Page 1

Søndag 5. juli 2009 • Pris 10 kroner

ARENA FÅR VOKSEVÆRK I 2010

FRISKPRESSE T

side 02

FES T I VA L AVIS

Pharfar klar til reggae-battle side 04 Dag

Aften Morgen

23°

20° 20°

VEJRET I DAG Til dels skyet og mulighed for enkelte byer FO

TO

:M

ICH AE

L FL A RU P

Holger fandt sejren Spændingen er udløst: Camp of the Year er fundet

side 18

Klar, parat ... nøgenløb!

PET SHOP BOYS SLIPKNOT FEVER RAY Anmeldt

FOTO: RASMUS WENG KARLSEN

aldrig!

FOTO: PER LANGE

r e t t u l s n e t s Fe

side 14

Her er de ægte festivalhunde side 16

GOGOL BORDELLO LILY ALLEN … OG MANGE FLERE

side 08-11


02

t o Sp

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Hvad kan blive bedre til næste års festival?

Få inspiration til en bedre verden før Coldplay I aften – inden den store afslutning med Coldplay på Orange Scene – kan du møde Nobelprisvinder Dr. Muhammad Yunus på Orange Scene. Her vil han fortælle om sine tanker om mikrokreditter – små iværksætterlån i den tredje verden – og fokusere på klimaforandringerne i Bangladesh og Indien. Tag hjem fra Roskilde ’09 med inspiration til, hvordan vi skaber en bedre verden på tværs af verdensdelene.

Arena får vokseværk i 2010 Der skal være bedre plads til publikum på festivalens næststørste scene Arena. Det er blandt de vigtigste udfordringer for festivalledelsen før næste års Roskilde Jo flere måder, man kan inddrage folk i hensynet til miljøet, jo bedre

FOTOS: SANNE VINTER

Mia, 31 år, Århus Mere brunch rundt omkring ville give en god stemning om formiddagen. Lige nu spiser jeg brunch, og folk hygger sig jo helt vildt.

Mette, 29 år, Århus De varme bade skal være billigere. De burde koste 20 kr. Som det er nu, giver de stakkels svenskere 60 af deres kroner for et varmt bad.

Lærke, 25 år, Nørrebro Det var svært at finde ind til mediecampen. Der skal være et kort over medarbejder-campingpladserne. Vagterne rundt omkring skal i det hele taget have flere informationer, så de kan hjælpe en med at finde vej.

Magnus, 28 år, Hellerup

Ebbe, 33 år, Århus Mobilopladningen må gerne få et løft. Deres system fungerer sådan, at mobilerne skal starte og slutte med at lade på samme tid. Det giver noget ventetid.

Tom, 34 år, København NILS GROTH

Malk de Koijns comeback samme sted i går var selvskrevet til at skabe lignende problemer, og det er langt fra optimalt, mener talsmand fra festivalledelsen Esben Danielsen. Øverst på hans ønskeliste for næste års festival er en mere rummelig Arena. ARKITEKTERNE ER I GANG »Vi skal se, om vi kan bruge arealet ved Arena bedre, så der kommer større plads rundt om scenen. Det er ikke fedt, at der mangler et friareal, hvor det kan tynde ud i mængden,« siger Esben Danielsen. Roskilde Festival har allerede taget kontakt til

Mere albuerum for publikum på Arena er, hvad Esben Danielsen ønsker sig mest af alt.

arkitekter og ingeniører, som undersøger, hvordan Arena kan flyttes i den ene eller den anden retning, så presset

på scenen bliver mindre. Det er dog endnu for tidligt at sige, hvor meget projektet kommer til at koste.

SVEDIGERE END NOGENSINDE Temperaturer på op mod 28 grader flere dage i træk gør Roskilde Festival ´09 til den varmeste i 33 år. Aldrig før har festivalgæsterne slubret så meget vand. Solbrune, svedige kroppe hopper ind i vandstrålerne fra Roskilde Skiklubs snekanon. Fredag blev kanonen sat op ved de varme bade i Camping West. Til stor fryd for festivalfolket. »Åh, hvor var det skønt!« lyder det fra en overophedet festivalgæst. Masser af skinnende bryster i bikini og bare maver pryder festivalpladsen. For det er hedt i år. Virkelig hedt. »Roskilde har været ramt af en varmebølge,« siger Mogens Bendtsen fra DMI og forklarer, at det er, når temperaturen når op over 25 grader tre dage i træk.

IKKE EN ENDAGSFEST Set med de økonomiske briller har årets festival været en succes med 67.000 solgte fi redagsbilletter og 8000 endagsbilletter. Men Esben Danielsen planlægger ikke at markedsføre endagstilbuddene i højere grad: »Jeg vil holde dem som et supplement til gæsterne. At de fleste fester sammen i otte dage, giver en helt speciel stemning af frihed og fællesskab på afstand af hverdagen.« I stedet vil han udvikle den digitale del af Roskilde Festival, og har blandt andet ambitioner om at folk skal kunne downloade musikinfo og koncertoptagelser til deres mobiler. BEHOV FOR GRØN LINJE Ifølge samfundsforsker

Dog er varmerekorden fra Roskilde Festival 1976 endnu ikke slået. Det år lå middeltemperaturen på hele 21,9 grader dag og nat.

Det sker kun få gange om året i Danmark. »Selv om Roskilde Festival ikke er slut endnu, tyder alt på, det bliver en varmere festival end sidste år, og dermed den varmeste i 33 år,« siger Ditte Falkenberg fra TV 2 Vejret. SEND FLERE PENGE MERE VAND Maksimaltemperaturen

TØRSTEN EFTER VAND

I dagstimerne fosser op mod 500 kubikmeter vand hver time gennem hanerne. Der er allerstørst run på vandhanerne er der i formiddagstimerne, når folk tager bad. De ekstra tankvogne er fyldt med 44.000 liter vand hver.

Johannes Andersen fra Aalborg Universitet handler festivalens vigtigste udfordring om klimaet. »På den ene side vil Roskilde Festival gerne være grøn, men reelt er den jo økologisk uholdbar. Publikum efterlader engangstelte, stole, tøj og smider om sig med skrald. Derfor skal festivalen udbygge den grønne linje og især tænke over, hvordan man får publikum med på tanken.« I de seneste år har alle eksempelvis kunnet hjælpe med at holde festivalen ren ved at aflevere en fyldt affaldssæk og få en Tuborg i bytte. Esben Danielsen er enig i, at der er behov for flere af den slags tiltag: »Jo flere måder, man kan inddrage folk i hensynet til miljøet, jo bedre.« NILS GROTH OG JOHAN VARDRUP

»Den stillestående luft gør, at der sagtens kan være over 50 grader i teltene,« siger Ditte Falkenberg fra TV 2 Vejret. Så i bedste Baywatch-stil bliver vanddunke tømt over hovedet. Det kølige vand løber ned af halsen og kroppen. »Ahhh, det var nice,« konstateres der. FOTO : PER LANGE

GE FOTO: PER LAN

Det kan ikke blive meget bedre. Omvendt ville jeg gerne have lidt dårligere vejr, så vi får færre UV-stråler i luften. Så har lyshudede som mig også en chance for at overleve festivalen.

Det kan let blive en presset oplevelse at høre en kunstner optræde på Arena. Fredagens koncert med Röyksopp tiltrak så mange fans, at det var svært at bevæge sig omkring scenen.

FOTO: BERND LINNEMANN

Der skal være flere vandposter og færre lækre damer. Vandposter, fordi vi tørster, især når man ikke må tage vand ind på festivalpladsen. Damer, fordi de ser så godt ud, at de forstyrrer opmærksomheden.

Roskilde Varmebølge har gjort i 33 år. ste me var n de Festival ´09 til

har fredag og lørdag været 28 grader. Derfor har Roskilde Festival sat flere vandhaner op og kørt ekstra tankvogne fyldt med drikkevand til campingområdet og indre festivalplads. »Jeg kan ikke erindre, at der nogensinde har været så stort vandforbrug som i år,« siger Søren Mariegård, der er arealansvarlig på Roskilde Festival.

»Så højt er vi ikke oppe i år,« siger Ditte Falkenberg fra TV 2 Vejret. OVER 50 GRADER I DIT TELT Kampsvedende i et glohedt telt. Sådan vågner festivalisterne op på campingområdet. Badet i sved, vælter de ud af teltene og leder desperat efter en plads i skyggen, hvor de kan sove rusen ud.

I eftermiddag skulle varmebølgen dog blive skyllet væk af regn og muligvis torden, forudser meteorologerne. Så medbragte gummistøvler kan muligvis komme i brug på hjemturen. KARINA KOLD

Orange Press skabes af de benhårde frivillige på Festivalredaktionen Udgiver Roskilde Festival, Havsteensvej 11, 4000 Roskilde. Redaktion Isabella Hundt Røhmann, Bine Iversen, Signe Højgaard Nielsen, Thomas Lenler Olesen, Sara Schlüter og Johan Vardrup Ansvarshavende Esben Danielsen Layout www.fingerprint.dk E-mail orangepress@roskilde-festival.dk Send sms rf avis + din besked til 1204


Vind billetter til Grøn koncert

Få film og ringetoner til din mobil. Send SMS 3F FILM til 1969 BESØG 3F PÅ ROSKILDE OG FÅ STRØM PÅ MOBILEN 

:7DC7HAI I@EL;IJ;878O;H Når du downloader deltager du i konkurrencen om billetter til Grøn Koncert. www.3f.dk/jatak

:7DC7HAIIJ¢HA;IJ; <7=<EH;D?D=

*

SMS-servicen koster 0,- kr. + trafiktakst. Tjenesten udbydes af 3F, Kampmannsgade 4, 1790 København V, tlf.: 70 300 300.


04

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Fancenteret søger musikfans Rejser du gennem ild og vand for at høre yndlingsbandet? Står der NIN på din overarm, eller er dit barn døbt Noel? DR og Danmarks Rockmuseum er på jagt efter de seriøst dedikerede musikfans her på Roskilde, og i Fancenteret på YourSpace ved Pavilion vil de vildt gerne interviewe dig. Flere end 100 festivalgæster har allerede været en tur i Confession-boksen, som du kan besøge hele dagen mellem 12-20 og fortælle om dit liv som fan.

444.000 kr. INDSAMLET TIL DEN HUMANITÆRE PANTINDSAMLING

15.937

har underskrevet for en

fair klimaaftale Roskilde Festivals gæster har taget 9.782 Green Footsteps

DAGENS POLLENTAL OG VARSLING FRA ASTMA-ALLERGI FORBUNDET:

I GÅR:

Græs 10-50 I dag: moderat

HighLights CINEMA 10.00: The Children 12.00: The Dark Knight 17.00: Age of Stupid

PHARFAR RUB A DUB’ER TIL DET SIDSTE r reggaekoncer t og holOp med hænderne! Phar far give forlader scenen klokken far der festen i live lidt endnu. Phar ken 6.00. klok til t åben har e dern 3.30, men ølbo

Hr. Trentemøller skød megafesten i gang med et elektronisk brag. Pharfar lukker den med vuggende og euforisk reggaefestivitas. Ya man!

timer. Jeg har det som om, jeg skal op til en kæmpe boksekamp,« siger Pharfar og tilføjer, at han nok hellere må holde op med at drikke fadøl, hvis han skal være parat og klare udfordringen med god stil.

