Dagje uit in Laag Holland - April 2022

Page 1

April, mei en juni 2022

W zulle at van n we daa een g doe s n?

Dagje uit in

17 Ontdek de Stelling van Amsterdam

Op avontuur 13 met Ducktrail

5

Gezelligheid op 20 de Koemarkt

Beleef het Ilperveld


Zovyo Baby Fashion

Hongaarse Supermarkt

Gezellig in huis

Ingrids Kaarten

Viswinkel Tenerife

De Zijden Draad

La Lupine Lingerie

AH Supermarkt

Care & Beauty Drogist

Big Bazar

Volendammer Smikkelpaleis

La Kriss Fashion

Banketbakkerij Mastenbroek

Pearle Opticiens

Putri Solo

Kapsalon ‘t Barbertje

Gean / Café Gean

Verf & Wonen Martin van Eijk

Slijterij Arthur & Co

Wijkcentrum

High 5 Fashion + Outlet

Tabac & Gifts van Oostrom

J.F. Kennedyplein, Purmerend makadowinkelcentrum makadopurmerend.nl


Online UITagenda Laag Holland biedt het hele jaar door het perfecte decor voor talloze evenementen. Wat dacht je van een heerlijk foodfestival, lekker swingen tijdens muziekevenementen, rondstruinen op één van de jaarmarkten of mee op speurtocht door de natuur? De online UITagenda staat het hele jaar rond boordevol inspiratie voor te gekke evenementen. Een divers programma waardoor er altijd wat te beleven is voor iedereen! Hier vind je de leukste evenementen in De Beemster, Edam-Volendam, Landelijk Alkmaar, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend en Waterland. Waar wacht je nog op? Neem snel een kijkje op www.laagholland.com/uitagenda Tip! Organiseer je zelf een publieksevenement? Gratis aanmelden voor de UITagenda kan via de website.

Colofon Dagje uit in Laagholland is een uitgave van Rodi Media in samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland. Het magazine verschijnt drie keer per jaar. Rodi Media, 0299-393348, dagjeuitinlaagholland@rodi.nl Renée Koopman Alice Dusselaar, Nicole Klaver, Shirley Benoit, Renée Koopman Vormgeving: Rodi Media Fotografie: Klaas Ros, Amsterdam & Partners, Creativebros, Eric van Poppel, Martin van Lokven, Donna Haklander, Femke Pluijm, Eliane Roest, Pim de Vries, Gemeente Purmerend, Nander de Wijk, SHH, M L Slot-Dekker, Dennis A-Tjak, Rick Akkerman, Femke Wijnja, Monique Jongen, Rolinda Windhorst Fotografie, Dutchfoto en Justin Jutte. Oplage: 95.400 ex Beets, Broek in Waterland, Castricum, De Rijp, De Woude, Den Ilp, Driehuizen, Edam, Graft, Grootschermer, Hobrede, Ilpendam, Katwoude, Kwadijk, Landsmeer, Limmen, Marken, Markenbinnen, Middelie, Middenbeemster, Monnickendam, Noordbeemster, Oosthuizen, Oostknollendam, Oostzaan, Oterleek, Overleek/Kloosterdijk, Oost-Graftdijk, Purmer, Purmerend, Purmerland, Schardam, Schermerhorn, Starnmeer, Stompetoren, ’t Schouw, Uitdam, Uitgeest, Volendam, Warder, Watergang, Westbeemster, West-Graftdijk, Wormer, Zuiderwoude, Zuidoostbeemster en Zuidschermer. Uitgever: Redactie: Verkoop:

Lente in

Laag Holland Joepie, het is weer volop lente in Laag Holland! Dit kan maar één ding betekenen: de natuur ontwaakt uit haar winterslaap en trakteert ons op prachtige groene weilanden, geurige bloemen en nieuw leven. De terrassen vullen zich op een mooie lentedag met vrolijke gezichten, de boerenstalletjes pronken rijkelijk langs de weg en met de versoepelingen lijkt er ein-de-lijk weer ruimte voor evenementen en cultureel genieten! De ondernemers in de regio staan te trappelen om ons allemaal weer te ontvangen! Daarom presenteren wij vanaf nu ‘Dagje uit in Laag Holland’ in een extra grote en rijk gevulde oplage én in een groter verspreidingsgebied. Deze editie staat boordevol tips voor activiteiten die je dichtbij huis kunt ondernemen. Doordeweeks, in het weekend of tijdens bijvoorbeeld de meivakantie. Van heerlijk varen tot een museumbezoek. De fijnste tips voor een mooie routes en van de smakelijkste adresjes! Met deze tips kun je zeker het hele voorjaar, en ook ver daarna, op pad in je eigen regio zonder je te vervelen! Waar wacht je nog op? Geniet van Laag Holland, veel plezier!

Shirley Benoit directeur

John Bontje eindredacteur

Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding van de uitgever.

Dagje uit in Laag Holland

3


ITALIAANSE SPECIALITEITEN

Elke maand een nieuwe kaart

Deze maand weer drie nieuwe vooren hoofdgerechten en twee desserts op het menu! Naast onze basiskaart vol met La Galera-klassiekers natuurlijk... Deze gerechten worden geïnspireerd door de jaargetijden en zullen door onze koks met prachtige seizoensproducten bereid worden. Gevangenpoortsteeg 1 - 1135 AD Edam 0299 - 37 19 71 • reserveren@lagalera.nl • maandag gesloten VOOR DE MENUKAART ZIE LAGALERA.NL

Massage Opleidingen Lian Bart

Cursuslocatie: Centrum Oase - Purmerend

OPEN-AVOND: Dinsdag 7 juni 19.30 - 21.00 uur Cursusaanbod 2022

TEVENS UNIEKE FEESTLOCATIE Nes 204, 1693 CN • Onderdijk (gem Medemblik) 06-44898915 • info@wataars.nl • www.wataars.nl

• Aromatherapie • Bindweefselmassage • Blessurepreventie • Buikmassage • Cupping Massage • Fullbody Wellnessmassage • Gezichtsmassage • Hamam Massage • Handreflexzonemassage • Honingmassage • Hotstone Massage • Kinesiotaping • Manuele Lymfe Drainage • Ontspanningsmassage • Oorreflexzone Massage • Reanimatie • Sportmassage • Sporttherapeut • Stoelmassage • Wellness-therapeut Voor informatie:

www.lianbart.nl tel: 06-22316365

Massage Opleidingen Lian Bart is lid van de V.O.S., erkend door de N.B.S.M. en ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs


Beleef het

Ilperveld

Met de skyline van Amsterdam op de achtergrond ervaar je in het Ilperveld de definitie van rust en ruimte! Een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen, fluitende weidevogels en grazend vee. Hier is het op en top genieten voor de natuurliefhebber. Dankzij Landschap Noord-Holland is de schoonheid van het Ilperveld op verschillende manieren te beleven. Vaarexcursies met gids Vanaf begin april t/m eind september organiseert Landschap Noord-Holland elke zondagmiddag vaarexcursies door het Ilperveld voor slechts € 10,00 à € 15,00 per persoon. Tijdens de vaarexcursie neemt de schipper je mee langs de mooiste plekjes en vertelt de gids je alles over dit prachtige veenweidelandschap. Aanmelden voor excursies kan via gaatumee.nl Fluisterboot, kano en roeiboot verhuur Wil je op eigen houtje het Ilperveld ervaren? Huur dan (van april t/m september) een bootje van Landschap Noord-Holland bij het bezoekerscentrum en ontdek de geheimzinnige waterwereld van het Ilperveld. Geruisloos door het water beleef je het natuurgebied in zijn puurste vorm. Zie de weidevogels wroeten in het gras, roofvogels rondvliegen over de velden en hoor het wuiven van het riet. Dit is pas écht genieten! Vogels spotten in de vogelkijkhut Voor weide- en rietvogels is het Ilperveld een geliefde

plek. Terwijl de grutto, kievit en tureluur zich helemaal thuis voelen op de boerenpercelen hebben de roerdomp, rietzanger en blauwborst hun plek gevonden in de rietvelden. Eén plek waar deze prachtige vogels allemaal samen komen is bij de vogelkijkhut bij het bezoekerscentrum. Neem plaats in de hut en open één van de luikjes en geniet in alle rust van de natuur! Fiets-vaarexcursie 2e Paasdag Op 2e Paasdag, maandag 18 april, organiseren Landschap Noord-Holland en Bureau Toerisme Laag Holland in samenwerking met de gemeente Landsmeer en diverse ondernemers de unieke fiets-vaarexcursie ‘Ontdek & proef de natuur van Landsmeer’. Met deze excursie maak je op een leuke manier kennis met het unieke landschap, de bijzondere verhalen en smaken van Landsmeer. Van een bezoek aan de natuurboerderij tot een boottocht met gids door het Ilperveld en een uitgestippelde fietsroute inclusief een heerlijke horeca stop. Dit complete dagje uit met oog voor natuur en cultuur wil je niet missen! Voor meer informatie over de tijdssloten en prijzen van de Fiets-vaarexcursie ga je naar gaatumee.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

5


Jacobs Hoeve heetuin Katwoude

j, stal en kaaswinkel · Hoogedijk 8 · Katwoude

oo•�

#henriwillig www.henriwi Il ig.com

Jacobs Hoeve Theetuin Katwoude

acobs Hoeve etuin Katwoudeg

Kaasmakerij, stal en kaaswinkel · Hoogedijk 8 · Katwoude Visit US

�'W

en kaaswinkel · Hoogedijk 8 · Katwoude

www Jacobs Hoev oo•� Theetuin Katwo

#henriwillig Kaasmakerij, stal en kaaswinkel · Hooge www.henriwi Il ig.com


Fort K’IJK

cultuur, natuur en zorg onder één dak

Suppen in de

Eilandspolder

Verscholen tussen de weilanden van Uitgeest ligt Fort K’IJK. Jarenlang werd dit fort van de Stelling van Amsterdam gebruikt als vestingwerk, fortwachterswoning en genieloods. Maar vandaag de dag verzamelen cultuur, natuur en zorg zich hier onder één dak!

In grote getalen hebben grutto’s, wulpen, lepelaars en rietzangers al hun weg naar de Eilandspolder weten te vinden. Maar ook jij kunt hier in alle rust genieten van het uitgestrekte veenweidegebied met eindeloze vergezichten. Dit waterrijke natuurgebied leent zich namelijk perfect voor prachtige suptochten. Sup Schermer biedt verschillende mogelijkheden om op een ludieke en sportieve manier op avontuur te gaan.

