Page 1

AV OG FOR NORD-NORGE

TOTALDISTRIBUSJON TIL ALLE BEDRIFTER I NORD-NORGE OG HUSSTANDER I LOFOTEN OPPLAG: 30 000

NÆRING – I NORD

UTGAVE 2018-1 www.nin.no

110 SIDER MED FOKUS PÅ NÆRINGSLIVET I LOFOTEN

PRATER HAVETS SAK

TANGDAMENE I LOFOTEN NORD-NORGES STØRSTE NÆRINGSMAGASIN


NYHET

!

VI ER N Å EN DE LA SCAND V IC

OVERNATTING I LOFOTEN MED FØLELSEN AV Å KOMME HJEM EN DEL AV SCANDIC

RESTAURANT BEVARES

Vi har byttet hotellkjede og er nå en stolt del av Scandic familien. Våre gjester pleier å si “det er som å komme hjem” når de kommer tilbake til oss, og det setter vi stor pris på.

Når du virkelig skal nyte et lokalt måltid med ferske råvarer og sesongens fangst og grønnsaker - ja da skal du spise på vår restaurant!

VI HAR PUSSET OPP ALLE ROM Vi har en lun og hyggelig atmosfære med nye og flotte gjesterom som gir deg den komforten du trenger for å virkelig kunne slappe av.

Restaurant Bevares er vår stolthet, og vi ser frem i mot å servere deg og dine våre smakfulle retter.

Velkommen som gjest til oss.

Enten du er på reise med venner og familie, eller reiser i jobben din så skal vi ta godt i mot deg.

Tlf 76 05 44 30 www.scandichotels.no/lekneslofoten

LEKNES LOFOTEN


Tørre byggeklosser Å følge tørrfiskens historie er ei fasinerende reise gjennom tilblivelsen av nasjonen Norge. Historien om tørrfisken er historien om storsvømmeren fra Barentshavet som hvert år legger ut på sin kjærlighets­ vandring. Etter å ha levd sitt liv i nordområdenes kalde og rene hav­ masser, fanges den i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen og henges blodfersk opp på hjell. Her varmes den opp av strålende fra den arktiske vårsolen og tørkes sakte mens den svøpes i Lofotens salte havvinder. Den tørre utgaven av Lofotskreien, finansierte både kirken og statsapparatet her til lands, og la tidlig grunnlaget for et nytt Nord-Norge. Den tørre suksessen førte til at stadig nye fiskevær blomstret. Tørrfisken gjorde vikingenes handel og tokter mulig, og det var hovedsakelig tørrfisken som gjorde at Bergen ble et av Nord-Europas største handelssentre. Siden Erkebiskopen i Nidaros hadde rettighetene til store fiskefangster i Lofoten, regner man med at salget av denne fisken var med å danne det økonomiske fundamentet for å reise Nidarosdomen og Erkebispegården i Trondheim. Lofoten har enda tørrfisken + mye mye mer. God lesning.

Annonsører

Amfi Svolvær.........................66 Arvid Iversen.........................78 Asplan Viak.............................26 Atlanterprodukter...............96 Axel Jacobsen.................... 100 Berg Seafood........................85 BKT Entreprenør...................90 Byggmakker..........................94 Consto.....................................68 Cramo................................... 109 DNB..........................................44 EN TRE Entreprenør............54 Europharma...........................52 Insula........................................14 Fabrikken................................12 Fr. Wangsvik...........................60 FPN/Saltvik......................... 112 Glass i Nor..............................71 GK..............................................70 Gulvbetong...........................74 Haneseth................................38 itTeam......................................51 J. Eliassen & Sønner AS.....50 Jonassen Maskin..................22 KA Karlsen Bygg...................82 Karl Botolfsen VVS...............80 Kystmegler.......................... 108 Leknes Maskin......................48 Lofoten Avfall..................... 110 Lofoten Avfallsselskap.......84 Lofot Entreprenør................46 Lofothavn...............................62

Lofotkraft................................32 Lofotsenteret........................76 Lofoten Elektro.....................18 Lofoten Truckservice..........56 Lorentzen Hydraulikk...... 106 Montér.....................................64 Multiconsult..........................58 Netglass..................................72 Nobel Rør...............................92 Nydals Maskinstasjon........72 Ovik..........................................72 Polar Kraft...............................30 Revicom..................................10 SALT..........................................24 Saltvik/FPN......................... 112 Scandic...................................... 2 SF Bygg...................................86 Rørleggerm. Kjell Horn......98 Sjøhaug Bygg.......................88 Statles......................................28 Straumann.............................20 Svolvær Maskin....................93 Svolvær Seafood............... 102 TEFT..........................................16 TMS...........................................34 Tørrfisk fra Lofoten..............42 Vestvågøy Regnskap....... 104 Vågan kommune................... 8 Wago..................................... 114 Økoråd..............................6/103 Åvika.........................................36

Michael Ulriksen Ansvarlig redaktør

Ansvarlig utgiver: Annonsemagasinet Næring i Nord AS Forsidefoto: Corey Arnold Opplag: 30 000 eksemplarer

Michael Ulriksen

Tor Erling Njålla

Tlf. 911 18 493 post@nin.no

Tlf. 977 89 477 post@nin.no

Ansvarlig redaktør

Marked

Robin Lund Mediegrafiker

Fulldistribusjon til alle bedrifter i Nord-Norge og hus­stander i Lofoten Trykk: Aller Trykk AS

NÆRING - I NORD

3


DREVET AV HAVET Havet. Alle har vi et forhold til det. Frådende og hvitt slår det utrettelig mot land. Sliper oss, temmer oss, og gir oss føde. I Lofoten drives to jenter av energien og gavmildheten fra fremtidens viktigste matfat.

Foto: Corey Arnold

4

NÆRING - I NORD


Lofotdagen, er slik lofotdager ofte kan være. Monoton og litt grå. Likevel er det noe som setter tydelig farge på landskapet. På de glattskurte bergene som slynger seg ut i Lofothavet, beveger to fargerike skikkelser seg ned mot strandsonen. Utstyrt med kurver og kniver har Angelita Eriksen og Tamara Singer siktet seg inn på den brune overgangen mellom land og hav. Tangbeltet. Næringsbombe – Det er ikke mange som vet det, men tang er faktisk den mest næringsrike planten på kloden. Angelita virker svært overbevisende, og fortsetter. – Den inneholder mer C-vitamin enn appelsiner, mer kalsium enn melk og gir oss mer jern enn vi får gjennom kjøtt. Tang til folket Sammen med Tamara, startet hun i fjor Lofoten Seaweed Company. Et selskap som høster og videreforedler tang til krydder for å øke næringsinnholdet i mat, enten som strø eller i salt. Selskapet har også jobbet med trøffeltang, en art med mild smak av trøffel som allerede har fått fotfeste blant flere av landets beste kokker.

– Vi er ydmyke over den gode responsen vi har opplevd, men mener av hele hjertet at denne fantastiske sjømaten fortjener det, sier jentene. Øy-jenter fra to verdener Begge har de gode minner knyttet til tanga. Mens den ene vokste opp med å leke i den hjemme i Lofoten, fikk den andre den servert på porselensfat av moren i Japan. Angelita og Tamara er øy-jenter fra to vidt forskjellig verdener som nå forener ulike bakgrunner og kunnskap i et felles ønske om å prate havets sak. Første steg i dette arbeidet er å ta norsk sjømat et steg videre. – Jordens befolkning er i eksplosiv vekst, og den eneste måten å dekke fremtidens matbehov på, er å spise mer marin kost. Det holder ikke med oppdrettsfisk, vi må lenger ned i verdikjeden. Kloden vår består av 70 prosent hav, men kun to prosent av maten kommer herfra, forklarer Tamara. Mer enn sjømat Men skal man kunne høste nok av det i fremtiden, må havet bevares rent. Og nettopp det er drivkraften til jentene som nå har begynt å vise det norske folk hvilke uutnyttede ressurser havet har å tilby.

For tanken bak Lofoften Seaweed strekker seg lenger enn bare god å næringsrik sjømat. Det handler like mye om bevisstgjørelse av havet som fremtidens viktigste matfat. Derfor er dette initiativet kun første steg i arbeidet med å knytte mennesker å hav tettere sammen. Jentene bærer allerede på ideer om safariturer og en egen festival, hvor havet skal løftes opp å stå i sentrum. Perfekte Lofoten Av alle plasser på jord, mener de en slik budskapsformidling ikke kunne vært gjort på en mer egnet plass enn i Lofoten. – En hel verden har fått øynene opp for denne jomfruelige øyverdenen. Her ute har vi høstet fra havet gjennom år­tusener. Her får verdiene våre best klang. Fokuset på reint hav, rein mat og rein kunnskap skal være selskapets viktigste styrepinner, mens kraften fra havet skal være motoren, avslutter Angelita og legger en nøye utvalgt tangbukett i kurven.

Å høste fra det kalde arktiske havet handler om å gjøre jobben også når sola uteblir.

NÆRING - I NORD

5


Næring i Nord, foto: Shutterstock

Vi ønsker ikke å gå i samme fella som mange andre, der verdiene bare blir liggende på en lapp i skuffen. Vi vil at de skal vises.

6

NÆRING - I NORD


LOFOTEN

MULIGHETENS REGION Lofoten er i vinden for tiden. Ikke bare ønsker «alle» å besøke øyriket vårt. Vi hører stadig at også nye investorer banker på og ønsker å investere i regionen. Ja – for ikke lenge siden kunne vi lese i avisene våre at hele ti nye hoteller er under planlegging i Lofoten. Slik har det ikke alltid vært. Da Insulas startpunkt, Lofot­ produkt AS, ble etablert i 1994, var dette med bakgrunn i dårlig kommuneøkonomi og frafall av arbeidsplasser. Sammen med en håndfull lokale investorer, stilte Vestvågøy kommune med kapital til det de håpet ville gi kjært etter­ lengtet sysselsetting. 9 personer fikk jobb som følge av dette. Historien taler for seg selv; i dag har 150 medarbeidere sitt daglige virke ved Insulas fabrikk i Storeidøya ved Leknes, og vi vokser fortsatt. I løpet av 2018 planlegger vi med en betydelig utvidelse av fabrikken. I tillegg har våre eiere valgt å legge hovedkontoret for Insula til samme sted. Arbeidet med å etablere det som skal bli Nordens ledende sjømatselskap skal ledes fra Leknes i Lofoten. Men hva er årsaken til at Insulas eiere ønsker å satse i Lofoten? Jeg får ofte det spørsmålet. Hadde det ikke vært enklere å etablere basen for et internasjonalt sjømatselskap i mer sentrale strøk som Oslo, Trondheim eller Stockholm? Spørsmålet er relevant, og svaret ikke opplagt for uten­ forstående. At Lofoten har en unik geografisk beliggenhet er kjent for de fleste. Og svaret på spørsmålet mener jeg først og fremst ligger i det spektakulære landskapet som omkranser Lofoten under havoverflaten. Kombinasjonen av en smal kontinental­ sokkel like ved land, og kalde havstrømmer som møter varme, har gjennom årtusener skapt et biologisk mangfold som er unikt i verdenssammenheng. Dette er dermed det ideelle fødested for fisk, og hele 70 prosent av fisken som fiskes i Norske­havet og Barentshavet har fortsatt sitt arnested her.

eller en reklamekampanje alene. Når vi kommer fra Lofoten, som enkeltpersoner eller bedrift, har vi allerede med oss en ballast som er bygget opp gjennom møysommelig arbeid gjennom årtusener. Fra den første Lofotingen som livnærte seg av fisk her for 9000 år siden. Via Torolv Kveldulvsson som seilte fra Vågar til England med tørrfisk i år 875. Til lille Agnar på syv år som skjærer torsketunger på kaia på Ballstad i 2018. For som biskop Eivind Berggrav beskrev det i 1932: «Det er Lofoten som har skapt Nord-Norge. Lofoten er felles­ strengen i livet her, totalklangen i orkesteret, ledemotivet. Lofoten er blitt som et instinkt i folkesjelen. Det er ikke noe annet strøk av Norge som har en slik felles møteplass, så årviss og så omfattende den hele befolkning. Til Lofoten ser man tilbake og til Lofoten ser man frem. Lofoten er hjertet som pumper blod i alle årer fra Nord-Norges fotblad til dets isse». Det er dette våre eiere har forstått. Og det er det de som ønsker seg til Lofoten håper å få ta del i. Verdien av Lofoten i seg selv er derfor vår største mulighet. Og å forvalte den klokt for fremtiden er vår viktigste oppgave. Bare da kan vi lykkes, nå og i fremtiden.

Sigvald Rist

Adm. dir. Insula AS

Men arnested er det også for det jeg mener definerer Lofoten som mulighetens region; Folkene. Bedriftskulturen. Og de lange tradisjonene vi har her tilknyttet nettopp fiske og fangst. For Lofotens rennomme og merkevareverdi er langt større enn det hver enkelt av oss klarer å bygge inn i et varemerke NÆRING - I NORD

7


SJØNÆRE MULIGHETER I VÅGAN I portåpningen til vakre Lofoten kan næringsaktører snart sikre seg ferdigregulerte, sjønære industriområder, tilknyttet dypvannskai og all nødvendig infrastruktur. Osan syd er et resultat av en etterspørsel vi lenge har sett, sier ordfører Eivind Holst i Vågan kommune.

Foto: Geir Nøtnes

Illustrasjon: Vågan kommune

Et kartforslag over det nye næringsområdet slik det kan komme til å se ut.

8

NÆRING - I NORD


Tilstrekkelig dypvannskai og et nærings­ område bak på 250-300 dekar er stikk­ ordene for «nye» industri-Svolvær, et par kilometer vest for dagens bykjerne. Midt i smørøyet Gjennom flere år har Vågan opplevd økende etterspørsel etter nye industri­ arealer i kommunen, også fra bedrifter utenfra. Holst tror Lofotens strategiske beliggenhet og økende popularitet er viktige årsaker til at mange ønsker seg hit. – Vågan ligger midt i regionen Lofo­ ten - Vesterålen, og med passerspissen i Svolvær sentrum når man nærmere 80 000 mennesker innenfor en reise­ radius på 2,5 timer, forklarer Holst – Det er også en kjensgjerning at Lofoten står foran betydelige kom­ munikasjonsmessige forbedringer de kommende årene, noe som vil øke hele Lofotens tilgjengelighet både internt og eksternt. Vekst Øyriket i vest opplever stor tilstrømning av turister så vel som av mennesker som ønsker å bosette seg der, og regi­ onen har en lang sammenhengende vekstperiode bak seg.

– Vi har hatt jevn vekst i innbygger­ tallet siden 2009, og har sett et vesentlig taktskifte den siste tiden. Fra sommeren 2016 til sommeren 2017 ble vi 178 nye innbyggere i kommunen, informerer Holst. Viktig balanse Også servicenæringen er i vekst, med flere nye hoteller på tegnebrettet, samt nytt kjøpesenter og en fullskala Biltema-butikk under oppføring. – Å håndtere den økte tilstrømningen av mennesker til Lofoten er en balanse­ øvelse for oss som tilretteleggere og samfunnsutviklere. Det er mange ulike faktorer som må utvikles parallelt om vi skal lykkes i dette arbeidet. Vi må bidra til at det skapes nye arbeidsplasser, og vi må sørge for at de som kommer hit har et sted å bo. I tillegg må vi sørge for å ha ledige arealer og muligheter til bedrifter som ønsker seg hit, forklarer Våganordføreren.

– Alt er nå klart, og målet vårt er å fylle området med aktører som drar nytte av kaifronten og nærheten til sjøen. Fiskeri- og havbruksrelatert virksomhet vil passe godt inn i så henseende. Det samme gjelder logistikkaktører, mener Holst. Kommunen er i dag en av tre del­eiere på Osan Syd, men er ikke først og fremst opptatt av å skape aktivitet på «sitt» område. – Vi skal være en tilrettelegger for totaliteten, og bidra til en best mulig utvikling av hele Osan Syd, avslutter ordføreren.

Alt klart Holst håper på oppstart av de første etableringene på Osan Syd allerede neste år. Uten at han vil nevne navn, røper han at flere aktører allerede banker på døra.

Fra venstre: Havnesjef Ole Osland, ordfører Eivind Holst og kommunalsjef Samfunn Torbjørn Ollestad. Foto: Geir Nøtnes

NÆRING - I NORD

9


Foto: Vizuelli

Partnerne Hallgeir Alvestad, Solfrid Andersen og Knut Wiggo Johansen har sammen med resten av Revicom-systemet funnet den perfekte balansen mellom seriøsitet, lidenskap og entusiasme.

ALVOR, LIDENSKAP OG ENTUSIASME 10

NÆRING - I NORD


Foto: Vizuelli

Firmanavnet er en forkortelse for to områder vi ønsker å skape spesielt gode kundeopplevelser innenfor, revisjon og kompetanse.

Først og fremst er vi revisorer som kvalitets­sikrer alle sider av regnskapet – med seriøsitet, lidenskap og entusiasme. Vi er også et tungt rådgivningsmiljø innenfor skatt, avgift, fusjon, oppkjøp, verdivurdering og salg. Eksepsjonelt gode kundeopplevelser Revicom AS er i dag Nord-Norges største frittstående revisorselskap, med hovedkontor på Sortland og avdelingskontor på Myre og i Tromsø. Navnet Revicom er en forkortelse for revisjon og kompetanse, to områder vi ønsker å skape eksepsjonelt gode kunde­ opplevelser innenfor.

Vi skal oppnå det gjennom å være et kompetansehus som blir målt på prestasjons­vilje og verdifulle råd. Bred bransjekunskap For mange virksomheter bistår vi med årsregnskap, ligningspapirer og annen rådgivning. For nystartede virksom­ heter kan vi tilby starthjelp som gjør den vanskelige oppstarten enklere. Da kan de drive med det de kan best, og vi kan ta hånd om det andre. Vår kundeportefølje spenner fra små til mellomstore og store selskaper i alle typer bransjer. Det gir oss allsidig erfaring og høy leveringskvalitet.

Vi i Revicom tar oppgaven som revisor og økonomisk samtale­ partner på dypeste alvor. Høy kompetanse og nærhet til kundene har gjort oss til ett av de ledende revisjons- og rådgivningsselskapene i Nord-Norge.

Nærhet til kundene Oppdragsansvarlig revisor med sitt team har alltid direkte kontakt med deg som kunde. Det betyr at du har et fast kontaktpunkt for å skape det personlige samspillet som må til for å bygge åpenhet og tillit rundt bedriftens økonomiske beslutninger. Det er også kort vei til vårt totale kompetanseteam når det kreves. Vi tror på menneskelig utvikling.
Vi tror på kort vei til ledelsen, noe som er spesielt viktig for å sikre god informasjons­ flyt, nære relasjoner og deling av kunnskap. Vi er også opptatt av kontinuerlig utvikling blant våre ansatte. Vi vil legge til rette for at medarbeidere realiserer sitt potensial. Med det kan vi utgjøre en forskjell for våre kunder. Vi er ikke tilknyttet noen kjede som har overordnede føringer for hvordan vi skal jobbe. Sammen skal vi lykkes .

NÆRING - I NORD

11


Alle foto: Tommy Andreassen, PhotoView

De dyktige forretningsutviklerne ved Fabrikken Næringshage, bistår næringslivet i Lofoten og Vesterålen med å systematisere og gjennomføre sine utviklingsprosjekter.

SETTER UTVIKLINGSPROSJEKTER I SYSTEM Bedriftsledere mangler ofte både tid og ressurser til å omsette gode ideer til solide utviklingsprosjekter. Fabrikken Næringshage har utviklet ekspertise nettopp på å systematisere og gjennomføre slike utviklings­prosjekter, og har med det etablert seg som en trygg utviklingspartner for mange bedrifter i Lofoten og Vesterålen. 12

NÆRING - I NORD


Havbruk og reiseliv ser ut til å bli to av Norges viktigste næringer i tiårene som kommer – næringer som næringslivet i Lofoten og Vesterålen har naturgitte forutsetninger for å lykkes innen. Vek­ sten merkes allerede godt, og den gir også ringvirkninger til andre næringer. Men suksess kommer ikke av seg selv: De gode ideene må vies tid, og de gode utviklingsprosjektene må gjødsles. Uoversiktlig jungel For mange kan offentlige tilskudd være det lille ekstra gjødslet som gjør et prosjekt realiserbart. Men tilskudds­ ordningene hos eksempelvis Innova­ sjon Norge, Nordland fylkeskommune eller Forskningsrådet kan av mange oppleves som en uoversiktlig jungel. – Etter mandat fra det statlige Selskapet for industrivekst (Siva), forvalter Fabrikken Næringshage «det nasjonale næringshageprogram­ met» i Lofoten og Vesterålen. Dette betyr blant annet at vi tilbyr bistand i utviklingsprosjekter til subsidierte priser, og hjelper bedrifter med å finne de riktige tilskuddsordningene, sier daglig leder ved Fabrikken Nærings­ hage, Helge Krøgenes. – Vi kan ikke ta sjansen på at vi går glipp av gode forretningsideer i Norge, og derfor har Siva denne næringshage­ ordningen, understreker han. Oppfordrer flere til å søke SkatteFUNN Gjennom personlig veiledning og moti­ verende kurs, er Fabrikken Næringsha­ ge sparringspartner for gründere som trenger bistand til å strukturere etable­ ringsfasen. I tillegg skaper de arenaer for nettverksbygging og samarbeid bedrifter imellom. Men det de jobber aller mest med er likevel forretnings­ utvikling for etablert næringsliv. – Eksempelvis kan vi bistå våre kunder med å ta større andeler i verdikjedene de er en del av, eller å finne helt nye markeder. Vi bistår også med å utvikle nye inntekts- og forretningsmodeller, skaffe finansiering til større inves­ teringer, eller knytte kunden til de kompetansemiljøene de har behov for, forklarer Krøgenes, som også mener mange flere burde benyttet seg av Forskningsrådets SkatteFUNN-ordning.

– Dette er en rettighetsbasert ordning hvor man får hele 20 prosent av kost­ nadene knyttet til utviklings­prosjekter refundert på skatten. Men man får ikke refusjonen hvis man ikke søker, og rapporterer – og det bistår vi gjerne med, smiler han. Håndplukkede forretningsutviklere Fabrikken Næringshage er en nonprofitt-organisasjon, og eventuelle overskudd føres tilbake til regionene i form av utviklingsprosjekter og tiltak, som for eksempel nyansettelser – som det har vært flere av det siste året. Fabrikken-teamet består i dag av åtte forretningsutviklere lokalisert på Ramberg, Leknes, Sortland og Andenes. Disse besitter ekspertise innen næringer som fiskeri, reiseliv, industri, kommunikasjon, markedsføring og strategiutvikling. Alle er håndplukket etter hvilket nettverk de har, og at de har stått for positive resultater innen sine fagfelt. – Vi er en samling av mennesker som har kompetanse og operative ferdig­ heter på et høyt nivå – også i nasjonal sammenheng. Våre rådgivere har til sammen et helhetlig blikk på våre kunders utviklingsprosjekter, noe som er viktig for å skape resultater for bedriftene, poengterer Krøgenes. Øker bemanningen i Lofoten I næringshagen på Leknes sitter forretnings­utviklerne Åshild Elton Jacobsen og Tom Runar Buljo. Fra 1. januar i år kom også forretnings­ utvikler Rolf Zimmer­mann inn i teamet gjennom et engasjement, med kontor­ sted i Flakstad. – I løpet av året håper vi også å engasjere en forretningsutvikler med kontor­sted i Vågan, og da er vi godt rustet til å bistå næringslivet i Lofoten og Vesterålen i det nye året, og videre inn i den lyse framtiden, avslutter Krøgenes.

Eksempler på kundeprosjekter Saga Fisk Prosjektbeskrivelse: Svolvær­ bedriften Saga Fisk har investert 11 millioner kroner i et rense­ anlegg for å minske lukt fra tørke­ prosessen av hvitfisk i fabrikk. Gjennom SkatteFUNN-ordningen fikk de 20 prosent fradrag for prosjekt­kostnadene. Fabrikken Næringshages bidrag: Bistand til strukturering og ut­ forming av søknad om SkatteFUNN, samt gjennomføring og rapportering av prosjektet. Renomar: Prosjektbeskrivelse: Renomar er et samarbeid mellom fire bedrifter i Nordland og Troms, som utvikler løsninger som skal forhindre marin forsøpling fra skip og andre maritime kilder. Fabrikken Næringshages bidrag: Prosjektledelse, inkludert strategisk lobbyarbeid mot nasjonale politikere, departement og direktorater.

Eksempler på nasjonale prosjekter Look North: Nasjonalt traineeprogram med Fabrikken Næringshage som prosjektleder. Målet er å bistå næringslivet i Lofoten og Vesterålen med å dekke en av de mest kritiske forutsetningene for vekst, nemlig å rekruttere nye medarbeidere med høy, og riktig kompetanse. Gründerakademiet: Nytt etablerer­kurs for gründere, som kombinerer e-læring med samlingsbasert undervisning på en ny og systematisk måte. Målet er å gjøre dette til en nasjonal kursstandard for Norges næringshager.

NÆRING - I NORD

13


Foto: Insula AS

Sjømatkompetanse: Gjennom Insulas portefølje av sterke og tradisjonsrike bedrifter, samles og bygges solid sjømatfaglig kompetanse internt. I mai 2017 samlet Insula for første gang 170 av konsernets nordiske nøkkelpersoner i Lofoten til faglig påfyll og vennskapelig tvekamp.

Med seks milliarder kroner i omsetning, 22 fabrikker og over 1100 ansatte, har Insula etablert seg som et av Nordens ledende sjømatkonsern. Fra sitt hovedkontor på lille Leknes i Lofoten, skal de gjennom sin kjærlighet til sjømat gjøre verden til et bedre sted.

