Bonum Brf Sångstenen

Page 1

Med plats för det goda i livet Välkommen till Brf Sångstenen på Limhamn. Bostadsrätter för dig som fyllt 55 år.


Limhamns småbåtshamn Gamla Limhamn

Sibbarps strand Djupadal Limhamn

Limhamns kalkbrott

E20 mot Danmark Lernacken

Bunke

Brf Sångstenen


BRF SÅNGSTENEN

I Brf Sångstenen finns plats för det goda i livet Söder om Limhamn och Djupadal håller sakta det nya Elinegårds­området på att växa fram. Här skapas nya bostadskvarter i en miljö som präglas av närheten till de öppna fälten runt Limhamns kalkbrott och de trivsamma villakvarteren i Djupadal. Med Elinelunds och Mossängens lummiga koloniområden som grannar skapas en stadsdel med en grön, vänlig atmosfär. På lugnt läge i Elinegård planerar Riksbyggen att bygga Bonum Brf Sångstenen, här benämnd Brf Sångstenen, för dig som vill njuta av det goda i livet.

Brf Sångstenen, byggt på Trygghetsfilosofin.

Vår trygghetsfilosofi ger dig ekonomisk trygghet när du köper bostadsrätt. Om du blir arbetslös, sjukskriven eller inte lyckas sälja din nuvarande bostad. Då kan du slippa månadsavgiften. Skulle något allvarligt hända i din familj kan du häva köpet. Läs mer om trygghetsfilosofin på sidan 81 i denna broschyr.

Emporia Innehåll

Välkommen till det nya Elinegårds­området...........................4 Tänk att man kan må så bra bara av att bo rätt....................7 Arkitekternas ord och tankar.................................................9 GemenskapHyllie och personlig stationservice....................................... 12 Klassisk, modern eller rofylld – vilken stil drömmer du om?...............................................14 Ett attraktivt framtidsboende ............................................. 17 Koloniområdena.................................................................. 20 Brf Sångstenens Ekosystemtjänster....................................22

Situationsplan och planritningar.........................................25 Rumsbeskrivning grundutförande...................................... 69 Byggnadsbeskrivning.......................................................... 70 Ett tryggt och modernt seniorboende ................................73 Kort om bostaden.................................................................74 Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare...................................................................76 Vi förvaltar det vi själva bygger...........................................78 Välkommen till tryggheten...................................................81

Välkommen till ett hem skapat för verkligheten.........................................................82 Hållbart är stort. Och litet................................................... 84 Hållbarhet i allt vi gör...........................................................85 Lugn du köper en Bonumbostad......................................... 86 När andra säger hej då, säger vi hej hej............................. 89 Egna noteringar................................................................... 90

Rätt till ändringar förbehålles

|

3


Välkommen till det nya Elinegårdsområdet I Brf Sångstenen skapar vi plats för det goda i livet. Byt den tungrodda villan och trädgården mot en modern, bekväm bostadsrätt och byt samtidigt ut måste mot vill i din vardagsvokabulär. I Bonums bostäder för dig som fyllt 55 år ingår alltid lite extra frihet, oberoende och bekymmerslöshet. Frihet som du kan använda som du vill, utan måsten.

4

|

Rätt till ändringar förbehålles


Bilden visar köket Natur (tillval).

På lugnt och naturnära läge

I Brf Sångstenen planerar vi 52 moderna, vackra bostads­­rätter på ett lugnt och naturnära läge. Här hittar du både smarta ettor, effektiva tvåor, lite mer generösa treor och rymliga fyror med plats för lite mer och fler. Välj den storlek som passar bäst för dig. Vad du än väljer så får du en modern bostad som är väl disponerad med omsorg för hur vardagslivet fungerar bäst. Här ges plats

för både samvaro och privatliv i rum som bjuder in ljus och luft genom stora fönsterpartier. Med balkong eller uteplats får du även rum för utelivet. Här kan du både bo och må bra.

Söderläge vid parken

Brf Sångstenen kommer att bestå av två bostadshus med söderfasaden mot den nya stadsdelsparken och

den lilla lokalgatan Systerbrunnsvägen som sträcker sig från Elinelunds sommarstad längs parkens norra sida. Från din söderbalkong kan du njuta av fina utblickar över parken och de gröna trädgårdarna i k­ oloniområdet. I norr vänder sig husen mot den gröna gården där vi ordnar plats för både umgänge och aktivitet.

Rätt till ändringar förbehålles

|

5


6

|

Rätt till ändringar förbehålles


Tänk att man kan må så bra bara av att bo rätt Låt blicken vandra längs kanten på Limhamns ståtliga kalkbrott. Känn doften av hägg och syren bland grönskan i Elinelunds kolonier. Lyssna på fåglarnas skönsång under vindstilla sommarkvällar. Välkommen till en plats för det goda i livet. Elinegård är en del av Elinelundsområdet som ligger på ett fördelaktigt läge i sydvästra Malmö, bara fem kilometer från stadens centrala delar. Elinegård angörs med bil från norr via Annetorpsvägen och i söder via Gottorpsvägen. Stadsbussar trafikerar Annetorpsvägen och går till Limhamns centrum och Hyllie. En linje trafikerar Elinelundsvägen mot centrum, en annan Gottorpsvägen i söder mot Klagshamn eller Hyllie. För dig som gärna cyklar finns bra cykelvägar i alla riktningar och på tio minuter tar du dig till

Limhamns pittoreska centrum och på bara fem minuter till Hyllie med sitt utbud av handel och service. Här finns tågstationen som tar dig både in till Malmö centrum och vidare ut i världen via Kastrups flygplats. Sugen på smørrebrød? Varför inte en dagstur till Köpenhamn? I Brf Sångstenen bor du på bekvämt avstånd till det mesta av det bästa. Njut av solnedgången över kalk­ brottet när du via mysiga Hammars park cyklar till kvällsdoppet vid badbryggan på Sibbarp eller bara njuter av Sibbarps gröna fält och stränder.

Rätt till ändringar förbehålles

|

7


8

|

Rätt till ändringar förbehålles


Visualisering lägenhet 323

Arkitekternas ord och tankar Brf Sångstenen ligger fint belägen med goda ljus­ förhållanden och intilliggande grönska från den park som sträcker sig mellan Elinelunds och Mossängens kolonistugeområden och kalkbrottets naturreservat.

Arkitekterna Jenny Nygren och Kenji Miyazu hos Jaenecke arkitekter.

Husen tar upp landskapets traditionella byggnads­ element med vit kulör och branta sadeltak. Markerade frontespiser bryter av byggnadsvolymerna och ger med sina spetsiga tak byggnaderna karaktär och en modern touch. Bottenvåningens mörka kulör ger byggnaderna en tyngd och hjälper till att markera och skala ner gatans rum. På bottenplan finns både lägenheter och gemensamma utrymmen så som gemensamhetslokal och cykelrum. Trapphusen med partier i ek är genomgående och förbinder gata med trädgård.

Rätt till ändringar förbehålles

|

9


Husen har en varierad sammansättning av lägenhetsstorlekar med tonvikt på två och tre rum och kök. Lägenheterna har god möblerbarhet, genomtänkta rumssamband och fint dagsljus. Siktlinjer genom lägenheten redan från hallen ger en god uppsikt samt ökar känslan av rymd. Lägenheterna ligger placerade i söderläge eller med ­vardags­­rum/kök mot två väderstreck. Kök och v­ ardags­rum ligger med öppen planlösning, vilket gör det lätt att laga mat och umgås samtidigt. Samtliga lägenheter har balkong med inglasning eller uteplats. Några av lägenheterna längst upp har dessutom ­y tterligare en balkong i gavelläge. Balkongerna har räcken av glas som släpper in ­mycket ljus och ger utblick. Nederdelen är däremot tonad i vitt för att ge en känsla av privathet utan att helt skärma av ljuset. Som ett stöd i trädgårdarnas bakkant löper en pergola, under vilken gårdens olika vistelseytor och funktioner är organiserade. Här finns bland annat växthus, boulebana, uteplatser och grillplats. Träd i olika storlekar, buskar och planteringar är valda för att skapa ett varierat trädgårdsrum och ge en lång växtsäsong.

10

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

Visualisering lägenhet 133

Rätt till ändringar förbehålles

|

11


Gemenskap och personlig service Att ha nära till gemenskap skapar en känsla av trygghet och glädje. I gemensamhetslokalen kan du umgås med dina grannar eller bjuda in nära och kära till fest. När du flyttar till ett Bonumhus får du också alltid tillgång till en gemensamhetslokal där du och dina grannar kan träffas och umgås under otvungna former. Du väljer själv hur mycket du vill delta så klart. Hit kan du även bjuda in dina nära och kära till fest. Dessutom finns en trevlig Bonumvärd tillhands för att hjälpa dig med stora som små göromål i vardagen. Bonumvärden sköter om fastigheten på ett professionellt sätt, men erbjuder också hjälp till alla som bor i huset.

