Uit in de regio Magazine 2023

Page 1

Boordevol uitstapjes in elkSeizoen Jaargang 19 • 2023-2024 • gratis magazine • Stichting Bureau Toerisme Uit in de regioMagazine Neem gratis mee! Nieuw Peddelroute! 54 km peddelen over de Linge Ontdek de streken Leuke fiets- en wandelroutes, handige overzichtskaart en tips voor onderweg

GELDERLAND LEVERT JE MOOIE STREKEN

Lees, kijk en beleef het Gelders Rivierengebied, het waterrijke land tussen de rivieren van Gelderland. Van het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard tot de Betuwe. En wil je wild eten in de Achterhoek? Wild spotten op de Veluwe? Of de rijke historie van Nijmegen of Arnhem bewonderen? Geldersestreken.nl

VOORWOORD

Welkom in onze regio

De zon schijnt, het water van de Linge kabbelt vrolijk en een familie stapt vol verwachting in een kano. Hoe fijn is het om tijdens je werk constant een vakantiegevoel te hebben! In 2020 zijn we gestart met Lekker aan de Linge. Wij geven mensen een fantastische dag op het water met een kano, kajak, sup of motorboot. Daarnaast verhuren we fietsen en e-bikes. Bij ons kun je genieten op of langs de mooiste rivier van Nederland. Want idyllisch is het hier zeker met de bloesem in de lente en kersen in de zomer. De Linge is een geliefde plek voor vakantiegangers uit zowel binnen- als buitenland. Wij hebben ook camperplaatsen waar ze kunnen overnachten. Vaak nemen ze dit magazine mee ter inspiratie. Want wie hier eenmaal geweest is, komt graag terug!

Hoppies in Ammerzoden is ooit begonnen als maisdoolhof maar inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Eet je eigen boterhammetje in de natuur of strijk neer op ons zonnige terras. Cliché maar waar: kinderen blij, ouders blij! Uit de wijde omtrek ontvangen wij bezoekers. Bij ons kun je terecht voor een lunch of borrelen met vrienden of familie. Maar we bieden ook een verzorgde dag voor zakelijke doeleinden. Onze 24-jarige dochter draait al een aantal jaren mee en wil het later overnemen. De frisse blik van de jeugd en jarenlange ervaring zorgen ervoor dat Hoppies nooit stilstaat, wij kijken dan ook uit naar een mooie toekomst. Wij wonen hier in een prachtige streek, dit magazine vertelt je er meer over. Er is genoeg te doen, tijd om te gaan verkennen!

Het stof is net neergedaald, de bouwmaterialen het terrein af. We hebben deze winter hard gewerkt om het strandpaviljoen opnieuw op te bouwen. Het hart van ons bedrijf is moderner geworden, maar we zijn wel hetzelfde gebleven. Riverside ligt op een van de mooiste locaties in het Land van Maas en Waal. Op een schiereiland in de Gouden Ham. Als je bij ons bent, heb je direct een vakantiegevoel. Voor de leukste, gezelligste en (ont)spannendste outdoor activiteiten ben je bij ons aan het juiste adres. Je kunt met een sloepje het water op, maar ook een tocht maken met een tandem of e-bike. Maar alleen een kop koffie in het strandpaviljoen of een duik in het water kan natuurlijk ook. Met Riverside kun je alle kanten op. We kijken er al naar uit om je te ontmoeten!

Niets uit deze uitgave mag openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Inhoud van artikelen komen grotendeels tot stand met behulp van branded content. Aan de inhoud van het Uit in de regio magazine wordt de grootst mogelijke zorg besteed. Uitgever draagt echter geen verantwoordelijkheid voor de inhoud en kunnen derhalve niet aansprakelijk gesteld worden voor onvoorziene gevolgen. Druk- en redactionele fouten zijn voorbehouden.

COLOFON

Uit in de regio magazine is een officiële uitgave van Stichting Bureau Toerisme en wordt sinds 2005 uitgegeven.

Uitgever en eindredactie: Stichting Bureau Toerisme

Oplage: 50.000 exemplaren 2023 © COPYRIGHT

Uit in de regio 3
Leo en Bas van Rijnsbergen Lekker aan de Linge Margo van Hemert Hoppies Joris en Els Timmerman Riverside
4 Uit in de regio 6 8 18 20 46 58 60 77 78
46 58 60 77 78 79 6 8 10 18 20 29 Bommelerwaard Waterrecreatie Land van Maas en Waal Fruitoogst Over Bureau Toerisme Handige overzichtskaart Welkom in de regio Bloesem Betuwe Peddelroute Kersen Betuws Best Tiel Culemborg Leerdam Zaltbommel ‘s Hertogenbosch Ede Utrecht Nijmegen Gorinchem Appeltern Arnhem BETUWE BOMMELERWAARD LAND VAN MAAS EN WAAL Druten Wijchen Oss Megen Ravenstein Heusden Rhenen Uit in de regio 5 INHOUD 10 79 29

WELKOM IN DE

regio

In het midden van Nederland vind je een karakteristieke en veelzijdige streek, bestaande uit de regio’s Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Hier word je in de lente uitbundig begroet door kleurige bloesem, je kijkt je ogen uit. In de zomer spelen de rivieren de hoofdrol, vermaak je je op of langs het water. In de herfst geurt de regio naar heerlijk fruit en word je welkom geheten door de wapperende vlaggen van de fruitstalletjes langs de weg. En vergeet ook zeker het winterlandschap niet, wanneer het prachtige licht zorgt voor een magische sfeer. Hier spreekt elk seizoen zijn eigen taal.

Deze regio is een prachtige vakantiebestemming. Je hoeft niet ver te reizen, maar krijgt wel het gevoel echt even weg te zijn. Mooie natuur, pittoreske dorpen, historische steden en natuurlijk de rivieren die het gebied doorkruisen. Overal waar je komt, word je gastvrij onthaald. Of dit nu in de boomgaard is waar met passie uitgelegd wordt hoe de fruitteelt werkt, of in een knusse B&B waar de eigenaar ervoor zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Met de pontjes of veren steek je de rivieren over voor een uitstapje naar het Utrechtse, Zuid-Hollandse en Brabantse land.

Of je nu op zoek bent naar rust en ruimte of historie en cultuur, je vindt het allemaal in het midden van het land. Er valt hier zoveel te beleven en te zien. Over de rol van het water, als bondgenoot én vijand. De kastelen en forten zijn hier het bewijs van. Bezoek ook eens een van de gastvrije binnensteden, een plek waar mensen van oudsher samenkomen. Ontdek de smalle straatjes met leuke boetiekjes of wandel langs de prachtig historische panden. Bij de gezellige barretjes, kroegen, cafés en restaurants beleef je een onvergetelijke tijd. Laat je verrassen door een onverwachte ontmoeting of een goed gesprek. Hier worden verwachtingen overtroffen. uitinderegio.nl

Voor de meest actuele informatie over de regio, kijk op uitinderegio.nl!

Uit in de regio 7

BLOESEM, verdwaal tussen de tere bloemetjes

De periode dat de bloesem in volle bloei staat, is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. De fleurige bloemetjes geven het leven letterlijk kleur. Ben je toe aan een shot lentegevoel? Bezoek dan de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. In deze tijd van het jaar zetten de laag- en hoogstamfruitbomen hun witte en roze pruiken op en verspreiden de tere bloemetjes een subtiele zoete geur. Dit is de tijd dat de bijen hun belangrijke bestuivingswerkzaamheden uitvoeren.

In de bloesemperiode (grofweg in maart en april) is er veel te doen in de streek. Maak een mooie fiets- of wandeltocht en vergeet vooral niet de wereldberoemde Appeldijk en Lingedijk tussen Beesd en Tricht te bezoeken. De smalle dijk kronkelt langs de Linge en aan weerszijden staan oude appelbomen volop in bloei. Ook het gebied rondom Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, met haar lange lanen met eeuwenoude, hoge bomen, is prachtig om doorheen te wandelen. Hier beleef je de bloesem op z’n mooist.

- Weetje -

Waarom sproeit een fruitteler ‘s nachts water over bomen met bloesem? In het vroege voorjaar kan er nog nachtvorst voor komen. Door de bomen met water te besproeien, bevriest het water om de bloesem. Zo ontstaat er een korstje van ijs en wordt voorkomen dat de bloesem en dus de vrucht, bevriest.

- Precies op tijd -

Download de gratis Bloesemalert-app zodat je precies weet wanneer welke bloesem bloeit. De bloesempracht is van korte duur en door invloed van het weer onvoorspelbaar. Dankzij de Bloesemalert-app weet je zeker dat je optimaal kunt genieten van het beste wat de streek te bieden heeft.

Download gratis

MOOIE FIETSROUTE fiets langs de bloesem

Wil je de bloesem op z’n mooist beleven?

Fiets dan de driedaagse bloesemroute.

Uit in de regio 9
keB i j k d e route

Betuwe

De Betuwe wordt ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. In de lente kun je genieten van de boomgaarden vol met bloesem en in de zomer van al dat heerlijke fruit. Daarnaast stroomt de Linge, de langste rivier van Nederland, door dit prachtige gebied. De Betuwe is dan ook het ideale gebied om een heerlijke vakantie te vieren! Laat je verrassen en proef de Betuwe, dat smaakt zeker naar meer.

mooi OP DE LEK IS HET ALTIJD

Duizenden wandelaars en voetgangers maken jaarlijks gebruik van het Liniepontje van Uit®waarde. Het voetveer vaart gedurende de zomermaanden over de Lek tussen Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg. Cock Groeneveld is al twaalf jaar pontbaas en geniet nog altijd van zijn vrijwilligerswerk. ,,Geen dag is hetzelfde.”

Het is al een belevenis om bij de aanlegsteiger van de Liniepont te komen. Het onverharde pad voert langs prachtige bloemen en welig groeiende bramenstruiken. En dan ineens is daar de Lek. Het water kabbelt deze dag rustig. De zon piept af en toe tussen de wolken door. In de verte nadert een kano, het is een ideale vaardag. ,,Dat is ook weleens anders", zegt schipper Cock Groeneveld (71). ,,Het kan waaien, regenen of heel warm zijn. Maar het blijft hier altijd mooi, elke dag is weer anders.”

Cock vaart sinds 2010 met de Liniepont de Lek over. ,,We varen in een grote driehoek, tussen de forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een gebied met een rijke historie waar mensen graag meer over willen weten. Ik vertel ze dan ook graag over een stukje

geschiedenis tijdens het varen. Dat geeft de overtocht met de pont nog net wat extra's.”

Cock ervaart veel waardering van Uit®waarde.

,,We hebben een fijne club vrijwilligers. Jaarlijks worden de vrijwilligers op de voetveren getraind op diverse onderdelen, zoals veiligheid en eerste hulp. En aan het einde van het seizoen hebben we altijd een evaluatie.”

Uit®waarde is altijd op zoek naar vrijwillige schippers en kaartverkopers voor de Waal. Iedere schipper moet beschikken over de nodige papieren, zoals een groot vaarbewijs en/of Rijnpatent. uiterwaarde.nl

Vaardiensten

De pontjes van Uit®waarde varen een zomerdienst van eind april tot oktober (het pontje Rhenen-Lienden vaart op Koningsdag 27 april). Aan het begin en einde van deze periode wordt er alleen de weekenddagen gevaren (op de feestdagen wordt er wel gevaren). Vanaf half juni wordt er dagelijks gevaren (tot half september) Het seizoen wordt met drie weekenden daarna afgesloten (1 oktober laatste vaardag). Informatie en stremmingen van de pontjes staan op uiterwaarde.nl. Hier vind je ook alternatieve routes bij stremmingen. Of bel het informatienummer 0344-228800 voor de laatste info.

Betuwe 11

CULEMBORG, STAD VAN DE WATERLINIE

Forten, bunkers en inundatiekanalen, in Culemborg is nog genoeg te zien van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 kilometer lange strook land die zo’n 40 centimeter onder water kon worden gezet. Zo kon ons kleine land de vijand op veilige afstand houden. Maak kennis met de highlights van de Linie, struin door de ongerepte uiterwaarden van de Lek of steek met een klein pontje de rivier over, pauzeer in een tot restaurant omgebouwd fort of strijk neer op een Culemborgs terras.

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel is in 1815 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Werk bestaat uit een aantal fortificaties die de inlaatsluis van de Lek moesten beschermen. Tegenwoordig is dit een culturele ontmoetingsplek met het Amfitheater en The Artist in Residence, van kunstorganisatie LekArt. Werk aan het Spoel is altijd een fijne plek om te wandelen en genieten van de natuur. Heb je zin in een tussenstop met koffie, thee en lekkers? Bij Caatje aan de Lek ben je welkom! Mis ook de Kogelvanger niet, een hoge muur in het weiland en een overblijfsel van de schietbaan die de Duitsers hier aanlegden in de Tweede Wereldoorlog. werkaanhetspoel.nl

Fort Everdingen

Fort Everdingen is een fort uit de negentiende eeuw dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werd gebouwd op de plek waar de Lekdijk en Diefdijk bij Everdingen samenkomen. Er zijn drie sluizen bij het fort, die inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg mogelijk maakt. Zo moest voorkomen worden dat vijandelijke legers via de Lekdijk of de rivier door de waterlinie heen konden breken. Tegenwoordig zijn hier bierbrouwerij Duits & Lauret en een camping gevestigd. forteverdingen.com

Rondje Diefdijk

De Diefdijk is een waterstaatkundig begrip. Naast een belangrijke waterkering is het een bijzonder landschap met een keur aan verdedigingswerken. Fietsend tussen de dijken, uiterwaarden, forten en batterijen is de geschiedenis voelbaar. Aan de Diefdijk vind je ook de doorgezaagde bunker, een groepsschuilplaats die in 1940 is gebouwd. De bunker is in 2010 in tweeën gedeeld door een stuk van ongeveer een meter breed los te zagen en te verwijderen en is sindsdien een attractie voor bezoekers.

Jan Blanken fietsroute

Deze route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten zoals Fort Vreeswijk, Werk aan de Korte Uitweg, Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Fort Asperen, GeoFort en Fort Vuren. Verder fiets je door historische vestingsteden, polders met prachtige vergezichten en ontdek je de vele sluizen van Jan Blanken.

Liniepontje

Zin in een vaartochtje op de rivier? De Liniepont pendelt in de zomermaanden over de Lek tussen drie verdedigingswerken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Dit pontje is er speciaal voor wandelaars en fietsers die dit gebied beter willen leren kennen.

Betuwe 13

Wie van ambachtelijk gemaakte producten houdt of heerlijk vers bij de boer wil genieten van heel veel lekkers, kan in Culemborg heel goed terecht. Ontdek de vele streekproducten die Culemborg rijk is.

MADE IN CULEMBORG

Sjamaan

Sjamaan jam is anders. Bijvoorbeeld door de verrassende combinaties van fruit en kruiden. Weleens jam van bloesemsiroop geproefd? Ontdek de jamfabriek in de binnenstad van Culemborg en geniet hier in de zomermaanden van een heerlijk zelfgemaakt ijsje, met bijzondere smaaksensaties. sjamaanjam.nl

Stadsboerderij Caetshage

Stadsboerderij Caetshage is een biologische zorgboerderij waar landbouw, veeteelt en natuur hand in hand gaan. De sfeervolle boerderijwinkel staat vol verse en biologische producten en je kunt er heerlijk rondwandelen over het erf. caetshage.nl

Het Melkmeisje

De Witte Schuur

De Witte Schuur is al generaties lang een agrarisch familiebedrijf, met een zorgboerderij aan de rand van Culemborg. In de Boerderijwinkel vind je allerlei (h)eerlijke streekproducten die op een verantwoorde manier gemaakt worden. In de ambachtelijke bakkerij worden de heerlijkste taarten gebakken. Geniet van de lekkerste appeltaart uit de regio in de theetuin of in het restaurant van het Elisabeth Weeshuismuseum, dat de deelnemers van de Witte Schuur sinds vorig jaar runnen. de-witteschuur.nl

Fruitslagers

De Fruitslagers van Roze Bunker brouwen handgemaakte siropen met vers fruit en kruiden. Een compacte smaakexplosie die samen met plat of bruisend kraanwater verandert in een fruitige frisdrank. rozebunker.nl

Bakkerij

Kruim

Goed brood laat zich niet haasten, Goed brood wil tijd en aandacht. Bakker Sam Batink bakt broden op z'n Frans, met natuurlijke gisten, biologisch steengemalen meel en gebakken op een stenen vloer. Smaakvol, luchtig en gezond. kruimnatuurbrood.nl

Bij boerderij de Pavijen kun je bij de melktap verse rauwe melk tappen. Onder de naam Het Melkmeisje worden dagelijks zuivelproducten gemaakt, met melk van eigen koeien. Deze producten zijn verkrijgbaar in de onbemande winkel aan de Wethouder Schoutenweg. boerderijdepavijen.nl

Kaasboerderij Van Leeuwen

Van Noord-Hollandse Plattelander kaas tot boerenkaas, bij Kaasboerderij Van Leeuwen kunnen echte kaasliefhebbers terecht. In de boerderijwinkel zijn nog veel meer (streek) producten, vlees en groenten te koop. kaasboerderijvanleeuwen.nl

14 Betuwe

ALTIJD WAT TE DOEN

In Culemborg valt altijd wat te beleven, de stad bruist als nooit tevoren. Van kleine tot grote festivals, interessante exposities, hier vind je bijzondere cultuuractiviteiten van hoge kwaliteit. Laat je verrassen!

De Gelderlandfabriek

De Gelderlandfabriek is hét opgroeiend cultuurpodium in Culemborg. Met grote regelmaat worden er concerten georganiseerd en iedere tien weken is er een nieuwe expositie te zien. Hier geniet je van een programma met opkomende artiesten die garant staan voor vernieuwing en kwaliteit. Zo is er iedere maand ‘an Evening at the Factory’, een ontmoetingsavond voor en door kunstenaars. degelderlandfabriek.nl

LekArt

LekArt organiseert diverse activiteiten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst. Zo wordt er elke twee jaar het LekArt Festival gehouden. Daarnaast richt de stichting zich op de ontwikkeling van aanstormend talent. Startende kunstenaars nemen hun intrek in LekArt Air, een artist residence bij Werk aan de Spoel. lekart.nl

Amfitheater

Het Amfitheater bij Werk aan het Spoel is een fantastische plek voor activiteiten met een bijzonder karakter, leuke voorstellingen, muziekoptredens, concerten en presentaties. Geregeld staan er leuke activiteiten met muziek, dans, toneel en theater op het programma. Het openluchttheater en de tribunes vormen een fraai reliëf in de natuurlijke omgeving van het Spoel. Hier beleef je heerlijke zwoele zomeravonden. werkaanhetspoel.nl

Fransche Zomer

Tijdens de zomermaanden treden diverse artiesten van de Fransche school op in het Amfitheater bij Werk aan het Spoel. Van cabaretiers tot bands en van kindervoorstellingen tot liedjesschrijvers, er wordt ook dit jaar weer nagedacht over een gevarieerd programma voor jong en oud. theaterdefranscheschool.nl

Culemborgklopt.nl

Wil je op de hoogte zijn van wat er allemaal te doen is in Culemborg en omgeving op cultureel gebied? Houd dan de agenda op culemborgklopt.nl in de gaten. Hier vind je alle informatie over evenementen, maar ook andere leuke tips om te doen tijdens een bezoek aan Culemborg. culemborgklopt.nl

Het Elisabeth Weeshuis gaf vier eeuwen lang onderdak aan zo’n 700 weeskinderen. Jongens en meisjes die hun ouders hadden verloren door ziekte of bijvoorbeeld een brand. Kinderen uit vaak kleine arbeidershuisjes werden gebracht naar het grote statige weeshuis in de binnenstad van Culemborg. Dat moet overweldigend zijn geweest. Het weeshuis was een wereld op zich. Met washuis, bakhuis, bierbrouwerij, boerderij en een grote moestuin en boomgaard.

