Strieper 2020

Page 1

DE STRIEPER

GRATIS CARNAVALSKRANT - EDITIE 2020 - STICHTING CARNAVALSVIERING STRIEPERSGAT

ANJA: ‘MIJN PRINS OP HET WITTE PAARD!’

•1•MIJLPALEN

Als er geen gekke dingen gebeuren, viert mijn moeder dit jaar haar 82ste verjaardag. Een mooie leeftijd en – met uitzondering van onwillige knieën en een hoorapparaat – gaat het nog best aardig met haar. Mijn vader – 78 jaar – tennist zelfs nog volop en kan mateloos genieten van sport op tv, een Scandinavische thriller of een prachtige opera in het theater. Toch denk ik – zelf ook al 53 jaar – wel eens met weemoed terug aan de jaren die achter ons liggen. De successen, de blunders, de blijdschap en het verdriet. Het zijn mijlpalen, die een leven kleur geven.

COLOFON Verschijnt jaarlijks, 1 keer

Oplage:

11.000 exemplaren

Hoofdredacteur:

Willem-Jan Schampers

Eindredactie:

Suzan van Raamsdonk

Medewerkers:

Monique van Aarle, William Damen, Sandra Jacobs, Evert Meijs, Jolijn Schoofs, Lex van Son, Désirée Vasiliadis, Patricia Verdonk, Stefan van Wijchen, Tilly Wijnen

Interviews:

Willem-Jan Schampers

Vormgeving:

Iwan van den Burg

Fotografie:

Carlo van den Broek, Rob van Gorkum, Jurgen van Hoof, Jos Janssen, Fred de Krom, Fabien Schmitz, Petra Visser, Frans van Vugt, Lianne Wijnen, archief Stichting Carnavalsviering Striepersgat

Advertenties:

WOW! Reclame- en mediabureau i.s.m. Sponsorcommissie Striepersgat

Uitgave:

Stichting Carnavalsviering Striepersgat

Druk:

WOW! Reclame- en mediabureau

Hoe kwam ik hier nu eigenlijk op? O ja! De Strieper is weer gereed. Opnieuw een hele klus, maar ik denk dat we trots kunnen zijn op het eindresultaat. Terug naar een krant – de redenen zijn genoegzaam bekend – maar niet minder fraai vormgegeven door Iwan van den Burg.

Verspreiding:

WOW! Reclame- en mediabureau

Met dank aan:

Steendrukmuseum Valkenswaard (locatie statiefoto’s)

Met het bereiken van deze mijlpijl, wens ik jullie allemaal een hele fijne carnaval en veel leesplezier!

Film:

Jurgen van Hoof (camera), Wouter Margry (drone), Kirsten Dortmans (als zichzelf) en Henk Kremers (als Boze Bok)

We vergeten vaak stil te staan bij dit soort momenten. Natuurlijk, een huwelijk, een geboorte, je eerste (klein) kind of het overlijden van een dierbare zijn gebeurtenissen die je bij blijven. Het zijn echter juist de kleine mijlpalen, die soms niet meer zijn dan een voetnoot in een mensenleven, die dit alles zo bijzonder maken. Het kan een nieuwe baan zijn, een nieuwe opdracht, een project dat je succesvol hebt afgerond of een voltooide klus – waar je eerst tegen opzag. Maar wat doe je dan? Je bent even heel tevreden en schakelt dan over naar je volgende uitdaging. Veel mensen hebben immers zo’n druk leven, dat ze letterlijk van afspraak naar afspraak gaan. Van de ene vergadering in de andere vergadering. En van een zakenlunch, via een conference call naar een diner met die belangrijke buitenlandse gasten. Het leven is echter meer dan werk en geld verdienen. Wanneer we heel bewust een mijlpaal kiezen, én er van genieten, kunnen we misschien ook even stil staan bij het leven. Op die manier gaan successen en mooie, maar ook minder mooie, ervaringen niet verloren. De eerste keer dat je vriendin zei dat ze van je houdt, de knuffels van je kinderen, je hoort dat je inspanningen worden gewaardeerd, maar ook dat je dochter is geslaagd voor haar opleiding.

Willem-Jan Schampers voorzitter commissie Strieper & Media

LOSGAAN!

SAAMHORIGHEID

Nog even en het is weer zo ver: zaterdag 22 februari mag ik de sleutel van de gemeente Valkenswaard overdragen aan Prins Joep d’n Urste. Een prins die het klappen van de zweep enigszins kent, mag ik wel zeggen. Gezien zijn eerdere ervaringen als Jeugdprins van Striepersgat.

Als u deze uitgave van de Strieper ontvangt, weten we met z’n allen dat carnaval dichter bij komt. Dit mag de harten van menige Strieper en Strieperin harder doen kloppen. Om in de goede stemming te komen, wordt er in de periode vóór carnaval het nodige georganiseerd. Tijdens de carnavalsdagen is er de nodige afwisseling, met allerlei activiteiten die uitnodigen om mee te doen. Fijn dat er in het Striepersgat vele vrijwilligers zijn die de kar willen trekken en die het met hun energie en inzet mogelijk maken dat er een breed aanbod is om carnaval te vieren. En extra fijn als velen daarbij niet aan de kant blijven staan, maar enthousiast meedoen. Dit jaar is het thema ‘Krèk wa’k wou’. Een Brabantse uitdrukking die van historische betekenis is voor onze huidige Prins. Dat het ook een thema mag zijn dat geschiedenis schrijft wat betreft het carnaval in Striepersgat in het seizoen 2019-2020. We vieren carnaval op zo’n manier dat iedereen beaamt: ‘zo hoort het, enthousiast, gezellig, respectvol, betrokken’. En plezierig: Krèk wa’k wou. We wensen de ‘hoogwaardigheidsbekleders’ hierbij veel succes: Prins Joep d’n Urste, adjudant Arno, vorst William, de Raad van Elf, jeugdprins Dylan d’n Urste, adjudant Mika, vorst Ties, de Hofkapel, alle medewerkers! Onder hun leiding vieren we carnaval in Striepersgat: krèk wa’k wou! We willen jullie graag uitnodigen om de Striepersgatse carnavalsmis bij te wonen. Op zaterdag 22 februari komen we om 11.00 uur samen in de Heilige Nicolaaskerk. We danken God voor het goede van het leven en bidden om een goede sfeer tijdens de carnaval. De diverse elementen van deze viering zijn bekend: serieus en met humor, ingetogen en enthousiast. Met inspirerende teksten, gebeden, muziek en zang brengen we God eer en beleven onderlinge saamhorigheid.

Beste Striepers en Strieperinnekes,

In ieder geval hebben we met Prins Joep d’n Urste een enthousiaste prins en ik weet zeker dat het hem lukt er een mooi feestje van te maken. Samen met zijn adjudant Arno, begeleidt hij de inwoners van Striepersgat vier dagen lang op prettige, doch zeer kordate, wijze door de meest bijzondere dagen van het jaar. Want dat zijn het: bijzondere dagen. Dagen die vooral in het teken staan van samen feest vieren. En daar zijn de inwoners van Striepersgat goed in! Niet alleen met carnaval trouwens, maar ook tijdens die 361 andere dagen. Maar tegen carnaval zijn we niet meer te stoppen. Zo rond november begint het al prettig te kriebelen, wat een paar maanden aanhoudt. En dan, net voor de carnaval, zeg maar d’n donderdag vur de vrijdag, gaat dit prettige kriebelen over in serieuze jeuk. Een jeuk waarvoor maar één medicijn bestaat: losgaan. Losgaan in de kroegen, losgaan op straat en losgaan met elkaar. En wat fijn dat we dan Prins Joep hebben die ons allen door deze mooie dagen loodst! Iemand die onder de meest feestelijke omstandigheden het hoofd koel weet te houden en ons met veel plezier voorgaat bij het losgaan. Ik dank dan ook bij voorbaat Prins Joep voor zijn ongelofelijke inzet voor de inwoners van Striepersgat en het Striepersgatse carnaval. Ik ga ervan uit dat carnaval in Striepersgat 2020, net als voorgaande jaren, weer een geweldige editie wordt!

En dat is nou krèk wa we willen! Anton Ederveen burgemeester van Valkenswaard

Beste Striepers en Strieperinnen,

Graag wens ik jullie allen fijne carnavalsdagen toe. Dat we er van mogen genieten!

Pastoor Felie Spooren

•3•ALIVE AND KICKING Beste Striepers en Strieperinnen,

RESPECT EN VEREN

In mijn eerste maanden als Prins heb ik al zoveel beleefd en geleerd over de georganiseerde carnaval, dat het gewoonweg te veel is om dat allemaal te omschrijven. Uiteraard ben ik heel trots en vereerd dat ik de heerser van Striepersgat 2020 mag zijn. Carnaval is een feest dat uiteraard niet alleen door mij als Prins wordt gemaakt, maar door ons allemaal, van klein tot groot.

Op het moment van schrijven, is net de kerstboom afgebroken en dit betekent dat we ons vol kunnen storten op carnaval 2020. En hiermee bedoel ik de laatste weken richting carnaval, want wat men soms vergeet is dat veel mensen heel het jaar met carnaval en alle randzaken er om heen bezig zijn. Ach, de ene heeft vissen als hobby en de andere…

Ik heb inmiddels veel mensen ontmoet die geheel vrijwillig hun uiterste best doen om de georganiseerde carnaval vlekkeloos te laten verlopen. Veel van deze mensen zitten in de Raad van Elf, Stichting of Federatie of maken deel uit van mijn gevolg, zoals de Striepersgatse Hofkapel en de Hofmarjannekes. Maar ook de Partners van Niks regelen van alles. Ik noem ze voortaan ‘Partners van de Raad’. Ze doen namelijk wel degelijk wat. Zonder hen zat immers niet elk overhemd zo netjes in de plooi!

Maar goed, dit seizoen loop ik voor de Prins uit, achter in het rijtje van de Raad van Elf. Dit betekent dus in de functie van adjudant. Prins Joep d’n Urste belde mij half oktober, met de vraag of ik zijn adjudant wilde worden. Ik heb er heel even over na moeten denken en heb toen kunnen melden dat we er voor gaan! En ik moet eerlijk bekennen dat ik een heel stuk meer respect heb gekregen voor de adjudanten van de vorige jaren.

Daarnaast heb ik veel mensen ontmoet uit de carnavalsverenigingen en overige vrijwilligers, die allemaal hun stinkende best doen om de carnaval ‘alive and kicking’ te houden. Daarnaast organiseren en bouwen deze Striepers van alles. Iets dat de doorsnee Strieper niet altijd weet. Maar hoe mooi is door hun inzet iedere optocht? Of hoe goed klinken die stukskes muziek tijdens een van de vele georganiseerde activiteiten door de diverse verenigingen? Geweldig toch? Dus mijn petje (steek) af voor al deze mensen!

Ik heb in de voorgaande jaren ook geregeld gemopperd op adjudanten, waarvan ik dacht dat die hun werk niet goed hadden gedaan op sommige momenten. Nu ervaar ik echter zelf dat, hoe goed je het van te voren ook regelt, er altijd dingen zijn je niet in de hand hebt. Mensen, tijden, afspraken enzovoorts. Je kunt niet alles overzien, of het loopt toch net even anders.

Dit geld zeker ook voor deze Strieper. Die komt toch maar weer mooi bij iedereen in de bus. Door Willem-Jan en diverse vrijwilligers is er veel vrije tijd in gestoken. Dit waardeer ik enorm. Zo kan ik ook doorgaan over ‘De leste zitting bij Peer en Rita’. Wat een geweldig initiatief. Een zitting gemaakt en gedragen door Striepers, die dit allemaal vrijwillig doen. Wat een mooi eerbetoon aan Rita en Peer Lavrijssen! Ik mag dit jaar het carnavalsfeest aanvoeren samen met mijn adjudant Arno. Jeugdprins Dylan d’n Urste en zijn adjudant Mika doen dit bij onze Striepersgatse jeugd. Ik wens hen en hun gevolg heel veel plezier en laat carnaval bij hen net zo’n feest zijn als dat ik destijds zelf als jeugdprins heb mogen meemaken! Carnaval is een geweldig feest en dit wil ik graag met alle Striepers vieren. Carnaval in Striepersgat! Iets om trots op te zijn. Daarom moet over Striepersgat weer gel…ld worden en niet gezeverd... Lekker positief over ons gat, onder het genot van een heerlijk potje Dommelsch nat. Dan eindig ik met mijn leuze:

JA! Striepersgat, da’s nou krèk wa’k wou! Prins Joep d’n Urste van Striepersgat

TERUGKIJKEN OP DE TOEKOMST

Een tegenspraak in zichzelf, zou je denken als je deze titel leest. Taal technisch juist, maar voor Striepersgat één om over na te denken. Want de Striepersgatse carnaval is in de loop der jaren veranderd en daar moet de Striepersgatse carnavalsorganisatie op inspelen. Reden voor het bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat (SCS) om in 2018 een onderzoek te doen naar de ontwikkelingen van de carnavalsactiviteiten en de beleving daarvan bij de Valkenswaardse bevolking. We zien dat veel activiteiten erg gewaardeerd worden, maar dat er beslist ruimte is voor innovatie. Dit geldt voor de activiteiten, de agendaplanning, de financiering en de bestuurlijke inrichting. Met behoud van hetgeen wat goed is, kijken we naar nieuwe activiteiten voor de toekomst. Genoeg aanknopingspunten om op te pakken voor de komende jaren. Grote uitdaging hierbij is om verbinding te zoeken met iedereen die plezier beleeft aan carnaval. Meer dan 35 carnavalsverenigingen, vele horecagelegenheden, het bedrijfsleven, scholen, oudereninstellingen, de gemeente als facilitator en last but not least: de ongebonden carnavalsvierder. De organisatie van activiteiten lijkt vanzelfsprekend en iedereen kan meedoen. We vergeten wel eens dat meer dan 100 vrijwilligers al deze activiteiten organiseren. Ze doen dit met plezier en vol passie, maar lopen niet zelden tegen uitdagingen aan. Strengere regelgeving, moeilijke financiering en terugloop van maatschappelijke betrokkenheid zijn sprekende voorbeelden daarvan. Soms lastig, maar het wordt uiteindelijk altijd vanuit een gezamenlijke visie opgelost. Daarom wordt er ook dit seizoen weer een ambitieuze carnavalsagenda gepresenteerd. Dankzij al die vrijwillige inzet en met veel hulp van de carnavalsverenigingen uit Striepersgat is er voor iedereen weer voldoende te doen. Maak uw keuze! Intussen kijkt het bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat vooruit naar de toekomst en innoveert naar de behoeften van de tegenwoordige tijd. Wij wensen u een gezellige carnaval toe!

Lieve Striepers en Strieperinnen,

Het enige dat we wel zelf in de hand hebben, is respect naar anderen. Natuurlijk gaan er dingen fout en wordt niet altijd via de juiste kanalen gecommuniceerd, maar we blijven allemaal mensen, met de juiste bedoelingen en het Striepersgatse hart op de juiste plaats. Mensen willen wel graag een veer in de reet gestoken krijgen, maar liever niet in hun gezicht.  Dus: heb respect voor elkaar en #does lief !

Maak er een geweldige carnaval van! Met carnavaleske groet,

Arno, adjudant van Prins Joep d’n Urste

‘ACH STRIEPERKE, IK ZIE OE TOCH ZO GÈR’ In Striepersgat is het al jaren gebruikelijk om te spreken over onze Striepers en Strieperinnekes. ‘Strieperinneke’ wordt in het algemeen gebruikt voor de volwassen Strieperin. Ik heb echter niemand ooit een volwassen Strieper, een ‘Strieperke’ horen noemen. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Reden voor het gebruik van een verkleinwoord voor de aanduiding van ons vrouwelijk schoon zou kunnen zijn dat Strieperinnen, anders dan het mannelijke equivalent, kleiner van maat zijn.

Maar veel Striepers kunnen qua lengtemaat niet tippen aan de Strieperin (bij de breedtemaat wordt niet gesproken over kleiner, maar over dunner, maar dit terzijde) dus dit kan niet de reden zijn. Vaker wordt een verkleinwoord gebruikt, omdat je iets als kleiner moet zien. Denk maar aan een buikje hebben, een biertje drinken, een blauwtje lopen. Hiermee krijgt het verkleinwoord ook iets liefs, schattigs, beminnelijks en innemends. Maar met kleiner maken maak je iets ook kleiner, minder dan het gewone. Een Strieperinneke minder dan een Strieper. In deze tijd moet er toch sprake zijn van enige mate van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw?! We mogen toch wel stellen dat het verkleinen van de Strieperin niet meer kan. Of sterker, dat er sprake is van discriminerend en beledigend gedrag. In het verleden is het gebruik van het verkleinwoord voor de Striepersgatse vrouw vanzelfsprekend geworden. Een soort traditie. ‘Zo noemen we jullie al 67 jaar!’ Dit klinkt toch mooi, dit hoort erbij’. Het gebruik van Strieperinneke is zelfs terug te vinden in liedjes geschreven door Striepers! Kunnen we het echt nog maken om met z’n allen uit volle borst ‘Ach Strieperinneke, ik zie oe toch zo gèr’ te zingen? Gelukkig zijn tradities niet statisch en veranderen en vernieuwen ze voortdurend. Het vrouwelijk schoon is klaar met het wegzetten van Strieperin als ‘lief, schattig, innemend Strieperinneke’. Wij eisen onze gelijkwaardigheid op! Dit doen we op de volgende manieren. • We spreken vanaf heden alleen nog maar over Strieperkes en Strieperinnen, om de jaren van ongelijke behandeling recht te trekken. • Strieperkes krijgen dan ook het stempel ‘lief en schattig en innemend’ en gaan zich de komende 67 jaar ook zo gedragen. • Het is af met het eenzijdig gebruik van het woord ‘Strieperinneke’ en ons carnavalslied wordt aangepast naar ‘Ach Strieperke, ik zie oe toch zo gèr’. Wij hebben alle vertrouwen in de Striepers dat zij er alles aan zullen doen en hun nieuwe rol met verve uitdragen. Dus: lief, schattig, beminnelijk en innemend! Als eerste vrouwelijke voorzitter van de Carnavalsfederatie Striepersgat ben ik bijzonder trots dat de Strieperinnen mij gevraagd hebben deze traditionele onrechtmatigheid aan de kaak te stellen. Ik hoop dat ik hiermee voor iedereen het carnaval in Striepersgat een beetje mooier heb gemaakt!