14

NÆRING - I NORD

Foto: H. Wannebo

HISTORIEN OM INSULA

Strategi: Insulas strategi er å være en komplett tilbyder av forbrukerpakket sjømat, og fiskekakene som produseres i Lofoten er ett av over 1000 sjømatprodukter konsernet står bak.


Rask vekst: Siden etableringen i 2015, har Insula vokst til å bli en av Nordens ledende sjømataktører med aktivitet i fem nordiske land.

Illustrasjon: God Strek AS

Når administrerende direktør Sigvald Rist blir bedt om å fortelle den eventyr­ lige historien om Insula, blir han ivrig, litt stolt, men like mye ydmyk og takknemlig. – Med produksjon av 3,5 millioner sjømatmåltider hver eneste dag, følger også et stort ansvar for folke­ helsa. Ansvaret gjør oss ydmyke, men samtidig enda mer dedikerte til å sikre kvalitet i alle ledd. Det å kunne bidra til en bedre verden gjennom vår kjærlig­ het til sjømat, og samtidig bidra til lokal verdiskapning og arbeidsplasser, gjør meg både stolt og takknemlig, smiler Sigvald Rist.

med ny logo, nytt emballasjedesign, og utstrakt og systematisk salgs- og markedsarbeid, bidro dette sterkt til en markant omsetningsøkning på få år, forteller Rist, som var daglig leder ved Lofotprodukt fra 1994. Etter betydelig vekst gjennom flere år, omsatte Lofotprodukt for 100 millioner kroner i 2007. Tre år senere kom det Trondheims­baserte investerings­ selskapet Kverva kom inn på eiersiden. Deretter gikk det slag i slag: I 2011 passerte omsetningen 200 millioner, og en ny, høyteknologisk fabrikk ble bygd på Storeidøya ved Leknes.

Merkevaren «Lofoten» Historien om Insula begynner i 1994, da Vestvågøy kommune gikk sammen med lokale investorer og etabler­ te fiskematbedriften Lofotprodukt AS. Selv om de tradisjonsrike fiske­ produktene raskt ble populære lokalt, tok det mange år før bedriften nådde ut til butikker i hele landet. – Varemerket «Lofot-Delikatesser» ble etter en modig beslutning i 2003 byttet ut med «Lofoten». Sammen

Etableringen av Insula I 2013 var også 300 millioner passert, og Lofotprodukt sto ved et veiskille: De store dagligvareaktørene hadde etablert egne merker på en rekke varer, såkalte «private labels». Produksjonen av disse aktørenes egne sjømat­produkter ble satt bort til eksterne foredlings­ selskaper, og slike produksjons­ forespørsler fikk også Lofotprodukt. De måtte dermed ta stilling til om de skulle begynne å produsere andre merkevarer enn «Lofoten».

– Da Kverva kom inn som hoved­ aksjonær i 2013, fikk vi de nødvendige finansielle musklene til å konkurrere med de store. Vi hadde fabrikker med ledig kapasitet, og vi besluttet derfor å satse også på private label-mar­ kedet. Samtidig så vi det ble feil at merkevarebedriften Lofotprodukt skulle produsere andres merkevarer. Dermed ble Insula opprettet som morselskap til Lofotprodukt, og private label-satsingen kunne skje gjennom øvrige Insulaeide selskaper, forklarer Rist, og fortsetter: – I tiden før Insula kjøpte opp det svenske sjømatselskapet Domstein Foods i 2015, opererte vi kun i Norge. Med flere markeder og merkevarer, fikk vi gjennom opprettelsen av Insula også flere bein å stå på og reduserte risikoen betraktelig, oppsummerer han. Godt for kroppen – bra for miljøet De siste årene har Insula kjøpt opp flere større sjømatprodusenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland. En rekke salgs- og markedskontor er spredt omkring i hele Norden, noe som gir internasjonal slagkraft. – Sjømat er godt for kroppen, og bra for miljøet. Forbrukere verden over velger sjømat når den er sunn, smaker godt og er enkel å tilberede. Det skal vi i Insula sørge for, spesielt gjennom vår nærhet til havet, kundene og lokalsamfunnene vi er en del av. Men også gjennom mot til å tenke nytt, i kombinasjon med engasjement og arbeidsglede. Våre medarbeideres engasjement, merkes på smaken, konstaterer han med et glimt i øyet. Utvider hovedkontoret på Leknes Insulas vekst merkes også godt ved hovedkontoret på Leknes: – Utbyggingen av Insulas fabrikk på Storeidøya påbegynnes i 2018, og den inkluderer rundt 40 nye kontorplasser for å huse sentrale konsernfunksjoner innen økonomi, HR, IT og regnskap. Både vi, og næringslivet i Lofoten går en spennende tid i møte. Det er bare å brette opp ermene og utnytte de mulighetene som nå har kommet, opp­ fordrer Sigvald Rist avslutningsvis.

NÆRING - I NORD

15


TEFT Ledergruppen i TEFT, bestående av Freddy Henningsen, Morten Moe, Grethe Tilrem og Torbjørn H. Pedersen, er klare til å møte fremtiden med TEFT.

Foto, montasje: Tommy Andreassen, PhotoView

16

NÆRING - I NORD


70 sammenhengende år med utvikling og vekst, vitner om en fremtidsrettet og våken næringsaktør. Nylig valgte tidligere Ballstad Gruppen å bytte navn til den egenskapen som har ført dem dit de er i dag. TEFT.

– Det nye merkenavnet kommuniserer en egenskap og karakter vi ønsker å bli assosiert med. Den sier noe om å ha sans for forretninger og evne og innsikt til å gjennomføre dem. Den formidler positiv nysgjerrighet og omstillings­ vilje. Derfor er TEFT mer enn bare et navn. Det er en rettesnor som skal utfordre organisasjonen på alle om­ råder, og noe vi skal se mot og strekke oss etter hver eneste dag, forklarer daglig leder Torbjørn H. Pedersen i TEFT Gruppen. Fornuft foran følelser Fra sin spede start ytterst på Ballstad har spiren som ble sådd som jernva­ reforretning av Jens Pedersen vokst til å bli et solid, flerarmet byggevareog entreprenørkonsern. Langs den innholdsrike reisen har det tegnet seg konturer av en fremoverlent aktør som har hatt teft og mot til å ta dristige valg i utviklingen av seg selv. Ett av de dris­ tigste var da fornuft trumfet følelser, og flyttingen av virksomheten fra Ballstad til Leknes ble besluttet. – Et vanskelig valg etter mange flotte år på Ballstad. Til tross for noen tøffe oppstartsår på Leknes er vi ikke i tvil om at det var riktig, sier Pedersen. Viktig del av historien Da Ballstad-gruppen ble omorganisert til konsern i 2007, «overtok» mor­ selskapet organisasjonsnummeret til opprinnelsesselskapet fra 1948. Slik er det for alltid sikret en rød tråd fra opprinnelsen på Ballstad til dagens virksomhet, som forsetter å vokse og utvikle seg. – Selv om Ballstadnavnet nå er historie, vil Ballstad alltid ha en sentral plass i våre hjerter og være en viktig del av TEFTs historie, slår Pedersen fast. Stor virksomhet I dag har bedriften vel 70 ansatte, inklu­ dert en egen ledergruppe bestående

av daglig ledere i de ulike selskapene, samt en felles økonomisjef. – En fantastisk dyktig og positiv stab som det er grunn til å være både glad i og stolt over, mener Pedersen. XL-Bygg Lofoten (TEFT Byggvare) er i dag regionens største byggevarehus, med et samlet areal på rundt 4000 m2. Dette vil snart inneholde drive-in lager og oppvarmet lagring av listverk. Kon­ sernet har også et eget prosjektselskap som utvikler tomtefelt, hytter, boliger og leilighetsbygg i hele Lofoten. Her har de blant annet sikret seg arealer for rundt 300 boligtomter, som vil bli reali­ sert i løpet av de neste 10-15 årene. – TEFT Entreprenør bygger alt fra små boliger til store næringsbygg, sier Pedersen. Nytt kapittel Og nå er neste kapittel i historien påbegynt. TEFT Gruppen har kjøpt 8000 kvadratmeter i Leknes Havn for å etablere ny elementfabrikk. – Byggevirksomheten industrialiseres stadig mer. Byggetiden skal ned og byggene skal gjøres tette så raskt som mulig. På fabrikken skal vi produsere elementer som bringes ut til bygge­ plassene, enten med bil eller med båt. Å få en fabrikktomt nær en dypvanns­ kai var derfor et viktig poeng for oss, sier Pedersen.

og etablerer et felles prosjekterings­ selskap, skaper vi et større fagmiljø for denne type virksomhet, forklarer Torbjørn Pedersen. Han mener at de nå har skapt en robust og fremtidsrettet gruppe, med fire vidt forskjellige selskaper som samtidig vil henge sammen og skape aktivitet for hverandre. – Evnen til å se muligheter, og kunn­ skap til å gjennomføre dem, har vært, er og skal alltid være det som utvikler oss og tar oss videre inn i fremtiden. Noen kaller det fremsynt og om­ stillingsvillig. Vi kaller det TEFT.

TEFT Gruppen (tidligere Ballstad Gruppen) består av følgende selskap: • TEFT Entreprenør (Ballstad Bygg) • TEFT Prosjekt (Ballstad Prosjekt) • TEFT Byggvare (XL Bygg Lofoten, tidligere Ballstad Jernvare) • TEFT Element (nytt selskap under etablering)

I tillegg til å etablere TEFT Element, har TEFT Gruppen gått sammen med flere aktører, deriblant to større element­ fabrikker på Øst- og Sørlandet, og å etablere et selskap som jobber med prosjektering. – Dette henger tett sammen med elementfabrikken, der det er relativt komplekst å produsere på en profesjo­ nell og industriell måte med tilfreds­ stillende kostnadsnivå og kvalitet. Ved at flere produsenter går sammen NÆRING - I NORD

17


Drømmen i nord

Faglige utfordringer i en av Norges absolutt vakreste regioner. Vestlendingen Edgar Karlsen hos Lofoten Elektro lever drømmen i nord. Europas eldste fjell. Svartfiolette, herjet og slipt av isbreene gjennom flere istider. Som en hissig tanngard reiser de seg fra havet og danner en 100 kilometer lang og nesten 1000 meter høy vegg. Innimellom ligger grønne daler, sandstrender og en forblåst skjærgård. Lofotlandskapet, som har inspirert og bergtatt så mange malere, skulptører og kunstnere, lokker også til seg vanlige nordmenn i hopetall. Jørpelendingen Edgar Karlsen hos Lofoten Elektro er en av dem. Spinnvill kombinasjon – Jeg står opp om morgenen og går til en spennende og utfordrende jobb i en region i full vekst. Når arbeidsdagen er over, er jeg kun minutter unna en verdenskjent bakgård med fjelltopper, natur og utsikt folk fra hele kloden kommer for å se. Snakk om nydelig og spinnvill kombinasjon. 35-åringen kom fra oljebransjen på Vestlandet for å overta som avdelingsleder og installatør for en spennende

18

NÆRING - I NORD

elektroavdeling i vakre Lofoten. Han har stortrivdes fra første dag. Vibber fra olja Som avdelingsleder hos Lofoten Elektro på Leknes får han et godt innblikk i det som rører seg i området. Stemningen som råder her gir ham de samme vibbene som han hadde da han startet yrkeskarrieren i oljebransjen i Stavanger. – Jeg opplever en enorm og herlig positivitet hos næringslivet så vel som hos befolkningen. Menneskene her har trua på fremtiden, og trua på at Lofoten, til tross for sin allerede kjente merkevare, har et stort uforløst potensiale, sier Karlsen. Bidrar i veksten Sammen med sine snart 60 kolleger, ønsker Edgar å unytte de ulike kvalitetene hos elektroselskapets to avdelinger i Lofoten til å bli en viktig bidragsyter i den videre utviklingen av hele regionen. Selskapets inngående kompetanse skal bidra til å skape en lys

fremtid og nye horisonter både for dem selv og regionen de er en del av. Lofoten Elektro har bred kompetanse innen både sterkstrøm og svakstrøm for alle typer installasjoner som utføres i Lofoten. Spesielt kan det trekkes frem installasjon, vedlikehold og kontroll av industrianlegg. – Det er en ambisiøs målsetning, men vår strategi i Lofoten Elektro er å posisjonere oss slik at vi kan jobbe tett på det lokale næringslivet og bygge felles fremtid både for kundene, oss selv og ikke minst den fantastiske regionen vi alle er en del av, forklarer avdelings­ lederen. Oppskriften har han klart for seg. – Vi skal få til dette gjennom å være en fornuftig støttespiller og kompetent rådgiver som bidrar til bedre økonomiske og driftsmessige betingelsene for kundene våre. Vårt mål er at alle som er lokalisert her må være gode lagspillere for hverandre, slik at flest mulig kan ta del i den videre veksten og virkelig få kjenne at vi lever drømmen i nord.


Foto: Privat

Fra toppen av Rundtind (803 moh.) i Vågan kommune har Edgar Karlsen og samboer Lisa Bergstrøm en fantastisk utsikt over Lofotens fjellheim.

lofoten NÆRING - I NORD

19


Foto: Fredrik Farstad

I den nye butikken på Lofotsenteret er det sterile og upersonlige byttet ut med en blanding av hjemmekoselig og rustikk atmosfære som oser av Lofotens natur.

FRA EN NY SYNSVINKEL 20

NÆRING - I NORD

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Strauman Optikk følte at bransjen gikk i feil retning – og valgte å gjøre helomvendig. Nå tiltrekker butikken seg Optikerne Martin Eidjord og Maria Strauman Eidjord. jordnære fiskere så vel som trendy ungdom, mens utenlandske turister som kommer innom utbryter «wow».


Foto: Fredrik Farstad

Foto: Fredrik Farstad

De ulike sonene i butikken inviterer til samspill mellom kunde og ansatt.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Fredrik Farstad

Maria Straumann Eidjord er andregenerasjons driver av den populære optikeren på Leknes.

Optikerne Martin Eidjord og Maria Strauman Eidjord overtok driften av Strauman Optikk på Leknes da grün­ deren, Marias far, avsluttet sin lange karriere. Begge deler de en brennende lidenskap for yrket. Fra dag én har kun ypperste kvalitet vært godt nok, både når det gjelder synstester, produkter og kundeservice. Ja, engasjementet for faget og butikken har alltid vært stort, men for noen år siden begynte de å slite med motivasjonen. – Optikerbransjen er blitt for strøm­ linjeformet, med kjeder som bestem­ mer alt fra interiør til skilting. For oss føltes dette feil, forklarer Maria Eidjord. Like før 50-årsjubileet tok optikerne en viktig avgjørelse: Strauman Optikk skulle ta identiteten sin tilbake. Og slik er det blitt, etter måneder med hardt arbeid – og dansk hjelp. En unik kundereise – Å hyre inn de danske interiør­ designerne i Ambiente er noe av det

Tradisjonelle reoler er erstattet av kreative løsninger som presenterer brillene på en ny måte.

beste vi har gjort. De skjønte tvert hvem vi er og hva vi ønsket, sier Eid­ jord.

kommer ofte innom for å ta bilder. Vi har visstnok en Instagram-vennlig butikk, konstaterer Eidjord.

Som en del av makeoveren flyttet Strauman Optikk fra Storgata til Lofot­ senteret, men kundene skal fortsatt føle at de er i en gatebutikk. For å sikre en intim atmosfære, har de blant annet skrenket inn inngangspartiet og delt butikken i soner. – Sonene inviterer til samspill mellom kunde og ansatt, og reoler er erstattet med kreative løsninger som presenterer brillene på en helt ny måte. Kundene skal reise gjennom butikken, og få fun facts og historier underveis, sier Eidjord.

Det er utfordrende å nå en så bred mål­ gruppe som Strauman Optikk skal, men alt tyder på at de har klart det. Teknisk utstyr av topp kvalitet er vesentlig, i likhet med et utvalg som skiller seg ut. Her får du de rimelige produktene, men også briller som gir mer enn bare klarere syn. – Vi ønsker å gi en opplevelse som skiller seg ut i et unikt miljø uansett hvilket perspektiv du har.

Briller i alle prisklasser Det sterile og upersonlige er blitt unikt og hjemmekoselig, med rustikt betonggulv, bilder av Lofotens natur, kosekroker med peis og detaljer fra rorbuer. – Over et halvår etter nyåpningen får vi daglige tilbakemeldinger, og ungdom

www.straumannoptikk.no Tlf. 76 08 01 08 NÆRING - I NORD

21


GRAVER SEG NYE VEIER Foto: Jonassen Maskin og Transport

Fra sitt utspring som rendyrket maskin­entreprenør har Jonassen Maskin og Transport gravd seg en ny og bred næringsvei som også inkluderer eiendoms­utvikling i mulighetenes region — Lofoten. I fjor kom veien til Ballstad.

Foto: Lofotposten, Synne Maustad

Raymond Jonassen på en befaring på Eide i Kabelvåg, der de nå starter arbeidet med 15 nye boenheter.

22

NÆRING - I NORD


På tuftene av et gammelt fiskebruk, midt i et av Lofotens største og mest livskraftige fiskevær, er det i ferd med å reise seg 15 spektakulære rorbuer og et stort leilighetsbygg med seks bo­enheter og beliggenhet og utsikt fra øverste Lofothylle. Rett bak, på den samme øya, er det klargjort ti fantastiske hyttetomter. Lofoten på ekte – Fra rorbuenes panoramavinduer kan man vinterstid la seg underholde av alt livet i havna skapt av det sagnomsuste lofotfisket. Sommerstid kan man enten bestige, eller bare beundre, de vakre Lofotfjella som fyller utsikten. Det blir ikke mer ekte Lofoten enn det er på Ballstad, mener eier og daglig leder i maskinselskapet, Raymond Jonassen. Økt etterspørsel Det er nettopp slike utviklingsmulighetene, sammen med den økte etterspørselen etter boliger og fritidsboliger i vakre Lofoten, som har fått han til å justere kursen på bedriftsskuta si. Fra å kun tilby maskin- og transporttjenester, fokuserer han nå mer på egne eiendomsprosjekter, der han både holder

gravemaskiner og lastebiler i arbeid og han bidrar til utvikling av regionen og jobb til gode samarbeidspartnere. Rorbuene og leilighetene på Gjermesøya leveres av Schj. Salamonsen, som er Norgeshus-forhandler på Leknes. Raymond Jonassen er nå godt i gang med søknadsprosesser knyttet til flere rorbuer og hytter på Gjermesøya, og mener en videre utvikling av området vil tjene alle rundt. – Vi er sikre på at vårt initiativ vil skape betydelige ringvirkninger til butikker, restauranter og andre tjenestetilbydere på Ballstad, både under og etter byggeperioden, mener Jonassen. Effektiv ramme I 2014 kunne han ta med seg sine ansatte og flytte inn i splitter nye egen­ eide lokaler på Storeidøya. Med nytt verksted og større lokaler har firmaet fått en effektiv og trivelig ramme rundt sin voksende virksomhet. Men selv om etterspørselen er stor og mulighetene

mange, har Raymond en klar strategi om ikke å bli for stor. – Vi føler at vi driver med en for­nuftig størrelse i forhold til markedet vi opererer i. Alt er bygget opp rundt en arbeidsstokk på maksimalt 15 personer, så den videre utviklingen vil handle om å effektivisere dagens drift, forklarer Raymond. Viktige verdier I alt han gjør går ryddighet og forutsigbarhet igjen som en rød tråd gjennom prosjektene. – Å være ærlig, pålitelig og ryddig er både selvsagt og helt nødvendig. Dette er verdier alle ønsker å stå for, men som det krever fokus å faktisk gjennomføre. Drivkraften vår er å utvikle oss selv gjennom å skape gode prosjekter og tilfredse kunder. Det skal også være motoren i den videre byggingen av bedriften og vår nye næringsvei, som til våren kommer til Kabelvåg, hvor 15 stilrene og moderne boenheter på Eidet står for tur.

Bildetekst. Lorum Aruptatur? Im inctem qui torehen esequi autat.

NÆRING - I NORD

23


RAMSALT EVENTYR

Skjellsettende øyeblikk – Noen ganger i livet opplever man øyeblikk som man vet vil forandre alt, sier Kjersti Busch ettertenksomt om øyeblikket hun og medgründer Kriss Rokkan Iversen delte ombord på hurtigruten en førjulsdag i 2006. De to var begge doktorgradsstipendiater ved Universitetet i Tromsø i marine fag og tilfeldighetene ville det altså til at de skulle dele denne juleseilasen til Lofoten sammen. – Det viste seg at vi begge drømte om å bo i Lofoten og samtidig kunne få bruke vår kunnskap om havet, mimrer Kriss Rokkan Iversen. Det at de begge også ville gjøre forskningsbasert kunnskap tilgjengelig for samfunnet, ble viktig for etableringen av kunn­ skapsarbeidsplasser utenfor allfarvei.

Det er kun noen få dager igjen til jul, der en ærverdig gammel hurtigrute stamper seg fra Tromsø til Lofoten. Utenfor skips­ vinduene kjemper førjulsmånen om plass med polare snøbyger. Innenfor møtes to faste blikk hverandre i en felles beslut­ ning om å etablere kunnskapsbedriften SALT på kaikanten i Svolvær. Der og da, ombord på selveste hurtigruten, blir et lite kysteventyr født.

Orkesterplass SALT leverer kunnskapstjenester innenfor forskning, rådgivning og formidling knyttet til havet og kysten. Eller, sagt på en annen måte; SALT ønsker å bidra til kystens framtid – fra torskeegg til humankapital. Foto: Astrid Waller

Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Busch ønsker gjennom SALT å bidra til kystens fremtid -– fra torske­ egg til humankapital.

Den skjellsettende samtalen mellom Kjersti og Kriss ombord på hurtig­ ruten denne førjulsdagen, resulterte i at gründerne i 2010 etablerte SALT på kaikanten i Svolvær sammen med medeieren Akvaplan-niva AS.

I et slikt perspektiv, kunne ikke grün­ derne ha valgt en bedre hjemmehavn. – Fra kaikanten her i Svolvær, har vi orkesterplass til de marine ressursene og deres betydning for folk, nærings­ liv og samfunn, forteller Kjersti, mens hun ser utover Vestfjorden fra det SALTe hovedkvarteret. – Å kunne tilby global fagkunnskap i kombinasjon med lokaler perspek­ tiver, har dannet fundamentet for et levedyktig SALT, fastslår Kriss fornøyd og henviser til hvordan oppdragsgivere i både inn- og utland stadig oftere velger SALT som kunnskapspartner. SALT kunnskap – friske idéer Bedriften har satt sammen til dels uvanlige fagkombinasjoner, som gjør SALT i stand til å levere skredder­sydde team og konsepter til komplekse problemstillinger. – Om bord på den SALTe skute, har

24

NÆRING - I NORD


Foto: Espen Mortensen

salt FAKTA • Kjemisk formel NaCl • 35 gram salt per liter sjøvann • Brukt for å konservere mat • Anvendes for å forsterke smaks­ opplevelser • Spiselig mineral som til tider har vært mer verdt enn gull • Salær viser til at man tidligere kunne få utbetalt lønnen sin i salt

SALT FAKTA Det SALTe mannskapet har behov for både våtdrakter, labfrakker og glitrende kjoler i en svært variert arbeidshverdag.

vi bygget en kunnskapsgradient som går fra det marine økosystemet som ressursfundament til innovativ og bærekraftig utvikling av kyst­ samfunn, forklarer Kriss. At innovasjonsgraden er høy i bedrif­ ten, er også til hjelp for oppdragsgi­ vere med hårete mål. – Vi har bestemt oss for å være en kunnskapspartner som motiverer våre kunder til å tørre å flytte grenser, sier Kjersti før hun fortsetter: – Og om en kunde velger oss for å gjennomføre en kunnskapsinnhen­ ting, en prosjektutvikling eller en for­ midlingsforestilling, skal leveransen alltid være faglig solid og spenstig i form. Den skal være 100 prosent SALT.

Bedriften ser store muligheter fram­ over – også utenfor Norges grenser. SALT har lyktes med å bli godkjent som SME (Small Medium Sized Enter­ prise) i EU og har allerede deltatt som partner i ett EU-prosjekt. Bedriften deltar også i ulike samarbeidsfora i land som Sør-Afrika og Russland. Og med den stadig større interessen som vises for havet og de marine ressursene, ser gründerne lyst på den SALTe framtiden.

• Salt Lofoten AS – som oftest kalt SALT • Kunnskapsbedrift etablert i Svolvær i 2010 • Eies av gründerne Kjersti Busch og Kriss Rokkan Iversen, samt Akvaplan-niva AS • Hovedkvarter i Svolvær • Distriktskontorer på Ramberg, i Tromsø, i Trondheim og i Oslo • 16 ansatte per 1. januar 2018 • www.salt.nu

– I dag leverer vi i hovedsak kunn­ skapstjenester i et nasjonalt marked, men vår SALTe kunnskap har verdi overalt hvor det finnes hav og kyst, konkluderer Kjersti før hun avslutter; – Kursen er satt!.

Ingen grenser under vann SALT har i dag 16 ansatte ved hoved­ kontoret i Svolvær og distrikts­ kontorer på Ramberg, i Tromsø, i Oslo og i Trondheim. Den mangfoldige oppdragsporteføljen spenner fra entreprenørskapssmier for kystung­ dom til regulatoriske forhold innenfor ressursforvaltningen til løsninger på marin forsøpling, for å nevne noen eksempler.

25

Foto: Espen Mortensen

NÆRING - I NORD


Foto: Geir Nøtnes

F.v. Sigrid Anita Bjørck, Terje Bråten, Jimmy Johansen, Tor Børre Møkleby, Stein Rydningen, Kurt-Arne Mosand, Frøydis Rørtveit Stensvik, Joakim Rydningen Kirkhaug og Kenneth Westeng.

