Page 1

Cavaljé Courant Jaargang 3 nummer 4

Deze keer in de Courant: Hallo beste lezers,

2 5 Ook dit kwartaal krijgt u weer een schoolkrant vol met leuke artikelen, stukjes van de 6 8 groepen en noem maar op! 10 11 Dit keer gaat de schoolkrant over Afrika. We hebben dit onderwerp met het Kinder12 persbureau gekozen omdat er heel veel over Afrika te vertellen is. De cultuur is heel erg anders dan onze cultuur. Dan hebben we ook nog minder leuke artikelen over kindsoldaten en groep acht die weg gaat uit het kinderpersbureau…

28 30 31 Maar we krijgen 32 wel weer nieuwe, 34 enthousiaste kin36 deren in het Kin37 derpersbureau. U kunt er van al- 38 40 les over lezen.

Er staat zoals u waarschijnlijk bovenaan de pagina al gezien hebt ook ‘op safari.’ Dat is zo omdat we op een soort safari gaan door onze schoolkrant. Nou, we hopen dat u onze schoolkrant leuk vindt. Geschreven door Marije Nab.

Berichten van het Kinderpersbureau. Nomaden. Groep 1/2a Groep 1/2b Dierenhuiden. Juf Katinka op safari….. Groep 1/2c. 14 Groep 3a. 16 Groep 3b. 18 Groep 4 met dieren verhaaltjes. 19 Groep 5 met de dierenpagina. 21 Afrikaanse producten. 22 Lekker Afrikaans eten met groep6… 24 Spelletjespagina van groep 7. 26 Verhaal. 27 Prijsvraag! Paula Vos. Afrikaanse kleding. Spelletjespagina. En de groeten van groep 8! Slaven… Sahara. Nelson Mandela. Kindsoldaten. Jungle book. 43 Hutten. 44 Boekenpagina. 45 Het oude Egypte… 46 KAMP!!!


Colofon Kwartaalblad “Cavaljé Courant” is een uitgave van de Cavaljéschool. Veenderweg 2 6712 AB Ede. De Cavaljé Courant wordt gemaakt door het Kinderpersbureau Cavaljé i.s.m. alle leerlingen en leerkrachten van de Cavaljéschool. Redactie: Marije Nab Celina van Kruistum Erdal Durmus Véronique Lam Melanie de Rijk Max Koops Anniek Smand Jorn Hardeman Michell Ruitenberg Jessy Tai-tin-woei Damian de Haan Esther Tempelaar Katinka van Raaij Roeline Jochemsen Vragen over de inhoud van Cavaljé Courant: Kinderpersbureau. Veenderweg 2 6712 AB Ede. Tel. (0318) 613462 E-mail: kpb@cavalje.nl Levering De Cavaljécourant wordt per kwartaal uitgebracht. Alle gezinnen van de Cavaljéschool ontvangen een gratis exemplaar. Kijk ook op: www.cavalje.nl voor de nieuwste ontwikkelingen van de Cavaljé en het Kinderpersbureau!!!

Van een mug een olifant maken.

Dit jaar hebben maar liefst 18 kinderen gesolliciteerd bij het Kinderpersbureau. Wat fijn dat jullie zo enthousiast zijn! Helaas konden we niet iedereen aannemen. Het was een erg lastige keuze… We hebben dit jaar meer kinderen aangenomen dan voorgaande jaren. Maar liefst 7!!! Met trots presenteren wij jullie de nieuwe redactieleden: Tamara Florijn Julien Lam Juliette van den Berg Sharon Valk Esmee Hesseling Dennis de Rijk Myrea Lauret Fijn dat jullie ons team komen versterken! Welkom! Groeten, Het Kinderpersbureau

Mijn naam is Dennis de Rijk ik ben 9 jaar. Ik woon in Ede en ik zit in groep 5. Ik wil in het kinderpersbureau omdat ik heel graag interviews wil doen met bekende Nederlanders en foto’s van ze wil maken. Groetjes Dennis Hallo ik heet Julien Lam, ik ben 10 jaar, bijna 11. Ik ben op 8 augustus jarig. Ik wil graag in het kinderpersbureau omdat: -Ik het wel leuk vind om mensen te interviewen. -Later wil ik misschien journalist worden. Ik wou er graag in omdat mijn zus (Véronique) vertelde dat het heel er leuk is in het kinderpersbureau en dat je daar mensen mocht interviewen. Ze zei ook dat je verhalen mocht schrijven. Van Julien

Nou, ik ben Juliette. Ik ben 10 jaar en ik zit in groep 7. Ik ga nu dus ook in het kinderpersbureau. Ik ga vooral aan de website werken maar ik doe ook nog andere dingen. Wat? Dat zien jullie wel een andere keer.

Mijn naam is Myrea Lauret, ik ben 9 jaar ik woon in Ede. Ik zit in groep 5. Ik wil in het kinderpersbureau omdat het me leuk lijkt om te interviewen en foto’s te maken. Groetjes Myrea Lau2


Ik ben Sharon. Ik ben 10 jaar. Ik wil graag in het kinderpersbureau, omdat ik denk dat het goed voor mijn ontwikkeling is. En het lijkt me heel erg leuk om pagina’s te maken voor de schoolkrant. Ik vind de krant ook leuk om in te lezen, en een interview lijkt me ook leuk om te doen.

Hallo, ik ben Marije Nab en ik ga helaas uit het kinderpersbureau… Ik zit vanaf het begin in het kinderpersbureau dus toen het opgestart werd. In de jaren dat ik in het kinderpersbureau zat heb ik veel geleerd! En ook een heleboel leuke ervaringen gehad. Ik wens de nieuwe kinderen en de kinderen die volgend jaar naar groep 8 en 7 gaan nog heel veel succes en plezier toe met het kinderpersbureau! En ik wil juf Esther (Tempelaar),juf Katinka en juf Roeline bedanken voor de leuke tijd! Groetjes van Marije.

Hallo lezers, Ik ben Tamara, en ik ben 10 jaar. Ik wil in het kinderpersbureau omdat ik het leuk vind om te schrijven voor de website en de schoolkrant en omdat je daar vaak veel van leert. Mijn hobby’s zijn voltige en turnen. Voltige is turnen op paarden en dat je bijvoorbeeld op het paard staat. Ik hoop dat het een heel leuk jaar (jaren) wordt bij het KPB. Groetjes Tamara

Mijn naam is Esmee, ik vind het leuk om in het kinderpersbureau te zitten en om leuke dingen te doen. Ik ga er echt mijn best voor doen! Ik wou in het kinderpersbureau omdat ik zo graag wil interviewen en in de krant wil schrijven en dat was het, doei!

Hallo, ik ben Erdal van het Kinderpersbureau . Ik maakte de site van het Kinderpersbureau samen met Celina van Kruistum . Ik ga volgend jaar naar de middelbare school Het Streek . Ik vond het erg leuk in de Kinderpersbureau . Ik wens iedereen een goed schooljaar op de Cavalje. Doei, Doei Groetjes Erdal !!

Hoi, ik ben Véronique Lam. Ik heb niet zo lang in het Kinderpersbureau gezeten. Toch vind ik het jammer dat ik van school af ga. Ik vond het altijd heel gezellig. Ik wens de leden die nu in het KPB zitten of er nog in komen veel plezier en suc-6. Doei!! Groetjes Véronique.

Hallo, ik ben Celina van Kruistum ik zit nog niet zo heel lang in het Kinderpersbureau en werk voor de website. Ik vond het erg leuk in het Kinderpersbureau en heb er veel van geleerd. Ik vind het daarom ook erg jammer dat ik van school af ga. Ook ik wil iedereen bedanken van het kinderpersbureau en natuurlijk Juf Esther, juf Katinka en juf Roeline. Ik wens de nieuwe leden van het kinderpersbureau veel plezier en succes!!! Groetjes Celina

3


BETTEKAMP 42 6712 EK EDE TEL.06-46244899 FAX.0318-841333 E-MAIL :H.SMAND@CHELLO.NL WWW.GRADERVERHUUR-SMAND.NL VOOR HET SCHUIVEN VAN ZAND-PUINBANEN EN BERMEN AFWERKEN. WILT U MEER INFORMATIE BEL GERUST. 4


Woonwagenbewoners. Nomaden leven in Afrika. Als je een nomade bent, dan ben je iemand die geen vaste woonplaats heeft maar de hele tijd rondtrekt. Nomaden doen dat meestal niet alleen maar met een groep. Dat is handig. Neem als voorbeeld maar dat je door een beer wordt aangevallen. Dan is het handig want met een groep kan je zo’n beer wel de baas. Nomaden trekken met hun vee van de ene naar de andere plaats. Vaak zijn ze op zoek naar voedsel of een plek waar ze hun spullen kunnen verkopen.

de tweede helft van de 20-ste eeuw werd hun woongebied steeds droger. Veel Toearegs zijn toen naar de steden gegaan. Dieren. In de Sahara-woestijn leven ook dieren die de Nomaden zouden kunnen gebruiken. Er leven bijvoorbeeld: woestijnratten, kamelen, dromedarissen, schorpioenen, zandadders en nog veel meer andere dieren.

Onderwijs bij de Masaï De kleine Masaïkinderen blijven bij de moeder. Als ze 6 jaar zijn gaan ze naar een school. Daar leren ze het alfabet en de basis van het rekenen. Als de kinderen ouder worden gaan ze wandelend of met een schoolbus naar school. De afstanden zijn vaak ver. Het kind van de medicijnman wordt opgeleid tot medicijnman en kan de taak van zijn vader overnemen. Wonen bij de Masaï. Een nomadenkudde in Tibet Masaï wonen in een dorp dat ze "kraal" noemen. Om het dorp heen staat een schutting van Er bestaan verschillende Nomaden- groepen zoals doorntakken om de wilde dieren op afstand te de Bedoeïenen, de Roma, de Sinti, de Toeareg en houden. In de kraal staan hun huizen en een de woonwagenbewoners. Het grootste deel van plek voor het vee. De huizen zijn ongeveer 5 deze groepen is Masaï. vierkante meter groot. Er zijn vier gedeeltes: 1.slaapkamer voor de man Woonwagenbewoners waren er vroeger ook in 2.slaapkamer voor de vrouw en kinderen Nederland. 3.kleine, soort huiskamer met vuur Woonwagenbewoners zijn mensen die rondtrek- 4.iets grotere kamer voor hun vee ken in woonwagens of stacaravans. 's Nachts komt het vee in huis, zodat er niks Er waren er vroeger 30.000 van. mee kan gebeuren. Het vee heeft de grootste Zelf noemen ze zich zelf liever reizigers. kamer. Dit is dus heel anders dan bij ons. Toeareg’s zijn meestal oude en wijze stamhoofden. Ze leven vooral bij Afrikaanse stammen. Wat vind jij? Toeareg’s kunnen bijna alles vertellen en voorWat vind jij er van dat er Nomaden zijn en dat spellen, zo wijs zijn ze! de hele dag moet rondtrekken. Schrijf hieronder je mening op: Het woongebied

De Toeareg wonen nu in de bergen tussen Algerije en Libië. Dat is in het werelddeel Afrika. In

Deze pagina is gemaakt door Jorn en Jessy.