Liesbeth van den Oever, voorzitter Striepersgatse Carnavalsfederatie

Norman Uhlenbusch, Namens Algemeen Bestuur Stichting Carnavalsviering Striepersgat

•5•


UIT SYMPATHIE e d d i w t d’n

• Bijzonder in koffie • Apart in broodjes • Verrassend gezellig Job en Charlotte van Leeuwen en medewerkers 2SHQLQJVWLMGHQ PD W P ]D YDQDI XXU ]RQGDJ YDQDI XXU

De Orangerie ~ Corridor 33 ~ 5554 HL Valkenswaard Tel. (040) 201 51 02


DÈ KWAM DUR ‘T ‘PUPKE’ ÙIT ’T KRÙIKSKE… Somtèds moette is wà gòn rùime. Daor ben ik alwir efkes meej bezig. Ik heb èigelijk ginne rommel, mèr heb overal ideeje ligge. Mèr ge moet ‘r toch is àn gòn stòn. Nou moes ‘r ’n kast ergend anders komme stòn, durrum moes ie leeg gemokt worre…! En wà denkte?? We vonne daor twii krùikskes ‘Pupke’. ‘Pupke’? hur ik ullie al denke: wa’s dè? Dè zal ik oe ‘s vertelle.’n Krùije-bitter, gemokt van ’n oer aawd recept van d’n opa van André Stevens. Ènd 1985 zeej André tege d’n dieje van ons: m’nne mens zugezeed: “Martien, ik gaoi ’n Krùije-bitter maoke umdè we naaw d’n 33ste Prins van Striepersgat hebbe, dan hedde gij de primeur um dè lings en rechs te prizentere.” Zôô gezeed zôô gedòn. Meej Carneval 1986 kos ’t beginne. ’t Urst nur André zunne ‘Ome’ Sjeraar (van d’n Eijnden). An hum de eer um de kwaliteit vaast te stelle. Hij wis krèk hoe ’t smaoke moes! Dik en dobbel tevreeje, z’n vrouw Alice, pruufde meejpersant ok en

zeej gift ‘r nog mèr inne. Zôô dè zat goe-d. D’r war genoeg vur aander VIP’s! Prins Carolus van Brouwersgat, Prins Piet van Mulkgat, alles meej anhang. Op ’t Gemintehùis Burgemister Bartels, meej al die d’r bij hurre. En gao zôô mer dur. D’r wier nie op ’n borreltje gekeke, mèr wier ok nie over d’n balk gesmete. ’t War vur ’t urst. D’n grôôte hôôp moes nog komme, dè wier ’t jaor t’r nao gemokt. Tóch schòn dè ge dan 33 jaor t’r nao nog twii vol krùikskes hèt stòn; goe-d bewaord!! Zou ’t nog smaoke? Efkes André gebeld: Friit dè die war! Hij zeej: “Ja, dè is zeker nog goe-d, want dè en dè (geheim!) zit ‘r in.” Naaw HIJ mag pruuve….! En heb-um ’n krùikske

Officieel geregistreerd Op 5 december 1996 wordt onder Nr.417.254 (Benelux) ’t Pupke officieel geregistreerd. ‘Een echt Striepersgats kruidenbittertje, naar een origineel, oud recept’. Of toen ook het in 1987 gecomponeerde, zeer toepasselijke, liedje werd gezongen, is niet bekend. ‘Kruije, snèvel uit un vat, heft-oe glèske en gao klinke, Pupke, nat van ’t Striepersgat, Pupke we gaon oe drinke’. beloofd! Nogal wiedes, is dè nie? ‘t War wel schòn meej hum an d’n tillefôôn: de herinneringe kwamme bove, ok van ’t jaor t’r nao; 1987. Zittinge in Were-Di an de Maastrichterweg! Toen han we nog zeuve zittinge en allemol ùitverkocht. Én d’r war ‘Pupke’, naaw vur alleman. D’r war genoeg en iederiin liet ’t goe-d smaoke. Ok op ’t podium, wor de Prins en zunne Raod van Elf altijd zit. Mistal sti t’r ’n pint vur hun; ze moette toch op tèèd ’s wà drinke. Mèr dan moette toch ok geregeld ‘nur aachtere’, dè’s nurmaal. Tóch begos ’t op te valle dè de Raod tóch wel dikkels ‘nur aachtere’ moes… Leek ’t naaw, of war ’t echt zôô, dè ze steeds meer plezieriger wiere!? Op ’t end van de zitting, zie ik dieje van ons vanaf veur, hillemol nur aachter in de zaol over de lange rèè-j toffels, die op schrage stonne, lôôpe!! Ze wiebelde, mèr bleve stòn… Ik haj hum nog noit as ne akkerebaat bekeke, mèr naaw? D’n onze haj krèk as die aander van de Raod an ‘t ‘Pupke’gezete… en nie zu zùnnig!! Inne akkerebaat mokte ’t klaor: liep over de balustrade van ’t balkon. Wán geluk dèt’r gin ongelukke gebeurd warre. Hals nèk en niere han ze kenne brèèke. Trouwes gezellig warre ze allemol wel, mer ‘t ‘Pupke’wier tèènemekaor in beslag genomme. André die, Opperstalmister war, haj alles goe-d in de

haand: ‘Pupke’aachter slot en grendel. Dè war afgelôôpe, teminste, mee-j de zittinge, wie haj zuiet kenne prakkezeere?! ‘Lache, giere, brulle en schudde meej ’t bùikske, dè kwam dur ‘t ‘Pupke’ ùit ’t krùikske ‘ Hoe dan ok, dees herinnering nèmme ze die d’r 33 jaor geleeje bij warre nie mir af! Schòn um trug te kèèke, nur dieje goeje aawe tèèd! ‘t Is sund dè daor ginne film van is, utlegge op ’n pepierke is dik nie beeldend genog. Wà toch allemol bij-oe opkumt bij’t vèène van twii van die ’t geliefde ‘Pupke’ krùikskes. O ja, witte gullie wor de naom ‘Pupke’ vandan kumt? Naaw, d’r stì ’n Hofmarjanneke op ’t etiket. D’r zèn stuk vur stuk, allemol schòn meskes bij de Striepersgatse (dansmarietjes) Hofmarjannekes, dan wier d’r op z’n Valkeswirds gezeed: och wa’n schòn PUPKE is dè, ’n lekker ding! Durrum war dè d’n beste naom vur dees Krùije- bitterke! Schòn én lekker in ’t glèèske.

Nog meer um te onthaawe: 2019: 33 jaor ’t urste ‘Pupke’ bij de Striepersgatse Carneval 2020: 33 jaor op grôôte schaol ingenomme 2020: 125 jaor geleeje dè ’t recept opgeschreve wier!

De groete van ’n Strieperin, die ullie ne schònne Carneval 2020 wil wense!

•7•


VATEN BIER TAP TE HUUR Alle soorten gedistilleerd, wijnen, frisdranken, buitenlandse bieren enz. Liquorist en Vinoloog van de Wijnacademie Certificaat Bierkunde

BAKEN ’t ZWAANTJE B.V. Vanouds bekend!

Eindhovenseweg 114-116 Tel. 040-2012651 Valkenswaard Fax 040-2015140

Slijterij - Wijnhandel groothandel in dranken

VIER DAOGE

VERKLEEJE

DE REST VAN

‘T JAOR WIR

BEKLEEJE! Veul plezier! Erwin, Jurgen en medewerkers.

Dragonder 11 C 5554 GM Valkenswaard T 040-2014928 M 06-51712153 info@jwstofferingen.nl www.jwstofferingen.nl


Jan van Dijk was in 1991 de eerste:

VAN JEUGDPRINS NAAR GROTE PRINS Onze Dorstlustige Hoogheid Prins Joep d’n Urste is pas de tweede ‘Grote Prins” die ook ooit Jeugdprins was. Zijn voorganger was Jan van Dijk (1969 en 1991). Tijd dus voor een terugblik met deze rasechte Strieper, die in allerlei hoedanigheden betrokken is geweest (en nog is!) bij de georganiseerde carnaval in Valkenswaard. “Ik ben volgens mij ook enige Jeugdprins, die zijn optocht had met halfvasten. Vanwege sneeuwoverlast!” Carnavalsseizoen 1968-1969. Phil Rijnders is de Prins van Striepersgat, met als adjudant Mies van Dijk. Inderdaad, de vader van Jan. “Het was dus extra leuk dat ik dat jaar werd gekozen als Jeugdprins. Mijn adjudant was Jacky Panken en mijn leuze luidde: ‘Striep en Striepke nog zo klein, maken Striepersgatse gein.’ Het was voor mij het hoogtepunt van mijn tijd bij de jeugdraad. Maar wel met een ‘zwart Jeugdprins Jan d’n Twidde randje’. De jeugdoptocht moest immers worden afgelast, omdat het zo’n beetje een halve meter sneeuw lag. Echt waar! Mijn vader, voorzitter van het optochtcomité, heeft toen nog geregeld dat ze met een loader geprobeerd hebben de route toegankelijk te maken. Maar het bleek onbegonnen werk.” Uiteindelijk kreeg Jeugdprins Jan d’n Twidde wel zijn optocht, maar met Halfvasten voelde toch anders, geeft Jan eerlijk toe. “En stiekem was ik ook wel een beetje jaloers op mijn broer Ger. Die was in 1967 Jeugdprins en toen was het prima weer. Overigens was de beleving in die tijd heel anders. Carnaval, en zeker voor de jeugd, was nog heel klein. Als we buiten Striepersgat kwamen, gingen we met eigen auto’s en meestal togen we naar De Dennenberg of Speeltuin Geenhoven. Daar was het altijd keidruk en heel gezellig. En we vierden jeugdcarnaval in de woonkamer van dr. Van de Griend, aan de Kardinaal de Jongstraat. De jeugdreceptie was bij de Rigolettobar op de Markt.”

Reserve-lid

Het duurde vervolgens tot 1983 dat Jan – eigenlijk geheel onbedoeld – in de Raad van Elf terecht kwam. Tot ongenoegen van zijn vrouw Margriet trouwens. “Er werd door de Stichting vergaderd bij hotel Warande. Daar kwam onder meer ter sprake dat de Raad van Elf nog maar negen leden had. Op een gegeven moment werd er geroepen: ‘Dan gaode gij mer mee!’. Ik heb toen maar ‘ja’ gezegd, maar had niet het idee dat Margriet hier heel blij mee zou zijn. Bovendien had ik niet eens een pak. Ik ben toen met André Stevens naar Allers in Eindhoven gereden en daar hebben ze me helemaal aangekleed. Ik was eigenlijk ‘reserve-lid’, maar ik heb dat pak nooit meer uitgedaan!” Jan weet het nog als de dag van gisteren. Het was twee dagen voor 11/11 en Prins Jan d’n Derde met adjudant Fons Boogaerts was toen President. “Ik Gerard van Wijk ben samen met Gerard van Wijk in de Raad gekomen. Die hadden ze blijkbaar ook weten te strikken. Uiteindelijk heb ik zo’n vijfentwintig jaar in de Raad van Elf gezeten. Een prachtige tijd, met heel veel hoogtepunten. Ik was vijf keer adjudant, achtereenvolgens van Frans Geldens, Jan Zwarthoed, Gerard van Wijk, weer Jan Zwarthoed en Ton Koolen. En in 1991: Prins Jeugdprins Jan d’n Twidde met adjudant Jacky Panken

Prins Jan d’n Derde

Jan d’n Derde, met Gerard van Wijk als adjudant. En mijn leuze? ‘Ge ziet mar wa ge doet, 'n échte Strieper wit wel hoe ’t moet’.” Toch gebeurde er ook tijdens dit Prinsschap weer iets bijzonders. De Golfoorlog (gewapend conflict tussen een internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, en Irak, red.) zorgde ervoor dat veel Zuid-Nederlandse gemeenten besloten dat er een sobere carnaval moest plaatsvinden. Ook in Valkenswaard. Uitbundig feest vieren was niet gepast. Jan: “Dit betekende: geen intocht, geen officiële ontvangst op het gemeentehuis, geen Strieper en Strieperin en een relatief rustige optocht. Ik heb dus twee keer niet gehad, wat ik eigenlijk wel graag had gewild. Sund, maar je doet er niks aan…”

Eenmalig

Toen hij bij de Raad van Elf kwam, stopte Jan met zijn werkzaamheden voor de jeugdcommissie. Broer Ruud nam de taken over. “Daarvoor was ik diverse jaren voorzitter. Ook toen Joep jeugdprins was, in 1978 en 1979. Ik heb sowieso altijd een goed contact gehad met Joep. Met carnaval, maar ook bij het voetballen. Al speelde hij wel voor de ‘verkeerde’ club. Haha!” Nadat hij afscheid had genomen van de Raad van Elf (hij was jarenlang voorzitter en Commissaris van de Prins, red.), ging hij met Margriet op vakantie tijdens carnaval. “Dat was écht eenmalig! Ik werd helemaal gek gebeld en had al spijt toen ik in het vliegtuig stapte!”

Jeugdprins Joep d’n Urste

Samen met enkele vrienden werd vervolgens CV De Striepersgatse Jägermeisers opgericht. Een actieve club, die al enkele jaren de organisatie van Die Deutsche Mittag bij zaal Du Commerce voor haar rekening neemt. “Op carnavalsdinsdag is het bomvol”, grinnikt Jan. “Ieder jaar weer opnieuw. De Jägermeisters, de pullen bier en de Bratwursten zijn niet aan te slepen! Voeg daar wat foute Duitse Schlagers aan toe en de middag kan niet meer kapot.” En dan tot slot: “Vorig seizoen, tijdens het 66-jarig bestaan, hadden we een prachtig popup museum. Daar krijg ik nog geregeld spullen voor. Wat zou het mooi zijn als we een permanente tentoonstellingsplek zouden kunnen vinden!”

•9•


Medisch Centrum Emmalaan

Tandartsenpraktijk Jacobs en Kelgtermans Emmalaan 7 5554 JM Valkenswaard T 040-2048770 E info@jacobsenkelgtermans.nl I www.jacobsenkelgtermans.nl


VUR NE GOEI-JE BOI-JEM Pastitio (Griekse lasagne met rundergehakt)

Shakshuka (vegetarische eenpansmaaltijd)

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

• • • • • • • • • • • • • •

500 gr rundergehakt 1 ui 100 ml witte droge wijn ½ theel kaneel ½ theel piment, gemalen 300 ml tomatensaus paar takjes verse peterselie 120 gr geraspte Parmezaanse kaas peper en zout 3 eetl paneermeel 1 eetl olijfolie 400 gr penne 3 eiwitten (dooiers bewaren voor bechamelsaus 60 gr Boter, in stukjes

Bechamelsaus: • 75 gr boter • 75 gr bloem • 500 ml melk • 3 eidooiers • snufje nootmuskaat

Bereiding

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Rul het gehakt hierin bruin. Snipper de ui en voeg toe aan het vlees. Giet de wijn erbij een laat 2 min koken. Voeg dan de tomatensaus, peterselie, kaneel, piment, peper en zout toe. Laat de gehaktsaus 15 min. Sudderen (zonder deksel). Kook ondertussen de pasta met een beetje zout gaar en giet af. Voeg het paneermeel toe aan de gehaktsaus, zodat er een dikke substantie ontstaat. Is de saus nog erg dun, dan laat je hem even zachtjes koken en indikken. Klop de eiwitten stijf met een mixer en meng deze samen met 60 gr boter en 75 gr Parmezaanse kaas door de penne. Verwarm de oven op 175 graden. Maak dan de bechamelsaus: smelt de boter in een pannetje en voeg dan de bloem toe en klop met een garde tot een roux. Laat 1 minuutje bakken en giet dan beetje bij beetje de melk erbij. Blijf met een garde roeren, totdat de saus begint in te dikken. Klop dan de eidooiers er door en breng op smaak met een snufje nootmuskaat. Zorg ervoor dat er geen klontjes in de saus komen en dat de saus niet aanbrand van onder. Vet een ovenschaal in met een laagje olijfolie. Verdeel de helft van het penne-mengsel over de bodem en druk zachtjes aan. Verdeel het gehaktmengsel er over en druk dit ook zachtjes aan. Schep de andere helft van de penne er op en verdeel hierna de bechamelsaus gelijkmatig over de ovenschotel. Bestrooi met de overgebleven kaas en zet ongeveer 45 minuten in de oven.

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

2 (grote) aubergines 2 teentjes knoflook 1 ui 4 tomaten 400 gr tomatenblokjes (blik) 1 tl gerookt paprikapoeder ½ tl komijnpoeder 2 el peterselie (fijngehakt) 2 el koriander (fijngehakt) ½ chilipeper 1 el suiker 2 el citroensap 1 el rode wijnazijn 4 eieren (of meer) feta peper en zout olijfolie extra om te serveren: brood

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Snij de aubergine in dunne plakjes. Wrijf in met olijfolie en kruid met peter en zout. Rooster de aubergines ongeveer 25 min in de oven, tot ze mooi zacht zijn. Meng ondertussen de fijngehakte peterselie, koriander, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder en fijngehakte halve chilipeper in een ruime kom. Haal de geroosterde aubergine uit de oven, snij in kleinere stukjes, voeg toe aan de kom met kruiden en meng goed. Zet even opzij. Pel de ui en look en hak fijn. Snij de tomaten in blokjes. Verhit een ruime (hoge) pan met olijfolie en stoot hierin de ui en look voor 3 à 4 min aan. Roer regelmatig. Voeg de verse blokjes tomaten toe, roer even en laat 5 min zachtjes mee bakken. Voeg dan de tomatenblokjes (uit blik) toe, samen met de aubergine, bruine suiker, citroensap en rode wijnazijn. Roer goed en laat 10 min zachtjes sudderen. Maak 4 kuiltjes in het tomaten-aubergine mengsel en breek boven elk kuiltje een ei. Zet het deksel op de ban en laat ongeveer 5 à 7 min garen, totdat de eieren mooi gaar zijn , maar met een lopende eidooier. Serveer direct met wat verkruimelde feta en brood.

Kali orexi! Désirée Vasiliadis

Koos van Balen schminkte al vele Striepers en Strieperinnen

‘HET HEEFT IETS INTIEMS, JE KOMT HEEL DICHT BIJ DE MENSEN’ In zijn overvolle woonkamer staat onder meer een opvallende gipsafdruk van Hans Neutkens (‘De Neut’). Koos van Balen maakte in zijn leven al veel heel wat maskers en schminkte duizenden gezichten. ‘Van Zwarte Piet tot carnaval’, zoals hij zelf zegt. Een van de creaties die Striepersgat zich nog levendig kan herinneren, is de trollenkoning van de Efteling, tijdens het Prinsenbal van 2016. William Damen was onherkenbaar gemaakt en Arno Jacobs werd de nieuwe sprookjesprins.

“Ik ben er als het ware van zelf ingerold”, blikt Koos (66) terug op zijn lange carrière als schminkkunstenaar. We hadden vroeger in Eindhoven ’t Snabbeltje, een winkeltje in schmink-, feest- en fopartikelen. Het was er altijd heel gezellig en er werd heel wat af geouwehoerd. Eigenlijk was ik toen al meer kunstenaar dan winkelier, maar ja, de schoorsteen moest toch roken. Het was in ieder geval een prachtige tijd. Vooral rond carnaval, dan was het superdruk in de winkel. Bovendien had ik af en toe een klusje met het versieren van winkels en cafés met ballonnen of het beschilderen van etalageramen. Plus ik schminkte wel eens PSV-spelers die met carnaval op stap wilden gaan in Valkenswaard.” Op een gegeven moment werd Koos gebeld door de organisatie van Lolland, een speel- en doeweek voor kinderen in het Beursgebouw Eindhoven. ‘Kun jij iets doen?’, was de even simpele als veelomvattende vraag. “Ik bood aan om te schminken. Eigenlijk had ik dit nog nooit gedaan, maar ik ben gewoon begonnen. Ik had immers altijd al getekend. Ik nam mijn spullen mee en zette ook meteen enkele moeders aan de gang. Het werd een groot succes. We startten met z’n tweeën en op het laatst hadden we 26 mensen aan het werk! Toen had ik inmiddels wel in de gaten dat schminken toch wel wat meer is dan tekenen.”

Valkuil

Koos kan worden bestempeld als autodidact. “Ik geef al twintig jaar grimeurcursussen voor kinderen en volwassen. Zeker als grime/schminken serieus wordt – bijvoorbeeld in het theater of 3D – moet je toch wel enige kennis van zaken hebben over materialen en weten waar je mee bezig bent. Een andere neus, grote oren of een pukkel lijken misschien heel simpel, maar als je het écht wilt laten lijken, is zomaar beginnen geen optie.” Door de jaren heen heeft Koos prachtige creaties gemaakt. “Ik ben inmiddels heel allround en ben in te huren als make-up-artiest, visagist, 3D-kunstenaar en voor schminken en bodypainting.” Iemand die al 35 jaar bij Koos over de vloer komt, om zich te laten schminken, is Jos van Laarhoven uit Valkenswaard. “Ik ken hem via het zaalvoetballen. Het Snabbeltje had een eigen ploeg en op een gegeven moment ben ik ook bij Koos gaan spelen. En zo kwam ik ook ‘vanzelf’ in zijn winkel terecht. De eerste keer was volgens mij voor een apenpak. De laatste jaren ben ik tijdens carnaval vijf dagen hier om me te laten schminken. Iedere dag iets anders. Wat ik allemaal ben geweest? Indiaan, duivel, Hellboy, The Beast en zwerver. In 2019 was ik een ‘Valkuil’. Zowel De Valk als SV Valkenswaard draag ik een warm hart toe.”

Striepersgat

Hoewel Koos niet specifiek op Valkenswaard is georiënteerd, heeft hij in het verleden diverse Striepers en Strieperinnen geschminkt. Naast Jos van Laarhoven en De Neut, bijvoorbeeld ook Piet van Lieshout. Koos: “Ik zie het toch vooral als een hele leuke hobby en zou in Valkenswaard best willen starten met grimeurcursussen. Het plezier dat ik er in heb, doorgeven aan anderen. Je leert tekenen en het hoeft niet veel te kosten. Grimeren heeft iets intiems. Je raakt de ander aan en je komt zo heel dicht bij mensen. De een vindt dit prettiger dan de ander. Het is heel bijzonder om iemand tijdelijk een ander gezicht of helemaal een nieuw uiterlijk te geven.”

•11•


THE MAKING OF…

Het maken van een leuke coverfoto is niet altijd een peulenschilletje. Fotograaf Jurgen van Hoof en hoofdredacteur Willem-Jan Schampers togen naar Hooge Mierden, waar we Prins Joep d’n Urste wilden vereeuwigen op een wit paard. Zijn vrouw Anja en haar dochter Ayla hadden ‘iets’ andere plannen… Het leverde een hilarische fotoshoot op. Hier enkele impressies, waarbij we willen benadrukken dat te allen tijde het welzijn van het dier voorop heeft gestaan!

•12•


Na Hop- en Hofmarjanneke nu muzikant bij de Striepersgatse Hofkapel

INGE STAMMEN & DE LIEFDE VOOR CARNAVAL Ze gaat altijd tiptop in orde op pad. In haar trompetkoffer zitten standaard zwarte schoenpoets, een kledingroller en deodorant. Inge Stammen (22) heeft het van thuis uit meegekregen. “Dit was al zo toen ik bij de Hop- en Hofmarjannekes zat. Er wordt naar je gekeken. Dan is het zaak dat je netjes bent gekleed en je schoenen zijn gepoetst. Bij de Hofkapel is dit niet anders…”

Met een vader, moeder, broer en diverse familieleden die zeer carnavalsminded zijn, is het niet zo heel vreemd dat Inge de liefde voor Striepersgat met de paplepel ingegoten heeft gekregen. “Ons pap en ons mam namen Koen en mij overal mee naar toe. Wij vonden dit nooit vervelend. We werden lekker verwend door iedereen en het was ook gewoon heel gezellig. We hebben heel wat optredens van De Notenkrakers meegemaakt. Soms leek het wel een familie-uitje, want ook tante Emmy, ome Gerard en ome René waren er dan bij. En met de kinderen hebben we ook een paar keer meegedaan met het Blaaskapellen Festival van de Brassers.” Toen ze acht jaar was, werd Inge lid van de Hopmarjannekes. Haar broer was toen al bij de jeugdraad. “Ik heb het altijd heel erg leuk gevonden. Het dansen was leuk, de jongens en meisjes waren leuk, onze trainster Priscilla was leuk, de bus was leuk. Ik ben nooit met tegenzin gegaan. We hadden gewoon altijd heel veel plezier. Dansen op ‘Rood’ van Marco Borsato en ‘Koffiepads’ van IVO. Ik denk zelfs dat ik de danspasjes nog ken!”