Dat was toen. Nu is er een familiemuseum en mag jij het gaan doen! Kom je verkleden in de spinzaal, knutselen op zolder, spelen in de binnentuin en leer over de verschillen van het kind zijn toen en nu. weeshuismuseum.nl

Betuwe 15
Elisabeth Weeshuis Museum

Bloesem vanaf het water

De Betuwe is altijd mooi, maar in de lente echt een plaatje. Bekijk de bloesem vanaf de rivier de Linge met Rederij Leerdam. Tijdens een speciale bloesemtocht met salonschip MPS

Kroon van Leerdam geniet je van het schitterende landschap. Je wordt ontvangen met koffie met gebak en krijgt tijdens de vier uur durende rondvaart een heerlijke lunch aangeboden. Houd de vaarkalender in de gaten voor andere mooie tochten.

rederijleerdam.nl

Op avontuur aan de Linge

Ga er een sportieve dag op uit en ontdek de Betuwe op en rond het water. Bij Lekker aan de Linge combineer je ontspanning en avontuur. Huur een kano, kajak, sup of motorboot en vaar over de prachtige rivier de Linge. Of fiets over de dijken langs de mooiste rivier van Nederland. Je kunt deze twee activiteiten mooi combineren voor de ultieme ervaring. Het is ook mogelijk om alleen een fiets of boot te huren. En wist je dat hier ook camperplaatsen te vinden zijn? Geniet van de omgeving met je partner, gezin of grote vriendengroep. Het is allemaal mogelijk. kano.nl

fietshurenindebetuwe.nl

lekkeraandelinge.nl

Een met de natuur

Aan de Linge Recreatie in Tiel vind je bij Betuws Flipje. Kom en ontdek de mooie Linge. Met fluisterboot, kano of speciale viskano. Vis in de Linge of op een van de zeven vissteigers. Ontdek jij de ijsvogel, specht of ooievaar?

Breng gerust je tent, caravan of camper mee. Of reserveer de pipowagen of yurt. aandelinge.nl

16 Betuwe Zien & Doen
Betuwe Zien & Doen ❯

Spetterplezier

Wie aan de gemeente Buren denkt, ziet direct het prachtige historische stadje Buren voor zich. Maar wist je dat er ook van alles te beleven is op en rond het water? De gemeente heeft een paar prachtige waterrecreatiegebieden waar je terecht kunt voor zon, strand en avontuur.

Het Eiland van Maurik is een waterparadijs voor jong en oud. Er valt altijd wat te beleven: van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen. Je vindt hier ook het bijzondere vakantiepark Het Eiland van Maurik. Bij Beldert Beach in Zoelen kun je op avontuur. Durf jij van de super hoge glijbaan de Killersurf? Bij horecagelegenheden De Kiosk of Beach Club kun je even bijkomen en na een middag zonnen of ga daarna een hapje eten bij restaurant Het Baken. Wil je langer blijven? Overnacht dan op

Glamping de Oever. Holland Evenementen Groep, waar Beldert Beach onderdeel van is, organiseert diverse activiteiten op het terrein. Of het nu gaat om een bedrijfsuitje, familiedag of een lekker dagje uit: bij Beldert Beach is het altijd goed toeven. Jonge kinderen doe je een plezier met een bezoek aan recreatieplas de Meent in Beusichem. Met boomstammen is een avontuurlijk klim- en klauterparadijs gemaakt: Jutterseiland. Superleuk is het parcours over het water, wie er niet invalt krijgt een ijsje!

Kom tot rust

Wil je even tot rust komen aan het water, een pitstop maken tijdens een wandeling op een van de mooie Betuwse wandelpaden of gezellig romantisch dineren? De horeca van Buren heet je graag welkom. Je kunt er terecht voor een snelle hap op een van de vele terrassen, aan het water of in de schaduw van de kastanjebomen aan de rand van het centrum. Wil je meerdere dagen genieten van al het moois dat Buren te bieden heeft? Dan kun je ook kiezen voor een koninklijke overnachting in een karakteristiek mini-hotel of een B&B, misschien in combinatie met een uitgebreid drie- of viergangendiner in een restaurant om de hoek. Dan kun je er net zo goed een wijnarrangement bij nemen, je hoeft tenslotte toch niet meer te rijden.

Betuwe Zien & Doen 17

PEDDELROUTE

over de Linge

De Linge is een waarachtig kanoparadijs waar elke peddelaar zijn hart kan ophalen. Sinds dit voorjaar is er een gloednieuwe peddelroute die je moet ontdekken. Maak onderweg kennis met zilverreigers, ooievaars, ijsvogeltjes en verschillende soorten vissen. Dit allemaal in een verrassend divers landschap. Van fruitgaarden tot pittoreske dorpjes en open watervlakten.

Peddelen maar!

De route

De rivieren Linge en Korne zijn steeds meer in trek bij kajakkers, kanoërs en suppers. Zij kunnen vanaf dit voorjaar hun hart ophalen met de nieuwe peddelroute. De route is ongeveer 54 kilometer lang en loopt van Tiel tot Gorinchem. Onderweg kom je 31 steigers of aanlegplekken tegen. Hier kun je even heerlijk uitrusten, wat eten of een mooie wandeling maken. Onderweg kom je ook voldoende B&B's, campings of overnachtingsplekken tegen zodat je de route kunt opdelen in meerdere dagen.

‘Bij Heukelum ligt recreatiepark De Galgenwaard. Dit prachtige gebied is de ideale tussenstop. Je kunt hier heerlijk uitrusten op een van de picknickbanken, of een mooie wandeling maken door het gebied. Er is ook een sportveld en een toilet.’

Cees van Batenburg kanoverhuur De Appelgaard in Heukelum

Beesd Leerdam Gorinchem Rumpt Rhenoy Gellicum Heukelum
Spijk Kedichem Arkel
18 Betuwe
Asperen

‘Peddel ook eens over de Korne, een aftakking van de Linge. Je komt dan in het prachtige historische stadje Buren terecht. Vlakbij de brug ligt een aanlegsteiger, speciaal voor kanoërs. Hier vind je ook restaurant De Prins waar je heerlijk kunt lunchen of dineren.’

Iris van Koeverden

Wilgje Buitensport in Buren (kanoverhuur vanaf tien personen)

Bekijk de route hier

Leg in Enspijk aan bij de aanlegsteiger van kano.nl en loop eens het dorp in. Enspijk is klein, maar prachtig. Je ziet hier mooie oude huizen en natuur. Via het voetveer kun je naar Landgoed Mariënwaerdt waar je prachtig kunt wandelen. Op de terugweg kom je langs ons terrein. In ons hoofdgebouw kun je terecht voor een sanitaire stop, en buiten bij onze “Lunch Box” kun je terecht voor een heerlijke kop koffie.’

Bas en Leo van Rijnsbergen

Lekker aan de Linge in Enspijk

‘De Linge stroomt langs het prachtige landgoed Thedinghsweert. Hier vind je, vlak naast ons bedrijf, een steiger met twee picknickbanken waar je even tot rust kunt komen. Wandel ook eens het gebied in en laat je verrassen door de prachtige natuur.’

Leo Leenders Aan de Linge in Tiel

Geldermalsen
Deil Wadenoijen Tricht Buurmalsen
Tiel Enspijk
Buren

De kers is het agrarisch erfgoed van de streek. Acht weken lang staat de Betuwe in het teken van kersen. Begin juni begint het te kriebelen, de eerste kersen worden geplukt. Langs de weg verschijnen de fruitkraampjes, vaak herkenbaar aan de wapperende vlaggen. Kilo’s kersen liggen daar te glimmen en te lonken naar voorbijkomende fietsers. Een zoete verleiding, stevig, sappig en vol van smaak. Wie kan deze verleiding niet weerstaan? En wist je dat kersen vol met vitamines zitten? Dat betekent eindeloos gezond genieten.

Download de gratis app en weet wanneer en waar je kersen kunt kopen!

D ownloadgratis

HET IS kersentijd Kersenfietsroute

In de zomer is het heerlijk fietsen langs de kersenboomgaarden en fruitstalletjes. Vergeet zeker geen pitstop te maken bij één van de stalletjes waar je verse kersen koopt 'onder de hut’.

20 Uit in de regio
Bekijk de route

STREECKERIJ DE BETUWE: een nieuw dagje uit in de regio

Bij Streeckerij de Betuwe in Wadenoijen kun je een grote verscheidenheid aan streekproducten bewonderen, proeven en beleven. Je vindt hier al het lekkers uit de regio op een plek. De Betuwe ademt nog de sfeer van aandacht, duurzaamheid en kwaliteit. Proef en pluk hier in het seizoen het heerlijkste fruit.

Het lekkerste fruit pluk je zelf

Hoe leuk is het om zelf met een mandje de boomgaard in te gaan om je eigen fruit te plukken! Dat kan van juni tot oktober bij Streeckerij de Betuwe. In de boomgaarden staan prachtige fruitbomen. Van kersen, appels tot pruimen en aardbeien, hier zie je hoe het fruit groeit en geoogst wordt. Tijdens een rondleiding krijg je extra uitleg over de Betuwse fruitteelt. Ook hartstikke leuk als familie- of bedrijfsuitje. Geniet na afloop op het terras in de boomgaard van iets lekkers.

Het lekkerste uit de regio

De Betuwe staat bekend om de vele stalletjes langs de weg met streekproducten. Bij Streeckerij de Betuwe vind je al deze producten nu op één plek. Van heerlijk verse sappen tot bier of advocaat, in de winkel tref je een uitgebreid assortiment aan. De Betuwe staat bekend om de heerlijke, authentieke en rijke smaak van de streekproducten. Dat proef je terug, de producten zijn lekkerder, groener en smaakvoller. Kom het zelf ervaren in de winkel of op het terras.

Spelen en leren

Streeckerij de Betuwe is het nieuwe dagje uit in de regio, leuk voor oud en jong. Terwijl de kinderen spelen in de speeltuin, genieten de ouders op het terras in de boomgaard. Wil je Cherrycat ontmoeten? Kom dan in de weekenden in juni en juli naar de boomgaard en ontmoet Cherrycat en fruitmeisje Lieke. Leef je uit op het springkussen of maak een rondje met de fruittrein door de boomgaard. Er valt genoeg te beleven!

Goed om te weten

De Betuwse Kersendagen vinden dit jaar plaats op zaterdag 1, zondag 2 en maandag 3 juli. Elk jaar weer een groot feest in het fruitbelevingspark van Streeckerij de Betuwe. Met allerlei activiteiten, marktkramen, oude ambachten en optredens van zangkoren en bekende artiesten. Noteer dus alvast in je agenda! streeckerijdebetuwe.nl

Betuwe Zien & Doen 21

GEOFORT Hier draait alles om de aarde

Op een oud forteiland in de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je het interactieve science center GeoFort. Op dit spannende forteiland tussen Herwijnen en Asperen staan uitdagende en actuele duurzame thema’s centraal: klimaat, energietransitie, schone wereld en biodiversiteit. Complexe onderwerpen, maar door juist met interactieve spellen aan de slag te gaan, worden deze thema’s leuk en begrijpelijk voor kinderen.

Op ontdekkingsreis

Zo is er een klimaatdoolhof waar je alleen uit kunt ontsnappen door middel van allerlei klimaatkaarten. Met het energietransitiespel leren kinderen over duurzame energiebronnen en ontdekken ze op de energie fiets hoe veel ze moeten fietsen om hun huis één dag van stroom te voorzien. Er is ook een lift waarmee je naar het midden van de aarde gaat, een interactieve zandbak en een

aardbevingstafel. En dat is nog lang niet alles… Tijdens schoolvakanties en speciale dagen zijn er vaak extra activiteiten, zoals leuke proefjes in het GeoLab, workshops en Minecraftactiviteiten. Kijk voor de actuele agenda op geofort.nl

Avontuurlijke pannenkoeken bij de WereldPan

Op het historiche forteiland van GeoFort is in de vernieuwde artillerieloods een pannenkoekenrestaurant gevestigd. Hier kun je terecht voor heerlijke pannenkoeken, een broodje maar ook voor een kopje koffie met wat lekkers of een lekkere snack. Direct naast het terras van het restaurant ligt de Speurtuin. Hier kunnen kinderen via touwen over de bunker,

kunnen ze een vleermuis speurtocht doen, met water spelen, een eigen doolhof maken of een levensgroot schaakspel spelen. De Speurtuin is gratis toegankelijk.

Iets te vieren?

Van kinderfeestjes, familiedagen tot bruiloften, kerstborrels en zakelijke events. Bij GeoFort ben je aan het goede adres. GeoFort biedt diverse arrangementen aan, maar het is ook mogelijk om een eigen programma op maat samen te stellen. geofort.nl

22 Betuwe Zien & Doen

Flipje en Streekmuseum

Het Flipje en Streekmuseum is een museum voor kinderen, gezinnen en ouderen die het leuk vinden hun jeugdidool Flipje weer terug te zien. In het museum worden de verhalen verteld over het rijke verleden van Tiel, van de pre-historie met de archeologische vondsten uit Tiel en omgeving tot aan de huidige tijd. Onder de stadsmaquette liggen bijvoorbeeld drie skeletten uit 1450 begraven en is er onder andere een mooie collectie zilver en porselein te bewonderen. Vanaf 15 mei 2023 is er ook een Informatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied te bezoeken. streekmuseumtiel.nl

MULTIGOLF MAURIK,

voor iedereen een fantastische dag

Vanuit het hart van de Betuwe biedt MultiGolf Maurik buitenactiviteiten voor jong en oud aan. Laat jezelf van je sportiefste kant zien op de voetgolfbaan, daag je familie uit voor een potje minigolf of maak met Pitch en Putt kennis met de golfsport. Je kunt er ook voor kiezen om de prachtige omgeving te ontdekken op een e-chopper. En heb je even geen zin om iets te ondernemen, maar ben je wel toe aan ontspanning? Op het terras met uitzicht over het water geniet je van een hapje en een drankje. multigolf.nl

MARECHAUSSEEMUSEUM VERNIEUWD

Het Marechausseemuseum in Buren is volledig vernieuwd. Op de eerste etage van het voormalig Koninklijk weeshuis begint het verhaal van de Marechaussee met de nieuwe tentoonstelling 'De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is'. Stap in de wereld van de krijgsmacht en maak kennis met de mensen in het uniform. In De Gouden Kamer zijn de schatten uit de collectie bijeengebracht. Van onderscheidingen tot uniformen en gedenkborden, je ziet het allemaal in deze tentoonstelling. marechausseemuseum.nl

Betuwe Zien & Doen 23

BETUWESTRAND:

100% waterplezier!

Een heerlijke familiecamping

Bij BetuweStrand in Beesd beleef je een onvergetelijke vakantie met het hele gezin. Op de familiecamping valt genoeg te beleven, of je nu van ontspanning of van actie houdt. Kampeer bijvoorbeeld op een van de kampeerplaatsen direct aan het

water. Houd je van wat meer luxe? Dan is glamping iets voor jou. Overnacht in een ruimte stacaravan of in een Villatent met een eigen badkamer. Deze tenten zijn comfortabel, ruim en luxe terwijl je toch dat echte kampeergevoel beleeft. Tijdens je verblijf genieten

UIT®WAARDE

Parkeerabonnement

De recreatieparken van Uit®waarde zijn het hele jaar door dagelijks geopend. Je betaalt geen entree (uitgezonderd Beldert Beach) maar alleen parkeergeld (behalve op De Meent) voor je auto. Voor 35 euro schaf je een handig parkeerabonnement aan dat geldig is op meerdere parken.

Sporten & Spelen

Actief bezig zijn, dat kan het gehele jaar op de recreatieparken van Uit®waarde. En dat helemaal gratis. Ga op ontdekking op het Jutterseiland op De Meent in Beusichem. Een speeleiland waar kinderen zich eindeloos kunnen vermaken. Hier is ook een retro trimbaan aangelegd en er zijn buitenfitnesstoestellen geplaatst. Daarnaast tref je er verschillende urban sports aan. Op de Gouden Ham vind je een uitdagende hindernisbaan,

van een goed boek en een verkoelend drankje bij de horeca terwijl de kinderen lekker aan het zwemmen zijn in het recreatiemeer. Dat klinkt toch als de ideale vakantie?

Beleef spanning en sensatie

Een waterpark met drie spectaculaire glijbanen, een strandbad met groot zandstrand en een eigen Waterskibaan. Maak kennis met het heerlijke BetuweStrand vakantiegevoel. Waag een rondje op de waterski’s of glijd van de nieuwste familieglijbaan de Snake, favoriet bij jong en oud!

Een dagje zwemmen, glijden of waterskiën kan ook! Parkeren is gratis. betuwestrand.nl

de Obstacle Mudrun Baan. Het parcours bevat 18 obstakels over een lengte van ongeveer vijf kilometer. Ook hier staan een aantal buitenfitnesstoestellen. Het Eiland van Maurik is een waterparadijs voor jong en oud. Er is van alles te doen; van zwemmen tot spelen op een van de speeltoestellen. Kijk voor de overige sport- en spelmogelijkheden in het gebied op uiterwaarde.nl.

24 Betuwe Zien & Doen

West Betuwe is met zijn vele fruittelers dé fruitgemeente van Nederland. Maar de gemeente heeft nog véél meer te bieden. Dit prachtig groene en waterrijke gebied is erg geliefd onder fietsers, wandelaars en watersporters. Er valt hier altijd wat te beleven, voor jong en oud!

BELEEF HET IN WEST BETUWE

Op pad met kinderen

Trek je laarzen aan en gaan! In West Betuwe heb je een paar prachtige klompenpaden. Ga op avontuur op het Rhenoysepad, het Vurense polderpad, het Engelenburgerpad, het Leidschehoevenpad of het Laarzenpad in Beesd. Deze paden voeren over boerenland en langs de rivieren. Aan het einde van het Leidschehoevenpad vind je het bezoekerscentrum van natuurbeleving Leidsche Hoeven. Strijk neer op het terras van de lunchroom terwijl de kinderen spelen in de natuurspeeltuin. Sluit je dag af met een bezoek aan uilen- en dierenpark de Paay in Beesd of ga koeknuffelen bij boerderij Wammes in Tricht. klompenpaden.nl

Doortraproute voor ouderen

Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van maximaal 25 kilometer voor senioren. In Beesd start de doortraproute bij het station, vlakbij het landgoed Mariënwaerdt. Onderweg kom je langs de bijzondere scheve toren van Acquoy. Ontdek verder het mooie Lingelandschap naar Rhenoy en Beesd. Je kunt ook in Neerijnen starten. Ontdek landgoed Neerijnen met haar mooie kasteeltuin en het Stroomhuis en bezoek het charmante kerkje. Geniet onderweg van Natuurgebied de Steendert. doortrappen.nl

Nieuw in West Betuwe: podcast (luisterroutes)

De luisterroutes vertellen je verhalen over historie, oorsprong en verhalen van bijzondere plekken en personen. De podcast ‘Verborgen Verhalen’ start op de kerkhoven van Beesd en Rumpt en vertelt een bijzonder verhaal over een bewoner die ooit in de dorpen van West Betuwe leefde. Of luister naar de struinpodcast door de Heesseltsche Uiterwaarden en leer meer over dit prachtige natuurgebied. beleefwestbetuwe.nl

Agrotoerisme in West Betuwe

Beleef de boerderij met een overnachting bij

• FarmCamps de Buitenhoeve in Haaften farmcamps.com of

• Boerenbed de Pippert in Ophemert boerenbed.nl.

