Brf Utsikten

Page 1

Brf Utsikten. 2–4:or på Getberget, med milsvid utsikt över Skellefteå.

Välkommen upp till din verklighet!nybyggda

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ2

Översikt

...............

Dina egna noteringar 60

Välskött hus tack vare dina avgifter 54

På topp i Skellefteå 5

..............................................

Innehåll

Trygghetslöftet 59

...........................................

Planritningar 2:or 28

...........................................

.....................................

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 3

Lugn du köper en Riksbyggenbostad 53

................................................

.....................................................

Hållbart är stort. Och litet. 56

Nyfiken på Riksbyggen? 63

.....................................

.....................................

Skellefteå Kraft Arena ca 2,2 km

Välkommen till din nybyggda verklighet. Här hittar du hem!

Floraskolan åk 1–9 ca 800 meter

Situationsplan 26

.................................

..............................

Hållbarhet i allt vi gör 57

Avstånd

...........................................

Norrvalla idrottsplats ca 1,4 km

..........................................

Northvolt Ett ca 7 km

Din stil – ditt val 22

Byggnadsbeskrivning 47 Ekosystemtjänster 48

Arkitektens tankar 24

Planritningar 3:or 31 Planritningar 4:or 42 Rumsbeskrivning 44

.............

.........

...............................................

Centrum ca 2 km

En stad att känna sig hemma i .......................... 8

Här bor jag! 14

.................................

En bekväm vardag och ett aktivt liv 6

............................................

..........................................

.............

Vitberget ca 2,2 km

Bostadsrättsföreningen 52

Välkommen till ett hem för hela livet 50

När andra säger hej då, säger vi hej hej 58

Ett kvarter med karaktär Brf Utsikten är ett kvarter med två punkthus om tio våningar kring en gemensam och grönskande innergård. Till husen hör även en gästlägenhet och ett delvis underjordiskt garage.

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ4

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 5

För att göra livet lite enklare bygger vi ett garage under huset. Tänk vad bekvämt att slippa skotta bilen och leta parkeringsplats. Bara att parkera och sen ta hissen till sin lägenhet.

På topp i Skellefteå

Hitta ditt drömboende bland ljusa och genomtänkta lägenheter med öppna planlösningar. Allt från välplanerade 2:or med bra förvaring till 3:or och 4:or med köksö och rymliga sovrum. Alla lägenheter har en generös inglasad balkong som förlänger utesäsongen. Duka upp till fika i vårsolen och upplev sommarkänslan långt in på höstkanten.

Välkommen hem!

Med högt och fritt läge på Getberget bygger vi ditt framtida hem. Här bor du nära både stad och natur – med gott om bekvämligheter innanför tröskeln. Från din soliga balkong har du storslagen utsikt över stadens takåsar, parker och glittrande Skellefteälven.

På Getberget bor du tillräckligt nära centrum för att kunna njuta av det myllrande stadslivet. Men också tillräckligt långt ifrån för att slippa nattsuddet. Grönskande stråk, kulturella upplevelser och fartfyllda aktiviteter är en del av vardagen.

En bekväm vardag och ett aktivt liv

Motionera mera, en lätt match

Gillar du att röra på dig kommer du att trivas på Getberget. På gångavstånd ligger Norrvalla idrottsanläggning med allt från isbana till friidrottsanläggning, fotbollsplaner och bad hus. Och med bara 2 km till hockeyarenan missar du aldrig någon

Alldeleshemmamatch!intillhockeyarenan ligger det populära frilufts och rekreationsområdet kring Vitberget. Området lockar människor i alla åldrar – allt från de soltörstande picknickentusiasterna och barnfamiljerna till de som verkligen tar motion på allvar. På vintern erbjuds utförsåkning, SM längdskidspår och en fun park med hopp och rails.

I Brf Utsikten bor du idylliskt – i ett skogsbryn, nära staden och naturen. Med närhet till allt är vardagen enkel och möjligheterna till aktiviteter många.

WESTLINGFOTO:JONAS RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ6

Mitt i bostadsområdet ligger både en förskola och nybyggda Floraskolan med årskurs 1–9. Till Skellefteå centrum tar du dig enkelt med bil eller buss. Föredrar du att röra på dig finns det bra gång och cykelvägar som alternativ.

Skola och kommunikation

På sommaren har området många välpreparerade motions spår, bland annat cirka 20 km sammanhängande elljusspår, hinderbana, utegym samt Skandinaviens största cykelpark. Här hittar du även Vitbergsbadet – en utomhusbassäng med populär vågmaskin.

WESTLINGFOTO:JONAS BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 7

DEGERMANFOTO:JPATRICK

Går du någon minut från centrum kommer du till den grönskande strandpromenaden längs Skellefteälven. Här kan du ta en glass i den charmiga småbåtshamnen eller strosa bort till Stadsparken, en lummig oas mitt i staden. Blir du hungrig är det bara att stanna till på en solig uteservering vid vattnet.

