Page 1

GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

LIVING

Jaargang 03 - editie 12 - DECEMBER 2017

Column Vlieg niet uit de bocht! Culinair Kies de beste bubbel Health & Wellness Uw haar, onze zorg

‘Interview met Freek de Jonge’


SERRY VERBOUWT! Nog een paar maanden en Serry Hilversum, officieel merkdealer van Jaguar en Land Rover voor ’t Gooi en omstreken verwelkomt zijn klanten in een compleet vernieuwd pand op het vertrouwde adres in Hilversum. Tijdens de verbouwing gaan onze verkoop-, service- en onderhoudswerkzaamheden ondanks de overlast natuurlijk gewoon op het vertrouwde niveau door. Kom rustig even binnenlopen voor een kopje koffie en bewonder alvast de vorderingen aan onze ruime showroom en professionele werkplaats.

Serry Hilversum

Oscar Romerolaan 2, 1216 TK Hilversum, 035 626 13 60, serry.nl


INHOUD

DECEMBER 2017 GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

LIVING

Jaargang 03 - editie 12 - DECEMBER 2017

Column Vlieg niet uit de bocht! Culinair Kies de beste bubbel Health & Wellness Uw haar, onze zorg

22

‘Interview met Freek de Jonge’

06

COLOFON Hoofdredactie Patrick de Koning Eindredactie Xilvania Koense Oplage 17.000 exemplaren Productie / Uitgave Rex Magazines

17

Vormgeving Rex Support, Rotterdam Redactie Arjan Klaver, Patrick de Koning, Xilvania Koense, Martine Hafkamp, Bert Moons, Ruud Slagmolen, Jorissa Neutelings, Kirsten van Wijk, Ruth van Kessel, Christianne Muusers, André Hoogendoorn E-mail: redactie@rexmagazines.nl Fotografie Nico Brons, Stephanie Uijtdewilligen, Esther Quelle, Joke Schut, Maybelline Koense Advertentie-exploitatie Chris Slop, Sabrina Bonarius Tel: 010-4764372 E-mail: sales@rexmagazines.nl Verschijningsdata maart / juni / september / december Verspreidingsgebied Geselecteerde huis-aan-huisverspreiding in Hilversum, Loosdrecht, Kortenhoef, ‘s-Graveland, Laren, Blaricum, Huizen, Weesp, Muiderberg, Bussum, Naarden en Vreeland, en verzending aan leestafels in de omgeving. Copyright © 2017 Gooi- en Vechtstreek Living Alle rechten voorbehouden. De redactie van Gooi- en Vechtstreek Living is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Meer informatie vindt u op onze website: www.gooienvechtstreek-living.nl

Huis & Interieur

10 Tien variaties met chrysant 33 Warmere vloer en hogere besparing 49 24 tips om uw energierekening te verlagen

Culinair 17 38 42 45

Tiramisu wereldberoemd en hemels lekker Kies de beste bubbel Feestelijke rollade Garnalen, een explosie van smaak

Auto

25 Duurzaam, compact en prijsbewust 36 Vrijheid, avontuur, kracht, robuustheid en betrouwbaarheid

Interviews 06 Freek de Jonge 18 Guus Paat

40 Column

15 Vlieg niet uit de bocht! 31 Bij jullie, bij ons?

Reizen

26 Fun & Easy going

Health & Wellness

10 Specialist in figuurcorrectie en tatoeages verwijderen 22 Uw haar, onze zorg 40 Overnachten en vergaderen in de natuur 47 Welkom bij Excellent Care Clinics

Overig

05 Voorwoord 32 Puzzel&Win 50 Bedrijvenindex GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

3


TONZON VLOERISOLATIE DÉ OPLOSSING TEGEN VOCHTPROBLEMEN EN EEN KOUDE VLOER

Voor TONZON Koud en klam

Beter Isolerend effect warmere vloer, hogere besparing TONZON Vloerisolatie heeft in een kruipruimte een beter isolerend effect dan andere isolatiematerialen. Dat is te danken aan het unieke Thermoskussen dat in 1980 in Nederland is uitgevonden. Daarmee wordt de vloer warmer en is de energiebesparing hoger. Daarnaast is het Thermoskussen ook ecologisch gezien de beste keus. Het materiaal is volledig opvouwbaar. Het past door ieder luikje, geeft veel minder overlast en geen grote vrachtwagen voor uw deur.

Na TONZON Warm en droog

Infrarood foto’s van voor en na plaatsing TONZON tonen het warmteverschil (foto’s zijn gemaakt in een seniorenwoning van Wooncorporatie Wonion)

Daardoor kan geen vocht uit de bodem meer doordringen in de woning. De warme vloer en lagere luchtvochtigheid geven schimmels en huisstof mijten nauwelijks nog kans. De muffe geur uit de kruipruimte verdwijnt voorgoed. De gecombineerde aanpak met Thermoskussens en Bodemfolie is de perfecte basis voor een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning ook bij nieuwere woningen.

TONZON Thermoskussens

TONZON Bodemfolie

Dubbele aanpak stopt vocht Een stevige Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte stopt de verdamping Kosteloze inspectie van uw kruipruimte van vocht en remt radongas. Waarom nog langer wonen op een koude vloer boven een (vochtig) gat in de grond? Tonzon heeft de perfecte oplossing met de langste (37 jaar!) praktijkervaring. Laat nu uw kruipruimte kosteloos inspecteren en krijg vrijblijvend een offerte op maat. Kijk snel op tonzon.nl

TONZON BV Postbus 1375 7500 BJ Enschede

info@tonzon.nl www.tonzon.nl

0900 - 28 66 966 (0,10 p/min) KvK 06044102


VOORWOORD

GOOI- EN VECHTSTREEK HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR DE GOOI- EN VECHTSTREEK

LIVING

Jaargang 03 - editie 12 - DECEMBER 2017

Column Vlieg niet uit de bocht! Culinair Kies de beste bubbel Health & Wellness Uw haar, onze zorg Beste lezer,

‘Interview met Freek de Jonge’

Met gepaste trots presenteren wij u de twaalfde editie van Gooi- en Vechtstreek Living, speciaal gemaakt voor inwoners in deze regio.

P

loppende kurken en sprankelende belletjes in sierlijke glazen: bubbels horen bij de feestmaand als pakjes onder een boom. Al smaakt een glas bubbels eigenlijk altijd wel. Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen? Freixenet, ‘s werelds grootste cava huis, zet alle soorten bubbels op een rij en geeft een mini-cursus ‘bubbels kiezen’. Waar Champagne en Prosecco inmiddels oude bekenden zijn in het wijnschap, stijgt cava in populariteit. Deze Spaanse mousserende wijnen vallen op door hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels? Onze redactie zocht het uit. Arjan Klaver heeft een exclusief interview met Freek de Jonge. Nostalgie vormt het startblok van een openhartig gesprek met deze Muiderberger die eind jaren zestig radicaal brak met de traditie van het cabaret dat tot dan toe gezapig werd opgediend.

ABONNEMENT

Belangstellenden voor Gooi- en Vechtstreek Living die een nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door € 15,– over te maken op rekening NL13ABNA0609831275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Gooi- en Vechtstreek Living en het afleveradres.

DIGITAAL

Wilt u de Gooi- en Vechtstreek Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@rexmagazines.nl en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie.

Volgens beleggingsexpert Martine Hafkamp bewandelen mensen op zoek naar rendement soms niet de meest voor de hand liggende paden. Gelokt door aansprekende, in het verleden behaalde rendementen wenden zij zich tot beleggingsmogelijkheden waarin zij zich vooraf niet al te veel hebben verdiept. Whisky, horloges en oldtimers zijn slechts enkele van de voorbeelden. Beleggen in whisky en andere collectables is de laatste jaren zo populair geworden dat de vraag groter is geworden dan het aanbod, waardoor er schaarste ontstaat. Zorg echter dat u niet uit de bocht vliegt! Culinair Neerlandica Christianne Muusers dook weer in de kookboeken van weleer voor een historisch recept uit de tijd dat er regelmatig groot vlees bij de adel op tafel stond. Dit recept voor gevulde varkensrollade is eigenlijk voor speenvarken bedoeld, maar in deze aangepaste versie is het ook een mooi en lekker gerecht. Het recept komt uit een van de leukste kookboeken uit de Middeleeuwen, Le ménagier de Paris ofwel ‘de huisman van Parijs’. Dit en nog veel meer treft u aan in deze wintereditie van Gooi- en Vechtstreek Living. Wij wensen u eindeloos veel leesplezier!

Patrick de Koning Hoofdredactie Gooi- en Vechtstreek Living GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

5


INTERVIEW

6

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons


INTERVIEW

‘Wat is blijven hangen is de magie’

“Veel collega’s hebben al eens geprobeerd om de favoriete nummers uit hun jeugd te coveren, maar het is onbegonnen werk om dat integer en natuurlijk te doen”, aldus Freek de Jonge over zijn nieuwe CD Koffers. “De dertien liedjes op het nieuwe album zijn een soort hamerstuk en als op het nostalgische af.”

N

ostalgie vormt tegelijk het startblok van een openhartig gesprek met deze Muiderberger die eind jaren zestig radicaal brak met de traditie van het cabaret dat tot dan toe gezapig werd opgediend. Anno 2017 bekent De Jonge dat zijn herinneringen aan Neerlands Hoop in Bange Dagen slechts bij vlagen terugkomen. Nog niet eens zo lang geleden gaf hij in het kader van zijn honorary fellowship aan de Universiteit van Amsterdam twintig colleges in het Auditorium van het Rijksmuseum. Deze bestonden uit persoonlijke herinneringen, historische gebeurtenissen en de neerslag daarvan in zijn liedjes en teksten. Het kon dus niet missen dat ook de periode tussen 1969 en 1980 aan bod kwam, waarin hij met Bram Vermeulen het nieuwe geluid van ’s lands cabaret liet horen. “Wat is blijven hangen is de magie”, blikt de 73-jarige De Jonge terug in een tijd dat optredens van Neerlands Hoop werden gekenmerkt door chaos, terzijdes en running gags die de Muiderberger in zijn latere solocarrière verder zou perfectioneren. “De eerste vier jaren waren waanzinnig. We waren onderdeel van iets nieuws. En dat vertaalde zich in volle zalen. Achteraf kun je bij sommige teksten wat vraagtekens zetten. Die hadden we beter kunnen uitwerken. Ach, de liefhebber kan dat in maart volgend jaar zelf beoordelen.” De Jonge legt namelijk nu de laatste hand aan een CD-box met al het materiaal van Neerlands Hoop, inclusief Bloed aan de paal, waarmee hij en Bram Vermeulen in 1978 protesteerden tegen deelname van het Nederlands voetbalelftal op het WK in Argentinië. Feit is wel dat Neerlands Hoop geen one hit wonder was. “Het is verbazingwekkend dat ik na al die jaren nog mee kan draaien. Elke keer als ik optreed ben ik dankbaar dat er nog veel belangstelling is voor GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

7


mij. De kracht is nog niet verloren. Ik sta nu weer aan de vooravond van weer een nieuwe show. Er is nooit gebrek aan inspiratie, want er wordt wat aangemodderd in Nederland. Vanuit verwondering komt de inspiratie, zou ik willen zeggen. Elke keer passeren mensen om een plaats in de wereld te veroveren. De keuze is royaal. Maar toch blijkt dat vaak verkeerde keuzen worden gemaakt met tragedies als eindresultaat. In die tragedie zit humor verpakt. Humor die tijdens optredens voor een groot deel per genade bij me binnenkomt.” BLIJF BIJ JE WIJF We maken een switch naar zijn nieuwe CD. Het plan om een hiphop-plaat te maken heeft hij nog even terzijde geschoven. “Ik maak die plaat in nauw overleg met Robert Jan Stips en die heeft ook een eigen agenda”, legt De Jonge uit. “Het plan wordt een keer afgestoft. Hiphop is namelijk een mooie vorm om een verhaal te vertellen. Maar we doen het dan wel op onze manier. Voorlopig moeten we het doen met Koffers.” Net als op Zonde valt ook op Koffers de muzikale begeleiding op. Aangestuurd door bassist Reyer Zwart werd het nieuwe album bij De Jonge thuis opgenomen met drummer Rowin Tettero, gitarist Jan van Bijnen en Maurits Fondse in de gelederen, met producer Frans Hagenaars achter de knoppen. Op Koffers doet Freek de Jonge zijn rijke oeuvre niet te kort. Met covers van Chuck Berry’s ‘Come On’ (de debuutsingle van The Rolling Stones in 1953), dat hij vertaalde als ‘Kom Op’ en Billy Holiday’s ‘Strange Fruit’ dat vrijelijk is vertaald naar ‘Wonderlijk Fruit’, bewijst de geboren Groninger dat hij naast een van ‘s lands meest toonaangevende theatermakers tevens een zeer begenadigd singer-songwriter is. “Ik heb op deze CD de popmuziek geconserveerd. Het zijn allemaal grote namen, zoals de grondlegger van de rock& roll, Hank Williams met het nummer ‘So Lonely I Could Cry’, dat op mijn plaat ‘Wel Janken Zo Alleen’ heet. Al zou je het niet verwachten maar ik heb ook een nummer van Neil Diamond gecoverd: ‘I Am… I Said’. Er steekt een verhaal achter dit nummer uit 1971. Diamond was op dat moment bezig met de voorbereidingen van de film ‘Lenny’ over het leven van de komiek Lenny Bruce. Hij kwam niet in aanmerking voor die rol. Wat ook niet vlotte was het componeren van ‘I Am… I Said’. Het duurde een maand of vier vooraleer Neil het nummer had uitgewerkt. Nadien zou Diamond toegeven dat het wél de moeite waard was, want persoonlijk vindt hij het beste nummer dat hij ooit heeft afgeleverd.” Met een klein beetje echo op zijn stem slaagt De Jonge erin Diamond nagenoeg naar de kroon te steken. Met een tekst die typisch Freek is: scherp, zichzelf relativerend en geestig net als op het nummer ‘Blijf Bij Je Wijf’, een vrije vertaling van Tammy Wynette’s ‘Stand By Your Man’. Natuurlijk zijn er wat songs uit de selectie gevallen, zoals ‘All Along the Watchtower’ en ‘Chimes Of Freedom’ van Bob Dylan of ‘Flags Of Freedom’ van Neil Young. Misschien dat op enig moment een tweede versie van Koffers wordt uitgebracht. “Ik ga ondertussen de theaters in en begeef me mogelijk op het terrein van het hiphoppen. Wie zal het zeggen.” Meer informatie: www.freekdejonge.nl 8

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


T h e day i s f ull of respo nsibilities

LE T THE NIGHT SE T YOU FR EE As the day ends you step out of yourself and into something more sincere. A perfect state of freedom. Carpe Diem Beds is the ultimate Swedish luxury bed. Designed and handcrafted in Lysekil on the west coast of Sweden.

www.truste.nl/merken/carpe-diem-bedden


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: Nico Brons, Stephanie Uijtdewilligen, iStockphoto

Kliniek Sanders:

Specialist in figuurcorrectie en tatoeages verwijderen

NIEUWJAARSACTIE

drie behandelingen voor € 549,- (i.v.p. € 735,-). 10

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

‘Vetcellen die eenmaal weg zijn, komen nooit meer terug!’ “Van een vriendin hoorde ik over de Cryo behandeling bij Kliniek Sanders. Zelf sport ik geregeld maar dat vetrolletje rond mijn buik en taille kreeg ik maar niet weg! Tijdens het intake gesprek werd mij goed uitgelegd hoe de behandeling werkt, maar er werd mij ook duidelijk gemaakt dat naast de behandeling iets meer aan lichaamsbeweging moet doen dan ik gewend ben, zodat de vetverbranding goed op gang komt. Dat advies heb ik goed opgevolgd want het is best veel geld voor 3 behandelingen. Het resultaat is geweldig. Weg is dat buikje. Ik zit weer heerlijk in mijn vel en ga met een goed gevoel de zomer in!” Els de R (45 jaar)

Het nieuwe jaar komt eraan en meestal beginnen dan ook weer de goede voornemens. Wilt u in 2018 mooi en strak het voorjaar in, dan is nu hét moment om een afspraak te maken bij Kliniek Sanders voor figuurcorrectie. Om u extra te motiveren kunnen lezers van Gooi- en Vechtstreek Living gebruik maken van een spetterende Nieuwjaarsactie. Kliniek Sanders – met het keurmerk Cryospecialist – helpt u definitief van uw probleemzone af! Geen onzekerheden meer over de buik, lovehandles, bovenbenen, taille of heupen! Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van de nieuwste apparatuur voor figuurcorrectie. Het biedt een vetverwijdering middels het onderkoelen van vetcellen, in combinatie met elektroforese. Dit houdt in dat er geen naalden of snijwerk aan te pas komen, waardoor de behandeling geheel pijnloos is!