Shop je maaltijd bij elkaar in de vele boerderijwinkels en fruitstalletjes die onderweg te vinden zijn.

• Koppel Boerderijwinkel koppelboerderijwinkel.nl

• Boerderijwinkel 't Bergje bergjetricht.nl

• Bommelbeef bommelbeef.nl

• Dynamische boerderij Deeli deeli.nl

• ‘t Polderwinkeltje polderwinkeltje.nl

• Stokerij Lubberhuizen stokerijlubberhuizen.nl

Betuwe 25

Dé culturele hotspot van de Betuwe

De Gelderlandfabriek is hét opgroeiend cultuurpodium in Culemborg. De voormalige meubelfabriek naast het station is tegenwoordig een culturele hotspot en de ontmoetingsplek voor theatermakers, kunstenaars en muzikanten. Het creatieve klimaat is voelbaar in het hele gebouw. Stap eens binnen en schuif aan in restaurant una Volta, klap je laptop open om te werken, bezoek een voorstelling of huur een ruimte voor je eigen evenement of vergadering. Word jij onderdeel van de Gelderlandfabriek? degelderlandfabriek.nl

Service langs de route

Wil je een mooie fiets- of wandeltocht door de Betuwe maken? Bij de Primera in Lienden kun je terecht voor verschillende routekaarten en toeristische informatie over de Betuwe. Zo ga je goed voorbereid op pad. Je kunt hier ook terecht voor tijdschriften, boeken en leuke cadeautjes. primera.nl/primera-lienden

STAP ONBEZORGD OP DE FIETS

De Betuwe, Bommelerwaard en het land van Maas en Waal lenen zich bij uitstek om te verkennen op de fiets. Je fiets thuisgelaten? Geen probleem! Bebike verhuurt het hele jaar door E-bikes. Want wil je lekker cruisen, maar daarnaast ook genieten van de fijne omgeving met respect voor de natuur? Dan zit je goed op een verhuur E-bikes. De verfijnde trapondersteuning zorgt ervoor dat je het landschap met plezier verkent. Om de beleving te vergroten bestel je bij het huren van de fiets een picknick fietstas met heerlijke streekproducten. Bekijk het aanbod op de website, haal de fiets op of laat hem bezorgen op je vakantieadres. bebike.nl

Beleef de Batouwe

Midden in de Betuwe, in het plaatsje Zoelen, ligt Golfcentrum De Batouwe. De golfbaan ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, omringd door oude fruitgaarden die in het voorjaar in bloei staan. Wil je tijdens een fiets- of wandeltocht even tot rust komen of kennismaken met de golfsport, dan kun je in het restaurant of op het terras bij het clubhuis genieten van een kop koffie, lekkere lunch of diner. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de golfbaan. golfcentrumdebatouwe.nl

26 Betuwe Zien & Doen

Style Cycles

Het rivierengebied en de Betuwe ontdek je het beste op de fiets. Bij Style Cycles in Tiel, op slechts tien minuten afstand van het station, kun je een fiets, elektrische fiets of bakfiets huren . Dat kan individueel, met het gezin of als groep tot vijftig personen. Style Cycles brengt de fiets ook op locatie, bijvoorbeeld bij je favoriete B&B of camping. Zo kun je een eenvoudig een prachtige fietstocht maken over de dijken langs de rivieren. Neem een van de vele pontjes, slinger door pittoreske dorpjes en bezoek de prachtige fruitgaarden. Kijk voor meer informatie op de website. stylecycles.nl

DE UNIEKEoldtimer beleving

Henk Visscher zet met zijn nieuwe automuseum

Visscher Classique de tijd even stil. Het straatbeeld uit je jeugd herleeft dankzij ruim 140 tentoongestelde auto's uit de periode 1926-2018. Visscher heeft een passie voor old- en youngtimers. Zijn uitgebreide collectie begon in 1997 met de aanschaf van een Peugeot 404 uit 1964. In de jaren daarna groeide zijn collectie uit met tientallen auto's, die tachtig jaar autogeschiedenis omvatten. Van Citroën, Peugeot tot Simca.

Over het museum

Visscher Classique toont naast de autocollectie van Henk Visscher ook wagens van anderen, onder wie zijn broer Chris (Renault Sport, Alpine) en Fred Foeken en Johan van der Zand (Opel). Daarnaast zijn er takelwagens te zien van Johan van der Zand. Hij heeft in Buren geschiedenis geschreven met zijn unieke internationaal opererende takel- en bergingsbedrijf.

Wil je de regio beleven achter het stuur van een van de old- of youngtimers? Dat kan. Een deel van de auto’s is ook te huur voor een dagdeel of langer. visscherclassique.nl

Betuwe Zien & Doen 27

EVENEMENTEN & ACTIVITEITEN

in de Betuwe

Het hele jaar door beleef je de leukste evenementen in de regio. Van muzikale evenementen tot culturele activiteiten. Voor jong en oud is er genoeg te doen! Scan de QR-code en ontdek alle evenementen en activiteiten in de Betuwe of de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal!

Betuwse Fietsvierdaagse – 18 t/m 21 mei 2023

Ook in 2023 wordt de Betuwse Fietsvierdaagse weer georganiseerd. Tijdens het Hemelvaartsweekend fiets je 25, 40, 60 of 80 km met start en finish in Kerk-Avezaath, bij Tiel. De Betuwse Fietsvierdaagse biedt vier dagen fietsplezier door het Betuwse landschap. Je komt gedurende deze vier dagen langs de dorpen en steden, rivieren, landschappen en kenmerkende boomgaarden van de streek. betuwsefietsvierdaagse.nl

Landgoedfair – 16 t/m 20 augustus 2023

In 1995 is Heerlijkheid Mariënwaerdt gestart met de Landgoedfair om het grote publiek kennis te laten maken met ambachtelijke producten van kleine producenten. Inmiddels zal in 2023 de 27e editie plaatsvinden en is de Landgoedfair uitgegroeid tot één van de grootste fairs van Nederland met talloze standhouders met mooie producten, foodtrucks, terrassen, livemuziek en kinderanimatie.

marienwaerdt.nl/landgoedfair

Appelpop – 8 en 9 september 2023

Appelpop is het grootste gratis muziekfestival van Nederland en in 2023 wordt alweer de 30e editie van het evenement georganiseerd! Met nationale en internationale popartiesten biedt de organisatie van Appelpop gegarandeerd spektakel voor jong en oud op de Waalkade in Tiel. appelpop.nl

Fruitcorso – 16 september 2023

Het Fruitcorso in Tiel is een jaarlijks terugkerend evenement en uniek in de wereld. Het evenement is bekroond tot Cultureel Erfgoed en erkend als UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Fruit zoals je het nog nooit hebt gezien, zaden waarvan je het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe. fruitcorso.nl

28 Betuwe Zien & Doen
Foto: Jan Bouwhuis Landgoedfair Betuwse Fietsvierdaagse Fruitcorso

VOOR LOKAAL ETEN Liefde

Deze regio staat erom bekend: de vele fruitstalletjes en landwinkels langs de wegen, waar zelfgemaakte producten of oogsten van het land te koop zijn. Gerund door families die werken met heerlijke producten en hart voor hun bedrijf hebben. Je vindt hier voedsel dat weldadig is voor lichaam en geest.

Betuws Best, het beste uit de streek

De Betuwe is leverancier van gevarieerd en gezond voedsel in Nederland. Veel bedrijven in dit gebied bestaan al meer dan honderd jaar en zijn echte familiebedrijven. De streek is vooral bekend om het veelsoortig fruit, maar biedt nog veel meer. Vlees, groente, zuivel en eieren, vers van het land of boerderij. Eerlijk voedsel en dat proef je. betuwsbest.nl

betuwsbest

.nl

Betuws Best app

Deze gratis app neemt je mee langs streekproducenten in de Betuwe aan de hand van mooie routes, evenementen en recepten. Ontdek waar je streekproducten kunt kopen en proeven. Of tips om te overnachten voor de échte Betuws Best beleving.

Een heerlijk stukje vlees

- Tip -

Bij De Leidsche Hoeven in Tricht is er altijd iets te beleven! Ontdek de heerlijke streekproducten in de lunchroom of neem wat lekkers mee voor thuis. Spelen kan in de natuurspeeltuin, of start vanaf hier je wandeling op het Leidschehoevenpad. leidschehoeven.nl

Bij de boerderijwinkel Buitengenieters in Wadenoijen kun je terecht voor rundvlees van eigen boerderij van het ras Hereford. De koeien lopen het hele jaar buiten in een natuurgebied. Het vlees van de Hereford staat bekend om de heerlijke smaak en marmeringen. Ook wel de smaak van vroeger genoemd! Daarnaast is er ook (h)eerlijk kippenvlees te koop: de Betsy’s scharrelkip uit Groesbeek. Deze krijgt meer ruimte en tijd om te groeien, en dat proef je. Elk weekend zijn er ook heerlijke grillworsten en andere lekkere snacks te verkrijgen. Bij Buitengenieters geniet je van een stukje vlees van dieren die een goed en fijn leven hebben gehad! buitengenieters.nl

Betuwe Eten & Drinken 29
Betuwe Eten & Drinken ❯

Fenomenaal uitzicht over de Betuwe

Een 360 graden panoramisch uitzicht over Tiel en wijde omgeving? Dan moet je bij Van der Valk Hotel in Tiel zijn. Op de zestiende etage, op een hoogte van 53 meter, bevindt zich de SIXX Skybar. Bewonder en ervaar het fenomenale uitzicht en geniet van de lekkerste cocktails en culinaire bites. Of schuif aan in het restaurant, waar (inter)nationale gerechten worden geserveerd, maar ook echte Van der Valk-klassiekers. hoteltiel.nl

DE IJSBOETIEK

Lokaal gemaakt ambachtelijk ijs

Voor het ambachtelijke schepijs van de IJsboetiek in Kesteren fiets je graag een rondje om. Hier wordt het ijs ambachtelijk gemaakt met natuurlijke en lokale

Molen de Zwaluw

Een uitje naar het sfeervolle restaurant van Molen de Zwaluw in Kesteren is geschikt voor jong en oud. Kinderen vermaken zich uitstekend in de grote speeltuin, maar ook de bowlingbaan is favoriet bij de jongste gasten. Culinair genieten doe je in het à la carte restaurant. Molen de Zwaluw is daarnaast dé locatie voor jouw droombruiloft. Er wordt aan alles gedacht om van jouw dag een onvergetelijke dag te maken. Kom je gezellig langs om alvast eens sfeer te proeven?

molendezwaluw.nl

producten. De ijscoupes zijn net kleine kunstwerkjes, versierd met Betuws fruit uit eigen boomgaard. Voor het ijs worden uitsluitend hoogwaardige en duurzame ingrediënten gebruikt. Kom langs en laat je verleiden door een van de twintig smaken zoals witte chocolade met framboos, karamel zeezout of aardbei.

Lekker lunchen

Bij De IJsboetiek worden de lekkerste vers belegde broodjes geserveerd met passie en een glimlach. Op de uitgebreide lunchkaart is voor iedereen wel wat te vinden, van luxe broodjes tot smaakvolle soepen en salades. Het broodje Boetiek is inmiddels beroemd in de wijde omtrek, net als het heerlijke appelgebak met koffie. Je proeft de Betuwe in de verschillende producten en op het verwarmde terras is het altijd goed toeven.

ijsboetiek.nl

30 Betuwe Eten & Drinken

ONTDEK NEDER-BETUWE op de fiets!

De rijke geschiedenis en het prachtige landschap van Neder-Betuwe ontdekken? Stap op de fiets en volg een van de bijzondere routes die in het gebied tussen Waal en Nederrijn lopen. Er zijn verschillende ‘kant-en-klare’ routes te volgen, zoals de Midden-Betuweroute, Betuwse Bloesemroute en Kersenroute Betuwe. Ook kun je een stuk van de landelijke Midden- Nederlandroute fietsen.

Daarnaast kun je zelf een fietsroute uitstippelen via het fietsknooppuntennetwerk. Op deze pagina zijn alvast twee fietsroutes uitgelicht. Meer informatie vind je op de website. uitinderegio.nl/fietsnetwerk .

Neder-Betuwse Fietsroute

Met de vijftig kilometer lange Neder-Betuwse fietsroute doorkruis je het gebied tussen de Nederrijn en de Waal en kom je langs een replica van een Romeinse wachttoren, landgoed Hemmen, natuurgebied de Mars en het rivieroever-reservaat de Blauwe Kamer. Aan de overkant van de Nederrijn kun je de Grebbeberg zien liggen. Je kunt de route op drie punten starten.

Laanboomroute Betuwe

Bekijk hier de route

Toeristisch Overstappunt (TOP)

Bekijk hier de route

Deze fietsroute voert je langs laanboomteeltbedrijven, het gevarieerde landschap, mooie natuur en cultuurhistorische parels. Bij het fietsen van de route, of tijdens open dagen op de kwekerijen, kom je meer te weten over het kweken van laanbomen. De route is in totaal 77 kilometer, maar ook op te delen in drie kortere lussen. Alle routes zijn te vinden op de website uitinderegio.nl

Bij TOP ’t Veerhuis, Veerweg 1 in Opheusden kun je gratis je auto parkeren. Ook kun je er iets eten en drinken, je elektrische fiets opladen en zelf kleine reparaties uitvoeren.

Betuwe 31
Foto’s: 3jetfotografie

Genieten in het centrum van Tiel

Met uitzicht op fruiticoon Flipje is het bij Hart van de Betuwe – in hartje Tiel – volop genieten! Je bent hier aan het juiste adres voor een lekker kopje koffie, uitgebreide lunch, high tea, borrel of heerlijk diner. Hart van de Betuwe staat zeven dagen in de week voor goed eten, mooie streekproducten in een fijne en ongedwongen sfeer. In de zomer op het zonnige terras, in de winter op het verwarmde terras en uiteraard het hele jaar door gezellig binnen. Je bent hier méér dan welkom! hartvandebetuwetiel.nl

Liefde voor de Franse keuken

La vie est belle bij bij Brasserie Poelzicht in Kapel-Avezaath. Hier komen het goede van de Betuwe en de liefde voor de Franse keuken samen. Uniek in de regio. Je vindt hier naast de wijnkaart ook nog een wijnschrift met wijnen uit onder andere de Bourgogne en Jura. Maak kennis met de bourgondisch Franse keuken en oprechte gastvrijheid in een ontspannen setting. Ook als er iets te vieren of te bespreken valt, kun je terecht bij Poelzicht. Combineer je bezoek met een mooie wandel- of fietstocht door de regio. poelzicht.nl

De Pannekoekenbakker Buren

Zoek je een sfeervol rustpunt tijdens je wandel- of fietstocht? Strijk dan neer op het schaduwrijke terras van de Pannekoekenbakker in Buren. Dit restaurant met gezellig terras ligt aan het Betuwepad. Hier kan je ook je elektrische fiets opladen. Bij de Pannekoekenbakker kun je uit ruim 250 verschillende pannenkoeken kiezen. Of ga je voor een heerlijk stuk huisgemaakt appelgebak? Iedereen wordt hier gastvrij ontvangen, het restaurant is kind- en rolstoelvriendelijk. Kinderen kunnen zowel binnen- als buiten spelen. pannekoekenbakker.nl/buren

Bourgondisch genieten bij

Wijngaard De Kruithof

Wijngaard De Kruithof in Ophemert staat garant voor een middag heerlijk bourgondisch genieten. Een ontdekkingsreis voor je smaakpapillen. Ervaar en beleef de combinatie van mooie wijnen en vers bereide hapjes op de paradijselijke locatie aan de Pippertsestraat 12 in Ophemert en luister naar de enthousiaste verhalen en gedichten uit de bundel ‘Dichter bij de wijngaard’ van wijnboer Kees. Een wijnproeverij op vrijdag- of zaterdagmiddag is niet compleet zonder een rijk gevulde tapasplank met huisgemaakte hapjes. Of reserveer voor het luxe High Wine Arrangement elke laatste zondagmiddag van de maand. wijngaarddekruithof.nl

32 Betuwe Eten & Drinken

Geniet in de sfeervolle boerderijwinkel van producten uit de mooie ‘gruune’ streek, de Betuwe, dé fruittuin van Nederland. Bij Natuurlijk GRUUN koop je verse producten uit de streek, drink je een kop koffie met de befaamde Gruunse appeltaart of vier je een feestje in het Appelcafé.

NATUURLIJK GRUUN, proef, voel en beleef het zelf!

De Betuwe heeft alles

De Betuwe heeft ontzettend veel lekkers te bieden. De boerderijwinkel winkel van Natuurlijk GRUUN ligt van dinsdag tot en met zaterdag vol met groente, fruit, noten, vers brood en de lekkerste sappen. De appels en peren komen uit eigen boomgaard. En heb je de appel- of perenstroop al geproefd? Heerlijk met een stukje kaas vers van het mes. Inmiddels is de befaamde Gruunse appeltaart ook niet meer weg te denken bij de koffie.

Het Appelcafé

Het Appelcafé is vier seizoenen per jaar geopend voor lunch en high tea. Hierbij wordt zo veel mogelijk met producten uit directe omgeving gewerkt. Tijd voor een feestje? Ook hiervoor kan je terecht in het sfeervolle Appelcafé; het hele jaar door, zeven dagen in de week. Van het voorjaar tot soms wel in oktober is het gezellige terras open. Voor de kleine gasten zijn er diverse speeltoestellen, fietsjes en stepjes.

Souvenir voor thuis of een ander

Verras iemand met een pot appel- of perenstroop, een fles sap, wijn of een aantal speciaal biertjes. Bij GRUUN hebben ze ook alles voor de mooiste Betuwse cadeaupakketten. Stel je pakket zelf samen en het wordt sfeervol ingepakt.

De Elstar-Express

Hoe groeit een appel of peer aan een boom? En wat gebeurt er met het fruit als het geplukt is? In de zomermaanden maakt de Elstar-Express elke donderdag en zaterdag een rondje door de appelboomgaard. Meester Kees geeft op een leuke manier uitleg over alles wat je ziet. natuurlijkgruun.nl

Betuwe Eten & Drinken 33

BUREN Oranjestad

Oranjestad Buren en het Koningshuis delen een lange geschiedenis. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Koningin Máxima en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. In Buren is nog altijd veel terug te vinden van de rijke historie.

Winkeltjes van weleer

Je kent ze wel, van die knusse winkeltjes die je niet vaak meer tegenkomt. Behalve dan in Buren, daar hebben bevlogen ondernemers hart voor hun zaak. Dat merk je aan de gastvrijheid en klantvriendelijkheid, ze zijn altijd in voor een praatje. Een groot voordeel is dat alle winkeltjes op loopafstand van elkaar gevestigd zijn. Voor ouderwets winkelplezier moet je in Buren zijn.

