Bikiniens bekendelser

Page 1

VELKOMMEN til RosengĂĽrdcentrets nyhedsbrev

no. 34


[ JUNI / BADETØJ GENNEM TIDEN ]

Den danske stjernefotograf Mary Willumsen blev i 1910’erne arresteret for at tage kunstneriske billeder af kvinder på badeanstalter. Sigtelsen frafalder heldigvis, selvom billederne af de afklædte kvinde bliver set som uacceptabelt.

BIKINIENS BEKENDELSER Tænk, at din bikini, badedragt og det ellers så beskedne stykke lycra fortæller hele historien om kvindefrigørelsen. Fra tunge badekjoler til topløs strandmode. Der er sket en del med badetøjet, siden borgerskabet begyndte at dyrke strandlivet i 1800-tallet. Her får du badetøjets historie.

Af Diana Ebba Ø. B. Pedersen / Foto: Scanpix

34

FYNS STØRSTE UDVALG


[ JUNI / BADETØJ GENNEM TIDEN ]

D

er er noget ganske særligt over den bikini og badedragt, du lige om lidt skal ud at lufte på de danske badestrande. Udover at befri din krop fra mange måneders indespærring, så fortæller dit badetøj en ret så vigtig historie nemlig historien om kvindefrigørelsen! For ligesom kvinden er krøbet ud af korsettet, er kommet på arbejdsmarkedet og ind i bestyrelserne, så har badetøjet fulgt kvindens frigørelsesproces, som med tiden bliver mere og mere kompleks. “Bademoden fortæller jo meget tydeligt, hvor vi står i dag. Vi oplever, at synet på og normer for seksualitet og nøgenheden ikke udelukkende bliver mere og mere frigjort, men at nogle perioder i historien er mere liberale og frigjorte end andre,” understreger Mette Byriel Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet og har køn og seksualitet som speciale.

sign vil skabe rystelser blandt verdens befolkning. Derfor opkalder han den todelte badedragt efter øen Bikini-Atoll i Stillehavet, hvor man på daværende tidspunkt foretager atomprøvesprængninger. Og bikinien rammer da også som en atombombe, da den bliver annonceret den 5. juli 1946. “Folk bliver så forargede over bikinien, at den bliver forbudt af Vatikanet i flere katolske lande - ja, selv USA laver forbud mod at vise sig i en bikini, fordi

ANDEN VERDENSKRIG ER ET GODT EKSEMPEL PÅ, HVORDAN VERDENSSITUATIONEN HAR PRÆGET BADEMODEN.

Bikinien bliver forbudt Ligesom resten af modeverdenen og de tendenser, vi ser i verdenssamfundet, så er badetøjet i høj grad også påvirket af samfundet omkring os. “Anden verdenskrig er et godt eksempel på, hvordan verdenssituationen har præget bademoden,” fortæller museumsinspektøren og tilføjer, at hvor bademoden før krigen er langt mere dækkende og består af løse stoffer med flæser, så har 40’ernes mode langt mere fokus på det kvindelige i form af vipsetaljen og brystpartiet, der skal fremhæves. Under krigen er man tvunget til at tænke praktisk og må sy sit tøj om. Men efter krigen skal der ske noget nyt. Folk får flere penge mellem hænderne med Marshall-hjælpen, kulørte magasiner med filmstjerner begynder for alvor at tone frem, fjernsynet bliver født, og vi går gennemsnitligt i biografen 17 gange om året i Danmark. “Derudover kommer kvinderne i kølvandet på krigen på arbejdsmarkedet, hvilket gør dem mere frigjorte - ikke bare økonomisk, men også i forhold til at turde frigøre sig og vise lidt mere af sig selv,” fortæller hun. Men den helt store revolution inden for bademode sker i 1946, hvor franskmanden Louis Reard opfinder den todelte badedragt, som på ganske chokerende vis afslører kvindens maveskind og navle. Den franske designer er godt klar over, at hans de-