K

liniek Sanders in Bussum is ruim zes jaar geleden gestart door de tweelingzussen Emmy en Angela Sanders. Zij zijn beiden gediplomeerd verpleegkundige en hebben zowel in de gezondheidszorg als de cosmetische zorg jarenlange ervaring opgebouwd. Inmiddels hebben zij een klantenkring uit het hele land.

HOE WERKT DE CRYO-BEHANDELING? Na een gratis en vrijblijvend intakegesprek wordt er met u een individueel behandelplan opgesteld. Tijdens de behandeling van een uur wordt het probleemgebied met vier speciale pads tot 4oC gekoeld. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vetcellen niet bestand zijn tegen temperaturen onder de 9oC. Daarnaast zorgt elektroforese (kleine elektro stimulatie) ervoor dat de koeling dieper en breder in de huid doordringt en de vetcellen definitief worden verwijderd. Deze behandeling richt zich specifiek op de vetcellen en is geheel veilig. Gemiddeld zijn drie Cryobehandelingen nodig met tussenpozen van vier weken voor het mooiste resultaat. Het grote voordeel van deze behandelmethode is dat de vetcellen het lichaam geleidelijk verlaten, wat ervoor zorgt dat de huid zich

kan aanpassen aan de slankere contouren, zonder te verslappen! Het eerste resultaat zult u na drie tot vier weken al merken. Het lichaam is hierna nog steeds vetcellen aan het afbreken en afvoeren en het is daarom ook belangrijk dat u een goede balans zoekt tussen voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Dit geeft uiteindelijk het beste resultaat, waarbij tot wel 8 cm omvangvermindering kan worden bereikt. VOOR WIE IS HET GESCHIKT? De Cryo-behandeling is geschikt voor de mensen met een plaatselijke vetophoping, die niet weggaat met een dieet of sporten. U kunt hierbij denken aan probleemzones zoals de buik, taille, zadeltassen en bovenbenen. Deze methode is niet geschikt om gewicht te verliezen of om obesitas te behandelen. De vetcellen die eenmaal weg zijn, komen nooit meer terug! TATOEAGE VERWIJDEREN Naast de Cryo-behandeling, is Kliniek Sanders gespecialiseerd in het verwijderen van tatoeages. Het komt vaak voor dat mensen hun tatoeage willen laten verwijderen, omdat het niet meer bij hun levensstijl past of omdat ze deze aangepast willen hebben. Het verwijderen van de tatoeages

gebeurt middels de Q-Switched ND-YAG laser en de Q-Switched Ruby laser. Deze lasers produceren een zeer smalle lichtbundel, waardoor er met grote precisie gewerkt kan worden. De tatoeages kunnen hierdoor zonder huidbeschadiging of littekenvorming worden verwijderd. Er zijn gemiddeld tussen de 6 tot 14 behandelingen nodig met een tussenpoos van zeven weken. Deze behandeling richt zich ook op dames met permanente wenkbrauw make-up, die ontevreden zijn over het resultaat. Kliniek Sanders helpt in 2 tot 4 behandelingen om de kleur of de vorm weer naar wens te krijgen! GRATIS INTAKEGESPREK Bent u geïnteresseerd in dé pijnloze methode voor blijvende figuurcorrectie of wilt u een tatoeage laten verwijderen? Neem dan contact op met Kliniek Sanders! U kunt bellen naar 035-6835780 voor het maken van een afspraak voor een gratis intake. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website: www.klinieksanders.nl Kliniek Sanders De Nieuwe Vaart 28, Bussum T. 035-6835780 www.klinieksanders.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

11


圀圀圀 ⸀ 倀䄀唀䰀䴀䄀䬀䔀䰀䄀䄀刀匀 ⸀ 一䰀    䤀一䘀伀 䀀 倀䄀唀䰀䴀䄀䬀䔀䰀䄀䄀刀匀 ⸀ 一䰀    䰀伀䔀一䔀一   䄀 ⼀䐀  嘀䔀䌀䠀吀     㘀ⴀ㔀㄀ 㤀㌀㠀㈀㠀

12

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


maatwerk lampenkappen Ton van Rooyen Steurstraat 1a, 1317 NZ Almere Tel. +31 (0)36 - 54 03 433 Mob. +31 (0)6 - 208 046 92

Email info@shadee.nl Web www.shadee.nl

SHADE E V E R LIC H TIN GSSPEC IAALZ AAK

Steurstraat 1a, 1317 NZ Almere T. 036-5403433 | info@shadee.nl | www.shadee-verlichting.nl | www.shadee.nl

Probeer je al tijden echt weinig te eten om kilo´s te verliezen maar toch schijnt het niet te werken? Ben je al tig keren gestart met afvallen zonder succes? Wil je in 2018 succesvol afvallen?

Maak de sprong. We vangen je op en begeleiden je om af te vallen. Hilversum en Naarden 035-6855796 | info@dietplus.nl www.dietplus.nl

Super diëtisten & Coole kinderdiëtisten Overgewicht Motiverend en Inspirerend Frisse blik en Duidelijkheid Grensverleggend Wetenschappelijk GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

13


VLOEREN

www.loodsa27.nl info@loodsa27.nl

MEUBELEN WOONACCESSOIRES

BOXSPRINGS

Bramenberg 4 www.hehaslaapcomfort.nl 3755 BX Eemnes info@hehaslaapcomfort.nl

MATRASSEN

BEDDENGOED


COLUMN

Tekst: Martine Hafkamp Foto’s: Fintessa

Vlieg niet uit de BOCHT!

O

p zoek naar rendement bewandelen mensen soms niet de meest voor de hand liggende paden. Gelokt door aansprekende, in het verleden behaalde rendementen wenden zij zich tot beleggingsmogelijkheden waarin zij zich vooraf niet al te veel hebben verdiept.

Whisky, horloges en oldtimers zijn slechts enkele van de voorbeelden. Beleggen in whisky en andere collectables is de laatste jaren zo populair geworden dat de vraag groter is geworden dan het aanbod, waardoor er schaarste ontstaat. Er zijn echter veel meer wegen te bewandelen. Zo zijn er ook verzamelaars die bijvoorbeeld alleen het exclusieve exemplaar van de Nike schoenen kopen. Deze zogenaamde Collectables zijn er op allerlei gebieden. Zij zijn toch vooral leuk voor een echte verzamelaar maar niet zo zeer voor iemand die op zoek is naar een goede belegging voor de oude dag. De eerste Pokémon kaarten zijn nu ook veel geld waard, maar het probleem met al deze collectables is dat het product net zoveel waard is als een ander ervoor wil geven. Op eBay zijn bepaalde Pokémon kaarten uit de eerste series voor maar liefst 100.000 euro te koop, maar de vraag blijft; wie is bereid er zoveel voor te betalen? Omdat het allemaal betrekkelijk kleine, minder liquide markten zijn, lijken het mij sowieso geen geschikte beleggingen voor beleggers met een wat kortere horizon. Bij beleggen moet je goed letten op inkomsten uit vermogen (rente of dividend), liquiditeit (is het tegen een marktconforme prijs te verkopen indien gewenst) en spreiding (ter verlaging van het risico). Deze drie belangrijke kenmerken mis je bij verzamelobjecten. De kans is groot dat het niet oplevert wat je ervan verwacht.

MARTINE HAFKAMP IS DIRECTEUR VAN FINTESSA VERMOGENSBEHEER UIT BAARN EN SCHRIJFT COLUMNS OVER FINANCIËLE ZAKEN VOOR DIVERSE TIJDSCHRIFTEN EN WEBSITES. DAARNAAST IS ZIJ REGELMATIG TE GAST IN HET RTL7-PROGRAMMA BUSINESS CLASS VAN HARRY MENS. ZIE WWW.FINTESSA.NL

Beleggers in beursgenoteerde effecten zijn immers mede-eigenaar van een bedrijf en kunnen op basis van de fundamenten, de bedrijfscijfers en de marktontwikkelingen een verwachting voor de toekomst schetsen. In tegenstelling tot aandelen kennen verzamelobjecten geen dagelijkse handel en dat betekent dat het enige moeite zal kosten er ook weer van af te komen. In tegenstelling tot aandelen en obligaties is het moeilijk er een prijskaartje op te plakken. Omdat de handel in de meeste gevallen ook nog eens veel minder gereguleerd is, is de prijsvorming minder transparant. Het wordt een beetje wat de gek ervoor geeft. Men kan moeilijk stellen: deze whisky is 75 dollar waard. Je kunt het wel vinden, maar of het zo is? Het is net als met goud: is het nu 200 dollar of 1000 dollar waard? Of misschien 2000 dollar? Het is maar wat de gek ervoor geeft. Beleggers met veel geld zouden beleggingen in bovenstaande wel kunnen overwegen uit spreidingsmotieven. Naast aandelen, vastgoed en obligaties kan een bepaald percentage in dergelijke verzamelingen weinig kwaad. Maar, om te voorkomen dat je uit de bocht vliegt, zou het dan hooguit een (zeer) beperkt gedeelte van de portefeuille mogen uitmaken. Maar nogmaals, als toevoeging hoeft het niet slecht te zijn. Wel dienen er dan beleggingen naast te staan die wat meer liquide zijn zodat in mindere tijden in ieder geval ergens geld vrijgemaakt kan worden. Daarnaast lijkt het voor de echte liefhebber van deze zaken ook niet verkeerd om erin te beleggen. Alleen zal een echte whiskydrinker op zeker moment zijn belegging wel willen opdrinken. Een autoliefhebber zal wellicht graag eens een ritje willen maken in zijn oude mobiel. De moraal van dit verhaal is dat het ‘beleggen’ in verzamelobjecten meer gezien moet worden als een aanvulling op andere beleggingen voor mensen met (te) veel geld. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

15


UW ECHTSCHEIDING GOED GEREGELD? ECHTSCHEIDINGS MEDIATION ATIS!

KAN GR

Klassiek Ballet - Kinderdans - Peuterdans Jazzdans - Streetdance - Dans voor 55+ Boys Action Dance Class 7-12 jaar - Theaterklas

POSTMA ECHTSCHEIDINGSEXPERT

RECHTBANK MEDIATOR - MFN REGISTER - PRO DEO

Grote leerlingenvoorstelling in juni 2018! Nieuw: Baby Yoga in cursus van 3 lessen

ALIMENTATIEBEREKENINGEN - BOEDELVERDELING OMGANGSREGELING KINDEREN - OUDERSCHAPSPLAN MAKEN

GRATIS PROEFLES - MOOIE EIGEN DANSSTUDIO Prinses Margriethof 100A 1411 BZ Naarden tel. 0650808777

16

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

www.balletschoolcabriole.nl

KANTOREN: AMERSFOORT - HILVERSUM

035 692 60 22 www.echt-scheidingsexpert.nl


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock

iramis T U wereldberoemd en hemels lekker

Tiramisu is een Italiaans dessert, dat niet alleen in Italië erg ge-

waardeerd wordt. Ook bij ons vind je het op veel dessertentafels. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat ongeveer ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’ inhoudt. De meest karakteristieke elementen van de tiramisu-smaak zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. Het is trouwens een nagerecht dat je ook makkelijk zelf kan maken!

T

iramisu is ontstaan in Treviso in de Veneto in Italië. Eind jaren zestig gaf de chef van het restaurant Le Beccherie één van zijn nagerechten de Venetiaanse benaming ‘tirame su’. Dat staat voor ‘pep me op’ en verwijst volgens sommigen naar het vermeende deugdzame effect van espresso en alcohol in het gerecht. Tiramisu werd in die tijd aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. SAMENSMELTING De meest karakteristieke elementen van tiramisu zitten in de combinatie van mascarpone, koffie en drank. De tiramisu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen savoiardibiscuits, die bij ons vaak wordt vervangen door de lange vingers-koeken. Deze biscuits worden verzadigd met sterke afgekoelde koffie

en met drank besprenkeld. Om de biscuits of de lange vingers de tijd te geven om voldoende samen te smelten met de aroma’s van koffie en drank en om voldoende zacht te worden, wordt aangeraden om de tiramisu verscheidene uren of zelfs een dag voor opdienen te bereiden. DRANK BEPAALT SMAAK Oorspronkelijk werd als drank Marsalawijn gebruikt, maar vandaag worden ook heel wat andere dranken gebruikt, zoals rum, cognac, een zachte whisky, een amandellikeur zoals Amaretto of een sinaasappellikeur zoals Grand Marnier of Cointreau. Omdat de drank voor een belangrijk deel de smaak bepaalt kan hier naar believen mee geëxperimenteerd worden. De laag op de biscuits bestaat uit een mengsel van mascarpone en zabaglione. Zabaglione is een custard van eigeel, suiker

en drank en wordt ook in diverse andere Italiaanse desserts gebruikt. De lagen kunnen worden afgewisseld, zodat de pudding nog hoger wordt. Het geheel wordt traditioneel bedekt met gezeefde en uitgestrooide cacaopoeder. NAAR EIGEN SMAAK Eigenlijk zijn er voor tiramisu veel varianten mogelijk, maar traditioneel komt het er op neer dat mascarpone gemengd wordt met luchtig geklopte eieren met suiker. Maar je kan de eieren ook vervangen door slagroom. Ook kan er over de cacao nog een laagje citroen of sinaasappelschaafsel worden gestrooid. Nog een mogelijkheid is om geraspte pure chocola te gebruiken in plaats van cacao. Elk zijn smaak…

VERS IS HET LEKKERST Tiramisu maken is heel simpel en kost niet veel tijd. Omdat er geen vuur bij komt kijken, is het ook leuk om samen met de kinderen te doen. De tiramisu is het lekkerste als hij enkele uren in de koelkast heeft gestaan. Zorg ervoor dat je verse eieren gebruikt, aangezien je de tiramisu misschien niet meteen opeet. Gebruik naar eigen smaak melk of pure chocolade. De hoeveelheid koffie en likeur bepaal je uiteraard zelf. Je kunt zelf ook bepalen hoeveel en welke chocola je gebruikt, hoeveel koffie je in de tiramisu mengt en misschien heeft tiramisu zonder alcohol wel jouw voorkeur, dan kunnen ook de kids meesmullen! Dat is het leuke van tiramisu maken: je kunt de tiramisu maken die je zelf het allerlekkerste vindt! GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

17


INTERVIEW

18

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons


INTERVIEW

‘We sterven ooit met z’n tweeën op het podium’ Ernst Jansz, oprichter van Doe Maar, trad 50 jaar geleden voor het eerst op met de inmiddels legendarische CCC Inc. Redenen genoeg om met een jubileumvoorstelling te komen waarmee hij het instituut Jansz in wording inkleurt met een sterke hang naar onder meer hippiecommunes en zijn Indonesische roots. Een feest van herkenning dat hij op het podium en in vriendschappelijke sfeer deelt met de Amersfoorter instrumentalist Guus Paat.

