Vi syns i åhus nr 42 low

Page 1

åhus VI SYNS I

MÅNADS MAGASIN

RENT VATTEN

VINCENT RÅTTA en svinrygg för rosa bandet

NOVEMBER

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

1


Sunt förnuft En månad går otroligt fort, men tänk vad man hinner med mycket på dessa 30 och ibland även 31 dagar. Den senaste månaden har jag hunnit med såväl vinresa som att testa på två olika upptåg som ni kan läsa mer om i denna tidning Men jag har också kommit till den insikten att det finns på tok för lite människor i världen som inte har en aning om vad sunt förnuft är. Det hela började egentligen med en liten principgrej, men ju mer jag tänkte på det så gick det upp för mig att de flesta vet idag inte vad sunt förnuft är. Ta till exempel alla krig vi får läsa om runt om i världen. Inte hade man väl plockat fram diverse vapen om man varit uppfostrad med sunt förnuft. Vi kan ta ett exempel på närmare håll. Jag läste så sent som för ett par veckor sedan om rånet mot Guldfynd inne i Kristianstad. Sunt förnuft säger att man ska kunna se skillnad på ditt och mitt. Jag känner att just i denna frågan skulle jag kunna tillföra en hel massa, för i detta avseende har min föräldrar lyckats väldigt väl i sin uppfostran av mig. Jag kanske till och med skulle ge mig in i politiken och styra upp Sverige med lite enkelt förnuft. För här känner jag att det brister ibland. Jag fattar att det hela har med pengar och ekonomi att göra, men hade någon kastat ner lite förståndigt tänkande också innan man rörde om i grytan så hade säkert mycket löst sig av sig självt. Nu ska man inte kasta skit enbart på politikerna, för om vi vanliga människor hade tagit fram det sunda förnuftet så hade politikerna inte så ofta hamnat i stuationer där dom tvingats lägga förnuftet åt sidan. Nu säger jag inte att alla människor på

åhus

INNEHÅLL N

ovember

jorden saknar detta och att jag själv är helt felfri, för så är det absolut inte, men jag tror att otroligt många fler människor skulle må mycket bättre om man inte hade komplicerat allt.

4-5 Nyheter & notiser

Jag tycker tyvärr att vi idag går mot ett samhälle där var och en mer och mer ser enbart till sig själva och det är kanske det som påverkar vårt sätt att vara förnuftiga! Jag vet att många förspråkar att man måste se till sig själv och ta hand om sig ordentligt för att man ska må bra. Men om man vänder på det. Låt oss säga att alla människor på jorden istället skulle se till att de i sin omgivning mår bra, skulle inte resultatet bli det samma då? Alla skulle ju ompysslade av någon annan vilket innebär att alla skulle må bra i slutänden ändå. Kanske till och med bättre eftersom man dessutom skulle få en rejäl dos självkänsla på köpet. Med den känslan kanske man kunde få ännu mer kraft att vara omtänksam mot någon annan vilket på så sätt skulle få igång ekorrhjulet till allas välmående.

Jag tycker att alla som orkat engagera sig i att läsa detta nu ska praktisera i en månad framåt och en gång om dagen ge någon i din närhet beröm för något, så får vi se till nästa nummer om vi alla mår en lite gnutta bättre tillsammans.

2013

6 Åhus Strand Bechsoccer 2013 8 A

nn Brauner: Fråga juristen

10 Åhus Julmarknad & Skyltsöndag 12-13 En svinrygg för rosa bandet 16

Vincent

18-19 D

å & Nu: Från kyrktornet åt söder del 3

22-23 170km/h på en liten skogsväg 24 R

osei Reinholds: Lyssna på dina begär

28 T

ord Andersson: Bygg för invasion

32

Vad händer med vattnet i hanöbukten?

34

En rosa dag

Rickard Gunnarsson

VI SYNS I

2

ANSVARIG UTGIVARE Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se PRODUKTION Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 UPPLAGA ca. 8.000 ex.

NÄSTA NUMMER 25-26 Nov (avvikelser i ytterområden kan förekomma) (annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 8/11)

MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se

ANNONSERA info@visynsiahus.se

UTEBLIVEN TIDNING kundservice@visynsiahus.se

Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se

PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se

© ÅHUS TRYCKERI AB 2013. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013


Nya projekt från Åhus På vår nya hemsida visar vi upp vilka möjligheter som finns, hur vi löst problemet hos din granne och vad femtio års erfarenhet betyder för resultatet. Eller vill du bli inspirerad?

rabyggen.se

Stall 429:(utan hästar)

Öppettider: måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Järnvägsgatan 5, Åhus Tel: 044-24 94 90 • www.barnlek.se facebook.se/barnlek

100:Rabatt på tjocka vinterjackor gäller till den 9/11 kan ej kombineras med andra erbjudande

FARSDAGSTIPS! Skjorta från STORM

PaPPa världens bästa

Nyhet i butiken! HALKSOCKOR

Glöm inte pappa på farsdag! Vi har massor av fina presenter.

Köpmannagatan 32, ÅHUS gilla oss på facebook sök på schåppen

300:-

044-24 08 75

Öppettider:Tis-Fre 10.00-18.00 Lördag 10.00-14.00 • Sön-Mån Stängt

Seven Seas Skjortor i strykfri bomull

600:-

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

3


NYHETER & NOTISER HAR DU NÅGOT TIPS ELLER NÅGOT DU TYCKER VI SKALL VETA OM? Maila oss på notiser@visynsiahus.se

KONSTGRÄS I ÅHUS Äntligen Gör Vi Det Tillsammans! Vi har gjort det förr – nu gör vi det igen! Liksom vi hjälptes åt med bryggan och gjorde den möjlig. Nu gör vi det igen genom att ge våra barn och ungdomar, killar och tjejer i Åhus, fantastiska tränings- och spelmöjligheter året om! Styrelserna i Åhus HBK och Åhus IF har fattat beslut om att på allvar försöka förverkliga drömmen om att anlägga en konstgräsplan i Åhus (Furehov IP). Detta kommer att innebära väsentligt förbättrade träningsmöjligheter för de båda föreningarnas ungdomslag och seniorlag, samt att detta är något som kommer mottas varmt av våra ungdomsledare, spelare och föräldrar. Vår ambition och förhoppning är att den nya planen ska stå färdig till våren 2014 och glädja alla våra lag. Att anlägga en ny konstgräsplan kostar dessvärre mycket pengar och vi behöver ordna en del av finansieringen på egen hand med hjälp av både näringsliv och privatpersoner. Kostnaden för att anlägga den nya planen kommer att landa på omkring 3 miljoner kronor. Vi har idag erhållit bidrag på ca 2 miljoner från SvFF, Skåneidrotten och Kristianstads kommun. För att vi ska kunna förverkliga våra planer vädjar vi om stöd för att finansiera den nya konstgräsplanen. Vi är jättetacksamma för alla bidrag till detta spännande projekt. Sponsra 1 kvm konstgräs för 500 kr eller 2 kvm för 1.000 kr eller varför inte 10 kvm för 5.000 kr. Ni väljer själva hur mycket Ni vill bidra med. Bronspaket för 10.000 kr, Silverpaket för 20.000 kr, Guldpaket för 50.000 kr eller Diamantpaket för 100.000 kr. När Ni har fattat beslut om hur mycket Ni vill bidra med så sätter Ni in pengarna på följande kontonummer: 8313-9 524 034 577 6 (Sparbanken 1826) OBS! Notera även vad du vill att det ska stå på anslagstavlan, ex ”Snälla företaget AB”, ”Familjen Svensson” etc. Det är endast möjligt med ett namn per kvm.

BRASAFTON PÅ FURUBODA Onsdag 6 nov 2013 är det underhållning i caféstil med Paul Skoog, Leif Axelsson och gäster.

LOPPIS är poppis 4

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

ÅHUS GÅRDEN Den 31 oktober kl 19:00 Tomas Johannesson,”Där barn jag lekte” Tomas är född i Kristianstad och tillbringade somrarna 1940-1960 i Åhus hos sin morbror, sjökaptenen, som hade en villa i Espet. Så började det stora och livslånga intresset för fartyg och sjöfart. Tomas var för 50 år sedan med och bildade föreningen klubb Maritim och är redaktör för tidningen Båtologen. Han har arbetat som lärare på högstadiet i Viken sedan 1970. Men kärleken till Åhus och främst Espet har bestått genom åren. Tomas kommer att berätta om Åhus historia och visa bilder från hamnen sedan 1890-talet. Den 7 november kl 19:00 Liv Mellander, ”Mitt möte med Japan” där hon berätar och visar bilder om ett annorlunda år i Japan som utbytesstudent. Den 14 november kl 19:00 Ronnie Holmberg, ”Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik”. I fri tolkning och fritt ur hjärtat på ett lättsamt och underhållande vis.