In en rondom het fort is veel leuks te beleven. Met een audiotour neemt Landschap Noord-Holland je mee door het museum en vertelt je alles over de Stelling van Amsterdam, de omliggende natuur en het landschap. Na een bezoek aan het museum kan je in het theehuis genieten van een kop koffie of thee. Naast een mooie horecalocatie, is het theehuis de perfecte dagbesteding voor een groep (jong) volwassenen met autisme. Zij wonen hier sinds de renovatie door Stadsherstel Amsterdam en worden door de Heeren van Zorg begeleid in hun proces naar zelfstandigheid. Bijzonder toch!

Het aanbod varieert van rustgevende toertochten tot actievere sessies. Tip: op aanvraag kun je zelfs mee op een suptocht tijdens de zonsop- of ondergang. Zo kom je pas echt tot rust. Is jouw trouwe viervoeter ook zo dol op water? Dan is de hondensup een absolute aanrader!

Ook veel mooie fiets- en wandelroutes nemen je mee langs Fort K’IJK, waardoor het een mooie plek is om even te pauzeren. Neem tijdens deze tussenstop zeker eens een kijkje in de K’IJK-koepel. Op de plek waar de voormalige hefkoepel stond heb je nu een prachtig uitzicht over het oer-Hollandse landschap.

Voor degene die op zoek is naar iets meer uitdaging organiseert SUP Schermer sportlessen op het supboard. Van Paddle Fit en Bootcamps tot Yoga en Pilates, het kan allemaal. Ga je liever zelf op pad? Huur dan een supboard en maak je eigen suptocht. Franca vertelt je met alle liefde over de mooiste plekjes en routes door de Eilandspolder. Misschien tref je onderweg wel een fijne horecagelegenheid voor een welverdiende pauze. supschermer.nl

Benieuwd wat er nog meer te beleven is bij Fort K’IJK? Ga dan naar fortkijk.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

7


De Admiral 4.85 Lounge heeft een moderne uitstraling en vormgeving.

Admiral 4.85 Lounge echt geheel vaarklaar: De sloep is voorzien van zeer hoge rugleuningen van wel 39cm hoog wat uniek is in deze klasse.

Wij zetten, ontwerpen en drukken uw zakelijk-, reclame- en familie drukwerk tegen zéér aantrekkelijke prijzen! U kunt bij ons ook terecht voor het ontwerpen van uw logo of huisstijl, voor uw zwart-wit en kleurafdrukken, flyers, folders en boekprodukties.

Voorin heeft u een gezellige rondzit voor wel 5 personen,die tevens om te bouwen is naar een comfortabel uitneembaar zonnedek. Wij bieden deze sloep echt vaarklaar aan: inclusief: • Suzuki15pk • Buiskap met achterkleed

• Teaklook vloer Scm motor slot • Voque kussen set en 12 volt aansluiting.

Lengte 4.80 meter Breedte 2.00 meter diepgang slechts 0.35 meter

VAARKLAAR VOOR € 16.500,-

Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur.

Bezoek ook eens onze website:

www.zaansprint.nl

zaanweg 21, 1521 dk wormerveer telefoon 075 628 84 61 - info@zaansprint.nl

Veerdijk 26, Wormer, T 075 - 6406309, www.watersportcentrum-wormer.nl


De Beemster en de Purmer 400 jaar

droge voeten

P3 Purmerend

“popt op” deze zomer

In de maanden juli en augustus gaat P3 Purmerend naar buiten! Op 22, 23 en 24 juli wordt ‘Camping in het fruit’ in de Zuidoostbeemster omgetoverd tot een kleinschalig festivalterrein. Het hele weekend kun je je hier laten onderdompelen in muziek en creativiteit. Overdag worden de leukste activiteiten georganiseerd zoals yoga, workshops, kindervoorstellingen en een muzikale wandeling. Geniet ’s avonds van een heerlijk diner in Franse stijl met een muzikale omlijsting van Franse chansons met Fleur en The Color Collection, Peu de Feu en Tess Merlot. Ook zijn er het hele weekend optredens van Judy Blank, The Dawn Brothers en Remme en eindigt de avond met kampvuursessies en een Silent Disco. Op zaterdag 20 en 27 augustus kun je in de intieme setting van het Amfitheater in het Leeghwaterpark luisteren naar optredens van Antoon en Hang Youth. Zing mee met Antoon’s bekende hits als ‘Hyperventilatie’, ‘Vluchtstrook’ en zijn nieuwste track ‘Hallo’ of ga los op nummers als ‘Belastingdienst’ en ‘Boel aan de hand’ van Hang Youth.

Dit jaar staat in het teken van twee belangrijke momenten voor Purmerend: droogmakerij de Beemster fuseert met de stad en de Purmer bestaat 400 jaar. Daar waar je in de gemeente Purmerend nu heerlijk kunt wonen, werken en recreëren, stond je vroeger in het water. Kun je het je nog voorstellen? Het Purmerends Museum viert deze momenten met de tentoonstelling ‘De Beemster en de Purmer - 400 jaar droge voeten’, die tot en met 28 augustus is te zien. De tentoonstelling neemt je mee in het verleden van de droogmakerijen. Zo kom je erachter waarom deze meren werden leeggepompt en hoe deze enorme klus jaren geleden werd geklaard. Oh en Jan Adriaansz. Leeghwater, zegt die naam je al iets? Naast het verleden kijkt het museum ook op een interactieve manier naar het heden en de toekomst van het gebied. Maak bijvoorbeeld kennis met acht inwoners uit de gemeente of geef zelf aan wat jij belangrijk vindt voor het gebied. Wandel voor de ultieme beleving met je smartphone door de tentoonstelling en maak kennis met de levensechte hologrammen van Leeghwater en landmeter Sinck. Ook kun je via 3D technologie virtueel in een poldermolen stappen en alle verdiepingen van de molen bekijken. purmerendsmuseum.nl

Ga voor meer informatie en tickets naar p3purmerend.nl Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

9


ting €75 korting r o k €75 orting €75 k orting €100 k rting o €100 k rting €100 ko

GELD BESPAREN? GELD Uw woningBESPAREN? kan energiezuiniger! GELD Uw woningBESPAREN? kan energiezuiniger!

Wijn, delicatessen en relatiegeschenken

Uw woning kan energiezuiniger!

Van de lekkerste wijnen en kazen, tot de Wijn, delicatessen en Wijn, delicatessen smaakvolste delicatessen en dat allemaalen in het centrum van Purmerend! relatiegeschenken relatiegeschenken Wijn, delicatessen

en Van de wijnen en kazen, kazen, tot tot de de n, delicatessen en Van de lekkerste Van de lekkerste lekkerste wijnen en Wijn, delicatessen en relatiegeschenken smaakvolste delicatessen en dat allemaal in smaakvolste delicatessen entot datde allemaal in wijnen en kazen, het centrum Purmerend! elatiegeschenken het centrum van van Purmerend! relatiegeschenken smaakvolste delicatessen Willem Eggertstraat 7 | 1441 CH Purmerend

www.smaakvantweeshuys.nl | winkel@smaakvantweeshuys.nl @smaak_van_t_weeshuys

POWERED BY: POWERED BY:

BuitenkraanService. POWERED BY: POWERED BY: POWERED BY: POWERED BY:

Van deallemaal lekkerste Willem Eggertstraat 77 | | 1441 1441 CH CH Purmerend dat in Purmerend hetwijnen en kazen, tot de Willemen Eggertstraat ekkerste en van kazen, tot de smaakvolste delicatessen en dat allemaal in centrum Purmerend! Vanwww.smaakvantweeshuys.nl dewijnen lekkerste wijnen enA kazen, tot de | winkel@smaakvantweeshuys.nl W T E R G A N G www.smaakvantweeshuys.nl | winkel@smaakvantweeshuys.nl te delicatessen en het datWcentrum allemaal in A T Een R Gdat Avan N allemaal G Purmerend! @smaak_van_t_weeshuys @smaak_van_t_weeshuys smaakvolste delicatessen in Wijn, delicatessen en Willem Eggertstraat centrumhet van Purmerend! WRGA7N TAEGNR GGWAANTGE R G A N G WWillem A W TNvan ARTNG G centrum WE EEGRA A 7NG W A Trelatiegeschenken W ER AG TA ER GAATPurmerend! A T CH E R Purmerend GANG Eggertstraat |W1441 1441 CH Purmerend BuitenkraanService.nl de lekkerste en kazen, W AtotT RGANG Eggertstraat 7 Van | 1441 WCHAPurmerend W Twijnen EAAR T ER A R GdeNEG A W T EG G AN G N GW A T E R G A N G POWERED BY:

BuitenkraanService.nl BuitenkraanService. BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanServ BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanServ BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService Willem Eggertstraat 7 | 1441 CH Purmerend POWERED BY: POWERED BY:

ing €75 kort ing €75 kortrting ko €1500 korting €7 ing rt €100 ko rting €100 ko

BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl www.smaakvantweeshuys.nl winkel@smaakvantweeshuys.nl W AW T EART GEINSTALLATIE A RN G |G ABuitenkraanService.nl N GW A T E R G A N G

smaakvolste en N datG allemaal in W A T E R G A N G W ATW E RAdelicatessen G TA ER N GA INSTALLATIE het centrum van Purmerend!

INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE INCL. MATERIAAL www.bksspouwisolatie.nl INSTALLATIE www.bksspouwisolatie.nl INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE 06 - 26 35 42 53 | info@bkbbouw.nl INCL. INCL. MATERIAAL INCL. MATERIAAL INCL. MATERIAAL INCL. MATERIAAL www.bksspouwisolatie.nl 1MATERIAAL JAAR GARANTIE INSTALLATIE

W Willem ATW EEggertstraat RA G TA ER N G A@smaak_van_t_weeshuys NPurmerend G WAT E R G A N G 7 | 1441 CH antweeshuys.nl | winkel@smaakvantweeshuys.nl

BuitenkraanServ INCL. MATERIAAL BuitenkraanService.nl BuitenkraanServ GARANTIE W A1TJAAR ERGA NG BuitenkraanServic BuitenkraanService.nl 1 JAAR GARANTIE

www.smaakvantweeshuys.nl | winkel@smaakvantweeshuys.nl @smaak_van_t_weeshuys www.smaakvantweeshuys.nl | winkel@smaakvantweeshuys.nl @smaak_van_t_weeshuys INSTALLATIE @smaak_van_t_weeshuys

POWERED BY:

POWERED BY: POWERED BY:

BY: POWERED POWERED BY:

- 26 35 42 53 | info@bkbbouw.nl INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE06 INCL. MATERIAAL 06 - 26 35 42 53 | info@bkbbouw.nl INCL. INCL. MATERIAAL INCL. MATERIAAL 1 JAAR 1 JAAR GARANTIE GARANTIE 1 JAAR GARANTIE 1MATERIAAL JAAR GARANTIE incl. MATERIAAL INCL. INCL. MATERIAAL MATERIAAL INCL. INCL. 1 JAAR BTW 40,-MATERIAAL 2GARANTIE POWERED BY:

POWERED BY:

POWERED BY:

POWERED BY:

,- GGARANTIE BuitenkraanService.nl 400,-R 2E W A T E ANG 1 JAAR 4 2 W A T R WAT E R G A N G G A N G

1 JAAR GARANTIE incl.A N incl.G 1 JAAR incl. W1AJAAR TGARANTIE E R GARANTIE G incl. 1 JAAR 1 JAAR GARANTIE GARANTIE BT 02,-4 0W,- BTW 1 JAAR 24GARANTIE 240,- BTW l. W incBT

240,06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl 1 BUITENKRAAN BTW ,,0 0 4 4 2 2 , 11 06 83 11 29 83 71 29 | 71 info@buitenkraanservice.nl | info@buitenkraanservice.nl 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl 0 0606 1106 83 11 29 83 71 29 | 71 info@buitenkraanservice.nl | info@buitenkraanservice.nl 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl INSTALLATIE 24 W A06 E0 R A,,,-N71G | 029 4 22T4411 ,-83 02 4G0 2

BTW

cl. info@buitenkraanservice.nl BTW ,-. ininc BTW BTW 24204,-0incl 06 1106 8311 2983 7129 |71 info@buitenkraanservice.nl | info@buitenkraanservice.nl 06 11 83 29 71 inc | l.ininfo@buitenkraanservice.nl cl. 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl incl.