5


6


7


8


Gedichten over Afrika In armoede komen geeft een naar gevoel. Met om je heen een arme boel. Het doet verdriet en pijn in je hart. Jij bent rijk vanaf je leven start. Daar sta je dan met mooie kleren. Die mensen zullen je daarmee eren. Ze kijken je met hun mooie ogen aan. Veel verdriet zie je er in staan.

Afrika, een groot land. Als je daar loopt over dat strand, dan denk je; dit prachtige land. Je loopt langs de hutten in een dorp, daar loop je dan‌ Langs de hutten achter de dam. Vlakbij het strand, in dat mooie prachtige land.

Je wilt iets geven dat moet gewoon. Je vergelijkt hem met je eigen zoon. Spruitjes lust jouw zoontje niet. Dat arme kind geniet. Voor het hele dorp heb je niet zat. Misschien wel samen met je hele stad. Maar als de hele wereld iets geeft. Zie je dat heel Afrika genoeg heeft. Waarom willen mensen altijd veel spullen. Veel belangrijker is pompen met water vullen. Dus waarom kunnen mensen niet iets kwijt. Als je zelf arm was heb je daarvan spijt.

Anniek

9


Door: Jessy en Jorn Waar voor worden de huiden gebruikt? Hoe zien ze eruit Dieren huiden zien er soms heel raar uit. Kleding Soms zijn ze ook in een AnDieren huiden worden gebruikt der dier gevormd. Kijk dit is voor kleding. Kijk maar. een huid van een koe, en het Het is erg handig in Afrika. is gevormd als een vlinder. Of de maken er Ook wordt het gebruikt voor gordijnen van. kleden Eigenlijk is het In Afrika slapen ze er zelfs op. heel slecht voor Ze gebruiken ze ook voor op het het milieu, maar dak. dat maakt volgens mij de mensen in Schoenen Dierenhuiden worden ook voor schoenen Afrika niet uit. gebruikt. Die doen ze aan als ze lang gaan wandelen. Anders lopen ze op blo- Hoe worden al die dingen gemaakt? Dierenhuiden worden natuurlijk gete voeten. maakt van dieren. Maar hoe maken ze er tenten van? Er wordt eerst een vorm van takken gemaakt. Daarna leggen ze de dierenhuiden er overheen. Zo komt er het op het laatst er uit te zien. Van wat voor een dieren word het geEigen mening bruikt Wat vind jij van de dieren huiEr zijn veel dieren waar den. Ik vind het heel zielig. Wat van de huid wordt gevind jij? Schrijf hier: bruikt. Dat is bijvoorbeeld de Springbok en de beer. Dat is erg zielig. Ook van de koe wordt de huid geHoe zou het zijn als jij het was? bruikt. Er zijn nog veel meer dieren waarvan de Heb je er wel eens over na gedacht als jij zo’n dier zou zijn? Het lijkt mij heel huid gebruikt. treurig. Die arme dieren. Je kan dan zo maar Afrikaanse dierenhuieen hut of een kleed zijn. den. In Afrika worden de huiKunst den van de dieren ook veel dieren huiden gebruikt. Heel veel van beren maar Sommige kunstenaars maken van ook van tijgers. Ze maken er tenten, dieren huiden schoenen en kleren van gemaakt. kunst. BijvoorSpringbokhuiden beeld een vlag.

10


In het kort..... Wij hebben juf Katinka geïnterviewd, want ze gaat 2 weken lang met haar vriend op safari in Zuid-Afrika. Dat doet ze omdat ze het erg leuk lijkt. Zo tussen die wilde dieren rijden..... En daar gaan wij nu wat over vertellen.

Tussen de wilde dieren.... Juf Katinka gaat eigenlijk op safari omdat juf Katinka en haar vriend dan net getrouwd zijn, dus het is een soort huwelijksreis. Wat ze gaat doen weet ze nog niet, maar ze weet wel dat ze de natuur in wil. Vooral wil ze zoals dat heet de “Big five” tegenkomen. Dat zijn de leeuw, de luipaard, de olifant, de neushoorn en de buffel. Verder wil ze natuurlijk ook andere leuke dieren zien, die daar leven. Ook gaat ze naar wildreservaten. Dat zijn grote natuurgebieden in een groot park waar verschillende dieren in leven. Meer ze wil ze geen eten geven, want dat is ietwat te gevaarlijk.

Op reis...... Juf Katinka vertrekt om precies te zijn 10 oktober. Juf Katinka gaat natuurlijk niet met de auto, nee, met het vliegtuig. Ze hebben hun tickets al geboekt en kunnen dus al gauw vertrekken. Ze vertrekken vanaf Schiphol en landen in Kaapstad. Daar gaat ze in een hotel slapen. En in de herfstvakantie komen ze dan weer hier, in Nederland aan.

En tenslotte....... Juf Katinka en haar vriend vinden het heel spannend om zo even op safari te gaan. Maar er gaat natuurlijk wel wat aan vooraf. De kleren, zonnecrème, make-up, en nog veel meer dingen moeten mee op reis. Dus dat wordt inpakken! Verder moet het huis ook nog worden schoongemaakt en moeten de buren geïnformeerd worden. Gelukkig hebben ze nog wel even... In ieder geval; Alvast heel veel plezier toegewenst.

Geschreven door: Anniek, Jessy en Mitchell.

11


12


13


14


15


16


17


Deze pagina is van groep 4. Groep 4 heeft een paar verhaaltjes gemaakt… Groetjes van groep 4! De papakrokopanda. Er was eens een zeldzaam dier, die heette de papakrokopanda.Hij had niet veel vriendjes, alleen de leeuwkrokodil. Dat is zijn enige vriendje. Toen ze twee jaar vriendjes waren gingen ze met vakantie en de leeuwkrokodil mocht mee. (Ilse)

vliegveld. Panter stapte eerst in Daarna Wiekema, maar Wiekema zei ik ….. ik ……durf niet. Maar ze stapte toch in.Toen kwamen ze in Spanje aan en gingen naar hun hotel. (Yessin)

Dombo Dombo had echt hele lange oren.Dombo wou Het vakantiebeest. op reis en dat deed Er was eens een vakantiebeest.Hij hij.Dombo wou naar Egypte en dat was moest altijd werken, maar hij hield he- wel ver. Toen hij daar was lemaal niet van werken. Hij hield alleen lachten alle mensen hem van vakantie en op een dag werd hij 65 uit, omdat hij zulke grote jaar. Hij kreeg toen pensioen en nu oren had. Dombo moest heeft hij altijd vakantie en huilen. Hij dat is toevallig want mijn ging ver weg opa heeft ook pensioen. lopen.Heel ver (Mike) weg, hij zag iets liggen:een De sprinkhaanzebra schat was het. Dombo nam het mee. Hij ging terug in De sprinkhaanzebra ging op het vliegtuig naar Nedervakantie met de caravan. land en hij was heel rijk. Ze ging naar Afrika toe. Ze (Rachel) vertrokken om tien uur, alle dieren gingen mee. De tijger ,de leeuw en de sprinkhaanzebra en de slang en de ooievaar en de kippen .Na een uur wachten waren ze er. Joepie de poepie zei de sprinkhaanzebra wat zal ik gaan doen? Ik ga zwemmen en over drie dagen weer terug. Het verhaal van tijapijofant. Er was eens een tijapijofant, die Wiekema heette.Wiekema vroeg aan haar vriend panter of hij mee op vakantie ging. Wiekema en panter gingen naar het 18


Afrika In Afrika zijn verschillende gebieden, zoals: de woestijn,het tropisch regenwoud en de savanne . in elk gebied leven anderen wezens er zijn ook grote steden. zoals:Kaapstad en Cairo. Afrika wordt veel door Noord Amerika en Europa gebruikt. dat komt door de dieren . Die worden naar een dierentuin gebracht of het vel word gebruikt . Er leven veel dieren die in geen enkel ander werelddeel voorkomen. zoals: de cheeta en sommige soorten slangen . Mali Tsjaad Egypte en Niger zijn de helft van de landen in de Sahara. De Sahara is de grootste woestijn ter wereld .dit gebied is natuurrijk . er leven veel woestijn dieren. Afrika heeft veel verschillende mensen. indianen stadsbewoners echt veel soorten Mensen. vooral stadsbewoners leven er in Afrika. Dieren in Afrika Hier zal ik je dieren uit Afrika laten zien met informatie Cheeta: grote katachtige Kleur : geel met zwarte stippen Jacht: rent met hoge snelheid achter zijn prooi aan en springt vervolgens op zen prooi en dood hem Kenmerken : lange staart en dit beest springt zeven meter ver Leefgebied: savanne en regenwoud

worden dieren gebruikt voor de oogst zoals ossen. die trekken de spullen Voor de oogst. inwoner-

tal:600.000.000 in Afrika leven sommige diersoorten als enige niet. Alle landen in Afrika Marokko,Algerije,Tunesië,Libië,Egypte,Sudan,Tsjaad,N iger,Mali,Mauritanie,West.Sahara, Senegal,Gambia,Guinee-Bissau,Guinee,SierraLeona,Liberia,Ivoorkust,Burkina-Faso,Gahna, Togo,Benin,Nigeria,Kameroen,CentrAfrika,Ethiopie ,Eritrea,Djibouti,Somalie,Kenia,Uganda, Rwanda,Burundi,Tanzania,Zaïre,Kongo,Equat.Guinea, Gabon,Angola, Zambia,Malawi, Mozambique,Zimbabwe,Botswana,Namibië,ZuidAfrika,Lesotho,Swaziland,Madagascar. Dit is geschreven door Rens van der Beek.

