Page 1

HERFST 2017 -WINTER 2018

Pajot Zenne magazine GRATIS

VAN OUD NAAR NIEUW! THE ONLY WAY IS UPCYCLING ONTDEK HET EEUWENOUDE BOS OUDE FABRIEKSVERHALEN, NIEUWE EXPO MET DE QR- CODE DE GESCHIEDENIS IN DE NIEUWSTE EXPO’S IN DE REGIO

MET UIT-AGENDA


ontdekpajotzenne.be Ontdek de nieuwste plekjes op www.ontdekpajotzenne.be Molenroute Bever De route leidt je langs de bestaande en verdwenen molens van Bever. In hun hoogdagen waren er wel 6 windmolens in het dorp. Vandaag is er geen enkele molen nog actief, maar de restanten van 4 molens zijn nog wel zichtbaar in het landschap.

Boerenkrijgmonument Liedekerke Dit is het laatste stukje ruïne van een Karmelietenklooster dat in 1654 werd gebouwd en tijdens de Franse revolutie werd verwoest. In 1798 zijn hier 21 jonge mannen gesneuveld tijdens de Boerenkrijg. Verschillende fietstochten passeren dit monument.

Kanaalzone Lembeek De terreinen tussen het Kanaal en de Zenne in Lembeek kregen een stevige opknapbeurt. Een pad langs de Zenne zorgt nu voor extra beleving. Hoogstambomen, fruitbomen, takkenrillen en houtkanten begeleiden je op deze route.

2

volg ons op Facebook www.facebook.com/pajotzenne

Ontdek je eigen streek

Zetjouwplekjeopdekaart!

Streekbeleving gaat digitaal. Surf naar www.ontdekpajotzenne.be met je smartphone, tablet of PC. Met deze app ontdek je leuke plekjes vlak in de buurt of om de hoek. Plan je uitje of laat je verrassen.

Een ‘Google Maps’ voor streekbeleving in Pajottenland & Zennevallei! Zet jouw plekje, gebied of erfgoed op de kaart. De nieuwe smartphonetoepassing staat open voor iedereen.

• Tips van inwoners over plekjes • Startpunten van wandelingen • Lekkerste streekproducten • Lees Pajot Zenne Magazine online

• Zet je eigen plekjes op de kaart • Tips, horeca en streekproducenten • Beleving en wandelingen • Activiteiten UITinVlaanderen


EDITOOOO Van oud naar nieuw! In deze editie van Pajot Zenne Magazine staat het thema ‘Van oud naar nieuw’ centraal. Waarschijnlijk vier ook jij eind december volop de overgang van 2017 naar 2018? Maar van oud naar nieuw vatten we in dit magazine ook op een andere manier op. Op het event ‘The only way is upcycling’ kan je bijvoorbeeld mee aan de slag om oude spullen of zelfs rommel om te toveren tot nieuwe, leuke hebbedingen. Upcyclen noemen we dat dan met een hip woord. Meer spreek gerust ook over recycleren of herbestemmen. Want heeft alles na verloop van tijd geen herbestemming nodig? Hoe zorgen we dat wat we overerven uit het verleden vandaag relevant blijft? Denk er gerust mee over na! Het oude gemeentehuis in Vlezenbeek zoekt een herbestemming, de oude traditie van het hagenvlechten kan vandaag nog relevant zijn en de verhalen van fabrieksarbeiders uit de jaren 50 zijn vandaag net extra pakkend.

Bovenstaande foto: Olivia De Vos, coverfoto: Jean-Marie Meert)

Onze cover vat het in elk geval al prachtig samen. Deze jonge meiden blazen de meer dan 600 jaar oude traditie van het molenambacht heel letterlijk nieuw leven in!

COLOFON Pajot & Zenne magazine verschijnt drie keer per jaar met oplage van 20 000 exemplaren in de gemeenten: Affligem, Bever, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat. Verantwoordelijke uitgevers: Regionaal Landschap, Erfgoedcel, Toerisme Pajottenland & Zennevallei en de cultuurregio, IOED Pajottenland Zennevallei Redactie: Alwin Loeckx Annelies Desmet Annelien Noppe Christophe Debusscher Koen Demarsin Karen Van Buggenhout Kristien Van Hecke Leen Van de Weghe Thomas D’Hoker Adverteren: alwin@pajot-zenne.be, 0494 236 349. Coverfoto: Jean-Marie Meert Vormgeving en druk: PuPil, Halle.

www.pajotzenne.be www.facebook.com/pajotzenne

Veel leesplezier!

r e t n i w herfvsitv-alpakket sur

i e u we n l e d n B e wa i n h e t pl e k je s ou d e bos n e e u we op p24

f de Be l e e n ri e k va 0 o t s i h 3 n op p e l o m de

e va n d n e r o sp e voe t nt d e k h e t d n i Tre e d gst e n e n o or h u n o n a l l e rjo k se e rfgoe d d e Dil be p10 p oge n o

ngs de n a l r e Slent st e expo’s i d boe ien rele cent ra tu de cul re gio op p 14 van de

Toerisme

t n iet Je m oe rave n e l oopg e e n d e e m aak i n, m je! p20 be e l d s e d e r v

03 3


kort nieuws

UIT JOUW STREEK Publicatie “Orgels in het Pajottenland”

Kubus-koorts in Herne Het groene Herne is stevig in de ban geraakt van ‘kubisme’. Eind september werd een tweede landschapskubus gebouwd als inspirerend rustpunt voor wandelaars. Vanuit de kubussen wordt je blik gericht op het zinderende landschap in de omgeving. Mooie uitzichten roepen gegarandeerd ook boeiende inzichten op. Kubus nr. 2 vind je aan de veldweg Koekasj tussen de Broekstraat en de Waardestraat. Volg de kubussen via de Facebook-groep ‘Hé hé een kubus’.

Wist je dat zo’n 40 kerken in het Pajottenland parels van orgels herbergen? In de publicatie ‘Orgels in het Pajottenland’ worden deze orgels uitgebreid beschreven door auteur Ghislain Potvlieghe en met prachtige foto’s geïllustreerd. Met dit boek wil de Heemkundige Kring van Gooik en uitgeverij De Draak deze vergeten meesterwerken opnieuw onder de aandacht brengen door op hun waarde te wijzen, maar ook de soms slechte toestand van vele van onze orgels aanwijzen en tot actie oproepen omdat sommige orgels in slechte staat zijn. Bij het boek hoort een CD met opnames van vier geselecteerde historische orgels uit het Pajottenland, ingespeeld door Sarah Copriau. 35 euro - bestellen via: www.boekanierwinkel.be/streekboeken streekboeken of via de Heemkundige Kring van Gooik

Laat je leiden door de herder

4

Schaapjes in het vernieuwde Warandepark van Halle, het molendomein in Sint-Gertrudis-Pede (Dilbeek), het geboortebos in Roosdaal, op de hoogte van de Kesterheide en bij de slotgracht rond het Kasteel van Gaasbeek, een driedaagse langs de Mark… Hugo O, de Herder van het Pajottenland, leidt z’n kudde graag naar de mooiste plekken van het Pajottenland en de Zennevallei. Er staan telkens ook scholenbezoeken en publieksmomenten op het programma, dus iedereen is welkom om even te komen kijken in het voetspoor van de schaapjes. Op de herdersagenda voor volgend jaar staan alvast de feestprocessie in Halle, Wolfsputten in Dilbeek, Paddenbroek (Gooik) en boomgaarden in de hele regio. Volg de herder via www.facebook.com/herdervanhetpajottenland of www.herdervanhetpajottenland.be

Schenk een stukje erfgoed tijdens de feestdagen! Ben je nog op zoek naar een origineel cadeau voor de komende feestdagen? Neem dan zeker eens een kijkje in de online erfgoedwinkel van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. De erfgoedcel heeft een gamma aan boeiende publicaties over het erfgoed in onze regio. Zo schenk je de ontdekking van nieuwe plekjes, bijzondere lokale histories en boeiende weetjes over eigen streek. Kortom een ideaal geschenk!

www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel


Markpad in ontwikkeling

Wandelen in alle seizoenen

Begin volgend jaar verschijnt een nieuwe uitgave van Wandelnetwerk Pajottenland. Het wandelnetwerk wordt wat kleiner doordat de wandelwegen in OostVlaanderen niet meer worden opgenomen op de kaart. Maar niet getreurd, want er komt een mooi nieuw pad bij langs de Mark-rivier in Galmaarden en Herne. Momenteel worden daarvoor nieuwe wegjes geopend en enkele grote en kleine bruggen aangelegd. Om naar uit te kijken dus!

De voorbije maanden organiseerden Pasar en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei samen 11 ‘Zomerdromen’ wandelingen in de hele regio. Meer dan 1000 mensen wandelden mee en genoten van het landschap onder het zachte licht van een zomeravond. De wandelingen liepen langs openbare wandelwegen en zijn bewandelbaar in alle seizoenen: ieder seizoen geeft een heel ander beeld onderweg. Je kan de 11 wandelkaartjes nu gratis downloaden via www.landschappajotzenne.be.

Bezoek de erfgoedmarkt op 8 december! WOI herdenken Op 11 november herdenken we naar jaarlijkse gewoonte het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ook in onze regio was de impact van deze oorlog groot. Ontdek hoe de bewoners van Pajottenland en Zennevallei de jaren van 1914 tot 1918 beleefden in de boeiende expo ‘Pajottenland Zennevallei 1418’. De tentoonstelling loopt van 8 november tot en met 30 november 2017 in Bibliotheek De Wolfsput Dilbeek.

Op vrijdagavond 8 december organiseert de erfgoedcel en de onroerend erfgoeddienst Pajottenland Zennevallei haar jaarlijkse eindejaarsdrink met erfgoedmarkt. Dit jaar zijn we te gast in de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking kerk in Essene. Kom en ontdek het mooie honderdjarige Van Peteghemorgel en bezoek de erfgoedmarkt waarop tal van erfgoedverenigingen zich voorstellen. www.erfgoedcelpz.be

Kinderen en scholen die de gebeurtenissen tijdens WOI in onze contreien willen ontdekken, kunnen ook terecht op www.kindereninbezetgebied.be. De website verzamelde getuigenissen van kinderen die de oorlog in onze regio meemaakten. Meer weten over WOI in Pajottenland & Zennevallei? Surf naar www.pajotzenne14-18.be.

