Magazine KLEUR | Zinzia Zorggroep

Page 1

Zorgen is voor mij...

Mee-eten op de woning

Zie jij dat morgen al begonnen is?

VOOR EEN LEVEN MET KLEUR
Een uitgave van
Zorggroep | 2024 | LENTE-EDITIE |
KLEUR |
Zinzia

voor mensen met moeilijke voeten

Wij hebben ‘brede oplossingen’ voor probleemvoeten zoals: dikke, opgezwollen voeten of enkels reumatische aandoeningen | hamertenen hallux valgus (knobbels) diabetes likdoorns | ect. Passende schoenen

voeten die

Aangemeten met een eerlijk en juist advies. Voor (bijna) iedereen met voetproblemen een passende oplossing.

Jonker Speciaal Schoeisel

Jonker Speciaal Schoeisel VERKOOP OP LOCATIE

T: 06-20857944 info@jonkerspeciaalschoeisel.nl

www.jonkerspeciaalschoeisel.nl

Al vijf generaties lang is ons restaurant een ontmoetingsplaats met een vriendelijke en unieke sfeer.

Restaurant Campman, ons prachtige familiebedrijf, ligt in Gelderland aan de zuidrand van de Veluwe midden in de bossen tussen Renkum en Wageningen. Hier in een prachtige, eigentijdse ambiance, heeft u de gelegenheid om heerlijk te dineren of te lunchen en te genieten van een verkwikkende rustpauze met koffie en gebak tijdens uw wandeling of fietstocht. Ook kunt u bij ons terecht voor vergaderzalen, feesten en partijen. Wij verwelkomen u graag.

2 Bestel bij ons uw container tegen het scherpste tarief ! G aat u verbouwen of opruimen? Ter Horst Groep | Aaltenseweg 56 | 7051 CM VARSSEVELD T: 0315-257321 | E: verkoop@terhorstgroep.nl w w w.terhorstgroep.nl Bestel eenvoudig via: HARTENSEWEG 23 | 6871 NB RENKUM | TEL: +31 (0) 317 312221 | WWW.RESTAURANTCAMPMAN.NL
Schoenen in meerder breedtematen met uitneembare inlegzolen voor extra aandacht nodig hebben.
Beste mensen,

KLEUR maakt het leven mooier!

Voor je ligt het nieuwe tijdschrift van Zinzia Zorggroep: K L E U R . Een kleurig tijdschrift dat verhalen vertelt en mensen verbindt.

Waarom een tijdschrift? De ontwikkelingen vanuit de politiek, in onze maatschappij en in de (ouderen)zorg gaan snel en het zijn er veel. Zinzia verandert mee. We vinden het belangrijk alle betrokkenen van Zinzia mee te nemen in deze veranderingen, zodat iedereen mee kan doen. Met K L E U R willen we jou als lezer nog beter, meer en op een nieuwe manier informeren.

Bovendien biedt een tijdschrift ruimte voor waardevolle persoonlijke verhalen, zoals het bijzondere verhaal van vrijwilliger Hans van Riel op pagina 17.

Ga dus lekker zitten met een kop koffie of thee en duik in de verhalen van K L E U R Deel het tijdschrift ook zeker met je gezin, buurman of vrienden!

We streven ernaar dat K L E U R drie keer per jaar verschijnt. Ik hoop en verwacht dat K L E U R gewaardeerd wordt door iedereen met een Zinziabelang!

Heb je naar aanleiding van K L E U R ideeën, suggesties of opmerkingen? We horen het graag! Neem contact op met de afdeling Communicatie via communicatie@zinzia.nl.

Met vriendelijke groet, en met passie voor onze organisatie en onze gezamenlijke doelstellingen,

3 Zinzia Zorggroep / KLEUR

In dit nummer...

KLEUR is een uitgave van Zinzia Zorggroep en wordt kosteloos verspreid onder leden en relaties. Het magazine verschijnt drie keer per jaar. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Zinzia, Kortenburg 4, 6704 AV Wageningen, E-mail: communicatie@zinzia.nl, Telefoon: 088-311 4200

4 KLEUR / Zinzia Zorggroep
COLOFON COÖRDINATIE / REDACTIE: Zinzia • UITGEVER / ADVERTENTIES: www.romeodelta.nl • AQUISITIE: Romeo Delta Multimedia, Daniël Schmitz daniel@romeodelta.nl, Bernie Veldhuis bernie@romeodelta.nl • CONCEPT: Romeo Delta Multimedia, Mariska Leerink • FOTOGRAFIE: Sander van der Torren, Bart de Haan, Paul Remmelts | 2024 | LENTE-EDITIE | 11 20 19 15 03 Voorwoord 05 Zorgen is voor mij... 06 5 vragen aan... zorgbemiddelaar Naomi Hardeman 09 Wonen bij Zinzia meneer Dorland 11 Fotowand 12 Missie, visie, strategie 15 Huis van Morgen 17 Interview vrijwilliger Hans van Riel 18 Vraag & aanbod 19 Het verhaal achter... de leeuwen bij Oranje Nassau’s Oord 20 Nieuws 22 Weetjeshoek 23 Rebus
“…zorg

bij anderen wegnemen en wat kunnen doen voor anderen die dat nodig hebben. Het leven van bewoners aangenamer maken.”