. incl BTW BTW

incl.

l.

incl BT. W BTW

* Op voor- en achtergevel, leidingwerk door kruipruimte incl. materiaal

. in BTclW btw

BuitenkraanService.nl INSTALLATIE INSTALLATIE 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservic INSTALLATIE W A T E R G A N BuitenkraanService.nl G BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl 2 BUITENKRANEN BuitenkraanService.nl cl. 71 in INCL. MATERIAAL BuitenkraanService.nl INSTALLATIE 06 11 06 83 11 29 83 71 29 71|29 06 info@buitenkraanservice.nl |11 info@buitenkraanservice.nl 83 29 | info@buitenkraa 06 11 83 | info@buitenkraanservice.nl * Op WvoorATW Een RAachtergevel, G TA E INSTALLATIE R N NE G W A71 T71 E R G A N G w info@buitenkraanservic bt , WGAAT11 R G83 A N BuitenkraanService.nl G29 BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl 0 06 | 9 3 INCL. W29 AMATERIAAL T 71 E29 R G71 A| N Ginfo@buitenkraanservice.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl BuitenkraanService.nl 06 11 06 83 11 83 06 |11 info@buitenkraanservice.nl 83N29 71 | info@buitenkraanserv leidingwerk door incl. materiaal WINCL. A11 TW E RA83 G Tkruipruimte A ER N29 GMATERIAAL A N71 G W06 A Tinfo@buitenkraanservice.nl E|11 RGA G 29 71 06 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl 83 | info@buitenkraa W A1 TW E JAAR RA G TA E INCL. R N G A NGARANTIE G WMATERIAAL AT E R G A N G INSTALLATIE 1 BUITENKRAAN INCL. MATERIAAL 1INSTALLATIE JAAR GARANTIE incl. INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE INCL. MATERIAAL & 1 BUITENSTOPCONTACT 1 JAAR GARANTIE , INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE 425 btw INSTALLATIE INCL. MATERIAAL * Op voor- en achtergevel, incl. INCL. MATERIAAL INSTALLATIE INSTALLATIE INSTALLATIE INCL. INCL. MATERIAAL MATERIAAL INCL. MATERIAAL l. W MATERIAAL leidingwerk door kruipruimte incl.0 materiaal inc 1INCL. JAAR GARANTIE BT INCL. INCL. MATERIAAL MATERIAAL INCL. ,4 2 1 JAAR GARANTIE MATERIAAL W BT ,1 JAAR GARANTIE 240GARANTIE 1 JAAR cl. INCL. INCL. MATERIAAL MATERIAAL INCL. MATERIAAL 1 JAAR 1 JAAR GARANTIE GARANTIE 1inJAAR GARANTIE

1 2JAAR 40,- GARANTIE ,0 ,4 0 2 4 2 ,,,0 0 0 4 4 4 2 2 2 incl. 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl 2 BUITENKRANEN & 1 JAAR 1 JAAR GARANTIE GARANTIE 1 JAAR incl. BTW GARANTIE 1 JAAR GARANTIE btw , inc l. l.650 2 BUITENSTOPCONTACTEN inc 1 JAAR 1 JAAR GARANTIE GARANTIE 1 JAAR GARANTIE W BT ,0 l. l. 4 BTW inc inc ,2 4. 0 incl. incl. incl. 2incl * Op zowel voorals achtergevel, W,BT BTW BTW ,,,- in BTW BTW BTW 0 0 0 ,4 4 4 0 0 0 4 4 2 2 2 2 2 . cl. clin incl. 0611 1183 83kruipruimte 29 71 71incl. materiaal | | 0info@buitenkraanservice.nl 06 29 info@buitenkraanservice.nl leidingwerk door W BT ,W l. l. l. BT inc inc BTW 2inc4 W W W BT

BT

240,BT

06 11 11 83 83 29 71 | | info@buitenkraanservice.nl 06 29 71 info@buitenkraanservice.nl 11 06 83 11 29 83 71 29 |71 |71 info@buitenkraanservice.nl || info@buitenkraanservice.nl 06 7171| |info@buitenkraanservice.nl 0606 1106 83 11 29 83 71 29 info@buitenkraanservice.nl info@buitenkraanservice.nl 06111183832929 info@buitenkraanservice.nl BTW 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl 06 1106 8311 2983 7129 |71 info@buitenkraanservice.nl | info@buitenkraanservice.nl 06 11 83 29 71 | info@buitenkraanservice.nl


3x

Lekker eten Vers van de boerderij in de box..

Culinair genieten op de boerderij

Na een pop-up winkel in de hooischuur, een heerlijke zomer met de foodtruck en de winterstal tussen de koeien en schapen, is Boerderijbox uitgegroeid tot een heuse landwinkel (Nieuwe Gouw 51, Ransdorp). Iedere zaterdag en zondag kun je hier van 12:00 tot 17:00 terecht voor de lekkerste producten van eigen boerderij en uit de directe omgeving. Kun je niet wachten tot thuis? Neem dan plaats aan de ‘aanschuiftafel’ en geniet bijvoorbeeld van een brioche van zuurdesem met kroketten van wilde gans! E-mail: boerderijbox@gmail.com Instagram: @boerderijbox

Genieten bij Theetuin Katwoude

Ontspannen in de theetuin

Op één van de mooiste plekjes in Waterland ligt Theetuin Katwoude. Van donderdag t/m zondag kun je hier op het ruime terras genieten van overheerlijk huisgemaakt gebak, rijkbelegede broodjes en (borrel)hapjes. Terwijl de volwassenen ontspannen op het terras kunnen de kinderen zich zowel binnen als buiten vermaken met de vele spellen en speeltoestellen. Tijd voor een feestje? Vier het bij Theetuin Katwoude en huur de theetuin af voor jouw bruiloft, jubileum of verjaardagsfeestje. theetuinkatwoude.nl

Uit met de sfeer van thuis!

Ouderwetse gezelligheid en lekker eten bij ‘Wapen van Ilpendam’

Voor een avondje ouderwetse gezelligheid ben je bij eetcafé ‘Het Wapen van Ilpendam’ aan het goede adres. Met honderden oude foto’s, plakkaten en muziekinstrumenten aan de muur kijk je je ogen uit. Hier maak je een reis terug in de tijd, maar dan met de smaken van nu. Ook voor een lekkere lunch of diner staan de trotse eigenaren Janny, Marjolein en Hans voor je klaar. Dus kom gezellig langs en vergeet vooral niet te genieten! wapenvanilpendam.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

11


Op zoek naar

aeën en dieën (34 km) Eén van de mooiste fietsroutes van Waterland is misschien wel de Aeën en Dieënroute. Laat je meenemen door het open veenweidegebied van Waterland-Oost. Hier kronkelen de stroomgeulen van oude veenriviertjes door het landschap en geniet je van de langgerekte lintdorpen in Waterlandse stijl. Met zijn bloemrijke graslanden, wuivende rietkragen en grote waterplassen is het gebied rijk aan natuur. In deze tijd van het jaar is het gebied een favoriete plek van weidevogels. Kieviten, grutto’s, tureluurs en kemphanen voelen zich hier helemaal thuis waardoor vogelliefhebbers hier hun hart kunnen ophalen. Leuk aan deze route, is dat de geschiedenis van het gebied nog steeds goed zichtbaar is in het landschap. Duizend jaar geleden liepen de smalle riviertjes hier tussen de dikke veenmoskussens, maar door de ontginging van het gebied veranderde dit volkomen. Het veen zakte vele meters in waardoor de Zuiderzee meer grip kreeg op het land en zijn sporen achter liet in het landschap. Vele Waterlandse meren en de aeën en dieën ontstonden: veenriviertjes die zich konden verbreedden door al het binnenstromende water. Deze

12

Dagje uit in Laag Holland

oude veenriviertjes kun je vandaag de dag herkennen aan het rietmoeras langs de oevers. Onze Waterlandse voorouders hebben eeuwenlang flink geleden onder alle dijkdoorbraken en overstromingen. Om zich tegen het water te beschermen gingen de boeren op verhogingen wonen, veenterpen genoemd. Sommige van deze veenterpen kun je nog steeds in het landschap herkennen als kleine bulten. In de dorpen langs de route herinneren ook de vele houten huizen en bruggen, gebouwd in de typisch Waterlandse stijl, je aan vroegere tijden. Zin om het verhaal van het Waterlandse landschap te ontdekken? Spring dan snel op de fiets en vind al deze bijzondere elementen terug in het landschap. Kijk voor meer fiets- en wandelroutes op: laagholland.com/wat-te-doen/fietsen-wandelen

Meer tips? Scan mij


Theetuin Overleek

een oase van rust Een unieke plek in Waterland, dat is Theetuin Overleek. Direct aan het water en omringd door het veenlandschap vind je hier een oase van rust. En dat op slechts 15 minuten van Amsterdam! Op een mooie (lente)dag is het één en al gezelligheid in de theetuin.

Op avontuur met

Ducktrail!

