Fecit 2019 CRO

Page 1

Umjetnici koji su bili sudionici FECIT HRVATSKA Hrvoje Marko Peruzović Rođen je 1971. godine u Zagrebu. Završio grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đuro Sedera). U Peruzovićevom radu boja ima snažnu emotivnu energiju, ali i svoju simboličku funkciju. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Bolu na otoku Braču. (Potvrđeno učešće) Petra Grozaj Rođena je 1974. u Zagrebu. Zavrsila je Školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. godine. Kako sama kaže, njene slike su odraz suvremenog društva u kojem živi, te su medij za reflektiranje vlastite introspekcije, situacija i odnosa, u svojevrsnom ironijskom odmaku. Dobitnica je nekoliko nagrada i izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu. Stipan Tadić Rođen je 1986.g. u Zagrebu, Hrvatska. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011. godine u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Tadić je potpuno raznovrsan u izboru tema i svojom autentičnošću plijeni ljubitelje umjetnosti. Dobitnik je nekoliko nagrada i izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

SRBIJA Milan Tucović Slikar i kipar, rođen 1965. u Požegi. Diplomirao je 1991. na odsjeku za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Koristeći se metodama magičnog realizma, Tucović stvara nadrealni metafizički svijet u kojemu su vrijeme i pokret stali. Figure izgledaju kao da su preuzete iz prošlosti i zaustavljene u svojim položajima kao na fotografiji. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, u Srbiji i vani. Živi i radi u Beogradu. (Potvrđeno učešće) Vladimir Dunjić Rođen je u Čačku 1957. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti 1981., u klasi profesora Mladena Srbinovića. Od 1982. član je ULUS-a (Udruge likovnih umetnika Srbije). Mnogi su slavni likovni kritičari, i ne samo oni, pisali o njegovoj umjetnosti, ali uvijek se iznova može reći nešto novo o njegovoj umjetničkoj poetici, o filozofskoj, mističnoj i metafizičkoj pozadini modernog, suvremenog ikoničkog karaktera. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, u Srbiji i vani te je osvojio nekoliko domaćih nagrada. Živi i radi u Beogradu. (Potvrđeno učešće) Katarina Zarić Rođena je 1966. u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora

Grožnjan 2018

Emira Dragulija, a iste je godine primljena i na magisterij koji završava 1993. Na istom fakultetu radi kao profesorica od 2009. U kombinaciji sa neobičnim prisustvom svjetla, istraživanje svijeta u potrazi za realnošću jedna je od njezinih najvažnijih zadaća. Njezina je ideja stvoriti svojevrsni „okidač“, koristeći se tehnikama i magijom klasičnog slikarstva, grafike i crteža. Sudjelovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, u Srbiji i vani te je osvojila 13 domaćih i međunarodnih nagrada. Živi i radi u Beogradu. (Potvrđeno učešće)

Andrej Brumen Čop Rođen je 1973. godine u Murskoj Soboti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1993. godine, a 1995. na istoj Akademiji završio je i magisterij. Od 2009. godine predaje crtež i slikarstvo kao Docent na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Sudjelovao je na mnogim solo i skupnim izložbama, kako u Sloveniji tako i u inozemstvu, te je dobitnik i nekoliko nagrada. Živi i radi u Ljubljani.

Saša Marjanović Rođen je 1976. u Majdanpeku. Diplomirao je na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu 2004., a 2009. je magistrirao, u klasi profesora Gordana Nikolića. Slikarstvo Saše Marjanovića tehnički je usavršeno i tematski angažirano, s atmosferom stalne napetosti i bivanja na oprezu od tamne strane svijesti. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, u Srbiji i vani i osvojio je dvije domaće nagrade. Živi i radi u Beogradu. (Potvrđeno učešće)

Marko Kusmuk Rođen je 1985. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007, odsjek: slikarstvo u klasi prof. Nusreta Pašića. Magistrirao je 2008. u Italiji na Accademia di Belle Arti di Terni, odsjek: slikarstvo u klasi prof. Desiderio Sanzi. Doktorske umjetničke studije završio je na Fakultetu za umjetnost i dizajn, odsjek: slikarstvo u Beogradu, u klasi prof. Miloša Šobajića. Marko Kusmuk svoju umjetnost izražava kroz, slikarstvo, skulpturu i grafički dizajn. Izlagao je na više izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Sarajevu i Beogradu.