Otto Thijs

Zorgen is voor mij...…
“…een

passie en warmte. De juiste zorg bieden en luisteren naar de wensen van bewoners.

Goede communicatie met verwanten hoort daarbij.”

Chris Gerritsen

Helpende op De Rijnhof

“…gastvrijheid bieden en bewoners een lekker kopje koffie geven. En als ze verdrietig zijn een lief woordje.”
Jolanda Wildenbeest - van Tuil
Medewerker gastvrijheid op De Lingehof
Vrijwilliger bij de tandarts op Oranje Nassau’s Oord
5 Zinzia Zorggroep / KLEUR

ZORGBEMIDDELAAR

NAOMI HARDEMAN

In de rubriek ‘5 vragen aan’ komen medewerkers uit de hele organisatie aan het woord. Of iemand nu aan het bed staat of achter het bureau werkt, en of iemand nu een jaar bij Zinzia werkt of al 25 jaar. Binnen Zinzia dragen álle medewerkers bij aan een leven met K L E U R voor onze bewoners. Aan de hand van vijf wisselende vragen die gekoppeld zijn aan de kernwaarden, leer je de medewerkers beter kennen. Lees hier het inspirerende verhaal van zorgbemiddelaar Naomi Hardeman-Swart.

KENNIS & KANS

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Heel zwart-wit gezien, gaat het erom dat wij ervoor zorgen dat de beschikbare plaatsen binnen Zinzia gevuld zijn. Maar daar komt natuurlijk heel veel bij kijken. Mijn werkdag is dan ook elke dag anders. Het ligt er allereerst aan welke dienst ik heb; een GRZ-dag of een WLZ-dag. In ons team stellen we gezamenlijk het rooster op. Op een GRZ-dag komen er constant meldingen vanuit het ziekenhuis binnen via de mail, zorgportalen en telefonisch en deze mensen moeten snel geplaatst worden. Dit gaat erg ad hoc, ik moet veel schakelen en de cliënten zijn een stuk medischer dan WLZ-cliënten. Ik ben dan ook bereikbaar voor vele vragen vanuit betrokkenen en verwanten. Op een WLZ-dag ben ik al langer betrokken bij een nieuwe bewoner. Vaak al in de thuissituatie, ter voorbereiding op het wonen in een verpleeghuis. Er zit minder druk achter maar ik moet wel goed het overzicht behouden en de juiste plek voor iemand vinden. Ook geef ik op zo’n dag rondleidingen aan toekomstige bewoners en hun verwanten. In beide diensten is het van belang om goed te plannen en organiseren, te communiceren met diverse interne en externe betrokkenen én veel te schakelen tussen verschillende casussen.”

LIEFDEVOL

Welk moment in je werk bij Zinzia is jou het meeste bijgebleven en waarom?

“In 2018, in mijn periode als Verpleegkundige bij Julianahof ben ik thuis komen te zitten met een burn-out. In de weken daarvoor, toen ik al op mijn

tandvlees liep, hebben veel collega’s mij hun hulp aangeboden. Ze zagen aan mij dat het niet goed ging maar ik gaf het niet toe. Hoewel het een hele nare periode was, heb ik ook deze fijne herinneringen waar ik op terug kijk. En iedereen was zo vriendelijk toen ik terug kwam. Mijn collega’s zagen mij! Ik weet nu waar mijn grenzen liggen en vind het belangrijk om plezier te hebben op het werk. Ik ben ook blij met de kansen en opleidingsmogelijkheden die Zinzia mij heeft geboden. Onlangs heb ik vanuit de Vitaliteitsweek ook meegedaan aan een coaching sessie. Daar kwamen fijne handvatten uit hoe ik mijn werk kan doen. Het is belangrijk om te blijven reflecteren vind ik, je moet goed voor jezelf zorgen.”

EERLIJK

Als je het in de zorg voor het zeggen hebt, wat zou je dan het eerste doen?

“Regelmatig worden we benaderd door mensen die niet de juiste indicatie hebben voor wonen bij Zinzia. Maar ze zouden het graag willen omdat ze bijvoorbeeld altijd in de buurt hebben gewoond van een locatie of omdat oma daar gewoond heeft. Ik zou het leuk vinden om dat dan op de een of andere manier toch te kunnen bewerkstelligen. Voor de zorgafdelingen zou ik willen dat er meer tijd en ruimte is voor medewerkers en meer aandacht voor de cliënt.”

UNIEK

Hoe zouden bewoners jou omschrijven?

“Vanmorgen had ik een rondleiding met een dame die hier volgende week komt wonen. Ze vond me heel gezellig zei ze. Ik ben in het contact met

6 KLEUR / Zinzia Zorggroep
VIJF VRAGEN AAN...
‘Ik

vind het fijn om van nieuwe bewoners te horen wat hun wensen en behoeften zijn en kijk dan hoe we dit passend kunnen maken.’