ÅHUS BIBLIOTEK Höstens nya böcker och Lördagsskoj på biblioteket! Kom på Lördagsskoj i höst! Tack vare ett välkommet bidrag från Lions Club Åhus kan vi fortsätta vår lördagssatsning för barn på Åhus bibliotek. Lördagen den 16 november kl. 13.30 är det dags att träffa Doktor Kling och hans Syster Violino! Vi tittar in i Doktor Klings musikklinik och får möta såväl vimsiga visor som blyga tromboner och krassliga instrument. Varför låter saxofonen så konstigt? Hur får man tyst på en operasångerska? Musik och underfundiga texter av Per Dunsö. Föreställningen riktar sig till barn i åldrarna 4-6 år och varar i 40 minuter. Hämta din gratisbiljett på Åhus bibliotek 28 oktober- 15 november (max 50 barn)! Är du sugen på lite höstläsning? Passa på att komma till biblioteket tisdagen den 19 november kl. 19.15 då vi presenterar ett axplock ur höstens bokutgivning. Under en timmes tid får du tips på 12 olika böcker, främst romaner men även en och annan deckare. Kanske får du med dig ett guld-korn du inte visste fanns? Under kvällen lottar vi dessutom ut en bok till någon i publiken. Varmt välkommen till biblioteket i höst! Om du har några frågor kan du höra av dig till biblioteket, telefon: 134606 eller e-post: ahus.biblioteket@kristianstad.se. Ann Nilsson och Ulrika Thorsson

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar 09–13.

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar 10–13.


PERCYS PÅ STATIONEN Percys har funnits i Åhus sedan 1961, och i nuvarande läge på stationen sedan 1982. Numera har Percys lämnat butiken i Kristianstad efter några år med en butik även där, och satsar för fullt i ÅHUS.

AOSEUM JAZZ & GÄST PROUDLY PRESENTS

”How My Heart Sings” Clara Fornander & Some Band

Åhus

handboll

HEMMAMATCHER I HÖST Lör 26 okt kl 16:00

Åhus Handboll - Trelleborgs HBK Elit

Lör 9 nov

Åhus Handboll - GF Kroppskultur

kl 16:00

Lör 23 nov kl 16:00

Åhus Handboll - HP Warta

Fre

Åhus Handboll - HK Farmen

6 dec

kl 18:45

NOSTALGIKVÄLL MED ÅHUS SWINGORKESTER på restaurang Kvarnen i Kristianstad 19 november.

Konsert fredag 15 november kl 19.30 på Aoseum I Åhus. Öppet från kl. 18.30. Catering Fredholms Deli. Boka plats och ev. mat på 0709 – 45 03 99 eller info@aoseum.se senast kl. 12 dagen före konsert. Clara Fornander är en ung sångerska som plötsligt dök upp efter en konsert med Christianstads Motettkör, där båda föräldrarna ingår. Hon överraskade oss med en underbart klockren stämma och ett stort intresse för jazzsång. Och som hon improviserade! Vi blev begeistrade så här får hon chansen att möta publiken en helkväll med sånger med kärlekstema hon valt främst ur The Great American Songbook. Så här beskriver hon sig själv i korthet. ”Jag är 21 år, uppvuxen i Kristianstadtrakten, men bor nu i Lund där jag även gick i gymnasiet. Har gått ett år på jazzlinjen vid Sundsgårdens folkhögskola, och var i fjol i USA och pluggade på ett college i Georgia. Har tidigare spelat fiol och sjungit mycket i kör, men på senare år har solosång blivit av allt större intresse.”

Ingemar n Torstensso

Hjärtligt välkomna!

Undertecknads jazzintresse startade 1951 med hjälp av en Stockholms baserad kusin. Orkesterjournalen och Estrad inhandlades så fort nya nummer landade på tidnings affärernas diskar. Centralt i allt detta var jazzens mecka Nalen, där idolerna uppträdde. Kusinen var en flitig gäst på Nalen och visste att berätta. Min dröm gick i uppfyllelse 2006 och 2007 då vi spelade på Stampen och Nalen. Sedan dess är vi varje år välkomna att spela på Nalen. Åhus SwingOrkester bjuder in till en Nalen inspirerad kväll på restaurang Kvarnen den 12 november, med oss har vi vokalisterna Jens Nilsson och Anna Neah Deutgen. För kvällen gäller The American songbook med låtar som Anita Oday, Doris Day Peggy Lee, Ella F samt Frank Sinatra och Joe Williams gjort kända. En och annan sula kan läggas på parketten. Kom och lev vår dröm Björn Johnfors

Jazz & Gäst

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

5


ÅHUSSTRAND

beachsoccer 2013 Det var som vanligt med spänd förväntan vi följde förvandlingen av en helt tom strand till ett färdigt evenemangsområde. Allt kom på plats efterhand – flaggstängerna i sina fundament, linjemarkeringarna, målen, läktaren, staketen, speakertornet, alla tälten, toalettvagnarna och till slut på fredag em, dagen innan turneringen började, var allting i princip helt färdigt. Vi finjusterade ytterligare lite och kollade att all teknik fungerade och sedan började dom första lagen dyka upp för att kolla läget inför sina första matcher på lördagen. Lördagen den 29 juni kom och det var plötsligt skarpt läge. Vi hade nio dagar framför oss med 530 lag i olika klasser som skulle spela över 1 800 matcher totalt. Vi kände oss väl förberedda men för säkerhets skull var vi extra många funktionärer på plats eftersom vi vet av erfarenhet att när man väl drar igång är det alltid saker som inte blir exakt som man har tänkt sig. Tekniken krånglar, toaletterna funkar inte som dom ska, det blir elavbrott – ja, listan kan göras lång men efterhand landar allting och lugnet infinner sig. Det ska nog gå vägen i år också! Det är fantastiska prestationer som görs under nio dagar – både av deltagande lag och spelare men även av våra fantastiska funktionärer där de flesta är ungdomar i åldern 1220 år som sliter tillsammans för att genomföra turneringen. Tillsammans är vi ca 30 000 personer på stranden under nio dagar – besökare, spelare och funktionärer.

6

För första gången införde vi i somras klasser för 7-9 åringar. Dom spelade en cup på en dag utan resultat och placeringar och alla spelare var naturligtvis vinnare och fick medalj! Vi delade en bana på mitten och fick två små planer där dessa klasser spelade. Vilken fantastisk uppslutning runt denna bana – och vilken kämpaglöd och glädje på banan! Det var samma stämning som vid ett VM! Självklart kommer dessa klasser att finnas med även 2014 och då är tanken att dom ska få spela på centercourt inför fulla läktare. Missa inte det! Missa inte heller vår nya Familjeklass som är inplanerad på

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

fredagen i nästa års turnering, som går 28/6-6/7 2014.

vinnarskalle, teknik och glädje är oslagbar!

Beachsoccern växer så det knakar i världen och så smått även i Sverige. I nästa OS kommer beachsoccer att vara en uppvisningsgren för att förhoppningsvis bli permanent så småningom. Vi planerar för en Elitklass nästa år. Detta för att bidra till utvecklingen av både spelare och sporten beachsoccer i Sverige.

Vi ser redan fram emot nästa år och håller som bäst på att planera - och motivation är inte svårt att hitta. För ett par dagar sedan var jag på utvecklingssamtal med min dotter som är 9 år. I klassrummet finns en hylla där alla barnen i klassen hade fått lägga ett speciellt minne från sommaren. Där hade en pojke lagt en medalj från sommarens beachsoccer!! Underbart!

Vårt mål med turneringen är att driva beachsoccern framåt. Med ren glädje och kämpaglöd i de yngre klasserna och med mer och mer teknik och spelskicklighet i de äldre ungdomsklasserna och i vuxenklasserna. Kombinationen

Njut av en härlig höst med underbara färger! Bo Törnberg Beachsoccergeneral


31 okt 19.00

Tomas Johannesson berättar om

7 nov 19.00

Liv Mellander

14 nov 19.00

Ronnie Holmberg

”Där barn jag lekt”

Mitt möte med Japan

Nordisk mytologi, folktro samt folkmusik

www.ahus-forelasning.se

Vi har sålt och servat datorer till företagskunder sedan 1994. Hur kan vi hjälpa Er? Namnlöst-2 1

Inga medlems eller inträdesavgifter!

2013-10-15 044-24 21 20 www.wellnez.se

Superhelg! den 9-10 November

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus | Tel. +46 44 28 94 65 www.fdab.se | info@fdab.se

Apoteket Flädern i Åhus

- din lokala hälsopartner för ökat välbefinnande

Gästinstruktör från Danmark Jannik Bak professionell dansare instruerar Bodyattack Bodyjam

Prova anläggningen och våra klasser kostnadsfritt hela helgen Lörd-Sönd 09.00-14.00 Se schema och mer info på hemsidan

Dessa är ett nytillskott av Apoteksgruppens vitaminer

Välkomna att besöka oss eller vår hemsida för mer info

Köpmannagatan 22, Åhus

www.apoteksgruppen.se

”KVALITE TILL LÅGT PRIS" utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

7

01:0


fråga juristen VI HAR BETT ANN BRAUNER BESVARA FRÅGOR SOM VÅRA LÄSARE KAN HA NÄR DET GÄLLER VARDAGSJURIDIK. MAILA ELLER POSTA DINA FRÅGOR TILL ANN. SKICKA INTE DOKUMENT ELLER ANDRA HANDLINGAR.

