Page 1

Bok om troll

Tips oss!

Frister med søte kunstverk

Kjempestore troll og livet i Hommersåkvågen er noen av emnene som behandles i Riska historie- og museumslags nyeste bok. Side 2

Noe som skjer i

Ellen Wikse Ravndal kjøpte seg en kakebok i all hemmelighet. Nå driver Ravndal bloggen ”Ellens Sweet World”, lager kaker til venner og familie, planlegger kursvirksomhet og venter på TV-premiere. Side 8

lokalmiljøet? Send en e-post til tips@riskaposten.no

Riskaposten LOKALAVIS

ÅRGANG 13 UTGAVE NR 6 OKTOBER 2013

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

Ingen knep Nærmere tusen riskabuer er ventet til Riskahallen når Hallovenn arrangeres siste dag i oktober. Side 6 og 7 Felk & fe

Vil styrke klubben Serieåpningen ble en brutal affære for Riskas 1. divisjonslag i volleyball. Vi har virkelig lyst til å få

med flere spillere for å styrke klubben, men vi sliter med å spre engasjementet, sier Bjarte Usken

   

www.karleif.no Åpningstider Mandag-torsdag 1200-1800 Fredag 1000-1600

97 53 47 00

Amboltv. 3, Hommersåk

Energi-Evy

i Riska volleyball. Sandvolley er en relativt beskjeden sport i Norge. Side 16

Høsttilbud 15% Rabatt Vi leverer på bestilling: Offroad, Hybrid, Racersykler fra Felt, Giant, GT og Hard Rocx. Leveringstid ca 1 uke.

Evy Sagen glemte sin 40års bryllupsdag. Men Riskarevyen har hun stålkontroll på. Side 4

Velkommen til vårt sykkelverksted. Vi reparerer alle sykkelmerker. Vi henter og bringer din sykkel. Se www.karleif.no


Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

Riskaposten er en fri og partipolitisk uavhengig lokalavis for Hommersåk, Høle og Vatne. Ansvarlig utgiver: Regionaviser AS, Gamleveien 87, 4315 Sandnes I redaksjonen: Ine Eftestøl (redaktør) og Tom Gaudland. Tipstelefon: 51 96 12 40. E-post: tips@riskaposten.no Grafisk formgivning: Svein Kåre Gunnarson. I markedsavdelingen: Per Jansen, Norunn Kalvatn, Per Gunnar Wee og Helge K. Strand. Annonsebestilling: tlf. 51961240 E-post: annonse@regionaviser.no.

Inngangsport til Fjord-Norge Hommersåk og Høle er to bydeler som dekker cirka halve arealet av Sandnes kommune og som har innbyggertall på størrelse med en norsk småby. I tillegg befinner det seg et par tusen hytter i nærområdet vårt. Dette er forståelig, tatt i betraktning at området representerer det beste som kan tenkes av natur, med dertil hørende muligheter for fritidsopplevelser og rekreasjon. Langs fjordene seiler årlig noen hundre tusen turister for å oppleve Lysefjorden. Fritid og reiseliv er en betydelig næring i distriktet, men bortsett fra sentrumshoteller, har Sandnes lite å tilby dem som søker naturopplevelser, langt vekk fra urbane gater og bystøy. Av kommunens engasjement i forhold til fritid husker mange best en intens jakt på forvokste verandaer og brygger. Hederlige unntak er at hytteområdet på Eskeland er under utbygging og det er etablert et treffsted ved Lauvvik, som har fått navnet Bakernes paradis. Men vi undres på hvorfor ikke bygging av den flotte båthavna på Høle er i gang og hvorfor de som vil etablere utleiehytter ikke føler seg velkommen på rådhuset? For grunneiere er utmark en ressurs. Noen må supplere med mer enn bare å drive et magert jordbruk. De kan trolig bidra til å sette Sandnes på kartet som startsted for reisemålet Fjord-Norge. I Sandnes skal det jo ikke mangle på visjoner og planleggere.

2

Enok Lauvås og Brit Sissel Todnem er blant bidragsyterne til boken "Historiske tilbakeblikk fra Riska" som slippes i disse dager. Riska historie- og museumslag feirer 20-årsjubileum i november.

Trollskap i Hommersåk Kjempestore troll og livet i Hommersåkvågen er noen av emnene som behandles i Riska historie- og museumslags nyeste bok. - Vi tar vare på fortiden og nåtiden for fremtiden ved å utgi historiefortellinger i bokform, sier Brit Sissel Todnem og Enok Lauvås i historielaget. AV TOM GAUDLAND (TEKST OG FOTO) "Historiske tilbakeblikk fra Riska" er den sjette boken i rekken av utgivelser fra det aktive historielaget. Mens man tidligere satset på å behandle bestemte tema i historiebøkene, spenner årets utgivelse vidt, fra sagnet om "Trollet i Lifjell" til "Utbygging i Hommersåkvågen i nyere tid". - Vi forteller blant annet om hvordan livet artet seg innen fiske, jordbruk, skole og trans-

port. Christian Sjøthun forteller om livet som bussjåfør og illustrerer med flotte bilder hvordan veiene var "før i tiden". Lillian Stolt og Enok Lauvås bidrar også i årets bok. Ellers er det flere nye bidragsytere. Det er viktig for oss alle å vite om hvordan livet var "før i tiden, i gamle dager", forklarer Todnem. Trolltegninger Museumslaget har samarbeidet tett med barneskolene i bygda, og resultatet er blitt svært så synlig. - Vi har vært innom i 1-4. klassene og fortalt sagnet om "Trollet i Lifjell". Elevene ble invitert til en tegnekonkurranse hvor de skulle tegne trollet. Det kom inn mange flotte tegninger, og en av disse pryder forsiden av boken, sier Todnem stolt. Vinnertegningen er laget av David Maudal, som går på Maudland skole. Han har laget et stilisert troll gjengitt i gråtoner. - Med trollets mystiske blikk var det naturlig at tittelen ble "Historiske tilbakeblikk fra Riska". Flere av elevtegningene er med bak i boken, opplyser historielagslederen. Tradisjon Det å utgi bøker har blitt en slags tradisjon innen det lokale historielaget.

- Det hele startet etter oppfordringer om å samle historiefortellinger mellom to permer. Første boken, "Årbok for Riskamuseet", kom ut i 2008, så kom "Industriog næringsliv i Riska" i 2009, "Hytteliv i Riska" i 2010, "Riska i krig" kom i 2011, i 2012 skrev vi om inn- og utvandring samt til- og fraflytting i "Til og fra Riska", forteller Todnem. Det er planer for bok i 2014 også, men Todnem kan ikke love at det vil komme årlige utgivelser. - Arbeidet med bokmaterialet skjer på frivillig basis, vi tar ett år om gangen uten å forplikte oss til et visst antall bøker. Maritim bildebok? Neste års utgivelse ligger på tegnebrettet. - Vi har lenge snakket om en bok med bilder, kanskje det blir noe av til neste år. I tillegg har vi snakket om en mer maritim bok, uten å gå nærmere inn i dette temaet. Vi får se hva det blir til, smiler Brit Sissel Todnem. Responsen fra leserne er upåklagelig. - Tilbakemeldingene har vært bra, det er det som gjør at vi kan fortsette med bokutgivelsene. Mange benytter nok anledningen til å sikre seg boken som julegave.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


Glad av mat VINTER «Glad av mat» handler om mat som holder kroppen ved like uten å belaste den. Proteiner som finnes i melk og korn kan for noen være en slik belastning, i likhet med sukker og stivelse. I denne boka finner du enkle oppskrifter på mat vi forbinder med vintermåned ene. Alle oppskriftene er uten melk og gluten, og forfatterteamet har også lagt vekt på mat som holder blodsukkeret stabilt.

Detektiv Dranges mysterier Detektiv Drange snubler stadig over mysterier som må løses i denne tegneserieboken.

kr 249,-

kr 349,-

3-9 år

TAXI! I denne elleville boka fortel komikarane Hans Morten Hansen og Terje Torkildsen artige historier frå åra dei jobba som taxisjåførar i stavangerområdet. Her finn du forteljingar om passasjerar og sjåførar, kyllingar og tullingar, vorspiel og nachspiel, utroskap og kameratskap.

kr

Grisene som ønsket seg et barn Det unge griseparet skulle så gjerne hatt et lite grisebarn, men de vet ikke hvordan de skal få til dette.

kr

Adolfs barn

Operasjon Tungtvann

En sann historie om å bli sviktet av den eldre generasjon. Hvorfor alle løgnene og muren av taushet omkring alt som skjedde før og under krigen?