Een unieke manier om het Laag Hollandse landschap te ontdekken is met één van de vrolijk gekleurde Eenden van Ducktrail. Kikkergroen, knaloranje of met roze en rode hartjes, met 40 verschillende soorten kleuren heeft iedereen wel een favoriet. Bij mooi weer gaat het dak eraf en rijd je in een échte cabrio! Voor een compleet dagje uit met vrienden, familie of collega’s heeft Ducktrail verschillende routes uitgestippeld. Rijd bijvoorbeeld de Zuiderzeeroute en maak kennis met pittoreske plaatsen als Edam, Monnickendam en Broek in Waterland of ga voor de Fortenrally en laat je meevoeren langs maar liefst 13 forten van de Stelling van Amsterdam. Zin om de smaken van de Beemster te ontdekken? Dan is de Eendentour ‘Proef de Beemster’ echt iets voor jou! Cruise langs de boerderijwinkels van de Beemster en vul jouw (koel)tas met de lekkerste streekproducten. Natuurlijk kun je ook zelf je route uitstippelen langs jouw favoriete plekken van de regio. Eén ding is in ieder geval zeker: dit wordt een avontuur om nooit te vergeten! ducktrail.nl

Terwijl de kinderen met leeftijdsgenootjes spelen in de speeltuin kun jij genieten van de menukaart. Als je kunt kiezen tenminste…. Want of het nou de verse (seizoens)taarten zijn of de sandwiches, scones en limonades: zo’n beetje alles wat uit de keuken komt is homemade en smaakt voortreffelijk. Zie vanaf de veranda de (fluister)bootjes af- en aanmeren of huur bij Theetuin Overleek zelf een fluisterbootje en ga het water op. Vaar door smalle slootjes, over kleine meren, langs grazende koeien en door de idyllische dorpen Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam. Wil je al het lekkers van Theetuin Overleek mee aan boord? Reserveer dan al vanaf € 15,50 p.p. een heerlijke picknick to go! Tip: speciaal voor de kids heeft Theetuin Overleek een spannende kinderspeurtocht voor op het water met schatkaart en uitdagende missies. Lukt het jou de code te kraken? theetuinoverleek.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

13


Bakkerijmuseum

Medemblik

useum ereen! m e t s r d ke Het lek derland voor ie van Ne

De biologische slager in de regio Lekker eten met een geweten!

Nieuwstraat 6 en 8, 1671 BD Medemblik 0227-545014 - www.deoudebakkerij.nl

LEEUWERIKPLEIN 16 WINKELCENTRUM OVERWHERE 0299-429784 www.natuurslagerijgervandergragt.nl

The Gentleman

€ 189

The Love Boat

€ 149

per dag

per dag

Dorpsstraat 73 1452 PJ Ilpendam info@bootjehurenwaterland.nl 020-737 26 56 of 06-44 83 88 45

www.bootjehurenwaterland.nl


Meer weten, zien en beleven in

Waterlandsmuseum de Speeltoren

Kanoën door het

Wormer- en Jisperveld

Tussen Wormer en De Beemster ligt het grootste aaneengesloten veenweidegebied van WestEuropa: het Wormer- en Jisperveld. Een wirwar van boerenslootjes, weilanden en rietkragen vormen samen dit unieke landschap. In het veld bruist het van leven! In het voorjaar strijken tientallen weidevogels als de grutto, kievit, tureluur, scholekster en graspieper neer op de honderden (w)eilandjes voor het broedseizoen. Maar ook roofvogels als de buizerd, slechtvalk en kiekendief zweven jagend boven de velden. Een leuke manier om kennis te maken met dit unieke landschap is per kano. Huur een kano bij kanocentrum Arjan Bloem in Wormer of De Zwethoeve in Jisp en bepaal je eigen route aan de hand van de knooppunten van het kanoroutenetwerk. Al varend tussen de honderden (w)eilandjes geniet je van de prachtige natuur en uitzichten met hier en daar een klein molentje. Tot op vandaag de dag zijn deze ‘weidemolentjes’ belangrijk voor het beheren en in stand houden van het waterpeil in het veenweidegebied. Bijzonder toch?

Staat er binnenkort een dagje Monnickendam op de planning? Combineer deze dan met een bezoek aan het Waterlandsmuseum de Speeltoren. Op een leuke en interactieve manier kom je hier meer te weten over de Speeltoren en het wondermooie Waterland. De compleet vernieuwde Carillonzaal onthult alles van de eeuwenoude Speeltoren. In een spectaculaire film worden de technische hoogstandjes in beeld gebracht en maak je een reis door het binnenste van de Speeltoren, zoals nog niet eerder te zien was. Zelf een Carillon bespelen? Dat kan op de nagebouwde beiaard! Verderop in het museum word je meegenomen door de 2000-jarige ontstaansgeschiedenis van ons kikkerland en herleef je aan de hand van historische vondsten de tijden van weleer. Tot 11 juli is de tijdelijke tentoonstelling ‘Polderen of verzuipen’ te zien waar je meer komt te weten over de drooglegging van de Purmer, nu precies 400 jaar geleden. Tip: op de Juniorzolder kunnen de kinderen eindeloos speuren en ontdekken. Vind jij de juiste combinaties van de memorykast of neem je een kijkje in het ontdekhuisje? Voor meer informatie en de openingstijden ga je naar despeeltoren.nl

Onlangs is de knooppuntenkaart Wormer- en Jisperveld vernieuwd met diverse routes, aanlegplekken, weidemolens en andere bijzonderheden. Zo is het nog makkelijker om het Wormer- en Jisperveld per kano te ontdekken. Voor meer informatie en de knooppuntenkaart ga je naar bezoekwormerland.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

15


De Beemster en de Purmer 400 jaar droge voeten

Een straatlengte slaapcomfort

www.hellenbergwonen.nl Achterdijk 12 Purmerend

26 feb – 28 aug 2022

0299-428 360

ww ww ww .fi.efitestascaccucsuesrevrivciec.en.lnl

enrieee nn et v enrec auc'css ue'sn eon arc dsee rs .nl ww w e r i wijw leijvlee.rvef rens vriesa eirsec anccu plov apdle van bijna alle merken e-bikes van bijna alle merken e-bikes

wij leveren en reviseren accu's en opladers van bijna alle merken e-bikes (afbeelding) (afbeelding)

(afbeelding)

Wagenweg 7 - Purmerend Wagenweg 7 - Purmerend T (0299) 423500 T (0299) 423500 info@fietsaccuservice.nl info@fietsaccuservice.nl


Stelling van Amsterdam

Een stadsmuur van water Een 135 kilometer lange verdedigingslinie van maar liefst 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen ter bescherming van Amsterdam, dat is de Stelling van Amsterdam. Een bijzonder harnas rond de hoofdstad, zodat in tijden van oorlog het leger, de regering en het koningshuis zich hier konden terugtrekken. Dat was de gedachte toen het vaderlands Departement van Oorlog eind negentiende eeuw besloot om de ingenieuze verdedigingslinie rondom Amsterdam te ontwikkelen. Een vochtig harnas, dat wel, want de vijand werd – zodra hij zich zou aandienen – de toegang tot de hoofdstad ontzegd door misschien wel het grootste wapen van de Stelling: het water. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie wel 40 – 50 cm onder water worden gezet. Net te ondiep voor schepen en te diep voor paard en man. Maar de Stelling van Amsterdam werd met de komst van het vliegtuig ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig voor ons! Want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal ongeschonden forten en enorm aanbod aan ongerepte natuur. De kans is groot dat je zo’n fort dichtbij huis kunt ontdekken. Want verscholen in het Laag Hollandse landschap vind je maar liefst negen forten van de Stelling van Amsterdam. In en rondom een

aantal van deze forten is het verhaal van de verdedigingslinie nog goed te beleven. Bezoek bijvoorbeeld Fort bij Edam, een goed geconserveerd fort en een fantastische plek om rond te dwalen of kijk je ogen uit tijdens een rondleiding door Fort bij Spijkerboor. In het belevingscentrum van Fort K’ijk komt de natuur en het strategische landschap in de Stelling echt tot leven. Wil je meer weten over de militaire geschiedenis? Neem dan een kijkje in het Militair Museum van Fort aan de Ham. Oud en nieuw komen samen in Fort bij Markenbinnen. Vandaag de dag kun je hier genieten van een spannende escaperoom in de sfeer van het fort, een actief potje lasergamen of een rondleiding door het fort. Weetje: de Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en vormt sinds vorig jaar samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinies één UNESCO Werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies. stellingvanamsterdam.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

17


NAJAARSAANBIEDING!

Prime E+1 bij Dral! GAZELLE MAKKI

4799,-

v.a .

Wij hebben nog voldoende voorraad E-Bike! GAZELLE, SPARTA, GIANT, KOGA!! DRAL FIETSEN OOSTZAAN Krachtige Yamaha middenmotor Speciale actieprijs: Accu totVOOR 500Wh EEN LEUKE OCCASSION KIJK van € 2.999,- voor:OP : Verkrijgbaar in heren- en damesuitvoering In de kleur donkerblauw Zonder tassen (Zolang de voorraad strekt.)

• • •

www.dralfietsen.nl €2.349,-

• •

Dealer van Gazelle, DraCat, Giant, Koga, Cortina en Sparta

Dral Fietsen Landsmeer

Tormentilstraat 2e · Landsmeer · 020 482 38 01

“The pink potato” Onze aardappels komen uit de Beemsterklei. Hier in de polder is onze Beemster Valery geliefd en geprezen om haar smaak en kleur. En die Beemsterlingen, die weten echt wel wat lekker is..

F

IE

N

Dral Fietsen Oostzaan

TSE

Kerkstraat 192a · Oostzaan · 075 684 16 76

www.dralfietsen.nl

er drie in de collectie. Op dit moment zijn Tijdreis stoomtram Sfeervol tijdreizen acht stoomlocs rijvaardig gerestaureerd en Kinderen kunnen tijdens de Spannendste Winter beschikt het museum over enkele historische in de winter! Tijdreis op Stoomsafari gaan. Tijdens de rit bij de Stoomtram

rijd je langs (en stop je bij) de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum, Twisk en Opperdoes. Twisk is een monumentaal dorp. De weg hiernaartoe vind je door een leuke speurtocht. In Medemblik kun je een bezoek brengen aan het bakkerijmuseum, Kasteel Radboud, het Stoommachinemuseum of het historische centrum.

diesellocs. Over het algemeen heeft het materieel in het verleden gereden bij Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven en zijn de voertuigen ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

Tijdreis museumschip

De Friesland brengt je over het IJsselmeer van Enkhuizen naar Medemblik, of andersNaarLocomotieven Sinterkla om. Het is een monumentaal museumschip as op zijn pakj boot kens Express Een van de rijdendeeslocomotieven is de D be-ic uit 1956. roemde Bestel nu Bello Enkele jaren geleden werd de via e-tickets .nl gerestaureerd. Dit is de oudste nog Tot het midden van de jaren ‘80 voer de NS 6513 Wanneer reis jij mee? stoomtram /winter rijdende stoomlocomotief in Nederland uit Friesland als veerboot heen en weer tussen 1887. Uniek zijn de kenmerkende stoom- Harlingen en Terschelling. Sinds 2002 vaart tramlocomotieven van het vierkante mo- de Friesland voor de Museumstoomtram del. Daarvan heeft de Museumstoomtram tussen Enkhuizen en Medemblik. De bootNaar Sinterklaas op zijn pakjesboot

17 November t/m 4 december 2019. Vertrektijden vanaf tramstation Hoorn: woensdag 13.30 uur; zaterdag en zondag 10.00 uur en 14.15 uur. Het programma duurt ongeveer 3,5 uur.