Rechtzettingen vorige magazines De coverfoto van het zomermagazine was een beeld van Rens Mignon. Bij het artikel over de ‘App van Gaasbeek’ moesten deze natuurgidsen vermeld worden: Claude Gorez, Ria Bergé, Rudy Rimaux en Marc Quisthoudt. Bij de artikels over graan en de molens uit het lente- en zomernummer viel de vermelding weg dat het project ‘Water en Wind’ financieel gesteund wordt door leadergroep Pajottenland+, Europa, Vlaanderen en provincie Vlaams-Brabant. Bij artikel Publiek geheim programmamaker BRT Rudi Reusens (i.p.v. Jan Reussens).

5


fabrieksburen

INDUSTRIE IN DE ZENNEVALLEI

6


Win een exemplaar van het boek fabrieksburen Het toegankelijke boek ‘Fabrieksburen’ gaat aan de hand van nog meer foto’s en getuigenissen dieper in op dit boeiende verhaal. Je kan het boek voor slechts 10 euro verkrijgen op de verschillende expolocaties of via de erfgoedcel www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel. Maar we geven ook een aantal exemplaren gratis weg. Stuur daarvoor het antwoord op de volgende vraag naar info@erfgoedcelpz.be Vanaf wanneer kwam de industrialisatie van de Zennevallei op volle toeren? Het antwoord vind je ergens in de expo of op de website www.fabrieksburen.be

FABRIEKSBUREN reist door de Zennevallei De 19e en het eerste helft van de 20e eeuw waren de hoogdagen voor de fabrieken in de Zennevallei. Vele ondernemers vestigden zich in de streek. De gunstige ligging nabij Brussel, de vlotte bereikbaarheid en de beschikbaarheid van vele goedkope arbeidskrachten hadden hier heel wat mee te maken. Indrukwekkende industriële complexen met hun arbeiderswijken ontstonden in grote getalen en ze stelden honderden arbeiders tewerk. Hierdoor werd het dagelijkse leven in de dorpen rond de grote fabrieken enorm beïnvloed. De expo ‘Fabrieksburen’ vertelt dit boeiende verhaal. Dankzij de getuigenissen van werknemers en omwonenden en unieke documenten krijgt dit verleden weer een stem. De expo reist het hele najaar door Huizingen, Halle, Ruisbroek en Drogenbos.

REN FABRIEKSBU de Industrie in i Zennevalle

7

Expokalender Museum ‘Den Ast’ - Meiboom 16, Halle 29 oktober tot 29 december van woensdag tot vrijdag (10u tot 12u en 14u tot 17u) en op zondagnamiddag (14u tot 17u) FeliXart Museum - Kuikenstraat 6, Drogenbos 7 oktober tot 22 oktober van donderdag tot zondag (10u30 tot 17u)


8


Samen werken aan de Zennevallei

Fietssnelwegen

2

De Fabrieksburen op de vorige bladzijden vertellen het verhaal van het industriële verleden van de Zennevallei. Maar ook vandaag staat de economie in de Zennevallei niet stil. Met een groot ‘Project Zennevallei’ wordt samengewerkt om de vallei verder op te waarderen tot een aangename plek om te wonen en werken. Op de kaart hieronder hebben we enkele lopende en geplande acties aangeduid. Zie ook pagina 28 van dit magazine.

Fietssnelwegen

2

Meer info:

LEI

www.projectzennevallei.be en www.facebook.com/projectzennevallei 1

Opwaarderen bedrijvenzone 3 Fonteinen

2

Inrichten fietssnelweg en aantakkingen

3

Reconversie Catala en omgeving

4

Collectieve woonblokrenovatie

AL NEV

ZEN k

Vogelzangbee

1

NEGENMANNEKE

en groenprojecten in Ruisbroek

2

naa

Zen

5

Ka

De Gijseleer

BEERSEL

6

Stationsomgevingen Huizingen

LOT

& Buizingen herinrichten

7

eek

Lae

HALLE

Oplossingen uitwerken Gro

cht

gra

ebe

voor bedrijvenzone

9

keb

Ontwikkelen van bedrijvenzone Lembeek Noord

10

ne

el-

SINT-PIETERS-LEEUW

uss

Opwaarderen bedrijvenzone

DROGENBOS

Ch

arl

ero

i

4

l Br

7

k

Opwaarderen stationsomgeving Lot

bee

RUISBROEK

ZUUN

Zuunbeek

6

9

yts

3

Onderzoek betere inpassing bedrijvenzone Laekebeek

8

Gele

5

BRUSSEL

8

HUIZINGEN

BUIZINGEN

ek be

len

E19

Mo

Lembeek Zuid

DWORP

LEMBEEK

9

10 E429

LEMBEEKBOS

HALLERBOS

1 6

Bedrijvenzone 3 Fonteinen

Stationsomgeving Lot

Project Zennevallei van provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en de Vlaamse overheid in samenwerking met heel wat partners.


Buurten met erfgoed

Dilbeekse kinderen ontdekken het erfgoed in hun schoolbuurt Buurten met erfgoed is een project waarbij lokale erfgoedwerkers en leerkrachten op zoek gaan naar erfgoed en cultuur in de nabije schoolomgeving. Want erfgoed vind je overal: gebouwen, landschappen, opschriften, straatnamen, recepten,… Leerlingen van verschillende scholen in Dilbeek hebben dan ook heel wat verborgen parels en spannende verhalen ontdekt! En gelukkig delen ze hun ontdekkingen maar al te graag met Pajot Zenne Magazine!

De Klimop De leerlingen van Gemeenteschool De Klimop kozen elk een voorwerp uit de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede waar ze meer over wilden weten en gingen uit op onderzoek. Sommigen kozen een oude koffiemolen, anderen het waterrad en nog anderen waren nieuwsgierig waarom de mensen vroeger van die grote klompen droegen. De molenaar leerde de leerlingen een oud molenaarslied en een volksdans. In het bakhuisje kneedden en bakten de kinderen broodjes. Zelfs de herder was aanwezig met zijn schapen en herdershonden om de kinderen te vertellen over zijn beroep. Op het einde van de dag werden de ouders van de leerlingen uitgenodigd en werd iedereen getrakteerd op een zelfgebakken broodje met plattekaas.

De watermol van Si nt-Gertrudis-Pede ook bezoekenen ?

Kom kijken h o e de molen draait en maa met deze ee k kenn is uw en oude te chnolo gie, dr ‘de krin gloo aaiend op p van h et w ater’. B ezo ek o ktober iede : april to t re tw eede en vierde zondag van de maand namiddag , van no vembe r to t maa rt tw eede zond en kel de ag van de m aand.

10

kennen? De Bruegelwandeling ook ver wandeling Op deze bew egw ijzerde repro ducties van 7km on tdek je 11 ch tig van Bruegel en een pra ns Bruegeliaa lan dschap. Vertrek aan de kerk van Sin tAnna-Pede dat trouw ens op een van de werken van Bruegel te spotten is. © vzw Dilbeeks Erfgoed

’T Keperke De twee 4de klassen van ’t Keperke trokken met een wandelboekje boordevol opdrachten langsheen verschillende Itterbeekse erfgoedschatten. Dat er in de directe schoolomgeving zoveel interessants te vinden is, was voor vele leerlingen een verrassing! Nog spannender werd het toen de leerkrachten hun klas uitdaagden om de wandeling die ze net gemaakt hadden zelf aan te vullen met nieuwe informatie. Enthousiast gingen de leerlingen aan de slag en maakten ze zoekplaten van de Breughelschilderijen, beeldden ze oude beroepen uit en maakten ze een instructiefilmpje over volksdansen. Om af te sluiten brachten alle leerlingen van het 4de leerjaar hun vergaarde kennis samen in een leuke quiz over Itterbeek.


Klavertje vier De leerlingen van Klavertje Vier uit Sint-Martens-Bodegem trokken een ouderwetse plunje aan en wandelden richting Huisje Mostinckx. Op het hoppeveld van Jean de boer en zijn moeder werd er gedanst en volksspelen getest. De gidsen Piet en André vertelden hen over hop en bier, huisjes van leem, de laatste bewoners Karel de Pauw en Sofie Mostinckx met hun 8 zonen en dochter. De levensomstandigheden waren niet altijd even luxueus: ze sliepen samen in kleine bedjes en als de jongens groot waren, werd in hun kamer een keuken ingericht. Op de middag volgde er een pensenkermis met witte en zwarte pensen, gehaktballekes en lekkere Aalsterse vlaaien. Of de leerlingen nog tips voor de lezer hebben? “Ja! Er zijn hier mooie oude dingen om te bekijken en je ziet hoe men vroeger leefde. Je moet zeker hier naartoe komen”.

Huisje Mostinckx ook bezoeken? kx een

Ooit was het huisje Mostinc een van de vele in doo dgew oon lemen hoe vetje, het “bijzonder” , het Pa jottenland. Van daag is , ook omw ille van omw ille van zijn authen ticiteit de voet van de zijn schilderach tige ligging aan oek is mog elijk rijzige Sint-Ma rtinuskerk. Bez r 2018. Iedere iedere zon dag tot eind oktobe oktober is de zon dagn amiddag van april tot op afspraak is hoppeschuur geopen d. Bezoek ek.be. ook mog elijk via toerisme@dilbe

De Kriebel Erfgoed saai? Niet als je het aan de leerlingen van De Kriebel vraagt! Want erfgoed is een reden om de klas uit te gaan en de schoolomgeving te verkennen. En als dat kan met een I-pad waarmee je zelf de route kan achterhalen, geluidsfragmenten kan beluisteren en opdrachten achterhalen, dan is dat eens zo leuk! Zo dicht bij school deden de kinderen enkele bijzondere ontdekkingen. Wist jij bijvoorbeeld dat er op het kerkhof van heel wat zigeuners begraven liggen? Had je al eens gehoord dat brouwerij Girardin in 1845 al haar eerste lambiekbier brouwde? Of heb je de prachtige trage wegen gelegen achter de drukke Brusselstraat al ontdekt? Nee? De leerlingen van het 3de en 4de leerjaar van De Kriebel kunnen je er alles over vertellen!

11

Lambiekbieren van Girardin verkennen?

erij op de Lindenberg uit. Vanaf Al vier genera ties lang baat deze familie haar brouw streek. Op maandag, vrijdag en deze Lindenberg heb je een mooi panorama over de t in de winkel die aan de brouw erij zaterdag kan je telken s van 8u00 tot 17u00 terech verbon den is.

Jongslag Met de Ipad onder de arm trokken de leerlingen van het vierde leerjaar van Jongslag naar het erfgoed in Dilbeek. Zo ontdekten ze onder andere de SintAlenatoren en de Ijskelder. Eens terug in de klas was het tijd voor het creatieve deel, namelijk de foto’s omvormen tot kunstzinnige werkjes. Dit deden ze zowel door de foto’s digitaal te bewerken als door te knippen en plakken op papier. Ultieme doel? Een fototentoonstelling in het cultuurcentrum Westrand voor alle ouders en geïnteresseerden. Geslaagd? Absoluut! Op de officiële opening waren de leerlingen de gids en vertelden ze trots over hun werkjes aan de bezoekers.

