Page 1

12 m 20 gra o Pr

Dette program tilhører:

This e programm : to s belong roskilde-festival.dk


Vi har 50 ingeniørstuderende med på festival! De hjælper med at måle lyden – til glæde for Roskilde Festivals arbejde med lyd og akustik.


Velkommen 5 Nyheder, generelle oplysninger og sikkerhed Nyheder 8 Medier 10 Sikker festival 12 Pantindsamling 16 Miljø og affald 18 Green Footsteps 20 Merchandise 22 Roskilde Retro 24 Standpunkt 26 Donationer 28 Poor City 30 Muren 32 Musik Introduktion til musikprogrammet 36 Apollo Countdown 38 Apollo Countdown bandpræsentationer 40 Roskilde Rising 44 Pavilion Junior bandpræsentationer 46 Bandpræsentationer: Øvrige scener 50 More than music Kunst 86 Performance 88 Co-creation 90 Dream City 92 Street City 94 Cinema 96 Mad og drikke 102 Praktiske oplysninger og kort Praktiske oplysninger 116 Kort over Roskilde Festival 126 Kort over Roskilde by 128 Feedback 130

3


Redaktør Søren McGuire ART DIRECTIOR Anders Cold Annoncesalg Lars Schau Nielsen, DG Media Tryk Datagraf Skribenter Isabella Hundt Røhmann Kathrine Læsøe Engberg Martin Gronemann Mille Kramshøj Forsidefoto Claus Bjørn Larsen/ROCKPHOTO OPLAG

DK: 107.000 UK: 45.000 – i alt: 152.000

AdressE

Roskilde Festival Havsteensvej 11, DK-4000 Roskilde E-mail: info@roskilde-festival.dk roskilde-festival.com

Roskilde Festival tager forbehold for trykfejl, ændringer af koncerttider og ­aflysninger af begivenheder, der er ­beskrevet i dette program. Tak til samarbejdspartnere Roskilde Festival siger tak til sine gode samarbejdspartnere. Gennem dem får festivalen støtte til udvikling og markedsføring. Tuborg er Roskilde Festivals hovedsponsor. Tuborg og Roskilde Festival har begge som målsætning at gøre noget ved musikken året rundt. Begge parter vurderer løbende tiltag og idéer, der har til hensigt at forbedre vilkårene for musikken i Danmark. MediER Roskilde Festival live streamer selv udvalgte koncerter fra årets festival på www.roskilde-festival.dk. De vil efter­ følgende blive vist på Roskilde Festivals web-tv kanal på hjemmesiden.

Danmarks Radio forestår koncertoptagelser på Roskilde Festival, og der sendes koncerter i en stor del af Europa. Roskilde Festival samarbejder med metroXpress omkring festivalavisen Orange Press. Derudover har Roskilde Festival en række mediesamarbejdspartnere, blandt andet GAFFA, Soundvenue (DK), Politiken (DK), TV2 (DK), MTV (DK), Undertoner (DK), VICE (Int.), Aion (DK), Qbrick (DK), Trifork (DK), WiMP (DK), NATT&DAG (NO), Plan B (NO), Smug (NO), Spirit (NO), Studvest (NO), Universitas (NO). 730 (NO), Kingsize (SE og NO), festivalinfo (SE), Festivalrykten (SE), Classic Rock (DE), Intro (DE), Vision (DE), Piranha (DE) og Byte FM (DE). Blandt øvrige større samarbejdspartnere og sponsorer kan nævnes Adult Swim, AiAiAi, Aion, Arriva, Avis, Bryggeriforeningen, Clever , Converse, Epson, Roskilde E-sport, H&M, HI3G, Hummel, Lovespring, Molotow, Naturmælk, Oticon, Peter Larsen Kaffe, Premier Is, Pringles, Tacky, Trifork, Vindby, WiMP og X-large A/S. Rejsesamarbejdspartnere ­inkluderer Swebus, Momondo.com, DSB, Elmu Ry og Festivalbussen.com. En stor tak til Alle vores passionerede og engagerede frivillige.


5

En festival skabt til dig

Kun på Roskilde Festival vil den dansk/engelske/norske/svenske supergruppe Apparatjik, invitere dig med til en koncert, som er så unik i sin futuristiske og uforudsigelige form, at du sandsynligvis aldrig igen vil opleve noget lignende. Kun på Roskilde Festival kan du opleve Copenhagen Collaboration, der er et spillevende udstillingsvindue for den københavnske musikscenes absolutte største talenter

Dit program er bæredygtigt Programmet, du sidder med mellem hænderne, er produceret med miljøet in mente. Tryksagen er CO2-neutral og FSCgodkendt. Der er desuden anvendt trykfarver og lim, som ikke giver problemer

På kunstsiden kan vi som den eneste festival i Europa byde velkommen til den amerikanske streetart-hjerne Steve Powers, der vil gøre for tribunen bag Orange Scene, hvad han har gjort for flere nedslidte amerikanske bydele – nemlig at give den farver, liv og lys. Også ”super-pranksteren” Charlie Todd er taget hele vejen fra New York til Roskilde Festival med sit Improv Everywhere-kollektiv, der vil vende op og ned på dig og din festival. Der er mad-events, der vil give din appetit et adrenalinsus, lige som vores Standpunkt-kampagne forhåbentlig vil blive siddende i dig, længe efter du har forladt festivalpladsen. Det er dog ikke kun musikken, maden eller kunsten, der skaber en unik Roskilde Festival. Det er også dig. Kom med, vær med, tag imod og tag del i at skabe Roskilde Festival. Byg din helt egen drømmeverden i Dream City, lav din egen Roskilde Festival-app og tag del i det fællesskab, der måske i virkeligheden er det, der gør Roskilde Festival allerbedst. Du er på Roskilde Festival. Og kun på Roskilde Festival. Velkommen!

i genanvendelsesprocessen. Derudover overholder trykkeriet krav om at minimere affaldsmængder og udledning af forurenende stoffer.

Svan

em

æ

5 rke t tryksag

4

velkommen

Vi kan godt lide idéen om, at det er disse indtryk, der gør, at også du har valgt at tilbringe ni dage af din sommer sammen med os og de tusinder af andre indbyggere i verdens største og sjoveste midlertidige by. Derfor giver vi dig i år flere unikke oplevelser på Roskilde Festival end nogensinde. Vi har skræddersyet et program, der er skabt til at udfordre dig, underholde dig, og forhåbentligt ændre dig. Muligvis for evigt – måske bare indtil næste sommers festival, hvor nye indtryk venter.

og DJ Static, der til sit imponerende afslutningsbal på Arena får følgeskab af flere end 80 musikere, rappere og sangere.

1166

Hvert år går vi hjem fra Roskilde Festival med rygsækken fyldt med oplevelser og indtryk, der alle bliver siddende i os, længe efter festivalen er pakket ned, og hverdagen atter har taget over. Minder der ikke bare kan vaskes væk sammen med støvet på de udtjente festivalsko, men som derimod bliver ved med at tage os tilbage til græsmarkerne syd for Roskilde, og år efter år får os til at glæde os til den første weekend i juli.


ICELAND AIRWAVES 31.10. – 4.11.2012

Lad musikken styre! + Se pakker og priser på icelandair.dk.


7

Nyheder, Generelle oplysninger og Sikkerhed

Nyheder Medier Sikker festival pantindsamling Miljø og affald green footsteps merchandise roskilde retro standpunkt donationer poor city muren

foto: michael flarup


NYHEDER PÅ ROSKILDE FESTIVAL 2012 Ingen Roskilde Festival uden spritnye tiltag, tilbud og muligheder. Her er et lille udpluk af de nyheder, vi er stolte over at præsentere for dig i år

MEGET MERE END BARE MUSIK Roskilde Festival præsenterer i år det største kunst- og aktivitetsprogram nogensinde. Det betyder, at du med sikkerhed ikke kommer til at kede dig, uanset om du er her for musikken, maden, kunsten eller fællesskabet. Læs meget mere her i programbogen, på Roskilde Festivals forskellige officielle apps og i Orange Press.

nyheder 8

APOLLO – EN HELT NY SCENE Den elektroniske musik har det godt på Roskilde Festival – nu får den det endnu bedre. Apollo Countdown vil under warm-up flytte rundt til forskellige locations og præsentere det bedste af det bedste inden for ny nordisk electronica. Fra torsdag finder Apollo sin faste plads på festivalpladsen og inviterer til fest og fordybelse med de største og bedste nordiske og internationale stjerner. Og så er scenen i sig selv uden sidestykke! Læs mere om Apollo og Apollo Countdown på side 38.


BYG DIN EGEN ROSKILDE FESTIVAL Dream City er et nyt campingområde, hvor du kan få lov til at bygge din egen festival – for dig selv og de andre festivalgæster. Mulighederne er mange, og Dream City er afhængig af din kreativitet. I Dream City lever du efter andre regler end på resten af campingarealerne, for Dream City er også en legeplads, hvor du skal have lov til at udfolde dig og være med til at bygge en helt ny tradition. Hvis du ikke bor i Dream City selv, så gå forbi og bliv inspireret.

Vi lancerer et wifinetværk udvalgte steder på festivalen. Derudover har teleselskaberne også optimeret deres dækning. Læs mere på side 10.

foto: jacob dinesen

9

TAG SKRALDET Det er vores ambition at holde Roskilde Festival så ren som muligt – derfor vil du kunne se en skraldespand uanset hvor på festivalen du befinder dig. Derfor håber vi også, du vil hjælpe os og de tusinder af frivillige med at bruge skraldespandene. I det hele taget sætter vi ekstra fokus på affaldsindsamling i år, blandt andet med rullende skraldespande, der skal gøre det nemmere for dig at slippe af med dit affald – så der er ikke nogen undskyldning for ikke at smide det i skraldespanden. Læs meget mere om affald på Roskilde Festival på side 18.

ROSKILDE RISING Roskilde Rising er Roskilde Festivals helt nye projekt, hvor vi hjælper de 24 nordiske bands, der spiller på Pavilion Junior under warm-up, med at få godt gang i karrieren. Blandt andet ved at give dem større eksponering overfor festivalens fantastiske publikum (=dig!). De forskellige bands er med til at lave events under warm-up, og du kan selv deltage i mange af dem. Læs mere om Roskilde Rising og de 24 bands på side 44 og hold øje med med programmet i Orange Press. WIFI Campingplads og WIFI bliver sjældent nævnt i samme sætning, men i år lancerer vi et WIFI-netværk udvalgte steder på festivalen, og giver 20.000 festivalgæster mulighed for at købe adgang. Derudover har teleselskaberne også optimeret deres dækning, så dine muligheder for at være online på Roskilde Festival er bedre end nogensinde. Find ud af, hvordan du kommer online på side 10. YourSpace bliver til Sonic Zone YourSpace skifter navn til Sonic Zone, men området ved Pavilion er stadig én stor musikalsk legeplads, hvor du både kan møde bands, musikbranche og andre musikelskere.

nyheder

Ryst posen i Game City Gå amok i alt lige fra Beachminton til old-school banko i Game City ved Roskilde Train Station. I år

kan du også revolutionere din festivaloplevelse ved at spille med i The Big Game.


­ estival F på flere frekvenser De holder dig opdateret, de underholder dig, de er din livline til virkeligheden uden for festivalen. Og så giver de dig seneste anmeldelser og guider dig til kunst, mad og sjov – velkommen til Roskilde Festivals mange medier.

MediER

Du vågner i dit telt ved siden af en stendød mobiltelefon. Du aner ikke, hvor dine venner er, hvornår dit yndlingsband spiller eller om du fik ringet hjem til din mor/kæreste/chef, som du ellers have lovet. Skynd dig hen til din nærmeste agora, hvor du kan få din mobil opladet i garderoben for 10 kroner. Mens du venter, tjekker du spilleplanen, Facebook, mail og nyheder i internetcaféen ved Port 10. ROSKILDE-INVASION på din MOBIL Når der igen er benzin på mobilen, kan du downloade Roskilde Festivals officielle app, der giver dig kort over festivalen, spilleplan, bandliste, nyheder, publikums camp events, More Than Musicprogram, en liste over publikums egne apps og meget, meget mere. Du downloader den på iTunes, Google Play eller ved at sende en sms til 1204. En hel festival med fuld knald på 3G-netværket kan godt være lidt hård ved din telefonregning, men i år kan du købe WIFI adgang på Roskilde Festival. Tænd din telefons WIFI, log på FestivalNet og åbn din browser. Så skal du bare følge instruktionerne på skærmen for at købe adgang. Adgang koster 35 kroner for hele festivalperioden, adgang udbydes til 20.000 gæster, og du kan logge på i BYcenter East og West, ved alle agoraer, i Sonic Zone samt ved Gloria og Ovalen

10

foto: øystein kvanneid


11

Når mobilen er online, tjekker du ind på Roskilde Festivals Facebook (Facebook.com/Orangefeeling) og Twitter (Twitter.com/Orangefeeling). Sidstnævnte venter bare på, at du deler dine oplevelser og spørgsmål med resten af festivalgæsterne, så hold dem opdateret på Twitter med #RF12. Når sulten melder sig, og du ikke aner, om du skal have sushi, slik eller shawarma til frokost, kan du lade Roskilde Festivals mad-app APPetizer træffe beslutningen for dig. Den guider dig til Roskilde Festivals store, fantastiske menukort af madboder, mad-events og andre ting til maven. Send RF FOOD til 1204 for at downloade appen.

...og avis Orange Press er Roskilde Festivals officielle dagblad, der for en sølle 10’er beriger dig med nyheder, debat, kulturelle vitaminer, reportager, anmeldelser og guides. Har du en dyb festivalhemmelighed, en übercool mission, en sjov ven, andre gode historier eller en undren, du vil have vore nyhedshunde til at undersøge, så sms RF AVIS + din besked til 1204, mail til orangepress@ roskilde-festival.dk og surf ind på facebook.com/ festivalavisen – for du er den vigtigste appelsin i den friskpressede, lyder det fra redaktionen. Husk at købe samlesættet for 40 kr. søndag.

foto: khanh gia nguyen

GØR DIN MOBIL ROSKILDE-KLAR Få det hele serveret på din mobil med Roskilde Festivals sms-tjenester og vær opdateret hele festivalen. Alle services koster alm. sms-takst og alle koder skal sendes til 1204. Nyheder: RF NEWS / RF END NEWS Mobil-app: RF APP Mad-app: RF FOOD Cinema: RF CINEMA / RF END CINEMA Poor City: RF POOR / RF END POOR Skattejagten: RF HUNT / RF HUNT STOP FAQ: RF FAQ + dit spørgsmål. PS. Hop også ind på Roskilde Festivals mobilsite m.roskilde-festival.dk, der i år er blevet peppet gevaldigt op med helt nyt design og to nye sider, nemlig festivalens egen YouTube-kanal og Flickr-feed!

MediER

vores helt egen radiostation 92,3 Mhz – Roskilde Festivalradio er en uundgåelig del af din Roskilde Festival. I år kan du få vækket dine venner i radioen, hvis du sms’er RF RADIO + din besked til 1204. Her kan du også skrive, hvad du godt kunne tænke dig at høre på lydbølgerne, der spiller alt fra heavy til hip-hop. Kig også gerne forbi Radio City ved Agora G, hvis du vil helt tæt på radioen og dens værter.


SIKKER FESTIVAL

foto: poul e. larsson

SIKKERHED PÅ CAMPINGOMRÅDERNE I ni dage er Roskilde Festival en af Danmarks største byer, hvor næsten 80.000 glade festivalgæster fester, sover og spiser sammen. Det stiller krav til sikkerheden – og til din sunde fornuft.

12

PAS PÅ TYVE! Der er også tyve på Roskilde Festival - især på campingområdet. Pas derfor godt på dine værdier, og brug de gratis garderober i agoraerne. Lås dit telt med en hængelås, så dine naboer kan holde øje med det. Alle henvendelser om tyveri henvises til politiet.


Ingen bål og brand Kombinationen nylontelte og åben ild er yderst farlig, og derfor er det vigtigt, at du ikke tænder bål i din lejr – hverken under festivalen, eller når du er på vej hjem. Forbudet mod åben ild gælder også fakler, haveblus, stearinlys, flagermuslygter, kogeapparater og grill – inklusiv engangsgrill. Hvis du vil stege grillpølser, koge suppe eller bare lave mad med opvarmning, så har hver agora både bålplads, kogeø og fællesgrill. Husk også, at det er absolut livsfarligt at tænde gasblus i dit telt, ligesom det heller ikke er tilladt at brænde dit telt, containere eller andre ting af, når du forlader festivalen.

baggrund. De er nemme at spotte i hvide veste med påskriften ”social worker”.

13

Gå uden om grusgraven – lidt endnu Som du måske også har bemærket, er grusgraven ved port 10 på Camping East ved at være fyldt op igen. Der er sået nyt græs på jorden, hvilket får den til at se færdig ud, men grusgraven er IKKE klar til camping. Jorden skal have lov til at sætte sig, og det tager tid.

det er vigtigt, at du ikke tænder bål i din lejr – hverken under festivalen, eller når du er på vej hjem.

SIKKER FESTIVAL

Hvis du får brug for hjælp Hvis du får brug for hjælp under festivalen, kan du henvende dig til campingvagterne i orange veste. Derudover er der ved alle agoraerne servicevagter, der også står klar til at hjælpe dig, ligesom de også holder øje med campingpladsen. Der er samaritervagter ved blandt andet BYcenter East og West, og vagterne er tydeligt markeret med et førstehjælpsskilt. Fra søndag 1. juli til søndag 8. juli er der deusden en lægevagt ved samaritervagten i BYcenter East. Lægevagten har åbent i tidsrummet kl. 09:00 – 22:00. Hvis du får brug for psykisk førstehjælp, kan du kontakte beredskabskontoret på tlf. 70 120 112, i perioden lørdag 30. juni kl. 18:00 til mandag 9. juli kl. 14:00. Det opsøgende team, festivalens såkaldte social workers, færdes både på festivalpladsen og camping-område, og de har alle en relevant pædagogisk, social eller sundhedsfaglig foto: aida veggersby fredsgaard

Gør livet surt for tyven Har du iPhone? Så husk at downloade app’en Find My iPhone. Den kan hjælpe politiet med at spore din telefon, hvis den bliver stjålet.

Sådan anmelder du tyveri Er du blevet bestjålet, kan du også ­anmelde tyveriet på www.politi.dk. Dette gælder også, hvis dit festival­ armbånd er blevet stjålet.


SIKKER FESTIVAL

foto: per lange

SÅDAN FÅR DU EN FED FESTIVAL – HELT SIKKERT Det skal ikke være kedeligt at gå til koncert – men det må heller ikke blive farligt. Derfor er der en række sikkerhedskrav og sikkerhedsforanstaltninger ved alle ­scenerne på Roskilde Festival, som du skal følge. For din og dine venners skyld. PAS PÅ HINANDEN Sikkerheden på Roskilde Festival bliver løbende gennemgået og evalueret for at fjerne og mindske risici. Vi følger den nationale og internationale udvikling på sikkerhedsområdet meget tæt, men vi har stadig brug for, at du selv er med til at sikre, at du selv og alle omkring dig får en så god og sikker koncertoplevelse som muligt.

14

husk! Sikkerhed starter med dig selv.

Vi beder dig derfor om hjælp med følgende:

• Vær opmærksom på - og følg – sikkerhedsinformationen fra både storskærmene ved scenerne og henvisningerne fra crowd-safety personalet i de orange veste. • Vær opmæksom på dine venner og personerne omkring dig. • Hvis du får brug for hjælp, eller ser andre, der gør, så henvend dig til crowd-safety personalet. • Sørg for at sove, spise og drikke, så din krop får tilført hvile og energi. Hvis du føler dig utilpas eller ser andre, der virker som om de har brug for hjælp, så kontakt festivalens medarbejdere.


Pit-systemer Pit-systemerne foran Orange Scene og Arena er sikkerhedsmæssige konstruktioner, der gør koncertoplevelsen sikker for dig, der gerne vil helt op foran. Mød tidligt op til koncerterne, da der er begrænset plads i pit-systemerne og mange, der gerne vil ind. Indgangene til pit-systemerne findes i begge sider af scenen foran Orange Scene og i østsiden af Arena. Det grønne og røde lys ved indgangen fortæller dig, om der er plads eller fyldt op. Du kan ikke opholde dig i pitten mellem koncerterne, da de skal ryddes og rengøres.

Pas på hørelsen! Du får ikke meget ud af Roskilde Festival, hvis du ikke kan høre noget. Hvis du oplever en hyletone eller susen for ørerne, skal du passe på – det er alvorlige faresignaler. Derfor – køb et par ørepropper. De findes i alle kiosker, drikkeboder og merchandise-stande og koster 10 kr.

15

Husk! At befinde sig i pit-systemerne under koncerter kan være en meget intens og fysisk oplevelse. Vi beder om, at du kun befinder dig der, hvis du føler dig tryg hele tiden.

A

b

C

D

LAD VÆRE MED AT • Crowdsurfe. Crowdsurfing er yderst farligt, både for dig og andre omkring dig. Ingen synes, det er sjov at få en fod i hovedet, og du kan selv risikere at blive tabt eller mast. Crowdsurfing er strengt forbudt ved samtlige scener, og kan medføre øjeblikkelig bortvisning fra festivalen.

• Lave menneskekæder. Du bringer andre i fare ved at skabe uro i mængden. • Løbe eller mase frem mod scenen. Du skaber bølger i publikum, og øger risikoen for, at andre falder eller bliver klemt. • Sidde på andres skuldre. Du risikerer at komme til skade, ligesom det ødelægger de andres koncertoplevelser

SIKKER FESTIVAL

SÅDAN KOMMER DU I PIT Ved Orange Scene er der to indgange til de fire forreste sektioner. Vil du gerne stå i sektion B eller D, skal du bruge indgangen, som ligger øst for Orange Scene. Indgangen til sektion A og C ligger vest for scenen.

hvis du bliver utryg? Bevæg dig bagud og ud i siden.


Dine dåser redder liv Tænk, hvis du kunne hjælpe fattigdom og ulighed i både Danmark og udlandet bare ved at drikke øl? Det lyder som en våd drøm, men på Roskilde Festival er det virkelighed.

Hver gang, du tager en sidste tår af en dåse eller et krus på Roskilde Festival – og det sker jo et par gange i løbet af sådan en festival – har du to valg. Du kan enten trampe på den og smide den ud i græsset og vente de 789 år, det tager for naturen at nedbryde den. Eller du kan give den til vores pantindsamlere, som omsætter den til nødhjælp.

pantindsamling

Alt, hvad du drikker af, er der pant på, og den pant vil Ungdommens Røde Kors, Dansk Flygtninge­ hjælp og Folkekirkens Nødhjælp MEGET gerne have fingre i. Sidste år blev din og andres pant til 1,3 millioner kroner, der gav mennesker verden over et bedre liv. Du kan donere pant på tre måder: • Give din pant til indsamlerne i de turkise veste. De er både på campingpladserne og på festivalpladsen under festivalen. • Fylde en turkis pose med din pant og af­levere den til pantindsamlerne. • Smide din pant i de turkise kupler.

Det er ungdomsorganisationerne fra Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtninge­ hjælp, der i år står bag pantindsamlingen. De støtter hver især forskellige projekter. Ungdommens Røde Kors samler ind for at forbedre vilkårene på asylcentrene – især for børn. De vil skabe nye aktiviteter for ensomme og psykisk udfordrede børn på asylcentrene, og starte netværks- og mentorprojekter for mindreårige flygtninge, der er kommet til landet alene uden en voksen. Nødhjælpens Ungdom vil bruge pengene på at få ændret de strukturer og barrierer, der fastholder mennesker i fattigdom, sult og undertrykkelse. Her svigter politikerne, når det drejer sig om at sikre den fattigste del af befolkningen, og derfor hjælper Folkekirkens Nødhjælp udsatte grupper med at organisere sig, så de sammen kan kæmpe for retten til mad, sundhed, uddannelse, ytringsfrihed, retssikkerhed og et liv i tryghed og værdighed. DFUNK samler ind til at forbedre vilkårene for de tusindvis af unge asylansøgere, der bor på gaden i Athen. Overskuddet fra pantindsamlingen går blandt andet til soveposer og mad samt social bistand og juridisk hjælp til unge flygtninge

16

photo: kasper fladmose


10 års tomme flasker har gjort verden bedre

17

Miner i Congo, menneskehandel i Cambodja og sult i Malawi – det har tusindvis af tomme flasker og dåser været med til at forebygge gennem de seneste ti års pantindsamling på Roskilde Festival.

For ti år siden begyndte Nødhjælpens Ungdom – dengang kendt som Folkekirkens Nødhjælps Ungdomsnetværk – at indsamle penge til verdens fattigste på en helt ny måde: nemlig ved indsamling af pant på Roskilde Festival.

I Congo er 59.892 kvadratmeter, svarende til cirka 12 fodboldbaner, manuelt blevet ryddet for miner ved hjælp af metaldetektorer, og 89.203 con-

For at markere jubilæet rejser vi sammen med Nødhjælpens Ungdom en kopi af adskillelsesbarrieren i Jerusalem ved Orange Scene. Se mere på side 32.

pantindsamling

Siden da har i alt 4.000 pantsamlere samlet ind for næsten 10 mio. kr. og dermed gjort en kæmpe forskel for verdens fattigste – alt sammen takket være dine tomme dåser og flasker.

golesere er blevet undervist om faren ved miner og ueksploderet ammunition. I Cambodja er der blandt andet blevet opført en bygning med kontor, bibliotek og undervisningslokaler for udsatte kvinder og over 2.000 personer er blevet oplyst om sikker migration og menneskerettigheder. 500 familier i Malawi, verdens sjette fattigste land, er blevet undervist i moderne landbrugsteknikker – fokus har især været på kvinders involvering og deltagelse. Nødhjælpens Ungdom har en infocafé inde i muren ved Orange Scene, hvor du kan læse og se meget mere om de seneste ti års kampagner.


foto: morten kjær

TAG LIGE SKRALDET!

Det bliver meget nemmere at slippe af med dit affald på Roskilde Festival. 13 nye skraldevogne, 500 ekstra skraldespande på publikumsområderne og 300 nye spande til madboderne skal både gøre Roskilde Festival renere og forbedre miljøet.

Miljø og affald

Når du smider dit affald ud, tænder du et lys i Roskilde. 93 procent af alt affald på festivalen bliver nemlig brugt til at skabe varme og strøm i resten af Roskilde. Udover at du slipper for at ligge i affald, er det derfor en rigtig god idé at finde den nærmeste skraldespand, når du skal af med dit skrald. Fra tidlig morgen til sen aften kører 13 rullende skraldevogne overalt på campingområdet, så du hele tiden kan komme af med dit skrald, og hos medarbejderne kan du altid få en ny affaldspose. På publikumsområder er der opstillet 2.500 skraldespande, så der ikke er langt til den nærmeste, og madboderne har i år fået 300 nye spande. Vågn op til en ren lejr Roskilde Festival er Danmarks førende festival, hvad angår indsamling af affald, og selv om der måske ikke ligefrem er skinnende rent på dyrskuepladsen mandag, når de sidste festivalgæster bunder de sidste øl, er der forhåbentlig ikke helt så rodet som tidligere år. Sidste år var der flere lejre, der ryddede op mellem teltene, og festivalens sidste øl (eller hverdagens første kop kaffe) smager sikkert bedre, hvis du ikke er begravet i gammel, fedtet burgerpapir eller et bjerg af tomme dåser.

18

Hjælp os – og de hjemløse Det er ikke kun miljøet og de frivillige, du hjælper ved at rydde op i din lejr. De sidste tre år har 3.200 hjemløse i Danmark kunne

sove varmt om vinteren, og 2.600 har kunnet ligge lidt blødere udenfor, fordi festivalgæsterne har doneret deres soveposer og liggeunderlag. Du kan aflevere telte og andre ting, du ikke vil ha’ med hjem, i en af de mange store åbne containere. Soveposerne kan du lægge i de specielle bure ved alle tårnene og udgangene. Husk – der er folk derude, der har brug for det.

Vidste du aT…? • Der sidste år blev indsamlet 2.008 ton affald. • Hver festivalgæst producerer cirka 25 kilo affald i løbet af en festival. Det er over fire gange så meget som en ­gennemsnitsdansker gør på en uge. • De frivillige opryddere er først helt færdige med at rydde op på campingpladserne til september. • Vægten af affald er vejrafhængig. I regnrekordåret i 2007 vejede affaldet næsten dobbelt så meget som året efter. • Det er 18 år siden, at Roskilde Festival fik en miljøpolitik. Siden da har festivalen hvert år arbejdet for at få en grønnere profil.


green footsteps

Vi fester også for miljøet Det er ikke kun øllene, der er grønne på Roskilde Festival. Green Footsteps er vores fokus på miljø og bæredygtighed. Vi kalder det Green Footsteps, fordi vi tror på, at de mange små skridt leder til de store ændringer – både på festivalen og i resten af verden.

20

Hvert år bygger vi Europas største midlertidige by, og efter ni dage river vi den ned igen. Det stiller store krav til vores miljøindsats, og forpligter os til at værne om vores ressourcer. Roskilde Festival vil være skolebogseksemplet på, at midlertidighed ikke står i modsætning til bæredygtighed, og siden begyndelsen af 90’erne har vi knoklet for miljøet – både på selve festivalen og ude i verden. I 2012 er der tre fokusområder på Roskilde Festival, som vi gerne vil involvere dig i; bæredygtig mad, transport og affald.