Dickens Express

Vrijdag 13 december 2019. De heenreis is vanaf station Hoorn richting Medemblik: 16.30 uur. De terugrit vanaf station Medemblik richting Hoorn: 21.00 uur.

Kerst Express

Kerst Express

Rond de feestdagen: 23 t/m 29 december 2019. Vertrektijden vanaf tramstation Hoorn: 10.30, 12.30 en 14.30 uur. Het programma duurt ongeveer 2 uur.

Meer informatie en tarieven: stoomtram.nl/winter

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik | Van Dedemstraat 8 (Transferium) 1624 NN Hoorn | info@stoomtram.nl

www.beemstervalery.nl #beemstervalery Jisperweg 8, Noordbeemster

tocht over het IJsselmeer duurt ongeveer een uur en een kwartier. Op het boven- en benedendek geniet je bij mooi weer van zon, wind en mooie vergezichten. Maar binnen is het ook heerlijk toeven in de luxe salon met bar. Vaar je van Medemblik naar Enkhuizen, dan maakt de boot een tussenstop bij het Zuiderzeemuseum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het IJsselmeergebied. Thuishaven De thuishaven van de Friesland is in Enkhuizen. Daar ligt hij aan de steiger in de Veerhaven, ongeveer 100 meter vanaf het NS-station. Vanuit Enkhuizen vertrekt de boot om 10.40 uur; vanaf Medemblik om 13.20 uur (zie de dienstregeling). Vaar je mee?

www.stoomtram.nl


Lente in

Het Twiske Meimaand Fietsmaandtip

Gouwzeeroute Nu het voorjaar is begonnen kunnen we steeds meer droge dagen verwachten. Perfecte dagen om de (elektrische) fiets uit de schuur te halen voor een mooi rondje door de regio. Voor een lekker dagje uitwaaien langs de kust is de Gouwzeeroute een absolute aanrader. Met deze route fiets je vanuit Purmerend, via de Purmerdijk, direct het typisch Laag Hollandse landschap in, op weg naar de historische Zuiderzeeplaatsen Edam en Volendam. Laat je door het goed geconserveerde centrum van Edam betoveren en ervaar even verderop op de dijk van het naastgelegen vissersdorp de Volendamse gezelligheid. Vanaf de haven maak je met de Volendam Marken Express in 30 minuten de oversteek naar het schiereiland Marken. Stap hier gerust van je fiets en bewonder de monumentale houten huizen, smalle steegjes, ophaalbruggen en werven van het schiereiland. Als je over de Zeedijk weer naar het vasteland fietst is het hopen op wind mee…. Laat je aanmoedigen door de wuivende rietkragen en het mooie uitzicht over de Gouwzee en zet koers naar het gezellige centrum van Monnickendam.

In het voorjaar bruist het van het nieuwe leven in Het Twiske. De insecten, amfibieën en vogels beginnen zich weer volop voort te planten, maar ook de bloemen en planten komen weer in al hun kleuren en geuren tot bloei. Begin april is het hoogtepunt van de paartijd voor de gewone pad en de bruine kikker. Kijk maar eens goed, in de ondiepe wateren barst het van de eitjes van beide soorten. Rond dezelfde tijd is ook de voorjaarstrek in volle gang. En dit blijft in Het Twiske niet onopgemerkt! Na kilometers te hebben afgelegd druppelen zomervogels als de blauwborst en rietzanger Het Twiske binnen en trakteren je op een schitterend fluitconcert. Een maand later arriveren ook de huis-, oever- en boerenzwaluw na een lange reis in Het Twiske. In deelgebied de Blokken lopen de Schotse Hooglanders weer vrolijk te grazen. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet helemaal dichtgroeit. Hierdoor bloeien hier prachtige bloemen en planten waar insecten als het oranjetipje (vlinder) weer erg blij mee zijn. Dit seizoen gebeurt er natuurlijk veel meer bijzonders in Het Twiske. Beleef het zelf tijdens een bezoek aan het recreatieschap en geniet van het voorjaar! twiske-waterland.nl

De laatste kilometers nemen je mee door de weilanden met mooie vergezichten. En opeens is daar de stad weer; Purmerend! Het einde van je fietstocht en een geweldige plek om jezelf op de Koemarkt te belonen met een verfrissend drankje. twiske-waterland.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

19


De Koemarkt het In het hartje van Purmerend vind je de Koemarkt. Al eeuwenlang is het hier een drukte van jewelste. Eerst door handje klappende kooplieden die hier iedere dinsdag hun koopwaar probeerden te verkopen en vandaag de dag door het bruisende horecaleven. In de tijd dat op de Koemarkt nog echt vee werd verhandeld bestond hier al een vorm van horeca. Iedere maandagavond werden de woonhuizen aan het plein namelijk omgetoverd tot heuse dinsdagcafés. Deze cafés werden door handelaren gebruikt als kantoor voor hun zakelijke transacties waarbij een borrel natuurlijk niet kon ontbreken. De Koemarkt is niet alleen het hart van Purmerend, maar ook hét horecahart van Laag Holland. Met meer dan 28 horecazaken is de Koemarkt het plein met de meeste

20

Dagje uit in Laag Holland

horecazaken per vierkante meter van Nederland. Door het grote aanbod cafés en restaurants hoef je hier dan ook nooit lang te zoeken naar een goede bak koffie met gebak, lekkere maaltijd of gezellige avondje uit. In het voorjaar is het één en al gezelligheid op de Koemarkt. Omringd door de monumentale panden kun je op het terras eindeloos genieten van het voorjaarszonnetje. Valt de temperatuur tegen? Dan zetten ze met liefde de heaters voor je aan! Aan de ene tafel luidt een groep vrienden samen het weekend in. Aan een andere tafel zit een gezin na te genieten van een geslaagd dagje winkelen. En in het midden van het autovrije plein spelen de kinderen vrolijk met hun leeftijdsgenootjes. Oh wat is het toch weer gezellig op de Koemarkt. Hier kan je wel uren blijven zitten!


horecahart van Laag Holland Een bezoek aan de Koemarkt is perfect te combineren met een compleet dagje uit. Ontdek bijvoorbeeld een keer de regio op de fiets. Veel mooie fietsroutes nemen je mee door het centrum van Purmerend en dat is niet voor niks. Met een paar kilometers in de benen is Purmerend een heerlijke plek om even te stoppen. Stap hier gerust even af om de benen te strekken, verken het centrum en las een (korte) pauze in op de Koemarkt. Purmerend leent zich ook perfect voor een dagje winkelen. In het historische stadshart vind je vele winkels en boetiekjes. Sommige zaakjes zitten al generaties in de familie, maar ook de bekendere merken zijn hier goed vertegenwoordigd. Na je voorjaarsgaderobe goed te hebben aangevuld kun je de dag natuurlijk afsluiten bij een van de horeca adresjes op de

Koemarkt. Wanneer kom jij Purmerend (her)ontdekken? koemarkt.com TIP: wandel de stadswandeling door Purmerend en maak kennis met de historische kern en interessante handelsgeschiedenis van de stad.

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

21


VOLG AL HET LOKALE NIEUWS OP RODI.NL! GEMEENTE NIEUWS LOKALE VERHALEN

WIN MET LEUKE ACTIES REGIONALE ACTIVITEITEN

SPORTNIEUWS UIT DE REGIO

Volg altijd het laatste nieuws op www.rodi.nl


3x

Doen in de regio Vier het voorjaar in Hortus Bulborum

Voorjaar in Hortus Bulborum

Verscholen in het Noord-Hollandse bollendorp Limmen, vind je de Hortus Bulborum. Ieder voorjaar komt hier de eeuwenoude bollengeschiedenis opnieuw tot leven. Eén voor één poppen de ruim 4000 soorten historische bloembollen uit de grond en vormen samen een kleurrijke bloementuin met tulpen, narcissen, krokussen, frittelaria’s, hyacinten in allerlei kleuren en bloemvormen. Van woensdag 6 april t/m maandag 16 mei opent de Hortus Bulborum voor de 94ste keer zijn poorten voor bezoek. Kom je snel een kijkje nemen? hortus-bulborum.nl

Toeren door Laag Holland

Zoef door het landschap

Ga mee op Wetlands Safari

Een gave manier om het Laag Hollandse landschap te verkennen is per E-Fatbike of E-Chopper van Rent & Event. Stippel je eigen route uit en toer langs pittoreske dorpjes en historische stadjes als Volendam, Monnickendam en Marken. Vergeet onderweg zeker niet een tussenstop te maken bij een van de lokale horeca en bezienswaardigheden voor de ultieme ervaring. Ga je liever voor het oer-Hollandse vervoersmiddel? Ook dan ben je bij Rent & Event aan het juiste adres! Tip: met de code Laagholland2022 ontvang je nu 10% korting op de verhuur & kinderspeurtochten vanuit Volendam. rent-event.nl

Op Wetlands Safari door Waterland! Al ruim 25 jaar organiseert Wetlands Safari begeleide kanotochten door Waterland. Al peddelend vertelt gids Majel je enthousiast alles over het ontstaan van dit gebied en zijn prachtige flora en fauna. Weet jij bijvoorbeeld waarom Amsterdam op palen is gebouwd? Bij Wetlands Safari kun je terecht voor tochten van 2 uur, maar ook dag- en avond excursies met picknick. Waar wacht je nog op? Trek je outdoor kleding aan en ga het water op met Wetlands Safari! wetlandssafari.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

23


Natuuragenda Op expeditie in je eigen achtertuin? Je kunt nog wel eens verstelt staan van alles wat er in Laag Holland te vinden is. Het is een komen en gaan van vogels en iedere maand staat er wel een ander plantje in bloei. Maar wat kun je nou precies wanneer zien? Deze natuuragenda neemt je mee in de maanden april, mei en juni. Zo ontdek je de omgeving vanuit een heel ander perspectief, tijdens een fijne fiets- of wandelroute. Ga dus gauw op ontdekkingstocht en geniet van de schoonheid van Laag Holland! April In het waterrijke gebied Ham en Crommenije bij Uitgeest zingen riet- en zangvogels als de blauwborst, de kleine en grote rietzanger en de rietgors het hoogste lied. In de meer bosrijke gebieden hoor je de tjiftjaf, de groenling, de koolmees en de nachtegaal. Vanuit de vogelkijkhutten kun je ze in alle rust observeren. En soms ook de vos die in dit gebied huist. Hoewel de roerdomp zich maar zelden laat zien, is de roep van het mannetje in de broedtijd regelmatig te horen. De roep is laag en diep ‘Whoemp’, dat doet denken aan het geluid van een misthoorn dat tot op kilometers afstand te horen is. In het westelijke deel van Laag Holland kleuren de weilanden geel van de dotterbloemen.