En stad att känna sig hemma i

Blågröna upplevelser

Skellefteå är en spännande stad med en härlig mix av natur, kultur och levande älvsstråk. Det byggs och planeras som aldrig förr. Nya bostäder, arbetsplatser och infrastruktur tar form och staden satsar nu på 90 000 invånare 2030.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ8

DEGERMANFOTO:JPATRICKWESTLINGFOTO:JONAS BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 9

WESTLINGFOTO:JONAS RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ10

En spännande utveckling pågår i norr och Skellefteå växer så det knakar. Bland annat finns här ett nybyggt kulturhus utöver det vanliga som kvalar in till världens högsta träbyggnader. Huset rymmer, förutom kulturutbud, ett helt nytt hotell med spa, restaurang med panoramavy och förstklassig övernattning. Vad sägs om en after work med milsvid utsikt över Skellefteå? Dessutom har Northvolt byggt en gigantisk batterifabrik – en etablering som genererar tusentals nya arbetstillfällen.

Skellefteå satsar högt

WESTLINGFOTO:JONASWESTLINGFOTO:JONAS RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 11

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ12

egen förvaltning behöver du inte rensa rabatterna, klippa gräset eller skotta snö. Vi tar hand om fastigheten och ser till att den mår bra – året om. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 13

Vi ser om ditt hus Tack vare vår

Vi hoppas att du ska känna stolthet för ditt nya hem. Det gör nämligen vi. Särskilt stolta är vi över de ljusa planlösningarna, den kvalitativa inredningen samt din inglasade balkong som gör det härliga utelivet ännu härligare.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ14

Här finns det hjärterum Tycker du om att samla hela släkten eller vänskapskretsen kring matbordet? Då kommer du att gilla den öppna och rymliga planlösningen.

Här bor jag!

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 15

Brf Utsikten är ett hus med omtanke i varje detalj. Inredningen är stilren och tidlös med gedigna materialval som ekparkett och fönsterbrädor i marmor. Standarden är hög med alla bekväm ligheter du kan tänka dig. Vad sägs till exempel om kök med rostfria vitvaror, helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare och hall med skjutdörrsgarderober.

Sol ute, sol inne Vardagsrummet har fönster i två väder streck som släpper in mycket ljus och luft i ditt hem.

Bara det bästa är gott nog i ditt kök Vad sägs till exempel om rostfria vitvaror, induktionshäll och diskmaskin. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ16

BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 17

Bara en påtår till. Och en till… Din balkong ligger i anslutning till köket. Bekvämt för dig som gärna äter frukost utomhus och gillar att fylla på kaffekoppen igen och igen.

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ18

Goda utsikter Generöst tilltagna balkonger skapar plats för såväl matgrupp som loungedel. Njut av solens strålar och trädtopparnas sus medans du äter en god måltid.

Balkong med lång säsong Med en inglasad balkong kan du förlänga den sköna utesäsongen från tidig vår till sen höst.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 19

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ20

problem. Ditt nya badrum har självklart och torktumlare.tvättmaskin

Husets 4:or har, förutom det rymliga badrummet, även en extra WC. Bekvämt att inte behöva köa. Eller hur? RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 21

Inga

Morgonrusning till badrummet

Full tvättkorg?

Din stil – ditt val

En av fördelarna med att köpa en nyproducerad lägenhet är att du har många möjligheter att påverka och välja hur du vill att inredningen i ditt hem ska vara. Men ibland kan det vara svårt att välja. Därför har vi på Riksbyggen tagit fram ett inredningsprogram med olika stilpaket som gör det lite lättare för dig att göra dina inredningsval. Inom respektive stilpaket kan du välja fritt och ändå känna dig lugn med att dina val kommer matcha snyggt tillsammans. Det har våra inredare säkerställt!

BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 23

Längre fram när det är dags att göra inredningsvalen för din bostad kommer du som kund få en personlig inloggning till Inredningsportalen där du kan se alla val som går att göra för just din lägenhet, samt priser på eventuella tillval.

Harmoni heter stilen som vi har som grundutförande i våra kök och badrum. Här har våra inredare valt ut och matchat ihop material och produkter till en inredning som är stilren, praktisk och hållbar över tid.

Till din hjälp har du även Riksbyggens inredningsportal med en digital ”visuell 3D väljare” som visar

Vill du ha något lite extra, då kanske någon av våra tillval faller dig bättre i smaken!?

Läs mer om inredningsprogrammet, våra stilpaket samt övriga tillvalsmöjligheter i inredningsmagasinet för Brf Utsikten i Skellefteå.

ett typkök och ett typbadrum i grundutförande och i de olika tillvalsstilarna. Här du kan prova dig fram genom att byta ”stilar” och utforska olika luckor, handtag, bänkskivor och kakel i olika kombinationer. Du hittar denna på projektets hemsida.

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ24

Vid gestaltning av huskropparna har omgivningen omsorgsfullt beaktats för att de nya byggnaderna ska passa in i omkringliggande natur. Ljusare tegel är det huvudsakliga fasadmaterialet men bryts av med naturträ för att få en varmare känsla in mot de stora helinglasade balkongerna. Med grå fönster och inslag av vertikala fönsterband ges byggnaderna ett modernt formspråk som tillsammans med den 10 våningar höga byggrätten bidrar till ett smäckert uttryck.

Arkitektens tankar

Vi har fokuserat på att ta fram trivsamma planlösningar med goda sollägen och utblickar för samtliga lägenheter. Området ligger högt med fantastisk utsikt som tillsammans med det underjordiska garaget och den ombonade gårdsmiljön bidrar till trygghet och trivsel.

Fredrik Ågrahn och Johan Hansson, Arkinova Arkitekter Umeå

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 25

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ26

GETBERGSVÄGEN

Situationsplan

N

På följande sidor hittar du planritningar i storleksordning.

TMTT K/F DM DM KF DM KF DM KF TMTTTTTM TMTT G ST L GGLL G BalkongInglasad BalkongInglasad VardagsrumSovrumSovrumVardagsrumSovrum211 HallHall WC/D Hall Sovrum 1 Sovrum 2 WC/DWC/D Sovrum 3 SovrumWC/D1Kök Kök Sovrum 2 BalkongInglasad BalkongInglasad KökMatplatsMatplatsKökHall WC VardagsrumMatplats Vardagsrum 3 ca.ROK73 m 2 2 ca.ROK60 m 2 4 ca.ROK89 m 2 3 ca.ROK75 m 2 3 RoK, ca 73 m2 2 RoK, ca 60 m2 3 RoK, ca 75 m2 4 RoK, ca 89 m2 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 27

2 caRoK60 m2

Brf Utsikten Lägenhet 0106, 0110, 0114, 0118, 0122, 0126, 0130, 0134

Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed

FÖRKLARINGAR

N

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ28

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 29

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed

2 caRoK60 m2

N

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed

FÖRKLARINGAR

Brf Utsikten Lägenhet 0203, 0207, 0211, 0215, 0219, 0223, 0227, 0231, 0235, 0239

Ta i trä Träpanelen ger din balkong en varm och ombonad känsla. Dessutom åldras den fint med tiden.

N

FÖRKLARINGAR

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 3 caRoK62m2 Brf Utsikten Lägenhet 0201 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 31

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 3 caRoK73m2

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ32

DM KF TM G Sovrum 1 ca. 14,0 m² ca.Hall7,5 m² ca.WC/D5,0 m² ca.Kök9,5 m² Sovrum 2 ca. 8,0 m² ca.BalkInglasadong15,0 m² BH = 700 BH = 700 Vardagsrumca.13,5m²Matplatsca.13,0m² TT N ca.Sovrum14 ca.BalkInglasadong15,0 m² BH = 700

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

FÖRKLARINGAR

Brf Utsikten Lägenhet 0105, 0109, 0113, 0117, 0121, 0125, 0129, 0133

ca.BalkInglasadong15,0 m²

Sovrum 1 ca. 14,0 m² m² ca.WC/D5,0 m² m²

ca.Hall7,5

ca.Kök9,5

Vaca.Matplats13,0m²rdagsrumca.13,5m²

BH = 700 BH = 700 DMG KF TMTT N ca.BalkInglasadong15,0 m² BH = 700

Sovrum 2 ca. 8,0 m²

FÖRKLARINGAR

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 33

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 3 caRoK73m2

Brf Utsikten Lägenhet 0202, 0206, 0210, 0214, 0218, 0222, 0226, 0230, 0234, 0238

FÖRKLARINGAR

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 3 caRoK75m2 Brf Utsikten Lägenhet 0101 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 dessa(RumshöjdTakinklädnadunderca2300mm) RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ34

N

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

N SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed

3 caRoK75m2 Brf Utsikten Lägenhet 0102 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 35

Rumshöjd är ca 2750 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

FÖRKLARINGAR

BalkInglasadongca.15,0 m² ca.Soca.Vardagsrum16,0m²vrum28,0m²ca.Kök9,5 m²Matplatsca.8,0m²WC/Dca.6,5 m² Sovrum 1 ca. 13,5 m² ca.Hall10,5 m² TM TT LG DM KF BH = 700 BH = 700 N BalkInglasadongca.15,0 m² ca.Kök9,5 m²Matplatsca.8,0m²WC/Dca.6,5 m²Hallca.10,5 TM TT DM KF SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed FÖRKLARINGAR Rumshöjd är ca 2750 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2. 3 caRoK75m2 Brf Utsikten Lägenhet 0103 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ36

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 3 caRoK75m2 Brf Utsikten Lägenhet 0107 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 37

FÖRKLARINGAR

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

N

Brf Utsikten Lägenhet 0104, 0108, 0112, 0116, 0120, 0124, 0128, 0132

Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ38

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed

3 caRoK75m2

FÖRKLARINGAR

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

N

Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2.

Brf Utsikten Lägenhet 0205, 0209, 0213, 0217, 0221, 0225, 0229, 0233, 0237

Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed

SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed

3 caRoK75m2

FÖRKLARINGAR

METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 39

N

Naturlig gestaltning

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ40

Husen smälter in i omgivningen med fasader i naturnära färger och balkonger med värmebehandlad träpanel.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 41

DMKFTM TT L GGL cBInglasadalkonga15,0 m² cVardagsruma16,0m² cHalla.13,5 m² Sovrum 1 ca 13,5 m² Sovrum 2 ca 8,5 m² cWC/Da6,5 m² Sovrum 3 ca 8,0 m²cMatplatsa.8,0m²Kökca.9,5m² cWCa 2,0 m² BH = 700 BH = 700 N DMKFTM TT cBInglasadalkonga15,0 m² cHalla13 cWC/Da6,5 m² cMatplatsa8,0m²Kökca9,5m² cWCa FÖRKLARINGAR Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2. SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 4 caRoK89m2 Brf Utsikten Lägenhet 0111, 0115, 0119, 0123, 0127, 0131, 0135 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ42

GL GL TTKTMF DM BH = 700 BH =S700ovrum 1 ca 13,5 m² Sovrum 2 ca. 8,5 m² Sovrum 3 ca. 8,0 m² WC/Dca6,5 m² cKöka9,5 m² caHall13,5 m² cWCa 2,0 m² cVardagsruma.16,0m²cBIcMatplatsa.8,0m²nglasadalkonga.15,0m² N TTKTMF cWC/Da6,5 cKöka9,5 m cBIcMatplatsa8,0m²nglasadalkonga150m²FÖRKLARINGAR Rumshöjd är ca 2500 mm och bröstningshöjd är 800 mm över golvnivå där inget annnat anges. Avvikande mått anges (BH=xxx) på planritningen. Lägenhetsförråd finns på Plan -1 och Plan -2. SkafferiLinneskåpGarderobStädskåpKylskåp TorktumlareTvättmaskinKyl-/FrysskåpFrysskåpKombimaskin spisfläktSpishällDiskhoDiskmaskinmed Dusch KlinkerKapphyllaglasdörrarmed 4 caRoK89m2 Brf Utsikten Lägenhet 0204, 0208, 0212, 0216, 0220, 0224, 0228, 0232, 0236, 0240 METER SKALA 1:100 0 1 2 53 4 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 43

Gardinbeslag: Gardinskenefästen (vita reformbeslag) vid fönster och fönsterdörr. Reformbeslagen levereras omonterade.

Hatthylla Essem Nostalgi Aluminium.

Centralskåpbofaktaritning.för el och media.

Handtag till luckor och lådor: Krom. Köksö med sittplatser i vissa lägenheter. Stänkskydd köksbänk: Vitt blank kakel 1003200 mm, rak eller i halvförband, ljusgrå fog.

Köksinredning enligt planritning. Kökssnickerier från Marbodal, vita släta luckor och lådor med soft-close.

Bänkskiva: Laminat, Vit rå betong 30 mm med rak kant.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ44

Innertak: Vitmålad betong, NCS S 0500-N.

Hall

Rumsbeskrivning

Skjutdörrsgarderober: Placerade enligt bofaktaritning. Skjutdörrar i vitt utförande med silverfärgade profiler.

Garderober/högskåp: Placerade enligt bofaktaritning. Högskåp med släta vitmålade luckor. Luckorna förses med stående bygel handtag. Högskåp tippskyddas/säkras med skruv i vägg. Garderober förses med hylla

Golv: 3-stavs ekparkett.

Takanslutning levereras av Marbodal, färg enligt Sockellucka.anpassas efter luckfärg.

Lägenhetsdörr: Av typen säkerhetsdörr.

Beklädnadssidor på alla synliga skåpssidor. Fläktskåp anpassas till vald fläkt.

Generellt i lägenheten

Golv: 3-stavs ekparkett.

Kök

Riksbyggen förbehåller sig rätten till ändring och rätten till att byta ut utgående produkter till likvärdiga eller bättre.

Fönsterbänkar: Undre smyg av marmor, ljus grå/vit polerad yta.

Levereras Skjutdörrsgarderob,omonterad.placerad enligt

Snickerier (foder, smyglister, golvsocklar): Vit, NCS S 0500-N.

Innerdörrar och fönster: Vit, NCS S 0500-N.

och klädstång och linneskåp med 3 hyllor och 3 trådbackar.

Väggar: Vitmålad gips/betong, NCS S 0500-N.

Golvsockel: Vitmålad.

Balkong

Diskbänk: Intra Horizon, underlimmad.

Belysning: LED-list under väggskåp.

WC (4 rok)

Golv: Brädriven betong.

Köksfläkt: Rostfri av märket Franke.

Dusch: Hörndusch halvrund, klart glas 9003900 mm.

Badrumsinredning från Svedbergs enligt Kommod:följande: Vit med två lådor, 60 cm. Spegelskåp: Vit, 60 cm, LED-belysning.

Vägg: Vitmålad, NCS N 0500-N.

Övrigt: Badrummet är utrustat med handduks krokar och toalettrullehållare. Dessa levereras löst och fästs med dubbelhäftande tejp.

Golv: Ljusgrått klinker, 1503150 mm, rak sättning och grå fog.

Övrigt: WC-stol, spegel, tvättställ, toalett rullehållare och handdukskrokar.

Vägg: Vitt blankt kakel 2503400 mm, rak liggande sättning. Ljusgrå fog.

Tak: Undersida av balkongplatta. Integrerad inglasning med glaspartier och räcke i ett.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 45

Stänkskydd ovan tvättställ: ”Frimärke” vitt kakel, 1503150 mm. Rak sättning och ljusgrå fog.

WC-stol: TvättmaskinGolvstående.ochtorktumlare från Electrolux.

Två vita väggskåp 60 cm samt arbetsbänk ovanför tvättmaskin/torktumlare. Eluttag under väggskåp. Handtag i krom. Bänkskiva: Laminat, Chromix Silver.

Golv: Ljusgrått klinker, 1503150 mm. rak sättning och grå fog.

Vägg: Träpanel.

Bad/tvätt

Rostfria vitvaror från Electrolux enligt följande: FrysKylKyl/frysDiskmaskin.Inbyggnadsugn.Mikrovågsugn.Induktionshäll.(2rok)(3–4rok)(3–4rok)

Gården

Husen är utrustade med porttelefon med svarsfunktion i de boendes mobiltelefoner.

Det finns 64 parkeringsplatser i garage. Utöver garageplatser finns 7 markparke ringar. Laddningsmöjlighet för elbil kommer även att finnas.

Lättväggar: Gips.

Förråd

Riksbyggens Brf Utsikten består av två punkthus om vardera 10 bostadsvåningar innehållande totalt 75 lägenheter. Till föreningen hör även ett garage i två våningar som kopplar samman de två husen.

Fastigheten förses med gemensamma mätare för den totala elenergiförbrukningen. Samtliga lägenheter förses med individuella mätare för el, varm- och kallvatten. Bostads rättsföreningen fakturerar sedan vidare till respektive bostadsinnehavare för dennes eloch vattenförbrukning via avgiftsavi.

Balkong: Inglasad balkong med betongplatta och väggar med träpanel.

Tillgänglighet

Generell rumshöjd är ca 2,5 meter. Avvikelser kan dock förekomma på grund av installationer eller av konstruktionsskäl.

Vatten och avlopp

Inom bostadshusen och inne på gården bygger vi enligt gällande byggregler.

Bostaden

Fönster och fönsterdörrar: Fönster i trä med utvändig aluminiumbeklädnad.

Brandsäkerhet

Respektive lägenhet är utförd som en egen brandcell vilket försvårar för en eventuell brand att sprida sig vidare i huset. Varje lägenhet är utrustad med brandvarnare och trapphusen är utformade för att säkerställa god utrymning vid händelse av brand.

Cykelhus och cykelställ finns placerat på innergården.

Tak: Yttertak i bärande konstruktion av trä med underlags- och yttäckning av papp. Delar av taket utrustas med solcellspaneler.

Husen är anslutna till kommunens fjärr värmenät. Uppvärmning sker med vattenburet värmesystem med traditionella radiatorer (element). Luftbehandlingssystemet för bägge bostadshusen är ett sk FTX-system, till- och frånluft med värmeåtervinning.

TV, tele, data

Hiss: Respektive trapphus har egen hiss.

Cykelparkering

Byggnader

Fastigheten är ansluten till kommunens vatten och avloppssystem. Varmvatten-, varmvattencirkulation och kallvattenled ningar dras från fjärrvärmecentralen till respektive lägenhet.

Byggnadsbeskrivning

El

Övriga byggnader

Gästlägenhet inryms i ett av husen. Inom föreningen finns även enklare cykelverkstad samt rum för rullatorer och barnvagnar.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 47

Värme och ventilation

Utvändiga djupbehållare med hushållssopor och med möjlighet till källsortering placeras på gården.

Lägenheterna är utrustade med en media central för IP-telefoni, data och digital-TV.

Entré och trapphus: Entrépartier i aluminium. Trapphusen har målade väggar och sten beläggning på golv. I trapphusets entréplan finns postboxar. Utanför tamburdörren till varje lägenhet finns en tidningshållare.

Bilparkering

Alla lägenheter har en generös, inglasad bal kong samt kvalitativ inredning med omtanke i varje liten detalj. Det är en hög grundstan dard bestående av klassiska och stilrena material som utgör en bra bas och passar till de flesta Lägenheternainredningsstilar.ärutrustade

Varje lägenhet har ett lägenhetsförråd placerat i källare/garage. Förråden har nätväggar och ett hyllplan på konsol med klädstång.

Avfallshantering

Grundläggning: Platta på mark.

Rumshöjd

Stor omsorg har lagts på att få gården till en trivsam och ombonad miljö med varierande markbeläggningar, blandade planteringar, terrass och grillyta. Gården är utformad både för lekande barn och umgänge för vuxna.

Barnsäkerhet

med full upp sättning vitvaror av hög kvalitet såsom tvättmaskin och torktumlare, diskmaskin, kyl – och frysskåp (kyl/frys i 2 rok) samt spishäll med inbyggnadsugn i bänkskåp och mikro vågsugn i överskåp.

Fasad: Tegel.

Speciellt fokus har lagts på att utforma bostäder och gemensamma utrymmen med hänsyn till krav på god tillgänglighet. Entrédörrarna samt invändiga dörrar till gemensamma utrymmen är försedda med automatisk dörröppnare och öppnas enkelt med bricka (tagg) eller armbågskontakt. Samtliga lägenheter når sitt lägenhetsförråd via trapp eller hiss.

Vattenreglering

2

Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ48

Brf ekosystemtjänsterUtsiktens

Lyssna på marken Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det ekosystemtjänstanalys och inne bär att vi analyserar vilka tjänster som marken, vattnet och naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att marken bidrar lika mycket, eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden.

Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

1 Takyta och bjälklag anpassade för diverse odling på garaget

Ekosystemtjänster som Brf Utsiktens planerade åtgärder bidrar till

3 Plantera växter som blommar över hela säsongen, växter som gynnar pollinering

5 Grillplats planerad för att nyttja. Vacker och naturlig utsikt

Förebyggande av jorderosion Förmågan att binda mark, reglera vatten och därigenom förebygga erosion.

Pollinering och fröspridning Överföring av pollen mellan växter så att frukter, bär och grödor kan bildas. Frön sprids genom vind, vatten, djur och insekter till andra platser där de gror.

4 Sträva mot att använda lokala arter i största möjliga utsträckning

2 Minimera mängden hårdgjord yta

6 Sociala mötesplatser

Vilka åtgärder planerar Brf Utsiktens att genomföra?

1 5

4 3 6 För små och stora – och alla däremellan Gården utformas med lekfulla inslag för barn med spring i benen samt grill och sköna sittplatser för vuxna som vill umgås. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 49RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Betalning av årsavgift Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen. Första avin skickas hem till dig och ska vara betald senast på tillträdesdagen.

Du som är med tidigt i utvecklingen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt fram tida hem genom att göra inredningsval. Vilka möjligheter

Upplåtelseavtal

Riksbyggen Förtur Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja lägenhet i vår nyproduktion i bostadsrätt och ägande rätt innan de finns tillgängliga för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler poäng, desto större chans har man att välja just den bostad som man vill ha i ettNärprojekt.man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

Tillvalsavtal

Tillträde och inflyttning

I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförda sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktningsman. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämning av de fel som anmälts under garantitiden (vid detta tillfälle genomförs inte en besiktning). Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmannen.

att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din inredningskoordinator kan berätta vad som gäl ler för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Det vanligaste är att du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med beställningen och resterande summa i samband med inflyttning.

Förhandsavtal

Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrättsföreningen. Det garanterar dig som köpare rätten att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. Innan du tecknar förhandsavtal görs en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte, sedan får du per post en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ50

Besiktning och garanti

Här tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från Riksbyggen samt berätta lite om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Riksbyggen bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring. Att ta långsiktigt ansvar är någon ting vi har gjort i över 80 år. Och det är någonting som vi kommer att fortsätta med långt in i framtiden – en framtid vi gärna delar med dig.

Så här går köpet till När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och andra steget är ett upplåtelseavtal. Under den här tiden får du välja inredning och tillval och därmed vara med och utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostäderna du kommer in som köpare. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem under tiden mellan avtal och inflyttning.

På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten inklusive dina tillval och betalning av månadsavgiften vara gjorda. När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som innehåller instruktioner och skötselanvisningar. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar.

Välkommen till ett hem för hela livet

När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi upplåtelseavtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i sam band med tecknandet av förhandsavtalet.

Tack för att du har intresserat dig för en bostad från Riksbyggen. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt.

En klassisk princip för kooperativ är att ge medlemmarna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

föreningenBostadsrätts-

Bostadsrättsföreningen

Fast pris och inköpsgaranti Genom att teckna ett s k Riksbyggenavtal med Riksbyggen får bostadsrättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnadsprojekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffningskostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slutbesiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den.

Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroendevalda inom Riksbyggen. När byggnationen av föreningens hus är slutförd väljs styrelseledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig represen tant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbild ningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

Att äga en bostadsrätt innebär att du förfogar över och har tillgång till din lägenhet, men också att du är medlem i bostadsrättsföreningen. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans genom föreningen äger eller förfogar över mark och byggnader. I föreningen fattas alla beslut som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna – trapphus, gårdar, förrådsutrymmen och liknande.

| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ52 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Att vara med i en bostadsrättsförening

Återbäring

Ett kooperativt företag Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrättsförening, indirekt blir du också delägare av hela Riksbyggen.

BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 53RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Tillgänglighet – Planlösningarna ska vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser uppfyller gällande tillgänglighetskrav självklart i en Riksbyggenbostad.är

Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att säkerställa estetik, tillgänglighet, trygghet i husen och områdena, trädgårdsmiljön, energieffektivitet m m. Gemensamt för en Riksbyggenbostad är att den ska uppfylla vissa grundläggande egenskaper.

Exempel: Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla projekt med fler än 25 lägenheter. Den kan användas till t ex styrelsemöten, barnkalas eller övernattningsrum.

Trygghet – Trygghetsplanering utförs i varje projekt. Det handlar om t ex utemiljö, belysning och låssystem.

Bostäder för unika platser och människor

Miljöcertifiering

Att välja en bostad från Riksbyggen är att välja ett miljömässigt bra boende. Sedan 2012 är våra nyproducerade flerbostadshus med tre våningar eller fler, miljöcertiferade enligt Miljöbyggnad eller Svanen. Det handlar om att säkerställa kvaliteter inom områden som energi, material och inomhusmiljö. Miljöcertiferingen kan ses som ett kvitto på att bygg naden uppfyller dessa viktiga kvaliteter. En byggnad kan uppnå betyget brons, silver eller guld. Riksbyggens nyproduktion projekteras för att uppnå minst nivå silver.

För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden – vår modell för en god bostad. I Riksbyggen bostaden finns Riksbyggens egna krav, utöver myndighetskrav, som vi har tagit fram utifrån våra ambitioner om en god bostad och ett hållbart samhälle, boendes önskemål och en långsiktig förvaltning.

Trivsam utemiljö – Ett arbete för att skapa trivsel, grönska och mångfald på gårdarna.

Lugn du köper en bostadRiksbyggen-

Långsiktig förvaltning – Riksbyggenbostaden är planerad för att vara lättskött ur ett förvaltningsperspektiv. Det är bra både för dem som har fastigheten som arbetsplats och din bostadsrättsförening.

En välskött gård, städat trapphus, värme och skötsel, så att huset kan stå kvar i hundra år. Det är några exempel på vad den avgift du betalar till föreningen varje månad används till.

Välskött hus tack vare dina avgifter

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ54

Om du tidigare har bott i hus och flyttar till en lägenhet, då kommer det att kännas bekvämt och tryggt att allt fungerar och hålls i skick utan att du själv behöver vara ansvarig.

Din avgift räcker till mycket Som medlem i en bostadsrättsförening betalar du varje månad en avgift till föreningen. Den ska räcka till en hel del, allt från uppvärmning, vatten och skötsel av gården till underhåll och skötsel av huset på kort och lång sikt. Avgifterna täcker även betalning av räntor och amorteringar på bostadsrättsföreningens lån.

När du flyttar in i ett Riksbyggenhus är det Riksbyggens egna förvaltare som tar hand om huset i minst fem år. De ser till att allt i huset fungerar som det är tänkt och att allt är välskött och i gott skick.

Skönt att bo i lägenhet

Riksbyggen ser till att allt fungerar I avgiften till bostadsrättsföreningen ser Riksbyggens medarbetare till att lamporna lyser. De håller värme, ventilation och vatten under uppsikt så att eventuella problem åtgärdas i rätt tid, ofta innan du ens hunnit märka något. Kort sagt, de ser till att allt fungerar som det är tänkt.

Expert i styrelsen

att sköta huset så att till exempel vatten, värme och ventilation fungerar och så att huset underhålls och hålls i skick år efter år.

Värme att föreningen betalar för uppvärmning, via fjärrvärme.

Välstädad trivsel

Städning

att trapphuset och gemensamma utrymmen är välstädade.

För kall- och varmvatten betalar du separat för just den mängd du använder. Vi vill att det ska löna sig att vara sparsam och värna om miljön.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 55

Kundtjänst dygnet runt Om du skulle ha något problem eller har någon fråga så har Riksbyggen ett nummer du kan ringa när som helst dygnet runt 0771 860 860.

och Bilparkeringbredband/laddplats

Att ha välstädat i hus och omgivning är en viktig faktor för att trivas. Vi har utbildade lokalvårdare som kan sin sak. Vi har dessutom minskat användningen av kemikalier vid golvvård, och när vi använder kemiska produkter så använder vi ett miljömärkt sortiment.

I styrelsen ingår en ledamot som är anställd av Riksbyggen. RB ledamoten fungerar som stöd i styrelsearbetet och kan ses som en expert på styrelsearbete för bostadsrättsföreningar.

TV

Fastighetsförvaltning

I din avgift ingår

och varmvatten

Kall-

Elen betalas separat för just den mängd du använder. Vi vill att det ska löna sig att vara sparsam och värna om miljön.

Snöskottning och gräsklippning att gångarna är skottade på vintern och gräsmattorna klippta på sommaren.

Avsättningar till framtida underhåll att sätta av pengar till sådant som slits och behöver renoveras i framtiden, som fasader, tak och värmeanläggningar.

Underhållsplanering att upprätta och uppdatera en underhållsplan för framtida underhåll.

Kundtjänst och felanmälan att du kan ringa oss dygnet runt för felanmälan vid problem.

Dessa kostnader tillkommer

Lån att betala räntor och amorteringar på de lån som en bostadsrättsförening normalt har.

Stabil ekonomi

Expert i styrelsen att en RB-ledamot från Riksbyggen är med i styrelsen och bidrar med expertkunskap som stöd i styrelsearbetet.

Hushållsel

I din avgift ingår även att vi löpande uppdaterar underhållsplanen som vi tagit fram. Den ger föreningen en långsiktigt stabil ekonomi genom att avsätta pengar till framtida underhåll av till exempel fasader, tak och värmeanläggningar. Det ger ekonomisk trygghet, där du slipper överraskningar.

Tillsammans

När Riksbyggen bygger, utvecklar och för valtar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan.

Vi strävar efter att göra både stora och små saker tillsammans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstolpar för elbilar på föreningens parkeringsplatser.

Hållbara hem är hårda. Och mjuka.

Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemenskap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för klimatet och planeten. Då krävs att vi är med och driver utvecklingen, till exempel genom att sätta solceller på alla tak i nyproduktion, att bygga allt mer med klimatförbättrad betong och att erbjuda tjänster Närsom bilpool.visedan

går över i förvaltning av fastigheten fortsätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål.

Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar vardagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med odlingsytor och bra möjligheter att källsortera.

Ett exempel är att de fordon och arbetsmaskiner vi använder i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat exempel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter.

Hållbart är stort. Och litet.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

FörvaltaBoende

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Hållbarhet i allt vi gör

BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 57RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

FörvaltaFöretag

Vi ska utveckla be ntliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

ByggaVi Återutvecklasjälva

Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjliggörare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv till sammans med styrelsen och de boende.

Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbarhetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter.

Vi är med er de första fem åren. Minst. Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsdriften. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden.

Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ58

Bevaka myndighetskrav

Underhåll och ombyggnad Hela projekt från start till mål: ÅtervinningTvättstugorVentilationVärmeSolcellerEnergiFönsterBalkongerBadrumStambyten

En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar under hållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn en viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

Fastighetsdrift

Med Teknisk förvaltning och Ekonomisk förvaltning som grund blir även det löpande arbetet i tjänsten Fastighetsdrift väldigt effektiv. Föreningen får närvaro av omsorgsfull per sonal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens.

Ekonomisk grundtjänstförvaltning, DetÖverlåtelsehanteringSkattPrognosLånehanteringLikviditetsplaceringHyres-EkonomiskEkonomiadministrationBudgetBokslutArvodenAndrahandsuthyrningochårsredovisningrådgivningochavgiftsadministrationochuppföljningochdeklarationfinnsäventilläggstjänster

Värdefulla tjänster

När andra säger hej då, säger vi hej hej

Första kontakt vid störning

Riksbyggen utvecklar inte bara nya bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör.

