Riskipreemio 1/2022

Page 1

RISKIPREEMIO Itä-Suomen yliopiston kauppatieteilijät - Kuopion kampus 1/22

1


2


TÄSSÄ LEHDESSÄ

5

Pääkirjoitus

6

Puheenjohtajan palsta

7

Kopon pelikenttä

8

Kyllin hyvää

10

Optimin tervehdys

12

Hallitus 2022

16

Tiimiesittelyt

18

Riskiryhmä testaa

20

Investment Clubin kuulumisia

22

Edarimähinä

3


RISKIPREEMIO

I TÄ

Haluaisitko saada juttusi Riskariin? Onko mielessäsi jotain kysyttävää lehden tekoon tai sisältöön liittyen?

Preemio ry Preemiolaiset @preemiory @preemiory

I

PI

EI

YL

O

LI

N

T–

OME

Lähetä meille juttuvinkki tai ota yhteyttä osoitteeseen paatoimittaja@preemio.fi

PIO

1/2022 issuu.com/riskipreemio

ST

Päätoimittaja Ville Simola

T ON K A P AU P

Ulkoasu ja taitto Ville Simola

Kansikuva Ville Simola

T E I

Toimitus

Miika Hiltunen Tommi Ojala Anastasija Nukala Sara Salmikivi Emilia Honkanen Pekka Ruokolainen Valtteri Bovellan Merlin Hallman Sijoitusklubin klubimestarit

Paino Grano Oy

Julkaisija Preemio ry www.preemio.fi 70211 Kuopio

4

Kiitos osallistuneille!


PÄÄKIRJOITUS Teksti: Ville Simola Kuva: Nea Liikanen

”Sammoo, sammoo, mutta erilaesta”

H

eipähei rakkaat preemiolaiset ja Riskipreemion lukijakunta. Kuten jo pidempään tätä touhua seurannut kansalainen saattaa arvata, kyseinen vuodenaika enteilee uuden päätoimittajan puikkoihin astumista. Tällä kertaa ainejärjestölehtemme journalistisena äänitorvena toimii allekirjoittanut! Perinteitä kunnoittaen, voisin heti alussa kiittää menneitä kollegoitani, sekä erityisesti viime vuoden päätoimittajaa Neaa vähintäänkin perusteellisesta perehdytyksestä Riskarin metaforisiin saloihin. Menneiden vuosien mestarillisten lehtiluomuksien asettama paine niskassa on valtava, mutta myös omiaan puristamaan vuoden 2022 Riskareista timanttisia painotuotteita. Jos silmiesi edessä olevan Riskarin voisi tiivistää yhteen teemaan, olisi se varmasti muutos. Paljon on muuttunut Preemion sisällä heti alkuvuodesta, ja näihin muutoksiin pääset lehdessä tutustumaan. Hallitus on vaihtunut, tiimit puuhailevat uutukaisilla kokoonpanoilla, sijoitusklubi on laajentanut rosteriaan uusilla klubimestareilla, ja jätämme (toistaiseksi) jäähyväiset Riskiryhmän alkuperäiselle kokoonpanolle. Mutta ällös pelkää! Vaikka paljon on taas muuttunut, pidämme silti perinteistä kiinni. Riskarista löydät tutut vakiopalstat, perinteiset opiskelijariennot alkavat pyöriä ”ison Koon” pikkuhiljaa väistyessä ja vappu tulee kruunaamaan kauppatieteilijöiden lukuvuoden! Vasta vanhoja Riskareita perkaillessani koin valaistumisen siitä miten hienoja perinteitä, sekä suorastaan legendaarisia aktiivijäseniä, tämän suht nuoren järjestön riveistä on ehtinyt kummuta. Vaikka toimintaa kehitetäänkin jokaisella mahdollisella alalla, on tätä historiaa kunnioittaen hyvä jatkaa eteenpäin! Nyt lehden ollessa viimeisiä silauksia vailla, päällimmäisenä mieleen nousee yhteistyö. Vaikka päätoimittajan titteliä tällä hetkellä hallitsen, nyt jos koskaan on tullut oivallettua, että eihän tätä lehteä olisi missään muodossa olemassa ilman mahtavaa jäsenistöä, jotka jutunjuurta jokaiseen lehteen ahertavat. Jos näät minut opistolla tai muissa erinäisissä opiskelijatapahtumissa, juttelen aina mielelläni esimerkiksi uusista ideoista lehteä varten, tulethan siis nykimään haalareista! Olenkin pääasiassa kiitollinen kaikesta saamastani avusta, jonka myötä sain palaset loksahtamaan paikalleen, Adobe Indesignin toimiessa käsieni jatkeena. Kiitos, kumarrus ja Timo ”Juti” Jutilan sanoin; ”Mennään eteenpäin”

Ville Simola päätoimittaja

5


PUHEENJOHTAJAN PALSTA Teksti: Miika Hiltunen Kuva: Ville Simola

Tjenare rakkaat preemiolaiset!