24

Dagje uit in Laag Holland

Mei In april/mei borrelen en bruisen de ondiepe slootjes. De karper zijn eitjes zijn af en de spectaculaire vis is goed te zien. Op veel plekken hoor je het kenmerkende geluid van jonge spreeuwen. Ze verlaten deze maand het nest en gaan in grote groepen op zoek naar voedsel. Juni Halverwege de maand kruipen de orchideeën uit hun schulp. Er zijn verschillende gebieden waar je ze kunt bewonderen, zoals Waterland, de Westwouderpolder en in het Purmerbos. Van de breedbladige orchis tot de gevlekte orchis en de welriekende nachtorchis. In de bermen langs de fietspaden doet vooral de bijenorchis het goed. Libellen en waterjuffers zoemen nu in het rond bij het water. Benieuwd naar de hele natuuragenda van de regio? Neem dan eens een kijkje op laagholland.com/natuuragenda

Meer tips? Scan mij


Culinair en lokaal genieten bij

Restaurant Krelis Eindeloos peddelen door

Gelegen op het splinternieuwe Erfgoedpark de Hoop, tussen het Uitgeestermeer en Zwaansmeer, ligt Restaurant Krelis. Met verse ingrediënten van lokale leveranciers als bakkers en boeren toveren chefs Jos Keijsper en Ferry Brussel van woensdag t/m maandag de lekkerste (seizoens)gerechten op tafel.

Het Oostzanerveld is een parel in de stedelijke omgeving. Hier genieten mens en dier in alle rust van de honderden eilandjes en vele slootjes… En dat onder de rook van Amsterdam! Wist je dat het Oostzanerveld zelfs een beschermd natuurgebied is?

Op een zonnige dag is het heerlijk vertoeven op het gezellige terras. Laat je verrassen door de eigenzinnige lunchkaart en ga voor de dagelijks wisselende 3-gangen lunch of één van heerlijke lunchgerechten. Tijd voor een borrel? Neem dan zeker een kijkje op de uitgebreide bierkaart! Hierop vind je verschillende bieren uit de regio met ieder zijn eigen verhaal. Tip: proef zeker een keer één van hun eigen biertjes, die zij samen met een Noord-Hollandse bier brouwerij uit Uitgeest hebben ontwikkeld.

Het Oostzanerveld

Het is waanzinnig om dit adembenemende landschap vanaf het water te verkennen. Bijvoorbeeld met de Twiskeroute (16 km), te herkennen aan de rode palen aan de waterkant. Deze afwisselende kanoroute neemt je in ongeveer 6,5 uur mee door het Oostzanerveld en recreatiegebied Het Twiske. Ben je liever iets korter onderweg? Dan is de route gemakkelijk in te korten! Voor degene zonder eigen kano/kayak is Twiske Haven de perfecte startlocatie. Hier verhuren ze namelijk diverse kano’s en kayaks en vanaf de steiger vaar je via Het Twiske zo de verrassende wereld van het Oostzanerveld binnen. Op de uitgestrekte graslanden staan de koeien, schapen en paarden in alle rust te genieten van het verse gras en het warme voorjaarszonnetje. Nieuwsgierig als ze zijn, komen ze graag een kijkje nemen aan de waterkant.

Terwijl de volwassenen genieten op het terras, kunnen de kinderen heerlijk spelen in de speeltuin van Erfgoedpark de Hoop. Na al dat klimmen, schommelen en glijden hebben de kinderen natuurlijk een ijsje verdiend, huisgemaakt van de lekkerste melk van boerderij Het Kooghuis uit Uitgeest. Leuk weetje: het restaurant is vernoemd naar Cornelis Corneliszoon, de uitvinder van de houtzaagmolen. krelis.nl

Door het geluid van kwetterende weidevogels, het klotsende water en het wuivende riet kun je niet anders dan ontspannen. Wanneer kom jij het Oostzanerveld ontdekken? inoostzaan.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

25


De specialist op het gebied van:

VERWARMINGSTECHNIEK AIRCONDITIONING VENTILATIESYSTEMEN REVO voor particulieren en bedrijven onderhoud - reparatie - storingen nieuwbouw - advies SHOWROOM GEOPEND maandag t/m vrijdag 09.00 tot 17.00 uur zaterdags op afspraak

VOLUME 60-62 PURMEREND TEL: 0299-640624 info@revobv.nl

www.revobv.nl

“Uw partner in de zoektocht naar het ultieme slaapgenot”

Motoren ▲ Revisie ▲ Boten ▲ Accessoires ▲ Onderhoud ▲

▲ ▲ ▲ ▲

Buitenboordmotoren Yam rubberboten Aluminiumboten Accessoires

Motorenrevisie van alle soorten verbrandingsmotoren

De Beddenspecialist en Auping: partners in ultiem slaapcomfort Een gezond en energiek leven begint met een goede nachtrust. Daarom werkt Auping al meer dan 125 jaar, elke dag weer met passie en nieuwsgierigheid aan het ultieme slaapcomfort van morgen. Hoge kwaliteit, comfort, design en duurzaamheid staan daarbij centraal. Eigenschappen die naadloos aansluiten bij de Beddenspecialist. Naast een eerlijk en juist advies, staan namelijk het leveren van optimale kwaliteit en het bieden van een hoge servicegraad bij ons voorop. Kom snel langs in onze winkel of bel voor een afspraak.

Auping, MLine, MLine, Beka/Ubica, Beka/Serta, Axelsson en diverse andere merken

Vuurwerkerweg 17a 17a | 1032 Tel: 020-631 Vuurwerkerweg | 1032KN KNAmsterdam Amsterdam | |Tel: 020-631 64 9464 94 info@debeddenspecialist.nl | www.debeddenspecialist.nl info@debeddenspecialist.nl | www.debeddenspecialist.nl

Oosthuizerweg 7 ▲ 1135 GH Edam ▲ tel 0299 371802 info@wamowatersport.nl ▲ www.wamowatersport.nl


Alles in één bij Middenin het Laag Hollandse landschap ligt de boerderij van de familie Van Zanten: Boerderij Arken AE. Op het land van de boerderij scharrelen de kippen in alle tevredenheid rond, grazen de (melk)koeien en schapen van het sappige gras en houden de honden en katten alles goed in de gaten. Al jarenlang runt de familie Van Zanten vol passie hun melkveebedrijf, boerderijwinkel, theetuin, fluisterbootverhuur en B&B. En dat alles met respect voor de omgeving, dieren en natuur! Boerderijwinkel en Theetuin Voor (h)eerlijke verse producten ben je bij Boerderijwinkel Arken AE aan het juiste adres. De lekkerste zuivel, kakelverse eieren, groenten van eigen bodem en duurzaam vlees, in de knusse winkel naast de stallen vind je het allemaal. Naast eigen producten kun je hier ook terecht voor diverse (streek)producten van ondernemers uit de regio. Zin in een barbecue met producten uit de winkel? Neem dan contact op met de boerderijwinkel voor meer informatie en maak een reservering! In het voorjaar opent de familie hun theetuin met huisgemaakte taart, slagroomtruffels, fudge en nog veel meer lekkers. Een heerlijke plek om in het voorjaarszonnetje te

Arken Ae ontspannen en te genieten van het prachtige landschap. Hier wandel, fiets of rijd je met liefde voor om! Wakker worden in een pipowagen Echte rust ervaar je in de B&B van Arken AE. Naast het boerenerf staan zes pipowagens waar je kunt genieten van een unieke overnachting. Word ’s ochtends wakker met het gezang van de vele (weide)vogels en een prachtig uitzicht over het boerenland. Geniet van een heerlijke ontbijtmand gevuld met verse melk, huisgemaakte yoghurt en een vers eitje van eigen kippen en start de dag met een lach. Geruisloos op het water Boerderij Arken AE ligt in een prachtige fiets- en wandelomgeving, maar ook vanaf het water is de omgeving bijzonder mooi. Huur hier dan ook gerust een fluisterbootje of kano en geniet van de mooie slootjes, fantastische uitzichten, een rustige omgeving. arkenae.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

27


3x

Een lekker ommetje Over de werven van Marken

Schiet de mooiste plaatjes op Marken

Na een lange (werk)dag uitwaaien op het voormalige eiland Marken, heerlijk toch? Met de Rozewerfroute ontdek je een beeldschoon stukje Marken. Wandel met de wind door je haren langs de typisch Marker huizen via de Oostervaart naar het hoogtepunt van de wandeling; het Paard van Marken. Onderbreek op het uiterste puntje van Marken kort jouw wandeling en geniet van het rustgevende uitzicht over het Markermeer! Ben je dol op fotograferen? Neem dan je camera mee op zak en schiet de mooiste plaatjes.

Natuur & poëzie in het Purmerbos

Combineer natuur en poëzie in het Purmerbos

Pracht en praal in Monnickendam

Een heerlijk ommetje door het Purmerbos is het Phoenixpad. Deze wandelroute is wél heel bijzonder, want op deze beeldende poëzieroute kom je écht van alles tegen. Kijk maar eens goed om je heen. Zie je de letters op de bomen, de gedichten in het bos en kun je de vogels horen fluiten? Een combinatie van natuur en poëzie, dit is pas écht genieten! Leuk weetje: het Phoenixpad is een ontwerp van beeldend kunstenares Mirjam Bakker en de gedichten zijn geschreven door Purmerendse jongeren.

Ontdek Monnickendam ff anders Het is je vast al eens opgevallen: in Monnickendam barst het van de gevelstenen. Waarvan de een nog mooier en uitbundiger dan de ander. Deze kunstwerken zijn niet alleen een schitterend plaatje, maar achter iedere gevelsteen schuilt een prachtig verhaal. Aan de hand van verschillende gevelstenen en verhalen leidt de gevelstenenroute je door het centrum van Monnickendam. Het is een leuke manier om Monnickendam en haar historie op een unieke manier te beleven. Het belooft een bijzondere ervaring te worden. Alle routes vind je op laagholland.com/fietsen-wandelen

Meer tips? Scan mij

28

Dagje uit in Laag Holland


Ontdek het landschap op de

(huur)fiets

Fluistervaren door Waterland

Op een zonnige lentedag is het heerlijk om de natuurrijke omgeving van Waterland vanaf het water te verkennen. Met de fluisterbootjes en kano’s van Broeker Bootverhuur zit je direct op het Laag Hollandse water. Heel gemakkelijk huur je hier een bootje voor 3 uur, 4 uur of natuurlijk de hele dag! Broeker Bootverhuur heeft verschillende vaarroutes uitgestippeld langs idyllische dorpen als Broek in Waterland, Zuiderwoude en Monnickendam. Welke route je kiest? Dat hangt af van de tijd die je hebt. Al varend door dit prachtige landschap kun je echt even genieten. Genieten van de overvliegende vogels, kwetterende eendjes, riet omzoomde sloten en prachtige uitzichten over de weilanden. Oh niet helemaal afdwalen hoor… Hier en daar moet je wel even bukken voor een bruggetje.