Ik ben de enige in de band die voor een optreden zijn achterbak vol heeft met instrumenten”, opent Paat (64) op deze doordeweekse ochtend. „Ik heb hier een ukulele, banjo, steelgitaar plus twee akoestische gitaren. En dat is overigens ook een deel van de instrumentatie waarmee krontjong gespeeld kan worden. Dat is Indonesische sfeermuziek. Dat is voortgekomen uit een synthese van Portugese, Maleise, Javaanse en Soedanese volksmuziek. Op de Nederlandse trommelvliezen klinkt het als ketelmuziek. Maar ik ben ermee opgegroeid.” Zijn ouders zijn geboren en getogen op Java en streken in 1945 via Geldrop neer in Doorn waar hij werd geboren. Het was in de tijd dat de rock & roll over de Nederlandse duinen klotste met onder andere Cliff Richard en Pat Boone die toentertijd met de zegen van ouders, kerk en staat de aandacht voor zich opeiste. Ook de Nederlandse rock-’n-roll-bands ontbrandde. “Het is dan niet zo verwonderlijk dat een groot deel van deze groepen bestond uit Indische jongelui die de muzikale vaardigheden hadden om zich de nieuwe muziekstijl snel eigen te maken. Er ging geen weekend voorbij of her en der vonden in zaaltjes Indische feesten plaats, waar Indische jongeren in een band of combo speelden. Ook in Amersfoort. Ze speelden op elektrische gitaren en soms aangevuld met hawaïgitaren een mengeling van rock-’n-roll en traditionele Indische krontjongmuziek, met een speciale manier van ‘tokkelen’.” Kortom, de Nederbeat-explosie van de jaren zestig werd dus voorafgegaan door een Indorock-explosie in de jaren vijftig met de Tielman Brothers als ambassadeurs niet veel later gevolgd door de Jumping Jewels die in de Haagse Zuiderparkbuurt de kiem legde voor de popcultuur in de residentie. NEGORIJEN “In de jaren zestig wilde ik uiteraard ook muziek spelen”, vertelt autodidact Paat die op z’n twaalfde een prijzige Duitse Höfner moest delen met vijf muzikale telgen uit dito Indonesische families. “Mijn eerste bandje was Maybe. Op de HBS kwam ik in contact met Hans Sommer met wie ik tijdens het vak Nederlands een gedicht van Joost van den Vondel muzikaal wist te omlijsten. Driebergenaar Sommer had met zijn broers André en Ronald de country- en westernband Sommerset. In de woonkamer boven hun sportzaak op de Traay GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

19


repeteerden ze. Ik werd bandlid.” Het grote succes van Sommerset begon toen discjockey en producer Kees van Kooten op hun pad kwam en de single Almost Persuaded wordt opgenomen die in het kielzog van het Tumbleweeds succes Somewhere Between meevoer. Evenals Tumbleweeds traden zij op in de Grand Ole Opry in Nashville en in enkele country televisieprogramma’s. Andere bands met pop of blues op het repertoire zochten het dichtbij huis. Zij verbleven van tijd tot tijd in Brabantse en Gelderse negorijen om met verschillende verkwikkende voedingstoffen inspiratie op te doen voor nieuwe songs, zoals CCC Inc. met Ernst Jansz als een van de voormannen. Pas veel later zouden de wegen van Jansz en Paat elkaar kruisen. INDISCH MUZIKANTEN COLLECTIEF Het is 2008. De Amersfoorter, bewonderaar van Crosby, Stills, Nash en Young in het algemeen en Stephen Stills in het bijzonder, is inmiddels al jaren als muzikant aangesloten bij het ‘Indisch Muzikanten Collectief’. Deze stichting ondersteunt nieuwe vormen krontjong met behoud van de oude normen en waarden. Jansz, die deels van Indische afkomst is, stond toentertijd op het punt om de CD Molenbeekstraat op te nemen waarin hij de luchtige accenten van het Indisch Muzikanten Collectief wilde gebruiken. “Met een telefoontje is onze samenwerking tot stand gekomen”, aldus Paat die sinds die tijd de steun en toeverlaat is van de voormalige frontman van Doe Maar. Kortgeleden kwam de CD ‘De Neerkant’ van de pers met herinneringen van Jansz aan de roerige jaren zeventig, de hippietijd vanaf het communeleven met CCC Inc. tot en met de eerste jaren van Doe Maar van 1978 tot 1980. “Voor een groot deel is het ook voor mij een feest van herkenning”, aldus Paat die uiteraard Jansz muzikaal ondersteunt tijdens de meer dan dertig jubileumvoorstellingen die in ons land worden gegeven. “Een nummer van mij is in Amersfoort gecomponeerd en later door Jansz voorzien van tekst: Meester Van Het Geld. Een nummer dat overeenkomt met de jaren zestig stijl van Bob Dylan. En natuurlijk heb ik een ‘tokkeltje’ verwerkt in het nummer Moe Van Verlangen uit de soul van de jaren zestig en zeventig. Moe van verlangen zullen Jansz en Paat nooit worden. De Amersfoorter is ervan overtuigd dat ze nog lang een muzikale en vriendschappelijke relatie zullen houden. “We sterven ooit met z’n tweeën op het podium.” Ook Jansz vindt het een goed idee. “Een mooie manier die heel snel gaat en zonder pijn. Dus het is een buitengewoon aanlokkelijke manier om zo dood te gaan.” De voorstelling ‘De Neerkant’ is op vrijdag 19 januari 2018 in de AFAS-zaal in Theater & Congrescentrum De Flint in Amersfoort. Aanvang 20.15 uur. Meer informatie vindt u op: www.ernstjansz.nl. 20

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Hilversum

Een stralende lach, goed kunnen eten en praten is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je tanden en kiezen moeten missen is al helemaal ingrijpend. Gelukkig kunnen wij u helpen met implantaten. Dat zijn kunstwortels die relatief simpel in het kaakbot worden geplaatst en daarin vastgroeien. Met implantaten geven wij mensen meer zelfvertrouwen en hun stralende lach weer terug en dat geeft bijzonder veel voldoening.

Benieuwd naar onze praktijk? Bel: 035 624 63 28 Mail: info@thc-kerkelanden.nl Kijk: www.thc-kerkelanden.nl Bezoek: Kerkelandenlaan 3F, Hilversum Gratis parkeergelegenheid voor de deur

208-024 Adv Gooi- en Vechstreek 190x136mm_implantoloog.indd 1

13-03-17 14:20

Hypotheek Adviesburo Pronk  Middenweg 135A ,1394 AH Nederhorst den Berg  035 - 77 37 000  info@habp.nl  www.habp.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

21


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Patrick de Koning Fotografie: Esther Quelle en Nico Brons

Uw haar:

onze zorg Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van haaruitval. Haarverlies of haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erfelijk bepaald zijn, een uiting van stress, medicijngebruik, een ongeval of shock. Ook een tijdelijke vorm van haaruitval komt vaker voor. Met het verlies van ons hoofdhaar verliezen we een stukje natuurlijk sieraad, een stukje van onszelf en vaak daalt ons zelfbeeld. Haarinstituut Nederland staat mensen met haaruitval en uitdunnend haar al meer dan 25 jaar terzijde door het aanmeten van haarwerken van echt haar. Hierdoor kunnen mannen en vrouwen de haarkliniek in Bussum weer met opgeheven hoofd en blij verlaten.

H

aaruitval bij vrouwen en mannen komt volgens Hedie Scheeper van Haarinstituut Nederland vaker voor dan u denkt. “Mannen kiezen er dan vaak voor om hun hele hoofd gewoon kaal te scheren, maar haarverlies bij vrouwen wordt vaak onderschat.” Zo blijkt uit recent Engels onderzoek dat van de ondervraagde vrouwen maar liefst 45% laat weten dat ze het bangste zijn om het haar te verliezen. Deze groep is bijna viermaal groter dan vrouwen die bang zijn om aan te komen (12%) en een verouderde huid te krijgen (12%). Niet zo gek vindt Hedie. “Want ons hoofdhaar is immers naast onze gezichtsuitdrukking en ons postuur een kenmerkende eigenschap die ons van andere mensen onderscheidt.” PASSIE VOOR HET VAK Hedie Scheeper besloot na vele jaren actief te zijn geweest in het kappersvak en binnen het onderwijs om haarwerkspecialist te worden. “Het verfraaien van het haar is altijd mijn passie geweest. In de kapsalon werd ik vaak geconfronteerd met haaruitval. Het is me altijd bijgebleven wat een schrikreactie dat geeft bij de klanten en wat voor impact dit haarverlies teweeg kan brengen. Door hier onderzoek naar te doen, kwam ik terecht bij Haarinstituut Nederland. Hier leerde ik wat een haarwerk kan betekenen voor vrouwen en mannen, en deze specialisatie heeft mij niet meer losgelaten. Want ik kan mensen nu weer een stukje van hun eigenwaarde teruggeven.”

HAARUITVAL GROOT PROBLEEM Volgens Hedie twijfelen veel mensen die kampen met haaruitval over wat het meest geschikt voor hun specifieke situatie is, een haarwerk of een haartransplantatie. “Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Eerst moet de oorzaak van de haaruitval worden vastgesteld. Is er sprake van erfelijk haaruitval, is er sprake van een haarziekte of wordt 22

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

de haaruitval wellicht ergens anders door veroorzaakt? Daarnaast is het van belang om te bepalen of er sprake is van tijdelijke of permanente haaruitval”, aldus Hedie. VOORKOMEN HAARUITVAL Haaruitval heeft volgens Hedie diverse oorzaken, waarvan slechte eetgewoonten, gebrek aan mineralen, medicijngebruik, stress, vervuiling en erfelijkheid de belangrijkste zijn. En zelfs een zwangerschap veroorzaakt bij sommige vrouwen haaruitval. Hoewel er geen garantie is dat u haaruitval kunt voorkomen – zeker niet bij erfelijkheid – kunt u

toch uw best doen om uw haar en hoofdhuid altijd in topconditie te houden. Zo kunt u uw haar beter niet te vaak aan hitte en droogte blootstellen en dient u ook voorzichtig te zijn met het thuis verven van uw haar. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat een evenwichtige lifestyle in combinatie met gezonde voeding – met veel groenten en fruit – van toegevoegde waarde kan zijn op de kwaliteit van uw haar en hoofdhuid. SPA TREATMENT Daarnaast adviseert Hedie om stressvolle situaties te vermijden en af en toe eens een


HEALTH & WELLNESS

OVER PHILIP KINGSLEY De Engelsman Philip Kingsley studeerde in 1953 af als tricholoog, een in haarziekten en haarafwijkingen gespecialiseerde dermatoloog. Door zijn enorme passie, doorzettingsvermogen en voortdurende studie en onderzoek wordt hij tegenwoordig door velen beschouwd als ‘s werelds toonaangevende expert op het het gebied van hoofdhuid- en haarzorg. Zijn producten overbruggen de kloof tussen wetenschap en kappers. Philip Kingsley is de man die de term ‘bad hair day’ bedacht, was de eerste die het idee van de ‘hair textures’ introduceerde, ontwikkelde ‘s werelds eerste pre-shampoo conditioner, introduceerde het concept van de hoofdhuid maskers, en was de eerste om de gezondheid van het haar te koppelen aan voeding en lichamelijk welzijn.

moment voor u zelf te nemen. Stress beschadigt namelijk alle delen van uw lichaam. “Wij hebben een Spa Treatment ontwikkeld waarbij wij u na een hoofdhuid- en haaranalyse een wellnessbehandeling op maat aanbieden. Tijdens een intensieve hoofdhuidmassage in combinatie met de innovatieve producten van de vermaarde tricholoog Philip Kingsley, wordt uw hoofdhuid weer in balans gebracht. “De behandeling is niet alleen ideaal voor mensen met uitdunnend haar, maar ook voor bestaande klanten die voor een ‘onderhoudsbeurt’ van hun haarwerk langskomen”, aldus Hedie. NIET VAN ECHT TE ONDERSCHEIDEN De haarwerken van Haarinstituut Nederland zijn van topkwaliteit en natuurlijk van echt haar. “De pruiken van vroeger worden nu haarwerken genoemd en zijn van veel betere kwaliteit”, vertelt Hedie. “De knooptechnieken, het draagcomfort en de bevestigingsmethodes zijn afgelopen jaren namelijk verder ontwikkeld en verbeterd. Hierdoor kunnen onze haarwerken ook permanent worden gedragen. U kunt er gerust mee slapen, zwemmen of

sporten. En niemand hoeft te weten dat u een haarwerk heeft. Bovendien is een haarwerk altijd voor u op maat gemaakt, precies zoals u het wilt.” TOONAANGEVENDE HAARKLINIEK Haarinstituut Nederland in Bussum is een toonaangevende haarkliniek voor vrouwen en mannen met haaruitval, tijdelijk of langdurig haarverlies en andere haarproblemen. De haarkliniek richt zich op het ontwerpen van maathaarwerken voor klanten met een medische indicatie. Daarnaast behandelt de kliniek ook aanvragen voor een cosmetische haaraanvulling. “Ons haarinstituut maakt diverse haarwerken van echt haar, zodat u zich weer tot in de puntjes vrouw of man kunt voelen. Wij weten tenslotte hoe belangrijk uw haar voor u is”, vertelt Hedie. “Wij denken met u mee, begrijpen uw schaamtegevoelens of frustratie en bieden de juiste maat haarwerken of haarstukken.” PERSOONLIJK AANDACHT “Wanneer een klant informatie aanvraagt, gaan we helder boven tafel halen wat wij

‘Het is me altijd bijgebleven wat een schrikreactie haarverlies geeft bij de klanten en wat voor impact dit teweeg kan brengen.’

kunnen betekenen voor de klant en wat de verwachtingen zijn. Door hier transparant over te zijn, kunnen we eventuele teleurstellingen voorkomen. Vaak hebben onze klanten al jaren verschillende producten gebruikt om haaruitval tegen te gaan. Totdat het van te grote invloed is op hun dagelijks functioneren. Wanneer de overweging gemaakt wordt om een haarwerk te gaan dragen, zijn er vaak vele verdrietige momenten aan vooraf gegaan”, legt Hedie uit. “De drempel kan dan hoog zijn. Door onze klanten eerst hun verhaal te laten vertellen onder het genot van een kopje koffie, is vaak de eerste spanning ervan af. Wij vinden het belangrijk dat iemand op zijn of haar gemak is, want wij leggen graag een vertrouwensbasis met onze klanten. Onze doelstelling is dat wij elke dag willen voldoen aan de behoefte van onze klanten. Natuurlijk willen wij elke klant een mooie haardos geven en ze daarmee met opgeheven hoofd onze haarkliniek zien verlaten.” KENNIS EN EDUCATIE De kennis van hoofdhuid en haar is volgens Hedie voor haar haarkliniek van groot belang. “We zien dat het verlies van haar vaak gepaard gaat met een gevoelige hoofdhuid. Het is daarom belangrijk dat wij als team jaarlijks onze kennis vergroten. De training ‘Dermatologie voor haarwerkspecialisten’ geeft ons tools om met zorg hiermee om te gaan. Daarnaast houden wij onze kennis up-to-date en blijven wij altijd trainingen volgen om gegarandeerd de beste kwaliteit en service te kunnen bieden. Wij durven dan ook gerust te zeggen: uw haar, onze zorg.” Haarinstituut Nederland Olmenlaan 44, Bussum T. 035-6913469 www.haarwerk.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

23


meubel-maatwerk

natural

badkamers

keukens

ontwerp

living

CUSTOM-MADE PROJECTS

Gespecialiseerd in het ontwerpen, vervaardigen en begeleiden van natuurlijke interieurs en architectuur. Laat u inspireren en proef de sfeer onder het genot van een eerlijke kop koffie in onze winkel op Brinklaan 2-4 in Bussum T035-7007979 www.natural-living.nl


AUTO

Tekst: Patrick de Koning Foto’s: Joke Schut

DFSK - Citytransporter uit China:

Duurzaam, compact en prijsbewust

Duurzaam, compact en prijsbewust. In de gewichtsklasse tot 2500 kg is de technologisch geavanceerde DFSK CityTransporter hét antwoord op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en economisch aantrekkelijke bedrijfsvoertuigen. Met standaard twee jaar garantie (zonder kilometerbeperking!) en ongekende service is de DFSK CityTransporter de beste en meest prijsbewuste keuze in duurzame mobiliteit.

