Foto: Visit Hjo

Estrid Ericson är en av 1900-talets designikoner som grundade Firma Svenskt Tenn. Hon växte upp här i Hjo men flyttade 1924 som 30-åring till Stockholm för att med arvet efter sin far Adolf skapa det som idag har blivit ett internationellt erkänt varumärke inom design och inredning. I utställningen om Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn på Kulturkvarteret visas Estrids uppväxt i Hjo tillsammans med ett stort urval av gamla och nya föremål från Firma Svenskt Tenn. Utställningen är gratis att besöka.

3. glassfika – ett måste

I Hjo stoltserar vi med hela tre glasställen. På Moster Elins Glass mitt i Hjo hamn kan du välja på över 40 olika smaker och lokalinspirerade glassmenyer, på Gula Paviljongens glasscafé vid Hjoån serveras lokaltillverkad ekologisk glass och du kan mumsa på både gelato, nicecream och sorbet. Därtill finns egen våffeltillverkning. Den Hjotillverkade Österhagen Glass, en klassisk svensk gräddglass, serveras på Delicatezza Bianca utmed shoppingstråket Hamngatan.

Foto: Jesper Anhede

VISIT HJO – HJO TURISTINFORMATION

Kontakta oss: +46-(0)503-352 55, visithjo@hjo.se

Besök oss: inne på Kulturkvarteret eller digitalt på www.visithjo.se

Posta oss: Bangatan 1 B, 544 30 Hjo

Följ oss: Visit Hjo på Facebook och Instagram

Dela med oss: hashtagga #ilovehjo för att synas i våra kanaler

Vår auktoriserade turistinformation hittar du på Kulturkvarteret – öppen året runt alla dagar i veckan.

För tider, besök oss på www.visithjo.se

Foto: Jesper Anhede

58 HJO

december I HJO

En stämningsfull tid

När staden pyntats och hustaken lyser vita, Vättern ryker och den årliga granen intagit sin plats på torget, då är det jul i Hjo.

Det värms glögg, serveras varm choklad, bakas pepparkakor och saffransbullar i stadens caféer. Stämningsfulla konserter ljuder från kyrkan, årets Lucia koras, de sista klapparna inhandlas och julmarknader och julbord avlöser varandra. Ja, hela december är en tid då trästaden förvandlas till en julig scen som tagen ur berättelsen om Kajsa Kavat.

Julperioden invigs med Hjo Julmarknad som går av stapeln på lördagen första Adventshelgen. Samma dag kan du även uppleva det årliga juldoppet. Ett kallbad där maskeradklädda badare glatt hoppar i Vättern.

Perioden fram till jul kantas sedan av fler julmarknader runtom i Hjo, bland annat Fågelås julmarknad på Almnäs, blandat med levande Adventskalender där innergårdar i den gamla staden bilder luckor i kalendern, julkonserter, kvälls- och söndagsöppna butiker och Tomtebesök i Grebbans Kvarn. För att ta del av allt som händer, besök www.vastsverige.com/hjo/jul

Händelser hela året:

4. Sightseeing med Lok-Hjo-Motivet

För dig som vill uppleva Hjo bekvämt tillbakalutad rekommenderar vi att ta plats på Lok-Hjo-Motivet. En 20 minuters tur bjuder på tips om var du kan shoppa och äta, visar dig den prisbelönta trästaden och stadsparken, den historiska miljön längs Hantverksgatan och hamnområdet. Sight-seeing helt enkelt!

5. Hjos historia på egen hand eller med guide

På egen hand kan du enkelt uppleva Hjos historia genom att ladda ner vår app TRETRÄSTÄDER eller scanna våra QR-koder på flertalet byggnader runtom i trästaden. Du kan även följa med på en vandring tillsammans med en av våra guider. Under turen får du höra om munkar som steg i land, brand som härjade, ångbåtar, resande handelsmän, fägator och uthus. En spännande resa i småstadsidyllens historia. Turerna erbjuds sommartid flera dagar i veckan och bokas via Hjo Turistinformation.