U

usi vuosi ja uudet kujeet, toivon mukaan kaikilla teillä on lähtenyt vuosi sujuvasti käyntiin tammikuun pandemiahuipuista huolimatta. Vaikka kuluvaa vuotta onkin kulunut vasta kahden kuukauden verran, on siitä huolimatta hallituksessa päästy hyppäämään syvään päätyyn jo alkuvuodesta, kun vuoteen lähdettiin lähes täyssulusta, joka johtikin vuosijuhlien siirtämiseen ja helmikuun loppupuolella rajoitukset ovatkin jo lähes poikkeuksetta poistuneet. Tämä onkin tuottanut hallitukselle positiivisia haasteita, kun kalenterit ovat alkaneet räjähdysmäisesti täyttymään seuraavan kahden kuukauden osalta. Helmikuussa pääsimmekin tutustumaan uuteen tapahtumakonseptiin Snow Tubessa sekä käynnistämään vuotta sitsirintamalla sekä kopokyllikahvien osalta. Tulevalla viikolla onkin jo edessä itsenäisen opiskelun viikko, unohtamatta tietenkään Kuopion lippulaivatapahtumaa, eli haalaribileitä. Tässä kohtaa myös kahden vuoden odotuksen jälkeen vaikuttaa erittäin hyvältä sen suhteen, että nyt on se vuosi, kun kolme viimeisintä vuosikurssia pääsee viettämään aitoa opiskelijavappua ja osallistumaan sekä Preemion että myös poikkitieteellisiin perinteisiin ja vappurientoihin. Samalla tässä avautuu loistava mahdollisuus vanhemmille tieteenharjoittajille siirtää perinteitä nuoremmille vuosikursseille. Syksyn osalta Preemio jatkaa vieläkin räjähdysmäistä kasvuaan viimevuosien tapaan huolimatta sisäänottomääristä, jotka pitkästä aikaa pysyvät edellisvuoden tasolla. Tällä hetkellä meitä preemiolaisia on jo yli 700 aktiivisen jäsenen joukko, joten tämän vuoden aikana tulemme miettimään ja monipuolistamaan Preemion tarjoamaa ohjelmaa, jotta se vastaa myös tulevaisuudessakin entistä moninaisemman joukon tarpeita! Myös jo aiemmin luotuja tapahtumakonsepteja, kuten Lentävää Lähtöä tullaan kehittämään ja hiomaan entistäkin suurempaan suuntaan. Toiminnan koon kasvaessa onkin elintärkeää, että perustat ovat kunnossa ja innokkaita tekijöitä riittää. Tämän osalta voi myös nukkua yöt huoletta, sillä Preemio on kuluvallekin vuodelle saanut aivan mahtavan porukan niin hallitukseen, tiimeihin, kerhoihin kuin tuutoreiksikin. Ja erityisesti näistä aivan timanttisista tekijöistä koostuva joukko sisältää niin fiksuja ja tehokkaita ihmisiä että olen niin puheenjohtajana kuin preemiolaisena uskomattoman innoissani kun saan toimia yhteistyössä heidän kanssaan. Lähtekää siis mieli kirkkaana ja jalka reippaana mukaan erilaisiin tapahtumiin, vastailkaa kyselyihin ja vaikuttakaa kukin omalla tavalla toimintaamme, jotta myös tulevaisuudessa ainejärjestömme ydin, eli preemiolaisuus tulee kukoistamaan. Tsemppiä kevääseen!

Miika Hiltunen Puheenjohtaja

6


KOPON PELIKENTTÄ Teksti: Tommi Ojala Kuva: Ville Simola

Tervehdys kaikki Preemiolaiset!

U

usi vuosi ja uudet kujeet vai mitenkä se menee. Tulevana hallitusvuotena pääsen ylpeydellä kantamaan kopon viittaa. Aloitin kauppatieteiden opinnot 2020 syksyllä ja pääaineena on laskentatoimi ja rahoitus. Näiden opintojen aikana olen kerennyt olla mukana aktiivisesti Preemion toiminnassa niin tapahtumatiimissä sekä tuutorina. Sieltä lähti kiinnostus hakea hallitukseen ja mikä olisi parempi paikka kuin kopo. Edunvalvonta alkoi kiinnostamaan erityisesti tuutorisyksynä ja sieltä sitten mutkien kautta päädyin kopon paikalle tämän vuoden hallitukseen. Tulevana hallitusvuotena töitä varmasti riittää niin koulutuspoliittisella kuin sosiaalipoliittisella puolella. Tämä vuosi on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle laitoskokouksien ja muiden tapaamisien merkeissä. Laitoskokouksissa olen huomannut kuinka paljon töitä tehdään opiskelun kehittämisen puolella ja tämä on tärkeää, että kauppatieteet pysyvät mielenkiintoisena opiskelupaikka nyt ja tulevina vuosina. Suuria askelia tullaan ottamaan, kun päästään koronavuosista eroon ja Itä-Suomen yliopiston kampuksille päästään turvallisesti palaamaan. KopoKylli-kahvit päästiin jo järjestämään kampuksella pitkän ajan jälkeen ja oli hienoa nähdä, että porukkaa oli tullut paikalle. Kiitos siitä kaikille osallistujille! Tämän vuoden suurina teemoina tulee olemaan opiskelijoiden hyvinvointi sekä tulevaisuuden oppimisympäristön kehittäminen kauppatieteissä. Keväällä tullaan tekemään laajempia kyselyitä koskien näitä asioita, joten kannattaa ehdottomasti vastailla näihin. Tällä tavalla saadaan opiskelijoiden ääni kuulumaan kokouksissa ja meidän näkökulmamme muiden tietoon. Palautteen antaminen on siis erityisen arvokasta meille, jotta voimme kehittää kauppatieteissä opiskelua ja hyvinvointia. Alkukevät on monille hetkistä aikaa niin opintojen kuin kesätöiden hakemisen ohella. Joten lopuksi haluan toivottaa kaikille tsemppiä kevään uurastukseen. Muistakaa pitää huolta omasta ja kavereiden jaksamisesta. Ei muuta kuin kovaa tekemistä, kyllä se vappu kohta tulee!

Tommi Ojala

Koulutus- ja sosiaalipoliittinen- / KV -vastaava

7


KYLLIN HYVÄÄ Teksti: Anastasija Nukala Kuva: Anastasija Nukala

Kylli-täti, miten saan vielä täksi kesäksi töitä?