26

NÆRING - I NORD


LOFOTKONSULENTENE Med inngående lokalkunnskap, lidenskap for fagene og respekt for andre og hverandre har ingeniørene hos Asplan Viak i Lofoten gjennom flere år bidratt til å utvikle det allsidige øysamfunnet. Det har de tenkt til å fortsette med. Skoler, leilighetsbygg, kjøpesentre, veier og en rekke større næringslivsbygg i Lofot-kommunene har det til felles at mange bærer et avtrykk fra de råd­ givende ingeniørene hos Asplan Viak på Leknes og i Svolvær. – Vi har et utalt mål om være en viktig bidragsyter i utformingen av det fremtidige samfunnet rundt oss. Profesjonelt betyr dette at vi på en positiv måte skal gi råd og løsningsforslag som former samfunnet på en god og bærekraftig måte, forklarer daglig leder Tor Børre Møkleby ved kontorene i Lofoten. Styrker teamene Han leder i dag to kontorer med til sammen ti ingeniører. Selv om bredden i kompetanse er deres største styrke, vil Møkleby likevel trekke frem prosjekt­ administrasjon, konstruksjon og VA som kontorenes sterkeste fagområder. Skulle det være problemstillinger de ikke klarer å løse i egne lokaler har de den totale kompetansen til et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer å spille på. – På konsernnivå er vi ekstra sterke på energi og miljø, med inngående kompetanse rundt energieffektivisering og passiv hus, utdyper Møkleby.

Økt oppdragsmengde gjør at han nå ser seg om etter forsterkninger til teamet i Lofoten. – Hos oss vil det alltid vil være plass til de rette folkene, forklarer han. Mange avtrykk De siste årene har ingeniørene bidratt i en rekke større og mindre prosjekter i regionen. De har blant annet vært involvert i bygging av Kjolestuegården, Aust-Lofoten videregående skole, Bil i Nord, Amfi Svolvær og det nye administrasjonsbygget til Loftkraft, for å nevne noen. Nye spennende prosjekter som er i startgropa er Vest-Lofoten videregående skole og Kabelvåg barne- og ungdomskole. I alle prosjektene de deltar i har de et vesentlig fokus på menneskene rundt seg. Mennesker og metode – Å se mennesket er en av Asplan Viaks viktigste kjøreregler. Både de man

arbeider for, og de man arbeider med. Når vi evner å se folkene like mye som vi ser de faglige oppgavene, har vi et mye bedre utgangspunkt for å utvikle løsninger som kommer flest mulig til gode, forklarer Møkleby. Tørre Konsernet han er en del av skal også være ledende når det gjelder teknologi og metoder. – Vi skal gå foran og vise veg; vi skal tørre å utvikle og ta i bruk nye metoder og løsninger. På denne måten skal Asplan Viak i Lofoten representere den fremste arena for samfunnsutvikling i øysammfunnet, og på denne måten skal vi fortsette å sette våre avtrykk i den fremtidige utformingen vår fantastiske region, avslutter lederen for Lofotkonsulentene.

NÆRING - I NORD

27


VERTSKAPET VED FISKEHJELLENE Foto: Shutterstock

Omgitt av hjeller, trandamperi og fiskemottak tilbyr Statles Rorbu- og Konferansesenter et autentisk og sjelelig vertskap midt i et levende fiskevær. Foto: Shutterstock

Tørrfiskhjellene rundt rorbuanlegget skaper en ekte lofotatmosfære i Mortsund.

28

NÆRING - I NORD

I Mortsund skaper lyden av Vestfjor­ dens dunkende puls og lukta av fisk, sjø og tang, en unik Lofotsk atmos­ fære som åpner sansene, sjela og nesa. Som gjest her ute kan du stå i havgapet og nyte roen og ensom­ heten på dagen, for så å delta i felles­ skapet rundt bordet på kvelden. Den storslåtte kombinasjonen av Lofotfjell og kystkultur danner en perfekt ramme for oppholdet, enten du kom­ mer som turist eller konferanse­gjest. Kom med brygga Bare få år etter at veien hit ut ble ferdigstilt på begynnelsen av 20-tallet, kom bestefaren til dagens driver, Ottar Statle, flyttende fra Borge på nordsiden av Vestvågøy. Med seg hadde han alt han eide. Også brygga. Det var knagre etter­ krigsår, og trevirke var vanskelig å få tak i. Etter en strevsom opp­

bygningsprosess kunne Statle drive både fiskemottak og butikk fra sin «nye» bryggekant. Det ble starten på et familieeventyr som dag represen­ terer et av øyrikets største rorbu­ anlegg, med 300 senger fordelt på 70 buer. Et hjem hjemmefra Til tross for størrelsen på anlegget er intimiteten og vertskapets tilstede­ værelse en viktig del av pakken hos familien Statle. Det samme er stedets historie. – Målet er å skape et hjem hjemme­ fra, sier Camille. Som vertskap ønsker hun og mannen Ottar å være synlig tilstede, og har fått mange tilbakemeldinger på at det er noe gjestene setter pris på. De er også opptatt av å bake historien om plassen inn i vertskapsrollen.


Tilbake – Uansett hva du kommer for skal du kjenne på den gode følelsen av å bli tatt våre på. Når denne vertskaps­ tanke pakkes inn i storhavets vakre papir med et mønstrete bånd av spisse fjell og fargerike rorbuer, håper vi du reiser herfra med en eneste tanke i hodet: «Jeg ønsker meg til­ bake til vert­skapet ved fiskehjellene!»

Ottar Statle og Camille Sørlundsengen kan tilby 300 senger fordelt på 70 rorbuer. Foto: Shutterstock

Søker vinteren Utallige messestand med tilhørende møtevirksomhet har ført til at det i dag er store anerkjente reisebyråer i Europa som sørger for det meste av belegget hos ekteparet Statle. Som del av den generelle trenden i lands­ delen opplever de nå en betydelig større etterspørsel også på vinteren. Det er ikke rart. For Lofotfjellene er uendelig vakre også i vinterdrakt, enten det er i blåtimen midtvinters, som trolske hildringer i en snøbyge, eller som utallige spisse silhuetter som strekker seg mot det dansende nordlyset over. – I fjor var første vinter noen sinne hvor vi hadde fullbookede dager. Ordrebøkene startet tidlig å fylles også for denne vinteren, så dette er en trend som ser ut til å forsterke seg, konkluderer Ottar.

Foto: Statles rorbuer

– «Det gode vertskap» er inntrykket vi ønsker at gjestene skal sitte igjen med når de har besøkt oss. Vi mener alt ligger til rette for det her ute i fantastiske Mortsund. Vi elsker stedet og det tror vi gjestene føler, forklarer Camille.

I Mortsund ligger rorbuer og fiskeindustri vegg i vegg.

www.statles-rorbusenter.no

NÆRING - I NORD

29


POLARE SAMFUNNSBYGGERE Foto: Shutterstock

Som strømleverandør vil vi arbeide mot å bli en tydelig sosial entreprenør i vår landsdel. Det nyetablerte Polar Kraft vil jobbe for og bli det naturlige valget dersom du ønsker strøm til rett pris fra en leveran­dør som forstår hva som er viktig for våre nordnorske lokalsamfunn.

30

NÆRING - I NORD

Strøm har gjennom årtier vært en viktig faktor i bygging av lokalsamfunn. Det samme gjelder trivsel og trygge sosiale arenaer. Nå har det vokst frem en nordnorsk strømleverandør som vil forene disse suksessfaktorene, å bidra til lys i husan og liv på idrettsarenaene og i kultursalene i landsdelen øverst på kartet. – Vi skal bygge vår merkevare gjennom å være ultralokal og nær kunden. Vi skal vise at vi bryr oss. Kundene skal være på fornavn med oss, og målet er at folket i nord skal nikke anerkjennende når verdiene våre nevnes i sammenheng med navnet vårt, sier Salgssjef i Polar Kraft Frank Sundermeier. Forener krefter Han kommer fra stillingen som salgsog markedssjef i Kraftinor, som sammen med SKS Kraftsalg nå er fusjonert og blitt til Polar Kraft. Det nye selskapet som hadde cirka 60 000 strømkunder ved årsskiftet, sikter mot å


bli Nord-Norges største og mest synlige kraftleverandør til sluttbrukere. Klar for morgendagen Bak den nye etableringen står eierne Salten Kraftsamband, Nordkraft og Lofotkraft. – Måten å kjøpe strøm på er i bevegelse, og utfordrer bransjen til struktur­ endringer. Det har derfor vært nødvendig for eierne våre å se på hvordan strømselskaper, med spesiell vekt på Nord-Norge, bedre kan samarbeide for å imøtekomme morgendagens muligheter og utfordringer, forklarer Kundesjef for Polar Kraft, Frode Schenken Jensen som noe av årsakene til etableringen av Polar Kraft. – Vi var begge kommet til et punkt hvor vi trengte mer muskler og større grad av stordriftsfordeler, legger han til. Det beste fra to verdener Begge de tidligere selskapene hadde mange lojale og fornøyde kunder både i og utenfor de ulike strømkonseptene sine før fusjonen inntraff.

– De ulike konseptene, med Idrettstrøm og Medlemsstrøm til boligbyggelag som de mest fremtredende, vil bestå og bli enda viktigere i arbeidet med den nye merkevaren. Under Polar Kraft-paraplyen skal alle deler av driften bli bedre og mer spisset. Her forener vi de beste kreftene fra to verdener, forklarer Jensen og Sundermeier. Den gode lagfølelsen De ser nå frem til å ta fatt på spennende markedsoppgaver og bidra med kraft og nye krefter til sluttbrukere og lokalsamfunn i hele den nordlige lands­ delen. – Vi skal være polare samfunnsbygger som vises og gjør en forskjell. Vi skal være noe mer enn en bare en strømregning og vi skal ta oss tid til våre kunder og deres behov. Alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen. Det skal gi en god følelse å vite at du har energi og krefter fra Polar Kraft i landsdelen og i stikkontakten, avslutter Jensen og Sundermeier.

+ =

NÆRING - I NORD

31


RIGGET FOR FRAMTIDEN Tross voldsomme naturkrefter og spredt bebyggelse har Lofotkraft gjennom mange tiår utviklet et velfungerende strømnett for folk og næringsliv i Lofoten. Med store satsinger på fibernett og digitalisering, og med KLP inn på eiersiden, er de bedre rustet enn noen gang til å følge Lofoten videre inn i framtiden.

Jobber for redusert nettleie – Lofotkraft selger ikke strøm, men er ansvarlig for utbygging og drift av strømnettet i hele Lofoten. Store investeringer har vært nødvendige for å sikre strømforsyningen, og dette er også grunnen til at vi som bor her må betale litt mer enn mange andre i Norge i nettleie. Vi har i mange år jobbet mot en rekke politiske miljøer for å få innført en utjevningspolitikk på dette området. Nettleien bør være den samme, uavhengig av bosted, mener han. Framtidsrettet digital satsing Vi er alle totalt avhengige av strøm, og konsekvensene av strømbrudd over lengre tid kan være fatale. Selv om an­ svaret tynger er Winther først og fremst løsningsorientert. – Lofotkraft arbeider systematisk med både å forebygge brudd i strømnettet, og å løse eventuelle brudd ekstremt kjapt. Dette krever både en organi­ sasjon med kvalitet i alle ledd og ny teknologi, sier Winther videre.

32

NÆRING - I NORD

De nye digitale strømmålerne, som nå er i ferd med å bli installert i hele Lofoten, er et godt eksempel på slik teknologi. – Et helt nytt driftsstøttesystem er nå klargjort for å ta imot data fra de nye automatiske målerne. Dette gir mye bedre oversikt over flyten i lavspent­ nettet, slik at strømbrudd kan lokali­ seres og utbedres mye kjappere enn tidligere. I tillegg til at man nå slipper å lese av måleren manuelt, åpner denne teknologien opp for mange smarte energiløsninger på lengre sikt, forklarer Winther, som for tiden også er svært fornøyd med å ha fått på plass KLP som nye medeiere i Lofotkraft. KLP med nye muskler – Vi tror at de seks lofotkommunene – som er våre eiere – får mer igjen for å eie litt mindre i noe større, enn alt i noe mindre. Vårt oppdrag er å sikre strømforsyningen i Lofoten, trygge hverdagen og investere i framtiden for befolkningen og næringslivet her ute. Partnerskapet med KLP kommer til å bidra sterkt til nettopp det, sier Winther avslutningsvis.

Foto: Tore Berntsen, Visual Days

For turister og «søringer» er det ikke alltid like enkelt å forstå at det finnes fastboende på de forblåste og ville øyene i Lofoten. Og samfunnsoppdraget med å sikre strømforsyningen til de tusen hjem i havgapet, har ikke vært billig, ifølge Lofotkrafts administrerende direktør Arnt M. Winther.

Administrerende direktør Arnt M. Winther.


Foto: Tore Berntsen, Visual Days

Foto: Tore Berntsen, Visual Days

Nettsjef Pål Martinussen.

33

NÆRING - I NORD


ENTREPRENØR FRA LOFOTEN, MED AMBISJONER

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Fra én mann og én traktor i 1963, til et moderne entreprenørkonsern med omlag 80 ansatte, og hvor de ulike enhetene støtter og utfyller hverandre. Reisen til Thore Magnussen og Sønn (TMS) har vært av det innholdsrike slaget.

Foto: TMS

Selskapets miljøvennlige hybride gravemaskin.

34

NÆRING - I NORD

Med utspring i maskinentreprenør­ firmaet har TMS med årene utvidet virk­ somhetsområdene med eget pukkverk og et byggfirma som leverer bygg til næringsmarkedet og privatmarkedet. TMS har også etablert en egen betong­ avdeling, som er meget ettertraktet. Geolofoten AS ble kjøpt opp for et par år siden, for å sikre at TMS og de andre selskapene i konsernet kan ligge helt i forkant av markedet når det gjelder å tilby kundene udiskutabel digital doku­ mentasjon på de arbeider som utføres. Lofotpukk AS, TMS-bygg AS og Geo­ lofoten AS er med andre ord naturlige forlengelser av maskinfirmaet vårt. Tanken bak en slik utvikling er jo å kunne være en attraktiv totalentre­ prenør, med kontroll på hele bygge­


prosessen fra start til slutt, forklarer daglig leder Berit Tora Sand i TMS. Viktige verktøy Nøkternhet, god nordnorsk stå-på-vilje og en betydelig interesse for den teknologiske utviklingen i bransjen har vært viktige faktorer langs selskapets 55-årige reise. Det samme gjelder en helt bevisst ledelsesstrategi og bygging av merke­ varen Thore Magnussen og Sønn AS. Tanken er at alle som kjører forbi våre sølvlakkerte maskiner og lastebiler skal vite at dette er våre maskiner som er i arbeid. Hele veien har eiere og ledere vært aktivt med i driften og fokusert på å kjenne hele selskapet inngående. Selv om firmaets vekst nå krever mer av eierne rent administrativt, er de fortsatt ivrige til å bidra om det trengs hender i en gravemaskin eller en lastebil.

Totalleverandør Ordinære maskinentreprenør-tjenester, betongarbeider, levering av skredder­ sydde privatboliger og næringsbygg, samt bygging av høydebasseng for kommunale vannanlegg og bygging av til dels kompliserte vannbehand­ lingsanlegg. Lista over tjenester som entreprenøren fra Lofoten tilbyr er lang. Det samme er rekken av store referanse­kunder. – Vi har mange kunder som for eksem­ pel stat, kommuner, store og mindre entreprenører og private aktører, sier styreleder Ørjan Magnussen. Styrket stolthet Nylig kunne daglig leder ta med seg de administrativt ansatte i selskapene og flytte inn i topp moderne lokaler på Limstrand, bare noen steinkast unna der det hele startet for over et halvt århundre siden. – Nye effektive og velfungerende lo­ kaliteter gjør mye med en bedrift. Ikke bare flyter arbeidshverdagen bedre, men vår nye base er på mange måter også med på å skape litt ekstra stolthet og identitet hos våre ansatte, mener Sand. Trivsel En stabil gjeng med høy grad av fag­

kompetanse vitner om at firmaet har lykkes i arbeidet med å skape trivsel og et godt og kompetent arbeidsmiljø. – Vi opplever lite gjennomtrekk, noe som er en stor styrke for hele drifta vår. Ikke bare har vi ansatte med lang og inngående erfaring innenfor sine respektive fagområder, men vi har også en godt sammensveiset flokk som alle er familiære med vår bedriftskultur og våre måter å møte kunder og samar­ beidspartnere på, legger hun til. Med 80 navn på lønningslistene er ledelsen i TMS kommet til en erkjennelse av at de ikke ønsker videre vekst for vekstens skyld. – Det er vanskelig å skulle mene noe bastant om den videre utviklingen av selskapene våre, men vi skal være en foretrukket samarbeidspartner innen­ for de tjenester vi tilbyr i Nordland og Troms fylker. Dessuten har vi et mål om å effektivisere og utvikle de ressursene vi har i dag. Fokuset fremover blir å styrke de ulike forretningsområdene i konsernet, slik at vi kan opprettholde den markedsposisjonen vi har opp­ arbeidet oss de senere årene. Vi har stor tro på at våre selskaper kan være gode samarbeidspartnere i bygg og anleggs­ bransjen i den kommende tiden, avslutter Sand.

TMS’ maskiner er et stadig mer vanlig syn langs veiene i Lofoten.

NÆRING - I NORD

35


Tilbaketrukket eller i sjøkanten. Alene eller i flermannsbolig. Eget naust eller plass i små­ båthavn, eller begge deler. I Åvika er det herlige muligheter, og nok plass.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Eierne Raymond Larsen, Karl-Ove Larsen, Frøydis Rørtveit Stensvik og Johannes Rørtveit er svært fornøyd med utviklingen på anlegget.

36

NÆRING - I NORD

Foto: Michael Ulriksen

- I ÅVIKA

Foto: Shutterstock

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Michael Ulriksen

MULIGHETER OG ARMSLAG


Foto: Shutterstock

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Shutterstock

3D-illustrasjon som viser plassering av boligene.

Midt mellom Svolvær og Kabelvåg er det i ferd med å reise seg ei ny lita «bygd» i idylliske Åvika. Med sjøen på den ene siden og marka på den andre, maner beliggenheten til et allsidig og aktivt utendørsliv for de kommende innbyggerne. Sammensmeltet Lyden av bølger og lukten av sjø ønsker oss velkommen til vakre Åvika denne flotte novemberdagen. Høstsolas lave stråler kaster lange skygger innover det kuperte terrenget bak oss. Foran oss glitrer Lofothavet i takt med godværet, mens de karakteristiske fjel­ lene rammer inn det hele. Synet gir oss følelsen av å ha fanget Lofotens nerve i et eneste bilde. – Utsikt og natur er to viktige kvali­ teter her i Åvika, smiler en av eierne og initiativ­takerne til boligprosjektet, Frøydis Stensvik.

Hun forteller at de har lagt vekt på at bebyggelsen skal gli inn i dette terren­ get på en naturlig måte for å smelte sammen med den storslåtte naturen rundt. Lune armslag God plass har vært et viktig parameter under planleggingen av tomtene. – I lune Åvika disponerer alle sitt eget mål. Her skal det være armslag og mulighetsrom, enten man er nyetablert med barn, eller har kommet lenger i livet, forklarer Stensvik. Naust og småbåthavn De første husene er allerede under bygging, og planen er at hele felles­ anlegget skal være ferdigstilt i løpet av 2018. Langs sjøkanten har nybyggerne mulighet til å sikre seg egen nausttomt, og det planlegges også for fremtidig småbåthavn. Å kunne spasere ned til båten i vika nedenfor huset sitt, eller bare nyte Lofotdagen i solveggen på eget naust, er definitivt elementer som gir boligprosjektet særpreg.

Naturlig møteplass Når alt er ferdig vil det dessuten bli laget et rekreasjonsområde helt nede i sjøkanten. Her vil det etableres en trive­ lig sone med benker og leke­apparater, der målet er å skape en naturlig møte­ plass for Åvikas nye innbyggere. – Vi er stolte over å kunne tilby Åvika til folket. Den lange prosessen med utarbeidelse av prosjektet har gitt oss tid til å jobbe godt med alle detaljer. Vi har fortsatt noen tomter igjen. Har du drømmene, har vi mulighetene, avslutter Stensvik.

ÅVIKA EIENDOM as www.avika-eiendom.com

Kabelvåg, 21. januar 2014

Vedr. din henvendelse datert 20. januar 2014. Vi takker så mye for din interesse i forbindelse med byggeplaner i Vågan. Som du kan se på vår hjemmeside, så har vi pr. i dag to tomter til salgs med havutsikt. Ut fra kartet på hjemmesiden fremkommer tomtene i felt merket DD23 og DD24. Bla bla bla

NÆRING - I NORD

37


Frank Arne Nygård, Ole Botnevik, Ellinor Dahl Eliassen, Olav Johansen og Odd Arve Stokvik utenfor lokalene på Gimsøya.

Foto: Geir Nøtnes

NY LOGO PÅ BRYSTET Da Gimsøy Installasjon ved nyttår byttet til Hanesethlogoen ble de selskap nummer 22 i det stadig voksende nordnorske el-konsernet. – Vi hadde vokst ut av skallet og trengte større muskler for å utvikle oss videre, sier medeier og daglig leder ved Haneseths nye Lofoten-base, Frank Arne Nygård. Det er egentlige de gode tidene i Lofoten som skal ha æren for at spiren til denne fusjonen ble sådd. En hverdag alene på kontoret med masse oppdrag og 13 mann som skulle koordineres ute i felt ble rett og slett for mye for Nygård. Umiddelbar interesse Etter å ha vurdert ulike løsninger ringte han Per Gårseth og Haneseth og spurte om de kunne være interessert i å gå inn i firmaet. Haneseth, som lenge hadde sett seg om etter en partner i Lofoten, ble umiddelbart interessert, og etter kort tid var avtalene om fusjon underskrevet. – Lofoten er et området med stor fart og som vi lenge har hatt et ønske om å gå inn i. Nå falt brikkene på plass, og vi gleder oss til å ta fatt på nye oppgaver i en meget spennende region, sier Gårseth.

38

NÆRING - I NORD

Større muskler Også Nygård ser lyst på fremtiden med ny logo på brystet. – Først og fremst har vi fått en partner med kompetanse, muskler og masse erfaring. Som en del av Haneseth har vi et helt konsern av kunnskap å spille på. Vi trenger heller ikke å tenke på å dimensjonere oss for å ta toppene, da det er en innarbeidet kultur i hele konsernet å trå til på tvers av avdelingene når behov for ekstra hender melder seg, forklarer Nygård. – Under Haneseth-paraplyen vil vi dessuten kunne tilby våre ansatte helt nye og bedre etterutdanningsmuligheter, legger han til.

Innholdsrik reise Reisen til Gimsøy Installasjon har vært lang og innholdsrik. Nesten umiddelbart etter at strømmen kom til Lofoten først på 50-tallet startet Harald Dreyer det som den gang het Gimsøy Installasjonsforretning. Gjennom flere tiår drev han selskapet, før han la ned på slutten av 80-tallet. Etter et par år startet Idar Nygård, faren til Frank, opp selskapet igjen. Mens Idar var daglig leder og eier, jobbet Frank som montør de første årene. Selv overtok han roret i 2012. Helt siden Idar overtok har firmaet vært drevet under navnet Gimsøy Installasjon til det ved årsskiftet ble en del av Haneseth. – Den lange reisen har gjort at vi har opparbeidet oss en solid og inn­ gående kunnskap om lokalmarkedet og kundene her i Lofoten. Dette blir en viktig en viktig grunnmur å bygge videre på når vi nå skal ut å møte kundene med ny logo på brystet, avslutter Frank Arne Nygård.


Foto: Michael Ulriksen

SMAKEN AV VILLHAVET Foto: Shutterstock

I tørrfisken finnes den konsentrerte sjela fra havet i nord.

>> NÆRING - I NORD

39


Historien om tørrfisken er nettopp historien om denne storsvømmeren fra Barentshavet som hvert år legger ut på sin kjærlighetsvandring. Etter å ha levd sitt liv i nordområdenes kalde og rene havmasser, fanges den og henges blodfersk opp på hjell. Her varmes den opp av strålene fra den arktiske vårsolen og tørkes sakte mens den svøpes i Lofotens salte havvinder. Resultatet er en konsentrert og unik smak av villhavet i nord, produsert og foredlet av naturen selv. Vandreren Hvert år, når januar går over i februar, skifter havområdene rundt Lofoten og Vesterålen nyanse. Deler av melken og rognen fra den enorme skreigy­ tingen stiger til overflaten og gjør vannskorpen lysere. Etter endt gyting fraktes eggene med Golfstrømmen rundt Lofot­odden og videre nordover. Underveis blir eggene til larver, som, i den grad de ikke blir mat for annen fisk, fraktes videre opp langs norskekysten mot Barentshavet. Syv år senere er eggene blitt til voksen fisk som hver vinter setter kursen tilbake mot sin fødefjord, hvor den spiller hovedrollen i det eventyrlige lofotfiske. Lofotfiske Historien har en tendens til å gjenta seg. I Lofoten og Vesterålen gjentar den seg hver vinter når havområdene uten­ for fylles av båter fra hele landet. Tidlig om morgenen, kun med selskap av måker og neglebit har fiskerne gjennom århundrer reist ut i disse hav­ områdene for å høste fra et av de mest fantastiske økosystemer i verden. Det hele er en nøye balansegang som må følges. Fiskerne må høste riktig sånn at moder natur får mulighet til gjenvinne sin styrke. Det sagnomsuste Lofotfisket har vært ryggraden til Lofotens eksistens i årtu­ sener, og gjennom tørrfisken har det også spilt en viktig rolle for sjøfarere,

40

NÆRING - I NORD

Foto: Torgeir Sørensen

Høyt mot nord, omgitt av taggede tin­ der og ville hav, ligger øyrikene Lofoten og Vesterålen. Hver vinter søker mil­ lioner av gyteklar skrei hit for at slekt kan følge slekters gang. Fenomenet har gjennom århundrer gitt grobunn for noen av landets mest tradisjonsrike fiskerier og konserveringsmetoder.