Ambachtelijk Buren

Buren ademt nostalgie. Je waant je in vroegere tijden. Ook oude ambachten vinden hier een hedendaagse voedingsbodem. Je ziet de creativiteit terug in zowel het proces als in het product. Naast verschillende fraaie winkels vol met aantrekkelijke curiosa en hoogwaardig interieurdesign, zijn er ateliers waar het ambacht in brons, goud en zilver te aanschouwen zijn. Sieraden, bloemen, wijn, chocolade, delicatessen: kortom ambachtelijk Buren!

Altijd wat te doen

In Buren worden veel evenementen gehouden die het bezoeken meer dan waard zijn. Chateau voor Buren bijvoorbeeld. Het wijnfestival van de Betuwe met wijnen uit de beste wijnstreken. Of Betuws Buren, de streekmarkt van de Betuwe. En wat dacht je van Kunstmarkt Buren in de tuinen van het Marechausseemuseum? De grootste openluchtexpositie van de omgeving.

Alles over Buren

Wil je alles weten over de parel van de Betuwe? Kijk dan eens op het digitale informatieplatform Burenstad.nl. Daar vind je alles wat Buren te bieden heeft. Benieuwd naar de eet-, drink- en overnachtingsmogelijkheden in Buren? Zoek je wandelroutes in de bloesemtijd? Ook winkels, musea en galeries presenteren er zich. De historie van Buren komt aanbod en het laatste nieuws en de actuele evenementenkalender is er te vinden. burenstad.nl

34 Betuwe

genieten in Buren Culinair

Op culinair gebied valt er genoeg te beleven in Buren. Bij brasserie

De Hofhouding kun je heerlijk lunchen in de fruitboomgaard onder de bloesembomen. Of ontdek een stukje Italië, midden in het oude centrum. Restaurant Vicini bezorgt je de echte Italiaanse belevenis.

Italiaanse gastvrijheid

Onder de kerk, midden in het centrum van Buren, vind je Italiaans restaurant Vicini. Hier kun je terecht voor alles wat met lekker eten te maken heeft. Een goed glas wijn, authentieke pizza’s of gevarieerde pasta’s. Maar ook voor een heerlijke lunch zit je hier goed. Beleef Italiaanse gastvrijheid en geniet op het terras van luxe belegde bollen en andere Italiaanse specialiteiten. Wil je liever thuis genieten van verse steenoven pizza’s of antipasti?

Laat ze dan thuisbezorgen of kom gezellig afhalen. Vicini is zes dagen per week vanaf 12.00 uur geopend, op maandag zijn ze gesloten. vicini-buren.nl

Lunchen onder de bloesembomen

In het oude stadscentrum is nog zo’n parel te vinden: brasserie De Hofhouding. Hier voel je jezelf direct thuis. De voormalige smederij is omgetoverd tot een modern brasserie met een eigentijdse inrichting. Op het terras onder de bloeiende fruitbomen is plaats voor zo’n tweehonderd gasten. Het is niet voor niets uitgeroepen

tot beste terras van de regio. Kom hier genieten van een kop koffie met heerlijk Betuws appelgebak en laat je verrassen door de lekkerste hoffelijkheden tijdens een lunch of diner. Brasserie De Hofhouding is zeven dagen per week geopend vanaf 10.00 uur. dehofhouding.nl

LANDGOED Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed midden in de Betuwe. Op het landgoed kun je heerlijk wandelen of fietsen over de lanen, dijken en wandelpaden en genieten van de afwisselende natuur. De rijke geschiedenis van het landgoed is overal zichtbaar. Vergeet niet te proeven van de (h)eerlijke landgoedproducten, gemaakt volgens het authentieke recept van de barones.

Proef het land goed

Het beste van Heerlijkheid Mariënwaerdt is verkrijgbaar in de Landgoedwinkel in Beesd. De oogst van de landerijen wordt verwerkt in heerlijke landgoedproducten. Deze zijn biologisch en puur, zonder toegevoegde smaakstoffen. Van de biologische melk van de eigen kudde Holstein-Friesian koeien wordt op het landgoed heerlijke landgoedkaas gemaakt. Deze kazen zijn vol van smaak, vegetarisch gestremd en lactosevrij. De granola, appeltaart en de befaamde walnotentaart van de barones zijn het proeven waard! In de webshop van de Landgoedwinkel zijn de producten ook online te bestellen.

landgoedwinkel.com

Slapen op het landgoed

In landelijke sfeer overnachten op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kan in de voormalige jachtopzienerswoning Buitenleven of in de Abtsbouwing, een historische boerenhoeve. Je ontwaakt midden tussen de landerijen en geniet van de rust van het platteland. Ook bij B&B De Neust aan de rand van het landgoed word je gastvrij ontvangen. De ideale uitvalsbasis als je het landgoed en de omgeving meerdere dagen wilt verkennen.

Wandelen en fietsen

Het landgoed is in alle jaargetijden mooi. In de lente kun je heerlijk wandelen en fietsen over de Appeldijk waar de fruitbomen in volle bloesem staan. Of maak een ommetje langs monumentale panden en mooie vergezichten. Een van de mooiste plekjes op het landgoed is de Notenlaan. Picknick onder de walnootbomen met uitzicht over de uitgestrekte landerijen. Neem een goed gevulde mand of knapzak mee, verkrijgbaar bij De Stapelbakker. Het landgoed is zeven dagen per week toegankelijk. marienwaerdt.nl

De Stapelbakker

Bij restaurant De Stapelbakker kun je terecht voor pannenkoeken, salades, belegde broodjes en warme gerechten. In het restaurant worden alleen goede en eerlijke producten gebruikt; de pannenkoeken en (lunch)gerechten zijn zo veel mogelijk biologisch. Bij De Stapelbakker ligt een groot terras en parkeerterrein. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de speeltuin. stapelbakker.nl

36 Betuwe Eten & Drinken

GENIETEN aan de Lek

In een prachtig historisch pand, op een mooie plek tussen de uiterwaarden en de rivier de Lek, vind je 't VeerHuys. De veerpont brengt hier al eeuwenlang fietsers en wandelaars van de ene naar de andere oever. Geniet van het afwisselende landschap van rivieren, dijken, uiterwaarden en boomgaarden. En maak een tussenstop bij 't VeerHuys in Beusichem, waar je de hele dag kunt genieten van koffie en taart of een lekkere borrel. Blijf ook gerust voor een lekkere lunch, pannenkoek of diner, gemaakt van heerlijke streekproducten.

Overnachten

Wil je de prachtige omgeving wat langer verkennen? Blijf dan overnachten in 't VeerHuys. Je wordt wakker met een prachtig uitzicht over de Lek en de uiterwaarden, een prima begin van de dag. De kamers zijn sfeervol ingericht en voorzien van alle nodige luxe. 's Ochtends word je verrast met een heerlijk ontbijt en het is mogelijk om 's avonds te dineren in het restaurant. De gastvrije en gemoedelijke sfeer in het hotel en restaurant zullen bijdragen aan een geslaagd bezoek aan de Betuwe. veerhuys.eu

Romantisch terras bij de molen van Maurik

De tuin naast de molen, onder de notenbomen, is een oase van rust. De romantische theetuin is de ideale plek om even bij te komen tijdens een fiets- of wandeltocht. Je wordt gastvrij ontvangen door de eigenaren, die graag vertellen over de historie van de molen. Geniet van een kopje koffie/ thee, Betuwse sappen, zelfgemaakt appelgebak/aardbeienvlaai of lunch. Ook is de tuin een mooie lokatie voor een trouwceremonie. In de molen is bovendien een sfeervolle B&B gevestigd. demolenvanmaurik.nl

Schenkerij de Beurs

Schenkerij De Beurs is een oud beursgebouw uit 1888, centraal gelegen aan het Marktplein in Geldermalsen. Het pand is omgetoverd tot een mooie horecagelegenheid, waar alle oude elementen nog te zien zijn. Schenkerij de Beurs is een lunchroom, cultureel café en ontmoetingspunt ineen. In de zomer zit je heerlijk op het uitgebreide terras en tijdens de koudere maanden is het binnen goed toeven bij de open haard. Je geniet hier van koffie met vlaaien van de lokale bakker of van een uitgebreide lunch. Elke vrijdagavond is er live muziek, waar je van kunt genieten met borrelhapjes en meer dan 35 soorten speciaalbier. debeurs-geldermalsen.nl

Betuwe Eten & Drinken 37

NATIONAAL FRUITPARK OCHTEN

Op het Nationaal Fruitpark in Ochten valt van alles te beleven voor jong en oud. Op ruim vier hectare ligt het Nationaal Fruitpark, een uniek concept in Nederland. Honderden oude en nieuwe fruitrassen staan hier permanent tentoongesteld. Hier kun je een echte boomgaard ervaren en tegelijk iets leren over de geschiedenis, de toepassing en het onderhoud van het (hoogstam)fruit. Een plek onder de bomen waar je heerlijk kunt vertoeven.

Voor jong en oud Voor kinderen is het Fruitpark een heerlijk dagje uit. Met een kinderboerderij, jeu-deboulesbanen, leuke speeltuin en een uitkijktoren hoeven ze zich geen moment te vervelen. Probeer ook zeker het blotevoetenpad bij de kikkerpoelen. Je loopt hier over maar liefst 30 verschillende

ondergronden. Of ga de competitie aan op de midgetgolfbaan, je doorkruist al wandelend het Fruitpark. Op het grote terras met uitzicht op de speeltuin kun je genieten van iets lekkers. Of schuif aan voor een diner in het restaurant. Fruitpark Ochten is leuk voor jong en oud. fruitparkhotel.nl

Bijzonder overnachten

Hier speelt haast geen rol Bij Logement de Appelgaard in Culemborg speelt haast geen rol. Hier kun je genieten van de natuur en het prachtige rivierengebied. Het logement heeft verschillende gastenverblijven. Je kunt kiezen voor het vrijstaande, idyllische Huisje Weltevree, de volledig uitgeruste appartementen Gravenstein en Brederode of voor een sfeervolle Boerderijkamer. Dompel je onder in het Betuwse landschap en kom even helemaal tot rust. logementdeappelgaard.nl

38 Betuwe Overnachten
Betuwe Overnachten ❯

CAMPINGBetuwe

Camping Betuwe is de ideale familiecamping om vakantie te vieren, tot rust te komen of er juist op uit te trekken. De camping is prachtig gelegen in Kesteren, midden tussen de boomgaarden en gezellige dorpjes. Wil je aan het water overnachten of juist dichtbij een speelplaats? Of kies je voor de luxe van een safaritent of tiny house? Het is allemaal mogelijk.

Luxe camperplaatsen

Met de camper op pad in de Betuwe? Dan kun je overnachten op Camping Betuwe. De camperplaatsen zijn zo ingericht dat je kunt genieten van alle comfort. Hier vind je ruime en verharde plaatsen met stroom, water en goede wifi. De campervelden zijn mooi groen en liggen dichtbij de voorzieningen. Kortom, de ideale uitvalsbasis om de prachtige Betuwe te ontdekken.

Slapen in een safaritent

Wil je kamperen, maar dan wel met alle luxe? Logeer dan eens in een van de safaritenten. Genieten van het buiten zijn en wakker worden in de natuur: de voordelen van kamperen, maar dan met een goed bed. Ideaal voor een familieweekend of een uitje met vrienden. Of verblijf met je gezin in de Ranger Lodge, een gezellige luxe tent, geschikt voor zes personen. Natuurlijk is er op de kampeervelden ook ruimte om te overnachten in je eigen tent of caravan. Geniet van een glas wijn terwijl de kinderen zich vermaken in het zwemmeer.

Gezellige brasserie

Even een kop koffie of lekkere lunch als onderbreking van je fietstocht, of een uitgebreid diner of gezellige borrel na afloop, bij Camping Betuwe zijn dagjesmensen van harte welkom in de gezellige brasserie. Schuif gerust eens aan op het terras. Of maak gebruik van de ontbijtservice. Je bestelt broodjes die je de volgende dag af kunt halen. Bij een goede vakantie horen verse broodjes!

campingbetuwe.nl

Betuwe Overnachten 39

Gezellig en kleinschalig

Camping Tussen de dijken in Tiel is een kleinschalige camping aan de Waal en ligt in een mooie natuurlijke omgeving. De ideale uitvalbasis om de Betuwe te ontdekken. Er zijn ruime plaatsen voor tenten, caravans en campers en er is een gezellige kantine met terras en kampvuurplaats. Maak kennis met het prachtige rivierengebied via diverse fiets- of wandelroutes of bezoek Tiel met de vele terrassen, restaurants en bezienswaardigheden.

minicamping-tussendedijken-tiel.nl

Slapen tussen de fruitbomen

Zo is kamperen bedoeld. In een voormalige boomgaard, waarin nog peren- en pruimenbomen staan, liggen de verschillende kampeerterreinen van camping

De Karekiet in Buren. Alles straalt eenvoud uit, van de picknicktafels tot de speeltoestellen, maar dat is juist de charme van deze camping. Nog een pluspunt is de ligging, je logeert hier in het hart van de Betuwe, ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. In de lente is het hier helemaal feest, dan staan de fruitbomen prachtig in bloei.

dekarekiet.com

De tijd van je leven op het Eiland van Maurik

Iedereen wordt blij van een vakantie op het prachtige 5-sterren Vakantiepark Eiland van Maurik. Centraal gelegen in de prachtige Betuwe, omringd door water, natuur én gezelligheid beleef je een unieke droomvakantie. Dankzij de uitgebreide faciliteiten verveel jij je geen moment. En of je nu heerlijk wilt kamperen of juist wilt verblijven in een luxe accommodatie direct aan het water? Alles kan! eilandvanmaurik.nl

Kamperen in de Betuwe

Op een van de mooiste plekjes van de Betuwe, vlakbij de Waal en midden in het groen, ligt Campingpark Zennewijnen. Deze kleinschalige camping biedt ruime kampeerplaatsen, verharde camperplaatsen, gezellige trekkershutten of hippe pipowagens. In het ruime buitenzwembad met peuterbad en gezellig terras vermaakt jong en oud zich. De camping is het ideale startpunt voor een mooie fiets- of wandelroute via pontjes en pittoreske dorpjes door het echte Betuwse landschap.

campingzennewijnen.nl

40 Betuwe Overnachten

Maak je eigen knuffel Stel je eigen knuffelbeer samen, hoe leuk is dat! Bij Berenwinkel beertjeskleertjes op camping De Vergarde kies je zelf een knuffelhuid en accessoires uit. Je berenvriendje wordt vervolgens opgevuld met de berenvulmachine. Maak de knuffel nog persoonlijker door leuke kleertjes en schoentjes uit te zoeken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Na afloop heb je niet alleen een mooie knuffel, maar een vriendje voor het leven. De berenwinkel is gevestigd in een oude hooiberg naast het centrale gebouw van de camping. De winkel is voor iedereen toegankelijk, ook als je geen gast bent op de camping. Kijk voor openingstijden op vergarde.nl

Wil je kinderen de vakantie van hun leven bezorgen? Kom dan naar kindercamping De Vergarde in Erichem. In het hartje van de Betuwe vind je deze goedverzorgde, kindvriendelijke en ruim opgezette camping met een uitgebreid recreatieprogramma en een overdekt en verwarmd zwembad. Als de kinderen het naar de zin hebben, dan hebben de ouders ook vakantie!

DE VERGARDE,

een paradijs voor kinderen

De tijd van je leven

Wat gaan we vandaag voor leuks doen? Met deze vraag worden kinderen elke ochtend wakker op camping

De Vergarde. Misschien ponyrijden, zwemmen of vissen? Het is namelijk allemaal mogelijk. Huur een skelter voor een dag, leef je uit op de airtrampoline, ga lasergamen met je vrienden of midgetgolfen met familie. Sluit de dag af in restaurant De Appel en geniet daarna van een musical of dansvoorstelling in het Bumbella theater. De dag is eigenlijk te kort, gelukkig is er morgen weer een dag.

Vakantie in de Betuwe

Op camping De Vergarde kun je een luxe lodge of gezellige caravan huren, maar ook kamperen. De kampeerplaatsen zijn ruim en van alle gemakken voorzien. De camping ligt midden in de Betuwe en is het ideale vertrekpunt van een mooie fiets- of wandeltocht. Of bezoek

Ouwehands Dierenpark of Oranjestad Buren. vergarde.nl

Betuwe Overnachten 41

Er valt altijd wat te beleven bij De Markplas

Welkom bij De Markplas, een familiecamping gelegen in het hart van de Betuwe met stacaravans, luxe lodges en plaatsen voor tent en caravan. Ook is De Markplas de uitvalsbasis van Molen de Zwaluw (lees meer op pagina 30) en Betuwe Uitje. Hét adres als het gaat om het plannen van jouw uitje. Verken de regio op een retroscooter, e-chopper of e-bike, kom wandelen met de alpaca’s of vermaak je op het water met één van onze kano’s of supps. Kortom: overnachten in de Betuwe doe je bij De Markplas. demarkplas.nl betuweuitje.nl

- Tip -

Camping Graafsland

Een minicamping aan de Linge met ruime plaatsen. De camping is gelegen middenin de Betuwe: in het Laanboomcentrum Opheusden. campinggraafsland.com

Historisch grondgebied Campingpark de Linie ligt op historische grond. Het nabijgelegen Fort de Spees speelde een rol tijdens het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog. In de nagebouwde Romeinse Wachttoren kijk je uit op een overblijfsel van dit fort. Op het terras kun je genieten van koffie met gebak. De camping biedt ook genoeg voor natuurliefhebbers en is het ideale vertrekpunt voor een fietstocht. De kampeerplaatsen zijn ruim en goed uitgerust. Je kunt overnachten in vakantiehuisje of B&B. campingdelinie.nl

blokhutboot

Hotel De Schildkamp

Buitengewoon bijzonder voor gasten die willen genieten van de omgeving en volledig ontzorgd willen worden. schildkamp.nl

Overnachten op een unieke locatie waarmee je ook nog eens door de hele regio kunt varen? Maak kennis met de Blokhutboot! Je vindt alle informatie op pagina 56.

Tip 42 Betuwe Overnachten

HANZESTAD TIEL, het hele jaar door prachtig

In het hart van de Betuwe, langs de Waal, vind je Tiel. Eén van de oudste steden van Nederland. Al rond het jaar 1000 was Tiel een handelsstad van internationale allure. En in de twaalfde eeuw trad de stad toe tot de Hanze. De stadsmuur, monumenten, pleinen en straatnamen herinneren aan dit rijke verleden.

Tiel ademt Hanze

In de twaalfde eeuw ontstond de Hanze. Dit betekent ‘groep’ of ‘gevolg’. Het was een samenwerkingsverband van steden en handelaren uit binnen- en buitenland. Diverse panden uit deze periode geven een prachtige indruk. Aan de Waal en in de Vlindertuin zie je een deel van de oude stadsmuur. Archeologen hebben interessante vondsten gedaan uit die tijd. Zoals op het Bleekveld. Spullen van wel 1000 jaar oud uit de tijd van de Vikingen kwamen uit de grond. Veel vondsten kun je zien in het Flipje & Streekmuseum, dat uitgroeit tot een belangrijke archeologische hotspot.