Tack signaturen ” Karin” för ditt brev Du skriver att ni har varit sambor sedan flera år, men har nu kommit fram till att ni vill separera. Ni äger tillsammans ett hus som ni köpte gemensamt 2005, och ni står båda på lånet som rör fastigheten. Nu har du fått en hyreslägenhet som du skall flytta till inom kort. Din sambo säger att även om du flyttar så måste du betala hälften av amorteringen och hälften av räntan. Stämmer det undrar du med tanke att du får en hyra för lägenheten som du själv får betala. Svar: Ni är båda betalningsskyldiga för amorteringar och räntor som rör era gemensamma lån, oavsett vem som bor kvar i fastigheten. Om någon av er betalar mer än den andre, kan den parten göra gällande dessa utgifter och räkna av dessa vid bodelningen som följer. Dock har Högsta Domstolen fastslagit att den som bor kvar i fastigheten skall betala hyra till den andre för nyttjandet. Ersättningen skall motsvara bruksvärdet, det vill säga vad motsvarande bostad såsom hyresrätt hade kostat. Hyran torde börja löpa i vart fall efter tre månader från det att du har flyttat. Detta är en frist man brukar använda sig av vid bodelningsförfaranden. Det bästa vore att innan du flyttar, att ni skriftligen kommer överens om från och när och till vilket belopp hyra skall börja löpa. Då gäller det avtalet. Eftersom ni flyttar isär skulle jag råda er till att snarast komma överens om en bodelning. Tag hjälp av en jurist.

Ann Brauner

Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@telia.com

SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44

NYA LÖPBAND Tävla och vinn 10-kort

400 Meter löpning 21 Kettlebellssvingar 15 Knäböj 9 Armhävningar 3 Rundor på tid

Snabbast, plus en utlottning bland alla som deltar vinner10-kort. Tävlingen pågår under v.44 på ordinarie öppettider. Ring och boka er för starttid.

Ann Brauner har varit anställd som bankjurist på Sparbanken 1826 i drygt 23 år. Hon har arbetat med frågor som rör både affärsrätt och familjerätt. Ann Brauner är uppskattad och välkänd för många genom sina intressanta föredrag om vardagsjuridik som hon hållit genom åren i olika sammanhang i organisationer och föreningar. Sedan den 15 februari 2011 driver Ann Brauner en egen nystartad juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

8

Jenz Carina Söderqvist, CarinaEllinor Dahlquist Jenz Mårtensson,

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

BÄST PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

Sandvaktaregatan 14 • Åhus • www.retrogym.se • 0708-456 037


Kläder, blommor och inredning

NYHET - PROLAGÈNE LIFT NYHET LIFT Antiageserie för en fastare och spänstigare hud INNOVATION -- PROLAGÈNE PROLAGÈNE LIFT

Antiageserie för för en en fastare och och spänstigare spänstigare hud hud Antiageserie • Verkarfastare återuppbyggande • Förbättrar hudens elasticitet och spänst • Verkar återuppbyggande • Verkar återuppbyggande • Utjämnande linjer ochoch rynkor • Förbättrar hudenspå elasticitet spänst • Förbättrar hudens elasticitet och spänst • Utjämnande på linjer och rynkor • Utjämnande på linjer och rynkor

Gåvans värde

615:615:615:-

Gåvans värde Gåvans värde

Erbjudande: Erbjudande: Vid köp av en Erbjudande:

FLYTTREA start 24/10! Vi flyttar till Köpmannagatan i slutet av november!

PROLAGÈNE LIFT-produkt Vid köp aveller en Vid köp av en antiagebehandling du PROLAGÈNE LIFT-produktfår eller PROLAGÈNE LIFT-produkt eller en gåva med nyheter antiagebehandling får du antiagebehandling får du till ett värde 615 kr en gåva medavnyheter en (gäller gåvasåmed nyheter långt lagret räcker) till ett värde av 615 kr till (gäller ett värde av 615 kr så långt lagret räcker)

THE POWER OF PROFESSIONAL AROMATHERAPY SKINCARE THE POWER OF PROFESSIONAL AROMATHERAPY SKINCARE THE POWER OF PROFESSIONAL AROMATHERAPY SKINCARE Följ oss på facebook Resultatinriktad hudvård & försäljning

Sök på hudstudion

Ellegatan 1, Åhus 0708-619525 Vi finns på Facebook! Öppettider: Mån - fre 10-18 Lör 10-14

Köpmannagatan 31 • tel. 044-240090 • www.sthudion.se • info@sthudion.se

Bar Drinkar Kvällsöppet

VÅRA ÖPPETTIDER

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Lördag: Söndag:

Stängt 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-22.00 12.30-22.00 12.30-21.00

BOKA GÄRNA BORD

VI KOMMER ATT HÅLLA ÖPPET HELA ÅRET FRAM TILL MAJ

Restaurang Kina - thai - sushi - kontinental

*ASIATISK LUNCHBUFFÉ * inkl dryck

85:-

Tisdag-Fredag 11.30-14.30

Vi finns nu i fd Restaurang Åsikten i Åhus hamn Tel: 044 - 24 01 05 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

9


ÅHUS JULMARKNAD

& skyltsöndag växer! Stärkta av de senaste årens framgång utökas nu Åhus Julmarknad & Skyltsöndag till två dagar. Lördag 7 december öppet kl. 10-18 & Söndag 8 december öppet kl. 13-18. Samtidigt byter vi namn till ”Åhus Julmarknad & Skytsöndag i Åhus” (som på ett bättre sätt belyser vad det är). En arbetsgrupp med representanter från Åhus Köpmannaförening, Lions, Scouterna, Åhus Församling och Platsorganisation Åhus har tagit fram ett program som ser spännande ut båda dagarna! Många nyheter utlovas!

torget vid Sparbanken 1826. • Kul tävling för hela familjen i butikernas skyltfönster. • Knallar längs hela Köpmannagatan – St Annas Stig och på Åhus Torg. • Familjekaruseller på tre ställen. Kom med och gör vår nya satsning för hela Åhus 7-8/12 till en folkfest! Du är inbjuden! Köpmannaföreningen genom Dennis Andersson

5

2008−2013

Vi firar 5 år i Åhus med att bjuda dig på en värdering och vårt nya marknadspaket Internet XXL (värde ca 2 000kr)! Gäller dig som tecknar förmedlingsuppdrag under oktober och november månad 2013. oktober månad 2013.

Tidigare framgångar som lucia kröning, tomtens godisutdelning, Lions torgaktiviteter, Scouternas grillning samt öppna butiker är naturligtvis kvar men, i år kan vi dessutom presentera flera nyheter

maklarhuset.se/internet-xxl Vallgatan 30 | Åhus | tfn 044 - 28 20 01 | maklarhuset.se/ahus | facebook.com/maklarhuset

Missa inte: • Barn och familjeprogram från två scener. Både på Åhus Torg och på nya Köpmanna-

Jul & Hantverks mässan 2013 Yllan i Kristianstad inomhus i uppvärmda lokaler lördag 16/11 och söndag 17/11 Möt Öppet kl 11-17 båda dagarna! Kristianstads Luciakandidater Hantverkare eller försäljning av julaktuella produkter. båda dagarna samt Hög tid att boka monterplats! ca. 100 utställare Från 250:-/löpmetern, Ring 044-28 91 67, Minsta monter 3 meter. och vårt berömda I samarbete med: stora tomteland! Ett arrangemang av: Mediasponsor:

10 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013


följ oss på vår facebookssida

Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trägårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

Slutpriser på årets cyklar

Jonsered ST2106 ord. pris

12400:-

McCulloch 121E med elstart ord. pris

5495:-

McCulloch 121 ord. pris

4495:-

RABATTKUPONG

500:På alla snöslungor

(Rabattkupongen gäller till 31/12 2013)

RABATTKUPONG

100:-

/däck

Vid köp av vinterdäck

(Rabattkupongen gäller till 30/11 2013)

Nu har vi även däckförvaring hos oss.

Prisex. 205/55R16 91T Kleber Krisalp HP2 Monterat o klart 1195:-/st

Nu endast 1095:-/st

195/65R15 91T Kleber Krisalp HP2 Monterat o klart 895:-/st

Nu endast 795:-/st Räntefri delbetalning i upp till 24 månader med Autoexperten kortet. Kreditansökan behandlas direkt.