R

äpiköitkö ”kiitos, mutta ei kiitos”-sähköpostien meressä? Mitä tässä kohtaan kevättä sitten voi vielä tehdä, jotta sinullekin se haluttu kesäduuni napsahtaisi? (Tai miten helpotat seuraavan kerran työnhakuasi?)

Yhdet työpaikkailmoitukset sulkeutuvat, toiset avautuvat, saa olla koko ajan selaamassa nettiä. Mikäli löytää itselleen sopivan työpaikkailmoituksen kannattaa sitä silloin tietysti hakea, mutta on helpompikin reitti. Tavalliset työpaikkailmoitukset ovat ruuhkabusseja, kun taas piilotyöpaikat ovat takseja. Piilotyöpaikkoja on jopa 80% kaikista työpaikoista. Okei Kylli, miten mä sitten löydän piilotyöpaikan? • Pidä silmät ja korvat auki, piilotyöpaikkoja on kaikkialla. Hyödynnä verkostoasi, käy läpi kaikki sedät, tädit, perhetutut, kissan koiran kaimat, ole aktiivinen ja kysele aktiivisesti työmahdollisuuksista. • Avoimet hakemukset ovat hyviä, varsinkin, jos laitat niitä myös sinne pienempiin yrityksiin, minne ei ole sitä samanlaista joka keväistä rynnäkköä kuin isommissa firmoissa. • Laita se Linkedin kuntoon, jokaisella itseään kunnioittavalla kylterillä pitäisi sellainen löytyä! Tiedän, että se ei oo välttämättä sitä lempparihommaa, mutta siellä pystyt hakemaan töitä paljon vähemmällä vaivalla ”work smarter not harder”. Silloin et todennäköisesti tarvitse edes hakemusta, vaan pelkkä CV ja pieni saateteksti useammiten riittää. Lisää apua? Joko oot käyny uudistetussa Kylterin työnhaun palvelussa? Lyhyesti, se on käytännössä tietopankki kaikesta mitä työnhaussa tarvitset. Mm. Piilotyöpaikat, CV, hakemus, Linkedin, haastattelu, työsopimus, palkat ja jopa chatti uravalmentajien kanssa. Kaikki tämä ja enemmänkin käytössäsi, kun tarvitset. Jos vähän järeämmät keinot haluat ottaa käyttöön niin Kylteri+ on siinä apuna. Nimittäin sellaisella saat varattua uravalmentajalle henkilökohtaisen ajan, jossa tarpeidesi mukaan voidaan katsoa esim. CV, hakemus, Linkedin, piilotyöpaikkojen hakeminen ja haastatteluun sparrailu kuntoon. Ajanvaraukseen pääset tätä reittiä: Jäsenpalvelu  Palvelut jäsenille  Ajanvaraus Kylterin työnhaun palveluun pääset tällä QR-koodilla TAI Jäsensovellus  Palvelut jäsenille  Kylterin työnhaun palvelu

Anastasija Nukala

Kylteriyhdyshenkilö, Kuopio Puh. 040 529 7882 anastasija.nukala@ekonomit.fi

8


Hei kylteri,

onhan meidän palvelut sulle tuttuja? Meidän avulla siirryt sujuvasti opinnoista oman näköiseesi työelämään. Saat meiltä: Työnhaun verkkovalmennuksia Juridisia neuvoja työsopimuksen tekemiseen Tuoreimpaan tietoon perustuvat palkkasuositukset Paikkakuntasi kyllin järjestämiä tilaisuuksia Tutustu palveluihimme ja hyödynnä niitä jo tänään.

ekonomit.fi/kyltereille

9


OPTIMIN TERVEHDYS Teksti: Pekka Ruokolainen Kuva: Pekka Ruokolainen

Pian nähdään!

M

oikka preemiolaiset ja hyvää alkanutta kevätlukukautta täältä Joensuusta! Olen Pekka Ruokolainen, Optimi ry:n puheenjohtaja vuodelle 2022. Olen täältä Joensuusta kotoisin ja kolmas vuosi on nyt opinnoissa menossa. Kuopio-Joensuu väliä on tullut silloin tällöin kuljettua ja matkalla on tullut muutaman kerran eksyttyä Ikeaankin. Viime syksynä pääsin ensimmäistä kertaa kokemaan Kuopion aktiivisen opiskelijaelämän, kun silloinen hallitus, jossa olin yrityssuhdevastaavana, sai kutsun Preemion 20-vuotisjuhliin. Tänä vuonna joudumme ikävä kyllä odottamaan syksyyn asti Preemion vuosijuhlia, mutta onneksi hyviä syitä lähteä Kuopioon ennen sitäkin löytyy esimerkiksi sitsien muodossa. Tammikuu ja helmikuun alku olivat jännityksen aikaa, kun maan hallituksen ja avien päätöksistä ei tiennyt, voisiko keväällä järjestää tapahtumia. Toivottavasti jatkossa ei enää tule tilannetta, että joudumme perumaan tapahtumia koronarajoitusten takia. Tulevaisuus onneksi näyttää valoisalta ja maaliskuun 1. päivä loputkin rajoitukset lähtevät. Odotammekin täällä innolla jo ensimmäisiä haalaribileitä, jotka ovat heti seuraavana päivänä. Kevät on kiireistä aikaa ja siihen erilaiset opiskelijatapahtumat ovat hyvä vastapaino ja tilaisuus pitää ystävien kanssa hauskaa. Optimi ja Preemio ovat pitäneet perinteisesti tiivisti yhtä. Korona-aika on tehnyt tähän historiaan pienen loven, mutta tänä vuonna tehkäämme kaikkemme, että tuo lovi saadaan kurottua umpeen. Meitä onkin suuri joukko tulossa maaliskuun alkupuolella Intergalaktisille-sitseille, joten törmäillään siellä ainakin ja verkostoidutaan. Optimin ja Preemion hallitukset myös edustavat toistensa vuosijuhlilla koko hallituksen voimin, joten Preemion hallitus on maaliskuun lopulla tulossa Optimin 20-vuotisjuhlille. Pikkusisaruksen täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja odottaa innolla syntymäpäiväjuhliaan. Vuosijuhlien teemana on sopivasti Glamour ja toivottavasti illan säihke auttaa unohtamaan pari edellistä koronan kurittamaa vuotta. Jos ei illan säihke, niin sitten silliaamiaisen mukaansa tempaava meininki ainakin laittaa menojalan vipattamaan! Nähdään pian eri tapahtumien muodoissa ja tehdään yhdessä mahtava vuosi! Ja hei, kohtahan on vappu ja vihdoin se päästään järjestämään livenä!