Slechtvalk : kleine vogel Kleur :zwarte vleugels witte buik en een zwarte kop met kraal oogjes en korte gele snavel Kenmerken : topsnelheid van 291 km per uur en daalt uit bomen als hij gaat vliegen Leefgebied : savanne Landen in Afrika Er zijn 49 landen in Afrika daar word hard gewerkt want Afrika heeft niet veel geld. in Afrika 19


Party Centrum Veluwehal BARNEVELD

KinderBowling Party’s KINDERDISCO & BOWLING Kinderen vinden het prachtig Een echte discotheek en lichteffecten Swingen en Bowlen Iedere woensdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur Iedere vrijdagmiddag van 17.00 uur tot 18.00 uur Arrangementen tot 16 jaar en eindigen om 18.00 uur

1 uur BOWLEN Gourmetten Een drankje en een ijsje € 11.50 p.p. 1 uur BOWLEN frites met mayonaise kroket of frikandel een drankje en een ijsje voor de jarige een verrassing € 6.50 p.p. incl. Zwemmen € 8.10 p.p 1 uur BOWLEN, je eigen pannenkoek en poffertjes bakken zelf je pannenkoek versieren een drankje en een ijsje voor de jarige en leuke verrassing € 7.00 p.p. incl. ZWEMMEN € 8.60 p.p. Nieuwe Markt 6, 3771 CB, Barneveld, tel. 0342-417623 www.partycentrumveluwehal.nl

20


Dieren huiden! Een hele bekenden product uit Afrika is Dierenhuiden. Dieren huiden gebruiken ze om zich aan te kleden, En voor behang van hun huisje, en als dekken en als vloerbedekking. En soms verkopen de afrikanen de dieren huiden om geld te verdienen, en soms ook voor de lol, Dieren huiden als je die hebt ben je rijk in Afrika, in Afrika ben je als snel rijk en als snel arm. Maar als je dierenhuiden kan betalen ben je zeker wel rijk in Afrika of in Egypte .

Eten in Afrika! Eten in Afrika is heel erg anders, hun eten bijKoeienmest gebruiken ze om hun muren voorbeeld sprinkhanen in hun soep. Dat is heel waterbestendig te maken. En ze zijn ook normaal voor hun wij eten gehakt ballen in de goed voor om te ruisoep. Dat vinden hun len, dat doen ze in Afrika. Ze ruilen zelfs raar en wij vinden het hun huis voor 300 eu- normaal. ro of zo, dat is toch vreemd wij willen er Koeienmest. Dat is toch heel veel voor en hun vies en van koeienmest maar 300 euro. Maar word ook wel gebruikt de producten die je voor zonnen energie. daar koopt zijn niet zo duur. Maar ook niet zo lekker denk Die producten zijn toch ik. gek uit Afrika bijvoorbeeld sprinkhanen. Die zijn vies.

Dit is zijn hele bekende producten uit Afrika, ik zet ze allemaal op een rijtje. 1. dierenhuiden 2. Koeienmest 3. Doeken om mee te naaien 4. Stoffen 5. Soep dat eten ze daar zo veel. 6. En fruit! Omdat ze daar duizenden fruitbomen hebben. 7. Geld Maar heel veel mensen hebben in Afrika hebben geen geld.

Dit is een hoop koeienmest!

Ik hoop dat je de pagina leuk vond en de hele schoolkrant. Volgend jaar komt er weer 1. En jij zit dan een groep hoger leuk toch?!

Deze pagina is gemaakt door Mitchell

21


Juwelier Arend Schipper Veenderweg 79 6713 AD Ede Tel:0318-610536

4 BEDELS HALEN, 3 BEDELS BETALEN

22


Gegratineerde tortilla's met saté Bereidingstijd: 15 min. Voor 4 personen Land: Zuid-Afrikaans Vegetarisch: Nee 500 gram kipfilet Blue Band Culinesse 125 gram gesneden ui 400 gram Oosterse roerbakmix 1 pot Knorr Chicken Tonight Saté bloemtortilla's Conimex Kokosmelk 1 zakje geraspte kokos

Afrikaans Lam. (West-Afrika). * 4 dikke schijven lamsbout,

*

* 1 teentje knoflook,

*

* 5 grote tomaten,

*

* 1/2 dl wijnazijn,

*

* 1 tl suiker,

*

* cayennepeper,

*

* 1 el worcestersaus,

*

* zout,

*

Ontvel de tomaten en ontpit ze. Druk ze door een zeef. Schil de knoflook. Bereiding Stamp deze samen met de mosterdzaadjes Snijd de kipfilet in blokjes. Verwarm 5 eetlepels vloeibare margarine, als de fijn terwijl u langzaam een theelepel olie bijvoegt. Schil de uien en hak ze fijn. Doe de togrote belletjes zijn verdwenen kan de kip in de matenpulp in een pan, samen met de wijnpan. Bak deze op een hoog vuur goudbruin. azijn, het mengsel van knoflook en mosterdVerwarm de oven voor op 225 ºC. Haal de kip uit de pan, verhit nog 3 eetlepels mar- zaad, watcayennepeper, gemalen zwarte peper, de worcestersaus en 2/3 van de gehakte garine en roerbak hierin de ui en uien. Voeg er ook zout bij en de suiker. roerbakmix gedurende 5 minuten op een hoog Breng het mengsel aan de kook en laat het vuur. Als het te hard gaat een klein beetje water weer afkoelen zodra het kookt. Leg de schijtoevoegen. Schenk de satésaus erbij, doe de kip terug in de ven lamsvlees in een schaal en bedek ze met het mengsel. Laat pan en warm het nog 1 minuut door. Vul de tortilla's met het satémengsel, leg ze dub- ze twee uur marineren. Verhit de boter in een koekenpan. Laat de belgeklapt in een ovenschaal. schijven vlees uitlekken en sauteer ze snel Schenk er wat kokosmelk over en bestrooi het aan in de hete geheel met geraspte kokos. boter. Haal ze Gratineer(=een bruin korstje geven) uit de pan en de saté tortilla's in 5 minuten in de houd ze warm. hete oven. Zonder gratineren zijn Snij de selderij de tortilla's ook lekker, verwarm dan in fijne reepjes. de kokosmelk samen met de geSchil de worraspte kokos een serveer deze er tels en snij ze als saus bij. in kleine blokServeertips jes. Doe deze Serveer er eventueel een fruitsalagroenten met de bij. de rest van de Variaties uien in de Serveer het gerecht zonder tortilla's maar met gekookte rijst. Vervang de kip door ma- braadboter van het vlees en laat het zachtjes smelten. Voeg dan de marinade erbij en de gere hamlapjes. Ook lekker als de kokosmelk room. Laat nog 5 minuten zachtjes koken ondoor het gerecht geroerd wordt. der voortdurend roeren. Leg de plakken vlees terug in de saus. Verwarm ze weer zonder de saus te laten koken. Leg alles op de dienschaal en serveer. (Voor 4 personen). Van Damian en Tim

23


In Afrika worden heel andere spelletjes gespeeld dan hier. Een paar Afrikaanse spelletjes zijn: - Ende - Yoté Dit heb je nodig: -Papier - 3 stenen

Zo speel je het Teken dit figuur op een papier of in het zand.

Leg ieder een steentje in de vierkantjes buiten de cirkel. Speler 1 houdt het laatste steentje achter zijn rug. Speler 2 moet raden of speler 1het steentje in zijn linker- of rechterhand heeft. Als speler 2 het goed heeft mag hij of zij het steentje in de volgende ring van het speelbord leggen. Als speler 2 het fout heeft mag speler 1 raden. De bedoeling is om bij de middenstip van het speelbord te komen. Yoté Dit heb je nodig: - 5 rijtjes van 6 kuiltjes in het zand -1 speler met 12 kiezelsteentjes -1 speler met 12 stokjes Zo speel je het De speler met de steentjes begint het spel door 1 steentje in een willekeurig kuiltje te leggen. De tegenstander legt vervolgens 1 stokje in een willekeurig ander kuiltje. Per beurt mag er maar 1 steentje/stokje geplaatst worden. Een speler mag ook een geplaatst steentje/stokje verzetten naar een leeg kuiltje dat horizontaal of Verticaal grenst aan het kuiltje waarin het steentje/stokje bevindt. Een speler kan een steentje/stokje van de tegenstander slaan door er overheen te springen en het van de zandbak te nemen. ‘’doorslaan’’ mag niet. 24


Diketo Werelddeel: Afrika. Land: Botswana. Categorie: behendigheidsspel. Benodigdheden:10 steentjes. Spelregels: Je neemt 1 steentje in de hand en de andere negen steentjes liggen voor je op de grond. Het ene steentje in de hand wordt omhoog gegooid en voordat het gevangen wordt moet je in eerste instantie een steentje opzij schuiven. Bij de volgende keer dat je het steentje omhoog gooit moet je twee steentjes opzij schuiven. Daarna drie, daarna vier enz, enz.