Kom iform till Jul Varför göra som alla andra och vänta tills efter jul med att dra igång träningen? Nyårslöfte i all ära, men ibland kan det vara bra att ligga steget före. Nu drar jag igång ett nytt ”Kom-iform paket” där följande ingår: Tester och analyser - Före och efter träningsperioden 6 ggr träning i grupp – Tillsammans peppar vi varandra och tränar gemensamt för att nå våra individuella mål. 2 ggr personlig träning – För att du ska få ut så mycket som möjligt av träningsperioden träffar du mig enskilt vid två tillfällen á 55 min. Personligt träningsprogram – Utifrån tester och dina mål sätter jag ihop ett träningsprogram som passar just dig. Kostdataprogram – Lär dig äta rätt! Registrera kost och träning och se så du får i dig rätt mängd, innehåll och näring. Start vecka 46. Ring och anmäl dig Pris 2900:-

Läs mer på www.holck-clausen.se

Personlig Tränare Cert. Kost- och träningskonsult

0733-54 19 45 • helena@holck-clausen.se • www.holck-clausen.se

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

11


En svinrygg för Rosa Bandet Min mamma jobbar sedan massor av år tillbaka inom hemtjänsten i Åhus. Men nu börjar det närma sig slutet på hennes trogna och ihärdiga arbete. Till våren blir hon gammal nog att äntligen få lägga arbetslivet bakom sig.

Du har lyckats med att få till formen på ett riktigt bra sätt

Fast det har inte alltid varit inom den kommunala hemtjänsten som hon arbetat. När jag var en liten skolpojk så var alltid mamma hemma som dagmamma, och det är dessa två jobb som jag minns att hon haft. Men jag vet att hon innan jobbet som dagmamma arbetade på en salong som hårfrisörska. Troligtvis är det detta som gör att jag redan i tidig ålder fick ett intresse av att utbilda mig till frisör. Mamma har alltid haft ett rum i källaren där hon klippt oss i familjen, och där även jag fått prova på att klippa lite i mina yngre dagar. Av den anledningen så hade jag aldrig varit hos en frisör förrän i årskurs 8, då jag fick två veckors praktik på Skägg & Lockar i Kristianstad. två veckor som bestod enbart i att sopa hår och rulla spolar. Men vad hade jag väntat mig? Att jag skulle få ge mig på en klippning eller kanske att färga ett hår? Drömmen om att jobba som

12 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

frisör dog dock inte ut och till gymnasievalet så prickade jag in frisörlinjen allra överst på listan. Tyvärr är det ju så urbota dumt i Sverige att ansökan till praktiska linjer är betygsbaserade och givetvis räckte inte mina betyg till utan det blev mitt andra val istället, verkstadsteknisk linje. Och för er som är nyfikna så kom El & Tele som tredje val. Men ihärdig som jag är så gav jag inte upp utan sökte efter ett år återigen frisörlinjen, nu med extra poäng både för att jag var kille på en tjejdominerad linje och att det var andra gången jag sökte. Men inte heller denna gång räckte det och någonstans där dog hoppet ut. Fram tills nu vill säga, för i lördags fick jag möjligheten genom Studio Amanda som firade sin 2-årsdag som salong i Åhus med att ha mode/styling uppvisning. Jag skulle få göra en håruppsättning med Amandas hjälp. Jag valde att fråga min svägerska om hon kunde tänka sig ställa upp som modell och hon sa ja direkt när hon fick reda på uppdraget. Amanda Persson som driver salongen fick tidigt en bild på svägerskan Julia för att kunna hjälpa till att hitta på en snygg


fungerande håruppsättning som jag kunde få göra. Eftersom allt detta skulle ske på en scen inför publik, bokade vi in en dag då jag kunde komma till salongen och öva. Jag var ganska bestämd på att göra den här träningsuppsättningen så sent som möjligt för att inte glömma den. Två dagar före åkte vi ner till Amanda och Sara, som också är på salongen och gör hår, för att träna på det som skulle bli en klassisk svinryggsuppsättning. Jag fick en ordentlig genomgång på hur jag skulle gå till väga, innan jag själv fick testa. Tupera, spraya, tupera, spraya för att få upp volym i håret. Därefter ska det snurras ihop i nacken i en svinryggsform. Att få till den snurren var en riktig utmaning och Amanda visade sig vara en riktigt noggrann utbildare (vilket jag är tacksam för) och gav sig inte förrän jag hade klart för mig hur det skulle se ut med former och allt. Kvällen efter fick mina stackars barn gå i säng extra tidigt för nu var det dags att utsätta min vackrare hälft för en extra träning. Och på en pall framför TV:n så lyckades jag faktiskt kapa ner antalet försök på snurren från 13 st till 5 st innan den satt någorlunda. Med matematisk beräkning av ovanstående förbättring så räknade jag ut att jag i lugn och ro kunde se Sveriges ödesmatch mot Österrike utan att blanda in fler svinryggar på fredagskvällen. Nu var jag så redo för lördagens stora slutprov och jag tog mig ner till Studio Amanda i god tid för att förbereda mig på bästa sätt. Väl på plats så blev jag nästan överrumplad. Ett stort tält var uppsatt, där var en catwalk scen, musik, lampor och massor av vackra blomsterdekorationer från Dennis Blommor. Inne i salongen var både Amanda och Sara i full gång med att göra vid hårmodeller. Ute på gården fixades och trixades de sista finjusteringarna, och om jag klarat mig från nervositet innan så kom den över mig med full kraft nu. Allt var arrangerat i rosa till förmån för Rosa Bandet dit alla pengar från såväl sålda sittplatser

som lotterier skulle gå. Klockan 12:00 stod jag så mitt på scenen med Julia sittande framför mig för att göra en svinryggsuppsättning av hennes hår. Amanda, som hade hälsat folk välkomna kilade tillbaka in i salongen för att fortsätta göra klart sina modeller, lämnade mig ensam och det var bara att sätta igång. En timme senare så kände jag mig klar, på denna tid hade jag lyckats med bedriften att sätta snurren i nacken på blott andra försöket. På tre dagar hade jag gått från tretton till två försök. Amanda kom ut och granskade mitt resultat och även om jag fick mycket beröm och lovord från de som var där och tittade så är nog Amandas kommentar den som värmer mest i mitt hjärta ” Du har lyckats med att få till formen på ett riktigt bra sätt”. Trots att jag varit högst osäker på vad jag gett mig in i så var detta en riktigt rolig grej och hade jag inte trivts så otroligt bra med det jag gör idag så hade frisöryrket definitivt kunnat bli ett alternativ för mig. Det var inte världens bästa svinryggsuppsättning, men det blev i alla fall en uppsättning. Hädanefter kommer alla bekanta med långt hår att gå osäkra då jag inte är den som ger upp i första taget utan vill få till den där perfekta uppsättningen någon gång. Och mina barn riskerar framöver också att behöva gå på skoldisco iförda en svinryggsuppsättning. Apropå barnen, så hemma i soffan på kvällen med huvudvärken bultande (blir så efter en nervös anspänning) visar det sig att frisörintresset verkar gå ytterligare i arv då barnen säger till oss att ”ni får inte titta, för vi ska göra vid håret och sedan gå mannekäng”.

Rickard na Gunnarsso

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

13


14 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013


Nu kan du beställa din

119:-

iPhone 5s

Alla älskar orkidéer!

st

-

s Vardag lyx!

Beställ hos oss redan idag!

(Erbjudandet gäller till den 3/11 2013)

Tvåstänglade

iPhone 5s iPhone 5s är en ny modell med påtagligt högre prestanda än tidigare modeller och med en hel del spännande nyheter. Formmässigt är den nästan identisk med iPhone 5, men levereras i tre nya färger – guld, silver och skiffer. Batteritiden i iPhone 5s uppges till upp till 250 h standby, 10 h samtalstid i 3G, 10 h surf via 4G och 40 h för musikuppspelning. iPhone 5s innehåller också ett helt nytt rörelsesensor-chip (M7) som med hjälp av telefonens gyroskop, accelerometer och kompass kontinuerligt registrerar och analyserar hur iPhone 5S rör sig. Genom att stoppa detta i ett separat chip belastas inte den vanliga processorn med dessa funktioner. Detta ger möjligheter till stora förbättrningar av exempelvis hälso- och träningsappar. Kameran i iPhone 5s blir bättre med hjälp av en större sensor och en ny blixt som bidrar till ett mer naturligt ljus och mer naturtrogna färger i bilderna. Med ”burst mode” kan manfotografera mer actionbetonat med upp till tio bilder/sekund. iPhone 5s analyserar sedan bilderna och plockar ut de bilder som den anser är de bästa, och du kan också manuellt välja ut de bästa bilderna.

CMS SWEDEN

Dennis Blommor, Köpmannagatan 35, Tel: 044- 24 71 45

HÖST ELLER HOST DU

väljer! VI HAR

hostmedicinen FÖR DIG!