I ”Operasjon Tungtvann” følger vi tett de unge guttenes sult, slit, mot og vilje til å stå opp og kjempe mot tyskerne. Fra treningsleirene i det trygge England, lidelsene og ventingen på Hardangervidda. Boken skildrer typene som de heltene de er!

198,-

LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

298,-

kr

249,-

BØKENE SELGES HOS ALLE BOKFORHANDLERE, OG I VÅR NETTBUTIKK: www.commentum.no

Riskaposten

kr

298,-

Gamleveien 87 - 4315 SANDNES Tlf. 51961240 www.commentum.no

3


Evy Sagen sprudler over av energi

Superaristokratiske energi-Evy - De yngler jo som baaare det her inne, de vet jo ikke om prevensjon. De er verre enn sneglene! Hun ruller med de perfekt sminkede øynene og kikker megetsigende på meg fra under en gigantisk, rosa hattebrem. - Je er en pen dame fra byen, da, ikke sant? Og je stammer fra et meeeget adelig navn. AV INE EFTESTØL (TEKST OG FOTO) Evy Sagen er absolutt en pen dame, men det er ikke henne jeg prater med akkurat nå. Supermann smetter inn i en telefonboks – Evy smetter inn i leopardantrekk og rosa hatt, og blir superaristokrat og snobbesnelle på sekunder. - Vet du hva? Je bleee sååå overgitt av min mann her om dagen. Je

4

ramlet av nå, men det har komt mange nye inn. Virkelig fantastisk flinke folk til å skrive og lage nummer. Og vi er jo fremdeles noen av de gamle traverne, sier hun. Sagen er den i besetningen som har vært med desidert lengst. For 22 år siden satt hun i salen på den aller f ø r s t e Riskarevyen, kikket opp på scenen og tenkte: Dette er KJEKT. Jeg vil være med. To år senere står hun selv på scenen, og har stått stødig som fjell siden. - Vi holder koken! Det er travelt, og hver gang vi skal begynne på ny sier vi: Orker vi dette?. Men så er det dette fantastisk sosiale, alt vi har sammen, hvor gøy vi har det på treningen, og hva vi kan få ut av enkle nummer som blir virkelig morsomme. Vi har hatt fantastiske instruktører underveis, og i år er vi jo veldig heldige som har fått med Rune Bjerga. Han drar frem alt det positive vi kan få frem på en scene. Han er utrolig flink. Imponert lurer jeg på hvordan de har klart å alliere seg med et betydelig humornavn som Bjerga, og svaret kommer som det mest naturlige: Travelt, men kjekt - Vi ringte og spurte. - Ganske mange av de første som Selvfølgelig. I all enkelhet … var med og startet revyen har - Han var da også og så den forhadde ham med meg på kjøpesenteret for å handle, da, ikke sant? Han lurte på hvor kjøttdeigen lå hen! Da sa je bare til ham: Bernard, hør nå her, vi HAR da biffdeig fra Idsøe hjemme! Med nesen i været og holdningen til en dronning oser hele den lille damen avsky for billig og barbarisk Rema-kjøttdeig. Royal gestikulering roes ned, knekken i håndleddet legges rolig rundt spede knær og skuldrene senkes. Evy er tilbake. Selv om den majestetiske hatten enda er grasiøst dandert over lyse lokker. Hun smiler med øynene. - Tror du du an bler løyen? Eg tror an bler ganske morsomme. Håbe det. Håbe me får an te. Ingenting ved de foregående sekundenes geriljaskuespill tilsier annet. Revysjefens innslag på årets forestilling er en overdådig parodi på ”pen frue fra byen”. Et helt år med forberedelser og hardt arbeid kulminerer om kort tid i kulturelle krumspring på revyscenen. Her føler Evy seg hjemme.

rige revyen vår, og ble mektig imponert. Han bidrar med mye inspirasjon, og nå er det jo ikke lenge til premieren. Fra neste uke av er det øving nesten hver dag. Så det tar veldig mye av fritiden vår, men når det er noe vi liker og som gir energi, så går det bra. Før sommeren møttes de vanligvis én gang i uken, fra høsten av trappes øvingen opp gradvis frem mot forestilling. - Det gir meg så mye å være med. Ofte tenker jeg: Huff, nå må du slutte med dette. Men så må jeg liksom alltid ha med et nummer som bare er mitt. Så er det spennende å se om det blir bra nok, men om det ikke gjør det, så fikser vi det bare! Heldigvis er det jo ikke hvert år. Det hadde vært for mye. Vi har forestilling annethvert år, så nå har jeg vært med 11 ganger. Jeg sitter kanskje i forkant og lurer på om jeg orker, men så kommer jeg på øving og får ny energi av å være der. Lite energi er ikke et trekk ved Sagen som møter deg i døren. Foruten full jobb, opp til fem kvelder i uken med flere timer øving og en stor familie, smeller hun til med Jazzercise-trening tre-fire ganger i uken, elsker å lese krimbøker og får til og med tid til å se Bones og Skal vi danse. Det er lett å lure på om døgnet

hennes har et hemmelig rom med ekstra timer. ”Ja, va løye, det” Den driftige damen har bodd på Hommersåk i 40 år. Hun har mann, tre barn, seks barnebarn og jobber som oppgjørsmedarbeider hos Eiendomsmegler 1. Alt dette ramser hun opp, før hun stopper opp et sekund. Får et grunnende uttrykk i fjeset, og neste sekund nesten skvetter av egen reaksjon: - Åh, vet du hva? Jeg har 40-års bryllupsdag i dag! Er det ikke den femte i dag? Jo! Det hadde jeg glemt. Mannen også! Ha, ha, ha. Får skylde på at han var ute i går. Hele familien er engasjert i revyen, og det eldste barnebarnet på 16 år er også med og hjelper til ved forestillinger. Jeg lurer på om hun har forsøkt å lokke sin kjære gjennom 40 år opp på scenen, ettersom de, ifølge henne selv, trenger flere menn i besetningen. - Det hadde aaaldri gått! Han er altfor rolig. Niks. Du kan si det sånn: Når jeg kommer hjem og skal fortelle noe jeg syns er virkelig morsomt, så kikker han på meg og sier: Ja, va løye, det. Så må jeg spørre om han hørte hva jeg sa. Jada, svarer han. Var det ikke morsomt? Jo.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


“Det blir ikke det samme uten...� Pris 15 : milli one Sen r ha trum

r salg ligge sgĂĽrde i to t ute n mĂĽn for eder Sid . e9

Distribueres til alle husstander og bedrifter i Riska og Høle Billig annonseplass - mange lesere Virkningsfull markedsføring i hele Riska og Høle. Riskaposten er det perfekte annonseorgan.

Fry kirk kter eku tt M

Ta kontakt med vĂĽre annonsekonsulenter:

Norunn Kalvatn Helge K. Strand Per Jansen Per Gunnar Wee

Neste utgave kommer 20. november

ag er ik ne Tu slip at R ke si nheim per iska kker kutt m pü i hø enighe st. t Sid e1 0

tlf 92 24 42 62 nk@regionaviser.no tlf 92 49 39 06 hks@regionaviser.no tlf 92 47 84 13 pj@regionaviser.no tlf 45 49 48 35 pgw@regionaviser.no

Byg ger per le i

Kath hürd e Stu v øns esign ik i Ka nye ke kun satser thes d 1. m og stø ene in pü ü som ars ne rre loka n i s le ro te og b mm ür. r blitt utikke er salo Huset kon døpt e n har o ngen kurr g tt ans er na sü e pü vne Fac ebo o Side k. 4

Kro sse n

DE

Tip Noe s os s som skje lok ri alm iljø oss et? pü tele 51 fon 96 12 40

Ă…RG AN G1 UTG 2 AVE SEM NR 7 BER 201 2

Tid sre ise

nĂĽMau har dlan d sk ke re i no bakoist et stole vem ve ber. r i tidykSid e6 og 7

Kultu r&Din IT-partner for hjem og bedrift Data Vest er en totalleverandør av datatjenester - vi leverer alt du trenger til hjemmet eller bedriften; alt fra PC til prosjektor og TV. Kjøper du av oss, für du personlig oppfølging og vi passer pü at alt virker.