(toekomstige) bewoners heel los, maak grapjes en probeer voor een fijne sfeer te zorgen. Ik wil vooral niet dat ze het gevoel hebben met een zakelijk iemand om tafel te zitten. Ze komen immers kennismaken met hun nieuwe thuis. Ik vind het fijn om van nieuwe bewoners te horen wat hun wensen en behoeften zijn en kijk dan hoe we dit passend kunnen maken. Zinzia wil daar meestal wel creatief in mee denken en als ik denk dat het creatiever kan, dan wil ik me daar nog wel eens hard voor maken.”

RESULTAAT

Hoe ziet de zorg er volgens jou over 5 jaar uit?

“Ik denk eigenlijk nooit zo ver in het voren. Er komt een tekort aan medewerkers, dat is zeker. Daardoor verwacht ik dat we meer en meer gebruik gaan maken van domotica. We moeten de zorg met elkaar zo goed mogelijk inrichten. En ik hoop dat de medewerkers die nu bij Zinzia werken, er over vijf jaar nog steeds zijn.”

NAAM: Naomi Hardeman-Swart (31)

WOONPLAATS: Renkum

LEVENSSITUATIE: Getrouwd met René en twee dochters Sofie (3) en Milou (1)

FUNCTIE: Zorgbemiddelaar voor Oranje

Nassau’s Oord en De Rijnhof

IN DIENST SINDS: 1 september 2013.

Gestart als Helpende op Amaliahof en doorgegroeid tot Verzorgende en vervolgens EVV-er. Tijdens opleiding tot Verpleegkundige overgegaan naar Julianahof. Sinds 1 september 2021 Zorgbemiddelaar.

HOBBY’S: fitness, creatief bezig zijn of erop uit gaan met het gezin.

7
Zinzia Zorggroep / KLEUR
/ OVER NAOMI

“Ik ben Brenda Jager en inmiddels 25 jaar als zzp’er de pedicure van de bewoners van De Lingehof in Bemmel. En sinds vorig jaar juni ook van de bewoners van Rumah Kita.

Met veel passie en liefde behandel ik de bewoners. Zo ook de bijzondere mooie PG afdeling.”

Brenda Jager

Beauty Salon Brelu

06-38 63 02 38

online | huisstijl | magazines | vormgeving drukwerk | verspreiding | acquisitie

SVOZ opleidingen in de zorg is trots op de samenwerking met Zinzia!

Graag stellen wij aan u voor;

Annemieke Klijnhout, Trainer/docent bij SVOZ die al veel medewerkers van Zinzia heeft mogen helpen bij hun ontwikkeling. www.svoz.nl

8 VOOR EEN LEVEN MET KLEUR KLEUR Een uitgave van Zinzia Zorggroep 2024 LENTE-EDITIE Zorgen is voor mij... Mee-eten op de woning Zie jij dat morgen al begonnen is?
Wij maken media.
www.romeodelta.nl | info@romeodelta.nl | 0544-35 22 35

EEN INTERVIEW MET BEWONER

MENEER DORLAND

“Deze schilderijen hebben altijd bij mij thuis gehangen”, vertelt meneer Dorland. Er hangen drie schilderijen van verschillende treinen in zijn appartement bij Oranje Nassau’s Oord. Hij heeft een passie voor treinen. Dit is terug te zien in zijn woning. Naast de drie schilderijen ligt er ook een stapel tijdschriften in zijn kast. Allemaal gaan ze over treinen. “Dit is wat ik altijd gedaan heb eigenlijk”, zegt meneer Dorland.

Jong geleerd is oud gedaan “Mijn oma woonde vlakbij het spoor in Hilversum. Daar ging ik vaak bij het spoortje kijken. Zo is het eigenlijk begonnen”, vertelt meneer. Hij heeft vanaf zijn zeventiende tot zijn zeventigste bij Electrorail gewerkt. Hij en zijn vier collega’s zorgden ervoor dat alles op het spoor goed verliep. “Als er iets stuk was dan keken wij of we het konden repareren. We gingen het hele land door. Van boven naar beneden, overal. Er was een keer een overstroming in Limburg. Daar was het een zooitje en stonden we tot aan onze knieën in de troep!”. Onder werktijd was er ook tijd voor ontspanning. “Ik had leuke collega’s. Ze konden goed kaarten en ik ook. Tijdens het werk gingen we wel eens klaverjassen. Onze baas wist dit wel hoor, maar hij wist ook dat we ons werk goed deden”, vertelt meneer Dorland lachend.

Altijd in beweging

Meneer Dorland woont op Domeinbosch. Hier zit hij zeker niet stil. Elke ochtend maakt hij een wandeling. “Ik loop dan een paar keer rond het gebouw, tot ik geen zin meer heb. Soms loop ik ook verderop, richting de schapen.