- JAG TRÄNAR FÖR ATT MÅ BRA Bli medlem du också, så får du:

• 3st Ta med en vän-kort • 1st Personlig Hälsoplan • 1st Ryggsäck. • CMS-Travelpass som ger dig fri träning världen över Värde: 2660:-

Stuvaregatan 1, 296 35 Åhus Telefon: 044 - 781 15 00 Fax: 044 - 781 15 49 Email: info@teleffekt.se Erbjudandet gäller vid tecknande av Clubmedlemskap t.o.m 25/11-2013 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

15


Text & bild: Tina Lundgren / www.tinalundgren.com

Hej! Vincent här! Jag har en lya hos en någorlunda vanlig familj i ett hus i Yngsjö. Familjen består av Tanten, Skägget och Monstret. Monstret är rödhårig, har fyra ben, en massa vassa tänder och tillhör retrieversläktet. Tanten kallar Monstret en massa namn: Trolle, Bolle, Bullrik eller mattes hjärta, knäppgök, skitgurka, segpotta, spöke eller hårboll – i olika tonfall och styrka, allt efter vad han gör eller inte gör. Jag kallar honom Monstret, eller M, kort och gott, för det tycker jag passar bäst. Tanten säger att nu är det höst. ’Det är sååå vackert ute’, säger hon. Ute i trädgården står en rönn som just nu formligen lyser orange-röd. ’Tänk om man kunde ta in den! Vilken fantaaastisk dekoration det skulle vara!’, säger Tanten entusiastiskt nästan varje gång hon får syn på rönnen. ’Skräpar ner för mycket’, säger Skägget och så är det med det.

håller jag mig fast och guppar med i den lila kapuschongen. ’Time: ten minutes, distance: one point zero kilometers’. Tanten älgar på. ’Titta! Viiilken vacker buske’, säger hon till M (som om han inte hade egna ögon att se med) när vi passerar en gyllengul lönn. ’Time: fifteen minutes…’. Tanten verkar målmedveten och tror säkert att hon har rätt bra fart under sulorna. Det är knappt att M får uträtta det som är den egentliga meningen med rundan. ’Time: twenty minutes…’. Helt plötsligt är det tvärstopp. ’Å, så fiiin flugsvamp!’, säger hon till M och tar sig tid att kravla omkring på marken och

Varje morgon ska Tanten ut en runda med M – jag kallar det Monsterrunda. ’Jag ääälskar funktionskläder’, säger Tanten och sätter på sig sin lila windbreaker. Hon proppar fickorna fulla med svarta påsar, trycker på en knapp på mobilen så den säger: ’activity started’ och sätter sedan fart med M i släptåg. Jag åker obemärkt snålskjuts i Tantens lila kapuschong. Rundan går över barr och lövklädda stigar som slingrar sig kors och tvärs i skogarna runt Yngsjö. ’Time: five minutes, distance: zero point four eight kilometers’, hörs en metallisk röst från Tantens ficka. Tanten ökar farten till någon slags konstig gångart – vet inte riktigt vad den kallas, någonting mitt mellan skritt och trav. M faller in i kort trav och verkar faktiskt gilla läget. Själv

16 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

fotografera svampen från olika vinklar med mobilen. ’Vacker men giftig’, säger hon förmanande till M som satt sig bredvid. Han suckar djupt och ser allmänt uttråkad ut. ’Time: twentyfive…’, säger mobilen mitt i en knapptryckning. Iväg igen. Två svarta fåglar med djupa, skorrande kraxningar flyger över oss. ’Å, korpar!’, utbrister Tanten och jag hör att hon ler med hela ansiktet. När vi en stund senare passerar nära havet säger hon: ’Känn vad det luktar gott från havet!’. M reagerar inte över huvud taget. Jag tycker att det luktar skit. ’Time: thirty minutes…’.

Rätt som det är saktar Tanten ner. ’Matte har lite ont i en vad. Igen’, säger hon förklarande till M (som om hon förstod M:s frågande blick). ’Inge mer hoppsan galoppsan, matte?’ undrar M och försöker ge sken av att han förstått Tantens ord. ’Time: thirty-five minutes…’. ’Vi borde klippa dina klor’, säger Tanten till M när vi passerar över en bit asfaltsbelagd väg och M:s tassande hörs tydligt. M slokar med svansen, drar in klorna och tittar skärrat på Tanten. Något begriper han tydligen i alla fall. ’Time: forty minutes…’. ’Skön runda?’, frågar Skägget när rundan är slut. ’Jorå, lite problem med en vad bara. Sprang (sprang? Jaha ja.) inte hela rundan’, svarar Tanten med en grimas. Säkert tänker hon på de förhatliga tåhävningarna hon måste göra. ’Envis som en röd gris’, mumlar Skägget. Korkad menar han nog, tänker jag. ’Är det mat nu?’, undrar M. Jag tar ytterligare en Monsterrunda, dock utan vare sig tant eller monster, bara för att jag faktiskt kan. Snor åt mig flugsvampen i farten. Får två damer med ett grått minimonster samt en äldre herre med gångstavar att gnugga sig i ögonen av pur förvåning när jag ilar förbi. ’Har väl aldrig sett på maken till snabb svamp!’ Väl hemma dekorerar jag lyan med färggrann svamp och stretchar obehindrat mina vader. Time: snabb som blixten, distance: lång och smärtfri! Fortsatt skön höst på er! Vincent


METOD.SE

Manuellt eller med en knapptryckning. Du styr enkelt hur ljuset ska spela i rummet eller om du vill ha helt insynsskyddat.

Imma på rutan kan störa även för grannen. Våra effektgardiner avslöjar precis så mycket du själv vill. Även med fönstret öppet. För vissa detaljer vill man hålla för sig själv. Bestäm själv ljusinsläpp och insynsbalans. Effektgardinen är nämligen en persienn och rullgardin i ett. Och den är lika snygg från båda sidor, grannarna kan alltså också njuta av den. Se vår stora kollektion vid infartsrondellen i Åhus. mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

17


HISTORIA Av: Rickard Knutsson

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

&

Då Nu

Från kyrktornet åt söder, del 3 I förra numret var där ett oförklarligt hus bredvid Sjögatan 19. En godtagbar förklaring till detta mysterium är att huset inte låg bredvid 19 utan snett över gatan. I så fall var det fabriksarbeterskan Anna Nilssons nya hus, Sjögatan 26. Det gamla hade även det struket med i den stora branden 1897. Senare i tiden blev Hjalmar och Emma Engdahl ägare av huset. I sommarnumret nämndes systrarna Elna och Bengta Cedergren och deras tobakslycka. Här följer några bilder som visar på deras arbete med lyckan under åren.

Under våren var systrarna i full färd med att sprida ut tången s

Utplanteringen av tobaksplantorna från drivbänkarna. Detta skedde i mitten av maj.

18 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

Skördearbetet i full gång.


Skördetiden närmar sig.

som gödsel. Blåstång är ett alldeles utmärkt gödsel.

Systrarna verkar nöjda med skörden som hänger och torkar i fria luften.

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

19


Familjerätt

Affärsrätt

- Bodelning under äktenskap - Överlåtelseavtal - Gåva mellan makar - Kompanjonavtal - Testamente - Aktieägaravtal - Samboavtal - Tvister - Bouppteckning - Arvskifte Månadens fundering! Vi är två systrar som har fått en fastighet i gåva av våra föräldrar. Vår bror fick samtidigt en annan fastighet och pengar. I gåvobrevet står det att om någon av oss systrar vill sälja sin andel så skall den hembjudas inom syskonkretsen. Nu vill min syster och jag stycka av en del av fastigheten och sälja. Måste vi följa klausulen som står i gåvobrevet?.

ann.brauner@telia.com 0708-77 23 00

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

www.ahussweden.se www.facebook.com/AhusSweden

Välkommen till LIONS LOPPMARKNAD

i Åhus 28 x 10 cm silver reflex Antal: 50 st

11,7 x 4,5 cm silver reflex

VI UTFÖR TOTALENTREPRENAD Antal: 50 st

K-Textil / Ralle / 2009-09-28 / Jenny

EL - VVS - MÅLNING - MURNING - M.M

Nybyggnad – Tillbyggnad Ombyggnad – Renovering Daniel: 0708-67 39 89 • Christoffer: 0706-88 11 52 dc.bygg@hotmail.se • Finkvägen 8, 296 72 Yngsjö

LG gör det lätt att välja rätt och sälja till ett bra pris. Bosse LED TV LG 47-42-32 LN613 Smart Led TV Klass A+, 41 watt

Vi har öppet varje helgfri lördag

09.00-13.00 året om.

