Fecit monografija

Page 1


2 0 1 8 – 2 0 2 3


Posebno numerirano izdanje od 100 primjeraka. Ovo je primjerak broj 1.


Eugen Borkovsky

2

0

1

Rok Kvaternik

8

2

0

Ivan Perić

2

3


4

Emanuela Lekić Hrvatska Mjesto susreta ulje na platnu


Andrea Musa Hrvatska Povratak moru / sebi akrilik na platnu

5


6

Tejka Pezdirc Slovenija Razina tijela mramor makedonski sivac


Rok Kvaternik

FECIT Poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik svoje je nacrte potpisivao s dvije latinske riječi uz svoje prezime, pinxit ili fecit. Prva riječ na latinskom znači „nacrtao“, a druga „izradio“. Plečnik je kao umjetnik svakako bio svestrani stvaralac koji je svoja djela na papiru često pratio s izvođačima do posljednje faze – prostora i položaja ili upotrebe. Zato se često potpisivao kao Fecit Plečnik. Kao istraživač Plečnikovih kaleža potkraj 80-ih godina, naišao sam na brojne Plečnikove nacrte s potpisom Fecit Plečnik. Na toj je riječi nastala i naša kolonija, okupljalište umjetnika, slikara i kipara, u Grožnjanu koju smo započeli 2018. godine.

7


8

Milan Tucović Srbija Fecit Grožnjan ulje na drvu


Milan Tucović Srbija Omaž za B. N. drvo, ulje na platnu

9


10

Vladimir Dunjić Srbija Do tamo i natrag ulje, akrilik na platnu


Kao dijete svako sam ljeto provodio u Grožnjanu, zlatne 80-e i prije. Moj otac je 1965. godine kupio malu kućicu u centru starog grada. Te godine pokrenuta je i inicijativa Grožnjan – grad umjetnika. Desetljećima su dolazili umjetnici iz područja glazbene i likovne umjetnosti iz svih država bivše Jugoslavije te pozvani gosti iz cijelog svijeta. Dolazili su i glazbenici, Muzička omladina Jugoslavije bila je vrlo aktivna, a danas Hrvatska glazbena mladež organizira brojne manifestacije. Uz glazbu i likovnu umjetnost, družili smo se s mladima iz različitih balkanskih „planeta“. Bilo nam je lijepo te smo naučili nešto o svakom od nas. Taj ambijent i pozitivnu atmosferu, prijateljstvo, htio sam prenijeti na umjetnička događanja svakog srpnja u današnje vrijeme. Ove smo se godine na FECIT Grožnjanu uspješno družili već peti put.

11


12

Andrej Brumen Čop Slovenija Pčele škrob, pigmenti na platnu i bambus


Hrvoje Marko Peruzović Hrvatska Nosorog akrilik na platnu

13


14

Stipan Tadić Hrvatska Pomrčina mjeseca ulje na platnu


Od početne 2018. godine do danas, na FECITu je ukupno sudjelovalo 54 umjetnica i umjetnika iz svih država bivše Jugoslavije koji su izradili 84 umjetnička ili kiparska djela. Svake godine održavale su se izložbe u najboljim galerijama u Ljubljani, Zagrebu, Podgorici i dva puta u Beogradu. Mnogobrojne medijske objave u medijima regije pozicionirale su FECIT Grožnjan na kartu kulturnih događanja najviše kvalitete. Nadamo se da ćemo u idućih pet godina dodati značajniji edukativni karakter te uz pomoć donatora i sponzora, pa i potpore iz EU, organizirati kvalitetne radionice za studente i mlade umjetnike – jer mladi su snaga! Zahvaljujem svima na podršci, a posebno hvala Općini Grožnjan na svemu. Grožnjan, studeni 2023.