Gedrevenheid

Tot haar veertiende danste Inge bij de Hopmarjannekes. Toen ging de vrolijke flapuit naar de ‘grote meiden’. En ook bij de Hofmarjannekes had ze ontzettend veel lol. “We hadden een hele leuke groep, met meiden die vrijwel allemaal waren doorgestroomd vanuit de Hopmarjannekes. En als er dan eens een nieuweling bijkwam, werd ze meteen opgenomen. Onze trainster Heidy hield dit allemaal goed in de gaten. Alleen als je goed met elkaar kunt opschieten, kun je goed presteren. En je moet er wat voor over hebben. Elke zondagmorgen trainen. Ook als je op zaterdagavond bent gaan stappen. Sommigen hadden hier wel eens moeite mee, maar we waren bijna altijd compleet.”

Muzikante

Eigenlijk hoefde ze nog niet te stoppen met dansen, maar volgens Inge was er genoeg aanwas en wilde ze wel eens wat anders. “Bovendien waren er meer meiden die gingen stoppen, dus het was een goed moment. Omdat ik ook muzikante ben (Inge speelt meer dan verdienstelijk trompet en heeft haar D-diploma op zak, red.) was de keuze niet zo heel moeilijk. Ik keek altijd heel erg op tegen de Striepersgatse Hofkapel. Er komt wel wat binnen! Toch heb ik me uiteindelijk aangemeld en ik werd met open armen ontvangen. We spelen nummers die niet iedereen speelt. Tijdens de repetities is het allemaal heel serieus, want er moet wel kwaliteit worden geleverd. Gelukkig wordt er ook veel gelachen.” Na haar proefjaar werd ze ingestemd. “Je moet niet alleen muzikaal een bijdrage leveren, maar ook als persoon passen in de groep. Het klikte echter vanaf de eerste repetitie en ik voel me hier als een vis in het water. Een van mijn muzikale hoogtepunten vond trouwens plaats tijdens de carnavalsmis van 2014, toen ik nog Hofmarjanneke was. Ik heb toen voor ons pap, die dat seizoen Prins was, live een solo gespeeld. ‘Der Alte Dessauer’. Heel spannend om te doen, maar het ging goed en ik heb hierna ontzettend veel leuke reacties gehad.”

Puntjes

Inmiddels zit Inge zestien jaar in de georganiseerde carnaval en is ze helemaal ingeburgerd bij de Striepersgatse Hofkapel. Ik ben de Abactis (secretaris) van het clubke. Rob Werson is de Praeses (voorzitter) en Jan Constant is de Quaestor (penningmeester). Echt iets voor de Hofkapel om dit zo te noemen. We hebben zelfs officiële naamplaatjes. Uiteindelijk is de muziek het belangrijkste. We repeteren tegenwoordig twee keer in de week. Op zondagmorgen en op dinsdagavond. We hebben diverse nieuwelingen en we kunnen nu nog beter de puntjes op de i zetten. De Hofkapel heeft de wind weer in de rug. Kwantitatief en kwalitatief.”

Die gedrevenheid heeft Inge duidelijk van haar ouders. “Als je iets doet, moet je er voor honderd procent voor gaan. Dus als ik na het officiële programma nog op stap wilde, poetste ik eerst mijn laarzen en werd mijn rokje in de spoelwas gedaan. Dan pas was ik klaar om weg te gaan. Die discipline had ik mezelf opgelegd. Het is geen gezicht als je moet dansen en je loopt er niet netjes bij. Dus heel veel lol hebben – zoals het traditionele kebab eten, met Dave Bouwmans als grote animator –, op z’n tijdje een geintje uithalen, maar ook serieus als het moet. Ik heb écht bewondering voor Heidy dat ze al die jaren de Hofmarjannekes heeft begeleid. Het was zeker niet altijd even makkelijk.”

‘Het traditionele kebab eten, met Dave Bouwmans als grote animator’

'Ik heb écht bewondering voor Heidy dat ze al die jaren de Hofmarjannekes heeft begeleid'

•13•


Bij Broodje Extra kunt u terecht voor de lekkerste broodjes en bijbehorende producten.

Brakenstraat 2 5555CL Valkenswaard E restaria@denhaas.nl • W www.denhaas.nl • T 040 201 31 32

P R A K T I J K VO O R V E R LO S K U N D E E N E C H O S C O P I E

Torenstraat 10-12 5554 NK Valkenswaard 040 20 700 40

verhuur - uitleen - verkoop - onderhoud


SCHERP STUKSKE Eigenlijk had hier een scherp stukje moeten komen over de plastic drinkbekers die afgelopen carnaval in alle Striepersgatse kroegen gebruikt werden. En dan wilde ik het als pseudomilennial niet hebben over de milieu-onvriendelijkheid van het gebruik van al dat wegwerpplastic. Alhoewel daar zeker een slag te halen valt voor Valkenswaard als ‘geel+blauw=groene’ gemeente. Nee, eigenlijk had ik het willen hebben over het scherpe randje dat aan de plastic bekers zat.

Want wat was het geval? Op d’n vrijdag na de donderdag vur de carnaval in een etablissement in Striepersgat bestelde ik het allereerste rondje van die dag, en van carnaval. Na maanden voorpret had ik grote goesting om aan het feestje te beginnen. Al bij de eerste slokken merkte ik dat de plastic bekers dit jaar anders dan anders waren. Op het randje zat namelijk een scherp uitsteekseltje. Niet zo scherp dat je er je lippen aan open haalde, maar wel scherp genoeg om ongemak te veroorzaken. En ongemak, da’s nou krèk wa’k nie wou tijdens carnaval. Ik dacht nog, misschien is het één slechte beker of misschien hebben ze hier net een verkeerde partij besteld. Maar waar ik ook kwam en met wie ik ook proostte, telkens weer kwam dat prikje weer in de lip. En dan gaat het om nogal wat prikjes, als je er een krijgt tijdens

elk biertje dat je met carnaval drinkt. Niet dat ik nou zo veel gedronken heb, maar laten we het zo zeggen: d’n Dommelsche brouwer is er niet armer van geworden. Al tijdens de carnaval dacht ik: di volgend jaar nie mir! Hier moet tegen opgetreden worden. En via welk medium kun je nou zo’n carnavalesk ‘probleem’ aan de kaak stellen? In De Strieper natuurlijk! Voordat ik aan deze bijdrage kon beginnen, moest ik veldwerk doen. Voor ondeugdelijke en onbetrouwbare fake news journalistiek is in De Strieper immers geen plaats. Ik peilde bij de gewone Strieper op straat wat zijn visie op de kwestie was. Maar telkens als ik erover begon (‘Hedde gij nou ook zo’n last van dieje scherpe randjes, Piet?’) keken ze me verward aan of ik ze net vertelde dat er een definitieve oplossing was gevonden voor de N69. Ik heb me nog maar eens goed achter m’n Striepersgatse oren gekrabd en uiteindelijk besloten om daarom maar geen stukje te schrijven over die scherpe randjes. Wie weet kom ik nog een misstand tegen die wél de moeite waard is om eens kritisch te belichten. Zo niet, dan kunnen we wel concluderen dat we het stiekem toch nog best goed voor elkaar hebben in Striepersgat. En achteraf gezien was ik toch misschien niet helemaal de enige die problemen had met de scherpe randjes. Want er liepen sommige Striepers rond die een wel heel creatieve oplossing gevonden leken te hebben...

HARDLINER EDERVEEN VERBIEDT BOUWMARKTEN Na een steekpartij in een uithoek van Nederland (Smallingerland), riep de burgemeester van het gehucht op tot een nationaal verbod op messen. Dit bracht, aldus geruchten uit het Valkenswaardse gemeentehuis, ook onze burgervader Anton Ederveen op een nieuw idee voor de toepasbaarheid van zijn geliefde Wet Damocles.

Tot nader orde zijn, vanwege de aanwezigheid, dan wel verkrijgbaarheid van messen en natuurlijk vanwege de openbare orde en veiligheid, op last van de burgervader, de volgende soort zaken met onmiddellijke ingang, voor de duur van ten minste drie maanden gesloten: bouwmarkten, kinderdagverblijven met eigen keuken, kookwinkels, scoutinggroepen, steakhouses, restaurants en andere eetgelegenheden, supermarkten en diverse webshops. Een woordvoerder van de gemeente wil niet ingaan op de vraag of het bij dit lijstje blijft: “De toekomst kunnen we op dit moment niet voorzien. Wél is bekend dat burgemeester Ederveen één scherp oog zal blijven houden op de leefbaarheid van het dorp.” Of die leefbaarheid hierdoor juist niet meer onder druk komt te staan, moet nog blijken. Aldus de gemeente.

BRAINPORTNIEUWS:

HARRIËT STAALS BEWIJST BESTAAN DANNY & HARM Niemand die ze ooit samen gezien heeft, maar dat ze samen waren, staat vast! Paleograaf dr. Harriët Staals toonde recent in een complexe handschriftstudie deze nieuwe, aan zekerheid grenzende werkelijkheid: Danny en Harm waren samen, dit is zeker!

De doorbraak in de studie kwam door de vondst van de handschriften van Danny en Harm samen op één geschreven werk. “In mijn werk als paleograaf kom ik veel in aanraking met oude geschriften”, vertelt de onderzoekster. “Mensen schrijven al eeuwen lang, op van alles en nog wat. Op perkament, papyrus, canvas en zelfs op steen. En, het klinkt bijna banaal, ook op een bierviltje. En daarop vonden we de namen van de heren. Gebroederlijk onder elkaar, verbonden door een zwierige ampersand. Meteen daarna zijn we gestart met de volgende vraag. Was dit document wel authentiek? Oftewel: keken we echt naar de zelf geschreven namen van Danny en Harm?” Het zoektocht verliep via het in kaart brengen van alle theoretische en praktische mogelijkheden én onmogelijkheden. Staals: “Zo leerde ik al vrij snel dat afbakening in onderzoek heel essentieel is en je tegelijk heel open moet blijven. Neem bijvoorbeeld in deze casus de naam Danny. Daarbij denk je aan een man, maar is dit wel zo? En Harm? Is dat een mannelijke naam of misschien van een transgender? Hebben transgenders eigenlijk wel bepaalde namen? Of kiezen zij vaker alleen uit namen die unisex zijn? En waren Danny en Harm vrienden of meer dan dat? Maar goed, we dwalen af. Zoals ik zei: afbakening is essentieel.”

bant. Daar zijn we actief op zoek gegaan naar verdere sporen. In Valkenswaard stuitten we uiteindelijk op het inmiddels befaamde viltje.” Over hun levens werd verder niet veel bekend. Een vervolgonderzoek kan daar mogelijk op doorpakken, liet Staals weten. Maar voor nu is het belangrijkste: Danny en Harm waren samen! Het bewijs is er. Wederom een mooi resultaat van een sterk staaltje onderzoek uit onze eigen Brainportregio!

Terug naar de bron

Literatuuronderzoek had volgens Staals al eerder enkele belangrijke aanwijzingen gegeven, in de vorm van verhalen en opgetekende geruchten. “Maar dit was nog niet genoeg om de hypothese dat ze samen waren te kunnen bevestigen. Hiervoor hebben we de verhalen moeten herleiden naar de bron. Veel geruchten rond Danny en Harm stammen uit Zuidoost-Bra-

•15•


Ginne druppel

Bij ons

( moar wel mee Carnaval )

www.wijneninstallaties.nl badkamers, cv-installaties, loodgieters- en zinkwerken

CHOCOLADE CLOWNTJES 250 GRAM

€4.50

Valkenswaard, Handwerkstraat 12, 040-2014736

www.martinezchocolade.nl


IN MEMORIAM Gerard (Gerrit) Ras

Op 11 juli 2019 is Gerard Ras (74) overleden. Hij was al enige tijd ziek. Gerrit begon zijn carnavalscarrière als lid van CV De Valkenvangers en later was hij onder meer secretaris van de Federatie van Carnavalsverenigingen en lid van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Bovendien was Ras een van de grondleggers van het dansmarietjestoernooi om het kampioenschap van de Agglomeratie Eindhoven. Thuis hadden ze een Vivo-winkeltje, op de hoek Zeelberg-Zandbergstraat. Als broer Toon de boodschappen rond bracht, zat Gerrit verslagen te schrijven. Pas na zijn pensionering zou hij 'de rondbrenger' van Valkenswaard worden. 'Want het is toch 'kei zund' om lang uit te slapen als ge lekker in beweging kunt zijn'. Carnaval begon voor Gerrit in 1964 bij Maenen, ook wel café City genoemd. Hij hielp mee, als losse kracht in de keuken of in de bediening. CV De Valkenvangers hadden hier hun residentie. Gerrit werd lid en meteen secretaris. De Valkenvangers waren eigengereide lui. Ze hadden een eigen prins en een eigen carnavalskrant: 't Bleike. Daar kwam natuurlijk gedoe over en wijlen Harry Arts, correspondent bij de Kempenier Koerier, schreef over 'vreemde vogels bij de carnaval'. In 1966 werden ze zelfs geroyeerd door de toenmalige Federatie van Carnavalsverenigingen. Gerrit liet zich toen even van een andere kant zien en sprak Harry Arts hier stevig op aan. Tegelijkertijd had Gerrit een écht verenigingshart en schreef een jaar later een verzoenende brief naar secretaris Jan van Keulen van de Federatie. In Café Boulevard werd men het eens. Resultaat: Striepersgat een prins en De Valkenvangers een hertog. In 1967 was Gerrit mede-initiatiefnemer van het dansmarietjestoernooi. Het werd een succes, met vele jaren een groot aantal deelnemers. Gerrit was ook een van de initiatiefnemer van de minizittingen in de diverse verzorgingshuizen. In 1990 werd hij bestuurslid van de Federatie. Acht jaar was hij secretaris. In 1996 werd hij lid van het algemeen bestuur van de Stichting. Gaandeweg werd zijn taak breder. Het begon met hand- en spandiensten en het rondbrengen van de post. Daarna ook fruitschalen rondbrengen bij de zieken in Valkenswaard. De laatste jaren was Gerrit bierdrager van de Raad van Elf. In 1997 werd aan hem de Parel van Valkenswirt uitgereikt (33 jaar Carnaval) en in 2018 kreeg hij de Federatieonderscheiding omgehangen. We danken Gerrit voor alles wat hij voor Striepersgat heeft gedaan.

Martien Wijnen

Op 27 augustus 2019 overleed Martien Wijnen (76). Wie aan deze oud-Prins van Striepersgat denkt, ziet hem meteen voor zich: Strak in het pak, met altijd het 'schuitje' (kleine steek, red.) enigszins schuin op zijn hoofd. Bescheiden in de hoek van de zaal, samen met zijn borreltje. Geen nieuwerwets spul… Nee, gewoon een CB'tje, zoals het hoort. Buurtend met iedereen en stil genietend van het feest om hem heen. Met altijd dicht in zijn buurt zijn vrouw Tilly. Een hecht Striepersgats koppel. Ze werden in 1972 samen lid van CV De Brassers. Al snel bekleedde Martien diverse functies, waaronder die van voorzitter. Hij stond aan de wieg van het Blaaskapellenfestival, dat 39 jaar lang een begrip was in Striepersgat. Zijn speciale interesse in muziek blijkt ook wel uit het feit dat hij de oprichter was van de Striepersgatse Jeugdkapel. In de beginjaren werd er geoefend in de garage, compleet met de chocolademelk op de kachel. Ook schonk hij de Jeugdkapel een eigen vaandel en zorgde hij voor een complete outfit voor de enthousiaste jonge muzikantjes. Bij een fotosessie op de Malpie, tijdens het Prinsschap van Jan van Keulen, maakte Martien in het geheim een afspraak met Fons Bogaards, toenmalig President van Stichting Carnavalsviering Striepersgat. De heren spraken af dat als het rokkostuum van Fons Martien zou passen, hij bij de Raad van Elf zou gaan. Het pak paste als gegoten, dus Martien werd 'Pieleke'. Hij nam de organisatie van de maandelijks muziekmiddag voor de ouderen op Kempenhof op zich en ook de coördinatie van de werkgroep die jaarlijks namens de stichting de zieke Striepers en Strieperinnen voorzagen van een fruitschaal, was bij hem in goede handen. Hij deed dit tot 2018! In 1986 werd Martien de 33ste Prins. Hij regeerde als Martien d'n Twidde. Zijn leuze was: 'Striepers en Strieperinnen, wa moete zonder Striepersgat beginnen?' Begin jaren '90 dreigde de Federatie van Carnavalsverenigingen te worden opgeheven. Dit mocht niet gebeuren volgens Martien en daarom werd hij lid van het bestuur. Korte tijd was hij ook voorzitter. Bij het 4x11 jaar-jubileum van de stichting werd Martien de coördinator van de Carnavalsmis. Hij vervulde deze taak zestien jaar. Tilly zorgde tijdens vergaderingen steevast voor appeltaart. Voor al zijn verdiensten werd Martien onderscheiden met onder meer de 'Parel van Valkenswirt' (2013) en de Federatieonderscheiding (2009). Ook werd hij uitgeroepen tot de 'Grootste Brasser'. Wij bedanken Martien voor zijn enorme inzet voor Striepersgat

HET GAAN EN KOMEN BINNEN DE STICHTING CARNAVALSVIERING STRIEPERSGAT Joep Thomassen

Dave Bouwmans

Mark Scheepers

Adri Stammen

Is op democratisch gekozen tot de nieuwe Heerser van Striepersgat 2019-2020, als Prins Joep d’n Urste van Striepersgat. Welkom! Is gestopt als vice-president en derhalve dus ook met het Dagelijks Bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Wij danken hem voor zijn grote inzet.

Marc Maas

Is gestopt als Stichtingssecretaris en derhalve ook met het Dagelijks Bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Ook is hij gestopt als trompettist en Hofkapelmeester van onze Striepersgatse Hofkapel. Wij danken hem voor alles wat hij voor de georganiseerde carnaval en voor de stichting heeft gedaan.

Arnoud Joosten

Is gestopt als Stichtingspenningmeester en derhalve ook met het Dagelijks Bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Arnoud blijft lid van de Raad van Elf.

William Damen

Is gestopt als voorzitter commissie Raad van 11 en daarmee als lid van het Algemeen bestuur. Dave blijft zitting houden in de Raad van Elf.

Is Dave opgevolgd als nieuwe voorzitter van de Raad van Elf en als zodanig als lid van het Algemeen Bestuur.

Hans de Kinderen

Is gestopt als vertegenwoordiger van de Federatie in het Algemeen bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Hans zet zijn werk bij de Federatie gewoon door.

Bart Maas

Is gestopt bij de Striepersgatse Hofkapel. Hij was slagwerker. Wij danken hem voor zijn muzikale inzet.

Ery Bots

Is gestopt bij de Striepersgatse Hofkapel. Haar alt-sax geluid zullen we zeker missen. Wij bedanken haar voor haar muzikale inzet.

Is gestopt als lid van het Dagelijks Bestuur van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Uiteraard blijft hij onze Vorst en maakt hiermee deel uit van de commissie Protocol.

William Vstré

Norman Uhlenbusch en Danny Hoorn

Lex van Son

Jan van Dijk

Aspirant leden Striepersgatse Hofkapel

Zijn ingestemd als nieuwe penningmeesters van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat en maken derhalve deel uit van het Algemeen Bestuur. Is gestopt als voorzitter commissie protocol, maar blijft binnen de Stichting actief als voorzitter van de commissie Archief.

Ron Hoogmoet

Is ingestemd als voorzitter van de commissie protocol en maakt derhalve deel uit van het Algemeen Bestuur.

Willem-Jan Schampers

Is ingestemd als voorzitter van de commissie Media & Strieper en maakt derhalve deel uit van het Algemeen Bestuur.

John de Crom

Is gestopt als voorzitter van de Sponsorcommissie, maar blijft de Pliessie van Striepersgat.

Fons Maenen

Is ingestemd als nieuwe voorzitter van de Sponsorcommissie en maakt derhalve deel uit van het Algemeen Bestuur.

Is gestopt als slagwerk-base bij de Striepersgatse Hofkapel. William Bedankt voor de vele jaren plezier en muzikaliteit en je grote inzet. Is volwaardig lid geworden van de Striepersgatse Hofkapel. Hij speelt trombone. Bart de Natris (slagwerk-snaredrums), John van Tartwijk (bariton), Patricia van Tartwijk (slagwerk-bekkens), Anja Koolen (altsaxofoon), Mariska van der Honing (trompet, stage), Claudia Hendriks (bariton), John Hendriks (trompet en Hofkapelmeester).