Hengingen er en årlig begivenhet mange har deltatt på i årevis.


Foto: Michael Ulriksen

matvaner og handelsreisende over hele Europa.

Grillet tørrfisk er etter hvert blitt et vanlig innslag i menyene til finere restauranter i nord. Foto: Shutterstock

Henging av fisk er et sosialt gjøremål, og den ultimate bekreftelsen på hvilke ressurser havet gir oss.

Vikingene og tørrfisken I fjæresteinene langs kystlinjen, der storhavet møter land, finnes utallige varianter av Lofoten og Vesterålens va­ kreste og mest betydningsfulle skulp­ turlandsskap, de mange fiskehjellene. Tørkingen er den eldste konserve­ ringsmetoden av fisk vi kjenner til, og det var Vikingene som først hengte fisken på hjeller, tørket den og fraktet den ut i Europa. Torsken og tørrfisken ernærte disse barske sjøfarerne, finan­ sierte ekspedisjonene deres og gjorde handel og erobringene mulig. Med tørrfisken ombord kunne de være lenge på havet, og gikk de i land, kunne de selge av lageret sitt. I dag, mer enn 1000 år etter at den første fisken ble hengt på hjell, benyt­ tes nøyaktig den samme metode og fremgangsmåte for konservering av villhavets fiskeskatter.

Foto: Torgeir Sørensen

Sammentreffet Klimaet er svært avgjørende for å få god tørrfisk. Ideelt bør gradestokken holde seg like over nullpunktet, og nedbørsmengden bør verken være for liten eller for stor. Som eneste plass på kloden finnes denne ultimate kom­ binasjonen av vær og vind nettopp i Lofoten og Vesterålen. Desto mer fascinerende er det at det store innsiget av gyteferdig skrei alltid kommer samtidig som frosten er i ferd med å gi slipp, og hvor vind, regn og sol de neste månedene danner perfek­ te forhold for omgjøring av skrei til tørrfisk. Ganefryd Hard som ved, og årelang holdbarhet til tross. Den tørre utgaven av protein­ bomben fra Lofoten trenger kun og til­ settes vann for å omformes til et arktisk smakseventyr. Elementene fra villhavet er godt bevart, og under naturens egen modningsprosess er den tilført nye karakterer og nyanser. Naturen har servert oss himmelsk ganefryd.

Langs sjøkanten i Lofoten og Vesterålen finnes vårt mest betydningsfulle skulpturlandskap, de mange fiskehjellene. NÆRING - I NORD

41


TØRRFISK fra LOFOTEN Da Tørrfisk fra Lofoten for et par år siden ble tildelt det offisielle beviset på sin status som nasjonal matskatt i EU, rykket den norske tradisjonsfisken opp i mateliten sammen med blant annet italiensk Parmaskinke og fransk Champagne.

Foto: Sjømatrådet

42

NÆRING - I NORD


Foto: Kjell Ove Storvik

IGP ■ IGP-en garanterer importører og forbrukere i Italia at Tørrfisk fra Lofoten er ekte vare, produsert med basis i godt håndtverk og kjærlighet til råvaren og naturen. ■ For tørrfiskprodusenten gir den en beskyttelse mot juks og kopiering av et særdeles viktig produkt fra norsk fiskerinæring. Styreleder Rune S. Stokvold i Tørrfisk fra Lofoten.

Det var på verdens største tørrfisk­ festival i Sandrigo i Nord-Italia, at Tørr­ fisk fra Lofoten i september 2015 ble tildelt en offisiell EU-godkjenning som IGP - beskyttet geografisk betegnelse. Viktig kvalitetsstempel – Dette er definitivt med på å gi Tørrfisk fra Lofoten et solid kvalitetsstempel som blir viktig i den videre markeds­ føringen av produktet, sier, Rune Stokvold. Han leder sammenslutningen av foreløpig 18 tørrfiskprodusenter fra Lofoten som står bak produktnavnet. Tørrfisk som produseres og selges under navnet Tørrfisk fra Lofoten skal i følge beskyttelsen være torsk som er fanget i Lofoten og Vesterålen, og deretter naturtørket og kvalitetssortert av bedrifter i Lofoten. Samarbeidende konkurrenter Tørrfisken representerer en viktig og ikke minst tradisjonsrik del av norsk fiskerinæring. Samarbeidet som tørrfiskprodusentene nå har innledet innebærer en økt satsing for å bruke det unike råstoffet til å utvikle nye produkter og nye markeder. – Gjennom den norske og den euro­ peiske beskyttelsen sikrer vi oss på denne måten eierskapet til en unik merkevare. Vi skal fortsatt konkurrere der vi må, men også samarbeide der vi kan. Dette vil bidra til å gjøre tørrfisk­ produsentene i Lofoten til forutsigbare kvalitetsleverandører som sammen skal utvikle eksisterende og nye markeder, mener Stokvold. Unik historiebærer En solid merkevare bæres ofte av en

god historie. Her stiller Tørrfisk fra Lofo­ ten i egen klasse. – Tørrfiskhandelen har vært svært viktig for oss både kulturelt og økonomisk opp igjennom historien. Mye tyder på at tørrfisken ble eksportert fra Norge allerede før vikingtiden. I over 800 år hadde Bergen monopol på å handle med tørrfisk nordfra, noe som gjorde vestlandsbyen til et av Nord-Europas største handelssentre på 1000-tallet, forklarer Stokvold. – Tørrfisken har dessuten vært Norges lengst vedvarende eksportartikkel og den samfunnsøkonomisk mest lønn­ somme eksportvaren, og har derigjen­ nom bidratt til å forme vår identitet og bygge vår nasjon. At den også er svært bærekraftig bør også nevnes. Etter at fisken er fanget lokalt tar vær og vind seg av konserveringen. Et mer miljø­ vennlig og bærekraftig produkt skal du derfor lete lenge etter, legger han til. På norske menyer I dag går det aller meste av tørrfisken fra Lofoten til markeder i utlandet som har lange tradisjoner i å foredle råvaren til gastronomiske opplevelser. Også her hjemme er man i ferd med å få øynene opp for tørrfisken som mer enn snacks. – Utvannet tørrfisk er i dag en selvfølge på menyen til Lofotrestauranter av en viss kvalitet. Produktet ble også løftet frem under ganefryddelen av årets nor­ gesmesterskap for kokker. Vi har stor tro på at denne unike råvaren skal få fotfeste som festmat også her hjemme, samtidig som vi skal utvide markede­ ne ute i den store verdenen, avslutter Stokvold.

Tørrfiskprodusenter • A. Johansen • Astrup Lofoten AS • Brødrene Arntzen AS • Brødrene Berg AS • Glea AS • H. Sverdrup AS • Johan B Larsen AS • John Greger AS • L. Berg Sønner AS • Lofoten Fisk AS • Lofoten Klippfisk AS • Lofoten Northern Light AS • Lofoten Viking AS • Nic. Haug AS • Ramberg Fisk AS • Rolf Jentoft AS • Røst Sjømat AS • Steinfjorden Sjømat AS

NÆRING - I NORD

43


MED BANKEN Foto: Geir Nøtnes

Fra kontorvinduet har banksjef Elisabeth Fredriksen en flott utsikt over havna og flere av bankens fiskerikunder.

Fiskeri- og oppdrettsnæringen er midt i et eventyr – et eventyr hvor Norges største fiskeri­ bank spiller en viktig rolle. DNB i Lofoten og Vesterålen har musklene som trengs for å være med på veksten, og kunnskapen som behøves for å ha det riktige perspektivet. 44

NÆRING - I NORD


EN OM BORD Foto: Geir Nøtnes

– Jobben vår er å skaffe oss en inn­ gående forståelse av kundenes hverdag og behov, fastslår Elisabeth Fredriksen, banksjef for DNBs bedriftsmarked i Lofoten og Vesterålen. Fredriksen vet hva hun prater om. For selv om hun i dag går på jobb i pensko, er det ikke mange år siden hun arbeidet iført kjeledress og med sjøsprøyt i ansiktet. Fortiden som oppdretter og fiskekjøper gjør at hun kjenner næringen fra innsiden. – Denne bakgrunnen, og den samlede kompetansen i banken, gjør oss til et solid team. At vi har fått en rekke nye bedriftskunder de siste årene er en bekreftelse, mener Fredriksen. Konkurrenter – men også allierte De fleste bedriftskundene lever av havet – men slett ikke alle. Stadig flere reiselivsaktører har bidratt til at Lofoten og Vesterålen er blitt en helårsdesti­ nasjon for en stadig større turiststrøm. Banksjefen gleder seg over resultatene, men også over det som førte dit. Sam­ arbeid. – Reiselivsnæringen er det beste eksempelet på at konkurrenter kan være gode allierte. Lite gjør meg så glad som når en hotellsjef trår til på konkurrentens hotell for å gi kundene den beste opplevelsen, sier Fredriksen. DNB i Lofoten og Vesterålen har lenge jobbet for å skape en sterkere sam­ arbeidskultur. Som DNB-kunde får man tilgang til ulike møteplasser og arrangementer hvor kundene får møte banken og hverandre, noe som gjøre dette til en nyttig lærearena. – Dette er bade gøy – og et viktig sam­ funnsoppdrag. Meningsutveksling og sparring er uhyre viktig, og oppgaven vår er å få enda flere bedrifter til å innse dette – også de små og nyetablerte.

Den trygge havnen DNB er nemlig oppstartsbanken som skal være ved gründernes side gjennom etableringperioden så vel som i vekst­ fasen. Og når mange av dem driver i sykliske næringer, kreves det mer enn motivasjon innenfra. – Vi i DNB vet at det kan bli tung sjø, og derfor opptrer vi som den trygge havnen. Det er denne forutsigbarheten som en gang kan gjøre dagens lille gründerbedrift til morgendagens store suksess.

- Det er viktig å være tett på både kundene og bransjen, da det gjør det enklere for oss å forstå deres behov, sier banksjef Elisabeth Fredriksen.

www.dnb.no NÆRING - I NORD

45


LOFOTBYGGERNE Foto: Lofot Entreprenør

Kaianlegg, næringsparker, politihus, museum og utallige hus og leiligheter. Lofot Entreprenør har definitivt vært med på å prege øyriket i vest. Dagens eiere, Magnar Lorentzen og Alf Lie.

Som Lofotens største entreprenør har Magnar Lorentzen, Alf Lie og deres snaut 100 ansatte bygget utallige signaturer i hele den fantastiske Lofoten-regionen. Med et urokkelig fokus på kvalitet og fremtidsrettede bygg, styrer de en konsernskute som seiler mot 300 millioner i omsetning. Solid fundament Av alle grunnmurer de har bygget er mentaliteten i arbeidstokken den viktigste. Solide byggesteiner av kvalitetsfokus, kundeservice og streben

46

NÆRING - I NORD

etter alltid å levere godt håndverk gjør at konsernet står fjellstøtt. – Vi har som mål at alle vi jobber for skal bruke oss igjen. En slik tankegang krever mye av oss i alle faser, ikke minst de gangene vi feiler. Da handler det om å vise seriøsitet og velvilje for oppnå kundetilfredshet igjen, forklarer Lorentzen. Erfaren 30 åring I år er det 30 år siden han sammen med tre andre pågangsrike og modige karer bestemte seg for å overta


Tverrfaglig styrke Gjennom å gradvis utvide virksom­ heten med flere fagområder, kan Lofot Entreprenør i dag tilby flere, bedre og mer helhetlige tjenester til et bredere kundespekter. I deres allsidige entreprenørskap finnes det tilbud innenfor en rekke fag. – Vi har eget trelastutsalg, egen betongstasjon og en serviceavdeling som driver med alt fra utstyrsleie og vaktmestertjenester til malearbeid og skaderehabilitering. Målet med dette sammensatte tjenestespekteret er først og fremst å være et naturlig

treffpunkt for kunder med alle typer ønsker og behov knyttet til snekkerog entreprenørtjenester. Dernest opplever vi selv en mer effektiv og strømlinjeformet hverdag, hvor vi sørger for å være selvhjulpen i de fleste prosjektfaser, forklarer Lorentzen. Av og for Lofoten Selskapet opererer først og fremst mellom Vågan i øst og Moskenes i vest. – Det er denne regionen vi kan. Det er her vi har bygget oss opp, og det er her vi har nettverket vårt, sier Lorentzen, som nå opplever stor pågang fra mange hold. – Det er mer enn midnattssola som farger Lofot-horisonten lys og fager. Vi opplever et stort trykk fra både næringsaktører og private som ønsker og etablere seg her ute. Gjennom 30 år har vi fått være med på å utvikle denne fantastiske regionen. Målet er å få være en enda viktigere bidragsyter i den videre utviklingen. Vår inngående lokalkunnskap skal fortsatt gjøre oss til en aktør like solid som Lofot-fjellene rundt oss, avslutter bedriftseieren.

Foto: Lofot Entreprenør

driften etter Odd Knedahl & Sønner. Langs den innholdsrike reisen fem til i dag har det tegnet seg konturer av pågangsmot, teft og godt entreprenørskap. – Mye har skjedd både med oss og omgivelsene rundt oss siden vi overtok roret i 1988. Vi er ydmyke i forhold til den formidable veksten vi har opplevd, og tilskriver våre dedikerte og dyktige medarbeidere mye av æren, poengterer Lorentzen.

Guttene som startet Lofot Entreprenør og startet tradisjonen fra gamle Odd Knedahl & Sønner: Harry Malmo, Magnar Lorentzen, Tore Larsen og Alf Lie.

Foto: Michael Ulriksen

NÆRING - I NORD

47


KLAR FOR TYNGRE LØFT De er vant til å løfte tungt i arbeidet med mange av Lofotens store byggeprosjekt. Den siste tids kraninvesteringer har gjort Leknes Maskin & Transport (LMT) klar for enda tyngre løft. – Vi ønsker å være et naturlig alternativ for alle typer kranoppdrag i Lofoten, også de aller største, sier eier og daglig leder Stig Johansen hos LMT.

Han forteller at de gjennom mange år også har hatt utkjøring av trelast og byggevarer for Bygger‘n, som i dag eies av Lofot Entreprenør.

Sammen med sine 14 medarbeidere har han nå posisjonert seg for å imøtekomme den økende mengden av større byggeprosjekt i Lofoten. Strategiske nyinnkjøp av større mobil- og lastebilkraner er gjennomført. – Med den nye 130 tonns krana på plass sørger vi for god løftekapasitet i Lofoten, konkluderer Stig.

Mer enn kran Ved siden av krantjenestene tilbyr Leknes-bedriften også en rekke andre tjenester. Transport og pumping av betong har i mange år vært en stor del av driften, og en tjeneste de ved flere anledninger har eksportert ut til større byggeprosjekt utenfor Lofoten. De har også inngående kunnskap om spesialtransport av lang, bred og høy last. I tillegg til å være en kran- og transport­ aktør er de også en anleggsentreprenør. – Det betyr at vi tilbyr grunn- og terreng­arbeid, og salg av ulike masser er en naturlig del av dette virksomhetsområdet. Vi utfører også i dag snø­ rydding og strøing for en rekke ulike kunder, forklarer Johansen.

Fra én til 15 Han er andre generasjon Johansen i maskin- og transportbedriften som ble etablert av faren på slutten av 70-tallet. Det som startet med én mann og én lastebil for snart 40 år siden er i dag blitt en tverrfaglig og kompetent aktør med bred maskinpark og 15 mann på lønningslista. Mye av virksomheten er rettet mot arbeid for regionens desidert største bygger, Lofotentreprenør. – De representerer en stor og god samarbeidspartner, men det er viktig å presisere at vi også utfører oppdrag for andre som måtte trenge oss, forklarer Johansen.

48

NÆRING - I NORD

Menneskene Den faglige grunnmuren er sterk, og består blant annet av ingeniør­ kompetanse, faglært arbeidskraft i ulike kategorier, særskilt VA-kompetanse og godkjenning for ansvarsrett innen bygg og anlegg. Men like viktig som faglige kvalifikasjoner er fokuset på

menneskene de møter og deres ulike forventninger. – Bak alt vi gjør ligger et ukuelig fokus på kundens opplevelse og tilfredshet med leveransene våre. Det handler om alt fra hvordan vi oppleves som mennesker til hvordan vi utfører arbeidsoppgavene. Målet er at alle vi jobber med og for skal være fornøyde referanse­kunder når de ulike opp­ dragene er utført, utdyper Johansen. Mye på gang Som aktør i en region med høy fart ser han lyst på fremtiden i vakre Lofoten. – Vi vet det er mye på gang her ute. Ny skole, ny brannstasjon, flere hoteller og en rekke næringsbygg er bare noe av det som skal bygges i nær fremtid. Med nytt utstyr på plass skal vi være med å sloss om oppdrag i den videre utviklingen av det fantastiske øyriket vårt . Og en ting er sikkert. Vi er klare for tunge løft.

www.leknesmaskin.no


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Flytting av gamle rorbuer på Ballstad for Solsiden Brygge.

NÆRING - I NORD

49


HYTTEDRØMMEN VED HAUKLAND Lange late dager på hytteverandaen, med utsikt over midnattssolhorisonten og den kritthvite Hauklandstranda nedenfor. Eller hardtarbeidende opp en av de mange grønnkledde fjellsidene som omkranser denne nydelige Lofotperla. Hyttefeltet til Johan Eliassen & Sønner AS i Vågan har mye å tilby, enten du ønsker å være lofotaktiv eller lofotdorsk.

i turskoene og sikte seg inn på en av de mange kjente fjelltoppene i nærheten. Offersøykammen, Mannen og Himmeltinden lokker alle med en formidabel utsikt over et havlandskap folk fra hele verden kommer for å oppleve. Fortsatt muligheter – Av snaut 30 hyttetomter er ni bebygd, mens 19 er ferdigregulert og venter på sine fremtidige eiere, forklarer Helge Eliassen.

Foto: Shutterstock

Som grunnentreprenør har han satt som betingelse at Johan Eliassen og Sønner AS får ta grunnarbeidet. Resten er opp til hver enkelt. Lykkelig som liten Når de ikke jobber med hyttetomter, handler mye av hverdagen om boligprosjektet Himmelstein. Her sikret de seg for noen år siden rundt 50 boligtomter, hvorav 16 av dem fortsatt er ledig. – Å drive denne formen for eiendomsutvikling sikrer godt med arbeid til selskapet vårt, samtidig som vi får være med å utvikle deler av regionen, forklarer Helge. Fra hyttefeltet til Johan Eliassen & Sønner AS har man en formidabel utsikt over Hauklandstranda, som tidligere er kåret til Norges fineste.

Tinder på rekke og rad Når utsikten over det som for noen år siden ble kåret til landets vakreste strand er fordøyd, er det bare å hoppe

50

NÆRING - I NORD

Foto: Tommy Andreassen PhotoView

15 små minutter fra Leknes, i le av nordavinden, kan grunn- og sprengningsbedriften tilby hyttedrømmen til de som ønsker den innpakket i det vakreste Lofotpapir. Her, midt i den 100 kilometer lange og 1000 meter høye Lofotveggen, har naturen laget seg en lun vik der den kritthvite sanda i strandsonen møter de uendelige gressbakken som slynger seg fra tindetoppene og helt ned til flomålet.

Daglig leder Helge Eliassen.

Til tross for høy aktivitet og mange store parallelle prosjekter, teller ikke selskapet mer enn tre ansatte. En størrelse Helge er godt fornøyd med. – Vi ønsker alle å være delaktige i den daglige driften ute på anleggs­ områdene, noe vi har mulighet til når vi ikke er så mange. Vi føler vi har funnet oppskriften på en flott arbeidshverdag, og kjenner oss lykkelig som liten, avslutter han.


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

UTFORDRET SEG SELV

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Bjørn Lauvlund, Alfr Nordheim og Rayner Vestgård trives blant åpnede kabinett og hardware-komponenter.

Rayner Vestgård trives med hverdagen som problemløser og IT-nerd.

Rayner Vestgård og Bjørn Lauvlund var lei av at ingen utfordret IT-kunnskapene deres. Derfor sluttet de i sine faste jobber for å etablere itTeam.

– Utviklingen går fryktelig fort, så vi bruker mye tid på å forstå nye løsninger og produkter. Det er da nerdene i oss våkner til liv, smiler Vestgård.

Ikke glem å lagre Sikkerhet og backup er de viktigste grunnpilarene i virksomheten. Uten forholdsregler kan informasjon lett forsvinne i løse luften, om uhellet først skulle være ute. – Hva skjer dersom all dataen i bedriften din plutselig forsvinner? For mange vil det bety kroken på døra. Backup er derfor et område alle i næringslivet bør prioritere, sier Vestgård.

Kompetanse skaper tillit Da de to gründerne jaktet en ny kollega vurderte de å ansette en selger. Men valget falt til slutt på en medarbeider med like tung fagkunnskap som dem selv. Det er bedre for kundene, fastslår Vestgård: – Erfaringen vår er at fagmenn oppnår større tillit hos kundene enn selgere. Med oss på laget vet kundene at de snakker med en trio som virkelig brenner for faget. Tre løsningsorienterte nerder, avslutter Vestgård med glimt i øyet.

– For oss var det ikke nok å reparere tele­foner eller datamaskiner – vi ville bli utfordret på kunnskap. Det er grunnen til at vi startet et firma som utelukkende jobber med IT-løsninger for næringslivet, forteller Rayner Vestgård. itTeam har derfor ingen fysisk butikk med salg av IT-produkter. Tjenestene deres leveres fra kontoret på Leknes, eller ved at konsulentene tar turen ut til bedriftene. – Vi er tre nerder som konsentrerer oss om den tekniske biten, blant annet drift, overvåkning og installasjon av servere. Jobben vår handler om å forenkle kundens systemer – slik at de kan arbeide smertefritt, forklarer Vestgård.

Hvilke løsninger kundene går for varierer stort. For mindre bedrifter kan skybaserte tjenester være til stor hjelp, mens større selskaper trenger optimale serverløsninger. For itTeam handler det om å holde seg godt oppdaterte på hele spekteret.

NÆRING - I NORD

51


Foto: Europharma

Hvert år samles 140 oppdrettere fra inn og utland til Europharmas Lofotseminar. I løpet av to tettpakkede seminardager presenteres de besøkende for aktuell kunnskap om fiskehelse og sunn biologisk produksjon fra et 20-talls forskjellige foredragsholdere. Bildet er fra årets seminar, som ble gjennomført i Nusfjord.

I HAVBRUKSNÆRINGENS TJENESTE På Leknes i Vest­vågøy ligger hovedkontoret til noen av landets viktigste leverandørbedrifter til oppdretts­næringen. 52

NÆRING - I NORD


Havbruk har de siste 20 årene utviklet seg til å bli Norges viktigste kyst­ næring. Det produseres nå langt mer laks og ørret i Norge enn det tas opp fisk gjennom kommersielt fiske. Den enorme verdiskapingen er typisk sentrert i områder og småsamfunn som for få år siden var truet av fraflytting og generelt dårlige framtidsutsikter. I Steigen kommune produseres det nå laks til en verdi av én million kroner per inn­bygger. Slike eksempler finnes det mange av langs kysten.

Unik patent I samtlige markeder er produktet SuperSmolt svært viktig. Europharma har de globale patentrettighetene på metoden, som ved hjelp av naturlige tilsettinger i fôret bidrar til at sette­ fisken opparbeider den nødvendige saltvannstoleransen til å settes ut i merder i havet. – Smoltdødelighet har vært en av de virkelig store utfordringene i produk­ sjon av laks, men nå kan vi enkelt sørge for at hver eneste fisk som settes ut er rustet til å takle overgangen til sjøvann

Erstattet antibiotika Et annet viktig produkt er vaksinene. Effektive vaksiner mot de viktigste bakteriesykdommene revolusjonerte oppdrettsnæringen, og som et resultat brukes det i dag knapt nok antibiotika overhodet i norsk havbruk. – Dette er i seg selv en fantastisk suk­ sesshistorie, og noe landbruket kan ha å strekke seg etter, for der brukes det fortsatt langt mer antibiotika i produk­ sjonen. Utvikling av resistens mot anti­ biotika er kanskje den største globale folkehelseutfordringen i dag, og uvettig antibiotikabruk i matproduksjon er en av de store driverne i dette bildet, sier Nordly. Foto: Europharma

Foto: Europharma

Internasjonal leverandør av fiskehelse Og verdiskapingen er langt fra be­ grenset til selskapene som er direkte involvert i produksjonen av de 1,3 millioner tonnene med fisk som norsk havbruk står for hvert år. Vel så viktig er en stor og mangslungen leverandør­ industri. På Leknes i Lofoten ligger Jim-Roger hovedkontoret til Nordly eier Nordly-konsernet, og leder en gruppe selska­ selskapene i Nordly-konserper som alle leverer net. tjenester, produkter og kompetanse til oppdrettsnæringen – både i Norge og utlandet. Det første og største selskapet er Euro­ pharma, som i den spede begynnelsen kun besto av et team med vaksinatører som dro rundt til settefiskanlegg og vaksinerte laks. I 1995 utfordret selska­ pet og gründer Jim-Roger Nordly det nasjonale monopolet på veterinære legemidler og vant fram. I dag leverer Europharma vaksiner og fiskehelse­ produkter til oppdrettere langs hele kysten, og er i tillegg etablert i Canada, Skottland, Chile og på Island.

uten problemer. Det betyr bedre fiskevelferd for laksen, og i tillegg bedre økonomi for oppdretteren, sier Jim-Roger Nordly.