Green City Green City (agora H) er den grønne legeplads på Roskilde Festival. Her er masser af plads til skæve ideer og rig mulighed for at blive inspireret og tage del i spændende og kreative miljøaktiviteter. Studerende fra Kolding Designskole inspirerer dig til at konstruere og designe lækre fashion items af gamle telte. Du kan også bruge de lugtfri komposttoiletter, hvor dine efterladenskaber bliver til muld, eller se en skraldelounge, hvor du kan lære, hvordan du kan reparere din ødelagte stol eller pavillon i stedet for at smide den ud – og meget mere!


21

I Trade Zone kan du blandt meget andet opleve ’Windowfarming’, hjemmekompost og et interaktivt supermarked. Desuden kan du finde ud af, hvad et akvaponisk system er for noget Nær Roskilde Festival Train Station kan du træde i pedalerne på energicyklerne, der oplader din mobil, og du kan regne ud, hvor meget CO2 du sparer ved at tage toget til og fra Roskilde Festival. Ved Lagunen (agora H) i Green City kan du oplade din mobil på et solcelletræ, give gamle telte nyt liv samt overvære hvordan studerende fra DTU tryller søen flot og ren. Green Camps Rundt om på campingarealet kan du opleve vores Green Camps. Det er lejre, vi er særligt stolte af, fordi de viser, hvordan du kan kombinere vidunderligt lejr-liv med en bæredygtig livsstil. Kig efter Green Campflagene, og sørg for at opleve deres fantastiske fester, aktiviteter og festvenlige lejre. Lejrene er lavet af helt almindelige festivaldeltagere, som har ansøgt om at blive Green Camp.

green camps er lejre, vi er særligt stolte af, fordi de kombinerer vidunderligt lejr-liv med en bæredygtig livsstil.

foto: kasper fladmose

green footsteps

Green Spots Green Spots er tre områder på festivalen, hvor vi har samlet legende aktiviteter, med bæredygtighed som gennemgående tema.


Husk dit Roskilde Festival merchandise Roskilde Festival er musik, fest, fællesskab og frivillighed, og alt det er blevet til en helt ny kollektion af lækkert publikums-merchandise

I de mange merchandise-boder kan du købe et stykke af Roskilde Festival og holde den gode stil både under festivalen, og når du kommer hjem. På hylderne finder du blandt andet caps, T-shirts, party suits, zippo lightere og tørklæder. Har du glemt boksershorts eller trusser, så er det også her, du kan købe et par ekstra og være ’dressed for the occasion’ fra inderst til yderst.

MERCHANDISE

One-piece, fits all Det er blevet svært at komme uden om one-pieces denne sæson, og derfor kan du også trække i dit helt egen unikke Roskilde Festival party suit. Perfekt til de kølige nattetimer.

649 kr.

Når du køber officielt Roskilde Festival-merchandise, hjælper du med at gøre verden til et bedre sted, da overskuddet doneres til velgørenhed. Her finder du merchandiseboderne Boderne er placeret i BYcenter East og West. På festivalpladsen er de placeret øst for Orange Scene, i Sonic Zone ved Pavilion og på hjørnet af 8th street og Fence Walk. Boderne på festivalpladsen holder åbent torsdag kl. 17-02, fredag og lørdag kl. 1002 og søndag fra 10-22.

22

Den publikumskabte t-shirt Et kvindeansigt med hænder, hvor der oftest er hår. Idéen bag årets publikumskabte t-shirt er, at vejen fra tanke til handling er kortere, når mennesker arbejder sammen, end når vi er alene. Mere end 500 festivaldeltagere deltog i konkurrencen om at designe dette års T-shirt, og vinderen blev 19-årige Sidsel 230 fra Sønderborg. … og årets ­officielle T-shirt Her er T-shirten, du simpelthen ikke må tage hjem uden i år. T-shirten er produceret af 100% organisk fairtrade-certificeret bomuld.

kr.

230 kr. Du kan også købe merchandise på www.roskilde-festival.dk. Er din gamle The Cult t-shirt lidt for slidt? Hvis du vil købe en T-shirt med dit ­yndlingsband, kan du gøre det i boden nær den scene, hvor bandet spiller, den dag bandet spiller.


SPEAK D N I M R U O Y T SOMEONE ELSE’S NO

Tag på festival og tag dig selv og dine holdninger med. Også omkring stoffer. Det er ret enkelt, men alligevel svært at have modet til at stå op og sige sin mening. Gør det alligevel. Ellers ender det med, at andre gør det for dig. Vi er ikke bange for at sige vores mening om stoffer. Det skal du heller ikke være. Se mere om vores Against Drugs kampagne på roskilde-festival.dk God festival.


1972 Halvnøgne hippier Den kun anden Roskilde Festival hed faktisk Fantasy og kunne stolt præsentere 25 bands på festivalens ene scene, fordelt på tre dage. 15.000 mennesker besøgte festivalen det år, hvoraf største­­delen sandsynligvis var halvnøgne hippier, der dansede rundt til hovednavnet The Kinks. Som i øvrigt var et af verdens mest eftertragtede orkestre på det tidspunt.

ROSKILDE RETRO

Bono, Bold OG Budding Der var engang, hvor en billet til Roskilde Festival kostede 40 kroner, eller da Bono fløj op over publikum i en kran? Eller er du stadig ikke kommet dig over den store buddingswimmingpool-skandale fra ‘72? Tag med på en tur 20, 30 og 40 år tilbage i tiden.

ROSKILDE RETRO i Hallen på back alley Gå på opdagelse i Roskilde Festivals vilde historie. Hvordan så den officielle Roskilde Festival T-shirt ud i 1974? Hvorfor er Orange Scene egentlig orange? Hvilket år spillede Dr. Hook deres koncert uden en trævl på kroppen? Vi har indrettet hele hallen på Back Alley øst for Orange Scene til et Roskilde Festival-museum. Her kan du dykke ned i festivalens farverige historie, høre foredrag, møde nogle af festivalens første frivillige og selvfølgelig nørde igennem 40 års musikprogrammer.

24

Roskilde Retro indbyder til et walk down memory lane hver dag fra 10:00 til 02:00.

… og bred ymer Planen var, at man ville bygge en swimmingpool midt på festivalpladsen, som man så ville fylde med budding eller ymer. Det blev dog ikke til noget. I stedet fyldte man den med vand – hvilket heller ikke rigtigt blev til noget, da siderne blev flænset op og vandet fossede ud. Vi er dog flere på Roskilde Festival, der gerne så et nyt forsøg på en budding-pool.

Udvalgte bands The Kinks, Gasolin’, Gnags, Amon Düül Publikum: 15.000 Billetpris: 40 kroner


1982 Kanylekast på campingpladsen I år har vi Dream City. I 1982 havde de Alternativbyen – stedet hvor du i bedste co-creation-stil kunne dreje dit eget lerkrus, smide ’bomber’ mod Reagan og ikke mindst kaste kanyler mod en dartskive i forbindelse med en klassisk 80’er-antidrugs-kampagne.

25

Cobain og kampen over alle kampe 1992 var et godt år for fodbolden og et godt år for grunge, og begge dele var der masser af på Roskilde Festival. Nirvana var hovednavn, men måtte deles om opmærksomheden med Flemming Povlsen, John ”Faxe” Jensen og Peter Schmeichel, hvilket fik Kurt Cobain til at ønske os tillykke ”on the sport competition you just won” under Nirvanas koncert på Orange Scene. Eftersigende lidt surt. Skål! Året bød også på en 24-timers telefonservice, hvor man for 9,95 kr. i minuttet kunne høre mere om programmet. 757.000 øl blev der langet over disk­ en det år, og det var hidtidig rekord.

Udvalgte bands Jackson Browne, Mike Oldfield, U2, Bifrost

Udvalgte bands Blur, Pearl Jam, Die Toten Hosen, Entombed

Publikum: 57.500 Billetpris: 170 kroner

Publikum: 64.500 Billetpris: 540 kroner

ROSKILDE RETRO

Veloverjet tam-tam spil Fredag aften i 1982 indtog U2 Orange Scene klokken 19.30 med festivalens hidtil største publikum. Og da nummeret ”Get Off My Ground” blev kastet ud af højtalerne, hoppede Mr. Bono op i en tv-lift og svævede 15 meter over horden af kåde publikummer. Anmeldelsen i festivalavisen lød, at det helt nye irske band var ”sprudlende og energifyldt”, trommeslageren blev fremhævet for sit ”velovervejede spil på tam-tam’erne”, og guitaristen The Edge rostes for sit ”uhyre melodiske guitarspil”.

1992


foto: khanh gia nguyen

TAG ET STANDPUNKT!

TÆNK HVIS DU VAR GEMT VÆK PÅ ET ASYLCENTER Roskilde Festival tager hvert år et Standpunkt i kampen for at skabe forandring i den verden, vi lever i. I år sætter vi fokus på forhold for asylansøgere i Norden.

Hvert år kommer tusinder af flygtninge til Danmark. De er flygtet af forskellige årsager – nogle fra krig og forfølgelse, andre fra sult og fattigdom – men fælles for dem alle er, at de ofte må tilbringe flere år på de danske asylcentre. Det kan tage år før deres sager er behandlet, og loven forhindrer asylansøgerne i at tage en uddannelse eller et lønnet arbejde. De isoleres med andre ord fra det samfund, de gerne vil være en del af. Vi mener, at det er umenneskeligt at asylansøgerne skal leve under disse forhold. Derfor vil vi gerne gøre, hvad vi kan for at skabe en bedre til-

26

værelse for unge asylansøgere på de danske asylcentre. Blandt andet ved at opfordre og appellere til mere inklusion og mindre isolation. Hvem er ansvarlig for inklusion? De danske politikere er i gang! De arbejder i øjeblikket på at give asylansøgerne lov til at bo uden for centrene og få mulighed for beskæftigelse. Men vi er ikke i mål endnu, og inklusion starter også hos dig. Derfor beder vi dig om at gå forrest i kampen for inklusion – både her på Roskilde Festival og derhjemme.

Fem facts om asylansøgere • En asylansøger er en udlænding, der søger om ret til at opholde sig som flygtning i et andet land. • Danmark modtog i 2004 blot 1,1 procent af alle asylansøgere i EU. • Der er 18 asylcentre i Danmark. Dansk Røde Kors driver 12 af dem. • Der er ca. 3200 asylansøgere i de centre Dansk Røde Kors bestyrer. • Ifølge Udlændingestyrelsen var den gennemsnitlige opholdstid for en asylansøger i november 2011 600 dage.


Full colour version. Use whenever full colour print is available.

CMYK 0/70/100/0

CHANGE THE WORLD THROUGH SPORTS AND MUSIC

Roskilde Festival og Hummel går sammen om at forbedre forholdene for kvinder på danske asylcentre - gennem sport og musik. Et ophold på et asylcenter bliver for mange asylsøgere langvarigt og traumatiserende. De er reelt i et åbent fængsel, hvor der intet er at gøre i hverdagen. Det skaber voldsom afmagt for kvinder, der tidligere har været vant at styre og skabe deres egen hverdag. Derfor har Roskilde Festival og hummel i fællesskab med Sensational Football igangsat fodboldtræning på foreløbig fire Røde Kors-asylcentre. Senere vil asylcentrene også få besøg af en musik- og bandbus, så de kan indspille deres egne slagsange. På Roskilde Festival kan du opleve en lille del af projektet i Game City, hvor nogle af kvinderne fra asylcentrene vil stille et super-hold i den årlige Sensational Football-turnering. Vi kalder det ASYLBOLD – og vi vil have dig og dit hold med!

CMYK 0/35/85/0


Du kan hjælpe os med at hjælpe Roskilde Festival handler om musik, kunst, fest og fællesskab. Men festivalen handler også om at gøre noget for de mennesker, der ikke har mulighed for at være her ­sammen med os.

Donationer

Når du køber billet til Roskilde Festival eller tager en frivillig vagt på festivalen, gør du det muligt for os at donere vores overskud til organisationer og projekter, der er med til at gøre verden til et bedre sted. For at bryde den isolation, asylansøgere havner i, støtter vi blandt andet forskellige initiativer, som fremmer inklusion af flygtninge og asylansøgere og skaber værdi for de mennesker, samfundet ellers gemmer væk i centre.

Vidste du...? En del af overskuddet fra Roskilde Festival doneres også til fattigdomsprojekter i Norden – som for eksempel Mødrehjælpen, nordiske hjemløseaviser og julehjælp til fattige familier. Gennem årene har Roskilde Festival uddelt mere end 175 millioner til blandt andre Læger Uden Grænser, Amnesty International, Red Barnet og WWF Verdensnaturfonden.

28

Vil du gøre lidt mere? I 2011 blev Roskilde Festival godkendt som indsamlingsorganisation, hvilket betyder, at vi nu kan indsamle penge direkte til velgørende formål. Målet er at få dig og dine venner til at tage aktiv stilling og opfordre andre til at gøre det samme – så vi sammen af den vej kan skabe forandring. Tag et standpunkt ved at støtte vores indsamling til fordel for asylansøgere i Norden. Kom forbi Agora M og Trade Zone og hør mere…


29 Se hele listen af ­donationer og læs meget mere om standpunkt på roskilde-festival.dk

Overskuddet fra Roskilde Festival 2011 er blandt ande blevet doneret til disse projekter.

Bybier summer på Roskilde Festival ByBi er et projekt, hvor 20 asylansøgere oplæres som biavlere, og derefter får det daglige ansvar for 500.000 bier og den honning, de producerer. Du kan smage på honningen i Trade Zone på indre plads, hvor ByBi har en stand. Sød musik på asylcentre Sammen med øvelokaleforeningen Råstof Roskilde og ORA sender vi et mobilt øvelokale på turne på landets asylcentre. Øvelokalet skaber rammen for, at asylansøgere og lokale musikere får en enestående mulighed for at spille musik sammen og derigennem skabe fælles historier på tværs af kultur og sprog.

Donationer

Asylansøgere som frivillige på festival I år samarbejder Roskilde Festival og Røde Kors om et projekt, hvor asylansøgere har helt almindelige frivillige funktioner på festivalen. Asylansøgere må nemlig gerne lave frivilligt arbejde, og vi tror på, at det skaber værdi, værdighed og selvværd.


Poor City – for de ­heldige få Poor City er stedet, hvor du kan se Roskilde Festivals Standpunkt i levende live. Det er her, du kan få indblik i det liv, unge asylansøgere lever på de d ­ anske asylcentre og ikke mindst finde ud af, hvordan du selv kan gøre en forskel.

Poor City 30

foto: khanh gia nguyen

foto: khanh gia nguyen


Det kan du blandt andet opleve i Poor City • Pop-up teater med bevægelsen Asylbørnene Ud Nu, der skildrer asylbørns svære vilkår og forhold på de danske asylcentre. • Asylstjerneløb for dig og din lejr arrangeret af Red Barnet Ungdom, hvor I konkurrerer mod hinanden i forsøget på at få ophold som asylansøger.

31 Læs mere om poor city og alle ­aktiviteterne på ­roskilde-festival.dk

• Dialog på sengekanten. Hvis du er nysgerrig, kan du også lægge dig i en seng ved siden af en fremmed festivaldeltager. Sammen kan I besvare og diskutere spørgsmål stillet af unge asylansøgere og både blive klogere på hinanden og på, hvad asylansøgere spekulerer over.

Gratis morgenmad – for de heldige Huskede du at søge om Morgenasyl på vores hjemmeside før festivalen? Hvis du er blandt de heldige, der får deres ansøgning godkendt, serverer vi et lækkert morgenmåltid, som er tilberedt af en kok og asylansøgere. Morgenasyl arrangeres i samarbejde med Røde Kors. Hvis ikke du har fået søgt morgenasyl, så fortvivl ej! Som asylansøger lever man i en uvis situation, hvor reglerne hurtigt kan ændre sig. Dét, du troede var sikkert, ­bliver pludselig usikkert. Der vil muligvis blive plads til flere ved morgenbordet, hvis en håndfuld asylansøgere pludselig bliver hjemsendt – det er man jo ikke selv herre over. Mød op klokken 9 i Poor City under Warm-Up og se, om der er pladser tilbage.

I 2011 handlede Poor City om fattigdom og hjem­løshed. I år er fokus på unge asylansøgere i Danmark.

Poor City

• En barbershop drevet af Trampolinhuset, hvor frisøruddannede asylansøgere står bag frisørstolen for at give dig og dine venner en lækker klipning. Under klipningen er der rig mulighed for spændende samtaler. Mens du venter på at blive klippet, kan du stikke hovedet ind i det lille galleri og se værker af asylansøgere. Du kan også få en massage eller få tegnet dit portræt.

Foto: adam sund

Aften-asyl i Poor City Hos Gjaestebud kan du igennem en asylproces optjene point til at opnå asyl til deres Aften-asyl og dermed få et etnisk aftenmåltid kokkereret af Gjaestebuds egne kokke. Alt du skal gøre er at deltage i forskellige workshops, blandt andet sprogundervisning, som foregår på russisk, afrikansk og arabisk i løbet af dagen i Poor City.

SMS-Service Tilmeld dig Poor Citys SMS-service, og få informationer om dagens program. Send en besked til 1204 med teksten RF POOR.


Med panden mod Muren Tusinder af palæstinensere er afskåret fra deres livsvigtige brønde og marker. Det skyldes blandt andet den snart 700 kilometer lange mur og hegn, der mange steder står ulovligt på palæstinensisk område. Det vil Roskilde Festival og Nødhjælpens Ungdom, NU, sætte fokus på. Derfor har vi rejst vores egen kopi af muren ved Orange Scene som et symbol på det, der er skyld i palæstinensernes elendige situation

muren

Den er hverken til at overse eller komme uden om. Den 16 meter lange, otte meter høje og tre meter brede mur ved Orange Scene. Den står der for at minde dig om, at tusinder af palæstinensere hver dag må leve i skyggen af en endnu højere og længere mur – nemlig den israelske adskillelsesbarriere, der bl.a. løber tværs gennem Jerusalem. Når den er færdig, vil den være over 700 km lang. Brønde med dyrebart vand bliver slået i stykker af Israels militær, og kontrolposter og adskillelsesbarrieren afskærer palæstinensernes marker fra deres hjem. Muren ved Orange Scene står der, fordi vi gerne vil sætte fokus på det store behov for humanitær indsats og politisk forandring. Den står der, fordi vi vil sikre, at palæstinensernes menneskerettigheder overholdes. Fordi alle mennesker har krav på lige rettigheder.

foto: uffe gjerding

32

Kom forbi Muren ved Orange Scene og skriv dit navn, et statement eller bare få fornemmelsen af, at løbe panden mod muren – lige som tusinder af palæstinensere. I Nødhjælpens Ungdoms infocafé inde i muren kan du høre og se meget mere om den palæstinensiske humanitære situation og Nødhjælpens Ungdoms kampagne ’Palæstina Ansigt til Ansigt’. Du kan også møde israelske og palæstinensiske aktivister, der kæmper imod besættelsen og for en retfærdig fred. Muren er med til at forværre forholdene for palæsti­ nenserne, hvilket betyder: • at palæstinenserne i gennemsnit kun har adgang til 50% af det vand, WHO anbefaler som minimum for et menneske. • at 44% af palæstinenserne i de besatte områder nu er afhængig af nødhjælp udefra. • at over 40% af Vestbredden er gjort utilgængelig for palæstinenserne.


Få det du ønsker og betal senere! Køb en Mac eller iPad hos Humac, i perioden 11. juni 2012 – 31. august 2012 og betal over 12 måneder med 0% i rente.*

kr. - 25 kr. i månedsgebyr - Beløbsgrænser 2.000,00 – 20.000,00 - Husk at medbringe gyldig billede ID, når du ansøger om lån i butikken.

* Lån eksempelvis 10.000 kr. rentefrit over 12 md. for 900 kr./md. Fast årlig nominel rente 0,0%, ÅOP 15,45%, oprettelsesgetilbydes i samarbejde med Dan-Aktiv A/S.

70215353 / humac.dk / shop.humac.dk København: Vesterbrogade 12 / Gl. Mønt 12 / Magasin (Kgs. Nytorv) Frederiksberg: Åboulevard 15 Aarhus: Fredens Torv 2 Odense: Vestergade 94 Lyngby: Lyngby Hovedgade 19A Aalborg: Lille Nygade 8 Vejle: Bryggen (Søndertorv 2)


35

MUSIk

Introduktion til musikken Apollo countdown apollo countdown bandpræsentationer Roskilde Rising Pavilion junior bandpræsentationer ØVRIGE bandPRÆSENTATIONER

foto: ditte valente/rockphoto


Velkommen til otte dages musikoplevelser Med cirka 200 navne på plakaten fra stort set alle verdenshjørne er Roskilde Festivals musikprogram større og bredere end nogensinde.

introduktion til musikprogrammet

Der er cirka 200 navne på årets plakat. Nogle er på toppen af karrieren, og andre er på vej derop. Derudover er der alle de nye navne på Pavilion Junior og Apollo Countdown, som først lige er begyndt på deres fantastiske rejse – og så selvfølgelig alle dem midt i mellem. Fælles for de artister, du kan opleve på Roskilde Festival er, at vi har fanget dem på det helt rigtige tidspunkt i deres karrierer – uanset hvor de hver især er. På Roskilde Festival får du både lyden af 2012, en forsmag på morgendagens tendenser og strømninger og masser af vind i håret fra historiens vingesus. Fra rockmusikkens evigt klas-

Lyt gratis til Roskilde! Roskilde Festivals streamingpartner WiMP tilbyder alle danske, svenske og norske festivalgæster at lytte gratis til over 50 skræddersyede Roskilde-playlister og 16 millioner sange i anledning af Roskilde Festival.

siske dyder til den mest dugfriske og nyskabende electronica. På de næste sider kan du læse om de koncerter, du allerede nu har krydset af på spilleplanen, og gå på opdagelse i de bands, du ikke vidste, du glædede dig til. Her er stof nok til otte dages uafbrudte musikoplevelser. Både til dig, der er her for første gang, og dig, der kommer med årtiers fantastiske festivaloplevelser i bagagen. God fornøjelse. Roskilde Festivals musikgruppe

Følg vejledningen og download WiMP til din smartphone, der hvor du normalt henter dine apps. På wimp.dk/festival finder du en oversigt over WiMPs Roskilde-playlister.

For at få gratis WiMP i 30 dage skal du bare sende en enkelt SMS: DK: Send WiMP til 1961 NO: Send WiMP til 2225 SE: Send WiMP til 72100 Det koster alm. SMS takst

foto: morten kjær

36


På Roskilde Universitet får du en uddannelse der er lige så unik, som du er ruc.dk/studievælger


Elektronisk overflødighedshorn med nordisk kulør Allerede under warm-up lyner de digitale beats. I traditionen fra Pavilion Junior ligger fokus på morgendagens navne fra Norden.

apollo countdown 38

Apollo Countdown fokuserer på underskoven af den nordiske elektroniske musik. Mobilscenen bevæger sig rundt på campingområdet under warmup (1. - 4. juli), hver dag med en ny placering og et unikt program, der spænder over alt fra svenske hitmagere til islandsk støjterror og Københavns dybeste undergrund. Når det øvrige program går løs, forlader scenen sit kredsløb. Fra torsdag til søndag er Apollo en stationær scene syd for Street City. Her breder vi fokus ud og rummer hele den internationale elektroniske scene. Karakteristisk for Roskilde Festival bliver der – i alle de 8 dage, Apollo lyner – nyt og gammelt, kendt og ukendt, pop og avantgarde side om side.

Læs om artisterne på de følgende sider.

Hvor ligger apollo countdown? • Søndag 1. juli: Ved indgang 6, syd for Arena, Agora L • Mandag 2. juli: Syd for BYcenter West, Agora E • Tirsdag 3. juli: Syd for BYcenter East, Agora P • Onsdag 4. juli – Søndag 8. juli Syd for Street City, Agora C

foto: parastou booyash


sende live radio. Samtidig byder centeret på en masse gode oplevelser – blandt andet en dejlig hoStand-up’er Sebastian Dorset vedbundsmassage.

BRAINSTORM ”Brainstorm” havde sin debut på Radio 100 i efterårsferien 2011, og sidenhen har programmetfået sit eget liv hver lørdag eftermiddag fra kl. 12 til 14 på Radio 100, hvor kendte danskere som Naser Khader, Martin Brygmann og Annette Heick har været gæster. Uge 27 er første gang Sebastian Dorset og ”Brainstorm” rykker udenfor de vante rammer i radiostudiet og direkte ud til lytterne på RO’s Torv. I denne anledning udvides programmets sendetid til tre timer, og det betyder, at der kan komme endnu flere ideer gennem det Dorset’ske maskineri.

radio 100 sender live fra ros’ torv mandag - fredag kl. 12-15

RO ’S SOMMERUDSALG 2012

BRAINSTORM

”Brainstorm” havde sin debut på Radio 100 i efterårsferien 2011, og sidenhen har programmetfået sit eget liv hver lørdag eftermiddag fra kl. 12 til 14 på Radio 100, hvor kendte danskere som Naser Khader, Martin Brygmann og Annette Heick har været gæster. Uge 27 er første gang Sebastian Dorset og ”Brainstorm” rykker udenfor de vante rammer i radiostudiet og direkte ud til lytterne på RO’s Torv. I denne anledning udvides programmets sendetid til tre timer, og det betyder, at der kan komme endnu flere ideer gennem det Dorset’ske maskineri.

kom og oplev stand-up’er sebastian dorset og en ny kendt gæst hver dag på centertorvet RO’s Torv Københavnsvej, Roskilde www.rostorv.dk

Man-fre 10-19. Lør 10-16 Første og sidste søndag hver måned 11-16

shoppingcenter


APOLLO COUNTDOWN BANDPRÆSENTATIONER a-f · apollo countdown BANDPRÆSENTATIONER 40

bristepunktet, som gik de to ungersvende efter Skrillex’ trone. ELOQ/DK August Fenger er del af det berømte og berygtede slæng omkring Nørrebro-selskabet Cheff Records. Den københavnske producer og dj har en forkærlighed for støvede synths, playstation-lyd, heliumstemmer og opklippede trommesamples. Alt sammen i et sammenkog, der giver den udfordrende fusion af spidskantet basmusik og hiphoprytmer – også kendt som wonky – et ærkekøbenhavnsk twist. adrian lux · foto: mikael dahl

ADRIAN LUX/S Ubeskedent hævder Adrian Lux, at han ikke ikke kan skrive andet end hits. Det er mere end pralerier fra en svensk adonis. ”Can’t Sleep”, ”Strawberry” og ”Teenage Crime” har allerede bevist deres værd på både hitliste og dansegulv. Med sin sorgløse blanding af house og pop har den unge dj, producer og musiker med den høje stemme allerede vundet Tiësto, Justice og Swedish House Mafia over. BEASTIE RESPOND/DK Københavnernatklubben Dunkel huser nogle af byens mest interessante elektroniske toner. Folk, som har gæstet klubben nær Rådhuspladsen, har måske lyttet til producer Tobias Pedersen, der er fast dj og booker i de mørke lokaler. Københavnerens ulmende rytmer er en kombination af electro, techno, dubstep og ikke mindst drum’n’bass. COPENHEAVY/DK Oscar Rumle og Michael Korch krydser beats, bas og bangers med Copenheavy. De er en hastigt fremadstormende duo fra København, der turnerer hele Danmark tyndt og har opnået et massivt følge på kort tid. Med udgangspunkt i hård electro og dubstep får de festen til at stikke helt af. Copenheavy leverer tung bas for masserne og spænder deres svedige tunes til

F.O.O.L./S Fuck Our Ordinary Lives – og i gang med at feste! F.O.O.L. er et af de hotteste navne inden for beskidt, elektronisk musik lige nu. Rasmus Hermansen og Oliver Nilsson har allerede tusindvis af globale fans konstant ventende gammelsultent på det næste remix, ligesom duoen – Sveriges svar på Justice? – har turneret kloden rundt med deres eksplosive shows. THE FREDERIK/DK Frederik Olufsen er den canadiske house-stjerne deadmau5’s danske protege. Ud fra de første numre at dømme – en bastung blanding af electro, dubstep og 8-bit – lyder The Frederik klar til at give sin musemaskede labelchef kamp til stregen. Et nyt ungt håb indtager den elektroniske musiks internationale klubscene. FRITJOF & PIKANEN/S Den musikalske kemi var tilsyneladende til stede fra begyndelsen hos Fritjof & Pikanen, som mødtes omkring et remix og kort efter besluttede et egentligt parløb. Fritjofs svensksprogede tekster kredser om hverdagen, Stockholm og kærligheden. Med Pikanens melodiske og effektive dubstep-arrangementer bliver musikken både velegnet til fest og hverdag.


41

sandra kolstad

SANDRA KOLSTAD/N Norge har fået en ny elektropopprinssese. Hun hedder Sandra Kolstad og har et sikkert greb om at lave frostkold, elektronisk pop. Norske anmeldere har allerede forelsket sig i Kolstads futuristiske robot-disco, der meget vel kan katapultere den kortklippede nordkvinde mod international berømmelse ganske snart.

khalazer består af to Roskilde-kendinge. Khal Allan gæstede Pavilion Junior i 2010 og Dr. Lazerlyde spiller igen i år med analogik.