Rin g97

unde rhol dnin g

53

Langgata 96 B, 4306 Sandnes Langgata 96 -B,Mob. 4306902 Sandnes Tlf. 51 37 1000 123 92 Tlf. 51 37 1000 – Mob. 902 123 92 E-post: sandnes@laserklinikken.com E-post: sandnes@laserklinikken.com www.laserklinikken.no www.laserklinikken.no

Anne Harila avd. Sandnes

Følg oss pü facebook

LASER FOR MUSKEL OG SKJELETTPLAGER KOSMETISK LASERBEHANDLING

PC • Laptop • Nettverk • Antivirus • Backup • Nettsider ...og mye mer

s-USKELPLAGERLEDDSMERTER s3PORTSSKADERTENNISALBUE s.AKKEKNEARMPROBLEMER s&IBROMYALGI s"IHULEBETENNELSER s4INNITUSÂ’RESUS s3ĂŒREKSEM

Epost: post@datavest.no Tlf: 990 29 152 Faks: 52 98 14 26 www.datavest.no

s6ORTERFOTVORTER s&LEKKERPIGMENTmEKKER s&JERNINGAVTATOVERING s(ĂŒRFJERNINGnSMĂŒBLODKAR

HUDBEHANDLING MED LASER s(UDFORBEDRING &RACTIONAL#/2 laser for: s3TREKKMERKER!CNEARR s!RR3ELVSKADING

TA KONTAKT FOR TIMEBESTILLING

Skal du selge bolig? Vi kjenner HommersĂĽk! 51 675667507, 70 Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat pĂĽ telefon 800 eller ta en tur innom vĂĽre nettsider pĂĽ www.sandnes-sparebank.no./eiendom

Se forøvrig vür utstilling av eiendommer hos Sandnes Sparebank i Bryggen Senter!

Stavanger: Haakon VIIs gt Ă˜stervĂĽg 7, RomsøegĂĽrden Sandnes: 64 Forus: Vestre64, Svanholmen Telefon Salgskontorer: Stavanger: 17A, Telefon 800 56Langgaten 507 Sandnes: Langgata Telefon 8004 56 507 51 67 67 70

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSĂ…K OG OMEGN

5


Piano til de eldre Støttegruppe for kreftpasienter i Sandnes og omegn kunne i september overrekke et flunkende nytt piano til Riska bo- og aktivitetssenter. - Pianoet var nydelig og hadde flott lyd. Dette var en etterlengtet gave, sier Grethe Lill Birkeland ved Riska boas. Pianoet ble overrakt ved

en enkel, men stilfull, seremoni. - De eldre storkoste seg med allsang, flott pianospill og god kake, forteller Birkeland.

Kurslokaler på Bryggen I løpet av høsten planlegges åpning av nye kurslokaler på Bryggensenteret. Lokalene skal drives av Ellen Wikse Ravndal, som

vil tilby kursvirksomhet innen kakebaking og dekorasjon. Planen er å åpne i november, og bedriften blir en videreføring av bloggen ”Ellens Sweet World”. I en kommentar sier Ravndal om nyåpningen: - Nå når jeg begynner med kurs, kan jeg i større grad fokusere på hva jeg syns er kult og kjekt. Da får jeg lage dette og samtidig lære det vekk.

Konseptet er at alt skal være nytt, fresht, inspirerende og givende. Ikke bare at du skal komme på kurs, lære hvordan du deler en kake, legger over marsipan og setter en rose på toppen. Jeg tenker mer figurer og gjerne litt sprøtt og crazy. Selv om det kanskje er et nybegynnerkurs, så lærer du alle de grunnleggende tingene. Jeg håper å kunne tilby noe nytt.

Et alternativ til "knask e For fjerde året på rad arrangeres Hallovenn-party i Riskahallen. Festen er et alternativ til "knask eller knep" på halloween. AV TOM GAUDLAND (TEKST OG FOTO) Mange irriterer seg over skremmende småfigurer som ringer på døra for å tigge godteri den siste dagen i oktober. Tradisjonen med halloween er hentet fra USA, og er – som svært mange amerikanske tradisjoner – et fenomen oppkonstruert for å skape klingende mynt i kassa hos handelsstanden. Ulempen med halloween er at ungene oppfordres til ugagn – såkalt "knep" – dersom de ikke får snop når de ringer på. Et gr yende opprør mot den amerikanske versjonen av halloween er i ferd med å bre seg, og har på Hommersåk manifestert seg i form av en vennefest i Riskahallen. Her skal man ikke kle seg ut i skremmende kostymer, ei heller gjøre "knep". 100 frivillige Cirka 100 frivillige er involvert for å få maskineriet til å gå knirkefritt når 570 barn strømmer inn i Riskahallen for lek og moro i trygge rammer denne spesielle oktoberkvelden.

- Hallovenn arrangeres for fjerde gang her på Hommersåk. Totalt er 800 personer innom hallen, dersom vi teller med de voksne. Dermed har vi et av de største hallovenn-arrangementene i Norge, forteller Martin Brekke, som er en av initiativtakerne til den store festen. I Riskahallen og Grendahuset står hoppeslott og andre aktiviteter linjert opp på rekke og rad. - Totalt har vi nærmere 30 aktiviteter. Ungene som har deltatt på en aktivitet, får godteri i bytte. På den måten kan de mest aktive fylle en hel godtepose i løpet av kvelden, smiler Brekke. Fornyelse Hallovenn sørger for å fornye seg fra år til år. Selv om konseptet og rammene er de samme, byttes noen av aktivitetene ut. Nytt av året er blant annet fotoshoot i en av garasjene i hallen. - Ettersom vi er en av de største kundene til utstyrsleverandøren på Randaberg, får vi førsterett til å plukke nye aktiviteter. Dermed kan vi tilby noe nytt hvert eneste år. Det er litt av hemmeligheten for å lokke publikum, røper Brekke. Årets arrangement går av stabelen i Riskahallen torsdag 31. oktober klokken 17.30. Inngangsbilletten koster 75 kroner, og da er pølse og brus inkludert.

Hovedbilde: Ballkasting var en av aktivitetene på fjorårets Hallovenn-arrangement i Riskahallen. Nede til høy

Fakta om Halloween

Tore Lunde er en av hundre frivillige i Hallovenn. Her fotografert under fjorårets arrangement.

6

■ Halloween er et engelsk navn på Allehelgensaften, det vil si den katolske minnefesten for helgener og martyrer. ■ Halloween er særlig blitt feiret i USA, men skikken er etter hvert blitt utbredt i store deler av den vestlige verden. ■ Først omkring år 2000 fikk feiringen fotfeste i

Norge, drevet frem av påvirkning fra amerikansk massekultur og kommersielt press. ■ Det er vanlig å pynte med skumle symboler, ofte med referanse til døden, svart magi og mytiske monstre. ■ De mest kjent Halloween-skapningene er spøkelser, beinrangler,

svarte katter, hekser og demoner. ■ Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring er inspirert av den katolske Allehelgensdagen i Mexico, der den feires som de dødes dag. ■ På BarneVakten.no kan du finne 10 gode råd for en trygg feiring.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


Jazzercise i 20 år

Ellen Melhus Knutsen fotografert ved 10-årsjubileet i 2003.

Det er i år 20 år siden Ellen Melhus Knutsen hoppet av en potensiell karriere som eiendomsmegler og heller satset på å bli jazzercise-instruktør. Med diplomøkonom-eksamen fra BI i bagasjen etablerte hun Jazzercise Hommersåk som 22-åring. 103 riskabuer stilte opp på den første treningen, noe som resulterte i en verdensrekord ingen har klart å rokke ved, verken før eller siden. 20 år senere holder den

lokale jazzercisebedriften fortsatt koken med 350 medlemmer som trener jevnlig i Grendahuset. Jazzercise er verdens største og ledende dansetreningsprogram med over 32.000 klasser i uken instruert av 7.800 instruktører i 38 land. At Ellen Melhus Knutsen har klart å sette lille Hommersåk på verdenskartet i en slik sammenheng, er intet mindre enn en imponerende prestasjon. Ellen, som opprinnelig kun hadde tenkt å ha denne

geskjeften litt på si, mottok også en pris kalt ”Spirit Award” i 1995 i San Diego. Hun har status som ”Pacesetter Elite”, som er den gjeveste tittelen en kan smykke seg med innenfor dette området. I kulturåret 2008 feiret virksomheten 15 spreke år og dro i gang en egen danseforestilling med deltakere i alle aldersgrupper fra 6 – 66år! Forestillingen ble utsolgt og var med i kuturkalenderen 2008.

Det er alt annet enn enkelt å bygge opp en bedrift fra bunnen av. For Ellen Melhus Knutsen sin del har det blitt lite ferier og frihelger, og hun har jobben med seg 24 timer i døgnet. Hun innehar alle stillinger selv, fra vaktmester til økonomisjef og personalansvarlig. 20-årsjubileet feires lørdag 16.november med jubileumstrening kl 17:00 og jubileumsmiddag på Gamlaværket kl 20:00.

eller knep"

En glad dugnadsgjeng henter torv på Jæren.

Torven legges på plass. Alle foto: Arve Skjørestad

Litt småplukk gjenstår, men gammen er snart klar for bruk.

yre: Kortlaging er alltid populært.