Coldplay er klinget ud, og ølteltene ved Orange er lukket. Det er mørkt, du har rock-tinnitus, poser under øjnene, og dine ben føles så tunge som to forstærkere. Skal du bare slentre ned til campen og pakke støvet tøj, ubrugte kondomer og gode minder sammen allerede? Svaret er: NEJ! For Pharfar skal fucke din mandag op på Arena. FOTOS: THOMAS KJÆR

Age of Stupid: Medrivende, tankevækkende og underholdende. Age of Stupid er den hidtil bedste film om klimaproblemerne. Ansvaret bliver placeret, så det ikke er til at tage fejl af.

BAR BARO FOTO: REN EE

ROSKILDE FESTIVALRADIO [92,3 MHZ] Roskilde Festivalradio sender døgnet rundt på 92,3 MHz. Hør interviews med de kendte og knap så kendte, nyheder hver time og masser af Roskilde-musik. Besøg radioagoraen ved G, hvor der sker noget hele dagen.

Arena

HVAD: Arena giver dig de store ’indendørs’ koncertoplevelser, hvor musikken bare skal opleves i et overdækket rum. Trods størrelsen (Orange Scene kan stå 1½ gange herinde!) kan du forvente at blive overrasket over den meget intense stemning i teltet. HVOR: Det store telt har haft flere forskellige farver gennem årene, men altid samme placering i Festivalpladsens sydøstlige hjørne. HVEM: Peter Doherty, Neurosis, The Whitest Boy Alive, Yeah Yeah Yeahs (og dem kan du se i dag) DET VIDSTE DU IKKE: Er du over 30 år gammel, er der en chance for, at du aldrig kommer til at kalde Arena andet end Grøn Scene (den skiftede navn i 2003, og gamle vaner er svære at udrydde).

»Det bliver en ilddåb for den virkelig hårde kerne the real party people,« siger Pharfar, som du sikkert kender fra Bikstok Røgsystem og som afdøde Natasjas producer. EN KÆMPE BOKSEKAMP Pharfar oplevede selv ikonet Grace Jones fredag aften. »Det var helt fantastisk. Jeg blev virkelig, virkelig inspireret af hendes udstråling og attitude og vil stile efter samme energi. Håber da også, at jeg engang bliver sådan en 61-årig sexbombe!« siger han. »Vi har forberedt showet i flere måneder, og jeg glæder mig så meget. Det bliver nogle meget koncentrerede

PHARFARS VENNER Musikeren tager ikke på Roskilde, medmindre han skal kaste toner ud til folket. Det er bare federe at være inviteret, siger han. Og i aften inviterer han selv en hel perlerække af danske, jamaicanske og internationale stjerner med på scenen. Max Romeo, som du måske kender fra Prodigys sample Out of Space, hollandske Ziggi, sangerinden Malaika og fire danske soundsystems, der vil stræbe efter publikums gunst. Endelig gæster tyske Pow Pow også Pharfars reggaefest. »Det er en drøm at vise folk, hvad vi kan. Hvis de ser det, bliver de vilde med det,« lokker Pharfar, der i sidste uge spillede for sidste gang på det konkursramte Stengade 30 i København. Her var Rub A’ Dub Sundays for længst blevet en institution med lune roots-reggarytmer, dancehall og dub. Ingen ved, hvor og hvornår rødderne spiller sammen igen. Men i aften giver de den gas, og hele showet begynder på slaget midnat sharp. Yu betta be dere, rasta! ISABELLA HUNDT RØHMANN

HighLights PAVILION 13.00 Darkane 15.00 Yoga Fire 17.00 Get Well Soon 19.00 Deerhoof 21.00 Zu COSMOPOL 12.00 Pede B 14.00 Imam Baildi 16.00 2562 18.00 Novalima 20.00 Major Lazer (Sound System) ASTORIA 12.30 Shastriya Syndicate 14.30 Jon Hassell & Maarifa Street 16.30 Hanggai 18.30 M. Ward 20.30 Soil & “Pimp” Sessions ODEON 13.00 Peter Sommer 15.00 Ida Maria 17.00 White Lies 19.00 The Bronx 21.00 I’m From Barcelona ORANGE SCENE 14.45 Ulf Lundell 17.00 Eagles Of Death Metal 19.15 Madness 21.30 Speech by Dr. Muhammad Yunus 22.00 Coldplay ARENA 14.00 Peter Doherty 16.00 Neurosis 18.30 The Whitest Boy Alive 20.45 Yeah Yeah Yeahs 24.00 Pharfar presents A Rub A Dub Night feat. special guests LOUNGE 09.30 Krede 10.00 Morten Søkilde 10.30 Peter Adolphsen 11.00 Thomas Krogsbøl 11.30 Lars Skinnebach 12.00 Krede 13.00 Escho presents Thulebasen, Alle Med Balloner Og Terrasser and Lamburg Tony 14.30 Mikkel Metal 16.00 KB18 presents Waqar & Kobbe 17.30 Ass 19.00 Oliver Jones

7

Q


Nutella

Nutella Sodavand

Spiritus

Vin

Beer

Økologisk brød

Øl


06

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Hvordan var din Roskilde?

I er smukke, vi er trætte, og syv udgaver af årets festivalavis ligger bag os. Tak for alle jeres sms’er (vi fik flere tusinder af slagsen) med tips og skøre indslag. Tak, fordi I havde lyst til at lege med os, og tak for jeres ros og ris. Orange Press skrives og redigeres af frivillige, og vil du være med – som journalist eller fotograf – så send en mail til orangepress@roskilde-festival.dk tidligt i foråret 2010.

Levede musikken op til dine forventninger? Indrettede vi campingområdet optimalt? Var der servicetilbud, som du savnede? Fra i morgen kan du logge ind på roskilde-festival.dk og udfylde spørgeskemaet. Alle svar læses og bruges fremadrettet til forbedringer, inspiration og ændringer. Uden din holdning og input vil Roskilde ikke være det samme, så giv din mening til kende.

Modtaget via sms Orange Press siger tak for alle de fantastiske, vidunderlige, skøre, sjove og skønne sms’er. Vi glæder os til at feste med jer igen næste år. Jeg var så meget in the moment til oasis at jeg græd snot til dont look back og jeg er en voksen mand vi står jo og kæmper om at give dig ret, for du er den eneste der har bryster... Til homo Christoffer. Vi er i H50, både mænd og kvinder. Kom bare forbi til en drink og svedig mandekrop er jeg beskidt eller brun? Til Mariposa: Hvis du var morgenmad, ville du være yogurt-lagkage på altanen i solskin.. Kys kys, især når du er ked af det.. Min standard er faldet helt forfærdeligt meget i løbet af ugen! I nat havde jeg en våd drøm om Bjarne Goldbæk og en spedalsk makrel :-( Jeg danser i min mors røde roskilde gummistøvler. Med dig? at være på Roskilde er at leve. Citat H.C Andersen. lorte avis. Tryk nu det jeg skriver: jeg har brug for en hat! nu har min fod siddet fast i toilet kummen siden torsdag nat, vær sød at hjælpe mig fri.. Martin Jeg har prøvet at skrive i avisen til min kæreste, at jeg elsker hende hele ugen, men I trykker det sgu aldrig! Alexander lol er der nogen der ved hvad år vi har? Man ved at man er på Roskilde når synet af en gorilla på en cykel, der bliver jagtet af en brandmand på en ATV, kun får en til at trække lidt på skuldrene! Elsker det! Christina thomsen jeg elsker dig mere end alle vores vinylplader vil du gifte dig med mig ? Din for altid Lars og så opdagede jeg lige pludselig, at jeg flashede til hele verden. trentemøller var så skide tis hamrende fedt. Men hvorfor kom der Ingebn anmeldelse? Wowsa (Vi ville meget gerne have haft en anmeldelse af Trentemøllers Orange-koncert, men desværre sluttede tonerne langt efter vores deadline, red.)

FOTO: CHRISTIAN HJORTH

Orange Press siger tak

FESTIVALSNYLTERNE TALER UD Det er til Röyksopp, jeg ser ham. Hans arm i vejret med et armbånd, der ser underligt ud. Følger efter ham til ølsalget, ud i lyset, og spørger ham så. Med et stykke tape om armen er han en af dem, der hopper over hegnet for at være med i festivalen uden at betale. Hvert år løser titusindvis af mennesker billet til Roskilde Festival. En hær af frivillige står klar til at gøre festivalen til en uforglemmelig oplevelse. Så er der en lille gruppe, der hopper over hegnet. Og Jesper og Oliver er to af dem. Oliver er lang og tynd, og Jesper bevæger sig som en præriehund, ser sig hele tiden omkring og klør sig i håret i korte ryk. Han taler hurtigt og præcist. »Vi kom om til indgang øst, og der var et hul under hegnet, vi kravlede under. Så gik vi hen til hegn nummer to, og der var nogen, der havde væltet det, så vi kunne gå lige ind,« siger han, og Oliver tilføjer: »Vi havde lavet de her armbånd af gummitape. I mørket føles de gode nok, og vi

De findes i utallige farver og afskygninger og er et helårs-klenodie for nogle. Andre laver deres helt egne. FOTOS: ROCKPHOTO

havde jo set de blå og hvide medarbejderarmbånd hjemme i København, så vi kendte farverne.« FORSVARER SIG IKKE Det er dog en anden sag at komme ind på selve festivalpladsen. Det kræver is i maven eller rigtig meget alkohol. Man skal være klar til at begynde at løbe, hvis en af

vagterne får fat i armbåndet, for det bliver behandlet som ulovlig indtrængen og straffet med bøde på op til 5.000 kroner. Jesper havde egentlig ikke planlagt det. Han fi k tidligt fri fredag og havde derfor en uventet friweekend og skal hjem søndag morgen, så han syntes ikke, han havde plads i budgettet til at lægge

små 2.000 for en impulskøbt billet. Han ved godt, at det er asocialt og prøver ikke at forsvare sig, men taler åbent om det sus, man får ud af at sætte i sprint og forsvinde væk fra vagterne og ind i mængden. Jeg må se lidt uforstående ud, for han giver mig nummeret på en ven, der har hoppet hegnet adskillige gange.