den er for afslørende og viser kvindens hellige navle. Den katolske kirke og USA mener, at kvinder iført bikini vil forstyrre den offentlige orden. De ser den i det hele taget som amoralsk,” fortæller Mette Byriel Thygesen og griner. Og selvom de fleste kvinder i dag har op til flere bikinier liggende i skuffen derhjemme, så bliver der den 5. juli 1946, hvor Louis Reard sender bikinien på gaden, ikke solgt en eneste. Først i 1950’erne begynder filmstjerner som Brigitte Bardot, Marilyn Monroe og Rita Hayworth at vise sig i den praktiske beklædningsgenstand både i deres filmroller og i privaten. Derefter tager bikinien fart og bliver et regulært modefænomen. “Der sker en amerikanisering både under og efter anden verdenskrig, så da Hollywood-stjernerne på trods af forbud begynder at vise sig i den todelte dragt, bliver den også et europæisk modefænomen - også på trods af den katolske verdens modvilje,” fortæller Mette Byriel Thygesen. Befri brysterne - for en tid! Men helt frigjorte er kvinderne ikke endnu. For hvor 40’ernes og 50’ernes bikinier og badedragter nok viser kvindens former, så pakker de brysterne ind i spidse former, så de ikke ligner naturlige bryster. Og trusserne er langt fra afslørende - de minder mest af alt om mormortrusser. Men der er forandringer på vej. “Slutningen af 60’erne og 70’erne er en klar brydningstid mellem gamle og nye normer. Og her for

Fortsættes >

FYNS STØRSTE UDVALG

35


andrer bademoden sig ved helt at forsvinde! Kvinderne smider ganske enkelt bikinioverdelen og går i stor stil topløse rundt, når de er på stranden eller soler sig i haven. Brysterne skal slippes fri og dermed også kvinden. De skal ikke pakkes ind og formes kunstigt,” forklarer køn- og seksualitetseksperten. De frie badebryster bliver et normalt syn i 70’ernes middelklassedanmark og er et oprør mod 50’erne og begyndelsen af 60’ernes svar på korsettet; nemlig vipsetaljen og spidse bryster. “Hængebrysterne bliver hyldet, fordi de gør op med tidligere tiders indespærring og dermed også kvindens indespærring,” forklarer Mette Byriel Thygesen. Men hvor der er en bølge af naturlighed i 70’erne og en hyldest til kvinden, så kommer der i 80’erne og 90’erne en modbølge til det naturlige. Der er en øget kropsbevidsthed, fitnesskulturen med Jane Fonda og Charlotte Bircow bryder langsomt igennem, og kroppen skal være trænet. Bademoden bliver mere og mere afslørende op igennem 80’erne og ind i 90’erne. Den kalder på g-strenge og speedos til mænd, og kvinderne går enten i badedragter eller bikinier med “high cut”, som skal forlænge og dermed forme benene. Men selvom bademoden bliver mere og mere afslørende, så mener Mette Byriel Thygesen, at kvinden i virkeligheden dækker sig mere til ved at forme sin krop. “Der er en enorm kropsbevidsthed. Hvor kvindekroppen i 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet bliver formet af et korset, så er der på mange måder også tale om, at kvinderne lader deres kroppe kunstigt forme gennem fitness og sport,” siger hun og tilføjer, at det ikke-naturlige bliver dyrket med makeup og olier, der glinser. Det er en naturlig del af strandbilledet i 80’erne og op i 90’erne, hvor neonfarven, fedtsugninger og solariekulturen for alvor vinder frem i forsøg på at præge strandkroppen. ”Kvinderne er nu kommet på arbejdsmarkedet, har fået fri abort og har i højere grad retten til at gå klædt, som de gerne vil. Det handler om, at man udviser kontrol over sit liv. Og så er det jo også en måde at vise, at man går op i andre ting end børnepasning og madlavning,” forklarer eksperten.