De Sint-Alenatoren oo k leren kennen?

To en in 1862 de middeleeu w se w aterburch t van D ilbee k w erd afgebro ken bleef en kel deze ronde bakstenen to ren met kege ldak o verein d. Va ndaag is de S in tAlena toren een sproo k je storen met w en telt ra p en moo ie gew elven. D e toren be zo eken kan met een gids bo ek via to er , isme@ dilbee k. be.

© Wim Stuyvers


Gezocht: toeristische gidsen voor Kasteel van Beersel Ter uitbreiding van de gidsenpool van streekvereniging ‘Streekgidsen Pajottenland & Zennevallei’ zijn Toerisme Beersel en Toerisme Pajottenland & Zennevallei op zoek naar nieuwe kandidaat-gidsen voor het Kasteel van Beersel !

Jaarlijks krijgt het kasteel meer dan 13.000 bezoekers over de vloer. Geregeld worden er ook groepsbezoeken onder begeleiding van een gids aangevraagd. Voor deze groepsbezoeken zijn we op zoek naar enthousiaste kandidaat-gidsen met een passie voor geschiedenis en cultuur. Meer info: www.toerismebeersel.be.

12

Suske & Wiske strip ‘De Schat van Beersel’ verkrijgbaar in Kasteel van Beersel Sinds juli verkrijgbaar in het Kasteel van Beersel: 'De Schat van Beersel', ook wel gekend als het allerbeste Suske en Wiske-stripverhaal ooit geschreven door Willy Vandersteen, waarbij het feodale kasteel van Beersel fungeert als locatie voor het verhaal. Verkrijgbaar in het Nederlands en het Frans, € 10,00 per exemplaar.


Nog een gaatje in de herfstvakantie-agenda? Kom dan je (klein)kinderen wegwijs maken in het verleden van Halle en de Zennevallei in het museum van ‘Den AST’. Op 29 oktober trappen ze de herfst vakantie op gang met de voorstelling 'Operatie BHV (Bestrijding van Halles Verdriet)'. Een fantasierijke (familie) voorstelling in het museum zelf! Kom samen met gids Harald een museumgeheim ontrafelen. Hij neemt je mee op een spannende rondleiding door het museum. Den AST wordt een speelplek, waarbij er grappige, ontroerende, spannende, verhalen verteld worden aan de bezoekers. Kinderen en volwassenen doen mee! Verkleed je 'onopvallend' met een snor en een lange jas, en ga op avontuur. Want het museum wordt geteisterd door een plaag... allerlei 'muizenissen' zijn tussen de museummuren vast komen te zitten.

Probeer de muizenissen samen met Harald te vinden en te bevrijden uit het museum. Een toffe en spannende familievoorstelling, die je absoluut niet mag missen.

Praktisch

: Vanaf 7 jaar Tickets voorstelling kosten 8 euro, en kan je kopen via CC 't Vondel http://www.vondel.be/activiteiten/ operatie-bhv-bestrijding-van-hallesverdriet-0 De voorstelling duurt een uur, je kan daarna ook de vaste collectie ontdekken naast de thema-tentoonstellling ‘Fabrieksburen’. Er zijn voorstellingen om 11 uur en om 14 uur. Locatie: den AST, Meiboom 16, 1500 Halle, www.halle.be/denast

After Work Party

@ Bezoekerscentrum De Lambiek Ook in 2017 doet Bezoekerscentrum De Lambiek mee aan de Week van de Smaak! Op donderdag 23/11 organiseert De Lambiek een echte After Work Party! Kom genieten van een heerlijk glas Geuze of Kriek of laat je verrassen door één van de lambiekbiercocktails, eigenhandig ‘geshaked’ door Baroness Beverage Catering (www.baroness.be). Bij een streekdrankje hoort uiteraard ook een heerlijk hapje, gemaakt op basis van streekproducten. Van donderdag 16/11 tot zaterdag 25/11 geniet elke klant van een heerlijk proevertje. Kom en laat je verassen! Meer info & inschrijven: toerisme@beersel.be

Uit in het Pajottenland & Zennevallei Naast het handige overzicht in deze PajotZenne kan je ook op de website Toerisme Pajottenland & Zennevallei de handige uit-kalender terugvinden voor de regio, je vindt er ook een overzicht vindt van de diverse activiteiten die onze streek rijk is, www.toerisme-pajottenland.be. © Luc Bohez

Check zeker ook de facebook pagina ‘Toerisme Pajottenland & Zennevallei’ waar je uit-tips krijgt in een handige notedop. Deze zoeken we voor jou uit. Zeg het ook voort aan je familie, vrienden en geïnteresseerden in een dagje Pajottenland en Zennevallei. Toerisme zorgt ook voor een uistap of groepsbezoek in de streek. Meer info hierover kan je steeds bekomen via 02 365 98 50 (kantoor Halle) of 054 58 91 67 (kantoor Galmaarden) of stuur een mailtje naar info@toerisme-pajottenland.be. Kom ook gerust eens langs in Halle (Grote Markt 1) of Galmaarden (Baljuwhuis). Op de website www.toerisme-pajottenland.be vind je de openingsuren.

Dag van het Brabants Trekpaard, 15 oktober 2017 in Vollezele (www.vollezeleleeft.eu) met steun van Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeente Galmaarden

13


Voor een gratis expo… naar het cultuurcentrum! Naast topconcerten, klassieke pareltjes, schitterende theatervoorstellingen, een uitgebreid humor- en dansaanbod en niet te vergeten de vele familievoorstellingen, hebben cultuurcentra ook beeldende kunst in huis. Hier een overzicht van de tentoonstellingen die de komende maanden op stapel staan. Alle tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het cultuurcentrum en dus makkelijk te combineren met een avondvoorstelling.

Fototentoonstelling Schoolproject in Gambia Vzw Picca for Gambia houdt een fototentoonstelling van het schoolproject in Kerr Sering met portretten van de kleurrijke inwoners. De Halse vzw viert daarmee het 10-jarig bestaan van het schoolproject in Gambia in CC ’t Vondel. Na de opening ben je welkom in het Wereldcafé om kennis te maken met deze vzw. Op een gezellig Afrikaans ritme zorgen ze voor een hapje en een drankje. > DATA: VR 03.10 – 19:30 > LOCATIE: CC ‘t Vondel, Halle > MEER INFO www.vondel.be en www.picca.be

Expo Marc Gysels

Om de zes maanden landt Kunst in Huis gedurende drie opeenvolgende weekends in Westrand met een ruime selectie aan kunstwerken. Haar collectie telt zo’n 5.000 schilderijen, tekeningen, foto’s en beeldhouwwerken van ruim 400 kunstenaars en biedt een breed en divers aanbod om uit te kiezen. Vanaf 10 euro per maand en een eenmalige inschrijvingskost van 25 euro kan er al een kunstwerk bij jou thuis hangen. Je kan het maximaal één jaar houden en zo vaak ruilen als je wil. Wil je het kunstwerk niet meer kwijt? Dan kan je het kopen.

Met deze tentoonstelling brengt Marc Gysels een overzicht van zijn artistiek werk. Het geheel omvat 3 perioden: tekeningen, concepten en schilderijen van 1973 tot nu. Vandaag ligt het accent op de kleur; soms hevig maar meestal in een afgelijnde compositie en met een vleugje ironie. Niet ontstaan vanuit een vooraf bepaald idee, maar gegroeid uit het toeval van elk moment van de dag. > DATA: VR 06.10 t.e.m. WO 25.10 Zondag 15 oktober om 15:00 vertelt JeanPierre Laus, recensent en kunstenaar, over het werk van Marc Gysels. > LOCATIE: CC De Meent, Alsemberg > MEER INFO www.ccdemeent.be

Kunst in Huis Kwaliteitsvolle kunst in huis halen hoeft niet duur te zijn. Door kunstwerken te lenen kan je zonder risico experimenteren en zo je eigen smaak leren kennen. Bij Kunst in Huis vind je opkomend talent, maar ook werken van gevestigde namen zoals Roger Raveel, Berlinde De Bruyckere en Jan Vanriet.

Expo multidisciplinaire kunst Michael Peetermans

> DATA: VR 27.10, ZA 28.10, VR 03.11, ZA 04.11, VR 10.11, VR 17.11 en ZA 18.11 VR: 13:00 – 17:30 en ZA: 10:00 – 16:00 > LOCATIE: Westrand – Dilbeek > MEER INFO www.westrand.be en www.kunstinhuis.be

Expo creations on canvas Linda Blokken

14

> DATA: VR 10.11 t.e.m. WOE 06.12 > LOCATIE: CC De Meent, Alsemberg > MEER INFO www.ccdemeent.be en www.lindablokken.com

Michael Peetermans is een multidisciplinair kunstenaar. Schilderijen, fotografie, grafische vormgeving, indooroutdoor, muurschilderingen, auto’s en moto’s, beelden, … Alles passeert de revue in het werk van Michael Peetermans. > DATA: VR 15.12 t.e.m. WOE 17.01 > LOCATIE CC De Meent, Alsemberg > MEER INFO www.ccdemeent.be www.michaelpeetermans.com

Expo Peter Castles

Linda Blokken creëert in haar schilderijen een eigen universum. Realistische, bijna hyperrealistische figuren bevolken een vaak surreëel aandoende omgeving. Ze vertrekt van beelden uit haar dagdagelijkse omgeving, die haar om uiteenlopende redenen bijblijven. Als een transparant legt ze die herinneringen en de beelden uit verschillende media over elkaar. Vanuit haar fantasie worden dan de laatste elementen toegevoegd aan de compositie. Rust en sereniteit staan centraal.

Pieter Gyssels en Joseph Coppey. 50 jaar verschil. Leeuwenaars. Kunstenaars. En oh ja, kleinzoon en grootvader. Ieder op hun eigen manier kijken zij naar onze wereld en geven deze via hun eigen kunstvorm weer. Pieter via de schilderkunst, Joseph via fotografie. Twee vormen. Twee generaties. Één passie. > DATA: ZA 10.03 t.e.m. ZO 25.03 – vernissage VR 09.03 – 20:00 in de weekends toegankelijk van 14:00 tot 18:00, in de week enkel op afspraak > LOCATIE: CC Coloma, Sint-Pieters-Leeuw > MEER INFO www.sint-pieters-leeuw.be/cc-coloma en www.petercastles.com


Zelf aan de slag in een atelier? CREATIEF ANDERSVALIDEN ATELIER DILBEEK

ATELIER BEELDENDE KUNST DILBEEK

Onder de pedagogische en artistieke leiding van kunstschilder Jacky Duyck begeleiden de monitoren een 30-tal cursisten met een verstandelijke beperking tussen 15 en 65 jaar. Door middel van nieuwe technieken en ideeën zijn de cursisten om de 2 weken creatief met verf, potlood, stift en collage. I.s.m. V.O.S. Pajottenland, afdeling van Inclusie Vlaanderen vzw

Het ABK van Westrand biedt teken - en schildercursussen voor beginners en gevorderden waarbij je leert, probeert en experimenteert. Via opdrachten word je uitgedaagd om je blik en mogelijkheden te verruimen. Je probeert verschillende technieken uit en komt tot een krachtig en hedendaags werk. Elke docent vertrekt vanuit een eigen artistieke visie en persoonlijkheid.