KESI/DK Med grynede YouTube-videoer og slummet Nørrebro-attitude har Kesi og hans crew været med til at sætte dagsordenen for dansk hiphop. På egen hånd har de unge varyler skabt noget af den mest rå og spillevende rap hørt i kongeriget. Sproget er pæredansk, musikalsk har ikke mindst engelsk grime-hiphops kradsende lydbillede været en stor inspiration. Med Benny Jamz’ dunkende produktioner som giftig bund er Kesi et must, hvis du vil have et indtryk af dansk hiphop anno 2012.

KHALAZER/DK Dr. Lazerlyde og Khal Allan har fået den glimrende ide med et samarbejde. I en skriggrøn kollision kaster lyddoktoren fra Analogik disparate lydbrokker, strygerriffs og samples sammen, der lyder som hentet fra skiftevis Bollywood, Nintendo, Londons dybeste klubkældre og DR’s arkiver. Oven på leverer Herr Allan den tænksomme, barokke raplyrik, der har givet ham en status lig Malk De Koijns i hiphoppens undergrund.

KÚRA/ISL/DK Københavns elektroniske­ scene og Islands frodige natur smelter sammen som neonfarvet lava hos Kúra. Naturbarnet Fanney Ósk Thórisdóttirs stemme hviler hen over den kølige, elektronisk rumlende produktion, der er indbegrebet af storbytristesse fra natklubbernes nederste etager. Kúras lydunivers er et indbydende, nordisk mørke.

MASH UP INTERNATIONAL/S Robert Dinero, Uffie Ice og Money Mats Norman udgør Mash Up International, et af den nordiske klubscenes hotteste navne lige nu. Som Roskilde Festival er de optaget af at blande musik fra nær, fjern og fjernere endnu. Dj- og producergruppen nævner selv i flæng kuduro, baile funk, cumbia, dancehall og kwaito som ­afsætspunkter.

G-M · apollo countdown BANDPRÆSENTATIONER

ghostigital

GHOSTIGITAL/ISL Efter en lang musikpause samarbejder rablevokalisten Einar Örn under navnet Ghostigital med lydkunstneren Curver. Ghostigital er en blodtud til enhver, der forestiller sig Island som striktrøjernes og den kønne, æteriske musiks hjemland. Et vanvidsridt over vulkanstepperne på en bund af industrial, abstrakt hiphop og desorienterende samples.


SLENG/DK Indre Nørrebro er ikke længere eneste turistmål for fans af den københavnske, hjemmedyrkede grime-hiphopscene. Pludselig er også forstaden Vangede blevet værd at namedroppe hos kasketkarle og tøsebørn med hang til dansksproget, skarp rap. Sleng er to gymnasieknægte, Aesthetic & Larry, med attitude i kilometermål. De har taget den oprindeligt britiske hiphopafart til sig og er allerede blevet vigtige spillere i miljøet.

selskabet Dødpop har skabt skweee 2.0 – en særlig variant af lyden fra Norge. JULIUS SYLVEST/DK Med hang til kuduro, cumbia og andre globale beats er Julius Sylvest – der også er del af djcrewet Lortehænderne – naturligvis en dj lige efter Roskilde Festivals mangefarvede musikhjerte. Og vi er ikke alene om det. Selveste Diplo har efter sigende også allerede givet danskeren et anerkendende nik med på vejen. SOFFIE VIEMOSE/DK Med universitetsstudier i elektronisk musik som ballast er Soffie Viemose ved at folde sit navn ud som et af Danmarks mest lovende navne inden for den halveksperimenterende electronica. Den unge producer og sangerindes delikate, elektroniske arrangementer rummer en snigende tristesse. Samtidig vidner de mange detaljer om et legesygt skabersind. VAAGSBYGD HANDY/N Med oprindelse down south, i det sydlige Kris­ tian­sand, kan det være svært at finde ørenlyd, når man vil slå sit navn fast med norsksproget, britisk inspireret grime-hiphop. Vaagsbygd Handy har dog etableret sig som et navn, hvor de norske, britiske og jamaicanske strømninger mødes. Med østlondonsk kant og et spraglet opbud af gloser viser Vaagsbygd Handy vejen for norsk hiphop fra de små provinser.

sprutbass

SPRUTBASS/n Norden har de seneste år udviklet sin egen elektroniske undergrundsdansegenre. Den kaldes skweee og er en spøjs forvrængning af britisk basmusik og electrofunk typisk udført på forældet computerudstyr. Mr. Sprutbass, Eivind Henjum, hævder selv, at han og folkene omkring

WAR FOR YOUTH/DK/S Københavns punkscene oplever et boost i denne tid med Iceage som den internationalt bemærkede galionsfigur. Scenen er stadig lille. Alle kender hinanden. War For Youth er en konstellation sammenflikket til Roskilde Festival, en krydsning af War og jævnsindede Lust For Youth. De to bands har industrielt iskolde synths, effektdruknede vokaler og en ubestemmelig fornemmelse af noget nyt og farligt til fælles.

RESIDENT DJ’s Pelle Peter og Emil Lange fylder rummet ud som dj’s mellem de programsatte kunstnere.

43

N-w · Apollo countdown BANDPRÆSENTATIONER

NORTHERN STRUCTURES/DK Lasse Buhl og Troels B-Knudsen er stolte børn af miljøet omkring Københavns Culture Box – et dansk, om ikke nordisk, epicenter for techno og elektronisk musik. Med oprindeligt udgangspunkt i drum’n’bass-scenen har drengene kastet deres kærlighed på den mere ligefremme techno. Duoens nordiske lyd er overbevisende nok til, at det i technokredse halvlegendariske pladeselskab Sonic Groove har optaget dem i folden.


foto: carsten snejbjerg/rockphoto

roskilde rising

Roskilde Rising er Roskilde Festival på en helt ny måde Spøgelser på Camping East, en indianer til hest på Camping West, en pop-up biograf i Sonic Zone og en musikvideo på hjul i Dream City. Velkommen til Roskilde Rising, der giver dig de bedste nye nordiske bands på en helt ny måde.

I år kan du opleve 24 af de bedste nye nordiske bands på Pavilion Junior. De sørger for de musikalske oplevelser under warm-up, og for de nye bands oppe på scenen, er deres koncert og mødet med dig og resten af Roskilde Festivals fantastiske publikum ofte det første store højdepunkt i deres karriere.

44

Med Roskilde Rising giver vi de bands, vi booker til Pavilion Junior, et ekstra skub i deres karriere, og her kommer du ind i billedet. Roskilde Rising giver dig nemlig mulighed for at møde de nye bands på en helt ny måde. Du kan

selvfølgelig stadig opleve og høre dem, når de spiller på Pavilion Junior, men du kan for eksempel også se musikvideoer i Dig & Mig Bio i Sonic Zone, være med i Helsinki Poetrys nye roadtrip-musik video i Dream City og høre guerillakoncerter på den rullende Roskilde Rising blokvogn på camping. Alle de mange Roskilde Rising-events har én fælles mission: at skabe kontakt mellem dig og de nye nordiske bands på nye måder. Hold øje med programmet for de forskellige events i Orange Press.


Vi gi’r 2 øre pr. kWh – uden det b liver dyrere for d ig

Tænd lys i det mørke Afrika Skift til Lys i Afrika-strøm, eller gi’ en solcellelampe til en familie i Uganda, hvor 80 % af befolkningen ikke har adgang til el. Tilmeld dig nemt på www.lysiafrika.dk eller scan QR-koden Energi Nord

I

Over Bækken 6

I

9000 Aalborg

I

Tlf. 7015 1670

I

energinord@energinord.dk


pavilion junior BANDpræsentationer B-D · pavilion junior bandpræsentationer 46

THE BEARDY DURFS/DK Gør det selv-filosofien, DIY, trives rigtig godt i en tid, hvor enhver kan købe noget sparsomt udstyr og udgive sit materiale på internettet. The Beardy Durfs er udløbere af denne skole. De to københavnere drejer ramponeret støjrock, der uhyre talentfuldt blander hvid larm med sonisk velvære.

DANGERS OF THE SEA/DK Medlemmer fra flere velkendte danske bands er gået sammen omkring en fælles musikalsk vision. De sikrer et højt, strømlinet niveau med ­country-duftende, 70’er-nostalgiske folkrocksange.­ Dangers of the Sea er nordisk americana, der kan spise kirsebær med stortalenterne på den anden side af Atlanten.

bäddat för trubbel

BÄDDAT FÖR TRUBBEL/S Det här är inte New York hedder Bäddat För Trubbels debutskive. Det her er lyden af Malmös undergrundspunkscene i al sin karismatiske, proletariske og bagstive pragt. Sproget er naturligvis ærkeskånsk, men selv i USA har man hurtigt opdaget, at drengenes ukomplicerede punk smuldrer sprogmurene, som var de Wasa-knækbrød. CEREKLOTH/DK Debutalbummet er endnu på vej, men på ep’en Halo of Syringes kan man allerede forvisse sig om storformen hos Cerekloth, elever af dødsmetallens gamle, sorte skole. Forsanger JBP har et growl så dyrisk og fuldt af råddenskab, at man næsten ser maddikerne krybe ud af gabet på ham. Det øvrige band spiller lige så knusende tight. Kom tidligt i form til metalfesten med Cerekloth.

Deathcrush · foto: ingrid pop

DEATHCRUSH/n Bandnavnet er hentet fra en ep af Mayhem – norsk blackmetal er dog kun en af mange ingredienser hos Deathcrush. Trioens unikke lyd er støjrock tilsat lidt kutteklædt ondskab fra det høje nord; new­ yorker-cool guitarmishandling fra et band, der kradser, hyler og flår samtidig med, at de ikke er bange for det poppede. DIG & MIG/DK Dig & Migs uskyldsrene poppunk er opstået i miljøet omkring Københavns Ungdomshuset, men det brede miljø har hurtigt fået færten. Når man lytter til Dig & Mig, er det som et genhør med Rocazino og Vesterbro Ungdomsgård, bare i en mere punket, cool udgave, hvor solbrillerne, hårlakken og pilotstøvlerne sidder helt perfekt.


the echo vamper · foto: lasse dearman

THE ECHO VAMPER/DK Forestil dig Blondies Debbie Harry bidt af en flagermus fyldt med vampyrvirus. Sådan omtrent lyder Iza Mortag Freund, der med sin kontrollerede skrigevokal stiller sig selvsikkert på skuldrene af andre dybets dronninger som Lydia Lunch og Siouxsie Sioux. James Brook sørger for skrabet rock’n’roll, trommemaskine og 80’er-synths. FRENCH FILMS/FIN Finske French Films interesserer sig trods bandnavnet ikke specielt for Truffaut eller Godard. Det er nærmere England og særligt Manchester, som synes at være afkrydset i deres indre musikatlas. På trods af deres vinterhjemsøgte hjemland er de heller ikke synderligt melankolske. Deres alternative rock har en ungdommelig livsappetit, som syder af sommer og strand. GIRLSEEKER/DK Med synths, guitar og en effektdruknet, dyb stem­me har Girlseeker på sin egen minimale facon markeret sig som et nyt spændende band fra den københavnske punkundergrund. På absolut skrabet manér bebor Girlseeker et lydrum, der er lige dele arrogant, arty postpunk og 80’erkitschet popsmag. GOVERNOR OF ALASKA/DK Governor of Alaska er kun to mand høj på scenen. Med guitar og trommer skaber de et tight spektakel fyldt med skæve rytmer, metallisk skorpe og buldrende, instrumentale tordenskrald. ’Eksperimental afropunk’ kalder duoen selv deres musik.

ICONA POP/S Man kan næsten høre det på navnet. Icona Pop går efter at skabe chikke, sofistikerede elektropopsange. Den fotogene duo med de sødmefulde stemmer har tiltrukket alt mulig buzz i blogosfæren med ep’en Nights Like This, der er rig på krystallisk pop, boblende synths og catchy omkvæd. INDIANS/DK I en af få, knappe meddelelser til omverden er­klæ­ rer Indians musikken eventyrlig, drømmende og poetisk. Indians’ sange flyder over med psykedelisk skønhed i bredformat. De første røgsignaler tyder på et band, der med tilbagelænet lethed skriver alternative pophymner. DAWDA JOBARTEH/GAM/DK Med den roste debutplade Northern Light Gambian Night forener Dawda Jobarteh sin slægts virtuose kora-harpespil med en sensibilitet, der er nordisk og småjazzet; højst sandsynligt et produkt af mange år som bosiddende i København, hvor han har spillet med mange af den nordiske jazzscenes pinger. KLUMBEN & RASKE PENGE/DK Livet på Københavns værtshuse og kebabgrillbarer har fået sit perfekte soundtrack med Klumben & Raske Penge, der rapper om livet i deres hjemby i en blanding af jamaicanske, solbadede grooves og ærkedansk, leverpostejs-duftende socialrealisme. Dancehall på dansk er sjældent gjort bedre. LINKOBAN/DK Kronprinsessen på den danske grimescene hedder Linkoban. Dette skarpe nye bekendtskab sørger for, at Lucy Love ikke skal være eneste danske kvindelige repræsentant for den i udgangspunktet britiske rapgenre. Et nyt spændende bekendtskab for alle med hang til storbybeskidt pop.

47 E-L · pavilion junior bandpræsentationer

HELSINKI POETRY/DK Det er ikke kun Finlands hovedstad, der er afsætspunkt for Helsinki Poetry. Ebbe Frej og Rune Vigil bruger forskellige verdensbyer som omdrejningspunkt i deres sange. Humøret og farvevalget i de støjpoppede sange varierer, alt efter om vi er i det eventyrlige ”Marrakech” eller regnfulde ”Manchester”.


JOIN us and UNLEASH The Power of Hi-Fi Klubben For too long the masses have been flooded by products whose existence is only justified by the very thing that makes them cheap, the consequence hereof is crappy products with crappy sound – The population is infected by this disease and we have the cure! We are not here to tell you how it is going to end. We are here to tell you that this is just the beginning – And rest assured: we will fight with all our power – So what are you waiting for? Sure, start the music again, but take a second and think about music, sound, quality and the very things that make you happy. You can take a stand now, show the world that we can make a difference, show them that music matters and show them that we are willing to fight for it! This is Roskilde now. Enjoy this great festival, but what’s next? What will you do when you come home? We will be here… waiting for you.

www.hifiklubben.dk/jointhepower


personlig sangstemme og et fast greb omkring sin akustiske guitar har den purunge sangerinde allerede kapret sine første hjerter. Mange flere venter endnu. Mathilde Savery lyder selvsikker og determineret på at bringe sine folk-sange ud til et stort publikum. SHINY DARKLY/DK Læderjakkesort er den dominerende farve, når Shiny Darkly tænder forstærkerne. Med en veludviklet sans for klassiske, beskidte garagerockriffs har de tre ungersvende allerede på et grundlag af få udsøgte numre overbevist dansk musikpresse, den kræsne undergrund og det lige så kræsne pladeselskab Crunchy Frog om deres potentiale.

Dansksprogede rockbands på Pavilion Junior har en ­for­kærlighed for skæve tal – i hvert fald ulige numre og rum 37.

REDWOOD HILL/DK Nordisk, tungt og depressivt er i nogle sammenhænge nærmest synonymer. Det er i hvert fald tilfældet hos en ny barberbladsskarp kvintet fra København, som flænser igennem med postmetal af den både mol-melodiøse og brutale slags. Redwood Hill er et lovende bekendtskab for fans af intelligent metal og skandinavisk sortsind.

RUM 37/DK Dansksproget rock har gode vilkår i disse tider. Tag bare Rum 37, som spiller længselsfuld guitarrock med et ekko af andre modersmålsorienterede skandinaver som Kent, Love Shop og Nikolaj Nørlund. Kristian Helmuth synger med indlevelse om Københavns Sydhavn, livets omskiftelighed og solen, der brænder hul i de mørke skyer.

mathilde savery

MATHILDE SAVERY/DK Gymnasieeleven Mathilde Savery har gjort indtryk med et minimum af virkemidler. Med en stærk,

SLOWOLF/DK Andreas Asingh forstår at producere elektroniske falsetpopsange, der kunne få både discogodfather Giorgio Moroder og pet shop boy Neil Tennant til at juble. Tro dog ikke at Slowolf kun er for folk med hang til sprøde synths og lyse vokaler. Debutpladen har f.eks. besøg af hiphopkongen Raekwon fra Wu-Tang Clan. TEAM ME/n Som bandnavnet antyder, skulle Team Me bare have været Marius Hagens soloprojekt. I dag er sekstetten Team Me nogle af Arcade Fires mest oplagte rivaler. Team Me spiller stort anlagt indiepop, hvis iørefaldende, glædessprudlende og majestætiske sange har betydeligt, internationalt potentiale. ULIGE NUMRE/DK ”København” har været de mørke måneders soundtrack for rigtig mange nordboere. Ulige Numre har opnået en øjeblikkelig blåstempling fra publikum, som mange lignende bands kun kan drømme om. De unge drenge er i begyndelsen af 20’erne, men de spiller lyrikorienteret, kærlighedssyg rock med en selvsikkerhed og scenetilstedeværelse, der er et langt ældre band værdigt.

49 N-U · pavilion junior bandpræsentationer

NELSON CAN/DK Signe, Selina og Tami udgjorde oprindeligt gymnasiebandet Niels På Dåse, men med den catchy fløjte-single ”Apple Pie” og en navneforandring tager trioen de første skridt mod det bredere publikum. Nelson Can spiller rå, rivende postpunk. Højtråbende sange fyldt med attitude og masser af udråbstegn, men også poppet sødme og slagkraftig pigecharme.


the cure · foto: andy vella

#-A · BANDPRÆSENTATIONER 50

BANDPRÆSENTATIONER

120 DAYS/ N Man kan høre den nordnorske frysekulde på et band som 120 Days fra Kristiansund. Nordmændene spiller forfrossen, elektronisk mørkerock, der på én gang lyder som Kraftwerkhjembyen Düsseldorf i 70’erne og Manchester i 90’erne. 120 Days II (opfølgeren til debutpladen fra 2006) lover godt for et rockrave fyldt med laserlys, nordnorske minusgrader og houset hypnose. THE ABYSSINIANS/JAM Reggaegenrens oprindelige adelskab holder hof på Roskilde Festival. The Abyssinians’ ”Satta Massagana” betragtes af mange som rastafarikulturens definerende hymne. Nummeret kom til verden i 1969. Bandets kerne er gråsprængte veteraner i dag. Men The Abyssinians fortsætter med at sprede det revolutionære budskab og den solfunklende musikgenre, som de i løbet af deres karriere har oplevet blive hvermandseje langt fra Jamaica.

ADDISON GROOVE/UK Den indflydelsesrige brite Antony Williams var allerede et navn i dubstepmiljøet, da han samlede skalpe under pseudonymet Headhunter. Det er dog som Addison Groove, at briten har sat sit allerstørste aftryk på basmusikscenen. Med sine kølige synthflader, trippede 808-trommemaskiner og loopede vokalsamples kombinerer Addison

Groove uartig Chicago-natklublyd som juke eller ghettohouse med britisk bas og dubstep. ADRIAN LUX/ s Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. AFRICA HITECH/UK Mark Pritchard og Steve Spacek er to rutinerede og respekterede herrer inden for den progressive, elektroniske musik. Africa Hitech er en psykedelisk pærevælling af robotrytmik, bas, spøgelsesvokaler og D-vitaminrig ækvatorsol, et slags digitalt bunkebryllup mellem dubstep, ghettohouse og døsig techno midt på den afrikanske savanne. ALABAMA SHAKES/US Få steder har defineret lyden af det amerikanske syd i lige så høj grad som staten Alabama, og få bands evner som Alabama Shakes at forene god, gammeldags greasy soul med vaskeægte rhytm and blues. Med debutalbummet Boys & Girls, der ubesværet har bevæget sig fra hype til hitlisterne, viser kvartetten, at man sagtens kan være blandt tidens hotteste navne, uden at det sker på bekostning af musikkens intensitet og tradition. THE ALAEV FAMILY/ ISR/TJ Med Centralasiens slagtøjstraditioner som udgangspunkt musicerer flere generationer af The


Alaev Family på én gang – aldersspredningen strækker ifølge dem selv fra 15 til 79. Hele Alaev-familien immigrerede i 1991 fra Tadsjikistan til Israel. Det hører man på den multietniske musik, som med harmonika, hidsige violiner og tyrkisklødede toneskalaer på klarinetten groover mere opstemt end et bryllup med det halve af Tel Aviv inviteret.

AMSTERDANCE feat. JESSE VOORN, DENNIS CHRISTOPHER and SAM O’NEALL/ NL Under banneret Amsterdance har to entreprenante og lokalpatriotiske musikelskere skabt et koncept, der bringer Amsterdams glødende klubscene over de hollandske grænser. Dj-stjerneskuddet Jesse Voorn og hans kumpaner sikrer en elektronisk fest med en uimodståelig kombination af dybe stammeagtige beats og minimale, tranceskabende strukturer. Samtidig finder du her og der en poppet sensibilitet midt i den kantede house, techno og trance. Holdet bag Amsterdance lægger op til en svedig koncert, som er Hollands mest berømte og berygtede by værdig.

SAM AMIDON/ US Den amerikanske sangskat er en pakket kiste med rubiner, juveler og det pureste guld. Med ukulele og akustisk guitar som eneste akkompagnement fortolker og fornyer Sam Amidon gamle folk-sange, hymner og salmer. Kun her og der slipper en sang af eksempelvis R. Kelly eller Tears For Fears gennem nåleøjet. Den New York-bosatte kunstner har formidlet en rig musikarv til en ny generation.

analogik

ANALOGIK/ DK Analogiks vanvittige blanding af bl.a. blæsermusik, harmonikaspil, surf og Dixielandjazz er som skabt til totalt uforudsigelige koncerter. Analogik rettede tidligere blikket mod Balkan. På fuldlængden New Seeland er inspirationen hentet særligt i Etiopien. Hvordan man end går til denne genreoverskridende festmusikkompot, er én ting sikker: Analogik morer sig meget bedre på de eksotiske stier end på alfarvej.

Vidste du, at Roskilde-aktuelle ­santigold medvirker på amadou & mariams seneste skive, Folila?

A · BANDPRÆSENTATIONER

amadou & mariam

AMADOU & MARIAM/ MALI Med flere Roskilde-koncerter på bagen er vi stolte over at kunne kalde Afrikas musikalske førstepar, Amadou & Mariam, ægte stamgæster. Afrika, nærmere bestemt Mali, har sjældent lydt så tilgængelig som hos de to blinde veteraner. Funk, rock, stammesang og pop forener de to i en boblende blanding, som er både melodiøs efter vestlige forskrifter og fyldt med afrikansk kolorit.

51


debut fokusere på minimalistiske værker fra det 20. århundrede af Terry Riley, David Lang, Steve Reich, Philip Glass og Arvo Pärt.

A-B · BANDPRÆSENTATIONER

A$AP ROCKY/ US Rakim Mayers har rappet sig eftertrykkeligt ind på hiphoppens VIP-liste. Og der er rigeligt grundlag for denne ”pretty motherfucker”s pralerier. A$AP Rocky er en omgang flamboyant hiphop fra en selvbevidst fornyer af New York-hiphop. LiveLoveA$AP slog A$AP Rockys potentiale fast hos den brede musikpresse, mixtapet rummer adskillige grunde til, at også du bør glæde dig til rapperens Roskilde-debut. apparatjik

APPARATJIK/int Med en sammenkobling af popmusik, kvanteteori og raketvidenskab har Apparatjik sat sig for at udforske galaksens fjerneste kanter. Med superproducer Martin Terefe og medlemmer fra Mew, Coldplay og a-ha er musikkens drømmende heliumfornemmelse og de ørehængende synthmelodier nærmest en selvfølge. Samtidig bliver supergruppens koncert et unikt eksperiment med koncertformen på Roskilde Festival – lige dele elektronisk popfest og kunstinstallation. ARAABMUZIK/ US En session i selskab med AraabMuzik er så forrygende en opvisning i kirurgisk virtuose skills, at man unægteligt ser den blærede guitarsolo gå en svær fremtid i møde. Med sin gennemtæskede MPC – en avanceret tromme- og samplemaskine – som afsæt skaber Abraham Orellana en kras, opklippet, MC-løs hiphop, der muterer mellem trance, mash-up, dubstep og utallige andre elektroniske genrer. ARS NOVA/DK Et af Europas førende vokalensembler står klar til at kilde sanserne med et udsøgt program bestående af avanceret kormusik. Med den anerkendte dirigent Paul Hillier ved roret fylder Ars Nova rummet ud med harmoni, skønhed, loops og repetition. Det hædrede ensemble vil til denne Roskilde-

baloji · foto: alexander popelier

BALOJI/CD Han var egentlig medlem af det populære hiphopkollektiv Starflam. Men Balojis congolesiske opvækst bankede på, efter han ellers havde lagt musikken bag sig. Solodebutpladen Hotel Impala blev en succes og har placeret Baloji inden for centraleuropæisk, afrikansk smittet hiphop. Congolesisk funk og rå rumba knopskyder opfindsomt gennem soul, rap og afrobeat – ’afropean’ kalder han selv sin musik.

Vidste du, at apparatjik oprindeligt var navnet for en embedsmand i det gamle Sovjet?

52


BARONESS/US Den oprindeligt så sorte metalgenre er for længst eksploderet i et fyrværkeri af genreskift og farvelader. Baroness har med Red Album og Blue Record slået deres navn fast som en af sydstatsmetallens mest progressive frontløbere. Heltemetal, psychedelia og beskidt 70’er-rock kaster Baroness i cementblanderen, ud kommer et rockmonster, som er raffineret, majestætisk og knusende brutalt. Et nyt album, Yellow & Green, venter denne sommer.

BEASTIE RESPOND/DK Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

the barons of tang

THE BARONS OF TANG/AUS Fans af Gogol Bordello kan berede sig på at hæve armene til The Barons of Tang. Fans af Ornette Coleman, Frank Zappa og Mr. Bungle vil også nikke anerkendende til instrumentbemestringen og de mange genreskift. Med en blanding af polka, hardcore, tango og brass skaber de afsindige australiere kakafoniske koncerter, der efterlader tilskuerne lemlæstede, gennemmøre – og med appetit på mere. The Beardy durfs/ DK Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

BELLOWHEAD/ UK Hverken Portishead eller Radiohead kan få briterne til at danse som Bellowhead. Det ærkeengelske 11-mandsband har taget hjemlandets traditionelle folkemusik og givet den et tryk 16. Med bl.a. messingblæs, fiol, harmonika og lut spreder atmosfæren af det gamle, piberygende England sig med det samme. De anarkistisk virtuose musikere trækker dog også gerne på jazz, funk og march.

Fra Camping til Congo Var du til Congotronics vs Rockers sidste år og opleve, hvor meget musikalsk krudt der også findes i det krigshærgede Congo? I år skal du prøve: Staff Benda Bilili, Baloji og Jupiter & Okwess International.

B · BANDPRÆSENTATIONER

behemoth

BEHEMOTH/pl Polen er hjemland for andet end gudsfrygtige ­katolikker. Det østeuropæiske land har en hæderkronet dødsmetalscene, hvor Behemoth indtager den sorte trone som et af de mest kontroversielle og konstant fornyende bands. De ligmalede polakker turnerer nu om dage internationalt med deres spektakulære liveshows. Behemoth får grunden til at skælve med deres dæmonisk velspillede og raffinerede ekstremmetal.

53

53


BERNHOFT/N Jarle Bernhoft har i 2011 erobret sig en plads som en af Skandinaviens ubestridte soul-konger. Hans gudsbenådede stemme har før været en af esserne i rockbandet Span, men det er som solokunstner, at hele verden er ved at få ørerne op for omfanget af dette stortalent. Med et 11 mand stærkt, stor­swingende orkester i ryggen skaber Bernhoft et show, der emmer af sødmefuld soul-pop.

Vidste du, at bernhoft har optrådt i Ellen DeGeneres’ talkshow og charmeret millioner af amerikanske TV-seere?

B · BANDPRÆSENTATIONER

BIG K.R.I.T./ US Mississippi-rapperen Big K.R.I.T. har summet i hiphop-undergrunden nogle år, men det er lige nu, at denne voldsomt talentfulde producer og rapper for alvor er ved at brænde igennem. Hans anmelderroste hiphop holder traditionen fra sydstaterne i 90’erne i hævd: fyldt med letflydende soul, organisk fornemmelse – og en hel del vip med kasketten til Outkast og Underground Kingz.

RUBÉN BLADES/PAN Han er salsa duras – den hårde, politiske salsas – grand old man og kan skrive adskillige titler på sit visitkort – både jurist, politiker og skuespiller. Det er dog som sanger og musiker, at Rubén Blades’ stjerne er allerstørst. Med genrens karakteristiske klaverriffs, congas og messingblæsere som udgangspunkt står Rubén Blades klar til at slippe danseglæden løs i en rendyrket salsafest.

blitz the ambassador

björk

54

som sprutter af eventyr, eksperiment og melodi.