#freethenipple og fremtidens bademode Der er ingen form for blufærdighed, når det gælder bademoden i 80’erne og 90’erne. Til lyden af New Kids On The Block ligger kvinderne topløse på stranden og blotter gerne balderne i en neonfarvet g-streng. Men nøgenheden får sin bratte slutning med internettets udvikling i midten af 90’erne, hvor nettets indflydelse medvirker til usikkerhed og idealisering af kvindekroppen, så vi i langt højere grad gemmer vores kroppe væk. “Det skaber en perfekthedskultur i 00’erne og 10’erne, som også kommer til at præge bademoden med tråde tilbage til 50’ernes og 60’ernes trends. Her får badedragten med “low cut” et comeback, som dækker både mave og en smule af hofterne til. Det uperfekte skal gemmes, og med badedragtens comeback kan vi skjule en delle, strækmærker og ar,” siger Mette Byriel Thygesen og forklarer, at det helt sikkert er et skridt tilbage i forhold til kvindefrigørelsen, men at det skyldes, at vi i langt højere grad bliver eksponeret for perfekte kroppe, som oven i købet bliver retoucheret og ændret på grund af teknologiens kunnen i dag. “Der er tale om en generel usikkerhed i vores kultur, som gennemsyrer hele samfundet og får os til at holde os væk fra fællesbad i skolerne og dække os til på strandene, hvis vi ikke er perfekte i digital forstand,” forklarer hun og tilføjer. “I dag kunne de fleste kvinder ikke drømme om at ligge topløse på stranden. Det bliver der set skævt til,” siger hun. Men der er en modreaktion på vej. Med kampagner på de sociale medier som #freethenipple kommer vi til at se et modsvar og tager så at sige brysterne tilbage igen. “Jeg tror, vi kommer til at se en modtendens til det kropsforskrækkede billede, vi oplever nu. Da en masse unge kvinder i sommeren 2015 demonstrerer med topløs badning på Svanemølle strand i det københavnske, aner vi et opgør, der minder om de frigørelsestanker, vi ser i 70’erne. Brystet skal igen befries og afseksualiseres,” slutter Mette Byriel Thygesen.

1950

[ JUNI / BADETØJ GENNEM TIDEN ]

36

FYNS STØRSTE UDVALG

1990

1960

I DAG KUNNE DE FLESTE KVINDER IKKE DRØMME OM AT LIGGE TOPLØSE PÅ STRANDEN. DET BLIVER DER SET SKÆVT TIL.


1910

1900

TIDSLINJE

BADEMODEN GENNEM TIDEN 1700-tallet Glem alt om bikinier og badedragter. 1700-tallets badetøj til kvinder består af lange kjoler, som er designet af særligt tungt stof, som ikke bliver gennemsigtigt og afslører kvindens hud. Tøjet er umuligt at svømme i og kan stort set kun soppes i. 1800-tallet Borgerskabet begynder for alvor at dyrke strandlivet. Men 1800-tallets moral kræver, at badetøjet er lige så anstændigt som almindeligt tøj. Badetøjet dækker derfor næsten hele kroppen. Kvinderne bruger stadig badekjoler og hertil sko, strømper og kyse.

1920

1900-1910 Omkring år 1900 kommer den uldne heldragt uden ærmer til verden - også til kvinder, hvilket skaber en del forargelse! Den er upraktisk, men den bliver også mest brugt til at soppe i. I 1909 bliver den australske svømmer Annette Kellerman arresteret i USA for at smide nederdel og kun bade i underdragt. 1920’erne Snart går der mode i badetøjet, og mænds og kvinders badetøj bliver mere og mere forskelligt. 1920’ernes vilde og relativt frigjorte garconne-piger begynder at vise sig i kropsnære, farverige badedragter uden ærmer og med meget korte ben. 1930’erne Mændenes heldragt blev afløst af badebukser. 1940