Pekka Ruokolainen

Optimi ry:n puheenjohtaja

10


11


HALLITU

2 2 H Y L SESITTE

Teksti:

a Kuvat: Ville

Ville Simol Hallitus -22,

Simola, Nea

Liikanen

On taas se aika vuodesta, kun on tullut hetki esitellä demokraattisesti valitut puna-kultaisen jäsenistön edustajat! Alla näkemäsi päräyttävä poppoo on sitoutunut tarjoamaan oman, uniikin panoksensa jokaisen preemiolaisen opiskelijakokemuksen parantamiseksi. Jatka lukemista ja pääset tutustumaan hallituskavereiden sanoin jokaikiseen hahmoon, joka ainejärjestössämme kuluvana vuonna sattuu hääräämään!

Miika Hiltunen, puheenjohtaja Sirkuksen tirehtööri. Hallitustoiminnan Michelangelo. Suuri ajattelija. Herra isoherra. Rakkaalla puheenjohtajalla on monta nimeä, ja esimerkiksi edellä mainituilla voidaan Miikaa kuvailla! Hallituksen keulakuvana Miika on vahva suorittaja, joka ei turhia stressaile, vaikka rautoja on tulessa vaikka muille jakaa. Vahva on myöskin kyseisen herran kyky sietää väkijuomia, tuttavallisemmin siis viinapää. Hän kaataa yksin vaikka koko shottitarjottimen, joka saattaakin seuraavana päivä johtaaelämän pieniin nautintoihin, eli Miikan tapauksessa päikkäreihin toimistolla. Hallituksen johtamisen lisäksi Miika tunnetaan Loopin’ Louiessa huijaamisesta, sekä taitavasti merkantilalaiseksi naamioitumisesta. Älä anna kuitenkaan keltaisen collegepaidan hämätä, sillä tällä miehellä virtaa suonissa Preemion viininpunaista!

12


Tiia Karhunen, varapuheenjohtaja Pariisista Berliiniin, varapuheenjohtajamme Tiia (vero-)Karhunen pitää huolen,että asiat hoidetaan just eikä melkein! Sukunimensä eläinsymboliikasta poiketen Tiia omaa epämääräisen kissamaiset refleksit sekä kynnet, joiden avulla hän pitelee hallituksen varanukkemestarina langat käsissään. Aikuiselämässään Volvon katumaasturin omistajuudesta haaveileva Tiia on hallituksen Tokyo Driftiinkin kelpuutettava luottokuski, joka vapaa-ajallaan on myös innokas joogamaisteri, beer pong -intoilija sekä Danish Whip Song -juomapelin kuningatar! Verottajan kivenkovalla kokemuksella Tiia hioo kaikki hyvät ideat vielä paremmalle tasolle! Tämän tehopakkauksen voikin kiteyttää osuvaan lausahdukseen; ”Hyvä pitämään aikatauluista huolta, vielä parempi juomaan viiniä”.

Tyko Salmi, tapahtumavastaava Preemion vahvin 2022 -kilpailun ennakkosuosikkina, Tyko nostaa päivällä penkistä ja illalla preemiolaisten bilefiiliksen kattoon! Tämä aito savolainen järjestää preemiolaisille rautaisella otteella leipää ja sirkushuveja tai vaihtoehtoisesti pulkkamäkiä ja haalaribileitä. Tapahtumien ja kuntosaleilun lisäksi tämä mies taikoo Kuopion parhaat korvapuustit ahkeran visioinnin välissä. Tyko pitää huolen, että urheilu- ja asiatapahtumat näkyvät myös juhlimisen vastapainona preemiolaisten tapahtumakalenterissa. Oli kyseessä maastavetäminen tai shottien vetäminen, Tyko hoitaa homman!

Kalle Kosonen, talousvastaava Talousguru, Vuorikatulainen, aina iloinen. Näillä lähtökohdilla pyörittää Kalle, tai tuttavallisemmin Calle, Preemion kylmän käteisen kassavirtoja. Talousnero (tradenomiksi) Kalle on tarkan talouskurin ystävä ja pitää kymmenien Excelien voimalla huolen, että tilit pysyvät plussan puolella jatkossakin. Samaa ei voida välttämättä sanoa hänen omasta tilistään viikonlopun jälkeen. Hyvien meemien ja vitsien ystävänä, Kalle on järjen ääni kokouksissa, bileissä ei ehkä niinkään. Vaikka mies taitaa monet asiat kuten cocktailien salat ja kortinpeluun, on tämän kroisoksen pahin vastustaja tuliset ruuat. Tästä huolimatta itseluottamusta uhkuva pankkiirimme nimittää itseään ironialla sävytettynä chilipääksi, sekä vähemmän ironisesti juomaneuvokseksi.