Speelgoed uit Afrika: De kinderen maken hun speelgoed van allerlei materiaal dat ze vinden op straat. Soms verkopen ze het om geld te verdienen. Maar liever houden ze het zelf daarom vragen ze er soms wel 25 euro voor. Hieronder enkele voorbeelden:

Van hout

Van ijzerdraad

25


Het is half 5 in de ochtend. De discotheken, bars en gokhallen zijn nog maar net dicht in Ermite, de uitgaanswijk van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. In een portiek naast een café liggen Chico en Pedro te slapen. Zij zijn enkele van de honderden mensen die elke nacht op straat lopen. Waarom slapen ze daar? Chico legt uit: ‘Nou, het begon eigenlijk allemaal toen we uit ons dorp Bani vertrokken om in Manila werk te zoeken. In Manila konden we geen huis of kamer vinden want zoveel geld hadden we niet. Alleen aan de rand van de stad, vlak naast een vuilnisbelt, konden we terecht. Van allerlei afval zoals: karton, stukken golfplaat en planken hebben we toen huisjes gebouwd. Een heleboel mensen hebben dat ook gedaan. Alle huisjes stonden héél dicht tegen elkaar aan. Er tussendoor liepen nauwe paadjes. Natuurlijk kon je alles van elkaar horen. Papa zocht elke dag naar werk, maar niemand wilde hem hebben. Hij kwam dan altijd boos thuis en als er iets hem niet beviel was het beter bij hem uit de buurt te blijven! Tegen mama ging hij ook altijd te keer. Soms sloeg hij haar zelfs. Op een dag kwam papa niet meer thuis. Vanaf zorgde ik voor het geld. Elke dag maakte ik — bij de stoplichten — de voorruiten van auto’s schoon. Voor school had ik geen tijd meer. Niet dat ik dat erg vond want werken vond ik veel leuker. Ik kon er niet meer tegen toen mama een nieuwe vriend kreeg. Die deed net of hij de baas in huis was. Toen hij op een dag zijn spullen meenam en bij ons introk, ben ik hem gesmeerd. Ik ben meteen naar Ermite gegaan en daar ontmoette ik andere kinderen die ook van huis waren weggelopen. Zij leerden me hoe je aan gele kon komen. Bijvoorbeeld door aan toeristen een zielig verhaal te vertellen of door zakken te rollen. Hoe? Nou, je moet dat met z’n tweeën doen. Terwijl je maat iemand een krant verkoopt, trek jij voorzichtig de portemonnee uit z’n achterzak. Daarna heb ik een tijdje in een bende gezeten. De hoofdstraat van Ermite was ons werkterrein. Als andere bendes er ook wilden werken, joegen we ze gewoon weg. ‘s Nachts sliepen we altijd bij elkaar en hielden om de beurt de wacht. Want het kwam voor dat we door andere bendes beroofd werden. Ook voor ‘stillen’, dat zijn politiemannen in gewone kleren, moest je oppassen. Ze hiel-

den ons in de gaten als we aan het zakkenrollen waren. Als het was gelukt moesten we de portemonnee aan hen geven en staken ze het geld in eigen zak. Als je protesteerde werd je gewoon gearresteerd. Ja, het bevalt me hier. Elke dag is het spannend. En ik kan doen en laten wat ik wil. Er is niemand die op je let. Nou ja, behalve dan de politie… Ik ben nu een maand van huis en natuurlijk mis ik mijn familie. Maar ik ga nu nog niet terug. Pedro en ik zijn niet meer bij een bende. We werken nu samen. Als we helemaal geen geld hebben om eten te kopen kunnen we altijd nog naar Carmen. Carmen (42 jaar) is een katholieke non die zich al jaren bezighoudt met de dakloze in Manilla: ’Natuurlijk vinden ze het leuekr op straat dan op school. Maar wat moeten ze later als ze oud zijn? Op straat krijgen de zwervertjes de beste opleiding tot misdadiger. Als ze opgepakt worden, krijgen ze een Waarschuwing of ze komen in de jeugdgevangenis terecht waar ze allerlei nare karweitjes moeten doen. Als ze 16 jaar of ouder zijn komen ze in een échte gevangenis terecht en worden ze bij zware misdadigers in één cel gestopt. Ze leren daar alles wat God heeft verboden en dan is het heel moeilijk om ze weer op het goede pad te krijgen.’ ‘Ja, wat wilt u’, vraagt Carmen, ‘ze hebben nooit hun school afgemaakt. De meeste kinderen kunnen niet eens lezen en schrijven! Het klinkt misschien hard, maar ik ben erop tegen dat toeristen aan kinderen geld geven. Als ze dat niet zouden doen, zijn de kinderen wel gedwongen naar ons toe te komen. Eenmaal bij ons kunnen wij ze verder helpen. Wij brengen ze bijvoorbeeld onder in een huis even buiten Manilla. Daar is ook een heel grote tuin waar ze allerlei groentes kunnen verbouwen. En er zijn ook schapen, honden, kippen, varkens die de kinderen zelf verzorgen. Daar leren ze voor zichzelf zorgen. Zoals wassen, strijken en hun bed op te maken. Maar ze zorgen ook voor elkaar. Elke dag geven de oudere kinderen las aan de jongere kinderen. Zo leren ze dan toch lezen en schrijven.’ ‘Toch is onze hulp slechts een druppel op de gloeiende plaat’, zegt Carmen. ’Veel beter is dat de regering wat doet aan de werkloosheid en de woningnood. Dan zullen veel minder kinderen van huis weglopen. En, kinderen blijven toch het liefst bij hun26 familie thuis.’


melanie

Hè jij daar, doe jij ook mee met de prijsvraag van deze school krant? Dat moet je wel doen want dan win je mooie prijzen. Maar voordat je die “mooie prijzen” krijgt moet je er wel wat voor doen. Hieronder zie je een woordzoeker daar moet je alle 5 woordjes zoeken. Deze woordjes moet je zoeken: Afrika

a o s o a r o r n y r o e

f l d l r l e a n l d r n

nelson mandela

r r e s a a d g d n d l d

i a m f a v n e y e o a d

k a d o d f e l l p r n y

Slaven

a e n o n e a n o d t l r

o l l a y f n r d n a e n

safari

n o d l e r l d i f n a e

l n r d m m n n a d n n d

Egypte

n e l s o n m a n d e l a

Ben je klaar? Knip hem uit of kopieer hem en lever ‘t in bij Melanie uit groep 7 of bij Mitchell uit groep 6.

Jullie moeten allemaal weer meedoen want er zijn al heel lang geen winnaars meer geweest..!

Heel veel succes! 27


Dinsdag 1 juli kwam Paula Vos bij ons op school om de grepen 4 t/m 8 zangles te geven. 1 juli kwam Paula dus bij ons op school om ons zangles te geven. Ze had haar piano bij haar en omstebeurt mochten de groepen een halfuurtje met haar zingen. Het begon bij elke groep met het inzingen. Het zag er erg grappig uit. Je moest dingen zeggen op een grappige,rare manier. Bijvoorbeeld “ja” maar dan heel boos, blij,opgelucht,vragend enzovoort. Toen ging Paula een liedje voorzingen. Met haar piano uiteraard. (Iedereen was stil) Alle groepen hadden het liedje ‘mijn favoriete dingen’ gezongen, dat is een liedje van de Sound of Music.

kende mocht je zelf groepjes maken bij welke alinea wilde staan. (zingen) Het kon dus zijn dat je in je eentje een alinea wou zingen en dan moest je dus in je eentje dat zingen. Groep 8 kreeg ook nog wat nuttige tips voor de musical. De andere groepen ook, maar dan niet voor de musical. Je moet altijd goed articuleren. Ook moet je in een goede houding gaan staan. Dus niet voorovergebogen,maar met je borst vooruit en vanuit je buik zingen. Dus niet maar wat mompelen maar echt goed Ook de juf zong vrolijk mee…!

Er werden 4 groepjes gemaakt en elk groepje moest een alinea zingen. Er werden ook nog andere liedjes gezongen maar niet bij elke klas.

Het was een leuke en gezellige ochtend, Bijna iedereen vond het leuk. Als je het leuk vindt om op zangles te gaan kan je even op de site kijken. www.pure-voice.nl

Toen iedereen het liedje een beetje 28


Véronique,Celina en ik (Marije) hadden ook nog een interview gedaan met Paula. We zijn leuke dingen te weten gekomen. Hier kan je alles over het interview lezen!!! Paula is 27 jaar,ze woont in Ede en heeft haar eigen zangschool: Pure Voice. Ze heeft haar school samen met haar partner waar ze binnenkort mee gaat trouwen, maar hij kan niet zingen. Hij zorgt meer voor de reclame enz. De zangschool bestaat in september 1 jaar, er wordt dan ook een optreden gegeven in Cultura.

Ze brabbelt dan maar gewoon wat en als ze het weer weet zingt ze gewoon weer! Paula heeft zelf ook nog liedjes verzonnen, een stuk of tien. Ze had in haar groep 8 musical de hoofdrol en moest toen ook zingen, op de middelbare school heeft ze ook aan alle musicals meegedaan.

Paula kan ingehuurd worden om bij iemand te gaan zingen, thuis of in een restaurant, het is verschillend. Als Paula gaat optreden trekt ze een mooie jurk aan, haar opgestoKarin Bloemen. ken en meer make-up dan normaal.

Paula was 4 jaar toen ze begon met zingen. Ze kon toen nog niet meteen goed zingen. Toen ging ze op zangles, koor heette dat vroeger. Ze heeft ook haar diploma gehaald op het conservatorium. Vroeger was ze erg verlegen>> nu nog steeds een beetje..

Ze gaat niet voor een optreden naar een visagist of een kapper.

Paula’s voorbeeld is Karin Bloemen. Ze zingt dan ook vaak liedjes van Karin Bloemen. Als ze optreedt Het leukste aan optrevoor jongere den vindt ze dat je de mensen dan mensen vermaakt maar zingt ze ook wel er zijn ook minder leuke kanten aan op- nieuwere muziek zoals : Mariah Carey, treden; Duffy enzovoort. Het is heel erg vermoeiend… Dit was alle info die we van Paula hebHaar leukste ervaring is dat ze, toen ze ben gekregen met het interview. tien jaar was, ging optreden in RotterIk hoop dat jullie de pagina’s leuk vondam voor ongeveer den om te lezen! 2000 mensen(!) Ze is ook wel eens de tekst vergeten toen ze op het podium stond…

Pagina gemaakt door Marije, foto’s gemaakt door Celina, interview gedaan door Marije,Véronique en Celina.

29


Hoofddoeken. In Afrika dragen veel vrouwen hoofddoeken. Het staat niet alleen mooi, het is ook goed tegen de zon.