Bakteriespisere Et annet selskap i Leknes-konsernet gjorde nylig et gjennombrudd som ytterligere kan bidra til å redusere anti­ biotikabruken. Forsknings- og utviklingsselskapet ACD Pharmaceuti­ cals har i en årrekke forsket på bruken av såkalte bakteriofager som et redskap for å hindre utbrudd av bakteriesyk­ dommer, og fikk nylig godkjenning for sitt første bakteriofagprodukt til bruk i oppdrett. Bakteriofager er verdens mest tallrike organisme, og finnes overalt i naturen. For hver eneste type bakterie finnes det bakteriofager, hvis eneste funksjon er å finne og «spise» sin spesifikke mål­ bakterie. – Vi har en fantastisk gruppe forskere som jobber med dette. Produktet vi nå har fått godkjenning for tilsettes i driftsvannet på settefiskanlegg, og bakteriofagene hindrer at skadelige

bakterier får fotfeste og kan skape sykdomsutbrudd. Dette er en stor mile­ pæl. Bakteriofager gir absolutt ingen bieffekter, slik antibiotika gjør, og i en verden som skriker etter effektive alter­ nativer til antibiotika, så er jo potensia­ let voldsomt stort, sier Nordly. Stor familie Nordly-konsernet omfatter også fiskefôrprodusenten Polarfeed, som har fôrfabrikk i Øksfjord i Finnmark, samt Aquamed AS som er Norges eneste dedikerte produsent av medisinfôr. Aquamed AS har sine produksjonsloka­ ler på Leknes. Det siste selskapet i familien er Fish­ guard, som leverer veterinærtjenester til oppdrettere langs hele kysten, i tillegg til i Skottland og på Island, hvor det nå satses tungt på oppdrett. Fishguard har også en egen miljø­ avdeling som utfører undersøkelser og utredninger knyttet til oppstart av nye oppdrettslokaliteter samt overvåkning av miljøforholdene på aktive lokaliteter. – Det går fort i svingene her på huset, og veien er kort fra idé til gjennom­ føring. Men felles for alt vi holder på med er fokuset på fisken. At fisken som produseres skal ha det bra og være frisk. Vi prøver å bidra mest mulig til dette, både med fôret vi produserer, med vaksinene vi leverer og med forskningen vi investerer i, sier Nordly. Trofast Lofoting Nordly-konsernet omsatte for 669 millioner kroner i 2016, og har alt i alt 89 ansatte. Men på tross av til­nærmet astro­nomiske reiseregninger har det aldri vært aktuelt å flytte hoved­ kontoret ut av Lofoten. – Det er kanskje litt utradisjonelt for et konsern som vårt å ha hovedkontor på Leknes, men samtidig er det en viktig verdi for oss å være tettest mulig på kundene våre i havbruksnæringen. I det perspektivet blir Oslo å anse som en utkant.

NÆRING - I NORD

53


Grensesprenger Det som i 1978 startet med en mann og en traktor­ graver er i dag blitt et multifaglig entreprenør­ selskap med et bredt spekter av kompetansefelt. Stadig sprenger Rolf Jørgensen nye grenser i nord.

54

NÆRING - I NORD


Foto: Pål Jacobsen

55

NÆRING - I NORD


Fredrik Thuv Nilsen henger i stroppene mens Geir Slydahl sitter bak rattet.

56

NÆRING - I NORD

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

ROBUSTE INDUSTRITRUCKER


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Gjennom Doosan gaffeltrucker kan Fredrik Thuv Nilsen tilby markedet robuste og driftssikre løfteverktøy.

– Dette er maskiner som er enkle å håndtere, de er rimelige i drift og ikke minst godt dimensjonert i forhold til størrelsen, forklarer Thuv Nilsen. Truckene kommer i alle størrelser, og de er stadig oftere elektriske og godt fra doosan er driftssikre, kostnadseffektive, kommer med rustet for den type applikasjoner som er i ergonomiske dag forhandlere av Doosan En pålitelig de skal gå i. Oljekjølte, vedlikeholdsfrie te bremser og harDe gode egenskaper. gaffeltrucker i Nordland, mens de bremser er et ekstra godt argument for ør med lokale forhandlere sørger for rask service og deler. nordligste fylkene betjenes av Bil- og Doosan i barske nordnorske industrid kan truck-hjulene holdes i gang og nedetid kortest mulig. Truckservice med selger Snorre Emilsen miljø. Thuv Nilsen er også godt fornøyd i spissen. med k handler om langt mer enn selve rask levering av reservedeler og godoppfølgingen fra importør og den nære kontakten med Europa-kontoret. skinen. I dag er driftskostnader, teknisk bistand. kerhet, design og førermiljø Størstogså i verden Oljekjølte, vedlikeholdsfrie ørende faktorer for markedet. bremser er dessuten Doosan har vært på det norske mar- et ekstra Tøffe forhold an-truckene blir produsert i godt argument Doosan i Naturlig nok er Doosan-trucker virkkedet i over 20 år. Selskapet somforble d og Sør-Korea. Doosan har vært på industrimiljøene hvor truckene somme i den store fiskeri- og havgrunnlagt i 1896 er i dag et av verdens ke markedet i over 20 år gjennom går i nord. største industrikonsern. ren Scanlift maskin. Truckene Truckfører og –liftkurs, bruksindustrien i landsdelen øverst på kartet. Dette er bransjer hvor truckene i alle størrelser, er stadig oftere gjennomføring av 12-måneders blir utsatt for ekstreme miljø. e og godt rustet for den type sertifiserte kontroller av – Truck handler om langt mer enn bare maskinen. I dag er driftskostnader, driftssikkerhet, design og førermiljø også helt avgjørende for markedet, sier Fredrik Thuv Nilsen hos Lofoten Truckservice.

Driftsstans kan forekomme, blant annet som følge av vedlikeholdsbehov eller for hard belastning fra maritime omgivelser. – Det er vi også godt rustet for. Med nærhet til kundene, rask levering av reservedeler og god teknisk bistand, skal vi sørge for at nedetiden blir så kort som mulig. Det gode interne samarbeidet mellom importør og oss leverandører i nord gjør at vi både lærer av hverandre og kan komme kundene raskere til hjelp. På denne måten løfter vi både hverandre og merkevaren Doosan.

riftssikre Doosan-trucker or industri i nord

joner som de skal gå i. an-trucker er virksomme i de aller per industribedrifter i Norge. i fiskeri og havbruk blir brukt kontinuerlig. Driftsstans kan me blant annet som følge av oldsbehov eller belastning fra e omgivelser. ft og forhandlerne er godt rustet dette med nærhet til kundene,

trucker, lifter, maskiner og noen krantyper, samt uteservice og reparasjoner hos kunden er også noen av tjenestene om tilbys. Importør:

www.scanliftmaskin.no

Med Doosan på laget skal kunden være sikker på at han valgt en driftssikker og effektiv truck, avslutter Lofotforhandleren.

doosan har over 20 års fartstid i norge og er godt rustet for industri i nord også med service fra lokale forhandlere. NordlaNd:

www.trucksalg.no

troms/FINNmark:

www.biltruck.no

NÆRING - I NORD

57

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Som forhandlere av de robuste og kostnads­ effektive truckene fra Doosan, kan Lofoten Truckservice, sammen med Bil- og Truck­ service i Tromsø, tilby industrien i NordNorge et pålitelig løfteverktøy. I ryggen har de den erfarne og kunnskapsrike importøren Scanlift Maskin AS.


Arctic engineering

Multiconsult har en enestående erfaring og kompetanse på utbygginger i arktiske strøk. Vi har erfaring fra noe som noen gang er gjennomført i nord. Med spisskompetanse innen planlegging og design for utbygginger i

vil Multiconsult bli en enda viktigere aktør i nordområdene i årene som kommer. Multiconsults kompetanses

plassert i Tromsø. For å realisere våre ambisjoner trenger vi nå enda flere dyktige medarbeidere til våre kon


ng fra noen av de viktigste prosjektene

gginger i arktiske strøk og kaldt klima,

petansesenter for arktisk teknologi er

vĂĽre kontorer. multiconsult.no


BLI ELEKTRISK I VAKRE LOFOTEN

Har du mistet gnisten der du er? Jakter du nye elektriske utfordringer? Er du kanskje på jobbjakt uten helt å vite det? Eller ønsker du deg bare til fantastiske Lofoten?

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

60

NÆRING - I NORD


Steile fjell mot krystallklart hav. Lange, lyse sommernetter med midnattssol, og fiskevær med rorbuer fra en annen tid. Lofotfiske, friskt vær og det mystiske nordlyset dansende mot den glitrende snøen. Lofotnaturen kan tilby det meste. I inngangsporten til det fantastiske øyriket i vest har Fr. Wangsvik gjennom åtte tiår servet folk og bedrifter med kvalitetsrike el-installasjoner. Nå ønsker de å styrke sin tilstede­ værelse med nye hoder og hender. I første omgang søker de en erfaren montør med fagbrev, og en teknisk saksbehandler med ingeniør­ kompetanse. Trivselsarena – Det er ekstra godt å kunne ta imot nye arbeidere i våre splitter nye og topp moderne lokaler i Osan Næringspark, sier daglig leder Arvid Strand, som i dag har 30 navn på ansattelista. Ved siden av et romslig kontor­landskap

og eget utsalgssted huser de nye lokalitetene også bedriftens egen kantine, der arbeiderne daglig samles til latter og lunsj. Byggets plassering midt i Lofotnaturen gjør veggmalerier overflødig, og en egen terrasse på baksiden innbyr til kaffepauser med en formidabel utsikt. – Næringsbygget er blitt mer enn en effektiv og romslig arbeidsplass. Det er fremfor alt blitt en trivselsarena der vi kan dyrke fellesskapet, være løsningsorienterte og ha gode fagsamtaler, mener den daglige lederen. Klar Strand er overbevist om at Lofotens fremtid er lys, og klokkeklar på at Fr. Wangsvik skal være med på å forme den. – Vi skal ikke bare følge bransje­ utviklingen i området, vi skal lede an. Derfor trenger vi nå forsterkninger. Har du det vi søker etter? Vi er klar, Lofoten er klar, og du er velkommen!

Fra venstre: Christian Bjørnevik, Geir Henriksen, Arvid Strand, Magne Hauge, Jens Gjerløw og Lill Sandslett.

NÆRING - I NORD

61


Godt synlig og med torvet og havne­ promenaden som nærmeste naboer frem­ står Lofothavn som et naturlig treffpunkt i Svolvær.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

To av byens mest kjente spiseri, et storslått suitehotell og populære dameklær. Sentrumskvartalet til Lofothavn er blitt en mangfoldig og populær møteplass på kaikanten i travle Svolvær. 62

NÆRING - I NORD

Foto: Lofothavn

ALLSIDIG MØTEPLASS Daglig leder Tor Henrik­ sen.


Foto: Du Verden

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Dress og jeans Etter hvert kom enda en spisested på plass i sentrumskvartalet. Da dørene til Du Verden endelig ble åpnet lå det mye arbeid bak. Lasse Bjørback beskriver realiseringen av restauranten som en etterlengtet drøm - en drøm om et restauranthus tilpasset forretningsforbindelser, vennegjenger, familier og par. Et sted der gjestene skal føle seg like hjemme i dress, som i jeans. Et sted der råvarer av høy kvalitet er kjernen, og lidenskapen for maten er godt synlig.

Restaurant «Du verden» presenterer lokal mat i moderne innpakning.

Foto: Du Verden

Restaurantene på gateplan er populære møteplasser for lofotinger så vel som turister.

Gamle og nye bygg tett i tett. Kulturhus, fiskehjell og arkitektoniske hotellperler. Trendye kafeer, husflid og eksklusive restauranter. I Svolvær befinner man seg i et knutepunkt i møtet mellom by og hav, mellom lokalbefolkning og verdensturisten, og mellom næring og kultur. Den pulserende Lofotbyen har i løpet av de siste 20 årene utviklet seg fra et fiskevær i nedgang, til en spennende by med en tett og kompakt bykjerne. Ikke noe sted nord for polarsirkelen får du en sterkere følelse av å være «midt i mellom alt». Torget, som før var dominert av biler i fergekø til Skrova, har blitt et åpent og levende byrom. Rom i byrommet Ytterst på kaikanten, sentralt plassert i dette byrommet, har eiendomsselskapet Lofothavn, utviklet et levende treffpunkt for turister så vel som for lokalbefolkning. To spisekonsepter, eget suitehotell, klesbutikk og et mangfoldig kontorfellesskap, gjør stedet til

en travel og folkelig del av bykjerna. Det stilfulle kvartalet er blitt et velkjent landemerket nede på torget, og et naturlig stoppested for mange. – Helt siden vi utviklet det første restaurantkonseptet, Bacalao, har vi hatt som mål å skape et trivelig rom i byrommet. En møteplass med hyggelig atmosfære og god stemning, forklarer daglig leder i Lofothavn Tor Henriksen. Klippfiskpanorama Første konkrete tilbud i kvartalet kom på plass da initiativtakerne i 2000 kunne åpne dørene til «det lille kulturhuset» Bacalao. Innredet i et gammelt bilverksted med stor takhøyde og panoramavinduer mot havna, ble restauranten fort et populært sted. Med årene har de også utviklet konsepter med ulike intimkonserter, gjerne med kjente artister i sentrum. Og varmegradene skal ikke krype så veldig høyt før mange fortrekker å ta plass i uterestauranten deres på den flott kaipromenaden.

Bo på første klasse Mellom spisestedene på gateplan er det gjort plass til en av byens beste forhandlere av dameklær, Lex. Mens Art Lofoten driver kontorfellesskap i andre etasjen. Over det hele ruver Lofotens eget suitehotell. 12 store leiligheter med til sammen 27 rom gjør hotellet til et fleksibelt overnattingssted hvor hver suite også kan deles opp i enkeltrom. Alle suitene har egen balkong, noen med panoramautsikt mot Vestfjorden eller torget. Noen har også egen Sauna. – Her bor du på førsteklasse midt i begivenhetenes kjerne, mener Henriksen. Han forteller at Lofothavn nå jobber for fult med en videreutvikling av kvartalet og nye konsepter som skal komplettere det eksisterende. – Vi har konkrete planer på blokka som vi håper å kunne starte opp med allerede inneværende år. Målet med alt vi gjør er å skape enda mer liv og glede til det vi mener er byens triveligste møteplass, avslutter Henriksen.

Foreløpige aktører i kvartalet

• Lofothavn • Du Verden • Bacalao • Lex • Art Lofoten • Lofoten Suitehotell • Lofotposten • Kriminalomsorgen • Siv. øk Tor Henriksen NÆRING - I NORD

63


Foto: Schj. Salomonsen

Som forhandler av Norgeshus har Schj. Salomonsen reist mange boligdrømmer i det vakre Lofoten-landskapet.

64

NÆRING - I NORD

Foto: Schj. Salomonsen

I tradisjonsbedriften Schj. Salomonsen er vi opptatt av å ligge i forkant og holde oss løpende oppdatert på det nyeste innen byggeteknikk, forskrifter, materialer og verktøy. Det gjør oss til en leverandør av kvalitetsboliger i hele Lofoten.

Foto: Schj. Salomonsen

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Shutterstock

TRADISJONSRIK NYTENKER


Foto: Schj. Salomonsen

Foto: Schj. Salomonsen

Foto: Schj. Salomonsen

Foto: Schj. Salomonsen

Med Montér, landets største, bygge­ varekjede i ryggen, kan vi hjelpe deg både som privatperson når du skal bygge trehytte til barna, og som entreprenør når du skal reise store boligblokker. Våre serviceinnstilte fagfolk har bred faglig kompetanse i forhold til material­ valg og byggeprosesser. I tillegg er vi gitt tilliten som forhandler av Norgeshus, en husleverandør som gjennom snart 30 år har levert 18 500 boliger og fritidsboliger over hele lan­ det. Selskapet ble dessuten kåret til en av Europas beste arbeidsplasser. Blant 2340 kandidater ble Norgeshus utnevnt som den 22. beste arbeidsplassen i Europa! Vår motivasjon er å være en kvalitets­ rik bolig- og hyttebygger som skaper lokal sysselsetting og viderefører kompe­tanse. Vi har i dag 15 ansatte, og satser på bruk av lokal arbeidskraft, ved å samarbeide med lokale maskin­ entreprenører, flisleggere, rørleggere, malere, elektrikere, m.m.

Samarbeidet med lokale aktører kommer i disse dager godt til syne på Gjermesøya ytterst på Ballstad. Med en beliggenhet av det råeste og mest spektakulære du kan tenke deg, er vi i ferd med å bygge 15 moderne rorbuer for den lokale maskinentreprenøren Jonassen Maskin og Transport. I verktøykassa har vi Norgeshus’ gjennomprøvde løsninger, som vil gi fritidsboligene visuell og funksjonell toppkvalitet. Som Lofotens eldste bygger har vi til­egnet oss rikelig med faglig kompetanse og lokalkunnskap. Vi vet hvor du bør plassere terrassen slik at du kan nyte kveldssola etter jobb, eller hvordan du kan få mest mulig ut av utsikten fra godstolen i stua. Å bygge hus og hytter handler om å skape hjem og fritidsboliger som passer akkurat for deg og det livet du lever. Kom og besøk oss i Leknes for en trivelig og inspirerende fagprat!

Schj. Salomonsen

NÆRING - I NORD

65


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Senterleder Ole Kristian Kilvær-Seth vil jobbe hardt for at Amfi skal være hjertet i lokalsamfunnet.

BYEN I BYEN Etter ti år med planlegging, har Amfi Svolvær fått ny drakt og nytt innhold. Kjøpesenteret er ikke lenger bare et sted for handel – det er en by i byen. 66

NÆRING - I NORD


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Det ble brått alvor av oppgraderingsplanene da kjøpesenteret signerte kontrakt med kundemagnetene Clas Ohlson og Biltema. Plutselig løsnet alt, og ballen begynte å rulle. Resultatet er åtte nye butikker og en dobling av antall serveringssteder. – I årevis har Amfi Svolvær vært et handelssted for folk fra hele Lofoten. Dette er vi svært stolte av, og nå vil vi gi deg enda flere grunner til å ta turen hit, sier senterleder Ole Kristian Kilvær-Seth. Motiveres av netthandel Å drive kjøpesenter i 2017 krever imidlertid at du tåler motstand og konkurranse. I dag er netthandelen en enorm utfordrer, men Seth nekter å se et nytt handlemønster som en trussel: – På samme måte som vi hører kritiske røster spå kjøpesenterets undergang i dag, var det kontorbygningene som

skulle gå under på 90 tallet. Men vi trenger mennesker rundt oss. Fra å jobbe isolert i egne kontor, til å jobbe hjemme, endte man opp med sømløse kontorlandskap hvor åpen dialog er viktigere enn noen gang. Det samme skjer hos oss. Fra butikker, til kjøpe­ senter, til netthandel, før folk innser viktigheten av å sosialisere. Det gjør vi ikke foran skjermen. Nå kombinerer vi mer og mer nett og butikk, og opp­ lever en flott utvikling innenfor sømløs handel og kundedialog. Moderne kjøpesenter er mer relevante enn noen gang i så måte.

kjøpesenterkjede hviler det dessuten et samfunnsansvar på Amfi. Senterleder Kilvær-Seth tar dette på alvor: – Vi skal være hjertet i lokalsamfunnet, noe som blant annet innebærer sponsing av lag og foreninger, og å invitere dem til å bruke oss som arena når de vil vise seg frem. Lojale kunder kommer ikke av seg selv – vi må vise at vi fortjener dem.

Hjertet i lokalsamfunnet Oppgraderingen av Amfi Svolvær kommer til riktig tid. Turismen i Lofoten har gått fra å være sesongbasert til å bli helårig, noe som merkes på kjøpesenteret. Som Norges desidert største NÆRING - I NORD

67


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Etter en hektisk innspurt kunne anleggsleder for prosjektet, Torbjørn Larsen, overlevere nybygget til Amfi i begynnelsen av desember.

68

NÆRING - I NORD


FØRSTE SKRITT INN I LOFOTEN For Consto ble første skritt inn i Lofoten et tobent hopp med parallelle ben. Med kun en liten ukes mellomrom ferdigstilte de i begynnelsen av desember både nytt varehus for Biltema og et større mellombygg for Amfi Svolvær. – Selv om de hadde samme byggherre, representerte de to vidt forskjellige prosjekt, forklarer totalentreprenørens prosjektleder for dem begge, Geir Bjørn Soleng.

Evne, vilje og handlekraft Fra sitt utspring i Tromsø i 2006, har Consto på få år vokst til å bli en landsdekkende nordnorsk entreprenørskute, som seiler mot 5,5 milliarder i om­ setning. Ved siden av lokal tilhørighet over hele Norge bygger de seg også stadig sterkere i Sverige. En velfungerende stab av ansatte som alle trekker i samme retning, har vært av de største suksessfaktorene langs reisen. Teamet på snart 800 med­arbeidere er bygget med nøysom hånd, av mennesker som kan, vil – og gjør det. Teamet skal speile selskapets verdier, som lover kunnskap, pågangs-

Vi holder det vi lover!

Consto har også vært ansvarlig for ny Biltema-butikk i Svolvær. Anleggsleder har vært Per Roger Arentsen. Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Ny skole Til våren starter byggingen av nye Vest-Lofoten videregående skole. Skolebygget på rundt 7500 kvadratmeter er dimensjonert til 600-700 elever og rundt 180 ansatte, og har en totalentreprisekontrakt på rundt 270 millioner. – Vi tar det som en tillitserklæring at Nordland fylkeskommune har gitt Consto ansvaret for å gjennomføre dette samfunnsnyttige og ikke minst

Consto Hålogaland Nylig gjennomførte entreprenør­ konsernet en omstrukturering i driften, og etablerte blant annet Consto Hålogaland, en avdeling med fokus på prosjekter i Salten, Ofoten, Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen. – Vi opplever dette området som særs interessant den kommende tiden. Det skal bygges flere nye skoler og nye sykehus, og i Bodø er man straks i gang med å flytte hele flyplassen. Ut­byggingen av ny kampflyplass på Evenes vil også generere masse jobber vi skal være med å sloss om, forklarer Soleng om regionen han er en del av.

mot, arbeidsmoral og evnen til å se det mulige i det umulige. Deres viktigste leveregel er godt forankret i hele konsernet, og de vet det forplikter når de sier det:

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Lokal kompetanse Han sier at selskapet føler seg godt tatt imot som ny aktør i området, og han roser lokalt næringsliv som vært svært delaktig i arbeidene. – Solid og kompetent støtte fra lokale leverandører har vært helt avgjørende for at vi kunne komme i havn med prosjektene. Vi har alltid som mål å bruke lokal kompetanse der det er mulig og hensiktsmessig. Jeg vil grovt anslå at rundt 50 prosent av leveransene kommer fra lokale aktører, sier Soleng. Til sammen representerer kontraktene en verdi på 100 millioner kroner, noe Soleng beskriver som er et solid førstesteg som allerede har gitt fotfeste i en ny og spennende region. Og dette er bare begynnelsen.

spennende skoleprosjektet i Vest­vågøy kommune, sa regionsjef i Consto, Erlend Danielsen da kontrakten var underskrevet i oktober i fjor.

Anleggsleder Torbjørn Larsen foran det nye tilbygget på Amfi i Svolvær.

NÆRING - I NORD

69


LOFOTEN TAR MULIGHETENE OG GK BIDRAR! GK er en teknisk totalentreprenør spesialisert på tekniske installasjoner i bygg. Alt fra ventilasjon til byggautomasjon. Når løsninger er installert, sørger vi for den videre tekniske driften av anleggene slik at de varer lengst mulig og gir optimalt utbytte. GK skal alltid være ledende I bransjen, og våre tekniske innovasjoner som leveres i Lofoten, gir våre kunder godt inneklima og redusert energiforbruk, noe som er viktige mål nasjonalt og globalt. Vi er med å skape fremtidens Lofoten.

70

NÆRING - I NORD


GLASSET INN ‘NYE’ AMFI Da Amfi Svolvær på tampen av fjoråret åpnet opp sitt nye tilbygg, var det hele kledd i glassfasader levert og montert av Glass i Nor. Sånt blir det god utsikt av.

Med så mange store prosjekter på tegne­brettet, blir Lofoten en viktig region å se mot i tiden fremover. – Vi vet det kommer til å skje mye der årene fremover. Vi har allerede gode referanseprosjekt i området, og bidrar gjerne med kvalitetsrike glassleveranser og god utsikt til flere i Lofoten, avslutter Martinussen.

Prosjektleder Kjell Arne Martinussen og Svein Peder Nilsen har begge vært involvert i Amfi-prosjektet i Svolvær. Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Glassrekkverk og butikkfronter Sammen med to kolleger var han installert i Lofot-byen i ca 1,5 måned for å ferdigstille leveransen til den voksende handelsmagneten i Svolvær. Når arbeidet på utsiden var ferdig, handlet det om glassvegger og rekkverk på innsiden. – Kontrakten omhandlet også levering og montering av butikkfrontene mellom de ulike butikkene og felles­ arealene, samt en del innvendige glass­ rekkverk, informerer Martinussen.

Ser mot vest Han opplever Lofoten som en spennende region med høy fart, og det er bare et lite år siden de sist var i samme område og jobbet for samme oppdrags­giver. Den gang handlet det om åpningen av Clas Ohlson. I begge tilfellene har Martinussen opplevd ryddige prosesser, med dyktige og etterrettelige folk.

Foto: Michael Ulriksen

Ytterveggen i hele det nye tilbygget som knytter Amfi-fløyene i Svolvær sentrum sammen, består hovedsaklig av påhengsfasader i glass og aluminium levert av Narvik-bedriften Glass i Nor. Kontrakten har også inkludert leveranser av store spesialvindu av typen Hydro Sandwich Wall. – Utsikt fra gulv til tak gir deg følelsen av å henge over den trave sentrums­ gata under, sier prosjektleder for glassmestrene, Kjell-Arne Martinussen.