A

rnoud van Marrewijk van de gelijknamige Vakgarage Van Marrewijk in Boskoop begon drie jaar geleden met het importeren van de DFSK CityTransporter. “We zitten hier midden in het Groene Hart”, gebaart Arnoud. “En je ziet dat steeds meer regionale bedrijven en organisaties een milieuvriendelijke en compacte bedrijfswagen willen voor korte ritjes.” DUURZAAM EN MILIEUBEWUST Maatschappij en milieu stellen steeds hogere eisen aan bedrijfsvoertuigen. CityTransporter beschikt over volledige Europese type-goedkeuring en voldoet moeiteloos aan de strengste richtlijnen. De CityTransporter modellen worden volgens de laatste milieueisen geassembleerd en zijn 98% recyclebaar. Met 75% minder CO2-uitstoot (GroenGas),

DFSK CITYTRANSPORTER De Dongfeng Sokon Motor Group (DFSK) is één van de grootste producenten van personen- en bedrijfsvoertuigen ter wereld. De naam is hier in Europa relatief onbekend, maar ook de meeste bekende Europese automerken laten modellen assembleren in de moderne productiefaciliteiten van DFSK. De kwaliteit van de DFSK bedrijfsvoertuigen is hoog en overtreft in alle opzichten de verwachtingen. Dat heeft een duidelijke en logische reden: de bedrijfsvoertuigen worden geproduceerd in overeenstemming met de strengste veiligheids-, milieu- en kwaliteitsrichtlijnen zoals die in Europa wettelijk zijn vastgelegd.

geen emissie van fijnstof en een energieverbruik dat gemiddeld maar liefst 25% lager ligt is CityTransporter de meest zuinige en milieuvriendelijke onder de bedrijfsvoertuigen. “De verschillende modellen van CityTransporter zijn voor wat betreft aandrijving leverbaar met drie verschillende krachtbronnen: 100% elektrisch, GroenGas of benzine. Voor welke aandrijving u ook kiest: CityTransporter is stil, schoon én zuinig!” COMPACTE KRACHT De innovatieve modellen (maar liefst acht uitvoeringen) van CityTransporter zijn compact en milieubewust, maar zonder in te leveren op prestaties. Het lage eigen gewicht in combinatie met het hoge laadvermogen zorgt voor voertuigen die op een breed terrein inzetbaar zijn. Stadscentra, smalle straten, groenstroken en paden; de multifunctionele CityTransporter doet overal zijn nuttige werk. Welk bedrijfsvoertuig u ook zoekt, CityTransporter is leverbaar in een groot aantal uitvoeringen en praktische carrosserievarianten. “Denk daarbij aan veelzijdige voertuigen voor gemeentelijke- en overheidsdiensten (groenvoorziening, veegvuil, gladheidbestrijding). Of aan voertuigen voor service & utility, bezorgdiensten en ondernemers zoals slagers, bakkers, loodgieters en schilders. (MILIEU)VRIENDELIJKE INVESTERING Naast de veelzijdigheid heeft CityTransporter

nog volgens Arnoud nog een belangrijk voordeel: de vriendelijke prijsstelling. CityTransporter is al leverbaar vanaf 9.900.- (excl. BTW en BPM). De lage prijs in combinatie met de veelzijdigheid en de betrouwbare, degelijke techniek, geven alle modellen in de CityTransporter range een buitengewoon gunstige prijs/ kwaliteitverhouding. Het energieverbruik van de diverse motorvarianten van CityTransporter ligt aanzienlijk lager dan gebruikelijk. Dat scheelt behoorlijk in de kosten om de bedrijfswagens operationeel te houden. Bovendien hebben de onderdelen een interessante prijsstelling, zodat ook de onderhoudskosten van CityTransporter uiterst aantrekkelijk zijn.

VIAM Automotive Zuidwijk 16, Boskoop T. 0172-728045 www.CityTransporter.eu GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

25


REIZEN

Fun & Easy going

Californische wijnen Een halve eeuw geleden telde Californië nog een handvol wijnboeren. Ga er nu eens heen. De wijnen, van al die wijnhuizen achter de 1.600 kilometer lange kustgordel, genieten van wereldfaam. En de Zinfandel is populairder dan ooit. Dat wordt genieten; easy en met fun.

D

ruk, druk. Of toch niet? In Californië is slow living al jaren een ingeburgerd begrip. Als antwoord op de eeuwig durende ratrace neem je vooral tijd voor jezelf. Heerlijk wandelen over het strand, genieten van een sfeervol diner en ook zeker van een goed glas wijn. Slow benadrukt de kwaliteit van het moment. Aan de zonnige westkust van Amerika spreken de inwoners uit ervaring. In de staat, die grossiert in zon, zee en zand, zongen de Beach Boys al decennia geleden over Good Vibrations en Surfin’ USA. Nummers als deze weerspiegelden toen al de Californische mentaliteit. Gebaseerd op een uitbundige zon en een extraverte levensstijl vertalen de Amerikanen die houding in fun en easy going. EASY GOING Ook de wijnen uit de Golden State stemmen met dat gevoel overeen. “Vooral hier in het noorden zijn wij gezegend met zeer stabiele weersomstandigheden”, zegt een wijnmaker in de kleine Sonoma Valley. “De beschutte valleien zorgen voor een mild klimaat. De winters zijn kort en zacht. En in het lange, warme groeiseizoen, schijnt de zon voortdurend. Bovendien zorgt mist regelmatig voor verkoeling. Neem dat en de vruchtbare, vulkanische grond, en je begrijpt waarom er de laatste jaren bijna geen slechte jaargangen zijn geweest. Easy going dus, voor ons als wijnmakers.” FRUITIG APERITIEF Ook bij Mumm Napa herkennen ze de Californische mentaliteit in hun mousserende wijnen. “Veel bezoekers denken dat ze onze Sparkling Wines uitsluitend op bijzondere momenten kunnen schenken”, vertelt de dame die bezoekers rondleidt. “Maar gelukkig weten inmiddels veel meer mensen dat een mousserende wijn ook heel geschikt is als fruitig aperitief.” De bezoekers, casual gekleed met korte broek en poloshirt, knikken instemmend. Easy going, that’s the way. Om het Champagnehuis toch enige stijl mee te geven, heeft Mums Napa een chique galerie met landschapsfotografie op het kwaliteitsniveau dat past bij de wijnen die volgens de traditionele methode worden gefabriceerd. En dat op steenworp afstand van Mission Sonoma, waar pater José Altimera in 1824 de eerste wijnranken plantte om miswijn 26

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

‘Slow benadrukt de kwaliteit van het moment’ te kunnen maken voor de diensten van de missiepost. KIEM VOOR BEDRIJFSTAK De geschiedenis van de Californische wijnen voert terug naar de Franciscaner missionarissen. Toen de zonnige staat nog onder Mexicaans gezag viel, richtten bevlogen monniken langs de kust 24 missieposten op. Ze begonnen in het zuidelijke San Diego en op één dag reizen van de vorige stichtten ze de volgende. De laatste langs deze ‘Koninklijke weg’, de Camino Real, kwam in 1823

in Sonoma gereed, ten noorden van San Francisco. Daar volgde pater Altimera het voorbeeld van zijn collega’s. Hij legde er de kiem voor wat later een toonaangevende bedrijfstak zou worden. De Hongaarse graaf Agoston Haraszthy hielp hem. In 1857 plantte hij de eerste Europese rassen. Nu beslaat het wijnbouwgebied van Californië meer dan 208.000 hectare - zo’n 350.000 voetbalvelden bij elkaar - en telt de staat meer dan 1.600 wijnhuizen. Zelfs beroemdheden als regisseur Francis Ford Coppola hebben er hun eigen wijnhuis.


REIZEN

Tekst: Ruud Slagmolen Fotografie: Ruud Slagmolen

GEEN WIJN DOOR PROHIBITION Bijna honderd jaar geleden, in 1920, verbood Amerika alle productie en gebruik van alcohol. Daarmee wilde het land de criminaliteit, corruptie en sociale problemen tegengaan. Deze wet ‘Prohibition’ leidde tot de opkomst van illegale stokerijen en illegale handel, grotendeels in handen van de maffia. Het spreekt vanzelf dat deze beslissing de wijnbouw geen goed deed. Gelukkig werd de wet in 1933 weer afgeschaft.

benadrukte wijnmaker Greg La Follette ooit. Zijn wijnen werden al bij diverse belangrijke staatsbanketten in het Witte Huis geserveerd. Niet alleen Greg is laaiend enthousiast. De Zinfandel heeft zelfs als enige druif op onze aardbol van een eigen fanclub.

MOORD OPLOSSEN De golvende valleien rond de historische steden Sonomo en Napa - met hun mengeling van robuuste Mexicaanse haciënda’s en stijlvolle Victoriaanse huizen - staan bekend als Wine Country. De twee valleien vormen niet alleen het hart van de Califonische wijnindustrie, maar ook een uiterst belangrijke toeristische trekpleister. En zoals gebruikelijk in Amerika is er alles op het gebied van fun mogelijk. Van panoramatochten met een hete luchtballon tot een ritje met de prestigieuze Napa Valley Wine Train. Daar kun je in de panoramawagons niet alleen genieten van de meest voortreffelijke wijnen, maar ook gezamenlijk een in scène gezette moord oplossen. ‘Was it the wine that killed him?’ ZIN IS IN De wijnliefhebber komt uiteraard voor de

Chardonnay en de Cabernet Sauvignon, beide heer en meester in Californië. De laatste soort levert vooral in Napa Valley grootse wijnen op, zowel in monocépages als in cuvées samen met Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Maar ook de Pinot Noir, Syrah, Petite Sirah, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Viognier namen al sterk in populariteit toe. Echt hot is de Zinfandel, het boegbeeld van de Californische wijn. ‘Zin is in’, roept een drankenleverancier door zijn zaak. De Zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en roséwijnen van gemaakt. Ze variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De staat kent diverse wijnstreken die deze druivensoort fanatiek verbouwen. Zo staat Ravenswood uit Sonoma bekend om zijn voortreffelijke Zinfandel. “De druif heeft potentieel voor rijke wijnen van zeer grote klasse”,

AMBITIE EN KWALITEIT Naast fun en easy going staat Amerika ook bekend om z’n ambitie en innovatie. De Californische wijnbedrijven hanteren steeds geavanceerder productiemethoden en zijn uitgerust met de modernste apparatuur. Toch combineren veel wijnhuizen die moderne aanpak nog steeds met traditionele handelswijzen. Zo selecteert en plukt Mumm Napa z’n druiven nog steeds handmatig en vervoert het wijnhuis de oogst in kleine containers. En kwaliteit? Die krijgt net zoveel sterren als in de Amerikaanse vlag. Bij wijnhuis Deloach in Santa Rosa staat kwaliteit primair. Het huis besloot eerder de jaarlijkse productie terug te brengen van 320.000 naar 110.000 cases (met elk twaalf flessen). Daardoor kan het meer aandacht geven aan de variëteiten die het beste passen bij de terroir van de Russian River Valley, de wijnregio van Sonoma Valley waar DeLoach is gevestigd. Good Vibrations dus, ook voor de druiven. De Beach Boys van toen hadden een vooruitziende blik. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

27


HUIS & INTERIEUR

Tekst: JustChrys.com Foto’s: JustChrys.com

Decemberdecoraties

Tien variaties met chrysant Met chrysanten schik je de mooiste boeketten en maak je verrassende bloemdecoraties. Ook in de wintermaanden. En met de feestdagen in aantocht doe je er natuurlijk een schepje bovenop en zet je het hele huis vol chrysanten.

28

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HUIS & INTERIEUR

met water en gebruik ze als vaas. Zet er verschillen kleuren chrysanten in en combineer met bijvoorbeeld bessentakken, wilgenkatjes of grassen voor een natuurlijke, beetje wilde uitstraling. 5: LAAT MAAR DRIJVEN Gebruik zowel groot- als kleinbloemige chrysanten in de kleuren rood en wit. Neem een platte schaal en vul met water. Snij de stelen kort onder de bloem schuin af en laat de bloemen drijven. Voeg voor een extra kerstuitstraling een paar rode kerstballen toe. 6: FLEURIGE KERSTBAL Neem een bol steekschuim en laat ‘m volzuigen met water. Snij de stelen van crèmekleurige chrysanten kort af en steek het schuim helemaal vol met bloemen. Leg de fleurige kerstbal in een schaal met bijvoorbeeld een zwarte kerstbal en dennenappels. Bestrooi eventueel met wat kunstsneeuw.

VARIATIE De keuze in chrysanten is zo groot dat je er eindeloos mee kunt variëren en experimenteren. Hou je van kerstrood, winterwit of van bronskleurig? Geen probleem, het kleurenpalet van chrysanten is groter dan je denkt. En laat je ook eens verleiden door de verschillende bloemvormen. De ene chrysant produceert trossen gevulde bloemen, de andere enkele bloemen die aan margrieten doen denken. De ‘spinnen’ met hun grillige vormen zorgen voor een vrolijke noot. En dan heb je nog de chrysanten in de vorm van compacte pompons die voor mooie accenten zorgen in boeketten. STERK Chrysanten zijn sterk en blijven lang mooi. Daarvoor zijn maar een paar handelingen nodig. Zorg allereerst voor een schone vaas met helder water en voeg een scheutje snijbloemenvoedsel toe. Rits de onderste bladeren van de stelen zodat die straks niet in het water staan. Snij de stelen schuin af en…. schikken maar! Behalve in boeketten kun je ook de mooiste decoraties maken in steekschuim. Dankzij de stevige stelen steek je de chrysanten er soepeltjes in. Leg steekschuim vooraf wel in een bak met water,

zodat het zich helemaal volzuigt. Giet op het steekschuim (als het droog aanvoelt) wel eens per week water en je kunt er zeker drie weken van genieten. 1: KERSTSTER Versier een stervormig stuk steekschuim helemaal vol met enkelbloemige (wit en bronskleurig), pomponvormige (witte) en gevuldbloemige (paarse) chrysanten. Zorg er voor dat het steekschuim niet meer ziet en bestrooi met kunstsneeuw. 2: KERSTBALVAASJES Helemaal anders, maar toch helemaal Kerst. Maak van kerstballen vaasjes. Haal de haakjes uit kerstballen, lijm ze op een kerstster en vul met water. Snij de chrysanten kort af en zet ze in de kerstbalvaasjes. Mix witte chrysanten met bijvoorbeeld paarse en rode.

7: KERSTBOOMPJE Het is wel een werkje, maar het resultaat mag er zeker zijn! Neem een kegelvormig blok steekschuim en laat het goed volzuigen met water. Snij chrysanten kort en schuin af. Steek de bloemen in het schuim net zolang totdat je het steekschuim niet meer ziet. Je kunt het beste van onder naar boven werken. Je kunt ook een mix maken van verschillende soorten chrysanten en rozen. Ben je erg handig? Maak dan een tableau op een stammetje van hout. Zorg wel voor een stevige constructie! 8: IN DE HOOGTE Omwikkel reageerbuisjes met groen tape, vul met water en zet er grote pluischrysanten in. Bevestig de reageerbuisjes met raffia aan het touw. Maak ook eens een combinatie van chrysanten en rozenbotteltakken. 9: KERSTKRANS Altijd een gezellig knutselwerkje (ook voor kinderen!): kerstkransen maken. Voeg dit jaar eens wat chrysanten toe en kies voor bijpassende kaarsen. Wil je een extra speels effect? Gebruik dan pomponvormige chrysanten.

3: MET DENNENTAKJES Maak een boeket van roze chrysantjes (ook wel Santini’s genoemd) en dennentakken. Voeg er een lint aan toe voor een feestelijk effect.

10: GLAMOUR Zet een langwerpige schaal met steekschuim op de schoorsteenmantel en steek het helemaal vol met witte, groene, roze en paars chrysanten met verschillende bloemvormen. Combineer eventueel met bessentakken en groen uit de tuin of van de bloemist. Pure bloemenweelde!