Meneer wijst naar het weiland. “Je kan ze nu niet zien maar ze zitten daar in het weiland”, vertelt hij al kijkend naar buiten. “Ik doe het om mijn lichaam goed te houden. Als je niet loopt, dan zit je gauw alleen maar in een stoel. Daar heb ik geen zin in”. Dat hij geen zin heeft om stil te zitten is duidelijk. Zo maakt hij iedere maandag een fietstochtje op de duofiets samen met een vrijwilliger. Door weer en wind, meneer Dorland gaat de hele winter door met fietsen. “We fietsen dan lekker door Renkum heen”. Ook zit hij elke maandag en vrijdag vooraan bij de Matinee in het Warm Welkom. Als er gedanst of gezongen wordt, is hij van de partij. Dit doet meneer samen met andere bewoners. Hij helpt hen dan met het duwen van de rolstoel. “Ik ben die dingen nog steeds de baas!”, zegt hij met een lach.

Kunstwerkjes van kleinkinderen

Het appartement van meneer Dorland is niet alleen gedecoreerd met schilderijen en tijdschriften over treinen. Ook de kleurrijke kunstwerkjes van zijn kleinkinderen hebben een mooie plek. “Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen komen vaak op bezoek. Dat vind ik erg leuk. Ik moest even wennen toen ik hier kwam wonen. Nu woon ik hier prima”.

‘Deze schilderijen hebben altijd bij mij thuis gehangen’
WONEN BIJ ZINZIA

Zinzia & Robidus

bundelen hun krachten voor betere zorg! Ontdek hoe wij medewerkers ondersteunen zodat zij kwetsbare ouderen beter kunnen helpen.

Ga naar robidus.nl

1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Geef nu voor meer onderzoek, zodat dementie niet jouw toekomst wordt. stopdementie.nu

10
Samen werken aan inzetbaarheid
je niet meer weet wat je net gelezen hebt? alz... wat
Scan de code en doneer gemakkelijk online!

1

2

3

4

FOTOWAND

1. Het is alweer even geleden, maar er is natuurlijk gezellig carnaval gevierd bij alle locaties! Op deze foto zie je een impressie van de gezamenlijke carnavalsviering van Oranje Nassau’s Oord en De Rijnhof.

2. Bij Rumah Kita spelen ze een keer per maand koersbal in het restaurant. De bewoners vinden dit altijd erg leuk!

3. Lida en Marja, medewerkers Welzijn, waren onlangs 25 jaar in dienst! Om dit

te vieren organiseerden zij een feestje speciaal voor de bewoners van De Lingehof. Zangeres Ingrid Striek heeft gezongen en er was voor iedereen een hapje en een drankje. Wat was dit leuk!

4. We sloten op 15 en 16 maart aan bij NLdoet met ZinziaDoet! In totaal gingen we met meer dan 100 mensen aan de slag, verdeeld over onze 4 locaties. Onder andere de buitenruimtes zijn opgefrist, fijn om dit samen aan te pakken!

KIJK ONS! 11
Zinzia Zorggroep / KLEUR

TUSSEN NU EN 2030?

Zinzia Zorggroep heeft een rijke geschiedenis. Al sinds 1898 ondersteunen wij mensen met een (complexe) zorgvraag. In al die jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest en deze zullen blijven komen. De buitenwereld staat niet stil.

Uiteraard staat ook Zinzia niet stil. We kijken wat de maatschappij van ons vraagt en hoe wij daar goed op kunnen aansluiten. Met dit in ons achterhoofd hebben we in 2020 onze missie, visie en strategie 2021 tot en met 2024 opgesteld.

Onze missie, specialist voor kwetsbare ouderen, en onze visie, voor een leven met kleur, komen tot uitdrukking in onze kernwaarden K L E U R . De titel van dit magazine is dan ook niet voor niets K L E U R

KLEUR staat voor

● Kennis & Kans: blijven leren en kansen benutten.

● Liefdevol: nabij zijn en vanuit je hart aansluiten bij de ander.

● Eerlijk: oprechte aandacht en open over wat je kunt bieden.

● Uniek: eenieder voelt zich gezien als uniek persoon en respecteert de ander.

● Resultaat: gericht zijn op een positieve opbrengst en een gezonde bedrijfsvoering.

Toekomst

Inmiddels is het 2024 en kijken we verder vooruit. Naar een toekomst die misschien nog ver weg voelt, maar dat niet is. De tekeningen op deze pagina’s geven een beeld van wat er op de ouderenzorg als sector afkomt, wat dit voor Zinzia als organisatie betekent en wat dit voor onze medewerkers betekent.

Dit zijn ontwikkelingen waar we niet omheen kunnen en waar we op vooruitlopen. Dit doen we bijvoorbeeld onder de titel Huis van Morgen, een Zinziabreed onderwerp waarover je verderop in het magazine meer leest.

Daarnaast gaan we de komende tijd aan de slag met het doorvertalen van de missie, visie, strategie en onze kernwaarden naar de komende jaren. Zo blijven we constant doorontwikkelen op een manier die past bij wat de maatschappij van ons vraagt en bij wat voor de bewoners van belang is.

12 KLEUR / Zinzia Zorggroep
ER OP DE OUDERENZORG AF
WAT KOMT
13 Zinzia Zorggroep / KLEUR OVER ZINZIA
14 KLEUR / Zinzia Zorggroep

ZIE JIJ DAT MORGEN AL BEGONNEN IS?