13


Patrik Palmgren, NESU- ja sitsivastaava Patrik on hallituksen Nesunaattori, shottibongin kuningas ja sitsikansan vapahtaja. Älä siis erehdy, vaikka tämä nuori rahishärkä on vielä opinnoissaan alkuvaiheessa, on häiriköinnin osalta hänellä työn alla jo väitöskirja. Hän on kaikkien akateemisten pöytäjuhlien kapelimestari, sekä vapaa-ajallaan pistämätön shakkimestari. Porvoon lahjana Preemiolle, tämä herrasmies pitää tapahtumissa aina omasta nesteytyksestään huolta, sekä siitä, ettei kenellekään tule hänen seurassaan tylsää. Bilehile-Patrikilla ei heittäytymisestään huolimatta hevillä ala väsymys painamaan. Tule siis rohkeasti hänet haastamaan, oli kyse sitten shakista tai shottibongista!

Nea Liikanen, mediavastaava Hallituksen Puijonlaakson vahvistuksena, mediavastaavana ja monitoiminaisena toimii tänä vuonna Nea! Nea on aina iloinen ja innostunut bilehile, joka on mukana kaikessa. Hän on kokenut mediataituri, jonka hellässä huomassa Preemion sosiaalisen median kanavat kukoistavat kuluvana vuonna. Hallituksen leipätyönsä ulkopuolella Nea on mahtavaa illanvietto- ja juttuseuraa, jolla pysyvät sekä kamera, että viinilasi yhtä vakaasti kädessä. Nea ei tunne sanaa pääty ja hänet löytääkin lähes aina viimeisien bilettäjien joukosta. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, mainittakoon Nean häikäisevät taidot Looping Louiessa, sekä aina yhtä innokas osanotto kun kyseinen peli toimiston kaapeista kaivetaan!

Vilma Kainulainen, projektivastaava Projektivastaavan viittaa vuonna 2022 kantaa stressiä kestävä supernainen Vilma. Projektien ohella, hän usein toimii myös hallituksen kahvivastaavana, siis kaikkien kofeiinintarpeisten sankarina. Viime vuonna projektitiimissä vaikuttanut Vilma pitää huolen että ”isoja juttuja tulossa” -sanonta pitää paikkansa myös kuluvana vuonna.Tämä hallituksen ilopilleri tulee viemään projektit uudelle levelille. Hän loistaa luovuudella ja organisointitaidoillaan, mutta on myös mainittavan hyvä muussaamaan avokadoja. Aina super pirteänä ja iloisena, Vilmalla ei vaikuttaisi olevan ikinä huonoja päiviä!

14


Tommi Ojala, kopo/kopo/kv -vastaava Tommi ”Ai mikä sähköposti?” Ojala on hallituksen kopo/sopo/kv puolen teräksinen edunvalvonnan nyrkki. Tommi on huumorintajuinen ja menevä kaveri, jonka seurassa ei tylsiä hetkiä tule. Kuluvana lukuvuonna myöskin tuutorisetänä toiminut Tommi juo mitä vaan, miten vaan, sekä seuraa innolla Suomen olympiamenestystä. Ojala junior, eli Tommi rikkoi lasikattoja viime vuonna tapahtumatiimissä, kunnes siirtyi ”perheyritykseen” edeltäjiensä jalanjäljessä valvomaan Preemion jäsenten etuja koulutuspolitiikan saralla. Jos satut eksymään opiskelijakokoontumisissa Tommin positiiviseen seuraan, voit olla varma, että hyvä meno on aina taattu!

Elina Mäntylä, yrityssuhdevastaava Hallituksen kandifuksi Elina eli ”Wolf of Kauppakatu” tekee yritysdiilejä eri suuntiin mielettömällä teholla varmistaen preemiolaisten jäsenedut tälle vuodelle. Elina on hallituksen hymytyttö suoraan Tammerkosken rannalta. Hän on Duracell-pupu, jolta virta ei lopu uusien yrityssuhteiden tekemisessä eikä varsinkaan tanssilattialla. Sattuneesta syystä, hän on luultavasti myös hallituksen ainoa jäsen joka näyttää järkevältä tanssilattialla. Manselaisella otteella sekä yrkkä-tiimin avulla, Preemion jäsenistö voi nukkua yönsä rauhassa, tietäen että rakkaan ainejärjestömme yhteistyösopimukset lepäävät hyvissä käsissä. Elinan seura on takuuvarma energiapommi ja hän tuokin aina iloisen lisän hallitusporukkaamme.

Ville Simola, päätoimittaja Riskipreemion päätoimittajana hääräävä Ville on Preemion mediamaestro, punaviinin ö-luokan asiantuntija, sekä Steve Jobsin kaltainen visionääri. On väitetty, että Villen merkitys ainejärjestölehdellemme on suurempi kuin Da Vincin merkitys renessanssille. Tämä mediavelho tuntee kuvankäsittelyohjelmat kuin omat taskunsa ja maalailee Riskipreemioon sisältöä kuin vanha konkari vaikka viettääkin (maisteri)fuksivuottaan! Hän on hallituksen epävirallinen paljuvastaava, sekä omaa tuntuvan todistetusti MELKEIN yhtä hyvät refleksit kuin Tiialla. Salaisesti joukon parhaaksi bilettäjäksi nimetty Ville on mestari beer pongissa, sekä tunnettu Pepe-meemin lover. Meemimestaristamme Villestä huhu kertoo hänen asuvan villaisen nelijalkaisen kanssa. Selvitettävää on vielä pitävätkö huhut paikkaansa. Huhujen paikkansapitävyydestä huolimatta on varmaa, että Ville vetoaa koiranomistajuuteen huolestuttavan paljon.