FEDT AT HAVE ARMBÅND En rolig stemme svarer. Anders fortæller, at han har hoppet over hegnet fra 20052007. Det var en blanding af ungdommeligt vovemod og forkert prioritering af penge forklædt som politisk bevidsthed. »Mange siger, at det er fordi, festivalen er blevet for kommerciel, du ved, hele det antikapitalistiske statement,« siger han og fortsætter i samme åndedrag med at forklare, at det jo bare er en undskyldning for dem, der ikke gider betale. Og indrømmer så, at der også er mere i det: »Så er det jo et adrenalinkick, du kan køre på en hel aften. Når du spurter gennem gaten, og vagterne står tilbage og råber efter dig.« Men det er en forbigående fase, for Anders har de sidste to år arbejdet frivilligt på festivalen. Han mener ikke, han ville gide hoppe over hegnet igen. I længden er det belastende at skulle holde øje med vagterne hele tiden. »Det er sådan set meget fedt at have et armbånd. Det giver mere ro i maven.« SUNE URTH

JYTTE ABILDSTRØMS FESTIVALISTISKE MORGENGYMNASTIK ILLUST RATIO

Godmorgen, sløve hunde! I 1975 vækkede farverige Jytte Abildstrøm tusinder af mennesker med morgengymnastik på Roskilde Festivals største scene. Orange Press spurgte hende, om hun ville gøre det igen!

DA MA DSEN N: MAYA IKE

5.

4.

2. 3.

1.

Start festivaldagen lige så herligt, som den nu 75-årige Jytte selv gør – hver dag. Forestil dig gerne, at Dario Campeotto synger til! Og gentag øvelserne lige så mange gange, som du orker inden dagens første håndbajer. God fornøjelse!

1. 2. 3.

Gå langsomt ned på knæ, stræk begge hænder mod jorden. Så rejs Dem smukt flere gange! Rejs dig langsomt op. Tag ud i luften, som om du rystede lagner. Ryst smukt og langsomt i meditativ takt. Rul langsomt en usynlig sovepose sammen med hænderne. Indtil du har en usynlig, sammenrullet ting i din hånd.

4. Buk dig så ned og saml imaginært op, hvad der ligger på jorden. 5. Den sidste øvelse: Med solens runde bevægelser få alt ned i en imaginær pose.


SØNDAG 5. JULI 2009

Hvad synes du om at drive Tuborgs grønne pariserhjul ved at cykle?

Hvad synes du om at drive Tuborgs grønne pariserhjul ved at cykle?

»Fuldstændig fantastisk, det er jo en symbolsk gestus.«

Ditte, 28 år, København

»Fedt! Det er super smart, at man kan cykle sig til energien.«

Troels, 20 år, Herlev

Hvad synes du om at drive Tuborgs grønne pariserhjul ved at cykle?

07 »Det er genialt, at man kan gøre noget godt og så blive belønnet.«

Britt, 21-22 år, Århus

MED HIV OG SVING Orange Press anmelder Tuborg Fondets ’Grønne Hjul’, der i år har spinnet tømmermændsramte mennesker rundt i luften foran Orange Scene.

Med tømmermænd, sorte læber fra dårlig papvin og sløret syn ankommer jeg til festivalavisens morgenmøde. Mens dagens opgaver bliver fordelt, prøver jeg (uden held) at fokusere på den

Fem minutters cykeltur kan blive til utrolig meget druksved i Roskilde-varmen.

FOTOS: KASPER FLA DM OSE

kop lunkne vand, der udgør min morgenmad. I et uopmærksomt øjeblik skribler redaktøren mit navn ned på anmeldelsen af pariserhjulet ’Det Grønne Hjul’ på festivalpladsen, og inden jeg får protesteret, er mødet slut. Så jeg vakler sammen med fotografen mod festivalpladsen, mens jeg prøver at komme i tanke om en undskyldning for at slippe. 5 MINUTTER I HELVEDE Ved pariserhjulet møder vi en næsten irriterende entusiastisk pige med et stopur, der forklarer, at man skal cykle i fem minutter for at få en tur. Cykelturen er efter sigende nok til at drive forlystelsen på klimavenlig vis, og det er på høje tid at mindske drivhuseffekten, om ikke andet lokalt, for jeg er ved at nedsmelte på den åbne plads.

SLIPPER IKKE Vi prøver ihærdigt at forklare

’Det Grønne Hjul’ er klimaneutralt og drives af solceller, brændselsceller og kondicykler. Man skal cykle i fem minutter for at få tre omgange i pariserhjulet. Pariserhjulet er 30 meter højt og sponseret af Tuborg.

pigen, at vi som journalister kan springe cykelturen over, men hun henviser os venligt, dog bestemt til cyklerne. Efter et halvt minuts dødskamp i sadlen, kampsveder vi, og en dårlig stemning er under opbygning. Så kommer stopurs-pigen hen til os og fortæller, at hun starter uret nu, så vi må gerne begynde at cykle. Halvvejs inde i løbet kan jeg ikke længere skelne tårer

og svedperler fra hinanden. Omkring os sidder en flok drenge, der tilsyneladende bruger flere kræfter på at stikke til min hovedpine med cyklernes ringklokker, end på at bidrage til en CO2 neutral verden.

10 SEKUNDER I HIMLEN »Så er der ét minut tilbage,« råber pigen med stopuret, mens hun prøver at coache os til at cykle hurtigere. Omtrent tre minutter senere går det op for mig, at stopuret slet ikke virker, men at vi først er færdige, når et nyt hold er klar til at tage over. Jeg må være blackoutet, for pludselig er jeg på vej ombord i pariserhjulet. Og hjulet er faktisk sjovt. Altså lige indtil jeg kommer i tanke om, at jeg har højdeskræk, og fotografen bemærker, at der er noget, der ligner rust på maskinen. Resten af turen går med at stirre på mine fødder og tænke på ikke at kaste op. MATHIAS DAM


08

e v i L søndag 5. juli 2009

Orange press

Kings of Convenience med nyt til efteråret

Uforglemmelig Fantastisk Udmærket Nogenlunde Dårlig Katastrofal

De to nordmænd lover på deres hjemmeside, at næste udspil udkommer ved udgangen af september. Men hvis du ikke kan vente med at se den tynde, bebrillede forsanger, Erland Øye, så mist ej fatningen, for han kan ses og næsten røres, når The Whitest Boy Alive optræder på Arena kl. 18.30.

Orange Press bringer dagligt anmeldelser i samarbejde med:

Pet Shop Boys foto: Steffen Jørgensen

Pet Shop Boys: imponerende pop-meritter.

Orange Scene Lørdag kl. 01.00

I et bombardement af konfetti, sølvballoner og »We love you, Roskilde!« afsluttedes halvanden times audiens i dyrehandlen. Klassikere som ’It’s a Sin’, ’Left to My Own Devices’ og ’Being Boring’ blev serveret lige så friske, som da de blev forfattet i glemte årtier, men der var heldigvis også plads til godbidder for aficionados som ’Two Divided by Zero’ og den smukke ballade ’King’s Cross’. Alt blandet sammen i et stort medley, der gjorde status over de gamle drenges imponerende pop-meritter. Oven i hatten fik publikum sågar en forsmag på

Morten Sternberg Soundvenue

Slipknot Orange Scene Lørdag kl. 22.00

Når Slipknot er i topform, er de en rendyrket naturkraft, der kan indtage og dominere en scene som få andre bands. Men denne aften mindede bæstet fra Des Moines mere om overfodrede løver en søndag eftermiddag i Knuthenborg Safaripark. Udover en meget ujævn lyd, der i den grad manglede

guitar, virkede hele showet en smule rutinepræget – der blev slentret lidt mere på tværs af scenen, end normalt, pauserne var hyppigere og længere, end man er vant til, og de obligatoriske stunts, som på en god dag giver Slipknot deres unikke eksplosivitet og grotesk forvrængede cirkusstemning, virkede denne aften indstuderede og stiliserede. Vildskaben og uforudsigeligheden indfandt sig kun flygtigt, og gruppen kom aldrig op at køre på alle ni cylindere. Frontmand Corey Taylor gjorde ellers, hvad han kunne

for at forsikre publikum om, at Slipknot ikke alene var enormt glade for at spille på Roskilde igen, men at vi var »the craziest motherfuckers ever«. Men ligesom med resten af showet blev de mange rosende ord desværre aldrig helt overbevisende men forstærkede blot indtrykket af et band, der leverede, hvad de skulle, og hvad der kunne forventes, men som i bund og grund ikke havde meget nyt at byde på.

Oh No Ono: en følelse af uforløsthed

Kristian Schou Soundvenue

foto: Christian Hjorth

Slipknot: mindede mere om overfodrede løver i Knuthenborg Safaripark

foto: Rasmus weng karlsen

En dag på kontoret

Lidt for sikkert Oh No Ono Odeon Lørdag kl. 16.30

Oh No Ono er et af Danmarks mest interessante bands, og på en ep og to album har de fremvist en kreativ formkurve, der har været uhørt opadgående. Den foreløbige kulmination har været dette års album ’Eggs’, hvor deres hurtige powerpop er blevet afløst af storladen og syret retrorock på et imponerende kreativt svendestykke. Koncerten startede solidt og energisk med en kraftig overvægt af nye numre. Skillepunktet kom, da den ekstremt velspillende bassist Nis Svoldgård annoncerede, at de ville spille et nummer, de aldrig havde spillet live før.

Det viste sig at være et cover af Radioheads ’Weird Fishes/Arpeggi’. Onos version var ikke bare modig men også vellykket med en synkoperet rytmesektion og smuk støjende slutning, hvor Aske Zidore foldede sin skønne og sørgmodige stemme ud. Herefter klingede deres egne numre anderledes. I forhold til covernummerets inderlige nødvendighed virkede flere af de nye numre fortænkte. Bandet havde for et øjeblik været uden for deres sikkerhedszone, hvilket man kom til at savne. Ikke engang den vidunderlige single ’Internet Warrior’ kunne afhjælpe en følelse af uforløsthed. Der er altså stadig plads til, at onoernes kreative formkurve kan fortsætte opad. Anders Reuter Soundvenue

foto: Rasmus Weng KArlsen

Pragtfuld audiens i dyrehandlen

søndagens hovednavn, da Coldplays ’Viva La Vida’ blev serveret på klassisk pumpende Pet Shop Boys-manér. Alt blev serveret i en scenografi, som var en sindrig mellemting mellem en Rubiks Terning og et spil Tetris kædet sammen af enorme videoprojektioner. Til tider fyldte de lovligt glade dansere vel meget, men det var skønhedspletter på et ellers gennemprofessionelt show. Når man inviteres inden for hos Pet Shop Boys, foregår det på deres præmisser. Her er ingen plads til spontane ind- og udfald. Man er mere beskuer end deltager i et show, hvor alt er timet og tilrettelagt til mindste detalje som i en Olsen Banden-film. Kort sagt: Skide godt, drenge!