Hanzeroute

Wist je dat in Tiel een Vikingschip is opgegraven? Dat het Gotische Huis één van de laatste in zijn soort is in Nederland? En dat er in het stadspark Kalverbos wonderen zouden zijn gebeurd? Dit en meer kom je te weten als je de Hanzeroute wandelt. Haal hem gratis af in het Toeristisch Informatiecentrum in Cultuurcentrum Zinder, Rechtbankstraat 1, Tiel. Of kijk op uitintiel.nl/hanzeroute-tiel

Nog meer!

Tiel biedt je nog veel meer. Zoals het Fruitcorso - het enige fruitcorso ter wereld -, Appelpop en het hele jaar door kleinere evenementen. Maak een selfie met fruitmascotte Flipje in het stadshart, wandel over de dijken en struin door de uiterwaarden. Kom daarna terug voor een lunch, borrel of diner op de horecapleinen. Of om te shoppen. In sommige etalages en in Cultuurcentrum Zinder wordt kunst tentoongesteld. En theater Agnietenhof kent een veelzijdig film- en theaterprogramma. Kom het ontdekken! uitintiel.nl

Betuwe 43

WIJNDORP GROESBEEK, BERG EN DAL

Voor een wijnreis hoef je niet naar Frankrijk te gaan. Ook in je achtertuin wordt fantastische wijn gemaakt. In Groesbeek bijvoorbeeld, het grootste wijndorp van Nederland. 25 hectare aan wijngaarden brengen wijnen voort die prestigieuze prijzen winnen en die geschonken worden in de betere restaurants in Nederland. De combinatie van heuvels, goede lössgrond en nieuwe druivenrassen maken van Groesbeek een uitstekend wijngebied.

Wijnwandeling

Glooiende heuvels, mooi gekaderd door de donkere bossen van het Reichswald. Klinkerwegen, en idyllisch gelegen hoeves. En natuurlijk wijnranken, zo ver het oog reikt. Het voelt alsof je in het buitenland bent. Maar je loopt toch echt in het Rijk van Nijmegen. Een wijnwandeling (de mooiste van Nederland) door het Groesbeekse landschap is niet minder dan een minivakantie in ons eigen Binnenste Buitenland! Bekijk de route op wandeleninbergendal.nl

Wijnfietsroute

Met de Wijnroute Groesbeek fiets je door het prachtige bosrijke en heuvelachtige gebied rond Groesbeek. Zo kom je langs de verschillende wijngaarden en wijnhoeves. Je kunt al het moois vanaf de fiets bewonderen, maar je bent vrij om af te stappen en een wijnhoeve of -gaard te bezoeken. Sommige wijngaarden zijn vrij toegankelijk, andere hebben vaste openingstijden.

vvvbergendal.nl/fietsen

44 Uit in de regio

Wijndorp

Voor een goed glas wijn hoef je niet naar Frankrijk of Zuid-Amerika. Dankzij de heuvels en bijzondere grondsoort is Groesbeek en omgeving de bakermat van prachtige wijnen die regelmatig in de prijzen vallen. Bijna 25 hectare wijngaard is er inmiddels in het grootste Wijndorp van Nederland. Zes wijnboeren maken hier een keur aan mooie wijnen. Kom zelf het Wijndorp Groesbeek al wandelendverkennen tijdens één van de mooie wijnwandelingen.

Berg en Dal is bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar 2020. Je vindt in de regio afwisselende wandelroutes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Dorpsommetjes? Of de Berg en Dalse Kroegjesroute? wandeleninbergendal.nl

Gastvrij en toegankelijk voor iedereen

In de gemeente Berg en Dal vinden we het belangrijk dat iedereen kan genieten van al het moois dat we te bieden hebben. Daarom werken we samen met diverse partijen aan toegankelijkheid voor iedereen. Er zijn verschillende toegankelijke wandelroutes, zoals de Herinneringsroute bij de Thornsche Molen, het dorpsommetje in Millingen aan de Rijn en het familiepad in het bos op de Duivelsberg. Voor sportieve rolstoelgebruikers is er een uitdagende handbikeroute uitgezet over onder andere de Zevenheuvelenweg. Ook hebben we een braillekaart met de toeristische toppers van Berg en Dal gemaakt. Deze is verkrijgbaar bij de VVV in Groesbeek. Op zorgeloosopvakantie.nl vind je het toegankelijke aanbod in Berg en Dal en het Rijk van Nijmegen.

Kweek uit de Streek Berg en Dal is trots op haar landschap en op de producten die dat landschap voortbrengt. Van bier en wijn tot pompoenen, fruit, kip en nog veel meer. Het gebied kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan landschappen, van uitgestrekte polders en rivieren tot pittige heuvels en glooiende wijngaarden. De Berg en Dalse Streekproductenroute Kweek uit de Streek verbindt het prachtige landschap met de fraaie producten die dat landschap voortbrengt. De wandel- en fiets-routes verbinden producenten van streekproducten met horecabedrijven waar die streekproducten verwerkt en verkocht worden.

Musea Berg en Dal

Te midden van een overweldigend landschap vind je twee musea die je laten kennismaken met niet-westerse culturen: het Afrika Museum en Museumpark Orientalis. Het Afrika Museum laat de diversiteit van het continent zien, met een blik op het heden, verleden en de toekomst. Museumpark Orientalis biedt onder andere een uitgebreid buitenprogramma.

Het Rijk van Nijmegen speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee van de belangrijkste militaire operaties, Market Garden en Veritable, vonden hier plaats en markeren het begin van de bevrijding van Nederland. Je ontdekt hier alles over in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Kijk voor het volledige aanbod op vvvbergendal.nl.

visitnijmegen .com/b e r gne/ladfineste Foto: Ministerie van Beeld Uit in de regio 45
vvvbergendal . n l

Bommelerwaard

Op zoek naar een uniek stukje Nederland? Bezoek dan eens de Bommelerwaard! Een verborgen eiland tussen de Maas en Waal, waar water, natuur en historie samenkomen. Laat je overweldigen door legendarische kastelen en historische dorpen. Dompel je onder in de wereld van het water, kunst en gezelligheid en kom tot rust in de mooie natuur. De Bommelerwaard is het kloppende hart van het rivierengebied.

Monddood: Politiek gevangen

Gevangenissen als Robbeneiland bij Kaapstad en de Tower of London zijn alom bekend. Dat ook Nederland een staatsgevangenis had, is bij minder mensen bekend. In de 17e eeuw worden politieke tegenstanders van de staat op Loevestein opgesloten. Niet om moord of diefstal, maar omdat hun denkwijze een ernstige bedreiging vormt voor de politieke macht. Op 31 maart 2023 opent Loevestein, met medewerking van Amnesty, de tentoonstelling Monddood, over de geschiedenis, de gevangenen en de huidige strijd tegen dit onrecht. slotloevestein.nl/monddood

Tip

Markt Twee Zaltbommel

Een kunstwinkel en expositielocatie in een rijksmonument. Gratis te bezichtigen! markttwee.nl

Stadswandeling

Stadsgidsen Zaltbommel

Maak een wandeling met een stadsgids door het historische vestingstadje. stadsgidsenzaltbommel.nl

Hoppies, hier mag je vies worden Kinderen blij, ouders blij. Bij Hoppies in Ammerzoden gaat dit zeker lukken! Want buitenspelen blijft het leukste wat er is. In de veelzijdige natuurspeeltuin valt genoeg te beleven. Eet je eigen boterhammetje op in de natuur of geniet op ons ruime zonnige terras van een vers bereide lunch of borreluurtje. Ook voor workshops, een solextour, feestje, bruiloft of zakelijke doeleinden ben je bij Hoppies aan het goede adres. hoppies.nl

Een dag plezier maken

In de ongerepte natuur van de Bommelerwaard beleef je een onvergetelijke dag voor jong en oud. Ga de competitie aan tijdens een potje boerengolf of voetgolf, maak een kanotocht inclusief picknick, maak een huifkartocht of doe mee met een workshop ijs maken. En met minder weer vermaak je je in de grote speelhal met diverse spellen. De locatie is ideaal voor een teambuildingsuitje, familiedag, vrijgezellenfeest of kinderpartijtje. boerengolfhedel.nl

- Tip -

IJsboerderij de Schoonheuvel

Sluit de dag

culinair af met een boerenbarbecue met ambachtelijk ijsbuffet. Of kom gewoon een lekker ijsje eten op het zomerse terras. ijsboerderijhedel.nl

Bommelerwaard Zien & Doen 47 Bommelerwaard Zien & Doen ❯

CULTUUR SNUIVEN IN DE BOMMELERWAARD

Slenteren door mooie straatjes, met je kinderen op zoek naar gootspoken en na afloop genieten op een van de gezellige terrassen. In vestingstad Zaltbommel kun je rekenen op een flinke portie geschiedenis en cultuur. Het roemrijke verleden, de prachtige stadswallen en de nabijgelegen natuurgebieden maken van Zaltbommel de uitverkoren plek voor een dagje uit.

Wandelen met de blik naar boven

In de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel. Deze markante figuren zijn gemaakt door kunstenaar Joris Baudoin. De beeldjes geven de karakteristieke eigenschappen weer van de bewoners of vertellen iets over de historie van het pand. Daarbij proef je de sfeer van de stad, met de vele historische panden. Volg de gootspokenroute en vergeet niet een bezoek te brengen aan de prachtige Sint-Maartenskerk. Beklim de 281 treden van de toren en je hebt een adembenemend uitzicht over de Bommelerwaard.

Kunstrondje Zaltbommel

Zaltbommel telt vele ateliers en galeries. Iedere eerste zondag van de maand zetten zij hun deuren open voor bezoekers. Via een sfeervolle wandeling door de binnenstad maak je kennis met de kunstenaars en hun werk. Bezoek zeker

ook Museum Stadskasteel Zaltbommel en leer alles over het roemrijke verleden van de Bommelerwaard. Het museum is gevestigd in het monumentale Maarten van Rossumhuis, vernoemd naar de legendarische Gelderse veldheer. En maak ook een rondje over de stadswallen, de geschiedenis is er overal voelbaar.

kunstrondjezaltbommel.nl

Verborgen parel

Op een schiereiland ligt Nederhemert-Zuid, een monumentaal dorpje met prachtige boerderijen, een oude kerk, een echt kasteel en een ruim honderd jaar oude speeltuin. Het dorp met nog geen vijftig inwoners, heeft de status beschermd dorpsgezicht en je kunt hier heerlijk wandelen door de het sfeervolle bos en fruitgaarden. Bij de oude speeltuin is een terras, waar je heerlijk kunt zitten onder grote schaduwrijke bomen. Dit eiland mag je zeker niet missen!

48 Bommelerwaard

VALT ALTIJD WAT TE BELEVEN

Gastvrij Zaltbommel

Tussen de prachtige gevels en eeuwenoude stadswallen van Zaltbommel vind je een kleurrijk palet aan leuke winkels en sfeervolle restaurants. Je kunt heerlijk shoppen in de historische binnenstad. Het winkelaanbod is divers, van leuke boetiekjes tot grote winkelketens. En overal word je met open armen ontvangen. Even bijkomen van alle indrukken? Geniet op het terras van al het lekkers dat de streek te bieden heeft of dineer 's avonds in een van de sfeervolle restaurants. Een bezoek aan Zaltbommel is altijd een belevenis. Het gehele jaar zijn er een tal van activiteiten in de historische binnenstad, de agenda en informatie van alle winkels en restaurants zijn online te vinden. beleefzaltbommel.nl

Op zoek naar Jip en Janneke

Jip en Janneke, Pluk, Otje en Floddertje, wie kent ze niet? Al deze fantastische figuren zijn getekend door Fiep Westendorp. Zij is in Zaltbommel geboren en getogen en er zijn veel Fiep-illustraties terug te vinden in de stad. Ga op speurtocht met Fiep en leer de stad van een andere kant kennen. Hoeveel Fiep-voertuigen tel jij bijvoorbeeld in de etalages en op de stoep? Leuk voor jong en oud! De speurkaart is verkrijgbaar bij de Hema en ’t Stadscafé of te downloaden.

beleefzaltbommel.nl/fiepspeurtocht

Tourist Info Bommelerwaard

Voor toeristische informatie over de Bommelerwaard, rondleidingen en arrangementen ben je op de Markt 3 in Zaltbommel aan het juiste adres! Vanuit het nieuwe informatiepunt wijst

Tourist Info Bommelerwaard je de toeristische weg binnen de Bommelerwaard. Je kunt hier terecht voor divers folders, fiets- en wandelroutes, souvenirs en streekproducten. beleefbommelerwaard.nl

Een uniek uitje in de Bommelerwaard

Bij Bommelsuitje.nl ga je zelf of met een groep op pad in een VW kever. Vanuit de oude vestingstad Zaltbommel rijd je een uitdagende puzzeltocht over slingerende dijken langs de Maas en de Waal. De invloed van het water is overal merkbaar in dit landschap met groene uiterwaarden, karakteristieke dorpen en zelfs kastelen! Je nostalgische vervoermiddel maakt het rondje extra leuk. Alle arrangementen zijn inclusief horeca en vakkundige begeleiding! bommelsuitje.nl

IN ZALTBOMMEL
Bommelerwaard Zien & Doen 49

KASTEEL AMMERSOYEN

Een indrukwekkende burcht

Je hebt maar weinig fantasie nodig om je in de middeleeuwen te wanen als je Kasteel Ammersoyen voor je ziet. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in ons land. Wees even ridder of jonkvrouw en ontdek hoe het dagelijkse leven er op een kasteel uitzag in de middeleeuwen.

Bezoek aan de middeleeuwen

Kasteel Ammersoyen van Geldersch Landschap & Kasteelen werd gebouwd rond 1300 en heeft door de eeuwen heen veel meegemaakt. Door een grondige restauratie is het kasteel weer in zijn oude luister hersteld en kun je er als bezoeker nu een duik in de middeleeuwen nemen. Tijdens een bezoek kom je vanalles te weten over de geschiedenis van deze indrukwekkende burcht. Je ziet er onder meer de torenkamers, de ridderzaal en het vrouwenverblijf. In de poortkamer kun je het pronkharnas van hertog Willem van Gelre bewonderen. Beklim zeker ook de muurtrappen naar de museumzolder. Daar vind je archeologische vondsten uit de gracht die een goed beeld geven van de vorige bewoners.

Ontdekkingstocht

Kinderen kijken hun ogen uit op kasteel Ammersoyen. Via de vele spannende luikjes en trappen gaan ze op ontdekkingstocht. Op de museumzolder spelen ze voor archeoloog en in de wapenkamer kunnen ze ervaren hoe het was om een harnas te dragen. Jaarrond kunnen gezinnen het kasteel van binnen en buiten ontdekken met de leuke Speuren & Spelen tocht. Lukt het jou om de code te kraken? Sluit je bezoek af op het terras van het Koetshuis met een drankje of lunch.

Ontdek de omgeving

Kasteel Ammersoyen ligt in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard. Je kunt in de omgeving prachtig fietsen en wandelen. De route ‘Groots genieten van Kasteel Ammersoyen’ van Happen en Trappen is een aanrader voor de fietsliefhebbers. In deze prachtige fietsroute is een bezoek aan het kasteel opgenomen en geniet je onderweg op verschillende locaties van een keuze uit heerlijke gerechten. Een andere mooie tocht is de Bommelerwaardse kastelenroute. Die voert je langs zeven kastelen in de Bommelerwaard. Of wandel eens over klompenpad Het Baanbrekerpad dat langs Ammersoyen en door de prachtige uiterwaarden loopt. happenentrappen.nl/route/231

Plezier in alle soorten

Voor groepsuitjes is Kasteel Ammersoyen ook een leuke bestemming. Van een rondleiding met de hele groep tot een dagvullend arrangement; iedereen is van harte welkom! glk.nl/ammersoyen

50 Bommelerwaard Zien & Doen

SAMEN

ontdekken

Op ontdekking in Loevestein

Een dagje Loevestein is leuk voor jong en oud. Slot Loevestein is een imponerend middeleeuws kasteel, omgeven door een 17e-eeuwse vesting. Hier hebben mensen eeuwenlang gewoond, gewerkt en gevochten. Omdat het slot uit de middeleeuwen stamt, ook een staatsgevangenis is geweest én deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie, is er heel wat te zien en ontdekken. Kijk bijvoorbeeld eens hoe dik de muren van het kasteel zijn of laat buskruit ontploffen in de kruittoren. En ga op zoek naar de boekenkist waarin Hugo de Groot uit dit machtige slot ontsnapte!

Wat kun je allemaal doen?

Ga zelf op ontdekkingstocht door het kasteel met een eigen sleutel, waarmee je dankzij de

interactieve presentatie ‘1001 bommen & granaten’ van alles te weten komt over het reilen en zeilen van het kasteel en de vesting. Bij de gezellige Taveerne geniet je tijdens je bezoek van een kop koffie met wat lekkers of een heerlijke lunch. Maak daarna een wandel- of fietstocht in het omliggende Munnikenland en sta oog in oog met een kudde Konikpaarden. slotloevestein.nl

SPORTFONDSEN ZALTBOMMEL; Dé sportaanbieder binnen de Bommelerwaard

De Sportwaard in Zaltbommel is een spiksplinternieuw sportcomplex bestaande uit zwembad, sporthal, vergaderzaal en horeca. Iedereen is hier van harte welkom. Het sportcomplex is voor iedereen toegankelijk vanwege het ITS-keurmerk. Kom zwemmen of sporten in de sporthal of meld je aan bij een van de verenigingen die gebruikmaken van het zwembad of de sporthal.

Genieten op het terras

In het midden van het complex is een sfeervolle horeca met vrij zicht op het zwembad en de sporthal. Aan de achterzijde bevindt zich een ruim buitenterras waar je heerlijk kunt genieten. Het terras heeft honderd zitplaatsen en is vrij toegankelijk voor een kopje koffie, lunch, borrel of diner. Naast De Sportwaard exploiteert Sportfondsen Zaltbommel nog acht andere sporthallen en gymzalen in de Bommelerwaard. Hier vinden regelmatig activiteiten plaats en je kunt ze ook huren. desportwaard.nl

Bommelerwaard Zien & Doen 51

& ACTIVITEITEN in de Bommelerwaard

Het hele jaar door beleef je de leukste evenementen in de regio. Van muzikale evenementen tot culturele activiteiten. Voor jong en oud is er genoeg te doen! Scan de QR-code en ontdek alle evenementen en activiteiten in de Bommelerwaard of de Betuwe en het Land van Maas en Waal!