12

|

Rätt till ändringar förbehålles


Rätt till ändringar förbehålles

|

13


Klassisk, modern eller rofylld – vilken stil drömmer du om?

Vi önskar dig en inredning att trivas i – dygnet runt, året om. Därför har vi tagit fram olika stilpaket. Inom varje stilpaket finns under tillvalsperioden möjlighet att välja mellan ett antal produkter, såsom kakel, bänk­skivor och handtag – på så sätt skapar du din personliga stil. Låt dig inspireras här men läs mer om våra stilpaket i ­inredningsmagasinet för Brf Sångstenen.

Kök ”Harmoni” är grundutförande En grå eller vit lucka utgör basen för dina personliga val. Väljer du ett Harmonikök vet du att det håller väl över tid.

Kök ”Arv” har en klassisk ramlucka i vitt eller grått. Finns som tillval.

Med stil ”Natur” skapar du ett rofyllt kök med inspiration från naturens skiftningar. Finns som tillval.

Rätt till ändringar förbehålles. Bilderna är 3D-visualiseringar och kan avvika från det färdiga resultatet. Här visar exempel inom de olika stilpaketen.


Duscha… Tvåla... Tvätta... Skrubba... Putsa… Sminka… Borsta… Styla... Vi tillbringar mycket tid i våra badrum. Så se till att du har ett där du ­gillar att vara.

Med stilen ”Sinne” skapar du en lugn och stillsam miljö. Finns som tillval.

Badrum ”Harmoni ” är grundutförande Med detta badrum vill vi göra det enkelt för dig att inreda med personliga detaljer. De neutrala ­färgerna gör att badrummet håller under en lång tid.

Badrum ”Tidlös” är stilen som ger en klassisk och ombonad känsla. Finns som tillval.

Rätt till ändringar förbehålles

|

15


16

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

Ett attraktivt framtidsboende På senare tid har Elinegård förvandlats till ett attraktivt bostadsområde i sydvästra Malmö. Här bor du på lugnt läge i småskaliga, gröna stadskvarter vid den östra kanten av det stor­ slagna kalkbrottet. I Elinegård ges plats för både större och mindre gröna öar i form av små kvartersparker och torg. Känslan är att bebyggelsen öppnar upp sig inåt och välkomnar ­boende och besökare. Öppna stadskvarter

Elinegård är en del av Elinelundsområdet som kommer att ha runt 4000 invånare när det står färdigt. Här kommer att finnas en blandad bebyggelse av flerbostadshus och radhus. En livsmedelsbutik har redan flyttat in i de färdiga bostadskvarteren och mer är på gång. Här byggs också skolor för både stora och små barn. Närheten till naturen kring kalkbrottet, parkerna, de mysiga koloniområdena och Djupdals grönskande villakvarter gör Elinegård till ett boendeval med framtiden för sig.

Parkliv och picknick i det gröna

Elinegård genomkorsas i öst-västlig riktning av en ­kilformad stadsdelspark som öppnar upp siktlinjen över kalkbrottet och vidare mot Öresundsbrons ­pyloner. Parken öppnar sig för västersolen och är naturlikt ut­formad med gräsplanteringar och fritt placerade träd. Ta med filten och bjud vännerna på picknick i gröngräset.

Humma i sångstenen och kika på djurlivet

Intill Elinelundsparken står sångstenen som lånat sitt namn åt Bonums bostadskvarter. Sångstenen är en ljudskulptur där du kan utforska din ­individuella resonans och med ett hummande ljud få hela ­kroppen att vibrera. Liknande installationer har noterats i grottor på Malta och medeltida katedraler i södra Frankrike. Längs hela kalkbrottets östra kant sträcker sig Kalkstensparken som utgör en fredad zon mellan bostäder och natur. Här kan du njuta av att pro­ menera med en magnifik utsikt längs kanten till det mäktiga dagbrottet. Du kan också bege dig till ­Elinelunds gårds gamla trädgård som är en grön lunga med ståtliga träd som blir en stor till­ gång för naturintresserade i området. Fram med ­förstoringsglas och kikare! Här kan du studera växter och fåglar i en uppvuxen naturmiljö på nära håll från din bostad. Rätt till ändringar förbehålles

|

17


Nygammal boplats väcks till liv

Området där Elinegård växer upp har varit jord­ bruksmark under lång tid. På 1800-talet fanns inom området två stora jordbruk, Elinelunds och Annetorps gård. Kalkbrytningen i området började på Annetorpsgårdens mark och en cementindustri utvecklades från 1860-talet. Under ett helt sekel har kritkalkbrytning skett industriellt i det stora ­dagbrottet. Vid utgrävningar som genomfördes 18

|

Rätt till ändringar förbehålles

inför utvecklingen av området påträffades spår av ­bosättningar från såväl yngre stenålder som sen vikingatid och tidig medeltid. Det är med andra ord en urgammal boplats som nu återigen tas i bruk av Malmöbor i alla åldrar.

Limhamns kalkbrott

Limhamns kalkbrott är en unik plats i Malmö. ­Området är ett resultat av den industriella brytningen

av kalk för tillverkning av cement. Nu har naturen börjat ta över men det finns fortfarande mycket kvar som påminner om kalkbrytningen. Kalkbrottet är cirka 1 300 meter långt, 800 meter brett och 65 meter djupt. Går man runt brottet har man gjort en promenad på cirka fyra kilometer. Den sprängteknik som användes har format brottet så det består av platåer, med 20 meter höga och


BRF SÅNGSTENEN

lodräta väggar. Vatten pumpas kontinuerligt ur brottet, annars hade det varit en djup sjö. Vattnet pumpas ut i Hammarsbäck och vidare till Öresund. Under andra världskriget anlades djupa dammar som vattenreservoarer. Den södra dammen innehåller stora ålar som förmodligen är över 70 år gamla isläppta för att rena vattnet. Det finns över 1 400 olika djur- och växtarter

i kalkbrottet varav flera är sällsynta eller speciella på något sätt. Mest uppmärksammad är förekomsten av den utrotningshotade grönfläckiga paddan och Kalkkrassingen. Sedan 2011 är Limhamns kalkbrott ett kommunalt naturreservat som på sikt planeras bli mer tillgängligt för allmänheten.

Rätt till ändringar förbehålles

|

19


Koloniområdena I närheten av Brf Sångstenen ligger två stora koloniområden, Mossängens- och Elinelunds sommarstad. Sommarstäderna bildades under 1940–1950 talet och består av cirka 636 kolonistugor. Eftersom koloniområdena vaknar till liv under sommar­månaderna är just benämningen “sommar­ stad” passande. Stugorna ser alla olika ut, några med snickar­glädje och alla målade i varierande färgskalor. Ännu mer varierande är trädgårdarna med sin blomsterprakt och intensiva grönska. Här kan man njuta av blomsterdoften och de färgsprakande blommorna. Koloniområdenas storlek bidrar till att ge Elinelundsområdet en pittoresk, grön och luftig karaktär.

20

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

Rätt till ändringar förbehålles

|

21


Brf Sångstenens Ekosystemtjänster Lyssna på marken

Ekosystemtjänster är de positiva effekter som ekosystemen bidrar med till oss människor. Innan vi bygger framtidens bostäder, undersöker vi alltid platsen som ska bebyggas väldigt noga. Vi kallar det ekosystemtjänstanalys och innebär att vi analyserar

Vilka åtgärder planerar Brf Sångstenen att genomföra?

vilka tjänster som marken, vattnet och naturen bidrar med (exempelvis renar vatten, binder koldioxid eller minskar erosion). Sedan säkrar vi att marken bidrar lika mycket, eller mer när projektet väl är färdigt. Så med oss lyssnar du på marken och tar ansvar för framtiden.

Växter som blommar från tidigt till sent på säsongen 2 Fågelholk och insekthotell 3 Grillplatser och boulebana 4 Odlingsbäddar 5 Planterar träd/buskar/ vegetation 6 Gröna tak på miljöhus 1

Ekosystemtjänster som Brf Sångstenens planerade åtgärder bidrar till

Vattenreglering Vattenflödet regleras vilket gör att vi skyddas mot t ex översvämningar.

22

|

Rätt till ändringar förbehålles

Rekreation och estetiska värden Ekosystemets förmåga att skapa upplevelser och bidra till rekreation.

Färskvatten Grundvatten, regnvatten, sjöar och vattendrag.

Förebyggande av jorderosion Förmågan att binda mark, reglera vatten och därigenom förebygga erosion.