Lily Allen: charmende, men gumpetungt

Forudsigelig hitparade Lily Allen Arena Lørdag 21.30

Det havde formentlig været en del federe, hvis man havde drukket lige så mange store fadøl som ungersvenden til venstre for mig. Eller kunne synge med på hver eneste linje som teenagetøsen til højre. Men når hverken det ene eller det andet var tilfældet, så siger det selvfølgelig også en del om det noget blandede indtryk, som Lily Allen gav med sin koncert lørdag aften på Arena. Den 24-årige britiske Myspace-darling troppede op i tætsiddende, sort spandex og med en smøg kækt placeret mellem sine fingre. Og flankeret af en klassisk band-opsætning med trommer, guitar, bas og keyboard leverede hun sine poppede og hverdags-poetiske sange med sikkerhed og charme. Men også med et gumpetungt rocket udtryk samt en flad og mudret lyd hvor Allens vokal til tider havde svært ved at trænge ordentligt igennem. Det betyder selvfølgelig mindre, når publikum bare venter på det næste omkvæd, så der kan skråles med. Og det blev der til hits som ’Smile’, ’The Fear’ og ’Fuck You’. Endda så eftertrykkeligt at Arenas teltdug formentlig stadig runger fra ekkoerne. De fleste fik, hvad de kom efter. Både dem der ville have en folkefest og en hitparade. Og dem der ikke forventede at blive positivt overrasket. Tue Sørensen Soundvenue


Den 11. juni blev skarnsungen efter en længere clean periode for uvist hvilken gang arresteret for ulovlig besiddelse af narko. Ja-ja, den nyhed er efterhånden ved at være lidt slidt, men spændingen stiger. Men mon ikke Peter dukker op på Arena klokken 14 i dag?

ødelagde det helhedsindtryk, der er så vigtigt i Paavohajus lydlandskaber. En unuanceret lyssætning fjernede også det dunkle og fortættede udtryk, og for en gangs skyld savnedes de nærmest obligatoriske røgmaskiner til at skabe finsk skovstemning. Men det var gudskelov ikke nok til at ødelægge de mange

Paavoharju Astoria Lørdag kl. 12.00

»Yeah Yeah Yeahs make us dance dance dance,« skriver The Guardians anmelder på Glastonbury og giver koncerten fire ud af fem stjerner. Lad os se om Karen O igen har indianerkostume på og kan få de røde danskere til at danse kl. 20.45 på Arena.

Momentvis folkefest Håkan Hellström Orange Scene Lørdag kl. 16.00

Morten Sternberg Soundvenue

foto: Rasmus Weng Karlsen

Klokken 12 er tidligt på Roskilde Festival. Derfor var der også en fin logik i at lade finske Paavoharju få den lettere utaknemmelige opgave at vække et tømmermandsplaget festivalpublikum. Med inspiration fra sfæriske salmer, buldrende orgler og fine korklange bød de på morgenmesse med deres unikke blanding af psych-folk, ambient og lo-fi-drømmepop foran et stenet publikum, der var med på en stille start. Desværre gjorde såvel lys- og lydfolket det unødvendigt svært for bandet. En uacceptabel dårlig lyd i første del af koncerten sendte både skrigende feedback og overstyret mudderlyd ud over det sagesløse publikum og

tindrende smukke øjeblikke, hvor end ikke middagsheden kunne sætte en stopper for gåsehuden. Og da de fem generte finner var færdige med at lægge deres blå tåger over Astoria og forlod scenen ligeså kejtet, som de var gået på, kunne vi andre gå ud i solen med fred i sjælen.

Yeah Yeah Yeahs i storform på Glastonbury

Paavoharju: kejtede og blå tåger over Astoria

BLIV LÆRER! Blaagaard/KDAS

Kunne den svenske charmetrold virkelig sætte fut i Roskilde Festivals største scene? Svaret må være både og. For når en dansende Håkan Hellström i bagende solskin diskede op med festlige ungdomsslagere fra den diskografiske godtepose, var det ganske enkelt forrygende, mens de mere stille numre ikke kom til deres ret på den mægtige Orange Scene og derfor aldrig nåede helt ud over scenekanten. Flankeret af et syv mand stort og ekstremt veloplagt

orkester satte gadedrengen tidligt gang i festen med den trompet-inficerede ’Ramlar’ men valgte dog efterfølgende at sætte tempoet gevaldigt ned med en række hæderligt fremførte ballader og charmen i patos-stilling. Heldigvis kom Hellström dog tilbage i partygearet, og med en medrivende udgave af retro-hittet ’Känn ingen sorg för mig Göteborg’ kom der for alvor gang i fællessangen. ’En midsommarnattsdröm’ fortsatte i samme spor og tilsatte svingende saxofon, mens det svedende publikum som ekstranummer også fik serveret den nye ’För en lång lång tid’ med sit fantastiske klaverstykke. Og ingen Håkan-fest

foto: Steffen Jørgensen

Mudret morgenmesse

foto: Josh Wildman

Peter Doherty igen-igen

Håkan Hellström: Känn ingen sorg för mig Göteborg!

uden ’Kom igjen Lena’, og den medfølgende ekstase vidnede blot om, at svensken i dagens grandiose omgivelser var bedst, når den stod på fest.

Lærer, meritlærer eller enkeltfag International linje

T 4494 3222 www.blaagaard-kdas.dk

Christian Wolkoff Soundvenue

Beskyt dine ører og nyd musikken med formstøbte musikerhøreværn fra Audiovox.

Læs dag eller aften

Læreruddannelsen Blaagaard/KDAS Mørkhøj Park Allé 5 2860 Søborg

09

søndag 5. juli 2009

Ring på 39 40 10 50 og bestil tid til aftryk – en smart beslutning, før det er for sent!!! Ndr. Frihavnsgade 49 • 2100 Kbh. Ø. www.Audiovox.dk


10

e v i L

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Hvad var din bedste og din værste musikoplevelse?

Uforglemmelig Fantastisk Udmærket Nogenlunde Dårlig Katastrofal

Orange Press bringer dagligt anmeldelser i samarbejde med:

Stine Trolle, 18, Fjerritslev

GOGOL BORDELLO

TRUBADURER OG GIVER DEN GAS PÅ ODEON KL. 13 HVAD ER DET FØRSTE DU TÆNKER, NÅR DU HØRER ORDENE ROSKILDE FESTIVAL? »Orange!«

HVAD KAN VI FORVENTE AF DIN PERFORMANCE?

HVAD LAVER DU FEM MINUTTER INDEN, DU GÅR PÅ?

»Råber højt i kor med tiggerne, som vi kalder orkestret. Vi råber noget i stil med: ’F**** your grandmotha! Huggarh! Yeaah!!’«

TUE SØRENSEN SOUNDVENUE

ENSOM I HYLDESTHAVET TIM CHRISTENSEN Orange Scene Lørdag kl. 14.00

I år kan Tim Christensen fejre 15 års jubilæum som albumkunstner, og efter det succesfulde udgangspunkt i Dizzy Miss Lizzy har han udviklet sig til hele Danmarks hof-sangsnedker. Og selvom Nikolaj og Julie vist ikke havde indfundet sig under Arenas tonstunge teltdug, så var det et bredt udvalg af festivalfolket, der tog stormfuldt imod den nobelt klædte sangsmed. Efter den halvanonyme ’Tell Me What You Really Want’ kom der for alvor kul på musikmaskinen med en fyrig og kontant afleveret ’Jump the Gun’ og ’Isolation

Here I Come’ i en direkte og dynamisk version. Desværre rummede setlisten også et forudsigeligt udvalg af Christensens mere følsomme frembringelser inklusiv den sukkersøde ’Wonder of Wonder’ som klægt ekstranummer, ligesom den i disse ører overdrevne Dizzy Miss Lizzy-nostalgi til slut blev tilfredsstillet med en tretrinsraket bestående af ’Rotator’, ’Waterline’ og ’Silverflame’. At Tim Christensen og hans bundsolide backinggruppe leverede et gennemprofessionelt og top-engageret stykke arbejde, kan ingen dog tage fra dem. Og selvom undertegnede endte med at føle sig lidt udstødt i hyldesthavet, så er jeg helt på rene med, at de allerede overbeviste fik, hvad de kom efter.

»Til verdens ende.«

HVAD SKAL DU SELV OPLEVE PÅ ÅRETS FESTIVAL?

»Jeg kan kun være der søndag, så det er desværre lidt for begrænset. Æv med øv på.«

Tim Christensen: Et gennemprofessionelt og top-engageret stykke arbejde

Den Sorte Skole: sikker party-starter

GARANTIEN FOR EN GOD FEST DEN SORTE SKOLE

Elbow: udsøgte sange med sans for detaljen og dynamik

EN SMUKKERE DAG ELBOW Arena Lørdag kl. 17.00

RASMUS JUNGE SOUNDVENUE FOTO: RASMUS WENG KARLSEN

HVOR GÅR DU HEN LIGE EFTER KONCERTEN?

Gogol Bordello: En fuldfed aflysningsfest

Det er vist det, man kalder held i uheld. For hold da op for en fest. Og der var næppe nogen på pladsen foran Orange Scene, som begræd rapperen Lil Waynes afbud efter at have set sigøjnerpunkerne Gogol Bordello fyre en fuldfed aflysningsfest af. Fra første færd eksploderede det multietniske newyorker-ensemble i et hyper-energisk show og musikalsk inferno. Et globalt sammenrend hvor tungt trampende trommer, hidsigt stikkende guitar, groovy balkan-bas, klimtende mandolin og ikke mindst en vanvittigt fræsende violin mødes i

FOTO: CHRISTIAN HJORTH

»Fire dobbeltsaltoer fra hjertehøjde, lidt ordbril’ og seks musikere, der har glædet sig til netop denne koncert i lang, lang tid. Roskilde er Roskilde.«

Orange Scene Lørdag kl. 18.30

kantede, konfronterende og medrivende melodier. Alt imens fór den karismatiske frontmand Eugene Hütz og hans kumpaner rundt på scenen som spillopper, og selv i den trykkende sommervarme var det komplet umuligt at stå stille. Ja, jeg tror faktisk, at jorden gyngede under os, da både band og publikum gav los til hittet ’Start Wearing Purple’. Det var en sand opvisning i spilleglæde og et sammensurium af gyngende østeuropæisk folkemusik og aggressiv punkrock. En blanding af gøgl og anarki som Gogol Bordello på forbløffende vis formår at binde sikkert sammen på en måde, så det både giver dyb mening og udpræget dansefeber. Det var en kæmpe oplevelse. Tak for det!