15


PREEMION TIIMIT VUONNA ’22 Kuvien ja nimien koonti: Ville Simola

Projektitiimi Amanda Tuomi Janina Niinimäki Noora Alvinen Pihla Pietilä Tuuli Liukkonen Arttu Ruhanen

NESU -tiimi Hilppa Kukkonen Niko Viljakainen Johannes Roimaa Eetu Jansson

Talousapulainen Minea Mäkelä

16


Tapahtumatiimi Anni Pitkänen Milla Tikkanen Helena Jalkanen Hanna McCarthy Olli Matilainen Anton Gustafsson

Yrityssuhdetiimi Ilmari Mäkelä Minna Laajalahti Reetta Kaarjalainen

Mediatiimi Emilia Honkanen Laura Räisänen Sara Salmikivi Reetta Vuorinen

17


(työ-) elämän

Teksti: Valtteri Bovellan, Merlin Hallman Kuvat: Riskiryhmän arkistot

”Kannattaa nauttia opiskelun hellästä huomasta, kun siihen on vielä mahdollisuus”

L

ihasjumia ja ääni käheänä? Punaiset silmät ja pientä vapinaa havaittavissa? Aamuun asti venyneen perusteellisen testausurakan jälkeen näiden oireiden syy on ollut itsestään selvä. Riskiryhmä on ollut taas kerran testaamassa jotain aktiviteettia, mutta oireiden syy ei ole tällä kertaa se ilmeinen. Ennen kuin mennään tämänkertaiseen testiin, niin on varmasti paikallaan avata nuoremmille tieteenharjoittajille hieman sitä mitä Riskiryhmä tekee. Riskiryhmä testaa erinäisiä aktiviteetteja. Noniin, nyt päästiin siitä yli, joten testin pariin. Riskiryhmä on viettänyt pitkään hiljaiseloa ja tälle on tietenkin loistava syy. Riskiryhmä on ollut suorittamassa pitkäaikaistestausta ja testausolosuhteiden johdosta yhteys ulkomaailmaan on ollut heikko. Menneinä vuosina testeihin saatettiin hakea lisähaastetta esimerkiksi prosenttijuomilla (oluthanan testaus), saatettiin hakeutua ryhmälle vieraisiin olosuhteisiin (parturi) tai jopa jalkautua ihmisten ilmoille sekoilemaan (karaokebaarit). Kaikki tämä on kuitenkin hyljätty viimeisin ultimaattisen testin takia: työelämä. Riskiryhmä on jalkautunut työelämään ja testaus jatkuu edelleen. Tässä riskiryhmäläisten kommentteja työelämästä:

Ennen oli pitkät yöt ja lyhyet päivät, nyt on toisin päin. Työt ja huvi hyvä pitää erillään, voisi tulla sanomista. Etätyöskentelystä arvosana torstai, helppoa ja suht kivaa mutta ei ihan perjantai.

18


Vuosien saatossa Riskiryhmä on ehtinyt testata kaikenlaista, kuten kuvasta kuuluu. Mm. karaokebaarit (2017), nelosoluet (2018) ja pikkujoulut (2019) ovat saaneet kokea näiden korkeimman tason kriitikoiden tinkimättömät kriteerit.

Keskustelu työelämästä on usein täysin yksipuolista. Työpaikoilla järjestetään mitä hullumpia ”tuo-lapsesi-töihin-päiviä” ja ala-asteeltakin monelle muistuu mieleen täksvärkkipäivät sekä työelämään tutustumiset. Onko kukaan koskaan pysähtynyt miettimään asiaa toiselta kantilta? Ehkäpä ne vanhemmat tieteenharjoittajat, jotka viettävät päivänsä Sokoksen kongissa hulluja huudellen, ovatkin huomanneet joitain intiaanimaisia viisauksia, jotka muilta oravanpyörää polkevilta on jäänyt välistä. Hyvänä työpäivänä olo voi olla loistava ja HR-osaston Riitan sekoilua Powerpointtien kanssa jaksaa katsella, mutta työelämä osaa olla välillä myös puuduttavaa ja raskasta, ja tätä ei työnhakuilmoituksessa tai LinkedInissä muisteta kertoa. Näihin päiviin Riskiryhmäläisetkin ovat nyt joutuneet pitkän kaavan kautta tutustumaan syväanalyysia tehdessään. Tämän kirjoituksen ei tule olla pelon sana sinulle, nuori kylteri. Pikemminkin muistutus siitä, että kannattaa nauttia opiskelun hellästä huomasta vielä, kun siihen on mahdollisuus. Kannattaa lähteä mukaan tapahtumiin, ainejärjestön toimintaan ja kaikkeen muuhun mitä opiskelijaelämällä on tarjottavaa. Näiden opiskeluaikana luotujen muistojen kanssa jaksaa sitten painia läpi raskaampien työelämä viikkojen. Kuten tästä kaikesta käy ilmi, Riskiryhmä ei ole enää kykenevä jatkamaan toimintaansa nykyisellä miehityksellä. Nyt on korkea aika antaa koekaniin rooli eteenpäin nuorille ja viriileille preemiolaisille. Riskiryhmäläiselle tärkeitä ominaisuuksia voisi listata monta sivua. Se olisi kuitenkin turhaa, koska sen paremmin nykyiset kuin entisetkään riskiryhmäläiset eivät olisi niitä vaatimuksia täyttäneet. Toivottavasti tämä Riskipreemion vakavin asiapainotteinen palsta saa jatkoa ja löytää arvoisensa suorittajat. Riskiryhmä kiittää erityisesti Riskipreemion päätoimittajia vuosien varrelta, jotka ovat antaneet meille palstatilaa ja pitäneet hermonsa kun juttua on saanut joka kerta odotella. On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa Jäi jälki sydämiimme Jälki unelmiin Antura Pubille laulamme nyt näkemiin. Rip Antura. Hyvä Mika, hyvä Suomi!