En av sveriges största loppmarknader

LIONS CLUB ÅHUS

Åhus Digital Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Fri basinstallation ingår

20 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

Köpmannagatan 1 044-24 73 63 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

Vi kan digital TV hos oss får du hjälp


Unna dig en härlig mustig höstfärg Slingor eller färg

NU NÄRMAR SIG VINTERN! Dags att byta däck, anlita vår däckverkstad.

inklusive klippning

fr. 800:-

044-24 14 11

Koppla av och njut av resan,

Volvo service 2.0 med riktig stämpel i serviceboken Bilverkstad Däckverkstad AC - Service Lagar stenskott och byter bilglas Vi släcker din 2:a Förvaring av däck vid däckbyten

vi tar även akutbud

Släpvagnsförsäljning och reservdelar till alla märke

Räntefri delbetalning i 4 månader med Volvo- eller Boschkort

7720 ISO/IEC 17020 (B)

044-123 000 www.aktaxi.nu

AUTOSERVICE ÅHUS AB 044-24 79 80 - Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se - autoserviceahus.se

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

21


170km/h på en liten skogsväg Normalt sett brukar jag inte göra två ”prova på” reportage på samma gång, men på grund av allt jämställdhetsprat i dagens samhälle så känner jag mig näst intill tvingad till det. Efter att ha provat på min mammas tidigare yrke som frisör så valde jag att testa min pappas ungdomsintresse, nämligen att åka rally. I sin ungdom så satt min pappa Agne allt som oftast i passagerarstolen och läste noter som vägbeskrivningskartan heter på Rallyspråk. Jag minns hans historier om hur han och hans förare Olle Bertilsson kom på olika små trix för att optimera körningen. Bland annat så var det min pappa som ryckte i handbromsen när dom skulle få till en rejäl sladd på sin Saab V4. Olle skrek NU, och pappa ryckte! Att läsa noter för sin förare

bygger på stort förtroende och samarbete, det vittnar inte minst en annan anekdot om. Pappa har berättat att förr i tiden när järnvägsövergången på Vannebergavägen var betydligt smalare, var det knappt två bilar kunde mötas där, men givetvis lyckades såväl Olle som pappa tajma det så pass att dom en gång kom dit samtidigt. Ingen av de båda ville släppa den andra först så det blev ett möte mitt på övergången så tajt att det blev skrapmärke på bådas Saab V4 backspeglar. För att testa på pappas ungdomsintresse så kontaktade jag Martin Olsson, som man kunnat läsa om titt som tätt, för att fråga honom om det gick att åka med. Vi bokade in en lördag när det var tävlingsfritt för det har varit ganska tjockt i 34 åringens tävlings-

22 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

schema denna säsong. Martin kör i Rallyns C-klass eftersom han egentligen är lite av en nybörjare inom sporten. Det var så sent som 2009 han överhuvudtaget började köra Rally, och 2013 är den första fulla säsongen i hans karriär. - Det kostar ju en slant att genomföra en full säsong konstaterar Martin, som ännu inte vet om det blir full satsning även 2014 beroende på ekonomin. Martin har under den gångna säsongen fajtats om segern i Sydsvenska Rallycupen och låg delad etta hela vägen fram till sista deltävlingen där det gick mindre bra och tävlingen slutade med en avåkning och ett avslaget bakhjul. - Jag var väl lite ofokuserad beroende på uppladdning och förberedelse, säger Martin som

ändå verkar ha lagt lite av besvikelsen bakom sig. Att anordna en teståkning är ett stort arrangemang och av den anledningen är det fler förare som passar på att låta sina sponsorer få testa på att åka med. För att få till det måste man stänga av vägar som sedan ska återställas efter avslutad dag, så det gäller att passa på att samordna sådana här saker. Jag står vi sidan av och tittar en stund på de andra som åker före mig, och kan ganska snabbt konstatera att det går fort därute i skogen. När det så är min tur att hoppa in i bilen så kan jag berätta att det inte är så mycket hoppa som gäller. Man får mer eller mindre vika sig helt dubbel för att komma igenom alla störtbågar och ner i den skålformade


stolen. Väl på plats så ska bältet kopplas och här kommer nästa nöt. Remmarna över axlarna fattade jag men sedan ska det till två remmar över grenen också innan alla remmar dras åt rejält. Hjälm med internkommunikation på huvudet för att det överhuvudtaget ska gå att prata med varandra i bilen. Martin förklarar: - Vi kör med en så kallad rak växellåda vilket gör att man egentligen inte behöver frikoppla utan man kan ”slå” i växlarna om man vill, men det gör också att det för mer oväsen. Medan vi sitter och småpratar får vi klartecken på att vi kan rulla ner mot starten. Jag sitter stenhårt fast i stolen, men det är ganska bekvämt och även om det är åt skogen för sent så passar jag på att fråga Martin om

hur det är att volta med bilen. Som tur är berättar han att det har han lyckligtvis aldrig gjort ännu, och jag drar en lättnadets suck. Väl framme vid starten får vi åter klartecken om att det är fritt längs vägarna och Martin säger lugnt, då kör vi! Här pratar vi om plattan i mattan som man säger, det är en enorm acceleration och gruset smäller om underredet av bilen. Det går otroligt fort både genom kurvor och på raksträckor. Det kan gå upp emot 170km/h på rakorna konstaterar Martin, och då förstår man ju hur viktigt det kan vara att veta hur många grader den kommande kurvan svänger i. Martin rattar hela tiden fram och tillbaka och håller lagom

sladd på bilen genom kurvorna. Det märks att han har åkt denna slinga några varv och tur är väl det för jag vet i tusan hur jag skulle kunna koncentrera mig på att läsa några noter för honom i denna fart. Jag har ju oftast fullt sjå med att stödbromsa i golvet när jag åker bil med min bror i Stockholm, så hur skulle det vara att titta ner i några papper hela tiden utan att se vägen? Väl i mål kan jag konstatera att det var en riktigt häftig upplevelse. Men samtidigt känner jag mig djupt imponerad över alla som kan sitta med och läsa noter i denna fart utan att bli åksjuka och dåliga. Jag tar upp det med pappa som berättar att det egentligen inte är så farligt om man känner varandra väl

för då blir man som ett team. Föraren bromsar där man själv egentligen hade tänkt bromsa och det gör att kroppen ju hänger med på ett annat sätt förklarar han. Jag tackar Martin för en trevlig åktur och sätter mig i min egen bil för att åka hem, och jag måste ju erkänna att jag var lite sugen på att trycka på gasen i bilen på vägen hem, det var tur att mina barn och pappa var med i bilen så att man fick vara lite ansvarsfull och hålla igen på hastigheten.

Rickard na Gunnarsso

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

23


ROSEMARI REINHOLDS Rosie driver Hälsobutiken i Åhus och är en flitig krönikör i i Syns i Åhus

Lyssna på dina begär... Inspirationen till denna artikel har jag fått genom ett möte med en kollega inom Hälsobranchen, en man som heter Dudley Slinger och driver en Hälsobutik i Visby. Vi träffades på ett KickOff möte för Hälsobutiker i Malmö. En av damerna (ja, hon arbetar och äger en stor Hälsokostbutik) smusslade hela tiden med något hon hade i sin väska. Vid en paus berättade hon att det var smågodis hon hade i påsen… Oops!! Hon berättade vidare att hon var sockerberoende och att det var jättejobbigt för henne. Dudley överlämnade då ett Hälsoblad, som han hade skrivet som handlade om att tyda signalerna på sina begär. Jag bad att få ett exemplar och tycker att det han skrev var så bra att jag vill dela med mig en del av innehållet till er. Vad är det kroppen vill säga

när den ”skriker” efter sött? Kosten du äter är kanske alltför restriktiv eller saknar viktiga näringsämnen. Kanske har du en livsstil som är för tråkig eller för stressig. Din kropp försöker att rätta till obalansen genom att skicka

är att förstå och bemöta vad din kropp verkligen behöver. Detta är naturligtvis inte så lätt, det krävs kommunikation och tid till att skapa en relationen med vår kropp. När du lär dig tolka det din kropp vill ha, kommer du

dig ett meddelande: ett begär. Att vara sugen efter något sött tex. kan betyda att du behöver mer protein, mer motion, mer vatten eller mer kärlek i ditt liv. Nyckeln till att bli av med ditt begär

att kunna skapa en djup och varaktig nivå av hälsa och balans. Nästa gång du är sugen på något, behandla det som ett kärleksfullt meddelande från din kropp istället för en svaghet. Prova dessa

24 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

förslagen för att bemöta din kropp: • Drick ett glas vatten och vänta 10 minuter • Ät ett hälsosammare alternativ till det som du längtar efter. Till exempel, om du blir godissugen, försök att äta mer frukt och söta grönsaker eller rotfrukter t ex. pumpa, palsternacka eller morot. •Vad är ur balans i ditt liv? Är det något du behöver uttrycka? Vad hände i ditt liv precis innan du hade detta begär? •När du äter/dricker det du är sugen på. Njut av det, smaka på det, märk dess effekt. Då kommer du att bli mer medveten och fri att bestämma om du verkligen vill ha det nästa gång. Så nästa gång vi är sugna på något sött - Lyssnar vi på våra begär!!

Rosie Reinholds


Välkommen till Vårdcentralen i Åhus! Nu är Johannes Bergsveinsson specialist i allmänmedicin här hos oss på heltid. Välkommen att lista dig. För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

Din kompletta färgbutik i Åhus!