6. En grön skön stund

På 1870-talet kunde man här i Hjo kurera sina krämpor på Hjo Vattenkuranstalt. En sorts dåtidens "all-inclusive" belägen mitt i Hjo Stadspark, med varmbadhus, behandlingsrum, sällskapssalonger, restauranger och logi. Precis som på kuranstaltens tid, är parken fortfarande en grön oas mitt i staden där vi tycker om att koppla av och umgås. Övernatta på hotell eller vandrarhem, spela schack, boule, minigolf eller tennis, njut av medhavd picknick, besök någon av restaurangerna, träna, ta en joggingtur eller bara njut av stunden.

7. Safari bland bjässar

Vi föreslår ett besök på Bisonfarmen där du får vara med om en annorlunda och spännande naturupplevelse. Vid ett bisonsafari kommer du djuren riktigt nära inpå livet och får lära känna bisonoxen Bamse och hans kompisar – ett uppskattat äventyr för både stora och små.

8. en tur på sjön

Följ med ångaren Trafik på en dagstur ut på Vättern. Trafik byggdes 1892 och är en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar. Under sommarmånaderna gör hon turer till Visingsö, men även till Vadstena och Hästholmen.

Du kan också följa med på kortare dagskryssningar eller musikkryssningar kvällstid. Vi säger ”trevlig resa och ha en fin tur på Vättern”.

HJO 59
Foto: Jesper Anhede Foto: Jesper Anhede
EVENEMANG
Foto: Jesper Anhede

GULDPLATS KARLSBORG

– glänser vid vätterns stränder!

”Av alla guldplatser i min sommarkorg, väljer jag Karlsborg”, sade en besökare. Här i Karlsborg finns nämligen allt för livsnjutaren, men också allt för den äventyrslystne.

Långa badstränder, goda matupplevelser, avslappnande båtturer, paddling, ridturer, höghöjdsbana, en nationalpark, 13 naturreservat och 28 fantastiska vandringsleder är bara några exempel på vad destinationen har att erbjuda.

För vattenälskaren är Karlsborg ett paradis – här är det svårt att inte vara nära vattnet. Den friska Vättern står till förfogande med sin underbara skärgård Ombo öar, Göta kanal lockar med fiske och båtturer och de stilla små sjöarna i Tiveden bjuder till ett lugn långt ut i vildmarken. Forsvik som med sitt bruk samt Göta Kanals äldsta sluss, bjuder in till en spännande historia. Ännu mer äventyr väntar på Karlsborgs fästning Här bjuds det på fartfyllda guidade turer för hela familjen, eller lär dig mer om den fängslande historien på den historiska äventyrsturen, så vad väntar du på? Välkommen att uppleva sommaren i Karlsborg!

Karlsborgs fästning

Den mäktiga fästningen som ligger på Vanäs Udde i Vättern började uppföras 1819. Platsen föreslogs av generalen och viceamiralen Baltzar von Platen, som också var initiativtagare till Göta kanalprojektet. Tanken var att regering, riksdag och kungahus skulle ta sig hit, och även Riksbankens guldreserv skulle förvaras här i händelse av krig. Guldreserven har även under modern tid huserat i en av Fästningens källare. Under andra världskriget förvarades 140 ton guld på fästningen.

Idag är den en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar med eget museum, guidade turer, spännande aktiviteter, butiker och restauranger. Innanför de ståtliga murarna väntar äventyret för alla, oavsett ålder!

Visit Karlsborg InfoCenter

Storgatan 65, 546 32 Karlsborg

Tel: +46(0)505-173 50

Mail: info@karlsborg.se

www.visitkarlsborg.se

Tiveden är Sveriges närmaste vildmark

Tivedens Nationalpark breder ut sig på 20km² av orörd skogsmark blandad med sjöar, grottor och stora klippblock. Här har man medvetet bevarat skog på ett sätt som är ovanligt i Sverige nuförtiden. I Tiveden väntar den trolska vildmarken som bjuder in till en storslagen natur. Här har du otroliga möjligheter till att vandra, cykla, rida, paddla, fiska eller gå på höghöjdsbana. Perfekt för den som är erfaren eller vill prova på det riktiga friluftslivet!