> LOCATIE Westrand – CC Dilbeek > DATA op maandag: 10,24/10 - 7,21/11 - 5,19/12 - 16,30/01 6,20/02 - 6,20/03 - 24/04 - 8,15,29/05 - 12,19/06 van 19:00 - 21:00 > MEER INFO jackyduyck@telenet.be of 02/569 73 00

> LOCATIE Westrand – CC Dilbeek > DATA op dinsdag van 19:00 tot 22:30 op woensdag van 19:00 tot 22:30, op donderdagnamiddag van 13:30 tot 17:00, op donderdagavond van 19:00 tot 22:30 en op vrijdag van 19:00 tot 22:30. Met je studentenkaart ABK kan je alle teken- en schildercursussen volgen. > MEER INFO www.westrand.be/vorming

LAATBLOEIERSACADEMIE ALSEMBERG De Laatbloeiersacademie in CC De Meent is al jaren een groot succes. Van maandag tot vrijdag wordt er in CC de Meent ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds geschilderd, gefotografeerd, getekend, … De docenten zijn allemaal kunstenaars uit de streek die elk een kleine groep cursisten begeleiden en hun kunst op meesterlijke wijze doorgeven. > MEER INFO www.ccdemeent.be

15


Virtueel door het landschap met ontdek.pajotzenne.be

Dorpskern van Wambeek gezien vanaf de heuvelrug in het zuiden Foto: Lieven Smits (CC BY-SA 3.0)

Virtueel land Onze omgeving is doorspekt van verhalen en betekenissen. Vaak zitten ze verborgen in de krommingen van een heuvel bijvoorbeeld, in de uitgesleten sporen van een weg of in de doorgeschoten wortels van oude bomen. Je loopt er vaak zomaar voorbij. Maar loont het niet de moeite om er ook even bij stil te staan?

16

De mobiele website www.ontdek.pajotzenne.be helpt je hierbij. Met je smartphone in de hand ontdek je de verborgen verhalen en fijne plekken uit je streek. Je kan de website bekijken op een vaste PC of buiten in onze streek via je smartphone.

Breng de bijzondere plaatsen van Ternat mee in beeld

Het Lombeekse Hertigembos - Foto: Guido Van Cauwelaert (CC-BY-SA 4.0)

Het valt misschien niet steeds op als je er snel doorrijdt, maar in Ternat krioelt het van bijzondere plekken en mensen: het kasteel van Kruikenburg, het dorpscentrum van Wambeek, het Lombeekse Hertigembos, lokale producenten die kruiden of fruit kweken, ja zelfs de Assesteenweg die ooit een Romeinse weg was. Naast een plek op de mobiele site, wil de gemeente ze ook duidelijk in het straatbeeld laten zien. En daarvoor doet ze een beroep op haar inwoners. Kom je uit Ternat of heb je een band met een plekje in de gemeente? Kies dan vanaf 20 oktober mee de 9 locaties die je zeker met anderen wil delen. Via de website van de bib en de Facebook pagina’s van de gemeente vind je een link terug waarmee je online jouw stem voor jouw favoriete plek kan uitbrengen. Minder feeling met het digitale? Geen nood! In de bib kan je terecht voor een stemming op papier. Tijdens de digitale week (van 20 okt tot 5 nov) kan je in de bib bovendien tal van workshops bijwonen waaronder een introductie tot QR-codes.


Zelf aan de slag met QR Je bent ze wellicht al tegengekomen in tijdschriften, op straat en zelfs hier in PajotZenne Magazine: QR-codes. Door deze codes te scannen, word je eenvoudig naar een website doorgestuurd die gelinkt is met de code. Zo krijg je snel en eenvoudig extra informatie. Hoe ga je hiermee aan de slag?

Probeer het alvast eens met deze code:

[ 1 ]

Zoek een QR-code scanner. Dat doe je in je smartphone. Dit doe je via een applicatie als de play store, de app store of apple store (voor i-phone) die zich al op je smartphone bevindt.

[ 2 ]

Tip in het zoekvenster bovenaan ‘QR-code scanner’ in. Je krijgt dan een lijst met tientallen (gratis) voorstellen. Kies er best eentje waarvan de beoordelingen goed zijn. Let op, soms moet je ervoor betalen. Dat staat aangegeven. Je kan gerust voor een gratis versie kiezen.

[ 3 ]

Klik er eentje aan en duw op ‘installeren’ of ‘install’.

[ 4 ]

Als de app is geïnstalleerd, vind je ze terug op je smartphone tussen de andere apps. Klik ze aan.

[ 5 ]

Nu kan je scannen. Afhankelijk van de app kan dat meteen, soms moet je nog op een knop ‘scan’ klikken.

Is het gelukt om de link open te krijgen? Dan maak je kans op deze prijs.

[ 6 ]

Houd je scherm voor de code stil (je moet de code die je scant in het kader op je scherm passen). Zoek de juiste afstand tussen smartphone en de code: niet te dicht zodat de smartphone scherp kan stellen, niet te ver zodat de code voor je telefoon leesbaar is.

Stuur ons welk plekje verborgen zit achter de QR-code naar info@erfgoedcelpz.be en wie weet win je een erfgoedboekenpakket over de streek.

[ 7 ]

Je telefoon maakt automatisch een scan en stuurt je door naar de achterliggende webpagina.

Het kasteel van Kruikenburg - Foto: Chrystle Dassonville (CC-BY-SA 4.0)

Heb je er zin in gekregen? In de loop van 2018 zullen de gekozen plekjes in Ternat ook via QR-codes ontsloten worden. Houd hiervoor PajotZenne Magazine en de gemeentelijke infokanalen in de gaten.

Duik in je smartphone en win!

17


ACTIVITEITEN

IN DE STREEK ZA 21 OKT Kroegentocht erke Centrum Liedek 27 OKT WOE 25 EN VR an n Gucht - Molm Va en s Schipper r) aa 9j f na va (voor kinderen lling te rs oo ev ili m Fa lbeek Westrand – Di

ZO 12 NOV d– het Groenewou Raymond Van ister Kreten en geflu Concert Halle CC ’t Vondel -

ZA 28 OKT Spinvis lbeek Westrand – Di DO 02 NOV Soulsister Halle CC ’t Vondel –

18

ZO 12 NOV ent UP/cycling – ev The only way is , her, verkoopmarkt met workshops melpunt,.. stelplaats, inza eek lb Di Westrand – VR 17 NOV tet Soolmaan Quar Concert r Rosario - Beve

VR 03 NOV e Quiz 20ste Algemen iz van de qu ire la De popu k Kring van Gooi Heemkundige . er pp to e is een jaarlijks ers ax. 4 deelnem Ploegen van m . licht Reservatie verp Gooik rpsstraat 67 – Do m Ca GC De

ZA 02 DEC band met de Ketnet Familiedag Sint lbeek Westrand – Di ZA 02 DEC Udo ’t Vondel Halle ZO 03 DEC VU cékripa (FR) Compagnie Sa ) ar ja 7 f vana (voor kinderen e voorre en hilarisch ba en rk he n Ee n elke va s obsessie stelling over de dag. lling Familievoorste Ternat er ot Pl De CC

EN ZA WOE 22, VR 24 VR 17, ZA 18, 25 NOV nigd ltuurkring Vere Het geheim - Ku Liedekerke Toneel Liedekerke GC Warande –

ZA 04 NOV solo Ten Oorlog, de Tom Lanoye lling Theatervoorste eek lb Westrand - Di MA 06 NOV r en kan niet mee Onlife: uitlogg Lezing gaarden - Ring 12 - Bo ’t Schoolhuys DO 09 NOV AL/ Zon - ARSENA De Zonder Zon ikha en Ch n Be Zouzou LAZARUS met e Jaak Van Assch lling te rs oo rv te ea Th nat er -T CC De Ploter

ZO 03 DEC voor kinderen Dankjewel Sint vanaf 2,5 jaar lling Theatervoorste edekerke Li de an GC War

ZO 19 NOV andeling Boommarterw t 10 k - kasteelstraa ee nb Kerk Esse ZO 19 NOV ario or Kinderen: M Kunstendag vo l'A t ns Ku loche Fernandez - Go jaar), 12 t to (9 s' tje leslooptoprolle t9 Pulcinella ( 6 to en ks he pe Hip en' ek Bo e ch p 'Magis jaar), Worksho ), ar ja 12 t w (9 to met Mooss vz a Boels shoot! met Ev to fo e ch is Mag Koetset scentrum H Gemeenschap huis - Roosdaal DO 23 NOV Wende – Mens Concert eek Westrand Dilb

VR 10 NOV waagd oment - Jong Ge #capturethism lling Theatervoorste erke ituut - Liedek st lin rië Sint-Gab ZA 11 NOV o - In concert Vitaly Samoshk Elisan de Koningin De winnaar va lt thuis. voor piano spee bethwedstrijd Ternat CC De Ploter –

ZO 26 NOV ert in ’t Hof Huiskamerconc edeekstraat 49 – Li 't Hof - Vijfho kerke WOE 29 NOV eland Sioen plays Grac Concert lbeek Westrand – Di

DO 07 DEC ts – Biecht Raf Walschaer Ternat CC De Ploter ZA 09 DEC markt) llembeek (kerst Christmas @ To nde aats en omligge Openlucht - Pl mbeek straten - Tolle ZO 17 DEC ls – Coig Christmas Caro & roots lenteerde folk Uitermate geta otia Sc va Breton, No band uit Cape (Canada). Ternat CC De Ploter – VR 22 DEC rstconcert Framagomi – Ke Concert k Dilbeek St-Theresiaker VR 22 DEC - Technostress Henk Rijckaert Humor le ’t Vondel – Hal ZA 23 DEC od met erte – Avondro Behoud de Bege m Van Ki en s rt Caluwae Lize Spit, Elise den Brempt eke lling met klassi Theatervoorste muziek lbeek Westrand - Di