FOTO: CHRISTIAN HJORTH

FULDFED ERSTATNING FOTO: RASMUS WENG KARLSEN

Peter Sommer

Bedste: »Trentemøller var bare en fantastisk fest. Det fedeste show.« Værste: »Colafreaks var altså lidt skidt.«

Sidste år vandt de den eftertragtede engelske musikpris Mercury Prize for deres eminente album ’The Seldom Seen Kid’. Desværre har Elbow også selv været et sjældent syn på spillestederne herhjemme. Men i absolut sidste øjeblik blev Manchester-kvintetten tilføjet til Roskilde-plakaten, og de leverede en fin forestilling med udsøgte sange med sans for detaljen og dynamik. Muligvis på grund af den manglende turnévirksomhed var der godt med albuerum i Arena-teltet. Men Elbow er et ambitiøst orkester med store armbevægelser og en stort anlagt

lyd med både blæsere og strygere, og den passede glimrende til den store scene. Centreret omkring Guy Garveys fremragende og fyldige stemme bød bandet på en sofistikeret vekslen mellem det rolige og det rockede, det smukke og det støjende – fra den politiske ’Leaders of the Free World’ til den poetiske ‘Mirrorball’. Og ligeså såre sympatisk og helt nede på jorden deres sceneoptræden var, ligeså opløftende var deres sange. Afsluttende med den højtragende hymne ’One Day Like This’ med omkvædet »Oh, anyway, it’s looking like a beautiful day«. Og det var i forvejen en særdeles smuk tredjedag på festivalen, men den blev lidt smukkere i selskab med Elbow. CHRISTIAN BOIER SOUNDVENUE

Cosmopol Lørdag 18.00

Mellemøstlig bryllupsmusik, hiphop-bangere, Disney-sange, dubstep og alt der imellem i ét hæsblæsende dj-mix. Det kan ikke gå galt på en festival, der hylder mangfoldigheden, og det gjorde det så sandelig ikke, da de tre dj’s Langefi nger, Aage Jæger og DJ LeBon indtog Cosmopol med deres træfsikre vinyl-udfoldelser. Den Sorte Skole har de seneste år været en sikker party-starter på Skate-arealet, men kunne nu endeligt modtage den fortjente hyldest fra publikum på selve festivalpladsen. Trioen formår at forvalte de klassiske turntable-dyder fra hiphop-scenen til et dynamisk udtryk, der ubesværet glider fra genre til genre – og skaber nye undervejs – i en konstant jagt på næste klimaks. Således blev Kim Larsen tilsat et tungt groove pludselig særdeles cool, og Beatnuts kombineret med arabisk hornmusik fi k alle hænderne i vejret. Det var småt med overraskelserne i settet, som mest bestod af dele fra deres seneste mixtape ’Lektion #2’, men mod slutningen blev der plads til bragende dub-step, der fi k støvet til at rejse sig. Finalen var naturligvis reserveret til undergrundshittet ’Mere Strøm’, der som ekstra krudt fi k en god gang drum’n’bass i bagdelen og sendte folk dansende ud af teltet. ESBEN HJORT SOUNDVENUE


11

SØNDAG 5. JULI 2009

Hvad var din bedste og din værste musikoplevelse?

Hvad var din bedste og din værste musikoplevelse?

Bedste: »Trentemøller havde bare så god en energi. Det overraskede positivt.« Værste: »Nick Cave. Han var bare alt for vred.«

Ingeborg Gaarde, 25, Boligløs i København (Hjælp!)

Anders Knudsen, 25, Nordjylland

THE PAINS OF BEING PURE AT HEART

EKSTRAVAGANT AFROPOP AMADOU & MARIAM

Pavilion Lørdag 23.00

Arena Lørdag kl. 19.00

At lytte til amerikanske The Pains of Being Pure at Heart er på mere end én måde som at træde ind i en musikalsk tidsmaskine. Newyorkernes spinkelt støjende indiepop lyder, som var den undfanget i 1990 i et ekko af stilskabende grupper som Lush og The Jesus and Mary Chain. Og selvom de fi re bandmedlemmer selv er godt oppe i tyverne, cirkler versene stadig rundt

Når det kommer til afropop, er Amadou & Mariam de største. Damon Albarn er fan, Manu Chao er fan, og det var der adskillige tusinde andre under Arenas teltdug, der også enten var eller blev. For med den blinde maliske duos arsenal af gode popsange, var det et fremragende udgangspunkt for en fest. På papiret kunne showet synes lidt vulgært. Oveni de i forvejen feststemte sange var der dansere, et hav af svulstige basfigurer og keyboardmelodier, utallige trommesoli og ligeså utallige soli fra Amadou Bagayokos skinnende guldguitar.

Malk de Koijn: Koncerten var stadig i gang i nat, da Orange Press gik i trykken, men vi skulle da lige ha’ et billede med.

FRUSTRATION OG FORTRYLLELSE FEVER RAY FOTO: CHRISTIAN HJORTH

JESPER NYKJÆR KNUDSEN SOUNDVENUE

Micachu & the Shapes: en Mike Pattonsk rastløshed i sin tilgang til genrer

ARTPOP UNDER HÅRDE VILKÅR

EMIL KRAGH-SCHWARZ SOUNDVENUE

I GOT YOU ON TAPE Odeon Lørdag kl. 18.30

I Got You on Tape: foldede drømmenes faner ud

Fordybelse er næppe et ord, som optræder særligt ofte i festivalprogrammets miniparlør. Ikke desto mindre var det netop, hvad vokal-vidunderet Jacob Bellens og de tre resterende orkestermedlemmer i danske I Got You on Tape formåede at kanalisere ud til publikum på Odeon lørdag aften. Og man både undrer sig over og beundrer den komplet kompromisløse og indadvendte tilgang, som prægede den mærkværdigt dragende koncert. Her var ingen crowdpleasende attitude. Til gengæld var der connaisseur-rock med

Astoria Lørdag 20.00

eftertænksomhed, tålmodighed og lange skarprettede numre med ornamenter, som tillod sig at folde drømmenes faner ud uden fuglekvidder og overflødige bemærkninger. Koncerten bød på flere nye og lovende takter fra kvartettens kommende, endnu unavngivne tredje studiealbum, men stærkest stod unægtelig ’Hammertime’ og ’Sommersault’, som på hver deres vis illustrerede, at I Got You on Tape byder på et af Danmarks absolut største rockformater. Det var – trods den umiddelbart sky sceneoptræden – en koncert, som måske skræmte de nystrøgne indierock-skjorter væk, men som til gengæld gav plads til både omtanke og omhu hos et mere nysgerrigt publikum med sans for detaljer og eventyrlystne finesser. NICOLAS JESPERSEN SOUNDVENUE

SUNE ENGEL RASMUSSEN SOUNDVENUE

Gang Gang Dance skal ikke høre et ondt ord.

FOLD DRØMMENES FANER UD

MICACHU & THE SHAPES

Rygterne om internethypede Micachu var tilsyneladende ikke nået til Dyrskuepladsen, hvor et halvtomt Astoria satte scenen for den 22-årige brites Danmarksdebut. Dertil satte lydproblemer og tekniske drillerier hårde vilkår for en koncert, der ellers havde potentiale til at udvikle sig til en festivalens mest interessante. Micachu er uddannet i komposition, og med duoen The Shapes er det ikke så meget teknisk ekvilibrisme som kompositoriske flabetheder, der er i fokus. Med en Mike Pattonsk rastløshed i sin tilgang til genrer og strukturer bedriver Micachu, hvad der kort kan kategoriseres som avantgardepop. Pop, fordi der bag de larmende grovkornede guitarriff og fjollede grooves, den tunge synth og abrupte temposkift pulserer en sikker og ørehængende melodisk fornemmelse. Og dette melodiske gehør holdt trods alt Astorias beskedne publikum inden for teltdugen, trods knas med et lejet keyboard, lange pauser hvor Micachus hjemmebyggede miniguitar (kaldet en ’chu’) skulle stemmes, samt en noget ujævnt mikset vokal. Forrygende numre fra debuten som ’Just in Case’ og ’Golden Phone’ fik dog arbejdet koncerten op, og den unge trio tog da også modvinden med indbyrdes smil og vindende charme.

CHRISTIAN BOIER SOUNDVENUE

FOTO: STEFFEN JØRGENSEN

omkring teenagetidens stormfulde forelskelser og forvirrede søgen efter identitet. Lørdag aften skulle bandet åbne døren til denne ungdomsværelsets lukkede verden og invitere Pavilionscenens publikum indenfor. Men de sødmefulde melodier fra bandets selvbetitlede debutalbum, der udkom tidligere i år, havde længe svært ved at slippe fri af en mudret grød af lyd. Det samme gjaldt frontmand Kip Bergmans anæmiske vokal, der tilfører albummet den helt rette stemning af uskyld og usikkerhed, men som her druknede under de hvæsende guitarer og boblende bas-spor. Mod slutningen kom der dog mere facon over femkløveret, som blev båret frem af et velvilligt publikum. Pludselig kunne man faktisk høre det håndelag for melodisk støjpop, der lover godt for det videre bekendtskab. Men denne aften rakte de rene hjerter desværre kun halvvejs.

Karin Dreijer Andersson er en kvinde i kontrol. Både over sig selv og sit udtryk. Og hun er en kunstner uden ansigt. Fever Rays midnatsmesse blev således afholdt uden spotlight på scenen og med slørede billeder på storskærmene. Man anede kun konturerne af hendes tøjstil, der mindede lidt om Madam Skrald fra Fragglerne. Problemet var bare, at første halvdel af koncerten var til at smide ud. For mens det var helt bevidst, at man ikke skulle se hende, så var det helt sikkert ikke tilsigtet, at man ikke kunne høre hende. De massive mikro-

Men det blev udført så overlegent og med så megen glæde, at det ikke gjorde det mindste – faktisk tværtimod. Bagayoko er en imponerende guitarist, og duoens vokaler blev derudover bakket op af et fremragende backingband, der især udmærkede sig ved en afsindigt funky trommeslager. De kunne deres kram, og publikum var med. Der blev klappet i takt, danset, smilet og sunget med på sange, de færreste kendte. Koncerten led en anelse under, at mange af sangene er så ens, at de kan være vanskelige at skille fra hinanden. På den anden side er de alle sammen så gode, at man kunne have tilgivet langt mindre afveksling. Der var lagt op til fest, og en fest blev det.

FOTO: CHRISTIAN HJORTH

The Pains of Being Pure at Heart: De rene hjerter rakte kun halvvejs

Arena Lørdag kl. 24.00

fonproblemer blev først løst midtvejs, og det ødelagde illusionen og indlevelsen. Men derefter blev frustration afløst af fortryllelse. Et pænt proppet Arenatelt havde set lyset i hendes mørkladne, men dog melodiøse synthpop, der både er dvælende og dyster. En musik der er tilbageholdende rent rytme- og tempomæssigt, men som er fremme i skoene rent kunstnerisk. Med bløde beats og forvrænget stemme lød det lidt som Enya på syre. Og takket være blinkende lamper, laserlys og et levende liveband kom teltet i en trancelignende tilstand, og sidste halvdel af seancen gav kuldegysninger i den varme sommernat. Men kontrollér lige mikrofonen næste gang, Karin.