Hallo, zoals jullie weten gaat deze schoolkrant over Afrika, op safari. Dit stuk is geschreven door Véronique en door Marije. Het gaat over Afrikaanse kleding. Veel leesplezier! Kleuren. Afrikaanse kleren hebben vaak allerlei kleurtjes. Het ziet er vrolijk uit. Er zijn dan allerlei stoffen aan elkaar genaaid. Soorten kleding. In Afrika dragen ze natuurlijk geen dikke truien, dat is veel te warm, daarom zijn ze ook meestal kaalgeschoren. Meestal dragen ze jurken of topjes. Soms ook wel een T-shirt met lange mouwen maar dat is eigenlijk alleen om ze tegen de zon te beschermen. Oneerlijk. De naaisters die de kleren maken worden meestal oneerlijk betaald. Ze willen graag werk hebben. Met een baantje als naaister zijn ze dus al blij mee! Maar even over dat betalen… Ze worden dus oneerlijk betaald. Ze krijgen weinig geld voor de kleren die ze naaien en vervolgens worden die kleren doorverkocht voor veertig euro!

Schoenen. In Afrika dragen ze niet zulke mooie leren laarzen als wij. Zij dragen sandalen en slippers. Sieraden. In Afrika dragen ze veel sieraden. Dat zijn hele grote oorbellen, ringen door de neus, lip en noem maar op! Hiernaast is een plaatje van een jongen met een Afrikaanse piercing in zijn oor. Het is een hele grote ring en er zit echt gewoon een ENORM gat in zijn oor, en zijn oor is helemaal uitgerekt… (iew iew!) Heel wat anders dan zo’n klein bescheiden oorringetje………………………………………………….. Andere accessoires. In Afrika hebben ze natuurlijk ook tassen. Dat zijn niet van die handtasjes die wij hebben. Het zijn grote tassen van canvas. Het kunnen ook andere tassen zijn met uiteraard veel kleurtjes….!

Marije en Véronique. 30


a

u

t

o

s

d

a

c

f

i

a

v

r

i

j

u

p

l

b

o

m e

n

l

l

r

h

u

t

r

b

t

a

v

i

s

a

e

l

u

n

K

v o

k

n

m

u

t

i

j

g

e

r

i

r

n

r

o

o

h

k

e

e

Woordzoeker Zoek alle woorden. Zoek: Auto Dieren Bomen Cultuur Plant Vrij Tijger Eekhoorn Uil Hut Tak vis

Antwoord:

Door Jessy 31


Het hele jaar is het erg warm zo 25-30 graden. Er valt 50 tot 150 centimeter regen per jaar. In de zomermaanden regent het en in de wintermaanden schijnt de zon. Dit is een kaartje waar u kunt kijken wat voor weer het er is.

Dit is gedaan door: Rianne van beek Groep 8

Hier ziet u een kaartje van het klimaat in Afrika.

32


Ik vond het heel leuk op deze school en ik wens jullie allemaal nog veel plezier op de school groetjes Sven

Ik heb het erg leuk gehad deze 8 jaar,en daar wil ik iedereen voor bedanken en vooral al mijn klasgenoten. En ik hoop dat jullie het ook heel leuk gaan krijgen op deze school. Dianne

Ik ben Erdal ik vond ehet een leuke school . Ik wens julie alemhaal een leuke schooltijd . Doei doei doei doei doei doei !!!!! erge21e12e3wedwfewdwd\

Hee allemaal, Bedankt dat we hier zo’n leuke tijd mochten hebben en misschien tot volgend jaar!!:p Groetjes: Roos

De groeten van groep 8 Hoi iedereen, Ik heb hier 8 jaar op school gezeten en dat waren 8 superleuke jaren!! Nu gaan wij naar de middelbare, maar bedankt voor alles!!! Kusjes Anne-Marieke :P

Ik vond het leuk op deze school, en we hebben veel leuke activiteiten gedaan. Zoals sportdagen, De juffen en meesters vond ik ook heel goed en aardig en het kamp vond ik het leukste van mijn schooltijd groetjes:Yunus-Emre

Ik heb lang op deze school gezeten en ik vond het geweldig. Het liefst zou ik nog eeuwig op deze school blijven maar ja, dat kan natuurlijk niet :p . De groeten aan alle meesters en juffen. Latrz….. Patrick Ik vond het hier op de basisschool heel ge-

zellig. Ik vind het jammer dat ik nu van school ga. Ik ga al mijn klasgenoten missen. Ik wil ze bedanken voor een geweldige 8 jaar op de basisschool! Veel Liefs en Kusjes van Véronique.

Deze 7 jaren waren erg gezellig en het kamp was ook heel erg leuk. Ik wil de meesters en juffen bedanken dat ze mij les hebben gegeven. En de groetjes voor alle juffen en meesters. Liefs Linda Alle 8 jaren op deze school, waren vet leuk en gezellig. Ik heb veel herinneringen Het was een hele leuke tijd op aan deze school. En ik vind het jammer dat school vooral alle uitjes waren het voorbij is!!! De groeten aan alle juffen erg leuk! Celina en meesters. Xxx Jaressa. Hallo allemaal, ik ben Marije en ik heb hier 8 hele leuke jaren meegemaakt! bedankt voor de leuke tijd!!! Liefs van Marije. Ik vond het een hele leuke schooltijd. En wens alle andere kinderen veel geluk Groetjes Elian

Ik(mike) vond deze 5 jaren op de cavalje school vet cool Vooral de schoolreisjes en kamp groetjes aan iedereen

Ik vond het heel leuk op school. Ik vind het jammer dat ik weg moet. Veel plezier hier nog op school Doei doei groetjes van hilde

Ik vond het echt heel leuk hier op school en ik hoop jullie ook. Het kamp was echt super leuk en de musical wordt wast ook een klapper. Veel groetjes Joeri!!!!!!!!!!!!!!!

Hoi, heel veel plezier volgend jaar en het is een leuk jaar groep 8. ik hoop dat jullie nog veel plezier hebben in de komende jaren. Veel groet Jeroen

Hallo, ik heb hier hele leuke jaren meegemaakt. Kamp was 1 van de leuke dingen en schoolreisjes waren meestal ook erg gezellig. Ik wens iedereen nog veel plezier op deze school gr Rianne

Hallo ik ben marissa, en ik vond het erg gezellig op deze school . En ik vond de schoolreisjes en het kamp ook erg leuk en ik wens jullie ook nog een leuk volgend jaar Veel liefs Marissa Hallo het was heel en gezellig,leuk in de jaren toen ik in Cavaljé zat een het meeste schoolrijzen en kamp dierentuinen van vroeger ik hoop ander het ook vinden Gr. Ramazan 33


Melanie en Anniek. Ik heb het geschiedenis boek uit groep 7 ge- We stappen nu over tot… bruikt om wat te vertellen over de slaven.. De mensenroof.. Er staat ook een verhaaltje in dat we er graag inzetten! De Portugezen voeren steeds verder om Afrika heen. Ze bouwden langs de kusten Gevangen.. handelsposten. Dat waren plaatsen waar de Het is warm buiten in de hut. Mandiba zeelieden vers water en voedsel konden kowiegt haar babyzusje. Ze neuriet zachtjes pen. Al snel zagen ze dat er ook nog andere een liedje. Buiten hoort ze het gejoel van handel was: goud en negerslaven. In het begin gingen de blanken handelaren zelf op jongens. mensenroof. Dat was gevaarlijk werk. Later Die zij aan het oefenen met hun speren. werden er Afrikaanse vorsten die hun geDe mannen zijn vanmorgen op jacht gegaan. Vanavond zal er dus weer veel werk vangen vijanden verkochten. Zo ontstond er veel ruzie en oorlog tussen de Afrikaanse zijn. De gedode dieren moeten immers worden stammen. geslacht. Mandiba doezelt een beetje. Transport negerslaven Maar dan springt ze overeind. Wat is dat voor een geschreeuw? Overal huilen kinderen en krijsen vrouwen. Vreemde bleke Tijdens het transmannen met harige gezichten dringen port naar Brazilië haar hut binnen. Ze grijpen Mandiba ruw sterven vele negerbeet. Voor ze weet wat er gebeurd, staat slaven, een ellendige dood. ze al bij andere vrouwen en kinderen. Moeder is er ook. Mandiba geeft haar de De Nederlanders hebben weinig erbaby. Dan wordt ze geslagen en vastgevaring met het verbonden. De gevangenen zijn doodsbang. Waar worden ze naartoe gebracht? Wie voeren van grote zijn die mannen met hun rare kleren? En aantallen mensen. wat gaan ze met hen doen? Die trouwens als mensen die minder waard zijn beschouwen. De bemanning van de slaven schepen bestaat uit uitschot het ergste en wreedste soort. Zoveel mogelijk slaven worden op elkaar gepropt, de stank en de hitte zijn ondraaglijk. Sommige slaven proberen zelfmoord te plegen door hun tong in te slikken. Van de 6468 slaven die in de periode 7 februari 1642 tot 23 juli 1643 worden aangevoerd zijn er 1524 gestorven.

Hopelijk hebben we jullie goed geïnformeerd over de slaven..

34

Dit was het verhaal over Mandiba.


Kinderarbeid. Kinderarbeid wordt vaak in Afrika gebruikt. De kinderen moeten dan werken net als volwassenen: ze zijn slaven!!! Grote mensen horen te werken. Als je boven aan de pagina hebt gekeken dan zie je daar een kind werken. Ze moeten allerlei klusjes doen en als ze dat niet doen dan krijgen ze gewoon een pak slaag. Dat is heel normaal. In ons land niet want hier krijgen we geen pak slaag als we niet werken en dat is maar goed ook want ik heb liever geen pak slaag. Voor niks. Sommige kinderen werken helemaal voor niks. Ze werken de hele week voor niks dat is heel erg stom dan werken ze zo hard om geen pak slaag te krijgen en dan doe je het voor niets dat is heel erg stom. Deze pagina is gemaakt door

Damian uit groep 6

Grote mensen. De grote mensen geven die kinderen de opdracht om dat te doen en liggen zelf lekker in hun luie stoel en de kinderen moeten werken. Het moet juist andersom: de grote mensen zijn echt heel gemeen het is heel erg zielig voor die kinderen. Sommige kinderen vallen gewoon flauw en als ze weer bij komen dan zegt die man of vrouw: “ kom verder werken ik heb niet de hele week”. Dat is heel erg dom, echt raar. Als ik hem was zou ik zeggen: “ga maar even lekker liggen”. 35


TSJAAD. Tsjaad ligt in de Sahara. Het was ooit een heel groot koninkrijk en dat is nog steeds. De hoofdstad is Ndjamena. De landstalen zijn Frans en Arabisch en het aantal inwoners waren er in 1993 6.279.931 en in 2007 9.885.661 inwoners. 50% procent van de mensen daar is Moslim en 30% is Katholiek. De oppervlakte is 1.284.00 vierkante kilometer.