Endelig tak på speidergammen Riska speidergruppe kan glede seg over nytt tak på gammen på Hogstad. AV TOM GAUDLAND

- Det var en stor jobb, men resultatet ble veldig bra, smiler

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

primus motor Arve Skjørestad. Speidergruppa har 90 medlemmer i alderen 8 til 50 år. Etter å ha hatt tilhold i slakteribygget til Fatland i mange år, er virksomheten nå flyttet opp i det gamle bedehuset på Hauatun, som er pusset opp og modernisert - samtidig som man har beholdt det gamle særpreget i huset. Speiderne tar seg ut i skog og mark på samlingene, og ett av

utfluktsmålene er en gamme som ligger godt gjemt i terrenget. Denne er nå utstyrt med torvtak, etter en stor dugnadsinnsats. - Dermed er den et stort steg nærmere ferdigstillelse, smiler Skjørestad.

7


Ellen Vikse Ravndal kjemper i Kakekrigen på skjermen fra januar av.

Piece of cake! - Jeg er forferdelig redd for å feile. Kjemperedd. Jeg hater konkurranser, hater kritikk! Ellen Wikse Ravndal vrir seg på stolen som om hun har fått servert en tallerken friterte hagesnegler, og prøver å være høflig. AV INE EFTESTØL Vemmelse og kontrollert ubehag. Hun håndterer imidlertid angsten som enhver sjel i kontakt med sin indre Indiana Jones; jogger tappert inn i skrekkens jungel med hjertet i hånden. Her blir hun nådeløst overfalt av kvasse konkurrenter, kravstore dom-

8

mere og tikkende tidspress i ukjent konditorterreng. - Det at jeg meldte meg på Kakekrigen, det er nesten et under, innrømmer Ravndal. Kakekrigen er et nytt realityshow på norsk fjernsyn, hvor konkurransen går ut på å presentere de vakreste og mest velsmakende kakene for dommere og publikum. Ravndal tilbrakte sommeren i studio i Danmark, hvor sesong en og to ble spilt inn. - Det var grusomt, HELT grusomt. Press hele tiden. Du blir bedømt for alt, og sammenliknes konstant med de andre. Ellen elsker kaker og pynt, men det var også alt hun likte ved oppholdet i Danmark. - Det var noen kvalmende dager, for å si det sånn. Jeg var fysisk dårlig hele tiden. Det var grusomt. Å måtte gjøre alt på tid er virkelig hardt. Eventyreren overlevde uten synlige arr, og forteller historien i den varme tryggheten av sitt eget lille nirvana – et lyst kjøkken

på Hommersåk, hvor den søte historien startet for tre år siden. Hemmeligheten Det er 2010 og Ellen har en ny og lyssky lidenskap. Hun er en kreativ sjel som liker å lage, leke og skape, men hennes virkelige talent er enda tilslørt som en bondepike. - I all hemmelighet kjøpte jeg meg en kakebok. - I all hemmelighet? - I ALL hemmelighet! Ingen fikk vite noe. Jeg satt og bladde og bladde, syntes det var helt fantastisk. Så kjøpte jeg en bok til, og en til og en til … Men jeg turde aldri prøve å lage noe, det var bare for å sitte og se i. Hun smiler forsiktig. Redselen for å feile gjorde at mel og slikkepott levde et bedagelig liv. Enn så lenge. - Plutselig så jeg at en jeg hadde fulgt på Facebook skulle holde

kurs, og da kastet jeg meg bare på med en gang. Tenkte at nå har jeg sjansen til å lære. Da jeg meldte meg på dette kurset, lærte jeg såpass mange teknikker at det gikk ikke én uke engang før jeg satt og laget nye ting. Kjøpte masse nytt utstyr og dill, halvparten har jeg aldri fått bruk for engang, for jeg ante jo ikke hva jeg trengte. Bare kjøpte alt som så viktig ut. Nå var kaken ute av sekken, og inkuberte ideer fløt som melk og honning. Pilotprosjektet ble bursdagskake til egen 25-årsdag. En kremkreasjon den nybakte kakekunstneren brukte 12 timer på. - Etter det har jeg bestemt at kaken alltid skal være ferdig dagen før. Det ble ganske heftig. Og kaken? En flodhest i et badekar, omkranset av små hjertekaker, spiselig hårføner, leppestift og parfyme …

Hun var i gang. - Etter dette trengte jeg nye utfordringer. Så neste kake var til sankthans, og ble et bål på fem etasjer. Da vi skulle spise, visste vi ikke hvor vi skulle begynne engang. Hun ler. De endte med å spise et hull tvers igjennom. Nå driver Ravndal bloggen ”Ellens Sweet World”, lager kaker til venner og familie, planlegger kursvirksomhet og venter på TV-premiere. Konkurransen var en lærerik opplevelse, men hun gruer seg litt til å se seg selv på skjermen: - Jeg lurer på hvordan jeg vil bli fremstilt. Du kjenner jo deg selv, men vet jo ikke hvordan andre ser deg. Jeg gleder meg til å se premieren på første runde nå, for å få et inntrykk av hva jeg kan vente meg … Ellen konkurrerer med kulinariske kunstverk på skjermen fra januar av, i sesong to av Kakekrigen på kanalen FEM. Riskaposten får en cupcake med glitter på. Søting.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


Bli med og spis kø!

Nytt busstilbud mellom Hommersük og Forus Rute 21 mellom Hommersük og Sandnes vil nü ha avganger som gür direkte videre til Forus. Dette gjør at du VRPERUSn+RPPHUVnNRJDUEHLGHUSn)RUXVInUÀHUHPXOLJKHWHUWLONRPPHGHJWLORJIUDMREE¹SnHQUDVN enkel og miljøbesparende müte!

Endringene )HPDYDYJDQJHQHVRPWLGOLJHUHNXQKDUJnWWPHOORP+RPPHUVnNRJ6DQGQHVYLOQnJn+RPPHUVnN 6DQGQHV)RUXV3nHWWHUPLGGDJHQYLOUXWHKDVHNVDYJDQJHUIUD)RUXV)ÂĄUVWHDYJDQJIUD+RPPHUVnN VRPWLGOLJHUHKDUJnWWNORNNHQYLOQnJnNORNNHQ

www.kolumbus.no facebook.com/kolumbus.no twitter.com/kolumbus_no

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSĂ…K OG OMEGN

9


TORSDAG 31. OKTOBER STED: Riskahallen KLOKKESLETT: 17.30-20.00 ALDER: 2 år t.o.m. 7. klasse (barn i barnehagealder må ha følge med voksen)

PRIS: kr. 75,- (inkl. pølse og brus) Barn 0-1 år og voksne gratis Kafé.

Arrangør: Riska bedehus og Pinsemenigheten Betel

10

OBS! BARNEVOGNPARKERING UTENFOR HALLEN

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


Velkommen til Bokmøte 7. november kl. 19:00 på Kinokino Salg av mat og drikke i Kinokino-kaféen Alle som møter opp vil få en bok!

«Det beste med en bok er ikke de tanker den inneholder, men de tanker den fremkaller» -ukjent opphav

EN ENESTÅENDE ENEBOLIG I HJERTET AV HERLIGE HOMMERSÅK

GT

SOL

RENTE FRA 1,785 % *

BOLIGEN LIGGER PÅ ETABLERTE KYRKJEVOLLEN, OG PASSER PERFEKT FOR BARNEFAMILIER I FARTA.

4 390 000

Inne kan familien boltre seg i 3(4) soverom, 2 bad og 2 stuer. Ute venter carport og stor tomt, samt ruslevei til skole, barnehage, sjøliv, butikker og fantastisk utmark. NB: Av to hus, er nå kun ett igjen! MELD DIN INTERESSE PÅ JADARHUS.NO * Ved kjøp av denne boligen får du tilgang på lån fra Husbanken, og Norges laveste lånerenter.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

11


Heimehekla kosedyr med sjel

Ei leken Kristin Øye Ree-Pedersen og Didrik Drøymesopp

Med boka Hekkans Hekkel: Du ranglande amigurumi set forfattaren Kristin Øye ReePedersen (f.1980) seg føre å spreie lystig engasjement rundt den japanske heklekunsten med fylte, hekla kosedyr i gilde fargar, som fritt omsett er nettopp det amigurumi betyr. AV CHRISTIAN W. HOLST − Eg har hatt hekledilla i mange år, men det var først etter eg sjølv vart småbarnsmor at eg verkeleg fekk auga opp for amigurumi. Eg ville vere kreativ og lage noko originalt med mine figurar og produkt, seier Ree-Pedersen.