BJÖRK/ISL Få musikere har som Björk kombineret den brede appel med det kunstnerisk excentriske. Med Biophilia går Björk igen forrest. Men som til hendes liveshows får den avantgardistiske lavaild aldrig lov at overskygge musikken. Björk beviser igen, at hun kan harmonere det organiske og elektroniske i et personligt udtryk,

BLITZ THE AMBASSADOR/ GHA Samuel Bazawule er opvokset i Accra, Ghana, men kan alligevel rappe i et dobbelttempo, der kan måle sig med hvem som helst i sin nuværende hjemby New York City. Med sit trofaste The Embassy Ensemble i ryggen leverer denne musikalske mastermind hiphop, der bliver båret på en guldtrone af funky messingblæsere og afrobeatagtig guitar. Sjældent har termen afroamerikansk været mere passende. BLONDES/US Zach Steinman og Sam Haar vælger kun sjældent den elektroniske dansemusiks nemme løsninger. Med Blondes væver Brooklyn-makkerparret lange, udstrakte lydmønstre, der mest af alt lyder, som var de tappet i et fjernt, svalende univers. Det her


er duvende mellemtempo-techno komponeret af folk, der tilsyneladende er mere optaget af galaksernes vuggen end det vippende dansegulv.

JAKOB BRO/DK Den internationalt anerkendte guitarist Jakob Bros vægtløse jazz indgår i en spændende krydsveksling med electronica, når han sammen med Thomas Knak trækker nykomponeret materiale i interessante nye retninger. Stykkerne var oprindeligt tænkt som enkle skitser mere end konkrete numre, men er siden blevet til reelle kompositioner og produktioner i en klippe/klistre-proces, som nu danner rammen for et kommende album. BÄDDAT FÖR TRUBBEL/ S Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

bon iver

BON IVER/US Justin Vernon skabte ifølge fortællingen den hulkende smukke For Emma, Forever Ago i en ensom hytte midt i vintervildnisset. På 2011’s selvbetitlede plade har Vernon udvidet med et stort, velspillende band og springer ud som progressiv folk-kunstner med hang til softrock, højt til loftet og instrumentale ekskurser. Bon Iver har forladt eremithytten og er trådt ind i rampelyset for alvor.

CEREBRAL BALLZY/US Brooklyn er blevet et hipstermekka. Men New Yorkbydelen har også en tradition for vred hardcore. Cerebral Ballzy virker smaskforelskede i 80’ernes hardcore-punk som Black Flag og Minor Threat. De unge newyorkere spiller aggressivt, hurtigt og højt, klar til at udradere poppunken fra musikkens verdenskort. Med Cerebral Ballzy får Brooklyn en renæssance som et sted, hvor man kan få knust sine hipsterbriller, hvis man træder forkert.

55

B-c · BANDPRÆSENTATIONER

BOMBA ESTÉREO/ COL Roskilde Festival 2009 var Bomba Estéreos første møde med en vestlig musikfestival. I dag er de ombejlede i en grad, som kunne gøre mange vestlige rockbands grønne af misundelse. Stadig har Roskilde Festival dog en særlig plads i deres hjerter – bandet boede på camping under hele festivalen sidst. Colombianernes svedige dansemusik rummer ud over folkemusikken cumbia spor af dub, psykedelisk rock og hiphop.

BOWERBIRDS/US Naturnære Bowerbirds er en del af den amerikanske freefolks vidt forgrenede, skæggede familieklan. Duoen synger i troskyldige harmonier om fauna og flora, så det er svært ikke at drømme sig væk til en skovlysning langt fra alfarvej. Fornemmelsen af frisk luft og økologi hænger omkring disse sange, der typisk akkompagneres af guitar, trækharmonika, violin og en knivspids lavmælte trommer.

cerekloth/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

71,5 ton telt Når alt udstyr til Arena inklusive den 6.450 kvadratmeter store grå-blå teltdug bliver rullet, foldet og hele molevitten pakket sirligt sammen på bedste spejderfacon, vejer det intet mindre end 71,5 ton. Cosmopol vejer til sammenligning 32 ton. Og du syntes, at dit lille iglotelt var tungt på vej hertil?

55


The Cult kommer endelig The Cult har ikke altid været lige nemme at få fat på. I 1986 var de første gang på plakaten, men måtte melde fra efter et helt års hård turnévirksomhed. Året efter gennemførte de en koncert på Roskilde Festival. I 2008 ville vi også gerne have haft dem til at spille, men da kom Ian Astbury til skade med sit ben.

C · BANDPRÆSENTATIONER 56

ing af breakbeats, house, jazz og meget mere  har de sprunget de musikalske rammer for drum’n’bass. Få kan som Commix give dig kuldegysninger med fuldfede synthklange og rislende metallyde, mens du brækker din hofte i et forsøg på at følge den dybe bas.

clock opera

CLOCK OPERA/UK Multi-instrumentalisten Guy Connely har rumsteret i hjørnerne af blogosfæren nogle år som remixer og ophavsmand til sin konstant ophuggede ’chop pop’, hvor samples, fragmenter og collage spiller en helt essentiel rolle. Først i år træder aliasset Clock Opera med debutalbummet Ways To Forget ind på scenen som synthrockband med flyvefærdige melodier og vindblæst stadion-atmosfære. COLD SPECKS/can ’Doom soul’, kalder hun det selv. Canadiske Cold Specks’ knoglede arrangementer lyder dog nærmere som klassisk, amerikansk bluesfolk og har en distinkt sangerinde i centrum. Luk øjnene mens musikken spiller, og du kan næsten ane svundne tiders bomuldshøstende Sydstater. Med lidt pluk på sin akustiske guitar – nu og da ledsaget af tilsvarende minimalt cello- og klaverspil – skaber Al Spx en gåsehudsfremkaldende atmosfære. COMMIX/ UK Den visionære drum’n’bass-legende Goldie var manden, der katapulterede duoen Commix mod stjernerne. Med deres originale bland-

CONJUNTO ANGOLA 70/ AGO Interne krige var bl.a. med til at kvæle 70’ernes panafrikanske musikepoke i Angola. Det retter en række veteraner dog op på nu. Med et gyldenbrunt miks af afrikanske og caribiske genrer genopliver mestrene den svundne guldalder. Det deliriumsnære guitarspil – ikke mindst Teddy N’Singuis – ifølge mange Angolas ypperste på de seks strenge – er i forgrunden, når Conjunto Angola 70 tager dig med på en rejse tilbage. COPENHAGEN COLLABORATION/ DK Vi blænder op for et unikt maratonshow, designet specielt til Roskilde Festival. En lang række København-baserede bands har skabt en fælles platform med Copenhagen Collaboration. En sammenslutning der skal styrke fællesskabsfølelsen og de familiære bånd, som i forvejen trives i den københavnske musikundergrund. Alcoholic Faith Mission, CODY, Sleep Party People, Hellraiserten, Monkey Cup Dress, Stærosaurus, Before the Show, From Sarah, You. You. You. og Ondt and the Gracehoper udlever nu de sympatiske idealer. Fokus bliver den alternative rock hos de tre førstnævnte bands. Med knap 30 musikere fra Københavns alternative scene er der lovning på en anderledes oplevelse, hvor det mandstærke opbud på scenen forstørrer, omplanter, nedsmelter og nyfortolker kollektivets sange. copenheavy/DK Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.


musik, der har den gode sang som mål, middel og mening.

57

CROWBAR/ US Kirk Windstein vil – trods sidetjanser i bl.a. Down – altid forblive synonym med Crowbar, der som få andre bands har inkarneret den grumsede sludge-metalgenre med sine nedstemte riffs, dovne grooves og brølevokaler. Sonic Excess In Its Purest Form hedder en af bandets mest berømte plader. Titlen giver et godt indtryk af den knogleknusende omfavnelse, som er indbegrebet af Crowbar.

CRIOLO/BRA Samba, rap, afrobeat og soul krydser sømløst hinanden i Criolos alsidige, grandiost orkestrerede musik. Efter mange år som praktisk talt ukendt er succesen kommet, efter brasilianeren har rundet de 30. Med tilbagevirkende kraft. Den legendariske landsmand Caetano Veloso har allerede anerkendt Criolos rolle som protestrapper og samfundsrevser.

THE CULT/ UK Med udgangspunkt i gothrock og heavy metal har The Cult missioneret stadionrock med fascination for mystik og det okkulte i over 25 år. I år udkommer The Cults første plade i fem år, Choice of Weapon. Duffys klassiske riffs og Astburys kraftfulde scenetilstedeværelse er indbegrebet af god, gammeldaws rock med både tunge nosser og poetisk ild, som et møde mellem The Doors, Black Sabbath og Led Zeppelin på en blæsende bjergtop. THE CURE/ UK Få andre bands har inkarneret 80’ernes sortklædte musikscene med så bred appel som The Cure. Albums som Pornography og Disintegration har sikret Robert Smith en plads i kritikernes rockhimmel. Samtidig har hits som ”Close To Me” og ”Friday I’m In Love” sikret bandet en høj stjerne også hos det brede publikum. Gå ikke glip af alle tiders chance for at opleve briternes gotiske rock under den nordiske sommerhimmel.

mikal cronin

MIKAL CRONIN/US Kendere af amerikansk garagerock vil genkende Cronins navn fra The Moonhearts og hans samarbejde med Ty Segall, hvor den unge amerikaner har haft det perfekte rugemiljø til sine på én gang live-baserede, rå men også melodiske sange. Med sin debutplade har Cronin leveret startskuddet til en karriere baseret på undertiden støjende

C-D · BANDPRÆSENTATIONER

criolo · foto: daryan dornelles

DALGLISH/ US Chris Douglas har eksisteret i de mørke yderzoner af den elektroniske musik i 20 år. Hans musik er abstrakt og snørklet, men også fremsynet og ofte forbløffende smuk. I løbet af en lang karriere under forskellige navne har denne nomadiske pioner udforsket – og været med til at udvikle – genrer som IDM, dansefjendtlig techno og dark ambient. Dalglish tager os med ind i en mørk tærskelverden fyldt med synkoperede rytmer og industrielt mørke.

57


Buy your Roskilde Festival merchandise only in the official merchandise shops or at www.rfshop.dk


dangers of the sea/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

Deathcrush/n Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

DAUGHTER/UK Elena Tonras forsagte, men dirrende udtryksfulde sange har bittersød erfaring nok til at matche den amerikanske sanger-sangskriverdronning Cat Power. Hendes sange er sparsomt arrangerede, ofte med den akustiske guitar som eneste akkompagnement. Tonras delikate vokal er så rig på nuancer, farver og blues, at det store backingorkester ville virke decideret fejlcastet i Daughters minimale, men effektive folk.

DEVILDRIVER/ US Dez Fafara og hans følge er velfortjent hædrede for deres omfattende værnepligt på alverdens metalspillesteder. De amerikanske favoritter har ædt sig op gennem fødekæden som et heftigt turnerende metalband med hang til eruptive livekoncerter, hårdt tunede trommer og generel aggression. Med pumpet thrash, hardcore og dødsmetal holder Devildriver dæmonerne på afstand.

DEAD SKELETONS/ isl ”He who fears death cannot enjoy life,” lyder grundfilosofien hos det psykedeliske, dødsomfavnende trancerockband Dead Skeletons. Deres musik er som at forvilde sig ind i en malstrøm af brølende ekkoguitarer, nidstirrende skelethoveder, buddhistisk trance og kosmisk rock’n’roll. Dead Skeletons er morbid festmusik for musikelskere med hang til at lade sig omslutte totalt af de sorte lydbølger.

dig & mig/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. DJANGO DJANGO/ Uk Med en solbadet blanding af stammemusik, opklippede rytmer, halvelektronisk rock og tilbagelænet psychedelia bebor Django Django et musikunivers, som bringer minder om både amerikansk og britisk gylden pop. Samtidig er her en eksotisk atmosfære, som om Django Django drømmer sig væk på fremmedartede beduintogter midt i deres britiske, prosaiske omgivelser.

Ret store storskærme Storskærmene på Orange Scene er hver 54 kvadratmeter. Det svarer omtrent til en ­gennemsnitlig toværelses lejlighed. Så føles dit fladskærms-tv lige pludselig ikke så stort længere, vel?

D · BANDPRÆSENTATIONER

django django dead skeletons

59


DOMINIQUE YOUNG UNIQUE/ US Med sin lynende staccato-rap har Dominique Young Unique smashet sit navn ind på den bane­ halvdel, hvor ungdronninger som Nicki Minaj, Santigold og M.I.A. huserer. Tre mixtapes har fået folk til at spidse ører, derudover har Miss Unique optrådt med bl.a. Big Boi, Gucci Mane og N.E.R.D. Også Kanye West har noteret sig pigebarnet med motormundtøjet, der såmænd også barsler med sin egen modekollektion.

D-E · BANDPRÆSENTATIONER

dr. john

DR. JOHN and THE LOWER 911 feat. JON CLEARY/ US Siden det syrerockede gennembrud med Gris-Gris fra slutningen af 60’erne er Dr. Johns svampede voodoofunkrock blevet en institution. Den store medicinmands seneste plade Locked Down er en omgang klassisk swingende rootsrock fyldt med gyldent Farfisa-orgel, messingblæs, kvindekor og velsmurt dollargrinfornemmelse. Dr. John og hans band får assistance af en anden rutineret bandleder og klavertroldmand fra New Orleans, Jon Cleary.

skab for alverdens skovhuggerskjorter er fundet. Med bredt instrumenterede folkrock-arrangementer spiller Dry the River sange fyldt med melodrama og udsigt over stepperne. the echo vamper/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. EL PARAISO presents CAUSA SUI, EL PARAISO ENSEMBLE and PAPIR/DK El Paraiso er et nyt dansk pladeselskab med eksperimenterende, bevidsthedsudvidende musik som omdrejningspunkt. Causa Suis 60’er-klingende syrerock er proppet med kosmisk jazz, Woodstockfornemmelse og udknaldede soloer. Den københavnske trio Papir kombinerer maskinel krautrock med postrock. El Paraiso Ensemble er sammensat til lejligheden og byder særligt inviterede gæster med på rejse ud i et fjerntliggende univers fyldt med analoge synthesizere og syrede guitargrooves. ELEKTRO GUZZI/ A Elektro Guzzi er del af den europæiske elektronikscenes bedste selskab og spiller på alle genrens toneangivende venues. De tre østrigere afsværger dog alt, hvad der har med loops, sequencing og laptops at gøre. Elektro Guzzis trippede minimaltechno foregår på bas, guitar og trommer. Deres lange instrumentalforløb efterligner technoens hypnotiske 4/4-fornemmelse. Samtidig er deres musik rå, dirrende og levende. ELOQ/ DK Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. EVIDENCE/US Dilated Peoples fik aldrig den anerkendelse hos det brede publikum, som anmeldelserne ellers lagde op til. Den tidligere graffiti­ maler Evidence er til gengæld medlemmet med den mest succesfulde solokarriere. Vestkystrapperen fra Santa Monica har opnået aliasset Mr. Slow Flow. Hans stil er ikke med 200 kilometer i timen, nærmere en konverserende, tilbagelænet stil, hvor man virkelig får lov at smage på ordene.

Vidste du, at dr. johns nyeste plade Locked Down bliver omtalt som hans bedste siden 70’erne?

60

DRY THE RIVER/UK Fornemmelsen af rustikt musikerkollektiv fra de amerikanske højsletter omgærder Dry the River. Også selvom nationaliteten er britisk og bandmedlemmernes fortid involverer emo og postpunk. Én ting er sikker: Et oplagt nyt bekendt-


liv med både sødme og countrymusikkens iboende melankoli. Her er trøst, støtte og melodier i hobevis for trængte sjæle.

61

f.o.o.l./ s Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

The Frederik/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. french films/fin Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

F · BANDPRÆSENTATIONER

lee fields

LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS/US Han har tidligere gået under navnet Little James Brown. Når man oplever den skarpklædte soulcrooner og cool cat Lee Fields med sit funky backingorkester, The Expressions, i ryggen, forstår man hvorfor. Med et kæmpe sangkatalog og en sand veterans 40 år lange erfaring er Lee Fields ikke desto mindre på toppen af sin karriere. Velspillet guldalder-soul fyldt med vuggende hofter, maksimal kærlighed og garanti for varme i kroppen.

NILS FRAHM/ DE Nils Frahms seneste plade hedder Felt, opkaldt efter det filt han lagde over klaverstrengene for ikke at vække sine naboer om natten med komponistgerningen. Det er denne klangopmærksomme (og sympatiske!) tilgang til musikken, som karakteriserer den tyske komponist og pianist. Fra sit klaver skaber han atmosfæremættede soundscapes, der fordrer, at hver nerve i dit øre er med på rejsen.

les freres smith

first aid kit

FIRST AID KIT/S Med deres uramerikansk klingende countryfolk er First Aid Kit nået vidt siden deres sidste besøg på Roskilde Festival i 2009. Succesen til trods er charmen og uskylden i de to skovalfepigers musik intakt. Med melodiske sange og fortryllende stemmer besynger duoen det kommende voksen-

LES FRERES SMITH/ FR Med deres blanding af afrobeat og funk med etnisk aroma er Les Freres Smith et velbeskrevet navn på Paris’ spillesteder. Byernes By er en multietnisk smeltedigel med især mange afrikanske emigranter, og den panafrikanske stemning er tydelig at spore under brødrenes svedige koncerter, som sikkert får Fela Kuti og James Brown til at sende hinanden en høj femmer i det hinsides.

61


sommerferieminder i en impressionistisk lyd, som var musikken indspillet på analoge kassettebånd år før den unge multiinstrumentalists og producers fødselsdato. girlseeker/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

f-g · BANDPRÆSENTATIONER

friendly fires · foto: satoshi minkawa

FRIENDLY FIRES/UK Piña Colada og hawaiiskjorte går godt sammen med Friendly Fires. Det britiske band beviste allerede sine kvaliteter som liveband i 2009. På 2011’s Pala er lyden mere solbrændt, og der er flere parasoller i drinken end før. Grundstammen er disco, funk og regulær pop. Med drømmende synths, caribisk duft og en hårdtarbejdende frontmand er Friendly Fires klar til at sørge for en ufortyndet sommerfest. fritjof & pikanen/s Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. GENTLEMAN & THE EVOLUTION/de Selvom han er født langt fra Kingston Town har Gentleman kapret et stort publikum med sin europæiske hybrid af reggae, dancehall og R&B. Den tyskfødte rasta-sjæl opfordrer sit store internationale publikum til at ihukomme reggae­ genrens budskab om universel kærlighed og mangfoldighed. En solskinsbadet sommerfest fyldt med vuggende riddims, toleranceopråb og caribisk velsmag venter. ghostigital/isl Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

62

GIRAFFAGE/ US Charlie Yin træder stilsikkert ind på den elektroniske scene med Giraffage. Amerikanerens dulmende musik skvulper behageligt i en døs af dagdrømme og vemod. Med varme synthesizers fremmaner han saltvandsdisede

gossip · foto: rankin

GOSSIP/ US Den lipglossede, glamourøse discopop har længe været en del af Gossips køreplan. Også da trioen havde mere rockguitar og læderjakke på menuen. Hitliste-omfavnelsen er dog ikke før udlevet så kompromisløst som på 2012’s A Joyful Noise, hvor poppen synes at have overtaget teten fra punken. Med den monumentale Beth Ditto har Gossip samtidig en forfriskende, ikonisk frontkvinde. governor of alaska/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. GRIEVES & BUDO/US Grieves er for nylig blevet del af det alternative hiphop-label Rhymesayers. Når man lytter til 2011-skiven Together/Apart, er det tydeligt, Grieves hører hjemme i dette selskab. Her er socialrealistisk hiphop, fyldt med substansmisbrug, hustruvold og kranke skæbner. Budos organiske produktioner kaster et velgørende lys hen over dette mørke bagtæppe. Resultatet er en humanistisk hiphoplyd fyldt med den krasse smag af levet liv.


tranceoplevelse giver vi nu muligheden for at opleve på Roskilde Festival. Med deres arabiske oboer, fremmedartede molskalaer og vedholdende slagtøjsrytmer skaber marokkanerne et rum, hvor tiden fryser fast, og man nærmest kan skue ned gennem århundrederne.

hank3 · foto: tara israel

HANK3/ US “I’m here to put the dick back in Dixie and the cunt back in country,” synger Hank3. Jobbeskrivelsen er klar for denne tatoverede cowboy: Nashvilles hyggelige country skal ned med nakken. Hank3’s koncerter spænder fra klassisk country med slideguitar, violin og banjo over en tur gennem mejetærskeren med cowpunk-inkarnationen Hellbilly – og i nyere tid har rebellens doom/thrashmetalband Assjack endda sluttet koncerterne af.

gurrumul har spillet for selveste Barack Obama. Så du er i fint selskab, kære Roskilde-gæst!

H2O/ US New York, især Queens og Brooklyn, har lagt fortov til utallige legendariske hardcorepunkbands med hang til råbevokaler, hurtige trommer og metalliske riffs.­ 90’er-veteranerne H2O er eksponenter for den mere melodiøse del af genrens stamtræ, hvor den knusende tyngde ikke udelukker et poppet hook, man kan huske, efter man har forladt koncerten. HAMADCHA SUFI TARIQA of ESSAOUIRA/MAR Musikbroderskabet Hamadcha Sufi Tariqa kan helbrede mentale problemer ved musikkens og måske selveste Allahs hjælp. En tilsvarende magisk

helsinki poetry/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

Musikhistorie på programmet Musikhistorie med stort M findes i alle ender og kanter af musikprogrammet. R. Stevie Moores far var hyppigt bassist for Elvis Presley og Roy Orbinson; Hank3’s farfar er country­ ikonet Hank Williams, som skrev den udødelige ”I’m So Lonesome I Could Cry” fra 1949.

G-h · BANDPRÆSENTATIONER

gurrumul

GURRUMUL/AUS Geoffrey Gurrumul Yunu­pingu er allerede blevet hyldet som en af Australiens mest utrolige stemmer. Med sin akustiske guitar og sin tenor som primære rejsefæller foretager den blinde aboriginer musikalske vandringer gennem sit lands, sin klans og sin egen historie. Hudløst smukke i deres melodiske og klassiske enkelhed. Underskønne natursange.

63


JULIA HOLTER/ US Med inspiration og referencer fra kompositionsmusik, poesi, kunstfilm og teater er Julia Holter et bekendtskab af den mere sofistikerede slags. Der er dog stadig et element af tilgængelig popmusik i amerikanerens alsidigt instrumenterede kompositioner. Legesygen, detaljerne og afvekslingen mellem alt fra cembalo til synthesizer, skønhed og uhygge, er investeret i et melodisk materiale, man kan relatere til på utallige måder.

I GOT YOU ON TAPE/DK Church of the Real hedder I Got You On Tapes seneste plade. Grandiost og selvsikkert, som musikken. Med sporadisk disco-inspiration, kirkeorgel og smittende omkvæd sørger den velspillende kvartet for, at der er højere til loftet end nogensinde før. Jacob Bellens’ magtfulde røst er blot et af deres mange esser i ærmet. Afslappet og uforceret drejer københavnerne poppede rocksange, der tiltvinger sig nøglen til publikums hjerte. icona pop/s Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

H-k · BANDPRÆSENTATIONER

indians/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. dawda jobarteh/ gam/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

hospitality · foto: kyle dean reinford

HOSPITALITY/US ”Jeg ved ikke, hvordan man skriver konventionelle sange,” siger Hospitalitys forsanger og guitarist Amber Papini i et interview. Godt det samme, fristes man til at sige. Brooklyn-trioens omgang med den alternative guitarpops strukturer er legesyg og rastløs, uden at det solskinsslørede, sødmefulde og – ganske rigtigt – gæstfri går tabt. SIVERT HØYEM/ N Madrugada var et af Norges største rockbands. Allerede i dette bands velmagtsdage bemærkede man forsanger Sivert Høyems baryton. Høyem er fortsat med at skabe skandinavisk rock med højt til loftet og fyldt med indre drama. På nordmandens fjerde plade, Long Slow Distance, er inspirationen hentet overraskende steder, og synthesizeren banker stadig oftere på i Høyems stormomsuste molsange.

64

JONATHAN JOHANSSON/ S Mød Sveriges nye mesterlærling ud i romantisk og åndfuld pop. Med sin svenske lyrik og smagfuldt 80’er-lænende arrangementer har Johansson også indtaget pophjerter hele vejen over Atlanten. Her er romantik og sjæleliv destilleret stilsikkert og køligt i sortblanke popsange. Jonathan Johansson fortsætter svenskernes tradition for at skrive overlegne, let melankolske popsange. JUPITER & OKWESS INTERNATIONAL/CD I en mindre menneskealder år har Jupiter Bo­ kondji slidt for at vise, hvordan den etniske diversitet i DR Congo kan udmøntes i andet end borgerkrig. Okwess International er et band sammenflikket af talentfulde ynglinge fra provinser i det hærgede land. Sammen spiller de en eventyrlig solskinspop med den healende zebola-dans som udgangspunkt. PAUL KALKBRENNER/ DE Hans opstigning til genrens superliga er sket støt de ­sidste 15 år. I dag står Paul Kalkbrenners navn med store bogstaver til elektroniske fester i hele Europa. Siden tjansen som soundtrackkomponist og hovedrolleindehaver i kultfilmen Berlin Calling er Paul Kalkbrenner blevet en slags galionsfigur for Berlins technoscene. 2011’s Icke Wieder cementerer tyskerens talent for at skabe perlende minimaltechno.


bades i nostalgiske synths, caribisk rytmik og lindrende kvindestemmer. Korallreven er som en rejse sydpå uden dobbeltbookinger, larmende turister eller skuffende vejrudsigter.

kesi/ Se Apollo Countdown-præs­en­tationer på s. 40-44. dk

khalazer/ dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

kraftklub

KRAFTKLUB/de Forsanger Felix Brummers gnistrende vittige, tysksprogede tekster myldrer hen over et lydspor, der mest lyder som Franz Ferdinand eller The Clash med hvedeøl i blodet og slet skjulte hitlisteambitioner. Mange kilometer syd for det salonfæhige Berlin har Kraftklub skabt deres helt egen intelligente og festegnede oprørsmusik. De østtyske musketerer ynder at iføre sig collegejakke, seler og polo T-shirt, når de spidder storbyborgerskabet.

kellermensch er “et af de bedste bands, der er kommet ud af Danmark” ifølge Daniel P. Carter fra Rock Show på BBC Radio.

klumben & raske penge/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. sandra kolstad/n Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. KORALLREVEN/S Marcus Joons var i Samoa, da ideen til det tropiske popprojekt Korallreven opstod. Sammen med kammeraten Daniel Tjäder har han for længst indtaget blogs og internationale musikmedier. Missionen er kokosduftende, tropisk higende sange, hvor ørerne

ALISON KRAUSS & UNION STATION feat. JERRY DOUGLAS/US Med over 25 år i branchen og lige så mange vundne Grammys er bluegrass-dronningen Alison Krauss en afslappet, uhøjtidelig legende, kun i begyndelsen af sine 40’ere. Alison Krauss’ overdådige stemme gør enhver sang fra hendes læber til en fryd. Selvom emnerne typisk er hjertekval og endeløs sorg, er der altid et glimt i øjet at spore mellem banjo- og fioltonerne, og med Dobro-mesteren Douglas ved sin side er Krauss’ sange i gode, velspillende hænder.

k · BANDPRÆSENTATIONER

kellermensch

KELLERMENSCH/DK ”Selvom man har hjemme i kulkælderen, kan man sagtens stige hurtigt i graderne,” skrev vi i 2010, hvor Kellermensch var sprunget fra Pavilion Junior-puppe i 2009 til kulsort sommerfugl året efter. Ordene holder stik også i 2012, hvor bandet vinder nye fans, også internationalt, med deres hårdtslående rock fuld af knusende guitarer, knyttede næver og me­lodisk velsmag. Vi byder Kellermensch velkommen­ tilbage bosat på dansk rocks øverste etage.

65


Trump-certificeret Mac Millers hit ”Donald Trump” har mere end 20 millioner hits på YouTube. Nummeret fik forretningsmanden og mediepersonligheden Donald Trump til selv at rose knægten og udråbe ham til den næste Eminem i et andet klip på YouTube.

K-L · BANDPRÆSENTATIONER 66

KRIGET/S Tromme, bas og til ukendelighed forvrænget saxofon er ikke den mest oplagte opstilling inden for dystopisk rock’n’roll. Kriget får dog et yderst personligt udtryk ud af denne lidt usædvanlige instrumenttrio. Kriget kan levere et tordenskrald, der vil få det til at skælve i kraniet hos alle. En omgang instrumental fremtidsmusik, som er mere rå og ind til knoglen end et røntgenbillede.

LONE/ UK Produktive Matt ”Lone” Cutler har på en tæt strøm af udgivelser udviklet sin egen idérige sammenblanding af rave, hiphop, funk, techno og stjerneglitrende synthesizers. Den klubbede festfornemmelse er blevet opprioriteret på det seneste. Samtidig tirrer britens eksperimenterende natur dansegulvsbeatet og skaber en mindeværdig oplevelse. Også for dem, der skulle vælge ikke at svinge træbenet.