Innvendig har Glass i Nor levert flere butikkfronter og rekkverk i glass.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

NÆRING - I NORD

71


Netglass TOTALFA SADE

Netglass TOTALFA SADE

FASADE ENTREPRENØR I NORD NORGE Curtain wall - Glasstak - Elementer - Vinduer - Dører - Trapper - Rekkverk - Interiør - Spesialarbeid

AV OG FOR

NORD-NORG

E TOTALDIST RIBU TIL ALLE BEDR SJON IFTER I NORD-NOR GE

NÆRING

OPPLAG: 30 00

0

– I NORD

UTGAVE 2018 -1 www.nin.n

o

110 SI DER

MED FOKU S PÅ NÆRINGS LIVET I LOFOTEN

Transport og montasje av betongelementer er utført av

PRATER HA VETS SAK

TANGDAM I LOFOTENENE

NORD-NOR GES STØR STE NÆRIN GSMAGASIN

Les Næring i Nord på www.nordfra.no

72

NÆRING - I NORD

BJØRN OVIK AS

Telefon: 76 12 35 55 • www.ovik.no


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Gheorghe, Sebastian, Lorensio og Daniel er fire av seks som har flislagt nye Amfi. Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

FLISESPIKKERI

Søren Widar Sogge lærte kunsten å flislegge på en rundtur i Europa som ble flere år lenger enn planlagt. Da han returnerte til Nord-Norge vant han kunder på fleksibilitet og et skarpt øye for detaljer. Rett før årskiftet ferdigstilte han og Proffkeramikeren om­ fattende jobber i Svolvær. Alle fellesarealer i det nye tilbygget til AMFI Svolvær er dekket med Narvik-bedriftens signaturer. Det samme gjelder gulv og flislagte flater i Lofotbyens nye Biltema-varehus. Proffkeramikeren, med Sogge i spissen, har opparbeidet seg en imponerende referanse­liste. Et lite utdrag er flere svømmehaller i Nord-Norge, Universitets­sykehuset i Nord-Norge, Biltema Svolvær og Amfi-sentrene i Kane­bogen, Alta og Svolvær. Sogges selskap har også lang erfaring i montering og legging av STO/ Baumit-produkter på utvendige fasader. Et godt eksempel er prakt­bygget Det fjerde hjørnet i Narvik sentrum. – Jeg reflekterer sjelden over hvilke kunder vi faktisk har fått, men jeg blir stolt når jeg først gjør det.

Referanse­listen er et bevis på at et lite Narvik-firma kan konkurrere med de største selskapene fra storbyene, sier Sogge. Fra Spania til Nord-Norge Før narvikingen visste hva han skulle bli, var én ting sikkert: Han skulle jobbe med hendene. Tilfeldigvis fikk han arbeid som flislegger i Sverige – noe som ga mersmak. – Jeg liker at forskjellen er enorm fra utgangspunktet til resultatet. Dessuten får arbeidsdagene liv, med de store variasjonene i materialer, farger og teknikker. Sogge reiste fra Sverige til Tyskland for å jobbe med det samme, før ferden gikk til Spania. Det som først var en ferie i Alicante, endte med å bli spring­brettet for karrieren. Etter fem år pakket

Søren Vidar Sogge er stolt og fornøyd over flisleggerne som utfører oppdrag fra Bodø i sør til Vardø i nord.

flisleggeren verktøykassa og vendte hjem. I dag har han 10 medarbeidere, og omsetter for summer han ikke turde å drømme om. Finesse i finishen Selskapet, som har hovedsete i Narvik, sier fortsatt ja til små oppdrag for privatpersoner. Men stadig flere henvendelser kommer fra store aktører, med Amfi Svolvær som det ferskeste eksempelet. Proffkeramikeren strekker seg for å være effektiv og fleksibel, og medarbeiderne er til enhver tid fordelt på oppdrag fra Bodø til Vardø. – Men kvaliteten i utførelsen er vel så viktig. Med Proffkeramikeren skal du få smarte og kreative detaljer – og finesse i hver kvadratcentimeter.

post@proffkeramikeren.no tlf. 990 23 991 NÆRING - I NORD

73


GUTTA PÅ GULVET Foto: Michael Ulriksen

Gulvstøper Patrick Worsøe tilpasser isolasjonen i det nye Biltema-bygget. Foto: Michael Ulriksen

Hos Gulvbetong er det en heders­tittel å være en av gutta på gulvet. Det nyter Biltema i Svolvær og alle andre kunder godt av. Foto: Michael Ulriksen

Eier og daglig leder i Gulvbetong, Arnfinn Langen.

Bak, fra venstre: Kay Øverås, Rune Wangberg, Arnfinn Langen, Tore Berdal, Patrick Worsøe og Svein Inge Stokke. Foran, fra venstre: Daniel Lindseth, Peter Høve, Karol Arendt og Per Morten Torgersen.

74

NÆRING - I NORD


Landsdekkende Fokuset på leveranser av forskalingstjenester og komplette gulv har gjort Gulvbetong til et spesialfirma med referanseprosjekter og signaturer over store deler av landet.

Mennesker og maskiner Gode resultater i arbeidet krever mye av både mennesker og maskiner. Det har gjort at gulv-bedriften, ved siden av kompetente medarbeidere, også har et kontinuerlig fokus på en oppdatert og effektiv utstyrs- og maskinpark. – Når vi konkurrerer om oppdrag over store deler av landet er det viktig å være fremoverlent på alle nivåer, forklarer Arnfinn Langen. Han beskriver også trivselen som en av selskapets viktigste suksessfaktorer. – Vi er i dag en sammensveiset gjeng som trives med hverandre, og som fremfor alt trives på gulvet.

Arnfinn Langen og formann Per Morten Torgersen i tomta utenfor Biltema. Foto: Michael Ulriksen

Samlet tropp – Små forsinkelser på andre oppdrag har gjort at vi nå har 10 av selskapets 13 ansatte i sving her i Svolvær, forklarer firmaets grunnlegger og daglig leder Arnfinn Langen. Siden oppstarten i mars 1990 har han og kollegaene støpt over 1 000 000 kvadratmeter gulv til kunder i alle kategorier og størrelser.

– Fra basene våre i Trondheim, Bodø og Fredrikstad jobber vi hver dag for at alt fra små garasjer til store industrihaller skal få kvalitetsrike gulv og underlag signert Gulvbetong, beskriver Langen.

Foto: Michael Ulriksen

Raden med røde biler og hengere er iøynefallende utenfor anleggsgjerdene rundt det kommende varehuset til Biltema i Svolvær. Under byggets stålramme høres livlig trønderdialekt, og overalt jobbes det iherdig med tilrettelegging for det 3500 kvadratmeter store gulvet som snart skal støpes.

Formann Peter Høve binder sammen armering.

NÆRING - I NORD

75


PULSERENDE MIDTPUNKT I VEST

Foto: Shutterstock

Lofoten ekspanderer, og mye av veksten skjer i Vest-Lofoten. Både avtroppende og påtroppende senterleder ved Lofotsenteret på Leknes er tydelige på at kjøpesenteret skal være et pulserende midtpunkt for hele regionen også i fremtiden. 76

NÆRING - I NORD


Foto: Lofotsentert

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Lofotsenteret er blitt et naturlig og mangfoldig treffpunkt for hele Vest-Lofoten.

Avtroppende senterleder Ketil Benjaminsen overlot nylig ansvaret til Kjerstil Krüger, men skal også i fremtiden jobbe for å befeste Leknes-områdets posisjon som handelsknutepunkt, nå som utviklingssjef i Coop Nord.

– Det er ikke uten grunn at byen Leknes ligger akkurat der den gjør. Leknes har vokst fram som et sentrum for kommunens landbruksnæring, med meieriet og salgslaget som viktige samlingspunkt. I dag ligger byen derfor svært strategisk plassert, midt mellom fiskeværene og turistperler som Å, Reine, Nusfjord, Ballstad, Stamsund, Eggum og Unstad. Vi har ikke kaiene, men vi har kulissene og beliggenheten, slår tidligere senterleder ved Lofotsenteret, Ketil Benjaminsen, fast. Norges største Extra At Leknes har vokst frem som knutepunkt for turiststrømmene vestover merkes også godt på omsetningen for Lofotsenteret. – Vi har hatt kontinuerlig vekst de siste årene, og med årets vekst på syv prosent når vi en omsetning på rundt 570 millioner kroner i 2017. Kommunens totale retail-omsetning ligger på 1,2 milliarder. Det bra for en kommune med under 15 000 innbyggere, be­ merker Benjaminsen, som også kan skilte med å ha Coop Nord-systemets tredje største Extra-butikk på senteret.

Ny senterleder Den 1. desember 2017 overlot Benjaminsen roret til Kjersti Fossåskaret Eltoft Krüger, som tar over ledelsen av senteret med over 30 butikker. – Lofotsenteret er drevet rasjonelt og godt i mange år, noe som også har bidratt til at vi har beholdt mange lokale kjøpmenn som leietakere her. Tilbudsfloraen er stor, så nå gleder jeg meg bare til å komme skikkelig i gang, smiler Krüger. Hun er utdannet journalist, og har jobbet blant annet i NRK og som kommunikasjonssjef i Europharma, men hun har også jobbet i butikk i over ti år. – Jeg føler at dette er en god erfaringsbalanse å ha med inn i lederjobben for Lofotsenteret når vi skal følge regionen inn i framtiden.

Leknes Handelspark Ketil Benjaminsen går nå over i jobben som utviklingssjef i Coop Nord, der en av hans viktigste oppgaver blir å utvikle nye Leknes Handelspark. – Coop har sammen flere lokale investorer kjøpt 90 mål tomt på Leknes­ sletta, der det skal gjøres plass til flere «big-box»-etableringer. Investeringene gjøres i et 30-års perspektiv, og skal, sammen med andre planer om blant annet sentrumsutvikling, nye hoteller og ny videregående skole, bidra til å befeste Leknes-områdets posisjon som handelsknutepunkt også i fremtiden, avslutter Benjaminsen.

NÆRING - I NORD

77


PROFF PÅ GOD UTSIKT Siden Arvid Iversen monterte sitt første komposittvindu i Storgata i Bodø for snart 30 år siden har mye handlet om nettopp vinduer. Sammen med sju kompetente og erfarne kolleger sørger han i dag for proff behandling av husets utkikksposter. Tony, Ari, Jon, Mihaly, Imants og Arvid (på huk) har lang erfaring med å åpne opp for å slippe lyset inn.

Foto: Geir Nøtnes

78

NÆRING - I NORD


Foto: Geir Nøtnes

Vinduene er husets sjel. De er med på å definere husets helhet og ut­ seende, og de sørger for å hente inn lys samtidig som de gir oss mulighet til å se om­givelsene utenfor. I Vågan har håndverksbedriften Arvid Iversen AS spesialisert seg på disse viktige bygge­ klossene i glass og ramme. Vedlikeholdsfritt Vi importerer vinduer, balkong- og skyvedører og vinterhager med ved­ likeholdsfrie profiler og paneler, men forhandler også norske trevinduer, forklarer eier og daglig leder, Arvid Iversen. I værharde Nord-Norge ønsker han å slå et slag for vedlikeholdsfrie profiler i kompositt, aluminium eller pvc. – Vi bor i en del av landet med mye vær, hvor regn og annen nedbør ofte kommer vannrett mot husene. Slike forhold krever mye av de generelle bygg­massene, også vinduene, forklarer han. Solid tysk partner Vågan-bedriftens direktekontakt med de ulike produsentene gjør at de hele året kan kjøre 50-60 prosent avslag i prisene i forhold til veiledende markeds­priser. Produktspekteret er også stort. – Vi kan tilby vinduer i mange ulike farger og treimitasjoner. Gjennom vår tyske samarbeidspartner, Rehau, leverer vi også komposittprofiler med hele 9 luftkammer i karm, noe som gir meget god u-verdi, informerer Iversen. Slipp lyset inn Selv om hovedmarkedet er i hjem­ kommunen, har selskapet hans i dag fornøyde kunder fra Oslo i sør til Tromsø i nord. Bedriften har også lang og inngående erfaring med oppussing og rehabilitering av baderom. Men det er vindusleveranser de er størst på, og slik vil det fortsatt være. Som aktør i en av landets flotteste regioner har Iversen en klar oppfor­ dring. – Vi bor på verdens fineste sted med en magisk natur og et fantastisk lys. Hvor­ for se i veggen når en kan se ut? Åpne opp, få utsikt og slipp lyset inn!

Arvid Iversen har mer enn 30 års erfaring med bytting og innsett av vinduer.

NÆRING - I NORD

79


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Daglig leder Alf-Stig Holsmo kan tilby en butikk som bugner av VVSprodukter og velvære.

VEKST OG NYE MULIGHETER

Den økte turismen i Lofoten sørger for vekst og nye mulig­heter for en rekke bransjer og næringer. På Vestvågøy har Karl Botolfsen VVS brukt regionens fantastiske utvikling til å holde selskapet i bevegelse. 80

NÆRING - I NORD


Foto: ??? Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Daglig leder Alf-Stig Holsmo, rørlegger Joar Flesjå og lærling Thomas R. Hansen.

Da Karl Botolfsen ble etablert på Leknes I 1973, handlet det meste om rørinstal­ lasjoner i boliger og salg av varme­ ovner. 44 år senere er det sprinkler- og sanitæranlegg til store næringsbygg som drar selskapet videre. – Veksten i turistnæringen har gitt oss masse arbeid. Vår nære samarbeids­ partner Lofot Entreprenør har bygd flere av de store byggene her i området, og sammen med dem har vi inntatt et nytt marked, forteller eier og daglig leder Alf-Stig Holsmo i Karl Botolfsen VVS AS. Solid og stabil Selv om mye handler om større opp­ drag rettet mot hoteller, kjøpesenter og næringsbygg, er privatmarkedet fortsatt en prioritert kundegruppe de strekker seg langt for å imøtekomme. – Omsetningen var i fjor på rundt 20 millioner kroner, noe som gjør oss til en solid og stabil aktør som kan bidra med kjærkomne fagarbeidsplasser i kommu­ nen, sier Holsmo.

Med lærlingene inkludert har VVSbedriften i dag 14 medarbeidere. Planen fremover er å fortsette å vokse gjennom ytterligere effektivisering av nåværende arbeidsstokk. Tilhørighet i bransjen Alf-Stig Holsmo begynte som rør­ legger i selskapet i 1978, og har vært eier og daglig leder siden 1994. Et av hans viktigste fokusområder er å få de ansatte til å føle seg trygg og ivaretatt i selskapet. – Alle som jobber hos oss er med i et fellesskap. Trives man, sprer man trivsel og positiv energi tilbake i gruppa. På den måten kan alle bli positive bidrags­ ytere til et godt arbeidsmiljø, forklarer Holsmo.

– Vi er også med i Varme & Bad-kjeden, noe som bidrar til å skape en tilhørig­ het til bransjen vi er stolte av å være en del av, legger han til. VVS-butikken deres, vegg i vegg med hovedkontoret, leverer også godt om dagen. Her er nøkkelen å justere utstil­ lingene etter de skiftende baderoms­ trendene som til enhver tid rører seg i markedet. – Vi har klart å komme dit vi er i dag fordi vi gjennom nytenking og omstil­ lingsvilje har klart å holde bedriften i bevegelse. Det må vi også våge å gjøre fremover, fastslår Holsmo.

NÆRING - I NORD

81


VESTERÅLEN

BARSKE BYGGERE Med tungt skyts ankommer de bygge­ plassen. Gjerne mange biler samtidig. Kraner, veggelementer, hjelmer og verne­ sko fyller området, og jobben utføres raskt og effektivt, før de trekker seg til­ bake like fort som de kom. KA Karlsen Bygg fra Sortland er blant de barskeste byggerne i klassen.

Skapt for hverandre Strategien passer godt med grunntanken til samarbeidspartnerne i Saltdalshus og Saltdalshytta. Gjennom flere tiår har de bygget opp en unik industriell produksjon av bygg utprøvd i Nord-Norges værharde klima. – Deres filosofi om korte og effektive prosesser ute på byggeplass harmonerer helt med våre tanker og filosofier, mener Fenes. De siste årene har KA Karlsen Bygg vært forhandlere for den populære Saltdals-leverandøren, noe som vises både på omsetning og resultat. Tregangen – Da vi inngikk forhandleravtalen med Saltdalshus for snart tre år siden hadde vi en årlig omsetning på rundt 15 millioner. Året etter doblet vi den og havnet på 30 millioner, mens tallene i fjor og

82

NÆRING - I NORD

Nordnorsk merkevare Oppføringen av elementhus gjør bedriften i stand til å håndtere større volum per tidsenhet enn tidligere, og ikke minst muliggjør det husbygging i områder de før aldri vurderte. – I tillegg har vi erfart at vi nå formidler en viden kjent nordnorsk merkevare, og vi opplever ukentlig å bli kontaktet av folk som vurderer disse hus og hyttekonseptene, forklarer Fenes. – Hver tredje uke i to år har vi over­ levert ett nytt bygg. Det gir en samlet leveranse på rundt 50 enheter, flere av dem er levert til kunder lenger sør i landet som ønsker seg fritidsbolig i vakre Vesterålen og Lofoten. Av og for Nord-Norge Etter flere år i prosjektmarkedet er de fornøyde med å være tilbake som husbyggere. – Vi mener at vi nå har funnet formelen som passer vårt selskap best. Med 25 navn på ansattelista, handler det nå om å rendyrke og optimalisere driften i tiden fremover. Gjennom alle år har vi hatt et ufravikelig fokus på kvalitet, og når vi i tillegg kan formidle velutprøvde og solide hus og hytter fra en av landsdelens største merkevarer, er vi blitt det vi ønsker å være. En barsk leverandør av kvalitet, trygghet og produkter av og for Nord-Norge, avslutter Fenes.

Prosjektleder Trond Fenes.

Foto: Michael Ulriksen

Da jeg snakker med prosjektleder Trond Fenes, er han på tur fra Vesterålen til en byggetomt i Bjerkvik. Bak på bilen har han bedriftens egen mobilkran. Snart skal han møte lastebiler med prefabrikkerte elementer fra Saltdalshus. Alt er nøye koordinert, og om kort tid vil den lille, stille tomteflekken i bygda nord for Narvik fylles av mennesker, maskiner og tungt utstyr. – Det er slik vi liker å jobbe, forteller Fenes.

i år viser en omsetning på rundt 50 millioner. Det betyr at vi har mer enn tredoblet omsetningen i løpet av de to første årene vi var forhandlere av de velrennomerte husene og hyttene til Saltdals-konsernet, konstaterer Fenes.


Fenes med sine barske byggere.

Foto: Michael Ulriksen

NÆRING - I NORD

83


Din avfallsmottaker for næringsavfall Bygg og anlegg

Mengden avfall fra riving, rehabilitering og nybygg er på størrelse med avfallet fra husholdningsavfall i Norge. Farlig avfall finner man mest under riving og rehabilitering av bygningsmasse. Dette krever god planlegging for håndtering av avfallet underveis i prosessen, med løsninger, rutiner og kunnskap om når i prosessen avfallet oppstår, med den hensikt å få best mulig sortering og gjenvinning, samt holde orden på byggeplassen.          

Inert avfall (ikke brennbart, som glava, porselen, glass og teglstein) Jern og metall Lettere forurensede masser (asfalt, grus, jord) Asbest/eternitt Gips Plast, folie Trevirke (rent, urent og trykkimpregnert) og grot/hageavfall Farlig avfall og elektronikk Brennbart restavfall (også asfaltplater, laminat) Usortert avfall

Fiskeri, landbruk og tilhørende næringsmiddelindustri Avfallshåndtering fra primærnæring handler spesielt om å ha gode rutiner, siden det blir ekstra vanskelig å ta inn avfallet når det først har kommet på avveie. Å ha god avfallshåndtering er derfor også en del av grunnlaget for fremtidens matproduksjon.        

Plast fra landbruk (rundballeplast, bigbags inkl. innersekk) Brennbart restavfall (også innersekk til rundball) Utrangert fiskeriutstyr (som notlin, nylongarn, tau) Farlig avfall Organisk avfall Kasserte båter Jern og metall Usortert avfall

LAS - det er oss det!

Lofoten Avfallsskap IKS (LAS) har mottaksanlegg med deponi i Haugen (Grundstad, Vestvågøy kommune), i tillegg til Svolvær Miljøstasjon, Leknes Miljøstasjon og Fjøsdalen Miljøstasjon. Hovedkontoret vårt ligger i Leknes sentrum. Vi har godkjenning for å ta i mot det meste av avfall og farlig avfall fra de fleste branjser. Se www.las-lofoten.no for å se mer om hva de ulike avfallstypene innebærer og våre priser. Har du spørsmål ut over det, ta gjerne kontakt med oss!

Sammen holder vi Lofoten ren! Lofoten Avfallsselskap IKS tlf: +47 76 05 40 30 post@las-lofoten.no

www.las-lofoten.no www.facebook.com/las.lofoten


Foto: Gier Nøtnes

Det er en stolt historie Jonas Walsøe skal forvalte som ny leder for Berg Seafood.

TØRRFISK-MISJONÆREN Det er ikke alle 29-åringer som får muligheten til å flytte hjem og bli leder for et 189 år gammelt selskap. Nå skal Jonas Walsøe og Berg Seafood få nordmenn til å forstå hvor godt tørrfisk er. Jonas Walsøe har sittet i lederstolen til Berg Seafood – bedriften som i lang tid har vært svært viktig for samfunnet i Svolvær – et par måneder. Historien er godt dokumentert på kontorveggene. – Bildene fra 1800- og 1900-tallet forteller om et selskap som har vært med på å holde samfunnet i Lofoten i gang. Familier i flere generasjoner har vært ansatt her, og det er viktig for oss å beholde denne posisjonen i lokalsamfunnet, sier Walsøe. Tørrfisk til norske hjem Navnet L. Berg Sønner er endret til Berg Seafood, og tyder på en internasjonal satsing. Men hovedmålet er fortsatt at økt spesialisering på fersk produksjon og tørrfisk vil føre til at flere norske tallerkener fylles med sjømat. – Det finnes andre måter å spise tørrfisk på enn å slå løs biter med en hammer. Vi selger også ferdig utvannet tørrfiskfileter som smaker utrolig godt og er veldig næringsrike. Walsøe oppfordrer folket til å prøve tørrfiskfileten.

– Det vil gi en spesiell glede å oppleve tørrfisk som matrett, og kanskje skape litt vemod over ikke å ha prøvd det før, sier Walsøe. L. Berg Sønner var tidlig ute med utvannede produkter, og kunne vært flinkere til å utnytte denne merkevaren og den gode kvaliteten disse produktene har. – Vi har i dag to tidligere kokker som er ansvarlig for kvalitet og skjæring, det gir resultater. Det er tross alt en lang og arbeidskrevende prosess fra fisken svømmer inn i Lofotbassenget til den ligger som utvannet tørrfisk på fatet, sier Walsøe. Mye går i riktig retning, og interessen hos folket har økt betraktelig etter at tørrfisk fra Lofoten, som en av kun 1400 matvarer i verden, fikk PGI-status i 2014. – Vi har troen på at vi kan øke konsumet her til lands. Folket er opptatt av sunnhet, og av hvor maten de spiser kommer fra, og i den forstand er

tørrfisk en veldig trendy matvare, sier Walsøe. Selger biprodukter til Kina En annen ambisjon er å introdusere tørrfisk til kineserne gjennom selskapet Aurora Seafood, et samarbeid mellom Berg Seafood og Saga Fisk. Den første reisen til Guangzhou i Kina var modig, men selv om de ikke nådde helt frem med budskapet åpnet turen en annen dør. – Vi fant ut at kineserne ønsker bi­ produkter, som mage, svømmeblære og rygg. Walsøe håper man kan finne en kanal for å utnytte alt fisken har å tilby. – Ingenting hadde vært bedre enn at det som i dag kastes på havet kan brødfø mennesker på andre siden av kloden, forteller Walsøe.

Berg Seafood AS

førsteklasses sjømat - fersk, tørket og saltet. NÆRING - I NORD

85


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

M E J H R E P A T SK S Y L R E M M O K zen t n a r F tig S t e a g n i r å Firm 1 m2 o s t e , t e t t a star s n 3a 1 g a d e n har i e g i l o er b g g y tte b y fl og å l i olk t f r å f d. som n u s m ta S l i t m hje

Gründer og daglig leder Stig Frantzen høyt til værs i vakre Stamsund.

86

NÆRING - I NORD


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Stig, sammen med en del av arbeidstokken.

Han trekker frem prosjektleder Tommy Strømmen som en vesentlig bidrags­ yter så langt. Det samme gjelder firmaets øvrige arbeidsstokk, som står på og deler samme lidenskap for faget som han selv har. Traff blink med boligtomter I starten drev SF Bygg mest med restaurering og tilbygg. Men da firmaet vokste seg større, ønsket Frantzen også å bygge hus. I 2014 kjøpte derfor SF Bygg sitt første tomteområde, som de utviklet til boligfelt. – Jeg ville ha en ny utfordring, men forventet ikke at det kom til å bli en så stor interesse for tomtene. I skrivende stunder er 15 av 20 tomter solgt, for­teller Frantzen. Flere av de gjen­

Illustrasjon: SF Bygg

Oppskriften har vært enkel, men kre­ vende. – Å jobbe hardt og målrettet. Det er min modell for å oppnå suksess: Å alltid stå på. Målet har hele veien vært å ha nok kapital til å bygge et solid firma som skal være en stabil arbeidsplass hvor folk trives, sier Frantzen.

