Vi syns i åhus nr 86

Page 1

vi syns i

Ã…HUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: RICKARD GUNNARSSON / STYLING: NAILS WITH LOWE

NUMMER 86 | OKTOBER 2017


PERSONLIGA REFLEKTIONER Denna månaden har jag varit iväg på ett par väldigt intressanta reportage. Det är fantastiskt att ha förmånen att komma ut och lära sig massor med saker. Men jag får också höra saker som oroar mig lite, bland annat att det finns flertalet företag som växer och behöver anställa men som anser att det inte finns kompetent arbetskraft att få tag i. Det som bekymrar mig med detta är att det troligen inte blir enklare i framtiden. Den yngre generationen vill jobba digitalt. Jag fattar att vi blir mer och mer digitaliserade, men jag tror inte att vi klarar oss med bara digital teknik i alla yrken framöver. Hur skulle världsekonomin sett ut om alla ska göra youtubefilmer eller blogga i framtiden? Mina personliga reflektioner är att många av alla dessa youtubestjärnor (dom kallar sig det) tyvärr har fel influenser på våra barn. Digitalisering i all ära, men när ska vi stanna upp och tänka efter? Att Kristianstad har fått Mello nästa år är en superbra nyhet som gjorde mig väldigt glad då melodifestivalen alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag tillhör den kategorin människor som inte gillar förändringar därför tog det flera år innan Melodifestivalens ändrade koncept med deltävlingar gick hem hos mig. Nu tycker jag att det är jättebra att fler städer och därmed fler människor får ta del av det varje år. Att det sedan finns människor som har andra åsikter har jag respekt för. Jag läste en krönika om att det är fel att lägga skattepengar på något som alla inte gillar, så som jag gör. Här håller jag inte med, jag har massor med åsikter på hur man hanterar skattepengar, men ett evenemang som detta kommer att generera tillbaka till regionen. Nu återstår det att se vilka artister som kan bli aktuella för sista chansen i Kristianstad.

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

2

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Den senaste månaden har jag hunnit med massor. Bland annat har jag varit på byastämma i Viby (Horna tillhörde den indelningen denna gången fast vi har samma postnummer som Åhus) och sagt min mening om hastigheten i Horna. Visst det var bra att man sänkte till 60, men hur tänkte man när man satte upp 70 skylten strax innan vår utfart från samhället? Det innebär ju att det blir en accelerationssträcka där vår in- och utfart är! Därför gick jag på denna byastämma för att se om jag kunde påverka. Om det gick vet jag inte men jag tycker att ni ska passa på att gå och tala om vad ni tycker när det är byastämma i Åhus den 18 november och i Degeberga den 22 november, det är en rättighet som man ska ta tillvara på. Till detta nummer har jag även haft äran att få hjälp av min svägerska, som driver Nails With Lowe, med att sminka upp barnen inför halloween. Shit vad kul vi hade och bilden blev precis som jag önskade. Högtiderna avlöser varandra och den närmaste månaden har vi även farsdag att se fram emot. Men innan dess hoppas jag att ni läser denna tidning ordentligt. Det finns förhoppningsvis något för alla att läsa och bli informerade om. Ta hand om er! Rickard

INNEHÅLL

INNEHÅLL NUMMER 86 | OKT 2017

NYHETER & NOTISER 4 NYHETER & NOTISER 6 HÅRTRENDER 8 TROLLE LJUNGBY GODS 10 INREDNINGSTRENDER 14 ÅHUS FÖRELÄSNINGSFÖRENING 18 NOVEMBERBLOMSTER 20 LIONS ADVENTSKONSERT 22 PROJEKTREFLEKTION 28 PLATSORGANISATION ÅHUS 30 DÅ & NU 32 Gamla Skeppsbron 2- R. Knutsson SPARBANKEN SKÅNE AB 38 ÅHUSPARTIET 40 HÖSTEN ÄR EN FÖRÄNDERLIG TID 42 INREDNINGSTIDER 45 HÄNDER PÅ AOSEUM 52 KRÖNIKA 54 En dröm - R. Reinholds BRITTA & MÄLITTA 56 SPOLARNA 58 FRÅGA JURISTEN 60

Ansvarig utgivare Rickard Gunnarsson, rickard@rgahus.se, 0709-52 48 50 Produktion RGÅhus Reklam & Kommunikation Upplaga ca. 9.000 ex Tryck VTAB Utdelning Svensk Direktreklam Utebliven tidning Svensk Direktreklam Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se Nästa nummer från den 18 nov 2017 Annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 30/10 Priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se Kontakt rickard@rgahus.se © RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2017 All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel. Alla texter som ej anges med annat är producerade av Rickard Gunnarsson på RGÅhus Reklam & Kommunikation


18 byggklara tomter i Åhus Eldtornsvägen på Södra Äspet. Kontakta oss för personlig visning av tomterna på plats. Välkomna!

86 | VI74 SYNS martenssonmaklare.se | info@martenssonmaklare.seNUMMER | 044-24 44I ÅHUS OKTOBER 2017

3


NYHETER & NOTISER ADVENTSBORD Under adventstid är ni välkomna till Furuboda på julbuffé med klassiska inslag och underhållning av Paul Skoog. Vi kan också erbjuda jullandgång. För mer information och bokning ring 044-781 46 10 eller skicka e-post till bokningen@furuboda.se.

JULSTUGA JULBORD & GÅSAMIDDAG Passa på att boka såväl julbord som gåsamiddag hos någon av Åhus alla restauranger.Flertalet erbjuder även underhållning.Unna er själva att koppla av och njuta av god mat och underhållning!

Söndagen 10 december kl 14:00 – 16:30 Julstuga på Anders Håkansgården. Försäljning av skrifter, almanackor, julkort mm. Gillet bjuder på glögg och pepparkakor. Kaffeservering

MAKE UP & NAGLAR - till alla fester och högtider

0708-25 04 95

M 4

ånadens atcher

Diplomerad nagelterapeut & Makeup artist

ÅHUS HANDBOLL 27 okt kl 19:30 Åhus Handboll - Trelleborgs HBK

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

18 nov kl 16:00 Åhus Handboll - Hohultslätts HK

08 dec kl 19:30 Åhus Handboll - Karlshamns HF


ÅHUS RESORT HOTELL & SPA HÖSTEN VILL VI FIRA MED ER OCH

ÖPPET HUS På våra 20 väldigt fräscha hotellvillor med sina 60 rum och 90 bäddar.

Söndagen den 5 nov. kl 13-16 Kommer ni bjuder vi på soppa & glögg dessutom lottar vi ut hotellnätter, middag och spaéntré på Åhus Harmoni. Ni kommer väl?

VÄLKOMNA

Mats, Max och Mikael! Kolonivägen 39 | 044-24 36 00 | www.ahusresort.se NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

5


NYHETER & NOTISER STICKCAFÉ

FÖRELÄSNINGAR PÅ ÅHUS FÖRELÄSNINGSFÖRENING Medlemsavgift är150 kronor per år som avser inträdesavgift till årets samtliga föreläsningar. Annars 50 kronor per föreläsning för icke medlem om inget annat anges. Kaffeservering till självkostnadspris.

Höstens stickcafé hos PP&Co är följande datum: 14 november 14 december Anmälan görs i butiken. Välkomna

BRASAFTON 15 november kl. 19:00, Furuboda Folkhögskola Gäster: Barbro och Lars, visartister med schlager och trevliga historier på repertoaren

26 oktober kl. 19:00 Gunnar Wetterberg, Stockholm: ”Skånes sak är vår” Historikern, diplomaten och författaren, som är känd från TV-programmet ”Fråga Lund”, har skrivit Skånes historia i tre band på nästan 2000 sidor. Han berättar ur böckerna om snapphanar, starka kvinnor och allsköns löst folk. Här och var dyker Åhus upp! 2 november kl. 19:00 Tareq Taylor, Malmö: ”Mat och kärlek” Den välkände kocken har en livslång passionerad kärlek till mat. Följ med Tareq på hans livsresa i matens universum där mat och kärlek ständigt möts och förenas. Mer personligt än så här blir det inte! 9 november kl. 19:00 Stina Helmersson och Tommy Wirén, Sölvesborg: ”Baskien och Häxorna i Zugarramurdi” Hon är journalist och författare, han är biolog och musiker och tillsammans berättar de om de stolta baskernas dramatiska historia. Här hade kvinnorna en stark ställning som kloka rådgivare, läkekunniga och kulturbärare men hela byar utplånades under 1600-talets häxjakt. Dock lever magin i Zugarramurdis gamla grottor och nu hyllas kvinnornas minne med ett stort häxmuseum mitt i byn! 16 november kl. 19:00 Henrik Valentin, Vitaby: ”Om lusten att trädgårdera” Kan man ha för många rosor? Kan man tala om fula blommor och vackra ogräs? Finns det trista trädgårdar? Författaren, som har en omskriven trädgård i Vitaby, utvecklar i ett bildrikt föredrag sina tankar om den lust som är all trädgårderings yttersta mål och mening.

VERNISSAGE 21 oktober kl. 12:00-16:00, Torget 11 i Åhus (en trappa upp) Christina Ljungberg Gunnel Rolling Irene Rönn Mary-Ann Ernstsson Öppet söndag 22 okt kl. 12-16 samt 28 - 29 okt kl. 12-16

Loppis är poppis 6

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

2017 VAR MED OCH BIDRA TILL ETT STORT SÄKERT FYRVERKERI I ÅHUS Ett organiserat fyrverkeri skapar bättre förhållande för: - miljö - djur - barn och ungdomar i form av säkerhet - tidsbegränsat smällande Vi uppskattar att ca 5000 invånare och gäster upplever Åhus Big Bang varje år. Var med och bjud dig själv, dina gäster, dina anställda, din familj och vänner på delaktighet i årets Big Bang. FÖRETAGARE Alla företagare som sponsrar med minst 1500 kr får marknadsföring med sitt namn i Kristianstadsbladet inför nyår och en tackannons efter nyår. Dessutom syns man i Vi syns i Åhus och på våra sociala medier. Välj att sponsra med 4000 kr, 2500 kr eller 1500 kr. Ju mer man sponsrar ju större syns man. Kontakta oss på: info@ahussweden.se PRIVATPERSONER Privatpersoner har möjlighet att sponsra med valfritt belopp genom att swisha till 123 165 51 41 (Platsorganisation Åhus) och skriv Big Bang som meddelande. Alla privatpersoner som bidrar med mer än 250 kr kommer att nämnas i tackannons efter nyår i Kristianstadsbladet med det namn som man swishat från om inte annat anges i meddelandet. Man omnämns även i våra sociala medier.

123 165 51 41

15.000:-

Layout:

18 november kl. 11:00-15:00, Åhus Seaside Åhus och Yngsjö 22 november kl. 17:00-19:30, Tingshuset Degeberga Degeberga, Vittskövle och Huaröd På byastämman kan de som bor i de mindre orterna runt om i kommunen träffa ledande politiker. Stämmorna hålls i form av ett öppet hus under två och en halv timme där du som bybo kommer när det passar dig. I mindre grupper kan du träffa och prata med politiker samt tjänstemän.

BIG BANG

BYASTÄMMOR

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


50%

g på n a r d de -av Rut skostna tion! lla et arb minsta he v id

Åhus Harmoni mat & spa

RESTAURANG Amerikansk afton 28 okt

Julbord & nyårssupé

Farsdagsmiddag

Gåsamiddag 9, 10 ,11 nov

Kläder - Blommor - Inredning PASSA PÅ ATT BOKA

konferenser, möhippor, svensexor, kompisgäng på vårt SPA i höst Dagsspa-paket med mat och spa 4 olika bastu - 2 jacuzzi Privata rum med badkar och razul Relaxavdelningar - Olika behandlingar

Priser se hemsida

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15

0708-24 25 24 www.ahusharmoni.se, info@ahusharmoni.se Fädriften 2, Åhus

Följ oss på Chamois

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

7


– HÅRTRENDER HÖST 2017 –

Den klippta men inte tilrättalagda fisyren

Skiftningar mellan koppar och silver samtidigt som luggen behålls.

Hårtrender Annika Benedel berättar att de under hösten haft besök på Bahlsam i Åhus av Ari Koponen som blivit utnämnd till årets herrfrisör. Han var där för att utveckla frisörernas klippteknik. - Det gäller att kunna använda sina verktyg rent tekniskt för att kunna ta yrket till en ny nivå, säger Annika.

att trenden på frisyrer under hösten är att det ska vara mycket lugg både på männen och kvinnorna. Men skillnaden är att den ska vara personlig och inte så standardiserad som tidigare. - När det gäller män så ska det se klippt ut utan att vara nyklippt, om du förstår vad jag menar, skrattar hon.

Hon öser beröm över Ari och berättar att han idag jobbar över hela världen. - Han är otroligt duktig och en nörd på detaljer vilket jag älskar. Man blir helt lycklig av honom, ler hon.

Känslan ska vara att håret inte är så tillrättalagt. För att förklara bildligt så ska det vara mindre ”Prince” och mer ”Kurt Cobain”.

Annika har nyligen också varit på en kurs i Stockholm, med medlemmarna i Intercoiffure Sweden (världsomfattande organisation som vill framhäva frisörer som är ledstjärnor i branschen) och hon berättar Luggen ska vara personlig

8

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Färgerna är varma så som koppar och brunt, men att man kombinerar det med kallare färger som silver så att man får mycket skiftningar och kontraster i håret. Annika säger avslutningsvis att håret ska vara lite som 60-70 tal fast uppdaterat.


DAM - & HERRBUTIK PSSSST!

Glöm inte farsdag den 12 november Blus 399:Herrpyjamas 399:Herrskjorta 399:Ord pris 650:-

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 | Öppettider: Mån-Fre 10:00-17:00 | Lördag 10:00-14:00

Åhus Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

Kristianstad Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14 www.schmidtsoptik.se NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

9


TROLLE LJUNGBY GODS Godset i Trolle Ljungby har en anrik historia ända tillbaka till 1300-talet. Genom åren har den dåvarande sätesgården bytt ägare och genomgått ombyggnader till det slott det är idag. Idag drivs Trolle Ljungby Gods som ett stort företag med 32 anställda. De har flertalet olika inriktningar så som grisproduktion med cirka 3000 grisplatser och cirka 220 stycken mjölkkor där man nyligen installerat mjölkrobotar vilket visat sig vara ett stort lyft för såväl personalen som för korna som mår mycket bättre. Godset har även växtodling och jordbruk på 1300 hektar. Här odlar man potatis, morötter och andra rotfrukter dessutom odlar man även spannmål för eget bruk. Trolle Ljungby Gods stäcker sig från Rinkaby upp till Sölvesborg och Näsum, är 12400 hektar stort. Cirka 6400 hektar av detta är skogsinnehav och jämnt fördelat på gran, tall och bok. För att serva alla jordbruksmaskiner så har man valt att satsa på en egen verkstad och smedja. I

10

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

denna verkstad hade man också överkapacitet viket har lett till beslutet att sälja sina tjänster till andra som behövde service. Där kan nämnas Kubota samt Östorps bevattning vilka man är serviceverkstad åt. Trolle Ljungby är även känt för sin jakt där man har jakt på olika sorters vilt så som

man har slagit ihop gårdars åkermark och skapat större enheter vilket innebär att det finns massor med gårdar och bostäder över. Dessa bostäder är idag hyreshus som ingår i Trolle Ljungbys fastighetsbestånd. Dessutom arrenderar man ut cirka 300 sommarstugetomter.

- Vi jobbar för att samla olika verksamheter här, lite som en saluhall fasan, and, vaktel, vildsvin, kronhjort och rådjur. År 1957 fanns det cirka 150 arrendegårdar i Trolle Ljungbys ägor, idag är de 25 stycken men på ungefär samma areal då

- Fastighetssidan har vuxit och blivit en ganska stor del av vår verksamhet så idag har vi anställt en person som bara sköter den biten, berätta Carl-Fredrik Wachmeister.


FAKTA: Antal anställda: 32st Verksamhet: Växtodling, smedja, jakt, viltboden, grisuppfödning, mjölkproduktion, servicecenter, skogsbruk, trädgårdsodlingar, stuguthyrning och konferenser. Websida: trolleljungby.com Mail: info@trolleljungby.com Han berättar vidare och visar runt i deras olika verksamheter. På godset finns Viltboden där allmänheten kan komma och handla kött från både nöt och gris, som kommer från egen produktion på godset, två dagar i veckan. Deras öppettider är tisdagar och torsdagar klockan14-18 och onsdagar och fredagar klockan 12-16. I butiken kan man även handla ägg, potatis, tomater, gurka med mera som även det kommer från godsets egen produktion. - Vi har egen produktion som genom tiderna varit till för alla som bodde på slottet. Men idag är vi endast tre som bor här så vi har lite överproduktion och det säljer vi i Viltboden, berättar Carl-Fredrik. Han berättar vidare att de har samarbetspartners i både Minas chokladstudio och Charlis brygghus som finns på godset. Dessutom finns det planer på att utveckla dessa samarbeten och redan nu finns det långt gångna planer på att starta ett bageri på gården. - Vi jobbar för att samla olika verksamheter här, lite som en saluhall, ler Carl-Fredrik.

Viltboden

Växthusodlingar

Den förste advent är det julmarknad på Trolle Ljungby gods och då bjuder man in andra lokala matproducenter. Varje år arrangerar man också ett kosläpp under våren och detta året lockade det mellan 4000-5000 personer. Denna dagen har självklart samarbetsparterna öppet och man bjuder även här in externa matproducenter. Carl-Fredrik berättar att det är väldigt kul att få visa upp sin verksamhet för allmänheten under dessa event. Han informerar också slutligen om deras jaktstugor som under sommaren inte används men som de gärna hyr ut veckovis. - Det passar helt utmärkt att lägga en konferens här. Man kan hyra jakstugorn och sedan har vi ju lokala matproducenter som kan hjälpa till med maten, ler Carl-Fredrik avslutningsvis. Charlis brygghus

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

11


12

NUMMER 86 | VI SYNS I Ã…HUS OKTOBER 2017


PROBLEM MED KALK I VATTNET?

www.aquarent.se | Tel: 044-10 05 23 | Mossvägen 12 | 291 59 Kristianstad

VI UTFÖR ÄVEN SERVICE

Avhärdningsfilter/mjukvattenfilter är ett filter som åtgärdar kalkhalten i vattnet. Vi har lösningen! Kontakta oss! 044 - 10 05 23 | info@aquarent.se

Ecomini

BAGA Soft

Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter. Saltförbrukningen är ca 75% effektivare än ett konventionellt filter. Med en extremt låg förbrukning av vatten, vid spolning, gör att man sparar över 10m3/år.

BAGA Soft är ett avhärdningsfilter i kabinettutförande som gör vattnet i hushållet mjukare. Det reducerar hårdheten i vattnet genom en välbeprövad process, jonbytesteknik. Filtret renegerar filtermaterial med en saltlösning som med automatik spolas ur filtret med sköljvatten vid behov.

Storlek (cm): B26 x D36 x H46 Pris: från 17 900:-* *inkl. montering (standard installation) och efter ROT-avdrag

Lätt att fylla på salt, möjlighet att reglerahårdhet, volymstyrd automatik. Modell BX2: B30 x D44 x H1120 Modell BX1: B30 x D44 x H660

Pris: från 14 900:-*

*inkl. montering (standard installation) och efter ROT-avdrag

Vi har även andra filter för egen brunn

I samarbete med

FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T Bodelning under äktenskap • Gåva mellan makar • Testamente • Samboavtal • Bouppteckning Arvskifte • Överlåtelseavtal • Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Tvister

Månadens fundering! Vi är gifta och har ett gemensamt konto på banken. Vad händer med kontot när en av oss går bort? Får man betala dödsboets räkningar från kontot?

FRAMTIDSFULLMAKT Från och med den 1 juli i år kan du själv kunna utse vem som ska ta han d om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du i framtiden skulle förlora din beslutsförmåga , genom Lag om Framtidsfullmakt.

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00 NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

13


INREDNINGSTRENDER Per Wedebrunn är precis hemkommen från årets inredningsmässa i Paris. Han har dessutom varit på Formex i Stockholm och botaniserat i Köpenhamns showroom bland möbler och inredning. Mässan i Paris är en av de största i Europa och här ser Per en trend i att det som tidigare varit vitmålade väggar numera går mot varmare och mjukare samt betong och sand. Han berättar också att det blir mer och mer vanligt att man ta in konsten i hemmet. - Möbler (fåtöljer, stolar) är ju absolut konst, säger han. Per Wedebrunn på Percys design och Percys showroom.

Art deco är också en trend som fortgår. Det är gamla klassiska möblerstilen från början och mitten av 1900-talet som åter kommer in i hemmen Höstens färger är skogsgrön, rosenröd, cremévit, konjak och ljus korall. Materialet är fortsatt sammet och marmor. Per berättar att man ser en trend i tapetserade fondväggar i mönster som kommer

14

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

nu och inte enbart målade mörka väggar. Han fortsätter att tala om den skandinaviska futurismen där danskarnas 50-60tals stil fortfarande står sig och att man i Danmark relancerar många möbler i från dom gamla mästarna. - Till våren sedan kommer det att vara fortsatt klassiskt och tryggt i en orolig värld, säger Per. Det ska vara tidlösa möbler, stora och djupa soffor som barnfamiljen kan samlas i. Färgerna är grå, terracotta och beige. Marmor håller i sig även under våren samtidigt som det kommer in lite blommigt i vardagen. Detta är enligt Per de trenderna som man kan se, men samtidigt pratar han om hur viktigt det är med personliga hem. Man ska ju trivas i sitt eget hem, ha möbler och inredning som man mår bra av och inte låta det bli opersonligt, men ändå följa tidens trend.


ÖPPET MINST 362 DAGAR OM ÅRET

Ring och boka! 044-24 91 21 Leklådan

LEKLÅDAN

Lekladan i ahus

Vannebergavägen 10, Åhus - Tel: 0708-58 13 00 ÖPPETTIDER: TIS, ONS, TORS 13-17 SISTA LÖR I MÅN 11-15

Heidis Fotvård Välkomna att boka tid för en skön fotvårdsbehandling

TIDSBOKNING

28/10 Tullamore Lads – Irländskafton 10/11 Gåsamiddag 11/11 Gåsamiddag 12/11 Farsdag – Gåsamiddag

BOKA JULBORD REDAN NU! Mer info på hemsidan

via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS (Källarplan)

gilla oss för alla nyheter

VARFÖR INTE LYSA UPP HÖSTMÖRKRET MED EN NY TV ELLER LITE NYA KANALER Just nu supererbjudande på olika modeller Prisexempel Samsung 55” UHD Smart-TV

7.995:LG 55” UHD Smart-TV 7495:Philips 39” HD-TV 3995:-

Ps. Vi har även ett antal begagnade bra platt-TV från 500:- (3 mån garanti)

DU SOM HAR ELLER SKALL FÅ FIBER INKOPPLAT Just nu kampanjpriser på COMHEM Bas, Silver, Guld abonnemang Teckna i oktober och få ett presentkort värde upp till 1000:-

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Vi hjälper er med dålig TV bild, installation,reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Tid är den största anledningen till att människor inte tränar regelbundet. FortGjort Träning är för dig som vill ha tid att träna då alla våra gruppträningsaktiviteter endast är 25 minuter.

följ oss på facebook och instagram

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

15


för hela familjen lördagen den 28:e oktober

Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

Välkomna till n y b i t t i m t e k i F

Mer info hittar ni på vår Facebooksida

Testa vår unika förmåga att ge dig mer!

Sätt fart på livet

Peugeot 3008

Peugeot Expert

Peugeot Partner

Mazda 6

Anta utmaningen – låt oss berätta hur vi kan ge dig bättre bilekonomi och tryggare bilägande. Det gäller såväl köptillfället som Wä Bils personliga omhändertagande efter köpet. Du kommer att bli glatt överraskad vågar vi lova. När du sett fördelarna med Wä Bil börjar det roliga – att hitta den bilmodell som passar dig bäst. Vi har ett brett program med många utrustningsalternativ och är säkra på att du kommer att hitta dina egna favoriter. Söker du transportbil erbjuder vi ytterligare möjligheter och hjälper dig skräddarsy din bil – anpassat efter just din verksamhet och dina önskemål. Du ska ju trots allt tillbringa mycket tid tillsammans med din bil. Då är det viktigt att du trivs med den.

Peugeot 308

Mazda CX-5

Estrids väg 23 A, 291 65 Kristianstad 044-24 57 00 wabil.se

16

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017


vi tar vilken skit som helst

läs mer om vår avloppsjour på spolarna.com

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

17


ÅHUS FÖRELÄSNINGSFÖRENING En av Åhus äldsta föreningar är föreläsningsföreningen i Åhus. Denna förening startade redan 1901 i församlingens regi. En lärare, vid namn P. Persson, som bodde i Ripa startade föreningen i godtemplaresalen i Åhus. Stadgarna som sattes upp efterlevs än i dag i sin ursprungliga form, där det bland annat står att föreläsningar ska arrangeras sex gånger i halvåret. 1938 lade man ner föreningen för att direkt starta upp igen, fast nu helt politiskt och religiöst fristående. Då arrangerades föreläsningar runt om i de närmaste byarna och de som inte kunde ta sig dit erbjöds skjuts så att tillgängligheten blev för alla. Genom alla dessa år har föreningen endast ställt in två föreläsningar. Föreningen flyttade sedermera till Åhus Folketshus på Rönnowsgatan och därefter, år 1967, till församlingshemmet. Men när dessa

18

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

lokaler inte räckte till flyttade man till nuvarande lokal på ÅhusGården år 2001. Idag har föreningen 232 medlemmar och det är en siffra som har varit ungefär samma de senaste åren. - Vi har en medlemsålder i övre tonåren och vi behöver rekrytera nya yngre medlemmar, skrattar Erna. I Skåne finns det idag 20 föreläsningsföreningar och kommer man norr om småland så finns det i princip inga föreningar av detta slaget. Att vara medlem i Föreläsningsföreningen är väldigt billigt och prisvärt. Det kostar 150:- att vara medlem ett år och då erbjuds man gratis inträde till minst 12 föreläsningar. För icke medlemmar kostar en föreläsning 50:- per gång. - Våra föreläsningar är till för alla, men

självklart går medlemmarna i första hand. Sedan kan man inte boka plats utan det är först till kvarn som gäller. Folk kommer en timme innan för att få sina platser, berättar Erna. Vissa kända föreläsare som Renata Chlumska, Lasse Sigfridsson, äventyraren Ola Skinnarmo, Karin Brunk Holmquist eller Ulrika Rogland drar ofta fullt hus, vilket är 240 personer. Det kommer folk från hela Skåne och delar av Blekinge för att lyssna. Styrelsen arbetar för att få stor variation och spridning på föreläsare. - En trädgårdsföreläsning per år brukar vi sikta på, säger Erna - Något musikaliskt inslag en gång per år ser vi också som ett måste, fyller hennes styrelsekollega Anders Björklund i.


FAKTA Antal medlemmar: 232 st Medlemsavgift: 150:Ordförande: Erna Ahag Websida: www.ahus-forelasning.se HÖSTENS FÖRELÄSNINGAR: 12 oktober kl. 19.00 Leif- Owe ”Hubbe” Hubertsson ”Karibiska pärlor” 19 oktober kl. 19.00 Elisabeth Assarson- Marsh och Tommy Juth. ”Vi möts igen” 26 oktober kl. 19.00 Gunnar Wetterberg ”Skånes sak är vår” 2 november kl. 19.00 Tareq Taylor ”Mat och kärlek” 9 november kl. 19.00 Stina Helmersson och Tommy Wirén ”Baskien och Häxorna i Zugarramurdi” 16 november kl. 19.00 Henrik Valentin ”Om lusten att trädgårdera” Troligen Godtemlaresalen någon gång strax före 1900-talet. Foto: Sankt Annas Gille

Fika efter en föreläsning. Foto: Lennart Westergård

Föreläsning med Peder Lamm. Foto: Lennart Westergård

Vi har en medlemsålder i övre tonåren så vi behöver rekrytera nya yngre medlemmar

Erna berättar att förr i tiden arrangerade man konserter vid slottsruinen och när de hade Danne Stråhed på besök så var publiksiffran över 1000 personer. Dessutom har föreningen arrangerat konserter i Åhus Kyrka genom åren med bland annat Sanna Nielsen. Höstens föreläsare är bland annat Gunnar Wetterberg från TV-programmet fråga

Lund. Dessutom kommer TV-kocken Tareq Taylor, Stina Helmersson & Tommy Wirén samt Henrik Valentin på besök för att föreläsa på olika områden. Går man in på föreningens hemsida så hittar man fullständigt program. På frågan om vem som är drömföreläsaren så skruvar Erna lite på sig och säger lite sorgset. - Jag hade gärna velat ha Hans Rosling

på besök, men det lyckades vi inte med innan han så tragiskt gick bort. Vill man bli medlem i föreningen så räcker det med att man kommer till en föreläsning och där betalar medlemsavgiften. Då är man med och bidrar till att få ännu fler bra föreläsare till Åhus.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

19


. r e t s m o l b r e b m e v o N

Låt vackra mönster fortsätta blomma i själ och hjärta under mörka vintertider. All tid är vacker. STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA

699 Soul/House of Mi. 2017 NUMMER 86kr,| Tarifa VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 20 Kimono,


Broscher, 70-120 kr, Torget 11.

Porslinskål med lock, 50 kr, Torget 11.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Tapet, 1 420 kr, Designers Guild/Bosses Färg.

21


JULBORD

Efter succén i fjol dukar vi upp vårt omtyckta julbord med fokus på julens goda och traditionella rätter. Till detta serveras ni livemusik.

Fullt ösas! utlov

495:-/pers

Pris ink. moms.......

SÖNDAGEN DEN 3 DEC KL. 18:00 I ÅHUS KYRKA

VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

LIONS

ADVENTSKONSERT Lions Club arrangerar sin traditionella adventskonsert med idel kända ansikten. Vissa av artisterna har medverkat medverkat mellan åtta och tio år. Klubben har under flera år stöttat ungdomarna i deras utbildning och utveckling. Sabina Zweiacker uppträdde för första gången på Åhus torg för cirka 15 år sedan och hon är nu etablerad sopran. Caroline Karpinska är violinist och de som hört henne i kyrkan har inte undgått att få tårar i ögonen. Hon är etablerad med egen orkester VINDLA STRING QUARTET som förutom Caroline har ytterligare tre kvinnliga medlemmar. Sebastian Duran är baryton

22

och när han sjunger HELGA NATT så känner man att julen är nära. Kören ”Trekvart” under ledning av Ulrika Faijermo medverkar också under konserten vilket borgar för fantastisk körsång med en oerhörd känsla.

24/11 25/11 1/12 2/12 7/12 8/12 9/12 15/12 16/12

Stay Tuned Persson & Tillberg Dirty Harriets Dirty Harriets (Torsdag)Trubadur Persson & Tillberg Stay Tuned Persson & Tillberg Dirty Harriets

Boka innan

t 28inok går så bowling!

Livemusik i höst!

ets Lör 21/10 Dirty Harri an Fre 27/10 Se hemsid ons Trio Lör 11/11 Roffe Perss ets Fre 17/11 Dirty Harri

Klubben är oerhört tacksam att man lyckats samla ungdomarna vilket inte är det lättaste eftersom de är spridda i landet. Det som underlättar är att de älskar att komma hem vid juletid och uppträda i Åhus kyrka. Lions Club hälsar alla välkomna till adventskonserten!

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

R E S TA U R A N G • S P O RT S B A R • D A G E N S B U F F É • K O N F E R E N S


Optimera Åhus Måla om / KÖK

Måla om

Vi hjälper d

Väggfärg

Opus. Vit. En reflexfri helmatt vattenburen takfärg för användning inomhus. Glans 2. 9 liter 2,7 liter

Opus. Vit. En vattenburen, miljövänlig och professionell dispersionsfärg för inomhusbruk. Glans 7. 9 liter 2,7 liter

Takfärg Opus. Vit. En reflexfri helmatt vattenburen Förnya ditt kök på bara några takfärg för användning inomhus. Glans 2. timmar med Kitchen board! 9 liter 2,7 liter

Pris: 45:-

Pris: 199:- Pris: 499:-

/ Lätt att hålla rent

10%

Många fördelar med kortet:

Oavsett när i månaden d / Kortet kostar inget att skaffa eller kommer inte avin förrän inneha. följande månad. Väljer d / Du väljer betalningsalternativ i lugn och tillkommer en kreditkos ro månaden efter köpet. Välkommen att ansöka om /Rollerset Du kan betala hela beloppet månaden via vår hemsida. www.op efter10köp eller avgifter. Q-tool cm– utan ränta Q-tool 18 cm. / Du kan dela upp betalningen i upp till 24 månader räntefritt.

rabatt

Opus

Med Optimerakortet får d räntefri kredit på alla kö vilken takt du vill betala

/ Kortet kostar inget at inneha. / DuRollerset väljer betalningsalt Välj själv hur du vill betala 10 cmefter köpe ro Q-tool månaden med Optimerakortet. / Du kan betala hela bel Med Optimerakortet får du upp till 60 dagars efter köp – utan ränta räntefri kredit på alla köp. Du väljer själv i / Du kan dela upp betaln vilken takt du vill betala dina inköp. 24 månader räntefritt

Opus. Vit. En vattenburen, miljövänlig och professionell dispersionsfärg för inomhusbruk. Glans 7. Fibo Kitchen Board är en säker och hållbar lösning som 9 liter 2,7 liter Fibo monteras snabbt och enkelt mellan bänk och skåp. Kitchen board Lättskötta och underhållsfria skivor som tål vatten.

/ Lättskötta & underhållsfria

Vi hjälper dig att lyckas

Välj själv hur du v med Optimerakort

Många fördelar me

Opus

/ Enkel och snabb montering

Låna släp gratis vid köp!

Pris: 199:- Pris: 499:-

Väggfärg

9 liter

Pris: 199:- Pris: 499:-

Takfärg

Pris: 199:- Pris: 499:-

Pris: 199:- Pris: 499:-

2,7 liter

Reservation för feltryck och slutförsäljning!

Måla om Förnya ditt hem

Pris: 199:- Pris: 499:-

Opus tak- & väggfärg finns endast hos Optimera!

Letar du hantverkare?

Pris: 45:- Pris: 75:-

Oavsett när i månaden du gör ditt köp kommer inte avin förrän i slutet på näst­ följande månad. Väljer du att delbetala tillkommer en kreditkostnad, se tabell nedan: Välkommen att ansöka om kortet i butik eller Erbjudandena i denna tidnin via vår hemsida. www.optimera.se

Opus Rollerset Q-tool 10 cm

Optimeras proffskunder lämnar offert för ditt jobb 2017 om inget annat anges, www.jobbgeneratorn.se med andra erbjudanden eller

Q-tool 18 cm.

Pris: 45:- Pris: 75:-

Parkettgolv

Opus parkett består av tre lager som ligger tvärs över varandra för att minimera rörelserna i golvet. Limfritt 5G Clic låssystem för snabb och säker läggning. Opusprodukterna är 3-stavs eller 1-stavs parkett med ett slitskikt av hårdträ på ca 2,5 mm och passar alla rum i huset förutom våtutrymmen. Parketten är omslipningsbar.

Opus Ek 3-stav, 13 mm.

JobbGeneratorn

Letar du hantverkare?

EKSJÖ Tuvängsgatan 2 / 0381-383 60

KLIPPAN Storgatan 81 / 0435-44 89 50

ESLÖV Östergatan 27 / 0413-688 00

259:- /kvm

avvikelser i sortimentet kan reserverar sig för eventuella t

Alltid på Optimera:

/ Öppet köp en hel mån

/ Gratis lån av släpvag

MOTALA Drakvägen 8 /

/ Sågservice för en bil

KRISTIANSTAD Björkhemsvägen 12 / 044-787 78 30 NÄSSJÖ Anneforsväge Erbjudandena i denna tidning gäller t.o.m den 7/10/ Presentkort 2017 om inget annat anges, och kan ej kombineras tipsNorrlandsväge och råd LIDKÖPING Skogvaktarevägen 17 / 0510-40 27 00/ Gratis SÄFFLE med andra erbjudanden eller offerter. Lokala avvikelser i sortimentet kan förekomma. Optimera / Hemkörning MELLERUD Långgatan 76tryckfel. / 0530-75 52 00 TRANÅS Hermelinsgata reserverar sig för eventuella

FALKÖPING Mossvägen 16 / 0515-69 33 00

Optimeras proffskunder lämnar offert för ditt jobb på HALMSTAD Frennarpsvägen 12C / 035-15 26 00 www.jobbgeneratorn.se

Letar duJobbGeneratorn hantverkare? HÖGANÄS Brännerigatan 2 / 042-33 43 00

/ Företagsservice

MJÖLBY 19 / 0142-29 80 80 Alltid påKungsvägen Optimera:

TRELLEBORG Tommarps

/ Öppet köp en hel månad på lagervaror

Opus Ek 3-stav vit, 13 mm

Opus Ask 3-stav vit, 13 mm

EKSJÖ Tuvängsgatan 2 / 0381-383 60 Beställningsvara.

Beställningsvara. Ord. pris: 419:- /kvm

/ Gratis lån av släpvagn / Sågservice för en billig peng / Presentkort

KLIPPAN Storgatan 81 / 0435-44 89 50

MOTALA Drakvägen 8 / 0141-65 55 00

Optimeras proffskunder lämnar offert för ditt jobb på12 / 044-787 78 30 KRISTIANSTAD Björkhemsvägen Nu: 335:/kvm www.jobbgeneratorn.se FALKÖPING Mossvägen 16 / 0515-69 33 00 LIDKÖPING Skogvaktarevägen 17 / 0510-40 27 00 Ord. pris: 419:ESLÖV Östergatan 27 / /kvm 0413-688 00

Nu: 335:- /kvm

JobbGeneratorn

EKSJÖ Tuvängsgatan 2 / 0381-383 60

/ Gratis tips och råd

Anneforsvägen 63 / 0380-55 59 50 / NÄSSJÖ Hemkörning

VARA Gamla Tegelbruket

/ SÄFFLE Företagsservice Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00

VETLANDA Stålvägen 4 /

ÅMÅL Drottning Kristinas

HALMSTAD Frennarpsvägen 12C / 035-15 26 00

MELLERUD Långgatan 76 / 0530-75 52 00

TRANÅS Hermelinsgatan 14 / 0140-38 42 50

HÖGANÄS Brännerigatan 2 / 042-33 43 00

MJÖLBY Kungsvägen 19 / 0142-29 80 80

TRELLEBORG Tommarpsvägen 116 / 0410-576 00

20% rabatt

Opus parkettgolv finns endast hos Optimera!OBS! För öppettider på respektive

KLIPPAN Storgatan 81 / 0435-44 89 50

MOTALA Drakvägen 8 / 0141-65 55 00

TÖCKSFORS Ståltorpsvängen 11 / 0573-76 13 00

KRISTIANSTAD Björkhemsvägen 12 / 044-787 78 30

NÄSSJÖ Anneforsvägen 63 / 0380-55 59 50

VARA Gamla Tegelbruket / 0512-74 51 00

FALKÖPING Mossvägen 16 / 0515-69 33 00

LIDKÖPING Skogvaktarevägen 17 / 0510-40 27 00

SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00

VETLANDA Stålvägen 4 / 0383-925 50

HALMSTAD Frennarpsvägen 12C / 035-15 26 00

MELLERUD Långgatan 76 / 0530-75 52 00

TRANÅS Hermelinsgatan 14 / 0140-38 42 50

ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6 / 0532-79 72 00

HÖGANÄS Brännerigatan 2 / 042-33 43 00

MJÖLBY Kungsvägen 19 / 0142-29 80 80

TRELLEBORG Tommarpsvägen 116 / 0410-576 00

ESLÖV Östergatan 27 / 0413-688 00

Opus

TÖCKSFORS Ståltorpsvän

OBS! För öppettider på respektive enhet se optimera.se

ÅHUS Dammvägen 2 / 044-28 84 50 / Vard. 07:00-18:00 Lör-sön 10:00-13:00

3

www.optimera.se NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

23


YOGA FÖR ALLA! www.seasideinspiration.se

Mysore Yoga Rulla ut din matta när du vill på tisdagar mellan kl 6:15-8:15 Individuell träning i grupp (ej Hot)

Yoga för stela män! Tisdagar kl 19-20 Ashtanga Workshop 7 november kl 17:30-20:30

199:Bokas via hemsida eller info@seasideinspiration.se

SCHEMA (uppdateras varje vecka i MindBody) Måndag 08:15 Warm Yin&Yang 17:30 HotFusion 19:00 WarmYin Tisdag 06:15 Hot60 10:00 MediYoga 17:30 HotFusion 19:00 Stela män Onsdag 18:00 Hot60 alt WarmFlow

24

Torsdag 17:50 WarmAshtanga 19:15 WarmYin Fredag 06:15 Hot60 alt WarmAshtanga Lördag 09:15 WarmAshtanga Söndag 16:00 HotFusion

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Många olika klasser varje vecka, varma och normaltemperade, för olika människor med olika kroppar och olika förutsättningar! Investera i ditt eget välmående,inifrån och ut!


HÖSTMYS PÅ ÅHUS SEASIDE RÄKFROSSA 17 NOVEMBER Pris vuxna 299 kr barn 199 kr

TACOBUFFÈ

24 NOVEMBER Pris vuxna 149 kr barn 99 kr

Pannkaksbuffé för barn 49 kr/barn

Buffén är öppen kl. 18-21, baren är öppen till kl. 01

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ

ÅHUSSEASIDE

HÖSTENS ÖPPETTIDER SEASIDE CAFÉ & BAR Sön-tors 10-18 Fre-lör 10-22

HOTEL | BED & BREAKFAST | CONFERENCE

Vi ses på Seaside!

Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus, 044-28 93 00

info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside

Instagram.com/ahusseaside

HÖSTERBJUDANDE - BioSurface Peel

EN KRAFTFULL BEHANDLING. EFFEKTIV PÅ: • Grov hudstruktur • Fina linjer

En kur på 4 gånger NU 2600kr, ord pris 3600kr Vid 1:a besöket erhålles även 20% rabatt på dermalogica.

• Hyperpigmentering • Tilltäppta porer • Förlorad spänst

ÅHUS

TERAPEUTERNA

SEASIDE Kantarellvägen 1

Boka på 044-24 04 03 NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

25


Seaside Salon goes green - Kevin Murphy naturliga ingredienser

Seaside Salon HÅRSPA www.seasidesalon.se info@seasidesalon.se Kantarellvägen 1, Åhus 044-24 25 10

Camilla reception

26

Ida

frisörmästare

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Tina

frisörmästare

Emelie top stylist

Amanda trainee


GYMMA PÅ RÄTT SÄTT WORKSHOP

för alla som vill utveckla sin styrketräning anpassat för ungdomar 15-17 år

Vi går igenom teknik & upplägg för att kunna utveckla er styrketräning. Vi kommer att fokusera på basövningar som marklyft, knäböj, pressar, frivändningar, pull-up men även en del gymnastik- & konditionsövningar.

Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Anmälan sker till: 0708-456 037 • info@retrogym.se Kostnad: 200kr

18 NOVEMBER KL 10:30-12:30 MEDLEMSTÄVLING Retromästerskapen - Vem blir starkast i ÅHUS

lördagen den 28/10 kl. 12:00 Årets roligaste tävling i styrka, kondition & lite andra färdigheter. Anmälan sker i lag om 2 personer, ALLA kan vara med oavsett nivå. Alla lagkonstellationer är tillåtna.

på Fest llen Anmälan sker på gymmet senast 25/10 kvä

INTE MEDLEM? BLI DET NU

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

Functional fitness center Kantarellvägen 1, Åhus www.retrogym.se • 0708-456 037 I samarbete med:

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

27


Bild till vänster. Norra kyrkogården, Lund. Bild till höger. Assistens kirkegård, Köpenhamn. Foto: Helen Sirensjö.

PROJEKTREFLEKTION LAPIDARIUM VID VÄ KYRKOGÅRD Vi har ett omväxlande och roligt arbete där endast vår fantasi sätter gränser. Som trädgårdsarkitekter så gör vi miljöer i den mindre skalan. Miljöer som är direkt anpassad till människorna som skall vistas i den. Trädgården har en otroligt stor påverkan på människor! Den sänker pulsen och blodtrycket. Får oss att koppla av och påverkar sömnkvaliteten på ett positivt sätt. Trädgården gör att vi återhämtar oss snabbare vid sjukdomar eller stressrelaterade problem. Allt detta är bevisat i olika undersökningar. Och vi får hjälpa våra kunder att förverkliga deras drömträdgårdar. Hur fantastiskt är inte det! De flesta av våra kunder är privatpersoner. Men vi har även kunder som är

28

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

företag, organisationer eller föreningar. Den sista tiden har vi jobbat ganska intensivt med ett projekt till Vä-Skepparslövs församling. Det handlar om anläggandet av ett Lapidarium i anslutning till Vä kyrkogård. I våras (2017) fick vi i uppdrag att lämna ett förslag på hur och var detta skulle ske. Rörande utformningen, förutom att det skall bli en vacker plats, så är målsättningen att den skall vara lättillgänglig för besökare som vill kunna läsa på dessa gamla gravstenar. Det skall vara praktisk och lättskött. Efter att vi tittat på befintliga Lapidarium vid andra kyrkor och en hel del funderande så lämnade vi vårt förslag i maj.

FAKTA Lapidarium (av latinets ord för sten lapis) kallas en samling av stenmonument, såsom gravstenar, skulpturer med mera. I sin enklaste form finns lapidarier numera inrättade på eller intill vissa svenska kyrkogårdar. Avsikten är att bevara stenar från äldre, igenlagda gravar. Källa: Wikipedia.

Vårt förslag på placering och utformning av Lapidarium i anslutning till Vä kyrka


Vårt växtval: Spiraea japonica ’Genpei’

Kyrkorådet gillade våra tankar och godkände utan ”mankemang”. Vi kunde snabbt gå vidare och titta på detaljerna. Det handlade om material- och växtval och mycket om hur det skulle konstrueras. Stora delar av Vä är ju av arkeologiskt intresse så också den plats där lapidariumet skall placeras. Detta måste man ta hänsyn till. Man kan inte förankra något i marken så konstruktionen måste ske ovan mark och ändå vara säker och stabil. Ansökan skickades till Länsstyrelsen och snart fick vi beskedet att den hade gått igenom. Tjohoo… När ni läser denna artikel i denna superba tidning Vi syns i Åhus så kommer förhoppningsvis anläggningen av Lapidariumet vara klar. Vi har fått den stora förmånen att få följa en av våra idéer bli verklighet. Det är jätteroligt och en stor förmån. Målsättningen har varit att skapa en vacker nutida miljö som stolt visar upp Väs historia och kulturarv. Det är också viktigt

Vårt materialval, gatsten

att göra det lättillgängligt för besökarna. Den kommer att ligga i nära anslutning till den södra in- och utgången till kyrkogården. Redan när man kommer utanför grindarna så syns gravstenarna som är vända mot öppningen. Lätt att hitta och lätta att komma till. Formen på området är mjukt och tilltalande och bryter mot det i övrigt fyrkantiga området. Platsen är omfamnat av ett lättskött lägre buskskikt och det kommer finnas bänkar där man kan ta en paus.

Markplaneringplan och materialbeskrivning inför anläggningen

Anna-Lena & Helen

TANKAR OM LAPIDARIUM Ett lapidarium visar upp vår historia och vårt kulturarv. Det berättar om vilka människor som funnits på orten som possessionat, änka, tegelmästare, folkskollärarinna, skeppare, fabrikör, handlare osv. Vi får en inblick i byns liv förr och människornas samhällsskikt på orten. Stenens utformning och texter visar även på modets växlingar genom åren. I lapidariumet bör gravstenar som har ett värde att bevara för framtiden samlas. Från olika tidsepoker och med olika utseenden. Det blir, för orten, en kulturskatt som bevaras. För att väcka intresse för lapidarumet behöver det finnas på en plats som syns och som är lättillgänglig för besökare och inte ligger för långt bort från den befintliga kyrkogården.

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se www.formstruktur.se

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

29


STYRELSEN I

PLATSORGANISATION ÅHUS Många vet att Platsorganisation Åhus finns och att vi arbetar med att utveckla orten men många vet inte vilka som sitter i styrelse och styrgrupp och som i sin tur styr mitt arbere som verksamhetsledare. /Louice Bodin

FRÅGOR TILL STYRELSEN 1. Vad är Platsorganisation Åhus för dig? 2. Hur ser du på din uppgift i styrelsen? 3. Hur gör du skillnad i PO Åhus? ORDFÖRANDE Staffan Andersson VD - Kvantum Åhus & Åhus Seaside

4. Varför ska man vara medlem i PO Åhus? 5. Vad behöver Åhus bli ännu bättre på?

1. En organisation som samordnar och driver på allt det goda arbete som görs i Åhus. Vara en drivande kraft att utveckla Åhus både som boende ort och som turistort. 2. Som styrelseordförande är min uppgift att se till att arbetet bedrivs så effektivt som möjligt och att ekonomin i föreningen är bra. I styrelsen är min roll att se till att ta tillvara alla de goda kompetenser vi har i vår styrelse och se till att vi utnyttjar detta maximalt. 3. Driver mitt älskade Åhus framåt genom utveckling. 4. För att vi alltid är starkare tillsammans än var och en för sig och samarbete är nödvändigt för utveckling. 5. Ännu fler människor och företag som brinner för att utveckla sin vision/idé och på så sätt utveckla Åhus ytterligare. Louice Bodin Verksamhetsledare Platsorganisation Åhus

KASSÖR Lotta Gall Platschef - Åhus Beach AB 1. Vi har varit med från starten och ser det som viktigt att vi i Åhus samverkar och samarbetar för att utveckla Åhus som både turist- och boendeort. 2. Jag är kassör och min uppgift är att se till att vi har en sund ekonomi i föreningen. Jag är dessutom coach och mentor till verksamhetsledaren. 3. Jag älskar mitt Åhus och genom min medverkan i Platsorganisation Åhus kan jag aktivt vara med och påverka Åhus utveckling tillsammans med andra härliga människor som också jobbar för detta. 4. För att stötta vårt arbete . Det är också positivt och glädjande om man vill vara med och bidra med sin tid. 5. Åhus behöver som alla andra orter bli bättre på att samarbeta och att alla och envar ser till helheten och kanske inte bara till sin egen verksamhet.

30

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Dennis Andersson Ägare - Dennis Blommor 1. En viktig kugge för att föra Åhus framåt 2. Sitter i styrelsen som repesentant för köpmannagruppen så dessa frågor värnar jag givetvis extra för. Det gäller att vi arbetar tillsammans för att sätta Åhus på kartan och göra byn till en fantastisk ort att bo och verka i. 3. Att vara engagerad. 4. Tillsammans är vi starka och ju fler vi är desto starkare blir vi. 5. Jag tycker vi har gjort väldigt mycket i Platsorganisation fram tills nu men vi får aldrig slå oss till ro utan vi får hela tiden jobba på. Vi behöver bli ännu fler människor och företag som brinner för att utveckla sin vision/idé och på så sätt utveckla Åhus ytterligare.

1. En plattform som arbetar för att Åhus ska må bra och utvecklas. PO Åhus är den portal som samordnar allt från sociala aktiviteter som nattvandringar till, utveckling, infrastruktur, näringsliv och besöksliv. 2. Jag är adjungerad i styrelsen. Styrelsen bestämmer riktlinjer för mitt arbete och ledamöterna är indirekt min arbetsgivare. Givetvis lyssnar styrelsen till mig och hur jag uppfattar saker innan de tar beslut i frågor som gäller mitt arbete. 3. Det är mitt arbete, mitt engagemang, min hobby och jag hoppas att det märks och att jag gör skillnad. Ensam är jag inte stark men med medlemmar och Åhusbor som samverkar så kan lilla jag göra skillnad. 4. Som företag tycker jag att medlemskap är en självklarhet. Även om man som företag inte har nytta av nätverket och samhörigheten så är man delaktig i viktig utveckling och viktiga aktiviteter för både företag och boende i Åhus genom sitt medlemskap. I framtiden kommer vi även att ha projekt där privatpersoner kan vara med och stötta vårt arbete. 5. Att inse att alla kan göra skillnad. Det handlar om inställning.


Maria Béres Komunikationsansvarig Absolut Company

Jens Persson Ägare Privab AB

Ola Svensson Kontorschef Sparbanken Skåne AB

1. Ett forum för nätverk inom Åhus 2. Representera Absolut Company i syfte att bidra till ökad samverkan samt tillföra mervärde som kan stärka vår Åhus som besöksmål och som byggd att bo och verka i 3. Vara en del av Åhus och stärka vårt varumärke lokalt, regionalt, nationellt och internationellt 4. Delaktighet, att varje aktör utifrån egen förmåga ska kunna påverka och bidra till en positiv utveckling av Åhus 5. Att samla krafterna och tänka i banorna hur vi tillsammans kan bli starkare. Delar vi upp krafterna och jobbar mot samma mål så blir vi tillsammans bättre och starkare som varumärke

1. En ”länk” mellan idéer, företag, verksamheter, kommunen och ”verkligheten, alltså samhället. 2. Att medverka till kloka beslut och komma med sunda ideer och synpukter 3. Genom att medverka, samarbeta och påverka. 4. Samma svar som ovan 5. Att få saker och ideer att hända i verkligheten. Det finns många bra ideer ang. ungdomar, företagsamhet, turism mm. Vi kan inte göra allt på en gång så prioritera och genomför är viktigt.

1. Positiv kraft i Åhus 2. Bidra med att öka attraktionskraften för Åhus som boendeort och lyfta fram företagandet. 3. Kunna se orten från ett helhetsperspektiv 4. Bästa sättet att kunna påverka positivt på lokal nivå. 5. Öka stolthet och se möjligheterna.

Pernilla Blixt Näringslivschef Kristianstads kommun Magnus Tyche Kyrkoherde Åhus församling

Jessica Nordh Egen företagare restaurang Pråmen i Åhus

1. Samordning, utveckling och nätverk. 2. Att tillföra ideella organisationers och det historiska Åhus perspektiv.

1. En ideell organisation som har till uppgift att göra Åhus till en bättre plats att bo på och besöka som turist. En viktig uppgift är att sprida information om Åhus som turistort. Platsorganisation Åhus har även en viktig roll i att skapa nätverk för företag i närområdet. 2. Det är när man väljer att engagera sig som man kan förändra och förbättra! En plats i styrelsen ger mig möjlighet att bidra till ett bättre Åhus. 3. Med Åhus bästa i åtanke är jag med för att bidra med idéer, tid och engagemang för att Åhus ska bli ännu bättre! Genom åren har jag varit med och genomfört flera lyckade projekt och evenemang. 4. Tillsammans kan vi göra skillnad, var med och gör din röst hörd! Allas åsikter, tid och kunskap behövs! 5. Berätta att vi finns och hur fantastisk vår ort är!

4. För att utveckla Åhus till en än mer attraktiv plats för boende, turism och näringsliv. 5. Att se och utveckla möjligheter.

Jan Rosquist Ägare Åhus Tryckeri 1. En plats för att med gemensamma krafter göra Åhus bättre 2. Försöka vara delaktig i att förändra och göra Åhus bättre 3. Genom mitt medlemskap 4. Man kan vara med och påverka förändringar i Åhus. 5. Bli bättre på att nätverka och få in lite Gnosjö anda i Åhus och att folk blir lite mer positiva.

www

f

ahussweden.se AhusSweden ahussweden

1. Platsorganisation Åhus ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag själv var verksamhetsledare i föreningen under åren 2012-2016.Föreningens uppdrag handlar en hel del om samordnings- och marknadsföringsfrågor, men också mycket om att skapa en samhörighet och att få olika parter att samarbeta för att stärka Åhus som boende- och besöksort. 2. Som Kristianstads kommuns representant är det viktigt att ta ansvar genom att vara engagerad, delaktig och insatt i vad som händer. Jag bidrar med information och input utifrån kommunen perspektiv och de andra styrelseledamöterna bidrar utifrån sina perspektiv, sedan hittar vi gemensamma lösningar på de möjligheter och utmaningar som vi har. 3. Genom att tillföra kunskap kring tillväxtfrågor i både vår kommun och i omvärlden, men också genom förmågan att tänka nytt och vara handlingskraftig. 4. Som medlem i Platsorganisation Åhus blir du en del i ett nätverk med över 100 företag och föreningar och du kan vara med och påverka händelseutvecklingen på orten, bygga relationer, skapa nya affärsmöjligheter och dessutom dra nytta av de förmåner som finns. Finns inte många skäl till att inte vara med! 5. Vi behöver bli ännu bättre på att dra nytta av alla de möjligheter som finns för att ytterligare stärka Åhus som östkustens pärla. Det gäller allt från inflyttning- till infrastruktur- och besöksnäringsfrågor. Vi är en god bit på väg, men vi kan bli ännu bättre. Och som vanligt gäller att vi blir starkare tillsammans!

Lennart Johanzon NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

31


Ellegatan

Aulingatan

Gat an s Björkmans Andrea gata

Kolonivägen

vägen Lärkfalks-

Hökvägen

Örnvägen

Ugglevägen

in

Adamsv

Skråg

Vid e

ge n

Sig fr

n nsvä ge

ids vä

ge n

Inde

nes gata

ägen

Claus Den

Yngsjöv

Hå ka ns v

Beckas

vägen

Tr

tan

Tullvaktareg atan

Sandvaktarega Sandvaktaregatan

Stolpegatan

Karpalu ndsvägen

Pråmdragaregatan

en

v

ndsv

sjö vä g

Pirgatan

gatan

Karpalu

Yn g

Fyrgatan

Burma-

Båkgatan

tan

Ankaregatan

Skotgatan

Spantgatan

Krangatan

Drevgatan

Kompassga

Bogserbåtsg

orgsg Kindb

Stuvareg atan

v

gatan sson

Äspet

Kronoskogen

Vid ev ä

Snickarehaken

en

ärs vä n ge

rp Ka

ö

en vä g nds alu

n ge dvä an

aksv areh Snick

Bodelsboden

nb

en

n ge

äg

ge n

n ge

Slå lgvä

ge stvä Ku

rts v

Snickarhakeboden frid svä

n

n ige rkst

n ge

Gå sö

en äg sv

n ge vä gs drå an

dvä an Str

Sig

ge n

e äg av Vill

rt lkö Mjö

Bjö Str

en eväg

Åvä gen

vägen

ks Bivrå

Nil Hans

atan Parkg

Trossg

Hamnen

Naturreservat

Villavägen

n ge vä on Olv

A Öllsjödal

Str

äg

Lots Sjöräddning

Bokelund

Kajgatan

vg Sta lje nva Ko

gen

ejlik

tv Kus

tan dsga Kleme

Östra Tvärg.

stvä trö on Ög

Lilla

en stig mle

Pollareg

Snicka rehaks vägen

svägen Revhak

n

dn San

ngvä gen

n

Kre

Speditörsg Hamnkontor

gatan Steffen Sohst

Segelsällskapet

rsv bä Blå

ds

ge

lrisGul

väge

v Nötväcke

tan ga ga Pig

en

ris-

vägen

dra Sö

n ata

tig rks Bjö

on Ling

Containergatan

atan Lotsg

Scoutstuga

ge

g vä as Rip cka Gu n e äg

is-

Häs Kråkr sleh olm sväg en

atan

n

å

sv en Ind

rn

n ge vä

n väge

igen kast tigen Tic kles Mur

en Trastväg

Talg

Västra Tvärg

an lgat Val

se Lu

n väge mpSva

Höjd-

Södra Äspet

reg ida Sn

Stig ga HöB ack vä ge n

gatan

sros Mos

ata rvsg Va

ron psb ep Sk

n

Revhaken Revhaksbodarna

stig Åla

Hanöbukten

en

n

ftv Tri

n Väge

Nypo nväge

g

Södra

en nväg Nypo

Sälgv ägen

Vången

n

en sväg Hav

lväg en

ÄSPET

väge

en

höj nd Sa

v vete Puk

igen kast Ris

n

ägen xelv Vito

Enrisväg en

Ekeberg Mis te

kv

e äg

Slotts

gen vä oria Cik

s vä ån

c Ba

sv

v

v ke

M ne

Flintabacken

en äg

ro

st Gin

en äg terv Klit

kloc

ag Stubb

ng

Blå

Evenemangsstranden

atan

Äspet

n

gen

Brödraboden

Tennisvägen

vägen

Ham

ge

Man

Vild

vä ippe älts

Tull

Paradis-

tra

en vä rris

vägen

Aosehus Slottsruin

tan

l He

en äg

äg ärsv

F

en Åväg

Jollens förskola

mla Ga

ra Öst ng. Ham

åsv ng Lju nd grä jlike ne nd Sa

nb Ha

n

Pilfink-

tan rsga Majo

gatan

n ge

en stig ng

Tra

Isgrannatorps gård Mölleholmen

Torsg

Lju

en stig

ge

k Eri

jövä gs

tan eriga Färg

ke

N

Poppeln

n gata

ejli dn

Isgrannatorpsvägen

Gruppboende Åhaga n äge itv

gen Ripavä

rgs-

San

gränd Fiske

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

n väge

v

tan

ägen

re ga

Väs

n

tbyg

et Äsp

ta ga

ga Mölle

lle Mö

tan baga

Åhusgården

ä Åv

d rän Åg

hemmet

ga

an gat

be Strö

Åbogatan

Nikla RP ISGRANNATO Möllebacks-

Polis Gärdskan

s-

atan

MuseumPastorsexp. rvsg Va stra Förs. et Vä hem Torg Biskopsg Tobakslyckan Companieg Västerg

gr Påls Sjögatan

an sgat

s stig

Tippv n tstige Abbo

Yn

Sankt

Jörgen

stigen

gård IsbyNunne

tigen

Mårten Gås förskola

väg

ns

Munks

Sankt Jörge

an

Kro- kiga

-

nnaKöpma

n

gat Stolpe

KyrkoNorregård Kapell gård

Rund el

Skråg

Berguvs-

arev Flugsnapp

Stub

Majors-

vägen

Folkets Parkg

n

Hamnled en

gatan

n Månsgata

Åke Måns gränd

Smedsträdet

Dragareg

Hagag

TRANSVAL

Flaket

n gsgata Järnvä Västra Rönnowskolan

9 a

Åhusparken

n

Karpalunds gård gsJärnvä

an wsgat Rönno

Högalund

Kristianstads golfbana

Lilla Tvärg.

dammar

n esgata Per Tuv gatan bane Gärds

gata Missions

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

sgatan Kimrök Renings-

an Norregat

Sånnaskolan

tan Dammga

tan Vallga

Sånnahallen Sporthall

ge n

vägen Sånna

reg

väge

Karpalundsdammarna

ägen radisv

Rännaregata

Infarts-

Talldungens förskola

ksBofin

Sprintergatan

Åhus Idrottsplats

gatan

n

Ka vrö vä

vakta

n

Sandgatan

Spetsgata

Sånna i ur och skur förskola Sand

Kavrövägen

Pa

Musketörgata

n Hamnlede

gen

ägen oxev

Biogasanläggning

Västra Löpare

Taxi

Vårdcentral

vä Eva

herre Dom

l-

iften Fädr

Folktandvård

pige

n väge

ke Nyc

en

adsvägen Kristianst

ägen

ift Fädr

vägen

en kväg Sno

Lägatan

Flötöv

väg

n väge

nväg

Fyrens idrottsförskola

Orm

Norda

Sopomlastningsstation

érs Palm

ergaStormgatan

Vattenverk

atan ktareg Fyrva

en lsväg Speta

Nilsaboden

Alb

ins

väg

gen

n ge vä Dal

svän

ansabo-

Vanneb

Båtföraregata n

Brandstn

töväg en

hus onsgård

Kryssarevägen

vägen

Fregattväge n

g rts vä

Slup-

Glansabo-

vägen

vägen Mä ste rs

Glansaboden

g

Nyhem

Panoramabild troligen tagen år 1891.

GAMLA SKEPPSBRON

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

del 2

Rickard Knutsson I varje nummer av Vi Syns i Åhus delar Rickard med sig av kunskap och

Ett av de äldsta motiven på ett foto i Hembygds Föreningens S:ta Annas Gilles i Åhus samlingar är ett över Gamla Skeppsbron. Fotot är tagit ifrån ”Slotts-backen” före 1896, troligen 1891, åt väster. Fotot är tagen som en panoramabild, där kameran har stått stilla men vridits, så att två foton har tagits, följaktligen har man fått en vidvinkelbild.

stället på 1890 års karta, senare telegraf. Därefter, åt vänster, Gärdskans station med godsmagasinet nedanför samt järnvägen ner till Gamla Skeppsbron. Väster om järnvägen är det som kom att bli Åhus Hotell. Därefter åt Köpmannagatan speditör Fritz Nilssons och speditör Ola Olssons hus. Ola Olssons hus fick av åhusborna öknamnet Dobbel-Olas.

På bilden syns längs till höger, det som benämndes Trafik-bo-

Längs med ån, till vänster i bilden, längs bort syns det gamla

S:ta Gilles fantastiska bilder av Åhus historia

32

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Tullhuset och bakom om kan Zanders skymtas. Sträckan längs med ån var en allmänning. Den andra vita byggnaden fick ge plats åt Spritan. När vågboden till LKF skulle byggas påbörjades sanering av allmänning längs ån. Sedan gick det i snabb takt med bygget av strandpromenaden. Gamla Skeppsbron avslutas med Björns Brygga.


NUMMER 86 | VI SYNS I Ã…HUS OKTOBER 2017

33


34

NUMMER 86 | VI SYNS I Ã…HUS OKTOBER 2017


STYRELSEMÖTE - PERSONALAKTIVITET - MINDRE KONFERENSER med övernattningsmöjligheter

Välkomna! Marie & Paul

Ett mysigt, charmigt hotell med anor från 1800-talet Närhet till Centrum & småbåtsham

Lotsgatan 46, 296 32 ÅHUS 044-28 94 93 • info@hotellbriggen.se NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

35


ahuspartiet.se•facebook.com/ahuspartiet

Välkommen

Nyheter

I politiken

Motioner och yttranden

I media

Vi står för

Resultat av vår politik

YouTube

Kontakt

Vi vill bli fler aktiva medlemmar!

Är du beredd att komma med – och bidra till att göra skillnad? Åhuspartiet är ett lokalt sakpolitiskt parti, skapat och uppbyggt av människor

som konstaterade att Åhus med omnejd blev eftersatt inom Kristianstads kommun. Vi har nu under snart sex mandatperioder på olika sätt tagit initiativ till, agerat för och medverkat till förbättringar. Såväl i Åhus-Yngsjö-området som i kommunen som helhet. Vi har gjort skillnad.

Sakpolitik, vad är då det? För oss är sakpolitik ”att det är viktigare att en idé bär

fram än vem som bär fram den”. Vi bejakar de goda förslagen, oberoende vem de kommer ifrån. Vi strävar efter att finna pragmatiska lösningar ifrån ärende till ärende.

Vi har vår styrka lokalt. I det geografiska område som utgörs av Åhus församling,

alltså det område som tidigare var Åhus kommun. Det är från boende i Åhus, Yngsjö, Nyehusen, Furuboda, Åhuskärr, Härnestad och Ripa som vi främst har fått våra röster. Här är vår hemmaplan och vårt ursprung.

Vill du att Åhuspartiet ska vara en tydlig röst i kommunfullmäktige även efter valet 2018? Berätta vad du tycker och vad du kan eller vill bidra med – eller kanske bara stödja oss! Roland Persson

Kjell-Erik Ståhl

Ordförande Åhuspartiet

Kommunfullmäktige Hamn- och stuveribolagets styrelse

rolandp@ahuspartiet.se

kjell-eriks@ ahuspartiet.se

0766 27 77 52

36

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

0705 24 36 11

Åke Hultqvist

Ann Ahlenius

Kommunfullmäktige ersättare Tekniska nämnden ersättare

Kommunfullmäktige ersättare Valnämnden

akeh@ahuspartiet.se

anna@ahuspartiet.se

0707 35 42 42

0733 86 17 00


Etablerat 1955

L I V S S T I L S B U T I K E N HÄLSOKOST | MASSAGE | INREDNING

BEHANDLINGAR Boka före 1 november och få 15% rabatt

ANSIKTSBEHANDLING 550:Med Maria Åkerbergs produkter

BOWENTERAPI 550:Mjuk avstressande behandling

MEGINEMASSAGE 610:Djupgående akupressurmassage

ACUNOVA 350:Akupunkturbehandling

REGNDROPPSBEHANDLING 610:Mjuk och väldoftande Spa-massage

Ovan en presentation av snygga glas inför vintern rekommenderas isolerkassett med gas

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14

(kanske lite tidigt att börja rimma men men..)

BYGG

Ny- om- & tillbyggnad, altaner, inredningsarbete, mm

FÖR STÖRRE FÖRETAG Bokslut - Rådgivning - Revision

mats@rabyggen.se

GLASMÄSTERI

Inredningsglas, glastak, isolerglas entrétak, aluminiumpartier

tord@rabyggen.se

FÖR MINDRE FÖRETAG Löner - Redovisning - Bokslut

SNICKERIFABRIK

Kök, bänkskivor, trappor, partier

mats@rabyggen.se

TRANSVAL rabyggen.se | 044-247600

Välkommen till revisionsbyrån i Åhus!

Varvsgatan 26 • 296 31 Åhus 0708-28 83 00 info@ahusrevision.se

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

37


ER

N RT PA

SPARBANKEN SKÅNE AB Text: Louice Bodin

Det är dags för nästa partnerbesök och idag har jag äran att hälsa på Ola Svensson på Sparbanken Skåne AB. Sparbanken Skånes kontor i Åhus ligger i de lokaler som de själva byggde som banklokal 1969. Interiört har en del förändrats under åren och numera har man även en hyresgäst i ”kusinen” Fastighetsbyrån. Innan det ”nya” kontoret byggdes låg Åhuskontoret i en fastighet på Sjögatan. Samarbetet med Fastighetsbyrån är naturlig och gynnsam för båda parter då fastighetskunden ofta behöver råd

38

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

om lån, investering, planering och andra bankärenden. Bankens kunder behöver å sin sida ibland värdera sitt hus inför att lån ska läggas om eller liknande. Då finns tjänsten hos Fastighetsbyrån i samma hus. Sparbanken Skåne arbetar mycket med att vara i framkant vad gäller nyheter inom digitaliseringen. Ola blir euforisk när han berättar om möjligheterna och hur alla ser fördelarna genom att ansluta sig till gemenskapen. Idag ansluter man sig så tidigt som i 10-12 års åldern och deras äldsta användare är i 90-års åldern.

Något som Ola också gärna vill poängtera är den digitala säkerheten som man får genom att använda betrodda betalningssajter där det krävs mobilt bank-id för legitimering. Mobilt bank-id är hjärtat i i det digitala id-kortet. Ola anser att trygghet och säkerhet i leveransen av de digitala tjänsterna är oerhört viktigt för deras kunder. Han vill förtydliga att banken ALDRIG frågar kunder efter deras personliga koder, lämna därför aldrig ut dina personliga koder.


Det råder febril verksamhet på kontoret, även om den manuella hanteringen av kontanter har upphört. Kunderna vill ha rådgivning om sitt pensionssparande, kalkyler på framtida husköp/renoveringar och rådgivning om sin privata ekonomi och de digitala tjänster som banken erbjuder. De som inte använder sig av bank på internet har möjlighet att komma in på banken och ladda ner mobilt bank-id och swish till sin mobiltelefon hos rådgivarna. Digitaliseringen finns för alla. Ola uppskattar att mer än 95% av kunder sköter sin vardagsekonomi digitalt.

En av Sparbankens Skånes största stolthet är deras engagemang i det lokala föreningslivet. Sparbanken Skåne är med och stödjer föreningsliv, kultur och samhällsutveckling runt om i Skåne. De senaste åren har de tillsammans med sina ägarstiftelser gett tillbaka mer än 150 miljoner kronor i stipendier, sponsring och olika projektbidrag. Speciellt varmt om hjärtat har de aktiviteter för barn och ungdomar, och satsningar kopplade till lärande och idrott.

FAKTA Grundades 1826 Åhuskontoret byggdes 1969 Antal anställda i Åhus: 10 VD: Bo Bengtsson Kontorschef i Åhus: Ola Svensson

En av ägarstiftelserna är Sparbanksstiftelsen 1826 som normalt endast lämnar bidrag till projekt inom tidigare Sparbanken 1826s verksamhetsområde (Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge). Nästan 14 miljoner kronor har stiftelsen bidragit med 2016 till Nordöstra Skåne. Det är häftigt.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

39


Vi står inför en stor utmaning och vill gärna ha dig med, önskar Kjell-Erik Ståhl, Roland Persson och Åke Hultqvist, Åhuspartiet

ÅHUSPARTIET På senaste kommunfullmäktigemötet beslutades det att minska antalet ledamöter från 71 till 65 samt att minska från tre till två valkretsar. Det innebär en småpartispärr på tre procent. För Åhuspartiet, som är ett lokalt småparti, innebär detta att det måste öka sina röster med över 250 procent för att få ett mandat i kommunfullmäktige. - Detta är ett mer rättvist system. Samtidigt innebär det att vi måste få fler röster än vad vi fått i de senaste valen för att även efter valet 2018 kunna hävda viktiga

40

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Vi behöver bli fler medlemmar. Framförallt behöver vi yngre personer som vill engagera sig


frågor i Åhusområdet, säger Åke Hultqvist i Åhuspartiet. Åhus är Skånes elfte största tätort. Åke säger att man också arbetar för att kommunens andra orter också ska vara levande. Dock måste man ha i åtanke att Åhus, till invånare sett, är större än de fem andra basorterna tillsammans. - Det är viktigt att Åhus fortsatt har ett tydligt ansikte, en representant som värnar om Åhus med omnejd, säger Kjell-Erik Ståhl, som är Åhuspartiets ledamot i kommunfullmäktige. Han tycker också att det är viktigt att fördela resurserna i kommunen och inte lägga allt krut i Kristianstads centrum. - Kommunen har drygt 83000 invånare och mer än hälften av dessa bor utanför centrum, påpekar han. Hur ska partiet då göra för att få mandat efter valet 2018? - Vi behöver bli fler medlemmar. Framförallt behöver vi yngre personer som vill engagera sig, för att vi ska få ett annat synsätt, säger Roland Persson som är ordförande i partiet.

Roland hoppas att det finns människor som har idéer och tankar som kan föra vårt område framåt. Man behöver definitivt inte ha en politisk bakgrund. Det är viktigare att man har ett samhällsintresse och vill göra skillnad för Åhus. Åke flikar in, att även om man inte vill vara aktiv i partiet så kanske någon ändå har praktiska tips på vad partiet ska jobba med för

Åhuspartiet är viktigt för Åhus med omnejd

frågor och att det då gärna tas emot. Åke berättar om motioner som partiet lämnat in och att dessa idag har fått en påverkan. Bland annat är en förlängning av strandpromenaden nu påbörjad. Partiet

vill också ha en lokal komfortbuss för att på så sätt förbättra och förkorta restiden i kollektivtrafiken ännu mer. De har även motionerat om en rondell vid infarten till Yngsjö längs väg 118, för att öka säkerheten längs den vägsträckningen, något som de anser sig ha fått gehör för då trafikverket nu sätter upp fartkameror. Dessutom lämnade Åhuspartiet, redan förra året, in en motion angående erosionen av kommunens stränder som nu under året fått väldigt stor aktualitet. Partiet har dessutom lämnat in flera andra motioner. Åke berättar att partiets representanter ofta får omdöme om sig att vara väldigt pålästa. - Vi behöver vara duktiga på det vi gör, säger han. För att fortsätta att utvecklas hoppas de nu på fler medlemmar som kan komma med nytänkande. - Åhuspartiet är viktigt för Åhus med omnejd. Vi är nära och lyssnande och vi är absolut inte rädda för att vara obekväma. För oss är det viktigaste att nå ett bra resultat, avslutar Åke.

Åhuspartiets stiftare på Äspetstranden strax innan det första, framgångsrika valet 1994. Tre löpare – som strax efteråt skulle delta i New York Marathon – tillsammans med en cykelfantast: Per Wedebrunn, Åke Hultqvist, Georg ”Cykel-Jocke” Björklund och Henning Beyer.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

41


– HÅRTRENDER HÖST 2017 –

Populära hårsnoddar i nytt utseende

Nyans karamell highlights med chokladbrun grund

Låg hästsvans med rosett

Hösten är en föränderlig tid Vad gäller för oss killar i höst? - Vi går från stramare linjer till mer volym och struktur i håret, lite som John Mayer, skrattar Ida Stjärnkvist på Seaside Salon.

Ida Stjärnkvist, frisörmästare på Seaside Salon

Hon berättar vidare att för mer volym i håret är ett tips att använda produkter som saltvattenspray, texturkrämer och även att föna håret. - När det gäller män är det sådan skillnad när de lär sig att föna sitt hår, menar Ida. När det gäller kvinnor så är den låga hästsvansen inne i höst. Man kan sätta upp den med en klämma, rosett eller liknande. Dessutom är en djup sidbena och spretig lugg en trend i höst. Om man inte vill klippa lugg så finns det löshårslugg (clip on) som man kan sätta i för att förändra och följa trenden. Ida berättar vidare att den klassiska boben fortsätter att domi-

Accessoarer att blinga sig med

42

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

nera fast med en liten annan finess som uppklippta längder för mer volym. Vissa tjejer vågar sig även på den lite kortare 90-tals pagen. Jätte snyggt! Hon tipsar vidare om att ifall man inte vågar klippa bob så kan man ha håret under kappan istället för att släppa ut det helt fritt, det ger illusionen av en page. Brunetterna färgar vi in med en lite mörkare choklad-grund med varma karamell highlights (frihands slingor). På blondinerna lämnar vi botten synlig på ett elegant sätt och får en så kallad ”blurred” effekt mellan grunden och de uppljusade längderna. - Tjejer ska också blinga sig själva. Vi har köpt in massor med håraccessoarer så som pannband, scarfsar, rosetter, sammetsband, med mera, säger Ida och avslutar med att poängtera, var inte rädda för att blinga er själva, det är jättesnyggt och jättetrendigt, ler hon.


Är det dags att måla om huset i år? Vårkampanj!

Nordica Eko Husfärg - inte som andra färger! En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande www.teknos.se

Nordica Husfärg! ochEko behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. En färg som är mycket lätt att måla med. Den är smutsavvisande och ÖppEt: behåller kulören i alla väder, perfekt för vårt Nordiska klimat. Sandvaktareg 14 Vard. 09.00-18.00 Lörd. 10.00-13.00

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB ÅF

Tel: 044-24 75 35 www.farghuset-ahus.com

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

3 ST LILJOR

59 KR

044-247 272

Lunch

Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

11:00-14:00 mån.-fre. Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

(gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider: DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044- 24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 29/10 2017 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11 NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

43


2 BUTIKER på samma gata i

Stor sortering av MATEUS

Allt från KLONG

STATIONEN

Fåglar och figurer av KAY BOYESEN

Gytor från bl.a EVASOLO o ALESSI

Fröautomat från EVASOLO

Filtar från bl.a. KLIPPAN

Franska slingrande Glasvasen Tse’-Tse

Presenter det har vi !

SHOWROOM Möbler Lampor Mattor

ERBJUDANDE

Kampanj på lampor

Lamino i Ek/Grått fårskinn 12500.- Gäller lagervara

HÖSTERBJUDANDE Kvaftigt massivt Ekbord med vankant mm. längd upp till 260cm

Pris från 13900.-

Höstkampanj

10-20% Rabatt på allt t.o.m. 29 okt

Vi gör gärna hembesök hos er. Färg, form och möbleringsförslag.

Erbjudanden på utställda Soffor

Just nu Plysch-soffa längd 180-268cm från 15900.-

många Stolar till extrapris

percysdesign.se

Järnvg. 2 och 7 Tis-Fre 10-18 Lör 10-14 Presenter 044 241050 / Möbler 044 209420

44

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017


Inredningstider. Med mörkret spenderar vi mer tid i hemmet. Vi myser in oss och vikten av vad vi omger oss blir viktigare än annars. Låt ditt hem bli din borg!

STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA

Ä

Orange och grön filt, 1 495 kr, Stackelbergs Stockholm/Percys. Underst, mönstrad filt, 700 kr, Klippan/Percys. Nalle, 775 kr, Moulim2017 Roty/Percys NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER

45


Klänning, 1 300 kr, Ilse Jacobsen/House of Mi. Solglasögon, 1 575 kr, Ray Ban/ Pär Schmidt´s Optik. Vaser, 35 kr/st , Dennis Blommor. Kruka, 249 kr, Flower Living.

Dörrstopp, 199 kr, IB Laursen/Åhus Finest. Gummiskor, 350 kr, Sulman Footwear/Percys. Ulltoffla med gummisula, 550 kr, Shepherd/Percys

46

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Kudde, 499 kr, Kardelen-The lovely Linen maker.


Blank vas, 129 kr, Flower Living. Runda vaser, 149- 199 kr, Cooee Design/House of Mi. Mรถnstrade bullig vas, 89 kr, Mica/Dennis Blommor. Cylinderformad vas med rinnande mรถnster 59 kr, Flower Living. Blomma, 49kr, fat 20 kr, Dennis Blommor. NUMMER 86 Hรถga | VI SYNS I ร HUS245-295 OKTOBER ljusstakar, kr, 2017 Flower Living.

47


48

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Bord i marmor, 4 500 kr, trä 2 940 kr, Mater Design/Percys.


Skyffel, 349 kr, Andrée Jardin/Åhus Finest. Borste, 379 kr, Andrée Jardin/Åhus Finest.

Matta 1 259 kr, GLC Green/ Åhus Outlet.

.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

49


Klänning, 1 899 kr, Simplicity/House of Mi. Kort halsband, 499 kr, SIP/House of Mi. Långt halsband med berlock, 499 kr, bokstav, 299 kr SysterP/House of Mi.

Skinnfäll, 1 749 kr, Skandilock Design/House of Mi. Pappersblommor, House of Mi.

.

Skoskrapa juten i återvunnen aluminium, 2 140 kr, Byarum/Percys Topp, 1 099 kr, Mos Mosch/House of Mi. .

50

.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Lampa, 2 500 kr, GLC/Åhus Outlet.

Ljusstake, 465 kr, Tove Adman/Percys..


Stol, 3 510 kr, PK1 Poul Kjaerholm, Carl Hansens&Son/Percys

NUMMER 86 |

Klänning, 250 kr, Torget 11. Armband, 399 kr, Icon/PP&Co. VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017 Ros från Dennis Blommor.

51

.


HÄNDER PÅ

AOSEUM OM...

JAZZ & GÄST PROUDLY PRESENTS...

Konstens rebeller i Skåne – föredrag med konsthallschef Marika Reuterswärd. Onsdag den 15 november kl. 19.00.

”MIMMI HAMMAR UTAN SORDIN!”

För runt 50 år sedan fanns en färgstark och nyskapande internationell konströrelse med bas i nordvästra Skåne och Halland. Gruppen var ursprungligen den skandinaviska delen av de internationella situationisterna (1957-1972), men bröt sig ur efter inre stridigheter 1962. Gården Drakabygget, utanför Örkelljunga i nordvästra Skåne, var deras högkvarter där konstnärer av många nationaliteter båda arbetade och bodde. Bauhaussituationisterna ville samarbeta över gränserna i en lekfull och anarkistisk anda. Genom happenings, eller antihappenings, utformades samarbetsprojekt där publiken deltog aktivt och konfrontation ofta blev resultatet. Det gjordes även en omfattande – och idag i huvudsak bortglömda – filmproduktion. De skrev manifest, gav ut tidskrifter och ordande kulturfestivaler. Bauhaussituationisterna skapade konst som var både underhållande och oroande!

Konsert fredag 3 nov 2017 kl 19.30 på Aoseum i Åhus. Öppet från kl. 18.30. Boka gärna plats och ev. förtäring på tel 0709 – 45 03 99 eller info@aoseum.se

Kom och bli inspirerade av mötet med en nästan bortglömd grupp konstnärer. En inledning till att sedan se utställningen på Konsthallen i Kristianstad! Utställningen pågår från den 14 oktober 2017 till den 21 januari 2018.

Mimmi tar draget från munnen och delar med sig av sitt liv och leverne i ord och ton

Mimmi Hammar är en av de två systrarna som spelar trombon i den fantastiska kvintetten Sliding Hammers. Hon har hunnit göra fyra cd och har spelat med många av de stora, t ex Putte Wickman, Nisse Landgren och Toots Thielemans. Mimmi sjunger också och berättar gärna mellan låtarna. Jag hörde Sliding Hammers i våras och kom då överens med Mimmi om att göra ett par konserter med henne som gästsolist till Some Band. En fin höstdag i september träffades vi och spelade i Simrishamn på en trevlig hamnkrog och nu är det dags att träffas igen. Det ska bli kul! Det kommer att bli en glad och uppsluppen konsert med förutom sång och spel en inblick i Mimmis rika artistliv men också från verksamheten i hennes företag Lupino. Hon bedriver där tillsammans med sina anställda mental träning för musiker och artister. Hm…intressant! Man kanske skulle beställa tid där? Välkomna! Ingemar T.

VÄLKOMNA!

SOME BAND

EN UPPLEVELSE MELLAN DRÖMMAR & TÖMMAR

AOSEUM VISAR...

Karolina Swärd, i Åhus kallad kreativa Karolina, ställer ut under Allhelgonahelgen, 4 och 5 november på Aoseum. Karolina visar sina bilder i en konstig form. Hon har fotograferat människors känslor, porträtt, bröllop och massor av hästar. Sedan några år tillbaka följer Karolina svenska landslaget i körning.

Annika Fajersson, konstnär och silversmed, visar målningar och smycken på Aoseum 11 nov – 3 dec

Öppet lör-sön kl. 14-16. Vernissage den 11 november.

Välkommen till en annorlunda och spännande utställning!

52

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017


Från den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck med minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. Reglerna för dubbdäck innebär att däck med dubb får användas den 1 oktober till den 15 april och under annan tid om det råder vinterväglag!

Lys upp de mörka vägarna! Extraljus till mycket bra priser

175/65R14 86T S-943

549:-

14”

EU CC270 Dubb 659:Nordisk Friktion 619:-

18”

245/40R18 97Q Observe GSI 5

1.559:-

Se superdäck.se för fler alternativ 16” 205/60R16 92T

EU FF271

Observe G3-Ice

Dubb 1.579:EU Friktion 1.489:-

899:-

Nordisk Friktion 999:EU Friktion 869:-

Marknadens största urval av kända varumärken. Fråga efter pris till just din bil!

REPARERA & BYTA BILGLAS

BOSCH CAR SERVICE Service och reparationer på samtliga

Vi är lupin certifierade att byta

bilmärken, personbilar och transportbilar

• Dela upp din betalning räntefritt 4 månader

VOLVO SERVICE

med riktig stämpel i serviceboken Dela upp din betalning med Volvokortet

• Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

AUTOSERVICE ÅHUS AB Sandvaktaregatan 22

044-24 79 80

per@autoserviceahus.se

autoserviceahus.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

53


– KRÖNIKA –

EN DRÖM…

ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

54

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Jag drömde i natt att personal som arbetar inom vården och omsorgen skulle få höjd lön och förmåner som gör att de orkar arbeta kvar. De skulle få önska arbetstider och få friskvård på arbetstid med bland annat massage, eftersom deras arbete är så påfrestande. Naturligtvis skulle de ha fria arbetskläder och skor. Varje jul och sommar skulle de få en extra bonuslön. Ingen ”modell” skulle hindra dem när de som min sons assistent vill ta med honom på en miniresa över en helg. Vilket han idag inte får lov att göra eftersom man enligt Kristianstadsmodellen inte får arbeta mer än tio timmar! Jag drömde också att man beslutade att minska antalet barn på förskoleavdelningar och att alla inom barnomsorgen fick nedsatt arbetstid efter ett visst antal arbetade år. Detta skulle regleras precis som semesterdagarna

det vill säga när du fyllt 40 år skulle du arbeta 36 timmar istället för 40 timmar, med samma lön, när du fyllt 50 år 34 timmar och när du fyllt 60 år 32 timmar. Naturligtvis skulle arbetskläder, skor och måltider som äts tillsammans med barnen på förskolan vara avgiftsfria. Jag drömde också att pensionen till alla pensionärer höjdes rejält. Har man arbetat och slitit hela sitt yrkesverksamma liv är man värd att ha det bra och kunna unna sig något extra ibland. Varje jul skulle man få en extra pension som julklapp. Det var en fin dröm jag hade, synd att jag vaknade...tror jag fortsätter drömma i natt, om skolan och…….. zzz PS. Texten är inte skriven som en politisk manifestation, men om något parti vill ta till sig något av min dröm – Varsågod!


Öppet hus vecka 44 (gäller under våra öppettider)

Kom och prova vårt gym och våra klasser Ring och boka pass 044-242120 Visning av vår nya utrustning mån 30/10 11:00 och fre 3/16:00 Som medlem hos oss har du möjlighet till: - Att träna på alla våra anläggningar utan extra kostnad - Välutbildad personal och kvalitetssäkrade klasser - Nya fräscha lokaler och maskiner i hela gymmet

Bild: Amanda Sigfridsson/KristianstadsJournalen

Öppettider i receptionen Mån-Tors 08:00-19:30 Fre 08:00-16:00 Varmt välkomna till Nya Xercise Åhus! HÖSTSCHEMA Mån 30/10 08:30 Cirkelträning 17:00 CXworx 17:30 Indoor walking 17:35 GRIT 18:15 Soma move 18:30 Spinning 19:10 Qigong

Tors 2/11 09:15 Indoor walking 17:00 Sprint(spinning) 17:30 TRX 18:00 Indoor walking 18:05 GRIT 18:40 RPM(spinning) 18:45 Bodypump

Tis 31/10 09:15 TRX 17:00 Bodypump 18:00 Indoor walking 18:15 Bodybalance 19:30 Sprint(spinning)

Fre 3/11 06:30 Spinning 08:00 Soma move 09:00 Cirkelträning 17:00 Friday night workout

Ons 1/11 10:00 Afro 17:00 Step 17:30 Spinning 17:55 CXworx 18:30 Tabata 18:30 Indoor walking 19:30 Yoga

Lör 4/11 09.00 Spinning 09:15 Smoothies Sön 5/11 10:00 Bodypump 16:00 RPM (spinning)

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

55


– UNDERHÅLLNING PÅ ÅHUS JULMARKNAD & JULSKYLTNING –

BRITTA & MÄLITTA Vilka är ni och vad har ni för underhållning? - Jag heter Nanna Klingen och det är jag som spelar karaktären Britta. Britta är en ganska tuff tjej med attityd som ofta gör saker på sitt sätt. Det får till följd att det ibland inte blir så lyckat, ha, ha, ha! Hon säger också att hon är bästis med tomten… men det är inte sant. - Susanne Bogren heter jag och det är jag som spelar karaktären Mälitta. Det är jag som är den lite mer ljuva av oss - men egentligen är jag minst lika cool som Britta! Vi kommer att framföra en julshow fullspäckad med julstämning och härlig musik! För min karaktär Mälitta älskar julen! Äntligen ska hon få öva Lucia, ha ljus i håret och lång vit klänning. Våra musikshower - som vi har framfört sedan 2003, brukar bli mycket uppskattade av stora som små.

Vad vet ni om vår by? - En hel del faktiskt, säger Susanne eftersom jag är uppvuxen här! Jag har många härliga minnen från min barndom i Åhus. Men det jag uppskattar mest nu som vuxen är den goda glassen, de svalkande baden och att ta en tupplur i mina föräldrars härliga trädgård! - Ja, du får inte glömma din mammas goda mat också! säger Nanna. Åkessons är det bästa ”bed-and-breakfast” som finns i hela Åhustrakten! Fast det är bara öppet för vissa utvalda barnartister, säger Nanna och blinkar. Och vad ni skulle vilja hälsa alla läsare för att dom ska komma och bli underhållna av er? - Vi lovar att publiken kommer att få cool pop för glada barn och vuxna, härliga skratt och en show de inte glömmer i första taget!

Har ni varit här innan? - Vi har spelat i Åhus ett flertal gånger, både på skolor och förskolor men även på torget!

Lions firar 100 år i år VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

Vi har öppet varje helgfri lördag 09.00-13.00 året om

LIONS CLUB ÅHUS 56

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Julförsäljninge

n

börjar 11:e nov ember


Anmäl dig till kurs i mindfulness Den 18 september startar vi en ny omgång av vår omtyckta mindfulnesskurs. Genom att träna mindfulness kan du bland annat: • minska stress • lindra oro, ångest och nedstämdhet • sova bättre • sänka ditt blodtryck • lindra smärta • känna dig mer tillfreds med dig själv

Kontakta kursledaren Eva Selander Mattisson för mer information och anmälan. Telefon: 044- 309 01 57.

www.vardcentralenahus.se

FÖRELÄSNINGAR - BUSINESSTRÄFFAR - EXPONERING PÅ DIGITALA PLATTFORMAR - NYHETSBREV - M.M

Vi arbetar med Åhus framtid & utveckling. Vi behöver allt stöd vi kan få för att kunna fortsätta arbeta med frågor som gör skillnad.

BLI MEDLEM NU!

HALVA PRISET ÅRET UT! Gäller vid ordinarie medlemsskap 2018

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION OM MEDLEMSSKAP INFO@AHUSSWEDEN.SE

www

ahussweden.se

f

Åhus Sweden

ahussweden NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

57


58

NUMMER 86 | VI SYNS I Ã…HUS OKTOBER 2017


– NÄRINGSLIV –

Färgvalet var en jackpott Johan Andersson

SPOLARNA I början av 2000-talet började Kalle Tjärnvall med stall- och taktvätt. Under lågsäsong, på vintern, tänkte han att han kunde använda sin utrustning till att börja spola avlopp. På så sätt föddes idén om att fokusera på att starta spolarna. 2006 anställde Kalle sin kompis Johan Andersson som fick fria händer att marknadsföra företaget. - Jag var den enda säljaren i branschen på den tiden och jag var ute på i stort sett varenda fastighetsbolag och hyresförening i södra Sverige. Mycket handlar om att förstå kundens behov, berättar Johan. Den första bilen som Kalle köpte in som spolbil var grön, och hans avsikt var att lacka om den när han fick tid och ekonomi till det. Men tiden gick och det blev aldrig tid. Johan menar att detta var väldigt bra för företagets profilering och berättar att det var flertalet kunder som ringde och sa att dom ville ha hjälp av de med de gröna bilarna. - Färgvalet var en jackpott om man ska uttrycka det så, ler Johan. Efterhand strömmade kunderna till och företaget växte så det knakade. När Johan

började 2006 var de fem anställda, idag är de över 100 anställda och har sitt huvudkontor ute i Ovesholm. Men de har även filialer i Malmö, Lund, Helsingborg, Hässleholm, Karlshamn, Karlskrona och nu senast i Göteborg, som på ett och ett halvt år gått från tre till femton anställda. Spolarna gjorde för 10 år sedan en avgrening och startade Repipe Sverige AB. I detta bolag renoverar man avloppsrören genom att göra nya rör inne i de gamla. Men Johan poängterar att detta inte är något som kunderna märker av. - Kunderna ringer till oss och sedan är det en intern sluss som sker hos oss, säger han. Just att renovera rören invändigt är väldigt praktiskt då man inte vill riva upp sin bostad för att byta avloppsrören. - Man gör ofta fel när man renoverar och inte kollar rören innan, säger Johan. Han berättar också att kostnaden för att renovera avloppsrören i en bostadsrätt är cirka en tiondel mot ett stambyte. Dessutom gör man en sådan renovering på mellan en till fem dagar mot ett stambyte på flera veckor.

Att spola och rengöra sina avlopp med jämna mellanrum är ett ganska billigt underhåll och spolarna ser att det blir ett större och större behov. Dessutom finns det idag massor av gamla gjutjärnsrör som börjar bli i ett ganska dåligt skick. - Vi ser en större efterfrågan på att renovera och byta just gjutjärnsrör, säger Johan. Andra saker som påverkar är de öppna planlösningarna i hemmen idag. Detta innebär att man använder betydligt längre rördragningar än vad man gjorde förr i tiden. Andra saker som kan påverka är kvalitén på vatten. Johan tar Åhus som exempel och berättar att det är mycket kalk i vattnet, vilket gör att det lätt blir kalkavlagringar i rören. - Låt ett glas med vatten stå ett par veckor så ser vilka kalkavlagringar det blir. Samma avlagringar blir i rören vilket ger en skrovlig yta där papper och andra rester kan fastna, säger Johan. Spolarna erbjuder även filmning med kamera som en tilläggstjänst. Detta kan vara användbart då man till exempel ska köpa eller sälja sin fastighet då man kan visa hur avloppsrören faktiskt ser ut.

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

59


Idag gör företaget mellan 100-150 spolningar om dagen och behovet bara ökar. - Vårt största bekymmer i dag är växtvärk och personal. Det är inte helt enkelt att få tag i kvalificerad personal. Idag utbildar vi alla våra anställda på repipe sidan och vi har även tankar på att starta en akademi för att kunna utbilda i både spolning och relining, säger Johan. Han menar också att företagare i allmänhet behöver ge ny personal tid och förståelse. - Jag hävdar att lärlingssystemet är ett måste, påpekar han.

60

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

Spolarna arbetar hela tiden aktivt med att ligga i framkant och de har bland annat ett utvecklingsbolag i Danmark. De arbetar också aktivt med ett så bra miljötänk som möjligt. - Utveckling tar tid! Man hugger ju inte ner äppelträdet för att det inte bär frukt första året, skrattar Johan. Spolarna ägs till största del av Kalle Tjärnvall men Johan poängterar att deras personal är fantastisk. - Jag har påpekat för alla våra anställda att vi alltid säger hej till kunden och att vi alltid hör av oss om vi blir försenade

eller får förhinder. Jag ljuger inte om jag säger att vi får mellan tre och fem samtal i veckan om vilket fint bemötande vi har, ler Johan. Den närmaste utmaningen för Spolarna och Repipe är att växa organisk under gynnsamma och ekonomiska förutsättningar. Idag omsätter företagen ca 100 miljoner och de har som målsättning att öka den siffran till 250 miljoner inom tre år.


Välkommen till

Åhus församling

KALENDER OKT - NOV

22 oktober, 19:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka, Förklarad högmässa, MT, Kaffe i paviljongen 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Livets resa

29 oktober, 20:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka

19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Musikmässa med firande av 500 års reformation, TB, Körglädje med Martin Luthers kyrkovisor i nya arrangemang, Kaffe i paviljongen Taizémässa

4 november, Alla helgons dag 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 16.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, SE. Kaffe i paviljongen Konsert, Maria Nova

5 november, söndagen efter alla helgons dag 16.00 Yngsjö kapell 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Minnesgudstjänst, MT Minnesgudstjänst, MT

7 november 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Musikgudstjänst Luthers ungar, minimusikal med Eftiskörerna

12 november, 22:e söndagen efter Trefaldighet 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Högmässa, Åhus Manskör PA. Kaffe i paviljongen Livets resa

19 november, söndagen före Domsöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka

Gudstjänst, SE. Kaffe i paviljongen Taizémässa

Allhelgonakaffe 2 och 3 november

Välkommen in på en kopp kaffe i kapellet på kyrkogården i Åhus. Torsdag den 2 november kl 10:00 - 16:00 Fredag den 3 november kl 10:00 - 16:00 Lördag 4 november kl 16:00 Alla Helgons Dag i Åhus S:ta Maria kyrka. Konsert i Åhus kyrka med ”Klassiska pärlor”. Vi inbjuder även till Minnesgudstjänst på söndag 5 november, då Miriam Andersén är sopran: Yngsjö kapell kl 16.00, Åhus S:ta Maria kyrka kl 18.00

Musikgudstjänster/Konserter

Söndagen 29/10 kl 11.00 ”Hjärtat lyfts av sången” En musikmässa med Martin Luthers kyrkovisor/psalmer i nya arrangemang. Medverkande: Kören Körglädje, Ulf Sandberg solist, Martin Thulin gitarr, Jerker Bergenheim bas, Linus Persson trummor, Anna Wanselius flöjt, saxofon. Lördagen 4/11 kl 16.00 ”Allhelgonakonsert” med Klassiska pärlor Musik av J.S Bach, W.A Mozart, G.F Händel, C. Frank, G. Fauré, J. Rutter m.fl. Medverkande: Kören Maria Nova, Karin Thulemark sopransolist, Stråkkvartett från Växjö med Erika Sävström Engman violin, Görel Gårsjö violin, Paula Gårsjö viol, Lena Müller cello, Annie Svensson orgel/piano, musikalisk ledning Ulrika Welin, Ord-Tankar Susanna Englund. Söndagen 5/11 Minnesgudstjänster i Yngsjö Kapell 16:00 och Åhus kyrka 18:00 Miriam Andersén sopransolist. Söndagen 26/11 kl 18.00 ”Leonard Cohen på svenska” Janerik Lundqvist tolkar och sjunger Cohens vackra och uttrycksfulla sånger tillsammans med Rune Lindqvist piano och Katrin Grube viola och Kören Körglädje. Varmt välkommna!

26 november, Domsöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka 18.00 Konsert

Mässa, MT. Kaffe i paviljongen Körglädje, Maria Nova, Janerik Lundqvist, m fl

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanna Englund (SE), Tanja Borchardt (TB), Per-Ludwig Andersson (PA)

LIVETS RESA

-en serie med prat och musik om livet 22 oktober ” Från dödstankar till livsglädje” Malin Rosén berättar om självskadebeteende, anorexi och vägen ut. Con Moto och instrumentalister medverkar. Musik av bland annat K Jenkins C Dion och GF Händel 12 november ” Man lever bara två gånger” Lennie Ekdahl berättar om sitt liv som lungtransplanterad. Kören Trekvart. Musik av bland annat M Lauridsen, Laleh och H Purcell

Sofia-föredrag

Välkommen till Glaspaviljongen (på museets baksida) och vår föreläsningsserie ”Sofia”, humanistiskt forum för Tro, Kultur och Vetande. Boka in fyra onsdagskvällar kl 19-20 under hösten 2017: 25 oktober: Luthers människosyn – vad betyder den idag? Eva-Lotta Grantén, TD. 8 november: Dag Hammarskjöld – FN:s generalsekreterare och kristen mystiker Carl-Henrik Henriz 22 november: Kallad till präst – Per-Ludwig Andersson 6 december: Poul Helgesen – reformivraren som inte önskade reformation Sinikka Neuhaus, TD Föredragen är kostnadsfria och arrangeras av Åhus församling i samarbete med Folkuniversitetet. Välkommen!

Välkommen till våra soppluncher!

På torsdagar kan du njuta av en stunds gemenskap och härlig hemlagad soppa i Åhus församlingshem. Andakt i Mariasalen före lunchen kl 11.45 och soppservering och lotterier från kl 12.00. Datum: 9 november, 16 november, 23 november och 30 november. Pris: 50 kronor, plus 10 kronor för kaffe och kaka. Behållningen går till projekt inom Svenska kyrkans internationella arbete. Soppluncherna i Åhus församling är ett samarbete mellan Diakonigruppen och Internationella gruppen.

ÅHUS FÖRSAMLING Läs mer på vår webbsida: www.svenskakyrkan.se/ahus

ÅHUS FÖRSAMLING

61

AHUSFORSAMLING

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik.

Spöken på

STUDIO GLASHYTTAN I ÅHUS

Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

FRÅGA

JURISTEN Tack signaturen ”undrande” för brevet.

Min dotter har sålt sin lägenhet med vinst. Nu har dottern och svärsonen köpt en fastighet tillsammans. Hon har investerat hela sin vinst i fastigheten och de har tagit gemensamma lån. De har nu nyligen gift sig. Jag är orolig för dottern om de i framtiden skulle skiljas. De har inga papper skrivna mellan sig. Vad händer om de skiljer sig?

Svar: I och med att dottern numera är gift och hon vill säkra den kontantinsats hon har investerat i fastigheten, måste det upprättas en handling som heter äktenskapsförord och ett skuldebrev för att säkerställa att dottern får tillbaka sitt satsade kapital vid en försäljning av fastigheten alternativt om de skiljer sig vid en bodelning. Jag föreslår att du ber dottern kontakta en jurist.

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

62

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

f 044-24 77 00 info@studioglashyttan.se www.studioglashyttan.se


Degeberga rör AB Degeberga Allt inom rörservice! rör AB

thermia.se

Allt inom23 rörservice! Niklas 0708-35 86

Lions Adventskonsert i ÅHUS KYRKA SÖNDAGEN DEN 3 DECEMBER KL 18.00

SWEATSHIRT 599.ULRIKA FAIJERMO MED KÖREN TREKVART

SWEATPANTS 499.-

SABINA ZWEIACKER, SÅNG

VINDLA STRING QUARTET: CAROLINE KARPINSKA, VIOLIN, MARIA BERGSTRÖM VIOLIN, GERDA HOLMQUIST CELLO, ELINA NYGREN, VIOLA

SEBASTIAN DURAN, SÅNG

MUSIK:

ENTRÉ 150:-

BILJETTINTÄKTERNA GÅR TILL KVINNOJOUREN och ASIH i Kristianstad

KLASSISK JULMUSIK M.M.

Arrangör är Lions Club Åhus

BILJETTER KAN KÖPAS: KVANTUM ÅHUS, KRISTIANSTADS TURISTBYRÅ, LIONS LOPPMARKNAD OCH PÅ TEL. 0706-48 52 86. ÖVERBLIVNA BILJETTER I ÅHUS KYRKA 3/12 KL 17-18.

EMELIE FREDRIKSSON, SÅNG

OTTO

BYGGNADSAB

& GLASSFABRIKEN

BRÖDERNA PERSSON

Jdi Entreprenad AB

BUTIKSSERVICE

JÖRGEN KRANTZ AB

MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16 Skeppsbron 10 ÅHUS

NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

63


HOMESTYLING - SKAPA RÄTTA KÄNSLAN FÖR EN LYCKAD FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS SÅ BERÄTTAR VI MER!

64

MÄKLARHUSET ÅHUS & SÖDERTORG TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE WWW.MAKLARHUSET.SE NUMMER 86 | VI SYNS I ÅHUS OKTOBER 2017

FÖR ENKELHETENS SKULL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.