De ontwikkelingen in de maatschappij en in de zorgsector maken dat er veel op ons af komt. Onder de titel Huis van Morgen bereiden we ons binnen Zinzia voor op de verpleeghuiszorg van morgen.

Zo neemt het aantal mensen dat zorg nodig heeft toe, terwijl het aantal mensen dat zorg kan bieden afneemt. Toch willen we de juiste zorg blijven leveren aan onze bewoners. Het zal daarom anders moeten, maar hoe? Dat weet nog niemand precies. Samen zijn we dit aan het ontdekken; in Nederland, in de regio en bij Zinzia.

Wat doen we?

We bereiden ons voor door te kijken naar wat we doen en hoe we dat doen. Stapsgewijs ontdekken we andere manieren van werken en verkennen we diverse (technische en digitale) hulpmiddelen en vormen van ondersteuning.

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe technologie ons kan helpen door op enkele afdelingen een proef te houden met zorgrobot Sara of de inzet van BedSense (slimme beddetectie).

Zorgrobot

Sara

Informele zorg

Daarnaast kijken we hoe we beter of anders kunnen samenwerken. We verdiepen ons bijvoorbeeld in de methodiek ‘werken in de driehoek’, waarbij de samenwerking tussen bewoner, familieleden en medewerkers centraal staat.

Ook onderzoeken we de verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Denk hierbij aan de inzet van studenten, leden en medewerkers van de ondersteunende diensten als ‘zomerkrachten’ in de drukkere zomerperiode.

Er worden presentaties aan de teams gegeven over deze thema’s, waarna zij zelf aan de slag gaan met één van bovenstaande onderwerpen. Daarnaast organiseren we 24-Zinzia bijeenkomsten. Hier bespreken we vanuit verschillende achtergronden thema’s

die raken aan het Huis van Morgen. Deze bijeenkomsten zijn dé gelegenheid voor medewerkers om mee te denken over dat wat er speelt binnen Zinzia. Nieuw zijn de 24-Zinzia XL edities, waarbij ook bewoners, verwanten en vrijwilligers van harte welkom zijn om mee te denken. De 24-Zinzia XL edities vinden dit jaar plaats op 5 en 10 juni en 9 en 11 december, meer informatie volgt via de digitale nieuwsbrieven.

Door te laten zien hoe Zinzia zich voorbereidt op morgen, hopen we dat je geïnspireerd raakt door bepaalde middelen, methodieken of werkwijzen. Uiteindelijk gaat het om de beweging die we iedere dag, iedere week en iedere maand met elkaar maken richting morgen (de toekomst).  Zie jij waar de toekomst al begonnen is?

15 Zinzia Zorggroep / KLEUR
Cliënt
HUIS VAN MORGEN
Medewerker

Techniek leeft in Gelderland

Wij zijn Hoppenbrouwers Techniek. Een familiebedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in de installatietechniek met meerdere locaties in Nederland.

Onze vestiging in Afferden staat klaar voor bedrijven in de regio om elektrotechnische, werktuigbouwkundige, beveiligings- of duurzame projecten aan te pakken.

Ook werknemers bieden wij een leuke en uitdagende werkomgeving. Wil je werken bij een Top Employer, ga naar werkenbijhoppenbrouwers.nl.

Heb jij vragen over geldzaken?

Blijf niet met jouw vragen rondlopen en bel

Want, wist jij dat...

Zinzia hierin ondersteunt?

Je via de Helpdesk handige tips & antwoorden krijgt?

Gesprekken 100% vertrouwelijk behandeld worden?

Veel mensen vragen of zorgen over hun financien hebben?

Bel discreet en vrijblijvend de Helpdesk van DiFfit. DiFfit is een onafhankelijke dienstverlener die zich richt op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Bel en vraag wat zij voor jou rondom dit thema kunnen betekenen.

16
822 7541
073 -
CONTACT T 033-4324487 Onze kracht ligt in onze benadering E info@vdhcwerkadvies.nl Arbeidsdeskundige advisering Duurzame inzetbaarheid Re-integratie 2e spoor

HANS VAN RIEL OVER ZIJN

VRIJWILLIGERSWERK BIJ DE LINGEHOF

De vrijwilligers bij Zinzia zijn onmisbaar. Zij bezorgen bij de bewoners en de medewerkers een glimlach op het gezicht. Wie zijn ze? En waarom zetten zij zich in als vrijwilliger? We maken kennis met Hans van Riel, vrijwilliger bij De Lingehof. Elke maandag kookt hij tussen de middag voor de bewoners van Lingestraat 9-11.

“Vroeger gingen we met het gezin vaak op vakantie in Zeeland. Toen riep ik al: ‘Ik wil later kok worden op een boot!’. Nou, dat is me gelukt. Ik begon met werken in een bakkerij, waarna ik allerlei cursussen heb gevolgd en kok ben geworden. Ik werkte daarna een tijdje in een bistro en in de catering, maar op mijn 21ste was het dan zover: ik werd kok op een schip.”

Scheepvaart

“Ik heb 43 jaar gevaren bij verschillende scheepvaartorganisaties. Meestal samen met een tweede kok. Vaak kookten we Indisch, maakten we buffetten of zorgden we voor een barbecue op het dek. Helaas kwam er na 43 jaar een einde aan, omdat ik een ongeluk kreeg. Zo kwam ik bij De Lingehof terecht, ik heb daar 1,5 jaar gerevalideerd.”