Jazzpunkerne krigets sound bliver på deres hjemmeside omtalt som lyden af dyr, der har sex – på den gode måde.

kúra/ isl/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. LARSEN & FURIOUS JANE/ DK Torsten Larsen og hans væbnere burde stå nævnt, når man slår begrebet anmelderfavorit op i en nudansk ordbog. Med et højt bundniveau har Larsen & Furious Jane skabt en række albums, der med en velskrevet, absolut udanskklingende indierock har udforsket den ofte lidt misfornøjede sindsstemning, som den tager sig ud hos en gruppe halvstuderede århusianere. linkoban/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. LITURGY/ US Brooklyns Liturgy har skabt kontrovers i de mere konservative (black)metalkredse for deres hverdagslige fremtoning og studentikose tankegods. Musikken er dog ikke mindre sønderlemmende eller kaotisk af den grund. Bandstifterens mishandling af guitar og stemmebånd matches af et band, der forener genrens primatbrøl med en instrumental ekvilibrisme, man ellers mest render på inden for jazz, mathrock og moderne kompositionsmusik.

the low anthem

THE LOW ANTHEM/US Det gamle USA’s faner vajer hen over The Low Anthems rustikke sange. Bandet fik et mindre gennembrud med Oh My God, Charlie Darwin, der fik et større publikum til at opdage Providencekammeraternes rigt instrumenterede blanding af rhythm and blues, country, bluesrock og pastoral folk. The Low Anthem stiller sig selvsikkert på tinderne af den amerikanske rocktraditions svimlende Rocky Mountains.


liveshows massiv interesse, også i Norden. Mac Millers hiphop er pakket med sommer­vibes.

machine head

MACHINE HEAD/ US ”Let freedom ring with the shotgun blast!” Rigtig mange metalfans får sikkert stadig gåsehud, når de hører dette opråb fra Machine Heads debutplade Burn My Eyes. Machine Head har knust sig gennem 90’erne og 00’erne med en metallyd, som er både afvekslende og brutal. De californiske helte er blevet eksponenter for en progressiv, melodiøs thrashmetal, hvor der ikke helmes, før alle næver er i vejret. MACKLEMORE AND RYAN LEWIS/ US Hjemme i Seattle er han tæt på at eje byens nøgler, og det øvrige USA er også godt på vej til at få færten af den hvide rappers oprigtige hiphop. Seattlehelten sender en rank langefinger til genrens konservative sjæle. Med sin producer og beatsmed Ryan Lewis ombord trakterer Macklemore med en anderledes emotionel hiphop, der kan kapre mange hjerter – også uden for hiphopcirklerne.

mac miller

MAC MILLER/ På en bølge af mixtapes og Twitter-aktivitet har Mac Miller indtaget hiphoppens unge hof, hvor kammeraten Wiz Khalifa ligeledes troner. Med debutalbummet Blue Slide Park har den hvide knægt nået et albumsalg, der har støbt hans navn i guld. Allerede inden pladen var landet, nød Mac Millers US

MAGTENS KORRIDORER/ DK Indbyggerne i virkelighedens magtens korridorer, politikerne, kan kun dagdrømme om den form for popularitet, disse københavnere nyder. Vælger­ tilslutningen vokser støt til deres lyttevenlige og værtshusbrune rockhymner. 2011’s Imperiet falder overværer et samfund på kollisionskurs mod ragnarok, men med Johan Olsens empatiske dunderrøst i centrum føler man sig alligevel altid i gode hænder.

m · BANDPRÆSENTATIONER

m83

M83/FR Endelig har vi M83 tilbage til at bade vores ører i grandios science fiction-lyd. Anthony Gonzalez’ seneste magnum opus, dobbeltpladen Hurry Up, We’re Dreaming, har fået M83’s tidligere udgivelser til at lyde rustikke og underspillede. 80’er-forelskede synths og svulstig støjrock flyder sammen i en opstigende malstrøm – som keyboardtroldmanden Jean-Michel Jarre ville lyde, hvis han havde My Bloody Valentine som backingband.

67

67


oskilde.indd 1

11/06/12

hopi.dk

Læs til have- og parkingeniør – og gør en forskel for klimaet, mennesker og byens natur. Ansøgningsfrist: 5. juli


MAJOVCI GROUP/MKD Galicnik, Vest­makedonien har sin helt egen sommer­festival. Hver sommer bliver et særligt heldigt par gift under et Galicka-bryl­lup, som inkluderer hele bjerglandsbyen. Cere­­monien bliver akkompagneret af en speciel form for bryllupsmusik, en tranceagtig musik udført på zurla – en slags obo med klang som en sækkepibe – og gigantiske tapan-trommer. Majovci Groups musik og bandmedlemmer nedstammer i lige linje fra denne gamle tradition.

techno, UK funky og drum’n’bass krydser hinanden i en genresammensmeltning, hvor Detroit, London, Chicago og Berlin blot er nogle af de metropoler, der stikker ud. mash up international/ s Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

malk de koijn

THE MEGAPHONIC THRIFT/N Med deres selvbetitlede andet album har The Megaphonic Thrift skåret en flænge i universet, hvorfra melodisk støjrock med ofte psykedelisk kant strømmer ud. Samtidig formår bandet at skrive træfsikre melodier. Richard Myklebusts newyorker-cool, lidt udmattede mandestemme får et engleagtigt modspil fra Linn Frøkedals æteriske kvindevokal. MEW/DK Få danske bands har så stor succes både i hjemlandet og udenlands som Mew. Bandet har udviklet en unik lyd, hvor Jonas Bjerres drengekorsvokal er det menneskelige forankringspunkt i en tornado af avanceret, drømmende, ofte hårdtslående rock med vidunderlige melodier. Mews koncert på Roskilde Festival 2012 bliver bandets eneste på dansk grund denne sommer – måske oven i købet med godbidder fra deres kommende plade.

Vidste du, at malk de koijn har samplet dr. john, som også optræder på festivalen, på tracket “Sikoinerz”?

MARTYN/NL Oprindeligt blev Martyn betragtet som et lovende navn inden for den bastunge dubstep. I dag klinger den hollandske producer og dj i højere grad som en type, der ikke vil affinde sig med et enkelt musikalsk mærkat. Dubstep,

M · BANDPRÆSENTATIONER

the megaphonic thrift

MALK DE KOIJN/DK Hil heltene fra Langestrand. Malk De Koijns allerede nærlegendariske genkomstkoncert på Roskilde Festival i 2009 var en triumf ud over det sædvanlige. Velkomstbrølet kommer til at genlyde i 2012, når knejterne slipper gækken løs på en af deres absolutte yndlingslegepladser. Og med en ny rablende klassiker ude, Toback to the Fromtime, tyder alt på, at også 2012 bliver et mærkeår for denne trio af tungeskarpe supermænd.

69


Guitaren er ikke længere gud Kimmo Pohjonens primære instrument er harmonikaen, Mohammad Reza Mortazavis ­koncerter foregår med trommen som absolut midtpunkt mens AraabMuzik er en sand virtuos på sin MPC, en slags tromme- og samplemaskine.

400 yderst varierede udgivelser og skabt sig et mindre navn som ­åndelig forfader til nyere DIYkunstnere. Efter at have tilbragt en menneskealder som tophemmeligt idol for de få er den sølvgrå undergrunds­legende endelig klar til lidt spotlys.

M-N · BANDPRÆSENTATIONER 70

modeselektor

MODESELEKTOR/ DE Livekoncerten er Modeselektors helligste kald. Efter en opvækst i det restriktionsrige DDR løber makkerparret Gernot Bronsert og Sebastian Szary konstant mentale Berlinmure over ende. Deres boblende musikalkymi består af lige dele techno, hiphop, IDM, UK bass, crunk og utallige andre genrer. De nærskizofrene stilskift og den totale abefest er tegnet med spraymaling hen over Modeselektors modus operandi. JANELLE MONÁE/US Janelle Monáes danske 2011-debut i et tætpakket Cosmopol-telt var en svimlende triumf, som demonstrerede, hvordan Roskilde-historie bliver skrevet år efter år. Janelle Monáe forener futuristisk soul, R&B, hiphop og rock i et show, som er guf for både androider, danselystne piger og musiksnobbede ungersvende. I 2012 endnu større og med et helt kuld nye sange lastet i rumskibet. R. STEVIE MOORE/US Med sin excentriske popmusik kunne R. Stevie Moore have været del af den alternative musiks klassiske kongerække. I stedet har han valgt at hjemmeindspille sine mere end

MOHAMMAD REZA MORTAZAVI/ IRN En tromme kan bruges til mere end blot rytmisk underlag. Mohammad Reza Mortazavi har siden barnsben været et opsigtsvækkende talent på den persiske håndtromme, tombak. Med changerende slag- og fingerteknikker skaber iraneren en verden af nuancer og effekter. Delikat og forfinet, men så massivt og eksplosivt talentfuldt, at man kniber sig lidt i armen. MUTINY ON THE BOUNTY/ LUX Kan du lide din guitarrock progressiv, hårdtslående og teknisk? I så fald har vi dit nye yndlingsband stående klar i kulissen. Mutiny on the Bounty flår dit hjerte ud af brystet med en omgang flænsende post-hardcore. Det er ikke bare velspillet og med flere ideer i én sang, end mange bruger på et helt album. Det er også brutalt smuk, melodisk guitarrock, der vil tiltale alle, som mener, god musik kan have både nosser og hjerne. NASUM/ S Roskilde Festival er som mangeårigt hjemsted for ekstreme metalformer naturligt inkluderet på Nasums farvelturne. Det svenske band er ansvarlig for noget af den hurtige grindcore-genres mest udsøgte musikalske afstraffelse. Bandets vokalist Mieszko Talarczyk døde under tsunamien i 2004. Keijo Niinimaa fra grind-kammeraterne Rotten Sound træder til med vokalerne i stedet. nelson can/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.


af okkult, fakkelbelyst messe dybt inde i en nordeuropæisk skov. Men ifølge bagmanden selv har inspirationen fra 60’er-ikoner som Lee Hazlewood og Serge Gainsbourg også været kraftigt til stede.

NIKLAS/DK Med ansigtet svøbt i skygge er Niklas blevet en af tidens varmeste, helt hjemmedyrkede popnavne. Den hemmelighedsfulde, svensk-opvoksede rapper og popsanger viser ikke sit ansigt i en eneste af sine videoer. Alligevel fremstår i hvert fald en ting klart: Tilflytteren Niklas skaber hits, der løber over med dansksproget rap, sirupssøde synths, 90’erdisco og powerflirtende funkattitude. northern structures/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. OF THE WAND AND THE MOON/DK Danmark huser faktisk en af den formørkede, kulturpessimistiske darkeller neofolks mest prominente bands i Of The Wand And The Moon. The Lone Descent fra 2011 rammer som tidligere plader stemningen

orquesta típica fernández fierro · foto: matias corral

ORQUESTA TÍPICA FERNÁNDEZ FIERRO/ ARG Det 12 mand brede Orquesta Típica Fernández Fierro har givet den hjerteblodsdryppende tango en revolutionær opdatering og er gået rent ind hos både det argentinske publikum og internationalt. Her er en sjælden chance for en omgang svulmende følelser, sensuel glød og tangoens klassiske 2/4-takt fra en gruppe uformelt klædte tangueros, der går lige i struben på genren med vildskab og noget nær punkattitude.

Vidste du, at partytyskerne modeselektor er nogle af den umiddel­bart mere eftertænksomme Thom Yorkes yndlingsartister?

N-O · BANDPRÆSENTATIONER

niki & the dove · foto: annika aschberg

NIKI & THE DOVE/s Stockholms Niki & The Dove har allerede gjort indtryk langt uden for Skandinavien med deres overdådige synthpop. Malin Dahlströms vokal med den tykke svenske accent er iskølig. Gustaf Karlöfs myldrende arrangementer er det perfekte bagtæppe for duoens melodiøse sange. Niki & The Dove kan blive et af årets scoop for alle, der har haft bare lidt glæde af Björk, The Knife eller Oh Land.

ONEOHTRIX POINT NEVER/ US Daniel Lopatin har med en række udfordrende udgivelser – senest Replica som er baseret på samples fra gamle tv-reklamer – placeret sit mærkværdige alias centralt inden for eksperimenterende, progressiv electronica. Ved hjælp af samples, effekter, loops og synths vipper, bøjer, skubber og krummer den Brooklyn-bosatte komponist/producer sine opstablede musikalske strukturer ud af form og fokus, indtil kosmos og kaos mudrer sammen.

71


Elektroniske gadekryds! AraabMuzik, Modeselektor og Pretty Lights laver alle alvorligt rod i genreopdelingen med deres kombination af utallige genrer, dog altid med udgangspunkt i hiphoppen og den elektroniske musik.

O-P · BANDPRÆSENTATIONER

OWINY SIGOMA BAND/UK/KEN Kenyas traditionelle sange får et skær af moderne London med Owiny Sigoma Band. I 2009 tog en gruppe London-baserede drenge til Nairobi for at jamme med lokale musikere med udspring i luofolkets traditioner. Musikkens omdrejningspunkt er en særlig kenyansk harpe kaldet en nyatiti. De engelske musikere sparrer lydhørt, ydmygt og instinktivt med afrikanernes hypnotiske musik. PENGUIN PRISON/ US Chris Glover er næppe taknemmelig over finanskrisen (hvem er det?), men hans single ”Don’t Fuck With My Money” kunne næppe være ankommet på et bedre tidspunkt. Penguin Prison, Glovers gådefulde alias, har ikke kun ramt plet i tidsånden med denne single. Newyorkeren har specialiseret sig i at lave sprudlende positiv, intelligent, hipster-godkendt festmusik, der er lige dele Hot Chip, Daft Punk og Justin Timberlake. PERFUME GENIUS/US En sørgmodig stemme og et ramponeret klaver er udgangspunktet. Perfume Genius dyrker det helt simple set-up, og det er svært ikke at blive suget ind i Mike Hadreas’ univers af simple molakkorder og nedbrudte skæbner. Den lyse englestemme fra Seattle skriver klaverballader så smukke og vingeskudte, at man næsten ser sangenes ulyksalige figurer trave forbi for sit indre blik. Sangene berører ofte homoseksuel kærlighed, selvmord og afhængighed. CELSO PIÑA/ ”El Rebelde del Acordeón”, ”El Rey de la Cumbia Colombiana”. Celso Piña nyder mange hædrende tilnavne i den spansktalende verden. Den mexicanske veteran er en af hovedarkitekterne bag cumbia-genrens renæssance i Latinamerika. Piña giver den ældgamle, colombianske genre en elektronisk overhaling samtidig MEX

72

med, at han inkorporerer alt fra ska til rap i sin urbane, grundbrydende lyd.

kimmo pohjonen · photo: marja seppälä

KIMMO POHJONEN / SAMULI KOSMINEN and PROTON STRING QUARTET/ FIN Harmonikaens Jimi Hendrix, kalder flere ham. Kimmo Pohjonen forvandler søulkenes foretrukne instrument til en avantgardistisk fremtidsmaskine. Med erfaren strygergruppe samt sample- og slagtøjsmagikeren Samuli Kosminen i ryggen skaber den energiske frontmand en genreoverskridende totaloplevelse, som er lige dele moderne kompositionsmusik, manipuleret elektronik og fremmedartet kunstrock. PRETTY LIGHTS/ US Så er der guf til fans af brostep, mashup, glitchhop – eller den musiksprogsudfordrede der simpelthen trænger til en tur i genrekarrusellen, hvor de søsyge hiphop-beats bare fortsætter. Pretty Lights får dansegulvet til at syde med sine visuals-marinerede shows, hvor Derek Vincent Smith fra sin laptop ene mand skaber en psykedelisk fest fuld af udsyrede opklip, genbrugte refrænstumper, muteret dubstep og laseropskårne beats.


73

musik er skabt mindst lige så meget til scenekanten som til laptoppen i soveværelset. RED FANG/ US Oregons måske mest øltørstige hårdrockbands medlemmer har alle en fortid i en lang række mindre kendte outfits. Med Red Fang mener de selv at have fundet endemålet for deres mange år i riffets hellige tjeneste. 2011-udspillet Murder The Mountains giver et godt indblik i, hvad der venter Roskilde Festivals horder af humlehungrende rockfans til sommer: en testosteron-drivende opdatering af Black Sabbath, Melvins og Kyuss.

LEE RANALDO/ US Lee Ranaldo har været kernemedlem i det genredefinerende støjrockband Sonic Youth gennem 30 år. Bandet holder nu pause, og det har givet plads til, at Ranaldo kunne færdiggøre sit soloprojekt, som fødtes allerede tilbage i 2010. Som guitarist har Ranaldo altid bevæget sig i krydsfeltet mellem eksperimentel minimalisme og alternativ rock. Han udgav for nylig sin første sangorienterede soloplade, Between The Times And The Tides.

redwood hill/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

refused

REFUSED/S The Shape Of Punk To Come, et af hardcore­­gen­ rens ubestridelige mester­ værker, fik Refused­ til at gå op i limningen samtidig med, at denne håndgranat af en plade cementerede deres status som et centralt og vidt influerende band. Nu vil svenskerne gøre skaden god igen. Fans af metal, punk og (post)hardcore har tabt næse og mund ved udsigten til at opleve dette yndlingsband på scenen, hvor de efter sigende er endnu mere intense end på plade.

Vidste du, at Rage Against The Machines Tom Morello har kaldt refuseds “New Noise” “et af de bedste rocknumre nogensinde?”

RANGLEKLODS/ DK På debutfuldlængden Beekeeper demonstrerer Rangleklods, hvordan man skaber mørkrandet, melodiøs barytonpop fra computerens musikalske platform. Techno, triphop, IDM og mange andre mere syntetiske genrer spirer konstant i undergrunden af den konservatorieuddannede kunstners univers. Det elektroniske raffinement er dog kun den ene side af mønten hos Rangleklods, hvis

P-R · BANDPRÆSENTATIONER

punch brothers · foto: danny clinch

PUNCH BROTHERS/US Kvintetten ligner i opstilling og udstyr et klassisk høduftende bluegrassband med banjo, guitar, mandolin, fiol og opretstående bas. Men Punch Brothers er umiskendeligt moderne – deres folkede lyd afholder dem ikke fra at flirte heftigt med jazz, pop og alternativ rock. Opdag selv hvorfor man i bluegrass-højborgen Memphis kalder Punch Brothers den rustikke musikgenres fremtid.


ROCKWELL/UK På kort tid er Rockwell blevet en af drum’n’bassscenens yderst efterspurgte dj’s med bookinger lige fra Londons bas-tempel Fabric til hvor musikken nu end spiller hårdest og mest svedigt i Sankt Petersborg. Rockwell besidder en tydelig flair for at få dansegulvet til at bulderkoge med kradsbørstige beats. Samtidig siger briten i et interview, at han kan blive ved med at nørkle på et enkelt track med indviklede detaljer i månedsvis.

R-s · BANDPRÆSENTATIONER 74

rover

ROVER/FR Timothée Régniers pas er måske fransk, men hans historie vidner om, hvorfor kunstnernavnet Rover (strejfer) ikke er tilfældigt. Hjemvendt fra Libanon tilbragte Rover som en anden Bon Iver en hel vinter med omtumlet at skrive og instrumentere sange i et forfaldent hus. Med en stemme, som har udløst sammenligninger med Anthony Hegarty, har Rover allerede begejstret fans af melodiøs, lyrisk pop i Frankrig.

the roots

THE ROOTS/US Mange kalder The Roots hiphoppens bedste liveband for deres swing og rockbandfornemmelse. Velfortjent. Det hårdtarbejdende hiphopkollektiv fra Philadelphia får deres instrumenter til at gløde og klinger lige så organiske og autentiske som en knitrende vinylplade. ?uestlove, Black Thought og co. er forrest, når det kommer til hiphop pakket med varm neo-soul, social indignation, humor, funk og jazz. CHRISTINA ROSENVINGE feat. CHRIS BROKAW & REFREE/E/US I løbet af tre årtier har Christina Rosenvinge taget skridtet fra teenagepopidol til respekteret, alternativ kunstner på sin hjemmebane i Spanien. Christina Rosenvinges karakteristiske vokal kan minde om både Stina Nordenstam og Cat Power. Til denne unikke, første koncert i Danmark akkompagneres hun af sadcore-legenden Chris Brokaw fra Codeine og den catalanske trubadur Refree.

ROYCE DA 5’9”/US Han har delt scenen med Eminem i duoen Bad Meets Evil, ageret ghostwriter for Dr. Dre og er del af supergruppen Slaughterhouse. Alligevel er Royce Da 5’9” stadig kun et navn inden for smallere kredse. Med comeback-pladen Success Is Certain iscenesætter han sit store gennembrud. Her giver den erfarne rapper en autoritativ opvisning i sine færdigheder som MC. Mød op og overvær en sand hiphop-genopstandelse. Tiden er inde. rum 37/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. SAGE FRANCIS/US Med sin litterære aura og ofte politiske emnevalg ligger Sage Francis et stykke fra hiphoppens mainstream. Indie-rapperen fra Rhode Island har om nogen været en af foregangsmændene, når det kommer til at svække skellet mellem alternativ rock, poetry slam og hiphop. På den nyeste plade Li(f)e rapper protesthiphopperen hen over en instrumentbund, som har mere med sumpet, hvid roots­rock at gøre end chokoladebrun soul eller R&B.


 

--

--



 

Start : 16. august eller 13. september 2012

www.engelsholm.dk


shiny darkly/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

77

SHLOHMO/US Henry Laufer, det borgerlige navn bag Shlohmo, er barn af det samme Los Angeles, der har leveret tidligere Roskilde-artister som Gonjasufi og The Gaslamp Killer. Han er blot i begyndelsen af sine 20’ere men allerede ved at blive en af stjernerne i millionbyens undergrund. Den unge beatsmed skærer en personlig niche med sin delikate, elektroniske musik. Musikken hviler på adskillige tærskler, herunder abstrakt hiphop, naturprogramlydspor a la Boards of Canada og post-London dubstep.

mathilde savery/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. THE SHINS/ US I fem år har vi (over)levet uden The Shins. I 2012 genopstår James Mercers band med ny besætning – og formentlig et par tricks hentet fra Broken Bells, Mercers samarbejde med Danger Mouse. The Shins spiller solskinsfyldt guitarpop med guldbroderede melodier, en smule excentricitet og selvdestruktiv attitude. Samtidig virker bandets nye inkarnation mere tilpas i stadionspotlyset end før.

sleng/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. slowolf/ dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49. SPECKTORS/DK Dansksproget hiphop er en vindskæv by fuld af vippende beats. Med Shanksville skabte Specktors på debutpladen af samme navn deres egen pendant til Malk De Koijns Langestrand, hvor de rablende sprogblomster er erstattet af brune værtshuse, apokalyptiske tømmermænd og tribaltatoveringer. På en sydende bund af klubbet electro veksler varylerne mellem det flabede, fjollede og formørkede. SPECTOR/ UK 2012 kan meget vel blive året for Spector. De jakkesætsklædte knægte er blevet kaldt Londons svar på The Strokes, men ud fra de første singler at dømme lyder kvintetten nærmere som et nyt skud på samme stamme, hvor Roxy Music, Pulp og The Killers er udsprunget. Spector har den rette blanding af ungdommelig livslyst, ærkebritisk verdenssmerte og humoristisk glimt i øjet til at nå vidt.

Grøn, gul og blå Kært telt har mange navne, og siden 1990 har der været hele 24 navne i brug, når vi skulle døbe de forskellige scener. De var tidligere opkaldt efter teltenes farve, men da teltdugene gradvist skulle skiftes ud som følge af mange års hårdt festivalliv, kiggede vi ud i verden og navngav scenerne efter berømte spillesteder. For eksempel Apollo i Harlem og Odeon spillestederne i England.

S · BANDPRÆSENTATIONER

santigold

SANTIGOLD/US Allerede i 2008 havde Roskilde Festival et godt øje til Santigold, som selvsikkert trakterede Cosmopol-scenen med sin chikke blanding af R&B, dub, new wave og hyperurban pop. Nu er debutpladens efterfølger endelig på vej. Ud fra modtagelsen af den højaktuelle single at dømme har det brede publikum savnet hende lige så meget som os. Ørehængeren ”Disparate Youth” står allerede til at blive et af 2012’s definerende numre.


SPILLEMÆNDENE/DK Med afsæt i vise- og folkemusiktraditionen indtager Spillemændene sit eget barokke, litterære univers. Teksterne er fyldt med lige dele patos og humor. Nicolai Elsberg har en malmfuld røst og er en original historiefortæller et sted mellem Povl Dissing og Leonard Cohen. En anden Nikolaj, ham med efternavnet Nørlund, har produceret bandets første ep.

S · BANDPRÆSENTATIONER 78

hiphopprins mod at blive et nyt navn på den globale guerillapopscene, som især M.I.A. har været bannerfører for.

bruce springsteen

spleen united

SPLEEN UNITED/DK Rockbandet Spleen United synes at være udvisket. Fra asken rejser sig en forandret skabning. Et gennemelektronisk, neonkulørt raveband for folk der selv på dansegulvet forlanger et skud mørk galde i musikken, hvis fødderne skal bevæge sig. Med School of Euphoria kaster de depressive popdrenge sig fuldbyrdet i armene på en elektronisk dansemusik, som får spejlkuglerne til at snurre i synthesizerindhyllet ekstase.

BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND/US Der er dømt ”Glory Days” på Roskilde Festival, når Bruce Springsteen indtager Danmarks største scene. Det legendariske rockikon på Orange Scene er ikke længere et drømmescenarie, men vil snart være skinbarlig virkelighed. I 2012 vil han sammen med sit trofaste the E Street Band få sommernatten til at dirre med sine uopslidelige rockhymner, samtidig er den store mand pladeaktuel med den harmdirrende Wrecking Ball.

spoek mathambo har en dansk forbindelse:­ CHLLNGR fra København har smedet beats for den syd­afrikanske ghetto­rapper.

SPOEK MATHAMBO/ ZA Forestil dig et syretrip i Soweto, Johannesburg efter midnat, omsat til musik. Sådan omtrent lyder Spoek Mathambo. Med sin grimede blanding af electro, rap, sydafrikansk house og dystopisk basmusik – genreløs ’township tech’ kalder han det selv – styrer denne dystre

sprutbass/n Se Apollo Countdown-præ­ sentationer på side 40-44.

STAFF BENDA BILILI/CD De begejstrede sidst med en fuldfed funkfest i 2010, hvor alle skeptiske anelser om at ”se giraffen” blev gjort til skamme. Staff Benda Bilili består af en gruppe polioramte congolesere i rullestole, som trods fattigdom og sygdom har udviklet en skrabet, men storsmilende blanding af rumba, soul og ’congotronics’. Staff Benda Bilili stiger støt i graderne på den globale musikscene.


DJ STATIC w/ TEMU, BLOOD SWEAT DRUM+BASS and GUESTS/DK DJ Static leder et 27 mand stort big band og fremfører i fuld længde sit kommende album Rolig Under Pres. Et album, og dermed en koncert, som bliver gæstet af solister som Jokeren, Peter Sommer, Orgi-E, Per Vers, Raske Penge, Promoe og mange flere. Den enorme opsætning tæller over 80 musikere, rappere og sangere og bliver krydret med hiphopklassikere, breakdance og freestyles.

THE SWAY MACHINERY/ US Jeremiah Lockwood har den spirituelle jødiske musik som udgangspunkt. Han planter den messende, vibrerende kantorsang midt i et spraglet blomsterbed af afrikanske, østeuropæiske og mellemøstlige klange. Samtidig er der en rocket og legesyg atmosfære i kraft af sammenspillet og messingblæserne, der løfter de ældgamle musiktraditioner op i et funky, afro-beatet luftlag. julius sylvest/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

suicide silence

TAMIKREST/ MALI Forsanger/leadguitarist Ousmane Ag Mossa og hans band er stolte løftere af tuaregernes blues, samtidig er der strømninger i ørkensandet fra vestlig musiktradition. Med dulmende elguitarer, hypnotisk cirkelvandrende slagtøj og ikke mindst kvindelig korvokal og tungerullende yalalala-udbrud trækker Tamikrest deres eget personlige spor hen over det forgyldte sandlandskab. team me/ n Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

Ånden fra Sonic Youth The Megaphonic Thrift er i medierne blevet kaldt en norsk pendant til Sonic Youth, Talk Normal støjer, som de gjorde i deres grønneste ungdom og Sonic Youths trofaste­ ­lead­guitarist, eksperimenterende sjæl og lejlighedsvise sanger Lee Ranaldo giver ­smagsprøver på sin solodebutrockplade.

S-T · BANDPRÆSENTATIONER

TALK NORMAL/US Med en basal kombination af skønhedskrænkende guitarspil og minimale trommer genopliver Talk Normal New York som musikalsk støjhovedstad som den var under no wave-banneret i de tidlige 80’ere. Brooklyn-duoen flår sig gennem sange, der gnistrer med dissonans, energi og vildskab. Aldeles udogmatisk og cool sætter Talk Normal en støjende agenda, så de skurrende guitarer påny lyder friske, frådende og farlige.

SUICIDE SILENCE/US Suicide Silences tredje udspil hedder The Black Crown. Her overmander de deres voksende skare af disciple med en omgang deathcore, der er fyldt til bristepunktet med knurre- og skrigevokaler, manisk intensitet og eksplosiv energi. Bandet har lært af sin intensive turnevirksomhed og har taget de mest brutale dele fra de foregående plader og af dem konstrueret et endnu hidsigere bæst, der ifølge bandet selv ”angriber, angriber, angriber”.