4: BEETJE WILD Leg een dienblad vol met kerstballen. Vul

Ga voor meer informatie en inspiratie naar www.justchrys.com GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

29


Samen succesvol de hypotheek regelen in 2018! Hypotheekadviseur

Financiële onafhankelijkheid

Michiel Franken is geboren en

Veel mensen willen niet afhankelijk zijn van overheidsvoorzieningen

getogen Hilversummer. Na 12 jaar

zoals IVA,WW en AOW. Michiel Franken geeft inzicht in het oerwoud

hypotheekspecialist bij de twee

van regels en wetgeving. Vervolgens helpt hij bij het vinden van de

grootste banken van Nederland is hij

best bij jou passende financiële producten.

inmiddels alweer 16 jaar onafhankelijk Erkend Hypotheekadviseur in ‘t Gooi. Veel tevreden klanten hebben via zijn advies en bemiddeling een

Veiligstellen van je eigen woning Een huis kopen is voor veel mensen een van de grootste uitgaven

maatwerkhypotheek aangeboden gekregen.

in het leven. Michiel Franken stelt een gedegen Financieel

Voorkomen van financiële problemen

aangeboden tegen scherpe rente en goede condities. Zo kun je vaak

Strategisch Plan op, hij zorgt ervoor dat je de juiste hypotheek krijgt

Ongeacht iemands levensfase, is het voor iedereen belangrijk om te

duizenden euro’s besparen. Bovendien kent hij, als onafhankelijk

voorkomen dat financiële problemen zich voordoen. Michiel Franken

Erkend Hypotheekadviseur, veel marktpartijen. Daardoor kan de

stelt jouw financiële situatie vast en geeft de beste opties aan om

hypotheek geregeld worden bij een partij die voor jou onbekend

jezelf en uiteraard het gezin te beschermen.

was of voor een particulier zelf niet bereikbaar is.

Plannen van de huidige uitgaven en inkomsten

Belasting veranderingen

Om op lange termijn financiële zekerheid te hebben is het nodig om

Michiel Franken geeft uitleg over de (gewijzigde) belastingregels

reserves in stappen op te bouwen.

voor de eigen woning. Denk aan de versobering van de hypotheek-

Stap 1: Inkomsten en uitgaven in kaart brengen

renteaftrek, de bijleenregeling en de afschaffing van de wet Hillen.

(www.nibud.nl/persoonlijk-budgetadvies). Stap 2: Wensen en doelstellingen bepalen. Stap 3: Financieel plan vaststellen en uitvoeren. Of je nu € 100,- of € 100.000,- bezit, er wordt bij vermogensopbouw gekeken naar: Wat wil ik? Wat kan ik? Op welke termijn heb ik het kapitaal nodig? Wil ik gaan sparen of beleggen? Extra aflossen of juist niet aflossen? Ga je emotioneel handelen of rationeel te werk?

Blijf ‘on track’ Ook als jouw financiële positie destijds door Michiel Franken in kaart is gebracht, is het goed om zo nu en dan weer contact te zoeken. Vooral wanneer er iets gebeurt waardoor je situatie verandert (partner, kinderen, eigen zaak, grote aankoop). Samen ervoor zorgen dat je financieel ‘op de rails’ blijft en je doelen bereikt.

Voor de gemoedsrust Geld is een gecompliceerd onderwerp. Er zijn veel zaken waaraan je moet denken om jouw bezit te beschermen en/of te laten groeien. Een goede, onafhankelijk adviseur kan twijfels wegnemen en je geruststellen.

Zoek je nog een goed voornemen voor 2018? Stel samen met Michiel Franken je hypotheekplan op!

Nassaulaan 60 1213 BD Hilversum Telefoon: 035 77 26 699

Oudwijkerlaan 47 3581 TB Utrecht Telefoon: 030 25 49 195 Michiel Franken Mobiel: 06 51 81 13 25

www.frankenfinancieeladviesbureau.nl


COLUMN

Tekst: Jorissa Neutelings Foto’s: Maybelline Koense

Bij jullie, BIJ ONS? N

ovember was nog niet begonnen of ik kreeg de vraag al: wat is jullie nieuwjaarplan? Ik dacht, nieuw-jaar-plan? Ik zat meteen aan het jaarplan voor 2018 op mijn werk te denken. Maar…dat werd niet bedoeld, wat doen jullie met de jaarwisseling? Kort daarvoor had ik al de vraag van manlief gehad over Kerst, welke dag we naar die moesten of die bij ons of? Ikzelf was er net uit wat we gingen doen met Sinterklaas en de lootjes waren eindelijk getrokken. Misschien was ik iets te opgelucht daarover: ik moest nu toch echt gaan nadenken over de ‘Feestdagen’ want anders eindigden die misschien wel alleen in mijn joggingbroek op de bank. Dat zou pas echt vreselijk zijn (volgens anderen dan)… Voorheen had ik nooit zo’n last van ‘de vraag’. We gingen gewoon op vakantie en niemand hoefde op ons te rekenen. Oud & nieuw vierden we thuis want de kinderen waren heel klein en als er iemand wilde komen, was die welkom. We deden een spelletje, keken tv en aten oliebollen. Om middernacht gingen we vuurwerk afsteken voor het raam zodat de kleintjes, slaperig & in pyjama, er iets van meekregen, dronken een borrel met de buren en dat was dat. Nu er pubers in huis zijn, willen die graag thuis zijn met hun vrienden of ze hebben toetsweek na de vakantie waardoor je niet wegkan..

JORISSA NEUTELINGS IS GEÏNTRIGEERD DOOR WAT EEN CONSUMENT BEWEEGT EN WERKT ALS DIGITAAL DIRECTEUR. DAARNAAST IS ZE OPRICHTER VAN HET POPULAIRE B-ELLE.NL EN GEEFT ZE REGELMATIG PRESENTATIES. JORISSA SCHRIJFT EN SPREEKT OVER WAT ZE IN DE (ZAKELIJKE) PRAKTIJK MEEMAAKT. ZIE WWW.JORISSANEUTELINGS.NL

Dus moeten wij er ook aan geloven: feesten met hoofdletters, dansen, chique uitdossing, onmogelijke hakken, eten van die speciale traiteur, vlees uren voorbereiden in de green egg, cadeaus kopen, huis versieren. Wat heeft dit nog te maken met relaxt stilstaan bij waar het Kerstfeest ooit om begon? En als ik nou de enige was. In ieder goed gelezen damesblad kom ik artikelen tegen als ‘hoe ga jij je Kerststress te lijf’, ‘vlammen in de keuken zonder moeite’ en ‘uiteten kan rust brengen (maar boek dan wel nu)’. Er wordt zo naar uitgekeken dat iedereen in een kramp schiet want ‘het moet dan wel gezellig worden’. Geen wonder dat de meeste echtparen na Kerst besluiten te scheiden. Anderen hebben de familie eens lekker de waarheid gezegd waarna het eten uit de hand loopt of hebben de nieuwe vriendin van hun broer collectief afgekeurd waardoor broer boos, met net te veel wijn op, naar huis is gereden. En dan hebben we het nog niet eens over de gortdroge kalkoen of de zwartgeblakerde hazenrugfilet die je met lange tanden toch maar naar binnen harkt. Als je het zou filmen, zou je na een jaar of 10, nog smakelijk kunnen lachen om dit ‘gezellige’ familiefeest. Helaas, de bittere waarheid is: heel veel mensen voelen zich ongelukkig en eenzaam met Kerst terwijl het huis vol zit... Waarom komen juist die emoties los rondom de Feestdagen? Ik denk dat het komt door de verplichting die velen voelen. We moeten eerst naar die, dan naar die ander en we kunnen het niet maken om niet nog even daar langs te gaan. Alle media beloven een fantastische sfeer met veel liefde dus dan ben je al snel teleurgesteld als er niet dolenthousiast wordt gereageerd op jouw diner, versiering of zelfbedachte activiteiten. Mijn tip: kijk nog eens terug naar de aflevering van Sex& theCity waarbij Carrie, voordat het middernacht is, gewoon gaat slapen en zo bijna de jaarwisseling mist. Op het laatst besluit ze Miranda nog op te zoeken omdat die steun nodig heeft waardoor beiden ontspannen het nieuwe jaar tegemoet treden. Geen druk, geen voorbereidingen, je beste vriend aan je zij en ook nog een goede daad verricht waardoor je je prettig voelt en geliefd. En zijn daar de december feestdagen niet voor bedoeld? Ik ga mijn joggingbroek maar eens opsnorren. Enjoy GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

31


PUZZEL&WIN

Foto: iStockPhoto

LOS HET KRUISWOORDRAADSEL OP EN VORM MET DE LETTERS IN DE GELE VAKJES EEN WOORD. U KUNT UW INZENDING TOT EN MET 31 JANUARI 2018 PER E-MAIL STUREN NAAR PUZZEL@REXMAGAZINES.NL. ONDER DE CORRECTE INZENDINGEN WORDEN VIER BOEKENBONNEN T.W.V. EUR 25 VERLOOT.

1

3

2

4

5

7

8

11

12

13

14

16

1 Wintersportartikel, 7 Ademstilstand, 8 Gekkekoeienziekte, 9 Geluid, 10 Niet geheel, 12 Mannetjesdier, 13 Gekheid, 16 Enigzins, 17 Extreem, 18 Onbenullig, 20 Soort verf, 21 Sterker nog, 22 Tak van wetenschap

1 Boosaardig, 2 Besmet, 3 Tak van sport, 4 Deel van het lichaam, 5 Reinigen, 6 Koekje, 11 Loco citato, 14 Reisbenodigdheid, 15 Soort verlichting, 19 Franse stad

15

17 18

20

19 21

22

Facebookactie Wilt u elke maand kans maken op leuke prijzen en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan nu op Twitter, Facebook en Instagram @rexmagazines.

DE OPLOSSING VAN DE PUZZEL IN EDITIE SEPTEMBER 2017 WAS CULINAIR. DE PRIJZEN WORDEN AAN DE PRIJSWINNAARS TOEGESTUURD.

32

HORIZONTAAL

VERTICAAL

9 10

6

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

Sponsers gezocht Voor Puzzel&Win in onze magazines zijn wij op zoek naar bedrijven en organisaties die leuke prijzen voor onze lezers ter beschikking willen stellen. In ruil daarvoor worden uw logo en NAW-gegevens op de Puzzel&Win pagina geplaatst. Interesse? Stuur dan een e-mail naar puzzelprijs@rexmagazines.nl


HUIS & INTERIEUR

Tekst: Xilvania Koense Fotografie: Tonzon

TONZON Vloerisolatie springt er uit

Warmere vloer en hogere besparing

H

et Thermoskussen is in 1980 uitgevonden door het Nederlandse bedrijf TONZON. Een uniek isolatiemateriaal dat in 37 jaar heeft bewezen op een effectievere manier te isoleren dan andere isolatiematerialen zoals wol, EPS (polystyreen) of purschuim. Als enige isolatiemateriaal reduceert het Thermoskussen de warmtestraling van de vloer tot vrijwel nul. Daardoor wordt de vloer zelfs warmer dan de lucht erboven. Dat betekent meer comfort en een hogere besparing voor een faire prijs. Daarmee is TONZON Vloerisolatie met afstand, de beste aanpak voor uw koude vloer. Het kan worden toegepast in droge en vochtige kruipruimtes, zelfs als daarin weleens water staat. Het Thermoskussen is volledig opvouwbaar zodat het door ieder luikje past en nog kan het worden aangebracht in zeer krappe kruipruimtes. Ook nieuwere woningen met al geïsoleerde vloer kunnen nog profiteren van deze betere techniek. Bij vloeren met vloerverwarming is de besparing extra hoog. DUBBELE AANPAK STOPT VOCHTPROBLEMEN De kussens worden gecombineerd met een

stevig zeil die woningbreed wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Deze Bodemfolie stopt de verdamping van vocht uit de bodem. Funderingsmuren drogen op, houten vloeren rotten niet meer, leidingen en ophangbeugels gaan langer mee en er komt een einde aan eventuele muffe geur vanuit de kruipruimte. Met deze dubbele aanpak verdwijnen vochtproblemen onderin de woonkamer als sneeuw voor de zon. In kruipruimtes waarin weleens water staat, wordt onder de Bodemfolie enkele banen luchtkussentjesfolie aangebracht waarmee het drijvend vermogen wordt opgekrikt. Waarom zou u nog langer op een vochtig gat in de grond blijven wonen wanneer er zo’n eenvoudige oplossing is? SLIMME RADIATORFOLIE Vroeger moest radiatorfolie op de muur worden geplakt. Veel mensen vinden dit een een slordig gezicht en zien er daarom maar vanaf. TONZON heeft HR-radiatorfolie uitgevonden die onzichtbaar zijn werk doet op de achterkant van de radiator. Dankzij een eenvoudig trucje kan dit worden aangebracht zonder de radiator van de muur te halen. Ook

bij al geïsoleerde CV-buizen kan nog energie worden bespaard met TONZON HR-Bandagefolie. TONZON biedt u nu kosteloos een inspectie aan van uw kruipruimte zodat u weet wat er in uw situatie allemaal mogelijk is. Ga naar www.tonzon.nl/offerte-aanvragen en vul vrijblijvend het formulier in. WWW.TONZON.NL

Als het werk van de tandenfee erop zit...

Maken wij het sprookje af!

Wij zijn Tandheelkundig Centrum Kerkelanden in Hilversum. U bent met het hele gezin van harte welkom bij ons. U kunt bij ons terecht voor algemene tandheelkundige zorg, kroon- en brugwerk, mondhygiëne, esthetische tandheelkunde, prothetiek en gespecialiseerde wortelkanaalbehandelingen. Benieuwd naar onze praktijk? Bel: 035 624 63 28 Mail: info@thc-kerkelanden.nl Kijk: www.thc-kerkelanden.nl Bezoek: Kerkelandenlaan 3F, Hilversum Gratis parkeergelegenheid voor de deur

208-024 Adv Gooi- en Vechstreek 190x136mm.indd 2

Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Hilversum

13-03-17 14:22 GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

33


PORTRET IN OPDRACHT

ALTIJD EEN VOLLE ACCU

Art Galerie/Atelier Corrie Goldhoorn Kerkstraat 24A 1404 HJ Bussum Tel : 06 21526634 www.corriegoldhoorn.nl

100% BATTERIJ IS NIET GENOEG

LET'S FALL IN LOVE THIS CHRISTMAS

Tieneke Gorter Tieneke Gorter

Budgetcoach Budgetcoach Mobiel 0650439338 0650439338 Mobiel

LIEVER NIET MEER ALLEEN MET DE KERST? ONTMOET BUREAU LEFF EN LAAT JE INSPIREREN DOOR HUN UNIEKE "LEFFROUTE"! DURF JIJ DE VOLGENDE STAP TE NEMEN? BUREAU-LEFF.NL

www.Organizeandbudgetcoaching.nl Facebook/ Organizeandbudgetcoaching www.Organizeandbudgetcoaching.nl KvKnr. 68376200

Facebook/ Organizeandbudgetcoaching KvKnr. 68376200

ECCO STORE HILVERSUM Leeuwenstraat 28-32 1211 EV Hilversum Tel. 035-6247628 www.ecco-schoenen.com

E S B

Emmen-Somers Boekhouding “begeleiding met Exact Online” Goyergracht Zuid 23 3755 MX Eemnes 06-10627533 www.emmen-somers.nl

De Smaakboutique WIJNWORKSHOPS

Wilt u ook een blijvende herinnering aan uw feest? Ik maak live schilderijen op locatie! mail: sizovpavel@hotmail.com | tel: 06-43 10 22 47 | www.pavelsizov.nl

34

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


EEN SNELLER HERSTEL EN LANGER FIT MET HOOGWAARDIG EIWIT! We worden ouder, maar hoe blijven we zo lang mogelijk fit? Of hoe herstellen we snel en zo goed mogelijk na een ziekte of operatie? Een spierafbrekende lichaamstoestand en (dreigende) ondervoeding is een groot probleem binnen alle segmenten van de Zorg. De energie- en eiwit verrijkte gebakjes van Innopastry bieden uitkomst. Omdat ze eenvoudig en aangenaam te nuttigen zijn, maar ook de eetlust opwekken en herstel bevorderen. Huib van Leeuwen

Mini steentjes w u o B

20%

ig hoogwaard eiwit

Volgens Huib van Leeuwen van Innopastry, hebben ouderen en zieken vooral baat bij de inname van extra eiwitten. Van Leeuwen: “ Voeding alleen kan je niet beter maken, maar het speelt wel een essentiële rol. Zo heeft bouillon geen enkele zin: het is niet meer dan warm water met een smaakje. Het vult vooral de maag en blokkeert vanwege het volle gevoel de weg voor echt belangrijke etenswaren. Ook de fruitmand werkt averechts. Dat zijn vooral vruchtensuikers en die zijn in een zieke of zwakkere gezondheidstoestand niet relevant.”