Fastighetsdrift, grundtjänst Drift av vårdärendehantering,Energi,DetMätaravläsningAvhjälpandeFelanmälaninstallationerunderhållochstatistikfinnsenlångradtilläggstjänster:Driftövervakning,Jour-ochUtemiljö,LokalsamtDriftavbyggnader

Upphandling material och tjänster

Teknisk förvaltning, grundtjänst Administrera avtalsdokument

DetÖvergripandeÅrsplaneringunderhållsplanentillsynfinnsäventilläggstjänster

Teknisk förvaltning

Försäkrings- och skadeadministration

Källare MiljöförbättrandeGarageMarkElTakinstallationerochyttremiljöåtgärder

Vår kundservice håller öppet dygnet runt Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771 860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

Ekonomisk förvaltning

Tekniskt stöd till styrelsen

Många av våra uppdrag får vi från alla de bostads rättsföreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både triv seln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

Uppdatera

Flytta fram tillträdesdagen

Trygghet hela vägen till ditt nya hem

Riksbyggens Trygghetslöfte ger dig trygghet när du köper bostadsrätt. Vi hjälper dig ekonomiskt om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjukskriven eller arbetslös. Det ska kännas tryggt för dig att köpa och flytta in i ditt nya hem.

Rätt att frånträda ditt köp Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, till exempel dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen.

220613 – RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär.

Ingen månadsavgift vid dubbelt boende

När du blir sjuk eller arbetslös Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Denna möjlighet gäller även under de 12 första månaderna från att du tillträtt din nya bostad.

Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt inte har lyckats sälja din tidigare bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt framflyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad.

Förmånligt med Förtur Förtursmedlemmar har utökat Trygghetslöfte som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till Trygghetslöftets24 månader.fullständiga

villkor hittar du på: www.riksbyggen.se/trygghetsloftet

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.| BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ60

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ | 61

Enklare vardag i föreningen med appen HemShare

Logga in på HemShare med BankID För att komma igång behöver du bara hämta appen och logga in med BankID så kommer du åt tjänsterna i just din förening. Appen Hemshare är helt kostnadsfri.

1. Ladda ner appen på Google Play eller App Store

Här bokar du bastun, grillplatsen, övernattnings lokalen eller annat som ni har gemensamt i din bostadsrättsförening.

grannarAnslagstavlaemellan

Här beställer du lokala tjänster som gör livet enklare, till exempel städhjälp, teknik- och hantverkartjänster. Tjänsterna är upphandlade av Riksbyggen med krav på att företagen är seriösa, har kollektivavtal och arbetar hållbart.

Beställ tjänster

Håll koll på vad som händer i din förening, var du än är. Boka föreningens gemensamma lokal från jobbet, låna borrmaskin av grannarna, skänk bort byrån du inte har plats för, hitta städfirma eller hantverkare. Appen HemShare gör vardagen enklare och mer hållbar.

Att känna sig delaktig i sin omgivning gör att vi mår bättre. Med appen HemShare får du en enklare var dag och större samhörighet med din omgivning och dina grannar. Det blir enkelt att dela gemensamma resurser som grillplats och festlokaler, men även att dela med sig av möbler du inte använder, låna en stege av en granne, eller kanske få hjälp att gå ut med hunden. På appens anslagstavla kan boende lämna meddelanden till alla föreningens medlemmar.

Beställ tjänster

2. Logga in med BankID. Appen kopplar automatiskt ihop dig med rätt bostadsrättsförening.

Här håller du kontakt med grannarna. Skänker bort en byrå. Lånar en borrmaskin. Hittar träningskompisar. Sök på kategorier som upphittat, utlånas, skänkes, säljes, köpes och många fler

Boka sammagemenresurser

Via appen kan du även beställa städhjälp, hantverkare och andra tjänster som upphandlats av Riksbyggen. Då vet du att du anlitar ett seriöst företag som jobbar hållbart och har kollektivavtal. Tjänsteutbudet byggs kontinuerligt ut med nya tjänster.

HemShare består av flera olika delar

Är det någon som vill hänga med ut och träna? Var hittar jag en bra snickare? Någon som har en planslip att låna ut?

Vi är hållbara

Vi har mer än bara bostäder Förutom utveckling och förvaltning av bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem är Riksbyggen en ledande aktör på marknaden för offentlig och kommersiell fastighetsförvaltning.

Nyfiken Riksbyggen?på

I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engagemang – den dagliga skötseln och långsiktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostäderna under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början.

Att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Låt oss berätta vad som gör oss på Riksbyggen speciella.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. LÄS AV QR-KOD FÖR MER INFORMATION OM BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ ELLER KONTAKTA: Kundtjänst 0771-860 860 www.riksbyggen.se/utsikten

Vi har erfarenheten Riksbyggen har funnits i över 80 år och vi har utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med alla våra medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull.

Vi har en tydlig värdegrund Som det kooperativa företag vi är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygghet, vi vet att

boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt.

När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – Riksbyggens ambition är att leda utvecklingen.

Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din bostad, vi vill att hela sammanhanget som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar.

Vi är medlemsägda Riksbyggen är medlemsägt. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för medlemmarnas bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Vi har långsiktigheten och helheten

Vi tar vårt samhällsansvar

LÄS AV QR-KOD FÖR MER INFORMATION OM BRF UTSIKTEN I SKELLEFTEÅ ELLER KONTAKTA: Kundtjänst 0771-860 860 www.riksbyggen.se/utsikten

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.