DO 11 JAN - Red Mij! Els De Schepper Humor lbeek Westrand – Di DO 11 JAN w jaar, den – Een nieu Frank Vanderlin ank een nieuwe Fr Ternat er ot Pl De CC

DO 01 MRT echts en et Pieter Embr Ladiesnight m estra rk O Sun String het Sun*Sun* Concert lbeek Westrand – Di

VR 26 JAN is alles Yevgueni – Tijd lle Ha el nd ’t Vo ZA 27 JAN ! oorten -Nu wel De Schedelgeb at rn Te CC De Ploter -

VR 12 JAN ica De mer van Rhetor Ge-Tic-T - Ka Waag lling Theatervoorste edekerke Li – de GC Waran DO 18 JAN n kant – De verborge Els De Schepper van de clown Humor le ’t Vondel – Hal

DO 01 FEB – GisteJonas Van Geel Nico Sturm en weldig! ren was het ge ius-Roeve – St-Genes ho De Boesdaal de DO 01 FEB De Anne-Theresa Salva Sanchis en preme su ve lo A Rosas – Keersmaeker/ g Dansvoorstellin Alsemberg nt ee M De CC FEB VR 02 EN ZA 03 ama ater – Hotel M Te s rp aa tw An Echt Alsemberg CC De Meent -

DO 01 MRT Koers – Dag & Nacht Michel Wuyts sieve -Sint-Gene De Boesdaalho us-Rode VR 02 MRT oen - Toneel De Mot Vier x Molière Liedekerke GC Warande – MRT VR 02 EN ZA 03 al Kortfilmfestiv CC De Ploter ZA 03 MRT il’s ejoêter - Abiga Brussels Volkst Party Humor lbeek Westrand – Di

ZA 20 JAN Moeder Peeping Tom – g lin Dansvoorstel eek lb Di – Westrand

ZO 04 FEB , boos, io – Blij, bang Kapitein Winok bedroefd. lling Familievoorste Alsemberg nt ee CC De M e ik ZO 21 JAN aa M op een notend De toverfluit in n Nolf en Piet va am Br , DO 08 FEB Cafmeyer r Wal – Schoon Jan Jaap Van de al Bockst Humor Concert Ternat ’t Vondel Halle CC De Ploter –

DI 06 MRT inelli I Muvrini – Lum t er Conc lbeek Westrand – Di

ZA 17 FEB WOE 24 JAN fun (ook e sembl’ Arenski th l Al Eo Supernova - En Compagnie Ea r) mtal vanaf 9jaa + Duo Levy Id elvoor kinderen st or vo n ee k n ee brenge Dil’arte Dilb Vijf jongleurs de ciren et zw s: je nt ka ling met ruwe botsende nde ballen en lle va , ZA 17 FEB en ijv sl cu e Philip Cathérin kegels. ling Concert Circusvoorstel Alsemberg k ee lb Di d CC De Meent an tr Wes DO 25 JAN ik Mijn broer en Pieter Verelst Humor lbeek Westrand – Di

DO 08 MRT g – Marx met De Verwonderin gh er Johan Heldenb ng lli te rs Theatervoo k ee lb Di – d Westran VR 09 MRT ns – Meskens Nathalie Meske in Motown CC De Ploter ZO 11 MRT men t - De Russen ko Malibran Quarte Concert k Dil’arte Dilbee

VR 23 FEB – Turmio Okra Playground Concert Ternat CC De Ploter –

WOE 28 FEB VR 26 JAN ew au rformance Pa e ek nn Slam Poetry Pe Villanella en Ha lling al goed Theatervoorste Dat begint hier r) Liedekerke aa 8j vanaf Vrijetijdshuis (voor kinderen r aa sb et kw en ch Een humoristis n fee met t leven van ee he n DO 28 FEB va g 18 la rs ve - Theatertour 20 Frank Boeijen faalangst. lling Concert Familievoorste lbeek k ee lb Di – d Westrand – Di an Westr Vlieg wijst je de weg naar leuke familieactiviteiten / familieUiTjes

Registreer je activiteit In deze kalender nemen we graag het vrijetijdsaanbod met regio-uitstraling op! Wil je jouw activiteit in deze kalender zien verschijnen? Voer je activiteit in op www.uitdatabank.be en geef het de tag UiTinMijnRegio. Nog meer activiteiten en alle informatie vind je op www.pajotzenne.be

19


Volg het spoor van oorlog naar vrede 600.000 doden 600.000 doden, dat is het aantal slachtoffers dat tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem viel. Het cijfer is zowel onvoorstelbaar als abstract. Daar willen kunstenaar Koen Vanmechelen, de vzw Combat en vzw Kunst iets aan doen. Met ComingWorldRememberMe werken ze een grote kunstinstallatie uit waarin al deze gesneuvelden elk een eigen plaats krijgen. Met respect voor deze slachtoffers moet het werk de universele boodschap van hoop en verbondenheid uitdragen.

600.000 beeldjes

20

De installatie is niet zomaar een kunstwerk. Het is namelijk een installatie die mensen samenbrengt en verbindt. Tussen 2014 en 2018 zullen namelijk duizenden mensen wereldwijd deelnemen aan de voorbereiding van de installatie. Ze doen dit door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren, eentje voor elk slachtoffer in België. De slachtoffers krijgen ook opnieuw een gezicht dankzij een bijhorende ‘dogtag’, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk in 2018 de land art installatie CWxRM vormen op één van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper. De 600.000 dog tags zullen worden verzameld in een glazen werk dat een centrale plek krijgt in de installatie.

De indrukwekkende kunstinstallatie moet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog, gisteren, vandaag en morgen.

“Bij elk beeldje hoort een dog-tag met de naam van de peter of meter van een slachtoffer uit de oorlog. Zo worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden. ”

die vandaag door oorlogssituaties in fysieke en psychische nood verkeren. De Noord-Zuidwerking van de provincie West-Vlaanderen en ‘The Cosmogolem Foundation’ van kunstenaar Koen Vanmechelen staan hiervoor in. Door het engagement van al de betrokkenen worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden en wordt de land art installatie uiteindelijk een grens- en generatieoverschrijdend symbool van vrede.

Zelf deelnemen Wil je zelf deel uitmaken van dit wereldwijde vredesproject? Dat kan. Door zelf een beeldje te maken in het mobiele atelier word je peter of meter van je beeldje. Je krijgt hiervoor een gepersonaliseerde certificaat met een dog-tag met CWRM-stempel. Bij elk beeldje hoort ook een andere dog-tag met de naam van het slachtoffer en van de peter of meter en krijgt een plaats in het glazen kunstwerk. Zo worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden.

Een grensoverschrijdend symbool van vrede Dit kunstproject wil niet alleen een respectvolle artistieke herinnering voor de slachtoffers van de Groote Oorlog creëren. Het wil ook helpen. De wereldwijde solidariteitsactie die dankzij peter- en meterschappen wordt gegenereerd, geeft steun aan kinderen

mobiele atelier Kom mee een beeldje maken in het mobiele atelier op 20 en 21 januari 2018 van 13 tot 17u in de Don Boscoschool in Groot-Bijgaarden (Brusselstraat 285, Groot-Bijgaarden). Een peter- of meterschap kost 5 euro. Wil je deelnemen? Volg dan het evenement op facebook via ‘Rememberdilbeek’ www.facebook.com/Remember dilbeek-2051007655122000/about/

Het mobiel atelierproject is een realisatie van Don Bosco Groot-Bijgaarden, de gemeente Dilbeek en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.


21


the only way is

UP CYCLING zo

The only way is UP/cycling

12.11

Wo rks hop s, swishin en verkoo pstandjes g voo r eco - lovers!

westrand Cultuurcentr um Dilbeek

Zondag 12 november - Westrand Dilbeek 22

Voor de vierde keer op rij organiseert Westrand in samenwerking met een hele reeks partners een duurzaam event rond upcycling en ecologie. In de voormiddag kan je inschrijven voor een aantal workshops waarbij het aanleren van tips en trics centraal staat om thuis zelf aan de slag te gaan met oude materialen. Vanaf 13u staat het hele gebouw in het teken van upcycling met een verkoopmarkt, een kledingruil, een inzamelpunt, een herstelplaats, doorloopateliers en heel veel informatie om stap per stap duurzamer te gaan leven.

UP/cycling workshops

foodwrap maken uit bijenwasdoek als alternatief voor aluminium, maar daarnaast geven we ook een workshop over ontspullen en ecologische huishoudproducten maken.”

Swishing

Bea Vansteelandt: “Archeduc is het vormingscentrum van de regio HalleVilvoorde. Wij organiseren vorming voor volwassenen in hun vrijetijd. Tijdens het upcycling-event organiseren wij telkens een aantal workshops in Westrand rond duurzaam gebruik van materialen, zoals boekbinden met papieroverschotten, een

Tijdens een swishing kan je jouw miskopen omruilen voor de miskopen van anderen. Het is heel handig om dat kleedje dat al jaren in de kast hangt om te wisselen voor een kleedje dat jou wel als gegoten zit. Vanaf 12u kan je een 5-tal kledingstukken binnenbrengen en hier krijg je punten voor die je kan gebruiken op alle swishing-events in Vlaanderen.

www.westr

Meer info op and.be/upc ycling

Inzamelpunt Iedereen gooit spullen weg, spullen die misschien nog gerecycleerd kunnen worden of die heel interessant zijn voor anderen. Wij gaan 2 weken lang van 2 tot 12 november materiaal inzamelen in Westrand en bezorgen het een tweede thuis. Wij zijn op zoek naar batterijen, oude gsm’s en opladers, speelgoed en kinderschoenen (wel in goede staat), LP’s (oude platen), kleine huishoudtoestellen (kruimeldief, broodrooster,..) en planten waar je al lang vanaf wil.

Mobiliteit Annelies Desmet: “Westrand heeft elk jaar een duurzaamheidsthema en dit jaar werken we rond mobiliteit. Tijdens het event kan je heel wat informatie vinden over elektrisch rijden, trage wegen, het fietsknooppuntennetwerk en projecten rond autodelen. Je kan die dag ook inschrijven om een dagje te proeven van elektrisch rijden.”


Elektrisch rijden

Uitreiking duurzaamheidsprijs

Hans Vancutsem: “Nissan staat al heel ver in het produceren van elektrische wagens, wij zijn dan ook heel blij dat wij op dit event twee modellen kunnen voorstellen, namelijk de Nissan Leaf en de Nissan E-NV200 Evalia. Wij zullen deze wagens voorstellen op de parking van Westrand in de buurt van de laadpaal natuurlijk. Wij willen graag mensen overhalen door een dagje de auto uit te lenen, het is vooral belangrijk dat ze ervaren wat het is om met deze wagen te rijden, hoe het is om op te laden en hoe ver ze ergens kunnen geraken, want hier bestaan nog teveel twijfels over.”