MEER RESERVES Onderzoek laat zien dat mensen met meer spiermassa beter in staat zijn om bijvoorbeeld zware chemokuren of bestralingen te doorstaan dan patiënten die weinig spieren hebben. Ze hebben immers meer reserves en kunnen daardoor de behandeling beter aan. En dat heeft niets te maken met het lichaamsgewicht. Te zware mensen kunnen zelfs relatief weinig spiereiwit hebben en lichte mensen juist voldoende.

EIGEN SPIEREIWIT OPETEN

zijn van hoogwaardig eiwit: ‘Bouwsteentjes’ en ‘Easy-to-Eat’. Beide producten zijn een effectief hulpmiddel bij het terugdringen van ondervoeding én het opbouwen van een betere voedingstoestand. Je kunt ze eten als tussendoortje of als toetje.”

PRIJSWINNEND RECEPT De Bouwsteentjes en Easy-to-Eat bevatten per kleine portie al 8 gram hoogwaardig wei-eiwit. Beide producten kregen een eerste prijs voor innovatie en zijn in meerdere smaken verkrijgbaar. Easy-to-Eat is vooral toepasbaar bij slikproblemen.

MINI BOUWSTEENTJES Voor wat betreft de Bouwsteentjes zijn er inmiddels ook Mini Bouwsteentjes. Deze zijn de helft kleiner dan de gewone Bouwsteentjes en wegen slechts 30 gram per stuk. De mini Bouwsteentjes zijn gesorteerd verpakt en bevat elk doosje 8 mini Bouwsteentjes, van elke smaak 2 stuks

Alle consumente nverpakkingen ko sten

Het is een tijd onderschat, maar inmiddels is iedereen er over uit: goede voeding draagt bij aan een sneller herstel. Wanneer je te weinig eet, verbrandt je geen vet, maar eet je vooral je eigen spiereiwitten op. Dat komt bij ouderen en zieke mensen vaak voor en is dus wezenlijk anders dan bij gezonde mensen. Die verbranden vet als ze op dieet zijn. In geval van ziekte moeten de eiwitten daarom als eerste worden aangevuld.

,

per pakje slechts

€ 4,99

ALS TUSSENDOORTJE OF TOETJE “Zoveel mogelijk eiwitten en calorieën, daar komt het op neer”, aldus Van Leeuwen. “Wij hebben twee producten ontwikkeld die een bron

Meer informatie? Bezoek onze website www.Bouwsteentjes.nl Info@bouwsteentjes.nl - Kantoor 035 - 35 588 23 95 - Dhr. Van leeuwen 06 - 22916 395

verkrijgbaar bij


AUTO

Tekst: Arjan Klaver Fotografie: Nico Brons, e.a.

Vrijheid, avontuur, kracht, robuustheid en betrouwbaarheid

De dynamiek van de merken Jaguar en Land Rover is voelbaar. Ook bij Jaguar Land Rover Serry in Hilversum. Terwijl de sales en after sales gewoon doorgaat, wordt hard gewerkt aan de nieuwe corporate identity - intern gedefinieerd als ‘The Arches’ - waardoor beide Britse premium merken op een kwalitatief hoogstaande wijze naast elkaar kunnen worden gepresenteerd. 36

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


AUTO

Klanten hebben begrip voor het ongemak dat nu eenmaal aan een verbouwing verbonden is”, steekt René Serry van wal. Hij is straks samen met zijn broer Niels penvoerder van dit prachtige bedrijf dat in 1974 werd opgericht door hun vader, Charles Serry. “In de eerste helft van het nieuwe jaar is onze huisvesting klaar en kunnen we de klant ontvangen in een totaal nieuwe ambiance. Een ambiance die volgens de geestelijk vader van deze transitie, Gerry McGovern, naadloos past bij de merken Land Rover en Jaguar. Dat McGovern tevens designdirecteur is van Land Rover, maakt de vernieuwingsslag alleen maar interessanter. Het dual-brand netwerkplan, in combinatie met de sterke volumegroei die beide merken de laatste jaren gekend hebben, zorgt voor een verhoogde rentabiliteit voor het Jaguar Land Rover dealernetwerk. Klantervaring en merkbeleving blijven centraal staan. Er wordt dan ook zwaar ingezet op het gebied van training en processen om deze op het hoogste pijl te behouden.” FESTIVITEITEN Bij Serry Hilversum weten ze dat er straks een bedrijfspand staat waarin beide merken als juwelen tot hun recht komen. In een modern, stijlvolle omgeving wordt gebruik gemaakt van alle moderne technologieën om de auto’s tot leven te brengen. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waarin de kleuren groen en wit de huisstijl van beide merken weerspiegelden. “Uiteraard zullen we festiviteiten rond de officiële oplevering van het pand delen met onze klanten. Overigens blijft de verbouwing niet beperkt tot een modernisering van het gebouw en de showroom. Ook de werkplaats wordt meegenomen. Zo komen er twee extra bruggen. Bovendien zal het aantal monteurs worden uitgebreid zodat de doorlooptijd van de reparaties, het onderhoud en de AKP-keuringen een impuls krijgt. Wat onveranderd is gebleven, is de discipline schade en herstel. Daarvoor werken we al jaren met een vaste en betrouwbare partner.” ACHT VERZETTEN Behalve de officiële opening is er komend jaar nog veel meer te beleven bij de merken Land Rover en Jaguar. Laatstgenoemde merk komt uit met de i-Pace, de eerste volledig elektrische auto van dit merk. Als we de voortekenen mogen geloven beschikt de MPV over een accupakket met een capaciteit van 90 kWh en elektromotoren die samen goed zijn voor 400 pk. “De i-Pace komt over een half jaar op de markt en zal voor die tijd uitgebreid in de autobladen staan”, bekent René Serry. “En ons succesnummer, de XF, bouwt volgend jaar verder op het succes van Jaguar’s meest bekroonde auto ooit. Met zijn ongeëvenaarde combinatie van stijl en inhoud, biedt hij een absoluut onweerstaanbare combinatie van

design, dynamiek en verfijning om een auto te creëren die zowel opwindend rijplezier als efficiency biedt. Deze auto, die ook als stationwagon verkrijgbaar is, is tegenwoordig net als de XE en de F-type verkrijgbaar met de 2.0 liter viercilinder benzinemotor. Het gaat om een viercilinder met een slagvolume van 2.0 liter, voorzien van twin-scroll turbo’s die 300 pk aflevert. Voor de F-Pace kiest Jaguar alleen voor vierwielaandrijving. Een automaat met acht verzetten zorgt voor de krachtoverbrenging tussen motor en wielen.” DEFENDER En dan Land Rover. Een merk met een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1948 en begon met een auto die simpelweg bekendstond als de ‘Land Rover’. Hoewel Land Rover haar modellen continu verbetert en verder ontwikkelt, spreekt uit de geschiedenis van het unieke merk een consequente visie, namelijk een combinatie van toonaangevende eigenschappen en een karakteristiek, doelmatig ontwerp. Land Rover is continu in ontwikkeling en zoekt constant naar toonaangevende innovaties. Hierbij is het essentieel dat binnen zowel de dealerorganisatie als de importorganisatie de merkwaarden geborgd en uitgedragen worden, zoals dit bij Jaguar Land Rover Serry zeker het geval is. “Natuurlijk hebben we de Velar. Qua afmetingen leunt de Velar behoorlijk dicht aan bij de Range Rover Sport en daarvan profiteer je voornamelijk binnenin met een praktisch en ruim interieur. Dat geniet van een hoogstaande afwerkingsgraad

én dito materialen maar toch zijn het vooral de twee grote infotainmentsystemen die de aandacht opeisen. Het systeem werkt zelfs vlot én prettig. En we wachten op onder meer de Range Rover en Range Rover Sport plug-inn hybrid en de Defender die uitgerust wordt met hightech off-road-techniek. Het merk wil van de terreinauto de beste in zijn soort maken en daarom krijgt het model de beschikking over de nieuwste elektronische hulpsystemen. En dan is het wachten op de Defender. Een van de nieuwe mogelijkheden zal waarschijnlijk zijn dat de Defender semi-autonoom kan rijden in het terrein. Kortom, dit merk is tenslotte net als Jaguar en wij als Jaguar Land Rover Serry volop in beweging. Uiteraard heeft de zakelijke klant voldoende leasemogelijkheden om zijn of haar mobiliteitswensen in te vullen. Iedereen kan dankzij dit Britse Merk zelf de merkwaarden vrijheid, avontuur, kracht, robuustheid en betrouwbaarheid beleven. Het heeft ons alleen maar merktrouwe klanten opgeleverd.” Jaguar Land Rover Serry Oscar Romerolaan 2, Hilversum T. 035-6261360 www.serry.nl

‘De i-Pace komt over een half jaar op de markt en zal voor die tijd uitgebreid in de autobladen staan’ GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

37


CULINAIR

Tekst: Kirsten van Wijk Fotografie: Freixenet

CHAMPAGNE

Herkomst: Champagnestreek, Frankrijk Druifsoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier Rijping: Minimaal 15 maanden Methode: Méthode traditionelle

PROSECCO Herkomst:

CREMANT

Herkomst: Druifsoorten: Rijping: Methode:

Italië, vooral uit Veneto en Friuli Venezia Giulia Druifsoorten: Proseccodruif (Glera) Methode: Tankmethode

Voornamelijk Frankrijk Afhankelijk van herkomst Minimaal 12 maanden Méthode traditionelle

CAVA

Herkomst: Spanje, Penedesstreek (95%) Druifsoorten: Xarello, Macabeo, Parellada, Chardonnay en Pinot noir. Rijping: Minimaal 9 maanden Methode: Méthode traditionelle

KIES DE BESTE BUBBEL MINICURSUS MOUSSERENDE WIJNEN VAN FREIXENET

Ploppende kurken en sprankelende belletjes in sierlijke glazen: bubbels horen bij de feestmaand als pakjes onder een boom. Al smaakt een glas bubbels eigenlijk altijd wel. Maar hoe kies je uit al die verschillende mousserende wijnen? Hoe weet je of je kiest voor kwaliteit zonder te veel te betalen? Freixenet, ‘s werelds grootste cava huis, zet alle soorten bubbels op een rij en geeft een mini-cursus ‘bubbels kiezen’. Waar Champagne en Prosecco inmiddels oude bekenden zijn in het wijnschap, stijgt cava in populariteit. Deze Spaanse mousserende wijnen vallen op door hun gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen al deze bubbels? 38

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


CULINAIR

HOE ONTSTAAN DE BUBBELS?

De bubbels in een glas mousserende wijn zijn het resultaat van koolzuurvorming tijdens het bereidingsproces.

MÉTHODE TRADITIONELLE

De tweede gisting van de wijn gebeurt op de fles. Gist en suiker worden gedoseerd aan de wijn toegevoegd waardoor extra alcohol en koolzuurgas ontstaat wat zich met de wijn vermengt. Een arbeidsintensieve en langzame methode met als resultaat: bruisende bubbels die een parelend onderdeel van de wijn vormen.

TANKMETHODE

Een andere manier om mousserende wijn te verkrijgen is door de tweede gisting in roestvrijstalen tanks te laten plaatsvinden, daarna wordt de wijn gebotteld. Het proces is sneller, goedkoper, maar de wijnen behouden hun fruitige smaak. Dit is veelal de methode die wordt toegepast bij prosecco.

KOOLZUUR ER BIJ

De belletjes kunnen ook kunstmatig aan de basiswijn worden toegevoegd. De bubbels zijn groter en grover, te vergelijken met prik (koolzuur) in frisdrank. Prik uit frisdrank en dus ook bubbelwijn is zo verdwenen.

DE PERFECT SERVE

Een flute, een tulpvormig glas of een coupe zijn de glazen die mousserende wijnen het beste tot hun recht laten komen. Drink de wijn niet te koud, dan gaat er veel smaak verloren. Volle, krachtige en droge wijnen drink je het best tussen 10 en 12 graden, een zoetere wijn mag iets kouder geserveerd worden: tussen 8 en 10 graden.

KIES JE FREIXENET FREIXENET CORDON NEGRO

FREIXENET CARTA NEVADA

RIJPING: TUSSEN DE 18 EN 24 MAANDEN

RIJPING: TUSSEN DE 12 EN 18 MAANDEN

Deze parelende licht gele wijn heeft delicate aroma’s, een combinatie van groene appels en peren op een achtergrond van mediterrane vruchten. Een frisse cava met een mousse die mooi in balans is door tonen van groene appels en citrusvruchten. De afdronk is licht, maar lang en elegant.

De smaak is verfrissend en mooi in balans door de uitgebalanceerde zuurgraad en een bloemige afdronk. Deze cava is helder geel van kleur met een hint van goud en heeft een elegante bloemige neus met frisse tonen van appel en citrus.

OVER FREIXENET

Freixenet bewijst dat een mooie fles bubbels betaalbaar is. De cava van Freixenet is afkomstig uit de Penedès, ten zuidwesten van Barcelona. Cava is een beschermde naam voor de wijn uit deze streek, die volgens dezelfde strikte, traditionele productie methoden als champagne gemaakt wordt. De mix van traditionele cava druiven Macabeo, Xarello en Parellada, de lange rijping en een tweede fermentatie ín de fles zorgen voor een elegante smaak en een mooie, volle pareling. Freixenet is inmiddels bekroond met vele toonaangevende internationale awards.

Ook voor mensen die geen alcohol drinken is er een feestelijke bubbel, want Freixenet is het eerste A-merk dat een kwalitatieve alcoholvrije mousserende wijn heeft ontwikkeld. Deze gedealcoholiseerde bubbel wijn bevat slechts 0,05% alcohol en is gemaakt van de Sauvignon Blanc druif.

ZOET OF DROOG? Mousserende wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad, daarom wordt na de tweede gisting bij wijnen die gemaakt worden volgens méthode traditionelle suiker en reserve wijn (liqueur de dosage) toegevoegd. Deze ‘dosage’ geeft de wijnen een eigen stijl, de ene brut of seco is de andere niet. Meest voorkomende cava dosages:

Droogheid gradatie

Suiker

Smaak

Brut Nature

< 3 g/l

Strakdroog

Brut

< 15 g/l

Droog tot milddroog

Seco

< 17 - 35 g/l

Milddroog met zoetje

Semi – seco

< 33 - 50 g/l

Friszoet

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

39


HEALTH & WELLNESS

Tekst: Ruth van Kessel Fotografie: De Overhorn

OVERNACHTEN EN VERGADEREN IN DE NATUUR

40

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


HEALTH & WELLNESS

NATUURLIJK VERGADEREN Op steenworp van Amsterdam sfeervol vergaderen in een authentieke boerderij? Inspirerende omgeving nodig om te komen tot nieuwe inzichten? Boerenhofstede de Overhorn biedt een ruime vergaderzaal met alle faciliteiten die nodig zijn voor een vergadering/training of presentatie. Tussendoor is het genieten van een uitgebreid lunchbuffet met uitzicht op natuurgebied het Naardermeer en rivier de Vecht en kan er ontspannen worden op een van de terrassen in de mooi aangelegde tuin. Gratis parkeren op eigen terrein. Voor een meerdaagse training kan er overnacht worden in de sfeervolle kamers en luxe appartementen. Arrangementen op maat, Boerenhofstede de Overhorn denkt graag met u mee.

‘Wat is het hier mooi! Wat een oase aan rust.’ Dat is de standaardreactie van gasten die zichzelf een verblijf gunnen in Bed & Breakfast Boerenhofstede de Overhorn. Aan een landelijke weg langs de Vecht op slechts drie kilometer van het pittoreske Weesp is het goed toeven in de gerenoveerde boerderij uit 1886 met kamers in het woonhuis en luxe appartementen in de hooiberg en stal. Een ideale uitvalsbasis voor bezoek aan Amsterdam, de Ziggodome en de Johan Cruijff Arena en voor recreatie in de prachtige Gooi & Vechtstreek.