12

Dette er noko langt meir enn ei bok med detaljerte hekleoppskrifter for kosedyr. Kvar figur har sitt eige namn. Vi blir mellom anna kjent med kva Malin Marihøne, Katrine Klokke, Didrik Drøymesopp, Martin Maur og Konrad Klossmajor driv på med. Ho er like glad i dei alle saman, og synest alle har like mykje personlegdom og sjarm. Om Didrik Drøymesopp les vi: Didrik, han er ein sopp for sin hatt Kler seg i fargar både dag og natt Likar seg godt i barnlege lag og takkar for leikar av alle slag Ønskjer du glede utan stopp må du hekle ein drøymesopp – Det er borna som er meint å vere hovudmottakarane av amigurumifigurane. Då blir det vel nærliggjande at det er dei hekleglade, som ønskjer å glede borna, som har lyst å prøve seg på oppskriftene. Men born sjølv vil nok òg like å sjå og blade i boka, og bli lest dei små dikta for. Hekkans Hekkel er eit tvers igjennom ekte produkt, som representerer meg

hundre prosent. Ingenting i boka er tilfeldig. Kosedyra passar til born i alle aldrar, frå nyfødd til «olding». Med sine sterke, klare fargar, mjuke kroppar, ranglande lydar og gode uttrykk gleder dei både born og vaksne, seier ReePedersen og held fram: – Min pasjon for vintage/retro og gjenbruk er blitt tilpassa amigurumifigurane. Alle bakgrunnane i boka er autentiske tapet og stoff frå 60- og 70-talet, og dei fleste har ei nær tilknyting til meg, då dei kjem frå loft og kjellarar hos mine foreldre og besteforeldre, og fortel ei historie som er viktig for meg. Eg er svært glad i sterke fargar og blomemønster frå «hippietida». Eg får meir energi av å omgje meg med sterke fargar, og fine vintagemønster gjer meg ekstra glad til sinns. Det var derfor heilt naturleg at Cathrineholmskåla fekk pryde omslaget – den er både original, norsk, fargerik og har eit vakkert mønster. Med runde, gode amigurumifigurar oppi vert bildet komplett, seier ho fornøgd.

Det artige stavanger uttr ykket hekkan var heilt ukjent for ein innflytta sunnmøring. Den vanlegaste tolkinga av det er rampet. Det brukast òg som et mildt kraftuttrykk. «Å, hekkan så kule,» var ein direkte reaksjon ho fekk på heklefigurane sine, og uttrykket vart raskt både ein del av vokabularen, samt namnet på bloggen til Ree-Pedersen. Alle amigurumifigurane à la Hekkan Hekkel blir testa ut på eigne born. – Dei elskar dei nye figurane mamma designar og lagar til dei. Favorittane har til no vore Malin Marihøne og Konrad Klossmajor. Særleg då Konrad fekk vere med på leikeplassen og ”herje” saman med dei. Då lo dei godt, seier Ree-Pedersen med et smil. Ho er medviten om ikkje å gje kosedyra munn. – Ved å observere ungar i leik,

er det tydeleg at dei får fram sine eigne kjensler og tankar gjennom figurane dei leikar med. Det vil då vere unormalt at amigurumifiguren skal ha eit påklistra smil viss det er meir alvorlege kjensler som skal handsamast. For, som eg skriv i boka: Kven smiler vel når dei er triste? Eg synest det er flott viss ungane kan få leike ut kjenslene sine ved å bruke mine amigurumifigurar, forklarar ho. For Ree-Pedersen er heklinga blitt den ultimate avslappingsmetoden. – Eg slappar best av når eg har eit handarbeid i hendene. Då vandrar tankane dit dei vil, samtidig som eg gjer noko meiningsfullt: lagar noko som kan glede andre. Å berre sitje i ro og gjere ingenting er ikkje avslapping for meg, avsluttar ho og håpar mange vil følgje hennar eksempel og lidenskap.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


“Din sikkerhet - vårt ansvar”

JOSTEIN EGELAND MASKIN AS Alt innen graving Levering av alle

■ Vi utfører service og reparasjoner på alle bilmerker etter bilprodusentenes spesifikasjoner.

  

■ Du beholder fabrikkgarantien på bilen din ved service på et AutoMester verksted. ■ EU-kontroll.

typer masse Asfaltering Boring og sprenging Løing av naturstein Legging av belegningsstein

Tlf. 911 25 952 - 958 80 284 AutoMester Hommersåk Bil AS Esseveien 2 - 4311 HOMMERSÅK Tlf.: 51 97 75 50 - Fax: 51 97 75 51

Mail: joegeland@gmail.com - www.egelandmaskin.no

Alt i elektriske installasjoner! bolig - landbruk - industri Kjernevedkledning Villmarkskledning Spesialdimensjoner etter kundenes ønsker Velg mellom flere treslag Hagebark Rimelig ved Tlf. 907 99 053 riska.sagbruk@lyse.net Postboks 39 4305 Hommersåk

• Brøyting • Strøing

Ta kontakt: Marton Håversen Ove Lura Kontor:

• Singel/grus • Graving

E-post:

tlf. 908 53 163 tlf. 918 82 642 tlf. 51 82 30 70 fax. 51 68 13 31

sandaut@sandaut.no www.sandaut.no

• Transport Mob. 926 81 275 / 922 30 204

Nytt om litteratur finner du på www.bokstaver.no

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

13


Underskriftskampanje for restaurant Hommersåk Bar og Restaurant er et initiativ på nettstedet underskrift.no, rettet mot Sandnes kommune. Frode Knutsvik er en av initiativtakerne for kampanjen, hvor det blir vektlagt at det er per i dag ikke eksisterer tilgjengelige steder i Hommersåk for utelivsnæring. Lokalene som ønskes kjøpt til utelivsformål er Hommersandbakken 11, et gammelt kommunalt bygg. Per i dag driftes dette av

foreningen Hommersandbakken 11. Initiativtakerne understreker verdien av å styrke samhold i bygda, og uttrykker behov for et sted hvor voksne kan møtes for sosialt samvær på kveldstid og i helger. Underskriftskampanjen har i skrivende stund fått 358 signaturer, og Facebooksiden til Hommersåk Bar og Restaurant har fått 1126 ”likes”.

Christian Merenyi og Siv Riska hører til den aktive revygjengen.

Høst og humor på hall åtta Jeg går etter lyden. Lyden av latter. Runder et hjørne, og bingo! Ikke at besetningen til Riskarevyen ville vært nål i høystakk noe sted, for så vidt. Gjengen er omtrent like lite påfallende som Erna Solberg pyntet i påfuglfjær. AV INE EFTESTØL En fargesprakende flokk er på Bryggensenteret og promoterer showet sitt denne lørdagen. Hatter, paljetter, banjoer, parykker, grilldresser og generelt ekstravagante gevanter preger et ensemble som også har humor-

14

perlene på plass for anledningen. Pent skal det være. Åpningsdagen nærmer seg. 23.oktober klokken halv åtte går teppet opp for ”Heilt på hall åtta”. – Premierenerver? – Ikke enda! Jeg tror det hjelper å føle seg trygg på materialet og ha fått tilbakemeldinger på det man gjør. Det gjør at skuldrene senker seg. Men det sier jeg nå. Det spørs om jeg sier det samme når jeg står der bak teppet … Aline Maesen flirer tappert og prater om revyen med hele seg. Øynene glitrer om kapp med gullua, og svarte krøller hopper rundt det levende fjeset. – Helt siden jeg var liten har jeg gått på revyen hvert år. Den havnet alltid på bursdagen min, og har vært et stort høydepunkt så lenge jeg kan huske. Hun står selv på scenen for første gang i år, og på oppløpssiden før premieren er det fullt fokus. Fire timer hver kveld, fem dager i uken. – Det er ganske omfattende. Men vi er en så kjekk gjeng i

Riskarevyen og gjør ting sammen på fritiden også, så vi kjenner hverandre godt etter hvert. Da blir det nesten som en forening, bare at vi møtes litt oftere. Men det er klart det er travelt. Det er mye som må gjøres og mye som skal klaffe. Ting skal klaffe i forhold til media, kostymer, skriving, øvelser. Flere møtes utenom øvingene for å gå gjennom tekst. Det er mye, men veldig kjekt. Forestillingen ble påbegynt i fjor høst med en hyttetur til Sirdalen og mye inspirasjon. – Revyåret startet med en kickoff-tur der vi drodlet hele helgen, lekte med ideer og hadde oppvisninger på sparket. Siden har vi holdt på hver mandag siden nyttår. Med på turen var også årets instruktør, som blir høyt verdsatt ifølge Aline: – Vi føler oss veldig heldige som har fått Rune Bjerga som instruktør. Han bidrar veldig mye med alt, egentlig. Han er svært inspirerende og ufattelig engasjert.