15


16

Radovan Kunić Hrvatska Jutranja konstelacija ulje na platnu


Radovan Kunić Hrvatska Tajni sastanak na nepoznatom teritoriju ulje na platnu

17


18

Danilo Bojić Srbija Bonaca ulje, drvo, vuna, papir na platnu


Ivan Perić

GROŽNJAN – INSPIRACIJA UMJETNICIMA Ne postoji ozbiljna osoba iz svijeta umjetnosti i kulture koja nije čula za Grožnjan. Malen po broju kuća i stanovništva, ali po kulturnom značaju to je golem istarski gradić. Zbog svoje ljepote i intimnosti koju posjeduje poslije Drugog svjetskog rata, Grožnjan je bio okupljalište umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Tu su svoju inspiraciju nalazili slikari, kipari, filmski umjetnici, glazbenici, arhitekti, filozofi... Nakon nemilih događaja na našim prostorima devedesetih godina 20. stoljeća, Grožnjan je sačuvao svoju kulturnu misiju i duh koji mu nitko nije mogao oduzeti, prvenstveno kroz glazbene festivale. Rok Kvaternik, zaljubljenik u umjetnost i renomirani slovenski izdavač, želio je uložiti svu svoju energiju, ali i osobni kapital, u takav Grožnjan kako bi sebi stvorio dom, a likovnim umjetnicima jednom godišnje omogućio

19


20

Slavko Krunić Srbija Opsesivno-čempresivna akrilik na platnu


Saša Marjanović Srbija Mladi papa Grgur IX ulje na platnu

21


22

Atanas Botev Sjeverna Makedonija Total Eclipse ulje na platnu


desetodnevno druženje i stvaranje na ovom prekrasnom mjestu. Iz poštovanja prema grožnjanskoj tradiciji bilo je potrebno na FECIT-u okupiti umjetnike koji su svojim stvaralaštvom dokazali svoju umjetničku vrijednost, ali i one mlađe za koje postoji opravdana nada da će jednog dana dosegnuti sam vrh umjetničkih krugova. Da bi se ova zamisao ostvarila, bila je potrebna pomoć iskusnih umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, osobito na samom početku kada je ideja o FECIT-u umjetnicima bila potpuna nepoznanica. Bezrezervnu podršku dali su nam tada slikari Milan Tucović i Saša Marjanović. Oni su nam pomogli u artikuliranju ideje i dobivanju odrednica u kojem smjeru FECIT treba ići. Veliku pomoć u odabiru slikara, kao i u lobiranju za njihov pristanak za sudjelovanje na prvom FECIT-u, pružio nam je slikar Zlatan Vehabović, na čemu smo mu neizmjerno zahvalni.

23


24

Ivana Živić Srbija Nike ulje na platnu


Saša Marjanović Srbija Ikarov pad ulje, akrilik, pijesak na platnu

25


26

Jakša Ćalasan Crna Gora Plavi dom ulje na platnu


Umjetnici koji su svih ovih godina sudjelovali na FECIT-u, uvijek su na kraju boravka odlazili s pozitivnim dojmovima i novom energijom za daljnje stvaranje. Svi su uvijek isticali kako je ono što su doživjeli u Grožnjanu nezaboravno, prije svega jer nije ostalo samo na druženju. Boravak na FECIT-u je, osim stvaranja umjetničkih djela, iznimna razmjena energija, znanja i iskustava vrhunskih umjetnika. FECIT prije svega znači da tijekom tih deset dana u Grožnjanu, tradicionalno uvijek od 20. do 30. srpnja, umjetnici moraju upotpuniti svoje iskustvo te dobiti novu energiju i inspiraciju grožnjanskim Jazz Festivalom, Motovun Film Festivalom, obilaskom najznačajnijih kulturnih i povijesnih znamenitosti Istre i Kvarnera, ali i gastronomskim i vinskim užitkom koji Istra nudi na jedinstven način.

27


28

Saša Marjanović Srbija Portret George Enescu ulje, akrilik na platnu


Ivan Milenković Srbija Smartphone light 25 ulje na platnu

29


30

Katarina Zarić Srbija Singularnost ulje na platnu


Zbog svega navedenog, umjetnici nakon desetak dana provedenih u Grožnjanu odlaze ispunjeni i imaju želju ponovno mu se vratiti. Tijekom proteklih pet FECIT-a nastala su brojna iznimna umjetnička djela koja su imali priliku vidjeti ljubitelji umjetnosti u Grožnjanu, Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Podgorici. Nakon svakog FECIT-a održavale su se izložbe u eminentnim galerijama spomenutih gradova popraćene veličanstvenim katalogom. Nakon jubilarnog petog FECIT-a, ova monografija izlazi kao svjedočanstvo značajne i sada već tradicionalne manifestacije likovne umjetnosti. Uz svu zahvalnost umjetnicima koji su do sada sudjelovali na FECIT-u, zahvalnost za radove koje su stvorili, ostaje nam nada i uvjerenje da će FECIT još dugo, dugo nastaviti živjeti sa starim sudionicima, ali i novima koje grad Grožnjan čeka raširenih ruku.