1940’erne Badedragter bliver lettere i materialet, og Hollywood-stjerner kaster glamour over den ellers så udskældte beklædningsgenstand. Badedragtens snit bliver en anelse højere i benene, og designet er mere kropsnært. 1950’erne I midten af 1950’erne bliver badedragten med et gennemsigtigt materiale over maven populær. Det er ikke helt en bikini, fordi den dækker maven lidt mere til, men er til gengæld mere accepteret på stranden. 1960’erne Det hurtigttørrende og elastiske lycra bliver opfundet. Nu er det slut med at bade i tungt, slasket bomuld og uld. I begyndelsen af 60’erne bliver bikinien for alvor et acceptabelt og moderne alternativ til badedragten.

2000

1970

1970’erne Bikinien og badedragten bliver mindre i designet og mere afslørende. Men en stor trend er faktisk, at man helt undlader bikinioverdelen og både bader og går topløs på stranden. De frigjorte 1970’ere er i gang. 1980’erne Begrebet “high cut” med sin høje benudskæring bliver for alvor populær på både bikinier og badedragter. G-strengen bliver et almindeligt syn på badestranden, men den henter i virkeligheden sin inspiration fra indianerstammer i Amazonas i Brasilien, som igennem århundreder har brugt den form for beklædning. 1990’erne Bademoden er nu officielt blevet en selvstændig del af modebranchen. Der er penge i den lille beklædningsgenstand. Både bikinien og badedragten bliver mindre, og mindre - men mere og mere opsigtsvækkende i sin farve i form af neonfarver. “High cut” er et must, og bikinioverdele med halterneck bliver populære. 00’erne og 10’erne Bademoden tager tendenser fra 50’erne og 60’erne med sig. Både badedragten og bikinitrussen vokser i størrelse og dækker numsen. Bikinioverdelen er ikke længere så afslørende og dækker mere af brystet. 2016 -? De naturlige bryster kommer sandsynligvis til at spille en større rolle i fremtidens bademode, og vi tager 70’ernes frigjorte mode til os. FYNS STØRSTE UDVALG

37


[ JUNI / BADETØJ GENNEM TIDEN ]

HOT UNDER SOLEN

Trænger din samling af gamle bikinier til en opdatering? Så er der godt nyt under solen. Sæsonens bud på bademoden har aldrig været større og mere varieret. Regn med at blive den hotteste sild på stranden!

Missya overdel 19995, trusse 14995 Tryde Andrés

Overdel 480,- , skirt-trusse 300,Change

Tommy Hilfiger bikini 600,Affäire

Overdel 350,- , trusse 160,Hunkemöller

Overdel 330,- , trusse 200,Change

Overdel 220,- , trusse 180,Femilet

Overdel 260,- , trusse 160,Hunkemöller

Overdel 400,- , trusse 250,Femilet

Overdel 270,- , trusse 150,Hunkemöller

Saltabad overdel 39995, trusse 29995 Tryde Andrés 38

FYNS STØRSTE UDVALG

Overdel 450,- , trusse 220,Femilet


Badedragt 450,- Hunkemöller

Tankini top 500,- Change Skirt 250,- Change

Mads Nørgaard badedragt 600,- Affäire

Ganni badedragt 699,- Companys

Wiki Tankini top 49995 Tryde Andrés

Badedragt 700,- Femilet

Britney Spears badedragt 600,- Change

[ JUNI / BADETØJ GENNEM TIDEN ]

Missya Togo badedragt 39995 Tryde Andrés Wiki trusse 19995 Tryde Andrés

ool? Ua,nsføetr p g o d n a r t s d e v e er fremhfoærv at gøre en god investere,ingmens l e le ju k s u d il v d u Hvor mremgeterh der et hav af muligherdeerkantsbikinien er ikke døpmtunudder en løs kropsfo er ud til sol og sommer. Tgt også er lækker som to erskørt. du rejs dende, draperet badedra ans el er et florlet somm en velsidjorte, sat til dine bedste je sk FYNS STØRSTE UDVALG

39


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.