20% rabatt på alla våra tapeter under v 44

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13 Sandvaktaregatan 14 Tel: 044-24 75 35 www.farghuset-ahus.com

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

25


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet. Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

#

Åhuspartiet (Åå) finns för Dig i Åhus! Elmer Berggren Tel 24 27 74 elmer.berggren@gmail.com Byggnadsnämnden

Clairy Persson

Tel 24 27 00 gert_p@spray.net Omsorgsnämnden

Jan Olsson

Tel 28 93 95 jano@ahuspartiet.se Miljö-/hälsoskon:n

Ann Ahlenius

Tel 0733 86 17 00 ann.nordblad@telia.com kultur-/fritidsn:n

Barbro Barnestam

Tel 24 30 75 barbrob@ahuspartiet.se Barn-/utbildnn:n

För hundra år sedan var handeln i Åhus koncentrerad till Torget. Byn växte och Köpmannagatan tog så småningom över och blev det ledande servicestråket. Sedan några årtionden vill en majoritet av kunderna ha med sig bilen - så nära entrén som möjligt - och ICA-handlaren Jans/Hanöhallen/ Kvantum blev med sin stora närbelägna P-plats en vinnare. Konsum blev etablerat i Lyktans gamla fabrik och Köpmannagatan blev en butiksgata för i huvudsak sällanköpsvaror, service och näringsställen. Nu planerar Kvantums ägare för en stor utbyggnad för eget och andra butikers behov. Nybygget kommer att ta i anspråk hela parkeringsplatsen norr om dagens P-infart. Åhuspartiet bejakar planerna, då vi menar att hela handeln i Åhus blir en vinnare med fler tillresta kunder. Och vem vet? Inom kort har vi kanske en helt ny varuhusetablering i vår by. Ett par stora kedjor har visat intresse. Åhus växer, men under ansvar!

www.ahuspartiet.se

26 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

Gert Persson

Tel 24 27 00 gert_p@spray.net Tekniska nämnden

Sofie Gerhartz

Tel 24 74 75 sofieg@ahuspartiet.se Arb./välfärdsn:n (soc) Anders Björklund

Tel 24 30 63 ag.bjorklund@telia.com Kommunstyrelsen Fullmäktige

Kjell-Erik Ståhl

Tel 24 36 11 k-e.stahl@telia.com v.ordf. i hamnstyrelsen

Åå


Reparation • Entreprenad • Solceller • Värmepumpar • Installationsarbeten Underhåll och service • Rensa avlopp

Tel 0708 50 33 77

www.ahusror.se

Har ni problem med kalk i ert vatten? AquaRents helautomatiska avhärdningsfilter är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar tex i värmeväxlare, varmvattenberedare, diskmaskiner, tvättmaskiner eller i rörledningar. Filtret levereras som en komplett enhet, bestående av kabinett för lagring av salt och saltlake, filterbehållare med jonbytare samt en volymstyrd ventil för automatisk spolning . Automatiken är försedd med en hårdhetsreglering, där man enkelt ställer in önskad hårdhet på vattnet. Ett vatten med noll i hårdhet är inte gott att dricka så vi rekommenderar att ställa in hårdheten på ca 3-5°dH. Det kommunala vattnet i Åhus är 13°dH, innan avhärdningsanläggningen stängdes i vattenverket var hårdheten 7°dH.

I samarbete med Åhus RÖR Pris 10 900:- inkl. moms installerat och klart AquaRent Sverige AB ● Tel 044-10 05 23 info@aquarentsverige.se ● www.aquarentsverige.se

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

27


Tord Andersson är ständig krönikör i Vi syns i Åhus. Till vardags driver han familjeföretaget RA-Byggen.

bygg för invasion vara och inte kontras med en tio meter hög vägg, men det blir ju fint att utnyttja den som vallgrav när tiden är inne.

Tomt blad och tomt på idéer. Ibland känns det så men sen går det några minuter och sen är man igång och skriver om något kärt gammalt minne som etsat sig fast. På östfronten intet nytt, ryssen övar ute i Östersjön och vi har inte ett jota att sätta emot. När jag sommarjobbade i tonåren och träffade en herre med en strandremsa i Äspet, på fortet mot stranden hade han en parkbänk och på den hade han plastat in en liten uppmaning på ryska. Översättningen fanns inom parantes (invasion förbjuden) löd den och det är sant även idag. För det är väl i princip det enda vi kan göra, be dem att inte komma hit. Några flygmaskiner i Blekinge och några plåtvagnar i Revinge lär inte räcka långt. Jag kan bara notera att i det byggs förfullt i smyg på centralorten för att möta det annalkande hotet. Först ett bygge med rejält

Så nu låg jag på britsen med en vilopuls på cirka etthundratjugo

utkikstorn där man kan se den lede fi komma på långt avstånd. Sedan har man bara ett par kvarter att springa för att ta sig in i betongbunkern, som i fredstid är en förtäckt galleria, anlagd på bästa strategiska plats. Synd bara att den fina brinken mot kanalen fick stryka med, brukar ju annars vara sådana områden som tas till-

28 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

Nu, kära läsare, efter några år av minnen från förr har vi nu kommit fram till ämnet lumparminnen. Jag tillhörde ju den skara som fick göra allmän värnplikt och redan vid själva mönstringen så blev det lite motgång. Det hela hänger ihop med en liten episod framför Söderportskolan några veckor tidigare. Bara en halvtimme efter jag hade tagit mitt körkort, när jag tutandes på några tjejer missade att bilen framför backade in i en parkeringsficka. Jag bromsade, väjde och gled in i hans Golf som hade breddade hjulhusspoilers av märket Kamei som sprack och blev skavd. Jag skulle ordna en ny men detta drog ut på tiden för den fick specialbeställas och den skulle på lackverkstad för

att bli vinrödmetallic enligt sent åttiotals stuk. Under tiden skulle jag mönstra och det ville sig inte bättre än att killen som satte fast elektroderna för att kontrollera vilopulsen var samma kille som otåligt väntade på att få sin bil lagad av undertecknad. Så nu låg jag på britsen med en vilopuls på cirka etthundratjugo utan att bli igenkänd. Det blev som följd av detta en meckartjänst i flygvapnet långt ifrån stridens hetta, killen verkade ju lite stressad utan anledning enligt mönstringsofficeren. Stolt att tillhöra vårt förnäma flygvapen kvitterade jag ut en högtidsuniform när jag skulle åka hem en helg och gå på bröllop. Jag hann inte mer än gå av tåget och ner genom stadens gator förrän jag mötte en bekant som undrade om jag börjat jobba på linjebuss.

Tord Andersson


årets vinterdäcknyheter hittar du hos Välkommen in till oss på VIANOR så berättar vi mer om vinterns produktnyheter! Vi hjälper dig hitta rätt vinterdäck efter din körstil och behov.

nyhet!

det bekväma sättet att byta till vinterdäck

nyhet!

5me0r du%bb*

www.vianor.se

Åhus Sandvaktaregatan 24 044-24 04 05

*Nya Nokian Hakkapeliitta 8 har 50% mer dubb än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta 7.

Member of Nokian Tyres

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

29


22, 23/11 29, 30/11 6, 7/12 13, 14/12

Vertigo Woodloose Woodloose Vertigo

Vårt omtyckta Julbord, Livemusik & 1h Bowling Med fokus på julens läckerheter tillagat med omsorg på bästa råvaror. Bowling och lite Rock n´ Roll på det så har ni receptet på en riktigt lyckad kväll!

goldhat Reklambyrå

mna Varmt välko med er bokning!

Se alla våra kanonerbjudande i I din och 49.000 andras brevlådor den 24/10. Prisexempel Landora Väggfärg 7 Flera olika Kulörer. 2,5 liter.

119:-

Gäller. t.o.m 30/11

Öppet alla dagar!

Mån-Fed 07:00-18:00 • Lör 09:00-13:00 • Sön 10:00-14:00

Låna släp gratis vid köp!

30 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

ÅHUS 044-28 84 50


Tävla om trisslotter Skicka in korsordet till:

(eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

Åhus Tryckeri AB Box 91, 296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord” Senast den 8/11 -2013 Åldersgräns 18 år Namn & Adress_____________________________________________________

GRATTIS

Vinnare i oktobernummret

Gudrun Prommersberger Kristianstad

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

31


Vad händer med vattnet i Hanöbukten Den 21 november arrangerar Ålakademin seminariet VATTEN13 på ÅhusStrand. Syftet är att få svar på frågan ”Vad händer med vattnet i Hanöbukten?”

Nu arrangerar ålakademin VATTEN13. Det anordnas i samarbete med Region Skåne, Kristianstad Kommun, Absolut Company, Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, MalmbergGruppen, Åhus Församling, HKR Högskolan Kristianstad, Vattenrådet för Blekingekusten, Blekingekustens Vattenvårdsförbund, Platsorganisation Åhus, Helgeåns Vattenråd, Hushållningssällskapet, Sydkustens Fiskeområde samt EU. Här vill vi med vår erfarenhet av konkreta seminarier skapa förutsättningar för information, diskussioner och möten mellan människor och företag för att förbättra vattenkvaliteten i Hanöbukten. Rent vatten är inte bara viktigt för ålen, utan också vitalt för hela vårt samhälle, företag, boende och turism. KristianstadÅhus vore inget utan havet. T ex är det samlade värdet för alla villor, flerfamiljshus och sommarstugor en mil in från kusten för Kristianstad kommun ca 16 miljarder svenska kronor. Listan på föreläsare till VATTEN13 är välfylld av kompetens. Några av de som deltar är Professor Åke Hagström, som är Chef för Havsmiljöinstitutet och pratar om ekosystemet. Docent Lennart Balk, Stockholms Universitet är expert på fågellivet.