Pontjesdagen – 5 t/m 7 mei 2023

Zigzag het hele weekend over de Maas met behulp van de dertien voet- en fietspontjes tussen Woudrichem en Wijchen. Op zaterdag en zondag steek je de rivier al over voor slechts 50 cent per overtocht! Meer informatie over de Pontjesdagen lees je op pagina 69. pontjesdagen.nl

Knapzakroute – hele jaar door Trek de wandelschoenen aan en stap lekker door de Bommelerwaard. Onderweg vul je de knapzak met vers fruit, groente en ander lekkers uit de streek. Met een afstand van 3 kilometer is de route perfect geschikt voor kinderbenen. Je haalt je knapzak o.a. bij het startpunt van de route, Hoppies in Ammerzoden. De wandeling leidt over boerenweggetjes, door bossen en langs koeienpaden. Tijdens de Knapzakroute geniet je met het hele gezin. Leerzaam en lekker! hoppies.nl

Kunstrondjes Zaltbommel – iedere 1e zondag van de maand

Laat je verrassen door een verzameling van ateliers, galeries en een museum in de vesting van Zaltbommel. Maak kennis met de kunstenaars achter de kunst of bezoek de vaste collectie in museum Stadskasteel. In het eerste weekend van september is het jaarlijkse evenement Kunstrondje XXL. Het normale rondje aangevuld met veel extra kunstenaars uit het hele land die exposeren in huiskamers, schuren en andere locaties in het centrum van Zaltbommel. kunstrondjezaltbommel.nl

52 Bommelerwaard Zien & Doen EVENEMENTEN
Knapzakroute Kunstrondjes Zaltbommel

Thaise beleving in Zaltbommel

Bij Kim's Kitchen Zaltbommel geniet je van heerlijk zelfgemaakte Thaise gerechten. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van verse ingrediënten uit de streek, daardoor proef je de authentieke Thaise keuken op z'n puurst. Kom ook eens lunchen, vergaderen of een feestje vieren bij Kim's Kitchen en geniet van een heerlijke borrelplank met een huisgemaakte cocktail. Chok Dee, oftewel proost! kimskitchenzaltbommel.nl

Bourgondisch genieten

Een avond bij ’t Zusje is écht een avondje uit. Heerlijk ongedwongen genieten en gezellig samenzijn met de mensen die je liefhebt. In een knusse ontspannen ambiance proeven van kleine, versbereide gerechtjes die je de hele avond kunt bestellen aan een tafeltje dat ook de hele avond van jou is. De menukaart biedt een grote keuze aan tapasgerechtjes die favoriet zijn bij grote én kleine gasten. Mix & match heerlijke smaken van over heel de wereld bij elkaar. zusje.nl

De huiskamer van de Zandmeren

Oerhollandse gezelligheid met een vleugje nostalgie; iedereen die bij ons binnenloopt voelt zich direct thuis. Brandend Zand is de huiskamer van de Zandmeren. Hier mag alles en hoef je even niets! Toplocatie voor natuurliefhebbers en rustzoekers, waar je in een sfeervol restaurant gewoon goed kan eten. Een pareltje in Gelderland met ’s avonds de mooiste zonsondergangen. brandend-zand.nl

Vier de dag bij Dukdalf

Met direct uitzicht op de haven, midden in recreatiegebied De Zandmeren, ligt restaurant Dukdalf. Hier kun je dineren, lunchen en feesten. Elke dag wordt hier gevierd en de avonden beginnen er vroeg. Start hier je zomermiddag aan de haven of zoek de warmte op na een winterse wandeling langs het water. restaurantdukdalf.nl

Bommelerwaard Eten & Drinken ❯ Bommelerwaard Eten & Drinken 53

Wakker worden met een prachtig uitzicht

In de uiterwaarden van Alem runt de familie Van Oers al decennia een boerderij. In de authentieke potstal bevindt zich B&B Alemsche Waard. De vijf moderne appartementen zijn ruim opgezet en ingericht in een huiselijke sfeer. Geniet op het eigen terras van een spectaculaire zonsondergang. De grote schuifpui in de woonkamer maakt van het uitzicht een bewegend schilderij. Slapen in de schuur, maar dan comfortabel. alemschewaard.nl

Direct aan de Maas

Op een prachtige plek aan de Maas ligt camping Heerewaarden. Vanuit de jachthaven vaar je direct de rivier op of verken de omgeving met de fiets of op de sup. Wil je bijzonder overnachten? Huur dan een sfeervol ingerichte Bell tent of Luxury Suite, direct aan de Maas. Steek 's avonds de barbecue of vuurschaal aan en geniet van het uitzicht. De camping beschikt ook over een trekkersveld en comfort kampeerplaatsen. campingheerewaarden.nl

Romantisch overnachten

Logeren in een authentiek soldatenhuisje of voormalige Commandeurswoning, overnachten bij Loevestein is een onvergetelijke belevenis. Ideaal voor een romantisch weekend weg of als tijdelijke onderbreking van een prachtige fietstocht door de omgeving. In de luxe B&B kijk je uit op het kasteel, je voelt de eeuwenoude historie. ‘s Nachts is het hier nog echt donker en ‘s ochtends ontwaak je met het geluid van kwetterende vogels op de achtergrond. slotloevestein.nl

Camperplaatsen Bommelerwaard

Niets voelt vrijer dan rondtrekken in een camper! Je toert heerlijk rond in je eigen tempo en ontdekt de mooiste plekjes. Wist je dat er in de Bommelerwaard diverse speciaal ingerichte camperplaatsen zijn? Deze liggen in prachtige natuurgebieden of aan het water. Zie je het al voor je, 's ochtends doe je de deur van je camper open en je wordt verrast door een geweldig

uitzicht. De vogels zingen een speciaal lied, terwijl je geniet van een kop koffie voor je camper. Dat klinkt heerlijk toch?

● Camperplaats Hoppies - Ammerzoden

● Camperplaats Het Uilennest - Hurwenen

● Camperplaats Slot Loevestein - Poederoijen

uitinderegio.nl/camperplaatsen

54 Bommelerwaard Overnachten Bommelerwaard Overnachten ❯

Hotel Restaurant DE GOUDEN MOLEN

Bij Hotel Restaurant De Gouden Molen in Rossum staat genieten centraal. De chef-kok verwent je graag tijdens een lunch of diner, met gerechten gemaakt van verse streekproducten. De Gouden Molen is een perfect startpunt voor (meerdaagse) wandel- of fietstochten. Combineer je verblijf met een overnachting en geniet van de prachtige streek.

Arrangementen

De Gouden Molen biedt verschillende arrangementen aan als je er een paar dagen tussenuit wilt. Zo kun je optimaal genieten van al het moois dat het hotel en de omgeving je te bieden hebben.

Warm ontvangst

De Gouden Molen is een echt familiehotel. Je wordt hier hartelijk en warm ontvangen. Het hotel heeft allure en uitstraling, maar je voelt je er meteen thuis. Vanuit je hotelkamer heb je een prachtig uitzicht over de Waal en de uiter-

waarden. Je krijgt meteen zin om het gebied te gaan verkennen.

Voor echte fijnproevers

Het restaurant is voor fijnproevers, die houden van de Franse klassieke keuken met moderne invloeden uit alle werelddelen. De chef-kok en zijn team zorgen voor gerechten met een bijzondere twist en verrassen zo je smaakpapillen. De menukaart wisselt iedere 6 tot 8 weken en wordt aangepast aan het seizoen. Wil je even pauzeren tijdens een wandel- of fietstocht met koffie en gebak? Ook dat is mogelijk.

Gouden Zusje

Wil je er echt even tussenuit?

Overnacht dan in een van de drie luxe appartementen van Het Gouden Zusje in Kerkdriel, onderdeel van Hotel Restaurant

De Gouden Molen. Wat de appartementen echt uniek maakt, is de ligging pal aan het strand. Je kijkt uit op het water van recreatiegebied De Zandmeren. De appartementen zijn van alle gemakken voorzien, zoals een eigen badkamer en een prachtig dakterras. ‘s Avonds geniet je hier van een prachtig ondergaande zon. goudenmolen.nl

Bommelerwaard Overnachten 55

BLOKHUTBOOT

Met de blokhutboot vaar je door de mooiste gebieden. Geheel zelfstandig, een vaarbewijs is niet nodig. Ontdek de meest afgelegen plekken in de natuur, de mooiste strandjes langs de rivier of het leuke haventje in de stad. Slaap bijvoorbeeld aan de oever van de Maas of midden in de Biesbosch. Een onvergetelijke ervaring!

56 Bommelerwaard Overnachten

Het ontstaan van de blokhutboot

De familie Cornelissen is graag aan het water te vinden: kampvuurtje maken op een strand, kennis maken met de natuur en lekker zwemmen en ravotten in het water. Zo is ook het idee ontstaan voor de blokhutboot. Belangrijk is het contact met het water en de omgeving, comfortabele ruimte en gebruiksgemak. Voeg deze wensen samen en het concept was geboren: een blokhutboot. In 2011 werd het eerst prototype gebouwd en ruim tien jaar later hebben al vele mensen genoten op de varende blokhut.

Op avontuur

Waar je ook komt, overal heb je drukte om je heen. Op de Blokhutboot kom je echt tot rust. Fijn met je gezin op het water, genieten van het kabbelende water en het altijd verrassende uitzicht. ‘s Ochtends word je wakker met het gekwetter van vogels en als je geluk hebt een prachtige zonsopkomst. Ga met de kano of sup op ontdekking uit in de natuur. De Blokhutboot is van alle gemakken voorzien, je hoeft alleen boodschappen mee te nemen. Zo hoort vakantie er eigenlijk uit te zien.

Verschillende locaties

De Blokhutboot vaart uit op vier verschillende locaties. In de Bommelerwaard vertrek je vanaf Heerewaarden, daar waar de Maas en Waal elkaar bijna raken. Vaar langs kronkelende dijkjes, overnacht in oude rivierarmen en kom onthaasten. De tweede locatie is Nationaal Park De Biesbosch, een prachtig beschermd natuurgebied. Je vertrekt vanuit Waspik. Bij het zien van de ruige wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent. Of vaar over de Linge, je vertrekt vanuit Arkel. Deze rivier is in elk jaargetijde prachtig. In het voorjaar vaar je tussen de bloesem en in de zomer tussen het fruit. De laatste locatie is De Gouden Ham, een veelzijdig waterrecreatiegebied dat in open verbinding staat met de Maas. Hier ervaar je direct het vakantiegevoel. blokhutboot.nl

Bommelerwaard Overnachten 57

DE ALOM AANWEZIGE RIVIER

De rivieren waren hier eeuwenlang de baas. Ze hadden vrij spel, totdat ruim duizend jaar geleden de eerste dijken werden aangelegd. Steden verrezen langs de oevers en op de vruchtbare klei ontwikkelden zich landbouw en veeteelt. Toch heeft de rivier de controle nooit uit handen gegeven. Eens in de zoveel tijd treedt ze buiten haar oevers, met soms grote gevolgen.

De regio is letterlijk vervlochten met de rivieren. De unieke mix van land en water is hier overal zichtbaar. Natuur en recreatie lopen mooi in elkaar over. Er valt zoveel te beleven en te leren. Hier geniet je van sportieve activiteiten, zwemplezier, een mooie struintocht of prachtige rondvaart. De natuurgebieden zoals De Marspolder, De Moringerwaarden, het Munnikenland en de Heesseltsche uiterwaarden groeien en bloeien als nooit tevoren. Ontmoet grote grazers zoals konikpaarden, Rode Geuzen of de Hereford koeien. De natuur krijgt hier de ruimte en mensen kunnen daar volop van genieten.

- Tips -

Deze recreatiegebieden zijn het bezoeken waard:

● De Gouden Ham

● Het Eiland van Maurik

● Zandmeren

● Beldert Beach

● De Meent

● De Neswaarden

Ook recreëren aan het water is onlosmakelijk met deze streek verbonden. Langs de rivieren vind je grote zandstranden, mooie campings en prachtige natuur. Het gebied is volop in ontwikkeling, waterrecreatie is booming. Je komt hier om te zwemmen, spelen of te sporten. Je kunt er eten, drinken, overnachten en vakantie vieren. De unieke mix van land en water is overal zichtbaar. Wil je de uiterwaarden verkennen, volg dan eens een struinroute of klompenpad. Wie weet sta je ineens oog in oog met een grote grazer of spot je een ijsvogeltje. Aan het water is meer mogelijk dan je denkt. uitinderegio.nl/waterrecreatie

Uit in de regio 59

Land van Maas en Waal

Land van Boudewijn de Groot bracht eind jaren zestig al een ode aan Het Land van Maas en Waal. Het lied over deze prachtige streek is nog altijd een klassieker. Laat je verrassen door het nostalgische karakter van idyllische dorpjes, kronkelende dijken en weidse vergezichten. Je treft hier heerlijke recreatiegebieden en prachtige natuur. Kortom, er valt genoeg te beleven!

DE TUINEN van Appeltern

Als je wilt weten hoe kleurrijk geluk kan zijn, kom dan een dagje naar De Tuinen van Appeltern. Een bezoek aan dit grootste en misschien wel mooiste tuininspiratiepark van Nederland is een unieke belevenis. Je kunt hier niet alleen eindeloos inspiratie opdoen over tuinieren, tuinaanleg en tuintrends, het is ook een leuk dagje uit. Na afloop kom je vol ideeën weer thuis en heb je direct zin om in je eigen tuin aan de slag te gaan.

Tuininspiratie

In De Tuinen van Appeltern vind je meer dan 200 voorbeeldtuinen met verschillende soorten planten. Naast de door De Tuinen van Appeltern zelf bedachte tuinen, zijn er ook veel voorbeeldtuinen te vinden van bekende tuin- en landschapsarchitecten. Elke tuin heeft weer een ander thema of sfeer. Van modern tot duurzaam en dynamisch. Laat je verrassen door bijzondere combinaties van planten, mooie tuinmeubelen, leuke kinderspeelplekken en speelse tuinornamenten. Er worden steeds weer nieuwe tuinen aangelegd en nieuwe stijlen en trends geïntroduceerd, zodat je nooit uitgekeken raakt.

Gezellig dagje uit

Niet alleen tuinliefhebbers kunnen terecht in De Tuinen van Appeltern. Een bezoek aan het park is een leuk dagje uit voor iedereen. Geniet van de rust, natuur en prachtige tuinen, terwijl de kinderen op avontuur gaan op het Ontdekkingseiland. Of loop eens rond in de vasteplantentuin, vol met planten in duizenden kleuren en vormen. Een zorgvuldig gekozen compositie zorgt

voor een prachtig bloeiende tuin, het hele jaar door. Inspiratie opgedaan? Bezoek daarna de plantenmarkt, zodat je thuis meteen aan de slag kunt.

Appeltern high-tea

Heb je iets te vieren, wil je lekker bijpraten of wil je iemand verrassen? Geniet dan samen van zoete en hartige hapjes tijdens een gezellige high-tea. Kan het nog beter: een tafel vol met lekkernijen, goed gezelschap en verschillende soorten heerlijke thee. Ook een aanrader is de broodjeslunch, of reserveer een goed gevulde picknickmand om te lunchen in de tuin van je dromen! In De Tuinen van Appeltern vind je verschillende accommodaties waar je de hele dag terecht kunt voor een broodje, soep, salades en koffie met wat lekkers.

Een feest voor de zintuigen

In de lente is het natuurlijk prachtig in De Tuinen van Appeltern. Maar ook in de zomer en in het najaar valt er genoeg te zien en te beleven. Van maart tot en met november is het park iedere dag geopend, ook op zon- en feestdagen. Houd de kalender op de website in de gaten voor evenementen. Van workshops tot festivals en lezingen, er valt altijd wel wat te beleven. Ook je eigen feestje kan je hier vieren, informeer naar de mogelijkheden. appeltern.nl

Land van Maas en Waal Zien & Doen ❯ Land van Maas en Waal Zien & Doen 61

STREEK VOL VERHALEN Land van Maas en Waal

Tussen de rivieren de Maas en de Waal ligt een uniek water- en dijkenlandschap. Hier wisselen romantische landerijen, idyllische dijkhuisjes en industrieel erfgoed elkaar af. Bewoners koesteren de geschiedenis van de streek en dat merk je overal. Het Land van Maas en Waal heeft een schat aan informatie, cultuurgoed en activiteiten te bieden.

Stoom en water

Het Land van Maas en Waal voert al eeuwenlang een strijd tegen het water. Om de polders niet vol te laten lopen, doet er vanaf 1846 een nieuwe revolutionaire manier van waterafvoer zijn intrede: het stoomgemaal. Dit maakt het mogelijk grotere hoeveelheden water in korte tijd uit het gebied te pompen en ook grotere hoogteverschillen tussen het binnenwater en het rivierwater te overbruggen.

Stoomgemaal De Tuut

Stoomgemaal De Tuut in Appeltern is het enige van de vierendertig stoomgemalen in het rivierengebied dat bewaard is gebleven. Het is een volledig gerestaureerd, werkend gemaal, en een testament van de eeuwige strijd tegen het water. Het stoomgemaal is tegenwoordig een museum. Een technisch, maar ook een sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de twintigste eeuw.

stoomgemaaldetuut.nl

Dijkmagazijn Afferden

Langs de grote rivieren staan een aantal dijkmagazijnen. Hier werden materialen opgeslagen, zoals zandzakken, houten kruiwagens en schoppen. Als de rivieren ver buiten hun oevers

traden, had het polderdistrict het materiaal direct bij de hand. Het dijkmagazijn staat op de monumentenlijst en heeft een belangrijke cultuurhistorische functie.

Meer weten?

Hoe woonden, werkten en leefden mensen in het Land van Maas en Waal? Bezoek dan Museum Tweestromenland, of kijk op pagina 64. museumtweestromenland.nl

62 Land van Maas en Waal

Bakens langs de rivier

Halverwege de negentiende eeuw was het Land van Maas en Waal het centrum van de Nederlandse baksteenindustrie. Tot aan de jaren zestig stond er in bijna ieder dorp aan de Maas of Waal een steenfabriek. Hun schoorstenen torenden boven het landschap uit en vormden prominente bakens langs de rivier. De oevers zijn een ideale vestigingsplaats: rivierklei is de belangrijkste grondstof voor het maken van stenen.

Al honderd jaar op dezelfde manier

Nog altijd staan er langs dijken steenfabrieken, zo ook Steenfabriek Vogelensangh in Deest. Dit is de laatste kolengestookte ringoven in Nederland. Ruim honderd jaar geleden werd de fabriek gebouwd, nog steeds gaat het bakken van Vogelensangh-stenen op dezelfde manier als toen. De unieke metselstenen krijgen hun kleur door de kolen en de vlammen; er worden geen kleurstoffen gebruikt.

Geglazuurde stenen en dakpannen

In het Land van Maas en Waal zie je op daken van schuurtjes, stallen en achtermuren van huizen afgekeurde geglazuurde stenen en dakpannen van de steenfabriek Dericks en Geldens. De voormalige kantoorruimte van deze fabriek staat in Druten en valt op door de geglazuurde stenen en dakpannen die goed zichtbaar zijn.

Monumentenwandeling Dericks en Geldens

In het centrum van Druten zie je verschillende huizen en gebouwen die rijk gedecoreerd zijn met materialen van Dericks en Geldens. Tijdens deze wandeling gaat de speciale aandacht uit naar de fraaie villa’s, kerk en diverse monumenten. De wandeling leidt je langs de meest markante en mooie plekjes van het centrum van Druten. kleigoedmaasenwaal.nl

Land van Maas en Waal 63
Er is zoveel te ontdekken in het Land van Maas en Waal. Ontdek alles op de website. landvanmaasenwaal.nl

UITGAAN IN HET LAND VAN MAAS EN WAAL

Naar welke muziek luisterde jij vroeger?

In museum Tweestromenland zijn verschillende tentoonstellingen te zien, zoals die over de Jeugdcultuur 1960-2000.