W

ie het terrein oprijdt van B&B Boerenhofstede de Overhorn wordt verwelkomd door rondscharrelende kippen. De schapen staan in de appelboomgaard en de drie IJslandse paarden genieten van hun nieuwe stal en paddock paradise. Op deze idyllische locatie betekent gastvrijheid nog dat het je als gast aan niets ontbreekt: een warm welkom, een uitgebreid ontbijt met biologische producten, eieren van genoemde kippen en appelsap van eigen appels. Eigenaresse Irene Rol is de drijvende kracht van deze bijzondere Bed & Breakfast: “Toen ik hier in 1996 neerstreek wist ik al gauw dat ik deze mooie plek niet voor mezelf wilde houden. Stap voor stap heb ik dit Rijksmonument geschikt gemaakt voor een combinatie van wonen en Bed & Breakfast. Op het

terrein bevindt zich in de voormalige stal ook mijn bedrijf NML health, een groothandel in diergeneesmiddelen op natuurlijke basis. Op deze plek komt mijn liefde voor de natuur, dieren en gastvrijheid voor mensen bij elkaar. Als ik dan ’s ochtends met mijn honden over de dijk langs het Naardermeer fiets of mijn paarden laat pootjebaden in de Spiegelplas prijs ik mij als een gelukkig mens.” SCHAATSEN, WANDELEN, FIETSEN De natuur rond B&B Boerenhofstede de Overhorn is overweldigend. Welk weertype het ook is, in elk seizoen. De heldere luchten, spectaculaire zonsondergangen en de rijp in de winter met als er ijs ligt de mogelijkheid om in de natuur te schaatsen om de hoek: op de Vecht of op de Ankeveense plassen, mooier kun je het als schaatsliefhebber niet

krijgen. De Overhorn ligt op het kruispunt van Lange Afstand Wandelpaden en fietsroutes door het Naardermeer, dus ook de wandelaar en fietser komt volledig aan zijn trekken. Voor wie zelf geen fiets bij zich heeft staat een huurfiets klaar. De zomer is oeverloos in deze omgeving, met volop mogelijkheden om te genieten op en aan het water. Rivier de Vecht kronkelt door tot aan Utrecht en via Muiden vaar je zo het IJsselmeer op. Met een eigen sloepje onderweg? Deze vindt een eigen overnachtingsplek aan de twee sloepensteigers op 150 meter afstand van de Overhorn. Met de ligging nabij de N236 is het Gooi, de Johan Cruijff Arena en Ziggodome op steenworpafstand en met de trein sta je in 17 minuten in hartje Amsterdam. ZELF ERVAREN? Boerenhofstede de Overhorn beschikt over één- en tweepersoonskamers en vier appartementen voor 2 tot 6 personen. Voor zakelijke arrangementen kan er gebruik worden gemaakt van een grote Conference Room tot 40 personen en een kleinere Conference Room tot 8 personen. Arrangementen kunnen in overleg op maat worden ingericht. Reserveren of informatie via de website. Boerenhofstede De Overhorn ‘s Gravelandseweg 50-51, Weesp T. 0294-433210 www.overhorn.nl GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

41


CULINAIR

Tekst: Christianne Muusers (Coquinaria.nl)

FEESTELIJKE ROLLADE

I

n de Middeleeuwen stond regelmatig groot vlees op tafel bij de adel. Dit recept voor gevulde varkensrollade is eigenlijk voor speenvarken bedoeld, maar in deze aangepaste versie is het ook een mooi en lekker gerecht. DE HUISMAN VAN PARIJS Het recept komt uit een van de leukste kookboeken uit de Middeleeuwen, Le ménagier de Paris ofwel ‘de huisman van Parijs’. Eeuwenlang was de auteur onbekend, maar in 1996 onthulde historica Nicole Crossley-Holland zijn identiteit. De huisman is Guy de Montigny, een man van lage adel in dienst bij de beroemde Duc de Berry. Hij schrijft zijn boek rond 1380 voor zijn jonge bruid als handleiding voor het voeren van een huishouden. Hij pakt het grondig aan: het eerste deel beschrijft de morele plichten waaraan een echtgenote in die tijd moet voldoen. Natuurlijk moet ze trouw zijn, bescheiden, religieus en haar man onvoorwaardelijk steunen. De Montigny illustreert dit met voorbeelden uit de Bijbel, de Decamerone en allerlei andere bekende verhalen. Daarna komt het kookboek, en hij pakt dat heel grondig aan. Zo leert hij zijn bruid hoe je personeel aanneemt. Ook in de veertiende eeuw zijn referenties al belangrijk! Hij vertelt over de moestuin en het organiseren van etentjes. Het huishouden van zijn werkgever, de hertog van Berry, gebruikt voor het zondagse noenmaal maar liefst drie runderen nodig, dertig schapen, 160 dozijn patrijzen en zo veel konijnen als nodig zijn. Zijn eigen huishouden is natuurlijk een stuk bescheidener, en hij let ook op de centen. Hij raadt aan om éérst de specerijen in een vijzel te vermalen, en daarna pas het brood dat werd gebuikt om sauzen te binden erin fijn te stampen. Zo gaat er niets verloren. EEN MAALTIJD IN DE VEERTIENDE EEUW Guy de Montigny beschrijft ook allerlei menu’s. In één van die menu’s staat het gevulde speenvarken genoemd. Om een indruk te geven van

www.coquinaria.nl 42

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

zo’n middeleeuwse feestelijke maaltijd staat hier de lijst van gerechten: Tijdens de eerste gang krijgen de eters prei met kapoen voorgeschoteld, gans met spareribs en worstjes, stukken rund- en schapenvlees, en een stoofschotel met haas, kalfsvlees en konijn. Daarna komt het gevulde speenvarken op tafel, met kapoenen, allerei soorten wild gevogelte, snoek, karper, koude geleischotels met vlees of vis, voor de hoge heren fazant, en een spektakelgerecht met zwaan of pauw. De derde en laatste gang moet dan nog komen: wildbraad, rijstebrij, pasteitjes met kapoenvlees, roompuddinkjes, timbaaltjes, paling,

vruchten, en wafeltjes en ander zoet gebak. En dit is nog niet eens het meest uitgebreide menu. GOUDSE KAAS IN MIDDELEEUWS PARIJS In de bewerking van het middeleeuwse recept bevat de vulling van het speenvarken Goudse kaas. Het originele recept heeft het over “goede oude kaas”. Edammer en Goudse kazen zijn zulke kazen, en ze zijn in het Parijs van de Huisman te koop, net als Parmezaanse kaas. Gebruik liefst wel ongepasteuriseerde kaas, want in de Middeleeuwen is kaas altijd gemaakt van rauwe melk.


CULINAIR

Foto’s: Coquinaria, iStockphoto

DE ROLLADE INGREDIËNTEN 750 gr varkensfilet aan een stuk | 200 gr ontbijtspek (lange plakjes) De vulling: 200 gr half-om-half gehakt  1 ei, hardgekookt en grof gehakt  80 gr gekookte kastanjes, in vieren gesneden  3 eetl vers geraspte oude Goudse boerenkaas  1½ tl gemberpoeder  ½ tl saffraandraadjes  1 eidooier (rauw) De saus: 4 sneetjes casinowit  3 dl runderbouillon  1 tl gemberpoeder  ½ tj saffraandraadjes  1 eetl rode wijnazijn

BRONVERMELDING ILLUSTRATIES • Gevulde varkensfilet met gele pepersaus (foto © Christianne Muusers); • De Hertog van Berry aan tafel. Detail van de maand januari uit de Très riches heures du Duc de Berry (Gebroeders van Limburg, 1412-1416, Musée de Condé, Chantilly). • Aquamanile in de vorm van een griffioen (1120-1130, Kunsthistorisch museum, Wenen).

BEREIDING Ontvlies de filet, of laat de slager dit doen. Steek een lang en breed mes in de lengte door de rollade om een opening te maken. Kneus alle saffraandraadjes (voor de vulling en voor de saus) in een eetlepel heet water tot de kleur loskomt. Doe de helft van dit water met draadjes samen met alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Vul hiermee de holte in de varkensfilet. Verwarm de oven voor op 180 ◦C. Leg de plakjes ontbijtspek in de lengte op de filet en wikkel er keukentouw omheen. Leg de rollade op een rooster boven het bakblik en rooster het vlees ongeveer anderhalf uur in het midden van de oven. Bedruip af en toe met het opgevangen braadvet. Controleer de rollade met een vleestermometer: bij een kerntemperatuur van 70 ◦C is het vlees gaar. Haal het vlees uit de oven en laat vijf minuten staan, bedekt met wat gekreukeld aluminiumfolie. Snijd het vlees dan in plakken. De saus maak je terwijl het vlees in de oven staat: rooster de boterhammen licht en snijd de korsten eraf. Leg het brood in een steelpan en giet de bouillon erover. Doe de specerijen erbij en breng aan de kook. Wrijf de saus door een zeef of pureer hem in de blender. Maak op smaak af met een lepel rode wijnazijn. Volgens de Huisman van Parijs kun je dit gerecht in de zomer eten met een koude ‘camelinesaus’ en in de winter met een warme ‘gele pepersaus’. Omdat het nu winter is, staat de gele pepersaus hierboven. De camelinesaus is gekruid met kaneel. SERVEREN Serveer dit vleesgerecht met prei, kool of spruitjes. Aardappels zijn niet middeleeuws, die komen pas vanaf de zeventiende eeuw op tafel. Ze smaken er wel goed bij, maar voor een authentieke middeleeuwse maaltijd zal je er brood bij moeten geven.

HANDEN WASSEN! Guy de Montigny geeft ook een recept voor water om de handen te wassen. Iedereen wast voor en na de maaltijd, en soms ook tussen de gangen in, de handen. Dit is belangrijk in een tijd waarin de vork nog niet wordt gebruikt aan tafel. Je eet met je handen, of eigenlijk met één hand. En je eet gewoon netjes, want dat kan prima zonder vork. Messen en lepels liggen wel op tafel, vaak nemen de eters die zelf mee in een foedraal. Vaak is het de gastheer zelf die het water uitgoot over de handen van zijn gasten. Er is een speciale schenkkan voor, een aquamanile, die vaak mooi versierd is. De handen droog je af aan een linken doek. Handdoeken van badstof zijn er pas sinds de negentiende eeuw. Dit is de vertaling van het recept voor water om de handen te wassen: Om water te maken om de handen aan tafel te wassen: laat salie koken, zeef het water en laat afkoelen tot iets warmer dan lauw. Of u neemt in plaats [van salie] kamille en marjolein, of rozemarijn, en laat het koken met sinaasappelschillen. Laurierblaadjes zijn ook goed.

Ch ris tia

Het is bijna alsof je thee zet. Mijn favoriete combinatie is verse salieblaadjes en wat schijfjes sinaasappel en citroen. Gebruik het water liefst als het nog lauwwarm is. Je handen zullen heerlijk ruiken en de huid voelt zacht aan.

nn e M uu

se rs HET V E OP JE RLEDEN BORD

HET VERLEDEN OP JE BORD Van de hand van Christianne Muusers verscheen eind 2016 Het verleden op je Recepten bord, een boek met ui van de t de culinaire Konink lijke Bi collectie bliothee historische recepten k uit kookboeken in de Koninklijke Bibliotheek van de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Karakter, €29,99.

OVER DE AUTEUR Christianne Muusers is Neerlandica en culinair historica. Zij houdt presentaties over koken en eten in het verleden, meestal met een proeverij. Sinds 2002 publiceert Christianne iedere twee maanden een historisch en een modern recept op haar website en zij recenseert kookboeken en boeken over culinaire geschiedenis voor NBD/Biblion en kookboekrecensies.nl. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

43


刀伀夀䄀   䤀一䔀一 䰀 圀䔀䰀䌀伀䴀䔀 吀伀 吀䠀䔀 圀伀刀䰀䐀 伀䘀⸀⸀⸀

䠀伀䴀䔀     䈀䔀䐀      䈀䄀吀䠀       䈀䔀䄀䌀䠀      䌀䄀匀䠀䴀䔀刀䔀     䤀一 吀䠀䔀 䴀伀伀䐀      唀匀      䌀伀一吀䄀䌀吀     

䌀䄀䰀䰀 唀匀 㨀    ㌀㄀ ⠀ ⤀㘀 㔀 ㈀㌀㘀㌀㘀㌀       圀䔀一䀀刀伀夀䄀䰀䤀一䔀一⸀一䰀

inspired by nature and art made by hand and heart

www.yanvan.nl 44

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

jewellery since 1970


CULINAIR

Tekst: Bert Moons Foto’s: Thinkstock, Bert Moons

GARNALEN

een explosie van smaak

Onze Zuiderburen houden van lekker eten en als friet-biefstuk deel uitmaakt van de traditionele Belgische keuken dan doet tomaat-garnaal dat ook. De Noordzeegarnalen hebben daarmee een vaste stek veroverd in elke Vlaamse keuken. En of u ze nu vers koopt en geduldig van hun pel ontdoet, dan wel of u ze kant-en-klaar meepikt bij de visboer, deze grijze schaaldiertjes staan garant voor hartig keukenplezier. Wist u trouwens dat de aanvoer van grijze garnalen het grootst is in de herfstmaanden? Mooi meegenomen is dat in de aanloop naar de feestdagen. VETARM Garnalen horen best thuis in een vetarm dieet. Ze bevatten per honderd gram amper 2 gram vet en tot 20 g proteïne. Anderzijds is bekend dat onze grijze vriendjes een hoog cholesterolgehalte hebben; zeg maar 150 tot 200 mg per 100 g. Maar omdat we er geen kilo’s van eten, blijven de gevolgen beperkt. Wie garnalen gebruikt in de keuken, koopt ze best zo vers mogelijk. En dus ook ongepeld. De pas gevangen garnalen, die quasi doorzichtig zijn, worden reeds aan boord van het schip gekookt in zeewater. Daarvoor gebruikt men zestig liter zeewater waaraan een schep zeezout wordt toegevoegd. Dit is voldoende om zo’n vijftien kilo verse garnalen te bereiden. Belangrijk is dat de garnalen tijdig uit het kokende water worden opgevist. Te lang koken, maakt de garnaal taai. GARNALENFOND Houd er rekening mee dat van elke 500 g ongepelde garnalen die je koopt, na het pelwerk nog zo’n 150 g overblijft. Maar geen nood. Ook de 350 g garnalenkoppen en

-pellen kieper je niet zomaar in de vuilnisbak. Integendeel! Je maakt er de heerlijkste bouillon van. Smelt wat boter in een ruime pot en stoof een gehakt sjalotje enkele minuten aan. Laat echter niet bruinen. Voeg wat witte wijn toe samen met de pellen van de garnalen. Vul aan met water tot de pellen onder staan. Laat dertig minuten zachtjes pruttelen op een heel laag vuurtje. Nadat u het geheel door een zeef hebt gegoten, verkrijgt u een smaakvolle garnalenfond. Je kan hem zelfs in kleine potjes invriezen en bewaren voor een volgende keer. Deze fond is de basis voor een bijzondere vissaus. Voor bij de zeetong bijvoorbeeld... MET ZEETONG Spoel de verse zeetong en droog haar netjes af. Laat een sjalotje kleuren in wat boter en leg de zeetong voorzichtig in de pan. Blus met garnalenfond. Dek het geheel af met aluminiumfolie en laat rustig garen. Pas op! Niet te lang, want dan wordt de vis droog. En dat zou zonde zijn. Haal de zeetong uit de pan, voeg room toe en laat inkoken. Werk af

met boter en opgeklopte room en werk af met peper en zout. Nu rest ons alleen nog de vis op een bord te leggen en hem te overgieten met de overheerlijke saus. Even onder de warme grill, geeft het geheel nog een extra lekker kleurtje. MET AARDAPPELPUREE Als u voor de verandering eens iets anders met uw grijze garnalen wil doen, dan ze koudweg overgoten met cocktailsaus in een uitgeholde tomaat stoppen, dan kookt u enkele aardappelen in de schil. Als ze gaar zijn, haalt u ze uit het water en snijdt u ze in de lengte middendoor. Hol de gekookte aardappelhelften voorzicht uit en bereidt met de inhoud een smeuïge aardappelpuree. Een extra klontje boter en vers zeezout zorgen voor een optimaal resultaat. Meng de garnalen door de puree en vul er opnieuw de aardappelhelften mee op. Wees niet te krenterig; een elegant torentje ziet er immers veel aantrekkelijker uit. Versier nog met een handjevol garnaaltjes en klaar is kees. Smakelijk eten! GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

45


De nieuwe volvo xc60 MADE BY SWEDEN

Ons uitgangspunt is altijd de mens. Daarom hebben we tijdens het ontwikkelen van de nieuwe XC60 rekening gehouden met iedereen in én rondom de auto. De XC60 is voorzien van het meest geavanceerde pakket aan veiligheidsfeatures. Omdat het gaat om die momenten dat een ongeluk voorkomen wordt. Tijdloos Scandinavisch design, premium geluid, luchtvering, een royale bodemvrijheid en intuïtieve technologie zorgen voor een veilige en inspirerende rit. DE NIEUWE VOLVO XC60 NU IN DE SHOWROOM BIJ SVAL A AUTO WEESP BOEK EEN PROEFRIT OF BEREKEN ONLINE UW INRUILWAARDE VIA WWW.SVALAAUTO.NL

Volvo XC60 vanaf € 58.995 (consumentenadviesprijs) of € 57.915 (fiscale waarde). Lease vanaf € 729 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 15.000 km p.j., Volvo Car Lease: 020-65 873 10 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg voor meer informatie de verkoopvoorwaarden op www.volvocars.nl. Gem. verbruik: 2,1 – 7,7 l/100 km (47,6 – 13,0 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 49 - 176 g/km.