Forsvik

Är idyllen med pittoreska bruksbyggnader och Göta Kanals äldsta enkelsluss. Njut av det glänsande vattnet, kaffedoften från caféerna, småbutikernas lokala utbud eller en god glass medan du tittar på båtarna som tar sig igenom slussen. Slussen som är byggd 1813, är inte bara Göta Kanals äldsta utan även högsta då den har en fallhöjd på 3,5 meter. Forsviks Bruk har en otrolig industrihistoria, här levde en gång den svenske ingenjören Jan Ericsson som senare uppfann propellern. Idag finns det fortfarande verksamheter på bruket samtidigt som du kan följa Brukets historia, ända från de första stegen till idag på Bruksmuséet. Tillsammans skapar detta en Guldplats med en riktigt genuin charm!

En Guldplats

även höst- & vintertid

Hösten i Karlsborg är väldigt fin. Det går inte att undgå de gulfärgade kastanjeträden inne på Karlsborgs Fästning och här kantas höstlovet av många olika aktiviteter för både stora och små. Under hösten återkommer det även flera traditionella evenemang som förhöjer mysfaktorn. Höstvandringen är också populär då Granviks naturområde & Stora Fjällets naturreservat bjuder in till häftiga miljöer denna årstid.

Även i vinterskrud är vår natur bedårande och i vår kommun finns det vinteraktiviteter för alla. Promenera vid Vätterns strand i vinterljus är en unik naturupplevelse, eller åk längdskidor på preparerade skidspår varav tre elljusspår i Norra Skogens friluftsområde. Ligger isen är Karlsborg ett eldorado för långfärdsskridsko och pimpelfiske. Upplev lite nostalgi på vår populära uterink/hockeybana i Hanken med naturis och elljus. Ett stenkast från Tivedens nationalpark ligger vår natursköna skidanläggning Stenkällegården. Skidanläggningen erbjuder tre backar med olika längd och brant. Två ankarliftar och en knapplift tar dig till backens topp. Du kan bara koppla av och äta din matsäck vid stockbrasans glöd.

Instagram: @visitkarlsborg

Facebook: @visitkarlsborg

Välkommen att uppleva Guldplats Karlsborg, här finns det något för alla året om!

60 KARLSBORG
KARLSBORG 61

FORSVIKS BRUK UPPTÄCK

Strax utan för Karlsborg vid Bottensjön finns en av Sveriges äldsta industriella platser – Forsviks bruk. En bevarad bruksmiljö från 1800-talet med medeltida anor Under sommaren öppnas portarna upp till flera av de unika byggnaderna. Här möter du tekniken, arbetet och berättelserna om människorna som skapade platsen.

F ör ö pp ettider, aktiviteter och information: forsviksbruk.se

Forsviks bruk är en del av Västra Götalandsregionen. vgr.se/kulturutveckling

KARLSBORGSLADDANERFÄSTNINGS APPGRATIS!

FRI ENTRÉ 62 RUNT VÄTTERN

Shopping i skön miljö!

lör-sön 10-14 (till 16 på sommaren)

Kyrkliden 2, Brandstorp · 0502-50007

Du hittar ännu mer restips, reportage och inspiration på www.runtvattern.se

Följ oss på sociala medier: @runtvattern

Vill du dela ditt Vättern med andra?

Glöm inte markera med: #vättern #runtvättern

NIKE SELLMAR DANIEL NORBERG DI LEVA

JESSICA ANDERSSON HANNA HEDLUND JOHN LUNDVIK ANNE-LIE RYDÉ LIAMOO ANDREAS LUNDSTEDT MARIA SUR BRUNO MITSOGIANNIS LISA STADELL