Vi pratar om fiskets utveckling och för träffa både tjänstemän och yrkesfiskare. Vi får veta mer om miljökvalitetsmålen för Östersjön. Regeringens utredare Mats Svensson, från Havs och Vattenmyndigheten, redovisar sitt regeringsuppdrag om problemen i Hanöbukten. Han har med anledning av en skrivelse från Länsstyrelsen i Skåne och Region Skåne fått i uppdrag att utreda orsakerna bakom de miljöproblem som konstaterats i Hanöbuktens ekosystem. Inbjudan och program om VATTEN13 hittar du på Ålakademins hemsida www. alakademin.se. Där anmäler du dig också! Pris 325:Alla är varmt välkomna, man behöver inte vara forskare, fiskare eller politiker för att delta. Det är viktigt att vi som privatpersoner också kommer, för att visa att vi verkligen bryr oss om det viktiga vattnet i Hanöbukten. Ett rent vatten och ett friskt hav, är som känt, förutsättningen för all form av liv på vår jord. Kom ihåg att anmäla dig! Välkomna! Claes Bergkvist Ordförande Ålakademin

BAKGRUND Vad gör Ålakademin? Ålakademin har hittills arbetat för Ålens fortlevnad. Under 2013 har Ålakademin börjat att arbeta med vatten, dvs det som ålen och andra fiskar simmar i 365 dygn om året. VATTEN13 är det första synliga beviset på ett nytt område för Ålakademin. Under de senaste åren har Ålakademins arbete nästan uteslutande inriktat sig på åtgärder för ålens fortlevnad. Vi uppvaktar politiker, tjänstmän och kraftverksindustrin. Vi sitter i förhandlingar med myndigheter och kämpar för att upplysa och informera om problem och möjligheter för ålen och dess fortlevnad. En modern lobby-organisation med ålens bästa för ögonen. Ålakademin startades 1994 och i stadgarna står: ”…som syfte att värna ålen, ålfisket, traditionerna kring fisket, den speciella matlagning som ålen är grund för och den tradition som ålagillen utgör. Ålakademins arbetsområde skall vara ålens livsbetingelser, miljöfrågor, ekonomiska frågor, kustens kulturmiljö, arbetsfrågor för ålfiskarna m m. Intresset för ålen och ålfisket skall bland annat främjas genom att akademin årligen utser en Ålakung eller Åladrottning”. Utmärkelsen Ålakung/Åladrottning ges till personer som på ett mycket välförtjänt sätt arbetar för ålens fortlevnad och därför får denna utmärkelse för sitt arbete samt för att sprida kunskap om hans/hennes insatser. Sedan 1994 har det blivit några stycken. Ålakung för 2013 blev ålfiskaren Jan-Erik Bengtsson från Hörvik, som kämpat och slutligen fått Mörrums Bruk att installera ett nytt reningsverk för sitt processvatten. Redan från 1994 har Ålakademin haft sitt nya arbetsområde med i sina stadgar. I och med den sämre vattenkvalitén i Hanöbukten har Ålakademin nu som första steg beslutat att anordna ett seminarie om vattnet i Hanöbukten, VATTEN13. Vi har arrangerat två seminarium; ÅL2010 och ÅL2013. Bägge i Åhus med deltagare från både Sverige och våra grannländer. De har gått ut på att samla nyckelpersoner inom fiskenäring, vattenkraft, från myndigheter och våra politiker för att träffas, utbyta erfarenheter och finna lösningar och framkomliga vägar.

32 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013


MEN 2013

Stationen Järnvägsg. 2 044 241050

Presenter

Prylar Kläder Tyger Handdukar Glas Bestick Marimekko

ÅHUS

percysdesign.se

Möbler

soffor fåtöljer stolar bord lampor mattor mm.

Inredningshjälp VISNINGSVILLA i ÅHUS blir klar under hösten

för hem och offentlig miljö Vi kan, kom till oss. Vi kan komma till er. ring 044 209420 Per, Karin, Johan, Maria,

HOPE • DENIM & SUPPLY • NZA • NAPAPIJRI • PELLE P SCOTCH & SODA • VICTORINOX • NOVEMBRE

MÅN–FRE: 10–18 LÖR: 10–16

Skeppsbron 10 ÅHUS facebook.com/pp&co

BAHLSAM GOES

BARBER

SHOP NU ÄR VI UTBILDADE BARBERARE! UPPLEV EN KLASSISK RAKNING MED KNIV!

10%

på många möbler, lampor ( gäller ord,priser) t.o.m. 4 november

PERFEKT FARSDAGS PRESENT! Håll ögonen öppna efter afterwork på utvalda fredagar, samla polarna till en avkopplande rakning, ta en kall öl o snacka lite...

BAHLSAM.COM utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

33


En rosa dag Varje dag insjuknar mellan 15-20 kvinnor i bröstcancer. Studio Amanda tog initiativet att göra en grej till Rosa Bandet samtidigt som hon firade sitt 2-års jubileum, och detta blev en stor succé! På utrymmet mellan Dennis Blommor och Studio Amanda hade ett stort tält som var utsmyckat med blomsterarrangemang från Dennis Blommor satts upp. Lions hade ställt ut stolar som Bosses Färg hade målat med rosa färgelement. Amanda hade ordnat rosa påsar med produkter i som ingick i köpet av stol. Utöver detta hade hon ordnat lotterier och tävlingar. Bland annat kunde man vinna produkter från salongen, men även de blomsterarrangemang som Dennis Blommor hade gjort lottades ut. Stolarna man köpte fick man om man ville ta med sig hem. - Alla pengar som kommer in går oavkortat till Rosa Bandet säger Amanda Persson som är den som har planerat och arrangerat det hela. Det har varit jättemycket förberedelser och planering men det är det ju värt fortsätter hon. Dagen inleddes kl 12 med en håruppsättning direkt på scenen av undertecknad, för att fortsätta med ett akustiskt uppträde av Moa Marteby, för att avslutas med en visning av 14 olika modeller med olika styling av sina hår.

34 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013


Vi byter namn Stora saker och flyttar till på gång... större lokaler!

WOMAN 2013

Boka upp den 28 nov 044 - 24 92 80 / Köpmannagatan 5A

yoga

feelgood rawfood

0732-00 19 12 www.aktivinspiration.com

044-24 06 00 info@ahustryckeri.se www.ahustryckeri.se

Fototapet eller Canvastavla! Passa på att göra om dina vackra sommarbilder till en snygg tavla eller varför inte en hel vägg?

MÅN–FRE: 10–18 LÖR: 10–16

Skeppsbron 10 ÅHUS facebook.com/pp&co

utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

35


SVERIGES FÖRSTA HOLISTISKA* HOTELL

ETT ÅR MED FOKUS PÅ TRÄNING Nu har det gått ett helt år sedan vi startade vår satsning på frisk luft, bra kost och träning. Många har varit hos oss och fler är på väg. Här ser ni några företag och organisationer som besökt oss under året.

MalmbergGruppen AB arrangerade Pure Energy Day på ÅhusStrand. En dag fylld med träning och aktiviteter för ny energi.

Posten skyr inte ur och skur. Stavgång med Postens personal i ett friskt februari.

Kristianstad kommun hade kickoff med Yoga på stranden.

En löptur vid havet under en Prova-pådag med Aktiv Inspiration.

Träna på konferensen.

Åhusbor tränar tillsammans.

PÅ ÅHUSSTRAND FOKUSERAR VI PÅ TRÄNING OCH ÅHUSKULTUR. All träning anpassas utifrån deltagarnas förutsättningar. För en del räcker det att gå en liten promenad, andra vill springa en mil och sen träna på utegymmet vid havet. Alla konferensdeltagare mår gott av friskluft och aktivitet, oavsett nivå. Utgångspunkt är att allt sker outdoor, men vid riktigt busväder flyttar vi in. EN TIMMES ORGANISERAD TRÄNING ELLER INSPIRATIONSFÖRELÄSNING ingår i alla konferenspaket med logi. Välj melllan powerwalk, funktionell träning, löpning, yoga, X-fit, Qigong, Tabata, stavgång med mera.

Våra hotellgäster tränar med de lokala klubbarna i Åhus. Åhusbor, häng med! Träna med Åhuslöparna, Åhus Cykelklubb och Pan Kristianstad. De utgår från ÅhusStrand! Se träningsschema på ahusstrand.com. Vi samarbetar med Wellnez, Åhus Träningscenter och Retro Gym för gym, spinning och gruppträningar. Tillsammans gör vi mer!

ÅHUSSTRAND

Ring oss idag: 044-28 93 00 Läs mer på: www.ahusstrand.com *) Holistic = helhetssyn. Vilket i vårt fall betyder en helhetssyn med fokus på fysisk träning, frisk luft och bra kost.

36 utgåva 42 | Vi syns i Åhus November 2013

ETT STAFAN VAS

T. EVEN TEAM . BÄSTA MINUTER S E SVERIG KAT PÅ 26 FYRA LAG O R DER. FULLB RAND HA A KUN ST ÅHUS S OCH VÅR S SÅ FÅR N S E R FÖR O N KONFE AG! L E BOKA I ETT EGET ILLKOR PÅ N SE V H m C nd.co ER O LÄS M .ahusstra w w w