Kim Wijns, duurzaamheidsambtenaar Dilbeek: “Er zijn al heel wat verenigingen in Dilbeek die bewust omgaan met energie, mobiliteit of voeding. Zo zijn er verenigingen die hun leden sensibiliseren om met de fiets te komen of er is een jeugdvereniging die een eetkermis organiseert met eigen gekweekte groenten of restgroenten. We willen met deze prijs alle verenigingen aanzetten om concreet te gaan nadenken over duurzaamheid.”

Herstelplaats juwelen en huishoudtoestellen

Oplichten

Rik van het repaircafé: “We gooien te vaak materiaal weg terwijl het nog perfect kan worden hersteld. Dilbeek heeft hiervoor een repaircafé, maar tijdens dit event kan je testen hoe dit in zijn werk gaat, breng kapotte juwelen, een kapotte broodrooster of andere kleine elektrische toestellen gerust mee!”

Sophie De Somere: “Met het project ‘Oplichten’ willen we het publiek duidelijk maken hoe de kostprijs van een voorwerp wordt bepaald. We onderhandelentussen kostprijs, marktprijs en uiteindelijke verkoopprijs. Het makerscollectief Onbetaalbaar transformeert afgedankte materialen tot nieuwe design -en kunstobjecten en die verkopen we tijdens het upcyclingevent. Het publiek bepaalt zelf de prijs en op het einde van de dag verkopen we ook effectief de voorwerpen aan de hoogste bieder. En dan blijft de vraag ‘wie licht er wie op?’”

Plantenasiel Laura Taelemans: “Ik zit al een tijdje met een project in mijn hoofd om een sociale ontmoetingsplaats te creëren in Dilbeek, waar mensen oude planten kunnen omruilen, zaden of scheuten kunnen binnenbrengen om er andere mensen gelukkig mee te maken. Ik ben op zoek naar een leuke locatie en een aantal partners, maar op zondag 12 november ga ik dit al eens uitproberen in Westrand. Vanaf 1 november kan iedereen planten binnenbrengen in Westrand en op zondag 12 november ga ik een ruilstandje houden.” Foto's © Wikiewakie.com

23


Moet er nog bos zijn?

Ondersteuning voor boseigenaars en bebossing

Lappendeken met bosjes op de Congoberg (Galmaarden)

24

Regio Pajottenland en Zennevallei is niet stevig bebost, maar toch zijn er relatief grote bossen zoals Hallerbos, Ter Rijst, kasteelpark Gaasbeek en bossen rond de Markvallei. Sowieso zijn alle bossen - groot en klein - belangrijk voor natuur, landschap en klimaat. Als eigenaar van een bos kan je dus mee het verschil maken door je bos goed te beheren en eventueel uit te breiden. Of misschien heb je plannen om een terrein te gaan bebossen. Allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan, want hoe begin je er aan… Welke keuze van bomen maak je? Wat zijn de administratieve stappen? Hoe beheer je je bos op een rendabele en duurzame manier? Sinds kort kan iedereen met alle bosvragen terecht bij Bram De Lameilleure en Matthias Vermeire, de twee nieuwe bosmedewerkers van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en provincie Vlaams-Brabant die in onze regio van start gegaan zijn. Matthias Vermeire en Bram De Lameilleure op bosverkenning

Contacteer ‘de mannen van den bos’ Matthias Vermeire van provinciaal steunpunt bos matthias.vermeire@vlaamsbrabant.be www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-bos 0471 662 181 Bram De Lameilleure, Regionaal Landschap Pajot & Zenne bram@pajot-zenne.be, 0485 196 990 www.landschappajotzenne.be

Hallo Bram en Matthias. Wat hebben jullie met bos? Bram De Lameilleure: ,,In eerste instantie niet veel zou je denken. Ik ben immers opgegroeid in de bosarme provincie West-Vlaanderen. Maar gelukkig wist ik ook daar toch bos te vinden en heb me goed uitgeleefd in het Wijnendale bos en het Groenhovebos. Ik ben altijd al bezig geweest met twee passies: natuur en muziek. Als vroege vogel sloop ik thuis wel eens naar buiten om de groenlingen en putters te horen wakker worden.’’


Ook Matthias Vermeire is niet afkomstig uit een vanzelfsprekende bosregio: ,,De Netevallei heeft geen grote bossen. In onze kleine tuin vroeger stonden gelukkig wel enkele bomen en hazelaars. Ik heb veel interesse meegekregen van m’n vader door overal te velde samen vogels te gaan kijken. Wat bos en bomen betreft valt het nog wel mee in het Pajottenland en de Zennevallei, maar het mag altijd meer zijn. De sequoias in Californië staan op mijn bucketlist, maar zo extreem hoeft het hier in de regio nu ook weer niet te worden!’’ Bos Ter Rijst met daslook in Pepingen

Gelukkig hebben jullie onze regio gevonden. Jullie geven ondersteuning aan boseigenaars of mensen die willen bebossen. Wat betekent dat concreet?

Dat gebeurt altijd in overleg volgens de wensen van de eigenaars en met aandacht voor economische en ecologische aspecten.’

suggesties doen voor aanplant van bijkomende bomen, bosranden… in de hele regio. Mensen mogen me ook contacteren met suggesties.

Matthias: ,,Provincie Vlaams-Brabant is, in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, gestart met een steunpunt bos. Ik werk hiervoor momenteel twee dagen per week in de regio. Boseigenaars kunnen bij mij terecht met alle vragen over aanleg, bosbeheer, wetgeving en administratie.

Bram: ,,Mijn taak is om op zoek te gaan naar interessante locaties voor bosuitbreiding in de regio. Hierbij gaan we uiteraard niemand verplichten om een bos aan te planten. Op basis van kaartmateriaal en informatie over huidige en historische bossen ga ik

De voordelen van meer bossen zijn intussen voor iedereen wel duidelijk, maar het is daarbij ook belangrijk om goed af te spreken. Daarom ga ik altijd praten met gemeenten, landbouwers, natuurverenigingen en buren over waar een nieuw bos op z’n plaats is.’’

Ringmuswandeling

25

Ontdek de bossen van de Markvallei Langs de Mark-rivier in Herne en Galmaarden ligt zowat 150 hectare natuurgebied. Dit zijn niet allemaal bossen, maar ook mooie hooilanden, struweel hagen en knotbomen. Het gebied wordt beheerd door de Vlaamse overheid, vzw De Mark en Natuurpunt. In Galmaarden werden 3 ringmuswandelingen uitgestippeld door de gebieden: 9 km, 18 km en 35 km. De wandelkaartjes zijn voor 1 euro te koop in o.a. de toeristische dienst in het Baljuwshuis (centrum Galmaarden) en steunen het goede doel.


,,Een groot ‘wild’ natuurgebied is geen gevaar, maar zorgt juist voor bescherming’’

Wild van Ruisbroek

Voorstel voor nieuw groot natuurgebied In het kleine Ruisbroek, deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, draait momenteel een ‘droomfabriekje’ op volle toeren. Onder de naam ‘Ruisbroek droomt’ hebben een aantal inwoners elkaar gevonden om frisse initiatieven te lanceren. Een van die voorstellen is het ‘Land van Ruusbroec’, een groot nieuw natuurgebied met de naam van de mysticus die hier in de nevels van de Zenne inspiratie zou gevonden hebben. Pajot Zenne magazine gaat op verkenning met Adriaan Devillé en Francis Adams, om de dromen op haalbaarheid te toetsen.

26

Een groot nieuw natuurgebied in Ruisbroek? Daar is toch helemaal geen plaats voor. Adriaan Devillé: ,,Ruisbroek is inderdaad behoorlijk verstedelijkt en op het eerste zicht vind je er weinig groen in de gemeente. Maar wie verder kijkt krijgt een ander beeld. Er zijn de voorbije jaren nieuwe natuurplekjes ingericht, bijvoorbeeld aan sporthal Braillard. Maar vooral: heel wat percelen langs de snelweg, op oude industrieterreinen en braakliggende gronden liggen er vandaag verloren bij. We denken dat dit allemaal kansen zijn. Door al deze gebieden met elkaar te verbinden kunnen we een deel van Ruisbroek, Drogenbos en Beersel ‘rewilden’. In feite worden deze gebieden terug aan de natuur gegeven zodat die er haar werk kan doen.’’

het gebied vanzelf natuurlijk ontwikkelen en onderhouden. Ook hier langs de Zenne moet het mogelijk zijn om opnieuw taurossen te introduceren, dit is een van de oudste runderen uit Europa. Maar we dromen ook van bevers langs de Zenne en heel wat andere fauna en flora waarvan mensen denken dat die hier niet kunnen voorkomen.’’

Rewilden? Dat moet je toch even uitleggen. Francis Adams: ,,Dit maakt deel uit van een hele beweging ‘Rewilding Europa’. Overal op ons continent wordt met een frisse blik gezocht naar gebieden om aan natuurontwikkeling te doen. Vaak worden er kuddes grote grazers in losgelaten die

Natuurlijk beheer met tauros runderen

Wilde natuur op een boogscheut van Brussel. Dat lijkt gevaarlijk. Adriaan: ,,Je moet het omgekeerd bekijken. Een groot natuurpark vlak bij de Europese hoofdstad. Het natuurgebied is geen gevaar, maar zorgt juist voor bescherming: opvang van wateroverlast, minder fijnstof en vervuiling, buffer tegen geluid van de snelweg...


Spannend wel, maar wie gaat zo een groot project uitvoeren en betalen? Adriaan: ,,We krijgen er alvast veel positieve respons op. Alles moet uiteraard goed besproken worden en in een plan van aanpak. Belangrijkste is in feite om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Ik geef een voorbeeld: er is nood aan afrastering van de snelweg en ecoducten, maar dat kan als deelproject mee opgenomen worden door de Vlaamse overheid als wegbeheerder. Als iedereen een schakel versterkt dan lijkt het een heel realistisch plan. Trouwens, als het elders in Europa kan waarom zou het hier bij ons dan niet mogelijk zijn?’’

Even verderop meandert de Zenne

Dat zal een groene long zijn voor de hele regio en prachtige natuur om van te genieten. Met ook heel wat mogelijkheden voor lokale landbouwers en ondernemers: beheerovereenkomsten, recreatie, thuisverkoop … Een groot deel van het natuurgebied moeten we afgesloten houden om de natuur te laten ontwikkelen, maar hier zal mogelijkheid zijn voor bezoeken met uitkijktorens en doorsneden door fietsen wandelroutes.’’