19


INVESTMENT CLUBIN KUULUMISIA Teksti: Sara Salmikivi, Eetu Jansson, Ilmari Mäkelä, Arttu Ruhanen, Tomi Tuovinen Kuvat: Klubimestarit

Out with the old, in with the new, eli tervetuloa uudet Klubimestarit!

P

reemio Investment Club, eli Sijoitusklubi edistää opiskelijoiden talous- ja sijoitustietoutta Itä-Suomen yliopistossa. Klubi järjestää yhteistyössä finanssialan yritysten kanssa sijoittamiseen liittyviä koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, excursioita sekä rennompia tapahtumia poikkitieteellisesti. Klubin toimintaan voi lähteä mukaan vaikka koko opiskelujen ajaksi, ja vuodenvaihteessa Klubialumneiksi siirtyneet Sami, Henri ja Juhana viihtyivät hekin useamman vuoden Klubimestareina. Jotta toiminta pysyy elinvoimaisena ja jäsenistölle saadaan mm. järjestettyä uudenlaisia tapahtumia, on innokkaat uudet Klubimestarit avainasemassa tulevaisuuden mahdollistamisessa. Kun vanhat poistuvat, voidaan antaa tilaa uusille: Sijoitusklubiin liittyikin vuodenvaihteessa jopa neljä uutta Klubimestaria: Eetu Jansson, Ilmari Mäkelä, Arttu Ruhanen, Tomi Tuovinen. Seuraavaksi päästetäänkin tämä porukka ääneen!

Eetu Jansson Moi! Olen Eetu Jansson, 20-vuotias Preemion fuksi. Olen lievästi sanottuna addiktoitunut osakemarkkinoiden seuraamiseen, sekä kaikkeen muuhun osake- ja rahoitusmarkkinoihin liittyvään. Minulla on sijoituskokemusta reilu 3 vuotta, ja näiden vuosien aikana on opittu, tutkittu ja kokeiltu paljon. Hain Klubimestariksi ruokkiakseni pohjatonta kiinnostustani rahoitusalaa kohtaan ja jakaakseni tietouttani sijoitusklubilaisten ja muiden opiskelijoiden hyväksi. Tämän lisäksi halusin tietysti myös oppia lisää ja verkostoitua muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Sijoitusharrastuksen lisäksi urheilu on lähellä sydäntäni ja minut usein löytääkin viettämästä aikaa näiden aiheiden parissa. Klubimestarina toivon saattavani monia sijoittamisen pariin sekä tarjoavani jo sijoittaville opiskelijoille opettavaisia, mielenkiintoisia ja viihdyttäviä tapahtumia. Tulkaahan juttelemaan sijoittamisesta tai mitä sitten mieleen tuleekaan.

Ilmari Mäkelä Moro! Olen Ilmari Mäkelä, ensimmäisen vuoden opiskelija täällä Kuopiossa. Olen kotoisin Lohjalta ja ikää tulee kohta 22 –vuotta mittariin. Yhteiskunnalliset ja talouteen liittyvät asiat ovat kiinnostaneet jo ysiluokalta asti ja osakesijoittamisen aloitin 18-vuotiaana. Kunnolla pörssikärpänen puraisi vuonna 2019 ja sen jälkeen on tullut seurattua markkinoita aktiivisemmin, luettua sijoituskirjallisuutta ja seurattua erilaisia sijoitusmedioita sekä meemistonks -tilejä netissä.

Koen että sijoittaminen kuuluu jokaiselle ja haluan levittää tätä ilosanomaa kaikille ainejärjestörajoista riippumatta. Minulle saakin aina tulla puhumaan, liittyipä asia sitten sijoittamisen aloittamiseen, markkinaliikkeisiin tai tuoreisiin listautumisanteihin. Sijoitusvinkkejä en anna, mutta kaikennäköistä vastuutonta spekulointia harrastan mielelläni. Lopuksi toivon, että tuotte kaikki mahdolliset toiveet Klubin tapahtumista esiin, jotta voimme tuottaa kiinnostavia tapahtumia jäsenistölle.

Nähdään Maljassa!

20


INVESTMENT CLUBIN KUULUMISIA

Arttu Ruhanen Moikka! Olen Arttu, 20-vuotias kauppatieteiden fuksi alun perin Mikkelistä. Sijoittamista olen harrastanut 15-vuotiaasta lähtien ja kiinnostus sijoittamiseen on kasvanut jatkuvasti vuosien varrella. Luen sijoitusaiheisia kirjoja ja uutisia jatkuvasti ja haluan oppia aiheesta koko ajan lisää. Tällä hetkellä olen pääosin perehtynyt pohjoismaisiin ja amerikkalaisiin pörsseihin, mutta olen innokas keskustelemaan ja oppimaan uutta myös muista sijoitusinstrumenteista sekä -kohteista. Opintojen, töiden ja sijoittamisen ohella käytän vapaa-aikani urheilun parissa. Käyn aktiivisesti salilla, kesäisin pelaan golfia ja harrastan monia muitakin urheilulajeja aktiivisesti. Klubimestarina toivon kasvattavani tietojani sijoittamisesta, pääseväni keskustelemaan ajankohtaisista sijoitusaiheista sekä mahdollisesti jakavani oppimiani tietoja jokaisen kiinnostuneen kanssa. Minuun voi vapaasti ottaa yhteyttä, jos mieleen tulee kysymyksiä, ehdotuksia tai muuten vain haluaa keskustella askarruttavista aiheista.