SVALA AUTO WEESP - Nijverheidslaan 1 - 088 - 292 36 18

www.svalaauto.nl


HEALTH & WELLNESS

Tekst: André Hoogendoorn Foto’s: Excellent Care Clinics

Welkom bij Excellent Care Clinics Allerzorg Pijncentrum gaat verder onder een nieuwe naam. Vanaf nu is de naam Excellent Care Clinics. Patiënten merken niets van deze wijziging. De zorgkwaliteit blijft op niveau, net zoals het aanbod van de behandelingen van de twee pijnspecialisten, waaronder een opvliegerbehandeling.

K

arin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van Excellent Care Clinics, dat gevestigd is aan de Hoge Naarderweg 3a. De twee artsen, beiden werken ook in een ziekenhuis, doen de behandelingen. Een daarvan is het behandelen van opvliegers en nachtelijk zweten. Dit is vooral een probleem bij vrouwen, al komt het ook wel voor bij mannen. Volgens de specialisten rust een taboe op overgangsklachten en de behandeling daarvan. Het motto is toch een beetje dat opvliegers vanzelf overgaan. Het is een fase waar je doorheen moet. Uit praktijkervaring weten de artsen hoeveel hinder dat kan opleveren. “Ik behandel een vrouw die honderd opvliegers per dag heeft. Dat heeft sociaal echt wel impact. Door die opvliegers doet zij ‘s nachts ook geen oog dicht. Niet tot rust komen, is heel slecht voor lichaam en geest.” In het Hilversumse centrum hebben ze de kennis en de nieuwste technologie in huis om patiënten te helpen. In plaats van de gangbare aanpak, zoals bijvoorbeeld het voorschrijven van antidepressiva of hormoonpreparaten kunnen Vos en Oostwouder het met één prik af. Volgens Amerikaans onderzoek heeft de zenuwknoop in de hals invloed op de plek in de hersenen die de warmte reguleert. Door deze knoop te verdoven met het medicijn Chirocaïne druk je volgens Oostwouder als het ware de resetknop in van deze lichaamsthermometer. “Wij zijn een van de eersten die dit doen in Nederland en dat doen we nu een jaar”, geven de pijnspecialisten aan. “In 66 procent van de gevallen heeft de patiënt hier baat bij.” Deze ‘opvliegerbehandeling’ lijkt in eerste instantie

niet te vallen onder het specialisme van pijnbestrijding. Vanwege de geavanceerde apparatuur en de expertise van de artsen past deze precisieklus, want de injectie moet exact op de goede plek worden geplaatst, juist goed bij hun dagelijkse werk. “De techniek van het blokkeren van een zenuwknoop beheersen wij al. We zijn gewend met naalden te werken”, luidt de uitleg. Zo werken zij namelijk ook met hun patiënten die chronisch of acute pijn hebben. “Het gaat echt om alle pijnbehandelingen”, klinkt het. Van aangezichtspijn tot aan de lage onderrug en nog veel meer. Het duo helpt bijvoorbeeld ook bij het verlichten van de pijn bij kankerpatiënten. Zien dat de behandeling aanslaat en mensen echt kunnen helpen, ook al is dat tijdelijk als het gaat om patiënten met chronische pijn, geeft de pijnspecialisten veel voldoening. “Je kunt echt wat betekenen voor de patiënt”, meldt Vos. Dat kan ook vrij snel, want het centrum kent geen wachtlijsten.

MEER WETEN? Wilt u meer weten over wat de Excellent Care Clinics voor u kan betekenen? Bezoek dan de website www.excellentcareclinics.nl of bel op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur met 085-0479271.

Excellent Care Clinics Hoge Naarderweg 3a, Hilversum T. 085-0479271 www.excellentcareclinics.nl

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

47


GRATIS HOOGWERKER  GRATIS STEIGERS  4 JAAR 100% GARANTIE

W&J SCHILDERWERK goed én goedkoop

IS UW WONING, BEDRIJFSPAND OF VVE TOE AAN EEN SCHILDERBEURT OF GEVELREINIGING? WIJ DOEN HET GRAAG VOOR U.

W & J Schilderwerk is al ruim 36 jaar dé vertrouwde schilder voor al uw binnenen buitenschilderwerk. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor gevelreiniging en impregneren al vanaf EUR 785. IS UW HUIS AAN EEN SCHILDERBEURT TOE? Bel dan snel 078-6426453 of 06-53750768 voor een vrijblijvende offerte. Wij komen graag bij u langs en zijn actief in heel Nederland.

INFO@WENJSCHILDERWERK.NL WWW.WENJSCHILDERWERK.NL


HUIS & INTERIEUR

Tekst: Nuon, Essent, Eneco, Patrick de Koning Foto’s: iStockphoto, Van Beek Images

24 tips

om uw energierekening te verlagen Kijk eens om u heen, bijna alle apparaten in uw huis hebben energie nodig om te functioneren. Hoe minder energie u gebruikt, des te minder schadelijke stoffen zoals waterstofdioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx) in het milieu terechtkomen. Energiebesparing is daarnaast ook nog eens goed voor uw portemonnee. Hieronder treft u 24 tips aan om flink wat euro’s te besparen. VERWARMING

R Vervang uw oude CV-ketel met een hoog rendement (HR) ketel. R Houd de temperatuur in uw huis zo laag mogelijk. Verhoog dit pas als het echt oncomfortabel wordt. R Zet de waakvlam van de CV-ketel uit in de zomer en wanneer u langer dan 5 dagen van huis bent.

WARM WATER

R Installeer een zonneboiler. R Plaats uw normale boiler bij aanschaf op een slimme plek. Hoe korter de leidingen zijn, des te minder energie verloren gaat. R Plaats een tijdschakelaar op de boiler. Door slim te plannen kunt u ervoor zorgen dat u ’s ochtends wel warm water hebt om te kunnen douchen.

BATTERIJEN

R Beperk het gebruik van batterijen. Koop oplaadbatterijen als u ze per se nodig heeft. R Laad nieuwe nikkelcadmium batterijen, of batterijen die langer dan een half jaar niet meer zijn gebruikt, 24 uur op. Hierdoor werken ze beter. R Een eenmalige alkalinebatterij moet u nooit opladen. Er bestaat een ontploffingsgevaar.

WATER BESPARING

R Per minuut komt uit een kraan 10-15 liter water. Gebruik een doorstoombegrenzing om de hoeveelheid water te beperken. R Het is beter om te douchen dan om een bad te nemen. Dit bespaart water en energie. R Plaats waterbesparende douchekoppen.

ELEKTRISCH APPARATUUR IN HET ALGEMEEN

R Gebruik bespaarstekkers tussen elektronisch apparatuur en stopcontact of gebruik doosstekkers met een schakelaar. Bespaarstekkers zetten het apparaat automatisch uit als het niet wordt gebruikt. R Gebruik altijd de UIT knop van een apparaat. Dit voorkomt sluipverbruik. R Meten is weten. Houd uw energie- en waterverbruik bij en maak dit inzichtelijk. Zo krijgt u te weten of er bijvoorbeeld sluipende energievreters zijn.

KOELKASTEN EN VRIEZERS

R Plaats de koelkast altijd op een koele plaats. De lucht moet makkelijk weg kunnen stromen zodat de koelkast ook makkelijker zijn warmte kwijt kan. Zorg dat er minimaal 10 cm ruimte is aan de

achterkant van de koelkast. R Richt uw koelkast slim in waardoor u alles meteen kunt vinden. Dan blijft de deur minder lang open staan. R Gebruik de koelkast om vlees te ontdooien. Plan vooruit en leg het vlees in de koelkast. Hier zal het fungeren als een koelement, dit is dubbele besparing.

ISOLATIE

R Vervang enkel glas met HR++ glas. R Als de gevels van uw woning niet geïsoleerd zijn, is het plaatsen van radiatorfolie een goedkoop en simpel alternatief om energie te besparen. R Pak de leidingen in met een speciaal isolatiehoesje.

COMPUTERS

R Het is een misverstand dat screensavers energie besparen. Sommige verbruiken zelfs meer energie dan wanneer ze niet aanstaan. R Koop een LCD-beeldscherm, deze zijn energiezuiniger. Of beter nog koop een laptop of tablet. Draagbare computers zijn namelijk zuiniger dan gewone PC’s. R Zet uw computer na gebruik uit. Het is een misverstand dat het herhaaldelijk aan en uit zetten van computers slecht is. GOOI- EN VECHTSTREEKLiving

49


VERKOOPINFORMATIE AUTOBEDRIJVEN Jaguar Land Rover Serry Oscar Romerolaan 2, Hilversum www.serry.nl

FINANCIËLE DIENSTVERLENING Hypotheek Adviesburo Pronk Middenweg 135A, Nederhorst den Berg www.habp.nl

MEUBELSTOFFERING Beekes Stoffeer Atelier Oud Loosdrechtsedijk 61 A, Loosdrecht www.beekesstoffeeratelier.nl

Svala Auto Weesp Nijverheidslaan 1, Weesp www.svalaauto.nl

FITNESSCENTRA Van Haren Sport & Wellness Franciscusweg 247, Hilversum www.vanharensport.nl

MUZIEKLES Zlata Strijkinstrumenten Zeverijnstraat 6, Hilversum www.vioolspelen.nl

VIAM Automotive Zuidwijk 16, Boskoop www.CityTransporter.eu BALLETSCHOLEN Balletschool Cabriole Prinses Margriethof 100 A, Naarden www.balletschoolcabriole.nl BED & BREAKFAST Boerenhofstede De Overhorn ‘s Gravelandseweg 50-51, Weesp www.overhorn.nl BEDDENSPECIAALZAKEN Truste Slaapcomfort Brabantsestraat 2, Amersfoort www.truste.nl HeHa Slaapcomfort Bramenberg 4, Eemnes www.hehaslaapcomfort.nl BOEKHOUDKANTOREN Emmen-Somers Boekhouding Goyergracht Zuid 23, Eemnes www.emmen-somers.nl BUDGETCOACH Organize&Budgetcoaching Kickestein 59 , Loenen aan de Vecht www.organizeandbudgetcoaching.nl

FOTOGRAFIE Karen Kaper Photography Brugstraat 1, Loenen aan de Vecht www.karenkaper.com HAARWERKEN HaarInstituut Nederland Olmenlaan 44, Bussum www.haarwerk.nl HUIDVERZORGINGSINSTITUTEN Kliniek Sanders De Nieuwe Vaart 28, Bussum www.klinieksanders.nl JUWELIERS YANVAN J.H.B. Koekkoekstraat 11, Hilversum www.yanvan.nl KLINIEKEN Excellent Care Clinics Hoge Naarderweg 3 A, Hilversum www.excellentcareclinics.nl KUNSTATELIERS Corrie Goldhoorn Kerkstraat 24 A, Bussum www.corriegoldhoorn.nl

DIËTISTENPRAKTIJKEN Diet Plus Koninginneweg 6 A, Hilversum www.dietplus.nl

LAMPENKAPPEN Shadee Lampenkappen Atelier Steurstraat 1 A, Almere www.shadee.nl

ELEKTRONICA TELCO Accessories Hoofdveste 19, Houten www.telco-acc.com

MAKELAARS Paul Makelaars O.G. Brugstraat 1, Loenen aan de Vecht www.paulmakelaars.nl

FINANCIEEL ADVISEURS Franken Financieel Adviesbureau Nassaulaan 60, Hilversum www.frankenfinancieeladviesbureau.nl

MEUBELMAKERIJEN Natural Living Brinklaan 2-4, Bussum www.natural-living.nl

RELATIEBUREAUS Bureau LEFF Cattenhagestraat 4, Naarden www.bureau-leff.nl SCHEIDINGSCONSULENT Postma Conflict Consultancy Seinstraat 22, Hilversum www.echt-scheidingsexpert.nl SCHILDERS W & J Schilderwerk Kooijstraat 34, s-Gravendeel www.wenjschilderwerk.nl SCHOENEN Ecco Store Hilversum Leeuwenstraat 28-32, Hilversum www.ecco-schoenen.com TANDHEELKUNDE Tandheelkundig Centrum Kerkelanden Kerkelandenlaan 3 F, Hilversum www.thc-kerkelanden.nl TEGELS & PLAVUIZEN Castelo de Portugal De Werf 5, Loenen aan de Vecht www.castelo.com VLOERISOLATIE Tonzon Ir. Schiffstraat 220, Enschede www.tonzon.nl VOEDING Pâtisserie Unique “New Business” Gerbera 9, De Lier www.patisserieunique.nl WOONWINKELS Loods A27 Bramenberg 4, Eemnes www.loodsa27.nl

Ervaren Advertentieverkoper gezocht Voor de regio Gooi- en Vechtstreek zijn wij op zoek naar een ervaren advertentieverkoper die de verkoopactiviteiten voor de titel Gooi- en Vechtstreek Living gaat verzorgen. De werkzaamheden bestaan uit het benaderen van winkels, afspraken maken, bedrijven bezoeken, contractuele afspraken regelen en after sales. Kunt u goed overtuigen, bent u commercieel ingesteld en werkt u graag zelfstandig? Dan bent u bij Rex Magazines aan het juiste adres. Neem voor meer informatie contact op met Patrick de Koning, 010-4764372 Rex Magazines is uitgever van regionale lifestyle magazines 50

GOOI- EN VECHTSTREEKLiving


Castelo tegels

www.CASTELO.com

De Werf 5 • Loenen a/d Vecht • NL t.0294-23 06 72 • castelotiles@me.com


Presenteert nu exclusief in Hilversum e.o. In januari gratis trainen? Meld je dan nu aan en begin 2018 gezond en fit !!

Fit & Vitaal in 30 minuten!

Op zoek naar een manier om fitter en vitaler te worden? Maar wil je daar niet teveel tijd aan besteden maar ondertussen wel met plezier bewegen? Maak dan nu kennis met de eGym-Cirkel. WAAROM TRAINEN OP DE EGYM-CIRKEL?  Eenvoudig & veilig trainen dankzij de volautomatische toestellen en je persoonlijke chipkaart  Effectieve training, slechts 2x 30 minuten per week  Resultaatgericht trainen door optimale begeleiding  Altijd & overal inzage in je trainingsresultaat  Fit & Vitaal in 30 minuten! ERVAAR EGYM ZELF EN BOEK EEN GRATIS PROEFTRAINING! Iedereen kan met de eGym-Cirkel aan de slag, of je nu jong of oud, dik of dun bent. eGym is geschikt voor iedereen die in korte tijd veel resultaat wilt behalen. Maak alvast jouw afspraak voor een gratis kennismaking bij Van Haren Sport & Wellness met dit unieke trainingsconcept!

Van Haren Sport & Wellness Franciscusweg 247, 1216 SG Hilversum T. 035-6237144  E. receptie@vanharensport.nl  Facebook: Van Haren Sport

Profile for Rex Magazines

Gooi- en Vechtstreek Living editie 12 (december 2017)  

Het regionale lifestyle magazine voor de inwoners van de Gooi- en Vechtstreek.

Gooi- en Vechtstreek Living editie 12 (december 2017)  

Het regionale lifestyle magazine voor de inwoners van de Gooi- en Vechtstreek.