Susanne de Crom

Is gestopt als begeleidster van de Striepersgatse Hofmarjannekes.

Renate Wooning

Blijf bij de jeugdcommissie, maar is bereid gevonden om ook de begeleiding van onze Hofmarjannekes op zich te nemen. Hiervoor onze grote dank.

Gestopt bij Striepersgatse Hofmarjannekes

Anouk de la Roy, Danée de la Roy, Evy Gielissen, Margriet Schmit, Iris de Kok en Marlou Goossens. Wij danken hen voor hun mooie dansen en voor alle jeugdige vrolijkheid en gezelligheid.

•17•


Wij sWingE UT HiLLE jOAR! Leenderweg 31 5554 CK Valkenswaard | www.golf-etc.nl | tel +31(0)40 20 30 489


‘MATTIE’ PAUL BRUGEL WINT GROOT STRIEPERSGATS LIEDJESFESTIVAL De 43ste editie van het Groot Striepersgats Liedjesfestival is gewonnen door Paul Brugel en zijn matties. Het door Jacques van Gerven geschreven nummer ‘Mattie, tap ’n nattie goud van Dommelsch mee mij’ bleek een ware meezinger. Ondanks de tongbrekende titel. Met zijn accordeon en het achtergrondkoortje van een aantal zangers uit de Liedjesfestivalband, wist Paul de jury volledig in te pakken. De tweede prijs ging naar CC De Pimpelmezen, die met hun hilarische nummer ‘Als ik in je Lutjeboer’ de gehele zaal aan het lachen kreeg. De jury beloonde de jongste deelnemer FantasTIES (Ties van Gerwen) met de derde plaats. Hij wist de harten van elke Strieper en Strieperin te stelen met zijn eigen geschreven nummer ‘Dansen Maar’. De Publieksprijs was voor de tweede keer op rij voor CV De Hecto’s, met het nummer ‘De Schijf van Vijf’. Foto’s: Fabiën Schmitz

5 dagen feesten in volle vaart, carnaval zoals ut hurt bij Hotel de Valk en Restaurant het Swaard

Alaaf! Frans van Beststraat 1 | 5554 EA Valkenswaard | info@hoteldevalk.nl | 040-2012369

•19•


efkes gin ruzie maken. woensdag zijn we er weer.

K a p e r N o o i j e N ad v o c at e N S p e c i a l i s t e n

in

ar be ids r e ch t

info@kapernooijen.nl, tel.: 040 238 04 44, fax: 040 238 04 40, Torenallee 20, Postbus 289, 5600 AG Eindhoven w w w. K a p e r N o o i j e N . N l

onbeperkt sporten

gratis dranken

personal group training

groepslessen

Schrijf nu in en kies je voordeel: 1. 2. 3.

Start nu, betaal géén inschrijfkosten én ontvang de eerste 3 maanden 50% voordeel Start nu, betaal géén inschrijfkosten én ontvang de eerste 6 maanden 50% voordeel Iedereen ontvangt bij inschrijving een gratis Bjorn Borg Dry-Fit Sport Boxershort

Valkenswaard Heerkensdreef 2

040 - 201 93 98

valkenswaard@sportivalife.nl


Beste Striepers en Strieperinnen, Hierbij nodigen we u uit voor de officiële receptie van Prins Joep d’n Urste, zijn adjudant Arno en hun gevolg. U bent van harte welkom in de residentie van de Prins. Zondag 23 februari, van 09.49 tot 12.49 uur Residentie Café-zaal Lavrijssen Karel Mollenstraat Zuid 42, Striepersgat Wij zien u graag, tot dan! Alaaf! Stichting Carnavalsviering Striepersgat

uitnodiging

AOR J S E E D ‘ , W U A M E GIN G ÈK R K s i t want ’ ! U O W K WA’I

Beste Striepers en Strieperinnen, Hierbij nodigen wij jullie uit voor de officiële receptie van Jeugdprins Dylan d’n Urste en zijn adjudant Mika en hun gevolg. Jullie zijn van harte welkom in de residentie van de Jeugdprins. Zaterdag 22 februari, van 15.49 tot 17.49 uur Café-zaal Du Commerce Frans van Beststraat 7a, Striepersgat Alaaf ! En tot ziens! Stichting Carnavalsviering Striepersgat

•21•Vier Daoge an den drank... daarna tijd voor een nieuwe bank! Veul plezier namens alle PACO medewerkers!

€119,- -40%= Per stuk slechts:

71,40

Armstoel Ace

€599,- -50%= Eettafel slechts:

299,00

EETTAFEL MET STALEN KRUISPOOT

Het blad is vervaardigd uit 100% massief mangohout, afmeting: ø130 cm x H:76 cm (Tegen een meerprijs ook leverbaar in ø150 cm, ovaal of rechthoekig) €449,- -35%= Nu slechts:

Nu slechts:

NEW

169,-

291

,85

ARRIVAL

€1399,- -50%=

Hoekbank XL B:275 x D:230 x H:81 cm

Stoere bijzettafel ø70 x H:45 cm

209,30

699,50

120 cm lang

29,-

Nu slechts:

Nu slechts:

Industriële biljarttafellamp 2 kappen

Boekenkast B:90 x D:40 x H:210 cm

€299,- -30%=

Industriële bijzettafel op wielen XXL B:145 x D:40 x H:80 cm

Barstoel Bennet €99,- -40%=

59,-

Armstoel Blade €89- -45%=

49,-

349,30 PACO: 6000M2 MEGASTORE Parquet TV-Cabinet B:150 x D:42 x H:55 cm

€499,- -30%= Nu slechts:

Ruime lift naar de 1e & 2e verdieping

EUROPALAAN 39B - 3900 (OVER)PELT - BELGIË

(SLECHTS 10 MIN. RIJDEN VANUIT VALKENSWAARD)

Klantenservice: 011 98 88 78

www www.pacomeubelen.com

algemeen@pacomeubelen.nl

Rolstoelvriendelijk

P

Gratis parkeren

TIJDENS CARNAVAL ZIJN WIJ GEWOON OPEN!

Openingstijden winkel: vrijdag 10-18u | zaterdag 10-18u | iedere zondag 10-18u | maandag 10-18u


De nieuwe Golf, verkrijgbaar in geel of blauw! Van Mossel Striepersgat, Dragonder 16, 5554 GM Valkenswaard

www.vanmossel.nl/volkswagen

! f a a Al


JA! STRIEPERSGAT, DA’S NOU KRÈK WA’K WOU’

•25•


Eindhovenseweg 17 Valkenswaard - Tel.: 040 - 2076306

Markt 33 - Valkenswaard• Tel: 040 - 2047266 W W W. L E E M A N S M A K E L A A R D I J . N L

T 06 53 47 02 43 info@mghoutbouw.nl, www.mghoutbouw.nl


PRINSELIJK PRECIES…

PROCLAMATIE Ten Urste,

dat ik op 9 november 2020 op democratische wijze gekozen ben tot Prins Joep d’n Urste, de 67ste Prins van Striepersgat.

Ten Twidde,

dat ik samen met mijn Adjudant Arno, de Raad van Elf, de Hofmarjannekes, de Striepersgatse Hofkapel en de Partners van de Raad er een geweldige carnaval van ga maken.

Ten Derde,

dat wij dat ook doen met onze Jeugdprins Dylan d’n Urste, adjudant Mika, de Jeugdraad, de Hopmarjannekes en alle jeugd van Striepersgat.

Ten Vierde,

“Ik zit vol ideeën en het is aan Arno om me af en toe wat af remmen. Dit lukt hem niet altijd." "Ik heb mijn adjudant Arno puur gekozen om zijn lengte. Er waren meer kandidaten, maar ze waren vrijwel allemaal een kop groter dan ik. Dat is geen gezicht. Haha!”

dat alle commissies, werkgroepen, verenigingen, kapellen en andere gruupkes/ vrijwilligers een grote bijdrage blijven leveren aan de georganiseerde carnaval.

Ten Vijfde,

dat ik de ‘Partners van Niks’ dit seizoen de ‘Partners van de Raad’ zal noemen.

Ten Zesde,

dat ik lid ben van CV Wij mee zun viere en de rest en dus vanuit een vereniging ben gekozen tot Prins van Striepersgat.

Ten Zevende,

dat er weer een geweldig programma in elkaar is gedraaid vur dees mooi daog.

Ten Achtste,

dat iedereen gaat doen met carnaval - Krèk wat’ie wou!

Ten Negende,

dat als we elkaar tegen komen, we elkaar begroeten en er inne op vatte.

“In mijn leuze zit eigenlijk alles: de naam van het bedrijf waarvan ik tot voor kort directeur was, het dorp waar ik ben geboren en getogen én het thema van dit carnavalsseizoen.”

“En dat onder mijn leuze: 'JA! Striepersgat, da's nou krèk wa'k wou'”

Ten Tiende,

dat ‘de lèste zitting bij Peer en Rita’ er toch gaat komen.

Ten Elfde,

dat we er een mooi fisje van gaan maken, onder mijn leuze:

‘JA! STRIEPERSGAT, DA’S NOU KRÈK WA’K WOU!’ “Ook binnen mijn eigen clubke, Wij mee zun viere en de rest, waren ze meteen enthousiast. Ach, weet je, ik laat het gewoon op me afkomen.”

“Ik ben de enige jeugdprins die twee jaar achterelkaar is gekozen. En, samen met Jan van Dijk, ben ik de enige Grote Prins van Striepersgat, die ook jeugdprins is geweest.” •27•


ZIJNE DORSTLUST

PRINS JOEP

MET ZIJN HO

•28•

KRÈK WA


TIGE TIG E HOOGHEID

P D’N URSTE RSTE

OFHOUDING

A’K WOU!

•29•


Wie bende?

Adri Stammen. Prins Adri d’n Urste in het seizoen 2012-2013 Ik ben getrouwd met Suzanne. We hebben twee kinderen. Inge is bij de Hop- en de Hofmarjannekes geweest en is nu lid van de Hofkapel. Koen heeft in de jeugdraad gezeten en was in 2012 Jeugdprins.

Geboren en getogen in Striepersgat.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Ik ben Hoofd Technische Dienst bij een grote industriële banketbakkerij.

Wa doede in/vur de carnaval?

Sinds dit jaar voorzitter van de Raad van Elf en dus lid van het Algemeen Bestuur van de stichting. Daarnaast lid van de commissie Protocol. Vanaf m’n vijftiende altijd lid geweest van de Brassers en later van De Notenkrakers.

Woar komde vandoan? Wie bende?

Arnoud Joosten. Getrouwd met Corine en samen hebben we twee dochters.

Woar komde vandoan?

Van origine uit de grote stad Eindhoven, maar woon al 25 jaar in

Wie bende?

Erik Verdonk, 54 jaar. Getrouwd met Patricia. Vorig jaar ging ik door het leven als Prins Erik d’n Urste. Ik heb één dochter.

Woar komde vandoan?

Geboren en getogen in Striepersgat, in de wijk Kerkakkers.

Wie bende?

John de Crom, 43 jaar en getrouwd met Susanne. Samen hebben wij vier tienerzonen (twee van mezelf en twee aan komen lopen...).

Dommelen.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Projectmanager specials bij Multifix uit Bergeijk.

Wa doede in/vur de carnaval?

Binnen de georganiseerde carnaval ben ik betrokken bij de Sponsorcommissie en de Technische Commissie.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

System Engineer in mobiele röntgensystemen bij Philips.

Wa doede in/vur de carnaval?

Voorzitter Technische Commissie en dus lid van het Algemeen Bestuur van de stichting.

Verder is muziek maken een grote hobby.

Wa doede in/vur de carnaval?

Ben nu voor het tweede jaar Pliessie van Striepersgat, nadat ik eerst een jaar lid van de van de Raad van Elf ben geweest. Van kinds af aan heb ik in verschillende kapellen gespeeld, onder Woar komde vandoan? Van Altere in de gemeente Krabbegat meer bij de Notenkrakers, Kapellekuh, (oftewel uit Halsteren) Inmiddels woon ik Piep & Blaos en de Schuimkoppen Al jaren Vergulde Sigaar en lid van de Club nu ruim elf jaar in Dommelen. van 111. Sinds twee jaar lid van de SponHeel kort, wa doede int dagelijks leven? sorcommissie. Al ruim 22 jaar opticien en sinds 2008 eigenaar van Specsavers Valkenswaard.

Wie bende?

Ron Hoogmoet, in 2009 Prins Ron d’n Urste van Striepersgat. Getrouwd met Anita en we hebben één zoon, die ook lid is van de Raad van Elf.

Woar komde vandoan?

Geboren op 13 maart 1964 in de Unselststraat in Valkenswaard.

Wie bende?

Stephan Meulendijks oftewel oud prins Stef d’n Urste. Ik woon samen met Jenny en we hebben één zoon: Jordy.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven? Werreke bij VDL.

Wa doede in/vur de carnaval?

Ik ben de Commissaris van de Prins. Vurzitter van de commissie Protocol en dus ook lid van het Algemeen bestuur. Verder ben ik al jaren lid van de Technische Commissie.

William Damen, de 6e Vorst van Striepersgat en in 2012 Prins Willem I van Striepersgat. Getrouwd met Erik.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven? Genieten!

Wa doede in/vur de carnaval?

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

In het dagelijks leven ambtenaar, speel trombone en tevens drummer/zanger.

Wa doede in/vur de carnaval?

17 jaar lang trombonist en enkele jaren Praeses (vurzitter) van de Striepersgatse Hofkapel geweest. Als Vorst doe ik naWoar komde vandoan? Ik ben geboren op 21 juni 1965 in Valkens- mens de stichting het woord bij het uittrewaard (op de hoek boven het ouw post- den van de Prins en zijn Gevolg. Ik ben lid van de commissies Bals & Zittingen, Prokantoor tegenover zaal Lavrijssen). tocol en Muziek en Geluid. Verder ben ik secretaris van de Raad van Oud-Prinsen van Striepersgat.

•30•

Wie bende?

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Wie bende?

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Arno Jacobs, op het moIn het dagelijks leven ben ik glaszetter ment de adjudant van en eigenaar van Jara Glaszetters- en Prins Joep d’n Urste en Kitbedrijf. Verder ben ik nog uitbater van in 2012 Prins Arno d’n UrCafé De Linderweg, de kroeg bij ons in ste van Striepersgat, gede garage (alleen geschikt voor feesten trouwd met Nathalie en en partijen tegen de hoofdprijs). samen hebben we twee kinderen. Onze dochter Demi is bij de Wa doede in/vur de carnaval? Hofmarjannekes. Al een aantal jaren lid van de Raad van Elf, verder ben ik vurzitter Bals & Zittingen en ook al jaren lid van CV De BokkenrijWoar komde vandoan? ders. De Linderweg

Dave Bouwmans. Ik ben in 2010 Prins Dave d’n Urste van Striepersgat geweest.

Ik ben service engineer bij Mior ICT-diensten in Waalre.

Wa doede in/vur de carnaval?

Ik maak deel uit van de commissie Protocol, beheer de website en ben ‘beschermheer’ van de Hofmarjannekes. Ik ben in 1969 boven het café van mijn ouders geboren in ut Ook ben ik jaren lid geweest van CV De Buurtgat (Eersel), maar woon nu alweer Vurdeurtrekkers en ben in 2006, samen met Lia de Wit, Striepersgats Paar van 37 jaar in Striepersgat. het Jaar geweest. Nu ben ik lid van CV Niet te Stoppen.

Woar komde vandoan?

Wie bende?

Joep Thomassen. Dit jaar Prins van Striepersgat. Getrouwd met Anja en samen vijf kinderen, 23 paarden, vijf honden, acht katten, één haan en vier kippen. Overige dieren zijn qua aantal onbekend.

Mierde (het Haoiboerenrijk).

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Voorheen eigenaar JA! reclame & styling. Echter, sinds 1 januari uitbater van Boscafé Krèk Wa’k Wou in Hooge Mierde.

Wa doede in/vur de carnaval?

Vooral veel vieren. In het verre verleden twee keer jeugdprins geweest, nu Lid Geboren en getogen in Valkenswaard van CV Wij mee zun viere en de rest. Al op 9 mei 1964, daarna ruim zeven jaar in jaren vergulde sigaar en ooit lid geweest omgeving Doetinchem gewoond en nu van de sponsorcommissie. al ruim twee jaar woonachtig in Hooge

Woar komde vandoan?

Wie bende?

Ricardo Hoogmoet, 27 jaar en zoon van Ron en Anita. Verloofd met Suzanne (inderdaad, nog een Suus erbij!).

in Eindhoven. In het weekend te bewonderen in het geel-zwart van De Valk.

Wa doede in/vur de carnaval?

Ik ben als Pieleke van de Raad van Elf en momenteel aan het rond kijken bij welke commissie ik iets kan toevoegen. Verder ben ik trots lid van de Hofmarmannen, Woar komde vandoan? Geboren in Brouwersgat, getogen in de Durpspiepel en fan van de Striepersgatse Hofmarjannekes. Striepersgat.

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Ik ben servicemonteur bij GKS Packaging

Wie bende?

Stefan van Wijchen

Woar komde vandoan?

Samen met Twan penningmeester van de Raad van Elf. Ook ben ik lid van de sponsorcommissie en was ooit de knapste Pliessie van Striepersgat. In het verleWoar komde vandoan? Geboren in ut ouwe St. Jozef en daarna den ook lid geweest van de Striepersgatse Hofkapel en De Notenkrakers. gesetteld in Striepersgat.

Wie bende?

RA, RAA, RAAD?

der en ontwerp, dit jaar als ontwerper bij Handen Ineen en bij Buurtschap Leenderweg voor Bloemencorso Valkenswaard.

Geboren als Weverke van Nisseroi, maar ben opgegroeid in Striepersgat. Tegenwoordig woon ik in Lampengat.

Wa doede in/vur de carnaval?

Wie bende?

Heel kort, wa doede int dagelijks leven?

Ik schrijf stukjes voor De Strieper en ben oud-lid van de Commissie PP&P. Rustend lid van het Striepersgats Orakel, fan van de Striepersgatse Hofmarjannekes, lid van De Hofmarmannen en van Heel kort, wa doede int dagelijks leven? De Durpspiepel. Werkt mee aan hoe de Werkzaam als communicatieadviseur Striepersgatse carnaval toekomstvast Content en Creatieve producties bij Kem- kan worden. penhaeghe in Kraaienland. Schrijf, schil-

Twan van Veldhoven. Ik ben getrouwd met Angelique en we hebben twee zonen.

Woar komde vandoan?

Ik ben geboren en getogen in Striepersgat.

Ik ben zelfstandige ondernemer in de systeemafbouw.

Wa doede in/vur de carnaval?

Samen met Stef ben ik penningmeester van de Raad van Elf.


NIE ZO MÈR UN SCHÒN PEKSKE… Ieder dorp of stad in het zuiden heeft in deze carnavalsperiode wel een Raad van Elf of een Prins met gevolg. Soms zijn er meerdere verenigingen met ieder een eigen Prins en bijvoorbeeld een Stadsprins. Dit is bij ons niet zo. Het mooie van Striepersgat is namelijk dat er maar één Prins is en dat zijn verschijning en dat van zijn gevolg door de tijd heen nauwelijks is veranderd.

uit danste. Eefje had van een tante uit Duitsland haar Danzmarieche-pakje geleend. Het was een groot succes en al snel sloten zich andere meisjes bij haar aan zodat uiteindelijk een heuse dansgarde ontstond. Uiteindelijk werden zij een vast onderdeel van het gevolg van de Prins van Striepersgat.

Misschien een beetje saai en wat minder frivool dan een Prins die ieder seizoen in een nieuwe kleurrijke outfit is gestoken, maar daarentegen is onze Prins erg herkenbaar als de heerser over Striepersgat. Dit keer dus iets over de kleding en wat dit heeft bijgedragen aan het creëren van een duidelijke eigen identiteit van onze Prins en zijn hofhouding.

Het dansmarietje is van oorsprong een imitatie van de marketentster, de vrouw die met het leger moest meereizen om ervoor te zorgen dat de soldaten genoeg te eten kregen. Op haar is ook de traditionele kleding van het dansmarietje gebaseerd. In Keulen wordt tot op de dag van vandaag door de manschappen van de Prinzengarde de Gardetanz gedanst. De Prinzengarde heeft maar één Danzmarieche, de mascotte van de Garde. Zij maakt deel uit van een professioneel danspaar en wordt bij ieder entree trots hoog op de schouder van haar danspartner naar binnen gedragen.

Zo’n 66 jaar geleden wilde Pypliano, de eerste Prins van Striepersgat, samen met zijn vrienden ook in Striepersgat een echt carnavalsfeest met een Prins carnaval en een Raad van Elf. Niet zoiets als de Bossche variant, in de vorm van een bourgondisch feest in blauwe kiel en sjaal en een Prins van buitenaf gekleed in een middeleeuws soort pietenpak met baret. Nee, meer zoiets als in Keulen; met een mooie steek en gekleed in rokkostuum. Een zwart pak met slipjas en een gesteven vest uiteraard, compleet met witte strik en in het borstzakje een pochet. Dit moest het worden! Een rokkostuum. Niet te verwarren met een smoking. Dit betreft een ietwat minder formeel kostuum dat bijvoorbeeld wordt gedragen door de leden van de Raad van Oud-Prinsen, of door de leden van de Raden van 11 in de meeste buurgaten. Een steek betreft een hoofddeksel. Een muts met puntige vormen, die vroeger werd gedragen door personen in een hoge positie om zich te onderscheiden van het gewone volk. Dit gebruik werd dus overgenomen door de carnavaleske hoogmogendheden in het Duitse Rijnland en toen dus ook door Striepersgat. Dit tot op de dag van vandaag.

Bicome

De steek is in essentie een narrenkap en symboliseert dat de zotheid regeert. Het verhaal gaat dat de oorsprong van de carnavalssteek te maken heeft met de steek van de Keizer. Tijdens de Franse bezetting van het Rijnland (1796-1814) was carnaval weer tot leven gekomen. Keizer Napoleon werd tijdens dit narrenfeest geregeld nagedaan. Hierbij werd de bicorne, de tweepuntige steek van de Keizer, met de punten naar voren en achteren gericht opgezet in plaats van dwars op het hoofd, zoals het eigenlijk hoorde. Met een overdreven Frans accent en de hand achter het vestje kreeg men de lachers op de hand en had het volk het grootste plezier.

Daar waar de klassieke dansmarietjes vaak zijn vervangen door meisjes in turn-outfits, dragen de Striepersgatse Hofmarjannekes en de Hopmarjannekes (dus de dansmarietjes van de jeugd) nog steeds vol trots het traditionele rode uniform met de zwart bont gesierde tricorne of driehoekshoed. Traditiegetrouw dansen ook zij ieder jaar een gardedans op de muziek van de Striepersgatse Hofkapel. De witte gevlochten touwen op de uniformen van deze dames, zijn van oorsprong de zogenaamde nestels. Ere-onderscheidingstekens uit het leger, dus uit de tijd dat de marketenster nog voor de manschappen moest zorgen. Nu dienen ze uitsluitend voor de sier.

Hofkapel

Sinds februari 1962 maakt de Striepersgatse Hofkapel deel uit van het gevolg van de Prins van Striepersgat. De ‘Valkenswaardse blaaskapel’ werd officieel de ‘Striepersgatse Hofkapel’. Zij droegen aanvankelijk rood/groene kielen. De verenigingskleuren van ADA, de eerste carnavalsvereniging van Striepersgat, waaruit de Raad van Elf was ontstaan. Vier jaar later werden deze vervangen door groene kielen. Omdat een kiel niet paste bij de stijl die men wilde uitstralen, werd de Striepersgatse Hofkapel vanaf 1969 in een smoking gestoken. Met de bekende rode jasjes en daaronder een rood vest. Rood als symbool van ‘de rode loper’ voor de Prins en zijn Gevolg. De muziek gaat immers altijd voorop. De smokings met rode jasjes zijn er nog steeds en slechts tijdens de carnavalsdagen dragen de muzikanten van de Striepersgatse Hofkapel hun eigen fantasiekleding. Inmiddels allang geen kielen meer, maar mooie pakken, maar altijd in de herkenbare kleuren rood/zwart.

Pliessie

De eerste steken van Striepersgat werden overigens door Pypliano en zijn vrienden aangeschaft bij kapper Van Gorp aan de Eindhovense weg. Dit betroffen papieren exemplaren. De steek veranderde door de jaren heen van uiterlijk, tot de mooie kostbare zijde carnavalssteken van tegenwoordig. In Striepersgat draagt de Raad van Elf traditiegetrouw witte steken met goudstiksels. De prinselijke steek is eveneens wit met goudgalon, maar is uitbundiger versierd. De Adjudant draagt een rood/witte steek. De prinselijke- en zilveren vorstelijke steek zijn beide voorzien van een bontrand. Bont is immers een symbool van de adel. De steek van de Commissaris van de Prins is, evenals die van de Adjudant, in rood-wit uitgevoerd. Op de steken zijn – naar Rijnlands voorbeeld – fazantveren geplaatst. Pronken doe je immers met veren en de koningsfazantveer staat symbool voor stoutmoedige gedachten. Hoe hoger de positie, des te groter het aantal veren.

Mantel/sjerp

De blauwe prinselijke mantel, alsook de zwarte vorstelijke mantel, waren aanvankelijk voorzien van het witte hermelijnen bont met zwarte punten. Dit naar voorbeeld van de koninklijke mantel, waarbij de zwarte puntjes de zwarte pluimpjes betreffen van het topje van de staart van de hermelijn. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij de koningsmantel van Koning Willem-Alexander. In 1996 kreeg de Prins van Striepersgat een mooie nieuwe blauwe mantel. Het witte bont (uiteraard imitatiebont) bleef, maar dit keer zonder de zwarte puntjes. De rand van de mantel werd voorzien van met gouddraad geborduurde tabaksbladeren, hetgeen verwijst naar het striepen en het sigaren maken. Deze versieringen zijn met zilverdraad eveneens aangebracht op de zwarte vorstelijke mantel, die overigens niet vaak meer wordt gedragen. Dit alleen bij bijzondere gebeurtenissen.

Tot slot de Pliessie. Ook hij maakt deel uit van het gevolg van de Prins en zijn kleding moet bijdragen aan de uitstraling van enig gezag. Waarbij voorheen enigszins operetteachtige fantasie-uniformen werden gedragen, werd bij de installatie van de laatste Pliessie van Striepersgat gekozen voor een uniform gebaseerd op de wetshandhavers uit de Kempenstreek van rond 1930. Dus terug naar een echt uniform, zoals ook opper Bert van Dijk droeg. Compleet met een kepie als hoofddeksel voorzien van een kokarde van oranje zijde (traditionele sierknoop aan de voorzijde) en een ballonbroek met hoge laarzen. U ziet maar. Nie zo mèr un schòn pekske, maar vaak kleding met symboliek uit een ver verleden. De oudheid en oorsprong van volkse tradities en het onderhouden daarvan dragen zeker in Striepersgat bij aan het carnavalsfeest dat wij hier al jarenlang samen vieren. Dit jaar onder leiding van Prins Joep d’n Urste en adjudant Arno en onze jeugdprins Dylan d’n Urste met zijn jeugdadjudant Mika. Ik wens hen en alle Striepers, Strieperinnen en buitendurpse een fantastische fijne carnaval.

Vorst William, Dulce est desipere in loco

Tot de outfit van de Prins en de Raad van Elf behoort ook nog een sjerp. Deze is voorzien van een ingeweven valk, zijnde het stichtingslogo. Een sjerp is een teken van hoogwaardigheid en vaak uitgevoerd in de kleuren van een land. In ons geval blauw met geelgoud van Striepersgat. In plaats van de sjerp volgens de voorschriften over de rechterschouder te dragen, dragen wij de sjerp over de linker schouder. Carnaval is immers satire en het symboliseert de wereld op z’n kop. De Prins en de Raad van Elf van Striepersgat dragen verder nog witte ceremoniële handschoenen, waarbij de rechterhandschoen opgevouwen in de linker gehandschoende hand wordt gedragen.

Hof- en Hopmarjannekes

In 1960 was het Eefje Eigenberg, die als eerste dansmarietje van Striepersgat voor de optocht

•31•


Dommelsch_ADV_Carnaval_297x420_2020_WT_HR.pdf

1

11-11-19

15:33

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.


VANUIT BROUWERSGAT VANUIT MULKGAT

Beste Striepers en Strieperinnen,

Beste Striepers en Strieperinnen,

Kei gaaf dat ik mij via deze weg, als Prins Heerlijk van Brouwersgat, tot jullie mag richten. Het carnavalsseizoen is alweer in 2020 beland en wat hebben we in de weken die achter ons liggen al mooie dingen met elkaar gedaan. De tijd vliegt, want de voorpret gaat vanaf nu over richting de start van de carnaval zelf!

Een prins van buiten de raad in Mulkgat? Wie had dit gedacht? Niet helemaal onbekend voor de raad, maar goed. Ik zal mezelf eerst even voorstellen, voor degenen die me nog niet kennen.

Het beloven doldwaze tijden te worden in Striepersgat, da kèn natuurlijk ook nie anders met zunne geweldige Prins en adjudant. Prins Joep en adjudant Arno die snappen wel hoe da ge Striepersgat op zen kop zet, dus dat zit wel goed! Samen met mijn Adjudant Lekker en de rest van mijn gevolg kijk ik uit naar al het moois wat nog gaat komen. We hoeven ons niet te vervelen want er staat gelukkig nog genoeg te gebeuren binnen ons mooie Groot Striepersgat! We gaan elkaar vast en zeker veelvuldig tegen komen om het glas te heffen. Dan rest er mij nu niets anders meer dan alle Striepers en Strieperinnen en iedereen die het Striepersgats carnaval een warm hart toedraagt, een heerlijk carnavalsseizoen toe te wensen! Ik doe dit uiteraard onder menne leuze:

‘Als ge bent geboren aan d’n toog, dan houde ‘t carnaval hoog!’ Prins Heerlijk van Brouwersgat

VAN DE BROUWERIJ Beste Striepers en Strieperinnen,

De 67ste prins van Striepersgat, da moette ook maar durreve! Zo na zo’n jubileumjaar, dat we met z’n allen heel goed hebben gevierd. Maar dit zit met Prins Joep d’n Urste wel goed. Samen met zijn Anja viert hij al heel wat jaren carnaval in Striepersgat. Geen blad voor de mond en recht uit het hart. En dit is nou ‘krèk wa’k wou’, zal menig carnavalsvierder denken. Hoe toepasselijk is dan ook zijn leuze: ‘Ja! Striepersgat, das nou krèk wa’k wou’. Veertig jaar na zijn laatste prinsschap staat Joep weer voorop. Hij is immers al twee keer eerder prins geweest, jeugdprins dan wel, maar toch ervaring genoeg! De jeugd heeft de toekomst… al moesten we daar dan wel veertig jaar op wachten. En met Arno als adjudant, formaat passend bij de jeugd, wordt het zeker een succes. Maar alle gekheid op een stokje. We staan er toch maar weer met z’n allen. En samen moeten we het doen, meer nog dan voorgaande jaren! We willen de mooie tradities niet verloren laten gaan en zien dat met een beetje ‘verse’ jus er weer leven in de brouwerij komt. En daar word ik dan heel blij van! Ik zie het als een eer om namens de brouwerij niet alleen het prinselijk gezelschap, maar, iedereen in Striepersgat, een fantastische carnaval toe te wensen. Maar ook succes met de laatste voorbereidingen. Samen maken we er een geweldig feest van. En graag drink ik met jullie een heerlijk Dommelsch pilsje, waarbij we proosten op carnaval!

Mijn naam is Rens Pijnenburg en ik ben negentien jaar. Jong prinske eigenlijk hè? Ik studeer aan het Summa College op de opleiding ‘Facilitair Leidinggevende’. In mijn vrije tijd kun je mij tegenkomen bij verschillende Borkelse verenigingen, zoals fanfare EMOS en de KPJ en als enthousiast bouwer bij bloemencorsobuurtschap Borkel en Schaft. Verder help ik mee bij de trekkerbehendigheidswedstrijden en de kermis. Ook zit ik in de projectgroep verenigingen van het Dorpsinitiatief. En om t schònste clubke niet te vergeten; ik ben penningmeester/ secretaris bij CV De Boerkes. Ons gezellig clubke viert dit jaar haar elfjarig jubileum. Dit moest natuurlijk worden gevierd en hoe kun je dit beter doen, dan prins bij de Mulkslobbers te worden?! Wél heb ik als prins altijd een overhemd aan met het logo van CV De Boerkes. Zodat ik er toch nog altijd bij hoor! Als adjudant heb ik Eric Hoeks gekozen, de oudste uit de raad. Dit krikt de gemiddelde leeftijd toch nog een beetje op… Als er iemand veel van carnaval weet, dan is het Eric wel, dus dit moet deze carnaval helemaal goed komen! Ik wens Prins Joep den Urste, Adjudant Arno en alle Striepers en Strieperinnen een fijne en gezellige carnaval toe. We zullen elkaar ongetwijfeld nog eens tegenkomen onder het genot van een heerlijk glas gerstenat. Proost en alaaf onder menne leus:

‘Mee de jeugd veurop, wordt carnaval top!’ Prins Rens van Mulkgat

‘DUTJESTAKS’ VOOR AMBTENAREN

In navolging van een Belgische basisschool, wil ook de gemeente Valkenswaard een zogeheten ‘dutjestaks’ invoeren. De Emmaüs basisschool in Aalter rekent voor een dutje één euro per dag per kleuter. Wethouder Kees Marchal (personeel en organisatie) denkt aan een euro of vijf voor ambtenaren die tussendoor even willen powernappen. Tegenover De Strieper vertelt de wethouder dat de dagelijkse dutjes de gemeente zo’n zeventig euro kosten. “We moeten een professionele slaapdeskundige inhuren en bovendien moeten we extra beveiligers aannemen. Zoveel geld willen wij niet besteden aan een taak die niets met de normale gemeentezaken te maken heeft.” Volgens Marchal hebben de meeste ambtenaren geen problemen met de nieuwe maatregel en is de vraag naar snurkbeugels opvallend toegenomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is alvast geen voorstander van de dutjestaks en vindt de maatregel dubbelop. “We begrijpen dat het werken op een gemeentehuis vermoeiend is. We hebben daarom aan de minister gevraagd of hij extra geld wil vrijmaken, omdat we verwachten dat meer gemeenten het voorbeeld van Valkenswaard gaan volgen. Ambtenaren om geld vragen als je al extra geld krijgt, is volgens ons een béeetje dubbel”, zegt woordvoerder Z. Ever.

SANTAOTUM!

Opperpintenwipper Joost

•33•


www.betimmeubelen.nl

Leenderweg 85 Valkenswaard

tel. 040 - 201 12 00 info@betimmeubelen.nl


‘t Strieperke Een uitgave van de Jeugdcommissie Stichting Carnavalsviering Striepersgat, mogelijk gemaakt door De Club van 111

R O A J ‘DEES , W U A M E G N I G K È R K s i t t n wa ’ ! U O W WA’IK


& d a a r d Jeug s e k e n n a j r a m Hop

e oot in d a op schdentehuis. p o ij b it r Jantje z van het bejaa bejaarde in kantine s roept er een pt En opeen“12!” pot. Roe de zaal: aal lacht zich ka“34!” De hele zndere bejaarde: en deuk. er een a ligt de zaal in e?”, vraagt En weer lachen jullie le “Waarom an opa. ebben al Jantje aegt opa, “We h t “Nou”, zgenummerd.” opa, “da moppen t Jantje tegen : “86!” t g p e “O,”, z k.” En hij roe stil. kan ik oozaal blijft doodlie niet?” jul pa. De hele lachen rd aan o “Waarom antje verbijste nog niet”. vraagt J : “Die kenden we Zegt opa

•36•

Pietj ez De me it op scho ol. es schee ter zegt: “Wie h t gel aten? eeft Pietj die ” ea De m ntwoord: “Ik m eeste eeste r ze gang, r.” gt: “ Pietj N e!” aar Als de Pietj e op denkt de g hij: V ang reem zit in zit, d, de de st h e a le kl nk en ik zit as lekke r op de ga ng.


E I T A ! M F A L A C A O G R P SUPER Dylan en Mika draaien de rollen gewoon om dit jaar

Ten Urste, dat ik op de Tiende van d’n Elfde bekend mocht maken dat ik de 60ste Jeugdprins van Striepersgat ben.

Zijn vriendje Kaj was er al bij en toen ook zijn jongere broertje Deacon lid werd van de Striepersgatse jeugdraad, wilde Dylan van Aarle eigenlijk ook wel. Gelukkig was er een nog een plekje vrij en zo rolde de dertienjarige leerling van Scholengemeenschap Were Di in de georganiseerde jeugdcarnaval. “Aan het einde van het eerste seizoen moest ik keihard huilen. Ik vond het jammer dat het af was, maar was ook hartstikke moe!”

Ten Twidde, dat da krek ` is wa’k wou.

Moeder Monique en vader Randy horen het lachend aan. Ze weten het nog als de dag van gisteren. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is hun zoon de trotse Jeugdprins van Striepersgat. “We hebben de rollen gewoon omgedraaid”, grinnikt Dylan. Vorig seizoen was ik de adjudant en Mika de Prins en nu is het andersom. De fotograaf (Jurgen van Hoof, red.) vroeg al of we vorig jaar niet even van kleding hadden kunnen wisselen, dan had hij meteen de foto’s voor nu gemaakt! Haha!” Monique: “Mika is vanaf het begin zunne maat. Zij hebben duidelijk een klik. Toen Mika zijn been had gebroken, heeft Dylan hem de hele carnaval rondgereden!” De Jeugdprins is volgens zijn ouders sowieso iemand die makkelijk vriendjes en vriendinnetjes maakt. “Het is elk jaar heel gezellig. Ik ken ondertussen iedereen en met name in de bus maken we altijd heel veel plezier. Soms is de leiding wel een beetje streng, maar dit is ook wel nodig, want we hebben nogal wat druktemakers in de groep. Vandaar dat we alleen maar Sprite of Fanta mogen. Want van cola worden sommigen echt veel te druk!” Nieuwe opzet De wens om een keer Prins te worden, leefde bij Dylan al langer, maar werd vorig jaar écht concreet. “Maar toen werd Mika gekozen. Niet erg trouwens, want ik werd zijn adjudant. Dit hadden we al van tevoren afgesproken. En nu is het mijn beurt!” De jeugdcommissie heeft dit seizoen gekozen voor een nieuwe opzet. Dylan: “De nieuwe Jeugdprins wordt niet meer gekozen, maar van tevoren gevraagd. Daarbij wordt gekeken naar de leeftijd van een raadslid en hoeveel ‘kansen’ hij hierdoor nog heeft om kandidaat te zijn. Uiteraard moet je zelf ook willen en moeten je ouders het goed vinden.” Tot verrassing van Dylan, kwamen eind september enkele leden van de jeugdcommissie op bezoek. “Ik had niet meteen in de gaten waarvoor ze kwamen, maar dit werd snel duidelijk. Natuurlijk wilde ik graag Prins worden en gelukkig vonden mijn ouders het oké. Vervolgens hebben we ook een eigen liedje geschreven, op de muziek van ‘Potentie’ van Stefan & Sean Ft. Bram Krikke. We zijn zelfs de studio in geweest en ik heb mijn liedje ook gezongen op de middag dat ik als nieuwe Jeugdprins bekend werd gemaakt. Iedereen zong luidkeels mee!”

Ten Derde, dat ik hoop dat iedereen net zoveel van de polonaise houdt als ik. Ten Vierde, dat mijn adjudant Mika, vorst Ties, commissaris Thijn en president Ties d’r net zoveel zin in hebben als ik. Ten Vijfde, dat ik keitrots ben op alle jeugdraadsleden en Hopmarjannekes. Ten Zesde, dat ik op dinsdag samen met m’n adjudant moet gaan zoeken naar m’n stem. Ten Zeuvende, dat ik keifriit ben met mijn jeugdresidentie bij Du Commerce op de Statie. Ten Achtste, dat dit mijn leste jaar is bij de jeugdraad en ge wit wat ze zeggen: ‘lest best’! Ten Negende, dat ik hoop dat iedereen de tekst van mijn liedje kan meelallen aan het einde van de carnaval. Ten Tiende, dat ik hoop jullie allemaal te zien tijdens mijn receptie op zaterdagmiddag in Du Commerce. Ten Elfde, dat we er samen met Prins Joep d’n Urste, adjudant Arno en alle Striepers en Strieperinnekes ne keigave carnaval van gaan beleven, onder menne leuze: ‘Dees jaor gin mauw, want tis krèk wa’k wou!’

ge-

Meedoen De hobby’s van Dylan zijn voetbal (hij keept in JO13-3 van SV Valkenswaard, red.) en samen met zijn vader vissen. “O ja, en bouwen bij corsobuurtschap Wilhelmina. Lekker meehelpen om een mooie wagen op de weg te zetten. Ik vind eigenlijk alles leuk om te doen, maar lassen is wel het allermooiste. Maar nu is het eerst tijd om te gaan feesten met carnaval. En dit alles onder mijn leuze: ‘Dees jaor gin gemauw, want tis krek ` wa’k wou’. Ik heb er ontzettend veel zin in!”

Jant je dr inkt melk in één op e teug n laa harde zijn t daa boer. rna Moed e en er: “W at is Jant d je: “D at no e mel u?!” kboer mam! ”

revoudig n n e e ge een f vlie ij geeft v r e r z dood, ls e derwij twee p: “A o r e De on e j sla Hans mmet en ik er?” t n h e c kenso t a it n fel z er da ster.” op ta ijven l , mee b e d l o e d e v e e ho twe lleen je: “A

•37•


Krèk wa’ik wou Muziek: ‘Potentie’ (Stefan en Sean Ft. Bram Krikke) Dit jaar gaat het gebeuren Het wordt een heel mooi feest Mooie steek op en een scepter Feesten als een beest Het is tijd om te knallen Dus dees jaar gin gemouw En ik weet het dees jaar zeker ` Dit is krek wa’k wou ` Krek wa’k wou ` Krek wa’k wou

We heten bijna allemaal Ties, Thijn, Thijs, Roos, Sanne of Floor, dus dat is makkelijk te onthouden toch? We worden ook wel eens de Ranjabrigade genoemd want met een koud glaasje ranja en een zakje chips zijn wij al snel tevreden. We zijn echt keilief maar hebben ook wel eens onze streken.

Hier gaat het beginnen, dansmarietjes doe maar mee ‘t Wordt een heul schon feestje en niemand die zeg ‘nee’ Carnaval is toch te gek, de jeugdraad komt eraan Dus dan ga maar aan de kant, die gaan als een banaan Nu start de polonaise, dus pak elkaar maar vast Maak je maar geen zorgen, want we zijn niemand tot last We maken nog een rondje en hossen lekker rond, Netjes op de schouders en niet stiekem bij de kont. Dan is het weer zover We gaan er tegenaan Dus dees jaar gin gemouw ` Want t’is krek wa’k wou Uno, dos, tres, quattro, vijf, zes, zeven Waar is onze prins gebleven? Acht, negen, tien Dylan is gezien Elf, twaalf Er rijmt niks op twaalf Dertien, veertien Efkes gin gemouw, Vijftien, zestien ` Want t’s krek wa’k wou Dit jaar gaat het gebeuren Ik ga ertegenaan We hossen en we springen Want stil blijven we niet staan Dan is het weer zover We gaan er tegenaan Dus dees jaar gin gemouw ` Want t’is krek wa’k wou

Dylan juf vrakomt weer e Dylan agt waarom ens te laat GEZOCHT… juf.” antwoordt: hij weer te op school en la “Ik dro de “Maar omde at is. over v Hallo allemaal! komen dat is toch oetbal geen e “Jawel?” xcuus ”, zegt o m t e laat Dylan, te “want het wa s verle nging.” Wij zijn de jeugd van Striepersgat!

Gekke bekken trekken, dansjes verzinnen en eigen teksten maken op liedjes… we doen het allemaal! Vanaf komend seizoen zijn wij op zoek naar nieuwe leden voor de Jeugdcommissie! Ze zijn ook keilief hoor die dames, maar hebben jullie wel eens goed gekeken naar ze? Ze zijn niet allemaal de jongste meer ;-) Hier en daar komen er wat mankementen… We hebben al krukken, een rolstoel en paracetamollen voorbij zien komen… Onze trainster en vurzitser zijn ok gin 18 meer… De secretaris en penningmister hobbelen ook al heel lang mee in Striepersgat. dus moeten we nog meer zeggen? We denken van niet :-D Daarnaast vinden wij, Ties, Thijn en Thijs, het ook leuk als er een paar leuke jongemannen zich zouden melden voor de commissie. Ravotten vinden wij namelijk erg leuk… en de rest van ons ook trouwens! Kortom, de jeugdcommissie kan wel wat versterking en verjonging gebruiken! Ben jij 18 jaar of ouder? Vind jij het leuk om met ons te gaan hossen, springen, dansen en zingen? Meld je dan aan via: jeugdcommissie@striepersgat.nl. De jeugd van Striepersgat

kengen in een zie ande Twee baby’s lig n ge de een te huisbed, zegt n jongen.” Zegt de ee n be “Ik dan.” r: de dat maar eens ander: “Bewijsster weg is.” Als de “Ok als de zut, schopt hij zijn dezuster weggaa zegt: “Kijk, blauwe kentje weg en sokjes.”

sgat. rieper t S n a tv n dvors om ee n jeug e b , maart Strieik n n e e b n t i, rs oo rwe Heyho heel ugdvo et Gr an Ge t ik je daan aan h en dit ging s elf Ties v a d is m o m a e p t g S aa ijl ik k mee tasTIE kje nie Mijn n it stu heb namelij naam Fan En dit terw d f ij r e der d n! Ik ik sch ehoe! Maar ndere redefestival onworden! Yo dit is a s e e g l en en komt. j e v d e d he ij ie r r L e h d c s ts ën s persgaIk ben zelf liedje re idee m is eigen echte of ra ppig. Daaro n e e goed. ud ben. a l e r j s g e t l t e o he es mo jaar zijn b alleen tival ept). jesfesl als je op rare zinnendoorgestre d ie L t a e r ie n h d o e o n n V Bij ige va (de rare zin astig. best l Maar somm ad l b f ij ! r Haha ijn opsch hier m

TIES VORST

sTIES Fanta

•38•


KALVERLIEFDE CRYPTOGRAM 1. 2. 3. 4. 5. 6.

VERTICAAL: Cupido is de… van Venus? VERTICAAL: Wat is het teken van liefde? HORIZONTAAL: Valentijn is een dag vol…? VERTICAAL: Wie is het liefdesfiguur met pijl en boog? VERTICAAL: Ik… van jou… HORIZONTAAL: Wie is de godin van de liefde? VERTICAAL: Als je verliefd bent op iemand, kun je… vragen? 7. HORIZONTAAL: In welke maand vieren we Valentijn? 8. VERTICAAL: Er worden heel veel… over de liefde geschreven? 9. HORIZONTAAL: Welk snoep wordt vaak gegeven met Valentijn? 10. HORIZONTAAL: Wat is het Engelse woord voor liefde? 11. HORIZONTAAL: Wat wordt er op de 14de van de 2de maand gevierd? 12. HORIZONTAAL: Cupido wordt ook wel de… genoemd? Oplossing op pagina 46

NEDERLANDS IS ZO MOEILIJK NIET… BEDACHT = naast bed nummer zeven ACHTERAF = min acht CONTINENTEN = prik in je billen PAPIER = dikke Ier MINISTER = heel kleine ster PROFEET = professor aan tafel KAARSRECHT = recht om kaarsen te vervaardigen VERTROUWEN = in het buitenland trouwen UURWERK = werk dat per uur betaald wordt MINIMAAL = kleine maaltijd PANAMA = vader laat moeder voorgaan KIESKEURIG = tand in goede staat POLITICUS = zoen van een politieagent EILEIDER = de baas van de kippen PALING = vader van Chinees meisje VERZUIPEN = drinken in het buitenland ANNALOOG= Anna vertelde de waarheid niet UITZONDERLIJK = begrafenisondernemer op reis

Randy en Monique van Aarle Cees Alkemade Apostille Vertalingen Café in de Sleutel CB Metaal Familie Bone/Klimaattechniek Camiel Bots Familie Bouillart Dave Bouwmans John en Suzanne de Crom/Specsavers CG Achteraf CV ADA CV Zwing Rob van Daal/ Leeuwendael Evenementen Hans Damen Jan van Dijk René van Dijk Ruud van Dijk Antoinet Driessen Diana en Marc Driessen Wim Firet Familie Geenen Dennis van Gerwen/Rendus aagt en vr s a l Familie Van Gogh er, k t e s d e in “Me t i z t : Ronny Grosfeld e a r j d e iets eest Jant e m aft voor De Gulle Strieper d r aan gest ?” : t e Fysiotherapie Heesakkers t b j d e h or word edaan er antwo als g Claudia Hendriks t e t , je ni mees ntje Toon Hendriks op de t Ja waarom r e i a a n W lijk bt, . Peter-Jan Hendrikx e r n h u e u d n or “Nat gedaa ft w Machinefabriek Van Herk a s s r t t e t e i i s ge en je n dan als j Marty van Herk n i e r j e t t e he zou ist b ort Jeroen en Dees van Herk is ju o ho Z . Het t b e h Familie Van der Honing m n de gedaa en.” ht a c u l Ricardo Hoogmoet b e v e he opg het l ij, ik l aalt b h Ron Hoogmoet t f e e j ni ik f Jant erk Ben w “ Arno en Nathalie Jacobs/Jara las s : i t u g h en ze k mijn Geert en Maaike Jacobs j i l name ” Familie De Jong . n gedaa Arnoud Joosten Hans en Conny de Kinderen Carla Kremers Inge Meijers Jant je po Martien van de Molengraft ept b lie S ij pa Familie Notermans poor stoo en o huish p Henny Phiferons de st r Feoudst oep. er zie deur De t dit, Familie Plompen van d opent e pas Maar de torie Met Ons Makelaars Jant en ze je pasto gt: Joost en Daniëlle van Rens or n , dit wil mene iet h Zegt Restaurant Sirtaki er ebben Jant je: “N hoor dan m Ilja en Tinus de Roy o ! u ” ag jij ik oo k nie het w Guido en Esther de Roy t, el he bben! Willem-Jan Schampers/WéJé Producties ” Mark en Nicole Scheepers Heidy Scholte Jolijn Schoofs Stefan Segers André Stevens Roel Snellen Familie Stammen Stichting Tonproatenconcours Valkenswaard Toon Stoffels Hetty Tindemans-van Tent Twan van Veldhoven/Van Veldhoven Systeemafbouw Annie en Gerard Velings Dennis Velings Erik Verdonk Patricia Verdonk Familie Visschers Hans van de Werff Rob Werson Mart Wijnen Marton Wolterink/Du Commerce Renate Wooning Zaal Maenen Jan Zwarthoed

•39•


Feestje hier, feestje daar... Er staan altijd mooie modellen voor u klaar!


En de Federatieonderscheiding gaat naar…

JESSICA MURK Jessica Murk heeft op zaterdag 1 februari de Federatieonderscheiding ontvangen. Zij is vooral bekend als toneelmeester bij de Vorstenzittingen, maar ook in andere hoedanigheden zeer actief in de Striepersgatse carnaval. Voornamelijk bij de technische commissie, maar ook bij CV De Vurdeurtrekkers en CV Niet te Stoppen.

De Federatieonderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnaval. Ieder jaar gaan we, samen met alle verenigingen, op zoek naar mensen van grote waarde voor de carnaval, hard werkend achter de schermen, de stille kracht in een vereniging of in de stichting die bergen werk verzet. Vaak bescheiden en met een klein ego. Dit jaar hebben we letterlijk de harde werker van achter de schermen gevonden. Jarenlang actief als toneelmeester. Sjouwend met attributen, tafels, stoelen, een beetje verborgen achter het gordijn. Stil en krachtig. In haar eentje duwt ze de gehele ‘prinsenbak’ naar voren als deze toch een stukje meer het podium op moet. Klein van stuk, maar met een verbazingwekkende kracht.

Sloffen

Al jaren actief in het Carnaval. In 1998 werd ze lid van de technische commissie

van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. De overig leden van de TC, eerst nog wat verbijsterd door dat kleine ding, kwamen er al snel achter dat ze geen betere kracht konden wensen. In 2002 werd ze lid van de CV De Vurdeurtrekkers. Als waar verenigingsmens liep ze ook daar het vuur uit haar sloffen. Als Koptrekker toonde ze zich een ware de leider van de carnaval, als adjudant een krachtige hulp en als wagenbouwer de echte techneut. Feestcommissie, organisatie van Koning der Prinsen, penningmeester, ondersteuning bij de begeleiding van de Hofmariannekes. Zorgzaam voor de meiden, zoals ze door het vuur gaat voor iedereen die haar lief is. Ze deinst nergens voor terug. Resoluut stap ze (vier koppen kleiner) af op een hele grote man die net iets te veel aandacht vraagt van de Hofmariannekes. Twee minuten later verdwijnt hij volledig geïmponeerd van het toneel. Toen haar vriendin Heidi zich tijdelijk in een rolstoel door drukke carnavalskroegen moest bewegen, maakte zij de weg vrij. Stevig en vastberaden. Alles dat een motor heeft, daar rijdt ze op weg. Ze is voor de duvel niet bang.

Cb’tje

Maar zet haar niet in de schijnwerpers, stop haar niet in een galajurk, sjouw haar niet de dansvloer op. Nee we hebben hier te maken met een dame in werkkleding, met vieze handen, achter de schermen. Daar is ze in haar element. Net zoals ze in haar element is bij een borreltje. Een cb’tje weliswaar. Maar pas op, want met dezelfde bescheidenheid die haar zo kenmerkt, kan ze je zomaar onderdeel maken van haar grappen en geintjes. Vol lol en gezelligheid samen met haar clubje CV Niet te Stoppen. Al jaren gaat ze tijdens de uitreiking van de Federatieonderscheiding even naar buiten. ‘Ik weet toch vaak niet wie dat is’, is het excuus om even weg te glippen. Dit jaar niet Jessica, dit jaar weet je maar al te goed wie het is. Dik verdiend, de Federatieonderscheiding gaat dit jaar naar jou … naar Jessica Murk. Van harte proficiat!

Liesbeth van den Oever, Voorzitter Striepersgatse Carnavalsfederatie

CARNAVALSMIS STRIEPERSGAT

‘KRÈKWA’KWOU’

Op zaterdagmorgen 2 maart zet Pastoor Felie Spooren om 11.00 uur de deuren van de H. Nicolaaskerk weer wijd open voor het vieren van de traditionele Carnavalsmis. Een waardig en mooi begin van de Striepersgatse ‘narrenfeest’. Het belooft weer een wonderlijke mengeling te worden van jong en oud, serieus en luchtig, klassiek en pop, deftig en dialect, heilig en alledaags. Het thema is ‘krèk wa’k wou’. Het gaat over blij en dankbaar zijn voor wat je altijd al graag gehad zou willen hebben. Maar niet alles is zomaar te krijgen. Soms moeten we anders kijken dan dat we gewend zijn! Een mooi moment van bezinning voor carnaval. Een gelegenheidskoor met strijkensemble voert de Missa Brevis KV194 van Mozart uit en muzikanten van CV Ketel brengen toepasselijke eigentijdse nummers. Iedereen is uiteraard van harte welkom. Ook Prins Joep d’n Urste, Jeugdprins Dylan d’n Urste en heel hun gevolg zijn aanwezig. De viering wordt weliswaar rechtstreeks door de VOS uitgezonden, maar het best beleef je de Carnavalsmis door in de kerk zelf mee te vieren. Verbondenheid ervaar je pas goed als je echt samen met anderen bent. Samen vieren, samen zingen, samen lachen, samen bidden. Hopelijk kan iedereen dan zeggen: ‘Da’s nou krèk wa’k wou’!

Commissie Carnavalsmis Stichting Carnavalsviering Striepersgat

Peer en Rita Lavrijssen gaan nu écht stoppen

‘HET IS MOOI GEWEEST’ Rita en Peter Lavrijssen trekken op 27 juli de deur van hun café en zalencentrum definitief achter zich dicht. Dan komt er een einde aan hun carrière in één van de markantste horecagelegenheden van Valkenswaard. Over een jaar is het pand wellicht gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. Het echtpaar neemt even de tijd om in hun bruin café terug en vooruit te kijken.

Onder het genot van een kopje koffie zegt Peter, oftewel ‘Peer’: “Ons vader en moeder namen in 1953 het café over van een oom van ons moeder. Vanwege gezondheidsproblemen van mijn vader werd een beroep op mij gedaan om in de zaak te komen werken. Ik kreeg daardoor vrijstelling van militaire dienst.” Rita komt van het Belgische Reppel, werkte bij DAF en hielp tijdens de verkeringstijd mee in het café. “Totdat ik het niet meer kon combineren. Ik stopte in Eindhoven en kwam fulltime in de zaak werken”, vertelt ze. Zaal Lavrijssen staat dan bekend vanwege de dansmiddagen. Van heinde en ver kwam men naar hier. “Vanaf het begin van de autoloze zondagen kwam er de klad in”, zegt Peer. “Met mijn opleiding als kok besloot ik buffetten te gaan serveren bij bruiloften en partijen in onze eigen zaal. Dit was een gouden greep. Er kwamen steeds meer groepen die hier hun feest wilden vieren.” Intussen gebruikt Rita haar creatieve talenten om de zaak steeds gezellig aan te kleden. Nog altijd staan er allerlei kunstwerken van haar hand.

Centrum van carnaval

Carnavalsverenigingen De Sloebers en Anders Dan Anders zien in 1952/1953 het levenslicht bij Lavrijssen. Hiermee wordt de toon gezet voor de decennia die volgen. Inmiddels is het

etablissement uitgegroeid tot het centrum van het openbare carnaval van Striepersgat. Enkele foto’s aan de wand herinneren daar aan. “Hier waren altijd de Vorstenzittingen en de revues. En daar hangt onze zoon als Jeugdprins”, zegt Rita trots. Maar ook het schuttersgilde heeft hier haar stamcafé gehad, getuige een grote foto met alle gildebroeders. “Ze zijn bijna allemaal dood”, zegt Peer. “Maar ook de Damesclub en Vocalgroup Perfect Sound voelden zich hier helemaal thuis.” Terugkijkend op de afgelopen 41 jaar is het echtpaar tevreden. “Het is mooi geweest zo. Soms werkten we van vrijdag tot en met zondag wel zestig uur. Altijd wat gejaagd en er zijn voortaan zoveel regels en wetjes.” De vrije tijd die komen gaat vanaf augustus, gaan Rita en Peer waarschijnlijk vullen met hun hobby’s, zoals skiën in Oostenrijk, zeilen op de Middellandse Zee of vissen in Hamont. Ze zijn benieuwd hoe het zal voelen als de zaak wordt gesloopt. “Het café en de zaal gaan tegen de vlakte en nog een gebouwtje daarachter. Hier komt een pad naar de grote parkeerplaats en er komen woningen en garages”, weet Peer. Het einde van een tijdperk…

Evert Meijs

•41•


‘HECTO’S WORDEN GENEGEERD OP VERKEERSBORDEN!’ In Genève wordt de helft van de verkeersborden bij zebrapaden vervangen door een variant met een vrouwelijk poppetje erop. Ook komen er verkeersborden bij met stelletjes, zwangere vrouwen en ouderen. Maar waar zijn de verkeersborden met dikke mannen en vrouwen? Dit vraagt Pierre Kantelberg, woordvoerder van CV De Hecto’s zicht hardop af. Om de zichtbaarheid van dikkerds te vergroten, moet Nederland een aantal van haar verkeersborden vervangen, vindt Kantelberg. Te beginnen met Striepersgat. “De aanwezigheid van alleen mannelijke stereotypen in de openbare ruimte, met name op verkeersborden, versterkt het idee dat wij een minderheid zijn. En deze suggestie is geheel onterecht. Kijk maar eens tijdens het Dikste Feest bij Café De Bel hoe druk het is!” Obé Sitas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gezellige Dikkerds (NVGD), is het eens met Kantelberg. “Meer dan de helft van alle inwoners in ons land heeft te kampen met overgewicht, dus waarom zien we dat niet in het straatbeeld terug?” Kantelberg valt hem bij: “Zo’n vijftien procent van de Nederlandse bevolking valt in de categorie ‘Hecto’, dus het zou niet meer dan normaal zijn dat ook dikke mensen worden afgebeeld op de verkeersborden. “Dit soort borden zet mensen immers aan het denken. Er moet een verandering komen in onze mindset en dit helpt daarbij.” De discussie over verkeerstekens is overigens niet nieuw. De meeste kans van slagen lijken initiatieven met verkeerslichten te hebben. In 2000 werd het traditionele mannetje op een aantal voetgangerslichten in Amersfoort vervangen door Sofie. Het meisje met de paardenstaart dook in de jaren erna in steeds meer steden op. Weert introduceerde een meisje met een vlaai in haar handen en in Utrecht helpt Nijntje met oversteken. En in 2016 kwam die stad ook met het eerste homoverkeerslicht, waarop twee verliefde mannen hand in hand op groen of rood springen. Kantelberg doet de gemeente een voorstel: “Een Hecto met een frikandel speciaal in zijn hand, lijkt me wel wat!”

'ROODKAPJE' ZORGT VOOR 'GRAPPIGHEID' Het was hoogstwaarschijnlijk een verspreking, maar Prins Joep d’n Urste zorgde - onbedoeld - voor een nieuwe typering van een héél goede tonpraoter. Iemand die voor 'veel grappigheid' zorgt. En dit was zeker van toepassing op de nieuwe Brabants kampioen Dirk Kouwenberg. De 39-jarige droogkloot uit Nuland zorgde voor een spervuur van grappen en dolkomische verzinsels. De vrijgezel, door zijn vrienden in de ton gezet, was hiermee zowel bij de jury als het publiek de favoriet.

Al vóór de pauze leek het pleit beslecht, toen de toppers Andy Marcelissen, Berry Knapen én Kouwenberg hun buut aan het publiek hadden laten horen. Met alle respect voor debutant Tom van Osch, die het heel aardig deed, maar gewoon weg (nog) te kort schoot. Marcelissen (vierde) was weer onnavolgbaar als wielrenner Bram Fetamine. De woordspelingen en soms absurde vondsten zetten de zaal meteen in vuur en vlam. En alles kwam voorbij: van EPO en aambeien, tot plassen op de fiets en de driedaagse van Borkel en Schaft. "Ik word steevast laatste, maar dan merken ze ten minste niet dat ik doping gebruik. Ik ben niet gek!" Nauwelijks bekomen van deze stortvloed aan meligheid, kreeg het publiek de belevenissen van Rinus d'n Dekker voor de kiezen. Knapen (derde) was weer als vanouds, met een schitterende mimiek en grappen die soms op het randje waren. "Ik heb laatst nog in Parijs gewerkt. Hadden we een klein brandje. Notre Dame zeg! Gelukkig was het al een oude kerk..." En wat te denken van fluiten naar vrouwelijk schoon? Knapen: "Dit mag blijkbaar niet meer. Maar dames, het is een compliment. Als wij niet meer naar jullie fluiten, dan bende lilluk over d'n datum!" Een zeer geslaagd optreden, dat veel bijval kreeg. Vijf dakdekkers die tijdens een personeelsuitje gaan golfen. Dat kan nooit goed gaan!"

•42•

Vlijmscherp

Nadat het publiek even op adem had kunnen komen, was het de beurt aan Kouwenberg. Hij was tijdens zijn vrijgezellenfeest in Valkenswaard verzeild geraakt en moest van zijn vrienden allerlei opdrachten vervullen. Zo ook '15 minuten lullen in de ton'. En dit ging hem heel aardig af. Niet in de laatste plaats tot tevredenheid van Kouwenberg zelf. Wat een schitterende humor en wat een originele en vlijmscherpe woordgrappen! Hoogtepunten waren het bezoek aan de Wallen en het voedselgevecht bij Van der Valk. Dan kun je zomaar gewond raken. "Tja, en Jaap kan niet tegen bloed. Daarom heeft hij denk ik nog nooit langer dan drie weken een vriendin gehad." Na de pauze was er nog één verrassing: debutant Joep de Wildt, als 'Kleinzoon van zijn lieve opa'. Met "Ik heb wel pech met de loting, recht tegenover Jinek", zette de jongeling meteen de toon. En dit hoge niveau hield hij vast. Met een prachtige mimiek, een perfecte timing en sterke grappen. "Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Mijn ouders zijn nooit gescheiden." Een échte knaller, ook tot groot genoegen van de jury en het publiek. De Wildt werd knap tweede.


STRIEPERSGATSE CARNAVALSOPTOCHTEN OP ZONDAG 23 FEBRUARI 2020 Beste Striepers en Strieperinnekes,

Carnaval staat alweer voor de deur en de optochten kunnen dan natuurlijk niet ontbreken. Na een paar jaar voorbereiding zijn we er eindelijk in geslaagd om de programma’s van de Grote Optocht en de jeugdoptocht bij elkaar te brengen op het gezelligste publieke carnavalsmoment: traditioneel de Striepersgatse Carnavalsoptocht op de zondagmiddag. Door de jeugdoptocht naar de zondagmiddag te brengen, zijn we verzekerd van veel publiek en is het dus ook veel aantrekkelijker voor alle jeugdigen om aan de optocht mee te doen. We roepen daarom alle jeugdige Striepers en Strieperinnekes, maar zeker ook de jeugd van Brouwersgat en Mulkgat op om zich voor de optocht in te schrijven. Scholen en sportverenigingen vragen we om binnen hun jeugdafdelingen aandacht te geven aan de Striepersgatse jeugdoptocht op zondagmiddag! Aansluitend gaat de grote Striepersgatse Carnavalsoptocht van start. Dit jaar krijgen we vanuit de gemeente Valkenswaard met strengere veiligheidsmaatregelen te maken. Hierdoor wordt het voor de wagenbouwers moeilijker om met hun prachtige carnavaleske creaties aan de steeds strengere veiligheidsregels te kunnen voldoen. Wij hopen als Striepersgatse Optocht Commissie dat de kwaliteit van onze optocht hier niet onder gaat lijden. Op 23 februari komen wij hier met z’n allen achter. Onze carnavaleske leut kunnen ze ons in ieder geval niet afnemen! Het thema is dit jaar ‘KRÈK WA’K WOU’. Vanuit de Optocht Commissie spelen we hier graag op in en vertalen dit ludiek terug naar de oeroude traditie waar carnaval op is gestoeld. Namelijk: ‘De wereld op zijn kop’. Dus hierbij een oproep aan alle carnavalsverenigingen: maak volop plaats voor satire op alles wat er in én rond Striepersgat heeft plaatsgevonden en momenteel plaatsvindt! De jeugdoptocht begint om 13.44 uur en aansluitend start de Grote Optocht om 14.33 uur. In de samenstelling van de Optocht Commissie hebben zich een paar mutaties voorgedaan. Na vele jaren trouwe dienst hebben we (op eigen verzoek) afscheid genomen van Wilbert van der Linden. We zullen hem missen. We hebben Rob Janssen als nieuw lid mogen verwelkomen, waar we heel blij mee zijn. Onze commissie bestaat nu uit: Berry Bodde, Camiel Bots, Rob Janssen, Martijn Jaspers, Sandra Saris , Frank Schönhoff en ondergetekende. Laten we ervoor zorgen dat we als rechtgeaarde Striepers en Strieperinnekes rondom het parcours in grote getalen paraat staan! Graag tot dan! EM MA LA A

Namens de Striepersgatse Optocht Commissie, LUGANO

Ben Visser, voorzitter NB VA NS A FR

E

S ST

TR

T AA

PE

PE

LEEN

DERW EG

LAVRIJSSEN BE EL M AN ST RA

KAREL M

OLLENST

AT

H EIND

RAAT

RS

TR

AA T

N

TERW

RICH

ST MAA

EG

MARKT

EG SE W OVEN ROUTE OPTOCHT ROUTE KINDEROPTOCHT

PROGRAMMA CARNAVAL STRIEPERSGAT 2020 Woensdag 12 februari 19.00 uur:

Minizittingen, verzorgingshuizen Valkenhof

Zaterdag 15 februari 20.00 uur:

13.44 uur:

14.33 uur:

Dikste Feest CV De Hecto’s in café De Bel

Aanvang Jeugdoptocht (dezelfde route als Grote Optocht) Grote Optocht. Route: Markt/hoek Maastrichterweg, Markt, Eindhovense weg, Beelmanstraat, Karel Mollenstraat Zuid, Frans van Beststraat, Leenderweg en Markt Prijsuitreiking optocht in Residentie Lavrijssen

Maandag 17 februari

20.00 uur:

Vrijdag 21 februari

Maandag 24 februari

20.30 uur: 16.00 uur: 20.00 uur:

69ste Boerenbal in zaal Du Commerce

Nooit te Vruug in Stadscafé De Senaat Heul Valkenswaard zingt Carnaval, zaal Du Commerce

Zaterdag 22 februari 09.00 uur: 09.49 uur: 11.00 uur: 12.30 uur: 15.11 uur: 15.30 uur:

Verzamelen carnavalsverenigingen in Residentie Lavrijssen Keren van de Carnavalk op het ADA-plein. In bijzijn van Prins Joep d’n Urste en Jeugdprins Dylan d’n Urste en alle Striepers en Strieperinnen Carnavalsmis in de H. Nicolaaskerk Brunch in café De Bel Sleuteloverdracht bordes oude gemeentehuis Aanvang receptie Jeugdprins Dylan d’n Urste in jeugdresidentie Du Commerce

Zondag 23 februari

09.33 uur: Aanvang receptie Prins Joep d’n Urste in Residentie Lavrijssen 12.49 uur: Einde receptie. 13.30 uur: Wèrum draaien. Voorafgaand aan de optocht in het Wilhelminapark

11.00 uur: 14.00 uur: 13.30 uur:

Smartlappenfestival CC de Pimpelmezen in Dorpscafé Willem II G’ouwe Middag. Carnavalsmiddag voor senioren in cultuurcentrum De Hofnar Blaaskapellenfestival CG Achteraf, Stadscafé De Senaat

Dinsdag 25 februari 10.30 uur:

11.11 uur: 14.00 uur: 20.11 uur: 20.41 uur: 21.11 uur:

Aanbieden van krentenmikken bij verzorgingshuizen Stichting Valkenhof Kozakkenzingontbijt CV Ketel in café De Fantast Deutsche Feste, CV Striepersgatse Jägermeisters, zaal Du Commerce Afscheidsceremonie bordes oude gemeentehuis Keren van de Carnavalk op het ADA-plein Afsluiten Carnaval in Residentie Lavrijssen

Woensdag 26 februari 19.00 uur:

Askruisje in H. Nicolaaskerk

•43•


Als ondernemer staan wij met onze brede dienstverlening stevig in het ondernemende Brabantse land. Als uw accountant zijn wij actief betrokken bij uw bedrijf en uw persoonlijke financiĂŤle situatie; wij staan voor kundige, tijdige, creatieve en pro-actieve advisering en dienstverlening waar u uw voordeel mee doet. Als onze cliĂŤnt kunt u van ons die werkzaamheden verwachten waar u en uw bedrijf daadwerkelijk wat aan heeft. Wij komen in een vrijblijvend gesprek graag tot uw zaken.

Schilderwerken Rendus Accountants & Belastingadviseurs Eindhovenseweg 94 | Valkenswaard | T 040 204 65 05

Tel: 040-844 36 83 Mob: 06-102 80 988 h.bouchee@chello.nl


Comfortabel Wonen?

Verzeker uzelf van het beste advies bij uw woninginrichting. De persoonlijke gids van Profita geeft u deskundig advies bij het selecteren van de juiste producten, kleuren en materialen. Door uitgebreide kennis van collecties en merken kunt u ontspannen en ervaart u minder keuzestress. De professional van Profita gaat samen met u op zoek naar de stijl en sfeer van uw ideale interieur.

SCHAKEL EEN PROFESSIONAL IN!

Direct een afspraak maken?

WONEN

SLAPEN

ZITTEN

MEUBELEN

VLOERBEDEKKING

Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

SLAPEN

WANDBEKLEDING

INTERIEURADVIES

uw WONINGINRICHTER

Maandag t/m zaterdag geopend

WONEN

RAAMDECORATIE

HTTPS://WWW.PROFITA.NL/ADVIES

Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl

ZITTEN

MEUBELEN

VLOERBEDEKKING

RAAMDECORATIE

Profita weet van wanden Q-media multimedia dressoirs

Kara System kasten

Modern systeemprogramma

Maandag t/m zaterdag geopend Ma. v.a. 13.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

5 jaar garantie

MAAK EEN AFSPRAAK: PROFITA.NL/ADVIES

Kara Frame programma

uw WONINGINRICHTER

Gestelsestraat 59 Waalre Tel. 040 - 22 13 922 www.profita.nl


BIJ BERRY’S MAGAZIJN KNAPPEN DE VOEGEN! DE FIETSEN HOSSEN ERUIT, SLUIT ER VLUG ACHTERAAN!

WANT DEZE ACTIES BLIJVEN TOT 1 MAART BESTAAN! Sparta M7S 500WH

Sparta M8i 500WH

Batavus WAYZ e-Go

van 2.599,-

van 2.699,-

van 2.199,-

voor

1.799,-

voor

SHIMANO MIDDENMOTOR

1.699,-

voor

ION MIDDENMOTOR

1.399,-

ION VOORWIELMOTOR

Sparta M7TB 500WH

Batavus Bryte 500WH

Flyer Upstreet 7.03

van 2.699,-

van 2.849,-

van 3.999,-

voor

2.049,-

voor

BOSCH MIDDENMOTOR Cortina U4 Denim

Alleen herenmodel

van 699,voor

475,-

TRANSPORTFIETS

1.899,-

YAMAHA MIDDENMOTOR

voor

3.299,-

PANASONIC MIDDENMOTOR

Cortina U4 Pearl

Cortina U4

van 699,-

van 599,-

voor

549,-

TRANSPORTFIETS

Team Berry Bikes wenst u een geweldige carnaval! Wij zijn de dinsdag van carnaval gesloten!

! ! ! f a a l A

voor

475,-

TRANSPORTFIETS

Molenstraat 57 5554 JN Valkenswaard T: 040 - 20 188 90 E: infobikes.nl I: www.berrybikes.nl


DE SPONSORCOMMISSIE De commissie Sponsoring heeft zich in de afgelopen jaren ingezet om de Striepersgatse carnaval ‘draaiende’ te houden. Zo mag ik het, denk ik, wel uitdrukken. Want iedereen weet dat zonder geldelijke steun, er weinig of niks kan worden georganiseerd.

vol aan. Met veel plezier, maar toch… Er gaan heel wat vrijwillige uurtjes in zitten! Kijkt u maar eens goed naar alle namen van bedrijven, donateurs, sponsoren. Deze mensen dragen de Striepersgatse carnaval allemaal een warm hart toe. En hier zijn we SUPER blij mee!

Of het nu gaat om de Striepersgatse Optocht, de Carnavalsmis, de zittingsavonden, het Boerenbal en de Minizittingen in de verzorgingshuizen of de kleding van de jeugdraad en Hop- en Hofmarjannekes. Alles kost geld, en nie zo’n bietje ook! En dan vergeten we gemakshalve nog deze carnavalskrant, die in heel Striepersgat op de deurmat valt…

Aan mij de nobele taak, om als voorzitter van de grotendeels nieuwe sponsorcommissie, alles in goede banen te leiden. Dit probeer ik zo zorgvuldig mogelijk te doen, gelukkig geholpen door alle commissieleden. Dus vanaf deze plek: nogmaals dank aan alle donateurs, want zonder uw bijdrage is er geen georganiseerde carnaval mogelijk!

De commissie die zich ontfermt over de zeer gewaardeerde sponsoren, adverteerders in De Strieper en andere donateurs, in welke zin dan ook, heeft er de handen

Fons Maenen voorzitter Sponsorcommissie

Airconditioning & Koeltechniek

MAenen fbouwprojecten

OPTICIENS & AUDICIENS

CORRIDOR 11 VALKENSWAARD

•47•


Airconditioning & Koeltechniek

scharnieren, en en kk ru rk eu d en Even ge eren! wij zijn carnaval vi

Deurkrukken & Scharniere

Deurkrukken & Scharnieren

www.in-door.eu

www.in-door.eu

KAPPERSGROOTHANDEL Luikerweg 20 5554 NC Valkenswaard Tel.: +31(0)40 - 201 38 07 Fax: +31(0)40 - 204 33 40

Openingstijden maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 zaterdag 09:00 - 17:00


GIN BORD VUR HUN KOP

Pascalus Geldens (lid van ADA vanaf 1964) begon in 1965 om, met behulp van alternatieve plaatsnaamborden, Valkenswaard tijdelijk in Striepersgat te veranderen. Een paar dagen voor carnaval, dus 55 jaar geleden. Dit met een houten plaat, blauw met witte letters, geschilderd met Striepersgat erop. Helaas is Pascalus in 2009 overleden. Rinus Damen en Ludo Peters hebben zijn werk overgenomen. Dit jaar dus voor de elfde keer. In weer en wind… Altijd op donderdag vur de vrijdag voor carnaval. Tegenwoordig zijn de borden van ijzer en hangen op alle zeven hoofdinvalswegen naar Valkenswaard. Overigens is het afdekken van de officiele plaatsnaamborden volgens de wegenverkeerswet (WVW1990) en de BABW (besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, artikel 1a en 2) verboden. De meeste gemeenten gedogen echter dit carnavaleske gebruik. In andere plaatsen wordt een dergelijk bord in de directe nabijheid van het kombord geplaatst, zonder dit aan het zicht te onttrekken.

GEEN INGEDUT VERKLEEDPAKJE… De oudste carnavalstraditie in Striepersgat! Vanaf 1951 organiseerde zangvereniging 'De Volharding' (van 1858) het boerenbal. Op de maandag voor carnaval, omdat op maandagavond simpelweg de repetitieavond was bij Hotel De Valk.

Met als grondlegger de eerste Prins Pypliano (Jacques Huibers) en ADA streden zij om een wijziging van het beruchte artikel 81 van de plaatselijke politieverordening (het verbod verkleed op straat te gaan, red.). Vooral de toenmalige korpschef inspecteur Körner was een felle tegenstander tot wijziging. Op 7 mei 1953 werd uiteindelijk toch het voorstel tot wijziging van de verordening door de gemeenteraad aangenomen. Later noemde inspecteur Körner het een van zijn beste beslissingen uit zijn carrière te hebben ingestemd met deze wijziging. Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een grote Striepersgatse Carnavalscultuur waarbij nog steeds het Boerenbal een van de hoogtepunten is.

BOKKEN BEDANKT!

Bijzonder

Dit jaar is een bijzonder jaar. We kunnen namelijk zeggen dat het Boerenbal, na enkele andere, overigens ook zeer succesvolle, feestlocaties te hebben gehad, weer terug is op het oude nest. Op 17 februari vieren we het Boerenbal weer bij ‘good old’ Hotel De Valk! En uit alle reacties blijkt dat het Boerenbal anno 2020 zeker geen ‘ingedut verkleedpartijtje’ is. Nee, het dak mag eraf! Kom ook feestvieren en een stukje zingen of iets geks doen. Het maakt niet uit, want het is immers een open podium. Win, zoals het volgens de traditie altijd is gegaan, een worst als mooiste en meest carnavalesk geklede groep of feestganger. We zien elkaar op maandag 17 februari, vanaf 20.11 uur bij Hotel De Valk, aan de Frans van Beststraat in Striepersgat! Want, nen echte Strieper gaat naar het Boerenbal! Op de maandag vur de vrijdag vur de carnaval!

Special guest: Zanger Bas

Na 28 jaar trouwe dienst stopt de bezorging van de Strieper door CV De Bokkenrijders. De Stichting Carnavalsviering Striepersgat heeft namelijk, in nauw overleg met de commissies Sponsoring en Media, besloten de advertentieverkoop, het drukken én het verspreiden van de Strieper in één en dezelfde handen te geven en wel aan WOW! Reclame- en mediabureau in Valkenswaard.

Henk vervolgt: “Zo'n 28 jaar later en honderdduizenden Striepers verder, kregen we onlangs – toch enigszins tussen neus en lippen door - te horen ‘Da ge bedankt bent, da witte’. Dit viel ons toch wel rauw op ons dak! Als Bokkenrijders worden ook wij een dagje ouder en we waren al in gesprek met een van onze jeugdige CV's om de bezorging samen te gaan doen. Om uiteindelijk dit stokje door te geven…”

Henk Kremers, voorzitter van CV De Bokkenrijders, neemt met enigszins gemengde gevoelens afscheid. “Als Striepersgatse carnavalsvereniging werden we in 1992 gevraagd voor de verkoop van carnavalskrant De Strieper. Onze toenmalige Grootste Bok Maria d'n Urste bood de eerste Strieper aan aan burgemeester Bartels bij zijn ambtswoning. Huis-aan-huis-verkoop van De Strieper, voor twee gulden gingen we belletje trekken door weer en wind. Tring… wachten tot de deur openging. ‘Goedenavond heeft u interesse in carnavalskrant de Strieper?’”

De mededeling van de Stichting kwam dus als ‘een donderslag bij heldere hemel’, zegt Henk. “Het bedrijf dat de Strieper gaat drukken, zorgt ook voor de verspreiding. Kijk, ergens snappen we het wel, maar liever hadden we dit gehoord in een eerlijk en open gesprek vooraf. Zeker omdat wij allemaal ons carnavalshart op de juiste plaats hebben zitten en wij graag willen meedenken hoe alles beter kan.

Je droomde er bijna van nachts, aldus Henk. Iedere keer hetzelfde riedeltje. “Na enige jaren moest er een beetje bovenop en kwam de verkoopprijs op inne knaak. Twee gulden vijftig. Heel Valkenswaard en Oud Dommelen was wat De Bokkenrijders ieder jaar liepen en zo'n 2.200 tot ooit 2.500 Striepers gingen er door onze handen. Dat voor De Strieper moest worden betaald door de inwoners van Valkenswaard, bleek een doorn in het oog van de commissie Pers, Publiciteit en Propagana (PP&P), onderdeel van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Hierdoor werd immers niet elke Strieper en Strieperin bereikt…” Uiteindelijk was er witte rook vanuit het bestuur van de Stichting en werd het mogelijk gemaakt om de Strieper geheel gratis huis-aan-huis te verspreiden. Dit hield natuurlijk nogal wat extra kilo’s papier in! Henk: “Zo begonnen wij ergens vooraan in de 9.000 Striepers weg te lopen en dit aantal is de afgelopen jaren gegroeid naar zo’n 11.000 stuks. Een flinke klus dus!” Maar geen zorgen, Prins, adjudant, oud-prinsen en zelfs individuelen uit diverse carnavalsverenigingen liepen puur uit gezelligheid met ons mee, Keileuk. En aan het einde van de week was er een hapje en een drankje, als de enorme klus weer was geklaard. En de laatste jaren hadden wij voor onze ‘meelopers’ – mooi om ze zo te noemen – het Bokkenrijders-plekje langs de route van de carnavalsoptocht. Om hen nogmaals te bedanken, onder het genot van ons traditionele cb-tje.”

Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden met enkele leden van het algemeen bestuur van de stichting en is een en ander opgehelderd! Henk: “Vandaar dat we als afsluiter dank willen zeggen aan alle schrijvers, opmakers, drukkers, meelopers, Prinsen en bovenal aan alle Striepersgatse brievenbussen die wij door weer en wind graag bezocht hebben om die geweldige carnavalskrant, hoe gekleurd, hoe dik dan ook, bij de Striepers en Strieperinnen huis-aan-huis te bezorgen! We hebben er veul plezier aan beleefd!

NASCHRIFT VAN DE REDACTIE

Namens alle Striepers en Strieperinnen wil ik CV De Bokkenrijders hartelijk bedanken voor het al die jaren rondbrengen van De Strieper bij de mensen thuis. Door omstandigheden is voor een andere opzet gekozen, maar dit betekent niet dat we deze ‘boodschap’ niet op een nettere manier hadden kunnen brengen. Onze verontschuldigingen hiervoor aan het adres van De Bokkenrijders. Jullie inzet wordt door iedereen zeer gewaardeerd en we hopen dat we nog vele jaren op jullie loyaliteit kunnen rekenen! Met vriendelijke groeten, Willem-Jan Schampers

•49•


De Valkenswirdse slagers wensen u veul leut mee carnaval! Hans / Geert van den BerkGossens / Gossens HansAdriaans Adriaans / Cayers / Jan

Of ge worst lust?

HEMA De Striepersgatse HEMA wenst oe veul plezier mee die daag.


VERDER ZONDER MART… Mart Wijnen werd in 1972 samen met zijn vrouw Tilly lid bij CV De Brassers. Mart was één van de oprichters van het Blaaskappellenfestival. Hier zette hij zich (zoals altijd) honderd procent voor in. Dit was 39 jaar een goed bezocht festival in Striepersgat. Ook binnen het bestuur heeft hij diverse functies gehad, onder meer voorzitter en penningmeester.

ALAAF!

Mart was een fijne man in omgang. We kregen binnen de vereniging te maken met grote generatieverschillen, dus ook met nieuwe ideeën en interesses, maar dit was nooit een probleem. Mart had alleen wat ongeschreven ‘regels’ gemaakt. Zo reikten wij binnen onze vereniging altijd onderscheidingen uit en kozen we een ‘Grootste Brasser’. Dit kon echter niemand van het bestuur zijn. Maar omdat het best een lastige keuze was om elk jaar een nieuwe ‘Grootste Brasser’ te benoemen, besloten de overige bestuursleden – buiten Mart om – deze ‘regel’ naast zich neer te leggen en Mart te benoemen tot ‘Grootste Brasser’. Een titel die hij verdiende, ook al was hij bestuurslid! Hij ging elk jaar heel de carnaval mee, wij zorgden voor een kruk, hij voor een cb-tje. Naast zijn enorme inzet bij De Brassers, heeft hij ook veel betekend voor Striepersgat. Zo is de jeugdkapel begonnen bij hem achter in de schuur en hij was voorzitter van de commissie Carnavalsmis. Wij hebben met de vereniging veel te danken aan de inzet van Mart, maar ook zeker van Tilly. Zij zorgde altijd voor een warm welkom bij de bestuursvergaderingen en alle kaarten, onderscheidingen en persoonlijke cadeaus werden met veel aandacht gemaakt. Mart stond liever wat op de achtergrond, waardoor het misschien niet voor iedereen opvalt als zo iemand wegvalt. Maar binnen de vereniging is dit besef er zeker wel. Nu merken we nog meer, wat Mart allemaal deed. Met vallen en opstaan pakken we alles weer op en moeten wij verder zonder Mart. Wij zijn dankbaar voor wat Mart, maar ook zeker Tilly, al die jaren voor de vereniging heeft betekend.

CV Wij Mee Zun Viere en de Rest

CV De Brassers

TROTS EN VERRAST Joep en Anja vertoeven al jaren tijdens de carnaval in Striepersgat. Als Valkman ,jeugdprins en eigenaar van JA Reclame, bleef er steeds verbinding met Valkenswaard. Tijdens de carnavalsdagen vertoeven die twee vaak bij CV Wij mee zun viere en de rest.

Enkele jaren geleden begonnen ze al te zeuren om bij ons clubke te mogen komen. Afgelopen jaar hebben we daarom maar een spoedvergadering ingelast en hierbij zijn ze met algehele stemmen door naar de volgende ronde. En nu dus volwaardig lid. Blij verrast waren we dat Joep zich als kandidaat wilde presenteren om voor het Prinsschap te gaan. Het toeval wil dat het thema 'Krèk wa'k wou', ook de naam is van hun boscafé in Hooge Mierde. Trots zijn wij, om alweer een prins te leveren!

VEGENDE JEUGDVRIENDINNEN Hoi, mogen wij ons even voorstellen? Wij zijn Judith, Nicole, Nicole, Sandra en Esther van De Vègers, die jongste telg van de Carnavalsfederatie. Waarbij ‘jongste’ dan vooral verwijst naar de leeftijd van onze vereniging. Niet dat wij zelf nu zo oud zijn, maar je kunt ons wel ‘ervaren’ noemen. Zeker als het gaat om carnaval vieren. Want dat doen we al heel wat jaartjes samen. Zo’n 35 om precies te zijn. Hoogste tijd om het officieel te maken, vonden we. ‘Hoe komen jullie bij de naam De Vègers?’ Die vraag krijgen we vaak. Tja, dat houden we liever geheim.

1987: Pink Panters

Vanwege de privacy van de betrokkenen, zullen we maar zeggen. Maar toen het idee voor die naam eenmaal geboren was, vonden we het wel bij ons passen. Want ze moeten ons geregeld als laatste naar buiten vegen in het café of op andere plaatsen waar het gezellig is. En wie niet oppast, kan zomaar een veeg uit de pan van ons krijgen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Vègers dus. Kom je ons komend jaar met carnaval tegen, dan herken je ons aan onze schoorsteenveger outfit. En dit brengt geluk, zo geloven ze in sommige landen. In andere culturen zijn ze er weer van overtuigd dat het geluk

1996: Three Degrees

brengt als je een schoorsteenveger een hand geeft. Of als een bruid een schoorsteenveger een kushandje toewuift. Waar of niet, je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Misschien is het ’t beste om tijdens de carnaval gezellig te proosten met elke schoorsteenveger die je tegenkomt. Op een gelukkige carnaval!

19nogwa… Dalmatiërs

EEN KEER GEEN CARNAVAL 't Hermenieke van Nix heeft afgelopen jaar de carnaval gedeeltelijk gemist. Dat was een bewuste keuze. Het Hermenieke is van oudsher een hechte club en als daar iets serieus in gebeurt, dan heeft dat grote invloed. We hadden daarom collectief besloten om van vrijdag tot en met maandagochtend een paar dagen in retraite te gaan. Ondanks dat we dus niet bij de Carnavalsmis, het gemeentehuis, bij de optocht en de receptie waren, wilden we toch een carnavaleske twist geven aan ons weekend weg. Zo zijn we ook wel weer! Rond optochttijd ontstond bij ons het idee van een lipdub in het teken van ons aller Piet. Diverse ideeën en tips werden aangedragen en aldus gemaakt. Die lipdub werd een groot succes en is op YouTube terug te vinden als ‘HVN LEEF’. Het bracht ons nog dichter bij elkaar. Voor 2020 gaan we weer gewoon carnavallen en kom je ons weer her en der tegen.

Alaaf!

Groeten, Wim

•51•


mooizo

maar mee carnaval Mooi Nie

Angelique Maenen tel. 06 - 100 69 242

Weteringstraat 6 5555 KN Valkenswaard

www.mooizovalkenswaard.nl angelique@mooizovalkenswaard.nl


KENDE GIJ DIE’N DIKKE…? Spontaan ontstaan op maandagmorgen met carnaval op de Dommelsche Bierbrouwerij. Een elftal dikke mannen, met grote voorkeur voor lekker eten en bier drinken als gemeenschappelijke deler. ‘We lusten er wel 100’, werd geroepen en zo zagen De Hecto’s hun levenslicht.

Lekker eten en veul drinken waren onze hoofdactiviteiten de eerste jaren, met de frequentie van eens per kwartaal. Even later kwamen er al heuse activiteiten, voordat we echt op stap gingen. Tja en deze kunnen we zeker niet met een lege maag aanvliegen, dus een frikandel speciaal als ‘hapje vooraf’ werd al snel een traditie en, zo bleek later, ons handelsmerk. Er werden steeds meer carnavaleske activiteiten bezocht en we lieten ons gelden als een graag geziene gast in het carnavalswereldje van Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat. Eigen verenigingskledij werd afgeschaft en we gingen ons CV De Hecto’s noemen. Van de Bergse Kiel jumpen we naar ons Hecto-buisje, zoals we die heden ten dage dragen tijdens onze carnavalsuitjes. Een vereniging zonder iets te doen, het zou ons eigenlijk best passen, maar nadat er een einde kwam aan de jaarlijkse Striepersgatse Bruiloft bleef het maar stil. We zagen onze kans schoon. Een foute party moest er komen, die we omtoverden naar het Dikste Feest. Dat het dik was, wilden we allemaal graag, maar dat het direct zo dik was, daar hadden we echt alleen maar van kunnen dromen! Vanaf versie 1.0 staat onze

feestlocatie De Bel helemaal bol. Geen wonder met alle dikke mannen zul je misschien denken, maar over bezoekers hebben we absoluut geen klagen! Met ons Hecto-comiteetje, waarbij we elke vergadering steevast aftrappen met een frikandel speciaal, hebben we dan ook een leuk Dikste Feest op poten gezet. Ieder jaar op de zaterdag vóór carnaval. Iedereen kan dan alvast zijn of haar generale repetitie doen, outfit even testen en op naar het Boerenbal en carnaval! Het leuke van ons Dikste Feest dat je niet dik hoeft te zijn. Dik verkleed is natuurlijk uit de kunst, verkleed is wel een absoluut ding geworden de laatste twee jaar, met de expansie met de tentjes aan de voorzijde houdt het ook op, vol is vol. Dus dik verkleed is het thema. Voor de vaste Dikste gasten: dit jaar Versie 4.0, met een heel vet optreden van de bovenste plank, zoals wij dit intern noemen, en een heuse Hecto-attractie om binnen te komen. Kom op tijd. De zaal is open vanaf 20.00 uur en voor de eerste 111 verklede gasten hebben we een origineel pinneke van het Dikste Feest 4.0. We gaan door tot in de late uurtjes, want echt parttimers zijn we niet, dus noteer het allemaal in de agenda of geef het door aan moeders: ‘Zaterdag 15 februari 2020, laat thuis, Dikste Feest 4.0, Café de Bel’.

Namens comiteetje Dikste Feest CV de Hecto’s, Henk Kremers.

‘DÉ VOLWAARDIGE RODE LOPER’ De muzikale voorbereidingen voor het Striepersgatse carnavalsseizoen zijn in volle gang. We zijn springlevend en barsten van energie. We maken een uitdagend stukje muziek, maar zijn bovenal een keigezellig clubke. Waar we nog niet zo lang geleden erg zoekende waren naar nieuwe leden, zijn we nu al goed op weg met een mooie bezetting van onze club.

Gaat jouw carnavalshart ook sneller slaan bij het lezen van dit artikel en het horen van onze muziek? Wil je eens komen kijken bij onze repetities? We zoeken nog nieuwe leden die onze gezellige club komen versterken. Stuur snel een mailtje naar: info@striepersgatsehofkapel.nl.

De Striepersgatse Hofkapel

DIE DEUTSCHE MITTAG BIJ DUCO Wegens enorm succes wordt ook dit jaar op carnavalsdinsdag Du Commerce omgetoverd tot een heuse Deutsche Stube. Wij hebben er weer zin in, want niets zo leuk als nog even keihard knallen op de leste dag van de Striepersgatse Carnaval!

Als het aan ons ligt wordt alles weer uit de kast gehaald om er samen met alle Striepers en Strieperinnen een geweldig feest van te maken. Bende op tijd, dan hedde zeker unne Jägermeister in oe hand en een button op oe pekske te pakke. Ook aan de inwendige mens is weer gedacht, de bbq staat net

als vorig jaar weer opgesteld in de tuin, dus tast toe! De muzikale omlijsting van de middag wordt mede ingevuld door Ad van Opstal en de hüpsche Mädchen ‘Anna und Brigitta’. Zij staan bekend om hun charmante blik, hun zwoele stem en het feit dat ze van ieder optreden een top feest weten te maken! Die Deutsche Mittag wordt wederom georganiseerd door de Striepersgatse Jägermeisters en gullie bent van harte welkom!

CV Striepersgatse Jägermeisters

WIJSHEID KOMT MET DE JAREN…

De nieuwe carnavalsvereniging Striepersgatse Wijsheid is in 2019 opgericht door drie wijze heren. Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen. De betekenis is dus praktisch of moreel. De heren kenmerken zich door een bepaalde vorm van carnavalswijsheid. Wijs in het vieren van carnaval. Wijs in het genieten van carnaval. Wijs in het uitvoeren van carnaval. Wijs in het delen van carnaval. De visie van deze vereniging is dan ook het delen van vele wijsheden met andere Striepersgatse wijze dames en heren. De SCVSW is uitgebreid met nog een vierde wijsheid. Een wijsheid die de andere drie wijsheden niet bezaten: pragmatische sociale wijsheden.

Alaaf!

Peter-Jan, Dennis, Norman en Wilbert CEO: Dennis COO: Wilbert CFO: Peter Jan CIO: Norman

•53•


D’N DUVEL IS OUD…

Wat hebben we toch een schòn clubke met de Raad van Oud-Prinsen. Allemaal leden met een behoorlijk ego natuurlijk, want anders wil je in de regel geen Prins worden. De gemiddelde Oud-Prins is niet echt verlegen en zegt gewoon waar het op staat en zeker als het om ‘zijn’ Striepersgat gaat. Misschien verwacht je behoudende uitspraken en meningen van ‘zoals het vruuger was, zo was het goed’. Maar niets is minder waar. Waarschijnlijk door hun carnavalservaringen, is ons gemiddeld lid toch behoorlijk progressief. Men weet namelijk de waarde en betekenis van de traditie en het protocol, maar ook wat het gevolg kan zijn als je erin blijft hangen. Alles wat goed is voor Striepersgat, daar staan wij als vereniging voor. Ook als dit betekent dat er soms veranderingen doorgevoerd moeten worden. Mogelijk dat ook in onze club de meningen niet meer zo behoudend zijn, omdat er vaker naar elkaar wordt geluisterd en omdat de jonge aanwas met sterke eigentijdse ideeën groeit. Het aantal ‘oud-Oud Prinsen’ neemt helaas gestaag af, maar ook zij hebben het besef dat niet altijd alles bij het oude kan en moet blijven. Soms is er een frisse wind en een nieuw beleid nodig om weer op gang te komen of misschien zelfs wel om met bepaalde dingen te stoppen.

Martien

Enkele maanden geleden nog hebben we afscheid moeten nemen van oud-Prins Martien d’n Twidde, Prins van Striepersgat in 1986. Martien is een voorbeeld van een echte Strieper die met wijzigingen te maken kreeg. Hij was de oprichter van de Striepersgatse jeugdkapel en de initiator van het eens zo succesvolle Blaaskappellenfestival. Beide zijn gestopt. Martien vond dit jammer, maar heeft daar nooit over geklaagd. Het was gewoon zo en daarmee werden we nog maar weer eens geconfronteerd dat alles aan verandering onderhevig is, zelfs als dit beëindiging betekent. En dit geldt ook voor het leven. We hebben Martien op waardige wijze herdacht.

KRÈK WA WIJ WOUE Beste Striepers en Strieperinnekes,

Wij zijn friit en trots, dat wij na onze oprichting in november 2018 al direct zo’n onvergetelijke indruk hebben achtergelaten in ons Striepersgat en ver daarbuiten. En da’s nou Krèk wa wij woue. Op 18 november 2018 is onze OC Krèk Wa’k Wou gebrouwe. Ginne officiële CV met allerlei toeters en bellen. Nee, gewoon een OC, Ons Clubke. Mee een echte voorzegger, unne bierbetaler en een eigenste jeugdafdeling. Want als ge het de jeugd nie mee dun paplepel ingeeft, ja dan zulle ze uit een gloasje moeten drinken. Da onzen indruk onvergetelijk is werd na de Carnaval 2019 al snel duidelijk. Het hele thema rond de carnaval 2020 in Striepersgat is gewijd aan onze OC. Daarvoor onze grote dank. Wij zien het als een grote eer dat onze naam gekozen is en dat er zelfs vanuit Hooge Mierde unne wijze Prins is afgereisd om dit deze carnaval mee te moaken. Dat hij zelfs een eigen Café naar ons clubke heeft vernoemd en dat ons logo hem bij zijn presentatie heeft geholpen om aan de hoogste titel Prins Joep d’n Urste van

Dit gebeurde tijdens een etentje bij ‘t Oude Wandelpark, waarbij we op een aankondigingsbord welkom werden geheten. Harold, de eigenaar van het café-restaurant, had de tekst aangepast in ‘Hartelijk welkom voormalige Prinsen van Striepersgat’. Dit was een vriendelijke en zeer gewaardeerde poging om de indruk weg te nemen dat onze vereniging uitsluitend uit ouderen bestaat. Wijzelf hebben daarom een aantal jaren geleden ons logo, waarin een wandelstok stond afgebeeld, vervangen.

Humor

Maar waarom is het eigenlijk zo erg om met oud geassocieerd te worden? Oud wil nog niet zeggen uitgerangeerd en minder creatief in ideeën. Dit is zeker niet het geval in onze vereniging. Verhalen van toen zijn er genoeg en die worden vol humor verteld als we weer eens bij elkaar komen. Maar ook de actuele problemen en nieuwtjes worden besproken. Opvallend is daarbij dat er altijd een positieve benadering is en men graag in mogelijkheden en creatieve oplossingen denkt. Hierbij kun je in ons geval steunen op de ervaringen uit het verleden. En trouwens, wat is oud? Met onze nestor (oud-Prins Pypliano van 93 jaar) en ons jongste lid (oud-Prins Stephan d’n Urste van 44 jaar) is de gemiddelde leeftijd van onze leden 58,9 jaar. Wijsheid genoeg in huis dus! Met ons potentieel nieuw lid Joep d’n Urste gaat het gemiddelde van de leeftijd niet echt zakken, maar daar doen we het niet voor. Prins Joep is in 1978 en 1979 al jeugdprins van Striepersgat geweest en daarmee al een bekende voor velen van ons. Prins Joep is gewoon keigezellig en natuurlijk van harte welkom bij onze vereniging. Maar eerst nog maar eens oud-Prins zien te worden! Eerst zal hij zijn fantastische seizoen goed gaan afronden en dan later pas de grote gegraveerde bierpul tot op de bodem in één teug leeg drinken. Als dit lukt, kan Prins Joep deel uitmaken van onze vereniging en gaan meezwetsen over hoe goed ‘zijn’ jaar was. Althans daar gaan we vanuit, want welke echte gezellige Strieper en oud-Prins wil nou niet lid worden van zo’n actieve vriendenclub als die van ons? Prins Joep d’n Urste van Striepersgat, wij wensen je veel plezier samen met ons lid en oud-Prins, adjudant Arno en het hele gevolg.

William Damen, secretaris Raad van Oud-Prinsen van Striepersgat

Striepersgat te komen! Wij zijn dan ook graag bereid om onze naam aan dees carnaval 2020 in Striepersgat te verbinden en geven bij deze ook toestemming om onze naam als leuze gedurende de gehele carnaval uit spreken. Dan zulde gullie wel denken: ‘moet daar dan niets tegenover staan?’ Nou, jullie hebben zonder overleg van onze naam gebruik gemaakt, dus wij zijn van mening dat jullie ook wel zonder overleg met een gepaste beloning komen voor onze OC Krèk Wa’k Wou. Wij zien deze geste gère tegemoet! Rest ons nog af te sluiten met de leuze van de dag:

‘Als ge heel d’n dag kent hossen en oew pilske wordt nie lauw, ja, dan kun je zeggen: ‘Da’s Krèk Wa’k Wou’ Volg ons via Instagram: #Ockrekwakwou

STRIEPERSGATS ORAKEL DOET ‘T NIET ALLEEN Schòn klubke, da Striepersgats Orakel, horen we met regelmaat. En of dat nu slaat op de uitstraling, de reputatie of de verschijning, blijft meestal in het midden. De uitstraling behoeft geen commentaar, met betrekking tot de elfjarige (jawel!) reputatie onthouden ze zich liever van commentaar en de verschijning, tja, wie kan daar nu commentaar op hebben?!

Verschijnen, dat doen ze graag. Als uit het niets kunnen ze plots voor je staan, een glimlach toverend op de gezichten van alle Striepers en Strieperinnen. Een waar mirakel dat Orakel, hoe ze het telkens maar weer klaarspelen om, overal waar ze verschijnen, een bruisende en met name verbindende factor te vormen die het Striepersgatse Carnaval tot grote hoogte brengt. Verbondenheid is misschien dan ook wel het woord waar het dit jubileumjaar om gaat draaien. Met eigen prinses, compleet met raad, mantel en scepter én het diepe besef dat het toch wel bijzonder is, zo’n jubileumjaar, heeft het Striepersgats Orakel in al haar wijsheid besloten om uit te dragen wat al die jaren het meest essentieel is van het Striepersgatse Carnaval. Want alles goed en wel, maar met elf dames, twee heren, een fantastische outfit en een schoonheid om jaloers op te zijn, ben je er echt nog niet. Waar het Striepersgatse Orakel niet zonder kan, dat zijn jullie allemaal. Carnaval vieren in Striepersgat dat doen we samen en iedereen mag meedoen!

•54•

Onze prinses heeft dan ook besloten dat een Raad van 11 nooit genoeg kan zijn. Het gewicht van de scepter is te groot om deze alleen te kunnen dragen. Het Orakel gaat voor een Raad van 111! Als het er wat meer worden, dan is dit ook geen punt. Laten we er een sprankelend, bruisend, weergaloos en memorabel jubileumjaar van maken. En laten we het vooral samen doen! Sluit aan! Op naar de 111!

OPLOSSING CRYPTOGRAM
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.