Tomi Tuovinen Moro! Olen Riskarin julkaisuajankohdasta riippuen joko 99.9 % tai 99.96 % valmistunut maisteriopiskelija IBS-puolelta. Tulin suoraan maisterivaiheeseen reilu pari vuotta sitten semi-pitkän työputken jälkeen ja päätin ottaa kaiken irti opiskelijaelämästä pitkästä aikaa ja lähdin Preemion hallitustouhuihin mukaan. Päädyin projektivastaavan eli projun pestiin ja mm. järkkäämään 19 v. vuosijuhlat, mutta jäi kuitenkin fiilis, että jotain voisi vielä puuhata ainejärjestön parissa, joten päätin hakea sijoitusklubiin mukaan. Olen myös joitain vuosia sijoittanut passiivisiin indeksirahastoihin, joten klubissa kiehtoi ajatus löytää vertaisryhmää aihepiirin parista. Vapaa-ajalla isoimpia intohimoja on musiikki: soitan kitaraa ja laulan parissa keikkailevassa bändissä ja lisäksi räpellän muitakin instrumentteja. Sijoittamisen aloittamista miettiville siteeraisin vapaasti Nordnetin Martin Paasia: aloita heti, pysy suunnitelmassa ja minimoi kulut.

Tervetuloa joukkoon, Sara, Maria, Lauri & Aapo Loput Klubimestarit

21


EDARIMÄHINÄ Teksti: Miika Hiltunen Kuva: Nea Liikanen

K

ylterit -edustajistoryhmän edellinen puheenjohtaja Sami Gabbouj hienosti avasikin tämän palstan pari vuotta takaperin ja kun vuodenvaihteessa kapula vaihtoi omistajaa, alettiin samaan aikaan myös pohtia tämän palstan tulevaisuutta. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan toiminta osuu myös tärkeästi preemiolaisiin, sillä jokainen meistä yliopistossa opiskelevista kuuluu myös ylioppilaskuntaan. Mutta itse palstan tulevaisuuden osalta konsepti tulee muuttumaan ainakin kuluvan vuoden osalta, jotta saamme mahdollisimman monipuolisesti ylioppilaskunnan toiminnassa mukana olevien ääntä kuuluviin. Kuten edeltäjäni Sami jo palstalle joulukuussa kirjoittikin, pystyi listamme pitämään varsinaisten edustajistopaikkojen määrän ennallaan viidessä paikassa. Tämä tarkoittaa, että listamme pysyy kuluvallakin edustajistokaudella suurimpien listojen joukossa, jonka lisäksi saimmekin entisiä Preemion hallituslaisia upeasti erilaisiin positioihin, kuten Emilia Honkasen ylioppilaskunnan puheenjohtajaksi ja Saara Myllysen sekä Eetu Hyvösen ylioppilaskunnan hallitukseen. Näiden paikkojen lisäksi helmikuussa oli kalenterivuoden ensimmäinen edustajiston kokous, jossa valittiin edustajia valiokuntiin, joihin saatiin myös vahvaa edustusta sekä Kylterit -listalta että Preemiosta laajemminkin. Alla vielä listattuna ylioppilaskunnan valiokunnat ja paikat missä edustusta meiltä löytyy: -

Sääntömääräinen sääntövaliokunta, jonka tehtävä on tulkita ISYYn sääntöjä ja valmistella sääntömuutoksia. Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Tomi Saviluoto, jonka lisäksi Kylterit-listalta valittiin valiokuntaan varajäseneksi Hermanni Kokkonen. Talousvaliokunta, jonka tehtävänä on valmistella talouden erityiskysymykset, kuten merkittävät investointipäätökset. Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Maria Pulkka, jonka lisäksi Kylterit-listalta valittiin valiokuntaan jäseneksi Miro Helminen sekä varajäseneksi Jani Peltola. Intercultural Committee, jonka tehtävänä on edistää Itä-Suomen yliopiston moni- sekä interkulttuurisuutta. Valiokunnan jäseneksi valittiin Jade Jimenez.

-

Nämä erilaiset luottamustoimet osoittavat sen, että kyltereiden osaamiselle löytyy kiinnostusta ylioppilaskunnassa ja toivon mukaan lisää myös tulevaisuudessakin preemiolaisten aktiivisuutta lähteä mukaan erilaisiin luottamustoimiin, oli se sitten mitä hyvänsä. Mutta laittakaahan Edarimähinä -palsta seurantaan, sillä seuraavissa numeroissa pääsettekin tutustumaan ISYYn ja edustajiston toimintaan entistäkin laajemmin. Eikä suinkaan kannata unohtaa Instagramissa olevaa sivuamme @uefkylterit, jonne julkaistaankin säännöllisesti tietoa edustajistoryhmän toiminnasta. Ja tärkeimpänä vielä muistutan teitä olemaan erittäin matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli mikään ylioppilaskuntaa koskeva asia roikkuu mielen päällä. Kylterit -ryhmä haluaa luonnollisesti olla vaikuttamassa ylioppilaskunnan toimintaan erityisesti kyltereiden näkökulmasta, eli laittakaa rohkeasti viestiä tai nykäiskää toimistolla tai tapahtumissa hihasta.

Edariterkuin, Miika Hiltunen Kylterit -ryhmän puheenjohtaja

22


23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.