Lokalt omhändertagande av dagvatten, smart planering kring dagvatten 8 Skapar grönytor där så inte funnits 9 Pergola och spaljékonstruktion 10 Plantera buskar och träd för att binda partiklar och tungmetaller samt för att höja luftfuktigheten 7


BRF SÅNGSTENEN

10

6

7

2

1 9

4 8 3

5

Rätt till ändringar förbehålles

|

23


Limhamns kalkbrott

Busshållplats Hemköp

Framt ida be bygge lse

Eli ne lun ds vä ge n

Annetorps vägen

Busshållplats

Framtida bebyggels e

Framtida bebyggelse

Äldreboende Grundskola

Förskolor

Ann eto rps väg en Malmö Ridklubb

Brf Sångstenen Elinelunds sommarstad Framtida bebyggelse

Busshållplats Grundskola

24

|

Rätt till ändringar förbehålles

Mossängens sommarstad

Hyllie IP


Situationsplan och planritningar På följande sidor finner du planritningar över alla bostäder i Brf Sångstenen. Lägenheterna presenteras i storleksordning.

Mätning av boarea (BOA)

Mätning av lägenhetens sammanlagda boarea utförs enligt gällande standard, SS 21054:2020. I boarean inräknas exempelvis innerväggar. På lägenhets­planerna anges golvareor för vissa, men inte alla, utrymmen. Det innebär att ­summan av de angivna delareorna inte kommer att överrens­stämma med angiven lägenhetsyta.

Rätt till ändringar förbehålles

|

25


Våning 1

26

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


Våning 2

BRF SÅNGSTENEN

Rätt till ändringar förbehålles

|

27


Våning 3–4

28

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


Våning 5

BRF SÅNGSTENEN

Rätt till ändringar förbehålles

|

29


1 Rok, ca 39 m2 Lägenhetsnummer 223

30

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


1 Rok, ca 39 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 233, 243

Rätt till ändringar förbehålles

|

31


1 Rok, ca 39 m2 Lägenhetsnummer 323

32

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


1 Rok, ca 39 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 333, 343

Rätt till ändringar förbehålles

|

33


2 Rok, ca 48 m2 Lägenhetsnummer 122

34

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 48 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 132, 142

Rätt till ändringar förbehålles

|

35


2 Rok, ca 50 m2 Lägenhetsnummer 113

36

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 50 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 121

Rätt till ändringar förbehålles

|

37


2 Rok, ca 50 m2 Lägenhetsnummer 211

38

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 50 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 224

Rätt till ändringar förbehålles

|

39


2 Rok, ca 51 m2 Lägenhetsnummer 314

40

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 51 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 322

Rätt till ändringar förbehålles

|

41


2 Rok, ca 51 m2 Lägenhetsnummer 332, 342

42

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 52 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 221, 231, 241

Rätt till ändringar förbehålles

|

43


2 Rok, ca 54 m2 Lägenhetsnummer 131, 141

44

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 54 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 234, 244

Rätt till ändringar förbehålles

|

45


2 Rok, ca 54 m2 Lägenhetsnummer 351

46

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


2 Rok, ca 64 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 352

Rätt till ändringar förbehålles

|

47


3 Rok, ca 67 m2 Lägenhetsnummer 312

48

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 69 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 311

Rätt till ändringar förbehålles

|

49


3 Rok, ca 69 m2 Lägenhetsnummer 324

50

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 69 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 325, 335, 345

Rätt till ändringar förbehålles

|

51


3 Rok, ca 69 m2 Lägenhetsnummer 334, 344

52

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 70 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 212

Rätt till ändringar förbehålles

|

53


3 Rok, ca 70 m2 Lägenhetsnummer 222

54

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 70 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 232, 242

Rätt till ändringar förbehålles

|

55


3 Rok, ca 71 m2 Lägenhetsnummer 111

56

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 71 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 123

Rätt till ändringar förbehålles

|

57


3 Rok, ca 71 m2 Lägenhetsnummer 133, 143

58

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


3 Rok, ca 75 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 251

Rätt till ändringar förbehålles

|

59


4 Rok, ca 83 m2 Lägenhetsnummer 112

60

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


4 Rok, ca 86 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 124, 134, 144

Rätt till ändringar förbehålles

|

61


4 Rok, ca 89 m2 Lägenhetsnummer 151

62

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


4 Rok, ca 95 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 313

Rätt till ändringar förbehålles

|

63


4 Rok, ca 95 m2 Lägenhetsnummer 321

64

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


4 Rok, ca 99 m2

BRF SÅNGSTENEN

Lägenhetsnummer 331, 341

Rätt till ändringar förbehålles

|

65


Gemensamhetslokal – ca 50 m2

66

|

Rätt till ändringar förbehålles

BRF SÅNGSTENEN


BRF SÅNGSTENEN

Rätt till ändringar förbehålles

|

67


68

|

Rätt till ändringar förbehålles

Visualisering lägenhet 242


BRF SÅNGSTENEN

Rumsbeskrivning grundutförande Hall

Kök

Sovrum

WC/Dusch

Golv: Klinker närmast dörr, 30330 cm. Ekparkett, 14 mm, 3-stav. Sockel: Trä, fabriksmålad vit NCS 0500-N. Väggar: Målas, vit NCS 0500-N. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Garderober med vita dörrar i omfattning enligt ritning. Antal dörrar i skjutdörrsgarderob anpassas efter bredd i respektive lägenhet. Hatthylla i aluminium i omfattning enligt ritning.

Golv: Ekparkett, 14 mm 3-stav. Sockel: Trä, fabriksmålad vit NCS 0500-N. Väggar: Målas, vit NCS 0500-N. Stänkskydd: Kakelplattor 25350 cm ovan arbetsbänk, stående sättning. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Skåpsinredning med målade luckor och lådor, dämpade. Handtag i metall. Laminerad bänkskiva med underlimmad rostfri diskbänk. Skåp med takanslutning vid takhöjd på 2,65 m. Vid rumshöjder däröver utförs inredning utan takanslutning. Belysning under väggskåp. Kyl- och frysskåp i fullhöjd (kyl/frys i mindre lägenheter) i rostfritt. Induktionshäll. Fläkt i rostfritt. Helintegrerad diskmaskin. Rostfri inbyggnads­ugn och micro i högskåp. Fönsterbänk av sten.

Golv: Ekparkett, 14 mm 3-stav. Sockel: Trä, fabriksmålad vit NCS 0500-N. Väggar: Målas, vit NCS 0500-N. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Garderober med vita dörrar i omfattning enligt ritning. Antal dörrar i skjutdörrsgarderob anpassas efter bredd i respektive lägenhet. Fönsterbänk av sten.

Golv: Klinkerplattor 15315 cm. Väggar: Kakelplattor 50325 cm, liggande sättning. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Golvstående förhöjd toalettstol. Handfat i vitt porslin. Spegel med belysning. Raka duschväggar i klarglas. Handdukstork. Toalettpappershållare och handdukskrokar levereras lösa.

Vardagsrum Golv: Ekparkett, 14 mm 3-stav. Sockel: Trä, fabriksmålad vit NCS 0500-N. Väggar: Målas, vit NCS 0500-N. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Fönsterbänk av sten.

Bad/Tvätt Golv: Klinkerplattor 15315 cm. Väggar: Kakelplattor 50325 cm, liggande sättning. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Golvstående förhöjd toalettstol. Demonterbar kommod med handfat i vitt porslin och utdragbara lådor med metallhandtag. Spegel med belysning. Tvättmaskin och torktumlare, alternativt kombimaskin i små lägenheter. Laminerad ­bänkskiva och väggskåp med målade luckor ovan m ­ askiner. Belysning under väggskåp. Raka duschväggar i klarglas. Handdukstork. Toalettpappershållare och handdukskrokar levereras lösa.

WC Golv: Klinkerplattor 15315 cm. Väggar: Målas, vit NCS 0500-N. Kakel ovan tvättställ. Tak: Målas, vit NCS 0500-N. Övrigt: Golvstående förhöjd toalettstol. Handfat i vitt porslin. Spegel med belysning. Toalettpappershållare och handdukskrokar levereras lösa.

Rätt till ändringar förbehålles

|

69


Byggnadsbeskrivning Omgivningen

De gemensamma gårdarna

Bärande stomme

Brf Sångstenen har ett grönt och öppet läge i det sydöstra hörnet av Elinelunds nya bostadsområde, i direkt närhet till Elinelunds och Mossängens koloniområden. Bara några få steg bort ligger kalkbrottet med sitt unika växt- och djurliv. I söder vetter husen mot den nya stadsdelsparken och på östra sidan finns ett lågbebyggt öppet område.