Naar welke muziek luisterde jij in die tijd? In verschillende ruimtes zal het geluid van veertig jaar muziek te horen zijn. En wist je dat er een relatie bestaat tussen maatschappelijke ontwikkelingen en popmuziek? Denk bijvoorbeeld aan de Vietnamoorlog en Meneer de President van Boudewijn de Groot. In die tijd reed iedereen op een Tomos of

Het water op

BIJ RIVERSIDE

Wil je de Gouden Ham vanaf het water ontdekken? Ga dan eens een dagje op pad met een kano, sup, motorboot, zeilboot of elektrosloep van Riverside. Leuk voor sportievelingen, maar ook als je met je familie of vriendengroep een geweldige dag op het water wilt beleven. Handig, alle boten zijn zonder vaarbewijs te huren en eenvoudig online te reserveren! Liever vaste grond onder je voeten? Dan is een dijkentocht op de fiets, kick bike of tandem iets voor jou.

Geniet van zomerse sferen

Lekker zwemmen en relaxen op het zwemstrand of loungen op het terras aan het water. Op Strand Maaslanden kun je terecht voor een heerlijke vakantiedag. De kinderen vermaken zich op de air trampoline en natuurlijk langs het water, terwijl de ouders terecht kunnen bij Beachclub Riverside voor koffie met een broodje, een ijsje of een koud biertje met borrelplank. Wil je langer dan een nacht genieten? Blijf dan kamperen op de camperplaats of huur een luxe safaritent. riverside.nl

Kreidler. En had je ook van die lange haren? Deze tentoonstelling is herkenbaar voor iedereen.

Water als vriend en vijand

Op de eerste verdieping vind je de tentoonstelling Water, een belangrijk thema in deze streek. Het water als vijand en als vriend. Aan de hand van zeven thema's leer je meer over deze bijzondere relatie. Van dijken die dit gebied beschermen tot molens en weteringen die zorgen voor de afvoer van het water in de polders. Voor kinderen zijn er ‘vis-je-dat-jes’ met diverse opdrachten die ze kunnen vangen in de golven. museumtweestromenland.nl

64 Land van Maas en Waal Zien & Doen

KLEIN EN KARAKTERISTIEK, maak kennis met Maasbommel

Het sfeervolle Maasbommel was ooit de kleinste Hanzestad van Nederland. Door de strategische ligging aan de Maas kent het dorp een fascinerend verleden. Dit verleden is nog goed terug te zien, bijvoorbeeld aan de Raadhuisdijk en in Het Hanzehuys. Ook water speelt een belangrijke rol. Maasbommel ligt aan het prachtige recreatiegebied De Gouden Ham. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Geschiedenis in vogelvlucht

In 1312 verkreeg het dorp Maasbommel stadsrechten en trad toe tot de Hanzesteden. Door de strategische ligging was het dorp een schakel in het grote Noord-Europese Hanzenetwerk. Het piepkleine stadje was in de middeleeuwen officieel een bijstad van Nijmegen. In die tijd stond Maasbommel met name bekend om de visserij en de mandenmakers en werd ook wel de Snoekenstad genoemd. De jaarmarkt trekt kooplieden uit alle windstreken. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Maasbommel.

Stadswandeling

Maasbommel is een bescheiden, maar aantrekkelijk openluchtmuseum. De stadswandeling voert door karakteristieke straatjes, langs de mooiste plekjes en de prachtige natuur van Maasbommel en omgeving. Leer meer over de geschiedenis van dit fascinerende dorp wandel door de mooiste natuurgebieden. Kortom, maak kennis met prachtig Maasbommel!

Struinen

Water- en zangvogels, kruidenrijk gras en vele soorten. Tijdens een struintocht door de Moringerwaarden word je verrast door het afwisselend landschap. Het is dan ook een uniek natuur- en wandelgebied. De route loopt via een bruggetje over een smalle strook land en biedt veel doorkijkjes op het binnenmeer. In de Moringerwaarden graast een kudde brandrode runderen. Van het voorjaar tot in de herfst kun je kalfjes tegenkomen, heel bijzonder om te zien.

Meer informatie over Hanzestad Maasbommel en de routes vind je op hanzestadmaasbommel.nl

Land van Maas en Waal 65

& ACTIVITEITEN

Land van Maas en Waal

Het hele jaar door beleef je de leukste evenementen in de regio. Van muzikale evenementen tot culturele activiteiten. Voor jong en oud is er genoeg te doen! Scan de QR-code en ontdek alle evenementen en activiteiten in het Land van Maas en Waal of de Betuwe en de Bommelerwaard!

Pontjesdagen – 5 t/m 7 mei 2023

Zigzag het hele weekend over de Maas met behulp van de dertien voet- en fietspontjes tussen Woudrichem en Wijchen. Op zaterdag en zondag steek je de rivier al over voor slechts 50 cent per overtocht! Meer informatie over de Pontjesdagen lees je op pagina 69. pontjesdagen.nl

Maas en Waalse Oogstdagen – 12 en 13 augustus

2023

Beleef de oogstdagen in het Land van Maas en Waal. Maak kennis met het boerenleven van het heden en verleden. Van oude ambachten tot streekmarkt, van NK hooien tot een demonstratie van oude en nieuwe landbouwmachines. oogstdagen.eu

Dijkensport – 1 t/m 3 september 2023

Het grootste sportieve evenement van het Land van Maas en Waal! Een actief weekend met verschillende activiteiten, van hardlopen tot een obstakelrun en van wandelen tot het Nederlands kampioenschap me-moveren. Voor alle leeftijden is er wel iets wat aansluit. Dijkensport heeft als doel om mensen te bewegen tot bewegen en hen ook te laten genieten van het prachtige dijkenlandschap dat het Land van Maas en Waal te bieden heeft! dijkensport.nl

Leste Mert – 9 november 2023

Al ruim 200 jaar is de “Leste Mert” in Druten een begrip. “Leste Mert” is in het Maas en Waals dialect “laatste markt”, waarmee de laatste veemarkt van het jaar bedoeld wordt. Met meer dan 300 kramen, koeien, paarden en ander vee is er genoeg te bekijken. Daarnaast geurt het dorp traditioneel naar erwtensoep, de traditionele maaltijd van de “Leste Mert”. lestemert.nl

66 Land van Maas en Waal Zien & Doen EVENEMENTEN
Pontjesdagen Leste Mert Maas en Waalse oogstdagen

Dagje Moeke Mooren

Wil je een dag plezier maken? Ga dan eens langs bij Moeke Mooren in Appeltern. Dit familiebedrijf is dé hotspot in het Land van Maas en Waal en de perfecte uitvalsbasis voor een dagje op het water van de Gouden Ham. Start de dag met koffie en iets lekkers op het panoramaterras. Laat je vervolgens opsluiten in een escaperoom en probeer op tijd te ontsnappen. Toe aan wat ouderwets vermaak? Dat vind je op de bowlingbaan of met de XL Spelen. Sluit de dag af in het vernieuwde restaurant van Moeke Mooren terwijl de kinderen genieten in de overdekte kidsplace of buitenspeeltuin.

moekemooren.com

Veerdam Druten

Heerlijk lunchen of dineren op het bunkerschip met prachtig uitzicht over de Waal kan hier! Lees verder op pagina 76.

Bistro de Bolle

Op een van de mooiste plekjes in het Land van Maas en Waal vind je Bistro de Bolle. In het oude dijkpand in Boven-Leeuwen word je warm welkom geheten. Op deze plek zijn gezelligheid en lekker eten het belangrijkst. Geniet op het terras van een smakelijke lunch of uitgebreide high tea, terwijl je e-bike wordt opgeladen. Of schuif 's avonds aan tafel voor een heerlijk diner. Hier proef je de smaak van aandacht. bistrodebolle.nl

Aan tafel bij JAN

Jan laat graag zijn passie voor koken tot zijn recht komen bij Brasserie Aan tafel bij Jan. Hier kun je terecht voor de lunch of heerlijk diner, gezellig samen met familie of vrienden. Een brasserie van topklasse zonder opvallend te willen zijn, je komt hier om gewoon lekker te eten. Strijk neer op het zonnige terras tegenover de kerk in Dreumel. Je kunt hier het hele jaar in een stijlvolle ambiance genieten van de gerechten en service. aantafelbijjan.nl

Land van Maas en Waal Eten & Drinken ❯
Tip Land van Maas en Waal Eten & Drinken 67

De meanderende Maas is nooit ver weg. Pak de fiets of wandelschoenen en ga op pad. Verwonder je in dit prachtige gebied met natuur, rijke historie, cultureel erfgoed en fijne adressen voor een mooi terras, restaurant of overnachtingsplek. En dat alles natuurlijk voorzien van de Brabantse gastvrijheid. Houdoe!

MAASMEANDERS

Culinair genieten

Uit eten in Megen is een culinair avontuur. Bij restaurant Titus, dit jaar in de Lekker Top-500, geniet je van moderne smaakcombinaties met een afgestemde wijnreis door de mooiste gebieden. restauranttitus.nl

Bij restaurant de Poort van Megen word je in de watten gelegd door verrassende combinaties en prachtige smaken. depoortvanmegen.nl

Op zoek naar een fijn terras langs de Maas? Brass aan de Maas in Ravenstein is al twee keer uitgeroepen tot beste terras van Brabant.

brassaandemaas.nl

Of ga eens langs bij bistro Tante Es aan de dijk in Demen, waar al decennialang het bier vloeit en de wijn lekker smaakt. bistrotantees.nl

Overnachten

Wil je langer van deze prachtige regio genieten? Blijf dan overnachten in Hotel Restaurant Hoogeerd in Niftrik, aan de Gelderse zijde. Dit hotel is het ideale start- of eindpunt voor een paar dagen fietsen over de dijken langs de Maas. hoogeerd.nl

Natuur

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Herperduin, een heerlijk gebied om te wandelen, mountainbiken of te fietsen. Met zandstuifgebieden, bos en vennen een echte parel vlakbij de Maas. herperduin.nl

Ook het bezoeken waard is natuurgebied

Keent, een met natuur en water omzoomd ‘eiland’. Het natuurgebied wordt ook wel de kraamkamer van het oerrund Tauros genoemd. Deze imposante oerrunderen kun je zomaar tegenkomen!

bezoekdemaashorst.nl

Even anders aan de Maas

Wil je even iets anders langs de Maas? Bezoek dan stoomgemaal De Tuut in Appeltern en waan je even terug in de jaren twintig van de vorige eeuw. stoomgemaaldetuut.nl

Bij Warenhuis Strant aan de dijk in Haren kun je heerlijk struinen naar unieke items, nieuw en vintage. Hier krijgen regionale, duurzame en vernieuwende ondernemers een podium. Je vindt er het beste van de streek op het gebied van wonen, eten en cadeaus. warenhuisstrant.nl

68 Land van Maas en Waal

Pontjesdagen

Avonturiers en sportievelingen kunnen zich uitleven bij Bike Adventure in Herpen. Hét adres voor een leuk en gezellig uitstapje voor families en vriendengroepen. Maak een spannende tocht met spelelementen of huur een bijzondere fiets. bikeadventure.nl

Bij de Kriekeput in Herpen kun je lekker eten, drinken en zwemmen in het mooie overdekte zwembad. Een ideale dag uit voor het hele gezin. kriekeput.nl

Fietsroute

Ontdek de Maas

LeeuwenseWetering

Een weekend zigzaggen over de Maas

De Maas verbindt het bourgondische Brabant met een verrassend mooi deel van Gelderland. Tijdens de Pontjesdagen pakken ondernemers aan de Maas uit met speciale arrangementen, muziek, storytelling en nog veel meer. Je kunt een weekend lang zigzaggend je eigen route uitstippelen van Woudrichem tot Wijchen. Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 mei brengen de dertien voet- en fietspontjes je van de ene naar de andere kant van de Maas. Nog leuker: je kunt op de zaterdag en zondag gebruikmaken van de pontjes voor slechts 50 cent per overtocht. Hop on, hop off rond de Maas! pontjesdagen.nl

Van Heemstraweg Liendensedijk M a a s bandijk Lange Dreef Knopperweg Uilenbu r gse-straat Langstraat straatLogtseTielsestraat Waaldijk Waaldijk Akkerstraat Dijk Ficarystraat Schoenakker Maas en Waalweg Molenweg Van Heemstraweg Maasdijk Drutenseweg Maasdijk SchoonBurgseweg Valkstraat Dr else R jnd jk Waalbandijk RandwijkseRijnd jk Kasteel Doddendael De Berendonck Heerlijkheid Landgoed Loenen Heerlijkheid Hernen De Groene Heuvels Heerlijkheid Wijchen Loonse Uiterwaarden Heerlijkheid Batenburg Overasseltse en Hatertse Vennen N836 N837 N836 N836 N837 N847 N322 N329 E31 E31 E31 E31 E31 A50 A326 A50 A73 A73 A73 A15 A50 A15 77 71 17 23 22 35 21 01 24 25 60 59 26 27 73 74 76 15 44 16 72 07 08 35 66 34 28 09 13 14 42 43 61 30 31 20 05 80 04 03 29 82 83 93 77 99 47 15 78 84 85 81 32 19 66 67 43 72 06 44 42 26 25 27 41 36 39 40 49 14 38 37 13 72 83 21 51 50 65 23 22 24 44 47 79 76 75 54 53 58 97 57 56 60 61 62 63 55 64 88 74 66 80 59 94 67 41 87 18 02 73 01 69 56 43 55 70 11 31 10 57 29 41 92 91 71 72 90 89 68 47 48 49 89 86 96 95 82 98 99 79 78 77 76 58 75 80 39 40 22 46 38 41 42 43 17 18 19 20 21 33 26 27 53 59 57 23 24 25 32 52 53 56 55 54 95 50 76 51 75 08 07 09 37 87 10 34 85 84 38 44 97 39 84 85 85 86 83 88 87 14 15 87 88 53 54 12 58 13 59 16 25 23 27 86 18 16 17 19 82 88 89 80 41 35 17 57 06 20 97 11 02 81 83 25 73 28 45 96 92 91 29 25 23 61 26 65 64 12 05 70 40 90 95 66 45 81 68 56 59 02 13 11 12 47 33 26 53 31 51 27 38 39 40 43 44 46 48 99 58 42 85 34 30 37 36 52 35 08 09 13 07 06 05 50 51 52 85 32 24 90 63 44 93 91 92 94 25 26 04 66 20 47 78 77 41 02 25 43 67 52 N320 N233 N322 N329 E31 A15 Kasteel Wijenburg Ommeren Lienden Maasbommel Appeltern Altforst Dodewaard Ochten IJzendoorn Echteld Boven-Leeuwen BenedenLeeuwen Kesteren Opheusden
Linge Linge Lingemeer RijkseWetering Maas-W aalkanaal WAAL MAAS WAAL NEDERRIJN de Leeuwweg H o o f d s t r aat Cuneraweg Dijkgraaf NieuweWeg Dijkgraaf de Leeuwweg Walstraat Berghuizen Heemstraweg Van Noo r d-Zuidweg aalbandijk Waalbandijk Molenstraat Waalbandijk Broekdijk Parallelweg Bonegraafseweg Tolsestraat Gesperdensestraat Welystraat Rijnstraat Rijnbandijk Provinciale weg Marsdijk straweg Waterrecreatiegebied De Gouden Ham Tuinen van Appeltern Afferdense en Deestse Waarden OSS VEENENDAAL EDE RHENEN WAGENINGEN RENKUM OOSTERBEEK ELST BENNEKOM DRUTEN BEUNINGEN WIJCHEN NIJMEGEN Elst Achterberg Doorwerth Wolfheze Heelsum Valburg Slijk-Ewijk Oosterhout Linden Gassel Escharen Grave Reek Schaijk Malden Herpen Overlangel Neerloon Ravenstein Deursen Haren Megen Macharen Berghem Teefelen Oijen Dieden Demen Randwijk Hemmen Heteren Driel Zetten Herveld Andelst Winssen Deest Puiflijk Horssen Afferden Batenburg Hernen Bergharen Leur Alverna Nederasselt Balgoij Overasselt Heumen Ewijk Weurt Niftrik Land van Maas en Waal 69
Startpunt Sportpark Megen Maasdijk 44 Megen Afstand 51 km Knooppunten 35 34 28 TOP 49 89 55 10 31 43 56 73 01 41 18 02 19 20 31 32 61 59 60 17 16 15 44 43 35
Bekijk deze en andere routes langs de Maas

De Maas verbindt het bourgondische Brabant met een verrassend mooi deel van Gelderland. En juist dat gebied is prachtig om te fietsen of te wandelen. Zonnestralen die schitteren op het water, bootjes die langzaam voorbij varen en volop terrassen waar je even uit kunt rusten. Veerpontjes brengen je aangenaam van de ene naar de andere oever. We hebben verschillende routes langs de Maas voor je uitgelicht.

ROUTES LANGS DE MAAS

Wijchense Plattelandsroute

Fiets een rondje in en om Wijchen en haar karakteristieke kastelen. De route voert langs een landschap vol verrassingen. Je komt langs recreatiegebied de Berendonck, waar je lekker aan het water kunt liggen en je fietst door de bossen rond de Hatertse Vennen.

Tempels langs de Maas

Het gebied rond de Maas zag er heel anders uit in de tijd van de Romeinen. Deze fietsroute neemt je mee naar dit verleden. Al fietsend ontdek je hoe de Romeinen vroeger in dit gebied leefden. Op verschillende locaties onderweg wordt verteld over de geschiedenis door o.a. infoborden.

Maas en Waal vanaf

Ravenstein

Deze tocht voert langs de Maas en de Waal en door Brabant en Gelderland. Je steekt met pontjes de rivieren over. Het weidse landschap, de altijd veranderende luchten, en het levendige scheepvaartverkeer blijven boeien.

Beleef de Maas

Deze fietstocht langs de Maas begin je aan de dijk in Appeltern. Onderweg kom je door verschillende pittoreske stadjes zoals Ravenstein en Maasbommel. Via het pontje bij Megen fiets je weer terug langs recreatieplas De Gouden Ham, een uniek natuurgebied waar van alles is te beleven.

Vesting-tot-vestingroute

Je fietst van vestingstad

Geertruidenberg naar vestingstad Heusden en terug. Onderweg kom je heel veel moois tegen, bijvoorbeeld kunstwerken. De tocht voert voor een groot gedeelte over een voormalige spoorlijn, de Halve Zolenlijn en langs en over de Bergsche Maas.

Bommelerwaardse

Kasteelroute

De Bommelerwaard telde maar liefst zeven kastelen. De tocht start bij een van de best bewaarde waterburchten van Nederland: Kasteel Ammersoyen. De route voert over dijken, langs pittoreske dorpjes en het historische centrum van Zaltbommel.

Wijchen ‘s Hertogenbosch Zaltbommel Heusden Megen Oijen Lith Maren Alem Demen Ravenstein Ammerzoden Appeltern Heerewaarden Maasbommel Oss 43 km 30 km 62 km 100 km 26 km 47 km Bekijk alle routes 70 Land van Maas en Waal

ONZE ONSTUIMIGE VRIEND De Maas

De Maas was vroeger een onrustige rivier. De vele bochten in haar stroom stuwden de rivier op en zetten het omringende land vaak onder water, soms met verwoestende gevolgen voor mens en dier rondom Oss.