31


32

Draško Dragaš Crna Gora Funkcionalna cjelina sa proviđenjem ulje na platnu


Ratko Odalović Crna Gora Portret N.N. ulje na platnu

33


34

Vladimir Dunjić Srbija Crno more ulje, akrilik na platnu


Eugen Borkovsky

ACTA, NON VERBA.* „Tradicija se gradi idejom, voljom, željom, odanošću, upornošću…“ Slična rečenica iz teksta najave FECIT-a mora se osvjedočeno ponoviti kao određenje ove monografije jer predstavljamo rezultate pet izdanja ove likovne manifestacije. Potrebno je pojasniti da su umjetnici/e svih dosadašnjih saziva radili u Gradskoj galeriji Fonticus Grožnjan otprilike od 20. srpnja svake godine. Tako bi se izložbeni prostor na desetak dana pretvarao u studio, radionicu, atelijer. U to vrijeme posjetitelji nisu mogli vidjeti završena djela, već umjetnike tijekom rada, u fazama kreativnog procesa oblikovanja, ovisno o tome koji dan su posjetili galeriju. Boris Groys kaže: „Pitanje galerija i muzeja, u postmodernizmu biva aktualizirano. *Acta, non verba. – Djela, ne riječi.

35


36

Klementina Golija Slovenija Iz ciklusa Više nego pogled akrilik, kolaž na platnu


Nataša Ribič Štefanec Slovenija Marie et Antoinette akrilik, kombinirana tehnika na platnu

37


38

Draško Dragaš Crna Gora Sunce za doručak ulje na platnu


Da li je muzej mrtvo mjesto samo za provjerene vrijednosti vezane uz tradiciju ili može biti i mjesto propitivanja, problematiziranja?“ Ovdje se odvijalo propitivanje prostora i kreativnog djelovanja, ali i reprezentacije jer su na kraju kreativnih radnih aktivnosti, u istom prostoru, predstavljeni rezultati. Potrebno je naglasiti da je lokacija ove manifestacije Grožnjan u Istri koji je još daleke 1965. godine proglašen „gradom umjetnika“. Tada su u napušteni gradić na brdu iznad rijeke Mirne došli i ostali likovni umjetnici iz mnogih krajeva tadašnje zajedničke države. Nakon likovnjaka dolaze glazbenici pa glumci, a kasnije i druge kreativne skupine. Grad i danas aktivno živi kreativnost uz sve oscilacije uvjetovane postojanošću života te političkim i ekonomskim odrednicama. Projekt FECIT događanjima snažno oživljava likovnu

39


40

Rudi Skočir Slovenija The answer, my friend, is written in the stars… akrilik, kolaž na platnu


Andrej Pavlič Slovenija Realnost kaosa grafit, akvarel, drvene bojice na papiru

41


42

Katarina Zarić Srbija Čudo u Bazelu ulje na platnu


komponentu ove lokacije čija se peta obljetnica obilježava ovom monografijom. Broj sudionika se povećavao. Od njih petnaest u prvom sazivu 2018. godine, na ovogodišnjem petom FECIT-u sudjelovalo je dvadeset autorica i autora. Prve dvije godine na manifestaciji su bili samo slikari/ce od kojih bi neki izlazili u prostor samo reljefnim iskazima (npr. Milan Tucović i Klavdij Tutta). Od trećeg izdanja timu se pridružuju i kipari/ce bez obzira na nešto duže, fizički zahtjevnije radove (glina, kamen…). Skulpturalno, trodimenzionalno oblikovanje uvijek nosi tehnološke zahtjeve koje slikarstvo nema. Tijekom godina pojedinačne izložbe realiziranih radova nosile su različite naslove: „Usamljen se kreći kao nosorog“, „Adagio – Homage a Milan Tucović“, „Od akta do deponija“, „Allegro ma non troppo“, što je ovisilo o trenutku

43


44

Miran Šabić Hrvatska Tirkizni brod ulje na platnu


Klavdij Tutta Slovenija Iz ciklusa: Mediteranska plovila akrilik, kolaž, karton na platnu i pomični štap