Till varje hus finns en gårdssida som avgränsas mot den bakre parkeringsytan av en pergola. Under pergolan finns uteplatser, växthus och cykelparkering. På gården till hus A finns även en grillplats och på gården till hus B finns en boulebana. Gårdsytan är lummig med planteringar som innehåller en blandning av växter som ger en lång växtsäsong. Träd i olika storlekar samt pergola hjälper till att skapa ett varierat trädgårdsrum. Plats finns även för egen odling i odlingsbäddar i anslutning till uteplatserna. Invid huvudentréerna ut mot Systerbrunnsvägen finns sittytor i söderläge i varierande utformning.

Betong.

Bostaden

Hängrännor och stuprör, målade mörkgrå.

Husen Brf Sångstenen består av två hus placerade på varsin tomt i öst-västlig riktning längs Systerbrunnsvägen. Mellan tomterna löper Grepgatan. Husen är fyra våningar höga med sadeltak och med delvis en femte våning där byggnaden går upp i frontespiser. Föreningen innehåller totalt 52 lägenheter i blandade storlekar från 1-4 rum och kök, samt gemensamma utrymmen så som gemensamhets­lokal, cykelförvaring och utemiljöer fördelade på de två tomterna och husen.

Bostädernas storlek varierar mellan ca 39–99 m² för att kunna tillgodose boendes olika behov och önskemål. Alla lägenheter är ljusa med siktlinjer genom lägenheten redan från hallen. De större lägenheterna har fönster i flera väderstreck och de mindre är placerade mot söder, alla har egen uteplats eller inglasad balkong.

Grundläggning Platta på mark. 70

|

Rätt till ändringar förbehålles

Fasader

räcket av härdat glas i två kulörer med en undre del i vitt och en övre del i genom­ siktligt glas.

Husen har en betongfasad i en monokrom färgskala. Bottenvåningen har en mörkgrå grovkornig yta med sammanbindande släta fält. Våningarna ovan har en vit finkornig yta med mörkgråa partier. Där fasaden går upp i frontespiser förekommer fasadpartier med svart bandtäckt plåt.

På gavlarna mot söder och norr utförs balkongräcken i metall. Balkongplattan är av betong med vitmålad undersida.

Yttertak

Uteplatser

Mörkgrått tegeltak på de stora takfallen och mörkgrå bandtäckt plåt på frontespiser.

Takavvattning Balkonger Balkongerna utgör ett viktigt formelement i byggnaderna och har getts markerade hörn­ profiler samt täckfronter på balkongkanterna för att ge en sammanbindande form (förutom på husens gavlar). Hörnprofiler samt övriga profiler utförs i mörkgrå aluminium. I övrigt är

En inglasad balkong är en utemiljö som ger visst skydd mot blåst och regn men som inte är helt vind- och vattentät.

Mot gård har uteplatserna en markbeläggning av gräs med en mindre yta av betongplattor utanför dörr. Kostnadsfritt går det att välja att plattbelägga hela uteplatsen. Mot gata är uteplatsen plattbelagd. Uteplatserna omges av häck eller spaljé, förutom mot gata på hus A där uteplatsen har ett glasräcke likt balkonger. Intill uteplatserna finns odlingsbäddar och på hus A finns grill. Hus B har även en mindre sittgrupp ut mot gatan.


BRF SÅNGSTENEN

Fönster och fönsterdörrar

Innerdörrar

TV/Tele/Data

Sophantering

Fönster och fönsterdörrar är utvändigt av lackerad aluminium och invändigt av vitlack­ erat trä.

Innerdörrar är vita, foder och karm likaså.

Rumshöjd

Uttag för telefon, TV och data finns i var­ dagsrum, kök och sovrum. Mediacentral finns i varje lägenhet samt porttelefon i hall.

Sophantering med källsortering sker i miljörum på gården vid hus A samt i komplet­terande kärlskåp vid hus B.

Generell rumshöjd är 2,55 m. Övriga rums­ höjder markeras på planritningarna.

Förvaring

Gemensamhetslokal

Utrustning och inredning

Lägenhetsförråd och cykelparkering finns på vind.

I centralt läge i hus A finns en gemensam­ hetslokal på ca 50 kvm med fullt utrustat kök. Om föreningen önskar kan lokalen även inredas för möjlighet till övernattning.

Trapphus och hisshall Trapphusen är genomgående, i entrén finns sittbänk på båda sidor samt postboxar med leveransskåp ut mot gatan. Väl synligt från trappa och hiss finns en digital informations­ tavla, som informerar om bland annat buss­ tider för de närmsta busslinjerna. Golv i trapphu­­s är av klinker och trappor av cement­ mosaik. Väggar målas ljusa delvis i en ljust rosa ton. På entréplan bekläs väggar med kakel till h=1200. I tak sitter ljudabsorbenter.

Hissar Hissar finns i samtliga trapphus och från markplan nås alla våningsplan. Hissfronter är målade och hissgolven är av svart gummi.

Lägenhetsytterdörrar inomhus Dörrar är av säkerhetstyp med ekmönstrat laminat, försedda med titthål. Vid varje dörr finns tidningshållare.

Garderober finns i omfattning enligt plan­ ritning. Samtliga garderobsdörrar utförs vita. Skjutdörrsgarderober inreds med konsol­system (bärlist och hängskena), kläd­ hylla och klädstång. Klädkammare inreds med hylla och stång.

Värme och ventilation Husen har vattenburen värme med radiato­ rer och värms upp med fjärrvärme. Venti­ lation sker med centralt placerat till- och frånlufts­aggregat med värmeåtervinning.

Elinstallationer El-centralerna förses med jordfelsbrytare och automatsäkringar.

Bilparkering 42 stycken parkeringsplatser anordnas på tomtmark. Av dessa är två handikapp­ anpassade och en avsedd för bilpool.

Cykelparkering Utvändiga cykelställ för såväl boende som besökare finns på förgårdsmark samt på innergård. Ett flertal av dessa är utformade för att fungera även för platskrävande cyklar och med möjlighet för fastlåsning i ram. På markplan i hus A finns ett cykelrum ut­ rustat med mekarplats för cyklar, här finns fast monterad cykelpump och arbetsbord. Cykelparkering finns även på vind med åtkomst via hiss. Tillgång finns till cykelpool med en elcykel samt en ellådcykel placerade på markplan. Rätt till ändringar förbehålles

|

71


72

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

Ett tryggt och modernt seniorboende Riksbyggens koncept Bonum utvecklar och förvaltar seniorboende i bostadsrätt samt erbjuder hjälp i vardagen. Oavsett vilket skede i livet du befinner dig i, finns här möjlighet till både lugn och ro och ett rikt socialt liv. På Bonum arbetar vi med ett seniorboende som en helhet, bestående av tre grundstenar.

Bostaden

Ljusa, luftiga och lättskötta lägenheter med hög standard. Här erbjuder vi ett tryggt, inbjudande och praktiskt hem, som är utformat för att fungera även om behoven förändras med tiden.

Förvaltning

Vår förvaltning innefattar såväl teknisk och ekonomisk förvaltning som tillsyn, skötsel och städning av fastigheten och trädgården. Vår Bonumvärd kan, tillsammans med styrelse­n, starta en rad gemensamma trivselaktiviteter för de boende.

Tjänster

Ett tjänsteutbud som gör tillvaron bekväm, enkel och trivsam för de som bor i föreningen. Med Bonumvärden finns hjälpen nära till hands och som boende köper du de tjänster som just du har behov av. Rätt till ändringar förbehålles

|

73


Kort om bostaden Brf Sångstenen består av två hus med 52 lägenheter, 1–4 rum och kök. Du kan välja mellan 39–99 välplanerade kvadratmeter. Som gjort för dig över 55 år och som vill bo i en öppen, ljus och hållbar miljö – med gemenskap.

Det ska vara lätt att leva i ett Bonumhus

Att Bonums seniorbostäder är noga planerade syns när man tittar in i de ljusa, öppna lägenheterna. En Bonumbostad ska vara bekväm att bo i, även om livet förändras för dig som bor i den. Det innebär bland annat att rummen är stora och enkla att möblera, att alla dörrar utom till badrummet är tröskelfria och att vissa av våra treor och fyror har gästwc. Trapphusen är genomgående och från markplan når du samtliga våningsplan med hiss. Funktionell förvaring och smarta inredningsdetaljer är givna mervärden och något du får på köpet i Brf Sångstenen.

74

|

Rätt till ändringar förbehålles

Balkonger och terrasser

Gemensamhetslokal

Extra utrymme

Sätt din egen prägel på lägenheten

Oavsett om du bor på markplan med uteplats eller högre upp i husen med inglasad balkong, fungerar utemiljön som en förlängning av bostaden. Här har du en alldeles egen oas med utsikt över gården eller mot parken söder om husen. Att odla din trädgård i krukor och njuta av årstiderna ger extra guldkant på tillvaron. Många av lägenheterna har klädkammare med gott om plats för kläder, skor, väskor och annat man behöver i vardagen. De bostäder som saknar klädkammare har istället rejäla skjutdörrsgarderober eller garderober med dörr. Varje lägenhet har också ett förråd på vinden – perfekt för resväskor, skidor och andra saker som du inte använder så ofta.

Brf Sångstenens gemensamhetslokal är lättillgänglig för de boende, belägen i markplan i hus A. Hit kan du bjuda släkt och vänner på fest eller kalas. Föreningen kan även välja att skapa möjlighet för övernattning i lokalen om så önskas. Då kan dina gäster sova över när de är på besök hos dig. Eftersom det är ett helt nytt bostadsrättshus och en helt ny lägenhet har du möjlighet att sätta din egen prägel genom kostnadsfria val och prisvärda tillval. Även om kvaliteten är genomgående hög från början är det såklart roligt att kunna vara med och påverka från start. Läs mer och se dina val­ möjligheter i Inredningsprogrammet som finns på www.bonum.se/sangstenen från och med säljstart.


Rätt till ändringar förbehålles

|

75


Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare Bonumvärden – en värd av möjligheter

Bonumvärden fungerar som ett nav i föreningen, en igångsättare av trivselaktiviteter som skapar möjligheter att knyta vänskapsband och odla gemensamma intressen. Bonumvärden har också en palett av tjänster att erbjuda de boende. Tjänsterna köps efter behov av den enskilde och är en möjlighet, inte ett måste. Tack vare skatteavdraget för hushållsnära tjänster reduceras ofta den faktiska kostnaden.  Bonumvärden kommer att finnas tillgänglig för trivselaktiviteter under en fast tid som motsvarar cirka 2 timmar/vecka. Bonumvärdens ytterligare närvaro avgörs av de boendes efterfrågan på tjänster.

Bonumvärdens trivselaktiviteter Träffa dina grannar

En Bonumförening är ett ­perfekt ställe att hitta nya ­vänner, så varför inte lära ­känna dina grannar över en ­grillfest eller ett parti ­boule. Hur ni än vill umgås kan ­Bonumvärden hjälpa till. Många Bonum­föreningar ­väljer att lägga upp sina ­aktiviteter i en årsplan, något som vi ­rekommenderar. Då har medlemmarna koll på vad som händer i föreningen och kan enkelt planera sitt deltagande. Några exempel: • Temakvällar • Motionsaktiviteter • Kulturaktiviteter • Bridgekväll • Grillkväll • Vinprovning • Afterwork • Boule

76

|

Rätt till ändringar förbehålles

Ordning och reda

Att hålla ordning blir roligare om man gör det tillsammans. Ett bra sätt att skapa gemenskap och hålla huset fint är att föreningens medlemmar, med hjälp av Bonumvärden, ordnar aktiviteter som: • Vår- och höststäddagar • Årsstämma • Föreningsaktiviteter t ex ­containerdagar • Balkongdagar


BRF SÅNGSTENEN

Bonumvärdens tjänsteutbud När du flyttar in

Städtjänster

Vi vet att det är mycket som ska ­ordnas Visst finns det roligare saker än att i ett nytt hem. Vi kan ­hjälpa dig att städa! För dig som vill kan vi erbjuda: komma på plats ­genom exempelvis: • Veckostädning • Enklare hantverkshjälp • Storstädning • Montera möbler • Flyttstädning • Enklare installationshjälp • Fönsterputs • Bärhjälp • Tavelhängning Så här går det till Om du vill beställa tjänster av din Bonumvärd så gör du så här. Praktisk vardagshjälp Att vara på plats med alla möbler på rätta ­ställena ­behöver inte ­betyda • Beställ via telefon, web, genom vår att man är klar. Vi finns där när stort kundservice eller ­direkt genom din som smått ska fixas. ­Bonumvärd. Ange RUT-­avdrag om det är aktuellt • Bonumvärden bokar en tid som • Bärhjälp och omflyttning ­passar er och tjänsten blir utförd • Gardinuppsättning • Du får en faktura på ­utförda tjänster • Enklare installations­tjänster t ex TV • Rengöring av golvbrunn och ventiler Skattesubvention • Borttransport av grovsopor Tjänsterna som Bonumvärden kan • Blomvattning när du är ­bortrest bistå med köps efter behov och tack • Byte av glödlampor och ­batterier vare skatte­avdraget för hushållsnära i brandvarnare tjänster reduceras oftast den faktiska • Hämtning av mediciner på Apotek kostnaden. Du kan läsa mer om • Medföljare vid ärenden regler och förutsättninga­r på www.skatteverket.se

Rätt till ändringar förbehålles

|

77


Vi förvaltar det vi själva bygger Ett Bonumhus är mer än bara ett hus. Det är ett löfte. Ett löfte om att allt fungerar i ­huset. Ett löfte om totalförvaltning som fungerar. Genom att vi ansvarar både för byggandet och förvaltningen känner vi hela fastigheten utan och innan. Det kan vara tryggt att veta. Bonum är en del av Riksbyggen och vi förvaltar det vi själva har byggt vilket borgar för kvalitet – ett Bonumhus är en plats där saker och ting fungerar. Redan i planerings­ stadiet väljer vi därför tekniska lösningar som underlättar service och underhåll. Till gemensamma ytor som trapphus använder vi oss av beständiga material.

I Brf Sångstenen bor du bekvämt och slipper oroa dig om något går sönder eller behöver bytas ut. ­Bonumvärden ­sköter om fastigheten på ett profes­ sionellt sätt. Vi tar också hand om trädbeskärning och skötsel av grönytor, sandning av gångvägar osv. ­Självklart sköter vi också den mer långsiktiga förvalt­ ningen, lägger upp underhålls­planer och ser till att det fonderas ekonomiska medel.

Fastighetsförvaltning

78

|

Vår fastighetsförvaltning bygger på lång erfarenhet, samlad kunskap och ett helhets­tänkande som gör att fastig­heten vårdas och utvecklar sitt värde, både ekonomiskt och funktionellt. När vi tar hand om husen, tar vi också hand om människorna som vistas i dem. Om huset mår bra, mår också människorna bra. För oss är det lika viktigt med en välskött gård som med välskött ekonomi. Tack vare kontinuerlig skötsel och tillsyn uppmärksammar vi fel och problem innan de uppstår eller medan de fortfarande är små, något som sparar både tid och pengar. Vi hjälper också till att ta Rätt till ändringar förbehålles

fram lösningar som får både ekonomin och naturen att må bättre.

Fastighetsdrift

Vi kan byggnaden och alla tekniska installationer väl vilket ger en effektiv fastighetsdrift. Brister upptäcks snabbare och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens. • Namnskyltar och aktuell information på anslagstavlorna

• Felavhjälpande och förebyggande underhåll samt reparationer • Felanmälan dygnet runt

• Statistik över förbrukning av el, fjärrvärme och vatten • Energiförvaltning


BRF SÅNGSTENEN

Teknisk förvaltning

En genomtänkt underhållsplan, dokumentation och övergripande tillsyn stärker fastighetens funktion och värde på lång sikt. • Planering av fastighetens underhåll • Bevakning av myndighetskrav • Besiktning av utförda arbeten

• Upprättande av serviceavtal för hiss, portar mm • Hantering av störningsfrågor • Nyckelhantering

• Föreningens försäkringar

Ekonomisk förvaltning

Redovisnings- och analystjänster säkerställer en korrek­t och effektiv hantering av föreningens ekonomi, hela vägen från avisering till bokslut. • Budget, bokslut och årsredovisning • Löpande redovisning • Lånehantering

• Inkassohantering

• Placering av likvida medel

• Administration av överlåtelser och pantförskrivningar • Avisering av månadsavgifter

Vår kundservice håller öppet dygnet runt

Riksbyggen erbjuder en unik tillgänglighet för dig som kund med vårt kundservice som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet. Vi hanterar alla typer av frågor oavsett tid på dygnet. Förutom uppenbara ärenden som att anmäla akuta fel kan det även gälla en borttappad räkning, anmälan av intresse till en garageplats eller någon annan förvaltningsrelaterad fråga. Bonum seniorboende är ett koncept hos Riksbyggen och alla våra kunder får del av vår 80-åriga erfarenhet som bostadsbyggare och fastighetsförvaltare. Välkommen till Bonum och Riksbyggen!

Rätt till ändringar förbehålles

|

79


80

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

Välkommen till tryggheten Vår trygghetsfilosofi ger dig ekonomisk trygghet när du köper bostadsrätt. Vi hjälper dig ekonomiskt om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjukskriven eller arbetslös. Det ska kännas tryggt för dig att köpa, flytta in i och äga din nya bostad.

Flytta fram tillträdesdagen

Du kan få din tillträdesdag framflyttad med upp till tre månader om du inte lyckats sälja din nuvarande bostad och behöver mer tid för att avsluta din pågående affär.

Ingen månadsavgift vid dubbelt boende

Om du vid inflyttning i din nya bostadsrätt fortfarande inte har lyckats sälja din gamla bostad kan du få rätt till fria månadsavgifter för din nya bostad. Uppfyller du villkoren står Riksbyggen för månadsavgiften för den nya bostaden i upp till 12 månader. Har du redan begärt fram­f lyttning av tillträdesdag reduceras antal månader med motsvarande tid. Ersättningen täcker belopp upp till 10 000 kr per månad.

…även när du blir sjuk eller arbetslös

Du har också rätt till fria månadsavgifter, upp till 10 000 kr per månad, om du blir sjukskriven eller arbetslös. Även denna möjlighet gäller under de 12 första månaderna när du flyttat in i din nya bostad.

Rätt att frånträda ditt köp

Om något allvarligt händer dig eller någon i din familj, tex dödsfall eller svår kritisk sjukdom, har du möjlighet att frånträda köpet, fram till inflyttningsdagen.

Förmånligt med Förtur

Förtursmedlemmar har utökad Trygghetsfilosofi som kan ge fria månadsavgifter i ytterligare 12 månader, totalt upp till 24 månader.

I Riksbyggens Trygghetsfilosofi ingår alltid: – Fem års garanti vid nyproduktion och ombyggnation. – Vi stannar kvar och förvaltar i minst fem år. – Vi kan huset utan och innan, vilket gör att vi har god kunskap om skötsel, underhåll och utveckling. – Föreningarna har god ekonomisk stabilitet och tydliga underhållsplaner. – Kundservice som är öppen dygnet runt. – Styrelsen i bostadsrättsföreningen har ett nära samarbete med Riksbyggen där vi bistår med en styrelseledamot för att stötta och delge kunskap i styrelsearbetet. – Köparen får personlig vägledning genom hela köpprocessen – Om inte alla lägenheter är sålda 6 månader efter godkänd slutbesiktning så köper Riksbyggen in lägenheterna och garanterar föreningens intäkter.

Välkommen till Riksbyggen. Byggt på Trygghetsfilosofin. Detaljerade villkor hittar du på: www.bonum.se/om-bonum/var-trygghetsfilosofi/ villkor-trygghetsfilosofin/ Rätt till ändringar förbehålles

|

81


Välkommen till ett hem skapat för verkligheten Tack för att du har intresserat dig för en bostad hos oss på Bonum. På resan fram till inflyttning vill vi att du ska få så bra vägledning och vara så välinformerad som möjligt. I det här materialet tar vi upp vanliga frågeställningar och guidar dig på vägen. Vi vill dessutom uppmärksamma dig på nyttan och värdet av att leva och bo i en bostad från just Bonum samt berätta lite om vad det betyder att vara medlem i en bostadsrättsförening. Vi på Bonum bryr oss alltid lite extra. Om dig, din bostad och om miljön runt omkring dig. Vi har som en del av Riksbyggen en 80-årig erfarenhet av att ta långsiktigt ansvar. Och det är någonting som vi planerar att fortsätta med långt in i framtiden.

Att vara med i en bostadsrättsförening

Bonum är en del av Riksbyggen

När du har bestämt dig för att köpa en bostad är första steget att teckna ett förhandsavtal och i andra steget ett upplåtelseavtal. Under den här tiden är du med och väljer tillval för att utforma ditt framtida boende. Tiden mellan beslut om köp och inflyttning är olika lång, beroende på i vilket skede av utvecklingen av de nya bostäderna är när du bestämmer dig för att köpa. Du får information löpande om utvecklingen av ditt nya hem hela vägen fram till inflyttning.

Bonum är Riksbyggens koncept för seniorboende. Det innebär att när du har att göra med Bonum så har du även tillgång till hela spektret av Riksbyggens resurser, erfarenheter och kunskaper.

82

|

Rätt till ändringar förbehålles

Att äga en bostadsrätt betyder att du dels har tillgång till din lägenhet, men också att du äger en andel i en bostadsrättsförening. Enkelt uttryckt är det en ekonomisk förening där de boende tillsammans äger eller förfogar över mark och byggnader. Det är också i föreningen som alla beslut tas som handlar om förvaltning och utveckling av de gemensamma delarna av föreningen – trapphus, gårdar, förrådsutrymmen och liknande.

Så här går köpet till

Förhandsavtal

Ett av de första stegen på väg mot din nya bostad är att teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Det garanterar dig som köpare rätt till en viss lägenhet. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl och är bindande. Om du skulle bryta avtalet är du skyldig att ersätta bostadsrättsföreningen för eventuella kostnader som kan ha uppstått. När du tecknar ditt förhandsavtal betalar du ett förskott som senare ses som en del av bostadens insats.

Upplåtelseavtal

När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad, tecknas ett upplåtelseavtal som innebär att du betalar en handpenning för din nya bostad. Det är ett bindande avtal där det vanliga är att du betalar tio procent av insatsen – minus de pengar du har betalt vid tecknandet av förhandsavtalet.


BRF SÅNGSTENEN

Tillvalsavtal

Du som är med tidigt i utvecklingsprocessen av de nya bostäderna har stor möjlighet att sätta personlig prägel på ditt framtida hem genom att välja tillval och i vissa fall påverka planlösningen. Vilka möjligheter att välja inredning du har, varierar beroende på vilket projekt du är intresserad av och i vil­ ket skede du kommer in. Din personliga inredare kan berätta exakt vad som gäller för just ditt nya boende. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Bonum/Riksbyggen, en del betalas då tillvalsavtalet tecknas och resten vid inflyttning.

Riksbyggen Förtur

Riksbyggen Förtur är en möjlighet att se och välja ­lägenhe­t i Bonums och Riksbyggens nyproduktion i bostads­rätt och äganderätt innan de finns tillgänglig­a för allmänheten. Man samlar poäng över tid, ju fler ­poän­g, desto större chans har man att välja just den bosta­d som man vill ha i ett projekt.   När man har anmält intresse för ett projekt får man löpande information om det eller de projekten och ­kommande säljstarter innan de annonseras ut brett.

Besiktning och garanti

Innan du flyttar in i ditt nya hem gör en oberoende besiktningsman en slutbesiktning av bostaden – där­ efter gäller fem års garanti. Två år efter inflyttning görs en besiktning av din bostad där det kontrolleras om det har uppstått några fel som går att relatera till byggprocessen. Eventuella fel eller anmärkningar noterade av besiktningsmannen åtgärdas av Riksbyggen

utan kostnad för dig. Slutligen görs en avstämning vid ­garantitidens slut för att säkerställa att allt är i sin ord­ ning. Information om hur besiktningen går till skickas ut till dig innan det första besiktningstillfället.

Tillträde och inflyttning

Exakt när du kan flytta in meddelas senast tre ­månader i förväg. På dagen för tillträde ska slutbetal­ningarna för lägenheten inklusive dina tillval vara gjorda. När din betalning är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationskvällar.

Ett kooperativt företag

Riksbyggen är en ekonomisk förening med ungefär 1 700 bostadsrättsföreningar som medlemmar och delägare – du blir med andra ord inte bara medlem i en bostadsrättsförening, indirekt blir du också ägare av hela Riksbyggen. Även Bonums ­bostadsrättsföreningar är delägare i Riksbyggen genom ­Intresseföreningen. Intresseföreningen är en ekonomisk förening som ­organiserar bostadsrättsföreningarnas ägande i ­Riksbyggen. Läs mer på www.riksbyggen.se

Bostadsrättsföreningen

Då bostadsrättsföreningen bildas har den en styrelse som består av tjänstemän och förtroendevalda inom Riksbyggen. När bygget av föreningens hus är slutfört väljs styrelseledamöter av de boende vid en stämma. Styrelsen består därefter av boende i föreningen samt en erfaren och kunnig representant från Riksbyggen. ­Inför stämman kan du anmäla intresse att sitta i styrel­ sen och på så sätt delta och engagera dig djupare. Riksbyggen erbjuder utbildningar i styrelsearbete och vi har flera kurser som du kan gå för att lära dig mer om vad det innebär att vara styrelseledamot i din förening.

Fast pris och inköpsgaranti

Genom att teckna ett s.k. Riksbyggenavtal får bostads­ rättsföreningen ett fast pris på sitt nybyggnads­­­projekt. Det innebär att föreningens slutliga anskaffnings­ kostnad är känd när den ekonomiska planen upprättas och bostadsrätterna upplåts. Riksbyggen svarar för alla kostnader och intäkter fram till den sista dagen i den månad som infaller fem månader efter godkänd slut­ besiktning. Om någon lägenhet inte är såld åtar sig Riksbyggen att köpa den.

Återbäring

En klassisk princip för kooperativ är att ge ­medlem­marna återbäring. Inom Riksbyggen ­bygger å­ terbäringen på de förvaltningstjänster som ­bostadsrättsföreningarna köper, ju bättre det går för vår ­förvaltning, desto mer pengar blir det över till ­bostadsrättsföreningarna. Rätt till ändringar förbehålles

|

83


Hållbart är stort. Och litet.

När Riksbyggen bygger, utvecklar och förvaltar bostäder och arbetsplatser skapar vi lösningar för social gemenskap, hållbar ekonomi och minskad miljöpåverkan.

Vi arbetar för hållbarhet genom att bygga för gemen­ skap, skapa gröna närmiljöer och bygga och förvalta på ett ekonomiskt hållbart sätt. Vi gör det för hela ­samhället, för planeten och för alla boende och kunder. För oss är hållbart både stort och litet. Det stora hel­ hetsperspektivet är en förutsättning för att kunna göra rätt i det lilla. Det som gör livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Hållbara hem är hårda. Och mjuka.

Vi på Riksbyggen bygger hus som ska hålla i minst hundra år, och vara hållbara även för k­ limatet och ­planeten. Då krävs att vi är med och driver ­utveck­lingen att bygga allt mer med klimatförbättrad betong och att erbjuda tjänster som bilpool. När vi sedan går över i förvaltning av fastigheten ­fortsätter hållbarhetsarbetet med ett antal mål. Ett ex­ empel är att de fordon och arbetsmaskiner vi ­använder i förvaltningen ska vara fossilfria 2025. Ett annat exempel är att minska vår energianvändning med 30 % till 2030 för värme, varmvatten och fastighetsel i våra egna fastigheter.

84

|

Rätt till ändringar förbehålles

Men det krävs också mjuka värden som inte går att mäta. Värden som gör bostaden till ett hem som förenklar vardagen och där det finns mer rum än den egna bostaden, till exempel gemensamhetslokaler för hobby, möten och fester, gröna gårdar med odlingsytor och bra möjligheter att källsortera.

Tillsammans

Vi strävar efter att göra både stora och små saker till­ sammans med våra kunder och boende. Som att hjälpa till med lösningar som gör det enkelt för de som bor i husen att dela på varor och tjänster, eller att installera laddstolpar för elbilar på föreningens parkeringsplatser.


BRF SÅNGSTENEN

Hållbarhet i allt vi gör Hållbarhet ligger i vår företagsidé: ”Riksbyggen skapar attraktiva och hållbara boenden för alla”. Men som bostadsföretag är det omöjligt att verka idag utan att göra avtryck på klimatet. Det är inte hållbart i längden. Därför är vår övergripande ambition för vårt hållbar­ hetsarbete att allt vi gör ska vara klimatneutralt och hållbart för hela livet, där ordet hållbarhet omfattar både miljö, sociala och ekonomiska aspekter.

Det är lika självklart att vi är drivande i stora nationella initiativ som att vi är inspiratör och möjlig­ görare för våra boende i deras strävan att leva hållbart. Som ledande kooperativt bostadsföretag kan vi göra skillnad både i det stora och det lilla.

Vi själva

Bygga

Vi ska verka för hållbarhet i det stora och det lilla.

Vi ska bygga klimatneutralt och hållbart för hela livet.

Förvalta Boende

Återutveckla Vi ska utveckla befintliga boendemiljöer till att bli klimatneutrala och hållbara.

Förvalta Företag

Vi ska skapa ett klimatneutralt och hållbart liv tillsammans med styrelsen och de boende.

Vi ska skapa värde för våra kunder med en klimatneutral och hållbar förvaltning.

Rätt till ändringar förbehålles

|

85


Lugn du köper en Bonumbostad För att säkerställa att vi möter alla moderna kvalitetskrav på bostäder har vi utvecklat något vi kallar för Bonumbostaden – vår modell för en god bostad.

I Bonumbostaden har vi tagit hänsyn till både boendes önskemål och samhällets krav på bland annat energieffektivitet, funktionalitet och trygghet. Tanken är att ställa tuffare och mer precisa krav på de bostäder som vi utvecklar. Det här konceptet säkerställer kvalitet i alla delar och gör att du kan känna dig trygg när du köper en Bonumbostad från Riksbyggen.

Bostäder för unika platser och människor

Gemensamt för alla Bonumbostäder är att de ska ­uppfyll­a vissa grundläggande egenskaper. Husen kan se väldigt olika ut beroende på plats och vem som ska bo där. Det handlar om att säkerställa e­ steti­k, ­tillgänglighe­t, trygghet i husen och områdena, trädgårds­­­miljön, energi­effektivitet mm. Bonum­bostaden bygger på tio ”portalkrav”. För att säkerställa att dessa uppfylls har vi utvecklat ett verktyg där våra krav finns tydligt beskrivna för våra projektörer som ritar och utformar husen.

86

|

Rätt till ändringar förbehålles

Exempel på portalkrav

Tillgänglighet – Krav ställs på att planlösningarna ­ ska vara genomtänkta och uppfylla vissa mått. Att t ex entréer, trapphus och balkonger/uteplatser har hög tillgänglighet är en självklar­het i en Bonumbostad.

Trygghet – Trygghetsplanering utförs individuellt i varje projekt. Där finns checklistor och riktlinjer för hur man ska tänka när t ex utemiljö, belysning och låssyste­m ska planeras.

En miljöcertifierad byggnad

Gemensamhetslokal – Ska finnas i alla Bonumprojekt. Den kan användas till t ex föreningsaktiviteter, privata tillställningar och styrelsemöten.

Gröntrivselfaktor – Ett sätt att räkna på och därmed kvalitetssäkra trivsel, grönska och biologisk mångfald på gårdarna. Långsiktig förvaltning – En Bonumbostad ska vara ­planerad för att vara lättskött ur ett förvaltnings­­­­­pers­ pektiv. Det är bra både för de som har fastigheten som arbetsplats och din bostadsrättsförening.

En Bonumbostad ska alltid certifieras enligt certifierings­­systemet Miljöbyggnad eller Svanen. Det är ett kvitto på förhöjda kvaliteter hos byggnaden vad det ­gäller energ­i, innemiljö och material och att vi går från ord till handling när det gäller vår ambition att vara ledande inom hållbara boendemiljöer. Miljöbyggnad är anpassat uti­från den svenska byggoch fastighetsbranschens krav. Granskning och certifiering utförs av Sweden Green Building Council. I certifieringen ingår 15 så k­ allade indikatorer, dessa är indelade i 3 områden energi, inne­­miljö och material. För varje indikator ska under­sökningar, beräkningar etc utföras i flera steg under projekteringen. Detta ska sedan ­dokumenteras och redo­visas. Inom två år efter färdigställande ska ­­cer­ti­f ieringen verifieras. Då kontrolleras t ex att energi­användningen blev som


BRF SÅNGSTENEN

beräknat genom att en e­ nergi­deklaration upp­rättas, och att ljudmiljön upp­f yller satta krav. Målsättningen i all vår nyproduktion av bostadsrätter flerbostadshus ska uppfylla näst högsta certifierings­nivån – Silver.

Några exempel på krav som ställs i Miljöbyggnad för att uppnå certifieringsnivå Silver: Fuktsäkerhet – Höga krav på våtrum och VVS-installationer För att minimera risken för framtida vattenskador ställs krav på att installationer ska utföras av auktoriserad VVS installatör enligt branschreglerna ”säker vatten”. Våtrum ska utföras av auktoriserat företag enligt Svensk våtrumskontroll, GVKs bransch regler ”Säkra Våtrum”. Dokumentation av material och utfasning av farliga ämnen För att uppnå nivå Silver ska inbyggda material dokumenteras och granskas. För att göra det använder vi oss av SundaHus databas. Genom SundaHus

miljöbedömningar av byggmaterialen får vi ett verktyg att fasa ut särskilt farliga ämnen från ­byggproduktionen. Vår ambition är att alltid välja det som är bäst ur m ­ iljösynpunkt utan att ge avkall på kvalitet. Det är tryggt för bostadsrättsföreningen att veta vilka material som är inbyggda, både i den löpande driften och för framtida ombyggnader. Låg klimatbelastning och energianvändning En Bonumbostad ska vara energieffektiv. För oss ­innebär det att energianvändning ska vara minst 25 ­procent lägre än gällande byggregler. I Miljö­ byggnad p ­ remieras energi framställd av förnyelsebara energi­källor, främst vind, sol och vattenkraft. Det är inte enbart antal KWh som r­ äknas, utan även vilka energislag och hur den är framställd som har betydelse för en byggnads energiprestanda. Dagsljus och inneklimat – Fönster har stor betydelse Tidigt i planering av ett nytt Bonumhus genomför vi studier och beräkningar av dagsljus och inneklimat. Utifrån det planeras t ex fönstrens placering och storlek

för att säkerställa tillräckligt med dagsljus, men även behovet av eventuella framtida solskydd för att undvika att bostaden blir alltför varm under sommaren. Fönster är både identitetsskapande för byggnaden och har inverkan på energianvändning. Inget störande buller i bostaden En Bonumbostad ska ha en bra ljudmiljö. Där det är möjligt ska ljudklass B uppnås. Vill du veta mer om Miljöbyggnad? Läs mer på www.sgbc.se

Rätt till ändringar förbehålles

|

87


88

|

Rätt till ändringar förbehålles


BRF SÅNGSTENEN

När andra säger hej då, säger vi hej hej Riksbyggen utvecklar inte bara nya seniorbostäder i Bonum och andra bostäder, vi är också en av landets ledande förvaltare av fastigheter och bostadsrättsföreningar. Faktum är att förvaltningsdelen av Riksbyggen omfattar långt fler människor än vad byggandet av nya bostäder gör. Många av våra uppdrag får vi från alla de bostadsrätts­ föreningar som vi har utvecklat och byggt och alltid tar hand om minst fem år efter att de står färdiga för inflyttning – men oftast mycket längre. Det här förhållandet – att vi jobbar vidare med huset och föreningen under många år – gör att vi tänker lång­ siktigt och uthålligt. Vi bygger rejält och stabilt redan från början, vilket både du och vi tjänar på.

Vi är med er de första fem åren. Minst.

Under de första fem åren som du bor i din nya bostad, anlitas Riksbyggen för såväl ekonomisk och teknisk förvaltning som den löpande fastighetsdriften. Efter de fem första åren är förhoppningen att ni ska fortsätta att anlita oss som förvaltare även i framtiden.

Värdefulla tjänster

Vi vet att det krävs ett helhetstänkande för att en bostadsrättsförening ska fungera väl. Det är lika viktigt med välskötta trapphus och gårdar som att ekonomin

hanteras på ett bra sätt – allt för att bevara fastighetens värde. Vi har specialister inom varje område och vår erfarenhet och vårt stöd ökar både trivseln och husets värde. Här följer en kort beskrivning av våra övergripande tjänsteområden.

Teknisk förvaltning

En genomtänkt teknisk förvaltning är grunden för att säkra fastighetens värde på lång sikt. Här spelar underhållsplan, dokumentation och årlig övergripande tillsyn viktig roll. Med det på plats kan den dagliga driften skötas på ett effektivt sätt.

Ekonomisk förvaltning

Fastighetsdrift

Med teknisk och ekonomisk förvaltning som grund blir den löpande fastighetsdriften väldigt effektiv. Föreningen får närvaro av omsorgsfull personal som känner er fastighet och installationer väl. Det gör att brister upptäcks och åtgärdas i rätt tid av rätt kompetens.

Vår kundservice håller öppet dygnet runt

Riksbyggen erbjuder en unik kundservice med vårt kommunikationscentrum som håller öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Du ringer 0771-860 860 oavsett ärende och var du befinner dig i landet.

Det finns en hel del ekonomiska frågor som ska hanteras i en bostadsrättsförening. Vi hjälper er med redovisnings- och finansieringstjänster som säkerställer korrekt och effektiv hantering av föreningens ekonomi.

Rätt till ändringar förbehålles

|

89


Egna noteringarNyfiken på Bonum Att köpa en bostadsrätt i Bonum, Riksbyggens seniorbostäder, är som att starta en relation. Det är spännande, utmanande, lite läskigt men också väldigt givande. Och som med alla nya relationer är det viktigt att titta närmare på den som man ska vara tillsammans med.

Vi har långsiktigheten

I det läget då våra konkurrenter säljer och lämnar över sina lägenheter, börjar vårt viktigaste engagemang – den dagliga skötseln och långsiktiga utvecklingen av fastighete­n. Vi är med på resan under många år, vilket gör att vi tar ett helt annat ansvar redan från början. Eftersom vi tar hand om bostadsrätten under många år, planerar vi på ett mer långsiktigt sätt redan från början.

Vi har erfarenheten

Bonum är ett koncept från Riksbyggen, ett företag som funnits i över 80 år och utvecklat bostäder i hela Sverige under hela den tiden. Vi har lärt oss massor under de här åren om hur man ska bygga och sköta om. Men också att lyssna på hur människor vill ha det – för sådant ändras över tiden. Vi lyssnar hela tiden med våra kunder och medlemmar om hur de vill bo – idag och i framtiden.

Vi är medlemsägda

Riksbyggen är medlemsägt. Det betyder att när du ­köper en bostadsrätt av oss, är du genom ditt medlemskap i ­föreningen också ägare i

www.bonum.se/sangstenen

Riksbyggen. Vi är ett kooperativt företag som jobbar för ditt bästa. Uppstår överskott som inte behövs för utveckling i verksamheten går det åter som utdelning till medlemmarna.

Vi har en tydlig värdegrund

Som det kooperativa företag Riksbyggen är, tror vi på samverkan och att lyssna på varandra. Vi tror på trygg­ het, vi vet att boendet är centralt för alla människor och att det ska kännas säkert. Vi tror också på långsiktighet, vi lever i våra bostäder i många år och för den dag då du kanske funderar på att flytta vill vi att värdet på din bostad ska vara beständigt.

Vi är hållbara

När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad du behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet. Idag är vi certifierade både enligt miljö ISO 14001 samt kvalitet ISO 9001 och ofta ligger vi långt före vad normerna föreskriver, men vi nöjer oss inte med det – vår ambition är att leda utvecklingen.

Vi tar vårt samhällsansvar

Under alla år har Riksbyggen sett på bostäder utifrån ett brett perspektiv. Så även inom Bonum. Vi sätter dig i centrum, men inte bara din lägenhet, vi vill att hela samman­hange­t som du flyttar till ska fungera. Det betyder att vi engagerar oss i allt från hur gator och gångvägar planeras till hur kommunal service fungerar.

Vi har mer än bara bostäder

Förutom utveckling och förvaltning av ­bostäder i bostads­­rätt och hyresrätt, är Riksbyggen en ledande ­aktör på marknaden för offentlig och kommersiell fastighetsförvaltning.


Articles inside

Hållbarhet i allt vi gör article cover image

Hållbarhet i allt vi gör

1min
page 85
Lugn du köper en Bonumbostad article cover image

Lugn du köper en Bonumbostad

3min
pages 86-88
När andra säger hej då, säger vi hej hej article cover image

När andra säger hej då, säger vi hej hej

1min
page 89
Egna noteringar article cover image

Egna noteringar

2min
pages 90-92
Hållbart är stort. Och litet article cover image

Hållbart är stort. Och litet

1min
page 84
Välkommen till ett hem skapat för verkligheten article cover image

Välkommen till ett hem skapat för verkligheten

5min
pages 82-83
Vi förvaltar det vi själva bygger article cover image

Vi förvaltar det vi själva bygger

2min
pages 78-80
Välkommen till tryggheten article cover image

Välkommen till tryggheten

1min
page 81
Kort om bostaden article cover image

Kort om bostaden

1min
pages 74-75
Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare article cover image

Bonumvärden gör vardagen enklare och livet roligare

2min
pages 76-77
Ett tryggt och modernt seniorboende article cover image

Ett tryggt och modernt seniorboende

1min
page 73
Byggnadsbeskrivning article cover image

Byggnadsbeskrivning

4min
pages 70-72
Rumsbeskrivning grundutförande article cover image

Rumsbeskrivning grundutförande

1min
page 69
vilken stil drömmer du om? article cover image

vilken stil drömmer du om?

1min
pages 14-16
Välkommen till det nya Elinegårdsområdet article cover image

Välkommen till det nya Elinegårdsområdet

1min
pages 4-6
Koloniområdena article cover image

Koloniområdena

1min
pages 20-21
Arkitekternas ord och tankar article cover image

Arkitekternas ord och tankar

1min
pages 9-11
Ett attraktivt framtidsboende article cover image

Ett attraktivt framtidsboende

3min
pages 17-19
Tänk att man kan må så bra bara av att bo rätt article cover image

Tänk att man kan må så bra bara av att bo rätt

1min
pages 7-8
Hylliestation Gemenskap och personlig service article cover image

Hylliestation Gemenskap och personlig service

1min
pages 12-13
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.