SLOVENIJA Rok Zelenko Rođen je 1951. u Ljubljani. Slikarstvo je diplomirao 1975. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani pod mentorstvom profesora Janeza Bernika. Profesionalno se bavi slikanjem, keramikom i grafičkim dizajnom. U svakom tom aspektu njegov rad stvara bogate vizualne senzacije, slike u kojima se isprepliću stvarnost i mašta i gdje ponekad osjećamo kako je stvarnost tek refleksija mašte u prizorima nabitima emocijama, prikrivenom erotičnošću, neizgovorljivim i arhetipskim. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, u Sloveniji i vani i osvojio je mnoge domaće i međunarodne nagrade. Živi i radi u Isoli (Slovenija) i Grožnjanu (Hrvatska). (Potvrđeno učešće) Nataša Ribič Štefanec Rođena je 1963. godine u Ljubljani. Diplomirala je 1988. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi prof. Janeza Bernika. Godine 1991. završila je poslijediplomski studij slikarstva pod prof. Gustavom Gnamušom. Od 1991. do 1993. specijalizirala se za grafičku umjetnost pod prof. Brankom Suhom. Izlagala je na brojnim solo i skupnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu. Njezina su djela uključena u nekoliko slovenskih i stranih umjetničkih zbirki, uključujući Albertinu u Beču. Živi i radi u Ljubljani. Mitja Ficko Rođen je 1973. godine u Murskoj Soboti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1999, a na istoj Akademiji je završio i magisterij 2002. godine. Ficko se izražava u svojim slikama kroz autentične krajolike oblikujući na taj način svoj odnos prema prirodi. Izlagao je na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu i dobitnik je nekoliko nagrada. Živi i radi u Mohorju, Ljubljani i Leipzigu.

BOSNA I HERCEGOVINA

CRNA GORA Jakša Ćalasan Rođen je 1979. godine u Bosanskom Novom. Živio je u Beogradu, Trebinju i Novom Sadu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija, odsjek grafika. Od 2007. godine počinje da se aktivno bavi slikarstvom. Živi i radi u Baru. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, kako u Crnoj Gori tako i u inozemstvu, te je dobitnik i nekoliko nagrada.

REPUBLIKA MAKEDONIJA ILI … Atanas Botev Rođen je 1973. godine u Skoplju. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju na departmentu za grafiku i grafički dizajn 1997. godine. Magisterij na istom Fakultetu završava 1999. Radi kao skrbnik u Otvorenog grafičkom studiju pri Muzeju grada Skoplja. Slikarstvo Atanasa Boteva se bavi trenutnim političkim i kulturnim uvjetima. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Skoplju. (Potvrđeno učešće) Jana Kunovska Rođena je 1969. u Skopju. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti 1987. Na sveučilištu “Ćirilo i Metod” diplomirala je 1994. godine. Specijalizirala restauraciju ikona i fresaka te radila poslove restauracije. Bavila se grafičkim dizajnom, teatrom, ilustracijom... Postdiplomski studij završava 2009. godine. Trenutno je na doktorskim studijima u Beogradu, sa temom Suvremeni digitalni dizajn u modernoj umjetnosti. Izlagala na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Nagrađivana nekoliko puta. Živi i radi u Skopju.

ZA 2019 JOŠ IDE IZBOR.

FECIT Grožnjan …nova je inicijativa s ciljem okupljanja umjetnika iz svih područja likovne umjetnosti. Summit će se održavati jednom godišnje u Grožnjanu, slikovitom srednjovjekovnom gradiću u Istri, u Hrvatskoj. Osim svoje duge povijesti, koja seže do vremena Mletačke Republike, Grožnjan je već pet desetljeća GRAD UMJETNIKA. U bivšoj Jugoslaviji, talentirani mladi ljudi iz svih republika stizali su u Grožnjan u ljetnim mjesecima kako bi sudjelovali u umjetničkim radionicama. Od 1965. Grožnjan je domaćin mnogim slikarima, kiparima i drugim umjetnicima. Za posjetitelje je otvoreno više od 30 galerija i izložbenih prostora. Usto, tijekom ljeta gradić obiluje novootvorenim kulturnim sadržajima i ad hoc koncertima, pa posjetitelji mogu čuti glazbu doslovno na svakom koraku. Od 1999. Grožnjan je i domaćin festivala JAZZ IS BACK čiji je utemeljitelj legendarni hrvatski jazz glazbenik Boško Petrović. Besplatni koncerti održavaju se svaku večer na glavnom trgu u središtu grada. Festival počinje sredinom srpnja i završava u prvim danima kolovoza. Istovremeno, nekoliko brda dalje, u istoimenom se gradu događa MOTOVUN FILM FESTIVAL. Tijekom sedam dana festivala prikazuju se najbolji klasični, ali i novi, još neprikazani filmovi. ISTRA je najpoznatiji hrvatski poluotok, a New York Times ju je proglasio brojem jedan među još neotkrivenim svjetskim blagom. Ljetni će gost ostati očaran njenim plažama, slavnim spomenicima, otočjem Brijuni, vrhunskim vinarijama i tartufima jednako kao i bogatom kulturnom ponudom ovog djelića raja na zemlji.


FECIT GROŽNJAN 2019., drugi summit I u drugoj godini summita su pozvani slikari iz republika bivše Jugoslavije. Summit će se održati od 20. do 30. srpnja, a izložba se otvara 29. srpnja, u ponedeljak, u Gradskoj galeriji. Organizator pred slikare ne postavlja nikakav zahtjev niti temu.

Grožnjan Istra


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.