79


To-do liste for metal-fans MED HANG TIL DET UDFORDRENDE Var du til Mastodon eller Kylesa på sidste års Roskilde Festival? Så er Today Is The Day, Baroness og Liturgy årets absolut ­minimale pligtpensum.

T · BANDPRÆSENTATIONER 80

JØRGEN TELLER & THE EMPTY STAIRS feat. LAZARA/ DK/BEL Med to trommeslagere – Tobias R. Kirstein er fast indslag og belgiske Lazara er på visit – bliver Jørgen Teller & The Empty Stairs en oplevelse ud over det sædvanlige. Med en blanding af delirisk improvisation og psykedelisk energi kortslutter guitarist Jørgen Teller, bassist Søren Gorm og det øvrige følge bevidstheden i en omgang smuk larm, hvor adgangen til himmerige er overdrysset med rustne søm og lumske faldgruber. TER HAAR/ DE Berlins svar på Battles, Ter Haar, begyndte egentlig som et udelukkende instrumentalt band, hvilket kan mærkes i den musikalitet og opmærksomhed på detaljen, der gennemsyrer alle trioens numre. Ambitionen er kantet, kompleks postrock, der ­giver mere lyst til at danse end at tælle taktarter. Ter Haar er et bevis på at udfordrende musik ikke behøver at være humor- eller humørforladt. TODAY IS THE DAY/US Lad dig ikke narre af det optimistiske, carpe diemagtige bandnavn. Med legenden, rifftroldmanden og vovehalsen Steve Austin i front er Today Is The Day et stilskabende, kultomgærdet ekstremband. Med takkede rytmer, metallisk brutalitet og nørdet detaljeopmærksomhed skærer veteranerne deres egen blodige niche i nutidens metalscene. THE TODDLA T SOUND/ UK Sheffields egen Toddla T har dj’et længere, end han har haft mulighed for at tage kørekort. I dag er han et veletableret britisk dj-navn, bl.a. på den hotte London-klub Fabric og på BBC Radio 1. Med udgangspunkt i de to albums Skanky Skanky og Watch Me Dance går Toddla T nu hele vejen med et show, der byder på en sonisk hvirvelstrøm af dancehall, house, garage og utallige andre dansegenrer fra både Storbritannien og Caribien.

touchy mob

TOUCHY MOB/ DE Hvordan ville Kraftwerks robotter have lydt, hvis de greb den akustiske guitar? Touchy Mob giver et bud. Trods bandnavnet er her tale om et spartansk soloprojekt, hvor den skæggede Ludwig Plath med sin akustiske guitar, lidt elektronik og krøllede taktarter skaber en personlig lyd, der veksler mellem organisk varme og koldelektronisk dystopi. Med få midler skaber Touchy Mob sin helt egen ’folk techno’. BOUBACAR TRAORÉ/MALI Med over 40 år på bagen Roskilde-debuterer Boubacar Traoré ikke én dag for tidligt. Faktisk er det en mindre legende, vi endelig kan tage stolt imod på Roskilde Festival. Med en stemme, der lyder som langtidsmodnet i solen, spiller Traoré blues med den akustiske guitar som det primære akkompagnement. Ydmyg og intim musik, ofte flosset af melankoli. Gå ikke glip af et møde med en vest­afrikansk veteran, hvis status i hjemlandet er på niveau med Ali Farka Tourés. TRASH TALK/ US Egentlig skal man ikke bruge for mange ord på et band som Trash Talk. Med et hardcoreband af denne her type handler det om at komme ind i stormens øje og svede et par kilo af. Stemmebånds-


81

nedslidende råbevokaler og aggressive riffs dominerer Trash Talks ultrakorte, umelodiøse punksange, der ofte forvandler band og publikum til et kæmpe monster med arme og ben stikkende ud til alle sider.

ulige numre/dk Se Pavilion Junior-præsentationer på s. 46-49.

maïa vidal · foto: noni korf vidal

MAÏA VIDAL/FR Paris kalder på et lydspor af harmonika, klokkespil og sødmefuld charme. Maïa Vidal er et verdensbarn med flere byer som hjemmebaner, men hendes overvejende engelsksprogede sange klinger særligt af Byernes By. Hendes musik er rig på klassisk Seine-atmosfære. Den berejste pariserinde hverver opfindsomt harmonika, guitar, violin og diverse legetøjsinstrumenter i sit på én gang legesyge og nostalgiske univers. Soffie viemose/dk Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. vaagsbygd handy/ n Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44. war for youth/dk/s Se Apollo Countdown-præsentationer på s. 40-44.

the vaccines

THE VACCINES/UK Engelske The Vaccines er marcheret lige ind i hjerterne på både musikpresse og publikum. Formlen bag deres musik er velafprøvet, men også uhørt effektiv: Catchy drengerøvsrock, der omtrent rummer kvintessensen af ethvert kvalitetsband, der nogensinde har prydet højtalerne i noget drenge- eller pigeværelse med Ramones-plakater på væggen.

WARBRINGER/US Thrashmetallen nyder en renæssance lige nu. Warbringer hører til denne bølge og er tydeligvis forgabte i 80’er-metallens hang til benzinslugende tempi, langt hår og vindblæste guitarsoloer. Men det californiske band er ikke blot en hyldest til svundne tider. Hærdet af heftig turnevirksomhed og svedige moshpits siden 2004 muterer L.A.-thrashernes brutale sange på nye måder – ofte med en ødelæggende understrøm af dødsmetal.

boubacar traoré fik tilnavnet ‘kar kar’, eller på dansk ‘dribleren’, da han spillede fodbold i sin grønneste ungdom.

T-W · BANDPRÆSENTATIONER

TUNE-YARDS/US Merrill Garbus har læst grundigt i poppens store kogebog. Noget tyder dog på, at hun har læst den bagfra og på hovedet. WHOKILL, anden plade under navnet tUnE-yArDs, har gjort kvinden med den androgyne afrikanerstemme til den forrykte pops nye vidunderbarn. En lillesøster i ånden til Animal Collective, Björk og Dirty Pro­jectors. Garbus’ musik vralter og halter charmerende af sted og sender undervejs håndtegn til Østafrika, R&B, hiphop og avantgarde.


DANYEL WARO/ REU Réunion ligger øst for Madagaskar i det Indiske Ocean. Den lille prik på landkortet har også sin egen oprindelige musik. Maloyas rituelle, messende stil er fremelsket af de sorte slavers efterkommere og appellerer stærkt til øboernes selvstændighed. Danyel Waro er trods sine delvist franske aner en af denne kulturs fremmeste ambassadører. Han er elsket blandt øboerne som en unik musiker, poet, historiefortæller, frihedskæmper og kommentator.

jack white · foto: jo mccaughey

JACK WHITE/ US The White Stripes var med til at sparke rocken i gang igen for lidt over 10 år siden. Efter at

LARS WINNERBÄCK/S Sveriges måske populæreste rockskjald hedder Lars Winnerbäck, en trubadur med et svulmende sangkatalog og et ekstatisk kæmpepublikum, der hylder ham som en af den svenske sangskrivningstraditions klarest skinnende lys. På sin seneste plade Tänk om jeg ångrar mig, och sen ångrar mig igen lægger synthesizers og elguitar afstand til visetraditionen, som ellers overvejende har været den folkekære svenskers udgangspunkt. WIZ KHALIFA/ US Du har sikkert hørt ”Black and Yellow”. Med dette hit gik Wiz Khalifa rent ind hos publikum og gav både Drake og Lil Wayne kamp til stregen om at være de unges største hiphop-helt. På en lang række mixtapes og udgivelser har Cameron Jibril Thomaz udvidet sin fanbase med en ihærdighed, energi og dedikation, som også under liveshows står i kontrast til hans cannabis-tilrøgede og tilbagelænede hiphop. YELAWOLF/ US Alabama har ikke ry som hiphop-mekka sammenlignet med Los Angeles eller Detroit. I hvert fald ikke endnu. Yelawolf er en af sydstatsbyens nye ambassadører og har trods sin hudfarve i et stykke tid været det nye sort i den globale hiphop-klub. En radmager country boy opflasket på Lynyrd Skynyrd, men med en aggressiv, bidsk og virtuos rapstil, som placerer ham lige så meget i selskab med Tech N9ne som med Eminem.

RESIDENT DJ’s En række dj’s fylder rummene ud mellem de programsatte kunstnere. På Apollo: 2000F, Kasper Bjørke, JG og Waqar. På Cosmopol: Bang Bang, DJ Miles Cleret og DJ Typhoon.

83

W-y · BANDPRÆSENTATIONER

WEEDEATER/ US Sludge, kalder de indviede det. Man kunne også simpelthen beskrive Weedeaters lyd som en krydsning af AC/DC og Black Sabbath med sydstatsflaget hængende i øvelokalet. Weedeater besidder uden tvivl sydstaternes typiske godmodighed som personer – bandets første plade hed … And Justice For Y’all med et howdy til Metallicas klassiker. Musikken derimod er en dræbende mikstur af rivende riffs, skambankede trommer og knurrende vokaler.

have udvidet paletten i superrockgrupperne The Raconteurs og The Dead Weather indtager Jack White scenen selv, og de første shows tyder på en kunstner på toppen af sin løbebane. Klar med numre fra det nye soloalbum, Blunderbuss, samt håndpluk fra hele karrieren. Med Jack White fortsætter genvækkelsen af den klassiske rocktradition.


85

MORE THAN MUSIC

kunst performance co-creation dream city street city roskilde cinema Mad og drikke

foto: morten kjĂŚr


more than music · KUNST

raumlabor

More Than Music – vildere end nogensinde Roskilde Festival handler om oplevelser, der vender op og ned på dig og din verden. I år er vores More Than Music program større og vildere end nogensinde. Nogle events kræver, at du selv er med – andre vælter dig bare helt bagover – men fælles for dem alle er, at de vil rykke ved dine grænser. På de følgende sider guider vi dig til højdepunkterne i årets More Than Music program.

Sammen med det københavnske Galleri V1 har vi bedt verdens måske bedste grafittimaler Steve Powers male tribunevæggen ved Orange Scene. Steve Powers var i 90’erne med til at udgive det allerede legendariske ’On The Go Magazine’, som du faktisk godt kan kalde verdens første streetartbibel. I dag arbejder han blandt andet med at pep-

86

pe triste og betongrå bydele op med (lovlig) grafitti. Tjek hans værker på Roskilde Festival ud, hvis du gerne vil opleve streetart, der kan meget mere end bare være fjollede statements på hustage. I Art City kan du med Enough About You opleve, hvor helt igennem vildt det egentlig føles at

Gå ikke glip af noget Du kan holde dig opdateret på hele More Than Music programmet på den officielle Roskilde Festival app. Download den på nettet eller sms RF APP til 1204.


møde nye mennesker i et lille, lukket rum, uden at der går speed-dating i det hele. Israelske Einat Amir kalder sig selv for intimitetsprovokatør, og hvis du er modig nok, tager du imod udfordringen om at gå ind i en lille lydtæt boks med en vildt fremmed. En stemme fortæller jer begge, hvad I skal gøre i boksen, og fire minutter senere kender du et fremmed menneske bedre end du kender den person, du scorede i din lejr i går aftes. Hvis du tør.

more than music kan i år præsentere det største og mest ­ambitiøse kunst-lineup ­nogensinde.

Efter fire minutter i Einat Amirs hænder, kan du tage din helt nye ven med til Raumlabor, som er blandt Berlins absolut vildeste kunstnergrupper. De er tidligere blevet kaldt for aktivistiske urbanister, og deres kunst er da også tænkt som kommentarer til den omverden, de lever i. Raumlabors falske ”reklamevæg” er skabt specielt til Roskilde Festival under forårets Roskilde Roadtrip i Berlin. Find dem i Urban Zone.

Enough about you

HER FINDER DU DET Steve Powers’ værk kan du tjekke ud på tribunevæggen ved Orange. Einat Amirs performance løber af stablen i Art City. Raumlabors installation står i Urban Zone.

TJEK KUNSTNERNE UD Steve Powers www.aloveletterforyou.com Einat Amir www.einatamir.com Raumlabor www.raumlabor.net

87

more than music · KUNST

Enough About You: Plywood Dome, Art City (Ago­ ra L). Søndag 1. juli kl. 12.00 - 16.00. Mandag 2., Tirsdag 3. og Onsdag 4. juli kl. 12.00 - 18.00.

Enough About You præsenteres i samarbejde med Lilith Per­for­ mance Studio, Malmø og Museet for Samtidskunst, Roskilde.


FIRE forestillinger, der forandrer din verden På Roskilde Festival giver vi dig en række kunstneriske og ­menneskelige oplevelser, du aldrig vil glemme. Fra thereminer og old school vinyl disco til et vildt opgør med dine egne grænser.

more than music · performance

Du har allerede sat dine intime grænser på spil i Einat Amirs Enough About You – nu kan du tage skridtet videre sammen med den koreanske performancekunstner Kyungwoo Chun, der med Versus udfordrer dig til at komme helt tæt på de andre festivalgæster. I Social Zone sidder I på en lang række, to og to over for hinanden, og herfra wil Kyungwoo Chun styre jer og bringe jer tættere sammen. Du bliver bedt om at lægge dit hoved på skulderen af personen over for dig, eller pande mod pande indtil jeres vejrtrækning er helt synkroniseret. Det er ikke for tøsedrenge, og det er en oplevelse, du ikke glemmer lige foreløbigt. Vi kunne bruge det meste af denne bog på at forklare dig, hvad en theremin er, og hvordan den virker! Vi nøjes dog med at sige, at det er et instrument like no other i denne verden. Du kender dens melankolske og lidt uhyggelige klang fra diverse gyserfilm, men vidste du, at bands som Mercury Rev, Echo & The Bunnymen og Dinosaur Jr også har brugt thereminen i deres musik? Oplev thereminens absolutte hovednavn Dorit Chrysler – som er kvinden bag theremin-indslagene hos førnævnte indiebands – til en såkaldt skumringsperformance i Social Zone, hvor Dorit Chryslers håndbevægelser ikke kun styrer tonerne fra thereminen, men også zonens store lysinstallationer.

for at støve op. Det er der kommet en ret vild djperformance ud af, hvor Blue Flamingo spiller pladerne på en gammel grammofon fra 1957 – gennem en lige så old school Fender guitarforstærker. Det finder sted i Sonic Zone, og det er stensikkert den mest unikke dj, du nogensinde vil opleve. I afdelingen for kunstnere, der tager performancekunsten til helt nye steder, finder du også danske Fos. Han skaber musik og lyd gennem et simpelt dirigent-system, hvor han aktiverer fem musikere ved hjælp af to lamper. Hver performance foregår ved Gloria, tager mellem 30 og 45 minutter, og ikke to koncerter er ens. Den unikke performance kalder han Small White Man og præsenteres i samarbejde med Museet for Sam­tids­kunst dorit chrysler i Roskilde.

Nu vi er ved syrede indslag, så husk også dj’en Blue Flamingo. Bag det navn finder du hollandske Ziya Ertekin, og han er helt og aldeles skudt i gamle sorte 78’er-vinyler, som han rejser hele verden rundt

88

Fos – “Small White Man” Hal 1, Gloria Zone. Fredag 6. og lørdag 7. juli. Begge dage kl.14.00 - 15.00 og 18.00 - 19.00.

Kyungwoo Chun Social Zone. Fredag 6., lørdag 7. og søndag 8. juli: kl. 13.00 og kl. 17.00.


AKUSTISK · ELEKTRISK · ELEKTRONISK komponer din egen musik

emk

elektronisk musik komposition

H Ø J S K O L E 1N roskilde_final.pdf

12/06/12

16.05

Se mere og tilmeld dig på www.musikogteater.dk


more than music · co-creation 90

Festivalfortællinger, flyvende høstakke og en fest du sent vil glemme Her er Roskilde Festival, som du aldrig har set og oplevet den før – og DU skal være med!

Du sidder i din lejr og glor tomt ud i luften. Pludselig passerer et kæmpe optog forbi dig, komplet med mobile høstakke, UFO’er, en kinesisk drage, et containerskib og en håndstrikket karavane. Velkommen til Roskilde Festivals Kunstparade. Det er én stor rullende udstilling,­ demonstration og performance på hjul, og blandt bidragsyderne er en lang række danske og udenlandske kunstnere. Det er sejt, syret, politisk, psykedelisk, og det bedste er næsten, at du selv kan være med. Kunstparaden produceres i samarbejde med Museet For Samtidskunst i Roskilde, men vi har også brug for dig!

utrolige, uforglemmelige og hemmelige Roskilde Festival-historier med både festivalgæster, musikere, Roskilde Festival-frivillige og -ansatte. Du sidder i toget på vej til arbejde eller skole. Lige pludselig tager fyren ved siden af dig sine bukser af, og du tænker, at det bliver endnu en af de de dér dage. Men når ALLE omkring dig pludselig tager deres bukser af, ved du, at det IKKE bliver en dag som alle andre. Du er nemlig landet lige midt i en af Charlie Todds flash mobs. I hjemlandet USA er Charlie Todd, der kalder sig selv for ”super-prankster”, blevet den kronede konge af de pludselige performances, og hans Improv Everywherekollektiv kan nu opleves i Danmark for første gang nogensinde. Vi vil helst ikke afsløre for meget af overraskelserne, ud over at Charlie Todd og Improv Everywhere åbner festivalpladsen torsdag eftermiddag og i øvrigt inviterer til Black Tie Beach ved badesøen.

kunstparaden er sej, syret, politisk psykedelisk og det bedste er næsten, at du selv kan være med.

Er du mere til ord end til optog, så vær med når The Moth inviterer til historiefortælling på deres unikke Mothvis. ”Møllene” hører til blandt verdens bedste historiefortællere og er kendt for deres fænomenale evne til at gribe tilhørernes historier og give dem liv. Det er her, du skal dele dine bedste, sjoveste, smukkeste, sørgeligste, mest


91

more than music · co-creation

Kunstparaden Tirsdag 3. juli. Starter kl.13.00 ved Indgang Vest og slutter ca. kl.16.00 i Art City (Agora L). Herefter udstilles værker i Art City frem til kl.19.00. The Moth Plywood Dome, Art City (Agora L), mandag 2., tirsdag 3. og onsdag 4. juli kl.18.00 -20.00.

Improv Everywhere Roskilde Festival MP3 Experiment Game City, søndag 1. juli kl.14.00. SWIM CITY Black Tie Beach Swim City, mandag 2. juli kl.14.00. Giant Freeze Social Zone, fredag 6. juli kl. 15.00.


DREAM CITY – Byen uden begrænsninger En kæmpe pyramide, et træ, der spiller sange med Roskilde-aktuelle bands og en masse andre ting, du stensikkert aldrig vil glemme – velkommen til Dream City.

more than music · Dream city 92

Dream City er en helt ny del af Roskilde Festival. Det er publikums egen campingby, som du i løbet af foråret har haft mulighedfor at designe og udvikle. I Dream City er det kun fantasien, der sætter grænser for festivaldeltagernes projekter og i disse dage kan du gå ned og se byen vokse i alverdens forskellige retninger. Det er her, du kan opleve et 100 mand stort kor synge om miljøudfordringer, verdens måske eneste MPTRÆ, samt Roskilde Festivals første alternative cowboy-saloon nogensinde. Vi er enormt spændte på at se, hvordan de mange spændende projekter vokser op. Du kan opleve Dream City i campingområde P (East).  

Bestig pyramiden I løbet af foråret har festivaldeltagere plantet en masse frø til forskellige projekter i Dream City på årets festival. Et af disse er en pyramide, som du kan bestige og sige noget pænt til dine medfestivalister, når en unik Dream City-version af Charlie Todd og Improv Everywheres installation ’Say Something Nice’ bygges i Dream City. Pyramiden er designet og bygget af to festivaldeltagere. Deres design fungerer både som et mødested, hvor man kan hænge ud på pyramidens trin og en megafon på toppen af pyramiden, hvor festivaldeltagerne opfordres til at sige noget pænt til hinanden. Besøg Dream City for at se den færdige pyramide og gå på opdagelse i de mange andre spændende projekter og happenings, som festivaldeltagerne i Dream City står bag.

projekt: Bestig pyramiden i Dream City.


Ny Tuborg Squash

Mindre sukker - mindre sød


more than music · street city

Street City Street City på Camping West præsenterer cremen af danske og internationale navne. Her finder du alt fra live acts og workshops med energiske dansere og street art kunstnere, til opvisninger med både skatere, BMX’ere og inlinere. SKATE Festen starter søndag 1. juli kl. 14, hvor du har mulighed for at vinde en billet til Roskilde Festival 2013 i den store skate konkurrence. Medbring dit board og tilmeld dig ved bowlen mellem kl. 13 – 14. Senere samme dag kæmper Danmark mod Tyskland i en skate-landskamp som optakt til EM fodboldfinalen, der vises på Street Citys storskærm!

Tirsdag får Street City besøg af de legendariske skatere fra ALIS Skate Team og Burn Nordic Skate Team, som giver to fantastiske shows i samarbejde med Tacky.dk. CPH Skatepark laver løbende flere skatedemoer og konkurrencer med fede præmier. MUSIK Mandag, tirsdag og onsdag præsenterer Street City de helt nye Rap Slam Battles, der er en nyskabende kombination af rap battles og poetry slam. Improvisationen er røget ud til fordel for et væsentligt højere krav til lyrikken, hvilket giver en unik kombination af poesi og rap. Du kan også opleve live shows med Exampler, Stanley Most, Emma Lill’ og Schmugs. Mandag og tirsdag aften er der traditionen tro DJ-sessions med henholdsvis P6 all stars og Yo Fok kollektivet. WORKSHOPS Der er tre forskellige workshops i Street CIty. Hver formiddag starter med en Street Art workshop, hvor du med kyndig vejledning fra Hands Off og Smelt Mig kan lære at lave fed street art. Fra søndag til onsdag afholder det professionelle danceteam Gully Grinders workshops og battles i Street City. Onsdag skal vinderne af de tidligere battles kæmpe mod hinanden i finalen. Det er aldrig for sent at lære at skate. Derfor vil der hver dag under warm-up være dygtige skatere på Street City, der kan lære dig alt det, du skal vide om at skate. Også selv om du aldrig har prøvet det før.

94

foto: ivan boll


+00 Lokal skatekonkurrence

14:00

23:00

22:00

21:00

20:00

+30 EM i fodbold

+00 Skate landskamp

18:00

19:00

+00 Hiphop live act

17:00

16:00

15:00

13:00

mandag 2. juli

+00 DJ-session

+30 Skate konkurrence (street-arealet)

+30 BMX (street-arealet)

+00 RapSlamBattles +30 Hiphop live act

+30 Street dance workshop

+30 BMX (bowlen)

+30 In-line (bowlen)

+30 Street art workshop

tirsdag 3. juli

+00 DJ-session

+00 Skate demo (vert-rampen)

+00 Tacky Invitational (skate) +30 BMX/in-line mix demo (vert-rampen)

+00 Hiphop live act

+00 RapSlamBattles

+00 Tacky Invitational (skate) +30 Street dance workshop

+30 Bowl Days (skate i bowlen)

+30 Street art workshop

more than music · street city

+00 Street dance workshop

12:00

søndag 1. juli

kl.

11:00

onsdag 4. juli

+00 Hiphop live act

+00 RapSlamBattles

+30 Street dance pro battle

+30 Street dance workshop

+30 Skate demo (bowlen)

+30 In-line (street-arealet)

+30 Street art workshop

95


Doku-porno og ­asiatisk kick-ass! Roskilde Cinema giver dig legendariske filmoplevelser, som du aldrig har oplevet dem før. Sammen med CPH:DOX og CPH PIX serverer vi alt lige fra doku-porno til film om indonesisk kampsport, blandet med tidens største blockbustere. Så tag kæresten i den ene hånd og popcornene i den anden og kom forbi biografteltet. Det er gratis!

more than music · RO

AI WEIWEI: Never Sorry Ai Wei Wei er en kinesisk kunstner, der i 2010 blev arresteret og fængslet af den kinesiske regering, som ville lukke munden på den kritiske kunstner. En rystende dokumentar om en mand, der nægtede at opgive kampen for menneskerettigheder. The Artist Med fem oscarstatuetter i bagagen, inklusiv bedste film, gav The Artist en ny stemme til stumfilmen. Filmen er en hyldest til den klassiske fortælling om store egoer, kunst og kærlighed, der

gennem humor og filmisk opfindsomhed komponerer Hollywoods billedsproglige og musikalske klichér til nye herlige højder. Attenberg Super-sort kultkomedie om deprimerende selvmordssange, dokumentarfilm af Sir David Attenborough og akavede sexlektioner – alt sammen sat til et eminent soundtrack med fra franske slagere til Suicide. Eminent opfølgning til Dogtooth.

foto: khanh gia nguyen

96


97

dere gemte imidlertid de forbudte klip på en sagnomspunden spole, der nu kan opleves i sin fulde længde!

the avengers

drive

Drive Winding Refns internationale gennembrud er et veldoseret benzindrama med lige dele Grease, Bullit og Miami Vice. Ryan Gosling spiller den tavse, tandstikstyggende hævner, der gennem et stærkt kørende soundtrack tvinger ’coolness’ op i sjette gear.

black’s game

Black’s Game En højspændt, tempopumpet og ikke mindst vanvittigt underholdende islandsk krimi, der konkurrerer med de bedste nordiske film inden for genren i sit portræt af en ung splejs’ deroute i Reykjaviks underverden i 90’erne. Bombay Beach Bombay Beach er et forladt ferieparadis dybt inde i Colorado-ørkenen. Men selvom de sidste indbyggere bor i rustne campingvogne er humøret højt. Alma Har’els drømmeriske dokumentar tegner i solvarme og surrealistiske billeder et kærligt portræt af et liv i fattigdom og frihed, til ny musik af Beirut. Censur-spolerne Før filmcensuren blev ophævet i Danmark blev sex, vold og alt indimellem klippet ud af filmene inden de røg ud i biografen. Anonyme medarbej-

grandma lo-fi

Grandma Lo-Fi Selvom hun først begyndte at lave musik som 70årig, indspillede islandske Sigrídur Nielsdóttir 59 album i løbet af syv år i sin dagligstue. En besynderlig musikalsk livshistorie tegnet som et muntert collage-portræt af fotos, smalfilm og animation. HPG Watch Stream Live – Sex Cam HD Porn Free Hard XXX Flere tusinde timers optagelser bag kulisserne hos den franske pornokonge Hervé P. Gustave er blevet til et fordomsfrit, intelligent og utroligt morsomt indblik i den mest populære af alle dokumentariske genrer.

more than music · ROSKILDE CINEMA

The Avengers Det ser sort ud for jordkloden, da superskurken Loke beslutter at tilrane sig verdensherredømmet med hjælp fra krigeriske rummonstre. Heldigvis står det ultimative A-hold klar i kulissen. Hawkeye, Black Widow, Iron Man, Captain America, Thor og Hulken høvler løs i årets superheltebrag!


fodbold og marihuana men først og fremmest om den musik, der bragte gadedrengen ud af slummen og op på hitlisterne verden over.

killer joe

more than music · ROSKILDE CINEMA 98

Killer Joe William Friedkin (Eksorcisten og The French Connection) vender tilbage til sine rødder med en næsvis grindhouse-perle om den nok mest kyniske lejemorder i filmhistorien. Killer Joe er den film, Tarantino ville ønske, han havde lavet.

livid

Livid En ung hjemmehjælper med lange fingre låser sig en nat ind i et hus, der viser sig at skjule helt andre hemmeligheder, end dem hun forventede. En gotisk gyser af den gamle skole, der starter som et eventyr og slutter som et delirisk mareridt. The Magic Trip Med det nyopfundne LSD-25 som mentalt kompas hev Ken Kesey i 1964 en gruppe ligesindede på et psykedelisk korstog i en skolebus på tværs af USA. De filmede det hele – og nu kan turen endelig opleves fra første parket. Marley I 1978 køber Roskilde Festival den ikoniske og orange canopy scene, der samme år bliver indviet af reggae-legenden over dem alle – Bob Marley. Tag med på en musikalsk drømmerejse tilbage til en tid, hvor rastafari-bevægelsen var på sit absolut højeste. En film om kvinder,

oslo 31. august

Oslo 31. August Vi følger Anders, en 34-årig narkoman på afvænning, i et døgn i den norske hovedstad. Her møder han tidligere venner, der alle er rykket videre, fået børn og er blevet voksne. Oslo 31. august er en mesterlig eksistentiel beretning om melankoli og følelsen af utilstrækkelighed. Pearl Jam Twenty Grunge-giganterne Pearl Jams 20 år lange bandhistorie er i hænderne på Oscar-vindende Cameron Crowe blevet til en medrivende fortælling om bandets fantastiske karriere.

play

Play Jacques Tati møder Michael Haneke i Ruben Östlunds kontroversielle og knivskarpe film, der er en dramatiseret re-enactment baseret på grundig research af mere end 40 tilfælde af ekstremt grov mobning og tricktyverier begået af helt unge indvandrerbørn i Göteborg.