FOTO: STEFFEN JØRGENSEN

FOTO: CHRISTIAN HJORTH

MELODIERNE GEMTE SIG

Bedste: »Labrassbanda havde masser af horn på. Fed akustisk techno. Alle dansede.« Værste: »Socalled troede jeg bare, der var mere i. Det var ikke, hvad jeg havde håbet.«


12

e f i L

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Kajsa Gullberg, Designer og prisbelønnet fotograf, der netop har udgivet fotobogen ‘Eyecatcher – Portraits from Roskilde Festival’.

Hundredetusinde ansigter

Holger Der var tæt, men de rød-hvide tophuer fra Find Holger Camp vandt velfortjent årets lejr ’09. Festival-talsmand Esben Danielsen trak spændingen, men så kunne jublen også bryde ud. Klokken er kun et par minutter over tolv, da en lille eksklusiv skare af medier og repræsentanter fra Roskilde Festival mødes på sydsiden af tårnet i Agora J, klar til at overbringe Find Holger Camp en meget glædelig nyhed. Lige på den anden side ligger den stadig intetanende lejr. Men da de ser kameraerne komme imod dem, er Holgerne og Holgerinderne godt klar over, at deres hårde arbejde har båret frugt og festivalbilletter. EN SIDSTE VURDERING Men lejrens glæder forstummer kort, da Esben Danielsen siger at Camp of the Day-panelet lige er ude for tage en sidste vurdering af to finalister – deriblandt dem. Den

fandt sejren

isnende frygt for at have jublet for tidligt kryber gennem de rød-hvid-stribede. Men efter et par bevingede ord afslører Esben Danielsen, at det netop er deres lejr, der har vundet titlen som Camp of the Year 2009. »Har vi vundet?«, »Vi har vundet?« råber de vilkårligt, hopper rundt og omfavner hinanden i vildskab. Jublen bliver ved og ved og de ’rituelle’ sange, som Boten Anna og andre kitschede hits bliver smidt på det bolsjefarvede anlæg. GENNEM TYVERI, BRÆK OG HASTIG PLANLÆGNING De glade Allerød-venner har måttet gå en del igennem, før den endelige forløsning kom. Deres bil blev stjålet, Thomas knækkede sig i teltet og mest imponerende: De var først endelig klar til festivalen for lidt over en uge siden. »Det var meget last mi-

nute. Vi fik de stribede trøjer onsdag i sidste uge og tophuerne kom torsdag,« forklarer Brian Pilgren Mortensen, som det kun lige er lykkedes at hive ud af den vilde jubel, der forsætter bag ham. Ideen til vinderlejren kom efter en godt tænkt Roskilde Festival-problematik; at blive væk fra hinanden! »Vi farede altid vild fra hinanden oppe ved Orange,« fortæller Bue Tidemann, og forsætter »Og ja, så så vi jo, hvordan TopGun-drengene vandt sidste år og tænkte, ’Det kunne vi gøre bedre’.« FESTIVALÅNDEN Noget af det, der gjorde

FOTO : MICH AEL FLAR UP

en måde, de aldrig kunne finde på resten af året. Ja, selvfølgelig er der dem, der bare ligger kanonfulde i deres telt i en uge. Men de virkelig interessante er dem, der endelig har fundet et lille hul i virkeligheden, hvor de kan få lov til at tage en pause fra at føle sig forkerte. Og almindelige. De kan lukke op, tage ind og fylde sig selv ud. De tager røde øjenvippå. Store ind per ge ta , op e kk sløjfer. Skæg, lu n ka De paryk, hullede og fylde sig selv ud. De bukser. Blåt læbestift. Dét er tager røde øjenvi pper de interessante ansigter. på. Store sløjfer. Skæg, Jeg folder paryk, hullede bukser. mig selv ud, når jeg er på festival. Det må er Dét Blåt læbestift. man godt. Jeg er går ikke i bad gt si an te an ss de intere i en uge, men har alligevel en sidemand når jeg spiser. Men hvad med bag ved Næsten altid i hvert fald. alt det? Hvem er de under I midthalvfemserne nægderes snavs, deres brantede en af mine veninder dert, ekstase, udmattelse, faktisk at sidde ved siden forelskelse? Hvad gør det af mig. Hvis du kigger på ved os at være sammen mine festivalfødder, som med hundredetusinde jeg har foreviget med min fremmede ansigter i en kameralinse, forstår du uge? Uden helle. måske hvorfor. Jeg synes helt personRoskilde Festival er steligt, at det er meget intimidet med hundredetusinde derende at vandre rundt ansigter, der lever, fordi med så mange mennesker de må. så tæt ind på mig. Men der Og herregud, hvor er en bonus. Roskilde er kunne vi trænge til noget et tidsbegrænset frirum. mere af Roskildes frie og For én uge lukker menneåbne sind de resterende skene sig op og lever helt 358 dage af året! ud og møder hinanden på Man kan se det i ansigterne på dem. Man kan fornemme øjeblikkene mellem støj og kaos. Mudder og støv. Druk og røg. Også musikken klatrer ned fra scenerne, drysses som fe-støv over publikum og afspejler sig i festivalgæsternes trætte, kærlige, eksalterede, våde, berusede eller lukkede øjne. Manifesterer sig i deres ansigter.

I går kunne du finde rapperen Jooks på en af kondicyklerne i Climate Community. Her kan du som en del af Green Footsteps-kampagnen selv lave strøm og oplade din mobil. Jooks spillede på Pavilion i onsdags, men har også sat sine grønne fodspor på festivalen. »Det er så lidt, der skal til for at gøre noget godt for klimaet,« siger rapperen.

udslaget for den strenge jury, var blandt andet, at Find Holger Camp virkelig havde

skreget og Der bliver råbt , Holger ’e ge an m hujet , da de hj er emme. indser, at sejren

roskilde haiku n h er e n a k l u v e S Oplyses af nøgen krop Så kører kussen

fanget festivalånden. Dagligt spredte Holgerne sig ud over alt på pladsen, og når de blev fundet, kunne de blive bragt tilbage i bytte for en bajer. »I er åbne og deler gerne en fest med alle andre,« sagde Esben Danielsen ved overrækkelsen. Find Holger Camp har dog ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. »Vi vender tilbage næste år,« siger Brian Pilgren Mortensen, og forsætter: »Vi har allerede en række

L FLA RUP FOTO: MICHAE

Et ekstatisk publikum i blåt scenelys. Smat, øl, tissemænd og bryster. Svedende, råbende stjerner på scenen. Mere smat, mere øl, telte, telte, telte, Orange Scene, øl, bryster, fulde mennesker, skæve, tissende. Sjove, for dem der synes, at alt er sjovt. Men også for dem der synes, at alt er forfærdeligt, så de kan bekræfte sig i, at de lever det rigtige liv på den anden side af hegnet.

N TINE CHR ISTENSE FOTO: LEN E KRIS

Orange Press har givet blyanten videre til kendte, ukendte og überkendte gæsteskriblere, der hver dag vil smide Roskilde-stemning i hovedet på dig lige her.

Jooks sætter grønne fodspor på Roskilde

tiltag, bl.a. den sort-gule ’onde’ Holger, en blå hund og pyramidetelte.« Med den udmelding er barren for næste års Camp Of The Year allerede sat højt. Så er spørgsmålet bare, om nogen kan vippe dem af tronen. SØREN FOLKE LARSEN

Første festival Mange tilbud, svære valg Øl, musik, sol, mad? Malte

Vores skæg gror vildt

Cecilia

Som en gammel sut Fæl sved og urin blandes Kvæler alle dyr Bliver vi på Roskilde Li’ til det er slut L o u is

UnPlugged er kun udtryk for skribentens mening. Kommentarer modtages på orangepress@roskilde-festival.dk eller sms til rf avis + din besked til 1204.

KA


14

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Hold branderten i live Gider du ikke hjem til rudekuverter og virkelighed, så er der rig lejlighed til at fortsætte festen efter Roskilde ’09. Her er nogle af de fedeste fester i den kommende tid: 16. til 19. juli fyrer Oasis den af til Benicàssim i Spanien. På Reading Festival i England den 28. til 30. august kan du blandt andet genhøre Faith No More, hvis du missede dem fredag, og i Gøteborg går de amok til Way out West mellem 13. og 15. august, og samme weekend brager Beat Day igennem i København med bl.a. Mew og Basement Jazz på programmet.

Klar, parat ..! Til tonerne af selveste Final Countdown blev de afklædte festivalatleter linet op på startlinjen. Da klokken ramte 14, blev de sendt ud på årets udgave af Roskilde Festival Radios legendariske nøgenløb. Årets vinder: Hr. Hans Christian Andersen

Nordisk til nice price Orange Press, Chili John og hans kammerat Harly stikker snuden i de hjemlige kødgryder og smager på festivalens nordiske sortiment. Det er noget, rock-kokken og Roskilde-veteranen Chili John – i mange år henholdsvis scenemester og mesterkok på Arena og berømt for sin Texas Chili – kan lide. Årets vinder fandt vi ved Sejlene. FOTOS: MARIE JOENSEN

PØLSE MED RIGTIGT KØD

PRIS: 55 KR.

»Det er en god pølse, der smager af meget og virker som om, at der er kød i den,« siger Chili John. Vi sidder ved nogle småklistrede træborde i en næsten fyldt hal med høj lounge-musik og har købt urtesuppe med grillet medister i Monas Køkken. Eller det vil sige, vi troede, vi købte urtesuppe. »Det er en oksekødssuppe, så det ville være mere passende, hvis den hed gullasch-suppe. Den minder om noget, man kan få på de tyske motorveje,« siger Chili John og understreger, at det altså er positivt. Hvis man skulle være tvivl.

FLAD GAMMELDAWS FORNEMMELSE

Best of ... RG AA BI AS NØ FOTO S: TO

RSEN RD PEDE

PRIS: 75 KR.

På et enormt, gult skilt i bunden af hallen reklamerer Bay of Pigs med flæskesteg med sovs og kartofler, så det køber vi. »Det ser lidt blegt ud,« siger Harly. »Kartoflerne er ikke gode. De har været vakuumpakkede og mangler salt,« siger Chili John og hælder to små breve ud over paptallerknen. Det er en ordentlig stak flæskesteg, men nogle – ifølge Harly - lidt for hårde svær, og en lille portion rødkål og syltede agurker. »Det er institutionsmad, og når det bliver serveret for pensionisterne, vil de sige: Det smagte ikke helt sådan her, da vi var unge,« siger Chili John. »Det hele er fra dåse, men flæskestegen er okay,« slutter Harly.

FRISK SOMMERSUPPE

PRIS: 35 KR.

»Mmm, den smager virkelig godt og er helt tilpas varm og velsaltet,« siger Harly og stikker igen sin ske ned i den grønne suppegrød med en topping, der ligner tvebakker. Vi har købt ærtesuppe i Manfreds, og de to Roskilde-veteraner synes, det er vældigt forfriskende. »Det er en meget positiv oplevelse. Især til den pris. Og så fungerer det rigtig godt med de hjemmelavede croutoner,« siger Chili John, men ellers er maden tilsyneladende så god, at de to herrer for en gang skyld er blevet mundlamme og slubrer lystigt suppen i sig.