Revalidatie

“Toen ik voldoende hersteld was heb ik als afscheid gekookt voor de andere cliënten van de revalidatie. Een grote pan erwtensoep en pannenkoeken gevuld met gele room. Dat was smullen! Koken was natuurlijk mijn werk, dus dit afscheid paste helemaal bij mij.”

Win-win

Coördinator vrijwilligers Annemieke Sigmond tipte Hans op de optie om als vrijwilliger te komen koken bij Lingestraat 9-11. Hans: “De bewoners vertellen wat ze graag willen eten, een medewerker Welzijn zorgt voor de boodschappen en vervolgens kom ik het koken. De ene keer is dat Hollandse pot, de andere keer lasagne. Waar het kan helpen de bewoners mee met de voorbereidingen, bijvoorbeeld door aardappels te schillen. De bewoners genieten van het eten en voor mij zorgt het vrijwilligerswerk ervoor dat ik kan blijven koken voor een groep. Win-win dus!”

“Dankzij mijn vrijwilligerswerk blijf ik bovendien onder de mensen komen en maak ik nieuwe connecties. Omdat ik dicht bij De Lingehof woon, kom ik regelmatig koffiedrinken in het Warm Welkom. Dan ga ik meteen ook even buurten bij Lingestraat 9-11. Zo heb ik een man leren kennen die regelmatig zijn vrouw komt bezoeken. Hij heeft ook jaren gevaren, hij was kapitein. Toeval bestaat niet, zullen we maar zeggen.”

17 Zinzia Zorggroep / KLEUR
VRIJWILLIGER BIJ ZINZIA
Hans (l) op één van de schepen waar hij heeft gewerkt.

Gezocht

Welzijn Rumah Kita is op zoek naar kleine bloempotjes. Deze gebruiken ze voor de activiteit bloemschikken in de huiskamers. Heb je kleine bloempotjes over?

Neem dan contact op met Machteld Klaren via Machteld.Klaren@zinzia.nl.

breien ze er op los!

Bij De Rijnhof breien ze er op los!

Welzijn De Rijnhof kan daarom altijd meer wol gebruiken. Heb je een bolletje of misschien zelfs een hele verzameling wol over? Laat het weten aan Annemieke Sigmond via Annemieke.Sigmond@zinzia.nl.

Allerlei

Bij De Lingehof is Welzijn op zoek naar allerlei spullen om leuke activiteiten te organiseren. Heb je iets liggen om te doneren? Laat het weten aan Sabine Janssen via Sabine.Janssen@zinzia.nl. Denk aan:

● Grote gekleurde vellen papier

● Gekleurde wol

● Grote bloempotten

● Kleine tenten en andere campingspullen, om in de zomermaanden een camping op te tuigen

● Bruidsjaponnen en herenpakken om tentoon te stellen (bruikleen natuurlijk ook mogelijk)

● Puzzels van zo’n 50 stukjes, het liefst niet te kinderachtig

/ OPROEP

Zelf een oproep plaatsen?

Of wil je juist iets aanbieden?

Laat het weten via communicatie@zinzia.nl.

Wie weet staat jouw oproep in de volgende editie van K L E U R !

Vraag & aanbod

18 KLEUR / Zinzia Zorggroep

DE LEEUWEN BIJ ORANJE NASSAU’S OORD

Aan het begin van de oprijlaan bij Oranje Nassau’s Oord staan twee leeuwenbeelden.

Dit zijn kunststoffen replica’s van de originele terracottabeelden.

Hoe is dat zo gekomen? We duiken in de geschiedenis van deze opvallende beelden.

We gaan terug naar het jaar 1902. De ‘Vereeniging tot Verfraaiing der Gemeente Zeist en tot Bevordering van het Vreemdelingenverkeer’ vraagt toestemming aan de gemeente Zeist voor het plaatsen van twee terracotta leeuwen bij de ingang van de Stationslaan in Zeist. De gemeente verleent toestemming en niet veel later sieren twee leeuwenbeelden de Stationslaan.

Helaas is de waardering voor de leeuwen van korte duur. Het onderhoud blijkt een probleem. In de Zeister Courant van 21-04-1928 verschijnt het artikel Wie lust er leeuwen. Hierin is te lezen: “Blijkens het verslag van de jaarvergadering van V.V.V. zit het bestuur van deze vereniging toch lelijk in zijn maag met het tweetal leeuwen. (...) Wie er maar trek in heeft, mag de beesten weghalen, gratis en voor niks niemendal.”

Toch duurt het nog even voordat de leeuwen vertrekken uit Zeist. In 1930 meldt Oranje Nassau’s Oord zich. Zij willen de leeuwen graag plaatsen aan het begin van een nieuw aan te leggen laan op hun terrein. Dat de leeuwen naar Oranje Nassau’s Oord komen wordt geregeld door dhr. De Crane uit Zeist, lid van de Raad van Commissarissen van Oranje Nassau’s Oord.

Eind goed, al goed? Nog niet helemaal... Uit een personeelsblad van Oranje Nassau’s Oord uit 1979 blijkt opnieuw dat de terracotta leeuwen veel onderhoud eisen. In 1986 is in de Renkum Heelsum Expres te lezen: “Voorbijgangers hebben kunnen constateren dat de twee leeuwen (...) van hun sokkels zijn verdwenen.”

De leeuwen blijken voor onderhoud op transport te zijn gegaan naar een Drents bedrijf. Onderweg slaat het noodlot toe en sneuvelt één van de beelden.

Eén van de leeuwenbeelden aan het begin van de oprijlaan bij Oranje Nassau’s Oord.

Daarom zijn er kunststoffen replica’s gemaakt van de originele terracottabeelden. De kunststoffen beelden vergen beduidend minder onderhoud en verschijnen al snel weer op hun sokkels bij Oranje Nassau’s Oord. Hier verwelkomen ze tot op de dag van vandaag alle bezoekers van de locatie.

Hoe zit het dan met de overgebleven originele terracotta leeuw? Die is in 1985 in bruikleen gegeven aan een liefhebbende en zorgzame medewerker van Oranje Nassau’s Oord. Deze medewerker heeft de leeuw zorgvuldig in ere hersteld. Dit beeld krijgt uiteindelijk weer een plekje in de tuin bij Oranje Nassau’s Oord. Eind goed, al goed.

Bronnen: Echo’s van Oud Renkum, HGR Oud Renkum, uitgave 3 2013. | Van Heide tot Lusthof, Patrick Jansen, 2012.

19 Zinzia Zorggroep / KLEUR
HET VERHAAL ACHTER...

Nieuws !

KOPPELBED BESCHIKBAAR

Koppelbedden zijn bedden die aan onze eigen verpleegbedden gekoppeld kunnen worden. Zo creëer je één groot bed waar twee personen in kunnen liggen. Met deze bedden kunnen we op een nieuwe manier liefdevolle zorg en nabijheid bieden voor bewoners en hun familieleden/naasten. Bijvoorbeeld als er behoefte is aan intimiteit en seksualiteit of behoefte aan nabijheid.

Een koppelbed kan ingezet worden op iedere afdeling, als er maar genoeg ruimte is. Als bewoner of verwant kan je bij een zorgmedewerker aangeven dat er behoefte is aan een koppelbed. Een medewerker reserveert vervolgens het bed via Mijn Serviceplein.

MELD JE AAN!

Afgelopen jaar hebben er verschillende 24-zinzia bijeenkomsten plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken en onderzoeken we vanuit verschillende achtergronden thema’s die raken aan het ‘Huis van Morgen’. Deze bijeenkomsten zijn dé gelegenheid om mee te denken over dat wat er speelt binnen Zinzia. Op deze manier zetten we met elkaar kleine stapjes naar een mooie organisatie en een fijne samenwerking.

Ook in 2024 vinden er weer 24-Zinzia bijeenkomsten plaats. Er zijn dit jaar 8 bijeenkomsten. Bij 4 bijeenkomsten zijn naast medewerkers ook bewoners, verwanten en vrijwilligers van harte welkom. Dit noemen we 24-Zinzia XL. De 24-Zinzia XL edities vinden dit jaar plaats op 5 en 10 juni en 9 en 11 december.

Aanmelden

Medewerkers melden zich aan via het bericht op ZiZo. Bewoners, verwanten en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website: www.zinzia.nl/24-zinzia-xl. Per bijeenkomst zijn er 25 plekken beschikbaar. Dus schrijf je snel in!

20 KLEUR / Zinzia Zorggroep

MEE-ETEN OP DE WONING

Vanaf 1 maart 2024 kunnen familie en verwanten tijdens de broodmaaltijd of warme maaltijd mee-eten op de woning. Zij betalen via een strippenkaart. De strippenkaart is voor € 12,- te koop in het Warm Welkom van Oranje Nassau’s Oord, Rumah Kita en De Lingehof. Er wordt gekeken of er op De Rijnhof een kassasysteem geplaatst kan worden. Het is nog niet zeker of dit lukt. Familie en verwanten van bewoners van De Rijnhof kunnen daarom de strippenkaart op één van de andere locaties kopen.

Kosten strippenkaart

Strippenkaart (4 strippen)

Broodmaaltijd (1 strip)

Warme maaltijd (2 strippen)

Hoe werkt het?

€ 12,-

€ 3,-

€ 6,-

Familie en verwanten laten minimaal zeven dagen van tevoren aan een zorgmedewerker of een woonzorgbegeleider van de woning weten dat zij willen mee-eten. De medewerker geeft dit vervolgens door aan de woonzorgbegeleider die de boodschappen en maaltijden bestelt.

Voor een broodmaaltijd kan er ook korter dan zeven dagen van tevoren aangegeven worden dat familie of verwanten willen mee-eten. Dit gebeurt in overleg en moet uitkomen met de boodschappen die dan al in huis zijn.

Een broodmaaltijd kost 1 strip (€ 3,-) en een warme maaltijd kost 2 strippen (€ 6,-). Deze strippen levert de verwant in bij een medewerker van de woning.