Francis: ,,Ik ben hier opgegroeid in den beemd, toen was het een idylle. Nadien is de snelweg gekomen en ook de landbouw heeft zich er, vaak noodgedwongen, intensief ontwikkeld. Negatief uitgedrukt: mijn paradijs van destijds is nu snelweg en maïsakkers. Maar wij denken liever positief: de snelweg en landbouw hebben er voor gezorgd dat heel wat percelen nu nog open gebied zijn gebleven. Dat is dus de basis om het Land van Ruusbroec op te starten, want als alles volgebouwd was dan zou het niet mogelijk zijn.’’

Francis: ,,Vanuit Ruisbroek Droomt hebben we ook andere initiatieven gelanceerd die op het eerste zicht moeilijk lagen. Door altijd positief te blijven en met iedereen te gaan spreken, lukt dat tot nu toe wonderwel. Mensen zijn dromers. Dat onderscheidt ons van andere diersoorten en geeft ons ook een verantwoordelijkheid.’’

www.ruisbroekdroomt.be www.rewildingeurope.com

De droom…

27

We dromen van ‘Het Land van Ruusbroec’. Een gedeelte van Ruisbroek, Drogenbos en Beersel dat kan uitgroeien tot een uitgestrekt en wild natuurgebied van 400 ha. Versmolten met de grootstad, het Pajottenland, het Land van Teirlinck en het Hallerbos. De bever heerst over de Zenne en haar zijbeken doorheen de afgetakelde restanten van de eertijds zo mysterieuze en tijdloze Zennebeemden. Een rijk en afwisselend landschap met grasland, oevers, bos, struwelen, moeras en poelen. Beheerd door het konik paard, de wisent, de tauros en het edelhert. De autosnelweg oogt als groene ingang van de metropool, onder zwevende, opeenvolgende ecoducten.

Natuurge

bied "Land

ec"

chap

wandelve

rbindinge

Uitkijktoren Sport & natuurce

ntrum

Bedrijven

centrum

Congres &

cultuurcentrum

Groen & mineraal Kasteelpark

"De Helle"

Park Kanaaltu inen, park & kerkhofp VSGB ark

info@ruisbroekdr

oomt.be

Mogelijke locatie voor een overbrugging (ecoduct)

van Ruusbro

Water/heuvellands Mega ecoduct Fiets- en

n


Samen werken aan de Zennevallei

Zennepad

8

Op de vorige bladzijden vertelde Ruisbroek droomt over een groot nieuw natuurgebied. Dromen mag en moet, maar op de kaart hieronder hebben we alvast enkele lopende en concreet geplande acties aangeduid. Zie ook pagina 8 van dit magazine.

Meer info: www.projectzennevallei.be en www.facebook.com/projectzennevallei

1

Water en groenzone aan Hoge paal

2

Aanleggen groene zone Rusthuis Zilverlinde

3

Opwaarderen recreatie Wildersportcomplex

ZEN

4

en omgeving 4

Vogelzangbeek

Openleggen van de Zuunbeek en

NEGENMANNEKE

BRUSSEL

3

opwaarderen Vogelzangbeek

i ero arl

8

Het aanleggen van een Zennepad

Ch

Ingroenen van de begraafplaats Drogenbos

1

naa

e

nn

Ka

Ze

11

BEERSEL

LOT

Herinrichten recreatie- en parkzone

eek

keb

Lae

12

Frankveld

HUIZINGEN HALLE

Groen-blauwe vallei van de

13

cht

gra

ebe

Gro

BUIZINGEN

14

E19

k

e be

len

Mo

Zennebeemden – onderzoek 11

Zenneterras en inrichten

DWORP

T AR M M BOO PLAN

groenezones Lot centrum 12

9

el-

7

SINT-PIETERS-LEEUW

8 DROGENBOS

10

uss

Inrichten van de Boomgaardwijk

10

RUISBROEK

l Br

6

k

ZUUN

Zuunbeek

bee

7 2

doorheen Zennevallei

28

yts

Inrichten van de groene zone Ruysbroeckveld

9

6

5

Gele

5

I

LLE

A NEV

Plaats voor water en groen in

LEMBEEK

15

bedrijvenzone De Gijseleer 13

Visie voor landschapspark Halle

14

Herinrichten Albertpark

15

Inschakelen Lembeek Noord

16

E429

ER

HALLERBOS LEMBEEKBOS

als groen en waterbufferingszone 16

Zenne en zijlopen Ruimte voor water en groen

in Lembeek Zuid

Autosnelweg Steenweg Spoorlijn Zennepad

Fietssnelweg Groene wandeling Gemeente Zennevallei

10

Plan Boommarter Bos Bedrijvenzone

14

Vallei van de Zennebeemden

Herinrichten van Albertpark

Groene ruimte Station Kanaal Brouwerij Boon Kasteel van Beersel Project Zennevallei van provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, gemeenten Beersel, Provinciedomein van Huizingen Basiliek vanSint-Pieters-Leeuw Halle Drogenbos Halle, en de Vlaamse overheid in samenwerking met heel wat partners. Missiehuis van Scheut Coloma FeliXart


Laat maar groeien! Growfunding Pajottenland & Zennevallei

In het vorige nummer van Pajot Zenne magazine lanceerden we een oproep naar frisse ideeën en lang gekoesterde dromen om het Pajottenland en de Zennevallei nóg mooier, groener, gezelliger… te maken. Met veel succes: 20 inwoners en verenigingen reageerden met een bonte verzameling voorstellen. De voorbije maanden werkten ze hun ideeën in workshops verder concreet uit om te lanceren als crowdfunding project. Ga dus zeker even snuisteren en steun de acties die jou aanspreken:

Met jouw steun! Via grow- of crowdfunding wordt gezocht om het nodige geld, middelen en talent bij elkaar te brengen om de projecten te realiseren. Iedereen die steunt krijgt een leuke beloning in ruil. Alle projecten hebben een duidelijke link naar onze streek Pajottenland & Zennevallei: natuur, landschap, erfgoed, toerisme, landbouw… Er is extra aandacht voor sociale doelen en het samenbrengen van mensen.

Rabarberbier Fotoboek Hallerbos Openlucht fitness toestellen in park Rustplek en praathuisjes Plantenruilcafé Aanlegsteiger kano’s Zenne Buitencoaching Biograan

Steun deze Pajot Zenne projecten op www.growfunding.be/pajot-zenne

Workshops om de projecten concreet uit te werken

De lijst is niet definitief op dit moment. Enkele projecten kunnen nog wegvallen of aangepast worden. Op de website staat de correcte informatie en meer beschrijving over elk project.

Rietveld voor zuiver water Houten molen heropbouwen Veilige, groene en speelse buurt Pajot-Zenne festival Roversnest Bruegelmania …

Regionaal Landschap? Dit crowdfunding initiatief wordt opgestart naar aanleiding van 20 jaar Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Een regionaal landschap is een streek met een typisch landschap en mooie natuur. Samen met jou koesteren we het groene Pajottenland en de blauwe Zennevallei. Vanuit Gaasbeek wordt gewerkt in de 15 gemeenten van de regio. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vzw is een samenwerking van provincie, gemeenten en verenigingen van natuur, landbouw, jacht, toerisme, erfgoed… Info over lopende acties: www.landschappajotzenne.be

29


Hubert neemt bezoekers vaak mee op een tocht door de molen © Jean-Marie Meert

“De kneepjes van het vak leer je pas door het zelf te doen”

30

Traditie in de kijker:

Molenaar in de heetveldemolen We kennen 21 juli allemaal als onze nationale feestdag, maar wie wist dat het ook de dag is van de heilige Sint Victor? De beschermheilige van de molenaars wordt dit jaar in Tollembeek op gepaste wijze gedacht. Hubert De Weerdt (62) vertelt er ons alles over zijn passie: de Heetveldemolen.


Elk schroefje en spijkertje Het is nu zo’n zes jaar geleden dat Hubert zich met zijn vrouw Monique ontfermde over de watermolen van zijn schoonvader. Richard van Ongevalle (87) was er meer dan een halve eeuw actief als beroepsmolenaar, maar voelde aan dat het tijd was om de fakkel over te dragen. Hubert herinnert zich nog goed welke gedachte er op dat moment door hem heen ging: “hoe ga ik dit allemaal ooit onder de knie krijgen?”. Ondertussen kent Hubert de molen van binnen en van buiten en dat heeft hij naar eigen zeggen te danken aan zijn goede leermeester. “Ik ben ontzettend dankbaar dat Richard zijn jarenlange kennis en ervaring met mij heeft willen delen. Zo goed als hem zal ik wel nooit worden, maar hij heeft dan ook zowat zijn hele leven doorgebracht in deze molen. Richard weet werkelijk elk schroefje en elk spijkertje zitten.” Dat weerhoudt Hubert er niet van om te blijven groeien in het vak: “door bezig te blijven in de molen, leer ik nog elke dag bij”.

“Zo goed als Richard zal ik wel nooit worden”

Het komt wel vaker voor dat er mensen over de vloer komen in de Heetveldemolen. “Er worden hier tal van vriendschappen gesloten. Zo hebben we ooit eens bloem gemaakt voor een oude molenaar die zich afvroeg hoe dat hier allemaal in zijn werk gaat. Dat was een hele eer voor ons”. Ook toevallige voorbijgangers of nieuwsgierige toeristen ontvangen Hubert en Monique met veel plezier. “Het gebeurt wel eens dat we voor hen de molen aanzetten, want dat vinden ze fantastisch om te zien”.

Molenaarstraditie Hubert gelooft niet dat de molenaarstraditie zal verwateren, wel integendeel. “Deze watermolen staat nog lang niet stil.” Hij heeft daarentegen de indruk dat de traditie juist aan een kleine opmars bezig is. Hij wijst daarvoor op de populariteit van de molenaarscursus die je in Vlaanderen kan volgen. “Het voordeel van die cursus is dat je daar kennis uitwisselt en elkaar zo vooruit helpt. Ik kreeg bijvoorbeeld ooit de raad van een Nederlandse molenaar om mijn graan eerst te walsen vooraleer het te malen. Dat was een zeer goede tip”.