45


46

Kaja Urh Slovenija Ringa Roses XLVIII akrilik na platnu


i radovima određenog saziva. Nakon tužnog odlaska jednog od dragih kolega i utemeljitelja ove manifestacije, odlučeno je da će se nagrada, koja se dodjeljuju tajnim glasovanjem među sudionicima, zvati njegovim imenom: „Milan Tucović“. Čini se da osnovni dojam, doživljaj ove produkcije nosi obilježja ili odjeke tendencija svojevrsnog neonadrealizma. Iako nadrealna/metafizička orijentacija vizualnih istraživanja službeno pripada prvoj polovici prošlog stoljeća, ova se ideja, način interpretacije trenutaka stvarnosti, pojavljuje cijelim tijekom povijesti oblika. Fantazija, iracionalni, maštom prekriveni načini, rezultati umjetničkog djelovanja od davnina iskazuju promišljanja tajnovitih predjela ljudske duše. Od prapovijesti pa do danas vizualna iskazivanja dojma ili htijenja predstavljaju, materijaliziraju situacije koje ne možemo vidjeti u stvarnosti, ali u mašti umjetnika i kasnije

47


48

Rudi Skočir Slovenija Crno-bijeli portret akrilik, kolaž na platnu


Joni Zakonjšek Slovenija Posjeta akrilik na platnu

49


50

Slavko Krunić Srbija Urbana domaćica akrilik na platnu


kod maštovitog promatrača one postaju moguće stanje. Tek prije nešto više od stoljeća, u spomenutom procvatu nadrealizma, te su se ideje okrenule strukturi ljudskog bića, odrekle se ilustracija vjerskih dogmi te izašle u prvi plan pokušavajući proniknuti u ljudsko mišljenje vizualizirajući maštu, vizije, snove. Gotovo paralelno kako se znanost oslobađala religijskih dogmi, vođeni najglasnijima – Freudom i Jungom koji i znanstveno pridaju važnost imaginaciji, tako su se i umjetnici okupili u jedinstven pokret. Taj se pojam danas rjeđe koristi jer je put tog usmjerenja službeno završio. No, suvremeni događaji, impresije, pritisak neudobnog i nezgrapnog suvremenog okruženja očito tjeraju autore na posezanje za nadrealnim. Neki umjetnici tim žanrom bježe od stvarnosti, neki uz dramatičan aktivistički rezultat, a neki to čine blaže, pasivnije, izvlačeći oblike iz vlastite mašte ili

51


52

Nina Zelenko Slovenija Organizam ulje na platnu


Đerđi Ratković Srbija San ulje na platnu

53


54

Maja Obradović Srbija Okrenut ulje na platnu


impresija. Umjetnici iskazuju svoj dojam osobnim rukopisom, prije svega o stanju civilizacije u koju smo zajedno s njima i mi promatrači uronjeni, pri čemu ne smijemo smetnuti s uma opasan, prijeteći, majstorski oblikovan spin: „Za vaše dobro!”. Zbog činjenice da su ti radovi svježi, bez obzira na poruku, status ili dojam, moramo ih doživjeti kao vizualne komentare recentnog trenutka. Pokazalo se da je ostvareno mnoštvo respektabilnih radova. Teško je u jednom tekstu opisati svu energiju, osjećaje i doživljaje proteklih saziva. Svih pet godina odabrani tim likovnih kreativaca, ulažući trud u oblikovanje, uspio je ostvariti osobne likovne iskaze, a ujedno se i družiti. Neki su ovdje u Istri bili prvi put, neki ne. Prvi su upoznavali područje, a drugi utvrđivali gradivo i otkrivali nove posebnosti. Veseli nas da su se umjetnici iz nesložnih

55


56

Boštjan Kavčič Slovenija ORG C – Ljubav kamen Kanfanar


državica bivše Jugoslavije ovdje odlično slagali, ali i individualno djelovali na načine koji su svakome od njih bliski. Taj socijalni moment je važan jer se u istom prostoru i vremenu moraju poštovati i uskladiti različite energije autora iz različitih krajeva južnog dijela Europe. Ovim projektom svjedočimo kako formalna rascjepkanost teritorija, podjele na vjere ili nacionalnosti, a ni razapete žilet-žice, ne mogu čovjeku oduzeti kreativnost. Većina ljudi koristi pet osjetila: miris, dodir, vid, sluh i okus. Ova manifestacija zadovoljila je sve njih u svim sazivima, pokrenula je buđenja kreativnosti, komunikaciju, prijateljstva, druženja, ozbiljnost, iskrenost. Za stvaranje dobre atmosfere treba zahvaliti „pogonskom motoru“ ovog događaja, a to je pokretač ciklusa likovnih kolonija, FECIT-a, Rok Kvaternik. Riječ je o osobi koja je mladost provela baš na