NIGER. Vroeger in de 10e eeuw vestigden toearegs zich in een gebied dat de air bergen heet. Daar bouwden ze het land Niger. Niger ligt in Afrika. Het ligt in de Sahara. De hoofdstad is Niamey en de landstaal is Frans. De president van Niger is Tandja Mamadou. In Niger zijn er ook veel woestijndieren als olifanten, leeuwen, giraffen en kafferbuffels.

Door: Max en Jorn.

ALGERIJE. Algerije ligt tussen Marokko en Tunesië en vormt samen met deze landen de Maghreb. In het zuiden grenst het van west naar oost aan de westelijke Sahara, Mauritanië, Mali, Niger en Libië. De Middellandse zee vormt de noordgrens. De hoofdstad en grootste stad van het land is Algiers. De meeste mensen wonen in de brede, bergachtige kuststrook. In het zuiden ligt een deel van de noordelijke Sahara. De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen. Dit is een plaatje van zuid Algerije.

SAHARA. De Sahara is de grootste woestijn op aarde. Het ligt in noord Afrika en loopt tot de Atlantische oceaan en Egypte. De hoofdstad is El Aaiún. De regeringsvorm is een republiek/bezet gebied. De oppervlakte is 266.000 vierkante kilometer en er is 0% water. Er waren in het jaartal 1970 76.425 inwoners en er waren in 2007 382.61 inwoners. Dat is een erg groot verschil. In de Sahara liggen ook veel kleine landjes zoals Niger, Algerije, Tchad, Mauritanië en Libye. In de Sahara leven ook dieren zoals woestijnratten, schorpioenen en kamelen. 36


Nelson Mandela: Nelson Mandela was de eerste “zwarte”president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Daarnaast was hij ook advocaat. Zijn leven; Nelson Mandela werd op 18 juli in 1918 in het dorpje Qunu geboren. Dat ligt in Transkei, in het oosten van Zuid-Afrika. De meeste bewoners van dat gebied behoren tot het volk van de Xhosa. Zijn echte naam was eigenlijk Rohlihlala. Rolihlala betekend iemand die zich in de nesten werkt. Het was een gewoonte om iemand ook een Europese naam te geven. Zo werd het Nelson Mandela. Zijn vader (Henry Mphakanyiswa) was een hoofdman van de Xhosa en ook tamelijk rijk. Wie rijk was, kon meer dan 1 vrouw hebben. De vader van Nelson had genoeg vee om vier vrouwen te hebben en 12 kinderen. Nelson was de zoon van de derde vrouw (Nosekeni Fanny) . Hij had drie zussen. Het dorp waar Nelson woonde bestond uit bijenkorf vormige strohutten. Nelson’s moeder bezat 3 hutten. In 1 hut sliepen ze (ze sliepen op een matje zonder hoofdkussen op de grond) . In 1 hut kookten ze en in 1 hut werd graan en ander voedsel bewaard. Als gehuwde vrouw kon zijn moeder een eigen akker bewerken. Ze had ook zelf een veeomheining gemaakt van doornstruiken. Ze hadden het verder relatief goed. Zodra Nelson kon lopen moest hij de runderen en geiten helpen hoeden.

Nelson hield erg veel van dieren. Zijn moeder, die niet kon lezen en schrijven stuurde hem naar de dorpsschool. Nelson was een rustige ijverige leerling. Op het dorpsschooltje leerde Nelson lezen en schrijven. Wat deed en doet Nelson Mandela voor zijn land? Nelson Mandela liet aan zijn land weten dat ook zwarte mensen goed en aardig zijn. Hij kwam op voor zijn land en de gewoontes van zijn soortgenoten. Hij heeft zijn leven voor de vrijheid gewaagt en het heeft geholpen. In 1994 heeft hij de vrijheid aan zijn land terug kunnen geven. Nelson Mandela heeft zijn land geholpen om de ziektes die er heersten te overwinnen en te beëindigen. Ook heeft hij de mensen geholpen hun huizen te helpen op te bouwen. Hoe gaat het nu met Nelson Mandela? Nelson Mandela is nu gelukkig en helpt zijn land nog steeds. Dankzij hem hebben zijn landgenoten de vrijheid teruggekregen.

Deze pagina is gemaakt door: Anniek Smand…. 37


Hallo beste lezers… Dit stukje gaat over iets niet-lachwekkends… Het gaat namelijk over kindsoldaten en natuurlijk is dat niet leuk! Ik schrijf dit stukje niet omdat het zo leuk is maar omdat sommige misschien niet weten hoe erg het is en omdat het eerlijk gezegd best interessant is. Een kindsoldaat is een kind dat in een leger zit. Dat is heel erg want in de wereld zijn meer dan een half miljoen kinderen onder de achttien jaar in het leger in meer dan 85 landen. Driehonderdduizend (300.000) van hen vechten op dit moment mee in oorlogen. Sommigen zijn maar zeven jaar oud. Dit is natuurlijk vreselijk. Stel je voor dat je zelf in zo’n leger zou zitten. Als je dan op straat loopt met je geweer en je komt een kind tegen moet je die doodschieten. Anders word je zelf doodgeschoten…

denken wij natuurlijk dat ze blij zijn, dat zijn ze wel... later. Maar de eerste tijd niet. Misschien denken de andere soldaten wel dat hij gevlucht is en schiet die soldaat hem dood. Of komen die soldaten achter hem aan, en zoeken hem… Dat is dus een hartstikke eng idee. Het is makkelijker om een kind uit de oorlog te halen dan de oorlog uit het kind……

Landen waar kinderen kindsolaat zijn: Afghanistan, Filipijnen, Sierra-Leone, Guatamala, Somalië, Albanië, Indonesië, Sri Lanka, Algerije, India, Soedan, Angola, Irak, Israël, Tajikistan, Burma, Turkije, Burundi, Er was bijvoorbeeld een keer een jongetje, Libanon, Siberië, Uganda, Cambodja, Colombia, Papua Nieuw-Guinea, Congodie wilde natuurlijk niet in zo’n leger. Toen kwam er zo iemand uit het leger naar Brazzaville, Peru, Congo(Zaire), Rusland, hem toe. die man zei: “Wie is je vriendje?” Ethiopië, Rwanda Het jongetje wees zijn vriendje aan. De man schoot hem neer, het jongetje was Landen waar kinderen worden opgeleid tot zijn beste vriendje kwijt. Vervolgens zij de soldaat: ,Honduras, Nieuw Zeeland, man: “Als je Nigeria, Bangladesh, India, niet gehoorNoorwegen, Indonesië, Brazaamt dan zilië, Iran, Oostenrijk, Bugebeurt dat rundi, Irak, Ierland, Canada, ook met jou!” Israël, Peru, Chili, Italië, Polen, Colombia, Portugal, Waarom geKroatië, Japan, Pakistan, bruiken de Cuba, Joegoslavië, Repumensen kinbliek, Korea, Denemarken, deren als solLaos, Spanje, Duitsland, Lidaat? bië, Soedan, Luxemburg, El Kinderen zijn Salvador, Uganda, Estland, de beste solMauritanië, Mexico, Verenigd daten. Ze zijn klein, snel en kunnen zich makkelijk Koninkrijk, Finland, Verenigde Staten, Frankrijk, Namibië, Griekenland, Nederin bosjes verstoppen. Ze zijn ook geloofwaardig dus kinderen kun- land, Zuid-Afrika nen hem gaan vertrouwen en dan kan diegene het kind doodschieten. Als kinderen uit het leger gehaald worden 38


In het schemaatje van de andere bladzijde kan je zien dat Nederland er ook tussenstaat. Dat is zo omdat je van je 17e jaar in het Nederlandse leger kan.

Warchild betekent oorlogskind. Bij Warchild zorgen ze dus om een kind uit de oorlog te halen en de oorlog ook uit het kind. Hoe doen ze dat? Nou, ze laten de kinderen in plaats van schieten met pistolen schilderen en tekenen. Ook muziek maken vinden de kinderen leuk. Als het goed met de kinderen gaat mogen ze weer terug naar hun ouwe huis. Het moet daar dan wel weer veilig zijn. Als die kinderen dan weg zijn 17-jarige Nederlandse kunnen de volgende kinderen Er bestaat ook een stichting soldaat!!! terecht bij Warchild. die tegen kindsoldaten is. Veel kinderen in Nederland Dat is Warchild. vinden het leuk om schietspelletjes te doen. Warchild vangt kinderen op die in oorlogsge- Maar in landen zoals Afrika vinden ze het bieden wonen en kinderen die mee moeten daar vreselijk omdat het geen spel is. vechten. Ze proberen de kinderen op het goede pad Hieronder kan je zien nog een keer zien te leiden. hoeveel landen er iets doen met kindsolda-

Kinderen uit de oorlog halen is makkelijk, de oorlog uit het kind halen is stukken moeilijker.

ten. Onderaan kan je ook een legenda zien. Links onderaan: Landen die kinderen een opleiding geven als kindsoldaat. Rechts onderaan: Landen waarin kinderen deelnemen in gewapende gevechten.

39


Jungle Book!!! Hallo allemaal, onze pagina gaat over Jungle Book. Waarschijnlijk ken je de film wel. De film is van Disney, van Disney zijn nog veel meer films gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Bambi, Assepoester, Doornroosje en Robin Hood. Veel leesplezier!! Over de film. Jungle Book is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967 geproduceerd door Walt Disney. De film ging op 18 oktober 1967 in de VS in première. Op 31 oktober 2007 verscheen de film op DVD in een speciale 2-disk Platinum Editie vol splinternieuw bonusmateriaal en met geheel verbeterd beeld- en geluidskwaliteit. Deze tekenfilm is de laatste waar Walt Disney persoonlijk aan mee heeft gewerkt. Jungle Book wordt door vele mensen beschouwd als de beste Disney film ooit. Het verhaal. Het mensenkind Mowgli wordt door de wolven opgevoed in de jungle. Op een dag keert de gevaarlijke tijger Shere Khan terug in deze jungle. Shere Khan heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. De panter Bagheera probeert Mowgli naar de mensenwereld te brengen, maar Mowgli wil in de jungle blijven. Hij wil laten zien dat hij het best kan volhouden in de wildernis. Hij wordt bijgestaan door Baloe de beer. Maar naast Shere Khan blijken ook Kaa de slang en Louie de apenkoning het op Mowgli voorzien te hebben.