Wegens het risico op slikproblematiek kunnen familie en verwanten bewoners niet zomaar eten en drinken geven. Dit is eventueel alleen mogelijk na overleg met het zorgteam.

De strippenkaart is alleen te gebruiken voor het mee-eten op de woning en kan niet worden ingewisseld voor geld of andere horecagelegenheden binnen Zinzia.

21 Zinzia Zorggroep / KLEUR
NIEUW!

Weetjeshoek

Mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger wil je er graag zijn voor degene voor wie je zorgt. Maar soms heb je hier helemaal geen tijd meer voor. Simpelweg omdat je te druk bent met allerlei dingen regelen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Een mantelzorgmakelaar kan je helpen. Het is iemand die sommige taken overneemt, zodat jij meer rust en overzicht hebt. Zinzia werkt samen met Hildegunn Salberg van Omsyn als mantelzorgmakelaar.

Ben je benieuwd naar haar diensten?

Kijk dan op www.omsyn.nl. In veel aanvullende zorgverzekeringen is een budget opgenomen voor een mantelzorgmakelaar. Ben je medewerker van Zinzia en wil je gebruik maken van Hildegunn’s diensten? Doe dan een aanvraag via je adviseur Mens & Werk.

STEUNPUNTEN VOOR MANTELZORGERS

Er zijn verschillende steunpunten voor mantelzorgers in de regio’s waarin Zinzia actief is. Mantelzorgers kunnen bij deze steunpunten terecht voor informatie en advies, een luisterend oor en contact met andere mantelzorgers.

Solidez in regio Wageningen website: www.solidez.nl/mantelzorg

Solidez brengt maandelijks een mantelzorg nieuwsbrief uit. Veel van de inhoud is ook interessant voor mantelzorgers uit andere regio’s. Ga naar www.solidez.nl/nieuwsbrieven-solidez-mantelzorg

Renkum voor Elkaar in regio Renkum website: www.renkumvoorelkaar.nu/mantelzorg

Stichting Welzijn Lingewaard in regio Lingewaard website: www.swlingewaard.nl

HET GROTE ZORGFESTIVAL

Speciaal voor iedereen die in de zorg werkt: Het Grote Zorgfestival! Om eens op een andere manier met je werk bezig te zijn, inspirerende sprekers te ontmoeten of een leuke workshop voor jezelf te volgen. Op het programma staan workshops en lezingen over de thema’s innovatie & de toekomst, leefstijl & preventie, professionele groei en zorg goed voor jezelf.

Het Grote Zorgfestival wordt op 19 juni 2024 georganiseerd in Deventer.

The Father

Deze film laat je ervaren welke verwarring dementie op kan leveren. Met een indrukwekkende rol van Anthony Hopkins. De film is te zien op NPO Plus, NLziet, Videoland en Pathé Thuis.

De Toekomst is Grijs

Omroep MAX onderzoekt de effecten van vergrijzing op de samenleving. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets veranderen? Hierover heeft

Omroep MAX een podcast en een documentaireserie gemaakt. De podcast is te beluisteren via de website van NPO Radio 1. De documentaireserie is te bekijken via NPO Start. Meer informatie?

www.detoekomstisgrijs.nl.

22 KLEUR / Zinzia Zorggroep
TV TIP! & podcast
FILMTIP

Weet jij de oplossing van de rebus?

Oplossing: Voor een leven met kleur

De volgende editie van K L E U R verschijnt aan het einde van de zomer.

Heb je een leuk idee voor de volgende editie? Dat horen we graag!

Mail je idee naar communicatie@zinzia.nl.

Leren, werken of je dag besteden

bij Werkpost Zinzia van Driestroom

Bij Zinzia – Oranje Nassau’s Oord vind je Werkpost Zinzia van Driestroom. Hier werken mensen met een ondersteuningsvraag, assistent­medewerkers. Zij ondersteunen het zorgpersoneel en de woonkamerbegeleiders van Zinzia. Dit doen ze door bijvoorbeeld tafels te dekken, aanvullen van voorraden, bewoners naar afspraken in het gebouw begeleiden, bedden opmaken en post ophalen. Ook spelen zij spelletjes met bewoners, maken een praatje met ze en drinken samen koffie.

Sjors: “Het leukste vind ik het contact met bewoners. Je kunt echt zien dat zij hiervan genieten en daar geniet ik weer van.”

Wendy: “Ik ben vanuit de werkpost doorgestroomd naar een reguliere baan bij Zinzia op Oranje Nassau’s Oord. Fantastisch dat ik nu een reguliere baan bij Zinzia heb en dat ik nog steeds op Oranje Nassau’s Oord kan werken. Het is fijn dat ik iets kan betekenen voor de oudere mensen.”

Wil je meer weten over Werkpost Zinzia van Driestroom? Of ken je iemand die wil leren, werken of zijn/haar dag wil besteden bij de werkpost? Dan horen we dat graag!

Je kunt contact met ons opnemen via 0481 – 37 55 55 of driestroomincontact @driestroom.nl.

www.driestroom.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.