57


58

Lidija Nikčević Crna Gora Graditelji akrilik na platnu


Ana Sladetić Šabić Hrvatska Upotrebni predmeti ulje, akvarel, drvene bojice, uljani pastel na platnu

59


60

Jernej Forbici Slovenija Mithridatizam I ulje, akrilik na platnu


ovom mjestu, uz svoga oca, ljubitelja umjetnosti. Nakon mnogo godina, Rok se aktivira zaista entuzijastično. On nagovara i usklađuje sve relevantne čimbenike grada u ideji organizacije ovog događaja. Također treba zahvaliti Općini Grožnjan i njenoj Gradskoj galeriji Fonticus na svesrdnoj podršci manifestaciji. I, naravno, hvala umjetnicima bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Sva dosadašnja izdanja FECIT-a odvijala su se intenzivno, ali kvantitativno i kvalitativno na vrhunskom nivou. O tome svjedoče znatni tragovi: radovi umjetnika. Ovaj tekst je možda dugačak, ali opisuje zbivanja i sjajnu kolegijalnu, opuštenu atmosferu cijelog događaja. Slijede komentari pojedinih radova/autora uz aktualiziranje vremena, situacija i stanja u kojima su se našli umjetnici, organizatori i kustos projekta. Unatoč razdoblju upitne lišenosti osobnih

61


62

Sašo Vrabič Slovenija Plivači od 2500 tona ulje na platnu


Sašo Vrabič Slovenija HA! DVA! O! ulje na platnu

63


64

Rok Zelenko Slovenija Šešir akrilik na platnu


prava stanovnika Plavog planeta, uspio se realizirati značajan događaj važan autorima, Gradu umjetnika i organizatorima koji je kustosu nametnuo odgovornost komentara. Naime, treba pomiriti raznolike stvaralačke stavove i iskazane poetike. Na kraju uvoda treba reći da je očita uložena energija koja je rezultirala zanimljivim nizom radova uz mnoga natprosječna promišljanja. To pripisujemo šarolikosti autora s obzirom na mjesto školovanja, sredinu iz koje dolaze te dobnu ili generacijsku pripadnosti. Svi su umjetnici izrazili iskrenu želju za govorom. Rezultati nisu zanemarivi, štoviše potiču interes. Nametanje atribucija promatraču nakon obilaska radova može završiti naporom. Čini se kao da su se autori prešutno ujedinili i kao da su upravo to i željeli. No, davno je Oscar Wilde kroz usta Doriana Graya komentirao: „U umjetnosti se zapravo ogleda promatrač, a ne život...“

65


66

Tatjana Karavelić Srbija Grožnjanski izdanak kamen žuti vapnenac


Jovana Tucović Srbija Sofija bronca (maketa gips)

67


68


69


Reprodukcija na stranici

Jelena Aranđelović Srbija 2023

Rok Bogataj Slovenija 2023

Danilo Bojić Srbija 2023

Atanas Botev Sjeverna Makedonija 2018

Andrej Brumen Čop Slovenija 2018

70

Prostorna ulje na platnu 90 x 90 cm

Dive into immortality kamen lipaca unito 48 x 100 x 40 cm

Bonaca ulje, drvo, vuna, papir na platnu 104,5 x 79,5 cm

18

Total Eclipse ulje na platnu 70 x 50 cm

22

Pčele škrob, pigmenti na platnu, bambus 90 x 90 cm

12


Reprodukcija na stranici

Jakša Ćalasan Crna Gora 2018

Plavi dom ulje na platnu 60 x 80 cm

26

Draško Dragaš Crna Gora 2021

Sunce za doručak ulje na platnu 70 x 60 cm

38

2022

Funkcionalna cjelina sa proviđenjem ulje na platnu 135 x 95 cm

32

2023

Arhitekta malih kuća ulje na platnu 80 x 80 cm

Vladimir Dunjić Srbija 2018

Do tamo i natrag ulje, akrilik na platnu 60 x 70 cm

10

71


Reprodukcija na stranici

2021

Crno more ulje, akrilik na platnu 100 x 100 cm

Petar Đurić Srbija 2023

Uzdizanje kamen lipaca unito 100 x 54 x 57 cm

Mitja Ficko Slovenija 2018

34

Let ulje na platnu 60 x 60 cm

Selidba ulje na platnu 60 x 45 cm

Jernej Forbici Slovenija 2023

72

Mithridatizam I ulje, akrilik na platnu 90 x 90 cm

60


Reprodukcija na stranici

Klementina Golija Slovenija 2021

Iz ciklusa Više nego pogled akrilik, kolaž na platnu 80 x 80 cm

Petra Grozaj Hrvatska 2018

Fly in the eye ulje na platnu 70 x 60 cm

Petar Hranuelli Hrvatska 2021

Dama na vjetru mramor 42 x 13 x 17 cm

36

Ležeći akt mramor 9 x 40 x 15 cm

Sanja Jureško Hrvatska 2021

Odraz akrilik na platnu 100 x 70 cm

73


Reprodukcija na stranici

Ivona Jurić Kljajo Hrvatska 2022

Jedan dio više ne raste ulje na platnu 50 x 40 cm

Pronađi put ulje na platnu 80 x 120 cm

74

Tatjana Karavelić Srbija 2022

Grožnjanski izdanak kamen žuti vapnenac 100 x 100 x 80 cm

66

Boštjan Kavčič Slovenija 2023

ORG C – Ljubav kamen Kanfanar 20 x 25 x 30 cm

56

Slavko Krunić Srbija 2019

Urbana domaćica akrilik na platnu 65 x 65 cm

50


Reprodukcija na stranici

2021

Radovan Kunić Hrvatska 2021

Opsesivno-čempresivna akrilik na platnu 60 x 50 cm

20

Black sheep ulje na platnu 85 x 65 cm

2022

Jutranja konstelacija ulje na platnu 80 x 70 cm

16

2023

Tajni sastanak na nepoznatom teritoriju ulje na platnu 100 x 100 cm

17

Jana Kunovska Sjeverna Makedonija 2018

Administracija ulje, ugalj na platnu 50 x 50 cm

75


Reprodukcija na stranici

Marko Kusmuk Bosna i Hercegovina 2018

Spoznanja ulje na platnu 70 x 100 cm

Emanuela Lekić Hrvatska 2023

Mjesto susreta ulje na platnu 80 x 80 cm

Mislav Lešić Hrvatska 2023

Babogrečanin ulje na platnu 80 x 80 cm

Saša Marjanović Srbija 2018

Mladi Apis ulje na platnu 70 x 100 cm

2019

76

Mladi papa Grgur IX ulje na platnu 70 x 100 cm

4

21


Reprodukcija na stranici

2021

Baš-čelik ulje, akrilik na platnu 60 x 80 cm

2022

Ikarov pad ulje, akrilik, pijesak na platnu 95 x 100 cm

25

2023

Portret George Enescu ulje, akrilik na platnu 70 x 100 cm

28

Ivan Milenković Srbija 2022

Smartphone light 25 ulje na platnu 80 x 100 cm

29

Andrea Musa Hrvatska 2019

Povratak moru / sebi akrilik na platnu 70 x 100 cm

5

77


Reprodukcija na stranici

2023

Lidija Nikčević Crna Gora 2023

Graditelji akrilik na platnu 80 x 80 cm

58

Maja Obradović Srbija 2023

Okrenut ulje na platnu 100 x 85 cm

54

Ratko Odalović Crna Gora 2023

Portret N.N. ulje na platnu 60 x 55 cm

33

Realnost kaosa grafit, akvarel, drvene bojice na papiru 60 x 90 cm

41

Andrej Pavlič Slovenija 2021

78

Svijet se i dalje kreće / Vjetar akrilik na platnu 70 x 100 cm


Reprodukcija na stranici

Hrvoje Marko Peruzović Hrvatska 2018

Nosorog akrilik na platnu 100 x 80 cm

2019

Šumska vila akrilik na platnu 100 x 70 cm

Snežana Petrović Srbija 2022

Čudesni slučaj lososove žene ulje na platnu 60 x 120 cm

Tejka Pezdirc Slovenija 2023

Razina tijela mramor makedonski sivac 84 x 30 x 15 cm

Bratislav Radovanović Srbija 2022

13

6

Homo Ludens ulje na platnu 70 x 100 cm

79


Reprodukcija na stranici

80

Đerđi Ratković Srbija 2022

San ulje na platnu 80 x 60 cm

2022

Usnula ulje na platnu 50 x 70 cm

53

Nataša Ribič Štefanec Slovenija 2018

Marie et Antoinette kombinirana tehnika na platnu 50 x 80 cm

37

Rudi Skočir Slovenija 2019

Crno-bijeli portret akrilik, kolaž na platnu 60 x 60 cm

48

2022

The answer, my friend, is written in the stars… akrilik, kolaž na platnu 80 x 100 cm

40


Reprodukcija na stranici

Ana Sladetić Šabić Hrvatska 2021

Upotrebni predmeti ulje, akvarel, drvene bojice, uljani pastel na platnu 100 x 70 cm

2023

Večera ulje na platnu 80 x 60 cm

59

Miran Šabić Hrvatska 2021

Tirkizni brod ulje na platnu 100 x 70 cm

44

2023

Prizemljeno sunce ulje na platnu 80 x 60 cm

Stipan Tadić Hrvatska 2018

Pomrčina mjeseca ulje na platnu 50 x 60 cm

14

81


Reprodukcija na stranici

82

Marko Tubić Srbija 2019

Nježnost akrilik na platnu 60 x 50 cm

2021

U ogledalu akrilik na platnu 50 x 80 cm

2022

Pogled iznutra akrilik na platnu 60 x 60 cm

Jovana Tucović Srbija 2021

Fecit bronca (maketa gips) 75 x 27 x 28 cm

2022

Sofija bronca (maketa gips) 73 x 25 x 23 cm

67


Reprodukcija na stranici

2023

Milan Tucović Srbija 2018

2019

Klavdij Tutta Slovenija 2019

Sv. Sebastijan bronca (maketa gips) 80 x 50 x 26 cm

Fecit Grožnjan ulje na drvu 95 x 35 x 9 cm

8

Omaž za B. N. drvo, ulje na platnu 62 x 62 cm

9

Iz ciklusa: Mediteranska plovila akrilik, kolaž, karton na platnu i pomični štap 90 x 60 x 9 cm

45

83


Reprodukcija na stranici

84

Kaja Urh Slovenija 2023

Ringa Roses XLVIII akrilik na platnu 100 x 80 cm

Sašo Vrabič Slovenija 2021

Dobrodošli na sredinu… diptih, ulje na platnu 54,5 x 90 cm

46

2022

HA! DVA! O! ulje na platnu 100 x 70 cm

63

2022

Plivači od 2500 tona ulje na platnu 100 x 70 cm

62

Dominik Vuković Hrvatska 2019

Istarski noćni pejzaž ulje na platnu 60 x 60 cm


Reprodukcija na stranici

Joni Zakonjšek Slovenija 2019

2021

Posjeta akrilik na platnu 75 x 58 cm

49

Li li la la (Grožnjanska pjesmica) ulje, akrilik na platnu 50 x 70 cm

Katarina Zarić Srbija 2018

Čudo u Bazelu ulje na platnu 64 x 53 cm

42

2019

Singularnost ulje na platnu 81 x 75 cm

30

Nina Zelenko Slovenija 2019

Organizam ulje na platnu 35 x 50 cm

52

85


Reprodukcija na stranici

Rok Zelenko Slovenija 2018

Šešir akrilik na platnu 60 x 65 cm

2021

Swing akrilik na platnu 50 x 70 cm

Marko Zorović Slovenija 2019

86

64

Prekrivanje kesona ulje na šperploči 53 x 64 cm

2021

Deponija ulje na šperploči Fi 73 cm

Ivana Živić Srbija 2022

Nike ulje na platnu 80 x 60 cm

24


87


Milan Tucović 1965 – 2019


Godina sudjelovanja

2018 Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Hrvatska Hrvatska Sjeverna Makedonija Sjeverna Makedonija Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Srbija Srbija Srbija Srbija 2019 Hrvatska Hrvatska Hrvatska Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija 2021 Crna Gora Hrvatska Hrvatska Hrvatska Hrvatska Hrvatska Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija

Marko Kusmuk Jakša Ćalasan Petra Grozaj Hrvoje Marko Peruzović Stipan Tadić Atanas Botev Jana Kunovska Andrej Brumen Čop Mitja Ficko Nataša Ribič Štefanec Rok Zelenko Vladimir Dunjić Saša Marjanović Milan Tucović Katarina Zarić Andrea Musa Hrvoje Marko Peruzović Dominik Vuković Rudi Skočir Klavdij Tutta Joni Zakonjšek Nina Zelenko Marko Zorović Slavko Krunić Saša Marjanović Marko Tubić Milan Tucović Katarina Zarić Draško Petar Sanja Radovan Ana Miran Klementina Andrej Sašo Joni Rok