Illustrasjon: SF Bygg

Da han skimtet arbeidsledighet i horisonten, valgte Stig Frantzen å se en annen vei. Han tok sjansen og satset på egen kunnskap. Det har på få år rukket å gjøre firmaet hans til en betydelig boligbygger på hjemstedet.

Utsikt fra planlagt leilighetsbygg. Leilighetsbygg under planlegging.

værende tomtene har også nydelig utsikt over Henningsværstraumen.

på å utvikle plassen. Det artigste er jo at folk tar med seg flyttelasset og kom­ mer flyttende tilbake, sier Frantzen.

Denne positive opplevelsen gjorde at Frantzen satset videre på prosjekter i egen regi, og neste kapittel i bolig­ utviklingshistorien er allerede på­ begynt. – Vi har begynt å tegne et leilighets­ kompleks med seks leiligheter plassert helt nede på kaikanten. Det blir et spenstig bygg der alle boenheter har en fantastisk utsikt mot Henningsvær og Vågakallen, iforteller Frantzen. Lokker folk hjem igjen I løpet av 15 år har SF Bygg virkelig satt fart i husbyggingen i Stamsund, noe som gjør dem til en av motorene i utviklingen av tettstedet. – Vi ønsker å ha betydning i lokal­ samfunnet og får ofte høre at vi er med NÆRING - I NORD

87


Et tilfeldig møte for ti år siden var starten på et eventyr for Hans-Arne Arntzen og Leif Tore Sjøhaug. Nå gir de husly til turister fra alle verdenshjørner, og målet er alltid det samme: Å vise magien som bare finnes i Lofoten. Arntzen og Sjøhaug hadde så vidt gått fra å være vilt fremmede til kamerater da de valgte å slå seg sammen. De job­ bet tilfeldigvis på samme byggeplass, og var enige om at de to byggefirmae­ ne ville bli bedre som ett. Like tilfeldig er det at karene fra Gravdal begynte å tiltrekke seg mange av turistene som kommer til Lofoten.

Foto: Shutterstock

88

NÆRING - I NORD

I det vakre fiskeværet Sund har Lofoten Sjøhus tre utleieenheter.

– Like etter at vi slo oss sammen fikk vi i oppdrag å reparere ei rorbu. Vi spøkte med eieren om at vi ønsket å eie ei selv – og han tok oss på ordet, sier Arntzen. Suksess med rorbu-utleie Sjøhaug Bygg fikk lån fra banken slik at de kunne kjøpe og totalrenovere ei rorbu i Sund i Flakstad. Tanken var å leie den ut til turister som ville komme tett på Lofotens spektakulære natur. Og ideen var tydeligvis god, for etter­ spørselen lot ikke vente på seg. Derfor etablerte de Lofoten Sjøhusutleie AS, for å pusse opp flere gamle rorbuer, samt å bygge nye. – 2018 blir et godt år for oss. I flere må­ neder har vi vært nærmest fullbooket


Foto: Lofoten Sjøhus

Rorbuene på Sund sett fra sjøsiden.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Lofoten-magien Til tross for økt turistfokus har ikke Arntzen og Sjøhaug glemt hva som egentlig brakte dem sammen, nemlig ønsket om å drive byggefirma sammen. Ni fast ansatte jobber i dag i Sjøhaug Bygg, og reiser rundt og påtar seg bygge- og renoveringsoppdrag i hele Lofoten. Ordrereserven er meget god, så fremtiden ser lys og lovende ut. Med respekt for de storslåtte omgivelsene skal de fortsette å bidra i utviklingen av de fantastiske øysamfunnene i vest. – Vi holder til i Norges vakreste område, og det har vi respekt for. For oss er det viktig å bygge med en stil som matcher magien her ute, fastslår Arntzen.

På Gjermesøya ytterst på Ballstad vil Sjøhaug Bygg i løpet av våren ferdig­ stille to moderne hytter for salg.

Foto: Lofoten Sjøhus

Lofoten Sjøhusutleie har sju rorbuer i Sund og på Tind, mens fem er under bygging. Felles for alle er stilen som kombinerer det sjarmerende interiøret fra fortiden med toppmoderne fasilite­ ter. For ikke å snakke om magiske om­ givelser. Her smelter duften av salt sjø og synet av spisse tinder sammen med lyden av bølgeskvulp mot kaikanten. Resultatet er en ramsalt atmosfære i ly av villhavet utenfor.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

fra april til oktober, så vi har nå ansatt en person som skal ta seg av bookingen fremover, sier Arntzen.

På Tind, langt vest i Lofoten, har Lofoten Sjøhus fire enheter for utleie.

-Accommodation availability online

lofotencabins.com

Hans-Arne Arntzen og Leif Tore Sjøhaug.

SJØHAUG BYGG A/S TAK - REHABILITERING - NYBYGG - TILBYGG

sjohaugbygg.no

SJØHAUG BYGG A/S TAK - REHABILITERING - NYBYGG - TILBYGG

NÆRING - I NORD

89


Illustrasjon: Geir Nøtnes

På få år har Einar Viljalmsson og Anna Bjørk bygget en solid Lofotentreprenør med over 20 ansatte som bidrar til å realisere Lofotdrømmen for mange.

BYGGER LOFOTDRØMMEN Som boligbygger i vakre Lofoten, opplever BKT entreprenør i likhet med de fleste andre næringer i regionen, stor pågang og etterspørsel etter sine tjenester. Nå er de i gang med byggingen av Lofotens eget Kreta. Illustrasjon: BKT entreprenør

Tomtefeltet «Kreta», som nå er under realisering, inneholder alle ingrediensene i Lofotdrømmen.

90

NÆRING - I NORD


Illustrasjon: BKT entreprenør

Illustrasjon: BKT entreprenør

Første bolig i Ursvika under oppføring.

Illustrasjon: BKT entreprenør

Noen av BKTs flotte ansatte.

Sammen med sin mann, Einar Viljalmsson, og resten av de ansatte, har hun erfart at kyndig og riktig veiledning fra begynnelsen, skaper trygghet gjennom alle faser av et byggeprosjekt. – For oss er fornøyde og begeistrede kunder den viktigste drivkraften i alt vi gjør. Derfor er det en trygghet for både oss å kundene at vi er en del av et velfungerende og erfarent Bolig Partner-system, poengterer Bjørk. Skreddersøm For med landets største fagmiljø innen trehusbygging i ryggen, og ansatte med lang erfaring, ligger alt til rette for en konstruktiv og hyggelig bygge­ prosess hvor hvert hus blir nøye til­ passet den enkelte.

Plass til flere Siden den spede start i 2012, har selskapet hun startet sammen med mannen Vilhjalmsson rukket å vokse fra et initiativ drevet ved siden av annen jobb, til et selskap med 20 ansatte. Og de er stadig på jakt etter flere hender og hoder. Både tømrere og personer med mesterbrev på ønskelisten. – Vi opplever stor pågang om dagen, og har plass til flere nye om vi finner de rette, forklarer Bjørk. Som arbeidsgiver kan de skilte med et godt å sammensveiset arbeidsmiljø med trivelige bidragsytere fra 18 til 60 år. Pålitelighet og engasjement for jobben, går som en rød tråd gjennom arbeidstokken, og vil også være viktige egenskaper hos fremtidige medarbeidere. – Vi ønsker å styrke teamet vårt og å ruste oss for den videre veksten i regionen. Stadig flere drømmer om et liv med egen bolig i denne fantastiske regionen. Denne Lofotdrømmen vil vi gjerne være med å realisere, avslutter Bjørk.

Noen fantastiske tomter på Kreta i Lofoten, der Kreta eiendom er eier og selger.

Veggelementer skrues sammen før montering. Illustrasjon: BKT entreprenør

8000 hus og hytter – Som forhandlere av Bolig Partnerhus- og hytter, representerer vi en leverandør med mer enn 8000 realiserte bygg over hele landet, for­ klarer Anna Bjørk.

– Selv om vi som Bolig Partner-forhandler har mange ulike ferdige hus- og hyttemodeller i våre kataloger, er hvert eneste hus vi leverer en unik skredder­ søm med løsninger og utforminger tilpasset hver enkelt kunde. I katalogene våre finner man inspirasjon og rammen for sitt prosjekt, deretter fylles huset med tilpasset og ønsket innhold, forklarer Bjørk.

Illustrasjon: BKT entreprenør

På kanten av det eventyrlige Lofothavet, ligger kanskje øyrikets mest spektakulære tomtefelt om dagen. Med de største naturkontrastene verden har å tilby - fjellet, lyset og havet som naturlige ingredienser, representerer Kreta i Kabelvåg på mange måter selve Lofotdrømmen. Med Bolig Partners gjennomprøvde løsninger i ryggen, er BKT Entreprenør nå godt i gang med oppføringen av områdets 10 første boenheter.

Christian legger siste hånd på en herskapelig veranda i Hopen.

BKT

ENTREPRENØR AS NÆRING - I NORD

91


Foto: Geir Nøtnes

Rørlegger Sivert Sletten og daglig leder Kristian Hansen.

PÅLITELIGE RØR Da fire rørleggerbedrifter i Vågan valgte å slå seg sammen i 2008 ville de at kjerne­ verdien deres skulle speiles i det nye firma­navnet. Slik kom Nobel Rør til verden. – I håndverkerbransjen finnes aktører i alle kategorier. Bedriften ønsket å markere seg som et pålitelig og etterrettelig alternativ fra første stund, sier daglig leder og en av eierne, Kristian Hansen. Han ble tilsatt som daglig leder etter oppstarten, og er etter hvert kommet inn på eiersiden. Firmanavnet som forteller hvem de er og hva de står for, kom til gjennom en utlyst navnekonkurranse. – Vi vet at det forplikter å være så tydelig på verdigrunnlaget. Det gjør noe med alle oss som jobber i Nobel rør, forteller Hansen. Ung og erfaren Det var endringer i markedet og flere større prosjekter i regionen som i 2008 førte til at fire rørleggerbedrifter valgte å slå seg sammen. I dag teller ansattelista 19 navn. Så selv om bedriften, slik

92

NÆRING - I NORD

den i dag fremstår, er forholdsvis ung, representerer de bøttevis med erfaring. – Vi har ansatte som har vært i bransjen siden 60-tallet, og enkelte av selskapene som slo seg sammen har røtter tilbake til 70-tallet, forklarer Hansen. Kjenner omgivelsene Like viktig som erfaringen er deres samlede lokalkunnskap. – Vi har operert i Vågan-markedet i mange tiår, og har tilegnet oss mye kunnskap om regionen vi operer i, og hvilke behov som er sterkest her. Dette, sammen med vårt store nettverk, gjør det enklere for oss å ligge i forkant av markedsutviklingen i Øst-Lofoten.

Nasjonal motor i ryggen Som totalleverandør innen varme, sanitær og rør er Nobel Rør posisjonert til å bidra i de fleste faser av den pågående veksten i Vågan og Lofoten. Deres medlemskap i den landsomfattende Varme & Bad-kjeden sørger for tilgang til gjennomprofesjonelle innkjøpsordninger og systemer som holder vanntett kvalitet. – Vi opererer i et fag i konstant utvikling, der kompetanseheving blant våre ansatte er blitt en del av hverdagen. Også her drar vi nytte av å ha Varme & Bad i ryggen, sier Hansen. Lærearena Helt siden etableringen av Nobel Rør har eierne vært opptatte av å ta inn lærlinger i bedriften. – Vi synes det er viktig å ta dette samfunnsansvaret og sørge for at fremtidens fagarbeidere har gode arenaer å lære på. Tilbake får vi fersk kunnskap og unge friske øyne. I tillegg får vi muligheten til å forme våre egne fremtidige arbeidere, og sikre at de får riktig og tilstrekkelig kompetanse. Ikke minst blir de skolert i vår bedriftskultur, slik at de blir gode ambassadører for Nobel Rør og våre verdier, poengterer Hansen avslutningsvis.


FLEKSIBLE GRAVERE Helt siden oppstarten for mer enn 35 år siden har kvalitet i arbeid, fleksibilitet og tilgjengelighet vært de viktigste verdiene hos graverne og maskinførerne til Svolvær Maskin. Sånt blir det fornøyde kunder av. – Ingen oppdrag er like, enten vi jobber for private eller andre næringsaktører. Det betyr at vi må innrette oss ulikt, og at det ikke alltid er klokka og navnet på dagen som styrer når vi jobber, sier Stian Pedersen. Han er andre generasjon Pedersen og sønn av gründer og opphavsmann Torleif Pedersen. Sammen styrer de maskinfirmaet med åtte ansatte som hovedsakelig jobber i nærregionen rundt Vågan kommune. VA, tomter og fiber Som en generell maskinentreprenør

utfører de det meste av oppdrag knyttet til graving og grunnarbeid med tilhørende transport. De blir trigget av utfordrende oppgaver som andre ofte ikke ønsker. Stian trekker frem vann, avløp og tomtearbeid som områder de har lang erfaring med og god kompe­ tanse på. Det samme gjelder graving av fiber. – En rammeavtale med Lofotkraft Bredbånd har gitt oss rikelig med jobb knyttet til fiberlegging, noe som gjør at vi får være med på en viktig utvikling av Lofoten inn i den nye teknologiske tidsalderen, sier Pedersen. Med der det skjer For han opplever god fart i regionen om dagen, og ser med optimisme og framtidstro på Lofotens fremtid. – Her er mye på gang, og

det trykkes på fra mange ulike hold. Næringsaktører ønsker å etablere seg her, og privatpersoner fra en hel verden ønsker å bosette seg her, forklarer Pedersen. Nylig fikk også handelsstanden i om­ rådet seg et skikkelig løft, da Biltema i fjor høst etablerte seg i Svolvær sam­ tidig som byens Amfi-senter bygde ut og gjorde plass til mange nye butikker. Svolvær Maskin hadde oppdrag på begge prosjektene. – I drøyt 35 år har vi vært en fleksibel kvalitetsleverandør og bidratt i utvik­ lingen av regionen rundt oss. Det har vi tenkt å fortsette med, konstaterer Pedersen.

Daniel Hansen og Stian Pedersen under graving av en VA-grøft utenfor Amfi i Svolvær. Foto: Geir Nøtnes

NÆRING - I NORD

93


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Fra venstre: Knut Ivar Berg, Almar Kjellbergvik, Jan-Børge Isaksen, Mathias Eilertsen, Sandra Hardy, Nikolai Eilertsen, Pål Berg og Berit Normann.

– VELKOMMEN INN I VARMEN 94

NÆRING - I NORD


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Glade butikkdamer, Sandra Hardy og Wenche Meland.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Sammen med resten av gjengen representerer Jan-Børge Isaksen god service.

Daglig leder Pål Berg har full kontroll på mylderet av bokser og produkter i butikken.

Snart åpner Byggmakker Gunvald Johansen Svolvær nye lokaler med større vareutvalg og oppvarmet drive-in lager. – Dette er vår måte å takke lojale kunder på, å invitere nye inn i varmen – bokstavelig talt, sier daglig leder Pål Berg.

Det å være størst betyr ikke nødven­ digvis at du kan lene deg tilbake. Slik er det i alle fall ikke for Lofotens ledende byggevarehandel. Nå har Byggmakker Gunvald Johansen Svolvær investert 50 millioner kroner i en storstilt opp­ gradering for å ruste seg til fremtidens konkurranse.

foregående årene skal all vekst investe­ res i bedriften, noe som ifølge Berg er en suksessfaktor: – Vår viktigste investering er dyktige og engasjerte medarbeidere. I dag består laget vårt av 17 mennesker – noen unge og fremadstormende, andre med 45 års erfaring fra bransjen.

Lofotens mest moderne lager – All bygningsmasse er revet og snart erstattet med langt bedre butikkog lager­lokaler, som totalt er 1500 kvadratmeter større enn det gamle. Dermed vil byggevareutvalget øke betydelig, forklarer Berg.

De siste månedene har den daglige lederen latt seg imponere av innsatsen til dem alle. – Byggeprosessen har vært utfordrende på flere måter – vi har blant annet måttet bygge en midlertidig butikk. Derfor er jeg svært takknemlig for at alle har stått på både kvelder og helger. Nye lokaler betyr enormt mye for oss, men engasjerte medarbeidere betyr nok enda mer.

Men det som gjør han kanskje mest stolt, er lageret. Fra påske kan bedrifts­ kunder så vel som private laste varer uten å bli våte på beina. Ja, Lofoten får sitt første drive in-lager. – Det blir bekvemt, tørt og varmt, men også langt mer effektivt enn tradisjo­ nelle lager, fastslår Berg. Engasjement som smitter I 2017 har Byggmakker i Svolvær om­ satt for 55 millioner kroner. Som i de ti

NÆRING - I NORD

95


TRYGGHET I GENERASJONER Med sitt slitesterke og miljøvennlige Derbigum-tak, har Atlanter­produkter AS skapt trygghet for næringslivet i Lofoten og Nord-Norge i 35 år. Nå leter de etter taktekkere fra den yngre garde, som kan bidra til å skape samme trygghet for kommende generasjoner.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Medeier og daglig leder Terje Myster Kristiansen og prosjektleder Jon Børre Sætherø.

96

NÆRING - I NORD


Når høststormene setter inn i Lofoten er det godt å vite at taket er solid og tett. Mange var derfor glade for at Atlanterprodukter ble etablert på 1970-tallet. I begynnelsen handlet hverdagen deres om både taktekking, industriporter og tømring. Etter noen år ble stadig mer av driften spisset mot taktekking, og i 1985 fikk de agenturet på det stadig mer kjente taket fra Derbigum. – Som en av fire med agentur i Nord-Norge har vi opparbeidet svært lang erfaring med å legge Derbigum-tak i nordre Nordland og Sør-Troms. Vi leverer først og fremst til proffmarkedet – ofte i samarbeid med entreprenørene i Lofoten, forteller daglig leder og medeier Terje Myster Kristiansen. 30 dokumenterte år Med Derbigum får sluttkunden et miljøvennlig produkt med svært lang levetid. – Vi er kompromissløse på kvalitet. Derbigum er den eneste produsenten som har offentliggjort en 30-års under­søkelse fra SINTEF Byggforsk, som dokumenterer levetid på minst

30 år, forklarer Kristiansen, som videre bemerker: – Lang varighet sparer også miljøet. Derbigum, Lofoten og Nord-Norge passer derfor som hånd i hanske, smiler han. Markedsledende på tak og garasjeporter Atlanterprodukter har i mange år vært markedsledende på isolering og tekking av tak, altaner og terrasser i Lofoten. Leknes-bedriften tilbyr også radonsikring, samt fuktsikring av parkeringsdekker, broer og kulverter. I tillegg er de Lofotens største leverandør av garasje- og industriporter. Når Lofoten opplever vekst i næringsliv og bosetting, merkes det derfor godt på arbeidsmengden til Kristiansens team. – Det kom en liten dupp i etterspørselen under finanskrisa, men etter det har det bare gått oppover. I dag er vi ti

faste ansatte, og har i tillegg vært nødt til å leie inn åtte personer. Hinderet for videre vekst er i stor grad mangelen på dyktige fagpersoner, sier han. Frisk arbeidsplass – Når været er pent i Lofoten, er det få som har en like frisk og herlig jobb som oss taktekkere. Hos oss har man i tillegg mulighet for stor variasjon i arbeidsoppgavene i et sosialt og faglig sterkt miljø, lokker Kristiansen, i håp om få flere taktekkere til paradiset i havgapet.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Omgitt av vakker natur på alle kanter kan en arbeidsplass på Lofotens mange tak representere en storslått utikkspost. Her er gjengen samlet på taket til Elkjøp og Bohus på Leknes.

NÆRING - I NORD

97


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Mens rørleggerne er ute og skrur, er det Line Arntsen og Eivind Horn som styrer butikken. Flere tiår med erfaring gjør dem godt egnet til å gi råd om produkter såvel som løsninger.

FIKSER DRØMMEBADET Rommet der du starter og avslutter hver eneste dag blir stadig viktigere for de fleste av oss. Alle har vi et bilde av drømme­ badet i hodet. Hos Rørleggermester Kjell Horn på Leknes har de lang erfaring med å gjøre denne drømmen til virkelighet. 98

NÆRING - I NORD


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Viktig trivsel Gjennom hele sin lange yrkeskarriere kan han ikke huske en eneste dag han har gruet seg til å gå på arbeid. – Trivsel er helt nødvendig for å gjøre en god jobb. For meg er det viktig at nettopp trivselen og engasjementet for bedriften og faget gjennomsyrer alt vi gjør. Jeg har vært utrolig heldig med folkene jeg har sammen med meg, både ute i service og inne i butikk, konkluderer Kjell. Tydelig strategi Strategien har hele veien vært å betjene småmarkedet med sine VVS-tjenester. Ved å fokusere på restaureringer av bad, vedlikehold, leiligheter og private nybygg, har man unngått å låse opp all arbeidskapasitet i måneder og år til ett eller få oppdrag. – Det spørs om småjobbene hadde stått og ventet på oss om vi hadde takket nei til dem i et helt år, legger Kjell til. Et solid og mangeårig samarbeid med snekkere og elektrikere gjør dem i stand til å ta totalentrepriser på bade­ rom. – Vi opplever stadig større etterspør­ sel etter slike totalentrepriser. Det gir mange fordeler for kunden når de slipper å koordinere flere bedrifter selv, forklarer eier og daglig leder av rør­ bedriften, Kjell Horn. En 230 kvadratmeters salgsutstilling, der man til enhver tid finner det siste innen bad og baderomstrender, skal hjelpe kundene å velge riktig interiør og materiell. Når valgene er gjort kan det øverføres til tegneprogram.

Nyttig rettesnor Gjennom de tre tiårene han har drevet for seg selv har Kjell opplevd en jevn og fin vekst i bedriften. En del av hemmelig­heten tilskriver han et råd han fikk av faren rett før han etablerte eget firma. Arvid Horn, som den gang drev Horns Slakteri, kom med følgende råd til sønnen. – Du må gjerne begynne for deg selv, men om du en eller annen gang har tenkt å fakturere for tre der du bare har

Foto: Næring i Nord

Inne bra men ute best Etter 40 år i rørleggerbransjen trives bedriftseieren og rørleggermesteren fortsatt best med rørtang i hånda ute hos kunde. Til tross for sine fylte 56 år har den fargerike bedriftseieren fra Leknes ingen planer om å trekke seg tilbake til kontoret eller butikken. – For det første har jeg folk inne som utfører den type arbeid mye bedre enn meg. Dernest trives jeg svært godt med den allsidige kundekontakten man får når man er ute og skrur. Så lenge helsa er god og motet godt, blir jeg nok væ­ rende i arbeidslompen, humrer Horn.

Til tross for 40 år som rørlegger trives eier og daglig leder Kjell Horn fortsatt best med rørtenger og lump ute hos kundene.

brukt to, så anbefaler jeg deg å avslutte før du har begynt. Rådet fra faren har på mange måter vært en rettesnor gjennom hele driften, og Kjell er overbevist om at en ærlig fremgangsmåte har vært med på å gi bedriften en godt rykte, og skapt god tillit ute i markedet. Trivsel, pålitelighet og tillit skal også være bedriftens tydelige verdigrunnlag i møte med fremtidige kunder og sam­ arbeidspartnere. – Når disse verdiene er like viktige verk­ tøy som rørtenger og slange­klemmer, har vi funnet formelen som skal ta oss videre til nye oppgaver i en region full av spennende muligheter, avslutter Horn.

NÆRING - I NORD

99


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Frode Vestby holder frem et kulelager, en viktig del av varesortimentet gjennom 70 år.

SERVER INDUSTRIEN De er ikke mer enn fem ansatte, men utgjør en stor forskjell for en rekke næringer i og rundt Svolvær. Gjennom syv tiår har Axel Jacobsen Maskinforretning bidratt med nødvendig drifts­ rekvisita til verkstedindustri, fiskeflåte, håndverkere og service­ næring i Lofoten. 100

NÆRING - I NORD


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Arbeidsklær er blitt en viktig del av sortimentet. Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Richard Aas forteller at firmaet har bygget opp et betydelig lager av industri­slanger og lagerfører dimensjoner helt opp til 350 mm.

Gunnar Smedvik har god kunnskap om sortimentet av Bosch verktøy.

– I samarbeid med våre kunder har vi i Axel Jacobsen Maskinforretning bygd opp et stort og bredt sammensatt varelager og produktspekter. Ved siden av kvantitet har vi også hatt fokus på kvalitet, forklarer nåværende eier og daglig leder Knut Glad Jacobsen. Overlater roret Han er den ene av kun to daglige ledere siden bedriften så dagens lys i 1948. Nå viser kalenderen imidlertid at det nærmer seg pensjonsavgang også for han. – Vi er nå inne i en prosess hvor vi jobber for at de ansatte skal overta bedriften. For meg er det viktig med lokalt eierskap av mennesker som daglig er til stede og kjenner bedriften fra gulvet. Dette har vært en av våre største suksessfaktorer gjennom snart 70 år, og skal være det også i fremtiden, forklarer Jacobsen. Sterke bånd En annen suksessfaktor han trekker

fra den allsidige forretningen i Svolvær sentrum. I tillegg til en god breddekunnskap hos alle, har hver enkelt også opparbeidet seg spisskompetanse innenfor definerte produktområder og segment. Knut Glad Jacobsen, en fornøyd daglig leder.

frem er det store nettverket av anerkjente leverandører. – Ikke bare har vi et stort og sterkt leverandørnettverk, men vi har også særdeles sterke bånd til disse. Det har gjort til at vi opp gjennom årene har kunnet skaffe det aller meste på kort tid, og dermed bygget opp et solid renommé rundt kontinuitet, kvalitet og høy grad av produktkunnskap.