Het Laag Hollandse landschap leent zich voor de mooiste fietstochten. Met vrienden, familie of collega’s beleef je op dit oer-Hollandse vervoersmiddel de leukste avonturen. Fiets bijvoorbeeld door het open polderlandschap van de Zeevang, over de dijk van Volendam of maak kennis met de historische centra van Edam, Monnickendam of Marken. Is jouw eigen fiets niet geschikt voor lange fietstochten, heb je een aantal fietsen nodig voor een leuk dagje uit of wil je een keer een andere fiets proberen? Dan ben je bij Schotfietsverhuur aan het juiste adres! Van elektrische (bak)fietsen en sportieve fietsen tot kinderfietsen en tandems, hier hebben ze voor iedereen een perfecte fiets. Naast fietsen kun je hier ook terecht voor kinder- of bagagewagens en diverse fietsaccessoires. Bij Schotfietsverhuur vind je écht alles om jou een leuke fietsdag te bezorgen! Wil je de fietsen op locatie geleverd hebben? Geen probleem! Met de breng- en haalservice worden de fietsen gewoon op locatie gebracht. Voor meer informatie of direct online reserveren ga je naar schotfietsverhuur.nl

Neem voor onderweg een picknickmand of koelbox mee vol heerlijke hapjes en drankjes en meer aan bij een picknickplaats. Geniet je liever van de horeca? Meer dan aan bij één van de theetuinen of dorpjes voor een (korte) tussenstop. Extra leuk: voor kinderen heeft Broeker Bootverhuur een vogelkaart en leuke speurtocht met aan het einde een leuk prijsje voor elk kind! fluisterbootvaren.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

29


En toch de dag En toch komtkomt de dag waarop de nevels waarop de nevels waarop de nevels regendruppels worden. regendruppels worden. regendruppels worden. Dan laat de boom DanDan laat laat de boom de boom zijn tranen los. Liefde houdt niet op...los. zijn zijn tranen los. tranen — Line van Mellaert —

Gaia

Liefde houdt nieteindigt op... waar het leven waar het leven eindigt — Line— van Mellaert — Line van Mellaert —

Uitvaa r tbegeleid ing & Afsche idshuis

Wij begeleiden ieder afscheid met veel liefde, warmte en betrokkenheid, ongeacht waar u bent verzekerd. U bent namelijk altijd vrij om zelf een uitvaartonderneming te kiezen die bij u past Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, er moeten veel beslissingen genomen worden, maar hoe kun je keuzes maken als je de verschillende Bij het regelen van een uitvaart komt veelerkijken, er moeten mogelijkheden niet kent? Katia Mulder van Gaia Uitvaartbegeleiding inforBij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, moeten veel beslissingen Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, er moeten veel beslissingen genomen worden, maar hoe kun je keuzes maken als je de verschillende meert mensen graag over worden. de verschillende mogelijkheden enjealternatieven. veel beslissingen genomen Maar hoe kun kiezen genomen worden, maar hoe kun je keuzes maken als je de verschillende mogelijkheden niet kent? Zij begeleidt het afscheid met liefde, warmte en betrokkenheid, ongeacht Katiamogelijkheden Mulder van Gaia Uitvaartbegeleiding informeert mensen graag over de niet kent? als je de vele mogelijkheden niet kent? waarKatia u bent verzekerd. U bent namelijk altijd vrij om zelf een uitvaartbegeverschillende mogelijkheden en alternatieven. Mulder van Gaia Uitvaartbegeleiding informeert mensen graag over de

Zij begeleidt het afscheid en betrokkenheid, ongeacht waar leider te kiezen die bij u met past.liefde, verschillende mogelijkheden en warmte alternatieven. uBij bent U bent namelijk vrijwarmte om ook zelfen een uitvaartbegeleider te Zijverzekerd. begeleidt het afscheid metaltijd liefde, betrokkenheid, waar Gaia Uitvaartbegeleiding kan en mag het gewoon “anders”, ongeacht kiezen die bij u past. U bent namelijk altijd vrij om zelf een uitvaartbegeleider te u bent verzekerd. maar vooral persoonlijk en passend. Bij Gaia Uitvaartbegeleiding kiezen die bij u past. kan en mag het ook gewoon “anders”, maar vooral EenBij afscheid moet in één keer goed er komt geen herhaling dus alles persoonlijk passend. GaiaenUitvaartbegeleiding kan zijn, en mag het ook gewoon “anders”, maar vooral Een afscheid moet één keer goed zijn, er komt geen herhaling dus alles moet moet kloppen. persoonlijk eninpassend. kloppen. Een afscheid moet in één keer goed zijn, er komt geen herhaling dus alles moet kloppen. Belofof mailvoor voormeer meerinformatie, informatie, voor geheel vrijblijvend voorgesprek Bel mail voor eeneen geheel vrijblijvend voorgesprek of of kostenbegroting: kostenbegroting: Bel of mail voor meer informatie, voor een geheel vrijblijvend voorgesprek of

Een afscheid moet in één keer helemaal goed zijn, er komt geen herhaling, dus alles moet kloppen. Ook in ons eigen, kleinschalige Afscheidshuis Gaia in de Gors is iedereen welkom en zijn er vele mogelijkheden. kostenbegroting:

Gaia Uitvaartbegeleiding

Gaiavoor Uitvaartbegeleiding Bel of mail meer informatie, voor een vrijblijvend Gaia Uitvaartbegeleiding Katia Mulder Katia Mulder Katia Mulder 06-83986565 (dag(dag en nacht bereikbaar) 06-83986565 enbegroting. nacht bereikbaar) 06-83986565 (dagof en nacht bereikbaar) kennismakingsgesprek info@gaia-uitvaart.nl - www.gaia-uitvaart.nl

info@gaia-uitvaart.nl - -www.gaia-uitvaart.nl info@gaia-uitvaart.nl www.gaia-uitvaart.nl

Gaia Uitvaartbegeleiding & Afscheidshuis • 06-83986565 (dag en nacht bereikbaar) info@gaia-uitvaart.nl • www.gaia-uitvaart.nl

Loslaten begint bij nog even vasthouden

Maak van uw laatste hoofdstuk een mooi afscheid Bij Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland geven we om het leven. Het laatste, afsluitende hoofdstuk is voor u en uw familie de meest intensieve en emotionele periode die er is. De laatste belangrijke woorden, mooie herinneringen delen, lachen, huilen en nog heel even gewoon samen zijn. Voorgoed afscheid nemen is ongelooflijk moeilijk. Daarom willen wij u met alle liefde helpen om er vooral een mooi afscheid van te maken. Door alle zorg uit handen te nemen, waarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voorop staat. Zodat u in alle rust en op eigen wijze afscheid kunt nemen van familie, vrienden en het leven.

Vrijwilligers gezocht. Al vanaf 4 uur p/wk doet u iets onvergetelijks. www.hospice-in-vrijheid.nl I 0299 77 80 20 I Ds. Martin Luther Kingweg 2, Purmerend

Geef om het leven


Fietsen

op het water

Ontdek en beleef

Etersheim

Tussen Hoorn en Edam ligt de Etersheimerbraak. Dit kleine stukje Noord-Holland laat zien hoe wind en water het landschap vormden en hoe de bewoners ervoor zorgden dat ze droge voeten hielden. In dit unieke veenweidegebied vind je de prachtige 19e-eeuwse Brekermolen en het laagste punt van Noord-Holland, gelegen op maar liefst 6,60 meter onder N.A.P. Hier maak je ook kennis met het archeologisch verleden van het verdronken dorp Etersheim. Je gaat op ontdekkingstocht in het Archeologisch Minimuseum De Waterwolf, waar je het nieuwe NAP-spel kunt spelen. Lukt het jou om droge voeten te houden?

Misschien heb je het een keer voorbij zien komen in het programma ‘Denkend aan Holland’ of ‘Wie is de Mol?’: FIETSSUPPEN. Probeer het nu zelf met de fietssup van Onzzz. Geen problemen met je evenwicht, maar relaxed rechtop zittend trappen op de pedalen terwijl je geniet van sloten, vaarten, plassen en prachtnatuur. Trap met de fietssup rustig door de slootjes van natuurgebied de Eilandspolder of manoeuvreer op het brede water van het Alkmaardermeer. Extra leuk is dat de fietssup kan worden gehuurd met een koelbox op maat, geschikt voor een flesje wijn en lekkere hapjes. Dus zin in een korte pauze? Plof dan lekker neer op het gras (wel alleen op de toegestane plekken natuurlijk) en geniet van je eigen picknick. Sluit na een heerlijke dag fietssuppen je dag af met een verrassende lunch, borrel of diner bij Restaurant Bij Ernst (Oosteinde 31, De Rijp) en je dag is compleet. Benieuwd naar het gehele aanbod van Onzzz? Kijk dan snel op onzzz.nl en plan een gezellig dagje uit met je vrienden, familie of collega’s!

Met de audiotour kun je de omgeving te voet of op de fiets ontdekken. Onderweg kom je onder andere langs het Schooltje van Dik Trom. Maak hier zeker even een tussenstop en ontdek het originele klaslokaal van Meester C. Joh. Kieviet, bedenker van Dik Troms avonturen. Je vindt hier alles voor een mooi dagje uit: geschiedenis, cultuur, natuur en ontspanning. Na al het ontdekken en beleven kun je heerlijk uitrusten in het landelijke bezoekerscentrum De Breek, beroemd om de heerlijke appeltaart. Kom langs, laat je verrassen en beleef de verhalen van de Etersheimerbraak! etersheimerbraak.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

31


NIEUWE LOCATIE STATIONSWEG 16 PURMEREND

Bekijk ons theaterprogramma op: depurmaryn.nl CURVES PURMEREND STATIONSWEG 16 PURMEREND 06-4800 1103 0299 840 722 PURMEREND@CURVES.NL

Waagplein 1 - 1441 BR Purmerend

SCOOTER OF FIETS? SCOOTER OF FIET

COOTER OF FIETS? TER OF FIETS? OF FIETS?Dé ele FIETS? rOF danSCOOTER 750m fiets en scooterplezier fietsen & scooters fie

2 fiets en scooterplezier meermeer dan 750m dan 750m2 fiets en scooterp

2

Dé elektrische fietsen specialist!