”Ikke bare for oss selv” Riskarevyen ble startet i 1991 av Gro Gundersen, som ikke overraskende blir beskrevet som en fargeklatt i menneskeform. Siden den gang har det meste av originalbesetningen pensjonert seg fra scenelivet, foruten noen få som enda henger med. Etter å ha satt farge på grå høstkvelder i mange år er det kanskje naturlig at mange har et forhold til forestillingen. – Vi har ringt rundt til lokale bedriftseiere for å få sponsorer, og stemningen er så positiv. Vi er virkelig takknemlige for den støtten vi får. Og da ønsker vi jo også å gi noe tilbake! Aline beskriver stort engasjement og god støtte fra nærmiljøet, og håper å presentere noe som kan glede lokalsamfunnet: – Vi håper jo at hele bygda vil komme. Bare ved å gå rundt her treffer vi på mange kjente, liten og stor. Det er gøy for oss å være synlige, og vi vil jo at folk skal sette pris på det vi gjør. Vi gjør det jo ikke bare for oss selv. Selv om

Aline Maesen

vi synes dette er utrolig kjekt, så ønsker vi jo at bygda skal synes det er like kjekt. Og vel så det!

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


For små og store fra Publica

bokforlaget

PUBLICA BOK AS Gamleveien 87 4315 SANDNES Tlf. 51961240 ordre@publicabok.no

The Black Sheep

Med livet på menyen 349,-

Bara Katana Lykkemedisin 298,-

348,- .

298,Lokal forfatter: Gunn Berit Landa Soldal

Du er gull verdt! 248,-

Fås kjøpt hos alle bokhandlere og i vår nettbutikk: www.publicabok.no

3-8 år 3-10 år Alle julenissens reinsdyr gleder seg til jul og den årlige flyvekonkurransen. Men ikke Reinar, for han kan ikke fly. 198,-

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

3-8 år

3-8 år Hysj! Kan du høre SUSET i skogen? Lytter du godt? Hører du fortellinger fra den store Skogen? 198,-

Fanny fyller syv år og gleder seg til bursdagsselskapet sitt. Når den store dagen kommer, overrasker foreldrene henne. 198,-

I den grønneste skogen er du aldri alene, for dypt nede i mosen bor prompetrollene. 198,-

15


Junior norgesmestre for andre år på rad Midt i oktober ble det konkurrert om norgesmestertittelen i lag-trial i Bergen der Vestkant trial var arrangør. Her viste Riska Motorsykkelklubb seg frem fra sin beste side og ble junior-norgesmestre for andre år på rad. På gullaget var Daniel Tangen, Anders Paulsen, Sondre G. Haga og Kjartan Mikkelsen. - Prestasjonen blir ikke mindre av at Sondre bare er 14 år, Kjartan og Daniel er 15 år og Anders er 16 år. De

kan kjøre denne klassen til og med det året de fyller 18 år. Dette lover bra for både Riska, Rogalands og ikkje minst Norges trialfremtid, mener Martin Haga i Riska motorsykkelklubb. Denne gang var det en soleklar seier til Riska i konkurranse med 17 andre lag. Nærmest var Vaulali og Grimstad trialklubb. Etter første runde ledet Riska med 20 prikker mindre enn Vaulali og 22 prikker min-

dre enn Grimstad. Etter andre runde hadde forspranget økt til 45 prikker til Grimstad. Etter fantastisk innsats og kjøring kunne Riska dermed titulere seg med jr. Norgesmestre i trial-lag. Grimstad kom dermed på 2. plass og Vaulali på 3. plass.

Riska volleyball vil styrke klubben

Nytrent tropp (f.v): Hans Lycke, Rune Ommedal, Vidar Kristoffersen, Espen Grindalen, Bjarte Usken.

Serieåpningen ble en brutal affære for Riskas 1. divisjonslag i volleyball. Et langt fra mannsterkt lag stilte famlende til start i Kristiansand søndag 6. oktober. Hjemmelaget møtte ikke optimal motstand, da Riskas lag led under uheldig frafall for anledningen. AV INE EFTESTØL (TEKST OG FOTO) Lagets sterkeste, Bjarte Usken, var et savn. Nøkkelspilleren var i

16

Sverige for å hente hjem internasjonale rankingpoeng i sandvolley, andre sentrale spillere var forhindret fra å stille av andre grunner. I tillegg gjorde utfordrende lysforhold i hallen at et allerede haltende lag slet gjennom hele kampen. Resultatet ble et skuffende, men ikke overraskende 3-0 til hjemmelaget, som i fjorårets sesong havnet på en femteplass, etter Riska. Innendørslaget satser forøvrig på å komme sterkt tilbake etter den skuffende sesongåpningen. Riskaposten møter en gjeng svette og sanddr yssende Hommersåkere på Actionball på Sandnes. Det er mandag kveld, grått og kaldt ute, men sol og sommer inne. Naturlig lys, palmer og vegger med påmalt blå himmel og godværsskyer løfter humøret. - Målet nå er å få spilt så mye som mulig internasjonalt for å komme på et høyest mulig nivå. Bjarte Usken forklarer at sand-

volley i Norge fremdeles er en relativt beskjeden sport, særlig vinterstid: - For å strekke deg etter noe, så må du nesten ut av landet. Sand og parkett Bjarte satser for fullt på sandvolley, og Hommersåk-spilleren er den eneste rogalendingen på seniorlandslaget i sandvolley. Han gjorde det sterkt i Sverige under serieåpningshelgen, hvor han og makkeren Henning Kjemperud havnet på en femteplass. Ved siden av satsing i sanden er han en klippe på innelaget og en drivkraft bak økt satsing i klubben. - Vi har virkelig lyst å få med flere spillere for å styrke klubben. Nå er vi mange som spiller bare for gøy og kos. På lang sikt er målet å danne en klubb hvor vi får med flere unge spillere. Vi har såpass mye kompetanse nå at vi virkelig har mye å bidra med for unge og lovende som har lyst til å

satse. Men vi sliter litt med å spre engasjement. Det biter ikke helt på, og vi føler ikke vi når helt frem. Håndball og fotball er de mer etablerte ballsportene som trekker ”massene”, men med et sterkt lag i førstedivisjon er det et godt grunnlag å bygge videre på i Riska, mener Usken. Laget begynte i 3. divisjon for ni år siden, rykket opp hvert år, og har holdt seg i 1. divisjon de siste fire årene. Rune Ommedal er en av ildsjelene i miljøet på Riska, men sier selv han har trukket seg litt tilbake for å gi plass til yngre krefter. Nå går det mest i sandvolleytrening én gang i uken for mosjon og moro. Store ambisjoner er lagt på hyllen, men han er fremdeles engasjert. - Dere rykket kjapt opp i 1. divisjon da dere begynte. Har det vært aktuelt å snuse på elitespill? - Nei. Det gidder vi ikke. Det er

for mye stress og krever for hard satsing. Vi i den eldre garden, som dro i gang dette laget, synes det er mye kjekkere å drive med sandvolley på hobbybasis. De yngre kreftene som satser tar seg nå av innendørslaget. Han drar frem Bjarte Usken, som har spilt i verdensserien i sandvolley og er en av Norges beste spillere. I tillegg har innendørslaget en ressurs i treneren Einar Øglend Torjussen, som har representert Norge i U18 og U19 i EM. Ommedal er med på parketten på nåde ”om alle andre brekker beina”, og trives nå best i sanden. - Hva gjør sandvolley til sporten i ditt hjerte? - Det er jo en veldig fengende og sexy sport. Det er beach, hud, musikk, sol – alt som jeg liker, i hvert fall! I tillegg er det vanvittig god og skånsom trening, sier han.

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


Vi har alltid en traktor klar!

Vi utfører tjenester: • • • • •

Landbrukstjenester Gjødsling med vakuumvogn Pløying og jordfresing Utgraving og massetransport Salg og levering av pukk, grus, solla jord

• • • • •

Trefelling og hagearbeid Transport av maskiner og utstyr Utleie av maskintralle Sopevogn Alle typer traktorarbeid m.m

• Beleggningstein og støttemurer • Bemanningsutleie Ta kontakt for en uforpliktene prat! Vi fikser det meste!!!

Se også: www.herredsvela.net Herredsvela Maskin AS Hommersåk, TLF: 920 28 645

Spør oss om belegningsstein og støttemurer!