“Dit had ik tien jaar geleden nooit kunnen voorspellen” Hubert doet er alles aan om dit erfgoed naar zijn beste vermogen over te dragen op de volgende generatie. “Ik heb het geluk gehad dat ik een fantastische leermeester had. Hopelijk kan ik op een dag in zijn voetsporen treden en zijn ervaring op mijn beurt weer doorgeven”. Af en toe komt er een stagiair van de molenaarscursus langs en Hubert heeft alvast zijn eigen manier van lesgeven. “Ik heb jarenlang in het onderwijs gestaan, dus ik weet wat wel en niet werkt. Je moet ze niet alleen laten kijken en luisteren, maar in de eerste plaats laten doen. De kneepjes van het vak leer je immers pas door het zelf te doen”. Interview en tekst: Guillaume Staring

31

Passie en vriendschap Wat begon als af en toe eens een onschuldig handje toesteken, draaide uiteindelijk uit op veel meer dan dat. “Tien jaar geleden had ik het nooit kunnen voorspellen, maar deze molen is mijn passie geworden”. Hubert heeft altijd graag met zijn handen gewerkt. “Mijn vader was een aannemer, dus ik heb dat voor een stuk ook wel van thuis uit meegekregen. Het gevoel om zelf iets in elkaar te steken, hoe eenvoudig ook, daar kan ik echt van genieten”. De passie van Hubert beperkt zich niet tot het gevoel in de vingers en het werken in de molen. Het is ook alles daarrond. Het zachte geluid van de krakende molen brengt hem tot rust. Het idee dat alles rondom hem heen draait op pure natuurkracht vervult hem met ontzag. “De molen is ook een soort van sociale ontmoetingsplaats. Zo was er bijvoorbeeld eens een boer die ons zijn wanmolen heeft gegeven. Zoiets schept een band”.

“Deze traditie staat nog lang niet stil”

Hubert kijkt uit over de Mark, de rivier die de watermolen aandrijft. © Guillaume Staring


Behaaglijk Pajottenland & Zennevallei

32 Nu hagen planten voor mooie bloesems in de lente

Beeld je het Pajottenland en de Zennavellei even in zonder hagen, heggen en houtkanten… Een droevig beeld want het landschap verliest heel wat karakter en eigenheid. Een haag brengt afwisseling en structuur in het landschap. Over grote delen van Vlaanderen lag in een prikkeldraadloos verleden een fijnmazig netwerk van hagen, heggen, houtkanten en andere ‘kleine landschapselementen’ (KLE’s). Akkers, weilanden en boomgaarden werden met hagen en heggen afgeschermd, statige bomenrijen begeleidden buurt- en veldwegen, poelen in overvloed waar het veel kon drinken…

Download of bestel Download of bestel gratis brochures Draag zelf je steentje bij en geniet van meer groen en natuur in je eigen tuin of buurt. Streekeigen plantgoed geeft je tuin een natuur-facelift.

De ‘tijd van toen’ is voorbij, maar de laatste jaren is er opnieuw meer aandacht voor groene elementen in het landschap zowel in landbouwgebied als in tuinen en dorpen. Kleine landschapselementen zijn de bouw-stenen van ons landschap, waar mens en dier zich thuis voelen. Het zijn de penseelstreken waarmee Bruegel ons landschap schilderde: een prachtig meesterwerk van verweven landbouw, erfgoed en natuur. KLE’s hebben daarbij ook nut als erosiebestrijding, beschutting van gewassen en vee, waterbeheersing en als kweekvijver van natuurlijke vijanden voor plaagbestrijding. Gemengde hagen, heggen, houtkanten of bosranden? Een knotwilg, loofbomen of hoogstamfruitbomen? In de gratis infobrochures ‘Hagen, heggen en houtkanten’, ‘Hoogstamfruit’ en ‘Knotbomen’ van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vind je alle info. Downloaden: www.landschappajotzenne.be Gratis bestellen: info@pajot-zenne.be, 02 452 60 45


Teletijdsmachine naar eind 18de eeuw In opdracht van de Oostenrijkers werden rond 1770 gedetailleerde kaarten opgesteld van onze gebieden door Graaf de Ferraris. Deze kaartenreeks is interessant om inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan met hagen, maar je kan er met wat speurwerk ook hagenrijen in terugvinden die nu nog steeds in het landschap staan. Op die manier zijn hagen ook cultureel-historisch erfgoed! Link naar de kaarten van Graaf de Ferraris staat op www.landschappajotzenne.be/behaag

Centrum Pamel

Acties samenaankoop plantgoed Tip voor volgend plantseizoen: bestel je plantgoed goedkoper via een actie van gemeenten of verenigingen in Affligem, Beersel, Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen en Ternat. In de andere gemeenten wordt er momenteel geen samenaankoop georganiseerd, maar voor volgend jaar proberen we dit wel te doen.

Nieuw: cursus hagen leggen De techniek van heggen leggen of haagvlechten werd in onze streken meer dan tweeduizend jaar lang toegepast. De techniek bestaat erin de stam van de struiken laag in te kappen (zonder ze echter geheel door te kappen) en deze dan onder een hoek neer te leggen en in te vlechten. Het lijkt moeilijk te geloven dat deze gelegde struiken opnieuw uitlopen. En toch vormt zich in het voorjaar een dicht netwerk van takken, ondoordringbaar voor mens, hond en vee.

Alle info over de acties op www.landschappajotzenne.be of bij je milieudienst. Schrijf je je in op de nieuwsbrief van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en dan krijg je tijdig een herinnering (inschrijven via de website of per mail naar info@pajotvzw De Mark in Galmaarden zenne.be).

Deze techniek zorgt niet alleen voor mooie, gezonde heggen maar maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk. Van onze inheemse planten is vooral meidoorn bijzonder geschikt om heggen te leggen. Maar ook haagbeuk, hazelaar, liguster, sleedoorn, gelderse roos en kornoelje zijn bruikbaar. Interessant boek voor meer informatie: Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen (2017), stichting Heg & Landschap. Zin om het zelf eens te proberen? Cursus hagen leggen op woensdag 13 december van 9u tot 16u in Paddenbroek (Gooik). Lesgever is Valentijn De Cock van Inverde die hier in heel Vlaanderen ervaring mee heeft. Deze cursus wordt voor het eerst georganiseerd in onze regio. Alle info: www.landschappajotzenne.be, 02 658 24 94 (Inverde).

33 Leve de tuin! Nu we het toch over hagen hebben, kan je misschien dadelijk eens over je hele tuin nadenken? Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en provincie VlaamsBrabant willen je graag helpen met advies en informatie. Ga even kijken op www.landschappajotzenne.be en www.vlaamsbrabant.be/levedetuin. Er zijn o.a. folders over kringlooptuinieren en ‘de juiste plant op de juiste plaats’.

In de haag… Een streekeigen haag is een ‘vijfsterrenhotel’ voor natuur. Vlinders, vogels, egels en andere Koesterburen vinden er voedsel en een schuil- en broedplaats.

© Wikipedia

© Wikipedia

© Wikipedia

© Buiten-Beeld


Het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek Het voormalig gemeentehuis van Vlezenbeek werd gebouwd in het begin van de jaren 1950 in de zogenaamde landelijke stijl. Het gebouw en het aanleunende parkje zijn een ontwerp van architect Antoine Courtens en werden ingehuldigd op 21 september 1952. Met de fusies van de gemeenten in 1976 verloor het complex echter snel zijn functie. Vandaag bevindt zich hier een filiaal van de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw. Het merkwaardige witte bouwwerk vormt het centrum van de deelgemeente Vlezenbeek en fungeert als een herkenningspunt in de omgeving.

Wie was architect Antoine Courtens? Antoine Courtens was een belangrijke vertegenwoordiger van de art deco in Brussel. Hij was leerling en medewerker van Victor Horta. Ze werkten onder meer samen aan het Belgische erepaviljoen op de ‘Exposition des Arts décoratifs et industriels’ in Parijs in 1925. Vanaf de jaren 1930 leunde hij aan bij het klassiek modernisme met regionale invloeden, waarvan het gemeentehuis van

34

Begraafplaats Vlezenbeek

Oud gemeentehuis Vlezenbeek

Vlezenbeek een typisch voorbeeld is. Typerend zijn de witte beschildering op zwarte plint, het gebruik van torenelementen, dakkapellen en de overkragingen in de gevel. Nog belangrijk is dat samen met het gebouw ook het aansluitende parkje werd ontworpen. In Vlezenbeek bevindt zich nog een gelijkaardig ontwerp van zijn hand: het kerkhof en poortgebouw van de begraafplaats van Vlezenbeek.


Herbestemming van gemeentehuizen Na de fusies van de gemeenten kwamen verschillende gemeentehuizen leeg te staan. Deze kregen vaak een nieuwe invulling door er gemeentelijke diensten in onder te brengen. Vandaag worden deze diensten echter gecentraliseerd en stelt de problematiek van leegstand zich opnieuw. Een voorbeeld van herbestemming werd opgestart in de gemeente Ternat. In 2016 lanceerde het gemeentebestuur een oproep om het oud

gemeentehuis nieuw leven in te blazen. De groep 1719, genoemd naar de bouwdatum van het gemeentehuis, werd verkozen als beste inzending. Het project '1719' omvat onder andere op de gelijkvloerse verdieping een horecazaak. Op de eerste verdieping zal ruimte komen voor startende ondernemers en vergaderplaatsen. Het project wil een nauwe band opbouwen met de gemeenschap en het inhaken op gemeentelijke initiatieven.

Oud-gemeentehuis Ternat

35

Oproep Gemeente Sint-Pieters-Leeuw In de lente van 2016 ging de gemeente Sint-PietersLeeuw op zoek naar een erfpachthouder voor het voormalige gemeentehuis van Vlezenbeek op het Gemeenteplein. Door het terugtrekken van de mogelijke erfpachthouder gaat de gemeente nu op zoek naar nieuwe kandidaten. Bij deze tweede procedure wordt de oproep naast horecazaken opengetrokken naar andere kernversterkende activiteiten. GeĂŻnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via juridische.dienst@sintpieters-leeuw.be.


e k s k e o koterh pionnetjes herfstlam

De herfst gezelligheid staat voor kleurenpra , warmte en alles samecht. Breng dit herfstlam n in mooie Plaats ze pionnetjes. eigen huis in of rond je ze cadeau of geef !

Benodigdheden

- Glazen potten (vb. confituur of mayonaisepotten) - Vloeibare lijm - Een kwastje - Theelichtjes - Rotanlint - Mooie herfstbladeren uit het bos

uit 1 en goed p t t a o p t n S oel de glaze kant met - Sp uiten ijk de b r t s e B e lijm vloeibar

Stap 3 .

- Wer k af m et rot anlint

ijn, 2 roper z p p n e a r e t S rg dat de blad

en. - Zo en pott z a l f g a e e d veeg z eren op akken de blad lemaal vastpl f e e l K he sitie dat ze compo ie - Zorg o o m een - Maak

Stap 4

- Theelichtje aan en klaar. - Warm de pompoe nsoep op en maak er een gezelli ge avond van!

Profile for Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Pajot Zenne magazine herfst 2017  

Pajot Zenne magazine herfst 2017  

Profile for rlzzz
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded