Säljbroschyr Brf Guldäpplet

Page 1

En plats för livsnjutaren

Brf Guldäpplet i Södergården är ett bekvämt boende lite utöver det vanliga. För dig som värdesätter livets alla guldstunder framför alla måsten. Välkommen till din nya verklighet!


2

|

BRF GULDÄPPLET


Hej Nu är det dags för vår tredje och sista etapp i Södergården – Brf Guldäpplet. De två tidigare etapperna har gått åt som smör i Uddevallas solsken, jag är ganska säker på att det blir likadant nu. Så vill du bo i en nyproducerad lägenhet i det här populära området är detta sista chansen. Men lugn, du behöver inte stressa. Varför inte börja med att bläddra igenom det här magasinet och försöka ta in känslan. Kan du se dig själv boende i detta vackra hus är det inte så mycket att fundera på. Och har du, efter att ha fyllt på med all vår ­inspiration och praktiska information, några frågor är det bara att höra av dig. Välkommen till Södergården och Brf Guldäpplet.

Brf Guldäpplet – för dig som värdesätter livets alla guldstunder framför alla måsten.

Innehåll

Bo på framtidens Söder.......................................... 4 Vi tar tillvara områdets arv..................................... 6 En historisk plats..................................................... 8 Frisk havsluft och stärkande bad..........................11 Lite närmare allt roligt...........................................12 Huset utstrålar harmoni ....................................... 14 Ett boende att längta hem till .............................. 16 Klassisk, elegant eller modern – vilken stil drömmer du om? ............................... 22 Från utsikt till hållbarhet ...................................... 27 Brf Guldäpplets ekosystemtjänster..................... 28 Situationsplan och planritningar..........................31

Charlotte Berndtsdotter Säljare, Riksbyggen

Rums- och byggnadsbeskrivning.........................44 Sammanfattning................................................... 47 Det här är Trygghetsfilosofin................................48 Välkommen till ett hem för hela livet...................49 Bostadsrättsföreningen........................................50 Lugn du köper en Riksbyggenbostad....................51 Hållbart är stort. Och litet..................................... 52 Hållbarhet i allt vi gör............................................ 53 När andra säger hej då, säger vi hej hej............... 55 Nyfiken på Riksbyggen?....................................... 56

10 snabba om Brf Guldäpplet • Ett fantastiskt läge • Stadens utbud inom bekvämt avstånd • Nära-havet-känsla • Naturupplevelser runt knuten • Flexibilitet (varierade planlösningar) • Möblerbara balkonger (treor, fyror och femmor har två balkonger!) • Gemensamhetslokal och gästlägenhet • Innergård med bland annat mötesytor och odlingsmöjligheter • Promenadavstånd till skolor • Bra kommunikationer

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

3


Bo på framtidens Söder

Här bygger vi 33 nya, hållbara lägenheter i en bostadsrättsförening. Storlekarna på lägenheterna varierar så att många har möjlighet att flytta hit, här finns allt från 1–5 rum och kök. En flirt med Söderskolan Området har vi döpt till Södergården, en flirt med Söderskolan och dess skolgård som låg här tidigare. Eftersom vi redan har byggt två bostadsrättsföreningar i området vet vi att det är populärt att bo här på Söder. Framförallt är det närheten till natur och vatten som gör det speciellt. Men

4

|

BRF GULDÄPPLET


också det praktiska läget med promenadavstånd till det mesta. I händelsernas centrum Det nya bostadsområdet kommer att fungera som en självklar mötesplats med lägenheter som ligger mitt i händelsernas centrum, med restauranger och shopping runt hörnet. Här gör dessutom närheten till havet att en avkopplande promenad utmed havet eller ett uppfriskande dopp aldrig är lång bort. Öppen och inspirerande miljö Målet med Södergården är att skapa en öppen, flexibel, inspirerande och trygg miljö som tilltalar människor i olika stadier av livet. Fastigheten har en egen innergård som samspelar med de två andra bostadsrättsföreningarnas innergårdar och ger utrymme för spontana möten och aktiviteter.

Hållbara lösningar Vi på Riksbyggen tänker alltid på helheten och långt bortom de lägenheter vi bygger. I just det här projektet har vi satsat extra mycket på att skapa hållbara lösningar. Våra 80 år i branschen har gett oss ovärderlig kunskap och också gjort oss till ledare inom samhällsutveckling. Ett arv vi kommer att levandegöra med Brf Guldäpplet.

Fakta Brf Guldäpplet Boendeform: Bostadsrätt Antal bostäder: 33 Storlekar: 1–5 rok (35–112 kvm) Parkering: Möjlighet till parkering i carport eller öppna p-platser, 24 elbilsladdstolpar 1 plats/lgh + 2 gästplatser i föreningen Inflyttning: Preliminärt våren 2023 Miljöbyggnad: Preliminär nivå Silver

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

5


Vi tar tillvara områdets arv

6

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Vi har bestämt oss för att sätta färg på Söder igen. För oss är helheten viktig, vi vill ta hand om områdets arv och utveckla samhället kring det. Vi bryr oss lite extra Våra två första etapper på Söder har fått mycket uppmärksamhet och skapade stor efterfrågan när de släpptes. Nu fortsätter arbetet med den tredje etappen. Den röda tråden har varit tydlig genom alla projekt. Vi förvaltar våra egna bostäder och bryr oss extra mycket om var och hur vi bygger. Det är därför en ära att få utveckla Söder till en av Uddevallas mest levande stadsdelar. Annorlunda boendemiljö För landskapsarkitekterna har det varit viktigt att värna om platsens identitet och att ta tillvara på allt från material och ytor till den öppna ­skolgårdskänslan. Genom att förena betydelsefulla inslag från förr med nytänkande, funktionell och hållbar landskapsarkitektur har en unik boendemiljö skapats. Södergården har många lösningar för möten, samtal och aktiviteter. Det finns också gott om inbjudande sittplatser, som tack vare gårdens olika etage, skapar fri sikt över gårdsplanen och den centralt placerade lek- och aktivitetsmiljön. – Vi har försökt bevara och återvinna så mycket som möjligt av Söderskolans ­karaktär och miljö. Framförallt genom att förfina skolgårds­känslan och fortsätta stimulera leken, aktiviteterna och möten mellan människor. Det handlar om att hitta en bra balans mellan offentliga aktivitetsytor och sittplatser i kombination med privata uterum, säger Bo Larses, ansvarig landskapsarkitekt på Mareld. Granitblock blir sittytor Gården får nya fruktträd och odlingslådor som de boende kan nyttja. Det blir också olika typer av karaktärsfulla planteringar som träd, buskar och perenner, något som gör att gårdens nyanser kommer skifta i takt med årstiderna. Förutom att skoltrappans granitblocksteg tas tillvara och dyker upp som nya sittytor återvinns flera andra inslag. – Något som varit väldigt typiskt för Söder­­skolan är Klättervildvinet, som vi också återplanterat i gårds­miljön. Vi har även tagit tillvara smågatsten och hussockeln av röd bohusgranit som förvandlats till funktionella hällar runt om på gården och uteplatserna. Och skolklockan har sparats som en symbol för tiden och platsens historia, avslutar Bo.

BRF GULDÄPPLET

|

7


En historisk plats

Söder blomstrade och spred såväl glädje som kunskap under hela 1900-talet. Här blev Söderskolan navet för all förkovring och Folkets Park medelpunkten för alla nöjeslystna.

Här fanns vattenkällan Det fanns en tid när Söder bestod av milsvida ängar, några få hus och en källa att hämta vatten i. Källan är mer känd som Sörkällan och ligger ett hundratal meter öster om Södergården. Fram till 1850 var det en naturlig mötesplats för Uddevalla-borna. Här samlades människor för att fylla på vattenförrådet och för att ta del av det senaste skvallret.

med bensin och dess ägare med några varma ord på vägen. Stationen var populär bland de bilburna invånarna som gärna tog en omväg för att samlas vid pumpen.

Dansanta kärlekspar Vid Studievägen, granne med Södergården, låg entrén till Folkets Park. Från tidigt 20-tal ­träffades förväntansfulla familjer, vänner och kärlekspar här innan de gick in i parken för att roa sig. Av dansbanan och polketten, som invigdes 1929, finns det säkert många dansanta minnen kvar. Några av dem kanske fortfarande går hand i hand eller har rentav flyttat in i grannföreningarna som idag står på platsen. Ström levererade bensin Bakom Brf Guldpennan, vid korsningen Anders Knapes väg och Packhusgatan, stod en av Uddevallas första bensinpumpar. Här arbetade ägaren och bensinstationsföreståndaren Charles Ström under tidigt 1930-tal med att förse bilar

Söderskolan invigdes På 30-talet hade Söder en stark tillväxt där barnaskaran stadigt ökade. För att möta tillströmningen fick tre arkitekter uppdraget att ta fram förslag på hur områdets nya skola skulle se ut. Arkitekt Wahlberg vann upphandlingen medan byggnadsingenjör Anders Eriksson blev huvudentreprenör. Den 31 mars 1948 invigdes Söderskolan med plats för 404 elever. Här byggs framtiden Förutom klassrum fanns det bibliotek, specialsalar för teckning och naturkunnighet samt för slöjd-, handarbets-, trä- och pappslöjd. Skolan var toppmodern med centralradio och högtalare i alla klassrum. Årtionden följde då glada tillrop, skratt, skolklockan och gymnastiklärarens visselpipa var vardagliga inslag. Längs med vägen och in i 2000-talet började antalet elever på Söder­ skolan sjunka och de sista eleverna gick ut i juni 2010. Det är utan tvekan på historisk mark Södergården nu byggs – för framtida generationer.

Charles mack var en populär plats att tanka och slänga käft på.

8

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Söderskolan då den var full av spring, gemenskap och kunskap.

Sörkällan ligger ett hundratal meter öster om Södergården. Hit gick man förr i tiden för att fylla på med vatten och information.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

9


Hav och natur är kanske de bästa förutsättningarna för ett aktivt liv. Uddevallas vackra kuststräcka inbjuder till många olika aktiviteter.

GRILLPLATS BODELE FOTO: UDDEVALLA KOMMUN

10

|

BRF GULDÄPPLET

KANOTER VID LINDESS FOTO: UDDEVALLA KOMMUN

STRANDPROMENADEN LÄNGS BERGET FOTO: UDDEVALLA KOMMUN


SKEPPSVIKEN FOTO: UDDEVALLA KOMMUN

Frisk havsluft och stärkande bad

Nu finns det inga hinder längre att uppleva naturen, att göra det där som du alltid velat göra lite oftare. Det är bara att snöra på joggingskorna eller ta fram snorkeln.

Gröna parker och sköna bad I närheten finns flera sköna gröna parker, promenadmöjligheter och motionsspår. En är Emaus idylliska naturreservat i Kapelle. En annan är Uddevallas kanske största pärla, eller åtminstone längsta, vi talar om Strandpromenaden som sträcker sig från Skalbankarna i öster genom centrum och 9,3 km bort mot Lindesnäs. Det spektakulära träddäcket smeker de branta bergväggarna längs havslinjen. Perfekt för dig om gillar att röra dig, jogga, picknicka med ­kärleken eller favoritboken. Många promenerar den här vägen till Gustafsberg som är en av Sveriges första badorter.

köpcentrum. Uddevalla Golfklubb är inte för svår, inte för lätt oavsett om du har högt, medel eller lågt handikapp. Vill du hellre motionera inomhus har du både simhall och gym inom gångavstånd från Södergården.

Ute- och inomhusaktiviteter Hör du till de golffrälsta finns det en fina 18-hålsbana bara fem minuter från Torps

Kajak eller skärgårdsbåt Hav och natur är kanske de bästa förutsättningarna för ett aktivt liv. Uddevallas vackra kuststräcka inbjuder till många olika vatten­ aktiviteter. Att glida ut i en eka en stilla kväll och kanske få en makrill på kroken är oslagbart. Eller att ta kajaken och paddla utmed strandkanten och uppleva naturen från nära håll. M ­ öjligheten finns också att bara åka med, som till exempel med Skärgårdsbåtarna som arrangerar smakfulla skaldjurskryssningar till Smögen, Käringön, Bassholmen och Lysekil.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

11


Lite närmare allt roligt

Det är nu du kommer att få möjlighet att göra allt det där som du kanske har längtat efter. Eller inte haft tiden att göra det tillräckligt ofta. Allt det roliga som nu ligger runt hörnet.

Mer tid över Närheten till såväl centrums utbud, naturens olika element eller kommunikationer frigör kvalitetstid åt dig. Vare sig du ska jobba, hoppa på tåget, ta dig hem, handla, gå på bio, äta på restaurang, shoppa, springa i skogen, bada i havet eller ligga i hängmattan. Du får helt enkelt lite mer tid över för annat. Du bor precis så nära stadskärnan att du kan njuta av utbudet och ­precis så långt ifrån att du slipper nattsuddet. Kort sagt, du har det mesta precis utanför dörren.

på torg och i parker. Mixen av mysigt belägna restauranger och shopping ger Uddevalla dess gemytliga identitet. Vill du ha ännu större utbud av butiker ligger Torp Köpcentrum endast tio minuter bort.

Nära till shopping och upplevelser Bara några hundra meter från Södergården börjar centrum vilket innebär att du har nära till ma­taffärer, shopping, gymmet, restauranger, caféer och en hel stad med nöjen. På vägen dit ligger också Biostaden med sina sex biosalonger, 505 bekväma fåtöljer, goda benutrymmen, stora filmdukar och den bästa ljudtekniken. Känn historiens vingslag I ett pittoreskt och charmigt centrum blandas kultur och historia med stämningen längs gator,

12

|

BRF GULDÄPPLET

Olika sätt att komma fram Närmaste busshållplatser ligger vid Folkets Park och Segelplan där linje 3 och 822 går. Medan Flexlinjen stannar på Packhusgatan, bara tio meter från Södergården. Du som har bil har nära till såväl Göteborgsvägen som Riksväg 44 och E6. Bra pendelläge för dig som arbetar inom Trestadsområdet eller i Göteborg. En promenad till skolan För dig som har barn kan det vara bra att veta att det bara är några hundra meter till Parken ­förskola med sina tio avdelningar. Sommarhemsskolan för de lite äldre barnen ligger knappt en kilometer bort. När det gäller gymnasium finns till exempel Agnebergsgymnasiet, Östrabro, Plusgymnasiet och Sinclair i och kring centrum.

HASSELBACKSPARKEN FOTO: UDDEVALLA KOMMUN


Bara några hundra meter från Södergården börjar centrum vilket innebär att du har nära till service, shopping och nöjen.

KUNGSGATAN SOMMAR FOTO: UDDEVALLA KOMMUN

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. BÅTAR I CENTRUM FOTO: UDDEVALLA KOMMUN

BRF GULDÄPPLET

|

13


Huset utstrålar harmoni

Inglasade balkonger förlänger säsongen

Rymliga och möblerbara balkonger för frukosten, stunden med boken under parasollen eller kanske en drink i solnedgången.

14

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Med noggrant utvalda material och känsla för detaljer blir resultatet ett hus både vackert att titta på och bekvämt att bo i.

Enkelt att trivas Det är gröna och sociala lösningar som gör det enkelt att trivas i Brf Guldäpplet. Ett arkitektoniskt samspel där det historiska och moderna möts. Brf Guldäpplet består av en fyravåningsbyggnad med soprum i källaren. Här finns en tydlig kontrast mellan klassiskt och modernt vilket återspeglas på ett fint sätt i materialval och design. Solceller och sedum Det handslagna fasadteglets gula nyanser knyter an till grannföreningarnas toner. Precis som den ljusgrå kulören som används genomgående på alla murar. På huset är det sedumtak för att tillföra grönska och färg till k­ varteret. Sedum gör att luften förbättras, ljud fångas upp och regnvatten fördröjs. Dessutom blir det solceller på carportarnas tak vilket ger el till fastigheten. Gemensamhetslokal och gästrum Föreningens gemensamhetslokal ligger i källaren, perfekt för släktkalaset eller styrelsemötet. Utnyttja den vid speciella tillfällen när lägenheten kanske inte räcker till, eller om ni bara vill vara i en annan miljö som omväxling. Här finns också en gästlägenhet, vilket kan vara skönt om det kommer långväga gäster. Det betyder att du inte behöver köpa en extra stor lägenhet bara för att kunna ta emot gäster då och då, praktiskt och ekonomiskt, eller hur? Från karusell till utegym Eftersom Södergården kommer att bestå av en dynamisk blandning av åldrar och intressen när området är komplett speglar det också gårdens utformning. Här finns allt från karusell, gungor, volträcke, hopphage och bollspelsrutor till pergolor, utegrillar, gräsyta med möjlighet till bollspel och utegym med olika träningsredskap. Öppna ytor skapar trygghet Gårdens gestaltning gör att du snabbt börjar känna igen ansikten och alla som bor här. En trygghetsfaktor utöver de öppna ytorna, husens fönstersättningar, placeringar av ljuskällor och inte minst entréerna som har kodlås och porttelefon som standard.

BRF GULDÄPPLET

|

15


Ett boende att längta hem till Olika planlösningar Lägenheterna är yteffektiva och optimerade utifrån hur vardagen ser ut för de flesta m ­ änniskor idag. Allt du behöver finns inom bekvämt avstånd. Du kan välja mellan flera olika planlösningar och för vissa treor och femmorna finns det ibland möjlighet att välja bort en vägg. Treorna, fyrorna och femmorna är genomgående och har fönster åt två motsatta håll, gavellägenheterna har fönster åt tre håll. Nästan alla lägenheter har tvättmaskin och torktumlare som standard. Föreningens enda etta har istället en kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Det här är inget vanligt boende, här finns arkitektens tankar med bakom varje beslut, varje detalj. Ytorna är välplanerade, rumsmiljöerna genomtänkta och ljusets betydelse uppfyllt. Öppen och luftig planlösning Planlösningarna är öppna och luftiga och minst sagt varierade. Ingen lägenhet är den andra lik. – Hela Brf Guldäpplet är ett modernt urbant boende. Lägenheterna är kompakta och ska inspirera till ett maximalt utnyttjande av rummen. Planlösningarna utgår från att alla rum ska ha god tillgänglighet och goda ljusförhållanden. De flesta vardagsrummen erbjuder till exempel utsikt över innergården. Att planlösningarna är olika beror på att de ska passa olika målgrupper och många olika behov, säger Ingrid Blomdahl som är arkitekt på Malmström Edström.

Brf Guldäpplet är ett modernt urbant boende. Lägenheterna är kompakta och ska inspirera till ett maximalt utnyttjande av rummen. Planlösningarna utgår från att alla rum ska ha god tillgänglighet och goda ljusförhållanden.

16

|

BRF GULDÄPPLET


Gemensamhetslokalen har ett fullgott kök och härlig uteplats in mot gården.

Funktionellt och smart Här får du många inbyggda mervärden som funktionella förvaringsmöjligheter och smarta inredningsdetaljer. I de flesta lägenheter finns till exempel klädkammare istället för traditionella garderober. Och fördelarskåp för värme, vatten och it/el har i möjligaste mån placerats i lägen så att de inte ska synas. – Det finns många fina detaljer som är värda att lyfta fram, som att fönsterbröstningarna, som generellt är 60 centimeter här, vilket är betydligt lägre än de 80 som är normalt. Det ger både vackrare och bättre ljusinfall i rummen säger Ingrid Blomdahl Enkelt, tillgängligt och härligt Du som har bil kommer att ha möjlighet att hyra parkeringsplats i föreningens carportlängor ­a lternativt utomhus. I källar­planet finns cykeloch lägenhetsförråd. Och vid entrén finns det ett barnvagns- och cykelrum.

– Målsättningen har varit att göra livet så ­enkelt, tillgängligt och härligt som möjligt för de boende. Placeringen av gästlägenheten, som har sin ingång direkt från ­Packhusgatan och gemensamhetslokalen, som vänder sig mot innergården, är bara två exempel av flera ­strategiska lösningar. Det ska synas när gemen­ samhetslokalen används och den ska lysa upp och ropa hej, använd mig, avslutar Ingrid. En eller två balkonger Alla utom en lägenhet har en möblerbar och inglasad balkong, de allra flesta i västerläge med härlig kvällssol. Som gjord för en drink på kvällen, en god bok under en parasoll eller varför inte en lång härlig helglunch. Och i de genomgående lägenheterna med tre, fyra eller fem rum finns det två balkonger! Den inglasade ligger mot gården och den öppna med för­ middagssol utåt gatan.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

17


18

|

BRF GULDÄPPLET


Den öppna och luftiga planlösningen skapar en trevlig atmosfär och gör det enkelt att umgås.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

19


20

|

BRF GULDÄPPLET


Härliga öppna ytor med balkong från köket, perfekt för morgonkaffet.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

21


Klassisk, elegant eller modern – vilken stil drömmer du om?

Kök ”Harmoni” är grundutförandet i Brf Guldäpplet

En grå eller vit lucka utgör basen för dina personliga val.Väljer du ett Harmonikök vet du att det håller väl över tid.

22

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Vi önskar dig en inredning att trivas i – dygnet runt, året om. Därför har vi tagit fram flera stilpaket som du mot en tillvalskostnad kan välja. Inom varje stilpaket finns möjlighet att välja mellan ett antal produkter, såsom kakel, bänk­skivor och handtag – på så sätt skapar du din personliga stil. Att kombinera produkter mellan de olika stilpaketen är ej möjligt. Låt dig inspireras här... Läs mer om våra stilpaket i i­ nredningsbroschyren för Brf Guldäpplet.

Kök ”Tradition” ett skandinaviskt ekkök.

Kök ”Natur” är rofyllt, modernt och hämtar inspiration från naturens skiftningar.

Kök ”Arv” har en klassisk ramlucka i vitt eller grått.

Med stil ”Sober” skapar du ett ombonat kök med inspiration från fine dining.

Välj din stil

BRF GULDÄPPLET

|

23


Badrum ”Harmoni ” är grundutförandet i Brf Guldäpplet

Med detta badrum vill vi göra det enkelt för dig att inreda med personliga detaljer. De neutrala ­f ärgerna gör att badrummet håller under en lång tid.

24

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Välj din stil

Duscha… Tvåla... Tvätta... Skrubba... Putsa… Sminka… Borsta… Styla... Vi tillbringar mycket tid i våra badrum. Så se till att du har ett där du ­gillar att vara. På sidan ser du några av stilpaketen som du mot en tillvalskostnad kan välja för badrum. Hitta din stil genom att bläddra i ­inredningsbroschyren.

Badrum ”Elegant” är stramt och formsäkert.

Med stilen ”Sinne” skapar du en lugn och stillsam miljö.

Badrum ”Form” ger med sina grafiska former badrummet ett modernt uttryck.

Badrum ”Tidlös” är stilen som ger en klassisk och ombonad känsla.

BRF GULDÄPPLET

|

25


26

|

BRF GULDÄPPLET


Från utsikt till hållbarhet

Som ledande aktör driver vi utvecklingen framåt och höjer hela tiden ribban för vårt miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Det är med stolthet vi bygger Brf Guldäpplet i Uddevalla.

Hela projektet Vi har fokus på hållbarhet genom hela projektet. Allt för att säkerställa hälsosamma och hållbara boendemiljöer. Det kan handla om dagsljus, ljudmiljö och ventilation men också energiförbrukning anpassat för att skapa ett boende med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Trygghet viktigt Som boende ska du kunna påverka, skapa gemensam nytta, samverka med omgivningen och vara med i utvecklingen av samhället. Trygghet lyfts ofta fram som centralt i social hållbarhet – det begreppet betecknar att tillit, tillhörighet och handlingsfrihet i relation till såväl sin sociala som sin fysiska omgivning ska kännas. Därför bygger vi alltid in socialt främjande lösningar i våra bostadsområden. Brf Guldäpplet får en ­gemensamhetslokal som rymmer cirka 30 personer och har både kök, wc, möblemang och servis. Dessutom finns det en övernattningslägenhet för dina gäster. Vi har också satsat på riktigt bra belysning i området, till exempel vid carportarna och innergården.

Påverka kostnaderna själv Både byggnadens och carportens tak är täckta av sedum eller solceller, en viktig del för att skapa ett modernt och hållbart boende. Allt för att spara energi, pengar och miljö åt våra boende och för vår planets framtid. Dessutom har du själv möjlighet att vara med och spara kostnader och miljö då det är individuell mätning av el, varm- och kallvatten. Odlingslådor och laddstolpar Som ledare inom hållbar samhällsutveckling vill vi minska användandet av ändliga resurser samtidigt som du får ett sunt inneklimat. Riksbyggens ambition är att driva utvecklingen framåt och hela tiden höja ribban för vårt miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Från det stora till det lilla. Exempelvis kommer det i Brf Guldäpplet att ges möjlighet för de som vill att ha odlingslådor på innergården. Och vi premierar cyklar och bygger speciella rum för dem vid entrén. Och har du elbil finns det laddstolpar till 24 av föreningens parkeringar och carportar.

Perenner och insektshotell I området finns också trädplanteringar, buskar, perenner och ängssådd, ett insektshotell, flera pergolor och en gemensam och upplyst grillplats. Dessutom har vi återanvänt ett antal saker från tiden då det låg en skola på platsen, fast på ett nytt och innovativt sätt. Långsiktigt och ekonomiskt Ekonomisk hållbarhet handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. Det kan till exempel vara att bygga på ett speciellt sätt för att säkerställa bostadsrätts­ föreningens värde över tid. Eller att material och konstruktioner är valda utifrån livslängd och behov av underhåll. Men det handlar också om att bygga så att avgiften blir rimlig över tid och att värdet på insatsen kan tryggas.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

27


Brf Guldäpplets ekosystemtjänster

Lyssna på marken Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, under­ söker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det eko­systemtjänst­ analys och innebär att vi analyserar vilka tjänster som marken, vattnet och naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att marken bidrar lika mycket, eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden. Vilka åtgärder planerar Brf Guldäpplet att genomföra? 1

Ekosystemtjänster som Brf Guldäpplets planerade åtgärder bidrar till

erenna planteringar med växter som blommar P hela säsongen ny Träd och buskar planteras 2 Lokal fördröjning av dagvatten (skelettasfalt, regnvattentunnor och sedumtak) 3 Insektshotell (död ved) och fågelholkar 4 Tilltalande grön gård för alla Brf:er med platser för både vila och aktivitet

4

Pollinering och fröspridning Överföring av pollen mellan växter så att frukter, bär och grödor kan bildas. Frön sprids genom vind, vatten, djur och insekter till andra platser där de gror.

Vattenreglering Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

Upprätthållande av luftkvalitet Ekosystemets förmåga att förbättra luftkvaliteten t ex trädens förmåga att binda utsläpp och partiklar från biltrafik.

28

|

BRF GULDÄPPLET

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


2

1

3 2

BRF GULDÄPPLET

|

29


Pa rk ga ta n

en väg s g or

Packhusg atan

Bohusläns museum

teb Gö

t Mo

Brf Guldäpplet

rg ebo t ö G Anders Knapes väg

30

|

Mataffär

Skola & förskola

Café

Biostaden

Grönområde

Vårdcentral

Bensinstation

Restaurang

Småbåtshamn

Södergården

Apotek

Post

Frisör

Systembolag

Bank

Badhus

Gym

BRF GULDÄPPLET

Hållplats Buss

Anders Knapes väg RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Situationsplan och planritningar

På följande sidor finner du planritningar över alla bostäder i Brf Guldäpplet. Lägenheterna presenteras i storleksordning.

Packhusgat

an

Parkgatan

N

Studieväge

n

Brf Guldäpplet Hus 5, etapp 3

– Gemensamhetsanläggningar – Brf Guldäpplets anläggningar

äg es v

nap

rs K

e And

en

väg

die

Stu

Lägenhetsstorlekar 1:a 35 kvm 2:or 50–59 kvm 3:or 68–84 kvm 4:or 91 kvm 5:or 112 kvm

– Odlingslåda – Boulebana – Lekplats – Pergola – Utegym – Gemensamhetslokal – Övernattningslägenhet

HUS 1

Första siffran står för etapp Andra siffran står för trapphus Tredje siffran står för våning Fjärde siffran är medurs från entrè

5 HUS A

4 HUS

4 3 2 1 0

A-B

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Packhusgat an

Brf Guldäpplet Lägenhetsnummer 5712

Information om husnummer och våningsplan. På planritningarna hittar du också ­information om antal rum, storlek i kvadratmeter, balkongytor mm.

B

HUS 3

Förklaring lägenhetsnummer:

Studieväg en

HUS 2

P

C4

4 3 2 1 0

C3 C2

P

C1

e And

rs

Kn

s ape

N vä g

V

BRF GULDÄPPLET

Ö S

|

31


1 RoK Lgh nr 5712

1 RoK

1 rokLgh nr 5712 ca 3535mm²2

Brf Guldäpplet 35 m² Lägenhet 5712

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

F

Frysskåp

EL/IT

EL-/IT skåp

G

Garderob

F

Frysskåp

HT

Handdukstork

G

Garderob

K

HT

Handdukstork

K/F

Kombinerat kyl- och fry

Kylskåp

KH

Kapphylla

Kombinerat kyl- och frysskåp

KLK

Klädkammare

KM

Kombinerad tvättmaski torktumlare

Garderob

HT

Handdukstork

K

Kylskåp

DM

M

Mikro i väggskåp

KM

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

ST

Städskåp

KÖK

M

Mikro i väggskåp

Spishäll med fläkt ovan

ST

Städskåp

Spishäll med ugn i bänk

M

KÖK

KLK

Klädkammare

RUM

11,1 m²

KLK

EL/IT

2,1 m²

KLK och Kombinerad tvättmaskin EL/IT 2,1 m² torktumlare Mikro i väggskåp

HALL

Städskåp

TF UT VF

UTKM

5,9 m²

TT

Torktumlare

Spishäll med ugn i bänkskåp

TT

Torktumlare

Torktumlare

TF

Tappvattenfördelarskåp

U/M

Ugn och mikro i högskåp

TG

Tillvalsgarderob

TFT

Tappvattenfördelarskåp

VF

Värmefördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

U KM

TF UT VF

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

Frånvalsvägg

Tillval badkar

Skjutdörrar till garderob

4,7 m²

UT

Vägg förstärkt bakom T

HUS 1

HUS 2

Studieväg en

4 3 2 1 0

Tillval badkar Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 2

Nedsänkt undertak

Nedsänkt undertak

Skjutdörrar till garderob

1

UT

Tillval badkar

Frånvalsvägg

0

Skjutdörrar till garderob

4,7 m²

Vägg förstärkt bakom Tv

U/M

UT

Frånvalsvägg

HT

BAD Värmefördelarskåp VF

HT

BAD

5,9 m²

HALL

Spishäll med ugn i bänkskåp Tvättmaskin

Tvättmaskin

Ugn och mikro i högskå

Spishäll med fläkt ovanför

TM

TM

U/M

TT

M

Kapphylla

Spishäll med fläkt ovanför

RUM TM 11,1 m² Tvättmaskin

9,7 m²

KH

ST

Klädkammare

9,7 m²

Kombinerat kyl- och frysskåp

M

DM

K/F

K/F

KM

KLK

3

4 HUS 2

A-B

4 3 2 1 0

Studieväg en

G

BH 600

Kylskåp

B

Packhusgat an

Frysskåp

K/F

EL-/IT skåp

HUS 3

F

10,9 m²

EL/IT

Diskmaskin

BH 600

UTEPLATS

Diskmaskin

DM

UTEPLATS KH Kapphylla 10,9 m²

Bröstningshöjd, fönster

DM Bröstningshöjd, fönster

K/F

BH

Bröstningshöjd, fönster

BH

K

FÖRKLARINGAR

BH

5 HUS

4 HUS

A

4 3 2 1 0

P

C4

A-B

C3

N

C2

P

C1

And

p Kna er s

es

vä g

V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

ägen

3

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 32 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. | BRF

P


2 RoK

Brf Guldäpplet 2 rokLgh nr 5512, 5522, Lägenhet 5532,5512, 55425522, 5532, 5542 m²2 ca 5050m

oK

nr 5512, 5522, 5532, 5542

²

INGL BALKONG 7,8 m²

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp Frysskåp

FÖRKLARINGAR G Bröstningshöjd, fönster

Garderob

EL-/IT skåp DM

Diskmaskin K

Kylskåp

EL-/IT skåp K/F

Kombinerat kyl- och frysskåp Kapphylla

Handdukstork G

GarderobKLK

Klädkammare

HT

Handdukstork KM

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

K och frysskåp Kylskåp M Kombinerat kyl-

Kapphylla

K/F

KlädkammareKH

M

9,6 m²

DM

MATPLATS TM

9,7 m²

9,4 m²

Spishäll med fläkt ovanför

ST

Mikro i väggskåp Torktumlare TT

StädskåpU/M Spishäll med ST fläkt ovanför

TT

SOVRUMHALL KLK 9,6 m² 5,1 m²

BAD

6,1 m²

EL/IT G UT VF TF TM TT HT BAD

5,9 m²

KLK

TF

2,1 m²

MATPLATS K/F

UT

HT

ST

Kombinerat frysskåp STkyl- och Städskåp

G

5,9 m²

K/F

VARDAGSRUM

KÖK

Kombinerad tvättmaskin och KLK Klädkammare Spishäll med ugn i bänkskåp torktumlare Kombinerad tvättmaskin och KM Tvättmaskin TM Mikro i väggskåp torktumlare

Städskåp

SOVRUM

Mikro i väggskåp

Kapphylla

9,7 m²

M

UT

Kylskåp

VARDAGSRUM

9,4 m²

Frysskåp KH

F

Garderob

BH 600 KÖK

BH 600

Bröstningshöjd, fönster HT Handdukstork

EL/IT

DM

7,8 m²

Diskmaskin BH

Frysskåp

M

INGL BALKONG

UT

F

BH 600

BH 600

UT

HALL 5,1 m²

6,1 m²

2,1 m²

EL/IT

Ugn och mikro i högskåp

Spishäll med ovanför TF fläktTappvattenfördelarskåp Spishäll med ugn i bänkskåp

Tvättmaskin

Spishäll med i bänkskåp TG ugnTillvalsgarderob

Torktumlare TM

Tvättmaskin VF

Värmefördelarskåp

Torktumlare Ugn och mikroTTi högskåp

Frånvalsvägg

U/M Ugn och mikro i högskåp Tappvattenfördelarskåp Skjutdörrar till garderob HUS 1

Tillval badkar

TG Tillvalsgarderob Värmefördelarskåp UT Nedsänkt undertak Värmefördelarskåp FrånvalsväggVF

Vägg förstärkt bakom Tv HUS 1

Skjutdörrar till garderob Tillval badkar HUS 2

Tillval badkar

Nedsänkt undertak

B

5 HUS

4 HUS

B

A

P

METER

5 HUS

A-B 4 HUS

1

2

3

4

C2

P

C1

p Kna er s And

es

vä g

N V

Ö S

P

C3

4 3 2 OCH FÖRBEHÅLLER 201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 2 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR SIG EV. TRYCKFEL SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 1 P 1 0 0 A-B B

husgatan

ägen

C3

4 3 2 1 0

C4

4

3

A

5 HUS 1

HUS 2 3

Packhusgat an

Vägg förstärkt bakom Tv

HUS 3

4 3 2 1 0

Studieväg en

C4

undertak Vägg förstärktUT bakomNedsänkt Tv

0

Studieväg en

Frånvalsvägg Skjutdörrar till garderob

HUS 2

Packhusgat an

Tappvattenfördelarskåp

HUS 3

TF Tillvalsgarderob

C2 C1

And

p Kna er s

es

vä g

N V

Ö S

BRF GULDÄPPLET

|

33

UT

VF


2 RoK

Brf Guldäpplet 2 rokLgh nr 5612, 5622, Lägenhet 5632,5612, 56425622, 5632, 5642 59m m²2 ca 59 2 RoK Lgh nr 5612, 5622, 5632, 5642

ST

59 m²

KLK

3,1 m²

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

KH ST HALL

K

Kylskåp Kombinerat kyl- och frysskåp

GF

Garderob Frysskåp KH

Kapphylla

HTG

Handdukstork GarderobKLK

Klädkammare

KHT

Kylskåp Handdukstork KM

M HT K

K/FK

Kombinerad tvättmaskin och M torktumlare Kombinerat kyl- och frysskåp Kylskåp M Mikro i väggskåp

KH K/F

Kapphylla Kombinerat frysskåp STkyl- och Städskåp

F

KÖK

6,2 m²

Klädkammare Kapphylla Spishäll med fläkt ovanför Kombinerad tvättmaskin och KM KLK torktumlare Klädkammare Spishäll med ugn i bänkskåp Kombinerad tvättmaskin och MKM Mikro i väggskåp DM Tvättmaskin TM torktumlare ST

6,2 m²

0 BH

60

SOVRUM VARDAGSRUM

MATPLATS

INGL BALKONG

13,214,6 m² m²

8,5 m²

TT TM UT

9,1 m²

TF VF

KLK KH

STM

BAD 5,5 m² KÖK

UT

FEL/IT Frysskåp EL-/IT skåp K/F

F

0

EL/IT skåp K Diskmaskin DM EL-/IT

13,2 m²

60

Diskmaskin Bröstningshöjd, fönster HT Handdukstork

SOVRUM

KH TT TM UT HALL 5,4 m² TF VF

UT

DM BH

3,1 m²

5,5 m²

HT

BH

Frysskåp

F

BH Bröstningshöjd, FÖRKLARINGAR G fönster Garderob

5,4 m²

KLK

BAD

DM MATPLATS 8,5 m²

BH 600

VARDAGSRUM

INGL BALKONG

14,6 m²

9,1 m²

BH 600

BH 600

Städskåp Mikro i väggskåp Torktumlare TT

Spishäll med fläkt ovanför Städskåp U/M Ugn och mikro i högskåp

BH 600

BH 600

BH 600

Spishäll i Tappvattenfördelarskåp bänkskåp Spishällmed med fläkt ovanför TFugn TM

Tvättmaskin Spishäll med i bänkskåp TG ugnTillvalsgarderob

TT TM

Torktumlare Tvättmaskin VF

Värmefördelarskåp

Ugn och mikro i högskåp Torktumlare Frånvalsvägg

TF U/M Tappvattenfördelarskåp Ugn och mikro i högskåp Skjutdörrar till garderob TG Tappvattenfördelarskåp TF Tillvalsgarderob HUS 2

an

Vägg förstärkt bakom Tv Skjutdörrar till garderob Frånvalsvägg HUS 1

Skjutdörrar garderob Tillvaltill badkar

an

4 3 2 1 0

METER

4 3 2 1 0

A-B 4 HUS

1

2

3

4

P

5 HUS C1

A

Packhusgat

Vägg förstärkt bakom Tv Nedsänkt undertak Vägg förstärkt bakom Tv

0

B 4 HUS

HUS 3

UT

5 HUS

HUS 2

badkar NedsänktTillval undertak Studieväg en

UT

B

UT Nedsänkt undertak Frånvalsvägg Värmefördelarskåp HUS 3

VF

Värmefördelarskåp Tillvalsgarderob

Studieväg en

VF TG

HUS 1

Tillval badkar

Packhusgat

U/M TT

A

P

C4

C3

C2

p Kna er s And

es

vä g

N V

Ö S

P

C4

5 HUS 1

C3

husgatan

ägen

3

N 4 C2 4 3 vä g 3 V Ö es 1 HUS 2 2B p C a n 2 K 1 P er s 201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 1 SIG FÖR 34 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR EV. TRYCKFEL | BRF And OCH FÖRBEHÅLLERSSIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 0 0 A-B


3 RoK

3 RoK

3 rokLgh nr 5711 m²2 ca 6868m

Brf Guldäpplet Lägenhet 5711 Lgh nr 5711 68 m²

INGL UTEPLATS

7,3 m²

BH 600

BH 600

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

Garderob

K K/F KH

Frysskåp

G

Garderob

G

Garderob

HT

Handdukstork

HT

Handdukstork

K

KH

MATPLATS 7,9 m²

KLK

ST

U/M

KÖK

KÖK

K

7,7 m²

7,7 m²

F

Handdukstork

6,3 m²

HT

Kapphylla

TT

Klädkammare

KM

HT EL/IT

TM UT

HALL 6,3 m²

Mikro i väggskåpSOVRUM 1 12,0 m²

Städskåp

6,3 m²

TT

TT

Torktumlare

Klädkammare KLK Kombinerad tvättmaskin och KM torktumlare

Klädkammare

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Mikro i väggskåp

M

Mikro i väggskåp

Städskåp

ST

Städskåp

U/M Spishäll med fläkt ovanför

Spishäll med fläkt ovanför

KSpishäll med ugn i bänkskåp

Spishäll med ugn i bänkskåp

TT

Torktumlare

U/M

Ugn och mikro i högskåp U/M

Ugn och mikro i högskåp

EL/IT TG

Tappvattenfördelarskåp TF

Tappvattenfördelarskåp

Tillvalsgarderob

TG

Tillvalsgarderob

Värmefördelarskåp

VF

Värmefördelarskåp

6,3 m²

ST

12,0 m²

Frånvalsvägg

Frånvalsvägg

Skjutdörrar till garderob

Skjutdörrar till garderob

Tillval badkar

Spishäll med ugn i bänkskåp Tvättmaskin

Kapphylla

KH

Torktumlare

Spishäll med fläkt ovanför

TM

Kapphylla

TT KLK

HALL VF

TF VF STSOVRUM 1

Kombinerat kyl- och frysskåp

DM

Tvättmaskin

TF

TM UT

Kylskåp

TM

5,2 m²

BAD

K

Kombinerat kyl- och frysskåp K/F

Tvättmaskin

5,2 m²

Kombinerat kyl- och frysskåp BAD

Kylskåp

FTM

KLK

Kylskåp

Kombinerad tvättmaskin och TF VF torktumlare

ST

F

M

KLK

M

EL-/IT skåp

Frysskåp

KM

UT

HT

EL/IT

F

SOVRUM 2

SOVRUM 2

7,4 m²

7,4 m²

UT

Tillval badkar

Nedsänkt undertak

UT

Nedsänkt undertak

Vägg förstärkt bakom Tv

U/M

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

BH 1400 BH 600

BH 1400 BH 600

BALKONG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

HUS 1

BALKONG

4,2 m²

TG

Vägg förstärkt bakom Tv

4,2 m²

HUS 2

Studieväg en

Frånvalsvägg Skjutdörrar till garderob

B

5 HUS

4 HUS

Tillval badkar

A

HUS 2

Packhusgat an Studieväg en

G

Diskmaskin

EL-/IT skåp

HUS 3

Frysskåp

DM

EL/IT

UT

F

Diskmaskin

K/F

12,8 m²

FÖRKLARINGAR

DM

HUS 3

12,8 m²

Bröstningshöjd, fönster

BH 600

DM MATPLATS VARDAGSRUM 7,9 m²

VARDAGSRUM

Bröstningshöjd, fönster BH

INGL UTEPLATS

7,3 m²

BH 600

BH

P

HU

C4

UT

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 0

1

2

3

4 HUS 2

C3

A-B

B

husgatan

ägen

4 3 2 1 0 A-B

C2

P

C1

And

p Kna er s

es

vä g

N 4 V3 Ö 2 S P 1 0

5 HUS 1

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR SIG EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

3

4 3 2 1 0

BRF GULDÄPPLET

|

35

C1


3 RoK

Brf Guldäpplet 3 rok Lägenhet Lgh nr 5511, 5521, 5531,5511, 55415521, 3 RoK 5531, 5541 70m m²2 ca 70 Lgh nr 5511, 5521, 5531, 5541

BH 600

BH 1500

70 m²

KLK KM M

VF

UT

Tillval badkar Frånvalsvägg UT

Vägg förstärkt bakom Tv

HUS 2

Nedsänkt undertak till garderob Skjutdörrar Vägg förstärkt bakom Tv Tillval badkar UT

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 0

1

2

3

4 HUS 2

5 HUS 1

4 3 2 1 0

B

5 HUS

A-B

A

4 3 2 1 4 0C

4 HUS

A

P

C4

C2

P

C1

pe s Kna er s And

vä g

C1

P

C3 C2

P

5 HUS

B

C3 4 HUS

4 3 2 1 0

A-B

HUS 3

TG

Studieväg en

TF

And

p Kna er s

es

vä g

N V

Ö S

N V

Ö S

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 36 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. | BRF husgatan

U/M

ägen

TT

3

TM

Studieväg en

BH 1500

ST

EL/IT Garderob SOVRUM 1 VARDAGSRUM EL-/IT skåp 13,4 m² 14,2 m² KLK BH Bröstningshöjd, fönster HT Handdukstork Frysskåp 2,7 m² Diskmaskin DM K Kylskåp EL/IT Garderob VARDAGSRUM 14,2 m² EL/IT EL-/IT skåp Kombinerat kyl- och frysskåp K/F KLK Handdukstork ST 2,7 m² Frysskåp KH F Kapphylla Kylskåp G GarderobKLK Klädkammare HALL Kombinerat kyl- och frysskåp 7,1 m² Kombinerad tvättmaskin och ST HT Handdukstork KM Kapphylla torktumlare K F U/M K Kylskåp M Mikro i väggskåp Klädkammare HALL MATPLATS KÖK BAD TM 7,1 m² Kombinerat K/F STkyl- och Städskåp Kombinerad tvättmaskin ochfrysskåp 7,9 m² 7,8 m² 6,6 m² SOVRUM 2 TT torktumlare K F U/M 7,9 m² KH Kapphylla Spishäll med fläkt ovanför Mikro i väggskåp KÖK KLK Klädkammare Spishäll med ugn i bänkskåp MATPLATS BAD TM Städskåp 7,9 m² 7,8 m² 6,6 m² SOVRUM 2HT TT TF Kombinerad tvättmaskin och KM Tvättmaskin TM 7,9 m² torktumlare Spishäll med fläkt ovanför DM VF M Mikro i väggskåp Torktumlare TT Spishäll med ugn i bänkskåp HT TF ST StädskåpU/M Ugn och mikro i högskåp Tvättmaskin BH 600 BH 1400 BH 600 DM VF Spishäll med ovanför TF fläktTappvattenfördelarskåp BALKONG Torktumlare 4,2 m² Spishäll med ugn i bänkskåp TG Tillvalsgarderob Ugn och mikro i högskåp BH 600 BH 1400 BH 600 TM Tvättmaskin VF Värmefördelarskåp Tappvattenfördelarskåp BALKONG 4,2 m² TT Torktumlare Frånvalsvägg Tillvalsgarderob U/M Ugn och mikro i högskåp Skjutdörrar till garderob Värmefördelarskåp HUS 1 Tappvattenfördelarskåp TF Frånvalsvägg Tillval badkar TG Tillvalsgarderob HUS 2 B Skjutdörrar till garderob UT Nedsänkt undertak VF Värmefördelarskåp HUS 1 Packhusgat an

KH

FÖRKLARINGAR G

UT

K/F

Diskmaskin

13,4 m²

7,2 m²

HUS 3

K

Frysskåp

F

SOVRUM 1

Packhusgat an

HT

INGL BALKONG

7,2 m²

UT

G

EL/IT EL-/IT skåp Bröstningshöjd, fönster

INGL BALKONG

UT

F

Diskmaskin

BH 600

EL/IT

DM

BH 1500

DM

Bröstningshöjd, fönster

BH 600

BH

BH

BH 1500

BH 600


3 RoK Lgh nr 5513, 5523, 5533, 5543

3 RoK

72 m²

3 rok ca 7272mm²

Brf Guldäpplet Lägenhet Lgh nr 5513, 5523, 5533,5513, 55435523, 5533, 5543 2

INGL BALKONG 7,9 m²

BH 600

7,9 m²

BH 600

BH 600 FÖRKLARINGAR

SOVRUM 1

Bröstningshöjd, f

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

BH

Bröstningshöjd, fönster

F

Frysskåp

DM

Diskmaskin

G

Garderob

EL/IT

EL-/IT skåp

HT

Handdukstork

F

Frysskåp

K

G

Garderob

K/F

Kombinerat kyl- o

HT

Handdukstork

KH

Kapphylla

Kylskåp

KLK

Klädkammare

BH 600

K

INGL BALKONG

BH

Kylskåp

K/F

SOVRUM 1 kyl- och frysskåp Kombinerat 11,4 m²

KM

Kombinerad tvätt torktumlare

KH

Kapphylla

M

Mikro i väggskåp

KLK

Klädkammare

ST

Städskåp

KM

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Spishäll med fläk

Spishäll med ugn

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

M

Mikro i väggskåp

EL/IT

EL-/IT skåp

ST

Städskåp

TM

Tvättmaskin

KLK fläkt ovanför Spishäll TF med

TT

Torktumlare

G

Garderob

HT

Handdukstork

K

VARDAGSRUM

2,9 m²

T ugn i bänkskåp Spishäll Umed

20,3 m²

VARDAGSRUM

Kylskåp

KLK

TF

2,9 m²

UTST

20,3 m²

K/F

Kombinerat kyl- och frysskåp

KH

Kapphylla

KLK

Klädkammare

KM

EL/IToch Kombinerad tvättmaskin torktumlare

M

Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

VF

UT TM TT

HALL

HT

BAD

ST

5,7 m²

7,6 m²

TG

HALL 7,6 m²

K

EL/IT

TT

Torktumlare

KÖK

7,8 m²

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

BH 600

BH 600 DM

Värmefördelarskå

Värmefördelarskåp

Tillval bad

Frånvalsvägg

KÖK

UT

6,4 m²

Skjutdörrar till garderob

Nedsänkt underta

Vägg förstärkt ba

Tillval badkar

DM

Nedsänkt undertak Vägg förstärkt bakom Tv

BH 600 BALKONG 4,2 m²

HUS 1

BH 600 BALKONG

HUS 2

B

4,2 m²

en Studieväg

4 3 2 1 0

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 2

VF

VF

Tillval badkar

1

Tillvalsgarderob

Skjutdörrar till ga

Skjutdörrar till garderob

0

TG

Frånvalsvägg

Frånvalsvägg

UT

Tappvattenfördel

Tillvalsgarderob F U/M

UT

MATPLATS

TF

TGK

7,8 m²

6,4 m²

och mikro i högskåp

Ugn och mikro i h

Tappvattenfördelarskåp

MATPLATS

7,3 m²

U/M

5,7 m² Ugn

U/M

TF

7,3 m²

F U/M

Spishäll med ugn i bänkskåp SOVRUM 2 Tvättmaskin

U/M

SOVRUM 2

Spishäll med TG fläkt ovanför

TM

VF UT TMTM Tvättmaskin TT HT Torktumlare TT BAD

Packhusgat an

Frysskåp

3

4 HUS 2

A-B

4 HUS

A

4 3 2 1 0

P

C4

A-B

4 3 2 1 0

C2

P

C1

And

p Kna er s

es

vä g

N V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

ägen

5 HUS

C3

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR SIG EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

3

HUS 3

F

11,4 m²

BRF GULDÄPPLET

|

37


3 RoK Lgh nr 5611, 5621, 5631, 5641

3 RoK

72 m² Brf Guldäpplet Lägenhet Lgh nr 5611, 5621, 5631,5611, 56415621, 5631, 5641 2

3 rok ca 7272mm²

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

F

Frysskåp

7,8 G m²

Garderob

BH HT600 Handdukstork K

INGL BALKONG 7,8 m²

Kylskåp

K/F

Kombinerat kyl- och frysskåp

KH

Kapphylla

FÖRKLARINGAR

KLK

Klädkammare

BH

Bröstningshöjd, fönster

KM

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

DM

Diskmaskin

M SOVRUM Mikro i1väggskåp

EL/IT

EL-/IT skåp

ST

BH 600

Frysskåp

HT

Handdukstork

K/F

VARDAGSRUM

TM

HALL

Kapphylla

KLK

Klädkammare KH Kombinerad tvättmaskin SToch torktumlare 0,5 m²

KM

2,9 m² KH

Kombinerat kyl- och frysskåp

KH

8,3 m²

M

Mikro i väggskåp EL/IT

ST

Städskåp

8,3 m²

T TF U KLK

16,0 m²

Kylskåp

VF

TT UT

ST

0,5 m²

F U/M

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob BH 600

VF

Värmefördelarskåp

KH

Kapphylla

KLK

Klädkammare

KM

Kombinerad tvättmaski torktumlare

M

Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

TM

Tvättmaskin

TT

Torktumlare

U/M

Ugn och mikro i högskå

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

Skjutdörrar till garderob

Skjutdörrar till garderob

7,7 m²

UT

UT

Nedsänkt undertak

Vägg förstärkt bakom T

Tillval badkar NedsänktDM undertak Vägg förstärkt bakom Tv

BH 600

BH 600 BALKONG

DM

4,3 m²

HUS 1

BH 600 BALKONG

HUS 2

B

4,3 m²

en Studieväg

4 3 2 1 0

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 2

Kombinerat kyl- och fry

Frånvalsvägg

6,3 m²

Tillval badkar

1

K/F

Tillval badkar

Skjutdörrar till garderob

0

Kylskåp

Värmefördelarskåp

Frånvalsvägg

UT

Handdukstork

FTillvalsgarderob U/M

MATPLATS

U/M

HT

Frånvalsvägg KÖK

10,4 m²

7,7 m²

Garderob

Tappvattenfördelarskåp

TF

SOVRUM 2

6,3 m²

G

en

Torktumlare

BAD

KÖK

10,4 m²

TT

Torktumlare

MATPLATS

SOVRUM 2 Spishäll med ugn i bänkskåp Tvättmaskin

VF TT Tvättmaskin UT

VF

Spishäll med fläkt ovanför

TM

TT

TG K

5,7 m²

K

KLK

U/M 5,7 m²Ugn och mikro i högskåp

EL/IT

BAD

TM TM

Frysskåp

Spishäll med ugn i bän

Städskåp

2,9 m² Spishäll med ugn i bänkskåp

HALL

F

11,5 m²

TF U

11,5 m²

EL-/IT skåp

3

Studieväg

Garderob

EL/IT

Spishäll med fläkt ovan

Spishäll med fläkt ovanför T

16,0 m²

SOVRUM 1

Diskmaskin

Packhusgat an

G

K

VARDAGSRUM

DM

4 HUS 2

HUS 3

F

BH 600

Bröstningshöjd, fönster

K

INGL BALKONG BH 600

BH

5 HUS

4 HUS

A

4 3 2 1 0

P

A-B

C4

C3

A-B

4 3 2 1 0

C2

P

C1

And

p Kna er s

es

vä g

N V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

ägen

3

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 38 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. | BRF

P


3 RoK Lgh nr 5613, 5623, 5633, 5643

74 m² Brf Guldäpplet Lägenhet Lgh nr 5613, 5623, 5633,5613, 56435623, 5633, 5643 2

3 rok ca 7474mm²

INGL BALKONG 7,8 m²

BH 600

BH

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

F

Frysskåp

G

Garderob

HT

Handdukstork

K

INGL BALKONG

FÖRKLARINGAR

KLK

BH

Bröstningshöjd, fönster

KM

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

HT

Handdukstork

K

11,4 m²

HT UT

Kylskåp

K/F

VF KLK TF 1,8 m² Kombinerat kylUT och frysskåp

KH

Kapphylla

TM TT

KLK

Klädkammare

KM

Kombinerad tvättmaskin BADoch torktumlare 6,3 m² Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

BAD

6,3 m²

21,7 m²

HT UT

M

TM TT

VARDAGSRUM

U/M K

HALL U/M K EL/IT KLK

3,4 m²

F

Tvättmaskin

TT

Torktumlare

6,1 m²

DM Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob Värmefördelarskåp Frånvalsvägg

8,1 m²

K/F

Kombinerat kyl- och fr

KH

Kapphylla

Mikro i väggskåp Städskåp

Spishäll med fläkt ova

Spishäll med ugn i bän

Ugn och mikro i högsk

Tappvattenfördelarskå Tillvalsgarderob Värmefördelarskåp

EL/IT KLK Tillvalsgarderob TG ST 3,4 m² VF

Frånvalsvägg

Skjutdörrar till gardero

Värmefördelarskåp

Tillval badkar

Frånvalsvägg till garderob

UT

Nedsänkt undertak Vägg förstärkt bakom

Tillval badkar UT

Nedsänkt undertak Vägg förstärkt bakom Tv

BH 600

BALKONG

HUS 1

4,2 m²

BH 600

Klädkammare

Kombinerad tvättmask torktumlare

8,1 m²

BH 600

HUS 2

BH 600

B

BALKONG

4 3 2 1 0

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 4 HUS 2

A

4 HUS

4 3 2 1 0

P

A-B

C4

A-B

4 3 2 1 0

C2

P

C1

er And

nap sK

es

vä g

N V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

3

5 HUS

C3

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR SIG EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

ägen

Kylskåp

Torktumlare

4,2 m²

3

Handdukstork

TT Spishäll med ugn i bänkskåp U/M VARDAGSRUM Tvättmaskin TM TF 21,7 m² Torktumlare TT TG HALL 2,5 m²i högskåp U/M Ugn och mikro VF Tappvattenfördelarskåp TF KH

Skjutdörrar 7,8 m²

Tillval badkar

2

HT

Tvättmaskin

SOVRUM 2

KÖK ST

Skjutdörrar till garderob

1

Garderob

TM

MATPLATS

TF

0

Städskåp

DM

Ugn och mikro i högskåp

UT

ST

6,1 m²

7,8 m²

U/M

VF

2,5 m²

F

SOVRUM 2

KÖK

TM

Mikro i väggskåp

MATPLATS

Spishäll med ugn i bänkskåp

G

KLK Kombinerat kyl- och frysskåp KM Kapphylla M Klädkammare ST Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

M

KH

Spishäll med fläkt ovanför

Frysskåp

Spishäll med fläkt ovanför

VF KLK TF 1,8 m² UT

SOVRUM 1

F

BRF GULDÄPPLET

|

39

P

H

Garderob

EL-/IT skåp

Packhusgat an

G

EL/IT

HUS 3

Frysskåp

11,4 m²

Diskmaskin

K

Studieväg en

F

SOVRUM 1

DM

Kylskåp

KH

BH 600

BH 600

Bröstningshöjd, fönste

BH 600

K/F

7,8 m²

BH

Studieväg en

3 RoK


3 RoK Lgh nr 5713 84 m²

3 rokLgh nr 5713 m²2 ca 8484m

BH

Brf Guldäpplet Lägenhet 5713

DM EL/IT

INGL BALKONG 8,5 m²

BH 600

DM

8,5 m²

Bröstningshöjd, fönster

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

Garderob

HT

Handdukstork

KÖK

Frysskåp

G

Garderob

F

HT

Handdukstork

K

WC/D

11,9 m²

BH 600

U/M

VARDAGSRUM 13,3 m² PASSAGE

KH

Kapphylla

KLK

Klädkammare

KM

Kombinerad tvättmaskin 5,8 m²och torktumlare

ST

HALL

Städskåp

5,1 m²

2,3 m² 11,8 m²

BAD

6,8 m²

G ugn i bänkskåp Spishäll med Tvättmaskin

TT

Torktumlare

TT

BHHT 1400 TF

2,3 m²

TM

HT

TM

SOVRUM 1

EL/IT

BH 600 SOVRUM 2

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

BH 1400

BH 600

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

BH 1400

BH 1400

TF

Frånvalsvägg

SOVRUM 2 10,0 m²

VF

UT

Skjutdörrar till garderob Tillval badkar

BH 1400 BALKONGUT 3,9 m²

10,0 m²

VF

U/M

TT

6,8 m²

G

Spishäll med fläkt ovanför

U/M

Nedsänkt undertak Vägg förstärkt bakom Tv

BH 1400 BALKONG

HUS 1

3,9 m²

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

HUS 2

B

4 HUS

4 3 2 1 0

Skjutdörrar till garderob Tillval badkar

Studieväg en

Frånvalsvägg

5 HUS

4 HUS

A-B

A

4 3 2 1 0

P

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 0

1

2

3

4 HUS 2

C3

A-B

4 3 2 1 0

C2

P

C1

And

p Kna er s

es

vä g

N V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

ägen

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 40 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. | BRF

3

C

P

C4

UT

HUS 2

Packhusgat an

ST

TM

TT Spishäll med fläkt ovanför U/M Spishäll med ugn i bänkskåp TF Tvättmaskin TG Torktumlare VF Ugn och mikro i högskåp

TM

HUS 3

Mikro i väggskåp

BAD

UT

M

Städskåp

TT

TM

SOVRUM 1 VARDAGSRUM 11,8 m² 13,3 m² EL/IT PASSAGE

BH 600

Kombinerat kyl- och frysskåp

5,1 m²

UT

5,8 m²

K/F

ST

2,5 m²

ST

WC/D 2,5 m² HALL

Kylskåp

Mikro i väggskåp

UT

11,2 m²

F

K

MATPLATS

M

BH 600

EL-/IT skåp

U/M

BH 600

EL/IT

F

BH 600

Diskmaskin

BH 600

DM

KLK

Kombinerad tvättmaskin och BH 600 KM torktumlare

UT BH 600

Bröstningshöjd, fönster

K

BH 1500

BH

11,9 m²

KH

KM Kombinerat kyl- och frysskåp M Kapphylla ST Klädkammare

KLK

MATPLATS

K/F

Kylskåp

BH 1500 KÖK

11,2 m²

K

G

KH

FÖRKLARINGAR

HT

Frysskåp

K/F

DM

G

F

K

BH 600

F

Studieväg en

INGL BALKONG

BH

HUS 3

3 RoK

C1


4 RoK 4 RoK

Lgh nr 5721, 5731, 5741

Brf Guldäpplet 4 rokLgh nr 5721, 5731, 91 m² Lägenhet 5741 5721, 5731, 5741 ca 9191mm²2

11,6 m²

BH 600

BH 600

FÖRKLARINGAR

DM

Diskmaskin

EL/IT

EL-/IT skåp

6,2 m²

MATPLATS

G

Garderob

HT

Handdukstork

6,2 m²

DM

DM

Kombinerat kyl- och frysskåp

KH

Kapphylla

KLK

Klädkammare

KM

Kombinerad tvättmaskin ochU/M torktumlare

M

Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

F

G i bänkskåp Spishäll med ugn

Torktumlare

7,8 m²

L

PASSAGE 6,3 m²

G

6,3 m²

SOVRUM 2

8,4 m²

U/M

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

UT

8,3 m²

Vägg förstärkt bakom Tv

BH 1400

HUS 2

4,3 m²

BH 600 4,3 m²

Skjutdörrar till garderob Tillval badkar UT

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 0

1

2

3

4 HUS 2

4 3 2 1 0

A-B

B

B

husgatan

3

5 HUS A

4 HUS

P

C4

A-B

C3

4 3 2 1 0

C2

P

C1

e And

rs

p Kna

4 HUS

es

vä g

4 3 2 1 0

C2 C1

P

A

N V

Ö S

5 HUS 1

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR SIG EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

ägen

HUS 2

HUS 1

BH 600

BALKONG

Frånvalsvägg

Vägg

8,3 m²

BALKONG BH 1400

Neds

Nedsänkt undertak

SOVRUM 2

8,4 m²

UT

Tillval badkar

G SOVRUM 3

SOVRUM 3

Skjutdörrar till garderob

G

en

TT

G

0,9 m²

ST

HALL

EL/IT

Studieväg

Tvättmaskin

1,3 m²

PASSAGE

Spishäll med fläkt ovanför

TM

WC

ST

L

U/M

UT

KÖK

F

8,7 m²

K

8,7 m²

K

KÖK

K/F

HUS 3

Frysskåp

Kylskåp

17,9 m²

MATPLATS

F

K

VARDAGSRUM

HUS 3

Bröstningshöjd, fönster

DM Diskm Bröstningshöjd, fönster EL/IT EL-/IT DM Diskmaskin Fryss F EL/IT EL-/IT skåp G Gard Frysskåp F HT Hand G Garderob K Kylsk HT Handdukstork INGL BALKONG K/F Komb 11,6 m² K Kylskåp KH Kapp BH 600 BH 600 K/F Kombinerat kyl- och frysskåp KLK Klädk KH Kapphylla Komb BH 600 KM VARDAGSRUM torktu KLK Klädkammare 17,9 m² M Mikro Kombinerad tvättmaskin och KM torktumlare ST Städs M Mikro i väggskåp Spish ST Städskåp Spish SOVRUM 1 14,5 m² Spishäll med fläkt ovanför Tvätt TM VF TF Spishäll med ugn i bänkskåp SOVRUM 1 G Torkt TT 14,5 m² TM TT Tvättmaskin TM VF TF U/M Ugn o G HT Torktumlare TT Tapp TF TM TT BAD U/M Ugn och mikro i högskåp 6,6 m² TG Tillva WC HT 1,3 m² Tappvattenfördelarskåp TF HALL BAD VF Värm 6,6 m² EL/IT 7,8 m² TG Tillvalsgarderob G Frånv 0,9 m² VF Värmefördelarskåp Skjut Frånvalsvägg BH

Packhusgat Studievägen an

BH

Bröst

UT

BH 600 INGL BALKONG

BH

BRF GULDÄPPLET

|

41


Lgh nr 5722, 5732, 5742 112 m²

BH DM

5 RoK

5 rok 112m m²2 ca 112

EL/IT

Brf Guldäpplet Lägenhet Lgh nr 5722, 5732, 5742 5722, 5732, 5742

F G

INGL BALKONG 11,7 m²

BH 600

MATPLATS

DM

11,8 m²

INGL BALKONG

14,2 m²

TM TT KÖK

Kapphylla

KLK

HT Klädkammare

BAD

M

Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

SOVRUM 3 8,3 m²

13,1 m²

10,6 m²

Kombinerat kyl- och frysskåp ST Kapphylla Klädkammare

M

Kombinerad tvättmaskin och TM torktumlare BH 600 TT Mikro i väggskåp

ST

Städskåp

Tvättmaskin

TT

Torktumlare

13,1 m²

Ugn och mikro i högskåp

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

SOVRUM 2 Frånvalsvägg 10,7 m²

Skjutdörrar till garderob

TF

Tappvattenfördelarskåp

TG

Tillvalsgarderob

VF

Värmefördelarskåp

BALKONG Vägg förstärkt bakom Tv

SOVRUM 2

8,3 m²

3,9 m²

10,7 m²

Studieväg

Ugn och mikro i högskåp

SOVRUM 3

HUS 1

BH 600

BH 600

HUS 2

BH 600

4 3 2 1 0

BALKONG

Frånvalsvägg

3,9 m²

Skjutdörrar till garderob

B

an

U/M

KLK

4,6 m²

en

7,2 m²

HUS 2

UT BH 600 Nedsänkt undertak

A-B

HUS 3

SOVRUM 4

BH 600

Studieväg

Torktumlare

BH 600

BH 600

TT

UT

Tillval badkar

Spishäll med ugn i bänkskåp Tvättmaskin

5 HUS A

4 HUS

Tillval badkar

4 3 2 1 0

P

C4

UT

Nedsänkt undertak

4 3 2 1 0

Vägg förstärkt bakom Tv METER 0

1

2

3

4 HUS 2

C3

A-B

4 3 2 1 0

C2

P

C1

pe Kna er s And

äg sv

N V

Ö S

5 HUS 1

B

husgatan

ägen

201221 RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. 42 GULDÄPPLET RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR. | BRF

3

TF

VF

U/M

Spishäll med fläkt ovanför

TM

U/M

TM

VARDAGSRUM

10,6 m²

SOVRUM 4 KLK 7,2 m² 4,6 m² VARDAGSRUM

M

Kylskåp

Spishäll med ugn i bänkskåp TG

BH 600

UT PASSAGE

2,9 m²

KM

Spishäll med fläkt ovanför

ST

HALL

Handdukstork

2,5 m²

2,5 m²

torktumlare

HT

WC/D

PASSAGE

WC/D

7,2 m²

PASSAGE 3,7 m² TM TT Kombinerad tvättmaskin och TF UT

KLK

en

KH

ST

TF

2,9 m²

K

UT

Kombinerat kyl- och frysskåp

3,7 m²

HALL U/M

F

EL/IT

K/F

K

PASSAGE

UT

8,9 m²

Kylskåp

Garderob

HUS 3

VF Handdukstork

G

UT

HT

HT

SOVRUM 1

7,2 m²

U/M

BH 600

Garderob

KH

BH 600

F

UT

G

KM

11,8 m²

BAD

Frysskåp

Frysskåp

KM

8,9 m²

MATPLATS EL/IT

F

K

14,2 m²

G

F

BH 600

EL-/IT skåp

K/F

BH 600

EL/IT

EL-/IT skåp

Packhusgat

Diskmaskin

VF

EL/IT

KLK

KÖK

BH 600

DM

DM

SOVRUM 1

BH 1500

Bröstningshöjd, fönster

K

KH

BH 600

BH

Diskmaskin

K/F

G FÖRKLARINGAR

DM

K

11,7 m²

BH 600

Bröstningshöjd, fönster

BH 1500

BH 600

HT

BH

P

C1


RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

43


Rums- och byggnadsbeskrivning Rumsbeskrivning Hall

Golv: Klinker vid dörr (ca 1 kvm), grå, 3003300 mm, grå fog och ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt. Lägenhetsdörr: Säkerhetsdörr av stål med tittöga Förvaring: Garderob alt skjutdörrsgarderober enligt ritning, om skjutdörrsgarderob vita dörrar med metallprofiler. Inredning: Hylla och klädstång, vita.

Vardagsrum Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt.

Allrum Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt.

Sovrum Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet. Tak: Målat, vitt. Förvaring: Garderober alt skjutdörrsgarderober enligt ritning, om skjutdörrsgarderob vita dörrar med metallprofiler. Inredning: Hylla och klädstång, vita.

44

|

BRF GULDÄPPLET

Klädkammare Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Målade, vita. Tak: Målat, vitt. Inredning: Hylla och klädstång, vita. Takbelysning.

Kök Golv: Ekparkett, 3-stav, mattlackad. Golvsockel: Ek. Väggar: Tapet, vita. Stänkskydd av kakel, vit blank 5003250 mm, stående sättning. Tak: Målat, vitt. Inredning: Skåpsinredning från Vedum med vita släta luckor och lådor, handtag i aluminium. bänkskiva av laminat, rak kant och under­limmad diskho. Köksblandare, krom. Belysning under väggskåp. Utrustning: Vitvaror från Bosch. Infälld induktionshäll. Inbyggd spisfläkt med utdragbar front. Inbyggnadsugn pyrolys, vit. Inbyggnadsmikro, vit. Kyl, vit. Frys, vit. Diskmaskin, vit.

Badrum med tvätt Golv: Klinker, ljusgrå, 1503150, rak läggning, komfortvärme. Väggar: Kakel, vitt, blank, 2503500mm, rak liggande läggning. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol. Vägghängd kommod från Vedum med lådor och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Duschväggar i klarglas med aluminiumprofiler. Duschblandare och duschset,

krom. Handduks- och klädkrokar, krom. Toalett­ pappershållare, krom. Takbelysning. Handduks­ tork, krom. Tvättdel i badrum: Bänkskiva av laminat, grå med rak kant. Väggskåp från Vedum med vita släta luckor, handtag i aluminium. Utrustning (2–5 rok): Tvättmaskin och torktumlare från Bosch, vita. Utrustning (1 rok): Kombimaskin från Siemens, vit.

Gäst-WC Golv: Klinker, Ljusgrå, 1503150mm. Väggar: Målade, vita. Kakel på vägg vid ­tvättställ, vitt, blank, 2503500 mm, rak, ­liggande sättning. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol, vit. Vägghängd kommod från Vedum med lucka och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Handdukskrokar, krom. Toalettpappershållare, krom. Takbelysning.

Gäst-WC med dusch Golv: Klinker, Ljusgrå, 1503150 mm, rak läggning Väggar: Kakel, Vit, blank, 2503500 mm, rak, ­liggande sättning. Tak: Målat, vitt. Inredning: Golvmonterad WC-stol. Vägghängd kommod från Vedum med lådor och tvättställ, vita. Tvättställsblandare, krom. Spegel med belysning. Duschväggar i klarglas. Duschblandare och duschset, krom. Handduks- och klädkrokar, krom. Toalettpappershållare, krom. Takbelysning.


Byggnadsbeskrivning

Innertak

Gipsskivor på reglar. Väggar runt bad/tvätt och samtliga sovrum isoleras.

i anslutning till carportar. Förberett för elbilsladdning till samtliga boendeparkeringsplatser, ladd­ station sätts upp för de som har elbil eller beställt innan upplåtelseavtal, dock max 24 enheter. Ytterligare 2 besöksparkeringar anordnas i anslutning till carportarna.

Innerdörrar

Cykelplatser

Isolerad Plåtregelstomme.

Karmar och dörrar, vita. Handtag i aluminium. Vita foder.

Totalt 89 cykelplatser varav 74 cykelplatser inomhus och 15 cykelplatser utomhus.

Fasad

Lägenhetsförråd

Värme och ventilation

Fasader består av tegel samt träpanel på inglasade balkonger.

Förråd av nätväggar till varje bostad finns i källarplan.

Vattenburet radiatorsystem med uppvärmning av fjärrvärme. Ventilationen utgörs av FTX-system (mekanisk från- o tilluft).

Yttertak

Gårdar

Sedumtak på samtliga byggnader.

Installationer

Uteplats/balkong

De centrala delarna rymmer odling/pergola/fruktträd, öppen gräsyta, samt grillplatser. Förutom grönska, träd och planteringar består mark­ materialen av granit, trädäck, marktegel och grus. På andra sidan gångstråket skapas en lekmiljö med stildrag som påminner om den gamla Söderskolan, denna del är en samfällighet som delas med de 3 bostadsrättsföreningarna på Söder­gården. Utegym och plats för boulebana finns i anslutning till lekmiljön.

Rymliga samt inglasade balkonger. Balkongplattan är av betong.

Gemensamma utrymmen

Post Postboxar finns i trapphusets entréplan, tidningsklämma vid lägenhetsdörren

Entréytterdörrar i teak.

Gemensamhetslokal med uteplats mot gården, övernattningslägenhet med ingång från gatan, cykelrum i källaren.

Rumshöjd

Bilparkering

Rumshöjden är cirka 2,5 meter. Lokala sänkningar av innertak för installationer kan förekomma.

Totalt 33 boendeparkeringar varav 24 parkeringsplatser i carport, 9 öppna parkeringsplatser

Grundläggning

Målat, vitt.

Pålad platta på mark.

Stomme Pålad fribärande bottenplatta. Bärande väggar och bjälklag i betong.

Ytterväggar

Fönster/fönsterdörr Glidhängda utåtgående fönster och fönsterdörrar av aluminium/trä, vita invändigt. Handtag i aluminium.

Fönsterbänkar Marmor.

Entréportar

Innerväggar

Gruppcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Individuell mätning av el, kall- och varmvatten i varje lägenhet. Uttag finns för bredband, digital-TV och telefon via fiber. Brandvarnare.

Passagesystem Passagesystem med tag (passagebricka) till allmänna utrymmen. Porttelefonsystem med svarsenhet i lägenhet.

Avfallshantering

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Hushållsavfall sorteras i fraktioner i miljöhus som finns i källaren och även nås utifrån.

BRF GULDÄPPLET

|

45


46

|

BRF GULDÄPPLET


Sammanfattning

Här har vi försökt att sammanfatta det viktigaste som visats och skrivits i det här magasinet. Vill du fördjupa dig är det bara att bläddra tillbaka.

Planlösning och förvaring Lägenheternas planlösningar är öppna och ­luftiga. Här får du många inbyggda mervärden som funktionella förvaringsmöjligheter och smarta inredningsdetaljer. Många av lägenheterna har klädkammare med gott om plats för kläder, skor, väskor och annat som behövs i vardagen. De bostäder som saknar klädkammare har istället rejäla skjutdörrsgarderober eller garderober med dörr. Varje lägenhet har också ett stort och lättillgängligt förråd i källaren – perfekt för resväskor, skidor och andra mer skrymmande saker.

med och påverka från start. Fasta installationer och väggar går inte att ändra, förutom för vissa treor och femmor där det finns möjlighet att välja bort en vägg. Däremot går det att påverka ytskikt som till exempel kakel, klinker och t­ apeter men även köksluckor, handtag, köksbänkar och vitvaror. Du kan välja mellan kostnadsfria val och tillval mot kostnad enligt Riksbyggens väl genomarbetade designlinjer.

En eller två balkonger Alla utom en lägenhet har stora, inglasade och lättmöblerade balkonger som förlänger lägen­ heterna. Dessutom har alla treor, fyror och femmor en mindre balkong i öst- eller sydostläge. Val och tillval Eftersom det är ett helt nytt bostadsrättshus och en helt ny lägenhet har du möjlighet att sätta din egen prägel genom kostnadsfria val och tillval. Även om kvaliteten är genomgående hög från början är det såklart roligt att kunna vara

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Egen innergård Södergården har många lösningar för trevliga möten, samtal och aktiviteter. Den gamla skolgårdskänslan har bevarats. Det finns gott om inbjudande sittplatser med fri sikt över gårdsplanen och den centralt placerade lekoch aktivitetsmiljön. Gemensamhetslokal och gästrum I anslutning till entrén på innergården ligger Brf Guldäpplets stora och fullt utrustade ­gemensamhetslokal. Här har du tillgång till kök, wc, möblemang, servis och en trevlig miljö för kalas, fester och föreningsmöten. När släkt och vänner är på besök kan den ihop med gästlägenheten nyttjas för övernattning.

BRF GULDÄPPLET

|

47


Det ska kännas tryggt att köpa bostadsrätt Vår trygghetsfilosofi ger dig ekonomisk trygghet när du köper bostadsrätt. Nedan beskriver vi kortfattat vad Trygghets­ filosofin innebär för dig som köpare. På vår hemsida riksbyggen.se/trygghetsfilosofin kan du ta del av Trygghetsfilosofins fullständiga villkor. Flytta fram tillträdesdagen Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär. Ingen månadsavgift vid dubbelt boende Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt fortfarande inte har lyckats sälja din gamla bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt fram­f lyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad. …även när du blir sjuk eller arbetslös Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Även denna möjlighet gäller under de 12 första månaderna när du flyttat in i din nya bostad.

Rätt att frånträda ditt köp Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, tex dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen. Förmånligt med Förtur Förtursmedlemmar har utökad Trygghetsfilosofi som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till 24 månader. I Riksbyggens Trygghetsfilosofi ingår alltid: ■ Fem års garanti vid nyproduktion och ombyggnation. ■ Vi stannar kvar och förvaltar i minst fem år. ■ Vi kan huset utan och innan, vilket gör att vi har god kunskap

om skötsel, underhåll och utveckling. ■ Föreningarna har god ekonomisk stabilitet och

tydliga underhållsplaner. ■ Kundservice som är öppen dygnet runt. ■ Styrelsen i bostadsrättsföreningen har ett nära samarbete

med Riksbyggen där vi bistår med en styrelseledamot för att stötta och delge kunskap i styrelsearbetet. ■ Köparen får personlig vägledning genom hela köpprocessen ■ Om inte alla lägenheter är sålda 6 månader efter godkänd

slutbesiktning så köper Riksbyggen in lägenheterna och garanterar föreningens intäkter.

Välkommen till Riksbyggen, byggt på Trygghetsfilosofin. Detaljerade villkor hittar du på:

www.riksbyggen.se/trygghetsfilosofin

210115 – RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Välkommen till ett hem för hela livet Här tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från Riksbyggen samt berätta lite om vad det innebär att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Riksbyggen bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring. Att ta långsiktigt ansvar är någonting vi har gjort i över 80 år. Och det är någonting som vi kommer att fortsätta med långt in i framtiden – en framtid vi gärna delar med dig. Så här går köpet till När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och andra steget är ett upplåtelseavtal. Under den här tiden får du välja inredning och tillval och därmed vara med och utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostädern­a du kommer in som köpare. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem under tiden mellan avtal och inflyttning. Förhandsavtal Förhandsavtal tecknas mellan dig och bostadsrätts­ föreningen. Det garanterar dig som köpare rätten att förvärva en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. Innan du tecknar förhandsavtal görs en kreditupplysning och avstämning av lånelöfte, sedan får du per post en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen. Upplåtelseavtal När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, skickar vi upplåtelse­ avtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. Tillvalsavtal Du som är med tidigt i utvecklingen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att göra

Tack för att du har intresserat dig för en bostad från Riksbyggen. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt.

inredningsval. Vilka möjlighete­r att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vilket skede du kommer in. Din inredningskoordinator kan berätta vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Det vanligaste är att du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med beställningen och resterande summa i samband med inflyttning. Tillträde och inflyttning På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten inklusive dina tillval och betalning av månadsavgifte­n vara gjorda. När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som innehålle­r instruktioner och skötsel­anvisningar. För att förbereda dig på inflyttninge­n skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar. Besiktning och garanti I samband med att alla byggnadsarbeten är slutförd­a sker en slutbesiktning av en sakkunnig besiktnings­man. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämnin­g av de fel som anmälts under garantitiden (vid detta tillfälle genomförs inte en besiktning). Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmanne­n. Betalning av årsavgift Årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen. Första avin skickas hem till dig och ska vara betald senast på tillträdesdagen. Riksbyggen Förtur Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja lägenhet i vår nyproduktion i bostadsrätt och äganderätt innan de finns tillgängliga för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler poäng, desto större chans har man att välja just den bostad som man vill ha i ett projekt. När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

210115 – RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

49


Bostadsrättsföreningen

Att vara med i en bostadsrättsförening Att äga en bostadsrätt innebär att du förfogar över och har tillgång till din lägenhet, men också att du är medlem i bostadsrättsföreningen. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans genom föreningen äger eller förfogar över mark och byggnader. I föreningen fattas alla beslut som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna – trapphus, gårdar, förråds­utrymmen och liknande. Bostadsrättsföreningen Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroende­ valda inom Riksbyggen. När byggnationen av föreningens hus är slutförd väljs styrelse­ledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrelsen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

50

|

BRF GULDÄPPLET

Fast pris och inköpsgaranti Genom att teckna ett s k Riksbyggenavtal med Riksbyggen får bostadsrättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnadsprojekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffningskostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slutbesiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den. Ett kooperativt företag Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrätts­ förening, indirekt blir du också delägare av hela Riksbyggen. Återbäring En klassisk princip för kooperativ är att ge medlemmarna återbäring. Inom Riksbyggen bygger återbäringen på de förvaltningstjänster som bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår förvaltning, desto mer pengar blir det över till bostadsrättsföreningarna.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Lugn du köper en Riksbyggenbostad

För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Riksbyggenbostaden – vår modell för en god bostad. I Riksbyggenbostaden finns Riksbyggens egna krav, utöver myndighetskrav, som vi har tagit fram utifrån våra ambitioner om en god bostad och ett hållbart samhälle, boendes önskemål och en långsiktig förvaltning.

Bostäder för unika platser och människor Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att ­säkerställa estetik, tillgänglighet, trygghet i husen och områdena, trädgårdsmiljön, energi­effektivitet m m. Gemensamt för en Riksbyggen­bostad är att den ska uppfylla vissa grundläggande egenskaper.

Miljöcertifiering Att välja en bostad från Riksbyggen är att välja ett miljömässigt bra boende. Sedan 2012 är våra nyproducerade flerbostadshus med tre våningar eller fler, miljöcertiferade enligt Miljöbyggnad eller Svanen. Det handlar om att säkerställa kvaliteter inom områden som energi, material och inomhusmiljö. Miljöcertiferingen kan ses som ett kvitto på att byggnaden uppfyller dessa viktiga kvaliteter. En byggnad kan uppnå betyget brons, silver eller guld. Riksbyggens nyproduktion projekteras för att uppnå minst nivå silver.

Exempel: Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla

projekt med fler än 25 lägenheter. Den kan användas till t ex styrelsemöten, barnkalas eller övernattningsrum.

Trygghet – Trygghetsplanering utförs i varje

projekt. Det handlar om t ex utemiljö, belysning och låssystem. Trivsam utemiljö – Ett arbete för att skapa trivsel,

grönska och mångfald på gårdarna.

Långsiktig förvaltning – Riksbyggenbostade­n

är ­planerad för att vara lättskött ur ett förvaltnings­perspekti­v. Det är bra både för dem som har fastighete­n som arbetsplats och din bostadsrättsförenin­g.

Tillgänglighet – Planlösningarna ska

vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser uppfyller gällande tillgänglighetskrav är självklart i en Riksbyggenbostad.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

BRF GULDÄPPLET

|

51


Hållbart är stort. Och litet. Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemenskap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden. Hållbara hem är hårda. Och mjuka. Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för klimatet och planeten. Då krävs att vi är med och driver utvecklingen, till exempel genom att sätta solceller på alla tak i nyproduktion, att bygga allt mer med klimatförbättrad betong och att erbjuda tjänster som bilpool. När vi sedan går över i förvaltning av fastigheten fortsätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål. Ett exempel är att de fordon och arbetsmaskiner

När Riksbyggen bygger, utvecklar och förvaltar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan.

vi använder i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat exempel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter. Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar vardagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med odlingsytor och bra möjligheter att källsortera. Tillsammans Vi strävar efter att göra både stora och små saker tillsammans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstolpar för elbilar på föreningens parkeringsplatser.


Hållbarhet i allt vi gör Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbarhetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter. Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjliggörare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

Vi själva

Bygga

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Förvalta Boende

Återutveckla Vi ska utveckla befintliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Förvalta Företag

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv tillsammans med styrelsen och de boende.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

BRF GULDÄPPLET

|

53När andra säger hej då, säger vi hej hej

Riksbyggen utvecklar inte bara nya bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör.

Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrättsföreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker långsiktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Teknisk förvaltning En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar underhållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn en viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

Vi är med er de första fem åren. Minst. Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den dagliga fastighetsservicen. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden. Värdefulla tjänster Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här kan du läsa om våra tjänster mer i detalj.

Teknisk förvaltning, grundtjänst Administrera avtalsdokument Bevaka myndighetskrav Första kontakt vid störning Försäkrings-­och skadeadministration Tekniskt stöd till styrelsen Upphandling material och tjänster Uppdatera underhållsplanen Årsplanering Övergripande tillsyn Det finns även tilläggstjänster.

Ekonomisk förvaltning Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi. Fastighetsdrift Med teknisk och ekonomisk förvaltning som grund blir den löpande fastighetsdriften väldigt effektiv. Föreningen får närvaro av omsorgsfull personal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens. Vår kundservice håller öppet dygnet runt Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

Ekonomisk förvaltning, grundtjänst Andrahandsuthyrning Arvoden Bokslut och årsredovisning Budget Ekonomiadministration Ekonomisk rådgivning Hyres­och avgiftsadministration Likviditetsplacering Lånehantering Prognos och uppföljning Skatt och deklaration Överlåtelsehantering

Fastighetsdrift, grundtjänst Drift av byggnader och installationer Felanmälan Avhjälpande underhåll Mätaravläsning och statistik Det finns en lång rad tilläggstjänster inom energi, driftövervakning, jour- och ärendehantering, utemiljö samt lokalvård.

Det finns även tilläggstjänster.

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.

Underhåll och ombyggnad Hela projekt från start till mål: Stambyten Badrum Balkonger Fönster Energi Solceller Värme Ventilation Tvättstugor Återvinning Källare Tak El installationer Mark & yttre miljö Garage Miljöförbättrande åtgärder BRF GULDÄPPLET

|

55


Nyfiken på Riksbyggen?

Att köpa en bostadsrätt av Riksbyggen är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med. Låt oss berätta vad som gör oss på Riksbyggen speciella.

Vi har långsiktigheten och helheten I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engageman­g – den dagliga skötseln och lång­ siktiga utvecklingen av fastigheten. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostäderna under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början.

Vi har en tydlig värdegrund Som det kooperativa företag vi är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygghet, vi vet att boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt.

Vi har erfarenheten Riksbyggen har funnits i 80 år och vi har utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med alla våra medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden. Lyhördheten gör vår erfarenhet ännu mer värdefull.

Vi är hållbara När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – Riksbyggens ambition är att leda utvecklingen.

Vi är medlemsägda Riksbyggen är medlemsägt. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för medlemmarnas bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Vi tar vårt samhällsansvar Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din bostad, vi vill att hela sammanhanget som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar. Vi har mer än bara bostäder Förutom utveckling och förvaltning av bostäder i form av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem är Riksbyggen en ledande aktör på marknaden för offentli­g och kommersiell fastighetsförvaltning.

FÖR MER INFORMATION OM BRF GULDÄPPLET KONTAKTA: Charlotte Berndtsdotter 0522-65 44 11 charlotte.berndtsdotter@riksbyggen.se www.riksbyggen.se/guldapplet

RIKSBYGGEN RESERVERAR SIG FÖR EV. TRYCKFEL OCH FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN TILL ÄNDRINGAR.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.