99

turning

Turning Takket være moderne teknologi kommer Antony Hegarty fra Antony & The Johnsons forbi Roskilde Cinema og præsenterer dette musiske og visuelle mesterværk, som han har skabt i fællesskab med videokunstneren Charles Atlas.

The Room Sidste års publikumsdarling vender tilbage til Roskilde! The Room er tænkt som et seriøst trekantsdrama, men er berømt for dens elendige skuespil og absurde dialog. Vær med til at vælte Roskilde Cinema, når ”Verdens dårligste film” igen leverer en uforglemmelig oplevelse.

underwater love

tim & eric’s billion dollar movie

Tim & Eric’s Billion Dollar Movie Det kultdyrkede komikerpar Tim and Eric får en milliard dollars til at lave en film, men ender med at bruge pengene på plastikkirurgi og en spirituel vejleder. Med livet på spil forsøger makkerparret at betale gælden tilbage ved at overtage et konkursramt storcenter fyldt med bizarre butiksejere og en menneskeædende ulv.

Underwater Love Mennesker mødes og sød musik opstår. I dette tilfælde en japansk pornoinstruktør, en international stjernefotograf og et tysk-fransk synthpopband. Romantik, fjollet pop og plat pornohumor går hånd i hånd i Shinji Imaokas potentielle kultfilm om en drøn-liderlig kappa. You & Me Forever Kom til eksklusiv forpremiere på stortalentet Kaspar Munks drama om gymnasietøserne Laura og Christine. En dag møder de partypigen Maria, der sætter deres venskab på prøve. Mens Laura fascineres og væves ind i et spind af sex, fester og bedrag, føler Christine nettet mellem dem briste.

more than music · ROSKILDE CINEMA

the raid

The Raid Som en rabiesramt kamphund på steroider og ren adrenalin. Det er den bedste beskrivelse af The Raid. En ultra-voldsom actionfilm, hvis lige ikke er set, siden John Woo og Ringo Lam tog Hongkongfilmen med storm.


ROSKILDE CINEMA SPILLEPLAN kl.

søndag 1. juli

mandag 2. juli

onsdag 4. juli

more than music · ROSKILDE CINEMA

09:30

Killer Joe

Drive

The Artist

11.30

Bombay Beach

Censur-spolerne

Surprise

14:00

Oslo 31. august

The Magic Trip

You & Me Forever

17:00

Pearl Jam Twenty

Ai Weiwei: Never Sorry

Surprise

Play

19:30

Grandma LO-FI

Turning

Black's Game

The Room

22:00

The Avengers

HPG Watch Stream Live – Sex Cam HD Porn Free Hard XXX

The Raid

Youtube Battle

01:00

Livid

Surprise

Tim & Erics Billion Dollar Movie

Roskilde Picks: Robocop vs. Anchorman

CINEMA CITY Gæt med når Kino.dk laver daglige filmquiz’er på storskærmen eller sæt din indre instruktør på prøve i VideoMarathons konkurrence, hvor du kan vinde billetter til næste års Roskilde Festival. Husets Biograf og Adult Swim sørger for at filmnørder og andre med hang til kitch, kult og camp får stillet tørsten, mens Zentropa laver Camp-In, hvor du selv vælger filmen. Hvis du vil modtage nyheder omkring aktiviteterne i området, kan du gratis tilmelde dig vores sms-service ved at sende en sms med RF CINEMA til 1204. Roskilde Picks: Robocop vs. Anchorman

100

tirsdag 3. juli

Vær med til at bestemme dette års Roskilde Picks. Er du til kæmpeeksplosioner og højoktane, dræberrobotter, kan du stemme på Verhoevens actionbrag Robocop fra

1987. Eller vil du hellere flække lattermuskler sammen med den legendariske nyhedsvært Ron Burgundy i nyklassikeren Anchorman fra 2004. Afstemningen kører fra d. 21/6 på Roskilde Festivals facebookside frem til filmen starter. Surprise x 3

Surprise! Igen i år bombarderer Roskilde Cinema dine sanser med sjove, actionfyldte og dramatiske knaldperler. Vi lover eksklusive forpremierer og fint besøg. Men spændingen trækkes til det yderste, da arrangementerne først afsløres på festivalpladsen. Så husk at tjekke dagens program på storskærmen foran biografen eller via den gratis sms-service.


101

torsdag 5. juli

fredag 6. juli

lørdag 7. juli

søndag 8. juli

kl.

The Raid

Attenberg

Drive

09:30

Attenberg

Play

Oslo 31. august

Pearl Jam Twenty

11.30

Marley

Black's Game

Ai Weiwei: Never Sorry

14:00

Marley

The Artist

17:00

Bombay Beach

Killer Joe

Roskilde Picks: Robocop vs. Anchorman

19:30

Tim & Erics Billion Dollar Movie

Livid

Avengers

22:00

01:00

YOUTUBE BATTLE – WHERE LEGENDS ARE BORN! Publikum er garanteret en sprængladning dyst, der udfolder sig på grænsen mellem af talent, musikalske overraskelser, det visuelle og det auditive, det poetiske videoer, dårlig opløsning, kaos og en og det profane – mellem kunst og kamp. stemning tæt på kogepunktet, når der i år inviteres til YOUTUBE BATTLE i Roskilde Send os min. 4 af dine yndlings youtube Cinema. Reglerne er simple: vis den bedste klip og en kort tekst om dig eller dit YouTube-video og vind publikums gunst. hold – du får besked om du er blevet et af Den video, der får flest klapsalver fra publidette års hold d. 3/7-12. (Send til kum, vinder. Otte hold indtager podiet i en youtubebattle@cphdox.dk senest 2/7).

more than music · ROSKILDE CINEMA

Underwater Love


Mere end bare mad Roskilde Festival sætter fokus på festivalmaden. Madens kvalitet skal være i orden og tage hensyn til miljøet, udvalget skal være bredt og maden skal ikke bare gøre dig mæt, men skal også kunne give dig en god oplevelse.

more than music · Mad og drikke 102

Madpolitik, mad-events og fokus på miljø og bære­dygtighed er blot nogle af de fokusområder, du kan opleve på Roskilde Festival 2012. Mad skal være en oplevelse i sig selv og ikke bare et spørgsmål om at få stillet sulten, så derfor har vi lavet en samlet madstrategi for festivalen frem til 2014. Den sætter fokus på spændende madoplevelser og på, hvad du fylder i maven, mens musikken spiller. På de følgende sider kan du læse om de mange spændende mad-events, som du kan deltage i. Roskilde Festivals madpolitik Vi har en klar holdning til, at den mad, du køber, skal leve op til en høj kvalitet, og vi lægger stor vægt på, at råvarerne er friske og ingredienserne så vidt muligt hjemmelavede. Økologi og bæredygtighed er et vigtigt område for Roskilde Festival. Målet er at øge mængden af økologiske og bæredygtige produkter i madboderne. Derfor forsøger alle madboder at indtænke så mange Fairtrade-produkter, økologiske og lokale råvarer som muligt i deres sortiment. Madpolitikken sørger også for, at du har adgang til et varieret madudbud over hele pladsen – også når det gælder størrelse og prisniveau.

Fast food og fin mad Du kan købe stort set al slags mad på Roskilde Festival, fra sushi til shawarma. Prisen varierer fra sted til sted og er blandt andet afhængig af, hvor og hvad du har lyst til at spise.

Madbodernes åbningstider Camping East/West Lørdag 30. juni 18:00 - 03:00 Søndag 1. juli 09:00 - 03:00 Mandag 2. juli 09:00 - 03:00 Tirsdag 3. juli 09:00 - 03:00 Onsdag 4. juli 09:00 - 03:00 Torsdag 5. juli 09:00 - 03:00 Fredag 6. juli 09:00 - 03:00 Lørdag 7. juli 09:00 - 03:00 Søndag 8. juli 09:00 - 23:00

Festivalpladsen*

17:00 - 01:00 10:00 - 03:00 10:00 - 03:00 10:00 - 23:00**

* Madboder i Pavilion-området har åbent fra søndag 1. juli til onsdag 4. juli kl. 12:00 - 24:00 – og herefter som resten af festivalpladsen. ** Natten efter søndag 8. juli holder udvalgte ­boder længere åbent.

Fakta om mad på Roskilde Festival • Der er flere end 150 mad- og drikkevareboder på Roskilde Festival, og i alt spises der mere end tre millioner måltider mad under festivalen. • Boderne drives af foreninger, organisationer og restauratører, der betaler en del af overskuddet til festivalens almennyttige arbejde. • Der omsættes for 80 millioner kroner i festivalens madboder i løbet af festivalen. Festivalens restauranter og boder gav sidste år ca. 14 millioner kroner i overskud – en stor del af dette til det lokale foreningsliv – og derudover afgifter på 12 millioner kroner til musik og festivalens almennyttige arbejde. • Alle boder har minimum én vegetarisk ret.


103

Foto: nanna kreutzmann/rockphoto

I 2011 spiste og drak publikum på Roskilde Festival ca.: • 1 million liter øl • 30.000 pizzaer • 4 ton økologisk Fairtrade kaffe • 15 ton pommes frites • 40.000 liter Fairtrade vin • 100.000 appelsiner • 150.000 burgere • 4,7 ton Fairtrade bananer

more than music · Mad og drikke

er du allergisk? Har du allergi over for bestemte typer af madvarer, kan du altid bede folkene i madboderne om at få at vide, hvilke ingredienser de forskellige retter indeholder.


Har du jord i hovedet? more than music · Mad og drikke 104

Læg vejen forbi Green City og Trade Zone og bliv klogere på, hvordan du køber ­bæredygtigt ind, hvorfor orme i køkken­ skabet er en fed idé, og hvad urban gardens egentlig er for en størrelse.

Øllene er ikke de eneste, der er grønne på Roskilde Festival. Hvis du besøger Green City og Trade Zone, kan du lære, hvordan du tager grønne fodtrin, som ikke falmer, når du kommer hjem. Du kan eksempelvis komme på besøg i et supermarked, som Miljøorganisationen har lavet af genbrugsmaterialer. Her kan du finde ud af, hvordan du handler mest hensigtsmæssigt i forhold til skov og klima, når du vælger dine varer. Med din smartphone kan du scanne varerne og se den pris, som miljøet og særligt regnskoven betaler for, at varen bliver fremstillet. Jord under neglene Hvis du ikke har adgang til en have derhjemme, kan du alligevel sagtens lave dit eget lille green spot i dit køkken. Kom og lær hvordan du ud af tre plastflasker, lidt avispapir, grøntsagsresterne fra aftensmaden og kompostorme kan lave din helt egen køkkenkompost. Den omdanner dit køkkenaffald til den fineste blomstermuld, er lugtfri og kan sagtens stå i dit køkkenskab. Få grønne fødder I Green City og Trade Zone er der lavet 10 urbane haver med selvdyrkede urter og andet spiseligt. Her kan du snuppe en frisk urt, mens du får rene fødder i plantekasserne, som også har fodbad. Det er CSV-Sydfyn, som er en tre-årig uddannelse for unge med særlige behov, der har plantet haverne og passer bedene under hele festivalen.

Foto: mathias bojesen


DTU samarbejder med Roskilde Festival om at skabe en bedre og mere bæredygtig festival. Op mod 100 kommende ingeniører er med på årets festival. Her arbej­ der de blandt andet på at optimere akustikken på scenerne, skabe klimavenlige køleløsninger og forbedre affaldshåndteringen. De står også bag en række aktiviteter, som involverer publikum – f.eks. en interaktiv bordfoldboldgenerator og en installation skabt af genbrugs­ materialer. Du kan møde fremtidens ingeniører i Sustainable Lab foran Odeon scenen og høre om alle projekterne. Har du mod på mere, kan du også være med til at skabe en gigantisk installation af genbrugs­ materialer eller generere mekanisk grøn energi, når du står i kø. Læs mere på www.roskilde.dtu.dk


Hold også øje med vores søde mobile issælgere


107

Foto: signe reeholm

Når Roskilde Festival lukker og slukker, er der altid masser af mad i overskud. I år sætter vi ekstra ind for at undgå madspild.

Friske råvarer, der ryger direkte i containeren, er et no-go på Roskilde Festival. Derfor bliver der efter festivalen lavet et produktionskøkken, hvor 25 frivillige laver mad af de overskydende råvarer. Der er ikke nogen tal på hvor meget mad, der plejer at være i overskud, men det friske hold frivillige kan sagtens ende med at stå med 100 kilo råt oksekød og nogle grøntsager, som de skal trylle med i det kreative køkken. Resultatet bliver bæredygtig take away i form af portionsanretninger, som går til Kirkens Korshærs varmestue i Roskilde, Café Klaus, hvor portionsanretningerne kan fryses ned og tages op, når der er behov for det.

efter i sømmene. Eksempelvis har Gadegårdens Bollebod i år arbejdet på at finde et andet Pitabrød, som er nemmere at skære op, så der ikke går så meget brød til spilde, inden det fyldes med de herlige ingredienser. Målet er at reducere madspildet med hele 75 procent. Hos Roskilde Lilleskole stod man under Roskilde Festival 2011 søndag aften med et ubrugeligt kødlager til en værdi af 40.000 kroner. Flere ændringer af rutiner i bestilling og nøje kontrol af varelager og en anden leveringsform af den sidste kødleverance har gjort, at Roskilde Lilleskole har sat et mål om at have et madspild på 0 kroner på kød.

Et mindre pitabrød Roskilde Festival arbejder for første gang i år også sammen med virksomheden AgroTech om at udvikle en model mod madspild på Roskilde Festival. Tre foreningsboder har sagt ja til at være med i forsøget og har før festivalen gået deres rutiner

AgroTech følger de tre foreningsboder (Roskilde Basketball Club deltager også) tæt før, under og efter festivalen. Målet er at udarbejde en metode, som kan bruges til at nedbringe madspild i alle boderne og gøre Roskilde Festival endnu mere bæredygtig i fremtiden.

Vegetar, veganer eller helt vild med grønt? Alle madboder har mindst én vegetarisk ret på menuen. Er du veganer, kan du til enhver tid bede folkene i madboderne om at få at vide, hvilke ingredienser de forskellige retter indeholder.

Go green Der er masser af andre grønne tiltag, f.eks. Bybi, som uddanner socialt udsatte mennesker i biavl og honningproduktion og som vil vise dig, hvordan du kan starte din egen biavl. Go green og læg vejen forbi Green City og Trade Zone.

more than music · Mad og drikke

Slut med at græde over spildt mad


more than music · Mad og drikke 108

SPIS, drik og vær glad! Roskilde Festival er proppet med madoplevelser, der vil få din mave til at elske dig. Gå forbi Gloria og få kål på din sult på en helt ny måde! Guf for grødhoveder Lørdag ved middagstid kan du få lagt en god bund, når Lasse Skjønning Andersen fra GRØD på Nørrebro byder på grød-workshop. For bare en flad tyver kan du selv vælge og valse kornet, lave grøden og til sidst smage den til med en topping med vejledning fra dygtige grødeksperter. Velbekomme!

SÅDAN KOMMER DU MED Billetter til de forskellige madevents sælges ved Gloria på følgende tidspunkter: Torsdag: 17-19 Fredag: 11-19 Lørdag: 11-19 Søndag: 12-16

Svinefedt! ’Spis en gris’ er temaet, når den bæredygtige madbodega Nose2tail demonstrerer, hvordan man parterer en gris og får brugt alle dele af grisen, så intet går til spilde. Det sker fredag eftermiddag på scenen ved Gloria. Her kan du også købe billetter til deres pop up-restaurant, som finder sted lørdag 7. juli, hvor du kan være med til at sætte tænderne i grisen. Der er to retter, og det koster 100 kroner.

Pop-up restauranter og bespisninger finder sted i Stald 2 på hjørnet af 7th Street og Grand Stand Track.


109

Let them eat cake Har du en sød tand? Så kom til sønderjysk søndag. Der er dækket op med mågestel og hæklede duge ved Gloria, hvor den står på ægte sønderjysk kaffebord af konditorelever og Mark og Mads fra Konditorlandsholdet, der også vil kreere en Roskilde Festival-kage. Billetprisen er 50 kroner. Historisk fællesspisning Pop-up restaurantfænomenet Rødder rykker på Roskilde. Lørdag 7. juli kan du for 100 kroner komme forbi deres pop-up frokostrestaurant til en omgang fællesspisning. Temaet for fællesspisningen bliver ”local lunch” og baseres på råvarer fra lokale producenter og akkompagneres med historiefortælling om kød og grønt. Kan du klare mosten? Den socialøkonomiske virksomhed Bornholms Mosteri, der beskæftiger fysisk og psykisk handicappede, pres-

ser most live på festivalen. Bornholms Mosteri er desuden luksusleverandør af saft og most på årets festival. Tidspunkt: fredag, lørdag og søndag. Skål uden snobberi Så er der discountvinsmagning. Roskildes supermarkeders pap- og Bag in Box-vine tages under kærlig behandling. Hvilken hvidvin kan rent faktisk drikkes ved 27 grader, og hvordan smager en Merlot egentlig i pap? Find ud af det torsdag 5. juli om aftenen.

hold øje med ­programmet ved Gloria og i Orange Press for de præcise tidspunkter. Du kan også se dem på vores mad-app, the APPetizer. Se side 111.

Få styr på sanserne I Gastro­Leg kan du få pirret, udfordret og overrasket dine sanser. Vidste du f.eks. at smagssansen i høj grad sidder i næsen? Bliv meget klogere på alt det, der egentlig foregår i hovedet på dig i vores gastronomiske sanselaboratorium. Tidspunkt: torsdag, fredag og lørdag.

more than music · Mad og drikke

Foto: klavs bo christensen/rockphoto


mod på at være noget for andre!

Har DU mod på at være noget for andre? Måske er en af UCC’s uddannelser noget for dig. Stil spørgsmål og mød vores studerende på facebook.com/UCCdk Kom i gang efter ferien. Læs mere på:

UCC.dK

Se film med ni UCCstuderende


111

Roskilde Festival og Madkulturen inviterer dig indenfor i det aktivefolkekøkkken Food Jam. Her kan du deltage i madlavningen, få gode madråd, møde asylansøgere og i det hele taget bare blive klogere på alt det, du stopper i munden.

Grøntsags- og muslingesupper, lette grønne salater, madsalater, pandestegte fisk, ristet grønt – og danske jordbær. Får det maven til at rumle? Så er det heldigt, at initiativet Madkulturens formål er at give dig bedre mad. Derfor er du inviteret til madlavning og fællesspisning i folkekøkkenet Food Jam. Her kan du sammen med andre festivaldeltagere, kokke og kulinariske vejledere være med til at sammensætte, kokkerere og nyde et friskt, varieret og velkrydret måltid tilberedt af lokale og økologiske råvarer. Som del af vores fokus på inklusion af asylansøgerere inviterer vi også dem med i folkekøkkenet. Derfor kan du være heldig både at blive mæt og klogere på asylansøgeres vilkår i Danmark – og hvem ved, måske lære en ny eksotisk ret at kende?

The APPetizer Find mad, drikke og dig selv på årets Roskilde Festival med mad-app’en: The APPetizer! Her kan du let søge efter mad- og drikke­ varer på hele festivalområdet. Du kan sortere resultaterne efter budget, beliggenhed, madtype og brugerbedømmelser, og med kortfunktionen kan du nemt finde

Tid og sted

Aktiviteten ligger i Agora M-området og har åbent i warmup-dagene fra søndag 1. juli. kl.10.00 og frem til ca. 20.30, eller når sidste jam-session har tygget af munden. Torsdag 5. juli får de sidste chancen kl.10-14. Prisen for at deltage i aktiviteten er 50 kroner. Om Madkulturen Madkulturen er et åbent, uafhængigt og nationalt initiativ, der er sat i verden for at give danskerne bedre mad. Initiativet er etableret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

både din egen og madbodernes placering på Roskilde Festivals kort. Når du så har spist, kan du dele din oplevelse med de andre brugere og give en anmeldelse med på vejen. App’en indeholder også en sjov madquiz, hvor du kan finde din madtype. Få The APPetizer. Sms RF FOOD til 1204. Det koster alm. sms-taks.

more than music · Mad og drikke

Kom med i køkkenet


Der er stort set åbent i drikkevareboderne på Roskilde Festival fra du ankommer til du vender næsen hjem igen.

more than music · Mad og drikke 112

Åbningstider for drikkevaresalg Camping East/West Festivalpladsen* Lørdag 30. juni 18:00 - 03:00 Søndag 1. juli 09:00 - 03:00 12:00 - 24:00 *) Mandag 2. juli 09:00 - 03:00 12:00 - 24:00 *) Tirsdag 3. juli 09:00 - 03:00 12:00 - 24:00 *) Onsdag 4. juli 09:00 - 03:00 12:00 - 24:00 *) Torsdag 5. juli 09:00 - 04:00 17:00 - 01:00 **) Fredag 6. juli 09:00 - 04:00 10:00 - 04:00 **) Lørdag 7. juli 09:00 - 04:00 10:00 - 04:00 **) Søndag 8. juli 09:00 - 06:00 10:00 - 23:00 ***)

* Drikkevaresalget ligger i Pavilion-området. ** Ved scenerne dog altid ca. 15 min. efter sidste optrædende kunstner. *** Ølsalg ved Orange Scene holder åbent til scenens sidste koncerts afslutning og ved Arena til kl. 04:00.

foto: michael flarup

Tjek på tørsten

Roskilde Festival byder på et imponerende udvalg af drikkevarer – fra kolde colaer til en helt ny cider.

husk at indlevere din pant! Så hjælper du fattige mennesker i hele verden. Læs mere om pantindsamlingen på side 16.

Ølboden ved Get A Tent lukker kl. 01:00 frem til den 5. juli, hvorfra boden følger de øvrige boders åbningstider. Trailersalg har daglig åbent fra 10:00 til 04:00. Under warm-up kan du købe drikkevarer ved ni forskellige boder - fem af dem er mobile ladvogne, der parkerer forskellige steder på camping. De store drikkevaresalg finder du ved de to BYcentre, ved Apollo og ved Get A Tent. Når festivalpladsen åbner torsdag får du 15 drikkevareboder mere at vælge imellem, ligesom cirka 30 pitsælgere vil forsyne dig under koncerterne. Alle fem drikkevareboder foran Orange helt nydesignede, runde og – you guessed it - orange i år. Øst for Orange finder du en Guldøl-bar, og som noget helt nyt i år kan du i Trade Zone finde Garage, hvor der vil være biler, bildæk og ølsælgere i vaskeægte kedeldragter. Her kan du også få specialøl fra hele verden.


anetmai.com

w WWW.RYHOJSKOLE.DK

læs mere om på de lange kurser www.ryhojskole.dk

The basic needs at Roskilde Festival

facebook.com/Kvi K ckly Kvi


charge your mobile for free

3Reload is located in the Pavilion area


115

praktiske oplysninger og kort praktiske oplysninger Kort over ROSKILDE FESTIVAL Kort over ROSKILDE By FEEDBACK

foto. steffen jørgensen


foto: lars just

praktiske oplysninger 116

PRAKTISKE OPLYSNINGER På de følgende sider har vi samlet en lang række praktiske oplysninger, der kan hjælpe dig med at få det bedste ud af Roskilde Festival. Bliv klog på alt lige fra førstehjælp og køreplaner til pant og parkering. I år har nogle af emnerne fået deres helt egne sider. Dem finder du forrest i bogen. Husk også, at du altid kan få svar på dine spørgsmål i publikumsinformationen. ADGANG & ARMBÅND Pas godt på dit armbånd, for det sikrer dig adgang til festivalens områder. Hvis dit armbånd er delvist eller helt knækket, skal du henvende dig i et af billethusene ved indgang East, West eller ved festivalens togstation, hvor vi vil vurdere det videre forløb. Er dit armbånd blevet stjålet, skal du straks anmelde det til politiet (se side 120) og efterfølgende medbringe politianmeldelsen til nærmeste billetsalg, hvor man vil vurdere det videre forløb. Roskilde Festival erstatter som udgangspunkt ikke stjålne armbånd eller genstande. Kontakt i stedet dit forsikringsselskab. Personer uden armbånd på festivalområdet bliver opkrævet et kontrolgebyr på 3.500 DKK. Ved betaling tilbydes vedkommende at få et armbånd “med i købet”, med mindre der er udsolgt.

AFFALD & MILJØ Se side 18. AGORA Agoraen er torvet og mødestedet i din bydel. Ved hver agora er der et tårn, markeret med et tydeligt bogstav. Dette er også kontaktpunktet, hvis du har brug for hjælp, hvis der er problemer eller lign. Tårnet er base for festivalens ”orange hjælpere” - brug dem, de er der for dig. Nogle af agoraerne har forskellige identiteter – Cinema City, Art City, Poor City, Game City, Street City og Swim City – hvor der er udsmykning, aktiviteter og events. Aktiviteterne på agoraerne foregår primært fra søndag 1. juli til onsdag 4. juli. Læs mere om de mange forskellige events i denne programbog og på www.roskilde-festival.dk

vidste du, at med en indboforsikring dækker nogle forsikrings­ selskaber et stjålent ­armbånd? Det kræver dog en ­politianmeldelse.


ALDER Når du er fyldt 15 år, er du gammel nok til at kunne færdes alene på Roskilde Festival, men husk, at Roskilde Festival er én stor by, hvor alle fester, så det altid er en god idé at følges med gode venner.

BILLETTER I tilfælde af en ikkeudsolgt festival kan du købe billetter ved indgangene. Børnebilletter (10-14 år) sælges, uanset om der er udsolgt eller ej. Vi sælger desuden et begrænset antal endagsbilletter, som ligeledes kan købes ved indgangene, medmindre de er udsolgt forud for festivalens afvikling.

117

vidste du, at der i Dream City er helt andre spille­ regler for camping? Læs meget mere på side 92.

Bemærk, at det i Danmark er forbudt at servere alkohol til unge under 18 år.

Åbningstider på campingområdet (ved samaritervagten i BYcenter East): Søndag 1. juli til og med torsdag 5. juli 12:00 - 20:00 Åbningstider på festivalpladsen (ved samaritervagten vest for Orange Scene): Torsdag 5. juli til og med søndag 8. juli 17:00 - 24:00

BAD Kolde brusebade er gratis og findes ved Agora C og L. Varme brusebade findes syd for agora C, vest for agora H, ved agora L, ved BYcenter East og ved Caravan/Get A Tent. Prisen annonceres det enkelte sted. Åbningstider for varme bade: Søndag 1. juli  Mandag 2. juli til søndag 8. juli  Mandag 9. juli 

10:00 - 18:00 07:30 - 22:00 07:30 - 10:00

BIOGRAF Roskilde Cinema ved Agora N viser film hele festivalugen, og der er gratis adgang. Se hele programmet på side 96. BUS Se Transport. BYcenter EAST OG WEST Der er BYcentre på både camping East og camping West. Her finder du agora, hæve-automater, merchandisesalg, samaritervagt, ølsalg, pantbod og madboder. I BYcentrene har udvalgte boder døgnåbent fra lørdag 30. juni kl. 18:00 til mandag 9. juli kl. 12:00. CAMPING Der er mange områder hvor du kan campere: camping East og West, særlige områder for Get A Tent, Get A Place, campingvogne, sleep-inbusser, autocampere og MC (se kortet). De forskellige campingarealer er inddelt i felter med numre. Alle campingområder åbner lørdag 30. juni kl. 18:00 og lukkes mandag 9. juli kl. 14:00. Servicevagterne kan guide og hjælpe med placering af telte.

BADESØ Tag en forfriskende dukkert i vores helt egen badesø, som du finder ved Agora K. Der er fri adgang til badesøen for alle festivalgæster, så længe du ikke er beruset. Der vil være livreddere ved badesøen. Husk at sæbe ikke er godt for naturen, så brug kun sæbe og shampoo i brusebadene og ikke i søen.

praktiske oplysninger

APOTEK I warm-up-perioden ligger apoteket i BYcenter East, og når festivalpladsen åbner torsdag 5. juli vil apoteket være placeret vest for Orange scene. Her kan du købe den mest almindelige håndkøbsmedicin, solcreme, ørepropper og kondomer, ligesom du kan indlevere recepter og opbevare insulin. Apoteket er tydeligt markeret med skilte.


Silent & Clean

Ved Agora J på camping East er et særligt campingområde for dig, som ønsker at bo, hvor der er rent, nydeligt og ro. Telte og caravans

Der er ingen krav til afstand mellem telte, men der stilles krav fra brandmyndighederne om afstand mellem caravans på min. 3 meter. Caravans følges på plads af en servicevagt. Alle brandveje på såvel camping- som caravan-området skal være helt fri for ting og udstyr som f.eks. telte, barduner og affald. Brandvæsenet skal kunne komme frem uden problemer. foto: jens dige/rockphoto

praktiske oplysninger

Kogeøer

På hver agora er der kogeøer, hvor du kan bruge dit primusapparat, medbragte engangsgrill, den opstillede fællesgrill eller fælles bålplads. Områderne er bemandet med servicevagter, som kan vejlede i brug af kogeøerne. Møbler

læs mere om ­sikkerhed på camping på side 12.