Veterinær Sveinung Haukalid - dyrlegen på Fløysvik For timebestilling og pristilbud ring 48 14 88 41. Smådyrklinikk, produksjonsdyr og hest. www.haukalid.no

 Kjernevedkledning Villmarkskledning Spesialdimensjoner etter kundenes ønsker Velg mellom flere treslag Hagebark Rimelig ved Tlf. 907 99 053 riska.sagbruk@lyse.net Postboks 39 4305 Hommersåk

Riskaboken! Fortellinger fra gamle dager kaller vi ikke for et eventyr, men noen ganger er det nesten det de er. Å få innblikk i hvordan livet artet seg for de som bodde i Riska for en generasjon eller to og tre siden er interessant og viktig å få dokumentert. Historiske tilbakeblikk fra Riska forteller blant annet om dagliglivet innen skole, jordbruk og fiske.

Gamleveien 87 - 4315 SANDNES Tlf. 51961240 www.commentum.no

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

Gode julegaver Nå kan du kjøpe bøker på hjemmebane!

Utvalg fra lokale forfattere og lokale historier

Velkommen til vår stand i Riskahallen 9.11.2013

Gamleveien 87 - 4315 SANDNES Tlf. 51961240 www.commentum.no

17


Den store fredsma I 1945 blei det organisert fredsmarsj i bygd og by. Det skal ha vore 550000 som var med. Mange skaffa seg òg deltakarnål. Det var masseidrett. Glede over at Noreg nå var fritt, blei feira. AV ENOK LAUVÅS (TEKSTEN ER HENTET FRA BOKEN RISKA I KRIG UTGITT AV RISKA HISTORIE- OG MUSEUMSLAG) Også i Riska er det fortalt om fredsmarsjar. Det var nok lærar Sverre Helle som organiserte dette på Lauvås. Marsjen gjekk nok frå skulen og utover mot Hommersåk. 1945 var også det året ein del norske kvinner og menn opplevde at Nasjonal Samling (NS) blei symbolet på landssvik. 54651 personar var registrerte som medlemmer. Hetland lag av NS Det er ei kjend sak at lærar og klokkar Hans Kjønaas var nazist. Kjønaas var førar, altså leiar av Lærarsambandet i Rogaland. På nyåret 1942 blei Vidkun Quisling ministerpresident. Quisling klarte å samla det norske folket mot seg. Quisling måtte ha resultat å visa til. Eit mål var å skapa begeistring blant ungdom for nazismen. Det kom krav om at alle lærarar måtte vera medlem av NS og ta del i opplæring av barn og unge om ”den nye tid”. Her møtte Quisling stor motstand. Lærarar og prestar, støtta av foreldre og organisasjonar, protesterte. Frå denne tid fekk mange eit fiendebilde av NS.

gutt og gjente i Norge har lest og hørt om, og tapre og fryktløse ofret de med glede sitt liv for herskeren og landet. Troskap til døden er det Føreren venter av oss. Tro mot oss selv, tro mot folket og tro mot Føreren. Kom og bli med! På loftet på gamle Hommersåk Det står også om ungdomsteskule var det mange gamle bøker. neste og om solkorset som er Det meste gjekk tapt då skulen Nasjonal Samlings vakre merke. blei riven. Magne Det er under Tunheim sikra dette merket vi seg eit eksemplar nå samler oss I 1945 var det av Hva du bør vite til et sterkt og om den nye tid. enig folk. meste svartBoka er ”godH a n s kvitt. Alle ville kjent til bruk i Kjønaas skaffa under visningen”, skulen slike vera så nasjoog vart tr ykt i bøker. Det var 1943. Her blir nale og helst ha mange på lofQuisling omtala sa ord på seg for å tet, som redningsTunheim. mann for Noreg, ha støtta motog som eit stort Det er godt standskampen. menneske. dokumenter t Førarprinsippet at Kjønaas blir framheva hadde tru på som ekte norsk. ”den nye tid”. Krigen kom til Her er eit Noreg som ein redningsaksjon frå utdrag frå dagspressa: Tyskland. Noreg var i fare for å bli okkupert av England, dessu- Hetland lag av NS tan var kommunistfaren stor. Hirden var nå oppretta på nytt, Avholdt mandag den 13. ds. står det, som i sagatida, slik som Foreldre- og lagmøte i Hillevåg.

18

Møtet var godt besøkt. Dagens taler var lærer Kjønaas som talte om ”Lærerne og Lærersambandet”. Hans tale var preget av sikker og klar forståelse av saken, og han henrev tilhørerne gjentatte ganger, slik at salen dirret av de begeistrede klappsalver. Deretter ble det vedtatt å sende en resolusjon til Kirke- og Undervisningsdepartementet, Oslo, sålydende: ”Foreldre samlet til møte i Hetland, protesterer på det kraftigste mot lærerne, som er med i den nå pågående aksjon mot Lærersambandet. Vi forlanger at lærerne begynner å tenke selv, og ikke blindt følger en liten klikk, som er skolens, folkets og landets fiender, og som kun har et mål, å ødelegge Norges selvstendighet”. Historiens dom blir tung å bære for dem som i trass og ufornuft setter seg utenfor. Hillevåg den 13. april 1942. Propagandaleder Erikson avsluttet det helt igjennom vellykte møte, og deretter ble ”Ja, vi elsker dette landet” sunget, hvoretter det ble utbrakt et 3 ganger Heil og Sær for føreren. Legg merke til at det står Heil og Sær for føreren. Her er det ein ”trykkfeil”. Det skal vera Heil og Sæl, men det er grunn til å tru at typografen med vilje la inn ein feil. I boka nemnd ovanfor står

det at Heil og Sæl betyr: Lev – vær usåret – og vær lykkelig, og ekte norske gutt og pike, du er germaner, glem ikke det. Vær stolt av at du hører til det gjeveste og reneste folkeslag i verden. Men det forplikter også. Hans Kjønaas var ein populær og flink lærar. Eg har spurt mange, men svaret er alltid det same: Kjønaas får rosande omtale. Eg har tenkt ein god del, gjennom mange år, på kva som førde ein del folk til NS. I dag er det mykje dokumentasjon lagt ut på Internett. Det er òg bøker i mengdevis med tema frå krigen. I Hetland herad, som Riska var ein del av, var det 149 personar i registeret til NS. Det tilsvarar 2,9 % av talet på dei som hadde stemmerett i 1936. I 1945 var det meste svart-kvitt. Alle ville vera så nasjonale og helst ha ord på seg for å ha støtta motstandskampen. Det blei gjort og sagt mykje dumt etter krigen. Slik kan me i ettertid sjå dette. Men å vera med i hirda, skaffa seg hirduniform, slik Kjønaas gjorde, var å gå langt i å støtta NS. Hirda hadde avlagt løfte om truskap til Quisling. Det var bare ca. 6000 som hadde gjort dette. Det var bare 4 % av norske lærarar som gav etter for eit veldig press om å bli med i NS og arbeida for den nye tid. I politiet var 40 % medlemmer av NS. Mange NS-medlemmer var

”papirmedlemmer”. Freden 1945 var ein glad dag også for desse. Dei fleste var verkeleg glade for at freden kom, og at overgangen til ”etterkrigstid” kunne starta. Ca 90000 skal det ha vore som var i søkelyset ved rettsoppgjer etter krigen. Veldig mange saker blei ”henlagt”. Det blei ikkje noko sak av det. Ordet ”stripet” kjem òg inn i denne samanhengen. Ordet kom i bruk under krigen, også som skjellsord, eller som åtvaring til ”jøssingar”. ”Jøssing” var honnørord. Personar som samarbeidde med okkupasjonsmakta eller nazistar, eller dei som gav etter for press, kunne bli kalla ”stripet”. Ein nazist var pr. definisjon medlem av det einaste lovlege partiet, altså NS. Stripet er eit ullent omgrep. Det er lagt så forskjellig innhald i ordet, både under og etter krigen, at det alltid bør bli gjort greie for kva som er meint. Eller aller helst: me bør ikkje bruka ordet! Ein person som flykta til Sverige, sa det slik: Me kom nær grensa, til garden NN. Me gjekk utanom garden, for folka der var visstnok stripet. Med andre ord: Dei var ikkje å stola på. I ein gymnasklasse blei det sagt: Det var ingen nazistar i klassen, men det var nok eit par som var stripet. Med andre ord: Det

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN


rsjen

Full utrykning For å dra historien med oss i samtid og framtid, vil vi i hver utgave av Riskaposten ta et dypdykk i avisens fotoarkiv og hente fram noen glimt fra fordums tider. Riska brannkorps har vært basert på et innslag av frivillighet i alle år. Våre lokale brannhelter er i vanlig arbeid, men

må kaste alt de har i hendene når alarmen går. En gang på 90-tallet fulgte Riskaposten brannkonstabel Karl “Kallen” Haugland på utrykning. Han måtte henge opp et “Beklager stengt”-skilt i butikken sin i Hommersåkvågen før han kunne ta turen til brannstedet. “Kallen” er dessverre ikke blant oss lenger.