De personages. Mowgli: Mowgli is een mensenjongen die zijn ouders is verloren en in de jungle is groot gebracht door een groep wolven. Mowgli is dol op de jongen en zijn beesten en zou hier niet willen vertrekken. Maar helaas moet dit op een gegeven moment toch omdat de gemene teiger Shere Khan in de jungle verschijnt. Shere Khan haat mensen en wil mowgli opeten! Bagheera probeert hem naar het mensendorp te krijgen terwijl Baloe hem juist in de jungle wil houden. Bovendien krijgt Mowgli nog te maken met Koning Lowie en Kaa de slang. Mowgli gaat uiteindelijk toch naar het mensendorp omdat hij Shanti ziet, een prachtig meisje. Bagheera: Bagheera is een panter die Mowgli heeft zien opgroeien vanaf zijn eerste contact met de wolventroep. Als Shere Khan weer opduikt in de jungle, biedt Bagheera zich aan om Mowgli naar het mensendorp te brengen waar hij veilig is voor Shere Khan. Mowgli wil echter niet zo graag naar het mensendorp, hij wil in de jungle blijven. De hele film lang probeert Bagheera Mowgli toch naar het mensendorp te brengen en behoedt hij Mowgli voor verschillende gevaren.

40


Jungle Book deel 2. Baloe: Baloe is een beer die Mowgli ontmoet als Mowgli door Bagheera naar het mensendorp wordt gebracht. Baloe vindt dat Mowgli bij hem in jungle moet blijven. Baloe probeert van Mowgli een beer te maken en leert hem vanalles over het berenleven. Bovendien redt Baloe Mowgli van Koning Lowie en Shere Khan. Shere Khan: Shere Khan is een teiger die een enorme hekel heeft aan mensen. Als hij hoort dat er een mensenjong rondloopt in de jungle (Mowgli) doet hij er dan ook alles aan om het te pakken te krijgen. Als dit hem uiteindelijk lukt, helpen de dieren en baloe Mowgli zodat Mowgli vrij komt. Shere Khan is enorm bang voor vuur en dit wordt dan ook tegen hem gebruikt.

Shanti: Shanti heeft een kleine maar belangrijke rol in de film. Ze is een meisje dat in een mensendorp woont. Als ze op een dag water aan het halen is ziet Mowgli haar en ziet zij Mowgli. Ze lokt Mowgli het mensendorp in waar hij veilig is voor Shere Khan. De Wolven: De Wolvengroep onder leiding van Akela zorgen voor Mowgli in zijn jonge jaren. Rama is zijn adoptievader en zorgde lange tijd voor Mowgli totdat Shere Khan in de jungle verscheen.

Het verhaal van Jungle Book 2. Het verhaal begint waar het eerdere onvergetelijke avontuur uit Jungle Boek is geĂŤindigd. Mowgli, het jongetje dat in de jungle is opgegroeid, heeft zijn dierenvrienden verlaten om in het mensendop te gaan wonen. Daar begint hij een nieuw leven met een liefhebbende famiKoning Lowie: Ko- lie. Maar de jungle blijft trekken en hij ning Lowie is een aap mist zijn lieve vriend beer Baloe. die dolgraag wil we- Mowgli kan maar moeilijk wennen in het mensendorp. Shanti, het meisje met de ten hoe je vuur maakt. Hij ontvoert mooie bruine ogen, probeert aardig voor hem te zijn. Zijn avontuurlijke broertje Mowgli omdat hij Ranjan is dol op hem en ook zijn nieuwe denkt dat Mowgli weet hoe dit moet. Mowgli weet dit helemaal niet en wordt ouders doen alles om hem gelukkig te maken. na een doldwaze danspartij gelukkig Hoewel hij heel veel van zijn familie gered door Baloe en Bagheera. houdt, verlangt Mowgli toch heel vaak terug naar de jungle. Hij blijft heimwee Kaa: Kaa is een slang die altijd trek houden. Hij mist beer Baloe en al zijn heeft in een tussendoortje. Mowgli is andere dierenvriendjes uit die tijd. voor Kaa het ideale tussendoortje. Dankzij zijn hypnotiserende krachten lukt het Kaa 2 maal bijna om Mowgli inderdaad op te eten. Twee maal mislukt dit echter.

41


Jungle Book deel 3. Op een dag marcheert hij zomaar met de kinderen uit het dorp over de rivier in de richting van de jungle. Dat is ten strengste verboden, want de jungle is voor mensen gevaarlijk. Hij krijgt een uitbrander en voelt zich zowel door Shanti als door zijn ouders in de steek gelaten. Ook beer Baloe mist zijn kleine mensenvriendje. Zelfs zo erg dat hij het dorp binnensluipt om hem op te zoeken. De gemene tijger Shere Khan is hem echter voor. Bloeddorstig spiedt hij in het rond. Hij wil nog steeds wraak nemen op Mowgli, het jongetje dat hem ooit verslagen heeft. De levensgevaarlijke tijger wordt ontdekt en alle dorpsbewoners proberen hem te doden. Beer Baloe en Mowgli maken van de gelegenheid gebruik om samen terug te keren naar de jungle. Shanti, die denkt dat Mowgli ontvoerd is, besluit hem achterna te gaan. Het is donker en doodeng in de jungle. Ze is bang. De hypnotiserende slang Kaa laat het oog op haar vallen. Gelukkig is de avontuurlijke Ranjan haar gevolgd. Hij is net op tijd om haar uit de magische kracht van de slang los te rukken. Mowgli vindt het heerlijk om weer met beer Baloe door de jungle te swingen. Hij weet het zeker, hij hoort in de jungle thuis. Shanti was lang niet zo aardig als hij gehoopt had, en vader was boos op hem. De rust wordt echter weer verstoord door tijger Shere Khan. Hij blijft achter Mowgli aan jagen. Baloe neemt Mowgli mee naar een schuilplaats. Het is het verblijf van de apenkolonie van Koning Loewietje. Maar Shere Khan sluipt naderbij. Mowgli is in groot gevaar. Samen met Babe vormen Shanti en Ranjan een onoverwinnelijk team. Zij blijken slim en ijzersterk te zijn. Als Mowgli dan eindelijk is gered, moet bij kiezen tussen zijn liefde voor de jungle en Baloe, en de mensen van wie hij weet dat ze nu zijn echte familie zijn. Een paar plaatjes uit Jungle Book2.

Het Jungle Book boek. Het boek Jungle book is een verzameling verhalen uit 1894. Dit boek is schreven door Rudyard Kipling. De verhalen hebben eerder in tijdschriften gestaan. Het bekendst zijn de drie verhalen over het mensenkind Mowgli dat in de jungle in India wordt opgevoed door wolven. In 1895 verscheen The second Jungle Book. In dit boek stonden 5 verhalen die ook over Mowgli gingen. De verhalen over Mowgli zijn vaak bewerkt door jonge lezers. Een van de eerste bewerkingen die Kipling samen met Robert Baden-Powell maakt in de begindagen van de scoutingbeweging. Later werd er een film van gemaakt. Deze filmbewegingen werden onder andere gemaakt in 1492 onder regie ZoltĂĄn Korda, in 1967 door producent Walt Disney en in 1944 geregisseerd door Stephen Sommers. Op 3 oktober 2007 presenteerde Buena Vista Home Entertainment een speciale uitgave van Disneys Jungle Boek, ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de tekenfilmversie.

Dit stuk is geshreven door VĂŠronique en Marije.

Jungle Book. 1894 42


Soorten hutten……. In Afrika wonen verschillende volken, Van wat zijn de hutten gemaakt? De hutten worden gemaakt van twijgen. dus worden er ook verschillende hutten gebruikt. Kleine, grote, vaste en losse Ze worden af gewerkt met leem. De twijgen worden gebogen. Zo zijn de hut- en natuurlijk ook tenten. Dit is er bijvoorbeeld één: een ‘silo’. Deze hut is ten heel sterk. De hutten worden best puntig en stevig gebouwd. Door de twijwel groot en ruim. gen en de klei valt het niet snel om, en laat het geen warmte en kou binnen. Het huttenbouwproces……. Daarom is het een goede hut om in de woestijn in te wonen. Als eerste Een verhaaltje over een bouwproces... maken de nieuwe beHet regent, afgelopen nacht ook al. We woners van het dorp een blijven even binnen tot het is tekening van uitgeregend. Even later lopen we over het bouwterrein. Daar zie ik al een van hun nieuwe hutten staan. Verder ligt er alleen maar dorp. zand. Daar zijn de bouwers. Ze maken het “skelet” van de 2e hut. Een paar Daarna ontwerpen ze de dagen later staan er al 5 hutten. Per dag maken ze er 2. Meestal duurt dat hutten, dus wel langer, maar met deze soort hutten hoe ze gebouwd moe- gaat hel wel. Over een paar weken staat ten worden. het dorp helemaal overeind. Dan kan ik daar gaan wonen samen met mijn familie... De hutten moeten wel erg groot worden, want soms wonen er wel 10 mensen in 1 hut!

De twijgen worden door professionals gebogen, om zo een stevige hut te kunnen bouwen.

Dit stuk is geschreven door Antiek en Jessy.

43


melanie

Halootjes, hier zijn we weer met de boekenpagina. Wat vinden de kinderpersbureautjes eigenlijk een leuk boek!

Jessy’s lievelings boek is Ponyfriends. Die van Mitchell Harry Poter en de relieken van de dood. Anniek haar lievelings boek is Pesthuis. Van Jorn een broodje gras en linke soep. Max Weerwolf geheimen. En die van Damian Dolfje Weerwolfje. Erdal die leest haast geen boeken. En Celina Hoe overleef ik boeken. Die van mij (Melanie)trouwens ook. Véronique is fan van timboektoe. En Marije 8ste Groepers huilen niet. Dat zijn de lievelings boeken. Over een paar boeken kan ik iets schrijven. Ik heb er een paar uitgezocht.