Maar de Maas had ook positieve kanten. De afgezette rivierklei maakte de uiterwaarden en de aangrenzende grond tot een vruchtbaar gebied. Osse boeren deden hier hun voordeel mee. De rivier bood verder een goede verbinding tussen woonplaatsen, binnen en buiten het Maasland. Tot op de dag van vandaag profiteren we van dit vervoer van personen en goederen over het water, onze onstuimige vriend.

Jurgen Pigmans, stadshistoricus van Oss, in het boek Mens en Maasland

ALTIJD WEL EEN TIKKELTJE ONVOORSPELBAAR, MAAR VOORAL GELIEFD

Over de Maas zullen altijd schepen varen en de rivier zal altijd een tikkeltje onvoorspelbaar blijven – de rivier trad in 2021 nog honderden meters buiten haar oevers. En er is meer dat nooit verandert: het grote plezier dat jong en oud aan het water beleven. We recreëren volop in, op of rondom de rivier. Voor een dag of langer. Wat de Maas zo geliefd maakt? Een heleboel:

Het stromende water, de voorbijvarende schepen, de kronkelende dijkjes, de Hollandse vergezichten, de nieuwe riviernatuur: het landschap rondom de Maas is zó mooi!

Kajakken, één van onze favorieten op warme dagen en dat vlak bij huis. Zwemspullen mee, picknickmand in de auto en op naar de Lithse Ham. – Mireille

Ik ga terug naar de Hemelrijkse Waard voor het zogenaamde ‘gouden uurtje’. Ik fotografeer de ondergaande zon en zie aan de horizon de contouren van de molen van Alphen en de kerktorens van Lith en Lithoijen. Dit is echt fantastisch. – Jos

Tanja, Mireille en Jos zijn bloggers van Bij ons om de hoek, een initiatief van TrefhetinOss. Samen met andere inwoners uit de gemeente gaan ze in eigen regio op ontdekkingstocht om te laten zien wat de omgeving van Oss allemaal te bieden heeft. Je leest hun avonturen op trefhetinoss.nl.

Uit in de regio 71

Horeca De Meent, het hart van Afferden

Met een gezellig café, eetcafé en zomers een mooi groot terras is het altijd genieten bij Horeca de Meent. Je kunt hier terecht voor een lunch, diner of buffet, bereidt met verse streekproducten. Een vergadering, bruiloft, feest is ook mogelijk in één van de zalen. Ook Een keer geen zin om zelf te koken? De snackbar heeft een ruim assortiment. Strijk gerust neer op het terras terwijl uw e-bike wordt opgeladen. horecademeent.nl

Koken met liefde en passie

Meraqi in Beneden-Leeuwen houdt van puur zonder poespas. Hier wordt met passie en liefde gekookt met verse ingrediënten. Proef van de eerlijke en duurzame gerechten met wereldse invloeden en beleef een onvergetelijke culinaire avond. Een lunch, diner of borrel bij Meraqi is een ongedwongen beleving waar de etiquette met een mooie vleug de gastvrijheid versterkt. meraqi-restaurant.com

Terras direct aan het water

Op een unieke plek, pal aan het water van de Gouden Ham, vind je De Loswal Maasbommel. Geniet vanaf het mooie terras van het prachtige uitzicht op de voorbijvarende bootjes en de gezelligheid bij het fietspontje en de botentrailer. De Loswal is een oase van rust in een actieve omgeving. Iedereen voelt zich hier direct welkom. Het terras is bij mooi weer ook 's avonds open. Geniet hier van koffie met iets lekkers, ijs, lunch, borrelhapjes of een lekker soepje. Kom even helemaal tot rust op deze bijzondere plek.

loswalmaasbommel.nl

Het lekkerste uit de regio

In de sfeervolle Landwinkel de Zandroos in Afferden kun je eindeloos rondsnuffelen. Of je nu op zoek bent naar een leuk en origineel cadeautje, iets lekkers bij de koffie of de wekelijkse boodschappen, je vindt het hier allemaal op een plek. Vergeet in de zomer ook niet de heerlijke kersen uit eigen boomgaard te komen proeven. Schuif daarna aan in lunchcafé Catootje. Hier heb je een prachtig uitzicht op de boomgaard. Kom gezellig lunchen, brunchen of geniet van een kop koffie met iets lekkers. zandroos.nl

72 Land van Maas en Waal Eten & Drinken

Ervaar de rust en ontspan

Bij Bed and Breakfast de WoerdT in Altforst ervaar je hoe Uit voelt als Thuis. De WoerdT heeft vijf luxe tweepersoonskamers met elk een eigentijdse sfeer, elke kamer heeft zijn eigen terras met uitzicht op de grote tuin met diertjes, wellness en een eigen moestuin. In de grote loungeruimte kun je naast het uitgebreide ontbijt ook genieten van een huisgemaakt driegangen verrassingsdiner. Bij de WoerdT ervaar je de luxe en sfeer van een Boutiquehotel met de gastvrijheid van een Bed and Breakfast. woerdt13.nl

blokhutboot

Overnachten op een unieke locatie waarmee je ook nog eens door de hele regio kunt varen? Maak kennis met de Blokhutboot! Je vindt alle informatie op pagina 56.

Tot rust komen op een buitengoed

Midden in het bos en aan het water vind je een uniek 8-persoons natuurhuys, 3 bijzonder luxe glampingtenten en 3 nieuwe boshuysjes. De Huysjes staan veelal aan het water en zijn van alle luxe voorzien. Ontspan en geniet in je eigen privé (!) en houtgestookte hottub. Of ga kanoën om de mooie omgeving te ontdekken. Beide kan natuurlijk ook! ruysbos.nl

Land van Maas en Waal Overnachten 73 Land van Maas en Waal Overnachten ❯

De vakantie van je leven OP CAMPING GROENE EILAND

Op een (schier-)eiland midden in watersport- en recreatiegebied De Gouden Ham ligt Camping Groene Eiland. Hier draait alles om water en natuur. Door de ligging direct aan het water is het genieten van het uitzicht en kun je meteen vanuit de caravan hup het water op. Dat wordt zeker een onvergetelijke vakantie!

Camping Groene Eiland ligt op een prachtige locatie in De Gouden Ham, met een open verbinding naar de Maas.

Daarom is de camping geliefd bij liefhebbers van watersport. Je kunt hier heerlijk varen en op speciaal aange-

geven stukken mag je wakeboarden of waterskiën. Ben je nog onervaren, maar wil je het wel graag leren? Je kunt op de camping les nemen als je wilt leren wakeboarden, waterskiën, suppen of gewoon een keer

wilt banaanvaren. Na een leerzame en intensieve les kun je bijkomen op het terras bij de bistro.

Ideale vakantie

Ook voor de natuurliefhebber is er genoeg te zien. Rust, ruimte, natuur en water zijn de trefwoorden. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes door de prachtige omgeving. Toe aan wat rust? Gooi dan je vishengel uit of luier heerlijk op je strandhanddoek aan het water, terwijl de kinderen zich vermaken in het zand of een van de vele speelplekken. Klinkt als de ideale vakantie!

Het ultieme buitenleven

Dichter in de natuur kun je haast niet komen. Op Camping Groene Eiland word je omringd door water. Je kampeert in een groene omgeving met veel bomen en planten en ook de ondergrond is van gras. Beleef het ultieme buitenleven, ruik de natuur en leef tussen het stromende water. De camping heeft ruim driehonderd plaatsen, waar je met je caravan, vouwwagen of tent kunt genieten van een heerlijke vakantie aan het water. Voor camperaars is een speciaal kampeerveld en voor groepen speciale faciliteiten. groeneeiland.nl

74 Land van Maas en Waal Overnachten

DE TWEE LINDEN Een gastvrije verwennerij

In het land van Maas en Waal word je in de dorpskern van Beneden-Leeuwen verwelkomd in hotel/restaurant De Twee Linden.

Geschiedenis

De geschiedenis van het etablissement gaat terug naar 1871. De Twee Linden groeide van een klein dorpscafé uit tot een hotel, grandcafé, restaurant en zalencomplex. Het hotel restaurant is recentelijk overgenomen door De Zorg van Toen, die de dependance van het hotel zullen omtoveren tot unieke zorglokatie. Het hoofdgebouw met restaurant en hotel worden uitgebaat door De Horeca van Toen, met Gijs en Mayke aan het roer die de oude glorie van deze unieke zaak in ere gaan herstellen.

Ontvangst

De Twee Linden is weer als vanouds, met twee nieuwe maar bekende gezichten. Bij binnenkomst word je ontvangen door Mayke die samen met haar team zal zorgen dat je niets te kort komt. In de keuken zwaait Gijs de scepter en hij zal je op culinaire wijze verrassen met heerlijke gerechten van het seizoen.

Vertrouwd

Al bij de entree ervaar je direct de gastvrijheid, je wordt met een warme glimlach ontvangen. Voor wie al eens eerder De Twee Linden heeft bezocht, voelt het weer als vanouds aan. Na een bezoek wil je zeker weer eens terugkomen, of je nu jong of oud bent.

Mogelijkheden

Gastvrijheid is een van de oudste kernwaarden van De Twee Linden. Of je nu wilt genieten van een eenvoudig gerecht, koffie met appeltaart, een goed verzorgde lunch of een uitgebreid diner en aansluitend wilt overnachten in een van de kamers van het hotel, Gijs en Mayke zullen je laten ervaren wat het is om ontspannen te genieten. Voor een vergadering, bruiloft of koffietafel kun je in het zalencomplex terecht. detweelinden.nl

Je bent niet alleen als gast welkom bij De Twee Linden. Wil je graag werken in een enthousiast team? Neem dan gerust contact op via info@detweelinden.nl

Land van Maas en Waal Overnachten 75

GENIETEN langs de Waal

Overnachten vlakbij of op het water

Op een unieke locatie in Druten vind je camperplaats de Veerdam. Kom tot rust en kampeer direct aan de Waal. Praat gezellig na over wat je allemaal gezien hebt en geniet van een lekker glaasje op het terras aan het water, midden in de natuur. De camperplaatsen zijn van alle gemakken voorzien. Als je geen camper hebt, kun je overnachten in de B&B op het oude bunkerschip De Veerdam. Wat is lekkerder dan wakker worden met uitzicht op de Waal? Geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijtje terwijl je de schepen voorbij ziet komen.

- Tip -

Camping den Hoogenberg

Achter de dijk in het Land van Maas en Waal kleinschalig kamperen. campingdenhoogenberg.nl

Eten op het schip

Op het oude bunkerschip kun je ook dineren, borrelen of een feestje vieren. Laat je bij Aan Dek verrassen en verwennen door de heerlijkste gerechten en oprechte gastvrijheid. Wil je lekker ongedwongen lunchen? Dan ben je van harte welkom bij lunchroom De Kapitein. Deze lunchroom wordt gerund door cliënten van 's Heeren Loo. Op deze unieke locatie langs het water kun je heerlijk vertoeven. veerdamdruten.nl

Ontspannen en genieten

Fietsen of wandelen over de dijken en daarna de hottub in, dat klinkt heerlijk! Bij B&B De Dreumelse Waard is het mogelijk. De B&B ligt op een prachtige plek in het Land van Maas en Waal. Elke kamer heeft een eigen badkamer en toilet. 'S ochtends geniet

je van een lekker ontbijt in de gezamenlijke huiskamer. Kortom, de ideale uitvalsbasis om er even heerlijk tussenuit te gaan, te ontspannen en te genieten van de rust en je lekker te laten verwennen.

dreumelsewaard.nl

76 Land van Maas en Waal Overnachten

Proef DE ZOETE OOGST

Wanneer het fruit rijp genoeg is om te plukken verschilt, dit is sterk afhankelijk van het soort fruit. In de zomer kan het eerste fruit geoogst worden. Vanaf juni start de oogstperiode met de kersen, gevolgt door het zachtfruit zoals aardbeien en bessen. Eind van de zomer worden de pruimen geplukt en starten de fruittelers met de perenpluk. De fruittelers zijn tot diep in het najaar bezig met het oogsten van de peren en appels.

In de regio vind je veel fruitondernemers. Ze vullen hun doosjes met natuurlijk lekkers, goed voor de gezondheid en een traktatie voor de smaakpapillen. Het verse fruit wordt verkocht in stalletjes langs de weg, in een van de boerderij- of streekwinkels of in de fruitautomaat. Je weet dan zeker dat je fruit koopt van de beste kwaliteit.

Land van Maas en Waal Overnachten 77
Download degratisFrui tal e r tppa

BUREAU TOERISME

Team Bureau Toerisme

Naast alle artikelen en tips, vinden we het leuk om je een klein kijkje te geven achter de schermen van onze organisatie. Allereerst, we zijn een niet commerciële stichting, ondersteunt door overheden en bedrijfsleven. En een van onze belangrijkste taken is zorgen dat we zoveel mogelijk informatie bieden over ‘onze’ regio. Want zo verbonden voelen we ons met dit rivierengebied in het hart van ons land. Je vindt daar de streken Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal.

bureautoerisme.nl

Met een assortiment van websites, mobiele apps, dit mooie magazine en nog veel meer (route)folders willen we alle bezoekers van onze mooie regio zo goed mogelijk wegwijs maken. Al die informatie organiseren en bundelen in mooie producten, dat is ons vak!

Van Bloesemalert-app tot routekaart

Van achter ons bureau kijken we uit op boomgaarden in de Betuwe, dus als wij updates geven in de gratis Bloesemalert-app, dan heb je écht de meest actuele informatie over de boomgaarden in je hand. Het is een van de services die wij bezoekers bieden om het juiste moment van bezoek te bepalen of om tijdens je bezoek wat tips mee te geven. Maar we houden ons niet alleen bezig met allerlei digitale diensten. Uit ervaring weten we dat een leuk blad of een praktische routekaart in je handen iets extra’s toevoegt aan je dagje uit of vakantie. Ieder jaar proberen we ons assortiment aan te vullen en te verbeteren.

Van magazijn naar informatiepunt

Wist je dat (bijna) al onze informatie gratis verkrijgbaar is? Bij bijna 30 officiële toeristische informatieposten kan je terecht om informatie op te halen. Wij zorgen voor de bevoorrading van deze punten, zodat bezoekers niet met lege handen staan. Kijk voor een overzicht van alle informatiepunten op de overzichtskaart op pagina 79. Kijk voor een overzicht van alle informatiepunten op de overzichtskaart op de pagina hiernaast of op uitinderegio.nl/informatie.

Heb je een vraag? Ben je op zoek naar een aantal tips of heb je even hulp nodig bij het struinen door onze website? Via uitinderegio.nl/contact kan je ons een bericht sturen, maar vind je ook ons telefoonnummer waarop we te bereiken zijn. We helpen je graag verder!

78 Uit in de regio
Naar onze contactgegevens
Over
Meer over deze app lees je op pagina 9.
Tip
WE STAAN VOOR JE KLAAR!

Gratis toeristische info

Verspreid door de regio vind je locaties waar je terecht kunt voor gratis toeristische informatie. 17 van deze toeristische informatieposten zijn ook een TOP-locatie: Toeristische Overstappunten waar diverse fiets- en wandelroutes samenkomen. Op deze plekken kun je je route starten of even tot rust komen onderweg.

Een TOP is altijd goed bereikbaar per auto en beschikt over voldoende gratis parkeergelegenheid. Aan een TOP is vaak horeca gekoppeld, kun je je e-bike opladen en gratis toeristische informatie verkrijgen. uitinderegio.nl/informatie

BIJ JOU IN DE BUURT! uitjes ONVERGETELIJKE dekaap.nl/uitjes-in-de-buurt

Articles inside

BUREAU TOERISME

1min
page 78

Proef DE ZOETE OOGST

1min
page 77

GENIETEN langs de Waal

1min
page 76

DE TWEE LINDEN Een gastvrije verwennerij

1min
page 75

De vakantie van je leven OP CAMPING GROENE EILAND

1min
page 74

ALTIJD WEL EEN TIKKELTJE ONVOORSPELBAAR, MAAR VOORAL GELIEFD

3min
pages 71-73

ONZE ONSTUIMIGE VRIEND De Maas

1min
page 71

ROUTES LANGS DE MAAS

1min
page 70

Ontdek de Maas

1min
pages 69-70

MAASMEANDERS

1min
pages 68-69

& ACTIVITEITEN Land van Maas en Waal

2min
pages 66-68

KLEIN EN KARAKTERISTIEK, maak kennis met Maasbommel

1min
page 65

UITGAAN IN HET LAND VAN MAAS EN WAAL

1min
page 64

STREEK VOL VERHALEN Land van Maas en Waal

2min
pages 62-63

DE TUINEN van Appeltern

1min
page 61

- Tips -

1min
page 59

DE ALOM AANWEZIGE RIVIER

1min
page 58

BLOKHUTBOOT

1min
pages 56-57

Hotel Restaurant DE GOUDEN MOLEN

1min
page 55

& ACTIVITEITEN in de Bommelerwaard

3min
pages 52-54

SPORTFONDSEN ZALTBOMMEL; Dé sportaanbieder binnen de Bommelerwaard

1min
page 51

SAMEN ontdekken

1min
page 51

KASTEEL AMMERSOYEN

1min
page 50

VALT ALTIJD WAT TE BELEVEN

1min
page 49

CULTUUR SNUIVEN IN DE BOMMELERWAARD

1min
page 48

Bommelerwaard

1min
pages 46-47

WIJNDORP GROESBEEK, BERG EN DAL

2min
pages 44-45

HANZESTAD TIEL, het hele jaar door prachtig

1min
page 43

DE VERGARDE, een paradijs voor kinderen

1min
pages 41-42

CAMPINGBetuwe

3min
pages 39-41

NATIONAAL FRUITPARK OCHTEN

1min
page 38

GENIETEN aan de Lek

1min
page 37

LANDGOED Heerlijkheid Mariënwaerdt

1min
page 36

genieten in Buren Culinair

1min
page 35

BUREN Oranjestad

1min
page 34

NATUURLIJK GRUUN, proef, voel en beleef het zelf!

1min
page 33

ONTDEK NEDER-BETUWE op de fiets!

2min
pages 31-33

DE IJSBOETIEK

1min
page 30

VOOR LOKAAL ETEN Liefde

1min
pages 29-30

EVENEMENTEN & ACTIVITEITEN in de Betuwe

1min
page 28

DE UNIEKEoldtimer beleving

1min
page 27

Style Cycles

1min
page 27

STAP ONBEZORGD OP DE FIETS

1min
page 26

BELEEF HET IN WEST BETUWE

1min
pages 25-26

UIT®WAARDE

1min
pages 24-25

MULTIGOLF MAURIK, voor iedereen een fantastische dag

1min
pages 23-24

GEOFORT Hier draait alles om de aarde

1min
pages 22-23

STREECKERIJ DE BETUWE: een nieuw dagje uit in de regio

1min
page 21

PEDDELROUTE over de Linge

1min
pages 18-20

Spetterplezier

1min
page 17

ALTIJD WAT TE DOEN

2min
pages 15-16

MADE IN CULEMBORG

1min
page 14

CULEMBORG, STAD VAN DE WATERLINIE

2min
pages 12-14

mooi OP DE LEK IS HET ALTIJD

1min
page 11

BLOESEM, verdwaal tussen de tere bloemetjes

1min
pages 8-9

WELKOM IN DE regio

1min
pages 6-7

VOORWOORD Welkom in onze regio

2min
pages 3-4
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.