Fiske- og verkstedindustrien i regionen har hatt en rivende utvikling slik at vareutvalget naturligvis har forandret seg siden starten for 70 år siden. Kulelager, transmisjoner og verktøy har vært med hele tiden. I siste tiårene har også hydraulikk, sveis, pumper og industrislanger blitt en betydelig del av sortimentet. Salget av arbeidsklær, sko og verneutstyr er også med på å gi firmaet en bred og solid plattform for å møte de krav som stilles fra kundene.

Lojalt og trivelig Firmaet har en meget stabil arbeidsstokk, der flere har tiår med erfaring NÆRING - I NORD

101


TILBYR EUROPA FISK FRA NORD - Villfanget fisk er en etterspurt vare, sier Steinar Dahl. Fra bryggekanten i Svolvær selger han årlig 10 000 tonn arktisk sjømat til markeder i Europa. Gunstig plassert, midt i en av Norges største og travleste fiskeriregioner, har Dahl bygget seg opp et solid og allsidig nettverk av leverandører over hele landet. Med dette som viktige grunnsteiner i driften, omsetter selskapet i dag for rundt 150 millioner, et tall som øker for hvert år. – Det gode forholdet både til produsenter og kunder har gjort det mulig å

øke omsetningen hvert eneste år. Utfordringen vår er å få tak i nok sjømat, forklarer Dahl. Et velfungerende logistikknett med daglige avganger fra Norge til Europa sikrer effektiv og rask levering. Blant mange viktige fokusområder er det ett bedriften er spesielt opptatt av. – Hos oss skal ikke størrelse på kunde

eller ordre bety noe for servicen du får. Alle skal behandles likt. Slik har vi skapt trygghet og forutsigbarhet rundt vår egen merkevare. Det skal også være en av våre viktigste styrepinner i en spennende sjømatfremtid der førsteklasses fisk fra nord skal settes på bordet over stadig større deler av Europa, avslutter Dahl.

Foto: Michael Ulriksen

Fra kaikanten i Svolvær forsyner Steinar Dahl og Svolvær Seafood AS Europa med 10 000 tonn arktisk sjømat hvert år.

SVOLVÆR A ~~~~~~~~S SEAFOOD

102

NÆRING - I NORD


Ruth Sjåfjell Når arbeidsdagen er over, handler det mye om agility-trening og to firbente familie­ venner som krever sin matmor. Hun elsker også å bruke tid sammen med de herlige barnebarna.

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Michael Ulriksen

Foto: Michael Ulriksen

Robin Jenssen Som profesjonell naturfotograf brukes mye av fritiden hans i skogen og på fjellet, gjerne med noen av de store rovdyra i nærheten. Hans engasjement for foto og friluftsliv har smittet over på resten av familien, som ofte er med han på tur.

Jan Eirik Johnsen Gutterommet/gjesterommet blir viet mye oppmerksomhet etter endt arbeidsdag. Der inne kan han dyrke sin store interesse for musikk, som gjerne spilles på vinyl.

Sølvi Askheim Hytta på Haukøya er en yndet plass når kontordøra er låst og pc-skjermen slått av. Her nytes tiden best sammen med familien som stadig vokser i antall. Hun stortrives i bestemorrollen.

Næring i Nord, foto: Shutterstock

På fritiden verdsetter Økorådteamet ulike ting, men på jobb deler vi de samme verdiene.

NÆRING - I NORD

103


Foto: Tommy Andreasen, PhotoView

NÆR Nære medarbeidere (fra venstre): Helge Mathisen, Simone Larsen, Christine Wilhelmsen, Terje Hansen, Siril Rondung, Remi Larsen, Vibeke Barth

Ingrediensene i et godt kundeforhold er mange. For Vestvågøy Regnskap er nærhet til kundene en av de viktigste. 104

NÆRING - I NORD


I en stadig mer automatisert hverdag, er det lett å kommunisere med kunde­ ne gjennom ulike program og mylderet av digitale plattformer. – Selv om kundene setter pris på tekno­ logiske nyvinninger og effektiviserte prosesser har de likevel et ønske om, og behov for, den gode og nære samtalen med oss. Derfor har vi gjort tilgjenge­ lighet og kundekontakt til to av våre viktigste fokusområder, sier daglig leder Helge Mathisen hos Vestvågøy Regnskap. Menneskene bak tallene Sammen med seks dyktige medarbei­ dere styrer han i dag et frittstående regnskapsbyrå med kunder i alle størrelser og bransjer. Helt siden første ansettelse har de vært opptatte av å bygge teamet med de riktige folkene. Da har mellommenneskelige egen­ skaper vært minst like viktig som faglige kvalifikasjoner. – Det er ikke først og fremst tall vi jobber med. Det er mennesker, og økonomien deres. Det kan av og til

være følsomme ting som må behandles med varsomhet og kunnskap, mener Mathisen. Bredden er styrken Rent faglig er det bredden av kompe­ tanser som er byråets styrke. Likevel er det noen bransjer de er tyngre inne i enn andre. – Vi har en del fiskere og anleggs­ aktører i porteføljen, og har gjennom disse blitt godt kjent med bransjene deres, informerer Mathisen. Han forteller om en hurtig utvikling av sin egen bransje så vel som andres. Ikke minst har delingsøkonomien kommet som en stormvind og skapt en del utfordringer i forhold til klare nok regelverk rundt regnskapsførsel og økonomihåndtering.

– Hurtige svingninger i omgivelsene våre krever at også vi evner å henge med i svingene. Ikke bare ønsker vi å henge med, målet er å ligge i forkant. Derfor er vi alle i en kontinuerlig læringsfase hvor vi kurser oss og holder oss oppdatert på det siste, forteller Helge. Nære resultater Mens det faglige er i konstant beve­ gelse, er det en ting som fungerer like godt i dag som da de startet selskapet: Den gode og nære kontakten med kundene. – Dette er verdier vi skal holde fast ved, og utnytte enda bedre nå som automatiserte prosesser gir oss mer tid. Når vi og kundene har nok tid til dialog, skapes de beste resultatene for alle, avslutter Mathisen.

Vestvågøy Regnskap AS NÆRING - I NORD

105


ÆREKJÆR SKREDDERSØM

De viktige småbatene – Selv om vi tilpasser oss markeds­ trendene med færre og større fartøyer, vil fokuset på småbåtflåten alltid ha høy prioritet. Slik det var for mine forgjengere, blir det viktig også for meg å holde godt rundt denne kunde-

106

NÆRING - I NORD

Fremst i pannebrasken Konkurransen i bransjen er god og sunn, og kunden vet ofte hva han vil ha. Derfor handler Rolfs hverdag om å bringe firmaets produkter fremst i pannebrasken på båteierne. Han mener den enkleste måten å gjøre dette på er å strekke seg langt for å gjøre alle som de jobber med og mot fornøyde. – Vi skal være lette å få tak i, og snare i vendingen for de som trenger oss. Målet er å være i forkant av problemstillinger, hvor man for eksempel sørge for at linefiskeren har ekstra slitedeler om bord den dagen lineutstyret krever nye komponenter, forklarer Rolf. Viktige verktøy – Målet i alt vi gjør er å være en lag­ spiller for kunden og å bidra til effektivisering av arbeidsplasser både på sjø og på land. Den gode ordrereserven viser at firmaet lykkes, det samme gjør den stadig voksende arbeidsstokken. – Vi føler vi har en god erfaringsbank å høste fra, og et flott nettverk av gode kunder som alltid gir oss ærlige tilbakemeldinger. Sammen med våre dyktige ansatte er dette verktøyene som skal ta oss inn i fremtiden mot nye årtier og generasjoner, avslutter Rolf.

Småbåtflåten har alltid hatt, og vil fortsatt ha, høy prioritet.

Moderne utstyr og maskiner gjør arbeidsdagen enklere og mer effektiv. Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Oppegående 95-åring Helt siden 1923 har de vært leverandør av produkter og tjenester for kystflåten. Det startet med reparasjoner av motorer og utviklet seg raskt til produksjon av motorer, hvalkanoner og harpuner. Mot slutten av krigsårene startet bedriften produksjon av kaikraner og mekanisk dekksutstyr, mens hydraulisk utstyr er blitt produsert siden 1966. I dag produserer de det meste innen hydraulisk utstyr. I tillegg til kraner for fiske-industrien og oppdrettsnæringen er de også blant de største leverandørene av dekksutstyr langs kysten.

gruppen. Det er disse som har gitt oss livets rett opp igjennom årene, og som vi har tuftet mye av driften vår på gjennom et helt århundre, sier Rolf.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Nære og gode kunderelasjoner har alltid vært fremtredende suksess­faktorer langs firmaets snart 100-årige reise. Den gode kontakten med kundene og brukerne, har spilt en viktig rolle for kvaliteten på produktene som i dag bærer firmaets logo. – Gjennom alle år har vi utviklet vårt produktspekter i tett samspill med våre kunder. Tilbakemeldingene fra dem som bruker produktene daglig har aktivt vært brukt til å forbedre markedsarbeid, produkter og arbeids­ metoder, forklarer Rolf Lorentzen.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Fra kaikanten i vakre Kabelvåg i Lofoten, har Lorentzen Hydraulikk gjennom fire generasjoner lagt sin ære i kundetilpassete produkter og tjenester til kystfiskere, fiskeindustri og oppdrettsnæring langs hele norskekysten.

Dyktige, kompetanserike medarbeidere er en av firmaets viktigste suksess­ faktorer.


Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Daglig leder Jon Sverre og nestleder Rolf, begge Lorentzen, styrer i dag en sprek og erfaren hundreåring fra kaikanten i Svolvær.

NÆRING - I NORD

107


FORSIKRINGSMEGLERNE Det kan være en lang prosess å gå gjennom forsikringene til din bedrift, og ikke minst forhandle frem nye avtaler. Fra kontoret i Svolvær tar Kystmegler jobben – slik at du kan bruke tiden din på det du er best på: Å drive bedriften din videre. Med en bok full av kontakter, og et ønske om å slippe pendling fra Lofoten til Oslo, valgte Arne Henriksen i 2011 å starte eget selskap. Den erfarne forsikringsmegleren fikk med seg sønnen, Daniel Henriksen, på laget, og senere Morten Skarsem Solberg. – Vi er kundenes kontaktledd i forbindelse med forsikringer, og oppgaven vår er å forhandle frem de beste avtalene for kunden. Der har vi en stor fordel av å være nøytrale rådgivere, dette gir oss tilgang til 10-12 forsikrings­ selskaper, sier Arne Henriksen.

Foto: Shutterstock

Når gode råd er billigere Kystmegler tar seg ikke bare av forhandlingene, men bidrar også med råd om hvilke forsikringer bedriften bør ha. I tillegg til å spare kunden for tid og

penger kan de også bistå kunden ved skadebehandling. – Med oss på laget forholder de seg kun til en part. Samarbeidet fungerer slik at Kystmegler innhenter forsikringsopplysninger, og gjennom dette og samtaler med kunden utarbeides det et anbud som sendes til forsikrings­ selskapene. Megleren kvalitetssikrer tilbudene og presenterer resultatet for kunden. I etterkant av dette er det Kystmegler som står for service, årlig fornyelse og reforhandling av forsikrings­avtalen. Tilbakemeldingene fra kundene er at de sparer mye tid og penger på å bruke oss, sier Henriksen.

NÆRING - I NORD

Foto: Vdesign

108

Og kundene ser verdien av å bruke Kystmegler. Svolværbedriften har hatt jevn vekst siden de startet, noe de har som mål å fortsette med. – Nå skal vi stabilisere oss med tre mann – og bli den foretrukne sam­ arbeidspartneren i nord på forsikring, avslutter seniormegleren.

Mangfoldig kundeliste På kundelisten har de alt fra regnskapskjeder og eiendomsselskaper til maskin­entreprenører og fiskeindustri.

Foto: Vdesign

Foto: Vdesign

Arne Henriksen

– Alle bedrifter har behov for forsikringer, uansett bransje. For å kunne levere gode tjenester må vi derfor ha god innsikt i bedriftenes forsikrings­behov, og hva de forskjellige forsikrings­ selskapene tilbyr.

Daniel Henriksen

Morten Skarsem Solberg


Foto: Cramo Adapteo

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

Cramo Adapteo har levert moduler til info-senter i forbindelse med Follo­ baneprosjektet til Bane NOR. Foto: Cramo Adapteo

Erik Chapman

Totalt 74 moduler, med en samlet flate på over 2658 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, utgjør skolebygget.

I påvente av utbyggingen av nye Vest-Lofoten videre­ gående skole i Leknes har Cramo Adapteo satt opp et midlertidig skolebygg for de rundt 450 elevene. Driftsleder Arne Lund ved Vest-Lofoten videregående skole har latt seg imponere av bygget. – Elevene sier at det var mye bedre enn forventet. Alle ansatte og elever som er spurt sier at de trives kjempegodt, forteller Lund. Han er glad de valgte Cramo Adapteo som leverandør av midlertidig skole. Designet for Scandinavia Modulene er blant de mest moderne på markedet, og innehar både design og funksjonalitet som gjør dem lett å sammenligne med permanente bygg. – Denne modulskolen er et godt eksempel på hvordan et topp moderne modulbygg kan se ut. Mange har en forhåndsdefinert mening om hvordan et modulbygg ser ut, og de fleste tenker anleggsbrakker når de hører begrepet. Skolen på Leknes er et levende bevis på hvor langt dette er fra sannheten, mener Erik Chapman i Cramo Adapteo. Han opplyser at modulene, som er

fra den nyeste C90-serien, har basis som permanent standard, og serien er dessuten ny og særskilt utviklet for det skandinaviske markedet, spesielt med tanke på design, funksjonalitet, arbeidsmiljø og energiforbruk. Godt inneklima har hatt høy prioritet, og både lys, lyd og ventilasjon er av høy kvalitet. – Det er en bra skole, og inneklimaet er utrolig mye bedre enn på gamle skolen, sier elevene som Lofotposten snakket med etter overtagelse. Bygges på rekordtid Mens et vanlig skolebygg kan ta måneder og år å sette opp, var de 74 modulene til skolen på Leknes reist i løpet av en uke. Fra modulene kom til kai tok det ikke mer enn to måneder før bygget kunne overleveres. – Dette gjør modulbygg fra Cramo Adapteo til et glimrende alternativ enten du trenger et nytt midlertidig bygg eller bare et tilbygg. Våre spesialister har lang og inngående erfaring

Foto: Cramo Adapteo

MIDLERTIDIG OG PERMANENT

Til en midlertidig skole i Nittedal har Cramo Adapteo levert 119 moduler fordelt på seks bygg.

med å skreddersy modulenheter for nesten alle bransjer og all type bruk. Bruksområdene er både kontor­lokaler, skoler, barnehager, lagerrom, tann­ legekontor, butikker og bolig. Spesielt boligsegmentet er et spennende satsningsområde. Det er i dag stor mangel på studenthybler. Her har vi egne C90-moduler som er spesielt tilpasset små bo-enheter, alt fra 1- til 4-roms­ løsninger. – Uansett formål vil det alltid være en forutsigbarhet i kostnadsbildet, og modulene innfrir alle lovpålagte krav, enten Tek-10 for midlertidig bygg eller permanent standard (C90-serien), avslutter Chapman.

NÆRING - I NORD

109


REN ARBEIDSGLEDE Da Reno-Vest Bedrift AS bestemte seg for å finne en samarbeidspartner, visste de hva de lette etter. De trengte et løsningsorientert arbeidsjern, som også hadde godt humør og glimt i øye. Ingen passer beskrivelsen bedre enn Hans Kjetil Torheim. Etter flere år med ansvar for farens entreprenørbedrift, begynte Torheim å snuse på renovasjonsbransjen. Mannen fra Leknes hadde det meste som krevdes, både lang erfaring med miljøsanering, mye av det viktige utstyret – og stor skapertrang. – En komprimatorbil var egentlig det eneste som manglet, og da Reno-Vest Bedrift AS kom på banen var jeg rask med å skaffe en, sier Torheim. Og med det startet historien om Lofoten Avfall. Dyp interesse for faget Torheim har ved siden av familiebedriften Magne Torheim AS drevet renovasjons­ selskapet i sju år. Oppdraget fra Reno Vest er å hente miljøavfall hos bedriftskundene i Lofoten, der han også disponerer konteinere i alle størrelser, og har mulighet til å sette disse ut og hente dem inn igjen. – Den dype interessen for faget gir hver eneste arbeidsdag mening. Dessuten er samtalene med trivelige folk fra vidt forskjellige bransjer en stor bonus, smiler Torheim. Selskapet har to ansatte, og hadde i fjor en omsetning på 1,4 millioner kroner. I år blir det nok en økning. Veien til en problemfri hverdag Så, hvordan sjonglere to selskaper og attpåtil få gode resultater? Ifølge Torheim kreves en god porsjon stahet – og en sult etter å lære. – Det er en motivasjon å vite at tiden du bruker på å tilegne deg ny kunnskap snart vil komme andre til gode, sier 36-åringen, som nylig tok fagbrev som anleggsmaskinfører. Men mer enn stå-på-vilje er essensielt, fastslår han: – Finn en hobby som lar deg skifte fokus innimellom. Da innser du raskere at vanskelige problemer egentlig bare er spennende utfordringer.

110

NÆRING - I NORD


I Hans Kjetil Torheim og Lofoten Avfall fant Reno-Vest Bedrift AS den perfekte samarbeidspartneren i Lofoten. Selv stotrives han i jobben.

Foto: Tommy Andreassen, PhotoView

NÆRING - I NORD

111


Foto: Michael Ulriksen

Trygge og sikre arbeidsplasser er en av hovedmotivasjonene til Ole Saltvik (t.v.)

SALTVIK BYGGER PÅ

Etter å ha drevet med plogproduksjon og stålbygg i flere år, har Ole Saltvik den siste tiden innlemmet nok et selskap i Saltvik-gruppen, og er nå godt i gang med et nytt og spennende initiativ, Saltvik Påbygg. 112

NÆRING - I NORD


De gjør også andre påbygg, som dumperkasser, plogfester og krok­ løftere med mer. Nå jobber åtte personer i det nye selskapet, som også har fått på plass et av landsdelens råeste overflate­ behandlingsanlegg. – Vi har både egen sandblåsehall og eget sandblåsekabinett, i tillegg til lakk- og monteringshaller, informerer Saltvik. FPN som sparringspartner Mange viktige brikker er stablet siden han bestemte seg for å satse på ploger og mekanisk industri. En av de viktigste heter Forskningsparken i Narvik (FPN). – Når er man gründer i oppstartsfasen, har man hodet så fullt av fag og ideer at papirarbeid og søknader bare virker forstyrrende. Her har FPN gjort en glimrende jobb fra dag en, først og fremst gjennom inkubatorprogrammet, sier Saltvik.

Han ønsker å understreke viktigheten av at slike aktører finnes, og mener mange kunne hatt god nytte av deres kompetanse i en startfase så vel som i videreutvikling av eksisterende bedrift. Ja-mannen Helt siden Ole satte seg i lederstolen, har han hatt en ufravikelig ja-filosofi, uansett vanskelighetsgrad på oppgaven. – Vårt løsningsorienterte fokus har gjort oss til et naturlig kontaktpunkt for alle som sliter med å få løst «umulige» problemstillinger knyttet til mekanikk og stål. Selv om vi ikke alltid tjener stort på slike henvendelser, er det med på å gi oss en godt rykte og renomme blant kundene. Ikke minst pålegger det oss å hele tiden tenkte nytt og annerledes, noe som har gjort at innovativ tankegang er blitt en naturlig del av hele organisasjonen, forklarer Saltvik.

Håvard Hjallar og Anna Filina hos Forskningsparken har vært god støtte for Ole Saltvik i en hektisk oppstartfase. Foto: Michael Ulriksen

Kremavtale Det var en avtale med anerkjente HMF, en dansk leverandør av lastebilkraner, som gjorde at han valgte å starte et eget påbyggingsfirma. – Da vi fikk muligheten til å bli deres påbygningsverksted, salgs- og servicepunkt med ansvar for de tre nordligste fylkene, var det ganske enkelt å si ja, forklarer Ole.

Samarbeidet startet med hjelp til en tilskuddssøknad i forbindelse med oppstart av plogproduksjon, og har siden bare ballet på seg. – Skattefunn og tilskudd fra Innovasjon Norge, samt produktutvikling og ny hjemmeside, er bare noen eksempler på prosesser der FPN har vært en viktig bidragsyter, fortsetter Saltvik.

Foto: Michael Ulriksen

– En hektisk oppstartsfase med klar­ gjøring av nye lokaler, flere nye ansettelser og bygging av ny merkevare og nytt markedsmateriell er nå tilbakelagt. Endelig kan man kan rette mer av fokuset mot drift og nye kunder, forklarer initiativtaker og eier Ole Saltvik.

Saltvik Påbygg har gjort plass til egen sandblåsehall, flere sandblåsekabinett i tillegg til ulike lakk- og monterings­ haller i sine nye lokaler.

Innovasjon og ja-mentalitet har på få år gitt selskapene flere bein å stå på for slik å sikre egne arbeidsplasser, noe som er en av Saltviks viktigste motivasjonsfaktorer. – Å bidra til verdiskapning er tilfredsstillende, og vår strategi er å fortsette påbyggingen av konsernet til glede for oss selv og mange rundt oss, avslutter Saltvik.

Foto: Michael Ulriksen

Det hele startet med at Ole Saltvik gjenopptok plogproduksjonen etter faren. Siden er flere selskaper lagt til konsernet.

NÆRING - I NORD

113


GMV Zero er oppdrettsnæringens første 100 prosent batteridrevne lokalitetsbåt.

Foto: Michael Ulriksen

NULLUTSLIPPSINNOVASJON

114

NÆRING - I NORD

Foto: Anette Ingand

De har lenge vært eksperter på elektrisk tilkoblingsteknikk og automasjon til olje- og skipsindustri. Nå har Wagos løsninger også funnet veien Tor Erik til oppdrettsnæringen. Da Grovfjord Næbb, sjef for industri og Mekaniske Verksted (GMV) ville automasjon i Wago Midt & utvikle eget energi­styringssystem Nord (EMS) ble UiT Narvik engasjert. De ønsket å benytte et basis­ system fra Wago, som dermed ble en viktig leverandør til skapelsen av oppdrettsbransjens nullutslippbåt.


Foto: Michael Ulriksen

EMS-utviklingen startet med et møte med Universitetet i Tromsø (UiT) sommeren 2016. Wago var interessert i hvilke forskningsprosjekter universitetet jobbet med, og nysgjerrige på om deres egne løsninger kunne bidra. – Vi var i gang med å utvikle «Warm Standby» – et konsept for redundante styresystemer. Førsteamanuensis på UiT Bjarte Hoff var en av dem som likte produktet, og som jobbet frem et sam­arbeid, sier Tor Erik Næbb, sjef for industri og automasjon i Wago Midt & Nord. Resultatet? Et komplett redundant EMS-system til GMVs hundre prosent batteridrevne oppdrettsbåt. – For oss i Universitetsmiljøet har det vært spennende å jobbe med et virkelig prosjekt, hvor vi har fått bidra med programmeringen av selve styresystemene og designet brukergrensesnittet, sier Bjarte Hoff. En elektrisk backup «Warm Standby» består av to parallelle styresystemer, der det ene er aktivt og dekker alle EMS-oppgavene. Det andre tar over ved feil. Den innovative batteribåten, som har fått navnet «Astrid Helene», er straks klar til å gjøre service­selskapet Trollvika Drift mer miljø­vennlig og effektivt. Hensiktsmessig energistyring Prosjektleder hos Uit, Trond Østrem, synes de endelige løsningene ser veldig bra ut, og slår fast at bruk av Warm Standby virker som en svært hensiktsmessig måte å bygge opp slike energistyringssystemer på. Også GMVs prosjektleder, Anders Breines, mener EMS-en virker svært lovende. – Samhandlingen mellom flere av Wagos styringssystemer gjorde vår jobb mindre krevende, og bidro til en enklere oversikt over energistyringen. Nå handler det om å samle inn data fra båten, slik at vi kan fininnstille energiflyten i de ulike situasjonene, og regne ut hvordan energien kan brukes mest mulig hensiktsmessig, forklarer Breines. Warm Stanby avgjorde Wago var imidlertid ikke den eneste leverandøren som ville bidra med løsninger i utviklingen av båten. Mange

Prosjektleder hos GMV, Anders Breines (t.h.) følger nøye med på instrumentpanelet under en testtur.

konkurrerte om oppdraget, noe som gjør Næbb stolt over at båtbyggeren gikk for løsningen de utviklet sammen med UiT. – «Warm Standby» ble laget med tanke på flere bruksområder, og er en generell løsning som passer ekstra godt i denne sammenhengen, forklarer han.

gående skoler og universiteter der vi bidrar med utstyr og kunnskap. I tillegg kjører vi prosjekter i forbindelse med bachelor- og mastergrader. «Astrid Helene» er et godt eksempel på hva det kan føre til, avslutter Næbb.

Prosjektleder Breines bekrefter at det var dette systemet som gjorde Næbb og Wago til en foretrukket leverandør. Tett på kunnskapsmiljøene Wago er et datterselskap av det tyske konsernet med samme navn, og ble stiftet i Norge i 2005. De har tidligere levert mye automasjon til olje- og skipsindustrien, men begynte for to-tre år siden å se verdien av å jobbe med oppdrettsnæringen. Tett samarbeid med andre bedrifter, forskning- og utdanningsinstitusjoner blir stadig viktigere for Wago. Da oppstår ofte unike muligheter til å videreutvikle både produkter, løsninger og ikke minst felles kompetanse. – Vi samarbeider med flere videre­

www.wago.no NÆRING - I NORD

115


GET ALL THE ACTION

Næring i Nord, 2018-01  
Næring i Nord, 2018-01  

Første utgave av magasinet Næring i Nord i 2017, med fokus på næringslivet i Lofoten. Magasinet fulldistribueres til alle bedrifter i Nord-N...

Advertisement