Du må gerne medbringe almindeligt letvægts-campingudstyr, de indbyggede faste installationer i caravans samt normalt udstyr til overnatning i telt. Dagligstuemøbler og andre lignende brandbare genstande må ikke medbringes på campingområdet af hensyn til brandsikkerheden. GO!: almindelige, letvægtscamping-møbler, klap- og autoborde, små strand- og klapstole, liggeunderlag, pavilloner og skumgummi-madrasser

NO-GO!: møbler fra dagligstuen som fx lænestole, sofaer, sofa og spiseborde, byggematerialer af enhver art, generatorer og hårde hvidevarer

118

CYKLER Du må gerne cykle på campingpladsen – til gengæld er festivalpladsen lukket for cykler. Du kan parkere din cykel ved indgang East og West samt umiddelbart nord for festivalpladsen. DRIKKEVARER Se side 112.

FØRSTEHJÆLP Der er samaritervagter på campingpladsen i hhv. BY­center East og West samt fire ”fremskudte” små førstehjælpsstande i udvalgte servicetårne. Service-tårnet ved Agora B er åbent døgnet rundt fra lørdag 30. juni kl. 18:00 til mandag 9. juli kl. 12:00. Servicetårnet ved badesøen, Agora M og ved Caravan er åbent dagligt fra lørdag 30. juni til mandag 9. juli i tidsrummet kl. 10:00 - 02:00. Der er desuden en samaritervagt på selve festivalpladsen - vest for Orange Scene - og den har åbent hele døgnet fra torsdag 5. juli kl. 17:00 til mandag 9. juli kl. 08:00. I samaritervagterne (Bycenter East, West og vest for Orange Scene) kan du få opbevaret din insulin og anden medicin, som kræver nedkøling. Samaritervagterne er tydeligt markeret med et førstehjælpsskilt.

AKUT LÆGEHJÆLP Får du brug for lægehjælp på Roskilde Festival, opfordrer vi dig til at bruge festivalens eget beredskab. Du kan ikke møde op på skadestuen på Roskilde Sygehus uden først at have kontaktet dem på tlf. (+45) 70 15 07 08. Ved ulykker og livstruende sygdom skal du ringe 112.


119

Psykisk førstehjælp

Beredskabskontoret kan kontaktes på tlf. 70 120 112, i perioden lørdag 30. juni kl. 18:00 til mandag 9. juli kl. 14:00, hvis du får behov for psykisk førstehjælp. Lægevagt

Fra søndag 1. juli til søndag 8. juli er der en lægevagt i forbindelse med samaritervagten i BYcenter East. Lægevagten har dagligt åbent i tidsrummet kl. 09:00 – 22:00.

foto: kasper hemme

Åbningstider for Ryttergården: Torsdag 5. juli  Fredag 6. juli og lørdag 7. juli  Søndag 8. juli 

10:00 - 01:00 09:00 - 02:00 09:00 - 00:00

Opladning af kørestole kan ske i garderoberne og på Ryttergården.

Fryseelementer

I garderoberne i BYcenter East og West kan du få byttet dine fryseelementer gratis.

Handicapcamping er åbent fra søndag 1. juli kl. 08:00 til mandag 9. juli kl. 10:00.

HANDICAPPEDE Der er handicapparkering, handicaptoiletter og kørestolsplatforme ved scenerne.

HITTEGODS Hittegods skal indleveres i publikumsinformationen ved Port 10 på vejen ‘Along The Railroad’, hvor det kan afhentes indtil mandag 9. juli kl. 12:00.

Ryttergården

På Ryttergården kan du få hjælp til mindre reparationer på hjælpemidler, benytte handicaptoilet og få hvile efter mange timer i kørestolen. Ryttergården ligger øst for Odeon-området.

Ikke-afhentet hittegods kan efter Roskilde Festival afhentes på festivalens sekretariat, Havsteensvej 11, 4000 Roskilde tirsdag 10. juli og onsdag 11. juli kl. 10:00 - 18:00. Torsdag 12. juli bliver resterende hittegods afleveret til Midt- og Vestsjællands Politis Hittegodskontor i Roskilde, Skovbogade 3, 4000 Roskilde, tlf. 46 35 14 48.

vidste du, at det er gratis at afbenytte garderoberne på hver agora, og du kan få opbevaret næsten alt?

praktiske oplysninger

GARDEROBER På campingområdet findes en gratis garderobe på hver agora. Der er åbent døgnet rundt fra lørdag 30. juni kl. 07:00 til mandag 9. juli kl. 12:00. Her kan du få opbevaret almindelige effekter fra overtøj til rygsække og telte samt værdigenstande. Garderoberne opbevarer ikke løse penge og har intet ansvar for penge, der ligger i de indleverede effekter. Der er desuden en småtingsgarderobe i informationskontoret ved Port 10 på vejen ‘Along The Railroad’.


HÆVEAUTOMATER Der findes 10 hæveautomater i hhv. BYcenter East og West, ligesom der også er hæveautomater på festivalpladsen. Hold dig orienteret via skiltene eller spørg på informationskontoret. I mange boder kan du desuden hæve over beløbet med Dankort. INTERNETCAFÈER Se side 10.

praktiske oplysninger

MERCHANDISE Se side 22.

m.v., der er indleveret til opladning, og som ikke er afhentet senest mandag 9. juli kl. 12:00, afleveres til Midt- og Vestsjællands Politi. Bilbatterier

har du husket at ­downloade de forskellige­ Roskilde Festival apps? Se side 10.

MINDESTED Af respekt for de ni unge mænd, der omkom 30. juni 2000 på Roskilde Festival, og deres pårørende oprettede festivalen i 2001 et mindested i vestkanten af Orange Scenes publikumområde. Stedet er etableret for at mindes og for at huske ”…how fragile we are…” Skulpturen på stedet er udført af Lars Skov Nielsen. MOBILTELEFON og OPLADNING Mobilopladning

I garderoberne på agoraerne kan du få opladet mobiltelefoner, digitalkameraer og andet elektronisk udstyr, hvis du selv medbringer en oplader. Det koster 10 DKK pr. opladning. Mobiltelefoner

foto: christian hjorth

Bilbatterier kan oplades i BYcenter East og West, Agora G og Agora L. Det koster 250 DKK i depositum første gang bilbatteriet indleveres og en opladning koster 150 DKK. Når festivalen slutter kan du vælge enten at tage batteriet med hjem eller aflevere det med tilhørende kvittering og derved få de 250 DKK retur. Indbyggede batterier i større anlæg kan vi også oplade. Ladere skal ikke medbringes. PANT Se side 16. PARKERING Du kan parkere din bil flere steder ved festivalen - se hvor på kortet bagerst i denne bog. Alle parkeringsarealer er åbne hele døgnet fra fredag 29. juni kl. 15:30 til mandag 9. juli kl. 15:00. Betalingsparkering

Parkeringsarealerne er som udgangspunkt rykket længere ud til fordel for campingarealerne. Undtagelsen er de to områder ved hhv. indgang East og West. Hvis du ønsker at holde så tæt på, koster det 365 DKK pr. bil i forsalg og 415 DKK pr. bil ved køb på stedet. Betalingen gælder for området i hele festivalperioden. Parkering på alle øvrige parkeringsarealer er gratis at benytte. PORTNUMRE De mange indgange til campingpladsen og festivalpladsen er angivet med portnumre. Se alle portnumrene på kortet bagerst i folderen.

120

POLITI Politiet er til stede på festivalen. Har du henvendelser til dem skal dette ske ved personligt fremmøde på Politistationen, Skovbogade 3, 4000 Roskilde eller via telefon på tlf. 114. Du kan politianmelde tyverier inklusive stjålne armbånd på www.politi.dk.


121

PROGRAM og RADIO Se side 10. PUBLIKUMSINFORMATION I publikumsinformationen kan du få svar på alle praktiske spørgsmål om festivalen såsom tog- og bustider, boders placering m.m. Ønsker du at efterlyse savnede personer skal du henvende dig til politiet. Informationskontoret er placeret ved Port 10 på vejen ‘Along The Rail-road’ mellem indgangen til Sonic Zone og togbroen og har døgnåbent fra lørdag 30. juni kl. 18:00 til mandag 9. juli kl. 12:00. SAMARITERVAGT Se Førstehjælp.

foto: jannis jessen

TRANSPORT Bus

Der kører shuttlebusser mellem Roskilde Station, Østergade og Indgang East/West. Busserne kører fra lørdag 30. juni kl. 07:00 og herefter jf. nedenstående første og sidste afgangstider.

Fra Indgang East/West Første afgang Lørdag 30. juni 18:00 Søndag 1. juli 07:30 Mandag 2. juli 07:30 Tirsdag 3. juli 07:30 Onsdag 4. juli 07:30 Torsdag 5. juli 07:30 Fredag 6. juli 07:30 Lørdag 7. juli 07:30 Søndag 8. juli 07:30 Mandag 9. juli 07:30

Sidste afgang 01:30 01:30 01:30 01:30 01:30 02:00 04:00 04:00 04:00 15:00

Billetpris pr. enkelttur: 20 DKK. Fra Roskilde Station Første afgang Lørdag 30. juni 07:00 Søndag 1. juli 07:00 Mandag 2. juli 07:00 Tirsdag 3. juli 07:00 Onsdag 4. juli 07:00 Torsdag 5. juli 07:00 Fredag 6. juli 07:00 Lørdag 7. juli 07:00 Søndag 8. juli 07:00 Mandag 9. juli 06:00

Sidste afgang 00:30 00:30 00:30 00:30 00:30 01:30 01:30 01:30 01:30 14:30

Natbus

Der kører natbus non-stop fra Indgang East til Københavns Rådhusplads efter følgende plan: Torsdag 5. juli - Søndag 8. juli 24:00 - 00:30 - 01:00 - 01:30 - 02:00 - 02:30 - 03:00 - 03:30 - 04:00

Billetpris pr. enkelttur: 65 DKK. Ved alle bus­ afgangs­­steder er opsat køreplaner.

FISKESØ På camping East kan du ved Agora J fiske i den kunstige fiskesø. Du er velkommen til selv at medbringe grej, men ellers kan det lejes på stedet.

praktiske oplysninger

SUPERMARKED I BYcenter East kan du købe dine dagligvarer i et supermarked, som opføres i samarbejde med Kvickly-kæden. Supermarkedet modtager ikke kontanter, men accepterer alle kreditkort. Der er åbent dagligt kl. 07:00 – 04:00.


foto: sanne vinter

praktiske oplysninger

Bus til butikscentret RO’s torv

I perioden mandag 2. juli til søndag 8. juli kører der shuttlebus mellem Indgang East og RO’s Torv med første afgang mandag 2. juli kl. 10:00 og herefter jf. nedenstående første og sidste afgangstider. Fra Entrance East Første afgangSidste afgang Man. 2. juli - Søn. 8. juli 10:00 14:00 Fra Ro’s torv Første afgangSidste afgang Man. 2. juli - Søn. 8. juli 11:00 15:00

Sidste afgang 00:37 00:37 00:37 00:37 00:37 01:58 03:58 03:58 23:57

Fra Entrance Train Platform Første afgang Lørdag 30. juni 08:17 Søndag 1. juli 09:27 Mandag 2. juli 09:27 Tirsdag 3. juli 09:27 Onsdag 4. juli 09:27 Torsdag 5. juli 09:27 Fredag 6. juli 09:27 Lørdag 7. juli 09:27 Søndag 8. juli 10:07

Sidste afgang 23:47 23:47 23:47 23:47 23:47 02:09 04:09 04:09 04:09

Der køres med halvtimesdrift mellem kl. 08:07 og 18:47 og timedrift fra kl. 19:47. Der kører tog direkte til København H uden togskifte natten efter torsdag, fredag og lørdag kl. 01:09 og 02:09 med stop på de fleste stationer. Fredag og lørdag også kl. 03:09 og 04:09.

Billetpris pr. enkelttur: 20 DKK. Taxa

Der er etableret taxa-holdeplads ved busholdepladserne ved Indgang East og West. Vi opfordrer alle til ikke at benytte pirattaxaer. Der vil også være taxa-holdeplads mellem Port 3 og 16 ved cykelparkeringen. Tog

Der kører tog i begge retninger mellem Roskilde Station og festivalens togstation (Camping West) efter følgende køreplan:

122

Fra Roskilde Station Første afgang Lørdag 30. juni 08:07 Søndag 1. juli 09:37 Mandag 2. juli 09:37 Tirsdag 3. juli 09:37 Onsdag 4. juli 09:37 Torsdag 5. juli 09:37 Fredag 6. juli 09:37 Lørdag 7. juli 09:37 Søndag 8. juli 09:57

Billetpris pr. enkelttur: 20 DKK til Roskilde Station. Skal du køre videre end Roskilde Station, bruges DSBs og MOVIAs takstsystem. Du kan købe en enkeltbillet til 70 DKK, som dækker hele turen fra festivalens togstation til København H og 80 DKK for en billet til Københavns Lufthavn. Fra København H afgår der tog mod Malmø hele døgnet. Bemærk at det nu er muligt at tage toget fra Roskilde station til festivalens togstation fra kl. 08:07 lørdag 30. Juni.


123

Hjemrejse

Der kører tog fra festivalens togstation til Københavns H uden togskifte med stop på Roskilde Station og Høje Taastrup St. Første afgang er søndag 8. juli kl. 10:07 med 2 afgange i timen indtil mandag 9. juli kl. 02:16. Der kører tre direkte tog til Århus natten efter søndag 8. juli. Der bliver afgang kl. 01:26, 02:50 og 04:09. Undervejs stoppes i: Ringsted, Slagelse, Nyborg, Odense, Middelfart, Fredericia, Vejle og Horsens. Der kører tog mod Jylland fra Roskilde Station alle dage kl. 22:52, 23:53, 01:00 og 02:43.

Billetpris pr. enkelttur: 20 DKK fra festivalens togstation til Roskilde Station. Skal du køre videre end Roskilde Station, bruges DSBs og MOVIAs takstsystem.

Billetsalg

DSB opretter et selvstændigt billetsalg ved festivalens togstation. Her kan du købe togbilletter, klippekort, afhente bestilte billetter, bestilles pladsbilletter samt hente information om togafgangstider, priser, DSB WildCard mv. Billetsalgets åbningstider

Køreplaner er opsat bl.a. på Roskilde Station, festivalens togstation, på informationskontoret og vises på infoskærme ved de større scener på festivalpladsen. På DSB’s hjemmeside www.dsb.dk vil der på forsiden være et link til de ændringer der er i togtrafikken i forbindelse med Roskilde Festival.

Du kan købe billetter til hele Danmark, når der ­kører tog fra festivalens togstation, og til ud­ landet fra søndag 8. juli til mandag 9. juli kl. 14:00. Billetter til udlandet kan ellers købes på Roskilde Station eller via DSB på 7013 1415.

bemærk at det er strengt forbudt at overnatte i din bil på grund af brand­ sikkerheden!

Guider på Roskilde Station

På Roskilde Station er der fra lørdag 30. juni guider, som sørger for, at du kommer med de rigtige busser eller tog til festivalen.

KIOSKER På campingpladen er der kiosker i BYcenter East og West, og på festivalpladsen findes der kiosker. Alle kiosker sælger diverse dagligvarer, aviser og ørepropper. Cigaretter sælges i små cigaretsalg i BYcentrene samt ved handelsområdet vest for Orange Scene, ved Pavilion og Arena.

praktiske oplysninger

Mandag 9. juli kører første tog fra festivalen kl. 09:47 med 2 afgange i timen til kl. 14:17 direkte til København H med stop på Roskilde St. og Høje Taastrup St.


SOVEPOSER, LUFTMADRASSER M.M.

Sovepose ............................................ 200,Liggeunderlag ........................................ 50,Luftmadras .......................................... 100,Dobbelt luftmadras ............................. 250,Luftmadras propper .............................. 15,Pumpe .................................................... 50,Tæppe ............................................ 25,-/40,-

LYGTER OG BATTERIER

Telt/bordlygte inkl. batterier ..........fra 100,Håndlygte ............................................... 25,AAA batterier, 4 stk ................................... 25,AA batterier, 4 stk ..................................... 25,C batterier, 2 stk ....................................... 25,D batterier, 2 stk ...................................... 30,-

TELTE, RESERVEDELE M.M.

Vinyl poncho ........................................... 20,Engangsponcho ..................................... 10.Gummistøvler ...................................... 150,-

FOR A SUNNY DAY

Solcreme fakt. 30 ................................. 100,After sun ................................................. 80.Læbepomade m. solfaktor.....................25,-

DIVERSE

Festivalstol .......................................... 100,Vanddunk, 5L .......................................... 20,Foldedunk, 15L ....................................... 40,Fodbold ................................................... 20,-

BYFcINeDnOSt I er

EAST & WEST ...OG MEGET, MEGET MERE Asivik Igloo telt, 3 pers .......................... 400,Stormpløk, 10 stk .................................... 20,Alm. pløk, 10 stk ....................................... 15,Pløkhammer .......................................... 20,Presenning, 2x3 m ................................. 35,Presenning, 4x6 m ................................. 75,Pavillion, 3x3 m .................................... 200,-

Foto: Rasmus Rahbek

FOR A RAINY DAY


VAND Der kan hentes gratis vand ved vandposter, som ligger ved de fleste toiletter på campingpladsen og på festivalpladsen. Under koncerter deles der også gratis vand ud foran scenerne.

VEJNAVNE På campingpladsen er alle større veje og færdselsårer markeret med navne, så du nemmere kan referere til steder på kortet.

VASKERI I vaskeriet ved Agora C kan du få vasket og tørret tøj. Vask af 5 kg tøj koster 40 DKK, og tørring koster 30 DKK.

VALUTA Alle boder modtager anden gængs valuta end dansk (EUR, NOK, SEK, GBP, USD), og mange boder modtager betaling via betalingskort. I disse boder kan du få udbetalt penge ”over beløbet” (gælder kun for Dankort), hvis der er kassebeholdning til dette. Der kan maks. hæves 500 DKK over beløbet, og du kan kun hæve hele sedler. Returpenge gives kun i danske kroner.

ØREPROPPER På festivalen sælges ørepropper fra apoteket, alle drikkevareboder og merchandiseboder. De anbefales til alle, der går til koncert på Roskilde Festival. Dit forsikringsselskab erstatter IKKE din høreskade.

Du kan også downloade app’en ‘roskilde live’ som guider til kulturliv og ­oplevelser i Roskilde by. App’en er lige nu kun tilgængelig på dansk.

foto: berry schiffeleers

125

praktiske oplysninger

TURISTINFORMATION Roskilde Lejre Turistbureau kan hjælpe med praktiske oplysninger om Roskilde by. Adressen er Stændertorvet 1, midt i Roskilde by. Tlf. 46 31 65 65. Du kan også besøge visitroskilde.dk.


H&M Reboot Camp

CykelParking

Cykelparkering

126

APOLLO (TORSDAG SĂ˜NDAG)

Handicapparkering


127

kort over roskilde festival

B

Agora

Handicapcamping

Shuttlebus

Apotek

Hæveautomat

Toilet/ Damepissoir

Badesø

Publikumsinformation

Handicaptoilet

Festivalradio

Internetcafé

Varme/ kolde bade

Fiskesø

Kiosk

Vaskeri

Førstehjælp

Merchandise

WIFI

Garderobe

10

Port

Festivalplads Campingområde Aflukket område Parkering


arkv ej

Møll

ehus

RoskildeHallerne vej

ven

Roskilde Idrætspark sha

nd ma Råd

Politi j

j

ve

ge

Kø j

Knudsve

Roskilde Sygehus

unkesøvej

ej

sSvenedj v Thyrasvej Gormsv

gev

Rådhus

Skovbogade ervan

Sønd

ej

Ledagervej

j

ve

Kløverdalen

gårdsvej

Hf. Bregnevang

Bregnevej

Klintevej

Kløvervej

Blomstervang

Østervang

G

Østervang

Eriks vej

g

Køgevej

Anemonevej

Bellisvej

Stenk

Søvang

Havevang

Bjørneklovej Brudelysvej

ej

lv Mote

Rabalderstræ

rog en

Køgevej

ej

Astersv

Elmelygårdsvej

Ha Ro

H

Hf. Maglehø

Have Magl

H G

Dunhammerv

j

eve

os der

Bon

Jacobskirken

nvej

ØstervangsSkolen

a Tulip

Forsøgsstation

Søndermarksvej

Teknisk Skole

12

Motelvej

Roskildevænget

Gartnervang

Vognmandsmarken

Bakkegården

Tårnvang

en

Jobcenter Ringpark

Søndre Ringvej

Rampelyset

Musicon

12

vej

dsve

Knu

Ringen

Ved Hallen Møllehusene

et

ng

en

St

Havsteensvej

Forskningsinstitut

ej

v

ing

eR

dr

Sø n

Maglehøjen

Lydmuren Penselstrøget

de Basgangen

Maglelunden

pvej

ervej

Parkv ænget

Sko v

Ko

Slagteriskolen

Handelsskole

Teknisk Skole Daru

Rønø's Allé

Elmelygård

n

ej

ej

T Nieh. ls Vej ens

Sto Mø re llev ej

Darupvej

Bakkesvinget

Bakkekammen

Ringsted bo væ Sko nget s All vb Sid ovæn é eallé gets

Dyrskue- / Festivalplads

Poppelgå rdsve j

vej

Snerle

Firbla

I. P.

Holbæ kv

Nee rgå rds par ken

ve n

Ejbo park en

ha

ot orve jen

j

t

n

Æb le

Holbæ km

sve ber Wæ

de

Ve Ringde n

Maglegårdsvej

Lyshol

Ha

Darup Idrætscenter

e

Bymarke

128

Bagtæppet

ej

ele d

Bakkedraget

Bakkedraget

dv ste M ba ølle kk en

kk Ba

Havelodden

msvej

ng Ri Gl. Darupvej

Mø Sto lle re væ ng

ej

bærpar ken Neergår dsvej g

an pv Da

Smedeg årds parken Eget B o Eget B o

dv lle

e ik Rønne ru

le

lvang

Ni nr He

aveforeningen olvang

Hf. So

Kamstrup sti


Bistru p Allé

Toftep arken

Sankt Hans Hospital

Tofteb akken

St ran

Roskilde Havn

ng

Ko

Strandhøjen

j rsve

lde Ba

or

St

es

j Ve

Dr on

Lid

en

ur is

s

So fie

ns

te

Ve j

Ki rs

nin g

Åvænget

Pr

ins B

Klostermarksskolen

e-

sbøll Krogvej

Vissenbjergvej

H. H. Kochs Vej

Bernadotte- Frøbel gården Seminariet

Bernadotteparken

Ve j

j

Dueve

ng

re

ej

te

Lærkev

os

an

gade ke

sG

Havneve j

Vindebod

er

rav

ad

ej

e

Tuttesti

. Skgt nes A

Kl os

g Va

Kon

Knu

d de

en

Sols

Bya

L

Tv

K e

F b

stø

ldem ars

n Sto res

Vej Erik eds ej V v Men orgs geb g In nnin j Dro s Ve nd E

Solso vej

rte-

orte

ger

vej

en

telsv

an

g

Vej

strid

sen

ej

rsve l Vio

j

Skole

Ro's Hav

e

sangerLøv vej

rv

n

tie

Vibevej

Sve

te

Roa

tss

ite

ers

Elisag

Ro's Torv

Akacievej

Platanvej Sankt Jø

. str

Louiseve

j

Vej

rste Klo sevej mo

årdsve

j

Hedegårdenes Skole

j avnsve

Københ

Bøgev ej

Lindev ej

Møllehu

Karen Olsdatters Stræde

gade

Rosenhavestræde

ndevej ue-

Gammel La

Elmev ej

rgens Ve Duebrød

j revej

re nd Sto jbrø Høræde st

ej

Vi nd ing ev

Spurvevej

n akke geb Kon

vej

iv Un

Østre Kirkegård

Kl

Drosselvej

s

al lh Va H veøde j rs Sig yn s Lok vej e s v ej Tho rsve j Friggasv ej Odinsvej

ar

m

de

Va l

Ve j

ej sV

ma

m g E nnin Dro

g Vej nnin hes Dro rgret s rald Ma Ha Vej ng us Ko gn ej Ma V ng Ko

Plantagen Rolighedsvej

sLysevang vej Østergade

årdsdegstien

ej raV

Cla

VikingeskibsStrande museet ngen

Museumsø

Vandrerhjem Fjordvej

ktI San b

sV ej

Sankt Ibs Kirke

Folkeparken

Sankt Laurentii Kirke Sankt Josefs Skole

Station

Elmevej

rgade NyØ ste

La

Kir Brøndgade e

ad

ylg

As

Byparken eallé Birk

j kt Sanrtens Ve Mo

Gråbrødre Kirkegård

e ad

Posthus

eg an rnb Je

j Ve

Wendtsgade

e

tH

Fredensvej s

Borch Læder stræd gade s-

G

rønn e

e gad e Herse Toldbodgad

gade

Gl. Vor Frue Kirke

Bøgev ej

Stationscentret

Ladegårdsstien

ad

nk ono Ka

Roskilde

Strandp

Weysegangen Domkirke Lille D de P o m ro M kirk unke vste Maglekil st s bro tr ræde e- S æ stræde t kt. O Bibliotek de ls S nge tr Sortebrødre æ d deti e Plads Bon Kloste Latiner- Palæstræde rstien haven Algade HesteStænderergade torvet torvet Skomag Store Gråbrødrestræde Alga de e

Schmeltz Plads

Støden

banegade

Fasanvej

ej

dg fte To

Smedeg ade

Amtssygehuset Fjorden

Sa Ele svej Godthåb

Nygade

Løvparken

Vestergade

Hedegade Gustav Wieds Plads

Mølledammen

llig j

s-

Bredgade Hersve Bo ko r ge Bønnelyckes di Plads Kildeg Lammegade gården Bleg-en et mm da Jern

Roskilde

gv ej

g

upvej

øj

en

Haveforeningen Vestervang

Hf. Vestervang

stergade

dej

Hedegade

Kildehus

svej rkvej

Dronning Sofies Vej

ve j

Ibsgården

Ro ba

By Hed marken emø ll pa e- Hedem

Klo

uren

bor

ra lds

rgvej Skt.

Ejlsko vej

degård svej

He

svej Ved Kloste rm

vet

Hestetor

Vinkel-

V vealm j

riksbo Frede Sankt Agnes Ve j

Ha ud n

t

Allé

de n Kn ge ren

nk Allehelgen

vej Ahorn

Lindev ej

Pa

Kornerups Vænge

ste

ra V ej

gen

vænget

ej gv Havnevej

Ægir æde

rs Str

Pede

Cla nkt Sa

er bj le

et

Stranden

s Gade

en n

Frederiksborgvej Trægårde n

Sankt Ol

Frue Kirkestr.

ng gvæ

By

olde

Provste sgade

de

Sa Fondens Bro

Gullandsstræde

gade

av gh

Ru Byv

tga on

Ug Blågårdsstræde Mag le kildevej

tedgade

Pilevej

Sankt Jørgens Skole

ns

rm

129 Helligkorsvej

j ve

Bistrup

n parke gårds

Linde

Vestervænget

Kastanievej Jasminvænget

Ve j se el

Ved Mosen

rken

Ni

Cle

Solpa

Hasselvej

Ve j s

k

en ns Ha

vej

Mun

Ruggå

Bregnev

Klintevej

Kløve


foto: sebastian krumhausen

FEEDBACK

VI ER DIN FESTIVAL – VÆR MED!

Roskilde Festival handler om dig. Vi vil ikke blot udfordre og overraske dig – vi vil have dig med til at skabe festivalen. Derfor vil meget gerne høre fra dig, hvis der er noget, vi kan gøre bedre eller anderledes.

Vil du endnu tættere på udviklingen af fremtidens festival og har du lyst og mulighed for at bruge 1-2 dage sammen med os om det, så send os en mail

Køb din Roskilde festival 2013ratebillet til 2012-pris Med en rate-billet betaler du over fire gange. Køber du din rate-billet inden 1. september får du den til 2012-pris og vi betaler dit billetgebyr*.

130

Køb din billet på billetlugen.dk fra 9. juli. *Gebyr for ratebillet er 64. kr.

og fortæl os, hvad du kan bidrage med; alt tæller: fra campingoplevelser over kunstneriske tiltag til udvikling af vindmøller og affaldssortering. Send mailen til: panel@roskilde-festival.dk Vi er allerede gået i gang med at planlægge Roskilde Festival 2013, så hvis du har idéer til næste år, vil vi gerne have dine input så hurtigt som muligt. Husk også, at du hele tiden kan følge med i udviklingen og nytænkningen af Roskilde Festival på bloggen www.rethinkroskilde.com. Tak for i år. Vi ses på Roskilde Festival 2013.


JAGERLAND

RoskiLDE FEstivAL

Savner du old school bodegastemning eller bare et iskoldt shot Jägermeister? Så kig forbi Jäger Bodega eller Jäger Bar ved Cosmopol - det bedste mødested på Roskilde. Her kan du også deltage i konkurrencen om en ekstraordinær Roskilde oplevelse på lørdag - få yderligere info i baren, på Jagerland.dk eller ved at scanne QR-koden. Vi finder vinderne fredag kl. 18:00 i Jäger Baren. GoD FEstivAL!

Scan QR koden og deltag i konkuRRencen

facebook.com/jagermeisterDK

PLEASE DRINK RESPONSIBLY


Publikumsprogram 2012 DK  

Dansksproget publikumsprogram for Roskilde Festival 2012.