Page 20

Kroegverhalen Enkele uitspraken van Epi Drost: -“ Ronald en Evert, direct mee naar huis! Er staan wel 100 flessen bier op tafel, je ziet die gasten helemaal niet meer zitten, zo hoog is die stapel met kratten.” - “Moet je nou eens wat zien! Je ziet de kleine Corte niet eens meer achter dat grote glas bier!” - “Jongens, jullie breken mijn hele stamkroeg af!” Een geëmotioneerde Alwie Klein Haarhuis neemt in 2003 afscheid als trainer/leider

Arnold Bruggink is de laatste, de bekendste, maar zeker niet de enige prof die STEVO heeft opgeleverd. De eerste die de stap waagt, is keeper Jan Oude Booyink. In 1969 tekent hij op 17-jarige leeftijd een zogeheten C-contract (soort van jeugd-contract) bij Heracles. Van echte betaling is dan nog geen sprake, het is meer een aanmoediging weet zijn

Wat vooraf ging

broer Gerrit nog. “Jan trainde 4 avonden per week. Voor de eerste twee avonden ontving hij 5 gulden per avond, voor de derde avond 10 gulden en voor de vierde avond 15 gulden. Naast dat trainen, speelde hij ’s zaterdags in het tweede, ’s zondags in de betaalde jeugd en zat dan ’s middags bij het eerste op de bank.” In zijn periode bij Heracles komt Jan tot twee jeugdinterlands, één tegen Luxemburg en één tegen Italië. Na drie jaar is het over. Hij komt niet in aanmerking voor een A-contract, kiest voor een maatschappelijke carrière en houdt het keepen voor gezien.

Alex Oude Wesselink in Heraces tenue.

38

Voor het seizoen ‘74-‘75 laat hij zich bewegen tot een rentree bij STEVO. Een ongelukkige blessure maakt al snel een einde aan zijn comeback. Jan Oude Booyink overlijdt in 1994 plotseling op 42-jarige leeftijd.

Tot vaste basisspelers schoppen Alex en Ben het niet. Door blessures en de sterke concurrentie, besluiten ze om het na één seizoen voor gezien te houden en terug te keren naar hun oude liefde STEVO.

Vóór aanvang van het seizoen ‘76-‘77 tekent Alwie Klein Haarhuis, 21 jaar op dat moment, een contract bij SC Heracles ’74. Alwie maakt drie jaar deel uit van de eerste selectie. Basisspeler is hij niet, maar hij weet wel 1x te scoren in de belangrijke uitwedstrijd tegen Heerenveen op 25 mei 1979. De vos heeft dan al streken! Hij viert zijn doelpunt door de koffer van een persfotograaf te pakken en deze voor de dug-out van Heerenveen weer neer te zetten. Dat haalt uiteraard de krant. Na het avontuur bij Heracles keert Alwie aan het einde van het seizoen ’78-’79 terug bij STEVO. Manager Stehouwer van Heracles is in 1985 op zoek naar een agressief spelende en scorende spits en een fysiek sterke en technische middenvelder die naar voren voetbalt. Deze twee voetballers vindt hij bij STEVO in Alex Oude Wesselink (27 jaar) en Ben Wigger (27 jaar). Als Heracles dat seizoen promoveert naar de eredivisie zijn ze er snel uit. Want wat is er nu mooier dan spelen in een volle Rotterdamse Kuip? Op 24 juni 1985 tekent Ben bij SC Heracles ’74 en vier dagen later maakt ook Alex de overgang. Beiden krijgen een contract voor één seizoen. STEVO vreest voor een leegloop. Er staan bij STEVO immers wekelijks meer toeschouwers langs de lijn dan bij Heracles. Het verhaal wil, dat Heracles spelers uit Geesteren haalt, om vervolgens ook het publiek naar Almelo te lokken. Zover komt het niet, maar Alex voorspelt nog wel, dat door hun vertrek de omzet van de kantine sterk zal dalen.

Het jonge talent, Jan Tijink, meldt zich op een donderdagavond voor de training bij de hoofdtrainer. “Trainer, ik ben een speler voor STEVO 1”. Paauwe antwoordt: “Tijink, jij? Hoe kan ik jou nou bij de selectie nemen? Je breekt iedere zaterdagavond elke discotheek in Twente af!” Op een rijkelijk besprenkelde zaterdagavond bij café Steggink bedenken de spelers Leus en Tijink van STEVO 2 een grap. Met een pennenstreek op de formulieren met de opstellingen, lasten ze alle wedstrijden voor de komende dag af. De verwarring is groot de andere ochtend. Er zit voor de daders niet anders op dan kleur te bekennen en alle betrokken leiders snel in te lichten over hun kwajongensdaad.

Vanaf het seizoen 2008-2009 maakt Larissa Wigger, dochter van oud eerste elftalspeler Theo Wigger, deel uit van het dameselftal van FC Twente. Hoewel ze al deel uit maakte van FC Twente onder de 17 jaar, tekent ze op 16-jarige leeftijd een contract, dat haar aan de profs van FC Twente verbindt. Vanaf haar zesde voetbalt Larissa al bij STEVO. In de jeugd veelal met de jongens, maar het laatste jaar maakte ze op zondag ook steeds vaker deel uit van het 1e damesteam van STEVO. Naast bovengenoemde spelers hebben de jeugdtalenten Bertram Haarhuis en Remco Haarhuis bij FC Twente gevoetbald. In het seizoen 2008-2009 zet ook Ramon Kruiper deze stap. Larissa Wigger, onder contract bij FC Twente

39

De profs

De profs

Jubileumboek STEVO  

75 jaar STEVO