DEJLIGE DELLER

PRIS: 50 KR.

Osen i Delleboden er så tyk, at man allerede i den korte kø får en lille teaser på den madoplevelse, der venter. Vi køber en menu 2 med en hvidløgsfrikadelle, en chilifrikadelle, tzatziki og stegte kartoffeltern. »Chilidellen kan ruske liv i enhver sløv festivalgæst,« siger Chili John. Det er store ord fra en mand, der brugte chili i maden, før den stærke, røde sag blev hvermandseje. »Tzatzikien er dejlig cremet og ikke vandet, og kartoflerne smager virkelig godt. De er godt salte og krydrede,« siger Harly. De to herrer er enige om, at vi godt kan være stolte af at præsentere nationalspisen á la Delleboden for de udenlandske festivalgæster. DITTE CLEMEN


15

SØNDAG 5. JULI 2009

Blitz

Cowboyshorts

Af trendspotter Lars Rønne og journalist Morten Grønborg.

3 vi kan li’ 1. Ida Fløche, 22 år fra Brønshøj, iført sommerlig denimkjole fra Topshop.

ALL DENIM

Det blå stof vi alle elsker Fra skovhuggere til catwalkmodeller. På Roskilde Festival er der dømt denimdesign. Det blå stof, der oprindeligt anvendtes til arbejdsbukser, er uden sammenligning det mest populære stykke tekstil på årets festival. Historisk kom cowboybukserne til verden i Nevada en kold decemberdag i 1870. Det var en lokal skrædder, der modtog en bestilling på et par solide benklæder fra en overvægtig skovhugger. Siden dengang er der løbet meget indigoblåt vand gennem åen, og designerne har konstant haft travlt med at designe og udvikle nye måder, hvorpå denim-materialet kunne bruges. Denim er efterhånden generisk inden for moden – og ses ofte sammensat med noget hvidt.

Som de fleste har bemærket, har afklippede cowboybukser været et hyppigt indslag på årets festival – og det er da også en af de beklædningsgenstande, der får kvindenumser til at tage sig bedst ud. Det har været en fornøjelse. Blitz ønsker fortsat god sommer – og tak for i år! På billedet ses svenske Amanda Malm, 22.

Hvad har du på? PATRIK NILSSON, 22, MUSIKER FRA GÖTEBORG I SVERIGE DET HAR JEG PÅ: »Sandaler af mærket Caterpillar, Lee Denim-jeans (som har været med på Roskilde Festival hele syv gange i træk), boxershorts fra Björn Borg og skovmandsskjorte fra et supermarked.«

DENIMDRENGENE Cool look på en svedig dag

Stilen holdes ved badesøen, trods varmen.

2. Thit Dyreberg, 25, fra Århus, moonwalker iført denimskjorte fra H&M og denimshorts fra Pace.

Vi var egentlig taget til badesøen for at kigge på bikinier – et overset emne i Blitz – men de to bob-spillende gutter ved søen kunne vi ikke undlade at fotografere. Hvem har så meget cowboystof på i dén varme? Man skulle tro at, billedet var opstillet til ære for os og vores denim-tema. Men den er god nok. Danske Nicolai Elbeck, 22, og Nicolai Lindroos, 21, begge HA-studerende, kører den cool stil – det er næsten som at se The Blues Brothers. Begge er i Levi’s veste, og begge er i øvrigt iført Ray-Ban Wayfarer. Solbrillen blev et ikon i en tidlig version i 1961 efter at have været vist i filmatiseringen af Truman Capote-klassikeren Breakfast at Tiffany’s.

3. Mette, 33, fra Roskilde viser denim-heldragt, købt i Prenzlauer Berg i Berlin.

Har du hørt..?

Genbrug Orange Press

Roskilde Festival er for de fleste lig med otte dages isolation fra omverdenen. Festivalen er derfor et slaraffenland for rygter og mere eller mindre gode historier, der florerer rundt mellem festivalgæsterne. Orange Press har lyttet til jungletrommerne og lavet en top-5 over årets rygter – vi kan på ingen måde bekræfte dem!!

KERSTIN BRUUN-HANSEN

yst t 1. Oasis er aetflrygte om, at det britiske bandblvaevrettage syg,

Blomsterbuket Vil du give kæresten en buket, men du har ikke lige nogen blomster? Intet problem, lav den selv! 1

2

var florerede Liam Gallagher Hele fredagen t så var fordi, og på. de kl m e O iv . bl et at m t ikke til de af program r va , af t se var krad eller fordi han

3. Michael Jackson lever!

I jagten på at opsnuse rygter fra den forgangne uge, er Michael Jacksons nt. genopståen flere gange blevet næv død s Pop af Historien lyder, at Kongen bare skulle have været ét stort mehed diestunt for at skabe opmærksom ge på tilba iere karr de nten og få den skra skinner.

5. René Dif er død!

2. Festivalen bliver 100 % vegetarisk fra næste år

Rygtet vil vide, at festivalens klimahe nsyn har taget overhånd, og at de for at skåne miljøet vil rense madboderne for kød i 2010. Et rygte, der ikke er faldet i god jord blandt alle dem, der ikke mener, at Buggi Burgeren vil være det sam me uden død okse.

esøen d a b i r e t t o r 4. Lort oge på årets festival har fået mangeb ergæblsteveret

s lø varm en, som i ugen Den vanvittige le vedet i badesø ler sandt, skul ho ta på ne ge er rin gt ry s vi H til at sp . på k t væ grumset at se holdt sig lang mere og mere være sved og ed sv t de la ve man måske ha fra badesøen.

sin egen konge Måske lever Michael Jackson altså, men til gengæld har Danmark mistet på campingoreret fl har især der rygtet, tro skal af pop: René Dif. I hvert fald hvis man al fortæller, at Univers lskab pladese Difs nen. redaktio på her arealerne og i sms-indbakken popstjernen ikke er gået bort – han er blot taget til Jylland.

Fold op. 4

Slå en knude på stilken.

5

Fold over. 3

Klip, riv eller flå strimler ½ ned. Rul den derefter sammen. Færdig dekoration. Tryk knuden ned over glaskanten. Stilken skal være udenfor, så du kan holde på den når du flytter eller bærer glasset. TAK TIL HANS DYBKJÆR, LORD OF THE ORIGAMI – FOLD MERE PÅ PAPIRFOLDNING.DK


16

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

FOTO: LÆRKE POSSELT

Roskilde fortsætter online Fik du ikke nok Roskilde, mens festen stod på? Eller vil du bare vide, hvad du gik glip af? Så hop ind på roskilde-festival.dk og gå amok i billeder, film og artikler fra årets solskinsbrag. Her kan du også læse nyheder hver uge og følge med i forberedelserne til næste års festival. Du kan også købe Orange Press-samlesættet til 40 kr. her. Vi ses online.

GEFION, STEEN OG

KÆMPEHUNDEN TOR Under broen, der forbinder camping East og West, ligger ’Bomhuset’. Orange Press pudsede gonzoholdet på husets helårsbeboere og deres flok af hunde.

Jeg har det som en skoledreng, da jeg banker forsigtigt på lågen ind til Bomhuset. En kvinde i en sort t-shirt med teksten ’Blótgruppen Sol – Roskilde’ ser os lidt an, før hun kommer hen og åbner. To sekunder senere snakker hun som et vandfald, og hendes hunde kommer ud, og de spiser slet ikke nogen. Kvinden hedder Gefion. Hun arbejder for Osted Mejeri, og hun har boet med sin mand Steen i Bomhuset i 12 år. Han piller atomkraftværker ned. I år er deres 13. festival. De er begge asa-troende, og deres datter er flyttet

hjemmefra, så under Roskilde Festival kommer en pige, der hedder Sidsel og bor i deres hus. Dette år har hun taget to veninder med. Gefion fortæller, at de blev en anelse overraskede, da de første gang så, hvor tæt teltene egentlig kom på deres hjem. Men det kom også bag på dem, hvor sjovt det er at bo midt i en festival. Der er dog lidt malurt i bægeret i år. ØREPROPPER I SOVEVÆRELSET De er ikke helt tilfredse med, at der står fire industristore anlæg og spiller om kap i deres baghave til klokken seks om morgenen. Tidligere var der en teltlejr, der bare festede og lavede lidt sjov. Men for første gang har det været nødvendigt at sove med ørepropper.

Gefion og Steen har fire hunde. Shika, den sorte fede, er 4 år Tyra, den sandfarvede, er 11 år Tor, den store brune og hvide, er 6 år Kraka, gammel og træt, holder sig inden døre, er mor til Tyra, og vel over 12 år.

»Vi har da overvejet at køre Harleyen ud klokken kvart over seks og starte den, for den har ikke nogen lydpotte,« siger Gefion, griner og klapper den største af hundene. Tor, som kæmpehunden hedder, ser på mig med svagt nysgerrige øjne og lægger sig så til at sove på mine fødder. Folk vader op og ned ad broen. Der skulle have været hængt afdækning op, men den forsvandt et sted i travlheden.

OFRINGER TIL GUDERNE Steen træder inden for døren og ser lidt på os. Tyra og Shika, de to andre hunde, snuser kort til ham, og der er stille i to sekunder, før han stikker en lap på størrelse med en mellemstor skinke frem og spørger, om vi vil have en bajer. Vi snakker om deres blótgruppe, som mødes nogle gange om året for at blóte, altså ofre til de nordiske guder. Den er ret ny, men der kommer rigtig mange og spørger til det, også under festivalen. De kan jo se ravneflaget og det store banner. Der er åbenbart rigtig mange asatroende på festivalen. Så der blev også afholdt en religiøs ceremoni i torsdags. For at sikre en

SÅ SKAL VI QUIZZE! Vis at du er campens ubestridte know-it-all og jord de andre med din grænseløse Roskilde-viden 1

Hvilken festival er ældst: Roskilde eller engelske Glastonbury?

2

Hvad hed festivalavisen før, Orange Press tog over?

3

Hvilke to bands er Peter Doherty særligt kendt for?

4

Hvor mange penge fyrer du og alle de andre gæster af i løbet af festivalugen ... til sammen? A) ca. 185 mio. kr. B: ca. 298 mio. kr. eller C: ca. 385 mio. kr.

5

Nogle gange må jeg ryste på hovedet og sige: Hvad er det for nogle mennesker, siger Gefion om at bo tæt på festivalfolket.

FOTOS: PER LANGE

god festival uden ulykker og måske med en anelse regn til at dæmpe støvet. »Men de hørte vist ikke efter det med regnen,« ler Gefion. Alt i alt er det nu dejligt at bo tæt på festivalfolket, mener hun. »Nogle gange må jeg ryste på hovedet og sige: ’hvad er det her for nogle mennesker’, men det er jo også sjovt.« SUNE URTH

Roskilde memories

FOTO: JENS DIGE ROCKPHOTO

Hvem står bag og arrangerer Roskilde Festival?