Sönd
Alltid!
10-16. | Garverigatan 15, Mullsjö
UNDERKLÄDER | BA D KLÄ DER SOVPLA GG | D AMKLÄ D ER G | BAR NK LÄD ER MULLSJÖ FACTORY OUTLE T
30-70% lägre pris!
Kanalbutiken 5 knop Forsvik/Ställplats Göta kanal Forsvik Kläder Inredning Presenter Souvenirer Välkommen på mysig shopping! Öppet hela sommaren 5knopforsvik +46 70 550 85 14 GÖR EN TUR
– ETT AV SVERIGES BÄST BEVARADE KOLELDADE ÅNGFARTYG Se aktuell turlista på www.sstrafik.se Förköp av biljetter www.sstrafik.se och Hjo Turistbyrå tel. 0503-352 55 samt visithjo@hjo.se • Livsmedel • Delikatessdisk • Nostalgicafé • Heminredning • Presentartiklar • Kaffe/te på lösvikt • Hyrsläp • Drivmedel Q-star Öppet mån-fre 09-18,
MED S/S TRAFIK
SE DIGGILOO.COM FÖR MER INFO OCH FLER ORTER
KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR
6/7 HOK, HOOKS HERRGÅRD I 20/7 MOTALA, RÅSSNÄS 26/7 GRÄNNA, RIBBAVALLEN I 5/8 KARLSBORG, GÖTA KANAL
RUNT VÄTTERN 63

H VI HAR NÄSTAN 500 PLATSER FÖR HUSVAGNAR, HUSBILAR OCH TÄLT! H

Med campingen som bas har du upplevelser för en hel vecka inom räckhåll i en av Sveriges största turistregioner.

Tågresor

Tuff-Tuff-tåget ”Rödingen”. Barnturer på campingen. Turer till Vadstena för stadsvandringar och besök på Leksaksmuseet. Shopping- och kvällsturer.

Mysig pub

Pub med à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. Storbilds-TV.

Öppet: 18.00-23.00. Prova gärna våra egenfiskade kräftor.

FAMILJECAMPING VID VÄTTERVIKSBADET Tel 0143-127 30 info@vadstenacamping.se www.vadstenacamping.se

Butik

Servicebutik med generösa öppettider där vi bakar bröd varje morgon.

H NYTT FÖR I ÅR H

Bland årets nyheter finns bland annat padelbana, linbana och pumptracbana.

Bangolf

Utmana vännerna i bangolf. Vår nya fina 9-hålsanläggning ligger alldeles intill stranden och restaurangen.

Vi har också fortsatt att bygga nya stugor med hög standard och renoverat vårt äldsta servicehus. Restaurangen, vars uteservering vi glasade in förra året, har i år utökats med en boardwalk utmed vattenbrynet. Det händer något nästan varje kväll i juli i restaurangen – quiz, livemusik, trubadur etc.

Välkommen till en härlig vistelse på Vadstena Camping!

H STUGOR OCH VILLAVAGNAR – QUICKSTOP 18.00- 10.00 H

Articles inside

GULDPLATS KARLSBORG

2min
pages 60-61

december I HJO

2min
page 59

CHECKLISTA TILL HJO-BESÖKET

1min
page 58

Gör Tidaholm!

3min
pages 56-57

Vättern – en unik sjö för både människor, fiskar och "mammutar"

3min
pages 54-55

UPPLEV HABO

1min
pages 52-53

VÄTTERN PÅ DJUPET

4min
pages 50-51

JÖNKÖPING & HUSKVARNA

3min
pages 48-50

NY INVASIV ART upptäckt i Vättern

1min
page 46

Visingsö – VÄTTERNS PÄRLA

2min
pages 43-45

GRÄNNA – polkagrisstaden

1min
page 42

Vintertips vid vättern

1min
page 40

Ekoparkerna 20år

1min
pages 36-39

ÖDESHÖG

3min
pages 34-35

unika vindskydd till omberg och sjön tåkern

1min
pages 32-33

vackra ”slätta”

2min
pages 30-31

VADSTENA – EN KREATIV HISTORIA

2min
pages 26-28

världens största motionscykellopp

2min
page 25

välkommen till MOTALA

3min
pages 22-24

nostalgituren

5min
pages 16-21

dykning i vättern

2min
pages 14-16

Pilgrimsvandring Runt Vättern

1min
page 13

I Heliga Birgittas skafferi

1min
pages 12-13

birgitta – som pilgrim

3min
pages 10-11

det okända djupet

3min
pages 8-9

Vättern delar inte oss – vi delar Vättern

3min
pages 6-7

john jennings

5min
pages 4-5

tillsammans runt vättern

1min
page 3

Runt Vättern 2023

1min
page 3
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.