Dragaš Hranuelli Jureško Kunić Sladetić Šabić Šabić Golija Pavlič Vrabič Zakonjšek Zelenko

Slovenija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija 2022 Crna Gora Hrvatska Hrvatska Slovenija Slovenija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija 2023 Crna Gora Crna Gora Crna Gora Hrvatska Hrvatska Hrvatska Hrvatska Hrvatska Hrvatska Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Slovenija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija Srbija

Marko Vladimir Slavko Saša Marko Jovana

Zorović Dunjić Krunić Marjanović Tubić Tucović

Draško Ivona Radovan Rudi Sašo Tatjana Saša Ivan Snežana Bratislav Đerđi Marko Jovana Ivana

Dragaš Jurić Kljajo Kunić Skočir Vrabič Karavelić Marjanović Milenković Petrović Radovanović Ratković Tubić Tucović Živić

Draško Lidija Ratko Radovan Emanuela Mislav Andrea Ana Miran Rok Jernej Boštjan Tejka Kaja Jelena Danilo Petar Saša Maja Jovana

Dragaš Nikčević Odalović Kunić Lekić Lešić Musa Sladetić Šabić Šabić Bogataj Forbici Kavčič Pezdirc Urh Aranđelović Bojić Đurić Marjanović Obradović Tucović

89Popis sudionika po državama

Bosna i Hercegovina Marko Kusmuk Crna Gora Jakša Ćalasan Draško Dragaš Lidija Nikčević Ratko Odalović Hrvatska Petra Grozaj Petar Hranuelli Sanja Jureško Ivona Jurić Kljajo Radovan Kunić Emanuela Lekić Mislav Lešić Andrea Musa Hrvoje Marko Peruzović Ana Sladetić Šabić Miran Šabić Stipan Tadić Dominik Vuković Sjeverna Makedonija Atanas Botev Jana Kunovska Slovenija Rok Bogataj Andrej Brumen Čop Mitja Ficko Jernej Forbici Klementina Golija Boštjan Kavčič Andrej Pavlič Tejka Pezdirc Nataša Ribič Štefanec Rudi Skočir Klavdij Tutta Kaja Urh Sašo Vrabič Joni Zakonjšek Nina Zelenko Rok Zelenko Marko Zorović

Srbija Jelena Danilo Vladimir Petar Tatjana Slavko Saša Ivan Maja Snežana Bratislav Đerđi Marko Jovana Milan Katarina Ivana

Aranđelović Bojić Dunjić Đurić Karavelić Krunić Marjanović Milenković Obradović Petrović Radovanović Ratković Tubić Tucović Tucović Zarić Živić

91


92


93


94


95


96


97


98


99


100


101


102


G L AV N I S P O N ZO R I

SPONZORI

OPĆINA GROŽNJAN COMUNE DI GRISIGNANA

MEDIJSKI SPONZORI

Monografija FECIT 2018 – 2023 Idejni osnivač projekta FECIT Grožnjan: Rok Kvaternik. Autori slika: Danilo Bojić, Atanas Botev, Andrej Brumen Čop, Jakša Ćalasan, Draško Dragaš, Vladimir Dunjić, Jernej Forbici, Klementina Golija, Tatjana Karavelić, Boštjan Kavčič, Slavko Krunić, Radovan Kunić, Emanuela Lekić, Saša Marjanović, Ivan Milenković, Andrea Musa, Lidija Nikčević, Maja Obradović, Ratko Odalović, Andrej Pavlič, Hrvoje Marko Peruzović, Tejka Pezdirc, Đerđi Ratković, Nataša Ribič Štefanec, Rudi Skočir, Ana Sladetić Šabić, Miran Šabić, Stipan Tadić, Jovana Tucović, Milan Tucović, Klavdij Tutta, Kaja Urh, Sašo Vrabič, Joni Zakonjšek, Katarina Zarić, Nina Zelenko, Rok Zelenko, Ivana Živić. Autori tekstova: Eugen Borkovsky, Rok Kvaternik, Ivan Perić. Fotografije: Rok Kvaternik. Grafički dizajn: Beti Jazbec. Lektura: Zlatka Buntak Džolić. Tisak: Tiskarna Zrinski, d.o.o. Naklada: 100 primjerakaIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.