[ANTAL RIGTIGE SVAR: 0-1: Hmm, du burde drikke noget mindre eller bare skamme dig. 1-2: Beginner’s luck, men det kunne være værre. 3: Fair nok, Mette Medium, du ved da lidt om noget. 4: Du er bestemt ikke grøn bag ørerne – du kan score på den viden. 5: Du er et geni, som bør hyldes. Har du overvejet at blive medlem af festivalledelsen?] – Se svarene nederst på siden.

1984 : Tre vi ol in iste r øv et bord -bæ nk esæ t på er si g på Roski ld e Fe stiv al 1984.

Foto: Eri k Lin dstrøm .

SVAR: 1: Glastonbury. Den første af slagsen fandt sted i 1970, mens den første festival i Roskilde var i 1971. (Glastonbury har dog holdt nogle pauser en gang imellem, så reelt har der været flere festivaler i Roskilde). 2: Festival Globe. 3: Libertines og Babyshambles 4: Hele 385 mio. kr. (ifølge VisitDenmark). 5: Foreningen Roskilde Festival (der tidligere hed Roskildefonden)


Visit us next to the Orange Stage

Do you remember yesterday...? Buy pictures taken by professional photographers of this yearâ&#x20AC;&#x2122;s concerts and camping life at our stand right next to Orange Stage (as postcards, larger prints or have them sent by e-mail)

www.rockphoto.dk


18

ORANGE PRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Orange Press’ menneskepyramide: AC Langhår ikke kunne indhentes Event Teamet sjoskede tømmermændsramte rundt på pladsen for at lede efter deltagere til dagens menneskepyramide. Dagens bemærkelsesværdige rekordforsøg stod Team Drunk for. »zZzZzZzZzZzZzZ,« var den eneste kommentar, som vi kunne få ud af deltageren. Dermed ønsker vi AS Langhår tillykke med den samlede sejr, da de ubestridt fik 20 deltagere på den 1x1 meter store Orange Press-plade i onsdags. Der har været mange kreative forsøg, men vi besluttede, at den kvantitative del af konkurrencen er afgørende. Trods øl på pladen, akrobatiske atleter eller sovende fulderikker. Vi siger tak for i år ...

»My name is Edgard. I am a 27 year old Brazilian journalist, and my biggest dream is to take part in the Roskilde Naked Run 2009,« skrev brasilianske Edgard F. de Oliveira Jr. til Roskilde Festival. I går udlevede han sin nøgne drøm på festivalens regning.

som kuglelejer til højre og venstre.

SKANDINAVERE FORSTÅR NØGENHED Edgard mener, at der i Skandinavien er en bedre forståelse af nøgenhed end i hans hjemland, hvor det at være nøgen stadig er bizart. Derfor løber han nøgenløbet som en markering af nøgenhed uden et seksuelt fokus. Dog må han konstatere efter løbet, at ikke mange blandt publikum kunne abstrahere fra de dinglende kronjuveler. »De fleste tilskuere så ikke vores ansigter, men det er ok med mig, og det kan ikke ændre på denne kæmpe oplevelse,« jubler den n se ad pl Ef ter sidste nøgne brasilianer. ilia as øbet går br

Ø RG IA S N : TO B

i nøgenl de Oliveira neren Edgard F. sen mod ad pl r ve no he Jr. nøgenfeGringo Bar, hvor r. sten fortsætte

A ARD PED E R SEN

SVÆVER GENNEM LØBET Trods sit 80er-trendy og Bjørn Borg’ske Brasilien-

det rører ham ikke. Mens han småløber rundt på banen bliver smilet bare større og større og øjnene gløder. Hovedet bevæger sig

FOTO

»Det var som en tur på den røde løber ved Oscar-uddelingen. Fuldstændigt som at svæve,« konstaterer den 28-årige brasilianer efter løbet, hvor han ender som nummer sjok blandt mændene. Edgard F. de Oliveira Jr. ser nøgenhed som den bedste måde at være sammen med andre på, den bedste måde at mærke naturen og andres væsen. Derfor løber han nøgenløbet.

pandebånd vælger Edgard at starte nede i tredje række i nøgenløbet, og det står klart, at han ikke er med for at vinde. Som løbet skrider frem, daler han længere og længere ned i rækkerne, og allerede på anden af løbets tre runder bliver han overhalet af mange. Men

ROSKILDES NØGENLØB ET MUST Brasilianeren blev lokket til Roskilde af de

FOTO : TOBI AS NØRG AARD PEDERSEN

ROSKILDES NØGNE BRASILIANER I foråret modtog Roskilde Festival derfor en e-mail med bønnen: »I am very eager to run completely naked.« Den faldt festivalen pladask for, og Edgard har derfor sprintet gratis i årets nøgenløb. »Alene en mail fra en brasilianer, der har opdaget Roskiler »Nøgenløbet var som de Festival, fedt. Men der ber ved én lø de rø n de særligt på r tu en er tændt gen.« på nøgenløn li e d d u rmange bila c s O bet er både kult og kitsch, leder, han har siger Roskilde Festivals talsset fra festivalen. Det var et mand, Esben Danielsen. kald at få lov til at deltage, Viva Brasil! Og viva Rosmen musik og teltsovning kilde! ville han ikke have noget af. Kun nøgenløbet lokkede JESPER H. PEDERSEN OG den brasilianske naturist. ISABELLA HUNDT RØHMANN

Tag Orange Press med hjem aviser v y s e l l a t t e t me d æ s e l m Køb sa

r e d n i m s r e sid – 144 fra dit livs bedste festival!

Sælges søndag og mandag ved alle udgange og på roskilde-festival.dk

Alle minderne samlet ét sted

40,-

Alle 7 avise fra Roskilde Fest r ival 2009 – alle minde rne samlet ét sted !

FOtO: IngelIse søRensen

Alle udgivelser af Orange Pres s samlet i ét sæt

Friskpresset Festival avis – hve r dag !

choose

Din officielle avis på Roskilde Festi val 2009 · Pris 40,-


VERDEN IFØLGE METROXPRESS

SØNDAG 5. JULI 2009

Par efterlyst i hele Europa

Rupert Grint, der spiller Ron Weasley i Harry Potter-filmene, er blevet smittet med H1N1, også kaldet svineinfluenza. Det meddeler skuespillerens agent. Det er dog en mild form for H1N1, han er ramt af. Skuespilleren er allerede kommet sig og ser frem til at deltage i premieren på næste Potter-film, siger agenten. Den næste og sidste film i Harry Potter-serien, 'Harry Potter og METROXPRESS Halvblodsprinsen’, har premiere på tirsdag.

Parret, der bortførte deres 11 dage gamle barn fra et hospital i Esbjerg, kan være flygtet ud i Europa, mener dansk politi. Parret er nu eftersøgt via Europol, og politiet har offentliggjort billeder af dem. Det tvangsfjernede barn har abstinenser og kan være i livsfare METROXPRESS på grund af morens misbrug under graviditeten.

Lillesøster Serena vandt

METROXPRESS POLFOTO/ALASTAIR GRANT

Serena Williams vandt overlegent over sin søster.

72-årig brændte sin kone i hegn

En 33-årig er dræbt af flere skud i København. Politiet har anholdt tre mistænkte En 33-årig mand blev dræbt af skud i hovedet i Københavns Nordvestkvarter lørdag aften lidt over klokken 18. Drabet fandt sted foran Al Quds-skole på Theklavej mellem Frederikssundsvej og Frederiksborgvej. Manden er af udenlandsk herkomst og allerede kendt af politiet. han var sammen med en større gruppe, der sad og hyggede sig ved et bord foran skolen, da en bil kørte hen og åbnede ild. Politiet har anholt tre mænd, og de er i fuld gang med afhøringen, siger efterforskningsleder Henrik Vedel til Ritzau. Anholdelserne var mulige, fordi vidner havde set flere biler køre hurtigt væk fra gerningsstedet og skrevet registreringsnumrene ned. Den dræbte var muligvis klar over, at hans liv var i fare, for et vidne mener, at han bar skudsikker vest. »Jeg har lige aftjent min DRAB.

JENS DRESLING/POLFOTO

TENNIS. Serena Williams vandt Wimbledon-finalen 76, 6-2 over storesøster Venus Williams, som ellers var favorit på forhånd. »Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det er mig, der står mod trofæet. Hun vinder ellers altid«, siger mesteren til Politiken.dk. Serena brød Venus Williams, som ikke havde afgivet et eneste sæt i hele turneringen, to gange og vandt dermed sin tredje Wimbledon-titel i karrieren. Det er hendes 11. sejr i en grand slam-turnering.

Mand skudt ned

Muligvis var den dræbte klar over, at hans liv var i fare. Et vidne mener, at han var iført skudsikker vest.

værnepligt og tænkte, at jeg måske kunne gøre noget for offeret. Jeg mærkede ham på brystet og kunne mærke, at han bar skudsikker vest. Umiddelbart efter kunne

Saml dine venner og vær med når Copenhagen Moves inviterer hele byen til sensational street soccer, gadehåndbold, sæbekasse grandprix, cool musik, lækker mad, fede fester og meget andet på Israels Plads i København. Vi glæder os til at se dig.

Your street, Your game

SIGTELSE. En 72-årig mand fra Klovborg blev natten til lørdag sigtet for at have banket og dræbt sin 62-årige hustru. Han skulle have lagt hende ved et læhegn og sat ild til hende. Det var en forbipasserende, der så flammerne fredag aften og tilkaldte politiet. Den 72-årige mand var ikke hjemme, da de ankom til stedet, men han kom hjem kort efter med en trailer med haveaffald – tilsyneladende uvidende om tragedien. Manden nægtede at udtale sig, oplyser politiet. Parret har tre børn sammen, skriver eb.dk. METROXPRESS

Cancellara starter i gult

Kom ind i kampen

Tilmeld dig på cphmoves.dk

POLFOTO

Potter-stjerne ramt af svine-influenza

��

jeg høre hans dødsrallen, og var klar over, at han var færdig – der var ikke noget at gøre,« siger et anonymt vidne til eb.dk. Ifølge DR Nyheder mener

politiet, at der kan være forbindelse til et mord i onsdags, idet et familiemedlem til den dræbte bor på samme vej, hvor der blev skudt i dag. METROXPRESS

CYKELLØB. Team Saxo Bank-rytteren Schweiziske Fabian Cancellara vandt første etape af Tour de France. Han kørte 19 sekunder hurtigere end den næstbedste, spanieren Alberto Contador. De danske ryttere kom ind som nummer 41, 54 og 129. METROXPRESS


orange Press 2009 - søndag  

The official newspaper at Roskilde Festival 2009

orange Press 2009 - søndag  

The official newspaper at Roskilde Festival 2009