Het boek. De schrijfster

We beginnen eerst maar eens met ‘De relieken van de dood’ van Mitchell.

Na het doorlopen van de Zweinsteinse school voor tovenarij krijgt Harry een zware taak: hij moet de resterende Gruzielementen van Voldemort opsporen en vernietigen.

De schrijfster is J.K Rowling Vindt je het een leuk boek. Dan kan je het natuurlijk gewoon lenen in de bibliotheek tegenover de school.

De schrijver

Het boek.

En van Marije ‘8ste Groepers huilen niet’ Dit boek heb ik zelf en ik kan daarom de flaptekst (achterkant) van het boek overschrijven. In de groep van juf Ina is het vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf er goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep 8 leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nu gaat om de afscheidsavond, het voetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen! De schrijver is Jacques Vriens

De boeken van hoe overleef ik zijn teveel om iets over te schrijven daarom het boek ‘hoe overleef ik mijn ouders (en zij mij)

Schrijfster Francine Oomen. Als Rosa leest in een brief dat ze een levensverzekering krijgen van een ex-vriend van haar moeder, staat haar hele leven op de kop. Rosa wil van het geld van alles kopen. Maar haar moeder beslist en zegt dat ze gaan verhuizen naar Amsterdam. Hier was Rosa niet blij mee. Want Amsterdam ligt nog verder van Neuz (haar vriendje Vincent) af en kan ze weer van school veranderen. 44 Twee van haar vriendinnen heeft het moeilijk thuis: Joya die het niet goed kan vinden met haar ouders en Noa die word verliefd…..


Hiërogliefenschrift is de naam voor een van de soorten schrift die door de Egyptenaren in de oudheid werden gebruikt. De naam is van twee Griekse woorden: hiëros 'heilig' en glypho 'in steen gebeiteld'. In de tijd dat de Grieken in Egypte kwamen, werden de hiërogliefen alleen nog maar in godsdienstige teksten toegepast. Oorspronkelijk waren het echter gewone schrijftekens, die voor alle mogelijke doeleinden werden gebruikt. Al heel vroeg hebben de Egyptenaren voor het schrijven met de pen op papyrus de hiërogliefen vereenvoudigd, zodat er een schrift ontstond. Dit noemt men het hiëratisch schrift. Tenslotte werd dit schrift nog verder vereenvoudigd, zodat het ook door het gewone volk (demos) gebruikt kon worden. Zo ontstond het demotisch schrift. De hiërogliefen zijn afgeleid van een beeldschrift en sommige tekens zijn ook altijd zuiver beeldschrift gebleven. De meeste tekens kregen echter een andere betekenis. Ook kwamen er tekens om een of meer medeklinkers aan te geven. De Egyptenaren zijn heel dicht gekomen bij het ontwikkelen van een zuiver alfabetisch schrift, maar deze laatste stap hebben zij niet gezet.

Toetanchamon de farao. Toen Toetanchamon tot farao werd uitgeroepen werd al meteen begonnen met de bouw van zijn rotsgraf. Dit gebeurde door een grote rotspartij uit te hakken in het "Dal der Koningen". Hierna begon men met het inrichten van de grafkamer en het aanbrengen van heilige teksten op de muren.

PIRAMIDES. Een piramide is een driehoekig gebouw dat gebruikt voor de Egyptenaren. De eerste de piramides waren gebouwd rond 4500 jaar geleden ze werden gebouwd in 1000 jaar. Daar deden ze de farao’s in begraven. Ze geloofden dat de farao een god was, die naar de aarde was afgedaald. Na zijn dood zou de farao terugkeren naar de hemel ook bewaarden ze er offers in. De bekendste piramide is die van Gizeh vlak bij de Egyptische hoofdstad Cairo.

DOOR MAX 45


Op woensdag 21 mei ging groep 8 op schoolkamp naar Otterlo. We gingen naar De Houtkamp. Op vrijdag 23 mei was het kamp weer afgelopen.

lag dicht bij de deur. Toen de meeste meiden al sliepen waren Marije, Roos, Jaressa, Anne-Marieke Om 9 uur staan we allemaal klaar om te en VĂŠronique nog vertrekken. We hebben er allemaal zin in. wakker. Dat was Vanaf een bepaald punt verdelen we ons in rond 03:30 uur. groepjes en gaan we beginnen met een Toen waren we toch wel moe en hadden speurtocht. We hebben een route meegemet elkaar afgesproken dat we om 6 uur kregen met opdrachten. Onderweg kwamen naar de jongens zouden gaan. Heel toevallig we een soort os koe ding tegen. waren we om 06:00 uur wakker geworden Uit eindelijk kwamen we bij een punt waar maar we waren te moe en dus gingen we de speurtocht stopten. Uit de opdrachten maar weer slapen. Toen werden we om kwam een telefoonnummer die je moest 07:56 uur wakker en toen bleven we wakbellen. Vanaf dat punt kreeg je door de te- ker. lefoon aanwijzingen hoe Juf Esther kwam om 08:00 uur je verder moest. Toen precies onze kamer binnen met we aankwamen kreeg twee pannen deksels en sloeg die iedereen zijn spullen en tegen elkaar aan. Dat was het moest zijn bed opmaken. teken dat we wakker moesten Daarna mocht je iets worden. Gelukkig waren we allevoor je zelf gaan doen. maal al wakker. Toen moesten De meeste kinderen ginwe onze schoenen en iets van gen voetballen, naar de een jas aantrekken en naar buigeitjes of tafeltennissen. ten gaan want we gingen dus Juf Esther legt uit wat Toen gingen we levend gan- de laddercompetitie is. ochtend gymastiek doen. zenbord doen. Je moest in (BAALLUH!!!!!!!!!!!!!!) Toen gintweetallen met een dobbelgen we ontbijten. Daarna mocht steen gooien en naar het goede nummer je iets voor jezelf doen. Tegen 10:00 uur lopen dat ergens aan een boom hing je (ongeveer) toen gingen we een laddercommoest de vraag beantwoorden of de oppetitie doen. Daarbij moest je elkaar uitdadracht uitvoeren. gen en spelletje doen. Als je het spelletje Wie het eerst bij 100 was had gewonnen. gewonnen had mocht je jouw kaartje om Als je klaar was moest je een hut gaan bouwen. Telkens als er weer een tweetal klaar was moest die helpen om de hut verder te bouwen. Toen mocht je weer even iets voor jezelf gaan doen. 's Avonds gingen we slagballen tegen de juffen en meesters. Dat was heel erg leuk alleen jammer dat we verloren hadden. Daarna ging meester Timon een verhaal vertellen. Toen gingen we nog een ruilen met die van een ander. Na de laddernachtspel in het bos doen. competitie had je de tijd Het was toen ook heleom voor de bonte avond te maal pikken donker. oefenen (geen kamp zonder Toen gingen we naar bed. bonte avond). Daarna hadDe jongens zouden naar den we Volleybal/ ons komen maar ze kwavoetbaltoernooi. Voor de men niet dus toen ging bonteavond gingen we nog Marissa telkens vragen een bingo doen waarbij je waar ze bleven want zij opdrachten moest doen. 46


De bonteavond!!!! Dit was er allemaal te zien: - K7 met Jongens zijn gek. Spelers: Marije, Jaressa, Roos, Linda, Anne-Marieke, Celina en Dianne. - Juf Joost met liedjes. Spelers: Véronique, Marije, Jaressa, Linda, Roos, Dianne, Celina, Hilde, Anne-Marieke, Jereoen, Sven en Patrick. -Muziekquiz met oude liedjes. Spelers: Roos, Hilde en Véronique. Kandidaten: Juf Katinka, Juf Esther, Arnoud van Raaij en Hans Lagerweij. -Acro met acro-oeveningen. Spelers: Linda, Celina, Hilde en Véronique.

ke een grap uitgehaald. Ze hadden zijn gezicht vol getekend met een stift. Dat deden ze en toen gingen we dus naar de jongens toe dat was heel gezellig. Toen moesten we weer naar buiten met slagbalpalen en een korf. Wij dachten dat we in het bos gingen slagballen (in onze pyjama) maar dat was niet zo. We moesten ze overal neerzetten en toen moesten we weer terug naar het kampgebouw. We gin-Politiemannen. Voor het filmpje kijk op gen ons omkleden (en de meeste gingen geYoutube; Pulpshow Politiewijven. lijk hun tas in pakken). Daarna gingen we Spelers: Joeri, Jeroen, Mike, Sven, Elian en ontbijten. Toen moest iedereen zijn spullen Patrick. inpakken. Daarna gingen we naar de hoge -Boer jat geld. Veluwe naar het Museonder. Daar moest je Spelers: Jeroen, Mike, Sven, Elian en Paeen soort van opdrachten doen. Daarna gintrick. gen we terug, Toen gingen we lun-Quiz met chen. Daarna gingen we op weg naar moeilijk vragen. huis. We gingen Spelers: Anneeerst nog naar Marieke en Dianne. De Zanding om Kandidaten: Juf Esdaar te midgetther en Juf Katinka. golfen. Toen - Dans met mugingen we terug ziek van Belle Perez. naar school en Speler: Rianne. toen was ons - Mop uitgeschoolkamp afspeeld. gelopen. Lekker lunchen met Spelers: Ramazan, Yunus-Emre, Samet, Erbolognese chips. dal en Numan. Na de bonteavond was er nog een disco. Dit was onze kans dus we grepen hem. Jaressa, Anne-Marieke,Marije en Véronique hadden iets goeds bedacht. Ze zouden pannendeksels uit de keuken halen en die 's ochtends gebruiken om de juffen mee wakker te maken. Dat deden ze dus (het deel van de pannendeksels pakken wel, maar ze gingen de juffen niet om 06:00 wakker maken). De volgende ochtend werd Véronique als eerst om 06:30 uur wakker. Véronique maakt Jaressa, Marije, Roos en Anne-Marieke wakker om mee te gaan naar de jongens. De jongens hadden bij Mi-

Jeroen leert de geit een trucje. Voor meer foto’s kijk op: www.cavalje.nl Dan bij fotoalbum Schoolkamp 2008.

Geschreven door Véronique en Celina. 47


48

Afrika krant  

Laatste krant van schooljaar 2007-2008

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you