2 fiets en scooterplezier 50mmeer 2 fiets en scooterplezier dan 750m fietsen & scooters spec ts en scooterplezier Dé elektrische Vuurwerkerweg Vuurwerkerweg 17-B, 17-B, Amsterdam, Amsterdam, tel: tel: 020 020 6369752 6369752

www.joopharmans.nl www.joopharmans.nl

Dé elektrischefietsen en & scooters Dé elektrische fietsen specialist! fietsen oters fietsen & scooters fietsen specialist! specialist! www.joopharmans.nl erweg 17-B, Amsterdam,specialist! tel: 020 6369752

Dé elektrische www.jooph Vuurwerkerweg 17-B, Amsterdam, tel: 020 6369752

www.joopharmans.nl 17-B, Amsterdam, tel: 020 6369752 www.joopharmans.nl msterdam,Vuurwerkerweg tel: 020 6369752 www.joopharmans.nl 6369752


3x

De Beemster beleven Geniet van de Beemster tulpen

Een spoor van tulpen in de Beemster

Nog even en de Beemster bollenvelden kleuren weer vrolijk geel, wit, roze, rood, paars en oranje. Geniet met het fiets & genietpakket van een heerlijke fietstocht langs de weidse bollenvelden en krijg wat lekkers mee voor onderweg. Naast tulpen in het veld vind je ze op verschillende plekken in de Beemster ook in bloembakken, versierd met vrolijke kindertekeningen. Ook dit jaar heeft tulpenkweker Nicolaashoeve uit Noordbeemster hieraan meegeholpen. Leuk om eens bij hun op de boerderij te kijken en in hun winkel je eigen melk te tappen!

Beleef de Beemster op 32 meter hoogte De weidsheid van de Beemster kun je op allerlei manieren ervaren. Wandelend, fietsend of met de elektrische scooter of Twizy. Maar de Beemster heeft binnenkort iets nieuws: de Keyserklim! Klim naar de top van de Keyserkerk en geniet vanaf 32 meter van het fantastische uitzicht over het werelderfgoed met het prachtige verkavelingspatroon. Neem na de klim plaats bij een van de horeca in de Beemster of bezoek een van de musea. Klim naar de top van de Keyserkerk!

Ga op avontuur bij Fort bij Spijkerboor

Ontdek Fort bij Spijkerboor Een fort ontdekken is een heel avontuur. Zeker bij Fort bij Spijkerboor! Ga alleen of met een gids op ontdekkingstocht door het fort en kijk rond in onder andere de slaapvertrekken, legerkeuken en gevangenis. Naast natuur en historie vind je vanaf eind mei ook cultuur in het fort. In de expositie ‘Ode aan de Beemstervrouw’ portretteert beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens namelijk 14 Beemstervrouwen middels kleurenlitho’s en schetsen. Zin in iets lekkers? Neem dan plaats in de theetuin achter de fortwachterswoning. Ga voor routes, activiteiten, verhuur en meer naar visitbeemster.nl

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

33


Het lekkerste van

eigen bodem Beemster kaas, Edammer kaas en gerookte IJsselmeer paling. Onze heerlijke streekproducten zijn over de hele wereld beroemd. Maar wist je dat hier, bij jou om de hoek, nog veel meer groeit en bloeit? Spring op je fiets of ga aan de wandel en maak je eigen streekproductenroute. Je boodschappen tas is binnen no-time gevuld met de lekkerste dingen. Van melk naar… De weilanden staan er vol mee: grazende koeien, schapen en zelfs geiten. Deze rasechte Laag Hollanders zorgen voor heel veel lekkers. Van (boeren) ijs tot een prachtig stuk kaas, op ambachtelijke wijze toveren onze boeren hun melk om tot de lekkerste zuivelproducten en deze zijn bij jou om de hoek gewoon verkrijgbaar! Scoor onderweg een romig boerenijsje, verse (vruchten) yoghurt voor bij het ontbijt of een heerlijk stukje kaas voor op brood of bij de borrel en dat allemaal loeivers hmmm! Vers van het land Tijdens het droogmalen van het Beemstermeer hadden wij nooit kunnen dromen dat er zo’n heerlijke vruchtbare kleigrond tevoorschijn zou komen. Waar dit extra land ooit beoogt was voor het verbouwen van granen bleek

34

Dagje uit in Laag Holland

het veel beter geschikt voor vee- en groententeelt. Maar hier groeien ook de lekkerste kersen, appels en peren aan de bomen. De omgeving is een lust voor het oog, maar dus ook zeker voor de maag. Duik dan ook snel één van de vele boerderijwinkels in of werp je munten in een speciale ‘automaat’ langs de weg. Bijzonder bier Bierbrouwen, Laag Hollanders draaien hun hand er niet voor om. Met water, hop, graan en gist brouwen onze brouwers de lekkerste biertjes. Van een donker bock biertje tot een soepel blond biertje, voor elke bierliefhebber is er een favoriet. Tip! Haal een paar speciaal biertjes in huis en houd je eigen bierproeverij, misschien wel in combinatie met zo’n heerlijk lokaal kaasje. Je eigen feestje thuis! Deze verse streekproducten haal je natuurlijk lekker lokaal. Ga naar laagholland.com/streekproducten voor alle streekproductenwinkels en proef de regio!

Meer tips? Scan mij


Ontdek het rijke verleden van Kunst en cultuur in het

Land van Leeghwater

Van grote tot kleine evenementen, in het Land van Leeghwater staan de aankomende maanden weer vele leuke activiteiten op de planning. Staan ze al in jouw agenda? Nationale Molendag - 14 en 15 mei: op Nationale Molendag openen meer dan 600 gemalen, wind- en watermolens hun deuren voor publiek. Een unieke kans om een kijkje te nemen bij de molens in het Land van Leeghwater! 100 van Leeghwater - 5 augustus: wandel 100 kilometer mee langs de dijken en wegen van De Schermer en De Beemster en maak op een bijzondere manier kennis met het Land van Leeghwater. Schrijf je in via 100vanleeghwater.nl De Schermer Kunstroute 27 en 28 augustus: maak met de Schermer Kunstroute kennis met de kunstenaars uit de Schermer en omgeving. Ga voor meer informatie naar cultuurplatformschermer.nl Leeghwaterarrangement - 12 juni, 17 juli, 6 augustus: beleef het Land van Leeghwater met het Leeghwaterarrangement en bezoek samen met een gids het Kleinste Huisje, de Grote Kerk van Schermerhorn en maak een vaartocht door de Eilandspolder. Meer informatie vind je op kleinstehuisjeschermerhorn.nl

De Rijp

Op slechts tien kilometer van het centrum van Alkmaar vind je het voormalige Schermereiland. Eeuwen geleden werd dit land omgeven door grote meren als de Beemster en de Schermer. De bewoners van de verschillende dorpen leefden hierdoor van landbouw, (haring)visserij en walvisvaart. De Rijp was zo’n dorp! In de 17e eeuw stond De Rijp bekend als een welvarend vissersdorp met grote reders op het gebied van handelsvaart, haringvisserij en walvisvaart. Vandaag de dag waan je jezelf in het centrum van De Rijp door de musea, het raadhuis en de vele monumentale panden nog steeds in de 17e eeuw. Kom bijvoorbeeld alles te weten over de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners in museum In ’t Houten Huis of museum Jan Boon. Een leuke manier om het 17e -eeuwse centrum te verkennen is met een fluisterbootje. Huur een bootje bij één van de verhuurders en ervaar De Rijp, net zoals de zeevaarders deden, vanaf het water. Naast de rijke historie vind je in de dorpjes Graft en De Rijp een paar prachtige galeries en beeldentuinen die zeker een bezoekje waard zijn! Meer informatie? Ga dan naar alkmaarprachtstad.nl/omgeving

Deze evenementen zijn onder voorbehoud, afhankelijk van eventuele coronamaatregelen. Kijk voor de actuele informatie op alkmaarprachtstad.nl/evenementen

Meer tips? Scan mij

Dagje uit in Laag Holland

35
Eindeloos recreëren in

Het Twiske

Hoera, het is lente! Hoog tijd dus om weer lekker naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat de regio te bieden heeft. Wat dacht je van recreatiegebied Het Twiske? Met de start van het recreatieseizoen kunnen jong en oud zich hier prima een hele dag vermaken zonder zich maar een moment te vervelen. In, op en rondom het water Met 7 strandjes, een spartelvijver, onderwaterpark en bootverhuur vind je in Het Twiske eindeloos veel waterpret. Van ontspannen op één van de strandjes tot spetteren in de spartelvijver, het kan hier allemaal. Zin in actie? Huur dan een bootje bij de Twiske Haven, ga met je eigen sup- of surfboard het water op of kom duiken in het onderwaterpark. Stoere speelplekken in Het Twiske Niet alleen in de spartelvijver, maar ook in de avonturenspeelplaats en speelsloot kunnen de kinderen heerlijk spelen. Kom klimmen en klauteren op het stoere piratenschip, kruip door het buizenfort of slinger met

38

Dagje uit in Laag Holland

de kabelbaan! Ben je een echte durfal? Zoek dan de hoogte op in Klimpark Twiske. Fietsen en wandelen Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Het Twiske. Stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan en volg één van de routes door het recreatiegebied. Misschien kom je onderweg wel oog in oog te staan met een Schotse Hooglander of spot je de mooiste weide-, water- en rietvogels. Tijd voor een pauze Van buiten zijn, krijg je trek. Daarom ben je van harte welkom bij de Twiske Haven, Paviljoen Twiske en Pannenkoek de Appel voor een heerlijke lunch, borrel of diner. Zin in een take-away? Ga dan naar Kiosk Puur Twiske of Snackshop De Piraat voor een snack, ijsje of verkoelend drankje. twiske-waterland.nl

Meer tips? Scan mij


Ontdek de unieke sieraden collectie van Vintage Jewellery, met meer dan 500 originele items. De meest bijzondere vintage sieraden, voor jou met de hand geselecteerd. Elk sieraad heeft een eigen verhaal:

continu th story!

Ontdek de unieke sieraden collectie van Vintage Jewellery, met meer dan 500 originele items. De meest bijzondere vintage sieraden, Bekijk collectie en shop online VINTAGEJEWELLERY.NL voor jeonze met de hand geselecteerd. Elkvia sieraad heeft een eigen verhaal:

continu th story! Bekijk onze collectie en shop online via VINTAGEJEWELLERY.NL


Eggert Center blijft vernieuwen Tot snel!

eggertwinkelcentrum.nl