Facebook er et populært treffsted, og mange tusen riskabuer er å finne på dette sosiale nettsamfunnet. Vi presenterer noen av disse. Denne gangen har vi snakket med Terje Undem, som er aktiv i Riskarevyen. Er du født og oppvokst på Hommersåk? -Jeg er innflytter. Flyttet til Hommersåk fra Stavanger som 11-åring. Hvordan trives du på Hommersåk? -Jeg trives veldig godt på Hommersåk, veldig fin natur og god nærhet til denne.

Fredsnåla.

var eit par som nok var tyskvennlege og sympatiserte med NS. Mange synest nok det er rart at bare medlemskap i NS var nok til å bli kategorisert som landssvikar. I fredsdagane 1945 var alt svart-kvitt. Nå innser dei fleste at det var tvilsam juss. Nokre vil hevda at 200000 nordmenn arbeidde på tyske anlegg, og at desse sveik landet endå meir. Det kom ”brakkebaronar”, firma som blei rike på samarbeid med tyske interesser. Dei burde ha blitt straffa og fått ”landssvikar” klistra til seg. Debatten vil gå vidare, for dei som skreiv den første krigshistorie og dei som levde i tida 1940-45, er nå snart historie sjølv. Ein ny generasjon historikarar og arkivmateriale vil vurdera alt på ny. Det var eit lite tal på nordmenn som aktivt tok del i motstandsarbeid under krigen. I alt ca. 50000 blei arresterte og fengsla, av

Riskaposten LOKALAVIS

FOR HOMMERSÅK OG OMEGN

desse blei ca. 350 drepne. Dei fleste fangar var innom Grini, fire frå Riska. Meir enn 8000 blei sende til tyske konsentrasjonsleirar. Her omkom ca. 2000. Av 10000 krigsoffer frå Noreg var sjøfolk den største kategorien. Det vil stå om riskabuar i andre artiklar, også om dei to som gav livet for fedrelandet og om sjømenn, men det var altså ingen andre som omkom. Det var riskabuar på norske båtar utanfor landet. Alle overlevde krigen.

Til slutt vil eg nemna litt om ”dei harde trettiåra”, som dei blir kalla. Mange gardsbruk i Riska blei selde av banken, for det var ikkje muleg å skaffa pengar til renter og avdrag. Mykje ungdom fekk ikkje arbeid. Tidene blei faktisk betre dei siste åra før krigen. Næringslivet tok seg opp. Under krigen blei det sett pris på jordbruket. Mange bønder fekk inn-

tekt. Ja, faktisk vart det slik at bønder mot slutten av krigen kom på høgde med industriarbeidarar. Også kommunar kom ut av ei botnlaus gjeldsbør. Det er på denne bakgrunn me må vurdera at mange såg positive sider med tida, trass alt. Tyskland hadde som målsetting at Noreg, slik som andre okkuperte land, skulle betala for okkupasjonen. Seddelpressa gjekk og pengestraumen førte til kraftig inflasjon. Etter krigen var det spørsmål om ”korleis du var blitt rik”. Som ung kunne eg ha sterke meiningar om krigstida. Nå ser eg nok meir nyansert på det. Kanskje var me alle ”mitschuldig”, altså medskuldige. Det er derfor på sin plass å vera forsiktig med kritikk av menneske og forhold under krigen, og hugsa at mellomkrigstida var ei vond tid for mange riskabuar.

Hva mangler bygda? -Enda bedre båtforbindelse til og fra Stavanger, spesielt i helgene. Savner også Bistroen på Bryggen slik den var i begynnelsen. Hvordan er ditt forhold til facebook? -Bruker Facebook aktivt, mest i forbindelse med Riska-revyen. Men ser faren med at det

kan være en tidstyv, så jeg prøver å være bevisst på tidsbruken. Kan du nevne noen riskarelaterte sider du er medlem av på facebook? -Riskarevyen, Riskafjord 2, Riskadagene, Riska gamle kirke, Du vett du er fra Hommersåg når og Riska FK Hva er din favorittside? -Riskarevyen, selvsagt.

Vi må skape gledene. Sorgene kommer av seg selv. JACK ROSTØL

19


INFORMASJON

Velkommen til Hommersåks’ Skolekorps’ store arrangement i Riskahallen lørdag 9. november. Åpent for publikum fra kl 10 til kl 15 Dette blir en blanding av god gammeldags basar (åresalg), lotteri, underholdning (korpsmusikk, sang og oppvisning) samt en markedsdag med et bredt spekter av stands.

Her kan du både kjøpe julepresanger, kjøpe julens antrekk for store og små, bestille ferieopphold, ja endog kjøpe elektrisk bil.

Så her blir det noe for ALLE !

Program for dagen

Salgsstands

10:00 Åpning 10:10-10:25 Hommersåk Skolekorps spiller 10:00-15:00 Salg fra stands 10:00-15:00 Kafe åpen 10:00-11:45 Åresalg 10:00-13:30 Loddsalg lotteri (bøker) 11:00-11:20 Bore Skolekorps spiller 11:30-11:45 Hommersåk Skolekor 12:00 Åretrekning 13:00-13:20 Hommersåk og Bore Skolekorps spiller 13:30 Junior Jazzercise (1-3.klasse) 13:35 Jazzercise Team Dance (4-7.klasse) 13:40 Jazzercise Performance (8.klasse og oppover.) 14:00 Hovedtrekning lotteri 15:00 Slutt Med forbehold om endringer i programmet.

Ålgårds Auto Elixia

Det blir egen aktivitetskrok for de minste barna.

Kom også og hør korpset spille ‘What does the fox say’ ! Ja syng gjerne med og ‘dans’ !

Nissan’s elektriske bil - Leaf Medlemsfordeler, hva vi kan tilby deg, konkurranser etc Sko Deg AS Klær og sko - vise fram julekolleksjonen Jazzercise Hommersåk Jazzercise Hommersåk 20 År! Supre Jubileumstilbud! Commentum Forlag Salg av bøker Forever Living Helse og velvære Uavhengige Norwex Konsulenter Salg av Norwex produkter til en god pris. Masse nyttige og gode julegaver Karleifs Sykkelservice Salg sykler og utstyr Oriflame Naturprodukter innen hudpleie Stilig og søt Barneklær Oliviers & Co Gavepakker Rekedal Pølsefabrikk Spekepølser BeWell Massasje, naprapati, fysioterapi Partylite pynt og div lys til hustanden Korshamn Rorbuer Bussreiser til Tyskland.....Salg av kortreist mat... hjemmelagert Grillpølse laget av en gammel tysk oppskrift... salg av hjemmelagert røkt laks. Sport 4 You Ditt lokale treningssenter Hommersåk Skolekorps Branntepper, dekkposer, 2014 Kalendere

Følgende firmaer har gitt gevinster til vår basar og lotteri: Pizzabakeren Hommersåk, Peking Cusine Restaurant Sandnes, Røvær Kulturhotell, Gamletun Gaard, Riska Svømmehall, Sirdal Høyfjellshotell, McDonald, BeWell Kvadrat, Blomst, Arne Johannesen, Al Forno, Renseriet, REMA1000 Hommersåk, Kom og dans, Elixia, Institut français, Oilers, Parafymelle Vigesdal, Tronsholen Hagesenter, Landa Park, Norsdøen Oceanrium Hirtshals, Flymuseet, Seland optikk, SandnesUlf, Rolf’s Foto, Farstad catering, Hommersåk Utleie, Pastabakeriet, Sandnes Brygge Restaurant, Nysted, Pralin Sjokoladeverksted, No 28 Pizza, Sandnesposten, Din Trafikkskole, Sabi Susshi, Citymaid, Kongeparken, Jazzercise, Fjordline, Commentum Forlag, Ivar Skei Musikkhandel, Sport4you, Kronengruppen, Slagter Winter Hirtshals, Hotell Sverre, Sørlandsbadet, Royal Thai Restaurant, Flor og Fjære, Japan Foto Sandnes, Karleifs Sykkelservice, Kalviknes Foto, Jærmuseet, Hommersåk Bil, Quality Airport Hotel, Korshamn Rorbuer, Riska Sag, Statoil Hommersåk, Lyngdal Inn, Carlsens Elektro Installasjon AS

Støtt våre sponsorer !

bewell H E L S E • L I V S K VA L I T E T • V E LVÆ R E

WE GET YOU THERE!

Skjekk ut gevinstene på web: http://hommersak-skolekorps.no/ eller Facebook: https://www.facebook.com/pages/Hommersåk-skolekorps/114761255211041

Riskaposten oktober 2013  

Lokalavis for Hommersåk og omegn. Utg. nr 6 - 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you